__MAIN_TEXT__

Page 1

PROGRAM


G

FESTIVALKART

VERDENS MINSTE STRAND

L

ØSTEN PÅ MÅNEN

Proviantmaga

sinet

CAFÉ MAGENTA

riet

Slave

thage

n

aten

sTøihu en plass H

Kirken

set

Tøihu

WC

lassen

Rådhusp

Informasjon

old

NRK Østf

Laboratoriet

Parkering Førstehjelp Innkjøring forbudt

Samarbeidspartnere Media

S

gaten

Mat

andan

Gamlebyen Kulturhus K

Kaserne

S

DU

n sgate

Bar

torieg

Komm

Labora

S

Billetter Festivalbånd

Handicap-WC

S

Tøihu

FANTASTISK PICKNIKSPOT

Månemerch

Nøtter


O

M

M

A

Mellompo

rten

Til ferga og togstas jonen

Toldbodg

aten

Gangvei til Fredrikstadbroa

UNKEJON Kongens torv

QULTHUS

H HOVEDSCENEN

n

Torvgate

rtgaten

ata

Voldpo

Færgeportg

Kirgegaten TEGLHUSET M gaaulvad rde n

T

K KODESCENEN

Raadhusgaten

T TORGSCENEN MAJOREN

KOMMANDANTHAGEN Voldgaten

LEKEPARKEN

Torsnesveien

Vin

GAMLEBYEN GEITEAVLSLAG

Nordre kruttårn

FESTIVALTORGET GAMLEBYEN KULTURHUS ØSTEN PÅ MÅNEN MÅNEBARNA

de

bro

en

SIRKUS WORKSHOP DUNKEJONGAARDEN GLYRA


foto: Espen Schei

INNHOLD MANEFESTIVALEN

GAMLEBYEN 25.-27. JULI PROGRAM

2-3

FESTIVALKART 4-5

6-11

PROGRAM SCENER 12-13

14-15

100 MINUTTER / SIRKUSWORKSHOP FOR BARNA

GLYRA 19

4

ÅRETS FESTIVALKUNSTNER

GAMLEBYEN KULTURHUS 16-17

18

INNHOLD

MÅNEMESSE


ØSTEN PÅ MÅNEN 22-23

24-26

FESTIVALTORGET

foto: Kine Jensen

20-21

MÅNEBLOMSTER OG MÅNEGARTNERIET ØKOLOGISK MAT PÅ TORGET FREDRIKSTAD SOM 27-28 FAIRTRADE KOMMUNE BYTTEBODEN 30-31

AKTIVITETER I DUNKEJONGAARDEN 32-33

GRØNNE JENTER 34-35

38-39 40-41

OBOS PÅ MÅNEN 43

TAKK TIL

ORGANISASJONENE PÅ TORGET

MÅNEBARNA

foto: Espen Schei

36-37

42

PRAKTISK INFO

foto: Espen Schei

29

KOMMANDANTHAGEN 5


PROGRAM

6

foto: Øivind Hansen

#Månefest14


HOVEDSCENEN

FREDAG

25. JULI 16.30 KARI BREMNES 18.30 GURO VON GERMETEN 20.00 ANNE GRETE PREUS 21.30 BETH HART

7


HOVEDSCENEN 8

LØRDAG

26. JULI 14.30 MARI BOINE 16.00 HEGE BRYNILDSEN 17.15 TOINI & THE TOMCATS 18.45 LUCKY MALICE 20.00 PHONE JOAN 21.30 PATTI SMITH


HOVEDSCENEN

SØNDAG

27. JULI 14.30 KATZENJAMMER 16.00 VALKYRIEN ALLSTARS 17.15 FRK. FRYD 18.30 IDA MARIA 20.00 MONICA HELDAL 21.30 SUZANNE VEGA 9


TORGSCENEN “FESTIVALTORGET”

10

FREDAG 12.00 BASKERLAND 13.00 ANTERO FRIDA ODDEN BRINKMANN 14.00 LADY MOSCOW BARNESHOW 16.00 MILJE SPILLER ASTRID LINDGREN 17.00 HIMMELHØYT

LØRDAG

SØNDAG

12.00 BASKERLAND 13.00 GRØNNE JENTER APPELL 14.00 MEG OG KAMERATEN MIN BARNESHOW 16.00 ANTERO FRIDA ODDEN BRINKMANN 17.00 THE NESTREVYS

12.00 13.00 14.00 16.00 17.00

BASKERLAND MARTIN NYBRAATEN THE NESTREVYS MILJE SPILLER ASTRID LINDGREN HIMMELHØYT


foto: Espen Schei foto: Espen Schei

foto: Espen Schei foto: Espen Schei

foto: Linda foto: Espen Schei

KODESCENEN GAMLEBYEN KULTURHUS

FREDAG

14.00 ODA NYGAARD 16.00 MILJE 18.00 HIMMELHØYT

LØRDAG

SØNDAG

HÅVARD DAHLE STRAA KIM ERIK BERG HANS OLAV SETTEM TREE LABORATORY, THE HUMAN NATURE JESSE SMITH & ERIC HOEGEMEYER 11


ÅRETS FESTIVALKUNSTNER

Veronica Normann Jensen er utdannet art director ved Westerdals Høyskole, og jobber som illustratør og billedkunstner med base i Kunstkollektivet Atelier Polvotten. Der har hun vært siden 2007. Visuelt har Veronica ofte et humoristisk uttrykk med en til tider alvorsfull undertone. Hun er opptatt av barndomsmagien, og friheten til å undres over hverdagen gjennom å blande forskjellig typer media som akryl og utklipp fra 50- og 60- talls magasiner på lerrett, men også å lage en ny setting av gamle bilder tatt ut av sin opprinnelige sammenheng. Titlene spiller ofte

12

en stor rolle i forhold til bildene, og hun ønsker å oppnå en gjenkjennelse i dette samspillet hos beskueren. Veronica har laget en rekke platecover og coverart for lokale musikere og artister som Tommy Tokyo (And The Horse Came Riderless), Tellusalie (Is The Outside Still There?), Militsa (Heartaches and Headaches) og Two Shot Sons (Kulest Bakest). Videre har Veronica deltatt på utstillinger som “Woodlands”, “From Crappy To Happy”, “GongGong” og “Hey You Pink And Blue”.


VERONICA NORMANN JENSEN

13


GAMLEBYEN KULTURHUS Like før sommerferien åpnet dørene til det nye kulturhuset i Gamlebyen, nærmere bestemt i Ridehuset som ligger vis á vis Gamlebyen Kirke. Det er Gamlebyen Festivaldrift as som står bak etableringen. Dette selskapet er også driftselskapet bak Månefestivalen og er et ideelt aksjeselskap som har til formål å skape positive kulturaktiviteter i Gamlebyen. Den viktigste årsaken til satsingen er vårt ønske om å ivareta og videreutvikle den eneste gjenværende salen i Gamlebyen som kan benyttes til konserter, teater og andre kulturaktiviteter.

14

Et par konserter er allerede gjennomført og fra høsten og utover blir det flere. Vi ønsker også at salen skal være tilgjengelig for andre kulturarrangører på rimelige premisser. Kultursalen og caféen kan også benyttes til private selskaper, eventer osv.

Mange har også fått med seg at vi har åpnet en hyggelig cafe og uteservering på samme sted, her serverer vi gode kaker og forskjellige småretter. I tillegg kan man i sommerhalvåret også få kjøpt noen av de fine blomstene som produseres i Månegartneriet. Det blir fullt trøkk i Kulturhuset og Månecaféen under festivalen, men kom gjerne innom du også... Og, ikke minst, følg med på hva som skjer etter sommeren. Alle aktiviteter annonseres på Facebook, følger du oss der går du ikke glipp av hva som skjer... www.facebook.com/GamlebyenKulturhus epost: tredje@maanen.no


TREE LABORATORY JESSE PARIS SMITH & ERIC HOEGEMEYER – US Lokalisert i Brooklyn, New York, spesialiserer Jesse Paris Smith og Eric Hoegemeyer seg i musikkproduksjon og lyddesign i sitt studio Tree Laboratory. Filosofien bak prosjektene deres er basert på ideen om at musikk og lyd er den mest sentrale sansen i et menneskes liv, der vi både er observatører og utøvere. Med et unikt lydbilde som har roten i kunstnerisk og intellektuell virksomhet får vi være vitne til radikal, eksperimentell og nyskapende musikk denne lørdagen i Gamlebyen. Denne eksklusive konserten byr på en musikalsk opplevelse med Jesse Paris Smith, som er datteren til selveste Patti Smith. Jesse er komponist, pianist og perkusjonist. Facinert at lydmønster og lydelementer fra naturen og deres forhold til hverandre, sammen med høyt nivå i komposisjonsteknikker, har hun

LØRDAG 26. JULI KL. 18.00 GAMLEBYEN KULTURHUS

Begrenset antall plasser, adgang kun for de med gyldig festivalbånd lørdag / festivalpass.

utviklet et egen sound med en obskur samling av naturinstrumenter. Jesse har utviklet talentet sitt i takt med akkopagnering av mamma Pattis poesifremførelser over mange år. Som nyutdannet fra Sound of Music Institute har hun fordypet seg i psykoakustikk og forståelsen av kraften som musikk og lyd har på vår eksistens. Sammen med seg har hun Eric Moegemeyer som er produsent, musiker og komponist. Med et intenst talent for rytme og tonalitet har han samarbeidet med innovative artister verden rundt, og vært involvert i de fleste sjangerene. Komfortabelt plassert bak trommesettet eller miksebordet er han alltid på jakt etter et futuristisk sound og nye komposisjonsmetoder, og på Månefestivalen skal han skape musikalsk magi sammen med Jesse på Kulturhuet i Gamlebyen. Dette er en konsert du ikke vil gå glipp av.

15


100 MINUTTER SIRKUSKURS FOR BARN I ALDEREN 8-13 ÅR. FREDAG 25. JULI:

LØRDAG 26. JULI

Gruppe 2: 14.30 - 16.10, visning for foreldre kl 16.10

Gruppe 4: 14.45 - 16.25, visning for foreldre kl 16.25

Gruppe 3: 12.00 - 13.40, visning for foreldre kl 13.40

Prøv deg som sjonglør, akrobat og linedanser! Kurset varer i 100 minutter. Ved slutten av hvert kurs, setter vi sammen en flott nysirkusforestilling, som vi viser for foreldre og andre. Kurset ledes av to erfarne lærere, Ole Thomas Evensen og Silje Martens. De har jobbet med nysirkus og gjøglerteater i over 15 år gjennom Bifrost - Hølen Regnbueteater, Vestby kulturskole, Stella Polaris m.m. De har også gjort diverse prosjekter gjennom Den Kulturelle Skolesekken.

16

SØNDAG 27. JULI

Gruppe 5: 12.00 - 13.40, visning for foreldre kl 13.40

Det blir fem grupper med maks 20 barn i hver. Ha på tøy det er lett å trene i. Jenter - ta gjerne med egen tights og singlet til å ha under kostymer dere får låne.

foto: Espen Schei

Gruppe 1: 12.00 - 13.40, visning for foreldre kl 13.40


Her gjelder førstemann til mølla. Oppgi barnets navn og alder, foresattes navn, mobil og mailadresse, merk “Nysirkus og teater”. Under festivalen kan påmelding kun gjøres til caféen i Gamlebyen Kulturhus, vis á vis kirken.

foto: Espen Schei

Tilbudet er gratis Sted: Parken i Gamlebyen, vis á vis Tamburen. Løpende påmelding til: torill@maanefestivalen.no

17


Installasjonsinstrumentet GLYRA monteres opp på vollen bak Smedjegaten. Opp til 30m pianostrenger, lydhus, vinden, trærne. Instrumentet er åpent for improvisasjon 14.00-18.00 alle dager,og alle nysgjerrige er velkomne til å utforske eller ta en titt.

Ansvarlige kunstnere: Ragnar Peterson Brodow og Marie Kaada Hovden. Takk til: Fredrikstad Kommune, SKIBYGG og Akademi for Scenekunst.


foto: Øivind Hansen

MÅNEMESSE Lørdag 26.Juli KIRKEN

Månemesse ca kl 23.00. Etter siste konsert. Medvikende: Eva Isselin Erichen sang, Daniel Løseth Kristiansen bass, Christian Stahr flygel, Ellen Cathinka Moe Apenes og prestene Linn Therese Jordhaug-Larsen, Anders Mogstad. Vi håper tradisjonen tro å skape en stemningsfull stund i kirken frem til midnatt! Alle er velkommen!

19


ØSTEN PÅ MÅNEN I regi av Lok Allé og Østen Kollektivet vil det i år som i fjor foregå Hip Hop og Reggae konserter/ events under Månefestivalen.

foto: Espen Schei

Østen På Månen har allerede etter to år blitt en populær tradisjon, og befinner seg utenfor festivalen sitt betalingsområde. Det vil være åpent og i full effekt både Fredag og Lørdag. Her blir det Hip Hop feeling i god “Østen stil” med Graffiti, breakdance, dj´s og en haug aktuelle rappere Lørdag kveld!

20

Kom og spis god mat, drikk god drikke og få god feeling 25. og 26. Juli i Gamlebyen, Fredrikstad!


/// ///// /// ///// K K


VELKOMMEN TIL MÅNEFESTIVALEN

22

#Månefest14


Månefestivalen ønsker å være et utstillingsvindu for økologisk og kortreist mat, økologisk hagebruk og etisk forbruk. Gjennom dette håper vi å engasjere og inspirere deg til å ta valg som bidrar til en grønnere framtid og en bedre verden for alle. På årets festivaltorg serveres kun økologisk mat og alle du møter på torget har en forankring relatert til miljø, økologi, fairtrade og humanitært arbeid. Her kan du få kjøpt eller byttet til deg ulike varer og slå av en prat med representantene for de ulike organisasjonene som er tilstede.

23


Økologisk månegartneri

På Byens Marker, rett utenfor Gamlebyen har Månefestivalen et eget gartneri og hage. Allerede i februar starter vi med å så frø som skal bli til flotte blomster som gjør Gamlebyen grønn og frodig under festivalen. Alt arbeidet utføres på frivillig basis av dugnadsarbeidere både med og uten grønne fingre. I år har vi også bygget opp en grønnsakshage hvor vi dyrker urter og grønnsaker som blant annet benyttes som råvarer i vår nye cafe i Gamlebyen Kulturhus.

24

Der får du forresten også kjøpt våre planter i hele sommer, og nesten alle blomster som pynter opp under festivalen er også til salgs fra siste festivaldag. Henvend deg til blomsterutsalget ved Kulturhuset hvis du vil vite mer.

Vi dyrker kun etter økologiske metoder og har et stort mangfold av planter, alt er selvsådd. Månegartneriet er i seg selv en liten læringsog formidlingsarena for økologi. I år har også en skoleklasse fra nærmiljøet hatt et eget skolehageprosjekt sammen med oss, og kanskje blir dette et prosjekt vi ønsker å utvikle videre.

foto: Kine Jensen

MÅNEBLOMSTER OG MÅNEGARTNERIET

Økologisk Inspirasjonshage


ØKOLOGISK MAT PÅ MÅNEFESTIVALEN COMIDA VIVA, EN EKTE MATOPPLEVELSE

Vi er lidenskapelig opptatt av mat som er spennende, smakfull og virkelig nyttig for oss og verden vi lever i. Ved å ha en bevisst tilnærming til maten vi velger å spise, og ved å inspirere andre til å gjøre det samme, mener vi at vi kan hjelpe til å skape en mer opplyst og bærekraftig verden, så vel som en sunnere en. Ved å bruke økologiske og plantebaserte ingredienser lager vi både rå og tilberedt mat som utfordrer konvensjonelle meninger om “sunn mat” og forandrer menneskers meninger om hva de liker og ikke liker.

Økologisk Mat

MAT LAGET I NATUREN, IKKE I EN FABRIKK

Hva vi gjør er ganske enkelt. Vi starter med fantastiske ingredienser, og ved hjelp av omsorg og kunnskap lager vi delikate, næringsrike og mettende retter fulle av smak og vitalitet. Vår økologiske meny har noe for alle under årets Månefestival: For de tørste: supermat smoothies, norsk chagga te, kaffe m.m For de sultne: raw food pizza, pasta, glutenfrie brød, kjeks og wraps, salater og mye mer, sammen med vår nye vegetarrburger med alt tilbehør. For de søtsugne: et utvalg av dekadente desserter du kan spise uten dårlig samvittighet, og spesialiteter for barn. Håndlaget av oss for deg, vi sees på festivaltorget!

25


VESLEGUTT MAT Veslegutt Mat er et cateringselskap som selger økologiske retter og produkter. Cateringselskapet er et underselskap til Vinje Slakteri a/s der alle ferdige produkt blir produsert. Veslegutt Mat har en egen salgsvogn med grill, steikeplater, kjøl og frys og reiser rundt på festivaler og liknende arrangementer. Visjonen til selskapet er at det skal være ren, lokal og økologisk mat vi skal servere deg!

ALVENS GODTERI Alvens Godteri foredler og lager hjemmelaget økologisk råkostprodukter som, naturlige fruktkarameller, sjokolade, kjeks og natyrlig kosmetikk Alle produkter er fri fra tilsatt sukker, melk, soya og inneholder ikke tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler. Du finner oss på festivaltorget!

26


FREDRIKSTAD ER EN FAIRTRADE BY Dette er en utmerkelse for kommuner som engasjerer seg for en mer etisk verdenshandel gjennom å informere om Fairtrade-merkede produkter. Jobben gjøres sammen med næringslivet, organisasjoner og innbyggerne som deltar gjennom å kjøpe Fairtrade-merkede produkter. Månefestivalen har alltid bidratt gjennom å markedsføre Fairtrademerket gjennom profilering og salg av varer under festivalen. Fairtrade er en internasjonal merkeordning for rettferdig råvarehandel mellom bønder og plantasjer i utviklingsland og importører i Nord. Når du ser Fairtrade-merket på et produkt, betyr det at en uavhengig tredjepart har kontrollert at det er betalt en rettferdig råvarebetaling og at det jobbes for at produsentenes arbeidsforhold blir stadig bedre. Hver gang du kjøper et produkt med Fairtrade-merket på, bidrar du til bedre leve- og arbeidsforhold for bønder og plantasjearbeidere i Sør. Dermed gis arbeidere i

Fairtrade på Månen

fattige land mulighet til å ta styringen over sine egne liv, planlegge fremtiden og bidra til positiv utvikling i lokalmiljøet. Over en million bønder og plantasjearbeidere i 58 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika er tilknyttet Fairtrade-systemet. Teller man med deres familier, er det over fem millioner mennesker som nyter godt av Fairtrade-systemet. I dag finner du blant annet kaffe, sukker, juice, bananer, ris, te, kakao, sjokolade, honning, blomster, vin og bomull med Fairtrade-merket i Norge – og det kommer stadig nye produkter. Og husk å besøke Fairtrade Østfold på festivaltorget!

27


Fredrikstad har blitt en Fairtrade-by! Vi takker alle som har bidratt: Barneverntjenesten • Beer Sten • Begby skole • Cafe Planken Cicignon skole • COWI • Fredrikstad bibliotek • Fredrikstad domkirke menighet • Fredrikstad Handelsstand Selskapslokaler Fredrikstad kino • Friskliv og mestring • Gamlebyen Festivaldrift Gressvik ungdomsskole • Griff kommunikasjon • Gudeberg barne- og ungdomsskole • Hauge skole • Haugetun Folkehøyskole Havnelageret • HMS-avdelingen • Jonas • Kafe Bendik • Kafe Oscar • Kirkens Bymisjon • Kråkerøy ungdomsskole • Kulturskole Kulturskolen • Kvernhuset ungdomsskole • Manstad skole Nøkleby skole • Onsøy og Gressvik menighetskontor • Oscarteateret • Pizzanini Regulering og teknisk drift • Rådhuset St. Croixhuset • Torp skole • Torsnes menighet • Torvbyen Drift • Trosvik skole Østfoldforskning • Østfoldhallene Østre Fredrikstad menighet

#Månefest14 28


BYTTEBODEN FREDRIKSTAD

Bytte på månen

HVA?

Bytteboden Fredrikstad er en møteplass for bytting, deling, lån og gaver. Vi tilbyr alternativer til det å stadig kjøpe nytt og overforbruke. Bytteboden ønsker også å være en inspirasjonskilde til et mer bærekraftig Fredrikstadliv.

HVOR?

Du finner oss på Facebook, nå også på Månefestivalen, hvor vi setter opp en egen byttebod på Torvet. Her kan du bytte til deg festivalklær, sko, smykker, m.m.. Vi har også en avdeling for bytting/deling av barneklær og leker. Kanskje finner du noe du ønsker å ta med deg hjem? I Bytteboden vår har vi også en tavle der du kan annonsere å bytte til deg tjenester. Trenger du å låne en gressklipper, en tilhenger eller en selskapskjole? Har du et epletre du gjerne deler frukten av? Eller kan du kanskje tilby å lære bort et språk eller vise noen hvordan man legger baderomsfliser? På tavla vår kan du både tilby og etterspørre tjenester.

HVORFOR?

Vi drømmer om en kortreist, miljøvennlig by, og gjør det vi kan for å inspirere både oss selv og andre til å ta hverdagsvalg som kan fremme et slikt byliv. Har man ikke tenkt miljøvennlig før, kan man gjerne begynne nå, i liten skala eller i stor. Vi trenger hverdagshelter som kan gjøre en forskjell. Disse hverdagsheltene er oss! Besøk oss på Månefestivalen – og lik oss på Facebook!

https://www.facebook.com/ByttebodenFredrikstad

29


Lær noe på månen

AKTIVITETER I DUNKEJONGAARDEN #Månefest14 30

LØRDAG 26.07 KL. 12.30 Hans J Peters har bakgrunn fra miljøbevegelsen og økologisk landbruk, og er spesielt opptatt av hvordan en kan gjenopprette en god tilgang på viktige makro- og mikromineraler i matjorda ved å ta i bruk knust fjell. Han er for tiden knyttet til en arbeidsgruppe hos Fylkesmannen i Buskerud, “Levende Matjord” der problemene med bl a høyt marktrykk i jorda blir satt i fokus. Temaet er det økologiske satsingsområde til Buskerud Fylke. Foredraget vil handle om den økende mineralmangelen i jorda og matvarene, hvilke tiltak som gjøres ellers i verden, og et historisk tilbakeblikk.


LØRDAG 26.07 KL. 13.30

LØRDAG 26.07 KL. 14.30

Andelslandbruk i Østfold? En produksjons- og omsetningsløsning med stort potensiale, v. Alexandra Devik, Oikos

Smoothie workshop v. Pablo Castellanos / Comida Viva

Forbrukere i Norge etterspør stadig mer økologisk, sesongbasert og norsk mat, samtidig som det blir færre bønder, mer industrielt landbruk og dårligere sammenheng mellom prisen på mat og de faktiske kostnadene. Det ligger til rette for nyskapende løsninger, og det er derfor gledelig at stadig flere andelsgårder etableres i Norge. Her kuttes mellomleddene, og bonden selger deler av sin produksjon direkte til bevisste forbrukere, som i tillegg til førsteklasses ferske varer, får nær kontakt med både gården og andre mennesker fra samme lokalsamfunn. Per i dag finnes det ingen andelslandbruk i Østfold.

Er du ute etter å forbedre matvanene dine? Få mer energi? Eller bare utvide ditt mat-repertoar? Bli med meg for en praktisk utforskning av Raw Food og lær å lage en smakfull, næringsrik smoothie du kan lage hjemme på fem minutter. Hvem er jeg? En profesjonell kokk som etter et tiår hos de beste europeiske restauranter gjennomgikk en dyp forandring i mitt forhold til mat. Nå bruker jeg mine talenter til å lage plantebasert mat som er virkelig næringsrik så vel som vakker og smakfull, og hjelper andre til å gjøre det samme.

Alexandra Devik er rådgiver og prosjektleder hos Oikos – Økologisk Norge.

31


GRØNNE JENTER SIKTER MOT HETESTE MÅNEN GRØNNE JENTERS

På årets Månefestival står Grønne Jenter på det Økologiske Inspirasjonstorget og tar imot dine miljøtips. Kom og snakk med oss! Grønne Jenter er et ferskt bloggkollektiv med 10 jenter i tjueårene som deler av sine vellykkede og mindre vellykkede forsøk på å være miljøbevisste verdensborgere. Selv om Grønne Jenter har base i Oslo, har de to østfoldinger på laget. Miriam har vært frivillig på Månefestivalen siden starten, mens Marte er fra Moss og var så heldig å få en smakebit på festivalen i fjor. På Månefestivalen vil jentene stå på stand på Torget under hele festivalen. Tidligere har vi samlet inn miljøtips i Oslo, og nå vil vi ha dine beste miljøtips for nærmiljøet. Vi synes det er veldig stas om du tar turen innom for å hilse på oss! I tillegg vil Johanne dele klimaeventyr fra scena på Torget. Johanne har lang erfaring fra teater, så dette blir en fin fortellerstund for både barn og voksne.

32

3

MILJØTIPS:

1

MAT: Spis sesongbasert, lokalprodusert eller økologisk mat. Innfør én kjøttfri dag i uka. Det er både bra for miljøet og helsa di.


3

GAVER:

2

KLÆR: Inviter venninnene dine på byttekveld hvor dere bytter eller syr om klær. Det hele toppes med et par glass økologisk vin. Er du hardcore, kan du utfordre venninnene dine til shoppestopp.

Se flere tips til en miljøvennlig hverdag på gronnejenter.no

Tiden din er verdifull. Gode stunder med folk du er glad i kan ikke måles i penger. I stedet for å kjøpe materielle gaver, hvorfor ikke satse på å gi bort en opplevelse sammen med deg? Utforsk de fine nærområdene dine, for eksempel til fots, på sykkel, rulleskøyter, båt, tog eller buss.

#grønnpåmånen

VIL DU VINNE EN GRØNN GOODIEBAG? Ta et bilde av noe som illustrerer et eller flere av de tre miljøtipsene over. Legg det ut på Instagram med hashtag #grønnpåmånen. Vi kårer en heldig vinner kl 17 på Torget hver dag.

33


ORGANISASJONENE PÅ TORGET Her følger en liten presentasjon av noen av organisasjonene du kan treffe på festivaltorget:

Oikos - Økologisk Norge er en ideell organisasjon for alle som har interesse for økologisk mat og - landbruk. Vi er et fellesskap for alle som ønsker en bedre, sunnere, mer rettferdig verden. Vi bistår Månefestivalen i sin økologiske satsing.

34

Amnesty International er verdens største menneskerettighetsorganisasjon. Vi er en bevegelse av mennesker som kjemper for ytringsfrihet og mot diskriminering og overgrep. I sommer jobber vi spesielt med vår globale Stopp Tortur-kampanje. Vi ønsker å bruke sommeren på å feire livet og samtidig rette søkelyset mot stater som tillater eller er medskyldige i tortur. Bli med oss i kampen !


foto: Espen Schei

dyrs rettigheter NOAHI for

Framtiden i våre hender arbeider for etisk forsvarlig og miljøvennlig forbruk, og en rettferdig fordeling av jordas ressurser. Vi mener at hensynet til natur og klima er viktigere enn vekst i forbruk og økonomi. Vi arbeider for at myndigheter og næringsliv legger til rette slik at du kan gjøre grønne og etiske valg i hverdagen.

NOAH jobber for alle dyrs rettigheter - vi jobber med opinionen for å øke respekten for dyr i samfunnet og arbeider politisk for at dyr skal få økt rettsvern. Vil du også at dyr skal få utfolde seg, og leve et verdig liv - kom innom og bli med!

35


A Månebarna er barnas festival under Månefestivalen. Månebarna er barnas festival under Månefestivalen. Aktivitetene er gratis, og det aller meste ligger på Aktivitetene gratis, og det aller mesteViligger på områder hvor man er ikke må løse festivalbillett. gleder hvor ikke løsemånebarna! festivalbillett. oss til åområder ta fatt på detman tredje åretmå med I årVi gleder til å ta fattav: påpimp det tredje året med månebarna! I år består oss programmet my drum, trommetog, består programmethobbyverksted, av: pimp my drum, trommetog, trylleshow, eventyrstund, ansiktsmaltrylleshow, hobbyverksted, ansiktsmaling, barnas hjørne eventyrstund, i kommandanthagen og konsert ing, barnas hjørne i kommandanthagen og konsert med «Meg og kammeraten min». med «Meg og kammeraten min». Alle barn er velkomne til å delta. Alle barn er velkomne å delta. Kom innom og hils på oss datilvel! Kom innom og hils på oss da vel!

Månebarna takker spesielt Månebarna takker spesielt

• 1 1

• 1 1 1 1 1 • 1

• 1 • A

1 1 1

A

• (i A

1 1 1

36


Aktiviteter lørdag 26. juli • QULTHUS: 11.00 - 15.00 Pimp my drum 13.15 Trommetog • DUNKEJON: 11.00 - 15.00 Verksted 12.00 Trylleshow med Lindrupsen 13.00 Eventyrstund 15.00 Eventyrstund  15.30 Dørene stenges   • TORGSCENEN: 14.00 Konsert med «Meg og kammeraten min» • TORGET: 13.30 - 14.30 Ansiktsmaling   • KOMMANDANTHAGEN: (inne på festivalområdet) Ansiktsmaling og leker for barna 14.50 - 16.00 Aktiviteter i barnas hjørne 16.00 - 16.50 Pause 17.00 - 18.30 Aktiviteter i barnas hjørne

Aktiviteter søndag 27. juli • KOMMANDANTHAGEN: (inne på festivalområdet) Ansiktsmaling og leker for barna 15.30 - 16.30 Aktiviteter i barnas hjørne 16.30 - 17.30 Pause 17.30 - 20.00 Aktiviteter i barnas hjørne

37


PRAKTISK INFO TRANSPORT

Det er lurt å la bilen være hjemme, det vil ikke være tillatt for besøkende å kjøre bil inn i Gamlebyen, så ferge og buss er det vi anbefaler. Fergen mellom Gamlebyen og Vestsiden går til kl. 03.00 på fredag og lørdag og til kl. 24. 00 på søndag.

TAPT OG FUNNET

Hvis du har mistet noe eller funnet noe, vær snill å henvende deg i båndboden ved inngangen til hovedscenen.

MÅNEPENGER

Husk at du må veksle til gyldig valuta som er månepenger for å kunne handle i bar og matutsalg på Tøihusplassen / Hovedscena. Disse kjøper du i Månebanken på samme område og der kan både kort og kontanter benyttes.

ÅPNINGSTIDER FREDAG Tøihusplassen: Hagen: Festivaltorget: Kodescena: Kulturhusplenen:

15.30 - 23.30 15.30 - 03.00 11.00 14.00- 19.00 14.00 – 03.00

LØRDAG: Tøihusplassen: Hagen: Festivaltorget: Kodescena: Kulturhusplenen:

13.30 - 23.30 13.30 - 03.00 11.00 14.00 - 19.00 11.00 – 03.00

SØNDAG Tøihusplassen: Hagen: Festivaltorget: Kodescena: Kulturhusplenen:

13.30 - 23.30 13.30 - 01.00 11.00 14.00 - 19.00 11.00 – 23.00

Båndpåsetting starter en time før Tøihusplassen åpner.

VIKTIGE TLF.NR. Brann 110 Politi 112 Ambulanse 113

Ordensvakt 911 67 809

38

ÅRETS HASHTAG: #Månefest14


OVERNATTINGSINFO Vi en byfestival, og har ingen egen camp, men det er flere overnattingsmuligheter like i nærheten!

Fredrikstad Motell og Camping ligger i trivelige omgivelser fem minutters gange fra Gamlebyen. og her kan du bestille teltplass, rom eller hytte. Tlf: 992 21 999

44

Rica City Hotel er Fredrikstads mest ærverdige og tradisjonsrike hotell-, restaurant- og opplevelseshus. Med sin perfekte lokalisering midt i byens forretnings- og fornøyelsesområder, vil du ha kort vei til mange av byens attraksjoner. Hotellet har bevart den klassiske og intime stilen samtidig som dagens krav til kvalitet og komfort er ivaretatt. Med en unik kombinasjon av et førsteklasses hotell og byens største restauranthus, er hotellet det naturlige møtested for forretningsreisende, kurs-/og konferansedeltakere og feriegjester. I år betjener det altså Månefestivalen som festivalhotell. To restauranter, to barer og showstedet City Scene med ca. 50.000 årlige besøkende til revyer, konserter, show og mer. Både bussforbindelser og togstasjon ligger kun noen meter unna.

39


KOMMANDANTHAGEN

Husk at du mellom slagene og konsertene kan puste ut i Kommandanthagen. Her er det også servering av mat og drikke. Østfold Kokkelauget tilbyr utmerket mat i mange prisklasser, også her er det kun månepenger som er gyldig valuta.

40


I hagen finner du også noen av våre gode samarbeidspartnere. Den Lille Nøttefabrikken deler ut smaksprøver så ikke glem å ta turen innom dem. New Wave som er vår leverandør av klær til frivillige finner du også her med vår offisielle Merchandise bod. Kanskje du også har lyst på en Måne T-shirt?

Fredriksstad Blad rigger seg til med TV-studio og presserom i hagen og det er sikkert mulig å hilse på dem også. Aktiviteter for de minste i regi av Månebarna blir det også her på lørdag og søndag. Kos dere : )

41


OBOS PÅ MÅNEN HONNINGBARNA

TAMMIE TAMBOURINE LILLEBJØRN NILSEN

OBOS har gått inn som hovedsamarbeidspartner for Månefestivalen. Som en gave til befolkningen, arrangerer vi dagen før Månefestivalen et eget gratisarrangement med artistene Honningbarna, Tammie Tambourine og Lillebjørn Nilsen. OBOS støtter en rekke aktiviteter som kan bidra til et godt bomiljø. Kultur gir livskvalitet, og et slikt arrangement vil være et positivt bidrag, sier regiondirektør Steinar Frølandshagen i OBOS Østfold. Konsertkvelden går under navnet «OBOS på Månen» og arrangeres torsdag 24. juli fra kl. 18. OBOS deler ut 3000 gratisbilletter, og du kan få billetter ved å gå innom OBOS-kontoret i Nygaardsgata 28. Billettene kan hentes fra 7. juni, og det er «førstemann til mølla» som gjelder. Det er begrenset til to billetter pr. person som møter frem. Du trenger ikke være OBOS-medlem for å få billett. Mer info på http://www.obos.no/maane

42


TAKK TIL Kaya Winther Per Ravn Larsen Rettferdig Handel Østfold Joh. Johannson Gamlebyen Handelsforening Oikos Restaurant Majorstuen RSA Bil Daughter Nettpartner BK Hengeren Nordic Crane Øst Monsen Maskin TruckTech Pettersen & Pinderød Roar Steen Edvardsen Entreprenørforretning as Coca Cola Enterprise

Foreningen Gml. Fredrikstad Mills Bama Mesterbakeren Mester Grønn Nen v. Gudesen Fjordfisk Salatmesteren Manstad Kjøtt Matbørsen Hansa Borg Rica City Hotel Fredrikstad Motel & Camping Nasjonale Festningsverk, Fredrikstad Festning Leca Østfold Kulturutvikling

Alle beboere, gårdeiere og næringsdrivende i Gamlebyen for at dere er så hyggelige og tålmodige med oss. Stor takk til Månefestivalens faste fotografer, Linda Edvardsen og Øivind Hansen, for at dere alltid skaffer oss fantastiske bilder og dokumenterer så utrolig mye hvert eneste år! Og sist, men ikke minst alle de fantastiske englene som utgjør festivalens frivillige stab - uten dere hadde det aldri blitt noen Månefestival.

Bidragsytere: FREDRIKSTAD KOMMUNE

43


FESTIVALSTEMNINGEN FORTSETTER PÅ BLÅ GROTTE OG ST. CROIX I HØST:

BARBEROS TORKELSEN

BLY . MOE TORSTEIN EKSPRESS CENTER OFTHE

Kjent fra “Wear it like a crown” med Cirkus Cirkör!

UNIVERSE

PRUNK MÖBEL 19. OG 20.09: THE SOUND OF MUSIC FESTIVAL Les mer på kulturhusene.no Billetter på Fredrikstad kino: 69 30 60 90/www.fredrikstadkino.no


FØLG MED PÅ VENNENE DINE NÅR DU ER PÅ FEST SÅ ALLE FÅR EN FIN KVELD! 40 prosent av alle anmeldte voldtekter skjer i forbindelse med fest, i situasjoner hvor begge parter er beruset. Alle kan miste kontrollen. Unngå at vennene dine gjør eller blir utsatt for noe som vil prege dem i mange år fremover. Følg med. Vis at du følger med på facebook.no/kjernekar

VIS AT DU FØLGER MED

KJERNEKAR


foto: Linda

Totalleverandør av utstyr og kompetanse til kultur og event. www.maanen.no


foto: Espen Schei

Hovedsamarbeidspartner:

foto: Espen Schei

Hovedsamarbeidspartner:

foto: Espen Schei

Hovedsamarbeidspartner:

47


Samarbeidspartner:

foto: Ă˜yvind Hansen

Hovedsamarbeidspartner:

foto: Espen Schei

Hovedsamarbeidspartner:


Samarbeidspartner: foto: Espen Schei

foto: Linda

foto: Stephan Reiss

Samarbeidspartner:

Hovedsamarbeidspartner:

Samarbeidspartner:

foto: Linda

foto: Linda

foto: Espen Schei


foto: Linda foto: Espen Schei

Samarbeidspartner:

Samarbeidspartner: foto: Linda

Samarbeidspartner:

foto: Linda

foto: Espen Schei

Samarbeidspartner:


foto: Espen Schei

Partner:

foto: Espen Schei

foto: Espen Schei

Partner:

foto: Espen Schei

Partner:

BROHODET

Partner:

Partner:

HANS KJØSTELSEN AS

DISTRUBISJONSSERVICE AS

foto: Espen Schei

#Månefest14


www.kulturhusene.no Billetter på Fredrikstad kino: 69 30 60 90/www.fredrikstadkino.no

maanefestivalen.no

DESIGN: ENJOY DESIGN

10.09: SAMBADROME 20.09: THE CAPTAIN AND ME 26.09: TERJE GEWELT 16.10: DAVID & FOFO 25.10: DRM KLIKK/EQUICEZ 31.10: HIGHASAKITE 02.11: BRAHMS MED VENNER 07.11: SUDAN DUDAN

#Månefest14

FESTIVALSTEMNINGEN FORTSETTER PÅ BLÅ GROTTE OG ST. CROIX I HØST:

Profile for Enjoy Design AS

Måneprogram 2014  

Årets program for Månefestivalen i Gamlebyen, Fredrikstad 25-27 Juli 2014

Måneprogram 2014  

Årets program for Månefestivalen i Gamlebyen, Fredrikstad 25-27 Juli 2014

Advertisement