EB Live oktober 2022

Page 1

ENTERTAINMENT BUSINESS | Specials: Ticketing en Theaters & Musicals8 e JAARGANG | OKTOBER 2022 Amsterdam Dance Event gaat voor kwalitatieve groei Vooruitblik Festivak 2022 Interview Karin Bloemen: ‘Het gaat al lang niet meer om mij’ VanDerEng neemt branche mee naar duurzame toekomst Jos de Vries en Je rey Daalhuizen over recycling en de productie van muntjes en polsbandjes
SUSTAINABLE. RELIABLE. EASY. HEAD OFFICE +31 20 330 99 04 info@dutchband.com UK +44 2035 14 00 18 info-uk@dutchband.com FRANCE +33 481 91 53 66 enzo@agp.fr SPAIN +34 676 243 306 aafke@dutchband.com GERMANY +49 24 319 46 76 10 info@kultur-garten.de INDIA +91 9820 08 58 56 anil.makhija@bookmyshow.com PAYMENT TOKENS WRISTBANDS BADGES / LANYARDS TOKEN MACHINES CASHLESS

We leggen het graag nog één keer uit. Dutchband levert het makkelijkst te implementeren, meest betrouwbare betaalsysteem voor festivals. Super e ciënte transacties, minimale personeelsinzet, geen extra IT infrastructuur voor de barren. En dat alles op basis van 100% recyclebare tokens.

How can we help to bring out the best in your event?
RESERVEER UITERLIJK 7 NOVEMBER BEREIK • alle bezoekers van de ESNS-Conference • 1.250+ festival- en evenementorganisaties in de Benelux • alle relevante poppodia, venues en stadions • alle VSCD-, VNPF- en VVEM-leden • alle relevante management- en boekingskantoren • nagenoeg alle toeleveranciers • entertainment gerelateerde merken • breed mediabereik Totale oplage: ruim 7.500 exemplaren ADVERTENTIEMOGELIJKHEDEN Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op via sales@imediate.nl of 035-6465800

FESTIVAL GUIDE 2023

Uitgave iMediate

Arendstraat 33b

Postbus 2227 / 1200 CE Hilversum Telefoon: 035 - 646 58 00 redactie@entertainmentbusiness.nl

Uitgever

Joost Driessen

Platformmanager

Arnold le Fèbre

Redactie & medewerkers

Jeroen van Trierum, Ed Hoogeveen, Edgar Kruize, Pierre Oitmann, Jasper van Vugt, Martijn Vet, Marcel Debets, Wanda Kreuning (Client Service Manager)

Coverfotografie

iMediate | Steven van Kooijk

Exploitatie

Mitchel van der Heide & Tarik Lahri Telefoon: 035 646 5810 mitchel.vanderheide@imediate.nl tarik.lahri@imediate.nl

Abonnementen

Vragen of meer informatie? Mail naar abonnees@imediate.nl

Als vakblad hanteren we de opzegregels uit het verbintenissenrecht. Wij gaan ervan uit dat u het blad ontvangt uit hoofde van uw beroep. Hierdoor wordt uw abonnement steeds stilzwijgend met een halfjaar verlengd. Opzeggen kan per post, mail of telefoon. De opzegtermijn is 30 dagen voor het einde van de abonnementsperiode.

Jaarabonnement EB Live Benelux, Nederlandse Antillen, Suriname: € 125,Elk volgend abonnement met hetzelfde factuuradres: € 80,- per jaar. Andere landen: € 180,- per jaar.

Jaarabonnement EB + EB Live Benelux, Nederlandse Antillen, Suriname: € 195,Elk volgend abonnement met hetzelfde factuuradres: € 120,- per halfjaar. Andere landen: € 245,- per halfjaar.

Basis layout

Louis Bertrand

Vormgeving

Tim van den Berg, Rimmert van den Oosterkamp , Martin Wolber

Drukkerij

Vellendrukkerij BDU bv, Barneveld

Tot in de puntjes geregeld

Het was een soort uitgesteld ramptoerisme. Op Netflix keek ik onlangs naar de documentaireserie ‘Woodstock ‘99’ en na het einde van de laatste aflevering bleef ik nog even vol verbijstering naar het scherm staren.

In 1999 was het 30 jaar geleden dat de eerste editie van het legendarische festival Woodstock plaatsvond. Een en al ‘love, peace & happiness’ en met artiesten als Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, Grafeful Dead, Santana en The Who een line-up om je vingers bij af te likken. 30 jaar na dato leek het de originele organisator Michael Lang een geweldig idee om het festival nog eens dunnetjes over te doen en een jubileumeditie op touw te zetten. Met ruim 400.000 bezoekers en wederom een fantastische line-up (onder wie James Brown, Bush, Korn, Alanis Morissette, Limp Bizkit, Rage Against the Machine en Metallica) leek niets een succes in de weg te staan.

Het werd een grote ramp. Lang ging namelijk in zee met partijen die eigenlijk alleen maar dollartekens in de ogen hadden. Bezoekers betaalden woekerprijzen voor eten en drinken, de voorzieningen op het verlaten militaire vliegveld waar het festival plaatsvond waren zo slecht en ondermaats dat de festivalgangers aan het meuten sloegen en tot overmaat van ramp stegen de temperaturen tot tropische hoogten. De combinatie van boze jongeren, een line-up vol testosteronmuziek en organisatorische blunders leidde tot verkrachtingen, vechtpartijen, branden en zelfs een dode. Op de laatste avond werden kaarsen uitgedeeld aan de bezoekers om de slachtoffers van de Columbine-schietpartij te herdenken. Toen ik dat zag, sloeg ik in totale ontzetting mijn handen voor de ogen. ‘Holy shit, het is Apocalypse Now daar beneden!’ riep Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis uit toen de hele boel in lichterlaaie stond.

Ik zag ‘Woodstock ‘99’ eind augustus en een paar dagen later liep ik rond op het terrein van Mysteryland 2022. Het perfecte festival om de schok van de Netflix-documentaire van me af te schudden. Alles was namelijk tot in de puntjes geregeld, de 133.000 bezoekers vermaakten zich opperbest en er viel geen enkele wanklank te bespeuren – iets dat in Nederland inmiddels zo vanzelfsprekend is, dat je je bijna niet voor kunt stellen dat het ook anders kan.

En dat terwijl alle ingrediënten voor een gevaarlijke cocktail aanwezig waren: het personeels tekort, publiek dat eindelijk weer los wilde gaan en ondernemers die na twee jaar corona weer geld willen verdienen (en geef ze eens ongelijk). Deze editie van EB Live laat wederom zien waar een klein landje groot in kan zijn. We staan onder meer uitgebreid stil bij Amsterdam Dance Event, blikken vooruit naar de komende editie van Festivak én spreken met Jos de Vries en Jeffrey Daalhuizen en Jos de Vries van VanDerEng over recycling en de productie van consumptiemuntjes en polsbandjes. Daarnaast vind je in deze EB Live uitgebreide specials rond Theaters & Musicals en Ticketing.

Ik wens je veel leesplezier!

ARNOLD LE FÈBRE

COLOFON EDITORIAL
PLATFORMMANAGER EB LIVE & ENTERTAINMENT BUSINESS
© Copyright 2022 ISSN: 1875-2888 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL6

30241410

VanDerEng

Als een van de grootste producenten van evenementenartikelen in de Benelux, staat VanDerEng al jaren voor kwalitatief hoogstaande en snel produceerbare op maat gemaakte identificatieoplossingen. In de 128 jaar dat het bedrijf nu bestaat, heeft het altijd vooropgelopen in de ontwikkelingen en anno 2022 maakt VanDerEng samen met hun klanten grote stappen richting een duurzame toekomst.

ADE 2022

Meindert Kennis en JanWillem van de Ven kunnen eindelijk hun visie voor Amsterdam Dance Event ten uitvoer brengen. Het duo trad in december 2019 aan, vlak voor de coronapandemie. Dit jaar is de eerste editie van het festival onder hun leiding en volgens hun visie. “Amsterdam Dance Event is al 27 jaar relevant omdat we als stichting niet zelf bepalen wat de line-up wordt.”

Draww

Draww heeft een duidelijke missie: ideeën visualiseren met technische tekeningen. Gewapend met een wagonlading aan ervaring en de technische kunde wil het bedrijf de wereld veroveren. Een wereld die groter is dan de entertainmentindustrie. Oprichters Tom van den Houdt en Eric Rodriguez: “Wij zien onszelf als partner van de klant en niet als leverancier.”

Festivak 2022

Festivak is al 27 jaar een klinkende naam in de evenementindustrie. Na twee jaar corona maakt organisator OGZ zich eindelijk op voor de 25ste editie . Projectmanager Jill Oomen: “Er is geen ander evenement dat iedereen bij elkaar brengt en naast interessante exposanten op de beursvloer en veel presentaties ook nog eens een relevant kennisprogramma heeft.”

INHOUD
| COVERSTORY | ACHTERGROND | ACHTERGROND | SPECIAL |SPECIAL FESTIVAK 2022 30 Vooruitblik Festivak 2022 34 Intelligent Security 37 QC Event Group | SPECIAL THEATERS & MUSICALS 40 Energiecrisis 42 Theater de Stoep 44 Karin Bloemen 46 Stichting DNK / De Nieuwe Kolk | SPECIAL TICKETING 50 Secondary ticketing nog altijd doorn in het oog 56 Eventim 58 CM.com 61 Siip Group 62 Ticketmaster 65 Stager | EN VERDER 8 In ’t kort 18 Sena / Frank Nitzinsky 20 TSC Crowd Management 23 Dutchband 27 New Music Conference 28 Congres Podia | Festivals | Evenementen 66 Het laatste woord WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022 7

Quotes

“Wij vinden het belangrijk dat de herinnering aan de Elfstedentocht in leven blijft en willen Musical De Tocht helpen dit waar te maken.”

In Zwette wordt een theater gebouwd voor Musical De Tocht. Henk Dedden van Friso Bouwgroep kan niet wachten.

Daar waar menige bands de pandemie en de bijbehorende lockdowns gelaten op zich af heeft laten komen, heeft DI-RECT zich van zijn allerbeste en meest ondernemende kant laten zien

DI-RECT is de winnaar van de Gouden Notekraker 2022, de prijs voor de meest bijzondere en invloedrijke live prestaties van het afgelopen seizoen.

Volgend jaar is er eindelijk weer een fysieke editie van ESNS. ESNS Hoofd Programma Robert Meijerink licht een tipje van de sluier op over wat bezoekers kunnen verwachten.

INTERVIEW - INTERVIEW - INTERVIEW - INTERVIEW - INTERVIEW - INTERVIEW

Na twee digitale edities is er in 2023 weer een fysieke ESNS. Hoe voelt dat?

“Iedereen hier kan niet wachten tot januari. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, en zelfs dat jaar daarvoor, voelt alles nu veel realistischer. Het is dan ook de hoogste tijd dat we weer een echte ESNS organiseren. De digitale edities waren goed, succesvol, leerzaam en anders, maar toch ook nodig. Dit is een event voor de sector en het was belangrijk dat we, ondanks de corona, toch iets neer konden zetten. Een digitale ESNS waar hoop, verbinding maar ook zakelijk succes belangrijke zaken waren. Terugkijkend kunnen we stellen dat dit goed gelukt is.”

Wat kunnen bezoekers verwachten in 2023?

“Waar ik het meest trots op ben is dat we na vijftien jaar nog altijd niet op elkaar zijn uitgekeken, dat we alleen maar beter worden als band en dat we nog altijd dezelfde drive hebben als toen we startten.”

Chef’Special geeft op zaterdag 29 april 2023 een jubileumconcert in de Amsterdamse Ziggo Dome. Zanger Joshua Nolet heeft er zin in.

“We zetten volledig in op een fysiek editie, een live-event zoals we dat in het verle den organiseerden. Het meest spannende nieuws is dat we op zaterdag nog meer inzetten op Nederlandse popmuziek. De conferentie verplaatsen we op zaterdag naar de stad. Ik kan alvast vertellen dat de focus hier ligt op Nederlandse artiesten, maar ook op Nederlandstalige popmuziek.

Later dit jaar maken we hier meer details

over bekend. Het Noorderslag-gedeelte zal daarnaast eerder van start gaan. Natuurlijk komen ook de vaste onderdelen als de Music Moves Europe Awards, het lokale initiatief Hit The North en de European Festival Awards terug.”

Spanje is deze editie het focusland. Hoe zie je dat terug op ESNS?

“Dit stond eigenlijk dit jaar in de planning, maar nadat het duidelijk werd dat we weer digitaal moesten, hebben we dit thema naar volgend jaar verschoven. Spanje is een ongelofelijk groot en veelzijdig festival land. Tijdens ESNS gaan we onze bezoekers inzicht geven hoe het daar op zakelijk en artistiek niveau werkt. Dat gebeurt door verschillende panels, workshops, keynotes en netwerk-momenten.”

Waarom moet iedereen naar ESNS 2023?

“ESNS is in januari de plek waar de hele Europese muziekindustrie samenkomt. Voor zowel de doorgewinterde professio nals als de enthousiaste beginner is er heel veel te beleven. Wij willen de bezoekers inspireren, verbinden en nieuwe zaken en muziek laten ontdekken.”

IN 'T KORT
OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL8

COLUMN

Never waste a good crisis

Iedereen stelt zich dezelfde vraag: hoe besteed ik bij deze historische inflatiecijfers mijn marketingeuro’s zo e ectief mogelijk? Daar komt nog eens bij dat de product- en ticketverkoop terugloopt. En laten we niet ver geten dat de inkoop van advertentieruimte nog nooit zo duur was nu. Veel grote merken zetten in op televisie. Ik vind dat raar. Zeker gezien het feit dat jongeren niet lineair tv-kijken. De spotreclamemarkt kwam in de eerste helft van 2022 uit op 413 miljoen euro. Een groei van 14 procent ten opzich te van de eerste helft van vorig jaar. En wat doet STER? Een inkoopstop tot 20 november! Ze kunnen niets meer kwijt. Gekker moet het niet worden. De uitleg hiervoor? Het zijn vooral merken wiens waren toch wel gekocht wordt vanwege de noodzaak. Verzekeringen, internetproviders, supermarkten, gok aanbieders en drogisterijen, we kunnen niet zonder. Laten we hopen dat de andere bedrijven, verblind door ‘het succes’ niet als een schaap volgen.

De logische vraag is dan ook, wat doe je als je geen commodityproduct verkoopt, maar een business runt die zorgt voor ontspanning, cultuur en vermaak? Televisie is dan geen optie. Los van de budgetten, zit je doelgroep er niet en kun je beter geld verbranden. Wat al die cultuur, ontspanning en vermaakaanbieders dan wel moeten doen om hun huidige en toekomstige achterban te bereiken? Er vindt op dit moment een verschuiving plaats van paid awareness-campagnes naar PR. Niet zo gek. Want al jaren geldt dat ge kochte aandacht goed is, maar verdiende aandacht beter.

Veel van de Vertigo 6-klanten verschuiven hun aandacht van organisch social op Facebook en Instagram (we kunnen daar het algoritme van mijnheer Zuckerburg en consorten voor bedanken) naar goedkopere sociale kanalen als TikTok, naar PR en optimaliseren hun zogeheten owned kanalen. Een ver zamelnaam voor de eigen website en/of nieuwsbrieven. Investeren in dit soort kanalen, waar je zelf de eigenaar van bent, is cruciaal: jouw platform, jouw boodschap, jouw data en jouw consument! Het lijkt een een-tweetje maar ook jouw klant is op zoek naar zekerheid en geborgenheid en dan niet alleen vanuit huis. De zoekinteresse voor de term ‘loyaliteitsprogramma’ liet de afgelopen maanden een stijging zien van 45 procent. Doe er je voordeel mee.

Wie nu denkt: ik geef even helemaal niks meer uit aan marketing, die krijgt de deksel over een tijdje op de neus. Er is voldoende bewijs dat het op peil houden van de marketinguitgaven tijdens een recessie zich terugbetaalt wanneer de economie zich herstelt. Als je je goed door deze donkere dagen heenworstelt, kom je er sterker uit! In de woorden van de Winston Churchill: Never Waste A Good Crisis.

Over Mike

Mike Hendrixen is ruim 20 jaar werkzaam in de entertainmentindustrie.

Na een rol als Marketing Director North & Central Europe bij Codemasters, startte hij in 2013 Vertigo 6 Marketing & PR, dat werkzaam is voor onder meer EA, Koch Media, Logitech, ASUS, Disney en New Balance. In Entertainment Business schrijft hij op persoonlijke titel over marketingontwikkelingen binnen de industrie.

Cijfers

Drie van de vier basisschoolkinderen die normaal regelmatig een bezoek brengen aan (theater)podia, hebben in 2021 het podium moeten missen. Brancheorganisatie VSCD roept provincies en gemeenten op om te investeren in gratis vervoer van school naar de podia.

Er zijn meer dan 100.000 kaarten verkocht voor de musical 14, die te zien is in het AFAS Theater Leusden. De musical over het leven van Johan Cruij is daar voor een tweede seizoen te zien.

Vrouwelijke artiesten zijn aan een sterke opmars bezig in het Nederlandse festivallandschap. Bij meer dan een derde (34%) van alle muziekoptredens op de grote festivals dit jaar stond een vrouwelijke artiest op het podium. Dat aandeel was nog nooit zo hoog.

34

1952 16

100.000 10

Vanaf 29 maart 2023 is The Mousetrap terug in de Nederlandse theaters. The Mousetrap is de langst lopende toneelvoorstelling ter wereld en ging op 25 november 1952 in première.

Johan Gijsen neemt na 16 jaar afscheid van het Utrechtse festival Le Guess Who? Hij startte het festival in 2007 samen met Bob van Heur.

Op 19 september vond in TivoliVredenburg en Social Impact Factory voor het eerst sinds 2019 weer een live editie van Congres Podia | Festivals | Evenementen plaats. Het event trok zo’n 1000 industrieprofessionals.

IN 'T KORT
00
3
% WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022 9

VanDerEng neemt branche mee in verduurzamingsslag

Als een van de grootste producenten van evenementenartikelen in de Benelux, staat VanDerEng al jaren voor kwalitatief hoogstaande en snel produceerbare op maat gemaakte identificatieoplossingen. Het productassortiment bestaat onder meer uit labels en muntjes, die in verschillende branches worden ingezet voor de identificatie van producten, processen en personen. In de 128 jaar dat het bedrijf nu bestaat, heeft het altijd vooropgelopen in de ontwikkelingen en anno 2022 maakt VanDerEng samen met hun klanten grote stappen richting een duurzame toekomst.

VANDERENG
DOOR: EDGAR KRUIZE | FOTO'S: IMEDIATE, STEVEN VAN KOOIJK 10 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

Heel kort door de bocht gesteld, heeft VanDerEng zich ‘van vis naar feest’ ontwikkeld. Toen het bedrijf in 1894 werd opgericht door de familie Van Der Eng was het een houtzagerij, die zich steeds specialistischer is gaan toeleggen op houten etiketten in de visindustrie. Gaandeweg kwamen daar ook de tuinbouw, de slacht en de bouw bij en uiteindelijk werd in de jaren zestig van de vorige eeuw de overstap naar kunststof gemaakt. Vijftien jaar geleden werd ook de evenementenindustrie een belangrijke markt.

“Nieuwsgierigheid en het verkennen van nieuwe mogelijkheden zijn onlosmakelijk verbonden aan dit bedrijf, het zit in het DNA”, zo stelt Jos de Vries, die bij VanDerEng verantwoordelijk voor de marketing is. “Daarbij kijken we altijd breed. Innovaties nemen we mee van de ene naar de andere branche. Labels voor tuinbouw zijn bijvoorbeeld heel goed inzetbaar bij evenementen en producten uit de festivalmarkt kunnen vaak ook richting sportevenementen worden doorontwikkeld. VanDerEng staat erom bekend dat we altijd snel en efficiënt onze klanten van precies de juiste producten kunnen voorzien.”

Essentiële producten

Dat laatste is in de evenementenbranche met regelmaat hard nodig, lacht De Vries. “Organisatoren hebben uiteraard veel aan hun hoofd en moeten een volledige infrastructuur realiseren voor hun evenement. Onze producten – polsbandjes, muntjes of bijvoorbeeld startnummers – zijn doorgaans ‘low-in-mind’. Dat wil niet zeggen dat de klanten nooit aan deze producten denken of de toegevoegde waarde niet belangrijk vinden, integendeel. Het is gewoon zo dat deze ondernemers vooral bezig zijn met de invulling van hun producties, of met

de organisatie van hun evenementen: dat is voor hen ‘top-of-mind’. En VanDerEng begrijpt dat maar al te goed, zodoende denken wij ook actief mee en zullen we organisatoren die klant bij ons zijn ook altijd ruim op tijd benaderen. Soms krijg je dan lachend de reactie ‘Oh, daar heb je hen weer!’, maar het wordt altijd gewaardeerd, want onze producten zijn voor veel met name kleinere en middelgrote evenementen essentieel. Wij streven ernaar om al onze klanten het hele jaar rond te

ontzorgen door middel van het tijdig aanbieden van informatie, relevante producten, diensten, ideeën en advies. Zowel voor de klant als voor de leverancier is het kristalhelder: de producten en diensten van VanDerEng vormen een essentiële schakel voor succesvol betalingsverkeer (muntjes) en succesvolle persoonsidentificatie (polsbandjes en startnummers) op hun evenement.”

Snel en betrouwbaar Commercieel Manager Jeffrey Daalhuizen voegt toe dat VanDerEng een van de drukste evenementenzomers ooit achter de rug heeft. “De branche kon na twee coronajaren weer vol aan de slag en dat hebben wij gemerkt. De vraag was veel groter dan we vooraf hadden verwacht, zowel bij onze vaste klanten als bij een groot aantal nieuwe klanten. We kunnen met trots melden dat we aan vrijwel alle aanvragen hebben kunnen voldoen.”

Dat laatste heeft alles te maken met de manier waarop het machinepark van VanDerEng is ingericht. Vijftien jaar geleden is begonnen met de productie van polsbandjes en daarvoor is de website Polsbandjesfabriek.nl in het leven geroepen. De industriële productiemogelijkheden maken het mogelijk om binnen één werkdag op hoge snelheid polsbandjes met een door de organisator aangeleverd fullcolour ontwerp te produceren. Daarnaast zijn er de breekmunten, spuitgietmunten, startnummers en speciale productgerichte websites als Muntjesfabriek.nl en Startnummerfabriek.nl. VanDerEng is in de Benelux de enige producent die alles in eigen huis vervaardigt, de beschikking heeft over digitale bedrukkingsmachines, en een zeer aanzienlijke voorraad halffabricaten aanhoudt. Daalhuizen: “We durven daar-

Het verkennen van nieuwe mogelijkheden zit in ons DNA’
▶ COVERSTORY
JEFFREY DAALHUIZEN & JOS DE VRIES
11WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

door te stellen dat wij de snelste, betrouwbaarste en meest flexibele aanbieder in de Benelux zijn.”

Continu optimaliseren

Dat VanDerEng zo snel kan schakelen, is eveneens onderdeel van hun DNA. Het bedrijf is van oudsher continu bezig met de optimalisatie van de productieprocessen. Dat betekent dat het machinepark grotendeels in eigen beheer is ontwikkeld en gebouwd. De klanten kunnen direct en zonder al te veel inspanning muntjes, polsbandjes of startnummers bestellen – zelfstandig of met behulp van de adviseurs van VanDerEng – en het productieproces kan op deze manier snel in gang worden gezet. Daalhuizen: “Waardoor wij als bedrijf op onze beurt ook weer de bedrijfsprocessen van onze klanten kunnen optimaliseren. Onze voorbedrukte muntjes en bandjes zijn snel te bestellen, maar klanten kunnen ook heel gemakkelijk zelf online een eigen ontwerp maken of een eigen ontwerp te uploaden. VanDerEng heeft onder meer met het oog hierop de laatste jaren fors geïnvesteerd in een volwaardige full-colour printshop en expertise op het gebied van DTP en grafisch ontwerp. Wij zoeken altijd naar optimalisatie op ieder vlak.”

Duurzaam ondernemen

Vanuit die drang naar optimalisatie, wordt ook al jaren gekeken naar ondernemen met minimale druk op de omgeving en het milieu. Muntjes en bandjes hebben soms nog wel de naam dat zij milieuonvriendelijk zijn, maar tegelijk zullen ze de komende jaren nog onlosmakelijk verbonden blijven aan de evenementenbranche, zegt Daalhuizen. “Laten we eerlijk zijn, kunststof dumpt zich-

zelf niet in de natuur”, zegt hij. “Dat doen mensen. Dus op dat gebied is er zeker nog een slag te slaan. Maar als bedrijf dragen wij ook een steentje bij door zo optimaal mogelijk te produceren en daarbij een zo laag mogelijke CO2-voetdruk te hebben.”

Dit is niet iets waar VanDerEng recent mee gestart is. Ver voor het begrip ‘Maatschappelijk Verantwoorde Ondernemen’ zijn intrede deed in het bedrijfsleven, was men al bezig met meer duurzame productie. Jos de Vries vertelt dat er een strategie is uitgestippeld waarbinnen actief rekening gehouden wordt met de medewerkers, klanten, leveranciers, het milieu en het bedrijfsresultaat.

“Verstandig omgaan met het milieu is voor een kunststofverwerkend bedrijf een behoorlijke uitdaging. Maar dat betekent niet dat we het niet moeten doen, natuurlijk. Zo heeft VanDerEng al de nodige ervaring opgebouwd met onderzoek naar biologisch afbreekbare grondstoffen, onder andere in samenwerking met Wageningen University & Research. “Wij menen echter dat het niet alleen een kwestie van tijd is voor iedereen om gaat, maar ook een kwestie van noodzaak om hier goed over na te blijven denken en stappen te blijven zetten”, aldus De Vries. “Ongetwijfeld zal er ook Europese wetgeving komen die duurzaamheid op evenementen verder stimuleert, wij zijn er nu al helemaal klaar voor.”

‘Zero-waste’

Inmiddels is VanDerEng B.V. uitgegroeid tot internationaal toonaangevend bedrijf op het gebied van de ontwikkeling en productie van onder andere duurzame én gerecyclede kunststof labels en consumptiemuntjes. In 2021 is op dat gebied

weer een volgende stap gezet door de ‘Environmental Challenge 2025’ te introduceren. In de omgang met, en toepassing van, kunststoffen ligt de focus op ‘zero-waste’ en het gebruik van recyclaten. Eerder al is fors geïnvesteerd in recycleapparatuur om de reststroom die uit het stansen van alle producties vrijkomt, om te zetten naar grondstof voor het spuitgieten. Met de spuitgietmachines worden onder andere weer nieuwe producten gemaakt zoals consumptiemunten, maar ook winkelwagenmunten en labels voor toepassingen in de tuinbouw. Hierdoor kan rond de 30 procent van de reststroom ingezet worden voor nieuwe producten. De overige 70 procent kan worden benut door deze weer op te nemen in de productie van nieuwe folies voor stansproducten, bijvoorbeeld labels voor toepassingen in de tuinbouw. ‘Zero-waste’ dus.

Duurzame alternatieven

Daalhuizen legt uit dat een deel van de reststroom, hoofdzakelijk kleine hoeveelheden afkeur en inschiet, wordt gemixt tot een bonte samenstelling materialen. “Die worden gebruikt voor de productie van

VANDERENG
‘VanDerEng staat erom bekend dat we altijd snel en e ciënt onze klanten van precies de juiste producten kunnen voorzien’
‘Muntjes en polsbandjes hebben wat ons betreft zonder meer een duurzame toekomst voor zich’
OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL12

zogenaamde ECO-producten. De ECOconsumptiemunten – die door het gebruik van restmaterialen niet allemaal exact dezelfde kleur hebben – zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Maar ook bijvoorbeeld onze statiegeld ‘tokens’ zijn een goed voorbeeld. Deze worden gemaakt van 100 procent gerecyclede producten.”

Deze munten zijn deel van een groter plan. Vanuit het New Business Development programma van VanDerEng wordt gewerkt aan een selectie van productontwikkelingsprojecten gericht op het gebruik van duurzame en gerecyclede alternatieven. Een noviteit op dit gebied zijn de 100 procent gerecyclede PE polsbandjes, die net zo zacht voelen als Tyvek.

Geïnteresseerden kunnen hier op vakbeurs Festivak kennis mee maken. Daar wordt ook de duurzame breekmuntjesvariant gepresenteerd. Deze bestaat voor 85 procent uit gerecycled materiaal.

De Vries: “Dankzij de benutting van onze reststromen en het produceren van, en uit, gerecyclede materialen, kan VanDerEng zijn CO2-footprint stap voor stap terugdringen. Zo ligt het dak vol met zonnepanelen en is door de inkoop van groene stroom de CO2-footprint in 2021 al met 69 procent teruggebracht. Dat doen we allemaal niet omdat het ‘modieus’ is, maar vanuit de volste overtuiging die in dit bedrijf leeft dat dit voor onze planeet en dus ook voor evenementen de enige weg voorwaarts is. Muntjes en polsbandjes zullen voorlopig nog niet verdwijnen, ze hebben wat ons betreft zonder meer een duur zame toekomst voor zich.”

Samen 100 procent recyclen

Om die boodschap uit te dragen, wil VanDerEng ook meer de samenwerking met evenementen zoeken die dezelfde filosofie hebben en die dit op hun beurt

weer kunnen doorvertalen richting hun klanten en bezoekers. Via de ECO-munt heeft VanDerEng een prachtige toepassing voor het stansafval gevonden. Deze wordt niet alleen gegarandeerd uit 100 procent gerecycled materiaal geproduceerd, maar kan ook na gebruik weer worden ingezet. Na het wassen, drogen en weer vermalen kan worden voorkomen dat dit materiaal noodgedwongen verbrand moet worden. Daalhuizen: “Klant en leverancier verlagen met dergelijke producten samen hun footprint en dragen op deze manier een steentje bij aan een circulaire economie.” De Vries voegt toe dat ze nu ook de bal bij organisatoren leggen om een bijdrage te leveren aan een duurzamere omgang met producten. “VanDerEng nodigt iedereen hierbij uit om gebruikte consumptiemunten naar VanDerEng te sturen. Zo wordt deze afvalstroom weer verwerkt tot een nieuw product!”

COVERSTORY
‘Onze producten zijn voor veel met name kleinere en middelgrote evenementen essentieel’
◾ 13WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

‘We maken ons hard voor kwalitatieve groei’

Meindert Kennis en Jan-Willem van de Ven kunnen eindelijk hun visie voor Amsterdam Dance Event ten uitvoer brengen. Het duo trad in december 2019 aan, vlak voor de coronapandemie. Dit jaar is de eerste editie van het festival onder hun leiding en volgens hun visie. “Amsterdam Dance Event is al 27 jaar relevant omdat we als stichting niet zelf bepalen wat de line-up wordt.”

Koud stond hun visie voor het grootste dancefestival ter wereld op papier of de wereld ging op slot. Enkele maanden nadat de twee het roer in december 2019 overnamen van Mariana Sanchotene, brak de coronapandemie los. In 2020 vond ADE daardoor alleen digitaal plaats. In 2021

was er weliswaar een fysieke editie, maar in aangepaste en uitgeklede vorm. Vier weken voordat het vijfdaagse evenement plaats vond, moest vanwege de gewijzigde coronaregels halsoverkop het complete nacht programma worden gewijzigd naar een dagprogramma. Vluchten van dj’s moes ten worden gewijzigd, personeelsroosters omgegooid, bezoekers ingelicht en nieuwe planningen gemaakt. En hoewel op het moment van schrijven de najaarsopmars van het virus begonnen is, lijkt het er op dat Amsterdam Dance Event eindelijk op nor male wijze door kan gaan op de wijze die Kennis en Van de Ven voor ogen hebben. Met 600.000 verwachte bezoekers, 550 evenementen, 100 arts en culture projec

ten en 150 ADE-gerelateerde activiteiten van partners en friends is ADE helemaal terug waar het in 2019 eindigde.

Hoe zien we jullie visie voor Amsterdam Dance Event terug in deze editie?

Van de Ven: “Voor onze visie hebben we ons afgevraagd hoe we als ADE het meest relevante, grootste en belangrijkste mid delpunt van dance in de wereld kunnen blijven. We willen dat iedereen die iets met elektronische muziek te maken heeft, als fan, muzikant of industrieprofessional, een rode cirkel in zijn agenda zet rond de derde week van oktober. Op die manier is iedereen die er in de industrie toe doet aanwezig op het belangrijkste moment in het jaar

‘Wat op het moment dat ADE plaatsvindt relevant is, staat op het festival’ Jan-Willem van de Ven
ADE 2022
DOOR: JASPER VAN VUGT 14 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

voor elektronische muziek wereldwijd. Dat willen we graag zo houden.”

Kennis: “Onze visie is geformuleerd in december 2019. Daar zijn we nog steeds heel enthousiast over. Door corona moest die

de la in, maar voor deze editie konden we die daar weer uit halen. Het belangrijkste is dat we de conferentie in twee delen hebben gesplitst; er is een onderdeel ADE Pro voor de professionals en een entrylevel conferentie, ADE Lab genaamd. Die laat-

ste is gericht op de bovenmatig geïnteresseerde fans, beginnende producers en mensen die hun eerste stappen zetten in de dancesector. We hebben Lab expres aantrekkelijk geprijsd, €60 voor drie dagen, waar Pro €600 kost. Dat hebben we gedaan vanuit een streven naar sustainability. Dat wordt vaak gezien vanuit milieuperspectief, maar hier hebben we gedacht vanuit de industrie. Het is belangrijk dat er een gezonde aanwas is en blijft van jonge professionals, producers en dj’s, zodat er een gezonde industrie is waarin Amsterdam en ADE het middelpunt blijft voor de hele industrie.”

Hoe komt ADE uit de coronaperiode?

Van de Ven: “Relatief gezien goed, on- ▶

‘We willen dat iedereen die iets met elektronische muziek te maken heeft, een rode cirkel in zijn agenda zet rond de derde week van oktober’ Jan-Willem van de Ven
ACHTERGROND
15WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

danks de sporen die covid heeft nagelaten. We zijn twee jaar nagenoeg weggeweest. Natuurlijk was er in 2020 een online editie. Vorig jaar moesten we in een maand tijd alles in het festivalgedeelte ombuigen van nacht naar dag. Evengoed was het voor fans een enorme opluchting dat het kon doorgaan, want het was het enige moment in het jaar waarop mensen weer konden uitgaan. Het was niet alleen qua opkomst en gezien de omstandigheden een groot succes, maar ook qua sfeer. Door de coronasituatie nam niemand het voor lief dat er uitgegaan konen worden en tijdens ADE kon het opeens vijf dagen lang, overdag. Dit jaar is het spannend om te zien of de indus trie dusdanig gefaciliteerd kan worden dat

de hele wereld weer naar Amsterdam komt om zaken te doen, showcases te bezoeken, te netwerken, bij elkaar te zijn en te praten over de toekomst. De kaartverkoop voor de losse onderdelen verloopt goed, veel fees ten zijn uitverkocht. We zien dat er een behoefte is van mensen om zichzelf weer te ontdekken in de nacht.”

Kennis: “Natuurlijk zien we ook dat de pro blemen in de horeca, zoals personeels tekorten of leveringsproblemen, voor uitdagingen zorgen bij de locaties. Gelukkig merken we dat alle partijen waar we mee samenwerken voor het festival veerkrachtig uit de crisis zijn gekomen. Vorig jaar moest in vier weken tijd de hele programmering

naar voren worden geschoven. Dat lukte. We merken dat er ondanks alle tegenslagen ook dit jaar enorm ondernemend en flexi bel gewerkt wordt om onderdeel te zijn van ADE. Het evenement leeft enorm.”

Van de Ven: “In die twee jaar hebben we intern lang kunnen nadenken over het her structureren van het evenement en het samenstellen van een nieuw medewer kersteam. We hebben daarvoor vier pila ren geformuleerd: ADE Pro en Lab voor de conferentie, het stadsbrede clubfestival en arts en culture, aan de periferie van de nacht. Die laatste verbindt op crossculturele wijze de dag met de nacht door middel van audiovisuele shows en kunstinstalla ties. Ook zijn er vier nieuwe locaties voor de conferentie. Zo verhuizen we van De Balie terug naar debatcentrum Felix Meritis en voegen we Huis Vasari toe als extra conferentielocatie. Omdat de industrie tijdens de conferentie behoefte heeft aan twee onderdelen, kennisdeling en netwerken, hebben we dit jaar ingezet om dat laatste beter te faciliteren. Daarvoor hebben we de locatie Fosbury & Sons in het voormalige Prinsengrachtziekenhuis toegevoegd als netwerkhub.”

Welke lessen en ervaringen nemen jullie mee van de volledig digitale editie? Kennis: “De grootste les is het belang van nachtcultuur voor de ontwikkeling van jonge mensen. Als je het recente RIVM-

ADE 2022
‘Voor het festival is groei niet de doelstelling. Zo ongeveer elke locatie in Amsterdam waar je iets zou kunnen organiseren is gecoverd. De groeimogelijkheden ligger er wel bij ADE Lab’ Jan-Willem van de Ven
OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL16

rapport leest over de geestelijke gezondheid van jongeren dan word je daar niet vrolijk van. Belangrijk voor hun welzijn is dat ze elkaar kunnen ontmoeten. Wat het betekent als je dat weghaalt is de grootste les die we geleerd hebben van de covidperiode. Dat ontmoeten, onder de deken van de nacht, onderstreept het belang van nachtcultuur. Daarnaast zien we dat er aantal partijen nu ook een dagprogramma neerzetten, tot 23 uur ’s avonds. Op die manier wordt het programma in tweeën gesplitst, met een dag en een nachtprogramma, voor verschillende doelgroepen. Het zijn echter maar een aantal locaties die dat doen, de rest gaat terug naar de nacht.”

Van de Ven: “Bij de digitale editie boden we op onze website een tapijt aan content aan. De filmpjes verschenen willekeurig naast elkaar, waardoor video’s van kunstinstalla ties naast optredens of panels stonden. Uit onze data bleek dat festivalgangers ook dat soort filmpjes bekeken, het geheel liep in elkaar over. Dat inzicht hebben we meegeno men naar de fysieke strategie. Daarom zie je nu dat de pilaar arts en culture niet een los onderdeel is in het programma, maar echt onderdeel is. Dezelfde bezoeker kijkt het ene moment naar een kunstinstallatie in een kerk en een uurtje vroeger of later staat hij met een drankje in de hand bij een dj. Zo verbinden we de dag en nacht via arts en culture, het zijn geen werelden die los van elkaar staan.”

Hoe zorg je ervoor dat het belang van Nederlandse componisten en artiesten tijdens ADE voorop blijft staan, nu het evenement zo groot is geworden?

Kennis: “In de conferentie zie je dat we met Lab een programma bieden dat echt voor jong en beginnend Nederlands publiek is. Het is gericht op ambitieuze makers en young professionals. Het was altijd al onderdeel van ADE, maar niet eerder een van de pijlers van het evenement. Dat willen we uitbreiden naar een groter evenement in het gebied rond de Nes. Zo zijn er masterclasses van onder andere Nicky Romero en Carl Cox, maar neemt ook TikTok zijn intrek in het Tobacco Theater om te vertellen over muziekgebruik op hun platform. Daarnaast profiteren Nederlandse arties ten er van dat Amsterdam Dance Event vijf dagen lang het middelpunt van de electronische muziekwereld is. De positionering van Amsterdam als centrum van de dancemuziek zorgt er ook voor dat Nederlands auteursrecht wordt meegenomen. Daarbij

is het grootste gedeelte van de line-up van het festival Nederlands. Ik vermoed, met het oog op het aantal vliegbewegingen in de toekomst, dat lokaal talent overal in de wereld zal gaan groeien.”

Van de Ven: “Een van de grootste wapens die wij als organisatie hebben zijn onze communicatieplatformen.”

Nederlandse dance is minder populair dan een paar jaar geleden. Wat voor impact heeft dat op het evenement?

Kennis: “Het is meer een genre dat minder populair is dan een nationale kwestie. Nederland blonk uit in het specifieke genre EDM, daar stond ons land bekend om. Neemt zo’n genre in populariteit af dan komen er andere genres voor in de plaats. Dat heeft effect op de line-up en de sound op het festival. Amsterdam Dance Event is al 27 jaar relevant omdat we als stichting niet zelf bepalen wat de line-up wordt. Dat bepaalt de actualiteit en de dancescene zelf. Wat op het moment dat ADE plaatsvindt relevant is, staat op het festival. Als dat iets anders is dan vier jaar geleden is dat alleen maar heel gezond.”

Zien jullie nog groeimogelijkheden voor het evenement?

Kennis: “Ja, op het educatieve gedeelte en het onderdeel arts en culture.”

Van de Ven: “Voor het festival is groei niet de doelstelling. Zo ongeveer elke locatie in Amsterdam waar je iets zou kunnen organiseren is gecoverd. De groeimogelijkheden ligger er wel bij ADE Lab. Dat is iets nieuws en daarvoor hebben we een meerjarig ont wikkelingsplan gemaakt. Het is niet onze strategie om de conferentie te verdriedubbelen, zolang we maar een belangrijke rol voor de industrie kunnen blijven vervullen. Als daar groei bij komt kijken is dat prima, maar we maken ons hard voor kwalitatieve groei.”

Welke trends in de dancewereld spelen jullie dit jaar op in? Kennis: “We hebben de panelonderwer pen meer geclusterd in plaats van veel losse panels over veel onderwerpen. Er zijn drie hoofdthema’s, waar alles in die clusters onder valt: Business voor de zakelijke waardeketen, Future voor alle startups en ontwikkelingen als NFT en Web3 en World voor sociaal maatschappelijke thema’s als sustainability, inclusie en geestelijke ge zondheid.”

BMIM x ADE

Een conferentie binnen de conferentie: Buma Music in Motion op ADE legt de focus op muziek binnen film, games en tv. In Huis Vasari (Vrije Academie) zijn talloze panels, keynotes, workshops en matchmakingsessies voor producers, componisten, publishers en andere professionals die werken met beeld en geluid.

Maartje Glas, manager BMIM: “We geven muziek in film, reclame, games en tv-series graag een platform tijdens het belangrijkste elektronische muziekfestival van Nederland. Dit jaar bieden we samen een welgevuld programma aan met interessante sessies waar de focus altijd ligt op de mediacomponist en uitgever. Zo maakt de elektronische scene kennis met de mediacomponist en vice versa. Voor BMIM is de rol van verbinder belangrijk; we koppelen componisten en producers aan de creatieve industrie om zo toekomstige samenwerkingen te faciliteren. Dit is ook onze belangrijkste missie. De samenwerking met ADE draagt bij aan onze relatie met die creatieve industrie. Het is een unieke kans om meer connecties op te doen binnen de velden waar ook veel kansen liggen voor mediacomponisten.”

Jan-Willem van de Ven

Van de Ven: “Vorig jaar hebben we een pilot gedraaid over hybride realiteit. We hebben de Zuiderzaal van Felix Meritis di gitaal gekopieerd. Bezoekers konden in die digitale kopie een panel bijwonen en in discussie gaan. Ook dit jaar gaan we met partner Ravel een aantal panels in deze Metaverse organiseren, tegelijk met het fysieke panel. De Chief Director Digital van Warner komt vertellen over wat de Metaverse Warner brengt, en Richie Hawtin gaat in een workshopachtige omgeving live NFT’s minten. Zo pionieren we op de toekomst van panels en hoor je er niet alleen over op de conferentie, maar brengen we het zelf in de praktijk. We ‘don’t only talk the talk’, maar ‘walk the walk’.

‘We ‘don’t only talk the talk’, maar ‘walk the walk’’
ACHTERGROND
◾ 17WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

‘Een menselijke organisatie met hart voor muzikanten’

Hij werkt onder de naam Eye-D en is met medemuzikanten actief als The Outside Agency en Ghost In The Machine. Muzikant, producer en dj Frank Nitzinsky kwam uitgerekend tijdens de pandemie in aanraking met Sena. Dat leverde hem al snel een mooi bedrag op.

Frank Nitzinsky is altijd hiphopfan geweest, wat eigenlijk nog steeds zijn favoriete muziek is. Toen begin jaren 90 de hardcore opkwam, had hij daar in eerste instantie niets mee, totdat zijn buurjongen hem als uitdaging een cassettebandje gaf met zijn favoriete hardcore-tracks. “Toen ben ik gaan proberen dat geluid te maken en er een beetje verliefd op geworden. Later ben ik ook drum ‘n bass gaan maken en in 2016 is daar voor de lol techno bij gekomen.” Onder verschillende namen is hij alleen en met collega’s nog altijd actief in die genres. Voor alle drie de genres doet hij ook dj-optredens.

Zware tijd voor muzikanten

“In de coronatijd werd het verschil tussen een dj en een muzikant wel een harde rea-

liteit. Mensen die geen muziek hoefden te maken en puur dj zijn, konden iets anders gaan doen. Muzikanten moeten tracks blijven uitbrengen. Mensen willen van je blijven horen, wat best een uitdaging is als je in zo veel stijlen actief bent.”

Nitzinsky bleef dan ook muziek uitbrengen. Juist in die tijd maakte hij pas echt kennis met Sena, de collectieve beheers organisatie die vergoedingen incasseert bij openbaarmaking van muziek en die aan de makers uitbetaalt. “Ik ben al sinds 1996 lid, maar had sinds de guldentijd niet meer naar mijn vergoedingen gekeken. Tot mijn verrassing zag ik in de online omgeving een hele lijst met repertoire dat ik kon claimen. Daar bleek een mooi bedrag aan gekoppeld te zijn.”

FRANK NITZINSKY / SENA
DOOR: MARTIJN VET
FRANK NITZINSKY 18 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

Welkome vergoeding

Dat dit meer dan een leuk zakcentje was, is mede te verklaren doordat het om vergoedingen van een lange periode ging. Eind 2019 werd vastgesteld dat organisatoren van (dance)evenementen een deel van de recette moeten reserveren voor de afdracht aan Sena. Uiteindelijk zijn vergoedin gen over vier jaar in één keer uitgekeerd. “Niets maakt zo enthousiast als ineens zo’n beloning zien voor je muziek. Ik ben toen razendsnel mijn catalogus gaan aanmelden, spelfouten in tracks gaan verbeteren en die gaan samenvoegen. Die inkomsten waren in de coronatijd bijzonder welkom. Een tijd waarin wij ons als muzikanten toch wat in de steek gelaten voelden door de overheid.”

Sneeuwbale ect

Voor Nitzinsky was zijn nadere kennismaking een aanleiding om een aantal collega’s te wijzen op de inkomsten uit naburige rechten. Ook zij lichtten collega’s in, wat een waar sneeuwbaleffect tot gevolg had. “Het gros van de collega’s was geen lid of lette niet erg op de vergoedingen. “Toen ik begon, was het beeld dat Sena er vooral is voor popartiesten die op de radio komen. Vandaar dat er wederzijds weinig belangstelling was. Inmiddels wist ik ook van de medewerkers dat ze op zoek waren naar meer elektronische muzikanten. Daar valt nog een wereld te winnen, maar de lijst met ongeclaimd repertoire is zo ontzettend groot dat ik ook wel begrijp dat het overzicht er niet helemaal is.”

Menselijk gezicht

Onder muzikanten leeft nogal eens het idee dat organisaties als Sena anonieme, wat onbereikbare clubs zijn, maar Nitzinsky heeft het tegendeel ervaren. “De Servicedesk geeft een menselijk gezicht aan de organisatie en dat is voor ons heel belangrijk. Ze antwoorden snel en je kunt altijd bellen als je ergens niet uitkomt. Het is een klein, maar toegewijd team.”

De digitale omgeving wordt steeds beter, maar in het begin bleek die nog niet goed berekend op elektronische muzikanten. “Die werken soms wel onder dertig verschil lende namen. En als je zegt dat je electronic music producer bent, ben je voor Sena juist niet altijd producer. Binnen het naburig recht is een producent degene die verant woordelijk is voor de opname van een fono gram of opname. In het begin hebben veel muzikanten een producenten-account ge maakt. Daar was veel verwarring over.” Toch kunnen hij en zijn collega’s goed overweg met de digitale omgeving. “De meeste elektronische muzikanten zijn wel een beetje nerd, die hebben echt geen problemen om zo’n systeem uit te vogelen.”

Frank Nitzinsky hoopt dat de vergoedingen voor (dance)festivals nu structureel wor den voortgezet. “Ik hoop dat we worden uitgekeerd voor alle festivals waar Sena vergoedingen int. In mijn ideale droomwereld werken Buma en Sena meer samen. Ze hebben allebei dezelfde data nodig en hebben allebei datateams. Door een goede samenwerking hoeft niemand het wiel zelf uit te vinden en kunnen mensen secuurder werken en kan van meer evenementen de playlist worden verwerkt.” ◾

Aanmelden

Muzikanten en producenten die zich willen aanmelden bij Sena kunnen dat doen via www.mysena.nl.

Organisatoren van (dance)evenementen die opgave willen doen van gebruikte muziek kunnen dat doen via www.sena.nl/evenementen of door de QR-code te scannen.

‘De Servicedesk geeft een menselijk gezicht aan de organisatie en dat is voor ons muzikanten heel belangrijk’ Frank Nitzinsky
INTERVIEW
19WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Den Haag moet zich verdiepen in wat er binnen onze branche gebeurt

Niemand had begin dit jaar durven hopen dat het festivalseizoen zo’n groot succes zou worden. CEO Gerard van Duykeren van TSC Crowd Management is tevreden en ‘supertrots’ op de afgelopen maanden en kijkt vol vertrouwen naar 2023. “Met alles wat er nu speelt blijft het een uitdaging. Gelukkig is er nu meer tijd om ons daarop voor te bereiden.”

Hoe verliepen de afgelopen maanden voor TSC Crowd Management?

“Het was een drukke zomer waarin de festivals en de evenementen elkaar in een heel snel tempo opvolgden. Daarnaast waren er soms wat uitdagingen omdat grote events in hetzelfde weekend plaatsvonden. Dat was in sommige gevallen lastig, maar het is gelukt. Laat ik het zo zeggen: als ik voor de zomer kon tekenen voor het resultaat dat er nu ligt, dan had ik blind een handtekening gezet.”

Welke rol speelde het tekort aan personeel?

“Dat is iets waar de hele markt mee kampt. Voor ons was het de reden dat we iets moesten doen wat we niet vaak deden: ‘nee’ zeggen tegen klanten. De opstartperiode na COVID-19 was kort en dan is het niet zo vreemd dat je als bedrijf niet op volle kracht naar voren kunt stomen. Hierdoor

was het onmogelijk om al onze bestaande klanten te bedienen. Dat is natuurlijk een drama, maar het kon echt niet anders. De events die we wel deden, verliepen gelukkig heel erg goed. Ik ben trots op het complete team dat dit voor elkaar gekregen heeft. Van planning tot werving en opleidingen en alles daartussen. Je mag spreken over een

XXL-klus. Het bijzondere is dat het hele bedrijf de afgelopen maanden nog hechter is geworden en dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Is het personeelstekort in de toekomst opgelost?

“Het is koffiedik kijken. Ik verwacht dat personeelstekort ook de komende jaren een uitdaging blijft en niet alleen in de evenementensector. Sla de krant maar open en je ziet dat iedere sector daarmee te kampen heeft. Het is een feit dat we niet al het werk dat aangeboden werd konden aannemen. Dat was voor onze bedrijfsvoering een probleem. Niemand weet hoe de situatie er volgend jaar uitziet, maar iedereen in de branche verwacht dat het in het zomer 2023 nog drukker gaat worden. Gelukkig is er nu meer lucht en tijd om ons daarop voor te bereiden. Dat is het grote verschil met dit jaar.”

TSC CROWD MANAGEMENT
GERARD VAN DUYKEREN
20 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

In hoeverre spelen zaken als een stijging in de minimumlonen, hogere energie prijzen, inflatie en een nog steeds onzekere wereldsituatie een rol? Oftewel, hoe zien we dit volgend jaar terug bij festivals en evenementen?

“Ik begrijp dat je iedere euro maar één keer kunt uitgeven. Iedereen zoekt naar manieren om de extra kosten niet door te hoeven berekenen aan de bezoeker, maar deze door bezuinigingen op te lossen. Ik mag echter hopen dat organisatoren niet gaan snijden in beveiliging en service. Natuurlijk kan het altijd goedkoper. Er zijn immers genoeg mensen met een laptop, een telefoon en wat vrienden die denken te kunnen beveiligen. Ik denk echter dat organisatoren begrijpen dat dit niets te maken heeft met het werk dat TSC Crowd Management doet. Ik ben niet bang dat we volgend jaar minder werk krijgen. Beveiliging is immers sterk verbonden met vergunningen. Het gaat allemaal wel een nog grotere puzzel worden. De personeelskosten stijgen in derdaad in 2023, zeker nu in januari het minimumjeugdloon met 10 procent stijgt. Het kan niet anders dan dat ook wij moeten gaan werken met andere tarieven.”

Zijn er nog andere uitdagingen?

“De politiek maakt het ons niet altijd even

makkelijk. Flexwerk lijkt een scheldwoord te zijn geworden en alles wijst erop dat de regering deze vorm van arbeid de nek om wil draaien. Het is tot nu toe niemand in de branche gelukt om Den Haag uit te leggen wat seizoensarbeid is en betekent en waarom dat essentieel is voor onze industrie. De flexibele inzet van personeel tijdens het outdoorseizoen in onze branche wordt met de rigide wetgeving onmogelijk gemaakt. Ik snap de tendens om daar kritisch naar te kijken, maar ga niet generaliseren en alle bedrijfstakken over één kam scheren. Ik hoop dat Den Haag zich gaat verdiepen in wat er binnen onze branche gebeurt in de zomermaanden. Iets compleet anders is de wens van de bezoekers. Zij willen liever niet de traditionele moeilijk kijkende beveiliger. Daarvoor in de plaats zien zij liever mensen die behulpzaam zijn en hen tegelijkertijd een veilig gevoel geven. Die trend zal in 2023 doorgetrokken worden. Wij spelen daar al een paar jaar op in met onze Safety Hosts-trainingprogramma’s.”

Iedereen maakte zich begin dit jaar ongerust over festivalgangers die na weer een jaar corona geen maat meer zouden kunnen houden. Zijn er grote problemen geweest?

“In totaal was TSC Crowd Management een maand of drie verantwoordelijk voor de vei ligheid van zo’n 2,5 miljoen bezoekers. Wij hebben datasystemen die alles bijhouden wat er gebeurt op festivals en evenemen ten. Die cijfers wijzen uit dat er afgelopen zomer niet tot nauwelijks een toename

is geweest van incidenten, stimulerende middelen en drankmisbruik. Dat komt niet alleen door de beveiliging, maar ook door de organisatoren die een goed event neer wisten zetten. Daarnaast verdienen be zoekers natuurlijk ook een pluim. Ik ben geen psycholoog, maar misschien was de sociale cohesie - wellicht ingegeven door COVID-19 - zo groot dat mensen zich heel goed hebben gedragen.”

Met dit alles in het achterhoofd, durf je een toekomstschets te geven?

“Ik heb geen glazen bol, maar weet zeker dat er genoeg uitdagingen blijven, ook voor 2023 en daarna, maar met de ervaringen van afgelopen maanden, kijk ik vol vertrouwen naar volgend jaar en daarna. Wat daarbij helpt, is al het nieuwe talent dat zich de afgelopen maanden heeft aangediend bij het TSC-team. Dat zijn jonge, gedreven en enthousiaste mensen die be veiliging hoog in het vaandel hebben staan, en vooral willen zorgen dat de bezoeker een onbezorgde ervaring heeft. Ons middenmanagement staat als een huis en heeft de ervaring om grote events goed en probleemloos neer te zetten. Het belangrijkste is dat er nu veel meer tijd is om alles op poten te zetten. Daarnaast hebben we nu een idee van wat we kunnen verwachten. Daarmee zeg ik niet dat we dit gaan doen met twee vingers in de neus. Het is en blijft, zeker door wat we eerder besproken hebben, een uitdaging. Maar wel een uitdaging die TSC Crowd Management vol vertrouwen aangaat.” ◾

‘Niemand weet hoe de situatie er volgend jaar uitziet, maar iedereen in de branche verwacht dat het zomer 2023 nog drukker gaat worden’
‘De flexibele inzet van personeel tijdens het outdoorseizoen in onze branche wordt met de rigide wetgeving onmogelijk gemaakt’
INTERVIEW
21WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

CUPZORGEN WEG!

De nieuwe Single Use Plastics (SUP) richtlijn komt op ons af. Met ingang van 2024 moet elke organisatie of podium verplicht werken met een duurzaam bekersysteem. Gelukkig mag je blijven werken met softcups voor eenmalig gebruik wanneer je er een succesvol circulair retoursysteem aan koppelt. Dat klinkt ingewikkeld, maar werk je met CircularPET dan hoef je nergens meer naar om te kijken. Wij kunnen je op elk terrein ontzorgen zodat je de focus gewoon op het organiseren van mooie evenementen kunt houden.

Waarom CircularPET?

Door jarenlang samen met onze ketenpartners allerlei varianten te hebben getest hebben we het circulair bekersysteem nu van A tot Z onder de knie. We kunnen maatwerk leveren en gaan samen met de opdrachtgever op zoek naar de beste oplossing voor diens evenement. We delen onze kennis van evenementen en expertise over hoe het circulaire bekersysteem te implementeren en geven na afloop een certificaat uit waarmee kan worden aangetoond dat aan de SUP richtlijn is voldaan.

Hoe werkt het systeem dan?

In de basis werken we met een statiegeld- of kortingsysteem. Bezoekers brengen hun beker zelf terug naar de bar door middel van een incentive. We zorgen ervoor dat de plastic stroom zuiver blijft (mono stroom) want controleren deze voor en achter de bar. Maar onze service houdt niet op bij het evenement. We regelen ook de opslag van de softcups en het transport naar de grondstofverwerker. Zo zorgen wij ervoor dat de softcups daadwerkelijk op de juiste plek worden verwerkt tot nieuwe bekers en niet in de verbrandingsoven belanden.

Interesse? Neem contact op met info@circularpet.nl of kijk voor meer informatie op www.circularpet.nl CircularPET NEEMT AL JOUW

‘Dit was het beste seizoen ooit’

Na twee corona-jaren ging ook Dutchband in 2022 weer vol in de renstand. Het bedrijf kijkt terug op een van de beste seizoenen ooit en heeft ondanks de vele digitale betaalmogelijkheden nog een rotsvast vertrouwen in de fysieke munt. Celine van Keulen, manager sales & service: “Dit blijft voor organisatoren nog steeds meest e ciënte, betrouwbare en eenvoudig te implementeren keuze.”

Na twee lange coronajaren, die er ook bij Dutchband hard inhakten, kijkt het bedrijf terug op ‘het beste seizoen ooit’. “Na een vliegende start eind februari, waarin we net als de rest van de festivalindustrie in één keer klaarwakker moesten worden uit een diepe winterslaap, kan ik vertellen dat 2022 ons beste seizoen ooit was. Iets dat we twee jaar geleden nooit hadden kunnen geloven. Het hele seizoen zijn onze mensen en materialen volledig en constant ingezet.”

Last van het aanhoudende personeels tekort die de branche plaagt heeft Dutchband ook niet meer, vervolgt Van Keulen. “We hebben onze teams, zowel aan kantoor-, productie als eventzijde weer helemaal terug op het oude niveau terug kunnen brengen.”

dat pintransacties niet werken omdat er storingen of slechte verbindingen zijn.”

Dutchband produceerde dit jaar meer dan 150 miljoen munten en zette dit seizoen

Keulen en haar collega’s merkten dat de vraag naar andere producten ook groter werd. “Naast onze vertrouwde polsband jes kwamen ook steeds meer klanten bij ons met de vraag voor gepersonaliseerde accreditatie-passen, keycords en parkeer stickers. Iets waar we hen, als one-stopshop voor betaalmiddelen, natuurlijk graag mee helpen.”

85 procent gerecycled Terugkijkend op het afgelopen festivalseizoen stelt Van Keulen dat de rol van de fysieke munt als betaalmiddel nog lang niet is uitgespeeld. “De inzet van onze pinterminals en muntenautomaten op meer dan 500 festivals laat zien dat munten nog steeds de voorkeursbetaalmethode onder Nederlandse festivals zijn. Dat is niet zo vreemd, aangezien dit de meest efficiënte, betrouwbare en eenvoudig te implemen teren keuze voor organisatoren is. Zij hebben bij munten nooit het probleem

weer opnieuw flink in op terugname en recycling. Van dit aantal werd het over grote deel, zo’n 85 procent weer ingeno men en daadwerkelijk gerecycled. “In deze tijd staat duurzaamheid overal centraal. Ook zie je dat steeds meer bij festivals terug. Dutchband is al jaren bezig om onze munten zo duurzaam mogelijk te maken, door onder andere recycling.”

Bijna uitverkocht

Ondanks het succes zijn munten niet het enige waar het bedrijf vol op inzet. Van

Nu het festivalseizoen, zo goed als, achter de rug is maakt Dutchband zich alweer op voor volgend jaar. “2023 ziet er veelbelovend uit, de meeste aanvragen zijn nu al binnen. Dat zorgt ervoor dat we opnieuw moeten investeren in extra capaciteit voor muntverkoop en pin-apparatuur. Als ik in onze planning kijk dan zie je dat er nu al veel weekenden in het komende seizoen zijn waar de beschikbare automaten al volledig vastgelegd zijn. Ik kan dan ook iedereen die dit leest en interesse heeft adviseren om niet te lang te wachten met de uitvraag voor het komende seizoen.”

INTERVIEW
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM
'Munten zijn nog steeds de voorkeursbetaalmethode onder Nederlandse festivals’
CELINE VAN KEULEN
23WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Draww wil de wereld veroveren met technische tekeningen

Draww heeft een duidelijke missie: ideeën visualiseren met technische tekeningen. Gewapend met een wagonlading aan nationale en internationale ervaring en de technische kunde wil het de wereld veroveren. Een wereld die groter is dan de entertainmentindustrie.

Eind 2020 begonnen Tom van den Houdt en Eric Rodriguez met elkaar te praten over een nieuw bedrijf dat tekeningen voor events innovatiever, snel ler en beter kon maken. Beide mannen bouwden een gedegen reputatie op bij respectievelijk Backbone International en Waller Design. Twee jaar later zette Draww zijn eerste stappen. In de basis valt het bedrijf onder de paraplu van Backbone, maar heeft het de volmacht om compleet

onafhankelijk te werk te gaan. Van den Houdt: “Hierdoor kunnen we onze expertise veel breder inzetten dan enkel voor Backbone-klussen. We zijn al meer dan 12 jaar bezig met het maken van technische tekeningen voor klanten. In 2015 begonnen we ons te realiseren dat de ervaring en expertise die we hadden opgebouwd uniek was en dat dit makkelijk een eigen bedrijf zou kunnen worden. Je zag ook steeds vaker dat technische tekeningen ge

bieden we constant de helpende hand, denken actief mee en staan open voor alles. Eric en ik hebben van onze hobby en passie een business gemaakt.”

Wat Draww tekent, werkt in de echte wereld

De afgelopen jaren werkte het duo met merken als Sensation, Mysteryland, Defqon.1, De Streamers, 538 Koningsdag en de UEFA, maar ook op kleinere schaal met

maakt werden door freelancers. Dat brengt natuurlijk voor- en nadelen mee op het gebied van betrokkenheid, snelheid en prijs. Draww kan een goedwerkend alternatief aanbieden. Wij zien onszelf als partner van de klant en niet als leverancier. Hierdoor

onder meer de Amsterdamse Westergasfabriek. Rodriguez: “Wat wij hier doen, durf ik uniek te noemen. Dankzij de jarenlange ervaring met productie en het technisch tekenen die Tom en ik hebben opgedaan, kun je ervanuit gaan dat alles wat hier gete-

'Wij zien onszelf als partner van de klant en niet als leverancier'
DRAWW
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM TOM VAN DEN HOUDT DRAWW MAAKT OOK RENDERS
24 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

kend wordt, ook in de echte wereld werkt. Er zijn momenteel 15 tekenaars verdeeld over Europa, de Verenigde Staten en Azië, die nauw met elkaar samenwerken. Klanten kunnen dus op ieder moment van de dag bij ons terecht voor kwalitatieve, realistische tekeningen met snelle levering.”

Doeltre end

Van den Houdt noemt de werkwijze van Draww transparant en doeltreffend. “Klanten kunnen met een concept of een creatieve schets bij ons aankloppen en dan gaan wij het gesprek aan om erachter te komen wat de wensen zijn. Met al die informatie wordt een technische tekening gemaakt. Een tekening die, zoals Eric het al zegt, ook daadwerkelijk in het echt te bouwen is. Klanten kunnen de technische tekeningen niet enkel gebruiken als blauwdruk voor een event, ook inzetten bij bij-

White label

Wat Draww doet

Draww vertaalt iedere vorm van creatieve schetsen naar technische uitgewerkte tekeningen. Deze tekeningen zijn nodig om o ertes uit te vragen bij leveranciers, planningen te maken en vergunningen aan te vragen. Draww kan deze technische tekeningen vervolgens ook vertalen naar render (zoals de foto links) zodat het plan gepresenteerd kan worden aan bijvoorbeeld de opdrachtgever van de klant.

voorbeeld gemeentes om een vergunning te krijgen of om een plan extra kracht bij te zetten voor de investeerder.”

Ambities

Zoals het hoort bij een nieuwe speler zijn de ambities van Draww erg hoog. Ambities die verder gaan dan de markt waar ze nu vooral actief in zijn, de live entertainmentindustrie. Rodriguez: “Onze uiteindelijke ambitie is om een bekende speler te worden in binnen en buiten de entertainmentbranche. We zijn trots op het feit dat we technische tekeningen maken voor ruimtes waar duizenden mensen kunnen genieten van een event. De manier waarop wij dit doen en die wereld begrijpen, kan ook toegepast worden op bijvoorbeeld architectuur. Natuurlijk kan Draww een festival ontwerpen of een vloerplan voor een concert. De volgende stap is echter het ontwerpen van een venue waar het concert of festival daadwerkelijk plaatsvindt. We

om uit te groeien naar een productiehuis. Draww wil focussen op technisch tekenen en aanverwante services. We bieden naast technisch tekenen ook zaken als surveying, rendering en laserscanning aan. Door het volledige pakket aan te bieden kunnen we zeer efficiënt werken. Daarnaast innoveren we niet alleen binnen het tekenprogramma, maar optimaliseren we de volledige workflow rondom het visualiseren van ideeën. Dat kunnen we doen in een paar uur als

hebben de knowhow en ervaring en weten daardoor hoe dit eruit zou moeten zien. Onze mensen houden rekening met logistiek, beleving en veiligheid.” Van den Houdt: “In Nederland werken we al voor verschillende opdrachtgevers buiten de branche. Daar zijn ze blij met onze veelzijdigheid en mogelijkheid om snel te kunnen schakelen.”

Innoveren en ondersteunen

Rodriguez: “Voor nu is onze belangrijkste boodschap dat Draww er is om de plannen van de klant te visualiseren. We zijn hier niet

er iets snel moet gebeuren of in een paar maanden als er bijvoorbeeld een compleet ontwerp gemaakt moet worden. Geen idee is ons te gek en we hebben de mensen, de mogelijkheden en ervaring om zo goed als alles voor elkaar te krijgen. Waar ter wereld de klant ook woont.” Van den Houdt onderstreept het veelzijdige aspect van Draww. “Ik zie een hoop bedrijven waar onze diensten perfect bij zouden aansluiten. Tekenwerk is vaak een ondergeschoven kindje en moet op korte termijn gebeuren.

Binnen het aanbod van Draww is ook de mogelijkheid om tekeningen op een white label-basis te laten maken. Draww functioneert dan als interne tekenkamer van het desbetre ende bedrijf. Tom van den Houdt: “Mijn uiteindelijke doel is dat ook al staat onze naam er niet bij, mensen uit de industrie technische tekeningen gaan herkennen als gemaakt door Draww.”

Dit resulteert er soms in dat technisch tekenwerk een nevenactiviteit is van iemand binnen het bedrijf. Het kan goed zijn dat die mensen dat heel aardig kunnen, maar omdat ze ook met andere dingen bezig zijn missen ze vaak de snelheid, maar ook de aandacht voor kleine details. Door ons in te huren krijgen die bedrijven niet alleen betere technische tekeningen, maar worden ze veelzijdiger en krijgen ze ook meer tijd.”

'Klanten kunnen dus op ieder moment van de dag bij ons terecht voor kwalitatieve, realistische tekeningen met snelle levering'
ACHTERGROND
ERIC RODRIGUEZ
25WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

eer eensne ll e do ors t roo m aa n de ba r en bli jf re al tim eo p d e ho ogte van d e om z et e n d e voorr aa d met Payt ree . G ega r and eer d h et vo or d eli gs te ,

ntactl oze betaa l syst

Stimul
co
ee m! Volledigcontactloo s Veilig & voordeli g Real-time inzich t i n • voorraad • omzet • personeel info@payt ree. nl | + 3 1 8 5 1 30 4594 | payt ree.nl NO PIN, NO PAY! GEEN PINTRANSACTIE, GEEN KOSTEN

Spotlight op Nederlandse moderne muziek

New Music Conference is dé plek voor nieuwe muziek. De conferentie biedt voor een bonte groep deelnemers een uitgebreid programma aan lezingen, pitches en presentaties. Op 11 november staat de vierde editie gepland.

D

e 11de van de 11de is de start van het carnavalsseizoen. In ’s-Hertogenbosch wordt dat groots gevierd. Maar er is op die dag meer te doen in Oeteldonk. Buma Cultuur en November Music organiseren op 11 november namelijk de vierde editie van New Music Conference. De Verkadefabriek is dan de plek waar componisten, muzikanten, muziekuitgevers, boekingsagenten, labelvertegenwoordigers en anderen die zich bezighouden met nieuwe muziek samenkomen.

General manager Mark van Schaick: “We zijn in 2019 met New Music Conference begonnen. Dat verliep boven verwachting goed, zodat we meteen begonnen te denken aan een vervolg. Corona gooide echter roet in het eten en we moesten uitwijken naar een digitale editie. Die was vooral goed voor de naamsbekendheid. Een jaar later konden we, tussen de lockdowns in, een live-versie neerzetten. Op 11 november geven we daar een vervolg aan.”

Conferentie

New Music Conference is onderdeel van November Music, dat al 24 jaar bekend staat als de plek voor hedendaags klassieke muziek en experimentele muziek in allerlei vormen. Het festival trok een nationaal en internationaal publiek en het was logisch om hier een conferentie aan toe te voegen. Sinds de start zijn zowel Buma Cultuur als de organisatoren van November Music tevreden. Ook dit jaar belooft weer een bijzondere editie te worden. “De kaartverkoop heeft een bemoedigende start. We mikken op 150

tot 250 mensen en ik denk dat we dat aantal zonder problemen gaan halen.”

De dag wordt ingevuld met verschillende pitches, workshops en paneldiscussies. Voor onderwerpen is gekeken naar relevantie en thema’s die passen in deze tijd. In de ochtend vindt de uitreiking van de Buma Classical Award plaats. Dit is een prijs voor de componist die de meeste indruk heeft gemaakt op het gebied van klassieke en nieuwe muziek.

“Daarna zijn er verschillende programmalijnen”, legt Van Schaick uit. “Een ervan heeft de titel ‘Shifting Boundaries’ meegekregen. De lectoraten van de Nederlandse conservatoria doen onderzoek naar de zogeheten 'ontgrenzing van de muziek'.

De hedendaagse componist en musicus is namelijk niet alleen actief in de concert- of muziektheaterzaal, maar begeeft zich ook met performances in de publieke ruimte: van muziek-gedragen initiatieven in zorgen onderwijsinstellingen, tot site-specifieke installaties en kunstprojecten in de wijk. Noord-Brabant bijvoorbeeld, kent een aan-

tal officiële stadscomponisten. Tijdens de panels spreken onderzoekers en componisten over de implicaties van deze veranderende praktijk.”

Dat New Music Conference ook hedendaagse uitdagingen aansnijdt blijkt uit het panel Vrouwelijke Componisten versus de Klassieke Canon. “Bij het grote publiek is het niet per se bekend of geaccepteerd dat een componist ook vrouwelijk kan zijn. Daar gaan we dieper op in. Het complete programma is te vinden op onze site.”

Terugkomdag

De general manager noemde de New Music Conference eerder ‘de terugkomdag’. “Op 11 november kunnen mensen die iedere dag in een klein kringetje werken in de Verkadefabriek spreken met gelijkgestemden, zakelijke relaties onderhouden en inspiratie opdoen. Als je geinteresseerd bent in wat er gebeurt in de Nederlandse moderne muziek met een klassieke achtergrond dan mag je New Music Conference niet missen.”

ACHTERGROND
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM
◾ 27WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Gretigheid en enthousiasme domineren Congres Podia | Festivals | Evenementen

Congressen en symposia zijn voor evenementenprofessionals met regelmaat verplichte nummers, die vooral voor de netwerkmomenten worden bezocht. Dat het ook anders kan, bewijst het Congres Podia | Festivals | Evenementen, dat op 19 september voor het eerst sinds 2019 weer live werd georganiseerd. Hier was een branche bijeen die niet alleen beide schouders onder de eigen toekomst wil zetten, maar ook een maatschappelijke impact wil hebben.

H

et is duidelijk dat de coronapandemie zijn impact heeft gemaakt op de livebranche. Onze sector moest als eerste dicht en kon als laatste weer open. Het resultaat is dat de branche hechter is geworden en meer als geheel naar buiten lijkt te treden en een stempel wil drukken op de maatschappij. De ruim 1000 bezoekers van de 2022- editie van het Congres Podia | Festivals | Evenementen gaven in ieder geval die indruk. Het con-

gres is georganiseerd door de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) in samenwerking met TivoliVredenburg en diverse partners. Verspreid over de diverse zalen van TivoliVredenburg en de daartegenover gelegen Social Impact Factory was er na de plenaire opening door Mandy Woelkens en het interview met Staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu de keus uit zo’n 60

verschillende deelsessies voor en door professionals uit de Nederlandse evenementenindustrie.

Breed inzetbaar

Het was volle bak bij panels over onder meer de manier waarop we de komende winter om moeten gaan met het coronavirus, gehoorschade en het gebruik van batterijen in plaats van dieselaggregaten. Gesprekken met bezoekers ontaardden

CONGRES PODIA | FESTIVALS | EVENEMENTEN
DOOR:
EDGAR KRUIZE | FOTO'S:
BEN HOUDIJK
28 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

in discussies die op momenten brancheoverschrijdend waren en duidelijk lieten zien dat innovaties die binnen de live entertainment branche worden gemaakt ook ingezet kunnen worden in de bredere maatschappij. Of dat nu gaat om gehoor, arbeid, energieprijzen, groen ondernemen, veiligheid, inclusie of geestelijke gezondheid. De ‘wij kunnen dit met zijn allen aan en regelen het’-mentaliteit hing als een deken over het congres.

Enthousiaste betrokkenheid

Na afloop bedankte VNPF-directeur Berend Schans de bezoekers voor hun aanwezigheid en bereidheid om kennis te delen. “Het hebben van goede gesprekken; het delen van nuttige informatie; het inspireren en ontmoeten van collega’s, vaken lotgenoten is onmogelijk zonder jullie enthousiaste betrokkenheid. Met elkaar zijn jullie de conferentie.”

Dat laatste beaamt ook mede-organisator TivoliVredenburg. “Het congres wordt al jaren goed bezocht maar zo gretig en in groten getale heb ik de collega’s niet eerder gezien”, zo stelt Menno Tielemans namens de venue. “Het congres laat zien dat de live muziek- en evenementenbranche verder gaat dan bovenop de samenleving te zitten, zij helpen de samenleving ook máken.

Of het nu gaat over generaties nieuwe

bezoekers en hun behoeften, duurzaamheid, de arbeidsmarkt, coronadreiging en -oplossingen, een echt inclusieve sector, prijsstijgingen en gezondheid bij personeel en publiek... samen vinden we een weg.”

Vanuit de VVEM stelt voorzitter Henk Schuit dat het goed was om drie jaar na de vorige editie van het congres weer zoveel professionals te zien. “Bekenden en nieuwe gezichten, die samen hunkerden naar de kennis en ervaringen die werden gedeeld. We hebben weer ideeën opgedaan en afspraken gemaakt. De ontmoetingen op deze dag zijn voor ons als brancheorganisatie leuk en waardevol.”

Congrestival

De lunch en de borrel na afloop van het evenement op niveau Park 6 van TivoliVredenburg bleken niet alleen als netwerkmoment te dienen, maar ook als een soort ontladingsmoment. ‘We zijn er nog’, ‘we kunnen weer’ en ‘de toekomst wordt ondanks alles veel beter’, zo leek het sentiment. Door die gretigheid en dat enthousiasme kon er bijna gesproken worden van een ‘congrestival’.

De 2023-editie van Congres Podia | Festivals | Evenementen vindt op maandag 18 september 2023 plaats, wederom in het Utrechtse TivoliVredenburg en Social Impact Factory.

‘Het congres wordt al jaren goed bezocht maar zo gretig en in groten getale heb ik de collega’s niet eerder gezien’
Menno Tielemans
TERUGBLIK
◾ 29WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Festivak brengt al 25 jaar beleving en inspiratie samen

Festivak is al 27 jaar een klinkende naam in de evenementindustrie. Na twee jaar corona maakt organisator OGZ zich eindelijk op voor de 25ste editie van de vakbeurs. Projectmanager Jill Oomen: “Er is geen ander evenement dat iedereen bij elkaar brengt en naast interessante exposanten op de beursvloer en veel presentaties ook nog eens een relevant kennisprogramma heeft.”

Het 25-jarige jubileum van Festivak heeft even op zich laten wachten. Door de coronapandemie werd het evenement twee keer verschoven. Maar op 9 en 10 november gaat het jubileum groots en ouderwets gevierd worden in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. Het ziet ernaar uit dat event volledig uitverkoopt, en dat laat zien dat de Nederlandse evenementensector uitkijkt naar de beurs. Projectmanager Jill Oomen: “Tijdens de laatste editie in 2019 was er een gevoel van euforie. Een paar maanden later stond alles ineens stil. Ik merk dat de branche weer behoefte heeft aan Festivak. Naast het opnieuw ontdekken van het landschap kijkt iedereen ernaar uit om elkaar weer aan te kijken en de hand te schudden.”

Hoe gaat het in aanloop naar de jubileumeditie?

“Het was een pittig traject op het gebied van acquisitie. Twee maanden geleden was de beursvloer nog maar voor de helft gevuld. Dat is niet zo vreemd, want vóór het zomerseizoen had niemand een idee hoe het seizoen zou uitpakken. Vervolgens moest iedereen van standje nul naar de hoogste versnelling en hoorden we heel vaak ‘We zijn nu even met andere dingen bezig en hebben even geen tijd om na te denken over een beursdeelname.’ Inmiddels weten we dat het eventseizoen fantastisch is verlopen en heeft iedereen ons gevonden. Festivak is qua oppervlakte zo goed als uitverkocht en er staat een heel breed deelnemersveld. Naast de bekende namen

- waaronder Van Lieshout Elektra, Van Ham Tenten & Podia, Coby IFS en MTD, die er al vanaf het begin bij zijn – zijn er opvallend veel nieuwe gezichten. Je moet denken aan minstens 60 procent.

Dit zijn niet alleen net opgestarte bedrijven, maar ook ondernemingen die voorheen de noodzaak van een vakbeurs niet inzagen. Nu willen ze echter laten zien dat ze er nog zijn. Na een absurd drukke zomer gebruiken veel ondernemers de beurs om hun relaties in een andere setting dan normaal te ontvangen.”

Wat is het geheim van Festivak?

“Onze bezoekers begrijpen waar we voor staan. Het bij elkaar brengen van mensen en live inspireren. Het is heel lastig om beleving over te brengen met bijvoorbeeld een website of een statafel met een klein schermpje daarop. Festivak heeft bewezen

INTERVIEW
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM
‘Na een absurd drukke zomer gebruiken veel ondernemers de beurs om hun relaties in een andere setting dan normaal te ontvangen’
30 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

dat exposanten zich bij ons net zo kunnen presenteren als op een event zelf.”

Hoe gaat de kaartverkoop?

“Vanaf het moment dat de registratie online ging, gaat het als een tierelier. In aantallen lopen we ver vooruit op iedere vorige editie. Dit laat zien dat de sector na een drukke zomer en twee jaar stilstand zin heeft om weer ouderwets samen te komen. Er is geen ander evenement dat iedereen bij elkaar brengt en naast interessante exposanten op de beursvloer en veel presentaties ook nog eens een relevant kennisprogramma heeft. We hebben de bouwtekeningen binnen en veel exposan-

ten laten zich weer op een indrukwekkende manier zien. Iedere meter in de hal wordt in de hoogte, lengte en breedte benut.”

Kun je al iets vertellen over het kennisprogramma?

“We hebben drie zalen en daar gebeurt in twee dagen van alles. Ieder half uur komen prominenten uit de sector aan het woord en komen alle zaken aan bod die relevant zijn voor de eventbranche. De onderwerpen personeelstekort en duurzaamheid passeren zeker de revue. We zijn nog bezig om de puntjes op de i te zetten voor het keynote-programma. Inmiddels staan er al veel interessante sprekers gepland, onder

wie Jolanda Janssen, CEO van Rotterdam Ahoy, en Jeroen Dona, directeur van de Brabanthallen. Zij blikken terug op de afgelopen twee jaar en gaan het onder andere hebben over groeimogelijkheden tijdens een crisis, wat we geleerd hebben van twee jaar corona en waar we als branche rekening mee moeten houden. Roy Hirs, manager mobiliteit Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix, gaat dieper in op de mobiliteit van bezoekers tijdens het F1-event. Tom Huijskes, marketing operations manager van Grolsch, vertelt alles over recycling en plastic, terwijl Danny Membre, eigenaar van het internetmerk Rumag, een talk geeft met de titel ‘Over op je bek gaan en weer ▶

2022 SPECIAL
31WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
WWW.EBLIVE.NL Het grootste bereik in de live-industrie! Het laatste live-nieuws op alle devices Oplage 7.500 stuks Oplage 3.500 stuks 50.000+ unieke bezoekers per maand BEZOEK ONS OP STANDNUMMER B 469

opstaan’. Patrick Roubroeks, oprichter van eventbureau XSAGA, laat de link zien tussen inspiratie en creatie, en jullie - EB Live dus – verzorgen een paneldiscussie over het tekort aan personeel in de evenementbranche. We hopen binnenkort het complete programma te finaliseren.”

Waar kijk jezelf het meest naar uit? “De thematours. Deze waren bij vorige edities een groot succes. Het is gezien de grootte van Festivak normaal dat nieuwe bezoekers overweldigd kunnen worden door de gigantische hoeveelheid stands. Met deze tours worden ze met andere bezoekers, binnen een bepaald thema, over de beursvloer geleid worden door een host. Deze editie is er keuze uit onder andere de Innovatie en Duurzaamheid Tour, Festival en Evenementen Vacature Tour, Beurzen Tour en de Promotie Tour. Tijdens de wandeling presenteren en pitchen verschillende relevante exposanten rechtstreeks aan de deelnemers producten, nieuwigheden en diensten. Dat zorgt altijd voor mooie momenten.”

Hoe zien de volgende 25 jaar eruit voor Festivak?

“We blijven doen waar we goed in zijn. Mensen bij elkaar brengen en inspireren in een fijne innoverende omgeving. Ik denk dat we in de toekomst nog dieper inzetten op het inhoudelijke programma en iedere beurs spelen we opnieuw in op actuele thema’s. Het enige dat nooit zal veranderen is dat de eerste dag van Festivak - dit jaar op woensdsag 9 november - afgesloten wordt met de leukste borrel van de branche. Deze organiseren we dit jaar met Groovesum, Fabulous Rental, GOFX - Nijs Event Facilities en Libema. We weten zeker dat dit weer de perfecte plek zal worden voor alle aanwezigen om onder het genot van een hapje, een drankje en muziek van toffe bands nog even na te praten. De muziek wordt dit keer verzorgd door Jazzalike & Sophisticated Live. We zijn er trots op dat deze borrel door veel bezoekers en exposanten het eindfeestje van het buitenseizoen wordt genoemd.”

EB Live tijdens Festivak

Woensdag 9 november

Tijd: 15.30 - 16.30 uur

Locatie: Keynote 2

Help, hoe komen we aan personeel?

De coronapandemie heeft zijn sporen achtergelaten in de evenementenbranche. Vooral het gebrek aan personeel was een van de grootste uitdagingen. Ondanks dat was het afgelopen zomerseizoen een groot succes te noemen. Was het passen en meten? Kraakte alles in zijn voegen? Jazeker, maar alle grote festivals en evenementen gingen door. De vraag is alleen: hoe zal dat in de toekomst gaan? Hoe ziet het eventseizoen 2023 eruit?

Tijdens dit panel op Festivak gaan we dieper in op de huidige en toekomstige personeelsproblemen. Dat gebeurt samen met een vijftal industrieprofessionals, die onder leiding van presentator Jeroen van Trierum, met elkaar in gesprek gaan. ‘Help, hoe komen we aan personeel?’ is een interactief panel, waarbij de inbreng, de ervaringen en misschien wel oplossingen die vanuit het publiek worden aangedragen onontbeerlijk zijn.

2022
◾ SPECIAL
‘Onze bezoekers begrijpen waar we voor staan: het bij elkaar brengen van mensen en live inspireren’
33WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Intelligent Security levert het complete beveiligingspakket

Beveiligingsbedrijf Intelligent Security heeft zichzelf tijdens de coronacrisis opnieuw uitgevonden. ‘Als beveiliging voor een bedrijf een sluitpost is, dan gaan we niet met hen

Sinds de oprichting in 2005 is Intelligent Security uitgegroeid tot een klinkende naam op het gebied van eventbeveiliging en crowd management. De werkzaamheden van het bedrijf zijn in de loop der jaren flink uitgebreid. Algemeen directeur Taco Van Luyten: “De meest eenvoudige manier om onze werkzaamheden te omschrijven, is dat we ervoor zorgen dat mensen op een veilige en klantvriendelijke manier een locatie kunnen bezoeken. Of dat nu een sportevenement, dancefeest of festival is.”

Uiteraard komt daar wel het een en ander bij kijken. Afgezien van de complete operationele uitvoering, de feitelijk beveiliging, verzorgt Intelligent Security van A tot Z projecten voor eventorganisatoren en gemeentes. Van Luyten: “Wij denken van tevoren vaak al mee hoe je mensen op een juiste, veilige manier kunt laten bewegen op een bepaalde locatie. We inventariseren de omgeving, maken risicoanalyses en geven

advies. Wij leveren desgewenst het complete pakket.”

“Wij zijn echte specialisten”, vervolgt Van Luyten. “Zo doen we geen retail, logistiek of aviaton. We hebben geen eigen meldkamer of mobiele surveillance. Maar wat we wel doen - crowdmanagement en beveiliging van evenementen - kunnen we als geen ander. Van het analyseren en inrichten van de locatie, tot de praktische uitvoering en het leveren van beveiligers.”

Coronacrisis: denken in mogelijkheden Toch moest ook Intelligent Security noodgedwongen door de coronacrisis zichzelf gedeeltelijk opnieuw uitvinden. En met succes: ‘De coronacrisis was een pittige tijd. Al bij de eerste signalen eind maart, begin april 2020 voelden we de bui hangen. Het werd al snel duidelijk dat we in een branche zaten die als eerste dicht en als laatste weer open zou gaan. Eerst dachten we nog dat we nog dat we in juni van dat-

zelfde jaar wellicht wel weer open konden. We weten inmiddels allemaal hoe het is gegaan.”

Toch zijn Van Luyten en mede-eigenaren Boris van der Horst en Toine van de Ven nooit bij de pakken neer gaan zitten. “Wij kunnen heel goed in scenario’s denken, dat is ons vak. Dus we zijn gaan kijken naar branches en situaties waar crowd management en beveiliging nog wél noodzakelijk waren. In plaats van te klagen over wat er niet meer kon, zijn we gaan kijken wat er nog wel mogelijk was. Zo konden we aan de slag met vraagstukken rondom supermarkten, winkelstraten en andere binnenstedelijke gebieden voor gemeentes. Al snel kwamen daar de COVID-vaccinatie en testlocaties bij. Dat begon met twee teststraten, maar groeide uit tot alle locaties voor de hele provincie Limburg.”

Hoe anders is het werken op testlocaties dan de beveiliging van een bedrijfsfeest of een festival? Van Luyten: “In de basis is het werk hetzelfde, alleen is er veel meer structuur. Normaliter waren we megadruk in de weekenden en nu hadden we opeens rust en regelmaat. Veel belangrijker was het besef van zingeving. We houden met heel ons hart en ziel van festivals en evenementen, maar dat heeft vooral te maken met vermaak en het verbinden van mensen. Teststraten beveiligen en in goede banen leiden gaat over een maatschappelijke kwestie die iedereen in heel Nederland aangaat.”

Inmiddels is daar ook het beveiligen van opvanglocaties voor vluchtelingen bijgekomen en is Intelligent Security een hybride organisatie.

INTELLIGENT SECURITY
in zee’ DOOR: JAN MEIJROOS 34 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

Intelligent Security opFestivak

Ook Intelligent Security geeft op 9 en 10 november acte de présence op Festivak. Wat kunnen bezoekers verwachten als ze een bezoekje brengen aan de stand van het bedrijf? Van Luyten: “Allereerst een kop ko e en een goed gesprek. Gewoon weer even bijpraten met elkaar. Terugblikken maar vooral vooruitkijken. Daarnaast zijn al onze disciplines en mensen uit alle gelederen van het bedrijf aanwezig voor inhoudelijk overleg. We houden verschillende presentaties en er is verschillende innovatieve apparatuur aanwezig. Van een slimme X-ray machine tot smart camera’s. Deze apparaten zijn op zichzelf niet volledig nieuw, maar wel de manier waarop je deze inzet. We kunnen geïnteresseerden daar alles over vertellen.”

Goed zijn voor onze mensen, opnieuw kijken naar veiligheid Intelligent Security heeft, net als veel andere collega’s, als resultaat van de coronacrisis te kampen met een uitdaging op personeelsvlak. Veel mensen in de beveiliging zochten hun heil elders. “Daarnaast heb je te maken met een natuurlijk verloop. Wij kunnen heel veel nieuwe mensen opleiden, en dat doen we dan ook voortdurend, maar als ze aan de achterkant weer weglopen, dan pak je het probleem nog niet goed aan. Daarom scholen we voortdurend bij en zorgen we goed voor onze mensen”, aldus Van Luyten. “Wij vragen aan organisatoren en klanten inmiddels dan ook altijd om beveiligers op hun evenementen net zo te behandelen als de genodigden en artiesten. Vroeger mochten beveiligers ergens achteraf tussen de pallets, water gaan drinken en frietjes of pizza gaan eten. Dat is echt niet meer van deze tijd. We eisen een goede locatie; met goed eten en drinken en normale plekken om tussen het werk door op verantwoorde wijze een pauze te kunnen nemen. Dit hoort bij het totaalplaatje van wat we onder goede beveiliging verstaan. Daar hoor je als

organisatie niet op te beknibbelen. Als we merken dat beveiliging voor een organisatie een sluitpost is, of er moet op bezuinigd worden, dan gaan we niet met ze in zee.” Het gebrek aan personeel zal nog wel even zo blijven, vreest Van Luyten. Als Voorzitter Sectie Evenementen en Horecabeveiliging Nederlandse Veiligheidsbranche pleit hij voor een herijking van de manier waarop stakeholders naar beveiliging van evenementen kijken. “Als we events door willen laten gaan met minder personeel, dan is het van belang om te kijken wat er mogelijk is. Daarbij moeten we ons niet blindstaren op vaste patronen en de status quo. Moet iedereen aan de voorkant gecontroleerd worden of kun je steekproefsgewijs toegangscontroles uitvoeren? Zouden we meer moeten inzetten op slimme camera’s? Waarom kiezen we niet voor spotters die mensen eruit pikken die bepaald gedrag vertonen? Hoe kunnen we de evenementenkalenders beter op elkaar afstemmen? Zolang de veiligheid gewaarborgd blijft, is wat ons betreft alles bespreekbaar. Maar dan moet wel iedereen aan tafel willen zitten om erover te praten.”

2022 SPECIAL
35WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
WORLDWIDECREW& EVENTSUPPORT Lightcrew Videocrew 24/7bereikbaar! 06-26264585 WerkenbijQCEventGroup? www.qc-eventgroup.nl Stagehands Sitecrew Stagemanagers Tourcrew

‘We moeten meer samenwerken en kennis delen’

Sep Pattimukaij is eigenaar van de QC Event Group en iemand die geen blad voor zijn mond neemt. Hij is echter ook duidelijk en doet alles wat hij doet vanwege de passie voor ‘zijn’ live-industrie. Tijdens de corona-periode zag hij veel gemiste kansen. “We hadden veel meer met elkaar samen moeten werken tijdens COVID-19 om zo de nieuwe generatie te onderwijzen, kennis te delen en op te leiden. Gelukkig kan dat nog steeds.”

Al bijna 15 jaar is QC Event Group het bedrijf dat professionals voor evenementen levert. Aanvankelijk vooral op technisch vlak (licht en video), maar tegenwoordig vallen ook sitecrews, stagehands en alles wat nodig is op een event in het servicepakket. Het bedrijf heeft een goede nationale en internationale reputatie en een groot sociaal karakter. Eigenaar Sep Pattimukaij omschrijft de corona-periode als ‘vooral erg saai’. “We zijn in die periode gewoon doorgegaan. Naast het werk dat er buiten onze branche was, hebben we vooral ingezet op trainingen om onze en nieuwe mensen de mooie kanten van ons vak te laten zien en nieuwe professionals op te leiden. We hebben overigens geen vaste werknemers hoeven te ontslaan. Het was voor mij de dood of de gladiolen.”

Samenwerken

Terugkijkend op de afgelopen twee jaar kan Pattimukaij zijn teleurstelling moeilijk onderdrukken. “Ik had meer samenwerkingen

met de branche verwacht. Iedereen zat stil, maar bijna niemand heeft gezegd ‘Dat opleiden is interessant, laten we elkaar daarbij helpen.’ Iedereen was aan het overleven, dat begrijp ik. Maar iedereen hield zich ook alleen bezig met de waan van de dag. Er was tijd zat, maar bijna niemand zette in op trainingen. Het was alsof geen partij in de branche zich realiseerde dat we hierdoor ons werk toekomstbestendig konden maken.”

Op volle toeren

Tegenwoordig draait de industrie weer op volle toeren en opleidingen en kennis delen lijken niet hoog op de prioriteitenlijst te staan. Pattimukaij begrijpt dat niet. “Ik ben van mening dat je voor dit soort dingen tijd moet maken. Ook als je je iedere week het vuur uit de sloffen loopt en van klus naar klus gaat. Wij blijven daar in ieder geval energie en tijd in stoppen en staan open voor bijna iedere vorm van samenwerking met onze branchegenoten. Dat doen we natuurlijk niet alleen voor de QC

Event Group, maar voor de toekomst en het voortbestaan van deze verdomd leuke en altijd interessante industrie.”

Vasthouden van personeel

De manier van werken en de visie op onderwijzen heeft er volgens Pattimukaij voor gezorgd dat QC Event Group geen heel grote problemen heeft ondervonden van het personeelstekort. “Wij zijn nog steeds iedere dag met een man of 60 à 70 aan het werk. Ook in het buitenland. Ieder weekend vertrekken een stuk of 20 collega’s naar grote evenementen in bijvoorbeeld Duitsland. Hoe dat kan? Ik ben van mening dat bedrijven die de afgelopen jaren veel tijd in hun personeel hebben gestoken er vaak goed uitgekomen zijn. Cursussen en trainingen zorgen niet alleen dat je mensen gemotiveerd blijven. Veel belangrijker is dat je ze vasthoudt voor het fantastische werk dat wij mogen doen. En ook niet onbelangrijk: kennis verdwijnt hierdoor niet uit de markt.”

2022 SPECIAL
DOOR:
◾ QC EVENT GROUP 37WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
Al 30 jaar verkoopt Eventim tickets voor de beste musicals in Nederland zoals The Phantom of the Opera, Miss Saigon, Tarzan, Soldaat van Oranje, Les Misérables, Aida, Mamma Mia, Elisabeth, Jezus Christ Superstar, Lazarus, Hij Gelooft In Mij, Wicked, Anastasia, Mary Poppins, Evita, The Lion King en nog veel meer. Dit seizoen is dat niet anders.. Al 30 jaar meer service, meer verkopen! sales@eventim.nl 088 023 5035 eventimb2b.nl eventim30
SPECIAL THEATERS & MUSICALS 40 Kabinet moet theaters helpen de energiecrisis door te komen 42 Theater de Stoep 44 Karin Bloemen 46 Stichting DNK / De Nieuwe Kolk 39WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Kabinet moet theaters helpen de energiecrisis door te komen

De theaterbranche krijgt opnieuw een gevoelige klap. Na twee jaar onzekerheid en een moeizame start lijkt nu de significante stijging in energiekosten de grootste uitdaging. De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) luidt de noodklok.

Na de financiële tegenslagen veroorzaakt door COVID-19 stond de theaterwereld in maart weer te trappelen om vol en zonder restricties aan de slag te gaan. Twee jaar stilzitten heeft er echter voor gezorgd dat het publiek maar heel voorzichtig de weg naar het theater weet te vinden. Bovendien worden tickets veel dichter op de voorstelling gekocht. Onderzoek van het Nationaal Theaterfonds wees uit dat driekwart van de theaterbezoekers afgelopen seizoen minder voorstellingen bezocht dan voor de coronacrisis. Een conclusie waar veel theaters zich in zullen herkennen. Terwijl de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in volle gang zijn, staat er inmiddels weer een andere uitdaging te wachten. Een die verstrekkende gevolgen kan hebben: de energiecrisis.

Energieverhoging niet doorrekenen in ticketprijs

De stijgende energieprijs heeft ook grote impact voor theaters en cultuurinstellingen. Volgens het Parool moet het Amsterdamse theater DeLaMar volgend

De andere uitdaging

Theaterdirecteuren breken niet alleen hun hoofd over de stijgende energiekosten. Ook huren en loonkosten zijn een pijnpunt. De meeste huren zijn per 1 juli van dit jaar verhoogd met de CPI-index van 9,7 procent. Daarnaast geeft de op handen zijnde minimumloonstijging van 10 procent een opwaartse druk binnen het gehele loongebouw.

kalenderjaar 400 procent meer betalen aan energie. Het Bijlmer Parktheater meldde dat de kosten voor energie dit jaar drie keer zo hoog zullen zijn als in 2019: 75.000 euro zal er eind 2022 worden afgeschreven. Ook andere theaters vrezen dat zij met ‘exorbitante prijzen te maken krijgen’. Buiten de hoofdstad hetzelfde verhaal. Ariana Kop, directeur van De Kom in Nieuwegein, zegt tegen RTV Utrecht dat de energierekening ‘inmiddels twee ton duurder is dan oorspronkelijk begroot’. “Je weet niet hoe het zich verder ontwikkelt. Het zijn dagkoersen, maar dit geld heb ik gewoon niet.”

De pijnlijke spagaat waar ieder theater in zit is dat niemand de extra kosten door de energiestijging door wil vertalen naar de ticketprijs. Zakelijk directeur Jorien Waanders van het Bijlmer Parktheater: “Wij willen bezoekers met een kleine beurs niet beperken. En we willen juist meer, niet minder publiek.” De Kleine Komedie-directeur Tjon A Fong wil ook geen duurdere kaartjes, maar zet wel een kanttekening. “De supermarkt, horeca en niet te vergeten in huizen zelf: alles wordt duurder. Maar ik probeer een prijsverhoging zo lang mogelijk uit te stellen.”

Uitkomst zou hulp van de regering zijn, iets waar De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) al sinds september voor aan het lobbyen is.

Compensatie

In een rapportage stelt de VSCD dat ‘een groot aantal podia in financiële problemen

dreigt te komen door de stijgende energiekosten en inflatie’. Dit blijkt uit navraag onder de 151 podia die lid zijn van de branchevereniging. Mirjam Radstake, directeur van Theater Hanzehof en Buitensociëteit in Zutphen laat weten: “Voor veel podia is de stijging van de energiekosten rampzalig. De verwachting voor komend jaar is dat we zeven keer duurder uit zijn. Zelfs als we iedere voorstelling uitverkopen, is deze kostenstijging onmogelijk op te vangen.” Slechts zeven procent van de aangesloten instellingen ontvangt, op dit moment, een vorm van compensatie om de stijgende energiekosten te dekken. De VSCD roept het rijk op om een extra storting te doen

DOOR: JEROEN VAN TRIERUM
‘De supermarkt, horeca en niet te vergeten in huizen zelf: alles wordt duurder. Maar ik probeer een prijsverhoging zo lang mogelijk uit te stellen’
Tjon A Fong
40 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

in het gemeentefonds, zodat de energiekosten gecompenseerd kunnen worden. Daarnaast stelt de vereniging dat een indexatie van de subsidies ‘hard nodig’ is. De hoop is erop gevestigd dat de overheid, na de goede steun tijdens de coronacrisis, podia niet ‘alsnog laat vallen’.

Slachto ers

Directeur Arjen Berendse van theater Aan de Slinger in Houten is bang dat vooral jong talent de dupe gaat worden van de hogere energiekosten. “Het wordt verleidelijker om minder jonge makers te programmeren”, legt hij tegenover RTV Utrecht, “maar er is in de coronaperiode al een tsunami aan jong talent ontstaan dat nog helemaal geen podiumervaring heeft kunnen opdoen. Je wilt als theater juist hen meters laten maken.”

Sector luidt noodkreet

In de tweede week van oktober kondigde de regering een energieplafondprijs aan voor private gebruikers. Het leek het er

daarnaast even op dat de politiek ook met een regeling zou komen voor scholen en culturele instellingen. Deze regeling lijkt echter minder omvangrijk dan eerst verwacht. Timos Krabben, woordvoerder van de VSCD kent de probleemverhalen en vrees van ‘zijn’ achterban. “De sector heeft inmiddels een noodkreet geslaakt. We blijven als VSCD in Den Haag hameren op compensatie van de stijgende energiekosten. Er is toegezegd dat er een regeling in de maak is voor de mkb-sector waar ook cultuur in meegenomen wordt. Het lijkt erop dat deze regeling summier en onvoldoende zal zijn. Ook het onlangs door Den Haag gerealiseerde energieprijsplafond gaat door de grootte van theaters en podia in de meeste gevallen niet op. Er moet echt actie worden ondernomen, anders dreigt een groot aantal podia in de problemen te komen. Na corona had bijna ieder theater wel te maken met lege stoelen. De energiecrisis in combinatie met stijgende huren en loonkosten (zie kader) zijn een schep erbo-

venop. Niemand wil de ticketprijs verhogen en is juist bezig om het voor het publiek zo aantrekkelijk te maken om naar het theater te komen.” Een pasklare oplossing is er nog niet. Het kan echter niet anders dat het kabinet theaters en podia de helpende hand toesteekt. Mocht dat niet gebeuren, dan ontstaat er een duister toekomstplaatje voor live cultuur.

THEATERS & MUSICALS SPECIAL
‘Zelfs al we iedere voorstelling uitverkopen, is deze kostenstijging onmogelijk op te vangen’ Mirjam Radstake
41WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

‘We geven jonge musicalmakers een duwtje in de rug’

Theater de Stoep in Gorinchem staat sinds jaar en dag bekend als innoverend, verrassend en vooruitziend. Zo brak directeur Rob van Wijk in het verleden een lans voor jonge cabaretiers door hen een podium te geven waardoor ze zichzelf in de kijker van het publiek en impresario’s konden spelen. De komende jaren gaat het theater dat ook doen voor een compleet ander genre: de musical.

N

et als bij ieder theater heeft COVID-19 ook zijn sporen achter gelaten bij Theater de Stoep. Directeur Rob van Wijk weigert echter om bij de pakken neer te zitten en richt zich op een nieuw jaar en nieuwe initiatieven. “Gelukkig konden we in het laatste staartje van het seizoen 21/22 een eindspurt maken”, vertelt Van Wijk. “Het gevoel waarmee we de zomer ingingen was dus wel goed. Half mei hebben we het aanbod voor 22/23 in de verkoop gedaan en we zitten nu al op zo’n 40.000 verkochte tickets. Je merkt wel dat het aankoopgedrag van bezoekers anders is geworden. Ze wachten veel vaker af en het kopen van een ticket gebeurt nu veel meer last minute. Al met al kunnen we terugkijken op een goede start. De vraag voor iedereen in de branche is wat de impact van de stijgende energieprijzen en de inflatie zal zijn. De signalen die we nu zien zijn gelukkig goed, maar het blijft natuurlijk afwachten.”

Breder publiek

Al een aantal jaar zet Van Wijk de kleine zaal van de Stoep in voor jonge makers van cabaret, kleinkunst en jazz. Dat wierp zijn vruchten af. “Voor corona kochten onze vaste bezoekers ook voor die kleinere voorstellingen vaak standaard kaarten. Nu verkopen we deze shows in series, daarmee kan de theaterbezoeker voor 60 euro naar vijf voorstellingen. Dit is een goede manier om nieuw talent te helpen. Ik bedacht mij dat deze vorm ook goed zou passen voor musicals. Dat genre wordt vaak gedomineerd door

THEATER DE STOEP
ROB VAN WIJK
42 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

grote spectaculaire en bekende musicals als The Prom en Les Miserables, maar deze zijn slechts in een beperkt aantal theaters in het land te zien. Er zijn echter veel nieuwe makers die bijzondere dingen maken en een breder publiek verdienen.”

De Stoep liet al snel aan verschillende jonge creatieve makers weten dat het graag een steentje wil bijdragen. “We zijn verschillende samenwerking aangegaan zoals bijvoorbeeld bij de nieuwe musical Checkpoint Charlie, waar Stef Bos de teksten voor heeft gemaakt. Deze gaat begin volgend jaar hier in première.”

Toekomst

De theaterdirecteur hoopt dat het initiatief om nieuwe makers te ondersteunen ook opgepakt wordt door zijn collega’s. “Er zijn alleen maar voordelen. Je geeft hiermee jonge makers een steun in de rug. Daarnaast is het altijd bijzonder leuk om als theater het publiek iets nieuws te laten zien en, misschien het meest belangrijk, het zorgt ervoor dat de nieuwe lading talent over een paar jaar klaar staat om het stokje van de huidige gevestigde orde over te nemen. Dit kunnen zij dan doen dankzij de opgedane ervaring en de meters die gemaakt zijn. Je ziet in het buitenland dat Broadway en West End de plekken zijn voor grote producties en dat net iets daarbuiten in het ‘kleinere-zalencircuit’ zeer interessante, mooie en nieuwe dingen worden opgevoerd. Ik hoop dat dit in Nederland ook de normaalste zaak van de wereld gaat worden. Er is genoeg ruimte om de grote musicals aan te vullen en ik ben trots dat de Stoep mede kan investeren in de lange termijn van een genre en ook in publiek. Het is goed als theaters nieuwe makers letterlijk en figuurlijk een kans en een podium bieden, zodat ze samen met de makers en het publiek het avontuur aangaan.”

Van Wijk noemt het initiatief niet risicoloos. “Je merkt gelukkig dat veel theaters willen investeren in nieuwe dingen. Soms ook in de wetenschap dat ze in het eerste jaar op een voorstelling misschien geen winst maken, maar hierdoor de weg plaveien voor nieuw talent.”

Naast frisse voorstellingen zorgen jonge makers ook voor een nieuwe manier van marketing. “Aankondigingsborden aan de dorpsweg hoeven bijvoorbeeld niet gebruikt te worden. Ze spreken via bijvoorbeeld sociale media de toekomstige bezoekers rechtstreeks en veel breder aan. Daarnaast kijkt de nieuwe aanwas naar andere samenwerkingsverbanden. Ze gaan op zoek naar andere creatieve geesten, die overigens niet speciaal uit deze industrie hoeven te komen, voor decors of regie.”

NIELS VAN DOORMALEN, producent en eigenaar Oatmilk Producties:

FONS VAN RONGEN, producent en directeur Goedemorgen Theaterproducties:

“Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor Checkpoint Charlie die volgend jaar in de Stoep zijn première beleeft. Het is onze eerste grote musical en Rob heeft hier een belangrijke rol in gehad. Hij dacht mee en bracht ons in contact met verschillende partners waardoor we Checkpoint Charlie in de Nederlandse theaters kunnen brengen. Ook resulteerden de contacten van Rob in theaterland tot een mooie samenwerking met Stef Bos. Rob is een theaterdirecteur die alles ziet, altijd het gesprek aangaat en het beste voorheeft met de branche. Als nieuwe producent zijn we dan ook heel blij dat we onze montage en volgend jaar de première in Theater de Stoep doen. Het is een grote en mooie kans om die stappen te kunnen zetten.”

“Sinds het voltooien van mijn masteropleiding Producing for Musical Theater in Londen wil ik hier met jonge nieuwe vakgenoten producties maken voor een breed publiek. De eerste voorstelling is de musical Before After. Dit genre is veel meer dan een groots opgezette spektakelstuk en een pakkend deuntje. Wij zetten met Before After een musical neer die veel kleinschaliger is, maar wel veel laagdrempeliger voor de jongere theaterbezoeker. We werken met twee acteurs, drie muzikanten en een vast decor. Perfect om door het land te trekken. Rob heeft veel gedaan voor nieuwe en jonge cabaretiers en voorstellingen. Dat was een groot succes en nu gaat hij die inzet ook gebruiken voor nieuwe kleinere musicals gemaakt door jonge mensen.”

ROGIER VAN LUIJKEN,

directeur en impresario ImpactEntertainment:

“Jonge aanwas is belangrijk voor de toekomst van ons vak. Wij zijn daar al flink mee bezig op bijvoorbeeld het cabaret gebied. Rob vertelde ons over zijn ideeën voor jonge musicalmakers en daar waren we heel blij mee. Dit is immers in Nederland, mede dankzij Joop van de Ende, een populair genre. Rob stelde ons voor aan Niels en Fons en we zijn samen gaan werken. Impact Entertainment boekt voorstellingen en dat doen we nu ook voor Before After en Checkpoint Charlie. Het bijzondere is dat Rob verder denkt dan het einde van het seizoen en dat doet hij met veel passie voor het vak en het geloof dat over 100 jaar er nog steeds theater is. Dat kan alleen maar zo zijn als we nu jonge talenten het podium geven om zich te ontwikkelen zodat zij ook uiteindelijk het stokje door kunnen geven aan de volgende generatie.”

THEATERS & MUSICALS SPECIAL
43WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Het gaat al lang niet meer om mij’

KARIN BLOEMEN
44 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

In 2023 staat Karin Bloemen 40 jaar op de planken. En dat moet natuurlijk gevierd worden. Het hele seizoen 2022/2023 staat in het teken van dit jubileum. ‘La Bloemen’ pakt het grondig aan door met maar liefst vijf verschillende shows door Nederland te touren. “Het is net alsof de kosmos dacht: weet je wat, ze viert haar jubileum, laten we dat dan net zo maf maken als haar hele carrière.”

Vijf shows

In februari/maart 2023 geeft Karin Bloemen een reeks jubileumconcerten met het Metropole Orkest, waarin de mooiste liedjes uit haar carrière voorbij zullen komen. Verder speelt Bloemen nog de laatste voorstellingen van haar meest recente grote theatershow ‘Souvenirs’. Bijzonder is dat iedere avond onder het publiek een aantal persoonlijke items van Karin Bloemen verloot zal worden.

In 2023 viert de 62-jarige Karin Bloemen dat ze 40 jaar ‘in het vak’ zit. In 1983 begon haar professionele carrière met een rol in de musical ‘De zoon van Louis Davids’ en in de daaropvolgende jaren heeft ze zich ontpopt tot een van de meest veelzijdige theatermakers van Nederland. Wie nog nooit een show van haar heeft gezien, kan de schade het komende theaterseizoen ruimschoots inhalen, want Karin Bloemen speelt vanwege een aantal door de corona-periode doorgeschoven en uitgestelde voorstellingen vijf verschillende shows (zie kader).

“ Het is net alsof de kosmos dacht: weet je wat, ze viert haar jubileum, laten we dat dan net zo maf maken als haar hele carrière”, vertelt Karin Bloemen. “Het is belachelijk druk, maar dat is natuurlijk ook leuk. Ik ben blij dat we weer kúnnen spelen. De afgelopen coronajaren hebben voor een kaalslag in de culturele sector gezorgd. Het was voor ons als artiesten zwaar, maar voor de leveranciers, de toeleveranciers, de mensen van het licht en geluid en noem het maar op, hadden de lockdowns een nog veel grotere impact. Vergeet niet dat wij niets zijn zonder facilitaire

Seksueel wangedrag

bedrijven. Toen er geen einde leek te komen aan de pandemie, dacht ik op een gegeven moment: misschien ben ik al met pensioen?

Het was een zorgwekkende tijd, maar ik heb toch geprobeerd om op te treden, op veilige afstand natuurlijk. Ons vak bestaat er immers uit om mensen te ontzorgen. En dat mag je letterlijk nemen. Een lach is de helft van je levensgeluk, zeg ik altijd.”

Een lach en een traan

In hoeverre is het theater veranderd de afgelopen 40 jaar? “We zijn veel meer totaaltheater gaan maken. Dat maakt het heel rijk en veel minder truttig, als je het mij vraagt. Als theatermaker of cabaretier moet je de spiegel van de maatschappij durven te zijn. Het publiek moet altijd de boodschap krijgen dat ze de zaal mogen verlaten zonder de zorgen die ze meenamen bij binnenkomst. Ik wil mensen een bijzondere avond geven, met een lach en een traan (van ontroering). Mijn publiek moet naar huis gaan met het gevoel dat ze iets unieks hebben meegemaakt. Dat unieke zit ‘m in het samenzijn, het samen

Daarnaast is ze samen met pianist Cor Bakker te zien in de show ‘Waar waren we gebleven?’. In deze serie voorstellingen – die ruw werd onderbroken door ‘dat wat niet genoemd mag worden’ – pakken Bloemen en Bakker de draad weer op. Ook de diverse in de coronaperiode ontstane Solo-voorstellingen, met daarin vooral wat ‘ouder’ repertoire, worden weer opgepakt. Tot slot is er nog de muzikale voorstelling ‘Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin!’ waarin La Bloemen samen met de Old School Band funk-, jazz- en soulcovers ten gehore brengt.

Alle speeldata en meer informatie over de voorstellingen zijn te vinden op labloemen.nl

beleven. Daarom was die coronatijd ook zo heftig, vooral voor jonge mensen – samenkomen was toen immers niet toegestaan. In vergelijking met vroeger sta ik veel relaxter en vrijer op het podium. Het gaat echter al lang niet meer om mij; ik ben er om het publiek te vermaken. Als je je ambities loslaat, wordt je show nog beter en meer in balans. Daarnaast probeer ik ook iets relevants te zeggen, hoe luchtig verpakt ook.”

Uitdagingen

Karin Bloemen is de eerste landelijk ambassadeur tegen seksueel wangedrag. Als gevolg van de onthullingen rond het programma The Voice in de serie BOOS van Tim Hofman werd Mariëtte Hamer in februari aangesteld door het kabinet als de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hamer werkt momenteel aan een nationaal actieplan. Volgens Hamer is Bloemen de perfecte ambassadeur ‘om het maatschappelijke gesprek een boost te geven.’

Karin Bloemen heeft vroeger zelf ook te maken gehad met seksueel misbruik en heeft zich hierover regelmatig uitgesproken bij protesten en evenementen rond dit thema. Ze schreef hierover in haar autobiografi e ‘Mijn ware verhaal’ (2019). Bloemen: “Het is toch onbegrijpelijk dat er anno 2022 nog zoveel misbruik en zoveel misverstanden bestaan over seksueel overschrijdend gedrag? Na de publicatie van ‘Mijn ware verhaal’ heb ik duizenden reacties gekregen van mensen die zich in mijn ervaringen herkenden. Er is nog heel veel werk te verzetten. We moeten proberen om vooral jonge mensen ervan te overtuigen dat seksueel misbruik een wezenlijke en een verwoestende impact kan hebben op de levens van mensen. Ik gebruik mijn publieke functie om me met volle overtuiging in te zetten en uit te spreken tegen seksueel misbruik.”

Hoewel de festivalgangers moeiteloos de draad weer hebben opgepakt, lijkt het alsof de theaterbezoekers een langere aanloop nodig hebben. “Een van de grootste uitdagingen is om mensen ervan te overtuigen dat het veilig is in het theater. Bovendien vind ik dat de tickets betaalbaar moeten blijven. Ik probeer de prijzen van de kaartjes voor mijn shows altijd zo laag mogelijk te houden zodat ook iemand met een kleine portemonnee naar het theater kan gaan. Het is sowieso belangrijk dat mensen überhaupt nog geld hebben om naar het theater te gaan, zeker nu de energieprijzen of de kosten voor levensonderhoud tot recordhoogtes zijn gestegen. Ik zeg altijd met een knipoog tegen mijn publiek: als je alle stekkers eruit trekt en de verwarming uitschakelt, verbruik je helemaal niets. Die besparing van pak ‘m beet 20 euro per dag kun je mooi gebruiken om naar het theater te gaan. Wij hebben het hier gezellig en het is lekker warm! Ik probeer belangrijke onderwerpen met humor aan te stippen.”

THEATERS & MUSICALS SPECIAL
DOOR: ARNOLD LE FEBRE
45WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

‘Diversiteit is onze kracht’

De Nieuwe Kolk is een multifunctioneel complex in Assen met een theater, bioscoop, congrescentrum, horeca en een bibliotheek. Vorige maand vierde Stichting DNK het tienjarig bestaan van het gebouw met een speciaal programma. Directeur Hanneke Bruggeman: “Wij willen het meest gewaardeerde merk in Drenthe worden.”

Hanneke

Bruggeman en DNK zijn al vanaf het begin aan elkaar verbonden. Als directeur van de bibliotheek was ze een van de centrale figuren tijdens de fusie met het theater en de bioscoop. In 2017 nam ze de algemene leiding op zich.

Er komen verschillende disciplines samen in DNK. Wat is de verbindende factor?

“Samenwerking. We proberen over alle afdelingen heen zoveel mogelijk samen te werken. Een goed voorbeeld is de Boekenweek. Dat vieren we niet enkel in de bibliotheek, maar we zoeken ook naar een passende bioscoop- en theaterinvulling, met voorstellingen die een link hebben met bijvoorbeeld boeken of schrijvers. Het grote voordeel van integraal programmeren is dat je grotere doelgroepen kunt bereiken.”

Is het, juist doordat de disciplines zo verschillend zijn, niet erg moeilijk om sturing te geven?

“Dat klopt, al zou ik liever het woord inge-

wikkeld gebruiken. Laat ik vooropstellen dat het sturing geven vooral heel mooi is, maar het vergt heel veel energie om de verschillende onderdelen te managen. Een aantal mensen in onze bibliotheek werkt daar bijvoorbeeld vanaf de start van hun loopbaan. Dat doen ze met hun hele hart vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid, maar het woord marge kennen ze niet – bij wijze van spreken. Aan de andere kant staan er ook jonge mensen in het horecagedeelte en daar moeten ze op ieder dubbeltje letten. Heel divers dus. DNK is gedeeltelijk gesubsidieerd en gedeeltelijk commercieel. Die mix van jong oud, publiek en privaat, maatschappelijk en commercieel zit allemaal in ons team. De bibliotheek is tegelijk met het theater en de bioscoop in het pand gekomen. Dat was in september tien jaar geleden. Vijf jaar later kwam de fusie. Het belangrijkste is om goed en naadloos samen te werken. Samenwerken vergt aanpassingen, maar de collega’s zijn daar goed mee omgegaan. Om dit te versnellen, hebben we na de fusie gekozen voor een marketingteam en een educatieteam die verantwoordelijk zijn voor alle disciplines. ”

Wat was het hoogtepunt in het eerste decennium van DNK?

“In totaal doen we op jaarbasis zo’n 7000 events. Van filmvertoningen, theatervoorstellingen, congressen en alles wat daartussen valt. Van heel klein tot heel groot. Het is dus moeilijk om er een te kiezen, want er waren er heel veel. Een die

echter niet mag ontbreken was de opening, tien jaar geleden. Daarnaast onze eigen producties als Boekenfest en de vriendenavonden. Hier presenteren we de brochure voor het komende seizoen en laten we zien wat er in het hele gebouw gaat gebeuren. Ik vergeet er vast veel, maar als laatste noem ik de vernieuwde jongerenafdeling DNK-NXT met digitale toepassingen als een interactieve vloer.”

Naast de commerciële voorstellingen is het sociale aspect binnen DNK belangrijk. Zo programmeren jullie events als een inloopspreekuur voor politie, opening informatiepunt Digitale Overheid en kennisevenementen als Dokter in de zaal. Kun je daar iets meer over vertellen?

“De diversiteit is onze kracht. We kunnen via allerlei verschillende laagdrempelige invalshoeken mensen op een andere manier kennis laten maken met kunst en cultuur. Het is belangrijk dat DNK laat zien dat er meer is dan enkel ellende in de wereld. Met een programma als Een Dokter in de zaal proberen we bezoekers, in samenwerking met het lokale ziekenhuis, bewust te maken van gezond leven. Door dit soort stappen ontvingen we vorig jaar dan ook het SDG-predicaat (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.”

Hoe hebben jullie de afgelopen twee corona-jaren ervaren?

“Ik denk op dezelfde manier als iedereen in deze branche. Het ingewikkelde was dat we rekening moesten houden met vijf protocollen, namelijk die voor theater, horeca, bioscoop, bibliotheek en congres - die niet synchroon liepen. In het theater mochten we op een gegeven moment wel

STICHTING DNK
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM TONEEL GROTE ZAAL. 46 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

programmeren, maar moesten we rekening houden met een ruimte van anderhalve meter tussen de bezoekers. In ons horecagedeelte gold dan weer een limiet op het aantal gasten. Dat maakte het ingewikkeld en het heeft heel veel tijd en energie gekost om die constant veranderende puzzel te leggen. Tussendoor waren we dicht en zat iedereen thuis. Dankzij onder meer steunaanvragen zijn we de tijd doorgekomen, maar het moeilijkste komt nu.”

Hoe bedoel je dat?

“Bezoekers wisten de afgelopen periode soms niet zeker of een voorstelling ook daadwerkelijk door zou gaan. Ik denk dat dit voor een gebrek voor vertrouwen heeft gezorgd en je ziet nu dat een aankoopbeslissing veel later gemaakt wordt. Wat ook niet meewerkt is de energieprijsstijging en de inflatie. Consumenten houden de hand op de knip. In mei hebben we onze brochure gepresenteerd en we zijn best tevreden over de kaartverkoop. Bij de start van het nieuwe seizoen in augustus hebben we die opnieuw uitgedeeld en dit zorgde ook voor verkoop. Je merkt echter nu dat het wel minder is geworden. Dat is zorgelijk. We hebben nog jaren nodig om op hetzelfde niveau als in 2019 te komen. Toen hadden we 500.000 bezoekers in een stad van 68.000 inwoners. Dat aantal gaan we voorlopig nog niet halen. Daar komt ook nog

eens bij dat alles duurder aan het worden is. Van energie tot schoonmaakkosten en een stijging in minimumloon. Het verdienmodel zoals we dat tot 2019 hanteerden kun je door de stijging van al deze externe kosten niet meer gebruiken.”

Hoe kijk je, met dit alles in het achterhoofd, naar de toekomst?

“Een ding staat vast: iedereen moet de komende jaren nog harder werken om de boel overeind te houden. Ik ben positief van aard en ‘de kop er veur’ zeggen we

hier. We gaan op alle fronten kijken hoe we nog slimmer kunnen werken. Nog meer manieren vinden om publiek binnen te krijgen en natuurlijk blijven we praten met de gemeente Assen om te onderzoeken hoe we deze tijd kunnen overbruggen.”

Waar staat DNK over tien jaar?

“We zijn bezig met de strategie voor de komende jaren. Wat ik hier al over kan zeggen is dat wij in 2028 het 15-jarig bestaan willen vieren als meest gewaardeerde merk in Drenthe.”

Tijdens Assen Licht Op waren lichtkunstwerken te zien in de binnenstad van Assen. Het kunstwerk ‘Flessenpost’ bestond uit verlichte fl essen met daarin complimenten. Op de laatste dag konden mensen letterlijk komen vissen naar complimenten. Directeur Hanneke Bruggeman toont het compliment voor de stad.

THEATERS & MUSICALS SPECIAL
DNK VIERDE HET 10-JARIG JUBILEUM MET ONDER MEER EEN CATWALK BRUNCH.
47WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Next level mobiele communicatie voor jouw event.

Scan de QR-code en ervaar het zelf
SPECIAL TICKETING 50 Secondary ticketing nog altijd doorn in het oog 56 Eventim 58 CM.com 61 Siip Group 62 Ticketmaster 65 Stager 49WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
50 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

Secondary ticketing nog altijd doorn in het oog

2022 gaat de geschiedenis in als het jaar waarin de live entertainment branche weer is opgekrabbeld na twee bittere coronajaren. Het gaat echter ook de boeken in als het jaar waarin de doorverkoop van tickets weer een vlucht heeft genomen en ogenschijnlijk meer kopers dan ooit bij de deur zijn geconfronteerd met ongeldige tickets. Tijd voor een omslag en daar wordt vanuit de branche hard aan gewerkt.

TICKETING SPECIAL
DOOR: EDGAR KRUIZE 51WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

B

reed uitgemeten nieuws afgelopen zomer was het feit dat er zo’n 3000 man voor de poorten van het Goffertpark stond met ongeldige tickets voor Red Hot Chili Peppers. Om chaos te voorkomen, zijn deze mensen alsnog toegelaten, maar ironisch genoeg kwamen deze mensen niet binnen als direct gevolg van de ‘mobile ticket only’ policy die organisator MOJO op verzoek van de band had ingesteld om zwarthandel tegen te gaan. Het idee was dat deze mobiele tickets op naam gekoppeld zouden zijn aan het Ticketmaster-account van de koper en dat deze dus alleen via mobiel gescand konden worden aan de poort. De tickets waren niet overdraagbaar aan anderen, had je tickets voor meerdere personen gekocht moesten die tegelijk mee naar binnen. “Je kunt geen gebruik maken van screenshots en het ticket kan niet geprint worden”, werd heel duidelijk vermeld.

Te goeder trouw Desalniettemin zijn er dus duizenden tickets alsnog doorverkocht en stonden deze mensen – aanvankelijk tevergeefs – met een geprint ticket voor de deur. Wat dit vooral liet zien is dat veel mensen nog altijd niet weten waar en hoe ze veilig tickets kunnen kopen, want de meesten hadden te goeder trouw gehandeld. Er zijn legio van deze voorbeelden, maar deze haalde specifiek de pers, net als de shows van Harry Styles en Tom Jones in de Ziggo Dome. “Meerdere concertgangers hadden flinke

bedragen betaald voor tweedehands tickets, waarmee gefraudeerd was. Het is schering en inslag de laatste tijd, ongelooflijk treurig”, zo verzuchtte Ziggo Domedirecteur Danny Damman. “Het gaat soms wel om meer dan driehonderd mensen, die we bij een concert moeten weigeren.”

Het betreft hier in veel gevallen tickets die meerdere malen zijn verkocht en waarvan de eerste koper bij de deur waarschijnlijk wel binnenkomt en de rest – omdat ze via de secundaire markt hetzelfde ticket hebben gekocht – pech heeft. Damman: “We hebben natuurlijk twee jaar stil gestaan door corona en het lijkt erop dat mensen het zijn verleerd om op de juiste plekken tickets te kopen.”

Doorverkoopverbod

Dat laatste is ook het argument van Rammstein-advocaat Sebastian Ott, die namens de band doorverkoper Viagogo voor de Duitse rechter daagde. “Kopers realiseren zich vaak niet dat ze hun tickets niet bij de organisator kopen, maar op de secundaire ticketmarkt”, zo stelde hij. En terecht, want de shows van de immens populaire Duitse metalband kwamen op soortgelijke wijze als genoemde andere voorbeelden in het nieuws en in dit geval was het vaak met tickets die via Viagogo waren gekocht. Voor hun Europese tournee in 2023 verkocht de band in no-time ruim een miljoen tickets en in oktober besloot de rechter in Hamburg dat Viagogo geen tickets meer mag verkopen voor welke

Europese Rammstein-show dan ook. De vraag is echter of dit daadwerkelijk iets uithaalt, want in 2019 werd de doorverkoper ook al door Rammstein voor de rechter gesleept en op het moment van schrijven – vijf dagen na de uitspraak van de rechter – staan er nog honderden Rammsteintickets op de Viagogo-site.

Miljardenindustrie

Toch wordt er aan alle kanten naar oplossingen gezocht nu wetgeving steeds maar uitblijft. Al in 2007/2008 is een eerste voorzet gegeven tot een initiatiefwet. Deze was ontworpen om woekerprijzen bij doorverkoop van tickets (en secondary ticketing in het algemeen) een halt toe te roepen. Lang verhaal kort, het wetsvoorstel is nadat het in 2010 was aangenomen tot 2017 in de eerste kamer blijven liggen en uiteindelijk vlak voor de branche (en de maatschappij) door de coronapandemie werden geraakt verworpen. Peter Kwint van de SP blijft zich hard maken voor wetgeving. “Er waren toen

TICKETING SPECIAL
‘We hebben natuurlijk twee jaar stil gestaan door corona en het lijkt erop dat mensen het zijn verleerd om op de juiste plekken tickets te kopen’ Danny Damman
53WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
worktogether@seetickets.nl

‘Secondary ticketing is een miljardenindustrie waar echt gigantisch veel geld in omgaat’ Peter Kwint

het eigen doorverkoopkanaal fanSALE, partijen als Siip Group introduceren mogelijkheden om tickets rechtstreeks te koppelen aan identiteit (en dus fraudebestendig te maken).

partijen, die vonden dat de grootte van het probleem onvoldoende onderzocht was. Ik vind dat onzin”, zo stelde hij onlangs tegenover de NOS. “Er zijn gewoon Europese onderzoeken, die laten zien dat het een miljardenindustrie is waar echt gigantisch veel geld in omgaat.”

In het Verenigd Koninkrijk is zelfs nog verder ingezoomd dit jaar en uit onderzoek van ITV News waarbij de doorverkoop van zo’n 11.000 tickets voor 174 festivals werd gemonitord, bleek meer dan tweederde van de verkoop terug te herleiden tot slechts drie op grote schaal doorverkopende partijen. Minder dan een derde betrof consumenten die zelf een ticket over hadden. Big business dus.

Gezamenlijk optrekken

Bij gebrek aan wetgeving worden er steeds meer andersoortige alternatieven gezocht en gepresenteerd. Ticketmaster heeft dit jaar een doorverkoopfunctie op het eigen platform geïntroduceerd. Eventim heeft

Ook is ondertussen is afgelopen zomer de campagne Weet Waar Je Koopt weer nieuw leven ingeblazen. Sinds 2020 is Weet Waar Je Koopt een officiële stichting, waar ook de VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals) en VVEM (Vereniging van Evenementenmakers) een belangrijk onderdeel van uitmaken. Door de pandemie en daaruit voortvloeiend dat de kaartverkoop in het algemeen vrijwel stil kwam te liggen, is deze stichting aanvan-

kelijk wat ‘low key’ gebleven. Nu de sector weer volop draait, en inmiddels is bewezen dat ook de secondary doorverkoop weer een vlucht heeft genomen, is de campagne weer op grote schaal uitgerold. De stichting roept op om als branche gezamenlijk op te trekken, om zo te voorkomen dat Weet Waar Je Koopt na 2022 als een nachtkaars uitgaat. Feit is wel dat de campagne nodig is, omdat de consument na twee concertloze jaren duidelijk weer moet wennen aan aanschaf en doorverkoop en dat de pandemie professionele secundaire doorverkopers die voor die tijd al enigszins teruggedrongen waren zonder meer in de kaart hebben gespeeld. Wordt ongetwijfeld vervolgd… ◾

Kaartjes voor de Europese tournee van Rammstein zijn alleen te koop bij Eventim. Secundaire ticketing-platforms als Viagogo mogen geen tickets doorverkopen. Op donderdag 6 juli en vrijdag 7 juli 2023 is Rammstein te zien in het Groningse Stadspark.

TICKETING SPECIAL
55WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Jubilerend Eventim kijkt vooruit

Eventim Nederland jubileert. Wat in 1992 begon als de ‘Phantom-Phone’ is drie decennia later uitgegroeid tot innovatief bedrijf dat ticketing, marketing en communicatie tot een naadloos geheel heeft gesmeed. Eventim Nederland is inmiddels al een aantal jaar onlosmakelijk verbonden met het internationale moederbedrijf, maar heeft de unieke Nederlandse propositie waarbinnen de klant te allen tijde centraal staat is al drie decennia volledig behouden.

EVENTIM
DOOR: EDGAR KRUIZE HENK SCHUIT 56 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

Eventim

Nederland startte begin jaren negentig ooit als ‘plat’ callcenter waar tickets voor de musical The Phantom Of The Opera werden verkocht. Gedurende de daaropvolgende decennia heeft het bedrijf meerdere namen gehad. Hoewel de techniek van nu volledig anders is en de rol van de ticketer ook, is in de kern de klantvriendelijkheid die van meet af aan tentoon werd gespreid altijd een kloppend hart van de organisatie gebleven.

“ Dat centraal stellen van de klant, of het nu de klanten zijn die via ons hun ticketverkoop doen, of de mensen die via ons een kaartje kopen, is zeker nog altijd een belangrijk kenmerk van onze organisatie”, aldus Henk Schuit, CEO van Eventim Nederland. “Waar ik nog elke dag trots van word, is het besef dat de mensen die bij ons werken die enorm klantvriendelijke houding ook allemaal hebben. Ik ben er na al die jaren nog altijd niet uit of dat een logisch gevolg is van onze bedrijfscultuur en dat het personeel daar automatisch in meegaat, of dat we op een of andere manier juist die mensen aantrekken die als van nature zo klantvriendelijk denken en handelen. Maar bijzonder blijft het wel.”

Teamwork

Eventim Nederland is door de jarenlange ervaring een van ’s lands meest stabiele en invloedrijke dienstverleners op het gebied van ticketing en (marketing)communicatie. De techniek van Eventim maakt elk soort ticketing mogelijk, van geplaceerde theatersettings tot festival, concerten en sportevenementen, tot grootschalige evenementen met een piekverkoop. Goede voorbeelden van laatstgenoemde categorie hiervan zijn de voorverkopen voor Ed Sheeran in Brussel geweest, waar veel fans enorm over te spreken waren, en de vlekkeloos verlopen voorverkoop van twee Rammstein-shows in Groningen. Schuit: “Zo’n piekverkoop is dan ook echt iets wat we met zijn allen doen. Teamwork. We ontbijten met de medewerkers en zetten dan met zijn allen alle zeilen bij om de verkoop voor Nederland in goede banen te leiden, terwijl de internationale collega’s hard aan het werk zijn in hun respectievelijke landen. Als dat dan zonder noemenswaardige wanklank bij de kopers gebeurt

– er zijn natuurlijk altijd mensen teleurgesteld als ze bij snel uitverkopen achter het net vissen, dat voorkom je niet – en we eigenlijk vooral positieve reacties krijgen, dan is dat iets waar ik na al die jaren nog altijd heel blij van word.”

Continu ontwikkelen

Schuit staat sinds 2005 aan het roer van het bedrijf en heeft dus het gros van de dertig jaar meegemaakt. En ook in de jaren daarvoor is hij altijd actief geweest in de muziek- en live-industrie. “Ik draag die branche een warm hart toe, getuige ook mijn nevenfuncties als onder meer juryvoorzitter van de Dutch Live Entertainment Production Awards, penningmeester bij de Stichting Weet Waar Je Koopt! en voorzitter van de VVEM. Deze branche heeft iets magisch en ik hoop dat ik hier nog tot mijn pensioen in kan blijven werken. Waarom binnen dat geheel de ticketingbranche voor mij persoonlijk zo bijzonder is, is dat hier heel veel werelden samenkomen. Je bent bezig met entertainment in de breedste zin van het woord. Je klanten zijn enerzijds de producenten en organisatoren en anderzijds de mensen die een leuke avond uit willen. Tegelijk werk je ook op de snijvlakken van marketing en communicatie, maar ook op die van de nooit stilstaande technische ontwikkelingen en mogelijkheden. De diensten die wij anno 2022 aanbieden, zijn in de kern hetzelfde als toen ik hier in 2005 binnenkwam, maar tegelijkertijd is alles anders. De kernwaarden zijn gebleven, maar de techniek maakt zó veel meer mogelijk. Ik voel me vereerd dat ik het personeel van Eventim, waarvan sommige mensen hier al langer werken dan ik, door al die veranderingen heen heb mogen loodsen.”

Meer awareness

Doordat Eventim Nederland in de loop der jaren meerdere namen heeft gehad, heeft de nadruk nooit heel erg op de branding van de naam gelegen. Schuit stelt dat de focus altijd voornamelijk op de producten, service en dienstverlening heeft gelegen. “Die focus blijft. Wij zijn heel goed in online en offline marketinginspanningen voor onze klanten en het creëren van awareness. Een van onze motto’s voor onze zakelijke klanten is dan ook ‘Wij helpen jou meer tickets te verkopen’. Daar hebben we in de loop der jaren een volledig

ecosysteem voor opgetuigd, dat bijvoorbeeld ook samenwerkingen met onder meer de Persgroep en ANWB en diverse touringcarbedrijven omvat. Die belofte maken we nog altijd waar en dat zullen we blijven waarmaken. Maar tegelijk willen we in onze propositie richting de consument de komende tijd ook de merknaam Eventim Nederland meer gaan laden. Dat doen we onder meer door de productie van eigen content, waarmee we tevens een brug bouwen tussen onze B2B en B2C klanten, maar ook door onze eigen website meer en meer een entertainment- en inspiratieportal te laten worden. Een plek waar men heen gaat voor unieke content en om geïnspireerd te worden voor een avond uit. Onze dertigste verjaardag is een mooi moment om op dit gebied duidelijk te laten zien wie we zijn en waar we voor staan.”

Europatour

Dat laatste wordt momenteel onder meer geladen met de Eventim Europatour campagne, en prijsvraag waarin consumenten een trip naar verschillende Europese steden kunnen winnen om daar producties te bezoeken waar Eventim de tickets voor verkoopt. De eerste is ‘Rebecca das Musical’ in Wenen, maar er staan ook nog trips naar Spanje, Italië en Frankrijk in de planning.

Schuit: “Wat we hiermee duidelijk willen maken is dat we nog altijd een typisch Nederlands bedrijf zijn, maar dat we onderdeel zijn van een international opererend bedrijf dat dé Europees leider is op het gebied van live entertainment tickets. Omdat wij onderdeel van die familie zijn, kunnen we ook in Nederland de markt optimaal blijven bedienen en de rode loper uit blijven rollen voor al onze klanten, zoals Eventim Nederland al dertig jaar doet.”

Jubileummagazine

Naar aanleiding van de dertigste verjaardag van

Eventim Nederland, verschijnt binnenkort een jubileummagazine, dat met de volgende editie van EB Live mee zal worden verzonden. Hierin meer over de plannen en ambities en een uitgebreide blik achter de schermen van het bedrijf.

TICKETING SPECIAL
'De kernwaarden zijn gebleven, maar de techniek maakt zó veel meer mogelijk'
'Onze dertigste verjaardag is een mooi moment duidelijk te laten zien wie we zijn en waar we voor staan'
57WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

We creëren de ultieme fanervaring

Met slechts twee edities op de teller, geldt de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix al als een van de meest geliefde, innovatieve en bekende sportevenementen in Nederland. Dat heeft uiteraard alles met de populariteit van de racesport en Max Verstappen te maken, maar zeker ook met de algehele fanbeleving op het evenement die tot ver voorbij de poorten uitstraalt. Communicatie met de fan speelt daarbij een belangrijke rol. Zowel inhoudelijk met content als technologisch. De Dutch Grand Prix heeft in CM.com de technologische partner gevonden om haar doelstellingen te bereiken.

CM.COM
58 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

De Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix is in meerdere opzichten een uniek evenement. Het is boven alles een sportevenement, maar met de vele muzikale optredens en andere randprogrammering, is het in feite ook een festival te noemen. Met zoveel wat tegelijkertijd gebeurt, is het van belang om de bezoeker gedurende het hele traject, van ticketaankoop tot na het event, te begeleiden om deze zo de ultieme fanervaring te geven. “Dit event heeft een bepaalde magie, eentje die voor een heel grote doelgroep aantrekkelijk is”, aldus Teun Verheij, Head of Marketing Communications bij Dutch Grand Prix. “Dat betekent dat we in alles wat we doen die ‘magic’ willen vasthouden, omdat de verwachtingen van de bezoekers enorm hoog zijn. Dat doen we onder meer door in te zetten op een heel sterke fanbetrokkenheid door middel van 1-op-1 communicatie met onze bezoekers. De juiste persoonlijke content op het juiste moment is daarbij essentieel. In CM.com hebben we een hele sterke partner die ons de mogelijkheid geeft de content bij de juiste persoon, op het juiste moment te krijgen.”

Meegroeien

Het bezoekersproces begint bij de Dutch Grand Prix bij de aanschaf van de tickets via de ticketing van CM.com. Na het verkoopproces start de aanloop naar de race toe. Hier zijn verschillende contactmomenten tussen bezoeker en organisator. Bijvoorbeeld over de beste manieren om bij het evenement te geraken, aangezien met de auto komen hier niet mogelijk is. Het gaat dus zowel om informeren als fans helpen die vragen hebben. “Hiervoor hebben we in 2021 een generieke chatbot ingezet en een van de ‘learnings’ van die editie was dat hier nog stappen gemaakt konden worden om de beleving meer persoonlijk te maken”, zo vertelt Colinda Leemans, Lead Professional Services bij CM.com. “Zodoende hebben we dit jaar de Conversational AI Cloud ingezet. Deze maakt het maakt het voor Dutch Grand Prix mogelijk om eenvoudig zelflerende AI-chatbots in te zetten, die nog nauwkeuriger en meer op de persoon gericht kunnen converseren met de bezoekers.” De Conversational AI Cloud is nu de techniek achter de Race Engineer: de eventchatbot die 24/7 beschikbaar is op de website van het evenement en waarbinnen veelgestelde vragen dynamisch laden naast het gesprek. Leemans: “Het mooie van deze techniek is dat het letterlijk met het evenement en zijn bezoekers meegroeit en leert, waardoor de optimalisatie niet alleen rond het evenement optimaal is maar juist ook de komende jaren alleen maar beter blijft worden.”

Dutch Grand Prix zet hoog in op directe communicatie met de bezoekers, niet alleen in de aanloop naar het evenement, maar ook tijdens. Hiervoor wordt de officiële ‘Heineken Formula 1 Dutch Grand Prix-app’ ingezet. Deze is gebouwd met de Appmiral-event-app van CM.com en bevat een interactieve kaart van CM.com Circuit Zandvoort, een volledig raceschema, informatie over de fanzone, het entertainmentprogramma en meer. “Voor ons is het belangrijk om niet alleen de beleving van de bezoeker op deze manier te verhogen, maar ook om door middel van communicatie op efficiënte wijze aan crowd control te kunnen doen”, aldus Verheij. “Zo zijn er gedurende het raceweekend diverse optredens en zijn er diverse locaties waarover je het publiek wil spreiden, van de Arena tot de Fanzone. Je wil dat je in je

je dat zo goed mogelijk informeren, betrekken en begeleiden. Zo krijgen bezoekers al op het moment dat ze onderweg naar huis zijn een video met hoogtepunten van die dag in de app, nog voor dit soort materiaal

directe communicatie de juiste mensen bereikt, dus kun je als organisatie op deze manier heel goed segmenteren welke bezoekers je op welke optredens en activiteiten wijst.”

Colinda Leemans voegt toe dat deze 1-op1 communicatie met de bezoekers ook is ingezet in het entreeproces. “Op vrijdag werd het op een gegeven moment vrij druk bij een aantal toegangspoorten, terwijl er bij andere meer ruimte was. Zodoende zijn bezoekers daarover geïnformeerd en je zag daarna een spreiding ontstaan, waardoor de hele inloop uiteindelijk voor iedereen soepel verliep.”

Ultieme fanbeleving

Teun Verheij stelt dat Dutch Grand Prix staat voor ‘ultieme fanbeleving’. “We willen fans voor, tijdens én na de race een soepele ervaring bieden en beschouwen het niet als vanzelfsprekend dat de vraag naar tickets groter dan het aanbod is. Zodoende doen we alles voor een hoogwaardige ervaring, die ervoor zorgt dat het speciale gevoel dat mensen hebben als ze tickets hebben weten te bemachtigen lang aanhoudt. De aanpak valt op en wordt gewaardeerd. We hebben daarvoor ook veel complimenten gekregen vanuit de internationale Formula 1-collega’s. De Orange Army is onlosmakelijk onderdeel van het evenement en dus wil

op sociale mediakanalen verschijnt. Het zorgt voor beleving en een hoge bezoekerstevredenheid.”

Blijven groeien

Om alle communicatiekanalen (site, app, mail, et cetera) bij elkaar te brengen, gebruikt Dutch Grand Prix Mobile Service Cloud van CM.com, de klantenserviceoplossing waarmee klantenserviceteams altijd en overal probleemloze klantervaringen kunnen bieden, ongeacht het kanaal waarlangs de klant hen benaderd. In combinatie met alle andere oplossingen die worden ingezet, is een stabiele en hoogwaardige klantbeleving gegarandeerd.

“Wij hebben elkaar op dit gebied echt gevonden”, zo zegt Colinda Leemans. “CM.com en Dutch Grand Prix zijn innovatieve partijen die elk hoogwaardige kwaliteit nastreven, maar ook beiden de ambitie hebben om het steeds beter te doen. Zodat de bezoekers volgend jaar en verder een nóg betere ervaring hebben.”

Verheij beaamt dat. “Het is mooi dat we op deze manier de hoge verwachtingen van onze bezoekers vanaf het moment dat ze de ticket kopen waar kunnen maken. De challenge die we nu hebben is om het gebied van fan engagement te blijven groeien en daarvoor hebben we een perfecte technische partner.”

TICKETING SPECIAL
'CM.com en Dutch Grand Prix zijn innovatieve partijen die elk hoogwaardige kwaliteit nastreven, maar ook beiden de ambitie hebben om het steeds beter te doen'
59WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Build your Crowd

Siip geeft gebruikers regie over eigen gegevens

‘Siip gelooft in een fysieke en digitale wereld waarin iedereen veilig & eenvoudig mee kan doen’, zo staat groot als tagline op de website van Siip Group. Het Zwolse softwarebedrijf heeft een techniek ontwikkeld die organisatoren & ticketers zekerheid geeft over wie zich op hun evenement bevinden en tegelijkertijd gebruikers de regie over hun persoonsgegevens geeft.

Het idee achter Siip is het gevolg van de doorverkoopproblematiek waar de evenementenbranche al jaren mee kampt. Remco Voorhorst, samen met Ramon van Ingen en Jan Brink oprichter van Siip, worstelde met de problematiek dat organisatoren door doorverkoop van hun tickets niet ten volle profiteren van de waardecreatie bij secundaire verkoop. “Tegelijkertijd vinden we dat consumenten over hun eigen data gaan”, aldus Voorhorst. “Dus hoe maak je dat een consument met maximale regie over zijn gegevens een ticket kan kopen waar de organisator op zijn beurt maximale regie & waarde over houdt?”

Persoonlijke toegang

Het eurekamoment kwam in 2018. Een jaar later was de software ontwikkeld en konden er pilots worden gedraaid, onder andere bij een wedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal. Siip creëert met behulp van de eigen app, dan wel software die makkelijk in apps van organisatoren & ticketers te integreren is, een uniek account, gekoppeld aan een echte identiteit. Die geverifieerde digitale identiteit is daarmee via de smartphone de toegang tot bijvoorbeeld stadions, concerten, evenementen en festivals, maar ook bijvoorbeeld hotels of sportwedstrijden. De bezoeker deelt de gegevens uit zijn smartphone alleen als hij of zij dat wil. “De coronapandemie heeft ons de tijd gegeven om het concept nog verder aan te scherpen en wat we nu hebben is een systeem dat uniek is en waarvoor er een patent is.”

Via closed loop de waarde bij de organisator

“Jij bent jij en daarom heb je dit toegangsrecht, hierdoor krijgt fraude geen kans.

Tegelijk houdt de organisator van een evenement controle over een ticket als deze gekoppeld is aan onze techniek, de zogenoemde closed loop. Vanaf het moment dat het ticket wordt uitgegeven totdat het gebruikt wordt, weet een organisator wie het ticket heeft en dat het in het bezit is van een echt persoon.”, aldus Voorhorst. “De organisator kan bepalen of de tickets doorverkocht mogen worden en zo ja, voor welk bedrag.” Dat je weet wie er op je event aanwezig zijn, is onder meer ook handig voor evenementen die met een camping werken. Die zijn namelijk verplicht om een nachtregister bij te houden. Via onze techniek voldoe je hier eenvoudig aan en door de privacy by design oplossing, ook aan de AVG.”

Een schat aan mogelijkheden

Als organisatie geeft je dit enorm veel kansen. Denk alleen al aan het contact dat je kunt hebben met de échte bezoekers, in plaats van alleen met de kopers van je tickets. Handig in het geval van calamiteiten of bij bijvoorbeeld een aanpassing in het programma. Voorhorst: “Een ander voordeel is dat gasten geen overbodige inefficiënte stappen hoeven te nemen bij aanschaf van een ticket of bij een boeking en dat organisatoren ook niet alle gegevens van de gasten meer in hoeven te voeren of hun identiteit hoeven te controleren. Dat is namelijk allemaal al gebeurd.”

Bij leeftijdsgebonden evenementen kan de bezoeker simpelweg geen ticket ontvangen als de bezoeker niet voldoet aan de voorwaarden. Ook dit scheelt controle aan de poort. “We kunnen zelfs een stap verder gaan en bezoekers ook toegang geven tot bijvoorbeeld een aan een evenement gekoppelde webwinkel, of een persoonlijke leeftijdsgebonden menukaart, zonder

dat ze daar weer een wachtwoord en inlog voor hoeven aan te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos en geven gebruikers aan beide kanten – organisatoren én bezoekers –maximale grip, efficiency en veiligheid.”

TICKETING SPECIAL
DOOR: EDGAR KRUIZE
‘Onze gepatenteerde oplossing voorkomt fraude en woekerverkoop’
SIIP 61WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

Ticketmaster klaar voor toekomst met doorverkoop en mobiele tickets

Ticketmaster werkt er al jaren aan om kaartkopers de beste ervaring te bieden. Dit jaar zette het bedrijf op dat vlak opnieuw stappen. Een gesprek met Ellen Tolsma, Barry de Ruiter en Dirk Deelen over secundaire kaartverkoop, de voordelen van mobiele ticketing en op een slimme manier met data werken.

Net als bij iedere partij in de live-entertainmentindustrie ging ook Ticketmaster in maart van dit jaar van nul naar 100. Met de corona-maatregelen achter de rug kon Nederland weer massaal naar concerten en festivals. Ellen Tolsma, senior director marketing, noemt het een enerverende periode vol kansen. “Ik heb het hier vooral over de mogelijkheid om via ons eigen platform tickets door te verkopen en de opmars van digitale en mobiele tickets.” Dit jaar waren de twee Nederlandse concerten van Ed Sheeran spannende momenten voor Ticketmaster als het ging om mobile ticketing. Per avond trokken 70.000 bezoekers door de poorten van de Johan Cruijff Arena. Het management van de zanger koos voor een toegang die enkel mogelijk was via het tonen van het ticket in de Ticketmaster-app. Daarmee gingen zij dus zelfs nog een stap verder, want normaliter zijn mobiele tickets ook beschikbaar via de webbrowser van je mobiele telefoon, zoals eerder dit jaar bij onder andere Billie Eilish en Olivia Rodrigo. Tolsma: “We hebben veel gedaan aan de communicatie vooraf, zodat de bezoekers wisten wat zij moesten doen om zo snel mogelijk binnen te komen. Met deze aantallen was het best spannend, maar alles verliep boven verwachting en iedereen kwam binnen.” Dirk Deelen, senior director finance, vult aan: “Wat deze manier van werken garandeert is dat de tickets bij fans terecht zijn gekomen, tegen een tarief dat van tevoren bepaald

is door de organisator.” Barry de Ruiter, senior director sales: “Wij hebben de tools en mogelijkheden, maar het is uiteindelijk de keuze van de organisator of artiest om bijvoorbeeld enkel in te zetten op mobile ticketing. We kunnen echter wel de goede ervaringen en resultaten delen en hierdoor is het misschien makkelijker om die beslissing te nemen.”

Tickets doorverkopen

Vlak voordat COVID-19 de wereld tot stilstand bracht, stond Ticketmaster op het

punt om een nieuwe manier te introduceren om tweedehands tickets door te verkopen via de eigen website. Afgelopen april ging de dienst eindelijk live en de resultaten zijn volgens Deelen ‘harstikke goed’. Tolsma: “We zijn begonnen voor de zomer en die timing was goed. Om de cirkel rond te krijgen, moet de consument een mogelijkheid hebben om gekochte tickets weer door te verkopen. Dat kan nu op een veilige manier via ticketmaster.nl. Consumenten die bij ons doorverkoopkaarten kopen, krijgen de garantie dat zij naar binnen kunnen

TICKETMASTER
DOOR: JEROEN VAN TRIERUM 62 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL

bij het concert of event. Iets dat met kaartjes gekocht op een secundair platform niet altijd het geval is. Het is voor iedere partij erg frustrerend om fans bij de deur te moeten weigeren omdat zij de tickets niet via het officiële kanaal hebben gekocht.”

De Ruiter vult aan: “Tickets kunnen hier tot 20 procent boven de originele prijs verkocht worden. Het is dus niet meer zo dat fans belachelijke woekerprijzen moeten betalen om hun favoriete band of artiest live te zien. Het is belangrijk dat alle primaire ticketverkopers met een soortgelijke oplossing komen. Uiteindelijk moet het zo zijn dat de omzet van de kaartverkoop naar de artiest gaat en niet ook voor een deel naar een partij die nul investering heeft gedaan voor het concert en alleen maar veel winst wil maken.”

Een belangrijk onderdeel in het succes van de nieuwe service en de snelle acceptatie hiervan bij de fans is communicatie. Tolsma: “We vertellen tickethouders en fans die op zoek zijn naar kaartjes op diverse plekken over doorverkooptickets op het bekende platform. Denk aan besteltips via e-mails, nieuwsbrieven, blogs en onze website. De boodschap is duidelijk: koop enkel

op officiële kanalen je kaarten. Daarnaast roepen we samen met organisatoren en poppodia bezoekers op om een opgeladen telefoon te hebben, de wifi aan te zetten en de app te downloaden. Je merkt overigens dat het overgrote gedeelte van het publiek dit snapt en logisch vindt.”

Personeelstekort

Een van de grootste uitdagingen afgelopen zomer was het tekort aan personeel. Volgens Deelen was er voor corona een groep enthousiaste studenten en liefhebbers die altijd gebeld konden worden met de vraag ‘Kunnen jullie helpen bij een show?’ “Dat was dit jaar, om verschillende redenen, niet meer het geval. We hebben dit op een creatieve manier opgelost. Ticketmaster heeft op het kantoor gevraagd of collega’s wilden helpen tijdens concerten en festivals. Aan die vraag werd massaal gehoor gegeven. Zo heeft iedereen hier minstens tien of meer shows gedaan. Normaal doe je er op jaarbasis een stuk of twee. Dit was niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. We zijn er als team bijzonder sterk uitgekomen.”

Slim data inzetten

Het dienstenpakket van Ticketmaster gaat veel verder dan alleen het verkopen van concertkaartjes. Zo kan het bedrijf ook helpen met marketing door data in te zetten. Tolsma: “De data die we met zorg en toestemming verzamelen, worden onder andere ingezet om nieuwsbriefontvangers steeds meer persoonlijke content te sturen. Binnenkort zal ook de browseervaring op onze homepage gepersonaliseerd worden zodat bezoekers juist die evenementen te zien krijgen die aansluiten bij hun interesseveld. Ook draaien we betaalde advertentiecampagnes op sociale media en het Google-netwerk voor organisatoren. Hierbij worden data ingezet om een hypergerichte doelgroep te vinden. De samenwerking kun je vergelijken met een marketingbureau, maar dan voor een zachtere prijs. Ik zie dit als een extra service. We zijn veel meer dan een normale ticketverkoper.”

TICKETING SPECIAL
Werken bij Ticketmaster staat gelijk aan muziekliefhebber zijn. Tolsma, Deelen en De Ruiter zetten de meest memorable events van het jaar tot nu toe op een rij. Barry de Ruiter 1. De Dijk - Ziggo Dome 2. Down The Rabbit Hole 3. Bicep - 013 Ellen Tolsma 1. Rolling Stones - Johan Cruij ArenA 2. Froukje - Patronaat 3. The Last Waltz - Caprera Dirk Deelen 1. Davina Michelle - Ahoy 2. Son Mieux - Zuiderpark 3. Iron Maiden - Gelredome ▶◾ 63WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022
online ticketing guest list system promo campaigns memberships door sales sales tracking google tag manager real time insights instant payouts mailing system customer database generate audiences content management and more… The virtual backstage for event organizers https://stager.co

‘Wij maken het hele proces simpeler voor de organisator’

Eventmanagementplatform Stager biedt alle tools die organisaties van events nodig hebben. Oprichter en directeur Mike van Gaasbeek: “Wij focussen op het ontzorgen van de eventorganisator en zorgen er met Stager voor dat de hele organisatie soepel draait.”

Ik ben blij dat alles weer mag en dat we het ouderwets druk hebben”, aldus Mike van Gaasbeek. “Hoewel we ook in de coronaperiode zijn blijven doorontwikkelen, hebben we de afgelopen maanden onze sales- en supportteams eindelijk weer op volle kracht kunnen brengen.”

Stager wordt veel gebruikt binnen venues, clubs die het hele jaar door evenementen organiseren en festivals. “De afgelopen periode hebben we er diverse mooie nieuwe klanten bijgekregen, waaronder de Amsterdamse club De School, poppodium Mezz in Breda, de Boerderij in Zoetermeer, Nieuwe Nor in Heerlen en De Muziekgieterij in Maastricht.”

Betaalinfrastructuur

Stager is uitgebreid met een compleet nieuwe betaalinfrastructuur, vertelt Van Gaasbeek. “Zo hebben we een integratie met betaalverwerker Adyen ingebouwd, waardoor onze klanten onder meer tickets kunnen refunden en zichzelf uitbetalen. Een mooie oplossing om ook internationaal betalingen te verwerken. Verder hebben we salestracking uitgebracht, waarmee je precies kunt volgen hoe de conversie is verlopen en via welk kanaal.”

Ook promocampagnes zijn nu in te stellen via het mailsysteem van Stager. “Het is een fluitje van een cent om een promocampagne op te starten en bijvoorbeeld een specifieke groep mensen een unieke promocode te sturen.”

Productieplanningsmodule

Op dit moment wordt de productieplanningsmodule flink onder handen genomen.

“Deze module wordt aanzienlijk uitgebreid, waardoor we complexe shows en festivals nu nog beter kunnen ondersteunen. Zo kunnen boekingskantoren of artiesten straks via een webformulier onder meer hun gastenlijsten, riders of cateringwensen toevoegen. Deze gegevens vertalen we naar een intern productiesysteem, waarbij je via de app bijvoorbeeld direct ziet dat persoon A zich in kleedkamer B bevindt en op tijdstip C wil

eten, dat een bepaald concert gaat beginnen of dat een specifieke koelkast bijgevuld moet worden. Verder kun je itineraries uitsturen om artiesten te informeren over zaken als de locatie van hun hotel en het schema van de avond. Met onze alles-in-een oplossing onderscheiden we ons van andere ticketingsystemen.”

Proces

Een belangrijke reden om Stager te gebruiken, is de behoefte van evenementenorganisaties om met het gehele team gecoördineerd samen te werken aan de productie en promotie van events en zoveel mogelijk kaartjes te verkopen. Van Gaasbeek: “In de sector worden vaak verschillende systemen gebruikt. Mensen kunnen niet bij elkaar in het systeem kijken. Dat zorgt voor ruis en leidt tot verkeerde beslissingen, heel veel communicatie en tijdverlies. Onze missie is om het hele proces simpeler maken voor de organisator, in plaats van het simpeler maken om je tickets (online) te verkopen. Dankzij Stager kan elk teamlid inzicht krijgen in het gehele proces, van boeking tot after sales.”

Internationale ambities

Naast die voortdurende ontwikkeling heeft Stager ook internationale ambities. “De nieuwe betaalinfrastructuur neemt veel drempels weg in het buitenland. Er loopt nu een aantal pilots in België en Duitsland en we zijn aan het kijken hoe we daar verder kunnen groeien. Zoals gezegd willen we een organisator echt op alle fronten helemaal ontzorgen. Dat doen we al in Nederland en dat gaan we straks doen in heel Europa.”

TICKETING SPECIAL
DOOR: ARNOLD LE FÈBRE
MIKE VAN GAASBEEK
STAGER
‘Met onze alles-in-een oplossing onderscheiden we ons van andere ticketingsystemen’
“ 65WWW.EBLIVE.NL OKTOBER 2022

HET LAATSTE WOORD

EB Live staat ieder nummer vol met interviews met professionals die (meestal) over hun werk praten. In deze rubriek zetten we de spotlights op het persoonlijke leven van die prominenten. In deze editie is dat Babette Noverraz, zij is Head of Marketing & Communication bij Twelve.

Wat is het leukste aan je baan?

“Absoluut het team! Bij Twelve werken enthousiaste en gedreven mensen waardoor de energie al voelbaar is wanneer je ’s morgens ons kantoor binnenkomt. Mijn eigen team is vrij jong en voelt echt als een eenheid. Ze werken keihard met en voor elkaar en ondertussen wordt er veel gelachen, dat maakt mij als manager supertrots! De werkdruk bij Twelve is hoog, logisch in de branches waarin wij werken en de snel veranderende wereld van het betalen, dan moet je scherp en vernieuwend blijven. Daar staat wel tegenover dat we onze successen altijd samen vieren, met uitjes en borrels, maar er is ook veel vrijheid en autonomie. Die balans tussen het samen knallen om je doelen te behalen en de ontlading en het vieren wanneer het is gelukt, vind ik het mooiste wat er is!”

Wat wilde je vroeger worden?

“Musicalactrice. Als kind was ik de eerste die wilde optreden met de weekafsluiting of toneelstukjes organiseerde voor de familie. Ik ben ooit naar de musical Tarzan met Chantal Janzen in de hoofdrol geweest en ik was zo van haar onder de indruk dat dat precies was wat ik ook wilde. Haha! Jammer

alleen dat zingen en dansen nu niet tot mijn sterkste eigenschappen behoren...”

Welk concert blijft voor altijd bij? “Anastacia. Zij was echt superstoer! Samen met mijn zus en vader was dit het eerste concert dat ik ooit heb bezocht. Compleet met roze brilletje en cowboyboots hebben we daar de longen uit ons lijf geschreeuwd.”

Wat is buiten je werk je grootste passie? “Restaurants! Ik houd al van de voorpret van het spieken in de menukaart en het afspeuren van Instagramprofielen. En dan op de avond zelf beginnen met een glas bubbels alsof er altijd wat te vieren is. Ik houd van de vibe van de horeca en van ieder genre kan ik genieten. Of het nu een (sterren) fine dining restaurant of een goede burgerbar is, ik vind het allemaal een feestje. Onlangs ben ik bijvoorbeeld bij Restaurant 273 in Utrecht geweest, echt een aanrader!”

Ben je een ochtend- of een avondmens?

“Avond. De wekker is ’s morgens mijn grootste vijand en het eerste half uur komt er geen woord uit mijn mond. ’s Avonds daarentegen lijkt het alsof mijn licht aan-

gaat en kan ik uren door. Heel vervelend voor mijn vriend, die juist een ochtendmens is, haha!”

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

“Omringd door idioten van Thomas Erikson en ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Twee totaal verschillende boeken en afhankelijk van mijn stemming en dag lees ik de één of de ander. Omringd door idioten gaat over het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. ’t Hooge Nest speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet. Een echte aanrader!”

Wat weten de meeste professionals niet over jou?

“Ik lees altijd de laatste bladzijdes van een boek en hoor graag alle spoilers van een serie of een film voordat ik eraan begin. Gek genoeg heb ik dan nóg meer zin om te lezen of te kijken.”

BABETTE NOVERRAZ Naam: Babette Noverraz Functie: Head of Marketing & Communication Geboortedatum: 28 mei 1990 OKTOBER 2022 WWW.EBLIVE.NL66

Build your Crowd

WE LOVE CROWDS CROWD MANAGEMENT Krommewetering 21 3543 AP Utrecht (NL) Postbus 1012 3600 BA Maarssen (NL) T. +31 (0)30 303 19 03 F. +31 (0)30 303 19 04 info@tsc.nl www.tsc.nl EVENT SECURITY / HOSPITALITY TRAFFIC / OBJECT BEVEILIGING FIRE & SAFETY / DOG SECURITY CONSULTANCY / ACADEMY SPECIAL PROJECTS
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.