Page 1

El Clot

Revista de Monistrol de Calders

N. 133

Gener 2013


Editorial Queridos lectores, Los redactores de la revista El Clot (o El Hoyo si lo prefieren) queremos dejar constancia que nos podemos expresar utilizando las dos lenguas oficiales de Cataluña. Somos capaces de hacerlo pero evidentemente que en nuestra revista seguiremos utilizando el catalán ya que El Clot nació en catalán y lo seguiremos utilizando por muchas leyes que nos impongan. Bé, amb aquest preàmbul hem volgut deixar clar què pensem de la llei que vol imposar-nos el ministre Wert. Acabem de deixar enrere l’any 2012 i en recordarem algunes qüestions que han succeït a nivell més llunyà: entrada en vigor de la prohibició de les curses de braus a Catalunya, vaga general a Espanya contra la reforma laboral del govern Rajoy, eurocopa de futbol a Polònia i Ucraïna, incendis greus a l’Alt Empordà, Jocs Olímpics de Londres, Manifestació de l’11 de setembre “Catalunya, nou estat d’Europa”, eleccions presidencials als Estats Units, eleccions al Parlament de Catalunya, pronòstic de la fi del món segons el calendari maia,... i moltes altres coses. A nivell local, més proper, no hi ha gaires coses a destacar a part de les activitats habituals de les diverses entitats (caminades, gegants, tallers, xerrades, teatre, futbol, festes populars, concerts, discomòbils, revetlles, festa major, festes de nadal,...); també hem pogut gaudir com a novetat d’unes jornades de promoció de l’albergínia blanca, la gran cagada i l’inici sense fi de les obres del pont de la riera de l’Om i de l’entrada a la població per la Masia del Solà ara fa vuit mesos i que no se sap quan s’acabaran,... Però bé deixem enrere el que ha passat aquest 2012 i disposem-nos a afrontar “amb il·lusió” aquest nou any que ara comença. BON ANY 2013 PER A TOTHOM!!!

La Redacció Nota: Veureu que en aquest primer número del 2013 hi ha alguna secció que ha desaparegut de la revista (fa deu anys, passatemps) i reduïm la tipografia i la mida dels anuncis. Tenim dues subvencions pendents de cobrament i hem d’intentar abaratir el cost d’impressió reduint el número de pàgines per tal que puguem continuar editant la revista.

EL CLOT REVISTA DE MONISTROL DE CALDERS C/ Església, 1 08275 Monistrol de Calders

e-mail: revista.elclot@gmail.com edició digital: http://sites.google.com/site/revistaelclot/

Redacció: Jordi Gual, Alba Jornet, Òscar Marquina, Jaume Musarra, Paquita Rifà, Teresa Puig, Josep Urpina. Col·laboradors: Jordi Comas, Francesc Berenguer, Pere Vall, (fotografia), Nati Jobal (cuina), Pere Jo, Josep M. Torné (Jan), Eduardo Comasòlivas, Rosa Rovira, Carles Fernàndez, Gemma Colet, Iessua Catot, Alícia Castellà, Llorenç Grau, Germà Cabrera. Preu:

Subscriptors locals: 12 € anuals Subscriptors amb tramesa per correu: 21 € anuals Exemplar sol: 2,5 €

Impressió: Gràfiques Ister - Moià Dipòsit legal: B-47.171/1999

EL CLOT és una revista plural que no comparteix necessàriament les opinions dels seus col·laboradors, de les quals només en són responsables els seus signants. Els articles, rèpliques o suggeriments podeu adreçar-los a la Redacció. 2


Què ha passat? ACTIVITAT TEATRAL DURANT LA TARDOR Durant aquesta tardor han seguit les actuacions del Grup de Teatre del Centre Parroquial per diverses poblacions del territori, fent una representació cada quinze dies. L’obra escollida en tots els casos ha estat “Vostè serà meva” i és que la gent quan programa actuacions pels seus municipis normalment demana teatre còmic. El dia 4 de novembre el grup es va desplaçar fins la bonica població costanera de Canet de Mar. Una setantena d’espectadors varen ser presents a l’actuació i van passar una bona estona i van aplaudir força durant la representació. El dia 18 de novembre es va tornar a actuar a la Cooperativa La Moral de Badalona i aquesta va ser la segona vegada que s’hi anava aquest any 2012. El mes de gener s’hi va representar “Què és el que sabem?” i en aquesta ocasió “Vostè serà meva!”. Un públic força fidel sempre que tenen actuacions (unes seixanta persones) va poder gaudir de l’actuació dels monistrolencs. I finalment el diumenge dia 2 de desembre es va fer la darrera representació de la gira de la tardor. En aquesta ocasió es va actuar a la Festa Major d’hivern de Maians (Castellfollit del Boix) i com és habitual en aquestes poblacions petites la sala es va omplir de gom a gom. El públic s’ho va passar d’allò més bé i va aplaudir de valent durant diversos moments de la representació. Cal esmentar que en aquesta ocasió l’escenari era molt petit i els tramoies van tenir sèries dificultats per muntar l’escenografia.

ELECCIONS AL PARLAMENT DE CATALUNYA El diumenge 25 de novembre hi va haver eleccions anticipades al Parlament de Catalunya. La participació va ser molt alta, un 67,76 % a nivell de tot Catalunya, augmentant en gairebé 9 punts respecte a les del 2010. Els resutats a Monistrol de Calders van ser els següents:

3


CAMINADA DEL 11 DE NOVEMBRE Diumenge 11 de novembre, amb un total de 23 participants, es va dur a terme la caminada mensual del Dit i Fet. La jornada, un bonic dia de tardor, va ser molt propícia per alguns dels caminants ja que van acabar omplint les bosses de l’esmorzar amb bolets. Per a la resta va ser una bona caminada amb poc desnivell i que és una bona alternativa a la ja famosa volta a Rubió. La ruta la varem fer direcció a l’Om, fins a trobar la Riera de Rossinyol on ens varem enfilar pel camí de l’Otzet. Després de la pujada (única en tot el recorregut) vàrem continuar per un corriol que ens va deixar davant les runes de la casa de l’Otzetó, aquí és on ja uns quants varen començar a trobar rovellons. Després d’esmorzar, vàrem continuar pel camí que passa per sota les torres d’alta tensió. Va ser llavors quant vàrem fer una petita incursió al bosc de pinassa que ens envoltava i on vàrem fer la major part de les captures. Després d’omplir alguns sarrons, vàrem continuar pel camí fins a enllaçar-lo de nou amb el de l’Otzet, tot fent-lo de tornada cap a la Riera de l’Om i de cap, cap a Monistrol.

DOCUFÒRUM: VIOLÈNCIA DE GÈNERE, TRETS I REPTES Divendres 30 de novembre i amb una participació de 8 persones es va realitzar el taller-docufòrum sobre la violència de gènere, emmarcat dins els actes del 25 de novembre, dia internacional contra la violència. A la xerrada-taller es varen repassar els trets que caracteritzen aquest tipus de violència i els motius que fan que es produeixi i sigui admesa com a un fet natural en la nostra societat. Va ser una llàstima la poca assistència a aquest acte, ja que la xerrada fou molt interessant i educativa.

TALLER “ FES-TE EL CAGANER “ Dijous 6 de desembre va realitzar-se el taller de Nadal organitzat per l’Associació Dit i Fet amb el suport del Consorci del Moianès i l'Ajuntament. Aquest taller segueix l'estil dels dos últims duts a terme per l'Associació amb la intenció de potenciar les tradicions Nadalenques catalanes, on el caganer n'és un dels principals actors. A les 16:30 de la tarda una bona colla de nens acompanyats pels seus pares i algun que altre avi i tiet, van poder gaudir de l'actuació de la conta contes Clara Gavaldà que amb els seus "Contes amb gust de torrons" va fer passar una estona divertida als assistents, participant també dels contes cantant i gesticulant amb la Clara. A l'acabar els contes va ser hora de començar el taller on cada participant va elaborar el seu propi caganer. I mai més ben dit ja que cada caganer va ser personalitzat amb la fotografia del seu autor. En total, entre participants, pares, mares, avis i tiets varen ser quasi una vuitantena, que després de tant treballar varen poder gaudir d'un berenar de coca i xocolata ven merescut.

4


CAMINADA 16 DE DESEMBRE El diumenge 16 de desembre va ser l’escollir per realitzar la darrera caminada mensual de l’any 2012. Com cada any aquesta caminada va ser una mica diferent a les de la resta, ja que l’esmorzar es fa en un restaurant i a cobert. Aquest cop varen tornar a pujar a Granera pel coll de l’Esquirol fins al Coll de Granera i d’allà per la pista fins a l’Esclopet, on varen esmorzar una bona botifarra amb mongetes i pa torrat. Després, ja amb la panxa plena, la tornada cap a Monistrol va ser més aviat planera i de baixada, això sí passant per bonics corriols i camins no molt transitats que ens van oferir als 22 participants unes boniques vistes i una afable tornada a Monistrol. (Associació Dit i Fet)

REUNIÓ INFORMATIVA El passat dia 10 de desembre l’Ajuntament de Monistrol de Calders va convocar a la població a una misteriosa reunió informativa a la sala gran del Centre Recreatiu Municipal. Diem misteriosa perquè tant en els pregons que es van fer durant els dies previs com en uns cartells informatius no s’especificava el motiu de la reunió. Aquest fet va provocar diverses especulacions sobre el contingut de la reunió, malgrat que la majoria de gent suposava que era sobre les obres del pont. Un centenar llarg de persones van fer cap al centre recreatiu. La reunió va començar amb una benvinguda de l’Alcalde deixant clar que el motiu d’aquesta només era per informar de les obres del pont. Seguidament el regidor d’urbanisme Sr. Grande va fer una explicació de la cronologia de les obres (tant les del pont com les de la carretera). Es va informar de diverses qüestions: mancances en el projecte inicial, elecció de l’empresa que va oferir el pressupost més barat havent de demostrar el perquè de la seva baixa de preu i de la seva capacitat per assumir les obres, visites d’obres sense els tècnics municipals, desacords en els excessos de les diverses certificacions d’obres i el no pagament a l’empresa constructora fins que s’arribés a un acord,... A continuació el regidor va notificar que el pont no es podia obrir i que l’obra s’havia d’aturar perquè tenia un excés superior al 20% del cost previst inicialment, que és el màxim permès per la llei. Per tant, el pas següent que volia fer l’Ajuntament era no pagar res a l’empresa i tornar a licitar el que queda pendent de les obres i demanar responsabilitats als redactors del projecte. Seguidament van començar a intervenir diversos veïns demanant com pensaven solucionar l’entrada i sortida de la població, tenint en compte que l’accés pel Collet era molt perillós degut al gel. La solució que donaven era que el carrer Fèlix Estrada fos de doble sentit, però per aquest carrer no hi poden accedir ni autobús ni camions. Els veïns van exigir que es traguessin les tanques del pont donat que l’obra està pràcticament acabada, però el regidor i l’alcalde van dir que no ho podien fer ja que estarien incorrent en una il·legalitat i que podrien ser denunciats i que només s’obriria durant tres o quatre dies si s’activava un pla d’emergència per algun fet concret. Davant la insistència dels veïns es va fer algun comentari desafortunat per part de l’ajuntament on deixaven clar que pel sou que cobraven no volien que perillessin els seus patrimonis ni ells com a persones. El regidor també va comentar que si tot això no es resolia posava el seu càrrec a disposició de l’alcalde. La reunió va acabar amb la indignació de molts veïns degut a la inexistència de solucions per part de l’ajuntament que va dir que tornaria a convocar a la població en breu per seguir informant.

5


V CAMPIONAT D’SCALEXTRIC Els dies 28 i 29 de desembre es va celebrar el 5è campionat d’Scalextric. Aquesta activitat, consolidada ja dins dels actes de Nadal després de la seva recuperació ara fa cinc anys, va tenir un total de 20 participants repartits en dues categories. Durant el primer dels dos dies de competició, es van fer totes les curses de la categoria júnior –exceptuant la final que es va posposar per l’endemà–. Hi va haver vuit participants inscrits en aquesta categoria. Els tres primers classificats foren: 1r 2n 3r

Pol Baiges Albert Ponsa Miquel Gual

A la categoria sènior, d’adults, hi va haver 12 participants. Totes les carreres d’aquesta categoria, inclosa la final, es van dur a terme la tarda del dia 29. Els primers classificats foren: 1r 2n 3r

Roger Comes David Moya Pius Ponsa

El campionat d’enguany es va fer al local de la petanca i les curses es van córrer sobre una pista que reproduïa a escala el traçat del Circuït de Catalunya.

ELS PASTORETS Aquests dies de Nadal a Monistrol de Calders hem pogut gaudir novament de les tradicionals representacions dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres, a càrrec del Grup de Teatre del Centre Parroquial. Un equip format per una seixantena de persones, entre grans i petits, han treballat, dins i fora de l’escenari, per tal de fer possible la posada en escena d’aquesta obra nadalenca per segon any consecutiu, després d’haver estat uns anys sense haver-se representat. Les dues representacions dels Pastorets, que enguany es feren els dies 25 i 30 de desembre, van tenir un bon nivell d’assistència de públic. Unes 225 persones varen poder passar una bona estona gaudint de les aventures d’en Lluquet i el Rovelló, dels seus encontres amb el dimoni, de les escenes amb caliu nadalenc amb els pastors i el naixement de l’infant Jesús... L’opinió general dels assistents va ser molt bona, valorant molt positivament la feina fet per l’equip de persones que han fet possible tenir novament els Pastorets aquest Nadal 2012.

FESTA DE CAP D’ANY Igual que en anys anteriors l’Ajuntament ha organitzat l’activitat de donar la benvinguda a l’any nou que es fa des de la Plaça de l’Església. Més de 150 persones es van aplegar a la plaça per acomiadar l’any 2012 i donar pas al 2013, tot menjant el raïm i brindant amb cava. Després de les campanades la gent va anar marxant cap als llocs on havien fet el sopar i seguir amb la seva festa privada, altres van fer cap al Barral i més tard van poder anar a la discomòbil que hi havia a la sala gran del Centre Recreatiu i van poder ballar al ritme de la música fins la matinada. Hi havia dues persones que vetllaven per la seguretat a la sala. La barra de bar, igual que l’any passat, es va instal·lar a la mateixa sala de ball. Potser l’ajuntament s’hauria de plantejar per a properes edicions tornar a col·locar el bar a la sala petita i així poder seure i fer-la petar amb els amics i no haver d’aguantar tota l’estona el soroll estrident de la música disco.

6


MONISTROL AMB LA MARATÓ DE TV3 Un any més al nostre poble es van organitzar diferents actes per col·laborar amb la Marató de TV3, projecte solidari impulsat per Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató de TV3 i enfocat a obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties que, ara per ara, no tenen curació definitiva. Aquest any estava dedicada a la lluita contra el càncer. El dissabte 15 de desembre l’AMPA de l’escola i el Casal L’Espiga van muntar una parada al Carrer la Vinya on es venien diferents productes. Des de l'AMPA es van recollir 530 euros que es van aconseguir gràcies a la venda de sabons naturals que prèviament s’havien elaborat en un taller realitzat juntament amb alguns pares i nens (aprox. una desena de famílies) i també gràcies a la col·laboració de moltes famílies en fer coques, pastissos, pizzes, etc. que també es va afegir a la venda a la tarda al Centre Recreatiu Municipal, lloc al qual es va fer el berenar solidari. El Casal L’Espiga va posar a la venda diferents manualitats fetes pels seus associats i van recollir 1.320 euros.

CAGATIÓ POPULAR El dilluns 24 de desembre a la tarda va tenir lloc el Cagatió popular que cada any organitza l’AMPA de l’escola L’Esqueix. Van ser una quarentena de nens i nenes de diferents edats que van picar amb força el tradicional tió per aconseguir els preuats regals. Un cop ben bastonejat el tió la festa va acabar amb un berenar de coca i xocolata desfeta.

CASAL DE NADAL Durant els matins dels dies laborables de les vacances de Nadal l’ajuntament va organitzar un Casal de Nadal al qual hi van participar una vintena de nens i nenes. L’activitat va anar a càrrec de l'empresa Desperta Espurnes i la temàtica dels tallers girava entorn de les festes de Nadal. Es van fer diferents objectes decoratius que servien per aprendre noves tècniques i formes d’expressió. El Casal es va cloure el dia 4 de gener a la tarda quan es va fer el taller de fanalets. Aquesta activitat ja estava oberta a tothom i la novetat d’aquest any va ser que el fanalet es va fer a partir de material reutilitzat.

JOC DEL QUINTO No cal dir que el joc del quinto és un dels actes que sense fer propaganda és gairebé èxit assegurat. Enguany no podia ser diferent, malgrat la crisi. En les tres sessions que s’han fet hi ha hagut una gran assistència, superant algunes edicions anteriors. Enguany s’ha tornat a jugar a la sala petita, després de la seva remodelació, ja que l’any passat les sessions es van fer a la sala gran del Centre Recreatiu. La sala petita resulta més acollidora i hi ha molt més de caliu. El bar també es va instal·lar a la mateixa sala i el van portar els organitzadors del quinto, el Centre Parroquial. Els lloros han estat l’Elies Valldeoriola, els Pius Ponsa i el Llorenç Grau. Molta gent, gràcies al joc del quinto, van poder veure per primera vegada les millores que s’han fet a la sala petita.

7


II CONCURS INTERNACIONAL D’ARBRES DE NADAL El dissabte 22 de desembre, les festes de Nadal van començar amb el concurs d’arbres de Nadal organitzat per Teixit d’Inquietuds. Enguany la participació va ser inferior a la de l’any passat, però tot i així es va respirar un bon ambient nadalenc durant tota la tarda. Els participants podien optar a tres premis, que es van donar per votació popular. El premi a l’arbre més original va ser per la Xènia i la Mar, que es van haver de menjar moltes magdalenes per poder fer-lo . L’arbre més sostenible, que havia d’estar fet amb materials 100% reciclats va ser per la Sandra, el Gerard i el Marc, que només van fer servir cartró i paper. El premi l’elaboració va ser per la Núria, amb un arbre fet amb Actimels i Cuells amb barretina. Els guanyadors van obtenir unes fantàstiques paneres cedides pel forn Catot, Cal Ton i la botiga de llaminadures. Els participants i els badocs que van passar per allà van poder comprar una nova figureta pel pessebre: el caganer del Llúpol ! Una figureta que no pot faltar a cap pessebre Monistrolenc, si encara no la tens ens la pots demanar o la pots encarregar per correu electrònic: txinq@hotmail.com. (Teixit d’Inquietuds)

BENVINGUDA AL PATGE, ALIMENTEM ELS CAVALLS I ARRIBADA DELS REIS D’ORIENT El dia 30 de desembre va arribar a Monistrol, com cada any, el patge reial que venia a recollir les cartes dels nens i nenes per tal de fer arribar a Ses Majestats els Reis d’Orient. El lloc de trobada era la Plaça Nova. El patge però, va tenir alguns problemes per arribar-hi, ja que el cavall no tenia gaires ganes de caminar... Devia estar nerviós per la moguda que l’esperava de tanta mainada! D’altra banda, el dia 5 de gener, també com ja és habitual, els nens i nenes, acompanyats de pares, familiars i/o amics, van anar a donar menjar als cavalls dels Reis perquè arribessin amb forces a Monistrol després del llarg trajecte que van haver de fer. I ja la mateixa tarda, amb un cert retard, Ses Majestats, acompanyats dels patges reials, van fer la cavalcada pels carrers de Monistrol. Van arribar carregats de caramels i pegues dolces per repartir durant la cavalcada. L’emoció de petits i no tan petits es va fer palesa al llarg del recorregut. Va ser molta la gent que els va anar a rebre. Esperem que no vagin deixar gaire carbó a Monistrol...!

La redacció

8


S’informa Des de l’Ajuntament

Des de l’ajuntament volem donar un sincer agraïment a totes les persones que amb la seva solidaritat han col·laborat en la campanya de donació d’aliments portada a terme des de l’ajuntament els dies pròxims a Nadal. El butlletí municipal que tocava publicar el mes de desembre es repartirà a finals d’aquest mes de gener. Enguany la Festa de Sant Antoni es celebrarà el diumenge dia 20 de Gener al llarg de tot el matí. En breu es canviaran les portes d’emergència del centre recreatiu municipal. Concretament les del passatge pavelló. Aquest canvi s’ha de portar a terme degut a que les que hi ha a l’actualitat no compleixen les normes de seguretat establertes. A les pistes de petanca s’han substituït per uns de nous els taulons de fusta de les pistes i s’ha fet un manteniment de les mateixes. La substitució dels taulons és part d’una subvenció de la Diputació de Barcelona en relació a material esportiu inventariable. A partir d’aquesta mateixa subvenció s’han comprat ja les taules de ping-pong que es van comentar en l’últim Clot. En curt termini es col·locaran en quatre punts del poble uns nous contenidors destinats al reciclatge de l’oli de cuina utilitzat. Pròximament es passarà més informació per les cases sobre aquest tema. Iessua Catot

Des del Grup de Teatre L’activitat teatral de l’entitat ha estat intensa durant el darrer trimestre de l’any 2012, en dos mesos s’han dut a terme cinc actuacions fora del municipi. Es va anar a actuar al concurs de Piera amb Paraules Encadenades i a continuació s’han fet quatre actuacions amb Vostè serà meva (Ardèvol, Canet de Mar, Badalona i Maians). I totes aquestes actuacions s’han hagut d’anar compaginant amb els assajos dels Pastorets que s’han fet per Nadal. Això ha volgut dir que molts caps de setmana hi havia assaig de Pastorets el dissabte i actuació el diumenge (passant tot el dia fora carregant la furgoneta el matí, muntant l’escenari, actuant, desmuntant i tornant cap a casa a descarregar la furgoneta el diumenge a la nit). Però bé, tot això forma part d’aquest món i no ens sap greu dedicar-hi tots aquests esforços. Acabem de deixar enrere les festes de Nadal i l’entitat ha organitzat dues actuacions de Pastorets (25 i 30 de desembre) i tres sessions de quinto. I ara hem començat el 2013 i, de moment ja hi ha tres actuacions de teatre previstes, una amb Paraules Encadenades (10 de febrer a Concurs a Esparreguera) i dues amb Vostè serà meva (24 de febrer a Navàs i 3 de març al concurs de Sant Feliu de Codines). Després de les vacances de Nadal es tornaran a posar en marxa els assajos amb els grups infantil i juvenil i també es començarà a assajar una obra nova per estrenar per la propera festa major. Tal i com es va aprovar en l’assemblea passada durant aquest mes de gener es durà a terme la tasca de renovació del terra de l’escenari. Ara fa quatre anys que es varen aprovar els estatuts de l’entitat i tal i com preveuen aquests s’ha de renovar la junta. Per tant, en l’assemblea que es farà properament (segurament el mes de març) hi haurà el punt de renovació de la Junta. Seria interessant que es presentés alguna candidatura per tirar endavant la nova junta, sempre és bo que hi hagi renovació. Alba Jornet/Jaume Musarra

9


Des de l’escola L’Esqueix ELS ALUMNES D’INFANTIL VAN AL TEATRE

El dimarts 27 de novembre els alumnes d’Educació Infantil van fer una sortida a Navarcles per anar a veure l’obra de teatre La cigala i la formiga. Aquesta és una faula tradicional que parla de l'amistat i de les diferents maneres d'encarar la vida. Com en totes les faules, els personatges són animals dotats d'atributs humans. Així ens vam trobar amb una cigala despreocupada i una formiga molt treballadora. L’espectacle estava amenitzat amb cançons tradicionals que vam poder cantar tots plegats. Ens ho vam passar molt bé.

ELS PETITS VAM ANAR A COLLIR OLIVES El dia 3 de desembre els alumnes de la classe Pinxos vam anar a l’Om amb el pare de l’Eric a collir olives. Vam anar-hi amb cotxes 4x4 perquè el camí és ple de forats i pedres. Allà hi havia una barraca per guardar les eines i moltes oliveres baixetes plenes d’olives. El pare de l’Eric ens va explicar que: - primer s’ha de posar al terra la borrassa. - després amb un rasclet es pentinen les branques per fer caure les olives. - es recullen totes movent la borrassa perquè baixin al mig. - vam omplir mitja galleda entre tots. Diu que amb aquestes olives en sortirà 1 litre d’oli. - les olives es porten al molí on les renten, les xafen i del suc separen l’aigua de l’oli. Ens va ensenyar dos tipus d’olives: unes de petites, arbequines i unes de grans i allargades, toscanes. Vam aprendre moltes coses!

VISITA AL RESTAURANT EL SOLÀ Com que aquest any el tema general del curs va sobre la gastronomia, els alumnes de la classe Cambrers (cicle inicial) i de la classe Xefs (cicle mitjà) vam fer una visita al restaurant El Solà. Vam anar-hi un dilluns a la tarda i ens van ensenyar les neveres on guarden el menjar, vam veure la cuina i també vam poder fer un caneló cada un. Per acabar vam cremar la crema i la vam poder tastar. Ah! també ens va agradar molt poder veure els animals que tenen, el porc senglar, els porcs tailandesos, el poni, els xais.. Ens ho vam passar molt bé!

VIDEO DE FELICITACIÓ DE FESTES Aquest any a les estones de Llenguatges Expressius vam preparar un vídeo per felicitar el Nadal. Hi vam participar els alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è però hi surten els nens de tota l’escola. Els de Cicle Mitjà i Superior vam començar pensant els llocs on podiem anar a gravar (parc del Bar Sport, el pont, a la perruqueria, a les botigues del poble…)

10


Després vam anar diferents dies a gravar. Per últim, el 13 de desembre a la tarda vam sortir tots el pati i ho vam acabar de gravar amb un ball on tots participàvem. Va ser molt divertit! La presentació del video la vam fer al final del concert de Nadal del dia 21. També el podeu veure en aquesta adreça

http://youtu.be/a-5gapZUZMA FESTA DEL CAGA TIÓ I CONCERT DE NADAL El divendres 21 de desembre vam celebrar el Nadal a l’escola. Per començar el dia vam fer l’assaig general del concert que faríem més tard. Després d’esmorzar vam trobar-nos tots a la sala per fer cagar el tió. Com que ja feia dies que l’atipàvem es va portar molt bé i va cagar molts regals: un regal individual per a cadascú, regals per a cada classe, regals pel menjador i regals per a tota l’escola. A continuació vam anar cap a la Sala Petita del Centre Recreatiu per fer el tradicional concert de Nadal. Cada classe va recitar poemes i va cantar cançons. També vam interpretar tots junts la nadala final “És un desig”, els mestres també van fer una nadala adaptada i per acabar vam passar el video de felicitació fet a Llenguatges Expressius. Podeu veure les actuacions al bloc de l’escola: http:// escolalesqueix.blogspot.com/

Escola L’Esqueix

Des del Casal L’Espiga

El dia 8 de Novembre es va fer al Casal una xerrada sobre el tema " Estimar-se a un mateix és estimar als altres". La xerrada va anar a càrrec de la Mireia Lirò de la Diputaciò de Barcelona. Van assistir-hi 16 persones. Com cada any la nostra entitat va col·laborar amb la marató de TV3 que en aquesta ocasió anava sobre el càncer. Durant el dissabte es van vendre i sortejar diferents manualitats. En total es van recollir 1.320 euros. La Junta del Casal vol donar les gràcies a totes les persones que desinteresadament van estar treballant per la Marató, amb les seves manualitats, pintura etc Per acabar un volem desitjar un FELIÇ ANY 2013 Alícia Castellà

11


Des de l’Associació Dit i Fet

4rt Dia de la Dona del Moianès Dissabte 24 de novembre va celebrar-se el 4rt dia de la Dona del Moianès, que aquest cop va tenir lloc a Santa Maria d’Olò. La nostra associació hi va ser present amb un exposició de les activitats que hem estat realitzant al llarg d’aquests dos anys i mig que fa que existim . També vàrem fer una parada de bijuteria amb càpsules Nespresso. L’afluència de dones del Moianès no va ser molt elevada i el fet que una part de les activitats es fessin a l’aire lliure a les 6 de la tarda combinat amb el fred que feia, la paradeta no va donar gaire resultats. Però com els últims anys, l’Associació Dit i Fet sempre ha estat present en aquesta iniciativa del Consorci del Moianès. Visita a l’entrenament del F.C. Barcelona El 4 de gener una cinquantena de les nostres sòciessocis amb les seves famílies van poder assistir a la jornada d’entrenament a portes obertes que realitza habitualment el FC Barcelona per aquestes dates nadalenques. El FC Barcelona va convidar-nos a assistir en aquest esdeveniment amb 50 invitacions, que vàrem posar a disposició de les nostres sòcies i socis i que es van esgotar en un sol dia. Tot hi haver-hi molt públic, 15.000 persones, vàrem gaudir d’una interessant jornada on a part de poder veure com és un dia de treball del primer equip del Barça, els més petits, i el que no ho són tant també, van veure d’una mica més a prop el seus ídols futbolístics. Associació Dit i Fet

RESTAURANT

CANSALADERIA CARNISSERIA

POLLERIA QUEVIURES

Especialitat en POLLASTRES A L’AST

Servei a domicili

Tel. 93 839 90 25 MONISTROL DE CALDERS

La Vinya, 20 – Tel. 93 839 91 03 MONISTROL DE CALDERS

BELLESA Avg. Pere Tarrés, 6 Tel. 93 839 92 59 MONISTROL DE CALDERS

ALIMENTACIÓ ESPECIALITZADA MAGATZEM D’EMBOTITS,

12


Esports ROGER SALA 12 ANYS, INFANTIL DE L’AVINYÓ “M’agradaria jugar amb la Monistrolenca perquè és l’equip del poble, on he nascut” El Roger Sala i Camprubí complirà els 13 anys l’últim dia de gener i aquesta és la tercera temporada que juga a futbol.

Camp d’herba o de sorra... Estava acostumat a la sorra però és millor l’herba, tot i que crema quan caus. Quin partit recordes especialment? Al camp del Sant Salvador de Cercs. Vam guanyar per golejada i vaig fer un molt bon partit. I un per oblidar? Al camp del Castellgalí. Vam fer un partit molt dolent i vam perdre per molts gols. Jo vaig jugar de central. Però aquesta temporada el Calders no va poder fer equip i vas haver de marxar. Sí. Juntament amb uns quants companys més del Calders vam fitxar per l’Avinyó. I l’entrenador que teniu ara t’agrada com ho fa? Sí. És el David Domínguez, s’explica molt bé i és molt educat.

Vestint la samarreta verd-i-blanca de l’Avinyó

Com temporada?

El Roger ha jugat amb el Calders dues temporades (amb l’aleví i l’infantil) i enguany juga amb l’infantil B de segona divisió de l’Avinyó.

aneu

classificats

aquesta

Abans de les vacances de Nadal anàvem sisens a només quatre punts del segon. Quins dies entreneu? Ho pots combinar amb l’institut?

Com és que et vas decidir per jugar a futbol?

Entrenem dos dies per setmana, els dilluns i els dijous de 16:30 a 18:15 hores. Ho podem combinar perquè no anem per les tardes a l’institut.Aquest any faig 1r d’ESO i, de moment, trec bones notes.

A l’estiu jugava a la pista i ja m’agradava. A Calders els faltaven jugadors, m’en vaig assabentar i així va ser el meu inici futbolístic. A quina posició jugues? Quin número portes?

Quines assignatures t’agraden més i quines menys?

Normalment jugo de lateral dret però alguna vegada l’entrenador m’ha fet jugar de central. Porto el dorsal 14.

M’agraden molt mates i naturals i no m’agraden català i anglès, per això he de dedicar-li més esforç.

Has fet algun gol?

I també extraescolar...

No. No pujo gaire a l’atac. Normalment em quedo defensant.

tens

molta

activitat

Faig 1r de grau mitjà de música, fa cinc anys que toco el trombó i també faig anglès. Em convaliden la música al institut.

Com et defineixes com a jugador? Ara començo a estar bé de forma física i de toc de pilota. L’entrenador ens fa tocar molta pilota. També he millorat la meva col·locació al camp.

Segueixes a la Monistrolenca? No vaig gaire a veure-la perquè dissabte a la tarda faig els deures a casa. M’agrada com juga el Daha.

13


Quins objectius futbolista? T’agradaria Monistrolenca?

tens jugar

com amb

I aquí s’acaba aquesta xerradaentrevista amb el Roger al menjador de casa seva rodejant l’estufa de llenya en una tarda freda. Els seus pares ens acompanyen aportant interessants comentaris. Només falten les preguntes-respostes curtes.

a la

Seguiré jugant mentre m’ho passi bé. M’agradaria jugar amb la Monistrolenca perquè és l’equip del poble, on he nascut. Per fer poble. El que si que no et perds mai és el campus de l’estiu.

Una frase del món del futbol:

És que m’agrada molt poder jugar amb els altres nens de Monistrol. He anat a tots els campus que s’han organitzat a Monistrol i aquest estiu també he anat al el Moià.

Per guanyar sempre s’ha de marcar un gol més que el rival. L’últim llibre que has llegit? El Petit Príncep d'Antoine de Saint-Exupéry.

I del Barça què me’n dius?

I que no sigui del cole?

En soc seguidor. Aquesta temporada guanyarem la Lliga i la Champions.

El Bruixot dels Vents de Miki Monticelli.

I del Mourinho què en penses?

Els nois d’avui en dia sou...:

Aquest any segur que plega o el fan fora de l’equip.

Molt de les noves tecnologies. Què t’agrada fer amb els amics a part de jugar a futbol? Anar a la piscina i jugar a tennis taula. Pro evolution o Fifa? El FIFA perquè tenen millors gràfics però no hi jugo quasi gens perquè no tinc la PS3. I de música...: David Guetta, Amics de les Arts i Manel.

El Roger en un partit d’aquesta temporada

Foto d’equip amb el Calders en els seus inicis futbolístics.

14


AE MONISTROLENCA Una vegada disputada la dotzena jornada de lliga al grup 1 de quarta catalana, la Monistrolenca es troba situada a la novena posició amb 16 punts després d’aconseguir 5 victòries, 1 empat i 6 derrotes. Ens aquestes 12 jornades ha marcat 27 gols i n’ha encaixat 30. El primer classificat del grup és el Navàs amb 29 punts seguit del Castellnou amb 28. Al final de la taula classificatòria es troba situat el Cabrianes amb 7 punts i el cuer, que és el Sant Llorenç de Morunys, amb només 5 punts. Els màxims golejadors de l’equip verd-i-blanc en aquestes dotze jornades disputades fins ara són:

    

Joel Alhama Xavi Moya Germà Cabrera Manel Díaz Mohamed Ousghir

I els jugadors amb més minuts disputats fins són:

    

13 gols 3 gols 2 gols 2 gols 2 gols

Óscar Martínez Maikel Navarro Joel Alhama Gabi Argelaguer Xavi Moya

994 minuts 990 minuts 901 minuts 898 minuts 795 minuts

MONISTROLENCA FEMENÍ Una vegada disputada l’onzena jornada de lliga al grup 2 del cadet-infantil femení, la Monistrolenca es troba situada a la desena posició amb 11 punts després d’aconseguir 3 victòries, 2 empats i 5 derrotes. En aquestes 11 jornades ha marcat 35 gols i n’ha encaixat 31. El primer classificat del grup és el Manlleu amb 30 punts seguit de l’Espanyol amb els mateixos punts però amb un partit més disputat. Al final de la taula classificatòria es troba situat l’Avinyó amb 5 punts i el cuer, que és el Finsobe, que només en té 3. Les màximes golejadores de l’equip verd-iblanc en aquestes onze jornades disputades fins ara són:

    

Aina Baiges Xènia Catot Txell Bosch Abril Jo Mercè Cardona

I les jugadores amb més minuts disputats fins són:

   

7 gols 7 gols 5 gols 4 gols 3 gols

Clàudia Solé Abril Jo Tatiana Porras Xènia Catot

779 minuts 637 minuts 637 minuts 598 minuts

CURSA POPULAR CIUTAT DE MARTORELL El dia 2 de desembre, la Teresa Puig va participar a la Cursa Popular Ciutat de Martorell, de 5 km per asfalt, i va quedar 1a classificada de la general en noies (23 minuts, 19 segons) arribant gairebé un minut abans que la 2a classificada (24 minuts, 12 segons). La cursa, oberta a totes les edats, es va celebrar simultàniament en homes i dones i es feia la de 5 km juntament amb una de 10 km (en què els participants havien de fer 2 voltes al circuit). La sortida i arribada era a la pista d'atletisme del Torrent de Llops de Martorell. Entre les dues curses hi havien 186 participants. A la classificació absoluta la Teresa, que lluïa el dorsal 235, va quedar en la posició 22. A la foto, apareix rebent la copa de guanyadora a mans del Francisco Polonio, voluntari de la cursa.

Markin’s @markins02

15


Fins quan?

?

Es preveuen eleccions anticipades a no trigar i per això no s’ha retirat aquest cartell electoral?

Quan calgui tancar l’accés del Collet a causa del gel, per on entrarà i sortirà la gent del poble?

Com és que el quinto es torna a celebrar a la Sala Petita del Centre Recreatiu quan l’any passat no s’hi va deixar fer?

16


Parlem amb... Ara fa 11 anys vam fer l’entrevista a la Marina Gatell per tal que ens expliqués la seva experiència en el món del teatre i del cinema com a actriu professional. En aquella ocasió ens va explicar coses sobre els seus inicis i sobre el que feia en aquell moment. Ara hem cregut oportú tornar a parlar amb ella ja que aquests darrers dies ha estat rodant un curtmetratge al nostre poble. - Com va sorgir el projecte de fer el curtmetratge i de qui va ser la idea? - A mi sempre m’ha agradat molt escriure, quan encara anava a escola, vaig veure una noia que va escriure una obra i la va dirigir i vaig pensar que volia fer el mateix que ella. A l’escola vaig començar a escriure obres de teatre i a l’hora del pati anava demanant a veure qui volia participar-hi. Després assajàvem i les representàvem. Tot sovint escrivia coses en diferents llibretes, que se m’anaven acudint sobre diversos temes. Als meus 19 anys, un cop acabats tots els rodatges de “Majoria Absoluta”, vaig tenir un temps per venir aquí a Monistrol i vaig estar a casa 3 dies, per tal de poder escriure un guió a partir de tots els meus escrits, però finalment, vaig fer un guió nou de 120 pàgines a mà, que no tenia res a veure amb tots aquells temes de les llibretes on tants anys havia escrit. Treballava durant les nits i quan sentia els telers de la fàbrica del costat, me n’anava a dormir. Aquest guió va estar guardat durant molt temps, perquè no m’atrevia a presentar-me com a guionista i menys com a directora, doncs tothom em catalogava com a actriu. Llavors durant una estada meva a Los Ángeles, vaig conèixer un productor que em va dir que podria ser un projecte interessant, malgrat tot, jo vaig pensar en fer-lo de manera casolana. Vaig parlar amb vàries productores com ara Filmax, però totes em van dir que no els interessava. Després vaig trucar a un director de fotografia que conec, que se’l va llegir i li va semblar interessant. Ho volíem gravar amb ell, de manera més precària amb el que ell tenia, però llavors em va trucar l’americà dient que venia cap aquí, perquè tenia un productor amic que em volia ajudar en el projecte de la pel·lícula, però que necessitaven un curtmetratge del mateix guió per presentar als inversors privats. Ara finalment tenint el recolzament de tota aquesta gent, s’hi han implicat professionals molt importants, com ara el Javier Navarrete, nominat als Òscars per la música de la pel·lícula “El Laberinto del Fauno”, la Marina Comas, protagonista de “Pa Negre” i molta gent més. Tot això ha fet que jo estigui molt emocionada i nerviosa pel projecte i desitjant que tot surti molt bé. - Quin és l’objectiu d’aquest curtmetratge? - Aconseguir poder agradar als inversors amb aquest curt-tisser, que és com un trailer de 10-12 minuts, que llavors el presentes per veure si els interessa. I si és així, poder gravar la pel·lícula sencera. Vaig escriure el llarg amb 3 nits i ja porto 27 versions escrites del curt, a sobre amb els retocs oportuns dels productors. De fet porta tanta moguda fer una pel·lícula sencera com un curt de 2 dies de gravació, doncs necessites la mateixa gent (maquilladors, càmeres, ajudants, attrezzos...). Si tot això surt bé, aquest estiu podríem estar rodant la pel·lícula sencera aquí a Monistrol, malgrat haver anat a veure pobles de l’Empordà, jo vull fer-la aquí. - Ens pots explicar una mica l’argument del curtmetratge? - És com el Platonisme, les coses que un s’imagina ideals, versus la realitat i el camí per acostar-se a aquests somnis. Dedico el curt als imperfeccionistes, totes aquelles persones que s’atreveixen a mirar què és el que hi ha darrera dels somnis, que és com el que m’ha passat a mi ara al llançar-me amb aquest projecte. Quan un té un somni platònic és una cosa que està quieta, pintada, inamovible, que no es transforma, això ho represento amb la realitat (amb personatges de la vida quotidiana) junt amb un cel imaginari pintat per un nen. Això ho escenifico amb un avi que aconsegueix als seus 85 anys, anar a la Nasa per arribar a la lluna. Ell té una germana hipnotitzada que compta els segons de cada gest que fa. Entre tot això hi ha un ventall de personatges, com una nena de 14 anys, la Marina Comas, que sent que tothom que s’estima està pendent de coses que mai podrà aconseguir. Ella vol estimar a una persona i trencar l’atmosfera que la separa d’ella. Ha desenvolupat una estratègia que quan sent la soledat, es posa a donar voltes sobre sí mateixa fins que cau i llavors el món es posa a donar voltes al seu voltant. Doncs la pel·lícula tracta del fet de donar voltes sobre un mateix fins llançar-se i posar-se en contacte amb el món, transformant les coses fins materialitzar-les.

17


- Quanta gent hi participa? - Entre tots som més de 30 persones. Algunes d’elles són del poble que participen com actors (Manel Rodoreda, pare i fill, Anita Ponsa de Cal Estiraguès, nens de l’escola...) i molts col·laborant en la posada en escena. - Com s’organitza la gravació d’un curt? - Les fases són pre-producció, producció i postproducció. Primer has de tenir un guió i tenir la sort que algú te’l financi, normalment el guionista ofereix el guió i la productora accepta, en el meu cas, la productora em va demanar el guió i en poques ocasions el guionista també pot dirigir com és el meu cas. Per tant jo mateixa he contactat amb tota la gent necessària pel curt, gràcies als meus contactes durant la meva carrera d’actriu, i tothom hi col·labora desinteressadament. Hi ha el departament d’art, vestuari, maquillatge, perruqueria (en el meu cas, és el perruquer personal del Robert de Niro) direcció, producció, amb qui t’has de posar en contacte per explicar-los el que vols. - On s’ha fet el rodatge, en quins espais i per què a Monistrol? - El rodatge s’ha fet en diversos llocs de Monistrol: el garatge i telers de Cal Pustilla, al carrer St Llogari, que per mi és encantador (galliner de Cal Reus, una habitació de Cal Musarra i la travessera del riu), també volíem gravar a la Font del Collet, però havia de ser de nit, i seria complicada la il·luminació i estaria tot molt glaçat. Ho hem fet aquí al poble perquè hi tinc totes les meves imatges d’infantesa, perquè m’estimo el poble i perquè m’heu deixat i la gent del poble ha col·laborat amb tot el que he necessitat. -Amb què han col·laborat la gent del poble? - La veritat és que estic molt agraïda amb tothom, pel seu suport, doncs ens han deixat el que ens ha fet falta: llocs per gravar, espais de magatzem, utillatge, també amb tota la intendència del dia de la gravació: menjars i llocs on menjar, en el making-off, storyboard, etc. Per això des del Clot vull agrair a tothom el seu ajut i demanar disculpes per totes les molèsties que el rodatge ha provocat. Si s’arriba a gravar la pel·lícula, segurament necessitaré molta més gent, com podríeu ser els del grup de teatre, que també us heu ofert amb el que fes falta pel curt. - Tens alguna anècdota? - Bé, una cosa curiosa, que no té a veure amb el curt, és que he portat a Monistrol una família americanamaia, als qui he llogat per uns dies el meu pis de Barcelona i que ell resulta ser un dels 7 xamans que existeixen al món i que segons les creences maies, havien d’ encendre un foc en 7 llocs del món, després del dia 21 de desembre, dia en què torna a començar un nou cicle de l’univers, sempre segons el calendari Maia. Doncs un dels set focs, i l’únic de fora del continent americà, s’ha encès a Monistrol de Calders, cosa que segons ells, crea una protecció especial a la zona. Des de la Revista El Clot, li desitgem molta sort a la Marina, i que aviat puguem veure càmeres i actors al nostre poble que voldrà dir que la pel·lícula tira endavant. També desitgem que la protecció del xaman sigui veritat i estiguem protegits dels mals.

Alba Jornet/Jaume Musarra

18


Safareig Tot i fer un inici de temporada bastant discret sembla que el primer equip de la Monistrolenca va agafant el to i en lliga desencadena dues victòries consecutives, tot i que alguna d’elles ha estat agònica. Semblava que tenia una plantilla llarga i compensada però es torna, un any més, a anar sense tots els efectius disponibles als partits. Enguany el sopar de Nadal del club, a on van assistir els jugadors, jugadores, pares i mares i junta directiva es va fer al Rubell. Els bons propòsits de deixar l’equip en les posicions capdavanteres de la categoria era potser més una il·lusió, un desig o el fruit del bon ambient, que aquests si, regne a la família verd-i-blanca.

Per segon any consecutiu s’han representat els pastorets a Monistrol i tothom deia que fa més Nadal un Nadal amb pastorets. Un total d’unes 40 persones a dalt de l’escenari van fer gaudir un centre parroquial que no es va acabar d’omplir en les dues representacions que es van fer tot i que presentava un aspecte molt i molt bo. Com a anècdotes podríem destacar l’ou que “va posar” en Jeremies i que al Rovelló, entre jocs malabars, se li va trencar al mig de l’escenari i vàrem comprovar que no era pas un ou dur i quan el Satanàs cridà als pecats capitals i no apareixien (devien estar enviant uns whatsapp) ja que la música no entrava. Les corrandes van ser del tot aplaudides. La d’en Jeremies, per innovadora i la que va cantar en Lluquet per original, Així deia: Hi ha obres en aquest poble, el pont ens han ben tallat, No hi ha diners en el moble, les obres s’han ben parat. Ara diuen que a l’escola, En castellà ens volen fer estudiar. Volen “españolizarnos” El poble no els deixarà! La llengua no es toca, Ni la família, Cridem tots alhora, Independència! Uns pastorets molt entretinguts i que entre tots hauríem de mirar que no es perdessin.

Foto de família abans de l’estrena

19


Potser una de les preguntes més freqüents que es fan els monistrolencs a l’actualitat és quan s’obrirà l’accés a Monistrol pel pont del Solà. De moment només hi va haver-hi una reunió expectant per dictaminar que no hi data d’obertura tot i que molts veïns ja hi accedeixen a peu. Sembla ser que les condicions econòmiques són les causants del notable endarreriment de la finalització de les obres i que, a part de no tenir data aproximada d’obertura, deixen Monistrol amb el seu accés principal fora de combat. I amb la perillositat de les dates tan fresques amb les que estem en la actualitat, l’únic accés disponible és el pont del Collet. Tots sabem que és força perillós quan glaça tot i que, preventivament, ja si tira sal per intentar minimitzar els riscos que té aquests accés. Esperem doncs que el pont del Solà s’obri quan abans millor i tornem a la normalitat. M’agrada veure’t per Nadal. Aquesta és la frase que ha fet servir TV3 com a espot publicitari del Nadal. Convidaven que a tots els que volguessin pengessin les fotos nadalenques a la seva web per sortir publicades durant els anuncis. Ha hagut una gran participació Monistrolenca. No totes s’han vist, però han estat enviades les de la Rosa Rovira, Jordi Gual, Núria Catot, Jaume Ponsa, els pastorets de Monistrol i Cal Germàn. Un únic monistrolenc s’ha casat aquest final de 2012. És el Rubèn Argelaguer, que es va casar el primer dia de desembre amb la Liza Fitzpatrick a Austràlia. Allà es van casar i allà viuran. Enhorabona, famílies! Germà i Òscar

TALLER METAL.LÚRGIC ÀNGEL SOLÀ SANTACREU Construcció de portes metàl.liques, Reixes,baranes,tancaments de parcel.les… C/ Monges, 5

Tel. 93 830 92 26 CALDERS

FARMÀCIA LLDA.

- C. FERRÓN VILCHES

C/ Molí, 4 -

Carrer de la Vinya, 6 Tel. 93 839 90 03 – 93 839 90 86 – 93 839 90 54

Tel. 93 839 91 37

MONISTROL DE CALDERS

08275 MONISTROL DE CALDERS

20


La comarca NOTÍCIES DE MANRESA Aigües de Manresa manté una batalla amb els gavians -unes aus més grans que les gavines- que penetren terra endins per alimentar-se. Després de temps sense aturar-se al llac de l'Agulla han estat vistos en diverses ocasions darrerament i Aigües de Manresa ha activat l'equip de so que emet el seu crit d'alerta enregistrat per espantar-los. El perill d'aquest sistema és que els gavians s'acostumin a escoltar el so enregistrat i al final no facin cas del crit d'alarma. La mort d'Andreu Vivó, que morí a finals del 2012, ha deixat commocionada el món de la gimnàstica catalana. El manresà, de 34 anys, va traspassar de manera sobtada, mentre corria amb un company pels voltants del turó de Collbaix. Vivó ha estat un dels millors gimnastes catalans de tots els temps i va assolir el cim de la seva carrera en els Jocs Olímpics de Sydney, l'any 2000, en què va acabar onzè tant en la modalitat de paral·leles com en la classificació per equips. NOTÍCIES DE DIFERENTS POBLES DE LA COMARCA Anuncien actuacions urgents a la C-55 El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar a principis de gener que visitarà el punt negre de la C-55, a l'alçada de Manresa, per "precisar les actuacions d'urgència per reconduir la situació de sinistralitat, a l'espera d'un projecte més ambiciós de variant". Es tracta del punt quilomètric 27. Vila va explicar que presentarà diferents accions "a l'espera de poder tirar endavant el projecte més ambiciós de variant que en aquests moments no hi ha disponibilitat pressupostària per tirar-lo endavant". L´atur a la Catalunya Central creix el 6% en un any Les dades de l'atur van donar un lleuger respir el mes de desembre a les comarques centrals amb una lleugera reducció del 0,58% del número de persones sense feina en comparació amb el mes de novembre. Aquest descens mensual, però, no ha evitat que al llarg del 2012 l'atur hagi crescut. Al conjunt de la Catalunya Central, al tancament d'any hi havia 44.368 persones sense feina. Un any abans eren 41.610. El Parador de Cardona tancarà només 40 dies Direcció i sindicats de Paradors de Turisme van tancar un acord en relació a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO). La xifra d'acomiadaments a la xarxa de paradors de turisme es queda en 350 persones. A Catalunya el parador de Cardona, juntament amb els de la Seu d'Urgell, Aiguablava, Arties, Vic Sau i Vielha, que, segons els plans inicials, havien de tancar cinc mesos, finalment només deixaran d'estar oberts els 40 dies corresponents al tancament per vacances. El cremallera de Montserrat arriba al viatger “un milió” El Cremallera de Montserrat ha arribat per primera vegada al viatger un milió dins un any natural des de la seva inauguració el 2003. Va ser el passat 27 de desembre. L’afortunat viatger número un milió va rebre un pack amb estades, tiquets de tren i activitats gratuïtes a diferents estacions d'esquí del grup de FGC com Espot, la Molina o Núria i, a més, també es retolarà el seu nom a un dels vagons que fa el trajecte fins a Montserrat. Teresa Puig

C/ Sant Llogari, 45 Tel. 669 52 54 50 / 93 866 61 32 Fax 93 839 91 68

08275 MONISTROL DE CALDERS www.paviplanas.com paviplanas@paviplanas.com

21


El temps Resum precipitacions any 2012 Gener: 2 l/m2 Febrer: 2 l/m2 Març: 42 l/m2

Abril: 56,5 l/m2 Maig: 51 l/m2 Juny: 57,5 l/m2

Juliol: 7 l/m2 Agost: 44 l/m2 Setembre: 68 l/m2

Octubre: 86 l/m2 Novembre:14 l/m2 Desembre: 0 l/m2

TOTAL ANY 2012: 430 l/m2 Comentari: Hem deixat enrere una tardor molt bona, amb força nuvolositat i una colla de glaçades, però ha plogut poc. Ara arribarà més fred i amb poques esperances de pluja. També pot ser que arribi a no tardar més fred i que arribi la neu durant el gener i febrer, per bé que seria millor la pluja. Tant Monistrol com Sant Llorenç són dels pobles en què hi toca menys el sol de tot Catalunya, pel fet d’estar tan enfonsats. Sant Llorenç té la serralada del Montcau a tocar, amb una alçada espantosa. Bon any! Eduard Comasòlivas

La cuina ORADA FARCIDA DE LLAGOSTINS Ingredients per a 4 persones: 4 orades, 30 unitats de llagostí cru, 1 ceba, 1 gra d’all, 1 copeta de brandi(conyac), 3 cullerades de farina, ½ lt. de brou de peix, 1 branqueta de julivert fresc, 1 llimona, Oli d’oliva i sal Elaboració: Demanem a la peixateria que netegin les orades, retirant les escates, el cap i les vísceres i que les obrin per poder-les farcir. Pela els llagostins, talla’ls en tres trossets i reserva’n vuit per decorar. Reserva els caps i les closques. Ratlla la ceba i l’all. Posa els caps i les closques dels llagostins en una paella gran, un raig d’oli d’oliva generós i salta’ls durant uns minuts. Afegeix-li la copeta de brandi i deixa-ho coure uns 2 minuts més. Un cop passat aquest temps, retira les closques. A la mateixa paella, amb oli de saltar els llagostins, sofregeix la ceba i l’all. Quan estiguin transparents, incorpora-hi els llagostins tallats i la farina. Cou-ho durant 1minut i afegeix-hi el brou de peix, de manera que quedi un farciment espès i cremós. Reserva-ho. Sala les orades i farceix-les amb la crema dels llagostins. Col·loca-les sobre la safata del forn(pot ser una plata per anar al forn). Sobre cada orada fes dos talls amb un ganivet i introdueix els llagostins sencers reservats. Ruixa-les amb oli i cou-les a 180 º C durant 15 minuts. Disposa les orades als plats i decora-les amb mitges llunes de llimona i julivert picat. Bon profit! Nati Jobal (Cal Jan)

22


El celler EMPRESES VINÍCOLES AMB RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA (II) VINS URPINA DE SANT SALVADOR DE GUARDIOLA “Hem fet créixer una llar per a persones amb discapacitat intel·lectual al costat d’una vinya: la Llar-residència Urpina, d’AMPANS, a Sant Salvador de Guardiola (Bages). Un projecte harmoniós amb la natura que dóna oportunitats d’inserció laboral i de reconeixement social. Fruit de l’esforç de moltes mans que durant l’any cuiden la vinya, neixen aquests vins, els vins solidaris de la D.O. Pla de Bages, una explosió de colors, aromes i sabors que us convidem a descobrir....”

LLAR URPINA Mas Urpina s/n 08253 Sant Salvador de Guardiola Tel. 938 354 123

Així resa la presentació d’aquest celler a la pàgina web d’aquesta institució tan emblemàtica de la nostra comarca. Rosa M. Canudas i Corominas responsable d’Urpina, residència de 24 places concertades d’Ampans, ens fa cinc cèntims de les seves activitats. El projecte de la llar Urpina es va posar en marxa fa uns tres anys arran de la cessió que la família veïna Vila va fer a Ampans de la finca de 120 ha de la seva propietat, que comprèn horts, plantes medicinals,120 oliveres i vinya, on els nois treballen tot l’any, com a part important de les diverses activitats tant laborals com d’oci que duen a terme a la residència. Actualment disposen d’una superfície de vinya d’unes 2 ha i una producció anual d’unes 8.000 ampolles. Està previst després d’aquest Nadal d’ampliar la superfície de vinya, principalment amb la varietat de raïm negre mandó, que és autòctona de la zona però que estava gairebé extingida i ara s’està començant a recuperar. El personal del servei de jardineria d’Ampans i la pròpia família Vila són les persones encarregades de dirigir les operacions que es fan a la vinya i, com a enòleg, els ajuda en Joan Soler i Playà, que va ser el personatge entrevistat per nosaltres en la revista del passat mes de maig. El raïm el cullen i el porten a cellers externs del Bages, propietat de patrons de la fundació, per tal de realitzar l’elaboració del vi així com el seu envelliment i embotellat. Pertanyen a la D. O. Pla de Bages i actualment produeixen dues games de vi negre: un Cabernet i un Merlot. De moment no elaboren el vi pròpiament com a negoci, sinó com a una activitat més per millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades mitjançant la seva inserció laboral i reconeixement social. Hom ha valorat el projecte de construir un celler, però de moment ha estat descartat perquè vista la minsa producció actual encara no seria rendible. Tanmateix no descarten en un futur, després d’ampliar la producció i les vendes, de disposar d’un celler propi, cosa que els proporcionaria una capacitat de desenvolupament molt més important. Fan una fira la primera setmana d’octubre on tenen lloc diverses activitats: tastos de vins externs i dels propis, activitats infantils: taller de dibuix, els nens xafen raïm i s’emporten una ampolleta de most cap a casa, gegants i dimonis, un esmorzar popular i una pedalada i una caminada per l’entorn que és de gran bellesa. La comercialització del producte la porten a terme en el mercat local a través de comercials i, en ser novells en el ram, fan una bona tasca de difusió mitjançant presentacions als restauradors del Bages, Berguedà i Solsonès i també mitjançant la participació en diverses fires d’àmbit comarcal. Es tracte d’uns vins molt interessants que cal tastar. Que tingueu bon celler !! Pedru / Jan

23


Ciències MOLTA TERRA A L’HAVANA XI EMIGRANTS DEL BAGES (I). LLOGARI SERRA I VILARMAU La majoria d’emigrants catalans a l’Havana eren originaris de les comarques costaneres, tot i així també trobem casos puntuals a les comarques d’interior com és la del Bages. El personatge més proper a Monistrol que hem trobat és Llogari Serra i Vilarmau, nascut el 1773 al Mas Serra de Calders on encara hi viuen descendents de la mateixa família. Cap el 1790 va marxar del mas de Calders amb la part de la legítima que li pertocava com a fill cabaler i s’instal·là a Manresa on esdevingué mestre veler (teixidor especialitzat en vels i mocadors de seda). En aquesta ciutat treballà a casa del seu oncle Llogari Serra i Serramalera, nat el 1730 també al Mas Serra de Calders, el qual era mestre veler, per bé que la seva ocupació era la de comerciant. El 1803 s’embarcà cap a Veracruz (Mèxic), on exercí de comerciant. El 1817 era membre del Consolat de Veracruz i sembla ser que ho continuà essent fins que aquesta institució va desaparèixer arran de la independència de Mèxic. A conseqüència de la llei d’expulsió dels espanyols d’aquest país decretada el 1827, Llogari Serra hagué d’abandonar Veracruz i seguint una de les rutes d’aquesta emigració, feu cap a l’Havana on residí durant un temps, bo i esperant que la situació a Mèxic s’aclarís per tal d’intentar tornarhi. Lamentablement no hem pogut trobar cap informació de les seves activitats i domicili en l’etapa de la seva estada a l’Havana. El 1830 torna a la península. Primer residí a Cadis, on tenia diners dipositats a casa del comerciant manresà Antoni Cortès i Coll, mentre que el 1832 ja es troba a Catalunya. S’instal·la a Barcelona, per bé que passa temporades a Manresa i a Calders. Des del seu retorn a Catalunya i fins a la seva mort, període que comprengué 14 anys, es dedicà bàsicament a viure de renda. Només va emprendre dues activitats de caire econòmic: d’una banda atorgà algun préstec de grans quantitats de diner, i de l’altra, va comprar un prat d’indianes a Sant Adrià de Besòs. Un prat d’indianes era un camp prop d’una fàbrica on s’hi blanquejaven els teixits de cotó estampat, aleshores coneguts pel nom d’indianes, dels quals hi havia una gran demanda comercial. Llogari Serra morí el 1846 solter i sense fills. Repartí la seva més que considerable fortuna entre una vintena de familiars. A més, feu llegats a l’Hospital de Sant Andreu de Manresa, a la Casa de la Caritat de Barcelona, als pobres, i manà expressament als seus hereus que dotessin el poble de Calders dels recursos necessaris per a poder mantenir regularment un mestre de primeres lletres. Nomenà marmessors i hereus de la resta de béns als seus cosins Serra Farreras, fills del seu oncle Llogari Serra i Serramalera i al seu nebot Valentí Serra i Quingles, que havia estat comerciant a l’Havana i aleshores ho era a Barcelona. Podem ben afirmar que el nostre personatge és el paradigma de l’oncle ric d’Amèrica que tothom hagués volgut tenir, esdevingut un indiano després del seu retorn a casa. Per a la generació posterior d’homes nascuts al Mas Serra, l’emigració de Llogari Serra va constituir un exemple a seguir, ja que tres nebots seus (nascuts entre el 1798 i el 1813) van instal·lar-se també a Cuba. Jan

24


Que diu que... SENTÈNCIES LLATINES (XX) Par pro pari referto. “Paga amb la mateixa moneda”. A la comèdia de Terenci L’eunuc, Gnató se serveix d’aquesta expressió per tal de recomanar a Trasó el comportament a seguir davant l’actitud de la noia de la qual està enamorat. Aquesta frase, generalment, comporta un sentiment de venjança per l’actuació d’algú, negativa per als interessos de qui pronuncia la frase. Pares cum paribus facillime congregantur. “Els iguals es reuneixen amb molta facilitat amb els seus iguals”. Ciceró posa en boca de Cató aquest antic proverbi que és evident que ha inspirat moltes cites posteriors. Parturient montes, nascetur ridiculus mus. “Les muntanyes pariran, naixerà un ratolí ridícul”. Horaci, amb aquesta al·lusió a la faula d’Isop El part de la muntanya, recollida per Fedre, aconsella sobre la proporció del to inicial d’una obra amb el seu tema. Avui dia s’utilitza, sobretot la primera part, per tal de fer palesa la manca de correspondència entre les expectatives creades entorn d’un esdeveniment i el seu resultat real. Parva saepe scintilla contempta magnum excitavit incendium. “Sovint una petita espurna, que no ha estat tinguda en compte, ha provocat un gran incendi”. Imatge emprada per Alexandre en un discurs als seus soldats per tal de fer-los entendre que cal acabar de conquerir del tot. Posteriorment, aquesta mateixa imatge ha estat aplicada a destacar la importància de les coses i problemes petits ja que, moltes vegades, petites causes originen importants conseqüències. Patria mea totus hic mundus est. “La meva pàtria és tot aquest món sencer”. Paraules de Sèneca amb les quals es proclama ciutadà del món. Pecunia regimen est unum rerum omnium. “El diner és l’únic governant de totes les coses”. Sentència de Publili Siros que recull un dels tòpics més repetits de la literatura universal. Es pot traduir també com a: Rei és l’amor i els diners emperador. Pecuniae oboediunt omnia. “Totes les coses obeeixen els diners”. Sentència de l’Ecliastès que afirma, per passiva el mateix tòpic que l’anterior. Pedibus timor addit alas. “La por dóna ales als peus”. Frase procedent de l’Eneida, on Virgili narra com Cacus fuig espantat d’Hèrcules. És utilitzada per la literatura en narracions d’escenes similars. Per alta virtus it. “El valor camina pels llocs elevats”. Sèneca addueix l’exemple de Faetó, que va gosar conduir el carro del sol, amb la idea que és propi dels valents emprendre grans coses. Philosophum non facit barba. “La barba no fa el filòsof”. Aquesta dita és l’adaptació d’una idea que manifesten diferents autors respecte al costum dels filòsofs de deixar-se barba. La idea que l’aspecte extern d’algú no defineix necessàriament la seva naturalesa, és expressada també amb una imatge del tot paral·lela pel refrany: L’hàbit no fa el monjo. Jan

Gemma Morell Puigmartí veterinària, colegiada 3059 pel CovB visites a domicili a Monistrol (caps de setmana) 636.55.53.50

Carretera de Vic, 74 Tel.: 93 820 80 96 08180 Moià Fax: 93 839 91 58 Mòbils: 608 19 23 80 - 629 18 92 92

CONSTRUCCIONS PONSA PUIG, S.L. CIF B62133459 Carrer l’Om i la Roca, 1 Tel. 93 839 90 57 - 93 839 90 32 08275 MONISTROL DE CALDERS

25


Calaix de sastre MÉS ENLLÀ DE LES PARAULES

. El bèstia es cobreix, el ric s’adorna, el fatu es disfressa, l’elegant es vesteix. . Un bon conte arriba a ser comprès per tothom. . No he cultivat la meva fama... que serà efímera. . Tot en el univers té ritme. Tot dansa. . Qui no creu en la màgia, mai no la trobarà. . La veritable noblesa s’adquireix vivint, i no naixent. Eduard Comasòlivas

NADAL ECOLÒGIC DOLÇ CARRER MAJOR

Vine al món contaminant i en perill d’anar pels aires, dóna a tots tranquil·litat i la pau, ta dolça flaire.

Dolç carrer major, cor de la ciutat! Amb prestesa aculls el vell caminant. Aixopluc del fred. Ets l’ombra insinuant sota el sol d’estiu. Guardes del ruixat

Vine al món de les centrals nuclears que fan estralla, de l’horòscop, carta astral, de la mili i la metralla.

que sobre els carrers ha caigut sobtat. Els vestíbuls clars del comerç llampant, el refugi són del moll vianant. Lloses del carrer. Dolç trepig mullat!

Vine al món del bosc cremat, dels lleixius i de les peles, salva avui l’home escapçat: el vaixell vol noves veles.

Cigonyes gentils de la Catedral, volen damunt teu bo i tafanejant. Espai trobadís, ingenu i tendral,

Vine al món tot controlat per les grans computadores i que ens mostra, foll i orat, la buidor de cantimplores.

del jove amb la noia d’esguard radiant i, entre ciutadans, l’encontre casual. Dolç carrer festiu, l’encís captivant

Vine al món superficial dels famosos que s’abriguen amb les pells dels animals que a sang freda eliminen.

Recull Eduard Comasòlivas

Vine al món que llença el pa ignorant els qui són pobres, tot “passant” del qui és germà defecant-li sols les sobres.

CORREDURIA D’ASSEGURANCES

PUJOL

Vine al món, vine aviat, sigues tu nostra riquesa, fes-nos ploure llibertat des del bres de ta pobresa!

Angel Guimera, 56-58. bxos Tel. 93 877 20 64 Fax. 93 877 36 91

Pujol@assegurancespujol.com

Manresa Gran, 62 Tel/fax. 93 833 20 64

Sant Vicenç de Castellet 26


BONES FESTES DE NADAL

NADAL 2012

És l'hivern del dos mil dotze tot està desgavellat, la bombolla d'abundància sembla ser que s'ha acabat.

Estem al mes de desembre, un mes que està ple de Festes; al carrer el fred es deixa trobar. Els avis de la Residència El Lledoner tampoc surten al carrer si no convé.

Aquest any serem més pobres menys diners i menys treball, un futur ple d'incertesa complicat, tot en davall.

Estàs passant els dies molt bé; podries fer més feina, però res, com més gran ets menys feina fas. Si allà la primavera no ens desvetllem, és que la feina no la veiem.

Quan arriba la vesprada s'atansa la fosca nit, el coixí serà la guia per atendre l'esperit.

Arriben les festes de Nadal, que ens omplen de Pau i alegria, molt acompanyats de la família, i de tota la gran família d’aquí la Residència El Lledoner, a on tots junts ens ho passem molt bé.

El Nadal ja és a la porta la mainada està esperant, la il·lusió de la infantesa fa esvair el desencant.

També el Dia de Reis fem Festa grossa: el Mossèn ve i celebrem la Missa, acompanyats del Cor Parroquial i el poble. També ens acompanyen les Autoritats. I també a nosaltres ens “passen els Reis” amb un bon regal, i els avis n’estem molt contents: i en donem gràcies a Déu.

Fem Tió a Catalunya, que té fama de valent, perquè a cops i garrotades satisfà tota la gent. Els pastors amb barretina pel pessebre es van movent, fins que arriben a la cova cadascun amb un present.

Antònia Bosch Dia 6 de Gener de 2013 La Residència El Lledoner, Sant Fruitós de Bages

Les manetes estan buides però amb el cor ple de bondat, les samarres porten plenes de goig i felicitat. Fem que ens arribi a nosaltres un bocí d'aquest encant, per gaudir unes Bones Festes, per anar sempre endavant. Rosa Rovira Sancho

HISTÒRIES DE LA HISTÒRIA DE MONISTROL DE CALDERS II Problemes urbanístics al Monistrol de Calders del 1606 Tot just s'estava formant el poble de Monistrol de Calders: només existia el grup de cases de la Sagrera: capella de Sant Joan, cal Pere Negre, cal Vintró, ca l'Erola (actual centre parroquial) i cal Campaner i algunes cases escadusseres construïdes al peu dels camins que comunicaven el nostre poble amb els veïns: camí ral de Calders (actuals carrers del Sastre i Nou), camí ral de Moià (actuals carrers del Ferrer, o Fèlix Estrada i Saladich, del Bonaire i del Serrat) i camí ral de Castellterçol (carrers del Torrent i de Sant Llogari). Els carrers del Call, de la Vinya i de la Mallola no existien: formaven part d'una gran vinya pertanyent a Saladic.

27


El camí de Moià venia dels Pins del Feliu, passava per l'actual camí de can Mitjans fins a on ara hi ha les instal·lacions de la companyia telefònica i el capdamunt del carrer del Pare Mundet (que tampoc no existia aleshores), des d'on baixava cap al Collet per l'actual pujada, o baixada, que passa per darrere de cal Corder, cal Pumanyà i ca l'Aseta. Al Collet enllaçava amb un altre camí: l'anomenat camí missader, o esglesier, de la Païssa: el camí que seguien els de la Païssa per anar a missa a Sant Feliu de Monistrol, que venia dels actuals Horts dels Pins de la Païssa, en aquell temps un bosquet de pins. Des del Collet, el camí tallava més o menys ran de l'actual entrada al Parc del Serrat, anava a buscar el peu de la cinglera, passant rere de les actuals cases de cal Perotet, ca l'Esquirol, cal Cuell i ca l'Emplà (casa vella). Després d'aquesta última casa seguia el traçat actual del carrer del Serrat. Dos veïns del poble, Josep Ponsa i Francesc Collell, havien estat establerts en un pati de terra per a construir-hi casa (fórmula que apareix en els documents dels segles XVI, XVII i XVIII per a la venda dels solars on s'havien de construir les cases) en aquell lloc per Jacint Saladich, pagès hereu i propietari del mas Saladic, antigament mas Moragues, com consta en els documents d'aquella època, que era el possessor d'aquelles terres, que havien estat del mas Galobard, desaparegut ja a darreries del segle XVI. L'establiment, que devia anar acompanyat de l'inici immediat de les obres per a construir les cases, possiblement cal Cuell i ca l'Emplà, fou fet amb el permís atorgat per Jacint Saladich de desviar el camí, que passava sota la cinglera, per tal de fer-lo passar per on discorre actualment el carrer del Serrat. Francesc Collell i Josep Ponsa, comptant amb el permís esmentat, començaren la construcció de llurs cases, però de seguida devia oposar-s'hi en Jeroni Bosch, pagès hereu i propietari del mas Bosc, qui interposà una denúncia contra el desviament esmentat, amb l'afegitó que Ponsa i Cullell havien de pagar les costes de la restitució del camí al seu antic traçat. Cal dir que Jeroni Bosch era jurat primer de la Universitat (així s'anomenaven en aquella època els ajuntaments) de Calders i, com a tal, portantveu del batlle del terme a la parròquia de Sant Feliu de Monistrol; era, així, doncs, la màxima autoritat local i, per tant, tenia autoritat per imposar una sentència com aquella. Tanmateix, Collell, Ponsa i Saladich degueren recórrer a una autoritat més alta, i així l'11 d'agost del 1606 Joan Descatllar, procurador reial, dictava una nova sentència: el camí havia de seguir el nou traçat, i Ponsa i Collell podien continuar amb la construcció de les seves cases que, per darrere, podien arribar a la mateixa cinglera. Considera que el camí per anar a l'església i el molí (del Solà) era millor que passés per davant de les cases, i commina Jeroni Bosch perquè deixi en pau Collell i Ponsa. Enlloc no s'esmenten qüestions personals, però la darrera frase fa pensar que n'hi devia haver: és el que sembla desprendre's de la comminació “que els deixi en pau”. Cent anys més tard, a començaments de la Guerra de Successió (l'any 1706) hi hagué un altre litigi entre un Jeroni Bosch, descendent directe de l'esmentat, i un Josep Ponsa i un Francesc Collell, tots dos possiblement descedents directes dels anteriors. Deixem-ho per a un altre capítol de les Històries de la història del nostre poble. Aquest document, conservat en el llibre 57 de la Comunitat de Preveres de Santa Maria de Moià, actualment dipositat a l'Arxiu de Moià (casa Rafael Casanova), a més de fer-nos conèixer un episodi curiós de la història de Monistrol de Calders, ens informa que entre les cases més antigues del poble cal comptar cal Cuell (nom derivat del Francesc Collell esmentat) i ca l'Emplà, a més de l'actual cal Pere Cintus, esmentada en un altre document de la primera meitat del segle XVII. La resta de cases són més tardanes, de finals d'aquell segle o de la primera meitat del XVIII. El Josep Ponsa esmentat és, possiblement, el primer Ponça de Monistrol de Calders. Descendent de la casa de la Ponça, del terme d'Artés, s'establí al carrer del Serrat una cinquantena d'anys abans que arribessin altres Ponça: dos bessons, fills del pubill (pagès casat amb la pubilla hereva del mas) de l'Erola de Calders. Francesc Collell podria provenir del desaparegut mas Collell, de la parròquia de Sant Feliu de Monistrol, situat a l'extrem de la parròquia, al límit amb la de Sant Pere de Marfà, en un lloc encara no localitzat del vessant sud del Serrat de Baiones (Ballones, en els documents de l'època). Francesc Collell amb el pas dels anys deixà pas als Puig i als Argelaguer, a la casa de cal Cuell, però el seu cognom, deformat per la parla popular, ha perdurat fins als nostres dies. Gustau Erill i Pinyot

28

Novembre del 2012


MICROCOTXES Després de veure en el número anterior la història de un cotxe a l’abast de molt pocs ara parlarem dels Microcotxes Els microcotxes són una conseqüència directa de la precarietat que van deixar les guerres de la primera meitat del segle XX, una època en la que escassejaven les indústries i les primeres matèries. Les dificultats que presentava la mobilitat van esperonar l’enginy d’atrevits industrials que es van llençar a construir vehicles de menys de 3 metres, poc material, cost assequible i més prestacions que la moto. Cada país va fabricar els seus microcotxes, avui dia hi ha registrades més de 300 marques d’aquests vehicles arreu d’Europa . Les marques més conegudes de la península van ser el BISCUTER (San Adrià del Besòs) GOGGOMOBIL (Biscaia) ISETTA (Madrid) CLÚA (Barcelona) i per descomptat el PTV (Manresa) aquest últim fabricat a Manresa per l’empresa AUSA, automòbils utilitaris S.A. actualment dedicada a la construcció de maquinaria industrial. Tenim la gran sort de tenir a Manresa el club de cotxes clàssics més gran de la península amb més de 5000 socis, el MOTOR CLUB DEL BAGES, un club creat arrel de voler recuperar la història del PTV per intentar salvaguardar el màxim de supervivents i per conscienciar a la gent de la seva importància com a patrimoni industrial del nostre país entre moltes altres qüestions, ens centrarem en aquest últim. Com bé he dit el PTV és un microcotxe creat a Manresa per la empresa AUSA, el nom de la marca PTV deriva dels cognoms dels seus creadors Perramón, Tachó i Vila. El 4 de maig de 1956 funden l’empresa AUSA per la realització del cotxe en sèrie, el primer model és el PTV 250 un bonic descapotable biplaça amb motor a darrere, mono cilíndric de 250cc, amb una potència de 11CV que aconseguia arribar fins els 75KM/h, d’aquest model i va haver versions amb portes i sense portes inclús prototips de furgonetes, amb una producció molt escassa, igual va passar amb el model PTV 400 impulsat per un motor molt més potent de 2 temps i amb solucions tècniques molt enginyoses i que no va arribar a produir-se en sèrie ja que la seva arribada prevista pel 1960 va coincidir de ple amb l’augment de vendes del Seat 600. Cessada la producció del famós microcotxe l’empresa va seguir el seu camí desenvolupant al 1961 una espècie de tricicle denominat DUMPER i convertint actualment l’empresa AUSA en l’empresa líder a nivell mundial de carretilles elevadores de menys de 3Tm. En total es van fabricar 1235 unitats del PTV 250 amb un preu que oscil·lava entre les 44.500 i les 55.000 pessetes de l’època uns 300€ per entendre’ns, es va comercialitzar per tot Espanya inclús algunes unitats van ser exportades a Portugal cosa que el converteix en un dels microcotxes de major difusió juntament amb el BISCUTER, GOGGOMOBIL, ISETTA però només el PTV era exclusivament de producció nacional. Actualment el PTV és el microcotxe més cotitzat del mercat; una unitat en bon estat pot arribar als 21000€. Aquest preu és degut a que queden poquíssimes unitats supervivents.

BISCUTER

ISO ISETTA

PTV 250 Carles Moya

29


CARTES DE “EL SALVADOR” (CAPÍTOL LII) Aquests dies de Nadal he tingut la sort de compartir-los en família ja que els meus pares han vingut de visita. Hem fet bastanta vida a casa, visitant pocs llocs. I és que la preferència és passar amb la néta. Però l’escrit d’avui és precisament sobre un d’aquest llocs que hem visitat: les ruïnes Mayes del Tazumal. El Tazumal és un lloc arqueològic precolombí d’origen Maya que es troba al municipi de Chalchuapa. El seu nom vol dir en kiche: “lloc on les víctimes son cremades”. Està situat al departament de Santa Ana, a uns 60 quilòmetres de la capital, San Salvador. Aquesta zona es troba dintre de la zona arqueològica del municipi, que cobreix un àrea aproximada de 10 km². Chalchuapa és un lloc que mostra evidència d'haver estat influenciat per Copán (Hondures), i també comparteix alguns elements estilístics que són més característics de llocs mexicans, com Teotihuacan. El Tazumal comprèn uns sèrie de ruïnes Mayes, incloent l'arquitectura cerimonial. El lloc inclou un sistema de drenatge d'aigua complex, algunes tombes, piràmides adjacents menors, palaus excavats i objectes rituals. El Tazumal va tenir una llarga història ocupacional i contínua, des de l'any 100a.c. fins a l'any 1200d.c., encara que el seu major desenvolupament correspon al període Clàssic (250-900d.C.). El lloc va ser abandonat al voltant de l'any 1200, gairebé tres segles abans de l’arribada de Cristòfol Colom al nou món (1492). Les ruïnes del Tazumal es consideren les ruïnes més importants i millor conservades d'El Salvador. Els artefactes descoberts proporcionen evidència de comerç antic i actiu entre aquest assentament i llocs tan distants com Panamà i Mèxic. Per aquells que hagueu vist la pel·lícula Apocalypto dirigida per Mel Gibson, ja sabreu com poden ser de brutals les ofrenes als Déus. Tot i que era més comú dels Aztecas obrir el pit d’un pobre indígena i treure-li el cor encara bategant, els Mayes també ho practicaven de vegades. Però el que de veritat els entusiasmava era decapitar als pobres individus i fer rodar el seu cap escales avall. El motiu per fer això, com he mencionat, era oferir aliment als seus Déus. Sort que la civilització humana ha avançat una mica des de l’any 1200. O potser no. Carles Fernàndez

Queviures Cansaladeria Estanc Espardenyeria

La Vinya, 26 – Tel. 93 839 90 28 MONISTROL DE CALDERS

30


Solució: El temps passa del número anterior

1-Manel Rodoreda 4-Àngel Pascual 7- ¿? 10- ¿? 13- Montse Saladelafont 16- Anna Hom 19-Mercè Saladelafont 22-Pere Castells

2- Albert Prat 5- Nuri Hom 8- Montse Hom 11-Jaume Jo 14- Concepció Grau 17- Paquita Puig 20- Montse Prat 23- Adelaida (de Cal Duran)

3- Fèlix Ponsa 6-Eva Urpina 9-¿? 12- Immaculada Picanyol 15- Pilar Urpina 18-Maria Prat 21-Lidia Prat

Els encants Anuncis gratuïts. Per posar un anunci en aquesta secció truqueu al telèfon 938399173 o envieu un correu a la nostra adreça electrònica revista.elclot@gmail.com RECOLLIM mantes, coixins de sofà o similars, on puguin dormir els gossos. Si teniu alguna cosa, truqueu-me i us ho passaré a recollir.

VENC 4 llantes de 16" (2 van amb pneumàtic) marca Peugeot en molt bones condicions. 180 €

ALBA: 93 839 80 38

Telèfon 669 90 67 92 Marc

DONEM ANIMALS EN ADOPCIÓ, ESTERILITZATS, AMB XIP I VACUNATS. PREU 150€ GOSSOS - 100 € GATS www.faada.org e-mail: info@faada.org

31

Telf: 93 463 96 70 Ext 1


El temps passa Un repte ben difícil és el que us presentem en aquesta ocasió. La imatge que aquí teniu data de l’any 1983 i està feta a l’altell del Bar Cuell durant una celebració festiva d’una colla de noies monistrolenques.

32

CLOT GENER 2013  

N. 133 revista El Clot