Page 1

λίδες

Σε

10

MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣ

& OΔHΓOΣ AΓOPAΣ

ΣEΛ. 11-18 25-26

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr

ΣABBATOKYPIAKO

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3113

TIMH €1,5

Καταψηφίστηκε από τους εμπόρους της Μυτιλήνης το άνοιγμα των καταστημάτων το απόγευμα της Δευτέρας, οι Κυριακές, αλλά και οι «ημέρες αγοράς»

«Ποτέ την Κυριακή…» «Σμυρνιός καβγάς» άναψε στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης την Τετάρτη το βράδυ. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν αν θα ανοίξουν τα καταστήματα το απόγευμα της Δευτέρας και τρεις Κυριακές μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από τους περίπου 100 εμπόρους που συμμετείχαν στη συνέλευση, μόλις εννέα ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τα απογεύματα Δευτέρας και επτά ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Όλοι οι υπόλοιποι καταψήφισαν τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου! ΣEΛ. 9

Μια μοναδική αδημοσίευτη συνέντευξη του αείμνηστου Μανώλη Καλλιγιάννη για τον Οδυσσέα Ελύτη, το Μουσείο Τεριάντ και την κλοπή έργων του στην Αθήνα πριν χρόνια

«Άσ' τα… Ελληνικά πράγματα!»

Μαζί με το “E Σαββατοκύριακο” στους συνδρομητές Μυτιλήνης, Καλλονής και Μύρινας, και στα περίπτερα

ΣEΛ. 20 - 21

Η πρωτιά των Πανελλαδικών 2010 στο νομό Λέσβου «μετακόμισε» εκτός τειχών, στο Γενικό Λύκειο Γέρας με την Ταξιαρχούλα Λημναίου

Οι πρώτοι των πρώτων ΣEΛ. 6 - 7


2

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

πριν χρόνια μέσα από τις σελίδες του λεσβιακού Τύπου

HMEPOλόγιο Σαν Σήμερα...

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.gr Επιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Η ελεγχόμενη στάθμευση Άλλαξε όψη η προκυμαία με τα μέτρα που πάρθηκαν εν αναμονή της εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης. «Καθάρισε» η μια πλευρά του δρόμου από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από την πλευρά αυτή του λιμανιού, έχουν γίνει διαγραμμίσεις για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα σε μια «σειρά». Το μέτρο είναι βέβαιο ότι αφενός θα βάλει τέλος στο άναρχο παρκάρισμα και αφετέρου θα συμβάλει στο να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης. Πελ.Γ.

Δε χρεώνουν Το ότι με μία μόνο εξαίρεση δε χρεώνονται στο σύνολό τους οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες στην παραλία των Βατερών, μας διευκρίνισαν κάτοικοι της περιοχής μετά από σχετικό μας σχόλιο. Αυτό είναι πολύ θετικό, αν και από ό,τι φαίνεται πέσαμε πάνω σε αυτήν τη μια εξαίρεση που οι υποδομές δεν προσφέρονται δωρεάν. Ωστόσο, το σχόλιο θα μπορούσε να ισχύει για διάφορες άλλες περιοχές του νησιού, όπου παρατηρούνται φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που περιέγραφε. Β.Χρ.

Δίκυκλα αντί δίποδα;

Απόσπασμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», της Τρίτης 10 Ιουλίου 1945. Σχόλιο για την ανάγκη ανασύστασης του Προσκοπισμού στη Μυτιλήνη.

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες των εφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΕΛΗΝΗ 28 ημ. Aνατ. 05.11 ∆ύσ. 19.50

10

Tα ∆ηκτικά Μια ξεχωριστή στιγμή

Των εν Νικοπόλει της Αρμενίας 45 μαρτύρων

ΙΟΥΛΙΟΥ

Με τη νέα συλλογή φωτογραφιών με τίτλο «Μια ξεχωριστή στιγμή», θα συμμετέχει στην έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης ο νομαρχιακός σύμβουλος Θόδωρος Μπαβέας. Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο γιατρός και τέως έπαρχος, Θ. Μπαβέας, θα παρουσιάσει φωτογραφίες από την αγαπημένη του Λήμνο, ενώ φέτος μαζί με τα τοπία του νησιού προβάλλει και στιγμιότυπα-ξεχωριστές στιγμές των ανθρώπων, του τόπου και της φύσης. Η συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης έχει δώσει στον κ. Μπαβέα τη δυνατότητα ν’ αναδείξει το ταλέντο αλλά και την αγάπη του για τη φωτογραφία, αλλά και να θυμίσει στους συναδέλφους του αυτοδιοικητικούς ότι η πολιτική μπορεί να συνδυαστεί άριστα και με την τέχνη! Α.Σπυ

Πού και πού μαζί με τους πεζούς στα πεζοδρόμια της Μυτιλήνης εμφανίζονται και δίκυκλα. Και όχι πως όταν πρόκειται για ποδήλατα που κινούνται με τον αναβάτη τους πάνω αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά συχνά αυτό γίνεται γιατί οι ποδηλάτες φοβούνται να κυκλοφορήσουν μέσα στα αυτοκίνητα. Όταν όμως πρόκειται για μηχανές ολόκληρες, που οι κάτοχοί τους προτιμούν να οδηγήσουν αρκετά μέτρα πάνω στο πεζοδρόμιο ή την προκυμαία για να κερδίσουν δρόμο, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τους πεζούς, που τυχαίνει να περπατούν και είτε να ακούν πίσω τους μαρσαρίσματα μηχανής που προσπαθεί να τους προσπεράσει ή να τη βλέπουν να έρχεται καταπάνω τους. Αν μη τι άλλο, χρειάζεται περισσότερος σεβασμός στον πεζό. Β.Χρ.

Εκπτώσεις μέσω SMS Μεγάλη και επώνυμη φίρμα ετοίμων γυναικείων ενδυμάτων της Μυτιλήνης προχωρά σε μεγάλες κρυφές εκπτώσεις. Τα παραπάνω δεν αποτελούν είδηση, αφού το ίδιο κάνουν τα περισσότερα από τα καταστήματα στην αγορά της Μυτιλήνης, και σε όλη την Ελλάδα. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πως το κατάστημα που προαναφέραμε ενημερώνει τις πελάτισσες του για τις εκπτώσεις με SMS. Αυτό θα πει εμπόριο με φαντασία και με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία. Ν.Μ.

Φοβούνται την απορρύθμιση Λίγο μετά το τέλος τη συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, το βράδυ της Τετάρτης, μια μικρή ομάδα εμπόρων, μεταξύ των οποίων και ο Κίμων Καζάζης, παλαιό στέλεχος του Εμπορικού Συλλόγου και σήμερα του Επιμελητηρίου, συζητούσαν το θέμα του ωραρίου. Ο κ. Καζάζης έλεγε ότι αν ανοίξει το ζήτημα του ωραρίου, θα είναι να σα βάζουν οι έμποροι βούτυρο στο ψωμί των πολυκαταστημάτων, μια και μόνο αυτά ευνοούνται από τη διεύρυνση. Φαίνεται πως την άποψη αυτή είχαν και τα περισσότερα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, γι’ αυτό και ψήφισαν αρνητικά στην πρόταση για το μέτρο αυτό. Ν.Μ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357 Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE) ΓΡΑΦΕΙA: Kαρά Τεπέ, 81100, Mυτιλήνη Tηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300 internet: www.emprosnet.gr e-mail: news@emprosnet.gr info@emprosnet.gr sales@emprosnet.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526 I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣ ΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH NIKOΣ MANABHΣ MAPINA ΠOΛΛATOY ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ) TAΞIAPXOYΛA ΛA∆A (AΘΗΝΑ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO) ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ) ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ

MAPIA KOP∆EPA ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗ ΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗ ΑΝΕΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOY ΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ, TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣ EKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E. ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO :


3

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΚΑΚουργήµατα

Τρέχοντα & Επίκαιρα Ορθοπενταλιές στην κατηφόρα

Ε

Το Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου

Σκουπίδια στα «Νησέλια»

Μετά την Παγανή που έκλεισε και δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για νέο χώρο φιλοξενίας μεταναστών, ακόμη και η Μονάδα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων που θεωρείτο πρότυπο, οδηγείται σε κλείσιμο. Η μείωση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, ειδικά φέτος στα νησιά, σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική κρίση, κάνει την Πολιτεία να εμφανίζεται απρόθυμη να χρηματοδοτήσει τέτοιες δομές. Στην περίπτωση της Μονάδας Ανήλικων Μεταναστών, όμως, έχουμε να κάνουμε με μια δομή που παρέχει πάνω απ’ όλα ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε ανήλικα παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους, έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου και μπορεί να έχουν χάσει την οικογένειά τους.. Επομένως, ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός και έτσι θα πρέπει να τη δουν. Πελ.Γ.

Σκουπιδότοπος μοιάζει ο δρόμος προς τα «Νησέλια» στα Πάμφιλα. Η παραλία της περιοχής συγκεντρώνει το καλοκαίρι πολύ κόσμο και όπως μας λένε αναγνώστες μας, υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια που είναι καιρό πεταμένα εκεί, κάνοντας προφανές ότι δεν καθαρίζεται η περιοχή. Η παραλία «Νησέλια», ειδικά φέτος το καλοκαίρι όπως μας λένε περίοικοι, έχει γίνει πόλος έλξης για τους λουομένους. Ας μην την αφήσουν να υποβαθμιστεί από τα σκουπίδια. Πελ.Γ.

Συνεδριάζει το ΣΑΣ Θα εξεταστούν εκ νέου τα δύο αιτήματα της ΝΕΛ για τη δρομολόγηση δύο οχηματαγωγών πλοίων στις γραμμές Πειραιά - Κω - Ρόδου, Πειραιά - Καλύμνου Κω - Ρόδου και Πειραιά - Χίου - Μυτιλήνης. Στην προηγούμενη συνεδρίασή του το ΣΑΣ είχε αναβάλει τη συζήτησή τους, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί λιμάνι αναχώρησης από τη ΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εταιρεία εξακολουθεί να μη διαθέτει λιμάνι αναχώρησης, καθώς ο ΟΛΠ έχει απορρίψει το αίτημά της για τη δρομολόγησή τους από την περιοχή της Καρβουνόσκαλας. Η συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 14 του μήνα. Η ναυμαχία στο Αιγαίο καλά κρατεί. Ν.Μ

Το πάρκο Χρυσομαλλούσας Έχουν γραφεί πολλά για το πάρκο της Χρυσομαλλούσας. Παρ’ ότι βρίσκεται σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης, παραμένει παραμελημένο. Ο φωτισμός χρειάζεται αντικατάσταση με νέα φωτιστικά, αφού είναι παλιά, σπασμένα και φθαρμένα, παντού υπάρχουν γραμμένα συνθήματα με σπρέυ, ενώ και τα όργανα παιδικής χαράς χρειάζονται συντήρηση. Το πάρκο αυτό συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο τ’ απογεύματα και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από το δήμο. Πελ.Γ.

Φωτισμός στη μαρίνα Λειτούργησε εδώ και λίγες ημέρες ο φωτισμός στο χώρο της μαρίνας, που κάθε απόγευμα συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο, αφού έχει εξελιχθεί σε χώρο περιπάτου αναψυχής στην καρδιά της πόλης. Με τη λειτουργία του φωτισμού, μάλιστα, μπορεί πλέον ο κόσμος να μένει όταν σκοτεινιάζει ακόμη περισσότερο εκεί. Ας ελπίσουμε ότι δε θ’ αργήσει ν’ ανοίξει και επίσημα τις πύλες της. Πελ.Γ.

ίμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς. Φτάσαμε στο 2010 και η Ελλάς προσπαθεί να μάθει πόσους δημόσιους υπαλλήλους διαθέτει, που, εννοείται, πληρώνει κανονικά και με το νόμο. Ρώτησαν οι επιτηρητές της τρόικας το νούμερο και κανείς δεν ήξερε να τους απαντήσει. Δεν το πίστευαν οι άνθρωποι και απαίτησαν εδώ και τώρα απογραφή. Είπα εδώ και τώρα και θυμήθηκα το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το «εδώ και τώρα» του ΠΑΣΟΚ, που σήμαινε διορίζω τους δικούς μου στο δικό μου κομματικό κρατικό μαγαζί, τους πληρώνουν τα κορόιδα και εξασφαλίζω την επόμενη τετραετία. Πολιτικό χρόνο εξουσίας αγόραζε με ξένα λεφτά. Το πόσους διόριζε δεν το ενδιέφερε, αρκεί που ήταν δικοί του. Σαν το Σαμαρά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Διόρισε όσους Καλαματιανούς χωρούσε η κομματική του ατζέντα. Όλους αξιοκρατικά και δε θέλω σχόλια για αυτό. Τι τον νοιάζει; Τον κρατικό προϋπολογισμό βάζει μέσα. Αυτός τους πληρώνει; Βούτα το δάκτυλο στο μέλι. Βρέθηκε συνδικαλιστής του υπουργείου Πολιτισμού που διαχειριζόταν τα ποσά των υπερωριών, να έχει εννιά εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό του χωρίς να δικαιολογούνται. Στο δημόσιο κομματικό κρατικό μαγαζί του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. αδειάζουν τα δημόσια ταμεία και γεμίζουν οι ιδιωτικοί τραπεζικοί λογαριασμοί. Τα δικά τους παιδιά τα αδειάζουν. Τους διορίζουν που τους διορίζουν, τουλάχιστον ας τους ελέγχουν. Τι τους νοιάζει; Τον κρατικό προϋπολογισμό βάζουν μέσα. Δικά τους λεφτά κλέβουν; Επιτροπάκιας. Βρέθηκε κάποια κυρία, διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, που συμμετείχε σε 31 επιτροπές επ’ αμοιβή. Κακώς γκρινιάζετε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δε δουλεύουν. Τι να πρωτοπρολάβει η γυναίκα; Στα βαρέα και ανθυγιεινά πρέπει να την εντάξουν. Και αυτή δική τους ήταν με τεράστια προσόντα. Αξιοκρατικά τη διόρισαν και αξιοκρατικά την έβαλαν σε 31 επιτροπές. Αυτήν πρέπει να την κάνουν άγαλμα. Να φωνάξουν το Βαρώτσο που έφτιαξε το «Δρομέα» και να του παραγγείλουν να φτιάξει το άγαλμα του «Επιτροπάκια, Αγνώστου Κομματικού Δημόσιου Υπαλλήλου». Μισός πράσινος, μισός γαλάζιος. Έτσι, για να μην αδικηθεί κανένας. Να τη βάλουν και στην επιτροπή παραλαβής του αγάλματος, να κάνει τις επιτροπές 32. Τι τους νοιάζει; Τον κρατικό προϋπολογισμό βάζουν μέσα. Αυτοί τις πληρώνουν; Η εκδίκηση της Ξανθιάς. Διά βοής εκλέχθηκε ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος. Κάποιοι μάλιστα φώναζαν «άξιος, άξιος». Αυτό δεν είναι κόμμα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είναι. Στην επόμενη συνεδρίαση θα του φορέσουν πετραχήλια και κάποιοι θα ανάψουν θυμιατά. Η λήξη της συνεδρίασης δε θα αναγγέλλεται με το «λύεται η συνεδρίαση», αλλά με το «Δι’ ευχών». Άντε, για να βρει λίγο χρόνο και ο παλιός γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης να ασχοληθεί με τη διαπαιδαγώγηση του γιου του. Πολύ αμολητό άφησε τον μπούλη του. Ναι, αυτόν που είχε για δικό του ιδιωτικό χώρο το Πολεμικό Μουσείο και πήγε την ξανθιά μοντέλα πορνοστάρ. Αυτόν το Βενιζέλο θα έχουμε να τον θυμόμαστε σαν τον Ιζνογκούντ του ΠΑΣΟΚ (ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και ποτέ δεν του βγήκε) και σαν υπουργό που τον εκδικούνται οι ξανθιές. Μια το περιστατικό στο «Αβέρωφ» με την ξανθιά μεσημερού και μια το παραπάνω στο Πολεμικό Μουσείο σημειώσατε: Ξανθιές-Βενιζέλος 2 - 0. Αλλά ο Βενιζέλος δεν το βάζει κάτω. Στέλνει το φλώρο τού Ζαγορίτη στη Λήμνο για τιμωρία. Άκουσον, άκουσον. Το να υπηρετείς την πατρίδα σου εκεί που πρέπει, στα σύνορα, θεωρείται τιμωρία. Έγραψε ο Στρατής στο «Εμπρός» ένα άρθρο για αυτό το θέμα, γεμάτο οργή και θυμό είναι αλήθεια, (αλλά πώς να κρατηθείς;) κλείνοντάς το με ένα «Άι σιχτίρ». Στρατή, ένα δεν αρκεί, καμμιά πενηνταριά και λίγα είναι. Όσο για τους Λημνιούς, ας αντιληφθούν για μία ακόμα φορά ότι για τους υπάρχοντες κυβερνώντες πολιτικούς ο τόπος τους θεωρείται τιμωρία και ας πάρουν τα μέτρα τους. Ας τους τιμωρήσουν. Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)


4

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Aπό το λάκκο των...

Λεόντων Χημεία ή φύση στα μαλλιά σας; Το βάψιμο των μαλλιών είναι μια πολύ παλιά υπόθεση, που τη συναντάμε σε διάφορους λαούς κι εποχές. Οι γυναίκες είχαν ανακαλύψει τρόπους είτε για να καλύψουν τις λευκές τρίχες είτε για να αλλάξουν το φυσικό τους χρώμα. Κάποιοι από τους τρόπους εκείνους εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα. Ένα απλό αφέψημα χαμομηλιού έδινε κάποιους ανοιχτότερους τόνους στα ξανθά μαλλιά, ενώ αντίθετα έβραζαν καρυδόφλουδα κι έδιναν ένα γλυκό καστανό χρώμα στα μαλλιά τους... Οι αρχαίες Αιγύπτιες έπαιρναν αίμα μοσχαριών, το έβραζαν με ελαιόλαδο και μ’ αυτό το διάλυμα κάλυπταν τις άσπρες τρίχες τους που πρόδιδαν την ηλικία τους. Οι Βενετσιάνες πάλι, στέκονταν ώρες ατελείωτες στις ταράτσες των σπιτιών τους κάτω από τις καυτές ακτίνες του ήλιου, βάζοντας πάνω στα μαλλιά τους κάποια «ελιξίρια νεότητας». Συνήθως αυτά ήταν ισχυρά διαλύματα σόδας που σε συνδυασμό με τον ήλιο, κατέστρεφαν σταδιακά τα μαλλιά τους... Κατέληγαν να φορούν περούκες! Αντίθετα οι αρχαίες Ρωμαίες, που χαρακτηρίζονταν για το... πρακτικό πνεύμα τους, είχαν βρει μια πιο υγιεινή λύση (!) για να μετατραπούν σε ξανθές καλλονές. Έκοβαν τις πλούσιες ξανθές κοτσίδες από τις νεαρές Γερμανίδες δούλες τους και στόλιζαν τα δικά τους κεφάλια... Η φυσιολογική διαδικασία ενηλικίωσης μετά από κάποια στιγμή επηρεάζει και τα μαλλιά μας. Ελαττώνεται σταδιακά ο αριθμός των χρωστικών γιατί τα θυλάκια των τριχών παύουν το ένα μετά το άλλο να παράγουν και να εναποθέτουν χρωστικές στο ινώδες της τρίχας, με αποτέλεσμα στην αρχή να φαίνεται αυτή γκρίζα και στη συνέχεια άσπρη. Μια και η διαδικασία αυτή έχει βιολογικά αίτια, δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει για να διατηρήσουν τα μαλλιά το χρώμα τους είναι να τα βάψουμε. Το βάψιμο των μαλλιών, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, πέρα από το αισθητικό του αποτέλεσμα για το οποίο μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Όπως και να ‘χει το πράμα, σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερα άτομα - κι όχι μόνο γυναίκες - βάφουν τα μαλλιά τους! Οι βαφές των μαλλιών καταλαμβάνουν την τρίτη θέση, μετά τα σαμπουάν και τα σπρέυ, στον τζίρο που κάνουν οι εταιρείες παραγωγής ειδών καλλωπισμού κεφαλιού. Η βαφή των μαλλιών δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά σήμερα το πλήθος των χρωμάτων που μπορεί να πετύχει κανείς είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτό άλλων εποχών. Παρ’ όλο που είναι γνωστοί στους επιστήμονες οι κίνδυνοι από τη χρήση χημικών βαφών με διάφορες αλκαλικές και οξειδωτικές ουσίες (η τρίχα αλλοιώνεται, γίνεται πορώδης, χάνει την ελαστικότητά της και τη λάμψη της, προκαλούνται δερματικές αλλεργίες κ.λπ.), εν τούτοις όλο και περισσότερα τέτοια προϊόντα κατακλύζουν την αγορά. Ακόμη και τα προϊόντα που ονομάζουν χρωμοσαμπουάν δε μας εγγυώνται ότι πρόκειται για αθώα προϊόντα... Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις τους κινδύνους είναι να ξαναγυρίσεις στις παλιές καλές συνταγές βαφών με φυτικές χρωστικές, χωρίς οξειδωτικές ουσίες. Η πιο διαδεδομένη από αυτές είναι η χέννα (Lawsonia Inermis), που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Η χέννα είναι γνωστό ότι δυναμώνει και δίνει λάμψη και όγκο στα μαλλιά. Δίνει μόνον κόκκινο χρώμα. Τα άλλα χρώματα της χέννας που κυκλοφορούν, προέρχονται από μίξεις με άλλα βότανα όπως Χαμομήλι, Τσουκνίδα, Φασκόμηλο και άλλα πολλά. Οι Τουρκάλες χρησιμοποιούν τη χέννα από μικρή ηλικία, πιστεύοντας πως θεραπεύει τους πονοκεφάλους αν χρησιμοποιείται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο... Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τόσο η χέννα, όσο και άλλες φυτικές ουσίες όπως το χαμομήλι, το καρύδι, ο κρόκος κ.λπ., εγκυμονούν ελάχιστους κινδύνους πρόκλησης αλλεργιών σε σχέση με τα εμπορικά χημικά σκευάσματα. Αυτό γίνεται γιατί οι φυτικές χρωστικές δε διεισδύουν στο ινώδες στρώμα της τρίχας, αλλά κάθονται στον εξωτερικό τους φλοιό. Έτσι οι φυσικές χρωστικές των μαλλιών παραμένουν ανέπαφες. Η χέννα χρησιμοποιείται συνήθως με ελαιόλαδο και νερό. Αν παραμείνει περισσότερο από μια ώρα στα μαλλιά, το χρώμα παραμένει στα μαλλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, πράγμα που δεν μπορούν να πετύχουν τα χρωμοσαμπουάν! Περίπου 25 φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βαφή της τρίχας! Μέσα από το λάκκο των λεόντων, να τονίσουμε πως και οι περισσότερες φυτικές βαφές δεν είναι απαλλαγμένες από τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Ψάξτε και φυτά που καλλιεργούνται χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Υπάρχουν πολλά... ... ο Δανιήλ.

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Ομόφωνα ξανά απ’ την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Ναι στο Εφετείο Βορείου Αιγαίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ωρίς άλλοθι αφήνει πλέον την κυβέρνηση το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ολομέλεια του οποίου για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια λέει ομόφωνα «ναι» στη δημιουργία Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Μετά και την ταχύτατη απ’ την πλευρά του δικαστηρίου νέα γνωμοδότηση, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην προεκλογική της δέσμευση να ιδρύσει το Εφετείο, διαδικασία που ανέστειλε προβάλλοντας «τυπικά» το επιχείρημα πως έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια απ’ την προηγούμενη γνωμοδότηση. Όσο για το ουσιαστικό ζήτημα που η κυβέρνηση θέλησε να μεταφέρει στο δικαστήριο, «πετώντας το μπαλάκι» στον Άρειο Πάγο, ήταν το λειτουργικό, το πού θα βρεθούν δεδομένου του παγώματος των προσλήψεων οι δικαστές για τη λειτουργία του Εφετείου. Στο ερώτημα αυτό, η ολομέλεια, όπως κι αναμενόταν, δήλωσε αναρμόδια να απαντήσει.

Χ

Μοναδικό ομόφωνα Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, το θέμα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ήταν το μοναδικό που πέρασε ομό-

φωνα, συγκεντρώνοντας 47 θετικές ψήφους σε σύνολο 47 μελών της ολομέλειας. Αντίστοιχα για το Εφετείο Ηρακλείου υπήρξαν 44 θετικές γνωμοδοτήσεις, για το Εφετείο Χαλκίδας 40 και για το Εφετείο Αγρινίου 29. Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου στη γνωμοδότησή της επισημαίνει, αναφορικά με το πώς θα καλυφθούν τα κενά των δικαστών προκειμένου να λειτουργήσουν τα προτεινόμενα προς ίδρυση εφετεία, ότι είναι θέμα της διοίκησης να μεριμνήσει σχετικά. «Όπως είχαμε εξ αρχής επισημάνει», ανέφερε ο πρόεδρος του Δι-

κηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Νίκος Βλουτέλλης, «η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να γνωμοδοτήσει κατά πόσον συντρέχουν οι λόγοι για να δημιουργηθεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου. Από εκεί και πέρα, αποτελεί ευθύνη του κράτους να πει με ποιους δικαστές θα λειτουργήσει και να επιλυθούν όλα τα υπόλοιπα λειτουργικά ζητήματα. Με τη νέα απόφαση της ολομέλειας, το υπουργείο δεν έχει πια κανένα άλλοθι για να μην προχωρήσει στην προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του δικαστηρίου.»

Γενική συνέλευση των δικηγόρων την Τρίτη

Θα συνεχιστεί η αποχή; και τη Δευτέρα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔιΈρωνωςκηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, συνεχίζεται η αποχή των δικηγόπου έχει ξεκινήσει απ’ τις αρχές Μαΐου. Για την περαιτέρω συνέχισή της θα αποφασίσει η γενική συνέλευση που προγραμματίζεται για την Τρίτη 13 Ιουλίου, στις 10 το πρωί, στα Δικαστήρια Μυτιλήνης. Πολλοί δικηγόροι υποστηρίζουν πως πρέπει, έως της ικανοποίησης των αιτημάτων του κλάδου, να συνεχιστεί η αποχή. Αντιθέτως, άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Νίκος Βλουτέλλης, επισημαίνουν πως με τέτοιες μακράς διάρκειας κινητοποιήσεις εκφυλίζεται η αγωνιστικότητα. Εν προκειμένω, όπως είπε ο κ. Βλουτέλλης, έως και το Σεπτέμβριο, που θα λειτουργήσουν ξανά κανονικά κι όχι μόνο με τα θερινά τους τμήματα τα δικαστήρια, «δεν έχει νόημα να υπάρχει σε εξέλιξη απεργία, διότι ούτως ή άλλως δίνονται εξαιρέσεις στους συναδέλφους που έχουν τις επείγουσες υποθέσεις που εκδικάζονται».

Σε ψήφισμά τους οι σύλλογοι εργαζομένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητούν από τις Αρχές να ρίξουν «φως» στην υπόθεση

Απαντήσεις ζητούν οι συνάδελφοί του διερεύνηση της υπόTηθεσης ώστε να δοθούν απαντήσεις στις συνθήκες θανάτου του 44χρονου Άρη Κουμπά, διοικητικού υπαλλήλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζητούν σε ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Ο αναπάντεχος θάνατος του συναδέλφου Άρη Κουμπά συντάραξε όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Θρηνούμε το χαμό του και συμπαραστεκόμαστε στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στα τρία παιδιά που αφήνει πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα. Και συνεχίζει: «Επειδή τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν και γράφτηκαν στα Μ.Μ.Ε., τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, πολλά σενάρια

για τα αίτια του δυστυχήματος, μερικά εκ των οποίων είναι αλληλοσυγκρουόμενα και ως εκ τούτου αλληλοαναιρούμενα, για το λόγο αυτό ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και την Ελληνική Δικαιοσύνη: - να διερευνήσουν αμέσως τα πραγματικά αίτια

που προκάλεσαν το τραγικό αυτό δυστύχημα και να απαντήσουν στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα μέχρι στιγμής, αρκετές ημέρες μετά το θάνατο του συναδέλφου. - να υπάρξει αμέσως καταλογισμός των όποιων ευθυνών υπάρχουν για το δυστύχημα αυτό.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Λίγες ώρες αφού συμφώνησε να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των κάτω άκρων του στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξέπνευσε 70χρονος άστεγος

Έως τις 20 Ιουλίου ανοίγει η μαρίνα Μυτιλήνης

«Δραπέτευσε» πριν υποβληθεί σε επέμβαση της ΠEΛΛHΣ ΓIAKOYMH

σε επέμβαση. Τρόμαζε μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνει ανήμπορος και περιορισμένος στους τέσσερις τοίχους. Εν τέλει, ζητήθηκε παρέμβαση εισαγγελέα και πάρθηκε απόφαση την Τετάρτη να μεταφερθεί στο ίδρυμα «Θεομήτωρ», όπου θα φιλοξενούνταν και θα συνέχιζε τη θεραπεία.

πόδια του δεν άντεξαν άλλο Τνηατιςπεριπλάνηση κακουχίες από την πολύχροστους δρόμους της Μυτιλήνης. Άστεγος, χωρίς οικογένεια δίπλα του και με προβλήματα υγείας, ένας 70χρονος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο πριν 10 ημέρες περίπου, όπου οι γιατροί έκριναν ότι θα έπρεπε να ακρωτηριαστεί μέρος τού ενός κάτω άκρου του, αφού υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του. Ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά, χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης κι όταν πια δέχθηκε να γίνει η επέμβαση, εξέπνευσε λίγες ώρες μετά. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι κοινωνικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και η Εισαγγελία ασχολούνταν με την περίπτωση Γ.Ζ.. Κυκλοφορούσε άστεγος στους δρόμους και είχε πολλές φορές χρειαστεί η επέμβαση κοινωνικών υπηρεσιών για να μεταφερθεί σε ιδρύματα. Όπως μας λένε κοινωνικοί λειτουργοί του Νοσοκομείου, δυο φορές είχε μεταφερθεί στο Γηροκομείο Πλωμαρίου, απ’ όπου είχε φύγει όμως αμέσως μόλις εισήχθη εκεί. Ήταν, όπως λένε, «αρνητικός και δε συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες». Τις

5

Κι όμως θα λειτουργήσει…

Ξεκαθάρισε Άστεγος χρόνια τώρα. Σε καλύτερες μέρες, πριν δυο χρόνια, έξω από το κλειστό ακόμα «Πανελλήνιο»

τελευταίες ημέρες η κατάσταση στο ένα πόδι του ήταν πολύ άσχημη και τα δάχτυλά του είχαν σαπίσει. Οι γιατροί είχαν διαγνώσει γάγγραινα και υπήρχε ανάγκη να υποβληθεί σε επέμβαση. Έχοντας μάθει εδώ και χρόνια να ζει στους δρόμους, δε δεχόταν να περιοριστεί στους τέσσερις τοίχους. Όπως αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά στο Νοσοκομείο, μεταφέρθηκε στο θάλαμο βραχείας ανάρρωσης στο ισόγειο και από εκεί έφευγε και ξάπλωνε στο πλατύσκαλο στην είσοδο του Νοσοκομείου. Ο άνθρωπος αυτός αρνιόταν να μείνει στο Νοσοκομείο, αρνιόταν να υποβληθεί έστω και σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πόδι του, παρ’ ότι υπέφερε από φριχτούς πόνους, και βέβαια αρνιόταν να υποβληθεί

Την Πέμπτη ο διοικητής του Ιδρύματος, κ. Παναγιώτης Γραμμέλλης, ξεκαθάρισε στην εισαγγελία ότι δεν μπορεί να δεχθεί το Ίδρυμα έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, γιατί δεν μπορεί το Ίδρυμα να τον βοηθήσει. «Θα ερχόταν αυτός ο άνθρωπος στο Ίδρυμα για να πεθάνει; Γι’ αυτό είπαμε πως, αν θεραπευτεί και υποβληθεί σε επέμβαση, ευχαρίστως θα τον δεχθούμε να τον φιλοξενήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμέλλης στο «Ε». Τελικά, ενδεχομένως και υπό το φόβο να εισαχθεί στο Ίδρυμα της Αγιάσου, ο 70χρονος δέχθηκε να υποβληθεί σε επέμβαση και το πρωί της Παρασκευής υπέγραψε και σχετική υπεύθυνη δήλωση. Χθες τα ξημερώματα, όμως, πριν προλάβει να γίνει οτιδήποτε, ο 70χρονος εξέπνευσε. Για μια ακόμη φορά «δραπέτευσε».

Έσπασε βραχίονας που συγκρατούσε ρυμουλκούμενο τανκ και αυτό κατέληξε πάνω στο αγροτικό 55χρονου. Σώος ο οδηγός.

Τανκ κατά αυτοκινήτου! θαύμα γλύτωσε ο 55χρονος οδηγός ενός αΑτανκ!πόγροτικού αυτοκινήτου όταν συγκρούστηκε με Το απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή «Κρεμαστή» Αγίας Παρασκευής. Ο 55χρονος επέστρεφε από το κτήμα του στο σπίτι, όταν σε έναν αγροτικό χωμάτινο δρόμο βρέθηκε μπροστά σε ένα κομβόι στρατιωτικών αρμάτων. Ο οδηγός σταμάτησε στην άκρη του χωμάτινου δρόμου για να περάσουν τα στρατιωτικά οχήματα, όμως κάποια στιγμή σε ένα ανηφορικό σημείο έσπασε ο βραχίονας (σε σχήμα δέλτα) που συγκρατούσε ένα ρυμουλκούμενο τανκ. Το τανκ, το οποίο μεταφερόταν για επισκευή, «αποκολλήθηκε» από το προπορευόμενο άρμα και κινήθηκε σε μια τρελή πορεία προς τη δεξιά πλευρά του δρόμου όπου ήταν σταματημένος ο αγρότης, με αποτέλεσμα να ισοπεδώσει κυριολεκτικά την πλευρά του συνοδηγού.

Ο οδηγός βγήκε σώος από το όχημα, ενώ το αυτοκίνητό του έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές. Ο ίδιος όμως διατήρησε την ψυχραιμία του, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της στρατιωτικής διοίκησης που ξεκίνησε διαδικασίες αποζημίωσης του 55χρονου. Τόσο ο διοικητής της Μονάδας Τεθωρακισμένων του νησιού, όσο και ο ίδιος ο στρατιωτικός διοικητής της 98 ΑΔΤΕ, κ. Κουτρής, επικοινώνησαν αμέσως με τον 55χρονο για να του εκφράσουν τη λύπη τους για το συμβάν, που οφείλεται βέβαια σε απρόσμενο ατύχημα, και την πρόθεση του Στρατού να βρεθεί στο πλευρό του σε οτιδήποτε χρειαστεί. Για το περιστατικό η στρατιωτική διοίκηση διέταξε ΕΔΕ. Από την πλευρά του, ο 55χρονος οδηγός, ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Αγία Παρασκευή, δε θέλησε να κάνει καμμιά δήλωση για το περιστατικό, εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για τη στάση του Στρατού. Πελ.Γ.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ε εντατικούς ρυθμούς έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας της μαρίνας Μυτιλήνης, γεγονός που όλα δείχνουν θα συντελεστεί το αργότερο έως τις 20 του μήνα. Για το σκοπό αυτό απασχολείται συνεργείο της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Α.Ε. που βρίσκεται ήδη στη Μυτιλήνη, ενώ ο δήμαρχος που σε συνεννόηση με το γενικό γραμματέα του ΕΟΤ έχει θέσει και το δήμο στην υποστήριξη της προσπάθειας να λειτουργήσει το έργο, εκφράζει τον προβληματισμό του στο κατά πόσο θα είναι βιώσιμη η όλη δραστηριότητα. Όπως είχε ανακοινώσει τέλη Ιουνίου ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχε απ’ τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει άμεσα η μαρίνα Μυτιλήνης. Κλιμάκιο της ΕΤΑ Α.Ε. έχει έρθει στο νησί προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν (εξοπλισμοί γραφείων, προμήθειες υλικών κ.λπ.), ώστε η μαρίνα να είναι έτοιμη να ανοίξει το αργότερο έως τις 20 του μήνα. «Με παρακάλεσε», είπε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, «μιλώντας στο «Ε», ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ και τέως συνάδελφος δήμαρχος Ίου, Γιώργος Πουσσαίος, να βοηθήσει και ο δήμος Μυτιλή-

Μ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ, ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΑ (ΜΑΡΙΝΑ) ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε. (ΕΤΑ ΑΕ), ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ/ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ/ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΓΓΡΑΦΑ: - ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ (CERTIFICATE OF REGISTRY) - ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ (INSURANCE CERTIFICATE) ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

νης κι αυτό κάνουμε, παρ’ ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας να είναι και ο δήμος στο σχήμα του φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία.» Ο κ. Γιακαλής τόνισε πως στην επίσπευση των ενεργειών για τη λειτουργία του έργου πρέπει να συνετέλεσε και το ότι αναμένεται έλεγχος, όπως σε όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ..

Θα είναι βιώσιμη; Μια ακόμη διάσταση που έθεσε ο κ. Γιακαλής αφορά στη βιωσιμότητα του έργου, γιατί όπως είπε «θα ήταν απαράδεκτο τη στιγμή που το ελληνικό κράτος μειώνει τα δώρα και τις αποδοχές των συνταξιούχων, να αποδειχθεί ότι λειτουργεί επιζήμια το έργο. Παρ’ ότι εξυπηρετούμε μια κατάσταση και το εννοώ πως βοηθάμε με κάθε τρόπο για να λειτουργήσει η μαρίνα, πιστεύουμε πως είναι λάθος το ότι έμεινε ο δήμος εκτός. Πραγματικά μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη γιατί άλλα μας έλεγαν κι άλλα βλέπουμε. Δεν είναι πολύς ο καιρός που ήμασταν σε επικοινωνία με την Κω, ώστε στα δικά της πρότυπα, όπως ο δήμος Κω, να αναλάβουμε τη μαρίνα.» Θυμίζουμε ότι η λύση που επιλέχθηκε τώρα, να λειτουργήσει δηλαδή η ΕΤΑ Α.Ε. τη μαρίνα, είναι προσωρινή και αναμένεται το επόμενο διάστημα να γίνει εκ νέου διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη του φορέα που θα έχει την εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης.


6

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Η πρωτιά των Πανελλαδικών 2010 στο νομό Λέσβου «μετακόμισε» εκτός τειχών, στο Γενικό Λύκειο Γέρας με την Ταξιαρχούλα Λημναίου της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY ια πρώτη φορά όλα τα τελευταία χρόνια, ο πρώτος των πρώτων απ’ όλες τις Κατευθύνσεις και τα σχολεία του νομού Λέσβου δεν τέλειωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μυτιλήνη, αλλά σε περιφερειακό λύκειο της Λέσβου. Πρόκειται για την Ταξιαρχούλα Λημναίου απ’ το Γενικό Λύκειο Γέρας, που με την έκδοση των βεβαιώσεων πρόσβασης συγκεντρώνει, με 19,43, τον υψηλότερο βαθμό των υποψηφίων του νομού. Με την Ταξιαρχούλα Λημναίου, όμως, διατηρείται η παράδοση σε ό,τι αφορά στα κορίτσια, αφού μετά το 2007, με το Μιχάλη Σάββα, όλα τα επόμενα χρόνια η πρωτιά στο νομό είναι γένους θηλυκού. Σε ό,τι αφορά στην Κατεύθυνση, φέτος η πρωτιά έρχεται απ’ την Τεχνολογική, ενώ πέρυσι ανήκε στη Θετική Κατεύθυνση. Απ’ την Τετάρτη το μεση- Γενικού Λυκείου Γέρας η μέρι τα γενικά λύκεια του πρώτη στη Θετική Κατεύνομού άρχισαν να χορη- θυνση είναι απ’ το Γενικό γούν τις βεβαιώσεις πρό- Λύκειο Καλλονής και η σβασης, τις οποίες οι υ- πρώτη της Θεωρητικής ποψήφιοι προσκομίζουν απ’ το Γενικό Λύκειο Μύπροκειμένου να υποβά- ρινας. Το σχολείο με τις λουν το μηχανογραφικό περισσότερες επιτυχίες τους δελτίο. Οι βεβαιώ- είναι και φέτος το 3ο Γενισεις αυτές αποτελούν τον κό Λύκειο Μυτιλήνης, που καθαρότερο καθρέφτη των συνολικά στους εννιά επιδόσεων των μαθητών, πρώτους διακριθέντες είτόσο στις βαθμολογίες χε μαθητές τούς πέντε. Σε των εξετάσεων σε εθνικό ό,τι αφορά στα φύλα, μόεπίπεδο όσο και ενδοσχο- λις δύο αγόρια φιγουράλικά, αφού στο βαθμό ρουν στις εννιά πρώτες πρόσβασης αποτυπώνεται θέσεις, επιβεβαιώνοντας ο συνδυασμός των πανελ- για ακόμη μια φορά την λαδικών εξετάσεων και πολύ καλή παρουσία των της πορείας του μαθητή κοριτσιών απ’ το νομό Λέστο σχολείο όλη την σβου στις εξετάσεις. προηγούμενη χρονιά. Εκείνο που κάνει εντύπω«Κλείδωσαν» επιτυχία ση είναι πως οι αριστούΌπως κάθε χρόνο, ανελλι- χοι φέτος, ειδικά της Τεπώς απ’ το 2005, το «Ε» χνολογικής Κατεύθυνσης, έχει καθιερώσει, και δη- δεν επιλέγουν όπως όλα μοσιεύει, βάσει των βαθ- τα προηγούμενα χρόνια μών πρόσβασης, τους σπουδές στην Πληροφοπρώτους των πρώτων των ρική, αλλά επιστρέφουν υποψηφίων για την τριτο- σε πιο κλασσικές σπουβάθμια εκπαίδευση, τους δές. Βαθμοί των ΕΠΑΛ τρεις πρώτους από κάθε Κατεύθυνση. Είναι τα παι- Αναφορικά με τις εξετάδιά που σίγουρα δεν αγω- σεις, χρειάζεται να σημεινιούν για το πού θα κινη- ώσουμε πως σήμερα θα αθούν οι βάσεις, γιατί έ- ναρτηθούν στα Επαγγελχουν εξασφαλίσει ήδη ματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) του πως η πρώτη τους επιλογή νομού οι βαθμοί των 151 στο μηχανογραφικό «έχει υποψηφίων της ομάδας κλειδώσει» ως τελικό α- Α΄ (διεκδικούν την εισαποτέλεσμα. Ειδικά φέτος γωγή τους μόνο σε ΤΕΙ), που αναμένεται πτώση εκ των οποίων οι 33 είναι των βάσεων, σημαντικός απ’ το ΕΠΑΛ Μύρινας. Οι αριθμός απ’ τους πρώτους βαθμοί επρόκειτο χθες το της Θεωρητικής και της απόγευμα να έρθουν με Θετικής Κατεύθυνσης - μηχανογραφικές καταστάστην Τεχνολογική ήταν σεις στη Λέσβο και να ακαλύτερα βαθμολογικά τα ναρτηθούν σήμερα έως τις αποτελέσματα - εξασφα- 11 το πρωί σε όλα τα Ελίζει την είσοδο στην ΠΑΛ. Θυμίζουμε ότι με την ομάδα Β΄ (διεκδικούν πρώτη επιλογή. Ομοίως φέτος είναι αξιο- εισαγωγή και σε ΑΕΙ) συμσημείωτο ότι και οι τρεις μετείχαν στις εξετάσεις προπορευόμενοι στις ισά- μαζί με τους υποψηφίους ριθμες Κατευθύνσεις δεν απ’ τα γενικά λύκεια ακόείναι από σχολεία της Μυ- μη εννέα υποψήφιοι, απότιλήνης, αφού εκτός του φοιτοι ΕΠΑΛ.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Ταξιαρχούλα Λημναίου, Γενικό Λύκειο Γέρας με 19,43

Γ

Απ’ το Σκόπελο στο Πολυτεχνείο

δημοτικού υπαλΚόρη λήλου στο σφαγείο της Γέρας, του Γρηγόρη Λημναίου, είναι η Ταξιαρχούλα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βαθμό

πρόσβασης του 2010 μεταξύ των 757 υποψηφίων του νομού Λέσβου. Η Ταξιαρχούλα, απ’ τη μέρα που τέλειωσαν οι εξετάσεις όπως είχε πει την Τρίτη μιλώντας μετά την ανακοίνωση των βαθμών στο «Ε», μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Σκόπελο όπου κατοικεί και στο εξοχικό της, στη θέση Απιδιάς Λάκκος, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα ζούσε μέσα στο άγχος για το πώς έχει γράψει στις

Πανελλαδικές. «Με όλα αυτά που μεσολάβησαν, είχα πραγματικά μεγάλη αγωνία για τους βαθμούς και δεν μπορούσα ούτε καν να ξεκουραστώ έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Άλλωστε, φέτος, ήταν “ζόρικα” και τα θέματα κι όση εμπιστοσύνη κι αν είχε κανείς στις δυνάμεις του, μόνο με την ανακοίνωση των βαθμών μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πήγε καλά», μας είχε πει

η Ταξιαρχούλα. Ο πρώτος της στόχος είναι το Πολυτεχνείο, και δίχως ακόμη να έχει καταλήξει, μάλλον θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού, ή στο Μετσόβιο ή στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια, που θα κάνει ανέμελα πλέον τις διακοπές της, ασχολείται με τη ζωγραφική όπως και με τις κατασκευές, αφού βρίσκει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη χειροτεχνία.

Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,37

Πλώρη για αρχιτέκτονας ιέστηκε όλο το τελευταίο εξάμηνο ο Σωτήρης Χατζηχαραλάμπους, προκειΠμένου να ανταποκριθεί και να τα καταφέρει στις εξετάσεις, όπως και τα κατάφερε. Ο γιος του διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ, Αντώνη Χατζηχαραλάμπους, μετά τα Χριστούγεννα σταμάτησε τις εξόδους, ακόμη και το μοναδικό του χόμπυ-εξωσχολική ασχολία, τον προσκοπισμό. «Απομακρύνθηκα απ’ όλα για να τα καταφέρω», είπε ο Σωτήρης, που το τελευταίο διάστημα τον ελεύθερο χρόνο του τον δαπανούσε στο σχέδιο. «Στο σχο-

λείο, κι ευχαριστώ ιδιαίτερα την καθηγήτριά μου για την ουσιαστική της βοήθεια, κάναμε μόνο γραμμικό σχέδιο. Οπότε αναγκαστικά για το ελεύθερο έκανα ιδιαίτερα, ενώ χρειάστηκε να κάνω και τρία μαθήματα στην Αθήνα. Έτσι πιέστηκα αρκετά, αλλά ευτυχώς ήρθαν οι βαθμοί να δικαιώσουν την προσπάθειά μου. Ελπίζω το ίδιο καλά να τα έχω πάει και στο σχέδιο, οπότε να περάσω στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, που είναι και η πρώτη μου επιλογή», είπε ο Σωτήρης.

Δανάη Ταμβακέρα, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,33

Ή πολιτικός μηχανικός ή μηχανολόγος τη μεγαλύτερη αΜ εδελφή της, την Ελισάβετ, φοιτήτρια ήδη στην Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης, η Δανάη Ταμβακέρα έχει επιλέξει πόλη για τις σπουδές της τη Θεσσαλονίκη, και μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να μεταβεί εκεί για να βρει η οικογένεια σπίτι. Εκείνο στο ο-

ποίο δεν έχει ακόμη κατασταλάξει είναι αν θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού ή μηχανολόγου. Η Δανάη, που ήδη πέρασε μερικές μέρες διακοπών στη Γερμανία, ανέφερε ότι όλο τον καιρό δε διάβαζε πάρα πολλές ώρες. «Αν κάνεις ό,τι σου βάζουν σε σχολείο

και φροντιστήρια, δε χρειάζεται τίποτε περισσότερο. Απλά να έχεις σύστημα και θα έρθει το καλό αποτέλεσμα», ανέφερε η ίδια, που θεωρεί κρίσιμο το πώς θα συμπληρωθεί τώρα το μηχανογραφικό, ώστε αυτό που θα διαλέξει να είναι κι εκείνο που πραγματικά θέλει να κάνει.

ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σταυρούλα Ψαχνά, Γενικό Λύκειο Καλλονής με 19,32

Η Ιατρική στα σχέδιά της ερίμενα να δω πρώτα τους βαθμούς «Π μου για να αποφασίσω τι θα κάνω, ποιες σπουδές θα ακολουθήσω», μας είχε πει όταν ανακοινώθηκαν οι βαθμοί η Σταυρούλα Ψαχνά απ’ την Αγία Παρασκευή, που το πλέον πιθανόν είναι να δηλώσει την Ιατρική ως πρώτη της επιλογή. «Σίγουρα απ’ το τρίτο πεδίο θα διαλέξω σχολή, αν κι ακόμη σκέφτομαι όλες τις παραμέτρους και δε θα ήθελα να βιαστώ», είχε τονίσει η Σταυρούλα που την τελευταία μόνο χρονιά, στη Γ΄ τάξη του λυκείου, έκανε φροντιστήριο στην Καλ-

λονή. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε άλλη βοήθεια παρά μόνο το συστηματικό διάβασμα. Η σημαιοφόρος του Γενικού Λυκείου Καλλονής δηλώνει πως δεν αφιέρωνε υπερβολικό χρόνο στη μελέτη και όλο το προηγούμενο διάστημα έβγαινε κανονικά με τις φίλες της, δίχως να επηρεαστεί το πρόγραμμά της απ’ τις Πανελλαδικές. Μάθημα-αδυναμία τη χρονιά που πέρασε ήταν η Χημεία, ενώ έως τώρα δεν έχει αποφασίσει ποια πόλη θα προτιμήσει για τις σπουδές της.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

7

Οι πρώτοι των πρώτων ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΘΕΩΡΙΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Κατερίνα Βαρλάμου, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 19,08

Μαρία - Έλλη Μπακλατζή, Γενικό Λύκειο Μύρινας με 18,73

Παιδαγωγικά στην Αλεξανδρούπολη

Διαιτολόγος, φτάνουν οι γιατροί

ο μήλο κάτω απ’ τη μηλιά ΤΜαρίας έπεσε στην περίπτωση της Μπακλατζή,

αιδί γιατρών, του καρδιολόγου Γιώργου Βαρλάμου και της παιδιάτρου Μαρίας Αγγελή, η Κατερίνα έχει κι ένα μεγαλύτερο αδελφό που ακολουθεί ήδη την οικογενειακή παράδοση σπουδάζοντας γιατρός. Η ίδια έχει αποφασίσει να γίνει διαιτολόγος και ξεφεύγοντας απ’ την Ιατρική θα δηλώσει ως πρώτη προτίμηση το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και τη Διαιτολογία. «Ειλικρινά», ανέφερε η Κατερίνα, «δεν έκανα τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι μας έλεγαν οι καθηγητές να διαβάσουμε. Κάποιες επαναλήψεις, κυρίως στο φροντιστήριο, αλλά και η βοήθεια των γονιών απ’ το σπίτι, κι όλα πήγαν καλά.» Η Κατερίνα, που θεωρούσε ότι δεν είχε γράψει πολύ καλά στις Πανελλαδικές, είχε σθεναρή υποστήριξη απ’ τον πατέρα της πως όλα πήγαν εξαιρετικά, και τελικά αποδείχτηκε πως είχε δίκιο. Άλλωστε, δεν πρόλαβε να αγχωθεί διότι προέκυψε ένα άλλο ζήτημα που μπήκε προτεραιότητα στη ζωή της κι έτσι ξεπεράστηκε η αγωνία των εξετάσεων. Τώρα σχεδιάζει μαζί με τους συμμαθητές της απ’ το σχολείο να φύγουν για μερικές μέρες διακοπών.

Π

Κωνσταντίνος Καριοφύλλης, 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 18,89

Γιατρός, μάλλον στρατιωτικός αι για λόγους επαγΚστασης, γελματικής αποκατάαλλά και γιατί του αρέσει ο Στρατός, ο Κωνσταντίνος Καριοφύλλης θα βάλει ως πρώτη του επιλογή τη ΣΣΑΣ για να γίνει στρατιωτικός γιατρός, αλλά και άλλες στρατιωτικές σχολές. Ήδη έχει εξεταστεί στα αγωνίσματα, ενώ σχεδιάζει να πάει τις επόμενες ημέρες διακοπές για να ξεκουραστεί. «Διάβαζα με σύστημα, χωρίς να αφήνω κενά, αλλά και χωρίς υπερβολές», ανέφερε ο Κωνσταντίνος, σημειώνοντας ότι οι βαθμοί που πήρε ήταν εκείνοι που υπολόγιζε πως έχει γράψει, ενώ προσέθεσε πως τον δυσκόλεψε λίγο η Έκθεση και τα Μαθηματικά.

που όπως και ο πατέρας της, Κώστας, θέλει να γίνει δασκάλα. Γι’ αυτό και επιλέγει ως πρώτη σχολή στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσει τα Παιδαγωγικά και μάλιστα τη

Σχολή της Αλεξανδρούπολης. Η ίδια ερμηνεύει την επιλογή της Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας πως θα τη δηλώσει πρώτη, όχι μόνο γιατί είναι ήσυχη πόλη, αλλά και για πρακτικούς λόγους αφού βρίσκεται σχετικά κοντά στη

Λήμνο. «Διάβαζα όλη μέρα», δηλώνει τώρα η Μαρία, εξηγώντας πώς τα κατάφερε να γράψει τόσο υψηλούς βαθμούς και μάλιστα - όπως είπε - τον τελευταίο χρόνο με τα μαθήματα δεν προλάβαινε ούτε καν ύπνο να χορτάσει.

Ελένη Πιπερά, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 18,47

Οπωσδήποτε Νομική… της για την ιστορία και ο πολύ Ημένοαγάπη καλός βαθμός που πήρε στο συγκεκριμάθημα, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν το διαβατήριο της Ελένης Πιπερά για τη Νομική. Η μαθήτρια του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης δεν έχει πρόβλημα σε ποια πόλη θα σπουδάσει, αφού εκείνο που την ενδιαφέ-

ρει είναι αποκλειστικά η σχολή. Όλο το προηγούμενο διάστημα διάβαζε συστηματικά, έκανε ιδιαίτερα, ενώ είχε σχεδόν εγκαταλείψει τα χόμπυ της που είναι το κολύμπι κι ο χορός. Τώρα όμως, και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα φύγει για να σπουδάσει, είναι διατεθειμένη να ξεκουραστεί και να κάνει διακοπές.

Αγγελική Κατραμάδου, 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης με 18,42

«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς σχολείο» επιλέγει η Αγγελική Κατραμάδου, Ππουαιδαγωγικά μάλλον θα ξεκινήσει τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τσεκάροντας Θεσσαλονίκη. Η Αγγελική, που ακολουθεί τα βήματα της μητέρας της, ομοίως δασκάλα, δηλώνει πως

δάξω, να είμαι με παιδιά και να τους μιλάω. Οπότε η επιλογή μου για τα Παιδαγωγικά δεν είναι επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά η επιθυμία μου, αυτό που μου αρέσει πραγματικά», ανέφερε η Αγγελική.

διάβαζε δίχως όμως να κάνει υπερβολές, αλλά με σύστημα και ιδιαίτερα μαθήματα. «Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς σχολείο, χωρίς παιδιά. Ανέκαθεν, από μωρό, μου άρεσε η προοπτική να δι-

Εκ παραδρομής «αδικήθηκαν» στην ανακοίνωση των βαθμολογιών απ’ τη Δευτεροβάθμια πέντε υποψήφιοι της Λέσβου

Συγγνώμη, λάθος… πως ανακοινώθηκε χθες απ’ τη ΔιΌδευσης εύθυνση Δευτεροβάθμιας ΕκπαίΝ. Λέσβου, στους επεξεργασμένους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εκ παραδρομής δεν αποδόθηκε σωστά η θέση στην Κατεύθυνσή τους πέντε μαθητών σε ό,τι αφορούσε στο μέσο όρο της βαθμολογίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Από τους ενδιαφερόμενους και τους γο-

νείς ζητούμε συγγνώμη», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάσης Φραγκόπουλος. Η τελική κατάταξη των μαθητών αυτών είναι αυτή που εμφανίζεται στον πίνακα, ενώ χρειάζεται να σημειώσουμε πως κάθε περίπτωση ήταν διαφορετικό λάθος. Για παράδειγμα, ο Στρατής Μακαρώνης δεν εμφανιζόταν στις κατα-

στάσεις με τις 50 καλύτερες βαθμολογίες κατά μέσο όρο ανά Κατεύθυνση. Στην Αφροδίτη Ραλλίδη δεν είχε συνυπολογιστεί ο βαθμός του έκτου μαθήματος που εξετάστηκε, ενώ ο Δούκας Σουλάκης, λόγω συνωνυμίας με άλλον υποψήφιο, είχε βγει απ’ τον υπολογιστή κατά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, εκτός των καταστάσεων των υποψηφίων.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ

Μ.Ο.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΣΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥ/ΣΗ

ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ - ΑΝΝΑ ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΡΑΛΛΙΔΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΟΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΑΚΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ

Γενικό Λύκειο Ιππείου 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης Γενικό Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

16,21 16,92 13,56

Τεχνολογική Θεωρητική Θετική

71 25 40

17,72 17,52

Τεχνολογική Τεχνολογική

33 38

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


EI∆HΣEIΣ

8

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Ξανά πρόεδρος ο Παναγιώτης Πιττός, με διαπαραταξιακή συνεργασία στο ΤΕΕ

«Ενώνουν» τα προβλήματα της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY νωτικές λύσεις στη βάση αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων όλων των μηχανικών, που γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, επέλεξαν τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για τη συγκρότηση της νέας διοίκησης του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα. Πρόεδρος για μία ακόμη τριετία, έως και το Νοέμβριο του 2013, εξελέγη ο Παναγιώτης Πιττός, που τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μαζική συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του Τμήματος, απ’ όλους τους μηχανικούς. Σε συνέχεια των εκλογών τος, στις διαδικασίες συτης τελευταίας Κυριακής γκρότησης συμμετείχαν του Απριλίου, πραγματο- 31, ενώ κάποιες στιγμές, ποιήθηκαν την Παρα- εξ αιτίας ανειλημμένων υσκευή της προηγούμενης ποχρεώσεων, έλειψαν αεβδομάδας οι διαδικασίες κόμη δύο. για την ανάδειξη των ορ- Η πρώτη εκλογή αφορούγάνων του. Απ’ τα 33 μέλη σε στο προεδρείο της απου αναδείχθηκαν στην α- ντιπροσωπείας του ΤΕΕ, όντιπροσωπεία του Τμήμα- που εξελέγησαν: Πρόε-

Ε

Επιστημονική συνάντηση εργασίας απ’ το ΕΜΠ

Ανάγκες Λέσβου σε έργα μεταφορών έργα μεταφορών της νήσου Λέσβου μπαίνουν στο απ’ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ττοαμικροσκόπιο ΤΕΕ, που διοργανώνουν τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου, επιστημονική συνάντηση εργασίας με τίτλο: «Ανάγκες της νήσου Λέσβου σε κύρια έργα συγκοινωνιακής διασύνδεσης: οδικοί άξονες, λιμένες, αεροδρόμια». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς της περιφερειάρχη Σοφίας Θεολογίτου, του δημάρχου Μυτιλήνης Νάσου Γιακαλή, του νομάρχη Λέσβου Παύλου Βογιατζή, του προέδρου της ΤΕΔΚ Σωτήρη Ζαμτράκη, εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Λέσβου και του προέδρου των Ξενοδόχων Περικλή Αντωνίου. Θα ακολουθήσει εισαγωγική ομιλία απ’ τον πρύτανη του ΕΜΠ, καθηγητή Κώστα Μουτζούρη, και στη συνέχεια θα γίνουν οι εισηγήσεις: - «Υποδομές συγκοινωνιών στη νήσο Λέσβο: Παρεμβάσεις και σχεδιασμοί της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου», Θεόδωρος Βαλσαμίδης, αντινομάρχης Λέσβου - «Ανάγκες σε κύριους λιμένες νήσου Λέσβου», εκπρόσωπος Λιμενικού Ταμείου - «Λιμένες Μυτιλήνης και Σιγρίου: Προβληματισμοί και προοπτικές», Μιλτιάδης Κομβούτης, πολιτικός μηχανικός-λιμενολόγος - «Αναγκαιότητα δημιουργίας νέου διεθνούς αερολιμένα Λέσβου», Τάκης Ιορδάνης, δρ. μηχανικός, πρόεδρος Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος» - «Λιμένες και αεροδρόμιο της νήσου Λέσβου - Σημερινή κατάσταση και προοπτικές», Α. Σταθόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ - «Συγκοινωνιακή Υποδομή και Οδικοί Άξονες της νήσου Λέσβου», Μ. Καρλαύτης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ, Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής ΕΜΠ Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και την έκδοση συμπερασμάτων, υπό το συντονισμό του καθηγητή του ΕΜΠ και προέδρου της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, Ι. Γκόλια.

δρος ο Νίκος Βερβενιώτης, αρχιτέκτων μηχανικός, απ’ τη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών και Συνεργαζόμενοι», αντιπρόεδρος ο Νίκος Ζάχαρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, απ’ την «Ανανεωτική Κίνηση Μηχανικών Σάμου - Ικαρίας» και γενικός γραμματέας ο Νίκος Προβατάς, πολιτικός μηχανικός, απ’ την «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου ΠΑΣΚ - Ανεξάρτητοι». Όπως ανέφερε ο κ. Πιττός, πανελλαδικά σε όλα τα περιφερειακά τμήματα υπήρξε γενική συμφωνία για την ανάδειξη διαπαραταξιακών προεδρείων στις αντιπροσωπείες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως για όλα τα όργανα στις εκλογές της Παρασκευής στη Μυτιλήνη δεν υπήρξε διπλή υποψηφιότητα.

Συνεργασία… Στην εκλογή για τον πρόεδρο και τα μέλη της εννε-

αμελούς διοικούσας επιτροπής, που ακολούθησε την εκλογή του προεδρείου της αντιπροσωπείας, ήταν εμφανής η συνεργασία της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου ΠΑΣΚ - Ανεξάρτητοι» με τους ανεξάρτητους Χιώτες και Σαμιώτες, που «μοιράστηκαν» προεδρία και αντιπροεδρία. Έτσι, στη μοναδική υποψηφιότητα για πρόεδρος, με την πρώτη ψηφοφορία, ο κ. Πιττός έλαβε 20 στις 29 ψήφους (απουσίαζαν εκείνη την ώρα δύο μέλη της παράταξής του), ενώ με τα ίδια ποσοστά εκλέχτηκαν αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Χαβιάρας απ’ την παράταξη «Χιώτες Μηχανικοί» και γενικός γραμματέας ο Σαράντης Προκοπίου απ’ την «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου ΠΑΣΚ - Ανεξάρτητοι». Μέλη της διοικούσας ε-

πιτροπής εκλέχτηκαν ακόμη οι: Ευστράτιος Γδύσης «Χιώτες Μηχανικοί», Δημήτρης Μάντζαρης «Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών Λέσβου», Γεώργιος Σπανέλλης και Άρης Σταμούλας απ’ τη «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών και Συνεργαζόμενοι», Δημήτρης Τριαντάφυλλος και Στρατής Φραντζέσκος απ’ την «Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών ΒΑ Αιγαίου ΠΑΣΚ - Ανεξάρτητοι». Στις εκλογές για τη συγκρότηση της διοικούσας επιτροπής εκφράστηκε ξεκάθαρα η δύναμη των παρατάξεων, αφού η ΠΑΣΚ και οι συνεργαζόμενοι, με 13 έδρες στις 33, εξέλεξαν τον πρόεδρο και τρία μέλη, η Δ.Κ.Μ. με οκτώ έδρες εξέλεξε δύο, οι Χιώτες και οι Σαμιώτες μηχανικοί με έξι έδρες ομοίως δύο και η Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών Λέσβου εξέλεξε έναν.

Δύσκολοι καιροί Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές διαδικασίες στους μηχανικούς, αυτήν τη φορά δεν υπήρξαν οι έντονες αντιπαραθέσεις που στο παρελθόν είχαν ωθήσει, για την επίτευξη συμφωνίας, ακόμη και σε «μοιρασμένες» στη μέση θητείες προέδρων. Ο κ. Πιττός, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη νέα θητεία του ως προέδρου (εκτός της απερχόμενης θητείας ήταν και ο πρώτος πρόεδρος του Τμήματος), ανέφερε πως «αυτές οι εκλογές είχαν διαπαραταξιακό χαρακτήρα, που ερμηνεύεται απ’ το γεγονός ότι οι μηχανικοί διάγουν, και προβλέπεται να έχουν και στο μέλλον, δύσκολες εποχές, περιόδους δηλαδή που χρειάζεται μαζική συμμετοχή όλων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να διεκδικηθούν λύσεις σε αυτά».

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθμ. Πρωτ.: 3875 Μυτιλήνη, 7 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ [ΕΙΔΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΓΡΑΦΙΚΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΑΝΙΩΝ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ, ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΙΑΣ (FAX) ΚΑΙ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ] ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σας γνωστοποιεί ότι, στις 22 Ιουλίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00 π.μ., θα διεξάγει πρόχειρο μειοδοτικό διαγωνισμό για την προμήθεια αναλωσίμων (ειδών πληροφορικής, γραφικής ύλης και μελα-

νιών εκτυπωτών, πολυμηχανημάτων, συσκευών τηλεομοιοτυπίας (fax), και φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων) με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά είδος (Απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου 85/07.07.2010 Θέμα 5.5) για τις ανάγκες των Τμημάτων και Εργαστηρίων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Μυτιλήνης, στα γραφεία του Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μυτιλήνης (Κτήριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου), στη Μυτιλήνη, προϋπολογισμού δαπάνης των είκοσι μίας χιλιάδων εκατόν ογδόντα τεσσάρων ευρώ και δέκα επτά λεπτών (21.187,17€), συμπεριλαμβανομένου 16% Φ.Π.Α.. Περίληψη της διακήρυξης θα σταλεί για δημοσίευση σε δύο (2) ημερήσιες οικονομικές εφημερίδες στον ελληνικό Τύπο και σε μία (1) τοπική την 09/07/2010. Τα τεύχη της διακήρυξης θα σταλούν για ενημέρωση στα Επιμελητήρια (ΕΒΕΑ, Επιμελητήρια Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων, Δωδεκανή-

σου) την 09/07/2010. Το τεύχος της διακήρυξης θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις 09/07/2010 στην διεύθυνση (www.aegean.gr). Η διακήρυξη αποστέλλεται και ηλεκτρονικά. Αντίτυπα της διακήρυξης δίνονται από το Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, Λόφος Πανεπιστημίου, Κτήριο Διοίκησης, στη Μυτιλήνη, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από την αρμόδια υπάλληλο κα Άννα Τζαγκαράκη, τηλ.: 2251036923, e-mail: atzag@ aegean.gr , fax: 22510-36929. Η διακήρυξη αποστέλλεται και ηλεκτρονικά. Γενικές πληροφορίες σχετικά με το τεύχος της διακήρυξης δίνονται από το Τμήμα Οικονομικών Υποθέσεων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, Λόφος Πανεπιστημίου, Κτήριο Διοίκησης, στη Μυτιλήνη, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις αρμόδιες υπαλλήλους κ.κ. Ελένη Κωτσάλου, τηλ.: 2251036927, e-mail: elen@ aegean.gr και Άννα Τζαγκα-

ράκη τηλ.: 22510-36923 email: atzag@aegean.gr , fax: 22510-36929. Ειδικές και τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τα είδη του διαγωνισμού δίνονται από Δευτέρα ως Παρασκευή, κατά τις εργάσιμες ώρες από τους αναγραφόμενους υπευθύνους παραλαβής στον πίνακα των υπό προμήθεια ειδών του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι της με αριθ. πρωτ. 3874/ 07.07.2010 διακήρυξης. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό πρέπει να καταθέσουν έγγραφη σφραγισμένη προσφορά. Οι προσφορές όσων επιθυμούν να μετέχουν στον διαγωνισμό, μπορεί να αποστέλλονται με οποιοδήποτε τρόπο και παραλαμβάνονται με απόδειξη, 21 Ιουλίου 2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 15:00 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Κτήριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου) στη Μυτιλήνη. Αντιπρύτανις Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια, Χρυσή Βιτσιλάκη


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Καταψηφίστηκε από τους εμπόρους της Μυτιλήνης το άνοιγμα των καταστημάτων το απόγευμα της Δευτέρας, οι Κυριακές, αλλά και οι «ημέρες αγοράς»

9

Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη

«Ποτέ την Κυριακή…» τoυ NIKOY MANABH μυρνιός καβγάς» άναψε στη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης την Τετάρτη το βράδυ. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν αν θα ανοίξουν τα καταστήματα το απόγευμα της Δευτέρας και τρεις Κυριακές μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Από τους περίπου 100 εμπόρους που συμμετείχαν στη συνέλευση, μόλις εννέα ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τα απογεύματα Δευτέρας και επτά ψήφισαν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Όλοι οι υπόλοιποι καταψήφισαν τις προτάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου! Την ώρα που συζητούνταν αν τα καταστήματα θα ανοίγουν τα απογεύματα της Δευτέρας ή όχι, ο κ. Καλογρίδης επιτέθηκε κατά του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου επειδή δε στήριζε την πρότασή του για άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ ζητούσε επιμόνως η πρόεδρος Μάρω Βερβενιώτου και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. να πουν αν η πρότασή τους έχει ψηφιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, αν η απόφασή τους ήταν ομόφωνη ή κατά πλειοψηφία και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της πρότασής τους. Εκείνοι του απάντησαν πως δε θα ήταν δυνατόν να εισηγηθούν μια πρόταση που δεν την είχαν ψηφίσει. Εισηγητής του θέματος ήταν το μέλος του Δ.Σ. Βαγγέλης Φραγκουλάκης. Φαίνεται, όμως, πως ο κ. Καλογρίδης δεν ήταν ικανοποιημένος από τον τρόπο που εισηγήθηκε το θέμα και ζητούσε από τα άλλα μέλη του Δ.Σ. να επιχειρηματολογήσουν κι αυτά.

Μεγάλη η συμμετοχή στη συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης

«Σ

Υπέρ, αλλά… Ο Αντώνης Σημαντήρης ήταν ένα από τα μέλη του Συλλόγου που τάσσονταν υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι ο τρόπος που τίθεται το θέμα θα οδηγήσει σε αρνητική απόφαση, διότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει μόνο για τρεις Κυριακές χωρίς να προϋπάρξει η αναγκαία προετοιμασία. Τόνισε,

Η πορεία του ΠΑΜΕ στο ξεκίνημά της

αρά το ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Ιουλίου, οι Πθηκαν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήστη Μυτιλήνη την Πέμπτη, στο πλαίσιο της α-

Ο Θράσος Καλογρίδης παίρνει το λόγο από τον κ. Φραγκουλάκη και επικρίνει το Δ.Σ. του Συλλόγου

όμως, ότι αυτή την περίοδο εκείνο που μπορεί να γίνει είναι η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Η έμπορος Νίκη Ζαφειρίου τάχθηκε κατά του ανοίγματος τις Κυριακές. Το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι οι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο είναι χαμηλής οικονομικής στάθμης και γι’ αυτό δεν ψωνίζουν, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένει η αγορά ανοιχτή και τις Κυριακές. Θα έβλεπε θετικά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην περίπτωση που στη Λέσβο έρχονταν Ρώσοι και Ιάπωνες τουρίστες που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ήταν και έμποροι που πουλάνε τουριστικά είδη. Όπως είπαν, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που περιδιαβαίνουν την αγορά δεν ψωνίζει τίποτα, γι’ αυτό δεν υπάρχει λόγος τα καταστήματα να είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, ακόμη κι όταν πουλάνε τουριστικά είδη. Ο πρόεδρος των Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, ήταν ένας από αυτούς που τάχθηκαν κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές και τα απογεύματα της Δευτέρας. Επίσης μίλησε για την ανάγκη υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής. Στο ξεκίνημα της συζήτησης, σύντομη παρέμβαση έγινε από την πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία εξήγησε τους λόγους που το Σωματείο είναι αντίθετο με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και το άνοιγμά τους τις Κυριακές. Συγκεκριμένα, είπε ότι αυτό που φοβούνται οι εμποροϋπάλληλοι είναι ότι θα καταστρατηγηθεί το ωράριο

εργασίας τους.

Όχι στις «ημέρες αγοράς» Μια ακόμη πρόταση που καταψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση ήταν οι «ημέρες αγοράς». Την πρόταση την εισηγήθηκε ο κ. Πουλέλλης εκ μέρους του Δ.Σ.. Όπως είπε, πρόθεση του Δ.Σ. ήταν να καθιερωθεί η Πέμπτη ως ημέρα που όλες οι τοπικές εμπορικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να πουλούν το στοκ των προϊόντων που έχουν, σε χαμηλές τιμές. Στόχος του μέτρου αυτού θα ήταν η αγορά της Μυτιλήνης να κερδίσει το τμήμα του καταναλωτικού κοινού που θέλει να αγοράσει τέτοια προϊόντα συγκριτικά φθηνά. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται πως το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου θα κατάφερνε να μειώσει τις απώλειες που έχει από τους καταναλωτές που επιλέγουν να ψωνίζουν προϊόντα από την αγορά του Αϊβαλιού. Πολλοί ήταν οι έμποροι που δήλωσαν ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου. Όπως είπαν, μέσα στην κρίση πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλές τιμές ακόμη κι αν είναι καινούργιας παραλαβής, με αποτέλεσμα να ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους άλλους εμπόρους. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του Συλλόγου, Μάρω Βερβενιώτου, δίνοντας έμφαση υπογράμμισε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη σωστή εφαρμογή του θεσμού. Ο Κίμων Καζάζης και αρκετά άλλα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου τόνισαν ότι με την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα ξεφτιλιστεί ο θεσμός των

εκπτώσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης εκπτώσεις γίνονται μόνο 15 ημέρες κι όχι όπως συμβαίνει στη χώρα μας για ενάμιση μήνα. Επίσης ανέφερε ότι από την εφαρμογή του μέτρου αυτού στο Ρέθυμνο μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων τις υπόλοιπες ημέρες και αυξήθηκε τις ημέρες που γίνονται προσφορές. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μεγάλη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Η κ. Βερβενιώτου εξήγησε ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου να βάλει μια τάξη στο χάος που επικρατεί σήμερα με τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες. Στην ψηφοφορία που έγινε, μόλις 15 μέλη ψήφισαν υπέρ της θέσπισης του θεσμού, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ψήφισε κατά. Κι έτσι η πρόταση απορρίφθηκε. Υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για τη διεξαγωγή συνεδρίου με θέμα την οικονομική κρίση και το εμπόριο, η συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και η έκδοση μηνιαίας εφημερίδας από το Σύλλογο. Οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου είναι οι Μανώλης Συρέλλης, Θράσος Καλογρίδης, Παναγιώτης Καρίπης. Η επιτροπή που θα προωθήσει τη συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς αποτελείται από τους Βαγγέλη Φραγκουλάκη, Θράσο Καλογρίδη και Μανώλη Συρέλλη. Και στη συντακτική επιτροπή της εφημερίδας θα συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Βραχνός, Μπάμπης Αράπης, Μάρω Βερβενιώτου, Κωνσταντίνα Γονιδέλλη και Νίκη Ζαφειρίου. nman@emprosnet.gr

περγίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ήταν επιτυχημένες κι εμφανώς μεγαλύτερες σε όγκο σε σχέση με τις απεργιακές συγκεντρώσεις της 29ης Ιουνίου. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ρύξεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πορεία από την πλατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πορεία του Σαπφούς προς την οδό Συντονιστικού ξεκίνησε Μητροπόλεως κι από εκεί περί τις 11:30 και διέσχισε στην κεντρική αγορά της την κεντρική αγορά της Μυτιλήνης. Διέσχισε όλη Μυτιλήνης από τα Κεντριτην οδό Ερμού μέχρι το ύ- κά Λύκεια έως το ύψος της ψος της Τράπεζας της Ελ- Μητρόπολης. Στη συνέχεια λάδος, στη συνέχεια βγήκε διέσχισε την οδό Μητροστην προκυμαία και επέ- πόλεως και βγήκε στην στρεψε στην πλατεία Σαπ- προκυμαία της Μυτιλήνης, φούς. φτάνοντας ως τα γραφεία Στη συγκέντρωση του Συ- της Περιφέρειας Βορείου ντονιστικού μοιράστηκε Αιγαίου. Αμέσως μετά, η για πρώτη φορά προκήρυ- πορεία επέστρεψε στη διαξη με το κοινό πλαίσιο των σταύρωση των οδών Λαδάσωματείων που συμμετέ- δικα και Κομνηνάκη, όπου χουν σε αυτό. Παράλληλα, και διαλύθηκε. Ν.Μ. όμως, μοιράζονταν προκη-

ΕΟΑΕΝ

Όχι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό επανεξεταστεί το πλαίσιο διεξαγωγής των μαθητικών Ναεκπαιδευτικών εκδρομών ζητά ο ΕΟΑΕΝ, με έγγραφό Άννα Διαμαντοπούλου.

του, από την υπουργό Παιδείας, Μάλιστα, φθάνει μέχρι το σημείο να προτείνει απαγόρευση των εκδρομών προς το εξωτερικό, προκειμένου να στηριχθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών. Συγκεκριμένα, στην επιστολή του αναφέρει ότι οι μαθητικές εκπαιδευτικές εκδρομές και μάλιστα οι πολυήμερες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία με την πολύ σημαντική μείωση τόσο του εξωτερικού τουρισμού, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όσο και του εσωτερικού τουρισμού, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και των μέτρων που εφαρμόζονται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, η φετινή σαιζόν ήταν η χειρότερη για τους ελληνικούς προορισμούς, δεδομένου ότι ένας στους δύο μαθητές της Γ΄ Λυκείου (48%) επέλεξε προορισμό του εξωτερικού, ενώ στις μικρότερες τάξεις το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 24%. Οι φετινοί πιο δημοφιλείς μαθητικοί προορισμοί στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Τσεχία, ενώ πριν από λίγα χρόνια νησιωτικές περιοχές όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη αποτελούσαν τους «απόλυτους» προορισμούς των πενθήμερων μαθητικών εκδρομών.


10

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Δύο γυμνάσια της Λήμνου σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το νερό και τον εναλλακτικό τουρισμό

Εναλλακτική μόρφωση για το περιβάλλον της ANAΣTAΣIAΣ ΣΠYPI∆AKH οναδικές εμπειρίες γύρω από περιβαλλοντικά θέματα και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού έζησαν 33 μαθητές δύο γυμνασίων της Λήμνου, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Περιβάλλον νερό και εναλλακτικός τουρισμός». Η συνεργασία των Γυμνασίων Μύρινας και Λιβαδοχωρίου έχει συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών των δύο Σχολείων και την ενεργοποίησή τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται στο νησί για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Μ

Οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕ) στην Καλλιόπη και τις λίμνες Αλυκή και Χορταρόλιμνη. Με την καθοδήγηση του υπευθύνου του Κέντρου, Νάσου Παπαστυλιανού, παρατήρησαν ορισμένα είδη πουλιών των υγροτόπων και γνώρισαν χαρακτηριστικά είδη των αμμοθινών. Επίσης συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του ΚΠΕ και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την τοποθέτηση φωλιών για κιρκινέζια στο Κοντοπούλι. Η επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε ως αποτέλεσμα την ενημέρωση των μαθητών όσον αφορά στις πυρκαγιές, τους σεισμούς, την αναγκαιότητα δημιουργίας ταμιευτήρων νερού και τη σημασία προστασίας των

δασών. Η πρώτη επαφή με το θαλάσσιο καγιάκ πραγματοποιήθηκε στην επιχείρηση «Manos Θαλάσσια Αθλήματα» και ακολούθησε σύντομη εκπαίδευση και πλεύση στην περιοχή των Ρηχών Νερών και του Ρωμαίικου Γιαλού. Η σύντομη βόλτα με το ιστιοπλοϊκό σκάφος «Πριγκήπισσα της Λήμνου» έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, η οποία αναπτύσσεται ιδιαίτερα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ οι καπετάνιοι του σκάφους τούς ενημέρωσαν και σχετικά με τις βασικές αρχές της ιστιοπλοΐας. Σημαντική εμπειρία, τέλος, αποδείχθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή στη Μυτιλήνη όπου δόθηκε η δυνατό-

τητα στους μαθητές να επισκεφθούν περιοχές με περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον, όπως ο υγρότοπος Καλλονής και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους.

Εντυπωσιασμένοι Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από τα δύο Σχολεία, Νικόλαος Καρύδης και Σταματία Παπαδοπούλου, έμειναν εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις των μαθητών αλλά και το ενδιαφέρον τους για τη φύση και τη θάλασσα. Μιλώντας στο «Ε», η κ. Παπαδοπούλου τόνισε: «Στόχος μας ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών των δύο Σχολείων και η ενεργοποίησή τους σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Εντυπωσιαστήκαμε από τη διάθεση που έδειξαν τα παιδιά όσον αφορά την απόκτηση γνώσεων για τους υδάτινους πόρους και τη διαχείρισή τους, καθώς και την ανάληψη δράσεων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης, οι μαθητές μπόρεσαν να γνωρίσουν καλύτερα το νησί τους και αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες που διαγράφονται σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού. Η φετινή εμπειρία μάς έδειξε ότι τα παιδιά μας, και ειδικά τα παιδιά της Λήμνου, έχουν ανάγκη από ερεθίσματα και έμπνευση, και τότε ανταποκρίνονται πολύ θετικά. Ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε με ανάλογα προγράμματα την επόμενη σχολική χρονιά.»

Βάσεις για περαιτέρω συνεργασία Ταϊλανδών επιστημόνων με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Απολιθωμένη συνεργασία θετικές εντυπώσεις άφησε στην πενταμελή αντιπροσωπεία από την Ταϊλάνδη, που βρέθηκε στη ΛέΙσβοδιαίτερα από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου, ο φυσικός πλούτος του απολιθωμένου δάσους, καθώς και η οργάνωση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Οι αντιπρόσωποι από το Γιαρούν Ντουανγκραγιόμ Μουσείο Απολιθωμένων και Πωλ Γκρότα συναντήΔένδρων, το Βορειοανατο- θηκαν με το διευθυντή λικό Ερευνητικό Ινστιτού- του Μουσείου Απολιθωτο Απολιθωμένου Ξύλου μένου Δάσους, αναπληκαι το Πανεπιστήμιο ρωτή καθηγητή Νίκο ΖούNakhon Ratchasima ρο, και πραγματοποίησαν Rajabhat της Ταϊλάνδης, ο επισκέψεις στις εγκαταδιευθυντής του Μουσείου στάσεις τους. και αναπληρωτής καθηγη- Οι Ταϊλανδοί ερευνητές τής Πράτουενγκ Γιτανσα- περιηγήθηκαν στις μόνικούλ, οι αναπληρωτές δι- μες εκθέσεις του Μουσείευθυντές Σαβαλίτ Βιντθα- ου, παρακολούθησαν παγιάνον και Γουϊπάνου ρουσίαση με οπτικοακουΡουγκμάι και οι ερευνητές στικά μέσα για τη δημι-

ουργία του απολιθωμένου δάσους και γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρει το Μουσείο στους επισκέπτες του. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στις ερευνητικές εργασίες που έχει υλοποιήσει το

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και πιο συγκεκριμένα στα επιστημονικά συνέδρια που έχει διοργανώσει στους χώρους του, ενώ η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε και για τη Γιορτή Αγροτοτουρισμού που

γίνεται στο Μουσείο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, καθώς και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις ημερίδες κ.λπ.. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, αλλά και το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, όπου και περιηγήθηκαν μέσα από τις περιπατητικές διαδρομές και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους, το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ανασκαφών, συντηρήσεων και ανάδειξης των ευρη-

μάτων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους συζήτησαν και τις δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο Γεωπάρκων, αλλά και των δύο περιοχών, Λέσβου και Ταϊλάνδης, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή συνεργασία και τις ανταλλαγές για την ανάπτυξη γεωπάρκων, την προστασία και την ανάδειξη των γεωλογικών μνημείων, αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Β.Χρ.


ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

11

-Ζητείται για αγορά δυάρι ή μικρή μονοκατοικία, μέχρι 100.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938477850, www.realpro.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Eνοικιάζεται στην Παναγιούδα γκαρσονιέρα 40τ.μ., επιπλωμένη και πλήρως εξοπλισμένη, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 6948-667299 & 6948-178798. Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτήτη πλήρως επιπλωμένα και σε άριστη κατάσταση α) γωνιακά οροφοδιαμερίσματα, δυάρι 65τ.μ. και τριάρι 85τ.μ. στην οδό Μαρκοπούλου 4, Μαύρα Σίδερα - γήπεδο και β) μικρή μονοκατοικία 65τ.μ. στην οδό Αισχύλου 24 (Α´ Παιδικός Σταθμός). Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946011338. Ενοικιάζεται δυάρι επιπλωμένο, στον Άνω Χάλικα, χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό. Πληρ. τηλ. 6944-814151. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα, με αυτονομία θέρμανσης. Πληρ. τηλ. 22510 61529, 6978-292195. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, ρετιρέ, καινούργιο, 40τ.μ., με αυτονομία, χωρίς κοινόχρηστα, με θέα, Γεωργίου Μούρα 31 - περιοχή Ακαδημίας (από 1/09/2010). Πληρ. τηλ. 6977-886138, κ. Γιώργος. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στο άλσος Παγκρατίου, κατάλληλη για φοιτητές. Επίσης ενοικιάζεται ή πωλείται δυάρι 50τ.μ. στο Παγκράτι, στην οδό Ευτυχίδου. Πληρ. τηλ. 6949-932392. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη μεζονέτα στη Σουράδα, 65τ.μ., δίπλα στο «Θεοπίστη». Πληρ. τηλ. 6944-181009. Ενοικιάζεται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, πλησίον πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ανακαινισμένη, με θέα στη θάλασσα, αποθήκη. Τιμή 480. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 40τ.μ., με κεντρική θέρμανση, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6974-640422. Ενοικιάζεται στην Αθήνα, περιοχή Νέας Σμύρνης (Ελ. Βενιζέλου 7 - 9), δυάρι 56τ.μ., ημιεπιπλωμένο (2 κρεβάτια ντουλάπες, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, air-conditioner). Κατάλληλο για φοιτητές. Κοντά σε στάση τραμ. Πληρ. τηλ. 22510 31456, 6937558063. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ., τριετίας, πλήρως εξοπλισμένη (airconditioner, φούρνος μικροκυμάτων, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο), με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, στη θέση Κουλμπάρα Κιόσκι (κέντρο Μυτιλήνης), τιμή 330 ευρώ με το νερό. Πληρ. τηλ. 6977993398. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι (Υ/Δ, σαλόνι κουζίνα, μπάνιο), διαμπερές, πλήρως επιπλωμένο και με όλες τις

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 30τ.μ., δωρεάν νερό, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνα, πλυντήριο, air-conditioner, ψυγείο), στην περιοχή Αμπελοκήπων, πλησίον της στάσης του μετρό Πανόρμου. Εύκολη πρόσβαση και στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Πληρ. τηλ. 6974-701652, 22510 30813. Ενοικιάζονται α) τριάρι με αυτόνομη θέρμανση στην οδό Κορνάρου 47, πλησίον Σχολών Πανεπιστημίου (Κτήριο Παπαρίσβα), β) γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, στην οδό Κορνάρου 47, πλησίον Σχολών Πανεπιστημίου (Κτήριο Παπαρίσβα). Πληρ. τηλ. 6944-767393.

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 70τ.μ., στο Ακρωτήρι, σε πολυτελές κτήριο με 10 διαμερίσματα. Ενιαίος μεγάλος χώρος σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα με πολλές ντουλάπες, φωτεινό Υ/Δ, μπάνιο, παράθυρα με ανάκλιση και σήτες, δίπλα τζάμια, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακός, ιδιωτικό πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο, δίπατο δυάρι, 55τ.μ., με καταπληκτική θέα, χαμηλά στο Βουναράκι. Κάτω: κουζίνα - τραπεζαρία ενιαίος χώρος, άνετο σαλόνι, ευρύχωρο μπάνιο με μπανιέρα. Πάνω 1 Υ/Δ, WC, άνετες βεράντες, αυτόνομη θέρμανση, καινούργια έπιπλα, καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, διπλά τζάμια με σήτες. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται καινούργιο δυάρι 55τ.μ., με ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, στο Ακρωτήρι, ενιαίος χώρος σαλόνι με πάσο, 1 Υ/Δ με εντοιχισμένες ντουλάπες, αυτόνομη θέρμανση, 1 μπάνιο, διπλά τζάμια με σήτες. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλιθέα διαμπερές ρετιρέ τεσσάρι 130τ.μ., με καταπληκτική θέα στο Κάστρο, το λιμάνι και σε όλη τη Μυτιλήνη. Σαλόνι - τραπεζαρία ενιαίος χώρος, 3 Υ/Δ, ξεχωριστή κουζίνα, 3 μπαλκόνια (το ένα 20τ.μ.), αυτόνομη θέρμανση, ελεύθερο από 1ης Αυγούστου. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένο διαμέρισμα 45τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα, στην περιοχή της Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 6972-059101. Ενοικιάζονται στη Χρυσομαλλούσα: α) τριάρι 1ου ορόφου, διαμπερές, με κεντρική θέρμανση και A/C και β) επιπλωμένη γκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ. 22510 45771, 20513, 6978625400, 6943-045416. Ενοικιάζεται studio-γκαρσονιέρα, στην περιοχή γηπέδου. Προνομιακό ακίνητο με θέα και άνετο πάρκινγκ. Μοντέρνα κατασκευή, πλήρως εξοπλισμένη (πλυντήριο ρούχων, ψυγείο, ηλεκτρική κουζίνα, air-conditioner, βιβλιοθήκη, γραφείο, σαλόνι κ.λπ.), χαμηλό κόστος χρήσης. Πληρ. τηλ. 6945-467400.

Μετακομίσεις - Μεταφορές Συσκευασία Αμπαλάζ Αντικειμένων ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ

www.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε. ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, air-conditioner τηλεόραση, κουζινάκι και ψυγείο, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 43518, 6942-084107. Ενοικιάζεται καινούργιο επιπλωμένο δυάρι, 40τ.μ., στο Ακλειδιού, δίπλα στο Πανεπιστήμιο, 5 λεπτά από το κέντρο της Μυτιλήνης, 200μ. από την παραλία. Κουζίνα με καθιστικό, υπνοδωμάτιο με διπλό κρεβάτι, άνετο μπάνιο με πλυντήριο ρούχων, μεγάλο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και το Κάστρο Μυτιλήνης, αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικό, πάρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται καινούργιο τριάρι, ημιυπόγειο, 85τ.μ., σε διώροφη νεόχτιστη οικοδομή, στη Λαγκάδα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, μπάνιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, μονοκατοικίες, σε λογικές τιμές, στη Μυτιλήνη και τα περίχωρά της. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Ενοικιάζονται α) δυάρι με τζάκι και κεντρική θέρμανση και β) γκαρσονιέρα επιπλωμένη, κοντά στον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 61933, 6937382793, 6934-917477. Ενοικιάζονται α) γκαρσονιέρα με αυτόνομη θέρμανση, νέα κατασκευή, 1ος όροφος, επιπλωμένη, δίχωρη, πλησίον ΟΤΕ, β) γκαρσονιέρα επιπλωμένη, με πάρκινγκ ιδιωτικό, Ελ. Βενιζέλου 64, Σουράδα. Πληρ. τηλ. 6944-696907. Ενοικιάζεται διαμέρισμα τριάρι, 67τ.μ., 2ου ορόφου, διαμπερές, με μπαλκόνι μπρος - πίσω, επί της Ε. Βοστάνη, απέναντι από το Γηροκομείο. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6975-762964. Ενοικιάζεται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, πλησίον εκκλησίας Χρύσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα 90τ.μ., 2ου ορόφου, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυάρι, φωτεινό, μπαλκόνι με θέα, με aircondition, Ε. Βοστάνη 8-10 στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 29443, 6949972159. Ενοικιάζεται τριάρι 1ου ορόφου, στην περιοχή Αγ. Φωτεινής, Ορέστη Κανέλλη 13, με αυτόνομη κεντρική θέρμανση, χώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 6947-401564. Ενοικιάζονται δυάρι και γκαρσονιέρα, χωρίς κοινόχρηστα, με θέση πάρκινγκ, στο Ακρωτήρι. Πληρ. τηλ. 6947-901660 και 6944-583500. Ενοικιάζονται 3 γκαρσονιέρες, 47 τ.μ. εκάστη, σε διπλοκατοικία, επιπλωμένες, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, με αυλή, στην περιοχή Αγ. Ιωάννου Καλυβίτου. Πληρ. τηλ. 22510 25466 (πρωί απόγευμα), 6974-142475.

Ενοικιάζεται τριάρι στη Σουράδα (πλησίον πύργου «Θεοπίστη»), 2ου ορόφου, μερικώς ανακαινισμένο, σε ιδιόκτητη οικοδομή και καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζονται 2 επιπλωμένες άνετες ισόγειες γκαρσονιέρες, στη Σουράδα (πλησίον πύργου «Θεοπίστη»), σε ιδιόκτητη οικοδομή, χωρίς κοινόχρηστα, με καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι στην Ορέστη Κανέλλη (περιοχή Αγ. Φωτεινής), 2ου ορόφου, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 2ου ορόφου, στον Άγιο Θεράποντα, 70μ. από την Ερμού (Οδός Ευνίκης), χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται δυομισάρι 3ου ορόφου, στη Χρυσομαλλούσα, με καινούργια, κουζίνα και έξτρα δωμάτιο για γραφείο, άνετη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη ανεξάρτητη γκαρσονιέρα πάνω ορόφου διώροφης οικοδομής, με αυτόνομο καλοριφέρ και θέα στο λιμάνι, 150μ. από παλιά Αστυνομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται νεόδμητη γκαρσονιέρα, με αυτόνομη θέρμανση, στην περιοχή Καμάρες, στον Παιδικό Σταθμό. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο Χάλικα, 72τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση, γκαράζ, τιμή 400 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στο κέντρο γκαρσονιέρα 30τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, πλήρως εξοπλισμένη. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι 40τ.μ., ισόγειο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, περιοχή Μαύρα Σίδερα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλιθέας δυάρι, 58τ.μ., με κεντρική θέρμανση, στο 2ο όροφο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή λόφου Βαρειάς γκαρσονιέρα, 35τ.μ., με μια θέση πάρκινγκ και αυτόνομη θέρμανση, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλλούσα 36τ.μ. ισόγειο, με χωριστό υπνοδωμάτιο, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 270 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην περιοχή Χάλικα, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται υπερυψωμένο ισόγειο για επαγγελματικό χώρο 57τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, τιμή 450 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Καλλονή γκαρσονιέρα, επιπλωμένη και χωρίς κοινόχρηστα, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Νοσοκομείου γκαρσονιέρα επιπλωμένη, 2ου ορόφου, 40τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στην περιοχή Αεροπόρου Γιανναρέλλη γκαρσονιέρα, 1ου ορόφου, 25 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επί της Ζωοδόχου Πηγής 35τ.μ., 1ου ορόφου, επιπλωμένη, αυτόνομη θέρμανση και χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται επί της Χρυσομαλλούσης, διαμέρισμα 85τ.μ., 3ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 A/C, μεγάλες βεράντες με τέντες και μια θέση πάρκινγκ. Τιμή 420 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται στον Άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 50τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται δυάρι, στο κέντρο της πόλης (Ερεσού 16), επιπλωμένο, χωρίς κοινόχρηστα και με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6977033166, 22510 41684. Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, ισόγειο, με αυλή, πλήρως επιπλωμένο, Μυρίνης 3 - Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 24700 (πρωινές ώρες) και 25425 (απογευματινές ώρες). Ενοικιάζεται καινούργια, πλήρως επιπλωμένη γκαρσονιέρα, περιοχή, Βαρειά, με καινούργια έπιπλα, φουλ καινούργιες ηλεκτρικές συσκευές, σε μονοκατοικία, A/C. Χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη, δίχωρη γκαρσονιέρα, 42τ.μ., στην Καλλιθέα. Κουζίνα με καθιστικό, άνετο υπνοδωμάτιο, μπάνιο, πλυντήριο ρούχων, κοινόχρηστη αυλή, αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι, ισόγειο, με αυλή, πλήρως επιπλωμένο, Μυρίνης 3, Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 24700, 22510 25425. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα επιπλωμένη στην πάροδο Θεάτρου 9, περιοχή Αγ. Κυριακής. Πληρ. τηλ. 22510 83530, 6973-472205. Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 6976-842983. Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο δυάρι, 50τ.μ., κοντά στο κέντρο Μυτιλήνης, σε μονοκατοικία, χωρίς κοινόχρηστα, ξεχωριστό Υ/Δ, σε αρίστη κατάσταση, τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΥΤΙΛΗ ΝΗ AEOLIAN ESTATE Αθηνέλλης Τζάννος Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6941-584574

ASPIS REAL ESTATE ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ ΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη τηλ. 22510 40188 www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝ WWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας Στέργος Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνη τηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

KOYNEΛΛHΣ MAPKOΣ EPMOY 278 Τηλ. 22513 00984, κιν 6943-472073 mkounellis@hotmail.com

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806 www.lesvos-houses.gr rallidis2001@yahoo.gr

LESVOSESTATE Ζαχαρούλα Παπγή - Πρωτούλη 6947-021559 Ελευθ. Βενιζέλου 21 Agora Center, 1ος όροφος Μυτιλήνη 22510 41770 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ Αθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας Τηλ. 22510 23781 www.leonisrealestate.com e-mail: info@leonisrealestate.com

REALHOUSES Περγαμηνού Μαρίνα Ερμού 254 Τηλ. 22510 41196, κιν.6974-472262 www.realhouses.gr

REALPRO Μποσταντά Άντζελα Hλία Bενέζη 2 Tηλ. 22510 40074, κιν. 6938477850 www.realpro.gr

REMAX Φανάρας Θωμάς Κιν. 6948-172413, 6973-655735 e-mail: fanarastom@gmail.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑ Καβέτσου 17 Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775 paraschi_k@yahoo.gr

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14 Τηλ. 22510 44245 www.inter-lesvos.gr

XΩPIATEΛΛHΣ ΣTYΛIANOΣ Iκτίνου 2 Kιν. 6977241294

Π ΛΩ MAP I ΚΑΛΔΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΑ Τηλ. 22520 31711, κιν 6974-142661 www.lesvos-realestate.com e-mail: m-estate@otenet.gr

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531 www.mamakos.net info@plomari-houses.com

ΠΟ ΛIΧΝΙ ΤΟ Σ ΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ ΔΗΜΗΤΡΑ Τηλ. 22520 41885, κιν. 6945-479497 e-mail:lesvosproperties@yahoo.co.uk

EP EΣOΣ LESVOSESTATE

Ενοικιάζεται μεγάλη μονοκατοικία 145τ.μ. στο κέντρο της πόλης, κατάλληλη για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ζαχαρούλα Παπγή Πρωτούλη 6947-021559 Σκάλα Ερεσού 22530 52170 www.lesvosestate.gr e-mail: contact@lesvosestate.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχή Καμάρες πλήρως επιπλωμένη μονοκατοικία, με 1 υπνοδωμάτιο, μικρή αυλή, καλοριφέρ, κλιματισμό και ηλιακό. Πανοραμική θέα της πόλης. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41581.

SAPPHO ESTATE Σάββα Ιωάννα Σκάλα Ερεσού 22530 52333 6972-502630 e-mail: info@sapphoestate.com www.sapphoestate.com


12

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90τ.μ. στην οδό Βαλαωρίτου στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζονται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες ισόγειες και στον 1ο όροφο, στον Άγιο Ευδόκιμο στη Μυτιλήνη, πλήρως εξοπλισμένες. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ολοκαίνουργιο 64 τ.μ., 2ου ορόφου στην Καλλιθέα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ισόγειο στην περιοχή Μαύρα Σίδερα στη Μυτιλήνη, 52τ.μ., πλήρως ανακαινισμένο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελέστατες μεζονέτες παραδοτέες άμεσα, νεόδμητες, πλήρως εξοπλισμένες 160τ.μ. (ισόγειο-όροφος) και υπόγειο 80τ.μ., στην πανέμορφη περιοχή της Νεάπολης Μυτιλήνης. Απέχουν 100μ. από τον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης- Αεροδρομίου. Έχουν πλήρη αυτοτέλεια. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειος οικία 30Χ2=60τ.μ. με αυλή, κατοικήσιμη στο καταπράσινο και πανέμορφο Μεγαλοχώρι, προσπελάσιμο σε αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται τριώροφη οικία σε πολύ καλή κατάσταση, κατοικήσιμη, με πολύ καλή θέα, 35τ.μ. ο κάθε όροφος στη περιοχή Πλάτανος Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής ολοκαίνουργια 128τ.μ. με γκαράζ στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής νεόδμητη 120τ.μ. στην πανέμορφη περιοχή Αγία Μαρίνα του Δήμου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα υπερπολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης 125τ.μ. με υπόγειο 90 τ.μ., 100μ. από την παραλία και θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100μ. από τη θάλασσα με πανέμορφη θέα συνολικού εμβαδού 260 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μεζονέτα ολοκαίνουργια πολυτελούς κατασκευής στη Νεάπολη Μυτιλήνης. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα με καταπληκτική θέα συνολικού εμβαδού 260τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο νεόδμητο διαμέρισμα 67τ.μ., άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 56 τ.μ. νεόδμητο, άριστης κατασκευής στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 75 τ.μ.,1ου ορόφου, νεόδμητο, άριστης κατασκευής, στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 56 τ.μ. με υπέροχη θέα στο Χάλικα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικία 50 τ.μ. με αυλή 55 τ.μ. στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται πολυτελείς μεζονέτες, άριστης κατασκευής, σε προνομιακό μέρος της Παναγιούδας Μυτιλήνης. Βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής. Εμβαδόν κάθε κτίσματος 100 τ.μ. ( ισόγειο και όροφος) Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Πωλείται συγκρότημα ενοικιαζόμενων αυτόνομων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής με διπλή πισίνα σε προνομιακή θέση στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία 84 τ.μ. με αυλή 10 τ.μ. στη Μυτιλήνη (περιοχή Δικαστήρια). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στην Κράτηγο Μυτιλήνης με υπέροχη θέα, 128 τ.μ. (ισόγειο & όροφος) με υπόγειο γκαράζ 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 250 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μεζονέτα στο Λιμάνι Μυτιλήνης (Αρχοντικό Μουζάλα) 156τ.μ. (1ος & 2ος όροφος) με ισόγειο γκαράζ 81τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία 80 τ.μ. στον Πλάτανο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιυπόγειο διαμέρισμα 47 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα νεόδμητα 99 τ.μ. το καθένα (2 ισόγεια και 2 στον πρώτο όροφο) με 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα, λουτρό. Στο υπόγειο της οικοδομής υπάρχουν γκαράζ και αποθήκη για το καθένα. Η οικοδομή βρίσκεται στα Παπιανά του Δήμου Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται παλαιά οικία εμβαδού 70 τ.μ. μετά του οικοπέδου της εμβαδού 700 τ.μ. στο Μεσαγρό Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται 4 μεζονέτες εμβαδού 99,65 τ.μ. η κάθε μια στο Σκόπελο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται μονοκατοικία διώροφη γωνιακή στην οδό Μουσών στη Μυτιλήνη, 84 τ.μ ο κάθε όροφος και με 40 τ.μ υπόγειο και αυλή 30 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφη οικία 150 τ.μ., στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται νεόδμητη οικία στο Αμουδέλι Πλωμαρίου, 80 τ.μ., με άριστη θέα σε προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται παλαιά οικία ισόγειος 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., που βρίσκεται στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης στην οδό Λορ. Μαβίλη με αυλή 30τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται γκαρσονιέρα 47 τ.μ. ισόγειος, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται Πύργος διατηρητέος στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Μακρύ Γιαλό στη Μυτιλήνη, τριώροφος, 175τ.μ. ο κάθε όροφος με μεγάλη αυλή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία άριστης κατασκευής σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο στο Συνοικισμό, 115 τ.μ, κατασκευής το 2003 με μικρή αυλή, άριστα διαμορφωμένη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75 τ.μ., στην οδό Κ. Βάρναλη στη Χρυσομαλλούσα στη Μυτιλήνη, με χώρο πάρκινγκ, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία σε καλή κατάσταση στην πλατεία Σκοπέλου Γέρας, 75τ.μ ισόγειο και 75τ.μ. όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται διαμερίσματα υπό κατασκευή στην περιοχή Ακρωτήρι Μυτιλήνης, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. το καθένα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλούνται μεζονέτες υπό κατασκευή στα Αλυφαντά, σε εξαιρετικό σημείο, 130 τ.μ. με 65 τ.μ υπόγειο και 120 τ.μ αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται μεζονέτα άριστης κατασκευής 115 τ.μ. (ισόγειο-όροφος) με υπόγειο και γκαράζ στην περιοχή Ακαδημία Μυτιλήνης. Σε πολύ καλό σημείο και με άριστη θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται μεζονέτες σε προνομιακό σημείο στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, 135τ.μ με 65τ.μ. υπόγειο και 120τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται παλαιό αρχοντικό κατοικήσιμο με πανέμορφη θέα στο Μεγαλοχώρι, με δενδρόφυτο οικόπεδο 2.000 τ.μ. Το οίκημα είναι 80 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλούνται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες 35τ.μ. εκάστη στην περιοχή Τρία Κυπαρίσσια στη Μυτιλήνη, 3ος όροφος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531.

Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χάλικα Μυτιλήνης, με εξαιρετική θέα και άριστη κατασκευή, 67τ.μ. και 10τ.μ. αποθήκη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες 133τ.μ. εκάστη στο Σκόπελο της Γέρας, με 300τ.μ. αύλειο χώρο. Χρόνος παράδοσης Δεκέμβριος 2011. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ερειπωμένη οικία στην οδό Πατριάρχου Κυρίλλου στη Μυτιλήνη, σε οικόπεδο 125 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται μεζονέτες στην οδό Θεοκρίτου στη Μυτιλήνη (Πλάτανος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικία στη Βρίσα Πολιχνίτου, 120τ.μ., πλήρως ανακαινισμένη με τιμή πώλησης 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται προνομιακή οικία 100τμ. με οικοπεδικό χώρο 4.000τ.μ, δενδροφυτεμένο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μονοκατοικία 150 τ.μ. με υπόγειο 80τ.μ. και οικοπεδικό χώρο 500τ.μ. στα Βατερά του Πολιχνίτου. Είναι σε πολύ καλό σημείο, 50μ. από τη θάλασσα και την παραλιακή επαρχιακή οδό. Είναι άριστης κατασκευής και με άριστα διαμορφωμένο τον εξωτερικό χώρο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται στην Παναγιούδα, μεζονέτες 100 και 115 τ.μ. με υπόγεια 50 και 75τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλούνται διαμερίσματα στη Λαγκάδα Μυτιλήνης, 110τ.μ.στον 1ο όροφο, άριστης κατασκευής με πολύ καλή θέα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορόφου 90 τ.μ. στη περιοχή Ταρσανάς Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ξενοδοχειακή μονάδα στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου αποτελούμενη από16 αυτόνομα μονόχωρα δωμάτια λουξ. Έτος κατασκευής 2000. Κτίσμα 400 τ.μ. σε οικόπεδο 700 τ.μ., συνδεδεμένο με το βιολογικό καθαρισμό του δήμου Πλωμαρίου. Ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Απέχει 100 μ. από την πλαζ Αγίου Ισιδώρου, μια από τις καθαρότερες και ομορφότερες παραλίες της Λέσβου, που έχει ψηφισθεί ως η 7η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα 100 τ.μ. στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα κατασκευής 2002, επί του επαρχιακού δρόμου Περάματος-Πύργοι Περάματος, άριστης κατασκευής, πλήρως εξοπλισμένο, που αποτελείται από ισόγειο κατάστημα (ταβέρνα) 100τ.μ. με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό και τον 1ο όροφο που αποτελείται από 3 αυτόνομες γκαρσονιέρες υπερλούξ με βεράντες, συνολικά 100τ.μ. Το ακίνητο έχει οικοπεδικό χώρο 1.600 τ.μ. Έχει απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας και απέχει 20 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται διώροφο κτίσμα με απεριόριστη θέα τον κόλπο Γέρας επί του επαρχιακού δρόμου Πηγαδάκια-Πέραμα με οικόπεδο 2.500 τ.μ., που λειτουργεί ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Είναι προνομιακό και σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται μαγαζί στον Παπάδο Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κτίσμα στο Πλωμάρι, κατάλληλο για κατάστημα στον κεντρικό δρόμο, 30 τ.μ και με υπόγειο χώρο 30 τ.μ., σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην περιοχή Παπά Χατζή στο Πλωμάρι, 120 τ.μ., κατάλληλο για βιοτεχνικό εργαστήριο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα στην οδό Ευρυδάμαντος στον Άγιο Σώστη στην Αθήνα, 217τ.μ. με πατάρι 106 τ.μ., κτισμένο το 1979. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ισόγειο κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου Μυτιλήνης-Αεροδρόμιου, 55τ.μ. σε οικόπεδο 500τ.μ. Τιμή

πώλησης 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

κού δρόμου πλάτους 4μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

μαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα σε πάροδο της Ερμού στη Μυτιλήνη (Μπας Φανάρ) πλήρως ανακαινισμένο και με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, συνολικού εμβαδού 60 τ.μ. (30 ισόγειο και 30 όροφος). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 879,78 τ.μ. εντός οικισμού στο Μεσαγρό Γέρας. Στο οικόπεδο υπάρχει αποθήκη 16,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ελαιόκτημα 80 στρεμμάτων στη περιοχή Κάραβος Μεγαλοχωρίου εφαπτόμενο σε αγροτικό δρόμο. Περιέχει 800 ελαιόδεντρα. Είναι κατάλληλο για αγροτουριστική μονάδα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.

Πωλείται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ. στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται αποθήκη υπό κατασκευή στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη, 144τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 300τ.μ στον Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται κατάστημα 160τ.μ στην Ερμού στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα στο 5ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Καλλονής-Πέτρας, 130 τ.μ., κατάλληλο και για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχει μεγάλο αύλειο χώρο για πάρκινγκ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Ενοικιάζεται αποθήκη στον Καρά Τεπέ, 144 τ.μ. επί του επαρχιακού δρόμου Μυτιλήνης-Παναγιούδας. Τιμή ενοικίασης 850 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 37,5 στρεμμάτων στη Γέρα με χαραγμένη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, χωρισμένο σε 7 επιμέρους οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Στην ακτή εφάπτεται σε μήκος 250μ. Έχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και γεώτρηση. Περιέχει 850 ελαιόδεντρα και 100 οπωροφόρα. Έχει απεριόριστη θέα σε ένα πανέμορφο τοπίο του κόλπου Γέρας. Πραγματική πρόκληση για σοβαρό επενδυτή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 15 στρεμμάτων, άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο στη θάλασσα, στο Μόλυβο Λέσβου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 4.280,30 τ.μ. στα Βατερά Πολιχνίτου (Περιοχή Πηγαδούλι ή Άγιος Ιωάννης ). Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 526,85 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως στη περιοχή του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 333,66 τ.μ. στη θέση Προφήτης Ηλίας Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 7.884 τ.μ. στη θέση Αυλάκι Ανάξου Δήμου Πέτρας, εφαπτόμενο της παραλίας, κατά μήκος 47 μέτρα. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στον Άγιο Ισίδωρο, εμβαδού 1.202 τ.μ. Απόσταση από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης 90μ. Έχει συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο συνολικής έκτασης 390 τ.μ. σε άριστη θέση στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου με συντελεστή δόμησης 0,6 και κάλυψη 40%. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 300 τ.μ. σε άριστη θέση. Απέχει 60 μ. από τον επαρχιακό δρόμο Πλωμαρίου-Μυτιλήνης και κτίζει οικία 180 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή Κλίβανος Πλωμαρίου πάνω στον περιφερειακό δρόμο, εμβαδού 484,03 τ.μ. Κτίζει 290,4 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με απεριόριστη θέα στη θάλασσα εφαπτόμενο του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μελίντας, εμβαδού 5.785,90τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου συνολικής έκτασης 1.600 τ.μ. με δικαίωμα δόμησης 400 τ.μ. Απέχει 100 μ. από τη θάλασσα και εφάπτεται δημοτι-

Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα στο Αιγαίο στη θέση Καλάμι Μελίντας Παλαιοχωρίου, εμβαδού 7.188,90 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται δύο οικόπεδα με καταπληκτική θέα, εμβαδού 375,64 τ.μ. και 663,31 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο με καταπληκτική θέα εμβαδού 448,47 τ.μ. στον Προφήτη Ηλία Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται κήπος-οικόπεδο 770 τ.μ. με ημιτελές κτίσμα (καρά γιαπί) ισόγειο 100τ.μ. στον Άγιο Ισίδωρο Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμάρι-Μεγαλοχώρι, συνολικής έκτασης 2.830 τ.μ. στην περιοχή Ροδαφνίδια Πλωμαρίου. Έχει οικοδομική άδεια και χτίζει 2 οικίες από 100τ.μ. εκάστη. Στα όρια του οικοπέδου υπάρχει παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο εφαπτόμενο δημοτικού δρόμου συνολικής έκτασης 2.205 τ.μ. στην Ευρειακή Γέρας (Απιδιάς Λάκκος) 50 μ. από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο Μυτιλήνης-Περάματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 2 στρεμμάτων με εξοχικό σπίτι 75 τ.μ. και αποθήκη 30 τ.μ. στην Ευρειακή Δήμου Γέρας. Το οικόπεδο απέχει από τη θάλασσα 250 μ., έχει 2 γεωτρήσεις, 30 οπωροφόρα δένδρα και βρίσκεται εντός του οικισμού. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλούνται οικόπεδα 4 στρεμμάτων εφαπτόμενα στην παραλία Μελίντας Πλωμαρίου, άρτια και οικοδομήσιμα. Σε πολύ προνομιακή θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 450τ.μ. με οικία 60τ.μ. στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 4.700τ.μ. στην Αγία Μαρίνα στη Μυτιλήνη, σε πολύ καλή τοποθεσία. Κτίζει οικία 200τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο εμβαδού 5.251,52 τ.μ. εκτός οικισμού στα Μαγγούφικα ή Γαϊδαρανήφορο Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο στη Λάρσο 6.500 τ.μ., εφαπτόμενο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης-Καλλονής, άρτιο και οικοδομήσιμο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο 6.053 τ.μ. στη Λάρσο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο 4.700τ.μ στα Βατερά Πολιχνίτου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 68,12 τ.μ. στον Άγιο Ευδόκιμο (ΙΚΑ) στη Μυτιλήνη. Κτίζει 166,56 τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην οδό Γιαννιτσών στη Μυτιλήνη, 252 τ.μ. και κτίζει οικία 250 τ.μ. και υπόγειο 135 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Πληγώνι Μυτιλήνης, 160 τ.μ. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στο Συνοικισμό στη Μυτιλήνη, 166,79τ.μ. σε εξαιρετική θέση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται έκταση 5.000τ.μ. στο Πυργί της Μυτιλήνης, σε πολύ καλό σημείο και το οποίο οικοδομεί 196τ.μ. οικία. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα-οικόπεδο με παλαιό κτίσμα εμβαδού 1.226,46 και 2.474,88 τ.μ. στην Αγία Βαρβάρα Πλω-

Πωλείται αγρόκτημα 100μ. από τη θάλασσα με απεριόριστη θέα, με αμαξιτό δρόμο, με γεώτρηση, με ηλεκτρικό ρεύμα στα όρια του, συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων στο Λιγουνάρι Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται κήπος στα όρια του οικισμού Παπάδου. Έχει γεώτρηση, ηλεκτρικό ρεύμα και μικρή αποθήκη. Έχει συνολική έκταση 7 στρέμματα και είναι προσβάσιμος με αυτοκίνητο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 20 στρεμμάτων στην περιοχή Λιώτα Άντισσας, άριστα περιποιημένο και περιφραγμένο, επί του επαρχιακού δρόμου Γαβαθάς-Λιώτα, κατάλληλο για οικοδόμηση. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ημιτελής οικοδομή (σκελετός από μπετόν), ολικής επιφάνειας ορόφων 396τ.μ. σε οικόπεδο εμβαδού 654 τ.μ. Το κτίσμα έχει και υπόγειο. Το ακίνητο βρίσκεται στον Τρύγωνα επί του επαρχιακού δρόμου Πλωμαρίου-Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 20 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Άνω Χωριό Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 25 στρεμμάτων εφαπτόμενο παραλίας με αμμουδιά 100 μ., πολυεπίπεδο με ιδιωτικό αγροτικό δρόμο μέχρι την παραλία και με καταπληκτική θέα στη θέση Αγριλιά Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα άριστα καλλιεργημένο, βιολογικό, εφαπτόμενο περιμετρικά με αγροτικούς αμαξιτούς δρόμους, με 2 πηγές νερού και 2 παλαιά κτίσματα συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, στην περιοχή Κριθάρι, Αύλωνας Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 1 στρέμματος στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 4 στρεμμάτων στη Μελίντα Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 150 στρεμμάτων στην περιοχή Στροβήλια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα εμβαδού 6.034,945 τ.μ. στη θέση Κόκαλα Αγίου Ισιδώρου Δήμου Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 48 στρεμμάτων στην περιοχή Άγιος Γρηγόριος Σκοπέλου Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται ελαιόκτημα 8 στρεμμάτων με δύο στάβλους στη θέση Τσιπ’ρια Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται αγρόκτημα εμβαδού 3,8 στρεμμάτων στον Καρυώνα Γέρας. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται ελαιόκτημα 10 στρεμμάτων στο Φτέλι Γέρας, κατάλληλο και για ανέγερση κατοικίας, εφαπτόμενο αγροτικού δρόμου με μικρό οικίσκο. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται φορτηγό αγροτικό αυτοκίνητο σε άριστη κατάσταση, 3 τόνων, DAIHATSU. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973887531. Πωλείται σκάφος ξύλινο, τύπου LIBERTY, με ερασιτεχνική άδεια, μηχανή πετρελαίου VOLVO 25 ίππων υδρόψυκτη και ολικό μήκος επάνω 6μ. Έτος κατασκευής το 2000. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531. Πωλείται επαγγελματικό σκάφος (καΐκι) τρεχαντήρι σε άριστη κατάσταση, μήκους 9,5 μ. με άδεια 4,02 GT, ξύλινο, με μηχανή 85 ίπποι, πλήρως εξοπλισμένο (βυθόμετρο 2000μ. GPS, VHF, ραντάρ, βίντσι) καθώς και όλα τα εργαλεία επαγγελματικού ψαρέματος. Πληρ. τηλ. 22520 32319, 6973-887531.


13

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 Ενοικιάζεται μονόχωρη, καινούργια, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, στην περιοχή Ακλειδιού. Αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ανακαινισμένο δυάρι 57τ.μ., με θέα, στη Βαρειά, διαμπερές, ηλεκτρικές συσκευές (κουζίνα, πλυντήριο, ψυγείο), καναπές, αυτόνομη θέρμανση. Ενιαίος χώρος σαλόνι - κουζίνα, με πολλά ντουλάπια και άνετο μπαλκόνι, ξεχωριστό Υ/Δ με μικρό μπαλκονάκι. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζονται α) επιπλωμένες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση, φρεσκοβαμμένες, με κλιματιστικό στο ισόγειο και το 2ο όροφο αντίστοιχα, β) δυάρι 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, πάνω από το γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 24224, 6938-675464. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα στο Συνοικισμό, κοντά στο Κτήριο Παπαρίσβα. Πληρ. τηλ. 6937-442681. Ενοικιάζονται 2 επιπλωμένες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση & θέση πάρκινγκ, στην περιοχή Ακλειδιού Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 6944582127. Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85τ.μ. στην περιοχή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ανακαινισμένο, με θέα. Τιμή 350 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41172 & 6946-694025. Ενοικιάζεται διαμέρισμα ανακαινισμένο, 85τ.μ., 3ου ορόφου, με μεγάλη βεράντα, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται μεγάλη οικονομική γκαρσονιέρα 45τ.μ. στην Καραντώνη (πίσω από τον Άγιο Θεράποντα) ορόφου, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα 5ετίας στον Άγιο Ιωάννη Καλυβίτη, με αυτόνομο καλοριφέρ, extra air-condition και μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι στη Βαρειά 55τ.μ., πάνω ορόφου διπλοκατοικίας, σε ιδιόκτητη οικοδομή, χωρίς κοινόχρηστα. Ήσυχο περιβάλλον. Χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ανεξάρτητη καινούργια lux γκαρσονιέρα στην Καλλιθέα, σε ιδιόκτητη οικοδομή, με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ. περίπου, 2ου ορόφου, στην Οικ. Τάξη, σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται δυάρι 60τ.μ. περίπου, 3ου ορόφου, στην πλατεία Αλυσίδας με καινούργια αλουμίνια και μπάνιο. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι σε διατηρητέα οικοδομή, 1ου ορόφου, σε παράλληλη οδό της Ερμού, με σχετικά καινούργια κουζίνα και μπάνιο. Αυτόνομο καλοριφέρ, χωρίς κοινόχρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται τριάρι επιπλωμένο, 2ου ορόφου, πάνω από το γήπεδο, σε διπλοκατοικία, κατάλληλο και για συγκατοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσονιέρα ενιαίου χώρου, στη Χρυσομαλλούσα, επιπλωμένη ή μη, με αυτόνομο καλοριφέρ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 1ου ορόφου, δίχωρη, πλήρως επιπλωμένη, αυτόνομη θέρμανση, άνετη, μπαλκόνι με θέα όλη την πόλη. Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δίχωρη, με αυτόνομη θέρμανση, άνετη, σε πολύ καλή κατάσταση, στο κέντρο της πόλης Πληρ. τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

(γραφείο, ιατρείο, δημόσια υπηρεσία, τμήματα του Πανεπιστημίου και άλλες δραστηριότητες) και για κατοικία. Σε καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερες νεόκτιστες, ανεξάρτητες, επιπλωμένες μονοκατοικίες. Μισθώνονται με την ημέρα ή και κατ’ έτος. Πληρ. τηλ. 6946-280702. Ενοικιάζεται τεσσάρι οροφοδιαμέρισμα (υπερυψωμένο ισόγειο), στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται δυάρι στη Χρυσομαλλούσα. Τιμή 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Ενοικιάζεται επιπλωμένη γκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτονομία χωρίς κοινόχρηστα με μεγάλη βεράντα στο Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22510 47618, 6989-869651. Eνοικιάζεται καινούργιο δυάρι 45τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένο, στο γήπεδο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Ενοικιάζεται τριώροφη, λουξ μονοκατοικία, 200τ.μ., με μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, WC, 3 υπνοδωμάτια, μπάνιο, ημιισόγειο διαμορφωμένο με κουζίνα - καθιστικό - μπάνιο, αυλή, στην περιοχή Πυργέλια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Ενοικιάζεται πλήρως επιπλωμένο 3αρι ισογείου, 90τ.μ. με αυλή στο Κιόσκι. Μεγάλο χολ, σαλόνι, κουζίνα με πάσο, δυο άνετα υπνοδωμάτια, 1 WC, 1 μπάνιο, κεντρική θέρμανση, αυλή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www.realpro.gr Ενοικιάζεται προνομιούχο διαμέρισμα, β´ όροφος, 160τ.μ. επί της Καβέτσου (κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στο Βουναράκι καινούργια επιπλωμένη γκαρσονιέρα-στούντιο, 28τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση και κλιματιστικό, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www. realpro.gr

Ενοικιάζεται πολυτελές διώροφο κτήριο στην Παγανή, 800τ.μ.. Ο κάθε όροφος είναι 400τ.μ. και μισθώνεται ξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ., στον Άγιο Παντελεήμονα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Ενοικιάζεται αρχοντικό 150 τ.μ., στο Κιόσκι, έναντι υπουργείου Αιγαίου και στο Δικαστήριο. Ενδείκνυται για γραφεία. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ Πωλείται διπλοκατοικία 240τ.μ. (120τ.μ. ο κάθε όροφος), με αυλή, στα Μαύρα Σίδερα. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πωλείται και κάθε όροφος χωριστά. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188.

Πωλούνται 3 διαμερίσματα (50τ.μ. ισόγειο, 32τ.μ. α´ όροφος, 50τ.μ. β´ όροφος), υπό κατασκευή, στην Κουλμπάρα. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ 22510 40188. Πωλείται μονοκατοικία μέσα σε οικόπεδο στο Σκόπελο Γέρας, περιοχή Πρόβασμα, με δυνατότητα δόμησης 268τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 6976-809965. Πωλούνται 2 δυάρια νεόκτιστα, στον Πλάτανο Μυτιλήνης, δίπλα στο παράρτημα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Πληρ. τηλ. 6989-416066. Πωλείται νεόκτιστη, επιπλωμένη γκαρσονιέρα, 38τ.μ., με αυλή, στην οδό Παμφίλης 3 (πάνω από το Γήπεδο Μυτιλήνης). Πληρ. τηλ. 6986116219.

Μυτιλήνη, Βίγλα, πωλείται διαμέρισμα 29τ.μ., 1ου ορόφου, 40.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le169323).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 115.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173969).

Μυτιλήνη, πωλείται κατάστημα 695 τ.μ., 1.150.000 ευρώ, στον κεντρικό άξονα Μυτιλήνης - Παναγιούδας. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE173906)

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται κατάστημα 150τ.μ., 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170141).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα, πωλείται διαμέρισμα 37τ.μ., 1 Υ/Δ, 37.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170142).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 117.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173972).

Καλλονή, πωλείται μονοκατοικία, 100τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, κυρίως μπάνιο, κουζίνα, 100.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173755).

Μυτιλήνη, Άγ. Ιωάννης Καλυβίτης, πωλείται διαμέρισμα 52τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-171023).

Μυτιλήνη, Πληγώνι πωλείται οικόπεδο, με απεριόριστη θέα θάλασσα, 623τ.μ., χτίζει 498τ.μ.. 180.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE176040) Μυτιλήνη, κεντρική αγορά Ερμού, πωλείται κατάστημα 80τ.μ., με αποθήκη, 350.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-173965). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται γραφείο, 101τ.μ., 170.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173246).

Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 99τ.μ., 2 Υ/Δ, θέα, διαμπερές, 150.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-167635). Μυτιλήνη, Καμάρες, πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ., 150.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le168046).

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 95.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173961). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, κατασκευής 2008, 1 Υ/Δ, 120.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173964).

Πωλείται στην περιοχή Κιόσκι δυάρι 37τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, ετοιμοπαράδοτο από Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται στην περιοχή της Λαγκάδας δύο γκαρσονιέρες από 43τ.μ., στον 1ο όροφο, πλήρως επιπλωμένες και ηλεκτρικές συσκευές, με αυτόνομη θέρμανση και A/C. Μισθωμένες. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα δυάρι στις προσφυγικές κατοικίες, 2ου ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο, με αυτόνομη θέρμανση, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 1ου ορόφου, 117τ.μ. με δύο WC, ενιαίο χώρο κουζίνα - καθιστικό, τραπεζαρία, σε άριστη κατάσταση, 28ετών. Τιμη 155.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Μυτιλήνη, Καρά Τεπέ, πωλείται αποθηκευτικός χώρος, 146τ.μ., 265.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-168966).

Μυτιλήνη, Επάνω Σκάλα, πωλείται διαμέρισμα 53τ.μ., κατασκευής 2010, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le171025).

Πωλείται μεζονέτα στον επάνω Χάλικα 140τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια. αυτόνομη θέρμανση, με δικό της λέβητα και απεριόριστη θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μονοκατοικία υπό κατασκευή στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 54τ.μ. με 40τ.μ. υπόγειο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188.

Μυτιλήνη, ενοικιάζεται γραφείο, 42τ.μ., κατασκευής 1980, WC, 420 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-167298)

Μυτιλήνη, Καλλιθέα, πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ., 2 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173673).

Πωλείται διώροφη οικία στο Πλωμάρι 70τ.μ., με αυλή 15 τ.μ. Τιμή 35.000. Πληρ. τηλ. 6944-851862.

Πωλείται Ένα κτήριο με 2 δυάρια, νεόδμητο, ημιτελές, συνολικού εμβαδού 77,5τ.μ. και υπόγειο 27,5τ.μ. στην περιοχή Πλάτανου, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται τριώροφη μονοκατοικία 160τ.μ., κοντά στην οδό Καβέτσου, με 6 κύρια δωμάτια και χωλ. Ενδείκνυται για επαγγελματική χρήση

Μυτιλήνη, μονοκατοικία, 385τ.μ., κατασκευής 2006, 6 Υ/Δ, αποθήκη, θέα, βεράντες, πισίνα, 4 μπάνια, ισόγειο 290τ.μ., 1ου όροφος 165τ.μ., εμβαδόν οικοπέδου 3.200τ.μ., 1.700.000 ευρώ. Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: LE168888)

νομη θέρμανση και μπαλκόνι με θέα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης, 56, 61 και 68τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 75τ.μ., σε καλή κατάσταση, α´ όροφος, στο κέντρο της αγοράς (πλησίον Κτηρίου «Παπαρίσβα»). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Ενοικιάζονται lux νεόκτιστα δυάρια στην περιοχή της Σουράδας σε νεόκτιστη ιδιόκτητη οικοδομή. Χωρίς κοινόχρηστα, 1ου και 2ου ορόφου,

Πωλείται νεόδμητη ισόγεια κατοικία, στην περιοχή Λουτρών Μυτιλήνης, εμβαδού 100τ.μ., με αυλή, άριστης κατασκευής. Παραδίδεται σε 5 μήνες. Τιμή 200.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται βίλα 200τ.μ., σε ελαιόκτημα 7στρεμ., στην περιοχή Παμφίλων. Τιμή 500.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6945-390090.

Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ., 2ου ορόφου, κατασκευής 2009, 1 Υ/Δ, 125.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le173976). Μυτιλήνη, κέντρο, πωλείται διαμέρισμα 76τ.μ., 2ου ορόφου, 2 Υ/Δ, 140.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-174012). Μυτιλήνη, Νεάπολη, πωλείται μεζονέτα 90τ.μ., κατασκευής 2004, 4 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, τζάκι, τέντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, κυρίως μπάνιο, WC, κουζίνα με πάσο, 270.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173675). Μυτιλήνη, Σουράδα, πωλείται νεόδμητη μεζονέτα 104τ.μ., 3 Υ/Δ, 290.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165237).

Πωλείται διαμέρισμα 3ου ορόφου με θέα στη Χρυσομαλλούσα, επί της Μυρογιάννη, 77τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνομη θέρμανση και δικό του πάρκινγκ. Τιμή 140.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται μεζονέτα στην περιοχή Ακρωτήρι 138τ.μ. και 35τ.μ γκαρσονιέρα και 22τ.μ. γκαράζ, αυτόνομη θέρμανση, 3 υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστικό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι 45τ.μ., στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής, πλήρως επιπλωμένο και μισθωμένο, με αυτόνομη θέρμανση, χωρίς κοινόχρηστα, τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μονοκατοικία στο Συνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ. και υπόγειο 55τ.μ., αυτόνομη και ανεξάρτητη. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα στην περιοχή Χάλικα, 75τ.μ., 1ου ορόφου, και 10τ.μ. αποθήκη, με αυτόΜυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 110τ.μ., κατασκευής 2010, 2 Υ/Δ, 230.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le167557). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα 145τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, βεράντες, ηλιακός θερμοσίφωνας, 270.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le170951). Μυτιλήνη, Παναγιούδα, πωλείται μεζονέτα, 165τ.μ., κατασκευής 2010, 3 Υ/Δ, αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170133). Καλλονή, πωλείται οικόπεδο 4.900τ.μ., με ηλεκτρικό, νερό, 250.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-173659). Μυτιλήνη, Κουλμπάρα, πωλείται οικόπεδο 93τ.μ., εντός σχεδίου, 85.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-170720). Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 275τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 100τ.μ., 40.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-175284).

Πωλείται ένα κτήριο ημιτελές στην περιοχή Πλάτανου, με 2 δυάρια, συνολικό εμβαδό 100τ.μ., αυτόνομη θέρμανση και λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα στη Σουράδα 75τ.μ., σε διπλοκατοικία, 1ου ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια και αποθήκη 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλούνται, στην Πέτρα, 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται, στους Λάμπου Μύλους, μονοκατοικία 190τ.μ. και 22τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο 2στρεμ., νεόχτιστο με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται μεζονέτα στην περιοχή Σουράδας 120τ.μ., με υπόγειο 70τ.μ. και δικό της λέβητα, νεόδμητη, με 2 μπάνια, 3 υπνοδωμάτια και τζάκι. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στο Χάλικα μεγάλο δυάρι, υπόγειο 67τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 87.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται, στα Βατερά, μεζονέτα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., με οικόπεδο 150τ.μ., τιμή 250.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται δυάρι στον Επάνω Χάλικα 47τ.μ., νεόχτιστο, επιπλωμένο, με αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται, στο Χάλικα, δυάρι ημιυπόγειο, 45τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένο, μισθωμένο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται, στον άνω Χάλικα, ημιυπόγειο 50 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., στην περιοχή Λαζαρέτου, 1ου ορόφου, νεόδμητο, με αυτόνομη θέρμανση, τιμή 165.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στις Καμάρες παλιά μονοκατοικία διώροφη, 105τ.μ., τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150. Μυτιλήνη, Σκάλα Νέων Κυδωνιών, πωλείται οικόπεδο, 550τ.μ., 80μ. από τη θάλασσα, χτίζει 200τ.μ., 80.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-175289). Μυτιλήνη, Λάρσος, πωλείται οικόπεδο 2.792τ.μ., 135.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-174389). Μυτιλήνη, περιφερειακός Μόριας, πωλείται οικόπεδο, 6.538τ.μ., 205.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www. aspis-realestate.gr (κωδικός: le-165345). Μυτιλήνη, 5 λεπτά από το κέντρο, πωλείται νεόδμητη μονοκατοικία 230τ.μ., υπερπολυτελείας, με πισίνα, 5 Υ/Δ, 7 μπάνια, 2 κουζίνες, 2 τζάκια, μπόιλερ, ηλιακό, αυτόνομη θέρμανση, air-condition, 300τ.μ. βεράντες, οικόπεδο 1.972τ.μ., 600.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: le-164943). Βατερά, πωλείται οικόπεδο 4.270τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με απεριόριστη θέα σε όλη την παραλία των Βατερών, 110.000 ευρώ. Αspis Real Estate. Πληρ. τηλ. 22510 22220, www.aspisrealestate.gr (κωδικός: le-168284).


14 Πωλείται τριάρι οροφοδιαμέρισμα στο Καγιάνι. Πανοραμικη θέα. Μεγάλη βεράντα. Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή 150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με 50τ.μ. υπόγειο, σε προνομιούχο γωνιακό οικόπεδο 735τ.μ., με απεριόριστη θέα, στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατότητα επιπλέον δόμησης 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561. Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα 60τ.μ., 1ου ορόφου, με υπέροχη θέα, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές οροφοδιαμέρισμα, 55τ.μ., 2ου ορόφου, με απεριόριστη θέα, στην περιοχή του Άγ. Γιάννη Καλυβίτη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο πολυτελές διαμέρισμα υπερυψωμένου ισογείου, 55τ.μ., με αυλή, στην Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 τιλήνης. Τιμή 195.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητη μεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρωτήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή (μπρος - πίσω), με extra υπόγειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περίπου βεράντες. 3 υπνοδωμάτια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα στη Νεάπολη (επί της Κεντρικής Οδού). Με 3 Υ/Δ, extra βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένους όλους τους βοηθητικούς χώρους στο ημιισόγειο με μάρμαρα, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.. Μεγάλες άνετες βεράντες και απεριόριστη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διώροφη παλιά μονοκατοικία, με αυλή, χαμηλά στο Βουναράκι, με συντελεστή δόμησης 1,6, ποσοστό κάλυψης 80%, 2 όροφοι. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται τριάρι διαμέρισμα ανακαινισμένο, σε όροφο, στην περιοχή του Νοσοκομείου, εμβαδού 90τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας, 134.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται καινούργιο δυάρι 49τ.μ., με μεγάλο μπαλκόνι και θέα, στα Πυργέλλια. Αυτόνομη θέρμανση, ξεχωριστό Υ/Δ, εσωτερική αποθήκη, σαλόνι - κουζίνα, χωρίς κοινόχρηστα, σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr

Πωλείται καινούργιο δυομισάρι, 65τ.μ., στο Βουναράκι. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, άνετο μπάνιο, μεγάλη αποθήκη (που μπορεί να γίνει δεύτερο υπνοδωμάτιο), βεράντα 30τ.μ. με θεά στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, ανεξάρτητη είσοδο;, άνετο παρκινγκ, χωρίς κοινόχρηστα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέτα 100τ.μ., με 50τ.μ. ισόγειο γκαράζ, με καταπληκτική θέα, στην περιοχή της Βαρειάς, σε οικόπεδο 1στρέμ.. Κάτω: ημιξεχωριστή κουζίνα, σαλόνι με τζάκι, WC, μεγάλο μπαλκόνι, εσωτερική σκάλα που επικοινωνεί με το γκαράζ. Πάνω: 3 Υ/Δ μπάνιο, γύρω γύρω βεράντες. Με αυτόνομη θέρμανση. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 48τ.μ., φρεσκοβαμμένο, με 2 κλιματιστικά, ψυγείο, πλυντήριο, κουζινάκι, χωρίς κοινόχρηστα, 5 λεπτά από την Εθνική Τράπεζα επί της Ερμού, στην περιοχή 1ου Παιδικού Σταθμού (Αιγέως 8). Πληρ. τηλ. 22510 22984, 6980-597125.

Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Πυργί Μυτιλήνης, εμβ. 120τ.μ., άριστης κατασκευής, με πολυτελή υλικά και πανοραμική θέα στον κόλπο Γέρας, άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 250.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr

Πωλείται πολυτελής νεόδμητη μονοκατοικία, με θέα, στην περιοχή της Ακαδημίας Μυτιλήνης. Εμβαδού 114τ.μ., με αυλή, 3 κρεβατοκάμαρες και υπόγειο 52τ.μ., αρίστης κατασκευής. Τιμή 290.000. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται νεόδμητο σε όροφο δυάρι διαμέρισμα, 50τ.μ., αρίστης κατασκευής, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση, με θέα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 60τ.μ., με αυλή, σε καλή κατάσταση, στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατάλληλο για εκμετάλλευση. Τιμή 75.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 132τ.μ., με αυλή, σε καλή κατάσταση, επιπλέον δυνατότητα δόμησης 15τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι της ΜυΠωλείται στο Συνοικισμό ισόγειο τριάρι, 83τ.μ., σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρισμα 110 τ.μ., με αυτονομία και σε αρίστη κατάσταση, στο Βουναράκι Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Ενοικιάζεται τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, 85τ.μ., με 75τ.μ. διαμορφωμένο υπόγειο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται πέτρινη κατοικία στην περιοχή Μόριας Μυτιλήνη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1 στρεμ., διαμορφωμένο (γκαράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή με επιπλέον δόμηση 266τ.μ., σε άριστη κατάσταση. άμεσα κατοικήσιμη, τιμή 259.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 63,5τ.μ., σε άριστη κατάσταση, με αυλή, διαμπερές, ισόγειο, με αυτονομία, σαλόνι, κουζίνα, τουαλέτα και 1 κρεβατοκάμαρα, στην περιοχή της Παναγιούδας, πολύ κοντά στη θάλασσα. Τιμή 110.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται νεόδμητη κατοικία στην περιοχή Καγιάνι Μυτιλήνης, εμβ. 100τ.μ., και 50τ.μ. βοηθητικοί χώροι. Έχει πανοραμική θέα, τιμή 225.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Ενοικιάζονται στη Θερμή 2 γκαρσονιέρες δίχωρες, 44τ.μ., καινούργιες, 50μ. από στάση λεωφορείου, καθώς επίσης 2 γκαρσονιέρες επιπλωμένες στην Παναγιούδα Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλούνται 2 μονοκατοικίες στις εργατικές κατοικίες Καλλιθέας και Χρυσομαλλούσας. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται μονοκατοικία στην πλατεία του Αγ. Ευδοκίμου. ΚΤΗΜΑ-

Πωλείται νεόδμητη πέτρινη κατοικία στην περιοχή του Μολύβου, με πανοραμική θέα, πολυτελούς κατασκευής, με πισίνα, εμβ. 110τ.μ. και υπόγειο 62τ.μ.. Τιμή 265.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 -622045, www.lesvos-realestate. gr Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαετίας, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας 49.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται ισόγειο κτήριο στο κέντρο της Μυτιλήνης (πολύ κοντά στην Ερμού), εμβαδού 130τ.μ., με αυλή, κατάλληλο για χρήση καταστήματος, οικίας, ενοικιαζόμενων δωματίων. Τιμή 220.000. Πληρ. τηλ. 6932622045, 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία στο κέντρο της πόλης, 232τ.μ., με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλούνται 5 διαμερίσματα στην Καλλονή Λέσβου (40, 43, 50, 50 & 107τ.μ.), πολύ καλής κατασκευής, με δυνατότητα διακανονισμού. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188. Πωλείται διώροφο σπίτι στα Βατερά, 300μ. από τη θάλασσα, με θέα, συνολικού εμβαδού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όροφος (ισόγειο: δυάρι και τριάρι και 1ος όροφος: μεγάλο τεσσάρι με τζάκι), σε οικόπεδο 900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22520 61193, 6974-949625.

Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ., με 2 Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα και αυλή. Περιοχή Ακαδημίας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

τερική αποθήκη (10τ.μ.), 1 θέση στάθμευσης στο γκαράζ. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται 2άρι 50τ.μ., 1ου ορόφου, ανακαινισμένο, στην περιοχή του Συνοικισμού. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ., 1ου ορόφου, πλήρως επιπλωμένη στην Παναγιούδα. 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 33τ.μ., στην περιοχή Συνοικισμός. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες καινούργιες και επιπλωμένες, στην περιοχή Βουναράκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 2άρι 72τ.μ., 1ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 160τ.μ., με 3 Υ/Δ, στην περιοχή Αγ. Ευδοκίμου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ., 5ετίας, με 2 Υ/Δ και αυλή, σε άριστη κατάσταση, περιοχή Συνοικισμός Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 2άρι 40τ.μ. υπό κατασκευή, 3ου ορόφου, στην περιοχή Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται 3άρι, μονοκατοικία, 75τ.μ., με αυλή, στην περιοχή Συνοικισμού Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται παλιά μονοκατοικία 120τ.μ. + 60τ.μ. υπόγειο, στην περιοχή Αλυσίδας, με αυλή. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλούνται 2 μεζονέτες, 100τ.μ. η κάθε μία, με 50τ.μ. ημιυπόγειο και 400τ.μ. αυλή, στην περιοχή Παμφίλων και Πύργων Θερμής. Πληρ. τηλ. 6947-202221 & 22510 41244. Οικοδομικές Επιχειρήσεις «Αφοι Α. Χατζημανωλάκη Ο.Ε.».

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 2ου ορόφου, 110τ.μ., με 3 Υ/Δ, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα, αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάλη βεράντα. Τιμή 260.000. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα υπό κατασκευή, 1ου ορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 107τ.μ., με 2 Υ/Δ, γκαράζ και 20τ.μ. αποθήκη, στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 186τ.μ. σε οικόπεδο 340τ.μ., με τζάκι, ηλιακό και θέα, πλήρως ανακαινισμένο και με επιπλέον συντελεστή δόμησης 180τ.μ.. Περιοχή Κουμκό. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μεζονέτα 118τ.μ. + 65τ.μ. υπόγειο, 3 Υ/Δ, τζάκι. Περιοχή Βαρειάς. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται διαμέρισμα 4άρι, 104τ.μ., με 3 Υ/Δ, αυτονομία, στην περιοχή Βαρειάς. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται μονοκατοικία 192τ.μ. και 60τ.μ. γκαράζ, αποθήκη, 3 Υ/Δ, κουζίνα, καθιστικό, απεριόριστη θέα, 5ετίας, σε εξαιρετική κατάσταση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 4 γκαρσονιέρες καινούργιες. Περιοχή λαζαρέτο. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Στο Κιόσκι πωλείται οικόπεδο 340τ.μ., με δυνατότητα δόμησης 340τ.μ. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλούνται στο Κουμκό οικόπεδο 360 και 1070 ρ.μ., αντίστοιχα εντός οικισμού, 500τ.μ., με θέα το λιμάνι & το κάστρο της Μυτιλήνης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα 2ου ορόφου, 85τ.μ., στην περιοχή του γηπέδου, κατάλληλο και για επαγγελματική στέγη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ανακαινισμένη μονοκατοικία 48τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης. Σαλόνι, κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, μπάνιο. Υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης για να χτιστεί δεύτερος όροφος. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 - 477850, www. realpro.gr Πωλείται ένα δυάρι 67τ.μ., με μπαλκόνι και αυλή, στη Χρυσομαλλούσα. Ξεχωριστή κουζίνα, μεγάλο υπνοδωμάτιο, μικρή αποθήκη, μπάνιο, μεγάλη σαλονοτραπεζαρία, καινούργια παράθυρα, A/C. Τιμή 67.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 472262, www.realhouses.gr Πωλείται νεόδμητο δυομισάρι 68τ.μ., στον Άνω Χάλικα. Σαλόνι ενιαίος χώρος με κουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο, γραφείο, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, αυτόνομη θέρμανση, εξωΠωλούνται στην Πέτρα 25 στρέμ. πάνω στη θάλασσα. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα ισόγειο τριάρι 98τ.μ., σε άριστη κατάσταση, σαν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Μυτιλήνη, στο Βουναράκι και 500μ. από τον Άγ. Ιωάννη τον Καλυβίτη, πέτρινη ανακατασκευασμένη διώροφη

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρισμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα, με μικρή αυλή. 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια πολυτελής, προνομιούχα και αυτοτελής μονοκατοικία 125τ.μ., με 45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι και ηλιακό, στο κέντρο της πόλης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορόφου 75τ.μ., με αποθήκη, ξεχωριστή αυτόνομη θέρμανση, μισθωμένο ισόγειο 15τ.μ., στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται στην Καλλιθέα προνομιούχα διπλοκατοικία 250τ.μ. (ισόγειο διαμέρισμα 125τ.μ. και διαμέρισμα 125τ.μ. 1ου ορόφου), με αυλή. Διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης 125τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδωματίων, με αυλή, στον Αφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή 220.000. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2 Υ/Δ (υπερυψωμένο ισόγειο με αυλή), στην περιοχή Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται καινούργια μεζονέτα 4 Υ/Δ στην περιοχή Νεάπολη. Τιμή 280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται πολυτελέστατη βίλα 180 τ.μ., με έξτρα βοηθητικές αποθήκες και γκαράζ, πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής, καταπληκτική απεριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οικόπεδο. Μάστερρουμ με ιδιαίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφ από δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεγάλη μονοκατοικία, διαμορφωμένη σε 4 ανεξάρτητες γκαρσονιέρες, με δυνατότητα επέκτασης, 1 λεπτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στου Καλαμάρη Παναγιούδας εξαιρετική παραθαλάσσια μεζονέτα, 130τ.μ., ανεξάρτητη, με 3 Υ/Δ, βοηθητικό WC, τζάκι, διαμορφωμένο ημιυπόγειο 70τ.μ., αυλή, σε ιδανική τοποθεσία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλούνται πολυτελείς ανεξάρτητες γκαρσονιέρες/δυάρια/τριάρια, σε υπερυψωμένο πλεονεκτικό οικόπεδο, με πανοραμική θέα, 6 λεπτά από την Ερμού. Διαμπερείς, άνετες οικίες, με ξεχωριστές εισόδους και τζάκι, από 36 έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ μονοκατοικία 75τ.μ., με 300μ. οικόπεδο-αυλή. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στην Καλλονή και στη θέση «Μαλταίδενα» τριάρι 84τ.μ., με 12τ.μ. ημιυπαίθριο και 14τ.μ. αποθήκη, στον α´ όροφο διώροφης οικοδομής, σχεδόν καινούργιο. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 & 6977-359251. Πωλείται στα Μιστεγνά διώροφη κατοικία, με θέα και με ανεξάρτητο ισόγειο δυάρι, συνολικής επιφάνειας 185τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μονοκατοικία 3 δωματίων στις καφετέριες (Kιόσκι), με αυλή. Tιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται τριάρι 80τ.μ., δ´ ορόφου στην Kαλλιθέα - πάνω από το γήπεδο - σε καλή κατάσταση και χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται διαμέρισμα τριετίας, 80 τ.μ., πάνω ορόφου, πλησίον πλατείας Aλυσίδας. Tιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται ολοκαίνουργιο νεόκτιστο διαμέρισμα 102τ.μ., 3 υπνοδωματίων, άριστης κατασκευής, βοηθητικό WC, στην περιοχή της Bαρειάς. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλησίον Γηπέδου οροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ ορόφου, με θέα και αυτονομία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται μεζονέτα στον Aφάλωνα 90τ.μ. και 500τ.μ. αυλή, σε πολύ καλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλούνται ανεξάρτητες μεζονέτες στην Παναγιούδα, από 108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυλή. Αρίστης κατασκευής σε εξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Σουράδα διαμέρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ. αποθήκη. 2 επιπέδων, με εσωτερική σκάλα. Δυνατότητα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται διατηρητέα μονοκατοικία, 120τ.μ. περίπου, σε άριστη κατάσταση εξωτερικά (επισκευές μόνο εσωτερικά). Με αυλή, έξτρα αποθήκη και υπόγειο, σε τιμή ευκαιρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στη Βερναρδάκη διατηρητέα οικία 210τ.μ. περίπου στο σύνολο, με αυλή. Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανική για μετατροπή σε επαγγελματικές στέγες, γραφεία ή γκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μονοκατοικία στην Kυπαρισσίων, μερικώς ανακαινισμένη, σε πολύ καλή τιμή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνοδωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται δυάρι στις εργατικές πολυκατοικίες Χρυσομαλλούσας, 47τ.μ.. Τιμή 35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται διατηρητέα διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ. (συν 50τ.μ. υπόγειο), με αυλή, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ισόγειο 60τ.μ., πάνω όροφος ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251. Πωλείται στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής και πίσω από την ομώνυμη εκκλησία διώροφο κτήριο με τέσσερις γκαρσονιέρες, επιπλωμένες και νοικιασμένες. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977359251. Πωλείται στη Χρυσομαλλούσα και στον 4ο όροφο τριάρι 74τ.μ., με θέα και σε άριστη κατάσταση. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 22510 47456 και 6977-359251


15

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 60τ.μ., υπόγειο 50τ.μ., αυλή 40τ.μ.. Χρήζει ανακαίνισης. Πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938 477850, www.realpro.gr Πωλείται νεόδμητο διαμέρισμα 70τ.μ., με 2 υπνοδωμάτια, στην περιοχή Χάλικα, με μεγάλες βεράντες και πανοραμική θέα. Έτος κατασκευής 2007. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ., γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδερα, διαμπερές, με θέα, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και αυτόνομη θέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate. com Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα 50τ.μ., με αυλή, στη Σουράδα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται ανακαινισμένο διαμέρισμα 75τ.μ., ε´ ορόφου επί της Βοστάνη. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται διώροφη μονοκατοικία με αυλή, στη Βρίσα, 2χλμ. από τα Βατερά. Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ. έκαστον. Βρισκόμενη σε οικόπεδο 250τ.μ., στο κέντρο της Μυτιλήνης, σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, με 2 μπάνια, αποθήκη, αυτόνομη θέρμανση μεγάλες βεράντες. Τιμή 230.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται καινούργια γκαρσονιέρα 42τ.μ., χαμηλά στο Λαζαρέτο. Ξεχωριστή κουζίνα, ενιαίος χώρος σαλόνιτραπεζαρία, Υ/Δ με ξύλινο πάσο - βιβλιοθήκη, αυτόνομη θέρμανση, σε τριπλοκατοικία. Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ. αυλή, με απεριόριστη θέα, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δωματίων, εμβαδού 270τ.μ., σε οικόπεδο 500τ.μ., πέτρινης κατασκευής, στο Μόλυβο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομιούχα μεζονέτα 130τ.μ., με 70τ.μ. ημιισόγειο και 400 τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα παραδοσιακή κατοικία, 650τ.μ., με βοηθητικούς χώρους, σε οικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι. Υπάρχει και δυνατότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυτελές, καινούργιο οροφοδιαμέρισμα, 150τ.μ., σε διπλοκατοικία, με απεριόριστη θέα και αυλή στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 60τ.μ., α´ ορόφου, στο Ακρωτήρι (υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., σε διπλοκατοικία με αποθήκη 30τ.μ. και γκαράζ, στη Σκάλα Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργια, παραθαλάσσια, πολυτελής μεζονέτα 100τ.μ., στην παραλία Βατερών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 120τ.μ., στην περιοχή Κιόσκι. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται καινούργιο προνομιούχο διαμέρισμα 110τ.μ., α´ ορόφου, σε διπλοκατοικία στη Βαρειά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., α´ ορόφου, με αυτόνομη θέρμανση και χώρο στάθμευσης, πλησίον Ναυτικού Ομίλου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών (Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμοπαράδοτες παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες πάνω στο κύμα, 30, 50, 70, 80 και 100τ.μ., σε διαμερίσματα & μεζονέτες από 2.000τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977807567 & 210 6395044, 22510 31747. Πωλείται μεγάλο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, πλησίον εκκλησίας Αγ. Κωνσταντίνου, κατάλληλο τόσο για κατοικία όσο και για επαγγελματική στέγη. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται καινούργιο τριάρι στην περιοχή Ακλειδιού, με θέα στη θάλασσα. Διαθέτει ανεξάρτητη αποθήκη. Τιμή 180.000 ευρώ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται στα Βατερά ολοκαίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέδου 1.200τ.μ.. Χτίζονται άλλα 230τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλήρως ανακαινισμένο, σε άριστη κατάσταση, στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται ολοκαίνουργιο δυάρι στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για οροφοδιαμέρισμα σε διώροφη οικοδομή. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται μονοκατοικία 85τ.μ. στην Ακαδημία. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται γκαρσονιέρα στη Χρυσομαλλούσα, 43τ.μ., σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα τριάρι 85τ.μ., στην περιοχή Ολυμπιακής. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραδοσιακή μονοκατοικία 180τ.μ., στο κέντρο της αγοράς, βρισκόμενη σε οικόπεδο 280τ.μ.. Κατάλληλη για εμπορική εκμετάλλευση (ενοικιαζόμενα δωμάτια-γκαρσονιέρες). ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχος κατοικία, 140τ.μ., δύο επιπέδων, στη Νεάπολη, με ηλιακό, τζάκι, μεγάλες βεράντες, 200τ.μ. αυλή, στο ημιισόγειο υπάρχει τριάρι διαμέρισμα 60τ.μ., με αυτονομία, 100μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται νεόδμητη, παραθαλάσσια μεζονέτα 125τ.μ., στην Παναγιούδα, με διαμορφωμένο υπόγειο 70τ.μ. και οικόπεδο 300τ.μ., μεγάλη σαλονοτραπεζαρία με τζάκι, πλήρως εντοιχισμένη κουζίνα, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και μεγάλες βεράντες. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται νεόδμητη πολυτελής, παραθαλάσσια μεζονέτα, 125 τ.μ., στην Παναγιούδα και υπόγειο 70 τ.μ. και 3 υπνοδωμάτια. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλούνται 3 καινούργιες γκαρσονιέρες από 28 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται διαμέρισμα 122 τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, με 3 υπνοδωμάτια, WC, τζάκι, αποθήκη. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 120 τ.μ., με αυτόνομη θέρμανση, WC, αποθήκη, 3 υπνοδωμάτια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα διαμπερές, 85 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλούνται 3 γκαρσονιέρες από 38 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται κατοικία 100 τ.μ., με αυλή 500 τ.μ., στην Αεροπόρου Γιανναρέλλη. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλούνται 2 γκαρσονιέρες από 34,5 τ.μ. η καθεμία, στο κέντρο της πόλης. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 120 τ.μ., με απεριόριστη θέα στον Κόλπο Γέρας. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

Πωλείται μονοκατοικία 90 τ.μ. στην Καλλιθέα, βρισκόμενη σε οικόπεδο 150 τ.μ., με σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα, 2 μεγάλα υπνοδωμάτια, αποθήκη, μπάνιο και υπόγειο διαμορφωμένο σε μικρή γκαρσονιέρα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλείται οικία στην Παναγιούδα, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977241294.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 140 τ.μ., β´ όροφος, στην Καλλιθέα, με μεγάλες βεράντες, σαλονοτραπεζαρία, χωλ, κουζίνα, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται μονοκατοικία 120 τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστη κατάσταση, βρισκόμενη σε οικόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπονται άλλα 120 τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλούνται διαμερίσματα και μεζονέτες πολυτελούς κατασκευής, σε Βαρειά, Ακρωτήρι και Παναγιούδα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Πωλείται οικία 75 τ.μ., σε οικόπεδο 136 τ.μ., χτίζει 163 τ.μ. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται ολοκαίνουργιο τριάρι 82 τ.μ., στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661, www.lesvos-realestate.com Πωλείται οικία στα Πάμφιλα 100 τ.μ. και μία γκαρσονιέρα καινούργια. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυσομαλλούσα, 103 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια, όλο ανακατασκευασμένο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 τριάρια, 65 τ.μ. το καθένα, 40 τ.μ. βεράντα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται σπίτι με οικόπεδο στον Άγιο Ευδόκιμο, με συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχο διαμέρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ., στην περιοχή Αγ. Παντελεήμονος στο Βουναράκι (διπλοκατοικία υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλείται προνομιούχα μεζονέτα υπό κατασκευή, 140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκαράζ και μικρή αυλή, στο Ακλειδιού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Πωλούνται προνομιούχες μεζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με 52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πανοραμική θέα, στην ευρύτερη περιοχή Σουράδας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται οικία 350 τ.μ. παλαιή, διατηρητέα, στο κέντρο της πόλης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται προνομιούχα μονοκατοικία 95 τ.μ., με μεγάλη αυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδο και πανοραμική θεά, στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 108 τ.μ. στον Πλάτανο, σε άριστη κατάσταση, με μεγάλη βεράντα και αυλή, απεριόριστη θέα, καλοριφέρ και διπλά τζάμια. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.

Πωλείται διαμέρισμα στην Αγία Φωτεινή, 100 τ.μ., με αυλή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται 2 οροφοδιαμερίσματα, 150 τ.μ. το καθένα. Περιοχή Μακρύ Γιαλού. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται καινούργια μονοκατοικία 90 τ.μ., στην περιοχή του Συνοικισμού, με θέα, 4 δωμάτια, καλοριφέρ, 2 υπνοδωμάτια. Υπολείπονται 80τ.μ. να οικοδομηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται προνομιούχο διαμπερές διαμέρισμα, ρετιρέ, 105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528. Πωλείται αρχοντικό 200 τ.μ., υπόγεια και βοηθητικοί χώροί 100 τ.μ., σε άριστη κατάσταση. Έτος κατασκευής 1890. Βρίσκεται σε οικόπεδο 600 τ.μ. με ψηφιδωτές αυλές, το δε κτήριο σε καλή κατάσταση και σε πολύ καλή τιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται αρχοντικό 120 τ.μ., μεγάλης προβολής, στα Πάμφιλα, επί οικοπέδου εκτάσεως 300 τ.μ., με παραδοσιακό φούρνο, 4 κύριων δωματίων και μεγάλη αποθήκη. ΛEΩNHΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται ημιισόγειο πολυτελές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλήρως επιπλωμένο, στο κέντρο της Χρυσομαλλούσας. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528. Πωλείται διώροφη μονοκατοικία 150 τ.μ., με αυλή, αποτελούμενη από 2 ανεξάρτητα διαμερίσματα, στην περιοχή γηπέδου Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661.

Πωλούνται προνομιούχα οροφοδιαμερίσματα 70 τ.μ., υπό κατασκευή, κατάλληλα και για επαγγελματική στέγη, πλησίον Καβέτσου. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα διώροφη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανακαινισμένη, με απεριόριστη θέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οικόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία στην Αγία Μαρίνα, 90 τ.μ., με μεγάλη αυλή και πανοραμική θέα. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, καλοριφέρ και κλιματιστικό. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 315919, www. leonisrealestate.com

Πωλούνται πάνω στη θάλασσα, στην Παναγιούδα, υπό κατασκευήν πολυτελείς μεζονέτες, με μεγάλη αυλή, μελέτη και επίβλεψη αρχιτέκτονα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται καινούργιο προνομιούχο οροφοδιαμέρισμα, διαμπερές, 85 τ.μ., σε διώροφο κτίσμα, με αυτόνομη θέρμανση και ηλιακό, στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλούνται διαμερίσματα α’ ορόφου, 47 τ.μ., με γκαράζ 25 τ.μ., αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 42528. Πωλείται προνομιούχο κεντρικό οροφοδιαμέρισμα στην Καλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Πωλείται κατάστημα γωνιακό ισόγειο στην προκυμαία Μυτιλήνης (π. Κουντουριώτη 83). Εμβαδόν 73,20τ.μ., μισθωμένο, με μηνιαίο μίσθωμα 2.600 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 40653, 22510 22151.

Πωλούνται καταστήματα από 280 τ.μ. έως 335 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται ένα κατάστημα, 140 τ.μ. στον Ποταμό. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλούνται καταστήματα 125 τ.μ., στο δρόμο για τη χωματερή. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλούνται αποθήκες στη Χρυσομαλλούσα, από 45 τ.μ. μέχρι 90 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ενοικιάζεται ισόγειος επαγγελματικός χώρος 90τ.μ., ιδανικός για γραφείο, ιατρείο ή κατάστημα, στην περιοχή του λιμανιού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οικία. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 40188.

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στην περιοχή της Καλλιθέας, 22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχή της Καλλονής εμπορική αποθήκη 500τ.μ., με αύλειο χώρο 1.300τ.μ.. Υπάρχει δυνατότητα ενοικίασης σε μικρότερα τμήματα. Πληρ. τηλ. 6972-603847.

Πωλείται γκαράζ 50τ.μ., στην περιοχή Χρυσομαλλούσας, τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στην Παγανή επαγγελματικός χώρος 1.200 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται κατάστημα 45τ.μ. στην περιοχή της Λαγκάδας, ευρισκόμενο επί οικόπεδου εμβαδού 75τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Ενοικιάζεται αποθήκη στην Παγανή, τιμή 100 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται κτήριο στην αγορά επί της Πιττακού, που έχει χρήση εμπορικού καταστήματος με εμβαδόν: ισόγειο 50τ.μ., όροφος 50τ.μ., υπόγειο 50τ.μ.. Τιμή συζητήσιμη. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται ανεξάρτητο κατάστημα 20τ.μ. ισόγειο, με 20τ.μ. πατάρι, πλησίον Ερμού. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www. inter-lesvos.gr Πωλείται βιοτεχνικό κτήριο στην περιοχή Παγανή Μυτιλήνης: α) εμβαδού 184τ.μ. (άμεσα διαθέσιμο), β) εμβαδού 225τ.μ. (διαθέσιμο σε 2 μήνες), γ) εμβαδού 350 (διαθέσιμο). ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικό κτήριο και κατάστημα στην Παγανή Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται κατάστημα 140τ.μ., με μεγάλο πεζοδρόμιο, στη Χρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται αποθήκη υπόγεια στα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλούνται γραφείο-διαμέρισμα 120τ.μ., ι´ όροφος, προνομιούχα, μισθωμένα, πλησίον Μητροπόλεως. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται πολύ μεγάλο κατάστημα στην κεντρική αγορά Μυτιλήνης (οδός Ερμού). Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται γκαράζ-αποθήκη, εμβαδού 49τ.μ., στην περιοχή Μαύρα Σίδερα. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181. Πωλείται αποθήκη-συνεργείο, καινούργια, 135τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται κατάστημα στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑΝΑΡ», που περιλαμβάνει: Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι και α´ όροφο. Συνολικά 169,60 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 20625. Πωλούνται γραφεία 141τ.μ. (σύνολο) στην προκυμαία Μυτιλήνης, με πολύ καλή απόδοση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932 - 315919, www. leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται ισόγειος επαγγελματικός χώρος 177τ.μ., σε πολύ καλή κατάσταση, στη Μυρογιάννη 1 - Μακρύς Γιαλός (έναντι πρώην café «Άρναμος»). Διαθέτει WC και παροχή νερού. Πληρ. τηλ. 6973-225895. Ενοικιάζονται α) ισόγειο κατάστημα 28,54τ.μ. και β) ο υπερκείμενος όροφος 26,65τ.μ., κατάλληλος για γραφείο, στην αγορά της Πέτρας. Πληρ. τηλ. 210 6544986 & 6973745892. Ενοικιάζεται άμεσα κατάστημα, περίπου 50τ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 63 & Τενέδου, κατάλληλο για καφετέρια ή άλλου είδους παρεμφερή επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 6944618818.

Ενοικιάζεται καινούργιο κεντρικό προνομιούχο κατάστημα στη Μυτιλήνη, Αιγαίου 5 - πάροδος Ερμού, 50τ.μ. ανά όροφο (τριώροφο), εξοπλισμένο με ανελκυστήρα, κεντρική θέρμανση - ψύξη ανεξάρτητη ανά όροφο, ηλιακό θερμοσίφωνα, τριφασικό ρεύμα, 2 WC. Ο 3ος όροφος είναι εξοπλισμένος και ως γκαρσονιέρα. Πληρ. τηλ. 22510 22762 & 32137, 6945-795779.

Ενοικιάζεται κατάστημα 30τ.μ. επί της Καβέτσου, ιδανικό για κάθε χρήση. Σε λογική τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται κατάστημα (βιοτεχνικό κτήριο) 100τ.μ. με 40τ.μ. πατάρι στο Γαϊδαρανήφορο, ιδανικό για συνεργείο, βαφείο και εμπόριο αλουμινίων κ.τ.λ. Τιμή πολύ χαμηλή - μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αποθήκη. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Ενοικιάζεται γραφείο 42τ.μ. 2ου ορόφου, στην Ικτίνου, πρόσοψης επί της Βουρνάζων. Σε χαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθε χρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Ενοικιάζεται κατάστημα 143τ.μ. στον Καρά Τεπέ, για βιοτεχνική χρήση. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188. Ενοικιάζεται καινούργια κεντρικά προνομιούχα καταστήματα 450τ.μ. (3Χ150) στο 3ο χιλιόμετρο Μυτιλήνης - Θερμής (ενοικιάζονται και μεμονωμένα). Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr


16

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Ενοικιάζεται καινούργιο κατάστημα 160τ.μ. στο 5ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται στο κέντρο της πόλης ένας χώρος 130τ.μ., στον δ´ όροφο, κατάλληλο για ιατρείο. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Ενοικιάζεται αποθήκη σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κατάστημα, κεντρικό, 75 τ.μ., με 30 τ.μ. πατάρι, στη Χρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528.

Ενοικιάζεται επαγγελματικός χώρος, 360 τ.μ. και 500 τ.μ. προαύλιο χώρο. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται γραφείο γ’ ορόφου, 50 τ.μ., με πρόσοψη, στο πάρκο, Ικτίνου 2. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Ενοικιάζεται προνομιούχο νέο κατάστημα 160 τ.μ. με 100 τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωοδόχου Πηγής. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 42528. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 60 τ.μ., στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, δίπλα στην παραλία, με πάρκινγκ, κατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974142661. Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα 110 τ.μ., πίσω από την κεντρική αγορά. Πληρ. τηλ. 22510 44245 και 42528.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενοικιάζεται άμεσα κατάστημα περίπου 50τ.μ., στην οδό Κουντουριώτη 63 & Τενέδου, κατάλληλο για καφετέρια ή άλλου είδους παρεμφερή επιχείρηση. Πληρ. τηλ. 6944618818. Ενοικιάζεται προνομιούχο γραφείο 35τ.μ., 1ου ορόφου, πλησίον κεντρικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Ενοικιάζεται κατάστημα 56τ.μ., στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και Πύρρας. Πληρ. τηλ. 22510 32361, κ. Αντώνης Χωριατέλλης. Ενοικιάζεται προνομιούχο κεντρικό κατάστημα 120τ.μ., με 60τ.μ. πατάρι, στην περιοχή της μαρίνας. Πληρ. τηλ. 22510 44245&22510 42528, www.inter-lesvos.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Πωλείται κεντρικό περίπτερο στην προκυμαία Μυτιλήνης, μπροστά από την Εθνική Τράπεζα. Λόγω αναχώρησης. Δεκτές μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6979-384540. Πωλείται ψητοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Δεκτόος κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6973371491. Πωλείται κεντρικό κατάστημα 100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη, σε εμπορικό σημείο της αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.inter-lesvos.gr Πωλείται επιχείρηση κλειθροποιίας ή ξεχωριστά ο εξοπλισμός, σε τιμή πολύ χαμηλή λόγω συνταξιοδότησης. Κομπλέ μηχανήματα immobiliser & τηλεκοντρόλ και εξτρά πράγματα, Αγ. Ειρήνης 2 & Καβέτσου 14. Πληρ. τηλ. 22510 20317. Πωλείται οπωροπαντοπωλείο - πρατήριο άρτου, επί της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6999-210183. Πωλείται επιχείρηση βίντεο-κλαμπ, σε κεντρικό σημείο της πόλης, σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται ποσοστό (50%) επιχείρησης στεγνοκαθαριστηρίου γνωστής αλυσίδας, στην περιοχή της Μυτιλήνης, λόγω αναχώρησης. Αποκλειστικότητα περιοχής, μεγάλο πελατολόγιο, δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Ευκαιρία! Πληρ. τηλ. 6974506658, 10:00 - 23:00, Γιώργος.

Πωλείται επιχείρηση οπωροπωλείου, σε κεντρικό σημείο της αγοράς, στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 29131, 6946-381108. Πωλείται επιχείρηση εστίασης στην περιοχή του Μολύβου. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται κατάστημα 50τ.μ. στη Χρυσομαλλούσα, μισθωμένο με ενοίκιο 300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986985627. Πωλείται κατάστημα 50τ.μ., στην περιοχή Λαδάδικα. Σε άριστη κατάσταση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923-15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται επιχείρηση fast food (καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα, κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο της πόλης, Ερμού 80, λόγω αναχωρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτός κάθε οικονομικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6980-785927. Πωλείται γωνιακό μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος, 26τ.μ., με 3μ. πρόσοψης, στο κέντρο της αγοράς, στην περιοχή Παπάδου Γέρας, τιμή 14.000 ευρώ, διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974472262, www.realhouses.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Πωλείται μπετονιέρα και αναβατόριο Ρομπόκα βαρέως τύπου, με μηχανές Diesel - Μαλκότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυσίμων για πρατήριο, χωρητικότητας 2.350 λίτρων, τύπος Mazda T2500, με αντλία, μετρητή και 120μ. λάστιχο. Δεκτός κάθε μηχανολογικός έλεγχος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ. 6948601773. Πωλείται πάγκος-ψυγείο σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ή μεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο, λάντζες διπλές ανοξείδωτες, απορροφητήρας 2,5μ. μαζί με μοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ. 6988-907798, κ. Ντίνα.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ Ζητείται για αγορά οικόπεδο γύρω από την πόλη της Μυτιλήνης, για ανέγερση κατοικίας. Αποκλείονται μεσίτες. Πληρ. τηλ. 6947-808328, 4 - 10μ.μ..

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβαδού 4 στρεμμάτων επί της παραλιακής οδού Μυτιλήνης - Παναγιούδας, στο ύψος του Καρα-Τεπέ. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Πωλείται στα Ξαμπέλια προνομιούχο παραθαλάσσιο οικόπεδο 12.015τ.μ.. Συνορεύει και με εθνική οδό. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977-236864.

Πωλείται περιφραγμένο οικόπεδο 372τ.μ., επί κεντρικού δρόμου στο Ίππειος, με παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Έχει μέσα μικρή

παλιά μονοκατοικία και μεγάλη αυλή με δέντρα. Πληρ. τηλ. 22510 31167 και 6976-601192.

Πωλείται προνομιακό οικόπεδο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ., με γεώτρηση. Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, με πρόσοψη σε κεντρικό οδικό άξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Λουτρών, εμβαδού 1.900τ.μ., με άδεια οικοδόμησης για 100τ.μ. ισογείου και 100τ.μ. υπογείου. Τιμή 90.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550τ.μ και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200τ.μ. με 12μ. πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών 850τ.μ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επανω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται οικόπεδο 3,6 στρεμ., με δυνατότητα οικοδόμησης 210τ.μ., στον Παλαιόκηπο Γέρας (πλησίον Δημοτικού Σχολείου). Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 6937-247100. Πωλείται οικόπεδο 75τ.μ. στην περιοχή του Δικαστηρίου. Χτίζει 75τ.μ. και επιπλέον αποθήκη-υπόγειο. Ιδανικό για επένδυση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ. στη Νεάπολη, πάνω από το «Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181 Πωλείται στο Μπαλτζίκι (Νέες Κυδωνιές) οικόπεδο 1.850τ.μ., με απεριόριστη θέα. Βρίσκεται 100μ. από τη θάλασσα, χτίζει 400τ.μ., διαθέτει πηγάδι. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται στα Βατερά προνομιακό παραθαλάσσιο οικόπεδο 2,5 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 3 πολυτελείς πέτρινες μεζονέτες. Σύνολο δόμησης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο στον Άνω Χάλικα Μυτιλήνης 4.650τ.μ., με θέα από το Λιμάνι έως το Αεροδρόμιο. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο στα Πηγαδάκια Λέσβου 475τ.μ. πάνω στη θάλασσα, με παλαιό κτίσμα 50τ.μ.. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188. Πωλείται οικόπεδο 5,5 στρεμ., με 130 ρίζες ελιές, στην περιοχή Κώμη, θέση Τάψα. Πληρ. τηλ. 6972442460. Πωλείται οικόπεδο 136τ.μ., με την άδεια οικοδομής 160τ.μ., στην περιοχή Λουτρόπολης Θερμής. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 300τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Βουναράκι, με απεριόριστη θέα, κατάλληλο για επένδυση. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073.

Πωλείται οικόπεδο στο Μπαλτζίκι, περιοχή Κάλαμος. 4στρέμ., χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 1στρέμ., εντός οικισμού, χτίζει 400τ.μ., στη Θερμή. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλούνται 2 οικόπεδα 4στρεμ., πάνω σε δημοτικό δρόμο. Απεριόριστη θέα, στην περιοχή Κουμκό Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943-472073. Πωλείται οικόπεδο 400τ.μ., εντός οικισμού, στην περιοχή Καγιάνι. Πληρ. τηλ. 22513 00984, 6943472073. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Κουκμό Μυτιλήνης, εμβ. 4 στρεμ., με οικοδομική άδεια για 200τ.μ. οικία και πανοραμική θέα. Τιμή 185.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510 46450, 6932 - 622045, www.lesvosrealestate.gr Πωλείται οικοδομήσιμο οικόπεδο 6,5στρεμ., στην Κράτηγο. Έχει δίπλα νερό και ρεύμα, χτίζει 200τ.μ. συν 200τ.μ. ημιυπόγεια, με θέα, σε πολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www. realhouses.gr Πωλείται στην περιοχή Αγ. Μαρίνας, πάνω από το αεροδρόμιο, οικόπεδο 3 στρεμ., άρτιο & οικοδομήσιμο, επίπεδο και με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 142661, www.lesvosrealestate.com

Πωλείται οικόπεδο 4.200τ.μ. στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής, γεώτρηση, ρεύμα και παροχή νερού δήμου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφαπτόμενο σε δύο δρόμους, με απεριόριστη πανοραμική θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται μοναδικό οικόπεδο 450τ.μ. περίπου, στην περιοχή Γηπέδου, με εξαιρετική προοπτική εκμετάλλευσης. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό γωνιακό οικόπεδο στην Παναγιούδα εντός οικισμού, με μεγάλο συντελεστή δόμησης. Xτίζει περίπου 290τ.μ. με έξτρα υπόγεια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο στην Παγανή, 4 στρεμμάτων, με έτοιμες εκσκαφές και διαμορφώσεις, πλησίον κεντρικής οδού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στη θέση Λακέρδα - Χριστός, 200μ. περίπου από τη θάλασσα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972990181. Πωλείται πλεονεκτικό οικόπεδο 6 στρεμμάτων, στα Βατερά Λέσβου, πλησίον ξενοδοχείου «Ειρήνη». Ιδανικό για κάθε επένδυση (ξενοδοχείο δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται εξαιρετικό οικόπεδο 4 στρεμμάτων στα Βατερά Λέσβου, 100μ. από τη θάλασσα. ΔΕΗ ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ. στην περιοχή της Aγ. Mαρίνας, άρτιο και οικοδομήσιμο, εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο στο Πυργί 3.500τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, με αρκετή θέα στον κόλπο της Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 46266, 22510 29942, 6972-990181. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Λακέρδας Μυτιλήνης, 7 στρεμάτων, χτίζει 260 τ.μ.. Τιμή 170.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6986-985627. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Καμάρες, 135τ.μ., με θέα στη θάλασσα και στην πόλη. Πληρ. τηλ. 6986985627. Πωλείται οικόπεδο 4.500τ.μ., στην Κράτηγο, κοντά στη θάλασσα, με θέα και άδεια οικοδομής. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 15919, www.leonisrealestate.com Πωλείται επίπεδο οικόπεδο 4.700τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού, με πανοραμική θέα τη Μυτιλήνη. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www.leonis realestate.com Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμμάτων, στην Παγανή (επί του κεντρικού δρόμου). Κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6923 - 15919, www. leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά. Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή του Μολύβου, με άδεια οικοδόμησης για πέτρινη κατοικία, με μοναδικά πανοραμική θέα από την Πέτρα έως το δίαυλο Τουρκίας, με θέα ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο. Στοιχεία κατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοι χώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοί χώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ 4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα 900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδο με την άδεια οικοδόμησης 55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932622045 - 22510 46450, www. lesvos-realestate.gr Πωλείται οικόπεδο 6στρεμ., εντός σχεδίου, στη Θερμή, επίπεδο, περιφραγμένο, με νερό και ρεύμα και 1 κτίσμα 90τ.μ., με θέα. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www.realhouses.gr Πωλείται οικόπεδο στη Νεάπολη 4στρεμ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο 2στρεμ. στα Πάμφιλα, εντός οικισμού, άρτιο και οικοδομήσιμο, με εκπληκτική θέα. Πληρ. τηλ. 22520 31711 και 6974 142661, www.lesvos-realestate. com Πωλείται στα Βατερά οικόπεδο 20στρεμ., επάνω στο δρόμο, μπροστά στη θάλασσα, μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6947949150. Πωλείται στην Παγανή οικόπεδο 6 στρεμ., με βιοτεχνικό κτήριο 550τ.μ. και με μεγάλο υπόλοιπο συντελεστή δόμησης. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυβο, στην περιοχή Φάρος, 13στρεμ., με θέα στη θάλασσα, κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στο Μάρμαρο Γέρας, 1.200τ.μ., με 12 μέτρα πρόσοψη, επάνω στη θάλασσα, άρτιο και οικοδομήσιμο, 400τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται οικόπεδο στην περιοχή Νέων Κυδωνιών, 850τ.μ., με 200τ.μ. συντελεστή δόμησης, τιμή 75.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 400 στρεμμάτων περίπου, στη θέση Μάλαθρα Παρακοίλων Λέσβου. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο στη θέση Βουναράκι Μυτιλήνης. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945935806. Πωλείται οικόπεδο επί της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιούδας, κατάλληλο τόσο για ανέγερση κατοικίας όσο και

για ανέγερση επαγγελματικών χώρων. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εντός οικισμού στην Αγία Μαρίνα, στην άκρη του χωριού, με πολύ ελαφρά κλίση, θέα στη θάλασσα. Οικοδομεί 400τ.μ. συν υπόγεια. Κατάλληλο για ανέγερση δύο έως τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181, 6945-935806. Πωλείται οικόπεδο 420τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στην περιοχή της Σουράδας. Οικοδομούνται 200τ.μ.. Βρίσκεται 80μ. από τη θάλασσα. Έχει πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 315919, www.leonisrealestate. com Πωλείται οικόπεδο 410τ.μ., στην περιοχή Ακλειδιού. Οικοδομούνται 205τ.μ., με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932 - 315919, www.leonis realestate.com

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ. άρτιο και οικοδομήσιμο στην περιοχή μεταξύ αεροδρομίου και Αγ. Μαρίνας, θέση Χασάν Αγά (πλησίον Τούμπας Βουρνάζου). Πληρ. τηλ. 210 6719532, 6972-228721, 6945482614.

Πωλούνται 2 επίπεδα οικόπεδα, 4 στρεμ. το καθένα, στο Ακρωτήρι. Οικοδομούνται 160τ.μ. + 80τ.μ. υπόγειο. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www. leonisrealestate.com Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού, περιοχή Παμφίλων. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr Πωλείται οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός οικισμού Πληγωνίου, με θέα στη θάλασσα. Κτίζει 400τ.μ.. Κτηματεμπορική. Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 140 τ.μ., επί της κεντρικής οδού στη Λουτρόπολη Θερμής, με άδεια οικοδομής που χτίζει 2 μεζονέτες, 80 τ.μ. εκάστη. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932315919.

Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 160τ.μ. στο κέντρο της Παναγιούδας, χτίζει 205τ.μ.. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245 & 22510 42528, www.interlesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ. με υπέροχη θέα στη θάλασσα, πάνω στο δημοτικό δρόμο Κομκό - Καγιάνι. Το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ελαφρώς ανισόπεδο με εύκολη πρόσβαση, για χωματουργικά μηχανήματα. Πληρ. τηλ. 22510 40074, 6938-477850, www.realpro.gr Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 10.000τ.μ., στην Πέτρα Λέσβου. Ιδανικό για τουριστική εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., στις Καμάρες. Πληρ. τηλ. 6977 -241294. Πωλείται οικόπεδο παραθαλάσσιο 225 στρεμ.. Μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 6977 -241294. Πωλείται οικόπεδο 1.000 τ.μ. στην περιοχή Αγ. Μαρίνας. Επίπεδο με πανοραμική θέα. Οικοδομούνται 500 τ.μ.. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 & 6932-315919. Πωλείται οικόπεδο στην Αγ. Μαρίνα 1.200 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, σε τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22520 31711 & 6974-142661.


17

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Πωλείται επικερδής επιχείρηση video club στο κέντρο της Καλλονής. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζεται επιπλωμένη μονοκατοικία στη Λαγκάδα. Κουζίνα, σαλόνι-τραπεζαρία, 1 Υ/Δ, μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Σούπερ Προσφορά. Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία 65τ.μ. στην Πεδή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται μεζονέτες 83τ.μ., με πανοραμική θέα, στα Παράκοιλα. Τιμή 135.000. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 93τ.μ., με πανοραμική θέα, στα Παράκοιλα (επιπλέον δόμηση 93τ.μ.). Τιμή 150.000. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Ενοικιάζονται 2 καταστήματα 45τ.μ. και 35τ.μ., στη Σκάλα Ερεσού. Δυνατότητα ενοικίασης μαζί ή Πωλείται οικόπεδο στην Αρίσβη, 265 τ.μ., εντός οικισμού, με άδεια οικοδομής. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο στη Βαρειά, εντός οικισμού, 1 στρέμμα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 270 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, στις Καμάρες, με θέα. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται οικόπεδο 10,5 στρεμ. στον Κάτω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 6977241294. Πωλείται οικόπεδο 290 τ.μ., στην περιοχή του Δικαστηρίου. Πληρ. τηλ. 6977-241294. Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, μεταξύ εκκλησίας και γηπέδου, με πρόσωπο επί της πλαζ 50 μ. και επί της εθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ., εντός παλαιού οικισμού Αγ. Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 22510 24690 & 6946-011338. Πωλείται προνομιούχο οικόπεδο 27.000 τ.μ. στη θέση “Φάρος” – Εφταλού Μήθυμνας, με μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο και στην παραλία. Κατάλληλο για ξενοδοχειακή μονάδα και εξοχική κατοικία. Έχει καθοριστεί αιγιαλός και παραλία. Έχει πιστοποιητικά μη δασικού χαρακτηρισμού και έχει ελεγχθεί από αρχαιολογική υπηρεσία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

χωριστά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παλιό σπίτι σε τιμή ευκαιρίας στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 2251041770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται διαμερίσματα 45τ.μ. και 70τ.μ. στον Άνω Χάλικα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate. gr Πωλείται κτήριο αποτελούμενο από 3 γκαρσονιέρες και 1 δυάρι, στη Λαγκάδα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 90τ.μ., στον Πλάτανο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 65τ.μ., στο Συνοικισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται μονοκατοικία 80τ.μ., στον Άγ. Γεώργιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο κατάλληλο για κατοικία, επαγγελματική χρήση (τουριστικά καταλύματα) ή εμπορική εκμετάλλευση, εκμετάλλευση για γκαρσονιέρες. Υπάρχει μελέτη στην περιοχή της Κουλμπάρας. Συντελεστής 250 τ.μ. + υπόγεια. Μόνο σοβαρές προτάσεις. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο, μοναδικό οικόπεδο, επί της παραλίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ.. Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόριστη θέα. Τιμή διαπραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 22510 44245, 22510 42528.

Πωλείται οικόπεδο στη Mόρια. Χτίζονται 320 τ.μ., με θέα στον κόλπο της Παναγιούδας. Ευκαιρία. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932315919.

Πωλείται διαμέρισμα 75τ.μ., με 2 Υ/Δ, σε καλή τιμή, στην Καλλονή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται παλαιό κτίσμα με οικόπεδο κατάλληλο για 2 δυάρια + 6 γκαρσονιέρες, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται στην Άναξο παραθαλάσσιο διαμέρισμα, στον α’ όροφο, με θέα στη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται διώροφη οικία στον Άγ. Ισίδωρο Πλωμαρίου, 90 τ.μ. και γκαράζ, με θέα στο Πλωμάρι και τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλείται παραθαλάσσια μονοκατοικία στο Ταβάρι, με πιλοτή, 2 υπνοδωμάτια, σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλείται σπίτι στη Μόρια 150 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & εκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919, www.leonisrealestate.com Πωλείται παραθαλάσσιο οικόπεδο 4 στρ. στη Σκάλα Συκαμινέας, με πανοραμική θέα προς το χωριό και τη θάλασσα, κατάλληλο για τουριστική εκμετάλλευση αλλά και για παραθεριστικές κατοικίες. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919, www.leonisrealestate.com

ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ Δίδεται οικόπεδο 1 στρ. εντός οικισμού, στα Αλυφαντά για αντιπαροχή. Πληρ. τηλ. 6977-241294.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

Πωλείται οικόπεδο 6.500 τ.μ., στο Χάλικα (κοντά στην πόλη), με πανοραμική θέα. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781 και 6932-315919.

Πωλείται παραλιακό κτήμα 60στρεμ. στο Μανταμάδο, με δυνατότητα τμηματικής αγοράς. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974 - 472262, www. realhouses.gr

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονής προνομιακό οικόπεδο 880 τ.μ., 30 μ. από την παραλία. Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικία και 600 τ.μ. για τουριστική

Πωλούνται διάφορα ελιοκτήματα 40στρεμ., 8στρεμ., 7στρεμ., 2στρεμ, 18στρεμ, 1,5στρέμ., περιοχή Γέρας. Ιδιωτικοί δρόμοι και περί-

Α Γ Ο Ρ Α ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητείται ψήστης και τυλιχτής, μόνο με εμπειρία. Πληρ. τηλ. 22510 45516. Ζητούνται α) πεπειραμένος ψυκτικός, καταρτισμένος στην επαγγελματική ψύξη, κάτοχος διπλώματος αυτοκινήτου. β) Υπάλληλος γραφείου με άπταιστη γνώση προγράμματος Excell, εμπορικού προγράμματος κεφαλαίου και δίπλωμα οδήγησης τουλάχιστον μοτοποδηλάτου. Πληρ. τηλ. 22510 48108. Η Ideal Strom ζητά για το κατάστημα της Μυτιλήνης πωλητή-πωλήτρια, με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Πληρ. τηλ. 6948-502123. Ζητούνται σερβιτόρος-σερβιτόροι, από το ξενοδοχείο «Loriet» στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ. 22510 43111, 46990.

Ζητείται βρεφονηπιοκόμος για πλή-

ρη απασχόληση. Βιογραφικό στο homeland@windowslive. com

Από μεγάλη επιχείρηση του λεκανοπεδίου Καλλονής ζητείται υπάλληλος με γνώσεις λογιστικής και λειτουργίας επιχείρησης. Αποστολή βιογραφικών: Μυριτζής & Συνεργάτες Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, Ερεσού 5 Μυτιλήνη, 81100 ή στο info@ mks.gr (μέχρι 10 Ιουλίου 2010).

Από Κ.Ξ. Γλωσσών στη Γέρα ζητούνται καθηγήτριες Αγγλικών - Γαλλικών - Γερμανικών και Πληροφορικής για συνεργασία από το Σεπτέμβρη. Πληρ. τηλ. 6944-450982, 6946167995. Ζητείται κοπέλα για service σε καφετέρια, στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής. Πληρ. τηλ. 6973-242003. Ζητείται κυρία για εργασία σε ανθοπωλείο, κάτοχος δικύκλου, για απο-

γευματινές ώρες. Πληρ. τηλ. 22510 22293. Ζητείται έμπειρη κυρία με συστάσεις για τη φύλαξη μωρού, πρωινές και απογευματινές ώρες. Πληρ. τηλ. 6977-369387. Ζητείται οδηγός με δίπλωμα Γ´ κατηγορίας από εμπορική επιχείρηση διανομών. Πληρ. τηλ./φαξ 22510 43305, 6932-473283.

22510 41770 και 6947 021559, www.lesvosestate.gr

-

Πωλείται τριώροφη οικία στα Μιστεγνά, 150 τ.μ. σε έκταση 250 τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας! Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ., α’ ορόφου, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται διαμέρισμα 110 τ.μ., στον α’ όροφο, στη Λαγκάδα Μυτιλήνης. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικία 152 τ.μ. στο Σκόπελο. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται κτήριο στην αγορά της Μυτιλήνης. Δεχόμαστε σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559. Πωλείται κτήριο κατάλληλο για επαγγελματική χρήση, περίπου 600 τ.μ., με πάρκινγκ. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. φραξη στο κάθε κτήμα. Επίσης, κτήμα περίπου 100 στρεμ., στην περιοχή Σκοπέλου Γέρας. Αποτελείται από 2 παράλληλα κτήματα με ιδιωτικό δρόμο 1χλμ., καθένα έχει 2 κτίσματα μέσα με απεριόριστη θέα το Αιγαίο, με περίπου 2.500 ελιές, 250μ. από τον κεντρικό δρόμο. Καθώς και 4 μικρά αγροτεμάχια, περιοχή Μεσαγρού, θέση Σορόκος, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και στη Τουρκία. Τιμή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ. 22510 41196, 6974-472262, www.realhouses.gr

Πωλείται κτήμα στη Mόρια 10 στρεμ., 50μ. από το δρόμο, με 250 ελαιόδενδρα, απόδοση 15 μοδιών. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 22510 23781, 6932-315919.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΔΙΚΥΚΛΩΝ & ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Πωλείται αυτοκίνητο BMW μαύρο, κουπέ, δίπορτο, μοντέλο ‘99, αυτόματο, σε πολύ καλή κατάσταση. Δεκτός κάθε τεχνικός έλεγχος. Πληρ. τηλ. 6972-422195. Πωλείται αγροτικό Fiat, 1.700cc, πετρελαίου, σε πολύ καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6946-167995.

τηλ. 6947-021559, 52170 και 22510 www.lesvosestate.gr

22530 41770,

Πωλείται επιχείρηση-εστιατόριο στο Μόλυβο, σε κεντρικό σημείο, με πλήρη εξοπλισμό. Πληρ. τηλ. 22530 52170, 22510 41770 & 6947 021559, www. lesvosestate. gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 281 τ.μ., εντός οικισμού, 200 μ. από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770 και 6947 - 021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο στα Τσόνια 865 τ.μ., εντός οικισμού, με δυνατότητα δόμησης 400 τ.μ., 200 μέτρα από τη θάλασσα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται οικόπεδο 1.800 τ.μ., επί επαρχιακού δρόμου, κατάλληλο για επαγγελματική στέγη. Δεχόμαστε μόνο σοβαρές προτάσεις. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www. lesvosestate. gr Πωλείται οικόπεδο στη Νυφίδα, 100 μ. από τη θάλασσα, μέσα στον Πωλείται Toyota Dyna 250, 3.500 κυβικά, diesel, 6,2 τόνοι μικτού βάρους. Ανατροπή με ψαλίδι, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται Daihatsu Terios, μοντέλο 2003, full extra, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6936-897033. Πωλείται μηχανή Υamaha Fazer 1.000 cc, έκδοση FZ1S, μοντέλο 2007, 15.000 χιλιόμετρα, σε άριστη κατάσταση, φυλασσόμενη σε κλειστό γκαράζ, έξτρα πλαϊνές βαλίτσες Υamaha μανιτάρια Υamaha bagster, εργοστασιακός συναγερμός Abus, όλα τα service σε αντιπροσωπεία, τιμή 9.000 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973403114, 22510 45046, Νίκος. Πωλείται μηχανή Kawasaki Ninja 1.000cc, μοντέλο 2008, χρώματος πράσινου, από τις λίγες που κυκλοφορούν στο νησί. Σε άριστη κατάσταση, 10.000χλμ.. Πληρ. τηλ. 22530 22116, 22530 22132, 6973044717, 6978-856427. Πωλείται Fiat Bravo 1.400cc, μοντέλο 7/1996, 80HP, ΚΤΕΟ 7/2009, ΠΡΟΣΦΑΤΟ service, ηλεκτρικά παράθυρα, υδραυλικό τιμόνι, σε πολύ καλή κατάσταση, τιμή 1.500. Πληρ. τηλ. 6944-608211.

οικισμό, περίπου 1 στρεμ., χτίζει 400 τ.μ.. Ενδιαφέρον και για 2 άτομα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559. Πωλείται οικόπεδο στη θέση “Σκυδιά” Μανταμάδου, 8 στρεμ., με πανοραμική θέα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 και 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλείται πέτρινη μονοκατοικία 154τ.μ. στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 - 021559, www. lesvosestate.gr Πωλείται λόγω αναχώρησης πολυτελέστατη μονοκατοικία 140τ.μ. στα Μιστεγνά. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947021559, www.lesvosestate.gr Πωλούνται 3 οροφοδιαμερίσματα σε αυτόνομο κτήριο, 65τ.μ. το καθένα, στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947-021559, www. lesvosestate.gr Πωλούνται οικόπεδα στη Λάρσο σε καλή τιμή. Πληρ. τηλ. 22530 52170 & 22510 41770, 6947 021559, www.lesvosestate.gr

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΚΑΦΩΝ Πωλείται σκάφος Ποσειδών 5,50, με Suzuki 70ΗΡ τετράχρονη - βοηθητική Suzuki 6ΗΡ τετράχρονη - και τρέιλερ. Φουλ έξτρα. Πολύ λίγες ώρες χρήσης. Πληρ. τηλ. 6936897033. Πωλείται φουσκωτό Jocker 370 γαστράτο, με στρατιωτικές προδιαγραφές (ύφασμα Orca 1670 Denier, μεταλλικές βαλβίδες, 4 αεροθάλαμοι, γάστρα βαρέως τύπου), Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κάθισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτισμό. Το σύνολο είναι άβρεχτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!! Ζητούνται για αγορά ή ανταλλαγή κόμικς, Μίκυ Μάους και άλλα περιοδικά περιόδου 1950 - 1990, σε καλή κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6986247818. Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με 6 καρέκλες και μπουφέ, χειροποίητη του 1948, καρυδιά ψημένη, σε άριστη κατάσταση. Πληρ. τηλ. 6976331127, 22510 45046, Έφη.

Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ Το εστιατόριο «Φίλεμα» στο αεροδρόμιο ζητά επαγγελματία σερβιτόρο και βοηθούς για την κουζίνα, (τηγάνι), για την καλοκαιρινή σαιζόν. Πληρ. τηλ. 22510 41278, 6973809282. Ζητούνται α) από επιπλοποιείο τεχνίτης για τοποθετήσεις ντουλάπας, κουζίνας, πόρτας. Πληρ. τηλ. 6937086330.

Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών. Πληρ. τηλ. 22510 43349.

κείου, για προετοιμασία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 6947127512.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμπειρία αναλαμβάνει νοσηλευτική φροντίδα (ενέσεις, καθετήρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, αλλά και το διάβασμά τους για μαθήματα δημοτικού. Πληρ. τηλ. 6945985466.

Καθηγήτρια γερμανικών, πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών & Goethe Institut. Παραδίδει μαθήματα γερμανικών σε όλα τα επίπεδα, για όλα τα πτυχία, σε μαθητές, φοιτητές, ενηλίκους. Παράδοση μαθημάτων και με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης (internet). Πληρ. τηλ. 6937-012529, 22510 48545

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ζητείται κοπέλα για ημιαπασχόληση σε μίνι μάρκετ, με εμπειρία στο χώρο και ειδικά στο τμήμα φρούτων. Πληρ. τηλ. 22510 43081 (πρωινές ώρες).

Ζητούνται κοπέλες για κουζίνα, με εμπειρία, από το εστιατόριο «Martano». Πληρ. τηλ. 22510 24700.

Από κομμωτήριο ζητούτναι κομμωτές-κομμώτριες με ή χωρίς εμπειρία, από κομμωτήριο στην Επάνω Σκάλα. Πληρ. τηλ. 22510 23482.

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Άνδρας 47 ετών ζητά εργασία χωρίς ασφαλιστικές εισφορές. Πληρ. τηλ. 6998-443598.

Ζητείται οδηγός, με δίπλωμα οδήγησης για αυτοκίνητο & μηχανάκι, από εταιρεία κούριερ. Πληρ. τηλ. 22510 45794, 22510 37731.

Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ή μικρών παιδιών μέχρι 2 ετών, ή για λαντζιέρισσα. Έχει εμπειρία. Πληρ. τηλ. 6974-472262.

Ο Καθηγητής Πληροφορικής ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝ προετοιμάζει για ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στο μάθημα Προγραμματισμού. Πληρ. τηλ. 6948290929. Έμπειρη καθηγήτρια φιλόλογος με μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού - γυμνασίου. Πληρ. τηλ. 6942527521. Οικονομολόγος με εμπειρία παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γ´ λυ-

Καθηγήτρια με μητρική γλώσσα την Αγγλική, παραδίδει αγγλικά όλων των επιπέδων. Εντατικά θερινά τμήματα. Πληρ. τηλ. 6937-145614.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρία παραδίδει μαθήματα γυμνασίου, λυκείου, ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά, Έκθεση - Έκφραση, Ιστορία). Προετοιμασία για Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πληρ. τηλ. 22510 22051 & 6974-478717.


18 ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΧΡΗΣΙΜΑ Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι Α

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Καβέτσου 42 & Ξενοφώντος Τηλ. 22510 25095 07.45 - 21.00

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642 07.45 - 14.00

ΠΑΛΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Ερμού 312 Τηλ. 22510 28738 07.45 - 14.00

ΣΑΒΒΑΤΟ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 18.00 - 07.45

ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΜΑΡΙΑ Παπαδιαμάντη 19, Χρυσομαλλούσα Τηλ. 22510 29642

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ 07.45 - 21.00

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ελ. Βενιζέλου 18 Τηλ. 22510 47717

ΚΥΡΙΑΚΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ 21.00 - 07.45

ΚΑΡΑΜΒΑΛΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Ερμού 57α Τηλ. 22510 28515

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Τουρ. Αστυνομία 22510 22776 Αστυνομία 22510 41911 Πυροσβεστική 199 Νομαρχία 156 Νοσοκομείο 22510 57700 Δημαρχείο 22510 27777 Τελωνείο 22510 28311 Λιμεναρχείο 22510 24115 Δημ.Θέατρο 22510 37194 Υπ. Αιγαίου 22510 38200 Δικαστήριο 22510 45489 TEΔK 22510 27333 Ταχυδρομείο 22510 28823 Μητρόπολη 22510 40892 Ραδιοταξί 22510 25900 Σταθμός Υπεραστικών Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873 Σταθμός Αστικών Λεωφ. 22510 46436 Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505 ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670 6973-245453

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΕΡΜΗΣ Λουτρόπολη Θερμής 07/07/2010 Αριθμ. Πρωτ: 2109

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο Δήμος Λουτροπόλεως Θερμής καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές για την ασφάλιση των αυτοκινήτων και των μηχανημάτων του, τα οποία είναι: Αριθμός Κυκλοφορίας: KHI 1292 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΜΕRCΕDΕS ΦΟΡΤΗΓΟ LΚ1519/94 ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΚΥΒΙΚΑ: 8660CC/52HP Αριθμός Κυκλοφορίας: KHI 1234 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΦΟΡΤΗΓΟ ΜΙΤSUΒΙSΗΙ L-200 4X4 ΚΥΒΙΚΑ: 2477CC/17HP Αριθμός Κυκλοφορίας: KHI 1204 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΜΑΖDΑ ΦΟΡΤΗΓΟ 4X4 Β2600 ΚΥΒΙΚΑ: 1620CC/17HP Αριθμός Κυκλοφορίας: KHI 1267 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΗΥUΝDΑΙ ΜΟΤΟR C - ΜΑΤRΙΧ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΥΒΙΚΑ: 1599CC/11HP Αριθμός Κυκλοφορίας: KHI 6710 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΗΥUΝDΑΙ ΜΟΤΟR C ΜΙΝΙ ΒUS ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΚΥΒΙΚΑ: 2351CC/16HP Αριθμός Κυκλοφορίας: ME 94050 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: FΑΙ ΚΟΜΑΤSU ΦΟΡΤΩΤΗΣ ΕΚΣΚΑΦΕΑΣ ΚΥΒΙΚΑ: 107PS Αριθμός Κυκλοφορίας: ME 94026 ΧΡΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΗΜΑ RΑΜ ΚΥΒΙΚΑ: 98PS Οι ασφαλιστικές καλύψεις θα αφορούν τις βασικές-υπο-

χρεωτικές από το νόμο καλύψεις. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους έως τη Δευτέρα 20/07/2010, στο γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Λ. Θερμής εργάσιμες ημέρες και ώρες. Δικαίωμα υποβολής προσφοράς έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο της ασφάλισης οχημάτων-μηχανημάτων. Η ανάθεση της ασφάλισης θα γίνει σε όποιον προσφέρει τη συμφερότερη τιμή. Ο Αντιδήμαρχος Τσίγγουρας Παναγιώτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΜΙΑΣ (1) ΘΕΣΗΣ ΔΕΠ Στο ΦΕΚ 560/30.6.2010 (Τεύχος Γ΄) δημοσιεύθηκε η προκήρυξη της παρακάτω θέσης ΔΕΠ για το Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: - Μια (1) θέση ΔΕΠ στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομική» Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 6 Σεπτεμβρίου 2010. Πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις υποψηφιοτήτων και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τη Γραμματεία του Τμήματος, στα τηλέφωνα 210-8203300, 210-8203302 και 2108203322. Αθήνα 6 Ιουλίου 2010 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΡΑΣΤΑΚΟΣ

Καθηγητής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ Καλλονή 9-07-2010

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ Ο Δήμαρχος Καλλονής Λέσβου Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις του Ν. 2286/95 β) Τις διατάξεις των άρθρων 41-45 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. σε συνδυασμό του άρθρου 13 του Ν.3438/06 γ) Τις διατάξεις του άρθρου 23 παρ. 4-6 του Ε.Κ.Π.Ο.Τ.Α. (Φ.Ε.Κ Β/ 185/23.3.93). δ) Τον προϋπολογισμό του Δήμου του έτους 2010 στον Κ.Α 10.6641 του οποίου προβλέπεται πίστωση 45.000,00€ για προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών. ε) Το σχετικό έγγραφο Νομαρχίας περί χορήγησης εξουσιοδότησης για την ανάδειξη χορηγητών - προμηθευτών. ζ) Την με αριθμό 4474/9-72010 μελέτη θεωρημένη από την Υπηρεσία. ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ Πρόχειρο διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές με κριτήριο κατακύρωσης το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης σε ακέραιες μονάδες στα περιγραφόμενα είδη για την προμήθεια καυσίμων και ελαιολιπαντικών των μηχανημάτωνμεταφορικών μέσων του Δήμου Καλλονής. Προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται σε 45.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ (16%). Η δαπάνη της προμήθειας θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του έτους 2010 του Δήμου Καλλονής. Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί από την αρμόδια επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις της

ΥΑ 11389/93 (ΕΚΠΟΤΑ), την 20ή Ιουλίου 2010 ημέρα Τρίτη και ώρα 9:30π.μ έως 10:00 π.μ (ώρα λήξης παράδοσης προσφορών). Τόπος διενέργειας του διαγωνισμού ορίζονται το Δημοτικό Κατάστημα Καλλονής-Λέσβου (κτήριο Οικονομικών υπηρεσιών, αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, 1ος όροφος). Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί αναγνωρισμένοι προμηθευτές του δημοπρατούμενου είδους, όλα τα φυσικά η νομικά πρόσωπα, ενώσεις προμηθευτών και συνεταιρισμοί, που παρέχουν εχέγγυα άρτιας εκτέλεσης, εγγεγραμμένοι στα οικεία επιμελητήρια, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΕΚΠΟΤΑ. Επίσης γίνονται δεκτοί και αναγνωρισμένοι αντιπρόσωποι οίκων του εξωτερικού εγγεγραμμένοι στα οικεία επιμελητήρια, προσκομίζοντας αποδεικτικά έγγραφα των αντιπροσωπευομένων εργοστασίων της αλλοδαπής. Ο ανεφοδιασμός επί ποινή

αποκλεισμού θα γίνεται στον χώρο του πρατηρίου, το οποίο θα πρέπει να έχει σταθμό ανεφοδιασμού σε ακτίνα όχι μεγαλύτερη των 3χλμ από την έδρα του Δήμου Καλλονής, παρέχοντας εχέγγυα άρτιας εκτέλεσης της εν λόγω προμήθειας. Σε περίπτωση που η δημοπρασία αποβεί άγονος (δεν υποβληθούν προσφορές), τότε η Υπηρεσία θα προχωρήσει στην απ’ ευθείας ανάθεση της εν λόγω προμήθειας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ΕΚΠΟΤΑ Διαδικασία μέσω διαπραγμάτευσης ή απευθείας ανάθεση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν γνώση της μελέτης και κάθε άλλη πληροφορία από το Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Καλλονής, τηλέφωνο 22533-50236 κ. Αναστασία Ταραζώνα. Ο Δήμαρχος Καλλονής Φαναραδέλλης Δημήτριος

Προαγγελία γάµου Σύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Κρίτων Τζουραμάνης του Θεοδώρου και της Αμήρισας, το γένος Γιαλούρη, που γεννήθηκε και κατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Ευγενία Δελλή του Ιωάννη και της Θέκλας, το γένος Διγώνη, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα και κατοικεί στη Μυτιλήνη, πρόκειται να παντρευτούν στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, στις 22 Αυγούστου 2010. Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α AT H E N S A I R WAYS

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19:10 - 20:00

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ 20:30 - 21:20

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14:20 - 15:10

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 13:50

ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 13:00 - 14:45 *ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΛΗΜΝΟΥ Νοσοκομείο Πυροσβεστική Αστυνομία Λιμεναρχείο Ο.Α.Αεροδρόμιο Ο.Α. ΚΤΕΛ Ταχυδρομείο Επαρχείο Αegean Airlines

ΜΠΡΙΤΖ

19:10 - 20:00

22540 82000 22540 22199 22540 22200 22540 22225 22540 92700 -1 22540 22214 -5 22540 22464 22540 22462 22540 22996 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ

ΑΘΗΝΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΘΗΝΑ

ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

20:30 - 21:20

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15:15 - 17:00 *ΜΕΣΩ ΛΗΜΝΟΥ

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 15:00 - 15:45

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 19:45 - 20:30

ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ 18:00 - 19:15 *ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κ Τ Ε Ο

16:15 - 17:30 *ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 28-06-10

ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ: 10.07.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

“EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.”

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 18.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

E Θ NI KH TPAΠ E ZA “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” --.--

415/470156-97

ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

A LP HA BA NK 601-00-2002-008741

“ΛΙΣΣΟΣ”

01.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

07.50 ΠΡΟΣ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ

TPAΠ EZA Π E IPA IΩ Σ

ΑΠΟ ΛΗΜΝΟ

5709-017817-954

ΚΥΡΙΑΚΗ: 11.07.2010 ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓE NI KH TPA ΠE ZA 9800145525-7

E MΠO P IKH TPA ΠE ZA 85231511

ΣΥ ΝΕ ΤΑΙ ΡΙ ΣΤΙ ΚΗ TPA ΠE ZA ΛEΣBOY - ΛHMNOY 000432850013

MA RFI N E GN ATI A BA NK 0266727426

“ΛΙΣΣΟΣ”

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΣΚΗΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΡΙΤΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ∆ΙΑ. Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΜΠΡΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ “ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 13.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ “ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΠΟ ΒΑΘΥ ΣΑΜΟΥ “ΘΕΟΦΙΛΟΣ”

10.00 ΠΡΟΣ ΛΗΜΝΟ


ΓPAMMATA & TEXNEΣ Ξεκινάει το φθινόπωρο η αναστήλωση του κτηρίου του 19ου αιώνα στην Επάνω Σκάλα

● ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα Έως Πέμπτη 22 Ιουλίου

Ζωή στο Αρχοντικό Γεωργιάδη της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ αναστήλωση του Αρχοντικού Γεωργιάδη στην Επάνω Σκάλα αναμένεται να ξεκινήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, στη βάση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης που έχει εκπονήσει η 8η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων ύστερα από αίτημα της νομαρχίας Λέσβου. Το αρχιτεκτονικό δημιούρΈναρξη με τη λήξη γημα του Αργύρη Αδαλή, των εκδηλώσεων που χτίστηκε στα τέλη του Η οικονομοτεχνική μελέτη 19ου αιώνα και ανήκει σε έχει ήδη ολοκληρωθεί και μια ομάδα κατοικιών, δη- πριν από λίγες μέρες παραμόσιων κτηρίων και εκκλη- δόθηκε στη νομαρχία, με σιών που σχεδίασε ο αρχι- προϋπολογισμό 1,6 εκατ. τέκτονας μετά το 1850 - α- ευρώ. Σε αυτή περιλαμβάνάμεσα σε αυτά ο Άγιος νονται εργασίες που αφοΘεράποντας, το 1ο Γυμνά- ρούν στη συντήρηση του σιο Μυτιλήνης και το Δη- κτηρίου, την επισκευή του μαρχείο της πόλης - και κτηρίου στο πίσω μέρος που φέτος λειτουργεί για του Αρχοντικού, καθώς και τέταρτο συνεχόμενο καλο- τη διαμόρφωση του περικαίρι ως χώρος θερινών βάλλοντος χώρου. πολιτιστικών εκδηλώσεων Το θέμα πέρασε από νοτης νομαρχίας Λέσβου, μαρχιακή επιτροπή την χρήζει άμεσων επεμβάσε- προηγούμενη εβδομάδα, όων. που και κρίθηκε ότι το παΣυνολική μελέτη για το Αρ- λιό κτήριο χρειάζεται άμεχοντικό είχε εκπονηθεί το σες επεμβάσεις. Ωστόσο, 2004 με προϋπολογισμό καθώς το έργο δεν έχει ε430.000 ευρώ, ωστόσο, λό- νταχθεί ακόμη σε κάποιο γω δυσκολιών, τότε δεν εί- πρόγραμμα, με αίτημα της χε προχωρήσει. Προσφά- νομαρχίας ο προϋπολογιτως και προκειμένου να σμός έχει υπολογιστεί ανά προχωρήσει η διαδικασία, φάσεις και ανά προτεραιόο νομάρχης Λέσβου, Παύ- τητα υλοποίησης του έρλος Βογιατζής, απευθύνθη- γου, προκειμένου η τελευκε στην Εφορεία Νεωτέρων ταία να είναι εφικτή. Το έρΜνημείων, στην οποία και γο έτσι φέρει τον τίτλο «Αανατέθηκε μελέτη για την ναστήλωση Αρχοντικού Γεαποκατάσταση του κτηρίου. ωργιάδη» (Φάση Α΄ και

Β΄). Για τον ίδιο λόγο, οι πρώτες ενέργειες θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. «Είχαμε κάνει την αποτύπωση και τώρα εκπονήσαμε την οικονομοτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου μέσα και έξω, η οποία όμως θα γίνει τμηματικά», εξήγησε στο «Ε» η προϊστάμενη της υπηρεσίας, Μαρία Δανιά - Ταπανλή. «Ελπίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθεί το έργο, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει γίνε κάποια κίνηση για ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό θα ξεκινήσουμε με καθαιρέσεις των επιχρισμάτων και στερεώ-

Θερινό σινεμά με το «Φαρενάιτ 451»

«Τοπία ζωής» στο Επιμελητήριο Λέσβου

γνωστή ταινία επιστημοΗΦρανσουά νικής φαντασίας του Τρυφώ «Φαρε-

ια έκθεση Μ ζωγραφικής με τίτλο

H

νάιτ 451» θα προβληθεί στις 9 το βράδυ της Δευτέρας στο Αρχοντικό Γεωργιάδη. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερ, η ταινία πραγματεύεται την πιθανή μελλοντική πραγματικότητα στην οποία θα κυριαρχεί η εικόνα και θα απαγορεύεται ο λόγος. Στη μελλοντική αυτή καταπιεστική κοινωνία, η δουλειά του πυροσβέστη Γκάι Μόνταγκ είναι να εντοπίζει και να καίει βιβλία, τα οποία είναι πλήρως απαγορευμένα. Η γνωριμία του με μια κοπέλα, όμως, θα τον κάνει να αρχίσει να αμφισβητεί τις διαταγές. Από τους βαθμούς καύσης του χαρτιού (που αντιστοιχούν σε 233 βαθμούς Κελσίου) έχει πάρει τον τίτλο της και η ταινία, που το 1966 ήταν επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της Βε-

νετίας, ενώ η πρωταγωνίστριά της, Τζούλι Κρίστι, ήταν υποψήφια για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στα βραβεία «Bafta» το 1967. Πρωταγωνιστούν: Τζούλι Κρίστι, Όσκαρ Βέρνερ, Σίριλ Κιούζακ

στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά Λήμνου Έκθεση ζωγραφικής των Κώστα Αμπανάβα και Φάνη Καραβία

Σήμερα Σάββατο 10 Ιουλίου από τις 18:00 στην Πηγή Εκδηλώσεις για το «Πανηγύρι του Ταύρου» Πηγής - Κώμης στο Μεγαλοχώρι του δήμου Πλωμαρίου Το παραδοσιακό έθιμο «Γλυτώματα» στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Συναυλία με τους «ΚουΚλουξΣαξ»

Αύριο Κυριακή 11 Ιουλίου από το πρωί στην Πηγή Εκδηλώσεις για το «Πανηγύρι του Ταύρου» Πηγής - Κώμης

Δευτέρα 12 Ιουλίου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Νύχτες Μαγείας» με την ταινία «Φαρενάιτ 451»

Τρίτη 13 Ιουλίου στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Ταραντέλα, βήματα, μυστικά». Μουσική συναυλία με το συγκρότημα «Εν Καρδία»

Τετάρτη 14 Ιουλίου Αναστήλωση του Αρχοντικού Γεωργιάδη ξεκινάει από το ερχόμενο φθινόπωρο

σεις όπου χρειάζεται και θα προχωρούμε τμηματικά, ανάλογα με τη χρηματοδότηση, ενώ ο αύλειος χώρος θα είναι ο τελευταίος που θα διαμορφωθεί.» «Το Αρχοντικό Γεωργιάδη χρειάζεται άμεσες επεμβάσεις. Η υλοποίηση των έργων με αυτεπιστασία από την Εφορεία Νεωτέρων είναι ο πιο γρήγορος δρόμος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε στα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκδηλώσεων της νομαρχίας», δήλωσε στο «Ε» ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

«Τοπία ζωής», της ζωγράφου Μαρίας Γιαννίκου, φιλοξενείται από χθες στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Ιουλίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τη 1.:30 το μεσημέρι και από τις 6:30 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

στις 21:00 στο Αρχοντικό Γεωργιάδη «Tutti Frutti Balkan Culti!». Μουσική συναυλία με το συγκρότημα «Sazman» στις 21:30 στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης Συναυλία με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μύρωνα Στρατή

Πάμε Σινεμά; «ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ» Έως Τετάρτη 14 Ιουλίου «Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες», του Σαμ Μπάγιερ (θρίλερ) Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Κάσιντι, Τζάκι Ερλ Χέιλι, Κάιλ Γκάλνερ, Ρούνε Μάρα, Τόμας Ντέκερ, Κέλαν Λούτζ Ώρες προβολής (Αίθ. 2): Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 22:00 Έως Πέμπτη 15 Ιουλίου «Το μυστικό στα μάτια της», του Χουάν Χοσέ Καμπανέλλα (περιπέτεια) Πρωταγωνιστούν: Ριχάρντο Ντάριν, Σολεδάδ Βιγιαμί, Πάμπλο Ράχο, Χαβιέρ Γκοντίνο, Κάρλα Κουεβέντο Ώρες προβολής: Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30 (Αίθ. 1), Πέμπτη στις 20:00 (Αίθ. 2) και στις 21:30 (Αίθ. 1)`


20

ΓPAMMATA & TEXNEΣ Την Τετάρτη στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης Ο Συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα και Μύρωνα Στρατή

ια συναυλία με το ΦίΜ λιππο Πλιάτσικα, σε μια κοινή εμφάνιση με το Μύρωνα Στρατή και το MC Yinka, διοργανώνει την Τετάρτη 14 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, στο Θέατρο Κάστρου της Μυτιλήνης και στα πλαίσια των εκδηλώσεων Λεσβιακό Καλοκαίρι 2010, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Μυτιλήνης. Ως καλλιτέχνης που τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά έχει δώσει το δικό του προσωπικό στίγμα, ο Φίλιππος Πλιάτσικας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Δίσκοι του έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ πολλές συναυλίες του τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ήταν sold out. Έχει συνεργαστεί με ιδιαίτερα σημαντικούς καλλιτέχνες, εντός και ε-

κτός συνόρων, ανάμεσα στους οποίους οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Διονύσης Τσακνής, αλλά και οι «R.E.M.», o Sting, o Eric Burdon, η Sinead O’ Connor, o Marc Almond, o Steve Wynn, ο Gordon Gano και o Loop Guru. Στη συναυλία στο Θέατρο Κάστρου Μυτιλήνης θα μας θυμίσει τα τραγούδια που αγαπήσαμε από τους τέσσερις προσωπικούς του δίσκους, αλλά και μερικά στιγμιότυπα της κοινής του πορείας με τους «Πυξ Λαξ». Ο Μύρωνας Στρατής είναι ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς

της γενιάς του, που έκανε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του στη σκηνή παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα στους «Πυξ Λαξ». Φέτος συναντά και πάλι το Φίλιππο Πλιάτσικα, έχοντας τη φόρα του ταλέντου του και της τεράστιας επιτυχίας που έχουν σημειώσει στο ραδιόφωνο τα δύο τελευταία χρόνια τα τραγούδια του «Πάνω απ’ όλα», «Πριν μας δει κανείς», «Όχι εγώ» και «Τι ζητάς». Ο MC Yinka, τέλος, συνεργάτης του Φίλιππου Πλιάτσικα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας ιδιαίτερος τραγουδοποιός με έντονη σκηνική παρουσία, που θα μας παρουσιάσει και τραγούδια από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αλάνα». Η είσοδος στη συναυλία θα είναι 15 ευρώ.

Με επιτυχία η εμφάνιση των «Group Therapy» στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Ταξίδεψαν… χωρίς αποσκευές ταξίδι «Χωρίς αποσκευές» πήΣστοερανένα… μαζί τους τον κόσμο που βρέθηκε Αρχοντικό Γεωργιάδη, το βράδυ της Τετάρτης, οι «Group Therapy». Το τοπικό συγκρότημα, που διασκευάζοντας γνωστά ελληνικά τραγούδια και με τακτικές εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις και συναυλιακούς χώρους έχει καταφέρει να κερδίσει το νέο κόσμο της πόλης - και όχι μόνο -, για άλλη μια φορά δικαίωσε το κοινό. Με ένα συνδυασμό οργάνων όπως το κρητικό λαούτο και η λάφτα, με ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και κρουστά, οι «Group Therapy» έπαιξαν ελληνική μουσική…

«χωρίς προκατάληψη», όπως δήλωναν και στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα, του Διονύση Σαββόπουλου, των «Αέρα Πατέρα», των «Τρύπες», αλλά και άλλων γνωστών Ελλήνων μουσικών, «θυμάτων» της μπάντας με έμβλημα το Σίγκμουντ Φρόυντ. Στη συναυλία έπαιξαν οι μουσικοί: Παναγιώτης Σκουλάς (λαούτο, κιθάρα, φωνή), Στρατής Γιαννούλης (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Αντώνης Λως (μπουζούκι, λάφτα, κιθάρα, φωνή), Γιάννης Κουτζαμάνης (τζέμπε, γιαμπού) και Αλέξανδρος Σπάθης (μπάσο).

«Γιορτή Σαρδέλας και Ούζου» στο Μαρούσι

Ηκαιπρογραμματισμένη γιορτή της Σαρδέλας του Ούζου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυτιληνιών Αμαρουσίου, το πρωί της περασμένης Κυριακή 4 Ιουλίου, στην πλατεία Αγίας Λαύρας Αμαρουσίου. Αναπάντεχη ήταν, κατά κοινή ομολογία, η ανταπόκριση των Μυτιληνιών αλλά και κόσμου από όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ωστόσο η προσφορά της σαρδέλας και του ούζου αποδείχθηκε τελικά επαρκέστατη. Η Γιορτή ξεκίνησε με τους Γλεντιστάδες του Συλλό-

γου Μεσοτοπιτών της Αθήνας, υπό τους ήχους της παραδοσιακής κομπανίας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, που κράτησαν το κέφι αμείωτο μέχρι νωρίς το απόγευμα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Άρης Κουζέλλης, ευχαρίστησε το δήμαρχο Αμαρουσίου, Γεώργιο Πατούλη, για την αμέριστη συμπαράσταση του δήμου προς όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Για τη συμπαράστασή τους και την παρουσία τους ευχαρίστησε, επίσης, τον πρόεδρο του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του δήμου Αμαρουσίου, Νικόλαο Πέπα,

τους αντιδημάρχους, κυρίους Ιατρίδη, Σταθούλη και Λέκκα, αλλά και τον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μιλτιάδη Ανδριωτέλλη. Τέλος, ο κ. Κουζέλλης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κλεάνθη Κορομηλά, για τη συμμετοχή του παραδοσιακού σχήματος, αλλά και το Σύλλογο Μεσοτοπιτών Αθήνας για τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος, καθώς και τις ποτοποιίες «Βαρβαγιάννη» και «Δίμηνο» για την προσφορά τους.

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

«αιρετικός» της λεσβιακής διανόησης Μανώλης Καλλιγιάννης, που έφυγε από τη ζωή προχθές Πέμπτη το βράδυ, γεννήθηκε το 1923 στη Μυτιλήνη. Μεγάλωσε δίπλα στα ιερά τέρατα της «λεσβιακής διανόησης», όπως ο Πρωτοπάτσης. Το 1945 μετέβη στη Νότιο Αφρική, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Witwatersrand University του Γιοχάνεσμπουργκ. Το 1949, θέλοντας να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, διέκοψε τις σπουδές του και αποφάσισε να φύγει για το Παρίσι, όπου παρέμεινε επί 30 ολόκληρα χρόνια. Την πρώτη του έκθεση στην γκαλερί «Arnaud» στη γαλλική πρωτεύουσα ακολούθησε μία σειρά ατομικών παρουσιάσεων στο Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Από το 1979 έως το 1999 διήύθυνε το Μουσείο Τεριάντ στη Μυτιλήνη, τοποθετημένος εκεί από τον ίδιο το δημιουργό του Μουσείου, Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ. Μετά την αποχώρησή του από το Μουσείο, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κρήτη, στο Βάμο του Ηρακλείου, τόπος καταγωγής του πατέρα του, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή. Ορόσημο για τη ζωγραφική του θεωρείται το ταξίδι του στη Λέσβο το 1956, που σηματοδοτεί την αρχή της περιόδου της τοπιογραφίας, την οποία αρχικά αποδίδει αφαιρετικά και αργότερα ακολουθώντας την κατεύθυνση της παραστατικής ζωγραφικής. Το «Ε» δημοσιεύει σήμερα μια μοναδική αδημοσίευτη συνέντευξή του στο Στρατή Μπαλάσκα, που πάρθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατο του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Σε αυτή, μιλά για το φίλο του ποιητή, αλλά και ξεδιπλώνει τις σκέψεις του για το Μουσείο Τεριάντ στο οποίο ήταν διευθυντής, τη διάρρηξη στην έκθεση έργων του Μουσείου στην Πλάκα και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Αποδεικνύοντας το σπινθηροβόλο της σκέψης του, αλλά και την πραγματικά αιρετική αντίληψη ζωής που τον καθοδηγούσε. δα καλούσε ο Τεριάντ όλον αυτόν τον κόσμο κι εννοώ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο τον Τσαρούχη, τον Ελύτη ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ και άλλους και μεταξύ αυΠερί Ελύτη λοιπόν ο λό- τών κι εμένα και τότε τον γνώρισα ακόμα πιο καλά. γος… περί Ελύτη… «Κοίταξε να δεις, ο Ελύτης Συνέχιζα να τον θαυμάζω… είναι τα πρώτα εφηβικά μου Ο Ελύτης λοιπόν πάντα, αερεθίσματα. Αυτός είναι κόμα και λίγο πριν το Νόγεννημένος το ‘11 κι εγώ το μπελ, είχε οικονομικά προ‘23. Επομένως, η διαφορά βλήματα.» μας είναι πως όταν εγώ έτρωγα γαριδάκια αυτός ήταν γκόμενος… Λοιπόν, η Μυτιλήνη της εποχής εκείνης… Θυμάμαι ότι ήμασταν με τον Αλβανόπουλο συμμαθητές, εγώ έπαιρνα μαθήματα από τον Πρωτοπάτση και ο Ελύτης τον επισκεπτόταν, μιλάμε τώρα για το 1938, ο άνθρωπος ήταν 20 τόσο χρονών. Εμείς τον θαυμάζαμε… αλλά η οικογένειά του, την οποία έτυχε να γνωρίζω από τον πατέρα μου, και προπαντός ο θειος του ο Ριρής, ο Αριστείδης Αλεπουλέλλης, αναφερόταν στον Ελύτη με άσχημο τρόπο… “Καλέ, ποιος Ελύτης; Αυτός δεν είναι Ελύτης, είναι αλήτης” έλεγε. Διότι ο Οδυσσέας δεν ήθελε ποτέ να κάνει επάγγελμα.» Μιλάτε με θαυμασμό για τον Ελύτη… «Θα σου πω κάτι... Ο μεγάλος μου ο θαυμασμός ήταν από τότε. Ενστικτωδώς… Αλλά και αργότερα που έτυχε να τον γνωρίσω πολύ καλά χάρη στον Τεριάντ, στο Παρίσι, και το ‘50 όταν ήρθε και το ‘68 με τη “Μαρία Νεφέλη”· μια φορά τη βδομά-

Τα προβλήματα του Ποιητή

Έως και πριν το Νόμπελ; «Ναι. Είχε οικονομικά προβλήματα και, με την ευπρέπεια και το τακτ που χαρακτήριζε τον Τεριάντ, τον βοήθησε οικονομικά στο Παρίσι, την περίοδο εκείνη της δικτατορίας που ήταν στο Παρίσι. Ο Ελύτης έμενε σε ένα φοιτητικό ξενοδοχείο των πέντε παράδων και θυμάμαι ότι μια μέρα ήρθε στου Τεριάντ και μας έδειξε ότι δημοσιεύθηκε ένα ποίημα που ο ίδιος μετέφρασε στα ελληνικά και του στείλαν δικαιώματα από την εφημερίδα “εκατό φράγκα”. Κι έλεγε ειρωνευόμενος “να τώρα με τι θα περάσουμε το μήνα μας”.» Μιλάμε για τον άνθρωπο που θα μπορούσε να έχει τα πάντα. «Βέβαια… Και θέλω να πω με αυτά το εξής. Όταν ήμουν μικρότερος δεν το συνειδητοποιούσα τόσο πολύ, αλλά αργότερα εκείνο το οποίο με έκανε να τον θαυμάζω απεριόριστα - παρ’ όλο που ξέρεις, ως άνθρωπος, δεν ήταν ευχάριστος - απε-

ριόριστα, ήταν ότι αυτός ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή της συνειδητοποιημένης ζωής του είπε στους θείους του, γιατί ο πατέρας του δε ζούσε, οι οποίοι είχαν μια από τις μεγαλύτερες σαπωνοποιίες της Ελλάδας - μιλάμε για πολλά λεφτά -, τους είπε “εγώ αποσύρομαι από κάθε διεκδίκηση του μεριδίου μου. Έχω κάποιο μερίδιο μέσα σε όλα αυτά; Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Το μερίδιό μου διαχειριστείτε το με τον καλύτερο τρόπο, αλλά σας ζητώ να μη με αφήσετε να πεθάνω από την πείνα. Θέλω κάτι να συντηρούμαι.”. Αυτά όταν τα είπε, δε θυμάμαι την ημερομηνία όταν τα κουβέντιαζε ο Τεριάντ μαζί του, αλλά θα πρέπει να ήταν πριν τη χούντα… Και του αγόρασε ο θείος του ο Ριρής, ο οποίος ήταν γνωστό ότι ήταν πολύ τσιγκούνης, γεροντοπαλλήκαρο, δεν παντρεύτηκε ποτέ, του αγόρασε λοιπόν το διαμέρισμα στη Σκουφά, από το οποίο ο Ελύτης δεν κούνησε. Ούτε πριν το Νόμπελ ούτε μετά. Πήγε, εγκαταστάθηκε και πέρασε όλη του τη ζωή εκεί. Δείχνει τούτο τον άνθρωπο το μετριοπαθή και το λιτό. Η λιτότητα για τον Ελύτη ήταν όπλο. Δηλαδή ο θαυμασμός που θα πρέπει να έχουμε πέρα από το μεγάλο ποιητή, είναι στο σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι εξαίρεση σήμερα κάποιος να μη θέλει να κάνει λεφτά. Διότι όλοι θέλουν να κάνουν λεφτά…»

Η σχέση του Ελύτη με τη Μυτιλήνη Η σχέση του με τη Μυτιλήνη και με τους Μυτιληνιούς που γνώριζε, ποια ήταν; «Ήταν ένας άνθρωπος πολύ μονόχνοτος. Δε συναναστρεφόταν πολύ εύκολα ανθρώπους. Όσο ήταν νεώτερος ήταν κάπως πιο εύκολος. Ήταν όμως πάντοτε μονόχνοτος. Δεν ήθελε να συναναστρέφεται ανθρώπους. Ξέρεις, η μάνα του ήταν από την Κρήτη. Αυτός γεννήθηκε στην Κρήτη. Δεν το ανέφερε ποτέ αυτό το πράγμα. Ποτέ. Μάλιστα το λέω διότι με μένα έχει συμβεί το αντίθετο. Εγώ έχω γεννηθεί στη Μυτιλήνη, ο πατέρας μου ήταν Κρητικός. Και σε συζητήσεις με τον άλλο μεγάλο Μυτιληνιό, τον Τεριάντ, γίνονταν πάντα αυτές οι συζητήσεις ότι οι Κρητικοί είναι στομφώδεις και έλεγε ο Τεριάντ: “βλέπεις ο Ελύτης που είναι Μυτιληνιός;”. Δηλαδή μου συνέχεια στη ΣEΛ. 21


ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΓPAMMATA & TEXNEΣ

21

Μια μοναδική αδημοσίευτη συνέντευξη του αείμνηστου Μανώλη Καλλιγιάννη για τον Οδυσσέα Ελύτη, το Μουσείο Τεριάντ και την κλοπή έργων του στην Αθήνα πριν χρόνια

«Άσ’ τα… Ελληνικά πράγματα!» συνέχεια από ΣEΛ. 20

τον παρουσίαζαν ως παράδειγμα μετριοπάθειας και ελλείψεως αυτού του στομφώδους. Μου έλεγε ότι και το κρητικό τοπίο είναι στομφώδες σε σχέση με το μυτιληνιό τοπίο. Ο Τεριάντ ήταν ένας από τους ανθρώπους που του άρεσε πολύ να συζητάει. Και πήγαινε ο Ελύτης σε όλες αυτές τις συζητήσεις.» Ένιωθε Μυτιληνιός ο Ελύτης; «Υπάρχει ένα ποίημα καταπληκτικό το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από το σπίτι του το πατρικό. “Η θάλασσα μπαίνει στον κήπο…”, είναι το σπίτι του Ελύτη το πατρικό, που αν πας από την άλλη πλευρά του πλακόστρωτου έχεις αυτή την αίσθηση… Η θάλασσα μπαίνει μέσα στον κήπο. Λοιπόν η Μυτιλήνη ήταν η κατεξοχήν έμπνευσή του.» Λέτε ότι ήταν παράξενος άνθρωπος ο Ελύτης… «Κοίταξε, εγώ έχω την εντύπωση ότι χωρίς να έχει καμμία δειλία, οποιαδήποτε, απέφευγε γενικά τις συναναστροφές και τις επέλεγε με το μικροσκόπιο. Άλλωστε κι η στάση του απέναντι στην αιώνια υπόθεση της γυναίκας και του έρωτα αυτό έδειχνε…» Φοβόταν κιόλας; «Ο Ελύτης ζούσε μέσα στην ποίηση, ζούσε την ποίηση, δεν την έκανε μόνο. Δηλαδή όταν έκανε έναν περίπατο ο Ελύτης κοιτάζοντας οτιδήποτε, δεν ήθελε εκείνη την ώρα να πάει κάποιος να του πει οτιδήποτε. Διότι παρεμβάλλετο στη διαδικασία της έμπνευσης, στη διαδικασία της ποίησης. Θυμάμαι ότι ο Τεριάντ τον φιλοξενούσε πάρα πολλές φορές και είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που σου λέω τώρα, σε μια έπαυλη που είχε και έχει ακόμα η γυναίκα του, η κ. Τεριάντ, στη νότιο Γαλλία, στην περίφημη “βίλα Νατάσα”. Λεγόταν έτσι γιατί έτσι λεγόταν από όταν την αγόρασε. Αυτό ήταν ένα μαγικό μέρος. Το σπίτι δεν ήταν τίποτα εξαιρετικό, αλλά ο κήπος ήταν ένα μαγικό μέρος. Έμπαινες μέσα και δεν ήξερες πού ήσουνα. Ένας κήπος καταπληκτικός στον ο-

ποίο ο Ελύτης τού άρεσε να περιφέρεται, να ρεμβάζει, να περιδιαβάζει και θυμάμαι ότι τα απογεύματα που πήγαινε να κάνει μια βόλτα σε αυτόν τον κήπο, η γυναίκα του Τεριάντ πήγαινε να τον συνοδεύσει και την έδιωχνε. Με ευγένεια της έλεγε “δεν θέλω παρέα”. Κι ερχόταν γελώντας. “Θα σου κάνουν παρέα οι ζωγράφοι που είναι πιο τρελοί”, της έλεγε, “φύγε, εγώ θέλω να περπατήσω μόνος μου.”.» Να πάμε λίγο στο Mουσείο Τεριάντ… Έχει συνέλθει το Mουσείο από την περιπέτεια της κλοπής έργων του στην Αθήνα; «Ναι. Το Μουσείο έχει συνέλθει από την περιπέτεια, γιατί από τα 38 ανάτυπα έργα που χάθηκαν, αγοράσαμε τα περισσότερα με τη βοήθεια της κ. Τεριάντ. Με την ασφάλεια και την υπερασφάλεια που είχαμε, μπορέσαμε και τα αγοράσαμε και έχουμε ακόμη και χρήματα από την ασφάλεια. Από αυτήν την υπόθεση το Μουσείο έχει συνέλθει.

Οι διεκδικήσεις σε βάρος του Μουσείου »Υπάρχει, όμως, η υπόθεση με το δρόμο και τη διοίκηση. Όπως τους αποκαλούσε τότε ο δήμαρχος, κάποιοι προοδευτικοί πολίτες οι οποίοι έχτισαν κάποια σπίτια πάνω από το Μουσείο μέσα στους ελαιώνες θέλουν σώνει και καλά να περάσουν δρόμο μέσα από το Μουσείο. Έγινε μια ιστορία πριν από τρία - τέσσερα χρόνια, έγινε μια δίκη την οποία το Μουσείο έχασε διότι ο δικηγόρος που είχαμε βάλει δεν ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε, έγινε έφεση εκ των υστέρων και το Μουσείο κέρδισε την έφεση. Και δρόμος δεν έγινε… Και το μέρος έκλεισε με μπάρα γιατί διαφορετικά και δρόμος θα γινόταν, και πάρκινγκ. Θέλει ο Έλληνας να τα κάνει όλα τσιμέντο και να τα καταπατεί. Τέλος πάντων, επειδή στη συνέχεια αυτής της ιστορίας και ο δρόμος μέχρι την μπάρα, η οδός Αλίς Τεριάντ - αυτό το κατάντημα δρόμου που είναι σήμερα, παρ’ όλο που είχε αγοραστεί από το δήμο για να είναι προσέλευσης στο Μου-

σείο Θεοφίλου (δεν υπήρχε τότε Μουσείο Τεριάντ) -, παρ’ όλα αυτά με τις γνωστές διαδικασίες έγινε όχι ιδιωτικός δρόμος που ήταν, αλλά δημόσιος δρόμος. Και δόθηκε άδεια να κοπούν οι ελιές και να κτιστούν αυτές οι χαριτωμένες μεζονέτες με πισίνα και τέννις, δηλαδή δυο σκουπιδότοποι, ως συνηθίζεται σε Ελλάδα και Μυτιλήνη. Από καιρό λοιπόν εγώ, βλέποντας αυτή την κατάσταση -γιατί δεν μπορούν να παρκάρουν ούτε να λεωφορεία ούτε τα αυτοκίνητα μπορούν να μπουν στο Μουσείο- και δεδομένου ότι η κ. Τεριάντ μέσα στη γενναιοδωρία της μας χάρισε τελευταία όλο το υπόλοιπο κτήμα που περιβάλλει τα Μουσεία αυτά και κράτησε μόνο τέσσερα στρέμματα στο σπίτι της που είναι και η γενέτειρα του Τεριάντ, εγώ προγραμμάτιζα πάντοτε να βρεθεί -επειδή έχουμε τώρα σύνορα γύρωγύρω- να βρεθεί κάπου να αγοράσουμε ένα κομμάτι οικοπέδου για να κάνουμε μια ευπρεπή πρόσβαση στο δρόμο. Πολεμάω τα δυο τελευταία χρόνια αυτήν την υπόθεση. Και βρήκα μια κυρία που είναι και κάποιας ηλικίας, η οποία έχει ένα τεράστιο χωράφι και της προτείναμε να της αγοράσουμε ένα στρέμμα, δέκα επί εκατό, για να δημιουργήσουμε μια καινούργια ευπρεπή είσοδο στο Μουσείο. Γιατί το χωράφι αυτό συνορεύει σε κάποιο σημείο με το Μουσείο και κατά τύχη, λόγω μεγάλης υψομετρικής διαφοράς από το υπόλοιπο Μουσείο, μπορεί εκεί να γίνει ένα πάρκινγκ το οποίο δε θα φαίνεται από πουθενά. Δεν υπάρχει πιο άσχημο πράγμα στη φύση από αυτούς τους οι τενεκέδες που λέμε αυτοκίνητα. Λοιπόν, μόνο ο φουκαράς ο νεόπλουτος ο Μυτιληνιός αγοράζει αυτοκίνητο και μόνο που δεν το παίρνει και στην κρεβατοκάμαρά του. Εμείς, εφόσον πλέον το οικόπεδο όλο είναι αυτό και έχει χαριστεί στο Ελληνικό Δημόσιο και έχουμε και χρήματα, είπαμε να το περιφράξουμε γιατί γύρω-γύρω κατά καιρούς συνέβησαν πάσσαλοι οι οποίοι μετακομίζουν,

περπατούν το βράδυ, πάνε ένα μέτρο πιο μέσα. Πήραμε, λοιπόν, απόφαση να κάνουμε έναν τοίχο ψηλό, με συρματοπλέγματα, τρία μέτρα ύψος, δηλαδή περίφραξη όπως είναι στο αεροδρόμιο, παντού. Κάνοντας αυτήν την περίφραξη, φτάσαμε σε ένα σημείο το οποίο ήταν αυτό που ζητούσαν τότε να περνάει δρόμος. Το καλύψαμε βέβαια, εφόσον υπάρχει απόφαση δικαστηρίου. Αυτό έγινε πρόσφατα.»

Η περιπέτεια της κλοπής των έργων Να μιλήσουμε λίγο για την Τεριάντ. Είναι εντυπωσιακό αυτό που λέτε περί της γενναιοδωρίας της. Κλέβουν τα έργα κι αυτή επανέρχεται και χρηματοδοτεί την αγορά νέων έργων… «Στην περίπτωση της έκθεσης στην Αθήνα εξηπατήθημεν. Και θα σου πω το υπεύθυνο πρόσωπο το οποίο μας εξηπάτησε. Η Μαίρη η Μιχαηλίδου, φίλη, φιλτάτη, υπέρμαχος του Μουσείου Τεριάντ, η οποία υπήρξε και διευθύντρια της Πινακοθήκης Αθηνών. Για λόγους τους οποίους δε γνωρίζω και δε θέλω να ξέρω, της είπαν “περάστε να σφουγγαρίσουμε” και την έβγαλαν έξω και έβαλαν την Πλάκα. Η Μαιρούλα, όταν έφυγε από την Πινακοθήκη και ετέθη εις διαθεσιμότητα, όχι τιμητική βέβαια, με παίρνει μια μέρα τηλέφωνο και μου λέει “ξέρεις, Μανώλη, δεν είμαι πια στην Πινακοθήκη”. Λέω “εν τάξει”. Δεν κάθισα εγώ να ρωτήσω πώς και γιατί. Ξέρεις ότι δουλεύω για διάφορα μουσεία και κάνω εκθέσεις και ετοιμάζω εκθέσεις, και ένα από αυτά είναι του Μουσείου Γουλανδρή - Χορν. Τους επρότεινα να γίνει μια έκθεση του Μουσείου Τεριάντ. Στην Τεριάντ, την οποία πήρα εγώ τηλέφωνο, είπα πως θα είναι καλό να γίνει αυτή η έκθεση, θα είναι μια προβολή του Μουσείου Τεριάντ στην Αθήνα, γιατί η έκθεση αυτή θα διαρκούσε τρεις μήνες. Μου λέει χαρακτηριστικότατα η Τεριάντ “εσύ είσαι ο διευθυντής του Μουσείου, επί τόπου είσαι, κρίνεις και κάνεις ό,τι νομίζεις καλύτε-

ρο”. Και είπα “εν τάξει. Θα σας πληρώσουμε τα μεταφορικά” - και από μια πλευρά ήμασταν τυχεροί, γιατί πληρώνοντας τα μεταφορικά, πληρώσαμε και την ασφάλεια. Και πάνε τα έργα. Την ημέρα που φτάσαν τα έργα, την επομένη θα γινόταν η έκθεση, πήγα κι εγώ. Αντελήφθην τότε ότι το Mουσείο Γουλανδρή - Χορν είχε μια κοπελιά στην είσοδο η οποία άνοιγε την πόρτα και το τηλέφωνο, μια υπάλληλο σε ένα γραφείο μαζί με έναν κύριο ο οποίος ήταν λογιστής· δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Οι άνθρωποι του Μπεργελέ είχαν κλείσει το δρόμο και μου είπαν, “κ. Καλλιγιάννη, δεν μπορεί να μας βοηθήσει κανείς”. Και κατεβαίνω εγώ κάτω και λέω στον κύριο που μάλλον ήταν λογιστής “δεν έχετε κανέναν από τους φύλακες να πάει να βοηθήσει να κατεβούν τα έργα πιο γρήγορα;” και μου λέει “δεν έχουμε φύλακες”. “Τώρα”, λέω, “έχω μπλέξει”. Πώς θα γίνει η έκθεση; “Μα καλά, δεν είναι ασφαλισμένα τα έργα;”, μου λέει. “Και επειδή είναι ασφαλισμένα τα έργα δεν τα φυλάει κανείς, τα αφήνετε έτσι 24 ώρες;” Και να μη σου πολυλογώ, μου υποσχέθηκαν ότι θα έπαιρναν σεκιουριτάδες επί 24ώρου βάσεως. Κι αυτό με έσωσε τότε, γιατί εγώ τσακώθηκα γι’ αυτήν την υπόθεση και με το Μικρούτσικο, που έστειλε εισαγγελέα για να δει τι έγινε. Τι με έσωσε; Το κακό γούστο και η πλεονεξία του Ιδρύματος Γουλανδρή. Τους λέγω, “ακούστε να δείτε. Η έκθεση δε γίνεται. Τα έργα θα τα στείλω πίσω.” “Όχι, αφήστε τα, κάτι θα κάνουμε. Aφήστε να συνεννοηθώ με τον κ. Χορν και θα σας πω αύριο.” Μέχρι τότε να τα αφήσουμε εκεί. Πάω αύριο και μου λέει, για να γίνει αυτή η φύλαξη από τους σεκιουριτάδες επί 24ώρου βάσεως χρειάζεται ένα εκατομμύριο

το μήνα επί τρεις μήνες που είναι η έκθεση. Λέω, “εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, είναι πολύ ακριβά”. Μήπως η κ. Τεριάντ θα μπορούσε να πληρώσει τα κερατιάτικα; “Αποκλείεται”, λέω, “εσείς ζητήσατε την έκθεση, γιατί να πληρώσει η κ. Τεριάντ;” Και γιατί τρεις μήνες, ένα μήνα μόνο. Και ξεκινάει η έκθεση. Και γράφουν ένα γράμμα προς την κ. Τεριάντ, παρ’ ότι εγώ τους αποθάρρυνα, και της λένε, “η έκθεση αυτή ξέρετε, που τούτο και κείνο και το παράλλο, που μας στοίχισε τόσο επειδή ο διευθυντής απαίτησε να υπάρχει 24ωρη φύλαξη η οποία στοιχίζει τόσα, δεν μπορούμε εμείς να καλύψουμε πάνω από ένα μήνα, κρίμα θα είναι να μη δει η Αθήνα αυτή την έκθεση, μήπως θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε με το υπόλοιπο ποσό;” Το γράμμα αυτό στα γαλλικά και κακογραμμένο το έστειλαν στην Τεριάντ. Η Τεριάντ έγινε έξαλλη και τους απάντησε “εγώ δεν σας ζήτησα να γίνει έκθεση στο Mουσείο ούτε η φήμη του ανδρός μου πρόκειται να γίνει τώρα από την έκθεση αυτή, η φήμη του έχει εγκαθιδρυθεί, δεν ξέρω γιατί μου ζητάτε χρήματα.”» Κατά του Μουσείου κινηθήκατε; «Ναι κάναμε τότε αγωγή εναντίον του Μουσείου. Δεν έχω ιδέα τι απέγινε… Άσ’ τα… Ελληνικά πράγματα.»


ΥΓΕΙΑ Το υπερηχογράφημα, «παράθυρο» στη μήτρα της γυναίκας 22

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Ο καθηγητής Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Μπότσης μιλά στο «Ε»

τη Μυτιλήνη βρέθηκε πριν λίγες ημέρες για τις ανάγκες διημερίδας για γυναικολογικά ζητήματα ο κ. Δημήτρης Μπότσης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ο κ. Μπότσης μίλησε στο «Ε» για πολλά θέματα που απασχολούν σήμερα τις γυναίκες και κυρίως τις μέλλουσες μητέρες, ιδιαίτερα δε για τη χρήση του υπερήχου που συμβάλλει τα μέγιστα στον προγεννητικό έλεγχο, αλλά και στον έλεγχο της πορείας του παιδιού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. διάρκεια της εγκυμοσύνης. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στην Σήμερα δεν υπάρχει μαιευΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ τική της παλιάς εποχής, που ο γιατρός έβαζε το χέρι του Πόσο σημαντικό είναι το υ- στην κοιλιά μιας γυναίκας ή περηχογράφημα στη διάρ- είχε μια μεζούρα και μεκεια της εγκυμοσύνης για τρούσε πόσο μεγαλώνει η μια γυναίκα; κοιλιά και έβγαζε συμπέρα«Το υπερηχογράφημα είναι σμα για το αν αναπτύσσεται σήμερα το κυρίαρχο “εργα- το παιδί. Σήμερα το υπερηλείο” του προγεννητικού ε- χογράφημα είναι σα ν’ ανοίλέγχου, καθώς γεις ένα παράθυρο μέσα βέβαια και στη μήτρα και να σε όλη τη βλέπεις το μωρό, να το μετράς, να το παρακολουθείς· ό,τι κάνει ο παιδίατρος που το έχει στα χέρια του μετά τη

Σ

γέννα, μπορούμε να το κάνουμε εμείς με τη βοήθεια του υπερήχου. Το μετράμε, το ζυγίζουμε, το παρακολουθούμε αν είναι καλά διαπλασμένο.» Πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στον τομέα του υπερήχου; «Σήμερα τα μηχανήματα που διαθέτουμε είναι υψηλής ευκρίνειας, έχουν πολύ καλές εικόνες. Δεν είναι μόνο μια απλή απεικόνιση, έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση, βλέπεις το μωρό ανάγλυφο, σα να το έχεις κοντά σου. Υπάρχει μέθοδος dopler, που μετράς τη ροή του αίματος στα αγγεία της μήτρας και ξέρεις αν τροφοδοτείται καλά το παιδί από τη μητέρα του ή όχι. Είναι μεγάλη η προσφορά και βέβαια, εκτός από τα καλά μηχανήματα, υπάρχει πλέον και αυξημένη εμπειρία απ’ αυτούς που ασχολούνται, διότι δεν είναι μόνο να παίρνεις τις εικόνες, το θέμα είναι να τις εξηγήσουμε. Θέλει και μια εξειδίκευση αυτό, γιατί σ’ αυτό στηρίζεται και όλη η πορεία της εγκυμοσύνης.»

Ελλείψεις στην επαρχία Δυστυχώς στην επαρχία, τουλάχιστον στα δημόσια νοσοκομεία, δεν υπάρχουν αυτά τα σύγχρονα μηχανήματα που υπάρχουν στην Αθήνα. Πόσο υστερεί μια μητέρα που δεν μπορεί να ελέγξει με τον ίδιο τρόπο

την πορεία του παιδιού της; «Υπάρχουν ελλείψεις και όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στην Αθήνα. Νομίζω ότι έστω ένα απλό μηχάνημα υπερήχων ένα νοσοκομείο μπορεί να το έχει. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό το να εκπαιδευτεί ένα από τα μέλη της κλινικής - ή και περισσότερα - κάπως περισσότερο από τους άλλους με τη χρήση του υπερήχου, γιατί λίγο ή πολύ όλοι οι γυναικολόγοι προσπαθούν να έχουν μια προσέγγιση με το υπερηχογράφημα. Κάνοντας μια προσπάθεια να πάνε σε ένα κέντρο της Αθήνας, όπως γίνεται με το δικό μας Αρεταίειο Νοσοκομείο, που έρχονται συνάδελφοι και από άλλα νοσοκομεία της Αθήνας και από την επαρχία να μείνουν έξι μήνες για να εκπαιδευτούν στο αντικείμενο, ώστε γυρίζοντας πίσω, έχοντας ένα μηχάνημα - δεν είναι ανάγκη να έχει το ακριβότερο ή το τελειότερο - ν’ αξιοποιήσουν στο καλύτερο δυνατό τις δυνατότητες του μηχανήματος, νομίζω ότι θα μπορούν να παρέχουν πολλά στις έγκυες.» Τι μπορεί να προλάβει το υπερηχογράφημα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης; «Πρώτα-πρώτα μπορείς να έχεις μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να παρακολουθείς απλά το παιδί πώς μεγαλώνει και αν τρέφεται σωστά. Πώς είναι η θέση του, για να προβλέψει πώς θα γεννηθεί. Αλλά, εκτός αυτού, μπορείς να προβλέψεις διάφορες ανωμαλίες και ν’ αντιμετωπιστούν ακόμη και ενδομήτρια ή τέλος πάντων να είναι προετοιμασμένος ο γιατρός και να έχει προετοιμάσει την κατάσταση όταν θα γεννηθεί το μωρό. Και βέβαια υπάρχουν οι πιο δυσάρεστες καταστάσεις, όπου υπάρχουν βαριές ανωμαλίες που είναι ασυμβίβαστες με τη ζωή, οπότε αναγκάζεται κανείς να διακόψει την εγκυμοσύνη.»

Παρεμβάσεις Μπορεί, πάντως, να παρέμβει ο γιατρός στη διάρκεια της εγκυμοσύνης για ν’ αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που εντοπίζει;

«Η παρέμβαση του γιατρού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι πολύ εύκολη. Γίνονται σε ορισμένα κέντρα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, συγγενείς ανωμαλίες των νεφρών, που αν τις προλάβει εγκαίρως και τις εντοπίσει μπορεί να βοηθήσει ενδομήτρια. Αυτά γίνονται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και αυτά είναι το μέλλον. Μπορείς όμως να εντοπίσεις ανωμαλίες που δεν είναι συμβατές με τη ζωή, για ν’ αποφύγει το ζευγάρι να μπει σε μια τέτοια διαδικασία. Και βέβαια μπορείς να εντοπίσεις και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.» Επειδή στην περιοχή μας συναντάμε συχνά περιπτώσεις μεσογειακής αναιμίας, πολλοί γονείς είναι φορείς της ασθένειας, έχουν το «στίγμα». Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να ελέγξει με ασφάλεια αν το παιδί τους θα γεννηθεί με την ασθένεια; «Αυτό είναι σημαντικό που λέτε, γιατί ανήκουμε στη μεσογειακή λεκάνη όλοι και εδώ είναι αυξημένο το πρόβλημα, εξ ου και η αναιμία ονομάζεται μεσογειακή αναιμία. Αν υπάρχει ζεύγος που και οι δυο γονείς είναι φορείς με στίγμα, θα πρέπει οπωσδήποτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνει μια επεμβατική μέθοδος για να διαπιστωθεί ότι το μωρό δεν έχει, όχι στίγμα, αλλά μήπως έχει πάρει και από τους δυο γονείς τα κακά γονίδια οπότε το αποτέλεσμα θα είναι το παιδί όταν γεννηθεί να έχει τη νόσο. Το στίγμα, ξέρετε, δεν είναι τρομερή κατάσταση, μπορεί να έχει μια ελαφρά αναιμία η γυναίκα ή μπορεί να μην έχει και τίποτα. Αν όμως έχει τη νόσο, τότε αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση. Η εξέταση αυτή γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει με λήψη τροφοβλάστης στο πρώτο τρίμηνο. Δηλαδή στις 12 εβδομάδες. Παλιότερα γινόταν αργότερα, στο δεύτερο τρίμηνο, κάνοντας αμνιοπαρακέντηση αίματος από το έμβρυο.» Υπάρχει και το πρόβλημα της υπογονιμότητας που συναντάμε συχνά τα τελευ-

ταία χρόνια. Πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη στον τομέα αυτό και πόσο μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι που θέλει ν’ αποκτήσει παιδί; «Όλα έχουν βελτιωθεί, και στο να κάνεις τη διάγνωση γιατί ένα ζευγάρι είναι υπογόνιμο. Μπορείς να ελέγξεις τον άνδρα, γιατί μπορεί να ευθύνεται σε ένα ποσοστό 30%, και στη συνέχεια ν’ ασχοληθείς με τη γυναίκα για την οποία είναι πολύ πιο πολύπλοκες οι εξετάσεις και θέλει περισσότερο χρόνο. Νομίζω, πάντως, ότι και η διάγνωση έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό αλλά και οι δυνατότητες να βοηθήσεις ανάλογα με τ’ αποτελέσματα της διαγνωστικής προσέγγισης, είναι μεγάλες. Υπάρχει βέβαια εν κατακλείδι και η εξωσωματική γονιμοποίηση. Καμμιά φορά, βέβαια, τα ζευγάρια καταφεύγουν λίγο άκαιρα σε αυτές τις προσπάθειες, προτού γίνουν όλα τα άλλα βήματα.»

Για τα βλαστοκύτταρα Η άποψή σας για τα βλαστοκύτταρα ποια είναι; Γιατί έχει παρεξηγηθεί αρκετά αυτή η διαδικασία και έχουν ακουστεί πολλά για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή, αλλά και με τη βιομηχανία που έχει στηθεί γύρω της. «Ακούγονται όντως πολλά. Άλλοι λένε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ, άλλοι λένε ότι δεν κάνει τίποτα, άλλοι ότι είναι εκμετάλλευση του κόσμου από εταιρείες για χρηματισμό. Κακά τα ψέματα, το ζευγάρι το πρώτο που θα ρωτήσει θα είναι, “γιατρέ να κρατήσουμε βλαστοκύτταρα από το έμβρυο ή να μη κρατήσουμε;”. Και ο γιατρός θα πρέπει να έχει μια τοποθέτηση. Εγώ νομίζω ότι επειδή δεν είμαστε απόλυτα κατασταλαγμένοι για αυτές τις καταστάσεις, το καλύτερο θα είναι ο γιατρός να πει τι δυνατότητες υπάρχουν, πού μπορεί να βοηθήσει. Ότι δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα. Ότι υπάρχουν προβλήματα στη φύλαξη, στη χρήση. Εγώ λέω για να βοηθήσω το ζευγάρι, γιατί σκέφτεται και τους οικονομικούς παράγοντες και τι μπορεί να προσφέρει, και εκείνοι είναι που παίρνουν την απόφαση. Εγώ τους λέω ότι είναι το ανάποδο από το λαχείο. Δηλαδή αγοράζεις ένα λαχείο με σκοπό να κερδίσεις, εδώ κάνεις αυτή την πράξη ευχόμενος να μη χρειαστεί ποτέ να δεις αν είναι τελικά χρήσιμο ή όχι.»


ΓΙΑΤΑΚΙ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

ΕΙΠΑΝ:

23

!

«Τα σκυλιά ποτέ δε μιλούν για τον εαυτό τους. Σας ακούνε, όμως, όταν εσείς μιλάτε για τον εαυτό σας με μια έκφραση πως ενδιαφέρονται τρομερά για τη συνομιλία!» Τζερόμ Κ. Τζερόμ

«Το Γιατάκι» επιμελείται η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ababoula@hotmail.com

Αυτός που ακολούθησαν τα περιστέρια… ξι ζευγάρια περιστέρια πετάξανε από τη Μυτιλήνη στο Γαβαθά. Ταξίδευαν αργά κάνοντας κύκλους πάνω απ’ τ’ αυτοκίνητο που μέσα ήταν ο μπάρμπα Στρατής. Ξεκίνησαν απ’ το άγαλμα του λιμανιού μόλις σωθήκανε τα ψίχουλα. Προγονοί τους ήταν ταχυδρομικά περιστέρια. Πατέρας τους ήταν ο μπαρμπα-Στρατής. Αυτός τους τάιζε και τους μιλούσε. Αδέλφια είχαν όλα τ’ αδέσποτα της Μυτιλήνης.»

«Έ

Έτσι ξεκινά το γράμμα του ο Δημήτρης Κ., μέλος του Φιλοζωικού «Κιβωτός», ένα γράμμα που το απευθύνει στο γνωστό σε όλους μας Στρατή Καρίνο, που άφησε πια τη Μυτιλήνη για να μείνει κοντά στην οικογένειά του στο Γαβαθά. Και συνεχίζει… «Δεν είναι παραμύθι μπαρμπαΣτρατή, δεν είναι θρύλος, τα είδαμε όλοι μας τα περιστέρια. Και ξέρουμε και γιατί το κάνανε. Αν μπορούσαν θα σε ακολουθούσαν και όλα τα σκυλάκια και γα-

Τι λείπει; ι λείπει από τη φωτογραφία της βρύσης του Νοσοκομείου; Το μικρό δοχείο που ήταν γεμάτο νερό εδώ και 25 χρόνια στη ρίζα του διπλανού δέντρου. Όσοι τελείωσαν τις εργασίες για την «ανακαίνιση» της βρύσης, το απομάκρυναν και - ω του θαύματος - λιγόστεψαν τα τιτιβίσματα και οι χαρές: σπουργίτια και δεκαοχτούρες αναζητούν αλλού να ξεδιψάσουν και η παρουσία τους ανάμεσα στα φυλλώματα και κοντά στη βρύση έχει μειωθεί σημαντικά. Κάποιοι βάζουν πού και πού κάποιο άλλο δοχείο, αλλά και αυτό εξαφανίζεται. Γιατί, ρε παιδιά;

Τ

τάκια που φρόντιζες γυρνώντας στους δρόμους με το μηχανάκι σου. Και όλοι ξέρουμε πως δεν τα τάιζες απλώς. Τους μιλούσες και τα νοιαζόσουν με όλη σου την καρδιά. Η ψυχή σου γεμάτη αγάπη και ποίηση, που και μέσα από τους στίχους σου τα φανερώνεις. Να ‘σαι καλά στο νέο τόπο που θα διαμένεις. Χαράς ευαγγέλια κάνουν τα ζώα και τα πουλιά εκεί που πας. Και πίσω εδώ μείναμε εμείς, ακολουθώντας το

παράδειγμά σου όσο μπορούμε, καρικατούρες της μεγαλοψυχίας σου και της ανθρωπιάς σου. Ευχαριστούμε για το κουράγιο που μας δίνει η σκέψη σου. Σ’ ευχαριστούμε για το δρόμο που άνοιξες και για τον τρόπο που τον πορευόσουν. Και παρακαλούμε τα περιστέρια να επιστρέφουν πότε-πότε φέρνοντας σε μας τα καλά σου νέα και σε σένα την αγάπη μας. Καλή συνέχεια! Δημήτρης Κ.»

Φρίκη ντοπίστηκε σε κατάσταση ασιτίας με εγκαύματα στην πλάτη. Το πόδι του, που είχε δεθεί το πιθανότερο με σύρμα, σάπισε και έπεσε! Τον περιχύσανε το πιθανότερο με καμμένο λάδι, του στραπατσάρανε το πόδι και το αφήσανε στην τύχη του μέσα στα δρομάκια των Μιστεγνών! Κάποιος το ‘κανε! Αλλά και πόσοι το επιτρέψανε! Κουρασμένοι πια γράφουμε για τέτοια φοβερά περιστατικά κακοποίησης στο νησί μας, αλλά παίρνουμε κουράγιο από τις αντιδράσεις των ζώων. Ο σκυλάκος της φωτογραφίας περιθάλπεται τώρα σε σπίτι μέλους της «Κιβωτού». Άντεξε τους φρικτούς πόνους, τον ακρωτηριασμό, τα εγκαύματα, τα δεκάδες τσιμπούρια που του ρουφούσαν το αίμα. Τηλεφωνώντας μας ο άνθρωπος που τον πε-

Ε

γράψουμε για μια ακόμη φορά την έκκληση του Συλλόγου για οικονομική βοήθεια από τον κόσμο, μετρήσαμε ότι οι εθελοντές-μέλη για το διάστημα Μάιος - Ιούνιος ασχολήθηκαν με 100 ζώα. Ο Σύλλογος μας στέλνει κάθε φορά ονόματα ζώων, καθώς με όποιο ζώο και να

ασχοληθεί, έστω και για λίγο, το ονομάζει. Έπρεπε μόνοι μας, λοιπόν, να δούμε ότι έκαναν εννιά κουρέματα σε συνδυασμό με αμπούλα για το καλααζάρ (ανάμεσά τους και η προστατευόμενη του «Εμπρός» Σάρα· τους ευχαριστούμε). Επίσης με δικά τους έξοδα στείρωσαν 14 ζώα (σκυλιά και γατιά) και ευχαριστούν τους ανθρώπους από τις γειτονιές που ενίσχυσαν οικονομικά

ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ

ΚΑΛΕΣΤΕ... ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΙΚΡΩΝ ΖΩΩΝ

Λίνα Τεντόµα - Ζερβού Θεοφιλοπούλου 6 τηλ. 22510-25200

Κτηνιατρικό Κέντρο www.ktiniatrikokentro. com Ερεσού 11, τηλ 22510-28250 Υποκατάστημα Σκόπελος Γέρας τηλ.: 22510 84250, 6944790131

Πρότυπο Κτηνιατρείο Λέσβου ∆. Μαλάκης Β. Καρβέλλης Αερ. Γιανναρέλλη 66, τηλ. 22510-46488 e-mail: vetmed@otenet.gr

Τουρβαλή Μυρσίνη Βουρνάζων 15-17, τηλ. 22510-28838

Καλλωπισµοί µικρών ζώων

ριθάλπει, για να μας πει το περιστατικό, ήταν συγκινημένος, καθώς το ζώο, παρά την παντελή αδυναμία του να κινηθεί και τους απίστευτους πόνους που περνά, φρόντισε να κουνήσει ελαφρά την ουρίτσα του για «ευχαριστώ» και να μην ξεκολλά τα μάτια του από το φροντιστή του!

Απολογισμός «Κιβωτού» το ηλεκτρονικό μήνυμα που μας Σ«Κιβωτού», έστειλαν από τον σύλλογο της ζητώντας μας να ξανα-

µήπως χρειάζεστε βοήθεια από ειδικούς;

τις στειρώσεις. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι τα 67 περίπου ονόματα ζώων που περιέθαλψαν, παίρνοντάς τα ο καθένας στο σπίτι του μετακινούμενος με το αυτοκίνητό του φυσικά - για το διάστημα που χρειαζόταν το ζώο. Η οικονομική επιβάρυνση για τα μέλη του Συλλόγου είναι κάποιες φορές δυσβάσταχτη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ουδεμία βοήθεια από κανένα φο-

ρέα. Η έκκληση, λοιπόν, του Συλλόγου προς το κοινό είναι επιτακτική και ζητείται με τρόπους διαφανείς, όπως το να αγοράσει κάποιος ένα τσουβάλι τροφής ή αμπούλες και να τα παραδώσει στο Σύλλογο ή να αφήσει ένα οποιοδήποτε ποσό σε κάποιο κτηνιατρείο για να καλυφθεί κάποια στείρωση. Όσοι αγαπάτε τα ζώα, λοιπόν, και εκτιμάτε τέτοιες προσπάθειες σπεύσατε!

Δίνονται από την «Κιβωτό»* Τηλ. 6937-400469

Χαρίζονται ημίαιμα κυνηγόσκυλα κουτάβια, δύο μηνών. Πληρ. τηλ. 22510 28306.

✓Πόλυ Βουλγαρέλη, Grooming - pet shop «Γιατάκι» Θεόφιλου Χατζηµιχαήλ 21, τηλ. 22510 22765 ✓Βίλλα Σίμπα Σιμούλη Εύα Καλλωπισμοί, φιλοξενία, νοσηλεία Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510-44471 & 6932-549955

PET GARDEN STORE Ψυρούκη Τσακύρη Μαριάνα Προϊόντα για ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, εργασίας Γεωργικά προϊόντα, Είδη Κήπου Πώληση χονδρική - λιανική Πάμφιλα Τηλ. 2251031183 & 6945-936918

Aγροτικά Kτηνιατρεία Πέτρας 22530-41142 Mανταµάδου 22530-61032 Πλωµαρίου 22520-32322 Kαλλονής 22530-22317 Aγιάσου 22520-22288 Άντισσας 22530-50351 Μυτιλήνης 22510-47428

Φιλοζωικοί Σύλλογοι:

Χαρίζεται ο Αλήτης! 3,5 μηνών, ημίαιμος, μεσαίου μεγέθους, πολύ παιχνιδιάρης!

Χαρίζονται πανέμορφα ημίαιμα σκυλάκια.

✓Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων « Η ΚΙΒΩΤΟΣ» 6937400469 kivotosmytlgmail.com ✓Φιλοζωικός Σύλλογος Λέσβου “Ο ΠΑΝ” 22510-47710 ✓Ζωοκοµείο Λέσβου: Αγία Παρασκευή 22530-32006


!

AΘΛHTIΣMOΣ Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ

ΑΕΛΚ Στα μεταγραφικά, την πόρτα του Αστέρα Νίκης χτύπησαν οι Καλλονιάτες, για το νεαρό μεσοεπιθετικό Άκη Μιχαλάκη, που πέρυσι αγωνίστηκε στον Αιολικό

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 Φιλικό παιχνίδι θα δώσει στα απέναντι τουρκικά παράλια, την ερχόμενη Τρίτη, η ομάδα ποδοσφαίρου του Παλλεσβιακού, αντιμετωπίζοντας ομάδα της Περγάμου, που τον φιλοξενεί. Το φιλικό αυτό παιχνίδι έχει ονομαστεί ως αγώνας ειρήνης και φιλίας, και επίσημη προσκεκλημένη θα είναι η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, κ. Χαρά Σκολαρίκου.

Οριστικά στο βορρά η Καλλονή! υτό που στην Καλλονή θεωρούσαν ως δεδομένο, μετά και την προφορική διαβεβαίωση του Αντιπροέδρου της Ένωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής, κ. Σφακιανάκη, προς τον Πρόεδρο της ΕΠΣ Λέσβου, κ. Ψαρρόπουλο, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώθηκε και τυπικά την Τετάρτη, στα πλαίσια της συνέλευσης της ΕΕΠ. Η εκπρόσωπος της Λέσβου στην τρίτη, στην τάξη, εθνική κατηγορία, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά, στο βόρειο όμιλο και θα αντιμετωπίσει ομάδες σχετικά άγνωστες προς το φίλαθλο κοινό του νησιού μας. Ομάδες της βορείου Ελλάδας, θεωρητικά χαμηλότερης δυναμικότητας απ’ ότι εκείνες της Αθήνας. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως, είναι ότι η ΑΕΛΚ γλιτώνει μακρινές μετακινήσεις, οι οποίες απαιτούσαν διήμερη διανυκτέρευση μακριά από το νησί, όπως στη Ρόδο, την Κρήτη ή ακόμα και την Πελοπόννησο. Μαζί με την ΑΕΛΚ, στο βορρά θα αγωνιστεί και η Ζάκυνθος, που κέρδισε στο νήμα την Παναχαϊκή, τον Ηρακλή Ψαχνών και τον Πανηλειακό. Η κλήρωση των Πρωταθλημάτων Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας, για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010, ενώ η έναρξη των πρωταθλημάτων ορίστηκε για την Κυριακή 12 Σεπτεμβρί-

14. Οδυσσέας Αναγέννησης Σερρών 15. Α.Ε. Ποντίων Κατερίνης 16. Πυρσός Γρεβενών 17. Τύρναβος 2005 18. Φωκικός

Α

Κρούση σε Μιχαλάκη!

ου 2010. Πιο συγκεκριμένα, στο νότιο όμιλο θα συμμετέχουν οι ομάδες: 1. Αγία Παρασκευή 2. Αίας Σαλαμίνας 3. Αιγάλεω 4. Απόλλων Σμύρνης 5. Ασπρόπυργος 6. Βύζας Μεγάρων 7. Ηρακλής Ψαχνών 8. Καλαμάτα 9. Κεραυνός Κερατέας 10. Κόρινθος 11. ΟΣΦ Χερσονήσου 12. Παναιγιάλειος 13. Παναχαϊκή 2005 14. Πανηλειακός 15. Πλατανιάς Χανίων

16. Ρόδος 17. ΠΑΟ Ρουφ 18. Α.Ο. Χανιά Στο βόρειο όμιλο, θα αγωνιστούν οι ομάδες: 1. Αναγέννηση Γιαννιτσών 2. Αναγέννηση Επανομής 3. Αετός Σκύδρας 4. ΑΕΛ Καλλονής 5. Δόξα Κρανούλας 6. Εθνικός Φιλιππιάδας 7. Εορδαϊκός 2007 8. Ζάκυνθος 9. Κοζάνη 10. Μέγας Αλέξανδρος Ηρακλείας 11. Μακεδονικός 12. Ναυπακτιακός Αστέρας 13. Νίκη Βόλου

Στα μεταγραφικά, την πόρτα του Αστέρα Νίκης, χτύπησαν οι Καλλονιάτες για τον Άκη Μιχαλάκη, ο οποίος την περασμένη περίοδο, αγωνίστηκε με τα χρώματα του Αιολικού στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Οι διοικούντες ποντάρουν στο γεγονός ότι θα αγωνιστούν στη Γ΄ Εθνική, θέλοντας να δελεάσουν έτσι τον παίκτη. Φυσικά, για τον ποδοσφαιριστή ενδιαφέρεται και ο Αιολικός, που τον ανέδειξε ουσιαστικά μετά τις καλές σεζόν του στον Αστέρα Νίκης, και με τον οποίο διατηρεί πολύ καλές διοικητικά σχέσεις. Ο Μιχάλης Κασάπης προσπαθεί να φέρει στην Καλλονή, δύο - τρεις παίκτες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και εξελίξεις αναμένονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Καδή, διαπιστώνεται διαφορά στο οικονομικό. Οι δυο πλευρές δεν τα έχουν βρει ακόμη και υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο, ο νεαρός μεσοαμυντικός να αποτελέσει παρελθόν από το σύλλογο.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σάρωσαν τα μετάλλια, οι Αργοναύτες ντυπωσιακή παρουσία είχε η ομάδα των Αργοναυτών στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Κολύμβησης, που Επραγματοποιήθηκε στη γειτονική μας Χίο, σαρώνοντας κυριολεκτικά τα μετάλλια. Το λεσβιακό σωματείο κατέκτησε συνολικά 43 μετάλλια, που δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον σύλλογο. Οι Αργοναύτες πήραν 25 χρυσά, 15 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια, τα οποία πανηγυρίστηκαν δεόντως από τους μικρούς κολυμβητές-κολυμβήτριες. Συνοπτικά τα αποτελέσματα ανά κατηγορία, ήταν τα εξής: 1ος στα 100μ. πρόσθιο, Αθλητές 12 ετών Γιώργος Ζεϊμπέκης, 1ος 1ος στα 200μ. πρόσθιο. στα 100μ. ελευθ., 1ος Ανδρόνικος Ατσικμπάστα 200μ., 2ος στα 50μ. σης, 1ος στα 50μ. πεταλούδα, 1ος στα 100μ., ελευθ. Γεωργία Τσουμπανέλλη, 1ος στα 200μ. ΜΑ. Νίκος Σαμαράς, 1ος στα 1η στα 200μ. μικτή ατο200μ. ελεύθερο, 1ος στα μική, 2η στα 100μ. ύ- 400μ. ελεύθερο, 2ος στα πτιο, 2η στα 100μ. πετα- 200μ. ύπτιο. λούδα. Ανδρέας Παγώνης, 1ος Αθλητές 11 ετών στα 100μ. ελεύθερο, 2ος Καλλίνικος Αναγνώστου, στα 50μ. ελεύθερο, 2ος 1ος στα 50μ. πρόσθιο, στα 100μ. πεταλούδα.

Αθλητές 10 ετών

Κατερίνα Δημούδα, 1η στα 50μ. ύπτιο, 1η στα 200μ. ΜΑ, 2η στα 100μ. ύπτιο. Αθηνά Διαμαντή, 1η στα 400μ. ελεύθερο, 2η στα 200μ. ελεύθερο, 2η στα 100μ. ελεύθερο. Ασπασία Ελευθερίου, 2η στα 50μ. πρόσθιο, 2η στα

100μ. πρόσθιο, 2η στα 200μ. πρόσθιο. Βαρβάρα Λούβρου, 3η στα 50μ. πρόσθιο, 3η στα 100μ. πρόσθιο, 3η στα 200μ. πρόσθιο. Κατερίνα Κάκκαρου, 4η στα 50μ., 4η στα 100μ. πεταλούδα, 4η στα 100μ. ελεύθερο.

Θεμιστοκλής Βουτσής, 1ος στα 50μ. πρόσθιο, 1ος στα 100μ. πρόσθιο. Μιχάλης Δαλδαράς, 1ος στα 200 ΜΑ, 2ος στα 100μ. πρόσθιο. Παναγιώτης Σαμαράς, 1ος στα 100μ. ελεύθερο, 2ος στα 50μ. ελεύθερο. Στρατής Ελευθερίου, 2ος στα 50μ. ύπτιο, 4ος στα 50μ. ελεύθερο Τζένη Πουλέλλη, 4η στα 50μ. ελεύθερο, 4η στα 50μ. ύπτιο.

Σκυταλοδρομίες Αγόρια 10 ετών 1η θέση 4x100μ., Σαμαράς - Δαλδαράς - Βουτσής 1η θέση 4x50μ. ΜΟ, Σαμαράς - Δαλδαράς - Βουτσής 1η θέση 4x100μ.ελεύθερο, Παγώνης - Σαμαράς Ατσικμπάσης - Αναγνώστου 1η θέση 4x100 ΜΟ, Ατσικμπάσης - Αναγνώστου - Παγώνης - Σαμαράς

Κορίτσια 1η θέση 4x100 ελεύθερο, Λούβρου - Διαμαντή - Δημούδα - Ελευθερίου 1η θέση 4x100, Δημούδα - Ελευθερίου - Κάκκαρου

- Διαμαντή

Το έπιασαν Τα όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που θα γίνει το μήνα που διανύουμε, έπιασαν η Αναστασία Χατζέλλη και ο Αντώνης Ταπανλής, αθλητές της αγωνιστικής ομάδας των Αργοναυτών, και έτσι τα δύο ταλαντούχα παιδιά θα δώσουν το «παρών» στη σημαντική αυτή διοργάνωση. Οι γονείς των παιδιών και ο σύλλογος των Αργοναυτών, συγχαίρουν τους προπονητές Κώστα Σπυρέλλη, Απόστολο Πολυχρόνη και Κώστα Σταματίου, για την επιτυχημένη χρονιά από αγωνιστικής πλευράς καθώς και για τη χαρά του αθλητισμού που εμπνέουν στα παιδιά. Ακόμα συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010, το 1ο CAMP υπό την αιγίδα του ΑΟΔΜ, στο κολυμβητήριο και στην πλαζ Τσαμάκια, από τις 9.00 π.μ έως τις 14.00 μ.μ., για εκμάθηση κολύμβησης, παιδαγωγικά παιχνίδια και ψυχαγωγία για παιδιά από 6-12 ετών.


25

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 IΟΥΛΙΟΥ 2010

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΑΙΘΟΥΣΕΣ EKΔHΛΩΣEΩN CATERING ΛEMBOYPΓEIO

EΣTIATOPIA ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ Ξενοδοχείο, μπαρ, εστιατόριο Καθημερινά ανοιχτά μεσημέρι βράδυ Παρασκευή - Σάββατο βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 22510 45857, 44466

ΦΙΛΕΜΑ Restaurant-Μεζεδοπωλείο Αεροδρόμιο Τηλ. 6973809282

Παναγιούδα, Mυτιληνής Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMA EΛIA & ΘAΛAΣΣA Σκάλα Λουτρών Tηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIO Catering and fast services Aλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIO ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222 Kιν. 6948580463

ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟ Παράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810 Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543 Πέτρα τηλ: 22530 41830 E-mail: SANTO1@OTENET.GR

ΤΑΚΗΣ

ΣΠΟΡ

Ψαροταβέρνα Παναγιούδα Τηλ. 22510 31342

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Bistro - piano restaurant Tηλ. 6979325911

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ Κομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474 Ταβέρνα Ακρωτήρι Τηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ Πηγαδάκια Γέρας Τηλ. 2251093484 & 6973741809

ΒΑΦΕΙΟΣ Ταβέρνα Tηλ. 22530 71752

CAFÉ-BAR ENVY Κουντουριώτη 78 Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTE Kανόνι Θερμής Tηλ. 22510 71971

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ) Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810 & 6977-596474

OCEANIS Πλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ ΑΣΤΡΟ (ΤΟ) Ερμού 5 Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑ Ελ. Βενιζέλου 10 Τηλ. 22510 45508

ΠΙΤΑ ΜΑΚΗΣ Πλατεία Αλυσίδας Delivery: 22510 42397 & 42597 Tώρα και online παραγγελίες www.pita-makis.gr

ΤΑΧΥΦΑΓΙΑ ΦΕΥΓΑΤΟΣ ΚΑΒΕΤΣΟΥ 16 τηλ. 22510 40271

DREAM COFFEE Αρίονος 16 22510 48880

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑ ΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 26181 2o κατάστημα: Π. Κουντουριώτη 11 και Ερμού 16 Τηλ. 22510 47700

Service και επιδιορθώσεις μικρών ηλεκτρικών συσκευών, αλυσοπρίονων, μηχανών πετρελαίου, βενζινοκινητήρων κ.λπ.. Παραλαβή και παράδοση στο χώρο σας. Πληρ. τηλ. 6949079052, κ. Γιώργος.

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

SPANOS Γήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8 Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Παναγιούδας Tηλ. 22510 32774 & 6948591839

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΔΟΜΗΣΗ KATAΣKEYAΣTIKEΣ ETAIPEIEΣ

Χατζημανωλάκης Σταύρος 8ο χλμ Περιφ. οδού Μόριας Τηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPA Aφεντούλης Iωάννης Nέες Kυδωνιές Τηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ Καυσόξυλα, Μετακομίσεις, Μεταφορές, Πέτρες Mυστεγνών, Εξέδρες εκδηλώσεων, Επικουρικές υπηρεσίες θεαμάτων, οικοδομικά υλικά, γενικές επισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001, 6946004444 & 22510 43129.

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ξυλουργικό εργοστάσιο παραγωγής με υπερσύγχρονα μηχανήματα (CNC). Κουφώματα Γερμανικού Τύπου - Εσωτ. Πόρτες - Θωρακισμένες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ. Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 22510 46307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ξυλουργικά μερεμέτια και παντός τύπου αναπαλαιώσεις επίπλων τηλ.: 6947-153832

KΛEIΣTHKATE EΞΩ;

ΠPAΞIΣ A.E. Πωλήσεις κατασκευές Tηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣ Aργύρη Eφταλιώτη 13 Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ Τεχνικες εταιρείες Παλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

BLUE LINE A. Kαλλονή Τηλ. 22530 29277 B. Xίος, Kαρφά 34, Kοντάρι Tηλ. 22710 33470

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Ικτίνου 2, Τηλ. 22510 41244 & 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ. ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ. Έκδοση οικοδ. αδειών, Μελέτες - Επιβλέψεις, Τοπογραφικά - Κτηματολόγιο Κρήνης & Κισθήνης 6Α, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 20264 & 6945-900730 nikolakog@tee.gr

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ STAR BETON Βιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικών με πιστοποίηση ISO-9001 Λακέρδα Αλυφαντών, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 46446 - 22510 46776 Φαξ 22510 46756

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ EΡΓΑΣΙΕΣ ΚΟΚΩΝΗΣ ΒΛΑΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΤΗΡΙΑ (ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ) Τηλ. 6932392591

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Καθαρισμοί χώρων - καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματική διαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος) 22510 37415, 6937-407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ

AL-DECO

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5x5

ΒΑΓΙΕΣ

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΚΛΕΙΔΙΑ ΔΑΡΔΑΓΟΣ Γ. ΒΑΣΙΛΗΣ Κλειθροποιός από το 1974 Αξιόπιστα Επώνυμα Προϊόντα Γερμανικά: Abus, Burk, Dom Ισραήλ: Yardeni Γαλλικά: Iaperce Frofaux Ιταλικά: Cisa όλη την γκάμα Ελβετικά: Ceso Αγ. Ειρήνης 2, Μυτιλήνη 22510 20317, 942420803

ΘΕΡΜΑΝΣΗ KΛIMATIΣMOΣ MANTZΩPOΣ Eλ. Bενιζέλου 10 Τηλ. 22510 42248

ΑΛΟΥΜΙΝΟΚΑΤΣΚΕΥΕΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΥΡΑΝΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ & ΑΝΤΩΝΗΣ Πλωμάρι Πληρ. τηλ. 22520 31172

Τεχνολόγος Γεωπόνος Απολυμάνσεις, απεντομώσεις, μυοκτονίες Μόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣ Απολυμάνσεις - αποφρακτικά συνεργείο καθαρισμού - υπηρεσίες φύλαξης ISO 9001:2000 Πληρ. τηλ. 6978-186090 & 6974-269683

Τέντες με τυπωμένο το εταιρικό σας logo, περγοτέντες, προβολικό στέγαστρο Πολιχνίτος Τηλ. 22520 42052 & Κιν. 6978-370334

EIΔH YΓIEINHΣ OIKOΣ Mητροπόλεως 7, Παγανή Μυτιλήνης Τηλ. 22510 24788

ΠANTAZOΠOYΛOΣ Aγ. Θεράποντος 7 Τηλ. 22510 41488

ΚΑΛΥΜΝΙΟΣ ΑΒΕΕ Διασταύρωση Αγ. Παρασκευής Καλλονής Τηλ. 22530 22685 & 23420

LESVOS BAGS Πιττακού 13 Πληρ. τηλ. 22510 40540

Η/Υ AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ U SHOP MYTIΛHNHΣ Aγ. Eιρήνης 7, Tηλ. 22510 45453

ANAKYKΛΩΣH ANAΛΩΣIMA THE PRINTER SHOP H μεγαλύτερη Γερμανική Eταιρεία αναγόμωσης μελανιού στη Mυτιλήνη Ίμβρου 2, Tηλ. 22510 23540

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Εμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO (FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ) Τηλ. 22510 29419 & 6944324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Δημήτριος Κομνηνός Πρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E. Λάρσος, Πλησίον KTEO Eπαρ. δρ. Mόριας - Kαλλονής Tηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TA ΣΩTHPAKHΣ Παπάδος Γέρας Tηλ. 22510 84400

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣ Συνεργείο Kαθαρισμού Kαθάρισμα κτηρίων, εμπορία απορρυπαντικών Aκρωτήρι Mυτιλήνης 22510 46540, 6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ Ελ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη 22510 32400

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΜΕΔΟΥΣΑ Aγ. Συμεών 3, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 28036, 22530 22921

ΕΠIΠΛO GIANNOULIS INTERIORS Αγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E. Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣ Aερ. Γιανναρέλλη 61 Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ AFISORAMA

BIBΛIO ΠAΠAΣΩTHPIOY Eρμού 211 Στον επάνω όροφο θα βρείτε και σχολικά βοηθήματα! Tηλ. 22510 23388 Fax. 22510 23317

Κορνίζες, επεξεργασία σε ξύλο και καμβά Καβέτσου 44, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45449

ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΕΝΔΥΜΑΤΑ PROTAGONISTI Γυναικεία & Ανδρικά Ενδύματα Εισαγωγής Σαπφούς 5, τ. 22510 37966

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑ Αριστειδοπούλου Ρούλα Ερμού 193 - 195 Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOY Ερμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Tηλ. 22510 41450, 41364, 26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

AVANTI Όμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης Λιόλιος Πλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 22520 33753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ Μητροπόλεως 29, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 41120, 41912 Fax 22510 41411

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76 Τηλ. 22510 45144 & 42600 Κιν. 6932627300 Φαξ 22510 21666 www.elta-courier.gr

SUPER ΤΑΧΥ-ΔΙΑΝΟΜΕΣ Αερ. Γιανναρέλλη 50 22510 45912, 37731 Εκτός από ταχυμεταφορές Αναλαμβάνουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΑΔΙΩΝ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε. Αρίονος 17, Μυτιλήνη Τηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣ Αλκαίου 26, Μυτιλήνη Τηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΚΙΦΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Ερμού 60, Tηλ. 22510 45019

ΣΙΜΕΛΗ Aεροπόρου Γιανναρέλλη Τηλ./Fax: 22510 24523 Κιν. 6932214752

Σέρεσλη Μαριάνθη Eρμού 151 Τηλ. 22510 28547

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΤΕΝΤΕΣ ΚΑΦΑΛΟΥΚΟΣ

ΝΥΜΦΕΣ

Π. Bοστάνη 14, Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣ Πέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535 Fax 2253042483

ENOIKIAΣEIΣ LESVOS CAR rentals Στρατής Λόγγιος Λουτρά Mυτιλήνη Τηλ. 22510 27825 Fax. 22510 44280 Kιν. 6932896712 www.lesvos-carrentals.com info@lesvos-carrentals.com

GOLDEN SUN Ενοικιάσεις αυτοκινήτων Τζ. Αριστάρχου, έναντι Τουριστικής Αστυνομίας Τηλ. 22510 41779, 6977-616830 Δωρεάν παράδοση σε αεροδρόμιο & λιμάνι

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813 φαξ 2251037416

FUN TOURS

OIKONOMIKOI ΣYMBOYΛOI Π.MYPITZHΣ & ΣYNEPΓATEΣ Eρεσσού 5, Mυτιλήνη Tηλ. 22510 40377

BUSINET Μαλαματίνας Ηλίας, Χατζάρας Παναγιώτης Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 40188 & 37214 www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937407221 e-mail: es-karag@otenet.gr

Γραφείο Γενικού Tουρισμού Π. Kουντουριώτη 87-89 Τηλ: 22510 40802 Kιν.: 6945344240 e-mail: funtours@otenet.gr www.funtours.gr

MYTONIΣ Γραφείο Γενικού Tουρισμού Παναγιούδα, 81100 Τηλ: 22510 31777 Fax: 22510 37614 Kουντουριώτη 87 Τηλ: 22510 37500 Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVE Π. Kουντουριώτου 11 & Aργύρη Eφταλιώτη 3, Mυτιλήνη Τηλ: 22510 37533 -534 Fax: 22510 37535 e-mail: olivemjt@otenet.gr www.olive-groove.gr


26

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Υ EIΔIKOI ΓAΣTPENTEPOΛOΓOI Γρίβας Ευστράτιος

Καβέτσου 40 Τηλ.: 22510 41210 Κιν.: 6932703093 Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία

Ερεσού 2, 1ος Όρ. Tηλ. 22510 37192 Κιν. 6973303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI Γρηγοράκης Παναγιώτης

Καβέτσου 36 Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932251120 Μαλλιαρός Ιωάννης

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932906278 Ταπανλής Ν. Ευστράτιος

Καβέτσου 5, (Ισόγειο) Iατρείο: 22510 47788 Κιν.: 6944696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI Γιανναδάκης Εμμανουήλ

Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747 Γαλής Νάσος

Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5 Tηλ. 22510 42505 Kιν. 6932303873 Γιαννίκος Π. Στρατής

Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής) Tηλ. 22510 41125 Kιν. 6976654509 Ζερδελής Γιάννης

Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874 Oικία. 22510 22589 Μακρή Στέλλα

Καβέτσου 27 Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793 Περγαμηνού Άννα

Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.) Τηλ. 22510 41110 Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ Μπομπότη Στ. Πολυξένη

Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010 Kιν. 6977649458 Fax. 22510 44027

IATPOI AKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ Aμπατζής Πολύδωρος

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222 Ιατρική Διάγνωση Λέσβου Παντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης Καλλονής Σύμβαση με όλα τα Tαμεία. Τηλ. 22510 42101

Γ

Ε

Ι

Α

Μαγνητική Τομογραφία Λέσβου Σίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός) Χρυσομαλλούσης 20Α & Ασκληπιού Τηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Ο

Μ

Ο

Ρ

OYPOΛOΓOI ANΔPOΛOΓOI Μουτζούρης Βασίλης

Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456, 6972122738 (Μόνο Απογεύματα) Πελέκος Μιχάλης

Πανσεληνά - Σκορδά Μαρία Έναντι Κέντρου Υγείας Τηλ. 22530 22131 Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Χειρουργός ουρολόγος Καβέτσου 10 - 1ος όροφος τηλ. 22510 40883 6934-877441

MIKPOBIOΛOΓOI BIOΠAΘOΛOΓOI

OΦΘAΛMIATPOI Ζουμπούλη Δ. Ελένη

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.

Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνη Τηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745 e-mail: fkantartz@gmail.com Σύμβαση με όλα τα ταμεία Κοροβέση - Ταπανλή Νικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818 Κιν. 6944-564159 Κυριακίδης Π. Στρατής

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477 Κιν. 6976980830

Καβέτσου 11 (πλησίον χαρτ. “Eιρμός”) Ιατρείο: 22510 42312 Οικ. 22510 41487 Κιν. 6944434811 Κουτζά Χριστίνα

Αγ. Θεράποντος 5 Τηλ. 22510 44664 Κιν. 6944363959 Τουρβάς Θ. Γεώργιος

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Καβέτσου 27, 3ος όροφος Δέχεται με ραντεβού Ιατρείο: 22510 23661 Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Oυζουνέλλη Θ. Kλειώ

Aλκαίου 27 Tηλ. & Fax: 22510 46930 Kιν. 6937218711 Σάκης Ευστράτιος

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Καβέτσου 24 Τηλ. 22510 28561

Γρίβας Κων/νος

Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020 Κιν. 6932204318 Fax. 22510 44027

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 21275 Σκανέλης Π. Ευστράτιος

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ

Στρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 27702 6936-667657

NEYPOΛOΓOI

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338 Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ. Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος ωτορρινολαρυγγολόγος Καβέτσου 40 Τηλ. 22510 29342, 6942290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

Δάμης Παναγιώτης

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 40538, Κιν. 6974799090 Λαμπούσης Π. Ραφαήλ

Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 23933 Κιν. 6972 853790

OPΘOΠAIΔIKOI XEIPOYPΓOI

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217 Κιν. 6944-586587

XEIPOYPΓOI OΔONTIATPOI

Βιτούλιας Γεώργιος

Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704 Κιν. 6977393637

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία

Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Παπαδόπουλος Αναστάσιος

Καλλονή Λέσβου Τηλ. 22530 29233 (ιατρείο) Κιν. 6979-070772

Βογιατζή Μπέσσυ

Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Φ

Ι

Α

Κ

Α

Βογιατζής Ιωάννης

Καβέτσου 3, Tηλ. 22510 46868 Κιν. 6945901518 Δημηρούδης Γεώργιος

Αγίας Ειρήνης 2 Tηλ. 22510 22233 Κιν. 6973236406 Καπτανής Ευστράτιος

Καβέτσου 22 Τηλ .2251044314 Μοιρασγεντής Παναγιώτης

Καβέτσου 22, 1ος όροφος Τηλ. 22510 45977 Κιν. 6977-881899 Παπουτσή Βαρβάρα

Aλκαίου & Αρίωνος Tηλ. 22510 25852 Κιν. 6957329664

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ Μουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572 Κιν. 6936-960693

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ Καραγεωργίου Νίκος

Διδάκτωρ Oρθοδοντικής Αγίας Ειρήνης 11 Tηλ. 22510 42233 Καραχάλια Καλλιρόη

Αγίας Ειρήνης 1 Tηλ. 22510 48105 Κιν. 6936406140 Κατανάκης Σ. Μιχαήλ

Καβέτσου 24, 3ος Όρ. Tηλ. & Fax: 22510 40778 Κιν. 6932460966 Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32 Iατρείο: 22510 43377 Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ Αδαμπατά Κατερίνα

Ηρώων Πολυτεχνείου 4 Τηλ. 22510 29996 Κιν. 6937293661 Χατζόγλου Ελένη

Ερεσού 13 Τηλ. 22510 48986 Κιν. 6946684555

ΠΑΙΔΟΨYXIATPOI Κορκολή Έφη

τ. επιμελήτρια Γ.Ν. Μυτιλήνης Καβέτσου 44, ημιώροφος Τηλ. 22510 48915 & 6977369387

ΨYXIATPOI Ανδριώτης Νικόλαος

Καβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696 Κιν. 6944304116 Xατζησάββα Aλεξάνδρα

Kων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 42225, Κιν. 6972225125

Ι

Α

Λ

Λ

Α

ΨYXOΛOΓOI Βερβέρη Μαρία

Καβέτσου 17 Ειδίκευση στη ψυχολογία παιδιών και εφήβων τηλ. 6945-447016 & 22510 48933 Ζητιανέλλη Μαρίνα

Αλκαίου 1 (πρώην Μεγ.Βρετάνια) Tηλ. Ιατ. 22510 45150 Κιν. 6974020648 Κιστάνη Σοφία

Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. Ιατ. 22510 41923 Κιν. 6937540523

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣ MYTIΛHNH Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Αποκατάστασης MSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου Τσεχίας Laser - Υδρομασάζ Τζακούζι - Μαγνητοθεραπεία Θουκυδίδου & Κανάρη Tηλ. 22510 41868 Κιν. 6938802270 Χατζηδημητρίου Αντώνης

Σμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ) Τηλ 2251037633 Κιν. 6945792823 Κέντρο Φυσικοθεραπείας & Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOI ΔIATPOΦOΛOΓOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSC Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 BODY SPA

Eλευθ. Bενιζέλου 31 Tηλ.: 22510 29393 Διαιτολόγοι: Kαραφασούλη Δήμητρα Κουνιαρέλλη Η. Ευστρατία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κουντουριώτη 17 & Αλκαίου 1 (πρώην Μεγάλη Βρετανία) Τηλ. 22510 28512 κιν. 6936447893 Κουτρολού Κ. Χαρά

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνη Tηλ/Fax. 22510 21374 Κιν. 6955409874 Τελωνιάτη Ειρήνη

Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνη Tηλ./Fax. 22510 42011 Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ» Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, Πεντικιούρ Β. Καραπαναγιώτη 13 Tηλ. 22510 20111 Σταμάτη Κωνσταντίνα

Ποδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικός Θουκιδίδου 4, Χρυσομαλλούσα Tηλ. 22510 22696

ΓYMNAΣTHPIA BODY SPA

Ελευθερίου Βενιζέλου 85 Τηλ. 22510 23473

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ Αλεξανδρή Μαρία

Ορθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα για άτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22, Τηλ. 22510 47714 Ορθοπεδική Λέσβου

Μαυραγάνη Βάσω Ορθοπεδικά ανατομικά είδη αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA Οπτικά Κάσδαγλη

Ερμού 7 Τηλ. 22510 24400 Oπτικά Γιαλούρη

Πλατεία Yπεραστικών KTEΛ, Τηλ. 22510 25985 Πουλέλλης Vision Αντωνίου Μαρία Γαβριέλα EYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886 ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISION Οπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50 Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΘΗΝΑ Kόρακας Γεώργιος*

Συρακουσών 52, Λαμπρινή Τηλ. 210 2920064 Τηλ/Fax. 210 2133951 Kιν. 6932538488 Aναλαμβάνουμε τη μεταφορά προς την ιδιαίτερη πατρίδα * Καταγόμενος από τα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH Δούκα Ράλλη Βασιλική

Αγ. Συμεών 4 Τηλ. 22510 42687 - 29504 Κιν. 6932486155 6977546406 ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ 3420585, 3416595

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ART COIFFURE Μύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΑ GYM Μύρινα, 22540 25938

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗ Γενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.Ε Αποθήκη Λήμνου: Τηλ. 22540 23087, 25039 Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 210 3420506,

PETRIDES Travel Tourism & Car Rental Tηλ. 22540 22039, 22998 Φαξ 22540 22129 Κιν. 6947601516 e-mail: petrides@otenet.gr

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ CRYSTAL CLEAN Eθνικής Αντιστάσεως Σούμπρα Μύρινας Τηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ FLOWER STUDIO Μαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

...σημαίνει courier Μύρινα Λήμνου Τηλ. 22540 23429, 25140

ΦΑΓΗΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ Εστιατόριο, Snack Bar ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254300948

CENTRO Ψησταριά Άγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993 Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ Ψαροταβέρνα Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 22220

ΛΙΜΑΝΙ Ψητοπωλείο Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 23809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - Πιτσαρία Μύρινα τηλ. 22540 22828 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - Πιτσαρία Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ 22540 22540 Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - Catering Πλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–Club Ρωμαίικος Γιαλός Τηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟΙ Tαβέρνα - Oυζερί Κοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ MΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ Τηλ. 22540 23536, 23113

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος Λήμνου Τηλ. 22540 92655, 22540 51656

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Λιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936 Fax: 2254025691

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ Ενοικιαζόμενα Δωμάτια ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Τηλ. 2254093329


EI∆HΣEIΣ

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

27

Γράμματα Αναγνωστών

Ετεροχρονισμένα σχόλια και παράπονα κ. Αφροδίτη ΓιαννέλΑπόλη -τηνΚυριάκη λάβαμε την παρακάτω επιστολή, που στάλθηκε πριν από καιρό - σύμφωνα με την επιστολογράφο - ηλεκτρονικά στο «Ε» μ’ αφορμή σχόλιο της εφημερίδας, αλλά δε δημοσιεύτηκε, μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό σε συνοδευτικό κείμενό της διατυπώνει διάφορα ερωτηματικά για τη μη δημοσίευσή της, αφήνοντας... αιχμές για τυχόν σκοπιμότητες του «Ε». Επειδή το «Ε» δεν έχει τον παραμικρό λόγο, όχι μόνο για να μη δημοσιεύσει αυτή την επιστολή της κ. Γιαννέλλη, αλλά οποιασδήποτε επιστολής-παρέμβασης αναγνώστη του για θέματα που απασχολούν τον τόπο μας, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την επιστολογράφο ότι μακριά από μας κάθε τέτοια σκέψη. Στο «Ε» είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτη αρχή ότι έχουν θέση όλες οι απόψεις,

χωρίς εκπτώσεις και λογοκρισίες. Η επιστολή και το συνοδευτικό δεύτερο κείμενο της κ. Γιαννέλλη έχουν ως εξής: «Πριν αρκετό καιρό είχα στείλει το παρακάτω κείμενο για δημοσιεύση... αλλά δε δημοσιεύτηκε ακόμη... Να υποθέσω πως “χάθηκε” στο δρόμο;... Ή υπήρχε προτεραιότητα για άλλα κείμενα;... Μακάρι να είναι έτσι! Να μην φανταστεί όμως το κακό μου μυαλουδάκι πως έχετε τους δικούς σας λόγους που δεν το δημοσιεύσατε... γιατί πολύ θα λυπηθώ... Ας είναι! Ό,τι καλύτερο νομίζει η ομάδα σύνταξης για την εφημερίδα σας και για τον τόπο μας! Όχι τίποτα, μέχρι να το δημοσιεύσετε στην εφημερίδα θα προλάβει ο Δήμος της περιοχής να καθαρίσει την παραλία του και “ούτε γάτα ούτε ζη-

μιά”!»

Για την καθαριότητα της παραλίας Νυφίδας «Πληροφορήθηκα πριν λίγες μέρες από τα Μ.Μ.Ε. πως τα “Εκπαιδευτήρια ΠΛΑΤΩΝ” θέλησαν να συμμετάσχουν ενεργά στον εορτασμό της 5 Ιουνίου - Παγκόσμιας μέρας Περιβάλλοντος. Χάρηκα με την είδηση και επιβραβεύω τους ανθρώπους των Εκπαιδευτήριων. Επισκέφτηκαν την παραλία των Βατερών για να την καθαρίσουν και προς έκπληξή τους την βρήκανε καθαρή! Έσπευσαν να συγχαρούν τον Δήμαρχο της περιοχής για την ενέργειά του να διατηρεί καθαρή την ονομαστή παραλία του νησιού μας. Κρίμα όμως που δεν επισκέφτηκαν και την παραλία της Νυφίδας... γιατί; Γιατί θα έπρεπε για την Νυφίδα να δώσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στον Δήμο Πολιχνίτου!

Επισκέφτηκα αρχές Ιουνίου, Κυριακή, την ήσυχη Νυφίδα. Η ζέστη έντονη, η θάλασσα γαλήνια, τα ταβερνάκια γραφικά και τα αλμυρίκια μας χάριζαν όση δροσιά μπορούσαν. Όμως δεν τολμούσες να κοιτάξεις παρά μόνο το γαλάζιο του κόλπου! Σκουπίδια μπόλικα σε όλη την παραλία. Σκουπίδια που ξέβρασε ο βαρύς χειμώνας και σκουπίδια που “στόλισαν” κάποιοι συνάνθρωποί μας. Καλαθάκια πουθενά, παρά μόνο ένα ξεχασμένο καλαθάκι-πελεκάνος στο τέλος-τέλος της παραλίας, ξέχειλο από σκουπίδια. Παγκάκια ξεχασμένα από το πέρασμα των χρόνων, σπασμένα, σκουριασμένα απολιθώματα πολιτισμού. Αποδυτήρια διάχυτα από ευχάριστο “άρωμα” κάποιων ασυνείδητων δίποδων που τα στόλισαν με τις ακαθαρσίες τους. Καθόλου χρήσιμα για τους λουόμενους εφόσον δεν

έκλειναν οι πόρτες τους. Καταλαβαίνω πως κάποιοι είναι απολίτιστοι με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ή και να κλέβουν ακόμη ό,τι φτιάχνει μια Δημοτική Αρχή. Θέλω να πιστεύω πως ο Δήμος Πολιχνίτου δεν πρόλαβε να καθαρίσει την Νυφίδα ή δεν είχε τους απαιτούμενους εργάτες ή δεν πήρε τις γνωστές πιστώσεις ή... ή... οτιδήποτε μπορεί να σκεφτεί ο νους μου. Όμως, μήπως οι καταστηματάρχες των Βατερών καθάρισαν από μόνοι τους το μικρό κομμάτι παραλίας που υπάρχει μπροστά από την επιχείρησή τους και όχι το συνεργείο του Δήμου Πολιχνίτου;... Τα συγχαρίκια λοιπόν, κύριοι των “Εκπαιδευτήριων ΠΛΑΤΩΝ”, μάλλον θα πρέπει “αλλάξουν” ιδιοκτήτες! Ευχαριστώ για την φιλοξενία Αφροδίτη Γιαννέλλη Κυριάκη»

9ος: Χατζή Ιμπραήμ και 10ος: Μπεκήρ Μπέης των Δαφίων συνέχεια από ΣEΛ. 28

και διαρκώς νικούσαν τους αντιπάλους των Τούρκους μπεχλιβάνηδες. Ο λεοντόθυμος Τζέκης, από το κατάρτι της μπρατσέρας του πατέρα του έκανε βουτιές εις την θάλασσαν, προετοιμάζοντας το κατόπιν λαμπρόν αθλητικόν μέλλον παγκοσμίου φήμης παλαιστού, το οποίον εξύμνησεν ο Μανώλης Ευαγγελίδης. Το αληθινόν πρωτοπαλλήκαρον ο Τόγκας, έτρεψεν εις φυγήν και μέσα σ’ αυτήν την αγοράν, ολόκληρον κουστωδίαν Τούρκων χωροφυλάκων. Το δε σπίτι του καπετάν Τζέκη ήταν ιερόν κι’ απαραβίαστον άσυλον των καταδιωκομένων από τον αυστηρόν νόμον. * Τον Αρχοντομαχαλά ο Τόγκας τον φυλά κι’ ο Τζέκης μεσ’ τη Μάνια είν’ όλος περηφάνεια. * Στου Μικεμέ καμαρωτός ξαγρυπνάει ο Καρωτός και χοροπηδάν στα Χάνια του χωριού τα αλάνια… *** Ο Μπουγάμαλης για να τρομοκρατήση τους Τούρκους των

Δαφίων κι’ αναγκάση αυτούς να μη μένουν αργά στη Καλλονή και δημιουργούν επεισόδια, εσκέφθηκε κάτι αποτελεσματικώτερον. Ώπλισε τους ώμους του με φτερά όρνιου και τα χέρια του με λανάρια (κρόταλα), κρύφτηκε πίσω από τους χαμηλούς τοίχους του νεκροταφείου τ’ Άγιου Σίδερου (Ισιδώρου) και περίμενε το θύμα, το οποίον δεν άργησε να φανή. Ένας μπέης, Μπεκήρ Αγάς ονόματι, επέρασε σφυρίζοντας. Ο Μπουγάμαλης δεν χάνει καιρό, σκαρφαλώνει στις πλάτες του κι άρχισε να χτυπά δαιμονιωδώς τα κρόταλά του, φωνάζοντας του Τούρκου: “Τράκα, τράκα τα λανάρια θα με πας σε τρία πηγάδια”. Εννοείται ότι πριν ο μπέης φθάση στο πρώτο πηγάδι του Μιλιανού, έχασε την ομιλία του και μετά τρεις ημέρες, από τον τρόμον του, τα κακάρωσε. Το κόλπο του Μπουγάμαλη επέτυχε. Οι Τούρκοι από την ημέραν εκείνην άφιναν την Καλλονήν και γύριζαν εις τα Δάφια με την δύσιν του ηλίου. Πόσα άλλα χαριτωμένα ανέκδοτα υπάρχουν την εποχήν αυτήν του θρύλου και των φανταστικών περιστα-

τικών!» Το παραπάνω συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές 20ού μιας και ο Χαράλαμπος Μπουγάμαλης ο αποκαλούμενος «νταής» από τους ντόπιους, έζησε τότε. Δηλαδή ο Μπουγάμαλης, δεν σκότωσε έναν από τους εννέα σπουδαίους Μπεκήρ Αγάδες, τους: Ζορμπά, Χαβδή, Εμπού, Καζά, Ναζίρη, Απτή, Απτηραχμάν, Βεκήρ, Χατζή, αλλά στον Μπέη, έκανε τον παλικαρά, σε κάποιον από τους παρακμάσαντες απογόνους! Όμως, λόγω περιορισμένου χώρου της στήλης, θα συνεχίσουμε στις επόμενες δεκαπενθήμερες επισημάνσεις, οπότε θα περιδιαβούμε με την Ερατώ στα λουτρά του εξοχικού. Σημείωση: Η φωτογραφία του Τόγκα, (Μιχάλη Δημητρούλη) στις αρχές του 20ού αιώνα, αναδημοσιεύεται από το λεύκωμα του Χρήστου Τραγέλλη: «Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες» Αθήνα 2009, έκδοση του Συλλόγου Καλλονιατών Λέσβου. Άρης Κυριαζής astromereia@ath. forthnet.gr

∆HMOΣIEYΣEIΣ- ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ- ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ - ∆IAKHPYΞEIΣ - ∆HMOΣIEYΣEIΣ - ANAKOINΩΣEIΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 1.279/6-112009 ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ (οικοπέδου μετά της επ’ αυτού διώροφης οικίας) Εγώ ο Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, κάτοικος Μυτιλήνης (Ικτίνου αρ. 2 τηλ. 47457), γνωστοποιώ ότι: Στις είκοσι οκτώ (28) Ιουλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και από ώρας 16:00 -17:00, της ίδιας μέρας, εντός του Καταστήματος του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου, που βρίσκεται εντός της κωμοπόλεως Καλλονής Λέσβου και ενώπιον της Συμβολαιογράφου της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Καλλονής Λέσβου κ. Γε-

ωργίας Ρασβίτσου, ή του νόμιμου αναπληρωτού της εφόσον αυτή έχει κώλυμα με επίσπευση της: Ανώνυμης Εταιρείας υπό την επωνυμία «ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ Α.Ε.» που εδρεύει στο 8ο χιλ. της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής (περιοχή «ΛΑΡΣΟΣ») και εκπροσωπείται νόμιμα, θα πλειστηριασθεί αναγκαστικά και υποχρεωτικά το, με την με αριθμό 1.279/611-2009, Έκθεση Αναγκαστικής Κατάσχεσης Ακινήτου, εμού του ιδίου Δικαστικού Επιμελητή, ακίνητο, που ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στην οφειλέτιδα: Μαριάνθη σύζυγο Σπύρου Αλβανού, το γένος Μιλτιάδη και Ελπινίκης Δημοσθένους, κάτοικο Αγίας Παρασκευής Λέσβου, για ποσό απαίτησης (4.592,22), πλέον νόμιμων τόκων και εξόδων εκτέλεση

και πλειστηριασμού, δυνάμει και σε εκτέλεση της με αριθμό 77/110-2009 Διαταγής Πληρωμής του Ειρηνοδικείου Καλλονής,, ήτοι: Είναι μια διώροφη, λιθόκτιστη οικία αποτελουμένη από ισόγειο εμβαδού (39,75) τετραγωνικών μέτρων και από πρώτο (α΄) υπέρ του ισογείου όροφο εμβαδού (39,75) τετραγωνικών μέτρων που είναι κτισμένη επί οικοπέδου εκτάσεως εμβαδού (166,71) τετραγωνικών μέτρων, κείμενο στη συνοικία «ΚΑΥΚΑΡΑ» του δημοτικού διαμερίσματος Αγίας Παρασκευής Λέσβου του ομώνυμου Δήμου του Νομού Λέσβου, εμφαινομένου με τα στοιχεία Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Α στο από Μαρτίου 2004 τοπογραφικό σχεδιάγραμμα του Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού Σαράντη

Προκοπίου, με την πάνω σε αυτό υπεύθυνη δήλωση του ως άνω μηχανικού, σύμφωνα με τον Ν. 651/77, από την οποία προκύπτει ότι το άνω οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, ότι δεν υπάγεται στις διατάξεις του Ν. 1337/83 και δεν έχει υποχρέωση εισφοράς σε γη και χρήμα, ότι στην περιοχή του ακινήτου δεν έχει κυρωθεί καμία πράξη εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν. 1337/83, δεν βρίσκεται σε ρέμα, αιγιαλό, ζώνη παραλίας, βιότοπο δημόσιο κτήμα ή αρχαιολογικό χώρο και δεν υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 15 και του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν.2242/94 και συνορεύει γύρωθεν επί προσόψεως Α Β με αδιέξοδο δημοτικό δρόμο, επί

τεθλασμένης πλευράς Β Γ Δ, με ιδιοκτησία Παναγιώτου Κουλίκα, επί πλευράς Δ Ε, με ιδιοκτησία Χαραλάμπους Γωργακέλλη, επί τεθλασμένης πλευράς Ε Ζ Η Θ, με ιδιοκτησία Ευστρατίου Κ. Σκαρλατή, επί τεθλασμένης πλευράς Θ Ι Κ, με ιδιοκτησία Ευαγγέλου Τσαμουτρζή και επί πλευράς Κ Α, εν μέρει με ιδιοκτησία Ευαγγέλου Τσαμουρτζή και εν μέρει με ιδιοκτησία Ευστρατίου Ζαρπαρίνη.- Τιμή πρώτης προσφοράς για την έναρξη του Δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, ορίζεται πάνω από την αξία του κατασχεθέντος ακινήτου, που προκύπτει από τον προσδιορισμό αυτής με αντικειμενικά και συγκριτικά κριτήρια, σύμφωνα άρθρο 995 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ. όπως τροποποιήθηκε

και ισχύει (Ν. 3714/7-11-2008ΦΕΚ 231/Α΄), δηλαδή εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000,00 €), {συγκριτική αξία οικοπέδου σύμφωνα με την Δ.Ο.Υ. Καλλονής (30.007,80) ευρώ, αντικειμενική αξία κτίσματος (23.382,54) ευρώ, δηλαδή συνολικά οικόπεδο και κτίσμα (53.390,34) ευρώ}.Κατά τα υπόλοιπα ισχύουν οι όροι της με αριθμό 1.354/2010 Α΄ Επαναληπτικής Περίληψής μου της πιο πάνω κατασχετήριας έκθεσης.- Προσκαλούνται λοιπόν όποιοι θέλουν να γίνουν αγοραστές του πιο πάνω εκπλειστηριαζομένου ακινήτου να προσέλθουν να πλειοδοτήσουν.Ο Δικαστικός Επιμελητής (Τ.Σ.Υ.) ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΜΜ. ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ-


28

XPONOΓPAΦHMA

ΣABBATO 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

µέρα νύχτα

Τοπικιστικά XAMOΓEΛATE! κάνει τους άλλους να ανησυχούν!

w Μεσημεριανό πάρτυ οργανώνει αύριο Κυριακή το νέο pool bar του ξενοδοχείου «Gera Bay», στην Ευρειακή του κόλπου Γέρας. Δυνατή χορευτική μουσική από τον DJ Kosma στα decks και άφθονα δροσερά κοκτέιλ. w Διήμερη ελληνική βραδιά οργάνωσε για χθες Παρασκευή και σήμερα Σάββατο το «Mayotte», στο Κανόνι Θερμής, για διασκέδαση στο κόκκινο. w Opening σήμερα Σάββατο για το κλαμπ «Μakara», στη Σκάλα Καλλονής. Μια νέα πρόταση για δυνατή διασκέδαση στην περιοχή. w Ένα μεγάλο R’n’B πάρτυ οργανώνει αύριο Κυριακή το «Giraffe», με τον Steven Gordoba, χορευτή από το «Ελλάδα έχεις Ταλέντο». w Λαχταριστά πιάτα ημέρας σερβίρει στον όμορφο χώρο του το εστιατόριο «Τσουκάλι», στην προκυμαία. w Νέες αλμυρές και γλυκές εκπλήξεις συνοδεύουν τον καφέ, τους χυμούς ή τα αναψυκτικά στο «Monkey». w Ο «Αντώνης», στο Καγιάνι, σερβίρει μεσημέρι - βράδυ απολαυστικούς ουζομεζέδες, ντόπιες γεύσεις και φρέσκα ψαρικά.

υο Λαρισαίοι παίζουν Δταπαντήσεων. το παιχνίδι των ερω«Πες μι, ήνα Έλληνα ποδουσφαιριστή που ήπαιζε στην Ελλάδα και τούρα παίζει στου εξωτερικού.» «Τσάρτας», του απαντά ο άλλος. «Ούι, βλάκα, αυτό ήνι γιοφύρ.»

J

Λέσβος και Μυτιληναίων Αγιαλός

9ος: Χατζή Ιμπραήμ και 10ος: Μπεκήρ Μπέης των Δαφίων Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις ημοσιεύουμε σήμερα το ένατο κείμενο της περιγραφής της εκδρομής μας το περασμένο καλοκαίρι στο γραφικό, μεγαλοπρεπές, ανατολίτικο, εγκαταλειμμέ-

Δ

νο, ερειπωμένο και χορταριασμένο εξοχικό, της Δαφιώτικης Οθωμανικής οικογένειας των Μπεκήρ Αγάδων. Όπως κατέγραψε ο Αντώνης Παπαστυλιανός στο περιοδικό «Τα Καλλονιά-

τικα»: «Διηγήσεις γέρων χωρικών αναφέρουν το όνομα της οικογένειας Χατζή Ιμπραήμ Αγά που είχε την επικράτειά της στο εξοχικό του Μπεκήρ Αγά εκατό και πάνω χρόνια πριν το 1984». Αλλά και από καταγραφές στους «Κώδηκες προικοσυμφώνων και διαθηκών της Αχυρώνης» έχουμε παρόμοιες αναφορές, όπως στο προικοσύμφωνο της Μαριγώς Ν. Ράλλη στις 18 Απριλίου 1893, όπου περιγράφεται ελαιόκτημα: «συνορεύον με τα κτήματα Ράλιας Κεμπερούδας, με μεράδι Αγά Ανεμώτιας και με ροζακίες της Χανούμ, συζύγου Χατζή Ιμπραήμ Αγά εκ Δαφίων». Και στη διαθήκη του Στυλιανού Αντώνα και της συζύγου αυτού Ασανούλας, στις 22 Ιανουαρίου 1888, καταγράφεται: «… το εις Τσώνια χωράφιον το ονομαζόμενον της Καρέκαινας και όμορα έχον τα κτήματα του εκ Δαφίων Χατζή Ιμπραήμ Αγά και των ορφανών του μακαρίτου Σταυράκη Καρέκου, και οδόν δημοσίαν …». Η Ερατώ είχε την καλοσύνη να υπενθυμίσει μια σημαντική συγγενική καταγραφή για τον δέκατο Μπεκήρ: - Ο θείος σου Μιχάλης Καλλοναίος - Καρέκος, ύστερα από μια εκδρομή του, στο κάστρο Ίσσας, έγραψε στις 2-9-1930 στο «Δημοκράτη» της Μυτι-

λήνης ένα ενδιαφέρον κείμενο, αναδημοσιευμένο στα «Καλλονιάτικα»: «Κοντά στην αγροικία του Γριμή και στα πόδια ακριβώς μιας κορυφογραμμής, υψώνονται τα ερείπια ενός εξοχικού πύργου του Μπεκήρ-Αγά: Η κούλα του “Μπικιρέλ”. Ο Μπεκήρ ήταν Ναζίρης κάποτε όλης της Λέσβου…» - Γράφει η «κούλα του Μπικιρέλ» δηλαδή ήταν αγαπητός ο Ναζίρης, αφού κατεγράφη από την λαϊκή παράδοση ο πύργος του με το λεσβιακό φιλικό ιδιωματισμό για το πρόσωπό του. Συμφωνεί δηλαδή με την αναφορά του Κώστα Κόντου που στο βιβλίο του «Μελετήματα Α΄ Λεσβιακές ιδιωματικές λέξεις και τοπωνυμίες σημειώνει πως: «οι απόγονοι του Μπεκήρ Αγά, σωζόνταν ως τα παιδικά μου χρόνια: Τα Μπεκιρέλια, κάποιο χωράφι τους συνόρευε με το δικό μας αμπέλι». - Να σου διαβάσω ένα δημοτικό δίστιχο και ένα λαϊκό μύθο για τον έκτο Μπεκήρ Αγά, που βρήκα καταγεγραμμένο, στο βιβλίο του Καλλοναίου: «Σκίτσα Καλλονής»: Χρόνια Σκλαβιάς «Η Καλλονή δεν έννοιωσε βαρειά τα δεσμά της Τουρκικής δουλείας. Εις τους καθημερινούς αγώνας της πάλης εις το κεντρικόν γιοφύρι, που εγένοντο με ενθουσιαστικόν αναβρασμόν, οι πρωταθληταί Μπουδάς, Μελεμενής, Γελέκης κι’ άλλοι επάλαιαν με φανατισμόν συνέχεια στη ΣEΛ. 27

22510 44242

Εμπρός 3113  
Εμπρός 3113  

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Advertisement