ENTRR magazine - 1e editie februari 2018

Page 1

architectuur en inspiratie

11X BINNENKIJKEN I n te r i e u rg l a s i n p e rs p e c t i e f Architecten Govaert & Vanhoutte

me t z ic ht op de No o rdzee

nr 01 entrr-magazine - februari 2018 is een uitgave van sipro media & at home publishers

1


ONTDEK ONZE MASTER SHOP

MASTER MEUBEL - MEESTERLIJK DESIGN ZIT IN ONS DNA

Onze Master Shop is ondertussen een half jaar open en wordt vlot gevonden door

Ontdek bij Master Meubel een uitgelezen selectie van wereldvermaarde designmerken

onze klanten, zowel in onze showroom als

in een exclusief en architecturaal waardevol kader.

online.

Het team van interieurarchitecten gaat steeds - samen met zijn klanten -

Niets leuker dan een prachtige schaal,

op

uitvoeringen.

een originele kapstok of een unieke

Master Meubel beschikt over een uitgebreide serviceverlening met een eigen

opbergmand te ontdekken die je nog niet

meubelmakerij, spuiterij, stoffeerderij tot en met een atelier voor raamdecoratie.

kende maar wel perfect past in je interieur.

Er is ook een uitgebreide collectie maatwerk van de hand van eigen designers.

Kom gerust snuisteren tussen de nieuwe

Meesterlijk design zit in ons DNA!

design accessoires in onze Master Shop!

zoek

naar

nieuwe,

uitgesproken

combinaties

en

speciale

WWW.MASTERMEUBEL.BE | STEENWEG OP DIEST 111 | 2300 TURNHOUT | 014 41 61 13 | OPEN VAN 11 TOT 18 U | OPEN OP ZONDAG

2


edito Kom binnen, entrez, enter, Entrr, Sinds de doorbraak van Flickr is de eind-r zonder voorafgaande klinker aan een worldtour begonnen en met Entrr breien we daar onze eigen citytrip aan vast, op een eigengereide manier. Waarom ‘onze’ Entrr dan twee eind-r-en kreeg? Ten eerste omdat het uit twee facetten bestaat. Entrr biedt een blik op hedendaagse, Belgische residentiële architectuur in de vorm van een magazine én van een website, Entrr.be. En ten tweede omdat Entrr het resultaat is van een samenwerking van twee uitgevers die verondersteld worden om met elkaar te grondworstelen in de strijd om lezers en adverteerders, maar besloten hebben om één en één samen te tellen tot drie, Sipro Media en At Home Publishers. De liefhebber van de betere Belgische architectuur vindt in Entrr dus een dubbel platform, opgezet met kennis van zaken door in de bouw gespecialiseerde mediabedrijven. Wat je van Entrr mag verwachten, leezrr? Een menu met boeiende reportages over en door architecten, projecten waar je in kunt wegdromen en waar je tegelijkertijd praktische oplossingen vindt voor je eigen project. Met passende wijnen: materialen, beroepen, shoppings … En voor jou, surfrr? Entrr.be toont recente, buitengewone staaltjes van vooraanstaande Belgische architecten. De website geeft projecten die we in het magazine publiceren ook een digitaal leven, aangevuld met de beste realisaties die ooit de selectie haalden in de boekenreeks Buitengewoon Belgisch (en Betaalbaar) Bouwen. In afwachting van het tweede EntrrMagazine, dat in september verschijnt, kun je dus online je hart ophalen aan boeiende woonreportages. Nu is het eerrst tijd voor fysiek bladerr- en leesplezierr. Mvgrr De rredactie


inhoud entrr.be architectuur en inspiratiemagazine

004 004

024

Reginald Schellen

050

Recyclage van een bungalow

Retrospectieve

058

Een comfortabele woon- werk-

008

A taste of the States

016

Uitstalraam op de omgeving

022

In 3 stappen naar de ideale

balans

066

Het ritme van de wind en de golven

ramen.

074

Parkeeroplossingen op niveau

024

Ingekaderde perspectieven

075

Liftsystemen voor personen of

034

Prettig wonen is dicht bij

wagens

jezelf blijven

076

Verhaal van vlakken en volumes

036

Buiten leven in contrasten

084

Interieurarchitecten over hun

044

Keuken met karakter

beroep 4


076

096

088

Glas in al zijn facetten

122

Een klare kijk op luchtkwaliteit

096

Kingsize split-level

126

Revitalisatie van een verpauperde

103

Entrr wedstrijd

104

Het ultieme afwerkings-

langgevelhoeve

134

Verwarmingsoplossing

materiaal

106

Marnik Dehaen: Orde op zaken

109

A-portfolio: architects only

110

DĂŠ specialist in afwateringssystemen

112

Hot op Batibouw

116

Compact en comfortabel 5

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


de S-files

retrospective

Midden jaren tachtig studeerde Reginald Schellen af als architect. Meer dan dertig jaar later maakt zijn zoon Pieterjan deel uit van zijn team en heeft zijn dochter haar studies interieurvormgeving aangevat. In de wetenschap dat de opvolging verzekerd is, reiken de ambities – ook letterlijk – verder dan ooit.

6


Reginald Schellen - Architect

Bureau in Bonheiden Op de dubbele glazen deur die de ontvangst- en vergaderruimte scheidt van het atelier, staan de ronkende namen Chipperfield, Zumthor, Calatrava, Libeskind, Piano, Foster, Rogers en Gehry. De toon is gezet. Hier wordt architectuur met grote A gepleegd, in meerdere marktsegmenten. Zijn zeven medewerkers, beheren hun eigen dossiers en er wordt vaak samengewerkt met collega-bureaus, zoals S3Architecten. Dat biedt de nodige flexibiliteit, zeker bij grotere projecten.

Wonen met de blik vooruit Een nieuwe opdracht die op de agenda staat is die van het 40 meter hoge Kopgebouw, met een bijzonder woonprogramma. Het project komt als landmark op de kop van de Regattasite op de Antwerpse linkeroever. Beelden van het winnende ontwerp van de wedstrijd uitgeschreven door Vooruitzicht mogen we helaas nog niet tonen. Het bureau creëert in de grotere woonprojecten vooral meerwaarde in de vorm van kwalitatieve en aangename buitenruimte, met terrassen en geïntegreerde landschapsarchitectuur met groen, waterpartijen en ontmoetingsplaatsen. Dankzij doorgedreven aandacht voor oriëntatie en de publiek-private overgang wil Reginald Schellen mensen graag in hun appartement laten wonen en de omgeving de identiteit van een leefbare woonbuurt geven. Met groengevels, zoals bij het project Seattle in Bonheiden, geeft hij dorpskernen waarde terug. Inmiddels wonen meer dan 1000 gezinnen in een door Reginald Schellen ontworpen appartement.

7

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Wonen en werken, of enkel werken … Gebouwen die wonen met andere functies combineren – een notariaat, de Balenberg met het Sven Nys Cycling Centre … – geven extra ontwerpplezier, omdat naast de bewoners ook bezoekers gebruik maken van de realisatie. Zijn kantoorgebouwen dragen consequent het BEN-label. Een warmtepomp, betonkernactivering en actieve gevels voor alle seizoenen zijn standaard. Bijzondere aandacht gaat uit naar het creëren van een aangename werkomgeving, aangepast aan de noden van nu en morgen: flexwerk, een gezond binnenklimaat, optimale verlichting … Met de kantoren van Groep Van Roey (Rijkevorsel), Periskal (Wuustwezel), Melisana & Maria Galland (Evere) en Bayer 1 en 2 (Diegem) staan er enkele fraaie landmarks in het portfolio. DCM in Grobbendonk – in uitvoering – is het volgende in de lange rij.

8


Reginald Schellen

- retrospective

Om een optimale woonkwaliteit te garanderen zijn de oriëntatie, het terrein en uitzichten de uitgangspunten in alle ontwerpen. Ongunstige factoren worden omgebogen.

Individuele woningbouw Dat het bureau van Reginald Schellen het meest gekend is van villabouw, dankt het aan de vele perspublicaties. Zijn uitgesproken stijl wordt met veel plezier door uitgevers, journalisten en fotografen opgepikt. Zijn handtekening: een optimaal contact tussen binnen en buiten met veel glas en een dynamische gevelwerking, gekenmerkt door horizontaliteit, dieptewerking met oversteken en wit-donker contrasten. Om een optimale woonkwaliteit te garanderen zijn de oriëntatie, het terrein en uitzichten de uitgangspunten in alle ontwerpen. Een hellend terrein draagt zijn voorkeur weg. Ongunstige factoren worden omgebogen door een creatieve inplanting, omgekeerd wonen of een specifieke vormgeving. De toekomst van deze activiteit ziet hij wat somberder in, niet enkel in het licht van een betuttelend S-peil met te veel focus op verliesoppervlakten, maar hij erkent ook de maatschappelijke noodzaak aan compacter en collectiever wonen.

9

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


A taste of the States De opdrachtgevers van dit project hadden jarenlang in de Verenigde Staten gewoond en deden bij hun terugkeer een

beroep op Reginald Schellen voor de creatie van een luxueuze eengezinswoning in Keerbergen. Het ontwerp kwam tot stand in een intensieve samenwerking, waarin de bouwheer niet enkel zijn eigen voorkeuren kenbaar maakte, maar actief deelnam aan het ontwerpproces met zelfgetekende suggesties die zelfs ingrijpende verschuivingen in het plan teweegbrachten.

Architect Reginald Schellen Fotografie Hendrik Biegs - studioPSG.be

10


Reginald Schellen

- retrospective

Een gedeeltelijke gevelafwerking in sierpleister was een conditio sine qua non voor de bouwheer. De voorgevel is gesloten, maar geeft een erg open indruk door de verrassende dieptewerking en wit-donker contrasten met crĂŠpi en natuursteen. De architect maakte in zijn ontwerp dankbaar en maximaal gebruik van de uitzonderlijke perceelbreedte.

11

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Het woonprogramma wordt voor een belangrijk deel bepaald door woontradities die eigen zijn aan the American way of life.

12


KEUZE VAN DE BOUWHEER

Specialist in schilderbehang- en decoratiewerken

Q PAINTING Toepassing: het project in Schilde bestond uit traditioneel schilderwerk van het interieur. Er werd gekozen voor zachte nuances tussen wit en beige, uitgezonderd in de tv-ruimte, waar geopteerd werd voor donkere accenten. Alle wanden zijn drie keer nagekeken op beschadigingen, zowel vooraf als tussen de uitvoering van de lagen door. Wanden en plafonds kregen een primer, een tussenlaag en een afwerklaag. Q-Painting is specialist in schilder-, behang- en decoratiewerken. Het bedrijf staat voor een hoogwaardige en kwaliteitsvolle afwerking. Er wordt niet bespaard op werkuren of materiaal. Kwaliteit vraagt inspanning en duurzaamheid. Deze aspecten maken van Q-Painting in deze tijden een exclusieve partner. Q-Painting: Moermansstraat 15 - 2850 Sint Katelijne Waver M 0479 99 23 03, Q-painting@telenet.be

Het woonprogramma wordt voor een belangrijk deel bepaald door woontradities die eigen zijn aan the American way of life, die de bewoners zich eigen hadden gemaakt. Dat uit zich nog het meest in de tweede zithoek of family room die aan de keuken grenst. Hier speelt het gezinsleven zich ’s avonds af. De driezijdige inbouwhaardzorgt er voor een gezellige warmte. Het interieur wordt verder bepaald door tactiele, hedendaagse materialen die samen een gezellige, minimalistische sfeer uitstralen, zoals natuursteenstrips en hout. Alle deuren zijn kamerhoog, met onzichtbare omlijstingen. In de keuken zijn de kleine apparaten verborgen achter een schuifwand met ingewerkte rails. De keukentoestellen zijn op één lijn gekoppeld in een wand van donkere eik. Het werkblad is van Emperador natuursteen.

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


14


Het gunstig georiënteerde terrein nodigde uit voor een optimaal contact tussen binnen en buiten, met als kers op de taart het centraal ingeplante zwembad, dat verlengd wordt in de compositie van de achtergevel. De teruggetrokken gevelpartijen zijn uitgewerkt in Oriental Basalt, een unieke natuursteensoort die helaas niet meer verkrijgbaar is. De leef- en slaapruimtes staan in een uitgesproken synergie met de tuin – ontworpen en aangelegd door Tuinen Joos. De bestaande, waardevolle bomen werden in het ontwerp geïntegreerd. De bewoners genieten van een permanent vakantiegevoel, met zicht op het achterliggende golfterrein, in hun jacuzzi onder de luifel of achter de grote ramen (Reynaers). De zoon des huizes erfde de verregaande interesse in architectuur van zijn ouders en maakt inmiddels zelf deel uit van het team medewerkers van de architect.

TUINEN JOOS Moderne, onderhoudsvriendelijke tuin

Tuinen Joos zorgt voor het ontwerp en de aanleg van tuinen voor particulieren, architecten, bedrijven en projectontwikkelaars. Centraal staat het juiste evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit. We vertrekken vanuit de wensen van de klant, de aanwezige architectuur en het omliggende landschap. Elke tuin is uniek en hoogstpersoonlijk. We wenden al onze expertise en ervaring aan om de gewenste tuin te realiseren. Tuinen Joos: Gestelhoflei 8a, Bonheiden, T 015 700 300 vernieuwde website: www.tuinenjoos.be

15

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch BOUWJAAR: 2015 BOUWMETHODE: traditioneel metselwerk en

beton TYPE WONING: vrijstaand OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 3495 m2 WOONOPPERVLAKTE: 607 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: wit gevelpleister (Consteca), grijze natuursteenstrips BUITENSCHRIJNWERK: Reynaers CS77-HI en CP130LS duorail VERWARMING: grond-waterwarmtepomp met vloer- en wandverwarming VENTILATIE: systeem D ISOLATIE: pur in gevels met natuursteenstrips, eps in gevels met pleisteri, pir op de dakvlakken E-PEIL: 14 K-PEIL: 35

1

ANDERE TECHNISCHE BIJZONDERHEDEN:

pv-zonnepanelen, haard (De Backer) TUINAANLEG: Tuinen Joos

3

4

5

5 2

1. Q-PAINTING. De bouwheer ging resoluut voor een warme aankleding met veel houttoetsen en een warm en natuurlijk kleurenpalet. 2. Die warme

uitstraling vinden we ook terug ik de keuze van houtfineer als afwerkmateriaal en de minimalistische, zacht-beige tegels. 3. DE BACKER. Zowel in de eetals de zitruimte genieten de bewoners van het vlammenspel van de aan drie zijden beglaasde gashaard. 4. In de keuken kan kleiner elektro voor het oog verborgen worden achter een praktische schuifwand. De inbouwtoestellen werden op ooghoogte geplaatst. Het werkblad is van Emperador natuursteen 5. CONSTECA, gevelbepleistering

16


Beleef de warmte van een haard

DE BACKER HAARDEN Het knisperende vuur van een houthaard, de gloed, de geur, het geluid… Het vuurbeeld van een haard draagt bij tot de beleving. Daarom worden ook in gashaarden vernieuwende technieken geïntegreerd die resulteren in een ongeëvenaard realistisch vuurbeeld. Als innovatieve haardenspecialist volgt De Backer Haarden de nieuwe trends en technieken op de voet en combineren ze hun jarenlange ervaring met een kwalitatieve aanpak en heel wat vakkennis. Staat u voor een renovatie- of nieuwbouwproject? Of u nu houdt van strak of klassevol retro, kiest voor een houthaard of een gashaard … bij De Backer Haarden vindt u ongetwijfeld een haard op maat van uw interieur. www.dbhaarden.be Heist-op-den-Berg T 015 24 60 33 Lille T 014 81 12 20

17

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


“

Badkamer, keuken en dressing zijn net als het andere maatmeubilair volledig ontworpen door de interieurarchitect van het bureau.

“ 18


Reginald Schellen

- retrospective

Uitstalraam Architect Reginald Schellen Fotografie Hendrik Biegs

op de omgeving

De eigenaar van een ruim perceel in een groene en bosrijke omgeving wilde een woning realiseren met een sterke uitstraling, een warm interieur, speelruimte voor de kinderen en veel bergruimte, waarbij hij elke vierkante meter praktisch wilde benutten. De woning dankt haar uitstraling aan de dieptewerking en het licht-donker contrast, dat tot uiting komt in het gebruik van twee verschillende soorten natuursteen. Op die manier krijgt de woning de typische dynamiek die eigen is aan het bureau van Reginald Schellen. Dit vroeg de nodige engineering vooraf, aangezien de tegels op voorhand op maat gesneden werden in de landen van oorsprong. Aan de achterzijde bevindt zich aan de slaapkamer een ruim terras tussen de twee oversteken, en ook beneden genieten de bewoners van het buitenleven, de omgeving en de eigen tuin. Het zwembad (Willemsen zwembaden) schuift in de lengte in de ritmiek van de woning, afgeschermd van de blikken van de buren door een muur in de lichte natuursteen van de oversteken.

19

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


De vraag van de bouwheer naar een voorziening voor een lift met het oog op levenslang wonen is er een die steeds vaker gesteld wordt. Hetzelfde geldt voor een andere praktische toepassing: een koelcel als alternatief voor een kelder, hier grenzend aan de praktische keuken, compleet met steellook vitrine-hoekelement. De bovenverdieping heeft een erg hoog suitegehalte in een sterke relatie met de tuin. De badkamer is ruim, met uitzicht op de boomkruinen, een XL-inloopdouche en een gietvloer die het ruimtelijk gevoel nog versterkt. Het donkere maatmeubilair in de grandeur style dressing – ook met een vitrine-hoekelement – contrasteert met de witte vloer, zonder dat de comfortabele ruimtelijkheid in gedrang komt.

20


KEUZE VAN DE BOUWHEER

Actief in wellness sinds 1995

WILLEMSEN ZWEMBADEN Toepassing: Starline monoblock zwembad (4 x 11 m) in dubbelwandig geïsoleerd polyester, type Dynamic met loungetrap André Willemsen is sinds 1995 actief in de wellnesssector. Als erkend Starline dealer staat hij garant voor kwaliteit en service. Het aanbod gaat van sauna’s en infraroodcabines tot spa’s en zwembaden, inclusief alle onderhoudsproducten en accessoires. In de showroom vind je alles voor de realisatie van je wellnessdroom en krijg je deskundig advies. De uitvoering gebeurt door ervaren monteurs en onderhoudstechnici, steeds onder toezicht van de zaakvoerder. Willemsen Zwembaden: Noord-Brabantlaan 8 - Turnhout - T 014 88 09 88 info@willemsenzwembaden.be www.willemsenzwembaden.be

21

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


De badkamer, keuken en dressing zijn net als het andere maatmeubilair volledig ontworpen door de interieurarchitect van het bureau, dat ook instond voor de lichtstudie voor het hele project. De opdrachtgevers gaven de voorkeur aan een warme woonsfeer, met natuurlijke kleuren en warme materialen: zacht-beige minimalistische tegels, parket, een gezellige haard ‌ Na de oplevering maakte de opdrachtgever een belofte waar, die vaak gezworen wordt, maar zelden nagekomen: een tuinfeest voor alle aannemers en betrokkenen. Veeleisendheid en dankbaarheid gaan bij hem dan ook hand in hand.

22


Technisch

BOUWJAAR: 2016-2017 BOUWMETHODE : traditioneel metselwerk en beton TYPE WONING: vrijstaand OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 2126 m2 WOONOPPERVLAKTE: 406 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: beige en grijze

natuursteen BUITENSCHRIJNWERK: Reynaers CS77-HI en

CP130LS duorail VERWARMING: grond-waterwarmtepomp met vloer-

en wandverwarming VENTILATIE: systeem D ISOLATIE: pur in gevels met natuursteen, PIR op de dakvlakken E-PEIL: 6 K-PEIL: 35 ANDERE TECHNISCHE BIJZONDERHEDEN:

pv-zonnepanelen, haard (De Backer), zwembad (Willemsen zwembaden), Vola kraanwerk SCHILDERWERKEN: Q-painting

1

3

2

4

1. Q-PAINTING. Het traditionele schilderwerk is sfeerbepalend in het interieur. Er werd gekozen voor zachte nuances tussen wit en beige,

uitgezonderd in de tv-ruimte, waar geopteerd werd voor donkere accenten. Alle wanden zijn drie keer nagekeken op beschadigingen, zowel vooraf als tussen de uitvoering van de lagen door. Wanden en plafonds kregen een primer, een tussenlaag en een afwerklaag 2. WILLEMSEN ZWEMBADEN. Het zwembad kreeg een automatische afdekking met pvc-solar lamellen die bijverwarming tijdens de zomermaanden

overbodig maken. 3. De woning dankt haar uitstraling aan de dieptewerking en het licht-donker contrast van de twee soorten natuursteen. 4. Aan de praktische keuken grenst een koelcel als alternatief voor een kelder.

23

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Reynaers aluminium: Publireportage

In 3 stappen naar de ideale ramen voor jouw project. 1. Bekijk jouw persoonlijke inspiratievideo Hou je van klassiek of eerder van modern? Primeren voor jou design en kleuren, comfort en onderhoud of toch energie en isolatie? Hecht je belang aan ecologie en duurzaamheid of aan veiligheid? Op basis van je eigen bouwstijl en de thema’s die jij belangrijk vindt, wordt jouw video op maat samengesteld. Bezoek imagine.reynaers.be, gebruik deze unieke tool en beleef jouw woondroom.

2. Ontdek realisaties ter inspiratie Over smaak valt niet te twisten, iedereen creëert de woonomgeving die het beste bij hem of haar past. Kies je voor een sobere of voor een rustieke stijl? Hou je van een speelse vormgeving of verkies je strakke lijnen? Ontdek tal van realisaties op één website en doe inspiratie op voor jouw project. Aluminium ramen en deuren, schuiframen, glasgevels en veranda’s in alle mogelijke uitvoeringen en kleuren vind je op reynaers.be. Ongetwijfeld een bron van inspiratie voor jouw bouwproject of renovatie.

24


3. Bespreek jouw persoonlijke project met een vakman Inspiratie zoeken en ideeÍn sprokkelen vormen slechts het begin. Nu is het aan jou om alle kleuren en stijlen met eigen ogen te zien en zelf te voelen hoe duurzaam aluminium is. Maak kennis met de ramen, deuren en veranda’s van jouw dromen. Dromen die door gespecialiseerde vakmannen omgezet worden in werkelijkheid. Bezoek de showroom van de Reynaers vakman in jouw buurt. Hij adviseert je graag bij jouw project en maakt een voorstel op maat op basis van jouw bouwstijl en voorkeuren.

Bezoek een showroom en overtuig jezelf: op Reynaers Aluminium kan je rekenen. De vakman in jouw buurt vind je op reynaers.be. 25

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


26


Ingekaderde perspectieven Architect BBSC Architects Fotografie Hendrik Biegs

De bouwheer van dit project, een drukbezet advocaat, wilde een woning waarin hij volop samen zou kunnen leven met zijn echtgenote en zijn drie kinderen. Zijn werkruimte diende dan ook geĂŻntegreerd te worden in de leefruimte. Door een patio te plaatsen midden in de woning aan de westelijke zijde, creĂŤerde BBSC Architects een belevingshuis dat het hele jaar door contact heeft met de buitenruimte en de tuin.

27

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Concept van groen, glas en steen Het diepe en brede perceel met een grote bouwzone bood veel mogelijkheden. Het ligt aan een brede laan met bomenrijen aan beide zijden. De zuidelijk georiĂŤnteerde voorgevel werd gesloten gehouden met het oog op privacy en om zomerse oververhitting te voorkomen. Op de gelijkvloerse verdieping biedt een overdekte zone voor de garage met berging nog extra beschutting. De andere gevels zijn bijna volledig beglaasd. De gesloten delen zijn afgewerkt met een in wildverband gelijmde gevelsteen. Genieten van de zon doen de bewoners vooral aan de westelijke zijde, in en aan het zwembad dat zich in het verlengde van het overdekte terras aan de patio bevindt, en op het grote, zuidelijke terras aan het poolhouse.

28


Circulatie als ontmoetingspunt Binnen valt de afwezigheid van gangen op. De circulatieruimtes

delen die gescheiden worden door een dubbele glazen deur als

zijn functioneel ingevuld, waardoor er geen nuttige binnen-

akoestische barrière naar de gelijkvloerse ruimtes. De plek die

ruimte verloren gaat. Op de gelijkvloerse verdieping vormt een

toegang geeft tot de kinderkamers is ingericht als een zithoek

bibliotheek met zitzone naast de patio de verbinding tussen de

met een tv. Elke kinderkamer kreeg een aparte badkamer,

trap, de toegangs- en de werkruimte en de zit- en de eethoek.

net als die van de ouders. In die laatste werd ook een dressing

Op de bovenverdieping is de centrale ruimte opgesplitst in twee

ondergebracht.

29

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Wonen in perspectief

Definiërende vloeren

Wie de woning betreedt, heeft in de toegangszone meteen

De inrichting van de woning is opvallend licht en fris, met

doorzichten naar alle binnen- en buitenruimtes, met uitzon-

wit maatwerk dat contrasteert met de beglaasde gevels met

dering van de keuken. Die is uitgerust met een groot eiland en

zwarte profielen. De vloeren zijn afgewerkt met in wildverband

een zitzone. Ze is volledig naar de tuin gericht en afgescheiden

geplaatste lichtgrijze keramische tegels van groot formaat.

van de eethoek met een kastvolume. Die eethoek grenst aan

De zithoek, de circulatieruimte op de bovenverdieping en de

de overdekte buitenruimte. De zithoek is georganiseerd rond

ouderlijke slaapkamer kregen een warmer parket. De vloeren

de haard en de tv. Aangezien bij afwezigheid van een afgesloten

en de wanden van de douches en de badkamers zijn naad- en

circulatieruimte alle functies met elkaar verbonden zijn, was

voegloos afgewerkt met béton ciré met een lichte tint. De

er nood aan een afsluitbare werkruimte. Als de schuifpanelen

kinderkamers kregen een lichtgrijze pu-gietvloer.

in notenfineer gesloten worden, kan de bouwheer in alle rust werken. Genieten van groen De leefruimtes zijn niet enkel intern visueel sterk verbonden, ze genieten ook allemaal van maximaal uitzicht naar de buitenruimtes en de tuin. Waar de gezinsleden zich ook bevinden, ze kunnen steeds contact hebben met elkaar en zijn steeds betrokken bij alle activiteiten. Het overdekte terras met zithoek bevindt zich naast de eethoek. Rond de buitenhaard vinden de gezelligste familiemomenten plaats. Ook de slaapkamers kregen aantrekkelijke buitenruimtes dankzij de groendakbegroeiing op de platte daken.


Gespiegelde tuin Het vaste meubilair werd naar de behoeftes van de bewoners en op maat van het project ontworpen. Het bescheiden materialenpalet brengt een rustige sfeer in heel de woning. De overheersende materialen zijn wit lakwerk, met accenten in notenfineer in nissen, kastjes en deurpanelen. De keukenwerkbladen en de badkamertabletten zijn van solid-surfacemateriaal. Het keukenmeubilair is specifiek ontworpen voor een maximaal uitzicht over de tuin. Rechtstreeks aan de spoelbakken in het keukeneiland, gespiegeld aan het kookfornuis via de spatwand in zwartgelakt glas.

31

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Goede afspraken maken goede vrienden

aangebracht te worden, waardoor alle aannemers aan de slag

Een optimale samenwerking met de opdrachtgevers is

konden volgens duidelijke instructies. Die gedegen voorberei-

onontbeerlijk om tot een hoogstaand resultaat te komen. De

ding leidde tot een grote voldoening bij de opdrachtgevers en

architect en de bouwheer zijn vrienden en slaagden erin om

de uitvoerders en het project bekleedt dan ook een bijzondere

correcte afspraken te maken van bij de eerste besprekingen.

plaats in het portfolio van het bureau.

Dat zorgde ervoor dat de uitvoering uitermate vlot verlopen is. Tijdens uitgebreide overlegmomenten in de ontwerpfase

BBSC Architects

werden van meet af aan de juiste verwachtingspatronen tot

Mechelsesteenweg 271

in de kleinste details in kaart gebracht. Daardoor verliepen

2018 Antwerpen

alle keuzes voor materialen en uitvoerders erg vlot. Tijdens

T 03 238 36 33

de uitvoering dienden er geen wijzigingen in de plannen

post@bbsc.be


33

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch

1

BOUWJAAR: 2014 BOUWMETHODE: combinatie van staalstructuur

en traditioneel metselwerk (algemene aannemer Ben Aerden) TYPE WONING: vrijstaand OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 2250 m2 WOONOPPERVLAKTE: 400 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: daken met EPDM

en groendak, gevels met gelijmde baksteen BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING:

thermisch onderbroken aluminium en glas k 1.0 TECHNISCHE UITRUSTING: verlichting op

domoticasysteem met bediening via i-pad (BTicino) VERWARMING: warmtepomp, zonneboiler voor

sanitair warm water

2

VENTILATIE: systeem D met

warmterecuperatie ISOLATIE: pir E-PEIL: 48 K-PEIL: 31 INTERIEUR: Boa Interior

4

3

5

6

7 1 . De zithoek kreeg een warme aankleding met parket en tapijt. 2 BTICINO . Een videofoon garandeert een veilige toegangscontrole. 3 . In de

keuken wordt de tuin weerspiegeld in het glas van de toestellen en de glazen spatwand. 4 . De badkamer kreeg een onderhoudsvriendelijke afwerking met tabletten van solid-surfacemateriaal en een vloer van béton ciré. 5 . Het keukeneiland en de werkbladen zijn ook afgewerkt met solid-surfacemateriaal van KERROCK. 6. BOA INTERIOR. Stond in voor de volledige afwerking van het interieur in dit projet; keuken - badkamer hall... 7. 2LITE. Stond in voor de verlichtingsarmaturen in deze woning. 34


Classe 300 X13E

EENVOUDIG, GECONNECTEERD EN MODERN W IF

I

Classe 300 X13E is de nieuwe videofoon, die een moderne look combineert met innovatieve functies. Via de geïntegreerde Wifi-verbinding

G 3G / 4

en een specifieke applicatie kan de videofoon verbonden worden met de smartphone. Alle basisfuncties, die men terugvindt op het 7”-touchscreen, zijn ook

FEELING CONNECTED

beschikbaar via de applicatie. Classe 300 X13E is alles wat je van een typisch “Internet of Things” product mag verwachten. www.bticino.be

35

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


BOA Interior: Publireportage

Prettig wonen is dicht bij jezelf blijven

Interieurinrichters: BOA Interior

Boa Interior staat voor op maat gemaakte interieurs met een sobere en tijdloze signatuur. De beste manier om het bedrijf te ontdekken is met een bezoek aan hun belevingsshowroom in Lille. Een gesprek met eigenaar Roman Willems is alvast een goede inleiding.

Waar komt je fascinatie voor interieurinrichting vandaan? Roman Willems: “Van kinds af aan heb ik een oog voor warme, tijdloze interieurs, waarin alle elementen dezelfde taal spreken. . Die beleving geeft het gevoel van thuiskomen, dat ik graag deel met klanten. Vandaar onze slogan: prettig wonen is dicht bij jezelf blijven. Een concept begint bij de droom van de klant, gevolgd door onze creatieve insteek. We hechten er veel belang aan dat klanten zich bij Boa thuis en op hun gemak voelen, dan praten ze openlijker over hun wensen en kunnen wij daarop een antwoord formuleren. Dat gevoel proberen we vast te houden tot het einde.” Met welke vragen komen klanten en architecten tot bij jou? Roman Willems: “Onze specialiteit zijn totaalprojecten: een gezamenlijke aanpak van keuken, badkamer, dressing, ingebouwde kasten, haardmeubel … Het voordeel van die werkwijze is dat de klant één aanspreekpunt heeft. Het feit dat we zelf produceren, maakt ons zeer flexibel en garandeert topkwaliteit. Dat geldt ook voor onze andere afdeling, Boa Renovations, gespecialiseerd in verbouwingen en renovatiewerken. Bij een aanbouw bijvoorbeeld coördineren wij alle werken die dan door vaste partners worden uitgevoerd.”

36


Voor welke materialen heb je zelf een bijzondere voorliefde? Roman Willems: “Voor natuurlijke, warme materialen zoals natuursteen, fineer en massief hout, maar ook voor hoogwaardige kunststoffen en lakwerk of materialen als composiet die toch een natuurlijk gevoel behouden. We maken graag tijdloze interieurs die ook duurzaam zijn in gebruik. Daarom werken we enkel met hoogwaardige en duurzame materialen, bij voorkeur van Belgische leveranciers. Als kleine onderneming vernieuwen we voortdurend ons machinepark en software om een minimum aan restafval te produceren. We werken ook meer en meer met hoogwaardige lakken op waterbasis.”

Van welke opdracht droom je wel eens? Roman Willems: “Een groot museum zegt me wel iets, maar omdat ik graag reis, spreken buitenlandse projecten mij net iets meer aan. Mijn ultieme droom is de inrichting van een resort ergens op een exotisch eiland, in opdracht van Richard Branson of zo ...”

BOA Interior: Straaleind 16 - 2460 Kasterlee - T 014 72 00 55 Belevingsshowroom: Achterstenhoek 24 - 2275 Lille (enkel op afspraak) www.boa-interior.be 37

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Buitenleven in contrasten Ontwerp Make Concepts - By Kevin Mampay Fotografie Hendrik Biegs

38


“

De tuin kreeg vooral een natuurlijk en minimalistisch karakter als zachte overgang naar de achterliggende natuur.

“

Tuin- en landschapsarchitect Kevin Mampay etaleert een mini-

De bestaande tuin had zeker sterke elementen, maar moest

malistische maar warme en natuurlijke visie in zijn ontwerpen,

toch hertekend worden om er een samenhangend geheel van

die zich trouwens niet alleen maar tot het buitengebeuren

te kunnen maken. Voor de vegetatie viel de keuze vooral op

beperken. Een bevriend koppel , eigenaar van een landelijke

wintergroene vaste structuren in combinatie met nonchalante

woning afgewerkt met oudere materialen, deed een tijd geleden

grassen en grillige cornussen en bomen. De tuin kreeg vooral

een beroep op hem om een zwembad of zwemvijver te creĂŤren

een natuurlijk en minimalistisch karakter als zachte overgang

die zich zo goed mogelijk zou inpassen in de bestaande situatie,

naar de achterliggende natuur, inclusief lichte glooiingen om dit

maar met een uitgesproken strakke look. Het resultaat veran-

effect nog te versterken. De delen die dichter aansluiten bij de

derde zijn levenswijze.

woning voelen wat strakker en gemanipuleerder aan.

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Het zwembad werd betegeld met keramische steen, net als

Het poolhouse is een strakke sculptuur, afgewerkt met gebrand

de verharding rondom. Door middel van verdoken Aquadrains

Douglas hout in wildverband. De contrasterende binnenafwer-

blijft het water steeds onder de tegels. De vormgeving van de

king in sober wit laat de natuurlijke materialen in zowel tint als

verharding is altijd de basis van onze ontwerpen. Dit zijn grote,

structuur nog meer uitgesproken tot hun recht komen. Binnen

functionele ruimtes die echter helemaal niet zo aanvoelen.

wordt de warme lucht uit de gashaard afgevoerd door een

Dat komt omdat we het groen erbij betrekken, zodat je niet op

onzichtbare spleet die bovenaan doorloopt over de hele breedte

storende terrassen hoeft te kijken van binnen uit. De woning,

van het poolhouse.

vaste materialen, beplanting en natuur gaan zo zacht in elkaar over.

“

Het poolhouse is een strakke sculptuur, afgewerkt met gebrand Douglas hout in wildverband.

“

40


41

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


De oorspronkelijke idee van het bijgebouw behelsde enkel een extra toilet en douche, maar groeide al snel uit tot een kwalitatieve en aangename buitenruimte met sauna, gashaard en een gezellige toog, waar de bewoners binnen en buiten leven. Het poolhouse betekende een ingrijpende verandering in de manier van leven van de bewoners. Waar ze vroeger vooral binnen leefden en zelden buitenkwamen, is die verhouding nu helemaal op zijn kop gezet. De tevredenheid van de bewoners is erg groot. Hun nauwe vriendschap met de tuinarchitect gaf het ontwerp en de uitwerking van dit project een extra dimensie. De vriendschappelijke band is er alleen maar sterker door geworden. Tijdens het proces zijn ze dichter naar elkaar toegegroeid, ook al hadden een aantal ideeĂŤn tijd nodig om te rijpen. Daardoor is er erg gefaseerd gewerkt, wat hier en daar extra inspanningen vroeg van de ontwerper en de uitvoerders. Het plezier was er niet minder om, ook al omdat alle betrokken partijen voor de volle 100 procent achter het eindresultaat staan.

Fotoreportage in samenwerking met

Master Meubel


Vertrouwen was een belangrijke sleutel tot het succes van deze realisatie. Tuinarchitect Kevin Mampay werkt en stuurt op basis van zijn aanvoelen, wat dan ook leidt tot de creatie van een gevoel, eerder dan een tuin of totaalconcept. Het feit dat hij vaak moet werken voor drukbezette klanten die alle verantwoordelijkheid bij hem leggen, stoort hem dan ook allerminst. ‘Vertrouwen is iets wat wij hoog in het vaandel voeren en onze mooiste beloning is de reactie van onze klanten op het resultaat, en de manier waarop hun leven daarna verandert.’

Make Concepts: By Kevin Mampay - Herentalsebaan 67 - 2240 Zandhoven - T 0495 36 83 54 - www.makeconcepts.be

43

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch

1

4

2

6

4

5

3

3

1. KEVIN MAMPAY Dankzij het ontwerp staat kwalitatief buiten leven nu centraal voor de bewoners. 2. NOVA CONCEPTS De afwerking van het poolhouse

gebeurde met diep gebrand hout, verduurzaamd volgend de Japanse Shou Sugi Ban methode, waarbij het hout een koolstoflaag krijgt door verbranding. 3. NOVA CONCEPTS De witte binnenafwerking, ook het tadelakt in toilet, douche en sauna, laat de tinten en texturen van de natuurlijke afwerkmaterialen

luider spreken 4. RELAXZWEMBADEN Het zwembad is uitgerust met een rolluikafdekking met Solar anti-alg lamellen die in gesloten toestand onzichtbaar verborgen is onder de relaxbank. 5. & 6. RELAXZWEMBADEN Design skimmerbad met hoge waterlijn. Het waterbehandelingssysteem is uniek , het zorgt voor zeer zacht water tot 1 micron, dat zelfs drinkbaar is. Het bad is uitgerust met rolluik, voorzien van een solar polycarbonaat lamel die tevens een anti-alg lamel is. Deze verdwijnt in open toestand onder de relaxbank, en is daardoor onzichtbaar. De betonnen kuip is uitgevoerd met tegels 120/60. De boordsteen en al de terrassen echter in mega tegels in natuursteen. Zowel het water en de verharding rondom geven een natuurlijke look.

44


KEUZE VAN DE BOUWHEER

zwembad/totaalprojecten

RELAXZWEMBADEN Toepassing : Design skimmerbad met hoge waterlijn. Het waterbehandelingssysteem is uniek , het zorgt voor zeer zacht water tot 1 micron, dat zelfs drinkbaar is. Het bad is uitgerust met rolluik, voorzien van een solar polycarbonaat lamel die tevens een anti-alg lamel is. Deze verdwijnt in open toestand onder de relaxbank, en is daardoor onzichtbaar. De betonnen kuip is uitgevoerd met tegels 120/60. De boordsteen en al de terrassen echter in mega tegels in natuursteen. Zowel het water en de verharding rondom geven een natuurlijke look. Relaxzwembaden: Retiesebaan 131 A – /unit 5 2460 Kasterlee T 014 55 72 82 www.relaxzwembaden.be info@relaxzwembaden.be

Poolhouses en bijgebouwen

NOVA CONCEPTS Toepassing : volledige realisatie en inrichting van het poolhouse met sauna, toilet en douche, verlichting en schilderwerken. De afwerking gebeurde met diep gebrand Douglashout, vervaardigd volgens de Japanse Shou Sugi Ban methode, waarbij het hout wordt verduurzaamd door het een koolstoflaag te geven, meestal door verbranding. Het hout zal in de loop van de jaren mooi verouderen en een eigen patina ontwikkelen. Inrichting : Nova Concepts plaatst hoofdzakelijk poolhouses en bijgebouwen in padoek, ipĂŠ en afrormosia. Het bedrijf ontwerpt en bouwt telkens op maat en in nauw overleg met de klant. Nova Concepts poolhouses onderscheiden zich door het gebruik van duurzame materialen en het hoge afwerkingsniveau.

Nova Concepts Doornbaan 2 - 2520 Oelegem M 0484 81 72 30 info@novaconcepts.be www.novaconcepts.be Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Keuken met karakter Interieurarchitect CĂŠdric Jadin Fotografie Hendrik Biegs

46


Toen de eigenaars van een 16e-eeuws pand met inte-

Natuur in huis

rieurarchitect Cédric Jadin contact opnamen voor een

Om de juiste sfeer te creëren was de materiaalkeuze

renovatie, twijfelde hij niet. Ook hij werd verleid door de

essentieel. De meubels zijn afgewerkt met Amerikaanse

charmes van het gebouw, waarvan het oudste deel ooit

walnoot, een houtsoort met body, passend bij het oude pand.

nog deel uitmaakte van de brouwerij van het nabijgelegen

De matte afwerking geeft een meer hedendaagse touch.

kasteel van Fallais.

Het materiaal contrasteert mooi met de meer natuurlijke afwerkmaterialen van de rest van de ruimte: het gewelfde

Wish list

plafond, een nis en kolommen van kalksteen, een vloer in

Tijdens de voorbereidende gesprekken bleek al snel dat

Mortex en gekalkte muren. De lokale natuursteen die toege-

de keuken een centrale plaats in zou moeten nemen. De

past werd - Grijze Ardenner - verenigt een sterke identiteit

opdrachtgevers zijn levensgenieters die graag familie en

met de nodige zachtheid. Zijn koude, grijze toon contrasteert

vrienden ontvangen. De keuken moest een gezellige en

met het walnotenhout en geeft reliëf aan het geheel.

functionele plek worden om gasten waardig te ontvangen en waar ze ook als gezin zouden kunnen genieten van een potje koken en eten.

47

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Balans Het moeilijkste was om een ergonomische keuken te ontwerpen

centrum met een fornuis en telescopische dampkap. En ten

met respect voor de locatie. De kolommen die de gewelven

slotte een aparte kast die opgevat is als een los meubelstuk.

ondersteunen, weinig vrije muurlengte en de afwezigheid van

Het spreekt voor zich dat de keuken voorzien werd van alle

leidingen waren beperkende factoren. De keuken is ingedeeld

mogelijke hi-end toestellen. De 120 centimeter brede lades

in drie zones. De eerste bestaat uit een werkblad met dubbel-

geven de inhoud optimale zichtbaarheid.

zijdige haard en spoelbak, opbergkasten met geĂŻntegreerde verlichting en een klein buffet. Het kookeiland is het zenuw-

48


Licht

Teamwork

Met het oog op esthetische samenhang kreeg het meubel deuren van

Cédric Jadin: “We willen graag de nauwe en uitste-

een metalen frame en een transparant metalen doek ter hoogte van het

kende samenwerking met Pierre Jeghers van NAOS

kleine raam aan de straatkant. Een verwijzing naar de roosterkasten

Workshop uit Luik en zijn team benadrukken. De kwali-

in kelders waar vroeger zuivelproducten in bewaard werden. Er kwam

teit van hun advies en hun oog voor detaillering hebben

praktische, schaduwvrije ledverlichting waar er gekookt wordt, onder

het ontwerp naar een hoger niveau getild.”

meer aan de witgeverfde onderkant van de leggers van gewalst staal. Daarnaast is er ook warmere halogeenverlichting met het oog op een aangename sfeer voor lange avondlijke gesprekken.

49

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch

1

4

2

3

1 V-ZUG VAATWASSER. Vaatwasser met Steamfinsh en partyprogramma van 11 minuten 2 ADEK . De bediening van het fornuis werd geĂŻntegreerd

in het afwerkfront. 3 VENDURO DAMPKAP . De dampkap bevindt zich achteraan in het werkblad, onzichtbaar voor het oog als ze niet in werking is. 4 V-ZUG. ovens. 4 LIEBHERR. koelkast

50


KEUZE VAN DE BOUWHEER

Dampkappen voor alle toepassingen

VENDURO Venduro maakt zowel standaard dampkappen als dampkappen op maat voor alle toepassingen. Wij starten van eigen ontwerp tot een totaal afgewerkt eindproduct uit Belgisch fabricaat. Dat laat ons toe nog flexibeler te reageren op de vraag van de klanten in zowel het ontwerp zijnde design als techniek. Dampkappen zijn onze specialiteit maar daar buiten doen we ook Rvs werkbladen en ingelaste spoelbakken. Bij Venduro vindt u alles voor een mooie en compleet ingerichte professionele keuken. Venduro blijft zijn Belgische roots trouw Venduro: Spieveldstraat 23 - Industrieterrein E17/3 - 9160 Lokeren T 09 340 60 00 - F 09 340 60 01 - info@venduro.be

Zwitserse precisie voor uw keuken

V-ZUG Sinds 1913 staat V-ZUG symbool voor Zwitserse premium kwaliteit. Dit familiebedrijf ontwikkelt en produceert innovatieve inbouwtoestellen met een strak en sober design. Zo is V-ZUG uitgegroeid tot de onbetwiste marktleider voor de keuken en wasplaats in Zwitserland. V-ZUG wordt terecht als pionier gezien in onder andere de combistoom technologie. Door haar gepatenteerde klimaatcontrole, op de graad nauwkeurige stoominstellingen en talrijke unieke ovenfuncties, biedt V-ZUG hier al geruime tijd het neusje van de zalm waarmee zowel topchefs als amateurkoks moeiteloos overtuigd worden. Zo kan je ook enkel bij V-ZUG alle typische bakwijzen vrij combineren in 1 toestel: stomen, bakken en magnetron! Met de Steamfinish toont V-ZUG dan weer een wereldprimeur voor de vaatwassers. Door gebruik te maken van pure stoom net voor de droogfase, krijgt uw vaat een vlekkeloze schoonheid en stralende glans (bevestigd door het testlaboratorium Labor Veritas). En als het snel moet gaan, zal het Party-programma van slechts 11 minuten u zeker aanstaan! Dat het telkens water- en energiezuinige toestellen zijn, met bijzonder stille werking, spreekt voor zich. www.vzug.com Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Recyclage van een bungalow Architect Raf Vanhulle Fotografie Wim Milo

52


53

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


De nieuwe eigenaar van een modernistische woning uit

laten zoals ze zijn, en enkel het hoogstnodige te veranderen en

het midden van de jaren 1960, een wijnhandelaar, nam

dat dan ook meteen zo goed mogelijk te doen.� Dat is dan ook

contact op met Raf Van Hulle voor een grondige verbou-

wat hij deed om de woning te laten aansluiten bij alle heden-

wing. Het oorspronkelijke ontwerp van architect L. Coenen

daagse wooneisen en comfort. Isolatie toevoegen was daarbij

betreft een volledig gelijkvloerse woning die haar tijd ver

een logisch en essentieel element. Een uitbreiding drong zich

vooruit was, met een leefruimte met open keuken en met

ook op. De aanbouw is volledig met hout afgewerkt als tegen-

uizicht op de tuin. Omdat Raf Van Hulle het als een deel

wicht tegen de wat killere baksteenarchitectuur van het oude

van zijn taak ziet om wat waardevol is te bewaren en te

deel.

beschermen, liet hij de sterke punten van de oorspronkelijke woning weer tot hun recht komen, zonder daarbij op

Opening op de linkerflank

een opzichtige manier zijn eigen stempel te drukken.

Ondanks het feit dat de woning goed doordacht ingedeeld was in het oorspronkelijke ontwerp, was er toch de anomalie van

Zijn en laten zijn Raf Van Hulle ziet dit project graag als het recycleren van een woning. “Soms is het beter om de dingen gewoon te

54


de dubbele toegang. Aan de voorzijde van de woning was er

waarin technieken geĂŻntegreerd werden als inbouwspots,

een frontale inkom zonder luifel, terwijl er zich een dubbele

luidsprekers voor het audiosysteem en een dampkap. Boven

garage bevond aan de linkerzijde. De toegangszone vooraan

de eettafel en de douche werden twee nieuwe ronde koepels

miste bovendien de nodige beslotenheid. Raf Van Hulle liet

geplaatst voor een betere daglichttoetreding. De ruime slaap-

ze echter onaangeroerd en richtte zich naar de linkergevel,

kamers bevinden zich aan een gang waar glastegels diffuus

waar hij een nieuwe hoofdtoegang creĂŤerde met luifel. Die

daglicht laten binnentreden. Die laatste zijn vervangen door

is intern verbonden met de originele toegangsruimte en het

hedendaagse exemplaren met een betere isolatiegraad, maar

geheel omvat een vestiaire, een bergplaats voor schoenen, een

wel volgens het oorspronkelijke plaatsingspatroon. De nieuwe

schoonloopmat en vlakbij nog extra bergruimte. Op die manier

deurklinken, model CK van Dline, werden gekozen naar

bevinden er zich veel functies bij elkaar, wat toeliet om de rest

analogie met de authentieke exemplaren.

van de indeling ongemoeid te laten. Gevloerd Nieuw en authentiek

De vloeren zijn overal uitgebroken en vervangen door een

Wat kon, werd dus bewaard om de typische sfeer en gran-

isolatielaag met vloerverwarming en afgewerkt in neutraal, wit

deur van de oude modernistische woning te behouden. Maar

beton. Behalve in de leefruimte, de hal en de keuken, waar wit

er werden ook elementen toegevoegd die geheel in de geest passen van de tijd waarin de woning werd opgetrokken. De plafonds werden bijvoorbeeld afgewerkt met typische plankjes,

55

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


calacattamarmer met zijn kenmerkende grijze aders verwijst

samenwerking tussen beide verliep vlot en in alles vonden ze

naar de modernistische grandeur van de woning. Andere refe-

samen de beste oplossingen. Zoals veel projecten in een latere

renties naar de vroegere luxueuze uitstraling zijn het ligbad aan

fase een toevoeging krijgen, in de vorm van een tuinkamer of

de haard in de slaapkamer. Dezelfde haard vinden we trouwens

poolhouse bijvoorbeeld, kreeg deze woning een wel heel erg

ook in de zitruimte terug.

bijzonder bijgebouw: een wijnwinkel in een container. Een apart verhaal dat we verder in dit blad graag uit de doeken doen.

Wijncontainer als annex De opdrachtgever, die gedreven meewerkte aan het project, is

Raf Vanhulle

uitermate tevreden met het resultaat, en ook de architect kijkt

Hanswijk De Bercht 61 b 3 - 2800 Mechelen

met genoegdoening terug op het ontwerp en de uitvoering. De

T 015 52 87 78 - M 0476 40 88 10 - raf@divisie.be

56


Technisch

VERBOUWING: 2016 BOUWMETHODE: traditioneel metselwerk TYPE WONING: open OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 3300 m2 WOONOPPERVLAKTE: 247 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: geverfde baksteen, houten dak

Buitenschrijnwerk en beglazing: accoya, hout VERWARMING: vloerverwarming, aardgas VENTILATIE: natuurlijk

1

2

3

4 5

1 . De woning ademt nog steeds de sfeer uit van de periode waarin ze werd ontworpen. Ook de nieuwe materialisatie sluit daarbij aan, met

buitenschrijnwerk in accoya. 2 .De buitenaanleg oogt bescheiden met onregelmatig geplaatste XL-betontegels. 3 . De wijnwinkel annex proeverij van de eigenaar, eigenhandig ondergebracht in een zeecontainer. 4 . Een schijnbaar willekeurig patroon van glastegels zorgt voor daglichttoetreding in de gang. De oorspronkelijke exemplaren werden vervangen door nieuwe met een betere isolatiewaarde. 5 INTERIEUR ART PROPOS . Stond garant voor de volledige interieurafwerking en inrichting.

57

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Interieurwerken

ART PROPOS Toepassing: uitwerken, maken en plaatsen van houten gevelbekleding, schuifdeuren buiten, keuken, bureau, alle ingemaakte kasten en binnendeuren, afwerking haard en koepels aan de binnenzijde. Dit alles op basis van de plannen van de architect en in rechtstreeks overleg met de klant om het karakter van de woning te bewaren. ART PROPOS staat in voor alle interieurwerken, van keukens, badkamermeubelen en ingemaakte kasten tot bureau-inrichting en losse meubelen ‌ Door onze passie voor het vak en het materiaal, zoeken we steeds naar een mooie harmonie tussen vorm, materiaal en functie. Met onze ruime ervaring en in samenwerking met de bouwheer is het onze uitdaging om de droom van onze klanten te realiseren. Hierdoor maken we meubelen en bieden we interieuroplossingen met grote aandacht voor afwerking en detail. En dit steeds op basis van duidelijke afspraken en planning. Art Propos (Serge Vermeiren) Korte Lozanastraat 31 - 2018 Antwerpen www.artpropos.be


VINO MILO

Wijnwinkel in een zeecontainer De woning die Raf Van Hulle voor wijnhandelaar Wim Milo verbouwde, kreeg een erg verrassende annex: een wijnwinkel in een oude zeecontainer. De idee en de uitvoering zijn van de hand van de bouwheer. Die ging aan de slag ging met een minimum aan (ver)bouwervaring, maar het resultaat lokt tot op vandaag positieve reacties uit van verraste bezoekers.

Doe-het-zelfdoos Wim Milo wilde koste wat het kost de container helemaal zelf ombouwen en de uitdaging aangaan om een gekend basisobject met een standaardafmeting een totaal nieuwe bestemming te geven. Hij werkte het hele project uit tot wat het geworden is en is er uiteraard uitermate trots op. De container werd geïsoleerd en daarna afgewerkt met verticale latten en ramen in Accoyahout, net zoals ook de nieuwe aanbouw aan zijn woning. Binnen kwamen er betonplexplaten op de vloeren en garantieplaten aan de wanden. Die krijgen een mooie levendige tekening door ze te vernissen.

Unieke wijnen in een dito kader Op vrijdag en zaterdag is de wijnwinkel geopend voor iedereen. Daarnaast organiseert de eigenaar proeverijen op maat voor kleine groepen van vier tot tien personen, geoefende wijnclubs of vrienden en collega’s die meer willen weten over wijn en de verschillende smaakfacetten. Wim Milo volgt hiermee een passie die meer dan twintig jaar geleden ontstond, en waarvan hij hoopt dat ze ooit uitmondt in een eigen wijngaard. De nodige wijnbouwstudies heeft hij achter de rug, nu nog een perfect terrein vinden.

Kieskeurig Het aanbod van ongeveer vijftig wijnen van een vijftiental families in

Vino-Milo Wim Milo Doornlaarstraat 24 - 2820 Rijmenam - M 0477 51 71 49

Frankrijk, Spanje en Italië is het resultaat van duidelijke, persoonlijke en doorgedreven selecties. Die gebeuren ter plaatse bij de wijnmakers waar de productie ook wordt opgehaald. Die is vaak beperkt, maar het gaat om kwaliteit en pure smaken, een eerlijk en natuurlijk product waar met

www.vino-milo.be

trots aan gewerkt is.

59

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


60


Een comfortabele woon-werkbalans Architect Anja Vissers Fotografie Hendrik Biegs

De opdrachtgevers van dit project namen contact op met Anja

groot raam naar de tuin en de straat en een klimaatplafond maakt

Vissers om een woning te ontwerpen voor hun 40 meter brede

ook op koude winter- en warme zomerdagen werken aangenaam.

perceel, bijna pal zuidelijk georiënteerd op een smal straatje.

De rest van de woning werd volledig op de tuin georiënteerd, ook

Aan de overzijde ligt een oude hoeve tegen de straat, waardoor

de slaapzones voor de ouders en de kinderen. Beide kregen een

ze een voorkeur hadden voor een vrij gesloten voorgevel. De

aparte badkamer, de ouderlijke zone bovendien ook een dressing.

architect richtte de woning helemaal naar de tuin en dankzij

Schuifdeuren zorgen hier voor de nodige afscheiding.

een interne patio krijgt de aan de tuin grenzende eetkamer toch

De logeerkamer met aparte badkamer ligt aan de straatzijde.

voldoende zon en natuurlijk daglicht. De buitenkant van de woning werd afgewerkt met een gelijmde lichtgrijze gevelsteen

Praktisch ondergronds

(Donau 30).

De woning is niet volledig onderkelderd, maar de ondergrondse ruimte werd wel optimaal benut. Daar bevindt zich naast de

Wonen en werken

technische ruimte met de geothermische warmtepomp, een koele

De bouwheer wilde zeker een comfortabele kantoorruimte van 50

berging en voldoende plaats om rommel in kwijt te geraken ook

vierkante meter, geïnspireerd op die van de architect, met een

een handige wijnkelder en een lokaal datacenter met natuurlijke

ontvangstruimte en een praktische kastenwand. De ruimte een

koeling voor de servers.

61

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Wonen aan de tuin

Zonnedraaier

Op de gelijkvloerse verdieping vormen eethoek, zithoek en

De evolutie van de zon door de dag heen was een bepalende factor

keuken één grote ruimte die zich voornamelijk naar de tuin richt.

om de verschillende woonfuncties te situeren. De keuken en de

Het XL-inductiefornuis en de spoeltafel bevinden zich in het

eetkamer vangen vooral ’s middags en ’s avonds de zon, net als

centrale kookeiland. Dat kreeg een praktisch verlengstuk: een

de badkamer. Op het overdekte terras aan de keuken kunnen de

tafel op dezelfde hoogte waar gegeten kan worden met uitzicht

bewoners genieten van de avondzon. Op koudere avonden zit het

op de kookactiviteiten, een belangrijk gegeven voor het gezin.

gezin samen in de zithoek bij de houthaard waar ze ook tv kunnen

De keuken kreeg dan ook maximale werk- en opbergruimte en

kijken. Ruimtes die minder daglicht nodig hebben als de garage

een hi-end uitrusting. De keukentoestellen werden op ooghoogte

voor twee auto’s, de wasplaats, de berging en de fietsenstalling

ingebouwd in de greeploze kastenwand. Klein keukenelektro kan

met afvalbakken liggen aan de straatzijde. Op de bovenverdieping,

snel verborgen worden achter inschuivende deuren.

waar de trap uitkomt, bevindt zich nog een polyvalente ruimte waar zowel de ouders als de kinderen gebruik van maken.

62


63

Ontdek alle reportages op www.entrr.beAfwerking De bouwheer wilde absoluut een keramisch Neolith Basalt Blacke keukenblad. De sokkel van de haard is van Basaltina natuursteen, een materiaal dat daar perfect bij aansluit. Verder vinden we nog kasten in vergrijsd eikenfineer in een vergrijsd eiken parket. Het ouderlijke badkamermeubel is ook in vergrijsde eik en werd uitgerust met wastafels in Basaltina. Bij de kinderen vormt Corian de basis. Nog een opvallend element is de brede pivoterende deur tussen de toegangszone en de woonruimte.

Comfort De woning kreeg een erg volledige uitrusting, met KNX-domoticasysteem, vloerverwarming en een linnenkoker. Zelfs de berging tussen de garage en de keuken werd praktisch ingericht om comfortabel te wassen en te strijken, met voldoende opbergruimte en met een douchecel die later zeker nog van pas zal komen. De bewoners hebben zich de woning helemaal eigen gemaakt en wonen er dolgraag.

Anja Vissers: Meivuurstraat 34 -2200 Herentals - T 014 55 23 10 anja@architectenburo-anja-vissers.be 65

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


KEUZE VAN DE BOUWHEER

Gebouwautomatisering volgens de KNX-standaard

DOMICA Domica is uw expert in woning- en gebouwautomatisering volgens de KNX-standaard. We zorgen voor een kwalitatieve en functionele integratie van alle technieken in 1 feilloos werkend systeem, dit biedt meer flexibiliteit en een hoger gebruikscomfort. Hiernaast zijn we reeds jaren gespecialiseerd in audiovisuele belevingen en kunnen we ook uw draadloos en bekabeld netwerk optimaliseren. Domica: Grote Heimelinkstraat 204 Sint-Niklaas T 03 283 58 26 info@domica.be www.domica.be


Technisch BOUWJAAR: 2014-2015 BOUWMETHODE: traditioneel metselwerk TYPE WONING: vrijstaand OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 2868 m2 WOONOPPERVLAKTE: 394 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: plat dak bitumen, gevelsteen De Saegher BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: Reynaers CP 155LS en CS 86 HI,

1.0 beglazing TECHNISCHE UITRUSTING: KNX domoticasysteem (Domica) VERWARMING: geothermische warmtepomp met vloerverwarming en

klimaatplafond in kantoorruimte VENTILATIE: systeem D ISOLATIE: 24 cm pur (dak), 20 cm pur (vloer), 16 cm

pur (gevel) E-PEIL: 23 K-PEIL: 27

1

MEUBILAIR: Master Meubel

ANDERE TECHNISCHE BIJZONDERHEDEN:

onzichtbaar in het werkblad verzonken dampkap

(Venduro), blokkaderdeuren (Anohid)

2

3

1 - 2 - 3 RENSON . Met screens kunnen de bewoners perfect de gewenste

licht- en zonnetoetreding regelen. 4 DOMICA. Tiptoetsbediening voor de verlichtingssferen.

67

4

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Het ritme van de wind en van de golven Architecten Govaert & Vanhoutte Fotografie Thomas De Bruyne Het ambitieuze multiresidentiĂŤle project Oscar Niemeyer, dat Govaert en Vanhoutte realiseerde in opdracht van bouwheer Rietveld Projects, heeft zijn naam niet gestolen. Deze landmark is gesitueerd op een unieke natuurlijke locatie aan de Belgische kustlijn, pal in de duinen, op een hellend terrein dat tot aan het strand reikt, met een onbelemmerd uitzicht over de Noordzee.

68


69

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


70


Het project profileert zich visueel met een dubbel spel van horizontale en verticale lijnen.

Genesteld in de duinen De opdrachtgever was duidelijk in zijn eisenpakket: een exclusief project van meerdere luxueuze appartementen, elk met zicht op zee en met ruime terrassen. Het perceel ligt op een exclusieve locatie, een natuurlijke duinenomgeving zonder

barrière naar zee en strand. Het project past zich in die omgeving in door het gebruik van natuurlijke materialen die perfect aansluiten bij het groene duinengras: glas, beton en hout Uitgelijnd Het project profileert zich visueel met een dubbel spel van horizontale en verticale lijnen. De westelijke zijgevel wordt gekenmerkt door verticale houten lamellen. De oostelijke gevel heeft een uitgesproken horizontaliteit door de planken bekleding die de lijn van de betonnen terrassen volgt. De gevels worden onderling verbonden door alle terrassen om de hoeken heen te laten lopen.

71

Ontdek alle reportages op www.entrr.beGenieten zonder grenzen Alle appartementen kregen maximaal zicht op zee, in lijn met hun ligging in het geheel. Ze zijn zeer ruim opgevat en uitgerust met veel beglazing om een zo open en vrij mogelijk uitzicht te genereren. Het penthouse heeft een quasi allround 360° uitzicht over de volledige omgeving. Om inkijk van de buren te vermijden, werkten we aan de zijgevel hier en daar met zichtschermen. Elk appartement kreeg een individuele comfortsturing en vloerverwarming. Het interieur was vrij in te vullen. De meeste kopers kozen resoluut voor een open opstelling waarbij de keuken deel uitmaakt van de leefruimte, passend bij de lijnen die de architect had uitgezet: sober, eenvoudig en modern Huzarenstuk Het bureau is erin geslaagd om ondanks de grote warmteverliesoppervlaktes alle geldende EPB-normen te halen. Een ander cruciaal aandachtspunt was de toekomstige zetting en doorbuiging van de lange houten secties door de invloed van water. Die worden vermeden door het hout bovenaan schuin af te zagen om op die manier het water zo snel mogelijk af te voeren. Het project neemt in het portfolio van Govaert & Vanhoutte een prominente plaats in. Het is dan ook een bijzonder mooi project met een unieke uitstraling op een dito locatie, en ongetwijfeld een van de geslaagdste multiresidentiÍle projecten van de afgelopen jaren. 73

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch Govaert & Vanhoutte architects Koningin Astridlaan 25/0101 - 8200 Brugge - T 050 38 88 22 - www.govaert-vanhoutte.be BOUWJAAR: 2017 BOUWMETHODE: beton en stalen structuur TYPE WONING: meergezinswoning, vrijstaand

2

OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 1014 m2 WOONOPPERVLAKTE: 740 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL PLATTE DAKEN: EPDM, gevels zichtbeton,

houten beplanking en lamellen in afrormosia BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: houten schrijnwerk met klaar glas TECHNISCHE UITRUSTING: verschillend per appartement, autolift RDL VERWARMING: centrale ketel op aardgas AUTOLIFT: RDL engineering VENTILATIE: systeem D E-PEIL: E68 – E70

3

K-PEIL: K40 1 AFRORMOSIA . Horizontale en verticale houten lamellen

beschermen de privacy van de bewoners van de residentie. 2 . De appartementen kregen een luxueuze en verfijnd

gedetailleerde afwerking. 3 VOLA . Bad met kranen van het Deense designmerk.

1

ook voor platte daken

VELUX Platte daken komen steeds meer voor in woningen. Daarom specialiseert VELUX zich in platdakvensters, die daglicht en frisse lucht in huis brengen. Het nieuwste modell met gebogen glas is uitgerust met CurveTech, een technologie die regenwater rechtstreeks van het gebogen glas naar het dakvlak doet stromen en daarbij vuildeeljtjes meeneemt. Het laat altijd meer dan genoeg licht binnen en garandeert een mooi uitzicht. Het beschermglas is krasvrij en het geheel perfect waterdicht. Het elegante ‘glass-to-edge’-design is een streling voor het oog, met een oppervlak zonder profielen. De combinatie van dubbel glas en het gebogen beschermglas biedt een uitstekende akoestische en thermische isolatie, en dat aan een aantrekkelijke prijs (vanaf € 570, excl. btw). Het nieuwe platdakvenster is compatibel met de andere accessoires van het merk zoals gordijnen en buitenste zonneschermen. www.velux.be


© 2018 VELUX GROUP ® VELUX EN HET VELUX LOGO ZIJN GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN GEBRUIKT ONDER LICENTIE DOOR DE VELUX GROEP.

Elegantie en duurzaamheid van het glas ook voor uw plat dak

Vraag ook voor platte daken naar de VELUX kwaliteit en expertise

VELUX INNOVATIE

velux.be

Platdakvenster met gebogen glas • De unieke CurveTech technologie van het gebogen glas garandeert een vlotte afstroming van regenwater • Duurzaam krasvrij glas • Uitstekende akoestische en thermische isolatie • Gemakkelijk te onderhouden • Kan uitgerust worden met een vouwgordijn of een buitenste zonnescherm


RDL engineering Autoliften: Publireportage

Parkeeroplossingen op niveau. Plaatsbesparing, gebruiksgemak en veiligheid zijn onmiskenbaar de meest aangehaalde argumenten om te kiezen voor een autolift. Specialist in autoliften RDL transporteert wagens en bestuurders veilig van het ene niveau naar het andere. Het bedrijf biedt parkeeroplossingen voor woningen, appartementsgebouwen en autoshowrooms. :

In welke situaties is de plaatsing een autolift aangewezen? Xavier De Leersnijder: ‘Bijvoorbeeld als er onvoldoende ruimte aanwezig is om met een helling het ondergrondse niveau te bedienen. Dankzij een autolift kun je soms ook door de gemeente verplichte aantal parkeerplaatsen halen, en ze maakt een project rendabeler, want ze laat meer ondergrondse parkeerplaatsen toe. Zo houd je meer gelijkvloerse woon- of commerciële oppervlakte over. En ook als discreet ondergronds parkeren gewenst is, biedt een autolift uitkomst.’ Welke types bied je daarvoor aan? Xavier De Leersnijder: ‘Naargelang de installatie onderscheiden we twee types: een buitenopstelling of baldakijnautolift en een binnenopstelling in een schacht. We bieden oplossingen voor elk gebouwtype. Architecten en ontwerpers kunnen bij ons terecht voor de studie om het juiste type te kiezen, we zorgen ook voor de put- en schachtplannen en adviseren bij de integratie van sectionaalpoorten in de diverse beschikbare uitvoeringen.’ RDL Engineering nv Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem T 051 31 35 24 - info@autolift.be - www.autolift.be 76


STROBBE MOBILITY SOLUTIONS: Publireportage

Mooi ogende liftsystemen voor personen of wagens Al bijna 100 jaar is Strobbe Mobility Solutions toonaangevend op het vlak van liftsystemen voor de private en de zakelijke markt. Naast ontwerp, installatie, aanpassingen en onderhoud biedt het bedrijf 24/24 services. Strobbe is de projectpartner bij uitstek met een breed aanbod aan functionele maar tegelijk ook esthetisch-ogende liftsystemen. Een voor architecten interessante recente ontwikkeling zijn plateauliften die volledig in de vloer verzonken zijn als ze niet gebruikt worden. Door het draagvlak dezelfde afwerking te geven als de vloer van de ruimte is de lift perfect verborgen. Gezien de stijgende grondprijs en de verscherpte regelgeving voor het aantal verplichte parkeerplaatsen per gebouw, is er meer vraag naar systemen die compact parkeren toelaten. Niet enkel stapelen biedt een oplossing, maar ook door auto’s in langse en dwarse richting te verschuiven spaar je ruimte. Combiliftsystemen combineren parkeerliften en schuifplateaus. Ook verzamelaars van oldtimers kloppen vaak bij Strobbe aan. De autolift om hun collectie op meerdere ondergrondse niveaus te stallen kan volledig verborgen worden door de dakconstructie te voorzien van dezelfde bestrating als de oprit. Ook draaiplateaus worden populairder. De rotatie maakt moeilijke manoeuvres overbodig. Dit systeem kan ingebouw worden, maar ook op een bestaande vloer komen.

Strobbe Mobility Solutions Ambachtenstraat 46 - 8870 Izegem T 051 92 09 08 www.strobbe-liftsystemen.be www.strobbemobility.be info@strobbemobility.be 77

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Het ruime perceel waarvoor Govaert & Vanhoutte dit tijdloze volume ontwierpen, is het resultaat van de samenvoeging van de twee middelste loten van een kleine verkaveling van vier percelen. Op de aldus verkregen trapeziumvorm van het bouwterrein verscheen een Z-vormige gelijkvloerse verdieping, met daarboven een tweede niveau in de vorm van een eenduidig balkvolume. Live, work, play De bouwheer nam contact op met het architectuurbureau met de vraag om een woning te realiseren met veel ruimte voor zijn gezinsleven. Hij had een functioneel geheel voor ogen in een tijdloze architectuur en met minimale detailleringen. Zijn programma omvatte onder meer een woongedeelte met een open keuken, een kantoorruimte, een binnenzwembad en vier slaapkamers, waaronder een master bedroom en een polyvalente logeerkamer.

78


Verhaal van vlakken en volumes Architecten Govaert & Vanhoutte Fotografie Tim Van de Velde

Verborgen volumes Het resultaat is een vrij omvangrijk volume, maar de breedte van het trapeziumvormige perceel en de niet-orthogonale inplanting breken de schaal. De voorgevel is expliciet uitgelijnd met de naastgelegen gebouwen en verbergt een duidelijk omsloten toegangszone aan de straatzijde. De houten lamellen lopen door over de inkomdeur en de houten garagepoort ligt naadloos in hetzelfde vlak als de gevelbekleding. De voorbijganger ziet een massieve betonnen constructie met wanden in ter plaatse gestort zelfverdichtend zichtbeton. De uitdijende verticale wanden van de gelijkvloerse verdieping geven de aanzet tot de contour van het bovenliggende volume. De volumes worden gevormd door uitgekiende vlakken.

79

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Genieten achter glas Achter de toegangszone, geborgen in het middelste volume en aan de zuidelijke tuinzijde, bevinden zich de woonruimtes. De keuken, eetruimte en living situeren zich in het middelste volume, het zwembad in het achterste deel van de Z-vorm, gericht naar de tuin. De bovenliggende balk herbergt het nachtgedeelte. Hier verrast de woning door haar helderheid, een verrassend contrast met de gesloten voorgevel. Minimaal reflecterende beglazing doet de grens tussen binnen en buiten vervagen. De bewoners genieten overal van kwalitatieve buitenruimtes en een optimaal contact met de tuin.

80


81

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Glasbouwmeesters

TOPGLASS Toepassing: glasbalustrades bevestigen op plat dak zonder het dak membraan te doorboren Glasbalustrades zijn de borstweringen van de toekomst. Geen enkele andere balustrade verenigt eenvoud, een subtiele aanwezigheid, eenwording met architectuur, licht en kracht. Voor Interieur, balkon of plat dak, elke woonstijl valt voor zijn sterktes. Topglass, ondersteunt u doorheen het hele proces, van ontwerp en budgettering tot de installatie door onze eigen vakmannen. Wij zoeken samen met alle betrokken partijen de beste realisatie voor onze klanten. Voor informatie in eender welke bouwfase van uw bouwproject kunt u bij ons terecht, wij schrijven graag mee aan uw verhaal. Topglass: Industrielaan 4 - Torhout T 050 21 26 90 info@topglass.be www.topglass.be

Warmte en overvloed Het interieur is afgewerkt in warme en zachte tinten. Fineerhouten maatwerkvolumes vullen de witte wanden aan. De vloer en de wanden van de zwembadruimte zijn bekleed met kalksteen, warm en licht tegelijkertijd. In de intiemere ruimtes op de verdieping ligt een plankenvloer. De uitrusting (draadloze knx-comfortsturing met i-padbediening) en de inrichting (pivoterende deuren en een open eilandkeuken gekoppeld aan de berging) garanderen optimaal wooncomfort.

82


Govaert & Vanhoutte architects Koningin Astridlaan 25/0101 - 8200 Brugge - T 050 38 88 22 - www.govaert-vanhoutte.be 83

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch

BOUWJAAR: 2016 2

BOUWMETHODE: betonbouw (bouwonderneming Claeys) TYPE WONING: vrijstaand OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 3810 m2 WOONOPPERVLAKTE: 617 m2 MATERIALEN BUITENSCHIL: platte daken EPDM, gevels

zichtbeton, houten beplanking en lamellen in afrormosia BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: aluminium

raamkaders met klaar glas (Topglass) TECHNISCHE UITRUSTING: draadloze

knx-comfortsturing met i-padbediening VERWARMING: centrale ketel op aardgas VLOERISOLATIE EN CHAPE: Bob

Defraeye VENTILATIE: systeem D E-PEIL: E70 3

K-PEIL: K40 INTERIEURGLAS : Topglass

1

1 BOUWONDERNEMING CLAEYS. Ter plaatse gegoten zichtbeton. 2 BOB DEFRAEYE. Chape en pur- isolatie 3 TOPGLASS. Glasbalustrades


Chape en pur-vloerisolatie

BOB DEFRAEYE Bob Defraeye heeft meer dan 25 jaar ervaring met chape en thermische en akoestische vloerisolatie. De kennis, kwaliteit en service steunen dus op traditie, maar het bedrijf heeft de blik vooral op de toekomst gericht, met het oog op vernieuwing. Deze aanpak heeft van hen een veelgevraagde partner gemaakt in woning-, appartements- utiliteits- en scholenbouw. In elk van deze sectoren kan het tal van sterke referenties voorleggen. Bob Defraeye: Kleine Dries 8 - Diksmuide T 051 58 98 62 info@defraeyebob.be www.defraeyebob.be

Bouwonderneming

CLAEYS Het bedrijf heeft jarenlang ervaring met beton, van woning-, kantooren industriebouw tot appartementen en gevels in architectonisch beton. Van het storten van funderingen tot het plaatsen van prefab elementen wordt alles technisch en esthetisch tot in de perfectie verzorgd. Uit respect voor de perfecte timing van uw project staat de firma steeds garant voor een tijdige oplevering. Bouwonderneming Claeys: Doornkouterstraat 1 bus A - Zonnebeke T 051 77 99 73 info@claeysbouw.be www.claeysbouw.be

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


INTERIEURARCHITECTEN Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? Hun beroepsactiviteit is niet erkend, maar hun titel wel. Niet iedereen mag zich dus interieurarchitect noemen, maar wel interieurs ontwerpen. Het grote publiek maakte kennis met deze beroepscategorie – en met het begrip 3D-renders – tijdens Huizenjacht (remember Filip Deslee). Wij laten er graag enkele op je los, met hun visie op hun beroep.

Koenraad Ruys

Foto’s Yannick Milpas voor Sketchbook Living – Architecten en hoe ze wonen

Interieurarchitectuur is geen ‘folieke’. Wie ons beroep uitoefent, bepaalt hoe mensen de volgende twintig jaar zullen leven. Daarom is het van het grootste belang om samen met de klant op één lijn te staan. Dat betekent van onze kant goed luisteren in de voorbereidende fase om een beeld te vormen van zijn wensen. En geloof me, dat is meer dan dat hij expliciet zegt. Een ontwerp moet ook de architectuur van een gebouw versterken en een weergave zijn van mijn eigen vormentaal. Alle projecten die ik tot nu toe heb uitgevoerd, zijn overeind gebleven. De Nylonfabrik heeft natuurlijk wel een speciale plaats in mijn hart. We verbouwden een oude fabriek tot toonzaal met galerij en extra werkruimtes. Het is ook onze eigen fantastische woon- en werkplek en ze veruitwendigt perfect onze visie. Het ontwerp volgt de stand van de zon. De materialen zijn afgestemd op het industriële gebouw zonder het geheel kil en afstandelijk te maken. Het is zelfs eerder gezellig en intiem ... Onze klanten zijn meerwaardezoekers die in standaardoplossingen op hun honger blijven zitten. Ze hechten veel belang aan kwaliteitsvol wonen en een thuisgevoel, no-nonsense en zonder hi-tech. Vaak zijn het tweeverdieners met kinderen die op het punt staan om het ouderlijke huis te verlaten. De woning is afbetaald, er komt meer ruimte en dus is het tijd om te denken aan een volgende stap. 86


OVER HUN BEROEP Johan Van Staeyen

Foto’s Yannick Milpas voor Buitengewoon Belgisch Bouwen

Ooit startte de carrière van interieurarchitect Johan Van Staeyen op een bureau gespecialiseerd in bootarchitectuur. Inmiddels bestaat zijn eigen bureau, VS Interieurarchitecten in Antwerpen, al zo’n 15 jaar. Dat staat voor creatieve, logische en vooral leefbare ontwerpen, die niet enkel aan de verwachtingen van de klant voldoen, maar ze ook overtreffen. Spektakelarchitectuur om het effect vind je in zijn projecten niet, wel ontwerpen die een standaardoplossing overstijgen, in vorm, materiaalgebruik, kleur, ruimtelijke indeling, contextualisering of een combinatie van al die elementen. Het bureau levert niet enkel het ontwerp, maar zorgt met een team van nauwgezette stielmannen ook voor een perfecte uitvoering. Iedereen kan bij hem terecht. De meeste van zijn klanten komen voor praktische problemen waar ze een creatieve oplossing voor willen. Vaak verwachten ze dan ideeën waar ze zelf niet op zouden komen of niet aan durven denken. Zijn motto is: “Iedereen kan ‘verblijven’. Maar wie een huis of een ruimte echt wil ‘beleven’ en ‘bewonen’, die kan niet zonder Van Staeyen Interieur Architecten.” (Oud Chinees wijsgeer, Nieuwe Tijd)

87

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Interieurarchitecten en hun beroep


Foto’s links en rechts Lieven Herreman

Leo Aerts ziet het als zijn missie om dromen, verlangens en wensen van klanten om te zetten in interieurarchitectuur, ruimtelijke beleving en vormgeving vanuit een eigen filosofie waarin de klant zich perfect kan vinden. Dat begint met inzichten en informatie over interieurarchitectuur en materialen die leiden naar de gepaste uitvoerders en aannemers die een juiste prijs-kwaliteit verhouding bieden. Tijdens de uitvoering begeleidt en adviseert hij voert hij de nodige kwaliteitscontroles uit. Die aanpak ontlast de klant maximaal tijdens het hele (ver)bouwproces.

Steeds vaker doen ook architecten een beroep op zijn expertise als interieurlabo. Die reikt verder dan interieurinrichting, vormgeving en materialenkennis, want hij heeft inmiddels een stevige reputatie opgebouwd wat doorgedreven maatwerk en technische oplossingen betreft voor sanitaire toestellen en kranen, meubilair en verlichting. Hij werkt ook in opdracht van fabrikanten om meubels en objecten voor industriële productie vorm te geven. KMO-bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen die voor interieuradvies beroep doen op Leo Aerts kunnen genieten van een subsidie via de KMO-portefeuille. Wie meer beelden wil bekijken van het project dat hier getoond wordt, kan terecht op zijn website www.alinea.be (projecten – privéwoning 3 Geel). De belangrijkste ingrepen in dit project waren extra daglicht via dakvensters, extra grote schuiframen zonder verticale verdeling in het midden, die buiten voor de muur schuiven, vast meubilair en een zeer aparte keuken. 89

Ontdek alle reportages op www.entrr.beGlas

in al zijn facetten Wie glas zaait, zal storm oogsten, toch volgens de dictaten van het S-peil. Gelukkig is glas een dermate veelzijdig materiaal dat het in een bouwproject meer kan zijn dan een warmteverliesoppervlakte of een factor van een of andere berekeningscoëfficiënt. Het heeft zijn plaats in elk hedendaags interieur. Interieurglas kan lichttoetreding toelaten, spiegelen of filteren. Het heeft een verruimend effect en kan kleur brengen – of net niet. Het is niet voor één gat te vangen.

foto links Topglass - foto boven: Declerck Daels architecten

Glazen deuren …

Dubbele deuren en brede schuifdeuren geven de gebruikers

… zijn de ideale ruimteverdelers. Afhankelijk van de individuele

alle vrijheid om ruimtes tijdelijk te scheiden of met elkaar

functie die ze vervullen als scharnierpunt tussen ruimtes

te verbinden. Minimale houten of metalen kaders laten het

kunnen ze op meerder manieren afgewerkt worden. Volledig

gebruik van onzichtbare scharnieren toe, en ook pivoterende

transparant als akoestisch blok met een minimale visuele

modellen zijn echte eyecatchers. Trend van het moment:

hinder, translucent voor lichttoetreding met vrijwaring van

retro-industrieel met een regelmatige onderverdeling met een

privacy of discrete doorkijk waar dat gewenst is, gekleurd of

houten of metalen structuur.

met motieven voor een stijlvol of gepersonaliseerd accent.

91

Ontdek alle reportages op www.entrr.beGlazen scheidingswanden … … worden zeker in projectbouw zo mogelijk nog vaker toegepast dan glazen deuren. Ze bieden een luchtigere en lichtere indruk dan volle muren of panelen. Ook optisch zijn de mogelijkheden groter. Glazen platen zijn verkrijgbaar tot een lengte van 3 meter. Dat laat toe om met een minimum aan naden te werken. De bevestiging kan onzichtbaar gebeuren, met profielen die weggewerkt worden in de vloer en het plafond. Waar platen samenkomen, ook op hoeken, kunnen ze koud gelijmd worden. De reflectie van spiegelglas laat ruimtes groter lijken en creëert diepere en extra perspectieven. Net als bij deuren bepaal je zelf de mate van je privacy en doorkijk. Bij glazen wanden wordt een nog bredere waaier aan esthetische afwerkpatronen gebruikt, van zandstralen in motieven, vlakken of lijnen tot personalisatie met digitale prints.

foto linker pagina Nordex fotografie: Yannick Milpas ― Architect Bart Coenen

Spatwanden Thermisch gehard veiligheidsglas is een ideaal materiaal voor keukentoepassingen. Het is hygiënisch, makkelijk in onderhoud en uitstekend bestand tegen hitte. Met de gelakte variant kun je alle kanten uit op het vlak van kleuren en de schittering vergroot de ruimte. In een klassieke keuken is gerookt (spiegel)-glas een optie. Een dikte van 4 tot 8 millimeter is gangbaar. Zeker bij helder of getint glas is het aan te raden om de randen af te kitten als het aan een wand bevestig wordt. Dit om te vermijden dat er vuil of een insect terechtkomt tussen plaat en muur. Een stopcontact in je spatwand? Geen probleem! Verlichting achter het glas kan ook, maar zorg ervoor dat je de lamp later nog kunt vervangen … 93

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Werkbladen Een keukenwerkblad bestaat uit veiligheidsglas van 15 tot 40 millimeter en wordt voor de harding voorzien van gepolijste randen. Op de hoeken van de plaat is ze het kwetsbaarst, zeker als ze niet op een drager wordt bevestigd. Uitsparingen voor een kookplaat of spoelbak worden vooraf uitgesneden. Met motieven of etsen creÍer je een heel persoonlijke keuken. Op een glanzend oppervlak zie je wel sneller vlekken en vingerafdrukken, maar glas is makkelijk en snel te onderhouden. Vet of vocht dringen niet door en het materiaal is bestand tegen alle producten die in de keuken gebruikt worden. Vermijd rechtstreeks snijden op het werkblad, het is krasgevoelig. Ook al is glas goed bestand tegen hitte, het is beter om thermische schokken te vermijden door hittebestendige onderleggers te gebruiken. Als de gelakte zijde niet volledig op een beschermende drager ligt, is het beter om ze af te schermen met een beschermende en krasvrije folie. Circulatie: trappen Glazen traptreden, leuningen en balustrades hebben meerdere architecturale voordelen. Een trap als transparant element betekent een meerwaarde voor het transport van daglicht en bevordert openheid, doorzichten en ruimtelijkheid. Zeker in compacte en ingesloten woningen kan zenitaal daglicht tot midden in de woning gebracht worden met een licht doorlatende trap. Glas wordt meestal gebruikt bij open trappen zonder stootborden, en bij voorkeur gecombineerd met glazen balustrades. Zwevende trappen behoren ook tot de mogelijkheden. Samen met een glazen wand combineert die volledige transparantie met absolute veiligheid. Hoe helderder het glas, hoe belangrijker de esthetiek van de metalen draagstructuur. Circulatie: het glazen plafond Glazen (verdiepings)-vloeren vervullen grotendeels dezelfde functies als glazen trappen: transparantie, zichten, lichttransport ‌ Ook hier is loopglas een verplichting, dat is voldoende dik en voorzien van een veiligheidsfolie. Zeker in plaatsen met veel passage is een minder transparante afwerking als gezuurd of gezandstraald aangewezen. Deze toepassing is vooral gangbaar in circulatieruimtes, maar kan ook een blik gunnen op een lagergelegen bezienswaardigheid, van historische funderingen tot een collectie oldtimers. Van douchen tot bad De badkamer is misschien nog wel de meest intieme en persoonlijke ruimte waar we onszelf letterlijk blootgeven. De enorme waaier aan afwerkingsmogelijkheden van glas biedt aan elk individu de perfecte keuzemogelijkheid hoe hij of zij hiermee om wil gaan. Open en bloot met helder glas, volledig afgeschermd of mag er een silhouet te ontwaren zijn? Architecturaal gezien is glas een ideaal materiaal voor de badkamer. Wat vaak de compactste ruimte in de woning is, en al even vaak met beperkte lichttoetreding, kun je groter en lichter doen lijken met spiegeling en schittering. Glazen wastafels zijn al langer geen uitzondering meer in onze badkamers. Glazen baden hebben het daarentegen moeilijker om hun weg te vinden naar onze woningen. 1. fotografie: Yannick Milpas ― Architect Bart Coenen 2. - 3. - 4. - 5. Topglass 6. fotografie Yannick Milpas - Architect Declerck Daels.

94


4

5

6

1

2

3

Ontdek alle reportages op www.entrr.befotografie: Milo ― Architect Raf Van Hulle foto linker pagina Topglass

Mozaïek Glasmozaïek bestaat in verschillende uitvoeringen (mat, parelmoer, doorschijnend) die met elkaar gecombineerd kunnen worden in patronen. Tel daarbij de honderden beschikbare kleuren bij op en je krijgt oneindig veel mogelijkheden. We kennen ze vooral in de maat 1,5 bij 1,5 millimeter, maar ze zijn ook in grotere uitvoeringen verkrijgbaar en ook een langwerpige vorm is niet langer uitgesloten. Ze zijn het makkelijkst en snelst verwerkbaar op netten van ongeveer 30 bij 30 centimeter. Glasmozaïek wordt meestal toegepast in keukens en badkamers. Een spatwand met mozaïek is wel moeilijker te onderhouden dan een glazen wand uit één stuk.

Glassarium In spiegelglas is een grondlaag van metaal verwerkt (lood, koper of zilver). Gelakt glas is aan de achter- of onderkant voorzien van een hoogglanslak. Op die manier is de kleurlak krasvrij en beschermd tegen bijtende schoonmaakproducten. Kleur kan ook aangebracht worden door middel van een folie aan de achterkant. Getint glas is door en door gekleurd. Je kunt kiezen tussen groen, blauw, grijs en brons getint glas. Satijnglas wordt aan de voor- of bovenkantkant ontglansd met een zuur dat de schittering wegneemt voor een zachte indruk. Profielglas is een van oorsprong industriële toepassing die vooral in de buitenschil toegepast wordt, maar ook steeds vaker als scheidingswand in interieurs. Structuurglas heeft een voelbare oppervlaktestructuur en is minder tot niet-transparant. In combinatie met steellook profielen perfect voor een retro-industriëel effect. Thermisch gehard glas of veiligheidsglas is het resultaat van een verhittingsproces tot 600 graden, gevolgd door een snelle afkoeling. Dit proces maakt het materiaal veel sterker en bij breuk valt het uiteen in kleine fragmenten. Draad- of figuurglas: glas met draadraster, meestal kleurloos, maar ook verkrijgbaar in brons of geel. Glastegels zijn een wat in onbruik geraakte toepassing, ondanks hun veelzijdigheid en een breed aanbod in kleuren en profielen. Kunnen gemetseld worden of gekocht als prefabelementen. 97

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Kingsize split-level Architect Tom Verheyen Fotografie Yannick Milpas

De bouwheer vroeg om een modernistische woning met overdekte terrassen, fitnessruimte en logeerkamer, met zichtbeton in de hoofdrol. Architect Tom Verheyen ontwierp een strakke kingsize vakantiewoning voor architectuurliefhebbers en levensgenieters, met een modernistische vormentaal en een driedimensionaal ruimtelijk en open interieur met loftkarakter. WYSIWYG (What you see is what you get) Beton speelt de hoofdviool in de constructie. Het is gebruikt

inzichten gebouwd in een eerlijke architectuur die toont hoe

als een edel materiaal, esthetisch bekist met planken in

ze gemaakt is, met veel beglazing en een gevelafwerking van

reliĂŤf ĂŠn als een constructiemateriaal voor uitdagende over-

siliconenpleister en zwarte vezelcementplaten.

spanningen. De woning is met hedendaagse technieken en


Dynamisch brutalisme De verschillende woonfuncties zijn gespreid over drie onder-

telijkheid ‌ Dat resulteert in een modernistische, zelfs brutalis-

ling visueel open niveaus. Alles in het ontwerp dient het plezier

tische woning die weigert statisch te zijn door de dynamiek van

en het genot van het moderne wonen: grote ramen, onderling

de ruimte en het flirten met de zwaartekracht.

verbonden terrassen op verschillende niveaus, openheid, ruim-

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Glazen wanden De onmiddellijke omgeving bepaalt het ontwerp. Er zijn enkel kamerbrede en kamerhoge ramen toegepast om binnen en buiten met elkaar te verweven. Een raam is een wand waardoor de ruimte zich opent naar buiten en het interieur visueel enorm vergroot. Daarnaast doen wanden en plafonds die van binnen naar buiten doorlopen ook de grenzen vervagen. De verschillende types van buitenruimtes vertegenwoordigen ook diverse gradaties tussen interieur en exterieur die dit effect van vervaging nog versterken.


Wit en grijs Het plafond van de verdieping en de wanden in zichtbeton zijn beeldbepalend. Die werden in reliĂŤf met planken bekist om het gewenste resultaat te bekomen. De binnentrap is ook in beton. De witte gietvloeren en wanden contrasteren hiermee, en de buitentrap die de verschillende terrassen verbindt, is uitgevoerd in wit gemoffeld staal. De deuren op het gelijkvloers en in het verzonken gedeelte zijn uitgevoerd als verfdeuren met strakke deuromlijstingen die net zoals de wanden wit geverfd zijn om zo weinig mogelijk op te vallen. In de keuken en voor het haardmeubel is wit plaatmateriaal gebruikt in combinatie met donkere houtaccenten.

101

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


102


Textbook assignment Tom Verheyen: “De bouwheer zat perfect op dezelfde golflengte als wij, met hoge ambities qua moderne vormgeving en een gedeelde liefde voor ‘plankenbeton’, maar we kregen voldoende vrijheid om tot een doordacht en compromisloos ontwerp te komen. Een gedroomde textbook architectenopdracht. We mochten vastgeroeste ideeën over de lay-out en de bouwwijze van een woning loslaten, wat zeer bevrijdend is en vaak boeiende en betere architectuur oplevert. Heel bijzonder is hoe de bewoners zich de strakke en modernistische woning hebben toegeëigend door ze aan te vullen met kleurige meubels, een zweem van humor en een sterk sixtiesgevoel.”

103

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Technisch MAX8 architecten Processieweg 43 3980 Tessenderlo T 013 66 25 53 tom.verheyen@max8.be www.max8.be BOUWJAAR: 2011 - 2012 BOUWMETHODE: combinatie van metselwerk en beton TYPE WONING: open bebouwing OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 2.291 m2 WOONOPPERVLAKTE: netto bewoonbare oppervlakte

interieur: 300 m2, dakterrassen: 38m2 BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: aluminium

schrijnwerk met dubbele heldere en dubbele zonwerende beglazing 1.1 W/m2K VERWARMING : geothermische warmtepomp

gecombineerd met vloerverwarming in de hele woning VENTILATIE : balansventilatiesysteem met

warmterecuperatie ISOLATIE: vloer: 12cm gespoten pur; dak : 16cm pur;

wanden: 15cm geĂŤxpandeerd polystyreen

niveau 0 & -1/2

legende 1.garage 2.inkom

13.overdekt terras

3.wc

14.zitruimte

4.vestiaire

15.zonneterras

5.eetkamer

16.bureau

6.keuken

17.overdekt terras

7.bijkeuken

18.vide

8.berging

19.master bedroom

9.natte cel

20.dressing

10. wasplaats

21.badkamer

11.fitness ruimte

22.logeerkamer

12.gang

23.overdekt balkon

niveau +1/2 & 1

104


WEDSTRIJD

Schrijf je in op de nieuwsbrief van

via

www.entrr.be/nieuwsbrief 1 Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrieven die jou met prachtige beelden inspireren voor je bouw-, inrichtings- en/of tuinproject.

2 Ontvang gratis jouw inkomticket voor Batibouw (twv €12,50), de grootste Belgische beurs voor Bouw, Renovatie en Inrichting

3 Win één van de 100 exemplaren van Sketchbook Living – architecten en hoe ze wonen – illustreert hoe architecten en hun gezin leven in hun zelf ontworpen woning. Het toont negentien recente, boeiende realisaties met unieke foto’s, aangevuld met gesprekken met de ontwerpers. 256 p, verkrijgbaar in de boekhandel aan €34,95

4 Neem je gedetailleerd bouwplan mee naar Batibouw en maak elke dag kans op

een volledige 3D maquette van je woning Door middel van de 3D printer kunnen we immers snel en zonder moeite een zeer gedetailleerd schaalmodel printen van je, nog te (ver)bouwen, woning.


Het ultieme afwerkingsmateriaal: Publireportage

KERROCK®

Solid Surface materialen winnen sterk aan populariteit in hedendaagse interieurs. Hun massieve aspect, hun technische veelzijdigheid en het uitgebreide kleurenpallet maken dat ze de ideale materialen zijn voor tal van interieurtoepassingen. Kerrock® is Europa’s belangrijkste Solid-surfacemateriaal Kerrock® bestaat uit twee derde aluminiumhydroxide, verkregen uit natuurlijke mineralen en één derde uit methylmethacrylaat. Het eerste geeft het materiaal zijn hardheid en robuustheid. Dankzij het acryl kan Kerrock® makkelijk in om het even welke vorm gemaakt worden en voelt het warm en prettig aan. Kerrock® is bovendien extreem duurzaam en laat zich verwerken als hout. Geschikt voor elk interieur Kerrock® leent zich zowel tot een strak design als tot een meer organische vormgeving. Het kan naadloos verwerkt worden zonder zichtbare voegen. Verschillende Kerrock® elementen kunnen met speciale tweecomponentenlijmen samengevoegd worden tot één naadloos geheel. Een keukenblad in een L-verbinding of een royaal kookeiland met eettafel ... alles loopt naadloos en vlekkeloos in elkaar over. Rond, gebogen, volledig organisch … Kerrock® is thermisch vervormbaar en … the sky is the limit! Duurzaam, esthetisch en hygiënisch Door zijn unieke samenstelling is Kerrock® vrijwel onverslijtbaar. Het is massief, compact en in de massa gekleurd. Het oppervlak is bestand tegen dagelijks intensief gebruik en bovendien neemt het nagenoeg geen vocht op. Daarnaast is Kerrock® uiterst vlekbestendig en te reinigen met de meest courante reinigingsmiddelen. Na jaren van intensief gebruik kan het oppervlak ook volledig vernieuwd worden door middel van een schuur- of polierbeurt. Zelfs zware beschadigingen kunnen hiermee onzichtbaar hersteld worden. En omdat Kerrock® naadloos verlijmd wordt, oogt het geheel niet alleen strak, het levert ook een hygiënisch werkblad op zonder storende schimmelvoegen. Kerrock® wordt in België exclusief verdeeld door: Vink BVBA - Industriepark B7 - 2020 Heist-op-den-Berg - T 015 25 98 91 - F 015 25 99 02 - building@vink.be

Voor de verwerking van Kerrock® doet Vink beroep op erkende dealers en verwerkers:

FRAKO FRAKO Keukens & Interieur 2381 WEELDE & 2980 ZOERSEL T 014 65 59 62 - T 03 311 77 33 info@frako.be

106


YP EUROFIX YP EUROFIX 3665 AS T 089 69 69 10 info@ypeurofix.be

GF SOLIDS GF SOLIDS 3520 ZONHOVEN T 011 81 65 89 info@gfsolids.eu

KRIJNEN KEUKENS KRIJNEN KEUKENS 2390 MALLE T 03 312 45 62 info@krijnen.be

BAD & BAIN BAD & BAIN 9100 SINT-NIKLAAS T 03 777 95 90 badenbain@skynet.be

VAN HOF-VERHEYEN KRIS VAN HOF-VERHEYEN KRIS 9080 ZAFFELARE T 09 356 72 12 info@interieurvanhof.be

107

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


108


Orde op zaken

Marnik Dehaen is herkozen tot voorzitter van de Vlaamse Raad van de Orde Van Architecten en begint dus aan een tweede ambtstermijn. Hij ziet er alleen maar voordelen in. Drie jaar is een te korte periode om een programma te realiseren, en deze herverkiezing laat hem toe om een aantal initiatieven verder te zetten en andere te heroriënteren. Verandering kost tijd, heeft hij geleerd, en hij rekent erop dat de ervaring uit zijn eerste ambtstermijn tot een aantal concrete resultaten zal leiden. To do or not to do Marnik Dehaen: Het klinkt bizar, maar veel van onze leden

we moeten het zelf doen. We moeten samen met de beroeps-

weten nauwelijks waar de Orde voor staat of wat haar bevoegd-

verenigingen werken aan een kant-en-klaar voorstel waar geen

heden zijn. Dat leidt tot misvattingen, vooroordelen en soms

enkele politicus een gevaar in kan ontwaren. Zeker in een elec-

frustraties. Een van mijn betrachtingen is een aantal van onze

toraal jaar schuwen politici risicovolle beslissingen, dus moeten

taken duidelijk te stellen, ook in de relaties met de beroeps-

we hen iets voorschotelen dat klaar en duidelijk is en voor geen

verenigingen zoals NAV, BVA, Architecten-Bouwers en AriB. Zij

enkele partij – ook de consument niet – tot minder garanties op

hebben hun eigen rol te spelen, met eigen bevoegdheden en

een kwalitatieve dienstverlening zou kunnen leiden. Niemand

taken in de vertegenwoordiging van de architect als individu.

mag verliezen.

De Orde behartigt de algemene belangen van de beroepsgroep van architecten. Maar er is een grijze zone waarin zowel wij

United we stand

als de beroepsvereningen een rol spelen. Het is een illusie om

Marnik Dehaen: Om samen te werken met de beroepsver-

daar snel klaarheid in te scheppen, maar het is me wel duidelijk

enigingen sturen we initieel aan op eensgezindheid op drie

geworden dat we allemaal samen moeten werken in het belang

vlakken: vorming, toegang tot het beroep en ereloonbarema’s

van onze leden-architecten.

gekoppeld aan taken. Door stap voor stap te gaan, vermijden we om in de grijze zone elkaar tegen te werken en komen we het

Hervorming en politiek

snelst tot een resultaat. We hebben elkaar nodig in het belang

Marnik Dehaen: Het is van primordiaal belang om de hervor-

van de architect en van de consument. Objectieve tuchtproce-

ming van de Orde door te drukken. We moeten af van de logge,

dures zijn in ieders voordeel. Geen enkele partij mag a priori

piramidale structuur met meerdere niveaus – lokaal, gewes-

twijfelen aan de goede bedoelingen van wie oordeelt in een

telijk en nationaal. Die werkt te traag en onvoldoende efficiënt.

betwisting of procedure. Een strikte scheiding tussen beleid

Een vlakke of balkstructuur zou tijd, geld en energie besparen

en tuchtprocedures dringt zich daarbij op, maar door politieke

en leiden tot duidelijke aanspreekpunten. Door de lokale

onwil zitten we muurvast.

niveaus af te schaffen wint de organisatie ook aan geloofwaardigheid in tuchtprocedures. Het wetsontwerp daarover is

Een vrij beroep

rond, maar is zoals zo vaak in België gestrand in de Brusselse

Marnik Dehaen: Permanente vorming is een door Europa opge-

politiek, waar communautaire argumenten tot een complete

legde voorwaarde om erkend te blijven als vrij beroep. We willen

patstelling geleid hebben. Er is maar één conclusie mogelijk:

die erkenning behouden en kunnen dus niet rond dat principe

109

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


heen. Het is dus in het algemeen belang van de architecten dat

als garantie voor zichzelf en zijn latere klanten. Pas dan mag

we die permanente vorming organiseren, maar zonder met het

de jonge architect ook helemaal verantwoordelijk worden. Die

vingertje te wijzen. Onze leden moeten de vrijheid krijgen om

aanpak moet leiden tot een opwaardering van het beroep. De

het vormingstraject uit te stippelen dat past bij hun specifieke

consensus hierover bestaat. Nu moeten we die gedetailleerd

invulling van het beroep. Er is dus een verplichting, maar die

uitschrijven en niet wachten op de politiek.

mag zo niet aanvoelen. Een betere communicatie met onze leden is daarbij noodzakelijk, waarbij er aan beide kanten beter geluisterd moet worden. Daarbij gaat het ons niet om popula-

1939

riteit, maar wel om interactie en betrokkenheid. Het mag niet

Marnik Dehaen: Een derde en laatste punt waarop we een

blijven duren dat onze leden zich afvragen wat ze eigenlijk aan

snelle consensus moeten en kunnen bereiken zijn de ereloon-

onze organisatie hebben. We verdedigen de belangen van zowel

barema’s, gekoppeld aan een gedetailleerd takenpakket.

de consument als de architect, en dat houdt niet noodzakelijk

De consument moet weten wat hij mag verwachten en elke

een tegenstrijdigheid in.

architect moet concurrentieel kunnen zijn. Dat kan alleen als iedereen weet wat er tegenover een concrete taak staat. De wet van 1939 omschrijft het takenpakket als tweeledig: concept

De nieuwe architect

en controle. Maar ook de Deontologische Norm nr. 2 van

Marnik Dehaen: Een tweede punt waar het schoentje knelt, is

Architecten blijft rechtsgeldig, enkel de ereloonbarema’s zijn

de verplichte stage en de toegang tot het beroep. Die zijn hele-

geschrapt. We hebben dus een sterke basis om op te werken.

maal achterhaald. We willen niet het proces van ons onderwijs-

Concept en controle zijn doelen, we moeten dus de middelen

systeem maken, maar in architectenstudies wordt creativiteit

omschrijven om tot die doelen te komen. Per project of dossier

overgewaardeerd ten opzichte van de praktijk. Stagemeesters

is er een vrijheid om te bepalen welke die middelen zijn. De

worden daar dan mee geconfronteerd en hebben te weinig tools

verplichte taken –de minimumgrens – worden aangevuld met

voor een evaluatie. De enige tool is tijd: de stage en eventueel

vrije taken. Consument en architect kunnen dus in alle trans-

een verlenging. We moeten duidelijker doelstellingen formu-

parantie en vrijheid met elkaar onderhandelen. Dit bevordert

leren: welk eindresultaat verwachten we vooraleer een architect

eerlijke concurrentie waar iedereen bij gebaat is. We staan in dit

het beroep zelfstandig kan uitoefenen?

dossier al vrij ver. Een bij Koninklijk Besluit vastgelegd typecontract is op termijn geen utopie meer.

On stage Marnik Dehaen: De stage biedt onvoldoende vrijheid voor de

De tanker keert

student-architect om zijn eigen persoonlijke traject uit te stip-

Marnik Dehaen: We zijn er ons van bewust dat we nog veel werk

pelen. We willen een aangepast systeem met een toetsingsproef

voor de boeg hebben. Onze tanker is aan het draaien. Dat gaat

waarin men kan aantonen dat men geschikt is om als zelf-

traag en behoedzaam, maar de beweging is ingezet. Als we de

standig en autonoom architect te functioneren. Het traject daar

hervorming kunnen realiseren en duidelijke aanspreekpunten

naartoe moet meer vrijheid bieden, om bijvoorbeeld naar het

op alle echelons hebben, dan kunnen we provincie-overschrij-

buitenland te gaan of gevarieerder te werken op weg naar de

dend werken en barrières wegnemen. Om daar te geraken

autonomie. Nu wordt elke student naar een zelfstandige invul-

moeten we ons onafhankelijk maken van politici en een eigen

ling geduwd, terwijl er zoveel meer specialisaties, teamwork,

traject uittekenen dat alle partijen ten goede komt. Elke meter

diversiteit en mogelijkheden zijn. Wie toch als zelfstandig archi-

winst die we nu boeken, brengt ons dichter bij ons doel.

tect aan de slag wil, moet daarvoor geschikt verklaard worden,

110


For Architects Only je eigen professioneel uitgegeven boek, al vanaf 30 exemplaren. Welke architect droomt niet van een boek met een selectie van zijn of haar eigen realisaties als relatiegeschenk of communicatietool? Meestal strandt die droom echter in een te dure realiteit, van te veel boeken en van veel te weinig tijd … Snelle en goedkopere alternatieven zoals fotoboeken stellen doorgaans weer teleur in het resultaat. In APortfolio kun je als architect de voordelen van een echt boek combineren met een aantrekkelijke prijs en vormgeving, gedrukt in lage oplages en telkens weer aanpasbaar.

Je drukt vanaf 30 exemplaren, dus nooit meer dan je nodig hebt,

en alleen als je er nodig hebt

Professioneel vormgegeven (door At Home Publishers*)

Hoogkwalitatief digitaal drukwerk op mat offsetpapier

Topafwerking met hardcover (bedrukt of linnen), kapitaalbandjes, leeslint …

Indien gewenst service op het vlak van (eind)redactie, fotografie, …

En toch goedkoper dan een gewoon fotoboek …

*At Home Publishers is uitgever van onder meer Buitengewoon Belgisch Bouwen en De Interieurbijbel ; frank@athomepublishers.be - M 0477 87 00 75

111

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


112


Dé specialist in afwateringssystemen en afscheidingstechnieken: Publireportage

ACO Passavant

Drempelloos wonen dankzij een slimme afwatering Een boontje voor een strak en verfijnd interieur met veel ruimtegevoel? Een binnenvloer die zonder drempels stijlvol doorloopt naar buiten betekent een naadloze overgang naar je terras. Problemen met regenwater behoren tot het verleden, want dat loopt discreet weg via een ingenieus afwateringssysteem van Aco. Exit drempels Een binnenvloer die doorloopt naar buiten is chic. Maar wat met regenwater? Gootlijnen tegen de glasramen voeren de slagregen die van de ramen stroomt efficiënt af naar een infiltratiesysteem, een regenwaterput of de riolering. De Euroline Discreet Inox sleufgoot is al jaren een succes op dit vlak. Aan de oppervlakte is er enkel een fijne sleuf zichtbaar. Raamprofielen verfijnen of verdwijnen in een minimalistische stijl en dan wil je geen systeem met zichtbaar rooster tegen je glaspartij. Efficiënte afvoer van sijpelwater Bij drempelloos wonen ligt deze afvoergoot erg dicht bij de gevel en ontstaat de nood aan een efficiënte afvoer van sijpelwater uit de profielen. Het nieuwe Euroline Barrier-free Living tussenelement, of Euroline BFL, klemt het EPDM-membraan van onder het raam in de polyesterbetonnen goot. Dankzij het doorlopende waterinloopprofiel en extra sijpelgaten verdwijnt het sijpelwater in de goot. Op die manier krijgen sijpelwater noch slagregen een kans om binnen te dringen. Vlotte inbouw, wanneer je maar wil Het nieuwe systeem met tussenelement kun je in elke bouwfase snel en efficiënt integreren, mede dankzij de fijne eindplaten die de gootlijn aan de uiteinden tegen de dagkanten afsluiten. Hoekelementen laten de afwatering mooi doorlopen aan hoekramen. De ruwbouwaannemer kan de lijngoot samen met de EPDM uitzetten, maar als die laatste perfect gelegd is, kan dat ook later gedaan worden, meteen of een tijdje na het plaatsen van de ramen. De tuinaannemer neemt dan de plaatsing voor zijn rekening als hij de tuin inricht. Het terras helt weg van het huis De terrasvloer blijft bij voorkeur naar de tuin afhellen, met een verval van 1 centimeter per meter om plasvorming te vermijden. Waar de verharding overgaat in gazon of bloemenperk kan de Euroline Discreet in zijn traditionele toepassing blijven, een goot met opzetstuk die op een unieke en stijlvolle manier regen- en poetswater afvoert. Niet alleen een esthetisch verhaal ... Drempelloos wonen wordt nog interessanter als je een dagje ouder wordt, omwille van de makkelijke instap. De buitenomgeving ligt dan het best genivelleerd. Ons productconcept wordt ook geplaatst tegen de ramen en de ingang van publieke gebouwen. Die ervaring met intensief bewandelde doorgangen garandeert een duurzaam productconcept voor elk project!

www.aco.be www.acogarden.be

113

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Entrr Batibouwtour Van 22 februari tot en met 4 maart kun je weer terecht op de jaarlijkse bouwhoogmis in de Heizelpaleizen. Aangezien het Eurostadion niet het lichtend baken geworden is dat je de weg had kunnen wijzen, volg je het best de traditionele aanduidingen aan de Brusselse Ring. Eens binnen kun je met stafkaart en kompas aan de slag, of je beperken tot onderstaande nieuwigheden. Dan ben je voor de avondfile alweer op weg naar huis of kantoor. Reynaers Masterline 10 (Paleis 4 – stand 217)

Enkele weken geleden stelde Reynaers Masterline 10 voor op Polyclose. Op Batibouw is het grote publiek aan de beurt. Deze reeks profielen en accessoires is speciaal ontwikkeld voor passiefwoningen en is een nieuwe mijlpaal in de evolutie die de Masterline sinds zijn lancering in 2016 onderging. De Masterline 10 profielen laten toe om grote glaspartijen te integreren met extreme thermische prestaties (kader-vleugelcombinaties onder 1.0 W/m²K) en scoren ook hoog op inbraakveiligheid. De nieuwe product configurator is een hoogtechnologische tool die Reynaers constructeurs toelaat om in hun eigen toonzaal bouwers en het volledige gamma te visualiseren in een woning die aansluit bij de stijl van hun huis.

Renson Healthbox3.0 en Linarte (Paleis 4 – stand 219)


Nagelnieuw op de markt en gedemonstreerd op Batibouw: het individuele ventilatiesysteem C+ EVO III of Healthbox 3.0 dat geschikt is voor woningen en appartementen. Sensoren controleren 24 uur per dag in elke aangesloten ruimte de luchtkwaliteit en geven aan of het ventilatieniveau automatisch bijgestuurd moet worden. Dit zorgt voor een maximaal comfort en maximale energiebesparing voor de bewoners. Die kunnen via een app communiceren met de nieuwe Healthbox, die op zijn beurt via de geĂŻntegreerde SmartConnect in verbinding staat met de andere slimme toestellen in het SmartHome. Meer zin in esthetiek? Op dezelfde stand vind je een gloednieuw gamma verticale gevelafwerkingen in de vorm van aluminium profielen: Renson Linarte. De twee vormen, Linarte Even en Linarte Block, zorgen beide met hun strakke, minimalistische belijning voor een moderne gevelaankleding.

Velux Active (Paleis 4 – stand 119) De Deense dakramenfabrikant Velux gooit het op Batibouw ook over de boeg van een gezond binnenklimaat. Velux Active is een innovatief en geconnecteerd systeem dat een automatische beheersing van het binnenklimaat garandeert, door automatisch elektrische Integra producten als dakvensters, rolluiken of buitenzonwering te openen of te sluiten. Dit gebeurt op basis van metingen van CO2, temperatuur en vochtigheid. Het systeem houdt zelfs rekening met de lokale weersvoorspellingen zodat in alle omstandigheden een aangename binnentemperatuur behouden blijft.

115

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Entrr Batibouwtour

StoColor Lotusan en Dryonic (Paleis 5 – stand 509) Sto presenteert twee intelligente gevelverven voor gevelpleisters. Intelligent slaat op verven die extra voordelen bieden: extra bescherming, een lange levensduur, kleurstabiliteit of duurzaamheid. Ze zijn geschikt voor opknapbeurten en nieuw geplaatste gevelpleisters. StoColor Lotusan ontleent zijn naam aan de zelfreinigende lotusplant. Het vuil spoelt samen met de regen van een met Lotusan geverfde gevel omdat vuildeeltjes daar moeilijk aan hechten. StoColor Dryonic vertraagt de vorming van groenaanslag omdat de gevel sneller droogt na een regenbui. Vraag op de stand zeker naar de link met de woestijnkever.

BTicino Hometouch (Paleis 9 – stand 206) HomeTouch is het nieuwe 7” touchscreen van BTicino, waarmee domotica en videofonie vanaf één toestel te beheren zijn en makkelijk te personaliseren met je smartphone of tablet. HomeTouch maakt deel uit van het MyHOME_Up domoticasysteem en het programma waarin de ontwikkeling van geconnecteerde apparaten centraal staat. Functionaliteit en flexibiliteit staan voorop: de gebruiker bepaalt welke functies hij wil activeren. Vanop zijn HomeTouch bedient hij alle MyHOME_Up en videofoniefuncties. Als er iemand aanbelt, wordt de oproep doorgeschakeld naar de smartphone via de gratis app ‘Door Entry for HomeTouch’. Het is een gestileerd toestel dat in op- of inbouw discreet aanwezig is in het interieur.


V-Zug top keukentoestellen (Paleis 11 – stand 515) Het Zwitserse V-ZUG presenteert 3 nieuwigheden. Op de 90 centimeter brede FullFlex inductiekookplaat zonder vastgelegde kookzones kun je in alle vrijheid tot zes (!) pannen schikken. De modernste inductoren weten waar de pannen staan en hoe groot hun bodem is. De UCSL 60 onderbouw wijnkoeler voor 34 flessen Integreert zich perfect in elke keuken door zijn sober en stijlvol design en zijn greeploze glazen deur. De nieuwe koelkast (Jumbo) en diepvriezer (Iglu) 60i vormen een stijlvolle en praktische side-by-side-koeloplossing van 178cm hoog. Beide premium apparaten schitteren met een aantrekkelijk ontwerp en een innovatieve uitrusting.

Remeha Calora Tower Oil Pro (Paleis 12 – stand 519) Remeha verrast met s de nieuwe Calora Tower Oil PRO-reeks (45-60-90-120 kW). Dit toestel vervolledigt het gamma condenserende stookolieketels waardoor het bedrijf een vermogensbereik van 18kW tot 120kW (8 in cascade tot 960kW) kan aanbieden. De compacte toestellen zijn uiterst geschikt om oude ketels op een eenvoudige manier te vervangen. De modulerende brander wordt gecombineerd met een roestvrijstalen monobloc ketellichaam. Dit garandeert een lange levensduur zonder verlies aan kracht en efficiëntie. De onderdelen zijn goed bereikbaar voor een onderhoud en plaatsing. De ketel wordt in de fabriek ingesteld en geleverd op een pallet met wielsysteem. Voor de regeling van de ketel introduceert Remeha een nieuw elektronisch besturingsplatform voor meerdere kringen, T-Control

117

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Compact en comfortabel Architect Tom Mahieu Fotografie Yannick Milpas

De woning die Tom Mahieu voor zijn eigen gezin ontwierp is compact, hedendaags en ontworpen met veel aandacht voor energie en duurzaamheid. Op een beperkt bouwperceel midden in een verkaveling biedt ze een maximale ruimtelijke beleving en overvloedige lichtinval dankzij een strak en duidelijk concept waarbij openheid en privacy in balans blijven. Een geslaagd ‘out of the box’ project, op het vlak van zowel materiaalgebruik, constructie als technieken.


Ontdek alle reportages op www.entrr.beVerkaveling met voordelen

Doordacht compact

Wat op het eerste gezicht een doorsneeperceel lijkt, houdt

Door slechts de helft van de bouwzone te bebouwen bleef er

een aantal praktische voordelen in voor het gezin van de

vrij veel buitenruimte over. De beperkte footprint staat haaks

architect. Het centrum, de school en de werkplekken liggen

ten opzichte van de straat voor een optimale oriëntatie. De

op fietsafstand, de omgeving biedt de nodige rust en ook het

nachtfuncties liggen in een gesloten volume op palen, wat

aangrenzende gemeenschappelijke speelplein is een duidelijk

toeliet om de zone met de dagfuncties rondom te beglazen. Een

pluspunt op het vlak van licht en ruimte. De uitdaging lag in het

‘scherm’ in strekmetaal rond de volledige bouwzone vrijwaart

vrijwaren van de privacy ten opzichte van de spelende kinderen

de privacy en maakt van de gelijkvloerse verdieping één grote

en de buren.

buitenkamer. De perceelgrens wordt de grens tussen binnen en buiten.

121

Ontdek alle reportages op www.entrr.beDe nachtwacht Het gesloten nachtelijke volume, gedragen door acht stalen kokers en een verticale betonwand, is volledig uitgevoerd in zichtbaar gelaten prefab CLT-panelen, een budgetvriendelijke, snelle, zeer accurate en thermisch efficiënte droogbouwmethode. Een bandraam aan de noordoostelijke zijde brengt natuurlijk en diffuus daglicht naar de slaapkamers zonder dat er gevaar is op oververhitting. De kamers kunnen afgesloten worden met blokkaderdeuren, die over de volle hoogte onzichtbaar geïntegreerd zijn in het vaste meubilair. Dankzij een platdakvenster baden de traphal en de gang in het licht. Privacy en vakantie De rondom beglaasde gelijkvloerse verdieping is één open ruimte, gestructureerd door een centraal functioneel wit volume met vestiaire, toilet, keukenkasten en trappen en een vrij hangend zwart haardmeubel tussen zitruimte en eetkamer. Hier hebben de bewoners steeds onderling contact en is het leven het hele jaar rond betrokken bij de buitenruimtes. Dit is wonen met een permanent vakantiegevoel. Het interieur straalt rust en eenvoud uit, met een beperkt kleurenpalet van wit, zwart en hout. Ondanks haar compacte afmetingen is de woning luchtig, ruim en functioneel. Intelligente technieken De energievraag blijft beperkt dankzij het compacte volume en een performante buitenschil, goed geïsoleerd en met driedubbel glas in de niet-bewegende delen van het buitenschrijnwerk. Een beperkte hybride installatie volstaat voor de verwarming. Een zonneboiler levert sanitair warm water. Het ventilatiesysteem combineert Invisiventroosters met een mechanisch afvoersysteem C+ Evo II. Het platdakvenster aan de bovenzijde van de trappenhal creëert een schouweffect voor natuurlijke nachtkoeling. Overal is ledverlichting geplaatst, die regelbaar is via een centraal sturingspaneel, smartphone en tablet. Deze woning is duurzaam in al haar facetten. Tom Mahieu Architect bvba Ravensdal 18 - 9700 Oudenaarde M 0495 32 29 90 - info@tommahieu.be - www.tommahieu.be

Ontdek alle reportages op www.entrr.beTechnisch niveau 1

niveau 0

kelder

BOUWJAAR: 2013-2014

VERWARMING: hybride systeem: combinatie van compacte

BOUWMETHODE: ter plaatse gestort beton, stalen portieken en CLT-

warmtepomp, gaswandketel en zonneboiler (Remeha);

panelen (Cross Laminated Timber)

vloerverwarming op de gelijkvloerse verdieping en zeer compacte

TYPE WONING: vrijstaand

lagetemperatuurradiatoren op bovenverdieping VENTILATIE: systeem C+

OPPERVLAKTE VAN HET PERCEEL: 522 m2

Evo II (Renson) in combinatie met natuurlijke koeling door middel van

WOONOPPERVLAKTE: 158 m2 netto

schouweffect

BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: op maat gemaakt houten

ISOLATIE: eps en pur

schrijnwerk in accoya met driedubbel glas, dubbel glas in de bewegende delen

125

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Een klare kijk op luchtkwaliteit en slimme ventilatie: Publireportage

RENSONÂŽ

De Healthbox 3.0 zorgt zo voor een optimaal comfort en maximale energiebesparing.


Isoleren helpt energie besparen. Absoluut. Maar hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe meer nood aan een degelijke ventilatie om de lucht in huis gezond te houden. Bij voorkeur wordt er enkel geventileerd waar en wanneer dat nodig is. Renson Healthbox 3.0, de nieuwste generatie slimme ventilatie, zorgt op een slimme en volautomatische manier voor gezonde lucht in huis. Met de bijhorende Renson Healthbox 3.0-app kan de luchtkwaliteit in de woning 24/7 gevolgd worden.

Healthbox 3.0: slim, stil en energiezuinig Dankzij de ingebouwde sensoren die het vochtgehalte, het CO2- en/of VOC (vluchtige organische stoffen of ‘geurtjes’)-niveau continu monitoren, past Healthbox 3.0 het ventilatieniveau aan waar en wanneer dat nodig is. De ventilatie-unit van Healthbox 3.0 is compact en strak ontworpen en uitgerust met een nieuwe, extra energiezuinige en stille ventilator. De Healthbox 3.0 maakt deel uit van het energiebesparende ventilatiesysteem C+ (toevoer via Invisivent raamverluchting) en zorgt voor een winst op het E-peil van de woning tot 23 punten.

Verbonden met de woning en met de ventilatie De geïntegreerde SmartConnect maakt van Healthbox 3.0 een geconnecteerd ventilatiesysteem. Door deze aansluiting communiceert de Healthbox met de gebruiker via de Healthbox 3.0 applicatie. In de applicatie (beschikbaar voor IoS en Android) krijg je in één oogopslag zicht op de luchtkwaliteit in de woning via de kleur van het scherm. De recente activiteiten van Healthbox 3.0 worden visueel weergegeven. Na een douche of een nachtje slapen, is het tijdelijk verhoogde ventilatieniveau zichtbaar op een grafiek. Per kamer wordt bovendien een actuele status alsook de historiek van het ventilatieniveau, het vochtgehalte, het CO2- en/of VOC-niveau weergegeven.

Een eigen ventilatieprofiel per kamer Standaard zal de Healthbox 3.0 ventileren volgens het ‘Health’-profiel. Dit profiel zorgt voor gezonde binnenlucht en is energiezuinig door de vraaggestuurde manier van ventileren. Voor een babykamer bijvoorbeeld kan men het ‘Intense’-profiel kiezen. Dit profiel zal er voor zorgen dat de vervuilde lucht sneller afgevoerd wordt via een intensiever ventilatieniveau. Bij het ‘Eco’-profiel ligt de prioriteit op het energiezuinige aspect en wordt de vervuilde lucht over een langere tijdspanne met een lager ventilatieniveau afgevoerd.

Meer info op www.renson.be. Ontdek Healthbox 3.0 op Batibouw, Paleis 4 – stand 4219


“

Eerlijk gebruik van materialen die in de tijd een natuurlijk patine krijgen, geeft hedendaagse architectuur een tijdloos karakter

“


Revitalisering van verpauperde langgevelhoeve Architecten Verdickt & Verdickt Fotografie Yannick Milpas

In 2014 voltooide Verdickt & Verdickt ARCHITECTEN de renovatie van een zonevreemde langgevelhoeve. Het project begon bij de vraag om het hedendaagse woonprogramma van de opdrachtgever te integreren in het gebouw en daarbij de authenticiteit en de karaktervolle verschijningsvorm ervan te behouden. De kern van het antwoord lag in ĂŠĂŠn cruciale conceptuele ingreep: een teruggetrokken en volledig beglaasde kopse gevel. Hedendaags wonen in een tijdloos kader Dit project was een zoektocht naar een concept dat de kleine kameropdeling van het voormalige woongedeelte van de hoeve zou omvormen tot een open woonsfeer, rijkelijk voorzien van daglicht tot in het hart van de woning, zonder de authentieke ziel te verliezen of de volumetrie te wijzigen, in een perfecte synergie en harmonie tussen oud en nieuw. Binnen het originele volume werd het interieur gericht naar het agrarische landschap en de omliggende paardenweides, zonder verlies aan privacy ten opzichte van de bedrijvigheid in de stoeterij. Ontdek alle reportages op www.entrr.be


130


Back to basics De hoeve werd naar haar oorspronkelijke vorm herleid door alle aanhorigheden te slopen. De langgerekte gevels werden in ere hersteld met authentieke materialen in kleuren en texturen en architecturaal gedetailleerd met metselverbanden, lateien, buitenschrijnwerk, bestrating ‌ Binnen verdeelt de centrale toegangsruimte de woning in twee zones, een voor secundaire en een voor woonfuncties. Het ei van Columbus Door de kopse gevel van het voormalige woongedeelte te slopen en te vervangen door een teruggetrokken en tot in de nok beglaasde gevel ontstaat een buitenkamer die het interieur naadloos laat aansluiten op de omgeving. De glaspartij, een vouwwandsysteem, kadreert het landschap als levend schilderij aan de wand van het interieur. Die weloverwogen ingreep maakte het mogelijk om in ÊÊn klap zowel de bestaande volumetrie, de authentieke verschijningsvorm als de hedendaagse woonbeleving te realiseren.

131

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Schakeling van binnen en buiten De woonkeuken is gelegen op de kop met de glazen vouwwand en gaat naadloos over naar de zuidelijk georiënteerde buitenkamer. Glazen dakpannen, zorgen voor extra gefilterd daglicht en creëren een feeërieke sfeer. Een dubbele deur in de lange gevel geeft aansluiting op het oostelijk gerichte ontbijtterras.

132


De toekomst wortelt in het verleden Het bureau staat ervoor bekend om waardevolle gebouwenclusters een nieuw leven te geven en te (her)organiseren. ‘Duurzaamheid is in de eerste plaats gebruiken wat er al is. Met minimale toevoegingen in functie van het opnieuw bruikbaar maken van het patrimonium volgen we het motto ‘minder doen is minder consumeren’. Materialen met een goede score in de NIBE-milieuclassificatie-index worden op een eerlijke manier gebruikt, in hun natuurlijke kleur en textuur.

133

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Carl & Nico Verdickt

PLAN BEGANE GROND

Technisch

Verdickt & Verdickt ARCHITECTEN Oudesteenweg 87.03, 2060 Antwerpen T 03 233 83 51

info@verdicktenverdickt.be

www.verdicktenverdickt.be

JAAR VERBOUWING: 2014 BOUWMETHODE: traditioneel TYPE WONING: open bebouwing WOONOPPERVLAKTE: 538 m2 BUITENSCHRIJNWERK EN BEGLAZING: onbehandeld

houten padoek buitenschrijnwerk, glas 1,1 U-waarde, Velux dakvenster TECHNISCHE UITRUSTING: domotica KNX VERWARMING: condenserende gaswandketel,

weersafhankelijk gestuurd (Remeha), vloerverwarming en radiatoren VENTILATIE: C+ Healthbox® II (Renson) ISOLATIE: bestaande muren: isolerende voorzetwand

cellenbeton Ytong 17,5 cm – bepleisterd, nieuwe muur 10 cm spouwisolatie, dak 20 cm glaswol, vloer 6 cm pur

134


Ontdek alle reportages op www.entrr.be


Remeha verwarmingsoplossingen: Publireportage

Remeha

Remeha is een totaalaanbieder van verwarmingsoplos-

INNOVATIE

singen die jaar na jaar terrein wint op de huishoudelijke

Remeha-producten bieden duurzame en innoverende

markt. Het bedrijf wil zijn rol en zijn naambekendheid

oplossingen, die klaar zijn voor de toekomst en ook de

bij de eindgebruiker blijven versterken en zet enorm

vakman een groot installatiegemak geven. Het gamma

in op een uitmuntende klantenservice om warmte

is een erg brede waaier met toestellen die aan elk type

te brengen in ieder huis. Het aanbod omvat verwar-

warmtevraag beantwoorden, van ultracompacte wand-

mingsoplossingen op basis van gas en stookolie, maar

ketels voor een klein appartement tot een uit de kluiten

ook (gas)warmtepompen, warmtekrachtkoppeling,

gewassen vloerketel met uitgebreide regelaar voor een

zonne- en hybride systemen. Door te kiezen voor een

riante villa of herenwoning. Naast toestellen op fossiele

Remeha-oplossing, ga je niet alleen voor het hoogste

brandstoffen, vind je ook hernieuwbare energieĂŤn zoals

comfort in warmte en warm water. Je kiest ook voor

zonneboilers en warmtepompen in het aanbod. De

een maximale besparing op je energiefactuur en een

hybride systemen van Remeha combineren beide, en een

zo duurzaam mogelijke toepassing die klaar is voor de

intelligente regelaar bepaalt op elk moment van de dag

toekomst.

steeds de meest economische werking.

136


MADE IN EUROPE

DE UITDAGING

De oplossingen van Remeha worden hoofdzakelijk ontwik-

Bij Remeha weet men wat de toekomst brengt. Alle mogelijke technieken zijn wellicht bekend, van brand-

keld in Nederland en Frankrijk. De productie gebeurt

stofcellen, warmtepompen, performante gasketels,

daar in eigen vestigingen, maar ook in Duitsland, Italië en

zonneboilers tot pv-panelen. De grootste uitdaging is

Spanje. In Nederland is het bedrijf marktleider. Sinds de

een CO2-neutrale economie tegen 2050. Dat vraagt

jaren 1960 is Remeha in België actief en speelt het een

om nieuwe energiebronnen zoals groen gas of water-

belangrijke rol in grote projecten. Sinds 2011 gaat het ook

stof, opslag van energie in batterijen, energie opge-

de residentiële markt op en inmiddels worden huishoude-

wekt uit groene bronnen, weg van de fossiele brand-

lijke producten verdeeld via een netwerk van ongeveer 200

stoffen. De toekomst wordt een combinatie van al die

groothandels over het hele land. Het handelsmerk van het

verschillende bronnen en technieken.

bedrijf is een erg nauwe samenwerking met zijn professio-

nele netwerk van groothandels, voorschrijvers en installa-

Remeha,

teurs. De medewerkers hebben een ‘hands-on’-mentaliteit

Koralenhoeve 10 - 2160 Wommelgem

om elke vraag, elk probleem of suggestie meteen aan te

T 03 230 71 06

pakken. Nieuwe technologieën en veranderingen ziet het

www.remeha.be

bedrijf niet als struikelblokken, maar als opportuniteiten.

info@remeha.be

137

Ontdek alle reportages op www.entrr.be


foto Tim Van De Velde

Ontdek al onze reportages en nog veel meer woon- en bouwinspiratie op www.entrr.be

Samenstelling: Sipro Media & At Home Publishers Artwork: At Home Publishers en Evenbeeld Druk: Realise Layout en redactie: At Home Publishers Fotografie: Hendrik Biegs, Yannick Milpas, PSG, Tim Van De Velde, Thomas De Bruyne Advertising: Brigitte Buyens M 0471 34 52 68 Verantwoordelijke uitgever: At Home Publishers Contact: Sipro Media: info@sipromedia.be T 03 808 40 76 At Home Publishers: info@athomepublishers.be T 03 289 07 15

138Ontdek ons elegant design dat perfect bij jouw stijl past. Laat je inspireren of vraag advies aan een gespecialiseerde BTicino installateur, die zet altijd de juiste schakelaar op de juiste plaats. Ontdek al onze slimme oplossingen of maak een afspraak met een BTicino installateur op www.BTicino.be.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.