Page 1

PORTFOLIO/ ARCHITECTURE/

ELISABETTA BONO


INDEX

Curriculum Vitae

2

Musis Sacrum, Arnhem/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

4

Interior Musis Sacrum, Arnhem/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

8

Conservatorium Amsterdam, Amsterdam/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

12

Cascade, Alkmaar/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

16

Speelhuis Helmond/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

20

Huis op Zuid, Rotterdam/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

24

Focus Filhuis, Arnhem/ Van Dongen-Koschuch Architects and Planner / www.vd-k.eu

26

Exploring Mass/ Graduation Project / 2012-13 Master in Architecture at Eindhoven University of Technology

28

Cologne/ Masterproject 1 / 2011 Master in Architecture at Eindhoven University of Technology

32


CURRICULUM VITAE/ PERSONAL INFO

Name: Maria Elisabetta Bono Date and Place of Birth: 15/06/1988, Pavia, Italy Nationality: Italian Email: elisabettabono.mail@gmail.com Linkedin: nl.linkedin.com/in/elisabettabono/

EDUCATION

2011-2013 Master in Architecture, Eindhoven University of Technology, The Netherlands. 2007-2010 Bachelor of Architecture, Politecnico di Milano, Italy. 2002-2007 Liceo Classico (High School) Ugo Foscolo, Pavia, Italy.

WORK EXPERIENCE

2015- present Freelance architect at Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

- involved in design process decisions for both housing project and public buildings - in charged of preparing presentations for meetings and deadlines - responsible for production of 2d drawings in Autocad for VO and DO phases - responsible for production of 3d models and rendered images, using Rhinoceros and Vray

2014-2015 (7 months) Traineership at Van Dongen-Koschuch Architects and Planners Amsterdam, The Netherlands https://vd-k.eu/

- working in the team and studying design solutions for fragments and critical parts of projects - responsible for determined sets of drawings for VO and DO phases - working, under the supervision of project leaders, on competitions and different assigments

2014 (Jan-July) Internship at .Fabric, Amsterdam, The Netherlands http://www.fabrications.nl/

Architectural projects and urban strategies. Working on the project�Urban Metabolism� for the Biennale in Rotterdam. 2d drawings, visualizations and 3d models.

2014 (present) Freelance for SAMA (Street Art Museum Amsterdam)

http://streetartmuseumamsterdam.com/ Graphic design assigments and infographics for murals proposals and projects.

2012-2013 Editor/ Layout designer for Archiprint (vol. 02 issue 02) at Tu Eindhoven Responsible for layouting and printing process; editor of articles.

2011 (3 months) Atelier van Lieshout, Rotterdam, The Netherlands http://www.ateliervanlieshout.com Interior projects, Design, Craftmanship on wood, metal and polyster.

2


WORKSHOPS/ ACTIVITIES

2011 Elir Workshop, European Laboratory of Industrial Reuse Eindhoven University of Tecnology http://elir2011.blogspot.nl/

Analysis of the industrial areas along canals in the Brabant province and formulation of architectural and urban projects.

2010 Workshop StugaProject at Grythyttan, Sweden Lab of wood crafting using traditional techniques in the forest landscape.

PUBLICATIONS

2014 RRC Studio Magazine #6 Power (Milan) Interview with Fabric about Biennale Rotterdam 2014

2013 YearBook of Built Environment Department of Tu Eindhoven. Collection of Graduation projects of the faculty.

2012 SeminArch 3, Thing Theory and Urban Objects at EXPO 58. Magazine of the Seminar Course at Tu Eindhoven.

IT SKILLS

2d drawing: Autocad Adobe: Photoshop, Illustrator, InDesign. 3d modeling: Rhinoceros Sketchup Rhino Vray 3ds Max

PERSONAL SKILLS

Proactive and enthusiastic person seeking for new experiences and possibilities to learn. Suitable for working both in a team and individually. Creative person, full of ideas and inspirations from different fields. Always looking for the best result, aware of the necessary effort. Interests: sustainability, interior design, music, photography, cinema, travelling.

LANGUAGES

Italian (mother tongue) English: good knowledge of written and spoken English Certifications: TOEFL IBT TEST_Score 90/120 Dutch: B1, attending the training course for NT2

3


Musis Sacrum by Van Dongen Koschuch Architects

Type: 1st Prize Competition (tender) Location: Arnhem, NL Program: Concert Hall Year: extension 2015-2017 Surface: new 5.950 m², existing 3.870 m² Client: City of Arnhem

Musis Sacrum is from 1847 an important landmark for music in the city of Arnhem .The building passed through several renovation and building works, until the competition of 2014 that decided the demolition of the addition from the ‘6os. The proposal for the extension of Musis Sacrum aims to preserve the monumental brick building and to give more importance to the landscape of Musis Park. The project is conceived as an open-side pavillion in the green. The ground floor consists in a glass facade, creating a constant relationship between the outside and the foyer. Existing and new are bound by a common plinth, that creates space at its front, an urbane setting in the centre of the park, which serves as an extension of the foyers. The new hall is cladded with wood inside, and on the outside with green ceramic profiles. The hall has a big window behind the stage, that opens towards the park and acts as a green backdrop for performances. 4


View of the entrance of the building, composition of old and new .

View on the interior of the New Hall and the openable window facing the park 5


Section of the music hall and the existing building on the background

Siteplan of the building in the landscape of Musis Park 6


View from the park to the glass facade, behind the stage

View of the main foyer and entrance to the New Hall 7


Interior Musis Sacrum by Van Dongen Koschuch Architects

Type: Commission Location: Arnhem, NL Program: Foyers, bars, offices, changing rooms Year: extension 2015-2017 Surface: new 5.950 m², existing 3.870 m² Client: City of Arnhem

Together with the renovation and new building of Musis Sacrum, Van Dongen Koschuch Architects got also the commision for designing interior elements and choosing furniture for main spaces such as foyers, bars, changing rooms, concert halls and offices. Stricly connected to the architecture, the interior elements use same or similar materials, like bronze and wood, creating a fine and pleasant atmospher. The interiors in fact don’t dominate the architecture, but they simply enhance it. Custom-made objects such as bars and paintries show clean lines and shapes, they were thought to be flexible in order to be moved in the building, according to different events and performances. Great attention was also given to the users, their inputs were a foundamental aspect during the design fase. 8


Interior view of the artists foyer at ground floor, facing the park

Interior view of the artists foyer at floor -1, facing the inner patio 9


Interior view of the changing rooms for the artists

Interior view of the office spaces 10


Movable bar (Large) for the foyer: front side and back side

Movable bar (Small) for the foyer: front side and back side

Pantry for the artists foyer

Bar for the artist foyer in oak wood 11


Conservatorium Amsterdam by Van Dongen Koschuch Architects

Type: Private commission Location: Amsterdam, NL Program: Music academy Year: Extension 2016 (existing 2005-2007) Surface: New 2280 m² (existing 16000 m²) Client: Foundation of the Amsterdam School of Arts

The Conservatorium of Amsterdam is situated in the eastern area of the Centraal Station, Oosterdokskade. The project from Frits Van Dongen has been realized between 2005-2007. In 2016 the Conservatorium had the chance to enlarge the current building. The Architects were asked to design an extension that was coherent with the existing part, providing more space for reharsal rooms and offices at the top floor. The principle of the engawa, the corridor running around the core of the building, is taken by Japanese housing typlogy and it is also continued in the new design. The new part, a stepping glass facade cantilivering from 4th floor until the 10th, faces the North side of the plot, offering a beautiful overview on the IJ. At ground floor 15 m tall columns were added to support the extension block. The monumental aspect of these pillars respond to the urban plan of the area and gives a further feature of elegance and decoration to the nord side of the building, mainly use of loading and unloading. 12


Axonometric view: existing building

Axonometric view: extension part

Plan 8th floor, existing building and extension

Zoom in plan 8th floor

Section of the extension part 13


View from the railway: stepping glass facade. Day and night impression

14


Street view on the railway side( north): columns and rhythm

Elevation 15


Cascade by Van Dongen Koschuch Architects

Type: Commision Location: Alkmaar, NL Program: Housing apartments, retail Year: 2016 Surface: 7.100 m²(housing, retail), 1500 m² (supermarket) Client: Duravermeer

The project of Cascade in Geert Groteplein in Alkmaar provides an interesting combination of different functions from retail (supermarket), working spaces (dentists and shops), apartments and single houses, including parkings. The residential tower has 67 apartements, ranging from 55m2 to 70 m2.. The volume of the block is gradually cascading towards the souther side, therefore maximizing the amount of sunlight, broad views and experience for the user. Due to double-headed shafts, grid line of 5.4m and the ability to deconstruct parts of the load-bearing wall, it is possible to create a three-room apartment, studio or a larger house in a simple way. The materials are bricks and wood, because of their durability and availability. The wall around the whole plot designed with gates and openings garantees privacy and masks the parking lots at the ground floor. 16


Axonometric view of the design

Siteplan of the design 17


Plan 6th floor

View on the entrance and public parking side 18


Plan 7th floor

View on the entrance of the supermaket 19


Speelhuis Theatre by Van Dongen Koschuch Architects

Type: 1st Prize Competition (tender) Location: Helmond, NL Program: Foyers, backstage spaces for the existing theatre Year: 2015 (date of commission) Surface: 2200 m² Client: City of Helmond

Designed as a transparent and restrained pavilion around the existing theatre located in the Catholic church, the project shows a careful integration within the urban environment and the complex of church and presbytery. The exterior of the church becomes then the interior of the new building, strengthening the cohesion and ambiance of the space. It is a creative and wilful interplay between exterior and interior, openness and transparency. Program wise, the new building provides backstage spaces such as foyer, changing rooms and load-unload spot. The new plan improves also the public route around the building, creating a public square in front of the main entrance, where a multifunctional room for readings or small performances is located. The façade facing the cultural square can be opened during summer, combining public space and building into one. 20


View on the square in front of the entrance

Siteplan of the design 21


View on the entrance and public parking side

View on the foyer and bar 22


View on the back side

Section 23


Huis Op Zuid by Van Dongen Koschuch Architects

Type: Competition (tender) Location: Rotterdam, NL Program: Swimming pool, primary school, housing Year: 2016 (competition) Surface: m² Client: Municipality of Rotterdam

Huis Op Zuid is a competition held by Municipality of Rotterdam, in order to offer new activities and housing to the Southern part of Rotterdam, which is now on the spot for new urban/architectural projects. The program includes a sport centre with swimming pool, a primary school and apartments. At ground floor the entraces are grouped by function and this aspect gives each user his own identity and orientation in the building. The school for instance is accessible by a patio that becomes also playground for the kids. The project is characterized by strong horizontal bends, that alternate bricks and glass, solid and transparency. The organization of the program shows rationality in space and, from the user’s experience, a continous visual connection through the diffrent functions, by using higher platforms and double height ceiling. 24


Axonometric diagram of the building and its program

View of the patio of the primary school 25


Focus Filmhuis by Van Dongen Koschuch Architects

FORM FOLLOWS FILM

Type: Competition (tender) Location: Arnhem NL Program: Cinema halls, working spaces, parking Year: 2016 (competition) Surface: Cinema 2400 m² + 50 housing units Client: City of Arhem

The city of Arnhem proposed this competition for designing a Filmhuis and cultural hub in the center of Arnhem, just in the front of the church of Saint Eusebius. The proposal of Van Dongen Koschuch offer an intresting spatial configuration, where the church still works as a landmark, because visible through the building. The plan includes a central staircase and tribune as core of the building. The orange staircase brings visitors to the “underground” part of the Filmhuis, where three small halls are placed. While at ground floor the tribune can be used for events and lectures, while a foldable glass facade can open towards the square. Going up, visitors reach a hall for cinema and offices spaces, that can be rented for freelancers or small companies. On top floor a terrace offer a comfortable spot to relax and enjoy the view. 26


Axo -1floor

Axo +1floor

Axo 0 floor

Axo +2 floor

View of the foyer and bar with tribune facing the square 27


Exploring Mass Msc Graduation Project, Tu Eindhoven

Type: Msc Graduation Project Location: Pavia, Italy Program: Cultural centre, auditorium Surface: new 1350 m² Year: 2013 University: Technological University of Eindhoven

The graduation project of my Master at Tu Eindhoven represents both a theoretical study on Massive Architecture and its behaviour in space, and an application of this type of architecture in the structured urban pattern of Pavia, town in Norther Italy. The urban analysis explores solids and voids and its inversion, transforming solid in void and vice versa. Moreover the role of courtyard typology in the area gives an input for spatial organization of the new building. The architecture explores Massiveness by using sculptural volumes and thick walls as a new interpretation of traditional forms. The user experiences space which changes at each point in the architecture, moving through different kinds of space: covered, semi, uncovered and open, semi, closed. The connection among them generates semi-spaces, spaces explicitly in between others. The initial impression of a homogeneous block of concrete reveals instead a variation in materiality and texture. Smooth polished surfaces merge with free disposition of independent volumes at ground floor; while rough facade of first level emphasizes the monolithic character of the auditorium volume, more enclosed and reachable through one entrance. 28


Strong direction from the street side to the courtyard

Overlap of different materials Cuts in the new walls to show the existing architecture and materials

Cafe'

Auditorium as the core element of the building The central mass

Entrance auditorium reception Displayed on two levels Point of view on the whole building

Art gallery

Plan Ground floor

Plan First floor 29


View of the entrance side and on the main street of the city centre 30


View of the inner courtyard of the Cultural Centre

Longitudinal section of the Cultural Centre 31


Cologne Office building Msc Project, Tu Eindhoven

Type: Msc Project Location: Cologne, Germany Program: Offices Surface: new 1650 m² Year: 2011 University: Technological University of Eindhoven

The graduation project of my Master at Tu Eindhoven represents both a theoretical study on Massive Architecture and its behaviour in space, and an application of this type of architecture in the structured urban pattern of Pavia, town in Norther Italy. The urban analysis explores solids and voids and its inversion, transforming solid in void and vice versa. Moreover the role of courtyard typology in the area gives an input for spatial organization of the new building. The architecture explores Massiveness by using sculptural volumes and thick walls as a new interpretation of traditional forms. The user experiences space which changes at each point in the architecture, moving through different kinds of space: covered, semi, uncovered and open, semi, closed. The connection among them generates semi-spaces, spaces explicitly in between others. The initial impression of a homogeneous block of concrete reveals instead a variation in materiality and texture. Smooth polished surfaces merge with free disposition of independent volumes at ground floor; while rough facade of first level emphasizes the monolithic character of the auditorium volume, more enclosed and reachable through one entrance. 32


4 Floor

3 Floor

2 Floor

Section showing the interior organization

1 Floor

0 Floor

Elevation of the facade with brise soleil

View on the patio and skylight of the fourth floor 33


Elisabetta Bono_Portfolio2017  

Selection of latest projects by Elisabetta Bono

Elisabetta Bono_Portfolio2017  

Selection of latest projects by Elisabetta Bono

Advertisement