Page 1

2018

Časopis za sociološke i psihološke teme

SVITAC PROFESIJE I SUDBINE Avgust; broj 38 , V godina


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

Urednik: Željko Lj. Krstić Adresa: Poparski put, 93 Valjevo, Srbija. Kontakt : zekando@gmail.com Naslovna strana: Stari cvet u optimalnom cvatu.

Sadržaj KAKO SE ČUVA DRŽAVNI POSAO KAKO SE TRAŽI POSAO SA PEDESET GODINA UVOD : Ovaj letnji broj SVITCA je

NEIZVESNA SUDBINA PROFESIJE SOCIOLOG

posvećen i dalje egzistencionalnoj temi – gubitku i nalaženju posla. NA lestvici stresova gubitnik posla je sličan onom stresoru,nakon gubitka nekog bližnjeg, razvodom ili smrtnim slučajem... Gubitak posla može se desiti proglašenjem tehnološkim viškom, kada zaposleni dobija neku materijalnu nadoknadu. Oni koji su izgubili posao svojom krivicom od Zavoda ne mogu očekivati nikakvu materijalnu nadoknadu. Zanimljivo je da disciplinska kazna za posledicu može imati i gubitak posla koja je po posledicama, mnogo teža od nekog počinjenog krivičnog dela koje se može izdžavati pod elektronskim nadzorom.

DISCIPLINSKO KAŽNJAVANJE SLUŽBENIKA U ZATVORIMA STROŽIJE OD OSUĐENIKA PROFESIJA ČUVARSTVO- PUT KOJIM SE TEŽE IDE

PORTIRI KAO PREKARIJATANCI TEŠKE LJUDSkE SUDBINE: LELUJAVA SALVETA, MIĆA ERA, NOVINAR KAO PERAČ AUTOMOBILA – M.Medenica

1


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

Na njih zaboravite. Pričajte samo o lepim stavrima. Ako ih nema vi ih izmislite ili zavežite jezik za zubima, ako ih uopšte imate. Gledajte da niste namršteni i da imate onaj blago teleći pogled uz ozmeh. Uvek imajte spremljen po neki mastan vic da ga ispričate, pred šefovima da se opuste. Sa šefovima se ne konfrontirajte, pa makar bili milion puta u pravu. Ako on/ona kaže da je crno ima da bude crno i ako se vidi da je belo. Ne predlažite nikavkve inovacije u radu, jer će ih šef prisvojiti kao svoje a sa njihovom primenom otežaćete radi sebi i drugim kolegama. Povećaće se obim posla, sa istom platom. Vi od toga nećete imati koristi, osim štete I mogućnost greške.

Improvizovana ćevabdžinica KAKO SE ČUVA DRŽAVNI POSAO Najpre što treba da primenite u strategiji očuvanja državnog posla je da se ne mešeta u njega i da ga otaljavate. Svaka vaša inicijativa će se protumačiti kao aspiracija na rukovodeće mesto i biće u korenu sasečena. Zato se pravite pomalo i blesavi. I za ono što znate, vi pitajte pretpostavljenog kako se to radi, za svaki slučaj. Čuvajte se kolega ili koleginica koji prvi trče na zajedničke sastanke. Oni koji namerno kasne na sastanke, obavezno, imaju podršku šefa.

Gledajte da na posao dolazite na vreme i da sa njega odlazite kada treba, jer se to najviše gleda. Šta će te i kako će te raditi za tih osam sati to nije nikoga briga. Ne pričajte loše o pretpostavljenima jer se to brzo do njih prenosi. Hvali te ih . Oni to vole. Ne govorite ništa ružno o ustanovi u kojoj radite, pa makar sve loše znali, o tome šta se dešava i kako se rešava.

Na sastancima je najbolje da ćutite i da ne progovarate, samoinicijativno. Odgovarajte na pitanje samo kada vas pretpostavljeni nešto pita. Ni za živu glavu nemoj da pričate o problemima.

Sa klijetima budite na distanci jer će i oni dolaziti da vas provociraju, kao i neke kolege koji dolaze na kafu. Najbolja strategija je da, ako možete, 2


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

budete sami u vašoj kancelariji i da se posvetite nekom pametnom poslu, pisanju ili čitanju. Kafenisanje i druženje sa kolegama, ako je preterano nikada nije dobro. Pokušajte da postanete nevidljivi. To se vremenom uči.

SVITAC, AVGUST , 2018.

Čuvajte se emotivnih veza sa kolegama ili koleginicama. One takođe mogu da budu kobne, po vaš posao jer se nalazite u poziciji da prema osobi za koju ste se emotivno vezani budeti bolećivi ili popustljivi. To će vam se kada tad obiti o glavu. Nije ona toliko jaka, kao što mislite nego ste vi slabi prema takvoj osobi.

Izbegavajte da budete mentor novopridošlim kolegama, i da ih učite poslu. Kada ih naučite oni će vam brzo okrenuti leđa. U situaciji kada ste u škripcu, gledaće da vam odmognu a ne pomognu. Početnicima ne otkvivajte sve stvari o poslu, oni će vam prvi zabosti nož u leđa. U narodu se zato kaže :’’ ’Rani kuče da te ujede’’. Oni zlonamerni će vas iskoristiti i šutnuti.

I obezbedite sebi neku političku ličnost ili stranku da vas čuva od otkaza. Uvek je dobro da pored sebe imati nekakav politički kišobran, plave, žute ili crvene boje.

Nadjite nekim ventil pored posla. Za to je najbolja neka fizička aktivnost koja vam odgovara. Šetajte, vozite bicikl, brzo hodajte, pešačite, radite neke teže fizičke poslove. Bitno je da se preznojite i da negativnu energiju koju skuplja godinama izbacite iz sebe. Ako to ne radite, dovešćete sebe u situaciju ped usijanjem što može da bude kobno i po vas i po vaš posao i vašu porodicu. Ne očekujte da će kolege da vam pomognu u takvoj situaciji. Pustiće vas niz vodu.

Zaposleni u jednoj bolnici.

3


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

poslu te najpre jarmuju dok te ne uvuku u jaram, sa ostali kolegama, a posle te bičuju i rade ti šta hoće do krajnjih granica..

KAKO SE TRAŽI POSAO SA PEDESET GODINA Kada se nekom sredovečnoj ženi ili čoveku, svejedno, desi, nešto neuobičajeno, kao što je gubitak posla, onda se oni teše rečima kao što su: „ Nikad se ne zna zbog čega je to dobro“, „ U svakom zlu ima nešto i dobrog“, „ Posle kiše uvek dolazi sunce“, „ U životu koliko uzbrdica toliko nizbrdica“. I ma koliko one bile , uglavnom tačne, u takvoj situaciji treba se držati krilatice: „ U dobru se ne ponizi a u zlu ne ponesi“. Sve ove izreke upućuju da je ovakva situacija u životu, ma koliko bila loša ili dobra, ipak prolazna i da je ljudski se nadati njenoj prolaznosti. I nekavom dobrom ishodu....Ipak: „ Tuđa ruka svrab ne češe“.

Vremenom se navikneš na to i počneš da razmišljaš da si su situaciji ne da biraš između dobrog i zla nego manjeg zla.Tako da kada izgubiš posao najbolje je da prihvatiš neki posao koji ćeš obavljati sa većom grupom ljudi. Delotvorno deluje bilo koji sezonski posao, recimo branja jagoda, gde možeš da vidiš da ima raznih i teškig sudbina ljudi. Od sezonskog posla je bolje da si prijavljen i da radiš koko – toliko u normanlim uslovima ( da si u zatvorenom prostoru, na toplom i tome slično) Najgora varijanta nakon gubitka posla, svojom krivicom, je da se prijaviš na Biro i da sediš kod kuće.

Ono što se može izvući kao prva pouka nekon dobijenog otkaza sa posla, uvek u neko nezgodno vreme, je „ Da od čega kod bežiš to te kad tad stigne u životu“. Pogotovo od šefova i šefčića, kordinatora i sitnih duša koji ne svakom koraku gledaju da ti zagorčaju život. Vremenom, ako ne uspeš da postaneš sam sebi gazda, privikneš se na situaciju i prihvatiš je kao nešto što je normalno i sastavni deo svakog posla. Dakle u svakom

Posao se ne čeka nego se traži. Možda što je najbitnije pri tome je da se ni jedan posao ne odbija. Prihvata se prvi i posao do kojeg dođeš ninformacijom preko nekog poznanika ili preko interneta, ma kakav to posao bio. Prilikom gubitka posla treba se opustiti, ako je to uopšte moguće, propustiti reci života, koja će te na neku obalu ili za neku granu zakačiti. Bude oprezan da se ne uobraziš ako se zakačiš za neku dobru 4


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

gradu, recimo da radiš u struci. Ona može začas posla da popusti da te brzaci u virovima života dalje i doblju povuku. I tada se hvataj za svaku slamku ili travku koja t ise nađe pri ruci.Gde počneš da radiš , bez obzira ne pretkodno radno iskustvo, dužinu staža i slično, bićeš početnik, ili neko ko , kao se kaže „ Ide u kupovinu bureka, za kolege“. U svakom poslu naićeš na makar jednog čoveka, kome moraš da se povinuješ i da prohvatihš njegov način rada.Kuresanja nema! Nemaj spominjati školsku sremu. Pogotovo fakultesku diplomu. Nemoj se hvaliti prethodim poslovima i životnim iskustvima. Ako to budeš radio, samo ćeš sebi otežati situaciju, koja je sam po sebi već teška, jer ćeš tako iritirati šefove i kolege.

SVITAC, AVGUST , 2018.

Papagaj kao turistička atrakcija. U takvoj situaiji gledaj da sa sa svojim a najbližima popraviš odnose . Čuvaj se preteranog slobodnog vremena. Najbolje je da radiš fizičke poslove, počev od sređivanja podruma, šupa, preko farbanja stolarije, krečenja stana ili kuće, cepanja drva, razbijanja kamena i slično. Nemoj se truditi niti razmišljati da se na bilo koji način svetiš onima za koje pretpostavljaš da su ti svojim postupcima otežali situaciju i doiprineli gubitku posla. Znaj da se oni nisu usrećili zbog tvog gubitk posla i da imaju svoje probleme i životne muke, koje su možda i veće nego što su tvoje. Okreni se svojim najrođenijima., Napravi životni zid koji će biti neprobojan za mnog nedaće i u koje ne može ulaziti svako ko bude hteo,

Gledaj gubitak posla kao šansu da naprviš veliku prekretnicu u životu, bar kada se tiče drugačijeg i opreznijeg pogleda na ljude i sam život. Krivce ne traži u drugima već i sebi. Gledaj da promeniš neke svoje loše osobine, kao što je impulsivno ragovanje, donošenje brzih i uglavnom pogrešnih zaklučaka.... Počni da slušaš ljude oko sebe. Videćeš,što nije za utehu, da su mnogi u mnogo većim problemima nego što su tvoji. Svakom se čini njemu da je negov problem najteži. 5


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

već samo onaj za koga misliš da ta treba pustiti. Na nasedaj na gluposti da ćeš sa partijskom klnižicom neka političke stranke koja je na vlasti, lako naći posao. To nije istina. Jer do partijske knjižice najteže olaza oni koji nemaju posao.

svokom novom poslu pomirite sa ulogom početnika. Takođe da bi došli do bilo kakvog posla vi morate spustite kriterijume, ma koliko visoko imali mišljenje o sebi. Ako imate još dodatni strah od toga šta će okolina reći i kako će ona prihvatiti vaš novi posao, onda ste gubitnik. Jer znajte: „

Oni u najboljem slučaju mogu biti aktivisti, što podrazumeva da mogu odlaziti na političke mitinge, autobusima organiyovano. Odavno je postalo jasno da političkim strankama trebaju jaki finanskijski sponzori, tako da gubitnici posla za njih su samo teret. Političke stranke će te kosristiti za razne političke manifestacije. Od toga nećeš imati ništa ako se ne budeš laktao i postao aneki organizarot ( puta) , kordinator i manipulator. Ipak, je To put kojimse teže ide..U političkoj koridi savako gleda da naplati neki svoj resurs. Lepuškaste cure svoju mladost a oni koji su bogti da to bogatstvo sačuvaju i ako mogu da ga oplode.

Tuđa ruka svrab ne češe“ Ne očekujte, zato, da vas bilo ko razume ili nedaj bože sažaljeva. Vaš gubitak posla je vaša lična stvar, i vi znate najbolje zbog čega i na koji način ste ga izgubili. Ne upuštajete se objašnjenja sa drugima , zbog čega ste izgubili posao. To je irelevantno. Možete reći šta hoćete, i da ste žrtva mobinga od strane kolega i da ste tehnološki višpak. Nemoj da vas iznenadi što pojedinci imaju bolji uvid u to što vam se desilo kao i ishod čitave situacije..

Sa gubitkom posla u pedestim godimama života ne očekuj da ćeš dobiti bolji ili sličan posao, bez obzira na tvoje životno i profesionalno iskustvo. To jedino polazi političarima na vlasti, koji se penju vertikalom. Zato je najbolje da se na

Prodavac šecerne vunice. 6


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

U socijalnoj sveri dozali do bitnih promena, na koje se morate privići i prihvatiti onakve kakve jesu. Pojedini ljudi će vas izbegavati. ( ’’Kad drvo pada, svi se sklanjaju’’), gledati vas drugim očima. Pojedini će ostati , onakvi kakvi su bili i pre vašeg gubitka posla. Važna preporuka je da od poznanika, prijatelja, rođaka ne oečkujte nikavu pomoć. U nalaženju posla će vam pomoći onaj koga ne poznajete. Ono što je nabitnije od svega je da sačuvate zdravlje. Bolest neće biti nikome od koristi. Pogotovu vama. I vašim bližnjima. Nemoj da ulazite u ulogu bolesnika, koja je najlakša i znači predavanje od života. Setite se logoraša koji su preživeli pakao nacističkih logora u Drugom svetskom ratu, vaših dedova i pradedova koji su prošli Albaniju peške i ostavili svoje živote na Kajmakčalanu. Vaša vas deca gledaju . Vi ste njihovi idloli. Zbog njih ovaj težak živtni udarac podnesite muški i stojeći. I nadjite izlaz. Jer , to vam je obaveza. Glavu gore ! Kapu dole.! Trenutno deficitarni poslovi isu građevinski radnici, sezonski berači voća, , konobari na veseljima, radnici u hladnjačama, drvoseče, pastiri, ulični prodavci sladoleda i bižuterije.

SVITAC, AVGUST , 2018.

NEIZVESNA SUDBINA PROFESIJE SOCIOLOG U časopisu ’’Poslovi’’ –Nac. službe za zapošljavanje ( br.777 od 16. 05.2018.) čitajući uslove konkursa za radno mesto Realizator tretmana ( naziv za bivšeg zatvorskog vaspitača) u zvanju savetnik ( str. 14 ) za Okružni zatvor u Smederevu, saznao sam da su sociolozi izostavljeni..

Ali zato su u konkursu navedena zanimanja sa Filozofskog fakulteta: psiholozi, pedagozi i andragozi kao i 7


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

profil sa FASPER-a – smer za prevenciju i tretman poremećaja ponašanja. Sociolozi su izostavljeni i ako su pored klasičnih pedagoga, svojevremeno, prilikom osnivanja vaspitnih službi u našim domaćim zatvorima bili noseći kadrovi., sredinom 20 veka. Tada, mlade discipline, poput andragoga, specijalnih pedagoga ( defektologa) nisu ni postojale. Nakon čitanja oglasa pokušao sam da se raspitam zašto u uslovima konkursa nema sociologa i dobio nezvaničnu informaciju iz Uprave za izvršenje zavodskih sankcija da su na predlog Komisije, sociolozi izostavljeni. Predpostavljam da je reč o novoj sistematizaciji radnih mesta, koja je poslednji put izmenjena 2007 god. Tada su sociolozi u valjevskom KPZ izbačeni iz Prijemnog odeljenja. Bilo bi zanimljivo videti ko je činio sastav poslednje Komisije Kada sam pre dve godine kao sociolog posle sedamnaest godina rada u KPZ Valjevo, na brutalan način izgubio posao ispalo je da je to moj lični problem.Obratio sam se tadašnjem predsedništvu SSD koje je smatralo da nema mesta za bilo kakvo reagovanje. Nisam mogao ni da slutim da će samo posle dve godine od mog proterivanja iz KPZ

SVITAC, AVGUST , 2018.

Valjevo, mladim sociolozima biti onemogućeno da rade u zatvoru, kao vaspitači. Ostaje mi da verujem da su sociolozi ipak ostali da rade na pozicijama, referenta slobodnog vremena ouđenim licima? Nadam se da će posle ove informacije nekakve reakcije biti. Pogotovo, ako se zna da su sociolozi u Srbiji izgubili svoje mesto u srednjim školalama ( jer sociologiju podjednako mogu da predaju i filozofi, pravnici, politikolozi.). U Centrima za socijalni rad sociologe neće ni da pogledaju.Istraživanje na ovu temu je obavila sociolog dr. Zorica Kuburić.

Utočište za nezaposlene - buvljak .

8


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

DISCIPLINSKO KAŽNJAVANJE SLUŽBENIKA U ZATVORIMA STROŽIJE OD OSUĐENIKA

Ova ( izgubljena ?) borba sociologa sa mlađim humanističkim naukama ( specijalnim pedagozima, andragozima, socijalnim radnicima) mene podseća na nekakvu šumu u kome je mlado drveće (mlađe nauke ) izdominiralo , a sociološko drvo se polako pretvara u patuljasto bilje. Možda je i krajnje vreme da se sami profesori sa socioloških departmana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu I Kosovskoj Mitrovici, zapitaju šta se dešava sa svršenim studentima koji vode bitke da se zaposle i pokažu da, ipak, vrede. Stagnaciji sociologije u Srbiji je doprineo u mnogome i raspad Jugoslavije ali i njena teoretska opredeljenost .

Disciplinska odgovornost zaposlenih u domaćih zatvorima pored novčanih kazni može imati za posledicu i mnogo veću sankciju – gubitak posla, a tretirana je Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija ( ZIKS-om ili zatvorskim Ustavom ) i Zakonom o državnim službenicima. Po ZIKS-u zaposleni je disciplinski odgovoran za „ lakše i teže povrede radnih obaveza i dužnosti“ po čl. 266, dok je po Zakonu o državnim službenicima, državni službenik disciplniski odgovoran za „povrede dužnosti iz radnog odnosa.“ ( čl. 107) Ovu terminološku nelogičnost, gde se u jednom zakonu ( ZIKS-u ) spominje pojam „ radnih obaveza“ a u drugom Zakonu o službenicima se navode samo „ povrede dužnosti“ je uočio dr. Cvijetin Đorđić i obrazložio u svom naučnom radu:’’ Kritički osvrt na Zakon o izvršenju krivičnih sankcija’’, objavljenom u časopisu Pravni zapisi, ( god.IV br. 2, 2017 god.)

Ukoliko se ovakav trend institucionalne marginalizacije nastavi prema diplomiranim sociolozima, oni će se neminovano zapošljavati u još uvek neformalnim profesijama, kao što je privatno obezbeđenje, agenti u prodaji nekretnina ili kao ilegalni prodavci robe na buvljacima. Napomena: Izmenjena verzija ovog teksta je objavljena u Politici – rubrika ‘’ Medju nama’’. U Nišu u novembru mesecu će se održati konferencija na temu položaja sociologije I sociologa u našem društvu. Nadamo se uspehu.

Dr. Đorđić koji je inače zaposlen u Upravi za izvršenje zavodnskih sankcija je u zakonskim aktima koji se tiču disciplinskog 9


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

kažnjavanja zaposlenih u Izvršenju zapazio je još jednu bitnu nelogičnosti a to je da su : „ osuđena lica u povoljnijem položaju u odnosu na zaposlene. Tako, lica lišena slobode ( pritvorenici, prekršajno osuđeni, osuđena lica pr. Ž.K) mogu biti sankcionisana lakšim disciplinskim prestupom ( čl. 158 tač.17 ZIKS-a) ukoliko se desi odbijanje zakonitog naloga ovlašćenog lica ( bez navođenja štetne posledice). Iz toga proizilazi da lice lišeno slobode može uvek odbiti nalog ovlašćenog lica, ako je odbijanje naloga nije praćeno težom štetnom posledicom.

SVITAC, AVGUST , 2018.

Ono što je po gospodinu Đorđiću najveći problem je svakako način sprovođenja disciplinskog postupka, za zaposlene: „ Nije prihvatljivo da disciplinski postupak vodi samo upravnik ili lice koje on odredi, a koje je po stuci pravnik. ( u KPZ za maloletnike Valjevo predsednik disciplinske Komisije za zaposlene je ujedno i načelnik službe za Opšte poslove, dok je šef Opštih poslova zadužen kao predsednik disciplinske komisije za osuđena lica. Upravnik rešava lakše disciplinske prestupe osuđenih lica. Dok lakši disciplinski prestupi za zaposlene skoro i ne postoje pr. Ž.K) Đorđić, s pravom sumnja u ispravnu odluku pojedinca ( pa makar i upravnika zatvora pr. Ž.K: ) kad je reč o težim povredama disciplinske odgovornosi, koje za posledicu mogu imati i gibitak posla.

Međutim, Đorđić, navodi da u sferi radnih odnosa u državnim organima ( zatvorima) svako nepostupanje državnog službenika po nalogu rukovodioca smatra se težom povredom dužnosti iz radnog odnosa, bez obzira na nastupanje ( ili mogućnost nastupanja) teže štetne posledice. Đorđić zaključuje: „ ne bi se moglo prihvatiti da pravila radne discipline (koja se odnose na zaposlene u domaćim zatvorima pr. Ž.K. ) budu strože postavljeni od pravila osuđeničke discipline.’’

10


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

Za teže povrede mora biti angažovan kolegijalan organ koji će nepristarsno voditi postupak i predlagati disciplinsku odgovrnost i mora biti imenovan od strane direktora Uprave, kako bi se nezavisnost i autoritet tog tela podigla na viši nivo. – smatra gospodin Đorđić.

SVITAC, AVGUST , 2018.

poslovima obezbedjenja, koja će vas primiti da radite. Nakon toga treba da ispunite uslov, koji podrazumeva da budete najmanje šest ( 6) meseci na Zavodu za zapošljavanje, kako bi Agencija koja vas je angažovala naplatila nekih 160.000 din. na ime vašeg upošljavanja. Kada to ispunite onda polažete stručni ispit, koji ne podrazumeva automatski dobijanje licence za rad. Prilikom spremanje ispita možete ali i nemorate da idete preko Agencije koja priprema kandidate u teorijskom znanju ali i u borilačkim veztinama. Kada sve to završite vi izadjete na ispit i vrlo brzo dobijete od Policije uverenje o položenom stručnom ispitu.

Napomena: Tekst je objavljen u Novom magazinu u junu mesecu.

ČUVARSTVO PUT KOJIM SE TEŽE IDE Izgleda da je u Srbiji, trenutno jedan od najprofitabilnijih posao otvaranje Agencije za obezbeđenje objekata, koje vlasnicima donose enormne zarade dok se čuvarima jedva isplaćuje minimalac od 25.000 din. bez posebno plaćenog noćnog rada...Uz sve to mnogobrnojno čuvarstvo nema svoj esnaf niti svoj sindikat.. Da bi legalnim putem stigli do obavljanja čuvara objekata bez pištolja ( F 1) potrebno vam je najmanje godinu dana. Najpre, treba da nadjete agenciju koja se bavi

Sve to sa pripremom za polaganje košta oko 25.000 din., koliko je i minimalna plata radnika obezbedjenja. Sve to obično plaćaju 11


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

agencije, kod kojih ste angažovani. Troškovi za sticanje licence, koj podrazumevaju obavezan lekarski pregled, ( 2000 do 3000 din.) overenu diplomu o stručnoj spremi ( najniža srednja) , taksa koja košta 2.600 din., potvrda da niste krivično osuđivani. Dokumenta za sticanje licence predajete nadležnom službeniku u PU koja sve to prosledjuje u Beograd. Uz sve to ide provera radnika PU koji lično dolaze kod vas kući i postavljaju vam slična pitanja kao i službenik. Vrlo brzo dobijate nekakav Zapisnik, koji je uvertira za sticanje licence, za obavlajnje poslova obezbeđenja.

SVITAC, AVGUST , 2018.

a drugima ne. To bi bilo isto kada bi se u jednm marketu, recimo, isplaćivali mesari a radnice na kasi kasnije. Ili u bolnici kada bi medicinske sestre dobijale plate pre doktora. Vlasnici agencije se prema svojim radnicima tako bahato ponašaju jer su , sa jedne strane zaštićeni – politički, a sa druge strane su svesni da je sve veći broj nezaposlenih koji pristaje na svakakve uslove rada. Pa i da budu štrajbreheri. Medjutim neki zaposleni izdrže mesec, neki i više i odlaze. NA njihova mesta dolaze novi i tako sistem funkcioniše. Agencije i funkcionišu preko nekakvih kordinatiora, koji su ujedno šefovi i ljudi koji odredjuju raspored dežurstava kao i noćne ili dnevne smene rada.

U poslednje vreme su se propisi pooštrili tako agencije više ne primaju radnike koji pored položenog stručnog ispita nemaju i licencu. I kada sve te prepreke preskočite, na kraju vam mogu tražiti da polažete ispit za protivpožarnu zaštitu, jer se nekim agencijama ne isplati da angažuju posebno vatrogasce. Njima je najbitnije da rade u zakonskim okvirima a da svoje radnike isplaćuju minimalno, bez dodatno plaćenog noćnog rada, prekovremenih sati ( ostvarenih preko 180 časova mesečno) . Plaća se samo rad u petnaest dana, koje neke agencije ne iplaćuju, na vreme. Oni vrše selektivnu isplatu. Jednima daju platu

Prema radnicima se ponašaju osiono tražeći greške u radu ( da li su nosili propisnu uniformu i slično) . Traženje grešaka se naročito intenzivira krajem meseca kada se približava datum isplate zarade koja je za prethodni mesec, pomerena poslednjeg dana u sledećem mesecu. Tako da ako je neko počeo da radi 1. juna može se nadati plati koja vrlo lako sklizne u avgust mesec.!!!!

12


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

Čuvarstvo je kod nas ralativno mlada profesija. U njoj su većinom zaposleni mladi penzioneri iz vojske i policije. Njima plate dodju kao dopune penzije i dobre su kad dodju da dodju, da zakrpe kućni budžet. Oni koji isključivo žive od neizvesne plate čuvara su u najgorem položaju. Oni u najboljem slučaju mogu da budu prijavljeni i to je to. Nisu u poziciji da odredjuju smene rada, koje se odredjuju po slobodnom nahođenju i milosti kordinatora- šefa, nema striktnog rasporeda 12:48. već se smene popunjavaju bez ikakvog pravila. Šefovima je bitno da se sve smene popune, a kako će se popunajvati to im nije bitno.

SVITAC, AVGUST , 2018.

PROFIL DIREKTORA AGENCIJE: - Rođen sredinom osamdesetih godina, u Beogradu. - Završio srednju školu, gde nije bili neki poseban đak. - Direktorsko radno mesto mu je prvo u profesionalnom životu. - Nikada nije radio posao čuvara u trajanju od dvanaest sati ( dan-noć) - Vozi dobar automobil i nosi skupocene naočare za sunce. - Pored sebe ima uvek dva mobilna telefona, najmanje. - Živi u stanu kod svojih roditelja i ima devojku. - Puši skupocene cigarete, i po dva pakla dnevno. - Sprema se da i ove godine u avgustu ide na more - Voli sebi i devojku da iznenadi sa skupocenim poklonima. - Ne pridražava se dogovorenih termina u vezi isplate plate . - Smatra da su ljudi u proseku debili i da ih treba eksploatisati. - Ne odgovara na i mejlove jer ne želi da ima bilo kakve tragove. - Ima logističku podršku pravnika koji solidno poznaje radne odnose. - Oslanja se na kordinatora koji mora da laze ljude u korist firme u vezi primanja plete, govoreći da ni on nije primio…

Čuvarstvo će takvo biti kod nas sve dok se ne bude oslobodilo uticaja Vojske i Policije, koji je neminovno i koje imaju tutorstvo nad ovom relativno novom profesijom u kojoj postoje zaštićeni, kao što su neki direktori agencija i obični čuvari koji zavise od njihove volje. Tek sa stvaranjem esnafa, stvaranjem udruženja čuvara stvari će krenuti na bolje. Do tada preterani administrativni propisi u dobijanju licence neće u tome pomoći niti profesionalizovati čuvare. 13


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

nalazi obično radni sto, sveska utisaka, ključevi, kuvalo za kafu. Pored položene licence, portir treba da ima sposobnost i da dobro barata ključevima, da zna sa ljudima ( vozačima kamiona, vagarima, carinom) da je fleksibilan sa kolegama a na distanci od kordinatora (šefova), koji uvek imaju svoje špijune koji prate rad drugih portira. U nekim firmama pored čuvara postoje i vatrogasci. Dok neke agencije forsiraju da portir ima položen i vatrogasni ispit. Za razliku od Beograda, posao obezbedjenja u unutrašnjosti je nepotrebno mistifikovan i birokratizovan.

PORTIRI KAO PREKARIJATANCI

Portiri uglavnom rade na određeno vreme, i spadaju u novu grupu radnika koja se stručno naziva – prekarijat. Istoričar i pobednik čuvene Kviskoteke Dr. Predrag J. Marković , smatra da je : „ Nekadašnji proleterijat..zamenio je prekarijat, ljudi prinuđeni da preživljavaju nudeći svoj rad na više nestalnih poslova za mali novac.“Postoje ljudi koji rade posao čuvara na više mesta, za različite agencije. Pored čuvara u slabo plaćne poslove, tu su sezonski građevinski radnici kao klasični prekarijatanci ( bivši proleterijat) koji rade nestalne poslove koji sa sobom nose nesigurne zarade. U nesigurne i

Portirnica je uglavnom objekat ili manja prostorija koji se nalazi na ulazu u neku fabriku, ustanovu, preduzeće, market... Nekada su se portirnice gradile od čvrstog materijala. Sada su to uglavnom pokretni kontejneri, koji u najboljoj varijanti mogu pored glavne prostorije imati i wc-e i priručnu kuhinju. Hrvati portirnicu nazivaju portira ( sa dugim akcentom na zadnjim slogom- dugo a ). U svakoj portirnici pored portira, čuvara, službenika obezbeđenja se 14


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

izrabljivačke poslove spadaju i poslovi posrednika u prodaji nekretnina, koji radi za proviziju ukoliko ostvari prodaju nekog stana. Tu su u poslednje vreme i sve veći broj autoprevoznika koji rade na procenat, sa gazdom.

SVITAC, AVGUST , 2018.

obezbeđenja koje zapošljavaju i preko 4000 radnika postoji mogućnost da se dodatno zaradi sa obezbeđenjem koncerata i sl. Svim portirima ili čuvarima, su glavni nepriajtelji niske plate i noćno dvanasočasovno radno vreme koje treba organizovati i kolege koji slabo održavaju higijenu. Strategije u prevazilaženju dugog radnog dana su brojne. Jedni pričaju sa kolegam, što može biti opasno. Svaka reč ima rep. Dok se drugi osamljuju u čitanju knjiga, surfovanje na internetu, spremanju ispita za neku drugu licencu. ( agenta za nekretnine)

U portirskom radu, postoje dve smene, noćna i dnevna. Obe su isto plaćene 143 din po satu. U svakoj smeni se radi dvanaest sati. U poslednje vreme radnici su limitirani na petnest radnih dana, koliko ga poslodavac plaća. Prekovremeni sate neke agencije ne plaćaju. Plate se u ozbiljnim agencijama isplaćauju svakog petnaestog , dok se na konto prevoza dobija 3000 din. na početku meseca.

Dnevna smena nije za učenje. Ako se radi posao evidencije ulaska i izlaska vozila vreme brzo prođe. Pojedine kolege ne vole da rade na kompjuteru, već evidenciju sprovode ručno. Gazde ne prepoznaju tu bitnu razliku kod čuvara. Mlađi čuvari rade još jedan dodatan posao, dok jedan broj njih radi na selu. Retki su oni koji samo žive od portirske plate...Čuvar svoju hranu nosi na posao i nema 3o min. zagarantovanog slobodnog vremenapauzu, jer nema zamenu. On ručak mora da obavi kada nema puno posla, i o svom trošku.

Postoje agencije koje ne plaćaju svoje radnike i po nekoliko meseca. U trećoj smeni portir ima manje kontakata sa ljudima i manje se radi. U prvoj smeni postoji dinamičniji rad, kao što je evidentiranje ulaza i izlaza vozila ili trećih lica iz kruga fabrike. ( kamiona, cisterni..) Noćna smena je neprirodnija, jer oduzima sledeći slobodan dan kada čovek mora da se ispava najmanje pet sati, pod uslovom da može da zaspi. Pojedinci dan posle noćne smene koriste za obavljanje nekog drugog posla, recim, trgovine pekari i tsl. U većim sistemima

Ipak, treba reći da se novo čuvarstvo, za razliku od socijalističkog koje je 15


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

vetrometini između svog gazde i korisnika. Čuvar se često nalazi u situacijama koje mora sam da reši. Počev od rampe koja je spala ili kapije koju su zakačili vozači.Dešava se ali retko da nepodobno čuvara vlasnici agencije ražaluju u higijeničara.

bilo organizovanije a sam posao sigurniji, polako staje na noge. Do pre par godina čuvari nisu imali fiksne plate. Mnogi nisu ni dobijali zarade.Sudili su se sa gazdama ili bivšim firmama. Nisu imali uniforme, slobodne dane, godišnje odmore. Nisu bili prijavljeni. Sada je za posao čuvara potrebna licenca kojase dobija od MUP-u , nakon položenog stručnog ispita uz teoretski deo i poznavanje borilačkih veština. Svaka ozbiljna firma je prijavila svog radnika, koji je limitiran sa platom do 30.000 din. Mladi ovaj posao izbegavaju. On je posebno zanimljiv za mlade penzionere iz vojske i policije, ali i mnoge koji su ostali bez posla. U solidnoj su poziciji i oni kojima je ostalo par meseci ili godina do penzije, pa preko posla u obezbedjenju stižu do penzije, kada napune 65 god. starosti.

Kao i svaki posao i čuvarski posao imao svojih mana i prednosti. Već smo naveli da čuvari imaju minimalne plate, 25.000 din. Oni sa druge strane još uvek nemaju svoju profesionalnu organizaciju ili sindikat. Ono što je prednost ovog posla, je što ne zahteva fizički napor ( mada i sedenje bez aktivnosti može da umori čoveka.) Međuljudski odnosi između čuvara nisu loši, jer se viđaju na zameni smena. Ostalo vreme provodi sami, ako se izuzmu klijenti. Oni bi sigurno bili gori kada bi plate bile veće ili između čuvara postojale veće razlike u zaradama. Tada bi i gazde bile obesnije i terale bi čuvare da rade i što im nije njihov posao.

Dakle, za razliku od statičnog socijalističkog obezbeđenja koje je bilo na platnom spisku sa zaposlenika, sa ulaskom u kapitalizam, pojavile su se privatne agencije koje se pored čuvarstva ( obezbeđenja) bave i čišćenjem zgrada i baštovanstvom. To je postala mobilna uslužna profesija za koju treba licenca da bi se ona obavljala. Ipak, sve to ne daje sigurnost čuvaru koji se nalazi na

Postoje agencije koje prave razlike između svojih zaposlenih, pa tako od mesta gde rade isplaćuju im platu. Tako u jednoj istoj agenciji jedne čuvare isplaćuju 27 u mesecu a druge kad stignu … I jedni I drugi dobijaju 25.ooo din. odnosno 200 eura… 16


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

За своје родитеље каже да су били различити. Мајка је, каже, није волела. Отац је раније преминуо. Обоје су били страствени пушачи, па су престали. Мајка је некако изгубила стан, а она је после њене смрти постала бескућник. Социјална радница јој предлаже одзак у дом. Она то доживљава као казну и прети да ако је упуте у дом да ће скочити у Дунав са Панчевачког моста као лелујава Салвета.

LJUDSKE SUDBINE ЛЕЛУЈАВА САЛВЕТА Салвета је добила надимак по свом лелујавом ходу. Спада у групу оних тешких маргиналаца. Живи у напуштеној кући која нема ни струје ни воду. О грејању да не говоримо. До пре пар година имала је и мужа од кога је наследила пензију. Читавих дванаест хиљада динара.Сада има своје куче. Води се на евиденцији Центра за социјални рад. У тзв, мрежи социјалне заштите користи народну кухињу где има обезбеђен ручак, сваког дана.Два дана има обезбеђену топлу воду, за купање. Пред крај радног времена сврати у пекаре, где добије пецива која се тога дана нису продали. Тиме храни и кучиће који се налазе између ''њене'' кућице и фабрике која се бави прљавом технологијом. У фабрици је упознала са свим чуварима. Они су за њу другари. Са свима има комуникацију , осим са једним који јој не дозвољава да приђе портирима од којих тражи воду за пиће из балона. Сваке ноћи око поноћи обиђе сва три портирска места како би попричала и за неко време одложила одлазак у хладну приземну и недовршену кућу, са прозорима....и бетонски подом..

MIĆA ERA Seljak iz Makovišta Sima M. se početkom šezdesetih pojavio u selu L. Njegov šestogodišnji sin plave kose i plavih očiju došao je u selo L. Godinu dana kasnije. Pre toga bio je kod babe i dede, Sima je počeo da 17


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

živi sa Rajom koja je takođe imala dva sina iz predhodna dva braka. Sa njom je dobio čerku Lelu. U maloj kući živela i Rajina majka baba Marica koja je, kako se pričalo imala nejveću penziju u selu jer joj je sin jedinac poginuo u partizanima pred kraj rata, na glup način. Naime, Maricin sin se preobukao u uniformu nemačkog vojnika i krenuo da se našali sa stražarem- partizanom. Pošto ga ovaj nije prepoznao, pucao je u njega. Ipak varatimo se Simi i njegovoj deci, i plavušana za koga nije bilo mesta kod Raje. Plavokosi dečak sa plavim očima je morao da ide u bogatu kuću, Bojanića da radi kao sluga. Tu je imao siguran obrok ali i težak i celodnevni rad. , koji se na početku svodio na čuvanje stoke. Sima se najviše družio sa Živoradom K. starinom koji je imao dosta imanja ali koji nije mogao sam da ga održava. Sima mu je pomagao, naročito prilikom sezonskog košenja.Tada im je pomagao i Simin sin Mića. Sima je bio dobar kosac. Posle teškog rada voleo je da zapali duvan i popije rakiju iz čokanja. Kada bi preterao u ispijanju ljute rakije vikao je stoječki promuklim glasom : - Za Dupčeka predsednika Čehoslovačke.!!!Sa sinom Mićom se retko viđao. Svako od njih dvojice imao je svoju borbu u turobnom i

SVITAC, AVGUST , 2018.

teškom životu koji ih je zadesio. Seljani pričaju da je Mića Era prve cipele nazuo na noge tek kada je krajem sedamdesetih godina otišo u JNA. Služio je vojsku u Rijeci, kada je i prvi put u životu i video more. Tada je probao i prvu čokolada u vojničkoj kantini. Pivo uz napolitanke su mu bile najslađe. Negde pred kraj vojnog roka, počeo da razmišlja o svojoj budućnosti. Era je posednjeg dana u vojsci doneo čvrstu odluku da se ne vraća u selo, gde bi do kraja života bio sluga. On je već pre vojske počeo da radi u preuzeću za puteve u gradu K. Stigao je u grad, koji nije ni poznavao. Posao mu je našao Žika S. kome je supruga bila rodom iz kuće gde je Mića Era služio. Sam je otišao u preduzeće za puteve.. Neko mu je uz put rekao da tamo uvek treba radnika, jer niko neće da radi težak posao – putara. Era je dobio posao NK radnika i uniformu. Bio je sretan. Na terenu nije hteo da traži od nikoga da jede, jer još nije dobio prvu platu. Sa prvom platom mogao je da se obuče i kupi sebi patike. Ali i da se najede k’o čovek. Vremenom Mića Era je napravio u gradu kuću na sprat i uveo etažno grejanje. Oženio se i dobio dva sina. Otac Sima to nije doživo. U međuvremenu Mića je izgubio 18


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

важно шта радите да бисте прегурали месец док год је реч о поштеном послу. Радим као перач аутомобила, али живим као новинар и за новинарство“ – каже за „Београдски глас“ Михаило Меденица, један од најбољих српских новинара репортера, који последњих месеци, осим што пише за „Недељник“ и свој блог „Два у један“, пере кола у једној београдској ауто-перионици.

suprugu i dva prsta na desnoj ruci. Kažiprst je izgubio a prst do njega ne može da pomera. I sa tim problemom uspeo je da sačuva težak putarski posao. Skupio je do sada trideseti pet godina radnog staža. Kaže da očekuje da će za četiri godine u penziju. Eto to je Mića Era koji je sve postigao sa svojih, praktično, osam prstiju! Михаило Меденица: Радим као перач кола, живим као новинар

*Откуд ви на том послу, из протеста или из невоље?

By РЕПОРТЕР on 20. јула 2018. • ( 3 коментара )

Не, нисам се у ауто-перионици нашао ни из каквог пркоса. Сматрам да нема места за њега данас. Превелики је луксуз бити пркосан и баталити новинарство, ваља се и мора остати у њему како бисмо учинили све да наша намучена и дивна Србија исплови из вихорних времена и овог мрака у који ју је актуелна власт увукла. Дакле, у пераче нисам отишао из пркоса, али ћу пркосно писати увек, а ту сам где сам јер се тренутно редакције нешто и не отимају о мене (смех), а да молим, кукам и пристајем на труле компромисе како бих се негде углавио на плату и здравствено осигурање и симулирао новинарство, не пада ми на памет. Поштено радим поштен посао, последња четири месеца у перионици, а пре тога сам радио ноћну смену у трафици док,

Михаило Меденица „Не знам откуд толико чуђење што радим у ауто-перионици јер много других људи, бољих људи од мене, ради додатне послове да би у ова несрећна времена скрпило крај с крајем. Није никаква грехота нити изузетак то што радим где радим јер то је мој посао тренутно, док ће новинарство бити мој позив довека. Њега доживљавам позивом и посвећеништвом, тако да није 19


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

нажалост, није затворена. Паралелно пишем, не зависећи ни од чијег хира, милости, жеља и сугестија.

SVITAC, AVGUST , 2018.

*Шта кажу муштерије када вас препознају? Више се виђам са аутомобилима него са муштеријама, али када се то догоди, најпре буду збуњени, нису сигурни да ли сам то ја, стидљиво питају, одговорим да јесам и наставим са послом, извињавајући се што немам више времена за разговор јер посао чека. Недавно ми је један момчић онако сажаљиво рекао: „Господине Меденица, ниско сте пали“, на шта сам се слатко насмејао, схватајући да није мислио ништа лоше и објаснио му да човек ниско падне ако морално, људски и карактерно посрне, а не ако се дохвати сунђера, кофе и црева.

*Зна ли ваш послодавац кога је запослио и да ли је свестан да би могао да се рекламира и каже „дођите да код мене оперете кола, имаћете част да вам их опере Михаило Меденица, тренутно један од најбољих новинара у Србији“? Мој послодавац, господин Гудаловић, зна чиме се бавим, но замолио сам да то не потенцирамо јер нема потребе за тим. Човек ми је дао посао и захвалан сам му на томе. Један сам од перача, ни по чему привилегованији од других, јер и не треба да будем, а да ме „рекламира“, нема никакве потребе за тим. Вама хвала од срца на великој али претераној похвали, без лажне скромности – далеко сам ја од једног од најбољих новинара у Србији. Ја себе не доживљавам тако. Када пишем, трудим се да пишем из душе и срца, без калкулације да ли ће ми то нашкодити или донети добра. Баш као и када перем аутомобиле – трудим се да то учиним најбоље, као да их пере Меда, релативно нови момак у перионици којим су муштерије задовољне, и то ми је што се тог дела приче тиче сасвим довољно.

Не зависим ни од чијег хира или милости *Како су на овај посао реаговале ваше колеге и породица? Нормално, јер нема потребе за другачијом реакцијом. Ко ме познаје, зна да презирем патетику, сажаљевање и сличне непотрепштине, јер нисам на улици, не просим, радим свој посао и живим за свој позив. Наравно да бих био срећнији у редакцији, али до неких бољих времена нисам несрећан ни у ауто-перионици. Ситуација је таква да невоље притискају са свих страна, а како ми је породица светиња, сигурно 20


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

нећу дозволити да трпи већ ћу радити сваки поштен посао који ми се понуди.

SVITAC, AVGUST , 2018.

купили тиме што плаћају да им оперете аутомобил, док, с друге стране, они обични, скромни људи представљају истински одмор и крепкост за душу јер у раднику не гледају личног роба, већ човека који се труди да испоштује њихову потребу, а они његов труд. А инспирације за писање је толико ван перионице, да ми она дође као лична перионица мозга током тих осам сати смене.

*Може ли новинар да се укалупи у радно време од осам сати? Новинар може да се укалупи у све. Због тога и јесте новинар. Не бих могао да радим неки канцеларијски бирократски посао, да отаљавам сате до краја радног времена, али овај сасвим лагано радим јер колико је физички тежак, толико растерети мозак на неко време. Веома прија и дружење и рад с људима који се не оптерећују тиме да сам новинар већ њихов колега, па разговарамо о необавезним, безазленим и тако умирујућим темама, далеким од свакодневне чамотиње у којој живимо. Некако нам је свима та перионица изгледа збег од онога пре и после ње.

*Да ли осим „Недељника“ и вашег блога пишете још негде? Репортаже и колумне редовно пишем за мој „Недељник“, у којем сам спољни сарадник од првог броја и заиста га сматрам другом кућом јер га чине људи које изузетно волим и поштујем. У њему никада нисам имао никаквих ограничења нити спутавања да напишем шта желим и на томе сам бескрајно захвалан. Пишем и за свој блог „Два у један“ као и за неке портале из Црне Горе и Републике Српске. За њих пишем пријатељски јер се боре за оно у шта свим срцем верујем и живим, а то је српство.

*За новинара је свако место на земаљској кугли место где може да се ради и прати живот. У перионици срећете пуно људи, шта се тамо може сазнати о њима и инспирише ли вас она да нешто и напишете? Рекох, више виђам аутомобиле него људе, али по ономе што виђам још ми је јасније оно што сам знао и пре доласка у ауто-перионицу, а то је да ко има – не зна колико има. Много је ту бахатих и осионих скоројевића који сматрају да су вас

*Да ли објављивање на интернету, односно блогу, може да допре до људи и буде замена за штампани текст? Признајем, невољно сам се пре неколико година упустио у ту 21


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

Новинарство постало пропаганда

блогерску авантуру јер сам дете штампаних медија и за мене су новине – новине, папир у руци. Но, интернет је заиста чудо. Медиј неслућене моћи, ширине и могућности да у тренутку одреагујете на неку вест, а да то у најкраћем могућем року стигне до великог броја читалаца. Заиста сам срећан што је блог „Два у један“ прерастао мене и постао једнако мој глас колико и глас оних којима се обраћам. Замишљен је тако да га људи доживе као свој јер он то и јесте.

*Како доживљавате и оцењујете новинарство у Србији данас? Нећу рећи ништа ново ако кажем да новинарство постоји још само у траговима, но, није то карактеристика само ових времена. Мало кад је и било слободних медија, али је евидентно било много више слободних новинара, а они аутоматски и медиј чине слободним. Нажалост, страх се увукао под кожу људи. Нека безразложна стрепња да се зарад става и принципа не остане без, реално, толико мало тога, на шта су новинари данас присиљени да пристају као надокнаду за интегритет, да ме то заиста понекад плаши. Страх ме је да уколико се не тргнемо као еснаф, не почнемо коначно да иза својих речи стојимо именом и презименом, а не пуким потписом – стидеће нас се генерације новинара које ће доћи за нама, и бити, верујем, далеко куражније од нас. Не мислим да је новинарству крај, али убеђен сам да смо прешли линију која новинарство изједначава са пропагандом, нечим накарадним, што нема никакве везе са оним насушним, а то је да смо ми глас народа и да смо ту искључиво и једино због њега.

*Да ли би и једне новине у Србији објавиле текстове које пишете на том блогу? Мислим да не би. Можда и грешим, али управо због тога и постоји тај блог – да не зависим ни од чијег хира, милости, жеље или воље. Пишем кад год ме наљути нешто што се чини држави и народу, крајње лично и без калкулација, а то ипак интернет много боље трпи него новине. У „Недељнику“, затим на сајтовима за које пријатељски пишем, као и у мом подгоричком „Дану“, имам апсолутну слободу, али на блогу имам простора да на дешавања реагујем срцем, у трену, и у томе је његова предност и снага.

22


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

Не много, али довољно да га сачувају за неке боље дане и неке далеко боље од нас.

*Много пишете на ћирилици, из ваших текстова осећа се велики патриотизам који је данас у српском новинарству веома климав јер је љубав према држави изједначена са хваљењем оних који њоме владају. Али може ли се више очекивати од новинара који углавном немају своје ја, своју личност и слободу?

Цео текст прочитајте у штампаном издању Београдског гласа! Разговарала: Раденка Марковић

Ћирилицу волим. Искрено волим то дивно и савршено писмо, али једнако користим и латиницу, верујући да се љубав према отаџбини и народу не крије у писму којим пишете већ у ономе шта пишете. Нажалост, потпуно сте у праву да је тренутно у већини медија родољубље на силу изједначено с љубављу према власти, односно патолошким страхом од власти. Међутим, то ће се управо тој власти олупати о главу јер народ се неће и не може довека плашити и страховати од своје речи, мисли, сенке… А да ли се може више очекивати од новинара? Може и има их. Не превише, али их има. А осталима што се грешком називају новинарима не треба превише придавати пажње и губити живце због њих. За њих је новинарство посао, тренутна „моћ“ и строгоћа коју тренирају, али то тренутно има свој век трајања. Назовите ме будалом и наивним, али још верујем у светост овог позива и на срећу има још посвећеника у њему.

Vladan Matijević, ’’ Vrlo malo svetlosti’’, str, 155, Agora, 2010, Beograd.:,, Ko god je pobegao iz učmale provincije, bio je predmet kolektivne zavisti, ujedno i prezira. Nikako nisu mogli da mu oproste što je otišao, što se spasao, jer što je on bolji od njih? U provinciji je oduvek bilo najvažnije da svi budu isti, da niko ne štrči, da svi dele nemaštinu i prokletstvo. A onaj ko se vratio bio je gotov. Na svojoj koži morao je da oseti kako se mržnja sredine pretače u osvetu i veliko zlo, i morao je to podneti kako god zna.’’ 23


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

24

SVITAC, AVGUST , 2018.


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

25

SVITAC, AVGUST , 2018.


Željko Lj. Krstić

POSLOVI

SVITAC, AVGUST , 2018.

.

26


SVITAC PROFESIJE I SUDBINE, 38 br. V godina.  
SVITAC PROFESIJE I SUDBINE, 38 br. V godina.  
Advertisement