Elektronista Mag 1.1

Page 1

ELEKTRONISTA MAG 1.1 2013

STUFF YOU CAN TURN ON

STUFF YOU CAN TURN ON

mio bruger 20 Mette Lykkes app!

KÆMPE GADGET GAVEGUIDE

46

IDÉER TIL ALLE NØRDERNE I DIT LIV

SÆT STRØM TIL PARFORHOLDET // LAV SELV TABLET-COVER // MØD PLAYSTATION 4 ELEKTRONISTA UNBOXER IPHONE 5 // BIG SPENDER-LOW BUDGET // DIGITAL KULTURHISTORIE // 5 FORBUDTE PÅ FACEBOOK // DE BEDSTE TO-DO APPS // DE BEDSTE FERIE-GADGETS I MEXICO // DIGITALE HYBRIDER

Thomas Skov:

JEG GOOGLER MIG SELV HVER DAG!

VIND ekslusiv

gadget

goodiebag


Redaktion

STUFF YOU CAN TURN ON

Elektronista producerer tekst-, lyd- og videoindhold om digital kultur, livsstil, design og gadgets til en række digitale platforme. Elektronista page-turner er et interaktivt magasin som udkommer 2 gange årligt gennem Apples bladkiosk. For mere information og annoncer kontakt info@elektronista.dk Coverbillede: Sif Meincke Modeller: Thomas Skov Gaardsvig og Mette Lykke

Christiane Vejlø Chefredaktør

Skribent

Marie Fisker Skribent

Camilla D. Andersen Skribent

Sidsel Birkholm Skribent

Signe Ebbesen Art Director

Mikkel Winther Skribent

Anne Mette Beck


Indhold VIND EN LÆKKER GOODIE BAG

2 DIGITALE PORTRÆTTER

KÆMPE GADGET GAVE GUIDE

ER DU TÆNDT?

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore

RED HOT GADGETS

HELSKINDET GENNEM JULEN

GLEMMER DU, SÅ HUSKER JEG

SPIL VENTETIDEN VÆK

ELEKTRONISTA I MEXICO

DIGITALE HYBRIDER

DIGITAL KULTURHISTORIE

DIY TABLET-COVER

Digitale muldyr Af Anne Mette Beck I biologiens verden beskrives hybrider som et afkom af forældre, der adskiller sig fra hinanden ved, at de har forskellige genetiske egenskaber. Med en hest som mor og et æsel som far, er muldyr et fremragende eksempel på en hybrid. I teknologiens verden er hybriden opstået ved et hot møde mellem en bærbar computer og en tablet. Afkommet kalder vi blandt andet for hybrid, hybridcomputer eller tablet-pc. Muldyret har i tidens løb gjort sig anvendeligt som trækdyr, men har teknologi-hybriden endnu gjort sig fortjent til artens overlevelse?

5 FORBUDTE PÅ FACEBOOK

Vi har set nærmere på nogle af eksemplarerne der er kommet ud af denne parring.

BIG SPENDER - LOW BUDGET

MØD DEN NYE STJERNE I STUEN DIGITAL FOREDRAG KULTURHISTORIE OM DIGITALE TRENDS


Vind

Luksus gadget goodie bag

Det eksklusive London taskemærke Knomo er kendt for elegant design, kvalitetslæder og begejstring for en hverdag fuld af gadgets. Elektronista har håndplukket 3 unisex tasker til en samlet værdi af næsten 3000 kr. Klik dig ind på elektronista.dk og deltag i den fantastiske giveaway.

Konkurrencen er forbeholdt abonnenter af Elektronista Inbox Magasinet. Hvis du ikke allerede er på listen, kan du skrive dig gratis på

lige her


HVAD DU ØNSKER SKAL DU FÅ….

ELEKTRONISTA NYHEDER HVER UGE? JA-TAK! TRYK & TILMELD

Hver eneste uge vælter det frem med nye lækre gadgets, funktionelle dimser, som man ikke vidste man altid havde drømt om, apps som kan det hele på den halve tid og spil som gør det digitale liv endnu sjovere. På Elektronista redaktionen gør vi os rigtig meget umage med at præsentere dig- ikke for det hele men for det bedste. Vi lever og ånder for teknologi, sociale medier og alt det nye på nettet, og vi ser det som vores fornemste opgave at sortere, udvælge og håndplukke produkter og nyheder, som vi mener er de absolut lækreste og mest interessante lige nu. Vi elsker at møde læserne på Elektronista.dk bloggen og følge jeres input om det digitale liv på sociale medier. I Elektronista podcasten vender vi den digitale kultur, og hver uge samler vi det hele i Elektronista Inbox Magasinet. Vi vil gerne være der, hvor vores brugere kan lide at være, og mange af jer er rigtig glade for tablets. Vi afprøvede platformen med Elektronista Page turner magasinet tidligere på året, og I tog fantastisk imod idéen. Tak! Vi spurgte hvad I manglede, og I ønskede et magasin i app storen. Vi har knoklet, og jeg kan derfor nu og med stolthed præsentere en rendyrket interaktiv iPad-version af Elektronista Magasinet. Jeg vil gerne inviterer dig ind i et univers, hvor du kan slappe af mens du dyrker din indre nørd. Et sted hvor du kan blive inspireret med fantastiske gaveidéer til både dig selv og dine yndlingsnørder. Et sted hvor du kan møde to interessante digitale profiler, hvor du kan få tips til en stressfri digital jul og hvor du selvfølgelig kan være så heldig at vinde en p**** lækker gadget goodiebag. Jeg håber virkelig, du kan lide vores nye Elektronista iPad Magasin. Måske ‘liker’ du det ligefrem :-) Synes godt om

Turn it on!

Christiane Vejlø @christianevejlo

Tweet

Tjek Christianedse 3 håndplukke casts Elektronista-pod Tryk & lyt

10 digitale strategier du skal kende Er podcating fremtidens radio? Anders Lund Madsen om porno på nettet


2

DIGITALE PROFILER

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


THOMAS

SKOV


SOCIAL MEDIA

PROFILEN

Thomas Skov Gaardsvig er tv-vært på DR3 programmet Revolver. Du kender ham fra Thomas Skovs sportsprogram og som ”praktikanten” på Anders Lund Madsens talkshow. Thomas har over 21.000 followers på Twitter, over 17.000 på Instagram og over 23.000 på Facebook. Hans Kloutscore er 69. Hvad er din yndlingsgadget?

Intet over - intet ved siden af min iPhone. Jeg kan stadig tage mig selv i at knibe mig selv i armen over alt det, den kan. Den har hjulpet mig ud af svære situationer. Hvis jeg har været faret vild. Hvis jeg har været ved at tabe diskussioner. Hvis jeg har været ved at ødelægge aftensmaden. Ind imellem glemmer jeg helt, at den også kan ringe.

”Ind imellem glemmer jeg helt at den også kan ringe”

Hvad betyder teknologi for dig i din hverdag?

Teknologi betyder, at jeg ikke skal gøre noget som helst for at overanstrenge mig. Jeg skal selv æde, sove og skide, men ellers kan alt andet blive ordnet for mig, og det synes jeg er fantastisk. Men jeg er sådan en der stadig synes, fjernbetjeninger er fascinerende. Tænk sig at jeg kan sidde i min sofa og pege med et apparat mod et andet apparat - det er da rart. Hvis der fandtes tøj, der strøg sig selv, ville mit liv være perfekt.

”Tænk sig at jeg kan sidde i min sofa og pege med et apparat mod et andet apparat - det er da rart.”


Jeg googler mig selv hver dag. Det føles nærmest som at indrømme, at jeg er alkoholiker - hvilket jeg ikke er - men jeg googleholiker. Der kommer ikke noget nyt hver dag, men det føles som juleaften, når jeg har googlet mig selv, og der dukker noget op, jeg ikke har set før. Jeg elsker den følelse. Hvordan var din barndom med teknologi?

Det vildeste jeg nogensinde havde set var da jeg som 10 årig fik en Yatzymaskine. Det var en lille bitte spillekonsol, der havde ét spil - yatzy. Jeg er enebarn, så yatzymaskinen blev som en bror for mig. Den ville i hvert fald altid lege med mig. Det værste var, når batteriet var fladt, for det var et batteri, der skulle bestilles hjem, og så kunne der godt gå en uge uden yatzy. Jeg tror på et tidspunkt, jeg har tænkt - det kan ikke blive vildere yatzymaskinen kan ikke overgåes. Det kunne den godt. Er der noget du synes nogen bør opfinde?

Det ville være fantastisk, hvis man opfandt en måde at lade sig teleportere på. Så kunne jeg være i Herning på få sekunder. Eller en cykel, der ikke kan stjæles. Eller et nemmere NemID. Om 10 år tror jeg, vi vil tænke, at det er ubegribeligt at vi brugte NemID i 2013. Af og til tænker jeg faktisk allerede, at det er ubegribeligt, at vi bruger NemID i 2013. Det virker ikke særlig nemt. Hvordan bruger du sociale medier og hvad kan du godt lide ved dem?

Jeg bruger dem til at få afløb for sjove kommentarer og læse andres sjove kommentarer. Jeg bruger det i det hele taget til at følge med og holde mig opdateret. Alt det den danske folkekirke blev brugt til for 100-vis af år siden - det er det jeg bruger sociale medier til. De sociale medier er min religion. Nettet er Gud.

3 mennesker Thomas ikke ville undvære på Twitter

”Alt det den danske folkekirke blev brugt til for 100-vis af år siden - det er det jeg bruger sociale medier til.”

@Geocomedy - han er skide sjov og så er Twitter grunden til, at jeg lærte ham at kende

@Jourlarsen - han er DR’s kommende kæmpestjerne inden for nyhedsjournalistik @Pontifex - det handler mest om at jeg synes det er fascinerende at Paven er på Twitter. Det vil jeg ikke undvære.

Følg Thomas på


Hvad skal der til for at en update/foto bliver liket?

Jeg er ekstremt nærig med likes. Jyder smider ikke om sig med komplimenter - heller ikke på nettet. Jeg tror, jeg skal overraskes positivt for at gi et like. Enkelte dage er jeg i likehumør og kaster om mig med dem, men normalt skal der virkelig meget til. Jeg er en narrefisse på nettet - for jeg kigger og kigger og spiller op og spiller op, men jeg liker ikke. Er der en app du er rigtig glad for lige nu?

Jeg kan ikke fortælle længe nok om hvor vild jeg er med MobilePay. Det er virkelig fremtiden, der er kommet, og jeg elsker at ‘slide’ penge. Det er så nemt. Det er så fedt. Jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan betale udelukkende ved hjælp af min telefon. Den dag jeg kan forlade mit hjem uden min pung bliver måske den største dag i mit liv.

Som 14 årig købte Thomas et Casio spion ur med kamera. Det var sejt!

”Jeg er ekstremt nærig med likes. Jyder smider ikke om sig med komplimenter”


METTE LYKKE


START UP

PROFILEN Mette er medstifter af Endomondo - en af verdens mest populære løbe-apps. Mette har en fortid som konsulent hos McKinsey & Company og arbejder nu som direktør for Endomondo. Hvad er din yndlingsgadget?

Jeg har næsten altid min iPhone på mig, og føler mig ret disconnected, når jeg en sjælden gang går ud uden den. Jeg bruger den især til at læse mails, men også til at følge med i nyheder og Facebook opdateringer. Og så selvfølgelig til at tracke det, når jeg går, cykler eller løber. Hvorfor tror du Endomondo er blevet så populær?

Vi fokuserer meget på det sociale lag. Man kan se, hvordan vennerne har trænet eller sende dem en opmuntrende kommentar. Der er en indbygget motivering til træningen, når man er en del af et netværk. Og så hjælper vi også med rådgivning og træningsprogrammer som f.eks. Couch to 5K, der er blevet et rigtig godt begynderprogram. Hvordan er det at gøre entré på det amerikanske marked?

Det er spændende, og det har også været meget sundt. Der er mange, der kender os i Danmark, men USA er et stort land, og det er lidt som at starte forfra.

”Der er en indbygget motivering til træningen, når man er en del af et netværk”


Forstår folk hvad dit arbejde går ud på?

Ja jeg oplever at kendskabet til Endomondo er ret stort. Når jeg er ude og møder folk og fortæller dem om hvad jeg laver, ender de tit med at sige. ”Nååå sådan lidt som Endomondo” og så svarer jeg ”Nej ikke ligesom Endomondo- det ER Endomodo. De kender os, men de tror det er en amerikansk tjeneste. Det synes jeg, er ret sjovt. Hvad kan du godt lide ved dit job?

Der er mange historier omkring Endomondo, og når man hører, hvordan folk f.eks. virkelig har tabt sig eller er blevet genoptrænet efter sygdom, så synes jeg det er meget motiverende Hvad betyder teknologi for dig i din hverdag?

Jeg arbejder med teknologi hver eneste dag, og det er fantastisk, hvor hurtigt udviklingen går, og hvordan mange ting bliver nemmere hele tiden. Var teknologi en del af din barndom?

Mit første teknologiske minde er fra 90’erne, hvor min tvillingebror og jeg spillede Bubble Bobble på hans Commodore 64. Vi var 10-11 år gamle og sad på gulvtæppet og spillede. Jeg holdte dog hurtigt op, da min bror var meget bedre end mig. Hvordan bruger du sociale medier?

Jeg bruger primært Facebook og LinkedIn. Facebook er god til de sociale opdateringer, men jeg får også et hurtigt nyhedsoverblik ved at følge alle de store tech blogs. LinkedIn er god til den professionelle netværksdel - især når vi skal opsøge nye forbindelser, selv om det ikke længere er så ofte som tidligere.

OM ENDOMONDO

Endomondo er en gratis løbe-app med over 20 mio brugere globalt. 80% af brugerne er fra USA og Vesteuropa men app’en oplever vækst i Australien, Sydamerika og Sydafrika. I Danmark har 1.5 mio downloadet Endomondo.

ELEKTRONISTA BONUS Prøv Endomondo Premium gratis en måned! Brug kuponkoden: elektronista

”Nååå sådan lidt som Endomondo, og så svarer jeg ”Nej ikke ligesom Endomondo- det ER Endomodo”


Hvordan oplever I brugernes begejstring for app’en?

Vi har nogle virkelig inkarnerede brugere, som lever og ånder for Endomondo. En franskmand delte en af sine workouts med os på Facebook. Han havde løbet omkring 40 km i Paris’ gader, så ruten dannede et næsten perfekt Endomondo ”E”, som det vi har i vores logo. Det var altså lidt af en præstation - og meget populært i vores community.

”Han havde løbet omkring 40 km i Paris’ gader, så ruten dannede et næsten perfekt Endomondo ”E””

Følg Mette på

Der er også en kvinde, der har strikket løbepandebånd med Endomondo logo på. Strikkemønstret delte hun med andre brugere og den blev hentet rigtig mange gange!

Tryk og se Se opskriften

Hvilken anden app end Endomondo er du glad for?

Da jeg boede i udlandet syntes jeg det var rigtig hyggeligt og sjovt at spille Wordfeud med venner og familie. Det er en fin måde at holde kontakt på og samtidig dyrke lidt konkurrence.

Mette bruger et trådløst Jabra sport headset, når hun løber med Endomondo.


GadgetGaveGuide Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore AR NØ BE RD JD EN S-

ME NØ G RD AEN

MA NØ DRD EN

S T R N O P S RDE NØ

M NØ US RD IKEN

- N L I ST RDE NØ

MININØRDEN

Tryk og spring til gaveguiderne


StilNørden Gaveguide...


Gaveguide til ...StilNørden

USB-HALSKÆDE

LYD MED LÆKKERT LOOK

USÆDVANLIG BLING

COGNACLÆDER TIL LAPTOP

Måske er din stilnørd også indehaver af håndgribelig hukommelse i form af ét eller endda adskillige usb-stik. Hvorfor ikke gøre det til en del af hendes look med denne smukke og funktionelle halskæde. Den er designet af Helena Rohner for det stærke keramik-brand Kähler og er en viderefortolkning af tidligere tiders medaljon. Usb-stikket er udformet i porcelæn og fås i 5 forskellige farver og 4 forskellige former. Set til 229,hos kahlerdesign.com.

Nørd møder bling med skinnende LED øreringe. Et lille batteri på bagsiden kan lyse op i natklubmørket og smykkerne findes i grøn, blå, rød, hvid, gul og lilla. Find Night Ice LED Crystal Earrings på Amazon.com til ca. 170 kr.

Der findes heldigvis mange superfede høretelefoner, som både giver et pift til garderoben og samtidig leverer rigtig fin lyd. Den funky Skullcandy Aviator model er ekstra glamourøs i brun og guld, og så ser de fantastiske ud med et par klassiske Rayban’s med guldkant. Find dem til ca. 1300 på amazon.co.uk

Det er en vanvittig lækker computertaske din yndlingsstilnørd får hvis du juleaften stiller med en Bag fra mærket Re: Med rum til en 15” laptop og ekstra lommer til mapper er der masser af plads til en travl nørd med god smag. Findes i farverne tan og mørkebrun og koster 1695 hos Grannysmith.dk


Gaveguide til ...StilNørden

ELEKTRONISTA STIL

POLAROID PRINTER

MARC JACOBS LAPTOP COVER

JULESTRIK TIL IPHONE

Selvfølgelig er din StilNørd også en rigtig Elektronista, og derfor er den lækre figursyede Elektronista bomuldstshirt et oplagt julegavevalg. Findes i 9 forskellige farver og alle størrelser i Elektronista Shoppen.

Der vil være masser af lykke omkring juletræet, hvis stilnørden pakker dette elengante grå Marc Jacobs laptop cover ud. Coveret er i neopren, med metal logoskilt og faux-fur for på indersiden. Set til 354 kr hos shopbob.com

Hvis StilNørden er glad for Instagram og selfies så er en bærbar miniprinter fra Polaroid en rigtig original gaveidé. Lady Gaga har været inde over designet og Polaroid GL 10 fotoprinteren er lille nok til at komme med til fest. Så kan StilNørden og vennerne forevige de store mobilkameraøjeblikke på helt analogt papir. Set til 1199 kr hos Coolstuff.dk

Alle iPhone ejere bliver glade for et lækkert cover. Her et lidt julet Tweed Sleeve fra Royal RepubliQ med læderbagside og lækkert sort canvas for. Passer perfekt til både iPhone 5 og iPhone 5S. Spottet til 199 kr hos GrannySmith.dk


MadNørden Gaveguide...


Gaveguide til ...MadNørden

DEN DIGITALE KØKKENVÆGT

KitchPro har lavet en ret smart køkkenvægt og måler i en og samme maskine. I stedet for at stå og bakse med flere forskellige skåle, afhængig af om ingredienserne skal måles elle r vejes, kan du nu i stedet for hælde ingredienserne i den samme skål og løbende skifte mellem at måle i gram eller centiliter. Med et enkelt klik nulstilles måleren og du kan skifte til den næste ingrediens. Når du er færdig kan skålen sættes direkte i opvaskemaskinen, så bliver det da ikke meget lettere! KitchPro digital køkkenvægt koster 189 kr. hos coolstuff.dk

iGRILL

Brug din smartphone til at overvåge stegen i ovnen og på grillen. iGrill er et digitalt stegetermometer, som trådløst er forbundet til din smartphone via en app. Med app’en kan du følge din stegs temperatur, og se en graf over udviklingen af temperaturen over tid. Det er også muligt at indstille to alarmer, den ene en klassisk tidsalarm, den anden en alarm, der ringer når stegen har nået den ønskede temperatur. Er du særlig begejstret over dine stegeresultater, kan du i app’en poste billeder af retten til en Facebook iGrill side. iGrill koster mellem 6-700 kr og kan fås i sort eller hvid hos igrillinc.com. Den tilhørende app kan downloades gratis fra App Store eller Google Play.

NESPRESSO

Nespresso har virkelig fået tag i danskerne med sin lækre og nemme kaffe. Umilk er den nyeste model i serien, og er en lille lækker sag med integreret mælkeskummer, der giver dig en cremet kop kaffe. Til din Nespresso maskine hører også en app med en mobilshop, hvor du kan købe din nye Nespresso-maskine, supplere op med kaffekapsler, kopper og meget andet godt. Du bliver også opdateret med de seneste nyheder fra Nespresso og hjælp til at finde den nærmeste butik. Umilk koster 1499 kr hos nespresso.com og kan fås i sort eller hvid. App’en kan downloades gratis fra App Store og Play Store.


Gaveguide til ...MadNørden

THERMOMIX

Køkkenmaskinen der kan det hele! Veje, male, ælte, skære, rive, veje, røre og wopvarme. Alt sammen i den samme maskine. Thermomix kan rive eller hakke grøntsager, male korn og nødder til mel, pulveriserer sukker til flormelis, purere grøntsager til mos, mikse cocktails med is, emulgere din egen hjemmelavede mayonnaise og mange mange flere ting. Thermomix er tysk gedigent håndværk, som mange professionelle kokke har taget til sig. Designet er ikke det kønneste, men den lyder som noget af en drøm. Læs mere på thermomix.com.

BOSCH SKRUEMASKINE MED PROPTRÆKKER OG PEBERKVÆRN

Den ultimative julegave til den praktiske håndværker i hjemmet, som også sætter pris på god mad. Bosch har lavet en skruemaskine, Bosch IXO IV Gourmet, der udover indbygget lys til bedre at kunne spotte skruerne, også har inkluderet tilbehør i form af en proptrækker og en peberkværn, som kan sættes på maskinen. Så har du altid mulighed for at imponere dine gæster! Bosch IXO IV Gourmet koster omkring 550 kr. på bosch-ixo. com.

TEDDY RØREMASKINE

Har du mere behov for at have en maskine, der primært er god til at røre? Og er du lidt træt af at alle efterhånden har en KitchenAid røremaskine stående og du gerne vil skille dig lidt ud? Så er Teddy røremaskinen et godt valg. Teddy er en professionel maskine med en meget stor motorkraft, der har vundet adskillige priser. Den bliver produceret af Wodshow, et dansk firma, der siden 1915 har produceret professionelle røremaskiner. Teddy kan købes på kunstogkokkentoj.dk til 6.753 kr.


S portsNørden Gaveguide... Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


Gaveguide til

...SportsNørden

INTELLIGENT BODYANALYZER

SportsNørden går op i sin krop og vil have alle data som kan indsamles, så den biologiske maskine kan optimeres. Body analyseren er mere end bare en almindelig badevægt. Den måler både vægt og fedtprocent og så kan den analysere CO2 niveauet i det rum den står i. Al data bliver lagt på brugerens online Withings profil. Withings Smart Body Analyzer koster 1400kr, og fås på Withings.com

LILLE SELFTRACKER

Selftracking er en kæmpe trend som SportsNørden helt sikkert er med på. Det elegante og diskrete Fitbit armbånd måler ikke alene den aktivitet gennem dagen og hvor mange kalorier Nørden forbrænder. Den vibrerer også blidt om morgen, så SportsNørden ikke skal vækkes af et tågehorn hver morgen. Det hele synkroniseres i en app, så det er muligt at have et totalt kropsligt overblik altid. Fitbit Flex fås til 899kr på Coolstuff.dk

IPAD UDEN CYKELKURV

Når SportsNørden skal på arbejde sker det selvfølgelig på en top-tunet cykel, og den slags har ikke plads til en cykelkurv. Så hvordan får SportsNørden sin iPad med ind på kontoret? Svaret er Agent iPad tasken, der sidder direkte på stellet af cyklen, så Nørden altid ved hvor den er og ikke skal slås med tasker når fartrekorden skal slås på vej til arbejde. Agent iPad Cykeltasken fås til 390kr på Grannysmith.dk.


Gaveguide til

...SportsNørden

SPORTSKAMERA TIL DET AKTIVE LIV

SportsNørdens ferier foregår ikke på en rolig strand, de foregår i ekstreme situationer som snowboarding, faldskærmsudspring og andet hæsblæsende. Du kan overraske SportsNørden med det lille Hero3 GoPro kamera, det monteres på hjelmen, så Nørdens nyeste actionfilm bliver optaget uden problemer. Klar til hjemmebiografen eller YouTube. GoPro Hero3 koster 3599kr og fås på GoPro.com

OPLADNING I DET FRI

Når SportsNørden skal koble af, så sker det ikke på sofaen. Det sker midt ude i ingenting, på en bjergside eller i en stor skov. Camping er SportsNørdens foretrukne weekend-miljø, men selvom skoven ikke ligefrem vrimler med strømstik skal Nørden genoplade sit udstyr. Det gøres med den smarte mobile solcelle oplader, der forvandler solens stråler til herlig strøm. Solcelle Oplader Deluxe fås til 599kr på Coolstuff.dk

LUKSUS GPS LØBEUR

Løb er en essentiel del af SportsNørdens dagligdag, og her kan du virkelig overraske med TomTom’s, der har indbygget GPS så løberuten overvåges, distancen holdes der også styr på og gennemsnitsfart. Uundværlig data for SportsNørden der skal have det komplette overblik over den daglige motion. TomTom Runners GPS Ur fås til 1299kr på Tomtom.com.


MusikNørden

SE MERE

Gaveguide...

TILBAGE TIL JULETRÆET


Gaveguide til

...MusikNørden

ALENE MED MUSIKKEN

Bose QC 20i Accoustic Noise cancelling headphones skaber en lille lukket boble, hvor man bare kan være for sig selv med sin musik. På en lille knap slår man lydeffekten (eller mangel på lydeffekten) til. Og puf - så forsvinder verden. Prisen er 2399 kr.

Drej billedet

EN SOLEMATE TIL DIN SOULMATE

Musiknørden kan ikke leve uden god lyd og den skal med, ligegyldigt om han eller hun er i bad, danser med ungerne på børneværelset, laver mad eller er på skiferie. Mon ikke din musiknørd ville elske en Jabra Solemate Max højtaleren med kraftig Dolby-lyd, men stadig handy bærbar størrelse. Den forbindes nemt via bluetooth til en smartphone. Pris 2999 kr. Se forhandlerliste på jabra.com.

RUNDE TONER

Libratone’s Loop højtaler er luksuslydklædt i det fineste, italienske designeruld. Det bløde cover findes i flere forskellige farver og kan udskiftes efter behag. Spottet på Libratone.com til 3699 kr.


Gaveguide til

...MusikNørden

LYT OG LÆDER

TIDSREJSEN

SPOTIFY GAVEKORT

TIL GUITARSOLOEN

Der er et eller andet, som går op i en højere enhed med lyd og design med det her sæt høretelefoner fra Sennheiser. Ørepuderne er relativt små og læderet føles dejligt blødt (præcist som en Alcantara sofa). Sennheiser Momentum findes i de støvede metalliske nuancer elfenben, grøn, blå og pink. Vejledende pris 1560 kr. hos f.eks. Humac.

Hvorfor have CDer eller computeren proppet med musikfiler når vi nu kan få adgang til (næsten) al verdens musik med musiktjenesten Spotify? Opret et abonnement til den musiknørd du allerbedst kan lide. Så tager du regningen på 99 om måneden det næste år. Musikken kan I lytte til sammen.

Hvis din musiknørd sukker ved tanken om 80ernes ghettoblastere og svundne tider med bassen pumpende på stranden, så er en moderne boombox måske en god gaveidé. Musikken streames via bluetooth og en USB port tillader et eksternt drev, hvis hele den gamle musiksamling stadig er på filer. Philips OST690 Original Boombox koster 1125 kr. på Coolshop.dk

Guitarspil behøver ikke være plastikguitarer med fem knapper, og noget som overhovedet ikke ligner en guitar. Rocksmith bruger en rigtig guitar, og spillet minder mere om et træningsværktøj end et spil man spiller med venner en lørdag aften. Din musiknørd kan bruge Rocksmith til at lære alt fra musikteori til de forskellige greb på guitaren. Rocksmith inkl. guitar ca. 1599 kr til PC, Mac, Xbox 360 og Playstation 3.


A rbejdsNørden Gaveguide...

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


Gaveguide til

...ArbejdsNørden

KØLIGE LAPTOP LÅR

Der bliver ordnet emails i sofaen om aftenen og laptop’en syder på lårene. Men varme laptop lår er hverken sundt eller rart, og en laptopCooler er et must-have for arbejdsnørden. Den holder lav temperatur og køler sig ned igen efter endt brug. Mystisk men smart. Find LaptopCooler underlaget på Coolstuff.dk til 319 kr.

IPHONE HOLDER TIL BILEN

Arbejdsnørden er altid på farten. Der er vigtige møder der skal passes, og der er ikke tid til at køre rundt med et Krakkort i bilen. Arbejdsnørden har selvfølgelig droppet navigationsanlæg og kører nu med kort-apps. Men så mangler der en holder til smartphonen. F.eks. Xtand Go til 295 kr hos Grannysmith.dk

LOGITECH IPAD TASTATUR

Den travle arbejdsnørd trænger måske til til et iPad tastatur til konferencer og rejser. Du kalder på iPad’ens bluetooth forbindelse ved at trykke på en lille knap. Når de to er parret er det pludselig meget nemmere at skrive lange mails og arbejde i dokumenter. Vælg mellem 6 farver. Find Fabric Skin keyboard Folio for iPad til 1044 kr. hos edbpriser.dk


Gaveguide til

...ArbejdsNørden

HP ENVY PRINTER

Vigtige dokumenter der skal printes, kontrakter som skal skannes, sager der skal kopieres og små plakater som skal trykkes. En arbejdsnørd har travlt og også brug for en printer. Som noget usædvanligt for alt-i-én printere er HP’s Envy faktisk ret så nydelig. 1.676 kr hos wupti.com

HJEMMESTRIK TIL 13”

Måske knokler din ArbejdsNørd i et cool iværksættermiljø med hang til ironisk, hipster look? Så er du skal hoppe direkte på en spraglet Henrik Vibskov striksag foret med neopren. Coveret passer til en Macbook 13” og koster 795 kr. Looket findes også til iPad og iPhone. Spottet hos Grannysmith.dk

SMARTWATCH

Selvom man er en travl arbejdsnørd med hundredvis af mails der tikker ind og en Twitter liste der skal overvåges så kan man godt være diskret. Et smartwatch giver adgang til telefonens vigtigste notifikationer og har samtidig et sejt lidt spionagtigt kamera indbygget. Samsung Galaxy Gear koster ca. 2249 kr hos elgiganten.dk.


M egaNørden Gaveguide...


Gaveguide til

...MegaNørden

VELDUFTENDE MEGANØRD

ELEKTRONISTA KOP

LIKE HELE VERDEN

FLAMMENDE LYSSVÆRD

Det er en fordom men hvis du nu alligevel synes at din MegaNørd spiller for meget Playstation og går for lidt i bad, så er her den helt perfekte gave. Playstation Controller sæben vil drive enhver gamernørd væk fra skærmen og lige ind i bruseren. Den håndlavede sæbe kommer i en frisk citrusduft og er spottet til 122 kr. på Etsy.com

Der findes intet værre end at opleve noget fantastisk offline, og ikke kunne “Like” det. Derfor er MegaNørden altid klar med det fantastiske “Like” Stempel. Holder du kæresten fuldstændig stille burde det kunne bruges i panden. Også helt perfekt til MegaNørdens julehilsner. “Like” Stemplet koster 78kr og fås på Coolstuff.dk

MegaNørden skal selvfølgelig have rigeligt med koffein brændstof til dagens mange nørderier. Derfor nydes væsker med den herlige Elektronista Kop, der er kompatibel med både varme og kolde drikke, uanset producent. Et versatil og essentiel del af MegaNørdens hverdag. Find koppen til 100 kr. i Elektronista.dk shoppen.

For MegaNørden skal et lyssværd altid være inden for rækkevidde, men i det daglige hænger det fast monteret på væggen, så det kan inspirere til at være i et med Kraften i det daglige, og så er det pænt at se på når det lyser op. Fundet på Thinkgeek.com til 1100kr.


Gaveguide til

...MegaNørden

STAR WARS HYGGE

For at MegaNørden rigtig kan få slappet af i julen kræver det noget behageligt tøj. Og når der virkelig skal hygges føler MegaNørden sig selvfølgelig bedst hjemme i en Star Wars Jedi morgenkåbe. Jedimærket er broderet på brystet og hætten kan slås op, når MegaNørden ønsker personlig fordybelse. Kåben findes også i sort, hvis nørden er mere til ”the dark side”. Fundet til 429 kr. på alfageek.dk

TIDENS LÆKRESTE COMPUTERBÆR

MegaNørden holder ikke juleferie som os andre. Der skal ikke slummes i sofaen med en tablet og den årlige genudsendelse af Alene Hjemme. Næh nej. MegaNørden dedikerer ethvert vågent minut til, at lege med Raspberry Pi. Computeren der ikke er større end en lille pakke cigaretter, og kan bruges til alt fra AirPlay maskine til en fuldblods Linux computer. Ingen MegaNørd bør være foruden. Raspberry Pi fås fra 230kr og opefter, nærmeste forhandler findes på RaspberryPi.org

SYGT MANGE PIXELS

Alle smartphones har et kamera, men MegaNørden går all-in når det gælder et godt kamera til telefonen. Derfor er den toptunede nørd udstyret med Nokias Lumia 1020 telefon, som har det ultimativt bedste kamera på markedet, med hele 41 megapixels og nogle af de mest avancerede billedstabilisering teknikker set i en telefon. MegaNørden er altid klar til at tage de bedste billeder. 4549 kr. hos Bibob.dk


MiniNørden Gaveguide...

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


Gaveguide til

...MiniNørden

HVOR ER OFF-KNAPPEN?

Cute bodystocking til den lille Elektronista som tilsyneladende ikke har nogen offknap. Findes i rød, sort, lyserød, hvid og grøn i størrelser fra 3 til 18 måneder. 150 kr i Elektronistashoppen.

TEGN SOM DISNEY

Mon ikke din MiniNørd elsker Disneys klassiske figurer? Nu kan den lille nørd selv lære at tegne de populære figurer. Med en kombination af en tegnepen (Magic Stylus) og en app til iPad bliver det pludselig let at få Pluto eller Mickey frem. Disney Creative Studio med Stylus koster 379 kr på store.apple.com

INTERAKTIVT PLYSDYR

Hvis MiniNørden er klar til intelligent legetøj men ikke helt på Lego Mindstorms niveau, så er Furby et meget godt bud på en interaktiv legekammerat. Bamsen synger, danser og snorker. MiniNørden kan endda fodre sin Furby med en medfølgende app. Men pas på – Furby har ingen offknap og snakker løs så snart den bliver rørt. Set til 699,- hos Eurotoys.dk


Gaveguide til

...MiniNørden

LEGO MINDSTORMS

Selvfølgelig skal MiniNørden være robotbygger. Mindstorms er et intelligent samlesæt fra Lego som helt sikkert vil få hele familien involveret i bygningen af f.eks. slange, punker eller skorpion robotter. Sættes anbefales fra 8 år men det skal ikke stoppe forældrene for at kæmpe om at være med til at lege den her fantastisk nørdede leg. Mindstorms koster 2999 kr. og kan fås på sejleg.dk

TRANSPORTABEL BOLCHE-LYD

Skal der være fest på børneværelset, så er denne lille højtaler et rigtig godt bud. Den fylder ikke mere end en lille dåse bolcher, og ved synet af den skulle man næsten også tro, at det netop er, hvad den er. Blomstret, indtagende og lige til at putte i tasken. Men skindet bedrager, for Porta Party fra Chick Buds fylder rummet med musik. Den tilkobles en iPod eller smartphone, og ud flyder børnenes yndlingstoner. Højtaleren har batteri til 10 timer og oplades derefter nemt via det medfølgende kabel. Fås hos Fona til 299 kr.

APPBEFALING: MAD MED MINI

Med den danskproducerede app KidCook lærer MiniNørden om ingredienser og produkter ved at åbne app’ens køleskab og tage ting ud på “bordet”. Herfra kan barnet så gå igang med Pjattede pandekager eller Frække Frikadeller eller en af de andre sjove KidCook opkrifter. KidCook er til børn i alderen 4-10 år og den koster 7 kr. Indtil videre kun til iPad.


ZOOM MED 41 MEGAPIXEL KOMMER INGEN ANDRE TÆTTERE PÅ NOKIA LUMIA 1020 SE VIDEO

|

|

Stephen Alvarez National Geographic Photographer


ER

TÆNDT ?

DU

-sådan sætter du strøm til parforholdet Af Camilla Damsbo Andersen

E

fteråret og vinteren er den perfekte tid, til at krybe ind under tæppet med en dejlig kæreste og en varm kop the. Men nogen gange kan den hylende vind og piskende regn fremkalde flere vinterdepressioner end amoriner, men her er der digital hjælp at hente. Elektronista har udvalgt de bedste digitale tips til dig og den du gerne vil tændes af.

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


Romantisk menu

E

rotik og mad følges på mange måder ad, og det er derfor svært at komme udenom lidt kokkereren før en god date. Hvis du ikke lige kan hitte på andet end kartofler og frikadeller, så er der hjælp at hente på madblogs som valdemarsro.dk, louisesmadblog.dk og copenhagencakes. com. Så bliver hverdagsfrikadellerne hurtigt forvandlet til grillede asparges, luksusbøffer og jordbær med chokolade.

Hygge foran pejsen

N

år maden er lavet og stearinlysene tændt, er I klar til at slappe af i hinandens selskab. Og findes der et mere romantisk sted, end på et lunt fåreskind foran en knitrende pejs? Gå et smut på Youtube og find et stort udvalg af pejsevideoer, eller download appen A Very Cosy Fireplace HD som koster 7 kr og findes til iPhone og iPad. Så er der timevis af romantik i flammernes bløde skær, også selvom i skulle bo i lejlighed på 4.sal.

Jeres sang

N

år ilden knitrer lystigt på jeres tablet, skal du have lidt musik til at sætte stemningen. Frem for at skulle vende plader hvert kvarter eller lytte til skrattende CD’er, så tænd for Spotify og tune ind på playlisterne Biggest Love Songs in TV and Film eller måske Biggest Love Songs in Advertising. Så har I Barry White og Celine Dion til den lyse morgen.


Flette fingre

E

fter maden er det tid til at kickstarte aftenen der hvor Barry White slap. Hvad med at skabe lidt særlig nærkontakt med et intimt iPad spil for to? For kun 13 kr kan du hente spillet Fingles som minder lidt om Twister med fingre. Et gennemført spil til iPad hvor man griner sammen og samtidig hygger med lidt fingerromantik.

Erotisk app-oplevelse

N

år aftenen til sidst går på hæld, er det tid til at sætte kursen mod soveværelset. Og selvom skyggerne er blevet lange i pejsevideoens skær, er der ingen grund til ikke at tage hyggen med. Med vibratoren Vibease og din smartphone er det nemlig muligt at kombinere gammeldags erotiske fantasier med sexede vibrationer som øges i takt med historien – og kommer din partner slet ikke hjem til jul kan han selvfølgelig fjernstyre din vibrator gennem app’en. Se mere på vibease.com


Kom helskindet

gennem julen Af Marie Fisker Vi elsker allesammen julen - det vi derimod ikke elsker, er det kaos, den medfører. Du kan fri dig selv og dine nærmeste for den værste julestress med disse hjælpemidler.


Kom helskindet gennem julen

onskeseddel.dk

Gaveræset Der er med garanti nogen, der sidder og river sig selv i håret over, hvad de skal købe til dig. Gør det lidt nemmere for dem, og lav din ønskeseddel online. Pinterest bliver brugt af mange til at skabe inspirationsboards ud fra diverse emner. Det kan fx være mode, boliginteriør eller DIY-boards. Men Pinterest er faktisk også perfekt til at kreere ønskesedler med - du laver simpelthen et board, hvor du pinner dine ønsker. Hvis du samtidig pinner dine ønsker fra diverse webshops, kan det næsten ikke blive nemmere for de glade givere, og du skåner dermed familiemedlemmerne for en lille bid af deres julestress. Er du ikke Pinterest-bruger, findes der dog også services, der har som hovedformål at sætte rammerne for en online ønskeseddel op. En af mulighederne er ønskeseddel.dk. Her kan du fylde felter ud om varen, pris, beskrivelse, link og du kan sætte et billede af dit ønske ind. Når ønskesedlen er klar, kan du sende linket til dem, du er på julegave med. Ud af de to nævnte muligheder, er det uden tvivl Pinterest, der fungerer bedst. Ønskeseddel.dk er ikke desto mindre et ok alternativ, hvis man ikke er hoppet på ‘Pin it’-bølgen.

pinterest.com

Kalenderræset 3 julefrokoster, 2 klippe-klistre-arrangementer, et familiebesøg, en tur i jule-Tivoli, en småkagebagningsaften, en konfekt-lavningsaften og … Det er næsten umuligt at navigere gennem alle decembers arrangementer. Her er en god kalender en ren life-saver. Det er især en god idé, hvis I er flere i husstanden. Brug en kalender med delefunktion, så I ikke får dobbeltbooket familiejulefrokoster hos både den ene og den andens familie. Et godt bud er kalenderen Week Cal, som fås til både iPhone og Android, og tillader deling af kalendere.


Kom helskindet gennem julen

Indkøbsræset Dankortene bliver strøget hurtigere i december end heksehyl nytårsaften. Gaver, julemad og julepynt - og alt det andet. Med andre ord: Du har brug for en god indkøbsliste. Der findes et hav af indkøbslister, men det fikse ved netop Courzeo er, at du kan dele din huskeliste med andre. Det kræver selvfølgelig, at de også har app’en, men så kører det som smurt i olie: når du tilføjer et element på din huskeseddel, dukker det også op på deres seddel, når de åbner app’en. Det er især super smart, hvis man er flere i husstanden og man deles om indkøbene.

Courzeo

paperlesspost.com

Julekortsræset Ja det ER mega hyggeligt med hjemmelavede og håndskrevne julekort, men… det tager pludselig også ret meget tid. Spar dig selv for glitterbøtten og turen til posthuset, og send i stedet dine julekort digitalt med Paperless Post. Paperless Post laver digitale kort til enhver lejlighed, og de har en rigtig fin samling af julekort. Det fungerer ved, at du vælger et kort og skriver din hilsen ind. Herudover kan du desuden specialdesigne visse elementer, hvis du har lyst til det. Modtageren får sendt et link på mail til kortet, som lige så fint glider op af konvolutten på skærmen, og viser dit julekort frem. Du kan trygt sende dine julekort afsted på digital vis med Paperless Post, for der er gjort meget ud af æstetikken i kortene - det føles faktisk slet ikke som en nødløsning eller som det andenbedste.Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore

Mens vi venter spil tiden væk!

Råb dig til sejren Af Mikkel Winther

Ventetiden op til jul kan være lang for både stor og lille. Gåsestegen er i ovnen og ungerne er allerede trætte af både DR og Netflix. I kunne finde det store brætspil frem og indse at hunden spiste halvdelen af brikkerne sidste år. Elektronista mener derfor løsningen ligger på din nærmeste digitale skærm. Her er 3 apps der kan gøre ventetiden til en leg for både dig og dine nærmeste.

Kan du lede et hold astronauter gennem et ormehul? I Space Team har du og dine holdkammerater til opgave, at holde rumskibet sammen mens I rejser ude i rummet. Hver enkelt af jeres skærme er et instrumentbræt og øverst står der en opgave relateret til instrumentbrættet. For eksempel skal du slå tyngdekraften fra. Problemet er bare, at det instrumentbræt med tyngdekraft ikke er på din telefon, men på en af dine kammerater. Så du skal råbe ud i rummet at nogen skal slukke fra tyngdekraften. Sådan er det også på alle de andre skærme, og så gælder det om at råbe højt og koordinere opgaver med resten af dit hold. Space Team er hysterisk morsomt, sjovt og kan hurtigt tage en time eller to ud af ventetiden, og så er det en gratis app til iPhone, iPad og Android.


...spil til Jul Flabede togfinter Ticket to Ride er et af de sjoveste og bedste brætspil du kan finde til din iPad. Du og dine medspillere er alle ejere af forskellige tog-firmaer, og skal planlægge ruter på må og få gennem USA for at transportere gods. I starten af hvert spil får hver enkelt spiller tildelt nogle destinationer som skal nås for at få point. Det er også sjovt når du kan blokere en rute for de andre spillere, så de må bygge en længere omvej og måske endda helt droppe den planlagte rute og finde en anden godstransport rute. Bølgerne går hurtigt højt, og det kræver et strategisk overblik og evnen til at bluffe når antallet af frie togruter spidser til, og det er en kamp om, at komme frem. Ticket to Ride er et spil der tager et kvarter at lære, og efterfølgende underholder i flere timer. Det er et perfekt spil til at dræbe ventetid med her i julen, specielt fordi spillet understøtter op til fem spillere på en iPad eller Android tablet.

Icebreaker: A Viking Voyage Den danske jul har meget sjældent sne og is med sig, men derfor skal

du ikke snydes for at mærke kulden i fingrene. Med Icebreaker får du et heftigt vikinge-eventyr om vores forfædre der plyndrer til den store guldmedalje. Du skal skære isblokke i stumper og stykker, for at guide de glade vikinger frem til deres bytte. Men pas på du ikke fanger dem i isen eller sænker deres skib! Icebreaker: A Viking Voyage fås til iPhone og iPad, og koster 19kr.


SPAR 10% PÅ JULEGAVERNE NU! RABATKODE “ELEKTRONISTA10” GÆLDER TOM. D. 8/12-2013.

Granny Smith Exclusive accessories. For your Apple only.

> BESØG GRANNYSMITH.DK


, u d r e m m e Gl g e j r e k s u h så

Af Mikkel Winther

- den bedste to-do app til dig

Der findes et hav af ToDo apps, der kan minde dig om, at købe mælk eller vaske op. Men hvilken er bedst, og hvad kan de forskellige apps? Elektronista guider dig igennem junglen.

Til dagligdagen Any.Do er en smuk to-do app, der giver dig muligheden for at lave forskellige mapper som f.eks. privat, arbejde og indkøb. Det hele ser smukt ud med et virkelig godt farvevalg og mulighed for hurtigt og elegant at tilføje nye ting til dine huskelister. Men det der gør Any.Do særdeles smart er “Any.Do Moment”, en vældig nyttig funktion som aktiveres hver dag klokken 09.00 (du kan selvfølgelig ændre tidspunktet). “Moment” siger godmorgen til dig, og beder dig sætte tidspunkter for alle dine gøremål. De gennemgås en efter en, og du har mulighed for at vælge om opgaverne skal gøres i dag, i morgen eller senere. Det er en simpel lille ting, men det er din egen personlige lille assistent og det er altså smart. Det er dog desværre ikke muligt at dele en huskeliste med andre, så drømmen om en fælles indkøbsliste får du ikke her. Any.Do er gratis at bruge, og fås til Android, iPhone og Google Chrome.


Til dig der vil det hele Wunderlist er en vidunderlig to-do app til dem, der vil dele kalendere og holde mange bolde i luften. App’en er måske ikke den kønneste i flokken, men den kan til gengæld det meste. Du kan lave flere to-do lister med forskellige temaer, men endnu vigtigere kan du dele specifikke huskelister med andre der også bruger Wunderlist. Som f.eks. kæresten, vennerne, kollegaer eller studiekammeraten. Wunderlist er et rigtig fint værktøj til dig der ikke er en power-user, og kræver en masse funktioner og bare skal kunne lave huskelister og dele dem med andre. Wunderlist er gratis at bruge, og fås til Android, iPhone, Windows Phone, Google Chrome og iPad. En webudgave er også tilgængelig på Wunderlist.com.

Et professionelt overblik Asana er til de professionelle. Det er en to-do app bygget til store hold, der skal samarbejde om at fordele opgaver, og holde styr på mange projekter på én gang. Det er ideelt til arbejdet eller mere avancerede weekendprojekter. App’en er knap så optimal til indkøbslister og private gøremål, men det er et fantastisk værktøj til at øge produktiviteten på arbejdet. Asana fås til Android, iPhone og en web udgave. Asana koster 280kr om året.

Et smukt overblik Clear er måske ikke så avanceret som så mange andre to-do apps. Til gengæld er den utroligt smuk og lækker at bruge. Alt er bygget op til at være simpelt, lækkert og nemt. App’en synkroniserer dine to-do’s mellem iPhone og Mac udgaven og det hele præsenteres så det er en fornøjelse at se på. Har du brug for en simpel huskeliste med de daglige gøremål, uden behov for at dele dem, sætte dem i mapper eller andet avanceret er Clear lige noget for dig. Clear fås til iPhone og Mac, app’en koster 9kr.


Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore

Digitale Muldyr - masser af hybrider Af Anne Mette Beck I biologiens verden beskrives hybrider som et afkom af forældre, der adskiller sig fra hinanden ved, at de har forskellige genetiske egenskaber. Med en hest som mor og et æsel som far, er muldyr et fremragende eksempel på en hybrid. I teknologiens verden er hybriden opstået ved et hot møde mellem en bærbar computer og en tablet. Afkommet kalder vi blandt andet for hybrid, hybridcomputer eller tablet-pc. Muldyret har i tidens løb gjort sig anvendeligt som trækdyr, men har teknologi-hybriden endnu gjort sig fortjent til artens overlevelse? Vi har set nærmere på nogle af eksemplarerne der er kommet ud af denne parring.


Og det tekniske: Android 4,2 (Jelly Bean) Skærm: 10,1” Processor: NVIDIA Tegra 4 Hukommelse: 2 GB Lager: 32 GB Vægt: 1,27 Batteri: Op til 12,5 timer Set til 3.999,-

Og det tekniske:

Windows 8 Skærm: 13,3” Processor: 2,4 GHz Intel Core i7 Hukommelse: 8 GB Lager: 256 GB SSD Vægt: 1,54 Batteri: Op til 8 timer Set fra 8.888,-

Lille og med Android

HP SlateBook x2

Android overrasker ved også at kunne fungere som et styresystem til en computer. Når man sidder der med touchpad og tastatur, virker det faktisk oplagt at navigere rundt med musen på Android som vi ellers kun har mødt på smartphones og tablets. Desværre fungerer det endnu ikke 100%, da nogle funktioner bør gentænkes af Google når man bruger den som pc, så for eksemplet tastaturet på skærmen ikke popper op, når man skal skrive noget.

Smidig hybrid

Lenovo IdeaPad Yoga 13

Det er med god grund, at Lenovo har kaldt dette produkt for Yoga. Skærmen kan nemlig både stå oprejst når den skal være en pc, men også drejes hele vejen om på bagsiden, når den skal være en tablet. I modsætning til mange andre hybrider, er tastaturet en fast del af maskinen. Af en tablet at være, har den dog en ret stor skærm på 13,3”, men som en bærbar computer, der skal bruges som arbejdsredskab, må det næsten ikke være mindre. Den findes dog også i en mindre model med 11”.


Og det tekniske:

Operativsystem: Windows 8 Skærm: 11,6”, 1920 x 1080 pixel Processor: 2,4 GHz Intel Core i7 Hukommelse: 4 GB Lager: 256 GB SSD Vægt: 1,25 kg Batteri: Op til 5 timer

Set til priser fra 11.556,-

Dobbelt op på skærm ASUS Taichi

Denne hybrid giver dig en bærbar, en tablet og mulighed for at have gang i hele to skærme på en gang - der er nemlig skærm på begge sider af.. ja, skærmen. Med den såkaldte spejltilstand kan du åbne den og se det samme på skærmen på begge sider. Indeni er den spækket med lækker hardware, præsterer lynhurtigt og har en skærm med rigtig flot opløsning, hvilket alt sammen også matcher prisen.


The JABRA solemATes

jabra.dk


Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore

3

Digital kulturhistorie på

- hvor kommer den bærbare musik fra? Af Anne Mette Beck

K

unne du tænke dig at imponere vennerne med underholdende historiske anekdoter, som ikke alene viser, at du er utrolig klog men også helt fremme på beatet, når der bliver talt digital kultur? Elektronista giver dig 3 minutters nyttig kulturhistorie.

minutter


M

åden, vi bærer rundt på musik, har ændret sig gevaldigt og har haft mange forskellige ansigter, siden grammofonen for første gang blev gjort bærbar omkring 1914, hvor den blandt andet blev brugt til at underholde soldaterne under første verdenskrig. Lyd blev dog først for alvor bærbar efter 1947, da transistoren blev opfundet, hvilket i 1954 førte til udvikling af den første kommercielle lommetransistorradio, nemlig Regency TR1. Regency TR-1 kunne købes i forskellige farver, og der var sågar også lækre accessories, i form af et læderetui og fjerlette earplugs. I 70’erne var Phillips de første til at introducere kassettebåndet, der ledte videre til noget enhver teenager født efter dette årti, har ejet. Der er selvfølgelig tale om Sony’s brands – Walkman og Discman. Sony ejer i øvrigt også varemærkerne Watchman, Scoopman og Talkman, som dog aldrig har fået helt den samme gennemslagskraft. Kilden til succes er åbenbart ikke bare at sætte ”man” efter et ord. Walkman’en vandt helt sikkert indpas hos de musikhungrende på grund af sin lille størrelse (lige til at putte i lommen), medfølgende høretelefoner (man forstyrrede ikke sine omgivelser) og brugen af AA batterier (musik til maaange timer). I 1981 kom de første compact discs, og cd’en overtog efterhånden lagringen af musik, hvilket var den samme mission mp3 filerne igangsatte i midten af 90’erne. Endnu engang var det Sony, der var først på banen med deres Discman i 84. I 1992 præsenterede Sony endnu engang en ny type musikafspiller, som de fleste af os sikkert aldrig nåede at eje og også allerede har glemt igen. MiniDisc’en skulle overtage markedet for kassetter. I Japan blev det populært, men i vesten tog vi den aldrig rigtig til os. Musikindustrien var heller ikke ovenud begejstrede, og meget få musikere fik udgivet deres musik på MiniDisc.

Baerbar grammofon

Lommetransistor

Walkman

Discman


D

et koreanske firma SaeHan stjal Sony’s idé med at sætte ”man” bag ord, da den første mp3 afspiller kom til verden i form af MPMan i 1998. Den slog dog aldrig rigtig igennem, til gengæld nåede vi på et tidspunkt til et punkt, hvor man helt stoppede med at sige “mp3-afspiller” og bare sagde iPod i stedet. Den første iPod kom på gaden tilbage i 2001, og siden da eksploderede salgstallet. Der findes naturligvis alternativer, men det er som om, vi ikke rigtig kan huske hvilke. I dag er det nok de færreste, der slæber rundt på en dims, der kun er dedikeret til musik. Alverdens streamingtjenster til smartphones har efterhånden væltet alt andet af pinden, og blandt andet den svenskudviklede Spotify er en populær kilde til musik, efter det blev lanceret i Danmark i 2011. Globalt er der over 20 millioner sange på Spotify i modsætning til lakpladerne til rejsegrammofonen, der knap kunne indeholde 10 minutters lyd.

MiniDisc

iPod

Musik-streaming


Mange af mobilens muligheder pĂĽ armen KombinĂŠr Galaxy Gear med Note 3.


DIY

Sådan laver du selv et tablet-cover Af Signe Ebbesen En god julegave behøver ikke koste det hvide ud af øjnene eller komme fra en fancy butik. Hvor længe er det siden, du har givet en hjemmelavet gave? Og kan du huske hvilken lykke den gjorde? Din gave bliver personlig - og rar imod bankontoen - to fluer med et smæk! På ohsolovelyvintage.blogspot.ca har de lavet en skridt-for-skridt vejledning til hvordan du selv kreerer et tablet-cover. Se den her!

Du skal bruge: Et stykke tyk og tæt filt To knapper En saks Knappenåle Synål Tråd, som matcher filten og tråd som matcher knapperne Et stykke brodér-garn, elastik el. lign.


1

Læg tablet’en på filten og klip af, så der er ca. 1 cm filt til overs i hver side. Fold derefter filten op over tablet’en og sæt et mærke eller en nål der, hvor stoffet dækker tablet’en. Der skal være ca. 10 cm filt tilbage i toppen til flappen.

2 Tegn små buer langt kanten af flappen og klip derefter omhyggeligt langs din optegning.

Du kan også lave én stor bue, hvis du mener, at den heldige gave-modtager bedre vil kunne lide den facon.


3 Sæt nu nåle i kanten af filten - jo flere, jo bedre. Så har du helt styr på det, når du skal sy. Du syr ca. en halv cm inde. Husk at hæfte i starten og slutningen ved at køre lidt frem og tilbage. Sy én knap i midt på flappen og én nedenunder på selve coveret. Vælg evt. træ- eller metalknapper for et lidt mere råt udtryk. Du kan sætte en trykknap i hver side på bagsiden af flappen, så hjørnerne ikke vipper udad.

4 5 Nu binder du brodér-garnet eller elastiken rundt om den øverste knap og vikler det nogle gange ned omkring den nederste. Voilà - coveret er færdigt og klar til at blive pakket ind eller taget i brug!


5

FORBUDTE PÅ

facebook

Hvad du må og ikke må på Facebook er naturligvis op til dig selv, men der findes alligevel en række mere eller mindre uskrevne regler for, hvad der er god stil, og hvad man måske bare skulle holde sig fra. Elektronista’s Anne Mette Beck trækker grænsen og anbefaler 5 ting, du bør undgå.

1 2

4

3

5

Nej, jeg gider ikke spille FarmVille Spilanmodninger gider vi ikke mere. Tiden, hvor det var fedt at modtage ekstra gødning til sin mark syv gange om dagen, er ovre. Spil spiller vi på konsoller, tablets og smartphones. Nej, jeg gider ikke spørge, hvad der er galt. “Åh nej, ikke igen” eller en enkeltstående grædende smiley :´( Uforståelige teasers hører ikke til på Facebook, hvis jeg alligevel ikke må få at vide, hvad der er galt. Skriv hvad det handler om, eller ring så vi kan tale om det. Nej, min Facebook-konto bliver ikke lukket ned, hvis jeg ikke deler denne her status. Inden du uhæmmet deler en advarsel om, at Facebook lukker alle konti, der ikke gør dit eller dat, så tag dig lige tid til at Google, om det rent faktisk passer. For det gør det nok ikke.

Nej, du skal ikke spamme med babybilleder Børn har også ret til et privatliv. Det er okay at dele med de nærmeste, men overvej om dine små poder om 10-15 år synes om, at hele din omgangskreds har set dem med bar røv i et hysterisk anfald i Føtex. Du kan lave en familieliste, så alle ikke får et foto, hver gang junior har fjæset fuldt af sveskegrød. Nej, jeg bliver ikke motiveret eller inspireret til noget som helst. Billeder af motiverende og inspirerende citater hører hjemme i teenageres poesibøger og har sjældent den ønskede effekt. “Ingen er perfekt heller ikke på Facebook. Citat: ukendt” Men lad dig nu ikke afskrække helt. Uden statusopdateringer ville Facebook jo være helt tomt. Du kan skrive om alt det du vil, men overvej at tilpasse dine beskeder til dem, de er mest relevante for. Du kan lave lister, hvor du inddeler i familie, venner og kollegaer, så du selv bestemmer, hvem der kan se hvad.


Coolstuff.dk

ANNONCE

anbefaler

Fitbit aria wifi-badevægt

Din bedste vægtvogterkammerat! Fitbit Aria WiFi-badevægten måler din vægt, dit BMI-indeks og dit kropsfedt og sender senere automatisk alle disse fakta til en server via WiFi. Log på via computer eller smartphone, og se alle forandringer i form af statistik og fakta!

Doss bluetoothhøjttaler

Denne lille bluetooth højttaler giver en stor lyd, og det sker trådløst! Parkobl den med din smartphone eller tablet via Bluetooth, og vip ganske enkelt med hånden over den, når du vil skifte til et nyt nummer.

Polaroid 300 polaroid kamera Opdatering af en klassiker: Se noget sjovt, tag et billede, få billedet ud, se på det, vis det til vennerne. Ingen kabler, ingen usb, ingen computere. Bare tryk på knappen.

Withings blodtryksmåler Måler hurtigt og enkelt dit blodtryk og din puls. Måleren gemmer måleresultatet i din iPhone, iPad eller iPod Touch, så du nemt kan finde dine måleværdier.

Lifeproof iPhone cover Verdens mest robuste cover til din iPhone 4/4S og 5/5S! Beskytter effektivt mod stød, snavs, vand, sne m.m. Samtidig bevarer telefonen hele sin funktionalitet.


Foredrag om

DIGITALE TRENDS? Elektronista tilbyder flere foredrag indenfor digital strategi. Chefredaktør og digital trendanalytiker Christiane Vejlø taler til ledelsesgrupper, kommunikationsafdelinger, gå-hjem og netværksmøder samt for biblioteker og kommuner.

Hør f.eks. om

#1 After the next big thing #2 Kend din digitale kunde #3 På flugt fra fjernsynet #4 Kom godt i gang med Twitter #5 Content producent på flere platforme

Læs mere på

elektronista.dk

Dette er en smagsprøve. Hent hele det interaktive iPad-magasin GRATIS i AppStore


ELEKTRONISTA-NYT

HVER UGE? Skriv dig op p책 elektronista.dk