Page 1

VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

3:or bygger isbana med Ärtor och Bönor! Läs mer sidan 12 Läs den rafflande novellen Ödetorpet på sidan 17

Julklappstips från gratis till 10 000+! Läs mer sidan 10


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Bilden Elever i årskurs 4 gör upp eld med eldstål och stålull på uteundervisning.

VNT - Växthusets Nya Tidning är Växthusets förskola och skolas egen skoltidning. Tidningen startade vårterminen 2007 och utkommer med ett nummer per termin. VNT skapas av alla barn och elever på Växthuset. Eleverna och klasslärarna i årskurs 4 ansvarar för skoltidningen. De bjuder in alla barn/elever på Växthuset att komma med bidrag till tidningen. Redaktör är Elisabet Jagell (klasslärare). Ansvarig utgivare är Anders Ekegärd (rektor). Tidningens syfte är att synliggöra barnen/eleverna på Växthusets förskola och skola samt synliggöra att vi är en lärande verksamhet. Tidningen riktar sig till Växthusets elever/barn och föräldrar. Synpunkter till tidningen mottas tacksamt till: elisabet.m.jagell@uppsalaskolor.net Detta nummers logo är färgsatt av Milan i 4B.


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Intervju med Bönanbarnen En vintrig måndagsmorgon i december följde Olivia, Hanna och Hazal med barnen från förskoleklassen Bönan till BMX-banan. Alice, tre år svarar så här på frågorna: - Tycker du det är kul att gå på utflykt? - Det är jätte roligt att leka med alla kompisar som jag har på Bönan. - Tycker du det är kallt eller varmt? - Jag tycker det är varmt som sommar, men det är för att jag har mycket varma kläder på mig. - Vad önskar du dig i julklapp? - En kanin. Klara fyra år svarar så här på frågorna: - Tycker du det är kul att gå på utflykt? - Jaa! Jag tycker det är jätte kul att gå på utflykt för att jag har så många att leka med. - Tycker du att det är kallt eller varmt ute? - Jag tycker att det är varmt ute. - Vad önskar du dig i julklapp? - Ett gulligt litet marsvin. Så här tyckte reportrarna hur det var att gå på utflykt med Bönan: Hanna: Jag tycker att det var kul att se vad dem brukade göra på utflykterna, och det var också kul att intervjua några av Bönanbarnen. Hazal: Jag tycker verkligen mycket om barn som man kan leka med, vi intervjuade barnen och det var bara Klara och Alice jag tycker också mycket om att intervjua folk. Olivia: Jag tyckte att det var jätte kul att gå på utflykt med Bönan för att vi/jag fick se hur de har det. Vi lekte och hade jättekul tillsammans med, vi åkte till exempel rutschkana med tjejerna för att killarna brottades mest. Text och foto: Olivia V, Hanna och Hazal i 4B

-3-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Utflykt med Björken En vintrig onsdagsmorgon i december hade Olivia och Kanila planerat att följa med barnen från förskoleklassen Björken på utflykt. Den morgonen var det -12 grader och då är för kallt för utflykt tycker Björken. De fick vara med Björkenbarnen inne istället. Så här berättar de om sitt besök. Bönanbarnen har varit hos hästarna vid Eksätravägen i november, och de minns det fortfarande. En flicka hittade horn i skogen. De har varit på utflykt på en lekpark. De går till lekparker, hästarna vid Eksätravägen, skogen eller bakom huset. Fröknarna berättar att de vill att barnen ska lära till området på sitt sätt. De ska orka leka när det kommer fram till stället som dem ska till. De går på utflykter för när man har roligt lär man sig bättre. Men när det är kallt, under -10grader, så går de inte ut. Den årstid det är sjunger de sång om den årstiden det är. När dem inte går ut så har de matematik eller pysslar med andra saker. Foto: Björken Text: Olivia L och Kanila, 4B

-4-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Boktips Titel: Tavlans hemlighet Författare: Ewa Christina Johansson Illustratör: Ewa Christina Johansson Boken handlar om… Ella och hennes familj flyttar till ett gammalt hus där tant Tea bodde förut. Det är fortfarande bilder och tavlor kvar från tant Tea. Men det finns en speciell tavla som ändras hela tiden…

Titel: Grodnapparen Författare: Angie Sage Illustratör: Jimmy Pickering Boken handlar om… Barry Wizzard har tappat bort sina akrobatiska grodor. Araminta har redan en misstänkt: Syster Watkins, farbror Dracs sjuksköterska. Araminta och Wanda tar upp jakten på grodnapåparen.

___________________________________________________________________________

Titel: Hedvig! Författare: Frida Nilsson Illustratör: Stina Wirsén Boken handlar om… Det är ett helt år som går och det händer massor av sakertill exempel så tappar Snobben byxorna på semestern och dagen innan klassfotot klipper hon sig och luggen blir som åsnepäls. text och illustration: Julia och Ida, 4a

-5-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Öppet hus I november i år fyllde Växthuset förskola och skola 10 år. Det firade vi bland annat med ett öppet hus med teater, kör, guidning, fika, öppna klassrum med bildspel med mera. Våra reportrar från årskurs 4 intervjuade några av besökarna. De ställde frågorna: 1. Vad fick dig att komma hit? 2. Vad har du hunnit göra på Växthuset öppet hus? Här har ni svaren! Alex går i 4b på en annan skola: 1. Alex kom hit för att hans syster praoar här Alex kom också för han fick se sin gamla skola. 2. Mycket

Perry, besökande: 1. För att jag har barn som går i den här skolan. 2. Jag har hunnit med att kolla på bildspelet

Kalle, elev på Växthuset: 1. Kalle var med i kören. 2. Kalle har vunnit en kniv på öppet hus. Kalle gillar att vi har Öppet hus.

Per, besökande: 1. Min dotter går i den här skolan. 2. Jag har hunnit med fikat.

Edvin går i 4a på en anan skola: 1. Edvin fick ett sms av Elliot att det var öppet hus så Edvin ville komma. 2. Edvin var med och intervjuat med Anton och Oliver i 4b. Edvin gillar att vi har öppet hus för då fick han träffa sina gamla vänner.

Kerstin, tidigare rektor på Växthuset: 1. Jag kom hit för att prata lite med Anders (rektor nu) 2. Jag har tyvärr inte hunnit med något. Jag gillar verkligen öppet hus. Det är så härligt!

-6-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Anders, rektor: 1. Jag jobbar här och var med och startade Växthuset för tio år sedan. 2. Jag har hunnit med att kolla på teater, kören och jag har ätit fika. Jag tycker det är fantastiskt med intervju!

Pär, besökande: 1. För att det var Öppet hus. 2. Fikat och kollat på bildspel. Trevligt att se hur det är på Växthuset skola och förskola.

Caroline, lärare i årskurs 4: 1. Jag jobbar här så det var självklart. Men jag hade nog kommit ändå. 2. Jag har hunnit ganska mycket. Jag har t. ex tittat i andra klassrum, köpt lotter men jag vann inget och jag har fikat också. Jag köpte kladdkakemuffins med havreflarn på. Jag har träffat många barn och föräldrar.

Sawsan, besökande: 1. För att det var Öppet hus. 2. Jag kom precis så att jag har inte hunnit göra något. Två killar: 2. Klättra på klätterställningen, åka på stjärtlapp och kasta snöbollar.

Text och bild: Aya,4a och Hazal, Anton S och Oliver, 4a

1b arbetar med naturen Gustav, Emil och Shnyar från 4b besökte 1b, fick höra om deras arbete med naturen. Här har de fotat snoken Sabina som elever i klassen gjort.

-7-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Intervju med Yvonne Gillar du ditt nya jobb? Det är spännande med nya jobb och jag känner mig välkommen på Växthuset så jag gillar jobbet. Har du jobbat som rektor eller något liknande? Jag har jobbat som rektor på Margarethaskolan i Knivsta. Det är en skola med elever från förskoleklass till skolår 9. Har du varit med en brand eller ett rån? Jag har varit med om en brand när jag jobbade på Margarethaskolan. Det brann på tredje våningen i skolhuset i ett NOrum. Jag fick larma brandkåren i Knivsta som kom och släckte elden. Eleverna fick vara i andra lokaler under tiden som skolan sanerades. Vilken musik lyssnar du på? Jag lyssnar inte så mycket på musik, men det händer. Då lyssnar jag gärna på jazz och blues. Vad är det bästa som har hänt dig? Det var en svår fråga. Att jag hade en rolig barndom som gett mig många minnen. Hur många år var du när du fick dit allra första jobb och vad är det? Jag jobbade som barnflicka när jag var 16 år, då tog jag hand om barnen i deras hem, när föräldrarna arbetade. Vad är din favorit rätt? Jag gillar italiensk mat! Vad är din favorit affär? Det måste bli Trolltyg där det finns kläder och prylar. Sen gillar jag Luthagens Livs! Text: Ellen och Kalle Foto: Yvonnes privata

-8-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Julklappsundersökning Hur mycket pengar lägger Växthusets elever på julklappar? Fyra tjejer i 4a gick runt och frågade alla elever i årskurs 1 till 5. Så här blev resultatet:

Hur mycket köper du julklappar för? 68 70 60

51

antal

50 32

40 30

17 20

11

11

5

10 0 0

30

50

100

200

300

över 300

kronor

Reportrar: Johanna, Lisa, Mathilda och Julia i 4a

Julklappsrim 2. Bläddra och välj, tugga och svälj, välj en rätt och du blir garanterat mätt.

1. Det här är något som absolut inte är i siden men det borde få dig att passa tiden.

4.Lyssna och titta, hitta och skriv, denna lilla låda 3.Nu hoppas jag att du

har liv.

får sova skönt och drömma grönt.

Text och idé: Julia och Lisa, 4a Illustration Henrietta, 4a och Hazal, 4b

-9-


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Julklappstips Gratis: 1. Göra en pärplatta eller fler 2. Skapa egna smycken 3. Göra egna pärlhalsband 4. Skapa egna mobilsmycken av tråd o någon bild eller nått. 5. Present kort på något som till exempel. att ge massage i en halv timme eller att diska i en hel vecka… 6. Skapa egna mobilfack 7. Göra egna papperstjärnor. 8. Skapa egna armband 9. Om man har en bästis så kan man göra ett bästisarmband eller halsband . 10. Pappersloppa. Vik och skriv roliga uppdrag inuti’

1. En ficklampa 2. Köp in en mugg/kopp som du sen kan måla på. 3. Bränna en skiva, som du kan ge till din vän eller släkting. 4. Böcker/bok . 5. Skivor/skiva . 6. Ett gosedjur till yngre . 7. Strumpor som du har broderat namn på. 8. Stearinljus. Köp vanliga vita och gör egna mönster med ljusfärg. 9. Köpa in en galge och sen skriva namn på den. 10. Pennor/penna

100-300 kronor:

300-500 kronor:

1. Kläder 2. Skor (beroende på priset ) 3. Hårprodukter 4. Prydnader 5. Presentkort 6.Krämer 7.Pennskrin 8. Vantar 9. Mössa 10. Filmer

1. Dyra kläder 2. Skor ( lite dyrare) 3. Jacka ( Beroende på priset ) 4. Advents ljusstake 5. Tjocktröja 6. Dyra garner 7. Klocka 8. Armband ( beroende på priset ) 9. Halsband ( beroende på priset ) 10. Hårwax ( för både tjejer och killar )

- 10 -

Svar från julklappsrim: 1.klocka 2.kokbok 3.kudde 4.mobil

50-100 kronor:


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

500-1000 kronor:

1000- 10 000 kronor:

1. Lådor 2. Smycken (dyra) 3. Litet skåp 4. Jackor (kan kosta lite mer än 1000 ) 5. Billiga mobiler 6. Dyra dockor 7. Dyra gosedjur 8. Leksaker ( som är lite dyrare ) 9. Trä 10. Radio/stereo (billiga)

1. Mobil 2. TV 3. Dator 4. Wii 5. Play station 6. X box 3 60 7. Hund (ej tillbehör ) 8. Ge en biljett till ett hotellrum 9. Guld- och silver smycken 10. Kläder (märkeskläder)

10 000 kronor +: 1. Hus 2. Bil 3. Båt 4. Moped 5. Resa till något land 6. Motorcykel 7. Flygplan 8. Helikopter 9. Möbler 10.Guldklocka Text och idé: Maria, Lina och Sanna, 4a Illustration Henrietta, 4a och Hazal, 4b

Årets kluring Rita dit ett streck på den här figuren så att det blir en bil. Vart ska du sätta strecket? Du får inte flytta figurerna på bilden.

X8IX8 Svar kommer i nästa tidning Isabell och Lavin, 4a

- 11 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Isbana med Ärtan och Bönan I slutet av november gick Svartpepparbarnen från årskurs 3 ut och gjorde en isbana tillsammans med förskolebarnen från Ärtan och Bönan. Svartpepparbarnen har ritat sig själva och förskolebarnen och här kan ni läsa vad de tyckte om utfärden. Jag hade jättekul med barnen när vi gjorde banan, men jag frös lite. Anja Det var väldigt kul! Många var blyga. Emma N

Det var kul, men också tråkigt för jag frös, men barnen var roliga! Fredrik Det var jättekul när vi byggde banan och lekte med de små barnen. Dilan Det var roligt och barnen var busiga. Robin Illustration: elever i årskurs 3 Svartpeppar

Serie av Måns, Kalle och Erik i 4b

- 12 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Skidläger För Melker i 4B är det slalom som gäller. Här får ni en liten reseberättelse från ett av hans slalomläger. Nu är jag i Björnrike och åker skidor. Jag har redan den varit på två stycken innan. Idag körde vi storslalom och det finns de här grenarna: störtlopp, super G, storslalom och slalom. I morgon ska jag köra slalom. Jag är bäst på super G och slalom. Jag kör bara slalom, storslalom och super G än så länge. Jag kör bara super G en tävlig för att jag är för liten för både super G och störtlopp för det går för snabbt. Björnrike har gjort en ny lift och den är Sveriges längsta och snabbaste lift. Den åkte jag idag och den var jätte bra. Idag gjorde vi övningar som man behövde öva på men vissa hade kommit längre och vissa kortare. Jag var en av de som hade kommit längst. I storslalom så briljerar i värden en kille som heter Ted Ligethy. Han kommer från USA! Han har ett märke som heter Shred och det är ett coolt märke, men jag tycker mer om POC! Det är ett svenskt hjälmmärke som även gör skydd. Text: Melker 4B Foto: Martin

- 13 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

2b intervjuar Vi i klass 2B har intervjuat några ur personalen på Växthuset. Vi frågade om ålder, husdjur, favoritfärg, barn och vilken mat de tycker om.

Inger Hertzberg, lärare i 2b svarade så här: Hur gammal är du? 61år Har du husdjur? Nej Vilken är din favoritfärg? Blå Har du några barn? Ja Vilken mat tycker du om? Skaldjur

Jocke i vårt kök på Växthuset 3 svarar så här: När började du laga mat? Vid 12års ålder. Vem bor du med? Med min son Isac varannan vecka. Vilken är din favoritfärg? Svart. Hur ska du fira jul? Jocke firar jul med familjen. Vad har du för intressen? Laga mat och tatuera sig.

Ramiro som arbetar på fritids på Växthuset 3 svarar så här: Ramiro har en dotter som heter Andrea hon är 7 år. Ramiro har inget husdjur. Hans favoritfärg är grön och han gillar all grillad mat.

Vi har intervjuat Lena vår idrottslärare: Hur gammal är du? Jag är 49 år. Har du något husdjur? En hund och en häst. Vad är din favoritmat? Grillat kött och potatisgratäng. Har du några barn? Jag har två barn Vilken är din favoritfärg? Vit och svart.

Vi frågade Pia som är husmor på Växthuset: Vilken är din favoritmat? Färsk lax. Har du husdjur? Nej, jag kan inte ha det, min son är allergisk. Vilken är din favoritfärg? Grön Hur många år är du? 43 år, Hur bor du? Bor i lägenhet. Text och foto: elever i 2B

- 14 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Roliga historier - Hur gick det på fotbollsmatchen idag Gustav? - Det gick jätte bra. Jag gjorde 10 mål. - Vad blev det i matchen då? - Vi förlorade med 10-0. - Men hur gick det till? - Efter matchen sa tränaren att jag gjorde målen på fel sida. SENARE - Hur gick det på ridningen idag Klara? - Det gick bra! Fast när dem sa klara färdiga gå så råkade jag rida på klara, för jag trodde man skulle rida när dem sa mitt namn, så jag blev diskvalificerad. - Men jag tyckte det var kul när det sa mitt namn i högtalaren. SENARE - Hur gick det på ishockeymatchen idag då Ragnar? - Det gick bra! Fast jag fick utvisning för att jag slog ner en kille på planen. - Vad blev det i matchen då? - Vi vann med 10-0 och de beundrade mig för jag att jag är 2 år.

- Jaha, i Egypten heter man Dedu, sa mamma. av Ellen och Shnyar i 4B

-

-

-

Mamma, mamma vet du vad jag Bild: Clip art gjorde idag? Nej, vad gjorde du? Jag försökte dränka en fisk men det gick inte! Vet du pappa? Nej? Jag svälte nästan ihjäl i en mataffär!

- AJ! - Vad är det Ludde? - Jag snubblade över en trådlös telefon. - AJ! - Vad är det? - Jag har så ont för jag blev påkörd av en parkerad bil!

Text: Isak och Oliver, 4a

- Pappa, pappa, vet du?? - Nej, vad är det? - Jag försökte kasta en sten mot marken men jag missade! - Ojj, Ojj, Ojj!

Stina går till sin mamma och frågar vad 6+3+1+2+3+4+10+91+19+2 - Mamma vad är 6+3+1+2+3+4+10+91+19? - Det är 139. - Nej du har fel det är 67. - Nej det är 139. - Min fröken sa att det är 67. - Vem är din fröken? - Dedu? - Nu skojar du med mig. - Nej jag skojar inte med dig.

(En vecka senare)… Nyheterna: Idag har en kines fått en sten i huvudet. Text: Isak, John, Jonathan och Jihad

- 15 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Bild: Clip art

Läs den rafflande berättelsen om lägerskolan och Ödetorpet, skriven av elever i 5b.

En solig dag, i början på september, åkte eleverna i klass 7a på Engsbäcksskolan på lägerskola.

De andra bara gapade. Tony Cragg skrek till Plutten: - Ta dom, din IDIOT!!! Alla sprang allt vad de kunde. De hörde en duns, men de var så rädda att de inte våga vända och kolla vad det var. De saktade ner när de var nära stugan. De var andfådda efter allt springande. - Tur att vi hann, eller hur Sofia, sa Rebecka. Sofia! Sofia! - Var är Sofia? Ingen kunde förstå vart Sofia tagit vägen. De gick tillbaka till torpet för att kolla. Sofia låg fastbunden på golvet i ett rum. Hon viftade med armarna och gjorde ett tecken som visade att de skulle springa.

De sov på en gård i skogen. Eleverna hade hört att det fanns ett ödetorp i närheten av stugan. - Ni får inte gå i närheten av ödetorpet, sa läraren. Fyra elever, som hette Sofia, Max, Fredrik och Rebecka, bestämde sig för att smyga i väg till torpet och sova där. Rebecka tvekade. - Ska vi verkligen gå in där? Fredrik retades. - Är du feg eller? Rebecka ville inte verka feg, så hon gick in. Fredrik puttade in Rebecka i ett rum. Då hördes ett skrik… - Vad hände? - Jag bröt min nagel! De hörde viskningar och andetag.

De sprang för att hämta hjälp, men tvärstannade. Torpet som Sofia satt fången i började sakta brinna. - Vi måste rädda Sofia, skrek Max. De rusade in i torpet. Dörren till rummet som Sofia låg fången i var nu låst. - Tony Cragg och Plutten har låst dörren, skrek Fredrik. De hitta en stadig träbjälke som de puttade in dörren med. De sprang in i rummet och Max tog fram sin fickkniv och skar av repen. Det var så tjock rök i rummet att de måste krypa ut. - Vi måste ringa brandkåren, skrek Max.

Precis då kom de efterlysta skurkarna Tony Cragg och hans dvärgkompis Plutten. Rebecka drog efter andan och sa till Tony Cragg: - När borstade du tänderna senast och har du ens funderat på att fila naglarna?

- 16 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010 - Här ta min mobil, sa Sofia. Max ringde brandkåren. Efter en stund kom brandkåren och började släcka branden. De gick tillbaka till klassen. - Var har ni varit? undrade deras lärare. Alla började prata i mun på varandra. Sofia blev fången och torpet började brinna och Tony Cragg och Plutten ville döda oss. - Förstår ni varför ni inte fick gå till torpet? sa läraren.

De hämtade sina väskor och sprang tillbaka till klassen. - Nu åker vi tillbaka till skolan, sa läraren. Alla eleverna tyckte det var en bra idé. De gick till bussen som de skulle åka med. Bussen började rulla. Det var knäpptyst i bussen. - Vi ska väl inte åka på Granbärsstigen? När vi åkte hit åkte vi på Äppelgatan, sa Sofia - Sluta tjata, skrek busschauffören! De hörde att det inte var den vanliga och den trevliga busschauffören. Det var Tony Cragg! Alla skrek. - Nu var det inte lika tyst, sa Tony Cragg. Bussen stannade på en busshållplats och där stod Plutten. Han kastade in en rökbomb i bussen för att han hade tröttnat på att Tony Cragg bestämde och avskydde barn. Sen sprang Plutten iväg. Tony Cragg svimmade och föll på bromsen, så att han flög ut genom framrutan. Sofia kröp fram och tryckte på en knapp så dörrarna öppnades. Alla elever kröp mot dörrarna och fröken kom sist och tog upp sin mobil för att larma polisen men hon hade inget batteri. Hon frågade alla elever om de hade sin mobil på men de hade sina mobiler i packningen. Räddningen kom helt oväntat. En polishelikopter kom flygande. Alla hoppade och skrek och viftade med armarna. Helikoptern stannade på en äng i närheten och poliserna kom springande. Tony Cragg låg avsvimmad på gatan. Poliserna sprang bort till honom medan de började söka efter Plutten. En ny buss kom och hämtade dem och de åkte tillbaka till skolan och deras familjer hämtade dem. Alla levde lyckliga i alla sina dagar!

När de äntligen hade fått ur sig hela historien ringde läraren till polisen, eftersom Tony Cragg och Plutten var inblandade. Efter ett tag kom polisen. De förhörde barnen om och om igen. När barnen hade berättat historien fem gånger hade polisen fått all fakta de behövde. - Vi måste gå tillbaka till torpet för att hämta våra väskor.

- Jag vågar inte, tjöt Rebecka - Men vi måste, min mamma kommer döda mig om jag kommer hem utan packningen, sa Fredrik. De började gå mot torpet. - Var beredda att springa när ni har tagit era väskor, sa Max. De kunde gå in i torpet eftersom branden inte gjort någon större skada. - Jag kommer inte ihåg vilket rum vi la väskorna i, viskade Rebecka. - Jag tycker att vi kollar runt lite och ser ifall vi kan hitta dem. - Kolla jag ser en väska, sa Sofia. Kom vi kollar. - Ja! De är våra väskor, skrek Fredrik. - Tyst, Tony Cragg och Plutten kanske är kvar, viskade Rebecka.

Författare: elever i 5b

- 17 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Julkalender i 1a I klass 1A har vi en julkalender. Varje dag får ett barn öppna ett kuvert och göra det som står på en lapp i kuvertet. Oftast ska man rita något att klistra upp på kalender, t.ex. en snölykta eller en julstjärna. Vi drar lott om vems tur det är att öppna. För varje dag som går blir vår julkalender mer och mer fylld med saker som vi har gjort. Det ska bli spännande att se hur den ser ut när den är färdig!

1a:s julkalender

Hannah öppnar dagens kuvert

Lotten drar ett barns namn ur asken Text och foto: 1a

Finn fem fel!

- 18 -


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010

Den onda nageln Det var en gång en ond nagel som hette Ola-Conny. Han hade ett öga, två hårstrån, tre ben, fyra armar, fem näsor, sex munnar, sju bra hörsel och han hade åtta pottor. Ola-Conny gillade bra hörsel. Han hade en vän som hette Sven. Sven hade nie bra hörsel.

- Jag har ju bra hörsel!!!! - Det var inget!... - DIN PAPPA ÄR FUL!!! - Jag vet, svarar Ola-Conny. Sven och Ola-Conny går till Ica - Vad gör vi här!? skriker Sven. - Jag vet inte! skriker Ola-Conny tillbaka.

Musikbutik Ola-Conny och Sven skulle köpa en bra hörsel på musikbutik. - Morsning korsning, säger Ola-Conny. - Tjo bre vad händer yo peace bre, säger Sven. - Vad gör du här? frågar Sven. - Jag ska köpa en bra hörsel, säger OlaConny. - Vad gör du? frågar Ola-Conny. - Jag ska köpa två bra hörsel. - Vadå!? Menar du att du vill bli min vän eller? frågar Sven - Om du vill det så okej!! svarar OlaConny

( De sätter sig i en leksaksbil.) - Brumbrum! brummar Sven. - OMG! … den är radiostyrd! skriker Ola-Conny. De går hem till Sven. - Asså shiieet, säger Ola-Conny. - Gud vad fint rum du har. - Man tackar, man tackar, säger Sven. (Ola-Conny blir avundsjuk) (De bråkar) - DU ÄR AVIS! säger Sven. - NEJ! svarar Ola-Conny. (Ola-Conny går till lekparken) Ola-Conny sätter sig ledsen på en cykel. Sven står bredvid. - Din pappa är faktiskt rätt söt. Ola-Conny skiner upp. - Tack du med. Och dem blir sams.

Sven sover över hos Ola-Conny. Sven vaknar och skriker: - OLA-CONNY!!! VAKNA! JAG SÅG EN MONSTER I DIN RUM!!!! Sean Banan (Ola-Connys pappa) kommer in i rummet. - Vad sa du? säger Sean Banan. - EN MONSTER ÄR I HANS RUM… - PAA, säger Sean Banan. (Ola-Conny vaknar) - VADÅ!? säger han. (Sean banan går tillbaka till köket) - Varför du väcka mig åtta?!...

Författare: Maria och Isabell, 4a

- 19 -

Bild: Clip art


VNT – Växthusets Nya Tidning, årgång 4, nummer 2, december 2010 Den 22/11 så gick Ärtanbarnen till ”matparken” för att se om det fanns några växter kvar. De hittade bara vissna solrosor. Den 17/11 så gjorde barnen på Ärtan citronsaft. Det gjorde dem av citronskal, socker och citronsyra.

Ärtanbesök! På Ärtan så är barnen 18 månader till 34 månader gamla. Det går 16 barn på Ärtan. När vi var på besök (23/11-2010) så sov alla barn förutom Moa, Gabriel och Ylva. Barnen sover från kl.12.00 – 13.30.

På Ärtan har de en koja, en vattenbalja och orange västar. Dem har också klossar som ser ut som träbitar, men dem är mjuka…

På Ärtan övar dem just nu inför luciatåg. De tränar tre gånger i veckan. Barnen på Ärtan gillar att sitta i puffkuddar, att bygga kojor, bygga med Duplo och leka med Play-Doo. Ibland så spelar de på instrument. Då spelar de på gitarr, trumma och flöjt.

Text: Jonathan, Lisa och Darian Illustration: Darian

Tomtar ritade av klass 2a önskar dig ett skönt jullov!

- 20 -

VNT, ht 10  
VNT, ht 10  

Växthuset förskola och skolas skoltidning för höstterminen 2010

Advertisement