ENTRR magazine - 7e editie juni 2021

Page 1

entrr.be

binnenpleisters, buitenpleisters, gyproc en steenstrips

1

2

3

Consteca Bergkapel 58 - 1840 Londerzeel - 052 55 40 01 - info@consteca.be - www.consteca.be

architectuur en inspiratie

HET NIEUWE

NORMAAL? LUXE, RUST EN HARMONIE!

BELGISCHE TOPARCHITECTEN

GOVAERT & VANHOUTTE

GRAUX & BAEYENS PASCAL FRANÇOIS € 8,95

MAKEN BETON EXTRAVAGANT

nr. 07 entrr magazine - juni 2021 is een uitgave van at home publishers

foto’s 1 & 4 Niko Wauters architecten bv @NickCannaerts foto 2 Schellen Architecten foto 3 Architectenbureau Van Steenkiste

4

online architectuur- en inspiratiemagazine voorjaar 2021

Dé referentie in pleisterwerk


Polestar 2 — 100% elektrisch Vanaf €499/maand Ontdek de nieuwe versies op polestar.com

Is uw dakraam aan vervanging toe en wilt u dat het deze keer echt goed is? KIES VOOR HET PREMIUM DAKRAAM VAN SKYLUX Het Belgische familiebedrijf Skylux is al drie generaties lang gespecialiseerd in het binnenbrengen van natuurlijk daglicht bij u thuis via het platte en schuine dak én in outdoor living oplossingen. Voor hellende daken presenteert Skylux een revolutionair dakvenster. gelakt dennenhout (SKY10) of massief eik (SKY20). Het dakraam heeft bovendien een zeer hoge isolatiewaarde en akoestische waarde.

DE GROOTSTE TROEF VAN HET SKYLUX DAKRAAM

De grootste troef van het dakvenster is een muggenhor geïnstalleerd aan de buitenkant. Dus bye-bye insecten en alle andere ongemakken van uw huidige klassieke dakraam en dat in ventilatiestand en zelfs tijdens de warmste zomermaanden. U kunt immers het dakraam naar binnen kiepen dankzij een mechanische vergrendeling. Zo heeft u het voordeel van ventilatie en het weren van de zon en muggen langs de buitenzijde. De afwerking van het dakvenster daarenboven is volgens de hoogste kwaliteitseisen met aan de buitenzijde meerwandig getrokken aluminium schrijnwerk en aan de binnenzijde duurzaam

Sommigen noemen het ook het dakraam een renovatiedakraam want de plaatsing gaat snel - ook in verzonken plaatsing in combinatie met tegelpannen - en het dakraam is beschikbaar in een ruim gamma van standaardafmetingen.

BELGISCHE KWALITEIT EN PERSOONLIJKE SERVICE

Met het Skylux dakraam kiest u voor Belgische technologie. We staan garant voor een persoonlijke service en we werken samen met een beperkt aantal premium partners die een correcte montage garanderen. Bovendien beschikken we over een uitgebreide externe en interne aftersales service.

INTERESSE? Contacteer Skylux op: 056/20 00 00 info@skylux.be www.mijnskyluxdakraam.be * Huurprijs excl. BTW voor de Polestar 2 Standard Range Single Motor. Offerte voor huur op lange termijn, gereserveerd voor professionele gebruikers, voor 60 maanden en 50.000 km mits betaling per bankdomiciliëring. Inbegrepen diensten: afschrijving en financiële lasten, onderhoud volgens voorschriften van Polestar, herstellen van defecten, slijtage zomerbanden, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en bestuurder, eigen schadeprovisie, belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting. Offerte tot 30/06/2021 via Polestar Leasing (een divisie van Axus nv) – Bourgetlaan 42 – 1130 Brussel (FSMA 016860 A - KBO nr. 0403.429.730). Onder voorbehoud van acceptatie van uw financieel dossier en na ondertekening van het raamcontract en akkoord met de daarin opgenomen algemene voorwaarden. Afbeelding louter illustratief.

Milieu-informatie (KB 19.03.2004): polestar.com


edito Beste lezer, Aangezien iedereen de afgelopen maanden de mond vol had van ‘perspectief’, sluiten we ons daar als samenstellers van dit Entrrmagazine graag bij aan. Toch zien we het graag enigszins anders dan in de betekenis van ‘(gunstig) vooruitzicht’. ‘Perspectief’ betekent namelijk ook ‘oogpunt’ of ‘context’, en dat willen we jou als lezer vandaag bieden. Je vindt in dit nummer dan ook tien boeiende woonreportages vanuit het oogpunt van de architect. Hoe is een ontwerp tot stand gekomen, welke parameters speelden daarbij een rol en vooral: wat maakt het eindresultaat zo geslaagd? Meerdere woontypes – van loft tot villa – passeren de revue en zullen je ongetwijfeld inspireren voor jouw toekomstige projecten. Een woonmagazine richt zich uiteraard op de context waarin we wonen, en dus kunnen we in een zomers nummer niet anders dan focussen op de tuin. Niet enkel omdat het in deze tijden nu eenmaal bon ton is, maar vooral omdat goede architectuur pas tot haar recht komt in een passende context. We laten tuinarchitect Frederiek Snaet graag aan het woord over hoe zijn ontwerpen en realisaties tot stand komen en hoe hij meerwaarde biedt aan architectuur en haar bewoners. Als huis en tuin ons dierbaar zijn, dan zijn wagens dat evenzeer, want ook zij geven aan wie we zijn. Je ontdekt in dit magazine hoe je je wagen(park) in je wooncontext kunt betrekken, esthetisch en functioneel, met inspirerende voorbeelden van hoe Belgische architecten de liefhebberij van hun klanten in hun ontwerp integreerden. Verder kijken we door de ogen van trendwatcher Hilde Francq naar de kleuren van de nabije toekomst. Welke paletten passen bij de (architecturale) moods van vandaag en hoe ga je daar als creatief ontwerper mee aan de slag? Ons kleurendossier toont je zowel de theorie als de praktijk. In dit magazine onthullen we ook de laureaten van de Buitengewoon Belgisch Bouwen Awards 2021. Wie stemden onze Facebook- en Instagramvolgers van Entrrarchitecture naar de eeuwige roem? Het antwoord wacht even verderop!

De samenstellers Grégory Mees Frank Berckmans


inhoud 014 entrr.be architectuur- en inspiratiemagazine

004 004

048

Graux & Baeyens architecten Intrigerende contrasten tussen

Eigentijds en tijdloos

058

introvertie en openheid

014

Buitengewoon Belgisch Bouwen

Govaert & Vanhoutte Architects

Awards 2021

Zwemplezier met perspectief

De baksteen is geworpen

024

Graficus en kunstschilder

Jeroen Broux

062

Dossier kleur Francq Colors

068

Geometrische rust en balans

036

Wim Leemans

Benoit Nis

Dossier kleur Van theorie naar praktijk

072

Reikhalzen naar de omgeving

Dossier kleur De kleur van het jaar

038

068 2


096

076

Pascal François

112

114 KANT-architecten

Visuele eenvoud en verborgen vernuft

086

Jolien De Jaegher Warm nest in minimalistisch BEN-kader

096

108

122 134

Dossier outdoor design De mening van Frederiek Snaet

104

Lichtvoetige houten monoliet Dossier architectuur en auto CAAN architecten Gebogen rond de magnolia

144

VRV Architecten

Dossier tuin

Transparante bungalow

Luxurious outdoor living

in open plan

Achter de lens van Yannick Milpas Gepassioneerd door compositie,

154

Anthony Boelaert Woonsuite met vanzelfsprekende flair

gedreven door licht

144

154 Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Model GBA Fotografie model Dennis De Smet

4


Intrigerende contrasten tussen introvertie en openheid Architecten GRAUX & BAEYENS architecten Fotografie Filip Dujardin

Een woning die fascineert dankzij een schijnbaar willekeurig spel met asymmetrische betonnen luifels

5

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


De aanblik van deze woning langs de Leuvense Vaart in Mechelen ontleent een opvallende dynamiek aan haar opgetilde betonnen luifels en de uit­ gekiende positionering van de drie-hoekige bouwlagen. Het ontwerp van GRAUX & BAEYENS architecten lijkt zich voort­ durend te openen en dan weer te sluiten, waardoor een wonderlijke impressie van introverte openheid ontstaat. Die is inge­ geven door een esthetische imperatief, opgelegd door de omgeving.

Een eenduidig verhaal De woning is opgetrokken op een smal en diep perceel, met de buren in de onmiddellijke nabijheid. Vooraan ontplooit zich echter een weids uitzicht over de Vaart en de achterliggende velden. Het concept van de woning is het resultaat van een creatief proces dat in één consistent verhaal rekening houdt met al deze contrasterende omgevingsparameters.

Intrigerende contrasten Om privacy en geborgenheid te creëren voor de bewoners springt elke bouwlaag in ten opzichte van de lagergelegen verdieping. Met datzelfde doel zijn de bouwlagen in een licht aangepaste hoek op elkaar geplaatst. Hierdoor ontstaat een speelse waaierbeweging die het monolithische karakter van het 9 meter hoge gebouw doorbreekt. De waaier is bewust zo ontworpen dat hij nauwelijks schaduwpartijen op de buur­ woningen werpt. De bressen in de betonnen wanden creëren boeiende uitzichten naar de tuin en de Vaart. De statige betonnen constructie moet niet onderdoen voor de impres­ sionante vrachtschepen die langzaam voorbijvaren op het water, maar krijgt een menselijke schaal dankzij haar gevelopeningen.

6


7


Warm welkom

Geborgen en open

Omdat het beton meteen ook de draagstructuur van de

Alle meubilair in de woning werd op maat ontworpen

woning vormt, kon de opengaande beweging van de gevels

door de architecten, inclusief de kasten- en haardwand.

in het interieur doorgetrokken worden. De betonnen spie op

De bijzondere symbiose tussen geborgenheid en openheid

straatniveau vormt de carport en onttrekt de ingang van de

die deze woning kenmerkt, wordt weerspiegeld in het interieur.

woning aan het oog van voorbijgangers. Wie aanbelt, krijgt

Dat gevoel wordt versterkt door een evenwichtig gebruik van

wel het gevoel dat hij welkom is, dankzij de grote pivoterende

sobere materialen, waarbij de warme textuur van leem-

deur en de uitnodigende betonnen opstap. De trap bevindt

pleister op wanden en plafonds wordt afgewisseld met het

zich samen met de vestibule en wasplaats in de betonnen

ruwe, met planken bekiste beton dat ook voor de buiten-

kern van de woning en leidt naar de leefruimtes op de eerste

gevels werd gebruikt. Het rustige materialenpalet van de

verdieping. Die nestelen zich in één vlotte beweging rond het

woning is doorgetrokken tot in de kleinste details.

centrale gedeelte. De keuken baadt in de ochtendzon, terwijl de leefruimte met aangrenzend terras ’s avonds de laatste zonnestralen ontvangt. De slaapkamers in de bovenste bouwlaag zijn eerder functioneel opgevat en bieden elk toegang tot een aangenaam terras.

8


Stalen grenzen Geen glazen balustrades als afsluiting van de bressen in de imposante gevel, maar balustrades in gegalvaniseerd staal, een keuze waarmee de architecten het geheel terugbrengen tot de schaal van de bewoners. Het staal van de balustrades keert terug in de buitentrap en de poort, die speciaal voor deze woning werd ontworpen. Een leuk detail: de poort kreeg net als de gevel uitsparingen, waardoor de wielen ervan zicht­ baar worden, wat het geheel een onverwachte toets geeft.

9


10


11


Verrassend eenduidig Ook al laat een eerste impressie de toeschouwer ver­ bouwereerd achter en dwalen de blikken van zelfs de regelma­ tige voorbijganger nog vaak af naar het gebouw, toch is het concept voor deze woning eenduidig. Tijdens het creatieve pro­ ces evolueerde het ontwerp naar een verhaal dat in één bewe­ ging tegemoetkomt aan alle eisen en parameters van bewo­ ners en omgeving, waardoor het naadloos in zijn context past. TECHNISCHE FICHE Ruwbouw: ter plaatse gestort beton Buitenschrijnwerk: afrormosia, poort van gegalvaniseerd staal Afwerking: muren in kalkpleister, vloeren gepolierd beton, onzichtbare deurkaders (Anohid), maatwerk walnoot fineer, Vola keukenkraan

Bureau: GRAUX & BAEYENS architecten BV Adres: Désiré Fiévéstraat 34 - Gent - 9000 Telefoon: 09 330 34 93 E-mail: info@graux-baeyens.be Website: graux-baeyens.be Sociale media: Instagram: grauxbaeyens.architecten Facebook: @grauxbaeyens.architecten 12


Monolith. Meer ruimte voor pure luxe. Monolith is een bijzondere ervaring voor de zintuigen. De aandacht voor detail bij de productie en de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen resulteren in een technisch hoogstaand product in het luxesegment. Zijn perfect ontworpen exterieur zet zich in het interieur voort en maakt Monolith tot het exclusieve middelpunt van de keuken. Meer informatie op liebherr-monolith.be

Kwaliteit, Design en Innovatie


Zwemplezier met perspectief Architecten Govaert & Vanhoutte Architects Fotograaf Tim Van de Velde Interview met Damiaan Vanhoutte

14


Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Dat de bouwheer van dit project bij Govaert & Vanhoutte kwam aankloppen voor het ontwerp van zijn privéwoning, was geen verrassing. Eerder had hij al een positieve ervaring met het architectenbureau bij de bouw van zijn bedrijfskantoren, een lokaal landmark in de vorm van twee torens naast de E403 ter hoogte van Izegem. Nu wilde hij voor zijn gezin met twee kinderen aan de slag gaan op een perceel in de nabijheid van zijn bedrijfsgebouwen. Damiaan Vanhoutte en Benny Govaert ontwierpen voor hem een functionele woning, die volledig geënt is op het levensritme van het gezin en de onmiskenbare kwaliteiten van het terrein ten volle benut.

Verkaveling met pijpenkop

Privacy achter beton en hout

‘Het mooiste perceel in de wijde omgeving,’ steekt

Een gesloten gevel schermt de woning helemaal af aan

Damiaan Vanhoutte van wal, waarmee hij meteen een

de noordelijke straatzijde. Omdat de meeste woonfuncties

van de belangrijkste ontwerpparameters aansnijdt: een

op de gelijkvloerse verdieping zijn ondergebracht, oogt het

maximale beleving van het 4000 vierkante meter grote

volume vrij bescheiden. Ook aan de oostelijke zijde met de

terrein, gelegen aan het einde van een ‘pijpenkop’ in een

intieme ouderlijke slaapkamer en het zwembad was er extra

verkaveling met vooral grote woningen. De ligging was

aandacht voor de privacy van de bewoners, deze keer in de

een garantie op rust en bood met de zuidelijke oriëntatie

vorm van een gesloten gevel, die zich in de richting van de

van de tuinzijde alle opties voor een logische opbouw en

tuin gedeeltelijk opent met een structuur van houten lamel­

een optimale beleving.

len. Met beton en hout in de hoofdrol kreeg het exterieur een warme materialisatie.

16Ouderlijke bungalow De gelijkvloerse verdieping kreeg een L-vorm. De lange zijde in de breedte van het perceel is een logische aaneen­ schakeling van achtereenvolgens carport, garage, keuken, eetruimte en zitruimte. De leefruimtes zijn aan de tuinzijde volledig open met grotendeels vaste raampartijen met ver­ zonken profielen. De korte zijde bestaat uit een volume met een chloorvrij binnenzwembad, dat in maximale relatie staat met de tuin. De ouderlijke slaapkamer en een functioneel blok met trap, poolhouse en dressing vormen ten slotte samen de hoek van beide volumes.

18Binnen zwemmen met 270° buitenzicht Het zwembad is rechtstreeks toegankelijk vanuit de zit­ ruimte en de slaapkamer van de ouders. Zij moeten voor een ochtendlijke duik dus niet eerst langs de leefruimtes. Het volume is bijna volledig beglaasd aan drie zijden. In de zomer kunnen de raampartijen geopend worden voor een maximale buitenbeleving. Een houten terras zorgt voor de overgang naar het groene deel van de tuin. De kopse kant biedt de zwemmer perspectief naar de zuidoostelijke uitloper in het terrein, waar een vijver werd aangelegd. Dit gegeven is een perfecte illustratie van hoe letterlijk elke hoek van het grote terrein wordt betrokken bij de beleving. Ook het slaapkamerraam en het aanpalende ochtendterras bieden zicht op de vijverpartij.


Het beste van twee werelden Wie via de toegangsruimte achter de gesloten gevel de woning betreedt, wordt verrast door een overvloed aan licht. Dat is te danken aan de vernuftige combinatie van twee noordelijke patio’s, de volledig beglaasde tuingevel en het kader van witte gietvloeren, muren en plafonds dat de lichtinval nog extra weerkaatst. Het functionele blok is warmer aangekleed, met een houten tv- en haardwand, die de trap naar de bovenverdieping verbergt. Op die bovenverdieping kunnen de twee kinderen in alle autonomie en vrijheid bewegen, met elk een eigen slaap- en badkamer en een grote multifunctionele ruimte, die meerdere invullingen kan krijgen, van speel- of werkruimte tot logeerkamer. Ouder- en kinderruimtes vormen op die manier elk aparte leefwerelden.

21


C

M

Y

CM

Functioneel genot

TECHNISCHE FICHE

Logica en functionaliteit liggen aan de grondslag van het

Ruwbouw: staal en beton, afgewerkt met zichtbeton

ontwerp, waarbij elke ruimte en functie precies de plaats

(Enjoy Concrete) en hout

krijgt die nodig is, in aansluiting op de andere ruimtes en

Buitenschrijnwerk: aluminium

functies. Die doordachte keuzes, gebaseerd op onder andere

Technisch: geothermische warmtepomp

diepgaande gesprekken met de opdrachtgever, dragen bij

Vloeren: witte gietvloer

tot de beleving en het genot van het geheel en van de delen.

Keuken: Dekton werkblad en Vola kraan

De luifel-carport is praktisch, om ’s middags de wagen niet

Badkamer: Vola kraanwerk

in de garage te hoeven binnenrijden, maar is tegelijkertijd een esthetisch kader waarin je auto’s kunt bewonderen. De kelder herbergt niet enkel bergruimte en technieken, waar­ onder een geothermische warmtepomp voor de verwarming van het woongedeelte en het zwembad, maar ook een plek

Bureau: Govaert & Vanhoutte architects

voor de wijncollectie van de eigenaar. Het zwembad is dan

Adres: Oude Sint Annadreef 88-90 Brugge 8200 Sint-Andries

weer binnen- en buitenbeleving tegelijkertijd. Met dit ont­

Telefoon: 050 38 88 22

werp bezegelden Daminaan Vanhoutte en Benny Govaert het

E-mail: info@govaert-vanhoutte.be

perfecte huwelijk tussen ratio en emotie, en bewijzen ze dat

Website: govaert-vanhoutte.be

doordachte en creatieve architectuur ook op een al perfect

Sociale media: @govaertvanhoutte

ogend terrein nog van zeer grote meerwaarde is.

22

MY

CY

CMY

K


Prefabulous.

Enjoy Concrete nv — Vaartstraat 50A, 8630 Veurne (BE) info@enjoyconcrete.be — 058 28 00 76 — www.enjoyconcrete.be

Architectonisch beton is onze passie sinds 2010, een passie die ons elke dag weer stimuleert om onze grenzen te verleggen. Dat maatwerk bij ons de norm is, is dan ook niet meer dan logisch. Bovendien streven we naar perfectie. Dankzij het productieproces met supergladde bekisting en zelfnivellerend beton beantwoorden onze prefabelementen zo aan zeer hoge esthetische eisen. Deze zijn van de allerhoogste kwaliteit, ongeacht de uitvoering en de toepassing. architect Govaert & Vanhoutte architects © photography Tim Van de Velde


24


Graficus en kunstschilder Jeroen Broux: geometrische rust en balans Een kunstenaar die een van zijn reeksen ‘ENTER’ noemt, daar wil Entrr-magazine meer van weten. We zochten en vonden Jeroen Broux in zijn atelier in Hasselt. ‘Creatie en vormgeving boeiden me al van kindsbeen af. Op mijn zesde wilde ik al “schildenaar” worden,’ steekt hij van wal. Na enkele jaren kunstacademie, een opleiding als graficus en een tienjarige zelfstandige carrière als grafisch ontwerper kocht hij een paar doeken en acrylverf. Nog een cursus modeltekenen later was hij klaar om zijn prilste ambitie waar te maken.


Passie en intuïtie

Innerlijke rust

‘Ik ben niet sterk met woorden, maar visuele expressie is

‘Als grafisch ontwerper werk ik in opdracht van een

mijn tweede natuur en de rode draad in mijn leven. Beroeps­

opdrachtgever en voer ik zijn briefing of wensen uit in mijn

halve ontwerp ik met digitale beelden, maar enkele jaren

eigen stijl. In mijn kunstwerken ben ik echter onafhankelijk

geleden kon ik niet weerstaan aan de lokroep om weer met

en creëer ik voor mezelf. Mijn doeken zijn puurder en sub­

mijn handen te “ploeteren”. Bij mijn digitale werk en mijn

tieler. Ze zijn het resultaat van mijn zoektocht naar een

schilderijen gebruik ik onbewust dezelfde werkwijze. Dat

bepaalde rust in een compositie. Die moet zo aantrekkelijk

heb ik zelf pas na een tijdje ontdekt. Ik gebruik dezelfde

en gebalanceerd zijn dat ze een ingetogen aha-erlebnis

beeldtaal, de opbouw gebeurt op een identieke manier en

ontlokt. Mijn stijl is gegroeid uit mijn interesse in pure geo­

ik gebruik consequent interne parameters om mijn werk

metrische vormen, die leesbaar zijn en op zichzelf staan,

af te toetsen. Dat doe ik op de automatische piloot en is

zonder overbodige elementen. Ik omschrijf mijn werk bij

organisch gegroeid.’

voorkeur als minimalistisch, monumentaal, harmonisch, warm, monotoon en tijdloos.’

26


Een doel voor ogen

Color follows form

‘Als ik aan een werk begin, weet ik waar ik naartoe wil en

‘Vorm krijgt voor mij voorrang op kleur, die laatste voeg ik

daar wijk ik tijdens het schilderen bijna nooit van af. Soms

pas later toe. Mijn kleurenpalet is altijd heel sober en blijft

gebeurt dat wel, wat dan vaak toch leidt naar nieuwe ont­

beperkt tot twee of drie kleuren om de aandacht niet af te

dekkingen en technieken. Om de vorm van een werk te

leiden van de vorm. Ik vind kleur ook zo bepalend en vaak

bepalen gebruik ik verschillende technieken. Meestal pak

emotioneel, ik voel me er gewoon niet zo goed bij. Ik laat me

ik het op een geometrische manier aan, met hoofdvormen

leiden door de “less is more”-gedachte. Ik begin impulsief

als cirkels, driehoeken en vierkanten, waarmee ik een

en breng het geheel later terug tot de essentie, door elemen­

krachtige en leesbare compositie samenstel.’

ten weg te laten of te overschilderen. Ik werk van veel naar weinig, te beginnen met een overladen eerste laag die

Toeval als experiment

dienstdoet als ondertoon en textuur. Daarna bedek ik die

‘Andere keren knip ik spontaan en zonder nadenken papier

laag met de hoofdvormen. Ik stop pas als ik een eureka-­

tot snippers en leg daar dan interessante composities mee.

gevoel ervaar. Dan is het de beurt aan de lijst. Die maakt het

Dat leidt vaak tot vormen die ik zelf niet zou kunnen bedenken.

werk af als letterlijke en figuurlijke omkadering, de grens.’

Ze manifesteren zich heel toevallig in mijn werkveld. Met die vormen de best mogelijke composities maken, leidt eigenlijk tot de interessantste resultaten. Dat is een beetje zoals in het leven, waarin je het beste maakt van bepaalde gebeurte­ nissen en elementen die je in handen krijgt en moet proberen te controleren.’

27


CTRL-ALT-DEL

De blijde buitenwereld

‘In mijn eerste schilderijen ging ik op zoek naar controle

‘Een werk is voor mij geslaagd als de rust of de spanning

over de materie van doek en verf, over mezelf en het leren

ervan de kijker een aha-gevoel geeft, hem raakt. Dat moet

omgaan met het vak. Bij het schilderen kun je een foute trek

niet als verklaring, maar als ervaring ten gevolge van de

niet rechtzetten met CTRL-Z. Rekening houden met droog­

ronde vormen, scherpe hoeken, harde contrasten of subtiele

tijden tussen verschillende lagen was ook nieuw voor mij.

kleurtonen. Mensen zijn daar gevoeliger voor dan ze vermoe­

Daarom gaf ik mijn eerste reeks de titel “CTRL”, meteen ook

den. Als ik ze even kan meenemen naar mijn wereld en ze

een link met mijn digitale ik. Die reeks geeft uitdrukking aan

intrigeren, dan ben ik in mijn opzet geslaagd. Het verwondert

mijn zoektocht naar controle (CTRL) en weer loslaten. Mijn

me niet dat ik veel interesse geniet bij mensen die met

volgende reeksen noemde ik “SHIFT”, “ESC” en “SLASH”,

architectuur en interieur – en dus vormen en kleuren –

volgens de gebruikte technieken. Aan die benamingen hecht

bezig zijn. Het designaspect van hun wereld fascineert

ik niet zo veel belang. Een werk staat of valt niet met de

mij namelijk ook, net als productontwerpen en mode,

naam. En, zoals je al weet, ik ben niet sterk met woorden.’

maar voor de technische kant pas ik graag.’ In het voorjaar van 2022 opent Jeroen Broux een eigen kunstgalerij in het centrum van Hasselt. De activiteiten die daar plaatsvinden, kun je volgen op www.instagram.com/ jeroenbroux_art. Jeroenbroux.be

28


The magic lies in the details Uitmuntendheid, of Excellence, kun je volgens ons enkel bereiken door terug te keren naar de essentie, door de duurzaamheid van een tijdloos design en met respect voor onze kostbare natuurlijke grondstoffen. Daarom perfectioneren we zelfs de kleinste details. Ontdek onze Excellence Line op vzug.com


Shopping:

Entrr approved!

Dessin Ratan uit de collectie Icons van Arte. Prijs per lopende meter: € 389.

30


Tafelen Ethnicraft heeft zoals steeds veel aandacht voor detail en legt met de Oak Geometric dining table de nadruk op gezellig bijpraten met iedereen rond de tafel. Oak Geometric dining table, prijs € 2519

De pil Hanglamp van Modular, Placebo v.a. € 285

Terracotta Nomad kilim rug (vanaf € 1133)

Dé kilim-tapijtencollectie Ethnicraft legde aan de start van 2021 de lat meteen hoog voor de Belgische interieurwereld, want met nog maar enkele weken op de teller heeft het al een eersteklas collab te pakken met tapijtenhuis Ashtari. De kilim-tapijtencollectie reflecteert de filosofie waarvoor beide merken staan: warmte, elegantie en uniciteit. Het resul­ taat is dat de tapijten perfect blenden in verschil­ lende interieurstijlen en harmonieus samengaan met de bestaande meubelen van Ethnicraft. Ligt deze prille romance binnenkort aan jouw voeten?

31


Duurzame aluminium ramen van SAPA… Minimalistisch en elegant. Voor optimaal leefcomfort.


Hydro Building Systems Belgium NV Roosveld 11 3400 Landen Tel. +32 (0)11 69 03 11 info.hbs.be@hydro.com www.sapa-ramen.be


Anyway Doors: Publireportage

De ideale deur is geen deur De slogan ‘De ideale deur is geen deur’ verwoordde enkele

Het merk focust op deuren met minimalistische omlijstingen.

jaren geleden al de unieke positie die het Belgische merk

Een deur is een deel van de wand, waarin ze doorgaans zo

ANYWAY doors inneemt.

onopvallend mogelijk moet opgaan. Toevoegingen als opbouw­ beslag of klassieke deurlijsten worden liever uit de weg

Die bekende oneliner verwees naar hun ontwerpen, die naad­

gegaan. Alle deuren kunnen van vloer tot plafond gemaakt

loos aansloten bij minimalistische architectuur met als credo

worden, tot wel 3 meter hoog. Dit kan zonder enig risico op

‘less is more’. Die vroeg om een ‘nieuwe’ deur: functioneel

vervorming, aangezien de deuren geen hout of andere

aanwezig, opgaand in het ontwerp, maar toch ook deel uit­

potentiële boosdoeners bevatten.

makend van het zicht- en lijnenspel van de architectuur. Anyway-deuren sluiten middels een gepatenteerde sluit­ Die aanpak is kenmerkend voor het bedrijf. Met creatieve

techniek, die zowel op de deur als in de minimalistische

designs in combinatie met vernieuwende technologieën

omlijsting verwerkt zit. Een kunststof profiel op het deur­

(veelal onzichtbaar) speelt het merk vaak als eerste in op

blad vormt het mannelijke (convexe) deel, de kunststof

trends en marktbewegingen. Zo biedt het bouwheren en

aanslag in de deuromlijsting het vrouwelijke (concave) deel.

architecten pasklare oplossingen op maat, die een meer­

Elke Anyway-deur is ongeacht het formaat instelbaar om

waarde betekenen voor hun projecten.

90, 180 of 360 graden te openen. Zelfs bij 180 en 360 graden doorslaande roomdividers garandeert dit een perfecte

De recentste innovatie zijn de imposante roomdividers,

afsluiting en positionering.

waarvoor het merk een compacte pivotscharnier ontwik­ kelde zonder inbouwdelen in de vloer. De pivotscharnier

Over ANYWAY doors

wordt namelijk boven op de afgewerkte vloer bevestigd.

ANYWAY doors, opgericht in 1995, is een Belgisch merk dat

De minimale bevestiging met twee schroeven van 4,5 cen­

vandaag is uitgegroeid tot een referentie in de deurensector

timeter lang vormt geen probleem bij een klassieke vloer­

– zowel wat vormgeving als techniek betreft. De vele product­

verwarming. Het scharniersysteem is uitgerust met een

innovaties zijn beschermd via diverse patenten en merken­

mechanische comfortsluiting en een automatische 90 graden-

depots in de Europese Unie, de Verenigde Staten en Rusland.

positionering om de deur in open toestand te stationeren.

Vanuit het moderne bedrijfsgebouw nabij Antwerpen neemt

De pivotpositie kan naargelang de situatie excentrisch of

een team van 35 mensen alle activiteiten op zich: van ontwerp

centraal voorzien worden. Het bedrijf kreeg hiervoor al

en product engineering over maatwerkproductie en kwaliteits­

een tiental internationale bekroningen, met als blikvangers

controle tot marketing en service. Het uiteindelijke doel is

onder andere een 2015 Red Dot Product Design Award en

steevast een ‘deur die u ervaart als geen deur’. Zo zoekt

een 2017 iF Design Award.

ANYWAY doors continu naar innovatieve ideeën om een deur te verbeteren. Het resultaat zijn unieke deurconcepten die technische expertise combineren met praktisch comfort en een eigentijdse look.

Anyway Doors www.anywaydoors.be  info@anyway.be Tel. +32 3 475 15 15


35


36


Reikhalzen naar de omgeving

Architecten Benoit Nis Fotograaf Laurent Brandajs

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Voor de bouw van zijn gezinswoning en architectenbureau koos Benoit Nis op zijn zachtst gezegd een uitdagend perceel, met een ingesloten ligging en een enorm zijde­ lings hoogteverschil. Door de beperkingen heen zag hij echter meteen het potentieel. Hij ontwierp een buitengewoon gebouw dat zich perfect nestelt in zijn directe omgeving en dat voldoet aan alle eisen die hij voor wonen en werken had vooropgesteld.

De muur van Avijl

Houten constructie en afwerking

Het perceel is het laatste van een doodlopende straat,

De bovengrondse structuur rust op een conventionele

geprangd tussen de buurwoning en een steil, 6 meter hoog

betonnen fundering en is opgebouwd uit CLT-panelen. Uit

talud, aan de bovenzijde begrensd door een 13 meter lange

nauwkeurige berekeningen voor de maatvoering en samen­

geklasseerde muur. Die muur maakt deel uit van de omwal­

stelling bleek dat met die constructiemethode de nodige

ling van het Avijl-plateau, een uniek en ver­borgen stukje

overspanningen en oversteken realiseerbaar waren. Naast

Brussels groen. Het enorme hoogteverschil gebruikt de

de structurele voordelen, de mogelijkheid tot prefabricage

architect om de onderste drie niveaus rechtstreekse toegang

en de montagesnelheid speelde ook het esthetische aspect

tot de tuin te geven. Daarbij vormde hij het oorspronkelijke

van de in het interieur zichtbaar gebleven panelen een rol.

perceelreliëf om tot een terrastuin. Dankzij de creatie van

De gevelafwerking in donker hout past bij het karakter van

een ‘vierde’ gevel, in de vorm van ‘uitsteeksels’ aan de drie-

het perceel en minimaliseert de visuele impact van de con­

gevelwoning, kadert het gebouw ook aan de westelijke zijde

structie op de omgeving. De flesgroene raamprofielen vormen

ten volle de prachtige omgeving. Deze bevoorrechte en rust­

een subtiel kleuraccent, een element dat bezoekers vaak

gevende plek biedt nu plaats aan een ruime gezinswoning

pas opmerken als ze erop gewezen worden.

met werkplek en doet tegelijkertijd dienst als vakantiewoning.

38


39


40


Reis naar het middengebergte De woning is bewust ontworpen om de gebruikers maximale perspectieven te bieden op het terrein en zijn omgeving. De wisselende contacten met de verschillende tuinniveaus creëren samen met de uitzichten over de vallei een beetje de sfeer van het middengebergte. De circulatie is grotendeels verticaal georganiseerd, aan de zijkant van de buurwoning, en biedt uitzichten op de tuin aan de onderbrekingen. Het werk­ gedeelte is als splitlevel opgevat en is toegankelijk vanop de gelijkvloerse en de eerste verdieping. In het woongedeelte verzekert een trap de optimale interne contacten tussen de woonkamer en slaapverdieping. Tegelijk brengt hij ook volume en licht in de aangrenzende ruimtes, die elk een gevarieerd uitzicht op de tuin en de omgeving kregen. De stra­tegisch gekozen raamopeningen houden de peri-urbane ligging van het gebouw verborgen voor zijn bewoners en gebruikers.


42


Natuur in het interieur Hout en meer bepaald de zichtbaar gebleven CLT-structuur zijn sfeerbepalend in het interieur. Het heldere, vers bewerkte hout behoudt zijn karakter dankzij een dubbele behandeling met een uv-beschermingsprimer en olie met witte pigmenten. De naargelang de lichtinval van toon variërende, flesgroene raamprofielen zijn een subtiele aanvulling op het houten kader en laten de aanwezige bomen en hun seizoensgebonden schaduw- en lichtspel toetreden tot de woonbeleving. In de woonkamer en de keuken strekt tegelwerk zich uit tot een openhartige en dynamische band. Het lichte eiken parket in een gekaramelliseerde tint contrasteert met de witgekalkte muren.

43


Visie voor een vorm

TECHNISCHE FICHE

Dit project is een mooie illustratie van de manier van werken

Ruwbouw: beton en CLT (ruwbouw is afbouw),

van FORMa*, waarbij een project organisch groeit uit de ont­

afgewerkt met geoliede planken

moeting tussen opdrachtgever, plaats en architect. Net als

Buitenschrijnwerk: aluminium Sapa Aluminium Ramen

bij de andere projecten van het bureau werd er begonnen

en sectionaalpoort

met een diepgaande en objectieve analyse van behoeften,

Technische uitrusting: Niko schakelaars, beveiligings­

verlangens, beperkingen en potentieel. Van daaruit werd

systeem, aardgasketel

het ontwerp volwassen in een volumetrische taal die zowel

Afwerking: geolied parket, keramische tegels, trap in

eigentijds als tijdloos is. Door te focussen op de essentie

geoliede eik

is het bureau in staat een genereuze architectuur te bieden,

Keuken: Miele oven en vaatwasser, Novy Mood recirculatie­

los van schaal, budget of projectopdracht. Elk project is

dampkap, werkblad zwart graniet en wit solid-surfacemateriaal

opgedragen aan de gebruiker, want die zal het gecreëerde object pas echt tot leven wekken. Architect: Benoit Nis Bureau: atelier d’architecture FORMa* Adres: Rue Baron Roger Vander Noot 21, 1180 Ukkel Telefoon: 02 372 94 40 E-mail: bn@form-a.net Website: form-a.net Sociale media: facebook.com/Atelier-darchitecture-FORMa-sprl-30589950537/ instagram.com/architectureforma

44


Niko Digital black Comfort, gebruiksgemak en flexibiliteit van huisautomatisering binnen handbereik

www.niko.eu/digital-black


Linarte: Publireportage

Linarte: veelzijdige verticale gevelbekleding De Linarte-gevelbekleding van Renson bestaat uit indivi­

een uitgesproken en karaktervol ontwerp, dat benadrukt

duele aluminium profielen die ontwerpers in staat stellen

wordt door de wit-zwarte contrastwerking van gevelpleister

om een creatieve invulling te geven aan hun ideeën. Strak

en aluminium.

en sober of speels met invullingen in hout- of ledstrips? De flexibiliteit van Linarte laat toe om gevelvlakken, (garage)-

Nele Delva koos resoluut voor een verrassende combinatie

poorten, tuin- en zelfs binnenmuren naar wens af te werken.

van drie verschillende verticale Linarte-profielen. Ze zag

Twee recente realisaties illustreren hoe Linarte een bepalende

hierin meteen een grote meerwaarde ten opzichte van een

rol toebedeeld kreeg in het architecturale ontwerp.

ritmische of gelijke profilering. ‘Met individuele profielen kun je als architect je creativiteit de vrije loop laten.

Strak en speels (Nele Delva van TRANT-ARCHITECTEN)

Het resultaat is in dit geval een unieke combinatie in wild­

Een gezellige en sfeervolle woonbeleving in een strak

laatste zowel in de 16 als 30 millimeter diepe versie toe­

ontwerp, zo luidde de wens van een jong gezin. Het koppel

gepast werden.” Dat leidde tot een ontwerp dat één uit

wilde een woning met een sprekende gevel, esthetisch mooi

de duizend is en nog een extra boost kreeg door de

en onderhoudsvriendelijk. Architect Nele Delva ging voor

schuifpoort ook in Linarte-profielen uit te werken.

verband van “Even”- en “Block”-profielen, waarvan de


Duurzaam en praktisch (architectenbureau Vanhoorn Frederic)

strips ingewerkt in de verticale gevelbekleding. De toegangs­

De bouwheer van deze moderne nieuwbouwwoning was

aluminium blokprofielen aangeklede wand ingewerkt,

meteen gewonnen voor een strakke zwart-witcombinatie

net als de zwarte stopcontacten, videofoon en het buiten­

van wit gevelpleister en een zwarte verticale gevelbekleding

kraantje. Nergens wordt ingeboet op de strakke look van

van aluminium of hout. Onderhoudsvriendelijkheid en duur­

deze woning. Zelfs het praktische tuinmuurtje, waarin de

zaamheid deden de balans overhellen naar aluminium, zodat

brievenbus, de kelderverluchting en de elektriciteitstoevoer

de volledige gelijkvloerse verdieping afgewerkt werd met

weggewerkt zijn, is afgewerkt met Linarte-profielen. Ook

Linarte-profielen in dezelfde kleur als het buitenschrijnwerk.

voor de verluchting en de zonwering viel de keuze op Renson,

De architect koos voor een sober ontwerp. Aan de voorkant

in de vorm van een slim C+-systeem en vanop afstand

wisselde hij 16 en 30 millimeter diepe ‘Block’-profielen af

bedienbare Fixscreens met onzichtbaar in de gevel

voor een levendig effect. Naast de voordeur zijn enkele led­

weggewerkte geleiders en doekkasten.

deur tot de fietsenberging is haast onzichtbaar in de met

Linarte Renson.eu


Eigentijds en tijdloos Architect Leemans Wim Fotografie Cafeine – Thomas de Bruyne

48


Ontdek meer reportages op www.entrr.beDe eigenaars van een statige, vrijstaande nieuwbouwwoning in landelijke stijl, omgeven door naald­ bomen, deden een beroep op Wim Leemans om een warme en huiselijke woonsfeer te creëren. Ze hadden een voorkeur voor een strakke vormgeving die aansluit bij de klassieke, landelijke bouwstijl. Met eigentijdse elementen creëerde de interieurarchitect het gewenste sobere, huiselijke en tijdloze interieur.

51Het zachte kader De nadruk ligt op het gebruik van natuurlijke materialen. Voor de vloeren viel de keuze op eiken parket, natuursteen (travertin) en Mortex in de badkamer, waar dat laatste materiaal ook in de wandafwerking doorgetrokken werd. Verdere wandafwerking met kalkverf, maatwerk en wanden in notelaar en marmeren werkbladen (fior di bosco) zijn essentiële elementen in de creatie van de warme sfeer die de klant voor ogen had. Het natuurlijke kader wordt aangevuld met zwarte accenten in de vorm van steellook­ deuren, verlichtingsarmaturen en kraanwerk.

53Een afgerond geheel Natuurlijke en duurzame materialen en technieken staan steeds centraal in de ontwerpen van Wim Leemans. In dit project waren ze een vanzelfsprekendheid, gezien de beoogde warme en tijdloze woonsfeer. Niet enkel de materi­ alisatie, maar ook de uitvoering met gebogen en afgeronde detailleringen past perfect in het plaatje. Ze zorgt voor een zachte en tegelijkertijd eigentijdse toets.

Architect: Leemans Wim Bureau: Studio Leeman Adres: Van Roeylaan 12, 2380 Ravels Tel.: 0498 18 01 13 E-mail: wim@studioleeman.com Website: studioleeman.com Social media: Instagram: studioleeman, Facebook: Studio Leeman

55


Eenvoud als uitgangspunt

TECHNISCHE FICHE

Wim Leemans: ‘Dergelijke projecten starten steeds weer

Vloer: parket, travertin natuursteen en Mortex (badkamer­

op dezelfde manier, namelijk met de zoektocht naar de

vloer en -wand)

levensstijl en de persoonlijkheid van de klant. Mijn ontwerp

Wanden: kalkverf en notelaar

moet hier op een harmonieuze manier bij aansluiten in

Maatwerk: notelaar

zowel vorm als functionaliteit. Dankzij de eenvoud in

Keuken: werkblad in fior di bosco natuursteen, Miele toe­

mijn ontwerpen komen de kleuren en de structuren van de

stellen, Novy kookplaat, Quooker kraan

gekozen materialen op de voorgrond te staan. In dit ontwerp

Verlichting: o.a. Wever & Ducré

vormen de subtiele hedendaagse details een mooie samen­ hang, die het ontwerp zijn unieke eigenheid geeft. Het zijn net de details die ervoor zorgen dat elk project weer anders is. Dit resultaat geeft perfect weer waar ik als ontwerper voor sta.’

56


Genieten op je terras! De tuin is de ideale plaats om tot rust te komen. Meer en meer mensen maken van hun tuinterras het verlengde van hun woonkamer. Om tot een prachtig resultaat te komen, spelen design tuinmeubelen hierin een grote rol. Ze geven je terras en je tuin extra cachet. En, niet te vergeten, ze bieden een optimaal zitcomfort. In onze showroom vind je outdoor meubelen van Extremis, Moróro, Knoll, Cassina, Kristalia, Serax, Paola Lenti, B&B Italia en andere topmerken. Wil je jouw tuin of terras laten inrichten door één van onze interieurarchitecten, neem dan contact op via de website of via master@mastermeubel.be Steenweg op Diest 111 , 2300 Turnhout

+32(0)14/416 113

www.mastermeubel.be

master@mastermeubel.be


Buitengewoon Belgisch Bouwen Awards 2021: de baksteen is geworpen

Eerste laureaat Denc Studio © Luc Roymans

58


Mooie tradities zijn er om in ere te houden en daar werkt het Entrr-team graag aan mee. In mei 2020 gingen de selecties voor het boek Buitengewoon Belgisch Bouwen van start. Vijftig bijzondere woningen haalden het en verschenen in maart 2021 in een uniek en bijna vijfhonderd pagina’s tellend overzicht van het beste wat onze Belgische architectuur te bieden heeft.

Daarna was het de beurt aan collega-architecten en architec­ tuurliefhebbers om op de Entrrarchitecture Facebook- en Insta­

Eerste laureaat (en Instagramlaureaat): Denc! studio (Bart Cobbaert en Delphine Deceuninck)

grampagina’s hun stem uit te brengen op de projecten van hun

Met deze halfopen BEN-woning bevestigt Denc! studio zijn

voorkeur. Op basis van de rangschikking op beide socialemedia­

bekende status van creatief en duurzaam ontwerpbureau.

kanalen kwamen drie laureaten naar voren, die tot het einde

Deze materiaalmonoliet van leien is een open en lichte plek

van hun carrière kunnen pronken met een Buitengewoon

om thuis te komen en elkaar te ontmoeten, met als orgelpunt

Belgisch Bouwen Award 2021.

een chillruimte op een valnet in de vide.

De officiële uitreiking vindt plaats op het volgende Entrr-event, waarvan we de datum later nog zullen bekendmaken. Maar hier maken we nu al graag plaats om de verdiende winnaars op hun eeuwige piëdestal te zetten.

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


tweede laureaat Stulp architecten © FC Lama

Tweede laureaat Stulp architecten © FC Lama

Tweede laureaat (en Facebooklaureaat): Stulp architecten (Deborah Buerms) Een loft op een bungalowwoning met een vleugje yoga en Ibiza, een Japanse tuin en een ‘tunnel of love’. Een opzien­ barende ontdekkingstocht achter een imposante gevel van pleister en koper.

Derde laureaat: Icoon.be architecten (Frederik Desmet) In dit project smelten wonen, werken, vakantie en wagens naadloos samen tot een coherent geheel. Het is een intri­ gerende en open aanvoelende verschijning, die uiterlijk toch niets van haar inhoud prijsgeeft.

Derde Laureaat Icoon © Evenbeeld

Buitengewoon Belgisch Bouwen, een co-uitgave van At Home Publishers en Lannoo (476 pagina’s, 230 x 280, hardcover), is verkrijgbaar bij de betere boekhandel (€ 49,99).

60


Binst Architects + Architectenassociatie Angst & D’hoore, Antwerpen

Elignia, de puurheid van steen

Licht en lijnen zijn de twee woorden die de subtiele kracht van deze baksteen samenvatten. Met haar uitgepuurde ontwerp en langwerpig formaat verleent de Elignia een ontspannen karakter aan hedendaagse architectuur. Elegant dus, maar met karakter, dankzij de generfde structuur en uitgesproken lineariteit. Of u nu opteert voor wit of grafietgrijs, beide uitvoeringen trekken de kaart van een tijdloosheid zonder weerga. Elignia is verkrijgbaar in vier verschillende tinten: Magma Grijs, Arctica Wit, Nebula Grijs of Nordica Wit. Ontdek de Elignia collectie in onze showrooms in Londerzeel of Kortrijk. Of vraag uw brochure aan via info@wienerberger.be. www.wienerberger.be


Dossier kleur: Francq Colors

Rust en stilte voor zomer 2021 Wat worden de interieur- en outdoortrends in de zomer van 2021? Welke kleuren en vormen zullen ons warm doen lopen? In deze reeks licht trend- en colorwatcher Hilde Francq toe welke trends er op ons afkomen, van de sociologische of technologische bewegingen die aan de grondslag ervan liggen tot het uiteindelijke resultaat in en rond onze woning.

‘Onze interieurs zijn een reflectie van de maatschappij waarin we leven’, aldus Hilde Francq. ‘Ik kijk naar maatschappelijke trends en vertaal die naar de vormen, materialen en kleuren waar we warm voor zullen lopen.’

Sst, hier ontspant men! Een belangrijke trend voor 2021 is stilte. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze omgeving steeds luider wordt. Dat is het directe gevolg van de toenemende verstedelijking en de verdichting van steden die daarmee gepaard gaat. Als gevolg daarvan neemt de geluidsoverlast overal toe. Stilte wordt dus een steeds zeldzamer goed. En dat is slecht nieuws, want psycho­ logen vinden steeds meer verbanden tussen geluidsoverlast en stress. Te hevig lawaai is de bron van fysieke en mentale schade. Ook zachter geluid dat op de achtergrond continu aanwezig is en bijna niet opvalt, kan ons stress en gezond­ heidsproblemen bezorgen, zelfs zonder dat we ons van dat geluid bewust zijn. Het is pas door in een omgeving te komen die extreem stil is dat het opvalt dat we een groot deel van onze dag in lawaai doorbrengen. Stilte kan enorm helend werken. Zo blijkt uit een studie van Duke University dat twee uur stilte per dag een positieve invloed heeft op de celgroei in de hippo­ campus (een deel van onze hersenen dat krimpt bij depressie of dementie). Je kunt dus stellen dat stilte gezond is. En wat gezond is, is een trend. Volgens Hilde Francq wordt stilte dan ook een van de trends voor de nabije toekomst. In de komende jaren zal er in onze woningen veel meer aandacht komen voor akoestisch comfort, zeker nu we sinds de pandemie meer thuiswerken. Architecten zullen kiezen voor dempende materialen en huizen inrichten met meer afgesloten ruimtes waarin we ons even kunnen afzonderen. Muurverf van Levis Atelier, glazen bijzettafel en tapijt van Leolux, servies van Salt & Pepper.

62


Fauteuil van Polyedre, lamp van Pols Potten, spiegel van Deknudt, vloer van IVC en muurverven van Levis Atelier.


Dossier kleur: Francq Colors

Fauteuil en kussen van Evolution21, bijzettafeltje van Home of Geraldine, glazen vazen van HKliving, tapijt van Leolux. De muurverf is van Levis Atelier en het kunstwerk van Astrid Van Den Bosch.

Gordijn -Addiction- van Inside Blinds, bijzettafeltje en vaas van Pols Potten, fauteuil van Pols Pot­ ten, tapijt van Leolux en muurverf van Levis Atelier. Het kunstwerk is van Astrid Van Den Bosch.

Materialen en kleuren die rust brengen Welke invloed heeft de stiltetrend op de kleuren en materialen in onze huizen? Eerst en vooral zullen van nature dempende materialen ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan kurk, vilt of stoffen met isolerende texturen. Dempende muurof plafondpanelen worden ook volop ingezet. Vroeger waren die vaak lelijk en beston­ den ze uit moeilijk te recycleren stoffen. Vandaag wordt er een gamma in de markt gezet van panelen op basis van natuurlijke vezels: van dennennaalden over jute en kenaf tot restmaterialen uit de voedingsindustrie, zoals koffiegruis, eierschalen of kokosvezels. Die nieuwe materialen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar hebben ook prachtige texturen en kleuren. De interieurinrichting gaat verder op dat elan van natuurlijke, rustgevende materialen. Hout, wol, fluweel, linnen en katoen spelen een hoofdrol. Er is altijd een touch natuur aanwezig, of het nu in een motief, een ruwe finish of de materialen is. Sober ingerichte ruimtes laten de verschillende texturen optimaal tot hun recht komen. De gedempte kleur- en materiaalcontrasten resulteren in een verstilde maar toch warme sfeer.

64


Kamerscherm van Hey Sign, tafeltje van Pols Potten, vaas van HKliving. De finish op de muur is van Stoopen & Meeûs, de vloerbekleding van Ntgrate.

Textiel staat centraal in deze trend, al was het maar omdat het alle geluiden absorbeert en elk interieur kan transformeren tot een oase van stilte. ‘Als je kijkt naar hoe interieurs vroeger ingericht waren, dan was er veel meer stoffering’, zegt Hilde Francq. ‘Dat komt langzaam terug. Openbare plekken zullen nog ste­ rieler worden na de pandemie, maar in onze eigen woning zullen we verlangen naar zachtheid en comfort.’ Het gevolg? De retour van vast tapijt, behang en stoffering.

Kleur als verademing Er is in design absoluut een tendens naar natuurlijke kleuren. Het blauw van de hemel in de ochtend of op een zomeravond, saliegroen, echt olijfgroen: dit zijn gesofisticeerde tinten die niet al te fel zijn, waardoor ze perfect te combine­ ren zijn met elkaar en met neutrale basiskleuren. Samen zorgen ze voor een sfeer van rust, alsof je midden in de natuur bent. Dat is het gevoel waar we anno 2021 naar snakken.

65

Boven: Wandbekleding van Arte, lage stoel van Polyedre, keramiek van S|P Collection Onder: Gestoffeerde kruk van Evolution21, lamp van Pols Potten, wandbekleding van Arte en tapijt van Leolux.


Dossier kleur: Francq Colors

Gestoffeerde kruk en beddengoed van Evolution21, servies van Salt & Pepper, wandbekleding van Arte.

Alle meubelen en accessoires van Serax, muurafwerking van Stoopen & Meeûs.

‘Uit onderzoek naar kleurenassociaties blijkt dat we zowel groen als blauw rust­gevend vinden. Groen associëren we immers met de natuur, en het is bewezen dat we minder stress voelen als we naar natuur kijken. Het straffe is dat dit effect ook meetbaar blijft als we gewoon naar de kleur groen kij­ ken. Blauw associëren we dan weer met ruimtelijkheid en overzicht, en daardoor met kalmte. Blauw­ groen is het beste van die twee werelden en combineert al die associaties. Deze kleur zag je vroeger vaak in scholen, misschien wist men toen ook al dat het kinderen geconcentreerd hield?’ aldus Hilde Francq. Een tweede kleurenpalet is warm en ruilt de koele kleuren voor warme tinten. Het is geïnspireerd door een huiselijke sfeer. Het bruin en de retro-groentinten zorgen voor een gezellig ‘chaletgevoel’. De andere kleuren zijn neutralen die makkelijk te combineren zijn en ervoor zorgen dat het palet niet te sterk naar dat retrogevoel overhelt.

Wie is Hilde Francq? Hilde Francq is trend- en colorwatcher en de oprichter van trendstudio Francq Colors. Francq Colors geeft internationale klanten uit diverse sectoren advies over de juiste kleuren, materialen, tex­ turen, patronen en vormen voor hun producten. De studio werkt onder meer voor klanten als Niko, Tribù, Serax, Habitat en Arte. Hilde Francq geeft trendlezingen in binnen- en buitenland, onder meer aan het Royal College of Art in Londen.

66


35% GERECYCLEERDE VERF DIE 100% INNOVEERT Met Alpha Recycle Mat brengt Sikkens de eerste verf op de Belgische markt die bestaat uit 35% witte verfresten die gerecycleerd worden uit containerparken. Zo draagt deze verf bij tot een kleinere afvalberg.

UNIEK IN BELGIË

De nieuwe Alpha Recycle Mat bestaat uit 35 % gerecycleerde Ontdek hier verf en draagt zo bij tothoe een kleinere afvalberg.

Alpha Recycle Mat

Deze verf is gemakkelijk aan te brengen en garandeert met z’n geproduceerd wordt! professionele kwaliteit een uitstekende dekking en afwerking. Meer info op www.sikkens.be Meer info op www.sikkens.be

FOR THE BEST


Dossier kleur: Francq Colors

Van theorie naar praktijk: hoe kleurenexpertise een meerwaarde werd voor het outdoor living-aanbod van Renson Eerder dit jaar verraste Renson met zes designstyles voor hun terrasoverkappingen en tuinkamers. Daarin staan kleur en beleving centraal, eerder dan het technische aspect. De designstyles waren het resultaat van een bijna twee jaar durende, intensieve samenwerking tussen het bedrijf en Trend Studio Francq Colors, waar ook Entrr-­ magazine wel vaker een beroep op doet om een tip van de toekomstige kleurensluiers op te lichten. Onze redactie mocht dan ook niet nalaten om de protagonisten van die samenwerking elk hun deel van het verhaal te laten doen.

Experience follows function Al meer dan tien jaar is Renson actief in de sector van terrasoverkappingen, waarbij het technische en kwalitatieve aspect primeert, net zoals bij de productlijnen van zonweringen. Tijdens een bezoek aan het Salone del Mobile in Milaan ervaarde productmanager Kerlijne Deneyer dat vooral emotionele en belevingscomponenten een rol speelden in de presentaties. Het ging over een wow-gevoel eerder dan techniek, iets wat ze ook graag wilde zien in de communicatie rond de Renson outdoor producten. ‘Outdoor living gaat in wezen over mooie momenten (samen) beleven in alle comfort. We maken het verschil met ons topmodel, de Camargue, waar technische argumenten minder doorslaggevend blijken te zijn, terwijl onze

Tech Cocoon

Pure Essence


Pure Essence

catalogus daar wel nog te vaak op focuste. Om beleving ook daar te kunnen betrekken ging ik op zoek naar iemand met knowhow op dat vlak, een expert die ons outdoor gamma naar een next level van beleving zou kunnen brengen. Via Instagram leerde ik Francq Colors kennen, en dat bleek al snel een match.’

Kennis van kleuren Hilde Francq: ‘Vrouwen beslissen voor 80 procent over esthetische aspecten – ook bij gevelstenen bijvoorbeeld. Daarom moet communicatie sfeer uitstralen, een wetenschap die traditionele lifestylemerken al decennialang in de praktijk toepas­ sen, in de vorm van visuele, esthetische verhalen. Toen Kerlijne me contacteerde, ontbrak het bij Renson aan gevoel rond de outdoor producten, alles was te manne­ lijk, te technisch. We gingen dan ook op zoek naar een basis die zeker zou aanslaan in de belangrijkste markten waar Renson actief is. Daarbij gingen we voor een 80-20-ratio: 80 procent van de markt moet zich kunnen vinden in het aanbod, 20 procent is wat afwijkend of gewaagd, maar je kunt er wel mee uitpakken.’

Blik op de toekomst Kerlijne Deneyer: ‘Francq Colors doet intensief onderzoek naar de toekomstige evolutie op het vlak van materiaal- en kleurentrends en daarbij is er ook plaats voor een middellange- en langetermijnvisie. Dat laatste is een belangrijk gegeven voor investeringsgoederen als terrasoverkappingen, die je ook over vijf of tien jaar nog als actueel wilt zien. Ik wist dan ook dat die insteek het verschil kon maken. Het vertrekpunt werden de laatste en de op til staande Trend Reports. Daarin gingen we op zoek naar kleurenpaletten die matchen met het DNA van outdoor living bij Renson.’

De juiste keuze Hilde Francq: ‘We vertrokken heel breed, om dan te trechteren en te komen tot zes basiskleuren voor de structuur en de daklamellen van de overkappingen, de 69

Pure Essence


Spiritual Harmony

Spiritual Harmony

basis zeg maar. Een beperkt aantal kleuren betekent veel minder keuzestress voor eindklanten op zoek naar de perfecte match voor hun tuin. Daarna zochten we voor elke basiskleur een passend palet voor optionele accessoires als verticale screens, schuifelementen, invullingen en zelfs gordijnen voor de binnenkant. Stuk voor stuk opties die Renson in z’n assortiment aanbiedt. Op die manier creëerden we tegelij­ kertijd diepgang en harmonie en kunnen kopers eigenlijk nooit verkeerde keuzes maken. In de decoratie kunnen ze dan nog hun eigen ding doen, gedurfder te werk gaan, kortetermijntrends volgen of in de tijd variëren. Op die manier voegen ze zelf extra sfeer toe. Dat gebeurt dan echter binnen een goed doordachte esthetische basis, die nog jarenlang staat als een huis.’

Met een gerust hart naar de klant Kerlijne Deneyer: ‘Niet enkel de gebruiker doet zijn voordeel met de zes design­ styles. Ook onze verkopers zijn ermee geholpen. Zij hebben een eerder technische achtergrond en we kunnen van hen niet verwachten dat ze ook nog eens kleuren­ experts zijn. De zes stijlen bieden een concrete en visuele houvast om beter advies te kunnen geven, iets waar de klant ook achteraf gelukkig mee zal blijken te zijn.’ Om het allemaal wat concreter voor te stellen licht Entrr er samen met zijn gesprekspartners graag twee stijlen uit die het wellicht al in de nabije toekomst helemaal gaan maken: Pure Essence en Spiritual Harmony Pure Essence gaat terug naar de essentie: onder een overkapping mooie momenten delen met vrienden en familie. De zachte neutraal-beige kleur verwijst naar de natuur. Spiritual Harmony

Een pasteltint die doorgetrokken wordt in de Fixscreen en Loggiascreen Canvasschuifpanelen met geweven doek. Verfijnd geweven buitengordijnen vervolmaken de dromerige sfeer. Een minimalistische stijl in een donker kleurenpalet: dat is Spiritual Harmony. Dit zwartbruine tuinpaviljoen met daklamellen in een wooddesign-afwerking van ‘walnoot’ is geïnspireerd op traditionele Japanse architectuur – intiem en heden­ daags. Die harmonieuze sfeer wordt doorgetrokken door de Loggiawood-schuifpa­ nelen met lamellen in thermo-es of de uniek zwartbruin geweven doeken van de Fixscreens en Loggiascreen Canvas-panelen. 70


WHERE MAGIC HAPPENS... Unieke buitenmomenten thuis Met een Renson overkapping geniet je het ganse jaar door van buiten leven. De unieke combinatie van design, kwaliteit en ultiem comfort. Dankzij ongelimiteerde mogelijkheden voor personalisatie, creëer je je eigen unieke buitenkamer… Afspraak in je tuin.

www.renson-outdoor.be


Dossier kleur: Sikkens

Kleur de toekomst met de kleur van het jaar Dat kleurentrendwatching geënt is op maatschappelijke evoluties en tegelijkertijd onze maatschappij ook iets waardevols teruggeeft, illustreren we graag met de ‘Kleur van het jaar’ van Sikkens (Akzo Nobel). Voor 2021 viel de keuze op Brave Ground, een warme, natuurlijke en neutrale kleur, die stabiliteit en houvast moet bieden in onze door COVID-19 bezwaarde maatschappij. Nog belang­rijker dan die individuele kleur zijn de vier ermee harmo­niërende paletten die professionals een kader bieden voor de kleurenschema’s van ontwerpen en realisaties, zowel voor residentiële als niet-residentiële toepassingen.

Earth

Brave Ground

De basis: Brave Ground In tijden van COVID-19 willen mensen de dingen waar ze om geven beschermen en een verschil maken. Ze voelen een behoefte om het natuurlijke evenwicht te her­ stellen, de wereld te genezen en hun kinderen een duurzame erfenis te garanderen. Brave Ground, de Sikkens ‘Kleur van het jaar 2021’, sluit daarbij aan, want ze roept stabiliteit, groei en potentieel op. Het is een versterkende kleur die evenwicht biedt, ons in verbinding brengt met de aarde en voor een stevige gronding zorgt.

72


Trust

Trust

Vier kleurenschema’s Brave Ground is veelzijdig en laat andere tinten schitteren. Ze wordt dan ook onder­ steund door vier kleurenpaletten, stuk voor stuk trendy looks die ruimtes doen opleven, van hotelkamer over klaslokaal tot ontvangstruimte van een ziekenhuis. Deze makkelijk te gebruiken paletten bestaan uit een uitgebreide set van comple­ mentaire kleuren, die voorschrijvers wereldwijd zullen inspireren om de verwach­ tingen van klanten en gebruikers te overtreffen. Earth: eenvoud en natuur Dit palet bestaat uit blauwe, groene en bruine kleuren, gedempte aardetinten die van nature mooi samengaan. Ze zijn een echo van de kleuren buiten, authen­ tieke kleuren die ons gronden en verbinden met de aarde. Ze herinneren ons aan de behoefte om haar te beschermen. Het Earth-palet brengt het buitengevoel naar binnen en is een natuurlijke keuze voor rustgevende ruimtes in gezondheidsof kantooromgevingen. Trust: warmte en vereniging Warme, harmonieuze kleuren stralen eenheid en verbondenheid uit. De zachte, neutrale grijze en bruine kleuren vormen mooie combinaties voor plaatsen waar mensen willen samenwerken, communiceren en nieuwe contacten willen leggen, in een woon- of kantooromgeving.

Trust

73


Dossier kleur: Sikkens

Timeless

Timeless

Timeless: klassiek en modern Zachte gele en bruine kleuren, zowel klassieke als hedendaagse neutrale tinten, creëren een kalm en evenwichtig gevoel. Deze warme tinten passen perfect in een moderne of traditionele setting en voor horeca- of onderwijsprojecten. Ze stimu­ leren zonder te overweldigen, vormen een positieve en harmonieuze achtergrond en stomen elke ruimte klaar voor de toekomst. Expressive: gedurfd en individueel Dit palet brengt met felrode en zachtere roze kleuren vuur en vitaliteit in een ruimte. Het voegt warmte en persoonlijkheid toe en biedt mogelijkheden voor creatieve ingrepen en het afbakenen van zones. Het is een energiek en verrassend palet met bruisende kleuren die worden samengebracht door gegronde neutrale tinten. Het is perfect voor een persoonlijke toets in een particulier of horecaproject.

Expressive

Expressive

74


Redefining Surfaces. Redefining Projects.

In the Capital Construct residential project “Stassart 36” in Brussels, located in the Louise district near the Toison D’or shopping mall. Just over 1000 m² of façade panels were combined in 60 different formats in a horizontal and vertical direction.

Stassart 36 designed by Jorge Slautsky Architects

Project Stassart 36 Studio Jorge Slautsky Architects Dekton® Surface 1,000m2 Façade Dekton Zenith Solid Collection

25 Year Warranty. Find more projects, technical info and inspiration at cosentino.com

COSENTINO BELGIUM Koeweidestraat 44 I 1785 Merchtem / +32 (0)52 21 66 73 / info.be@cosentino.com / Follow Us: F ô ö


Visuele eenvoud en verborgen vernuft Architect Pascal François Architects bvba Fotografie Cafeine.be

76


Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Een bedrijfseigenaar vond in de buurt van zijn werkplek in Aalst een oud industrieel pand in een omgeving met vooral arbeiderswoningen. De voormalige breigoedfabriek situeert zich in een vrijwel volledig afgesloten binnengebied, met miniem contact naar de straatzijde. Die plek leek hem ideaal om zich ’s avonds met zijn gezin in alle rust en anonimiteit terug te trekken. Hij nam contact op met architect Pascal François om het oude pand nieuw leven in te blazen en de in zichzelf gekeerde plek te voorzien van licht en lucht. Met twee strategisch gesitueerde patio’s creëerde de architect de basis voor een aangename woonbeleving die het beste van de locatie naar boven brengt.

Nieuwe mantel en stalen structuur Aan de binnenzijde kreeg het gebouw een nieuwe mantel: met planken bekist zichtbeton voor het gelijkvloerse nacht­ gedeelte en gevelsteen voor het woongedeelte op de boven­ verdieping. Het hergebruik van de bestaande stalen struc­ tuur van het typische sheddak bleek een eerste technische uitdaging. De combinatie van enerzijds die uiterst fijn gede­ tailleerde structuur met anderzijds voldoende isolatie en dakramen met hoogrendementsglas was dan ook een alles­ behalve vanzelfsprekende evenwichtsoefening.

78Loft living De gelijkvloerse toegangszone en de garage voor de oldtimers – verborgen achter een pivoterende bak­ stenen wand – kregen een uitgewassen betonvloer. De vloer van het nachtgedeelte op hetzelfde niveau is afgewerkt met een Pastelone-kalkvloer. De leefruimte op de bovenverdieping is opgevat als één groot en open loftvolume met een home- cinemar­ uimte en vast meubilair – onder andere de hoge keu­ kenkasten – dat de ruimte functioneel indeelt. Dit volume werd net als de trap ernaartoe afgewerkt met zwart ingekleurd parket.

Licht en (buiten)ruimte

80


Odilon Creations believes in the beauty and power of pure and authentic materials and techniques for floors, walls and architectural surfaces.

ATELIER & SHOWROOM Vaartstraat 130 - 8500 Kortrijk ■ SHOWROOM BRUSSEL Oud Korenhuis 33 - 1000 Brussel info@odiloncreations.be www.odiloncreations.be


Bureau: Pascal François Architects bvba Architect: Pascal François Adres: Ledebaan 238, 9300 Aalst Telefoon: 053 77 66 98 Mail: pascal@pascalfrancois.be Website: pascalfrancois.be Sociale media: facebook.com/PascalFrancoisArchitectsBvba instagram.com/pascalfrancoisarchitectsbvba/ Pinterest: Pascal Francois Architects


Wegens de ingesloten ligging van het pand kreeg daglicht-

Verborgen comfort

inval zo mogelijk nog meer aandacht dan in de andere

Het oude pand werd uitgerust met alle hedendaagse tech­

projecten van Pascal François. Twee doordacht geplaatste

nieken die het leven van de bewoners zo aangenaam moge­

patio’s – in wezen insnijdingen in de oude dakstructuur, die

lijk maken, zoals comfortsturing, vloerverwarming en een

meteen ook buitenruimte creëren – brengen het daglicht

volledig aan het oog onttrokken mechanisch ventilatiesys­

tot in het nachtgedeelte op het straatniveau. De bovenver­

teem. Omdat het op de heetste dagen onaangenaam warm

dieping baadt in het licht onder het industriële sheddak en

kan worden onder het industriële sheddak, werd ook een

paalt aan een groot terras. Als de glazen wand aan het ter­

(onzichtbare) airconditioning aan de technische installa­

ras volledig opengeschoven is, lijkt de buitenruimte zich te

tie toegevoegd. ‘Verborgen hightech’ is een sleutelwoord

integreren in het woonvolume.

in deze realisatie, die eenvoudig oogt, maar vooral enorm complex is en uiterst gedetailleerd ontworpen en uitgevoerd.

83


Huzarenstuk in stijl

TECHNISCHE FICHE

In een uiterst moeilijke bestaande context, op het vlak van

Bouwjaar 2018-2019

zowel omgeving als techniciteit, slaagde Pascal François

Bouwmethode traditioneel met dak op bestaande stalen

erin om een aangename woonsfeer en prettig leefklimaat

spanten

te realiseren, met licht, lucht en kwalitatieve buitenruimtes,

Type woning reconversie industrieel pand – volledig ingesloten

vol verborgen vernuft. De onwaarschijnlijk technische com­

Perceeloppervlakte 416 m2

plexiteit en het ongeziene niveau van afwerking werd bereikt

Woonoppervlakte 580 m2

door een constructieve driehoeksrelatie tussen een enthou­

Materialen buitenschil

siaste en vastberaden bouwheer, een creatieve en gewaagde

Buitenschrijnwerk aluminium profielen (Sapa Aluminium

architecturale visie en de juiste vaklui op de juiste plaats.

Ramen en Orama), glas 1.0, houten garagepoort

Wat begon als een volledig ingesloten constructie groeide

Verwarming verwarmingsketel op gas met brandstofcel,

dankzij nieuwe buitenruimtes uit tot een bijzondere, unieke

Focus haard

thuis voor een gezin. De exponent van dit project blijft wel­

Ventilatie systeem D

licht de geautomatiseerde pivoterende bakstenen wand,

Hernieuwbare energie brandstofcel, zonnepanelen

die aan de binnen- noch de buitenzijde zijn mechanische

Vloer en plafond Pastelone kalkvloer (Odilon Creations),

geheim prijsgeeft.

keien (badkamer) spanplafond Keuken Miele toestellen, werkbladen in solid-surfacemate­ riaal en natuursteen, Vola kraan Badkamer Vola kraanwerk, keienvloer Meubilair/inrichting maatwerk Technische bijzonderheden pivoterende binnenpoort met baksteenafwerking

84


J O U W K E U K E N O P Z ’ N B E S T.

VOLLEDIGE FLEXIBILITEIT MET INTELLIGENTE PA N H E R K E N N I N G

Koken, dat is een kunst op zich. Maar met de juiste keukentoestellen bereik je pas écht perfecte resultaten. Zo is er onze FullSurface inductiekookplaat. Deze herkent je pan op eender welke plek en volgt elke verschuiving. Zo krijg je enorm veel vrijheid en kan je je creativiteit volledig vrij spel geven.


86


Warm nest in minimalistisch BEN-kader Architect Jolien De Jaegher Fotografie Evenbeeld

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Voor haar eigen gezinswoning met architectenbureau had Jolien De Jaegher een BEN-­ woning met hernieuwbare energie voor ogen, gebouwd met duurzame materialen en met een groot intern ruimtelijk gevoel. Een royale leefruimte en een ouderlijke suite maakten dan ook deel uit van het woonprogramma, net als een grote openheid naar de zuidweste­ lijk gelegen tuin. De luifels aan de gevels van de tuinzijde laten zonnewinsten toe in de zomer, verzekeren de bewoners ook op de heetste zomerdagen van een aangenaam binnenklimaat en verlenen het geheel een vakantiegevoel.

88


Warm minimalisme De voorgevel oogt sober en is uitgevoerd met warme mate­ rialen: een smalle, rode baksteen, afrormosia-lattenwerk dat de garagepoort verbergt en een luifel annex carport in zichtbeton als dragend en afwerkelement in één. Die over­ dekte zone versterkt de strakke belijning van het gevelcon­ cept. De minimalistische voorgevel kreeg gevelopeningen in de vorm van een glazen voordeur en een verticaal raam tot aan de dakrand, dat op de betonnen luifel steunt. Zij verlenen het geheel een uitnodigende openheid, zonder dat de bewoners aan privacy moeten inboeten ten opzichte van de straat.

89


Vides voor ruimtelijkheid Binnen worden bezoekers meteen verrast door de ruimte­ lijkheid in het al bij al compact ogende volume. Hier dragen twee vides toe bij, die bewust niet in de leefruimte geplaatst werden om warmteverliezen te beperken. Een eerste vide verbindt de toegangszone aan de voordeur met de bovenver­ dieping en biedt extra lichtinval in die toegangszone en het architectenbureau, dat dankzij een glazen wand erg ruimte­ lijk aanvoelt. Een tweede vide verbindt de traphal en een ontspanningslokaal. In de meeste ruimtes versterkt een witte gietvloer de ruimtelijkheid en lichtheid. Ook de trap en de douche zijn met dit materiaal afgewerkt. De leefruimtes krijgen dankzij de parketvloer een warmere uitstraling. Invisiplinten en Invisidoors beklemtonen verder de strakke detaillering van het interieur.

90


The original

Matt white A texture that enriches the senses. Design in its purest form. 590H basin mixer. Explore the story vola.com/on-desig

VOLA Studio - Tour & Taxis Havenlaan 86C - 1000 -Brussels Tel.: 02 4659600 - inf@vola.be

vola.com


Glazen achtergevel Dat Jolien De Jaegher erg ver ging in de detaillering mag niet verwonderen, aangezien het gebouw zowel gezinswoning als architectenbureau is. Vooral de afwerking en aansluiting van de ramen springen daarbij in het oog. In het inte­ rieur zijn alle raamkaders vlak aangepleisterd, zonder slagen naar de ramen toe. Dit werd mogelijk gemaakt door de raamkaders deels in de ruwbouw in te laten springen. Aan de achtergevel zijn de rolgordijnen onzichtbaar verborgen achter nissen, terwijl ook de verzonken plaatsing van de raam­profielen ertoe bijdraagt dat je binnen de indruk krijgt buiten te leven. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er glas-op-glashoekramen en op de bovenverdieping staan de ramen tot tegen de gevelsteen, waardoor enkel de kopse kant van de zijgevel zichtbaar is.

92


Groen voor later

Duurzaam voor het leven

Met het oog op de latere aanleg van een groendak op

Het architectenbureau kan in een (veel) latere levensfase

de luifels van het gelijkvloerse niveau is de uitvoering

heringericht worden tot slaapkamer en badkamer, als die

van de dakrand van boven af gezien versmald uitgevoerd.

behoefte ooit mocht ontstaan. Alle voorzieningen daartoe

Die smalle rand, afgewerkt met zinken ‘kralen’, blijft ook

zijn nu al aanwezig. Op die manier is de woning duurzaam

na de aanleg van het groendak zichtbaar. Dan hebben ook

in al haar facetten, van energiegebruik over materialisatie

de slaapkamers en de luxueus ingerichte badkamer een

tot onderhoudsgemak en gebruiksduur.

groen uitzicht.


Architect: Jolien De Jaegher

TECHNISCHE FICHE

Bureau: Architectenbureau Jolien De Jaegher

Ruwbouw: traditioneel metselwerk (snelbouw en gevelsteen)

Adres: Burg. Maenhautstraat 95A, 9820 Merelbeke

Buitenschrijnwerk: Sapa Aluminium Ramen, garagepoort

Telefoon: 0499 18 95 73

afgewerkt met afrormosia-latjes

E-mail: contact@architectdejaegher.be

Technisch: Niko white intense, buitenverlichting verticale

Website: architectdejaegher.be

led-lijnen, geothermische warmtepomp, fotovoltaïsche

Sociale media:

zonnepanelen, vloerverwarming, ventilatiesysteem D

facebook.com/architectJolienDeJaegher

Vloeren: parket en gietvloer

en instagram.com/joliendejaegher_ir.architect

Deuren: Invisidoor (Arlu) Keuken: werkblad Pure White, Miele toestellen, Vola kraan Badkamer: inloopdouche gietvloer, Vola kraanwerk

94


Drinken. Voorbereiden. Schoonmaken. Wist u dat u 60% van uw tijd in de keuken aan de spoelbak doorbrengt? Watergebruik speelt een centrale rol in de keuken. Het is immers in de keuken dat we ons voorzien van ons belangrijkste voedingsmiddel: drinkwater. De waterzone in de keuken moet dan ook aan de hoogste eisen voldoen. Alles moet snel gebeuren, en alle onderdelen moeten perfect op elkaar zijn afgestemd. BLANCO biedt hiervoor een buitengewoon efficiënte systeemoplossing - de BLANCO UNIT. Ontdek meer over de BLANCO UNIT op www.blanco.be


Dossier: outdoor design

Genieten van het buitenleven Een terrasje met tuinarchitect Frederiek Snaet

96


Arplus Architecten / beeld: Nicolas Vantomme / natuursteen Beltrami

Een zomers Entrr-magazine zonder tuindossier zou zichzelf tekortdoen. En wie kunnen we daarin beter aan het woord laten dan tuinarchitect Frederiek Snaet uit Balegem? Zijn naam duikt opvallend vaak op als we architecturale woningreportages maken en dus zetten we ons graag met hem aan tafel (buiten uiteraard) voor een gesprek over zijn werk. Een passioneel man spreekt tot u.

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Arplus Architecten / foto: Nicolas Vantomme / natuursteen Beltrami

Esthetisch en functioneel Gevraagd naar zijn visie houdt Frederiek Snaet het simple and straightforward, zonder hoogdravende termen. ‘Voor mij is een tuin een ruimte waar je als bewoner of gebruiker moet kunnen ontspannen en tot rust komen. Je moet de buitenruimte kunnen beleven, het moet er leuk vertoeven zijn, ook met vrienden en familieleden. Naast die beleving is er natuurlijk ook een visueel aspect. Je kijkt naar je tuin in alle seizoenen en ook als je binnen zit, kijk je door het raam naar de tuin en moet je daar gelukkig van worden.’

Een dubbel uitgangspunt De bepalende factoren in een tuinontwerp zijn omgevingsfactoren en de voeling die hij heeft met de opdrachtgever. ‘Ik ga in de omgeving op zoek naar de mooiste uitzichten, de eyecatchers, en die wil ik opnemen en benadrukken in mijn ontwerp. Storende factoren probeer ik aan het zicht te onttrekken om globaal tot een mooi resultaat te komen. Verder probeer ik binnen te dringen in de leefwereld van de opdrachtgevers. Zijn het zonnekloppers of zoeken ze eerder de schaduw op?

98


Creëer je eigen oase van rust

Pure en natuurlijke materialen, trendy design en warme gezelligheid. Dat zijn de ingrediënten van de nieuwe collectie tuinmeubelen bij Hanolux. Designmerken Royal Botania, Dedon, Manutti, Tribù en Gloster kiezen in hun ontwerpen voor een terugkeer naar de natuur. Ronde vormen, groene en terracotta kleuren en de comeback van hout zorgen voor echte cocooning. Naast de prachtige tuinsets vind je in onze 3000m2 showroom ook de perfecte outdooraccessoires zoals decokussens, buitentapijten, verlichting, terrasverwarming en kaarsen. Zo shop je bij Hanolux echt je eigen paradijselijke oase van rust. Laat je begeleiden door de Hanolux-outdoorexperts en kies samen met hen de stijl die echt bij jou past. Het ultieme zengevoel? Dat creëer je bij Hanolux.

TUINMEUBELEN - JACUZZI’S - SAUNA’S - INFRAROODCABINES STOOMDOUCHES - TERRASVERWARMING - FITNESS - BARBECUES

Bezoek onze showroom in Turnhout van dinsdag t.e.m. zaterdag. Check www.hanolux.be voor de Open Zondagen!


Dossier: outdoor design

Architect: Berkein Architects / foto: Nicolas Vantomme

Genieten ze graag rustig van een boek of organiseren ze liever feestjes? Gaat hun voorkeur uit naar een gastronomische barbecue of blijft het buitengebeuren bij een aperitief of afzakkertje rond de vuurschaal of buitenhaard? Worden ze vrolijk van vlinders en vogels? Al die factoren spelen mee in de beslissing hoe groot het terras moet zijn, of dat overdekt moet zijn of niet en of er gezellige, rustige zithoekjes voorzien moeten worden. Hun manier van leven bepaalt mijn aanpak. Je plaatst een zwembad om in te zwemmen, niet omdat de buurman er een heeft.’

Lang en zorgeloos genieten Die aanpak leidt tot unieke en gepersonaliseerde ontwerpen, maar uiteraard ziet Frederiek Snaet ook bepaalde wensen steeds vaker opduiken. ‘Een overdekt terras is bijna standaard geworden, vooral omdat mensen gedurende een langere periode van hun tuin willen genieten. Ook op minder uitgesproken zomerse dagen wordt er buiten geleefd.’ En die tijd is qualitytime: onderhoudsvriendelijkheid staat bijna altijd hoog op het verlanglijstje, maar die wens wil de tuinarchitect toch enigszins nuanceren. ‘Het is een begrijpelijke vraag, maar een tuin vraagt altijd onderhoud als je hem netjes wilt blijven houden. Is het niet het eerste jaar, dan wel het tweede dat je hier en daar moet ingrijpen. Daarom vind ik het belangrijk dat de mensen juist geïnformeerd worden. Bloemen en borders zijn mooi, maar vragen onderhoud, anders gaan ze snel verwilderen.’

100


Dossier: outdoor design

Trendy groen Uiteraard willen we weten of wie met groen bezig is ook groen denkt. Dat blijkt toch wel het geval te zijn. ‘Ik zie de oppervlakte aan grasperken de afgelopen jaren toch wel afnemen ten voordele van bloemenweides. Verhardingen worden ook meer en meer tot een noodzakelijk minimum beperkt en zelf stel ik ook wel eens voor om een slechts sporadisch gebruikte parking gewoon met gras of grind­ gazon af te werken. Dat geeft een groener aanzien en laat de nodige waterinfiltratie toe. Mensen zijn zich wel bewust van die items, maar onderhoud en netheid scoren toch nog steeds hoger op het verlanglijstje.’


Dossier: outdoor design

Architect: Cas Architecten / foto Cafeine

De handtekening van de meester Frederiek Snaet ontwerpt zowel hedendaagse als klassieke tuinen. Het ‘wildere’ werk schuwt hij wel. Hij hanteert een eigen stijl, maar die hoeft niet noodzakelijk precies omschreven te worden. ‘De mensen die naar mij toe komen, weten wat ze mogen verwachten: een tuin in harmonie met de architectuur van de woning. Van­ daar dat ik regelmatig met dezelfde architecten samenwerk. Een goed overleg en een gezamenlijke planning van bij het begin van het architecturale ontwerp levert de mooiste resultaten op en vermijdt dat er naderhand aanpassingen of extra grondwerken nodig zijn.’

Het grote ongeduld Op onze vraag in welke mate luxe meer en meer zijn intrede doet in onze tuinen klinkt het eerste antwoord enigszins verrassend. ‘De intrede van luxe begint bij de planten, niet bij objecten. Steeds vaker krijg ik de vraag naar volwassen planten of hagen. In tegenstelling tot vroeger, toen de bewoners vijf tot tien jaar moesten wachten tot hun tuin “af” was, zien ze dat resultaat nu graag na een jaar, en daar hebben ze geld voor over. De vraag naar een zo onderhoudsvriendelijk mogelijke tuin zie ik ook in het kader van luxe. Met andere aspecten van een high-end tuin­ inrichting word ik uiteraard ook geconfronteerd, aangezien ik het totaalconcept uitteken: de groeiende belangstelling voor natuursteen, designtuinmeubilair, de integratie van kunstwerken… Het zijn allemaal facetten van een groeiende interesse in tuinen en de hogere eisen die mensen eraan stellen, iets waar ik als tuinarchitect alleen maar tevreden mee kan zijn.’

102


Beltrami is een creatieve innovator in tegels in natuursteen en keramiek voor binnen en buiten. Onze tegels vinden hun weg in tal van toepassingen. Niet in het minst als duurzaam materiaal voor buitentoepassingen en -afwerkingen. Zoals deze moderne tuin, aangelegd met de Egyptische kalksteen Sinai Pearl in sensato-afwerking. Hij siert niet alleen het terras, maar ook de passende buitenafwerking. Bezoek onze showroom met aangelegd tuinpark. Boek uw afspraak via www.beltrami.be.

www.beltrami.be Brachot Family Member Venetiëlaan 22, 8530 Harelbeke, België +32 56 23 70 00 • info@beltrami.be


Dossier: tuin

Luxurious outdoor living De keuze van ENTRR

Spectra UX cantilever umbrella Architecture (Hanolux)

Bloom (Royal Botania) 104


Gasten ontvangen in je tuin doe je in stijl. Entrr selecteert dan ook graag items waarmee je scoort bij je bezoekers en waar je zelf ook blijvend van kunt genieten, omdat ze praktisch en mooi zijn en je outdoor beleving een permanente meerwaarde geven. Puur minimalisme De zon in je tuin is een must, maar trop is te veel en te veel is trop. Tuinkamers en vaste terrasoverkappingen komen elders in dit magazine uitgebreid aan bod (zie ons kleurendossier) en daarom focussen we graag kort op mobiele zonwering in de vorm van een parasol. Twee lekker strakke modellen trokken daarbij onze aandacht: de Bloom van Royal Botania, een ontwerp van Kris Van Puyvelde, en de Spectra UX Cantilever van Umbrosa, een zijhanger op handige wieltjes. Beide modellen zijn in meerdere uitvoeringen beschikbaar. Organisch retro De dinner of lounge set onder je parasol knipoogt in 2021 naar het verleden. Strappy lounge chairs en stoelen zijn weer helemaal in, en ovale en (af)geronde vormen met een organische look harmoniëren met hun natuurlijke omgeving. Onze keuze valt op de Conix ‘Squircle’ (‘cirkant’) van Royal Botania.

Strappy lounge chairs + Conix Squircle

105


Dossier: tuin

Industrial Nilium floor Dekton Orix kitchen block (Dekton Cosentino)

Terraskoks Vergast jezelf en je bezoekers gastronomisch en visueel met je buitenkeuken. Met Dekton van Cosentino heb je een top-afwerkmateriaal voorhanden waar je hoge ogen mee gooit en dat geen krimp geeft onder uv-straling of winterse vrieskou. Natuursteenlook of ice cool wit? Name it and you’ve got it! De Ofyr Classic 100 en bijbehorende accessoires zijn een Nederlands ontwerp en tillen de looks van een barbecue enkele niveaus hoger. Tegelijkertijd kunstobject, kooktoestel en vuurkorf. Ook verkrijgbaar in cortenstaal-look (bij Hanolux). Feel the heat

Links Piet Boon Heater (Hanolux) Rechts GyroFocus cheminee design outdoor roest (Focus)

Avondlijk briesje of gewoon gezamenlijk gezellig doen? Kruip dan samen rond de legendarische GyroFocus in buitenversie (hier in cortenstaal) of onder de Disc Heater van Piet Boon (Hanolux).

106


VISIT OUR DEALERS: | ANTWERPEN | BOURBON-SLEECKX - SCHILDE, 033 83 06 69 DE BOOMGAARD - LILLE, 014 55 45 17 DECOMUNDO - HEIST-OP-DEN-BERG, 015 22 01 22 HANOLUX - TURNHOUT, 014 41 76 74 | BRUSSEL - BRUXELLES | COMPAGNIE DES JARDINES - BRUXELLES, 023 75 72 39 PLAISIR DU JARDIN - BRUXELLES, 023 75 60 26

| LIMBURG | CARMETUM - KERMT-HASSELT, 011 25 46 55 CARMETUM - MAASMECHELEN, 089 23 78 37 | NAMUR | EST GILLOT - HANRET-EGHEZEE, 081 81 17 71

| WEST-VLAANDEREN | DRAFAB GREEN - POPERINGE, 057 30 00 41 DECOTUIN WOONDECO - MIDDELKERKE, 059 30 61 29 GHEQUIERE - KORTRIJK-AALBEKE, 056 41 29 65 SINNFOORT - ROESELARE, 051 24 23 71 MEUBILI - KNOKKE, 050 60 40 14

| VLAAMS-BRABANT | HOME & GARDEN - LEUVEN, 016 46 44 47 VAN DE VELDE - KEERBERGEN, 015 51 36 12 VANHIE - MEISE, 022 72 01 72

| OOST-VLAANDEREN | ‘T HOOFT - GENT (DRONGEN-BAARLE), 092 82 31 22 TUINMEUBELEN VAN MELE - HAMME, 052 47 90 14 VANDELLA LOCHRISTI - LOCHRISTI, 093 55 65 01

VIEW THE CALYPSO COLLECTION!


ACHTER DE LENS

Yannick Milpas: gepassioneerd door compositie, gedreven door licht De eerste stappen op het vlak van architectuurfotografie zette Yannick Milpas dankzij zijn voormalige buurvrouw, een interieurarchitecte. Zij vroeg hem tijdens zijn studies Audiovisuele Technieken om haar realisaties in beeld te brengen en op die manier ging de bal aan het rollen. Nu werkt hij voor grotere architectenbureaus, land­ schapsarchitecten, meubelontwerpers en last but not least voor de boekenreeks Buitengewoon Belgisch Bouwen en Entrr-magazine.

108Een oog voor stilstand

Bewogen beweger

Zijn fascinatie voor beeld leidde Yannick Milpas eerst naar

Die passie voor vlakverdeling en lijnen, ritme en ruimte,

videomontages, maar al snel ontdekte hij dat zijn echte pas­

schaduw en licht zou hem vroeg of laat tot architectuurfoto­

sie in het stilstaande beeld van fotografie ligt. ‘Bij een opdracht

grafie geleid hebben, ook zonder buurvrouw. ‘Interieur en

“ritme en ruimte” tijdens mijn opleiding aan de Karel De Grote

architectuur zijn uitermate geschikt om mijn vlakverdelin­

Hogeschool (nu Sint Lucas Antwerpen) werd ik een extra prik­

gen te maken. Ik fotografeer graag stilstaande onderwer­

keling gewaar, toen ik op zoek moest gaan naar compositie-­

pen, waarbij ik zelf rond moet bewegen om het perfecte

uitsneden in het dagelijks leven. Tot op de dag van vandaag

beeld te vinden. Bewegende onderwerpen lijken sneller aan

maak ik constant beelden en kadreringen in mijn hoofd van

mijn controle te ontsnappen en boeien me daarom minder.’

dingen die ik zie. Mijn ultieme fantasie is dan ook dat ik foto’s kan maken met mijn ogen, zodat mijn camera overbodig wordt.”

110


Het leven uit balans

Zoeker van het licht

Dat betekent niet dat bewegende beelden hem niet omver

Terug naar zijn eigen metier. Zijn voorbereiding op een

kunnen blazen. Dat deed Koyaanisqatsi, bijvoorbeeld, een

reportage bestaat uit het bekijken van de oriëntatie en de

film van Godfrey Reggio zonder acteurs of dialogen met

ligging van het project. Als fotograaf volgt hij in en rond het

muziek van Philip Glass. Een film die nota bene in het

gebouw het traject dat een bezoeker wellicht ook zou afleg­

geboortejaar van Yannick uitkwam (1982). ‘Ongelooflijk hoe

gen, zonder vast plan. ‘Het weer is cruciaal voor een foto­

beeld en muziek zo’n sterke emotie kunnen losmaken, zon­

sessie. Alles staat of valt met interessant licht. Dat hoeft

der één enkele dialoog, met alleen maar repetitieve beel­

niet noodzakelijk zonlicht te zijn, een diffuus licht onder een

den, al even repetitieve muziek en een indringende, maar

bewolkte hemel kan ook perfect.’

ongemakkelijke boodschap. Prachtig… an environmental masterpiece, een absolute aanrader!’


Code crisp Gevraagd naar hoe hij zijn stijl zou omschrijven, volgt een even verrassend als kort woord. ‘Crisp! Ik probeer elk beeld uit te puren qua contrast, kleur, scherpte en frisheid. Con­ trast en kleur zijn zeer belangrijk. Zwart moet voor mij echt zwart zijn. Vandaar dat ik niet gek ben van zwart-witbeel­ den, die zijn voor mij eerder grijs-grijs omdat er geen echt zwart of wit in zit door een te laag contrast. Ieder zijn smaak, natuurlijk…’

Abstract my architecture Voldoening haalt hij in eerste instantie uiteraard uit zijn opdracht: een project zo mooi en goed mogelijk in beeld brengen voor zijn opdrachtgever. Tezelfdertijd gaat hij echter op zoek naar abstractie om ook die te vatten in beeld. ‘Een geslaagde foto of abstractie moet een schilderij kunnen zijn in een ander interieur. Ik voel telkens weer de drang om te zoeken naar vlakverdelingen, om elk detail of zicht te kadre­ ren en dingen weg te laten of er net bij te betrekken, zodat het moment uit zijn context gehaald wordt en een object an sich wordt.’ Meer? yannickmilpas.be 112


113


114


Lichtvoetige houten monoliet Architect KANT-architecten Fotografie Maarten De Bouw

Ontdek meer reportages op www.entrr.beHet koppel dat de opdracht gaf voor dit project had een relatief bescheiden perceel voor halfopen bebouwing gekocht in een verkaveling van vier loten. Het buurperceel was nog niet bebouwd en dat bood Els Baeyens en Sofie Ceulemans van Kant-architecten veel ontwerpvrijheid. Daar stond een erg flexibel woonprogramma tegenover, aangezien het definitieve antwoord op een aantal levensvragen in de privéen professionele sfeer van de opdrachtgevers nog openstond. Dat leidde tot de beslis­ sing van de architecten om de leefruimtes op de bovenverdieping onder te brengen, wat plaats vrijlaat om later eventueel een gelijkvloerse praktijkruimte in te richten.

De V-factor Het ontwerp wordt getypeerd door een gesloten vooren zijgevel en de houten gevelbekleding in afzelia-latten met open voeg. Dankzij haar V-lijn verleent die afwerking het geheel een sprekende dynamiek en speelsheid aan de buitenkant, terwijl de open voegen tussen de latten binnen een opvallend lichtspel creëren. Overdag zijn de raam­ partijen nauwelijks zichtbaar en krijgt het geheel een tegelijkertijd lichtvoetig en monolithisch karakter. Pas als ’s avonds de interieurverlichting aangaat, wordt de woning aan de buitenzijde leesbaar.

117Gewenning en acceptatie

Open en gesloten

Die ‘onleesbaarheid’ van het ontwerp overdag riep bij

De twee gesloten gevels garanderen de nodige privacy

buren en voorbijgangers veel vragen op tijdens de opbouw.

ten opzichte van de straat en de buren, maar dankzij het

Bij het zien van de rechttoe rechtaan volumetrie en het

licht- en lijnenspel van het lichte en natuurlijk vergrijzende

gesloten karakter was het woord ‘doos’ niet uit de lucht

hout oogt de woning niet brutaal of gesloten. De volledig

gegrepen, maar met het uiteindelijke resultaat kan

beglaasde vliesgevel aan de achterzijde verzekert de bewoners

iedereen zich verzoenen. Tot op vandaag lokken de

het hele jaar door van een zee van daglicht en een optimale

kwaliteiten van het gebouw erg positieve reacties uit.

beleving van de buitenruimte. Die is net als de constructie tegelijkertijd strak, eenduidig en speels opgevat. De prefab betonnen stroken verdwijnen namelijk voor een deel tussen de weelderige siergrassen.

119


Een duurzame en praktische keuze De opdrachtgever kon zich meteen vinden in het voorstel van de architecten voor een houtskeletbouw. Deze bouw­ methode geniet hun principiële voorkeur omdat het de enige is die – op voorwaarde van verantwoord bosbeheer – einde­ loos cyclisch is. Daarnaast zijn er de bekende voordelen van snelheid van werken en een absolute luchtdichtheid dankzij leidingspouwen zonder perforaties in de dragende muren. In dit project bood houtskeletbouw de bouwheer meteen ook de mogelijkheid om zelf werken uit te voeren op het vlak van isolatie, luchtdichtheid en afwerking.

TECHNISCHE FICHE Ruwbouw: houtskelet, gevelbekleding afzelia Buitenschrijnwerk: aluminium (Aliplast) Terras: polybeton, buitenaanleg met prefab betonstroken De warmte van ruwheid De architecten lieten de structurele elementen van de

Architecten: Els Baeyens en Sofie Ceulemans

houtskeletbouw zichtbaar volgens het ruwbouw-is-afbouw­

Bureau: Kant-architecten bv

principe, wat meteen leidde tot een warme en huiselijke

Adres: Kapellestraat 1, 9950 Lievegem

woonsfeer zonder al te veel toevoegingen. De constructie

Telefoon: 0486 23 25 68

werd aangevuld met zuivere en ruwe materialen. De houten

E-mail: info@kant-architecten.be

plafondroostering werd zichtbaar gelaten en afgewerkt met

Website: kant-architecten.be

planken van dezelfde houtsoort (in plaats van de klassieke

Social media:

OSB-platen) en op de gelijkvloerse verdieping is in alle

Facebook: Kant-architecten,

ruimtes een polybetonnen vloer geplaatst.

Instagram: kantarchitecten

120


DECO WALL gevelbekleding

UG MAX LIGHT slanke schuiframen

MAX LIGHT

minimalistische ramen

SOMNIUM lamellendak

Uw partner voor al het aluminium buitenschrijnwerk Aliplast Aluminium Systems biedt een totaalpakket aan duurzame aluminium systemen aan: ramen, deuren en schuiframen, maar ook glasgevels en aluminium gevelbekleding, en natuurlijk veranda’s, lichtstraten, terrasdaken met glas of aluminium lamellen, ja, zelfs binnenschrijnwerk. Een team van ervaren ontwerpers en ingenieurs staat klaar om u te assisteren bij alle mogelijke projecten.

Voor meer info: zie www.aliplast.com of mail naar info@aliplast.com


Dossier: architectuur en auto

Architectuur en auto

Icoon Architecten © Yannick Milpas

122


Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Dossier: architectuur en auto

Onze woning en onze wagen vertellen ons veel over wie we zijn en hoe we in het leven staan. Ze zijn naast voeding veruit onze belangrijkste uitgavenposten en vertegen­ woordigen in vele gezinnen meer dan 40 procent van het maandelijkse budget. En dan mag het al eens ietsje meer zijn en mag het gezien worden, als uitdrukking van onze levenshouding of status. Wat er ook van zij, de auto staat letterlijk en figuurlijk vaak dicht bij onze woning en gaat er soms zelfs deel van uitmaken. Entrr-magazine kijkt dan ook graag naar de plekken waar onze woning en onze wagen samenkomen. What you see is what you’ve got De echte wagenliefhebber kan nooit genoeg krijgen van zijn aankoop of collectie. Ermee gaan slapen is vaak een echtelijke brug te ver, maar een of meerdere pronkstukken bij de woonbeleving integreren, dat moet al eens kunnen. Want of het nu om oldtimers of hedendaagse sportieve modellen gaat, design is en blijft mooi om naar te kijken.

Het oog van de meester Dat kan door de wagen een eigen plek te geven die zichtbaar is vanuit de leef­ ruimtes. Dat kan perfect een los- of vrijstaand volume zijn dat met de nodige egards is ontworpen en afgewerkt en daardoor het idee van de traditionele garage overstijgt. Een glazen wand is dan vaak voldoende om een onbelemmerd zicht te bieden op wat je dierbaar is. Letterlijk nog dichter bij huis is een aanpalend volume of een doorlopende ruimte waarbij leef- en wagenruimte enkel door glas gescheiden worden. Door beide ruimtes op het vlak van afwerking op elkaar af te stemmen maakt de wagen integraal deel uit van de woonbeleving. BURO 2018 © Yannick Milpas

Het glazen plafond Wil je geen gelijkvloerse woonruimte opofferen, dan is een ondergrondse plaatsing van je collectie een leuke optie, in combinatie dan met een glazen vloer. Een vloer of loopbrug in helder veiligheidsglas biedt je een vrijwel onbelemmerd uitzicht. Denk dan wel aan de nodige verlichting of ondergrondse daglichtinval middels een patio, glazen terrasvloer of semitransparante garagepoort. Een goede verlich­ting is cruciaal om een wagen tot zijn recht te laten komen, net als een donkere onder- of achtergrond. Met de nodige uitrusting en aankleding kan een dergelijke ruimte multifunctioneel ingezet worden, voor een avondlijk feestje met vrienden bijvoorbeeld.

BURO 2018 © Yannick Milpas

Icoon Architecten © Evenbeeld 124


Autoliften van RDL

Speciaal voor woningen, appartementsgebouwen en showrooms met beperkte inrij-oppervlakte heeft RDL Engineering diverse types autoliften die u en uw wagen snel en veilig overbrengt van het ene niveau naar het andere. Autoliften van RDL Engineering hebben slechts een beperkte plaats nodig en onderscheiden zich door het gebruik van robuuste, onderhoudsvriendelijke materialen en betrouwbare technologische controlesystemen.

Meer info en demovideo’s op:

www.autolift.be

Lift- & parkeersystemen van Strobbe Strobbe Mobility Solutions kan een oplossing bieden voor een brede waaier aan mobiliteitsproblemen. Strobbe Mobility Solutions heeft zich door de jaren gespecialiseerd in trapliften, platformliften, huisliften en parkeersystemen. Zowel zakelijke partners als particulieren kunnen bij ons terecht voor het ontwerp, installatie, onderhoud en 24/7-service.

Meer info:

www.strobbemobility.be


Dossier: architectuur en auto Icoon Architecten © Laurent Brandajs

Op en neer, heen en weer Om je wagen op een veilige en comfortabele manier te stallen heb je wel wat manoeuvreerruimte nodig. Als je meerdere wagens hebt, over weinig plaats beschikt of geen buitenruimte wilt opofferen aan een inrijhelling naar een onder­ grondse parkeergarage, dan bieden parkeersystemen en autoliften een handige uitkomst. Dankzij dergelijke systemen haal je het maximale uit de beschikbare ruimte en wordt de kans op kleine parkeerongelukjes tot bijna nul herleid.


Stapelwerk Met een autolift verplaats je je wagen verticaal. Ze neemt veel minder ruimte in dan een inrijhelling en kan perfect aan het oog onttrokken worden door ze aan de bovenzijde dezelfde afwerking te geven als je oprit. In hoge ruimtes zorgt een parkeer­ systeem ervoor dat je maximaal van de beschikbare hoogte gebruik kunt maken door wagens op twee niveaus te plaatsen. Hiervoor heb je een minimale vrije hoogte van 3,5 meter nodig en reken op 4 meter om twee SUV’s te ‘stapelen’. Het hoeft geen betoog dat veiligheid een cruciaal onderdeel is van een autolift. De belangrijkste aspecten daarvan zijn valgevaar en klemgevaar, die duidelijk omschreven staan in de Europese Machine­ richtlijn. Omdat dit voor leken geen voor de hand liggende materie is, kun je een autolift na installatie het best laten keuren door een erkend extern controleorganisme en neem je dat op in je overeenkomst met de installateur. Die moet in elk geval een CE-certificaat type IIA kunnen voorleggen, dus voor een voltooide machine, inclusief de nodige bevei­ligingen aan het toestel zelf en de omgeving waarin het functioneert.


Dossier: architectuur en auto

Icoon Architecten © Laurent Brandajs

Netjes in de rij Schuifplatformen bewegen horizontaal en ook zij zorgen voor een optimaal ruimtegebruik. Dankzij draaischijven draai je je wagen moeiteloos 90 of 180° op een minimum aan ruimte. Een schuifsysteem laat je toe om zowel in de breedte als de diepte plaats te winnen, door bijvoorbeeld twee rijen achter elkaar te benutten. Een dergelijk systeem kan ook buiten voor plaatswinst zorgen.

128


ENERGIEZUINIGE WONINGEN IN BETON BEZOEK ONZE KIJKWONINGEN:

Bel nu 014/25 82 00 voor afspraak: In Herent - Mechelsesteenweg 1092 of in Olen - Stadsestraat 24A (afrit 20 E313) Onze Nieuwe kijkwoning in Olen

Op zoek naar een prachtige energiezuinige woning, zonder in te boeten aan design en comfort? Welkom bij Concrete House. Met onze innovatieve bouwmethode is je woning wind- en waterdicht op twee maanden tijd. Meer info? Check onze website en ontdek de vele voordelen van bouwen in beton, www.concretehouse.be

ETIB nv Industrielaan 22 2250 Olen 014/25 82 00


Dossier: architectuur en auto

Govaert en Vanhoutte architects © Tim Van de Velde

130


Architecturale carport De mooiste carports zijn degene die perfect in de architectuur geïntegreerd zijn. Dat kan door het bouwvolume in te snijden, te verlengen of te verbreden en vooral door met dezelfde of een harmoniërende materialisatie te werken. Een bij de woning geïntegreerde carport kan meteen ook dienstdoen als aangename overdekte toegang voor bewoners en bezoekers, of een rechtstreekse toegang tot de tuin bieden zonder dat de woning betreden moet worden. Een carport kun je perfect laten afsluiten met een metalen poort als je je daar veiliger bij voelt.

Hout of aluminium Is er om praktische redenen een gangbaardere houten of aluminium carport aan de orde, dan kan die zowel als aanbouw- of als vrijstaand model op maat gemaakt worden. Esthetisch zijn die niet altijd even mooi, maar ze beschermen je wagen even goed. Nieuwere modellen die gebaseerd zijn op tuinkamers met een dak uit staalplaat en een spanplafond, al dan niet met ingebouwde verlichting en regen­ waterafvoer, ogen dan weer wel wat strakker dan het doorsnee aanbod.

Pascal François architects © Cafeine


Dossier: architectuur en auto

Renson Linius

Cache-cache met garagepoorten Waar carports de wagen zichtbaar laten voor de buitenwereld, beogen inpandige garages die afgesloten worden met een poort net het omgekeerde. Zij bieden een veilige haven tegen onrechtmatig geïnteresseerden en andere (te) nieuwsgierige blikken. Sterker nog, ze verbergen niet alleen, ze worden ook steeds vaker zelf verborgen. Garagepoorten die afgewerkt worden met hetzelfde materiaal als de gevel (houten of metalen latten, platen, of zelfs gevelstenen), zijn in de betere hedendaagse architectuur eerder regel dan uitzondering. Ze gaan naadloos op in de (gesloten) voor- of zijgevel en hun precieze positie is soms helemaal niet af te leiden.

Elektrisch laadstation of niet? Rijd je elektrisch of met een plug-inhybride, dan is een eigen laadpaal of laad­station (wallbox) altijd een goed idee. Het laden gaat veel sneller dan via een gewoon stopcontact en zeker als je zonnepanelen of een tweevoudig elek­ triciteitstarief hebt, doe je hier je voordeel mee. Ook een split-billingsysteem via Renson Linius

een geconnecteerd laadstation kan interessant zijn, dan ontvangt je bedrijf of werkgever meteen de factuur. Belangrijk voor de laadtijd van je wagen is de kracht van je laadstation. Dat varieert doorgaans van 3,7 tot 7,4 kW. Per uur laden kun je dan ongeveer 30 kilometer elektrisch rijden. Ga je voor krachtstroom (niet geschikt voor alle auto’s), dan kun je tot 22 kW gaan en je actieradius per uur laadtijd verdrievoudigen.

132


Een lift naar luxe Wie iedere dag vrolijk van boven naar beneden en vice versa door het huis loopt, staat er nauwelijks bij stil. Maar mobiel zijn, en vooral blijven, is lang niet voor iedereen weggelegd. Dankzij de huisliften van thyssenkrupp blijven alle ruimtes van de woning bereikbaar. De technieken zijn vandaag de dag zo geavanceerd dat het inbouwen van zo’n huislift in vrijwel alle woningen mogelijk is, dus ook in die van u. Duitse techniek, Italiaans design De huisliften van thyssenkrupp bieden een combinatie van Duitse techniek met Italiaans design. Het beste van twee werelden dus. Bovendien kan de lift volledig aan de stijl van uw interieur worden aangepast. Meer weten? Bel gratis 0800 94 365 of vraag een brochure of offerte aan via huislift.be

0800 94 365

ENT

huislift.be


Gebogen rond de magnolia Architecten CAAN architecten Fotografie Cafeïne

134


Het perceel waar CAAN architecten mee aan de slag mocht gaan, maakt deel uit van een opgesplitste tuin van een oude stadsvilla. Het ligt in de tweede bouwlijn en dus is er in wezen geen sprake van een traditionele straatzijde. Een ander voordeel was de aanwezigheid van een volgroeide tuin met veel oudere groenelementen op het L-vormige terrein, waaronder een prachtige oude magnolia. Die gunstige omstandigheden inspireerden de architecten tot een creatief ontwerp, waar de directe omgeving integraal deel van uitmaakt.

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


136138


Ontwerp met oog voor bewoners en tuin De opdrachtgevers hadden een normaal woonprogramma voor ogen: een centrale woonkeuken, een aparte leefruimte en een afgescheiden bureauruimte. Het nachtelijke deel moest vier kinderkamers en een apart ouderlijk deel omvatten. Naast dat programma was de bestaande tuin een belangrijke ontwerpparameter voor de architecten. Dankzij hun sterke concept verkregen ze van Stedenbouw Gent toestemming om af te wijken van de voorziene vierkante bouwplaat en een L-vorm te bouwen met één langer been. Die vorm is veel minder dominant ten opzichte van de tuin.

Genieten van groen Dankzij de centrale positionering van de woning op het eveneens L-vormige perceel ontstaan er twee tuinen en hebben de bewoners vanuit alle ruimtes en in alle richtingen uitzicht op het groen. De plaatsing van de ramen ten opzichte van de oude magnolia creëert een spanningsveld.

139De kracht van traditie De woning werd op traditionele wijze opgebouwd met een gerecupereerde gevelsteen, die gedeeltelijk doorloopt in het interieur, en houten buitenschrijnwerk. De voorgevel blijft een gesloten compositie van baksteen en hout en de open terraszijde is uitgevoerd in met planken bekist zichtbeton. Die traditionele materialen dragen samen met een dik isolatiepakket en een warmtepomp met geothermische boring bij tot een duurzaam en energiezuinig geheel, aangevuld met zonnepanelen.

141


Geborgen wonen In het interieur vormt de betonnen vloer een neutrale basis. De wanden in baksteen (in de toegangszone) en olm voegen erg veel warmte toe aan het basispalet en bieden de bewoners een gezellige woonsfeer in een ruimtelijk kader.

Ronding en verbinding Het meest karakteristieke aspect van de woning is het bijzondere lichtspel, dat vorm krijgt door de schaduwwerking van de gebogen lijn aan de zuidelijke zijde. Daar vormt een ovaalvormige luifel een vloeiende overgang tussen de twee vleugels van de L-vorm, die door invallend zonlicht geprojecteerd wordt op de binnenvloer. Die ingreep versterkt meteen ook het binnen-buitengevoel, waardoor de bewoners ten volle kunnen genieten van de groene omgeving. Architecten: Koen Heijse, Roel Cocquyt en Wannes Philips Bureau: CAAN architecten Adres: Gustaaf Callierlaan 35, 9000 Gent Telefoon: 09 233 18 22 E-mail: architecten@caan.be Website: caan.be Sociale media: Instagram: caanarchitecten

142


De kraan die alles kan 100 °C KOKEND, GEKOELD EN BRUISEND WATER Met een Quooker kun je de heerlijkste gerechten bereiden, verfrissende drankjes maken of snel een eitje koken. Je gebruikt hem vaker dan je denkt. Het is de meest veilige manier om kokend water te bereiden en bovendien bespaar je energie, water en ruimte. Als je eenmaal een Quooker hebt wil je niet meer zonder. Ontdek alle voordelen op quooker.be of scan de QR-code.


144


Transparante bungalow in open plan Architecten VRV Architecten Fotografie Laurent Brandajs

‘We hebben de wens van de bouwheer – een Californische mid-century-woning – vertaald naar onze Belgische context, met hedendaagse accenten. Het resultaat is een transparante, open woning in maximale relatie met buiten.’

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


De opdrachtgevers van de verbouwing van deze bungalow haalden hun inspiratie uit de Californische mid-century-woningen. Het resultaat dat ze voor ogen hadden, was een gelijkvloerse eengezinswoning met twee slaapkamers met een en-suite­ badkamer. Voor de leefruimtes stond een grote open woonkeuken met een bar-loungegedeelte voorop. Daarnaast wilden ze een zitplaats met hanghaard en een aparte tv-ruimte annex kantoor. De architecten vertaalden de stijlvoorkeur van de bouwheer naar ons Belgische klimaat. Met een doordachte plaatsing van binnentuinen, grote gevelopeningen en overstekende dakvlakken creëerden ze een minimale grens tussen binnen en buiten.Prefab knipoog De bestaande toestand van de bungalow bepaalde meteen de inplanting en de maximale oppervlakte. Voor de afwerking van de buitenmuren opteerden de architecten voor betonnen gevelpanelen. De keuze voor een geprefabriceerd systeem is een eerste knipoog naar de mid-century-woningen. Tussen de gevelpanelen zijn de ramen geplaatst, in zwarte aluminium kaders. De zwarte dakrandafwerking aan de overstekende luifels beklemtoont de belijning van het geheel. De woning is uitgevoerd met een beperkt aantal materialen. Aansluitingen en overgangen zijn gerealiseerd met eenvoudige details.

Flexibel open plan Net als in alle projecten van VRV Architecten vertrok de organisatie van de woning vanuit de zoektocht naar optimaal zicht, oriëntatie, licht en lucht voor de verschil­ lende functies. De gelijkvloerse woning kreeg een volledig open plan. Enkel de toiletten en de gastenkamer zijn afge­ sloten met een deur. De andere functies kunnen indien gewenst afgesloten worden met schuifdeuren. Van overal in de woning heb je uitzicht op een van de twee overdekte binnentuinen. Die bieden geborgenheid en waarborgen de privacy van de bewoners, terwijl binnen en buiten toch naadloos in elkaar overvloeien. Warme sfeer en beleving

148


Samenwerken aan duurzame schoonheid Echte schoonheid laat je liever niet los. Daarom draaien jouw projecten niet alleen om esthetiek, maar ook om duurzaamheid. Alleen zo kunnen je klanten een leven lang genieten van jouw realisaties. Samen met Reynaers Aluminium geef je je projecten die tijdloze kracht. Onze hoogkwalitatieve toepassingen in aluminium inspireren je op talloze manieren en doorstaan moeiteloos de tand des tijds. Zodat jouw creaties gelijkstaan aan blijvend woonplezier.

Together for better

Manhatten Center ©Jaspers-Eyers Architects & Philippe van GeloovenHet open karakter van het plan wordt benadrukt door de ecologische gietvloer, die doorloopt over de hele opper­ vlakte van de bungalow. De indeling van de functies is op een subtiele manier af te lezen uit wisselende plafondhoogtes en enkele op maat uitgewerkte meubels. Elke functie kreeg op die manier ook haar eigen sfeer en beleving mee. Die is globaal genomen warm en huiselijk, dankzij de natuurlijke en tactiele afwerkmaterialen. Die contrasteren met het brutere geprefabriceerde beton aan de buitenzijde. Het binnenschrijn­ werk is afgewerkt met dun eikenfineer of natuursteen. De architecten zijn er op die manier in geslaagd om de type­ rende mid-century-sfeer te doen herleven, met eigentijdse accenten en tot grote tevredenheid van de bouwheer.


TECHNISCHE FICHE

Architect: Jan Van Rooy en Eric Verbeeck

Bouwjaar: 2017

Bureau: VRV Architecten

Bouwmethode: klassieke verbouwing van

Adres: Lange Leemstraat 328, 2018 Antwerpen

een bungalow, gevelafwerking in prefabbeton

Telefoon: 0475 84 46 62

Woonoppervlakte: 250 m2

E-mail: info@vrvarchitecten.be

Isolatie: pur; K-waarde 40, E-peil 41

Website: vrvarchitecten.be

Buitenschrijnwerk: aluminium profielen (Reynaers),

Sociale media: instagram.com/vrvarchitecten,

dakraam

facebook.com/VRVarchitect

Technisch: Loxone comfortsturing, verlichting Wever & Ducré, lucht-luchtwarmtepomp, ventilatiesysteem D Vloerafwerking: PU-gietvloer Haard: Focus Deuren: schilderdeuren Maatwerk: dun eikenfineer Keuken: werkblad in solid surface-materiaal, Quooker-kraan, kasten in dun eikenfineer Badkamer: wastafeltablet in natuursteen, buitendouche Terras: polybeton, afwatering Aco


ACO: Publireportage

ACO blijft innoveren, met oog voor kwaliteit en schoonheid ACO Preenakker 8, 1785 Merchtem

Drempelluwe en drempelloze woonoplossingen passen in een architectuur die de grens tussen binnen en buiten doet vervagen. Ze zijn esthetisch mooi en

052 38 17 70

functioneel praktisch in het kader van levenslang wonen, maar je wilt regenwater

info@aco.be

natuurlijk wel buitenhouden. De oplossingen van ACO bieden in alle omstandig­ heden een waterdichte garantie, ook bij ver­zonken XL-schuifdeuren of terrassen aan appartementen.

Profiline Met Profiline richt ACO zich op drempelluw wonen in appartementsgebouwen. Ontwerpers volgen ook in dit segment de architecturale trend om de leefruimtes optimaal te benutten en door te trekken naar buiten in de vorm van gezellige dak­ tuinen en terrassen. Profiline speelt hierop in door op een efficiënte manier grote hoeveelheden regen- en smeltwater af te voeren. Dankzij het systeem spatten vuil new.aco.be/profiline

en zand slechts minimaal op, ontstaan er geen waterplassen langs de gevel en droogt de dakconstructie sneller. Bovendien kan dankzij Profiline de opgelegde drempel worden verlaagd van 15 naar 2 centimeter.

BFL Het BFL-systeem van ACO garandeert een drempelluwe afwatering op gelijkvloerse verdiepingen, ook langs grote glaspartijen. Deze innovatie vraagt van architecten en aannemers geen ingrijpende veranderingen in hun manier van werken. Enkel de vloerplaat mag niet meer doorlopen tussen de dagkanten. Het systeem is zowel voor de ontwerper als de uitvoerder uiterst eenvoudig te integreren in elke bouw­ acogarden.be

fase. Waterinfiltratie naar binnen is in dit systeem uitgesloten.


154


Woonsuite met vanzelfsprekende flair Interieurarchitect Anthony Boelaert Fotografie Anthony Boelaert

Ontdek meer reportages op www.entrr.be


Deze opdracht, het interieur van een ruim penthouseappartement in Knokke vervangen door een open, hedendaags, tijdloos en fris interieur, was op het lijf geschreven van Anthony Boelaert. De architect heeft immers van high-end projecten zijn specialiteit gemaakt. Het typische interieur uit de jaren 1990 was aan een dringende opknapbeurt toe en de interieurarchitect besloot tabula rasa te maken van de bestaande situatie. Het appartement werd volledig gestript en opnieuw aangekleed, inclusief het grote, nieuwe buitenterras.Luxeverblijf onder eigen dak

Design zonder franjes

Het resultaat ademt helemaal de sfeer van de omgeving.

Een belangrijk aspect van de inrichting is dat alles op

Het open, luchtige en toch gezellige karakter doet denken

een natuurlijke manier in zijn plooi lijkt te vallen. Alles is

aan een hotelverblijf of een restaurantbezoek, maar dan in

onopvallend aanwezig, niets is geforceerd en nergens wordt

eigen huis. Het ruime appartement ontleent zijn lichtheid en

ingeboet op het typische, ruimtelijke penthousekarakter. Uit

ruimtelijkheid grotendeels aan de transparante doorkijk­

de materialisatie spreekt een ingetogen en toch luxueuze

haard en het open frame dat de zithoek met de eetplaats ver­

eenheid, met houtwerk van vloer tot plafond, de toepassing

bindt. Beide functies krijgen daardoor een zekere verbonden­

van meerdere marmersoorten en een combinatie van een

heid zonder hun eigenheid en coziness te verliezen.

gietvloer met Mortex. De verlichtingsarmaturen van het merk Dark zijn een eigen ontwerp van Anthony Boelaert, waarmee de ontwerpcirkel rond is.

158
De eerste nagel op de kop Het penthouse doet in niets denken aan het oubollige appar­ tement dat het vroeger was, met grote glaspartijen in plaats van de oorspronkelijke halfronde ramen. De omgeving is nu als verschillende XL-schilderijen gekaderd in zowel de leef­ ruimtes als de slaapkamers, terwijl ze er vroeger nauwelijks deel van uitmaakte. Aangezien de interieurarchitect en de opdrachtgever van meet af aan op dezelfde golflengte zaten, kon deze realisatie op een eenduidige manier tot stand komen. Het beste bewijs daarvan is dat de oorspronkelijke schetsen bijna minutieus uitgevoerd zijn.

161


Architect: Anthony Boelaert Bureau: Anthony Boelaert Interior Architecture Adres: Damse Steenweg 28, 8380 Brugge Telefoon: 0485 82 00 31 E-mail: info@anthonyboelaert.be Website: anthonyboelaert.be Sociale media: Instagram: @anthonyboelaert


T H I S

I S

N E O

This is neo. D-Neo is een badkamerrevolutie: waanzinnig veel design voor een aantrekkelijke prijs. De complete badkamerserie van de Belgische designer Bertrand Lejoly zorgt voor designplezier met keramiek in de meest uiteenlopende uitvoeringen, hoogwaardige meubels, verschillende baduitvoeringen en passend kraanwerk. En om dit plezier nog langer te laten duren, geeft Duravit levenslange garantie op het keramiek van de serie D-Neo. www.duravit.be

D-Neo


meer woon- en bouwinspiratie op entrr.be

Foto Maarten De Bouw – Architect Els Baeyens en Sofie Ceulemans

Ontdek al onze reportages en nog veel

Samenstelling: At Home Publishers Artwork: At Home Publishers Lay-out en redactie: Studio Gestaag At Home Publishers Cover: Filip Dujardin Fotografie: Yannick Milpas, Evenbeeld Laurent Brandajs, Luc Roymans, Tim Van de Velde, Filip Dujardin, CafeÏne, tenzij anders vermeld Advertising: Brigitte Buyens M 0471 34 52 68 Verantwoordelijke uitgever: At Home Publishers Eindredactie: Jan Vangansbeke Contact: At Home Publishers Scheldestraat 35 2000 Antwerpen info@athomepublishers.be 164


Polestar 2 — 100% elektrisch Vanaf €499/maand Ontdek de nieuwe versies op polestar.com

Is uw dakraam aan vervanging toe en wilt u dat het deze keer echt goed is? KIES VOOR HET PREMIUM DAKRAAM VAN SKYLUX Het Belgische familiebedrijf Skylux is al drie generaties lang gespecialiseerd in het binnenbrengen van natuurlijk daglicht bij u thuis via het platte en schuine dak én in outdoor living oplossingen. Voor hellende daken presenteert Skylux een revolutionair dakvenster. gelakt dennenhout (SKY10) of massief eik (SKY20). Het dakraam heeft bovendien een zeer hoge isolatiewaarde en akoestische waarde.

DE GROOTSTE TROEF VAN HET SKYLUX DAKRAAM

De grootste troef van het dakvenster is een muggenhor geïnstalleerd aan de buitenkant. Dus bye-bye insecten en alle andere ongemakken van uw huidige klassieke dakraam en dat in ventilatiestand en zelfs tijdens de warmste zomermaanden. U kunt immers het dakraam naar binnen kiepen dankzij een mechanische vergrendeling. Zo heeft u het voordeel van ventilatie en het weren van de zon en muggen langs de buitenzijde. De afwerking van het dakvenster daarenboven is volgens de hoogste kwaliteitseisen met aan de buitenzijde meerwandig getrokken aluminium schrijnwerk en aan de binnenzijde duurzaam

Sommigen noemen het ook het dakraam een renovatiedakraam want de plaatsing gaat snel - ook in verzonken plaatsing in combinatie met tegelpannen - en het dakraam is beschikbaar in een ruim gamma van standaardafmetingen.

BELGISCHE KWALITEIT EN PERSOONLIJKE SERVICE

Met het Skylux dakraam kiest u voor Belgische technologie. We staan garant voor een persoonlijke service en we werken samen met een beperkt aantal premium partners die een correcte montage garanderen. Bovendien beschikken we over een uitgebreide externe en interne aftersales service.

INTERESSE? Contacteer Skylux op: 056/20 00 00 info@skylux.be www.mijnskyluxdakraam.be * Huurprijs excl. BTW voor de Polestar 2 Standard Range Single Motor. Offerte voor huur op lange termijn, gereserveerd voor professionele gebruikers, voor 60 maanden en 50.000 km mits betaling per bankdomiciliëring. Inbegrepen diensten: afschrijving en financiële lasten, onderhoud volgens voorschriften van Polestar, herstellen van defecten, slijtage zomerbanden, verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en bestuurder, eigen schadeprovisie, belasting op inverkeerstelling en verkeersbelasting. Offerte tot 30/06/2021 via Polestar Leasing (een divisie van Axus nv) – Bourgetlaan 42 – 1130 Brussel (FSMA 016860 A - KBO nr. 0403.429.730). Onder voorbehoud van acceptatie van uw financieel dossier en na ondertekening van het raamcontract en akkoord met de daarin opgenomen algemene voorwaarden. Afbeelding louter illustratief.

Milieu-informatie (KB 19.03.2004): polestar.com


entrr.be

binnenpleisters, buitenpleisters, gyproc en steenstrips

1

2

3

Consteca Bergkapel 58 - 1840 Londerzeel - 052 55 40 01 - info@consteca.be - www.consteca.be

architectuur en inspiratie

HET NIEUWE

NORMAAL? LUXE, RUST EN HARMONIE!

BELGISCHE TOPARCHITECTEN

GOVAERT & VANHOUTTE

GRAUX & BAEYENS PASCAL FRANÇOIS € 8,95

MAKEN BETON EXTRAVAGANT

nr. 07 entrr magazine - juni 2021 is een uitgave van at home publishers

foto’s 1 & 4 Niko Wauters architecten bv @NickCannaerts foto 2 Schellen Architecten foto 3 Architectenbureau Van Steenkiste

4

online architectuur- en inspiratiemagazine voorjaar 2021

Dé referentie in pleisterwerk