Page 1

λίδες

Σε

10 Αύριο στο «View» θα μάθετε τα πάντα για το σπίτι, σε ένα τεύχος αφιέρωμα στην κατοικία.

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-18 25-26

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3287

TIMH €1,3

Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης προχωρά το έργο της πυρασφάλειας

Εισαγγελέας στο Σανατόριο!

ΣABBATOKYPIAKO

Πρόσκληση στον Κάρολο Παπούλια απ' το Νάσο Γιακαλή, για τα 100 χρόνια απ' την ένωση των νησιών με το ελληνικό κράτος

«Πρόεδρε, σας περιμένουμε» ΣEΛ. 7

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου του πρώην Σανατορίου του ιδρύματος «Θεομήτωρ» και ενώ ήδη στο κτήριο αυτό στεγάζονται ανήλικοι και ασυνόδευτοι μετανάστες, δρομολογείται η εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας. Ήδη η διοίκηση έχει πάρει το «πράσινο» φως από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) για τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ύψους 70.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για το γεγονός ότι το έργο είχε παραληφθεί χωρίς να πληροί τους όρους πυρασφάλειας.

Απ' τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει και αποδίδει στο Δήμο η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών της, εξασφαλίστηκε η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων

… ε-ΔΕΗ-σαν! ΣEΛ. 6

Η απώλεια ενός 16χρονου σε τροχαίο ήταν η αρχή…

Οι νέοι της Καλλονής αναλαμβάνουν δράση ΣEΛ. 27

ΣEΛ. 8

Δίωρη κατάληψη χθες στο ταμείο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από το Σύλλογο Εργαζομένων

«Όχι διόδια στην υγεία» «Όχι διόδια στην υγεία» ήταν το σύνθημα στη χθεσινή κινητοποίηση των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και κατάληψη στο ταμείο του ιδρύματος από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Η στάση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, με συμβολικές καταλήψεις και σε άλλα ταμεία νοσοκομείων της χώρας. Πέρα από το αίτημα της κατάργησης του «εισιτηρίου» των πέντε ευρώ, αιτήματα της κινητοποίησης ήταν νέες προσλήψεις προσωπικού, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας και να μη γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις στην υγεία. ΣEΛ. 4


2

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Λίγοι μένουν…

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Και άλλοι ανήλικοι μετανάστες αναμένεται να φθάσουν εντός των ημερών στη Μυτιλήνη από τον Έβρο, προκειμένου να μεταφερθούν στο Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αγιάσου. Όπως φαίνεται, τον τελευταίο καιρό από τους μετανάστες που μεταφέρονται εκεί, λίγοι είναι εκείνοι που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι περισσότεροι φεύγουν από το νησί προκειμένου να βρουν συγγενείς τους είτε στην Αθήνα είτε σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Έτσι, ο αριθμός των φιλοξενουμένων του Κέντρου κάθε τόσο αλλάζει. Σήμερα παραμένουν εκεί μόνο 35 άτομα, ενώ αυτοί που αναμένεται να μεταφερθούν από τον Έβρο είναι 20 τουλάχιστον. Πελ.Γ.

Σίγησαν τα ραδιόφωνα στη Λήμνο Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που έπληξαν και τη Λήμνο τις τελευταίες ημέρες, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στις επικοινωνίες του νησιού. Εκτός από τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και τα δεμένα πλοία στα λιμάνια, επλήγη και η περιοχή όπου υπάρχουν οι κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών, ο Άγιος Αθανάσιος. Τα τρία ραδιόφωνα της Λήμνου «Λήμνος FM 100», «Ράδιο Λήμνος» και «Ράδιο Άλφα», όπως και ο αναμεταδότης τής ΕΡΑ Αιγαίου, μαζί με τους αναμεταδότες των αθηναϊκών ραδιοφωνικών σταθμών, σταμάτησαν να εκπέμπουν από τις 10 προχθες το πρωί. Η βλάβη που υπέστη κολώνα τής ΔΕΗ στην περιοχή ήταν μεγάλη και ήταν αμφίβολο αν το συνεργείο θα κατάφερνε να την επιδιορθώσει σύντομα. Α.Σπυ

Κι όμως λειτουργούσε Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», του Σαββάτου 24 Μαρτίου 1945. Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου όπως το ετοίμασε η Λαϊκή Επιτροπή Γιορτασμού.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Ως τα μέσα του περασμένου Ιουνίου ήταν σε λειτουργία το κατάστημα του «Lesvos shop» στην Αθήνα, λένε οι εργαζόμενοί του. Μάλιστα, οι τελευταίοι έχουν στείλει επιστολή στη διοίκηση της ΑΕΝΑΛ και ζητούν να λάβουν τις βεβαιώσεις αποδοχών για να τις καταθέσουν στην Εφορία μαζί με τη φορολογική τους δήλωση. Για να δούμε τώρα ποιος θα χορηγήσει τις βεβαιώσεις... Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ, Παύλος Βογιατζής, ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που πιθανότατα θα πάρει τη θέση του προέδρου στην εταιρεία μέχρι την εκκαθάρισή της; Ν.Μ.

Έρχεται κύμα αντιδράσεων

HMEPOλόγιο

Tα ∆ηκτικά ΠΕΜΠΤΗ Σελ. 20 ημ. Aνατ. 06.23 ∆ύσ. 18.40

24 Παρθενίου Κων/λεως Αρτέμονος & Ζαχαρίου

ΜΑΡΤΙΟΥ

Καμμιά πρόβλεψη

Ζήτημα ενημέρωσης

Εξακολουθεί να μην υπάρχει καμμιά κινητικότητα για εξασφάλιση χώρου υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη μετά το οριστικό πλέον κλείσιμο της Παγανής. Η Περιφέρεια προσφάτως απελευθέρωσε πλήρως το κτήριο, έτσι κάθε σκέψη για «χρήση» του, σε περίπτωση ανάγκης, δεν υπάρχει πλέον. Επιπλέον, δεν υπάρχει και καμμιά άλλη διαθέσιμη δομή για να υποστηρίξει τη φιλοξενία μεταναστών. Δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχει καμμιά συμφωνία για σίτιση. Το καλοκαίρι, όμως, είναι μπροστά μας και αν υπάρξει μια ξαφνική στροφή του λαθρομεταναστευτικού ρεύματος προς τα νησιά, τότε οι αρμόδιοι θα τρέχουν και δε θα φθάνουν. Πελ.Γ.

Γεγονός είναι ότι η ενημέρωση όσον αφορά στο θέμα των συμβασιούχων εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς παρουσιάζει προβλήματα, αφού πολλές φορές είναι αποσπασματική και δεδομένου ότι δεν υπάρχει οργανωμένος σύλλογος, δεν υπάρχει και μια κοινή γραμμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από χθες ανέλαβε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ να εκπροσωπεί τους συμβασιούχους στις συζητήσεις με τη δημοτική αρχή, με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει. Οι συμβασιούχοι, πάντως, αντιμετωπίζουν θετικά την πρόταση να καταβληθούν άμεσα οι τρεις από τους έξι - επτά μήνες που τους οφείλει συνολικά ο Δήμος και να καταβληθούν στη συνέχεια τα υπόλοιπα χρήματα. Πελ.Γ.

Κύμα αντιδράσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα από τους ψαράδες, τους οποίους θίγουν τα προωθούμενα νέα μέτρα για την αδειοδότησή τους. Κι αυτό γιατί πολλοί συνταξιούχοι που με το υφιστάμενο καθεστώς δούλευαν ή κατείχαν αλιευτικά σκάφη, βγαίνουν εκτός «παιχνιδιού» και θα υποχρεωθούν να ζήσουν με τις συντάξεις πείνας που δίνει ο ΟΓΑ. Το θέμα καταγράφηκε από το «Ε» τις προηγούμενες ημέρες κι ήδη έχουμε λάβει τα πρώτα μηνύματα αντίδρασης από την πλευρά των ψαράδων. Ν.Μ.

Κάθε αρχή και δύσκολη Οι πρώτες κινητοποιήσεις που έγιναν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης κατά του εισιτηρίου των πέντε ευρώ είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ταλαιπωρήσει αντί να διευκολύνουν τους πολίτες. Και αυτό γιατί πήγαινε ο ασθενής στο γιατρό και του έλεγε ότι για να τον εξετάσει, θα πρέπει να έχει μαζί του χαρτάκι της απόδειξης, ότι πλήρωσε στο ταμείο δηλαδή. Ο ασθενής δεν είχε το χαρτάκι, το ταμείο αρνούνταν να το δώσει χωρίς πληρωμή και έτσι έφθαναν στο σημείο οι πολίτες να περιμένουν να λήξει η κινητοποίηση για να εξεταστούν από γιατρό. Και αυτό, βέβαια, προκαλούσε αντιδράσεις, του τύπου: «δε φθάνει που δεν εξυπηρετούμαστε, μας ταλαιπωρείτε κιόλας (!)». Τώρα πλέον, όμως, σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έχει βρεθεί η φόρμουλα ώστε να μην επηρεάζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου και οι ασθενείς να εξετάζονται κανονικά, χωρίς βέβαια να πληρώνουν. Πελ.Γ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Λίγα απ’ όλα

Σταράτες κουβέντες Γράφει ο ΣTPATHΣ ∆EΛOΓKOΣ υχνά - πυκνά οι αναγνώστες της στήλης, ιΣγραφα διαίτερα εκείνοι που με διάβαζαν όταν έστο «Δημοκράτη» 1983 - ‘89, παραπονούνται ότι έχασα το ρομαντισμό μου. Στα σχόλιά μου τώρα κυριαρχεί η πολιτική, τα κοινωνικά θέματα, σε βάρος των ευαίσθητων και ερωτικών κομματιών. Θα προσπαθήσω σήμερα να διορθωθώ!

Ανθισμένες αμυγδαλιές

20 χρόνια πριν…

Η παράδοση τις θέλει ν’ ανθίζουν το Γενάρη, στην καρδιά του χειμώνα. Για να φέρνουν το μήνυμα της παρηγοριάς στους ταλαιπωρημένους απ’ το χιονιά ανθρώπους ότι όπου να ‘ναι τα βάσανά τους τελειώνουν. Φέτος άργησαν ν’ ανθίσουν. Τους φόβισε η όψιμη κακοκαιρία προφανώς. Αυτές τις ημέρες οι μυγδαλιές του Παπάδου βρίσκονται στην πιο καλή τους ώρα. Άσπρα και ρόδινα ανθάκια συναγωνίζονται σε ομορφιά ποια θα ντύσουν καλύτερα τα άφυλλα κλωνάρια. Κάθομαι και τις κοιτάζω με τις ώρες και αγάλλεται η ψυχή μου. Παραφράζω ένα γιαπωνέζικο χαϊκού, που μου ήρθε στο νου: «Μυγδαλιά, μίλησέ μου για το Θεό. Και η μυγδαλιά άνθισε.»

Σε σειρά παρατηρήσεων κατέληξε το βράδυ της Τρίτης το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου, αναφορικά με τη διάδοχη κατάσταση και το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η κοινή άποψη όλων των μελών τής ΤΕΔΚ ήταν πως το σχέδιο σε κάποια σημεία του περιλαμβάνει διατάξεις που γυρνούν την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια πριν. Για παράδειγμα, στο θέμα των οικονομικών τής ΠΕΔ προβλέπεται να επιστρέψει ο φορέας στην παλιά εποχή που για τη λειτουργία τής ΤΕΔΚ συνέβαλλαν οικονομικά όλοι οι δήμοι μέλη της.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό πριν λεγεώνες χρόνια. Εκείνος στην πρώτη νιότη, εκείνη στην τελευταία τάξη του τότε γυμνασίου. Αποχαιρετισμός. «Χάιδεψέ μου τα μαλλιά και φίλησέ με. Μη διστάζεις, δε μας βλέπει κανένας, γι’ αυτό ήρθα απόμερα. Τρέμεις ελαφρώς ή μου φαίνεται;» Εκείνος δεν απάντησε. Έβαλε τα χέρια της μέσα στο πουκάμισό του. Οι παλάμες της ήταν μουσκεμένες. Θέλω να μου δώσεις μόνο μια υπόσχεση, τίποτε άλλο. Εκείνος δε μίλησε, προσπάθησε να ελέγξει τα συναισθήματά του. «Δε μου απάντησες. Μου υπόσχεσαι;» «Ναι, σου υπόσχομαι», είπε με φωνή σβησμένη από τη συγκίνηση. «Θέλω να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς. Εγώ θα το εισπράττω όπου κι αν βρίσκεσαι.» Αυθεντικό.

Χθες το μεσημέρι, απέναντι απ’ το ΙΚΑ, απ’ τη δυνατή σύγκρουση δικύκλου με Ι.Χ. επιβατηγό τραυματίστηκε ο οδηγός της μηχανής, που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Η κακιά στιγμή πάντα παραμονεύει.

Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις Στη σημερινή γενική συνέλευση της ΝΕΛ αναμένεται να βγουν πολλές και ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Η συνέλευση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και σε αυτή θα πάρει μέρος ο γενικός εντεταλμένος της εταιρείας, Ιωάννης Αβραντίνης. Στα ενδιαφέροντα που πιθανότατα θα ανακοινωθούν, είναι η παρουσία τής ΝΕΛ σε νέους προορισμούς, το... άνοιγμα της Τουρκίας, όπως και οι νέοι σχεδιασμοί της εταιρείας, απ’ τους οποίους μια πρώτη γεύση οι μέτοχοι, αλλά και η κοινή γνώμη, πήραν κατά την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πίτας τής ΝΕΛ, μετά από χρόνια. Ν.Μ.

Ένα χρόνο μετά Χθες το απόγευμα πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τους συνεταιρισμούς. Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος για να καταλήξει η κυβέρνηση σε ένα σχέδιο νόμου που θα την ικανοποιεί. Η διαβούλευση επί τους ζητήματος είχε ξεκινήσει την προηγούμενη άνοιξη, όταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η κ. Μπατζελή. Τις επόμενες ημέρες, στις σελίδες του «Ε» θα αναλύσουμε τις πτυχές του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς των νησιών μας και τις αλλαγές που πιθανώς θα φέρει. Ν.Μ.

Παίρνει το ΟΣΔΕ Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως σήμερα θα κλείσει οριστικά το ζήτημα της διαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων για το 2011. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια λήψης ηλεκτρονικά των αιτήσεων, οδηγείται στην πεπατημένη της απευθείας συνεργασίας με την ΠΑΣΕΓΕΣ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα μας το παρουσιάσουν ως λύση ανάγκης. Ν.Μ.

… γυρνά η αυτοδιοίκηση Τώρα, μάλιστα, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, ποιος θα συνεισφέρει για να ζήσει το «συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης» αν δεν έχει, όπως είχαν εξασφαλίσει οι προς κατάργηση ΤΕΔΚ, τακτικές χρηματοδοτήσεις για τα λειτουργικά τους έξοδα; Μεγάλο μέρος των παρατηρήσεων που κωδικοποιούνται απ’ τα στελέχη και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Σωτήρη Ζαμτράκη, και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, αφορά στις ειδικές προβλέψεις που πρέπει να ληφθούν για τους νησιωτικούς δήμους, αφού και στις ΠΕΔ τα νησιά χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. ΜΑΡ.ΠΛ.

Αστραπιαία; Ως αστραπιαία χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπήρξε στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Καλλονής. Δίχως να διαφωνήσουμε μαζί του ότι, απ’ τη μέρα που δημοσιοποιήθηκε το θέμα μετά από καταγγελία πολίτη απ’ την ευρύτερη περιοχή έως την παρέμβαση του Δήμου, δεν πέρασε και πολύς καιρός, επαναλαμβάνουμε την άποψη ότι ο χρόνος είναι σχετικός. Και για τα ζητήματα περιβάλλοντος γίνεται ακόμη σχετικότερος. Εν προκειμένω θα έπρεπε πριν ξεχειλίσουν τα λύματα στον Κόλπο Καλλονής να είχε δοθεί λύση στη λειτουργία του βιολογικού ήδη απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή Καλλονής, που γνώριζε τι καθεστώς επικρατούσε. ΜΑΡ.ΠΛ.

Δύσκολες ώρες για την ΑΝΕΚ Μόλις κατά 5% καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου τής ΑΝΕΚ, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα. Η εξέλιξη αυτή βάζει την εταιρεία σε νέες περιπέτειες. Η άλλοτε κραταιά ναυτιλιακή εταιρεία της Κρήτης εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα που πλήττει τις ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις. Ν.Μ.

Ερωτικό αυθεντικό

Μικρός που είναι ο κόσμος Ο γιος μου εγκαταστάθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και άρχισε να συνεργάζεται με έναν αρχιτέκτονα. Την πρώτη ημέρα που πήγε στο γραφείο, ο αρχιτέκτονας τον ρώτησε: «Τι κάνει ο Νικολάκης (Σηφουνάκης); Σπουδάζαμε μαζί στην Ιταλία.» Εγώ, βέβαια, την πολιτική δραστηριότητα του κ. Σηφουνάκη στην Ιταλία τη γνώριζα από φίλους, πριν τοποθετηθεί νομάρχης Λέσβου. Αυτά.

ΕΛΤΑ Παπάδου Είναι η μοναδική υπηρεσία που έχω γράψει μόνον καλά λόγια, τα 28 χρόνια που ζω στον Παπάδο. Δεν τους κάνω χάρη. Το αξίζουν. Αυτήν τη στιγμή στα ΕΛΤΑ Παπάδου εργάζονται τρεις μόνιμοι υπάλληλοι και εξυπηρετούν 10.500 κατοίκους. Πλην των χωριών της Γέρας, συμπεριλαμβάνουν το Κάτω Τρίτος, τη Μυχού και τους οικισμούς τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν άκουσα παράπονο για καθυστέρηση επίδοσης αλληλογραφίας.

Μάθετε και τούτο Σίγουρα οι περισσότεροι δε γνωρίζετε ότι οι πρώην πρόεδροι της Βουλής «δικαιούνται» να απασχολούν έξι υπαλλήλους, τους οποίους πληρώνει η Πολιτεία. Οι πρώην πρωθυπουργοί τρεις υπαλλήλους, οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεως έναν και οι πρώην... πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων επίσης από έναν. Και ύστερα διερωτάσθε πώς φτάσαμε σ’ αυτό το οικονομικό χάλι.

Τι πρέπει να γίνει Να μειωθούν δραστικά τα προνόμια των βουλευτών και να μειωθεί ο αριθμός τους σε 80 - 100. Ανάλογα με τον πληθυσμό της χώρας και σύμφωνα με τις προδιαγραφές τής Ε.Ε., τόσοι προβλέπονται. Να καταργηθεί η ασυλία με αλλαγή του Συντάγματος και να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά το μισό των σημερινών. Να μην επιτρέπεται να εκλέγονται βουλευτές που δεν έχουν ασκήσει προηγουμένως επάγγελμα. Οδήγησαν τη χώρα στα όρια της πτώχευσης και έχουν πέσει στα μάτια των πολιτών σε ανυποληψία.

Και τρεις, και τέσσερις εβδομαδιαίως! Είχε προβλήματα, έτσι νόμιζε, με το ουροποιητικό του σύστημα και επισκέφτηκε στο Βοστάνειο το φίλο του ουρολόγο, μακαρίτη πια. Ο παθών είχε φοβία με τους γιατρούς και ο ουρολόγος το γνώριζε! Αφού τον εξέτασε επισταμένα και δε βρήκε τίποτα το ανησυχητικό, απεφάνθη με σοβαρότητα: «Άκου, Χαράλαμπε. Θα πίνεις πολλά υγρά, θα περπατάς και θα πηγαίνεις στη γυναίκα και δύο, και τρεις, και τέσσερις φορές την εβδομάδα!» Ο «ασθενής», πάνω από 65 ετών, αφού τον κοίταξε επισταμένα, απεφάνθη! «Τι του πέρασες, γιατρέ, του γ...σι, για κατούρημα;» Είπαμε φίλοι να ξεφύγουμε λίγο σήμερα. Το περιστατικό είναι αυθεντικό. Παπάδος 22-3-2011


EI∆HΣEIΣ

4

Θέσεις

Δίωρη κατάληψη χθες στο ταμείο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από το Σύλλογο Εργαζομένων

«Όχι διόδια στην υγεία»

Γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι. ΜΠΑΒΕΑΣ

Αντισεισμική συνείδηση και παιδεία ε πολύ ενδιαφέρον διάβασα στις εφημερίδες της Λέσβου κείμενο που αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου των οκτώ εταίρων ενός διεθνούς πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος (RACCE) για την αντισεισμική προστασία, με σκοπό τη συστηματική εκπαίδευση και την προαγωγή της αντισεισμικής παιδείας και συνείδησης των παιδιών, διότι είναι απαραίτητο μαζί με τη θεωρία να υπάρχει εκπαίδευση και πράξη. Είναι πλέον η εποχή που οι διαλέξεις και οι θεωρητικοί προγραμματισμοί δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και δε διεγείρουν το ενδιαφέρον των πολιτών και πόσο μάλλον των παιδιών, αλλά και των νέων γενικότερα. Η εκπαίδευση είναι η συστηματική και οργανωμένη μεθοδολογία μεταφοράς γνώσεων σε συγκροτημένες ομάδες νέων και συνοδοιπορεί με την αγωγή υγείας, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία και καλλιέργεια κοινωνικής μόρφωσης και συμπεριφοράς. Πραγματικά θέλω να ευχηθώ επιτυχία και να συγχαρώ το διακεκριμένο καθηγητή κ. Νικόλαο Ζούρο, διευθυντή του Μουσείου Σιγρίου, για τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα που θα βοηθήσει σημαντικά τον τόπο μας, αφού μάλιστα πραγματοποιείται στη Λέσβο, και απ’ το οποίο μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σύγχρονα προβλήματα, αν όχι όλα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ενημέρωση και την πρόληψη. Είναι σαφές ότι ο πολίτης στην κοινωνία που ζει, πρέπει να έχει αυτογνωσία και αυτοκριτική ώστε με την εκπαίδευση που έχει πάρει, να δημιουργεί προσωπικότητα καταξιωμένη στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του τόσον για τον εαυτό του όσο και για το φυσικό και κοινωνικό του περίγυρο. Οι πολίτες γεννούνται και αναπτύσσονται σήμερα δυστυχώς δύσκολα, σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η γρήγορη πληροφόρηση, η αδιαφορία η υποκρισία, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η προχειρότητα και ο εύκολος πλουτισμός, ενώ στην παγκόσμια κοινότητα πολλές φορές το δίκαιο επιβάλλεται διά της βίας. Στη ζωή μας σήμερα, με βάση τη ραγδαία πρόοδο του βιοτικού και τεχνολογικού μας επιπέδου, η εκπαίδευση αποδεικνύεται ότι πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική, ώστε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του πολίτη. Πρέπει ο πολίτης από την παιδική του ηλικία να γνωρίσει, να μάθει, να συνηθίσει, να προσαρμοστεί να εργαστεί και να αλλάξει στάσεις και συμπροφορές, πράγμα αρκετά δύσκολο, διότι μπορεί εύκολα να μαθαίνει, αλλά δύσκολα αποβάλλει τις παλιές του συνήθειες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια κοινωνία με ενημερωμένους πολίτες που μπορούν να αποκτήσουν ικανότητες για την αυτοπροστασία τους, γιατί όταν υπάρχει άγνοια είναι πλέον γνωστό ότι δημιουργείται κοινωνικός πανικός, που οδηγεί σε καταστροφή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχουμε αργήσει. Πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η εκπαίδευση και να εφαρμοστεί άμεσα, γιατί ξέρουμε πια ποιος είναι ο βασικός μας στόχος - εάν βέβαια προϋπάρχει σχεδιασμός και κατά το δυνατόν σωστές κτηριακές υποδομές, διότι οι φυσικές καταστροφές δεν προγραμματίζονται ούτε θα περιμένουν πότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να έχουμε ενημερωμένους πολίτες και κυρίως μαθητές. Γνωρίζουμε δε από αυτά που περιγράφουν ειδικοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής κ. Τσελέντης αναφέρει σε σχετικό του άρθρο, ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη μπροστά στον Εγκέλαδο και ότι δημόσια κτήρια σχολεία κ.ά. είναι χωρίς προστασία και γι’ αυτό χρειάζονται ενίσχυση. Είναι καιρός να προχωρήσουμε εκτός από τη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και σε πραγματικά έργα. Όλα δυστυχώς μέχρι σήμερα για την αντισεισμική προστασία είναι θεωρητικά και αόριστα, αφού μας βοηθά ο καλός Θεός, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και η εκπαίδευση ανύπαρκτη εν είδει αγγαρείας. Τέλος, οι πολίτες παρακολουθούν τις αντισεισμικές αντιπαραθέσεις των ειδικών στην τηλεόραση όπως των γιατρών για το εμβόλιο της γρίπης και δεν ξέρουν ποιο είναι το σωστό! Κάτι πρέπει να γίνει πιο συστηματικά στην καθημερινότητα, που θα είναι για τους αυριανούς πολίτες ενσωματωμένο στην εκπαίδευσή τους. Είναι τραγική η εμπειρία που είχα ως έπαρχος, αλλά και ως γιατρός που πιστεύω και υπηρετώ την πρόληψη, όταν ζητούσα από τις τεχνικές υπηρεσίες να έχω πιστοποίηση διά την αντισεισμική αξιοπιστία των σχολείων. Όλα ήταν θεωρητικά και μόνο εμπειρικά, ίσως και τίποτα το θετικό, κάτι που νομίζω ότι συνεχίζεται. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει σπουδαίο επιστημονικό έργο στην πατρίδα μας, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει συστηματική πληροφόρηση, που να φτάνει πιο οργανωμένα στον πολίτη, και αυτό ασφαλώς μπορεί να γίνει μέσα από την παιδεία με εκπαιδευτικά πακέτα τεχνογνωσίας για τους σεισμούς, καθορίζοντας έτσι προστατευτικά μέτρα ατομικά, αλλά και ομαδικά, με λιγότερη θεωρία και πολλή πρακτική. Πρέπει να υπάρχουν σύγχρονες αντισεισμικές υποδομές με υψηλό αντισεισμικό συντελεστή κατασκευής, ενώ διά νόμου και με τη δανειοδότηση της Πολιτείας να γίνει από ειδικούς έλεγχος και αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών και των δημόσιων κτηρίων. Σημαντικό σημείο του προγράμματος αυτού είναι η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων με το εθελοντικό κίνημα των διαφόρων χώρων που μετέχουν στο πρόγραμμα, με την ειδική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων κατά του σεισμικού κίνδυνου, έτσι ώστε να υπάρχει και εθελοντική προσφορά, αλλά και ευαισθητοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού. Οι επιταχυνσιογράφοι θα πρέπει να καταγράψουν σύντομα την έναρξη, αλλά και την εκπαιδευτική πορεία αυτού του έργου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Κάθε αργοπορία είναι επιζήμια! Kαι δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

M

της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH χι διόδια στην υγεία» ήταν το σύνθημα στη χθεσινή κινητοποίηση των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, που πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και κατάληψη στο ταμείο του ιδρύματος από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί. Η στάση εργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, με συμβολικές καταλήψεις και σε άλλα ταμεία νοσοκομείων της χώρας. Πέρα από το αίτημα της κατάργησης του «εισιτηρίου» των πέντε ευρώ, αιτήματα της κινητοποίησης ήταν νέες προσλήψεις προσωπικού, να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος υγείας και να μη γίνουν περικοπές και συγχωνεύσεις στην υγεία. Οι Εργαζόμενοι είχαν τοποθετήσει από τις 8 το πρωί μαύρο πανό στην κεντρική είσοδο του Νοσοκομείου, ενώ είχαν

«Ό

Χθες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

κάνει κατάληψη στο ταμείο, επιτρέποντας στους πολίτες να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ιδρύματος. «Ο κόσμος και κυρίως οι συνταξιούχοι και οι αγρότες που έρχονται από χωριά στο Νοσοκομείο, είδαν πολύ θετικά την κινητοποίηση που κάναμε, αφού όπως μας λένε, αν θέλουν να δουν δυο ή τρεις γιατρούς, καλούνται να πληρώνουν τα

H Μυρσίνη Κανλή απαντά στο Συντονιστικό πρόεδρος του Νομαρχιακού ΤμήμαΗχαρακτηρίζει τος της ΑΔΕΔΥ, Μυρσίνη Κανλή, άδικη την κριτική που της έγινε από το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. «Θεωρώ», αναφέρει σε δήλωση της, «τουλάχιστον άδικη και πρωτοφανή την επίθεση στο πρόσωπό μου ως προέδρου τού Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Λέσβου, με τη γνωστή μου συνδικαλιστική δράση και διαδρομή, που ως γνωστόν η παρουσία μου ως πολιτικού προσώπου, νυν περιφερειακής συμβούλου και πριν λίγο δημοτικής συμβούλου Μυτιλήνης και η δράση μου το έχει αποδείξει. Η συγκεκριμένη αναφορά στο πρόσωπό μου εξυπηρετεί άλλους λόγους, που έχουν να πλήξουν μια δυνατή φωνή με αποδοχή στο εκλογικό σώμα των εργαζομένων και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς για όλους μας, όπου το μόνο που χρειάζεται είναι ομοψυχία και σύμπνοια στους αγώνες.» Τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Λέσβο εγκαλούσε την κ. Κανλή επειδή στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου καταψήφισε πρόταση ψηφίσματος για καταδίκη της αστυνομικής επίθεσης σε βάρος των διαδηλωτών στις 23 Φεβρουαρίου 2011.

πέντε ευρώ για τον κάθε ένα και επιπλέον και το ποσό που απαιτείται για τις εξετάσεις. Δεν μπορεί να αντέξει να πληρώνει τόσα χρήματα ένας συνταξιούχος ή ένας χαμηλόμισθος», είπε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Φώντας Αυγερινός. Ο Σύλλογος Εργαζομένων προγραμματίζει ανάλογες κινητοποιήσεις και

το επόμενο διάστημα. Οι Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν αποφασίσει να μη συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Αθήνας και Πειραιά έχουν προγραμματίσει πεντάωρη στάση εργασίας στις 31 Μαρτίου.

Και η ΠΑΣΚ καταγγέλλει ΠΑΣΚ τής ΑΔΕΔΥ παρέχει πλήρη στήριξη στην ΗΚανλή, πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος, Μυρσίνη στο ζήτημα της καταγγελίας που δέχθηκε από το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Περνώντας στην αντεπίθεση, η ΠΑΣΚ κάνει λόγο για «ανυπόγραφη καταγγελία, που προσπαθεί να πλήξει την εκλεγμένη πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Μυρσίνη Κανλή, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα». Στη συνέχεια, η ΠΑΣΚ προσπαθεί να υποβαθμίσει το ρόλο του Συντονιστικού, χαρακτηρίζοντάς το «ανώνυμο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων» και καταγγέλλοντάς το ξανά για προσπάθεια διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στη Λέσβο. Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι η κριτική στην κ. Κανλή δεν ασκείται για τη συνδικαλιστική δράση της, «αλλά για τη στάση της στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου (!!!), όπου και εκεί έχει εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία ψήφων». Τα μέλη τής ΠΑΣΚ στην ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζουν πως δε χαρίζουν τη δυναμική τους παρουσία μέσα από τα θεσμοθετημένα και καταξιωμένα όργανα σε κανέναν αυτόκλητο και μη εκλεγμένο από κανέναν, προστάτη των εργαζομένων, που ανακάλυψε τους εργαζομένους και τα δικαιώματα τους για να ικανοποιήσει προσωπικά του σχέδια και φιλοδοξίες. Καλεί, δε, όλους τους εργαζομένους όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων στην ΑΔΕΔΥ να καταδικάσουν παρόμοιες πρακτικές, που μοναδικό στόχο έχουν τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Μυρσίνη Κανλή, Δημήτρης Καμπάς, Θεόδωρος Βουνατσής, Ευστράτιος Δαγκλής και Ανέστης Καμμένος.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Χιώτικες προτροπές προς Μυτιληνιούς για τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ενώ η θέση οδεύει προς επαναπροκήρυξη

Όσοι πιστοί… προσέλθετε της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε θα αποτελέσει θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου η επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Κι αυτό γιατί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών προωθείται νέα τροπολογία για το πώς θα στελεχωθεί ο θεσμός. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εννιά περιφέρειες που δεν εξέλεξαν Συμπαραστάτη, θα προκηρύξουν εκ νέου τη θέση, αυτήν τη φορά όμως θέτοντας συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι. Την προσεχή βδομάδα, στις

Δ

29 και 30 Μαρτίου, θα συνεδριάσει για δύο μέρες το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Όμως στην πρόσκληση που εκδόθηκε, δεν περιλαμβάνεται το θέμα της επαναληπτικής διαδικασίας για την εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Βορείου Αιγαίου. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σταύρος Δημηρούδης, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, συζητείται η κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα γίνει εκ νέου προκήρυξη της θέσης. Κι αυτό γιατί υπήρξαν

σοβαρά προβλήματα στην εκλογή Συμπαραστάτη σε πολλές περιφέρειες. Η νέα προκήρυξη θα αφορά σε εννιά περιφέρειες στις οποίες δεν εκλέχτηκε Συμπαραστάτης και όλα δείχνουν πως θα περιέχει κριτήρια που δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική προκήρυξη. Για παράδειγμα, φαίνεται ότι θα μπαίνουν προϋποθέσεις για τα προσόντα που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, όπως π.χ. πτυχία.

Νέα πρόσωπα; Με την επαναπροκήρυξη, ειδικά αν μπουν κριτήρια για το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική εμπειρία, ή ακόμη και για την ηλικία, ενδεχο-

μένως κάποιοι απ’ τους συμμετέχοντες στην αρχική προκήρυξη να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Υπάρχει όμως περίπτωση, δεδομένου του αποτελέσματος που σημειώθηκε στην πρώτη εκλογή, κατά την οποία δε συγκέντρωσε κανείς πάνω από 11 ψήφους, να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες. Όπως φάνηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο θεσμός του Συμπαραστάτη προοιωνίζεται ιδιαίτερα σημαντικός για τη λειτουργία της Περιφέρειας, αρκεί το πρόσωπο που θα τον υπηρετεί να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο.

Η Χίος ζητά… υπέρβαση απ’ τους γείτονες ριν υπάρξει η προαναφερόμενη Ππροκήρυξη εξέλιξη που αναγγέλλει επανατης θέσης, ο χιακός Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέμα του Συμπαραστάτη, θεωρώντας πως θα συζητηθεί άμεσα, στις 28 Μαρτίου. Μάλιστα, σε μια προφανή διάθεση στήριξης της χιώτικης υποψηφιότητας του Αντώνη Κοτσακά, η εφημερίδα «Πολίτης» περίπου «τα έβαλε» με τους «Μυτιληνιούς συμβούλους του Γιακαλή», οι οποίοι σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα «προβάλλουν αντιστάσεις στο πρόκριμα Κοτσακά». Το δημοσίευμα με τίτλο «Απαιτείται υπέρβαση… γείτονες», παραθέτει ένα ολόκληρο σκεπτικό, βάσει του οποίου η εκλογή Κοτσακά εξυπηρετεί τη δημιουργία περιφερεια-

κής συνείδησης στο Βόρειο Αιγαίο, ενώ η εκλογή Μυτιληνιού, εν προκειμένω του Δημήτρη Καπετανά που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους μετά τον Αντώνη Κοτσακά, όχι. Σε αυτό το σκεπτικό η εφημερίδα προβάλλει ως βασικό το επιχείρημα πως «όλοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και η Χίος οφείλει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, έστω κι αν αυτό είναι δύσπεπτο σε εκείνους που μιλούν για περιφερειακή συνείδηση, αλλά αδυνατούν να την κάνουν πράξη», που σίγουρα δε θα βρίσκει σύμφωνους πολλούς συμβούλους απ’ τους Νομούς Λέσβου και Χίου. Για το ίδιο θέμα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Κοτσακά, αλλά και του Παύλου Βογιατζή, που δήλωσε σχετικά στον «Πολίτη»: «Το θέμα

της εκλογής δεν είναι δικό μας αποκλειστικά. Σημειώθηκαν πολλές διαρροές απ’ το στρατόπεδο Γιακαλή. Στόχος μας είναι η εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, διότι πιστεύουμε και έχουμε επενδύσει πάνω σε αυτόν το θεσμό, όμως αναμένουμε απ’ τον κ. Γιακαλή να αποφασίσει ποιον θα στηρίξουν και μετά εμείς θα λειτουργήσουμε βοηθητικά προς την κατεύθυνση της εκλογής μέσω της αυξημένης πλειοψηφίας.» Θυμίζουμε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας του κ. Γιακαλή, όπως και της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Βογιατζή, δεν έδωσε «γραμμή» υπέρ κάποιου συγκεκριμένου προσώπου, γιατί και οι δύο είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλούς απ’ τους 20 συνολικά υποψηφίους.

5 Δύο συνεδριάσεις απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

Ο πρώτος περιφερειακός προϋπολογισμός αρκεί μία συνεδρίαση Δπουενγιαπρέπει τα πολλά ζητήματα να εξετάσει και να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, το οποίο καλείται να εγκρίνει και τον πρώτο περιφερειακό προϋπολογισμό αλλά και τον κανονισμό λειτουργίας του. Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου προγραμματίζεται για το απόγευμα της Τρίτης 29 Μαρτίου, στις 6, όπου και θα ζητηθεί κατ’ αρχάς το θέμα του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων απ’ την ένωση των νησιών της Περιφέρειας με το ελληνικό κράτος. Θα ακολουθήσει το θέμα του οικονομικού προϋπολογισμού τού 2011, αλλά και η έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής. Η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, Τετάρτη, το πρωί, στις 8.45΄, με θέματα την κατάρτιση του περιφερειακού προγράμματος έργων, τη γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση και επεξεργασία λυμάτων Πολιχνίτου», όπως και το θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας στο Δίκτυο Αειφόρου Ανάπτυξης Νησιών (ΔΑΦΝΗ). Τέλος, τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν δύο θέματα που αιτήθηκε η μείζονα αντιπολίτευση, το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου και οι προτάσεις προς το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για τα οποία και θα γίνει ενημέρωση απ’ την περιφερειακή αρχή.


6

EI∆HΣEIΣ

Απ’ τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει και αποδίδει στο Δήμο η ΔΕΗ μέσω των λογαριασμών της, εξασφαλίστηκε η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων

… ε-ΔΕΗ-σαν! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY εν ήταν το κράτος εκείνο που αποφάσισε με καθυστέρηση να τηρήσει τις υποχρεώσεις του και να διαθέσει στο Δήμο Λέσβου τα αναγκαία κονδύλια για την πληρωμή της μισθοδοσίας. Η ΔΕΗ, που εισπράττει μέσω των λογαριασμών ρεύματος τα δημοτικά τέλη, κατέβαλε χθες στο Δήμο τις εισπράξεις του μηνός Ιανουαρίου, συμπληρώνοντας έτσι το ποσό που απαιτείτο για να καταβληθεί η μισθοδοσία. Βέβαια, το θέμα δεν κλείνει με την προσωρινή λύση που δόθηκε, γιατί σε μια βδομάδα εάν το κράτος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα. Σε συνέντευξη Τύπου που νων ΟΤΑ Νομού Λέσβου, παραχώρησαν χθες το μεση- προτάθηκε ως λύση η πληρωμέρι ο δήμαρχος, Δημήτρης μή μέρους του προσωπικού, Βουνάτσος, και ο αντιδήμαρ- η οποία ωστόσο δεν έγινε αχος Οικονομικών, Απόστολος ποδεκτή για να μη δημιουρΠατέστος, ανακοίνωσαν ότι γηθούν - όπως είπε - υπάλληΟι Δημήτρης Βουνάτσος και Απόστολος Πατέστος ανακοίνωσαν την πληρωμή μόνιμου λίγη ώρα πριν είχε ξεκινήσει λοι δύο ταχυτήτων αναφορικαι με συμβάσεις αορίστου χρόνου προσωπικού, με χρήματα που αποδίδει η ΔΕΗ η πληρωμή του μόνιμου και κά με τη μισθοδοσία τους. θούν για άλλους λειτουργι- ΑΛ δεν ανταποκρίνεται στις του προσωπικού αορίστου Σε ερώτηση γιατί τα χρήματα κούς σκοπούς, όπως η μισθο- δανειακές της υποχρεώσεις. χρόνου του Δήμου Λέσβου, ε- της ΔΕΗ δε διατέθηκαν πιο δοσία. Ο ίδιος, απαντώντας Το ποσό αυτό των 89.000 ευνώ σήμερα θα πληρωθούν οι νωρίς για τη μισθοδοσία, ο κ. σε ερώτημα του «Ε», τόνισε ρώ επί τρεις μήνες θα ζητήσει εργαζόμενοι στους οργανι- Βουνάτσος είπε πως μόλις πως προκειμένου να εξασφα- ο Δήμος, ώστε να συμπληρώσμούς και στα νομικά πρόσω- χθες έληξε η τοκοφόρος ημε- λιστεί σήμερα και η μισθοδο- σει τα κονδύλια που χρειάζεπα. ρομηνία (valeur) και υπήρχε σία των εργαζομένων στα νο- ται για τη μισθοδοσία. Ο κ. Βουνάτσος, με έμφαση η δυνατότητα να τα εισπράξει μικά πρόσωπα και στους ορ- Σε ό,τι αφορά στη μισθοδοκαι πολλές φορές, επεσήμανε ο Δήμος. Χαρακτήρισε, μάλι- γανισμούς, ο Δήμος Λέσβου σία των συμβασιούχων, θέμα ότι το θέμα της μισθοδοσίας στα, «παπαγαλάκια» μάλλον θα απαιτήσει και τα ποσά της που θα απασχολούσε χθες το τακτοποιείται όχι γιατί δόθη- απ’ τη ΔΕΗ όσους τις προη- εγγύησης που έχει καταβάλει Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. κε η τακτική χρηματοδότηση γούμενες ώρες διέδιδαν ότι ο για το πρώτο τρίμηνο του Βουνάτσος τόνισε πως η συμπρος το Δήμο απ’ τα Υπουρ- Δήμος μπορούσε να πάρει τα 2011 υπέρ δανείου τής ΔΕΥ- βιβαστική λύση που προτείνει γεία Εσωτερικών και Οικονο- χρήματα και δεν τα έπαιρνε ΑΛ. Ο τέως Δήμος Μυτιλήνης είναι να πληρωθούν στις 30 μικών για το μήνα Μάρτιο, για να τα διαθέσει στη μισθο- είχε μπει εγγυητής προκειμέ- Μαρτίου αποδοχές ενός τριαλλά γιατί ο Δήμος διέθεσε ι- δοσία. νου να δανειοδοτηθεί η ΔΕΥ- μήνου και από εκεί και πέρα δίους πόρους που είχε για ΑΜ. Εξ αιτίας αυτού του δα- να εισπράττουν κανονικά το Και απ’ τη ΔΕΥΑΜ άλλους σκοπούς, προκειμέ- Τα χρήματα απ’ τη ΔΕΗ χρει- νείου, παρακρατούνται απ’ το μηνιάτικό τους, αλλά και μένου να καλυφθεί η δαπάνη άζεται να σημειώσουμε ότι α- Δήμο Λέσβου σε μηνιαία βά- ρος των οφειλομένων, που μισθοδοσίας του προσωπικού φορούν σε ανταποδοτικές ση 89.000 ευρώ απ’ την τα- στην πλειοψηφία των περιγια το δεύτερο 15νθήμερο δαπάνες, αλλά όπως υποστή- κτική του χρηματοδότηση, α- πτώσεων αφορούν στους μήτου Μαρτίου. ριξε ο κ. Πατέστος δεν απα- φού όπως επισημάνθηκε η νες απ’ το Σεπτέμβριο του Δόση Γενάρη γορεύεται θεσμικά να διατε- τέως ΔΕΥΑΜ και σήμερα ΔΕΥ- 2010 έως και σήμερα. Όπως εξήγησε ο κ. Πατέστος, ήδη στη διάθεση του Δήμου υπήρχαν κάποια υπόλοιπα Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφάσιζε για την κλιμάκωση απ’ τα δημοτικά τέλη που εί- των κινητοποιήσεων… χε αποδώσει η ΔΕΗ για τους μήνες Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τού 2010. Τα οποία τέο θέμα της μισθοδοσίας και εν γένει της σες διαβεβαιώσεις, θα είναι το κλείσιμο του λη, όμως, μαζί με οίκοθεν πιχρηματοδότησης του Δήμου θα απασχοΔήμου», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας: στώσεις δεν αρκούσαν για το λούσε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του «Να τον χαίρονται το νόμο που έφτιαξαν, να σύνολο της δαπάνης μισθοΔημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συνεδρίαση, τον χαίρονται τον “Καλλικράτη” τους με τα δοσίας του 15νθημέρου, η οο Δημήτρης Βουνάτσος προτίθετο να εισηγηστραβά του, τα οποία είχαμε έγκαιρα προβλέποία και ανέρχεται στις θεί κλιμάκωση της διεκδίκησης ώστε δήμοι ψει.» 600.000 με 620.000 ευρώ. όπως αυτός της Λέσβου, που δε διαθέτουν Ειδικά σε ό,τι αφορά στο θέμα της μισθοδοΜε την έγκριση, όμως, και άλλα έσοδα πλην των κρατικών χρηματοδοσίας, ο Απόστολος Πατέστος ανέφερε ότι διάθεση και του ποσού για το τήσεων, να μπορούν να λειτουργήσουν και βραχυπρόθεσμα θα αντιμετωπιστεί για το μόμήνα Ιανουάριο, ύψους να πληρώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων νιμο προσωπικό, αφού επίκειται η ανάληψη 230.000 ευρώ, κατέστη δυνατο τους. Στην πρόταση του δημάρχου ήταν της μισθοδοσίας όλων των υπαλλήλων απ’ τόν να συγκεντρωθεί το ποθέμα να τεθεί στην ΚΕΔΚΕ και στη συνέχεια την Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Όμως, με αυτή σόν που χρειαζόταν για το στη Βουλή, με ενημέρωση όλων των κομμάτην εξέλιξη θα κοπεί και η τακτική χρηματοσύνολο των μισθών. Ο κ. των από αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμδότηση που λαμβάνει τώρα - έστω και με καΒουνάτσος διευκρίνισε ότι τις βουλίου. θυστέρηση - ο Δήμος, με ό,τι αυτό συνεπάγεπροηγούμενες μέρες, σε επα«Τελική, έσχατη λύση, αν δε δοθούν οι δέουται για την οικονομική του κατάσταση. φές με το Σύλλογο Εργαζομέ-

Δ

«Να τον χαίρονται τον “Καλλικράτη” τους» Τ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Έκλεψαν μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου, αξίας περίπου 6.000 ευρώ, από μηχανουργείο

Τον ξάφρισαν πριν φτιαχτεί… Τύπου ξεκίνησε ΗΔήμοσυνέντευξη με μία δυσάρεστη για το είδηση, που ανακοίνωσε ο δήμαρχος. Ο Δημήτρης Βουνάτσος ανέφερε ότι μόλις είχε επιστρέψει απ’ την Αστυνομία, όπου και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για την αφαίρεση από μηχανουργείο της Μυτιλήνης εξοπλισμού που είχε παραδοθεί προς επισκευή και κλάπηκε το βράδυ της Τρίτης. Ο εξοπλισμός, συνολικής αξίας περίπου 6.000 ευρώ, περιελάμβανε μηχανήματα των τέως Δήμων Ερεσού - Αντίσσης, Μήθυμνας και Πλωμαρίου, ενώ απ’ το ίδιο μηχανουργείο αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της ίδιας διάρρηξης και εξοπλισμός τής ΔΕΥΑΛ, για τον οποίο ο δήμαρχος ενημέρωσε τον πρόεδρό της, Σωτήρη Μαρινάτο, ώστε να υποβάλει και αυτός μήνυση. Ο δήμαρχος σχολίασε το γεγονός ότι ο εξοπλισμός, μικρό μέρος του οποίου είχε δοθεί για φτιάξιμο προ διετίας όπως είπε, βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του μηχανουργείου, κι όχι σε κλειστό κι άρα καλύτερα φυλασσόμενο μέρος.

Λύση στην Καλλονή Η ευχάριστη είδηση που ανακοίνωσε ο κ. Βουνάτσος στην ίδια συνέντευξη, ήταν η αντιμετώπιση της διαρροής απ’ τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Καλλονής, η οποία και επιτεύχθηκε νωρίς χθες το πρωί. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τώρα η λειτουργία της μονάδας θα παρακολουθείται συστηματικά, ενώ ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος επιτεύχθηκε με τη μεταφορά στην Καλλονή αντλίας που είχε αγοραστεί απ’ τον τέως Δήμο Πέτρας, δίχως να εξοφληθεί, και βρισκόταν αχρησιμοποίητη για καιρό μέσα στο κουτί της. Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον προμηθευτή της για την υπομονή που επιδεικνύει, αφού έχει - όπως είπε να λαμβάνει από διάφορους τέως δήμους συνολικά το ποσό των 520.000 ευρώ, αλλά παρ’ όλα αυτά βοήθησε στην εγκατάσταση της αντλίας με συνεργείο του.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

7

Γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Δήμο Λήμνου, παρουσία του προέδρου τής ΠΟΕ ΟΤΑ

Αγώνας και επαγρύπνηση της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ταεργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Δήμο Λήμνου, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 23 Μαρτίου το μεσημέρι, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα». Στη γενική συνέλευση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, που ενημέρωσε τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση της Λήμνου για τα νέα δεδομένα και πώς αυτά διαμορφώνονται σχετικά με το νέο μισθολόγιο, καθώς και για ασφαλιστικά ζητήματα. Ο κ. Μπαλασόπουλος αναφέρθηκε και στην προχθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, στην οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Σε αυτήν τη συνάντηση έγινε και αναφορά στο θέμα της περικοπής των μισθών και εκφράστηκε η διαφωνία σε αυτή την προοπτική. Ο πρόεδρος των Εργαζόμενων στο Δήμο Λήμνου, Νίκος Πλάντζος, τάχθηκε στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων του, εισηγούμενος τη μονιμοποίηση αυτών, που για το Δήμο Λήμνου ανέρχονται στους 13. Ο κ. Πλάντζος έστειλε και μήνυμα συμπαράστασης στους ερ-

Ο Σηφουνάκης στη Μυτιλήνη αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στη Μυτιλήνη. Ο κ. Σηφουνάκης θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη από σήμερα Πέμπτη και θα επισκεφθεί χωριά του νησιού, ενώ την Παρασκευή, ανήμερα της εθνικής γιορτής, θα παραστεί στην πρωινή δοξολογία και στη συνέχεια στην παρέλαση για την επέτειο.

Ο

Στα Χανιά ο Δ. Χαλκιώτης Στα Χανιά θα βρίσκεται, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης. Ας σημειωθεί ότι εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, στη Μυτιλήνη, πραγματοποίησε χθες Τετάρτη ο νέος στρατιωτικός διοικητής Λέσβου, υποστράτηγος Αναστάσιος Μανώλας.

γαζομένους του Δήμου Λέσβου, αναφέροντας ότι ευτυχώς στη Λήμνο δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μέχρι σήμερα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, τάχθηκε στο πλευρό των απλήρωτων συναδέλφων του στο Δήμο Λέσβου, τονίζοντας ότι «οι νέες δημοτικές αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να γίνεται τις προβλεπόμενες ημέρες η πληρωμή των εργαζομένων. Η πρότασή μας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε κάποιους δήμους, όπως και στο Δήμο της Λέσβου, είναι χρηστή διοίκηση, περικοπή των δαπανών που έχουν να κάνουν με εκδηλώσεις και πανηγύρια και το Υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει άμεσα τις απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να μη δημιουργηθούν στο μέλλον παρόμοια προβλήματα». Ο κ. Μπαλασόπουλος τόνισε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της αυτοδιοίκησης και ζήτησε από τους συναδέλφους του στη Λήμνο να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λήμνου σαφώς και αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα απ’ αυτά που έχουν οι άλλοι δήμοι. Εδώ στη Λήμνο υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης και κυρίως σε τεχνικό προσωπικό», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Γραφεία για τη Δημοκρατική Αριστερά ο περασμέΤπραγματοποινο Σάββατο ήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων της Οργάνωσης Λέσβου της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην οδό Μητροπόλεως 18 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973-692381, e-mail: s.psaltou@sa.aegean.gr). Μετά τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκε συνέλευση της Οργάνωσης Λέσβου, όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα της τοπικής γραμματείας και πραγματοποιήθηκε η εκλογή αντιπροσώπων για το ιδρυτικό συνέδριο. Οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν για το ιδρυτικό συνέδριο είναι οι εξής: Γιώργος Αθηνιώτης, Δημήτρης Βελούτσος, Γιάννης Σπιλάνης, Στρατής Ψάλτου και αντιπρόσωπος της νεολαίας ο Γιώργος Φωτιάδης. Η σύνθεση της τοπικής γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής: Στρατής Ψάλτου (γραμματέας), Δημήτρης Βελούτσος (αναπληρωτής γραμματέας), Γιώργος Αθηνιώτης (ταμίας), Στρατής Ανδριώτης (υπεύθυνος οργανωτικού), Στέλιος Βουνάτσος.

α τιμήσει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τα 100χρονα της ένωσης των νησιών της περιοχής με το ελληνικό κράτος, κάλεσε ο περιφερειάρχης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Νάσος Γιακαλής, που είχε υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως δήμαρχος Μυτιλήνης σε ανάλογες εκδηλώσεις για την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου απ’ τους Οθωμανούς, επανέλαβε και ως περιφερειάρχης την πρόσκληση του Βορείου Αιγαίου στον Κάρολο Παπούλια. Η πρόσκληση έγινε στη συνάντηση που είχαν χθες στο προεδρικό μέγαρο οι 13 αιρετοί περιφερειάρχες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν

Πρόσκληση στον Κάρολο Παπούλια απ’ το Νάσο Γιακαλή, για τα 100 χρόνια απ’ την ένωση των νησιών με το ελληνικό κράτος

«Πρόεδρε, σας περιμένουμε» Στη χειραψία του κ. Παπούλια με τους περιφερειάρχες, με την οποία και ξεκίνησε η συνάντηση, ο Πρόεδρος σχολίασε την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, επισημαίνοντας μάλιστα την αλλαγή της ιδιότητας του κ. Γιακαλή που έχει στο μεταξύ μεσολαβήσει, από δήμαρχος Μυτιλήνης σε περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Γιακαλής

συζήτησε με τον Πρόεδρο θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ειδικότερα αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Κλείνοντας, επανέλαβε την πρότασή του, λέγοντας ότι το Βόρειο Αιγαίο θα περιμένει τον Κάρολο Παπούλια στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ενός αιώνα.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης προχωρά το έργο της πυρασφάλειας

Ο εισαγγελέας στο Σανατόριο της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH χεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου του πρώην Σανατορίου του ιδρύματος «Θεομήτωρ» και ενώ ήδη στο κτήριο αυτό στεγάζονται ανήλικοι και ασυνόδευτοι μετανάστες, δρομολογείται η εφαρμογή της μελέτης πυρασφάλειας. Ήδη η διοίκηση έχει πάρει το «πράσινο» φως από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) για τη χρηματοδότηση που απαιτείται, ύψους 70.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για το γεγονός ότι το έργο είχε παραληφθεί χωρίς να πληροί τους όρους πυρασφάλειας. Αποφασισμένος με κάθε τρόπο να υλοποιήσει την απόφαση που είχε λάβει από το περασμένο καλοκαίρι και είχε εγκρίνει και η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, να μεταφέρει δηλαδή τους περιθαλπομένους τού «Θεομήτωρ» στο Σανατόριο και τους ανήλικους μετανάστες στο άλλο κτήριο του ιδρύματος, είναι ο διοικητής τού «Θεομήτωρ», Παναγιώτης Ψυρούκης Γραμμέλλης. Ερωτήματα, όμως, συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα της πυρασφάλειας που τόσα χρόνια μετά το τέλος των εργασιών, δεν έχει ακόμη λυθεί. Θυμίζουμε ότι το κτήριο αυτό, παρ’ ότι οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, είχε καθυστερήσει να λειτουργήσει επειδή δεν έδινε η Πυροσβεστική Υπηρεσία βεβαίωση πυρασφάλειας. Και αυτό γιατί στο κτήριο δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες προδιαγραφές για «παθητική πυρασφάλεια», που προβλέπονταν μεν από τη μελέτη, δεν είχαν ωστόσο εφαρμοστεί. Όταν προέκυψε ζήτημα μεταστέγασης των ανήλικων μεταναστών λόγω της έκρυθμης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στην Παγανή, ανήλικοι με-

Σ

ταφέρθηκαν άρον-άρον στο κλειστό - μέχρι τότε - κτήριο, το οποίο μετατράπηκε «εν μία νυκτί» σε «Κέντρο Ασυνόδευτων Ανήλικων Μεταναστών». Η μεταφορά των περιθαλπομένων σε ένα κτήριο που ανακαινίστηκε με συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη νοσηλεία τους εκεί, δεν έγινε ποτέ. Το γεγονός κατήγγειλε στον εισαγγελέα, αμέσως μόλις ανέλαβε, ο διοικητής τού «Θεομή-

τωρ» Παναγιώτης Ψυρούκης Γραμμέλλης. «Δεν μπορούσα ν’ αναλάβω την ευθύνη εγώ για τη στέγαση στο κτήριο ανήλικων παιδιών χωρίς να υπάρχει άδεια πυρασφάλειας. Το κτήριο αυτό είχε παραληφθεί από επιτροπές. Πώς, όμως, έγινε αυτό όταν δεν υπήρχε βεβαίωση πυρασφάλειας; Αν κάτι συνέβαινε, θα ήμασταν όλοι υπόλογοι», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφο-

ρίες, η Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επιπλέον κόστος Το κόστος για τις εργασίες που απαιτούνται να γίνουν με βάση τη μελέτη για την πυρασφάλεια του κτηρίου, εκτιμάται γύρω στα 70.000 ευρώ. Ήδη η διοίκηση του «Θεομήτωρ» έχει υποβάλει σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση στη ΔΕΠΑΝΟΜ, το οποίο και έγινε δεκτό.

«Σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου θα τεθεί προς έγκριση το έργο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης πρόχειρου διαγωνισμού», είπε στο «Ε» ο διοικητής του ιδρύματος. «Στόχος μας είναι να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι του “Θεομήτωρ” στο κτήριο αυτό, που έγινε ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γιορτή για την Ημέρα κατά του Ρατσισμού ε την ευκαιρία της Παγκόσμιας ΗμέΜ ρας κατά του Ρατσισμού οργανώθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου γιορτή στο Κέντρο Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν ομιλίες από το διοικητή του ιδρύματος, Παναγιώτη Ψυρούκη - Γραμμέλλη, και τη συντονίστρια του προγράμματος, Κατερίνα Μαλιωτάκη, ενώ οι ανήλικοι διασκέδασαν με τραγούδια των πατρίδων τους. «Εμείς εδώ μπορούμε να σας δώσουμε υλικά αγαθά και ανθρώπινη αγάπη. Εκείνο που δεν μπορούμε να σας δώσουμε, είναι το χαμόγελο της μητέρας σας. Για να σας δοθεί αυτό θα πρέπει να “συνεργαστεί” ο δικός μου θεός με το δικό σας», είπε ο κ. Γραμμέλλης απευθυνόμενος στους ανήλικους φιλοξενουμένους του Κέντρου. Ο ίδιος τόνισε ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Ελληνική Πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες ώστε το Κέντρο να λειτουργεί σωστά και να παρέχει κάθε φροντίδα στους φιλοξενουμένους. Η συντονίστρια και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, Κατερίνα Μαλλιωτάκη, σε σύντομη ομιλία της επεσήμανε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού ότι από εμπειρικές έρευνες στο χώρο των κοινωνικών επιστημών στην Ευρώπη έχει καταγραφεί πως σε περιόδους κρίσης τα ρατσιστικά φαινόμενα αυξάνουν. «Οι περίοδοι κατά τις οποίες οι κοινωνίες βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, αποτελούν δυστυχώς εύφορα εδάφη για ανάπτυξη αυταρχικών και απάνθρωπων ιδεολογιών», τόνισε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Σε δύσκολες περιόδους ο “ξένος” γίνεται ο αποδιοπομπαίος τράγος και φταίει για όλα τα δεινά της κοινωνίας.»

Από την εκδήλωση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, φιλοξενούμενοι της Μονάδας τραγουδούσαν τραγούδια των χωρών τους για την ελευθερία, για την προσφυγιά, για τον αποχωρισμό από τη μάνα, αλλά και για την Πρωτοχρονιά, συνοδεύοντάς τα με χορό. Ένας νεαρός Αφγανός ο οποίος γράφει ένα βιβλίο με τα βιώματά του από το ταξίδι του μακριά από την πατρίδα του, μίλησε για τα προβλήματα των προσφύγων στην Ευρώπη, αλλά και την υπερηφάνεια και τη δύναμη αυτών των ανθρώπων, που με ρίσκο της ζωής τους διεκδικούν το δικαίωμά τους σε μία αξιοπρεπή και ελεύθερη ζωή. Την ομιλία του έκλεισε με ένα δικό του ποίημα. Στους καλεσμένους προσφέρθηκαν γεύσεις από το Αφγανιστάν και δεν έλειπε

το παραδοσιακό Καμπουλί που βρίσκεται σε κάθε εορταστικό τραπέζι της μακρινής χώρας. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τετραμελές συγκρότημα με παραδοσιακά όργανα έπαιξε αραβικές, τουρκικές και ελληνικές μελωδίες. Στο τέλος της εκδήλωσης, οκταμελές συγκρότημα, οι «CRZ Positive», έπαιξε μουσική και οι καλεσμένοι και φιλοξενούμενοι της ομάδας διασκέδασαν χορεύοντας, αλλά και παίζοντας κρουστά όργανα που το συγκρότημα διέθεσε στο κοινό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν προβολή φωτογραφιών και βίντεο από στιγμές της καθημερινότητας της Μονάδας, αλλά και βίντεο αντιρατσιστικού περιεχομένου.


EI∆HΣEIΣ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Η Ναυτιλική Εταιρεία Λέσβου «επιστρέφει» στη λαϊκή της βάση

Έρχεται το «Κωνσταντίνος» φεύγει το «Πηνελόπη» ζες της απαιτεί η Εταιρεία να αποκτήσει μόνιμες και σταθερές σχέσεις με τους κατοίκους τα τέλη του Απρίλη ή τα μέσα του Μάη θα έρθει στη Λέσβο το πλοίο «Κωνσταντίνος» τής ΝΕΛ και θα δρομολογη- της, τις επιχειρήσεις και τα μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο θεί στις γραμμές Μυτιλήνη - Δικελί (τέσσερις φορές την αυτό, η ΝΕΛ διοργάνωσε μια εβδομάδα) και στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί (δύο φορές την εβδομάδα). Αυτό αποκάλυψε στους δημοσιογράφους της συνεστίαση το βράδυ της Τρίτης για τους δημοσιογράφους Λέσβου ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Λύσανδρος Τζελίδης, το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Τζελίδης επανέλαβε ότι πρόθεση και τους άλλους εργαζόμενους της Εταιρείας είναι να μεταφέρει δωρεάν τους Τούρκους του- στα μέσα ενημέρωσης της Λέρίστες που κατά την παραμονή τους στη Λέσβο θα αγοράζουν σβου, στο ξενοδοχείο «Elysiπροϊόντα πάνω από ένα ορισμένο ποσό, π.χ. 200 ευρώ ανά ά- on» της Μυτιλήνης. Στην εκτομο. δήλωση από την πλευρά της ΕΑρχικά η ΝΕΛ σχεδίαζε να δρο- δρομολόγηση του «Πηνελόπη» ταιρείας παρευρέθηκαν ο αντιμολογήσει το «Κωνσταντίνος» από τις άγονες γραμμές του βο- πρόεδρος Λύσανδρος Τζελίστα τέλη του Φεβρουαρίου, ω- ρείου Αιγαίου, ενώ το «Θεόφι- δης και οι κυρίες Ασπασία στόσο οι επισκευές στο πλοίο λος» δεν πρόκειται να χρησι- Φορμεντίνη και Τέρρυ Ραΐση ακαι η έγκρισή τους από νηο- μοποιηθεί σε γραμμές που εξυ- πό το νεοσύστατο Τμήμα Δηγνώμονα κράτησαν μεγαλύτερο πηρετεί η ΝΕΛ στο Αιγαίο. Το μοσίων Σχέσεων της ΝΕΛ. - από το αναμενόμενο - χρονι- πιθανότερο είναι πως το πλοίο Τα στελέχη της Εταιρείας φρόκό διάστημα. Γι’ αυτό και η κα- θα ναυλωθεί στο εξωτερικό. ντισαν να κάνουν σαφές πως η θυστέρηση στη δρομολόγησή ΝΕΛ θέλει να αναπτύξει ένα Μια βραδιά του. πλαίσιο καλής συνεργασίας με για τα μέσα ενημέρωσης Από την άλλη μεριά, ζήτημα λίόλους τους φορείς και τις εγων εβδομάδων είναι η απο- Η επιστροφή τής ΝΕΛ στις ρί- παγγελματικές τάξεις της Λέτoυ NIKOY MANABH

Σ

σβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου που εξυπηρετεί (Λήμνος, Χίος, ΆιΣτράτης κ.λπ.), διότι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε οι σχέσεις συνεργασίας θα είναι αμοιβαίως επωφελείς για όλους. Ας σημειωθεί ότι, παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση του τζίρου των ακτοπλοϊκών εταιρειών, η ΝΕΛ προσφέρει ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές εισιτηρίων σε συλλόγους, σχολεία και γενικότερα ομάδες πολιτών που μετακινούνται ομαδικά με τα πλοία της. Το πνεύμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τής ΝΕΛ δεν περιορίζεται μόνο στη Λέσβο. Για παράδειγμα τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχε στην προσπάθεια αναδάσωσης στη Χίο. nman@emprosnet.gr

«Μας οδηγούν σε πτώχευση» λέει η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας

«Καίει» τις ακτοπλοϊκές το πετρέλαιο ο «κερασάκι στην τούρτα» είναι η αΤ πόφαση της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» να αυξήσει το premium πετρελαιοειδών (κόστος αποθήκευσης) για τα πλοία που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, από τα 2,80 ευρώ ανά μετρικό τόνο, στα 3,60 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αναφέρει πως η απόφαση αυτή αποτελεί τη χαριστική βολή για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Τα παραπάνω είναι το τελευταίο επεισόδιο στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ των ελληνικών ακτοπλοϊκών εταιρειών και της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» που τις προμηθεύει με καύσιμα. Η ουσία του προβλήματος είναι η συνεχής αύξηση του κόστους των καυσίμων κατά 30 έως 35% (από τον Οκτώβριο έως το Φεβρουάριο), που τινάζει στον αέρα όλες τις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς των ακτοπλοϊκών εταιρειών να αντιμετωπίσουν την κρίση και τα δικά τους ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους του κόστους των καυσίμων, ζητήσαμε από το γενικό εντεταλμένο τής ΝΕΛ, Ιωάννη Αβραντίνη, να μας προσδιορίσει τι σημαίνει για τη ΝΕΛ η αύξηση κατά 30% έως 35% του κόστους των καυσίμων. Η απάντησή του είναι πως οδηγεί σε ένα επιπλέον κόστος για καύσιμα από 15 έως 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Το έξτρα κόστος της αύξησης του

premium πετρελαιοειδών σε ετήσια βάση για τη ΝΕΛ υπολογίζεται στα 55.000 ευρώ.

Με ζημίες Η ΝΕΛ έκλεισε το 2010 με ζημίες της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ (τα ακριβή ποσά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες). Συνεπώς, η αύξηση του κόστους των καυσίμων κατά 20 εκατομμύρια θα προστεθεί στα ήδη δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας, η οποία θα πρέπει, όχι μόνο να αυξήσει τον τζίρο της, αλλά να αυξήσει και τα έσοδά της ανά επιβάτη, προκειμένου να σταματήσει να γράφει ζημίες στους ισολογισμούς της. Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε είναι μεγαλύτερες είτε μικρότερες από τη ΝΕΛ. Γι’ αυτό και οι συνδικαλιστικοί φορείς των εταιρειών ΕΕΝ και ΣΕΕΝ ζητούν απεγνωσμένα την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα πλοία της ακτοπλοΐας. Η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων θα δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν μια μικρή αύξηση στις τιμές και το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς τιμής που θα προκύψει, να το αποδώσουν στους ταξιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξήσουν τόσο τα έσοδά τους ανά επιβάτη, όσο και το συνολικό τζίρο τους. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για να περάσουν οι εταιρείες σε κατάσταση λειτουρ-

γικής κερδοφορίας και σιγά-σιγά να αποσβέσουν τις ζημιές των προηγούμενων ετών. Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, αναφερόμενη στην αύξηση του premium πετρελαιοειδών, περιγράφει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα ζητήματα που τίθενται για το κόστος των καυσίμων: «Το Υπουργείο Οικονομικών για άλλη μία φορά “θα νίψει τας χείρας του” ως νέος Πόντιος Πιλάτος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εάν ασχοληθεί για το θέμα, θα εκδώσει απόφαση μετά από πενταετία, ενώ παράλληλα η “Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.” θα δικαιολογηθεί ότι δεν είναι κρατική εταιρεία αλλά Α.Ε.. Πιστεύουμε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο νησιώτης και περαιτέρω οι εταιρείες πλοιοκτησίας εσωτερικών πλόων, με την πτώχευσή τους.»

Οι νησιώτες Η τελευταία αναφορά της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας είναι αυτή που ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κάθε νησιώτη, διότι ήδη το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πολύ υψηλό και οι προσφερόμενες υπηρεσίες κατώτερες των απαιτήσεων. Τώρα το πρόβλημα κινδυνεύει να αποκτήσει εκρηκτικές διαστάσεις, μια και η πτώχευση των εταιρειών απειλεί να αφήσει τα νησιά μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση. Ν.Μ.

9

Σύσκεψη με τους γυναικείους συνεταιρισμούς, με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Ταξιαρχούλας Πνακά

Προς συντονισμό δράσης ε συντονισμό της δράσης τους συμφώνηΣσβου σαν οι γυναικείοι συνεταιρισμοί της Λέτο βράδυ της Τρίτης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αρμόδιας αντιδημάρχου Λέσβου Ταξιαρχούλας Πνακά. Η κοινή δράση των συνεταιρισμών θα συνδυαστεί με τη στήριξή τους από το Δήμο Λέσβου, η οποία θα είναι συνεχής και καθημερινή όπως υπογράμμισε η κ. Πνακά. Η κοινή δράση των συνεταιρισμών συνίσταται, κατ’ αρχήν, στην εκπόνηση μελέτης για την εφαρμογή του συστήματος ασφάλειας τροφίμων HACCP και την προώθηση των προϊόντων τους σε αγορές εκτός της Λέσβου. Επίσης, στη σύσκεψη όλοι οι συνεταιρισμοί έθεσαν το ζήτημα των οφειλών τού «Lesvos shop», καθώς τους έχει «γονατίσει» οικονομικά. Η κ. Πνακά μετέφερε στους συνεταιρισμούς γυναικών τους χαιρετισμούς του δημάρχου Λέσβου και τόνισε πως ο κ. Βουνάτος εδώ και πολλά χρόνια είχε, από τη θέση της αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το «Lesvos shop» και είχε προτείνει ως μόνο τρόπο για την επιβίωση των γυναικείων συνεταιρισμών να λειτουργήσουν συντονισμένα. Παράλληλα, προειδοποιούσε για την κάκιστη διαχείριση των δύο καταστημάτων «Lesvos shop», στη Μυτιλήνη και στην Αθήνα, όμως οι ενδιαφερόμενοι συνεταιρισμοί δεν τον άκουγαν, ακολουθώντας λάθος δρόμο. Επίσης, η κ. Πνακά ενημέρωσε τις γυναίκες για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και τους έδωσε την εγκύκλιο του προγράμματος. Επίσης υποσχέθηκε ότι ο Δήμος Λέσβου θα προσπαθήσει, με παρέμβαση προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, να δοθούν τα οφειλόμενα ποσά από το «Lesvos shop». H συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του τέως Δημοτικού Συμβουλίου Καλλονής. Στη συνάντηση πήραν μέρος, εκτός της κ. Πνακά, ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης, και ο Αγροβιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Άγρας «Λεύκα», ο Αγρομεταποιητικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αγιάσου, ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μήθυμνας, ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων, ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου, ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ανεμότιας «Καλή Λαγκάδα» και ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φίλιας. Ν.Μ.


10

PUBLI

ΠEMΠTH 24 MAPTIOY 2011

Ποντάρουμε στη γνώση

πάρχει ένα στοίχημα που ξεχωρίζει για τις αποδόσεις του. Που δεν έχει ρίσκο, αλλά μόνο κέρδη. Το μοναδικό στοίχημα που πρέπει να απασχολεί τους ανηλίκους. Αυτό της γνώσης. Της αξιοποίησης κάθε ευκαιρίας που δίνεται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος για τη διεύρυνση της κριτικής σκέψης, της ανάπτυξης των δεξιοτήτων, της ενθάρρυνσης της συμμετοχής στα κοινά, της απόκτησης σφαιρικής αντίληψης για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Τον κόσμο που οι σημερινοί μαθητές θα κληθούν αύριο να διαχειριστούν και να βελτιώσουν.

Y

Η μέριμνα για τα θέματα παιδείας από πλευράς τής ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι φυσικό επακόλουθο της ιδιαίτερης ευαισθησίας που η εταιρεία επιδεικνύει σε ό,τι αφορά στους ανηλίκους. Ευαισθησία που ενισχύεται και διευρύνεται μέσα από τις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης που η εταιρεία αναλαμβάνει για αυτούς. Ενέργειες που στόχο έχουν την ανάδειξη υγιών προτύπων, την επιβράβευση της προσπάθειας, την προώθηση της ομαδικότητας, καθώς και την προσφορά εκεί που η ανάγκη στερεί την ευκαιρία στη γνώση. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΠΑΠ Α.Ε. δίνει το παρών για να προσφέρει και να υποστηρίξει: Αρωγός στη διοργάνωση των Αθλητικών Γιορτών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Τρίπολη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ρόδο, Χίο και Λάρισα. Πιστεύοντας στην ανάγκη τόνωσης του σχολικού αθλητισμού, ως μέσο ενίσχυσης της ιδέας της συμμετοχής και προώθησης του αθλητικού ιδεώδους.

Αναβαθμίζοντας και διευρύνοντας τα Πανελλ ήνια Πρωταθλήματα Λυκείων. Δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να αγωνιστούν υπό τις βέλτιστες συνθήκες, βιώνοντας την εμπειρία του οργανωμένου αθλητισμού και επιβραβεύοντας τους διακριθέντες καλύπτοντας τα έξοδα συμμετοχής τους στα αντίστοιχα Παγκόσμια Σχολικά Πρωταθλήματα Λυκείων (Κίνα - πετοσφαίριση). Καλύπτοντας τα έξοδα συμμετοχής διακριθέντων μαθητών σε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα θετικών επιστημών στη Νορβηγία, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Αγκαλιάζοντας το θεσμό των μαθητικών Ολυμπιάδων και αναλαμβάνοντας τα έξοδα οργάνωσης και συμμετοχής των ελληνικών αποστολών στις χώρες πραγματοποίησης της τελικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Οι μαθητές, μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες, όπως η Μαθηματική και η Φυσική Ολυμπιάδα, αποκτούν την ευκαιρία της καλύτερης κατανόησης των μαθημάτων, μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους, διαδικασία που τονώνει το ενδιαφέρον τους στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα. Η συμμετοχή στις μαθητικές Ολυμπιάδες προσφέρει κίνητρα για το μαθητή να αριστεύσει και συμβάλλει στη συνολική βελτίωση του ακαδημαϊκού επιπέδου. Επιπλέον, συμβάλλει ουσιαστικά στον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 2010, η ΟΠΑΠ Α.Ε. χορήγησε τη συμμετοχή Ελλήνων μαθητών στις Διεθνείς και Βαλκανικές Ολυμπιάδες:  Ολυμπιάδα  Ολυμπιάδα  Ολυμπιάδα

Φυσικής, Καζακστάν Φυσικής, Κροατία Χημείας, Ιαπωνία

 Ολυμπιάδα Βιολογίας, Κορέα  Ολυμπιάδα Πληροφορικής, Καναδάς  Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυ-

σικής, Πεκίνο Αποστολή 3 μαθητών για αστροναυτική εκπαίδευση, NASA - ΗΠΑ  Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής, Βοσνία 

Η συμμετοχή τής ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν περιορίζεται στην υποστήριξη εκπαιδευτικών θεσμών και προγραμμάτων. Επιδρά με τρόπο καταλυτικό στην κάλυψη αναγκών και στη δημιουργία απαραίτητων για την

παιδεία υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, το 2010 η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανέλαβε:  Τη

διάθεση μουσικού εξοπλισμού στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας.  Τον εξοπλισμό Ειδικών Δημοτικών Σχολείων με συσκευές ανάγνωσης και εκτύπωσης για άτομα με προβλήματα όρασης και την αναβάθμιση υποδομών όπως νοσοκομειακού εξοπλισμού, δημιουργία εργαστηρίου αυτόνομης διαβίωσης και αίθουσας εκπαιδευτικής κουζίνας.


ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολοκαίνουργια, στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα, πλήρως επιπλωμένη, σε όροφο, με boiler, αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι, στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6932-846220, 22510 83178. Ενοικιάζεται διώροφη μονοκατοικία στο Κιόσκι, με 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο στο 2ο όροφο και ενιαίο χώρο με μπάνιο στον 1ο όροφο, με μεγάλη βεράντα και αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 27767.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., επιπλωμένη ή μη, χωρίς κοινόχρηστα, ολοκαίνουργια (ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπα και κουφώματα ενεργειακά), με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση, ιδιωτική αυλή, περιοχή Επάνω Σκάλα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-266626, 6937-373792, 22510 41564. Δυάρι 70 τ.μ., ενοικιάζεται, πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο, σε μονοκατοικία, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 28954 και 6979393789. Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσονιέρα, νεόχτιστη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6944-959278.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 220ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο ημι-επιπλωμένο δυομισάρι 68 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα («Γαρδένια»). Μεγάλο σύγχρονο σαλόνι, ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 μικρά υπνοδωμάτια, μεγάλο μπαλκόνι, θέρμανση με μετρητή κατανάλωσης πετρελαίου, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

Ενοικιάζεται στη Xρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ., επιπλωμένο, σε άριστη κατάσταση, στην Επάνω Σκάλα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6974996480.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι επιπλωμένο, στο ισόγειο, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., στο Βουναράκι, με αυτόνομη θέρμανση, σε 2 ορόφους, χωρίς κοινόχρηστα, με βεράντα 35 τ.μ., τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο 87 τ.μ., διαμπερές, με 2 κρεβατοκάμαρες, αυτόνομη θέρμανση και αυλή, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930-966796. Ενοικιάζεται δυάρι 52 τ.μ., 2ου ορόφου, επιπλωμένο, στην περιοχή Καλλιθέας, σε αρίστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 6944-147910. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 55 τ.μ., επιπιλωμένο, με απεριόριστη θέα και ανεξάρτητο, στην περιοχή Ταξιάρχες στο Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι, γωνιακό, διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, air-condition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 6957088662. Ενοικιάζεται νεόκτιστη, πέτρινη, διώροφη μονοκατοικία, 90 τ.μ., στα Πάμφιλα, πλησίον Αγίας Βαρβάρας. Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, άνετο μπάνιο και αποθήκη. Αυτόνομη θέρμανση, πετρόχτιστο τζάκι και μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-854220, κ. Ειρήνη.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται τριάρι, πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα νεόκτιστη μεζονέτα, 95 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Ενοικιάζεται μεγάλο, αρίστης κατάστασης δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα δυάρι - τριάρι - τεσσάρι, στον 1ο όροφο, στην οδό Σίμου Χουτζαίου 11, Αγία Φωτεινή. Πληρ. τηλ. 22510 45544, 22510 54167, 6947-242954. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τριάρι μεγάλο, 86 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Διαμπερές, ρετιρέ, σε μικρή πολυκατοικία με 12 διαμερίσματα, ανακαινισμένη προσφάτως. Τζάκι, ηλιακός, αυτόνομη θέρμανση, εντοιχιζόμενες ηλεκτρικές συσκευές (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο πιάτων Miele). Πληρ. τηλ. 6971890568, τηλ./fax 22510 43047. Ενοικιάζεται στα Πάμφιλα ανακαινισμένη μονοκατοικία 100 τ.μ., με μεγάλη αυλή. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, χωλ, τραπεζαρία, 2 υπνοδωμάτια στον όροφο, 2 μπάνια, εσωτερική αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, μεγάλη αυλή (100 τ.μ.), ιδιωτική θέση στάθμευσης. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται μεζονέτα 3 υπνοδωματίων, στη Σουράδα. Διαθέτει γκαράζ, τζάκι. Τιμή 580 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 22 τ.μ., επιπλωμένη, με πλυντήριο, φούρνο και A/C, στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 27512, 22510 28306, 6973-076611. Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι πάνω ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε διώροφη, μικρή οικοδομή. Διαθέτει καλοριφέρ και A/C. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση (Κερκύρας 29). Πληρ. τηλ. 22510 25052, 6972-073048. Ενοικιάζετ αι γκαρσονιέρα, δίχωρη, επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομη θέρμανση, αυλή, χωρίς κοινόχρηστα, σε καινούργια μονοκατοικία κοντά στην παλιά αστυνομία. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6937-248623, 22510 28294. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Λαγκάδα πλήρως επιπλωμένο οροφοδιαμέρισμα, τριάρι, ρετιρέ, 69 τ.μ., σε διπλοκατοικία, με θέα στη θάλασσα και κοινόχρηστη αυλή. Άνετο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, μπαλκόνι, μεγάλη βεράντα, αυτόνομη θέρμανση, κουφώματα αλουμινίου, ήσυχη περιοχή, άνετο πάρκινγκ. Τιμή 400 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται πολυτελές τριάρι διαμέρισμα, στο Καγιάνι, με καταπληκτική θέα. 2 μπάνια. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι οροφοδιαμέρισμα, στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 2ος όροφος, με διπλά τζάμια. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τεσσάρι, γωνιακό διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα. Ανεξάρτητη, μεγάλη κουζίνα, 3 Υ/Δ, αποθήκη. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989869651. Ενοικιάζεται άνετη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., πλήρως εξοπλισμένη, σε ιδιόκτητη μονοκατοικία στα Πυργέλια. Στο ενοίκιο συμπεριλαμβάνεται ηλιακός, καλοριφέρ, λογαριασμοί ΔΕΗ/ΔΕΥΑΜ, A/C και internet. Τιμή 330 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα καινούργια, 1ου ορόφου με αυτόνομη θέρμανση, κοντά στην αγορά της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972-732918, 22520 42377. Ενοικιάζεται τεσσάρι 108 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Κουζίνα-τραπεζαρία-σαλόνι ενιαίος χώρος, 3 υπνοδωμάτια, 2 WC, αυτόνομη θέρμανση και διπλά τζάμια. Έτος κατασκευής 2003. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-849500. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 130 τ.μ., 1ου ορόφου, με 3 υπνοδωμάτια, WC, μπάνιο και αυτόνομη θέρμανση. Κατασκευή 2001, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 550 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 32 τ.μ. με μικρή αυλή και θέα, στη Λαγκάδα, χωρίς κοινόχρηστα, με A/C, ηλεκτρικές συσκευές (καινούργιο πλυντήριο, ψυγείο, φουρνάκι), σε μονοκατοικία με 2 διαμερίσματα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr/, info@realhouses.gr

Ενοικιάζονται μεγάλη γκαρσονιέρα και στούντιο στο Χάλικα και στο Ακρωτήρι αντίστοιχα, σε πολύ καλές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα-μονοκατοικία 30 τ.μ., πάνω στη θάλασσα, επιπλωμένη με έπιπλα SATO, ανεξάρτητη, με θέα το λιμάνι της Μυτιλήνης, με θέση πάρκινγκ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα - στούντιο 35τ.μ., διαμπερές, στην περιοχή Καλλιθέα Πυργέλια. Μεγάλος ενιαίος χώρος με μονό κρεβάτι, ηλ. κουζίνα, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., 1ου ορόφου στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστός χώρος κουζίνα, υπνοδωμάτιο με μεγάλη ντουλάπα, μπάνιο, μπαλκόνι, κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό, άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανακαινισμένο τεσσάρι 3 υπνοδωματίων, 1ου ορόφου, 400 μ. από το γήπεδο (στο ζαχαροπλαστείο «Γαρδένια»), με κεντρική θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής, σε εξαιρετική θέση, στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 120τ.μ., με μεγάλο οικοπεδικό χώρο. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, WC, τζάκι, βεράντες μεγάλες. Ο όροφος αποτελείται από 4 υπνοδωμάτια, μπάνιο, μεγάλες βεράντες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πωλείται πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος, με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, ολοκαίνουργια, 128τ.μ., με γκαράζ, στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου, συνολικής έκτασης 1.600τ.μ., με δικαίωμα δόμησης 400τ.μ.. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτικού δρόμου πλάτους 4μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78τ.μ. εντός οικισμού, στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται 2 οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64τ.μ. και 663,31τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής, νεόδμητη, 120τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα σε εξαιρετική θέση στην Παναγιούδα, 115τ.μ. και υπόγειο 90τ.μ.. Το ισόγειο αποτελείται από κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, WC. Ο όροφος αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ., με υπόγειο 90τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται μονοκατοικία σε καλή κατάσταση, διώροφη, 160τ.μ., στον Άγιο Ευδόκιμο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με πανέμορφη θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 40τ.μ. στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 89τ.μ., στην Αγία Φωτεινή Μυτιλήνης, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια, πολυτελούς κατασκευής, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα, με καταπληκτική θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130τ.μ. με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη παλαιά οικία 110τ.μ., με οικοδομική άδεια επισκευής, στον Άγιο Γεώργιο Μυτιλήνης, σε πολύ καλή τοποθεσία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56τ.μ., νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται διώροφη οικία 71,24τ.μ., στην Αγία Παρασκευή Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 110τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 27τ.μ. και ημιυπαίθριους 30τ.μ., καθώς και με αυλή αποκλειστικής χρήσης, στη Βαρειά Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγεια οικία υπό κατασκευή, 70τ.μ., με ισόγειο γκαράζ 24τ.μ., ημιυπαίθριους 14τ.μ. και αυλή αποκλειστικής χρήσης, στην περιοχή Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 115,10τ.μ., στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 3.288τ.μ., στην περιοχή Τρούπια Μανταμάδου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στο Μεγαλοχώρι, 500τ.μ., σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα 1.200τ.μ., έκαστο, σε πολύ καλό σημείο επί της οδού Πλωμαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Χτίζει έκαστο 400τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται προνομιακά οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, εφαπτόμενα στον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης, σε πολύ καλές τιμές. Θέα απεριόριστη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα στην περιοχή Πλατάνι Πλωμαρίου, σε πολύ καλές τιμές. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται στην περιοχή Βάγιες - Ακρωτήρι Μυτιλήνης οικόπεδο 700τ.μ., με παλαιά οικία (χρήζει γενικής επισκευής) διώροφη, 80τ.μ. ο κάθε όροφος, με απίστευτη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου Πλωμαρίου - Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος, στην περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ, στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό, κατοικήσιμο, με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000τ.μ.. Το οίκημα είναι 80τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, με διπλή πισίνα, σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται παλαιά οικία 84τ.μ. με αυλή 10τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα, 99τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70τ.μ. μετά του οικοπέδου της, εμβαδού 700τ.μ., στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65τ.μ. η κάθε μια, στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφη οικία 150τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80τ.μ., με άριστη θέα, σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσβάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιά οικία, με ισόγειο 50τ.μ., όροφο 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη, με αυλή 30τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται αποθήκη στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής - Πέτρας, 130τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5στρεμ. στη Γέρα, με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα, άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ.. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 4.280,30τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 333,66τ.μ., στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884τ.μ., στη θέση Αυλάκι Ανάξου δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας κατά μήκος 47μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202τ.μ.. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης 90μ.. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390τ.μ., σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου, με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εμβαδού 300τ.μ., σε άριστη θέση. Απέχει 60μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου - Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου, πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03τ.μ.. Κτίζει 290,4τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, εφαπτόμενο του επαρχια-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47τ.μ., στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι - Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. με εξοχικό σπίτι 75τ.μ. και αποθήκη 30τ.μ. στην Ευρειακή δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. οικόπεδο εμβαδού Πωλείται 5.251,52τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης - Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252τ.μ. και κτίζει οικία 250τ.μ. και υπόγειο 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80στρεμ. στην περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου, εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτοτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όριά του, συνολικής έκτασης 35στρεμ., στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7στρεμ. και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20στρεμ. στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς - Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654τ.μ.. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγονα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου - Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20στρεμ. περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25στρεμ., εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα, στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα, συνολικής έκτασης 60στρεμ., στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1στρέμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4στρεμ. στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150στρεμ., στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48στρεμ., στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8στρεμ., με 2 στάβλους στη θέση Τσιπ’ριά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. αγρόκτημα εμβαδού Πωλείται 3,8στρεμ. στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10στρεμ. στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ.. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι, σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίππων, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2.000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι), καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Ενοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945544386.

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937052647.

Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται εξαιρετικό ανεξάρτητο διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια (μάστερ υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο), έξτρα δεύτερο μπάνιο, πάνω από το Ακρωτήρι, σε ιδιόκτητη πολυτελή οικοδομή. Ήσυχο περιβάλλον με απεριόριστη πανοραμική θέα. Αυτόνομη θέρμανση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 - 23781 & 6932 315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο, αγορά Ερμού. Πωλείται μονοκατοικία 30ετίας, 90 τ.μ., 3 επιπέδων, με 4 υπνοδωμάτια, άνετο κήπο και αυλή, θέση στάθμευσης, αποθήκη. Χρήζει ανακαίνισης. 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196452). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 72 τ.μ.. Ενιαίος χώρος σαλόνι-κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, μεγάλο μπαλκόνι, αυτονομία θέρμανσης, θέση στάθμευσης, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196853). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 62 τ.μ., σε ημιτελή κατάσταση, 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE197972). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, χώρο στάθμευσης,

280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ. Άριστη κατασκευή. 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE196676). Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE198159). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Ευκαιρία. Πωλείται μονοκατοικία, 77 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση. Δυνατότητα δόμησης επιπλέον ορόφου 77 τ.μ.. 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE187036). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, με λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδι-

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται ανακαινισμένο, διαμπερές τριάρι, 96 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον «Γαρδένιας»). Μεγάλο, φωτεινό σαλόνι, ξεχωριστός χώρος καινούργια κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια, μεγάλο μπάνιο, 2 μπαλκόνια, καινούργιες μπαλκονόπορτες, κεντρική θέρμανση. Τιμή 175.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου, 72 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλο μπαλκόνι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνακαθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 32 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται μεγάλο δυάρι, αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα, 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ανακαινισμένη, διώροφη μονοκατοικία 85 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα. Σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, μεγάλο μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός θερμοσίφωνας, αυλή, 2 είσοδοι, υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται καινούργιο μεγάλο δυάρι στην περιοχή Ακρωτηρίου Μυτιλήνης. Τιμή 115.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία 2 Υ/Δ, με αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένη μεζονέτα 140 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στη Βαρειά καινούργια μεζονέτα, 125 τ.μ., με γκαράζ (25 τ.μ.) και αυλή (170 τ.μ.). Σαλόνι με τζάκι, ημι-ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, μεγάλες βεράντες με θέα στη θάλασσα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., σε οικόπεδο 1.000 τ.μ., στη Βαρειά. 3 υπνοδωμάτια, καθιστικό, κουζίνα, 2 μπάνια, γκαράζ, σε τιμή ευκαιρίας. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www.lesvosrealestate.com Πωλείται διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 130 τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Πλήρως ανακαινισμένη. Ημιυπόγειο 65 τ.μ.: ξεχωριστό σαλόνι, άνετη ξεχωριστή κουζίνα, WC, Αυλή με πέτρα Καρύστου, πίσω αυλή με μεγάλη αποθήκη, μπόιλερ, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, χωλ, εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με κυρίως σπίτι. Πρώτος όροφος 65 τ.μ.: άνετη ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλος χώρος σαλονοτραπεζαρία με μπαρ, σποτάκια στο ταβάνι, άνετο μπαλκόνι. Δεύτερος όροφος 65 τ.μ.: χωλ με μεγάλη ντουλάπα, 2 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο με γωνιακή μπανιέρα και μπαλκόνι. Έξτρα ντουλάπα στη μικρή σοφίτα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@real houses.gr

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 κός: LE-188198).

LE-179879).

Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE180566).

Μυτιλήνη, περιοχή Πλάτανος. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75 τ.μ.. Χρειάζεται ανακαίνιση. 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200138).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, Θέλει επισκευές, 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE180580). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE170133). Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοικία στα Πυργέλια, 90 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουφώματα από ξύλο καστανιάς, με αυλή, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός:

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., κατασκευής 2009, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι-κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, άριστη θέα, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE198044). Μυτιλήνη, κέντρο, προκυμαία. Πωλείται γραφείο 1ου ορόφου, 53 τ.μ., κατασκευής 1997, με κλιματισμό, σε άριστη κατάσταση, κατάλληλο για δικηγόρους, ιατρούς, συμβολαιογράφους, λογιστές κ.λπ.. Τιμή 170.000 €. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-164929) Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE191004).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 101 τ.μ., 170.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται οικόπεδο 650 τ.μ., με θέα. Χτίζει 200 τ.μ., κοντά σε κεντρικό δρόμο, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE196852). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE189541). Καλλονή. Πωλείται οικόπεδο 4.900 τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό. 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173659). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πωλείται οικόπεδο, 275 τ.μ., 80 μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100 τ.μ., 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE175284). Μυτιλήνη, Λάρσος. Πωλείται οικόπεδο 2.792 τ.μ., 135.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδι-

κός: LE-174389). Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 60.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 250.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής. 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200228). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός σχεδίου, χτίζει 200 τ.μ., με απίστευτη πανοραμική θέα, 100.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE197123).


14 Πωλείται υπερπολυτελές διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορ., 140 τ.μ., με ισόγειο, γκαράζ & αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο, εκπληκτική θέα. Real Estate Marianna Kaldeli. Πληρ. τηλ. 22520 31711, 6974-142661, www. lesvos-realestate.com Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα, 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Μόρια της Μυτιλήνης, ισόγειο υπερυψωμένο, εμβαδού 50 τ.μ., με κρεβατοκάμαρα, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα, αποθήκη, σε άριστη κατάσταση, 5ετίας, με μπαλκόνι και πρόσβαση σε άνετο δρόμο. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 160 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης (αγορά). Σε τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί και άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται συγκρότημα τριών γκαρσονιερών, εκάστη 35 τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Έτος κατασκευής 2003. Επιπλωμένες και με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. Τιμή ευκαιρίας. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 270.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης (Αθήνα), 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων στις Καμάρες Μυτιλήνης. Πανοραμική θέα της πόλης. Μικρή αυλή. Τιμή 65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ στην περιοχή των Πύργων Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 350.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα, διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται τεσσάρι 110 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου, με αυτόνομη θέρμανση, ξεχωριστή κουζίνα, άνετη σαλονοτραπεζαρία, 3 Υ/Δ, χωλ, αποθήκη, αυλή, μπαλκόνι (χρήζει επισκευής), δυνατότητα για χτίσιμο άλλα 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 130 τ.μ., με αυλή 1 στρέμ., στη Βαρειά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Πωλείται 2,5αρι 65τ.μ. στο δεύτερο όροφο τριώροφης πολυκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα. Μεγάλο σαλόνι, χολ, κουζίνα, ένα άνετο υπνοδωμάτιο και ένα μικρό δωμάτιο (που μπορεί να γίνει γραφείο, ξενώνας ή αποθήκη). Κεντρική θέρμανση, κλιματιστικό. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ., (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245.

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 64 τ.μ., 1ου ορόφου, με πρόσοψη στην Καβέτσου (Αγία Ειρήνη). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται πέτρινη διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στο Δ. Πολιχνίτου (Βρίσα). Κάτω: σαλόνι, τραπεζαρία με τζάκι, ξεχωριστή κουζίνα, μπάνιο. Πάνω: 3 Υ/Δ, μικρό χωλ. Αυλή στο πίσω μέρος και αποθήκες. Τιμή 60.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται καινούργια δυάρια και γκαρσονιέρες (58 τ.μ., 45 τ.μ. και 38 τ.μ.), πλήρως επιπλωμένα, στο Δ. Μυτιλήνης, 5´ από το κέντρο της Μυτιλήνης. Ξεχωριστό Υ/Δ, ενιαίος χώρος σαλόνι - τραπεζαρία, μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, Α/C, χωρίς κοινόχρηστα Τιμή από 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses. gr/, info@realhouses.gr Πωλείται μεζονέτα 72 τ.μ., με θέα και μικρή αυλή στο πλάι, 20 μ. από τη θάλασσα, 20 χλμ. από τη Μυτιλήνη. Ενιαίος χώρος σαλονοτραπεζαρία, 2 μπαλκόνια, διαμπερής, μεγάλο Υ/Δ, WC, ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή τού 2005. Τιμή 85000 €. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, γωνιακό, σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες 4 ετών, σε διώροφη οικοδομή, πλησίον της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456

και 6977-359251.

47456 και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Ενοικιάζεται στην Αερ. Γιανναρέλλη κατάστημα 120 τ.μ., με πατάρι 40 τ.μ. και 55 τ.μ. βοηθητικούς χώρους. Υπάρχει δυνατότητα αύξησης των 120 τ.μ. κατά 80 τ.μ. (σύνολο 200τ.μ.). ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510

Πωλείται διαμέρισμα 35 τ.μ. στο «Π», οδός Αγ. Ειρήνης - Μυτιλήνη, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδί-

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919

www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294 ΠΛΩMAPI ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk

κιν. 6977-359251

ου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται στη Σκάλα Μιστεγνών 2 οικόπεδα, εντός οικισμού. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται στο Κομκό 2 οικόπεδα των 360 τ.μ. και 1.070 τ.μ. αντίστοιχα, εντός οικισμού, με θέα. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.

Πωλείται πριν την Αρίσβη και πάνω στην εθνική οδό Μυτιλήνης - Καλλονής οικόπεδο 4 στρεμμάτων, 130.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ. και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο στον κεντρικό δρόμο της Αρίσβης, 160 τ.μ., με δυνατότητα δό-

μησης 230 τ.μ.. Τιμή 120.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.


15

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561.

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr

Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές, πλήρως ανακαινισμένο οροφοδιαμέρισμα, δίπατο, 120 τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου. Κάτω: Ενιαίος χώρος σαλόνι-τραπεζαρία με τζάκι, κουζίνα από άριστα υλικά, με πάσο και σποτάκια στο ταβάνι, ενσωματωμένες ηλεκτρικές συσκευές AEG (κουζίνα, φούρνος μικροκυμάτων, ψυγείο), μεγάλο μπάνιο με υδρομασάζ, 2 Υ/Δ, μπαλκόνι. Πάνω: 1 Υ/Δ, WC, μεγάλη βεράντα 40 τ.μ., με υπέροχη θέα. Ιδιωτικός χώρος στάθμευσης, αυτόνομη θέρμανση, 3 Α/C. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr/, info@ realhouses.gr (κωδ. 267). Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται στο Ακρωτήρι, δύο πολυτελέστατες μεζονέτες ιδιωτικής κατασκευής, με επιπλέον ημιτελές διαμέρισμα 150 τ.μ. Βρίσκονται σε 1.500 τ.μ. οικόπεδο με καταπληκτική πανοραμική θέα, 3 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια με ROCA ήδη υγιεινής, μάρμαρα σε όλα τα δάπεδα, τζάκια, μεγάλες extra ντουλάπες και πολλά επιπλέον ντουλάπια κουζίνας. Εξαιρετική περίπτωση επένδυσης. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/ τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747.

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ MEΣITIKO ΓPAΦEIO EPMOY 278 - τηλ. 22513 00984, κιν. 6943-472073 - mkounellis@hotmail.com Ενοικιάζεται δυάρι 55 τ.μ., 3ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα, καινούργια και επιπλωμένη, στο Βουναράκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 86 τ.μ., 2 Υ/Δ, σε 2 επίπεδα, με αυλή και θέα, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μονοκατοικία 192 τ.μ. και 60 τ.μ. γκαράζ, με 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, πενταετίας, σε εξαιρετική κατάσταση, Συνοικισμός Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www.

kounellisestate.gr Πωλείται μεζονέτα 142 τ.μ., καινούργια, με 3 υπνοδωμάτια και θέα, στην Παναγιούδα. Τιμή Λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται μεζονέτα υπό κατασκευή, 125 τ.μ. + 65 τ.μ., υπόγειο, με 3 Υ/Δ και 180 τ.μ. αυλή, στα Αλυφαντά. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται 60 τ.μ., μονοκατοικία, με 1 Υ/Δ και Σ.Δ. 20 τ.μ., στο Κιόσκι. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται παλιά οικία 55 τ.μ. + 55 τ.μ. υπόγειο, με αυλή και θέα το κάστρο, στο Συνοικισμό. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-

472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται διαμέρισμα 105 τ.μ., με 3 Υ/Δ και αυλή, σε διπλοκατοικία, με υπόλοιπο Σ.Δ. 150 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται δυάρι 72 τ.μ., 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται μονοκατοικία 75 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ισόγεια, σε οικόπεδο 136 τ.μ. και χτίζει επιπλέον 75 τ.μ., στο Συνοικισμό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 - 472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 54 τ.μ., ισόγειο, με 1 Υ/Δ, στο κέντρο της Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥ-

ΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr

22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., με 2 Υ/Δ, με υπόλοιπο Σ.Δ. 85 τ.μ. και αυλή, σε πολύ καλή κατάσταση, στη Χρυσομαλλούσα. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, άρτιο, χτίζει 200 τ.μ., με θέα και στο όριο του οικισμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Ενοικιάζονται καινούργια γραφεία 30 τ.μ., επί της Ερμού. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται οικόπεδο 300 τ.μ. εντός οικισμού, περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr

Πωλείται κατάστημα 41 τ.μ. επί της Ερμού, στο ύψος της Επάνω Σκάλας. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 4.000 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στη Νεάπολη Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.

Πωλείται οικόπεδο 7 στρεμ., χτίζει 230 τ.μ. στους Πύργους Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 1 στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400 τ.μ.,

στη Θερμή. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο, με απεριόριστη θέα, στο Κουμκό Μυτιλήνης. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943 472073, www.kounellisestate. gr Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., χτίζει 200 τ.μ., στη Λουτρόπολη Θερμής. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073, www. kounellisestate.gr Πωλείται οικόπεδο 13.000 τ.μ., στην περιοχή της ΔΕΗ, στη ζώνη χαμηλής όχλησης, χτίζει 7.000 τ.μ.. Τιμή λογική. ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073, www.kounellisestate. gr


16

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται ισόγεια αποθήκη 56 τ.μ., με πρόσβαση αυτοκινήτου, στην Καλλιθέα. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚINΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο κατάστημα στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Διαθέτει μεγάλο αύλειο χώρο. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα επάνω ορόφου (σε διπλοκατοικία), 114 τ.μ., με χώρο στάθμευσης, πλησίον Καβέτσου. Κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, www.interlesvos.gr

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται κατάστημα στη περιοχή «Ποταμός» Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα, στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ. επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται 2 ισόγεια καταστήματα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης (περιοχή Πηγαδάκι), το πρώτο ανακαινισμένο, 27 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού και το δεύτερο 25 τ.μ. εσωτερικό κατάστημα, με είσοδο επί της Ερμού. Πληρ. τηλ. 210 8048500, 6974-895754 (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορόφου, 62,5 τ.μ., στην Ελευθερίου Βενιζέλου 5, δίπλα στο πρώην «Ατλάντικ». ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πληρ. τηλ. 22510 43200. Ενοικιάζεται κατάστημα 56 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο, με πατάρι 12 τ.μ., WC, επί της οδού Θεοκρίτου, Πλατεία Αλύσιδας. Πληρ. τηλ. 22510 43318, 6972-318376. Ενοικιάζεται κεντρικό κατάστημα 50 τ.μ., με πατάρι 20 τ.μ., σε πάροδο της Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται κατάστημα 211 τ.μ., στο 4ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Κατάλληλο για εκθέσεις, αντιπροσωπείες, υγειονομικού ενδιαφέροντος, έκτος συνεργείων. Σε χαμηλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 20887, 24264. Ενοικιάζεται χώρος 150 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένος, στον 1ο όροφο, πάνω στο λιμάνι, επί της Λεωφ. Κουντουριώτου. Κατάλληλος για εστιατόριο, καφετέρια, μπαρ ή και για γραφείο εταιρείας. Πληρ. τηλ. 6944618818. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 115 τ.μ., πλησίον σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος», κατάλληλος για στέγαση γραφείων, φροντιστηρίων κ.λπ.. Τιμή 1.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 120 τ.μ. πίσω από το Νοσοκομείο, με επιπλέον εξωτερικό χώρο, προς κάθε χρήση, σε πολύ καλή τιμή. Βρίσκεται σε συγκρότημα καταστημάτων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 697990181. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 40 τ.μ., πλησίον Ερμού, στο ύψος του Αγίου Θεράποντος. Ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζονται 2 καταστήματαεπαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978-292195. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 69729901. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση στην Πλατεία Σαπφούς 100 τ.μ., με χαμηλό ενοίκιο, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6948-041797. Πωλείται επιχείρηση καφέ-ουζερί-εστιατόριο, στο κέντρο της πλατείας Καλλονής, εν ενεργεία, με σταθερή πελατεία, λόγω φόρτου εργασίας. Πληρ. τηλ. 6979-705151. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206.

Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός για ταβέρνα-εστιατόριο: Καταψύκτης, 2 γύροι τριφασικοί, σετ ψησταριάς, θερμοφόρα που κρατάει ζεστά τα σουβλάκια, φούρνος για πίτσες, κοτοπουλιέρα, πάγκος-ντουλάπα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τραπέζια τετράγωνα, 14 διθέσια καναπεδάκια, μεγάλη επαγγελματική φριτέζα, ψυγείο νερού, απορροφητήρας ψησταριάς, διπλός νεροχύτης ανοξείδωτος. Πληρ. τηλ. 6944156802. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται ελαιόκτημα 4,5 στρεμ., πάνω σε δημόσιο δρόμο, κατάλληλο για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πληρ. τηλ. 22530 22652, 6932-693313.

Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945-482614.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com

Πωλείται μικρό οικόπεδο στο Βουναράκι Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στον Αφάλωνα, 276 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, οικοδομεί 280 τ.μ., με θέα. Τιμή πώλησης 70.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλούνται 4 οικόπεδα στα Πηγαδάκια, 17 χλμ. από Μυτιλήνη, 200 μ. από θάλασσα. Έκαστο 500 τ.μ.. Οικοδομούν 100 τ.μ., πλέον υπογείου. Επίσης 3 αγροτεμάχια, στη Λάρσο, 1.200 τ.μ. έκαστο, όπισθεν ταβέρνας «Κιρκίλα», 100 μ. από εθνική οδό. Πληρ. τηλ. 210 8232280, 210 8225659. Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με απεριόριστη θέα, 2.000 τ.μ. (χτίζει 200 τ.μ.), στο Ακρωτήρι. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Αγία Μαρίνα. Καταπληκτική θέα. Τιμή 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., σε αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., στη Νεάπολη. Θέα στη θάλασσα. Τιμή 200.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στο Πέραμα Γέρας, 1.600 τ.μ. και 50 τ.μ. οικίας. Δυνατότητα οικοδόμησης 400 τ.μ., εντός οικισμού. Τιμή 50.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμ. περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


17

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης, εμβαδόν 2 στρεμμάτων με δυνατότητα οικοδόμησης 160 τ.μ οικίας, εφάπτεται σε δρόμο χωρίς κλίσεις. Τιμή 88.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο 923 τ.μ., στον Άνω Χάλικα (στους Δυο Αγίους), με πανοραμική θέα στη θάλασσα, μικρή κλήση, πάνω στο δημοτικό δρόμο. Χτίζει 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Πωλείται οικόπεδο 600 τ.μ. στην Κράτηγο. Επίπεδο, με θέα, χτίζονται 300 τ.μ.. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται στον Αφάλωνα οικόπεδο 365 τ.μ., με παλιά πέτρινη οικία 90 τ.μ., με θέα στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, επίπεδο, περιφραγμένο, με μεγάλη πρόσοψη στη δημοτική οδό (13 μ.). Χτίζει 320 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972-442460.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6942540232.

τα στο χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή και συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ λογικές. Πληρ. τηλ. 6972-803863.

Έμπειρη εκπαιδεύτρια, απόφοιτη Οικονομικών Επιστημών, με μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές δημοτικού - γυμνασίου. Επίσης, ιδιαίτερα μαθήμα-

Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογι-

στή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνατότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976-595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Από κομμωτήριο στη Μυτιλήνη ζητείται κομμώτρια/κομμωτής, με εμπειρία. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

Από ασφαλιστική εταιρεία που εξειδικεύεται σε προγράμματα υγείας, ζητείται συνεργάτης/-τιδα με προοπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932-445007, 2310

778714, pazarlis@otenet.gr

Ζητούνται καμαριέρα και κοπέλα με γνώσεις αγγλικών, για ξενοδοχείο 4 αστέρων, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 29990 & 6947126061. Ζητούνται 3 άτομα (άνω των 22 ετών) για εργασία από το χώρο τους, μέσω Η/Υ. Μερική ή ολική απασχόληση. Πληρ. τηλ 6975-593625 ή στο site

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonis realestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919, www.leonisreal estate.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen, Golf G.T., μοντέλο 1993, 1.400 κυβικά, ατρακάριστο, σε εξαιρετική κατάσταση. Δεκτός κάθε μηχανικός έλεγχος, με ζαντολάστιχα, ηλιοροφή και radio-CD. Πληρ. τηλ. 6978406968.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ.

Πωλείται Smart Pulse ‘02, χάτσμπακ, μεταχειρισμένο, χρώματος πράσινου (μεταλλικό), 600cc, με ABS, A/C, κεντρικό κλείδωμα, ηλεκτρικά παράθυρα, immobilizer, πανοραμική γυάλινη οροφή, υδραυλικό τιμόνι. Έλεγχος δεκτός. Πληρ. τηλ. 6938-949123.

Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982-770592.

Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 8.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλούνται υπέροχα ιταλικά έπιπλα και άλλα είδη σπιτιού, σε χαμηλές τιμές, λόγω ανακαίνισης. Πληρ. τηλ. 6977468969. Φωτογραφία - Βίντεο. Αναλαμβάνουμε να απαθανατίσουμε τις πιο ξεχωριστές σας στιγμές. Τηλεφωνήστε μας για ένα ραντεβού στο 6979-995467.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936897033.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα

ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235.

Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet).

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

www.time-for-money.gr Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφήςευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extraxrima.gr

Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Εισαγωγική εταιρεία των Αθηνών, για την επέκταση των εργασιών της στη ΛΕΣΒΟ, ζητά δυο κυρίους, μόνιμους κατοίκους ΛΕΣΒΟΥ, κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτου, για πλήρη και μόνιμη πενθήμερη εργασία. Σταθερός μισθός συν έξοδα μετακίνησης. Πληρ. τηλ. 210 2310293.

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτι-

κός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974-877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με

προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


18

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 20.30

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642

ΠΕΜΠΤΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΠΑΤΕΡΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ερμού 4α Τηλ. 22510 28663

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΛΕΣΒΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ & Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥ ΑΔΑ: 4Α11ΟΡ1Ι-9

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανακοινώνει ότι: Με την αρ. 3096/634/08-03-2011 Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών Ν. Λέσβου, που στάλθηκε για να αναρτηθεί στο δημοτικό κατάστημα Μυτιλήνης χαρακτηρίσθηκε, μετά από αίτηση της VODAFONE-PANAFON Α.Ε.Ε.Τ., έκταση 625,00 τ.μ. στη θέση «ΠΑΛΑΙΟΜΑΝΤΡΕΣ» περιοχή Δημο-

τικής Ενότητας Μυτιλήνης του Δήμου Λέσβου, ως μη δασική (παρ. 6α του άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί προστασίας των δασών κ.λπ.»). Κατά της πράξης αυτής και εντός

δύο μηνών από την τελευταία δημοσίευση μπορούν να εκφέρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθώς και κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμ-

φέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου. Μυτιλήνη 08-03-2011 Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου Φώτιος Κράλης Δασολόγος, MSc

SUDOKU ΜΕΤΡΙΟ

ΕΥΚΟΛΟ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ: 24.3.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”12.30ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUROPEAN EXPRESS”

19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 18.00 ΠΡΟΣ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


19

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 280 τ.μ.

Tη σελίδα επιµελείται η ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ

ριν από δύο εβδομάδες περίπου ξεκίνησε να λειτουργεί το «Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου Αφοί Τρύπατζη», σε πάροδο της Παγανής, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις 280 τετραγωνικών μέτρων. Με άξονα την ποιοτική εξυπηρέτηση του οδηγού τόσο σε επίπεδο τεχνικού ελέγχου, όσο και σε επίπεδο ποιότητας υπηρεσιών, το «Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου» εισάγει νέες μεθόδους και τρόπους εξυπηρέτησης, στα πρότυπα που υπαγορεύονται από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να καταστήσει τον τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) μία διαδικασία «φιλική» προς τον οδηγό και το περιβάλλον. Οι αδελφοί Στέλιος και λεγχος. Χρήστος Τρύπατζης ξεκί- Παράλληλα, όμως, στο νησαν να δουλεύουν στο «Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου» μυαλό τους την ιδέα για μπορεί κανείς να απευτη δημιουργία ενός ιδιω- θυνθεί για έκδοση κάρτας τικού ΚΤΕΟ από το 2008. ελέγχου καυσαερίων, καΉταν άλλωστε, όπως μας θώς και για εκούσιο έλεγεξήγησαν, και οι πρώτοι χο του αυτοκινήτου του, στο νησί που πήραν άδεια ο οποίος μπορεί να περιγια την ίδρυσή του. Θεω- λαμβάνει όλα τα παραπάρώντας πως είναι κάτι νω σημεία ή και μεμονωπου έλειπε από τη Λέσβο, μένα. λοιπόν, προχώρησαν στις Για εκούσιο έλεγχο μποαπαραίτητες διαδικασίες ρεί κανείς να πάει στην και πριν από δύο εβδομά- περίπτωση που θέλει να εδες ξεκίνησαν να λει- λέγξει ένα μεταχειρισμένο τουργούν το «Ιδιωτικό αυτοκίνητο με την προοΚΤΕΟ Λέσβου», το οποίο πτική αγοράς, καθώς και φιλοξενείται σε μία έκτα- πριν από κάποιο ταξίδι. ση πέντε στρεμμάτων και Οι έλεγχοι μπορούν να στεγάζεται σε έναν άνετο, πραγματοποιούνται σε Ι.Χ. ιδιόκτητο χώρο. Οι σύγ- αυτοκίνητα και φορτηγάχρονες εγκαταστάσεις και κια μικτού βάρους μέχρι τα μηχανήματα προηγμέ- 3,5 τόνους. νης τεχνολογίας προδια- Επιπλέον, στον ίδιο χώρο θέτουν τον πελάτη για την υπάρχει η δυνατότητα επροσεγμένη δουλειά που λέγχου σε αυτοκίνητα γίνεται στο χώρο. Το ίδιο 4Χ4. και το άρτια εκπαιδευμέ- Σημαντικό είναι να τονίνο προσωπικό με την ε- σουμε ότι οι τιμές για τον μπειρία που έχει στο χώ- τεχνικό έλεγχο του αυτορο του αυτοκινήτου. κινήτου είναι ίδιες με αυτές του δημοσίου. ΣυνεΥπηρεσίες Στο «Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέ- πώς, επιλέγοντας το «Ισβου» μπορεί κανείς να διωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου» απευθυνθεί για τον αρχι- χωρίς επιπλέον επιβάκό ή περιοδικό έλεγχο ρυνση ελέγχετε το όχημά του αυτοκινήτου, που εί- σας εύκολα, γρήγορα και ναι υποχρεωμένος βάσει - το σημαντικότερο - με νόμου να κάνει αρχικά αξιοπιστία. κάθε τέσσερα χρόνια και Μην παραλείψουμε ακόστη συνέχεια κάθε δύο. Ο μα να πούμε ότι η μέχρι έλεγχος πραγματοποιεί- πρότινος ταλαιπωρία τού ται στα εξής σημεία: καυ- να προμηθευτείτε τα πασαέρια, φώτα, φρένα, σύ- ράβολα που απαιτούνται γκλιση/απόκλιση, αμορ- για τη διαδικασία του ετισέρ, μακροσκοπικός έ- λέγχου δεν υφίσταται

Π

«Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου Αφοί Τρύπατζη» πλέον, δεδομένου πως ό,τι χρειαστείτε θα το βρείτε στο «Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Λέσβου».

Προσεχώς Δύο βδομάδες μόνο μετά τη λειτουργία του «Ιδιωτικού ΚΤΕΟ Λέσβου» οι αδελφοί Τρύπατζη σχεδιάζουν ήδη τις επόμενες επαγγελματικές τους κινήσεις, με στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη. Συγκεκριμένα, θα υπάρχει πλήρης αυτόματη γραμμή ελέγχου για δίκυκλα (πάνω από 50 κυβικά). Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο χώρος διαθέτει αίθουσα αναμονής, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του σερφάροντας στο διαδίκτυο, μέχρι να ολοκληρω-

θεί ο έλεγχος του οχήματός του. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, στο βασικό οδικό άξονα του νησιού και διαθέτει πρόσβαση από δύο σημεία.

Λίγα λόγια για τους αδελφούς Τρύπατζη ξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως οι Αρηματιών, σπουδές και η εμπειρία των δύο νεαρών επιχειΣτέλιου και Χρήστου, αποτελούν εγγύηση για την καλή δουλειά που γίνεται στο χώρο. Ειδικότερα, ο Στέλιος είναι μηχανολόγος-μηχανικός, με μεταπτυχιακό στο χώρο των αυτοκινήτων και μάλιστα με υποτροφία, ενώ έχει και μία σημαντική προϋπηρεσία στην ειδικότητά του. Από την άλλη, ο Χρήστος, με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, έχει αναλάβει το κομμάτι της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού και διαρκούν κατά μέσο όρο 20 λεπτά. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 54600. Τα ωράρια λειτουργίας του «Ιδιωτικού ΚΤΕΟ Λέσβου» είναι από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Με ελεύθερη είσοδο θα λειτουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαρτίου 2011.

Στο σπίτι του Άγγελου Κατακουζηνού, όπου δόθηκε η δεξίωση για το Νομπέλ το 1979, μια έκθεση γεμάτη Ελύτη, Θεόφιλο και Λέσβο

Ο «διάσημος-άγνωστος» συμπατριώτης μας τoυ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΒΑΚΑΛΗ

τζιδάκις το «Μεγάλο Ερωτικό», το νομπέλ του Οδυσσέα Ελύτη, οι ατέλειωτοι καβγάδες για την καθαρεύουσα με τον Κατσίμπαλη, τα ευφάνταστα κοστούμια του Τσαρούχη για τα θρυλικά αποκριάτικα πάρτυ-μασκέ της εποχής, η πρώτη έκθεση ζωγραφικής του - άγνωστου τότε - Θεόφιλου στο σπίτι τους και αργότερα το στήσιμο του Μουσείου Θεόφιλου στην

Μυτιλήνη με τον Tériade, η 60χρονη φιλία τους με το Χατζηκυριάκο - Γκίκα, η επίσκεψη των William Faulkner, Marc Chagall και Albert Camus στην Ελλάδα και τόσα άλλα. Επίσης η έκδοση περιλαμβάνει τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος, όλα χαρισμένα από τους καλλιτέχνες φίλους τους. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Οικία Κατακουζη-

ο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό έως τις 30 Μαρτίου, στην έκθεση αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του διακεκριμένου Λέσβιου (από το χωριό Ρέμα Βατούσας) νευρολόγου-ψυχιάτρου Άγγελου Κατακουζηνού. Η έκθεση διοργανώνεται ρες ψυχανάλυσης του Εμε αφορμή την επανέκδο- μπειρίκου προς το Θεοτοση του ομότιτλου βιβλίου κά, τα φοιτητικά χρόνια της Λητώς Κατακουζηνού. στο Παρίσι με το Σεφέρη, Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε τον Τόμπρο, το πιάνο που το 1988 από τον Καστα- πρωτόπαιξε ο Μάνος Χανιώτη, ενώ υπήρξε και μια πρώτη επανέκδοση το 1994 από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η τωρινή, συμπληρωμένη έκδοση από τη «Μικρή Άρκτο» του Παρασκευά Καρασούλου περιλαμβάνει πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό (μαζί με δυο κείμενα για τον Εμφύλιο), φωτογραφίες της ανακαινισμένης οικίας Κατακουζηνού, υπομνηματισμό και σημειώσεις. που τεκμηριώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα κείμενα της Λητώς Κατακουζηνού. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνεται η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, μέσα από γεγονότα και σημαντικές στιγμές που έζησε το θρυλικό Ο Άγγελος Κατακουζηνός ενώ αναλύει έναν πίνακα του Θεόφιλου ζευγάρι: οι πρώτες απόπει-

Τ

νού (Αμαλίας 4, Σύνταγμα) και παρουσιάζει για πρώτη φορά τη συλλογή έργων τέχνης μεγάλων ζωγράφων (60 περίπου) του Ιδρύματος (μια προτομή του Θεόφιλου από το Μιχαήλ Τόμπρο, μια ακουαρέλα με το πορτραίτο της Λητώς Κατακουζηνού από το Marc Chagall, ένα μικρό σχέδιο του Πικάσο, το καλύτερο έργο «οι Τέσσερις ΠόρτεςΕποχές» του Χατζηκυριά-

Το γράμμα του Τεριάντ στον Κατακουζηνό

κου - Γκίκα, όπως ομολογούσε ο ίδιος, που χωρίζουν το σαλόνι από την τραπεζαρία, ένα έργο-νεκρή φύση του Γιάννη Τσαρούχη, λεπτομέρεια από το «Ζεϊμπέκικο» του 1966, τέσσερα ερωτικά «Φιλιά» του Γουναρόπουλου στους τοίχους της κρεβατοκάμαρας, δώρο για το γάμο του ζεύγους το 1934, ένα έργο του Σπύρου Βασιλείου κ.ά.). Επίσης, σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό σχετικό με την εποχή της περίφημης γενιάς τού ‘30. Επιπλέον παρουσιάζονται για πρώτη φορά ανέκδοτα ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα της εποχής τού ‘50 και του ‘60, όπως τα εγκαίνια του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά Μυτιλήνης, οι εκδηλώσεις αφιερώματα στους Γιώργο Σεφέρη, Albert Camus, Σπύρο Βασιλείου κ.ά., που οργάνωσε ο Άγγελος Κατακουζηνός. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθούν παράλληλα μουσικές και λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης, καθημερινά 4:00 με 7:30 μ.μ. και Σάββατο Κυριακή 12:00 με 4:00 μ.μ..

Η ανάδειξη του Θεόφιλου Κατακουζηνός ενO Άγγελος διαφέρθηκε πολύ για την ίδρυση του Μουσείου Θεόφιλου στη Βαρειά Λέσβου, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτών Θεόφιλου και συνέβαλε για την ίδρυση της Βιβλιοθήκης Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ. Το 1946 (12 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη) διοργάνωσε στο σπίτι του την πρώτη έκθεση έργων του άγνωστου ακόμα Θεόφιλου, στην Αθήνα, και η εφημερίδα «Αθηναϊκή» υποδεχόταν την πρωτοβουλία του με το εξής δημοσίευμα: «Πού οδηγούμεθα; Ένας Κατακουζηνός να εκθέτει σπίτι του έναν κομμουνιστή μπογιατζή. Να τον επαινεί ο Σεφέρης και να κόπτεται υπέρ αυτού ένας Χατζηκυριάκος - Γκίκας! Πού οδηγούμεθα, ύψιστε Θεέ;» Ήταν η εποχή που η Ελλάδα έμπαινε στον Εμφύλιο, χωρισμένη στα δυο. Ο αυτοδίδακτος«περιθωριακός»-λίγο «παλαβός» εκπρόσωπος μιας λαϊκής αυθόρμητης τέχνης ήταν εύκο-

λος στόχος για να χτυπηθεί κάθε μη νόμιμο-αποδεκτό και εγκεκριμένο από την ελίτ της εποχής. Τι κι αν τόσοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, με πρώτο το Γιώργο Γουναρόπουλο που τον «ανακάλυψε» το 1925, τον Τériade από το 1929, που τον στήριξε και τον ανέδειξε, κι έναν άλλο Λέσβιο, τον Οδυσσέα Ελύτη, από το 1945, που ζητούσε με άρθρο του να οργανωθεί μια μεγάλη έκθεση

«για την περισυλλογή και τη διάσωση των έργων του Θεόφιλου». Ο δεξιός Τύπος απαξίωνε τον παλαβό μπογιατζή που υπονόμευε τη γνησιότητα του Ελληνισμού, ενώ ο αριστερός απορούσε πώς ένα παιδί του λαού μπορεί να βρει στέγη στο σαλόνι ενός μεγαλοαστού! Κατάσταση άκρων δηλαδή, όπως συμβαίνει τόσες και τόσες φορές στη λεγόμενη εξασφάλιση της όποιας επιβαλλόμενης

«καθαρότητας» εκπροσωπεί ο καθείς! Ο Άγγελος Κατακουζηνός, όμως, δεν είχε σκοπό να παραιτηθεί από την προσπάθεια ανάδειξης του έργου του ζωγράφου και δημιουργίας ενός Μουσείου Θεόφιλου, αν και όπως βλέπουμε από αυτό που του έγραφε ο Γιώργος Σεφέρης σε επιστολή του, «Το βρισίδι που φάγαμε τα χρόνια της έκθεσης Θεόφιλου το ξεχνάς-κα-

Το σπίτι-μουσείο διαμέρισμά τους είναι πλέον ένα «σπίτιΤομουσείο», στα πρότυπα του Sigmund Freud Museum του Λονδίνου. Δε λειτουργεί ως μουσείο, αλλά ανοίγει για συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Χρειάστηκαν 11 χρόνια προσπαθειών για την ανακαίνιση και διακόσμησή του και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2008, στα πλαίσια εκδηλώσεων του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόθυμοι οικοδεσπότες να μας ξεναγήσουν στο μοναδικό αυτό χώρο είναι ο αρχιτέκτονας

Γιώργος Μαγγίνης και η φιλόλογος-μουσειολόγος Σοφία Πελοποννησίου - Βασιλάκου, μέλη τού Δ.Σ. του Ιδρύματος, οι οποίοι από το Σεπτέμβριο του 2008 που το «άνοιξαν» για το κοινό, ξεναγούν με διακριτικότητα τους χιλιάδες επισκέπτες (κυρίως νέους), παρουσιάζοντας τα φανερά και αφανή στοιχεία-μυστικά της οικίας. Κατάφεραν με εθελοντική εργασία (και μια πλειάδα συνεργατών) να διατηρήσουν το σπίτι ακριβώς όπως ήταν και παράλληλα να φέρουν σε πέρας την έρευνα και την ταξινόμηση του πλούσιου αρχείου των Κατακουζηνών.

λά κάνεις» - τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Δύο εκθέσεις στην Αθήνα και στο Παρίσι (Λούβρο), όμως, με πρωτοβουλία του ίδιου του Τériade, πιστοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο ότι αυτοί που θαύμαζαν το έργο του Θεόφιλου πλήθαιναν και δημιουργούσαν πρόσφορο έδαφος για την ίδρυση Μουσείου στη Λέσβο. Ύστερα και από την προτροπήπαράκληση του Τériade, που εξουσιοδοτούσε τον Άγγελο Κατακουζηνό να σχηματίσει μια τιμητική επιτροπή για τα εγκαίνια του Μουσείου, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, ενώ τη διαμόρφωση του Μουσείου Θεόφιλου ανέλαβε ο Γιάννης Τσαρούχης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 29 Αυγούστου 1965, παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της «γενιάς τού ‘30» (Βενέζης, Σεφέρης, Χατζηκυριάκος - Γκίκας) και εκατοντάδων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τη δημιουργία του.


21

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

α βιβλία παίζει Γράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Άλκη Ζέη Σπανιόλικα παπούτσια και άλλες ιστορίες Διηγήματα Εκδόσεις Καστανιώτη Αθήνα 2010, σελ. 141

το νέο βιβλίο της σπουδαίας Άλκης Ζέη ο Θανάσης Νιάρχος, επιμεΓιαλητής της έκδοσης, γράφει: «Τα “Σπανιόλικα παπούτσια”, κείμενα με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο (πολιτικό και υπαρξιακό), συνιστούν μια σειρά αυθεντικών ιστοριών που άνετα θα τις χαρακτήριζε κανείς ως διηγήματα. Δημιουργοί που έχει κλείσει ο επίγειος κύκλος τους, όπως η Διδώ Σωτηρίου, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Νίκος Καββαδίας, ο Πέλος Κατσέλης, ο Κάρολος Κουν, η Ελένη Χατζηαργύρη, ο Γιάννης Τσαρούχης και πολλοί άλλοι, στοιχειώνουν τις σελίδες των βιβλίων ως ήρωες μιας αφηγηματικής τοιχογραφίας. Με τον ανεπανάληπτο συγγραφικό της τρόπο η Άλκη Ζέη αποτυπώνει σε ολοζώντανες και σπαρτιατικές εικόνες του Ελλάδα της Κατοχής και του Εμφυλίου. Παρά την τραγικότητα των δύο αυτών περιόδων της Ελληνικής Ιστορίας, η Άλκη Ζέη, χωρίς να τις εξωραΐζει, τις κάνει αξιοθαύμαστες και αξιοθύμητες.» Νίκος Θέμελης Η συμφωνία των ονείρων Μυθιστόρημα Εκδόσεις Μεταίχμιο Αθήνα 2010, σελ. 306

έξι πολυδιαβασμένων Συγγραφέας μυθιστορημάτων («Η αναζήτηση», «Η ανατροπή», «Η αναλαμπή», «Για μια συντροφιά ανάμεσά μας», «Μια ζωή, δύο ζωές», «Οι αλήθειες των άλλων») και βραβευμένος με κρατικό βραβείο και βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω», ο Νίκος Θέμελης στο νέο του βιβλίο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας και στιγμιότυπα της πρόσφατης ιστορίας, φωτίζει την πορεία της νεοελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη: Ιστορία πρώτη: Εμφύλιος. Μια ευκατάστατη οικογένεια στα Γιάννενα διοικείται από τη χήρα Μαριάνθη, η οποία με σιδερένια πυγμή και όργανο επιβολής τα όνειρά της κατευθύνει τις ζωές των παιδιών της. Το μίασμα, ο «συμ-

μορίτης», αδελφός Στέλιος αποβάλλεται από το σώμα της οικογένειας και από την κοινωνία και μένει στο περιθώριο. Ιστορία δεύτερη: Μετεμφυλιακή περίοδος. Η Νίκη, η μεγάλη κόρη της Μαριάνθης, με τον άντρα της το Λουκά, φαρμακοποιό, δεξιό μεν αλλά φιλελεύθερων πεποιθήσεων, προσπαθούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον

για το μοναχογιό τους το Γιάννη, τον οποίο ανασταίνουν με το όνειρο της επιστημονικής καριέρας. Η μοίρα, όμως, έχει άλλα σχέδια για εκείνον. Ιστορία τρίτη: Δεκαετία τού 1960. Ο μεγάλος γιος της Μαριάνθης, ο Άγης ο έμπορος, ο συνεχιστής της πατρικής επιχείρησης, ο καλός οικογενειάρχης, στερημένος σεξουαλικά κακοποιεί την κόρη του. Η σύζυγός του, για να γλυτώσει το παιδί, θα αναγκαστεί να βρει μια λύση με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικογένεια του. Ιστορία τέταρτη: Δεκαετία τού 1990. Πρωταγωνίστρια η κόρη του εκτοπισμένου αδελφού Στέλιου, η Μυρσίνη, η οποία ως άλλη Αντιγόνη θα πάρει το νόμο στα χέρια της για να αποδοθεί η πολυπόθητη αν και πάντα διαφεύγουσα δικαιοσύνη. Σφιχτοδεμένη αφήγηση, ανατρεπτική πλοκή, ανάγλυφοι χαρακτήρες σ’ ένα βιβλίο με θέμα μια οικογένεια, μια κοινωνία στα όρια των αντοχών τους.

Κωνσταντίνος Κοκόσης Το μακρύ ταξίδι του Αχιλλέα

Γιώργος Καπράνος Τα χρόνια της απόγνωσης 1945 - 1974

Μυθιστόρημα Εκδόσεις Αλεξάνδρεια Αθήνα 2010, σελ. 144

Ιστορικό μυθιστόρημα Εκδόσεις Ιωλκός Αθήνα 2010, σελ. 352

Κωνσταντίνο Κοκόσης γεννήθηκε το 1951 και μετά τις αναγκαίες σπουδές του, μπήκε στη διπλωματική υπηρεσία το 1976. Έχει υπηρετήσει σε Τουρκία, Βέλγιο, Κύπρο, ΗΠΑ, Αιθιοπία και Αλβανία. Σήμερα υπηρετεί στην Πράγα. Δύο λόγια για την υπόθεση του νέου μυθιστορήματός του: Είναι σχεδόν αδύνατο να καταγραφεί το οδοιπορικό τόσων ανθρώπων μέσ’ από σπαρασσόμενα εδάφη και ξένες επικράτειες, ωσότου αθέλητα καταλαγιάσουν σε νέους τόπους που όμως γίνανε η δεύτερη πατρίδα. Και όμως, η πρώτη δεν έμεινε απλά στο υποσυνείδητο. Ακόμα και άσπλαχνη, ήτανε πανταχού παρούσα. Πώς, άλλωστε, ήταν νοητό να γίνει διαφορετικά; Καιρό μετά η οδύσσεια θα τελειώσει. Τ’ αχνάρια όμως μείνανε ανεξίτηλα στο σώμα και τη μνήμη τους σαν αριθμοί από το ολοκαύτωμα. Θα συνεχίσει επαναλαμβανόμενος έτσι, με μια μορφή που θα θυμίζει αρχαία τραγωδία, κείνος ο αιμάτινος χορός ενός λαού που γρήγορα ξεχνά και εύκολα παθιάζεται. Θα ‘τανε θεία ευχή κάπου εδώ αυτός ο κύκλος να ‘κλεινε, έστω κι αν τα τελευταία θύματά του ήτανε, πράγματι, εντελώς μα εντελώς αχρείαστα.

ο παρόν βιβλίο του επικοινωνιολόγου, ΤΚαπράνου πρώην νομάρχη και λογοτέχνη Γιώργου αποτελεί το τρίτο μυθιστόρημα

Ο

μιας ιστορικής τριλογίας και καλύπτει τα άγρια και δύσκολα χρόνια της μεταπολεμικής περιόδου από το 1945 μέχρι και την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Οι ήρωες του μυθιστορήματος είναι απλοί άνθρωποι. Είναι αυτοί που πληρώνουν πάντα το κόστος των πολιτικών και κοινωνικών αναστατώσεων. Των ανθρώπων που λειτουργούν και βιώνουν όλες τις εξελίξεις και όπως είναι φυσικό, είναι αυτές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και του μέλλοντός τους. Ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, ο Γιάννης Σταματίου, δικηγόρος και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας, είναι η πηγή ενός ενδιαφέροντος γενικά παρελθόντος. Έζησε το όραμα της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, την καταστροφή της Σμύρνης, το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση, την Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο και τέλος, τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Μέσα από την πορεία της ζωής του Σταματίου, αλλά και των άλλων πρωταγωνιστών, ο αναγνώστης ταξιδεύει στη γνώση των κρίσιμων γεγονότων που σφραγίζουν τον τόπο.

Χ. Χωμενίδης Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία Διηγήματα Εκδόσεις Πατάκη Αθήνα 2010, σελ. 272

χρόνο Ενάμιση μετά το «Λόγια Φτερά» και 17 ύστερα από το εμβληματικό «Το Σοφό Παιδί», ο Χ. Χωμενίδης επιμένει να χαρτογραφεί τον προσωπικό του κόσμο, όπου το ευτράπελο φαντάζει καθημερινό κι όπου το καθημερινό περιγράφεται σαν εντελώς αλλόκοτο. Η ώρα της Κρίσης στο κέντρο της Αθήνας... Τα άγρια πέη που βόσκουν σε κοπάδια στην αφρικάνικη σαβάνα... Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της καρδιάς της... Οι Μυροφόρες της Ασφάλτου... Τα Ενοικιαζόμενα Παιδιά και ο - ήδη διαβόητος - Αναβοσβήνης ξεχύνονται μέσα από τις σελίδες του νέου βιβλίου, με 16 διηγήματα. Όπως λέει συχνά ο Χωμενίδης, «τέχνη είναι ο φωτισμός της πραγματικότητας από μιαν απροσδόκητη γωνία». Να μερικοί τίτλοι διηγημάτων: Χωρίς οικογένεια, Επίλεκτα σώματα, Το πιο μεγάλο μυστικό, Το τελευταίο τσιγάρο, Μάρκος και Τατιάνα, Έρωτας σε κρίση, Από το Λιντς στο Τσέπες κ.ά.. Μικρό δείγμα γραφής: «Σου φαίνεται κομματάκι νοσηρό; Αηδιάζεις μήπως στην εικόνα ενός καλοδιατηρημένου μπάρμπα που περιγράφει μια φοιτήτρια της Νομικής και την πλασάρει σε διαφόρους: Αδιαφορώ για τη γνώμη σου! Εμείς περνούσαμε εξαιρετικά. Νιώθαμε κάπως σαν παιδιά που έχουν βρει τον τρόπο να μπαινοβγαίνουν στις ζωές των μεγάλων και να τις αναστατώνουν. Ξέραμε ότι όσο είχαμε ο ένας τον άλλον... Όσο είχαμε ο ένας τον άλλον... Υποψιάζεσαι βέβαια τη μοναδική μου αγωνία. Ότι μια μέρα θα συναντούσε η Ρούλα κάποιον, ο οποίος θα κατόρθωνε να τη γοητεύσει αληθινά και να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού μας. Την είχα βάλει να μου υποσχεθεί πως αν ποτέ συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν θα καταδεχόταν να μου χρυσώσει το χάπι, πως θα εξαφανιζόταν ακαριαία και δε θα ξαναέδινε ποτέ σημεία ζωής. Κι εκείνη ωστόσο όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται - έτρεμε ακριβώς το ίδιο ενδεχόμενο.»

Γαλάτεια Ριζιώτη Μπαρ Ταρ Διηγήματα Εκδόσεις Κέδρος Αθήνα 2010, σελ. 294

Γαλάτεια Ριζιώτη (Αθήνα 1970) μας έχει δώΗσει δύο συλλογές διηγημάτων: «Το ροζ της Ταϊλάνδης» (1998) και «Ντραμς» (2001). Στο νέο της βιβλίο στεγάζονται 16 διηγήματα με θέμα «την πραγματικότητα έτσι όπως την αντιλαμβάνομαι. Σε όλο της το μεγαλείο», σημειώνει η συγγραφέας και συνεχίζει: «Το κακό με τη μυθιστοριογραφία είναι ότι, ενώ θέλεις να δημιουρ-

γήσεις μια ιστορία και να ταξιδέψεις νοερά σε ένα φανταστικό χωροχρόνο, έρχεται η πραγματικότητα σαν απρόσκλητη επισκέπτρια, χτυπάει η πόρτα και ρωτάει “να μπω;”. Η φαντασία εξαφανίζεται, η πραγματικότητα στρογγυλοκάθεται και σαν τους Σικελούς μαφιόζους, που σε προειδοποιούν με ήπιο τόνο ότι, αν δεν κάνεις αυτό που σου λένε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς νεκρός σε ανύποπτο χρόνο, η πραγματικότητα, ύπουλη, ήρεμη σου ξεκαθαρίζει ότι μυθιστοριογράφος δεν πρόκειται να γίνεις στον αιώνα τον άπαντα. Τι τους θες τους μύθους, σου λέει, όταν έχεις εμπρός σου την αλήθεια;»


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Ο πρόεδρος του Αιολικού, Γ. Φλωρίδης, σκέφτεται να βρεθεί ο ίδιος στα γραφεία της Πειθαρχικής Επιτροπής τής ΕΠΟ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό ήταν το τελευταίο για το Δημήτρη Τσιαμπουρή, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία του Αγ. Ιερόθεου και αποτελεί έναν ακόμη προπονητή που αποχωρεί λίγο πριν το τέλος της χρονιάς.

Νέα αναβολή της έφεσης… ύτε προχθές εκδικάστηκε η έφεση του Αιολικού κατά της πρωτόδικης απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής τής ΕΠΟ, που είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ στην ομάδα της Μυτιλήνης για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο του Ταύρου, στο ματς με το Φωστήρα. Θυμίζουμε ότι η υπόθεση είχε αναβληθεί και την περασμένη εβδομάδα. Μετά από τη νέα αυτή καθυστέρηση, πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Αιολικού, Γιάννης Φλωρίδης, είναι διατεθειμένος να βρεθεί αυτοπροσώπως την ερχόμενη Τετάρτη στα γραφεία της Πειθαρχικής Επιτροπής τής ΕΠΟ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα δίκια της ομάδας του. Η ομάδα της Μυτιλήνης έχει αναθέσει, πάντως, την υπόθεση στον καταξιωμένο δικηγόρο Δημήτρη Βαγιάκο, με τεράστια εμπειρία σε θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου. Αξίζει να αναφερθεί πως η απόφαση της έφεσης του Φωστήρα βγήκε εντός τριών ημερών από την ημέρα που κατατέθηκε, περικόπτοντας τη χρηματική ποινή κατά 70%...

Ο

Ο πρόεδρος του Αιολικού, Γιάννης Φλωρίδης

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

«Λαμπρή εμφάνιση των Αργοναυτών στη Χίο» τoυ ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ επέρασε κάθε προσδοκία η προαΞγωνιστική ομάδα των Αργοναυτών, η οποία, παρ’ όλο που στερήθηκε δυο βδομάδες προπόνηση στην πισίνα εξ αιτίας του τεχνικού προβλήματος που κράτησε το Κολυμβητήριο κλειστό 1 - 15 Μαρτίου, κατέκτησε 28 πρώτες θέσεις, 10 δεύτερες και 4 τρίτες στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης που έγινε στις 19 και 20 Μαρτίου στο Κολυμβητήριο της Χίου, εκπροσωπώντας επάξια το νησί μας. Συγκεκριμένα, στα κορίτσια 12 ετών ήρθαν: Κατερίνα Δημούδα: 1η στα 100 μ. ύπτιο, 1η στα 50 μ. ύπτιο, 1η στα 200 μ. Μ.Α.. Γεωργία Παπαδοπούλου: 1η στα 50 μ. ελεύθερο, 1η στα 100 μ. ελεύθερο, 3η στα 200μ. ελεύθερο. Αθηνά Διαμαντή: 1η στα 400 μ. ελεύθερο, 1η στα 800 μ. ελεύθερο, 3η στα 50 μ. ελεύθερο. Βέρα Λούβρου: 2η στα 60 μ. πεταλούδα, 2η στα 400 μ. ελεύθερο. Κατερί-

να Κάκκαρου: 3η στα 50 μ. πεταλούδα. Στη σκυταλοδρομία 4X100 ελεύθερο, η ομάδα, αποτελούμενη από τις Αθηνά Διαμαντή, Γεωργία Παπαδοπούλου, Κατερίνα Δημούδα και Ειρήνη Στέργου, πήρε 1η θέση. Στα 4X100 Μ.Ο. η ομάδα, αποτελούμενη από τις Αθηνά Διαμαντή, Βέρα Λούβρου, Κατερίνα Κάκκαρου και Κατερίνα Δημούδα, πήρε και πάλι 1η θέση. Στα κορίτσια 11 ετών, η Στρατούλα Δημούδα ήρθε 1η στα 200 μ. Μ.Α., 2η στα 50 μ. πρόσθιο και 2η στα 100 μ. πρόσθιο. Στα αγόρια 12 ετών ήρθαν: Καλλίνικος Αναγνώστου: 1ος στα 50 μ. πρόσθιο, 1ος στα 100 μ. πρόσθιο, 1ος στα 200 μ. πρόσθιο. Ανδρέας Παγώνης: 1ος στα 50μ. ελεύθερο, 1ος στα 100 μ. ελεύθερο, 2ος στα 50μ. πεταλούδα. Ανδρόνικος Ατσικπάσης: 1ος στα 50 μ. πεταλούδα, στα 200 μ. Μ.Α., 2ος στα 100 μ. πεταλούδα. Νίκος Σαμαράς: 1ος στα 400 μ. ελεύθερο, 1ος στα 800 μ. ελεύθερο, 2ος

στα 200 μ. ελεύθερο. Η ομάδα της σκυταλοδρομίας, αποτελούμενη από τους Καλλίνικο Αναγνώστου, Ανδρέα Παγώνη, Νίκο Σαμαρά και Ανδρόνικο Ατσικπάση, ήρθε 1η στα 4X100 ελ. και 1η στα 4X100 Μ.Ο.. Στα αγόρια 11 ετών ήρθαν: Παναγιώτης Σαμάρας: 1ος στα 50 μ. ελεύθερο, 1ος στα 100 μ. ελεύθερο, 1ος στα 50 μ. ύπτιο. Θεμιστοκλής Βουτσής: 1ος στα 50 μ. πρόσθιο, 1ος στα 100 μ. πρόσθιο, 1ος στα 200 μ. πρόσθιο. Μιχάλης Δαλδαράς: 1ος στα 400 μ. ελεύθερο, 2ος στα 200 μ. Μ.Α., στα 200 μ. ελεύθερος. Στα αγόρια 10 ετών, ο Μιχάλης Τσαχιρίδης ήρθε 2ος στα 50 μ. πρόσθιο και 2ος στα 100 μ. πρόσθιο και ο Γρηγόρης Στέργος 4ος στα 50 μ. ελεύθερο. Μακάρι η παράδοση του νησιού μας να αναδεικνύει αθλητές στην κολύμβηση να μη σβήσει εξ αιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων και αδυναμίας του Δήμου Μυτιλήνης να συντηρήσει το Κολυμβητήριό μας.

Ο Προκόπης Καρτάλης ξανά στο πόστο του προπονητή

ΑΕΛΚ

Πρώτη προπόνηση με Καρτάλη πό το βλέμμα των Λουτσιάνο και Καρτάλη Υπροπόνηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η πρώτη της ΑΕΛΚ μετά την αποχώρηση του Σωτήρη Αντωνίου από την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Υπηρεσιακός προπονητής έχει αναλάβει σύμφωνα με τη διοίκηση ο Προκόπης Καρτάλης και λογικά, εκτός και αν προκύψει θέμα με άλλο προπονητή, θα είναι εκείνος που θα καθίσει στον πάγκο της ομάδας στο μεγάλο παιχνίδι στα Γιαννιτσά, χωρίς να αποκλείεται ωστόσο να αγωνιστεί κιόλας, κάτι που έκανε και στο παιχνίδι με τον Εθνικό Φιλιππιάδας που ήταν ξανά υπηρεσιακός προπονητής, πετυχαίνοντας τότε μάλιστα το νικητήριο γκολ.

Προπόνηση στην Αγία Μαρίνα Ωστόσο, ενεργό ρόλο στην προπόνηση έχει και ο Λουτσιάνο, που μαζί με το γυμναστή της ομάδας, κ. Αμπατζίδη, διαμορφώνει το πρόγραμμα. Χθες η προπόνηση αναμενόταν να γίνει στο γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, με τους παίκτες, παρά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, να είναι αποφασισμένοι να κερδίσουν το μεγάλο παιχνίδι με τα Γιαννιτσά και να επιστρέψουν έτσι δριμύτεροι στη μάχη της ανόδου.

ΣΤΙΒΟΣ

Το Σάββατο το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα άστατος καιρός που επικρατούσε το περαΟναβολή σμένο Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα την ατου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος «Πολυάθλων» Παμπαίδων και Παγκορασίδων Β΄ του Ομίλου Σωματείων Λέσβου, με αποτέλεσμα το Δ.Σ. τής ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ να αποφασίσει η διοργάνωση - που σημειωτέον είναι η πρώτη για φέτος - να πραγματοποιηθεί (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) το ερχόμενο Σάββατο στο Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης. Η αναβολή αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (έντονη βροχόπτωση) και της ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου, όπου αν γίνονταν οι αγώνες τότε θα ελλόχευαν κίνδυνοι τραυματισμού, αφού οι αγώνες ήταν για τη μικρότερη κατηγορία τού ΣΕΓΑΣ.


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

23

Ο επί σειρά ετών γενικός γραμματέας τής Ε.Π.Σ. Λέσβου, Χάρης Καλλίας, μιλά στο «Ε», απαντώντας στην κριτική που δέχεται τελευταίως η Ένωση και όχι μόνο

«Πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία» ίναι ένας άνθρωπος που αποτελεί συνώνυμο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων της Λέσβου, με πολυετή προσφορά σε αυτήν. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, ιδρυτικό μέλος τής ΑΕΛΚ και σήμερα, μετά από μακρά θητεία στο ίδιο πόστο, γενικός γραμματέας της Ένωσης. Χωρίς δισταγμούς δέχθηκε να μιλήσει για το λεσβιακό ποδόσφαιρο, τα προβλήματά του και κυρίως να σχολιάσει τη σκληρή κριτική που δέχεται τελευταίως η διοργανώτρια αρχή του λεσβιακού μας ποδοσφαίρου. Χωρίς περιστροφές, με την ειλικρίνεια που πάντα τον διέκρινε, δεν κρύβει πως υπάρχουν όντως προβληματικές καταστάσεις στο χώρο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως για να ξεφύγουμε από αυτές, θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο άθλημα… δεχτούν και δημόσια ότι κάποια στιγμή ευνοήθηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο καν. Τις περισσότερες όΜΑΡΙΝΟ ΟΡΦΑΝΟ μως φορές, οι φωνές αυτές προσπαθούν να διΠώς σχολιάζετε τις φω- καιολογήσουν μία αποτυνές πολλών παραγόντων χία της ομάδας τους.» τελευταίως, αλλά και ση- Πολλοί θεωρούν πως από μαντικής μερίδας του Τύ- ένα σημείο και μετά πολπου, για τις σκληρές τι- λές ποινές της Πειθαρχιμωρίες ποδοσφαιριστών κής Επιτροπής επιβάλλο- και όχι μόνο -, αλλά και νται επάνω σε μία λογική για τη γενικότερη λογική ρεβανσισμού, βασισμέκαι λειτουργία τής Ε.Π.Σ. νες περισσότερο στο γράμμα του νόμου παρά Λέσβου; «Πάντα είχαμε φωνές στο πνεύμα. Συμφωνείτε διαμαρτυρίας παραγό- με αυτή την άποψη; ντων. Όσο για τον Τύπο; «Οι κανονισμοί έχουν τη Να δείτε τι μας έγραφε ο λογική προστασίας ενός συγχωρεμένος ο Γιώργος αγώνα. Από τη στιγμή Σκούφος κάθε μέρα. Εν που δεν υπάρχουν μέτρα πάση περιπτώσει, οι τι- τήρησης της τάξης, είμαμωρίες επιβάλλονται βά- στε υποχρεωμένοι να τησει κανονισμών. Απλά ε- ρήσουμε αυτούς τους καγώ πιστεύω ότι πρέπει να νόνες, γιατί σε διαφορεαντιμετωπίζονται πιο “ε- τική περίπτωση η κατάρασιτεχνικά” θα έλεγα, σταση θα είχε ξεφύγει. από τη στιγμή που έχεις Σίγουρα από την Ε.Π.Σ.Λ. να κάνεις με ερασιτέχνες. δεν υπάρχει καμμία περίΌπως και να ‘χει, όμως, πτωση ρεβανσισμού. Λάπρέπει να τιμωρούνται τα θη πιθανόν να γίνονται, σοβαρά παραπτώματα. Ό- όπως και διαφορετική σο για τους παράγοντες, ερμηνεία των κανονικαι αυτοί ερασιτέχνες εί- σμών. Πρέπει, όμως, τα ναι. Τρέχουν με ισχνά οι- σωματεία να βοηθήσουν κονομικά μέσα για το χω- στον τομέα της αλλαγής ριό, για την ομάδα τους. νοοτροπίας και να αποΑυτό όμως που δεν έκα- μονώσουν τους, κατ’ εναν ποτέ, είναι να παρα- πάγγελμα θα έλεγα, τα-

Ε

ραξίες.» Πόσο δύσκολο είναι, αλήθεια, το έργο τής Ε.Π.Σ. Λέσβου; «Εάν θέλεις να υπηρετήσεις πιστά και με όρεξη ένα θεσμό όπως είναι η Ε.Π.Σ., τότε σίγουρα το έργο είναι δύσκολο. Εδώ υπηρετούμε καθαρά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Στο Δ.Σ της Ένωσης σε εκλέγουν τα τοπικά σωματεία της Λέσβου και της Λήμνου και είσαι υποχρεωμένος να τους υπηρετήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Εγώ το βλέπω πως υπηρετώ αυτούς που υπηρετούν το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Αν καταλάβω πως δεν μπορώ από ένα σημείο και μετά να το κάνω σωστά, θα αποχωρήσω.» Ελεύθερα, ποια είναι η δική σας άποψη ή προτροπή προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα επίθεσης σε διαιτητές από ποδοσφαιριστές από τη

μία μεριά, αλλά και άδικες-εξαντλητικές τιμωρίες, πάλι σε ποδοσφαιριστές, από την άλλη; Πώς πιστεύετε πως θα προχωρήσει το λεσβιακό ποδόσφαιρο καλύτερα στο μέλλον; «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Εμείς υπηρετούμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στον τόπο μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι. Όλοι υπηρετούμε ένα σκοπό, κάτι που μας αρέσει και μας γεμίζει. Ο καθένας κάτι προσφέρει από την πλευρά του και όλοι μαζί ας απομονώσουμε τα στοιχεία που κάνουν κακό στο παιχνίδι. Δεν μπορώ να δεχθώ πράξεις βίας εις βάρος διαιτητών ή μεταξύ των αθλητών. Οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και το βράδυ είναι μαζί σ’ αυτήν τη μικρή κοινωνία που ζούμε. Θα ήθελα όμως και από εσάς, τον Τύπο, να καυ-

τηριάζετε γεγονότα βίας και όχι μόνο να προβάλλονται οι ποινές. Φυσικά, όμως, κάθε καλόπιστη κριτική είναι δεκτή και σεβαστή.» Ένα σχόλιο για τη διαιτησία; «Πιστεύω ότι νοσεί. Εδώ και χρόνια είναι στάσιμη η λεσβιακή διαιτησία. Υπάρχει όμως ένα φως, γιατί βλέπω νέα παιδιά να ασχολούνται. Αυτά τα παιδιά, όμως, πρέπει να βοηθηθούν πιο πολύ και από την Ένωση, και από το Σύνδεσμο, και από τους ίδιους τους παράγοντες των σωματείων. Όταν κάνουν λάθη οι διαιτητές εδώ στη Λέσβο, τους βρίζουμε, μέχρι και τους χτυπάμε! Όταν κάνουν λάθη οι ποδοσφαιριστές, τι γίνεται; Τέλος πάντων, και σε αυτό τον τομέα χρειάζεται συνεργασία.» Η ΑΕΛΚ τελευταίως δείχνει να χάνει τον προσα-

νατολισμό της; Γνωρίζουμε πως έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με την ομάδα του λεκανοπεδίου, πριν ακόμα τη συγχώνευση Αρισβαίου - Απόλλωνα Δαφίων… «Ναι, πράγματι υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση και είναι λογικό, αφού είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της συγχώνευσης Αρισβαίου - Απόλλωνα. Γενικά για την ΑΕΛΚ ελπίζω να μου δώσετε μια άλλη ευκαιρία να τα πούμε. Για φέτος πιστεύω ότι έγιναν σοβαρά και συνεχόμενα λάθη. Για μένα έχουν μερίδιο ευθύνης όλοι οι εμπλεκόμενοι. Σε μία τεράστια προσπάθεια, όπως αυτή φέτος, δεν περισσεύει κανένας. Όλοι χρειάζονται. Είχα ζητήσει να παραμεριστούν οι όποιες προσωπικές πικρίες και να συνεχίσουν όλοι μαζί. Πιστεύω ότι το πρόβλημα της ομάδας δεν είναι καθαρά αγωνιστικό. Όλοι παραδέχονται ότι είναι μακράν η πληρέστερη ομάδα. Η παρουσία του κ. Μιχαλάκη δεν ήταν μεγάλη τύχη για το Σωματείο. Αυτόν, όμως, τον άνθρωπο, με όρεξη προσφοράς για το λεκανοπέδιο και γενικά για τη Λέσβο, είχαμε την υποχρέωση να του συμπαρασταθούμε. Εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ και δημόσια. Ίσως και εκείνος έκανε λάθος χειρισμούς, ίσως είχε κακούς συμβούλους που δεν αγάπησαν ποτέ πραγματικά αυτή την ομάδα. Τώρα, όμως, απαιτείται από όλους ψυχραιμία, συσπείρωση και αισιοδοξία μέχρι το τέλος.»

Έπεσαν καμπάνες στους… απείθαρχους. Ευαισθητοποιήθηκε η Ε.Π.Σ.Λ. παίρνοντας πίσω την άδικη τιμωρία της στον ποδοσφαιριστή του Διαγόρα

Δικαίωση Σταμάτη! ήταν οι τιμωρίες, για μία αΒαριές κόμη φορά, που επιβλήθηκαν σε

Εξέπεσε η αρχική ποινή που είχε επιβληθεί στο Φώντα Σταμάτη

απείθαρχους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αποβλήθηκαν στα πρόσφατα παιχνίδια, με πολλά παρατράγουδα. Ο Αργύρης Κοκώνης της Φίλιας τιμωρήθηκε με επτά αγωνιστικές για τη συμπεριφορά του στο διαιτητή στο παιχνίδι με τον Αστέρα Νίκης και με πέντε ο Κώστας Φόνιανης της ίδιας ομάδας. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον ποδοσφαιριστή του Αετού Λουτρών Παναγιώτη Κούκλο, που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι της ομάδας του με τον Ατρόμητο. Α-

κόμη, η Πειθαρχική Επιτροπή επέβαλε ποινή τριών αγωνιστικών στον Εμμανουήλ του Ατρομήτου Ανεμότιας και μία στον Κιολλέ του Εθνικού Θερμής. Από την άλλη μεριά, η Ε.Π.Σ.Λ. ευαισθητοποιήθηκε στις φωνές του Τύπου για τη… συμπληρωματική τιμωρία του Φώντα Σταμάτη έπειτα από έκθεση του παρατηρητή του αγώνα Ατρόμητος - Διαγόρας κ. Δημήτρη Ντουνιά, και πήρε πίσω την αρχική της απόφαση.

Δικαίωση και του «Ε» Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε,

έπειτα από αίτημα του Διαγόρα Αγίας Παρασκευής επανεξετάστηκε η ποινή της επιπρόσθετης 10ήμερης ποινής (είχε τιμωρηθεί αρχικά με τρεις αγωνιστικές) και μελετώντας ξανά την υπόθεση, αποφάσισε να επιβάλει στον ποδοσφαιριστή την ποινή της αυστηρής έγγραφης επίπληξης. Αναμφίβολα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια δικαίωση και του «Ε», αλλά και άλλων τοπικών Μέσων, που ήταν μπροστά στο περιστατικό που επικαλέστηκε ο κ. Ντουνιάς στη συμπληρωματική του έκθεση, αναδεικνύοντας το θέμα.


24

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Το «κβαντικό» μέλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών Tη σελίδα επιμελείται ο ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ e-mail: stagianna@emprosnet.gr

Σελίδα από το YouTube βοηθά τα θύματα του σεισμού στην Ιαπωνία

Tδ ηοYouTube μιούργησε μια επίσημη υποσελί δα στο site του, μέσω της οποίας τα θύματα του σεισμού στην Ιαπωνία μπορούν να αφήσουν ένα μήνυμα με video σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους δικούς τους. Αντί να περιορίζεται σε λόγια συμπαράστασης, το YouTube προτίμησε να αναρτήσει μια επίσημη υποσελίδα στο site του, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα θύματα του διπλού «χτυπήματος» σεισμού και τσουνάμι στην Ιαπωνία. Σε αυτήν συναντά κανείς video από όσους έχουν βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να έχουν χωριστεί από την οικογένεια και τους συγγενείς τους, ώστε να είναι ευκολότερο να τους εντοπίσουν. Το Shousoku portal, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη σελίδα, απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους Ιάπωνες, αφού δεν υποστηρίζονται καν λατινικοί χαρακτήρες και τα πάντα είναι στην Ιαπωνική, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον ως κίνηση και προσπάθεια, αφού δείχνει μια εντελώς διαφορετική πλευρά και έναν εποικοδομητικό τρόπο χρήσης του site, που, κατά τα άλλα, έχει γίνει γνωστό για τα… «αστεία βιντεάκια με γάτες» και «το ιντερνετικό σημείο που ανέδειξε τον Justin Bieber».

να βήμα πιο κοντά στον κβαντικό υπολογιστή, χάρη στη δουλειά της American Physical Society. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του κβαντικού υπολογιστή έκανε η American Physical Society σε συνάντηση στο Ντάλας, όπου παρουσίασε ένα τσιπ 6 Χ 6 εκατοστών, εφοδιασμένο με εννέα κβαντικές «συσκευές», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τέσσερα qubits, που κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς. Το τσιπ χρησιμοποιεί τις «παράξενες» κβαντικές καταστάσεις της ύλης για να κάνει υπολογισμούς, πιάνοντας ταχύτητες που αφήνουν πολύ πίσω τους «συμβατικούς» υπολογιστές. Σύμφωνα με την ομάδα που έκανε την παρουσίαση, εντός του έτους θα είναι δυνατή η αύξηση των δυνατοτήτων τού τσιπ, καθώς τα qubits μπορούν να φτάσουν τα δέκα. Η βασική διαφορά με τα 1 και 0 του δυαδικού κώδικα που αποτελούν τη βάση της τεχνολογίας των σημερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών, είναι ότι οι κβαντικές καταστάσεις της ύλης μπορούν να «αναπαραστήσουν» ταυτόχρονα τόσο το 1 όσο και το 0. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εκτελουμένων υπολογισμών. «Είναι συναρπαστικό το γεγονός πως βρισκόμαστε σε ένα σημείο ό-

Έ

που μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για την αρχιτεκτονική που πρέπει να ακολουθηθεί εάν είναι να στήσουμε έναν κβαντικό υπολογιστή», είπε σχετικά ο Έρικ Λουκέρο, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Σάντα Μπάρμπαρα. Η βασική καινοτομία της ομάδας ήταν η εύρεση ενός τρόπου να «αποσυνδεθούν» οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στοιχείων ενός κβαντικού κυκλώματος. Οι κβαντικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, οπότε οι χειρισμοί τους πρέπει να γίνονται και να αποθηκεύονται χωρίς να καταστρέφονται. Η «λύση» ήρθε με τη μορφή της αποκαλούμενης RezQu αρχιτεκτονικής, που αποτελεί ουσιαστικά ένα σχέδιο κβαντικού υπολογιστή. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αύξησης κλίμακας, κά-

τι που μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πολύ πιο σύνθετων κυκλωμάτων. «Για μένα είναι πολύ καλό αυτό, έτσι ξέρω πώς θα μπορέσω να τα συναρμολογήσω», είπε σχετικά ο Τζων Μαρτίνις, ο οποίος και ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας. «Υπάρχουν και άλλες, ανταγωνιστικές αρχιτεκτονικές, όπως η παγίδευση ιόντων - ουσιαστικά το “πιάσιμο” ιόντων με λέιζερ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται να έχεις ένα τεράστιο δωμάτιο γεμάτο με κατόχους PhD, απλά και μόνο για να χειρίζονται τα λέηζερ!», σχολίασε ο Λουκέρο, συμπληρώνοντας πως «βρισκόμαστε πλέον ακριβώς στο σημείο πριν να μπορέσουμε να πούμε πως έχουμε έναν κβαντικό επεξεργαστή». Πηγή: www.kathimerini.gr

Η Blizzard κλέβει πελάτες από τον εαυτό της! πορεί το World of Μ Warcraft να είναι εδώ και χρόνια ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην αγορά των MMORPG, ωστόσο ακόμα κι η Blizzard γνωρίζει ότι δε θα είναι για πάντα στην κορυφή. Προκειμένου, λοιπόν, να αφήσει κάποια άλλη εταιρεία να της πάρει πελάτες, είναι διατεθειμένη να... κανιβαλίσει το ίδιο της το προϊόν! Στα τέλη της χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει το Diablo 3, το οποίο είναι επίσης ένα massively multiplayer online role playing game. Ο συνιδρυτής της εταιρείας, Frank Pearce, ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη αλληλοεπικάλυψη των Diablo 3 και WoW και είπε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε (εμείς στην Bliz-

zard) ότι κάποτε, κάπου, κάποιος θα κλέψει παίκτες από το WoW. Οπότε, καλύτερα να τους κλέψουμε εμείς παρά κάποιος άλλος, γιατί έτσι θα παραμείνουν πελάτες μας.» Με λίγα λόγια, η Blizzard βλέπει ότι θα χάσει συνδρομές από το WoW, οι οποίες όμως θα μεταφερθούν σε ένα άλλο δι-

κό της προϊόν. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και όταν κυκλοφορήσει το Titan, το επόμενο MMORPG που έχει στα σκαριά η εταιρεία. Τελικά, φαίνεται ότι το WoW κάποια στιγμή θα εξαντλήσει τη δυναμική του κι αυτό φαίνεται να είναι και ο στόχος της εταιρείας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι

οι κορυφαίοι developers τού WoW έχουν ήδη μεταταχθεί στο project Titan. Με αυτό τον τρόπο, η Blizzard θέλει να αξιοποιήσει την εμπειρία τους, αλλά και να τους προσφέρει μια νέα πρόκληση, δεδομένου ότι το WoW αναπτύσσεται από το 1999 και είναι επόμενο να το έχουν βαρεθεί κάποιοι developers


25

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

BLUE BAY

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026 LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101 Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

OΓΚΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860

Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711

Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

Α Λ Λ Α

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270

ΠAIΔIATPOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Κ Α Ι

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Η απώλεια ενός 16χρονου σε τροχαίο ήταν η αρχή…

Οι νέοι της Καλλονής αναλαμβάνουν δράση της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH εν πρέπει να χαθούν και άλλοι νέοι άνθρωποι» έγραφαν φίλοι του 16χρονου Κώστα από την Καλλονή στη σελίδα του στο Facebook, όταν εκείνος έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά από τροχαίο. Ο θάνατος του 16χρονου αγοριού πριν από ένα μήνα περίπου συγκλόνισε την τοπική κοινωνία και κυρίως τη νεολαία της περιοχής. Αυτή ήταν η αφορμή που ευαισθητοποίησε νέους της Καλλονής, οι οποίοι αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν οργανώνοντας μια εθελοντική ομάδα με στόχο να παρεμβαίνουν σε θέματα που αφορούν στην τοπική κοινωνία τους.

«Δ

«Βλέπουμε νέα παιδιά να φεύγουν σε τροχαία ατυχήματα, υπάρχουν επίσης ζητήματα αστυνόμευσης, θέματα που αφορούν το περιβάλλον κ.ά., στα οποία νομίζουμε ότι όλοι μας μπορούμε να παρέμβουμε και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες», δήλωσε στο «Ε» μέλος της ομάδας. Πρόκειται για μια ομάδα 30 περίπου ατόμων, τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες να οργανωθούν σε σύλλογο. «Είμαστε ευαισθητοποιημένοι πολίτες που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε και να εδραιώσουμε μια ομάδα εθελοντικής δράσης στον τόπο μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Και συνεχίζουν: «Αντιλαμβα-

νόμενοι ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία, αποφασίζουμε να δράσουμε, να αλλάξουμε συμπεριφορές και στάσεις, να γίνουμε εθελοντές. Να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο με συνέπεια και ανιδιοτέλεια, πλουτίζοντας τον ψυχικό μας κόσμο και βιώνοντας τη μεγαλύτερη ικανοποίηση που υπάρχει στον άνθρωπο, την ικανοποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς.» Μέσα στο Πάσχα, πιθανόν τη Μεγάλη Τετάρτη, τα μέλη τού υπό ίδρυση συλλόγου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσημη συγκέντρωσή τους στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Οι τομείς δράσης της εθελοντικής ομάδας θα είναι:

- Προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας - Βελτίωση της ποιότητας ζωής - Προστασία του περιβάλλοντος - Ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, ναρκωτικών, αλκοόλ, καπνίσματος, AIDS κ.λπ.. - Ανάδειξη και προστασία πολιτισμικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία κ.λπ.). Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τηλέφωνα επικοινωνίας και τρόπους με τους οποίους μπορούν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται.

Ποδηλατοπορεία στη Μύρινα διορΠ οδηλατοπορεία γανώνει στις 3 Απριλίου ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Μύρινας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σε τρόπους μετακίνησης φιλικούς προς το περιβάλλον, την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και την προβολή «πράσινων» επαγγελμάτων σχετικών με το ποδήλατο. Παράλληλα στόχος, της ποδηλατοπορείας είναι και η οικονομική ενίσχυση των δύο Ειδικών Σχολείων της Λήμνου και του Κέντρου Πρόληψης «Πολιόχνη». Αφετηρία και τερματισμός της ποδηλατοπορείας θα είναι το Γυμνάσιο Μύρινας. Θεωρείται αναγκαία η χρήση κράνους και η τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς και των οδηγιών των διοργανωτών. Οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία θα συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και οι ανήλικοι με ευθύνη των γονέων τους. Για μικροεπιδιορθώσεις (π.χ. φούσκωμα λάστιχων, σφίξιμο φρένων κ.λπ.) θα υπάρχει συνεργείο από τους μαθητές του προγράμματος. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν και δεν έχουν δικό τους ποδήλατο θα πρέπει να το δηλώσουν εγκαίρως για να τους διατεθεί ένα από τα ποδήλατα που παραχώρησαν για αυτόν το σκοπό οι υποστηρικτές της εκ-

δήλωσης. Η έναρξη της ποδηλατοπορείας θα γίνει στις 11 το πρωί, ενώ θα υπάρχουν δύο διαδρομές. Η μεγάλη διαδρομή θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο της Μύρινας και θα συνεχίσει στο Ρωμαίικο Γιαλό, την αγορά, το κτηνιατρείο, το οινοποιείο, τον περιφερειακό για Πλατύ και στη συνέχεια

το Νοσοκομείο, στο εκκοκκιστήριο στο Ανδρώνι, το Μνημείο Κυπρίων, τα Ρηχά Νερά και θα καταλήξει στο Γυμνάσιο. Στη δεύτερη διαδρομή, που είναι και μικρότερη, η εκκίνηση θα δοθεί από το Γυμνάσιο προς το Ρωμαίικο Γιαλό, την αγορά, το κτηνιατρείο, το Ειρηνοδικείο, τις εργατικές κατοικίες, την εκκλησία

Τσας, το δρόμο από Πλατύ (είσοδος), τη γέφυρα, τις αμυγδαλιές, το εκκοκκιστήριο, τη νησίδα Σούπρα, το πάρκο Ανδρωνίου, τα Ρηχά Νερά και το Γυμνάσιο, όπου και θα καταλήξει η ποδηλατοπορεία. Έχει προγραμματιστεί να ακολουθήσουν εκδηλώσεις στην αυλή του Γυμνασίου, με έκθεση των

προτάσεων των μαθητών για «πράσινα» επαγγέλματα σχετικά με το ποδήλατο, καθώς και συναυλία με τους Γιάννα Φαφαλιού, Δημήτρη Μαυράκη, Γιώργο Χάρο και Γιώργο Τραγάρα. Ακόμη, θα γίνουν κληρώσεις ποδηλάτων και βραβεύσεις του μικρότερου και του μεγαλύτερου ποδηλάτη. Α.Σπυ

27 Στον πρόεδρο της ΔΕΗ, απ’ το Σύνδεσμο Προβληματισμο ύ «Πιττακός ο Μυτιληναίος»

Να μη σέρνεται το ενεργειακό… απάντηση Ξσθαιεκάθαρη στο τι μέλλει γενέμε την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος της Λέσβου ζητά απ’ τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, ο Σύνδεσμος Προβληματισμού και Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», ώστε να μη «σέρνεται» άλλο το θέμα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Τάκης Ιορδάνου, αναφέρεται στις απαντήσεις που είχε πάρει απ’ τον προηγούμενο πρόεδρο της Επιχείρησης, με τις οποίες και τον διαβεβαίωναν ότι υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όπως τονίζει ο κ. Ιορδάνου, μετά τη διατύπωση της επιχειρηματολογίας του, ότι επείγει να λυθεί το πρόβλημα, η μόνη πειστική απάντηση που την παρούσα περίοδο μπορεί να δεχθεί η τοπική κοινωνία, είναι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή νέου εργοστασίου.


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠEMΠTH 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα

Αρχαία σοφία

w Βραδιά με ζωντανή μουσική οργανώνει σήμερα Πέμπτη το «Envy», με το Νίκο Μεταξόπουλο, το Χρήστο Παναγιωτάρα, το Μιχάλη Δεμερτζή και τη Χριστίνα στο τραγούδι. Πλούσιο πρόγραμμα με ξένη, έντεχνη και λαϊκή μουσική. w Ρυθμοί ‘80s και ‘90s σήμερα στο «Sugar», στην προκυμαία, για διασκέδαση με αγαπημένα τραγούδια. w Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Elysion» η ΝΕΛ οργάνωσε την Τρίτη γεύμα γνωριμίας με τους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε.. w Φρέσκο ψάρι δίπλα στη θάλασσα θ’ απολαύσετε στα «Πηγαδάκια». Ό,τι πρέπει για τις αποδράσεις σας τα Σαββατοκύριακα. w Καλομαγειρεμένα πιάτα ημέρας, φρέσκο ψάρι και κρεατικά στα κάρβουνα σερβίρει μεσημέρι - βράδυ η ταβέρνα «Καλαμιές». w Στο ψητοπωλείο «Αγία Παρασκευή», στην Αλυσίδα, δοκιμάστε νόστιμη μοσχαρίσια μπριζόλα, που σερβίρεται πάνω σε ξύλο. w Το «Status», στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, αποτελεί σημείο συνάντησης όλες τις ώρες για καφέ, ποτό ή απολαυστικά σνακ. Άνετος χώρος, με μοντέρνα διαρρύθμιση. w Μικρός χώρος, μεγάλη ατμόσφαιρα στην «Hacienda», για καφέ ή ποτό συντροφιά με καλή μουσική. Πρωτότυπα τα μεταλλικά κουτάκια με τα κουλουράκια που συνοδεύουν τον καφέ.

Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Ο

Ο δάσκαλος και το εργαστήρι του! ν πληκτρολογήσετε τη διαδικτυακή διεύθυνση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Αθήνας, θα διαβάσετε στην εισαγωγική του σελίδα την επιστολή του Νάσου Βαγενά, προς τον Πρωθυπουργό, με αίτημα την οικονομική ενίσχυση προς το «ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ» του Σπύρου Ευαγγελάτου, ώστε να μην υποχρεωθεί αυτό να αναστείλει τη λειτουργία του. Μολονότι κρίνω πολύ τραγικότερες τις επικείμενες συγχωνεύσεις σχολείων, βρίσκω αυτό το ταπεινό κείμενο ως μια στοιχειώδη απόδοση ευγνωμοσύνης σ’ ένα δάσκαλο που εδώ και δεκαετίες μάς έμαθε να αγαπούμε το θέατρο. Το όνομά του είναι συνώνυμο του θεατρικού πλουραλισμού. «Χτες διαφώνησα με το Γεωργουσόπουλο. Μου είπε ότι επιχειρώ να ερμηνεύσω αιρετικά τους αρχαίους τραγικούς. “Δε λέω να τους ερμηνεύσουμε, λέω απλώς να τους διαβάσουμε, Δάσκαλε”, έτσι του απάντησα.» Μιλούσε μέσα στο αμφιθέατρο 12 της Φιλοσοφικής Σχολής στους φοιτητές του νεοσύστατου τότε Τμήματος των Θεα-

Α

τρικών Σπουδών, χειρονομούσε, παθιαζόταν, επιχειρηματολογούσε. Περισσότερο από 15 χρόνια πριν. Δεν έπεφτε καρφίτσα, καθώς τρέχαμε να τον ακούσουμε φοιτητές όλων των τμημάτων. Μεσημέρι πάντοτε έκανε τις παραδόσεις του. Εκείνο το εξάμηνο δίδασκε Στρίνμπεργκ! Διάβαζε τη δεσποινίδα Τζούλια και δε χρειαζόταν να κάνει τίποτε άλλο, για να μπεις στο πνεύμα του ρόλου, του συγγραφέα, του θεάτρου. Απάγγειλε με τη θεατρικότητα του σκηνοθέτη, κουνούσε το κεφάλι του, τινάζοντας τα μαλλιά και κάνοντας κι «άλλα ηχηρά παρόμοια».

Κάναμε σκασιαρχείο από τις βαρετές μας διαλέξεις και πηγαίναμε νωρίς να πιάσουμε θέση. Οι πιτσιρίκες τον άκουγαν σα διονυσιασμένες μαινάδες! Ως θορυβώδες και παθιασμένο αρσενικό σαγήνευε τα γυναικεία ειδικώς πλήθη, το εγνώριζε και σταθερά το επαλήθευε: «Αν εσείς, δεσποινίς, με τα ωραία μάτια, ήσασταν η κόρη του Γαλιλαίου, θα τον προτιμούσατε για πατέρα από τον πατέρα σας;» Ξεχνούσανε οι γύρω μου τον Μπρεχτ και κονταροχτυπιότανε ποια εννοούσε! Μοναχοπαίδι ενός ανασφαλούς αρσενικού, που πάντα γνώριζε και πάντα

δοκίμαζε τη γοητεία του στο ωραίο φύλο, είχα απολύτως εξοικειωθεί με όλα τα τεχνάσματα αυτής της κραυγαλέας γοητείας. Προτιμούσα τους άντρες που, πριν τη θύελλα, αφελώς πίστευαν πως στη ζωή τους βασιλεύει η τάξη κι η ισορροπία! Ο Ευαγγελάτος, εκτός από θέατρο, μου έμαθε πως ο δάσκαλος επιβάλλεται να είναι και θεατρίνος. Αν το μάθαινε και στους συναδέλφους του πανεπιστημιακούς, πόσο γοητευτικότερο θα ήταν το Πανεπιστήμιο! Τον συνάντησα πρωτοδιόριστη στη Λήμνο, μια καθημερινή, που τα πίναμε με μια παρέα, στο μοναδικό ανοιχτό μπαρ του νησιού. Χειμώνας, στο δρόμο ψυχή! Τον έφερε ο Στρατής ο Μπαλάσκας! Σχεδόν το ξημερώσαμε. Ήταν μαζί κι η μαινάδα του, η Λήδα, λίγο πριν τον αφήσει. Κουρασμένος ήταν ο δάσκαλος, μια σκιά βάθαινε το βλέμμα του, λαλίστατος όπως πάντα! Και γοητευτικός! «Κοιτάζω το κάστρο εδώ, έχει λέει ελάφια. Κοιμούνται τη νύχτα τα ελάφια;» Απόσπασμα από ένα ανέκδοτο θεατρικό ενός τοπικού λόγιου ή σκέψεις ενός θεατράνθρω-

Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη από ένα άγαλμα. Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο, απάντησε: - Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι από την αναισθησία των ανθρώπων.

J

22510 44242 που; Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις για το θέατρο, στον Ευαγγελάτο οφείλω αυτό που φίλοι μου καταλογίζουν ως «τυχοδιωκτισμό στη γνώση», με την έννοια ότι ποτέ δεν παρακολούθησα τις παραδόσεις του εξαμήνου μου, ειδικά αν αυτές δε με αφορούσαν. Από παιδί, παρακολουθώ μόνο ό,τι βρίσκω ενδιαφέρον, κι ύστερα κάνω εκκλήσεις στους σπασίκλες του εξαμήνου για σημειώσεις που ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να κρατήσω… Να κλείσει ένα θέατρο ή δέκα σχολεία; Δεν ξέρω καν γιατί η εποχή μας θέτει τέτοια διλήμματα. Σχολείο δεν είναι και το θέατρο; Μπορεί οι παραδόσεις στο πανεπιστήμιο ευτυχώς να είναι ελεύθερες, πόσοι όμως τις παρακολουθούν; Πιο απλό δεν είναι να ντυθούν, να στολιστούν, να πάνε στην Πλάκα; Γιατί να κλείσει το Αμφιθέατρο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι σύλλογοι ιεροψαλτών και πόσες Ανέμες ξεκοκκάλισαν επί Ζαχόπουλου τις κρατικές επιχορηγήσεις; Καλυψώ Λάζου kalypsodj@yahoo.gr

Εμπρός 3287  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Εμπρός 3287  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement