Hösten 2022

Page 1

ELLERSTRÖMS FÖRLAG Utgivning hösten 2022


FOTO: CAROLINA WIEHE WELROOS

Jag fick nyligen frågan: vad letar ni som förlag egentligen efter i ett manus? Är det något särskilt i ­språket, tematiken, tilltalet som ni är på jakt efter? Jag svarade med en klyscha som kanske ändå är sann, som klyschor är: jag letar efter en alternativ berättelse, ett verk som slår an någonting i mig, som kan säga något om vår tid, och som kan göra det med en ny vinkel, en skev blick eller ett annorlunda perspektiv. Det är inga låga krav. I någon mån existerar ju inte oberättade ­berättelser, våra upplevelser är redan nedtecknade, av krig och vardag, svält och blöjbyten, från Sapfo till Knausgård. Ändå ger oss litteraturen den här möjligheten att ibland få uppleva saker igen, ur ett nytt konstnärligt perspektiv. Jag tänker på det när jag läser de tre svenska skönlitterära böcker vi ger ut i höst. Vi hade väl inte siktet inställt på en lyrisk essä som raserade alla föreställningar om ett intakt liv efter moder­skapet. Vi sökte knappast efter en debutdiktsamling som på bunden och rimmad vers tog sig an gudarnas kamp med människorna. Vi hade inga uttalade fantasier om en text som på ett helt eget vis gick i dialog med självaste Nietszche. Anna Axfors, Maria Jönssons och Isabella Nilssons böcker är sins­emellan mycket olika, men de har det gemensamt att de ser på världen på ett både egensinnigt och smart sätt. Vad vi letar efter? Frågan är måhända felställd: de intressantaste författarna fyller en lucka du inte ens visste fanns. Marie Pettersson, förläggare

ellerströms förlag Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö tel: 0793 – 48 39 18 www.ellerstroms.se info@ellerstroms.se


HÖSTEN 2022 aug sept

anna axfors: En dag i öknen dorothy parker : Jag älskar dig till döds ändå clemens meyer : De tysta satelliterna maria jönsson: Versus isabella nilsson: En bok för Ingen mary wollstonecraft : Brev från en resa i Sverige, Norge och Danmark

okt

anne sörman: Mellan vinge och kropp.

dec

elin bengtsson: Perversa tidsligheter.

En undersökning av fem bibliska berättelser

Berättelser om ageplay och litenhet ur ett queertemporalt perspektiv kate zambreno: Drift

nya ljudböcker från ellerströms olga r av n

theis ør ntoft

Mitt arbete Roman Översättning Michael Larsson Inläsare Janna Erikssson isbn 9789172476899

Solar Roman Översättning Michael Larsson Inläsare Magnus Welroos isbn 9789172476875


Helbild Anna Axfors Julia Lindemalm


Moderskapet är platt, det är ing­ enting. Moderskapet är att den där yoga­studion där jag brukade jobba kan ­anordna mammayoga och be ­mammorna ta med sina bebisar, trots att det naturligtvis inte går att träna med en bebis. På bilderna på hemsidan ser det kul ut, men på bilderna låtsas man att bebisar ligger stilla, att bebisar är nöjda, att bebisar har kul. Precis denna dikotomi mellan fantasi och verklighet genomsyrar hela moderskapet från början till slut.

FOTO: JULIA LINDEMALM

Huvudpersonen i Anna Axfors roman är en ung och lovande författare och poet. Långt innan hon själv får barn längtar hon efter att bli mamma. Men när det väl händer blir ingenting som förväntat. Tillvaron med barnet liknar inte sociala medier-flödets berättelser om bebisbubblor och kärlek, och den lilla bebisens behov av sin mamma känns alltför tungt att bära. Vem är hon nu? Varför känner hon ingenting? Har hon drabbats av en förlossningsdepression eller är hon bara lat? Är det amningen och sömnbristen som gör det så svårt för henne att skriva, eller är moderskapet helt enkelt inte förenligt med rollen som författare och konstnär? En dag i öknen är en brutal och närgången undersökning av moderskapet och den första tiden med småbarn. Med sitt nakna språk, på samma gång ­poetiskt och humoristiskt, når Anna Axfors nya lager i den stora berättelsen om att föda, göda och ansvara för ett litet barn.

ANNA AXFORS

En dag i öknen

PROSA ISBN 978 91 7247 676 9 INBUNDEN UTKOMMER AUGUSTI

anna axfors (f. 1990) är författare, poet och kulturskribent. Hon debuterade 2016 med kortromanen Kärleksbrevet. Tillsammans med skribenten Anna Björklund driver hon podden Puss Puss Podcast.


DOROTHY PARKER

Jag älskar dig till döds ändå

LYRIK TOLKNING OCH FÖRORD ISABELLA NILSSON ISBN 978 91 7247 677 6 MJUKBAND UTKOMMER AUGUSTI

dorothy parker (1893–1967) var amerikansk poet, skribent och manusförfattare, känd för sin kvickhet och vassa penna. Hon skrev bland annat för Vogue, Vanity Fair, Life och The New Yorker och tillhörde den mytomspunna lunchklubben ”Algonquin Round Table” som höll hov på hotellet med samma namn i New York. Parker debuterade som poet 1926 med samlingen Enough Rope.

Livets nedrigheter, kärlekssorg och dödslängtan, sällan har det existentiella tungsinnet förvaltats med sådan lätthet och elegans som i Dorothy Parkers ­poesi. På ömsom jazzande, ömsom raglande versfötter dansar sig dikterna genom den unga 1920-talsflapperns värld av flirtig frimodighet och fräck frispråkighet. Champagnen, älskarna, livslögnerna – ­ingenting undgår Parkers skarpa blick, en blick som kan tåras eller mörkna utan att glimten i ögat någonsin slocknar. Denna tvåspråkiga utgåva innehåller ett trettiotal av Parkers mest älskade och välkända dikter, tolkade av poeten Isabella Nilsson, som sin poetik trogen har låtit översättningen ta formen av ett fritt och förtroligt samtal med de engelskspråkiga originalen.


CLEMENS MEYER

De tysta satelliterna

De tysta satelliterna, som gav ut på tyska 2017, innehåller tio berättelser som med få undantag utspelar sig i den östra ­delen av det återförenade Tyskland. Möten mellan människor, inte sällan slumpmässiga sådana, på platser som tågstationer, badorter, flygplatser och snabbmatsrestauranger, bildar utgångspunkten för berättelser präglade av ett drömlikt vemod, där nuet och det förflutna ständigt flyter samman. Med en blick för de små detaljerna och en sällsynt förmåga att skapa stämningsmättade bilder skriver Meyer inkännande om förlorade världar och de människor som befolkar dem.

FOTO: GABY GERSTER / L AIF

NOVELLER ÖVERSÄTTNING EBBA HÖGSTRÖM FÖRORD MÅNS WADENSJÖ ISBN 978 91 7247 679 0 INBUNDEN UTKOMMER SEPTEMBER

clemens meyer (f. 1977) är en av de mest uppmärksammade tyska författarna i sin generation och har sedan roman­ debuten Als wir träumten (2006) tilldelats en rad litterära priser. Hans roman Im Stein (2013) nominerades till Deutscher Buchpreis och den engelska översättningen nominerades till Internationella Bookerpriset. På svenska finns sedan tidigare böckerna Natten och ljusen och Våld: en dagbok. Meyer är bosatt i Leipzig.


MARIA JÖNSSON

Versus

LYRIK ISBN 978 91 7247 678 3 MJUKBAND UTKOMMER SEPTEMBER

maria jönsson (f. 1974) har bott större delen av sitt liv i Spanien, sedan 20 år tillbaka i Barcelona. Att leva med och mellan två kulturer är något som har präglat h ­ enne djupt. Hon arbetar inom den p ­ rivata sektorn men frilansar som skribent, bland annat gästskriver hon emellanåt på Svenska Dagbladets ledar­sida. Versus är hennes poetiska debut.

Vad händer med människan när hon hamnar i händerna på nyckfulla gudar? Vad händer med oss, och med gudarna, när vi möts som jämlikar? Är det ens möjligt? Maria Jönssons debutdiktsamling Versus består av tre fristående dikt­sviter med ett gemensamt tema: gudarna­versus människan. Den grekiska mytologins gudinnor porträtteras i all sin komplexitet, ibland i nära samspel med, ibland i opposition mot dödliga kvinnor vilka framstår som minst lika starka och sammansatta som sina gudinnor. Den första delen är ett poetiskt drama med inspiration från myten om Erysichthon, kungen som för sin egoism straffades av Demeter och Limos med en omättbar hunger. Andra delen gestaltar en kärleksrelation mellan gudinnan Athena och kungadottern Pandrosus. I takt med att relationen mellan dem försämras luckras också formen upp. Den tredje delen är en sonettkrans med minne och glömska som tema. Kransen är uppbyggd som en dialog mellan den dementa kvinnan Matilda och minnets titan Mnemosyne.

FOTO: ANNA GARCÍA

Jag stirrar in i hungerns galenskap. Ska jag äta eller låta bli? Jag sitter fast i minnets fångenskap och tänker på min faders frosseri.ISABELLA NILSSON

En bok för Ingen

ERIK OMSLAG

ESSÄ ISBN 978 91 7247 680 6 INBUNDEN UTKOMMER SEPTEMBER

isabella nilsson (f. 1989) fick sitt genombrott med den självbiografiska Nonsensprinsessans dagbok (2018), som nominerades till Nordiska rådets pris. På ellerströms har hon också utgivit nonsens­ poetiken Vårt behov av vers, översättningar av Edward Lear och Lewis Carroll och senast, tillsammans med Jonas Ellerström, A som i Alice, en bok om Alice i Underlandet och hennes skapare Lewis Carroll.

Jag tror att om jag ska hinna få sagt vad jag vill säga (att jag älskar dig) så får äm­ net för vår brevväxling inte vara kärlek. För jag lyckas nästan aldrig hålla mig till ämnet. Brevskrivaren i En bok för Ingen lånar fräckt och elegant 275 rubriker ur den tyske filosofen Friedrich Nietzsches aforismsamling Den glada vetenskapen och bygger med sidospåret som litterär metod en uppsluppen och associativ kärleksförklaring. Till läsandet, lättjan och likgiltigheten. Till tyngden och tvångsmässigheten. Till livet trots allt. Och till Ingen, som hon älskar förbehållslöst. I Isabella Nilssons självbiografiska essäer samsas humor och ordglädje med vassa insikter i människosjälens bristsjuk­domar.


MARY WOLLSTONECRAFT

Brev från en resa i Sverige, Norge och Danmark

Mary Wollstonecrafts reseberättelse från sommaren 1795 skildrar Skandinavien på gränsen till en ny tid. Hon kommer från revolutionens Paris och de politiskt radikala kretsarna i London för att studera hur livet ser ut i Europas periferi, få distans till en problematisk kärlekshistoria och spåra en försvunnen silverskatt. Hon fascineras av de nordiska sommarnätterna och filosoferar över mänsklighetens framtid. Boken består av personliga brev till en älskare utan namn och ansågs redan i sin samtid kunna göra läsaren förälskad i brevens författare. Nyöversättningen är gjord av Elisabeth Mansén, professor i idéhistoria vid Stockholms universitet, som också försett texten med inledning, noter och kommentarer.

BEATRICE BOHMAN OMSLAG

RESEBERÄTTELSE ÖVERSÄTTNING, INLEDNING & KOMMENTARER ELISABETH MANSÉN ISBN 978 91 7247 681 3 INBUNDEN UTKOMMER SEPTEMBER mary wollstonecraft (1759 ­–1797), författare och feministisk filosof, är mest känd för Till försvar för kvinnans rättig­ heter (1792), men hon har också skrivit romaner, essäer och en analys av franska revolutionen. Resebreven blev hennes största publikframgång i samtiden.


ANNE SÖRMAN

Mellan vinge och kropp En undersökning av fem bibliska berättelser

ERIK OMSLAG

RELIGIONSFILOSOFI ISBN 978 91 7247 682 0 MJUKBAND UTKOMMER OKTOBER

FOTO: ANNAHITA HOLMBERG

anne sörman är författare och verksam som präst i Svenska kyrkan. Mellan vinge och kropp är hennes doktorsavhandling i teologisk etik med religionsfilosofi.

Det finns kvinnor i Bibeln som inte talar. Det finns kvinnor i Bibeln som talar med Gud men vars vittnesmål sällan har tolkats som betydelsebärande. Det finns kvinnor som utsätts för ett ohyggligt våld, och kvinnor som smyger sig in makt­havarens sängkammare och hugger huvudet av honom för att sedan försiktigt stoppa det i sin matsäckspåse. Mellan vinge och kropp är en undersökning av fem egenartade bibliska berättelser där det förekommer en kvinna som bjuder motstånd. Vad skulle dessa kvinnogestalter kunna bidra med in i vår egen tid? Med närläsning som huvudsaklig metod, och med etiska, feministiska och religionsfilosofiska perspektiv tecknar Anne Sörman porträtten av den bibliska Hagar, av den namnlösa kvinnan från Betlehem, Siseras mor, Rispa och Judit och skapar en ny berättelse där undanskymda texter och scener träder fram som unika vittnesmål.


ELIN BENGTSSON

Perversa tidsligheter

Ageplay och litenhet ur ett queertemporalt perspektiv

FOTO: SAR A MACKEY

Ageplay är ett samlingsnamn för lekar och relationer som utgår från iscensätt­ ningar av ålder och åldersskillnader, OMSLAG ofta inom ramen ERIK för BDSM . Perversa tidsligheter bygger på intervjuer med vuxna personer med erfarenhet av att inta en position som liten i ageplay. Det kan handla om att agera och känna sig som ett barn, en tonåring, eller om att inträda i ett mer abstrakt sinnestillstånd av litenhet. Intervjupersonernas berättelser gestaltar hur de på egen hand eller tillsammans med andra utforskar sätt att vara och njuta som skrivits ut ur normativa definitioner av vuxenhet. Boken undersöker hur ageplay möj­liggör ­alternativa och icke-linjära förståelser av temporalitet. I centrum står den destabilisering av kategorierna barn och vuxen som litenheten ger upphov till och hur den kan ge ny mening åt genus, intimitet, sårbarhet och vardagsliv.

GENUSVETENSKAP ISBN 978 91 7247 683 7 MJUKBAND UTKOMMER DECEMBER

elin bengtsson (f. 1987) är genusvetare vid Stockholms universitet. Hon är också verksam som författare och har skrivit romanerna Rosenregimen (2018), Orm­ bunkslandet (2016) som nominerades till Augustpriset och Nordiska rådets barnoch ungdomslitteraturpris, och Mellan vinter och himmel (2013). Perversa tidslig­ heter är hennes doktorsavhandling.


KATE ZAMBRENO

Drift

ROMAN ÖVERSÄTTNING HELENA FAGERTUN ISBN 978 91 7247 684 4 INBUNDEN UTKOMMER DECEMBER

kate zambreno (f. 1977) är författare och lärare vid Columbia University och Sarah Lawrence College. Hon har kallats för ”den lyriska essäns mästare” och var en av Guggenheimstipendiaterna 2021. På svenska finns sedan tidigare Hjältin­ nor (2016) och Green girl (2017) i Helena ­Fagertuns översättning.

Jaget i Drift är försenad med sin roman och ägnar alltmer tid åt att promenera runt i grannskapet tillsammans med sin oroliga terrier. Hon fotograferar människor och djur, skriver till sina författarkollegor och överväldigas av verk av bland andra Rainer Maria Rilke och Chantal Akerman. En idé om att skriva presens, att fånga själva tiden medan den pågår gör henne besatt. I början av vintern gör någon inbrott i hennes lägenhet, och strax därefter sker någonting som kommer att förändra allt. Drift är en berättelse om konstnär­ liga ambitioner, personlig kris och litteraturens möjligheter och misslyckanden.

FOTO:HEATHER STEN

HÅKAN LILJEMÄRKER OMSLAG

Vad hindrar mig från att skriva boken? Värmen, hunden, vardagen, luftkon­ ditionering, längtan efter att existera i presens, ständiga tankar, sjukdom, sex, livsmedel, matlagning, yoga, ensamhet och nedstämdhet, internet, politisk de­ pression, mens, fixering vid hudvård, senkapitalismen, sträcktittande på tv på datorn, r­ ivalitet och svartsjuka över andra författares framgångar, förvirring över romanen, kretsandet kring saker som ald­ rig avslutas, läsning, research, onani, tiden som går.


FOTO: ROLF M. AAGAARD


ellerströms förlag Södra Förstadsgatan 18, 211 43 Malmö tel: 0793 – 48 39 18 www.ellerstroms.se allmä n na fr ågor: info@ellerstroms.se beställningar: order@ellerstroms.se utgiv ningsfr ågor: marie@ellerstroms.se distribution: Stjärndistribution, order@sdist.se www.ellerstroms.se ellerstroms ellerstroms


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.