Page 1

Een analyse van de online aanwezigheid van Q-Music BelgiĂŤ


Hallo! Afgelopen maanden analyseerden wij de online aanwezigheid van Q-Music BelgiĂŤ. Dit document is het resultaat. Veel leesplezier! Lauren, Sarah, Gaetan & Emma


INHOUDSTAFEL

1/ Usability van de website Beschrijving: hoe ziet de site eruit? Laadsnelheid 404-pagina’s Responsiviteit Structuur Vergelijking: above en below the fold Websitestandaarden Social share Interactie 2/ Analyse en monitoring van sociale media Facebook Instagram Twitter Youtube Soundcloud Spotify Vergelijking: 2 succesvolle posts 3/ SEO-analyse SEO-analyse van de website Ranking van de website in Google 5 Extra ‘long tail keywords’ SEO-analyse van 10 URLS 4/ SEA-analyse 5/ Advies


Beschrijving: hoe ziet de website eruit?

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


Beschrijving: hoe ziet de website eruit?

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

De website van Q-music is heel uitnodigend. Er staat heel veel op, maar door de indeling in vakjes blijft het overzichtelijk. Elk vakje brengt het meest recente muzieknieuws en Q-music nieuws. In het vakje links bovenaan zie je altijd via een webcam wat er in de studio van Qmusic gebeurt. Als je daarop doorklikt kan je live meeluisteren of kijken via de webcam. Helemaal onderaan zie je wel liedje er op dat moment op Q-music aan het spelen is en krijg je weer de mogelijkheid om er naartoe te luisteren, te kijken en zelfs te reageren. In de menubalk kan je ook de link vinden naar de profielen van Q-music op sociale media (Facebook, Twitter en ook Instragram en Spotify onder het plusje). Verder kan je ook kiezen tussen: •  Muziek, waarbij je enkel muzieknieuws va Q-music krijgt, bv: wie kwam er optreden in de studio? •  Programma’s, waarbij je een radioprogramma van Q-music kan selecteren en daarover krijg je dan al het nieuws •  Acties, waarbij je info kan vinden over de verschillende wedstrijden


Laadsnelheid

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


Laadsnelheid

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

Zoals u kan zien op de screenshots heeft de website van Q-music, ondanks de vele beelden en live connecties, een zeer goeie laadsnelheid. Wij denken zelfs dat het niet veel beter kan voor een website met zoveel content. De website verliest ook slechts 10% bezoekers als gevolg van de laadsnelheid. Niets op aan te merken dus!


404-links

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


404-links

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

Aangezien de Google webmaster tool niet werkt, hebben we gezocht naar een andere tool om 404-links te checken. Uiteindelijk kwamen we uit op de website van ‘Dead Link Checker’. De site controleert de eerste 2000 links (voor de rest moet je betalen). Van die 2000 waren er 71 links 403 of 404 links. Toen we testen of de links wel degelijk niet werkten bleek het niet te kloppen. Veel van de links werkten wel. De echte kapotte links waren dan meestal van wedstrijden of acties die al voorbij waren.


404-links

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


404-links

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

Q-music scoort dus relatief goed, en als er dan toch een 404-link is, pakken ze het op een leuke manier aan. Op de 404-pagina van Q-music staat er eerst in grote letters ‘Where did we go wrong’ en eronder kan je dan de videoclip vinden van ‘The Passenger’ met het liedje ‘The Wrong Direction’. Dus zelfs tot op de 404-pagina blijft de website van Q-music in de muzieksfeer. Leuk gevonden!


Responsiviteit

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


Responsiviteit

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

De inhoud van de website is geschikt op alle apparaten: laptop, gsm en tablet. De lay-out veranderd wel. De content staat verticaal op de gsm waardoor alle vakjes met muzieknieuws onder elkaar staan en je dus meer moet scrollen. Daarnaast staat de menubalk verticaal. Je moet deze zelf openen door links bovenaan te klikken. In die pop-up van de menubalk kan je dan ook alle links vinden naar de sociale media profielen van Q-Music. Het grootste verschil tussen laptop en gsm/tablet is dat je op de gsm of tablet niet meer direct met de webcam kan meevolgen in de studio. Bovenaan komt er wel een pop-up waarop je kan kiezen om naar de radio te luisteren en dan ook te kijken. We hebben het getest en de site laad ook zeker even snel op WIFI als op 3G. We denken wel dat de site enorm veel data verbruikt en dus ook snel zorgt voor een platte batterij aangezien er zo veel content opstaat.


Structuur

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


Structuur

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

•  Homepage: Hoewel er heel veel content te zien is op de homepage, blijft het overzicht behouden. De menubalk is simpel, duidelijk en brengt je direct naar waar je wil. Er zijn zelfs 2 manieren om terug te keren naar de homepage: je kan ‘Home’ aanklikken, maar ook het logo met ‘You make us Q’ is een directe link naar de homepage. Wij denken dat de meeste bezoekers van de site willen luisteren of kijken (via de webcam) naar de radio. Hiervoor zijn zelfs 2 mogelijkheden (vakje met webcam beelden of balk onderaan). De bezoeker wordt dus zeker snel en op meerdere manieren geleid naar wat hij/zij wil. Het menu is simpel, maar als je erop gaat staan met je muis springt springt er een pop-up open met de eerste 5 vakjes ‘informatie’ die onder dat onderdeeltje te vinden zijn. Hierbij staat ook een foto en dit helpt de de bezoeker om een keuze te maken. Als je dan doorklikt op het onderdeel krijg je alle informatie die eronder staat. Op zich is de indeling van de homepage van Q-music redelijk simpel. Zo maken ze geen gebruik van secundaire navigatie of een sitemap. Het is niet mogelijk, en ook niet de bedoeling, om naar de onderkant van de site te scrollen. De homepage is een update van het recentste muzieknieuws, maar dat nieuws staat bovenop heel wat ander nieuws. Zo hebben wij eens gescrold naar November 2017 (zie screenshot). Daarnaast heeft de site van Q-music ook geen subnavigatie. Het menu is dus redelijk simpel. Je kan op de site van Q-music dus niets vinden over wie ze zijn, wat ze willen bereiken,… . Er is wel rekening gehouden met het feit dat de meeste bezoekers voornamelijk aandacht hebben voor de content die aan de linkerzijde van het scherm staat, want de menubalk is helemaal links uitgelijnd.


Structuur

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE


Structuur

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

•  Category page Het doel van de website van Q-music is niet het verkopen, dus een typische category page zit er niet in. Je kan eventueel wel de verschillende pagina’s die onder het menu staan(bv: ‘muziek’) als category pages zien omdat ze informatie die onder dezelfde noemer hoort groepeert, en je een keuze moet maken tussen de verschillende artikels. •  Detailpagina Aangezien Q-music niet verkoopt, maken ze ook geen gebruik van SEA. Q-music heeft dus geen detailpagina’s. •  Call to action (CTA) Q-music verkoopt niet, maar wil natuurlijk wel dat een zo groot mogelijk publiek naar hun radiostation luistert. De CTA buttons ‘LUISTER’ en ‘KIJK’ op de webcambeelden vertrekken dan ook vanuit deze doelstelling. Deze CTA buttons vragen dus aan de bezoekers om QMusic te volgen. Ze vallen op door hun rode kleur, die past binnen de huisstijl, en nodigen uit omdat ze gecombineerd worden met webcambeelden. Daarnaast maakt Q-music ook gebruikt van CTA buttons om een zo groot mogelijke online community achter zich te krijgen. Gebruikers kunnen zich namelijk registeren op de site en op die manier blijven ze steeds op de hoogte van al het Q-nieuws. Op de pagina ‘login’ wordt de bezoeker aangespoord om dit de doen met een rode CTA button ‘DOE HET NU!’. •  Formulieren Bij de verschillende acties gebruikt men vaak gebruik van formulieren. Meestal is dit een wedstrijdvraag aangevuld met verdere persoonlijke informatie. Door hiervan gebruik te maken (en niet zomaar zaken te verloten op de radio) kan Q-Music zijn database uitbreiden en meer inzicht krijgen in zijn luisteraars.


Vergelijking: above & below the fold

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

Aangezien de site chronologisch is ingedeeld en er steeds nieuwe updates komen is er geen verschil tussen de content above en below the fold. Het enige verschil is dat de content above the fold recenter is dan de content below the fold. De menubalk en de balk onderaan (waarop je kan kiezen om te luisteren) schuiven ook telkens mee als je scrolt dus op dat vlak veranderd er ook niets.


Websitestandaarden

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

•  Het logo §  Linkt naar de homepagina §  Staat links bovenaan

Ja Nee

Taalwissel §  Taalwissel rechts bovenaan

Nee

• 

Sidenote: Q-music richt zich voornamelijk naar een Nederlandstalig publiek, dus we kunnen wel begrijpen waarom er geen mogelijkheid is tot taalwissel.

• 

Zoekfunctie §  Zoekfunctie rechts bovenaan

Nee

Sidenote: De content en vooral de structuur van de website maken een zoekfunctie overbodig.

• 

Links §  Onderlijnd en in een ander kleur §  Aangeklikte links veranderen van kleur

Ja Nee


Social share

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

Q-music is helemaal into sociale media. Dat moet ook wel als ze willen mee zijn met hun - in het algemeen- jonge luisteraars. Bij elk ‘artikel’ heb je de mogelijkheid om het te delen op Facebook, Twitter en zelfs Whatsapp. Er staat op heel duidelijk ‘delen’ bij. En icoontjes staan zowel bovenaan als onderaan. Het valt dus zeker op.


Interactie

1/ USABILITY VAN DE WEBSITE

De website van Q-music zorgt voor heel veel interactie met de luisteraars. Zo kan je berichten sturen terwijl je luistert, liedjes ‘liken’ en de playlist bekijken. Hiervoor moet je wel ingelogd zijn op de site.


Qmusic. Geraadpleegd op 10 mei 2018 via het World Wide Web: https://qmusic.be TestMySite. Geraadpleegd op 10 mei 2018 via het Word Wide Web: https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb

REFERENTIELIJST

DeadLinkChecker. Geraadpleegd op 10 mei 2018 via het World Wide Web: https://www.deadlinkchecker.com/


Facebook

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

De Facebookpagina van Q-music telt 348.421 likes waarvan 326.268 de pagina effectief volgen. De pagina is up to date en toont ongeveer dezelfde informatie als de eigen website. Q-music post gemiddeld 2 à 3 maal per dag. Vaak zijn dat foto’s of video’s.


Facebook

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Op Facebook haalt Q-music een ‘engagement rate’ van 13% dit wil zeggen dat 44.822 mensen over de pagina praten. Maar volgers kunnen geen zaken posten op de Facebookpagina van Qmusic, hierdoor mist de radiozender een deel interactie met zijn luisteraars. Q-music zou dit anders kunnen aanpakken door hun luisteraars de mogelijkheid te bieden om in conversatie te gaan met elkaar en de zender. Hierbij is het dan wel belangrijk dat Q-music dit continue monitort.


Instagram

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

De instagrampagina is in vergelijking met de Facebookpagina minder populair. Het telt 85.600 volgers en poste al zo’n 5000 foto’s/filmpjes. Op de instagrampagina krijg je een kleine blik achter de schermen van de radiozender. Ze zetten dagelijks verhalen die door hun volgers bekeken worden. In die verhalen maken ze vaak gebruik van een “poll” om opnieuw die interactie met hun doelgroep te bekomen. Qmusic heeft een gemiddelde van ongeveer 1.000 likes per foto op Instagram, soms meer soms minder. Instagram is zeer ‘trending’ bij hun doelgroep. Het is aangeraden om deze app te blijven gebruiken


Twitter

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Sinds augustus 2010 is Q-music ook actief op twitter. Het twitteraccount van Q-music telt 167.836 volgers. Het tweet dagelijks over al zijn activiteiten


Twitter

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Ze hebben globaal een groot bereik (1.709.939), dit cijfer duidt op alle click’s en views. Het twitteraccount van Q is up to date maar twitter kent een serieuze gebruiksvermindering bij jongeren. Dit komt vooral door de andere socialenetwerksites zoals Snapchat, Instagram en Facebook. Laat het nu net die jongeren zijn die ook deel uitmaken van de doelgroep van Qmusic.


YouTube

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Het You Tube kanaal van Q-music telt 52.296 abbonnees. De radiozender deelt er zijn vlogs, video’s over het backstage gebeuren, radioprogramma’s en live-optredes van artiesten in de Q-studio’s.


Soundcloud

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

De soundcloudpagina van Q-music is telt 1.584 volgers maar deze is niet meer up to date. De laatste post dateert van 10 maanden geleden.


Spotify

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Uiteraard kan Q-music niet achterblijven op Spotify. Ze hebben een account waarop ze afspeellijsten samenstellen betreft hun genre muziek, dit is vooral commerciële muziek en nieuwe hits. Ook de ‘Foute Afspeellijst’ eist z’n plek op. Q-music telt 9.063 volgers op Spotify


Vergelijking: 2 succesvolle posts

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

We zien 2 populaire posts Van Q-Music: De eerste post is een Facebookfilmpje waarin een liedje van Niels Destadsbader gepromoot wordt op de beelden van Temptation Island, een van de grootste “gossip-programma’s” van Vlaanderen en Nederland. De tweede post is wedstrijd om het nieuwe album van Anne-Marie te winnen. Samen met Dua Lipa is zij dé popster van het moment.


Vergelijking: 2 succesvolle posts

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Temptation Island is een echte hype. Dat was de grote reden van het “succes” achter deze post. Tijdens het programma kon je nergens gaan zonder dat je er mensen over hoorde praten. Qmusic maakte goed gebruik van deze actuele hype om het liedje van hun zanger Niels Destadsbader te promoten. Het filpje werd 85.000 keer bekeken. Door humor te combineren met een thema dat onder jongeren leeft, slaagt Q-music erin om hun jonge doelpubliek aan te spreken. En ook de keuze van het medium droeg bij tot het succes. Facebook is een platform dat makkelijk toelaat om te delen en in interactie te treden. De tweet over de wedstrijd van het nieuwe album van Anne-Marie is eigen aan de missie en visie van Q-music. Zij willen de nummer 1 zijn en blijven op vlak van commerciële en hippe popmuziek door interactief met hun doelgroep te communiceren en hen te belonen voor hun merktrouwheid. Q-music krijgt, door deze wedstrijd te lanceren, een hoger aantal likes en retweets dan andere posts en hier halen ze natuurlijk veel voordeel uit. 2 Compleet verschillende posts, met verschillende doelstellingen. De eerste post draagt bij tot het creëren van een jong, hip en humoristisch imago voor Q-music. De tweede post wil onder het idee van een wedstrijd nog meer naambekendheid creëren en ‘trending’ worden op sociale media. Zo kunnen ze hun ‘community’ vergroten.


Q-app

2/ ANALYSE EN MONITORING SOCIALE MEDIA

Nog een laatste eervollevermelding: de Q-app. Het is een mobiele app die je kan downloaden op je smartphone of tablet. Via de app kan je luisteren naar Q-music of uw favoriete programma bekijken via Q2. Wat wij persoonlijk zeer handig vinden is dat de app van Q ook verkeersinformatie weergeeft, een leuke en handige tool voor kijkers en luisteraars. De app is al meer dan 100.000 keer gedownload en heeft een beoordeling van gemiddeld 4 sterren


REFERENTIELIJST

FacebookQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://www.facebook.com/QmusicBE/ InstagramQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://www.instagram.com/qmusic_be/?hl=nl Likealyser. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://likealyzer.com/report/qmusicbe PlaystoreQapp. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://play.google.com/store/apps/details?id=be.qmusic.app SoundCloudQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://soundcloud.com/q-music_be SpoRfyQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://open.spoRfy.com/search/playlists/q%20music TweetReach. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://tweetreach.com/ Twi@erQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://twi@er.com/Qmusic_BE?lang=nl YouTubeQmusic. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: h@ps://www.youtube.com/user/qmusic


SEO-analyse van de website

3/ SEO-ANALYSE


SEO-analyse van de website

3/ SEO-ANALYSE


SEO-analyse van de website

3/ SEO-ANALYSE


SEO-analyse van de website

3/ SEO-ANALYSE


Grootste werkpunten: •  Het HTML/tekst ratio ligt op 7,51%. Als dit cijfer onder de 15 ligt is het aangeraden om meer tekst te gebruiken op de website. •  De website gebruikt geen schema.orgweergave. •  De website bevat geen sitemap. •  Er is geen opgegeven taal op de website.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van de website

•  Er is een onjuiste codering op de website. •  Er bestaat geen AMP-versie van de website. Hierdoor kan ze minder snel laden voor mobiel gebruik.

Conclusie: Er is nog wat werk om de website van Q-music echt SEO-vriendelijk te maken


Ranking van de website in Google

3/ SEO-ANALYSE


•  Vlaamse muziek radio •  radiozender familie Vlaanderen

3/ SEO-ANALYSE

5 extra ‘long tail keywords’

•  medialaan q-music radio • 

Sean Dhont q-music

• 

hedendaagse hits


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE • 

MNM


Grootste werkpunten: •  Korte titel: MNM (3 karakters). Het is beter om de titel te verlengen naar 10 karakters. •  Korte metadescriptie: ‘Music And More’ (14 karakters). Beter om de metadescriptie te verlengen naar 160 karakters.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

•  Tekst/HTML ratio: 12,83%. Als dit cijfer onder de 15 ligt is het aangeraden om meer tekst toe te voegen aan de website. •  De website gebruikt geen schema.org-weergave. Conclusie: de website van MNM is niet zo SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  TOPradio


Grootste werkpunt: •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

Conclusie: de website van TOPradio is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Nostalgie


Grootste werkpunt: •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.`

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

Conclusie: de website van Nostalgie is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Klara


Grootste werkpunt: •  Metadescriptie: ‘Blijf verwonderd’. Het is beter om de metadescriptie te verlengen naar 160 karakters.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

•  De website gebruikt geen schema.org-weergave.

Conclusie: de website van Klara is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Radio 2


Grootste werkpunt: •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.`

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

Conclusie: de website van Radio 2 is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Radio 1


Grootste werkpunten: •  Korte metadescriptie: ‘Altijd Benieuwd!’ (16 karakters). Het is beter om de metadescriptie te verlengen naar 160 karakters. •  Er worden geen HTML koppen gebruikt op de website.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

•  Tekst/HTML ratio: 9,01%. Als dit cijfer onder de 15 ligt is het aangeraden om meer tekst toe te voegen aan de website. •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.` Conclusie: de website van Radio 1 is niet zo SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Studio Brussel


Grootste werkpunten : •  Metadescriptie: ‘Life is Music’ (13 karakters). Het is beter om de metadescriptie te verlengen naar 160 karakters.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

•  De website gebruikt geen schema.org-weergave.` Conclusie: de website van Studio Brussel is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  JOE FM


Grootste werkpunten : •  Tekst/HTML ratio: 7,35%. Als dit cijfer onder de 15 ligt is het aangeraden om meer tekst toe te voegen aan de website.

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

•  De website gebruikt geen schema.org-weergave.` Conclusie: de website van JOE FM is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  ZEN FM


Grootste werkpunt : •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.`

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

Conclusie: de website van ZEN FM is SEO-vriendelijk


SEO-analyse van 10 andere URLS

3/ SEO-ANALYSE

•  Sporza


Grootste werkpunten : •  Er is geen metadescriptie aanwezig. •  De website gebruikt geen schema.org-weergave.`

3/ SEO-ANALYSE

SEO-analyse van 10 andere URLS

Conclusie: de website van Sporza is SEO-vriendelijk


SEOquake. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: https://www.seoquake.com/index.html

REFERENTIELIJST

AlexaTrafficRanks. Geraadpleegd op 14 mei 2018 via het World Wide Web: https://www.alexa.com/siteinfo


4/ SEA-ANALYSE

Bij het opzoeken van Qmusic via Google zien we dat zij geen gebruik maken van SEA. Als we Q-Music googelen, verschijnen er geen Google Adwords. ‘Google Adwords zijn advertenties bovenaan en onderaan op het scherm, voorafgegaan door een gekleurde button met ‘Adv’ in’ (Van Wassenhove, 2016, p. 152).


4/ SEA-ANALYSE


4/ SEA-ANALYSE

Qmusic is een radiozender dat onder Medialaan valt. Doordat zij een radiozender zijn en dus een dienst naar voren brengen, zijn zij niet actief in de verkoop van goederen. Wat ze wel doen, is aan de hand van acties CD’s, filmtickets, meet&greets… etc weggeven aan hun luisters. Dit promoten ze door het tijdens de show zelf aan te halen, op sociale media een post te plaatsen en op hun website onder rubriek ‘acties’. We kunnen dus concluderen dat Qmusic geen gebruik maakt van SEA doordat zij geen goederen of diensten verkopen.


Van Wassenhove, B. (2016) Een digitaal marketingplan in 100 dagen. Tielt: Lannoo nv. Â Qmusic. Geraadpleegd op 12 mei 2018 via het World Wide Web: https://qmusic.be

REFERENTIELIJST

Instagram. qmusic_be. Geraadpleegd op 12 mei 2018 via het World Wide Web: https://www.instagram.com/p/BhyHXcenrzj/?taken-by=qmusic_be


•  Wat kan er nog beter aan de website? De website zou een zoekfunctie moeten invoeren voor de zekerheid. En ookal is het niet echt nodig toch zou een taalwissel aan te raden zijn. Ook zeker een sitemap maken om het overzicht te brengen voor de bezoeker en SEO te bevoderen. Verder vinden wij het een superleuke site: creatief, hip en passend bij het doelpubliek!

5/ ADVIES

•  Actie: hoe krijgt Q-music meer volgers op sociale media?

Met het WK in aantoch stijgt de interesse in onze nationale voetbalploeg alweer aanzienlijk in heel Vlaanderen en Wallonië. De merchandising verkoopt als zoete broodjes en de Duivels zijn er meer dan ooit op gebrand om de wereldtitel in de wacht te slepen. Het lijkt ons een goed idee om heel deze entourage in te zetten op een social event, meer bepaald de “Q-Devil village”. Peinen in de Belgische grootsteden zoals Oostende, Brugge, Gent, Antwerpen, Leuven en Hasselt worden omgetoverd tot Q-Devil villages waar alle Belgen gezamenlijk voor onze voetbaltrots kunnen supporteren. Het is de bedoeling dat Q-music gaat samenwerken met partners om het event tot stand te brengen. Denk bijvoorbeeld aan jupiler en enkele foodtrucs die het minidorp voorziet van drank en eten. Dit event zou perfect passen binnen de missie van Q-music waarbij het sterk inzet op interactie met zijn doelgroep. Q-music heeft trouwens ervaring met dit soort events. Denk maar aan het Q-beach house in Oostende.


•  Blogpost rond een SEO-term: Tekst to code ratio (Tekst/HTML ratio), wat is dat? Voor een website is het belangrijk om zo hogelijk te staan op de ranking op Google. Eigenaars van een website kunnen zelf handige middelen inzetten om hun website bovenaan de lijst te krijgen. Door onder meer tekst to code ratio bepaalt Google welke sites er bovenaan komen te staan. Maar wat is nu die tekst die code ratio?

5/ ADVIES

Tekst to code ratio is de verhouding tussen de tekst en HTML code die in bytes wordt uitgedrukt. Als een pagina bv. Uit 1000 bytes en 700 van die bytes zijn ingenomen door HTML, Javascript en/of CSS, dan blijven er nog 300 bytes over. De tekst to code ratio van de website is dan 30%. Google bepaalt de relevantie van een website aan de hand dat ratio. Websites met een ratio boven 20% doen het goed. Websites met een ratio onder de 20% doen het minder goed. De tekst to code is maar een klein onderdeeltje die meespeelt tijdens het rangschikken van websites. Websites met een tekst to code ratio van 20% hebben gewoon te weinig tekst. Zoekmachines zijn meestal vooral gericht om tekst te zoeken. Daarom wordt er een minimum van 350 woorden vereist. Het is ook mogelijk dat de pagina te zwaar is, bv. Door een template die te zwaar is en daardoor de site vertraagt. Snelheid is nochtans ook een SEO-onderdeel waarop een website massaal kan inzetten. Als een website een goede tekst to code ratio heeft én de snelheid is ook optimaal, dan pas is je website goed opgebouwd. Een website met een tekst to code ratio die onder de 20% zit maar een laadsnelheid van 3 a 4 seconden heeft, hoeft zich uiteindelijk ook geen zorgen te maken. Het is voor bezoekers uiteindelijk beter om relevante content te kunnen zien in plaats van te blijven zoeken in zoekmachines.


•  SEA-campagne

Even ontspannen tijdens de examens? Luister samen met de duizenden anderen mee

You make us Q

5/ ADVIES

Luister nu


De moeilijkheid bij radiozenders is om nieuwe luisteraars aan te werven doordat velen hun vaste post hebben. Toch willen wij een poging wagen. Online willen wij de volgende campagne loslaten om zo meer luisteraars te lokken. Aan de rechterkant van de zoekpagina zal dan een banner verschijnen met het logo van Qmusic of de slogan ‘You make us Q’. Afhankelijk van de periode zal de korte tekst die ermee gepaard gaat veranderen. Onder de afbeelding, zullen de woorden ‘luister nu’ te vinden zijn. Door hierop te klikken, opent de website van Qmusic automatisch (url: https://qmusic.be/live/kijk). Hieronder vindt u een voorbeeld terug, weliswaar in een grotere vorm dan online te vinden zal zijn. De afbeelding varieert ook van advertentie tot advertentie. Zoals eerder al gezegd, wordt de slogan ‘You make us Q’ ook gebruikt. Verder zal de afbeelding afhangen van welk programma er op dat moment aan het afspelen is. Qmusic werkt namelijk in blokken met elk blok een andere radiodeejay en een ander thema Een andere weg om campagne te voeren, is via Google Adwords. We werken dan met de volgende sleutelwoorden:

5/ ADVIES

De link die bovenaan zou verschijnen zou er als volgt uizien:


Tot ziens! Lauren, Sarah, Gaetan & Emma

Q-music  
Q-music  
Advertisement