Page 1

λίδες

Σε

10

Σήμερα μαζί με το «ΕΜΠΡΟΣ» με όλη την αθλητική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΣEΛ. 11-18 25-26

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3289

www.emprosnet.gr

TIMH €1,3

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που δε διαψεύστηκε

Κλείνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Το δημοσίευμα που προκάλεσε ανησυχίες

ΣEΛ. 4

Της Παιδείας... Δεύτερη «πανευρωπαϊκή διάκριση καινοτομίας» τής Microsoft για τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου και το Γιώργο Κοντέλλη

Στα βουνά και στον καταρράκτη της μανταμαδιώτικης Μαν' Κάτσα η «Εαρινή Σύναξη των προσκόπων της Λέσβου»

Στο «μαγεμένο» περιβάλλον ΣEΛ. 20

APΘPΟ

Μυτιληνιά «απογείωση» στη Μόσχα

... και του Παιδεμού Κορυφώνεται ο αγώνας των χωριών για τη διατήρηση των υπό κατάργηση σχολείων

Καταλήψεις και πορείες ΣEΛ. 8 - 9

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις ως προϊόν πολιτικών ανατροπών και εξελίξεων ΣEΛ. 19


2 TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

… και το «γούρι» Για να βλογήσουμε, όμως, και τα γένια μας, ο κ. Κοντέλλης δεν παρέλειψε να επισημάνει και πόσο ρόλο έπαιξε στις διακρίσεις του, πέρα απ’ τη δουλειά και το μεράκι, ακόμη και ο παράγοντας τύχη. Στον οποίο και είδαμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση να «εντάσσει» και τα δημοσιεύματα του «Ε» που προηγήθηκαν των συμμετοχών του σε όλες τις διοργανώσεις, κι όπως είπε με χιούμορ αποδείχτηκαν ιδιαίτερα «γουρλίδικα» έως τώρα. ΜΑΡ.ΠΛ.

Ήταν στραβό…

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Πέμπτης 29 Μαρτίου 1945. Καταγγελία της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης Αγ. Παρασκευής για βιαιοπραγίες μελών τού ΕΑΜ.

Tα ∆ηκτικά

HMEPOλόγιο

Οι πρωταγωνιστές… Με την περίσσεια σεμνότητας που τον διακρίνει, ο Γιώργος Κοντέλλης επανέλαβε πολλές φορές, και πριν, και μετά τη νέα του βράβευση, ότι οι διακρίσεις αφορούν τα παιδιά, τους μαθητές του, που είναι και οι πρωταγωνιστές της δουλειάς που γίνεται. Έλα, όμως, που η Microsoft και οι διαγωνισμοί της αφορούν τους πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς! Γιατί χωρίς τέτοιους, πώς να το κάνουμε, οι πρωτοβουλίες και το κέφι των μαθητών μένουν κενό γράμμα, χάνονται αναξιοποίητες. Κι υπάρχουν πάμπολλα τέτοια παραδείγματα, όπου δυστυχώς το αγώγι δεν ξύπνησε τον αγωγιάτη.

Ανοχή και…

TPITH Σελ.25 ημ. Aνατ. 06.16 ∆ύσ. 18.45

29 Μάρκου Αρεθουσίων Ιωνά, Βαραχησίου μαρτ.

ΜΑΡΤΙΟΥ

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρεξηγείται η ανεκτικότητα την οποία επιδεικνύει κανείς σε κάτι το καινούργιο ώστε να βρει τους ρυθμούς του. Η περίοδος χάριτος, όμως, έχει πάντα κάποια λογικά πλαίσια. Κι εν προκειμένω, πρέπει να λήξει σε ό,τι αφορά στη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου. Κύριε Κορδώνη, έχετε δεσμευτεί απ’ τις 2 Ιανουαρίου, και αρκετές φορές στη συνέχεια, ότι ο φάκελος με τις εισηγήσεις, εκτός των μελών, θα διανέμεται και στα μέσα ενημέρωσης. Πέρασαν τρεις μήνες χωρίς η υπόσχεσή σας να εφαρμοστεί, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής. Οσονούπω δε, σε σχέση με τα θέματα του Συμβουλίου, ο όρος «διαφάνεια», για να ταιριάζει και με το κλίμα των ημερών, θα θυμίζει απλά… πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου βγήκε η εταιρεία «Ατλάντικ» χθες το απόγευμα. Αιτία είναι η αδυναμία έκδοσης των οικονομικών αποτελεσμάτων τού 2010. Ο άλλοτε κραταιός όμιλος σούπερ μάρκετ όλο τον προηγούμενο χρόνο επιδόθηκε στην εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να αποπληρώσει τους πιστωτές του, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Το αποτέλεσμα είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοί του να κατεβούν σε επίσχεση εργασίας, οπότε και η εταιρεία να αδυνατεί να εκδώσει οικονομικά αποτελέσματα. Ο όμιλος συνεχίζει να έχει στην κυριότητα του δύο σημαντικά ακίνητα στη Λέσβο, ένα στην περιοχή του Καρά Τεπέ και ένα στην περιοχή του Πλωμαρίου. Ν.Μ.

Ποδηλατοπορεία στη Μυτιλήνη Εντυπωσιακή σε συμμετοχή ήταν η ποδηλατοπορεία που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο της «Ώρα της Γης», στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους, συμμετείχαν με τα ποδήλατά τους σε αυτή την πρωτοβουλία, που είχε ως στόχο να μεταφέρει το μήνυμα της ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και να αφυπνίσει τον κόσμο «ν’ αναλάβει δράση». Παρ’ όλα αυτά, όμως, δεν έλειψαν οι καβγάδες με αρκετούς οδηγούς, που χωρίς να έχουν ενημερωθεί για το event «τα έβαλαν» με τους ποδηλάτες και δεν έλειψαν οι λεκτικές κόντρες και τα «κοσμητικά» μέσα στους δρόμους. Πελ.Γ.

Δεν ήρθε… η ώρα της

… αντοχή ΒΓενικά, όμως, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, πέρα απ’ τις ανοχές όσων μετάσχουν σε αυτό ή το παρακολουθούν, δοκιμάζει αλύπητα και τις φυσικές αντοχές τους. Διότι ένας οργανισμός, και ο πλέον υγιής, που έχει ξυπνήσει κάπου στις 7 το πρωί και έχει δουλέψει, οποιαδήποτε δουλειά, για ένα οκτάωρο, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να αντέξει σερί για ακόμη επτά ώρες την επίπονη διαδικασία των συνεδριάσεων. Εκτός βέβαια αν στέκεται σα μαριονέτα χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Κατά την ταπεινή μας άποψη, τέτοιες συνεδριάσεις-μαμούθ θα μπορούσαν να απευθύνονται αποκλειστικά σε αργόσχολους. Για όλους τους υπολοίπους είναι άδικο η διάθεσή τους να προσφέρουν στα κοινά να ισοδυναμεί με συστηματική προσπάθεια εξόντωσής τους. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι μετά τις 2 τα μεσάνυχτα το Συμβούλιο έχει τη διαύγεια να ξέρει τι ψηφίζει; Αξίζει στη Λέσβο οι αποφάσεις που την αφορούν να λαμβάνονται έτσι μηχανικά; ΜΑΡ.ΠΛ.

Η Ώρα της Γης, πάντως, δεν ήρθε για τη Μυτιλήνη, αφού ελάχιστα ήταν τα σπίτια που έσβησαν τα φώτα τους αυτήν τη μία ώρα - ούτε δημόσια κτήρια. Στην προκυμαία όλα τα κτήρια ήταν φωταγωγημένα κανονικά, ενώ και κάποιες καφετέριες που έσβησαν τα φώτα τους, τα άναψαν μετά από λίγο είτε επειδή γκρίνιαζαν θαμώνες είτε γιατί όλα τα άλλα μαγαζιά τα είχαν κρατήσει αναμμένα. Όπως είναι προφανές, λοιπόν… η Ώρα της Γης δεν έχει έρθει ακόμη για τη Μυτιλήνη, που φάνηκε απροετοίμαστη. Και πάντως, τέτοιες πρωτοβουλίες για να έχουν αποτέλεσμα δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη ή στις καλές προθέσεις. Απαιτείται οργανωμένη παρέμβαση και καλή ενημέρωση, και κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στη Λέσβο. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Eπίκαιρα θέµατα Γράφει ο ∆HMHTPHΣ ΣAPANTAKOΣ*

Η απελευθέρωση του ανθρώπου ο προηγούμενο σημείωμά μου προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Αυτό τουλάχιστο συμπεραίνω από τις πολλές δεκάδες σχόλια, που διατύπωσαν επώνυμοι ή ψευδώνυμοι αναγνώστες των ιστολογίων στα οποία αναρτήθηκε, www. sarantakos.wordpress.com και www.tofistiki. wordpress.com/. Η συζήτηση βεβαίως οφείλεται και στη συγκίνηση που προκάλεσε στην κοινή γνώμη το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, και επικεντρώνεται στο είδος της ενέργειας που πρέπει τελικά να επιλέξει η Ανθρωπότητα. Οι επιλογές στο σημείο αυτό δεν είναι πολλές. Ουσιαστικά είναι μόνο τρεις: Τα συμβατικά στερεά, υγρά και αέρια καύσιμα (κάρβουνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο), η πυρηνική ενέργεια με τη σημερινή της μορφή (πυρηνικοί αντιδραστήρες με ουράνιο ή πλουτώνιο) και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήλιος, άνεμος, υδατοπτώσεις, παλίρροιες, άντε και γεωθερμία). Καθώς εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη η πεποίθηση πως οι δυο πρώτες κατηγορίες ενεργειακών πηγών και πολλούς κινδύνους κρύβουν και ανεξάντλητες δεν είναι, ξαναγεννιέται το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Γράφω «ξαναγεννιέται το ενδιαφέρον» γιατί έχω την πεποίθηση πως οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και κυρίως το τραπεζικό κεφάλαιο δεν είδαν από την αρχή με καλό μάτι τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν θυμάστε, η πρώτη εκτεταμένη πρακτική εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας ήταν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες. Μέσα σε λίγα χρόνια όλες οι ταράτσες, τα δώματα και οι στέγες των σπιτιών γέμισαν με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Υπολογίζεται πως με τη χρήση τους είχαμε εξοικονόμηση πετρελαίου κατά 18%, πολύ σημαντικό ποσοστό δηλαδή. Ενώ, λοιπόν, στην αρχή οι δαπάνες για την εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων ενθαρρύνονταν με κάποια φορολογική απαλλαγή, τα τελευταία 20 χρόνια η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε. Η μεγάλη μάχη, όμως, προετοιμάζεται να δοθεί σε ένα άλλο πεδίο. Στη μορφή που θα πάρουν η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας που θα παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Εδώ αντιμάχονται δυο απόψεις, που αντιπροσωπεύουν στην ουσία δυο διαφορετικές φιλοσοφίες: Μεγάλες κεντρικές μονάδες παραγωγής και εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ή άπειρες στον αριθμό, μικρού μεγέθους και τελείως αποκεντρωμένες μονάδες; Όπως είναι ευνόητο, η δεύτερη περίπτωση δεν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα. Έτσι κι αλλιώς δεν ελέγχουν την πηγή. Ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό των ποταμών ή οι παλίρροιες της θάλασσας δεν ανήκουν σε κανέναν, άρα δεν προσφέρονται για οικονομική εκμετάλλευση και κερδοφορία. Αλλά και η τεχνογνωσία της κατασκευής και της εγκατάστασης τέτοιων μικρών μονάδων είναι προσιτή σε πολλούς και δεν μπορεί να μονοπωληθεί. Επιπλέον, αν τέτοιες μικρές μονάδες παραγωγής ενέργειας τοποθετηθούν σε όλες τις κατοικίες, σε όλα τα αγροκτήματα, σε όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής ή μεταποίησης, θα περιττεύουν τα δίκτυα διανομής. Εκεί βρίσκεται ο κίνδυνος για τα οικονομικά μονοπώλια. Έτσι, ενθαρρύνουν την πρώτη περίπτωση: των μεγάλων μονάδων. Από τα σχέδια για γιγάντιες σε έκταση εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην… Σαχάρα, που θα στέλνουν το παραγόμενο ρεύμα στην… Νορβηγία, έως τα κεντρικά αιολικά πάρκα ή μεγάλες κεντρικές μονάδες φωτοβολταϊκών ικανές να τροφοδοτήσουν ολόκληρες πόλεις. Δηλαδή σε λύσεις που απαιτούν σοβαρές επενδύσεις κεφαλαίων και έχουν και ανάλογα κέρδη. Όντας αθεράπευτα αισιόδοξος, πιστεύω πως οι υποστηρικτές των μεγάλων κεντρικών μονάδων και των μεγάλων δικτύων διανομής θα χάσουν το παιχνίδι. Δεν έχουν αντιληφθεί πως η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια νέα εποχή, στην οποία η γνώση και η πληροφόρηση έχουν γίνει παραγωγικές δυνάμεις και ισχυρά όπλα αλλαγής. Ο άνθρωπος μαθαίνει ένα - ένα τα μυστικά της φύσης και αρχίζει να τη μιμείται. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα δέντρο. Στην ουσία πρόκειται για μια θαυμαστή μονάδα παραγωγής οξυγόνου και κυτταρίνης, με πρώτες ύλες το διοξείδιο του άνθρακα, που δεσμεύει από τον αέρα και το νερό και τα άλατα, που αντλεί από το έδαφος. Και όλα αυτά τα πετυχαίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες φύλλα του και τις πάμπολλες ρίζες με τα άπειρα ριζίδιά τους και όχι με κάποιον «κεντρικό» μηχανισμό. Θα βοηθήσει πολύ και η τεχνολογική πρόοδος. Το γραφένιο, για την απομόνωση του οποίου πήραν πέρσι το Νομπέλ Φυσικής δυο Ρώσοι ερευνητές, θα επιτρέψει τη μετατροπή τεράστιων επιφανειών σε παραγωγούς ηλεκτρισμού από τον ήλιο. Η εφαρμογή της πληροφορικής στην ενεργειακή τεχνολογία θα επιτρέψει την κατασκευή υβριδικών μονάδων που θα συνδυάζουν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και θα δουλεύουν ανεξαρτήτως καιρού και χρόνου. Θα κατασκευαστούν πλοία και αεροπλάνα που θα κινούνται με τον ήλιο ή τον άνεμο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα γυρίσουμε στα ιστιοφόρα ή τα ανεμόπτερα. Ο άνθρωπος θα μιμηθεί τη φύση, που αποστρέφεται το γιγαντισμό και τη μονομέρεια, ταυτόχρονα όμως θα απαλλαγεί από τα δεσμά της και θα πάψει να υποτάσσεται σε ορισμένους νόμους της, που τον έκαναν υποχείριό της. Θα περάσει, δηλαδή, από το βασίλειο της ανάγκης και της υποταγής στο βασίλειο της ελευθερίας.

Τ

Κανονιές στο εξωτερικό λιμάνι και «κανόνια» στην αγορά!

Λάθος προσέγγιση

Αγιασώτικη συμμετοχή

Η προσπάθεια στήριξης μιας υποψηφιότητας για την - ιδιαίτερης σημασίας - θέση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης είναι απολύτως θεμιτή. Καλό είναι, όμως, η υποστήριξη αυτή να μην εκφράζεται με σαθρά επιχειρήματα και πολύ περισσότερο με επιχειρήματα που καλλιεργούν ενδοπεριφερειακές αντιπαλότητες ή αναπαράγουν στερεότυπα. Και τέτοιου είδους υποστήριξη νομίζουμε ότι παρέχεται από την καλή γείτονα και συνάδελφο εφημερίδα της Χίου «Πολίτης» στην υποψηφιότητα Κοτσακά για τη θέση, με δημοσιεύματα (που προφανώς απηχούν τις απόψεις και μέρους της κοινής γνώμης) όπως αυτό υπό τον τίτλο «Απαιτείται υπέρβαση, γείτονες», όπου καλούνται οι Μυτιληνιοί περιφερειακοί σύμβουλοι να κάνουν την «υπέρβαση» ψηφίζοντας Χιώτη υποψήφιο.

Σε μια επιστημονική συνάντηση με θέμα «Η φωτιά, πηγή ζωής, δύναμης και καθαρμού», που διοργανώνουν τις τρεις πρώτες μέρες του επόμενου μήνα το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και οι Φίλοι του, θα συμμετάσχει ως εισηγητής ο Λέσβιος καθηγητής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και πρόεδρος του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών, Θεοφάνης Σουλακέλλης. Είναι πάντα ιδιαίτερα ευχάριστο όταν Λέσβιοι εκπρόσωποι των επιστημών και των τεχνών εμπλέκονται σε πανελλαδικής εμβέλειας διοργανώσεις. Β.Χρ.

Λάθος προσέγγιση (2) Όμως, η σοβαρότητα της θέσης του Συμπαραστάτη και οι παρεπόμενες υψηλές απαιτήσεις σε ουσιαστικά προσόντα αυτού που τη διεκδικεί υποχρεώνουν σε επιχειρηματολογία επί της ουσίας των προσόντων και όχι επί του… τόπου καταγωγής. Μπορεί ο συγκεκριμένος υποψήφιος να διαθέτει όλα τα απαραίτητα προσόντα για τη θέση, όμως, αν είναι έτσι, με βάση αυτά τα προσόντα θα πρέπει να προβληθεί από τους υποστηρικτές του και όχι έτσι απλά γιατί είναι… Χιώτης. Π.Μ.

«Κέρδισε» την ΕΡΤ Μπορεί να μην απέσπασε κάποιο βραβείο, «κέρδισε» όμως την ΕΡΤ. Ο λόγος για το ντοκυμαντέρ «Μαρίνα Βαλιέρι: η μικρή ανιψιά του Καβάφη», που πριν από μιάμιση εβδομάδα προβλήθηκε εις διπλούν στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης και κατάφερε να κάνει το διευθυντή τής ΕΡΤ να ανακοινώσει μέσα στην αίθουσα προβολής πως η κρατική τηλεόραση το αγοράζει. «Θα έκανε επαφή με την ΕΡΤ ο Σίμος Κορεξενίδης (σ.σ. ο σκηνοθέτης), αλλά το ότι θα αποφάσιζαν να την αγοράσουν μέσα στην αίθουσα ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε», μας είπε ο Παύλος Αβαγιανός, που συνεργάστηκε στο ντοκυμαντέρ. Η κ. Βαλιέρι «κέρδισε» σε πολλά επίπεδα, λοιπόν, με τη μοναδική της ιστορία. Ίσως πάρει μέρος και σε άλλα φεστιβάλ από εδώ και πέρα. Β.Χρ.

Απαραίτητη διόρθωση Λόγω λανθασμένης προφορικής ενημέρωσης που είχαμε για τις εκλογές στο Σύλλογο Γιατρών τού ΙΚΑ, γράφτηκε ότι υποψήφιος για το Δ.Σ. ήταν ο κ. Παναγιώτης Γρηγοράκης, ο οποίος όμως κατέβηκε υποψήφιος μόνο στην εξελεγκτική επιτροπή, ενώ παραλήφθηκε το όνομα του πνευμονολόγου κ. Χατζηγιάννη, ο οποίος ήταν υποψήφιος και εξελέγη μάλιστα αντιπρόεδρος στο νέο Δ.Σ.. Ζητάμε συγγνώμη για το λάθος. Πελ.Γ.

Δε χωρούσαν Δε χωρούσαν τα ποδήλατα στην Πλατεία Σαπφούς το βράδυ του Σαββάτου. Αυτό, τουλάχιστον, μας είπαν ποδηλάτες που συμμετείχαν στην ποδηλατοπορεία. Είναι πολύ ευχάριστο όταν σε κάθε ανάλογη διοργάνωση υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή και ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός και βοηθάει στο να γίνει μεγαλύτερη και χωρίς προβλήματα η βόλτα στην πόλη. Ο Δήμος, όμως, γιατί δε συμμετείχε; Μια ώρα χωρίς φώτα στα δημόσια κτήρια θα ήταν ευκαιρία και για… οικονομία. Β.Χρ.

Και αλλεργίες… Δεν είναι τα ξεραμένα πεύκα το μόνο πρόβλημα που δημιουργούν οι κάμπιες. Γονείς μαθητών απ’ το 14ο Δημοτικό Σχολείο της Μυτιλήνης, με αφορμή το σχετικό μας ρεπορτάζ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, και πιο συγκεκριμένα στις αλλεργίες που τα ταλαιπωρούν εξ αιτίας των πολλών εντόμων που υπάρχουν στα δέντρα του Σχολείου. Μάλιστα, ζήτησαν τη γνώμη γεωπόνων, που τους είπαν ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των καμπιών και κατά συνέπεια και τα προβλήματα. Αρκεί, όπως επεσήμανε διαμαρτυρόμενος πατέρας, να ενδιαφερθεί κάποιος αρμόδιος να αντιμετωπίσει το θέμα. «Έως τότε», όπως συνέχισε ο ίδιος, «είναι προτιμότερες οι απουσίες του γιου μου, αλλά και συμμαθητών του απ’ τα μαθήματα, αντί της κορτιζόνης.» ΜΑΡ.ΠΛ.

Νοικοκύρεμα… Καμμένες λάμπες, προβολείς που δε λειτουργούν, ηχητικά που δεν υπάρχουν κι ένας σωρός τέτοιες ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν με τις προμήθειες που αφορούν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και εισηγήθηκε ως πρόταση στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννη Τσακίρη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Άθλησης, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Κώστας Αστυρακάκης. Ο κ. Αστυρακάκης έχει θέσει ως προτεραιότητα των παρεμβάσεών του στον πολιτισμό το «νοικοκύρεμα» της βασικής πολιτιστικής στέγης της Μυτιλήνης, του Δημοτικού Θεάτρου, που φιλοξενεί και τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της πόλης. Την αρχή, μάλιστα, έκανε απ’ το γραφείο του στο θέατρο, το οποίο με προσωπική δαπάνη και κόπο έβαψε σε ζεστά και φωτεινά χρώματα, αλλά και διακόσμησε με ιδιαίτερη καλαισθησία. Και μακάρι με την ίδια όρεξη να συνεχίσει, γιατί ο πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής. ΜΑΡ.ΠΛ.

* O ∆ηµήτρης Σαραντάκος γεννήθηκε στη Mυτιλήνη, σπούδασε χηµικός µηχανικός και µετά τη συνταξιοδότησή του εκδίδει το σατιρικό περιοδικό «Το Φιστίκι» και κάνει τον συγγραφέα. Το τελευταίο (ενδέκατο στη σειρά) βιβλίο του “Οι Αρχαίοι είχαν την πλάκα τους” - Μυτιλήνη 2008 - κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Γνώση”.


4

EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που δε διαψεύστηκε

Τρέχοντα & Επίκαιρα Κλείνει το Πανεπιστήμιο

Αιγαίου;

Ποιος έχει το πάνω χέρι

Υ.Γ.1 Οι βάγιες παλούκια: Έχουμε καταντήσει μπανανία ευρωπαϊκής έκδοσης. Ποιος θα περίμενε δύο χρόνια πριν ότι όλοι αυτοί του ΠΑΣΟΚ, που ο κόσμος τούς υποδέχθηκε μετά βαΐων και κλάδων, θα πελεκούσαν τους κλάδους για να φτιάξουν με αυτούς παλούκια; ΥΓ.2 Τα δυο μέρη της εξίσωσης: 105 δισεκατομμύρια δανειστήκαμε από την τρόικα, 108 δισεκατομμύρια έδωσε ο Γιώργος στις τράπεζες. Τα εξίσωσε, μία η άλλη. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)

ετά τις φήμες, που μπορεί να διαψεύστηκαν αλλά παραμένουν, σχετικά με την κατάργηση των συντελεστών τού Φ.Π.Α. στο πλαίσιο του διαβόητου «μνημονίου», νέες φήμες, και πάλι ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, έρχονται να προκαλέσουν εντονότατες ανησυχίες. Αυτήν τη φορά ανησυχία προκαλεί στον πανεπιστημιακό - και όχι μόνο - κόσμο της Μυτιλήνης, αλλά και όλων των νησιών του Αιγαίου, χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που θέλει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να είναι ανάμεσα στα ελληνικά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αποφασίστηκε να κλείσει. Άρθρο που, τουλάχιστον μέχρι χθες το απόγευμα, δεν είχε διαψευστεί από το Υπουργείο Παιδείας ή από άλλο επίσημο κυβερνητικό φορέα. Το δημοσίευμα με πληροφορίες που προέρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανάμεσα στα πανεπιστήμια (μαζί με αυτά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης κ.ά.), που το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να καταργήσει. Ό-

Μ

πως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αρκετές μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, καθώς το περιορισμένο μέγεθός τους δεν επιτρέπει την παροχή ούτε καν της στοιχειώδους εκπαίδευσης στους φοιτητές». Προστίθεται, μάλιστα, πως «η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των σχολών αυτών δεν ενισχύει οικονομικά ούτε τις τοπικές κοινωνίες». Πληροφορίες τού «Ε» αναφέρουν ότι στοιχεία που οδηγούν στην παραπάνω απόφαση αποτελούν διαπιστώσεις για το ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι πολύ «ακριβό». Σε αυτό βοηθούν, μεταξύ άλλων, καταγγελίες σχετικές με τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του ιδρύματος, που έφτασαν στο Υπουργείο και αφορούν σε αδιαφανείς προσλήψεις συγγενών και φίλων, η λειτουργία γραφείου του ιδρύματος στην Αθήνα, ο πολύ μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ σε σχέση με αυτόν των φοιτητών, η λειτουργία τμημάτων όπως αυτό της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με δυο - τρία ομοειδή τμήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα «που παράγουν κοινωνικούς ανθρωπολό-

γους περισσότερους από την Αγγλία» και ιδιαίτερα το ότι - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - «υπάρχει παγιωμένη αντίληψη ότι το πανεπιστήμιο δεν έχει δημόσιο χαρακτήρα και δε λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους του κράτους».

Τραγικές συνέπειες για τη Λέσβο Κι ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο θα ενοποιηθούν άλλα μεγάλα πανεπιστήμια (Οικονομικό Αθηνών με Οικονομικό Πειραιώς και Οικονομικό Νομικής, Πολυτεχνείο Κρήτης με Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.ά.), για την τοπική κοινωνία των νησιών το ενδεχόμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες, αφού η λειτουργία του έχει συμβάλει όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, όσο και στην ανάδειξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών και άλλων θεμάτων και στον εμπλουτισμό της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Όπως γράψαμε παραπάνω, μέχρι χθες δεν υπήρχαν διαψεύσεις αλλά και αντιδράσεις από πλευράς του Πανεπιστημίου και των τοπικών φορέων του Αιγαίου.

Ενάντια σε κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.

Παρέλαση με κινητοποίηση ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ

Ο

ι ΗΠΑ κυριαρχούν στην παγκόσμια κοινότητα με κάποιους δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς «θεσμούς» ελέγχου, όπως το ΝΑΤΟ, το Δ.Ν.Τ., η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους. Στηρίζουν την αυτοκρατορία τους και κάνουν κάθε τι δυνατό για να τους διατηρήσουν ζωντανούς και πάντα υπό την εποπτεία τους. Πάρτε για παράδειγμα το ΝΑΤΟ. Μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας που αποτελούσε το αντίπαλο δέος, πριν η ανθρωπότητα κατατάξει το ΝΑΤΟ σαν αναχρονιστικό υπόλειμμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και βάλει θέμα για την αναγκαιότητα της ύπαρξής του, οι ΗΠΑ έβαλαν σε λειτουργία τους πολιτικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς της επιβίωσής του. Βρήκαν αμέσως το νέο αντίπαλο δέος στο πρόσωπο της διεθνούς τρομοκρατίας, ώστε να έχουν λόγο ύπαρξης όλοι οι υπάρχοντες μηχανισμοί και τα δόγματα της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας. Έτσι μετατράπηκε σε έναν οργανισμό αστυνόμευσης και καταστολής από έναν, υποτίθεται, αμυντικό οργανισμό. Και είναι να απορεί κανείς, αφού όλες οι συμμαχίες είναι αμυντικές ή παρουσιάζονται σαν αμυντικές, ποιος διάολος θα επιτεθεί, αφού όλοι, μα όλοι, είναι αμυνόμενοι; Όσον αφορά την Ε.Ε., η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει τη σταθερότητα και τη διεύρυνσή της, η οποία ακολουθεί - καθόλου τυχαία -, από τη δεκαετία τού ‘90 μέχρι τις μέρες μας, σταθερά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί τη γερμανική ηγεμονία στην Ε.Ε., θεωρώντας ότι πρέπει η ευρωπαϊκή πλευρά της Δύσης να εκπροσωπείται τυπικά από το γαλλογερμανικό άξονα αλλά ουσιαστικά από τη Γερμανία. Και όπως κάνουν πάντα οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού σε όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας, έτσι και οι ΗΠΑ προτιμούν να συνεννοούνται με τον ηγέτη της ζώνης που έχει την ικανότητα να επιβάλλεται και να καθοδηγεί τους υπολοίπους. Είναι η διπλωματική λογική που επέβαλε ο Μέτερνιχ, (αυτός που εμείς αποκαλούμε ανθέλληνα) να συνεννοείται με την Πύλη παρά με επιμέρους ηγέτες χωρών μικρών και ανίσχυρων. Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται σιγά αλλά σταθερά σε μια Ευρώπη, με τη Γερμανία στο μέσον και γύρω της 27 «γερμανικά κρατίδια» ελεγχόμενα από ένα μνημόνιο διαρκείας. Σήμερα οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι αυτό το οικοδόμημα της Ε.Ε. κινδυνεύει και μάλιστα με υπαιτιότητα της Γερμανίας. Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι απίθανο η Ε.Ε. να βρεθεί μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις, που θα οδηγήσουν ακόμα και στη διάλυσή της, πράγμα αντίθετο προς τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Η κακή διαχείριση του χρέους στις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική «πτωχεύω το γείτονα για να μην πτωχεύσω εγώ», η εμμονή για κατάληψη καλύτερης θέσης στον τομέα των εξαγωγών, έχει οδηγήσει σε αμφισβήτηση της πολιτικής που ασκείται στην Ε.Ε. και ο κίνδυνος μαζικών αντιδράσεων είναι πια ορατός. Το «σκληρό» και ισχυρό Ευρώ βολεύει και τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Σε αυτό συμπίπτουν απόλυτα. Όσον αφορά την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ. στα ευρωπαϊκά οικονομικά δρώμενα, που μας ήρθε μετά από την υποτιθέμενη δήθεν μπλόφα του δικού μας πρωθυπουργού και την εμμονή, στη συνέχεια, της Γερμανίδας Μέρκελ, ερμηνεύεται σαν παρέμβαση των ΗΠΑ για να επιτηρούν την Ευρωζώνη στην παρούσα δύσκολη φάση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην επικεφαλής τού Δ.Ν.Τ., οικονομολόγος Κένεθ Ρόγκοφ, βάζει συνεχώς θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του προβλήματος και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικά για την Ελλάδα, θεωρεί απαραίτητη την απομάκρυνσή της από την Ευρωζώνη για 10 ή 15 χρόνια, για να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία του Ευρώ. Είναι αυτό που λέει η Μέρκελ διαφορετικά διατυπωμένο, ότι η Ελλάδα δε βάζει σε κίνδυνο μόνο τη δική της χώρα, αλλά και την ύπαρξη του Ευρώ. Οι ΗΠΑ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο αποτελούν τον ηγεμόνα της Δύσης, αλλά είναι και η μοναδική χώρα που διαθέτει καθαρή στρατηγική. Αν τοποθετήσουμε τη χώρα μας μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, είμαστε στα χαρτιά ισότιμοι στο ΝΑΤΟ με τους Αμερικανούς και στην Ε.Ε. με τους Ευρωπαίους αλλά όχι ισόβαροι. Άλλο τιμή και άλλο ισχύς. Οι μικρές χώρες σαν εμάς συνήθως μένουν με την τιμή στο χέρι και στην καλύτερη περίπτωση με το αντίτιμο της χαμένης τιμής στην τσέπη.

ιαμαρτυρία κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης πραγματοποίησαν την Παρασκευή 25 ΔΜαρτίου, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, 50 εργαζόμενοι και φοιτητές στη Μυτιλήνη. Διοργανωτής της κινητοποίησης ήταν το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Λέσβου. Οι διαδηλωτές άρχισαν παρέλαση. Επίσης πολύ να συγκεντρώνονται στις συχνά ακούγονταν συν10:30 το πρωί απέναντι θήματα ενάντια στις συγαπό την εξέδρα των επι- χωνεύσεις σχολείων. Μεσήμων και δίπλα στο χώ- τά το τέλος της παρέλαρο που καταλαμβάνει σε σης, οι διαδηλωτές προκάθε παρέλαση η στρα- σπάθησαν με πορεία να τιωτική μπάντα. διασχίσουν την προκυΚαθ’ όλη τη διάρκεια της μαία της Μυτιλήνης, ωπαρέλασης, οι διαδηλω- στόσο οι αστυνομικές δυτές φώναζαν συνθήματα νάμεις τους εμπόδισαν. κατά της κυβέρνησης, του Πολύ μεγάλη ήταν η κιΔιεθνούς Νομισματικού νητοποίηση των αστυνοΤαμείου και της Ευρωπαϊ- μικών και λιμενικών δυκής Ένωσης. Πολλά ήταν νάμεων. Περίπου 150 άκαι τα συνθήματα κατά τομα έλαβαν μέρος στο του αναπληρωτή υπουρ- σχεδιασμό των δύο Σωγού Περιβάλλοντος, Νί- μάτων, ωστόσο δε δημικου Σηφουνάκη, ο οποίος ουργήθηκαν επεισόδια. παρίστατο ως εκπρόσω- Ήταν φανερό ότι κύριο πος της κυβέρνησης στην μέλημα των δυνάμεων α-

Από την κινητοποίηση της 25ης Μαρτίου

σφαλείας ήταν να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές στην εξέδρα των επισήμων. Λιμενικοί είχαν τοποθετηθεί μπροστά από τους διαδηλωτές, πάνω στο οδόστρωμα της προκυμαίας. Άλλοι λιμενικοί βρίσκονταν πίσω τους, μέσα σε σκάφη του Λιμενικού. Άνδρες των τμημάτων ασφαλείας βρίσκο-

νταν δίπλα στους διαδηλωτές, ανάμεσα στους πολίτες που παρακολουθούσαν την παρέλαση. Επίσης, γύρω από την εξέδρα των επισήμων είχαν παραταχθεί αστυνομικοί, ενώ μια διμοιρία αστυνομικών με στολές ΜΑΤ βρισκόταν πίσω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης..


EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

5

Δυσαρέσκεια στο παρασκήνιο των δύο μεγάλων κομμάτων, με τα στελέχη να ζητούν «το κόμμα να πλησιάσει τα προβλήματα του κόσμου»

Θα επιχειρήσουν άνοιγμα… της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH ε ανοιχτές εκδηλώσεις και συζήτηση πάνω στα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, επιχειρούν τα δύο μεγάλα κόμματα «άνοιγμα» στην κοινωνία, κόντρα στο γενικότερο κλίμα αποστροφής της πολιτικής που προκαλεί στους πολίτες το μνημόνιο. Στο ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί υπό το γραμματέα τού ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, είχε αποφασιστεί η διοργάνωση ανοιχτών τομεακών συσκέψεων παρουσία υπουργών, στην πράξη δεν προχώρησε, ενώ τα τοπικά στελέχη «πιέζουν» την Ιπποκράτους για πρωτοβουλίες προσέγγισης των πολιτών. Από την άλλη μεριά, η Ν.Δ. ήδη έχει προγραμματίσει ενημερωτική εκδήλωση για τις συνέπειες της κρίσης και τις προτάσεις για έξοδο απ’ αυτήν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια ώστε κάποιο προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος να βρεθεί

Μ

σε αυτήν ως ομιλητής. Αύριο Τετάρτη, σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί στην Ιπποκράτους παρουσία κομματικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με θέμα τα προβλήματα της περιοχής, αναμένεται να τεθεί από τα τοπικά στελέχη της Λέσβου το θέμα της διοργάνωσης ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων για ζητήματα που απασχολούν το νησί. «Ποιος θα βγει στα χωριά να μιλήσει στον κόσμο που αγωνιά και αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, εμείς; Πρέπει να έρθουν υπουργοί, ν’ ακούσουν τον κόσμο και να προωθήσουν λύσεις», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» στέλεχος της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ. Το γενικότερο κλίμα απογοήτευσης στους πολίτες έχει θορυβήσει τα κομματικά στελέχη τού ΠΑΣΟΚ, που πιέζουν τα κεντρικά του κόμματος για ν’ αναληφθούν πρωτοβουλίες. Όσα συμφωνήθηκαν το Φεβρουάριο στη σύσκεψη υπό το Μιχάλη Καρχιμάκη δεν τηρήθηκαν. Αντιθέτως, γκρίνιες και έντονα παράπονα υπήρξαν στην

επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος συναντήθηκε με κομματικά στελέχη για λίγη μόνο ώρα σε ένα γεύμα, ενώ παρά το ότι μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονταν προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμά του και μια ανοιχτή σύσκεψη για θέματα τουρισμού που θα διοργανωνόταν μαζί με τη Νομαρχιακή Επιτροπή, αυτό δεν έγινε εφικτό. Από την άλλη μεριά, η επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, που συζητιόταν αρχικά ότι θα γινόταν την ίδια περίοδο, αναβλήθηκε, χωρίς όμως να προγραμματιστεί νέα ημερομηνία επίσκεψης. Τα παράπονα των τοπικών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ έχει εκθέσει αναλυτικά σε επιστολή που έστειλε πριν από ενάμιση μήνα η γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, χωρίς όμως να πάρει καμμιά απάντηση. Η ίδια αναμένεται να τα συζητήσει στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα με το γραμματέα του κόμματος. Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει από την

πλευρά του και ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής τού ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Βερβέρης.

Γκρίνιες στη Ν.Δ. Γκρίνιες, όμως, και εσωτερικές έριδες υπάρχουν και στη Ν.Δ., καθώς πολλά στελέχη βλέπουν το κόμμα να «απέχει» από τα προβλήματα των πολιτών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σχολιάζουν ότι η ΝΟΔΕ Λέσβου είναι απούσα όσον αφορά στην κομματική δραστηριότητα, ενώ δεν παρεμβαίνει όσο θα έπρεπε σε τοπικά ζητήματα. Την ίδια ώρα, ήδη έχει ξεκινήσει έντονο παρασκήνιο για ονόματα στελεχών που συζητούνται για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου θέλουν τον Παύλο Βογιατζή να ενδιαφέρεται να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Η «εκλογολογία» αυτή και τα «σενάρια υποψηφιότητας» δεν αφήνουν αδιάφορη, όπως είναι λογικό, την πλευρά του βουλευτή Σπύρου Γαληνού. Από την άλλη μεριά, όμως, «ανενεργή» παραμένει η απόφαση που είχε παρθεί μετά τις γιορτές

των Χριστουγέννων να παραμείνει δραστήριος και με έντονη παρουσία όσον αφορά στα προβλήματα της περιοχής ο συνδυασμός του τέως νομάρχη και υποψηφίου περιφερειάρχη, «Αγώνας για τα νησιά μας». Είχε αποφασιστεί, μάλιστα, στην κατεύθυνση να διατηρηθεί δραστήριος ο συνδυασμός, να νοικιαστούν και γραφεία, κάτι που δεν έγινε. Μέσα στο κλίμα αυτό, η ΝΟΔΕ Λέσβου προγραμματίζει ενημερωτική εκδήλωση για την οικονομική κρίση και προτάσεις για έξοδο απ’ αυτήν. Επιδιώκει, μάλιστα, να εξασφαλίσει την παρουσία ως κεντρικού ομιλητή κάποιου πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει σχετική «κρούση» για το βουλευτή Ροδόπης, γραμματέα Προγράμματος της Ν.Δ., Ευριπίδη Στυλιανίδη, ή για τον αναπληρωτή Τομέα Πολιτικής Ευθύνης - Οικονομίας τής Ν.Δ., Νότη Μηταράκη. Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λήμνου της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τέσσερα μέλη

Παραιτήσεις… ομαδόν της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH

ΝΟΔΕ, με σκοπό την καλλιέργεια διχαστικών αντιικόνα διάλυσης παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες η ΝΟΔΕ Λήμνου της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις παραιτή- λήψεων. Επειδή εγώ είχα σεις της προέδρου Μόλυς Μαχαίρα, καθώς και επιβεβαιω- την ευθύνη για την εύρυθμη μένα άλλων τεσσάρων μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής και αποδοτική λειτουργία του κόμματος τής Ν.Δ.. Στη συνάντηση που έγινε το Σάββα- της Οργάνωσης απέναντι στο κόμμα τής Ν.Δ. στη Λήτο στο Μούδρο, παρουσία του υπεύθυνου Οργανωτικού Γιώργου Λουλουδάκη, συζητήθηκε η ανασυγκρότησης του μνο, στα στελέχη και στους ανθρώπους που με ψήφικόμματος στη Λήμνο, όπου αποφασίστηκε να οριστεί μια προσωρινή διοικούσα επιτροπή και μέσα στο επόμενο διά- σαν, η παραίτησή μου ήταν πλέον ο μόνος δρόμος. Η στημα να γίνουν οι εκλογές. Η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λή- της κόντρας που δημιουρ- παραίτησή μου είναι μια μνου, Μόλυ Μαχαίρα, μαζί γήθηκε μεταξύ πολλών στε- συμβολική πράξη απέναντι σε μια συμμετοχή σε ένα με τα μέλη της Νομαρχια- λεχών τής Ν.Δ.. κής Επιτροπής Σπύρο Κρυ- Στα προβλήματα που είχαν θεσμό που κάποιοι τον θέσταλά, Δημήτρη Γκιοργκινέ, ήδη παρουσιαστεί, προστέ- λουν να είναι εικονικός», Μάκη Χρυσάφη και Πανα- θηκαν και οι εσωκομματι- αναφέρει. γιώτα Ανδρέου δήλωσαν τις κές διαμάχες, κυρίως από Φωτογραφίζοντας συγκεπαραιτήσεις τους. Εδώ ας πρόσωπα που είχαν στενές κριμένα πρόσωπα, με τα οσημειωθεί ότι λέγεται πως κομματικές σχέσεις με την ποία τον τελευταίο χρόνο η παραιτήθηκαν άλλα δυο μέ- Ντόρα Μπακογιάννη. Ο τέλη τής ΝΟΔΕ, κάτι που ό- ως δήμαρχος Ατσικής Ανμως δεν επιβεβαιώνεται. δρέας Καλαϊτζής, ένας εκ Τόσο, πάντως, η παρουσία των πρώτων συνεργατών του βουλευτή Σπύρου Γα- του Αντώνη Σαμαρά στη ληνού, που βρέθηκε τις Λήμνο, ανέλαβε την ανασυπροηγούμενες ημέρες στη γκρότηση του κόμματος, εΛήμνο, όσο και του υπεύ- νώ προσπάθησε να πείσει θυνου Οργανωτικού, Γιώρ- κάποιους εκ των παραιτηγου Λουδουδάκη, δε στά- θέντων να ανακαλέσουν τις θηκαν ικανές να εξομαλύ- παραιτήσεις τους. νουν την αναταραχή που έΗ επιστολή χει δημιουργηθεί. Η ανοικτή διαμάχη της κ. Σε επιστολή παραίτησης Μαχαίρα με τον τέως έπαρ- που έδωσε στη δημοσιότηχο Δημήτρη Σάραγκα, κα- τα η παραιτηθείσα πρόεθώς και η συμπεριφορά δρος της Οργάνωσης της πολλών τοπικών στελεχών Νέας Δημοκρατίας στη Λήστις δημοτικές εκλογές που μνο, αναφέρεται με σκληβρέθηκαν απέναντι από το ρούς χαρακτηρισμούς σε οσυνδυασμό του Νάσου ρισμένα πρόσωπα, τονίζοΣκαμάγκη, που υποστήριζε ντας περί της παραίτησής: η Ν.Δ., με αποτέλεσμα ο «Οφείλεται αποκλειστικά συνδυασμός να συγκεντρώ- στις αντιθεσμικές κομματισει πολύ χαμηλό ποσοστό, κές παρεμβάσεις αναρμοήταν οι κυριότεροι λόγοι δίων στη λειτουργία τής

Ε

κ. Μαχαίρα έχει αναπτύξει μια εκρηκτική σχέση αντιπαράθεσης, τονίζει: «Από τον καιρό που η Ν.Δ. ήταν στην κυβέρνηση, είχε επιλεγεί ένας στενός κύκλος αρεστών, με μικρές ομάδες, με αρχηγίσκους που παρήγαγαν διασπαστικό έργο και χώριζαν σε κατηγόριες τους οπαδούς του κόμματος. Αυτά τα σημεία σήψης κανένας δεν ενδιαφέρθηκε διαχρονικά να τα θεραπεύσει, γιατί εξυπηρετούσαν τον υπερτροφικό εγωισμό που είχαν και θεωρούσαν την εκλογή τους στην αυτοδιοίκηση ή την κομματική τους θέση ως αυτοκρατορική ε-

πιτυχία, με μόνο τους όπλο το “ρουσφέτι”.» Η κ. Μαχαίρα σημειώνει ακόμα: «Η εξουσία δε διεκδικείται με ενδοπαραταξιακές αντιπαλότητες και κυρίως με προσωπικές αντιπαλότητες και μικροσυνωμοσίες. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα κομματικό περιβάλλον ελπίδας, που πραγματικά θα βασίζεται στη σεμνότητα, τη μετριοπάθεια, τη σοβαρότητα και την ταπεινότητα. Δεν καταφέραμε, όμως, να απομονώσουμε αυτούς που εθελοτυφλούν με τη μεγαλομανία και τον υπερτροφικό εγωισμό τους και νομίζουν

ότι η παράταξη τους ανήκει.» Στόχος της κ. Μαχαίρα δεν ήταν η απομάκρυνσή της από τη Ν.Δ., αλλά - όπως τονίζει η ίδια - η απόφασή της συνοδεύεται «από εσωκομματική πικρία για λόγους έλλειψης αλληλεγγύης και ηθικής υποστήριξης του κόμματος στα στελέχη του». Τέλος, όπως αναφέρει, ελπίζει ότι «οι σοβαρές και ψύχραιμες λογικές και οι δημοκρατικές δυνάμεις θα επικρατήσουν για την ενότητα και την καλύτερη οργάνωση της νέας ΝΟΔΕ, για την ανάπτυξη του τόπου μας, για το καλό όλων».


EI∆HΣEIΣ

6

Οι εξ ανατολών... γείτονες

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Απεργούν Γιατροί ΙΚΑ και Νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς και οι Εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η Υγεία σε απεργία

Μετά την Eurovision η… Türkçevizyon! τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο ΓTRTιαΠαμούκ Καλέ απ’ το Δήμο Ντένισλι και την (δημόσια τηλεόραση) το 3ο Διεθνές Φε-

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΟΘΑΣ

στιβάλ Τουρκικού Τραγουδιού, που στην… καθομιλουμένη επικράτησε ως Τουρτσεβίζιον! Λαμβάνουν μέρος κι αρκετές ξένες χώρες, κυρίως απ’ τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Βεβαίως προσκαλείται και η χώρα μας, αλλά φαίνεται ότι, λόγω της συμμετοχής της Βόρειας Κύπρου και της FYROM ως «Μακεδονίας», επισήμως δε συμμετέχει, όπως συμβαίνει και με τις τουριστικές τουρκικές εκθέσεις. Έτσι, όσοι μεμονωμένοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, πρέπει να έχουν υπόψη τους: Το φεστιβάλ θα γίνει από 13 έως 18 Ιουνίου 2011. Αιτήσεις, με συμπλήρωση της σχετικής φόρμας, υποβάλλονται (και μέσω internet) έως τις 29/4/11 μαζί με το σχετικό υλικό (έστω υπό μορφή MP3). Στις 2/5/11 η οργανωτική επιτροπή θα ανακοινώσει τις συμμετοχές που προεπελέγησαν. Κάθε συμμετοχή θα περιλαμβάνει δύο τραγούδια, το ένα εκ των οποίων υποχρεωτικά θα ερμηνευτεί στην τούρκική γλώσσα. Χρηματικά βραβεία δεν προβλέπονται, τα δικαιώματα των τραγουδιών παραχωρούνται στην TRT, αλλά όσοι επιλεγούν απολαμβάνουν δωρεάν τη φιλοξενία των οργανωτών. Τυχόν ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο e-mail: tsrweb@trt.net.tr

Εκθέσεις για τον Ελληνισμό της Πόλης πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις, που έχουν να κάνουν με τον ΕλληΔτήνύονισμό (τη ρωμαίικη κοινότητα) της Κωνσταντινούπολης, ξεκινούν αυτη βδομάδα. Και οι δύο εκθέσεις οργανώθηκαν πέρυσι στην Πόλη από Τούρκους και Ρωμιούς και χρηματοδοτήθηκαν από τον οργανισμό «Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010». Στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο του ΤΕΕ (Μ. Αλεξάνδρου 49), από 1ης Απριλίου έως 6 Μαΐου, με τίτλο «Ρωμιοί αρχιτέκτονες στην Πόλη, την περίοδο του εκδυτικισμού». Μια απ’ τις καλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ για τη συμβολή των Ρωμιών αρχιτεκτόνων στο σχεδιασμό και στον εκδυτικισμό της Πόλης, κατά τη χρονική περίοδο 19ος - αρχές 20ού αιώνα. Παρουσιάζονται τα έργα των Ρωμιών αρχιτεκτόνων τα οποία αποτέλεσαν (αποτελούν) ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και έβαλαν τη σφραγίδα τους στο δομημένο ιστό και στη διαμόρφωση του τοπίου στην Πόλη. Ίσαμε τα σήμερα, στη Μεγάλη Οδό στο Πέραν (Ίστικλαλ), στο λαϊκό Ταρλάμπασι, στο εμπορικό Εμίνονου, στις ακτές του Βοσπόρου και στα Πριγκηπονήσια, τα κτήρια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Τα ονόματα των αρχιτεκτόνων συνήθως τα διακρίνουμε στις γωνίες των κτηρίων μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου. Η έκθεση διοργανώθηκε απ’ το Σύνδεσμο Αποφοίτων του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινούπολης, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Στη Μυτιλήνη, στη μαρίνα (Μακρύς Γιαλός), από 1ης έως 5 Απριλίου 2011, με τίτλο «Πόλη, η νοσταλγία μου». Πρόκειται για μια φωτογραφική απεικόνιση της ζωής και της νοσταλγίας 47 ξεριζωμένων Ρωμιών της Πόλης, που έφυγαν ή εξαναγκάστηκαν (οι περισσότεροι) να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους. Η έκθεση συνοδεύεται απ’ το βιβλίο όπου έχουν καταχωρηθεί (στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα) οι 47 συνεντεύξεις, καθώς κι από προβολή σχετικού ντοκυμαντέρ που γύρισαν οι Σμυρνιοί σκηνοθέτες (γνωστοί στη Λέσβο για τη δουλειά τους) ο Ταχσίν Ιζβιλέν και η Ισίν Τουργκούτ. Την έκθεση επιμελήθηκαν τα μέλη του Ιδρύματος Lozan Mübadilleri Vakf›, δηλαδή των ανταλλαγέντων και των απογόνων τους με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης. Για τη συλλογή και την οργάνωση της έκθεσης, τα μέλη του Lozan Vakf› (αποκλειστικά Τούρκοι) εργάστηκαν εθελοντικά και ανιδιοτελώς περισσότερο από ένα χρόνο. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραν Ντινκ, η κοινωνία στη γειτονική χώρα έχει αναθεωρήσει κρατούσες εθνικιστικές απόψεις για τις μειονότητες. Αυτή την αντίληψη (της δημόσιας συγγνώμης για τα παθήματα των μειονοτήτων) φαίνεται να εκφράζει και η ως άνω έκθεση. Την έκθεση έφερε στη Μυτιλήνη η «Συνύπαρξη», που χρόνια τώρα συνεργάζεται με το Lozan Vakf›. Μέχρι τώρα, εκτός απ’ το Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, τον περασμένο Δεκέμβρη, με την παρουσία στα εγκαίνια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η έκθεση οργανώθηκε στην Παλιά Βουλή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες πόλεις της Β. Ελλάδας.

πλακ-άουτ στο χώρο της Υγείας αυτή την εβδομάδα και στη Λέσβο, με απεργίες των Γιατρών τού ΙΚΑ, των Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και των Εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι Γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν ανανέωση συμβάσεων γιατρών, νέες προσλήψεις, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, ενώ αντιδρούν έντονα στην ένταξη του ΙΚΑ στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) χωρίς να έχει γίνει διάλογος με ιατρικούς και κοινωνικούς φορείς. Τη συμμετοχή του στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει για την Τετάρτη η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε και ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου. Έτσι, θα απεργήσουν και οι γιατροί στο Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας.

Μ

Αντιδράσεις για τα συνταγολόγια Από την 1η Απριλίου οι ιδιώτες γιατροί τού ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ θα παραλάβουν τα συνταγολόγια του ΙΚΑ που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να εξετάζουν και να συνταγογραφούν και σε ασφαλισμέ-

νους τού ΙΚΑ. Ο υγειονομικός διευθυντής τού ΙΚΑ Μυτιλήνης και πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών, Παναγιώτης Βαμβουρέλλης, μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε τη διαφωνία του για το μέτρο αυτό, τονίζοντας ότι μπορεί η φιλοσοφία του να είναι στη σωστή κατεύθυνση, στην πράξη όμως δε θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης. «Θα υπάρχει έλεγχος; Στο ΙΚΑ οι γιατροί που συνταγογραφούν ελέγχονται από τους ελεγκτές πριν πάρουν έγκριση. Ένας γιατρός που βρίσκεται σε μακρινό χωριό, θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχεται; Εγώ, πάντως, δεν πρόκειται να εγκρίνω συνταγές που δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν έχουμε πάρει καμμιά οδηγία ότι υπάρχει πρόβλεψη για αυτό το θέμα και επομένως θεωρώ ότι ισχύει ό,τι ισχύει και για εμάς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβουρέλλης. Ήδη, πάντως, οι φαρμακοποιοί έχουν δεχθεί να εκτελούν συνταγές γιατρών τού ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ που θα αφορούν ασφαλισμένους τού ΙΚΑ.

Ο Π. Βαμβουρέλλης πρόεδρος των Γιατρών τού ΙΚΑ σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο Σκυψευγκροτήθηκε του Συλλόγου Ιατρών ΙΚΑ Λέσβου, το οποίο προέαπό τις εκλογές που έγιναν την Πέμπτη, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Βαμβουρέλλη, ο οποίος είναι και υγειονομικός διευθυντής τού ΙΚΑ. Αναλυτικά η σύνθεση του ότι ο κ. Ζερδελής κατέθενέου Δ.Σ. έχει ως εξής: σε εξώδικο την προηγούΠρόεδρος Παναγιώτης μενη μέρα των εκλογών Βαμβουρέλλης, αντιπρόε- μόνο για τα μέλη της εδρος Μιχάλης Χατζηγιάν- φορευτικής επιτροπής, νης, γραμματέας Ευστρά- ζητώντας να μην παρατιος Κύτελης, ταμίας Στυ- λαμβάνουν τις υποψηλιανός Ορφανουδάκης φιότητες - επειδή κατήγκαι μέλη Ευθαλία Ανδριά- γειλε ότι η διαδικασία νη, Σάββας Κωφόπουλος δεν είναι νόμιμη -, ενώ και Νικόλαος Πατέρας. την ημέρα των εκλογών Στην εξελεγκτική επιτρο- κατέθεσε προφορική έπή εκλέχθηκαν οι: Γρηγο- νταση, η οποία απορρίράκης Παναγιώτης, Γιώργος Μαριόλας και Ελεονώρα Μανιάτη. Αντιπρόεδρος στην ΠΟΣΕΠΙΚΑ εξελέγη ο Παναγιώτης Βαμβουρέλλης. Σχετικά με το εξώδικο που κατέθεσε γιατρός Γιάννης Ζερδελής σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών, σε ανακοίνωσή του το νέο διοικητικό συμβούλιο διευκρινίζει

φθηκε ομόφωνα από την πρωτοδίκη και τα τρία μέλη της εφορευτικής επιτροπής.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

7

Εγκρίθηκε η δόση Μαρτίου για τους δήμους κι εξασφαλίστηκε η επόμενη μισθοδοσία, ενώ δεν έρχεται σήμερα στη Μυτιλήνη ο Φώτης Χατζημιχάλης

Δεν κλείνει ο Δήμος… λόγω Περιφερειακού της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου ήταν η αιτία για την οποία δεν έρχεται σήμερα στη Λέσβο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ). Κι επειδή δεν έρχεται ο Φώτης Χατζημιχάλης, αναστέλλεται η κινητοποίηση κλεισίματος του Δήμου Λέσβου, που είχε αποφασίσει το δημοτικό Συμβούλιο την προηγούμενη Τετάρτη, για νέα ημερομηνία. Στο μεταξύ, στις 24 του μήνα, ο υφυπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την απόφαση με την οποία κατανέμονται στους δήμους οι τακτικές χρηματοδοτήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι την επόμενη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, είτε την 1η Απριλίου είτε με ολιγοήμερη καθυστέρηση. Ο σκοπός για τον οποίο γαίου, με στόχο την ενερείχε προγραμματιστεί - γοποίηση απ’ την πλευρά σύμφωνα με ασφαλείς τους των προγραμμάτων πληροφορίες - η επίσκε- τού ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με ψη του κ. Χατζημιχάλη τις ίδιες πληροφορίες, στη Λέσβο, ήταν η συνά- στην ίδια σύσκεψη επρόντηση με όλους τους δη- κειτο να γίνει ενημέρωση μάρχους του Βορείου Αι- απ’ το γενικό γραμματέα

Ο

τής ΑΔΑ και για την εξόφληση λογαριασμών του προγράμματος «Θησέας» που «βαρύνουν» ως χρέη τους «καλλικράτειους» δήμους. Πριν τη σύσκεψη με τους δημάρχους, θα υπήρχε συνεργασία με τον αιρετό περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, που ως γνωστόν απ’ τον Ιούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη τού ΕΣΠΑ. Επειδή, λοιπόν, ο κ. Γιακαλής σήμερα θα προεδρεύσει νωρίς το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και το απόγευμα θα μετάσχει, όπως και αύριο το πρωί, στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, δεν υπήρχαν τα

χρονικά περιθώρια συνεργασίας με τον κ. Χατζημιχάλη, που έκρινε σκόπιμο να αναβάλει πιθανόν για την επόμενη βδομάδα την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη. Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, σε επικοινωνία που είχε με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Λέσβου, τους ενημέρωσε ότι θα προσδιοριστεί η ημέρα υλοποίησης της απόφασης για κινητοποίηση και κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου μόλις οριστικοποιήσει την ημερομηνία των επαφών των επικεφαλής όλων των παρατάξεων με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής στην Αθήνα.

1,55 εκατ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για το «Βοήθεια στο Σπίτι» γώνα δρόμου θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Λέσβου προκειμένου μέχρι τις Α8 Απριλίου να είναι έτοιμος να υποβάλει το φάκελο του νέου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην ΕΕΤΑΑ. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, εκφράζουν φόβους για την τύχη του προγράμματος με την εφαρμογή των νέων όρων που τίθενται. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και απειλούν συνολικά το πρόγραμμα και τους εργαζομένους», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Στρατής Γεωργέλλης. Στη σύσκεψη που - όπως έγραψε το «Ε» - πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Παλαιό Δημαρχείο υπό την προεδρία της προέδρου τού Ν.Π.Δ.Δ. «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», Αναστασίας Αντωνέλλη, ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Στρατής Γεωργέλλης, ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, οι αιτήσεις των φορέων πρέπει να υποβληθούν μέσα σε ελάχιστες μέρες χωρίς να γνωρίζουν τον αριθμό των ωφελουμέ-

νων κάθε δομής, αφού οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αιτήσεις με πληθώρα δικαιολογητικών (και θα κριθούν) στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. στην Αθήνα, μετά από τις αιτήσεις των φορέων. Η παραμικρή τυπική παράλειψη στο φάκελο υποβολής, επιφέρει την απόρριψη της πρότασης και αποκλείει το δικαίωμα συμπλήρωσης, ακόμα και εάν ο φορέας πληροί τις προϋποθέσεις. Σήμερα στη Λέσβο λειτουργούν 19 δομές του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που προσφέρουν υπηρεσίες σε πάνω από 1.600 ηλικιωμένους μέσω των οκτώ Δημοτικών Κοινωφελών Επιχειρήσεων Μήθυμνας, Πλωμαρίου, Ερεσού - Αντίσσης, Μυτιλήνης (Λ. Θερμής), Πολιχνίτου, Καλλονής, Αγίας Παρασκευής, Πέτρας (οι οποίες διαλύονται όταν λήξουν τα τρέχοντα προγράμματα), καθώς και τριών αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών: Αγιάσου, Μανταμάδου και Κόλπου Γέρας (Γέρας Ευεργέτουλα), που παραμένουν ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφθηκε τον Ιανουάριο του 2011, δικαιούχος των νέων προγραμμάτων είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) Ανώνυμη Εταιρεία, με μετόχους το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ, που εδρεύει στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, υπεγράφη, μόλις στις 24 του μήνα, απόφαση του υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Ντόλιου, με την οποία κατανέμεται το ποσό των 167,3 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ως συνέχεια στη ΣEΛ. 27

Από τη σύσκεψη στην Καλλονή

Συσκέψεις στην Καλλονή ε συγκεκριμένα συμπεράσματα που η εφαρμογή τους επιλύει το πρόβλημα του Σβιολογικού καθαρισμού του λεκανοπεδίου Καλλονής κατέληξε σύσκεψη υπό το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο τέως Δημαρχείο Καλλονής. Τη λύση του προβλήματος είχε αναγγείλει ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου, όπου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες είχε ανακοινώσει πως τα λύματα πλέον δεν επιβαρύνουν τον Κόλπο Καλλονής. Στη συνέχεια, επακολούθησε δεύτερη σύσκεψη, με συμμετοχή των προέδρων και μελών των Τοπικών Συμβουλίων της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, δηλαδή Αρίσβης, Δαφίων, Κεραμίου, Καλλονής, Παρακοίλων, Άγρας, Ανεμότιας, Σκαλοχωρίου και Φίλιας, προς τους οποίους έγινε ενημέρωση από το δήμαρχο και τους θεματικούς αντιδημάρχους για τα γενικότερα προβλήματα της αυτοδιοίκησης του Δήμου Λέσβου. Ακολούθησε συζήτηση για τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τις Τοπικές αυτές Κοινότητες, για τα οποία ο δήμαρχος έδωσε οδηγίες προς αντιμετώπισή τους από τους αρμόδιους πολιτικούς και διοικητικούς προϊσταμένους της δημοτικής αρχής του ενιαίου Δήμου Λέσβου.


8 Με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Συγχαίρει μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς ους μαθητές της Λέσβου που διακρίθηκαν σε σηΤμαντικούς μαθητικούς διαγωνισμούς συγχαίρει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία συγχαίρει τους μαθητές Ευστράτιο Γεωργαντέλλη (Γενικό Λύκειο «Βενιαμίν ο Λέσβιος»), Γιάννη Τρούμπη (4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης), Ορφέα Ελευθερίου (Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης) και Κώστα Πιπίνη (5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης) για την πρόκρισή τους στην γ΄ φάση του 23ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής, καθώς και το Χρήστο Παπαχρήστο - Μιζίκα (Λύκειο Πέτρας) για τη διάκρισή του στον 24ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας. «Οι διακρίσεις των μαθητών μας σε αναγνωρισμένους και πανελλήνιας εμβέλειας διαγωνισμούς αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού αποδεικνύουν περίτρανα την ενθουσιώδη και καινοτόμο διάθεσή τους, τις υψηλού επιπέδου γνώσεις τους και, πάνω απ’ όλα, την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις του σύγχρονου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», αναφέρει εκτός άλλων η ανακοίνωση. «Στους μαθητές μας ευχόμαστε από καρδιάς κάθε τομέας της ζωής τους, αλλά και κάθε πτυχή της λαμπρής πορείας που είμαστε βέβαιοι ότι θα διαγράψουν, να χαρακτηρίζεται πάντα από την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, τη φιλομάθεια, την υψηλή στοχοθεσία και την ευγενή άμιλλα. Στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, με την αγάπη, την ηθική υποστήριξη και τη στοργική φροντίδα που παρέχουν στα παιδιά αυτά, συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων τους, ευχόμαστε να έχουν τη χαρά να τα καμαρώνουν σε ολοένα και υψηλότερα επιτεύγματα.»

EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY η δεύτερη θέση ανάμεσα σε 86 προγράμματα από 40 ευρωπαϊκές χώρες κατέκτησε ο εκπαιδευτικός δορυφόρος «Ικαρομένιππος», στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Ο φυσικός Γιώργος Κοντέλλης που μαζί με τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης κατασκεύασαν τον «Ικαρομένιππο» πέρυσι, εκπροσωπώντας τον Αύγουστο τη χώρα μας στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, «απογείωσαν» και φέτος με το ίδιο έργο τους την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ σύντομα βάζουν πλώρη και για την πρώτη παγκόσμια διάκριση καινοτομίας. Την οποία και θα διεκδικήσει διά της Μυτιλήνης η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ τής Microsoft το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον. Παρά τις διακρίσεις όμως που δεν έχουν τελειωμό, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη βασική επισήμανση στην οποία και επέμεινε για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Κοντέλλης, επιστρέφοντας από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου και είχε την ευκαιρία να κάνει συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπων κρατών: πόση θλίψη τού προκαλούν οι «αγκυλώσεις» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που δυσκολεύουν τη δημιουργία πολλών «Ικαρομένιππων».

Τ

Ξεχώρισε… Το 2008 με τη «Δίκη του Γαλιλαίου», το ψηφιακό παιχνίδι για την κατανόηση του μαθήματος της Φυσικής της Α΄ τάξης λυκείου, ο Γιώργος Κοντέλλης πήρε την πρώτη διάκριση του Πρωτοπόρου Δασκάλου τής Microsoft το 2008 σε Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη διοργάνωση που έγινε στο Ζάγκρεμπ. Το 2010 ο κ. Κοντέλλης, μαζί με τους μαθητές του, αποτέλεσαν μία απ’ τις 12 ομάδες σχολείων απ’ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, πετυχαίνοντας να είναι μία απ’ τις ελάχιστες ομάδες που εκτόξευσαν με επιτυχία το κουτάκι αναψυκτικού-εκπαιδευτικό δορυφόρο (CanSat), που ονόμασαν «Ικαρομένιππο». Για αυτό το έργο ο κ. Κοντέλλης, πήρε τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και εκπροσώπησε μαζί με ακόμη δύο έργα την Ελλάδα στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα

Ο Γιώργος Κοντέλλης, πρώτος δεξιά, με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, μετά τη βράβευσή του

Και το βραβείο-επιβράβευση των προσπαθειών του

Δεύτερη «πανευρωπαϊκή διάκριση καινοτομίας» τής Microsoft για τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου και το Γιώργο Κοντέλλη

Μυτιληνιά «απογείωση» στη Μόσχα απ’ τις 20 έως τις 25 Μαρτίου. Ο «Ικαρομένιππος» διακρίθηκε, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στην κατηγορία επιλογής των καλύτερων έργων απ’ τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Στην κατηγορία αυτή ήταν διαγωνιζόμενα όλα τα πρότζεκτ τού Φόρουμ, 86 συνολικά από 40 χώρες της Ευρώπης. Στην κατάκτηση του βραβείου ο κ. Κοντέλλης θεωρεί ότι συνέβαλε, εκτός απ’ το ίδιο το έργο, και η πολύ καλή παρουσίασή του με τρισδιάστατη απεικόνιση, η οποία και επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα του υπευθύνου του Εργαστηρίου Γεωπληροφορικής και Χαρτών, Γιώργου Τάταρη,

τον οποίο και ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

Χαρά και… θλίψη «Ήταν καταπληκτική η όλη εμπειρία της συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ. Παρ’ ότι είχα μετάσχει και πριν τρία χρόνια σε ανάλογη διοργάνωση, ό,τι έβλεπα, όλες οι συμμετοχές, ήταν κάτι το συγκλονιστικό», ανέφερε ο κ. Κοντέλλης, που αποδίδει την επιτυχία του «Ικαρομένιππου» στη σοβαρή και συστηματική δουλειά όλων των μαθητών του που δούλεψαν για τον εκπαιδευτικό δορυφόρο. Ο καθηγητής, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον διακρίσεις στον τομέα της καινοτομίας στην εκπαίδευση, που λίγοι συνάδελφοί του έχουν

σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε μαζί με τη χαρά του για τη νέα διάκριση και την απέραντη θλίψη του. «Όσο βλέπεις», είπε χθες το πρωί εν ώρα διαλείμματος, στο «Ε», «τι γίνεται σε άλλες χώρες, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς θλίψη για το σύστημα που επικρατεί στην εκπαίδευση στη χώρα μας, όπου όλοι διδάσκονται την ίδια Φυσική, όπου δεν υπάρχει αξιολόγηση, όπου όλα είναι το ίδιο, χωρίς κίνητρα για κάτι περισσότερο.» Για αυτό κατά την άποψή μας η διάκριση του κ. Κοντέλλη, του 3ου Γενικού Λυκείου, της Μυτιλήνης, σε μια τέτοια «ισοπεδωτική» αντίληψη για την Παιδεία, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Ο «Ικαρομένιππος» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών το Νοέμβριο

Αποστολή στην Ουάσιγκτον τη διοργάνωση της Μόσχας, συνολικά σε έξι ΣΣκέψη», κατηγορίες («Προϊόντα Microsoft», «Κριτική «Απήχηση στην Κοινωνία», «Χρήση τεχνολογίας με ελάχιστα μέσα» κ.ά.), βραβεύτηκαν 24 απ’ τα 86 έργα. Ο «Ικαρομένιππος» με τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στην κατηγορία όλων των συμμετοχών, ήταν το μόνο απ’ τα τρία ελληνικά που έφυγε με διάκριση απ’ το 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft. Για αυτό και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας το

Νοέμβριο του 2011 στην Ουάσιγκτον, στην αντίστοιχη παγκόσμια διοργάνωση της Microsoft για την ανάδειξη των παγκόσμιων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών. Λίγους μήνες πριν τον Ιούνιο, όπως έχει ήδη παρουσιάσει το «Ε», ο κ. Κοντέλλης θα παρουσιάσει στην Αθήνα ένα νέο πρόγραμμα που δουλεύει εδώ και καιρό με τους μαθητές του, «διευρύνοντας» τους ορίζοντες της Φυσικής στη Μυτιλήνη και στην Εκπαιδευτική Ρομποτική.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

9

Κορυφώνεται ο αγώνας των χωριών για τη διατήρηση των υπό κατάργηση δημοτικών σχολείων

Καταλήψεις και πορείες της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ αταλήψεις, εκτός των άλλων κινητοποιήσεών τους, ξεκίνησαν χθες οι γονείς και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Λισβορίου και Μανταμάδου, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο και για τον υποβιβασμό αντίστοιχα των σχολικών μονάδων των χωριών τους. Μαζί τους συντάσσονται και οι γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού που, αν και δεν πραγματοποιούν προς το παρόν άλλη κατάληψη, θα συμμετάσχουν κι αυτοί στη διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στην πόλη της Μυτιλήνης και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δε θα υποχωρήσουμε γό πληθυσμό, το Σχολείο μέχρι να δικαιωθούμε», μας συμμετέχει σε πάρα δηλώνουν οι γονείς του πολλά προγράμματα και Λισβορίου, που χθες ξε- από του χρόνου τα παικίνησαν κατάληψη επ’ α- διά μας θα αυξηθούν, αόριστον, έχοντας αποφα- φού θα έρθουν εδώ οικοσίσει να κρατήσουν με γένειες από τον Πολιχνίκάθε τρόπο το σχολείο το. Υποβάθμισαν άλλα του χωριού τους ανοιχτό σχολεία σε μονοθέσια και να μη γίνει η συγχώ- και διθέσια με λιγότερα νευσή του με αυτό του παιδιά, χωρίς να τα κλείΠολιχνίτου. «Ρωτάμε σουν. Και ρωτάμε: εκεί “γιατί το δικό μας Σχο- δεν εφαρμόζονται παιδαλείο”», λέει στο «Ε» η κ. γωγικά κριτήρια;» Αναστασία Γαβριήλ. «Εί- «Το Σχολείο μας είναι ιμαστε ένα χωριό με ενερ- στορικό και προσφέρει

Κ

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στο κλείσιμο των σχολείων τους οι γονείς των δημοτικών της Λέσβου

παιδεία σε σωστές βάσεις», προσθέτει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λισβορίου, Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης. «Το να κλείσει θα είναι αρνητικό, πέρα από συ-

ναισθηματικούς, και για πρακτικούς λόγους, αφού αυτήν τη στιγμή έχει 26 παιδιά, τα έξι από τα οποία ήδη έρχονται εδώ από το Σκαμνιούδι. Προβληματιζόμαστε για θέ-

«Να εφαρμοστούν ενιαία κριτήρια»

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

αρχές του χρόνου το ΥΣτιςπουργείο Παιδείας, με εσωτερική διαδικασία, αλλά και με πρόσκληση στις δημοτικές αρχές, ζητούσε προτάσεις για το νέο εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δημοσιοποίησε εισηγητική πρόταση για συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολικών μονάδων στο χώρο ευθύνης της. Η κ. Τσολερίδου τεκμηρίωνε την πρότασή της με απόλυτα εκπαιδευτικά κριτήρια, που γίνονται σεβαστά ή κατανοητά ή αποδεκτά ή ανεκτά ή και απαράδεκτα (κατά περίπτωση), τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και από τις τοπικές κοινωνίες. Η

πρόταση της κ. Τσολερίδου κάτω από την πίεση μικροπολιτικών συμφερόντων θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων αλλοιώθηκε ως προς το περιεχόμενο και τους στόχους της. Το Υπουργείο Παιδείας με την πρότασή του εφαρμόζει διαφορετικά μέτρα και σταθμά σε ίδιες περιπτώσεις. Αδικεί κατάφορα δημοτικά σχολεία με προσφορά στον τόπο και οδηγείται σε επιλεκτικές συγχωνεύσεις. Για τους παραπάνω απλούστατους λόγους το Δημοτικό Σχολείο του Μεσαγρού πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία. Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γιατί η πρόταση της κ. Τσο-

λερίδου άλλαξε επιλεκτικά για κάποια σχολεία. Ήμουν ο τελευταίος κοινοτάρχης του Μεσαγρού και με επιτυχία είχα δώσει μάχες για τη μέγιστη οργανικότητα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού. Γι’ αυτό δικαιούμαι να δηλώσω δημόσια ότι για λόγους Δημοκρατίας και Ισοπολιτείας ζητώ να εφαρμοστούν ενιαία κριτήρια συγχωνεύσεων, υποβιβασμού και συνενώσεων για τα τρία νησιά του τέως Νομού Λέσβου. Παναγιώτης Χατζηβασιλείου Διευθυντής του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, τελευταίος αιρετός πρόεδρος της Κοινότητας Μεσαγρού

ματα μεταφοράς και ασφάλειας των μαθητών και πιστεύουμε ότι με διαφορετικά κριτήρια αποφασίστηκαν οι συγχωνεύσεις.» Η τοπική επιτροπή αγώνα έχει προσκαλέσει για σήμερα το απόγευμα το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του Σχολείου του Λισβορίου.

«Δεν υποχωρούμε» Τριήμερη κατάληψη με συμμετοχή πολλών γονέων και μαθητών ξεκίνησε χθες η αντίστοιχη επιτροπή αγώνα και στο Δημοτικό Σχολείο Μανταμάδου, διαμαρτυρόμενη για την υποβάθμιση του Σχολείου από εξαθέσιο σε πενταθέσιο. Η επιτροπή έχει ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις της ήδη από το Φεβρουάριο, πριν

τις τελικές αποφάσεις για αλλαγές στο σχολικό χάρτη του νησιού, με αποχή των μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία και κυλιόμενη κατάληψη. «Δε θα επιτρέψουμε στο σχολικό “Καλλικράτη” να αφανίσει τα σχολεία και τα χωριά μας», λένε οι κάτοικοι του Μανταμάδου, δηλώνοντας ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουν για το σχολείο που τους ανήκει μέσα από συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες. «Δεν υποχωρούμε και δε συμβιβαζόμαστε με μετριοπαθείς λύσεις. Θέλουμε το εξαθέσιο Σχολείο μας να παραμείνει εξαθέσιο και εμμένουμε σε αυτό» επιμένουν, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα αποφασίσουν και εάν θα συνεχίσουν την κατάληψη. Με το Σχολείο τους ανοιχτό, αφού έχουν ήδη πραγματοποιήσει πολυήμερη κατάληψη και έχουν χαθεί πολλά μαθήματα, συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους για την επικείμενη συγχώνευση του Δημοτικού Σχολείου τους με αυτό του Παπάδου και οι κάτοικοι του Μεσαγρού. Τόσο αυτοί, όσο και οι γονείς και οι μαθητές των άλλων σχολείων που συγχωνεύονται ή υποβιβάζονται, θα βρεθούν αύριο το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην προκυμαία της πόλης και στις αρμόδιες διευθύνσεις Εκπαίδευσης.


10

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου της Λέσβου είναι οι πρώτες αντιδράσεις Αναντινάμικτες του αγροτικού κόσμου της Λέσβου απέστο νομοσχέδιο για τους συνεταιρι-

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Αλλαγές σε Λέσβο και Λήμνο

Ανακατεύεται η τράπουλα των συνεταιρισμών τoυ NIKOY MANABH

Μεγάλης κλίμακας αλλαγές στους συνεταιρισμούς της σμούς. Λέσβου και της Λήμνου θα φέρνει το νομοσχέδιο που Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου και μέλος τού παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ χθες το μεσημέρι απέφυ- Συμβούλιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας γε να πάρει θέση για το ζήτημα, παρά το ό- Σκανδαλίδης. Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για τη τι θεωρεί πως υπάρχουν αρνητικά, αλλά και μετατροπή των ενώσεων συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιθετικά σημεία στο σχέδιο νόμου. Ο Αλέκος ους συνεταιρισμούς και τις συνενώσεις συνεταιρισμών, Γιαζιτζόγλου σημειώνει τις έντονες αντι- χωρίς να τις καθιστά υποχρεωτικές. Ωστόσο, είναι φανεδράσεις που υπάρχουν από συνεταιριστές ρό πως όσοι συνεταιρισμοί δε συγχωνευθούν δύσκολα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τονίζει πως θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σήμερα Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει το δανειοδότηση από τράπεζες. Επίσης, ανακατεύει τις ιΔ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ για το ζήτημα αυτό. Ας σορροπίες μεταξύ ενώσεων συνεταιρισμών και ΠΑΣΕσημειωθεί πως η ΠΑΣΕΓΕΣ, στην αρχική α- ΓΕΣ, αλλά δεν απαγορεύει τη συμμετοχή των γνωστών νακοίνωση που εξέδωσε, προσδιόρισε το συνεταιριστών της χώρας στα νέα όργανα διοίκησης. νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό. Χαρα- Κρίσιμο ζήτημα είναι ότι μαρίου, ο Συνεταιρισμός κτηριστικά, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζα- με το νομοσχέδιο ανοίγει Βρίσας, ο Συνεταιρισμός νέτος Καραμίχας (στενός συνεργάτης του ο δρόμος για το πέρασμα Σκουτάρου, ο ΣυνεταιριΑλέκου Γιαζιτζόγλου), αναφερόμενος στο των συνεταιρισμών σε ένα σμός Μυτιλήνης και άλσχέδιο νόμου είπε: «Σε ό,τι αφορά αυτούς επιχειρηματικό μοντέλο λοι θα πρέπει να συγχωκαθ’ εαυτούς τους συνεταιρισμούς, το προ- οργάνωσης και λειτουρ- νευτούν αν δε θέλουν να τεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθ- γίας, που ελάχιστη σχέση κλείσουν οριστικά. Η συγμίσεις, που αν ψηφιστούν ως έχουν, εκτός θα έχει με το πνεύμα της χώνευση μπορεί να γίνει είτε με τις ενώσεις συνετου ότι είναι άκρως αντισυνταγματικές, μας κοινωνικής οικονομίας. ταιρισμών είτε με άλλους Πρωτοβάθμιοι φέρνουν πίσω στη δεκαετία τού ‘80, στο πρωτοβάθμιους συνεταινόμο 1541. Νόμος, που εθεωρήθη αποτυσυνεταιρισμοί ρισμούς. χία και που δεν μπορούσε πολιτικά να τον οι ενώσεις Σε περίπτωση εκκαθάριυποστηρίξει ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.» Έξι μήνες μετά την ψήφι- σης, τα περιουσιακά τους Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Θεόδω- ση του νομοσχεδίου θα στοιχεία παραχωρούνται ρος Χατζηπαναγιώτης, δηλώνει πως σε γε- πρέπει οι ενώσεις συνεκατά χρήση στους γειτονικές γραμμές το σχέδιο νόμου είναι σε θε- ταιρισμών της Λέσβου και νικούς συνεταιρισμούς. τική κατεύθυνση, διότι βάζει στα όργανα της Λήμνου να μετατρα- Για παράδειγμα, τα περιδιοίκησης τους κατά κύριο επάγγελμα α- πούν σε πρωτοβάθμιους ουσιακά στοιχεία των Συγρότες. Δηλαδή ανθρώπους που γνωρίζουν συνεταιρισμούς. Για να γί- νεταιρισμών Α΄ και Β΄ καλά τα προβλήματα και τις ανάγκες του α- νει αυτό, θα πρέπει να Πλωμαρίου θα παραχωγροτικού κόσμου. Το δεύτερο πολύ θετικό συγχωνευτούν με τους ρηθούν για χρήση στο Συσημείο για τον κ. Χατζηπαναγιώτη είναι ότι συνεταιρισμούς μέλη νεταιρισμό Παλαιοχωρίτο νομοσχέδιο δίνει λύση στο πρόβλημα τους. Π.χ. οι Συνεταιρι- ου. Τα περιουσιακά στοιτων ανενεργών συνεταιρισμών, καθώς τους σμοί Μόριας, Μυτιλήνης, χεία του Συνεταιρισμού οδηγεί σε εκκαθάριση. Αυτό κατά την άπο- Λουτρών και Παμφίλων Σκουτάρου, στο Συνεταιψή του θα αποδεσμεύσει το συνεταιριστικό συγχωνεύονται με την Ε- ρισμό Πέτρας κ.ο.κ.. κίνημα από ορισμένα βαρίδια που δεν του ΑΣ Λέσβου, η οποία με τη Μόνο επαγγελματίες επιτρέπουν να παίξει το ρόλο που πρέπει. σειρά της γίνεται πρωτοαγρότες Ζήτημα που τον προβληματίζει είναι η πρό- βάθμιος συνεταιρισμός. Από τα πιο κρίσιμα ζητήΟι συνεταιρισμοί πρέπει βλεψη αύξησης του συνεταιριστικού κεφαματα που θέτει το σχέδιο να επιλέξουν αν θα συγλαίου στα 60.000 ευρώ για κάθε συνεταιρινόμου, είναι η πρόβλεψη χωνευτούν με τις ενώσεις σμό. ότι μόνο επαγγελματίες Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών συνεταιρισμών ή όχι. Αν αγρότες μπορούν να εκλεδεν κάνουν μία από τις Συλλόγων, Λευτέρης Μανδάνης, θεωρεί ότι δύο επιλογές, δε θα κατα- γούν στα όργανα διοίκητο σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύ- χωρηθούν στο Μητρώο Α- σης τόσο των συνεταιριθυνση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δεδο- γροτικών Συνεταιριστικών σμών όσο και της ΠΑΣΕμένα της περιόδου - δηλαδή την οικονομι- Οργανώσεων, γεγονός ΓΕΣ. Πρακτικά αυτό σηκή κρίση και την επικείμενη αναθεώρηση που ισοδυναμεί με την α- μαίνει ότι μια σειρά από της ΚΑΠ - όσο και την κατάσταση στο συ- δρανοποίησή τους. δημόσιους υπαλλήλους, νεταιριστικό κίνημα της χώρας μας. Ωστό- Παράλληλα, προβλέπεται ελεύθερους επαγγελμασο, υπογραμμίζει πως δε θα λυθούν ως διά ότι οι αδρανείς συνεταιρι- τίες και συνταξιούχους δε μαγείας τα προβλήματα των συνεταιρισμών σμοί είτε θα οδηγηθούν θα μπορούν να εκλεγούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Επίσης σε εκκαθάριση είτε θα σε όργανα διοίκησης. πιστεύει πως δε θα είναι μεγάλος ο αριθ- συγχωνευτούν με άλλους. Τούτο εκ των πραγμάτων μός των συνεταιρισμών που θα συνενω- Αυτό σημαίνει πως συνε- θα έχει ως συνέπεια οριταιρισμοί όπως ο A΄ Πλω- σμένοι πρωτοβάθμιοι συθούν.

νεταιρισμοί να μείνουν ακέφαλοι, οπότε και θα οδηγηθούν σε συνενώσεις με άλλους συνεταιρισμούς ή την ένωση συνεταιρισμών του νησιού τους. Η ρύθμιση αυτή απαντάει σε ένα αίτημα μερίδας του αγροτικού κόσμου, ωστόσο με τη ρύθμιση αυτή το συνεταιριστικό κίνημα θα χάσει πολλά και άξια στελέχη, που έχουν μακρόχρονη προσφορά στο συνεταιριστικό κίνημα. Επίσης, ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου, δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας των συνεταιρι-

σμών, διότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι μειοψηφία επί του συνόλου των παραγωγών. Σήμερα στη Λέσβο υπάρχουν 20.000 παραγωγοί και από αυτούς οι 12.000 είναι συνεταιρισμένοι. Από τους 12.000, είναι ζήτημα αν μπορούν να οριστούν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι 3.000. Συνεπώς, οι υπόλοιποι 9.000 δε θα μπορέσουν ποτέ να εκπροσωπηθούν στη διοίκηση των συνεταιρισμών. Κι αυτό είναι στοιχείο που σίγουρα θα βαρύνει στις αποφάσεις των εκάστοτε διοικήσεων. nman@emprosnet.gr

Αλλάζουν οι ισορροπίες

Περισσότερη Λέσβος στην ΠΑΣΕΓΕΣ ο κλείσιμο των ανενεργών συνεταιρισμών και η Τδιαμορφώνει αλλαγή στον τρόπο εκλογής τού Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ νέα δεδομένα. Υπό κανονικές συνθήκες, η Λέσβος θα είναι από τις πλέον κερδισμένες περιοχές της χώρας, μια και η εκπροσώπησή της στη συνέλευση (ίσως και στο Δ.Σ.) θα γίνει πιο αισθητή. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, το Βόρειο Αιγαίο αντιμετωπίζεται ως ενιαία εκλογή περιφέρεια για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι αντιπρόσωποι ψηφίζονται απ’ ευθείας από τα μέλη των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών. Το εκλογικό μέτρο δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 500 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ανά αντιπρόσωπο. Συνολικά στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 6.500 συνεταιρισμοί κι από αυτούς σε λειτουργία είναι μόλις οι 1.000, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΠΑΣΕΓΕΣ το 2010, σε μια έρευνα που είχε κάνει για το ζήτημα, ανέφερε ότι οι λειτουργούντες συνεταιρισμοί είναι 500. Με βάση την έρευνα αυτή, το 10% των συνεταιρισμών της χώρας λειτουργεί στη Λέσβο. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των αντιπροσώπων της Λέσβου στο Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ θα αυξηθεί σημαντικά. Η εκπροσώπηση των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου θα είναι πολύ μικρότερη, καθώς ο αριθμός των αγροτών τους είναι αναλόγως μικρότερος.


ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζεται νεόκτιστη, πέτρινη, διώροφη μονοκατοικία, 90 τ.μ., στα Πάμφιλα, πλησίον Αγίας Βαρβάρας. Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο και αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, πετρόχτιστο τζάκι και μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-854220, κ. Ειρήνη. Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολοκαίνουργια, στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη, σε όροφο, με boiler, αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6932846220, 22510 83178. Ενοικιάζεται διώροφη μονοκατοικία στο Κιόσκι, με 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο στο 2ο όροφο και ενιαίο χώρο με μπάνιο στον 1ο όροφο, με μεγάλη βεράντα και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στη Xρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., στο Βουναράκι, με αυτόνομη θέρμανση, σε 2 ορόφους, χωρίς κοινόχρηστα, με βεράντα 35 τ.μ., τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο 87 τ.μ., διαμπερές, με 2 κρεβατοκάμαρες, αυτόνομη θέρμανση και αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930966796.

Ενοικιάζεται δυάρι 52 τ.μ., 2ου ορόφου, επιπλωμένο, στην περιοχή Καλλιθέας, σε αρίστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 6944147910. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 55 τ.μ., επιπιλωμένο, με απεριόριστη θέα και ανεξάρτητο, στην περιοχή Ταξιάρχες στο Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι επιπλωμένο, στο ισόγειο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, ολοκαίνουργια (ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπα και κουφώματα ενεργειακά), με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση, ιδιωτική αυλή, περιοχή Επάνω Σκάλα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-266626, 6937373792, 22510 41564. Δυάρι 70 τ.μ., ενοικιάζεται, πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο, σε μονοκατοικία, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 28954 και 6979-393789. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, νεόχτιστη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6944959278. Ενοικιάζεται καινούργιο ημιεπιπλωμένο δυομισάρι 68 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα («Γαρδένια»). Μεγάλο σύγχρονο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 μικρά υπνοδωμάτια, μεγάλο μπαλκόνι, θέρμανση με μετρητή κατανάλωσης πετρελαίου, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro. gr Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ., επιπλωμένο, σε άριστη κατάσταση, στην Επάνω Σκάλα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6974-996480. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι, γωνιακό, διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942084107, 6957-088662. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα νεόκτιστη μεζονέτα, 95 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα δυάρι - τριάρι - τεσσάρι, στον 1ο όροφο, στην οδό Σίμου Χουτζαίου 11, Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 22510 45544, 22510 54167, 6947242954. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τριάρι μεγάλο, 86 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Διαμπερές, ρετιρέ, σε μικρή πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα, ανακαινισμένη προσφάτως. Τζάκι, ηλιακός, αυτόνομη θέρμανση, εντοιχιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο πιάτων Miele). Πληρ. τηλ. 6971890568, τηλ./fax 22510 43047. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα ανακαινισμένη μονοκατοικία 100 τ.μ., με μεγάλη αυλή. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, χωλ, τραπεζαρία, 2 υπνοδωμάτια στον όροφο, 2 μπάνια, εσωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, μεγάλη αυλή (100 τ.μ.), ιδιωτική θέση στάθμευσης. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro. gr

Ενοικιάζεται μεγάλο, αρίστης κατάστασης δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα. Διαθέτει γκαράζ, τζάκι. Τιμή 580 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 22 τ.μ., επιπλωμένη, με πλυντήριο, φούρνο και A/C, στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι πάνω ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη, μικρή οικοδομή. Διαθέτει καλοριφέρ και A/C. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση (Κερκύρας 29). Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, δίχωρη, επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, σε καινούργια μονοκατοικία κοντά στην παλιά αστυνομία. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937248623, 22510 28294. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο 35τ.μ., διαμπερές, στην περιοχή Καλλιθέα - Πυργέλια. Μεγάλος ενιαίος χώρος με μονό κρεβάτι, ηλ. κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα πλήρως επιπλωμένο οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, ρετιρέ, 69 τ.μ., σε διπλοκατοικία, με θέα στη θάλασσα και κοινόχρηστη αυλή. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, ήσυχη περιοχή, άνετο πάρκινγκ. Τιμή 400 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές τριάρι διαμέρισμα, στο Καγιάνι, με καταπληκτική θέα. 2 μπάνια. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 2ος όροφος, με διπλά τζάμια. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι, γωνιακό διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη, μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθήκη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Ενοικιάζεται άνετη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, σε ιδιόκτητη μονοκατοικία στα Πυργέλια. Στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνεται ηλιακός, καλοριφέρ, λογαριασμοί ΔΕΗ/ ΔΕΥΑΜ, A/C και internet. Τιμή 330 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται τεσσάρι 108 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα-τραπεζαρία-σαλόνι ενιαίος χώρος, 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση και διπλά τζάμια. Έτος κατασκευής 2003. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-849500. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 130 τ.μ., 1ου ορόφου, με 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο και αυτόνομη θέρμανση. Κατασκευή 2001, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται τριάρι, πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 30 τ.μ., πάνω στη θάλασσα, επιπλωμένη με έπιπλα SATO, ανεξάρτητη, με θέα το λιμάνι της Μυτιλήνης, με θέση πάρκινγκ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


12 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 3 υπνοδωματίων, 1ου ορόφου, 400 μ. από το γήπεδο (στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια»), με κεντρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται μεγάλη γκαρσονιέρα και στούντιο στο Χά-

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 λικα και στο Ακρωτήρι αντίστοιχα, σε πολύ καλές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

τήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647.

Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρω-

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ανακαινισμένο, διαμπερές τριάρι, 96 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον «Γαρδένιας»). Μεγάλο, φωτεινό σαλόνι, ξεχωριστός χώρος καινούργια κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, 2 μπαλκόνια, καινούργιες μπαλκονόπορτες, κεντρική θέρμανση. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλείται μεγάλο δυάρι, αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου, 72 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλο μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα-καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 32 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr


13

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται ανακαινισμένη, διώροφη μονοκατοικία 85 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, μεγάλο μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυλή, 2 είσοδοι, υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730. Πωλείται καινούργιο μεγάλο δυάρι στην περιοχή Ακρωτηρίου Μυτιλήνης. Τιμή 115.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανακαινισμένη μεζονέτα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται στη Βαρειά καινούργια μεζονέτα, 125 τ.μ., με γκαράζ (25 τ.μ.) και αυλή (170 τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, ημι-ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, μεγάλες βεράντες με θέα στη θάλασσα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 72 τ.μ.. Ενιαίος χώρος σαλόνι-κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτονομία θέρμανσης, θέση στάθμευσης, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196853). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196254). Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 62 τ.μ., σε ημιτελή κατάσταση, 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-197972). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, χώρο στάθ-

Πωλείται διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορ., 140 τ.μ., με ισόγειο, γκαράζ & αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, εκπληκτική θέα. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα, 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα στη Μόρια της Μυτιλήνης, ισόγειο υπερυψωμένο, εμβαδού 50 τ.μ., με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, 5ετίας, με μπαλκόνι και πρόσβαση σε άνετο δρόμο. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 160 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης (αγορά). Σε τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ, σε τιμή ευκαιρίας. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα τριών γκαρσονιερών, εκάστη 35 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτος κατασκευής 2003. Επιπλωμένες και με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. Τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο, αγορά Ερμού. Πωλείται μονοκατοικία 30ετίας, 90 τ.μ., 3 επιπέδων, με 4 υπνοδωμάτια, άνετο κήπο και αυλή, θέση στάθμευσης, αποθήκη. Χρήζει ανακαίνισης. 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196452).

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

μευσης, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ. Άριστη κατασκευή. 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676). Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE198159). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, 77 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση. Δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 77 τ.μ.. 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE187036). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, με λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE-

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στις Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα, διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ., (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 188198). Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, Θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE180580). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-170133). Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real

estate.gr 179879).

(κωδικός:

LE-

Μυτιλήνη, περιοχή Πλάτανος. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75 τ.μ.. Χρειάζεται ανακαίνιση. 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200138). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., κατασκευής 2009, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, άριστη θέα, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE198044). Μυτιλήνη, κέντρο, προκυμαία. Πωλείται γραφείο 1ου ορόφου, 53 τ.μ., κατασκευής 1997, με κλιματισμό, σε άριστη κατάσταση, κατάλληλο για δικηγόρους, ιατρούς, συμβολαιογράφους, λογιστές κ.λπ.. Τιμή 170.000 €. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE164929) Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE191004).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται οικόπεδο 650 τ.μ., με θέα. Χτίζει 200 τ.μ., κοντά σε κεντρικό δρόμο, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196852). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE189541). Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό. 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173659). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο, 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE175284). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE-

174389). Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-199879). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής. 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200228). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός σχεδίου, χτίζει 200 τ.μ., με απίστευτη πανοραμική θέα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197123).


14 Πωλείται μονοκατοικία 130 τ.μ., με αυλή 1 στρέμ., στη Βαρειά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Πωλείται 2,5αρι 65τ.μ. στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χολ, κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει γραφείο, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφη τοικία 120τ.μ., στην Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 44245 & 22510 www.inter-lesvos.gr

μονοκαπεριοχή 22510 42528,

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974778561. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

359251.

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, γωνιακό, σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες 4 ετών, σε διώροφη οικοδομή, πλησίον της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-

Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 120 τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και 55 τ.μ. βοηθητικούς χώρους. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των 120 τ.μ. κατά 80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.). ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται διαμέρισμα 35 τ.μ. στο «Π», οδός Αγ. Ειρήνης Μυτιλήνη, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας

(Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk

κιν. 6977-359251

Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται στη Σκάλα Μιστεγνών 2 οικόπεδα, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλούνται στο Κομκό 2 οικόπεδα των 360 τ.μ. και 1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντός οικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης, 160 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. Τι-

μή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα.

Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/ τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται ισόγεια αποθήκη 56 τ.μ., με πρόσβαση αυτοκινήτου, στην Καλλιθέα. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚINΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα επάνω ορόφου (σε διπλοκατοικία), 114 τ.μ., με χώρο στάθμευσης, πλησίον Καβέτσου. Κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται κατάστημα στη περιοχή «Ποταμός» Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ MEΣITIKO ΓPAΦEIO EPMOY 278 - τηλ. 22513 00984, κιν. 6943-472073 - mkounellis@hotmail.com Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, καινούργια και επιπλωμένη, στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, Συνοικισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-

472073, estate.gr

www.kounellis

Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην Παναγιούδα. Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ., υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180 τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ., στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. + 55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή και θέα το κάστρο, στο Συνοικισμό. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984,

6943 - 472073, kounellisestate.gr

www.

Πωλείται διαμέρισμα 105 τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε διπλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ. 150 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ., ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντρο της Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.

22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr

τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιπο Σ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα και στο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr

Ενοικιάζονται καινούργια γραφεία 30 τ.μ., επί της Ερμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr

Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ. επί της Ερμού, στο ύψος της Επάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellis estate.gr Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ.

Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., χτίζει 230 τ.μ. στους Πύργους Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400 τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική.

ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www.kounellis estate.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπολη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 13.000 τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ, στη ζώνη χαμηλής όχλησης, χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr


16

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2250145181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζονται 2 ισόγεια καταστήματα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης (περιοχή Πηγαδάκι), το πρώτο ανακαινισμένο, 27 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού και το δεύτερο 25 τ.μ. εσωτερικό κατάστημα, με είσοδο επί της Ερμού. Πληρ. τηλ. 210 8048500, 6974-895754 (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5 τ.μ., στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Ενοικιάζεται κατάστημα 56 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με πατάρι 12 τ.μ., WC, επί της οδού Θεοκρίτου, Πλατεία Αλύσιδας. Πληρ. τηλ. 22510 43318, 6972-318376. Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 50 τ.μ., με πατάρι 20 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 211 τ.μ., στο 4ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Κατάλληλο για εκθέσεις, αντιπροσωπείες, υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκτος συνεργείων. Σε χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 24264. Ενοικιάζεται χώρος 150 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένος, στον 1ο όροφο, πάνω στο λιμάνι, επί της Λεωφ. Κουντουριώτου. Κατάλληλος για εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ ή και για γραφείο εταιρείας. Πληρ. τηλ. 6944-618818. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 115 τ.μ., πλησίον σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», κατάλληλος για στέγαση γραφείων, φροντιστηρίων κ.λπ.. Τιμή 1.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 120 τ.μ. πίσω από το Νοσοκομείο, με επιπλέον εξωτερικό χώρο, προς κάθε χρήση, σε πολύ καλή τιμή. Βρίσκεται σε συγκρότημα καταστημάτων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 40 τ.μ., πλησίον Ερμού, στο ύψος του Αγίου Θεράποντος. Ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται λόγω υγείας επικερδής επιχείρηση καφέοβελιστήριο, στα Βατερά Λέσβου. Διαθέτει τον απαραίτητο επαγγελματικό εξοπλισμό, εξέδρα στην παραλία, καθώς και δωμάτια, με σταθερή πελατεία. Πληρ. τηλ. 6973526986. Πωλείται επιχείρηση στην Πλατεία Σαπφούς 100 τ.μ., με χαμηλό ενοίκιο, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948041797. Πωλείται επιχείρηση καφέουζερί-εστιατόριο, στο κέντρο της πλατείας Καλλονής, εν ενεργεία, με σταθερή πελατεία, λόγω φόρτου εργασίας. Πληρ. τηλ. 6979705151. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976837749, κ. Νίκος. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980785927. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel -

Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός για ταβέρναεστιατόριο: Καταψύκτης, 2 γύροι τριφασικοί, σετ ψησταριάς, θερμοφόρα που κρατάει ζεστά τα σουβλάκια, φούρνος για πίτσες, κοτοπουλιέρα, πάγκος-ντουλάπα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τραπέζια τετράγωνα, 14 διθέσια καναπεδάκια, μεγάλη επαγγελματική φριτέζα, ψυγείο νερού, απορροφητήρας ψησταριάς, διπλός νεροχύτης ανοξείδωτος. Πληρ. τηλ. 6944156802. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988907798, κ. Ντίνα.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται ελαιόκτημα 4,5 στρεμ., πάνω σε δημόσιο δρόμο, κατάλληλο για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πληρ. τηλ. 22530 22652, 6932-693313.

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972228721, 6945-482614.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλούνται α) παραθαλάσσιο οικόπεδο 550 τ.μ., εντός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο, απόσταση από θάλασσα: 200 μ., στη Νυφίδα Πολιχνίτου και

β) αγροτεμάχιο 3,5 στρεμ., με ελαιόδεντρα, απόσταση από τη θάλασσα: 5 χλμ., στα Δροκόπια Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 210 9525458, 6939160425. Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στον Αφάλωνα, 276 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, οικοδομεί 280 τ.μ., με θέα. Τιμή πώλησης 70.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλούνται 4 οικόπεδα στα Πηγαδάκια, 17 χλμ. από Μυτιλήνη, 200 μ. από θάλασσα. Έκαστο 500 τ.μ.. Οικοδομούν 100 τ.μ., πλέον υπογείου. Επίσης 3 αγροτεμάχια, στη Λάρσο, 1.200 τ.μ. έκαστο, όπισθεν ταβέρνας «Κιρκίλα», 100 μ. από εθνική οδό. Πληρ. τηλ. 210 8232280, 210 8225659. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με απεριόριστη θέα, 2.000 τ.μ. (χτίζει 200 τ.μ.), στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα Γέρας, 1.600 τ.μ. και 50 τ.μ. οικίας. Δυνατότητα οικοδόμησης 400 τ.μ., εντός οικισμού. Τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδόν 2 στρεμμάτων με δυνατότητα οικοδόμησης 160 τ.μ οικίας, εφάπτεται σε δρόμο χωρίς κλίσεις. Τιμή 88.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 923 τ.μ., στον Άνω Χάλικα (στους Δυο Αγίους), με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μικρή κλήση, πάνω στο δημοτικό δρόμο. Χτίζει 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Πωλείται οικόπεδο 600 τ.μ. στην Κράτηγο. Επίπεδο, με θέα, χτίζονται 300 τ.μ.. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται στον Αφάλωνα οικόπεδο 365 τ.μ., με παλιά πέτρινη οικία 90 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, επίπεδο, περιφραγμένο, με μεγάλη πρόσοψη στη δημοτική οδό (13 μ.). Χτίζει 320 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr


17

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με

πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948202060.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942540232.

μαθήματα στο χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ λογικές. Πληρ. τηλ. 6972-803863.

Έμπειρη εκπαιδεύτρια, απόφοιτη Οικονομικών Επιστημών, με μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού γυμνασίου. Επίσης, ιδιαίτερα

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με

υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυ-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Από κομμωτήριο στη Μυτιλήνη ζητείται κομμώτρια/κομμωτής, με εμπειρία. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Ζητούνται καμαριέρα και κοπέλα με γνώσεις αγγλικών, για ξενοδοχείο 4 αστέρων, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 29990 & 6947126061.

Από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932-445007, 2310 778714, pazarlis@ otenet.gr

Ζητούνται 3 άτομα (άνω των 22 ετών) για εργασία από το χώρο τους, μέσω Η/Υ. Μερική ή ολική απασχόληση. Πληρ. τηλ 6975-593625 ή στο site www.time-for-money.gr Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατρο-

φής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www. extraxrima.gr

Εισαγωγική εταιρεία των Αθηνών, για την επέκταση των εργασιών της στη ΛΕΣΒΟ, ζητά δυο κυρίους, μόνι-

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την πα-

ραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen, Golf G.T., μοντέλο 1993, 1.400 κυβικά, ατρακάριστο, σε εξαιρετική κατάσταση. Δεκτός κάθε μηχανικός έλεγχος, με ζαντολάστιχα, ηλιοροφή και radioCD. Πληρ. τηλ. 6978406968. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ. Πωλείται Smart Pulse ‘02, χάτσμπακ, μεταχειρισμένο, χρώματος πράσινου (μεταλλικό), 600cc, με ABS, A/C, κεντρικό κλείδωμα, ηλεκτρικά παράθυρα, immobilizer, πανοραμική γυάλινη οροφή, υδραυλικό τιμόνι. Έλεγχος δεκτός. Πληρ. τηλ. 6938949123.

Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982-770592.

Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νίκος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται υπέροχα ιταλικά έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού, σε χαμηλές τιμές, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6977468969. Φωτογραφία - Βίντεο. Αναλαμβάνουμε να απαθανατίσουμε τις πιο ξεχωριστές σας στιγμές. Τηλεφωνήστε μας για ένα ραντεβού στο 6979-995467.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, In-

termedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ μους κατοίκους ΛΕΣΒΟΥ, κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτου, για πλήρη και μόνιμη πενθήμερη εργασία. Σταθερός μισθός συν έξοδα μετακίνησης. Πληρ. τηλ. 210 2310293.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Οικιακή βοηθός με χρόνια

προϋπηρεσίας και εμπειρίας ζητά εργασία για φύλαξη και περιποίηση ηλικιωμένου (δεκτή και ως εσωτερική), σε οποιαδήποτε περιοχή της Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958.

Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


18

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ερμού 133 Τηλ. 22510 47144

ΤΡΙΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ελ. Βενιζέλου 18 Τηλ. 22510 47717 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ: 29.3.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “EUR. EXPRESS”19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Γενική Γραμματεία Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Δ/νση Χωροταξίας Τμήμα: Α

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΩ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2004/18 ΤΜΗΜΑ I: ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ 1.1) ΕΠΩΝΥΜΙΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) Ι.2) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ: ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ 17, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11523 Ι.3) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ / ΤΜΗΜΑ Α / ΤΑΧ. ΔΙΕΥΘ.: ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ 17, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11523 / ΤΗΛ. 213-1515-318, 213-1515-317, 213-1515-349 / ΦΑΞ +30-2106458690 / Ε-ΜΑΙL: p.zeikou@dxor.minenv.gr Ι.4) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: όπως στο Ι.3. Ι.5) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: όπως στο Ι.3. ΤΜΗΜΑ II: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Τίτλος μελέτης: «Αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου» Σύντομη περιγραφή του συμβατικού αντικειμένου: Η μελέτη θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγκρίθηκαν με την α.π. 10106/3.3.11 Απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ και θα περιλαμβάνει τα εξής: 1. Αξιολόγηση της εφαρμογής του ισχύοντος Περιφερειακού Πλαισίου (ΦΕΚ 1473 Β/2003), σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2742/99 (ΦΕΚ 207 Α) και την Υπ. Απόφαση 51949/2010 (ΦΕΚ 1925 Β). 2. Αναθεώρηση και εξειδίκευ-

νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) ή σε τρίτες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία Δημοσίων Συμβάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 2513/1997 και έχουν, σύμφωνα με την νομοθεσία των κρατών αυτών, αυτό το δικαίωμα. 2. Κύριοι όροι χρηματοδότησης και πληρωμής. Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 (κωδ. ΣΑΜ 2011ΣΜ07580004, κωδ. Πράξης 329190, αρ. υποέργου 7) στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 10 «Θεσμοί και μέσα άσκησης αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η καταβολή της αμοιβής θα γίνει τμηματικά κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 30 του Ν.3316/2005 3. Ανάθεση σύμβασης σε σύμπραξη ή Κοινοπραξία. Αν η σύμβαση ανατεθεί σε σύμπραξη ή κοινοπραξία, δεν είναι υποχρεωτικό να λάβει συγκεκριμένη νομική μορφή. Δικαιούνται να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα αυτοτελώς ή σε σύμπραξη ή σε κοινοπραξία σύμφωνα με το Ν.3316/2005. 4. Η εκτέλεση της σύμβασης υπόκειται στις διατάξεις του Ν. 3316/2005 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών». ΙΙΙ Β. 1. Οι απαιτήσεις για την προσωπική κατάσταση των διαγωνιζομένων αναφέρονται στο άρθρο 19 του τεύχους της αναλυτικής Προκήρυξης. Στο άρθρο 20 αναφέρονται οι απαιτήσεις Ειδικής Τεχνικής και Επαγγελματικής Ικανότητας. Στο άρθρο 21 αναφέρεται το περιεχόμενο του φακέλου συμμετοχής. 2. Στο διαγωνισμό καλούνται α) ημεδαποί ενδιαφερόμενοι (μεμονωμένοι ή σε σύμπραξη ή κοινοπραξία) που είναι εγγεγραμμένοι στα Ελληνικά Μητρώα (Μελετητών ή Γραφείων Εταιρειών) του άρθρου 39 του Ν. 3316/2005 (ή, μέχρι την έναρξη εφαρμογής αυτού του άρθρου, του Ν. 716/1977 και των εκτελεστικών του διαταγμάτων, όπως ισχύουν), στις ακόλουθες κατηγορίες και τά-

SUDOKU

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ση των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Πλαισίου, όπου απαιτείται βάσει της αξιολόγησής του και σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 2742/99 (ΦΕΚ 207 Α). 3 Εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στην προετοιμασία και έγκριση της αναθεώρησης - εξειδίκευσης του Περιφερειακού Πλαισίου, σύμφωνα με την ΚΥΑ 107017/2006 (ΦΕΚ 1225 Β) 4 Γεωχωρικά δεδομένα, συμβατά με την εθνική υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ) και τις διατάξεις του Ν. 3882/2010 (ΦΕΚ 166 Α), με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Inspire). Η σύμβαση δεν διαχωρίζεται σε τμήματα και δεν θα ληφθούν υπόψη εναλλακτικές προσφορές. Προεκτιμώμενη Αμοιβή: Η Συνολική προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται σε 203.252,03 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), που επιμερίζεται ανά κατηγορία μελέτης ως εξής: 178.861,79 ευρώ για μελέτη κατηγορίας 01 (χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες) 24.390,24 ευρώ για μελέτη κατηγορίας 27 (περιβαλλοντικές μελέτες) Διάρκεια της Σύμβασης: η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης είναι 22 μήνες, στον οποίο περιλαμβάνεται ο καθαρός χρόνος εκπόνησης της μελέτης που είναι 12 μήνες και ο χρόνος που απαιτείται για την παραλαβή της και για τις διαδικασίες διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς. Τμήμα ΙΙΙ: ΝΟΜΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΙΙΙ.Α. 1. Απαιτούμενες εγγυήσεις Εγγύηση συμμετοχής: Η εγγύηση συμμετοχής στη διαδικασία του διαγωνισμού ανέρχεται σε 4.065,04 ευρώ (€) (αντιστοιχεί σε ποσοστό 2% επί της προεκτιμώμενης αμοιβής της σύμβασης) Εγγύηση καλής εκτέλεσης: Η εγγύηση καλής εκτέλεσης που θα καταθέσει ο ανάδοχος για την υπογραφή της σύμβασης ανέρχεται σε 10.162,60 ευρώ (€) (αντιστοιχεί σε 5% επί της προεκτιμώμενης αμοιβής της σύμβασης) Οι εγγυήσεις εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα ή άλλα

ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

∆ΥΣΚΟΛΟ

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ξεις: - Στην κατηγορία μελέτης 01 (χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες) πτυχίο τάξης Γ ή Δ - Στην κατηγορία μελέτης 27 (περιβαλλοντικές μελέτες) πτυχία τάξεων Β Συντονιστής της μελέτης που προκηρύσσεται με την παρούσα, είναι ο κάτοχος πτυχίου Γ ή Δ τάξης στην κατηγορία μελέτης 01. β) Αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που τηρούν αντίστοιχα μητρώα (κατά το άρθρο 18.2.2 της προκήρυξης), σύμφωνα με το άρθρο 52 της οδηγίας 2004/18/ΕΚ, εγγεγραμμένοι σε τάξεις και κατηγορίες μελετών αντίστοιχες με τις προαναφερθείσες ή γ) Αλλοδαποί προερχόμενοι από χώρες - μέλη της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. που δεν τηρούν μητρώα (κατά το άρθρο 18.2.3 της προκήρυξης, ή κράτη που έχουν κυρώσει την συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει στην περίπτωση αυτή να είναι εγγεγραμμένοι στα Επαγγελματικά / Εμπορικά Μητρώα του Παραρτήματος IX Γ της οδηγίας 2004/18/ΕΚ ή στα αντίστοιχα μητρώα των χωρών τους και να διαθέτουν γενική εμπειρία αντίστοιχη αυτής που απαιτείται για την εγγραφή στα ελληνικά Μητρώα, δηλαδή στελεχικό δυναμικό με εμπειρία σε αντίστοιχες κατηγορίες μελετών, κατά το άρθρο 39 του Ν.3316/2005, ως εξής: - Για την κατηγορία μελέτης 01 (χωροταξικές και ρυθμιστικές μελέτες) τουλάχιστον ένα στέλεχος με 12ετή εμπειρία, που αποτελεί και το συντονιστή της μελέτης - Για την κατηγορία μελετών 27 (περιβαλλοντικές μελέτες) τουλάχιστον ένα στέλεχος με 8ετή εμπειρία. 3. Κάθε διαγωνιζόμενος απαιτείται να καλύπτει συνολικά τις απαιτήσεις των παρ. 1 και 2. Κάθε μέλος σύμπραξης ή κοινοπραξίας απαιτείται να εμπίπτει σε μία από τις περιπτώσεις της παρ. 2 και να συμμετέχει σε ένα και μόνο διαγωνιζόμενο σχήμα, επί ποινή αποκλεισμού της σύμπραξης ή κοινοπραξίας στην οποία μετέχει. Η σύμπραξη μπορεί να αφορά στην ίδια ή / και σε διαφορετικές κατηγορίες των επί μέρους μελετών. Σε περίπτωση σύμπραξης στην ίδια κατηγορία μελέτης, ο μέγιστος αριθμός συμπραττόντων είναι τρεις (3), επί ποινή αποκλεισμού της διαγωνιζόμενης σύμπραξης. Κάθε διαγωνιζόμενος οφείλει επίσης να διαθέτει επιπλέον και ειδική τεχνική και επαγγελματική ικανότητα, που αποδεικνύεται: α) από την εκπόνηση παρόμοιων με την υπό ανάθεση μελετών, οι οποίες εκτελέσθηκαν με συμβάσεις του υποψήφιου φυσικού ή νομικού προσώπου, κατά την τελευταία δεκαπενταετία. Ως παρόμοιες μελέτες νοούνται τα παρακάτω είδη μελετών, ανά κατηγορία: - Χωροταξικές μελέτες ευρύτερων περιοχών (εθνικού χώρου, Περιφερειών, Νομών ή ειδικών χωρικών ενοτήτων). - Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο πλαίσιο της εκπόνησης χωροταξικών μελετών ευρύτερων περιοχών. β) από την διάθεση του παρακάτω εξειδικευμένου προσωπικού που θα περιληφθεί αντίστοιχα και στην «ομάδα μελέτης» του Φακέλου Τεχνικής Προσφοράς: - Οικονομολόγο με εμπειρία

σε μελέτες περιφερειακής ανάπτυξης, αναπτυξιακές μελέτες, κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΚΠΣ, INTERREG κ.λπ.) - Συγκοινωνιολόγο με εμπειρία σε μελέτες στρατηγικού σχεδιασμού μεταφορικών υποδομών. - Νομικό με εμπειρία σε θέματα θεσμικού πλαισίου και νομοθεσίας χωροταξίας, περιβάλλοντος και πολεοδομικού σχεδιασμού. ΤΜΗΜΑ IV Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο διαγωνισμός θα ανατεθεί με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 7 του ν. 3316/2005 και κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με τα ακόλουθα κριτήρια: 1. Πληρότητα και αρτιότητα της εκτίμησης του γενικού και ειδικού αντικειμένου της μελέτης (βαρύτητα 35%) 2. Οργανωτική αποτελεσματικότητα της ομάδας εκπόνησης της μελέτης (βαρύτητα 40%) 3. Οικονομική προσφορά (βαρύτητα 25%). Β. Όροι για την παραλαβή των τευχών του διαγωνισμού: 1. Προθεσμία υποβολής αίτησης για παροχή εγγράφων και πληροφοριών 6 Μαΐου 2011, έναντι καταβολής δαπάνης αναπαραγωγής των εγγράφων. 2. Προθεσμία υποβολής προσφορών είναι η 16 Μαΐου 2011 και ώρα 13:00, κατά την οποία θα ανοιχτούν οι προσφορές σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαγωνισμού. Τα έντυπα των προσφορών πρέπει να είναι συνταγμένα στην ελληνική γλώσσα. 3. Απαιτούμενος χρόνος ισχύος προσφορών: οκτώ (8) μήνες από την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ΤΜΗΜΑ V: ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ενστάσεις και προσφυγές (κατά την Οδηγία 89/665 και το ν. 3886/10), κατατίθενται στην αρχή που διεξάγει το διαγωνισμό ήτοι στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ, από την οποία μπορούν επίσης να ληφθούν σχετικές πληροφορίες. Ενστάσεις μπορούν να ασκηθούν: α) Κατά της προκήρυξης και των τευχών του διαγωνισμού, το αργότερο επτά (7) ημέρες πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. β) Κατά των Πρακτικών της Επιτροπής διαγωνισμού και συγκεκριμένα: β1. κατά του Πρακτικού Ι (Έλεγχος Δικαιολογητικών Συμμετοχής) σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες β2. κατά του Πρακτικού ΙΙ (Αξιολόγηση Τεχνικών Προσφορών) σε δέκα (10) ημερολογιακές ημέρες β3. κατά του Πρακτικού ΙΙΙ (Αξιολόγηση Οικονομικών Προσφορών) σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες Οι προθεσμίες αρχίζουν από την επομένη της ημερομηνίας ανακοίνωσης της γνωστοποίησης τοιχοκόλλησης των αντίστοιχων Πρακτικών. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Περίληψη που περιέχει τις πληροφορίες της παρούσας απεστάλη ήδη στην Υπηρεσία Επισήμων Εκδόσεων της Ε.Ε. στις 23 Μαρτίου 2011. Αθήνα 22.3.2011 Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΤΣΑ


ΑΡΘΡΟ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

19

Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις ως προϊόν πολιτικών ανατροπών και εξελίξεων Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ*

πολιτική δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου συνιστά την κατ’ εξοχήν νεωτεριστική παρέμβαση που εφαρμόστηκε στο σώμα του Ελληνισμού κατά τον 20ό αιώνα. Στην πορεία αυτή ο μεγάλος Κρητικός παρέλαβε μια βαλκανική χώρα του 19ου αιώνα και άφησε πίσω του μια χώρα ευρωπαϊκών προοπτικών. Οι πολιτικοί του σχεδιασμοί προήγαγαν την Ελλάδα σε πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά επίπεδα, που ανέτρεψαν, κατά το δυνατό, παγιωμένες καταστάσεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Με πραγματική πολιτική αγωνία, στόχευσε στη θεραπεία των ζητημάτων που ταλάνιζαν έως τότε την ελληνική κοινωνία και τον Ελληνισμό. Αποφασιστικός και μεθοδικός, οργάνωσε εθνικές, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, κατάλληλες για κάθε περίσταση. Υπήρξε καινοτόμος, ανατρεπτικός, αλλά και παράλληλα συνθετικός. Αποτέλεσε, ήδη από την πρώτη δεκαετία που πρωταγωνίστησε, 1910 - 1920, ένα συνδυασμό πολεμικού ηγέτη και πολιτικού οραματιστή. Έχοντας βιώσει και αγωνιστεί ο ίδιος για τις εθνικές ανάγκες των αλύτρωτων Ελλήνων, οργάνωσε σύγχρονο στρατό και στόλο και παράλληλα έθεσε τις βάσεις για τη συμμαχία με τα άλλα βαλκανικά κράτη εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στόχος, η ενσωμάτωση στο μικρό έως τότε ελληνικό βασίλειο των αλύτρωτων περιοχών της Ηπείρου, της Μακεδονίας, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και βέβαια της Κρήτης. Η επέκταση των ελληνικών συνόρων και η ενσωμάτωση των Νέων Χωρών προκάλεσαν μεγάλες ανατροπές στο κοινωνικό και στο πολιτικό τοπίο. Η συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια σύρραξη αποτέλεσε πολιτικό διακύβευμα και ο Εθνικός Διχασμός που ακολούθησε, έβαλε τις βάσεις για το διαχωρισμό των πολιτικών παρατάξεων σε οπαδούς της προοδευτικότητας και σε οπαδούς του συντηρητισμού. Οι εθνικές και εδαφικές διεκδικήσεις έκλεισαν με τη Μικρασιατική Καταστροφή και το ουσιαστικό τέλος της Μεγάλης Ιδέας. Ο Βενιζέλος έμεινε εκτός πολιτικής εξουσίας για σχεδόν οκτώ χρόνια. Επιστρέφοντας και πάλι στην κυβέρνηση το 1928, χαράζει πλέον νέους προσανατολισμούς, που αφορούσαν την εσωτερική ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους. Νέες προσεγγίσεις που

Η

Τα σχολεία της Μυτιλήνης, όπως το εικονιζόμενο 5ο Δημοτικό, στο πνεύμα τού Bau House, νεωτεριστική επιλογή των Ελευθερίου Βενιζέλου και Γεωργίου Παπανδρέου

θα έφερναν την Ελλάδα πλησιέστερα στα ευρωπαϊκά κράτη της δεκαετίας τού 1930. Με όχημα τη νομοθεσία και την πολιτική εφαρμογή, όρισε τους τομείς: της εξωτερικής πολιτικής, της παιδείας, της αγροτικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, της χωροταξίας, της πολεοδομίας, της οικιστικής ανάπτυξης, ως τις νέες πολιτικές προκλήσεις της Ελλάδας του Μεσοπολέμου. Σ’ ετούτο δω το ιερό του έθνους ετήσιο προσκύνημα, από το 1936 - χρόνο του θανάτου του μέγιστου Έλληνα - για το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έργο του έχουν αναφερθεί υποκλινόμενοι στο μνήμα του δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων, της ιστορίας. Επιτρέψτε μου σήμερα μεταξύ των παραπάνω πεδίων που αναφέραμε να ξεχωρίσουμε δύο πεδία, πρώτο εκείνο της χωροταξίας και της πολεοδομίας σε σχέση με τις πόλεις και ιδιαίτερα την Αθήνα και δεύτερο εκείνο της αρχιτεκτονικής νεωτερικότητας και την εφαρμογή της στα νέα σχολικά κτήρια των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε κατά την τελευταία βενιζελική διακυβέρνηση, 1928 - 1932. Το πρώτο πεδίο εμπίπτει σε ένα σοβαρό και συχνά δισεπίλυτο πρόβλημα που υφίσταται έως τις ημέρες μας. Πρόκειται για την ανάγκη σχεδιασμού των οικιστικών επεκτάσεων των πόλεων· για τον ορισμό των χρήσεων της γης και την εν γένει οργάνωση της ζωής της πόλης, είτε πρόκειται για το δημόσιο χώρο είτε για τον ιδιωτικό. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι όποιες χωροταξικές και πολεοδομικές προσπάθειες έγιναν κρίθηκαν ατελέσφορες, αφού αφενός προσέγγισαν την ελληνική πραγματικότητα επι-

φανειακά και αφετέρου προσέκρουσαν σε ένα αντιφατικό σύνολο: στις ανάγκες στέγασης, στα οικονομικά συμφέροντα ή καλύτερα στην κερδοσκοπική πρόθεση των μεγαλοϊδιοκτητών γης, αλλά και στο μεγάλο αριθμό μικροϊδιοκτητών γης. Ένας συνδυασμός προβλημάτων και αδιεξόδων που επέτρεπε τη διαρκή άναρχη επέκταση. Αναμφίβολα, κοντά σε αυτά τα αδιέξοδα θα πρέπει να προστεθεί και η αδράνεια, συχνά ηθελημένη, των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια του Αλέξανδρου Παπαναστασίου για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά τού 1917. Μέλος της κυβέρνησης Βενιζέλου ανέλαβε το νέο Υπουργείο Συγκοινωνιών, με αρμοδιότητες εκχωρημένες από το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη λύση που προτάθηκε για την ανοικοδόμηση της πόλης μετά την καταστροφή, συνδυάστηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά δύο καθοριστικά και ουσιαστικά στοιχεία. Αναφέρομαι στον καινοτόμο σχεδιασμό και στην οικονομική διαχείριση της εφαρμογής. Κεντρικός φορέας της επιτυχίας, ο σπουδαίος Γάλλος πολεοδόμος Ernest M. Hébrard. Η επιτυχής έκβαση της ανοικοδόμησης στη Θεσσαλονίκη θα ορίσει το Γάλλο πολεοδόμο στη θέση άτυπου συμβούλου των υπηρεσιών του ελληνικού κράτους. Πάντοτε στο πλαίσιο των πολεοδομικών σχεδιασμών της κυβερνήσεως Βενιζέλου, το 1919 ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ως υπουργός Συγκοινωνιών, εισηγείται την ψήφιση του Νόμου 1709 «Περί συστάσεως Επιτροπής προς εκπόνησιν νέου σχεδίου των Αθηνών, Καλλιθέ-

ας, Φαλήρων και Πειραιώς». Επικεφαλής της επιτροπής, ο Γάλλος πολεοδόμος Ernest M. Hébrard. Η πτώση, όμως, της κυβέρνησης Βενιζέλου θα οδηγήσει τελικά στην αποπομπή του, αλλά η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, με επικεφαλής το μηχανικό Πέτρο Καλλιγά, έως τη δικτατορία Πάγκαλου το 1926. Με την καθοριστική συμβολή της Επιτροπής, θεμελιώνεται το 1923 το Διάταγμα «Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και συνοικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 1, όπου γίνεται σαφές ότι «[...] Πάσα πόλις και κώμη του Κράτους δέον να διαρρυθμίζεται και ν’ αναπτύσσεται βάσει ορισμένου εγκεκριμένου κατά τας διατάξεις του παρόντος διατάγματος σχεδίου [...]». Από την έως τώρα αποτίμηση των βημάτων του πολεοδομικού, παρατηρούμε ότι η πολιτική βούληση ισχυροποιούνταν σταδιακά, ενώ το όραμα των επιστημόνων ήταν σαφώς περισσότερο ισχυροποιημένο και ανεξάντλητο. Θα πρέπει, όμως, να πούμε ότι τόσο τα πολιτικά στελέχη του βενιζελισμού, όσο και οι οραματιστές επιστήμονες της περιόδου, είχαν κοινή αφετηρία και προέλευση. Ήταν η πολιτική εξέλιξη της χώρας, οι συγκρούσεις και οι επιλογές που γίνονταν, που τελικά επέτρεψαν στους επιστήμονες να αρθρώσουν τον οραματικό τους σχεδιασμό και στους πολιτικούς να εφαρμόσουν τις καινοτόμες προτάσεις. Το 1929, κατά την τελευταία τετραετία Βενιζέλου, ψηφίζεται επιτέλους ο «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του Κράτους», με εισηγητή το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Συγκοινωνιών Βύρωνα Καραπανα-

γιώτη. Αποτελεί ορόσημο για τα πολεοδομικά χρονικά της χώρας μας και αντικείμενο μελέτης για τις προτάσεις που διατύπωσε για την οργάνωση των εκκρεμών και χρονιζόντων: οικιστικών, κοινωνικών και λειτουργικών ζητημάτων των ελληνικών πόλεων. Η ολοκληρωτική του, όμως, εφαρμογή δοκιμάστηκε από την επιλεκτική ακύρωση βασικών άρθρων λόγω ιδιωτικών συμφερόντων. Σε σχέση με την τύχη του εγχειρήματος σκεφτόμαστε αναπόφευκτα ότι ίσως οι πολεμικοί σχεδιασμοί του Βενιζέλου της δεκαετίας τού 1910 και ο θρίαμβος των Βαλκανικών Πολέμων είχαν μεγαλύτερη επιτυχία εφαρμογής λόγω της ισχυρής και αδιαπραγμάτευτης κοινωνικής απήχησης και συμμετοχής που είχαν, ενώ ένας τόσο σημαντικός μεταρρυθμιστικός πολεοδομικός σχεδιασμός εμποδίστηκε από τα πρόσκαιρα οφέλη των οικονομικών συμφερόντων. Αυτή η κακοδαιμονία δυστυχώς μάς κατατρέχει μέχρι τις μέρες μας και κάθε προσπάθεια πολεοδομικής, χωροταξικής και οικιστικής μεταρρύθμισης βαλτώνει, με αποτέλεσμα η πολεοδομική αναρχία, σε συνδυασμό με την εκρηκτική υπερδόμηση, όχι να αλλοιώνει ανεπανόρθωτα πλέον τα ιστορικά οικιστικά σύνολα που δόθηκαν βορά τις περασμένες δεκαετίες στους σπεκουλαδόρους της γης, αλλά να απειλεί το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου και του μοναδικού τοπίου της. Στο άλλο, όμως, πεδίο που θα αναφερθούμε, η τύχη της εφαρμογής ήταν πολύ μεγαλύτερη. Πρόκειται για τις αρχιτεκτονικές προτάσεις για την κατασκευή του μεγάλου δικτύου νέων σχολικών κτηρίων, που θα συνδεθούν με τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που οργάνωσε και εφάρμοσε η κυβέρνηση Βενιζέλου κατά την τετραετία 1928 - 1932. Η μεταρρύθμιση αφορούσε τον ευρύτερο σχεδιασμό ενός νέου και περισσότερο σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης. Επρόκειτο για μια πραγματικά ανατρεπτική πολιτική πρόταση, για ένα σύστημα ενταγμένο στην τρέχουσα εποχή, που θα αντιμετώπιζε τόσο τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και τις σοβαρές εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευτεί. Σχεδιάστηκαν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γράφτηκαν νέα σχολικά εγχειρίδια, εντάχθηκε για πρώτη φορά το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη μέση εκπαίδευση, εγκαινιάστηκε η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και, για να έρθουμε και σε αυτό που μας ενδιαφέρει σήμερα, προσυνέχεια στη ΣEΛ. 27


20

EI∆HΣEIΣ

... αλλά και καταρριχήσεις σε βράχους της περιοχής

Παιχνίδια, όπως τοξοβολία

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

... και συζητήσεις για θέματα περιβάλλοντος με το Νίκο Ζούρο

Στα βουνά και στον καταρράκτη της μανταμαδιώτικης Μαν’ Κάτσα η «Εαρινή Σύναξη των προσκόπων της Λέσβου»

Στο «μαγεμένο» περιβάλλον εκάδες πρόσκοποι από όλη τη Λέσβο συμμετείχαν στην τριήμερη κοινή δράση των προσκοπικών ομάδων του νησιού, στην περιοχή του καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα στο Μανταμάδο, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου το τριήμερο 25, 26 και 27 Μαρτίου και είχε το χαρακτηριστικό τίτλο «Εαρινή Σύναξη των προσκόπων της Λέσβου “Μια βοσκοπούλα αγάπησα, μια μαγεμένη κόρη…”». Στη γεμάτη από εμπειρίες, περιπέτεια, παιχνίδι και γνώσεις δράση συμμετείχαν πρόσκοποι (παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών, αγόρια και κορίτσια) από τη 2η Ομάδα Προσκόπων Μυτιλήνης, την 5η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας και την 6η Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Πλωμαρίου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου, στελέχη

Δ

Ευχαριστήριο Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει για την αμέριστη βοήθειά τους στην υλοποίηση της «Εαρινής Σύναξης των Προσκόπων της Λέσβου»: το στρατιωτικό διοικητή Λέσβου, υποστράτηγο Αναστάσιο Μανώλα, τον επιτελάρχη τής 98 ΑΔΤΕ, Αλέξη Οικονόμου, το διοικητή τού 265 Τ.Ε., αντισυνταγματάρχη Αντώνη Κωστάκη, και τα στελέχη του Τάγματός του, την εταιρεία «Lesvos Adventure» και το Νεκτάριο Παρασκευαΐδη, τον πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, καθηγητή Νίκο Ζούρο.

της Περιφερειακής Εφορείας μαζί με την πρότυπη ομάδα του νησιού, δηλαδή τους βαθμοφόρους του Κλάδου Προσκόπων και τα στελέχη των ενωμοτιών (δηλαδή τους ανήλικους επικεφαλής των μικρών υποομάδων), και τα μέλη των Κοινοτήτων Ανιχνευτών (μεγάλων εφήβων Προσκόπων) της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας έφτασαν στα βουνά της Μαν’ Κάτσα και έστησαν τις υποδομές για την υλοποίηση της δράσης.

Ένας «άγγελος» Νωρίς το πρωί του Σαββάτου και στη διασταύρωση της εθνικής οδού Μυτιλήνη - Μανταμάδου με το χωματόδρομο στην περιοχή του Ασπροποτάμου παρατηρήθηκε πραγματικός… «προσκοπικός συνωστισμός». Ένας… «άγγελος» υποδεχόταν τις μικρές προσκοπικές παρέες, τις ενωμοτίες, και τις καθοδηγούσε για το πώς θα φτάσουν στη Μαν’ Κάτσα. Στο χώρο της μαγεμένης βοσκοπούλας που όλες τις επόμενες ώρες και μέχρι το απόγευ-

μα της Κυριακής, ξεπερνώντας κάποιες «δοκιμασίες», θα προσπαθούσαν να λύσουν τα μάγια και να ξεστοιχειώσουν τον τόπο που αιώνες τώρα τον λένε Μαν’ Κάτσα (από την τουρκική ονομασία Μάνι Κάτσα, που πάει να πει «μανιασμένη σάρκα»). Μετά την άφιξη στη Μαν’ Κάτσα, το στήσιμο της κατασκήνωσης και την επίσημη έναρξη της δράσης στο χώρο του καταρράκτη, άρχισε η σειρά των «δοκιμασιών» που οδηγούσαν στην απελευθέρωση της βοσκοπούλας από τα στοιχειά. Προσκοπικές γνώσεις, δηλαδή, τίποτα άλλο από βιωματική εκπαίδευση σε κανόνες προστασίας της φύσης και διαβίωσης με ασφάλεια σε αυτήν, πολλά παιχνίδια και τραγούδια. Οι «δοκιμασίες» περιελάμβαναν, ακόμα, καταρρίχηση σε βράχια και τοξοβολία, που με απόλυτη ασφάλεια υλοποιήθηκαν με τη υποδειγματική συνεργασία της εταιρείας «Lesvos Adventure». Το σκοτάδι δενσταμάτησε τις προσπάθειες των προσκόπων να

«καθαρίσουν» τον τόπο από τα μάγια… Παιχνίδια και τραγούδια γύρω από τη φωτιά, αλλά και ένα μεγάλο νυχτερινό παιχνίδι στο απόλυτο σκοτάδι και με μοναδικό οδηγό την ξαστεριά της Μαν’ Κάτσα, οδήγησαν στη σύλληψη των στοιχειών. Όλων εκτός από ένα…

«Μάθημα» περιβάλλοντος Πρωί-πρωί της Κυριακής και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, έδειξε στα παιδιά τη ροής της λάβας από το μεγάλο ηφαίστειο, το σημερινό βουνό Λεπέτυμνος, και τη δημιουργία του «λάκκου» με το μεγάλο καταρράκτη από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Κι «έδειξε», έτσι, το τελευταίο και μεγαλύτερο «στοιχειό» που κρατά μαγεμένη τη βοσκοπούλα. Τον άνθρωπο, που καταστρέφει τη μαγεμένη βοσκο-

πούλα, τη φύση… «Κανένας άνθρωπος δε σκοτώθηκε από το μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία. Όλα τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τα έργα των ανθρώπων που νόμισαν πως μπορούν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τη φύση. Κι η επαπειλούμενη καταστροφή από τη ραδιενέργεια στην Ιαπωνία είναι η εικόνα της ανθρώπινης υπεροψίας έναντι της φύσης…», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, και στη Μαν’ Κάτσα, μαζί με δεκάδες επισκέπτες, κυκλοφορούσαν ελεύθεροι από τα μάγια η βοσκοπούλα και ο άγγελός της μαζί με τους προσκόπους της Λέσβου, κουρασμένους αλλά σοφότερους πια. Κι όταν το απόγευμα γιορτάστηκαν τα γενέθλια του Άγγελου, προσκόπου από τη Μυτιλήνη που διάλεξε να γιορτάσει τα γενέθλιά του στα βουνά, κι άρχισε η αποχώρηση, όλα ξαναγίναν στα βουνά, τα βράχια, τα ποτάμια και τον καταρράκτη της Μαν’ Κάτσα πραγματικά μαγικά.

Σημαντικό βήμα για το Γεωπάρκο του Απολιθωμένου Δάσους

Αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ στα τέσσερα ελληνικά γεωπάρκα που αναγνωρίζονται Α νάμεσα πλέον και επισήμως ως τέτοια από την ελληνική νομοθεσία, είναι το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Η σημαντική αυτή εξέλιξη στον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της σύνδεσής του με τη βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται ως απόρροια της ψήφισης από το ελληνικό κοινοβούλιο του Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Βιοποικιλότητα, μέσω του οποίου καθιερώνεται για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία η έννοια του «Γεωπάρκου». Σκοπός της κατοχύρωσης αυτής, που έρχεται να δικαιώσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και χρόνια τα ελληνικά γεωπάρκα, είναι η εξασφάλιση της προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης σημαντικών φυσικών μνημείων και θέσεων της γεωλογικής κληρονομιάς, που μέχρι σήμερα δεν απόλαυαν μέτρων προστασίας και διαχείρισης. Περιοχές της χώρας που περιλαμβάνουν σημαντικούς γεωτόπους και πλούσια γεωλογική κληρονομιά (όπως το Απολιθωμένο Δάσος

Λέσβου), μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν ως «Γεωπάρκα». Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να προστατευτούν μεμονωμένοι γεώτοποι και στοιχεία του αναγλύφου ως προστατευόμενα τοπία ή φυσικοί σχηματισμοί. «Πρόκειται για μια σημαντική αναγνώριση, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε ρητή αναφορά στα γεωπάρκα στην ελληνική νομοθεσία», ανέφερε στο «Ε» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος. «Είναι ουσιαστικά κάτι που ξεκίνησε από τη Λέσβο και άλλες περιοχές πριν από 10 χρόνια και είναι σημαντικό το ότι μέσα σε μια δεκαετία είχαμε και νομοθετική κατοχύρωση, όπως ίσχυε στην Ισπανία και σε άλλες χώρες.» Όπως προσθέτει ο ίδιος, αυτήν τη στιγμή υπάρχει μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για γεωπάρκα, ενώ μέχρι στιγμής η UNESCO έχει χαρακτηρίσει ως τέτοια 72 περιοχές σε 25 χώρες και αναμένεται να προστεθούν κι άλλες. «Όσο οι πολίτες χωρών σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν για τα γεωπάρκα, τόσο πιο σημαντική είναι η δυνατότητα προβολής της Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους, που έχει κατοχυρωθεί ως μοντέλο ανάπτυξης γεωπάρκων», λέει κλείνοντας ο κ. Ζούρος.


EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

21

Πάνω από 200 Λέσβιοι έκαναν ποδήλατο στην «Ώρα της Γης»

Κίνηση στην πόλη της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ εγάλη συμμετοχή ποδηλατών και ποδηλατισσών όλων των ηλικιών είχε η ποδηλατοπορεία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ώρας της Γης». Πάνω από 200 ποδήλατα κάθε μεγέθους και χρώματος έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους δρόμους της πόλης, δίνοντας το μήνυμα της φιλοπεριβαλλοντικής μετακίνησης και προσπαθώντας να συμπαρασύρουν κι άλλους στο να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον σβήνοντας τα φώτα τους. Ήταν ένα κοινό κάλεσμα λατοπορείας οι συμμετέπου έκαναν οι Ποδηλάτες χοντες φώναζαν συνθήΜυτιλήνης και οι ματα στη λογική τού να «Aeolistas», με αφορμή κάνουν και άλλους κατοίτην «Ώρα της Γης», που κους της πόλης να συμήταν από τις 8:30 έως τις μετάσχουν στο θεσμό κα9:30 το βράδυ του Σαβ- τεβάζοντας τους διακόβάτου. Το χρονικό διά- πτες. Ανάμεσα στις διεκστημα εκείνο, οι συμμε- δικήσεις τους, εκτός άλτέχοντες στην ποδηλατο- λων, η δημιουργία δικτύπορεία κινήθηκαν από ου ποδηλατόδρομων και την Πλατεία Σαπφούς (ό- η αποθάρρυνση της διέπου είχαν συγκεντρωθεί) λευσης των Ι.Χ. από το προς τη Μητρόπολη, ενώ κέντρο της πόλης. Οι στη συνέχεια μπήκαν «Aeolistas» πήραν, μάλιστην Ερμού με κατεύθυν- στα, την πρωτοβουλία να ση την οδό Καβέτσου. χαράξουν συμβολικά μια Κάλυψαν όλη τη διαδρο- λωρίδα ποδηλατόδρομου μή μέχρι την οδό Βοστά- στην προκυμαία της Μυνη στην περιοχή της Χρυ- τιλήνης, απαιτώντας την σομαλλούσας, για να επι- απρόσκοπτη κίνησή τους στρέψουν και πάλι στο στην πόλη. σημείο εκκίνησης μέσω Αναμμένα τα φώτα της παραλιακής οδού και στην πόλη… της οδού Βενιζέλου. Σε όλη τη διάρκεια της ποδη- Ωστόσο, παρά την αντα-

Μ

Από την ποδηλατοπορεία του Σαββάτου

πόκριση των συγκεκριμένων και άλλων πολιτών που όντως έσβησαν για μια ώρα τα φώτα στα σπίτια τους, οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία είχαν να παρατηρήσουν ότι η γενικότερη εικόνα της πόλης δεν έδειχνε συμμετοχή στην «Ώρα της Γης», αφού το Κάστρο της Μυτιλήνης και άλλα δημόσια κτήρια παρέμειναν φωταγωγημένα, παρ’ όλο που τις προηγούμενες χρονιές είχε υπάρξει μεγαλύτερη αντα-

πόκριση. «Η ζωή των ανθρώπων στο μέλλον είναι στις πόλεις», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι Ποδηλάτες Μυτιλήνης και οι «Aeolistas». «Είναι πρωταρχικής σημασίας να βρούμε οικολογικούς τρόπους για να ζούμε στις πόλεις και αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που επιλύουμε τα προβλήματα της αστικής οικολογίας. Η πόλη της Μυτιλήνης αντιμετωπίζει πλέον οξύτατο συγκοινω-

νιακό πρόβλημα και το ποδήλατο φαντάζει μια άμεση λύση για τη μείωσή του. Απαιτείται, όμως, μέριμνα για τους ποδηλάτες, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία τους στην πόλη. Η γενιά μας στερεί από τα νέα παιδιά τη χαρά του ποδηλάτου, που όλοι ζήσαμε σε παλαιότερες εποχές. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό και να δημιουργήσουμε μια πόλη φι-

λική για τους ποδηλάτες. Απαιτείται σωστός σχεδιασμός και μελέτη, ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και πολιτική τόλμη για την εφαρμογή των μέτρων.» Στην «Ώρα της Γης» συμμετείχε και η Τοπική Κοινότητα Ιππείου, που διέκοψε για μια ώρα τη φωταγώγηση στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού, στην εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, στην ομώνυμη πλατεία, καθώς και στο Πάρκο Ιππείου.

Συγκροτήθηκε πρωτοβουλία ενάντια στην ενεργειακή επένδυση

Χιώτικες αντιδράσεις στο Ρόκα αντιδράσεις στα Σ οβαρές σχέδια του ομίλου Ρόκα για την ενεργειακή επένδυση στο Βόρειο Αιγαίο διατυπώνουν φορείς της Χίου, ενώ σε συνέχεια της ενημέρωσης που έκανε ο όμιλος στο γειτονικό νησί αναμένεται το θέμα να απασχολήσει το επόμενο διάστημα και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ήδη οι Χιώτες συγκρότησαν πρωτοβουλία ενάντια στην ενεργειακή επένδυση, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν νομαρχιακές κομμάτων, αλλά και περιφερειακές παρατάξεις. Όπως έγραψε το «Ε», ο Όμιλος Ρόκας διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη ενημερωτική

εκδήλωση για τους φορείς της Χίου, στην οποία και εξήγησε τα σχέδιά του για την επένδυση-«μαμούθ» που σχεδιάζει στα νησιά Λέσβο, Λήμνο και Χίο. Στην ενημέρωση απ’ τα στελέχη της εταιρείας συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Χίου, Κώστας Γανιάρης, ο βουλευτής τής Ν.Δ. Κωστής Μουσουρούλης, ο δήμαρχος Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Χίου Μάρκος Μεννής. Σε συνέχεια της ενημέρωσης, οι φορείς που συγκροτούν την πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ενεργειακή επένδυση του ομίλου Ρόκα σχεδιάζουν αύριο το βράδυ συνάντηση, προκει-

μένου να συζητήσουν τις επόμενες δράσεις και την οργάνωση του αγώνα τους, αφού - όπως σχολιάζουν - «η ενημέρωση των εκπροσώπων της εταιρείας ήταν εξαιρετικά γενική, χωρίς εξειδικεύσεις, πρόχειρη και χαμηλότατου επίπεδου για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά επιπτώσεις και τα όποια οφέλη του τόπου».

Όχι στην επένδυση-μαμούθ Με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου τού Κ.Κ.Ε. παραθέτει σειρά επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία δε συνάδει με τις ενεργειακές ανάγκες της Χίου μια τέτοια επένδυση, που εκτιμά ότι θα έ-

χει σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες στις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί, ενώ καταγγέλλει «την πολιτική των εκπροσώπων του δικομματισμού στο νησί, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα». Και συνεχίζουν στην ανακοίνωσή τους: «Καταγγέλλουμε τη συνδιαλλαγή τους με τον επίδοξο επενδυτή και καλούμε τις μαζικές οργανώσεις, τις ταξικές δυνάμεις του νησιού στην τοπική αυτοδιοίκηση και στα σωματεία, τις ανένταχτες προσωπικότητες που εξακολουθούν να μη βολεύονται στη σημερινή σαπίλα, να συσπειρωθούν για την αποτροπή μιας τέτοιας, καταστροφικής για το νησί μας επένδυ-

σης.» Χθες, με ανακοίνωσή της, η περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» δήλωνε αλληλέγγυα στον αγώνα των πολιτών της Χίου για την αποτροπή εγκατάστασης αιολικών πάρκων-μαμούθ υπενθυμίζοντας τις θέσεις και την αντίθεσή της στην επένδυση, ενώ ο επικεφαλής της, Βασίλης Τεντόμας, τόνιζε ότι θα θέσει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «ώστε να πάρει επίσημα θέση το κατ’ εξοχήν αρμόδιο θεσμικά όργανο της Περιφέρειάς μας, για μία επένδυση που αντί να λύσει θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στα νησιά μας».


ΠOΛITIΣMOΣ

!

Έκθεση για τους ξεριζωμένους της Κωνσταντινούπολης

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Την ταινία «Safety Last» επρόκειτο να προβάλει χθες το βράδυ ο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» στο θέατρό του, συνοδεία ζωντανής μουσικής.

«Πόλη, η νοσταλγία μου» γκαινιάζεται την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της μαρίνας Μυτιλήνης, η έκθεση «Πόλη, η νοσταλγία μου», που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Συνθήκης της Λοζάνης από την Τουρκία και η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία

Ε

στο Αιγαίο». Μια έκθεση μνήμης των ξεριζωμένων Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, που πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβρη τού 2010 στα πλαίσια των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, για να βρεθεί στη συνέχεια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες

Για δύο μέρες στο ΦΟΜ

Τα… δεύτερα «Μεσογειοτόπια» ι Φίλοι της Μουσικής Λέσβου διοργανώνουν την ΠαραΟΦΟΜ, σκευή 1η και το Σάββατο 2 Απριλίου, στο θέατρο του για δεύτερη χρονιά από κοινού με το Φιλοτεχνικό Όμιλο Μυτιλήνης (ΦΟΜ) «Ο Θεόφιλος», την Πάραλο Πολιτιστική Παρέμβαση και τον Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης, τα «Μεσογειοτόπια». Ένα διήμερο αφιερωμένο στις παλαιότερες αλλά και νέες μουσικές τάσεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, που σκοπό έχει να φέρει κοντά μουσικούς και κοινό σε μια κοινή μουσική εμπειρία. Το διήμερο θα ξεκινήσει στις 8 το απόγευμα της Παρασκευής, με την εμφάνιση του σχήματος «Τρεις λαλούν εν’ δε μπαντ», που θα παρουσιάσει με τρεις φωνές μουσική των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στις 9 θα ακολουθήσει πειραματική ηλεκτρονική μουσική και αυτοσχεδιασμός από τους «Aftofono & Tengu ny naru», ενώ τη βραδιά θα κλείσει η μουσική κολεκτίβα «Vodka Rag», με μουσική swing, βαλκανικό ska και περιπλανώμενα βαλς του δρόμου. Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου θα ξεκινήσει σεμινάριο από το Ziad Rajab με θέμα «Το ούτι στις μουσικές της Μεσογείου». Οι συναυλίες θα συνεχιστούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με εμφάνιση στις 7:30 των Δημήτρη και Θανάση Καρπούζη, που θα παίξουν παραδοσιακή μουσική από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Στις 8:30 ο Ziad Rajab θα παρουσιάσει παραδοσιακή μουσική της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μια ώρα μετά θα εμφανιστεί το σχήμα των «ΑμανΚιΕρως», που θα παίξει μουσική από την Τουρκία, την Ελλάδα και την ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Το διήμερο θα κλείσει με την εμφάνιση των «Τζάμπα και Βερεσέ», που θα παρουσιάσουν σμυρναίικα και ρεμπέτικα «μεταμορφωμένα» κομμάτια».

Από το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης

Αφιέρωμα στον Ελύτη εκδήλωση αφιέρωμα στον Μ ιαΟδυσσέα Ελύτη διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα 21 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου διάβασαν απόψεις ποιητών για την τέχνη τους, καθώς και το «Μονόγραμμα» του Ελύτη, συνοδεία μουσικής. Το αφιέρωμα έκλεισε με την προβολή της ταινίας «Η Άλλη Λέσβος (Σαπφώ - Ελύτης)». Η ιδέα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανήκει στο διευθυντή του Σχολείου, Παναγιώτη Χατζηβασιλείου, και στη φιλόλογο Ελένη Γιαβρή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που πήραν μέρος στο αφιέρωμα, ήταν οι Στρατής Τριανταφύλλου, Βασίλης Κουρόγλου, Ευθυμία Σκοπελίτου, Ειρήνη Πατίλα, Γιώργος Κωνσταντίνου και Άννα Τσαμουρά. Σημειώνεται πως για το τέλος της σχολικής χρονιάς το Σχολείο προγραμματίζει μια θεατρική παράσταση, ενώ άλλη μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

πόλεις της Ελλάδας. Η έκθεση είναι δημιούργημα των ανθρώπων του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων και χρειάστηκε πολύμηνη προετοιμασία έρευνας και συνεντεύξεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα προβληθεί η ταινία «Ισταν-

μπούλ, νοσταλγία μου», του Ταχσίν Ιζμπιλέν, που γυρίστηκε στη διάρκεια της ετοιμασίας της. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την Τρίτη 5 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Όλη την εβδομάδα στη ΦΕΜ

Έκθεση του Παντελή Θωμαΐδη ια έκθεση μακροΜ φωτογραφίας του Παντελή Θωμαΐδη, με θέμα «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας», επρόκειτο να εγκαινιαστεί χθες το απόγευμα στο χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης και να διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 2 Απριλίου. Ο Παντελής Θωμαΐδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1969 και μεγάλωσε εδώ. Από το 1987 έως το 1989 εργάστηκε στην Αθήνα ως προγραμματιστής Η/Υ και αναλυτής συστημάτων, ενώ από το 1991 εργάζεται στη Λέσβο ως προϊστάμενος στις εγκαταστάσεις γνωστής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαιοειδών που δραστηριοποιείται στο νησί. Με τη φωτογραφία ασχολείται εδώ κι επτά χρόνια, προσπαθώντας συνεχώς να βελτιώνεται, πειραματιζόμενος με διάφορες τεχνικές, χρησιμοποιώντας διάφορα είδη εξοπλισμού, αλλά και μαθαίνοντας από πιο έμπειρους φωτογράφους. Στη ΦΕΜ θα παρουσιάσει συνολικά τη μέχρι τώρα δουλειά του, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στη μακροφωτογραφία.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Σάββατο 2 Απριλίου από τις 19:00 έως τις 21:00 στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας». Έκθεση φωτογραφίας του Παντελή Θωμαΐδη

Παρασκευή 1η Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το «Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Σάββατο 2 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το «Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Κυριακή 3 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Κόκκινα Φανάρια». Θεατρική παράσταση από το «Θεατρικό εργαστήρι» του Δήμου Λέσβου

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Πέμπτη 31 Μαρτίου «Η Τελετή», του Μίκαελ Χάφστρομ (θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Άντονι Χόπκινς, Άλις Μπράγκα, Κόλιν Ο’Ντόνογκιου Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:30 και στις 22:00, Πέμπτη στις 22:00 «Μια χρονιά ακόμα», του Μάικ Λι (κοινωνική) Πρωταγωνιστούν: Τζιμ Μπρόουντμεντ, Λέσλι Μάνβιλ, Ρουθ Σιν Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:30, Πέμπτη στις 21:30


23

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με τιμή σε τέσσερις «παλιούς»

Απονομή τιμητικού διπλώματος στην Ηλέκτρα Κορομηλά

ε τρία μέρη ήταν δομημένη η εκδήλωση που διοργάνωσε προχθές Κυριακή το Αναγνωστήριο Αγιάσου για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ένα αφιέρωμα ιδιαίτερο, από έναν εξίσου ιδιαίτερο φορέα, που μετράει πολλές δεκαετίες συμβολής στο ερασιτεχνικό θέατρο της Λέσβου. Ξεκινώντας με μια σύντομη αναφορά στο θεσμό, που καθιερώθηκε πριν από 49 χρόνια από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κλεάνθης Κορομηλάς, για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στη μαθήτρια Γεωργία Κουτσκουδή - Βουρλή, που διάβασε το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Το τελευταίο (που φέτος είχε

Σ

Ανάμεσα στους τέσσερις τιμωμένους, και ο Βασίλειος Βίγλατζης

Τιμήθηκε και ο Ευστράτιος Καμπουρέλης

γράψει η ηθοποιός, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Τζέσικα Κάαβα από την Ουγκάντα) είθισται να διαβάζεται κάθε χρόνο πριν την έναρξη των αντίστοιχων αφιερωμάτων. Η απονομή τιμής σε τέσσερις παλιούς ερασιτέχνες ηθοποιούς του Αναγνωστηρίου, για τη σημαντική προσφορά τους στο λαϊκό θέατρο, αποτέλεσε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι Μύρτα Καβαδέλη, η Ηλέκτρα Κορομηλά, ο Μιχάλης Καμπουρέλης και ο Μιχάλης Βίγλατζης. Για τους τέσσερις ερασιτέχνες ηθοποιούς μίλησαν οι Κλεάνθης Κορομηλάς, Ειρήνη Αργύρα, Στρατής Βεγιάζης και Παναγιώτης Κουτσκουδής, ενώ πλούσιο αρχειακό υλικό προβαλλόταν σε μια γιγαντοοθόνη. Στα τιμώμενα

πρόσωπα απονεμήθηκαν τιμητικά έπαθλα και αναμνηστικά διπλώματα.

Και θέατρο από τα παιδιά Το αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έκλεισε με την εμφάνιση του Θεατρικού Παιδικού Εργαστηρίου του φορέα και την παράσταση «Ένα τραγούδι για τη φάλαινα», που παρουσίασαν οι λιλιπούτειοι Αγιασώτες. Τα παιδιά αφιέρωσαν την παράστασή τους στους τιμωμένους της βραδιάς, που με τη σειρά τους ευχαρίστησαν το Αναγνωστήριο και ευχήθηκαν στους νεωτέρους να συνεχίζουν την παράδοση. Το κείμενο ήταν της δασκάλας θεατρικής Παιδείας Ευγενίας Τσιχλιά, ενώ η σκηνοθεσία ήταν της ίδιας και της υπεύθυνης

Θεατρικών Τμημάτων εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Αναγνωστηρίου, Παναγιώτας Μαϊστρέλλη. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου είχε ο δάσκαλος του Παιδικού Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Αναγνωστηρίου, Δημήτρης Μιστριώτης, ενώ την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού και τις παρουσιάσεις επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Κορομηλάς, Παναγιώτης Κουτσκουδής και Παναγιώτης Τσάγαλος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός άλλων, ο αντιδήμαρχος Αγιάσου - Ευεργέτουλα, Γιώργος Βουνάτσος, ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο τέως δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης κ.ά..

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και για τις θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης

Γιόρτασαν για πρώτη φορά μαζί της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου γιόρτασαν για πρώτη Τφορά από κοινού, το βράδυ της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οι τρεις θεατρικές ομάδες της πόλης, Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λέσβου, «Άστεγοι» και ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Εκπροσωπούμενες από μια ερασιτέχνη ηθοποιό η καθεμιά και με τη σκηνοθετική ματιά της Αγγελικής Γεωργαντά, παρουσίασαν την παράσταση «Χορεύοντας με τον έρωτα», με κείμενα του Κοκτώ. Γεμάτο ήταν το Δημοτικό Θέατρο από μέλη και φίλους των θεατρικών ομάδων και άλλους θεατές που παρακολούθησαν το ιδιαίτερο αυτό αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και του Δήμου Λέσβου. Με τον πρόεδρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», Περικλή Μαυρογιάννη, να έχει διαβάσει από την αρχή το φετινό μήνυμα του εορτασμού, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί Ντέσσυ Κομνηνού (ΦΟΜ), Εύα Γιαννίκου (Θεατρικό Εργαστήρι) και Μάρθα Αραβανοπούλου («Άστεγοι») έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή. Τη σκηνοθεσία της Αγγελικής Γεωργαντά στα τέσσερα μονόπρακτα του Κοκτώ («Το Πανηγύρι», «Ανθρώπινη Φωνή», «Το φάντασμα της Μασσαλίας» και «Η ψεύτρα») ήρθαν

Από την παράσταση με κείμενα του Κοκτώ, το βράδυ της περασμένης Κυριακής

να συμπληρώσουν οι χορογραφίες της Μαρίνας - Ισμήνης Ιωαννάτου, με τη συμμετοχή 22 χορευτών από το τμήμα ενηλίκων της σχολής της («À petits pas») και μελών των θεατρικών ομάδων. «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, τόσο από τη συνεργασία, όσο και από το αποτέλεσμά της. Νομίζω πως ήταν μια παράσταση που ο κόσμος ευχαριστήθηκε με το παραπάνω», δήλωσε στο «Ε» η Αγγελική Γεωργαντά.

Τίμησαν τις ομάδες Η βραδιά, ωστόσο, φορτίστηκε από τη βράβευση των 12 ενεργών και μη θεατρικών ομάδων της Λέσβου, που ξεκινώντας από το 1884 (με την ίδρυση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου) υπηρετούν το ερασιτεχνικό θέατρο του νησιού. Για τις ομάδες μί-

λησε ο κ. Μαυρογιάννης, αναφέροντας το έτος ίδρυσης της καθεμιάς. Εκτός από το Αναγνωστήριο Αγιάσου, αναμνη-

στικοί έπαινοι και ανθοδέσμες δόθηκαν επίσης στον ΕΘΟ «Το Μπουρίνι» (μη ενεργή ομάδα, από την οποία όμως «γεννήθηκαν» οι περισσότεροι σημερινοί ερασιτέχνες ηθοποιοί της Μυτιλήνης), στη Χορωδία Μυτιλήνης, στο ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», στη θεατρική ομάδα «Άστεγοι», στο Θεατρικό Εργαστήριο του Δήμου Λέσβου, στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών (Αθήνας - Μεσότοπος), στη θεατρική ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Πρόβα», στον ΕΘΟ Καλλονής, στη θεατρική ομάδα Σιγρίου «Θάλασσα», στη θεατρική ομάδα Αγίας Παρασκευής «Παράλογοι» και στη Θεατρική Ομάδα Πολιχνιατών (Αθήνα - Πολιχνίτος). Την απονομή έκαναν εκπρόσωποι τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και του χώρου των Γραμμά-

των και των Τεχνών. Συγκεκριμένα, τις 12 θεατρικές ομάδες τίμησαν ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού του Δήμου Λέσβου, Κώστας Αστυρακάκης, και η αντιπρόεδρος Σοφία Δόλκα, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο αντιδήμαρχος Πολιχνίτου Νίκος Κατράνης, ο Μάκης Αξιώτης, ο φιλόλογος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών, Ραφαήλ Παπαδέλλης, η προϊσταμένη Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, Βάσω Πολυχρόνη, ο εκδότης και παλιό μέλος της χορωδίας Μυτιλήνης Δημήτρης Κίνδερλης, ο λογοτέχνης Αλφόνσος Δελής και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στράτος Γεωργούλας.

Ενδιαφέρουσα δράση από την ΕΡΑ Αιγαίου

«Κάνε την εκπομπή σου» α ηχογραφήσουν τη δική τους εκπομπή στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας καλεί η ΕΡΑ Αιγαίου πολίτες που θέλουν να εκφραστούν μέσω του ραδιοφώνου. Η δυνατότητα αυτή, που παρέχεται στο πλαίσιο της δράσης της «Κάνε την εκπομπή σου», έχει στόχο να αξιοποιήσει ανθρώπους που θέλουν να επικοινωνήσουν το ταλέντο ή τις γνώσεις τους με το ακροατήριο της δημόσιας ραδιοφωνίας. Η δράση απευθύνεται σε πολίτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ιστορικής και λαογραφικής έρευνας και κυρίως της μουσικής. Όσοι ενδιαφέρονται θα παραγάγουν σε συνεργασία με το προσωπικό της ΕΡΑ Αιγαίου τη δική τους ραδιοφωνική εκπομπή, που θα έ-

Ν

χει συγκεκριμένο «βιολογικό κύκλο» για κάθε πολίτη ή φορέα (δύο ημίωρες εκπομπές, με δυνατότητα παραγωγής άλλων δύο, ανάλογα με την ανταπόκριση του ακροατηρίου). Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένοι πολίτες, φορείς, σύλλογοι, σχολεία και πανεπιστήμια, λαογραφικά σωματεία, επιστημονικές ομάδες και ομάδες πολιτών. Το περιεχόμενο των εκπομπών μπορεί να είναι ψυχαγωγικό, πολιτιστικό, επιστημονικό ή λαογραφικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το σταθμό στο τηλέφωνο 22510 43291 ή να επισκεφτούν το ραδιοσταθμό της ΕΡΑ Αιγαίου στην οδό Ε. Βοστάνη 69 και να δηλώσουν συμμετοχή.


24

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Λενέτα Στράνη Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε Σχέδια: Αριστείδης Πατσόγλου Πρόλογος: Σταύρος Κουμπιάς, Χρήστος Τερέζης Εκδοση Πανεπιστήμιο Πατρών, Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων Αθήνα 2010, σελ. 137

Λενέτα Στράνη, σύζυγος του Ηστόδουλου προέδρου τής ΟΛΣΑ, ΧριΤσακιρέλλη,

κατάγεται από τη Ζάκυνθο, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε Ψυχολογία και εργάστηκε στις κοινωνικές ασφαλίσεις στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Ασχολείται με τη λογοτεχνία, το παιδικό βιβλίο και την ποίηση. Έχει κυκλοφορήσει πέντε βιβλία. Στίχοι της μελοποιήθηκαν από το συνθέτη Τιμόθεο Αρβανιτάκη. Έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά περιοδικά, επτανησιακά έντυπα και εφημερίδες. Ήταν υπεύθυνη έκδοσης του λεσβια-

κού περιοδικού (των Φιλιανών της Αθήνας) «Ροδοστάλι». Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Μετά την ποιητική συλλογή «Διεθνή ύδατα», η οποία απέσπασε πλήθος εγκωμιαστικών κριτικών, η Λενέτα Στράνη συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών και κυκλοφόρησε το θεατρικό της έργο «Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε». «Το έργο της κ. Στράνη κατακτά μία περίλαμπρη θέση στη λογοτεχνική παράδοση των τοπικών γλωσσικών ποικιλιών, αφού αποτελεί εξαίρετο δείγμα λογοτεχνικής γραφής σε γλωσσικό ιδίωμα. Είναι δε σημαντικό ότι το βασικό κείμενο συμπληρώνεται από μια αναφορά σε ζακυνθινά έθιμα, σημαντικού ενδιαφέροντος για τους ερευνητές λαογράφους, καθώς και από ένα γλωσσάρι με ζακυνθινές λέξεις, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαλεκτολογικής έρευνας

Λεσβιακά Δελτίον της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Τόμος ΚΓ´ Μυτιλήνη 2010, σελ. 379

τόμος των «Λεσβιακών», της πεO23ος ριοδικής έκδοσης της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, έχει τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες και Μουσουλμάνοι της Λέσβου πριν και μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923)» και κυκλοφορεί ως ένα ειδικό αφιέρωμα για τον προσφυγικό ελληνισμό της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στεγάζει τρεις εκτεταμένες εργασίες και δύο ανέκδοτα έγγραφα. Οι εργασίες «έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, που αφορά στο γεγονός του ξεριζωμού και της προσφυγιάς του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, τις μουσουλμανικές ιδιοκτησίες στη Λέσβο κατά τη δεκαετία 1914 - 1993 και την ανταλλάξιμη περιουσία των μουσουλμάνων κατοίκων της Μυτιλήνης». Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύεται η εργασία της Άρτεμης Μυλοπτέρη, φιλολόγου, με τίτλο «Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο κατά την περίοδο 1914 1920», η οποία υποβλήθηκε το 2004 στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος. Αντικείμενο της όλης μελέτης είναι η εγκατάσταση και η περίθαλψη των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο κατά το χρονικό διάστημα 1913 - 1919. Η δεύτερη εργασία είναι της Χαράς Καραβία και έχει τίτλο: «Η Ανταλλάξιμη Περιουσία των Μουσουλμάνων της Λέσβου: Το παράδειγμα της πόλης της Μυτιλήνης». Υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε ως διπλωματική εργασία το 2006 για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέσα από τη μελέτη

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

και ανάλυσης», σημειώνει στον πρόλογό του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Κουμπιάς, ενώ ο Χάρης Τερέζης, κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Ερευνών, επισημαίνει: «Το ανά χείρας πόνημα έρχεται να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο ο γλωσσικός πλούτος μιας διαμορφωμένης κοινωνικά και πολιτιστικά περιοχής προβάλλεται μέσα από τις αισθητικές αρετές της τέχνης.» Η Λενέτα Στράνη στο εισαγωγικό της σημείωμα εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στη συγγραφή του έργου και στην ενασχόλησή της με το γλωσσικό και λαογραφικό θησαυρό της γενέθλιας γης. Καταλήγει με τα παρακάτω: «Εύχομαι και ελπίζω η ελάχιστη αυτή προσπάθεια ν’ αποτελέσει αφορμή για πιο μακρινές και διεισδυτικότερες διαδρομές, σε κάθε ελληνική γωνιά, όπου κι αν αυτή βρίσκεται. Είθε οι νεότερες γενιές ν’ ανασκαλέψουν τις λέξεις μέσα

των ιστορικών τεκμηρίων που υπάρχουν στο αρχείο της Ανταλλάξιμης Περιουσίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Λέσβου, η μελετήτρια προσεγγίζει την ακίνητη περιουσία που οι μουσουλμάνοι της Μυτιλήνης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατά την περίοδο 1914 - 1922 και την τύχη της στη συνέχεια. Ολόκληρη η έρευνα επικεντρώθηκε στην πόλη της Μυτιλήνης. Η τρίτη εργασία, του Αβραάμ Ιντζεβίδη, υποστηρίχθηκε ως πτυχιακή εργασία στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου το 2004. Ο τίτλος της είναι «Μουσουλμανικές ιδιοκτησίες στη Λέσβο. Οι μεταγραφές στο Υποθηκοφυλακείο Μυτιλήνης (1913 1923)» και καταγράφει τις μεταβιβάσεις ακινήτων κατοίκων της Μυτιλήνης, όπως αυτές εμφανίζονται στα βιβλία Μεταγραφών του Υποθηκοφυλακείου της πόλης από το 1913 μέχρι το 1923. Στο Παράρτημα δημοσιεύονται δύο ανέκδοτα έγγραφα, που σχετίζονται άμεσα με τις παραπάνω μελέτες. Το πρώτο είναι από το Αρχείο του Στρατή Αναγνώστου και ανήκει σε κάποιον άγνωστο ιστοριοδίφη, ο οποίος έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το δεύτερο ανήκει στο Αρχείο Σάββα Κωφόπουλου και προέρχεται από έναν τυπωμένο εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μυτιλήνης. Χρονολογείται στα 1920, καθώς τυπώθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκλογών του Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Για το περιεχόμενο του τόμου, ο Στρατής Αναγνώστου, ο Θανάσης Καλαμάτας και η Μαρία Σταματογιαννοπούλου, που έχουν γράψει ένα εξαιρετικό εισαγωγικό σημείωμα, σημειώνουν: «Όπως γίνεται φανερό, η συναγωγή και η έκδοση σ’ έναν τόμο μελετών και ανέκδο-

στο μπαούλο, στο σετούκιν, στην κασέλα, στο κασέλι, στο φότζερο, στο παρακάσελο. Και βέβαια, όχι για να τις συμπεριλάβουμε αναγκαστικά στο σημερινό μας λεξιλόγιο - ο χρόνος είναι ποτάμι που τρέχει ασταμάτητο - αλλά για να τις πλησιάσουμε, ν’ ακούσουμε τη μοσκιάδα τους, να τις αφήσουμε να μας οδηγήσουν, μέσ’ από το λιμπρέτο της παραθυρούλας του χρόνου, στο ξαστοχημένο πολιτιστικό μας παρελθόν. Είναι κι αυτός ένας από τους πιο ενδεδειγμένους τρόπους να διευρύνουμε εμείς οι Νεοέλληνες το στοχασμό μας και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις ν’ αποκτήσουν λέξεις-στέρεους αρμούς, έτσι ώστε να επανακτήσουμε το γνήσιο και το αληθινό, αρετές που θα επιφέρουν την επαναστατική αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή, περιορίζοντας το έλλειμμα της ουσιαστικής επικοινωνίας των ημερών μας.» Π.Σ.

των εγγράφων, που αναφέρονται στην περίοδο πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι ένα εγχείρημα άκρως σημαντικό. Πρώτα απ’ όλα, μελέτες όπως οι εδώ δημοσιευόμενες, καρπός πνευματικού μόχθου των συγγραφέων, συνεισφέρουν πολλά στη σύγχρονη ιστοριογραφική έρευνα και προωθούν την ιστορική γνώση. Τούτο συμβαίνει διότι και οι τρεις μελέτες δε στηρίζονται απλώς σε βιβλιογραφικά δεδομένα. Τουναντίον, κάμουν ευρύτατη χρήση αρχειακού υλικού, εγγράφων και μαρτυριών, γεγονός που τις καθιστά πρωτότυπες. Κατά δεύτερο λόγο, η θεματολογία τους θα λέγαμε ότι καθιστά περισσότερο ορατά τα όρια, εντός των οποίων οφείλει να κινείται και να ανασυντίθεται ο ιστορικός χωροχρόνος. Η πολλαπλότητα και η πολυμορφία των πηγών που καταθέτουν οι δημοσιευμένες εδώ μελέτες, είναι γεγονός ότι δείχνουν στην ιστορική έρευνα τον τρόπο, πώς να ξεφεύγει από ιδεολογικές περιχαρακώσεις και να μελετά τα ιστορικά γεγονότα και πώς να αξιολογεί ένα γεγονός, όπως αυτό της Μικρασιατικής Καταστροφής και της συνακόλουθης υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών της Ελλάδας και της Τουρκίας, χάρη στο οποίο επιτεύχθηκε η πραγμάτωση, με τον πιο οδυνηρό βέβαια τρόπο, του θεμελιώδους αιτήματος “της πολιτικής του εθνικού κέντρου”, της “σύμπτωσης του κράτους με το έθνος”, με μόνη τραγική διαφορά ότι “οι ελληνικοί πληθυσμοί της Ανατολής εντάχθηκαν στο ελληνικό κράτος απογυμνωμένοι από τα ιστορικά εδάφη, που αποτελούσαν τον κύριο στόχο της Μεγάλης Ιδέας”, (Πασχάλης Κιτρομηλίδης, “Προβλήματα της εθνικής ολοκλήρωσης”, Φιλολογική Καθημερινή, 14/21 Αυγούστου 1980).» Π.Σ.


25

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

BLUE BAY

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026 LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΤΡΙΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

OΓΚΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860

Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

Α Λ Λ Α

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270

ΠAIΔIATPOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Κ Α Ι

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


27

EI∆HΣEIΣ

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Δεν κλείνει ο Δήμος… λόγω Περιφερειακού συνέχεια από ΣEΛ. 7

τακτική επιχορήγηση μηνός Μαρτίου σε όλους τους δήμους της χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Δήμος Λέσβου λαμβάνει 1,55 εκατ. ευρώ, χρήματα στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των τέως κρατικών περιφερειών που μετατάχθηκε σε δήμους, όπως και οι

δαπάνες μισθοδοσίας των καθαριστριών σχολείων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το Δήμο Λήμνου ανέρχεται σε 268.682 ευρώ και για το Δήμο Αγίου Ευστρατίου σε 33.500 ευρώ.

«Με δεδομένη την απόφαση κατανομής, πιστεύουμε μέσα στις επόμενες μέρες να έχουμε στη διάθεσή μας την πίστωση και έτσι να μην υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας του πρώτου 15νθήμερου του Απριλίου», ανέφερε

ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να μην καθυστερήσει η εκταμίευση της πίστωσης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην πληρωμή των υπαλλήλων που πρέπει να γίνει την 1η του μήνα.

Οι πολεοδομικές παρεμβάσεις ως προϊόν πολιτικών ανατροπών και εξελίξεων συνέχεια από ΣEΛ. 19

γραμματίστηκε η επέκταση ενός ευρέος σχολικού δικτύου με νέες κτηριακές μονάδες. Της προσπάθειας ηγήθηκαν δύο φωτισμένοι υπουργοί: ο Κωνσταντίνος Γόντικας, έως τον Ιανουάριο του 1931 όταν ανέλαβε την ηγεσία της νεοϊδρυμένης Αγροτικής Τράπεζας, και ο Γεώργιος Παπανδρέου, έως το 1932 ως υπουργός Παιδείας. Τα νομοσχέδια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση περιελάμβαναν και το πρόγραμμα ανέγερσης των νέων διδακτηρίων, το σχεδιασμό των οποίων αναλαμβάνει το ίδιο το Γραφείο Μελετών του Υπουργείου Παιδείας. Ο επικεφαλής του Γραφείου, αρχιτέκτονας Νίκος Μητσάκης, δημιούργησε μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, με σαφή προσανα-

τολισμό στο ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Σύμβουλος της ομάδας για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο Λέσβιος μεταρρυθμιστής παιδαγωγός Μίλτος Κουντουράς. Αξίζει να μείνουμε λίγο σε αυτή την τόσο αποτελεσματικά διαρθρωμένη, πολιτική, αλυσίδα που έφερε σε αίσιο πέρας την κτηριακή εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Στην κορυφή, ο ίδιος ο Βενιζέλος, που αποφάσισε να σφραγίσει την ελληνική εκπαίδευση με μια βαθειά και σύγχρονη τομή, στη συνέχεια ο υπουργός, ο νεοελληνιστής Γεώργιος Παπανδρέου, που ανέθεσε στον ταλαντούχο αρχιτέκτονα Νίκο Μητσάκη τη δημιουργία της ομάδας έργου. Ο τελευταίος στρέφεται σε ό,τι πιο καινούργιο, γοητευτικό και στην ουσία μοντέρνο διέθετε ο τόπος στο πεδίο των νεαρών

αρχιτεκτόνων. Σ’ όλη την επικράτεια σχεδιάσθηκαν και ανεγέρθηκαν νέα εκπαιδευτήρια που αναδείκνυαν το πνεύμα της Αρχιτεκτονικής τού Baou House με τρόπο που και ο ίδιος ο Walter Cropious θα θαύμαζε, όπως και οι νέες πολυκατοικίες στον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό, εκατοντάδες των οποίων σώζονται ακόμη, κυρίως στην Αθήνα. Από κοντά και το πνεύμα του παιδαγωγού με κοινωνικές ευαισθησίες στο πρόσωπο του Μίλτου Κουντουρά. Δηλαδή, ένα άρτιο πολιτικά και επιστημονικά σύστημα, που ανανέωσε το σχεδιαστικό περιεχόμενο της νέας ελληνικής αρχιτεκτονικής μέσω των σχολικών κτηρίων, της σύγχρονης κατοικίας, της πολεοδομίας με επίκεντρο την ποιότητα ζωής, με σύγχρονη αντίληψη όπως η πολεοδόμηση στο Ψυχικό και αλλού. Η

εφαρμογή της πρώτης πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά οργανωμένης δόμησης μέσω των προσφυγικών συγκροτημάτων. Ένα εμβληματικό παράδειγμα συνδυασμού πολιτικού, επιστημονικού και κοινωνικού οράματος, που ανανέωσε το αστικό τοπίο και παρενέβη με τόση επιτυχία στη συλλογική συνείδηση του τόπου μας. * O Νίκος Σηφουνάκης είναι βουλευτής Λέσβου, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το κείμενο που δημοσιεύουμε αποτελεί ομιλία του στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Χανίων, την περασμένη Κυριακή 27 Μαρτίου, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Γράμματα Αναγνωστών

Ένσταση για τις εκλογές στο ΙΚΑ Κύριε διευθυντή, το φύλλο της 25ης/3/11, σελίς 5, δημοσίευμα της εφημερίδας σας αναφέρεται στις πρόωρες εκλογές των Γιατρών τού ΙΚΑ μετά από παραίτηση του Δ.Σ.. Τα περί παραιτήσεως του Δ.Σ. τα πληροφορούμαι από σας. Στο εξώδικο που έστειλα προς την εφορευτική επιτροπή για να μην προβεί σε εκλογές, επικαλέσθηκαν σημαντικοί λόγοι, μεταξύ των οποίων ο λόγος ότι οι συνάδελφοι που πληροφορήθηκαν για τη Γ.Σ. ήταν μειο-

Σ

ψηφία και διότι, σε αντίθεση με τη μέχρι τότε πρακτική τού Δ.Σ. να προσκαλείται στη Γ.Σ. ο κάθε συνάδελφος ατομικά και ενυπογράφως, η Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε με πλήρη σχεδόν μυστικότητα και μοναδικό θέμα τον ΕΟΠΥΥ και όχι τις εκλογές. Ακόμη, δεν υπάρχει έκθεση της προηγούμενης εξελεγκτικής επιτροπής, λόγος ουσιαστικός για να ακυρωθούν οι εκλογές, όπως τονίζεται στο αποσταλέν εξώδικο. Παρά αυτά, αφού το Δ.Σ. παραιτήθηκε όπως ισχυρίζονται διά

να προκληθούν πρόωρες εκλογές, η νόμιμη οδός διεξαγωγής εκλογών είναι ο διορισμός προσωρινής διοικούσας επιτροπής, με μοναδική αρμοδιότητα την διενέργεια εκλογών. Αυτά, όμως, φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα για κάποιους συνδικαλιστές. Και για ενημέρωσή σας, πέραν των 12 υποψηφίων και των τριών μελών της εφορευτικής επιτροπής, ψήφισαν και δύο ακόμη συνάδελφοι, δηλαδή 17 επί του συνόλου. Αν το νέο Δ.Σ. αισθάνεται περήφανο για την ε-

κλογή του, περισσεύουν τα σχόλια. Ακόμη, πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέχθηκε ο Π. Βαμβουρέλλης και γραμματέας ο Σ. Κύτελης, διευθυντής και αναπληρωτής διευθυντής αντιστοίχως, δηλαδή εκπρόσωποι της εργοδοσίας. Είναι και αυτά ψιλά γράμματα; Με εκτίμηση Γ. Ζερδελής σ.σ. Τα όσα αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ζερδελής ασφαλώς και θα πρέπει να απασχο-

λήσουν όσους εμπλέκονται στα της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας στο Σύλλογο των Ιατρών τού ΙΚΑ. Οι ενστάσεις του κ. Ζερδελή είναι συγκεκριμένες και ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι θα πρέπει να πράξουν τα νόμιμα αν πράγματι οι εν λόγω ενστάσεις ευσταθούν. Όπως κι αν έχει, πέρα απ’ τις γνωστές κόντρες που υπάρχουν στο χώρο, ο αντίλογος στα καταγγελλόμενα επιβάλλεται και για την ουσία, αλλά και για τις εντυπώσεις όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Γραμματεία Θεσσαλονίκη, 15 Μαρτίου 2011 Αριθμ. Πρωτ. 3226 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Για την πρόσληψη Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανι-

κών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσής του αριθμ. 7/153-2011, αποφάσισε την πρόσληψη επτά (7) επιστημόνων αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, είτε κατόχων διδακτορικού διπλώματος είτε εξαιρετικής τεχνικής εμπειρίας, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80, για το ακαδημαϊκό έτος 2010 - 2011, για την κάλυψη διδακτικών αναγκών για τα παρακάτω μαθήματα, αντίστοιχα: 1. «Μεταλλικές κατασκευές I» του 6ου εξάμηνου. 2. «Δομικά υλικά II» του 2ου εξάμηνου. 3. «Ειδικά θέματα δομικών υλικών» του 10ου εξάμηνου. 4. «Οικοδομική II» του 4ου εξάμηνου.

5. «Τεχνική περιβάλλοντος» του 6ου εξάμηνου. 6. «Εφαρμογές πληροφορικής σε θέματα πολιτικού μηχανικού» του 2ου εξάμηνου. 7. «Ειδικά θέματα βραχομηχανικής και τεχνικής γεωλογίας» του 10ου εξάμηνου. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για πρόσληψή τους, στη Γραμματεία του Τμήματος (Κτήριο 10 Επεκτάσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών), μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310-995853 (Δαμιανός Χαραλαμπίδης). Ταχυδρομική διεύθυνση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Γραμματεία Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Τ.Κ. 541 24. Μαζί με την αίτηση πρέπει να

υποβάλουν: α) Επικυρωμένα αντίγραφα τίτλων σπουδών. Αν οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν τις νόμιμες μεταφράσεις και να συνοδεύονται από σχετικές βεβαιώσεις ισοτιμίας από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.. β) Ένα (1) τουλάχιστον αντίτυπο των επιστημονικών τους εργασιών. γ) Βιογραφικό Σημείωμα σχετικά με τις σπουδές και τη δράση τους και Αναλυτικό Υπόμνημα για τα υποβαλλόμενα πρωτότυπα επιστημονικά δημοσιεύματα, σε πέντε (5) αντίτυπα (έντυπο ή cd). ε) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. στ) Πιστοποιητικό του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου τύπου Α.

ζ) Πιστοποιητικό Υγείας και Φυσικής Καταλληλότητας της Α΄ Υγειονομικής Επιτροπής. η) Πιστοποιητικό γέννησης, στο οποίο θα αναγράφεται ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Θ) Απόκομμα της εφημερίδας με τη δημοσίευση της προκήρυξης στον ημερήσιο

Τύπο. - Το αντίγραφο Ποινικού Μητρώου δικαστικής χρήσης θα αναζητηθεί αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία που θα προβεί στην έκδοση της τελικής πράξης διορισμού. Ο Πρόεδρος Χ.Κ. ΜΠΑΝΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Γονιδέλλης Χρήστος του Παράσχου και της Φωτεινής, το γένος Δούκα, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στον Παλαιόκηπο Γέρας, και η Βασιλακάκη Παρασκευή του Πέτρου και της Χριστίνας, το γένος Κουτρουμπέλα, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν με πολιτικό γάμο


XPONOΓPAΦHMA

28

TPITH 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Τουρνουά επιτραπέζιων παιχνιδιών Tichu και Jungle Speed οργανώνει το «House of Tea», στην προκυμαία. Δηλώσεις συμμετοχής, μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου. w Βραδιά με reggae μουσική οργανώνει το «Lazy Fish» σήμερα Τρίτη, στα Λαδάδικα, για δυνατή διασκέδαση. w Πρωτότυπες γεύσεις τσαγιού με μπαχαρικά, πορτοκάλι, βανίλια θα βρείτε στο «Monkey», στην προκυμαία. w Στη γραφική Σκαμνιά ανακαλύψτε την ψησταριά «Η Ρεματιά». Εκεί θα βρείτε ντόπια κρέατα στα κάρβουνα, λουκάνικα, σπιτική στραπατσάδα. Όμορφο, φιλόξενο περιβάλλον και υπέροχη θέα. w Βραδιές διασκέδασης με χορευτική μουσική στο «Mojo», στην πλατεία Σαπφούς. w Στο net-café «Σπόντα», στην οδό Κομνηνάκη, ήρθε πρόσφατα και ξύλινο ποδοσφαιράκι για τους πιο παραδοσιακούς τύπους. w Νόστιμα κρεατικά στα κάρβουνα σε μεγάλη ποικιλία σερβίρει μεσημέρι βράδυ η ταβέρνα «Ο Χρήστος», στο Φανάρι. w Στο «Πασατέμπο 24» θα δοκιμάσετε υπέροχες γεύσεις πίτσας με λεπτή ζύμη, αλλά και παραδοσιακές σπιτικές πίτες. Όμορφα τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα με τα γλαστράκια. Ο Γιάννης θα σας τρατάρει ένα σπιτικό λικέρ τσέρυ για να σας ανοίξει την όρεξη. w Νόστιμα θαλασσινά, όσπρια, σαλάτες, αλλά και σπιτικούς λαχανοντολμάδες, γκιουζλεμέδες και άλλους παραδοσιακούς μεζέδες σερβίρει ο «Αντώνης», στο Καγιάνι.

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Με… τρόπο

Στις γειτονιές της βραζιλιάνικης φτωχολογιάς ια μέρες έβλεπε, απ’ το παράθυρο του πολυτελούς ξενοδοχείου της, φιγούρες να ανηφορίζουν, να κατηφορίζουν και να μπαινοβγαίνουν στα θλιβερά σπιτάκια που απλώνονταν μπροστά της, έλεγε η Πατρίσια στο Μάκη όταν γύρισε από το ταξίδι της στη Βραζιλία. Χιλιάδες σπιτάκια από τσίγκους και τούβλα, χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, διάσπαρτα στις πλαγιές των λόφων, δίπλα - σχεδόν κολλητά - στις ακριβές συνοικίες. Οι φαβέλες, οι άθλιες γειτονιές της βραζιλιάνικης φτωχολογιάς. Απίστευτες αντιθέσεις που σε τρομάζουν… Εκεί, κάτω από το βλέμμα και τη σκέπη του Χριστού με τις απλωμένες αγκάλες, το σύμβολο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στοιβάζονται, μέσα σε σωρούς από παράγκες, χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι. Εξαθλιωμένοι, άνεργοι, ναρκομανείς, απατεώνες κι εγκληματίες, βυθισμένοι στον κόσμο της ανελέητης φτώχειας. Ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας, χωρίς ταυτότητα και δίχως «αύριο», να εγκατασταθούν… «εκεί, όπου ανήκουν». Σ’ αυτές τις άναρχα και αυθαίρετα δομημένες συνοικίες βασιλεύει, υπό άθλιες συνθήκες, ένα ζωντανό κύτταρο - αναπόσπαστο κομμάτι της βραζιλιάνικης κοινωνίας - που έχει τους δικούς του κανόνες. Σημαδεμένο από μια λαϊκή απόγνωση, μια κραυγή για

Γ

ένα καλύτερο «αύριο» που ποτέ δεν έρχεται. Σήμερα, παρ’ όλη την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, οι ακραίες κοινωνικές διακρίσεις… δυστυχώς, παραμένουν. Αυτές οι γειτονιές, όπου γενικά κυριαρχεί το χάος, θεωρούνται πηγή βίας και παρανομίας, που υποστηρίζεται από τη διαφθορά των δημόσιων θεσμών. Οι άνθρωποι εκεί δεν πιστεύουν πουθενά, κρατούν τα στόματα κλειστά και υπακούουν μόνο στους νόμους των βαρόνων των ναρκωτικών που εξουσιάζουν τα πάντα. Οι συμμορίες διακινούν ναρκωτικά, εμπορεύονται όπλα, παρέχουν προστασία και πολεμούν με τις αντίπαλες σπείρες για να αποκτήσουν τον έλεγχο. Οργανωμένο έγκλημα, πορνεία, βίαιες συγκρούσεις, απαγωγές, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, όλα τα κακά του κόσμου. Η φτώχεια, η πείνα και το ΑIDS

θερίζουν καθημερινά εκατοντάδες ψυχές. Μπροστά σ’ όλα αυτά, η κόλαση απλά είναι... παράδεισος. Ανάκατα, όλα τα παραπάνω, με το χαμόγελο, τη μουσική, το γλέντι, το χορό, το ποδόσφαιρο… έμφυτα χαρακτηριστικά· η συνταγή της ύπαρξης. Χρώματα θλίψης και ανεμελιάς μαζί. Κουρελούδες στα παράθυρα και πανιά στις πόρτες κρύβουν, όσο γίνεται, τη μιζέρια. Τα όνειρά τους, παρ’ ότι στριμωγμένα, είναι φορές που ξεπετούν για να συναντήσουν στα στενά και βρόμικα δρομάκια τη μικρή φιγούρα της ελπίδας που χορεύει σάμπα στον ξέφρενο ρυθμό της καρδιάς τους. Κι είναι τότε που κάνουν τη ζωή τους να μοιάζει με ένα απέραντο πανηγύρι. Οι εικόνες βίας και εξαθλίωσης αντιπαραβάλλονται με εικόνες οργιαστικού γλεντιού, μουσικής και χορού.

Τρώνε όταν έχουν, κοιμούνται όταν μπορούν, κάνουν έρωτα από ένστικτο, δεν κρύβουν ούτε τα σώματά τους, ούτε τους ήχους τους! Όταν αγκαλιάζονται, αγκαλιάζονται άδολα και σφιχτά. Όταν χορεύουν, χορεύουν με όλο το κορμί τους. Όταν κοιτάζονται στα μάτια, κοιτάζονται χωρίς δεύτερες σκέψεις. Λένε πως στο Ρίο, ο χορός, ο έρωτας κι ο φόβος του θανάτου είναι το τρίπτυχο της επιβίωσης. «Όλο αυτό το παράδοξο, Μάκη, τείνει να γίνει μύθος. Υπήρχαν τουρίστες που ήθελαν να πάνε εκεί μέσα, ανυποψίαστα εκτεθειμένοι, μόνο και μόνο για να δουν τον κοινωνικό ξεπεσμό της χώρας, να αφουγκραστούν τη σεξουαλικότητα της μελαψής επιδερμίδας, να δουν παιδιά να χειρίζονται όπλα, να μυρίσουν λίγο θάνατο, να θαυμάσουν ανθρώπους που, παρά τη φτώχεια, την ανεργία και τη βία, δε χάνουν το χαμόγελο. Όμως, δεν παύω να πιστεύω πως η απελπισία της απόλυτης φτώχειας είναι μια μούχλα που τρώει το μυαλό και το κορμί. Αυτό έμαθα εκεί. Να ‘ξερες πόσες φορές έχασα τις αισθήσεις μου από την αηδία... Αληθινές αντιθέσεις, φίλε μου, που σε κάνουν να απορείς… να τα χάνεις…», του έλεγε η Πατρίσια, καθώς ανακάτευε νωχελικά τον καφέ της. Στράτος Δουκάκης mithymnaios@gmail.com

Σ

ε ένα κυριλέ εστιατόριο μπαίνει ένας κύριος, κάθεται σε ένα τραπέζι, φοράει μια πετσέτα στο λαιμό και περιμένει για παραγγελία. Τον βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και λέει στο σερβιτόρο νευριασμένος: «Πήγαινε στον κύριο που έχει βάλει την πετσέτα στο λαιμό του και δείξ’ του με ευγενικό τρόπο πως εδώ δεν κάνουμε τέτοια πράγματα.» Πηγαίνει τότε ο σερβιτόρος στον κύριο με την πετσέτα και του λέει ευγενικά: «Ο κύριος τι θα ήθελε; Ξύρισμα ή κούρεμα;»

J

22510 44242

Εμπρός 3289  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you