Page 1

Σήμερα το «View» κυκλοφορεί σε ένα εορταστικό χριστουγεννιάτικο τεύχος, με πλήρη οδηγό για αγορές και διασκέδαση για τη Λέσβο, αλλά και τη Λήμνο. ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

10

ΣABBATOKYPIAKO

ΣΕΛΙ∆ΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ

&

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3463

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ

TIMH €1,5

ΣEΛ. 11-18, 25-26

Ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, αυστηρούς ελέγχους στα επικίνδυνα σημεία, ζώνες και κράνη και μέσα στη Μυτιλήνη, αλλά και «μηδενική ανοχή στις παραβάσεις» αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Οι «θυσίες» φέρνουν μέτρα ΣEΛ. 9

Επίθεση Γιάννη Μανώλη, στο διοικητή του Βοστάνειου, για το... μαστογράφο

«Πολιτικές κόντρες» με φόντο την υγεία ΣEΛ. 8

«Επανέρχονται» στο Αιγαίο μετά τις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και τα δημοσιεύματα

«Σκωτσέζικο ντους» με τα ΣΧΟΠ

ΣEΛ. 5

Με επιτυχία η παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου-ντοκουμέντου «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912…», από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

Στο περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης

Αξιόλογη και σημαντική επανέκδοση…

Συμμετοχή αξιώσεων ΣEΛ. 5

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, κατά την προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμένου των εκδόσεων «Αιολίδα» «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση». ΣEΛ. 19


ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

Σαν Σήμερα...

2

«Σινέ Βρανά» Μετά την καλοκαιρινή προβολή της ταινίας «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», η διεύθυνση του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά σκέφτεται, όπως μας είπε, τη δημιουργία και επίσημου «Σινέ Βρανά», που θα λειτουργεί σταθερά κάθε καλοκαίρι. Αν όντως ισχύσει κάτι τέτοιο, θα είναι πολύ ωραίο, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν ταινίες σε ένα τόσο ξεχωριστό κι όμορφο περιβάλλον, όσο και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του υπόλοιπου νησιού, αφού τα θερινά σινεμά δυστυχώς… σπανίζουν. Β.Χρ. Απόσπασμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Λόγος», της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου 1921. Η στήλη «Γεγονότα και Σχόλια», που σχολιάζει γεγονότα κυρίως τοπικού ενδιαφέροντος.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Tα ∆ηκτικά HMEPOλόγιο

«Σταματήστε τις φόλες!» Κλαίγοντας μας τηλεφώνησε προχτές μια συμπολίτης μας, που εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, για να μας καταγγείλει το θάνατο της γάτας της από φόλα. Η ίδια είναι καρκινοπαθής και, όπως μας εξήγησε, η γάτα της, που βρήκε νεκρή η μικρή της κόρη, της είχε προσφέρει σημαντική συντροφιά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Σας παρακαλώ, κάντε κάτι να το σταματήσετε όλο αυτό», μας ζητούσε, αναφερόμενη στα πολλαπλά αντίστοιχα περιστατικά που σύμφωνα με την ίδια σημειώνονται στην περιοχή της. Δεν αρκεί, όμως, μόνο εμείς να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Οι αρμόδιοι για το θέμα οφείλουν να κάνουν, και μάλιστα άμεσα, ό,τι περισσότερο μπορούν. Β.Χρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ Πανσέληνος Aνατ. 07.30 ∆ύσ. 17.06

10 Μηνά Καλλικελάδου, Ερμογένους, Ευγράφου

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Επιτέλους διορθώνονται… Στην επιβαλλόμενη εδώ και καιρό βελτίωση των τουαλετών στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου προχωρά η Περιφέρεια, εγκρίνοντας τη μελέτη καθώς και πίστωση της τάξης των 10.000 ευρώ για τις εργασίες. Όσοι παρακολουθούν τις ατέλειωτες συνεδριάσεις που απ’ την αρχή της χρονιάς φιλοξενεί ο χώρος, και ειδικά οι κυρίες του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου, γνωρίζουν πόσο μα πόσο αναγκαία ήταν η όλη επέμβαση. Μάλιστα, ορισμένες περιφερειακές σύμβουλοι επέλεγαν να βγαίνουν απ’ το κτήριο και να αναζητούν τουαλέτα σε κάποια απ’ τα τριγύρω καταστήματα, ή αναγκάζονταν να τις επισκέπτονται σβήνοντας όμως το φως. Κι αυτό γιατί εγκαίρως είχαν διαπιστώσει (ή τις ενημέρωσε η Πόπη Γόμου, που απ’ την προηγούμενη θητεία της στο Νομαρχιακό Συμβούλιο είχε εντοπίσει τι συμβαίνει) πως με αναμμένα φώτα ο καθένας που έμπαινε στο χωλ τού WC «διέκρινε» ποια κυρία χρησιμοποιούσε τη γυναικεία τουαλέτα. Και πώς να μην τη διακρίνει, αφού η πόρτα είναι από… τζάμι. ΜΑΡ.ΠΛ.

Η ώρα των αποφάσεων Άλλη μια φορά βρέθηκε προσωρινή λύση στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Αλλά δε γίνεται να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του προβλήματος με τον ίδιο τρόπο. Κατά την άποψή μας, απαιτείται μια πολιτική συμφωνία για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιείται στη Λέσβο για την επεξεργασία της ελιάς, της πυρήνας και τον αποβλήτων τους. Κι αμέσως μετά, πρέπει να βρεθούν οι τρόποι για την υλοποίησή της. Δε γίνεται τα ελαιοτριβεία να ακολουθούν άλλη πορεία από αυτή που ακολουθούν τα πυρηνελαιουργεία και τα τυποποιητήρια του λαδιού. Ν.Μ.

Δεν είδαν τον Πρόεδρο Δεν κατάφεραν τελικά να συναντηθούν με τον Κάρολο Παπούλια οι μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, αφού λόγω ανειλημμένων του υποχρεώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπόρεσε να τους δει και να ακούσει τα προβλήματά τους, όπως είχε προγραμματιστεί. Εισέπραξαν, ωστόσο, μόλις οι αρμόδιοι τους εξήγησαν πώς έχουν τα πράγματα, μια ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Κανείς όμως δεν τους είπε τι θα γίνει με τα προβλήματα της εκπαίδευσης και έτσι, μετά το ταξίδι τους αυτό στην πρωτεύουσα, ο στόχος του οποίου δεν επετεύχθη, οι μαθητές σκέφτονται τώρα να στείλουν στον κ. Παπούλια επιστολή-υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Β.Χρ.

Στα σχολικά δρομολόγια Με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Βατό συναντήθηκαν χτες το πρωί οι Ιδιοκτήτες Αγοραίων της Λέσβου, σχετικά με το θέμα των σχολικών δρομολογίων. Ναι μεν αρκετοί από αυτούς έχουν καταθέσει πρόταση και έχουν «αναλάβει» τις διαθέσιμες γραμμές, θα πρέπει ωστόσο να προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, με κάποια από τα οποία όπως για παράδειγμα οι εγγυητικές επιστολές - υπήρξε πρόβλημα. Ο πρόεδρός τους, Ανδρέας Αξής, πάντως, φάνηκε αισιόδοξος για την έκβαση του θέματος, που θα πρέπει να έχει λήξει έως τις 15 του μήνα. Β.Χρ.

Στη Βουλή ο «Καλλικράτης» Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη το απόγευμα η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ., Σπύρος Γαληνός, για το πάνδημο αίτημα των κατοίκων της Λέσβου να υπάρξει χωροταξικός ανασχεδιασμός του «Καλλικράτη» στο νησί, καθώς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του, δείχνουν ανυπέρβλητα. Όπως είναι λογικό, η συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και με ακόμη μεγαλύτερο αναμένεται «φως» για το ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Α.Ω.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.


3

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Άρθρο

ΚΑΚουργήµατα

«Διά ενεργειών μου …» Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΕΛΛΗΣ* ριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη Βρίσα, από τους πολιτιστικούς συλλόγους του χωριού και της Αθήνας και την Ενοριακή Επιτροπή, το σαρανταήμερο μνημόσυνο ενός αξιοθαύμαστου ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που η πορεία του δείχνει τι θα πει Άνθρωπος, τι θα πει Έλληνας. Πρόκειται για τον Αθανάσιο Νικέλλη (καμμιά σχέση με το υπογράφοντα εξ αιτίας του κοινού επίθετου). Ένας από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας, της οποίας οι γονείς ξεκίνησαν από το χωριό και εγκαταστάθηκαν στην Αμερική. Εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά. Η οικογένεια γύρισε στο χωριό και τα παιδιά φοίτησαν για λίγα χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και το Γυμνάσιο Πολιχνίτου, για να ξαναφύγουν στην Αμερική, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Σπούδασαν (τα αγόρια), απόκτησαν διδακτορικούς τίτλους, έγιναν καθηγητές πανεπιστημίων. Ο Θανάσης, κλινικός ψυχολόγος στο Ιλινόις, και ο αδελφός του, χημικός στη Φιλαδέλφεια. Συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων και πλειάδας διατριβών ο καθένας στην επιστήμη του. Ο Θανάσης, εραστής της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, μετά τη συνταξιοδότησή του - αν και εξακολουθούσε να εργάζεται στο πανεπιστήμιο ως ομότιμος καθηγητής - ασχολήθηκε με τη μετάφραση ποιημάτων Ελλήνων ποιητών, στα αγγλικά. Ποιημάτων, όμως, στοχευμένων στην έκφραση μιας ψυχολογικής κατάστασης. Εξέδωσε έτσι ένα βιβλιαράκι, όπου για κάθε ποίημα υπήρχε το πρωτότυπο, η μετάφραση στα αγγλικά και μια σχετική με το ψυχολογικό «μήνυμα» φωτογραφία από την ελληνική ζωή. Η δασκάλα μητέρα τους, όχι μονάχα τούς κράτησε ζωντανή την ελληνική γλώσσα, αλλά τους ενστάλαξε την αφειδώλευτη αγάπη για την πατρίδα των γονιών τους και το χωριό τους. Ξετίναξε από πάνω τους όλα τα θανάσιμα αμαρτήματα με τα οποία μπολιάστηκε η ράτσα μας απ’ την πολύχρονη σκλαβιά και τους μπόλιασε με τις αξίες και τα ιδανικά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ο Θανάσης - περισσότερο απ’ τα υπόλοιπα αδέλφια του - ερχόταν τακτικά στο χωριό, ταπεινός προσκυνητής της ιστορίας του τόπου μας. Είχε αναπαλαιώσει το πατρικό του σπίτι με απόλυτο σεβασμό στο χώρο αλλά και την παράδοσή του. Ταπεινός με τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα του προσδιορισμού. Συζητούσαμε μαζί του και για μεγάλο χρονικό διάστημα αγνοούσαμε ότι ήταν καθηγητής πανεπιστημίου. Απλά η σκέψη του και τρόπος θεώρησης των πραγμάτων μάς συνέπαιρνε. Απλός, φιλικός, χιουμορίστας. Στο μνημόσυνό του μάθαμε αρκετές από τις σημαντικές προσφορές του στην εκκλησία μας και στη ενορία του χωριού γενικότερα. Την τελευταία δεκαετία, όμως, οι προσφορές του ξανοίχτηκαν ευρύτερα προς την τοπική κοινωνία. Ήθελε να προσφέρει ένα σύγχρονο και πλήρες αγροτικό ιατρείο στο χωριό του. Ζήτησε τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αποτέλεσμα μηδέν. Τελικά, με εξ ολοκλήρου δικά του έξοδα έχτισε ένα διώροφο οίκημα σε οικόπεδο της εκκλησίας. Το ισόγειο έγινε ένα εξαιρετικό ιατρείο, το οποίο εξόπλισε με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα μηχανήματα, ώστε και ο γιατρός να προσφέρει με άνεση τις υπηρεσίες του και οι χωριανοί να δέχονται τις ιατρικές φροντίδες με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ο όροφος διαμορφώθηκε σε ένα άνετο διαμέρισμα για τη διαμονή του γιατρού ή την με άλλο τρόπο αξιοποίησή του από την εκκλησία. Αγόρασε και προσέφερε στην τοπική κοινωνία ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο καφενείο, το οποίο με δικά του μέσα ανακαίνισε, συμπλήρωσε με βοηθητικούς χώρους και διαμόρφωσε σε ένα όμορφο και χρηστικό χώρο για να δεχτεί τη βιβλιοθήκη του χωριού. Τέλος, δώρισε στην κοινωνία του χωριού του ένα οικόπεδο στη δυτική άκρη της παραλίας των Βατερών, όπου ήδη ο τοπικός σύλλογος έχτισε μια όμορφη εκκλησία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και άρχισε ήδη τη διαμόρφωση του υπόλοιπου οικοπέδου για τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής, μέσα απ’ το οποίο θα αναδεικνύεται η πλούσια πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Όταν του ζητήθηκε να καθορίσει πότε θα ερχόταν για τα εγκαίνια του ιατρείου, η απάντησή του ήταν: Κάντε τα χωρίς εμένα. Το μεγαλείο της προσφοράς χωρίς ελατήρια. Ή μάλλον, με μοναδικό ελατήριο τη διάθεση προσφοράς σε ό,τι αγαπάς, σε ό,τι πιστεύεις, σε ό,τι σε εμπνέει. Βιώνοντας αυτήν τη συμπεριφορά γελάς, εκνευρίζεσαι και αηδιάζεις με την αντίπερα όχθη, με το «Βρίσκομαι στην ιδιαιτέρως ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι διά ενεργειών μου…» έγινε το σημαντικό ή ασήμαντο «δείνα» για κάποιο πρόσωπο ή κάποια τοπική κοινωνία. Δηλαδή, χωρίς τις «ενέργειές του» δε θα γινόταν. Δηλαδή, αν το αίτημα ήταν δίκαιο καρφί, δεν τους ένοιαζε τους κομματάρχες μας και αν ήταν άδικο ή και ανήθικο, τι σημασία είχε. Αυτοί ήταν η εξουσία. Έκοβαν και έραβαν. Και έπιναν και έτρωγαν κι εμείς χειροκροτούσαμε (τους «δικούς» μας) και βρίζαμε (τους απέναντι). Ποιος άλλος συκοφάντησε τη Βουλή και τη Δημοκρατία περισσότερο από τους ίδιους τους λειτουργούς της;

Π

Στο Νοσοκομείο το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

Η αλήθεια… σε αριθμούς

Στο Νοσοκομείο πέρασε η διοίκηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καλλονής και επισήμως με ΦΕΚ, πριν από λίγες ημέρες. Δεν έχει, όμως, ξεκαθαριστεί τι είναι αυτό που θα διαφοροποιηθεί μετά τη διοικητική αυτή αλλαγή σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, μας είπε ότι αναμένει ακόμη οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου, μιας σημαντικής υποδομής που κατάφερε ο Φραγκλίνος Παπαδέλλης να γίνει στη Λέσβο, προκειμένου να αποκτήσει το νησί μια ιδανική δομή για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλα τα χωριά της Λέσβου. Κι ένα τέτοιο κέντρο, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία και να μην κλείσει, αλλά ν’ αναβαθμιστεί. Πελ.Γ.

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το παιδί στις 11 Δεκεμβρίου. Από τα 78 εκατομμύρια πολιτών τής Ε.Ε. που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ένας στους τέσσερις είναι παιδί. Με βάση, δε, τις επίσημες προβλέψεις για το 2012: Ο αριθμός των παιδιών που ενδέχεται να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, αναμένεται να αγγίξει τα 2.000.000 παγκοσμίως. Επιπλέον, 8.000.000 παιδιά ενδέχεται να εξαφανιστούν. Όσον αφορά στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ένας στους πέντε Έλληνες, παιδιά και ενήλικες, έχουν καλέσει στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του «Χαμόγελου», με στόχο να καταγγείλουν ή να ζητήσουν στήριξη για κάποιο παιδί, ενώ λόγω έλλειψης χώρου το «Χαμόγελο» δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει αιτήματα φιλοξενίας πάνω από 1.000 παιδιών. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με την προστασία των παιδιών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Θέμα το οποίο, δυστυχώς, χτυπά την πόρτα και της Λέσβου, ευτυχώς όχι τόσο συχνά. Πελ.Γ.

Μέτρα για τα τροχαία Η Αστυνομία αποφάσισε ν’ αναλάβει, έστω και τώρα, πρωτοβουλίες για να μπει ένα «φρένο» στο θανατικό που έχει συγκλονίσει την κοινωνία του νησιού. Το ζήτημα είναι, όμως, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, να τηρηθούν και να μην «ατονήσουν» μόλις κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσαν οι απανωτοί θάνατοι. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας τα τροχαία ατυχήματα. Θα πρέπει και οι άλλοι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες να κινητοποιηθούν και να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Χρειάζεται να γίνουν έργα, διαγραμμίσεις στους δρόμους για τους πεζούς, να τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης στα επικίνδυνα σημεία, να υπάρξει σωστή ενημέρωση των πολιτών. Επιτέλους, είναι καιρός να ληφθούν μέτρα. Πελ.Γ.

Ευχαριστήριο Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου, που πραγματοποιήθηκαν στις 03/12/2011 και 04/12/2011. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω και όσους δε μας ψήφισαν, αλλά συμμετείχαν στις εκλογές, δεδομένου ότι η συμμετοχή όλων των συναδέλφων επαγγελματιών της Λέσβου ήταν μικρή, γεγονός που δυσαρέστησε ιδιαίτερα όλους τους υποψηφίους. Έτσι, πρωταρχικός στόχος της Νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου θα πρέπει να είναι η προσέγγιση των επαγγελματιών της Λέσβου, έτσι ώστε να καταφέρει να μετατρέψει το Επιμελητήριο σε ένα ζωντανό οργανισμό, που θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε επαγγελματία. Το μήνυμα το οποίο πήραμε από αυτές τις εκλογές και τη μεγάλη αποχή, ήταν ότι ο θεσμός του Επιμελητηρίου έχει πλήρως απαξιωθεί και αποδυναμωθεί. Άρα η νέα διοίκηση έχει χρέος να αναδείξει το ρόλο του Επιμελητηρίου και να φέρει ξανά στους κόλπους του όλους τους επαγγελματίες. Μόνο με συλλογική δράση και τη συμμετοχή όλων θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας. ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

* Ο Στρατής Νικέλλης είναι χημικός, πρώην διευθυντής του Λυκείου Πολιχνίτου.


4

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Για θέματα εντός και εκτός Λέσβου

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Έξι ψηφίσματα απ’ την ΕΛΜΕ Δυο ιστορίες για παιδιά... Έ

στορία πρώτη: Πρόσφατα πέθανε μια 98χρονη κυρία που την έλεγαν Ιρένα! Κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιρένα εργαζόταν στο γκέτο της Βαρσοβίας σαν ειδική υδραυλικός υπονόμων. Είχε όμως κι έναν απώτερο σκοπό... Σα Γερμανίδα, ήξερε πολύ καλά ποια ήταν τα σχέδια των ναζί για τους εβραίους! Η Ιρένα έβγαζε λαθραία από το γκέτο βρέφη στον πάτο της εργαλειοθήκης της ή σε ένα σάκο από λινάτσα που είχε στην καρότσα του φορτηγού της τα μεγαλύτερα παιδιά... Ακόμα, είχε ένα σκύλο στην καρότσα, που τον είχε εκπαιδεύσει να γαβγίζει όταν οι ναζί φαντάροι τής άνοιγαν να μπει ή να βγει από το γκέτο. Οι φαντάροι, φυσικά, δεν ήθελαν πάρε - δώσε με το σκύλο, ενώ το γάβγισμά του κάλυπτε τους θορύβους ή ήχους που έκαναν τα βρέφη και τα παιδιά! Στο χρονικό διάστημα που το έκανε αυτό, κατάφερε να φυγαδεύσει και να σώσει 2.500 παιδιά και βρέφη! Τελικά συνελήφθη και οι ναζί τη βασάνισαν πάρα πολύ άσχημα και της έσπασαν και τα χέρια και τα πόδια. Η Ιρένα κράτησε ένα αρχείο με τα ονόματα των παιδιών που είχε διασώσει και το φύλαξε σ’ ένα γυάλινο βάζο που έθαψε κάτω από ένα δέντρο στην αυλή της! Μετά τον πόλεμο, προσπάθησε να εντοπίσει όσους γονείς είχαν επιζήσει και επανένωσε τις οικογένειες. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πεθάνει στους θαλάμους αερίων. Τα παιδιά αυτών, τα βοήθησε να τακτοποιηθούν σε θετές οικογένειες ή να υιοθετηθούν! Το 2007, η Ιρένα προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Δεν επελέγη! Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα το είχε κερδίσει ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος, για την εργασία του σαν «οργανωτής κοινότητας» για το ACORΝ… και ο Αλ Γκορ το κέρδισε το 2007, για ένα φιλμ σχετικά με την υπερθέρμανση της Γης… Ιστορία δεύτερη: Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής Λοβέρδου εξαπέλυσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με την παιδιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι γονείς των παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για το θέμα της Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής τού Παίδων «Αγία Σοφία», που έβαλε λουκέτο το τελευταίο διάστημα με εντολή του υπουργού Υγείας. Η υπόθεση του «Αγία Σοφία» είχε... προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, καθώς με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ανέστειλε τη λειτουργία της επειδή, όπως είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος, οι γιατροί είχαν συνεχείς διαμάχες οι οποίες μεταφέρονταν και μέσα στο χειρουργείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να ξυπνούν από τη νάρκωση, χωρίς να έχουν χειρουργηθεί. Από την πλευρά τους, οι γονείς διαψεύδουν τις καταγγελίες και κάνουν λόγο για «προμελετημένο σχέδιο», που είχε ως στόχο το κλείσιμο της Κλινικής, η οποία ήδη είχε υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό λόγω έλλειψης προσωπικού. Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Καλαβρουζιώτης - ένας εκ των δύο γιατρών που κατηγορούνται - κατήγγειλε ότι ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Νίκος Πολύζος, είχε πει στον ίδιο ότι «οι τρεις παιδοκαρδιοχειρουργικές κλινικές που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι πολλές, θέλουμε λιγότερες». Ο κ. Καλαβρουζιώτης υπογράμμισε ακόμη ότι εσκεμμένα οδηγήθηκε η Κλινική σε μαρασμό (με μείωση του προσωπικού κατά 50%), με σκοπό να κλείσει... Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι δηλώσεις της κ. Κοκκολάκη - εκπρόσωπος των γονέων - στη συνέντευξη Τύπου τής ΟΕΝΓΕ, σχετικά με παιδί που έχασε τη ζωή του στο σπίτι του ενώ βρισκόταν στη λίστα αναμονής τού «Αγ. Σοφία» για να χειρουργηθεί, καθώς και η καταγγελία για «διά μαγείας εξαφάνιση» του ονόματος ενός παιδιού από τη λίστα του Ωνασείου, όπου παραπέμπονται πλέον τα παιδοκαρδιοχειρουργικά περιστατικά. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας, ανέφερε ότι στοχοποιούνται τα νοσοκομεία παίδων και τα παιδιατρικά τμήματα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας! Εκτός από το γνωστό θέμα που έχει προκύψει με το «Αγία Σοφία», ο κ. Βαρνάβας ανέφερε ότι «κραυγή αγωνίας» απευθύνουν και οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, που απειλείται με «λουκέτο» λόγω υποστελέχωσης. «Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στις παιδιατρικές κλινικές και άλλων νοσοκομείων της χώρας», επεσήμανε ο κ. Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν καταστρέφει μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας... Δύο ιστορίες για παιδιά, μα τόσο διαφορετικές... μέσα από τον παιδικό λάκκο των λεόντων,

Ι

... ο Δανιήλ.

ξι συνολικά ψηφίσματα εξέδωσε η ΕΛΜΕ Λέσβου μετά την τελευταία της συνεδρίαση, για τοπικού και μη χαρακτήρα θέματα. Ανάμεσα σε όσα συζητήθηκαν ήταν το ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας των εκπαιδευτικών, σχετικά με το οποίο η Ένωση καλεί τους καθηγητές να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σωματείου, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα «ενωτικά και αγωνιστικά». Οι καθηγητές αποφάσισαν επιπλέον να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην προσπάθεια οργάνωσης της δράσης των αντίστοιχων δικτύων κοινωνικής πάλης και αλληλεγγύης, ώστε να μην περάσει το νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ. Η ΕΛΜΕ αποφάσισε να συμμετέχει στην επιτροπή Λέσβου «Δεν πληρώνω το χαράτσι της ΔΕΗ», δηλώνοντας πως και η ίδια δε θα πληρώσει το ποσό που της αναλογεί για το χώρο όπου στεγάζονται τα γραφεία της, καλώντας τους καθηγητές να πράξουν το ίδιο. Με άλλο ψήφισμά της, η ΕΛΜΕ ζητά να ληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από τους υπευθύνους του Δήμου Λέσβου, ώστε να ξεπεραστούν οι ό-

ποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να ξεκινήσουν άμεσα εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών που έχουν σημειωθεί στο Γυμνάσιο της Άντισσας. Τέλος, ψηφίσματα έχει εκδώσει η ΕΛΜΕ Λέσβου για την επιχορήγη-

«Εντελώς υποτονική» χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Παρέμβαση» την παρουσία της διοίκησης της ΕΛΜΕ

«Όποιος δεν μπορεί, να παραιτηθεί» «εντελώς υποτονική», αλλά και «αναντίστοιχη των προβληΩ ςμάτων» που αντιμετωπίζει ο κλάδος των καθηγητών και η κοινωνία, χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Παρέμβαση» την παρουσία του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΛΜΕ στις συνεδριάσεις και τις δράσεις της Ένωσης, όλο το προηγούμενο διάστημα. Όπως υποστηρίζει σε σχετική της ανακοίνωση, η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΛΜΕ «ιδιώτευε» ή «ανέθετε εκ του μακρόθεν» στη μειοψηφία (μέλη της «Αγωνιστικής Παρέμβασης» και της «Αυτόνομης Πρωτοβουλίας») την εκπροσώπηση της Ένωσης σε κινητοποιήσεις, συντονισμούς και υλοποίηση αποφάσεων, αμελώντας τα «στοιχειώδη συνδικαλιστικά τους καθήκοντα». «Το έχουμε πει και το ξαναλέμε: όποιος δεν μπορεί ή δε θέλει, να παραιτηθεί. Υπηρεσιακές και πολιτικές καριέρες στις πλάτες των εργαζομένων, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να χτίζονται», αναφέρει η «Αγωνιστική Παρέμβαση», προτείνοντας νέο κύκλο γενικών συνελεύσεων, αμέσως μετά τις γιορτές.

Παρουσιάστηκαν στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Έξι διδακτορικές διατριβές ε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, η εκδήλωση με θέμα «Έρευνα στη Γεωγραφία», που έγινε στο αμφιθέατρο του M Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ημερίδα είχε σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που πραγματοποιείται από τους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος στα πλαίσια των διδακτορικών τους διατριβών. Παρουσιάστηκαν συνολικά έξι εισηγήσεις, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων πάνω σε αντικείμενα της Φυσικής Γεωγραφίας, της Ανθρωπογεωγραφίας, της Γεωπληροφορικής και του Σχεδιασμού, που είναι και οι τέσσερις κύριοι τομείς επιστημονικής έρευνας του Τμήματος. Στην ημερίδα συμμετείχαν τα μέλη ΔΕΠ της Γεωγραφίας, καθώς και μεγάλος αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων. Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται για τον προσεχή Μάρτιο, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας των υπόλοιπων διδακτορικών διατριβών.

Ενημέρωση αγροτών σήμερα για την ασθένεια των αγριοκούνελων

Ημερίδα στο Κοντοπούλι νημερωτική ημερίδα για τους αΕΛήμνου γρότες και τους κατοίκους της σχετικά με την αρρώστια που πλήττει τα αγριοκούνελα, διοργανώνουν σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου, ο Δήμος Λήμνου, ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς «Ανεμόεσσα» και ο Κυνηγητικός Σύλλογος Λήμνου. Η ημερίδα που έχει θέμα «Ενημέρωση των κατοίκων για την παρουσία του ιού της μυξομάτωσης των κουνελιών σε πληθυσμούς αγριοκούνελων σε

ση με πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας από το Υπουργείο Εξωτερικών, για την απεργία στη Χαλυβουργία Ελλάδας, καθώς και για τις διώξεις εναντίον διαδηλωτών στην Αθήνα.

διάφορες περιοχές του νησιού μας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων», θα πραγματοποιηθεί στις 7 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοντοπουλίου (Δημητριάδειος Σχολή). Ομιλητές θα είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευτυχία Ξυλούρη, η κτηνίατρος Ειρήνη Φραγκαδάκη, καθώς και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λήμνου, κτηνίατρος, Ιωάννης Τενέδιος.

Ενημέρωση για το Κέντρο Πρόληψης «Πολιόχνη» οικονομικά καθώς Δγίαςιοικητικά, και ζητήματα γενικής λειτουρτου Κέντρου Πρόληψης Κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκινητικής Υγείας «Πολιόχνη», στη Λήμνο, συζήτησαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής με τον πρόεδρο του Κέντρου, Θόδωρο Μπαβέα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά και την ενημέρωση που είχε ο κ. Βαρελτζής από την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη, από την οποία ενημερώθηκε και για τις δράσεις του Οργανισμού σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Βαρελτζής ενημερώθηκε για τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς το Κέντρο, για τη σύσταση του νέου καταστατικού, για την αλλαγή της ονομασίας, για το νέο διοικητικό συμβούλιο, καθώς και για τον τρόπο χρηματοδότησης του Κέντρου από τα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών. Ακόμη, ο κ. Βαρελτζής ζήτησε να συναντηθεί και με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου, για να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές του.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

5

Στο περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης

Συμμετοχή αξιώσεων ημαντικότατους επισκέπτες φιλοξενεί απ’ την πρώτη στιγμή λειτουργίας της Τουριστικής Έκθεσης της Σμύρνης το περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», που ξεχωρίζει για την αισθητική στον τρόπο παρουσίασης και προβολής δέκα μεγάλων επιχειρήσεων της Λέσβου. Μεταξύ των επισκεπτών του περιπτέρου ήταν χθες και ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, ιδιαίτερα γνωστός στη Λέσβο από προηγούμενες επισκέψεις και επαφές του με τοπικούς φορείς, Εκρέμ Ντεμιρτάς. Ο κ. Ντεμιρτάς, που είναι ο επι-

Σ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, στο περίπτερο της «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.», με τον πρόεδρο της εταιρείας, Παναγιώτη Μυριτζή

κεφαλής των επιμελητηρίων της περιοχής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ξεναγήθηκε στο περίπτερο της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» απ’ τον πρόεδρο

της εταιρείας, Παναγιώτη Μυριτζή. Στη συνομιλία τους, ο κ. Μυριτζής αναφέρθηκε στη συμμετοχή της «Επικοινωνίας Αιγαίου» στην Έκθεση, εξηγώντας

στον πρόεδρο του Επιμελητηριακού Ομίλου ότι έχει διττού χαρακτήρα σημασία. Κατ’ αρχάς είναι μια συμμετοχή που αποσκοπεί στη συστηματική προώθηση αξιόλογων επιχειρήσεων της Λέσβου στη μεγάλη αγορά, στην οποία και απευθύνεται η Travel Turkey Ýzmir. Όμως, όπως είπε ο κ. Μυριτζής, η «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.» ως εταιρεία προβολής και δημοσιότητας, παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα και σε τουρκικές επιχειρήσεις να γίνουν γνωστές στην ελληνική πλευρά, προσφέροντάς τους διαφημιστική κάλυψη προς ένα καινούργιο κοινό.

«Επανέρχονται» στο Αιγαίο μετά τις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και τα δημοσιεύματα

Υπέγραψαν οι αιρετοί περιφερειάρχες

Χάρτα ισότητας των φύλων

«Σκωτσέζικο ντους» με τα ΣΧΟΠ της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY που προκλήθηκε σ’ όλο το Αιγαίο απ’ το νέο νόμο για τη δόμηση και πιο συγκεκριμένα Εαπ’αναστάτωση τις ρυθμίσεις με τις οποίες ουσιαστικά «πάγωνε» η οικοδομή στους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, φαίνεται πως έφεραν αποτέλεσμα. Χθες, τόσο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όσο και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επανήλθαν στο θέμα, ενημερώνοντας πως τα ΣΧΟΠ που με τη δημοσίευση του νόμου στις 25 Νοεμβρίου σταματούσαν να λειτουργούν, πολύ σύντομα θα επαναλειτουργήσουν. Παρ’ ότι υπήρξαν σχόλια Συγκροτούνται… για παρερμηνεύσεις του Πολύ νωρίς χθες το πρωί νέου νόμου, μηχανικοί υ- ο γενικός γραμματέας Αιποστηρίζουν πως το Υ- γαίου και Νησιωτικής πουργείο, εντοπίζοντας Πολιτικής, Δημήτρης τις παρενέργειες, έσπευ- Χαλκιώτης, με ανακοίνωσε να πάρει πίσω ό,τι θα σή του διευκρίνισε πως εεπηρέαζε τη δόμηση στα πειδή σύμφωνα με το νόνησιά. Απ’ την άλλη, ό- μο 4030/2011 έληξε η μως, ομοίως μηχανικοί α- θητεία των ΣΧΟΠ, ανά ναφέρονται και σε συντε- νομό και επαρχείο της Γεχνιακές κόντρες μεταξύ νικής Γραμματείας Αιγαίαρχιτεκτόνων και πολιτι- ου «βρίσκεται σε εξέλιξη, κών μηχανικών, που βρί- διαδικασία ορισμού νέων σκονται πίσω απ’ το όλο συμβουλίων κι εντός των ημερών προβλέπεται ο οθέμα. Ο πρόεδρος του Τμήμα- ρισμός των νέων ΣΧΟΠ. Επομένως, μετά τη σύτος Βορειοανατολικού Αισταση των νέων οργάνων γαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώκαι τον ορισμό των μελών της Πιττός, πληροφορού- τους, θα συνεχίσει απρόμενος ότι μόλις οριστούν σκοπτα η λειτουργία οι εκπρόσωποι των φορέ- τους.». ων θα συγκροτηθούν ξα- Λίγες ώρες αργότερα, ανά τα ΣΧΟΠ, δήλωσε: νακοίνωση υπό τη μορφή «Μακάρι κάτι τέτοιο να διευκρινίσεων σχετικά με είναι αλήθεια και να είχα- δημοσιεύματα που αφομε καταλάβει λάθος, γιατί ρούν στα Συμβούλια Χωαυτό που μας ενδιαφέρει ροταξίας Οικισμού και είναι να μη σταματήσει η Περιβάλλοντος και τα Συμβούλια Αρχιτεκτονιοικοδομή στα νησιά.»

κής, εξέδωσε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάνοντας γνωστά μεταξύ άλλων τα εξής: Με το Ν. 4030/2011 καταργήθηκαν οι Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), όργανα πολυμελή, που δημιουργήθηκαν πριν σχεδόν 30 χρόνια και που δεν κάλυπταν πλέον τις σύγχρονες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Με νέα ολιγομελή σύνθεση και με σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) είναι αμιγώς επιστημονικά όργανα. Τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), που αντικαθιστούν τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, συγκροτούνται επίσης με νέα ολιγομελή σύνθεση και προεδρεύει ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Διατηρούνται στο Αιγαίο «Ειδικά με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη προστασίας της αρχιτεκτονικής και της εν γένει πολι-

Ο κ. Ντεμιρτάς τόνισε πόσο ουσιαστικό είναι να υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες και απ’ τη μια και απ’ την άλλη πλευρά. Θυμίζουμε δε ότι πριν λίγους μήνες, σε επίσκεψή του στη Λέσβο ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Σμύρνης είχε αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια στον Τουριστικό Οδηγό στην Τουρκική που εξέδωσε η «Επικοινωνία Αιγαίου», για τον οποίο και είχε δηλώσει πως «πρόκειται για την καλύτερη προσπάθεια που έχει δει ως τώρα για την προσέγγιση του Τούρκου επισκέπτη, με απόλυτα φιλικό τρόπο».

τιστικής κληρονομιάς, καθώς και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου, διατηρήθηκαν τα ΣΧΟΠ Αιγαίου, όπως θεσπίστηκαν με το Π.Δ. 47/2001, και η αποκλειστική τους αρμοδιότητα, όπως οριζόταν στο άρθρο 2 του Π.Δ. 326/2000, παραμένει. Έτσι, ενδεικτικά, είναι αρμόδια για οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτήρια και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, που προσθέτει πως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής έχουν αρμοδιότητα για όλες τις άλλες περιπτώσεις. «Όπως για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, έτσι και για τα ΣΧΟΠ ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θεσπίστηκε η ανανέωση της σύνθεσής τους, προκειμένου να εναλλάσσονται τα πρόσωπα και να μπορούν να συμμετέχουν νέοι αρχιτέκτονες», συνεχίζει η ανακοίνωση του Υπουργείου, που εν κατακλείδι αναφέρει πως για τα ΣΧΟΠ του Αιγαίου θα προχωρήσει η συγκρότησή τους απ’ το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο μόνος κόμβος με «σβηστά» φανάρια αυτή την περίοδο είναι στην Αλυσίδα, αφού ελλείψει ανταλλακτικών δεν μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά στους σηματοδότες

ην «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» υπέγραψε χθες ο TΝάσος Γιακαλής, όπως κι όλοι οι αιρετοί περιφερειάρχες της χώρας, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Η «Ευρωπαϊκή Χάρτα» που υπεγράφη, αποτελεί τη δημόσια επίσημη δέσμευση των περιφερειών για την προώθηση της αρχής της ισότητας των φύλων και για την υλοποίηση - εντός της επικράτειάς τους των δεσμεύσεων που διατυπώνονται στη Χάρτα. Για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, κάθε υπογράφουσα αρχή αναλαμβάνει να καταρτίσει ένα Σχέδιο Δράσης για ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα για το σκοπό αυτό. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πέραν των περιφερειαρχών και η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.


6

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Διαμαρτυρία από το Σύλλογο Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Καρατομήθηκε ο προϋπολογισμός τoυ NIKOY MANABH ποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου μέσω της μείωσης του προϋπολογισμού της βλέπει ο Σύλλογος Εργαζομένων, που σε σχετική ανακοίνωσή του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των πιστώσεων για τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά 40%. Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, αναφέρει πως υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής του προϋπολογισμού τον προσεχή Ιούνιο σύμφωνα με τις ανάγκες, ενώ σε ό,τι αφορά στις πιστώσεις για τη μισθοδοσία, τονίζει πως έχει γίνει λάθος, που θα διορθωθεί τις επόμενες ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι επιφυλακτικός, καθώς θεωρεί ότι η μείωση του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας είναι αποτέλεσμα της γενικής τάσης μείωσης των δαπανών του Δημοσίου, κι αυτό σημαίνει πως δε θα πρέπει να περιμένουμε αναπροσαρμογή τους προς τα πάνω στα μέσα του επόμενου έτους. Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου αναφέρει πως ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το 2012 ανέρχεται στα 57,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που στις 30 Σεπτεμβρίου τού 2011 είχε διαμορφωθεί στα 79,19 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, στο τέλος τού 2011 ο συνολικός προϋπολογι-

Υ

σμός της αναμένεται να φθάσει στα 100 εκατομμύρια. Από τα 57,6 εκατ. ευρώ, τα 54,8 εκατομμύρια αφορούν στην επιδότηση των άγονων γραμμών της Γενικής Γραμματείας. Το ποσό αυτό θεωρείται επαρκές, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιώτη. Για την κάλυψη της μισθοδοσίας, τις λειτουργικές δαπάνες και τις άλλες δράσεις, απομένουν 2,8 εκατ. ευρώ. Για τις αμοιβές του προσωπικού της υπηρεσίας προβλέπεται να δαπανηθούν 1,88 εκατομμύριο, όταν το 2011 για τη

μισθοδοσία προβλέφθηκαν 3,33 εκατομμύρια. Για τις λειτουργικές δαπάνες και τις δράσεις που αναπτύσσει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου, θα δοθούν 0,86 εκατ. ευρώ, όταν σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς του Συλλόγου, μόνο οι ελάχιστες λειτουργικές δαπάνες εκτιμώνται στο 1,83 εκατομμύριο.

Τυχαίο λάθος... Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου,

Νίκος Ζαρταμόπουλος, πιστεύει ότι η μείωση των δαπανών για τη μισθοδοσία κατά 40% είτε οδηγεί σε απολύσεις προσωπικού είτε στη μείωση των αμοιβών του προσωπικού που ήδη εργάζεται στην υπηρεσία. Πέραν αυτού, θεωρεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν καταξιωμένες δραστηριότητες όπως είναι η Ρεγκάτα του Αιγαίου, η Θεατρική Συνάντηση, η βράβευση αριστούχων μαθητών από τα νησιά κ.ά.. Σε ό,τι αφορά στις διαβεβαιώσεις του κ. Χαλκιώτη πως η μείωση των δαπανών για μισθούς οφείλεται σε λάθος, ο κ. Ζαρταμόπουλος αναφέρει: «Πώς να πιστέψουμε σε αυτές τις συνθήκες ότι το “λάθος” αυτό είναι τυχαίο; Και πώς να συμβιβαστούμε με έναν προϋπολογισμό εγκατάλειψης κάθε έννοιας νησιωτικής πολιτικής, που ακυρώνει την ίδια μας τη δουλειά;» Τέλος, στην ανακοίνωση του Συλλόγου υπογραμμίζεται: «Όταν το κράτος κόβει και τα πενιχρά που διέθετε ως τώρα για τη νησιωτική πολιτική, όταν την καθιστά κενό γράμμα, αυτό δείχνει και το μέγεθος των περικοπών που πρόκειται να γίνουν σε κάθε τομέα κοινωνικής πολιτικής, δείχνει το μέγεθος της περιφρόνησης της κυβερνητικής πολιτικής προς τις ανάγκες του λαού και των νησιών.» nman@emprosnet.gr

Να μην εφαρμοστεί το μέτρο στον «καλλικράτειο» Δήμο Λέσβου ζητά ο Δημήτρης Βουνάτσος

Το «πειραματόζωο» δεν αντέχει εφεδρεία της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, εκφράζει Μ την κάθετη αντίθεσή του, καθώς και του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο Δήμο Λέσβου, στο «πειραματόζωο» του «Καλλικράτη» - όπως τον χαρακτηρίζει ο δήμαρχος. Στην επιστολή του προς τόσο λόγω της οικονομιτον Τάσο Γιαννίση, ο κ. κής στενότητας, καθώς Βουνάτσος επισημαίνει και των δυσβάστακτων πως ο Δήμος Λέσβου, εν- κληρονομηθέντων χρεών, συνείδητο δημιούργημα όσο και εξ αιτίας των του νόμου του «Καλλι- δραματικών ελλείψεων κράτη» και ακρότατη πε- σε προσωπικό, που αδυρίπτωση δημιουργίας νατεί να καλύψει τις ανάτου, με την τεράστια εδα- γκες των 13 κατηργημέφική περιοχή, πρώτος σε νων τέως δήμων της Λέέκταση πανελλαδικά και σβου. Αλλά και επί της 18ος σε πληθυσμό, βρί- ουσίας, καθιερώνει ένα σκεται σε ασφυκτικές υπερσυγκεντρωτικό σύσυνθήκες λειτουργίας, στημα διοίκησης, το ο-

ποίο επέφερε το «θάνατο» της αυτοδιοικητικής δημοκρατίας στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως οι διοικητικές-λειτουργικές-οικονομικές δυσλειτουργίες του

«Καλλικράτη» έχουν ήδη επιδεινωθεί από την αποχώρηση - λόγω συνταξιοδότησης - σημαντικού αριθμού υπαλλήλων, οι οποίοι εξ αιτίας των γνωστών περιορισμών στις προσλήψεις δεν μπορούν να αναπληρωθούν. Την ίδια ώρα, οι διοικητικές απαιτήσεις έχουν σημαντικά αυξηθεί από τη μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων στους «καλλικράτειους» δήμους.

Όχι άλλη μείωση «Δυστυχέστατα, ο Δήμος μας αποτελεί το “πειραματόζωο” του “Καλλικράτη”, ο οποίος μας έχει οδηγήσει στο δυσδιοίκητον έως αδιοίκητον, και

ας προστεθεί και τούτο, μας εξοντώνει καθημερινά και ψυχικά και σωματικά και καταβασανίζει και τους συνδημότες μας», υποστηρίζει ο Δημήτρης Βουνάτσος, υπενθυμίζοντας την απολύτως αιτιολογημένη εισήγηση-πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι-

ΤΑ) για τη δημιουργία πέντε δήμων στην Λέσβο, η οποία ουδόλως ελήφθη υπ’ όψιν κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Μετά τα παραπάνω, ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται ο Δήμος Λέσβου να αποδεχθεί καμμιά περαιτέρω μείωση του προσωπικού του.

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Και οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά υνεδριάζει την Πέμπτη στις 18.30΄, στην αίΣ θουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, με 28 συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ αυτών είναι και η «Αναπροσαρμογή συντελεστών ανταποδοτικών τελών, για την αντιμετώπιση των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού», θέμα που θα εισηγηθεί ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος και αναμένεται να προτείνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε ποσοστό 5%.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Τρόφιμα σε απόρους Μ ακαρόνια, ρύζι και τυρί θα μοιράσει ο Δήμος τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου σε δικαιούχους απόρους σε όλη τη Λέσβο. Ο Οργανισμός Κοινωνικής και 7.676,50 κιλά γραβιέΠροστασίας και Αλληλεγ- ρας, τα οποία στη συνέχεια, γύης, συμμετέχοντας ως σε συνεργασία με τους τοπιφορέας υλοποίησης στο κούς αντιδημάρχους, θα πρόγραμμα της Ε.Ε. 2011 μοιραστούν στους δικαιούδωρεάν διανομής τροφίμων χους άπορους δημότες. σε απόρους, αρμοδιότητας «Έχοντας πλήρη επίγνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής ότι δε λύνουμε τα τεράστια Ανάπτυξης, υπέβαλε 6.043 οικονομικά προβλήματα που αιτήσεις δικαιούχων, οι ο- η κρίση και οι πολιτικές που ποίες και αξιολογήθηκαν α- ακολουθήθηκαν δημιούργηπό τη Διεύθυνση Αγροτικής σαν και στους συμπατριώτες Ανάπτυξης. Οι καταστάσεις μας, πιστεύουμε ότι στο μέτων τελικών δικαιούχων έ- τρο των δυνατοτήτων μας χουν αναρτηθεί προ διμήνου και με ελάχιστους υπαλλήστις κατά τόπους δημοτικές λους, όταν μας δίνονται οι ευκαιρίες - δυστυχώς μόνο ενότητες. Τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη από ευρωπαϊκά προγράμμα13 Δεκεμβρίου ο Δήμος θα τα πλέον - κάνουμε το καθήπαραλάβει 149.000 κιλά μα- κον μας», αναφέρει σχετική καρόνια, 109.970 κιλά ρύζι ανακοίνωση του Οργανι-

σμού Κοινωνικής Παρέμβασης και Αλληλεγγύης. «Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις εκάστοτε ελληνικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η υιοθέτηση καταναλωτικών μοντέλων, κατάντησαν πολλούς από τους συμπατριώτες μας απόρους. Το μοίρασμα των τροφίμων θυμίζει

το “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι”. Εμείς, όμως, ως Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης είχαμε καθήκον, έστω και αυτά τα “ψίχουλα”, να τα διεκδικήσουμε, και αυτό πράξαμε: Το καθήκον μας», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» η πρόεδρος του Οργανισμού, Αναστασία Αντωνέλλη.

Από το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ ια χριστουγεννιάτικη εκδήλωση διοργανώνει το ΣάββαM το 17 Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στο θέατρο των «Αστέγων», το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μπαζάρ με χειροποίητα χριστου-

γεννιάτικα εδέσματα, που θα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, και τα έσοδά της θα διατεθούν σε φιλανθρωπικό σκοπό. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν δύο θεατρικά μονόπρακτα με χριστουγεννιάτικη θεματολογία και η εκδήλωση θα κλείσει με

τραγούδια και μελωδίες των Χριστουγέννων, ερμηνευμένα από το μουσικό σχήμα του Σχολείου. Το φιλανθρωπικό μπαζάρ ξεκινά στις 5 το απόγευμα και η θεατρική εκδήλωση αρχίζει στις 8. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

7

Συγκέντρωση τροφίμων στην Καλλονή ρόφιμα για άπορες οικογένειες στην πεTπρωτοβουλία ριοχή της Καλλονής συγκεντρώνει με της η Εστία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σίτισης Καλλονής «ΣιτίΖω». Σε ένα κάλεσμα ανθρωπιάς, ο Σύλλογος καλεί όσους επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα, στις 12, 13, 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Φιλαρμονικής Καλλονής (δίπλα στην παιδική χαρά).

Από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης σε απόρους

Διανομή τροφίμων και ρούχων πό τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης αAρουχισμού νακοινώθηκε ότι τα τρόφιμα και τα είδη που συγκεντρώθηκαν για τις άπορες και πολύτεκνες οικογένειες, θα μοιραστούν την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, από τα πρώην γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου στην οδό Αλκαίου 21 (απέναντι από το ΚΑΠΗ). Στη σχετική ανακοίνωση, οι σύμβουλοι της Κοινότητας Μυτιλήνης Ελευθερία Καραβατάκη και Κωνσταντίνα Λιόλιου ευχαριστούν όλους τους συμπολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς επίσης το Δίκτυο Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και το Σύνδεσμο Πολυτέκνων Λέσβου για τη βοήθεια και συνεργασία τους, αλλά και την ΕΑΣ Λέσβου για την παραχώρηση του χώρου.


8

EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού τής Ν.Δ., Γιάννης Μανώλης, χαρακτηρίζει «σπατάλη» τις δύο μετακινήσεις το μήνα στη Μυτιλήνη της γιατρού-συζύγου του διοικητή του Βοστάνειου, για να λειτουργεί ο μαστογράφος

«Πολιτικές κόντρες» με φόντο την υγεία της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH η μετακίνηση δυο φορές το μήνα της συζύγου του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρη Κατσιφαράκη, η οποία είναι ακτινοδιαγνώστρια, για τις ανάγκες του Τμήματος Μαστού στο Νοσοκομείο - που προσφάτως ξεκίνησε ξανά να λειτουργεί -, καυτηριάζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο γραμματέας Συνδικαλιστικού τής Ν.Δ., Γιάννης Μανώλης. Ο κ. Μανώλης σημειώνει ότι ήδη το Βοστάνειο διαθέτει δυο μόνιμους και δυο επικουρικούς ακτινολόγους και στην κατεύθυνση αυτή καταγγέλλει ως σπατάλη τη συγκεκριμένη μετακίνηση της γιατρού. Η γιατρός μετακινείται Μυτιλήνης επιβαρύνεται δυο φορές το μήνα από με το κόστος μετακίνησης την Πολυκλινική Αθηνών (εκτός έδρας και οδοιποστο Νοσοκομείο Μυτιλή- ρικά) ακτινολόγου ιατρού, νης και ο κ. Μανώλης το- από δημόσιο νοσοκομείο νίζει, απευθυνόμενος της Αθήνας, δύο μέρες αστον υπουργό Ανδρέα Λο- νά 15νθήμερο, όταν το βέρδο, πως «σε μια πολύ Νοσοκομείο διαθέτει δύο δύσκολη οικονομική συμόνιμους και δύο επικουγκυρία για τη χώρα, κατά ρικούς ακτινολόγους ιατην οποία τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν τρούς». λόγω της έλλειψης ιατρο- Ο ίδιος σημειώνει, καταφαρμακευτικών υλικών λήγοντας, ότι η ιατρός είκαι της δραματικής μείω- ναι σύζυγος του διοικητή σης της χρηματοδότησής και σχολιάζει: «Κύριε Υτους, με απόφαση των υ- πουργέ, αποδεικνύεται όπηρεσιών σας το Βοστά- τι η βαθιά κρίση δεν αγγίνειο Γενικό Νοσοκομείο ζει το ΠΑΣΟΚ.»

T

«Ενοχλούνται που λειτουργεί ο μαστογράφος» «Προφανώς κάποιοι ενοχλούνται από το γεγονός ότι μαστογράφος στο Νοσοκομείο λειτούργησε μετά από τέσσερα χρόνια που ήταν κλειστός. Και ήταν κλειστός για συγκεκριμένους λόγους, γιατί αφενός μεν το προσωπικό που καλύπτει και τον αξονικό, τους υπερήχους, το Ακτινολογικό, δεν αρκεί και αφετέρου επειδή δεν υπήρξε εξειδίκευση. Τώρα εκπαιδεύουμε τους δύο επικουρικούς που πήραμε», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Δημήτρης Κατσιφαράκης, απαντώντας στην καταγγελία. Ο κ. Κατσιφαράκης τόνισε επίσης ότι ήδη από την έναρξη λειτουργίας του μαστογράφου έχουν προγραμματιστεί 60 μαστογραφίες το μήνα, ενώ η σύζυγός του γιατρός μετακινείται από την Αθήνα

χωρίς να διεκδικεί αποζημίωση εκτός έδρας και χωρίς να πληρώνεται από το Νοσοκομείο. «Δεν έγινε καμμιά πρόσληψη, μετακίνηση γίνεται δυο φορές το μήνα για την κάλυψη των αναγκών. Αν για τις υπηρεσίες που παρέχει και η μετακίνηση είναι “σπατάλη”, τότε να μην καλύπτεται ούτε αυτή», τόνισε ο ίδιος.

Πλήρης κάλυψη απ’ το Υπουργείο... Απάντηση για το θέμα που δημιουργήθηκε, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, όπου αναφέρει τα εξής: «Ο μαστογράφος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης δε λειτουργούσε για διάστημα τεσσάρων ετών λόγω αποχώρησης του ειδικευμένου γιατρού, με αποτέλεσμα οι γυναίκες του Νομού Λέσβου να απευθύνονται σε ιδιωτικές υπηρεσίες Υγείας και να επωμίζονται το ανάλογο κόστος. Η προηγούμενη

διοίκηση του Νοσοκομείου απέστειλε τον Αύγουστο του 2011 αίτημα προς τη 2η ΔΥΠΕ για τη μετακίνηση ειδικευμένου γιατρού από το κέντρο, για την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Με κοινή απόφαση της 1ης και 2ης ΔΥΠΕ, τοποθετήθηκε η ειδικευμένη γιατρός από την Πολυκλινική Αθηνών. Ήδη από την ανακοίνωση της κάλυψης της θέσης έχουν απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 60 και πλέον γυναίκες για να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η μετακίνηση της γιατρού - η οποία είναι σύζυγος του διοικητή τού Γ.Ν. Μυτιλήνης - αποτελεί πλεονέκτημα για το ΕΣΥ, μια και από την αρχή έχει παραιτηθεί από τα εκτός έδρας που δικαιούται, καθώς και από τα οδοιπορικά που η απόφαση των ΔΥΠΕ προέβλεπε να επιβαρύνουν τον προ-

ϋπολογισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.»

... και από γιατρούς Υπέρ του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τάχθηκε με δήλωσή του στο «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, γυναικολόγος-μαιευτήρας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Προβέτζας. «Τόσα χρόνια στέλναμε σε ιδιωτικά ιατρεία τις γυναίκες για εξετάσεις γιατί δε λειτουργούσε ο μαστογράφος στο Νοσοκομείο. Θεωρώ ότι η προσφορά της συγκεκριμένης γιατρού είναι κοινωνική προς το ίδρυμα και την έχει ανάγκη ο κόσμος της Μυτιλήνης. Είχαμε ένα μηχάνημα σε απραξία τόσα χρόνια και τώρα έχουμε τις υπηρεσίες μιας εξειδικευμένης γιατρού, αμισθί, χωρίς να επιβαρύνει με εκτός έδρας το Νοσοκομείο, και γίνεται θέμα για τα έξοδα μετακίνησης; Είναι ντροπή.»

2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου:

«Βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από τη δημόσια υγεία» στο θέμα που Παρέμβαση δημιουργήθηκε με τη μετακίνηση της γιατρού από την Αθήνα για τη στελέχωση του Τμήματος Μαστού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έκανε χθες και η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Αφού τονίζει μεταξύ άλλων ότι η επαναλειτουργία του μαστογράφου μετά από τόσα χρόνια που βρισκόταν «εν αχρηστία», μόνο αρνητικά σχόλια και αντιδράσεις δε δικαιολογείται να προκαλεί, υπο-

γραμμίζει σε άλλο σημείο ότι «οι μόνοι που δικαιούνται αλλά δε νομιμοποιούνται - ν’ αντιδρούν, είναι προφανώς ορισμένα τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα της Υγείας. Είναι θλιβερό, όμως, όταν αντιδρούν και πολιτικοί παράγοντες, τοποθετώντας το στενό κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της δημόσιας υγείας.». Η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου τονίζει ακόμη ότι έχει επανειλημμένως απευθύνει ανοι-

χτές δημόσιες προσκλήσεις σε γιατρούς μεγάλων νοσοκομείων των αστικών κέντρων, για εθελοντική μετακίνηση και προσφορά υπηρεσιών υγείας σε υποστελεχωμένες μονάδες στο Αιγαίο, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μετακίνηση της συγκεκριμένης γιατρού. «Το γεγονός ότι είναι και σύζυγος του διοικητή του Νοσοκομείου δεν αναιρεί την ουσιαστική προσφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας και στις γυναίκες της Μυτιλήνης.»

«Κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα» Υπέρ του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης τάχθηκε, όμως, σε δήλωσή του στο «Ε» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ίδρυμα, Φώντας Αυγερινός, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, που υπάρχουν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητή! «Είναι γνωστές οι κάκιστες σχέσεις που έχουμε με το διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Στην περίπτωση

αυτή, όμως, και η γυναίκα του χειρότερου εχθρού μου να ήταν, από τη στιγμή που εδώ και χρόνια δεν είχαμε εξειδικευμένο γιατρό για τις μαστογραφίες, θα το δεχόμουν και θα το στήριζα με όλες μου τις δυνάμεις. Εγώ πιστεύω ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία που δημιουργήθηκε, κρύβονται ιδιωτικά συμφέροντα. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει το καλό του Νοσοκομείου μας, και αυτό θα υποστηρίζουμε πάντα», τόνισε ο κ. Αυγερινός.


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

9

Ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, αυστηρούς ελέγχους στα επικίνδυνα σημεία, ζώνες και κράνη και μέσα στη Μυτιλήνη, αλλά και «μηδενική ανοχή στις παραβάσεις» αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου

Οι «θυσίες» φέρνουν μέτρα της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH τη σκιά των θανατηφόρων τροχαίων που συγκλονίζουν την κοινωνία της Μυτιλήνης και έγιναν η αιτία να χαθούν μόνο αυτή την εβδομάδα τρεις ανθρώπινες ζωές, η Αστυνομική Διεύθυνση αναλαμβάνει «δράση» για την πρόληψη των ατυχημάτων, με ελέγχους, αυστηρά μέτρα και ενημέρωση, που ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές. Η χρήση ζώνης και κράνους θα επιβληθεί και μέσα στο κέντρο της Μυτιλήνης, ενώ οι οδηγίες που δόθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αστυνομική Διεύθυνση, ήταν «μηδενική ανοχή στις παραβάσεις». Αποφασισμένη να λάβει μέτρα ώστε ν’ αντιστραφεί το κλίμα αγανάκτησης και αμφισβήτησης που προκάλεσαν στους πολίτες οι απανωτοί θάνατοι τις προη-

Σ

γούμενες ημέρες, εμφανίζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η… μέχρι τώρα αποδιοργανωμένη Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων και ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι κυρίως στα «επικίνδυνα σημεία» στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου έχουν σημει-

ωθεί αυτήν τη χρονιά τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.

Δρόμοι-καρμανιόλες... Ο Πολιχνίτος, η Καλλονή, η Γέρα, ο δρόμος Μυτιλήνης - Κρατήγου και ο δρόμος Θερμής Μυτιλήνης μπαίνουν στο «στόχαστρο» της Αστυνομίας, που δεσμεύεται ότι θα υπάρχει συχνή αστυνομική παρουσία και

Ο Δημήτρης Καμενής σταμάτησε την απεργία πείνας, που θα συνεχίσει αν δε λάβει δεσμεύσεις για τη λήψη μέτρων

Διέκοψε προσωρινά ιέκοψε χθες την απεργία πείνας που είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη, ο τέως δήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής Δημήτρης Καμενής, μετά το τελευταίο θανατηφόρο δυστύχημα στο δρόμο Θερμής - Μυτιλήνης. Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο «Ε», τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή προκειμένου να συζητήσει μαζί του προτάσεις που αφορούν σε ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από την Περιφέρεια για την πρόληψη τροχαίων στο οδικό δίκτυο. «Σταματάω προσωρινά την απεργία πείνας. Αν τη Δευτέρα δε λάβω τις απαντήσεις και τις δεσμεύσεις που περιμένω, τότε είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμενής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύλλογοι και φορείς της Θερμής μετά την πρωτοβουλία Καμενή ετοιμάζονται ομοίως ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων.

Δ

Η κατάρα του τόπου Τη συμπαράστασή του στον τέως δήμαρχο Λουτρόπολης Θερμής ε-

ξέφρασε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλης Τεντόμας. «Ένας συμπολίτης μας, ο Δημήτρης Καμενής, ρίχνει γροθιά στο στομάχι του καθενός από μας, βαράει το καμπανάκι ενάντια στον εφησυχασμό και την αδιαφορία. Η συμβολική 48ωρη απεργία πείνας που άρχισε, αναδείχνει τις ευθύνες όλων μας, τις ευθύνες του καθενός από μας, ανάλογα με τη θέση που κατέχουμε στη πολιτικό στερέωμα, για ένα πρόβλημα που τείνει τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί στην κατάρα του τόπου», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Καταλήγοντας, ο κ. Τεντόμας αναφέρει ότι το πρόβλημα των τροχαίων δυστυχημάτων δεν επιδέχεται ευκαιριακής αντιμετώπισης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να είναι θέμα μιας συνεδρίασης, αλλά απαιτεί συνεχή ενασχόληση, μελέτη και διαρκή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών (Περιφέρεια, Δήμος, Τροχαία κ.λπ.).

μπλόκα. «Αυτά που περνάνε από το χέρι μας, θα τα εφαρμόσουμε με κάθε τρόπο. Περιμένουμε και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες ν’ αναλάβουν και εκείνες τις ευθύνες τους και να συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια για πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων», δήλωσε στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Κουρσουμπάς. Στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύσκεψη της Πέμπτης, αναδιοργανώνεται και ενισχύεται η Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ), με επικεφαλής τον αξιωματικό Παναγιώτη Μαϊστρέλλη, ο οποίος επιστρέφει στην Τροχαία. Η ομάδα ενισχύεται επίσης από δυο περιπολικά αυτοκίνητα και δυο συμβατικά, καθώς και από δυο μοτοσυκλέτες. Θα γίνει καταγραφή των επικίνδυνων σημείων στο οδικό δί-

κτυο, όπου έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία ατυχήματα, και εκεί θα επικεντρώσει τους ελέγχους για αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ. «Στόχος μας είναι μηδενική ανοχή στις παραβάσεις, αυστηρή τήρηση του ΚΟΚ, αλλά και εφαρμογή της χρήσης κράνους και ζώνης ασφαλείας ακόμη και μέσα στην πόλη. Στην πόλη, επίσης, οι έλεγχοι θα γίνουν ακόμη πιο εντατικοί σε φανάρια και διαβάσεις πεζών, καθώς και για τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση», δήλωσε στο «Ε» ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Μυτιλήνης, Παναγιώτης Καλέλλης. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου ετοιμάζει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών και σε σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές. Θα μεσολαβήσει μάλιστα ένα 20ήμερο ενημέρωσης πριν ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων.

Απ’ το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου

Άσκηση ετοιμότητας για τη θαλάσσια ρύπανση ην καθιερωμένη ετήσια διήμερη εκπαίδευση αντιμετώπισης θαλάσσιας Tρύπανσης οργανώνει το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η θεωρητική εκπαίδευση στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Η πρώτη ενότητα της ενημέρωσης θα περιλαμβάνει γενικά στοιχεία οργάνωσης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ στη δεύτερη ενότητα θα παρουσιαστεί το πραγματικό περιστατικό ρύπανσης από το φορτηγό πλοίο «Aegean Star» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το Δεκέμβριο του 2010. Θα γίνει επίσης αξιολόγηση της

ανταπόκρισης της ομάδας αντιρρύπανσης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Το Παράρτημα Λέσβου τής ΕΟΔ θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Ποιοτική αξιολόγηση των βυθών της Λέσβου μέσω παρατήρησης από υποβρύχιους καθαρισμούς». Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα γίνει πρακτική εκπαίδευση. Το πρώτο μέρος της, από τις 10:30 μέχρι τις 11:30, θα περιλαμβάνει επίδειξη εξοπλισμού αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, στο Εμπορικό Λιμάνι Μυτιλήνης. Το δεύτερο μέρος της άσκησης θα περιλαμβάνει άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο λιμάνι Μυτιλήνης, από τις 11:30 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, με τη χρήση πλωτών φραγμάτων.

«Επίθεση» από τσαντάκια ύμα τσαντάκια έπεσε μια 53χρονη ενώ βάδιζε την Πέμπτη Θ στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στη Μυτιλήνη, χωρίς όμως να καταφέρει να της πάρει την τσάντα. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης, καθώς η γυναίκα βάδιζε στο πεζοδρόμιο, την πλησίασε πεζός ένας άγνωστος νεαρός και προσπάθησε να της αρπάξει τη τσάντα της. Η γυναίκα αντιστάθηκε, όμως, και μάλιστα έχασε την ισορροπία της, πέφτοντας στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ο νεαρός τράπηκε σε φυγή.


ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

11

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Νεάπολη, ημιεπιπλωμένη, με αυλή. Πληρ. τηλ. 2251061361, 6946950523. Ενοικιάζονται επιπλωμένα studios και διαμερίσματα, λουξ, με air-condition, αυτόνομη θέρμανση, πλυντήριο ρούχων, πάρκινγκ και ίντερνετ, στη Βαρειά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6948-506877, 6944-646034, 22510 44985, www.sappho studios.gr Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 4ου ορόφου, 107 τ.μ., στο Κουμκό. Διαθέτει μεγάλο σαλόνι με τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC-αποθήκη, αυτονομία θέρμανσης, με δικό του μπόιλερ, ηλιακό, ηλεκτρικά παράθυρα & τέντες, σήτες, πόρτα ασφαλείας, κλειστό γκαράζ, αποθήκη 10 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο (τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο, A/C), στο Ακρωτήρι, πλησίον Μουσείου Θεόφιλου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ). Πληρ. τηλ. 22510 41564, 6937373792, 6937-266626, Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, με κεντρική θέρμανση και A/C, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα, ρετιρέ, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση και θέση πάρκινγκ στην Ηλία Βενέζη, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 26292 και 6995-314832. Ενοικιάζεται καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 45 τ.μ., σε μονοκατοικία, στην περιοχή του Ακλειδιού, Λόφος Πανεπιστημίου. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, χώρο στάθμευσης, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6936-184468 (κ. Στρατής).

Ενοικιάζεται μεγάλο, πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με αυλή, στην περιοχή πίσω από τα πρώην γραφεία της «Ολυμπιακής». Πληρ. τηλ. 6977-336114, 22510 26475. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976634053. Γκαρσονιέρα ενοικιάζεται, δίχωρη, νέα κατασκευή (πλησίον ΟΤΕ), πλήρως επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και πλυντήριο ρούχων. Πληρ. τηλ. 6944696907. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 103 τ.μ., 1ου ορόφου, στα Μαύρα Σίδερα, με σαλόνι, 2 Υ/Δ, 1 μπάνιο κι 1 WC. Πληρ. τηλ. 22520 42742, 22520 41830. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, στο Λόφο «Ξενία», Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ολοκαίνουργιο, με θέση πάρκινγκ. Διαθέτει κεντρική θέρμανση και A/C. Τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6948-467542, 22510 21151. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 3ου ορόφου διαμέρισμα, 77 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, στο κέντρο. Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι 56 τ.μ., ρετιρέ, καινούργιο, με θέα, τέντες και αυτόνομη θέρμανση. Περιοχή Χρυσομαλλούσα (Κανάρη 2). Πληρ. τηλ. 6977-886138, 22510 26006. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 40 τ.μ., ισόγειο, στην οδό Καβέτσου 5, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 22510 25377, 6942-501423.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Πύργοι Θερμής, οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες μονοκατοικίες, για 1 έως 5 άτομα, μισθώνονται με την ημέρα ή κατά έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια μεζονέτα στα Πάμφιλα, 100 τ.μ., με κήπο, αποθήκη 45 τ.μ. και απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Εξαιρετική κατασκευή, με 150 τ.μ. αυλή και χώρο στάθμευσης. ΑΦΟΙ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ. Πληρ. τηλ. 6947-202221. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι, επιπλωμένο, 1ου ορόφου, 50 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στις Καμάρες επιπλωμένο δυάρι, σε 1ο όροφο, με θέα, 40 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στα Μαύρα Σίδερα καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 28 τ.μ., με μεγάλο μπαλκόνι, τέντες, πλυντήριο ρούχων, αυτόνομη θέρμανση, μπόιλερ. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται στα Τρία Κυπαρίσσια γκαρσονιέρα 30 τ.μ., επιπλωμένη, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 260 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται ημιυπόγεια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στη Βαρειά. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα δυάρι ισόγειο, 50 τ.μ., με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα δυάρι 45 τ.μ., χωρίς έπιπλα, με αυτόνομη θέρμανση, 1 υπνοδωμάτιο και 1 κουζίνα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Επάνω Σκάλα γκαρσονιέρα 27 τ.μ., επιπλωμένη, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Βαρειά μεζονέτα 140 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, κήπο, τζάκι + 70 τ.μ. υπόγειο και μπαλκόνια με θέα. Τιμή 650 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Αλυσίδας μικρό δυάρι, 37 τ.μ., επιπλωμένο (+ TV, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 2ου ορόφου διαμέρισμα, 75 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, κεντρική θέρμανση, κουζίνα, καθιστικό και σαλόνι. Τιμή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα ισόγειο διαμέρισμα 80 τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια κεντρική θέρμανση και κουζίνα. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή του Γηπέδου, 1ου ορόφου, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2 χώρων, στην Παναγιούδα, 47 τ.μ.. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και κλιματισμό. Πληρ. τηλ. 6936-865431. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα ημιυπόγεια στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, 25 τ.μ., επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 150 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα ή μη, σε άριστη κατάσταση: α) διαμπερές γωνιακό τριάρι οροφοδιαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισόγειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδό Μαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σίδερα - γήπεδο), γ) μικρή μονοκατοικία 65 τ.μ. στη οδό Αισχύλου 24. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου σε μικρή πολυκατοικία, με λίγα κοινόχρηστα, πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6976634053. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα α) Διαμπερές, άνετο τριάρι, με αποθήκη. β) Μεγάλη γκαρσονιέρα με κλιματιστικό, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 20513, 6996-536690.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσονιέρα, δίχωρη (Υ/Δ, μεγάλη κουζίνα, μπάνιο με μπανιέρα), σε υπερυψωμένο ισόγειο πολυκατοικίας, σε ήσυχο σημείο, στη Χρυσομαλλούσα. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 28349.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 78 τ.μ., με 2 Υ/Δ, μπάνιο, WC και λοιπούς χώρους, αυτόνομη θέρμανση, lux κατασκευή, σε ισόγεια μονοκατοικία με κήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977248653, 22510 20633.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία με αυλή στην Αγία Μαρίνα. Σαλονοκουζίνα, 2 μπάνια, 1 WC, 2 υπνοδωμάτια, αποθήκη και σοφίτα 50 τ.μ.. Τιμή 440 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο οροφοδιαμέρισμα 1ου ορόφου, στο Ακρωτήρι, Αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός. Τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζονται διαμερίσματα επιπλωμένα 1 ή 2 υπνοδωματίων, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 22196, 6951-796634 και 6972844003. Ενοικιάζεται στο κέντρο καινούργιο μικρό δυάρι, οροφοδιαμέρισμα, πλήρως επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση (καλοριφέρ και κλιματισμός), 1ου ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στο κέντρο. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι (σαλονοκουζίνα και 1 υπνοδωμάτιο) στ’ Ακλειδιού. Διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, μεγάλη βεράντα, θέα στη θάλασσα. Τιμή 300 ευρώ Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, σε όροφο, στη Χρυσομαλλούσα, με τιμή 230 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην αγορά (προς το τζαμί), 1ου ορόφου, 24 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 240 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρα 22 τ.μ. στη Βαρειά κοντά στο Πανεπιστήμιο με A.C., δυαράκι 27 τ.μ., καθώς και γκαρσονιέρα 20 τ.μ. στο γήπεδο με κεντρική θέρμανση. Όλα είναι πλήρως επιπλωμένα, με πλυντήριο. Πληρ. τηλ. 6973-076611, 22510 27512, 22510 28306.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα, επιπλωμένη, 30 τ.μ., με δωρεάν νερό και αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση και internet, κοντά στο πανεπιστήμιο. Πληρ. τηλ. 6932-580508, 6942201405.

Ενοικιάζεται επιπλωμένο δυάρι διαμέρισμα, στο Ακρωτήρι. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα στην Πλατεία Γκύζη, στην Αθήνα. Τιμή πολύ λογική. Πληρ. τηλ. 6973061228.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα καινούργιας διπλοκατοικίας, πλησίον Λουτρών, εμβαδού 120 τ.μ., με μπάνιο και WC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή 480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία στη Βίγλα Μυτιλήνης, δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, μεγάλη αυλή και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 2310 625742 και 6947-355063.

Ενοικιάζεται φουλ επιπλωμένο διαμέρισμα 54 τ.μ., στην Παναγιούδα, με aircondition, ανεξάρτητη θέρμανση και αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-236735.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες από 180 ευρώ, δυάρια από 250 ευρώ, τριάρια από 300 ευρώ και μονοκατοικίες από 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 45181 (υπεύθυνος: Λουκιανός Ραλλίδης).


12 Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα τεσσάρι στην Παναγίτσα Π. Φαλήρου. Διαθέτει κεντρική θέρμανση με φωταέριο. Πληρ. τηλ. 210 9842846, 6976-977501. Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρισμα σε πολύ καλή κατάσταση, διαμπερές, με αυτόνομη θέρμανση, στη Χρυσομαλλούσα, πλησίον της εκκλησίας της Παναγίας. Πληροφορίες τηλ. 6976-147592 & 22520 22309 (κ. Παναγιώτης). Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα διαμέρισμα 56 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα και απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22510 22259 και 6978-280376.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι πάνω από το Γήπεδο, 2ου ορόφου, (κάθετα στην Ηλία Βενέζη). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη στο Κιόσκι, επιπλωμένη, με καλοριφέρ. Πληρ. τηλ. 22510 27767. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 35 τ.μ., 2ου ορόφου, στο κέντρο της πόλης, στο Παρθεναγωγείο απέναντι, καινούργιο, με αυτόνομη θέρμανση, 2 μπαλκόνια, ιδανικό για φοιτητές. Πληρ. τηλ. 6973647763.

Ενοικιάζεται τριάρι άριστης κατάστασης, στη Χρυσομαλλούσα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται ολοκαίνουργια πολυτελέστατη γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ορόφου, ανεξάρτητη. Διαθέτει 37 τ.μ., βεράντα με απεριόριστη θέα. Δυνατότητα επίπλωσης. Αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ., νεόκτιστο, στην Ασκληπιού, με αυτόνομη θέρμανση και A/C. Πληρ. τηλ. 6976339904.

Ενοικιάζεται δυάρι επί της Καβέτσου, 2ου ορόφου, χωρίς έπιπλα. Ιδανικό και για επαγγελματική στέγη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται μονοκατοικία πλήρως επιπλωμένη και εξοπλισμένη (TV, ψυγείο, πλυντήρια ρούχων - πιάτων, καναπές κ.τ.λ.), με καινούργια κουφώματα, 4 υπνοδωμάτια, 2 μπάνια, πίσω από το «Μουσικό Καφενείο». Ιδανική για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται διαμπερές οροφοδιαμέρισμα τριάρι, 100 τ.μ., 1ου ορόφου, στο Ναυτικό Όμιλο. Μεγάλο σαλόνι, ξεχωριστός χώρος κουζίνα, 2 άνετα υπνοδωμάτια, εσωτερική αποθήκη, μπάνιο, 3 μπαλκόνια, κεντρική θέρμανση, λίγα κοινόχρηστα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www. realpro.gr Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μονοκατοικία, ενός επιπέδου, στη Χρυσομαλλούσα, με 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη. Αυτόνομος καυστήρας και αυλή στο πίσω μέρος. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Ενοικιάζεται νεόδμητο διαμέρισμα 1ου ορόφου πολύ καλής κατασκευής, 111 τ.μ., φτιαγμένο από ιδιώτη, πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Εχει 3 Υ/Δ, από τα οποία το 1 έχει το δικό του μπάνιο (πέραν του κανονικού μπάνιου του διαμερίσματος). Το ακίνητο διαθέτει δική του υπόγεια θέση στάθμευσης, καθώς και μικρή αυλή. Υπάρχουν ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. Η θέρμανση είναι αυτόνομη με σώματα γερμανικά DIANORM. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ενοικιάζεται στην Κράτηγο (μετά το αεροδρόμιο) ανεξάρτητο δυάρι ορόφου, με άνετη βεράντα και πανοραμική θέα. Βρίσκεται σε ήσυχο περιβάλλον. Διαθέτει αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία 2 επιπέδων, 130 τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου. Διαθέτει 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, σαλονοτραπεζαρία και μικρή αυλή. Ανετο parking. Τιμή 500 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή του γηπέδου (Μητρ. Ιακώβου). Σε καλή κατάσταση, με άνετους χώρους, καινούργια κουφώματα και βοηθητικό WC ή αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ., 2ου ορόφου, πλησίον Πάρκου Αγίας Ειρήνης. Διαθέτει 2 υπνοδωμάτια και άνετη, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο υπερυψωμένο δυάρι, στη Χρυσομαλλούσα (Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση, χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη, άνετη, δίχωρη γκαρσονιέρα, στο Βουναράκι (300 μ. από ΟΤΕ). Ανεξάρτητη, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., 3ου ορόφου, στο κέντρο, με αυτόνομη θέρμανση και A/C, σε άριστη κατάσταση, με θέα στο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 123 τ.μ., νεόδμητη, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, κήπο, 215.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-171012). Αφάλωνας. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 98 τ.μ. + 28 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, τζάκι, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα μοναδική, 185.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-170941). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 51 τ.μ., νεόδμητο, με 1 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 125.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213622). Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα. Πωλείται διαμέρισμα 61 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 155.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213628). Μυτιλήνη, Σουράδα. Πωλείται διαμέρισμα 78 τ.μ. + 40 τ.μ. αποθήκη, νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, θέα στη θάλασσα, 210.000 ευρώ.

Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-167311). Μυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 170 τ.μ. νεόδμητη, με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, 2 θέσεις πάρκινγκ κλειστές, θέα σε βουνό - θάλασσα, 360.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215050). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 70 τ.μ., κατασκευής 2006, με 2 Υ/Δ, ηλιακό θερμοσίφωνα, αυτόνομη θέρμανση, 140.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213331). Μυτιλήνη, Μαύρα Σίδερα. Πωλείται διαμέρισμα 65 τ.μ., με 2 Υ/Δ, κεντρική θέρμανση, βεράντες, τέντες, 115.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215093). Μυτιλήνη, Βαρειά. Πωλείται γκαρσονιέρα 5 λεπτά με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο, 52 τ.μ., κατασκευής 2010, με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE213865). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται μεζονέτα 100 τ.μ., 2 Υ/Δ, 2 μπάνια, τζάκι, αυτό-

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχωρη επιπλωμένη γκαρσονιέρα (οδός Κέας). Χωρίς κοινόχρηστα, με άνετη βεράντα με θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στον Άγιο Θεράποντα (πλησίον Ερμού), 1ου ορόφου, σε χαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται μεζονέτα 115 τ.μ., κατασκευής 2004, με 2 υπνοδωμάτια, μεγάλες βεράντες και απεριόριστη θέα στην πόλη της Μυτιλήνης, περιοχή Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται στο Νέο Κόσμο Αθήνας ολοκαίνουργιο δυάρι, 45 τ.μ., κατάλληλο για επένδυση, κοντά σε μετρό, τραμ και πανεπιστήμιο. Εξαιρετική κατασκευή, προσιτή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947202221.

Πωλείται διώροφη μεζονέτα, 77 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Έχει δικό της κήπο, με πέτρινο αυλόγυρο και πηγάδι στην αυλή, καθώς και δική της θέση στάθμευσης. Διαθέτει τζάκι, 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο και WC. Πολύ καλής κατασκευής, με πάρα πολύ καλή μόνωση, σοβά χειροποίητο, αυτονομία θέρμανσης, πάτωμα από γρανίτη, ενσύρματα δίκτυα τηλεόρασης και PC σε όλα τα δωμάτια. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www. investinlesvos.com

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με 3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, πάρκινγκ, 2 μεγάλες βεράντες και λίγα κοινόχρηστα. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6981 670979, 210 9346493.

Πωλείται μεζονέτα στη Σουράδα 127 τ.μ., με δικό της λέβητα, νεόδμητη με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλουσα. Έχει αυτόνομη θέρμανση, βλέπει σε κεντρικό δρόμο. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γκαρσονιέρα-studio 37 τ.μ., κατασκευής 2008, σε ήσυχη περιοχή στην Παναγιούδα. Πρόκειται για 1 ενιαίο χώρο, με ανεξάρτητο μπάνιο. Υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κήπο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με 1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, σε 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλούνται διαμερίσματα στην Αθήνα στις περιοχές Νέας Σμύρνης, Πειραιά, Φαλήρου, Γαλατσίου. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στο κέντρο της αγοράς παλιά μονοκατοικία 80 τ.μ., με 2 πατώματα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται στην περιοχή του Πλάτανου παλιά μονοκατοικία 70 τ.μ., με 2 πατώματα, τιμή 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται εξαιρετικό τεσσάρι 125 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια και 2 μπάνια, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Βρίσκεται στο 2ο όροφο, σε πολυκατοικία 15ετίας, είναι διαμπερές, διαθέτει τζάκι και αυτονομία. Επιπλέον, μάρμαρα, μεγάλες ντουλάπες σε όλα τα δωμάτια, δρύινα πατώματα και πόρτες. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέτα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα 3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο), στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενός επιπέδου, με τζάκι, αυλή και ηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέον ισόγεια διαμερίσματα-γκαρσονιέρες, ιδανικά για εκμετάλλευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο άνετο 4άρι με 3 υπνοδωμάτια, 120 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, 3ου ορόφου, με τζάκι, δρύινα πατώματα, βοηθητικό W.C., αποθήκη, αυτονομία και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 νομη θέρμανση, βεράντες, θέα απεριόριστη στη θάλασσα, 190.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212468). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται μεζονέτα 245 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, A/C, ηλιακό θερμοσίφωνα., θέα, σε οικόπεδο 4 στρεμ.. 500.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-177007).

λείται οροφοδιαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, με 2 Υ/Δ, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη, 230.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-192335). Μυτιλήνη, Χάλικας. Πωλείται διαμέρισμα 103 τ.μ., νεόδμητο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, αποθήκη 240.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-197163).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 100 τ.μ. υπόγειο, με 3 Υ/Δ, μπάνιο, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, θέα, 300.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200505).

Παναγιούδα. Πωλείται μεζονέτα 120 τ.μ. + 60 τ.μ. υπόγειο + 20τ.μ. αποθήκη, με 4 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 340.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220.

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλείται διαμέρισμα 77 τ.μ., νεόδμητο, 2 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση, βεράντες, μεγάλο γκαράζ, 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-196384).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείται γραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλήρως ανακαινισμένο, σε κεντρικότατο σημείο της πόλης 65.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-204502).

Mυτιλήνη, Νεάπολη. Πωλείται μεζονέτα 270 τ.μ., με 5 Υ/Δ, 2 μπάνια, WC, τζάκι ενεργειακό, αυτόνομη θέρμανση, θέα, 320.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-202933).

Μυτιλήνη, προκυμαία. Πωλείται κατάστημα 73 τ.μ., 750.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-214990).

Μυτιλήνη, Ακλειδιού. Πω-

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα, 80 τ.μ., 260.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.

22510 22220 (κωδικός: LE-215322). Μυτιλήνη, Παγανή. Πωλείται αποθήκη, 172 τ.μ., 258.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-166385). Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείται κατάστημα 137 τ.μ., 200.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212630). Αθήνα, Άνω Νέα Σμύρνη. Πωλείται αποθήκη, 100 τ.μ., 50.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-208383). Μυτιλήνη, κέντρο πόλης. Πωλείται ξενοδοχείο 2.000.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-213333). Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλείται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει 4 μεζονέτες, θέα στη θάλασσα, 160.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-203601). Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οικόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113 τ.μ., σε κεντρικό δρόμο, 72.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-200821). Γέρα, Πύργοι Περάματος.

Πωλείται οικόπεδο 2.300 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με θέα, 110.000 ευρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE181519). Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείται οικόπεδο με θέα στη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει 498 τ.μ., 120.000 ευρώ. ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-176040). Μυτιλήνη, Ταξιάρχης - Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ., χτίζει 160 τ.μ., 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-199879). Μυτιλήνη, αεροδρόμιο. Πωλείται οικόπεδο 2,8 στρεμ., χτίζει 160 τ.μ. (υπό προϋπόθεση), 70.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE182064). Γέρα, Πέραμα. Πωλείται οικόπεδο 1.668 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., 45.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-212632). Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οικόπεδο 200 τ.μ., με παλιά οικία και υπόλοιπο συντελεστής δόμησης, 120.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220 (κωδικός: LE-215021).


14 Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγράφου) διαμέρισμα σε 5ο και 6ο όροφο, με αυτόνομη θέρμανση, αποθήκη, θερμοσίφωνα, θέα στο Λυκαβηττό. Υπάρχει και ένας χώρος πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμπερές τεσσάρι διαμέρισμα, 1ου ορόφου, πλήρως ανακαινισμένο, με 3 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου 32. Πληρ. τηλ. 22510 24690, 6946011338. Πωλείται διαμέρισμα στις Καμάρες 62 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 1 υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και με ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στους Λάμπου Μύλους μονοκατοικία 190 τ.μ. + 22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα διαμπερές στο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό και ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 1ου ορόφου, 117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 34 ετών. Τιμή 152.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στα Βατερά μεζονέτα επάνω στη θάλασσα 100 τ.μ., με οικόπεδο 150 τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στο Ακρωτήρι, 138 τ.μ. + 35 τ.μ. γκαρσονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ, με αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 2 υπνοδωματίων, στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτικούς χώρους και θέα προς τη θάλασσα και την πόλη. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, με απεριόριστη θέα, υπό κατασκευή, στον Άνω Χάλικα, 76 τ.μ., + 85 τ.μ. ισόγειο βοηθητικό χώρο. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Χάλικα 68 τ.μ., 1ου ορόφου + 10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Πληρ. τηλ. 6947949150.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται στον Άνω Χάλικα ημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 110 τ.μ., διαμπερές, με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, αυτόνομη θέρμανση, και μεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75 τ.μ., σε διπλοκατοικία 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται γκαρσονιέρα 25 τ.μ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένη, μισθωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ισόγεια μονοκατοικία εμβαδού 61,87 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 109,39 τ.μ. στο Βουναράκι, οδός Κυθήρων 54. Πληρ. τηλ. 6949-200564 και 6984642309.

Πωλείται δυάρι 1ου ορόφου πλησίον γηπέδου, σε καλή κατάσταση και τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα 1ου ορόφου, 102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 18 ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεγάλο τεσσάρι διαμέρισμα, στη Χρυσομαλλούσα, με ωραία θέα στη θάλασσα. Τιμή 210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ευκαιρία! Πωλείται ισόγεια νεόδμητη κατοικία, 160 τ.μ., με θέα και κήπο, στη περιοχή Πυργί. Διαθέτει 2 σαλόνια, 2 κουζίνες, 3 μπάνια, 2 κρεβατοκάμαρες, με δυνατότητα άλλων 2 υπνοδωματίων, αποθήκη, πολυτελούς κατασκευής. Τιμή 210.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία στη Βαρειά 125 τ.μ. + 25 τ.μ. ισόγειο - γκαράζ, με θέα, διαθέτει άριστα υλικά κατασκευής, 3 κρεβατοκάμαρες, 2 μπάνια, τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Βρίσκεται εντός οικοπέδου 1 στρέμ. και έχει δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 120 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτει επιπλέον αποθήκες-γκαράζ 120 τ.μ., μεγάλες βεράντες και αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 255 τ.μ., πλησίον Λουτρών, ευρισκόμενη σε οικόπεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να κτιστεί κι άλλο ένα μεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα lux, δυάρι, 47 τ.μ., με θέα στη θάλασσα, διαμπερές, ρετιρέ, σε καινούργια διπλοκατοικία κοντά στο κέντρο (περιοχή Παιδικού Σταθμού). Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, άνετο υπνοδωμάτιο με μεγάλη συρόμενη ντουλάπα, μεγάλο μπάνιο, τρία μπαλκόνια (15 τ.μ.) με θέα στο λιμάνι και στο κάστρο. Αυτόνομη θέρμανση, σήτες, ηλιακός θερμοσίφωνας, καινούργιες τέντες, ήσυχη περιοχή, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938 - 477850, www.realpro.gr

Πωλείται προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα 150 τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλή και 2 χώρους στάθμευσης, στη Βαρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στον Παιδικό Σταθμό γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νεόδμητη, με αυτόνομη θέρμανση και επιπλωμένη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 240.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 622045, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαίνουργια μεζονέτα 105 τ.μ., στην Κράτηγο, με 3 υπνοδωμάτια και 60 τ.μ. γκαράζαποθήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα, ακατοίκητο, σε άριστη κατάσταση, 4ετίας, 127 τ.μ., με μεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίο χώρο, έξτρα αποθήκηγκαράζ 64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμή ευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932622045, www.lesvos-real estate.gr

Πωλείται διαμέρισμα 80 τ.μ., 2ου ορόφου, στην Ε. Βοστάνη. Τιμή 95.000 ευρώ (λόγω αναχώρησης ιδιοκτήτη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, προνομιούχα, πολυτελής μεζονέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα, αποθήκες νεόδμητα ή παλαιά, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και στα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Ευκαιρία! Πωλείται τριάρι ισόγειο, υπερυψωμένο, στην περιοχή της πρώην «Ολυμπιακής» (κεντρικό), 75 τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450 και 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στην περιοχή του Υφαντήριου, πλησίον Λυκείων. Αυτόνομη θέρμανση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται καινούργια μεζονέτα, στην περιοχή της Ακαδημίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη, γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου 110 τ.μ., με θέα, σε καλή κατάσταση, πλησίον Νοσοκομείου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων, στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο, πολυτελές διαμέρισμα, 1ου ορόφου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, μεγάλη βεράντα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον εκκλησίας). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι, στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε τριώροφη οικοδομή. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270 τ.μ., σε οικόπεδο 500 τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παλιό γωνιακό σπιτάκι πάνω από τον Πλάτανο. Δυνατότητα επισκευής ή και κατεδάφισης για εκμετάλλευση. Τιμή ευκαιρίας. 40.000 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170 τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται υπό κατασκευή τριάρι 85 τ.μ., με απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται τριώροφο κτήριο στο Καγιάνι. Αποτελείται από υπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο 107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκαράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρισμα). Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πλήρως ανακαινισμένη μονοκατοικία 1 υπνοδωματίου, στις Καμάρες Μυτιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή 70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ., με επιπλέον βοηθητικούς χώρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρίνα, με καταπληκτική θέα. Τιμή 300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύσιμη) αυτοτελές, ημιτελές διώροφο κτίσμα 340 τ.μ. (170 τ.μ. πάνω όροφος με 170 τ.μ. ημιισόγειο/βοηθητικό χώρο), με απεριόριστη θέα και αυλή, στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ., 3ου ορόφου, σε καλή κατάσταση, στην τιμή των 86.000 ευρώ, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, πλησίον «Γαρδένιας». Πληρ. τηλ. 22510 44245. Πωλείται νεόκτιστο διαμέρισμα 102 τ.μ., μαζί με χώρο γκαράζ και μικρή αποθήκη, στο Κιόσκι Μυτιλήνης, με τιμή 230.000 ευρώ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 70τ.μ. το καθένα, σε διπλοκατοικία, με δυνατότητα εσωτερικής επικοινωνίας. 4 Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2 μπάνια, μεγάλος χώρος αυλής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλικα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150 ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560 ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251 BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045 ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr REALPRO ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑ Ηλία Βενέζη 2 Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850 www.realpro.gr ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ HIBISCUS REAL ESTATE SERVICES ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Κ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα Πολιχνίτος Τηλ. 22520 41885 Κιν. 6945-479497 www.buy-greekproperty.co.uk info@buy-greekproperty.co.uk


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται καινούργια, πολυτελής, προνομιούχα, διώροφη οικία, 75 τ.μ. με 75 τ.μ. ισόγειο/βοηθητικό χώρο, αυλή, στον Άνω Χάλικα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα, στη Χρυσομαλλούσα (πλησίον Νοσοκομείου). Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται υπό κατασκευή δυάρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στους Πύργους Θερμής νεόκτιστη μεζονέτα, 3 επιπέδων, 3 υπνοδωματίων, με τζάκι, καθώς και αύλειο χώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επίσης πωλείται στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ., με αυλή και 2 υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλήσεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου, 2). Πληρ. τηλ. 22510 41244, 6948172730.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυτελές διαμέρισμα, 95 τ.μ., 4ου ορόφου, με μεγάλες βεράντες, στην περιοχή του γηπέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ., νεόδμητη, σε οικόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμική θέα, κήπος, 200μ. από τη θάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητικός χώρος στο ισόγειο, τιμή προσιτή, στο Δ. Λουτροπολέως Θερμής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105 τ.μ. + υπόγειο 55 τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Ιωάννη Δάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει 150 μ. από το μετρό. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο, 105τ.μ., με 3 μεγάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγάλο σαλόνι με τζάκι, κουζίνα με πάσο, με 30τ.μ. μπαλκόνια, 25τ.μ. γκαράζ και πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδμητο, ισόγειο, ημιτελές οροφοδιαμέρισμα, 115τ.μ., με αυλή, στη Νέαπολη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάλη ανεξάρτητη μονοκατοικία αποτελούμενη από ισόγειο υπερυψωμένο όροφο 125 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια και δύο μισθωμένα άνετα δυάρια στον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και 59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεται σε 290 τ.μ. οικόπεδο και υπάρχει υπόλοιπο Συντελεστή Δόμησης 39 τ.μ., για ανέγερση προσθήκης ή μιας ανεξάρτητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχα, ανακαινισμένη μονοκατοικία 150 τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο, εντός οικισμού και με απεριόριστη θέα (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 250 τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό αποπεράτωση δυάρι 55 τ.μ., πάνω από την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, με θέα το κάστρο και τη θάλασσα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, σε άριστη κατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα (μαζί με τα έπιπλα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 360 τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτελείται από 12 κύρια δωμάτια και 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528. Πωλείται καινούργιο, πολυτελές, προνομιούχο διαμέρισμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια οροφοδιαμερίσματα κατασκευής 2008, από 60 τ.μ. το καθένα (δυάρια), με αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένα, στο κέντρο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


16

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528.

Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ. (20 στο ισόγειο και 20 στον όροφο), στην Ερμού. Τιμή 900 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ. στο κέντρο της Μυτιλήνης. Στεγάζει επικερδή επιχείρηση τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξαιρετική ευκαιρία επένδυσης, με εξασφαλισμένα καθαρά κέρδη 100.000 ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από το γραφείο, μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 160 τ.μ., στο 6ο χλμ. επαρχιακής οδού Μυτιλήνης - Καλλονής, με ιδιωτικό πάρκινγκ και γεώτρηση. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528, www.interlesvos.gr

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται αποθήκη στη Χρυσομαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ., σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται αποθήκη στην Παγανή 200 τ.μ., με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος ή βιομηχανικού, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται επαγγελματικός χώρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, πλησίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα». Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικό κτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο 600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Τιμή 380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται κατάστημα στην περιοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυτιλήνης, κατάλληλο για συνεργείο και άλλες παρεμφερείς χρήσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται γραφείο 4ου ορόφου, 32 τ.μ., δίχωρο, πολύ φωτεινό, με μπαλκόνι που βλέπει στην οδό Βουρνάζων και την Πλατεία Κυπρίων Ηρώων. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζεται τριώροφο (ισόγειο, 1ος, 2ος) παραδοσιακό κτήριο, σε άριστη κατάσταση, 140 τ.μ. ο κάθε όροφος, με εγκατεστημένο δίκτυο ίντερνετ, για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση, στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6972210895. Ενοικιάζεται κατάστημα 100 τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρισκόμενο επί της παραλίας, κατάλληλο για κατάστημα εστίασης η αναψυχής. Έχει αρκετούς βοηθητικούς χώρους. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται κατάστημα στην οδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης, 40 τ.μ.. Τιμή 300 ευρώ. Χρειάζεται επισκευές. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεντρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρινοι τοίχοι, δυνατότητα δημιουργίας παταριού. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936626775. Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουργια καταστήματα, αρίστης κατασκευής, γενικού και υγειονομικού ενδιαφέροντος, 150 τ.μ. και 170 τ.μ., στην Παγανή, στο ύψος του Κτηνιατρείου. Διαθέτουν άνετο χώρο φορτοεκφόρτωσης και θέση στάθμευσης. Τιμές χαμηλές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα 60 τ.μ., πλησίον της προκυμαίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Ενοικιάζεται αποθήκη 80 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνου πλεονεκτικό γραφείο 4ου ορόφου, ιδανικό για επαγγελματική στέγη, σε κεντρικότατη πολυκατοικία στην αρχή της οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Eνοικιάζεται συγκρότημα 2 ολοκαίνουριων γραφείων, χωρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 33 τ.μ., επί της Καβέτσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντοςεστίασης, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6906001890.

Πωλείται ποσοστό εμπορικής επιχείρησης στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6982-900419 και 22510 21715.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346. Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4 στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται επιχείρηση στην αγορά, σε κεντρικό σημείο και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται επιχείρηση εστίασης, επί της προκυμαίας. Περισσότερες πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται πολύ γνωστή επιχείρηση εστίασης πλησίον της Μυτιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτιλήνης - Αεροδρομίου. Πληροφορίες μόνο με ραντεβού. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται πλήρης εξοπλισμός κομμωτηρίου σε άριστη κατάσταση, design ιταλικό, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 24588, 6945-792723. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5 μ., μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται αγροτεμάχιο 4 στρεμ. άρτιο και οικοδομήσι-

μο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972 228721, 6945-482614.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσσάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή 3 υπνοδωμάτια, για άμεση κατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμ., επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, 580 τ.μ., χτίζει 400 τ.μ., στους Αγίους Αναργύρους - Κουμκό. Τιμή 90.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6938-909760. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εκτός σχεδίου στη Λάρσο, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση ή και για ανέγερση κατοικίας. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4 στρεμ. το καθένα. Το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Ουτζά Λέσβου, δίπλα στο οινοποιείο «Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου», πάνω από το κτήριο της Πυροσβεστικής. Το δεύτερο βρίσκεται στην περιοχή Καρά Τεπέ, πάνω από το εργοστάσιο επίπλων Χατζέλλη, 200 μ. από τον κεντρικό δρόμο, με οικοδομική άδεια και έτοιμη εκσκαφή. Πληρ. τηλ. 6934-789452. Πωλείται οικόπεδο 65 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ., στην περιοχή Βουναράκι, οδός Θήρας 15, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6977-529975. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι (Ταξιάρχες) 127 τ.μ. περίπου, με 170 τ.μ. δόμηση. Πανοραμική θέα, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, 10 στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4 στρεμ., με 200 τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 70 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 110 τ.μ. και θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται παραθαλάσσιο, προνομιούχο οικόπεδο 5.500 τ.μ., εκτός οικισμού, επί της ασφάλτου, στο Πέραμα Γέρας (περιοχή Μάρμαρο). Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20 στρεμ., επάνω στο δρόμο μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στην Παγανή-Πυργί, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ., θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 60.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στους Πύργους Θερμής. Καταπληκτική θέα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα, 555 τ.μ., εντός σχεδίου, στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης. Το οικόπεδο χτίζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνει παλαιά οικία 48 τ.μ. και υπόγειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188, www.investin lesvos.com Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Αύλωνας Γέρας, 4 στρεμ., με θέα στη θάλασσα και συντελεστή 200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με 12 μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ. στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζει περίπου 100 τ.μ. σε δύο επίπεδα (50 και 50). Τιμή 15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ., εντός του οποίου υπάρχει παλιά μονοκατοικία εμβαδού 86 τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου. Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραία θέα. Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πωλείται οικόπεδο στις Νέες Κυδωνιές, 22 στρεμ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στο Κουμκό, άρτιο και οικοδομήσιμο, με άδεια οικοδομής για 200 τ.μ., έξτρα υπόγειο. Πανοραμική, απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ. στις Καμάρες, με καταπληκτική θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύρια κατοικία και 70 περίπου τ.μ. βοηθητικούς χώρους, ήτοι συνολικά περίπου 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλούνται οικόπεδα 6 στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.) στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται οικόπεδο εντός οικισμού Περάματος Γέρας, άρτιο και οικοδομήσιμο. Διαθέτει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρεμ. (250 μ. από παραλία Μιστεγνών), στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης, με πανοραμική θέα, εμβαδόν 4 στρεμμάτων με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή 150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο με πανοραμική θέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εντός οικισμού, στο Καγιάνι. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικισμού, στη Θερμή. Χτίζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos. gr Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο - δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο 2 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 160 τ.μ., ρεύμα, νερό, έτοιμη περίφραξη και θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μικρό οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-real estate.gr Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ. στη Θερμή, 250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωργίου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρών οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα, σε διάφορες τιμές. Πανοραμική απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181.

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Φυσικός-χημικός μηχανικός παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου & λυκείου. Μεγάλη εμπειρία. Λογικές τιμές.

Πληρ. τηλ. 6948482412.

χρειάζεται). Τιμές προσιτές. Πληρ. τηλ. 6937657223.

Πτυχιούχος πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, καθώς αναλαμβάνει και τη φύλαξή τους (εάν

Φιλόλογος με 13ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου - λυκείου - ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται νέος/νέα για φάρμα ιπποειδών, στην περιοχή Μέσσα Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Πληρ. τηλ. 6937422203 Από την εταιρεία Αφοί Δ. Ρόδου Ο.Ε. ζητείται λογιστής με πτυχίο από ανώτατη οικονομική σχολή, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Α´ ή Β´ κατηγορίας και με εμπειρία βιομηχανικής παρα-

γωγής. Πληρ. τηλ. 22530 51134, e-mail για βιογραφικό info@lesvigal.gr

Ζητείται συνεργάτης για εμπορική επιχείρηση στη Μυτιλήνη. Όλες οι προτάσεις συνεργασίας συζητήσιμες. Πληρ. τηλ. 6982-900419 και 22510 21715.

Ζητείται έμπειρο προσωπι-

κό για το «Λεμόνι και Ελιά». Πληρ. τηλ. 6982-861918 και 22510 55000. Ζητείται διανομέας για ημιαπασχόληση σε ψητοπωλείο. Πληρ. τηλ. 6946286919 και 22510 46266. Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπόρος στον τομέα διατροφής-ευεξίας, ζητά άμεσα άτομα άνω των 23 ετών για στελέχωση τμημάτων

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται μεγάλο οικόπεδο έκτασης 25.000 τ.μ., στην αγροτική περιοχή Ταξιαρχών, πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 10 στρεμ., πλησίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλήνης - Μόριας), κατάλληλο για κάθε χρήση. Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, πλησίον θέσης «Γαϊδαρανήφορος». Τιμή 135.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται στο Χάλικα οικόπεδο 0,5 στρέμ., με συντελεστή δόμησης 400 τ.μ., απεριόριστη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 220 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 4 στρεμ., στους Πύργους Θερμής, εκτός οικισμού (χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Αναλαμβάνουμε τη διαχείριση πολυκατοικιών. Προσιτές τιμές και εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6987-588183 & 6985-842235.

Πωλείται καινούργιο μπιλιάρδο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, σε άριστη κατάσταση. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 24836, 6971-672546.

Αν είστε ιδιοκτήτης ακινήτου στην Αθήνα και θέλετε να το ενοικιάσετε ή να το πουλήσετε, το μεσιτικό γραφείο του κυρίου Γκιόκα Νικολάου (οδός Σταδίου 61, Αθήνα), μετά από 25ετή πείρα, σας εγγυάται τα καλύτερα αποτελέσματα. Πληρ. τηλ. 210 3312692, -3, 6947-960700.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται αυτοκίνητο Honda Civic, ‘96 μοντέλο, χρώμα κόκκινο, σε άριστη κατάσταση, μόνο 1.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6944-527128. Πωλείται μηχανάκι Crypton R, 125 κυβικών, με 20.000 χλμ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-922420. Πωλείται μηχανή Honda Varadero 1.000 κ.κ., σε άριστη κατάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112. Πωλείται Mercedes SLK cabrio 2.000cc, ασημί, 163hp, σε άριστη κατάσταση. Τελευταίο service πριν 2 μήνες, 110.000 χλμ., ατρακάριστο, full extra, immobilizer, ηλεκτρικά παράθυρα-οροφή, δερμάτινα καθίσματα. Δεκτός οποιοσδήποτε έλεγχος. Τιμή ευκαιρίας: 6.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6936821229.

Η εταιρεία Protasis Events ζητά άντρα ψηλό, εύσωμο και με αγάπη για τα παιδιά, για να εργασθεί ως Άι-Βασίλης στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, στη Μυτιλήνη, από 16 Δεκεμβρίου μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Πληρ. τηλ. 22510 55200.

Πωλείται Smart μαύρο, μοντέλο 2000, 600 cc, με φουλ έξτρα. Λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Θα θέλατε μια όμορφη σχέση; Μία σχέση διακριτική, επιπέδου, συμβίωσης, γάμου; Μπορεί να γίνει άμεσα, με σοβαρότητα και εχεμύθεια. Φωτογραφίες, εξυπηρέτηση πανελλαδικώς. Πληρ. τηλ. 6975-764343, 210 5239191, 210 5239427.

Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρκας Mitsubishi Lancer μοντέλο 1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυτοκίνητο μάρκας Citroën Berlingo, μοντέλο 2004, επαγγελματικό, με πετρέλαιο, τιμή 2.500 ευρώ και γ) μηχανή KTM 640, μοντέλο 2004, τιμή 2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973809282.

Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για πανελλαδικές εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974478717.

σία για πτυχία DELE (Inicial, Intermedio, Superior). Τμήματα ολιγομελή ή ατομικά. Πληρ. τηλ. 6932434235.

Φιλολογίας, με πολυετή πείρα, παραδίδει μαθήματα ισπανικών. Προετοιμα-

Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει

μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937012529, 22510 48545.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ μάρκετινγκ, & διοικητικής οργάνωσης. Δεν απαιτείται προϋπηρεσία. Επιθυμητή γνώση διαδικτύου. Παρέχεται εκπαίδευση - υψηλές αποδοχές - προοπτική καριέρας. Πληρ. τηλ. 6988954483, www.extraxrima. gr ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ζητώ εργασία ως οικιακή βοηθός, για φύλαξη ηλικιωμένου ή μικρού παιδι-

ού, καθώς και για δουλειές σπιτιού. Μπορώ να μείνω και εσωτερική, κατάγομαι από τη Γεωργία. Συστάσεις διαθέσιμες. Πληρ. τηλ. 6999-393192. Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων, καθώς και οικιακές εργασίες κατόπιν συνεννόησης. Πληρ. τηλ. 22513 00544. Κυρία από τη Βουλγαρία, με προϋπηρεσία, ζητά απα-

σχόληση για φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων, όλες τις ώρες (πρωί και βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984710605. Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945-985466.


ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ

18 ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΕΥΡΙΠΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Ε. Βοστάσνη 16, Μαύρα Σίδερα Τηλ. 22510 42223 07.45 - 20.30

ΣΥΣ. ΦΑΡ. Ε. ΠΑΛΛΗΣ Γ. ΠΑΛΛΗΣ Ο.Ε. Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738 07.45 - 14.00

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΠΑΥΛΗ Α. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ Ο.Ε. Αγ. Ειρήνης 1-3 Τηλ. 22510 20879 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 17.30 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. Ε. ΠΑΛΛΗΣ Γ. ΠΑΛΛΗΣ Ο.Ε. Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ ΣΗΦΑΚΗΣ ΑΡΗΣ Λεσβωνάκτος 14, έναντι πάρκου ΙΚΑ Τηλ. 22510 44022 07.45 - 20.30

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 2509516 20.30 - 07.45 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται στην εφημερίδα.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία Αστυνομία Πυροσβεστική Περιφέρεια Β. Αιγαίου Νοσοκομείο

22510 22776 22510 41911 199

22510 37080 22513 51100 22513 51200 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Αεροδρόμιο 22510 38722 2251038700 Δημ. Θέατρο 22510 37194 Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής 22510 41161 Δικαστήριο 22510 45489 ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη Μυτιλήνης 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670 6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Δημαρχείο Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α. Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Περιφερειακή Ενότητα Αegean Airlines

22543 50000 22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700, -1 22540 22214, -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

E Θ NI KH TPAΠ E ZA 415/470156-97

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ 5709-017817-954

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ΖA ΛΕ ΣΒΟΥ ΛΗ ΜΝ ΟΥ 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΕΣΒΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Μυτιλήνη 29-9-1983 Αριθ. πρωτ. 3.514

ΘΕΜΑ: «Χαρακτηρισμός Έκτασης» ΣΧΕΤ.: (α) Δικό σας αρ. 12065/15-12-80 (β) Αναφορά Δασονομείου Λήμνου αρ. 274/16-9-83 Απαντώντας στο (α) σχετικό κατόπιν του (β) σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι η έκταση των (650) στρεμ. στη θέση «Φακός» ή «Πεσπεριονά» της περιοχής Κοντιά, όπως αυτή εμφανίζεται στο σχεδιάγραμμα του Μηχανικού Αθανασ. Κατρακάδου, δεν είναι δασική έκταση, ούτε και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και δεν υπάγεται στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Κατόπιν όλων αυτών, αρμοδία κατά την γνώμη μου να ερευνήσει αν και κατά πόσο τυγχάνει μεταβιβαστέα η υπόψη έκταση είναι η Οικονομική Εφορία Λήμνου και η υπηρεσία σας. Συνημμένα σας υποβάλλουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας που υπέβαλε ο αιτών και σχεδιάγραμμα της εκτάσεως και παρακαλώ να τα θέσετε υπόψη της Οικονομικής Εφορίας Λήμνου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

Συλλυπητήριο

Σ Α ΒΒ Α Τ Ο: 1 0 . 1 2 . 2 0 1 1 Ο Προοδευτικός Σύλλογος Άντισσας ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΣ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το χαμό του φίλου και συνεργάτη του Συλλόγου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΙΑΜΕΤΗ. Θα τον θυμόμαστε για την ευγένειά του, την καλοσύνη του, την απλότητα, την αγάπη του για τα παιδιά και για την ανιδιοτελή προσφορά που επέδειξε στο Σύλλογό μας, από τη θέση του προέδρου του Σκακιστικού Ομίλου Μυτιλήνης που υπηρέτησε. Το Δ.Σ.

Ευχαριστήριο

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

17.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

07.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ”

07.20 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΣΑΜΟ

Κ ΥΡ ΙΑ ΚΗ : 1 1 . 1 2 . 2 0 1 1 ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

21.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ”

15.45

ΠΡΟΣ

ΛΗΜΝΟ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Δ ΕΥ Τ ΕΡ Α: 1 2 . 1 2 . 2 0 1 1

Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές του Επιμελητηρίου Λέσβου, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4/12/2011 στη Μυτιλήνη. Με εκτίμηση, Σωτηράκης Κώστας

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ”

12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

SUDOKU ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ

ΛYΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΟ

ΜΕΤΡΙΟ

∆ΥΣΚΟΛΟ


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Με επιτυχία η παρουσίαση στην Αθήνα του βιβλίου-ντοκουμέντου «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912…», από τις εκδόσεις «Αιολίδα»

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

Αξιόλογη και σημαντική επανέκδοση…

Κάθε μέρα, στην αίθουσα «Νότης Παναγιώτου» του Συλλόγου «Η Επάνω Σκάλα» Έκθεση ζωγραφικής της Θεοδώρας Βάλβη

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής, στην Αθήνα, κατά την προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου-ντοκουμένου των εκδόσεων «Αιολίδα» «Έναν αιώνα πριν. Η Λέσβος το 1912. Λεπτομερής αποτύπωση της εικόνας του νησιού, από την πρώτη Ελληνική Διοίκηση». Για την επανέκδοση μίλησε αναλυτικά ο εμπνευστής της, δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, η βουλευτής επικρατείας της Νέας Ευγενία Δημοκρατίας Τσουμάνη - Σπέντζα, ο πρώην περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σέργιος Τσίφτης, ο πρώην νομάρχης Λέσβου Αλέκος Μαθιέλλης, η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χριστιάνα Καλογήρου, πολλοί εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και πολλοί πρόεδροι και μέλη των διοικήσεων των συντοπίτικων συλλόγων της Αθήνας και εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, ή-

Κ

Το πάνελ των ομιλητών. Από δεξιά προς αριστερά: Μανόλης Μανώλας, Αντώνης Βογιατζής, Στρατής Λιαρέλλης, Κώστας Μουτζούρης

ταν ανάμεσα σε όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Η εκδήλωση της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε χαιρετισμό, δίνοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στις εκδόσεις «Αιολίδα», ο κ. Γιακαλής, ενώ εκ μέρους του εκδοτικού οίκου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους ο διευθυντής, Μανόλης Μανώλας.

«Όχι τυχαίο γεγονός η απελευθέρωση» Το συντονισμό της παρουσίασης είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και διευθυντής Ειδήσεων του ΑΝΤ1, Στρατής Λιαρέλλης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη έκδοση με τα καλύτερα λόγια. Μια εκτενή αναφορά στη Λέσβο κατά την περίοδο της απελευθέρωσης, που είναι και το αντικείμενο του βιβλίου, έκανε ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Κώστας Μουτζούρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τότε κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση, επισημαίνοντας πως η απελευθέρωση του νησιού το Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός λόγω της άφιξης του «Αβέρωφ», αλλά πως οι εξελίξεις που είχαν προηγηθεί, είχαν οδηγήσει στην ωρίμανση της κατάστασης. Αναφερόμενος σε αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για το ότι κατέρρεε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, με τα πληθυσμιακά δεδομένα να έχουν ανατραπεί υπέρ των Ελλήνων, αλλά και για το ότι ο 19ος αιώνας ήταν ο αιώνας άνθισης του εμπορίου και της παιδείας στη Λέσβο. Τέλος, επιστρατεύοντας το χιούμορ του και αντιπαραθέτοντας τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο, τα οποία προέρχονται από τα αρχεία της Ελληνικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε στις… φανταστικές «αναφορές της Γερμανικής Διοίκησης της Ελλάδος, για το 2012», σχετικά με το οδικό δίκτυο της χώρας, τη γεωργική παραγωγή κ.ά..

«Τόπος προικισμένος» Από πλευράς του, ο δικηγόρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία», Αντώνης Βογιατζής, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την επανέκδοση του βιβλίου έχοντας στα χέρια του την πρωτότυπη έκδοση του 1913, ευχαρίστησε όσους κατέστησαν δυνατή την προσπάθεια και πρώτους απ’ όλους τον αείμνηστο Σπύρο Μαρκεζίνη, που του εμπιστεύτηκε το μοναδικό εκείνο βιβλίο. Η νέα έκδοση δε θα είχε ευοδωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς την εμπιστοσύνη του Πέτρου Πι-

τσιλαδή, μετόχου της «Επικοινωνία Αιγαίου Α.Ε.», ενώ ευχαριστίες εξέφρασε και στους Παναγιώτη Μυριτζή και Μανόλη Μανώλα, από τις εκδόσεις «Αιολίδα», στους ομιλητές αλλά και στον κ. Γιακαλή, που έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους παράγοντες που αναδεικνύουν την αξία του βιβλίου, μεταξύ αυτών, η πλήρης καταγραφή της κατάστασης της Λέσβου την περίοδο της απελευθέρωσης, αλλά και η επιβεβαίωση εκ μέρους όσων στελέχωσαν τη Γενική Διοίκηση Νήσων Αιγαίου για τις δυνατότητες που είχε και έχει το νησί. Ο ίδιος τόνισε πως αντικειμενικά η Λέσβος είναι τόπος προικισμένος και πως αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι Λέσβιοι για να ξεπεράσουν τις «κακές τους συνήθειες», θα πρέπει να είναι η επαναχρησιμοποίηση των όπλων τους, που στα τόσα χρόνια «έχουν αποδειχθεί ακατανίκητα»: τις αξίες, τις αρετές και τις αρχές τους. «Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι, οι ιστορικές μνήμες και ιδιαίτερα οι πιο οδυνηρές, να μας δυναμώνουν για να ξεπερνάμε τις καταστροφές, όταν αυτές έρχονται», ανέφερε ο κ. Βογιατζής. «Να αντιμετωπίζουμε τα δεινά, να προβάλλουμε αποφασιστικά τις αξίες και τις αρχές μας, να αναδεικνύουμε τις αρετές και τις δυνατότητές μας, όπως ακριβώς έκαναν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι επιχειρηματικές δυνάμεις της χώρας μας […]. Είναι η ώρα να αναζητήσουμε, όπως και τότε, όχι ως ιδεολόγημα και παραμυθία, αλλά ως πραγματική αξία, τη νέα Ελληνικότητα, που θα μας καθοδηγήσει στα νέα υψηλά έργα καθήκοντος και φιλοπατρίας.»

Έως Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου

Σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 18:00 και στις 20:30 στο θέατρο του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» Βραδιά Γερμανικού Κινηματογράφου, από το Παράρτημα Λέσβου του Πανελληνίου Συλλόγου Καθηγητών Γερμανικής στις 19:00 στην αίθουσα πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» στη Γέρα Προβολή της ταινίας «Safety Last», από τον Παγγεραγωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο στις 19:55 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Απευθείας μετάδοση της όπερας «Φάουστ», του Γκουνώ

Από Κυριακή 11 έως Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου στο Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Γέρα, Ελύτης και… χρώμα»

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 18:30 και στις 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης Προβολή της ταινίας «Το Πάρτυ», με τον Πήτερ Σέλλερς

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Κυριακή 11 Δεκεμβρίου «The Twilight Saga: Χαραυγή», του Μπιλ Κόντον (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στιούαρτ, Τέιλορ Λότνερ, Ντακότα Φάνινγκ Ώρες προβολής (Αίθ. 1): Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και στις 21:45 «Winx Club - Μαγική Περιπέτεια», του Ιγκίνιο Στράφι (κινούμενα σχέδια) Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο και Κυριακή στις 17:00 Έως Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου «Πώς να κλέψετε έναν ουρανοξύστη», του Μπρετ Ράτνερ (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Μπεν Στίλερ, Έντι Μέρφι, Κέισι Άφλεκ, Τία Λεόνι Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο και Κυριακή στις 19:15 και στις 22:00, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:00, Τετάρτη στις 19:15 (Αίθ. 1) και στις 22:00 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 22:00 (Αίθ. 1) Από Δευτέρα 12 έως Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου «Το δέρμα που κατοικώ», του Πέδρο Αλμοδόβαρ (δραματική)* Υπόθεση: Με τη γυναίκα του να έχει υποστεί καθολικά εγκαύματα σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο δρ. Ρομπέρ Λεντγκάρντ, διαπρεπής πλαστικής χειρουργός, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο δέρμα για να τη σώσει. Εκτός από τα χρόνια και τα χρήματα που ξοδεύει στην έρευνα και τα πειράματά του, ο Ρομπέρ χρειάζεται τρία ακόμα πράγματα: κανέναν ενδοιασμό, ένα συνεργό κι ένα ανθρώπινο πειραματόζωο. Οι ενδοιασμοί δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα. Η Μαρίλια, η γυναίκα που τον φρόντιζε απ’ τη μέρα που γεννήθηκε, είναι η πιο πιστή συνεργός. Όσο για το ανθρώπινο πειραματόζωο… Πρωταγωνιστούν: Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια, Μαρίζα Παρέδες, Γιαμ Κορνέτ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30, Τετάρτη στις 19:00 και στις 21:30, Πέμπτη στις 21:30

* Οι προβολές συνεχίζονται.


20

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο συνεργάτης τού «Ε», συγγραφέας, Γιώργος Τυρίκος - Εργάς, μιλάει για το νέο του έργο «Η καινούρια διαθήκη του Σμου»

«Χρειάζεται αγάπη το βιβλίο...» ροσφάτως, το βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος» των Γιώργου Τυρίκου - Εργά και Κώστα Ζαφειρίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα», περιλήφθηκε στον κατάλογο «White Ravens» της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 250 σπουδαιότερα έργα νεανικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2011. Πριν λίγες ημέρες, από τις εκδόσεις «Πατάκη» κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα του Γιώργου Τυρίκου - Εργά, συνεργάτη τού «Ε», αυτήν τη φορά για το ενήλικο αναγνωστικό κοινό, πάντα όμως γύρω από το σύμπαν των φανταστικών θρυλούμενων της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας. Στοιχειά και στοιχειωμένοι τόποι, καταιγιστική δράση, ξόρκια, περιπέτεια και μαύρο χιούμορ, σε ένα νησί που μας θυμίζει τρομακτικά μια πατρίδα που θα μπορούσε να είναι η δική μας. Η «Καινούρια διαθήκη του Σμου» είναι, κατά κοινή ομολογία, μια νέα πρόταση στη λογοτεχνία του φανταστικού, από ένα νέο λογοτέχνη, που ήδη μετράει διακρίσεις…

τρώγονται γεμιστοί στο φούρνο, τέτοιες καταστάσεις. Βλέπετε, στο Σμου, ούτε το τέλος του Κόσμου δε θα μπορούσε να ήταν καθωσπρέπει!»

Π

Περί λογοτεχνίας…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ λών ανθρώπων…»

Τι είναι το Σμου; Τι σημαίνει η ονομασία αυτή; «“Σμου” στην Κάλυμνο, την ιδιαίτερή μου πατρίδα, είναι μια τοποθεσία με απότομους γκρεμνούς, και πολλά “σπηλιάρια”. “Τόπος κακορίζικος, τόπος που αποδιώχνει τους ανθρώπους”, όπως μου είπε μια γριούλα που κατοικεί στην είσοδο της περιοχής. “Δαίμονες κατοικούσαν κάποτε εδώ”, μου θύμισε. “Τώρα, είμαστε εμείς οι Δαίμονες.” Αυτές της οι κουβέντες “βάφτισαν” το βιβλίο.» Και τι συμβαίνει στο «Σμου»; «Δε θα ήθελα να αποκαλύψω το πώς εξελίσσεται η πλοκή. Ίσως θα ήταν πιο σωστό να απαντήσουμε στο ερώτημα “γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα στο Σμου”. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική, την κοινωνία, τις αφηγήσεις και τον τρόπο ζωής. Ας πούμε, γιατί το Σμου μάς θυμίζει τόσο πολύ κάτι τόσο οικείο; Οι πηγές του μυθιστορήματος είναι η έρευνα πεδίου που έχω αναλάβει ως υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μελετώ τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους στην προφορική λογοτεχνία της Καλύμνου, αλλά και σε άλλα νησιά τού ΝΑ Αιγαίου, ακόμα και στη Λέσβο. Τα πράγματα του Σμου συμβαίνουν όπως μου έχουν διηγηθεί τη ζωή και τις ιστορίες τους εκατοντάδες αφηγητές. Γριούλες σε απόμερα χωριά, καλόγεροι σε μοναστήρια, νέοι πάνω σε μηχανάκια, ναυτικοί, παιδιά του δημοτικού… Το Σμου, στην ουσία, μιλάει για τους κρυφούς φόβους και τις ελπίδες τόσο πολ-

Πολιτική, κοινωνία και θρησκεία… Πολιτική, κοινωνία, θρησκεία, πώς μπορούν να χωρέσουν όλα αυτά σε ένα μυθιστόρημα του φανταστικού; «Η λογοτεχνία προσπαθεί να μιλήσει για την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης. Στη λογοτεχνία του φανταστικού, πιστεύω, όσο παράξενα κι αν είναι τα πλάσματα που περιγράφουμε, όσο απίστευτα διαφορετικό κι αν είναι το σύμπαν που δημιουργούμε, για αυτό το ίδιο πράγμα μιλάμε. Για εμάς τους ίδιους, για αυτά που μας απασχολούν.» Έχουν πει για το «Σμου» πως καταπιάνεται ιδιαίτερα με το θέμα της θρησκείας. Μάλλον με έναν τρόπο που δε θα ικανοποιήσει τους θεϊστές. «Στο βιβλίο έχω κάνει ένα βήμα στο οποίο, παραδόξως, δεν πιστεύω: υποθέτω πως έχουμε να κάνουμε με ένα κόσμο όπου υπάρχουν Άγγελοι και Δαίμονες κι ένας Θεός, που ονομάζεται “Κύριος”. Το θέμα είναι πως όλα ετούτα δεν έχουν αξίωση να απαντήσουν στο έσχατο ερώτημα αν τελικά υπάρχει Θεός ή όχι. Άλλος είναι ο σκοπός τους: να δείξουν πως τελικά δεν έχει σημασία “Τι είν’ θεός, τι μη θεός”, όπως μας παραδίδει ο Σεφέρης, αλλά κυρίως “τι το ανάμεσό τους”. Τι είμαστε, δηλαδή, εμείς. Από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι και τι μπορούμε να κάνουμε. Προσωπικά, διαβλέπω πως ούτε η επιστήμη μέχρι σήμερα μπορεί να αποδείξει την ανυπαρξία Θεού, ούτε όμως και η θεολογία ή η πίστη μπορεί σε καμ-

μιά περίπτωση να αποδείξει την ύπαρξή του. Πιστεύω πως πρέπει να δούμε το ερώτημα από μια άλλη οπτική, πιο σύγχρονη. Την οπτική που μας καταδεικνύει, πέρα από κάθε αμφιβολία, πως θρησκείες, ιερατεία, τυφλή πίστη, ήταν και είναι τεράστια εμπόδια στην πρόοδο της ανθρωπότητας, ότι ήταν και είναι υπεύθυνα για ανείπωτο πόνο, αδικία, για ανείπωτα εγκλήματα στο όνομα ενός “Θεού”.» Στο «Σμου», εκτός από Αγγέλους και Δαίμονες, υπάρχουν και φαντάσματα, ξόρκια, στοιχειωμένοι τόποι. «Τα πάντα! Ντόπιοι δαίμονες. Ο Διονύσης ο Δαίμονας του Ούζου, ο Δαίμονας του Τυπογραφείου, η Κυρά της Πείνας… Όλα τους βγαλμένα από τη λαϊκή προφορική λογοτεχνία. Πλάσματα γνωστά όπως καλικάντζαροι, αερικά, τελώνια, αλλά και λιγότερο συζητημένα, όπως σμερδάκια, ανασκελάδες, γιαλλούσες. Υπάρχει και μαγεία, οι κάτοικοι του Σμου, αν και ψαράδες, μπορούν να εκτελούν ξόρκια. Πολλά από τα ξόρκια αυτά τα έχω απαντήσει στην πραγματικότητα, τα έχω δει να εκτελούνται: μερικά αθώα, όπως το ξεμάτιασμα, και άλλα πιο σκοτεινά, όπως το λεγόμενο “Άρμεγμα του Φεγγαριού”, ή το “Μανόγαλο”. Τα ζώα στο Σμου μιλούν, μερικά από αυτά στην… καθαρεύουσα. Σε κάποια στιγμή, έρχεται το τέλος του κόσμου. Εκεί, πάνω από το ναό της Παναγιάς της Σαρανταποδαρούσας, εμφανίζεται μια πελώρια γρανιτένια σκάλα, που ενώνει τον ουρανό με τη γη. Κατεβαίνουν οι Άγγελοι, σαν καλοθρεμμένα περιστέρια. Κάποιοι αναρωτιούνται αν οι Άγγελοι

Πώς κρίνετε τη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα; «Είμαστε στα γεννητούρια πολλών όμορφων πραγμάτων. Στο εξωτερικό η λογοτεχνία του φανταστικού έχει τεράστιο κοινό, πολλούς δημιουργούς, πολλά έσοδα. Παρ’ όλο που εδώ καλά-καλά δεν τη θεωρούμε λογοτεχνία “καθωσπρέπει”, βλέπω νέους δημιουργούς να στρέφονται προς αυτό το είδος και βλέπω τους εκδότες να καταλαβαίνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον στον τομέα. Μέχρι πρότινος το φανταστικό στην Ελλάδα το διαβάζαμε από μετάφραση, σχεδόν αποκλειστικά από ξένους συγγραφείς. Γενικά υπάρχει αυτή η ξενομανία, να την ονομάσω, το κόμπλεξ μεταξύ μας; Σιγά - σιγά όμως διαβάζουμε και Έλληνες δημιουργούς, αν και είναι ακόμα λίγοι, με την αξίωση ακόμα και να εξάγουν τη δουλειά τους μεταφρασμένη.» Και το βιβλίο στην Ελλάδα; «Μια πονεμένη ιστορία! Από τη μια ο συγγραφέας στην Ελλάδα περιβάλλεται από αίγλη και σεβασμό και από την άλλη, δε θεωρούμε επάγγελμα τη συγγραφή. Είναι θέμα νοοτροπίας και θέμα αριθμών. Η ελληνική γλώσσα διαβάζεται από ένα περιορισμένο αναγνωστικό κοινό. Και από μέτριους έως κακούς συγγραφείς έχουμε γεμίσει. Όλα αυτά μετράνε. Είναι τρομερά δύσκολο στη χώρα μας, ακόμα και για ένα πολύ αξιόλογο χειρόγραφο, να βρει εκδότη. Ειδικά οι μεγάλοι εκδότες στην Αθήνα είναι “φρούρια”. Χρειάζεται αγάπη το βιβλίο. Οι συγγραφείς αγαπάμε τον εαυτό μας περισσότερο από το έργο μας· οι εκδότες, το σίγουρο κέρδος περισσότερο από την προσφορά πολιτισμού. Δικαιολογημένα και αδικαιολόγητα όλα ετούτα…» Συμβουλές σε νέους συγγραφείς; «Είμαι και εγώ νέος συγγραφέας και δεν έχω έτοιμες συμβουλές για κανέναν. Μπορώ μόνο να μιλήσω για τις ελπίδες μου, για το τι θα ήθελα να δω στο μέλλον από Έλληνες δημιουργούς. Θα ήθελα να δω δημιουργούς που γράφουν από εσωτερική ανάγκη και όχι από ανάγκη επίδειξης. Δημιουργούς που έχουν σπάσει ένα αναγκαίο φράγμα ανάγνωσης μερικών χιλιάδων βιβλίων και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν ακατάπαυστα να μελετούν. Συγγραφείς με ειδικευμένες ανώτερες σπουδές, όχι επειδή οι σπουδές είναι αυτοσκοπός, αλλά γιατί έχουν πάρει τη συγγραφή στα σοβαρά. Συγγραφείς που παλεύουν συνεχώς, με την ίδια τους την τέχνη. Πολύγλωσσους, ευρυμαθείς, ανοιχτόμυαλους.»


ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

21

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

Tη σελίδα επιµελείται η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

με τους Συντοπίτες

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Βασίλα στη Μελβούρνη… και με χιώτικη φωνή

«Η πατρίδα μας: Λέσβος» ε μια σεμνή, αλλά συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση, παρουσιάστηκε στις αρχές του μήνα, στην αίθουσα της Παλλεσβιακής Ένωσης της Μελβούρνης, το βιβλίο του Βασίλη Βασίλα «Η πατρίδα μας: Λέσβος». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο χιώτικης καταγωγής Σωτήρης Χατζημανώλης, που διηγήθηκε τις δικές του αναμνήσεις από το νησί του συγκρίνοντάς το με αυτό της Λέσβου και εξήρε την προσπάθεια του μυτιληνιάς καταγωγής του συγγραφέα. Το βιβλίο του Βασίλη Βασίλα «Η πατρίδα μας: Λέσβος» ήρθε μέσα στη χρονιά ως συνέχεια του πρώτου λευκώματος «Ταξίδια Ελπίδας και Αβεβαιότητας», που είχε κυκλοφορήσει μέσα στο 2010. Οι φωτογραφίες και τα κείμενα της συγκεκριμένης έκδοσης εστιάζουν σε όσα οι μετανάστες άφησαν πίσω τους στη Λέσβο. Τα κεφάλαια του λευκώματος αφορούν στην ιστορία, την εργασία, τη σχολική και κοινωνική ζωή τους, καθώς και ιστορίες τους από το ταξίδι και τη ζωή τους στην Αυστραλία. Στις σελίδες του παρουσιάζονται οι μετανάστες στα χρόνια της νιότης τους, αποτελώντας ταυτόχρονα και μια απόδειξη του ότι το νησί έχασε τόσο σημαντικό κομμάτι του νέου πληθυσμού και της εργατικής του δύναμης. «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού καταγόμαστε, γιατί αυτό, ουσιαστικά, δείχνει και ποιοι είμαστε», αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του ο ίδιος ο συγγραφέας.

Σ

Ο Βασίλης Βασίλας, η Μαίρη Παυλίδη, η Αλεξάνδρα Ψαλτόπουλου, ο Σωτήρης Χατζημανώλης, ο Γιώργος Σταυρινός, ο Χρήστος Κλειδαράς και ο Κώστας Τσομπάκος, στην παρουσίαση του βιβλίου

Χίος και Λέσβος… Συγκινητική ήταν η εισήγηση, κατά την παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα της Παλλεσβιακής Ένωσης της Μελβούρνης, στις αρχές του μήνα, του χιώτικης καταγωγής Ελληνοαυστραλού Σωτήρη Χατζημανώλη. «Στο τελευταίο βιβλίο του Βασίλη Βασίλα υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες, όλες τους μοναδικές, και εκατοντάδες ιστορίες, εξ ίσου συγκλονιστικές», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά. «Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του, ήταν σα να ξε-

φύλλιζα την ίδια τη δική μου ζωή. Αρχικά μάς πάει σε μια Λέσβο αλλοτινών καιρών… Οι φωτογραφίες, ίδιες με των δικών μου παππούδων, στη Χίο και τη Μικρά Ασία. Ίδιες ενδυμασίες, ίδιες εκφράσεις… Σε κάθε σελίδα, βρίσκω και μια προσωπική ανάμνηση. Κι αν για μένα, το Χιώτη, αυτό το βιβλίο μίλησε στην καρδιά μου, φαντάζεστε πόσο θα μιλήσει στους Λέσβιους. Είναι ανάγκη να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στις ρίζες μας. Να αντλούμε δύναμη. Να συνεχίζουμε…»

Ημερολόγιο 2012, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος»

Μνήμες της Απελευθέρωσης και της «Λεσβιακής Άνοιξης» 1912 - 2012. 100 Χρό«Λ έσβος νια Λευτεριάς και Πολιτιστι-

Το εξώφυλλο του καλαίσθητου ημερολογίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος»

κής Προσφοράς», είναι ο τίτλος του καλαίσθητου ημερολογίου που κυκλοφόρησε για το 2012 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος». Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου. «Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να σταθούμε με ευλάβεια στο λυτρωτικόιστορικό γεγονός», αναφέρει ο Σύλλογος στο εισαγωγικό του σημείωμα. «Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σ’ εκείνους που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας

Νέο τεύχος για τον «Πολιχνιάτικο Λόγο» υκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος, της εφημερίδας «Πολιχνιάτικος Λόγος», του Συλλόγου «Ο Πολιχνίτος Λέσβου» της Αθήνας. «Με αφορμή το πάθημά μας» είναι ο τίτλος του κεντρικού θέματος της πρώτης σελίδας, που με αφορμή ένα πρόβλημα στη διακίνηση του προηγούμενου τεύχους, αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση της χώρας. Αναφορά γίνεται στην πυρκαγιά που είχε σημειωθεί στη Νυφίδα, στους μαθητές της Λέσβου που συμμετείχαν στη Βουλή των Εφήβων, ενώ ο Τάσος Μακρής γράφει για την πολιτιστική αντίσταση από τον Πολιχνίτο. «Η διάλυση της Αγροφυλακής» είναι το μεγάλο θέμα που επιμελείται ο Στρατής Πάντας, ενώ φιλοξενούνται και κείμενα για τη διάκριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ως κορυφαίου Ευρωπαϊκού Γεωπάρκου, καθώς και για το Λέσβιο νευροεπιστήμονα Μιγκέλ Νικολέλη, που ασχολείται με μεθόδους αποκατάστασης της κίνησης και της αφής σε ανθρώπους που υποφέρουν από παράλυση.

μας. Τούτα τα 100 χρόνια λευτεριάς, η Λέσβος συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της Ελλάδας. Όμως, η πιο “διακριτή” συμβολή του νησιού μας, που ξεπερνά κατά πολύ το μικρό γεωγραφικό της ανάστημα, ήταν η μεγάλη της συνεισφορά στα Ελληνικά Γράμματα», συνεχίζει, αναφερόμενος στη «Λεσβιακή Άνοιξη». Μέσα στις σελίδες του ημερολογίου, μαζί με τις εικόνες της περιόδου της απελευθέρωσης και των πρωταγωνιστών της, που παρουσιάζονται στο χρώμα τής σέπια, γίνεται και μια συνοπτική αναφορά σε ορισμένες εμβληματικές μορ-

φές των πρωτεργατών της «Λεσβιακής Άνοιξης» και των σημαντικότερων έργων τους. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Αργύρης Εφταλιώτης, ο Μίλτος Κουντουράς, ο Στρατής Μυριβήλης κ.ά., αλλά και μια σειρά από άλλους εκπροσώπους του πνεύματος, που η απελευθέρωση συνάντησε «εν ζωή». Στόχος του Συλλόγου, που με την έκδοση αυτή εύχεται με το δικό του τρόπο «Καλή Χρονιά» στους συντοπίτες, είναι η συμβολή στην εθνική αυτογνωσία και αυτοσυνειδησία και η τιμή σε όσους αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, αλλά και όσους «λάμπρυναν» το όνομα της Λέσβου.

Από το Σύλλογο Απανταχού Ερεσίων

Νέο τεύχος για το «Ερεσός» θέματα όπως το φετινό καλοκαίρι στην Ερεσό, με κείμενο της Παναγιώτας Βουβουλούδα, την ανάδειξη του απολιθωμένου δάσους, τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, το… «Φοινικόδασος που ξέχασε ο “Καλλικράτης”», την αναπαράσταση της ανατίναξης του τουρκικού δίκροτου από τον «Παπανικολή» στη Σκάλα Ερεσού,

Κ

υκλοφορεί το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Κ«Ερεσός», από το Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος». Για το τρίμηνο Ιούλιος Σεπτέμβριος, ο Σύλλογος έχει φροντίσει να καλύψει

αλλά και το άνοιγμα του Μουσείου, με την εισήγηση της καθηγήτριας Suzanne Amigues και όχι μόνο. Παρουσιάζεται επίσης το βιβλίο του Χαράλαμπου Δεμίρη «Ξωκλήσια Ερεσού Λέσβου», ενώ φιλοξενείται και κείμενο του Ιωσήφ Αβαγιανού, με τίτλο «Εικόνες από τα χρόνια στο χωριό».

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ στο κέντρο της αγοράς (Ερμού), σε κατάστημα 50 τετραγωνικών μέτρων, που προσφέρεται και για άλλες δραστηριότητες. Πληροφορίες: 6944-417550


22

ΥΓΕΙΑ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση:

Μια... ύπουλη ασθένεια πουλη ασθένεια είναι - όπως φαίνεται - η πνευμονική αρτηριακή πίεση, αφού οι ασθενείς δε δίνουν την απαιτούμενη σημασία στα συμπτώματα, με αποτέλεσμα όταν προσέρχονται στο γιατρό, να είναι πλέον αργά, εξηγεί ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Χαρ. Καρβούνης, με αφορμή δορυφορική διάλεξη που έγινε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση, που σχετίζεται με τις συγγενείς καρδιοπάθειες. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου «Εξελίξεις 2011 και Προοπτικές 2012 στην Καρδιολογία» και ήταν εκπαιδευτική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Actelion Pharmaceutical Hellas. Το πιο συχνό σύμπτωμα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης είναι έντονη δύσπνοια, που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν οι ασθενείς κάνουν λίγα βήματα. Άλλα συμπτώματα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης είναι: ζάλη, κόπωση, πόνος (αίσθημα σύσφιγξης) στο θώρακα, συγκοπτικό επεισόδιο και περιφερικό οίδημα. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση στους πνεύμονες. Οι πιέσεις στους πνεύμονες είναι γενικά το ένα τέταρτο των πιέσεων που έχουμε στο σώμα. Όταν αυξάνεται η πίεση στους πνεύμονες για διάφορους λόγους, τότε οι πνεύμονες και η δεξιά πλευρά της καρδιάς έχουν να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά από το φυσιολογικό. Η υπέρταση που

Ύ

παρατηρείται, επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και πιο συγκεκριμένα τη δεξιά πλευρά της καρδιάς, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο του ασθενούς. Μία από τις σοβαρές επιπλοκές των συγγενών καρδιοπαθειών είναι η ανάπτυξη πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης. Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση και η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων, μπορούν να τους προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Αξίζει να τονιστεί ότι όλες οι συγγενείς καρδιοπάθειες, χειρουργημένες ή μη, χρειάζονται παρακολούθηση από ειδικό ιατρό. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, παγκοσμίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ασθενών, οι οποίοι χειρουργούνται σε παιδική ηλικία για συγγενή καρδιοπάθεια, με το πέρασμα του χρόνου παύουν να παρακολουθούνται.

Πώς αντιμετωπίζεται... Ο κ. Καρβούνης εξηγεί ότι η εξέλιξη της νόσου είναι άμεση, ακόμη και σε ήπια περιστατικά ασθενών, με αποτέλεσμα χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να οδηγούμαστε στο θάνατο του ασθενούς σε 2,8 έτη, κατά μέσο όρο, από τη διάγνωση. Στις περιπτώσεις εκείνες που η διάγνωση της νόσου γίνει σε κάποιο από τα αρχικά στάδια, η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επαναφέρει τον ασθενή σε κανονικά επίπεδα. Σύμφωνα με τις οδηγίες των

διεθνών επιστημονικών εταιρειών, για τη σωστή αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης επιβάλλεται ο έλεγχος και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται από εξειδικευμένα κέντρα. Τέτοια κέντρα βρίσκονται τόσο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Όσον αφορά στη θεραπεία, το μοναδικό φάρμακο με έγκριση, που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες είναι η φαρμακευτική ουσία bosentan. Η ουσία έχει δοκιμαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, ενώ χορηγείται από το στόμα δύο φορές την ημέρα, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από την ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων. Σύμφωνα δε με την κλινική μελέτη BREATH-5, η χρήση της θεραπευτικής ουσίας bosentan σε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες βελτιώνει σημαντικά την πνευμονική κυκλοφορία και την ικανότητα σωματικής άσκησης των ασθενών σε 16 μόλις εβδομάδες από την έναρξή της. Τα νέα δεδομένα αποτελούν πρόκληση για τη μέχρι σήμερα συμβατική προσέγγιση ότι η ΠΑΥ σε αυτούς τους ασθενείς είναι παγιωμένη, ότι δηλαδή δε θα ανταποκριθούν σε προηγμένες θεραπείες και ότι οι ασθενείς πρέπει να θεωρούνται υποψήφιοι μόνο για μεταμόσχευση. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα

ενθαρρυντική, καθώς 1 στα 100 νεογνά γεννιέται με κάποιας μορφής συγγενή καρδιοπάθεια, ενώ περίπου το 10% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια μπορεί να εμφανίσει πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Σημαντικές πληροφορίες για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση Η ΠΑΥ είναι μία νόσος των αρτηριών που συνδέουν την καρδιά με τους πνεύμονες (πνευμονικές αρτηρίες). Καθώς αναπτύσσεται η ΠΑΥ, η ροή του αίματος διαμέσου των πνευμονικών αρτηριών περιορίζεται και η δεξιά πλευρά της καρδιάς τίθεται υπό αυξανόμενη πίεση για να μπορέσει να ωθήσει το αίμα προς τους πνεύμονες. Επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα της ΠΑΥ - δύσπνοια, αίσθημα σύσφιγξης στο θώρακα και κόπωση - είναι ήπια και μη ειδικά, οι ασθενείς διαγιγνώσκονται συχνά όταν η νόσος τους είναι ήδη πολύ σοβαρή. Η ΠΑΥ είναι μία ταχέως εξελισσόμενη νόσος, ακόμη και σε ήπια συμπτωματικούς ασθενείς και έχει πολύ πτωχή πρόγνωση εάν μείνει χωρίς θεραπεία, με ένα διάμεσο ποσοστό επιβίωσης παρόμοιο με εκείνο ορισμένων κοινών νεοπλασιών: 2,8 έτη. Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι καίριας σημασίας για την αλλαγή της εξέλιξης της ΠΑΥ. Με την έγκαιρη αναγνώριση και την αντιμετώπιση των ασθενών με ΠΑΥ, η εξέλιξη της νόσου μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει. Πηγή: Health.in.gr

Tη σελίδα επιµελείται η ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ (pelg@emprosnet.gr)

Ιατρικό Βήμα Εργασιακό άγχος: όταν η καθημερινότητα γίνεται δυσβάσταχτη °Ú¿ÊÂÈ Ë ΓΙΩΤΑ ΤΑΜΤΑΜΗ* ι είναι το εργασιακό άγχος; Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, το άγχος αποτελεί κατ’ αρχήν έναν προσαρμοστικό και χρήσιμο μηχανισμό για την επιβίωση του ανθρώπου. Όταν όμως βιώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη απειλή για τη σωματική και ψυχική του υγεία. Το άγχος πηγάζει από την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις απαιτήσεις που δέχεται το άτομο από το περιβάλλον του και την ικανότητά του να ανταποκριθεί σε αυτές, ειδικά όταν η μη επαρκής ανταπόκρισή του επιφέρει αρνητικές συνέπειες για αυτό. Έτσι λοιπόν, όταν ο εργαζόμενος έρχεται αντιμέτωπος με πολύ πιεστικές καταστάσεις ή υπερβολικές απαιτήσεις στην εργασία του στις οποίες δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να ανταποκριθεί, βιώνει ένα επιβλαβές ή κακό άγχος. Η διάκριση ανάμεσα στο κακό (distress) και το καλό (eustress) άγχος είναι πολύ σημαντική, καθώς ένας βαθμός πρόκλησης στην εργασία (αυτό που συχνά οι εργαζόμενοι ονομάζουν «δημιουργικό άγχος» ή «κινητήριο άγχος») παρακινεί και ικανοποιεί τον εργαζόμενο. Ποια είναι τα συμπτώματα του εργασιακού άγχους; Συνήθως γίνεται μια διάκριση ανάμεσα σε τρεις κατηγορίες συμπτωμάτων: τα σωματικά, τα ψυχο-

Τ

λογικά και τα συμπεριφορικά. Στα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Αυξημένη αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλοι, αλλαγή καρδιακού ρυθμού και ρυθμού αναπνοής, μυϊκή υπερένταση, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, δυσπεψία, ορμονικές διαταραχές κ.ά.. Τα ψυχολογικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, φόβος αποτυχίας, χαμηλή αυτοπεποίθηση, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, διαταραχές ύπνου και λήψης τροφής κ.α. Τέλος, κάποιες από τις συμπεριφορικές εκδηλώσεις, χαρακτηριστικές του εργασιακού άγχους, είναι: οι συχνές απουσίες από την εργασία, τα συχνά λάθη ή/και ατυχήματα στο χώρο εργασίας, η αυξημένη κατανάλωση ουσιών (αλκοόλ, κάπνισμα, ηρεμιστικά φάρμακα κ.ά.), οι κακές σχέσεις με τους συναδέλφους κ.ά.. Ποιες είναι συνέπειες του εργασιακού άγχους; Οι συνέπειες του εργασιακού άγχους δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικές και να αφορούν τόσο τον ίδιο τον εργαζόμενο, όσο και την επιχείρηση στην οποία απασχολείται. Αυτές περιλαμβάνουν: Για τον εργαζόμενο: Επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Εκνευρισμός, αδυναμία χαλάρωσης και συγκέντρωσης. Δυσκολία λογικής σκέψης και λήψης αποφάσεων. Θυμός, κούραση, απογοήτευση, απόγνωση. Χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση και δέσμευση. Χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μειωμένη απόδοση και αποτελεσματικότητα. Κακές σχέσεις με συναδέλφους. Διατάραξη της ι-

σορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Κατανάλωση αλκοόλ, χρήση φαρμάκων-ουσιών, κάπνισμα. Για την επιχείρηση: Αύξηση απουσιών προσωπικού και λήψης αναρρωτικών αδειών. Ανάγκη συχνής αλλαγής/αντικατάστασης προσωπικού. Χαμηλή απόδοση και παραγωγικότητα. Αρνητικό κλίμα και μειωμένο ηθικό εργαζομένων. Αρνητική εικόνα της επιχείρησης ως ένας «κακός» εργοδότης. Κακή ποιότητα προϊόντων/παρεχόμενων υπηρεσιών. Αύξηση παραπόνων πελατών Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το εργασιακό άγχος; Η σοβαρότητα των συνεπειών του εργασιακού άγχους, καθιστά επιτακτική την ανάγκη πρόληψης και αντιμετώπισής του από την εκάστοτε επιχείρηση, η οποία πρέπει να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, όπως: - Εκτίμηση κινδύνων και παραγόντων εργασιακού άγχους - Επανασχεδιασμός της εργασίας - Εργονομία και περιβαλλοντικός σχεδιασμός - Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης - Παροχή επαρκών χρονικών περιθωρίων για την εκτέλεση της εργασίας - Ρεαλιστικές προσδοκίες από τους εργαζομένους - Επιβράβευση και αμοιβή της καλής απόδοσης * Η Γιώτα Ταμτάμη είναι ψυχολόγος, απόφοιτη Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Μ.Sc. Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αιγαίου.


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

Ο Αιολικός δοκιμάζεται στην έδρα της Ραφήνας και θέλει μόνο νίκη για να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 Την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Πρωταθλήματος της Football League των Νέων (Κ20), που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 του μήνα. Η ΑΕΛΚ μετέχει στο Βόρειο Όμιλο.

Ατρόμητος και Όλυμπος έχουν τον πρώτο λόγο κόντρα σε Δόξα και Αλκιβιάδη, για να συνεχίσουν με νίκες το Πρωτάθλημα

Να μείνει πρώτος! Ντέρμπυ στο Πλωμάρι…

ε τις γνωστές απουσίες συνεχίζει την προετοιμασία του ο Αιολικός για τον αγώνα της 6ης Αγωνιστικής στον 9ο Όμιλο του Περιφερειακού, με αντίπαλο την Τριγλία Ραφήνας. Ο προπονητής της ομάδας, Δημήτρης Σπανός, καταστρώνει τα πλάνα του χωρίς να υπολογίζει στους Παναγιώτη Βουργουτζή και Θωμά Παπαδόπουλο, οι οποίοι συνεχίζουν να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα και θα μπουν στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων από την ερχόμενη Τετάρτη. Απών θα είναι κι ο μακροχρόνια τραυματίας Κάμπερ. Η ομάδα της Μυτιλήνης, που προπορεύεται στη βαθμολογία, θα πραγματοποιούσε χθες ουσιαστικά την προτελευταία της προπόνηση πριν το ματς με την Τριγλία στη Ραφήνα, ενώ οι ποδοσφαιριστές θα κάνουν και σήμερα το πρωί ένα χαλάρωμα, πριν αναχωρήσουν αεροπορικώς το απόγευμα του Σαββάτου για την Αθήνα. Η αποστολή του Αιολικού θα διανυκτερεύσει και την Κυριακή στην

Μ

ις νίκες που θα τους διατηρήσουν στις ΤΌλυμπος πρώτες θέσεις αναζητούν ο πρωτοπόρος και ο Ατρόμητος. Ο Διαγόρας έχει

πρωτεύουσα, επιστρέφοντας ακτοπλοϊκώς πια το πρωί της Τρίτης στη Μυτιλήνη. Ο διαιτητής Μιχάλης Μάμμης από το Σύνδεσμο της Δωδεκανήσου θα είναι ο «άρχοντας» της αναμέτρησης Τριγλία Ραφήνας - Αιολικός, στο πλαίσιο της 6ης Αγωνιστικής του 9ου Ομίλου στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα.

Με πολύ κόσμο στη Ραφήνα Στο πλευρό του ρέφερι από την Κω θα βρεθούν ως βοηθοί οι Γκαβέρας και Τζάκος από το Σύνδεσμο της Α-

θήνας. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 3 το μεσημέρι. Ο Δημήτρης Σπανός γνωρίζει πολύ καλά πως ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στη Ραφήνα θα εδραιώσει την ομάδα του στην κορυφή και έχει προετοιμάσει τους παίκτες του για μάχη. Στο πλευρό τού ΑΙΟ θα είναι δεκάδες φίλοι της ομάδας από την Αθήνα, με το Σύνδεσμο Φιλάθλων Αιολικού Αθήνας να διοργανώνει εκδρομή για τη Ραφήνα προκειμένου να υποστηρίξουν τον πρωτοπόρο του Πρωταθλήματος.

ΑΕΛΚ

Με θάρρος και αποφασιστικότητα! την έδρα των Σερρών, η ομάδα τής ΑΕΛΚ έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο σήμερα το απόγευμα, αντιμετωπίζοντας μια ομάδα η οποία, αν και αγωνίζεται στη Football League, είχε προδιαγραφές για να αγωνιστεί στη Superleague, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή περίμενε από την υπόθεση των στημένων αγώνων ότι θα έπαιζε στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πανσεραϊκός, λοιπόν, βρίσκεται στο δρόμο τής ΑΕΛΚ, σε μια αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας μετά τα τελευταία ισόπαλα αποτελέσματα που τελείωσαν χωρίς γκολ. Είναι αλήθεια ότι μετά το παιχνίδι με τον Ηρακλή Ψαχνών συνέβησαν διάφορα γεγονότα, με αποκορύφωμα την παραίτηση του Λουτσιάνο, η οποία δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο, Νίκο Μιχαλάκη, αφού ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ένας νέος προπονητής και χρειάζεται πίστωση χρόνου ώστε η ομάδα να μπορέσει να α-

Σ

νακάμψει και να βρει το δρόμο της. Ακολούθως, ήρθε η αποχώρηση του Πουρή, αλλά και εκείνη του βοηθού προπονητή, Σάκη Βερούτη, που βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ομάδα. Ωστόσο άπαντες στην Καλλονή πιστεύουν πως μετά από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, έχουν την ευκαιρία να βγουν πιο δυνατοί. Άλλωστε, ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στην έδρα των «λιονταριών» μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα και την ψυχολογία στην ΑΕΛΚ… Και εμείς θα τονίσουμε ξανά πως η ΑΕΛΚ έχει αναμφίβολα την ποιότητα να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο φέτος. Στο αγωνιστικό κομμάτι θα απουσιάσουν οι τραυματίες Ταραχούλσκι, Σεμπέκος, Μακρίδης και Μήτσης, καθώς και οι ανέτοιμοι Θέος (ταλαιπωρήθηκε από ίωση) και Προβατίδης. Διαιτητής του παιχνιδιού, που ξεκινάει στις 3 το μεσημέρι, θα είναι ο Μακεδόνας Γαλάτσος.

με το Βαγγέλη Γιαννόπουλο να επανεκλέγεται στην προεδρία του Συλλόγου. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Γιώργος Δημόπουλος, ενώ στη θέση τής Γ.Γ. επανεξελέγη η Πουλχερία Καβούρη. Το πενταμελές Δ.Σ. συμπληρώνουν οι κ.κ. Μακρής και Χαραλαμπής. Επόμενος στόχος του Συλλόγου σε αγωνιστικό επίπεδο είναι πλέον η διάδοση τις υποκατηγορίας αγώνων ράλι σπριντ. Στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των οδηγών της Λέσβου από αυτοσχέδιους αγώνες και επικίνδυνες καταστάσεις, ο ΜΟΣΥΛ προτίθεται να διοργανώσει αγώνες ράλι σπρι-

αυτοσχέδιους αγώνες. Η υποκατηγορία αγώνων ράλι σπριντ είναι ένας αγώνας απόστασης 12 τουλάχιστον χιλιομέτρων, τα οποία γίνονται σε δύο σκέλη των έξι χιλιόμετρων σε χωμάτινο ή ασφάλτινο τερέν. Ο ΜΟΣΥΛ από τον Οκτώβριο του 2006 έχει διοργανώσει 12 (διήμερους) αγώνες ράλι τύπου WRC, με το 90% των οδηγών να είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες με άδεια κυκλοφορίας, καθώς και όλες οι μοτοσυκλέτες διπλής χρήσεως (on-off) τύπου XT, TT, Serow, DT

Η ΛΕΣΒΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ Football League 7η Αγωνιστική (Κυριακή 11/12, 15:00) Πανσερραϊκός - ΑΕΛΚ* (Σάββατο) Αγροτικός Αστέρας - Καλλιθέα Αναγέννηση Επανομής - Πιερικός Παναχαϊκή - Θρασύβουλος Αναγέννηση Γιαννιτσών - Βέροια Ηρακλής Ψ. - Πλατανιάς Χ. Φωκικός - Πανθρακικός Εθνικός Αστέρας - Λάρισα (17:00) Διαγόρας - Βύζας (Δευτέρα, 19:00) * live: «sportlesvos.gr»

Περιφερειακό 6η Αγωνιστική Εθνικός - Κερατσίνι Ιωνικός - Ελλάς Π. Τριγλία Ραφ. - Αιολικός* (15:00) Αήττητος - Μικρασιατική Κορωπί - Αχαρναϊκός Ατρόμητος - Ολυμπιακός Λ. Ολυμπιάδα - Αίας Σαλ. * live: Αθλητικό Ραδιόφωνο Μυτιλήνης, «sportlesvos.gr»

Α´ Κατηγορία 11η αγωνιστική (15:00) Προοδευτική - Θύελλα (γήπ. Καλλονής, Κουλουδής) Αιγέας - Διαγόρας (γήπ. Πλωμαρίου, Μποντάκης) Ατρόμητος - Δόξα (γήπ. Αγ. Μαρίνας, Βουλγαρέλλης) Όλυμπος - Αλκιβιάδης (γήπ. Αγιάσου, Πατσατζής) Άναξος - Αναγέννηση Γέρας (γήπ. Πέτρας, Βερρής) Αετός - Βύρων (γήπ. Λουτρών, Πούλος - Κυριακή, 11:00)

Β´ Κατηγορία (Σάββατο, 15:00) Α´ Όμιλος

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Rally sprint από το ΜΟΣΥΛ κλογές για την ανάδειξη νέου ντ σε τοπικό πρωτάθλημα, εφόσον Δ.Σ. πραγματοποιήθηκαν την πε- υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον αΕρασμένη εβδομάδα στο ΜΟΣΥΛ, πό τα παιδιά που συμμετέχουν σε

δύσκολο έργο απέναντι στον Αιγέα, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύγκρουση στο Πλωμάρι… Την ίδια ώρα, ο Ατρόμητος, που φιλοξενεί στην Αγία Μαρίνα τη Δόξα, θέλει μόνο τη νίκη, περιμένοντας το στραβοπάτημα του συγκροτήματος του Θοδωρή Παπαλόπουλου, που υποδέχεται τον Αλκιβιάδη στην Αγιάσο. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει η μάχη της Προοδευτικής με τη Θύελλα στη Σκάλα, με φόντο την τρίτη θέση, αλλά και η κόντρα του Αετού με το Βύρωνα την Κυριακή το πρωί, στα Λουτρά. Τη νίκη που θα της δώσει «οξυγόνο» μετά την εντός έδρας ήττα στο ντέρμπυ με τον Ατρόμητο, αναζητά η Γέρα στην έδρα της σκληροτράχηλης Ανάξου.

13η Αγωνιστική τής Yamaha, KMX, KDX, Sherpha, KLX, KLR τής Κawasaki, DR, Free wind Suzuki, KTM 640, 690, XR τής Honda κ.λπ.. Όλοι οι οδηγοί πρέπει να έχουν περάσει από ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ειδικά μηχανήματα εάν είναι καλά στην υγεία τους και εάν είναι σε θέση να αγωνιστούν. όπως γίνεται και με αλλά μέλη τού ΜΟΣΥΛ. Σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και διοργανωθεί τοπικό πρωτάθλημα ράλι σπριντ, ο πρωταθλητής θα πάρει χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ, ο δεύτερος 600 ευρώ και ο τρίτος 500 ευρώ, ενώ τα ίδια θα ισχύσουν εφόσον γίνει και κατηγορία γυναικών.

Αίγειρος - Ερμής (γήπ. Θερμής) Παλλεσβιακός - Έφηβος (γήπ. Θερμής, Σαρλής) Ορφέας - Οδ. Ελύτης (γήπ. Ιππείου, Καντάς) Ποσειδών - Αστέρας Ιππ. (γήπ. Περάματος, Παντελαίων) Λιονταράκια - Αρίων Παλ. (γήπ. Θερμής, Κολαμπάς) Κεραυνός - Αίας (γήπ. Παμφίλων, Καρμίρης)

Β´ Όμιλος 11η Αγωνιστική Αρίων Μηθ. - Μεσότοπος (γήπ. Μήθυμνας, Συβρής) Ατρόμητος - Ταξιάρχης (γήπ. Ανεμώτιας, Κωνσταντάρας) Παπανικολής - Πολιχνίτος (γήπ. Ερεσού, Πούλος) Μακαρέας - Φίλια (γήπ. Μεσοτόπου, Πατσατζής) Αχιλλέας - Καραβαγγέλης (γήπ. Πέτρας, Παντελαίων - 11:00)

ΛΗΜΝΟΣ 10η Αγωνιστική (15:00) Ηφαιστία - Φιλοκτήτης (γήπ. Κοντοπουλίου) Ηρακλής - Κεραυνός (γήπ. Ατσικής) Κάσπακας - Διαγόρας (γήπ. Μύρινας) Προποντίδα - Αστραπή(γήπ. Κούταλης - Κυριακή) Άγ. Γεώργιος - ΑΕΛ(γήπ. Μύρινας - Κυριακή,11:00) Αητός - Θάνος (γήπ. Πλάκας - Κυριακή) Άρης Μ. - Αργοναύτες (γήπ. Μούδρου - Κυριακή)


24

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΖΩΟ...λογίες

Μήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς; ΚΑΛΕΣΤΕ...

Τη σελίδα επιμελούνται οι ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ (vchris@emprosnet.gr) & ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ (pelg@emprosnet.gr)

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ

Συστροφή στομάχου στα σκυλιά Επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΡΟΥ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ* συστροφή στομάχου είναι οξύ ιατρικό σύνδρομο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών και με βαθύ και μεγάλο θώρακα, όπως Αγ. Βερνάρδου, Μεγάλοι Δανοί, Μπορζόι, Σέτερ, Λυκόσκυλα. Η αιτιολογία του συνδρόμου αυτού δεν είναι διευκρινισμένη. Είναι πάντως γνωστό ότι της στροφής προηγείται πάντοτε οξεία διάταση του στομάχου... Πολλοί πιστεύουν ότι η χαλαρότητα του ηπατογαστρικού και ηπατοδωδεκαδακτυλικών συνδέσμων οδηγούν στην αυξημένη δυνατότητα για κίνηση του στομάχου. Προδιαθέτοντες παράγοντες που οδηγούν στη διάταση του στομάχου θεωρούνται η πολυφαγία, η αεροφαγία, η μεγάλη κατανάλωση νερού και συνήθως σε συνδυασμό με άσκηση αμέσως μετά. Συνήθως, σημειώνεται στροφή 270 μοίρες προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και σπανίως στροφή 90° με φορά αντίθετη προς τη προηγούμενη. Η στροφή του στομάχου προκαλεί σύγκλειση του καρδιακού και του πυλωρικού στομίου, στραγγαλισμό των γαστροσπληνικών αιμοφόρων αγγείων και αναδίπλωση του περιφερικού συνήθως τμήματος της σπλήνας, με αποτέλεσμα την παθητική συμφόρηση του στομάχου και της σπλήνας. Η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων αερίων και υγρών στο στομάχι οδηγεί σε κυκλοφορικές διαταραχές και ανατρέπει την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών του οργανισμού. Επιπλέον ο τυμπανισμός παρεμποδίζει τις κινήσεις του διαφράγματος και την αναπνοή και ακόμη σοβαρότερα την επιστροφή του αίματος στην καρδιά από την πίεση που ασκείται πάνω στην οπίσθια κοίλη φλέβα. Όλα αυτά οδηγούν σε κυκλοφορική καταπληξία, με τελικό αποτέλεσμα το θάνατο του ζώου. Συμπτωματολογία Ύστερα από μία με 15 ώρες από το φαγητό, παρατηρείται αιφνίδια διόγκωση του μπροστινού τμήματος της κοιλιάς, που παρουσιάζεται σκληρή στην ψηλάφηση. Επιπλέον έχουμε άφθονα σάλια, συχνές και συνήθως αποτυχημένες προσπάθειες για εμετό, καθώς και έντονο κοιλιακό πόνο. Όσο περνάει η ώρα, το ζώο παρουσιάζει απροθυμία μετακίνησης, επιπόλαιη αναπνοή, γρήγορο και αδύνατο σφυγμό και αναιμικούς βλεννογόνους. Η διάρκεια της αρρώστιας συνήθως είναι μικρότερη από οκτώ ώρες. Η διάγνωση βασίζεται στην αιφνίδια και γρήγορη διόγκωση του μπροστινού τμήματος της κοιλίας, στις συχνές και αποτυχημένες προσπάθειες για εμετό και στην αποτυχία να περάσουμε στομαχικό καθετήρα στο ζώο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρέπει σε τέτοια περίπτωση να υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας του ζώου, γιατί έτσι κι αλλιώς η πρόγνωση είναι δυσμενής εξ αιτίας της γρήγορης εξέλιξης του συνδρόμου. Η πρόγνωση θα μπορούσε να είναι καλή μόνο αν η επέμβαση γίνει πολύ νωρίς και μάλιστα μέσα στις πρώτες δυο με τρεις ώρες από τη στιγμή που ξεκινά η αρρώστια. Θεραπεία Στη θεραπεία πρώτος στόχος είναι η αντιμετώπιση της κυκλοφορικής καταπληξίας με την αποσυμπίεση του στομάχου και ταυτόχρονα η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών. Στη συνέχεια, γίνεται προσπάθεια να τοποθετήσουμε στομαχικό καθετήρα, με σκοπό να μειωθεί η πίεση στο στομάχι. Αν αυτό είναι αδύνατο, γίνεται παρακέντηση του στομάχου με βελόνα. Πρέπει να ξέρουμε ότι η απομάκρυνση των αερίων πρέπει να γίνεται αργά - αργά, γιατί διαφορετικά θα έχουμε μεγάλη εισροή αίματος στα αγγεία των κοιλιακών σπλάχνων, όπου και θα λιμνάσει και έτσι θα έχουμε επιδείνωση της κυκλοφορικής καταπληξίας. Αμέσως μετά, ακολουθεί η χειρουργική επέμβαση για ανάταξη και καθήλωση του στομάχου, με μια - δυο ραφές πάνω στο κοιλιακό τοίχωμα. Η καθήλωση είναι υποχρεωτική για να αποκλείσουμε ενδεχόμενη υποτροπή. Πρόληψη Η πρόληψη πρέπει να περιλαμβάνει μικρά γεύματα και ταΐστρα του ζώου ψηλά. Που σημαίνει τοποθέτηση των δοχείων φαγητού και νερού πάνω σε ειδικούς ορθοστάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και όχι έντονη δραστηριότητα μετά το φαγητό. Πηγή: http://skylopolis.blogspot.com

Η

* Η Μαρία Πέρρου και ο Γιώργος Παλαιολόγος είναι κτηνίατροι του Κτηνιατρικού Κέντρου.

Επιστολή Γιάννη Βατού προς υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για τα αδέσποτα

Επείγει η επιχορήγηση του Δήμου πιστολή προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριο Ροντούλη έστειλε ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γιάννης Βατός, για το θέμα των αδέσποτων ζώων. Με αυτή, ζητά από τον υφυπουργό να φροντίσει για την έγκαιρη εκταμίευση της επιχορήγησης που δικαιούται ο Δήμος Λέσβου, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Επικαλούμενος την ευαισθησία του κ. Ροντούλη πάνω στο θέμα της περίθαλψης και της φροντίδας των

E

αδέσποτων, ο αντιδήμαρχος Λέσβου κάνει λόγο για «ασυγχώρητη αμέλεια» εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης ως προς την εφαρμογή του σχετικού νόμου 3170/2004. «Η καθυστέρηση που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου σας, όσον αφορά τη διεκπεραίωση απαραίτητων τυπικών διαδικασιών για εκταμίευση χρηματοδότησης, είναι σίγουρο ότι στο τέλος θα οδηγήσει στην απώλεια χρημάτων που αντιστοιχούν στο τρέχον έτος», εξηγεί ο κ. Βατός στην επιστολή του. «Αν

συμβεί αυτό, λόγω της ήδη οριακής οικονομικής κατάστασης των δήμων, θα υπάρξουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην υλοποίηση του προγράμματος που προβλέπει ο νόμος. Ο Δήμος Λέσβου αδυνατεί να συνεχίσει τέτοιες δράσεις χωρίς την προβλεπόμενη επιχορήγηση. Σας παρακαλώ να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και να δώσετε εντολές.» Αξίζει να σημειωθεί πως το Υπουργείο καλύπτει το 80% των εξόδων κάθε δήμου για την περίθαλψη και προστασία των αδέσποτων.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από την «Κιβωτό» οήθεια για το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ, που θα πραγματοποιήσει από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου, ζητά η «Κιβωτός». Διακοσμητικά, κάδρα, είδη κουζίνας, κορνίζες, βιβλία, CDs, DVDs, παπούτσια, τσάντες, μικροέπιπλα, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια, κοσμήματα, είδη ζώων, όλα είναι δεκτά στο παζάρι της «Κιβωτού». Όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν ένα ξεκαθάρισμα και να προσφέρουν στο μπαζάρ, μπορούν να μεταφέρουν τα αντικείμενα που έχουν για δόσιμο στο «Γιατάκι» ή να επικοινωνήσουν με την «Κιβωτό», στα τηλέφωνα 22510 22765, 6942-061846 και 6972078012.

Β

Για το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ της ετοιμάζεται η «Κιβωτός»

Χαρίζονται Πανέμορφα κι έξυπνα, γλυκά γατάκια, για… δώρο Χριστουγέννων! Είναι δύο άσπρα, δύο κανελιά και ένα πολύχρωμο. Γεννήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ μαζί με αυτά χαρίζονται και δύο μεγαλύτερες γάτες, επτά μηνών. Πληρ. τηλ. 22510 28306 και 6979-508163. Ο Κωνσταντίνος. Είναι Πόιντερ 10 μηνών, ζυγίζει 15 κιλά, είναι στειρωμένος κι εμβολιασμένος, πολύ καλού χαρακτήρα και υπάκουος. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6942-061846, 6972-078012. Ο Μουστάκος. Είναι περίπου 2 ετών και ζυγίζει 15 κιλά. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6942061846, 6972-078012.. Η Γκόλντυ, η σκυλίτσα της φωτογραφίας. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6942061846, 6972-078012.

Η Μαυρούλα. Είναι 10 μηνών, στειρωμένη, εμβολιασμένη και πολύ μικρόσωμη. Βρέθηκε σε ερημική παραλία πριν από πέντε μήνες, είναι πολύ καλού χαρακτήρα, παιχνιδιάρα και ζητά οικογένεια. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6942-061846, 6972078012. Η Νέλλη. Είναι 2 μηνών, ζυγίζει 4 κιλά και θα γίνει μικρόσωμη. Ζητάει αγκαλιές και ζεστασιά. Πληρ. τηλ. 6973034096. Ο Μπλάκυ. Είναι περίπου 1 έτους και ζυγίζει 12 κιλά. Πληρ. τηλ. 22510 22765, 6942061846, 6972-078012.

Δολοφονία γάτας Η γάτα της φωτογραφίας βρέθηκε νεκρή την περασμένη Τετάρτη στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, έχοντας φονευθεί με ιδιαίτερα άγριο τρόπο. Όποιος γνωρίζει ή υποψιάζεται φυσικό αυτουργό, παρακαλείται να επικοινωνήσει με τις Αρχές ή με το 6937-206914.

- Ιατρείο μικρών ζώων Λίνα Τεντόµα Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510 25200 - Κτηνιατρικό Κέντρο Ερεσού 11, τηλ 22510 28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944 790131 www.ktiniatrikokentro. com - Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510 46488 e-mail: vetmed@otenet.gr - Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510 28838 ΚΑΛΩΠΙΣΜΟΙ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ - Πόλυ Βουλγαρέλη Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θ. Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 - Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 44471 & 6932 549955 ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ Πέτρας 22530 41142 Mανταµάδου 22530 61032 Πλωµαρίου 22520 32322 Kαλλονής 22530 22317 Aγιάσου 22520 22288 Άντισσας 22530 50351 Μυτιλήνης 22510 47428 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytl@gmail. com - Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου «Ο ΠΑΝ» 22510 47710 - Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530 32006 e-mail: lwhjorin@otenet.gr


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ EΣTIATOPIA Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣ Ταβέρνα Καρυώνας - Γέρα τηλ. 6979-971924 ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙ Ταβέρνα Δ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα Μυτιλήνη τηλ. 22510 21251 ELYSION HOTEL Ξενοδοχείο-εστιατόριο Παρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2 ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριο και snack bar Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυ Κατάλληλο και για κοινωνικές εκδηλώσεις Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466, 6976974610 ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282 ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660 ΛEMBOYPΓEIO Μεζεδοπωλείο Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΤΑΚΗΣ Ψαροταβέρνα. Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342 ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 ΒΑΓΙΕΣ Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532 ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973-741809 ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752 ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. Αποθήκα Τηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102 MONKEY Κουντουριώτου 57 τηλ. 22510 37717 ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540 ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100 EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΣΠΟΡ 5x5 SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948-591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Γ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε. Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσα τηλ. 22510 23277, 22510 28210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242 ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370 ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. M.Sc. Περιβαλλοντικές μελέτες, χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Β τηλ./φαξ: 22510 25448 κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MSc Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Φωτοερμηνείες - επίλυση δασικών αμφισβητήσεων - δασικές/περιβαλλοντικές μελέτες αρχιτεκτονική τοπίου - διαμόρφωση κήπων Γεωργίου Τερτσέτη 4 τηλ.: 22510 54764 κιν.: 6973-538302 karatzaalkmini@hotmail.com

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σιδηρικά - Εργαλεία - Είδη Επιπλοποιίας Ζωοδόχου Πηγής 8 τηλ.: 22510 27370, 22510 24425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ Αφοί Αγριτέλλη Χώμα για κήπους Πέτρες για λιθόκτιστα τηλ. 22510 48119 κιν. 6976-056463, 6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ AL-DECO Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855 IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101 ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικές εργασίες παντός τύπου Καρά Τεπέ - Μυτιλήνη Πληρ. τηλ. 22510 48102 ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307 ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248 AGPA ΤHERM Παπαρίσβας Νικόλαος Παπαρίσβας Γεώργιος Νικομήδειας 3, Επάνω Σκάλα τηλ. 22510 23344

ΤΕΝΤΕΣ ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788 ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Αγ. Θεράποντος 5 τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198 ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683 MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830 ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ GO CYBER Ερμού 101, Μυτιλήνη τηλ.: 22510 37770 website: www.cybergames.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ MOTO MB Διπλώματα παντός τύπου, Ανανεώσεις, Μεταβιβάσεις, Εκδόσεις αδειών Ερεσού 17, Μυτιλήνη τηλ. 22510 41396, κιν. 6981016670 & 6932-896780

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6 Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών Τηλ. & Φαξ: 22510 48604 KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411 MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833 ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

EΠIΓPAΦEΣ

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA Ερμού 60, Tηλ. 22510-45019 ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753 ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377 BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667 IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262 MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211 ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΙΦΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΕΛΩΝΙΑΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Εξουσιοδοτημένο συνεργείο Peugeot, Citroën Αερ. Γιαναρέλλη 88 τηλ. 22510 24181, 22510 24744

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ZOUMPOULIS TOURS Κουντουριώτου 69 τηλ.: 22510 37755, 22510 37768, 22510 22767 site: www.zoumboulistours.gr e-mail: zoumboulistours@ yahoo.gr MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121 OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932-703093 Κατσαβέλλης Ε. Ιωάννης

Αγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφος Τηλ. 22510 54568 Κιν. 6932-482412 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Μαυρογένης Νίκος Καβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290 Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208 Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932-303873 Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976-654509 Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977-649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - Ακτινολόγος Ναυμάχου Αποστόλη 17 Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932616601 Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Γ

Ε

Ι

Α

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος (Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο

Μ

Ο

Ρ

Παπαδόπουλος Αναστάσιος Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα)

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

OΦΘAΛMIATPOI

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Καβέτσου 44, 3ος όροφος Τηλ. 22510 54038 6973-821145

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον βιβλ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhD Χειρουργός - Ειδικός Μαστολόγος Δέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00 και 17:00 - 20:00 στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D. Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Καμάτσου Π. Ευφροσύνη Η. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως τηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΑΘΗΝΑ Μάλλιας Ιωάννης Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65 Νέα Σμύρνη τηλ.: 210 9320215

ΠAIΔIATPOI Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Ω.Ρ.Λ.

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Σκανέλης Π. Ευστράτιος Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ Ψιάχου Ελένη Αιματολόγος - Ογκολόγος Δέχεται κατόπιν ραντεβού στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής τηλ. 6972-439364, 210 7676100

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587 Ρουμελιώτης Δημήτρης Χειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πράσινου Λόφου 13 & Πολυτεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττικής

Φ

Ι

Α

Κ

Α

Συνεργάζεται με όλα τα ταμεία Τηλ. 210 2833368, 6944141359

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030 Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066 Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945-901518 Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ Αθηνών Σκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989 κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 ΛΕΞΗΜΑ Χατζηεμμανουήλ Αδριανή Λογοθεραπεύτρια Χρυσομαλλούσης 25 τηλ.: 22510 55109 κιν.: 6973-565403 e-mail: adriani_xatziemmanouil @hotmail.com Χατζόγλου Ελένη Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116

Ι

Α

Λ

Λ

Α

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Βερβέρη Μαρία Καβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933

ΨYXOΛOΓOI Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγος Δέχεται με ραντεβού. Ζακύνθου 34 τηλ. 22510 43394 κιν. 6973-312860 ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Παρέχει ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, ψυχολογική υποστήριξη σε οικογένειες, ζευγάρια και χρήστες ουσιών, ψυχολογικές αξιολογήσεις παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. 24ωρης λειτουργίας Κλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνη τηλ. 22510 48959, 6970095950 (24 ώρες/24ωρο) Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγος Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523 Παραδείσης Γιώργος Ψυχολόγος κλινικής κατεύθυνσης Δέχεται με ραντεβού ειδηκές τιμές για φοιτητές και ανέργους Μπούχλια 10 τηλ.: 22510 41803, κιν.: 6971-736667 (24 ωρών) e-mail: Systemic.therapy@gmail. com Ταμτάμη Γιώτα Σύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc. Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ. Ιωάννη Καλυβίτη τηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης Αγ. Ειρήνης 3Α Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. Χαρά Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220 ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809 ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540 ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

27

Αλλά το πρόβλημα παραμένει στη Λέσβο...

Σε λειτουργία τα πυρηνελαιουργεία τoυ NIKOY MANABH ξιοποιώντας διάταξη του νέου νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος, ανοίγουν τα πυρηνελαιουργεία της Λέσβου εφαρμόζοντας, τα όσα προβλέπονταν στις παλαιές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι νέες μελέτες που έχουν καταθέσει έχουν εγκριθεί και ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα επόμενα χρόνια. Το πυρηνελαιουργείο στο Ντίπι άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας και το πυρηνελαιουργείο τής ΕΑΣ Λέσβου ανοίγει τις επόμενες μέρες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι οι υπεύθυνοι των πυρηνελαιουργείων δείχνουν τη διάθεση να προσαρμοστούν στα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να λειτουργήσουν οι μονάδες μέσα σε ανεκτά πλαίσια. Από την άλλη πλευρά, και οι υπηρεσιακοί παράγοντες θέτουν όρους που είναι εφικτοί για τις υφιστάμενες μονάδες, τη θέση που βρίσκονται αυτές, αλλά και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την εκχύλιση της πυρήνας. Αυτό σημαίνει ότι δε θέτουν όρους που είναι πρακτικά ανέφικτοι είτε γιατί απαιτούν πολύ μεγάλες επενδύ-

Α

Μπορεί φέτος να λειτουργήσουν τα πυρηνελαιουργεία, όμως ακόμη αναζητείται λύση για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος «πυρήνα»

σεις, είτε γιατί απαιτούν τη χρήση τεχνολογιών που δύσκολα θα αξιοποιηθούν στα παλαιάς τεχνολογίας πυρηνελαιουργεία της Λέσβου.

Ζητείται μόνιμη λύση Παρ’ ότι τα πυρηνελαιουργεία του νησιού θα απορροφήσουν τη φετινή παραγωγή πυρήνας, το ζήτημα διάθεσής της πα-

ραμένει ανοιχτό. Τόσο η Ένωση Συνεταιρισμών, όσο και οι ιδιοκτήτες του πυρηνελαιουργείου στο Ντίπι, θα πρέπει να βρουν λιγότερο ρευστές λύσεις για τις μονάδες τους. Για παράδειγμα, το πυρηνελαιουργείο της ΕΑΣ Λέσβου δεν μπορεί να παρατείνει τη λειτουργία του πέραν του 2019. Δηλαδή μέσα στα επόμενα ε-

πτά χρόνια, θα πρέπει να έχει βρεθεί ο χώρος που θα δημιουργηθεί το νέο εργοστάσιο, η τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την επένδυση. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αν αναλογιστούμε ότι τα κέρδη που αφήνει η ελαιοκομία είναι μηδαμινά, την πτώση της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου, την άσχημη οικονομική κατάσταση της ΕΑΣ Λέσβου και την ασάφεια του νομικού πλαισίου της χώρας όσον αφορά στις τεχνολογίες που πρέπει να εφαρμοστούν. Επιπλέον, η δημιουργία ενός πυρηνελαιουργείου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ελαιοτριβεία που αυτό καλύπτει. Για παράδειγμα, αν τα ελαιοτριβεία της Λέσβου μετατραπούν σε διφασικά τα επόμενα χρόνια, από τριφασικά που είναι σήμερα στην πλειοψηφία τους, θα πρέπει το πυρηνελαιουργείο που θα δημιουργηθεί να διαθέτει πολύ ισχυρό ξηραντήριο. Συνεπώς, όλα τα παραπάνω δείχνουν πως το πρόβλημα των πυρηνελαιουργείων μάλλον θα το συναντάμε και τα επόμενα χρόνια. nman@emprosnet.gr

Με νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων και σε Λήμνο και Άι-Στράτη

Σε αναμονή επένδυση 500 μεγαβάτ της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH νομοθετική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός ΠεριβάλλοΝντος,έαπάρκα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανοίγοντας το δρόμο για την κατασκευή των ήδη κατατεθειμένων επενδυτικών σχεδίων, μεταξύ των οποίων, το μεγαλύτερο που προτείνεται, στη Λήμνο, αλλά και στον Άγιο Ευστράτιο. Παράλληλα, το ίδιο πλαίσιο σταματάει τη δυνατότητα κατάθεσης νέων αιτήσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα. Στο νομοσχέδιο για την της παραγόμενης ενέρέκδοση αδειών δόμησης, γειας από θαλάσσια αιοπου κατατέθηκε την λικά, προβλέπει τιμή βάπροηγούμενη Δευτέρα σης τα 108,30 ευρώ η μεστη Βουλή, περιλαμβάνε- γαβατώρα, η οποία μποται νομοθετική ρύθμιση ρεί να προσαυξάνεται με που προβλέπει ρητά ότι υπουργική απόφαση σε με την έναρξη ισχύος του ποσοστό μέχρι και 30%. νόμου δεν υποβάλλονται H απόφαση προϋποθέτει αιτήσεις για χορήγηση ά- τη γνώμη τής PAE, που θα δειας παραγωγής ηλε- λαμβάνει υπόψη τα στοικτρικής ενέργειας από χεία κόστους. θαλάσσιες αιολικές εγκαΚαι διασύνδεση ταστάσεις. Εκκρεμείς αι- H ρύθμιση αυτή σημαίνει τήσεις εξετάζονται από ότι η αγορά των υπεράτη PAE με βάση τα κριτή- κτιων θα ανοίξει και θα ρια του προηγούμενου κλείσει αυτομάτως για νόμου για τις ΑΠΕ. Σε ό,τι συγκεκριμένους ομίλους αφορά στην τιμολόγηση που έχουν ήδη καταθέσει

αιτήσεις στη PAE. Μεταξύ αυτών είναι η RF Energy για 500MW, που αφορά στην επένδυση του υπεράκτιου αιολικού πάρκου βορείως της Λήμνου, όπως και άλλες εταιρείες, και για την επένδυση του Αγίου Ευστρατίου.

Η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος βρίσκονται μεταξύ των 12 περιοχών στην Ελλάδα που επιλέχθηκαν ως οι καταλληλότερες θέσεις για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχει

Στο Πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός»

Εντάχθηκαν εννέα επενδύσεις επενδύσεις εντάχθηκαν στο Εννέα πρόγραμμα Πράσινος Τουρισμός από το Βόρειο Αιγαίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων που είχαν υποβληθεί. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι ύψους 1,15 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της επιχορήγησης σε αυτές τις επενδύσεις που αναφέρουμε αναλυτικά στον πίνακα, κυμαίνεται από 40% έως 45% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Μιχάλης Βογιατζόγλου Ηλιοτρόπιο ΙΙ Α.Ε. Ορφέας ΞΤΕΤ Α.Ε. Ξενοδοχειακή και Τουριστική Αιγαίου Α.Ε. Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Πυθαγορείου Σάμου Ηλιοτρόπιο Α.Ε. Δημήτριος Ελ. Χατζηανδρέου Παρασκευή Βαρουχάκη Άλφα Κάπα Α.Ε.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 37.229,57 97.085,00 309.500,00 398.471,86

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

67.688,24 69.209,00 73.482,80 17.850,50 88.418,79

27.075,30 27.683,60 29.393,12 7.140,20 35.367,52

14.891,83 38.834,00 123.800,00 159.388,74

εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον για τη Λήμνο και συγκεκριμένα για τη θαλάσσια περιοχή βορείως του νησιού, κοντά στο ακρωτήριο της Πλάκας. Για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Λήμνο σχετική αίτηση για εγκατεστημένη ισχύ 500MW και προβλεπόμενο ύψος επένδυσης 1,85 δισ. ευρώ έχει καταθέσει η RF Energy των Γιώργου Φειδάκη και Βίκτωρα Ρέστη, μέσω της κοινής ενεργειακής τους εταιρείας. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το πενταετές πρόγραμμα για την κατασκευή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων θα διαρκέσει από το 2012 μέχρι και το 2017. Αν και υπήρξε σχετική κι-

νητικότητα τα προηγούμενα χρόνια στη Λήμνο, όπου στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν έρθει σε επαφή με τους φορείς του νησιού, το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, που τα προηγούμενα χρόνια ως δήμαρχος Μούδρου είχε έρθει σε επαφή με τα στελέχη της εταιρείας, αναδεικνύει σε δηλώσεις του στο «Ε» τα ζητήματα που θέτουν οι φορείς της Λήμνου: «Κομβικό σημείο για τις νησιωτικές κοινωνίες είναι να υπάρχει διασύνδεση της πλατφόρμας με το νησί και τη στεριανή Ελλάδα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στα παραγόμενα ηλεκτρικά φορτία να διατίθενται στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα.» Εάν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, «θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στις νησιωτικές κοινωνίες και ένα οικονομικό κίνητρο στους νησιωτικούς δήμους ώστε να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Θα πρέπει οι Λημνιοί να έχουν οφέλη από μια τέτοια μεγάλη, όπως έχει ανακοινωθεί, επένδυση που πρόκειται να γίνει ανοικτά της Λήμνου.».


28

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

µέρα νύχτα w Λάτιν ρυθμοί και τα πατώματα παίρνουν φωτιά στο «Envy», που οργανώνει σήμερα Σάββατο τη 1st Winter Latin Fiesta. Μουσική, χορός, μαθήματα χορού, αλλά και κλήρωση ενός full pass για το μεγαλύτερο φεστιβάλ λάτιν χορού που γίνεται στην Αθήνα, το Μάρτιο. w Ροκ, ντίσκο, ποπ μουσική αυτό το Σάββατο, όπως και κάθε Σάββατο, στο «The Pub», στην προκυμαία. w Το… παλιό ραδιόφωνο ζωντανεύει στο event που φαίνεται να καθιερώνει κάθε Κυριακή το «De Facto», στην προκυμαία. «Καψούρα Fm». Μουσική και… αφιερώσεις από το μικρόφωνο, για ερωτοχτυπημένους! w Τα χριστουγεννιάτικά του «φόρεσε» το «Λεμόνι και Πράσινο Πιπέρι», στην προκυμαία. Απλή, όμορφη γιορτινή διακόσμηση, που αποτελεί δυστυχώς από τις λίγες καλές, φωτεινές… εξαιρέσεις. w Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται στην προκυμαία. Μπέργκερ, σαλάτες, κρύα πιάτα, γλυκά, πολύ σύντομα… δίπλα στο «Monkey». w Ζωντανή μουσική από σήμερα Σάββατο και κάθε Σάββατο, καθώς και τις γιορτές, στο «Λεμβουργείο», στην Παναγιούδα. w Ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή και Σάββατο, με ντόπιους μεζέδες και ρακόμελο, στο «Ρουαγιάλ», στο Μακρύ Γιαλό. w Μουσικά βράδια κάθε Σάββατο, με ζωντανή ξένη και ελληνική μουσική, στο μπαρ-εστιατόριο του ξενοδοχείου «Elysion».

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Έθνος»

XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

Επιδόσεις - Τι είναι 4 λάστιχα και τι είναι 365 χρησιμοποιημένα προφυλακτικά; - Τα 4 λάστιχα είναι GOODYEAR, ενώ τα 365 προφυλακτικά είναι VERY GOOD YEAR.

J

Λέσβος και Μυτιληναίων Αιγιαλός

Δάφνις και Χλόη στην Πύρρα Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις το δεύτερο κείμενο για το ερωτικό ποίημα του Λέσβιου Λόγγου, του 2ου μ.Χ. αιώνα, θα αναφερθώ στον περιγραφόμενο τόπο, σημειώνοντας ότι κάποιοι μελετητές τον προσδιορίζουν βορειοανατολικά του Κόλπου Καλλονής και άλλοι στις βορειοανατολικές ακτές της Λέσβου. Οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης, για να αντικρούσουν την πρώτη, αναφέρουν ότι οι νέοι που επισκέφθηκαν τα βοσκοτόπια των Δάφνι και Χλόης είναι απίθανο να ξεκίνησαν από τη Μήθυμνα και να έπλευσαν παράλληλα στις ακτές Άντισσας, Ερεσού, Μακάρων, Ίσσας και Αρίσβης, για να φθάσουν στην Πύρρα, εάν εκεί ήταν ο αναφερόμενος στο μυθιστόρημα τόπος. Ισχυρίζομαι ότι οι «Νέοι Μηθυμναίοι πλούσιοι», που αναφέρει ο Λόγγος, δεν έπλευσαν από την πόλη της Μήθυμνας, αλλά από λιμάνι της τότε Μηθυμναίας Αρίσβης, από το βόρειο τμήμα του Ευρίπου των Πυρραίων (από περιοχή της σημερινής Σκάλας Καλλονής) και κατευθυνόμενοι ανατολικά, έ-

Σ

φθασαν μετά τριάκοντα στάδια (5,58Km) στην Μυτιληναία Πύρρα, η οποία απείχε διακόσια στάδια (37,2Km) από την πρωτεύουσα. Τονίζω ότι στο αρχαίο κείμενο δεν αναγράφεται ως τόπος εκκίνησης ή επιστροφής η πόλις Μήθυμνα. Επίσης είναι γνωστό ότι στην Μηθυμναία επικράτεια ανήκαν τότε οι πόλεις Αρίσβα, Ίσσα και Άντισσα, οπότε τα πλουσιόπαιδα μπορούσαν, εκτός των κατοικιών τους στη Μήθυμνα, να είχαν αγροτόσπιτα στην εύφορη και με ασφαλές φρούριο περιοχή της κατεχόμενης Αρίσβης. Μελετώντας το αρχαίο κείμενο, είδα στο βιβλίο τού Jeffrey Henderson, καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης: «Longus Daphnis and Chloe», έκδοση Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Λονδίνο 2009, ότι αν και σε πολλά σημεία οι «Μηθυμναίοι» γράφονται ως «Methymnaeans», η παράγραφος Β.12: «Νέοι Μηθυμναίοι πλούσιοι / τους Μιτυληναίων αγρούς παρέπλεον» μεταφράζεται: «Some rich young

men from Methymna / went sailing along the seaside farms of Mytilene», με αποτέλεσμα στα νεοελληνικά να αποδίδεται: «Μερικοί πλούσιοι νεαροί από την Μήθυμνα / πήγαιναν γιαλό - γιαλό έξω απ’ τα παραθαλάσσια κτήματα των Μυτιληνιών» (μετάφραση Ρόδη Ρούφου), δίνοντας την εντύπωση ότι ξεκίνησαν από την πόλη Μήθυμνα. Στην επιστροφή η φράση: «ελθόντες οι Μηθυμναίοι μόλις εις την εαυτών, οδοιπόροι αντί ναυτών», στο αγγλικό βιβλίο αποδίδεται: «when the Methymnaeans returned home, trekkers instead of sailors» και στο νεοελληνικό: «αφού τα Μηθυμνόπουλα γυρίσανε σπίτια τους κατάκοπα, με τα πόδια κι’ όχι με το καράβι» (μετάφραση Γιώργου Ζευγώλη). Τονίζω ότι μόνο η πρώτη ελληνική μετάφραση το 1920, του Ηλία Βουτιερίδη, αποδίδει ακριβώς τα παραπάνω ως: «Νιοί Μεθυμνιώτες πλούσιοι / περνούσανε γιαλό γιαλό από τις εξοχές των Μυτιληναίων» και: «οι Μεθυμνιώτες, αφού πήγανε στην πατρίδα τους πεζοστράτες αντί για καραβιώτες». Εάν ο τόπος του ποιήματος είναι η Μόρια ή οι ακτές Μανταμάδου (Μακρύγιαλος, Άγιος Στέφανος, Τσόνια), είναι αδύνατο να επέστρεψαν στην Μήθυμνα σε λίγες ώρες με τα πόδια. Η άποψη ότι ο περιγραφόμενος στο μυθιστόρημα τόπος είναι η Πύρρα, ταιριάζει απόλυτα και

θαυμαστά με τα γεωλογικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και λατρευτικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Καλλονής, όπως φαίνεται στην παρακάτω παράγραφο με τις εντός εισαγωγικών αναφορές του αρχαίου κειμένου του Λόγγου. «Οι νέοι Μηθυμναίοι πλούσιοι», «ναυν μικράν καθελκύσαντες» από την παραλία της Αρίσβης, όπου «ευλίμενος τε γαρ η παραθαλασσία και οικήκεσιν ησκημένη πολυτελώς, και λουτρά συνεχή, παράδεισοί τε και άλση» και έπλευσαν, την εποχή του τρύγου, παράλληλα στην «εκτεταμένη ψάμμου μαλθακής» ήσυχη ακτή από τα βορειοανατολικά μελτέμια, αυτά που «από των ορών» φθάνουν στον Κόλπο εξασθενημένα, ενώ είναι απαγορευτικά για τέτοιο τόλμημα στη βορειοανατολική Λέσβο. Κυνήγησαν θηράματα στην Μυτιληναία επικράτεια των Μέσσων, στο «Νυμφαίον» «εν άλσει Νυμφών», όπου ο Ναός των Δία, Διόνυσου και Ήρας, στον Βούβαρη, στην Πύρρα και στην εκκλησιαστικά και σήμερα Μυτιληναία Αχλαδερή όπου: «κτήμα κάλλιστον, όρη θηροτρόφα, πεδία πυροφόρα, γήλοφοι κλημάτων, νομαί ποιμνίων». Ο πίνακας είναι του Ν. Χατζηκυριάκου Γκίκα. Συνέχεια στις επόμενες Επισημάνσεις. Άρης Κυριαζής astromereia@ath. forthnet.gr

22510 44242

Εμπρός 3463  
Εμπρός 3463  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement