Page 1

GUIDE TIL PARIS

GADGET

APPS OG DIGITALE TIPS

WINTER WHITES

5

GOOD TO-GO SMARTPHONES OG TABLETS

ELEKTRONISTAS’

VIND LUKSUS

Trendeksperten Iværksætteren Forfatteren Kunstneren Chefen

MUSIKSYSTEM FRA B&O

FÅ MERE UD AF

INSTAGRAM

3 TIPS OG 5 FORBUDTE

BØRNE BALLADE

8

SJOVE APPS GADGETS OG SITES

DIGITAL LIVSSTIL, DESIGN, TRENDS, GADGETS OG APPS - EN ELEKTRONISTA.DK PRODUKTION Q1 2013


Forsiden

Redaktion

cHEF REDAKTOR Christiane Vejlø Når Christiane ikke jager nye digitale trends til Elektronista.dk, så har hun travlt med at holde Elektronista foredrag om internet kultur og nye medie platforme. Christiane rådgiver en række kunder indenfor teknologi- og mediebranchen om digitale trends, nye medier og platforme. Christiane laver hver søndag kl. 12.05 Elektronista radio på Radio24syv og arbejder på alle tænkelige måder for at fjerne teknologiangst og gøre teknologi og gadgets spændende, nemt og sjovt for alle. Følg @Christianevejlo på Twitter.

Art Director og SKRIBENT Kristina Blenker Kristina er uddannet Kommunikationsdesigner, og er vild med ting, der stimulerer hendes nysgerrige og utrættelige nørde-gen! Gadgets, techsites, apps, filmstreaming, og alt andet godt, der gør livet så meget nemmere! Kristina er en PC og Android pige. Følg Kristina på twitter hvor hun hedder @blenkerlink.

SKRIBENT Anne Mette Beck Hende her er pjattet med alt der har med teknologi at gøre – både i fritiden, men også i forbindelse med sin cand.it uddannelse i Interaktive Digitale Medier. Anne Mette bruger cirka 90% af sin vågne tid foran en computer, sin telefon eller tablet, hvor der bliver tastet løs, f5’et på diverse nyhedssites eller spillet alt for mange vanedannende spil, mens hun glemmer at opdatere sin blog. Følg @aaannemette på Twitter.

SKRIBENT Mikkel Winther Mikkel er Elektronistas faste spilkorrespondent. Mikkel har skrevet om spil det meste af sit voksne liv og han er ret overbevist om det ville være en dum idé at stoppe med det. Følg Mikkel på Twitter, hvor han går under @MikkelWinther.

SKRIBENT Cecilie Henriksen Cecilie er en geek girl der elsker alt, der er nyt og smart og gør verden til et bedre sted. Især hvis det er gadgets der gør sig på farten, og så gør det heller ikke noget, hvis det har med rejser, mad og mode at gøre.

Foto: Sif Meincke Modeller: Malou Aamund Natasha Friis Saxberg Tine Thygesen Pernille Rosendahl Christiane Vejlø

I samarbejde med: Jabra Lenovo Samsung Uniflip.com


SIDE 4 VIND: B&O MUSIKSYSTEM

SIDE 5 EN LILLE NY...

SIDE 6 5 ELEKTRONISTA PORTRÆTTER

SIDE 12 SIDE 10 FOTOGRAFEN WINTER WHITES 7 SNEHVIDE GADGETS ANBEFALER

SIDE 18 NÅR LØB BLIVER TIL LEG

SIDE 20 5 ØREHÆNGERE

SIDE 22 ELEKTRONISTA GUIDE TIL PARIS

SIDE 28 FAMILIE UNDERHOLDNING

SIDE 30 10 TIPS TIL FLERE PENGE

SIDE 32 GOOD TO-GO SMARTPHONES OG TABLETS

INDHOLD SIDE 16 SIDE 1 5 FÅ MERE UD AF INFOGRAFIK KVINDERS MOBILE LIV INSTAGRAM

SIDE 24 5 TIPS TIL BILLIGERE DESIGNERTØJ

SIDE 26 BØRNEBALLADE APPS OG GADGETS


ELEKTRONISTA.DK

S U S K ET LU STEM FRA Y S K I S MU

IV ND

Klik ind på konkurrence på Elektronista.dk og fortæl dit bedste B&O minde i kommentarfeltet, så deltager du i konkurrencen om designerhøjtaleren Beolit 12 til en værdi af 5495 kr. er nt ne on ab dt ol eh rb fo er en nc re Ko nk ur af El ek tr on is ta In bo x M ag as in etn. Er du ik ke al le re de på lis te ka n du sk ri ve di g gr at is op ek sk lu si ve ug en tl ig e n de l ti 4 up da te he r

ELEKTRONISTA.DK


Christiane Vejlø Chefredaktør

Christiane Vejlø Chefredaktør

En lille ny...

V

i danskere er vilde med smartphones. Vi knipser digitale billeder i tusindvis, holder styr på træning og opskrifter med et utal af apps. Vi ser film på vores tablets og spiller spil med vores børn på stuens konsol. Elektronista.dk har nogle år været det univers, hvor passionen for den digitale livsstil, de fede produkter, de gode oplevelser og det lækre design får lov at springe ud i fuldt flor. Lige nu er jeg vanvittig stolt over at kunne præsentere en lille ny i familien. Nemlig Elektronista Magasinet som du sidder med på skærmen lige nu. Hvad enten det er en smartphone, en tablet eller en laptop. Elektronista Magasinet er vores gave til alle Jer som har fulgt Elektronista trofast siden 2010 og alle jer som lige nu kommer til. Et magasin som du kan nyde med en kop varm te i en god stol, mens du står op i bussen eller sidder ned på kontoret. Drøm dig væk med app guiden til Paris, lad dig inspirere af de snehvide vintergadgets, læs miniportrætterne af de dygtige kvinder jeg er så heldig at være i selskab med på forsiden og deltag i lodtrækningen om et lækkert B&O anlæg. Har vi brug for et nyt magasin? Næh det har vi måske ikke. Men vi har brug for at det indhold vi kan lide er tilgængeligt, hvor vi nu end befinder os. Vi har brug for at enhver platform som vi er i nærheden af giver os muligheden for at tage del i de online universer, som er en del af vores hverdag. Vi vil gerne være der hvor du er. Derfor findes Elektronista nu også som godt gammeldaws bladremagasin, og jeg håber du bliver rigtig glad for det.

God fornøjelse ELEKTRONISTA.DK

5


ELEKTRONISTA.DK

5

ELEKTRONISTAS'

6

Den er lige nu mange lysende stjerner på den danske digitale scene. Mænd og kvinder som hver dag arbejder passioneret med teknologi. Mennesker som knokler hårdt for at skabe innovation, nye tjenester og nye idéer. I denne udgave af Elektronista Magasinet sætter vi spot på 5 kvinder som på hver deres måde inspirerer og gør en forskel.ELEKTRONISTA.DK Mød Forfatteren, Iværksætteren, Kunstneren, Trendeksperten og Chefen.


5 ELEKETRONISTAS'

cHRISTIANE VEJLO

Trendeksperten

NATASHA FRIIS SAXBERG

Forfatteren

Chefen

MALOU AAMUND

Navn

Navn

Navn

Titel

Titel

Titel

Hvad betyder teknologi for dig?

Hvad betyder teknologi for dig?

Malou Aamund Direktør, Microsoft Enterprise & Partner Group

Hvad betyder teknologi for dig?

På det personlige plan er teknologi nøglen til at gøre min hverdag lettere. Derudover bruger jeg det meste af mit døgn på at hjælpe danske virksomheder med at blive mere konkurrencedygtige ved hjælp af teknologiinvesteringer. Og så er det bare sjovt..

Hvorfor kan du godt lide at arbejde med teknologi?

Fordi teknologi kan skabe markante forbedringer i samfundet inden for alle nøgleområder som uddannelse, produktivitet og sundhed. Så for mig er det ikke bits and bytes, der er min passion, men mere den store impact på samfundet.

Beskriv hvorfor du har taget netop den gadget med og hvad den betyder for dig?

Min Windows 8 Tablet har jeg med overalt. Jeg har mange møder og rejser og har brug for kun at tage et device med. Mange andre gadgets er enten underholdning eller produktivitet. Her har jeg fundet en tablet, hvor jeg ikke går på kompromis.

Hvilke app er du rigtig glad for lige nu?

Jeg bruger dagligt Netflix, Facebook og så er jeg stor fan af Sonos og Spotify til wireless musik streaming. Huffington Post, New York Times og Al Jazeera bruger jeg til politik og nyheder. Skype er uundværlig når jeg skal have familien med på farten, og Skydrive bruger jeg til at dele billeder og vitale dokumenter. Hele mit liv ligger efterhånden i Skydrive, så jeg altid kan vise billeder fra den seneste ferie på alle mine devices og have mine vigtigste dokumenter med på farten.

Hvor kan man følge dig? ELEKTRONISTA.DK Twitter @malouaamund dk.linkedin.com/pub/malouaamund/5/875/81b

Natasha Friis Saxberg Direktør Gignal.com og forfatter til bogen Homo Digitalis Teknologi betyder lige så meget for mig som vand og elektricitet, noget jeg ikke kan leve uden hverken personligt eller professionelt det er min adgang til kommunikation, viden og verden.

Hvorfor kan du godt lide at arbejde med teknologi?

Menneskers digitale adfærd, herunder hvordan man med teknologien kan understøtte den og ændre adfærd, er for mig det virkelige interessante. Det er derfor jeg har skrevet Homo Digitalis som for alvor dykker ned i de temaer, og ikke mindst udviklet min virksomhed Gignal, der visualiserer sociale samtaler og billeder omkring brands og events - med brugerne i centrum.

Beskriv hvorfor du har taget netop den gadget med og hvad den betyder for dig?

Mine Bose-Acoustic hovedtelefoner redder mig gang på gang når jeg befinder mig i støj, og har brug for ro til at arbejde. Jeg kan sidde på en larmende café eller i en flyvemaskine, tænde på en lille knap, og vupti så forsvinder baggrundsstøjen, så der er helt stille i min verden, selv om kloden drejer på fuld tryk omkring mig!

Hvilke app er du rigtig glad for lige nu?

Jeg er rigtig glad for Over HD, hvor jeg kan skrive tekst på billeder som en lille visuel dagbog. Tidligere var teksten separeret fra billedet, men nu er de koblet sammen som et medie og et indtryk.

Hvor kan man følge dig? Twitter: @saxberg Blog: natasha.saxberg.dk Business: gignal.com Bog: homodigitalis.org dk.linkedin.com/in/saxberg

Christiane Vejlø Digital trendanalytiker, radiovært, rådgiver og redaktør Elektronista.dk Det er en forlængelse af min krop. Det som gør det muligt for mig at kunne, vide og gøre mere end jeg ellers kan som menneske. Mit fokus er på digitale trends og hvad de betyder for helt almindelige mennesker og virksomheder. For mig er det mest interessante ved teknologien altid mennesket og kulturen.

Hvorfor kan du godt lide at arbejde med teknologi?

Jeg elsker at alt udvikler sig så hurtigt, at hver eneste dag kan byde på et produkt eller en tjeneste som komplet vender alt på hovedet. Vi er et fantastisk tidspunkt i historien, hvor teknologi virkelig kan være med til at gøre verden til et bedre sted, og stor innovation lige nu er hverken afhængig af alder, køn, geografi eller fag.

Beskriv hvorfor du har taget netop den gadget med og hvad den betyder for dig?

Jeg går meget op i fremtidens tvsening og har gang i ca. 8 forskellige bokse lige nu. Apple tv er den mindste og pæneste, og jeg bruger den til at se Netflix, leje nyere film, lytte til musik og se gadgetnyheder.

Hvilken app er du rigtig glad for lige nu?

Lige nu bruger jeg dagligt UP. En app som spiller sammen med et Jawbone armbånd, der måler min søvn, og hvor meget jeg bevæger mig hver dag. Så kan jeg hacke mig selv til en sundere livsstil.

Hvor kan man følge dig? Twitter @christianevejlo Blog: Elektronista.dk Facebook.com/ElektronistaDK Radio24syv Elektronista dk.linkedin.com/in/christianevejloe

7


ELEKTRONISTA.DK 5 ELEKTRONISTAS'

tine thygesen

Navn

Pernille Rosendahl

Titel

Sanger og iværksætter med vintagefashion app’en Anywear

Hvad betyder teknologi for dig?

Det gør mit liv lettere. Jeg lever meget mobilt og er dybt afhængig af min smartphone. Heldigvis er teknologi også med til at gøre en forskel. Flygtningenetværket Refugees United er et eksempel på det.

Hvad kan du godt lide ved den del af dit arbejde som har med tech at gøre?

Jeg kommer fra en verden som grundlæggende handler om musik og kreativitet. Og jeg synes faktisk det er den stamme frie tankestrøm jeg kan bruge, når jeg arbejder med ideer i det mere tekniske univers.

Beskriv hvorfor du har taget netop den gadget med og hvad den betyder for dig?

Mens jeg har spillet Hey Jude på teatret har jeg haft brug for at varme op med musik på en mobil højtaler backstage. Den her Jambox er fra Jawbone.

Hvilken app er du glad for lige nu?

Jeg bruger faktisk en app til at skrive sange på. Den hedder iMachine og man kan komponere et helt demonummer på den.

Følg Pernille Twitter: @PernilleRosen Instagram: Pernillerosen dk.linkedin.com/pub/pernille-rosendahl/11/b25/844

Vidste du at: Malou er en af de kendte danskere i Kraks blå bog... Natasha også har skrevet en bog om Twitter... Christianes Elektronista program er normineret til European Podcast Awards...

Iværksætteren

Kunstneren

PERNILLE ROSENDAHL

Navn

Tine Thygesen

Titel

CEO Everplaces.

Hvad går dit job ud på?

Jeg står i spidsen for Everplaces, som er en app der gør det let at lave mobile rejse- og mini guides, så man kan dele insider tips med vennerne.

Hvad betyder teknologi for dig?

Pernille har 24.447 followers på Twitter... Tine har været omtalt i magasinet Wired...

Teknologi er jo både mit arbejde og en passion, og jeg tror jeg efterhånden ville være helt fortabt uden den. For eksempel har jeg udelegeret min hukommelse til min mobil. Således kender jeg ingen af mine venners telefonnumre, for slet ikke at tale om deres fødselsdage, jeg kan heller ikke finde vej længere og jeg ville ikke have en anelse om hvem jeg skal mødes med i morgen hvis min telefon ikke var med mig.

Hvorfor kan du godt lide at arbejde i det digitale univers?

For mig er teknologi er en vigtig brik i de næste store skridt som skal gøre verden til et bedre sted. Internettets betydning i det Arabiske forår er jo et glimrende eksempel på hvordan teknologi gør os stærkere gennem adgang til viden. Jeg tror også bred teknologi kan hjælpe os indsamle data så vi kan kurere flere sygdomme, samt skabe transparens som giver bedre vilkår til almindelige mennesker når de skal købe produkter og services. På den måde er teknologi demokratiserende.

Beskriv hvorfor du har taget netop den gadget med og hvad den betyder for dig?

iPhone4. Fordi mit firma’s produkt Everplaces primært bliver brugt på iPhone, og at den på den måde har ændret mit liv.

Hvilke app er du rigtig glad for lige nu?

Jeg er begyndt at bruge Ge.tt meget til at overføre screen shots og mobilbilleder til min computer, og Idea Sketch til at lave mindmaps på min ipad mini.

8

ELEKTRONISTA.DK

Følg Tine Twitter: @tahitahi dk.linkedin.com/in/tinethygesen


5 ELEKTRONISTA GADGETS Malous gadget - en ASUS VivoTab RT tablet med en 10,1“ skærm og 16 timers batterilevetid. Pris 4.826.49 hos computersalg.dk

Christianes gadget - Apple Tv box der kan bruges til Airplay, Netflix og 1080p HD film. Pris 849kr hos Apple.com

Pernilles gadget - en Jawbone Big Jambox (red dot) kompakt trådløs bluetooth højttaler. Pris. 2.099kr på cableman.dk

Tines gadget - en iPhone 4 med 8GB lagerplads, 5MP kamera og en 3,5” Retina skærm. Pris 2.999kr hos Apple.com

ELEKTRONISTA.DK

Natashas gadget - et par Bose Acoustic Noise Cancelling hovedtelefoner. Pris 2.695kr på bose.dk

9


ELEKTRONISTA.DK

WINTER

WHITES 7 snehvide gadgets til den kolde tid Af Kristina Blenker

1

2 4 3

10

6 ELEKTRONISTA.DK


5 7 ELEKTRONISTA.DK

1

Sonos Connect en trådløs streamning-musikafspiller, som nemt kan kobles op til dine højttalere, surround- eller stereoanlæg. Sonos Connect er et perfekt match til dig der lytter musik via Wimp eller Spotify. Med gratis app’en til både iPhone og Android fungerer din smartphone som fjernbetjening. Sonos Connect koster 2.599 i hifi klubblen.

2

iPad mini 16 MG med 7,9” LCD skærm med LED-teknologi. Alle iPad’ens funktioner bare i mindre format! iPad mini fra Apple koster 2.599 kr og kan købes på Apple.com.

3

Laptop Vaio E-serien fra Sony med Windows 8 med eller uden touchskærm. E-serien er udstyret med et lækkert baggrundsbelyst tastetatur, HD-webcam og XLOUD funktion for at give bedre lyd, når du ser film eller spiller spil. Sony Vaio E-serien kommer i størrelserne 14”, 15,5” og 17,3”. Prisen starter på 3.793 kr på shop.sony.dk.

4

Solemate bærbar bluetooth højttaler til din smartphone eller tablet. God lyd som er nem at have med på farten, Solemate vejer 600g og fylder ikke meget mere end et penalhus i tasken. Solemate koster 1.499 kr og kan bl.a. købes på Gearspot.dk.

5

Nokia Lumia 920 med Windows Phone 8 med live tiles, har et imponerende 8,7 MegaPixel kamera, PureView teknologi og Nokia City Lens app, så du altid kan finde vej. Nokia Lumia 920 fås hos Proshop til 4.799 kr.

6

Wii U spillekonsol fra Nintendo, du kan bruge gamepad’en alene eller koble den op til din tv og udvide spille oplevelsen. Den lille spillekonsol koster 2.799 kr og kan købes hos Fona.

7

Plattan True White Urbanears høretelefoner, er sammenklappelige så de fylder så lidt som muligt i tasken. Plattan serien er ligeledes udstyret med “friend-plug” så dine venner kan koble deres høretelefoner til dine. Plattan True White spottet til 450 kr hos Makalay.dk.

11


Fotografen ELEKTRONISTA.DK

F

or fotograf Sif Meincke handler hverdagen om at fange en stemning, det særlige glimt i øjet og det unikke menneske bag navnet. Sif har et helt usædvanligt talent for at ramme kernen og få noget ganske særligt frem, hvad enten hun arbejder med stjerner indenfor underholdning, erhverv eller politik- eller med alle os andre.

- anbefaler som vi mener netop har fokus på mennesket i deres arbejde med teknologien. På billederne skulle der være plads til både den professionelle og den personlige side af personerne. Derfor tøvede jeg heller ikke med at ringe til Sif, men jeg stoppede ikke der. Jeg lokkede hende også til at komme med et par særlige digitale fototips, som du kan nyde glæde af her.

Til Elektronista Magasinets covershot ville vi gerne fremhæve nogle af de kvindelige profiler i teknologibranchen,

Sif Meincke

Christiane Vejlø Chefredaktør Elektronista

1. Movie Looks HD (by red Giant)

Pris: 13 kr, på iTunes.apple.com Fantastisk videokamera software til iPhone og iPad. Du kan utrolig nemt give hele din film et fantastisk filmisk-look. Med 40 forskellige looks at vælge imellem, kan du nemt og enkelt give din film et sort/ hvidt klassisk stumfilmlook, en gammeldagshjemmevideo effekt, hollywood-looket eller 36 andre looks.

2. iPhoneography.com

iphonegraphy.com

Følg Sif Meincke Sifmeincke.dk Instagram @Sifmeincke

12

el. itunes.apple.com Still- og Videokamera, der kan lidt.. øhh meget mere. Hvidbalance, fuld kontrol over fokus og eksponering - og det bedste er, at du kan fastlåse lysmålingen, så du kan frame igennem et modlys. Og der er meget mere. Du kan dele direkte til sociale medier - også Instagram

3. iRig Mic

Pris: 409 kr, på 4sound.dk En ret fed mikrofon, lige til at plugge i iPhone / iPad/ Android mm. når der skal laves fede interview eller speaks på den nye film du lige har lagt et lækkert “Movie Look” på. Også ret fed hvis du vil indspille sange. ELEKTRONISTA.DK


4. Lux480 LED kamera - og videolys

5. Polaroid GL10 Fotoprinter

Pris 499 kr på skoop.dk Ret fin lille LED lampe lige til at sætte på dit kamera. Der er to farvefiltre med, så du kan justere farvetemperaturen.

Pris 1.199 kr hos coolstuff.dk Elsker du også de gode gamle polaroiderbilleder? Garanteret. Med denne printer kan du hurtigt få printet dine mobilskud ud på papir. Printeren måler kun 14x12 cm, lige en taske-størrelse, så du kan altid have den med - og det genopladelige batteri rækker til 35 udprint.

6. Stenoflex

Pris: 299 kr, på kamerahuset.dk I denne totalt travle tidsalder hvor vi alle er topstresset, kan du med Stenoflex gå helt tilbage i tiden og tage den med ro. Et Pinholekamera, som er still-kameraets grundlæggende princip en boks med et hul så lyset kan slippe ind. Alt til dette old-school kamera medfølger i dette kit. Så sjovt. Jeg skal i weekenden lære mine to drenge hvordan et kamera er bygget op, når det ikke lige er i en mobil.

7. Spionur med kamera i

Pris: 699 kr på skoop.dk Jeg blev uddannet pressefotograf på Ekstra Bladet og dengang blev jeg flere gange udsat for, at jeg skulle fotografere med skjult kamera. Jeg var ræd for at de ville opdage mit lille kamera, der var monteret på ryggen under min bluse, med optager ud af ærmet. Man skulle sidde meget ret op, for ikke at afsløre puklen kameraet lavede. Med dette ur ville det have været så meget nemmere. Til alle skurke… Vi holder øje...

9. Sparehunden

Pris fra 219,95 kr på skoop.dk Det kræver ofte en god opsparing at investere i fotoudstyr. Så derfor er denne lille sparehund genial, når det skal være sjovt at spare op. Hunden spiser mønter, der bliver smidt i madskålen og så får den skubbet dem ned i i kassen under skålen...

8. iPhone Pulsmåler

Kyto Pris 489 kr på skoop.dk Som fotograf, rører man sig ikke specielt meget i dagens løb. Sætter sig ind i bilen, kører hen, fotograferer, kører retur til kontoret og redigerer foran computeren. Så det er vigtigt at komme afsted på ekstra mange løbeturer. Med denne smarte iPhone pulsmåler kan du lave effektiv pulstræning.

ELEKTRONISTA.DK

13


ELEKTRONISTA.DK Lenovo® anbefaler Windows 8.

BÆRBAR ELLER TABLET? DU BESTEMMER! DEN NYE LENOVO® YOGA.

14

ELEKTRONISTA.DK

Lenovo®, the Lenovo® logo, and IdeaPad® are trademarks of Lenovo in the United States and other countries. All other trademarks are the property of their respective owners © Lenovo 2012.


INFO

GRAfik

ELEKTRONISTA SURVEY

KVINDERS

MOBILE LIV

D

en giver os adgang til vennerne med sociale medier og sms, den samler vores arbejdskontakter, den holder styr på vores aftaler, den lader os lytte til musik og læse de nyeste nyheder. Vi kan se film og fjernsyn og spille spil. Og bevares - så taler vi da også i den engang i mellem. Smartphonen er blevet de fleste kvinders kæreste gadgeteje, og vi smelter mere og mere sammen med denne lille powermaskine.

Men hvordan har kvinder det i virkeligheden med deres mobiltelefon? Hvordan bruger de den og hvor tit taber de den? Elektronista gik sammen med headset producenten Jabra og spurgte 800 kvinder i Elektronista panelet om deres smartphonevaner. Resultatet blev en både informativ og sjov infografik til det engelske, danske og tyske marked, med efterfølgende bred spredning i både traditionelle og sociale medier. Vi præsenterede det hele til en eksklusiv cocktail event med trendforedrag af Christiane Vejlø og musikindslag fra Pernille Rosendahl. ELEKTRONISTA.DK

15


ELEKTRONISTA.DK

TIPS 35 FORBUDTE - FÅ MERE UD AF INSTAGRAM

Populariteten af Instagram bare vokser og vokser. Hvis du ikke allerede er blandt de 100 mio som bruger fototjenesten, så er det nu du kan hoppe på. Elektronista har samlet 3 tips som gør dine billeder endnu federe - og 5 forbudte som du helst skal undgå. Af Christiane Vejlø

3 tips 1. Brug andre

fotofiltertjenester

Instagram har et antal forskellige filtre du kan bruge, men hvis du vil have virkelig gode billeder som overrasker dine followers, så giv dem en gang redigering med nogle af de endnu bedre fotoapps derude. Prøv Snapseed, CameraBag, DeLuxeFX, Big Lens og Pro HDR (anbefalet af Nikolaj Steen i Elektronista podcast #47)

2. Tag billedet med

telefonens kamera

Med Instagram kan du nemt tage et billede direkte i app’en og hurtigt smide et filter på. Men vi anbefaler at du tager billedet direkte med telefonens kamera som giver dig flere muligheder. Det betyder også, at du også altid har det originale billede i en bedre kvalitet end det Instagram gemmer i dit album.

3. Lav fotocollage

Hvis du tager flere billeder med samme tema kan det være en god idé at samle dem i en fotocollage. Det kan du ikke gøre direkte i Instagram. Prøv istedet app’en PicFrame. Du kan også kikke efter apps som Frame Magic og Diptic.

Følg @elektronista på Instagram

- Happy snapping!

16

5 forbudte Som på andre sociale medier er der på Instagram en særlig etikette for god brug. Med tjenestens hastigt voksende popularitet og bølge af nye brugere er der flere og flere newbees som falder i. Sørg for det ikke bliver dig.

1. 2. 3. 4. 5.

Lad være med at kopiere andres indhold som dit eget. Ikke noget med at tage et screendump og så bare sætte et nyt filter på. Du må selv ud og finde dine motiver. Lad være med at poste ulækre eller grænseoverskridende motiver. Instagrams DNA er æstetik og ikke afsløring af venner som kaster op. Undgå spam. Det kan være fristende at lægge 10 billeder op når man nu alligevel er igang. Men prøv at fordele dine shots så dine followers ikke får en masse feriebilleder i træk i deres feed. Hold igen med hashtags. Det er ok at markere et # emne for dit billede, men 12 forskellige hashtags virker bare desperat. Hverdagspoesi- du kan tage fine, historiefortællende og smukke billeder fra din hverdag, men hold igen med almindeligheder som hvad du spiser, dine fødder og ja sorry dine børn.

L I A F # ELEKTRONISTA.DK


Når løb bliver til leg ELEKTRONISTA.DK

Løbetræning er det helt store hit, og noget af det mest analoge back-to-basics vi kan finde på. Men af og til kniber det med motivationen - og så er der digital hjælp at hente!

N

Af Mikkel Winther

ogle gange er det lidt trist at dyrke motion med vægttab som eneste motivation. Heldigvis har den kendte udfordring resulteret i en masse nye og alternative måder at dyrke motion på. Du bliver næsten snydt til at være aktiv, når den sædvanlige løbetur bliver pakket ind i et sjovt spil, eller når en tjeneste holder dig aktiv med motiverende snak og jubelråb. Vi har samlet en liste over de bedste apps, spil og gadgets der booster lysten til træning...

RunInjuryFree

Zombies, Run! Fås til iPhone, iPod, Android og Windows Phone app’en koster 25 kr. Hvis løbeturen er blevet for monoton, så kan du puste en masse nyt liv i den med app’en “Zombies, Run!”. Her bliver din normale løberute transformeret til et forhindringsløb, hvor du forlader basen med andre overlevende efter zombierne er kommet frem. Mens du løber får du fortalt en historie om hvad der er sket med verden, og nogle gange kommer zombierne tæt på dig og så skal du sprinte så hurtigt som du overhovedet kan. Når du så kommer hjem fra løbeturen, måler spillet hvor langt du har løbet og kvitterer med forsyninger til din base, som du kan bruge i et lille mini-spil på at redde mennesker, bygge nye huse og genskabe hverdagen for de overlevende.

Fås til iPhone og iPod koster 32 kr. At dyrke motion er ikke altid uden problemer. Er du uopmærksom en kold vintermorgen kan det hurtigt resultere i en skade, og hvis den ikke tages alvorligt kan det meget hurtigt få seriøse konsekvenser. Derfor er RunInjuryFree en perfekt app til din smartphone, hvis du vil være påpasselig med skader eller blot genoptræne efter en periode på sygebænken.

Nike+ Fuel Band

18

Nike er blandt kongerne af motionsmuligheder. De startede ud med deres løbeudstyr, der hurtigt blev essentielt for alle amatør-entusiaster, og siden da har firmaet arbejdet hårdt på at forbedre og optimere vores motionsliv. Resultatet af det er FuelBand, som er et armbånd der måler ALT hvad du foretager dig. Men i stedet for at regne det hele ud i kalorier, energi og alt det videnskabelige, så konverterer Nike det til såkaldt “NikeFuel” point, og det gør pludselig at du har en universel standard for motion, der kan indsamles og måles uanset om du har løbet en tur, gået op af trapper eller været til crossfit. Nike+ Fuel Band koster 840,- og fås på Nike.com

ELEKTRONISTA.DK


Nike+ Kinect Trainer Fås kun til Xbox 360 med Kinect, set til 379,- på Coolshop.dk Orker du ikke at dyrke motion udenfor? Så er Nike+ Kinect Trainer lige noget for dig. Du får et stort udvalg af forskellige øvelser og en virtuel træner der coacher dig og viser hvordan du får mest muligt ud af øvelserne. Den hemmelige ingrediens i Nike+ Kinect Trainer er selve Kinect kameraet til din Xbox. Det ser nemlig din krop, og hvordan du laver de forskellige øvelser. Det bruger spillet til, at vurdere hvor godt du laver øvelserne og giver dig råd til hvordan du kan gøre dem bedre fremover. Selvom det foregår hjemme i stuen, så får det pulsen op og giver nogle alvorligt ømme muskler.

Lark Life Lev livet smartere. Så simpelt et mål har Lark Life armbåndet, og det fungerer overraskende godt. Lark Life er ikke et armbånd der måler hvor meget motion du laver, i stedet overvåger det hele dit liv. Alt lige fra dit søvnmønster til hvornår du sidst har dyrket motion. Den tilhørende app giver dig en række træningsformer, der styrker forskellige dele af din krop, og giver dig bedre indsigt i hvordan du selv kan spotte skader før de udvikler sig. Et uundværligt værktøj for dig der ved hvad det vil sige at få en knæskade, og ikke vil prøve det igen. Armbåndet snakker til din mobil, og giver dig indblik i dit liv på en helt ny måde. Lark kan også fortælle hvor godt du har sovet i løbet af natten, hvor længe du har sovet og om du burde sove noget mere. Det kan også se hvor lang tid du har siddet ned på arbejdet, og armbåndet vil skubbe en besked til dig på din telefon, hvis det er på tide du får gang i blodomløbet igen. Lark er bygget til at give dig mere energi og livsglæde i hverdagen, og men det er ikke specifikt møntet på motion. Lark Life koster 840,og fås på Lark.com ELEKTRONISTA.DK

19


5 ELEKTRONISTA.DK

ØRE HÆNGERE i øret, over øret & i rummet Lækre lydgadgets er de nye accessories, kræs for både ører og øjne, hvad enten du lytter til træning, på rejsen eller i stuen... Af Anne Mette Beck

20

ELEKTRONISTA.DK


Stir it up House of Marley laver lyd med Bob Marley i tankerne og disse er ingen undtagelse. Lækker lyd konstrueret af genbrugeligt aluminium, bøgetræ fra bæredygtige skove og de støtter velgørenhedsorganisationen 1Love. Pris: 1.599 kr.

Bose QuitComfort 15 Hovedtelefonerne er støjreducerende og perfekt til dig, der rejser meget og gerne vil have arbejdsro omkring dig. Med et enkelt AAA-batteri får du lyd (eller ro) i ca. 35 timer. Pris 2.695 kr.

BeoPlay A9 Møbel eller musikafspiller? Begge dele! BeoPlay A9 giver dig trådløs lyd via Airplay og streamingstandarden DNLA. BeoPlay A9 kan både pryde dit stuegulv eller hænges på væggen. Pris fra kr. 14.999 kr.

Sennheiser /Adidas OMX 680 Lyd og sport mødes i disse høretelefoner, der kan modstå sved og kulde. Fjernbetjeningen på ledningen gør det nemt at styremusikken mens du er aktiv og EarFin holdemekanismen sørger for, at de bliver i øret. Pris 362 kr.

ELEKTRONISTA.DK

Jabra Revo Designet til brug og misbrug - sådan beskriver selv Jabra dette headset, der er lavet sammen med Dolby (ja, dem fra biografen). Perfekt til både telefonsamtaler og musik. Sammen med Jabra Sound App, kan du dele dine playlister på Twitter og Facebook. Pris ca. 1.500 kr.

21


ELEKTRONISTA GUIDE ELEKTRONISTA.DK

TIL PARIS Af Christiane Vejlø

Turen går til…

Jeg elsker at planlægge mine rejser, og i de seneste par år er digitale værktøjer blevet en uundværlig del af hver eneste tur. For mig tager en rejse som regel udgangspunkt i et billetkøb på Momondo.dk

APPS & DIGITALE TIPS TIL TUREN

app til både rejsende men også når du skal hente folk i lufthavnen.

stationen som nemt kunne bringe os ud i hele Paris. Ejeren Marine var helt utrolig hjælpsom og anbefalede sights og restauranter. AirBnB har iøvrigt en helt fantastisk lækker app til iPad og en masse gode byguides som er værd at tjekke ud inden rejsen.

Metroapp med kort over Paris Ingen gider betale mere end højest nødvendigt for en flybillet og Momondo.dk trawler hurtigt internettet igennem og giver et overblik over de billigste. Jeg gemmer som regel mine rejsedokumenter i Evernote app’en så de altid er lige ved hånden- også i offline tilstand.

Lufthavnsinfo

22

Copenhagen Airport app' en er nyttig for alle der rejser ud af eller gennem København. Den giver info om forsinkelser, landinger og bagagebånd der kører. En praktisk

Den bedste og billigste overnatning

Billige hoteller ligger ofte dårligt og man ender med at bruge for meget tid på transport. Dyre hoteller er ja dyre og også tit lidt upersonlige. Det bedste er i virkeligheden at bo der hvor de lokale bor og lige nu er det eneste rigtige tip AirBnB.dk Den digitale tjeneste som lader dig leje et værelse eller en hel lejlighed direkte fra ejeren. Jeg fandt en vidunderlig lille lejlighed i det helt perfekte og romantiske Marais kvarter. 10 min fra Seinen og 2 minutter fra Sct. Paul

Når man besøger en by med en god metro eller subway gælder det om at have en app med kortet over alle de forskellige linjer. Kortet skal kunne downloades så du ikke bruger data. Jeg brugte Paris Transport map.

Shopping i Marais

Vores fine AirBnB lejlighed lå i det smukke Maraiskvarter og det SKAL besøges om man så bor der eller ej. Der findes et utal af lækre designerbutikker og vintageshops. Elektronista spottede selvfølgelig en funky geekshirt. ELEKTRONISTA.DK


E

Romantisk weekend i Paris? Elektronista’s Christiane Vejlø har tilbragt en weekend i byernes by og giver dig her alle de bedste digitale tips (og nogle lige så gode analoge). Paris by night

Der er masser af smukke bygninger du kan lægge mærke til, når du slentrer småsnaldret hjem efter en god fransk middag. De fleste er flot lyst op, men vær opmærksom på at meget af lyset slukker efter kl. 01.

Nyttige sites & apps Momondo.dk AirBnB.dk Copenhagen Airport app Evernote app Paris Transport map Paris City Walks app True Maps app Musée du Louvre app Yelp app

Europas bedste fallafelsted

Slå et smut forbi L'as Fallafel i Rue des Rosiers. Her kan du finde byens og måske europas bedste fallafelmenu. Alt fra kikærtekugler til brødet og dressingen er magisk!

Gåtur langs Seinen

Paris er kendt for sine smukke broer langs Seinen. En gåtur langs floden er et must hvad enten man slentrer om dagen eller om aftenen.

Prøv f.eks. at følge en af gåturene fra Paris City Walks app'en. Vi brugte også kortapp’en True Maps til at få overblik over hele byen.

Louvre

Hvis du overhovedet interesserer dig det mindste for kunst bør du lægge turen forbi Louvre museet. Det er ikke til at komme udenom det legendariske Mona Lisa maleri, men Louvre har kunst nok til flere dages oplevelser. Louvre har selvfølgelig en app.

Byens bedste udsigt-Sacre coeur

Fra kvarteret omkring Sacre Coeur kirken finder du nok byens flotteste udsigt. Her er helt utrolig hyggeligt og meget fransk. Hvilket naturligvis også lokker en del turister til. Men pas på lommetyve!

En bistrooplevelse

Gør som de lokale og nyd en middag på en helt klassisk fransk bistro. Efter at have spurgt om anbefalinger på Facebook valgte jeg den legendariske Chez Paul. Det var en fantastisk oplevelse i helt autentiske franske rammer med foie gras, confit de canard, Pastis og masser af god rødvin.

Eksotisk og anderledes

Eifeltårnet

Eifeltårnet er selve symbolet på Paris. Jeg har ikke været oppe i selve tårnet siden jeg var barn. Til gengæld er jeg meget begejstret for udsigten fra en sejltur på Seinen. Sejlturer kan bookes fra Pont Neuf.

ELEKTRONISTA.DK

Når du har proppet dig med nok Confit de Canard er det rart at prøve noget helt andet. Jeg fandt en fantastisk Marokkansk restaurant via Yelp- en lokationsbaseret tjeneste som guider til alt det bedste lige i nærheden. Jeg bruger ALTID Yelp. når jeg er i byer jeg ikke kender. Og nogle gange i min egen. Vi nød en helt vidunderlig aften på restauranten 404. Det lidt nørdede navn kan have spillet ind på valget, men hele stedet imponerede. Husk at booke bord på forhånd. Vi fik kun plads fordi vi mødte personligt op og var meget insisterende.

23


ELEKTRONISTA.DK

5TIPSTIL BILLIGERE DESIGNERTØJ

Hvad gør du hvis du er en fashionabel dame men ikke har millioner at bruge på tøj? Elektronista giver dig her 5 tips til, hvor og hvordan du får fingrene i det fedeste designerkluns og sparer mange penge Af Cecilie Henriksen

Farfetch.com Inanyc.com FashionFinder app Marchemarche.dk Looklab.dk Donki.com Zokah app Anywear app

Solastseason.dk

Anywho.dk Marche-saint-germain.com

Offline shopping

I nogle udenlandske storbyer sidder design items måske lidt løsere på deres ejere end i Danmark, og så er der måske bare også lidt større modehuse med lidt flere medarbejder salg (eller lidt mere finanskrise så folk i højere grad sælger ud af klædeskabet). I NYC sørger designerkæden dig, INA, for at du kan erhverve billigt designerudstyr (eksempelvis et par stort set ubrugte Louboutins til 1200 kr. Havde du sagt nej? Nej, vel?). Kvaliteten af tøjet er virkelig god, tøjet er ret nyt og priserne er meget rimelige. INA findes

24

forskellige steder på Manhattan samt online og på eBay. 60% af alt Louis Vuitton bliver solgt i Japan og en del af det bliver også solgt flere gange. Bl.a. i kæden af meget rodede butikker der hedder Don Quijote (Donki), hvor man kan købe stort set ALT. Blandt nye iPads, voksenudklædningstøj og italiensk chokolade, finder man brugte designervarer primært tasker, punge og solbriller - med stor rabat. Det varierer lidt hvor slidte varerne er, og priserne er derefter. London’erne kalder butikkerne på Cheval Place (et stenkast fra Harrods) London’s best

kept secret. Gaden er fyldt med større eller mindre butikker der sælger brugt designertøj. Det varierer hvor brugt det er og priserne er derefter. Det er som om paris’erne ikke helt har forstået det med at man kan gensælge design. I Rue Guisarde i Paris ligger dog et par butikker hvor bl.a. Chanels medarbejdere sælger hvad de har købt på medarbejderudsalg. Priserne ligger dog i den høje ende i forhold til andre storbyer, men man kan være heldig at der er et pop-up designer resale i Marché Saint-Germain ELEKTRONISTA.DK


Farfetch.com

er stedet du går hen, når du skal have fat i noget fashion langvejs fra. Sitet bringer dig i kontakt med over 1000 cool designbevidste butikker (5 i Danmark, resten i udlandet) Hvis du nu eksempelvis leder efter noget som JC de Castelbajac, der ikke kan fås i Danmark, eller noget vintage YSL, så er Farfetch lige stedet. Også varer der kan købes i Danmark kan ofte fås billigere i udlandet gennem Farfetch. Vær dog opmærksom på, at der også er amerikanske butikker i mellem, hvor der kan komme ekstra told på varerne.

Marchémarché.dk

er en slags tilbudsklub, hvor der sættes et vist antal gavekort til salg til forskellige webshops i en begrænset periode. Når perioden er slut kan du bruge dit gavekort. Fordelen for dig er, at hvis gavekortet feks er 400 kr værd, så betaler du kun 200 kr. Det koster ikke noget at modtage nyhedsbrevet og tilbuddene. Bag Marché Marché står de to bloggerfællesskaber Looklab.dk og Anywho.dk

Solastseason.dk

er en fysisk butik på Nørrebro og en webshop som jævnligt får nye forsyninger af designernes tidligere sæsoner med op til 80% rabat. Det er en god idé jævnligt at tjekke sitet for at se, hvornår der er nyt.

Zokah

lagersalgs-app’en skulle i princippet virke til både iPhone og Android, men Android versionen virker mildest talt ringe. I iPhone versionen kan du søge efter outlets efter dato og på et kort, hvorfra du kan klikke dig videre og læse mere om de enkelte outlets. Fra outlettenes side kan du søge directions til outlettet og få lagt det i din kalender. App’en ser lækker ud og er ret anvendelig på trods af at der ikke er den store funktionalitet i app’en.

FashionFinder

Anywear er både

et køb-salg-og-bytte site og en app. Det fungerer helt enkelt på den måde, at man kan kommunikere med sælger på sitet indtil man når frem til en aftale eller man kan selv sælge sit tøj med Anywear. Søgefunktionaliteten er egentlig ret enkelt på sitet men den dækker fuldt de behov du har. Desværre findes app’en foreløbig kun til iPhone.

ELEKTRONISTA.DK

app’en garanterer dig ikke nødvendigvis tøj med rabat men hjælper dig frem til butikker der har lige præcis det mærke du er på jagt efter. App’en er rimelig godt dækket ind mht mærker, men lige som Zokah virker denne app primært til iPhone selvom den også findes til Android

25


BØRNE A L L A D E ELEKTRONISTA.DK

8 Sjove

børneapps, gadgets og sites

Miniskærm

Hvis mininørden altid plager dig om at få din telefon, så kan det være det er ved at være tid til at overveje en spilleskærm dedikeret til husets mindste. Et populært bud er en iPod touch som på mange måder minder om en iPhone bare uden telefonfunktionen. Apps hentes stadig i appstoren via en wifi forbindelse.

Spil for familien

Krokodillen Swampy har brug for hjælp så friskt vand kan løbe ned til hans underjordiske badeværelse. Spil alene eller flere sammen på enten tablet eller smartphone. Et rigtig sjovt spil hvor man faktisk kan hygge og løse problemerne i fællesskab. Where’s My Water app’en koster 7 kr. i Apples appstore og Androids GooglePlay.

Toca Boca Tea party

Et fint teselskab med kopper, kander, saft og farvestrålende kage til alle bamserne er noget af det bedste der kan ramme stuegulvet. En lidt nemmere og mindre rodet version af den populære leg kan opleves med iPad app’en Toca Boca Teaparty. Ungerne kan selv dække et lækkert bord og flere kan lege med. Teaparty app’en koster 12. Kr. på iPad.

26

ELEKTRONISTA.DK


Smid bleen med iPad iPotty kunne meget vel blive en redning for mange forældre der kæmper med at få junior ud af blestadiet. Bemærk den lille grønne aftagelige dims forrest på brættet. Den er selvfølgelig til mini drenge nørder, så de ikke strinter på skærmen. iPotty er desværre ikke kommet til Danmark endnu.

Sælg og køb børnetøj At købe og sælge brugt børnetøj og legetøj burde være så nemt som at hente en pose hos naboen. Reshopper er den nye salg, køb og bytteservice app som sørger for at det bliver netop sådan. Lav en annonce med få klik eller find sælgere i lokalområdet. Reshopper findes gratis til iPhone og Android.

Fjernsyn to-go

Børnelyd Undgå billige plastik legehøretelefoner til ungerne. Børn har sarte ører og fortjener et headset som både er sjovt, sikkert og holdbart. KidzGear laver høretelefoner med volumenkontrol, ergonomisk børnevenlige puder og dobbeltkabel så to børn kan få lyd fra samme device og f.eks. dele en film i flyet. De børnevenlige høretelefoner koster ca. 160 kr og kan købes via Gearforkidz.com

Børn i byen app Den populære børneguide Børn i Byen gør nu alle de gode juniortips mobile. Find alt fra urbane oplevelser, shopping, legepladser og børneegnede restauranter i den nye Børn i Byen app. Nu behøver du kun at medbringe din smartphone, næste gang familien skal på farten. Med den nye, gratis app fra hjemmesiden Børn i byen får Københavnere og Aarhusianere hurtigt et overblik over alt fra legepladser til lagersalg og loppemarkeder.

Til familien som engang imellem har lyst til at tage Ramasjang med i bilen eller i sommerhus. Danmarks Radio har samlet alle livekanaler og en hel masse vidunderligt arkivindhold på DRNu. Du finder alt fra Rosa fra Rouladegade til Bamses Billedbog og den gamle serie Guldregn. Alt er helt gratis. ELEKTRONISTA.DK

27


FAMILIE

ELEKTRONISTA.DK

UNDERHOLDNINGANNO 2013 Af Mikkel Winther

D

er var engang hvor familieunderholdning betød, at alle samlede sig om spisebordet og kæmpede om at komme først til Rådhuspladsen, få bygget et hotel på den og ødelægge resten af familiehyggen for den aften. Men sådan er det ikke mere. Familieunderholdningen er flyttet fra spisebordet til sofabordet. Nu har de digitale spil overtaget rollen som familiens legestue,

og med Wii U og Xbox Kinect er det nemmere end nogensinde før, at være en del af familien selvom man ikke er vant til at spille foran fjernsynet. Tendensen til at være samlet foran fjernsynet i stedet for en skive pap skal ikke ses som noget negativt. I stedet skal det omfavnes af store som små, og det at kunne være samlet om en hobby for den yngre generation kan ikke kun være grund-

lag for en masse hyggelige familiestunder, men også gøre det muligt for mor og far at få en bedre forståelse for hvad de der spil er for en størrelse, og det har i sig selv også stor værdi. Så næste gang der skal være familiehygge, så er det værd at overveje om det ikke skulle være en omgang Kinect Sport eller Nintendoland i stedet for Matador.

Wii U

Den populære Wii har fået en storebror, med en helt ny tablet controller der giver en masse nye sjove oplevelser for hele familien. Vi anbefaler spillet Nintendoland til familiesjov.

New Super Mario Bros. U

Super Mario kender og elsker alle, og på Wii U er han bedre end nogensinde før. Op til fem kan være med på samme tid, og den der holder tabletskærmen skal hjælp de fire der spiller på fjernsynet med at komme igennem opgaverne..

NintendoLand

NintendoLand er det absolut sjoveste spil du finder på Wii U. Spillet er en stor forlystelsespark fyldt med sjove og spændende minispil, som alle kan lære på kort tid, og som bruger den nye tablet på meget kreative måder. Her kan hele familien spille sammen eller mod hinanden på forskellige måder. En klar vinder!

28

Xbox 360 med Kinect

Kinect er et kamera der kan se hvad du gør, høre hvad du siger og gør DIG til controlleren i mange sjove spil. Blandt de bedste er:

Kinect Party

En eksplosion af små sjove minioplevelser, der er perfekt til en fjollet familie.

Kinect Sports Season 2

Sport og bevægelse foran fjernsynet er at finde i et af de sjoveste Kinect spil på markedet. Hele familien kan lege med når der spilles fodbold eller tennis. ELEKTRONISTA.DK


LEARN MORE!

DESIGNED FOR SOUND. ENGINEERED FOR LIFE.

JABRA SOLEMATE™

JABRA REVO WIRELESS

Dolby and the double-D symbol are registered trademarks of Dolby Laboratories.

JABRA REVO

JABRA REVO

JABRA VOX

The Jabra Music range combines state-of-the-art design with excellence in sound quality and ultimate durability. The result is a range of products that don’t just look and feel good. They sound great and they’re built to last.

ELEKTRONISTA.DK

JABRA.COM/MUSIC

29


ELEKTRONISTA.DK

10

TIPS TIL FLERE PENGE

- uden at trække stikket

Tv, Blu Ray afspiller, opvaskemaskine, spillekonsoller, musikanlæg og elkedlen, er alle blandt de mange elektriske apparater der sluger dyr strøm lige ud af din pengepung! Her er et par simple tips til, hvordan du kan minimere el-regningen - uden at trække stikket. Af Kristina Blenker

Du kan læse flere gode tips til dagligdagen på goenergi.dk

1

Kog vandet til ris, pasta og kartofler i elkedlen, så kan du efterfølgende nøjes med at tænde for komfuret på det laveste blus og koge ris og pasta på laveste energiforbrug.

2

Fyld vaskemaskine med tøj og vask kun når maskinen er fuld, og vask så maksimalt på 60 grader - helst 30.

Sluk for apparaterne, når du ikke bruger dem! Vidste du at dit tv står for 9 % af 3dit elforbrug? Et stort fladskærms tv kan

sluge over 600Watt og hvis du har tendens til at have det tændt selvom du bruger det, kan det koste knap 240kWh om året, som svarer til næsten 500 kr ekstra på el-regningen!

- 6 nemme tips til hverdagen ikke store tunge opladere til kamera el. lign. sidde i en tændt stikkontakt, når du 4ikkeLad bruger dem! Disse opladere har tendens til

at blive varme, når de sidder i stikkontakten og har derfor et højt standby-forbrug, det svarer til den strøm som apparatet bruger, når det ikke er i brug, og du ikke har slukket for stikkontakten.

30

Er du på udkig efter en ny computer til hjemmet kan du med fordel vælge 5en bærbar frem for en stationær. Udover

at du får mere bevægelsesfrihed kan du også spare 50 % eller mere på elforbruget ved at vælge en bærbar med lang batterilevetid. Du kan læse om de computere der lever op til Energy Star-kravene om energieffektivitet på Goenergi.dk

kan også vælge at udskift alle husets el-pærer med el-spare-pærer. A-pærer har 6langDu levetid helt op til 15.000 lys-timer og fås

i mange forskellige former. Ved at udskifte 7 alm. pærer til A-pærer kan du faktisk spare op til 500 kr. om året.

ELEKTRONISTA.DK


- 3 tips der koster lidt - men sparer meget

7 Fjernbetjent strømafbryder 8 Elspareskinner Er dine stikkontakter placeret bag tv-møblet eller er det på anden måde besværligt at skulle komme til kontakten, som du gerne vil slukke for, kan du investere i en fjernbetjent strømafbryder til 140 kr. Så skal du kun trække tvmøblet eller sofaen ud én gang, netop for at sætte den fjernbetjente stikkontakt i og du kan sagtens tilslutte flere apparater ved at tilslutte en alm. forlængeledning i den fjernbetjente stikkontakt, dog max 2.990W. Du kan købe den fjernbetjente strømafbryder hos Lomax.

Køb en El-spare-skinne, til stuen hvor du kan tilslutte tv, dvd/Blu Ray afspiller, højtalere og spillekonsoller, så du kan slukke for alle apparaterne på en gang. Samme koncept kan du overføre til husets andre rum, eksempelvis kontoret, hvor du kan tilslutte computer, skærm, printer og scanner, så du med et enkelt tryk på en knap slukker for alle apparaterne på samme tid. Du kan købe el-spare-skinner i bl.a Elgiganten, men du kan også købe dem online hos el-spareskinnen.dk

9 Netværksstyret el-pærer Du kan også vælge en lidt dyrere løsning, hvis du har en iPad eller iPhone kan du nemlig investere i Philips nye lysserie ”Hue”, der kan styres via dit apple-produkt, med alt fra lysets styrke, farve og hvornår det skal tændes og slukkes. ”Hue” lysserien forhandles i applebutikker, hvor startpakken med 3 pærer og en netværks-box koster 1.479. Du kan tilføje i alt 50 pærer, der enkeltvis koster 479kr. Du kan læse mere om “Hue” på meethue.com

- 1 tip der koster mere - men sparer endnu mere

10 ZenseHome

Gør dit hjem intelligent, ved at udskifte alle husets stikkontakter og lampeudtag med ZenseHome’s intelligente modeller, så kan du styre al elektronik i hjemmet med få klik på din pc eller via en app på mobilen. De intelligente stikkontakter er forbundet via det eksisterende ledningsnet i huset, fra din pc kan du så følge med i familiens el-forbrug og programmere stikkontakter og lampeudtag til at: tænde, dæmpe lyset, slukke, du har også mulighed for at tidsindstille specifikke elområder i huset. Er der eksempelvis børn i hjemmet, med hver deres tv eller spillekonsol på værelserne, kan

ELEKTRONISTA.DK

du med få klik vælge at tidsindstille el-forsyningen i værelserne, så enhederne automatisk slukker, når det er sengetid. Med det intelligente system er det muligt at holde styr på el-forbruget helt ned til en enkelt enhed, fx. computeren, køleskabet og tv’et. Så kan du hurtigt se hvor i huset energiforbruget er højest. ZenseHome er nemt at installere, det skulle eftersigende tage en fagmand få minutter at udskifte et betjeningstryk eller en stikkontakt med en af dine gamle kontakter. Det er dog

også tilladt selv at installere betjeningstryk og stikkontakter fra ZenseHome. Med en PC-boks og den gratis Zensehome Software får du det fulde overblik over dit hjems elforbrug. Med softwaren forbinder du let alle dine kontakter og lampeudtag og tildeler dem til de ønskede handlinger. ZenseHome har 10 forskellige pakke-løsninger, i forskellige prisklasser, en fuld installationspakke koster dog 41.356kr. Elsparefonden har vurderet, at forbrugere med ZenseHome kan spare op til 25 % af deres elforbrug i en almindelig husstand og at investeringen i ZenseHome typisk er indtjent efter 3-5 år. Du kan læse mere om ZenseHome på www.nyfors.dk

31


ELEKTRONISTA.DK

GOOD TO-GO 6 lækre smartphones og tablets fra big spender til low budget...

iOS...

Windows... Windows Phone 8 er den nyeste mobile version af Windows styresystem. Kendetegnende for Windows Phone 8 er den opsigtsvækkende og anderledes brugerflade som de kalder Metro. Her ser du “tiles” eller fliser som fylder hele fladen. Gennem fliserne får du live adgang til dine udvalgte yndlingsprogrammer som mail, apps, sociale medier, nyhedsmedier, kontaktliste ect.

Hot Windows Phone 8 er et helt nyt produkt og det er spændende og kan noget helt andet end de andre styresystemer. De levende fliser gør dit device meget dynamisk og lækkert. Producenterne sprøjter lige nu Windows Phone 8 produkter på markedet, så der bliver nok at vælge imellem.

...Hvilket styresystem passer til dig?!

Nogle foretrækker Apples styresystem fordi det er overskueligt og stramt. Apple lader ikke meget være op til brugeren, men sørger til gengæld for at det er nemt at være bruger. Det er kun Apple produkter som har iOS og kendetegnende for de produkter er f.eks. en app store hvor du kan hente apps, iTunes hvor du kan håndtere og købe musik og iPhoto hvor du kan håndtere og redigere billeder. På din iOS forside ligger nogle basisapps og så kan du selv bygge på. Skal du lave ændringer i opstillinger på lys, lyd og skærm så skal du ind i indstillinger. iOS finder du på produkter som iPhone, iPad og iPods.

Andoid... Android er i modsætning til iOS et mere åbent styresystem som giver flere muligheder for personligt at påvirke programmer og oplevelsen af telefonen. Android er Google software og smartphones og tablets med Android spiller typisk godt sammen med andre Google produkter som Gmail, Google Maps, Google Drive, Google + og Youtube. Selve hardwaren- smartphones og tablets bliver lavet af mange forskellige producenter og findes dermed også i mange prisklasser. Android appstoren hedder Google Play.

Hot

Not

Oplevelsen er lækker og brugervenlig og forstår du ét Apple produkt kan du nemt sætte dig ind i et nyt. Apples App Store får tit nye apps som de første.

Der er et kæmpe udvalg af brands som laver mobile devices med Android styresystemet, og er du glad for Google er det nemt at være Androidbruger. Nogle apps er gratis på Android, men koster penge i Apples App Store (og nogle gange er det omvendt).

Windows Phone 8 er helt anderledes end noget du før har set og det kan tage noget tid at forstå præcis hvordan du skal bruge det for at opnå fordelene. Windows er typisk appudviklernes sidste valg, når der skal udvikles nye apps, hvilket i praksis betyder at app ofte kommer senere eller slet ikke til Windows.

Apples produkter er nogle af de dyreste på markedet og Apple kører sit til tider lidt selvfede show med både software og hardware. Apple produkter understøtter ikke flash, hvilket betyder at du undertiden når du surfer kan opleve sider du ikke kan se.

Not

Not

32

Hot

Android kan virke som lidt af en rodebutik og det åbne system betyder også mere usikkerhed på kvalitet, når du vælger apps.

ELEKTRONISTA.DK


BIG SPENDER SMARTPHONE

Sony Xperia Z Bag det smukke ydre og den knivskarpe 5” skærm, gemmer Sony Xperia Z et sejlivet batteri, der kan give fire gange så lang batterilevetid og et intet mindre end et 13 megapixel kamera. Pris endnu ukendt.

HTC 8X Windows Phone 8 er et fedt og anderledes styresystem med de smarte Live Tiles, der hurtigt giver dig overblik. HTC 8X har pakket det ind i smækkert, tyndt og let design. Fra 3.794 kr.

Samsung Galaxy S III

TABLETS

iPad Mini Apps apps apps. Over 300.000. Så mange forskellige apps kan du få til iPad Mini, der med sine 7,9” og 10 timers batteritid er lige til at tage med sig i hånden eller lommen. Fra 2.560 kr.

Samsung Galaxy Tab 2 Android-tablet der kommer i to størrelser - 7” eller 10”. Galaxy Tab 2 kommer med Android 4.0 og er piftet op med Samsungs egen TouchWiz. Fra 1.595 for 7” og fra 2.479 kr for 10”.

Nexus 7

Kæmpesællerten med Android og en giga skærm på 4,8”. Samsung Galaxy S III er kvikkere end de fleste og kan se når du kigger på den og ved når du har været væk. Fra 3.399 kr. Nexus 7 er lig med 7” 100% Android-tablet, hvor du får rigtig meget tablet for pengene. Hardwaren er lavet af Asus, men du den rene oplevelse af Android er designet af Google. Pris fra 1.869 kr.

LOW BUDGET ELEKTRONISTA.DK

33


VIDSTE DU AT ELEKTRONISTA ER ET HELT DIGITALT UNIVERS?

Elektronista Mag 1.0