Page 1

Κ. κατάστημα Μυτιλήνης

Πρώτο βήμα για την εταιρεία τουριστικής προβολής στη Λέσβο

Πρότυπο το παράδειγμα της Ρόδου

ΣEΛ. 15

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

5

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3956

TIMH €1,3

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-14, 21 Αυτοκτόνησε στη Λήμνο 60χρονος άνεργος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα Συγκλονιστική η επιστολή που άφησε και στην οποία εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας

Σήμερα διαβάστε, Χριστούγεννα, Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου…

Τον σκότωσε η κρίση Συγκλονίζει από χθες το πρωί την κοινωνία της Λήμνου, η είδηση της αυτοκτονίας ενός 60χρονου, ο οποίος εκτός από προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ενώ όπως ο ίδιος λέει στη συγκλονιστική επιστολή που άφησε, σε λίγες μέρες θα έμενε άστεγος!

Η συγκλονιστική επιστολή «Δεν μπορώ να ζω άλλο σε βάρος των φίλων μου. Χειμώνιασε και πρέπει να μείνω άστεγος. Η υγεία μου είναι χάλια και έχω ένα χρόνο να πάρω φάρμακα για το σάκχαρο. Παρακαλώ τον Μητροπολίτη Λήμνου να αφήσει να με θάψουν σαν χριστιανό. Αντίο σε όλους». ΣEΛ. 7

Διαμαρτυρίες από Μεγαλοχώρι γιατί το αλάτι φτάνει πάντα μετά τον χιονιά

Άρχισε η αποπληρωμή του δανείου στο ΤΧΣ

Θετικοί οι Μυτιληνιοί ως προς το μέτρο επανασύνδεσης του ρεύματος, επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή του

Πουλάει τα ακίνητα η Συνεταιριστική ΣEΛ. 10

Θετική ανταπόκριση από Αθανασίου, βρήκε ο Σύλλογος Μελών της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου

Κι ύστερα ήρθε… το αλάτι ΣEΛ. 4

Κάλλιο αργά… ΣEΛ. 5

Προς Ομοσπονδία Μεριδιούχων ΣEΛ. 10


2

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

… και οι νέοι καπνιστές Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της ανακοίνωσης είναι το ότι, σύμφωνα με έρευνα, ένας στους πέντε μαθητές ηλικίας από 13 έως 19 ετών είναι ενεργός καπνιστής! Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από το Νομό Λέσβου συμμετείχαν στο Διαγωνισμό συνολικά 13 σχολικές μονάδες. Σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές του Νομού που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφερε ότι κάπνισε μία και παραπάνω φορές τον τελευταίο μήνα πριν από την έρευνα, ενώ ένας στους έξι μαθητές είναι συστηματικός καπνιστής κι ένας στους 22 «βαρύς» καπνιστής (καπνίζει τουλάχιστον μισό πακέτο τσιγάρα την ημέρα). Σε παρόμοια ποσοστά καπνίζουν αγόρια και κορίτσια, ενώ αυτοί που καπνίζουν περισσότερο, είναι οι μαθητές ηλικίας 17 - 18 χρονών. Όχι και πολύ ευχάριστα τα νέα για τους μαθητές του Νομού… Β.Χρ.

Ξαναμοιράζουν τις επιδοτήσεις

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Λέσβος» της Πέμπτης 17 Ιανουαρίου 1946. Καταγγελίες για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Το κάπνισμα… Ενημέρωση για την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας, που γίνεται από το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος «Μαθαίνω να Μην Καπνίζω», έκανε χτες η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Έναυσμα στάθηκε η διάκριση του Γυμνασίου Αγιάσου για την οποία γράφαμε προχτές, στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Να ξαναμοιράσει τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών θέλει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αν τις δηλώσεις αυτές τις συνδυάσουμε με τους διακαείς πόθους ορισμένων παραγόντων του κλάδου να μπει δρομολόγιο που θα συνδέει τον Πειραιά με την Καβάλα μέσω Χίου, Λέσβου και Λήμνου με το «Blue Star Patmos» και τα θετικά σχόλια του κ. Grimaldi, είναι εύκολο να αντιληφθούμε πού πάει το πράγμα. Όσοι σκέφτεστε ότι από αυτή την κίνηση θα βγει χαμένη η ΝΕΛ, κάνετε λάθος. Από αυτή την κίνηση χαμένη θα βγει η Τράπεζα Πειραιώς (κι όποιοι ελέγχουν την Τράπεζα), που είναι ο βασικός πιστωτής τής ΝΕΛ. Το σωστό ερώτημα λοιπόν είναι, έχει λόγο να έρθει σε αντιπαράθεση με αυτά τα συμφέροντα το Υπουργείο; Ν.Μ.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕΛΗΝΗ 12 ημ. Aνατ. 07.33 ∆ύσ.17.06

14 Θύρσου, Φιλήμονος, Απολλωνίου, Αρριανού μ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Πλήγμα στην παραγωγή Πέρα … Παρά το γεγονός ότι προχτές παραλίγο να πέσει ένα δέντρο στο Μακρύ Γιαλό και κόπηκε τελευταία στιγμή, δεν έγινε κάποια ενέργεια για να απομακρυνθεί ένα άλλο που βρισκόταν και αυτό στο ίδιο σημείο, μέσα στον αύλειο χώρο της Προσκοπικής Εστίας, και το οποίο ήταν ακόμη πιο επικίνδυνο. Μάλιστα για το συγκεκριμένο, η Διεύθυνση Δασών Λέσβου από το Ιούλιο του 2012 είχε αποφασίσει ότι ήταν επικίνδυνο. Ε, και; Πέρα βρέχει! Κανείς δεν νοιάστηκε γι’ αυτό, κανείς δεν το έκοψε. Μόνο που αν το δέντρο προσγειωθεί στο κεφάλι κανενός ανθρώπου, θα τρέχουν όλοι για να βρουν ποιος είναι ο φταίχτης. Τότε όμως θα ‘ναι αργά. Δυστυχώς, στην χώρα μας συνηθίζονται να ενεργοποιούνται κάποιοι, όταν είναι πλέον αργά.

…βρέχει Προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν κάποιοι εκ των υστέρων, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου φρόντισε να κοινοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης στον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Βατό, στον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, Θόδωρο Στεργίου, στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Και τα γραπτά μένουν. Α.Κου

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει επισημανθεί πως η μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη δημιουργεί προβλήματα στις εξαγωγές προϊόντων ιχθυοτροφείων των δύο νησιών. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα στις εξαγωγές σφαγίων. Αμφότερα αποτελούν πολύ μεγάλα πλήγματα για τις τοπικές οικονομίες των νησιών, διότι κανένας αξιόλογος επενδυτής δεν πρόκειται να δημιουργήσει παραγωγική επιχείρηση σε νησί όταν τα προϊόντα που θα παράγει, δε θα μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους. Ν.Μ.

Προβολή για το λαδοτύρι 3,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την προβολή ορισμένων προϊόντων ΠΟΠ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και επικεφαλής του είναι η ΕΑΣ Καβάλας. Αφορά δράσεις προβολής στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, για ένα «καλάθι» που αποτελείται από τα ακόλουθα προϊόντα: λάδι ΠΓΕ Θάσου, ελιά θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας (κρασί), κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ. Δε μας ενθουσιάζει το εν λόγω πρόγραμμα, αλλά μπροστά στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Αλκαίου 4, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251027809 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.


3

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Παρα...θέσεις

ΚΑΚουργήµατα

Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΡΟΥΜΠΗΣ*

Γνωρίζετε τον κ. Καζαριάν; ναι γνωστόν, πλέον, ότι τα σοβαρά και άξια λόγου πολιτικά πράγματα λέγονται εκτός Βουλής -και Μ.Μ.Ε.: εντός αυτής, η επιχειρηματολογία και το λεξιλόγιο παραπέμπουν σε φρασεολογία Οίκου Ενοχής. Στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, που διεξήχθη αυτήν την εβδομάδα, ελέχθη το εξής, σε περίληψη: «… είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο επιτυχίας οικονομικής αναγέννησης. Μέσα σε πέντε χρόνια πέρασε από την τελευταία στην πρώτη θέση, πετυχαίνοντας κάτι που φαινόταν αδύνατο ανατρέποντας σημαντικούς παγκόσμιους δείκτες. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα προηγείται 27 κρατών ακόμα και του παλιού νούμερο ένα, αυτό της Σουηδίας, και το 2014 μπορεί να ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα κέρδισε με την αξία της, το πρώτο της Α+ και είναι έτοιμη για μια σημαντική ανάπτυξη…». Ποιος το είπε αυτό; Ο κ. Paul B. Kazarian, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας «Japonica Partners». Δύο σκέψεις γεννώνται από την παρέμβαση του κ. Καζαριάν. Η πρώτη είναι η εύκολη, η συνήθης αντανακλαστική των στερεοτύπων για τους «διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους με τα ληστρικά ένστικτα». Άρα, κάτι θα θέλει να κερδίσει όταν βγαίνει τόσο μπροστά ώστε να υπερκεράσει σε επιχειρήματα ακόμα και το επικοινωνιακό success story του κυβερνητικού λόγου, εικάζουμε καχυπόπτως. Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία του εξέπληξε, εμπράκτως, την παγκόσμια χρηματο-πιστωτική κοινότητα όταν τον Ιούνιο 2013 έκανε δημόσια πρόταση για αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, για το 10% των νέων ομολόγων μιας χώρας που ένα χρόνο πριν, είχε προχωρήσει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους στην Ιστορία και που μερικοί, ακόμη και σήμερα, τη θεωρούν υποψήφια για έξοδο από την ευρωζώνη. Έκτοτε, ο κ. Καζαριάν συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου των Ελληνικών Τραπεζών και πλήρωσε και δημόσιες καταχωρήσεις στις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου, με περιεχόμενο ανάλογο του ανωτέρω αποσπάσματος… Η δεύτερη σκέψη γεννάται σε όποιον θελήσει να δει λίγο παρακάτω, λίγο πιο σύνθετα, τα ήδη πολύπλοκα πράγματα. Στον κόσμο τού Ιντερνέτ, διαβάζει το βιογραφικό του κ. Καζαριάν και διερωτάται εάν πρέπει να γυρίσει λίγο πίσω το ρολόι της ιστορίας του: το 1915, ο Charlie Kazarian, ο παππούς του, εγκατέλειψε την Τουρκία για να γλυτώσει από τη γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, αφού είχε δει τους Τούρκους να θανατώνουν την πρώτη γυναίκα του και τους δύο γιους του, μετά από βασανιστήρια. Στις ΗΠΑ όπου βρέθηκε, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε γιους και εγγόνια. Ένα από αυτά είναι ο κ. Paul Kazarian, που έμεινε στο ίδιο σπίτι με τους γονείς και τους παππούδες του για αρκετά χρόνια, πριν σπουδάσει σε εκλεκτά Πανεπιστήμια, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Πριν εργασθεί σε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και πριν ιδρύσει τη σημερινή εταιρεία του, των πολλών δισ. ευρώ, με το περίεργο όνομα «Japonica». Αν ψάξουμε καλύτερα, ίσως βρούμε ότι η οδός όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι των Kazarian, ονομαζόταν Japonica Street και γύρω από αυτήν, εκινείτο η προσφυγική αρμενική κοινότητα του Rhode Island, όπου είχε καταφύγει ο παππούς του. Ο άγνωστος κ. Καζαριάν είναι, ίσως, ένα αρχέτυπο της σημασίας της ατομικής μικρο-ιστορίας που μπορεί να διαμορφώνει ή να επηρεάζει, σε μεγαλύτερη κλίμακα, τη γενική ιστορία. Ίσως, απαιτείται να διαβάσουμε τις παρεμβάσεις του με το ίδιο βλέμμα διερώτησης και αμφιβολίας που είδαμε, ως αλαλιασμένο πόπολο, την ταινία του Γ. Σμαραγδή για το Βαρβάκη «Ο Θεός αγαπά το χαβιάρι». Ή, όπως ενθυμούμεθα παλαιότερα, το «America, America» του Ηλ. Καζάν ή τις «Νύφες» του Π. Βούλγαρη! Ο άγνωστος κ. Καζαριάν σίγουρα δεν είναι «χασο-σκόπος», με την έννοια ότι διαβλέπει ευκαιρίες κέρδους μέσω των επενδυτικών αποφάσεων, πράξεων και λόγων του. Είναι όμως ταυτόχρονα δείγμα του στρατηγικού ρόλου της διασποράς, της κουλτούρας που εισέφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Αιγυπτιώτες… αυτή η σύνοψη της σταδιακώς εκλείψασας αστικής τάξης. Εάν ο κ. Καζαριάν φαίνεται να βγαίνει τόσο επιθετικά και τόσο μπροστά έναντι της τρέχουσας πολιτικής αφήγησης, είναι διότι είναι φορέας ενός πολιτισμού σύζευξης της προσωπικής ανέλιξης και επιτυχίας με τη δημόσια ευημερία. Ο κ. Καζαριάν είναι όμως και κάτι άλλο: το μέτρο της ανικανότητας - κατ’ αντιδιαστολή - όσων διαγκωνίζονται, αγκομαχώντας, για την πολιτική επικράτησή τους, εκτιθέμενοι στην παγκόσμια αρένα. Και μέτρο της έλλειψης πολιτικής Ηγεσίας σε μια χώρα χωρίς Σχέδιο, το όποιο σχέδιο. Είναι προφανές ότι η βασική προϋπόθεση προς υπέρβαση αυτού του «χάους» είναι η ύπαρξη εθνικής αστικής τάξης. Προς το παρόν, ας γευθούμε συγκρούσεις μεταξύ νεο-πλούτων και νεοπτωχών, τέως βουκόλων αμφότεροι, με δάνεια λεφτά ή και χωρίς λεφτά, αλλά με πολύ δωρεάν στόμφο! Θα παραμένει πάντα σε εκκρεμότητα η δριμεία ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Ελλάδα: ίσως - και απολύτως δικαιολογημένα - δεν μπορούμε να δούμε πιο πέρα στον ορίζοντα. Κι αυτό είναι το μέγιστο μέτρο αποτυχίας των πολιτικών «αρχηγών» μας…

E

Πρωταθλητές παραβατικότητας

Επιμένει να οδηγά

Στο 14,6% των επιχειρήσεων που έλεγξαν την προηγούμενη εβδομάδα τα συνεργία των ΔΟΥ, σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως τη μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το διάστημα από 2 έως και 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 2.723 προληπτικοί έλεγχοι από τους οποίους οι 1.167 αφορούσαν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση. Σε 2.486 από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις δεν εντοπίστηκε καμία παράβαση, ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν συνολικά 398 παραβάσεις που αφορούσαν κυρίως στη μη έκδοση στοιχείων. Η μεγαλύτερη παραβατικότητα σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εντοπίσθηκε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στην Κρήτη, που για ακόμη μια φορά ανακηρύσσονται «πρωταθλητές». Εκείνο που τέτοια γενικευμένα δελτία δεν αναφέρουν είναι το ποσοστό των παραβάσεων σε σχέση με τον αριθμό των ελεγχομένων ανά περιοχή, διότι δεν αποκλείεται ο «πρωταθλητισμός» να μην αφορά στους παραβάτες, αλλά στους ελεγκτές που εξετάζουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, απ’ ό,τι συγκριτικά σε άλλες περιοχές. ΜΑΡ.ΠΛ.

Υπερήλικας Λημνιός προσέφυγε κατά του εντεταλμένου συμβούλου Λήμνου της Περιφέρειας Σάββα Βαρελτζή για την απόφασή του να μην του ανανεώσει την άδεια οδήγησης. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, όμως, απέρριψε την προσφυγή με το επιχείρημα ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Δευτεροβάθμιας Ιατρικής Επιτροπής, που εξετάζει όσους είναι άνω των 80 ετών και αιτούνται ανανέωσης της άδειας οδήγησης, ο προσφεύγων κρίθηκε μη ικανός για ανανέωση. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν ο θιγόμενος θα επιμείνει προσφεύγοντας και στα διοικητικά δικαστήρια, όπως έχει δικαίωμα, ή θα το πάρει απόφαση και θα αφήσει το τιμόνι. ΜΑΡ.ΠΛ.

Απ’ το Φλεβάρη μαύρα σκοτάδια! Οι πέντε απ’ τους 12 πυλώνες με τους οποίους φωτίζεται το δημοτικό γήπεδο μπάσκετ της Παναγιούδας, απ’ το Φεβρουάριο έχουν σβήσει. Η ομάδα του «Θησέα» ενημέρωσε το Δήμο Λέσβου, που πράγματι έστειλε άμεσα συνεργείο, το οποίο και αφαίρεσε τους καμένους προβολείς, χωρίς να τους αντικαταστήσει. Έκτοτε όμως, παρά τις διαρκείς οχλήσεις -και προφορικά, και εγγράφως- σε όλη σχεδόν τη δημοτική αρχή, παρά την εντολή που έδωσε τον Ιούνιο ο Δημήτρης Βουνάτσος στους αρμόδιους αντιδημάρχους να φροντίσουν για τον ηλεκτροφωτισμό ενός απ’ τους ελάχιστους χώρους διεξαγωγής αγώνων μπάσκετ στο νησί, το γήπεδο εξακολουθεί να παραμένει στα σκοτάδια. Κι αναρωτιούνται σ’ όλο το χωριό, αν πρόκειται απλά για απερίγραπτη ανικανότητα (και αλήθεια πόση!) ή εντέλει υποκρύπτεται κάποια σκοπιμότητα. Τι άλλο να φανταστεί κανείς όταν για δέκα ολόκληρους μήνες, ένας ολόκληρος Δήμος, ακόμη και με εντολή δημάρχου, δεν μπορεί να αλλάξει πέντε λάμπες; ΜΑΡ.ΠΛ.

Πρόταση απ’ το Δήμο Ένα απ’ τα πολλά θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, είναι η υποβολή πρότασης στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. για την επανένταξη του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης. Μετά από σειρά συσκέψεων και την επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την νομική του υπηρεσία, η πρόταση προς ένταξη αποφασίστηκε να υποβληθεί απ’ το Δήμο, όπως έλεγε ο Γιάννης Βατός που θα εισηγηθεί και το θέμα, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος επιβάρυνσης με το ΦΠΑ που μόνο αμελητέος δεν είναι, αφού αγγίζει τα 3,5 εκατ. ευρώ. Στην πράξη το πιο πιθανόν είναι το έργο να υλοποιηθεί με προγραμματική σύμβαση του Δήμου με τη ΔΕΥΑΛ. Να γίνει η ένταξη με το καλό και τέτοια ζητήματα σίγουρα θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν. ΜΑΡ.ΠΛ.

* Ο Ανδρέας Τρούμπης είναι καθηγητής, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aπό το λάκκο των...

Διαμαρτυρίες από Μεγαλοχώρι γιατί το αλάτι φτάνει πάντα μετά τον χιονιά

Κι ύστερα ήρθε… το αλάτι

Λεόντων Ο φυσικός τοκετός στο σπίτι, ο αυτοκαθορισμός και τα οικονομικά συμφέροντα επιλογή κάποιων γονέων να γεννήσουν στο σπίτι τους με τη βοήθεια μαίας και ειδικών γιατρών, είναι μία επιλογή που διώκεται. Στη Θεσσαλονίκη, μετά από μήνυση του «Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών Θεσ/νίκης», διώκονται συνολικά 69 γονείς, 9 γιατροί και μία μαία, με κατηγορίες εξόφθαλμα γελοίες, όπως αυτή της «ρύπανσης περιβάλλοντος» κλπ.! Οι μηνύσεις αφορούν σε γέννες που έγιναν μέσα στο 2009 και η δίκη έχει πάρει αναβολή για τον Γενάρη του 2014. Είναι πολλά ζητήματα που μπορούν να θιχτούν με αφορμή την υπόθεση αυτή. Από το κυνήγι του φυσιολογικού τοκετού στο σπίτι, την προσπάθεια εμπορευματοποίησης του απόλυτα φυσιολογικού - μη ιατρικοποιημένου τοκετού, τον ιατρικό έλεγχο του σώματος που προωθείται και επιβάλλεται σαν ο αναντίρρητα σωστός, τα οικονομικά οφέλη που αυτός φέρνει σε γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές, ακόμα και την νοηματοδότηση της δήθεν περιβαλλοντικής χροιάς που δόθηκε στη μήνυση αυτή! Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει με την προσπάθεια απαγόρευσης των τοκετών στο σπίτι, είναι ο θεσμικός και οικονομικός τους έλεγχος. Οι γέννες αυτές δε γίνεται να συνεχίσουν να τελούνται όταν δεν παρέχουν κέρδη είτε σε κάποιο ιδιωτικό μαιευτήριο, είτε στους γιατρούς των Συλλόγου Μαιών - Μαιευτών, είτε σε κάποια εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων(!). Όσον αφορά τον πλακούντα που δεσπόζει στο κατηγορητήριο σαν «τοξικός και άκρως επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία», για την βιομηχανία καλλυντικών είναι μάλλον άκρως απαραίτητος, αφού εμπλουτίζει ακριβές κρέμες αντιγήρανσης και ανανέωσης κυττάρων. Μετά από κάθε γέννα σε νοσοκομεία ή κλινικές, αφαιρείται από τη γυναίκα και καταλήγει σε εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, αγοράζεται ακριβά από εταιρείες καλλυντικών ή δίνεται προς φύλαξη, σε εταιρείες καλλιέργειας βλαστοκυττάρων. Γενικότερα ελέγχεται, κάτι που δε συνέβη στην υπόθεση των 79 και αποτέλεσε βασικό παράγοντα της δίωξης. Φυσικά, καμιά από τις μάνες αυτές, δε διανοήθηκε να πετάξει τον πλακούντα στα σκουπίδια, όχι γιατί είναι «μολυσματικό υλικό» αλλά γιατί είναι ιερό κομμάτι της διαδικασίας τού να φέρεις παιδί στον κόσμο και κανείς δε θα του φερόταν χωρίς το σεβασμό που αρμόζει! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ψυχίατρος Κλ. Γρίβας: «πώς ήταν δυνατό να αφήσω ποτέ το «λίκνο της ζωής» της εγγονής μου στη «διαχείριση» κάποιας κερδοσκοπικής εταιρείας, ακόμα και εάν το επέβαλε κάποιος νόμος;»! Φυσικά δεν κυνηγούσαν πριν χρόνια τον τοκετό στο σπίτι, γιατί δεν είχε τη σημερινή οικονομική σπουδαιότητα για κάποια επαγγελματική συντεχνία και ο πλακούντας δεν είχε την «εμπορική αξία» που έχει σήμερα σαν υλικό και σαν αντικείμενο διαχείρισης, τομείς όπου παίζονται μεγάλα συμφέροντα... Το ιατρικό κατεστημένο που έχει μετατρέψει τον τοκετό σε βιομηχανία του, δεν θέλει να ξεστρατίζουν τα πρόβατα από το μαντρί! Ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα με την πρωτιά στις καισαρικές; Τυχαίο; Επιπλέον, βγάζουν το επίδομα τοκετού από τα νοσοκομεία και τις κλινικές και το αφήνουν μόνο για τον τοκετό στο σπίτι. Εκφοβίζουν όμως γιατρούς και γονείς ώστε κανείς να μη θέλει να γεννήσει σπίτι. Άρα, με πολύ κομψό τρόπο καταφέρνουν να μη δίνουν το επίδομα τοκετού σε κανένα! Το θέμα έφτασε και στα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς κατατέθηκε μαζική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από ομάδα Ελληνίδων, εγκύων αλλά και νέων μητέρων, για παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος στον αυτοκαθορισμό. Η ομάδα των γυναικών, υποστηρίζει ότι αυτοματοποιούνται, εφόσον δεν είναι σε θέση να επιλέξουν ελεύθερα τις συνθήκες του τοκετού τους, κάτι που έχει αναγνωριστεί ρητά σαν ανθρώπινο δικαίωμα και σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ternovsky vs Hungary). Δυστυχώς, κάποιοι δείχνουν να παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο αγώνας για την ελεύθερη επιλογή και τον αυτοκαθορισμό των γυναικών, σε μια τόσο ιερή στιγμή της ζωής τους, δεν είναι επαγγελματικό μαγαζάκι κανενός... Τέτοιου τύπου μεσαιωνικά κατηγορητήρια, μας υπενθυμίζουν τον ολοένα και αυξανόμενο έλεγχο που επιδιώκεται θεσμικά πάνω στα σώματα και τις ζωές μας. Η αυτοδιάθεση του σώματος κάθε ανθρώπου είναι κάτι αυτονόητο. Κανείς δε μπορεί να επιβάλλει σε μια μάνα, ένα συγκεκριμένο τρόπο σαν ιατρικά σωστό, για να φέρει στον κόσμο το παιδί της. Οτιδήποτε βγαίνει εκτός του ...επίσημου και σφιχτά διαμορφωμένου ιατρικού συστήματος, συνήθως πολεμιέται και συκοφαντείται, μέχρι φυσικά να αφομοιωθεί και να ενσωματωθεί δια της νομικής οδού, με στόχο πάντα και πρώτα το οικονομικό κέρδος... Μέσα από τον αυτοκαθοριζόμενο λάκκο των λεόντων,

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

H

... ο Δανιήλ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

φού άρχισε να λιώνει το χιόνι, είχαν στα χέρια τους αλάτι για να το ρίξουν σε σημεία που είχε πιάσει πάγο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα. Το αλάτι από το Δήμο σε χωριά, όπου χιόνισε προχτές, έφτασε χτες το πρωί και σε κάποια από αυτά, όπως ανέφεραν οι πρόεδροί τους, οι ποσότητες του αλατιού πηγαίνουν με δόσεις. Για τον πρόεδρο του ΜεΙωάννη γαλοχωρίου, Κουτλή, δεν αποτελεί πλέον είδηση, ότι το αλάτι στο χωριό του, φτάνει πάντα κατόπιν εορτής, αφού όπως είπε σε δήλωσή του στο «Ε», κάθε χρόνο έχει στα χέρια του αλάτι, αφού προηγουμένως παρουσιαστεί πρόβλημα στο χωριό του. «Περιμένουν να πέσουν τα χιόνια, να παγώσουν οι δρόμοι μέσα στο χωριό και μετά να μας στείλουν το αλάτι» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι όποιες ποσότητες είναι άχρηστες αφού λιώσουν τα χιόνια και καλυτερεύσει ο καιρός. Δεν παρέλειψε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ έχει διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές τόσο σε εκπροσώπους του Δήμου όσο και στην Περιφέρεια για την διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, εντούτοις όπως υποστήριξε, δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση από κανέναν. Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχει παρατηρηθεί πρόβλημα υδροδότησης στο χωριό. Πρόβλημα που παρά τις εκκλήσεις του προς τη Δημοτική Αρχή για λύση αυτού, δεν υπήρξε μέχρι τώρα αποτέλεσμα, εκτιμώντας ότι θα οξυνθεί λόγω της παγωνιάς. Τόνισε ότι στο Μεγαλοχώρι έχει κοπεί το νερό λόγω παγωνιάς, ενώ δεν απέκλεισε το χωριό να μην έχει νερό ούτε όταν φτιάξει ο καιρός, αφού το ενδεχόμενο να έχουν σπάσει σωλήνες του εξωτερικού δικτύου είναι ανοιχτό.

A

Εκχιονιστικά μηχανήματα χθες στους δρόμους της Αγιάσου

Προσοχή! με τους εκπροσώπους του τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, οι οδηγοί, αυτές τις ημέρες, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλο το οδικό δίΣκτυούμφωνα και πιο συγκεκριμένα από την διασταύρωση της Αχλαδερής έως το χωριό Λάμπου Μύλοι καθώς σ’ αυτή την περιοχή το οδόστρωμα είναι συνήθως ολισθηρό. σει τα χιόνια στο Μεγαλοχώρι, έφτασε όχημα του Δήμου που μετέφερε αλάτι. Βέβαια, όπως τόνισε, ήταν μέρος της συνολικής ποσότητας, καθώς όπως τον ενημέρωσαν, άλλοι τρεις τόνοι θα πάνε στο χωριό την επόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον εαυτό του και τους κατοίκους του, τυχερούς, αφού θα μπορούσαν να είχαν αποκλειστεί και να μην έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν μέσα στους δρόμους του χωριού. Με μία μέρα καθυστέρηση έφτασε το αλάτι και στην Αγιάσο, όπου οι πρώτες νιφάδες άρχιζαν να πέφτουν την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάσου, Προκόπη Τσαμπλάκο, είχε ενημερωθεί στις αρχές περίπου της εβδομάδας ότι το αλάτι θα δινόταν εντός των ημερών. Τελικά έφτασε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου το πρωί. Το ίδιο συνέβη και στο Αμπελικό, όπου την πρώτη χιονισμένη ημέρα που αντίκρισαν οι κάτοικοί της, μπορούσαν να κινούνται στο οδικό δίκτυο μόνο με τετρακίνητα οχήματα ή θα έπρεπε να βάζουν στις ρόδες των αυτοκινήτων αντιολισθητικές αλυσίδες.

Με δόσεις…

Στα ορεινά…

Ο κ. Κουτλής, όπως είπε, χτες και αφού είχαν λιώ-

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής

Προστασίας και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, είπε ότι το αλάτι άρχισε να μοιράζεται εδώ και μέρες σε ορεινά χωριά της Λέσβου όπου κάθε χρόνο παρουσιάζεται πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στη Φίλια, την Ανεμότια, το Σκαλοχώρι και πρόσθεσε ότι στάλθηκε την Παρασκευή και σε αυτά που χιόνισε. Παρεμβάσεις έγιναν χτες το πρωί στο οδικό δίκτυο από την Περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα στάλθηκε

βυτίο με αλατόνερο και αλατιέρα στα σημεία από το ύψος της Μεγάλης Λίμνης με κατεύθυνση προς το Αμπελικό και στην Αγιάσο κινούμενοι προς το Σανατόριο και το Μεγαλοχώρι. Παρεμβάσεις το βράδυ της Πέμπτης δεν έγιναν καθώς θεωρήθηκε επικίνδυνο για τους χειριστές των μηχανημάτων γι’ αυτό και οι επεμβάσεις έγιναν, σύμφωνα με τους αρμόδιους της Περιφέρειας, το πρωί της Παρασκευής.

Συνεδρίαση για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων υνεδρίασαν χτες τα μέλη του Συντονιστικού ΟρΣΕνότητας γάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Λέσβου. Θέμα συζήτησης να εξεταστεί αν οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από χιονοπτώσεις, παγετό καθώς και πλημμύρες

Εορτασμός των Τριών Αγίων Παίδων εν Καμίνω ους προστάτες του Πυροσβεστικού Σώματος Tοίκηση Τρεις Παίδες εν Καμίνω τιμά η Περιφερειακή Διτων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου πρόκειται να γίνει εσπερινός στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό των Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο 1ο χλμ. Μυτιλήνης - Θερμής. Την επόμενη ημέρα, στις 8 το πρωί, θα τελεστεί θεία λειτουργία και θα ακολουθήσει δοξολογία.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

5

Θετικοί οι Μυτιληνιοί ως προς το μέτρο επανασύνδεσης του ρεύματος, επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή του

Κάλλιο αργά… της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ ετικοί είναι οι περισσότεροι πολίτες, ως προς το γεγονός ότι αποφασίστηκε να επανασυνδεθεί το ρεύμα σε σπίτια όπου μένουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές και προνοιακές δομές. Ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα υλοποιηθεί εγκαίρως το μέτρο, καθώς, όπως επισημαίνουν, η χώρα μας διακρίνεται για την γραφειοκρατία της. Μάλιστα δεν έλειψαν και εκείνοι που υποστήριξαν ότι οι κυβερνώντες έπρεπε να είχαν προνοήσει για τέτοιου είδους ζητήματα δεδομένης της ανεργίας που υπάρχει, αλλά και της μείωσης μισθών και συντάξεων. Ουρά είχε σχηματιστεί και σε δήλωσή του στο «Ε» είχτες στο υποκατάστημα πε: «Ο κόσμος υποφέρει, της ΔΕΗ Μυτιλήνης, με κα- αντιμετωπίζει πάρα πολλά ταναλωτές που είχαν πάει προβλήματα και κάποιοι για διακανονισμό, αφού τα δεν το καταλαβαίνουν» και οικονομικά τους δεν τους επισήμανε ότι μέτρα πρόεπιτρέπουν να εξοφλή- ληψης για την αντιμετώπισουν, όπως είπαν, ολόκλη- ση ενός προβλήματος, είρο το λογαριασμό. «Ευτυ- ναι σαφώς προτιμότερα αχώς έχω χρήματα να πλη- πό εκείνα της καταστολής ρώσω το τιμολόγιο, όμως και συμπλήρωσε: «Έπρεπε δεν ξέρω αν την επόμενη να οδηγηθούμε στο σημείο φορά θα έχω αυτή τη δυνα- να χαθούν ανθρώπινες ζωτότητα» είπε ο κ. Σταύρος ές για να παρθούν κάποια Καρδερίνης, χαρακτηρίζο- μέτρα», ενώ εκφράζοντας ντας θετική την εξέλιξη ό- την πραγματική του άποσον αφορά στην επανα- ψη, υποστήριξε ότι λίγα είσύνδεση του ρεύματος επι- ναι τα περιστατικά εκείνα σημαίνοντας ότι ο κόσμος που έρχονται στο φως της πρέπει να βοηθηθεί: «Να δημοσιότητας σε σχέση με μη το κόβουν, να βοηθούν εκείνα που πραγματικά τον κόσμο όσο μπορούν. συμβαίνουν. Να δίνεται η ευκαιρία να εΤριτοκοσμικές ξοφλούνται οι λογαριασμοί σε πολλές δόσεις». καταστάσεις Τέτοιου είδους ενέργειες «Είναι απαράδεκτο σε μία έπρεπε να είχαν γίνει νωρί- χώρα που θέλει να χαρατερα, τόνισε ο κ. Θεμιστο- κτηρίζεται ευρωπαϊκή, άνκλής Δεμερτζής, ο οποίος θρωποι να υποφέρουν με

Θ

Χριστουγεννιάτικο παζάρι στο Πλωμάρι παζάρι με κατασκευές των μαθηXτό ριστουγεννιάτικο τών των Λυκείων του Πλωμαρίου, διοργανώνουν αυτο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Πάρκο του Πλωμαρίου, τα μέλη της Δημοτικής Ενότητας. Τα παιδιά θα έχουν την χαρά να πάρουν δώρα και λιχουδιές από τον Άη Βασίλη, που θα βρίσκεται στη γιορτή.

Από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καλλονής

Η 3η «Γιορτή των Αστεριών» Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού OΔεκεμβρίου, Σχολείου Καλλονής, διοργανώνει την Κυριακή 15 από τις 4.30 το απόγευμα, στο χώρο του σχολείου, την 3η «Γιορτή των Αστεριών». Με το σλόγκαν: «Η ζωή είναι τόσο μικρή για να είναι θλιβερή», η γιορτή θα περιλαμβάνει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Ουρά χτες στο υποκατάστημα της ΔΕΗ Ο κ. Σταύρος Καρδερίνης

Ο κ. Θεμιστοκλής Δεμερτζής

αυτό τον τρόπο» είπε η κ. Ελένη Ζητιανέλλη και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες». Και εκείνη είχε πάει για να πληρώσει με δόσεις το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που της είχε έρθει, καθώς δεν είχε την ευχέρεια να τον εξοφλήσει ολόκληρο. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν επανασυνδέσεις και πως κάποιοι έπρεπε να είχαν φανταστεί ότι άνθρωποι θα οδηγούνταν σε αυτό το σημείο, εξαιτίας της ανεργίας και της φτώχιας που υπάρχει. «Δεν έπρεπε να είχαμε οδηγηθεί σε αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παναγιώτα Λημναίου, που πήγε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ για διακανονισμό, αφού ο μισθός της δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα έξοδα του μήνα, συμπεριλαμβανομένου και του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η κ. Μαρία Μιλτιάδου, καθώς το μόνο εισόδημα στο σπίτι τους είναι η σύνταξη του άντρα της και αυτή «πετσοκομμέ-

Η κ. Ελένη Ζητιανέλλη

Ο κ. Ευστράτιος Χατζηπαναγιώτης

νη», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια επισήμανε ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα η κίνηση αυτή, αφού τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι πάρα πολλά και εξηγεί ότι με τις συντάξεις και τους μισθούς να μειώνονται, με εργαζομένους να είναι απλήρωτοι για μήνες και με ανθρώπους να είναι άνεργοι εδώ και μήνες, είναι αδύνατο να πληρώσουν το ρεύμα αλλά και να αγοράσουν βασικά καταναλωτικά αγαθά. Για διακανονισμό είχε πάει στη ΔΕΗ και η κ. Αρετή Παπαχρυσοστόμου, που είπε: «Και βέβαια είναι θετικό να βοηθηθεί ο κόσμος, αφού οι περισσότεροι είναι αντιμέτωποι με την φτώχια και την ανεργία».

«Να τρέξουν» «Να τρέξουν τις διαδικασίες» τόνισε ο κ. Ευστράτιος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος αφού χαρακτήρισε θετική την κίνηση αυτή, έδειξε να διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο είδους μέτρο. Τόνισε δε, πως ό,τι είναι

Η κ. Αρετή Παπαχρυσοστόμου

να γίνει πρέπει να γίνει άμεσα και αυτό εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. «Δεν έχουν ρεύμα για να βάλουν ένα αερόθερμο για να ζεσταθούν» είπε χαρακτηριστικά. Για την επίσπευση των διαδικασιών μίλησε και ο κ. Απόστολος Ψαρρός, ο οποίος τόνισε: «Όλα αυτά έπρεπε να είχαν γίνει χτες» και συμπλήρωσε ότι δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι ενταγμένοι στις κοινωνικές και προνοιακές δομές, εκείνοι που δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς. «Είναι και άλλα άτομα που μπορεί να μην είναι ενταγμένα σε αυτή τη λίστα». Επισημαίνοντας ότι όταν κάποιος δεν έχει δουλειά, πόσο μάλλον τώρα που ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην έχει χρήματα για να πληρώσει το τιμολόγιο που θα του έρθει από την ΔΕΗ. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ενταγμένος στο κοινωνικό τιμολόγιο, ωστόσο σαν χαμηλόμισθος υπάρχουν φορές που δεν

Ο κ. Απόστολος Ψαρρός

μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό. Κάποιοι που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για το τι πρόκειται να γίνει, για το ποιος θα πληρώσει αυτές τις επανασυνδέσεις. Παράλληλα δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι κυβερνώντες κυνηγούν τα χαμηλά στρώματα όσον αφορά στην επιβολή φόρων.

Η λίστα… Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος της ΔΕΗ Μυτιλήνης, Χρυσόστομο Γουδή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αντιστοιχούν στα νοικοκυριά που έχουν πρόβλημα. Εξηγεί ότι διακοπές ρεύματος γίνονται καθημερινά στο νησί, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στον αριθμό των καταναλωτών που έχουν πρόβλημα, αφού μπορεί να πρόκειται και για άτομα που απλά διατηρούν κάποιο εξοχικό και δεν εξόφλησαν τον συγκεκριμένο λογαριασμό με αποτέλεσμα την διακοπή της ηλεκτροδότησης.


EI∆HΣEIΣ

6

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Εντάσσεται με 20 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ, ο οδικός άξονας Καλλονής - Πέτρας

Ένα τέταρτο δρόμος! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY έντε χιλιόμετρα λιγότερα, αλλά και νέα χάραξη που μειώνει στην πράξη την απόσταση κατά μισή ώρα, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου οδικού άξονα Καλλονής Πέτρας, που με την εκπνοή του 2013 εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Η προοπτική του έργου είναι να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια η Λέσβος να αποκτήσει έναν καινούργιο δρόμο, που σε συνδυασμό και με τις παρεμβάσεις βελτίωσης που έγιναν στη εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, ο χρόνος μετάβασης απ’ το αεροδρόμιο και την πρωτεύουσα έως το Μόλυβο, να είναι μικρότερος της μιας ώρας. Ή αλλιώς η Μυτιλήνη έρχεται πολύ πιο κοντά με το βόρειο τμήμα του νησιού, αφού η διαδρομή απ’ την διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής έως την Πέτρα,

Π

μετά βίας θα διαρκεί ένα τέταρτο. Χθες με ανακοίνωσή του, ο Νίκος Σηφουνάκης ενημέρωσε πως εγκρίθηκε την Πέμπτη από το αρμόδιο Συμβούλιο Μελετών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οριστική επικαιροποιημένη μελέτη κατασκευής του οδικού άξονα Καλλονής Πέτρας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε ο βουλευτής απ’ τον αρμόδιο Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παράλληλα με την έγκριση έχει ήδη προωθηθεί στον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη για συνυπογραφή το Τεχνικό Δελτίο του έργου, προκειμένου στη συνέχεια το έργο να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησής του.

«Μια ευθεία, ελάχιστη ανηφορική…» Για το έργο, όπως εξήγησε μι-

λώντας στο «Ε» ο κ. Σηφουνάκης, έχει δεσμευτεί πίστωση από πρόπερσι, απ’ το Μάρτιο του 2011, της τάξης των 17 εκατ. ευρώ, και τώρα, εξασφαλίστηκαν ακόμη τρία εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξής του στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας». Ο δρόμος, όπως ανέφερε ο βουλευτής του νομού Λέσβου, που ως Υπουργός Αιγαίου το 2001, ανέθεσε τη μελέτη, ταυτόχρονα με την μελέτη του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε πρόσφατα, θα έχει συνολικό μήκος περίπου 16 χιλιομέτρων. Θα ξεκινά απ’ την εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον του σημείου που βρίσκεται η διασταύρωση προς Αγία Παρασκευή. «Εκεί στρίβοντας δεξιά θα αρχίζει η νέα υπερταχεία οδός

που έως τη Στύψη, θα είναι μια μεγάλη ευθεία, ελάχιστα ανηφορική. Μετά τη Στύψη που θα περνά ο δρόμος απ’ το αριστερό μέρος, θα υπάρχει μια κλίση κατηφορική, εξίσου ανεπαίσθητη έως την Πέτρα», διευκρίνισε ο κ. Σηφουνάκης, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του έργου θα γίνουν έξι μεγάλες τεχνικές παρεμβάσεις, όπως και πολλές μικρότερες, ενώ θα ακολουθηθεί σε πολλά σημεία, η παλιά χάραξη αγροτικού δρόμου. Αυτό που οριστικά δεν θα γίνει είναι η σήραγγα μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου που αφ’ ενός κρίθηκε ότι δεν είναι αναγκαία για την κατασκευή του δρόμου και αφ’ ετέρου ήταν πολύ μεγάλου κόστους. «Ο υφιστάμενος δρόμος απ’ την Καλλονή έως την Πέτρα, είναι συνολικά 21 χιλιόμετρα και με πολλές στροφές. Χρειάζεται κανείς περίπου 45 λεπτά για να τον διανύσει με αυτοκί-

νητο. Με τον καινούργιο δρόμο, που είναι πέντε χιλιόμετρα μικρότερος, θα μπορεί κανείς να αναπτύξει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ με μέση ωριαία ταχύτητα τα 100 χιλιόμετρα θα διανύεται η ευθεία σε ένα τέταρτο», συνέχισε ο κ. Σηφουνάκης, που με γραπτή δήλωσή του χθες επισήμανε πως η κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής - Πέτρας, καθυστέρησε λόγω των διαφωνιών που είχαν ανακύψει με τους μελετητές για το θέμα της σήραγγας. «Επιτέλους τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου μπαίνει στην τελική ευθεία. Με την ολοκλήρωσή του, θα βελτιωθεί σημαντικά το οδικό δίκτυο διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των κατοίκων, ενώ η άμεση δημοπράτησή του θα οδηγήσει στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ», τόνισε στην ίδια δήλωση.

Υπογράφτηκε σύμβαση Περιφέρειας με την εταιρεία που θα προμηθεύσει στους τέσσερις επόμενους μήνες, μηχανήματα και οχήματα

Εξοπλισμός στους σταθμούς μεταφόρτωσης περίΜ επουκαθυστέρηση τετραετίας ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες ο βασικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Λέσβου, αφού ενώ λειτουργεί ο κεντρικός Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει όλοι οι προβλεπόμενοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Για τον εξοπλισμό των ΣΜΑ, υπέγραψε την Τετάρτη ο Περιφερειάρχης σύμβαση με τον ανάδοχο της προμήθειας βάσει της οποίας μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα έχουν παραδοθεί χοάνες, κοντέινερ, φορτηγά και γενικά όλος ο εξοπλισμός που απαιτείται για τους ΣΜΑ, σε Γέρα, Άντισσα και Πολιχνίτο. Από το 2009 στη θέση «Κλεφτόβιγλα», λειτουργεί ο κεντρικός ΧΥΤΑ, ενώ βάσει του αρχικού σχεδιασμού, ταυτόχρονα θα έπρεπε να λειτουργήσουν και πέντε ΣΜΑ, σε Μυτιλήνη, στη θέση «Ουτζά - Λεμονού», στην Α-

γία Βαρβάρα Πέτρας, στη Σκαμνιούδα Άντισσας, στην Πευκάρα Σκοπέλου της Δημοτικής Ενότητας Γέρας και στη θέση «Οξύς» Πολιχνίτου. Απ’ αυτούς τους ΣΜΑ λειτούργησε το 2010 ο ΣΜΑ Μυτιλήνης, ενώ εξαιτίας προβλήματος με την οικοπεδική έκταση, όπου είχε χωροθετηθεί ο ΣΜΑ Πέτρας, ματαιώθηκε αυτός ο Σταθμός και στην πράξη αντικαταστάθηκε με «πρόχειρο» ΣΜΑ στην περιοχή του Μολύβου.

Προς ολοκλήρωση οι ΣΜΑ Προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το έργο κατασκευής των ΣΜΑ σε Γέρα, Πολιχνίτο και Άντισσα με 2,85 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά το 1,6 εκατ. αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού και το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε στις μόνιμες κατασκευές - διαμορφώσεις των υποδομών (π.χ. ράμπες), εργασίες που έχουν δημοπρατηθεί, είναι σε εξέλιξη και αναμένεται πολύ

σύντομα μέσα στο επόμενο τρίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί. Το έργο για τις προμήθειες δημοπρατήθηκε το 2012 αλλά ο διαγωνισμός τελικά ακυρώθηκε μετά από ένσταση συμμετέχουσας εταιρείας. Οι προμήθειες επαναδημοπρατήθηκαν τον Ιούλιο του 2013 και πριν λίγες μέρες ο Περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής υπέγραψε σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, για το χρόνο παράδοσης των μηχανημάτων και οχημάτων που θα διατεθούν στους τρεις ΣΜΑ. Θυμίζουμε ότι όπως έχει διαμορφωθεί ο σχεδιασμός, ο ΣΜΑ στην Άντισσα θα εξυπηρετεί την α-

νάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, ο ΣΜΑ Γέρας των Δημοτικών Ενοτήτων Γέρας και Πλωμαρίου και ο ΣΜΑ Πολιχνίτου θα εξυπηρετεί την ανάγκη μεταφόρτωσης των παραγόμενων απορριμμάτων σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου. Οι περιοχές της Αγιάσου και του Ευεργέτουλα, εξυπηρετούνται απ’ το ΣΜΑ Μυτιλήνης, ενώ οι Δημοτικές Ενότητες Μανταμάδου, Αγίας Παρασκευής και Θερμής, έχουν απευθείας πρόσβαση στο ΧΥΤΑ.

Η προμήθεια Σε ό,τι αφορά στους

ΣΜΑ, ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος, Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Σπανέλλης, ανέφερε πως στο πλαίσιο του έργου «Προμήθεια Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νήσου Λέσβου», προβλέπεται σε διάστημα τεσσάρων μηνών να γίνει η προμήθεια του εξής εξοπλισμού: l Έξι μεταλλικών χοανών εκφόρτωσης απορριμμάτων, που θα διατεθούν από δύο στους τρεις ΣΜΑ. l 10 κλειστά μεταλλικά αυτοσυμπιεζόμενα απορριμματοκιβώτια (press

container) που θα τοποθετηθούν ανά τρία σε Άντισσα και Πολιχνίτο, ενώ τέσσερα θα εξυπηρετούν τη Γέρα και το Πλωμάρι. l Τέσσερα φορτηγά μεταφοράς απορριμματοκιβωτίων με υπερκατασκευή φορτοεκφόρτωσης, που θα μοιραστούν από ένα σε Άντισσα και Πολιχνίτο, και δύο στη Γέρα. Μετά την προμήθεια προβλέπεται να υπάρξει απ’ τον ανάδοχο και περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας κατά την οποία θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού για το σύνολο του εξοπλισμού. ΜΑΡ.ΠΛ.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

Δεύτερη προσπάθεια για προϋπολογισμό προγραμμά- χει ως θέμα τον προϋπολογισμό. δρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή Δ ύοτισεσυνεδριάσεις για τη Δευτέρα, 16 Δε- Με δεδομένο ότι ήδη έχουν ε- του Δήμου προκειμένου να διακεμβρίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Αν στη διάρκεια της πρώτης, εγκριθεί το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2014, θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη που έ-

γκριθεί τα ανταποδοτικά τέλη για τον επόμενο χρόνο, η έγκριση του τεχνικού προγράμματος, αποτελεί πρόκριμα για την έγκριση και του προϋπολογισμού. Σημειωτέον ότι προχθές συνε-

μορφώσει τη νέα πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπερψηφιστεί και να μην ξεκινήσει και το 2014 χωρίς προϋπολογισμό, όπως έγινε και το 2013.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Αυτοκτόνησε στη Λήμνο 60χρονος άνεργος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα Συγκλονιστική η επιστολή που άφησε και στην οποία εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας

Το Υπουργείο θα δώσει ταχύπλοο στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Νέος χρόνος, νέο σκάφος

Τον σκότωσε η κρίση N υγκλονίζει από χθες το πρωί την κοινωνία της Λήμνου, η είδηση της αυτοκτονίας ενός 60χρονου, ο οποίος εκτός από προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε και μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Ενώ όπως ο ίδιος λέει στη συγκλονιστική επιστολή που άφησε, σε λίγες μέρες θα έμενε άστεγος! Αφήνοντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα, που σοκάρει την κλειστή κοινωνία της Λήμνου και όχι μόνο, ο 60χρονος είναι το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης στο νησί. «Δεν μπορώ να ζω άλλο σε βάρος των φίλων μου. Χειμώνιασε και πρέπει να μείνω άστεγος. Η υγεία μου είναι χάλια και έχω ένα χρόνο να πάρω φάρμακα για το σάκχαρο. Παρακαλώ τον Μητροπολίτη Λήμνου να αφήσει να με θάψουν σαν χριστιανό. Αντίο σε όλους», γράφει στην επιστολή του.

Σ

Χρωστούσε… Ο 60χρονος Αντώνης Τζιτζιβάκος αποφάσισε να βάλει τέρμα στη ζωή του, καθώς αντιμετώπιζε μεγάλα οικο-

νομικά προβλήματα και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων θα έμενε άστεγος. Στο σπίτι που έμενε, χρωστούσε πολλά ενοίκια και η ιδιοκτήτρια τον είχε ειδοποιήσει ότι θα του έκανε έξωση. Λίγο πριν τις 11 χθες το πρωί, ο 60χρονος πήρε την μεγάλη απόφαση και αυτοπυροβολήθηκε με στρατιωτικό όπλο, τύπου G3, που είχε στο σπίτι του. Το όπλο το κατείχε νόμιμα, αφού ήταν εθνοφύλακας. Η σπιτονοικοκυρά του, άκουσε τον πυροβολισμό και ειδοποίησε την Αστυνομία. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του αυτόχειρα, βρέθηκαν μπροστά σ’ ένα φρικτό θέαμα, με τον 60χρονο να βρίσκεται πεσμένος στο πάτωμα μέσα σε μια λίμνη αίματος. Εκτιμάται ότι το μήνυμα το άφησε καθώς ήθελε όλοι να γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην αυτοκτονία. Έκρυβε όμως επιμελημένα το πρόβλημα της υγείας του και κυρίως το γεγονός ότι είχε να πάρει ένα χρόνο τα φάρμακα του. «Αν μας είχε ενημερώσει, θα είχαμε φρο-

ντίσει γι’ αυτόν, τουλάχιστον για τα φάρμακα θα τον βοηθούσαν από το Κοινωνικό Φαρμακείο» έλεγαν οι φίλοι του. Ο αυτόχειρας διατηρούσε, μέχρι και πριν από τρία περίπου χρόνια, ίντερνετ καφέ στο λιμάνι της Μύρινας αλλά το έκλεισε μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Έκτοτε ήταν άνεργος και η ζωή του γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη. Τα οικονομικά προβλήματα ήταν η αιτία που τον είχε εγκαταλείψει η γυναίκα του. Στενός του φίλος, που είχε βρεθεί μια μέρα πριν αυτοκτονήσει, μαζί του, ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζαμε την κατάσταση του Αντώνη αλλά δεν περιμέναμε ότι θα φτάσει στην αυτοκτονία. Είχε πολλά προβλήματα και όλοι μας τον βοηθούσαμε. Δυστυχώς αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα. Οι πολίτες οδηγούνται στην αυτοκτονία». Όπως έγινε γνωστό χθες, η τελευταία του επιθυμία να ταφεί σαν χριστιανός, μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Λήμνου, θα γίνει πραγματικότητα.

Ψάχνουν για νέα στέγη της Αστυνομίας στην Καλλονή ο παλιό Δημαρχείο Καλλονής ζητά η Ένωση ΑTστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου να μεταστεγαστεί σε αυτό το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Η βασική αιτία που οδήγησε τα μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου στην κίνηση αυτή, είναι ο κίνδυνος συγχώνευσης τμημάτων, που θα βασιστεί σε οικονομικά κυρίως κριτήρια. Προκειμένου να μην βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως είπε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Αντώνης Χρυσίδης, προσπαθούν με την αρωγή

της Δημοτικής Αρχής να βρουν ένα δημοτικό κτήριο, που θα τους παραχωρηθεί, και για το οποίο δεν θα χρειάζεται να καταβάλλεται ενοίκιο, όπως συμβαίνει με το κτήριο στο οποίο φιλο-

ξενείται τώρα το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής. Επισημαίνεται ακόμη ότι το κτήριο παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα, λόγω της παλαιότητάς του. Συγκεκριμένα η θέρμανση είναι ελλιπής καθώς δεν υπάρχουν καλοριφέρ, ενώ τα παράθυρα και οι πόρτες είναι χαλασμένες. Γι’ αυτό, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης, ζητείται ένας νέος χώρος που θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Βέβαια ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνά-

τσος, σε δήλωσή του, είπε ότι πρώτα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, προκειμένου να κινήσει τις όποιες διαδικασίες. Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι πήγαν χτες στο γραφείο του κ. Βουνάτσου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Δημήτρης Αλεξίου, ο αντιπρόεδρος, Αντώνης Χρυσίδης, ο ταμίας, Βασίλης Ροδόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Αντώνης Αληγιάννης. Α.Κου

7

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

έο σκάφος πρόκειται να φέρει ο Άγιος Βασίλης δώρο στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης με την αρχή του νέου χρόνου, καθώς τέσσερα ταχύπλοα σκάφη που προμηθεύτηκε μετά από διαγωνισμό το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, πρόκειται να δοθούν στις Λιμενικές Αρχές της Μυτιλήνης, της Χίου, της Ρόδου και της Κρήτης. Ήδη οι τοπικές αρχές έχουν ενημερωθεί και ψάχνουν για χώρο στο λιμάνι για το συγκεκριμένο σκάφος. Ως αναγνώριση του έργου που παράγουν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Μυτιλήνης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ο Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Εμμανουήλ Μαργωμένος, ο οποίος σε δήλωσή του, είπε: «Το σκάφος αυτό αποτελεί ακόμη ένα επιχειρησιακό μέσο που θα μας βοηθήσει στο έργο που καλούμαστε να κάνουμε» και συμπλήρωσε ότι αναμένεται με τις αρχές του νέου έτους να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να φτάσει το ταχύπλοο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τα συγκεκριμένα σκάφη θα δοθούν σε νησιά της παραμεθορίου και βασικό κριτήριο γι’ αυτή τη μοιρασιά ήταν από το Υπουργείο οι μεταναστευτικές ροές. Μάλιστα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι τα σκάφη αυτά προορίζονται για νησιά της παραμεθορίου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτά τα σκάφη θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες νησιών, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης. Και σήμερα στέλνουμε, κυρίως, ένα μήνυμα: Κανένα νησί μας δεν θα μείνει απομονωμένο. Το Λιμενικό Σώμα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της αποτελεσματικής περιφρούρησης των θαλασσίων μας συνόρων». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προμήθεια των τεσσάρων σκαφών, αξίας 797.000 ευρώ, υλοποιήθηκε μετά από διαγωνιστική διαδικασία, ενταγμένη στο κοινοτικό πρόγραμμα «Διασυνοριακή Συνεργασία Ελλάδα - Κύπρος, 2007-2013».

Τα χαρακτηριστικά Τα τέσσερα ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη έχουν κατασκευασθεί σε ναυπηγεία της Ελλάδας, με τεχνικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών θαλασσών και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα που προσεγγίζει τους 70 κόμβους. Πρόκειται για σκάφη σύγχρονης και δοκιμασμένης σχεδίασης, με εξελιγμένα όργανα πλοήγησης και εξοπλισμό, ενώ οι περισσότερες λειτουργίες τους μπορούν να πραγματοποιούνται από τη θέση του χειριστή, διευκολύνοντας, έτσι, το πλήρωμα του σκάφους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων. Τα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν αποστολές, με επιχειρησιακό όφελος τη μείωση του χρόνου αντίδρασης σε κάθε περιστατικό και αυτονομία τα 250 ναυτικά μίλια. Πέραν των απαραίτητων οργάνων, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επίβλεψη της λειτουργίας των σκαφών, έχουν τοποθετηθεί τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά ναυτιλιακά βοηθήματα (radar, GPS, Plotter, Βυθόμετρο, AIS), των οποίων τα δεδομένα απεικονίζονται σε οθόνες ναυτικού τύπου.

Αναβλήθηκε με αίτημα της μηνύτριας, η δίκη της Δέσποινας Κομνηνού - Βογιατζή

Πάει για Φεβρουάριο ια τις 6 Φεβρουαρίου ανέβαλε χθες το πρωί, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου ΑιΓγαίου, την εκδίκαση της υπόθεσης της Δέσποινας Κομνηνού - Βογιατζή. Η αναβολή δόθηκε κατόπιν αιτήματος της μηνύτριας Ευθυμίας Συρέλλη, που δεν παρέστη στο δικαστήριο, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο σύζυγός της, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, Γιώργος Μητρόπουλος, απ’ το πρωί της Πέμπτης, νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με καρδιακό άλγος. Η κ. Κομνηνού κατηγορείται για «απάτη με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημιά που υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ», επειδή φέρεται να μην έχει εξοφλήσει την οικία που αγόρασε απ’ τους πωλητές. Η ίδια υποστηρίζει ότι το ακίνητο που αγόρασε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας απ’ τη μηνύτρια και τον εργολάβο σύζυγό της, έχει σοβαρότατα κατασκευαστικά προβλήματα.


EI∆HΣEIΣ

8

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Άνω του 50% ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων

Πάνω από 38.000 οι Τούρκοι τουρίστες τoυ NIKOY MANABH τους 38.397 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Λέσβο ως τις 30 Νοεμβρίου. Από την 1η ως τις 30 Νοεμβρίου οι αφίξεις ανήλθαν στις 456 παρότι είναι ένας νεκρός τουριστικά μήνας για την Λέσβο, καθώς είναι κλειστά τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στα τουριστικά χωριά του νησιού. Το 2012, οι αφίξεις του Νοεμβρίου ήταν 265. Το

Σ

Αφίξεις Τούρκων τουριστών Μήνας 2011 2012 Ιανουάριος 81 51 Φεβρουάριος 66 73 Μάρτιος 88 98 Απρίλιος 263 484 Μάιος 941 887 Ιούνιος 1.166 2.601 Ιούλιος 2.899 6.112 Αύγουστος 5.834 8.364 Σεπτέμβριος 2.445 3.551 Οκτώβριος 333 2.730 Νοέμβριος 760 265 Δεκέμβριος 270 591 Σύνολο 15.146 25.807 Πηγή: Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου * Προσωρινό σύνολο αφίξεων ως τις 30 Νοεμβρίου 2013

2011 ήταν 760 - οι αυξημένες αφίξεις τότε οφείλονταν στο μπαϊράμι, που εκείνη τη χρονιά είχε πέ-

2013 134 206 332 847 1.866 3.417 6.458 15.952 4.606 4.123 456 38.397*

σει Νοέμβρη. Κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου αναμένεται αύξηση των αφίξεων από

την Τουρκία καθώς σημαντικός αριθμός Τούρκων θέλει να δει πώς γιορτάζονται στην Λέσβο οι χριστιανικές εορτές των Χριστουγέννων αλλά και η Πρωτοχρονιά. Έτσι εκτιμούμε πως οι συνολικές αφίξεις στο σύνολο του έτους θα ξεπεράσουν τους 39.000 επισκέπτες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων θα κυμανθεί πάνω από το 50%. Οι προοπτικές για το 2014 είναι πολύ καλές ωστόσο θα απαιτηθεί ση-

μαντική δουλειά και επένδυση στην προβολή της Λέσβου στις μεγάλες τουρκικές πόλεις ώστε να αυξηθεί παραπέρα ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που επισκέπτονται την Λέσβο.

Ενδιαφέρει… Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένας μικρός αλλά συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Τούρκων επισκεπτών έρχεται στην Λέσβο κατά την διάρκεια του χειμώνα. Οι τουρίστες αυτοί ανοίγουν νέες προοπτικές για τον τουρισμό της Λέσβου,

δημιουργώντας την βάση για να μετατραπεί το νησί σε τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο. Το ζητούμενο είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις της Μυτιλήνης και όλης της Λέσβου να αξιοποιήσουν αυτή την τάση και να κάνουν τις αναγκαίες επενδύσεις για να προσελκύσουν πολύ περισσότερους Τούρκους τουρίστες το χειμώνα. Οι ίδιες υποδομές θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την προσέλκυση τουριστών και από την Δυτική Ευρώπη.

Χωρίς σαφείς κατηγοριοποιήσεις, δίχως περιορισμούς για το πού θα γίνουν τι μεγέθους ξενοδοχεία, το νέο χωροταξικό του τουρισμού

Κι όμως, άλλο Λέσβος, άλλο Μύκονος της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY όσες ξενοδοχειακές μονάδες μπορεί να δεχθεί ο, σε χαρακτηρισμένη περιοχή Natura, κόλπος Καλλονής; Στο ερώτημα αυτό όχι μόνο δεν απαντά ο προς θεσμοθέτηση σχεδιασμός για το νέο χωροταξικό του τουρισμού, αλλά και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ο παραμικρός περιορισμός. Στην πράξη, το σχέδιο που είναι σε στάδιο επεξεργασίας και θα απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το μεσημέρι της Τρίτης, έχει πολλές ασάφειες, με κυριότερη το γεγονός πως χωρίζει σε πολύ μεγάλες κατηγορίες, σε ό,τι αφορά στην τουριστική τους ανάπτυξη, περιοχές με τεράστιες μεταξύ τους αποκλίσεις. Έτσι «τσουβαλιάζει»

Π

στα ίδια δεδομένα, τη Λέσβο, τον Άη Στράτη, αλλά και τη Μύκονο, θέτοντας τους ίδιους κανόνες δόμησης ξενοδοχείων, τις ίδιες προοπτικές ανάπτυξης. Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, είναι η γνωμοδότησή του για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της αναθεώρησης του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό. Το όργανο καλείται να πει τη γνώμη του, καταθέτοντας τις παρατηρήσεις του, όπως και τις επισημάνσεις που ήδη τού έχουν υποβάλλει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ενώσεις Ξενοδόχων, Τουριστικών Πρακτόρων, Σύλλογοι Ενοικιαζόμενων Δωματίων κλπ.), απ’ όλο το Βό-

ρειο Αιγαίο.

Όλοι αναπτυσσόμενοι; Η πρώτη βασική παρατήρηση που κάνει ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Μάρκου, αφορά στις κατηγοριοποιήσεις των νησιών, σε σχέση με το επίπεδο ανάπτυξής τους. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο τέσσερις βαθμίδες - στάδια ανάπτυξης, όταν αναφερόμαστε σε μια χώρα με αμέτρητα νησιά, που μεταξύ τους έχουν τόσο μεγάλες διαφορές σ’ ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο ανάπτυξής τους», ανέφερε ο κ. Μάρκου, χαρακτηρίζοντας «χονδροειδείς» τις κατηγορίες που προβλέπει το σχέδιο και είναι για τα νησιά: ακατοίκητα, βραχονησίδες, αναπτυσσόμενα και αναπτυγμένα. Στην τελευταία κατηγορία, ως

αναπτυγμένα, εμφανίζονται η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων νησιών υπάγεται στα αναπτυσσόμενα. Έτσι είναι μαζί, και τα τρία νησιά του νομού Λέσβου, όπως και το σύνολο των Κυκλάδων (Μύκονος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος, κλπ.), ενώ αναπτυσσόμενοι τουριστικά χαρακτηρίζονται και όλοι οι παράκτιοι χώροι της ηπειρωτικής χώρας. «Είναι το ίδιο η Σύρος με τη Λήμνο; Είναι το ίδιο η Μύκονος με τον Άγιο Ευστράτιο; Γίνεται με τόσο μεγάλες γενικεύσεις να προγραμματίσεις και να σχεδιάσεις την τουριστική ανάπτυξη τόσο διαφορετικών περιοχών;» αναρωτιέται ο Αντιπεριφερειάρχης.

Πεντάστερο στην Αγιάσο; Ένα δεύτερο σημείο που επικεντρώνονται οι παρατηρήσεις σε

Μίνιμουμ τα 20 στρέμματα, ξενοδοχεία και σε περιοχές Natura

Επιτρέπονται παντού τα πάντα φιλοσοφία του όλου σχεδίου, που χωροθετούν τις μονάδες». H γενική σημειωτέον έχει δεχθεί εντονότατη κριτιΟύτε ο Μόλυβος κορεσμένος κή από μια σειρά φορέων ανά την επικράτεια, είναι ότι επιτρέπει παντού τα πάντα, αρκεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενες και ήδη θεσμοθετημένες διαδικασίες. Για παράδειγμα μπορεί να εγκριθεί, αν δοθούν όλες οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις, η κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχείου και σε περιοχή Natura, όπως αυτή που βρίσκεται ο κόλπος Καλλονής. «Το δυστύχημα είναι», σύμφωνα με τον κ. Μάρκου που έχει περιλάβει και αυτό το σημείο στην εισήγησή του «πως δεν υπάρχει φόρμουλα για τον καθορισμό της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής να δεχθεί μια δραστηριότητα. Για παράδειγμα στον κόλπο Καλλονής, μπορείς να χτίσεις ένα ξενοδοχείο των 500 κλινών, αλλά δεν μπαίνει περιορισμός να χτιστούν και 50 τέτοια ξενοδοχεία. Δεν λέει ο σχεδιασμός πώς αυτοί που θα κληθούν να εφαρμόσουν στην πράξη, θα

Ομοίως ο σχεδιασμός δεν προβλέπει το σημείο κορεσμού ακόμη και για περιοχές που έως τώρα θεωρούνταν κορεσμένες ήδη σε ξενοδοχειακές υποδομές, όπως είναι το Πυθαγόρειο ή στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ο Μόλυβος, ακόμη και η Μυτιλήνη. Με το σχέδιο καμία περιοχή δεν είναι κορεσμένη και επιτρέπεται να γίνουν νέες μονάδες, αρκεί να πληρούνται οι γενικές δεσμεύσεις, όπως π.χ. η απόσταση από αρχαιολογικούς χώρους. Εκείνο που είναι εξόφθαλμα προκλητικό είναι πως δεν διαφοροποιούνται τα δεδομένα μεταξύ νησιών και ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και μεταξύ μικρών και μεγάλων νησιών. Για όλη τη χώρα προκειμένου να χτίσεις ένα ξενοδοχείο, απαιτείται έκταση μίνιμουμ 20 στρεμμάτων, ενώ για κάθε ένα στρέμμα δίνεται η δυνατότητα κατασκευής εννιά κλινών. Το ίδιο ισχύει στη Λέσβο, το ίδιο και στον Άη

Στράτη, ενώ ομοίως το ίδιο σε όλη την επικράτεια ισχύει και στη δυνατότητα ανέγερσης πολυώροφων ξενοδοχείων.

Με σεβασμό στο περιβάλλον «Κυριολεκτικά μας έχουν τρελάνει με τις διαρκείς αλλαγές στα χωροταξικά, κι όχι μόνο του τουρισμού, οδηγώντας σε τέλμα και τη δημόσια διοίκηση που καλείται υποστελεχωμένη, να ανταποκριθεί σε διαρκώς καινούργια νομοθετήματα, αλλά και τους επιχειρηματίες, που αδυνατούν να παρακολουθήσουν όλες αυτές τις αλλαγές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, προσθέτοντας ότι «η δική μας πρόταση είναι η δόμηση και για τα ξενοδοχεία να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Όχι στις μεγάλες αρτιότητες των 20 στρεμμάτων, αλλά ούτε και στις μικρές των τεσσάρων. Ούτε στους 15 ορόφους, αλλά ούτε και στον ένα. Κάπου στη μέση, με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορεί να υπάρξει χρυσή τομή».

περιφερειακό επίπεδο, είναι η έλλειψη ή καλύτερα όπως το έθεσε ο κ. Μάρκου, το δυσδιάκριτο του εντοπισμού περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο, χαρακτηρισμένων για μια σειρά από εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Για παράδειγμα η Λέσβος και η Ικαρία, δεν αναφέρονται ως ιαματικοί προορισμοί αν και διαθέτουν λουτροπόλεις, ενώ η Λέσβος δεν αναφέρεται καν ως περιοχή για θρησκευτικό τουρισμό. Σ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένα νησί, το οποίο να αναφέρεται ως προορισμός κρουαζιερόπλοιων, όταν και η Λέσβος, και η Χίος, και η Σάμος, και η Λήμνος, δέχονται κρουαζιερόπλοια. Στον κατάλογο με τις παρατηρήσεις περιλαμβάνεται απ’ την πλευρά της Περιφέρειας και ό,τι σχετίζεται με τα κίνητρα για την τόνωση του τουρισμού, αφού γίνονται εκτενείς αναφορές στην ανακαίνιση υφιστάμενων μονάδων, δίχως ταυτόχρονα να υπάρχει η παραμικρή νύξη για την ανάγκη υποστήριξης τέτοιων δράσεων. «Μια μεγάλη παράλειψη κατά την άποψή μου, είναι ότι δεν υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Ειδικές παρεμβάσεις έτσι ώστε το τουριστικό προϊόν σε τέτοιες περιοχές να σχετίζεται με την κοινωνία και την παραδοσιακή οικονομία του χώρου, με τον οικοτουρισμό», τόνισε ο κ. Μάρκου, συμπληρώνοντας πως «με γενικές θεωρήσεις δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις εξειδικευμένες περιπτώσεις. Προσωπικά δεν θα’ θελα ένα πεντάστερο στην Αγιάσο, αλλά θα προτιμούσα έναν μικρό ξενώνα απόλυτα ενταγμένο και εναρμονισμένο με τα δεδομένα και τις συνθήκες του οικισμού.»


10

EI∆HΣEIΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Άρχισε η αποπληρωμή του δανείου στο ΤΧΣ

Πουλάει τα ακίνητα η Συνεταιριστική τoυ NIKOY MANABH

ελληνικής οικονομίας. Η ρύθμιση των δανείων τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει η διαδικατων συνεταιριστικών τρασία πώλησης των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτη- πεζών που έχουν κλείσει, σία της η Συνεταιριστική Τράπεζα. Πρόκειται ουδεν μπορεί να γίνει με τις σιαστικά για την δεύτερη φάση της διαδικασίας εκκα- διαδικασίες και τις διατάθάρισης. Αυτή την περίοδο γίνονται οι αναγκαίες προ- ξεις που ισχύουν για τις παρασκευαστικές εργασίες (π.χ. προσδιορισμός της υπόλοιπες τράπεζες της αξίας των ακινήτων). χώρας. Διότι η ρύθμιση Αυτές τις μέρες ο εκκαθα- νεταιριστική η απόφαση των δανείων θεωρείται ριστής της Συνεταιριστι- της Τράπεζας της Ελλά- τραπεζική εργασία. κής Τράπεζας Λέσβου - δος με την οποία θα Κι ενώ αναμένονται θετιΛήμνου, Μιχάλης Αν- προσδιορίζονται οι όροι κές εξελίξεις στο ζήτημα δριώτης, θα στείλει στο και οι προϋποθέσεις ρύθ- ρύθμισης των δανείων, Ταμείο Χρηματοπιστωτι- μισης των ληξιπρόθεδεν υπάρχει καμία θετική κής Σταθερότητας, τα σμων δανείων των πελαεξέλιξη για τους μεριδιπρώτα κεφάλαια που συ- τών της. Η ρύθμιση των γκέντρωσε από την διαδι- δανείων αναμένεται να α- ούχους. Μέχρι σήμερα το κασία της εκκαθάρισης. νακουφίσει σημαντικό α- Υπουργείο Οικονομικών Το ποσό ανέρχεται σε αρ- ριθμό τοπικών επιχειρή- δεν έχει προωθήσει την κετά εκατομμύρια ευρώ σεων και ιδιωτών που θέ- νομοθετική διάταξη που και θα αφαιρεθεί από τα λουν να αποπληρώσουν να απαλλάσσει τους μερι55 εκατ. ευρώ που έχει τα δάνεια τους αλλά αδυ- διούχους από την υποδώσει το Ταμείο ώστε να νατούν να εξυπηρετή- χρέωση να καλύψουν στο καλυφθούν πλήρως οι σουν τις πολύ υψηλές διπλάσιο ή το τριπλάσιο καταθέσεις της Τράπεζας. δόσεις που είχαν προσ- της αξίας των μεριδίων Από μέρα σε μέρα αναμέ- διοριστεί στην περίοδο τους, τις ζημιές των τρανεται να φθάσει στην Συ- γοργής ανάπτυξης της πεζών.

Σ

Προς Ομοσπονδία Μεριδιούχων συγκρότηση Ομοσπονδίας T ηνΣυλλόγων Μεριδιούχων Συνε-

Από τη συνάντηση με τον κ. Αθανασίου

Με τον Υπουργό Σε ανακοίνωση του συλλόγου υπογραμμίζεται πως ο Υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα του, διαπίστωσε ότι απαιτείται αρκετή δουλειά και προσπάθεια ώστε να μπορέσουν τα αιτήματα να ικανοποιηθούν και ζήτησε ενεργοποίηση και άλλων συλλόγων με τα αντίστοιχα προβλήματα ώστε με τον απαραίτητο συντονισμό συλλογικά να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα. Η πρόθεση του Υπουργού να ασχοληθεί με το θέμα είναι δεδομένη. Ο σύλλογος ελπίζει σύντομα να υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και τη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας Ελλάδος προκειμένου να επιτευχθεί η νομοθετική ρύθμιση. Η προσπάθεια του συλλόγου θα συνεχιστεί και με συναντήσεις - ενημερώσεις και με άλλους όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα κλεισίματος των συνεταιριστικών τραπεζών. Στην συνάντηση παρευρέθηκε ο διευθυντής του Υπουργείου, Εφέτης

«Δεν παζαρεύουμε τίποτα»

Προτεραιότητα Η απαλλαγή από αυτή την υποχρέωση είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλους τους συλλόγους μεριδιούχων των συνεταιριστικών τραπεζών. Κι αφορά, πλέον, αρκετές δεκάδες χιλιάδες μεριδιούχους στην Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Αχαΐα, τα Δωδεκάνησα, την Δυτική Μακεδονία, την Λέσβο, την Λήμνο και την Χίο. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο κυρίως για τους μεριδιούχους που είχαν μεγάλο αριθμό μεριδίων καθώς τα κεφάλαια που θα κληθούν να καταβάλουν, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ως δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Χωρίς να υπολογίζεται η αξία των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει και τα οποία ήδη έχουν χάσει.

Θετική ανταπόκριση από Αθανασίου, βρήκε ο Σύλλογος Μελών της Συνεταιριστικής Λέσβου - Λήμνου

ταιριστικών Τραπεζών υποδεικνύει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να αυξηθούν οι ελπίδες ικανοποίησης των αιτημάτων τους. Εκ των οποίων το βασικότερο είναι να μην κληθούν να πληρώσουν στο διπλάσιο ή τριπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων τους, τις ζημίες που θα δημιουργηθούν κατά την διαδικασία της εκκαθάρισης. Τις προηγούμενες ημέρες, ο Σύλλογος Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεριδιούχοι. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο σύλλογος έθεσε ευθέως το αίτημα με νομοθετική ρύθμιση να καταργηθεί το άρθρο 10 του καταστατικού της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου. Το οποίο προβλέπει την κάλυψη των ζημιών από τους μεριδιούχους στο διπλάσιο της αξίας των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν. Επίσης υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν όλες οι νομικές διαδικασίες και να διερευνηθούν οποιεσδήποτε προσωπικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες όλων όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία κλεισίματος της Τράπεζας. Επιπλέον ζητήθηκε να γίνει σύντομα ρύθμιση και διακανονισμός των δανείων των οφειλετών - μεριδιούχων, οι οποίοι λόγω κρίσης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Μπίρπος Θεοχάρης, ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου, Παλαιολόγος Παλαιολόγος, ο πρόεδρος του συλλόγου, Χρήστος Πουλέλλης, και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Βασίλης Γάλλος. Μετά το κλείσιμο τριών ακόμη συνεταιριστικών τραπεζών, 84.535 μεριδιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να κληθούν να πληρώσουν τα λάθη των διοικήσεων. Ειδικότερα η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου λίγο πριν κλείσει, είχε 6.158 μέλη, η Συνεταιριστική Λαμίας 12.381 μέλη, η Αχαϊκή 15.031 μέλη, η Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας 6.945 μέλη, η Συνεταιριστική Δωδεκανήσου 31.132 μέλη και η Συνεταιριστική Εύβοιας 12.888 μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2012 η Συνεταιριστική Δυτικής Μακεδονίας έκλεισε με ζημιές 6,5 εκατ. ευρώ, η Δωδεκανήσου με ζημιές 0,5 εκατ. ευρώ και η Ευβοίας με ζημιές 1,7 εκατ. ευρώ. N.M.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ην ψήφο των οικονομολόγων του νομού ΛέTφερειακό σβου στις αυριανές εκλογές για το 13ο ΠεριΤμήμα Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για τα κεντρικά όργανα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), διεκδικεί η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο), διατυπώνοντας την δική της πρόταση για το ρόλο που καλείται να παίξει το Επιμελητήριο, στις σημερινές συνθήκες. Στο φυλλάδιο που εξέδωσε η παράταξη σημειώνεται πως το ΟΕΕ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, στα ασφαλιστικά αλλά και στην εκπαίδευση. Για τα εργασιακά, η ΔΠΚ-Ο τονίζει πως «οι αλλεπάλληλες αλλαγές στις διατάξεις για το επάγγελμα λογιστή - φοροτέχνη ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τη λεγόμενη “απελευθέρωση” του επαγγέλματος. Συνέβαλλαν στη νομιμοποίηση πλέον του δικαιώματος να ελέγχουν το επάγγελμα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι η φυσική εξέλιξη της πολυκατηγοριοποίησης που πρόβλεπαν προηγούμενοι νόμοι και έτυχαν της στήριξης της συντριπτικής πλειοψηφίας της διοίκησης του ΟΕΕ. Κερδισμένες θα είναι οι μεγάλες εταιρείες που συγκεντρώνουν την αγορά. Αντίθετα διευρύνεται η στρατιά των πτυχιούχων που θα αναγκάζονται να δουλεύουν με χειρότερους όρους και ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα».

«Για τον άλλο δρόμο…» Η ΔΠΚ-Ο τονίζει πως κριτήριο ψήφου για τις εκλογές πρέπει να είναι η θέση της κάθε παράταξης για την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στάση και η πρακτική της στο ΟΕΕ. Η ΔΠΚ-Ο αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση του κινήματος και τη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας που θα συγκρούεται με το κεφάλαιο και την εξουσία του, αγωνίζεται «για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε. και μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα». Καλώντας τους οικονομολόγους να την υπερψηφίσουν, η παράταξη υπογραμμίζει πως «η δράση και η στάση της ΔΠΚ-Ο είναι το δικό μας διαπιστευτήριο με το οποίο ζητάμε την ψήφο σου. Δεν παζαρεύουμε τίποτα. Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες, τις πραγματικές ανάγκες». Υποψήφιοι με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΠΚ-Ο), στο Ανατολικό Αιγαίο είναι οι: Βρυνιώτη Βασιλική, Ζωφός Ιωάννης, Κακαρίνος Στρατής, Καραμπουρνιώτης Κωνσταντίνος, Κλώθος Κυριάκος, Κουντουρέλλης Ηρακλής, Κουτράκη Χριστίνα, Κωνσταντίνου Δηγιασεμή, Μαμάκος Νικόλαος και Σαλταμάρας Γεώργιος. Ο κ. Σαλταμάρας είναι υποψήφιος και στο κεντρικό ψηφοδέλτιο επικρατείας της παράταξης.

Ξανά για την βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου ην Δευτέρα στις 9 το βράδυ θα συνεδριάσει το T Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Λέσβου, στα γραφείου του Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη. Δύο θα είναι τα κύρια ζητήματα που θα συζητηθούν στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, το πρώτο είναι η βιωσιμότητα του Επιμελητηρίου και το δεύτερο η ίδρυση Δημοτικής Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι σε πολυτελή κατασκευή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή, χώρο στάθμευσης και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 210 6130706, 6939564527, 6947-171948. Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται από ιδιώτη, επιπλωμένη, δίχωρη, 1ου ορόφου, μπροστινή, με αυτόνομη θέρμανση, Οικ. Τάξη 17, Χρυσομαλλούσα. Διαθέσιμη από 1/1/14. Πληρ. τηλ. 6947-320944. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι, στην Ηλία Βενέζη 5, 4ου ορόφου, προσφάτως ανακαινισμένο, με κεντρική θέρμανση και air-condition. Πληρ. τηλ. 6948-275460, 6934-233351. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 75 τ.μ., 1ου ορόφου, σε διπλοκατοικία, κατασκευής 2007, με ανεξάρτητη είσοδο, θέα, 2 υπνοδωμάτια & ηλιακό, στο Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42582, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 45 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο. Κατασκευή 2009, με μεγάλο μπαλκόνι & θέα, στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα 42 τ.μ., κατασκευής 2005, 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, η μία 22 τ.μ. στη Βαρειά και η άλλη δίχωρη στο Γήπεδο 27 τ.μ.. Και οι δύο, πλήρως επιπλωμένες και με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 22510 27512 & 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται μικρή μονοκατοικία με 1 υπνοδωμάτιο, στα Πυργιέλια. Τιμή 230 ευρώ. Δεν έχει αυλή. Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Κιόσκι. Διαθέτει ατομικό λέβητα, αυλή, γκαράζ, αποθήκη. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, πλησίον 1ου Κρατικού Παιδικού Σταθμού. Αυτόνομη θέρμανση με θερμάστρα πέλλετ και κλιματισμό. Πανοραμική θέα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, υπερυψωμένο ισόγειο σε διπλοκατοικία, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, γωνιακό, διαμπερές. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο διαμπερές τριάρι 76 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Φωτεινό σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 3 μπαλκόνια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, σήτες, τέντες, ελάχιστα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, 55 τ.μ. 2ου ορόφου. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Κεντρική θέρμανση, κλιματισμός, ηλιακός, τζάκι, αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, 2ου ορόφου. Τιμή 250 ευρώ. Δεν έχει μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι διαμέρισμα στη Σουράδα. Κλειστό γκαράζ με πόρτα τηλεχειρισμού, αποθήκη, ηλιακός 160 lt, πόρτα ασφαλείας, τζάκι, ατομικός λέβητας πετρελαίου και κλιματισμό inverter, μηχανισμοί ντουλαπιών κουζίνας, ηλεκτρικά ρολά, σήτες, διπλά τζάμια, μεγάλες βεράντες, διαμπερές. Τιμή 600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 2ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα. Αρίστης κατάστασης. Τιμή 160 ευρώ. Πληρ. τηλ 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ, κλιματισμό, ηλιακός, μπάνιο και WC, τζάκι. Θέα πανοραμική. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο ισόγειο δυάρι διαμέρισμα, στη Νεάπολη. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και κλειστό γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία με μεγάλη αυλή, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, ατομικό λέβητα, θέση στάθμευσης για 2 αυτοκίνητα, διπλά τζάμια, ηλιακό θερμοσίφωνα, στη Νεάπολη. Θέα πανοραμική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα, αρίστης κατάστασης, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα διαμπερές, 86 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανεξάρτητη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται τριάρι 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και με κλιματισμό, στα Μαύρα Σίδερα. Εμβαδόν 80 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 160 ευρώ, δυάρια από 230 ευρώ, τριάρια από 250 ευρώ και μονοκατοικίες από 230 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα επιπλωμένο, στο κέντρο της πόλης, διαμπερές, με τέντες, θέα στη θάλασσα, θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές. Τιμή 290 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα (χαμηλά, στην αρχή της ανηφόρας του Νοσοκομείου και δεξιά). Αυτόνομη θέρμανση με καλοριφέρ. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 33 τ.μ., ανεξάρτητη, φουλ επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, με κλιματιστικό, στη Ζωοδόχου Πηγής 82. Πληρ. τηλ. 6978980846, 22510 48967.

Ενοικιάζεται μεγάλη δίχωρη γκαρσονιέρα, υπερυψωμένο ισόγειο οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη. Διαθέτει κλιματιστικό και αυλή. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, σε ισόγειο, 40 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην περιοχή του αεροδρομίου ισόγειο διαμέρισμα, 200 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981624504.

Ενοικιάζεται ημιισόγειο δυάρι διαμέρισμα, φωτεινό, με δύο κλιματιστικά και αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, στην Επάνω Σκάλα (Συνοικισμός). Πληρ. τηλ. 22510 48011 (ώρες αγοράς).

Ενοικιάζεται στο Κιόσκι δυάρι, στο ισόγειο, 50 τ.μ.. Χωρίς έπιπλα, με 1 υπνοδωμάτιο, κεντρική θέρμανση. Τιμή 260. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981624504.

Ενοικιάζεται στο κέντρο, επάνω από την αγορά, γκαρσονιέρα επιπλωμένη, υπερυψωμένη, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972087650, 6981-624504.

Ενοικιάζεται μικρό δυάρι 35 τ.μ., Ρεθύμνης 12, στο Γαλάτσι σε κεντρικό μέρος κοντά στη λεωφόρο Γαλατσίου, βαμμένο. Η συγκοινωνία εξυπηρετεί όλες τις σχολές. Πληρ. τηλ. 6946815402, 22510 61017, 6907-912762.

Ενοικιάζεται προνομιούχο, γωνιακό, διαμπερές διαμέρισμα 125 τ.μ., 2ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στην προκυμαία Μυτιλήνης. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται άνετη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην Επάνω Σκάλα. Ανακαινισμένη, με αυτόνομη θέρμανση, βολική συγκοινωνία, οικονομικό ενοίκιο και χαμηλά κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 25929 και 6977302879. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα πλησίον προκυμαίας. Αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη. Δεν έχει μπαλκόνια. Κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Θέα και μία θέση πάρκινγκ. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972087650, 6981-624504. Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής 2011), με κλιματισμό και αυτονομία θέρμανσης, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στο Μακρύ Γιαλό άνετο τριάρι 65 τ.μ., ισόγειο με αυλή μπροστά πίσω, καλοριφέρ, θέρμανση, αυτονομία. Ενοίκιο 250€. Πληρ. τηλ. 22510 25521, 6949-140649. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 105 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα. 3 Υ/Δ, μεγάλο καθιστικό, 2 μπάνια, κουζίνα, αυτονομία θέρμανσης, χώρος πάρκινγκ. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976-634053.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ., 4ου ορόφου, στην Καβέτσου (πλησίον Αγ. Ειρήνης). Κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και θέα στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. interlesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (Οικονόμου Τάξη). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμπερές τεσσάρι 100 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα με πάσο, ενιαίος χώρος με σαλόνι, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, 3 μεγάλα μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, πολύ ήσυχη περιοχή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6936440105, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 78 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, 1 θέση πάρκινγκ και 1 εσωτερική αποθήκη. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972087650, 6981-624504. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή όχι και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακό, διαμπερές τριάρι 85 τ.μ. οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και β) ισόγειο γωνιακό δυάρι 45 τ.μ. και πολύ καλή δυνατότητα σταθμεύσεως, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται τριάρι στο Κιόσκι, με κεντρική θέρμανση, επιπλωμένο. Κατάλληλο και για φοιτήτριες. Πληρ. τηλ. 22510 27767.


12

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, 3ου ορόφου. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται διαμέρισμα, δυάρι, στο 2ο όροφο διώροφης οικοδομής στον παραλιακό δρόμο της Επάνω Σκάλας (οδός Ναυμαχίας Έλλης 37). Πληρ. τηλ. 22510 41390. Ενοικιάζονται α) δυάρι ανεξάρτητο χωρίς κοινόχρηστα και β) τριάρι 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 6971-573639, 6996536690. Ενοικιάζεται στην Αθήνα δυάρι διαμέρισμα 50 μ., περιοχή Παγκρατίου (οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης), 3ου ορόφου, διαμπερές, με δίπλα τζάμια, ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 6945935806. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-210895. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, ημιυπόγεια, 25 τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται καινούργια μεζονέτα 118 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο, με θέα και μικρή αυλή, στα Πάμφιλα. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα στη Νεάπολη. Τιμή 200,000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο μικρό τριάρι διαμέρισμα στον Άνω Χάλικα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στη Μυτιλήνη (Χρυσομαλλούσα) μεζονέτα 165 τ.μ., με 2 επίπεδα, 56 τ.μ. έκαστο, διαμπερής, γωνιακή, κατασκευή ‘01. Στο 1ο επίπεδο: 3 υπνοδωμάτια, λουτρό, αποθήκη. Στο 2ο επίπεδο: σαλόνι, κουζίνα, WC. Επιπλέον, ημιυπόγειο ανεξάρτητο, δυαράκι, νομιμοποιημένο, προς εκμετάλλευση, 42 τ.μ.: Σαλόνι - κουζίνα ενιαίο, υπνοδωμάτιο, λουτρό. Το ακίνητο διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τέντες, απεριόριστη θέα σε βουνό - θάλασσα, πάρκινγκ πιλοτής, αποθήκη 15 τ.μ., κήπο, υπαίθριο γκαράζ, boiler, δορυφορική κεραία, διπλά τζάμια, αυτόνομη γεννήτρια ηλεκτρισμού. Τιμή 200.000€, συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 37889 και 6942-705751. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στην Επάνω Σκάλα 1ου ορόφου, 124 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, ενιαίο χώρο κουζίνα καθιστικό, τραπεζαρία, σε οικόπεδο 100 τ.μ.. Έτος κατασκευής 2001. Τιμή 145.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981624504. Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία, 70 τ.μ., σε 2 πατώματα. Τιμή 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504. Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα πλησίον κεντρικής αγοράς, αρίστης κατάστασης. Διαθέτει αυλή. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 240.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στην περιοχή του 1ου Παιδικού Σταθμού, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη, ηλιακό, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Tιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι οροφοδιαμέρισμα, στο Συνοικισμό, με μεγάλα μπαλκόνια, θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Ηλιακός, αυτονομία και πολλά άλλα έξτρα. Πληρ. τηλ. 6945935806.

Πωλείται διπλοκατοικία 250 τ.μ. στο Κιόσκι (125 τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ. πρώτος όροφος), με αυλή. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, αυτοτελές, διώροφο αρχοντικό-παραδοσιακό, με 150 τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικό χώρο αποθήκη, με αυλή, στο Κιόσκι, πλησίον Δικαστηρίων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ. πρώτου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές, καινούργιο διαμέρισμα 55 τ.μ., 1ου ορόφου, με θέα, περιοχή Παιδικού Σταθμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos. gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα δευτέρου ορόφου, 125 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον εκκλησίας. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην Άνω Κυψέλη στην Αθήνα, εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο δυάρι 47 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, διπλά τζάμια. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο γωνιακό διαμπερές διαμέρισμα, 160 τ.μ., στην Καλλονή, πλησίον «Δελημήτρου». Τιμή 200.000 ευρώ (διαπραγματεύσιμη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter lesvos.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στην περιοχή των Υφαντηρίων πλησίον Λυκείων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 130.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολυτελής προνομιούχα κατοικία 180 τ.μ. (σε ένα επίπεδο), με απεριόριστη θέα, σε 5,5 στρεμ. αυλή και διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, στην περιοχή Χάλικας Γαϊδαρανήφορος. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, πλησίον Πλατείας Αλυσίδας. Τιμή 110.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και 1 γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Πανοραμική θέα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα μεζονέτα 120 τ.μ., με 60 τ.μ. διαμορφωμένο βοηθητικό χώρο σε αυλή 450 τ.μ., στους Πύργους Θερμής. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., υπερυψωμένο ισόγειο, πλησίον Γηπέδου. Τιμή 90.000 ευρώ (διαπραγματεύσιμη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται τριάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου, κοντά στα Λύκεια στα Υφαντήρια. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, με μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα στη Μυτιλήνη, 110 τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές, προσόψεως. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WC και ένα κυρίως μπάνιο, βεράντα, μικρή αυλή, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς κοινόχρηστα. Θέα στη θάλασσα, ήσυχη περιοχή. Έτος κατασκευής 2009. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 83 τ.μ. στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Ακαδημίας. Με κουζίνα, σαλονοτραπεζαρία, WC, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. Αυτόνομη θέρμανση, κήπος μπροστά και πίσω. Με θέα στην πόλη και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 6989-677045, 6981023043. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται διώροφη μεζονέτα 120 τ.μ. σε άριστη κατάσταση, με ισόγειο διαμέρισμα 45 τ.μ. και αποθήκη 20 τ.μ., στην περιοχή Χάλικας - Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 160 τ.μ. (80 τ.μ. & 80 τ.μ.), με απεριόριστη θέα, σε οικόπεδο 1.200 τ.μ., στα Βατερά. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή 120 τ.μ.. Κτίσμα τού 2008. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα 115 τ.μ., με θέα, 60 τ.μ. διαμορφωμένο ημιισόγειο χώρο και αυλή 250 τ.μ., στη Σουράδα - Ακλειδιού. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34 τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία δυο υπνοδωματίων στο Κιόσκι. Τιμή 110.00 Πληρ. τηλ. 22510 45181 Πωλείται διαμέρισμα 40 τ.μ. (υπό κατασκευή), πρώτου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχα πολυτελής μεζονέτα, 160 τ.μ., με 80 τ.μ. βοηθητικό χώρο-ημιισόγειο και αυλή 300 τ.μ., στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πωλούνται εμπορικά καταστήματα στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής, 170 τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Τιμή 200 ευρώ έκαστο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 55 τ.μ., με 55 τ.μ. πατάρι-όροφο, πλησίον Πλατείας Σαπφούς. Κατάλληλο και για χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα 160 τ.μ., πλησίον γηπέδου, επί της οδού Π Βοστάνη. Τιμή 1.200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο Μακρύ Γιαλό Μυτιλήνης, κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Διαθέτει υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και μεγάλη αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο γραφείο 3ου ορόφου, 35 τ.μ., πλησίον προκυμαίαςΕφορία. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό κατάστημα επί της προκυμαίας Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στη Χρυσομαλλούσα. Είναι μισθωμένο με ενοίκιο 450 ευρώ. Τιμή πώλησης 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα 190 τ.μ. στα Πάμφιλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 250 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ισόγειο γκαράζ στη Χρυσομαλλούσα. Εύκολη είσοδος και έξοδος οχήματος. Ενοικιάζεται και ως αποθήκη. Δεν είναι υπόγειο. Εμβαδόν 25 τ.μ.. Τιμή 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται η αίθουσα πρώην εστιατορίου πάνω από το «Ναυάγιο», με καλό ενοίκιο. Πληρ. τηλ. 22510 84203, 6974-966961. Ενοικιάζεται πολύ μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα-γραφείο 30 τ.μ. περίπου, επί της Καβέτσου. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ., με 75 τ.μ. όροφο, πλησίον Μητρόπολης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα σε αρίστη κατάσταση, 100 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, πλησίον γηπέδου. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο κατάστημα 70 τ.μ., με 70 τ.μ. όροφο, στην Ερμού (ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Γενί Τζαμί). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται καινούριο ισόγειο γκαράζ επί της οδού Χρυσομαλλούσας, στη Χρυσομαλλούσα. Εύκολη είσοδος και έξοδος οχήματος. Ενοικιάζεται και ως αποθήκη. Δεν είναι υπόγειο. Εμβαδόν 20 τ.μ.. Τιμή 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, Υακίνθου και Χρυσομαλλούσης, κατάλληλος για φαρμακείο, 90 τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκη και εσωτερική επικοινωνία στο ισόγειο. Διαθέτει ένα χώρο στάθμευσης και 15 μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται κερδοφόρα επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω αναχωρήσεως. Πληρ. τηλ. 6971610762. Πωλείται επιχείρηση κομμωτηρίου με 32ετή συνεχή λειτουργία και διαμορφωμένη σταθερή πελατεία, σε κεντρικό σημείο της πόλης, πλησίον της αγοράς. Η επιχείρηση δίνεται με όλο τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό και τα έπιπλα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6930-842100. Πωλείται επιχείρηση fastfood πλησίον κεντρικής αγοράς Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στον Κάτω Χάλικα, 100 τ.μ., με οικοδομική άδεια. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6972087650, 6981-624504.

Πωλείται οικόπεδο στο Λαζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6972-087650, 6981-624504. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού, στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ. εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στο Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 250 τ.μ., κοντά στο Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 600 τ.μ., με πανοραμική θέα, στο Ακρωτήρι. Χτίζει 200 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos. gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου, στην περιοχή της Λάρσου, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με πανοραμική θέα, στο Γαϊδαρανήφορο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο προνομιούχο οικόπεδο 3 στρεμ., στην παραλία Θερμής, πλησίον Άι-Γιώργη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή των Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού, στην Αγία Μαρίνα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 2.465 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, επί της Ε.Ο. Μόριας Μυτιλήνης, κατάλληλο για ανέγερση κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, στον Αφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ.. Καταπληκτική θέα. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στις Καμάρες Μυτιλήνης, 88 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ. σε 2 ορόφους, πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο, με θέα. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας, όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται Nissan Primera 1600 cc, μοντέλο 2004, χρώμα μαύρο, 55.000 χλμ., πλούσιος εξοπλισμός, κάμερα οπισθοπορείας. Τιμή 6.000 €. Πληρ. τηλ. 6932-087742.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται γωνιακός τριθέσιος καναπές με τραπεζάκι, τραπεζαρία με 8 καρέκλες, διπλό κρεβάτι με στρώμα και 2 κομοδίνα. Η αγορά τους έγινε πριν από 1 χρόνο και είναι σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976-675785, 22510 42175. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.


14

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ο Όμιλος Εταιρειών Interamerican ζητά συνεργάτες ικανούς να αναλάβουν

υπεύθυνες θέσεις στον Τομέα Προώθησης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (Υγείας) για τη στελέχωση του Γραφείου Πωλήσεων Μυτιλήνης. Παρακαλούμε αποστείλατε βιογραφικό σημείωμα στο e-mail: aspa_vaka@hot mail.gr Πληρ. τηλ. 22510 20053 και 6932-445007 (υπεύθυνος: κ. Παζαρλής Αθανάσιος). Ζητείται υπάλληλος με προϋπηρεσία για θέση υποδοχής (reception) σε ξενοδοχείο. Απαραίτητα προσόντα είναι η γνώση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Πληρ. τηλ. 22510 23994 & 23995. Ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία ζητά να προσλάβει βοηθό λογιστή, απόφοιτο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, με διετή εμπειρία σε βιβλία Γ´ Κατηγορίας και καλή γνώση αγγλικών,

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

για μόνιμη απασχόληση σε ξενοδοχείο στην Ερεσό Λέσβου. Βιογραφικά στο yachtsoperations@gmail. com H Toyota ζητά προσωπικό για τη στελέχωση τμήματος συνεργείου και ανταλλακτικών αποθήκης για το κατάστημα της Μυτιλήνης. Απαραίτητη η προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών και η γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί μας στέλνοντας βιογραφικό στα e-mails: partsg77@ otenet.gr και jkesa@ otenet.gr ή στο fax: 22510 32815. Ζητείται νέος ή νέα με μηχανάκι, για delivery πρωινές ώρες. Πληρ. τηλ. 22510 54205. Ζητείται κοπέλα αλλοδαπή ή Ελληνίδα, μικρής ηλι-

κίας, άνευ υποχρεώσεων, φιλόζωη, για οικιακές εργασίες σε άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής και δυνατότητα παράλληλης εργασίας εφόσον το επιθυμεί. Μισθός αναλόγως οικιακών προσόντων. Πληρ. τηλ. 6972-927888, What’s up 6975-978580 (ώρες επικοινωνίας: πρωί 12:00 - 14:00, απόγευμα 20:00 - 22:00). ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία. Ιδιαίτερα μαθήματα κατ’ οίκον από έμπειρο καθηγητή σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Πληρ. τηλ. 6936577837.

Παραδίδονται μαθήματα Πληροφορικής και Γραμμικού Σχεδίου στο χέρι ή μέ-

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

σω υπολογιστή, σε προσιτές τιμές. Δίδονται σημειώσεις δωρεάν. Απόκτηση πτυχίων σε 3 μήνες, προετοιμασία για Πανελλήνιες. Μισή τιμή σε γκρουπ 3 ατόμων και άνω. Πληρ. τηλ. 6948-523077. Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937-657223.

AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOSREALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πρότυπο το παράδειγμα της Ρόδου τoυ NIKOY MANABH ε πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούM λου Λέσβου, εντεταλμένου για θέματα τουρισμού Χρήστου Κορδώνη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σύσκεψη όπου συζητήθηκε η πρόταση δημιουργίας εταιρείας τουριστικής προβολής. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο παλαιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης. Αντικείμενο της εταιρείας θα είναι η προβολή της Λέσβου με ενιαίο και συγκροτημένο τρόπο στις τουριστικές αγορές του εξωτερικού και η προσέλκυση τουριστών στο νησί. Στόχος είναι μέτοχοι της εταιρείας να είναι το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Το Δήμο Λέσβου θα εκπροσωπήσει η ΑΔΕΛ διότι ο Δήμος δεν μπορεί να είναι ο ίδιος μέτοχος. Η εταιρεία θα αξιοποιεί κοινοτικά και εθνικά προγράμματα για την προβολή της Λέσβου και τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τους μετόχους της. Στην συνέλευση παρουσιάσθηκε το σχέδιο καταστατικού της εταιρείας που είχαν συντάξει οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Λέσβου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα ανέρχεται στα 30.000 ευρώ. Η νομική μορφή που θα χρησιμοποιηθεί πιθανότατα θα είναι αυτή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Μπορεί Ο κ. Κορδώνης εκτιμά πως μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές, η εταιρεία θα έχει συσταθεί. Ο ίδιος σε δήλωση του στο «Ε» τόνισε: «Τον ένα χρόνο που ασχολούμαι επισταμένα με το ζήτημα του τουρισμού, έχω καταλάβει πως ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο ΕΟΤ μπορούν με αποτελεσματικό τρόπο να προσελκύσουν τουρίστες στη Λέσβο. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο φορέας που μπορεί με αποτελεσματικό τρόπο να δώσει λύση στο ζήτημα αυτό. Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα είναι κατά την άποψη μου, η μόνη πηγή από την οποία μπορούμε να προσμένουμε οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Εκτιμώ πως στην τουριστική ανάπτυξη θα συμβάλουν τα έργα υποδομής, όπως είναι το λιμάνι του Σιγρίου και ο δρόμος Καλλονής - Σιγρίου». Η συζήτηση για την μορφή που θα πάρει η εταιρεία και τον τρόπο λειτουργίας της θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα καθώς στην πρώτη σύσκεψη δεν πήραν μέρος όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Η δημιουργία του συγκεκριμένου φορέα έχει την πλήρη στήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου, το οποίο ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα. Την Δευτέρα το θέμα πρόκειται να συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Την ικανοποίηση του για την συζήτηση που έγινε, εξέφρασε στο «Ε» ο Γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος. Συγκεκριμένα μάς είπε: «Θεωρώ ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και πιστεύω πως ακόμη και αν δεν συμμετάσχουν άλλοι φορείς του τουριστικού τομέα, η εταιρεία θα συσταθεί και θα κάνει πολύ καλή δουλειά. Η σκέψη που επικρατεί είναι να δημιουργήσουμε ένα σχήμα αντίστοιχο αυτού που έχει δημιουργηθεί στην Ρόδο».

Από το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων Ρεσιτάλ στην Αθήνα κιθάρας σήμερα

με τους Συντοπίτες

Πρώτο βήμα για την εταιρεία τουριστικής προβολής στη Λέσβο

1ο Επιστημονικό Διήμερο για τους υδρόμυλους του Μεσοτόπου Λέσβου ειρά παρουσιάσεων σημαντικών μύλων - μνημείων καθώς και των προτάσεων επαναλειτουργίας τους, οργανώνει από το μήνα που διανύουμε έως και το Μάρτιο που μας έρχεται, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων (Ι.τ.Ε.Μ.), στην Αθήνα. Η πρώτη παρουσίαση θα είναι το 1ο Επιστημονικό Διήμερο με την τοπική κοινότητα Μεσοτόπου Λέσβου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 14 και αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου και η επόμενη στα γραφεία του Ινστιτούτου των Ελληνικών Μύλων. Συγκεκριμένα, η σημερινή εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρου-

Σ

σίαση του νέου βιβλίου τοπικής ιστορίας του Φώτη Βασίλογλου το «Ως τρέχ(ι) του νερό - Τα νερά και οι ιστορίες τους στο Μεσότοπο Λέσβου». Το βιβλίο, έκτασης 210 σελ., είναι μια ιστορική αναδρομή στην ύδρευση του χωριού από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, μέσα από τις διηγήσεις δεκάδων Μεσοτοπιτών, αντρών και γυναικών. Σημειώνεται ότι η αίθουσα των Μεσοτοπιτών Λέσβου βρίσκεται στη Δάφνη (Εθνικής Αντίστασης 33, τηλ. 210 9707417). Για κάθε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 210 7214381, 19:30-21:30, κιν. 6977-787407.

Από το Σύλλογο Μολυβιατών Αθήνας

Χριστουγεννιάτικη αγορά πως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος Μολυβιατών Αθήνας διοργανώνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στο χώρο της φαρμακευτικής εταιρείας ΕΛΠΕΝ Α.Ε. στην Αθήνα, μια χριστουγεννιάτικη αγορά. την αίθουσα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στην Αθήνα, έγινε την περασμένη Τετάρτη βράδυ η απονομή, στον ποιητή Δημήτρη Νικορέτζο, του ετήσιου βραβείου Ρ.Ε.Ν. της Ελλάδας από το Ελληνικό Τμήμα του International PEN Club (Διεθνής Λέσχη Συγγραφέων). Η βράβευση έγινε παρουσία της προέδρου της Λεσβιακής Παροικίας, Καίτης Μεσσηνέζη, πολλών Λέσβιων των γραμμάτων και τεχνών, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, συγχωριανών του συγγραφέα κ.ά.. Το έργο του ποιητή παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μερόπη Σπυροπούλου. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα λόγο του ίδιου του κ. Νικορέτζου.

Ό Σ

Από την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου

Βράβευση του ποιητή Δημήτρη Νικορέτζου με το βραβείο Ρ.Ε.Ν. την αίθουσα της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου στην Αθήνα, έγινε την πεΣρασμένη Τετάρτη βράδυ η απονομή, στον ποιητή Δημήτρη Νικορέτζο, του ετήσιου βραβείου Ρ.Ε.Ν. της Ελλάδας από το Ελληνικό Τμήμα του International PEN Club (Διεθνής Λέσχη Συγγραφέων). Η βράβευση έγινε παρουσία της προέδρου της Λεσβιακής Παροικίας, Καίτης Μεσσηνέζη, πολλών Λέσβιων των γραμμάτων και τεχνών, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, συγχωριανών του συγγραφέα κ.ά.. Το έργο του ποιητή παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μερόπη Σπυροπούλου. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα λόγο του ίδιου του κ. Νικορέτζου.

Από το Μιστεγνιώτη Βασίλη Δίκγο κλασσικής κιθάρας, παρουσιάζει σήμεΡρα εσιτάλ Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ Αθήνα, ο Μιστεγνιώτης Βασίλης Δίγκος. Τα έργα που θα παρουσιαστούν θα είναι των: Johann Sebastian Bach, 3rd Suite for laute: Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Mauro Giuliani, Rossiniana No. 1, Op. 119, Alexis Rago, Sonata: 2nd, 3rd Movement, Mario Castelnuovo Tedesco, Capriccio Diabolico (Omaggio a Paganini), Op. 85 και Joaquin Turina, Sonata. Το ρεσιτάλ θα δοθεί στην οδό Ισμήνης 9 (μεταξύ Σάρδεων & Αντιγόνης), στον Περισσό, πλησίον του Ηλεκτρικού Σταθμού και θα έχει είσοδο ελεύθερη για όλους.

Οι εκλογές της «Λεσβιακής Παροικίας» ην Κυριακή 8 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν με επιτυχία οι εκλογές της «ΛεTσβιακής Παροικίας». Ψήφισαν 95 από τα μέλη, 19 εξ’ αυτών από την περιφέρεια και το εξωτερικό με αλληλογραφία (σύμφωνα με το νέο τροποποιημένο καταστατικό του συλλόγου). Προχτές Πέμπτη συνήλθαν οι εκλεγέντες και απεφάσισαν για την κατανομή αρμοδιοτήτων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελούν πλέον οι: Πρόεδρος: Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, Αντιπρόεδρος: Ευάγγελος Ντογραμματζής, Γεν. Γραμματέας: Ειρήνη Βεκρή, Ταμίας: Θεόδωρος Πλατσής, Έφορος (Αίθουσας, Βιβλιοθήκης, Πινακοθήκης): Λάμπης Ηλιόπουλος, Υπεύθυνη εκδρομών: Άννα Σασιάκου και Μέλη: Νίκος Δημητριάδης, Νατάσα Σαμαρέλλη, Νίκος Σταυρίδης. Για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν οι Απόστολος Καρυωτέλλης, Στέλιος Πολίτης και Δήμος Καρατζόγλου και για την συντακτική επιτροπή του περιοδικού οι Θεόδωρος Πλατσής, Στρατής Μολίνος και Ειρήνη Βεκρή.

Από το «Νόστο» Η καθιερωμένη «Ουζοσύναξη» Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ο ΠολιτιΣύλλογος Μυτιληνιών ΑμαρουTσίουηνστικός και Όμορων Δήμων, «Νόστος» πραγματοποίησε την καθιερωμένη «Ουζοσύναξη» στο μεζεδοπωλείο «Γαρδένια», στο Μαρούσι. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η συμμετοχή των μελών του συλλόγου ήταν ικανοποιητική, ενώ τα τελευταία συναντήθηκαν με φίλους και γνωστούς συντοπίτες και αντάλλαξαν πληροφορίες και σχόλια από το νησί. Ο πρόεδρος του συλλόγου, Άρης Κουζέλλης, εκ μέρους του Δ.Σ., ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 2014.


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Mέλη της ομάδας «TangoLesvos», στο Μαραθώνιο Αργεντίνικου Τάνγκο της Σμύρνης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Χορεύοντας με τανγκέρος από άλλες χώρες της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ το Μαραθώνιο Αργεντίνικου Τάνγκο που κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Σμύρνη, συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο 10 μέλη της μυτιληνιάς ομάδας «TangoLesvos». Ήταν μια από τις καθιερωμένες επισκέψεις της ομάδας στη γειτονική χώρα, όπου υπάρχουν δεσμοί εδώ και χρόνια μεταξύ των μελών τού «TangoLesvos» και άλλων χορευτών, τόσο της Τουρκίας, όσο και από άλλες χώρες. Οι τανγκέρος της Μυτιλή- μουσική από DJs της Τουρνης συμμετείχαν στο συ- κίας και της Χίου και οι γκεκριμένο Μαραθώνιο για συμμετέχοντες χόρευαν ο δεύτερη φορά. ένας με τον άλλο ασταμάτηΣύμφωνα με τη Βέρα Οικο- τα, χωρίς να περιλαμβάνονόμου, από τα ιδρυτικά μέ- νται μαθήματα ή κάποιο λη της ομάδας, και τις δύο διαγωνιστικό μέρος. ημέρες έπαιζε συνεχώς «Όλα γίνονται με χαμηλό

Σ

Δημοσίευμα στην έκδοση του «National Geographic» της Γερμανίας

Προβολή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγάλη προβολή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους M Λέσβου πραγματοποιείται στη Γερμανία μέσα από το έγκυρο γερμανικό έντυπο «Das Erbe Unserer Welt» που φιλοξενείται στο τεύχος «Χειμώνας 2013». Το συγκεκριμένο έντυπο («Παγκόσμια Κληρονομιά») είναι το ένθετο έντυπο του γερμανικού «National Geographic», το οποίο εκδίδεται σε 100.000 ανάτυπα δύο φορές το χρόνο. Το άρθρο προβλήθηκε με τη συμβολή των γραφείων του ΕΟΤ της Φρανκφούρτης, στα πλαίσια ειδικής δράσης προβολής των μνημείων και μουσείων της Ελλάδας στο γερμανικό κοινό. Μέσα από το άρθρο παρουσιάζεται το Μουσείο και οι μόνιμοι εκθεσιακοί του χώροι προτρέποντας τους αναγνώστες να το επισκεφτούν και να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ένα μοναδικό φυσικό μνημείο 20 εκατομμυρίων ετών. Το άρθρο συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου που είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη του Αιγαίου και τα γεωλογικά φαινόμενα που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, καθώς και εντυπωσιακού ιστάμενου απολιθωμένου κορμού και ριζικού συστήματος προγονικής μορφής σεκόιας από το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους.

κόστος», λέει η Βέρα Οικονόμου. «Είναι ένα τριήμερο στο οποίο μπορεί να χορεύει κάποιος όλη ημέρα και το ευχαριστηθήκαμε πάρα πολύ, αφού ήρθαμε σε επαφή και με λάτρεις τού τάνγκο από την Τουρκία και άλλες χώρες, και είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μέσα από το χορό.»

Οι λοιπές δράσεις της ομάδας Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα τάνγκο της ομάδας σταματούν εν όψει των διακοπών των

Χριστουγέννων. Στο ίδιο πλαίσιο, ωστόσο, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου το «TangoLesvos» πρόκειται να πραγματοποιήσει μια μιλόνγκα στο καφέ-μπαρ «Πανελλήνιον». Παράλληλα, η ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει να δρομολογεί το 3ο Lesvos Tango Meeting, το οποίο θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στο Μόλυβο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να έρθουν και πάλι στη Λέσβο χορευτές τάνγκο από πολλές χώρες, καθώς και αναγνωρισμένοι DJs.

Συνάντηση των αρμοδίων του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο γραφείο του Περιφερειάρχη

Απολογισμός και πάμε για άλλο…

Καθημερινά στο Ίδρυμα Ευγενίδου της Αθήνας από τις 9:30 έως τις 20:00 Έκθεση αστροφωτογραφίας του Λημνιού φωτογράφου Λουκά Χαψή

Συνεχίζεται έως και τις 31 Δεκεμβρίου στον καλλιτεχνικό χώρο «Αγγέλου Βήμα» της Αθήνας Έκθεση του Μυτιληνιού Στρατή Μιχαήλ, με θέμα «Tales from the Wasteland»

Συνεχίζεται έως και Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο «Ερατώ» της Αθήνας Έκθεση ζωγραφικής και κολάζ του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Καραβά, με θέμα «Σκληρή επιφάνεια»

Αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10:30 στο Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου

Αύριο Κυριακή 15 και Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο χώρο της «Πολιάνα» Μπαζάρ από παιδιά για παιδιά

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης Εκδήλωση με έκθεση φωτογραφιών του Παγκόσμιου Φωτογραφικού Διαγωνισμού 2012 στις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Εκδήλωση από το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, με τίτλο «Σιγανά και ταπεινά», στο πλαίσιο του προγράμματος «Πέλαγος Πολιτισμού»

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου

Από τη συνάντηση απολογισμού του 1ου Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ

ε τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «Aegean Docs» να έχει ολοκληρωθεί, πραγματοποιήθηκε προχτές M το πρωί στο γραφείο του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ, Κώστα Σπυρόπουλου και των στελεχών του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, Δημήτρη Πρωτούλη και Στρατή Βουγιούκα, ο απολογισμός του νέου αυτού θεσμού, που συγκέντρωσε από τις 8 Δεκεμβρίου έως και τις 11 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το ενδιαφέρον των φίλων του κινηματογράφου από όλη την Ελλάδα. Στις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, χαρακτήρισε ως εν δυνάμει θεσμό τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, τονίζοντας ενδεικτικά ότι με την ολοκλήρωσή του, ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες για την πραγματοποίηση του 2ου Φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο του 2014. Από τη μεριά του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Κώστας Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι το πλήθος κόσμου και ειδικά της νεολαίας, που στήριξε τη διοργάνωση και παρακολούθησε τις προβολές, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επιτυχία της διοργάνωσης. Σημειώνεται ότι, στο τριήμερο που διήρκησε το «Aegean Docs», προβλήθηκαν 40 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και 15 περίπου επαναλήψεις, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και στα Κεντρικά Λύκεια της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με τεχνολογία live streaming και στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο, στην αίθουσα «Ίριδα» της Εμπορικής Σχολής Σάμου στο Νέο Καρλόβασι, στο «Κυδάδειο» κτήριο στη Μύρινας της Λήμνου, αλλά και μέσω DVD στην Ικαρία.

στις 19:00 στο χώρο της Λέσχης Πλωμαρίου Χριστουγεννιάτικη συναυλία για την υποδοχή των νέων φοιτητών

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Σήμερα Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου «Ο Gummy Bear Σώζει τον Άι Βασίλη», (κινούμενα σχέδια μεταγλωττισμένα)* Ώρες προβολής (Αίθ. 1): στις 16:45 «Αγώνες Πείνας: Φωτιά», του Φράνσις Λόρενς (περιπέτεια, σε πανελλήνια πρεμιέρα) Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Λόρενς, Τζίνα Μάλουν, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Γούντι Χάρλεσον, Στάνλεϊ Τούτσι, Φίλιπ Σέιμουρ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τετάρτη 11/12 στις 18:30 και στις 21:15 Έως Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου «Χόμπιτ 2: Η ερημιά του Νοσφιστή» - 3D», του Πίτερ Τζάκσον (περιπέτεια, σε πανελλήνια πρεμιέρα)*** Πρωταγωνιστούν: Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ίαν Μακ Κέλεν, Κρίστοφερ Λι, Ορλάντο Μπλούμ, Χιούγκο Γουίβινγκ, Ρίτζαρντ Άρμιταζ, Εβαντζελίν Λίλι Ώρες προβολής (Αίθ. 1): έως Δευτέρα 16/12 στις 18:15 και στις 21:30, Τρίτη 17/12 στις 21:30, Τετάρτη 18/12 στις 18:15 και στις 21:30, Πέμπτη 19/12 στις 21:30 «Ο Συνήγορος», του Ρίντλεϊ Σκοτ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν (Αίθ. 2): Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπραντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, Μάικλ Φασμπέντερ, Κάμερον Ντιάζ, Μπρούνο Γκανζ, Νάταλο Ντόρμε Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο 14/12, Κυριακή 15/12 και Δευτέρα 16/12 στις 19:00 και στις 21:45, Τρίτη 17/12 στις 19:00 και στις 21:45, Πέμπτη 19/12 στις 21:45 *Ισχύει κάθε μέρα ειδική τιμή 6 ευρώ. ** Τρελό Ποπ Κορν Πάρτυ, ένα ποπ κορν δώρο με κάθε εισιτήριο. *** Οι προβολές συνεχίζονται.


ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

17

Το «Ε» με τη ζωγράφο Μαρία Γιαννίκου, μετά τη συμμετοχή της σε έκθεση στο Grand Palais του Παρισιού

«Με εντυπωσίασε η μεγάλη πολιτισμική κίνηση…»

Τόμος δέκατος έβδομος Εκδόσεις Πιττακός Αθήνα 2013, σελ. 370

έχρι τώρα ήταν γνωστή στη Λέσβο και στην υπόλοιπη χώρα, μέσα από εκθέσεις και έργα της που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα έντυπα. Η Μυτιληνιά ζωγράφος Μαρία Γιαννίκου, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Grand Palais του Παρισιού, όπου είχε κληθεί να συμμετάσχει στην έκθεση «Art En Capital» με τέσσερα έργα της. Και σήμερα μάς μιλάει για τη μοναδική αυτή εμπειρία της, αλλά και για τα επόμενά της σχέδια.

Μ

δώ λοιπόν έχουμε ένα λεύκωμα «E με την έννοια που ερμηνεύει την λέξη ο Εμμανουήλ Κριαράς στο “Νέο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Κυρία Γιαννίκου, μόλις επιστρέψατε από τη Grand Palais του Παρισιού, όπου συμμετείχατε στην έκθεση «Art En Capital», στο «Salon des Independants». Πώς ήταν η εμπειρία σας από την επίσκεψη στο σημαντικό αυτό χώρο; «Ήταν ένα μεγάλο Φεστιβάλ Τέχνης, όπου έβλεπες μια τεράστια κοινότητα καλλιτεχνών από την Ευρώπη και την Αμερική, ανθρώπων καταξιωμένων στο χώρο τους, με διαφορετικές τεχνικές και στυλ, που παρουσίαζαν τη δουλειά τους. Ήταν μια πολύ ωραία γιορτή, που κράτησε τέσσερις ημέρες, με τα εγκαίνια να έχουν γίνει την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και την ολοκλήρωση της έκθεσης την Κυριακή 8 του μήνα. Εγώ βρέθηκα για λίγο το Σαββατοκύριακο. Είχε πάρα πολλούς επισκέπτες, κυρίως την ημέρα των εγκαινίων είχε μια τεράστια ουρά έξω από το κτίριο, όπου περίμενε ο κόσμος να μπει». Τι έργα παρουσιάσατε εσείς; Παρουσίασα τέσσερα έργα, το ένα λεγόταν “La Pedrera” και ήταν ένα σύνολο ανθρώπων σε κίνηση, το άλλο είχε τίτλο “Presencans”, το επόμενο αυτό που είχα και στον κατάλογο, ήταν το “Les Projections Mentales”, το τέταρτο “Portrait de Femme” (Πορτρέτο Γυναίκας)». Τι έργα φιλοξενήθηκαν μαζί με τα δικά σας; Υ-

Κώστας Μίσσιος Λεσβιακό Λεύκωμα. Συμβολή στην ιστορία της λεσβιακής γραμματείας

πήρχαν κι άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα; «Υπήρχαν συνολικά 10 καλλιτέχνες από τη χώρα μας, ακόμη κι Έλληνες που ζούσαν στη Γαλλία, με τους οποίους συζητήσαμε και ανταλλάξαμε ιδέες για τη δουλειά μας». Υπήρχε δηλαδή ελληνικό περίπτερο; «Ναι, το οποίο είχε σκοπό να προβάλλει το περιβάλλον της Ελλάδας, το κοινωνικό και πολιτισμικό πρόσωπο της Ελλάδας, μέσα από το πρόσωπο του κάθε καλλιτέχνη».

Το κτίριο και οι άλλοι εκθεσιακοί χώροι του Παρισιού Τι σας έκανε εντύπωση από όσα είδατε; Η πολυμορφία της δουλειάς, η μεγάλη πολιτισμική κίνηση, η μεγαλοπρέπεια του χώρου, που βιώνει κανείς εικόνες και καλλιτέχνες από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, από τη Belle Epoque μέχρι το 2013…». Το ίδιο το κτίριο, ήταν όπως το περιμένατε; «Ναι, ήταν ένα μεγαλο-

πρεπές κτίριο, με γυάλινη οροφή, που φιλοξενούσε διάφορες εκθέσεις. Αυτό που ήξερα είναι ότι το κτίριο άνοιξε στα τέλη του 19ου αιώνα και είναι το έμβλημα της τέχνης του Παρισιού». Πώς νιώθατε που ήσασταν εκεί; Ίσως ό,τι πιο σημαντικό έχω κάνει μέχρι τώρα, αφού θεωρώ πολύ σημαντικό το χώρο». Έγιναν κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις στο Παρίσι; «Στο ίδιο κτίριο έγινε κι έκθεση του κυβιστή Bruck, είχε μια πολύ ωραία έκθεση σουρεαλιστών σε άλλο χώρο, δύο πολύ εντυπωσιακές εκθέσεις σε άλλο κτίριο, γενικά πολύ έντονη πολιτιστική κίνηση. Σε κάποιο Μουσείο παρουσίαζαν τη Φρίντα Κάλλο, πήγα φυσικά σε όλες τις εκθέσεις αυτές, αφού ήταν μοναδική ευκαιρία. Και στο Orse, είχε Φοβιστές - αυτοί που γύρω στο 19ο αιώνα άρχισαν να παίζουν με πολλά χρώματα κι έντονες αντιθέσεις, με εξπρεσιονιστικά μοτίβα».

Σχέδια για το μέλλον Τι σκέφτεστε από εδώ και πέρα; «Ουσιαστικά δεν σκέφτομαι κάτι περισσότερο από ό,τι σκεφτόμουν πριν, θέλω να εξακολουθήσω να δουλεύω, να εξακολουθώ να βιώνω και να εκφράζω με το δικό μου τρόπο την πραγματικότητα και την καθημερινότητα και την προσπάθεια να συλλαμβάνω κάθε φορά το εφήμερο και τις αστικές συνήθειες, μέσα από το χρώμα και το σχέδιο, μέσα δηλαδή μέσα από τη ζωγραφική γλώσσα». Θα θέλατε να πείτε κάτι πριν κλείσουμε; «Ναι, κάτι πολύ θετικό για εμένα: Μια επιτροπή στο Παρίσι επέλεξε κάποιους καλλιτέχνες μέσα από το Grand Palais, οι οποίοι θα παρουσιάζουν το Φεβρουάριο τη δουλειά τους, στη Μεγάλη Έκθεση που θα γίνει στη Μαδρίτη, “Αrgo Madrit”. Είναι μια διεθνής έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο, με πάρα πολύ κόσμο από την Ευρώπη και την Αμερική κι επειδή είμαι πολύ τυχερό παιδί, επέλεξαν κι εμένα».

Ελληνικό λεξικό της σύγχρονης δημοτικής γλώσσας”, αφού πρόκειται για: “…συλλογή αναμνηστικών εικόνων ή φωτογραφιών που έχουν σχέση με κάποιο τόπο, πρόσωπο ή γεγονός σε μορφή βιβλίου…”, αφορούν δηλαδή τις αποφοιτήριες φωτογραφίες αλλά και άλλες, των τάξεων των σχολείων της Μυτιλήνης -και μόνον αυτής- με την προσθήκη: γραμματολογικών, φιλολογικών, βιβλιογραφικών και άλλων άρθρων μου, απαξάπαντων -κατά πως πάντοτε συμβαίνει- σχετικών με την πνευματική ζωή της γενέτειράς μου, της Μυτιλήνης, και κάτ’ επέκταση του νησιού μας, της Λέσβου, τα οποία ως μη ενιαία μελέτη, αφού περί πολλών ασχολούνται, προφανώς και είναι δυνατόν να συμπλεύσουν με τον ως άνω ορισμό». Τα παραπάνω είναι από τον πρόλογο του νέου βιβλίου του πολυγραφότατου, ακάματου ερευνητή, οτρηρού και πάντα ανήσυχου μελετητή των Λεσβιακών γραμμάτων, Κώστα Μίσσιου, στον νέο τόμο, δέκατο έβδομο, στην μνημειώδη πια σειρά «Συμβολή στην ιστορία της λεσβιακής γραμματείας». Στο βιβλίο συνυπάρχουν μονογραφίες λογίων και άλλων, νεκρολογίες, μελέτες για εφημερίδες της Μυτιλήνης, ανοιχτές επιστολές, αποδελτιώσεις κειμένων συμπατριωτών μας από λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κριτικές του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη για βιβλία Λεσβίων στο περιοδικό «Πειθαρχία» και διάφορα άλλα. Αναλυτικότερα οι τίτλοι των κεφαλαίων έχουν ως εξής: Εις μνήμην: Λευτέρης Κιοσκλής, Τάκης Πατσόπουλος, Μίλτης Παρασκευαΐδης, Νίκος Δαμδούμης, Αριστείδης Κουτζαμάνης, Λάζαρος Καραβανιάν, Μίμης Σαραντάκος, Περιοδικά Λόγου και Τέχνης και Ημερολόγια με τα οποία συνεργάστηκαν λόγιοι, λογοτέχνες κλπ. της Μυτιλήνης ή γίνεται αναφορά σ’ αυτούς και το νησί, Ο Βενιαμίν ο Λέσβιος, Ο Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιος ο Λέσβιος, Ο Θεοδόσιος ο Μυτιληναίος κ.ά., μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Ερμής ο Λόγιος», Τρία έντυπα της Μυτιλήνης: Χαραυγή, Εμπρός Νέο Εμπρός, Αιολικά Νέα - Κυριακάτικα Αιολικά, Δυο ανοιχτές επιστολές: Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Στρατής Μουφλουζέλλης, Η δική μου Λέσβος, Μουσικοί της Μυτιλήνης όπως τους έζησε ο Τάκης Παναγιωτίδης, Όταν ο Ναπολέων Λαπαθιώτης έγραφε κριτικές στο περιοδικό «Πειθαρχία» για βιβλία Μυτιληνιών Συγγραφέων, Μονογραφίες: Γιώργος Αφεντάκης, Αλέκος Σάλτας, Γιάννης Κοντής, Βαγγέλης Κακάμπουρας, Μαρία Αγιασσώτου - Λαμπρινού, Μήτσος Τσιάμης, Π.Δ. Πανταζής, Νικόδημος Αναγνώστου, Νίκος Περέλης, Οι τάξεις των σχολείων της Μυτιλήνης (καταγραφή και παρουσίαση του έμψυχου δυναμικού - διδασκόντων και διδασκομένων). Τα κείμενα πλαισιώνονται με πλήθος αρχειακού υλικού και με προσωποσχέδια που σχεδίασαν η Μάρω Μίσσιου και ο Βασίλης Παγιάτης. Στη Μάρω Μίσσιου ανήκει και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου. Ένα ακόμη χρήσιμο βιβλίο, κατάθεση για τη μελλοντική έρευνα και τρανή απόδειξη της αγάπης του συγγραφέα για τον τόπο του. ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Γιάννης Γιαννέλλης - Θεοδοσιάδης: Cafe Napolitano (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Αιολίδα, Αθήνα 2013, σελ. 309. Ελένη Γαληνού: Όταν στέρεψε η αντοχή (μυθιστόρημα), Εκδόσεις Μίνωας, Αθήνα 2013, σελ. 432. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης: Η παγκοσμιοποίηση της αγάπης κατά τον Άγιο Σιλουανό και τον Γέροντα Σωφρόνιο, Έκδοση Ιεράς Μονή Αγίου Κοσμά Αιτωλού, Αρναία 2013, σελ 168. Διά-λογος, Επετηρίδα Φιλοσοφικής Έρευνας, τεύχος 3, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2013, σελ. 286 (Ιδρυτής - Διευθυντής Έκδοσης: Δημήτρης Λαμπρέλλης). Λέσβος. «Επιχειρείν αγροτικά», Τα προϊόντα της Λέσβου και οι προοπτικές τους (Κείμενα: Δέσποινα Παπαδήμα, Φωτογραφίες: Περικλής Μεράκος, Έφη Παρούτσα, Νανά Μπρούνκ), Έκδοση: Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Μυτιλήνη 2013, σελ. 85


18

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Με υπογραφή Προδημοσίευση. Κυκλοφορεί προσεχώς από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος» «Ηλίας Ηλιού. Η ζωή και η δράση του» Συγγραφέας: Βασίλης Μπρακατσούλας

O Ηλίας Ηλιού, βουλευτής Λέσβου Ηλίας Ηλιού ήταν επί τρεις συνεχείς εκλογικές περιόδους βουλευτής Λέσβου (1956, 1961, 1963). Παρ’ όλο δε ότι ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και με μεγάλο βάρος υποχρεώσεων, δεν παρέλειπε να επισκέπτεται την εκλογική του περιφέρεια, τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, βέβαια σε κρίσιμες πολιτικές μάχες, όπως εθνικές και δημαρχιακές εκλογές ή εξ αιτίας άλλων εκδηλώσεων και σοβαρών γεγονότων, σε μερικές δε περιπτώσεις και με δική του πρωτοβουλία και όχι μόνο υπό πίεση και για την ανάγκη της ανταπόκρισης σε προσκλήσεις φορέων και των τοπικών οργανώσεων της ΕΔΑ. Ο ίδιος, πάντως, και σε πολλές περιπτώσεις συνεδριάσεων της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ή με την ευκαιρία άλλων συναντήσεων και εργασιών, παραπονούνταν που δεν ευκαιρούσε να δει την εκλογική περιφέρεια και τους ανθρώπους της και οι οποίοι, όπως ο ίδιος αφηγούνταν, ενώ υπερηφανεύονταν βέβαια ότι είχαν συμπατριώτη τον πρώτο βουλευτή τής ΕΔΑ, δεν μπορούσαν όμως να τον χαρούν επί χρόνο κοντά τους εξ αιτίας των πολλών γενικών υποχρεώσεων και καθηκόντων του. Οπωσδήποτε, όμως και ανεξάρτητα από όλα αυτά, ο Ηλίας

O

βρισκόταν κοντά στην εκλογική του περιφέρεια, έστω και με την αλληλογραφία, την τηλεφωνική επικοινωνία, τις προσωπικές συναντήσεις στην Αθήνα με ανθρώπους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων του νησιού και τις πληροφορίες των εφημερίδων της πρωτεύουσας ή της Μυτιλήνης και του ραδιοφώνου για τα συμβαίνοντα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έτσι ώστε να παρεμβαίνει για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής με διαβήματα στους αρμοδίους ή και με αγορεύσεις στη Βουλή, ασκώντας έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις πράξεις και τις παραλείψεις των κυβερνητικών οργάνων και με σκοπό την επίλυση δικαίων αιτημάτων της περιφέρειάς του. Πολλές φορές ημείς οι βουλευτές κατά την περίοδο της θητείας μας στη Βουλή, τον παρακολουθούσαμε να μάχεται με πόνο και πάθος για τα θέματα της περιοχής του. Αλλά και εκτός της Βουλής παρακολουθούσαμε αυτούς τους αγώνες του, διά του Τύπου. Ήταν δε, τέλος, και πολλές οι περιπτώσεις και οι ευκαιρίες όπως στην περίοδο της χαλάρωσης, της έντασης των εργασιών και συγκεκριμένα τα καλοκαίρια και τις γιορτές τού Πάσχα και των Χριστουγέννων, να επισκέπτεται, όπως σημειώσαμε

παραπάνω, τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη. «Ο Ηλίας Ηλιού είχε σχέση αγάπης με όλο τον Ελληνικό λαό και βέβαια και με αυτόν της ΕΔΑ και της Λέσβου. Του άρεσε να κυκλοφορεί στους δρόμους της Μυτιλήνης και να χαίρεται την υποδοχή και τους εναγκαλισμούς με φίλους, να θεάται τη θάλασσα με τα εναλλασσόμενα και ανάλογα με το κλίμα της εποχής χρώματα, να γεύεται τα εδέσματά της, τους νόστιμους θαλασσινούς ουζομεζέδες, τις ελιές και τα άλλα ονομαστά προϊόντα, το λαδοτύρι και το χρυσαφί Μυτιληνιό λάδι και να αναπνέει τις ευωδιές της ποικίλης και ωραίας νησιώτικης φύσης. Με τους Λημνιούς δηλαδή και με τους Λεσβίους γενικότερα είχε σωστή ερωτική μέθεξη. Τρυφερός οικείος βρίσκονταν πάντα και με όλο το πάθος της ψυχής του κοντά τους και σε όλους τους άλλους χώρους της περιοχής του νησιού, όσες φορές μπορούσε να τους επισκεφθεί. Αυτό συνέβηκε και στις εκλογές του Νοέμβρη του 1963, μετά την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την ηγεσία της ΕΡΕ και τη μετάβασή του στην Ευρώπη, αλλά και το 1966, κατά την κορύφωση της πολιτικής έντασης, μετά την οποία ακολούθησε το χουντικό πραξικόπημα. Μεταφέ-

ρουμε στο σημείο τούτο περιγραφή από την προεκλογική επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 1963.? “Χιλιάδες τρυκ κυματίζουν στον αέρα. Ο κόσμος ορμά με έξαλλο ενθουσιασμό προς τον Ηλιού. Όλοι θέλουν να τον χαιρετίσουν, να τον φιλήσουν, να του αγγίξουν το χέρι. Τεράστια, ενθουσιώδης πομπή σχηματίζεται και ξεκινά προς τα γραφεία τής ΕΔΑ. Επί κεφαλής ο Ηλιού με τους συνυποψήφιούς του και τα στελέχη τής ΕΔΑ. Η προκυμαία ξεσηκώνεται στο πόδι. Τα συνθήματα ταυ δημοκρατικού αγώνα δονούν την ατμόσφαιρα. “Τα γραφεία τής ΕΔΑ δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν τα πλήθη. Γεμίζουν ασφυκτικά από άνδρες και γυναίκες και κυρίως από νέους και κοπέλλες. Οι περισσότεροι παραμένουν κάτω από τα γραφεία, ζητωκραυγάζοντες υπέρ τής ΕΔΑ. Ο Ηλιού βγαίνει στο μπαλκόνι. Νέα Θύελλα χειροκροτημάτων και ζητωκραυγών τον υποδέχεται... “Πολλά χρόνια έχει να δη η Μυτιλήνη τέτοια θριαμβευτική υποδοχή πολιτικού ηγέτη. Πολύ ώρα, πριν αρχίση η ομιλία, παρά τη ραγδαία βροχή, με ομπρέλλες, με αυτοσχέδια αδιάβροχα από νάϋλον τραπεζομάντηλα κι’ ό,τι άλλο είχαν πρόχειρο, αλλά οι περισσότεροι

χωρίς κανένα κάλυμα, περίμεναν απτόητοι κάτω απ’ την αδιάκοπη βροχή, με πρωτοφανή ενθουσιασμό για να ακούσουν τον αγαπημένο τους ηγέτη. “Στα πεζοδρόμια, κάτω απ’ τις μεγάλες τέντες των καφενείων, είχαν ασφυκτικά σφηνωθή χιλιάδες λαού, που έπιανε απ’ την Τράπεζα Ελλάδος κι’ έφθανε μέχρι το κατάστημα Βαξεβανέλλη, στην άλλη άκρη της προκυμαίας, απέναντι στο Λιμεναρχείο. Όσα ταξί και πάσης φύσεως αυτοκίνητα ήταν παρκαρισμένα γύρω απ’ το χώρο του Λιμεναρχείου, είχαν γεμίσει από κόσμο, που περίμενε να ακούση τον ομιλητή. Στην απέναντι πλευρά της προκυμαίας όλα τα κέντρα είχαν κατακλυσθή από κόσμο, που περίμενε με αδημονία την έναρξη της συγκεντρώσεως. Ο Ηλίας Ηλιού άρχισε την ομιλία του ως εξής: ‘Όπως βλέπετε σε μια ολόκληρη προκυμαία δεν βρέθηκε ένας εξώστης για τον ομιλητή της αποψινής μας συγκεντρώσεως και χρειάστηκε να μιλήσουμε απ’ την εξέδρα. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι και το Μεγάλο Σάββατο ο παππάς απ’ την εξέδρα διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως.’”». 1

Απόσπασμα από την τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική Λέσβος».

Εκατό χρόνια από τότε που κτίστηκε το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γοργόνας ατάμπροστα στο ψαρολίμανο, μέσα «K στο μάτι του μπουνέντη, ορθώνεται πάνω σε θεόρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας. Τούτο τον όγκο της πέτρας τόνε κράζουν οι χωριανοί “της Παναγιάς τα ράχτα”. Ο βράχος είναι ριζωμένος στον πάτο. Σηκώνει τη χήτη του μες από τα νερά σα θεριό που ξενέρισε το μισό και εκεί πέτρωσε». Έτσι αρχίζει, το 1949, ο Σκαμνιώτης Στρατής Μυριβήλης το βιβλίο του «Η Παναγιά η Γοργόνα», γράφοντας ότι την ζωγράφισε ένας κοσμοκαλόγερος και προσθέτοντας στη σελίδα 15: «είναι μια Παναγιά, η πιο αλλόκοτη μέσα στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο της χριστιανοσύνης. Το κεφάλι της είναι έτσι όπως το ξέρουμε από τις τοιχογραφίες της Πλατυτέρας. Πρόσωπο μελαχρινό, ψηλοσήμαδο, συσταζούμενο στην έκφρασή του. Έχει στρογγυλό πηγούνι, μυγδαλωτά μάτια και μικρό στόμα. Έχει βυσσινί μαφόρι ως το κούτελο, έχει και το κίτρινο τ’ αγιοστέφανο γύρω στο κεφάλι, όπως όλα τα κονίσματα. Μόνο που τα μάτια της είναι πράσινα και υπερφυσικά πλατιά. Όμως από τη μέση και πέρα είναι ψάρι με γαλάζια λέπια και στα χέρια της βαστά ένα καράβι από τη μια, κι από την άλλη ένα τρικράνι, σαν κι αυτό που

κρατά στο χέρι ο αρχαίος θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας». Στην εικόνα φαίνονται της «Παναγιάς τα ράχτα» όπως τα είδε το 1897 ο Γάλλος περιηγητής Louis de Launay. Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1913, όπως σημειώνεται στο μικρό μάρμαρο πάνω από το σκέπαστρο της δυτικής εισόδου του. Ο Μυριβήλης αρχικά εναντιώθηκε στην απόφαση να τιμηθεί η απελευθέρωση της Σκαμνιάς με το κτίσιμο εκκλησιάς στο χώρο της βραχολατρείας. Στο διήγημά του «Της Παναγιάς τα ράχτα»,

που περιέχεται στο βιβλίο «Πτερόεντα» που εξέδωσε η «Εστία» το 1964, γράφει: «Σα λευτερώθηκε το νησί, ήταν εδώ ένα φυλάκιο από ναυτάκια, γιατί η ανατολή, αντίκρυ μόλις είναι δυο δυόμιση ώρες αλάργα με μούμον τον καιρό... Θεοφοβούμενα παιδιά θα ‘ταν κείνα τα ναυτάκια γιατί κάνανε συναμεταξύ τους έρευνα κι αρχίσανε κι όλας να χτίζουνε μιαν εκκλησιά πάνω στης Παναγιάς τα ράχτα. Έλαχε τον ίδιο καιρόν ά’ρθη απ’ το Κάιρο κι ένας πλούσιος Συκαμνιώτης να ξεκαλοκαιριάση στη λευτερωμένη

πια πατρίδα... Συλλογίστηκε λοιπόν να την αποτελειώσει αυτός την εκκλησία στη χάρη της. Ο Θεός να τον συγχωρέση. Ήταν ένας άνθρωπος με χρυσή καρδιά, γνωστικός και πατριώτης. Μόνο που δεν είχε κουκούτσι γούστο και αυτό είναι που τα χάλασε όλα. Έβαλε εργάτες να ισοπεδώσουν της Παναγιάς τα ράχτα. Και καλά και σώνει να γίνη μικρή πλατεία εκεί πάνω. Οι μιναδόροι λοιπόν, μπαμ και μπουμ, αρχίσανε τη δουλειά τους. Οι μπαρουτιές σκάζανε απανωτά. Θεόρατα βράχια ξεκολνούσαν, πηδούσανε στα βαθιά νερά». Στις 23-8-1914, στα εννιάμερα της Παναγιάς, έγιναν για το εκκλησάκι τα επίσημα εγκαίνια και ο Μυριβήλης έγραψε στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «Σάλπιγξ», στο άρθρο του «Σκοτωμένη Ομορφιά»: «Ο βράχος ισοπεδώθηκε, χαμήλωσε, πελεκίσθηκε, τρυπήθηκε... ο βράχος γυμνώθηκε πια από τα μάγια των παραδόσεων. -Μην κολυμπάτε εκεί πίσω! - μας εκραύγαζεν η μητέρα σαν ετρέχαμε ξυπόλυτα να χαρούμε τα παιδιάστικα χρόνια, τον ήλιο, το νερό. -Ειν’ εκεί ανερραγοί που ρουφάνε και καταπίνουν τα παιδιά! Το νου σας! Τώρα πια πάνε και οι ανερραγοί και τα παραμύθια. Ένα εκκλησάκι ακόμα χτίστηκε. Ένας συνέχεια στη ΣEΛ. 23


19

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Εγκεφαλοτιζωονόσος του κουνελιού: Συμπτώματα και θεραπεία οιο παράσιτο είναι υπεύθυνο για την εγκεφαλοτιζωονόσο του κουνελιού; Μπορεί να μολυνθεί ο άνθρωπος; Υπεύθυνο για την ασθένεια αυτή είναι το παράσιτο Encephalotizoon cuniculi, που προσβάλει κουνέλια, ποντίκια, κρικητούς και άλλα τρωκτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να μολυνθεί και ο άνθρωπος κυρίως όταν αυτός βρίσκεται σε ανοσοκαταστολή. Το παράσιτο μπορεί να διατηρήσει τη μολυσματικότητά του στο περιβάλλον για αρκετές εβδομάδες (3-4). Τα κουνέλια μολύνονται κυρίως με τα ούρα και δευτερευόντως με την αναπνοή. Επίσης κατά την εγκυμοσύνη μολύνονται τα έμβρυα τα οποία αργότερα θα αναπτύξουν προβλήματα όρασης (καταρράκτη και ιριδοκυκλίτιδα). Όταν μολυνθούν τα κουνέλια, το παράσιτο μπαίνει στην κυκλοφορία του σώματος και εγκαθίσταται στο ήπαρ, τα νεφρά και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σημαντικό είναι ότι υπάρχουν κουνέλια που είναι φορείς του παρασίτου χωρίς κλινικά συμπτώματα τα οποία εκδηλώνονται όταν υπάρχει καταστολή του αμυντικού τους συστήματος. Σε μελέτες που έγιναν, βρέθηκε ότι περίπου το 50% των κουνελιών συντροφιάς ήρθε σε επαφή με το παράσιτο αυτό. Από το ποσοστό αυτό, το 5% των κουνελιών εμφάνισε συμπτώματα και απεβίωσε.

- Ιατρείο μικρών ζώων

Από το Φιλοζωικό Σύλλογο Μυτιλήνης «Κιβωτός»

Εορταστικό μπαζάρ

Π

ορταστικό μπαζάρ διοργανώνει από τις 20 μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Κιβωτός». Στόχος του μπαζάρ είναι η ενίσχυση των αδέσποτων της πόλης. «Ελάτε να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, βοηθώντας έτσι τους τετράποδους φίλους μας που έχουνε ανάγκη», λέει χαρακτηριστικά ο σύλλογος.

Ε

Κατά τη διάρκεια του μπαζάρ θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, βίντεο, προβολές, αλλά και πολλές δραστηριότητες για τα παιδάκια σας, όπως ανάγνωση παραμυθιών, προβολή ταινίας με θέμα τα ζώα, αλλά και διαγωνισμός ζωγραφικής με επιβράβευση των τριών καλύτερων έργων. Το μπαζάρ θα είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και τις τρεις μέρες.

Χαρίζονται

Διάγνωση Στην καθημερινή πράξη γίνεται βάσει της συμπτωματολογίας του κουνελιού. Υπάρχει και η εργαστηριακή διάγνωση με αιματολογική εξέταση καθώς και η παθολογοανατομική, με βιοψία εγκεφάλου. Σε πειραματικό επίπεδο βρίσκεται μια εξέταση ούρων που θα ανιχνεύει το παράσιτο έγκαιρα. Άλλες παθολογικές καταστάσεις που παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα (κλίση κεφαλής, παράλυση, στρεψαυχενισμό) είναι τα τραύματα του νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά αποστήματα, μέση ωτίτιδα, λιστερίωση, δηλητηρίαση από μόλυβδο, τοξοπλάσμωση, κ.ά..

Θεραπεία Χορηγούνται ενώσεις της ομάδας των βενζιμιδαζολών (albendazole, fenbendazole, oxfendazole), ενώ σε επιμολύνσεις, και αντιβιοτικά καθώς και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Συχνά έχουμε υποτροπές μετά την διακοπή της θεραπείας. Τα συνηθισμένα απολυμαντικά και αντισηπτικά διαλύματα είναι αποτελεσματικά για τα κλουβιά και τους χώρους παραμονής. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι επαφές οικόσιτων κουνελιών με άγρια κουνέλια και τρωκτικά. Καλό είναι να τηρείται καραντίνα 28 ημερών σε νεοφερμένα κουνέλια και σε μερικές περιπτώσεις να χορηγείται προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: www.iatronet.gr

- Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr - Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Συμπτώματα Συνήθως παρατηρούνται στρεψαυχενισμός, πλάγια κλίση της κεφαλής, αταξία, επιληπτικές κρίσεις, παράλυση και συχνά θάνατος. Ακόμα παρουσιάζονται νεφρική ανεπάρκεια και επίπονη ιριδοκυκλίτιδα.

Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200

Η Γεωργίτσα, η 4χρονη σκυλίτσα της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 22510 22765.

Ο Κάσπερ χρειάζεται άμεσα υιοθεσία. Πληρ. τηλ. 6946404007, 22510 22765.

Ο σκύλος της φωτογραφίας, που είναι περίπου 5 μηνών κι ελαφρώς χτυπημένος από αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 6974-872781.

Ο Δίας ψάχνει σπίτι με κήπο. Πληρ. τηλ. 6974-872871.

Ο Μπέμπης, το σκυλί της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6946404007, 22510 22765.

Ο Θανάσης, ο σκυλάκος της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 6946-404007, 22510 22765.

- Τζαννετή Ευστρατία Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Mανταµάδου 22530 61032 Kαλλονής 22530 22317 Ιππείου (Μυτιλήνης) 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

ΑΕΛΚ Άνοιξε το χορό των χειμερινών μεταγραφών, η Καλλονή με τον Γάλλο γκολτζή

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Με την έλευση του νέου έτους θα ξεκινήσουν στην Λέσβο τα πρωταθλήματα χάντμπολ, τα οποία και φέτος αναμένεται να παρουσιάσουν ενδιαφέρον.

Πρώτο «μπαμ» με Νιαμπούγιου πως σας είχε ενημερώσει χθες το «Ε», η Καλλονή προχώρησε στην πρώτη της χειμερινή μεταγραφική προσθήκη, ανακοινώνοντας χθες το απόγευμα τον 24χρονο επιθετικό Νιαμπούγιου στην προσπάθεια της να φθάσει στον μεγάλο της στόχο τον ερχόμενο Απρίλιο. Με την πρώτη μεταγραφή του χειμώνα υλοποιείται η πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Μιχαλάκη για ενίσχυση της ομάδας σε μεγάλο βαθμό. Ο Ιβοριανός είναι ο πρώτος παίκτης που άνοιξε τον κύκλο των μεταγραφών, αφού η ομάδα εξετάζει και κάποιες άλλες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που θα μπορέσουν να την βοηθήσουν στο δύσκολο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Στην Καλλονή είχαν συλλέξει αρκετές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο παίκτη, ο οποίος μόλις ήρθε στο νησί υποβλήθηκε επιτυχώς σε εργομετρικές και ιατρικές εξετάσεις.

Ό

Από την ιστορική Μαρσέιγ Ο 24χρονος (γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1989) Γάλλος κυνηγός Γκι Κάσα Νιαμπούγιου, όπως είναι το πλήρες όνομα του, ήρθε χθες το πρωί στην Μυτιλήνη και υπέγραψε παρουσία του Γενικού Διευθυντή της ΠΑΕ, Προκόπη Καρτάλη, συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών. Τα δύο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στην Ίντερ Τούρκου της Φινλανδίας. Η ομάδα του το 2012 τερμάτισε

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Superleague - 15η αγωνιστική: Σάββατο 14/12 Πλατανιάς - Skoda Ξάνθη (15:00) ΠΑΣ Γιάννινα - Εργοτέλης (17:15) Παναθηναϊκός - Ατρόμητος (19:30)

Κυριακή 15/12 ΟΦΗ - Λεβαδειακός (15:00) ΑΕΛ Καλλονής - ΠΑΟΚ (17:15) Απόλλων Σμύρνης - Πανθρακικός (17:15) Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος (17:15) Βέροια - Παναιτωλικός (17:15) Άρης - Ολυμπιακός (17:15)

Α´ Τοπικό - 16η αγωνιστική: Σάββατο 14/12 (15:00)

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της Καλλονής, Γκι Κάσα Νιαμπούγιου, με το Γενικό Διευθυντή της ΠΑΕ, Προκόπη Καρτάλη

Με ΠΑΟΚ και Λεβαδειακό σήμερα οι Νέοι ντός έδρας αγώνες δίνουν σήμερα Σάββατο η Κ-20 και η Κ-17 της Καλλονής. Συγκεκριμένα, οι παίχτες του Δημήτρη Γαβαλά, υποδέχονται στο «Κ. Κεντέρης» της Καλλονής τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος ΠΑΟΚ, στις 12 το μεσημέρι. Μια ώρα νωρίτερα, στις 11, οι παίχτες του Φώτη Κοκκινέλλη θα αγωνιστούν με την αντίστοιχη ομάδα του Λεβαδειακού στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης.

E

δεύτερη στο πρωτάθλημα Φινλανδίας. Ο Νιαμπούγιου στην πρόσφατη αγωνιστική σεζόν είχε 25 συμμετοχές και πέτυχε 7 γκολ, θέλοντας να βάλει ακόμη περισσότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα στο οποίο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά. Με Ιβοριανή καταγωγή, ο Νιαμπούγιου πρωτόπαιξε ποδόσφαιρο στην γαλλική Μαρσέιγ, ενώ την σεζόν 2010-11 στην επίσης γαλλική US Orleans. Έχει ύψος 1.84, ζυγίζει 78 κιλά και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ταχύτητά του. Ο Γάλλος κυνηγός ανυπομονεί να φορέσει την φανέλα της Καλλονής και να

αγωνιστεί μαζί της σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα, όπως είναι το ελληνικό. Στο χέρι του φυσικά είναι να πείσει και τον Ματζουράκη για την ποδοσφαιρική του αξία ώστε ο τεχνικός της ΑΕΛΚ να έχει ένα επιπλέον όπλο στην φαρέτρα του.

Για το καλύτερο δυνατό Με τον ΠΑΟΚ αύριο (γήπεδο Ν. Σμύρνης, ώρα 17.15) η αποδεκατισμένη από απουσίες Καλλονή καλείται να δείξει το καλό της πρόσωπο και να αντιμετωπίσει στα ίσια τον Δικέφαλο του Βορρά. Οι Μαρσέ-

λο, Σιλιγαρδάκης, Κριπιντίρης και Αγρίτης είναι νοκ άουτ, μοναδική όαση η επιστροφή του Περόνε ο οποίος επανέρχεται από τιμωρία, ενώ χθες θα ξεκαθαριζόταν αν ο Ματζουράκης θα έπαιρνε τελικά στην αποστολή τον Λεοζίνιο, ο οποίος έχασε αρκετές προπονήσεις όλη την εβδομάδα λόγω ενός προβλήματος στο πόδι. Το πιο πιθανό πάντως είναι ο Βραζιλιάνος να μείνει εκτός ομάδας για να προφυλαχθεί. Διαιτητής της αναμέτρησης ορίσθηκε ο Μιχάλης Κουκουλάκης από το Σύνδεσμο Ηρακλείου.

Οδ. Ελύτης - Κεραυνός (γήπ. Θερμής, διαιτ. Πατσατζής) Αιολικός - Προοδευτική (γήπ. Μυτιλήνης, διαιτ. Βουλγαρέλλης) Αετός - Αν/ση Γέρας (γήπ. Λουτρών, διαιτ. Πούλος) Ατρόμητος Αγ. Μ. - Βύρων (γήπ. Παπάδου, διαιτ. Καρμίρης) Παπανικολής - Αιγέας (γήπ. Ερεσού, διαιτ. Μποντάκης) Άναξος - Όλυμπος (γήπ. Πέτρας, διαιτ. Βερρής) Αλκιβιάδης - Λιονταράκια (γήπ. Κάτω Τρίτους, διαιτ. Μπαλιάκα)

Κυριακή 15/12 (11:00) Διαγόρας - Ατρόμητος Αν. (γήπ. Αγ. Παρασκευής, διαιτ. Μποντάκης)

Β´ Τοπικό - 10η αγωνιστική: Κυριακή 15/12 (15:00) Αρίων Μήθ. - Ορφέας (11:00, γήπ. Μήθυμνας, διαιτ. Βουλγαρέλλης) Αστέρας Ιππ. - Αχιλλέας (γήπ. Ιππείου, διαιτ. Βουράνης) Πολιχνίτος - Ερμής (γήπ. Πολιχνίτου, διαιτ. Πούλος) Ανδρονικάς - Δόξα Πλαγιάς (γήπ. Παρακοίλων, διαιτ. Κάντας) Φίλια - Παλλεσβιακός (γήπ. Φίλιας, διαιτ. Πατσατζής) Αίας Μυτ. - Καραβαγγέλης (γήπ. Θερμής, διαιτ. Τατάς)

Β1´ Τοπικό - 10η αγωνιστική: Κυριακή 15/12 (15:00) Αίγειρος - Ταξιάρχης (12:00, γήπ. Θερμής, διαιτ. Κουλουδής) Μακαρέας - Ειρήνη (γήπ. Μεσοτόπου, διαιτ. Καρμίρης) Ισσαϊκός - Εθνικός (γήπ. Ανεμώτιας, διαιτ. Σοφιανός) Αρίων Παλ. - Μεσότοπος (γήπ. Παπάδου, διαιτ. Συβρής)

Παιδικό Λέσβου - 8η αγωνιστική: Σάββατο 14/12 Οδ. Ελύτης - Εθνικός (12:00, γήπ. Θερμής, διαιτ. Λέκκας) Διαγόρας - Αχιλλέας (15:30, γήπ. Αγ. Παρασκευής, διαιτ. Βρατσάνος)

Κυριακή 15/12 Λιονταράκια - Παλλεσβιακός (09:30, γήπ. Θερμής, διαιτ. Φαναρτζής) Καραβαγγέλης - ΑΕΛ Καλλονής (11:00, γήπ. Στύψης, διαιτ. Μολυβιάτης)

Λήμνος - 14η αγωνιστική: Σάββατο 14/12 (15:00) Αργοναύτες - Αετός (γήπ. Στάδιο, διαιτ. Παρούσης) Ηρακλής - Θάνος (γήπ. Ατσικής, διαιτ. Χατζητζήκα) Κορνός - Διαγόρας (γήπ. Μύρινας, διαιτ. Κρομμυδέλλης)

ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρα

Ξαφνικό διαζύγιο με Βογιατζή - Μάγειρα του ΣΠΥΡΟΥ ΚΛΕΙΔΑΡΑ αποτελεί από τον πάγκο της ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρα, το τεχνικό δίΠδυμοαρελθόν Δημήτρη Βογιατζή και Γιώργου Μάγειρα, γεγονός που κάνει τον στόχο της παραμονής στην Γ΄ Εθνική να φαντάζει ακόμη πιο δύσκολος. Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος της Γέρας, Βασίλης Ανδριώτης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βογιατζή, θέλησε να δώσει τέλος στην συνεργασία με τους πολυέμπειρους τεχνικούς, που διήρκησε μόλις ένα μήνα! Οι παίχτες θεώρησαν ιθύνοντες τους δυο προπονητές (όπως και στην περίπτωση του Γιώργου Καραμβάλη) για τις κακές εμφανίσεις της ομάδας και ζήτησαν από τον πρόεδρο, να δώσει λύση στο «πρόβλημα» τους, φέρνοντας καινούριο τεχνικό για την συνέχεια της σαιζόν. Μά-

λιστα, οι παίχτες της ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρας ανέφεραν στον πρόεδρο και το όνομα του τεχνικού που επιθυμούν «πρώτο στη λίστα» για να κοουτσάρει. Με δήλωση του στο «Ε», ο κ. Ανδριώτης τονίζει πως δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους Βογιατζή και Μάγειρα, τους οποίους και εκτιμά ως προπονητές και ως ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά οι τέως τεχνικοί της ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρας αναφέρουν: «Η έλλειψη οργάνωσης της ομάδας και η αδιαφορία ορισμένων μισθοφόρων παιχτών, μας οδήγησαν στο να σταματήσουμε την συνεργασία μας με τον Παπάδο Γέρας». Οι Γεραγώτες την Κυριακή αντιμετωπίζουν τον Ερμή Περάματος εκτός έδρας, σε ένα παιχνίδι κομβικού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής το ποιος θα ταξιδέψει μαζί με την αποστολή για να διευθύνει την ομάδα.

Κυριακή 15/12 (15:00) Κεραυνός - Προποντίδα (11:00, γήπ. Ατσικής, διαιτ. Μάτζαρης) Κάσπακας - Ηφαιστία (γήπ. Μύρινας, διαιτ. Χατζητζήκα) Φιλοκτήτης - ΑΕΛ (γήπ. Κοντιάς, διαιτ. Μάτζαρης) Αστραπή - Άρης (γήπ. Κοντοπουλίου, διαιτ. Κρομμυδέλλης)

Μπάσκετ Ανδρών (εξ αναβολής) Σάββατο 14/12 (16:00) Αρισβαίος - Αστέρας Νίκης (γήπ. Καλλονής)

Μπάσκετ - Τελικός Εφήβων Κυριακή 15/12 (18:00, γήπ. Κλειστό Νεάπολης) (Τα ζευγάρια θα προκύψουν το Σάββατο)

Γ´ Εθνική Μπάσκετ - 8η αγωνιστική: Κυριακή 15/12 (15:00) Ερμής Περάματος - ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρα Παρελθόν από τον πάγκο της ΚΤΕΟ Ασβεστάς Γέρα, ο Δημήτρης Βογιατζής και ο Γιώργος Μάγειρας

Βόλεϊ Α2 Ανδρών - 9η αγωνιστική: Σάββατο 14/12 (19:00) ΑΟ Ορεστιάδας - Λήμνος Sports Club


21

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 τηλ. 22510 41210 κιν. 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος τηλ. 22510 54568 κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος. τηλ. 22510 37192 κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυσάνθη Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος) τηλ. 22510 54024 κιν. 6973-822661 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. 22530 24590 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο) ιατρείο: 22510 47788 κιν. 6944-696854 Πατέστος Δημήτρης Καβέτσου 40 τηλ.: 22510 55516 κιν.: 6976-482381

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 τηλ. 22510 42505 κιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) τηλ. 22510 41125 κιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874 Oικία: 22510 22589 Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια Ογκολογικής Κλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφος τηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος) τηλ. 22510 41110 κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Κωφόπουλος Κ. Σάββας Καβέτσου 10, Μυτιλήνη τηλ. 22510 47755 & 6944635886 Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010 κιν. 6977-649458 fax 22510 44027 Τσουνάς Ι. Παναγιώτης Ιατρός ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος), Μυτιλήνη Δέχεται: Τετάρτη απόγευμα Παρασκευή πρωί Καλλονή (Εμπορικό κέντρο Αλβανού) Δέχεται: Δευτέρα - Πέμπτη πρωί και Τρίτη – Πέμπτη απόγευμα Τηλ. / φαξ: 22530 24590 Κιν.: 6946-008966

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (στρατιωτικός ιατρός) Καβέτσου 44 τηλ. 22510 42277, 42377 Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Έλσα Ναυμάχου Αποστόλη 17 (κάθετος της Καβέτσου 22 - 24) τηλ. 22510 47773 και κιν. 6932-616601 ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος τηλ. 22510 54038 κιν. 6973-821145

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ Λογιώτατος Γ. Νικόλαος Καλλονή Λέσβου τηλ./φαξ ιατρείου 22530 25000 κιν. 6977-202582 Δευτέρα - Παρασκευή 8:30 - 13:30 Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18:00 - 20:30 e-mail: logidoc@gmail.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ Ζαμπάκος Ι. Γεώργιος Πλαστικός χειρουργός Καβέτσου 3, 2ος όροφος τηλ. 22511 02351 κιν. 6974-117070 www.πλαστικηχειρουργικη.gr

Ειδικευθείσα στο Γ.Ν. «Γεννηματάς» Αθηνώβ, τ. επιμελήτρια Γ.Ν, «Άγιος Παύλος» Θεσσαλονίκης Καβέτσου 42 και Ξενοφώντος, Μυτιλήνη Για ραντεβού: τηλ. 22510 47771, fax 22510 47772, κιν. 6984167492 Ρεκλείτη Άννα Καβέτσου 40, 5ος όροφος τηλ. 22510 55516 κιν. 6944-662304 Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφος τηλ. 22510 23952, 6972439364 e-mail: epsiachou@doctors.org.uk

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Παπιομύτης Γεώργιος Καβέτσου 32 τηλ. 22510 55711 κιν.: 6942-405440 ΚΑΛΛΟΝΗ Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου ιατρείο: 22530 29233 κιν. 6979-070772 ΑΘΗΝΑ Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτης τ. Διευθυντής Νοσοκομείου ΚΑΤ Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ Δ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλη τηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880 e-mail: ppdelis@yahoo.gr

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

Κεχαγιάς Αθ. Ευάγγελος Νευροχειρουργός Μέλος της Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας & της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Υπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962 e-mail: vagelis_kechagias@yahoo.gr

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738 (Μόνο Απογεύματα)

Δημήτριος Γ. Σίσκος, MD Αγγειοχειρουργός Εξειδικευμένος στις ενδοαγγειακές τεχνικές στο ΓΝΑ ΚΑΤ Δέχεται με ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής (Παγανή) τηλ.: 22510 42101 κιν.: 6972-556449 e-mail: dsiskos77@gmail.com

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 τηλ. 22510 44664 κιν. 6944363959

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 10, (Πάνω από Millenium) τηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818 κιν. 6944-564159 Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Περγαμηνού Γ. Μυρσίνη Ιατρικό Κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα) ιατρείο: 22510 42312 οικία: 22510 41487

Τοσουνίδης Δημήτριος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 20240 ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020 κιν. 6932 204318 φαξ 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338 κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης KAΛΛΟΝΗ Κρέτζας Π. Δημήτριος Εμπορικό Κέντρο Αλβανού τηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748 Δρ. Πασχαλίδης Γιάννης Δρ. Θεοδοσίου Μαρία Μυτιλήνη: Καβέτσου 44, τηλ. 22510 22217 Καλλονή: Εμπορικό Κέντρο Χατζημανώλη, τηλ. 22530 29530

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος τηλ. 22510 45977 κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 τηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 τηλ. 22510 48105 κιν. 6936406140 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης Μυτιλήνη: Καβέτσου 32 τηλ. 22510 43377, κιν.: 6974-117849 Λήμνος: Καρατζά 10, τηλ. 22540 26652

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Βεκρή Βαλεντίνα ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.) Διαταραχές αυτιστικού φάσματος, Μαθησιακές δυσκολίες, Δυσλεξία, Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, Ψυχοδιαγνωστικά τεστ, Συμβουλευτική γονέων Αγ. Ειρήνης 11 τηλ. 22511 02215 κιν. 6936-649439 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού Ξενοφώντος 6 (α´ όροφος) τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος Μπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκων Δέχεται με ραντεβού τηλ. 22510 41803 κιν. 6971-736667

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 τηλ. 22510 29996 κιν. 6937293661 Αναγνώστου Πελαγία Αργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντι Αγάλματος Ελευθερίας) τηλ. 22510 54538 κιν. 6980-266109 e-mail: pelagia_ana@yahoo.gr ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Χρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109 κιν. 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com ΛΟΓΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Χορέβας Κωνσταντίνος Π. Βοστάνη 12, 3ος όροφος τηλ. 2251101431 κιν. 6978-424660 e-mail: info@logou-mathisi.gr URL: www.logou-mathisi.gr Ρεπάνη Ευστρατία Καβέτσου 10, 2ος όροφος τηλ.: 22510 37624 κιν.: 6940-201710 e-mail: stratoula.rpn@gmail.com Σταυρακέλλη Στέλλα - Μαρία Καλλονή Λέσβου τηλ. 6970-515889 & 22530 24648 e-mail: stellastaura@yahoo.gr Χατζόγλου Ελένη Γρηγ. Παπαμιχαήλ 2 τηλ. 22510 48986 κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α τηλ. 2251037633 κιν. 6945792823 Phisiocare Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - Περιβαλλοντικές Μελέτες Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Νέοι Αγρότες Καταπολεμήσεις Εντόμων και Τρωκτικών Επαγγελματικοί καθαρισμοί χώρων Καβέτσου 10 (2ος όροφος) τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221 e-mail: es_karag@otenet.gr

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος

M.T. Φυσικοθεραπεύτρια Επισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλούσα ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ τηλ. 22510 54898 κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος M.Sc. Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 21374 κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη τηλ./φαξ: 22510 42011 κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 τηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκυδίδου 4, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 22696

ΟΠΤΙΚΑ ΕΙΔΗ OPTI LIST Τοσουνίδου Σόφι Πτυχιούχος οπτικός Καβέτσου 22 τηλ. 22510 24775

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192 κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνη τηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών τηλ./φαξ: 22510 48604


22

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ακόμη πιο ασφαλείς σύμφωνα με τον χειρουργό οφθαλμίατρο Ιωάννη Μάλλια

Επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με Laser

Ιατρικό Βήμα Γράφει η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ*

Εορταστικό τραπέζι και πώς δε θα πάρετε κιλά ν και οι γιορτινές ημέρες απέχουν ακόμα, καλό θα ήταν να ενημερωθείτε και να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για το πώς θα συμπεριφερθείτε διατροφικά τις μέρες αυτές. Μπορεί να διανύουμε μέρες κρίσης και οι έξοδοι να είναι μειωμένες, παρόλα αυτά όλο και σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό γεύμα θα παρεβρεθείτε. Από τα Χριστούγεννα έως τα Φώτα είναι η μακρύτερη εορταστική περίοδο του χρόνου, που βάζει σε διατροφικό πειρασμό ακόμα και τους πιο εγκρατείς. Η μέση πρόσληψη βάρους την περίοδο αυτή είναι τα 2 κιλά, βάρος το οποίο σπάνια χάνεται και αθροίζεται με το πέρασμα των χρόνων. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι αυτές τις μέρες, όσοι πάσχουν από κάποιο διατροφικά σχετιζόμενο νόσημα, όπως υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδιαμία, γαστρεντερικές διαταραχές, γιατί τα εορταστικά μενού είναι συνήθως πλούσια σε αλάτι, λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλκοόλ.

Α

Τι θα πρέπει να προσέξτε στη διατροφή σας κατά την περίοδο των γιορτών:

κόμα πιο ασφαλείς μπορούν να γίνουν οι επεμβάσεις διόρθωσης της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με Laser, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από τον διαπρεπή χειρουργό οφθαλμίατρο, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Ιωάννη Α. Μάλλια σε ημερίδα στο Μέγαρο Μουσικής στις 16 Νοεμβρίου του 2013. Οι γνωστές επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με Laser (PRK και Lasik) μπορούν να συνδυαστούν με Διασύνδεση Κολλαγόνου (cross linking) και να γίνουν ακόμα πιο ασφαλείς. Η Διασύνδεση Κολλαγόνου (cross linking) είναι μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση μιας συχνής σχετικά πάθησης των ματιών, η οποία ονομάζεται κερατόκωνος. Κατά την πάθηση αυτή ο κερατοειδής χιτώνας του ασθενούς λεπταίνει και αποκτά κωνικό σχήμα. Οι οφθαλμίατροι τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν την τεχνική της Διασύνδεσης Κολλαγόνου με επιτυχία στην προσπάθεια τους να σταθεροποιήσουν την εκτασία αυτή του κερατοειδούς. Η Διασύνδεση Κολλαγόνου περιλαμβάνει ένα πρώτο στάδιο κατά το οποίο γίνεται η ενστάλαξη μιας βιταμίνης στον κερατοειδή χιτώνα η οποία ονομάζεται ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2) και εν συνεχεία ακολουθεί η ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α. Το αποτέλεσμα είναι η μηχανική ισχυροποίηση του κερατοειδούς και το σταμάτημα της εξέλιξης του κερατοκώνου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως μας εξήγησε ο Δρ. Ιωάννης Μάλλιας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Διασύνδεση Κολλαγόνου σε συνδυασμό με τις επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με Laser. Η γνωστή επέμβαση PRK (φωτοδιαθλαστική κερατοκτομή) όταν συνδυάζεται με την Διασύνδεση Κολλαγόνου, ονομάζεται PRK extra.

A

PRK extra: Μετά την εφαρμογή του excimer Laser στον κερατοειδή χιτώνα ακολουθεί η ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90 δευτερόλεπτα. Εν συνεχεία γίνεται εφαρμογή υπεριώδους ακτινοβολίας με ένταση 30 mW/cm2 για 90 δευτερόλεπτα. Τέλος, τοποθετείται φακός επαφής. Αξίζει δε να σημειωθεί, πως η

διαδικασία της επέμβασης διαρκεί μόλις τρία λεπτά και σύμφωνα με τις γνώμες των ασθενών οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει επέμβαση PRK extra, ο χρόνος ανάρρωσης και η δυσφορία μετά από την διαδικασία της επέμβασης είναι η ίδια μετά από μια συνήθη επέμβαση PRK. Οι ενδείξεις για κάποιον υποψήφιο για αυτή την επέμβαση είναι: Σχετικά λεπτός κερατοειδής, υψηλή μυωπία και οφθαλμοί με προδιάθεση για κερατεκτασία (άτομα νεαρής ηλικίας). Επίσης η γνωστή επέμβαση Lasik μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνική της Διασύνδεσης του κερατοειδικού Κολλαγόνου (cross linking) οπότε τότε ονομάζεται Lasik extra.

Lasik extra: Μετά τη δημιουργία του κρημνού (flap) με το femptosecond Laser, ακολουθεί ακτινοβόληση με το excimer Laser, το οποίο διορθώνει την μυωπία, γίνεται ενστάλαξη οφθαλμικού διαλύματος ριβοφλαβίνης για 90 sec με αποτέλεσμα να ποτίζεται το στρώμα του κερατοειδούς και εν συνεχεία ακολουθεί έκπλυση της ριβοφλαβίνης, τοποθετείται το flap στη θέση του και ακολουθεί ακτινοβόληση του κερατοειδούς με υπεριώδη ακτινοβολία Α 30mW/cm2 για 90 δευτερόλεπτα. Υποψήφιοι για την επέμβαση Lasik extra είναι όσοι έχουν σχετικά λεπτό κερατοειδή, υπερμετρωπία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κερατεκτασία και έχουν και υψηλούς βαθμούς μυωπίας. Ουσιαστικά, το πλεονέκτημα του συνδυασμού των επεμβάσεων με Laser με την Διασύνδεση του Κολλαγόνου είναι η μηχανική ισχυροποίηση του κερατοειδούς, κάτι το οποίο κάνει τον κερατοειδή πιο ανθεκτικό και την πιθανότητα εμφάνισης μιας σπάνιας επιπλοκής που ονομάζεται κερατεκτασία, ακόμη πιο σπάνια. Επίσης η πιθανότητα να αλλάξει το διαθλαστικό αποτέλεσμα δηλαδή να επανεμφανιστεί μυωπία ή υπερμετρωπία, μειώνεται ακόμα περισσότερο . Οι επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας με Laser εφαρμόζονται διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Με τον συνδυασμό των παραπάνω επεμβάσεων με την Διασύνδεση Κολλαγόνου, τα αποτελέσματα βελτιώνονται ακόμα περισσότερο κάνοντας τις επεμβάσεις εξαιρετικά ασφαλείς.

· Ξεκινάτε την ημέρα σας, ακόμα και την εορταστική, με το πρωινό σας, για να έχετε επαρκή ενέργεια όλη την ημέρα. · Μην παραλείπετε ποτέ γεύματα, με την ελπίδα ότι θα «κερδίστε» θερμίδες. Το πιο πιθανό είναι να φτάσετε τόσο πεινασμένοι στο εορταστικό τραπέζι, που θα φάτε πολύ περισσότερες θερμίδες, από αυτές των γευμάτων που χάσατε. · Πρώτο πιάτο - ορεκτικά: Προτιμήστε τις σαλάτες με ελαιόλαδο ή ελαφριά σάλτσα vinaigrette ή κάποια σούπα. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα ορεκτικά, επιλέξτε 2-3 από τα αγαπημένα σας και αρκεστείτε σε αυτά, συμπληρώνοντας το πιάτο με σαλάτα. · Κυρίως γεύμα: Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, προτιμήστε τα μεσημεριανά γεύματα, από τα βραδινά. Γεμίστε το ½ πιάτο σας με σαλάτα, το ? με πρωτεΐνη, π.χ. γαλοπούλα ή κρέας και το υπόλοιπο ? με υδατάνθρακες, π.χ. ρύζι, πατάτα ψητή. Καθαρίστε το κρέας σας από το ορατό λίπος και την πέτσα. Αποφύγετε τις σάλτσες και τα τηγανητά. Αν φάτε ρύζι, γέμιση ή πατάτα ως υδατάνθρακες, μη φάτε μαζί και ψωμί. · Γλυκά: Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και η παραδοσιακή βασιλόπιτα, είτε ως τσουρέκι, ως κέικ ή ακόμα και ως η γνωστή Αγιασώτικη, είναι τα γλυκά των εορτών και συνδυάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σε λιπαρά. Μην τα στερηθείτε, αλλά φάτε αργά μια μικρή ποσότητα, για να τα απολαύσετε. Προτιμήστε τα μελομακάρονα ή τις δίπλες, από τους κουραμπιέδες ή ακόμα καλύτερα κάποιο ελαφρύ επιδόρπιο, όπως φρουτοσαλάτα, ζελέ ή κάποια παραλλαγή με βάση το γιαούρτι ή γλυκαντικές ουσίες, όπως η στέβια. Ποτό και συνοδευτικά: Μην το παρακάνετε με το · αλκοόλ στις εορταστικές συγκεντρώσεις, γιατί εκτός από τις κενές θερμίδες που έχουν, μειώνουν την ικανότητα ελέγχου πρόσληψης τροφής, με αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο. Προσοχή και στα κανονικά αναψυκτικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. Αποφύγετε τα σχεδόν πάντα αλμυρά συνοδευτικά, όπως ξηροί καρποί και πατατάκια και επιλέξτε φρούτα ή λαχανικά. Προτιμήστε κρασί ή μπύρα, από άλλα ποτά υψηλής συγκέντρωσης σε αλκοόλ ή κοκτέιλ. Αραιώστε το ποτό σας, με νερό, πάγο ή σόδα και όχι αναψυκτικά. Πίνετε ενδιάμεσα αρκετό νερό, απλό ή ανθρακούχο, για να προλάβετε την αφυδάτωση και το hangover.

Τρικ για να αποφύγετε τους πειρασμούς: · Πριν από κάποιο τραπέζι, φροντίστε να έχετε καταναλώσει κάποιο ελαφρύ σνακ, ώστε να μην πεινάτε τόσο που δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε. Στην περίπτωση που πεινάτε πολύ, πιείτε αρκετό νερό, λίγη ώρα πριν το φαγητό. · Ρίξτε μια ματιά στα φαγητά του μπουφέ ή του τραπεζιού και σερβιριστείτε με τα λιγότερο επιβαρυντικά. · Σερβιριστείτε σε μικρό πιάτο ή αν είναι μεγάλο, γεμίστε το μισό με σαλάτα. · Τρώτε αργά, ακουμπάτε τα μαχαιροπίρουνα σας κάτω πριν την επόμενη μπουκιά και αφιερώστε λίγο χρόνο στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο προλαβαίνετε να αντιληφθείτε πότε χορτάσατε και απολαμβάνετε καλύτερα ό,τι τρώτε. · Μόλις τελειώστε το φαγητό σας, απομακρυνθείτε από τον μπουφέ ή το τραπέζι ευγενικά. · Μασήστε κάποια τσίχλα μετά το φαγητό, για να σταματήστε το επιπλέον τσιμπολόγημα. · Κάψτε θερμίδες χορεύοντας ή περπατώντας μετά το φαγητό. * Η Σταυρούλα Τσατραφίλη είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc Αισθητικός.


EI∆HΣEIΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

1ο Βραβείο για το βίντεο των μαθητών της Αγιάσου, στο διαγωνισμό με τίτλο «Τσιγάρο; Δεν γουστάρω!»

ΧΡΗΣΙΜΑ

Βραβεύτηκαν με όλες τις τιμές της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ε όλες τις τιμές βραβεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, οι μαθητές του Γυμνασίου Αγιάσου, για τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό με τίτλο «Τσιγάρο; Δεν γουστάρω!», που διοργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Οι δύο από τους μαθητές που έφτιαξαν το σχετικό βίντεο κατά του καπνίσματος, παρέλαβαν εκ μέρους των συμμετεχόντων, το 1ο Βραβείο και σήμερα μιλούν στο «Ε» για την ικανοποίησή τους. Όπως γράφαμε μέσα ξύ Γυμνασίων της χώρας στην εβδομάδα, ομάδα ο- που συμμετείχαν επίσης, κτώ μαθητών και μαθη- το οποίο και παρέλαβαν τριών του Γυμνασίου Α- την Τετάρτη, στα πλαίσια γιάσου, με τη βοήθεια της τρίτης ημέρας του του καθηγητή τους, της Πανελλήνιου ΑντικαρκιΜουσικής, Στέλιου Λα- νικού Συνεδρίου. σκαρίδη, έφτιαξαν το διΗ βράβευση κό τους βίντεο κατά του Το βραβείο παρέλαβαν οι καπνίσματος και τελικά μαθητές Μιχάλης Κουαπέσπασαν βραβείο μετα- τσκουδής - Βουρλής και η

Μ

Οι δύο μαθητές της Αγιάσου, που παρέλαβαν το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κατά του Καπνίσματος

Ιωάννα Καρακωνσταντή, που είναι και οι πρωταγωνιστές του βίντεο και που συνοδεύτηκαν στην Αθήνα από την Αντιγόνη Παπαβασιλείου, βιολόγο του σχολείου.

Εκατό χρόνια από τότε που κτίστηκε το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γοργόνας συνέχεια από ΣEΛ. 18

Ναός της Ομορφιάς ακόμα γκρεμίστηκε. Όταν γυρίσω στο χωριό, δεν θαύρω πια το αγαπημένον Ιερόν της Θρησκείας μου». Στις 30-8-1914, ο σχολάρχης της Σκαμνιάς Σπύρος Αναγνώστου έγραψε στην «Αρμονία» της Σμύρνης μια διαφορετική άποψη από εκείνη του Μυριβήλη: «Πάνω στης “Παναγιάς τα ράχτα”, καθώς που μαρτυρούν διάφορα εδώ στα παράλια ερείπια, ακόμη κι αυτοί οι γεροντότεροί μας, υπήρχε ένα ξωκκλήσι που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας. Το ξωκκλήσι δε αυτό, εξάπαντος θα ήτανε η πρώτη Εκκλησία του χωριού ή μάλλον των χωριών, τα οποία, όπως φαίνεται, πριν να πάρουν οι Τούρκοι από τους Γενοβέζους το νησί μας, ήταν εδώ στα παράλια... Αλλά κείνο που αποτελεί την καλλίτερη ικανοποίηση από μέρους της Παναγιάς, στον ιερό αυτό βράχο, για την ύβριν και περιφρόνηση που έδειξαν προς αυτόν προ αμνημονεύτων χρόνων οι Τούρκοι, είναι το όμορφο, το κάτασπρο και καθαρό εκκλησάκι της Παναγίας, που λες σαν από θαύμα να ξεπρόβαλε από το Αιγαίο κι ακόμα λες να έβγαλε από τα κύματα αυτή η Αμφιτρίτη, σαν δώρο την Ελευθερία μας. Είναι το τρόπαιο που στήσαμε σα μνημόσυνο αιώνιο, της αισχρής φυγής των Τούρκων. Είναι ο θείος βωμός, που πρέπει κάθε χρόνο σαν αυτή τη μέρα, να κατεβαίνουμε απ’ όλα τα γύρω χωριά και να ορκιζόμαστε το θάνατο της Τουρκίας και να πανηγυρίζουμε τα Ελευθέριά μας! Χαρά λοιπόν και τιμή στον συμπολίτη μας χορηγόν Ευστράτιο Καλλιγέρη, που

το ίδρυσε και σ’ όλους γενικά που οπωσδήποτε βοήθησαν και συνέδραμαν!» Στις 23-8-2013, 100 χρόνια από το κτίσιμο της εκκλησιάς, παραβρέθηκα με την Ερατώ στην κατ’ έτος λειτουργία, στα εννιάμερα της Παναγιάς, ύστερα από ευγενική πρόσκληση του Πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Μηθύμνης, Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημου Κουτσαμπάση. Μετά τη λειτουργία και τις ενδιαφέρουσες ιστορικά ομιλίες του προέδρου του Συλλόγου Σκαμνιωτών, Γεωργίου Ευαγγέλου, και του Πρωτοσύγκελου κατευθυνθήκαμε στην άλλη πλευρά του γραφικού λιμανιού και η Ερατώ τόλμησε: «Δες το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γοργόνας, έχει δίκιο ο πατήρ Νικόδημος που το αποκάλεσε “ένα λευκό γλάρο στο βράχο”, δες και απέναντι στην Ανατολή, στο Μηθυμναίων Αιγιαλό, στα έξι μίλια, το βράχο της Ακρόπολης της Αρχαίας Άσσου με τις κολόνες του ναού της Αθηνάς, της αρχαίας θεάς που στέκει απέναντι “στης Παναγιάς τα ράχτα”, σαν δίδυμη αδελφή της Παναγιάς Γοργόνας!» «Αυμφωνώ και υπογράφω», απάντησα, «εξ άλλου, τη θεά Αθηνά υπονοεί και ο Μυριβήλης όταν στη σελίδα 16 του βιβλίου “Η Παναγιά η Γοργόνα” γράφει: “μέσα από το κεφάλι του κοσμοκαλόγερου, όπως μέσα από το κεφάλι του Δία, πήδηξε και στυλώθηκε πάνω στο μοναδικό θαλασσόβραχο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού μια καινούρια ελληνική θεότητα... μια θεότητα πολεμική, θηλυκιά και παρθένα!”» Αριστείδης Κυριαζής aristeidis2007@gmail.com

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός με θέμα «Τσιγάρο; Δεν γουστάρω!», ήταν ο πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον έλεγχο του καπνίσματος, που διοργάνωσαν φέτος για μαθητές όλης της χώρας η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και το Υπουργείο Παιδείας. «Αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, θέλο-

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

ντας να αποτρέψουμε τους συμμαθητές και τους φίλους μας και αυτό που μας προβλημάτισε ήταν ότι ο αριθμός των μαθητών που καπνίζουν πλέον έχει αυξηθεί. Το βίντεο αναφέρεται σε μια ερωτική σχέση φοιτητών που καταλήγουν σε ένα κρυφό ραντεβού και το κορίτσι προσφέρει στο αγόρι ένα τσιγάρο για να το προσελκύσει και το αγόρι δεν δέχεται. Το αγόρι αρχίζει να απομακρύνεται, το κορίτσι τον σταματάει, πετάει τα τσιγάρα και φεύγουνε μαζί», εξηγεί εκ μέρους των δύο μαθητών ο Μιχάλης Κουτσκουδής - Βουρλής. «Νιώθουμε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε με την ομάδα του σχολείου μας στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και πήραμε το 1ο Βραβείο. Ελπίζουμε να έχει και ένα καλό αποτέλεσμα για τους συνομηλίκους μας».

∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ

Διακήρυξη υπ’ αριθμ. «6» Ανακοινώνεται ότι την 14 Ιαν 14, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00, θα διενεργηθεί στη Λέσχη Εθνοφυλακής Φρουράς Μυτιλήνης, Ανοικτός Δημόσιος Μειοδοτικός Διαγωνισμός με εν-

σφράγιστες προσφορές, για την ανάδειξη προμηθευτή οπωροκηπευτικών για κάλυψη των αναγκών των Μονάδων της 98 ΑΔΤΕ και του ΣΠ Λέσβου. Πληροφορίες και αντίγραφα των Γενικών, Ειδικών Όρων και Τεχνικών Προδιαγραφών, δίδονται κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα στην 98 ΑΔΤΕ/ΔΕΜ τηλ. 22510-33610, 22510-33611. 98 ΑΔΤΕ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ: 14.12.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ: 15.12.2013

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

20.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ: 16 .12.2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΑΡΙΑΔΝΗ”

23

21.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΖΕΡΔΕΛΗ ΕΥΑ Π. Κουντουριώτου 87-89 ΞΕΝ. BLUE SEA Τηλ. 22510 21213 07.45 - 20.300

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου Τηλ. 22510 22113 07.45 - 14.00

ΚΡΙΚΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ηλία Βενέζη 7, Καλλιθέα Τηλ. 22510 21886 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΣ Δ. & ΕΛ. Καβέτσου 8, πλατεία πάρκου Τηλ. 22510 22113

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΣ. & Μ. Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 25870 07.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΤΣΕΡΔΑΝΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ Πιττακού 31 Τηλ. 22510 45455 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Υπηρεσία ταξί Taxiplon 18222 (αστική χρέωση) Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

SUDOKU

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.”

EΘNIKH TPAΠEZA ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

415/470156-97

∆ΥΣΚΟΛΟ

ALPHA BANK 601-00-2002-008741

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ ∆ΥΣΚΟΛΟ

5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA 9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA 85231511

CYPRUS POPULAR BANK (CPB) 0266727426


XPONOΓPAΦHMA

24

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

µέρα νύχτα

Πληρωμένη απάντηση

w Ένα καινούριο μαγαζί έκανε την εμφάνιση του στην διασκέδαση της πόλης μας και λέγεται… «Σπίτι μου». Πρόκειται για ένα νέο μεζεδοπωλείο στα Λαδάδικα, που σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις και την προτίμησή σας. Ζεστός παρεΐστικος χώρος, νόστιμα μεζεδάκια και πάνω από όλα εξαιρετικά χαμηλές τιμές, σας περιμένουν και θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα! Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

w Το «Πάρκο (το)» στην πλατεία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, σας περιμένει από πολύ νωρίς το πρωί έως και πολύ αργά το βράδυ με μια τεράστια γκάμα ροφημάτων, ζεστών και κρύων πιάτων. Μην διστάσετε να ζητήστε οτιδήποτε τραβά η όρεξη σας σε γλυκό ή αλμυρό και θα το γευτείτε γρήγορα και φυσικά ποιοτικά. w Η «Γαρδένια» τόσο στην Χρυσομαλλούσα όσο και στην προκυμαία, σας υποδέχεται στον μαγικό κόσμο των γλυκών. Σοκολάτα, καραμέλα, κανέλα και άχνη είναι τα υλικά που συνθέτουν τα πρώτης ποιότητας προϊόντα της. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα οτιδήποτε έχει σχέση με κάστανο και απογειώστε τον ουρανίσκο και τις αισθήσεις σας.

22510 44242

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

πισκέπτεται ένας ασφαΕπελάτη λιστής έναν υποψήφιο και αρχίζει να του παρουσιάζει τα διάφορα ασφαλιστικά προϊόντα της εταιρίας του. Ο τύπος για να τον ξεφορτωθεί, αποφασίζει να το γυρίσει στην πλάκα οπότε του λέει: «Κοιτάξτε, έχω ασφάλεια για σπίτι, για αυτοκίνητο, πυρός, νοσοκομειακή, ζωής οπότε μάλλον δεν χρειάζομαι τις υπηρεσίες σας. Εκτός και αν ασφαλίζετε και ...πέος». «Ασφαλώς κύριε», του απαντά ο ασφαλιστής! «Δηλαδή τι;» ρωτά κατάπληκτος ο πελάτης. «Αν πάθει κάτι το αντικαθιστάτε;» Και ο ασφαλιστής: «Όχι, αλλά παρέχουμε δωρεάν εξυπηρέτηση στη σύζυγό σας για την υπόλοιπη ζωή σας!»

J

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Περιήγηση στα Δάφια της Δαφνίας Αρτέμιδος Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις τις 18-8-2013, περιηγηθήκαμε τα Δάφια με τον Αχιλλέα Χιωτέλλη, τον δραστήριο πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος», ακολουθώντας το δρομολόγιο που περιγράφει ο φίλος Μάκης Αξιώτης, στο «Περπατώντας τη Λέσβο», 1992, Α΄ τόμος, σ. 320: «Κάτω από την πλατεία, συναντάμε την μικρή εκκλησιά, της Αγιάς Παρασκευής... Δίπλα εδώ, ήταν χτισμένο το Τούρκικο τζαμί. Δύο από τις ανάγλυφες πλάκες του (θωράκια), είναι εντοιχισμένα στον αυλότοιχο του γειτονικού σπιτιού. Επίσης μία στήλη από το Τούρκικο νεκροταφείο, είναι εντοιχισμένη στον αυλότοιχο της εκκλησιάς. Όταν γκρέμισαν το τζαμί, έβγαλαν κιονόκρανα και άλλα μέλη παλαιού ναού». Βόρεια της Αγίας Παρασκευής, στο αμέσως επόμενο της εκκλησίας σπίτι, η Ερατώ φωτογράφησε δύο ανάγλυφα μαρμάρινα λευκά θωράκια με καλαίσθητα κυμάτια που βρίσκονται στην επί του δρόμου εξωτερική πλευρά του τοίχου της αυλής και ένα τρίτο στον νότιο εσωτερικό τοίχο της αυλής. Θωράκιο, ονομάζεται η πλάκα που καλύπτει το κενό ανάμεσα σε κίονες ή άλλους ορθοστάτες. Κυμάτιο, ονομάζεται το απλό διακοσμητικό επιστέγασμα μιας επιφάνειας, συνήθως με ωοειδή σχήματα εναλλασσόμενα με λόγχες, με το οποίο στην αρχιτεκτονική διακρίνονται οι επιφάνειες. Ανάλογα με τη διακόσμηση έχουμε Δωρικό, Ιωνικό και Λέσβιο κυμάτιο. Στην εικονιζόμενη λεπτομέρεια, από το προς το νότο εξωτερικό θωράκιο, διακρίνουμε στην κορυφή το κυμάτιο και στο εσωτερικό τις ανάγλυφες ελληνικές παραστάσεις, όμοιες με εκείνες που έχει το σχι-

Σ

σμένο στα δύο θωράκιο της οθωμανικής βρύσης του Αρχιναύαρχου Χασάν Τζεζαερλή στην Κω, που μεταφέρθηκε από την εκεί αρχαία ελληνική πόλη. Εξαιρετική ομοιότητα παρουσιάζουν τα κυκλικώς χαραγμένα φύλλα στο θωράκιο των Δαφίων με τα αντίστοιχά τους στο ευθύγραμμο εξωτερικό πλαίσιο του θωρακίου της Κω. Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα τρία θωράκια των Δαφίων δεν είναι Οθωμανικά ή Βυζαντινά αλλά προέρχονται από τον ναό της Δαφνίας Αρτέμιδος του οποίου θεμέλια υπάρχουν στο χώρο όπου επί Τουρκοκρατίας ήταν το τζαμί, στο δεύτερο σπίτι βόρεια από την Αγία Παρασκευή που ανήκει στον Νικηφόρο Ευστρατιάδη. Υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται ανασκαφή για ανάδειξη των θεμελίων, υπενθυμίζω ότι: 1.- Το 1865, ο Γερμανός αρχαιολόγος Alexander Conze («Περιήγηση στο νησί της Λέσβου» σ. 54) παραθέτει την IG XII. 2, 514 επιγραφή, που βρέθηκε σε σκαλί του τζαμιού

των Δαφίων, σύμφωνα με την οποία ένας Ρωμαίος θυσίασε για την Μεγάλη θεά Άρτεμη μια σκύλα: «Θεά μεγάλη Αρτέμιδι θερμία την κύνα Κλαύδιος Λουκιανός Αλαβανδεύς ανέθηκεν». 2.-Το 1850, ο Σταυράκης Αναγνώστης («Λεσβιάς Ωδή», σ. 162) αναφέρει ότι στα «προπύλαια» του τουρκικού τζαμιού των Δαφίων υπήρχε η επιγραφή: «Αρτέμιδι τη ξυμβούλω κ.λ.π.» 3.- Το 1978, ο αρχαιολόγος Ιωάννης Κοντής («Λέσβος και η Μικρασιατική της περιοχή», σ. 422), υποστήριξε: «Υπάρχει ανάμεσα στις επικλήσεις της Αρτέμιδος και επωνυμία Δαφνία, με την οποία μάλιστα λατρευόταν στην Ολυμπία. Στη λεσβιακή μορφή το επίθετο αυτό, με το ανέβασμα του τόνου, θα γινόταν “Δάφνια”. Από την ύπαρξη ενός ιερού της Αρτέμιδος Δαφνίας εκεί κοντά στη θέση που βρέθηκαν οι επιγραφές της θεάς, πλάι στο φερώνυμό της βουνό (Παρθένης), δεν θα ήταν δύσκολο να απομείνη

το τοπωνύμιο “Δάφια” και ότι η επίκληση ξύμβουλος “δεν θα ήταν αταίριαστη με τη χρησμοδοτική ιδιότητα”». 4.- Το 1917, η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Emily Shields, («Οι λατρείες της Λέσβου» σ. 17) γράφει: το επίθετο Μεγάλη ή Μεγίστη απευθυνόμενο στην Άρτεμη δεν είναι συνηθισμένο σε Ελληνικές επιγραφές αλλά σχετίζεται με Ρωμαϊκές και Ασιατικές επιρροές... η Άρτεμις έχει στενή σχέση με την Δήμητρα και την Δέσποινα. Η θυσία του σκύλου, οι παραστάσεις σκύλων ή δάδας σε νομίσματα, η αναφορά μυστηρίων και ένα ανάγλυφο που βρέθηκε στην Πλαγιά (Πλωμαρίου) και απεικονίζει την Άρτεμη-Εκάτη, τείνουν να αποδείξουν ότι η Άρτεμις στους πρόσφατους χρόνους, είχε μερικά από τα χαρακτηριστικά της Εκάτης». Αγαπητέ φίλε Χλοΐτη, Αχιλλέα Χιωτέλλη που από μικρός επισκέπτεσαι, στην τοποθεσία Χλιόν δίπλα στο Μετόχι Αγίων Αναργύρων, το από το 1576 μνημονευόμενο εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Χλοΐτη που παραπέμπει στην χλόη που φυτρώνει από τη μητέρα γη-Δήμητρα, αξίζει να ερευνηθούν τα Δάφια και τα γειτονικά: Ερμοπύλη, Έλαφος, Παρθένης, Δάφια, Χλιόν, Αναιρέσες, Καθάριος, Λίμνες, Αχερώνας και Ίσσα που επιμένω να τα συσχετίζω με την Νύμφη Ίσσα η οποία από τον έρωτά της με τον Απόλλωνα έδωσε στον Πρύλι, τον γιο που έκανε με τον Ερμή, την μαντική ικανότητα να προείπει στον επισκέπτη στην Ίσσα, Αγαμέμνονα, ότι η Τροία θα πέσει μόνο εάν φτιάξουν οι Αχαιοί τον Δούρειο Ίππο. Αριστείδης Κυριαζής aristeidis2007@gmail.com

Εμπρός 3956  
Εμπρός 3956  

Ημερήσια εφημερίδα του Ν.Λέσβου

Advertisement