Page 1

Αύριο στο «View», ο Δημήτρης Ακριώτης μιλάει για το kitesurfing, ενώ επισκεφθήκαμε την πρώτη ελληνοτουρκική έκθεση στη μαρίνα Μυτιλήνης ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3343

Σε

10

λίδες

www.emprosnet.gr MIKPEΣ

«Ψυχραιμία, σύνεση, για να σωθεί η χώρα»

AΓΓEΛIEΣ

& O∆HΓOΣ

AΓOPAΣ ΣEΛ. 11-18 , 25-26

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη να δει τηλεόραση το Πλωμάρι μπροστά σε 200 ακραία διαμαρτυρόμενους Πλωμαρίτες

TIMH €1,3

Στελέχη τού ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο σχολιάζουν την εκρηκτική πολιτική κατάσταση των τελευταίων ημερών. ΣEΛ. 20

Έβδομο θανατηφόρο δυστύχημα σε δρόμο της Λέσβου για το 2011

ΣABBATOKYPIAKO Πέτυχαν, αλλά… «έχασαν το δίκιο τους»! Παρέμβαση:

ΑΙΜΑ

29χρονης μετανάστριας

«Επιτέλους ψυχραιμία...» ΣEΛ. 8

Και μια παρέμβαση: «Πού είναι η Αστυνομία;» ΣEΛ. 5

Εγκρίθηκε χθες απ' το Φώτη Χατζημιχάλη και ξεκινά από σήμερα η υλοποίησή του

Με προϋπολογισμό η Λέσβος ΣEΛ. 9

877 μαθητές επιλέγουν σχολές Ξεκινάει σήμερα η συμπλήρωση των μηχανογραφικών για μαθητές της Λέσβου και της Λήμνου, ενώ αναμένονται οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων.

Μεγάλες αντιδράσεις από «αγροτοπατέρες»

Έλεγχοι για τους «μαϊμού» κτηνοτρόφους ΣEΛ. 27

Παραπέρα ανάπτυξη του πανεπιστημιακού Τμήματος ανακοίνωσε ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας

Μεταπτυχιακό τμήμα στη Λήμνο ΣEΛ. 7

ΣEΛ. 6


2

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

Νέα αυτοκίνητα…

Σύσσωμοι για ένα σκύλο

Απόσπασμα της εφημερίδας «Φως», του Σαββάτου 17 Ιουνίου 1939. Οδηγίες προς τους λουομένους του καλοκαιριού.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

Με νέα οχήματα έχει ενισχυθεί εδώ και ένα μήνα περίπου η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Ανάμεσα σε αυτά είναι και κάποια ακριβά τζιπ, τα οποία κάνουν εντύπωση λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι μόλις τον περασμένο χειμώνα δεν είχε χρήματα η ΕΛΑΣ ούτε… για πετρέλαιο. Όπως πληροφορηθήκαμε, όμως, τα αυτοκίνητα αυτά ενίσχυσαν την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου με πόρους του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο. Μπορεί να μην έχουμε αφίξεις παράνομων μεταναστών εδώ και δυο χρόνια περίπου, οι… «ενισχύσεις» όμως δεν έχουν σταματήσει. Πελ.Γ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σελήνη 16 ημ. Aνατ. 05.02 ∆ύσ. 19.50

17 Ισαύρου, Μανουήλ, Σαβήλ & λοιπών Μαρτ.

ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Δημοτική Αστυνομία; Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις παιδικές χαρές της Μυτιλήνης που - όπως έχουμε γράψει πολλές φορές είναι σε άσχημη κατάσταση. Τι κάνει, όμως, η Δημοτική Αστυνομία για το θέμα αυτό; Μέσα σε ένα χρόνο παρουσιάστηκαν μεγάλες φθορές στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, σε ένα έργο για το οποίο δαπανήθηκαν τόσα χρήματα. Έχουν εντοπίσει ποτέ κάποιον που προκαλεί φθορές; Έχουν επιβάλει πρόστιμα; Ποιος είναι επιτέλους ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας, για την οποία κάθε τόσο ακούμε αλλά ποτέ δε βλέπουμε; Πελ.Γ.

Πινακίδα… της ταλαιπωρίας Εδώ και λίγες ημέρες, στη διασταύρωση του δρόμου Μυτιλήνης - Παναγιούδας, λίγο πριν από το «Lidl», τοποθετήθηκε πινακίδα η οποία απαγορεύει τη στροφή σε δρόμο που οδηγεί σε δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή. Με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να διευθετηθεί η κυκλοφορία προς και από αγροτικό δρόμο στο εθνικό δίκτυο και για τη διευκόλυνση συγκεκριμένης επιχείρησης, αναγκάζουν τους χρήστες του δρόμου που έρχονται από Μυτιλήνη… να πάνε μέχρι την Παναγιούδα για να στρίψουν, ενώ αντίστοιχα εκείνους που βγαίνουν από το δρόμο και θέλουν να στρίψουν προς Παναγιούδα… να κατευθυνθούν πρώτα προς Μυτιλήνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τροχαία δεν είχε ενημερωθεί για την τοποθέτηση της πινακίδας, που έγινε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων. Όπως είναι επόμενο, οι επαγγελματίες της περιοχής είναι ανάστατοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν ακόμη και σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Πάντως, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα εξ αιτίας αυτής της απρόσμενης σήμανσης, ας φροντίσουν αρμόδιοι να διορθώσουν αυτή την... ανοησία! Πελ.Γ.

Ακόμη και η Αστυνομία και η Πυροσβεστική επιστρατεύθηκαν για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό ενός σκύλου που έπεσε, τη Δευτέρα, σε κάδο σκουπιδιών στη Χρυσομαλλούσα. Ευτυχώς που, όπως λέει και η «Κιβωτός» που τους κάλεσε, υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται το λειτούργημα που κάνουν και ευαισθητοποιούνται για τα ζώα. Β.Χρ.

Άσχημες οσμές Έντονη αρχίζει και πάλι να είναι η δυσοσμία σε αρκετά σημεία της Μυτιλήνης. Τα πιο «κλασσικά» από αυτά είναι μέσα στην αγορά, αλλά και στην περιοχή του πάρκινγκ, κοντά στις υπηρεσίες τής ΔΕΗ. Δεν είναι μόνο οι υπόνομοι, αλλά και οι κάδοι σκουπιδιών που αποπνέουν άσχημη μυρωδιά με τη ζέστη, και καλό θα ήταν να φροντίσουν οι αρμόδιοι να πλένονται πού και πού εκτός από το να αδειάζονται. Β.Χρ.

Προς μειώσεις μισθών στους συνεταιρισμούς Το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε ομόφωνα να μειώσει κατά 10% της αποζημιώσεις των μελών του για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις. Παράλληλα, όμως, αποφάσισε να δρομολογήσει και τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε οι αποδοχές των εργαζόμενων στους συνεταιρισμούς να εναρμονιστούν με εκείνες της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτά αναφέρονται σε δημοσίευση που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕΓΕΣ. Δε γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά στην περίπτωση της Λέσβου θεωρούμε πως μια τέτοια απόφαση θα είναι άδικη. Είναι κοινό μυστικό πως σε πολλούς συνεταιρισμούς του νησιού υπάρχουν απλήρωτοι υπάλληλοι εδώ και μήνες, και πρόκειται για ανθρώπους που κρατούν όρθιους τους συνεταιρισμούς. Η λύση κατά την άποψή μας δε βρίσκεται στη μείωση των μισθών, αλλά στην ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών και την αξιοποίηση των εργαζομένων τους. Ν.Μ.

Ο αντίλογος στο ΠΑΜΕ Τόσο στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όσο και σε ανακοινώσεις που έγιναν πριν και μετά από αυτήν, καταγγέλλεται ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Μυτιλήνη, Νίκος Ξυπτεράς. Στις καταγγελίες αυτές είχαμε αναφερθεί συνοπτικά στο χθεσινό μας φύλλο. Ο κ. Ξυπτεράς, σε επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα μας, μας είπε πως κανείς δεν εμπόδισε τους εργαζομένους της τράπεζας που ήθελαν να απεργήσουν, να συμμετάσχουν στην απεργία. Επίσης είπε στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου πως, αν ήθελε να μιλήσει στους εργαζομένους, μπορούσε να το ζητήσει από τον ίδιο. Στη συνέχεια του ζήτησε να αποχωρήσει από την Τράπεζα γιατί γίνονταν συναλλαγές, κι οποιοδήποτε λάθος γινόταν σε αυτές, θα το χρεώνονταν οι υπάλληλοι. Χρήσιμες διευκρινίσεις, για να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια και τον αντίλογο στα καταγγελλόμενα του ΠΑΜΕ. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3 ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ψυχοτοµές Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Ψυχοπαθολογία τον τροχαίων ατυχημάτων (β´ μέρος) α τροχαία προκύπτουν 1) από την αυξημένη επιθετικότητα ή αυτοκαταστροφικότητα, 2) από το μειωμένο έλεγχο των επιθετικών ενστίκτων και της παρορμητικότητας. Αυτό οφείλεται σε μειωμένες ατομικές και κοινωνικές αναστολές, σε μια ανενεργή συνείδηση και στο ότι ο κώδικας του «απαγορεύεται» και του «μη» δε λειτουργεί. Ας δούμε πού οφείλονται τα μεν και τα δε. Η αύξηση της επιθετικότητας προέρχεται: 1) από τον εγωκεντρισμό-ναρκισσισμό του ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του κέντρο του κόσμου, 2) από ψυχανώμαλη διαταραγμένη δομή της προσωπικότητας. Εδώ οι άνθρωποι χωρίζονται στους κοινωνικά απροσάρμοστους, όπου περιλαμβάνονται οι εγωκεντρικοί, οι μη συνεργατικοί, οι επιθετικοί. Και στους συναισθηματικά απροσάρμοστους, δηλαδή στους ασταθείς, τους υπερβολικά ανήσυχους και σε εκείνους που έχουν συναισθηματική ακράτεια (παρορμητικούς). 3) Προέρχεται επίσης από την περιστασιακή ψυχολογική αναστάτωση, συγκρούσεις, φοβίες, θυμό, ανασφάλεια, παράπονο, 4) από τη χρήση διεγερτικών ουσιών όπως αλκοόλ, διεγερτικά, ναρκωτικά, 5) από ενστικτώδεις καταστροφικές τάσεις, 6) από ενδογενείς ουσίες που δρουν στον εγκέφαλο (αδρεναλίνη, ανδρογόνα), 7) από ανορμία (έλλειψη ευχαρίστησης και αναζήτηση εξιταρίσματος με επικίνδυνα σπορ όπως είναι οι κόντρες κ.τ.λ.), 8) από ανωριμότητα, έλλειψη εμπειριών, καθυστέρηση διανοητική, οριακή ή βαρύτερη, 9) συμπλέγματα κατωτερότητας, 10) από ψυχικές παθήσεις όπως η αγχώδης διαταραχή, η σχιζοφρένεια, η μανιακή διέγερση, η άνοια, κινητικές και οπτικές αναπηρίες. 11) Κοινωνικοί παράγοντες: Αναρχία, σαθρές κοινωνικές δομές, ηθική έκπτωση, έλλειψη θρησκευτικότητας. Αναζήτηση κοινωνικής καταξίωσης μέσω ανορθόδοξου τρόπου (π.χ. δράση σε συμμορίες, γκέτο και σε εξαθλίωση συγχρωτισμού). 12) Σαδιστική προσωπικότητα. Η αυτοκαταστροφικότητα οφείλεται: 1) Σε ενστικτώδεις τάσεις (Freud), σε ενοχές. Είναι γνωστή η ατυχηματοθηρία σαν ασυνείδητη εκδήλωση. 2) Σε μελαγχολία. 3) Σε μαζοχιστικές τάσεις. 4) Σε υπαρξιακά άγχη και προβληματισμούς. Η μειωμένη αναστολή της επιθετικότητας οφείλεται: 1) σε αδυναμία τού «εγώ» (ανεπαρκής έλεγχος), 2) στην ανάπτυξη ψυχοπαθητικής διαταραχής της προσωπικότητας, 3) στη μειωμένη κοινωνικοποίηση, 4) σε παιδική κακοποίηση ή αντίθετα υπερπροστασία (κακομαθημένα παιδιά), 5) στην έλλειψη ηθικής, 6) σε ψυχολογικά τραύματα της παιδικής ηλικίας, 7) στη χρήση κατασταλτικών ναρκωτικών ουσιών (χασίς, ηρωίνης, ψυχεδελικών) και κυρίως αλκοόλ ως και ψυχοφαρμάκων, 8) στην ελαττωματική λειτουργία του εγκεφάλου, 9) στη συναισθηματική συγκινησιακή νάρκη-αναλγησία και σκληρότητα. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την επίδραση της τεχνοκρατικής εποχής στα ψυχοκοινωνικά αίτια των τροχαίων. Η εργασιακή ένταση, το burn-out (υπερκόπωση), η αύξηση των αστικών κέντρων και του πληθυσμού, οι ταχείς ρυθμοί ζωής. Οι απότομες πολιτισμικές μεταβολές και η έλλειψη εξοικείωσης με το αυτοκίνητο (επαρχία). Η ταύτιση του ανθρώπου με τη μηχανή, ανθρωποκένταυρος. Το παθολογικό δέσιμο ανθρώπου με το αυτοκίνητο (το προσέχουν καλύτερα από φιλενάδα). Η εικονική πραγματικότητα. Για την επίδραση που έχει ο τεχνοκρατικός πολιτισμός θα ήθελα κλείνοντας να αναφέρω μια είδηση που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ένα παιδάκι στην Αμερική που έπαιζε στο κομπιούτερ παιχνίδια εικονικής οδήγησης, πήρε το αυτοκίνητο του μπαμπά του και κατάφερε να διανύσει μία ικανή απόσταση μέχρι να τρακάρει. Από την ανάλυση των ψυχοκοινωνικών αιτιών, προκύπτει η σύνθεση της αντιμετώπισης του φαινομένου. Για να αντιμετωπίσουμε κάτι, πρέπει να γνωρίζουμε τις αιτίες. Οι τομείς δράσης είναι πολλαπλοί και σύνθετοι και καλύπτουν όλο το φάσμα της ατομικής και κοινωνικής ζωής. Αφορούν: 1) την ανάπτυξη ηθικοκοινωνικής υπερεγωτικής συνείδησης, την κοινωνικοποίηση, την προτυποποίηση, το σεβασμό των άλλων, 2) την ομαλοποίηση της ψυχικής ζωής, τη θεραπεία του νευρωτισμού, του άγχους και των άλλων ψυχικών διαταραχών, 3) την αλλαγή τρόπων ζωής (αποφυγή χρήσης αλκοόλ), 4) την εγκατάσταση καλού οικογενειακού περιγράμματος και σωστή σχολική αγωγή, αγωγή κυκλοφορίας. Η πρόληψη εν ολίγοις περιλαμβάνει την τροποποίηση του ατομικού ψυχολογικού και κοινωνικού μοντέλου ζωής. Την αναδόμηση, δηλαδή, της προσωπικότητας. Εκείνο που αναρωτιέται κανείς είναι αν αυτό το style ζωής που έχει εγκατασταθεί, είναι εύκολο να αλλάξει χωρίς κοινωνική επανάσταση. Και ακόμα περισσότερο, πώς θα γίνει κοινωνική χωρίς ατομική ψυχολογική επανάσταση. Φιλοσοφικά τίθενται τα ερωτήματα: Μήπως ο πολιτισμός είναι τελικά, όπως γράφει στο τελευταίο βιβλίο του ο Freud, πηγή δυστυχίας; Ή μήπως ισχύει η ανησυχία του μεγάλου δασκάλου Παπανούτσου ότι ο τεχνοκρατικός πολιτισμός είναι η αιτία της πνευματικής οπισθοδρόμησης του ανθρώπου;

Τ

Η όμορφη Μυτιλήνη. Η πραγματικά όμορφη Μυτιλήνη.

Βιολογικός Πλωμαρίου... Κανείς δεν ενστερνίζεται τη λογική του κουκουλώματος των προβλημάτων. Υπάρχει, όμως, πάντα και η πολιτική τού καμουφλάζ που διευκολύνει να γίνει ο πόλεμος, να υπάρξει νίκη με αντιμετώπιση των ζητημάτων, δίχως αναγκαστικά να υπάρξουν αμέτρητα θύματα ως παράπλευρες απώλειες. Η αναφορά μας εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο έγινε η «διαχείριση» δύο περιβαλλοντικών θεμάτων στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, στην οποία και επεξηγήθηκαν πολλάκις και μάλιστα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα αποτελέσματα της κακής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Πλωμαρίου. Προβλήματα τα οποία θεωρούμε πως θα γίνονταν εξίσου κατανοητά και δίχως αποκρουστικές εκφράσεις για περιττώματα που επέπλεαν δίπλα στο πρόσωπο των λουομένων, σε διάφορα σημεία, όταν δε φυσά βοριάς.

… και ιαματικά Μήθυμνας Ομοίως θα γινόταν κατανοητό τι ακριβώς ενέργειες έκανε η νέα δημοτική αρχή για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τα ιαματικά λουτρά της Μήθυμνας, αν ο αρμόδιος χωρικός αντιδήμαρχος δεν επαναλάμβανε ξανά και ξανά τα σχετικά με τα κολοβακτηρίδια. Η χωρίς φίλτρο δημοσιότητα τέτοιων αναφορών, και ειδικά μέσω του διαδικτύου που φτάνει στα πέρατα του κόσμου, πρέπει κάποια στιγμή όλοι να σκεφτούν πόσο βοηθά τον τόπο και δη την οικονομία του ή συμβάλλει στο εντελώς αντίθετο. Ειδικά λίγο μετά την έναρξη της θερινής περιόδου, ποιος απ’ όσους ενημερωθούν για τα προβλήματα, θα περιμένουν να πληροφορηθούν την αντιμετώπισή τους για να σπεύσουν μετά για διακοπές στη Λέσβο; Πάντως για το βιολογικό του Πλωμαρίου, χθες το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Γιάννης Βατός, ανέφερε ότι έχουν δοθεί οι κατευθύνσεις και ξεκινά η αντιμετώπιση των προβλημάτων προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του. ΜΑΡ.ΠΛ.

Όχι πάρλα…

Ένας απ’ τους πολίτες του Πλωμαρίου περισσότερες της μίας φοράς ζήτησε το αυτονόητο, να υπάρξουν λύσεις στα θέματα που ανέδειξε η τοπική κοινωνία. «Σταματήστε την πάρλα και κάντε έργο» ήταν η προτροπή του, που οφείλει ο Δήμος, κι όχι μόνο για τα προβλήματα του Πλωμαρίου, να ακολουθήσει. ΜΑΡ.ΠΛ.

Βαρέσαμε διάλυση Στην Αθήνα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, βρισκόταν χθες ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου. Με την ευκαιρία αυτή έκανε μια βόλτα από τα γραφεία τού ΟΠΕΚΕΠΕ. όπου διαπίστωσε ότι όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Οργανισμού είχαν φύγει πολύ νωρίς. Αιτία ήταν η κυβερνητική αναστάτωση που προκλήθηκε από τις παραιτήσεις των βουλευτών Φλωρίδη και Νασιώκα. Είναι σύνηθες ελληνικό φαινόμενο σε κάθε κυβερνητική αναστάτωση να βαράει διάλυση ο κρατικός μηχανισμός. Ν.Μ.

Ενημέρωση για τις δραστηριότητες του ΚΕΘΕΑ Στην ελληνοτουρκική έκθεση στο χώρο της μαρίνας θα συμμετάσχει με περίπτερο το ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, με στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες για τις δραστηριότητες του, οι οποίες είναι πολύπλευρες και σε πολλές περιπτώσεις σωτήριες. Και όλα αυτά γίνονται από μία και μόνο υπάλληλο, την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, καθώς μέχρι τώρα και παρά τις υποσχέσεις η στελέχωση του ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης με άλλους τρεις υπαλλήλους δεν έχει προχωρήσει. Πελ.Γ.

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.


EI∆HΣEIΣ

4

Kοινωνιόγραµµα Γράφει ο ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Αγανακτισμένοι και Διαδίκτυο ολλοί αναρωτιούνται, εάν η μαζικότητα των εκδηλώσεων των «αγανακτισμένων» πληροί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί κίνημα. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος των Μ.Μ.Ε. είναι καταλυτικός. Τα αιτήματα αγκαλιάστηκαν από την πρώτη στιγμή και απασχόλησαν τα κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα και παγκοσμίως, σε σημείο που μπορεί κανείς να αποφανθεί ότι πληρούνται οι προαναφερθέντες όροι της προπαγάνδας. Με τη νεωτερική αντίληψη του όρου, ένα κίνημα είναι εκ φύσεως συγκρουσιακό και προκύπτει όταν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας ή, όταν κάποιες ομάδες, που δεν έχουν απ’ ευθείας πρόσβαση στην πολιτική εξουσία, διεκδικούν με αγωνιστικό τρόπο το δικαίωμα σε κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους. Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησης έκανε κατάχρηση του συμβολαίου της με το λαό, καταλύοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους και ερχόμενη σε αντιπαράθεση με στρώματα πληθυσμού, από τα οποία είχε εισπράξει ψήφους. Η αρχική έλλειψη αντίδρασης οφείλεται στην παρακμή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες χρόνια τώρα είχαν συμπλεύσει με τη σοσιαλιστική πολιτική εξουσία και διατηρούσαν πελατειακές σχέσεις με τις κυβερνήσεις. Η αριστερή ιδεολογία, κατακερματισμένη, δεν μπορεί να αρθρώσει καινοτομικό πολιτικό λόγο και πολύ περισσότερο να τον συσχετίσει με τη λαϊκή αντίδραση. Έρευνες σε νέους εδώ και χρόνια επιβεβαίωναν την απαξίωση των πολιτικών ως φορέων συναίνεσης και δημοκρατικής έκφρασης. Το κίνημα των «αγανακτισμένων» οργανώθηκε για διαφορετικούς λόγους πριν την έλευσή του στην Ελλάδα και χρησιμοποίησε αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες, και ιδίως το διαδίκτυο, όχι ως μέσο μαζικής ενημέρωσης απλώς, αλλά ως πολλαπλασιαστή ιδεολογίας και κουλτούρας. Πραγματικά το internet πριμοδότησε κατά κόρον το εννοιολογικό οπλοστάσιο των «αγανακτισμένων», οι οποίοι μέσα από την εικονική διαβούλευση άρχισαν να πληρούν τους όρους για το χαρακτηρισμό τους ως κίνημα: -Πλημμελής ικανότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας να εκφράσει τις ανάγκες, τις προσδοκίες και τους στόχους του λαού. -Σύμπραξη της άρχουσας τάξης με το ξένο κεφάλαιο και πρόκριση πολιτικής υποτέλειας. -Έλλειψη εναλλακτικών προτύπων. -Αναγωγή των αιτημάτων των «αγανακτισμένων» σε υποδειγματική μορφή πολιτικού λόγου και αποφυγή υιοθέτησης ακραίων φράσεων ή εμπρηστικών ενεργειών. -Ανικανότητα των θεσμοθετημένων κοινωνικών μορφωμάτων να αποτυπώσουν το λαϊκό αίσθημα. - Μαζικότητα, η οποία αν υπερβεί το αδυσώπητο ελληνικό καλοκαίρι, θα ανατροφοδοτείται και θα μεγεθύνεται μέσα στο διαδίκτυο. -Αυτονομία από κομματικές επιρροές. -Απήχηση στα λαϊκά στρώματα, που δεν μπορούν πλέον να αποδεχτούν τον πατερναλισμό. Ενστάσεις ως προς το χαρακτηρισμό των «αγανακτισμένων» ως κινήματος αποτελεί: -Η έλλειψη ηγεσίας, με την κλασσική της μορφή, η οποία όμως αντικαθίσταται από την εξουσία και τη θελκτικότητα του διαδικτύου. -Η ετερογένεια των συμμετεχόντων και η διαφοροποίηση ως προς τα αίτια συμμετοχής στις συγκεντρώσεις. -Η μικρή χρονική διάρκεια και η έλλειψη δεδομένων για την αντοχή τους σε σκληρότερες συγκρουσιακές δοκιμασίες. -Οι μη διακριτές προτάσεις του για έξοδο από την κρίση. Άλλο ένα επίπεδο προστίθεται στην εννοιολόγηση της εξουσίας: οι διαδικτυακές σχέσεις και ο σχηματισμός συμβολικών ομάδων στον παγκόσμιο ιστό, που έχοντας στη διάθεσή τους το πιο αλληλεπιδραστικό μέσο επικοινωνίας, μπορούν αστραπιαία να διαχέουν την ιδεολογία τους σε παγκοσιοποιημένο επίπεδο, με ελάχιστο κόστος και γεωμετρικό ρυθμό διάδοσης. Το κίνημα των «αγανακτισμένων», όπως και κάθε τι που γεννιέται στο διαδίκτυο, μετασχηματίζεται, υιοθετώντας την τοπική ή εθνική κουλτούρα, ικανοποιώντας το σύγχρονο αίτημα για μια παγκοσμιοποιημένη θεώρηση στην τοπική πραγματικότητα (glocal). Το αίσθημα ενός λαού, που απειλείται, εντείνει τη συγκρουσιακή δράση, γεννά εκφραστές στο κίνημα των «αγανακτισμένων», αυξάνει τη συνεκτικότητα και εξιλεώνει το φόβο, που ευρέως χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, για να επιβάλει τα αντιλαϊκά μέτρα. Την ενοχή της αδράνειας διαδέχτηκε η οργή. Η έννοια της ένταξης στο κίνημα των αγανακτισμένων περικλείει και τη διαπίστωση ότι οι απώλειες, που θα υπάρξουν σε περίπτωση μη αντίδρασης, θα είναι καταστροφικές. Η κινητοποίηση μέσα από το διαδίκτυο, η οργάνωση παλλαϊκών αντιδράσεων, η δημοσιοποίηση του ελληνικού προβλήματος σε όλο τον κόσμο στις πραγματικές του διαστάσεις, αποτελεί χρέος του κάθε πολίτη προς την επόμενη γενιά, της οποίας το μέλλον ως παθητικοί θεατές επιτρέψαμε να παραχαράξουν. Για πρώτη φορά μετά την εκκλησία του δήμου, το διαδίκτυο παρέχει αυτή τη δυνατότητα, αρκεί να μην ποδηγετηθεί και μην αναπαραγάγει τις ανισότητες της πραγματικής ζωής. Ακόμα και αν το κίνημα δεν ευδοκιμήσει στο χρόνο, ο δρόμος για να τη διαμόρφωση της ιδεολογίας μέσα από το διαδίκτυο έχει ανοίξει. Η ατομική βιογραφία πλέον επηρεάζει την ιστορικότητα και οι πυρήνες της εξουσίας μπορούν να σχηματιστούν, όχι με υποκατάστατα, αλλά με τους κανόνες που ορίζουν οι δυναμικές των ομάδων. Ούτε τα Μ.Μ.Ε., ούτε τα κόμματα μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως την ευελιξία του διαδικτύου στο να επεμβαίνει σε ζητήματα δημοκρατίας, ενημέρωσης και ανάδειξης της προσωπικής γνώμης. Μια φωνή ενός άγνωστου blogger μπορεί να ακουστεί σε χιλιάδες χρήστες, δυνατότητα που στα Μ.Μ.Ε. πληρώνεται ακριβά. Το διαδίκτυο εγγυάται ότι αυτή η φωνή έχει ίση αξία, ειδικά αν συνδεθεί με τους κεντρικούς πόλους του παγκόσμιου ιστού.

Π

* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Σε Μύρινα και Μούδρο, δυο σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Μετρητές επικινδυνότητας! της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH να πλήρες σύστημα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες στη Λήμνο, με την τοποθέτηση των δύο σταθμών μέτρησης στο κτήριο του Δημαρχείου της Μύρινας και στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Μούδρου. Το πρόγραμμα pedion24, θηγητής του Τμήματος στο πλαίσιο του οποίου Μηχανικών Πληροφοριαλειτουργεί το σύστημα κών και Επικοινωνιακών της Λήμνου, εντάσσεται Συστημάτων Δημοσθένης μέσα στο γενικότερο σχε- Βουγιούκας, «καθώς οι διασμό που αναπτύχθηκε μετρήσεις ηλεκτρομααπό το Εργαστήριο Κινη- γνητικής ακτινοβολίας ατών Ραδιοεπικοινωνιών πό τις κεραίες ραδιοφώτου Εθνικού Μετσόβιου νου τηλεόρασης, κινητής Πολυτεχνείου, το Εργα- τηλεφωνίας και άλλων είστήριο Ραδιοεπικοινω- ναι δεκάδες φορές κάτω νιών του Αριστοτέλειου από τα όρια τα οποία έχει Πανεπιστημίου Θεσσα- η ελληνική νομοθεσία. Ελονίκης και το Εργαστή- πομένως δεν υπάρχει ριο Συστημάτων Υπολο- καμμία ανησυχία για το γιστών και Επικοινωνιών ευρύ κοινό.». του Πανεπιστημίου ΑιΓιατί… γαίου. Ως σκοπό έχει τη Σ’ ό,τι αφορά στην απόσυνεχή καταγραφή των ε- φαση να εγκατασταθούν πιπέδων της ηλεκτρομα- δύο σταθμοί στη Λήμνο, γνητικής ακτινοβολίας σε ο κ. Βουγιούκας δήλωσε: διάφορες περιοχές της «Ήταν πρωτοβουλία του Ελλάδας, ενώ τα αποτε- δημάρχου Λήμνου και λέσματα των μετρήσεων των αντιδημάρχων, για να δημοσιεύονται καθημερι- υπάρχει συνεχής ενημένά στην ιστοσελίδα που ρωση του κοινού για τις έχει κατασκευαστεί ειδι- επιπτώσεις των κεραιών κά γι’ αυτόν το σκοπό. της ηλεκτρομαγνητικής «Τα πρώτα στοιχεία που ακτινοβολίας στον άνκαταγράψαμε στη Λήμνο θρωπο.» είναι θετικά», δήλωσε Οι δύο περιοχές της Λήστο «Ε» ο επίκουρος κα- μνου, καθώς και όλες οι

Έ

περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί μέτρησης, επιλέγονται με βάση πολλαπλά κριτήρια, με τα πιο σημαντικά από αυτά να είναι η υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ.. Η διαφάνεια και η εγκυρότητα των στοιχείων διασφαλίζεται από το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εργαστηρίου Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και από την άμεση και αυτοματοποιημένη δημοσίευση των τιμών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι σταθμοί μέτρησης είναι εφοδιασμένοι με ειδικά, πιστοποιημένα όργανα μέτρησης ηλεκτρικού πεδίου, τα οποία κάθε έξι λεπτά καταγράφουν και αποθηκεύουν στη μνήμη τους μία τιμή

έντασης ηλεκτρικού πεδίου. Κάθε 24 ώρες οι σταθμοί μέτρησης επικοινωνούν με το κέντρο διαχείρισης και αποστέλλουν τα δεδομένα στον κεντρικό εξυπηρετητή. Η επικοινωνία αυτή γίνεται μέσω του δικτύου GSM, γι’ αυτό και τόσο οι σταθμοί μέτρησης όσο και το κέντρο διαχείρισης είναι εφοδιασμένα με GSM modems. Μέσω του δικτύου GSM επιτυγχάνεται και ο έλεγχος του σταθμού μέτρησης. Αφού συγκεντρωθούν οι μετρήσεις ενός 24ώρου από όλους τους εγκατεστημένους σταθμούς μέτρησης, αυτές καταχωρούνται σε μία βάση δεδομένων στον εξυπηρετητή του κέντρου διαχείρισης. Ο απλός χρήστης μπορεί μέσω internet να επικοινωνήσει με τη βάση δεδομένων και να αναζητήσει και να προβάλει στον υπολογιστή του τις μετρούμενες τιμές ηλεκτρικού πεδίου για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από οποιαδήποτε θέση στην οποία υπάρχει εγκατεστημένος σταθμός μέτρησης, με τη μορφή απλών και κατανοητών διαγραμμάτων.

Οι πρώτες μετρήσεις κι ο σταθμός μέτρησης στη Λήμνο


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

5

Έβδομο θανατηφόρο δυστύχημα σε δρόμο της Λέσβου για το 2011

ΑΙΜΑ 29χρονης μετανάστριας της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH λλο ένα θανατηφόρο δυστύχημα το βράδυ της Τετάρτης ανέβασε στους επτά τη λίστα των θανάτων από την αρχή του χρόνου στην άσφαλτο της Λέσβου. Νεκρή ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μια 29χρονη αλλοδαπή μετανάστρια, υπήκοος Αλβανίας, όταν αυτό κάτω από άγνωστες συνθήκες βγήκε από την πορεία του, χτύπησε σε τοιχίο και ανετράπη. Το δυστύχημα συνέβη στις 10:30 το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, σε μια ευθεία στο 18ο χι-

Λίστα θανάτου

Ά

έχρι χθες 15 Ιουνίου έχουν καταγραφεί αΜ πό την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, επτά θανατηφόρα δυστυχήματα. Επίσης έχουν καταγραφεί, πάντα σε τροχαία ατυχήματα, πέντε σοβαροί και 31 ελαφρότερα τραυματισμένοι. Αντιστοίχως, το πρώτο εξάμηνο του 2010 είχαν καταγραφεί τέσσερα θανατηφόρα, έξι σοβαροί τραυματισμοί, ενώ αυξημένος ήταν ο αριθμός των ελαφρά τραυματισμένων (46 άτομα). Το Toyota Celica ντεραπαρισμένο, προχθές το βράδυ

λιόμετρο της εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής. Το αυτοκίνητο οδη-

γούσε ένας 22χρονος ομοεθνής της, με συνεπιβάτη έναν 29χρονο επί-

σης αλβανικής υπηκοότητας μετανάστη, ενώ στο πίσω κάθισμα βρισκόταν

Πού είναι η Αστυνομία; κπληξη προκαλεί σε όλη την τοπική κοινωνία η παντελής ανυπαρξία της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως όλοι λένε, αστυνομικούς βλέπεις μόνο σε κανένα μπλόκο μέρα μεσημέρι, σε τυπικούς τροχονομικούς ελέγχους στα πλαίσια της γνωστής εισπρακτικής πολιτικής που αντιμετωπίζει τους οδηγούς ως εν δυνάμει καλύπτοντες τα ακάλυπτα οικονομικά ελλείμματα της χώρας. Κατά τα άλλα, η Ελληνική Αστυνομία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης δε λειτουργεί, κυριολεκτικά. Αυτό εδώ και καιρό… Δε λειτουργεί, όμως, και το Τμήμα Τροχαίας, αλλά και τα Τμήματα της Περιφέρειας. Η δε φέρελπις, κάποτε, ομάδα ΔΙΑΣ σκιάζεται σε διάφορα σημεία της Μυτιλήνης, παρκάροντας επιδεικτικά και εμφανώς παράνομα τις μοτοσυκλέτες τους σε κεντρικά σημεία (στα δέντρα μπροστά στην Τράπεζα Πειραιώς στις 10 το πρωί την περασμένη Τρίτη, με τις μοτοσυκλέτες μέσα στο δρόμο δίπλα από διπλή σειρά παρκαρισμένων αυτοκινήτων!)! Και θα μου πείτε λοιπόν, τι να

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

Έ

κάνουν; Απλά, να δουλέψουν. Και δεν αναφέρομαι στα θέματα αστυνόμευσης στην πόλη, όπου ο καθείς κάνει ό,τι θέλει και επικρατεί καθεστώς πλήρους ανομίας. Ο λόγος με αφορμή τον έβδομο νεκρό σε τροχαίο για το 2011, για τους δρόμους όπου οι άγιοι του νησιού έχουν σώσει δεκάδες συμπατριώτες μας… Σε γιορτές και πανηγύρια είδατε ποτέ αυτοκίνητο της Αστυνομίας στους δρόμους; Δεύτερη μέρα του περασμένου Πάσχα και από το Μόλυβο έως τη Μυτιλήνη δεν υπήρχε ένα περιπολικό, παρκαρισμένο έστω στην άκρη του δρόμου, να λειτουργεί αποτρεπτικά προς όποιον πιωμένο, γιορτής ένεκα, θελήσει να τρέξει. Τα ίδια και στο πρόσφατο πανηγύρι του Ταξιάρχη, που τα περιπολικά βρίσκονταν στην είσοδο του χώρου των μικροπωλητών! Μην τρακάρουν προφανώς τα καροτσάκια τους. Του Άι-Γιώργη, και στη Θερμή τα περιπολικά ήταν όλα μαζί παρκαρισμένα στη σκιά. Στον παραλιακό δρόμο έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μά-

να, κι οι αστυνομικοί έβλεπαν τα… άλογα! Καθημερινά στους δρόμους μήδε περιπολικό μήδε αστυνομικός. Πάτε οι διάφοροι, λοιπόν, διοικούντες την ΕΛΑΣ ένα πρωί να θαυμάσετε τους αγώνες δρόμου των διαφόρων ΕΠΟΠ που ανεβαίνουν τους δρόμους της Παγανής κατευθυνόμενοι στις μονάδες τους, μετατρεπόμενοι σε κινούμενες λαιμητόμους. Πάτε να δείτε τις κόντρες των πιτσιρικάδων στην περιφερειακή, στο «Lidl», στον Καρά Τεπέ και την Παναγιούδα, στα Τσαμάκια από το Άγαλμα μέχρι τη Φυκιότρυπα. Πάτε να δείτε ό,τι αρνείται η Ελληνική Αστυνομία να ελέγξει. Αντιληφθείτε πως δεν είστε καρναβαλικός σύλλογος να μεταμφιέζεστε κάθε λίγο και λιγάκι σε διμοιρίες ΜΑΤ. Είστε όργανα προστασίας του πολίτη. Κι επτά άνθρωποι από την πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα είναι στο χώμα επειδή με την καθημερινή σας πράξη δεν κάνατε τίποτα για να τους προστατέψετε. Επιτέλους κάντε κάτι… Στρατής Μπαλάσκας

η άτυχη γυναίκα, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αυτοκίνητο ντεραπάρισε. Οι δυο άλλοι επιβαίνοντες τραυματίστηκαν ελαφρώς, καθώς φορούσαν ζώνες ασφαλείας, ενώ η γυναίκα στο πίσω κάθισμα όχι.

Οσμή αλκοόλ Η παρέα των τριών ατόμων κατευθυνόταν προς Καλλονή, όταν στο ύψος της εθνικής οδού, πριν από το δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ, συνέβη το δυστύχημα. Η Τροχαία εξετάζει το ενδεχόμενο το αυτοκίνητο να είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, ενώ πήρε δείγμα αίματος από τον τραυματισμένο οδηγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μέσα στο αυτοκίνητο, πάντως, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν έντονη η οσμή τού αλκοόλ. Ας σημειωθεί πως χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητο, μάρκας Toyota Celica, η σορός

της νεαρής γυναίκας. Κι αυτό γιατί το όχημα είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα λαμαρινών, ενώ από τη σφοδρή πρόσκρουση στο τσιμεντένιο ρείθρο είχαν σπάσει οι ρόδες και οι ζάντες του οχήματος. Η γυναίκα είχε κατάγματα στο θώρακα και σε όλο της το σώμα, ενώ ο θάνατος επήλθε ακαριαία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Όπως λένε οι πληροφορίες, οι τρεις επιβαίνοντες ήταν φίλοι. Η άτυχη 29χρονη είναι διαζευγμένη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, ενώ τραγικό πρόσωπο είναι και η αδελφή της, η οποία μένει επίσης στο νησί και προσφάτως έχασε το σύζυγό της από ανακοπή καρδιάς. Χθες πληροφορήθηκε και το θάνατο της αδελφής της. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων από τις οποίες θα προκύψει αν πράγματι ο οδηγός είχε καταναλώσει αλκοόλ, αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.


6

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ξεκινάει σήμερα η συμπλήρωση των μηχανογραφικών για μαθητές της Λέσβου και της Λήμνου, ενώ αναμένονται οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων

877 μαθητές επιλέγουν σχολές της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ πό σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου, έως και την Τρίτη 28 του μήνα, καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία οι 877 συνολικά μαθητές της Λέσβου και της Λήμνου που συμμετείχαν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις. Για πρώτη φορά φέτος τα μηχανογραφικά κατατίθενται ηλεκτρονικά, ενώ μαζί με τους μαθητές των γενικών λυκείων θα υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους και οι υποψήφιοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Κι όμως… Παρ’ όλο που αρχίζει η συγκεκριμένη διαδικασία, δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξετάσεων. Συνολικά 709 μαθητές των γενικών λυκείων του νομού συμμετείχαν στη φετινή «μάχη» των Πανελληνίων και αναμένεται τώρα να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους. Οι 585 από αυτούς είναι από τα σχολεία της Λέσβου και οι 124 από αυτά της Λήμνου, ενώ μετά τη συμπλήρωση θα φανεί το πόσοι περσινοί απόφοιτοι που εμπίπτουν στην κατηγορία τού 10% θα συμπληρώσουν επίσης μηχανογραφικό. Στη διαδικασία αναμένεται αντίστοιχα να συμμετάσχουν συνολικά 168 μαθητές των ΕΠΑΛ του Νομού. Στην Ομάδα Α, που διαγωνίζεται για ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ,

Αποφασίστηκε ο αριθμός νεοεισαχθέντων μαθητών στο Μουσικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Ένα τμήμα, 24 μαθητές ε 24 μαθητές και ένα μόνο τμήμα θα ξεκινήΜ σει τελικά του χρόνου, ό-

Α

αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές κ.ά., ανήκουν 129 μαθητές της Λέσβου και 29 της Λήμνου, ενώ άλλοι 10 μαθητές από τη Λέσβο ανήκουν στην Ομάδα Α, που διαγωνίζεται και για τις σχολές και τα τμήματα των ΑΕΙ.

Από εβδομάδα οι βαθμοί Μέχρι και τις 23 του μήνα, οι μαθητές θα μπορούν να παίρνουν τον κωδικό ασφαλείας τους για την εισαγωγή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. Παρ’ όλο, όμως, που η συμπλήρωση

των μηχανογραφικών ξεκίνησε και παρ’ ότι το Υπουργείο Παιδείας καλούσε τους μαθητές να κάνουν δοκιμαστική συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους ήδη από την Τρίτη, δεν είχε έως χθες το απόγευμα γνωστοποιηθεί η ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξέτασης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Μανιάτη, οι βαθμολογίες αναμένονται μάλλον από την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως είπε στο «Ε» ο προϊστά-

μενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, σε προχθεσινή επαφή που είχε με τους αρμοδίους δεν είχε κάποια πιο συγκεκριμένη ενημέρωση. Και ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν όπως φαίνεται στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται. Μέσα ενημέρωσης της Αθήνας έλεγαν από την άλλη μεριά χθες πως οι βαθμολογίες επρόκειτο να ανακοινωθούν χθες αργά το απόγευμα ή σήμερα το πρωί.

Αντίθετη η ΕΛΜΕ στην κατάργηση της παράλληλης δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία

«Να ανακληθούν οι αποφάσεις» στην απόφαση του Υπουργείου που είχαν ξεκινήσει, οι εκπαιδευτικοί δεν Ε νάντια Παιδείας για κατάργηση της παράλληείναι ικανοποιημένοι. λης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης «Η απόφαση αυτή, όχι απλώς βρίσκεται γλώσσας στα δημοτικά και τα γυμνάσια τάσσεται η ΕΛΜΕ Λέσβου. Το θέμα αυτό απασχόλησε κυρίως το συμβούλιο της ΕΛΜΕ την προηγούμενη Τρίτη, στο οποίο παρευρέθηκαν και εκπαιδευτικοί γαλλικής και γερμανικής γλώσσας του νησιού. Παρά την τροποποίηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα και η οποία ορίζει εκτός άλλων πως στα εξαθέσια και άνω σχολεία των νησιών κι εφόσον υπάρχει ελάχιστος αριθμός 12 μαθητών, όσοι από αυτούς θα μπουν στη ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού τη νέα σχολική χρονιά θα μπορούν να διδαχθούν τη δεύτερη ξένη γλώσσα

σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη επιστημονική, εκπαιδευτική προσέγγιση, αλλά ουσιαστικά ματαιώνει την εκπαιδευτική πράξη», αναφέρει η ΕΛΜΕ, υποστηρίζοντας πως θα υπάρξουν συνέπειες ως προς το σχολικό και κοινωνικό χάρτη κάθε περιοχής, αλλά και τη λειτουργία των σχολείων. Ζητά να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις και να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Καλεί επίσης όλους τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν, αλλά και τους γονείς να αρνηθούν να καταθέσουν δηλώσεις προτίμησης ή να καταθέσουν εναλλακτικά «δή-

λωση αντίθεσης στην απόφαση του Υπουργείου». Επιπλέον, η ΕΛΜΕ ζητά από τους διευθυντές των σχολείων να μην αναφέρουν προτιμήσεις και από τους συλλόγους καθηγητών να μη δεχτούν να χαρακτηριστεί το σχολείο τους ως «γαλλόφωνο» ή «γερμανόφωνο». Τέλος, απευθυνόμενη στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στην περιφερειακή διευθύντρια, ζητά να γίνουν σεβαστά τα παραπάνω αιτήματα. Σημειώνεται πως την αντίθεσή της στην απόφαση του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου. Β.Χρ

πως ορίζει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Μυτιλήνης. Παρ’ όλο που φέτος το ενδιαφέρον των υποψηφίων ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά, φτάνοντας τις 34 αιτήσεις, οι 10 από αυτούς θα αποκλειστούν εκ των πραγμάτων. Όπως εξηγούσε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας ο διευθυντής του Μουσικού Γυμνασίου, Γιώργος Αθανασίου, πρόθεση του Σχολείου ήταν να δημιουργηθούν δύο τμήματα την επόμενη σχολική χρονιά. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριζε, τη μία χρονιά στο παρελθόν που είχε συμβεί κάτι τέτοιο, ο «ανταγωνισμός» που υπήρξε μεταξύ των μαθητών είχε πολύ θετικά αποτελέσματα στην επίδοσή τους. Μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου, που αφορούσε σε όλα τα μουσικά γυμνάσια της χώρας, ο αριθμός των μαθητών της Α΄ τάξης του επόμενου σχολικού έτους δε θα υπερβαίνει τους 24. «Εμείς κάναμε την πρότασή μας, αλλά αυτή είναι η απόφαση του Υπουργείου και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αν υπάρχουν επιλαχόντες, μπορεί να φτάσουμε τους 26 μαθητές. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς, είναι το τμήμα να απαρτίσουν άριστοι μαθητές.» Η διαδικασία επιλογής, κατά την οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν ως προς το εάν διαθέτουν μουσική και ρυθμική αντίληψη, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου. Σημειώνεται πως από την ερχόμενη σχολική χρονιά κατατακτήριες εξετάσεις θα μπορούν να δώσουν και για την Α΄ τάξη του Μουσικού Λυκείου απόφοιτοι άλλων γυμνασίων που ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε αυτό. Β.Χρ.


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

7

Παραπέρα ανάπτυξη του πανεπιστημιακού Τμήματος ανακοίνωσε ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας

Μεταπτυχιακό τμήμα στη Λήμνο για τη μετακίνηση των φοιτητών και σε οικισμούς και χωριά τα οποία βρίσκονται κοντά στη Μύρινα, ώστε να υπάρξουν περισσότερα σπίτια προς ενοικίαση.

της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH ις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής παρουσίασε στη Λήμνο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Τόσο ο κ. Τσάρτας, όσο και ο πρόεδρος του Τμήματος, αντιπρύτανης Νίκος Σουλακέλλης, και η αντιπρύτανις Αγγελική Δημητρακοπούλου, προχθές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Μ.Μ.Ε. της Λήμνου δήλωσαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του πανεπιστημιακού Τμήματος στη νησί. Τονίζοντας ότι «με βήματα σταθερά το Τμήμα εδραιώνεται και προχωράει με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, παρά τις αρνητικές συγκυρίες». Σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζήτη-

Τ

Σημαντική ανακοίνωση

Ο πρύτανης κ. Τσάρτας

σε να είναι συμπαραστάτης αυτής της προσπάθειας και να το δείχνει εμπράκτως. Κυρίως ως προς το θέμα των τιμών των ενοικίων, ο πρύτανης ζήτησε να υπάρξει αναπροσαρμογή, καθώς στη Μύρινα καταγράφονται υψηλές τιμές στα ενοίκια των μικρών σπιτιών που διατίθενται για τους φοιτητές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου να υπάρξει σχέδιο

Μέσα στις ανακοινώσεις της πρυτανικής αρχής ήταν και η λειτουργία μεταπτυχιακού τμήματος στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ενώ όπως δήλωσε ο πρύτανης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προχωράει και στην προετοιμασία ενός μεταπτυχιακού προγράμματος, που θα αφορά το Τμήμα Τροφίμων και το οποίο, όπως τόνισε, ευελπιστεί ότι θα ενταχθεί και θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σ’ ό,τι αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Λήμνου, ο πρύτανης ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συναντίλη-

ψης και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου με το Δήμο της Λήμνου. Το Πρωτόκολλο θα περιλαμβάνει δράσεις που θα αφορούν στην ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπι-

κών προϊόντων, στην προστασία και την αξιοποίηση χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος, στην τουριστική ανάπτυξη και τη διά βίου μάθηση.

Για το ίδρυμα ναφορικά με την δύσκολη όπως τη χαρακτήρισε οικονομική καAτάσταση που βρίσκονται τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο πρύτανης τόνισε: «Βρισκόμαστε στο όριο μιας κόκκινης γραμμής με τη συγκεκριμένη ασφυκτική οικονομική κατάσταση την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, με τις οριζόντιες μειώσεις στους τακτικούς τους προϋπολογισμούς να ξεκινούν από 50 - 55% και να αγγίζουν ακόμα και το 70% σε κάποιες περιπτώσεις.» Σχετικά με τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Τσάρτας ανέφερε: «Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και πανεπιστήμια τα οποία έχουν αποθεματικά ή και σημαντική περιουσία, οριακά κατά τα φαινόμενα θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν μέχρι τα τέλη του χρόνου.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η πρυτανική αρχή για τη μείωση πολλών λειτουργικών εξόδων, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο τέλος Αυγούστου το Πανεπιστήμιο θα νοικιάζει μόνο 18 από τα 41 κτήρια που νοίκιαζε μέχρι πριν λίγους μήνες, ενώ από αυτή την πρακτική θα εξοικονομηθεί το 50% των χρημάτων που διατίθενται για την ενοικίαση των κτηρίων.

Διήμερο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ από το Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννη Κάλλα.

να διήμερο περιβαλλοντικό φεστιβάλ διοργανώνει για Έριβάλλοντος πρώτη φορά ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Πετου Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχοντας ξεκινήσει ήδη από χθες, οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της διοργάνωσης συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου, φιλοδοξώντας να εμφυσήσουν περιβαλλοντική συνείδηση σε φοιτητές και λοιπούς πολίτες της Μυτιλήνης. Ο Φοιτητικός Σύλλογος γκόσμια Ημέρα Περιβάλτου Τμήματος Περιβάλλο- λοντος που γιορτάζαμε ντος, που ιδρύθηκε το στις 5 Ιουνίου. Χτες το 1989, δύο χρόνια μετά την πρωί καθάρισαν, μαζί με ίδρυση του Τμήματος, έχει φοιτητές και από συλλόυπάρξει δραστήριος όλα γους άλλων τμημάτων, την αυτά τα χρόνια. Στόχος περιοχή του Λόφου «Ξετου, εκτός άλλων, είναι η νία» του Πανεπιστημίου. προώθηση του προγράμμα- Στη συνέχεια, ένα «περιτος σπουδών, αλλά και της βαλλοντικό» γκράφιτι με περιβαλλοντικής σκέψης τη Γη να εκπέμπει σήμα και ευαισθητοποίησης τό- κινδύνου ζωγραφίστηκε σε σο των μελών του, όσο και ένα τμήμα του εξωτερικού της ευρύτερης φοιτητικής τοίχου του Τμήματος Περιβάλλοντος, κατόπιν άδειας κοινότητας. που είχε δοθεί τόσο από Καθαρίζοντας την πρυτανεία του Πανεπιτο Λόφο «Ξενία» στημίου Αιγαίου, όσο και Είναι η πρώτη φορά που τα από τον κοσμήτορα του μέλη του προχωρούν σε Τμήματος, Χριστόδουλο μια τόσο οργανωμένη δρά- Πιλίνη. ση, με αφορμή και την Πα- Το απόγευμα, οι φοιτητές

Οι σημερινές δράσεις

είχαν προγραμματίσει μια ημερίδα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των περιβαλλοντολόγων, με ομιλητές τον αναπληρωτή καθη-

γητή του Τμήματος Περιβάλλοντος Ιωάννη Ματσίνο, τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Τριαντάφυλλο Ακριώτη και τον αντι-

Οι δράσεις συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή. Από τις 10 έως τη 1 το πρωί θα γίνει ανακύκλωση χαρτιού στην Πλατεία Σαπφούς, καθώς κι ενημέρωση του κοινού της Μυτιλήνης με έντυπα περιβαλλοντικού περιεχομένου. Στις 7 το απόγευμα, θα γίνει στον ίδιο χώρο έκθεση φωτογραφιών με θέμα το περιβάλλον, ενώ το διήμερο φεστιβάλ θα κλείσει με εμφάνισή της η ομάδα χορού «Adagio». «Οι χθεσινές δραστηριότητές μας στο Λόφο “Ξενία” είχαν μεγάλη συμμετοχή και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», είπε μιλώντας στο «Ε» εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του

Συλλόγου η φοιτήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Νιόβη Ξένου. «Ελπίζουμε, πέρα από την ημερίδα που μας αφορούσε, να καταφέρουμε με τις υπόλοιπες δράσεις μας να προαγάγουμε τον εθελοντισμό και να ευαισθητοποιήσουμε όχι μόνο τους φοιτητές, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία της Μυτιλήνης, προκειμένου να συμμετέχει πιο ενεργά στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι το να αποτελέσει η κίνησή μας αυτή μια αρχή και να συνεχιστεί και από τα επόμενα διοικητικά συμβούλια.» Να σημειωθεί πως μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στους καθαρισμούς που έγιναν στο Ντίπι και στα Τσαμάκια.


8

EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο ανέλαβε την ευθύνη να δει τηλεόραση το Πλωμάρι μπροστά σε 200 ακραία διαμαρτυρόμενους Πλωμαρίτες

Πέτυχαν, αλλά… «έχασαν το δίκιο τους»! της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY έτυχαν το στόχο τους οι Πλωμαρίτες να αναδείξουν δυναμικά τα προβλήματα που τους απασχολούν, για τα οποία και αποφασίστηκε να δοθούν άμεσα ή να δρομολογηθούν λύσεις. Έτσι, μαζί με το διακόπτη που επρόκειτο να ανέβει χθες το απόγευμα εξασφαλίζοντας την αναμετάδοση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, οι κάτοικοι του Πλωμαρίου ανεβάζουν και τον πήχη των διεκδικήσεων. Δηλώνουν ότι θα συνεΑκραίες χίσουν την προσπάθεια για ανατροπή του χωροταξικού καταστάσεις του «Καλλικράτη», αλλά και προκειμένου να γίνει το προχθές Πλωμάρι το κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού. στη συνεδρίαση Χρήστος Με ένταση αλλά και κά- Συμβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου ποιες ακρότητες, ενδεικτι- Κορδώνης, ζήτησε να γίκές του πάθους που υπήρ- νουν τοποθετήσεις των εκ- και τέλος στο θέμα των κα- δήμαρχο Λέσβου, Δημή- αλλά και να λειτουργήσει ξε στη συζήτηση, περίπου προσώπων των διαδηλω- ναλιών. «Το Πλωμάρι βιώ- τρη Βουνάτσο, για τον ο- ξανά το Γραφείο Μετανα200 κάτοικοι του Πλωμα- τών, οι οποίοι και έθεσαν νει έναν ιδιότυπο αποκλει- ποίο λίγο νωρίτερα είχε α- στών. Τέλος, η Μίρνα Βουρίου παρέστησαν στη συ- την ατζέντα των θεμάτων σμό απ’ την ενημέρωση ναφέρει πως «είναι αίμα νάτσου, επεσήμανε την ανεδρίαση του Δημοτικού που απασχόλησαν για πά- και τις εξελίξεις σε εθνικό μας, συντοπίτης μας, για νάγκη να δοθεί προτεραιόΣυμβουλίου Λέσβου απαι- νω από τρεις ώρες το Συμ- επίπεδο», τόνισε ο ομιλητητα στο θέμα του βιολογιτώντας λύση στα προβλή- βούλιο. Κατ’ αρχάς τοπο- τής, ο οποίος αναφέρθηκε αυτό και ήρθαμε εδώ να κού, αλλά και να αλλάξει ματά τους. Και με συνθή- θετήθηκε ο Μανώλης Αρ- στην ανάγκη, έστω και πα- μας λύσει τα προβλήματα το χωροταξικό του «Καλματα αλλιώτικα από αυτά μενάκας, ο οποίος ανα- ρατυπώντας, ο Δήμος από που μας απασχολούν». λικράτη» με τη δημιουργία που είχαν χρησιμοποιήσει φέρθηκε στη μη σωστή κοινού με τους πολίτες να «Τον τελευταίο καιρό τα περισσότερων δήμων στο την προηγούμενη φορά λειτουργία του βιολογι- πάρουν την ευθύνη να α- πράγματα δεν πάνε καλά νησί. στην κάθοδό τους στη Μυ- κού, στα προβλήματα του ποκατασταθεί η αναμετά- στο Πλωμάρι», είπε ο ΓεΣυνυπεύθυνοι… ράσιμος Φραγκιάς, που τιλήνη, στη συνεδρίαση νερού, στις ζημιές που έ- δοση. Ο δήμαρχος, οι αντιδήσυμπληρώνοντας ό,τι προτην οποία είχε προσκαλέ- χουν γίνει στη μαρίνα «Αν χρειαστεί, θα έρθω εμαρχοι Γιάννης Βατός, Αβλήματα δεν είχε αναφέΠλωμαρίου, στα θέματα σει σύσσωμη η αντιπολίγώ να σας υπερασπίσω, αν ρει ο προηγούμενος ομι- πόστολος Πατέστος και τευση του Δημοτικού Συμ- της καθαριότητας και της φυσικά μου έχετε εμπιλητής σημείωσε την ανά- Σταύρος Πολίτης, ο πρόεβουλίου, οι Πλωμαρίτες αποκομιδής των σκουπι- στοσύνη», είπε ο κ. Αρμεγκη να τελειώσει με την ά- δρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης διών, αλλά και στο έλλειμδιαμαρτυρήθηκαν για δύο νάκας απευθυνόμενος στο μεση υλοποίησή του το Μαρινάτος, αλλά και ο μα διοίκησης, «γιατί μισός κατηγορίες θεμάτων: για συνάδελφό του νομικό, θέμα με το σχέδιο πόλης, πρόεδρος της Δημοτικής τα προβλήματα που βιώ- αντιδήμαρχος δε φτάνει», νουν κι αφορούν στο περιβάλλον και για τη συνεχιζόμενη αδυναμία λήψης πως κάθε Κυριακή, έτσι και μας να αντιμετωπιστούν τα ζητή- κειμένου να αλλάξει το χωροταξιτηλεοπτικού σήματος απ’ την προσεχή Κυριακή η ανοι- ματα που θέσαμε και σε ό,τι αφο- κό του «Καλλικράτη» και να γίτα ιδιωτικά κανάλια. χτή λαϊκή συνέλευση των πολι- ρά κατ’ αρχάς τα θέματα των κα- νουν περισσότεροι δήμοι στη ΛέΤα προβλήματα τών του Πλωμαρίου, που λει- ναλιών και του σχεδίου πόλης, σβο. «Αρχίζει τώρα μια καινούρΣε μια προσπάθεια να συτουργεί εδώ και μήνες, θα εκτι- θεωρώ πως πήραμε τις διαβεβαι- για προσπάθεια, αρχίζει ο αγώντονίσει - εν μέσω των ιαμήσει και θα κρίνει τι απέδωσαν ώσεις που ζητήσαμε. Για εμάς, νας για να γίνει το Πλωμάρι το χών «Γεμίσαμε σκουπίδια οι κινητοποιήσεις. Σε μια πρώτη λοιπόν, η κινητοποίηση είχε απο- κέντρο του νότιου τμήματος του κι η θάλασσα σ…., χάσαμε αποτίμηση των εξελίξεων, ο Μα- τέλεσμα.» νησιού και σε αυτή την κατεύθυντα κανάλια, τι πράγματα είνώλης Αρμενάκας μάς είπε χθες: Όμως, ο κ. Αρμενάκας προσέθεσε ση δε θα σταματήσουμε μέχρι να ναι αυτά» - τη συζήτηση ο «Πιστεύουμε ότι πέτυχε ο στόχος ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί προ- καταφέρουμε το στόχο μας.» πρόεδρος του Δημοτικού

Π

«Το Πλωμάρι κέντρο της νότιας Λέσβου» Ό

Ενότητας Πλωμαρίου, Κώστας Μουτζούρης, αναφέρθηκαν στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί για τα παραπάνω θέματα. Οι παριστάμενοι Πλωμαρίτες αντέδρασαν ιδιαιτέρως στις τοποθετήσεις του χωρικού αντιδημάρχου Σταύρου Πολίτη και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου. Η πρόταση, δε, που έκαναν και υιοθετήθηκε απ’ το σύνολο των παρατάξεων, ήταν, έστω και με παράτυπη διαδικασία, να αντιμετωπιστεί το θέμα των καναλιών. Με συνυπευθυνότητα, λοιπόν, του δημάρχου και των επικεφαλής των παρατάξεων, και σε υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των Άρη Χατζηκομνηνού, Παντελή Πατερέλλη, Βαγγέλη Παλαιολόγου και Γιώργου Πάλλη, χθες επρόκειτο να ανέβει ο διακόπτης για να δει τηλεόραση το Πλωμάρι. Για το σκοπό αυτό, νωρίς το μεσημέρι εγκρίθηκε απ’ το Δήμο πίστωση προκειμένου να πληρωθεί οφειλή σε ιδιώτη τεχνικό που είχε αναλάβει την ευθύνη συντήρησης των αναμεταδοτών, και στη συνέχεια θα ανέβαινε και ο διακόπτης. Για τα υπόλοιπα θέματα του Πλωμαρίου τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις που δρομολογούνται απ’ τη δημοτική αρχή, η οποία δεσμεύτηκε σχετικώς.

Επιτέλους ψυχραιμία…

ΕΠΩΝΥΜΩΣ...

ακόμη μια φορά, η συνεΓιαδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου εξόργισε, θύμωσε, προκάλεσε τα νεύρα όσων έστω και περιστασιακά για λίγα λεπτά ήρθαν αντιμέτωποι, ακόμη και τηλεοπτικά, με το αποκρουστικό θέαμα του απόλυτου και διαρκείας μπάχαλου που παρουσίαζε. Με συνολική ευθύνη όλων. Αυτών που φώναζαν, αυτών που κορόιδευαν, αυτών που επεχείρησαν να ‘ρθουν στα χέρια με άλλους, έως κι αυτών που δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν τους διπλανούς τους να αλλάξουν στάση. Και ναι μεν οι διαδηλωτές που διεκδικούν λύσεις σε προβλήματα, δεν υπόκεινται σε κανόνες και καλούπια, αλλά η λειτουργία ενός θεσμι-

κού οργάνου, και μάλιστα του κυρίαρχου αυτοδιοικητικού της Λέσβου, οφείλει να ακολουθεί τα χαραγμένα από δεκαετίες μονοπάτια των δημοκρατικών διαδικασιών. Δίχως να κινδυνεύει κανείς απ’ τους έχοντες την ευθύνη του διαλόγου να πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, να του ‘ρθει νταμπλάς απ’ τη σύγχυση. Αυτό που είχαμε μάθει δεκαετίες τώρα πως θα έπρεπε να επικρατεί, απέχει κατά πολύ απ’ το χαοτικό νεφέλωμα, απ’ τις φωνές, τις κόντρες, τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, το ποδοσφαιρικό γήπεδο και κλίμα που θυμίζει εντόνως κάθε συνεδρίαση. Ειδικά σε περιόδους όπως η παρούσα συγκυρία της χώρας, κατά την οποία η οργή ξεχειλίζει ανεξέλεγκτη μα δικαιο-

λογημένη, σε όλα τα επίπεδα, η αυτοδιοίκηση και η διαχείριση των τοπικών ζητημάτων θα έπρεπε να αποτελούν φωτεινή εξαίρεση, να εξυπηρετούν τη μεγάλη προσδοκία των πολιτών να υπάρξει ένας φάρος ελπίδας στην καθημερινότητά του. Αυτός, άλλωστε, δεν είναι και ο θεμελιώδης ρόλος της αυτοδιοίκησης; Κανείς σε τοπικό επίπεδο δεν αμφισβητεί ότι ο «Καλλικράτης» φόρτωσε σε ένα πολυμελές όργανο τα μύρια όσα ζητήματα όλου του νησιού. Κανείς δεν αντιλέγει πως με τη διοικητική μεταρρύθμιση έγινε κακώς υπερσυγκέντρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυριολεκτικά των πάντων, όλων των μικρών και μεγάλων θεμάτων που απασχολούν το Δήμο. Κανείς, όμως, δεν μπο-

ρεί να φέρει αντίρρηση και στην άποψη πως το ζητούμενο δεν είναι η αρρυθμία και η διάλυση, αλλά η εξεύρεση τρόπου για να λειτουργήσει το σχήμα, για να μπορέσει να δώσει απαντήσεις σε ό,τι οφείλει να διαχειριστεί. Αποκέντρωση, λοιπόν, όποιας αρμοδιότητας μπορεί να αποκεντρωθεί, ώστε και η αγορά μιας καρφίτσας για τον πίνακα ανακοινώσεων της Πελόπης να μη χρειάζεται απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή οφείλει να εκτονώσει την κατάσταση, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εργαλεία διοίκησης που της προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο (γενικός διευθυντής, γενικός γραμματέας, Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, αντιδήμαρχοι), αν

θέλει να ελπίζει πως θα έρθει η ώρα που τα θέματα θα συζητούνται και θα αντιμετωπίζονται με νηφαλιότητα. Μέχρι τότε όμως, επιβάλλεται ψυχραιμία. Ψυχραιμία απ’ όλους, γιατί αν μέσα στους πρώτους έξι μήνες φτάσαμε στο τελευταίο σκαλί της κλίμακας της σοβαρότητας, αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, μέχρι τον Αύγουστο του 2014 στις συνεδριάσεις εκτός απ’ τις φωνές θα ανθούν οι προπηλακισμοί, θα βγαίνουν μαχαίρια και κουμπούρια. Ποιος ξέρει, ίσως σε λίγο να εμφανιστούν στις συνεδριάσεις όπως παλιά στα γήπεδα μικροπωλητές, με τη στεντόρεια φωνή τους να διαλαλεί: «τυρόπιτες, σάμαλι, κωκ, λεμόνι, πορτοκάλι, καφέ…». Μαρίνα Πολλάτου


EI∆HΣEIΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ομόφωνα απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου

Εγκρίθηκε χθες απ’ το Φώτη Χατζημιχάλη και ξεκινά από σήμερα η υλοποίησή του

Με προϋπολογισμό η Λέσβος

Αντι-ΜΝΗΜΟΝΙΟ ψήφισμα στην ίδια πολύωρη συνεδρίαση του Όμως, Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου συζητήθηκαν και πολλά τρέχοντα θέματα, κυρίως για την υλοποίηση έργων, όπως και για την έγκριση προσλήψεων, ενώ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα κατά του μνημονίου. Με το ψήφισμα, που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, «εκφράζοντας την καθολική θέληση των πολιτών της Λέσβου, ζητά απ’ την κυβέρνηση να αποσύρει, τούτη την ύστατη ώρα, το συζητούμενο στην Επιτροπή της Βουλής νέο “Μνημόνιο - Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα”, να επιβάλει τα βάρη της κρίσης σ’ αυτούς που τη δημιούργησαν παραπέμποντάς τους και στη δικαιοσύνη προς παραδειγματική τιμωρία, όποιοι κι αν είναι αυτοί», αλλά και «να μην εκποιήσει την εθνική μας περιουσία στους διεθνείς τοκογλύφους, οι οποίοι και αυτοί έχουν μερίδιο ευθύνης για την παρούσα κρίση». Επίσης, με το ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά απ’ την κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα ώστε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός να πάρει την τύχη της πατρίδας στα χέρια του αποφασίζοντας ναι ή όχι στα μέτρα. Με την οριακή πλειοψηφία των 30 ψήφων υπέρ, το Συμβούλιο λίγο νωρίτερα είχε αποφασίσει για την παραχώρηση της λειτουργίας των ιαματικών πηγών της Εφταλούς και του Δημοτικού Κάμπινγκ Μήθυμνας στην Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου, θέμα απ’ το οποίο ξεκίνησε η συζήτηση γενικά για την ανάπτυξη του θερμαλισμού, όπως και για τη λειτουργία τής ΑΔΕΛ. Εκτός ημερησίας διάταξης, ο Άρης Χατζηκομνηνός κατήγγειλε τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες όπως είπε εμφανίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πάρει αποφάσεις σε θέματα που ενώ είχαν τεθεί προς συζήτηση, αποσύρθηκαν για επόμενες συνεδριάσεις και δεν έχουν συζητηθεί. Ζήτησε, μάλιστα, απ’ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδώνη, να εξετάσει τις καταγγελίες και να υπάρξει ενημέρωση του σώματος επ’ αυτών. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ψαρρόπουλος ζήτησε να μάθει αν υπάρχει απάντηση της δημοτικής αρχής σε ερώτηση που είχε προ καιρού υποβάλει για το θέμα της επέκτασης του δικτύου του δημοτικού φωτισμού προς τα Λουτρά. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, απάντησε ότι όντως έγινε η επέκταση στο πλαίσιο σχετικής απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής Μυτιλήνης.

9

ργά χθες το μεσημέρι υπεγράφη απ’ το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Φώτη Χατζημιχάλη, ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου για το 2011, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, κι από σήμερα ξεκινά η υλοποίησή του. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, μόλις ενημερώθηκε για την υπογραφή του γενικού γραμματέα, ανέφερε πως

Α

αρχίζει άμεσα η εκτέλεση του προϋπολογισμού, του βασικού εργαλείου για τη λειτουργία του Δήμου. Κατά σειρά, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πατέστος, «προτεραιότητα θα δοθεί στην πληρωμή των εργαζόμενων συμβασιούχων, στις ειδικευμένες πιστώσεις που αφορούν τους εργολάβους, στις λειτουργικές δαπάνες και τέλος στις δημόσιες σχέσεις». Ο αντιδήμαρχος δεν ήταν σε θέση να μας ενημερώσει τι ποσό υπάρχει

στη διάθεση του Δήμου και θα αποδοθεί σε διάφορες κατηγορίες δικαιούχων, μέσα απ’ την προβλεπόμενη διαδικασία της ενταλματοποίησης, το αμέσως προσεχές διάστημα. Όμως είναι γνωστό ότι μόνο οι πιστώσεις απ’ τα έργα του «Θησέας» που εκκρεμούν προς πληρωμή, κι αποτελούν τμήμα μόνο των πιστώσεων για έργα, φτάνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ. ΜΑΡ.ΠΛ.

Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προκρίνει τη στέγαση του Εφετείου στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Λύση… αυστηρά προσωρινή της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY στην καλά κρατούσα το τελευταίο διάστημα αντιΘκαιέση παράθεση μεταξύ Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πήρε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου. Με ψήφισμά του, προέκρινε ως προσωρινή λύση στέγασης του Εφετείου το κτήριο της Γενικής Γραμματείας στη Μυτιλήνη. Στη συζήτηση για το θέμα υπήρξε και πρόταση για ενοικίαση χώρου, αφού όπως υποστηρίχθηκε η στέγαση του δικαστηρίου αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης κι όχι της αυτοδιοίκησης. Έντονα ενοχλημένος από συζήτηση αναφορικά με φράση που είχε περιλη- το ρόλο και το έργο του Υφθεί πριν λίγες μέρες σε πουργείου Αιγαίου, απ’ ανακοίνωση του Συλλόγου την ίδρυσή του έως σήμεΕργαζόμενων στη Γενική ρα. Δίχως κανείς να εκΓραμματεία, ο δήμαρχος φράσει τέτοια άποψη, η Λέσβου, Δημήτρης Βουνά- περιρρέουσα αντίληψη, τσος, εισηγήθηκε στη συ- την οποία και επεχείρησαν νεδρίαση της Τετάρτης να αντικρούσουν με διασχέδιο ψηφίσματος για το φορετική επιχειρηματολοθέμα της στέγασης του δι- γία όλες οι πλευρές, ήταν καστηρίου, υιοθετώντας πως «η στέγαση του Εφεουσιαστικά την πρόταση τείου θα διευκολύνει την του Δικηγορικού Συλλό- κατάργηση της Γενικής γου Μυτιλήνης. Ο κ. Βου- Γραμματείας». νάτσος ενημέρωσε το σώ- Στη συζήτηση το Σύλλογο μα πως ο Σύλλογος των Υ- Υπαλλήλων εκπροσώπηπαλλήλων, αναφερόμενος σαν οι Ηρακλής Κουντουσε δύο πρώην δημάρχους ρέλλης και Κώστας Κελαϊτης Μυτιλήνης, τους Νάδίτης, ενώ το Δικηγορικό σο Γιακαλή και Άρη ΧατζηΝίκομνηνό, όπως και στον ί- Σύλλογο Μυτιλήνης ο κος Χωριατέλλης. διο, τους χαρακτήρισε «κύμβαλα αλαλάζοντα». Με αφορμή, όμως, αυτόν το χαρακτηρισμό, που οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων απέσυραν ως ατυχή, διεξήχθη για αρκετή ώρα

«Βάζει πλάτη»…

Το τελικό ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, διέφερε ως προς το αρχικό σχέδιο στην απαλοιφή της καταδίκης του

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Απόστολος Πατέστος, πρότεινε να νοικιαστεί κτήριο

Η ευθύνη ανήκει στο κράτος… ιαφορετική πρόταση, που συγκέντρωσε πέντε Δράταξη ψήφους, αφού υπερψηφίστηκε και απ’ την πατου Βαγγέλη Παλαιολόγου, κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και υπηρεσιακό στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Απόστολος Πατέστος, ο οποίος εξήγησε πως η ευθύνη στέγασης του Εφετείου ανήκει στο κράτος κι όχι στην αυτοδιοίκηση. «Το κράτος οφείλει να κάνει το αυτονόητο και να αντιμετωπίσει το θέμα της στέγασης πληρώνοντας ενοίκιο», ανέφερε ο κ. Πατέστος. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το κράτος που προχώρησε στην ίδρυση του Εφετείου οφείλει αν είναι σοβαρό να φροντίσει και για τη στέγασή του, ακόμη και με την ενοικίαση ενός κτηρίου. Ο αντιδήμαρχος, συμφωνώντας με την άποψη που είχε διατυπώσει λίγο πριν ο Γιώργος Πάλλης, ανέφερε ότι το θέμα της χρήσης του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου κι όχι της αυτοδιοίκησης Συλλόγου Υπαλλήλων, α- Άρης Χατζηκομνηνός, που φού η επίμαχη φράση α- σε προηγούμενη συνενακλήθηκε και ουσιαστικά δρίαση του Δημοτικού απηχεί τη θέση της αυτο- Συμβουλίου είχε ζητήσει διοίκησης της Λέσβου να να απασχολήσει το σώμα «βάλει πλάτη» και να βοη- το θέμα της στέγασης του θήσει στη λειτουργία του Εφετείου. Εφετείου. Αναφέρεται δε Απ’ όλες τις πλευρές αναστο ψήφισμα ότι «το Δη- δείχθηκε η ανάγκη η λύση μοτικό Συμβούλιο Λέσβου αυτή να είναι προσωρινή προκρίνει, ως προσωρινή και να μην επαληθευτεί λύση στέγασης και λει- στην πράξη η άποψη ότι τουργίας του ως δικαστη- ουδέν μονιμότερο του ρίου, την εγκατάστασή του προσωρινού. Μάλιστα, όσε χώρους του κτηρίου πως επεσήμανε η δημοτιτου Υπουργείου Αιγαίου κή σύμβουλος Ντίνα Κοκαι Νησιωτικής Πολιτικής τζαδημητρίου, υπάρχει αστη Μυτιλήνη (κατέναντι κριβώς δίπλα το παράδειγτου Μεγάρου του Πρωτο- μα των λυόμενων αιθουδικείου Μυτιλήνης, το ο- σών του 5ου Δημοτικού ποίο ανήκει κατά κυριότη- Σχολείου Μυτιλήνης, που τα στο Δήμο Λέσβου), έως ομοίως ως προσωρινή λύότου το Υπουργείο Δικαιο- ση τοποθετήθηκαν πριν έξι σύνης ανοικοδομήσει με χρόνια. την κατασκευαστική του ε- Ο Παντελής Πατερέλλης ταιρεία ΘΕΜΙΣ αυτοτελές πρότεινε, για να περιοριδικαστικό μέγαρο που θα στεί ο κίνδυνος το προσωστεγάσει το Εφετείο αυτό, ρινό να γίνει στην πράξη ώστε να μη ματαιωθεί η έ- μόνιμο, να αναζητηθούν κι ναρξη της λειτουργίας του άλλες λύσεις για χώρους τον εγγίζοντα Σεπτέμβριο, που θα μπορούσαν να αμήνα έναρξης του δικα- ποτελέσουν την οριστική στέγη του Εφετείου, αναστηριακού έτους». Σύμφωνος με το σχέδιο φέροντας ως τέτοιο το Αρτου δημάρχου δήλωσε ο χοντικό Γεωργιάδη.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

11

`

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα επιπλωμένη 35 τ.μ., κοντά στον ΟΤΕ, με A/C και πλυντήριο ρούχων, στον 1ο όροφο, και β) ευρύχωρο studio, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση και ιδιωτικό πάρκινγκ, κοντά στο Νοσοκομείο. Πληρ. τηλ. 6937382792-3, 22510 54097. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946-011338. Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι 45 τ.μ., στη Βαρειά, σε μονοκατοικία, νεόκτιστο, με 1 Υ/Δ, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, θερμοσίφωνα, μεγάλη αυλή και θέση πάρκινγκ. Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6979-228312, 22510 71732. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, επιπλωμένη, με air-condition και αυλή. Διαθέτει 1 υπνοδωμάτιο, κουζίνα και μπάνιο, στο Συνοικισμό (Φανίου 1Α). Κατάλληλο για φοιτητές και στρατιωτικούς. Πληρ. τηλ. 6937-442681. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, aircondition, ψυγείο, κουζινάκι, τηλεόραση, μπαλκόνι και μπροστινή πρόσοψη, στην περιοχή Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6942-084107, 22510 43518. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 50 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6973-647763. Ενοικιάζεται μεγάλο δυάρι, 58 τ.μ., 4ου ορόφου, με ελάχιστα κοινόχρηστα και θέα, στο γήπεδο, Ε. Βοστάνη 10. Πληρ. τηλ. 6979123643.

Ενοικιάζεται στη Σουράδα, Γεωργίου Μούρα 24 - Ακαδημία, γκαρσονιέρα 42 τ.μ., επιπλωμένη, με θέρμανση και γκαράζ. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 42657, 6972-662324. Ενοικιάζεται καινούργια μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, στον Αφάλωνα Λέσβου. Έχει θέα στη θάλασσα, τζάκι, μπάνιο, WC και μπόιλερ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και μια θέση πάρκινγκ, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται στη Νεάπολη ισόγειο διαμέρισμα, 85 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο της πόλης, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο Βουναράκι, 24 τ.μ., επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρσονιέρα στη Βαρειά, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στο Χάλικα δυάρι, 40 τ.μ., καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, με θέα και ένα χώρο στάθμευσης, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην περιοχή του Νοσοκομείου γκαρσονιέρα 35 τ.μ., καινούργια, με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένη, με θέα και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 320 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στο Πυργί, γκαρσονιέρα επιπλωμένη 30 τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι επιπλωμένο, στο ισόγειο, με κεντρική θέρμανση και ένα χώρο στάθμευσης, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. στο Βουναράκι, με αυτόνομη θέρμανση, διώροφο, χωρίς κοινόχρηστα, με βεράντα 35 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35 τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμένη, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και μια θέση πάρκινγκ, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www.aeolian estate.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην Επάνω Σκάλα, έναντι καφενείου «Ερμής». Πληρ. τηλ. 6937-226143. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο κέντρο, 1ου ορόφου. Δεν έχει κοινόχρηστα. Διατίθεται και επιπλωμένη και ανεπίπλωτη. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα 3 υπνοδωματίων στην Κράτηγο, με έξτρα τέταρτο υπνοδωμάτιο και μπάνιο στο ισόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα, με γκαράζ και ηλιακό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ο επάνω όροφος καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ρετιρέ τριάρι στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, τζάκι. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στ’ Ακλειδιού Μυτιλήνης, με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 430 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μονόχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, στο Χάλικα. Τιμή 180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ και τριάρια από 330 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος Λουκιανός Ραλλίδης). Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην οδό Σίμου Χουτζαίου 4, στην Καλλιθέα, με αυτόνομη θέρμανση και air-condition. Πληρ. τηλ. 6983658488. Ενοικιάζονται 2 μονόχωρες γκαρσονιέρες στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), σε αρίστη κατάσταση, πλήρως εξοπλισμένες, στο ισόγειο ιδιόκτητης οικοδομής, χωρίς κοινόχρηστα, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι στο Ακρωτήρι, σε πολυτελή κατασκευή. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, αυλή με θέα και χώρο στάθμευσης. Πληρ. τηλ. 6939-564527, 210 6130706, 6972-623625, 22510 24264. Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέρες, πλήρως επιπλωμένες, με κλιματισμό. Πανοραμική θέα και θέση πάρκινγκ, στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6946334198 και 6980-378667. Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλωμένο δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθεται και χωρίς έπιπλα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 56 τ.μ., στο 2ο όροφο, καινούργιο, διαμπερές, στη Χρυσομαλλούσα (Ασκληπιού 18), με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6974-003592 (Μίλτος).

Ενοικιάζεται δυάρι 36 τ.μ., ισόγειο, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 24051, 6930966796. Ενοικιάζεται μεγάλη, δίχωρη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα 40 τ.μ., στον Παιδικό Σταθμό (50 μ. από καφενείο Κουτσομύτη), χωρίς κοινόχρηστα και σε πολύ χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στο 2ο όροφο, επιπλωμένη, δίχωρη, επί της Ηλία Βενέζη, στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 61408, 6945346984. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, καινούργια, 34 τ.μ., 2ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με αυτόνομη θέρμανση και μεγάλες βεράντες. Τιμή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6939-2315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται άνετο τριάρι 1ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο (Μητροπολίτου Ιακώβου). Άνετο σαλόνι, καινούργια κουφώματα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα 35 τ.μ. και β) δυάρι, ολοκαίνουργια, στο Γαϊδαρανήφορο, με απεριόριστη θέα, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με μεγάλη αυλή και πάρκιγκ. Πληρ. τηλ. 6976-766200. Ενοικιάζεται άνετο τριάρι, ορόφου, στη Σουράδα, 90 τ.μ., σε διώροφη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ και τζάκι. Θέση στάθμευσης σε πιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού) 2ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή (230 ευρώ). Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. ΕΕνοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο ή μη τριάρι, γωνιακό, διαμπερές οροφοδιαμέρισμα, με ωραία θέα και πολύ καλή δυνατότητα στάθμευσης, στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα Γήπεδο). Πληρ. τηλ. 22510 24690 και 6946-011338.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, νεόκτιστη γκαρσονιέρα στο Βουναράκι (πάνω από την πλατεία Αλυσίδας), με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη, ανακαινισμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, 50 μέτρα από τον Άγ. Θεράποντα (Ερμού). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται στο Ν. Όμιλο μεγάλο τριάρι, 95 τ.μ., διαμπερές, με πολύ άνετους χώρους, σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 6972-990181. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70 τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνομη θέρμανση, κατασκευή 2000, περιοχή Χρυσομαλλούσας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυομισάρι στην Ολυμπίου Γυμνασιάρχου (200 μ. από την Καβέτσου), στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας. Είναι μερικώς ανακαινισμένο, διαθέτει air-condition. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι πλήρως επιπλωμένο & εξοπλισμένο, διαθέτει πάρκινγκ, στην Ε. Βοστάνη 50, έναντι Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 94550, 6945-544386. Ενοικιάζεται στη Θερμή ανεξάρτητο τριάρι στον πάνω όροφο διπλοκατοικίας, σε μεγάλο παραθαλάσσιο οικόπεδο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα σε διπλοκατοικία, 68 τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο, WC, αποθήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυγείο, τραπέζι με 4 καρέκλες, κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκι τηλεόρασης. Με αυτόνομη θέρμανση με δικό του λέβητα, όχι κοινόχρηστα. Τιμή προσιτή, κατάλληλο και για επαγγελματική χρήση. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται ισόγειο 3άρι διπλοκατοικίας στη Χρυσομαλλούσα, ανεξάρτητο καυστήρα καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.


12 Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6937-052647. Ενοικιάζεται άνετο δυάρι (55 τ.μ.), 1ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, σε αρίστη κατάσταση και με αυτόνομο καλοριφέρ. Ενιαίος χώρος κουζίνα - καθιστικό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, 2 Υ/Δ, αποθήκη, κουζίνα, τουαλέτα, μπαλκόνι και βεράντα, αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό θερμοσίφωνα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου, διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, καινούργια γκαρσονιέρα, με υπέροχη θέα, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση, στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 6946-334198.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 32 τ.μ. (κοντά στην παλιά αστυνομία) δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλκόνια με θέα την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα (χωλ, κουζίνα, καθιστικό, Υ/Δ, τουαλέτα) κοντά στο 7ο Σχολείο. Πολύ μεγάλες βεράντες και μπαλκόνια, με προνομιακή θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται στου Ζωγράφου, οδός Πολυφήμου, κάθετος Λ. Παπάγου, 3η στάση, τριάρι, 70τ.μ., γωνιακό, με θέα το Λυκαβηττό. Ιδανικό για 2 φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6934-145890 και 6936-694299.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή, με άριστα υλικά, με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπεδο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώροι με αυλή και καταπληκτική θέα, στο Πυργί. Τιμή 190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλούνται α) στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ. και β) στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Αντιπαροχές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948-172730. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου,

με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, διαμπερές και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό μια γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 32 ετών. Τιμή 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138 τ.μ. και 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ. Αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ. στη Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη και μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. και υπόγειο 55 τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 1ου ορόφου, 110 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, διαμπερές, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr

Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα, στις περιοχές Νέα Σμύρνη, Πειραιάς, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ., με 22 τ.μ. σοφίτα σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και 2 γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100 τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θεά στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χώρος πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο δυάρι αρίστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, χωρίς αυλή, πλησίον περιοχής «Πλάτανος». Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται δυάρι διαμέρισμα 1ου ορόφου στη Νεάπολη, επί της παραλιακής οδού. Καταπληκτική θέα στη θάλασσα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


13

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 υπνοδωματίων, με δική του αυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ, στους Πύργους Θερμής. Διαθέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή 220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκεςγκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη, κέντρο-αγορά. Πωλείται μονοκατοικία 110 τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με 2 μεγάλα Υ/Δ, 2 κλιματιστικά, ηλιακό, βεράντες, πολύ κοντά στην Ερμού, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE204934). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται πολυτελές διαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., 15ετίας, διαμπερές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλο μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, 2 βεράντες, τέντες, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE204931). Μυτιλήνη, νότια προάστια. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ., κατασκευής 2004, διαμπερές, με μοναδική θέα, ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 2 άνετα Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλες βεράντες, 142.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE200893). Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλείται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδμητο, με μεγάλη σαλονοκουζίνα, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο, μπαλκόνια, απεριόριστη θέα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.

τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196254). Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλείται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόριστη θέα, χώρο στάθμευση, 280.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196246). Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδμητη, με απεριόριστη θέα, 5 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακό τζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρμανση, γρανίτες, κήπο, γκαράζ, άριστη κατασκευή, 430.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-196676). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται δίχωρη γκαρσονιέρα 26 τ.μ., ισογείου, σε καλή κατάσταση, 40.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-198159). Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρισμα 4ου ορόφου, λουξ ανακαίνιση, 94 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κουζίνα με πάσο, A/C, βεράντες, αποθήκη, τέντες, θέα, 195.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE188198).

Πωλείται καινούργιο τριάρι στ’ Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη, θέση στάθμευσης. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 230.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο καινούργιο τριάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης. Καταπληκτική θέα. Τιμή 190.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-αποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181.

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικία στο κέντρο του Παλαιοχωρίου με ισόγειο μαγαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972566180. Πωλείται στην περιοχή του Πλατάνου (300 μ. από τον Άγ. Θεράποντα) πλήρως ανακαινισμένη διώροφη μονοκατοικία 70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνοδωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλλευση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181. Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, με τζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι, κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου, 82 τ.μ., στο Δήμο Συκεών (Θεσσαλονίκη), σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 6977-865674. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 111 τ.μ., πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 3 υπνοδωμάτια (το ένα διαθέτει και ξεχωριστό δικό του λουτρό), αυλή και στεγασμένη θέση parking/αποθήκη 15 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 140τ.μ., στην Καλλιθέα, με θέα. Σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτια με δρύινα πατώματα, μπάνιο, WC, θέρμανση: καλοριφέρ, air-conditioner, ηλιακός. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 Μυτιλήνη, Καλλιθέα. Πωλείται μονοκατοικία, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, ανακαινισμένη κουζίνα, αυλή, ηλιακό θερμοσίφωνα, αποθήκη, θέα, βεράντες, 110.000 ευρώ, Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180566). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλείται μονοκατοικία 78 τ.μ., 2 Υ/Δ, με απεριόριστη θέα, θέλει επισκευές. 52.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580). Μυτιλήνη κέντρο. Πωλείται διαμέρισμα 60 τ.μ., κατασκευής 2009, με 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE173969). Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 165 τ.μ., κατασκευής 2010, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE170133). Μυτιλήνη, περιοχή Πλατάνου. Πωλείται μονοκατοικία 188 τ.μ., 5 Υ/Δ, με αυλή 75 τ.μ., χρειάζεται ανακαίνιση, 95.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE-

200138). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου, 80 τ.μ., με ενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό, βεράντα 145.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-205630). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2ου ορόφου, 176 τ.μ., με 4 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντες, θέα, 270.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-208183). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., πολυτελές, με ενιαίο χώρο σαλόνι κουζίνα, 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέα θάλασσα, 175.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE206170). Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης, 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-204502). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται

επαγγελματική στέγη 65 τ.μ., σε κεντρικότατο σημείο, 165.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-191004). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., με μοναδική θέα, 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα 110.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-181519). Μυτιλήνη, περιοχή Αγίου Ερμογένη. Πωλείται οικόπεδο 4.200 τ.μ., με θέα, 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE201835). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ., με απεριόριστη θέα, 130.000 ευρώ. Aspis Real Estate.

Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-189541). Μυτιλήνη, Λουτρά. Πωλείται οικόπεδο 422 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE178144). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχες - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-real estate.gr (κωδικός: LE199879). Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει 110 τ.μ., με άδειες οικοδομής, 150.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-200228). Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., 20.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κω


14 Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται επενδυτικό ακίνητο που αποτελείται από 3 δυάρια και 4 γκαρσονιέρες, στην περιοχή Παιδικού Σταθμού Μυτιλήνης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρτητη μονοκατοικία 115 τ.μ., πενταετίας, στα Πάμφιλα. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιπο συντελεστή δόμησης (30 τ.μ.) για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 77 τ.μ., 2 επιπέδων, πολύ καλής κατασκευής (ιδιώτης), πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, τζάκι, αυλή και μία θέση parking. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos. com Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38

Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας (Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781, 6932-315919 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr ΠΛΩMAPI ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974949625.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, Πωλείται μεζονέτα 175 τ.μ., με 4 Υ/Δ, 3 WC, στην Ε.Ο. Μυτιλήνης - Ακρωτηρίου, με φόντο τη θάλασσα. Τιμή λογική. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Ενοικιάζεται κατάστημα 92 τ.μ., με υπόγειο 84 τ.μ., στην Καβέτσου, πλησίον πρώην γραφείων «Ολυμπιακής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται επιχείρηση εστιατορίου στη Σκάλα Καλλονής, με δεδομένη πελατεία, φουλ έξτρα εξοπλισμό, σε τιμή λογική, λόγω αναχώρησης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.

Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 210 τ.μ., στον Αφάλωνα, με δυνατότητα δόμησης 230 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Γαβαθά Άντισσας, σε κεντρικό σημείο της «Φραγκόσκαλας», με πανοραμική θέα και σχεδόν πάνω στο κύμα, οικόπεδο 170 τ.μ., με υφιστάμενη αποθήκη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στον οικισμό του Γαβαθά της Άντισσας, με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ., πάνω

στη θάλασσα, δίπλα στην ταβέρνα «Τσολιάς». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη οικόπεδο 56 τ.μ., σε κατάλληλο σημείο για εκμετάλλευση και με δυνατότητα δόμησης 100 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα Πολιχνίτου, 225 στρεμ.. Περιβάλλεται από θάλασσα, κατέχει σχετική απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας και έχει οριοθετηθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ

Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisreal estate.com

Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικός χώρος 57 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Ενοικιάζεται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

κιν. 6977-359251

ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται, στην Ε.Ο. Καλλονής - Παρακοίλων και μετά τη διασταύρωση προς Σκάλα Καλλονής, οικόπεδο 4 στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται μονοκατοικία 140 τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, γκαράζ, καλοριφέρ με γερμανικό λέβητα, air-condition, ηλιακό, μεγάλο πατάρι, 3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οικόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-

359251. Πωλείται τριάρι διαμέρισμα στη Μυρογιάννη - Μακρύς Γιαλός, γωνιακό, 2ου ορόφου, 103 τ.μ., με μπαλκόνια και σε πολύ καλή κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται οικόπεδο εντός σχεδίου πόλης Μυτιλήνης, 800 τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 1.120 τ.μ.. Δεκτές σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στη Λακέρδα, 70 μ. από κεντρικό δρόμο, οικόπεδο 10 στρεμ., με δυνατότητα δόμησης 185 τ.μ.

και με θέα τον κόλπο της Γέρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στο Πυργί μετά την Coca-Cola και πάνω στο δρόμο οικόπεδο 4 στρεμ., με θέα τον κόλπο της Γέρας και με οικοδομική άδεια για ανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340 τ.μ. με δυνατότητα δόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251.


16 Ενοικιάζεται κατάστημα 75 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ., στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης ή αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουργιων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος 100 τ.μ., πλήρως ανακαινισμένος, στην Καλλιθέα, οδός Μουσών 11 (πρώην «TangoLesvos»). Πληρ. τηλ. 6972-297333.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, για κάθε χρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι, στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6976-626973, 22510 29206. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 & 40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή και μεμονωμένα, στη Χρυσομαλλούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη, πρώην αξονικός τομογράφος «Ιατρική Διάγνωση». Πληρ. τηλ. 22510 47474, 6978292195. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-9901.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση ψητοπωλείου στη Μυτιλήνη, με πολυετή παρουσία στο χώρο, λόγω αλλαγής επαγγέλματος. Πληρ. τηλ. 6944420063. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλη επιχείρηση εστίασης-αναψυχής, κερδοφόρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζοδρόμια, στην προκυμαία Μυτιλήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται επιχείρηση ενοικιάσεων κάδων και αποκομιδής μπαζών μαζί με όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό, λόγω συνταξιοδότησης. Πληρ. τηλ. 6944364746. Delicatessen πωλείται ή ενοικιάζεται στα Λαδάδικα, λόγω έκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώλησης 55.000, τιμή ενοικίασης 1.300. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 28418. Πωλείται επικερδής επιχείρηση καφετέρια-πιτσαρία στην πλατεία Καλλονής. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22530 22755 6976-837749, κ. Νίκος.

Πωλείται επικερδής επιχείρηση-ψητοπωλείο, στο κέντρο της πόλης. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973-371491. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται ή ενοικιάζεται στο κέντρο της πλατείας της Καλλονής εν ενεργεία επικερδής επιχείρηση καφέ, ουζερί-εστιατόριο. Τιμή λογική, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Επίσης πωλείται επιχείρηση σνακ-μπαρ, πιτσαρίαμ στο κέντρο της Πλατείας Καλλονής. Δεκτός κάθε έλεγχος, τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6979705151. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται σνακ-μπαρ πάνω από το «Ναυάγιο», στον 1ο όροφο, στην προκυμαία Μυτιλήνης, οδός Αρχιπελάγους 23. Πληρ. τηλ. 22510 84203. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται επαγγελματικός εξοπλισμός για ταβέρναεστιατόριο: Καταψύκτης, 2 γύροι τριφασικοί, σετ ψησταριάς, θερμοφόρα που κρατάει ζεστά τα σουβλάκια, φούρνος για πίτσες, κοτοπουλιέρα, πάγκος-ντουλάπα 6-7 μ., 6 σκαμπώ, 7 τραπέζια τετράγωνα, 14 διθέσια καναπεδάκια, μεγάλη επαγγελματική φριτέζα, ψυγείο νερού, απορροφητήρας ψησταριάς, διπλός νεροχύτης ανοξείδωτος. Πληρ. τηλ. 6944-156802. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971-990181. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ Πωλείται πάνω από την «Αχιβάδα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο 1.200 τ.μ., με προοπτική για οικόπεδο. Καταπληκτική θέα. Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 - 228721, 6945482614.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αύλωνας Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150, www.aeolian estate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στην θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στις Νέες Κυδωνιές 850 τ.μ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο, 8,5 στρέμ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ. και απεριόριστη θεά. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr Πωλείται στην Κάτια οικόπεδο 1 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 180 τ.μ., με μια μικρή κλίση 10% και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, ευρισκόμενο εντός οικισμού στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών, έκτασης 1 στρέμ. περίπου. Κτίζει 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Μυτιλήνη, περιοχή Χρυσομαλλούσα, σε σημείο γωνίας δρόμου, 117 τ.μ., με δόμηση 94 τ.μ.. Τιμή 115.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Στην Καλλονή και σε κεντρική περιοχή πωλούνται οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, άρτια και οικοδομήσιμα, από 252 τ.μ. και άνω. Με 57.000 ευρώ μόνο, αξίζει να τα δείτε! Πληρ. τηλ. 22530 22146. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. επί της παραλιακής οδού Χαραμίδας Μυτιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ. (χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλιθέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6971990181.


17

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ. στην Κράτηγο. Κτίζει 150 τ.μ., τιμή 160.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο σε κεντρικό σημείο του Καγιανίου, με πανοραμική θέα, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται οικόπεδο 8,5 στρεμ., στην Άντισσα Λέσβου, εντός οικισμού, κατάλληλο για οικιστική ανάπτυξη, με τιμή 85.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 812 τ.μ., πολύ κοντά στο λιμανάκι της Νυφίδας. Χτίζει περίπου 400 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται επίπεδο προνομιακό οικόπεδο 317 τ.μ. στην Σκάλα Σικαμινιάς. Οικοδομούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 3.000 τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρικής οδού, με θέα στον κόλπο της Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσιμο και επίπεδο. Με άδεια οικοδομής. Μπορούν να χτιστούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932 - 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φιλόλογος με πείρα και μεταδοτικότητα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Πλούσιο υλικό σημειώσεων, παράδοση μαθημάτων με υπολογιστή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθητές με δυσλεξία στο μάθημα της Έκθεσης. Δυνα-

τότητα οργάνωσης μικρών γκρουπ. Τιμές φιλικές. Δυνατότητα μαθημάτων και στις περιοχές Γέρας, Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 6976595767. Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυ-

μνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717. Φιλολογίας, με πολυετή πεί-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται πωλήτρια για κατάστημα στη Μυτιλήνη, ηλικίας 18 - 25. Αποστείλατε βιογραφικό στο spt. currricul@yahoo.gr Ζητούνται καθηγητές και καθηγήτριες αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, ισπανικών και τουρκικών ξένων γλωσσών, για διδασκαλία σε φροντιστήριο. Πληρ. τηλ. 6972-001524, 6932259356 Ζητείται έμπειρος τυλιχτήςψήστης, για να εργαστεί σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6942-848537.

Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχος με διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, με καλές γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγγλικών, ευχέρεια λόγου, δίπλωμα οδήγησης (γνώσεις αρχιτεκτονικής ή μηχανολογίας θα θεωρηθούν επιπλέον προσόν). Έδρα επιχείρησης: διασταύρωση Αγίας Παρασκευής - Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 22685, 6979-983020 (κ. Καλύμνιος).

Από ασφαλιστική που εξειδικεύεται γράμματα υγείας, συνεργάτης/-τιδα

εταιρεία σε προζητείται με προ-

οπτική δημιουργίας γραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 6932 - 445007, 2310 778714, pazarlis@ otenet.gr

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988-954483, www.extraxrima.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936897033.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroen Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973809282. Πωλείται αυτοκίνητο Honda Civic, μοντέλο 1996, κόκκινου χρώματος, σε άριστη κατάσταση, μόνο 2.000 ευρώ. Δεκτός κάθε έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6944-527128. Πωλείται αυτοκίνητο Smart μοντέλο 2004, με φουλ έξ-

τρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947 - 949150, www. aeolianestate.gr Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha, bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 7.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Πληρ. τηλ. 6932-455112. Τιμή 6.000 ευρώ. Πωλείται Mercedes Sport Coupe Look AMG, 2.000 cc, full extra, με δερμάτινα καθίσματα και γυάλινη οροφή. Πληρ. τηλ. 6982770592.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Πωλείται παιδικό κρεβατάκι (bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορθοπαιδικό στρώμα, ολοκαίνουργιο, σε άριστη κατάσταση, χρώμα μελί σκούρο, αγορασμένο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6932131930.

Πωλούνται χειροποίητα κυνηγετικά όπλα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6976-331127, 22510 45046, Έφη.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α ρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμασία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932-434235. Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goe-

the Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών, Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου - λυκείου. Τιμές λογικές. Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Ζητείται πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Κοπέλα, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., αναλαμβάνει τη φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών. Πληρ. τηλ. 6972849104. Κυρία Ελληνίδα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες ή και εσωτερική, καθώς επίσης και το σιδέρωμα των ρούχων σας. Πληρ. τηλ.

6946-064185. Κοπέλα ζητά εργασία για μπουφέ/μπαρ - σέρβις κουζίνα, με προϋπηρεσία. Πληρ. τηλ. 6981-064884 (Όλγα). Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και αναλαμβάνει τη συγγραφή μαθητικών και φοιτητικών εργασιών. Τιμές πολύ προσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963. Κοπέλα με πιστοποιητικό ECDL, άριστη γνώση χειρισμού Η/Υ, αγγλικά επιπέδου Lower και με κάρτα ανεργίας από ΟΑΕΔ, ζητά

εργασία ως υπάλληλος γραφείου. Πληρ. τηλ. 6974877958. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απασχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 08.00 - 21.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΒΑΛΤΑ-ΤΟΥΡΟΥΤΣΙΚΑ Κωνσταντινουπόλεως 5, ΚΤΕΛ ΥΠΕΡ Τηλ. 22510 20310

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ερμού 203 Τηλ. 22510 24888 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 17.6.2011 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

17.30 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ”

19.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “EUR.EXPRESS” 18.00 ΠΡΟΣ

ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείες και τα κατά τόπους πρακτορεία για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Νομαρχία Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199 156 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

Κ Τ Ε Ο

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Η υπογράφουσα Δικαστική Επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης Αικατερίνη Λ. Αθανασακούδη, κάτοικος Μύρινας Λήμνου, σας κάνω γνωστό ότι στις 06 Ιουλίου 2011, ημέρα Τετάρτη και από την 4η έως και την 5η απογευματινή ώρα της ίδιας ημέρας, στο Ειρηνοδικείο Λήμνου, με υπάλληλο επί του πλειστηριασμού το Συμβολαιογράφο Μύρινας Λήμνου κ. Δημήτριο Ναρλιώτη, που κατοικοεδρεύει στη Μύρινα Λήμνου, ή με το νόμιμο αναπληρωτή του σε περίπτωση που αυτός κωλύεται, θα εκτεθεί σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό η παρακάτω αναφερόμενη ακίνητη περιουσία του οφειλέτη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΟΥ του ΙΩΑΝΝΗ και της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, κατοίκου Μύρινας Λήμνου, η οποία κατασχέθηκε με την υπ’ αριθμ. 296/16-032011 έκθεσή μου αναγκαστικής κατάσχεσης ακινήτου, με επίσπευση της κ. ΜΑΡΙΑΣ ΠΙΝΑΚΟΥ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, συζ. ΦΩΤΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, κατοίκου Μύρινας Λήμνου, δηλαδή εκπλειστηριάζεται: Η με στοιχεία ΑΛΦΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ (Α-1) αυτοτελής ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ιδιοκτησία μιας οικοδομής κτισμένης σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, συνολικού εμβαδού εξακοσίων τριάντα (630,00) μέτρων τετραγωνικών, που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Μύρινας Λήμνου, που συνορεύεται γύρω Βόρεια με πλευρά μήκους (46,80) μέτρων με δημοτικό δρόμο, Νότια με πλευρά μήκους (42,70) μέτρων με δημοτικό δρόμο, Ανατολικά με πλευρά μήκους (8,00) μέτρων με δημοτική πλατεία και Δυτικά με πλευρά μήκους (21,5) μέτρων με ιδιοκτησία Παναγιώτου Γιουρνάρα, όπως ακριβώς φαίνεται τούτο με τους αριθμούς τέσσερα (4) και πέντε (5) στο από Σεπτέμβριο 1972 τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του Μηχανικού Χαραλάμπους Καραβία, η οριζόντια ιδιοκτησία καταλαμβάνει μέρος του πρώτου (Α) πάνω από το ισόγειο ορόφου της διώροφης με Υπόγειο οικοδομής,

ΦΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ (Α-1) και η οποία αποτελεί ένα διαμέρισμα που αποτελείται από 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό και χωλ. Έχει εμβαδόν ενενήντα μέτρα τετραγωνικά και 40 ο/ο (90,40), όγκο ιδιόκτητο (284,76) μέτρα κυβικά, καθώς και όγκο κοινοχρήστων χώρων είκοσι τρία μέτρα τετραγωνικά και 59 ο/ο (23,59) ήτοι έχει συνολικό όγκο τριακοσίων οκτώ μέτρων κυβικά και 35 ο/ο (308,35). Συμμετέχει δε στο όλο ενιαίο παραπάνω οικόπεδο συνολικού εμβαδού εξακοσίων τριάντα (630,00) μέτρων τετραγωνικών, με (115,50 ο/οο) χιλιοστά εξ αδιαιρέτου στα οποία αναλογούν εβδομήντα δύο μέτρα τετραγωνικά και 75 ο/ο (72,75), συμμετέχει επίσης στις κοινόχρηστες δαπάνες με (115,50 ο/οο) χιλιοστά και έχει εκατόν δέκα έξι (116) ψήφους σε σύνολο χιλίων ψήφων. Συνορεύεται δε το διαμέρισμα ΒΟΡΕΙΑ με ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου και πέραν αυτού με δημοτικό δρόμο, ΝΟΤΙΑ με ακάλυπτο χώρο και πέραν αυτού με δημοτικό δρόμο, ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ με κλιμακοστάσιο και με το άλλο διαμέρισμα του ίδιου ορόφου με στοιχεία (Α-2) και ΔΥΤΙΚΑ με ιδιοκτησία Παναγιώτου Γιουρνάρα. Εκτιμήθηκε το ακίνητο κατά την κατάσχεση: σε εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώ (120.000,00 Ευρώ) και θα εκτεθεί στον πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς στα 2/3 του ανωτέρω ποσού, ήτοι σε ογδόντα χιλιάδες ευρώ (80.000,00 ευρώ) ποσό που υπερβαίνει την αντικειμενική αξία του ακινήτου (48.409,20 Ευρώ αντικειμενική αξία). Το παραπάνω ακίνητο φέρει τα εξής βάρη: 1. ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΥΠΟΘΗΚΗΣ, εγγεγραμμένη στον τόμο 29 αριθμό 30, στις 19-121996 στα βιβλία υποθηκών του τέως Υποθηκοφυλακείου Κάστρου Λήμνου ΥΠΕΡ: της ανώνυμης Τραπεζικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα, ΚΑΤΑ: Παναγιώτη Χάρου του Ιωάννη και της Βασιλικής, για ποσό είκοσι πέντε εκατομμυρίων δρχ. (25.000.000 δρχ.), με βάση την με αριθμό 33992/1996 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και 2. ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ εγγεγραμμένη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

03-2011, στα βιβλία κατασχέσεων του Νέου Ενιαίου Υποθηκοφυλακείου Λήμνου, ΥΠΕΡ της Μαρίας Πινάκου του Κωνσταντίνου, ΚΑΤΑ του Παναγιώτη Χάρου του Ιωάννη, για ποσό τριάντα τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (34.600,00) Ευρώ, με βάση την με αριθμό 296/2011 εκθέσεώς μου αναγκαστικής κατασχέσεως. Καλούνται όσοι θέλουν να έρθουν και να πλειοδοτήσουν σύμφωνα με τους παραπάνω όρους. 16 Μαΐου 2011 Μύρινα Λήμνου Η Δικαστική Επιμελήτρια Αικατερίνη Λ. Αθανασακούδη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 6 - 06 - 2011 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 511620 ΑΔΑ: 4Α31469ΗΙΖ-Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1. Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ με έδρα επί της οδού Αν. Τσόχα 7, 115 21 Αθήνα, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΑΜΟΥ», με προϋπολογισμό 4.208.849,55 ΕΥΡΩ. Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία Λιμενικά, με προϋπολογισμό 2.326.576,50 ΕΥΡΩ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ

και απρόβλεπτα), β) κατηγορία Ηλεκτρομηχανολογικά, με προϋπολογισμό 1.153.450,00 ΕΥΡΩ (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα). 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγωνισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων κ.λπ.) από την έδρα της υπηρεσίας Αν. Τσόχα 7, 115 21 Αμπελόκηποι, Αθήνα, μέχρι τις 14 - 07 2011. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων υπόδειγμα τύπου Β. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 8707233, 210 8707213 και 210 8707269, FAX επικοινωνίας 210 6464622, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Χρ. Ασπραδάκης, Γεώρ. Σεχάτα-Σενούντα, και Κωνσταντίνος Μπλάνας. 3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 19 - 07 - 2011 , ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 10:00 π.μ. και το σύστημα υποβολής προσφορών είναι το επί μέρους ποσοστά έκπτωσης του άρθρου 6 του Ν. 3669/2008. 4. Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: α) ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.ΕΠ, που τηρείται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανήκουν: - Στην 3η και 4η τάξη για έργα κατηγορίας Λιμενικά ανεξαρτήτως νομού ή στην 5η τάξης για έργα Λιμενικά εφόσον έχουν έδρα τον Νομό που εκτελείται το έργο καθώς και σε ένα δεύτερο νομό που δηλώνεται στην Υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και αναφέρεται στη βεβαίωση εγγραφής Και

Προαγγελία γάµου

Προαγγελία γάµου

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Τσεκμετζέλλης Αντώνης του Χρήστου και της Μαρίας, το γένος Μπατζάκη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στα Πάμφιλα, και η Ξυνού Άννα του Ευστρατίου και της Ακινδύνας, το γένος Γιακαλή, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στην Πηγή Λέσβου, πρόκειται να παντρευτούν.

Ο Νικόλαος Πανάγος του Ευστρατίου και της Προκοπίας, το γένος Γιαστικλή, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Αναστασία Καλλιώρα του Δημητρίου και της Ελισσάβετ, το γένος Λαζακίδου, που γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντα στις 4 Σεπτεμβρίου 2011.

και εμφαίνεται με τα στοιχεία ΑΛ-

στον τόμο 2 αριθμό 59 στις 16-

Προαγγελία γάµου

Προαγγελία γάµου

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Κοντός Θεόφιλος του Νικολάου και της Δήμητρας, το γένος Πιτσούλη, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικεί στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, και η Μεννή Αθηνά του Μάρκου και της Δέσποινας, το γένος Ψαρρά, που γεννήθηκε στη Χίο και κατοικεί στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, πρόκειται να παντρευτούν στις 16 Ιουλίου 2011 ημέρα Σάββατο και ώρα 7:30, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στην Παγανή.

Ο Παναγιώτης Καραμανλής του Ιωάννη και της Καλλιόπης, το γένος Καραβασίλη, που γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στην Καλλονή, και η Δέσποινα Γαβριήλ του Γεωργίου και της Αικατερίνης, το γένος Φανού, που γεννήθηκε στη Βοστόνη (ΗΠΑ) και κατοικεί στην Καλλονή, πρόκειται να παντρευτούν στις 31 Ιουλίου 2011 ημέρα Κυριακή, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου.

- Στην 2η και 3η τάξη για έργα κατηγορίας Ηλεκτρομηχανολογικά ανεξαρτήτως νομού ή στην 4η τάξης για έργα Ηλεκτρομηχανολογικά εφόσον έχουν έδρα τον Νομό που εκτελείται το έργο καθώς και σε ένα δεύτερο νομό που δηλώνεται στην Υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.ΕΠ. και αναφέρεται στη βεβαίωση εγγραφής β) αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά την τελευταία πενταετία, έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο. 5. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 69.601,00 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον ΕΞΙ (6) μηνών και (30) ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι ΕΞΙ (6) μήνες. 6. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», για την περίοδο 2007 - 2013 του ΕΣΠΑ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο συμβάλλει στην άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 15% από το Ελληνικό Δημόσιο. Το έργο έχει εγγραφεί στη ΣΑΕ 011/8 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και της κράτησης 6‰ του άρθρου 27 παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (Φ.Ε.Κ. 137 Α΄ /24-893). Προκαταβολή δεν θα χορηγηθεί. 7. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. 8. Οι δαπάνες δημοσιεύσεως της Περιλήψεως Διακηρύξεως της αρχικής και των τυχόν επαναληπτικών δημοπρασιών θα βαρύνουν τον ανάδοχο που θα αναδειχθεί από την διαδικασία του διαγωνισμού. Η παρούσα θα δημοσιευθεί μία φορά και όχι μετά την 27 06 - 2011, με συνήθη στοιχεία στις πιο κάτω εφημερίδες: 1. ΕΦΗΜ. ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ 2. ΕΞΠΡΕΣ 3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ 4. ΕΜΠΡΟΣ 5. ΣΑΜΙΑΚΗ 6. ΣΑΜΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 7. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΟΤ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΛΕΤΣΟΣ Ακριβές Αντίγραφο Γεωρ. Σεχάτα - Σενούντα Πολιτικός Μηχανικός ΕΟΤ

415/470156-97

A LP HA BA NK

SUDOKU

601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

9800145525-7

ΛYΣΕΙΣ

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑ Ι ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE A ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

EΠIΣTHMH

ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

Ελέγξτε τα όνειρά σας με ηλεκτρονικά παιχνίδια ρέχεις σ’ ένα σκοτεινό δρομάκι για να ξεφύγεις από τον άνδρα που σε κυνηγά με το μαχαίρι. Το βάζεις στα πόδια όσο πιο γρήγορα μπορείς, όμως εκείνος καλύπτει την απόσταση ανάμεσά σας. Η κόψη του μαχαιριού αστράφτει απειλητικά μέσα στη νύχτα. Θέλεις απεγνωσμένα να ξεφύγεις, αλλά τα πόδια σου δε σε υπακούουν. Σε μερικά δευτερόλεπτα θα σε έχει φτάσει και θα σε σκοτώσει. Δεν μπορείς να αντιδράσεις. Ή μήπως μπορείς; Αν παίζεις συχνά ηλεκτρονικά παιχνίδια, έχεις μάθει να ανταποκρίνεσαι σε δύσκολες προκλήσεις. Έχεις εξοικειωθεί στον έλεγχο - σε εικονική πραγματικότητα - των κινήσεων των ανθρωποειδών. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις και το ονειρικό σου περιβάλλον. Η Καναδή ψυχολόγος Jayne Gackenbach έχει μελετήσει διεξοδικά τις δυνατότητες χειραγώγησης των ονείρων που έχουν οι λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών της επιβεβαιώνουν ότι όσοι παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να ξεφύγουν από αυτόν που τους καταδιώκει ή να αμυνθούν εκτοξεύοντας εναντίον του ρουκέτες. «Στο κλασσικό παράδειγμα εφιάλτη καταδίωξης, ο παίκτης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όταν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο, δεν επιλέγει τη φυγή. Αντίθετα, σταματά και επιτίθεται στον εχθρό. Κι αυτό καθώς η κατάσταση του κινδύνου τού είναι πολύ γνώριμη λόγω της εξοικείωσης που έχει επέλθει μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», επισημαίνει η Jayne Gackenbach.

19

Σε συνεργασία με το περιοδικό

Ρυπογόνα φυτά

Τ

Εξασκούν στη συγκέντρωση Η Jayne Gackenbach εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Grant MacEwan, του Καναδά. Εδώ και αρκετά χρόνια μελετά την επίδραση που ασκούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα συ-

νειδητά όνειρα. Συνειδητά όνειρα αποκαλούνται τα όνειρα κατά τη διάρκεια των οποίων το άτομο που ονειρεύεται έχει συνείδηση του γεγονότος. Έτσι, ενώ το όνειρό του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μπορεί να παρέμβει προκειμένου να ελέγξει το ονειρικό περιβάλλον. Παλαιότερες έρευνες καταδεικνύουν ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στους παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των ατόμων που ονειρεύονται συνειδητά. Και οι δύο κατηγορίες διαθέτουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκέντρωσης και καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο, ενώ δεν παθαίνουν εύκολα ναυτία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience», οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν αυξημένη - σε σύγκριση με άλλα άτομα - κατά 58% την ικανότητα αντίληψης των αντιθέσεων. Τα κοινά χαρακτηριστικά αυτών των δυο κατηγοριών (παικτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και ατόμων με συνειδητά όνειρα) παρακίνησαν την Καναδή ψυχολόγο να πάρει το 2006 συνεντεύξεις από 27 παίκτες που της περιέγραψαν 56 όνειρά τους. Μετά την ανάλυση του περιεχομένου των ονείρων, η ειδικός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν αισθητά μεγαλύτερη δυνατότητα να ονειρεύονται συνειδητά όνειρα. Το 2009 οι έρευνες της Jayne Gackenbach επικεντρώθηκαν στους εφιάλτες. 453 άτομα ρωτήθηκαν για τη

σχέση τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ κλήθηκαν να περιγράψουν τα όνειρά τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών ονειρεύονταν ότι ήταν θύματα καταδίωξης με την ίδια συχνότητα όσο και οι άλλοι. Η διαφορά είναι ότι δεν εξελάμβαναν στον ίδιο βαθμό με τους άλλους ως επικίνδυνη την κατάσταση. Μάλιστα, ορισμένοι χαρακτήρισαν την κατάσταση μάλλον διασκεδαστική περιπέτεια. Κατά τη άποψη της Καναδής ψυχολόγου, αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στη συνειδητότητα του ονείρου. Έτσι, όταν κάποιος αισθάνεται ότι μπορεί να ελέγξει τον εφιάλτη, αισθάνεται ότι δε διατρέχει μεγάλο κίνδυνο.

Επουλώνουν ψυχικά τραύματα Η Jayne Gackenbach, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Athabasca του Καναδά, σκοπεύει να μελετήσει αν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν να παρέχουν κάποια προστασία από τους εφιάλτες. Η έρευνα θα διαρκέσει δύο χρόνια και, εφόσον προκύψουν θετικά συμπεράσματα, ίσως βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν στο μέλλον εφιάλτες που βασανίζουν άτομα με Mετατραυματική Διαταραχή. Κι αυτό καθώς άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή, ταλαιπωρούνται από εφιάλτες σε ποσοστό έως και 96%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον υπόλοιπο πληθυσμό προσδιορίζεται στο 5%.

συνηθίσει να συνδέουμε τη βλάστηση με την καθαρή ατμόσφαιρα Έούχουμε και το δροσερό αέρα. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως ένα είδος χορταριλειτουργεί αντίστροφα, ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για το φυτό kuji, το οποίο στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ευδοκιμεί, αναπτύσσεται πάνω σε δέντρα και θάμνους, τείνοντας να εξελιχθεί σε μάστιγα. Το φυτό απορροφά άζωτο από τον αέρα, απελευθερώνοντας στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του αζώτου, που θεωρείται προστάδιο του όζοντος. Κι ενώ το όζον ψηλά στη στρατόσφαιρα θεωρείται χρήσιμο, καθώς δημιουργεί προστατευτικό φίλτρο κατά των υπεριωδών ακτίνων του Ήλιου, στα κατώτερα στρώματά της μετατρέπεται σε δηλητήριο επιζήμιο για τους πνευμονικούς ιστούς, καθώς, μεταξύ άλλων, ενοχοποιείται και για την πρόκληση άσθματος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (ΗΠΑ) απέδειξαν πως το φυτό μπορεί να ανεβάσει το συνολικό αριθμό των ημερών συναγερμού ως προς την περιεκτικότητα του αέρα σε όζον κατά 35%. Όπως όλα δείχνουν, το φυτό kuji, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αναμένεται δε να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Επομένως, οι συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα είναι δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες, καθώς η ρύπανση του αέρα με όζον θα αυξηθεί και διά της πλαγίας οδού.

Γιατί τα πουλιά πετούν σε σχηματισμό V; σημαντικότερος λόγος που τα ΟV αφορά πουλιά πετούν σε σχηματισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ο τρόπος με τον οποίο ο αέρας περνά από τα φτερά των πουλιών δημιουργεί μια μικρή αεροδυναμική ανυψωτική δύναμη πίσω από το καθένα, διευκολύνοντας τις πτητικές επιδόσεις. Γι’ αυτό κάθε πουλί πετά ελαφρώς ψηλότερα από αυτό που προηγείται. Ένα πουλί που θα απομακρυνθεί από το σχηματισμό, θα υποστεί μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα. O ενδιάμεσος χώρος που βρίσκεται στα δυο σκέλη τού V θεωρείται πλεονεκτική θέση, αλλά το σμήνος δεν ανέχεται τα πουλιά που θα προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν εκεί. Οι μόνιμοι κρωγμοί και η συνεχής ανταλλαγή ηχητικών μηνυμάτων από τα πουλιά που βρίσκονται πίσω προς αυτά που προηγούνται, θα πρέπει να ερμηνευθούν και ως ανάγκη εκδίωξης των λαθρεπιβατών.

Ένας άλλος λόγος είναι ο έλεγχος του ενός από το άλλο, καθώς η θέση κάθε πουλιού στο σχηματισμό αντιπροσωπεύει και την αντίστοιχη στην ιεραρχία της ομάδας. Tο 2001 Γάλλοι επιστήμονες μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς πελεκάνων που είχαν εκπαιδευτεί να πετούν πίσω από ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο. Οι μετρήσεις κατέδειξαν πως τα πουλιά σε σχηματισμό V καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Όπως διαπιστώθηκε, χτυπούσαν αραιότερα τις φτερούγες τους, απολαμβάνοντας τον περισσότερο χρόνο την αιώρησή τους.


20

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Στελέχη τού ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο σχολιάζουν την εκρηκτική πολιτική κατάσταση των τελευταίων ημερών

«Ψυχραιμία, σύνεση, για να σωθεί η χώρα» της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH πογοήτευση, αγωνία για τις εξελίξεις, εκκλήσεις για ψυχραιμία, σύνεση και σοβαρότητα κυριαρχούν στις δηλώσεις

Α

παλιών στελεχών τού ΠΑΣΟΚ στη Λέσβο, που σχολιάζουν μιλώντας στο «Ε» τις στιγμές που ζει η χώρα τα τελευταία 24ωρα. Πολλοί κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια με φόντο την οικονομική κρί-

ση, όλοι όμως υπογραμμίζουν την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική και να μπει σε προτεραιότητα η οικονομική και κοινωνική σωτηρία της χώρας, στις δύσκολες ώρες που διανύουμε.

Μαρία Ψήμμα:

Σταύρος Δημηρούδης:

«Πολιτικά παιχνίδια»

«Να πρυτανεύσει η λογική»

υτές οι ώρες είναι ώρες ευθύνης για «Α την κοινοβουλευτική ομάδα και τους απλούς οπαδούς του κινήματός μας. Πρέ-

ρέπει να σταθούν όλοι «Π στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα είναι σε μια

πει αυτή η κυβέρνηση και το κόμμα να δώσει λύσεις προκειμένου να μην οδηγηθούμε στην πτώχευση, γιατί ξέρει πολύ καλά η Ν.Δ. και ο αρχηγός της ότι η περίπτωση αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να σταματήσει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό προκειμένου να τρέφει ελπίδες οι οποίες δεν έχουν καμμιά πραγματική βάση. Το ΠΑΣΟΚ, με αίσθημα ευθύνης και παρά τους αποπροσανατολισμούς που διάφορα κέντρα επιχειρούν, θα προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης στην προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικά παιχνίδια ανάξια των στιγμών που η πατρίδα σήμερα περνά.»

βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση. Τα παιχνίδια που προφανώς κάποιοι επιθυμούν να παίξουν ερήμην του ελληνικού λαού, για να εκβιάσουν προφανώς εξελίξεις, αποτελούν ένα τεράστιο πλήγμα για τη δημοκρατία και την προοπτική διάσωσης της χώρας. Οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική, για να μην πω ότι κάποιους πρέπει να τους φωτίσει ο Θεός.»

Δημήτρης Καπετάνας:

Γιάννης Πετρέλλης:

«Για όποιον δεν μπορεί, ο δρόμος της παραίτησης είναι ανοιχτός»

«Τίποτα δεν πρέπει να είναι πιο σημαντικό από τη σωτηρία της χώρας»

ούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στα «Ζ οικονομικά και πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, συνέπεια λανθασμένων πολιτικών των χρόνων της μεταπολίτευσης, αλλά και νέων παγκόσμιων δεδομένων. Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή απ’ όλους μας. Ιδιαίτερα από τους κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν ταχθεί να διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας μας, χρειάζεται και ικανότητα. Ο καθένας απ’ αυτούς έχει καθήκον ν’ αναλογιστεί εάν η αξιοκρατία και οι ικανότητές του τον έφεραν στη θέση που κατέχει, αν έκανε το καθήκον του, αν προσπάθησε ή αν δεν μπόρεσε. Υπάρχει και πάντα ο δρόμος της παραίτησης, για να διευκολυνθεί και ο πρωθυπουργός να φτιάξει ένα μάχιμο και ετοιμοπόλεμο νέο κυβερνητικό σχήμα, σε όλα τα επίπεδά του. Στο ΠΑΣΟΚ έλαχε ο κλήρος να διαχειριστεί όλη αυτή την κρίση των συσσωρευμένων προβλημάτων, αφού οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δηλώνουν “απρόθυμες”. Και πρέπει να πετύχει. Δε δικαιολογούνται οπισθοδρομήσεις, συναισθηματισμοί ή πελαγοδρομίες. Γιατί πίσω πλέον χάσκει ο γκρεμός.»

υτήν τη στιγμή χρειά«Α ζεται ψυχραιμία. Οι οποιεσδήποτε διαφωνίες και αντιθέσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν, γιατί ο κίνδυνος χρεωκοπίας ελλοχεύει. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τη σωτηρία της Ελλάδος. Πρέπει με μεγάλη νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ν’ αποτρέψουμε το να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική κρίση. Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι θέμα διάσωσης της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ, διότι οι τελευταίες εξελίξεις απειλούν με κατάρρευση όλο το πολιτικό σύστημα, κάτι που πρέπει να αποτραπεί οπωσδήποτε. Γιατί η δημοκρατία είναι δύσκολο πολίτευμα, έχει πολλές ατέλειες, αλλά όμως είναι το καλύτερο.»

Φραγκλίνος Παπαδέλλης:

«Επιβάλλεται ψυχραιμία και σοβαρότητα» εν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως «Δ η χώρα περνάει πολύ κρίσιμες και ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Τόσο και κυρίως - από οικονομική άποψη, όσο και από πολιτική και κοινωνική, απ’ ό,τι σαφώς φαίνεται. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι από την πλευρά της κυβέρνησης κυρίως έχουν γίνει και εσφαλμένες κινήσεις και λάθος επιλογές. Πιστεύω, όμως, πως εσφαλμένες κινήσεις και λαθεμένες επιλογές έχουν γίνει επίσης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο της αξιωματικής όσο και ελάσσονος. Συνεπώς επιβάλλεται τούτη την ώρα ψυχραιμία, σοβαρότητα και σύνεση στην αντιμετώπιση της ποικιλίας των προβλημάτων που προανέφερα, από όλες τις πλευρές, με προεξάρχουσα βεβαίως την κυβέρνηση που έχει την κύρια ευθύνη. Γιατί αυτό που προέχει ν’ αντιμετωπιστεί, είναι η οικονομική και κατά συνέπεια και κοινωνική σωτηρία του τόπου.»

Θόδωρος Χοχλάκας:

«Οι εκλογές φαίνεται να είναι ο μόνος δρόμος» πογοήτευση. Νομίζω ότι όπως έχει «Α διαμορφωθεί η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα, με τις αμφισβητήσεις ένθεν κακείθεν, δεν απομένει πλέον τίποτα άλλο από το να γίνουν εκλογές - όχι για να σωθεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά και να προχωρήσουν οι εξελίξεις ομαλά στο χώρο της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έφθανε σε αυτό το σημείο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, παρά τη δύσκολη κατάσταση που ανέλαβε. Χρειάζονταν καλύτεροι χειρισμοί, πιο ισχυρή και αποφασιστική ηγεσία, έπρεπε να υπάρχει ομοιογένεια στο Υπουργικό Συμβούλιο και μια συλλογική προσπάθεια, πράγμα που δε συνέβη, και φθάσαμε στο σημείο που φθάσαμε σήμερα. Μετά από όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν αυτές τις ημέρες, αλλά και άλλα που θ’ ακολουθήσουν - καθώς οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς -, δεν ξέρω κατά πόσο το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να προχωρήσει, καθώς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του είναι οξύτατες. Ας ευχηθούμε έστω και την ύστατη στιγμή οι πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες ευθύνονται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, για το καλό της χώρας.»


ΠOΛITIΣMOΣ

!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Bραδιά τάνγκο διοργανώνει, στο μπαρ «Lighthouse», σήμερα Παρασκευή από τις 10:30 έως τις 2 το βράδυ η ομάδα «TangoLesvos».

Από το Γυμνάσιο Αγιάσου, σε μια κωμική διασκευή

«Ελένη» του Ευριπίδη η θεατρική παράσταση «Ελένη», του Ευριπίδη, σε κωμική διασκευή του Βασίλη Αναστασιάδη, ανέβασε προχθές Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο Κινηματοθέατρο Αγιάσου, το Γυμνάσιο του χωριού. Το κοινό κατέκλυσε την αίθουσα και χειροκρότησε την προσπάθεια των μαθητών, που παρουσίασαν με ιδιαίτερο τρόπο το έργο του αρχαίου τραγωδού. Θέλοντας να τονίσει το αφού η Ελένη δεν είναι η παράλογο του πολέμου, ο πραγματική Ελένη, αλλά Ευριπίδης απαντά με το μια αφηρημένη ιδέα, που παράλογο του «ειδώλου», χρησιμοποιήθηκε ως πρό-

Τ

σχημα για να επικαλυφθούν τα πραγματικά συμφέροντα του πλούτου, της δόξας, της εξουσίας. Η ομάδα του Γυμνασίου Αγιάσου θέλησε, όπως ανέφεραν οι μαθητές πριν την παράσταση, να παρουσιάσει μια σάτιρα που θύμιζε Αριστοφάνη, με στόχο να προκαλέσει μεν το γέλιο, αλλά και να πλη-

σιάσει το έργο του Ευριπίδη. Η «ευχάριστη μάθηση», η μετατροπή του μαθήματος σε παιχνίδι, ήταν το αρχικό σκεπτικό. Η τελική διασκευή ήταν έτσι διασκευασμένη, ώστε να προσεγγίζει ευχάριστα το αρχικό έργο. Η οργανωτική και σκηνοθετική επιμέλεια ήταν της φιλολόγου Βάγιας Μπό-

ντη, τα σκηνικά και η καλλιτεχνική επιμέλεια του καθηγητή Καλλιτεχνικών και ζωγράφου Δημήτρη Μιστριώτη. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 26 Ιουνίου στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου. Αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη Παρασκευή, οι μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού Σχο-

λείου Αγιάσου ανέβασαν στον ίδιο χώρο το θεατρικό έργο «Οι πρόσφυγες». Την ευθύνη της παράστασης, που ήταν εμπλουτισμένη με μουσική, τραγούδια και βίντεο, είχαν ο διευθυντής του Σχολείου, Νίκος Αλιμπράντης, και οι δάσκαλοι Χριστίνα Σαμοθρακή και Αναστάσιος Κομνηνός.

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως 18 Σεπτεμβρίου Καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Ανατολικό Αιγαίο»

Σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ: 11:00 Η μπάντα του Δήμου Αϊβαλιού στην αγορά της Μυτιλήνης 19:00 Άφιξη Ελλήνων και Τούρκων επισήμων και επισκεπτών - Επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης, με συνοδεία από τα τουμπερλέκια και τους «Κουδουνάτους» του Μεσοτόπου, σε δρομικό δρώμενο 19:45 Προβολή τού DVD «Ελληνοτουρκική Φιλία στο Αιγαίο» 20:00 Εμφάνιση των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου 20:20 Χαιρετισμοί και απονομή τιμητικών πλακετών 21:00 Εμφάνιση της χορωδίας «Νίκος Σκαλκώτας», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Παζαΐτη 21:30 Εμφάνιση του Χορευτικού Συλλόγου «Αρίων» Μυτιλήνης 22:00 Συναυλία ρεμπέτικου και αμανέδες, με το Σόλωνα Λέκκα και την ορχήστρα του. Συνοδεύει χορευτικά, ο Ιγνάτιος Πιπίνης - Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Έκθεση 100 φωτογραφιών με θέμα «Το Παιδί» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης και την BEASFAD της Περγάμου - Έκθεση ζωγραφικής της «Εικαστικής Παρέμβασης» και της AYKÜSAD του Αϊβαλιού

Αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ:

18:30 Παιδικό Χορευτικό Αϊβαλιού 18:50 Παιδικό Χορευτικό Ιππείου «Άγιος Προκόπιος» 19:20 Παιδικό Χορευτικό Συλλόγου «Επάνω Σκάλα» 19:45 Χορωδία Παγγεραγωτικού Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στέλιου Λασκαρίδη 20:15 Χορευτικό συλλόγου Χίου «Λέων Αλλάτιος» και το συγκρότημά του 20:45 Χορευτικό Συλλόγου Λήμνου «Λύκειο Ελληνίδων», με τους «Κεχαγιάδες» 21:15 Χορευτικό Παγγεραγωτικού Συλλόγου 21:45 Συγκρότημα Ρεμπέτικου Τραγουδιού «Ημέτερον» 22:30 Συναυλία με το Νεανικό Συγκρότημα Αϊβαλιού - Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Έκθεση 100 φωτογραφιών με θέμα «Το Παιδί» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης και την BEASFAD της Περγάμου - Έκθεση ζωγραφικής της «Εικαστικής Παρέμβασης» και της AYKÜSAD του Αϊβαλιού στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης «Χρώμα, Γραμμή, Κίνηση». Μουσικοχορευτική παράσταση, από τη σχολή χορού «À petits pas»

Κυριακή 19 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ: 11:00 Παρουσίαση του βιβλίου των Παύλου Βογιατζή - Δέσποινας Κομνηνού με τίτλο «Η Θεία Έλλη» 18:30 Χορευτικός Σύλλογος Σμύρνης 19:00 Χορευτικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής 19:20 Χορευτικός Σύλλογος «Δημοτική Ενότητα Μήθυμνας» 20:00 Δημοτική Χορωδία Λέσβου

«Νίκος Μυρογιάννης», υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Λίας Κεφαλά 20:30 Χορευτικός Σύλλογος Μανταμάδου 21:00 Σύλλογος Σάμου «Καπετάν Λαχανάς». Αναπαράσταση παλαιού Σαμιώτικου Γάμου, με χορό και τραγούδια 21:45 Συναυλία Ρεμπέτικου Τραγουδιού. Οι μεγαλύτερες ελληνικές και τουρκικές επιτυχίες, από τη Γιώτα Μιχαλέλλη και το συγκρότημά της - Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Έκθεση 100 φωτογραφιών με θέμα «Το Παιδί» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης και την BEASFAD της Περγάμου - Έκθεση ζωγραφικής της «Εικαστικής Παρέμβασης» και της AYKÜSAD του Αϊβαλιού στις 19:30 στον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αφιέρωμα σε πρόσφυγες και μετανάστες, από την ΑΜΚΕ «Τα Φώτα Απέναντι» και την εφημερίδα «Εμπρός»

Δευτέρα 20 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης 1ο Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Πολιτιστικό Φεστιβάλ: 19:00 Χορευτικό Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων 19:20 Παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Άγρας 19:45 Μικτή Χορωδία Συλλόγου Παμφίλων 20:15 Χορευτικός Σύλλογος Ερεσού 20:45 ΝΙ-ΛΑ-ΘΕ-ΑΤΡΟ «Ο Καραγκιόζης, η Κοκκινοσκουφίτσα και ο κατηραμένος λύκος» με το Νίκο Βουσβούκη 21:30 Το Χορευτικό των Νέων Κυδωνιών στα καλύτερα μιούζικαλ του Ελληνικού Κινηματογράφου 22:00 Απονομή βραβείων στα καλύτε-

ρα περίπτερα 22:15 «Πάραλος»: Παραδοσιακοί χοροί Καππαδοκίας και Μικράς Ασίας. Ακολουθεί συναυλία, με μουσική και τραγούδια από την Ανατολία - Έκθεση Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Έκθεση 100 φωτογραφιών με θέμα «Το Παιδί» από τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης και την BEASFAD της Περγάμου - Έκθεση ζωγραφικής της «Εικαστικής Παρέμβασης» και της AYKÜSAD του Αϊβαλιού

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου «Η Κοκκινοσκουφίτσα», της Κάθριν Χάρντγουικ (θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Αμάντα Σέιφριντ, Γκάρι Όλντμαν, Σίλο Φερνάντεζ, Μαξ Άιρονς Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Παρασκευή στις 19:15 και στις 22:00, Σάββατο στις 22:00 Έως Δευτέρα 20 Ιουνίου «Μαχητές των δρόμων 5: Ληστεία στο Ρίο», του Τζάστιν Λιν (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Ντουέιν «Δε Ροκ» Τζόνσον, Τζορντάνα Μπρούστερ Ώρες προβολής: Σάββατο στις 19:00 (Αίθ. 1) και στις 21:45 (Αίθ. 1), Κυριακή και Δευτέρα στις 21:45 (Αίθ. 2) Έως Κυριακή 26 Ιουνίου «Ρίο», του Ντον Ράιμερ (κινούμενα σχέδια, μεταγλωττισμένα) Ώρες προβολής: Σάββατο (18/6) στις 19:30 (Αίθ. 1), Κυριακή (19/6), Τρίτη και Πέμπτη στις 19:30 (Αίθ. 2), Παρασκευή, Σάββατο (25/6) και Κυριακή (26/6) στις 19:30 (Αίθ. 1)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

22

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Άρθρο

Στις αρχές Ιουλίου το παραδοσιακό έθιμο της Αγίας Παρασκευής

«Πανηγύρι του Ταύρου» πό την Παρασκευή 1η έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί φέτος το «Πανηγύρι του Ταύρου» που κάθε χρόνο διοργανώνει το Γεωργικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής «Η Πρόοδος». Οι προετοιμασίες για πιο παλιό έθιμο που συνδέεται με την κουλτούρα του αλόγου στη Λέσβο, το οποίο αποτελεί κι ένα από τα πιο γνωστά σε όλη τη χώρα πανηγύρια του νησιού, έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς, αφού και φέτος το πανηγύρι αναμένεται να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες. Διακόσια χρόνια ζωής με- δικά όσοι ασχολούνται με τράει το Πανηγύρι του τα άλογα. Ταύρου, που ξεκίνησε το Το πρόγραμμα 18ο αιώνα επί Οθωμανιτου Πανηγυριού κής Αυτοκρατορίας, όταν Όπως κάθε χρόνο, έτσι ένας χωριανός που είχε και φέτος το Πανηγύρι θα χάσει τον ταύρο του στο πραγματοποιηθεί στη λόφο όπου βρίσκεται το γνωστή μαγευτική τοποξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, θεώρησε πως θεσία του «Ταύρου», αλο άγιος τον έσωσε από το λά και μέσα στο χωριό. σημάδι ενός Τούρκου Την Παρασκευή θα γίνει που παραφύλαγε. Έταξε η περιφορά στους δρότον ταύρο στον άγιο και μους του χωριού του ταύτον θυσίασε κι έτσι καθιε- ρου που θα θυσιαστεί, υρώθηκε το έθιμο, που έ- πό τους ήχους λαϊκής κτοτε πραγματοποιείται μουσικής, ενώ θα προπορεύεται το λάβαρο του Αανελλιπώς κάθε χρόνο. Το Γεωργικό Σωματείο Α- γίου Χαραλάμπους. γίας Παρασκευής «Η Το Σάββατο, οι συμμετέΠρόοδος» έχει αναλάβει χοντες στο Πανηγύρι θα τη διοργάνωση του πανη- περιφέρονται στην αγορά γυριού από τις αρχές πε- της Αγίας Παρασκευής ρίπου του προηγούμενου πάνω στα στολισμένα αιώνα. Είναι το πανηγύρι τους άλογα, δίνοντας ξεπου κάθε χρόνο περιμέ- χωριστό χρώμα στο τενουν όλοι οι κάτοικοι της τραήμερο. Στη συνέχεια Αγίας Παρασκευής και ει- θα ανέβουν στην τοποθε-

Α

Από την Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών

Τρεις μελέτες για τη Μικρασιατική Καταστροφή τόμο της «Λεσβιακά», που αναΤ ονφέρεται στην τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, θα παρουσιάσει η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών σήμερα Παρασκευή 17 Ιουλίου, στις 7:30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Θέλοντας να συμβάλει στη γνώση και την κατανόηση του Μικρασιατικού Ζητήματος, η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών δημοσιεύει τρεις πρωτότυπες μελέτες, άμεσα σχετιζόμενες με τον ευρύτερο μικρασιατικό χώρο. Η πρώτη αναφέρεται στην εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο κατά το διωγμό τού 1914, ενώ οι άλλες δύο παρουσιάζουν με σαφήνεια και τεκμηρίωση νεώτερα ιστορικά στοιχεία για τις μουσουλμανικές κοινότητες που ζούσαν στη Μυτιλήνη και την υπόλοιπη Λέσβο μέχρι το τέλος της δεκαετίας τού ‘30. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο σχολικός σύμβουλος Φιλολόγων Λέσβου και πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, Στρατής Αναγνώστου, και ο δρ. Θεολογίας Αθανάσιος Καλαμάτας.

σία «Ταύρος», όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα γίνει η θυσία του ζώου, ενώ όλη τη νύχτα θα ετοιμάζεται το παραδοσιακό «κισκέτς», που θα μοιραστεί το πρωί της Κυριακής στους προσκυνητές, αφού πρώτα ευλογηθεί από τον ιερέα. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επιστροφή των καβαλάρηδων από τον «Ταύρο», θα πραγματοποιηθούν οι ιππικοί αγώνες στη θέση «Στάλος», στη βορειοα-

νατολική έξοδο της Αγίας Παρασκευής. Τα άλογα που θα διακριθούν και οι αναβάτες τους, θα λάβουν σημαντικά έπαθλα, ενώ τους αγώνες θα ακολουθήσει γλέντι, σε όλα τα καφενεία του χωριού. Το γλέντι θα συνεχιστεί και το βράδυ της Δευτέρας, με τα «Χαρλαμέλια», με συμμετοχή όλων σχεδόν των κατοίκων του χωριού και με τη συνοδεία λαϊκών συγκροτημάτων, που θα παίζουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Αλλάζει η ηγεσία της Περιφέρειας Ρόταρυ

Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη από εκδηλώσεις πραγματοποιούν, από σήμεΜραια σειρά Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου, οι Ροταριανοί Όμιλοι Μυτιλήνης και Καλλονής. Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Ηλιοτρόπιο», γίνονται με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στη 2484 Περιφέρεια του Ρόταρυ. Στις 7 σήμερα το απόγευμα, θα γίνει συνάντηση εργασίας του διευθυντή της Περιφέρειας και των βοηθών διευθυντών. Αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί, θα γίνει προαιρετικός περίπατος στην πόλη της Μυτιλήνης, καθώς και επίσκεψη στις παραλίες και τις ταβέρνες της περιοχής. Στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση των μελών των Ομίλων, κατά την οποία θα μιλήσει και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκος Ζούρος. Στα πλαίσια της συνεδρίασης θα μιλήσουν τόσο ο απερχόμενος διευθυντής της Περιφέρειας, Βησσαρίωνας Ζάχος, όσο και ο εισερχόμενος διευθυντής, Νίκος Κουζινόγλου. Ο τελευταίος θα παρουσιάσει και τους συνεργάτες και τη διοικητική ομάδα της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει, στις 9:30 το βράδυ, επίσημο δείπνο γύρω από την πισίνα του ξενοδοχείου «Loriet». Τέλος, στις 8:30 το πρωί της Κυριακής 19 Ιουνίου θα γίνει αναχώρηση για τους Ιερούς Ναούς Αγίου Ραφαήλ και Ταξιάρχη Μανταμάδου, ενώ η εκδρομή, που είναι προσφορά του Ροταριανού Ομίλου Μυτιλήνης, θα περιλαμβάνει επίσης γεύμα στη Σκάλα Σκαμνιάς και επίσκεψη στη Μήθυμνα. Σημειώνεται πως τα μέλη των Ομίλων Μυτιλήνης και Καλλονής θα φροντίσουν για τη μεταφορά των συνέδρων και των οικογενειών τους από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στα ξενοδοχεία παραμονής τους. Η εγγραφή κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το επίσημο δείπνο 25 ευρώ.

Γράφει ο π. ΣΤΡΑΤΗΣ ΓΙΟΥΣΜΑΣ

Ένα ταξίδι στη Μικρασία

Η

ώρα είναι 9 το πρωί και το πλοίο της γραμμής για Αϊβαλί έχει ήδη ξεκινήσει. Ο καιρός, ηλιόλουστος μετά από τη χθεσινοβραδινή μπόρα. Ανάμικτα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Συναισθήματα νοσταλγίας, για το περήφανο και ένδοξο παρελθόν των μικρασιατικών παραλιών, συναισθήματα θυμού για τη δίωξη και τον ξεριζωμό των Ελλήνων, αλλά και φορτισμένος ψυχολογικά για το τι εμπειρίες πρόκειται να ζήσω με το που πατήσω στα αιματοβαμμένα χώματα της Σμύρνης, του Αϊβαλιού και της Εφέσου όπου θα διαμείνουμε αυτές τις μέρες. Ο σκοπός αυτής της τριήμερης επίσκεψης είναι να διακονήσω στο αναλόγιο ως ψάλτης στις ακολουθίες όπου θα χοροστατούσε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Λίγο παραπάνω από μία ώρα στη θάλασσα, το πλοίο της γραμμής φτάνει στο Αϊβαλί, όπου μετά τον έλεγχο των ταυτοτήτων ή των διαβατηρίων ξεκινάμε για την Πέργαμο για μία σύντομη περιήγηση στο ιστορικό αυτό μέρος. Δεν μπορώ να μην αναφέρω την πολύ ευγενική συμπεριφορά και τον έκδηλο σεβασμό στο πρόσωπό μου και συγκεκριμένα στο ράσο άρα και στην ιεροσύνη μου. Συνειδητοποιώ ήδη από την αρχή (και γίνεται βεβαιότητα μέχρι το τέλος) πως τα βλέμματα των απλών καθημερινών ανθρώπων δε στέκονται καχύποπτα απέναντί μου αλλά απεναντίας, μου είναι αρκετά εξυπηρετικοί, χαμογελαστοί, σεβόμενοι την εθνική και θρησκευτική διαφορετικότητά μου. Αργά το μεσημέρι, μετά από σχεδόν τρεις ώρες ταξιδιού με το λεωφορείο, φτάσαμε στην ιστορική Σμύρνη. Μία πόλη πλέον, των έξι εκατομμυρίων κατοίκων, της ξέφρενης κτηριακής ανάπτυξης, του πανέμορφου οδικού δικτύου, των χιλιάδων καταστημάτων. Μία πόλη πεντακάθαρη και σωστά οργανωμένη που φυσικά δε θυμίζει καθόλου την πόλη εκείνη που καιγόταν για μέρες κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής. Το πρωί της επόμενης μέρας, ξεκίνησα μαζί με την πατριαρχική συνοδεία για την Έφεσο, όπου θα τελούσε ο πατέρας Κύριλλος Συκής με το δευτερεύοντα διάκονο του Πατριαρχείου, πατέρα Ανδρέα, τη Θεία Λειτουργία στον τάφο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. Αρκετός κόσμος από όλη την Ελλάδα παρακολούθησε και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία περιμένοντας υπομονετικά στο τέλος να λάβει και την ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχου. Το απόγευμα της ίδια ημέρας θα τελούσαμε τον Εσπερινό στην Παναγία την Αλατσατιανή. Εκεί, στα Αλάτσατα, συνέβη ένα ιστορικό γεγονός. Στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ή αλλιώς στην Παναγία την Αλατσατιανή, θα γινόταν για πρώτη φορά μετά τη μικρασιατική καταστροφή ορθόδοξη ακολουθία. Και μόνο το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμανε ορθόδοξο συναγερμό γι’ αυτό και πλήθος ορθοδόξων κατέκλυσαν το Ναό που τώρα λειτουργείται ως τζαμί. Μάλιστα για το λόγο αυτό δε μας επέτρεψαν να φοράμε τα υποδήματά μας. Όμως ήταν τόσος ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα να τελεστεί η ακολουθία, που κανείς από τους παρευρισκομένους δεν αντέδρασε στο αίτημα των Τούρκων. Ομολογώ πως αισθάνθηκα ρίγος όταν έψαλλα σε αυτόν το χώρο. Συγκινήθηκα όταν θεώρησα για μία στιγμή πως ήμουν ο πρώτος που έψελνε εκεί μετά από τόσα χρόνια. Δάκρυα ιστορικής μνήμης αλλά και ικανοποίησης κυλούσαν από τους προσκυνητές. Και στο μέσον, η καταπληκτική φυσιογνωμία του Πατριάρχου… Το επόμενο πρωινό, Κυριακή του Τυφλού, θα τελούσαμε τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη. Ένας πρώην προτεσταντικός ναός των Ολλανδών, μετατράπηκε εκεί γύρω στο 1950 σε ορθόδοξο ναό. Οι Αρχές του τόπου μας αλλά και της Σμύρνης, παρούσες. Πολιτιστικοί σύλλογοι και εκδρομείς από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν το ναό και την αυλή. Χώροι που τελικά ήταν αρκετά στενοί και μικροί για να χωρέσουν τόσους προσκυνητές. Στο λόγο του ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τους πάντες και τον καθέναν προσωπικά για τη συμμετοχή του στο οδοιπορικό αυτό προσκύνημα. Γεμάτος εμπειρίες, πλήρης συναισθημάτων, αγνοώντας τη σωματική κούραση των ημερών ξεκίνησα μαζί με τον πατέρα Κύριλλο και τη συνοδεία του για το δρόμο της επιστροφής. Προορισμός και κατάληξη του ταξιδιού πάλι το Αϊβαλί, από όπου θα παίρναμε το καραβάκι της γραμμής για τον επαναπατρισμό μας και την επιστροφή μας στην καθημερινότητά μας. Λίγο πριν φτάσουμε στο Αϊβαλί κάναμε μία στάση στη Φώκαια όπου απόλαυσα τη φυσική ομορφιά αυτού του μικρού τόπου. Αναλογίζομαι, σκέφτομαι, προβληματίζομαι… Προσπαθώ να θυμηθώ ό,τι έμαθα από την ιστορία για τα μέρη αυτά. Συγκρίνω το τότε με το τώρα. Βιώνω και βλέπω την ανάπτυξη των απέναντι παραλίων και τη συγκρίνω με τη δική μας μιζέρια. Θυμώνω για τα ιστορικά λάθη του παρελθόντος… αλλά προσπαθώ να ζήσω στο παρόν. Ομολογουμένως η ιστορία έχει γραφτεί και δεν αλλάζει. Θεωρώ πως λάθος τακτικές και πολιτικές εφαρμόστηκαν και από τις δύο πλευρές. Δε στέκομαι πολύ σε αυτά, αλλά θέλω να κάνω ένα βήμα παραπάνω και να δώσω ένα νόημα σε αυτό μου το ταξίδι. Ο ήλιος ανατέλλει και φωτίζει όλους τους ανθρώπους. Οφείλουμε ως χριστιανοί αλλά και ως άνθρωποι να ζούμε ειρηνικά με τον άλλον, σεβόμενοι τη διαφορετικότητα. Αυτός ο σεβασμός που χτίζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς, γι’ αυτό και φτάσαμε να τελέσουμε τον Εσπερινό στην Παναγία την Αλατσατιανή, γι’ αυτό και λειτουργήσαμε στον τάφο του Αγίου Ιωάννου στην Έφεσο και στην Αγία Φωτεινή στη Σμύρνη. Εύχομαι και προσεύχομαι με τη Χάρη του Θεού να αξιωθώ ξανά και ξανά να έχω τέτοιες βιωματικές εμπειρίες.


23

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Λεσβιακό Βιβλίο Λάκης Παπαστάθης Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα Διηγήματα Εκδόσεις Πόλις Αθήνα 2011, σελ. 200

βιβλία έχει στο ενεργητιΤτηςρία κό του ο γνωστός σκηνοθέΛάκης Παπαστάθης. Τις συλλογές διηγημάτων «Η Νυχτερίδα πέταξε» (2002), «Η ήσυχη» (2005) και το χρονικό «Όταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (2006). Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε μια νέα συλλογή με 19 διηγήματα. «Τα διηγήματα της συλλογής αυτής, βιωματικά τα πιο πολλά, μοιάζουν με μικρά ντοκυμαντέρ, τρυφερά αναθήματα σ’ όσους άφησαν τη σκιά τους, καλλιτεχνική και ανθρώπινη, στην ψυχή του συγγραφέα: Αλέξης Δαμιανός, Μανόλης Αναγνωστάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Πάνος Φειδάκης, για να μιλήσουμε μόνο για τους απελθόντες. Το Μουσείο, η Ακρόπολη, το Ηρώδειο, ως σκηνικά, εναλ-

λάσσονται με τόπους χθεσινούς, εμβληματικούς για τη γενιά του Λάκη Παπαστάθη: ο Μαγεμένος Αυλός φορτισμένος εσαεί από το θαμώνα του. Το Κύτταρο - νεκροζώντανοι, σκηνές ροκ - στη δικτατορία. Το Άλσος Παγκρατίου και τα λαμπερά καλοκαίρια της νεότητας. Ο συγγραφέας ψηλαφεί διακριτικά τα παράπλευρα μονοπάτια της καλλιτεχνικής δη-

μιουργίας: Τα πεταμένα δοκιμαστικά μιας ταινίας - πολύτιμα σκουπίδια. Την εξερεύνηση - σαν αποκάλυψη - στίχο, στίχο ενός ξεχασμένου ποιητή. Την αύρα που λείπει κι απ’ το πιο αριστοτεχνικό αντίγραφο ενός σπουδαίου πίνακα. Την επώδυνη μύηση στα μυστικά του θεατρικού ρόλου, είτε για την Επίδαυρο είτε για την ταπεινή ερασιτεχνική παράσταση. Πίσω από τις νοσταλγικές και χαμηλότονες ιστορίες, προβάλλουν τα μικρά και τα μεγάλα ερωτήματα του καλλιτεχνικού φαινομένου, πολλαπλώς απαντημένα και, τελικά, αναπάντητα», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. Οι τίτλοι των διηγημάτων είναι: Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Το μάρμαρο ζεστό από τον ήλιο, Pretty Woman, Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα, Η αντικατάσταση του Τειρεσία, Μαγεμένος Αυλός, Το κύτταρο, Άλσος Παγκρατί-

ου, Το φιλί της Σόνιας, Συνάντηση στου Ψυρρή, Όταν έφευγαν χιόνιζε, Ο μπερές, Η φωνή του έργου, Η επιστροφή του Πάνου Φειδάκη, Η Μαρίνα και ο Νικόλαος Λύτρας, Την έτρωγε η σκέψη, Όλοι οι θάνατοι πιθανοί, Τα πεταμένα τ’ άχρηστα, Ήθελε να γίνει μακιγιέρ. Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από το διήγημα «Όλοι οι θάνατοι πιθανοί»: «Μια μέρα που σκόνταψε στο σπίτι του, γκρεμίστηκαν εκατοντάδες βιβλία, ακούστηκε εκκωφαντικός θόρυβος σαν να έγινε σεισμός. Τον έκλεισαν, δεν μπορούσε να βγει. Προσπάθησε ν’ ανοίξει δρόμο παραμερίζοντας στοίβες από βιβλία. Τότε το είδε. Λίγο σκονισμένο αλλά σχεδόν καινούργιο. Το πήρε στα χέρια του. Έλυσε το φιόγκο κι άνοιξε το κουτί. Εκείνη την ώρα ένιωσε πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά, δεν του έφτανε ο αέρας. Τα βιβλία που τον είχαν αποκλείσει δημιουργούσαν μόνωση ηχητική που δεν του επέτρεπε ν’ ακούσει

καθαρά τον εικαστικό καλλιτέχνη του πρώτου ορόφου που ξαφνιάστηκε από το θόρυβο και κατέβηκε να δει τι συνέβαινε. Ο γείτονας ανησύχησε και τον αναζήτησε βάζοντας τις φωνές. Στο τέλος πήρε μια πνιχτή απάντηση. Έτρεξε προς το μέρος της φωνής και βιαστικά παραμέρισε τα βιβλία ανοίγοντας δρόμο. Τον βρήκε σχεδόν λιπόθυμο με τα ποιήματα του Ντόρρου στο χέρι. Τον βοήθησε να βγει. Αυτός, μόλις συνήλθε λίγο και πήρε βαθιές ανάσες, κοίταξε τα σωριασμένα βιβλία και του είπε… “Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ονόμασε το βιβλίο του ‘Στου γλυτωμού το χάζι’. Τώρα κι εγώ χαζεύω κοιτάζοντας το γλυτωμό μου. Έλα να φωτογραφίσεις στο σπίτι. Σαν εγκατάσταση εικαστική δεν είπες; Έλα γρήγορα γιατί… όλοι οι θάνατοι πιθανοί, που λέει κι ο Ντόρρος.» Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης. Π.Σ.

Βιβλιοπαρουσίαση Γιώργος Αλβανός Βασιλ’τσιώτ’κα λόγια Λεξικό της ντοπιολαλιάς Βασιλικών Λέσβου. Ετυμολογικό, Ερμηνευτικό, Λαογραφικό Εκδόσεις Σμυρνιωτάκης Αθήνα 2011, σελ 245

ε ένα προσεγμένο, καΜ λαίσθητο τόμο, θησαυρό τιμαλφή για τη λεσβιακή γλωσσολογία, ο ακάματος εκπαιδευτικός Γιώργος Αλβανός κατάφερε με μια ιδιαίτερη και εντυπωσιακή παρατηρητικότητα που σίγουρα χρειάσθηκε πολύμοχθη αναλυτική έρευνα και μελέτη - να διασώσει ένα γλωσσολογικό πλούτο της Λέσβου με τις ιδιαιτερότητες της γενέτειράς του. Εργάτης του πνεύματος ψυχή τε και σώματι, με ζηλευτή συγγραφική δραστηριότητα, φωτεινό παράδειγμα μέσα σε τούτη τη ρημαγμένη, χωρίς ανθρωπιά κοινωνικήπνευματική έρημο, που δημιούργησε η καταπάτηση και καταρράκωση κάθε ιδανικού από το σύγχρονο άνθρωπο. Ο Γιώργος Αλβανός γεννήθηκε στα Βασιλικά. Σπούδασε Παιδαγωγικά

και Πολιτικές Επιστήμες. Υπηρέτησε στη δημοτική εκπαίδευση ως δάσκαλος, επιθεωρητής δημοτικών σχολείων, σχολικός σύμβουλος και ειδικός πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Δίδαξε πολλά χρόνια σε σχολές επιμόρφωσης δασκάλων (ΣΕΛΔΕ, ΠΕΚ). Στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εργάστηκε δέκα χρόνια για την εκπόνηση προγραμμάτων σπουδών και τη συγγραφή διδακτικών βιβλίων του δημοτικού σχολείου. Ασχολήθηκε με την Παιδαγωγική, τη Λογοτεχνία και τη Λαογραφία. Δημοσιευμένες εργασίες του είναι:

1. Λαογραφικά σημειώματα για την Πάρο, Αθήνα 1968 - 1974 2. Λαογραφικά θέματα για τα Βασιλικά Λέσβου, Αθήνα 1978 - 1992 3. Τοπικό περιβάλλον και βιωματική εποπτική διδασκαλία, Αθήνα 1968 4. Η Νεοελληνική Λογοτεχνία στην Εννιάχρονή Εκπαίδευση, Αθήνα 1980 5. Μαθήματα Πολιτισμού, Αθήνα 1989 6. Μαθηματικά Ε΄ Δημοτικού για τον μαθητή, Αθήνα 1994 7. Μαθηματικά Ε΄ Δημοτικού για τον δάσκαλο, Αθήνα 1994 8. Μαθηματικά ΣΤ΄ Δημοτικού για τον μαθητή, Αθήνα 1994 9. Μαθηματικά ΣΤ΄ Δημοτικού για τον δάσκαλο, Αθήνα 1994 10. Μαθηματικά Α΄ Δημοτικού για τον μαθητή και για τον δάσκαλο, Αθήνα 1997. Βραβείο ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ανέκδοτο) 11. Παραμύθια και Παραμυθόλογα, Αθήνα 2002 12. Το κλειδί των Μαθηματικών Α ΄Δημοτικού, Αθήνα 2008 13. Το χωριό μου Βασιλι-

κά Λέσβου, Αθήνα 2008 Έντονη είναι η παρουσία του με δημοσιεύματα λογοτεχνικού και λαογραφικού περιεχομένου σε λεξικά, εκπαιδευτικά περιοδικά και πολιτιστικά έντυπα. Στο προλογικό σημείωμα του καινούργιου βιβλίου του, διαφαίνεται ο προβληματισμός του, άλλα και το πάθος του για την αναζωπύρωση, μα κυρίως για τη διάσωση αυτού του γλωσσολογικού θησαυρού του νησιού μας: «Χαιρόμουν να μιλώ και να την ακούω καθάρια, ανόθευτη, αρμονική, σαν μελωδία. Και τώρα θλίβομαι και μελαγχολώ, όταν διαπιστώνω πως γίνονται όλο και λιγότεροι εκείνοι που τη μιλούν, εκείνοι που την καταλαβαίνουν. Και είναι κυρίως γέροι ή ηλικιωμένοι αυτοί που ακόμα τη χρησιμοποιούν χωρίς φθογγολογικές, λεξιλογικές και εννοιολογικές αλλοιώσεις. Η υποχρεωτική εκπαίδευση, η καθιέρωση της κοινής νεοελληνικής στα σχολεία, στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα, η άμεση

και άνετη επικοινωνία με την κατάργηση των αποστάσεων, τείνουν να καταστήσουν τις τοπικές διαλέκτους γενικά πολιτισμική παράδοση περισσότερο παρά ζωντανή γλώσσα. Η πραγματικότητα αυτή με οδήγησε στην απόφαση να προσπαθήσω να καταγράψω στοιχεία της ντοπιολαλιάς του χωριού μου, που διατηρούνται ακόμα ζωντανά.» Ο κεντρικός πρόλογος του βιβλίου είναι γραμμένος από το φιλόλογο Γιάννη Χατζηβασιλείου: «Σε εποχή πολιτιστικής αδιαφορίας, εξουσιαστικής νοοτροπίας αστισμού, λαφυραγώγησης των ψυχών, ραγδαίων εξελίξεων, διαδοχικών μεταβολών και συρρίκνωσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της γλώσσας μας, η οποία βάλλεται ανελέητα από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και έχει αποτελέσει εν μέρει την αφομοιωτική δύναμή της, με την οποία ενέτασσε παλαιότερα στο ελληνικό κλιτικό σύστημα τα εμφιλοχωρούντα οθνεία

γλωσσικά στοιχεία, λεξικογραφικές εργασίες, όπως αυτή του Γιώργου Αλβανού, είναι χρήσιμες από επιστημονική, πολιτιστική και εθνική άποψη. Σε αυτές τις εργασίες θα βασιστεί ο ειδικός επιστήμονας, ο γλωσσολογο-διαλεκτολόγος του μέλλοντος, για να συντάξει τον ιδιωματικό άτλαντα του νησιού μας, το λεξικό όλων των ιδιωμάτων, τα οποία ανήκουν, όπως είναι γνωστό, στα λεγόμενα βόρεια νεοελληνικά.» Σήμερα αν ζούσε ο Στρατής Παπανικόλας, ο ενθουσιασμός του θα ήταν εμφανής. Ανάλογή δε, θα ήταν η προβολή και αξιοποίηση του συγγραφέα μέσα από τον «Τρίβολο». Γιατί ο Παπανικόλας επιζητούσε πάντα το γνήσιο, το ατόφιο, προβάλλοντάς το χωρίς ενδοιασμούς. Ελπίζουμε και στο μέλλον ανάλογες και πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες να έχουμε από την πένα του άξιου Λέσβιου - Βασιλικιώτη Δασκάλου Γ. Αλβανού. Προκόπης Ι. Παπάλας


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος της φάσης των ομίλων στο sportlesvos.gr Tournament στο Euro 2004

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Ελεύθερος μένει σε λίγες μέρες απο τη Νίκη Βόλου ο Μυτιληνιός ποδοσφαιριστής Στέλιος Μαϊστρέλλης και μπορεί να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του σε άλλη ομάδα, αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν.

Ξεκαθαρίζει η… πρόκριση λοκληρώνεται σήμερα ο πρώτος γύρος της φάσης των ομίλων του 1st sportlesvos.gr Tournament, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις τού Euro 2004, και ήδη διαφαίνονται οι ομάδες που πάνε… φουλ για τα νοκ άουτ των 16 και εκείνες που θα παλέψουν για τα τελευταία εισιτήρια της πρόκρισης. Στους προχθεσινούς αγώνες, το Monkey/Sport 2000 έκανε επίδειξη δύναμης απέναντι στο γεμάτο απουσίες In Sport, επικρατώντας με 19-3, ενώ αβαντάζ για την πρόκριση πήραν οι Ύπνοι με την παρθενική τους νίκη στο πρωτάθλημα, απέναντι στους Galaxy. Νίκη-οξυγόνο πήρε και το Marush απέναντι στους Stolichnaya, ενώ τα Outsider κατατρόπωσαν τους ενθουσιώδεις μικρούς τής Cosa Nostra. Με το Μανούσο να κάνει Τετάρτης, οι Ύπνοι άνοιρεκόρ στη διοργάνωση ξαν λογαριασμό στο πετυχαίνοντας 10 (!) Τουρνουά με την πρώτη γκολ, το Monkey μετέτρε- τους νίκη στο πιο κατάλψε σε υγιεινό περίπατο έ- ληλο χρονικό σημείο. Κόνα ντέρμπυ στα χαρτιά. Το ντρα στους Galaxy, πήραν 19-3 εις βάρος τού In τη νίκη με 4-1 και αβαντάζ Sport είναι ενδεικτικό της για την τέταρτη προνομιδυναμικής της ομάδας ούχο θέση. Βέβαια, ακόμη του Γιώργου Σπετσιώτη, όλα είναι ανοιχτά, καθώς αλλά όχι αντιπροσωπευτι- υπολείπονται κι άλλοι ακό της αντίστοιχης δυνα- γώνες… μικής τού In Sport, που Το παιχνίδι ανάμεσα στη μετρούσε πολλές απου- Λουξ/Ναυσικά και το σίες. Cyber Spot ήταν - όπως α10 γκολ ο Μανούσος! ναμενόταν - δυνατό και αΣτο δεύτερο παιχνίδι της νταγωνιστικό, με την ποι-

Ο

Οι ομάδες τού Marush και των Ύπνων

ότητα όμως των παικτών της ομάδας του Μιχάλη Κουτζιά να υπερισχύει και να δίνει ένα ακόμη τρίποντο… Στο τελικό 6-2 πρωταγωνίστησε ο Παναγιώτης Δελόλμας, με τέσσερα προσωπικά του τέρματα. Παιχνίδι επιβίωσης ήταν αυτό ανάμεσα στο Marush και τη Stolichnaya, που τελικά μετατράπηκε σε πάρτυ των παικτών του γνωστού καφέ-μπαρ. Η Stolichnaya για μία ακόμη φορά προηγήθηκε στο ημίχρονο, αλλά στην επα-

νάληψη ως συνήθως απλά δεν υπήρχε! Μάλιστα το παιχνίδι ξέφυγε προς το τέλος, με το Marush να πετυχαίνει σε ρυθμούς προπόνησης 13 γκολ και να παίρνει σαφέστατο προβάδισμα πρόκρισης. Την αυλαία έριξαν τα Outsider, που έκαναν το καλύτερό τους παιχνίδι κόντρα στους αεικίνητους μικρούς τής Cosa Nostra, κερδίζοντας με 8-1. Ανήφορος με χατ τρικ και Χριστοδούλου με άλλα δύο γκολ έκαναν τη διαφορά,

με το Νίκο Φαράκλα να επεμβαίνει όποτε χρειαζόταν, σωτήρια.

Οι αγώνες της ημέρας Monkey/Sport 2000 - In Sport/ Βασίλης Ανδριώτης 19-3

Μανούσος 10, Μουτζούρης 3, Σταμάτης 2, Κουκέλης 2, Πατσατζής, Καδής (Monkey) Χατζηκλειδαράς 3 (In Sport) Ύπνοι - Galaxy 4-1

Αρίδης, Κοντός, Παπαδημητρίου 2 (Ύπνοι) Μαρίνος (Galaxy)

Λουξ/Ναυσικά - Cyber Spot 6-2

Παν. Δελόλμας 4, Στρ. Δελόλμας, Ρ. Κουνιαρέλλης (Λουξ/Ναυσικά) Χατζέλλης, Βασιλέλλης (Cyber Spot) Marush - Stolichnaya 13-3

Μπίτσι 7, Ελευθερίου 4, Καρδάτος, Πιπίνης (Marush) Λ. Καρίνος, Μ. Ορφανός, Χ. Καρίνος (Stolichnaya) Cosa Nostra - Outsider 1-8

Τσογκάρης (Cosa Nostra) Χριστοδούλου 2, Ανήφορος 3, Κατσούρης, Γιαλαμάς, Δουνιάς (Outsider)

Αγώνες ποδηλάτου σε τοπικό επίπεδο έγιναν στα Αλυφαντά, με τη συμμετοχή αθλητών να είναι μεγάλη και το θέαμα ικανοποιητικό

Χάρηκαν το πεντάλ 4ος Ανδρεάδης 5ος Γονιδέλλης 6ος Καραντώνης

τoυ ΜΑΝΩΛΗ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗ νας πετυχημένος από όλες τις πλευρές

Έ ποδηλατικός αγώνας Μ.Τ.Β. πραγμα-

τοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην τοποθεσία του Αγ. Γεωργίου Αλυφαντών. Μπορεί η διοργάνωση να ήταν ανεπίσημη και να μη συμπεριλαμβανόταν στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας, ήταν πάντως ένας ωραίος αγώνας, που διεξήχθη χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε για να τη φέρει εις πέρας ο αθλητής του Άτλαντα Μυτ. Γιώργος Σαραϊδάρης και που στο τέλος επιβραβεύτηκε με τα συγχαρητήρια όλου του κόσμου, αλλά και των αθλητών από τη Λέσβο και τη Χίο που συμμετείχαν στις τρεις κατηγορίες της διοργάνωσης, Ανδρών, Παίδων και Βετεράνων. Η διαδρομή που ακολούθησαν οι ποδηλάτες ήταν εξαιρετική και πέρασε από μονοπάτια, ρεματιές και ανηφορίτσες. Δεν εγκατέλειψε κανένας, εκτός από μια περί-

Βετεράνων 1ος Χατζέλλης 2ος Λαϊνάς 3ος Παπαδημητρίου 4ος Πρίμος 5ος Καμάτσος 6ος Ακριώτης

Παίδων Οι τρεις πρώτοι νικητές, Γιώργος Σαραϊδάρης, Παναγιώτης Σαμαράς και Άλτον Σάλβια από τη Χίο

πτωση, όταν έσκασε το λάστιχο ενός ποδηλάτη. Όλοι οι άλλοι τερμάτισαν κανονικά και στο τέλος χάρηκαν αυτό που έκαναν. Νικητής στην κατηγορία των Ανδρών αναδείχθηκε ο Γιώργος Σαραϊδάρης, ο οποίος ήταν απροσπέλαστος, δυνατός και τερμάτισε με ευκολία σχετικά με τους άλ-

Ο τεχνικός διευθυντής τού ΠΑΟΚ κάνει διακοπές στο νησί…

Ο Παντελής Κωνσταντινίδης στη Μυτιλήνη! λιγοήμερες διακοπές με την οικογένειά του πραγματοΟδοσφαιρικού ποιεί στο Βόρειο Αιγαίο ο τεχνικός διευθυντής του ποτμήματος του ΠΑΟΚ, Παντελής Κωνσταντινίδης, ο οποίος επισκέπτεται το νησί μας για πρώτη φορά. Ο Βορειοελλαδίτης τέως ποδοσφαιριστής επέλεξε τη Λέσβο να περάσει ένα μέρος των διακοπών του, χαλαρώνοντας και γεμίζοντας της μπαταρίες του εν όψει της νέας χρονιάς, όπου για τον ΠΑΟΚ οι φιλοδοξίες είναι υψηλές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Κωνσταντινίδης, στις λίγες ώρες που βρίσκεται στο νησί μας, είχε ήδη την ευκαιρία να επισκεφθεί πολλά αξιοθέατα της Λέσβου, ενώ στο πρόγραμμα των διακοπών του είναι να επισκεφθεί ένα ή Ο περίφημος «σβούρας» τού ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, δύο ακόμη νησιά του Αιγαίου λίγο πριν επιστρέψει στη συμπρωτεύουσα και στρωθεί στη δουλειά. στη Μυτιλήνη...

Αρκετές ήταν οι συμμετοχές και στις τρεις κατηγορίες και ο συναγωνισμός μεγάλος

λους. Δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Σαμαράς, ο οποίος ασχολείται ενεργά με το ποδήλατο, και τρίτος ο Άλντον Σάλβια, ο οποίος προσφάτως εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο (ήταν τερματοφύλακας στη Δάφνη Χίου) και ασχολείται πλέον με το ποδήλατο. Μετά το τέλος των αγώνων και μέσα σε βροχή έγιναν οι απονομές στους νικητές από τη διοργανώτρια επιτροπή των αγώνων και όλοι συμφώνησαν στην ανάγκη η διοργάνωση να καθιερωθεί να γίνεται συχνά. Άλλωστε από το νησί μας λείπουν τέτοιες διοργανώσεις και είναι ευκαιρία οι φίλοι τού πεντάλ να χαίρονται το άθλημα και ο κόσμος να βλέπει όμορφο θέαμα. Στην κατηγορία των Παίδων νικητής ήταν ο Αλέξανδρος Πρίμος, ενώ στην κατηγορία των Βετεράνων πρώτος ήταν ο Χατζέλλης. Τα αποτελέσματα και στις τρεις κατηγορίες ήταν ως εξής:

Ανδρών 1ος Γιώργος Σαραϊδάρης 2ος Παναγιώτης Σαμαράς 3ος Άλντον Σάλβια (Χίος)

1ος Αλέξανδρος Πρίμος 2ος Μιχάλης Ζέρβας 3ος Νίκος Ζυγούρης 3ος Δημήτρης Αλεξίου 4ος Δημήτρης Σάββας

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΖΟΥΝΙΟΡ

«Φινάλε με γκολ» λοκληρώθηκε και το Πρωτάθλημα Οαγωνιστική των Τζούνιορ, με την τελευταία του να προσφέρει πάλι καλό θέαμα και πολλά γκολ στον κόσμο. Την Κυριακή στην τελετή λήξης, από την Ε.Π.Σ.Λ. θα απονεμηθούν στις τρεις πρώτες ομάδες του Πρωταθλήματος τα κύπελλα, αφού στη διοργάνωση δεν υπήρχε βαθμολογία.

Τα αποτελέσματα Αρίων Μηθ. - Αιγέας Οδ. Ελύτης - Διαγόρας Λιονταράκια - Καραβαγγέλης Φίλια - Νεάπολη Προοδευτική - Ερμής Τριφυλλάκια - ΑΕΛΚ Αίας - Ορφέας Εθνικός - Αναγέννηση Γέρας Αστέρας Ν. - Αστέρας Περ. Αιολικός - Πολιχνίτος

0-2 1-2 5-1 1-1 4-1 2-0 2-0 0-1 1-1 2-3


25

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα - Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Σάββατο βραδιές πιάνου, με τις μελωδικές φωνές του Νίκου και της Μαρίας Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508 Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ Ψητοπολείο Χριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING BLUE BAY Ξενοδοχείο τηλ. 22510 91000 / 91468 τηλ./φαξ 22510 91004 Το ξενοδοχείο διαθέτει αίθουσες για γάμους - βαφτίσεις.

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά - συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185 ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017 ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028 KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣ Πλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείου τηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945885021

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ FUN TOURS Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Υ Γ Ε Ι Α EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120 Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Παπανικολή 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637 Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI

ΚΑΛΛΟNH Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Πελέκος Μιχάλης Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

OΦΘAΛMIATPOI

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027 Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Σάκης Ευστράτιος Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

Κ Α Ι

Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

Α Λ Λ Α ΨYXOΛOΓOI Ζητιανέλλη Μαρίνα Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 Κιστάνη Σοφία Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Καβέτσου 22, ημιώροφος τηλ.: 22510 54529, κιν.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Μεγάλες αντιδράσεις από «αγροτοπατέρες»

Έλεγχοι για τους «μαϊμού» κτηνοτρόφους τoυ NIKOY MANABH εγάλες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει το φαινόμενο των ψευδών δηλώσεων μητρώων αιγοπροβάτων από μερίδα κτηνοτρόφων της Λέσβου. Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα στα τέλη του χειμώνα, μετά από καταγγελίες που έκανε ο Ανεξάρτητος Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων Λέσβου. Έφτασε στη Βουλή, δε, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σπύρος Γαληνός. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί κάποιους ελέγχους πριν θεωρήσει τα μητρώα αιγοπροβάτων των κτηνοτρόφων του νησιού. Ζητάει, για παράδειγμα, τα τιμολόγια για το γάλα που παρέδωσαν στα τυροκομεία οι κτηνοτρόφοι ή τα τιμολόγια για τα αρνιά που πούλησαν, ώστε να διαπιστώσει αν τα όσα δηλώνονται

Μ

στα μητρώα αιγοπροβάτων είναι πραγματικά ή πλασματικά. Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επιτόπιοι έλεγχοι σε κτηνοτροφικές μονάδες της Γέρας και της Αγίας Παρασκευής. Εκεί διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν έχουν σεσημασμένα τα ζώα τους, όπως προβλέπει η σχετική ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα που εμφανίζονται σε μία μονάδα μπορεί την επόμενη ημέρα να «μετακομίσουν» σε άλλη. Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δηλώνουν ότι εκτρέφουν 200 πρόβατα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν ούτε ένα. Σε άλλη περίπτωση, κτηνοτρόφος δήλωνε 180 πρόβατα και είχε μόλις 40 (χωρίς σήμανση). Αρκετές φαίνεται ότι είναι οι περιπτώσεις των «κτηνοτρόφων» που κληρονόμησαν μητρώα αιγοπροβάτων από τους συγγενείς

τους και συνεχίζουν να δηλώνουν ότι εκτρέφουν τα ζώα αυτά αν και τα έχουν πουλήσει. «Οι έλεγχοι αυτοί προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από αγροτοπατέρες, γιατί θίξαμε παγιωμένες καταστάσεις», όπως δήλωσε στο «Ε» ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, οποίος σημειώνει ότι έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στους ελέγχους που πραγματοποιεί. Η πολιτική στήριξη από την πλευρά της Περιφέρειας είναι σημαντική για να σπάσει το «απόστημα» αυτό, αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό που θα πραγματοποιεί συστηματικά τους ελέγχους. Όμως στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει επέλθει μεγάλη μείωση των κτηνιάτρων που υπηρετούν, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες.

Όλα για τις επιδοτήσεις Τα μητρώα αιγοπροβάτων είναι βασικό στοιχείο στις ετήσιες αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που καταθέτουν οι κτηνοτρόφοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Με βάση τις αιτήσεις αυτές λαμβάνουν την Ενιαία Ενίσχυση, το Ποιοτικό Παρακράτημα των αιγοπροβάτων και την Εξισωτική Αποζημίωση. Ποσά που, αν αθροιστούν, αναλόγως του μεγέθους της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, δίνουν μια μικρή ή μεγάλη βοήθεια στους πραγματικούς κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Όταν πρόκειται για «μαϊμού» κτηνοτρόφους, οι επιδοτήσεις αυτές δίνουν ένα σημαντικό ετήσιο εισόδημα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εξασφαλίζει τα προς το ζην στο λήπτη του, χωρίς κανένα κόπο. nman@emprosnet.gr

Ανασφάλιστα υπηρεσιακά αυτοκίνητα μπλοκάρουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Τα βάσανα του κτηνοτρόφου α ανασφάλιστα αυτοκίνητα της Περιφέρειας Βορεί- τηθούν. Η αδειοδότηση Τδίων ου Αιγαίου «παγώνουν» την ολοκλήρωση των Σχε- των στάβλων και κατ’ εΒελτίωσης των αγροτών της Λέσβου. Αυτό κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος μάς απάντησε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και θα υπάρχουν οχήματα για να διατεθούν στους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Ακόμη ανέφερε ότι σε αυτούς τους έξι μήνες της θητείας της περιφερειακής αρχής έχει γίνει οριστική παραλαβή μεγάλου αριθμού Σχεδίων Βελτίωσης, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό. Ο κ. Τεντόμας στην κα- περάσει από τον έλεγχο ταγγελία του αναφέρει ότι του ΚΤΕΟ κ.λπ.. Μια από υπάρχουν υπηρεσιακά τις συνέπειες είναι η αδυαυτοκίνητα της Περιφέ- ναμία πραγματοποίησης ρειας Βορείου Αιγαίου επιτόπιων ελέγχων σε που βρίσκονται σε ακινη- σταβλικές εγκαταστάσεις σία από τις αρχές τού που έχουν κατασκευαστεί 2011 επειδή δεν είναι α- στα πλαίσια Σχεδίων Βελσφαλισμένα, δεν έχουν τίωσης, ώστε να αδειοδο-

πέκταση των κτηνοτροφικών μονάδων είναι απαραίτητη για να κλείσουν με επιτυχία τα Σχέδια Βελτίωσης και στη συνέχεια να πάρουν οι κτηνοτρόφοι την επιδότηση που δικαιούνται για τις επενδύσεις τους. Το τελικό αποτέλεσμα είναι οι κτηνοτρόφοι να παραμένουν χρεωμένοι σε εργολάβους, εμπόρους και τράπεζες, χωρίς να μπορούν να τους αποπληρώσουν.

Επιτροπές σταβλισμού Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η ολοκλήρω-

ση των Σχεδίων Βελτίωσης. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν επιτροπές σταβλισμού για τα νησιά του Νομού μας. Με πρόσφατο νόμο, οι επιτροπές σταβλισμού από 11μελείς έγιναν τριμελείς, προκειμένου να επιταχυνθεί η αδειοδότηση των στάβλων. Οι σχετικές αποφάσεις συγκρότησής τους έχουν ληφθεί και έ-

27 Νέα κινητοποίηση του ΠΑΜΕ το Σάββατο Γραμματεία Λέσβου τού ΠΑΜΕ χαιρεΗτίζειΤοπική τους απεργούς που έδωσαν το αγωνιστικό τους παρών στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών, στην Πλατεία Σαπφούς την Τετάρτη. Παράλληλα, καλεί σε νέα κινητοποίηση το Σάββατο στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Σαπφούς. Επίσης αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει νέα 48ωρη απεργία με τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή.

ΝΑΡ Λέσβου

«Δεν περνάει η πολιτική της κυβέρνησης» ο ΝΑΡ Λέσβου, με χθεσινή ανακοίνωσή του, Τχαιρετίζει τις μεγάλες κι-

χουν σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, τότε θα μπορέσουν να πιάσουν δουλειά. Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν αναμένεται να γίνει πριν περάσουν 20 ημέρες. Ν.Μ.

Πληρώθηκε το ποιοτικό παρακράτημα αιγοπροβάτων αταβλήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς Κκράτημα των δικαιούχων κτηνοτρόφων το ποιοτικό παρατου αιγοπρόβειου κρέατος. Το ποσό ανά ζώο είναι τρία ευρώ.

νητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας στην απεργία τής 15ης Ιούνη. «Το μήνυμα της απεργίας ήταν πιο μαζικό, μαχητικό και βροντερό από ποτέ: Η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ. και του κεφαλαίου έχει καταδικαστεί οριστικά και αμετάκλητα από το λαό. Το μνημόνιο, το σύμφωνο για το ευρώ, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει εδώ και τώρα να ανατραπούν. Μαζί και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν προωθήσει», υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσήη της.

Νιώθω ντροπή συνέχεια από ΣEΛ. 28

τη μία, τη μοναδική εθνοσωτήρια κυβέρνηση και θα αντιμετωπίζαμε την κρίση. Κι άκουσα βουλευτές να λένε για αλλαγή του πολιτικού συστήματος και πως θα προκύψει καινούργιο αίμα στην πολιτική μας. Άκουσα κι έκανα σκέψεις και όνειρα για μια ευνομούμενη Ελλάδα, για ένα πολιτικό χάρτη ξεκάθαρο, να φύγουν όλοι, μα όλοι οι παλιοί, να καθαρίσει το σκηνικό και να αλλάξει το σύνταγμά μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Άκουσα, κι ετοιμάστηκα να ελπίσω πως επιτέλους θα γίνει το όνειρο των περισσότερων Ελλήνων πραγματικότητα. Να έρθουν νέοι άνθρω-

ποι, νέοι κι άφθαρτοι, να στήσουν μια Οικουμενική Κυβέρνηση, να αντικαταστήσουν τους παλιούς και φθαρμένους που βαρεθήκαμε να βλέπουμε στα σκρίνια να μας κοροϊδεύουν, να μειδιούν και να παίζουν σκάκι στην πλάτη μας. Φαντάστηκα αδέκαστους κριτές να καταλογίζουν ευθύνες σε όσους, σε όλους που καταχράστηκαν την εξουσία για δικό τους όφελος και πιότερο όσους έκλεψαν. Να φανούν επιτέλους οι απατεώνες, αλλά και οι ανίκανοι που από λάθος αποφάσεις τους οδηγήσανε την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού. Ονειρεύτηκα μια Ελλάδα χωρίς ρουσφέτια και κουμπαριές, χωρίς σκάνδαλα και μίζες.

Χειροκρότησα τον Παπανδρέου που έστω και υπό πίεση των αγανακτισμένων, της ευρωζώνης και μέρους των βουλευτών του, σήκωσε λευκή πετσέτα, όπως λένε στην πυγμαχία, κι έκανε το μεγάλο βήμα. Άκουσα ονόματα υποψήφια για κοινής αποδοχής Πρωθυπουργό και Υπουργούς. Και ήλπιζα. Όμως όλα τούτα γινόντουσαν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν είχε ενημερώσει τα στελέχη και τους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός, κι από μόνος του, σε μια στιγμή εθνικής ευφορίας, έκανε την πρόταση αυτή. Πολλά όμως προβλήματα αναδύθηκαν. Κι έγινε η απρόσμενη ανατροπή. Υπαναχώρησε

και με καθυστέρηση μερικών ωρών στο διάγγελμά του ακούσαμε πως αντί Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, θα έχουμε την τρίτη κατά σειρά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετά από ένα βεβιασμένο και ριζικό ανασχηματισμό που θα έκανε. Και ρωτώ. Μια κυβέρνηση φθαρμένη και με έναν Πρωθυπουργό που το μεσημέρι είχε βάλει τον εαυτόν του υπό αμφισβήτηση και παραίτηση, θα καταφέρει άραγες αυτά που πριν λίγο δεν μπορούσε; Δεν μου μένει, παρά να ευχηθώ το ναι. Αναρωτιέμαι όμως, το λαϊκό κίνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, το κίνημα της πλατείας των 20 ημερών, αυτό ζητούσε; Ο

ίδιος ο Πρωτόπαπας είπε «όχι». Και γιατί δεν έκανε τον ανασχηματισμό πριν λίγες μέρες να ηρεμήσουμε; Γίναμε για άλλη μια φορά ρεζίλι διεθνώς. Αυτό, το θεωρητικό μέρος. Το πρακτικό είναι ότι οι αρμόδιοι του Δ.Ν.Τ. απογοητεύτηκαν, ανησυχούν για τα λεφτά τους και θα σκληρύνουν τη στάση τους εις βάρος της χώρας μας. Είμαστε σε μια μείζονα κρίση φίλοι μου, κι έναν εξευτελισμό των πολιτικών και της πολιτικής ζωής του τόπου μας. Μερικοί επώνυμοι αποκάλεσαν το σημερινό φαινόμενο πολιτικό τυχοδιωκτισμό χειρότερης μορφής, ρεκόρ ανευθυνότητας, καθοριστικό πλήγμα για την αξιοπιστία

μας, πολιτική εκβιασμού και μπλόφας… Το BBC είπε, η Κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι και των δυο μεγάλων κομμάτων είπανε: «Χάθηκε σήμερα μια εθνική ευκαιρία.» Αναμφισβήτητα, ραγδαίες, καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις που ζημίωσαν την Ελλάδα. Και το μέλλον κρίνεται άδηλο. Στην οικονομική, προστέθηκε και η πολιτική αστάθεια. Ό,τι χειρότερο. Σήμερα ήταν μια μέρα που θα περάσουν πολλά χρόνια να την ξεχάσουμε. Αν την ξεχάσουμε. Κι οι προγόνοι μας λέγανε, «φωνή λαού, οργή Θεού». Γιώργος Καμβυσέλλης Giorgiok1936@yahoo.gr


28

XPONOΓPAΦHMA

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα

Ρατσιστικό! XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Εναλλακτική κουζίνα σερβίρει η πλαζ «Τσαμάκια» στον ανανεωμένο χώρο της, και για φέτος το καλοκαίρι. w Στην πισίνα του ξενοδοχείου «Ηλιοτρόπιο», στη Νεάπολη, μετά το μπάνιο μπορείτε ν’ απολαύστε τον καφέ, το ποτό ή κάποιο γευστικό σνακ. w Ανοιχτό από το πρωί για καφέ, γλυκό ή παγωτό θα είναι το εστιατόριο «Λεμόνι και Πράσινο Πιπέρι». Φέτος το καλοκαίρι θα λειτουργεί και ως café bistrot, όπου το πρωί, το μεσημέρι ή το απόγευμα θα μπορεί κανείς ν’ απολαύσει ελαφριά πιάτα, σαλάτες, τα διάσημα γλυκά του, αλλά και σπιτικό παγωτό. w Έκλεισε για λίγες ημέρες για ανακαίνιση το «Πασατέμπο», στην προκυμαία. w Απολαυστικά πιάτα ελληνικής και όχι μόνο κουζίνας σερβίρει και φέτος το καλοκαίρι το μεζεδοπωλείο «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα.

ένας τύπος Πστοηγαίνει που έκανε χρόνια εξωτερικό και γύρισε πρόσφατα στην Ελλάδα, έξω από μια δημόσια υπηρεσία. Βλέπει την εξώπορτα κλειστή, πάει κοντά, κοιτάζει, άνθρωπος δε φαινόταν πουθενά. Πηγαίνει στον περιπτερά απέναντι και ρωτάει; - Δε δουλεύουν το απόγεμα; Και ο περιπτεράς: - Όχι, το απόγεμα δεν έρχονται καθόλου. Το… πρωί είναι που δε δουλεύουν!!

J

Νιώθω ντροπή ιουχάιζαν και πετούσαν αυγά και νεράντζια στον Πρωθυπουργό μας και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τα αυτοκίνητα των πολιτικών υπό ισχυρή αστυνομική και στρατιωτική προστασία έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να μην τους λυντσάρει το αγανακτισμένο πλήθος. Θα ήθελα να βάψω σήμερα τη σελίδα μαύρη και στη μέση να υπάρχει μόνο μια λέξη: ΝΤΡΟΠΗ! Επειδή όμως δεν έχω την δύναμη ούτε την αίγλη μηδέ και το εκτόπισμα,

Γ

περιορίζομαι να ζωγραφίσω την ντροπή και την αγωνία που νιώθω σαν Έλληνας. Τετάρτη 15 Ιουνίου πρωί

ήτανε κι έξυνα το κεφάλι μου για το άρθρο της εβδομάδας. Έβλεπα τους αγανακτισμένους, γέρους, νέους και παιδιά να

μαζώνονται στο Σύνταγμα κι ο κόμπος έσφιγγε τα σπλάχνα μου. Περπατούσε η μέρα, πλήθαιναν οι αγανακτισμένοι κι άκουγα τη φωνή τού 94% των Ελλήνων να γιγαντώνεται κι ειρηνικά να γίνεται παγετώνας που θα σάρωνε τα πάντα. Άξαφνα, το μεσημέρι έμαθα πως θα έχουμε μια κυβέρνηση συνένωσης, ή εθνικής σωτηρίας κι ειλικρινά χειροκρότησα. Χάρηκα κι έπλαθα όνειρα πως επιτέλους ενωμένοι οι Έλληνες θα στηρίζαμε συνέχεια στη ΣEΛ. 27

22510 44242

Εμπρός 3343  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you