Page 1

ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ

Πλένουμε πάντα τα χέρια μας στις τουαλέτες Γυμνασίου, πριν

Καθόμαστε στην προεπιλεγμένη θέση μας στο τραπέζι. Κάνουμε το σταυρό

την προσέλευση στο χώρο

μας. Στην καρέκλα καθόμαστε με την

εστίασης του σχολείου.

πλάτη μας ίσια. Δεν ξαπλώνουμε και δεν ακουμπάμε τα χέρια μας στο τραπέζι παρά μέχρι λίγο πιο πάνω από τον καρπό του χεριού μας. Καθόμαστε ακριβώς μπροστά από το πιάτο μας. Δεξιά βρίσκονται τα μαχαίρια και αριστερά τα πιρούνια.

Διασχίζουμε το χώρο του σχολείου

Μασάμε αργά την τροφή μας. Η πέψη

προς την τραπεζαρία με τάξη και

πρέπει να θυμόμαστε ότι αρχίζει από τη

ησυχία. Δεν φωνάζουμε, δεν

μάσηση της τροφής στο στόμα μας. Μασάμε

τρέχουμε, δεν ενοχλούμε.

με κλειστό το στόμα.

Στα αριστερά μας θα διατηρούμε πάντα τα στερεά π.χ. το ψωμί, και στα δεξιά μας τα υγρά, π.χ. το νερό, και έτσι θα αποφύγουμε να «αρπάξουμε» το φαγητό-ποτό του διπλανού μας.

Κόβουμε μικρές μπουκιές χρησιμοποιώντας τα μαχαιροπίρουνα. Κρατάμε με το δεξί χέρι το μαχαίρι και με το αριστερό το πιρούνι και δεν αλλάζουμε χέρι κατά τη διάρκεια του φαγητού. Το μαχαίρι το χρησιμοποιούμε για να κόβουμε, ενώ το πιρούνι για να σταθεροποιούμε την τροφή. Κόβουμε πάντα το κομμάτι που είναι μπροστά μας και κοντά μας στο πιάτο, κι όχι αυτό στην απέναντι μεριά του πιάτου μας. Αυτό μας διευκολύνει πολύ.

Θυμόμαστε να χρησιμοποιούμε την πετσέτα μας σε όλη τη διάρκεια του φαγητού και σκουπίζουμε τα υπολείμματα τροφής από το στόμα μας.


Μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα, ακουμπώντας τα μαχαιροπίρουνα εντός του πιάτου μας και σταυρωτά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει το φαγητό μας κι έτσι σε ένα εστιατόριο δεν μας παίρνουν το πιάτο. Αν θέλουμε να βγάλουμε από το στόμα μας ένα κομμάτι φαγητού, το

Δεν κάνουμε φασαρία, ομιλώντας δυνατά, επικοινωνούμε κόσμια. Αν θέλουμε μια πιατέλα που είναι μακριά μας δεν τεντωνόμαστε να τη

κάνουμε με το πιρούνι και όχι με το χέρι. Παράλληλα, με

πιάσουμε, ούτε φωνάζουμε, αλλά

την παλάμη του άλλου χεριού καλύπτουμε τη διαδικασία.

ευγενικά τη ζητάμε από αυτόν που

Όταν ολοκληρώσουμε το γεύμα μας τοποθετούμε τα

την έχει δίπλα του.

μαχαιροπίρουνα πλάι πλάι μέσα στο πιάτο μας. Μπαίνουμε στην τραπεζαρία και τηρούμε σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στο σερβίρισμα. Φροντίζουμε το πιάτο μας να έχει φαγητό απ’ όλες τις διατροφικές ομάδες.

Προσοχή στην ποικιλία, την ποσότητα και την ποιότητα. Το ποτήρι μας το κρατάμε πάντα κοντά στη

Όταν ολοκληρώσουμε το φαγητό και το

βάση του και όχι στο στόμιο του για τους

επιδόρπιό μας τότε μόνο μπορούμε να

προφανείς λόγους υγιεινής. Σε περίπτωση που

σηκωθούμε από το τραπέζι. Δεν σύρουμε

σερβίρουμε νερό εμείς, γεμίζουμε πρώτα το ποτήρι των άλλων μέχρι τη μέση και λίγο πιο κάτω. Πρώτα γεμίζουμε τα ποτήρια των κοριτσιών. Δεν ακουμπάμε το μπουκάλι/ κανάτα στο ποτήρι κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος.

δυνατά την καρέκλα μας. Την ανασηκώνουμε και την ακουμπάμε μαλακά, κοντά και μέσα προς το τραπέζι. Μαζεύουμε τα πιάτα και τα ποτήρια μας. Συγκεντρωνόμαστε στην πόρτα και όλοι μαζί κατευθυνόμαστε προς το γυμνάσιό μας.

Πλένουμε ξανά στόμα και χέρια. Παίρνουμε με γρήγορο ρυθμό από τα ντουλαπάκια μας τα απαραίτητα για τα μαθήματα της επόμενης διδακτικής ώρας και σύντομα και με ησυχία κατευθυνόμαστε στις αίθουσες.

ΜΙΚΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ Δεν σκαλίζουμε, δεν μυρίζουμε και δεν απαξιώνουμε το φαγητό. Δεν γλύφουμε από το πιρούνι μας την τελευταία ποσότητα νόστιμης σάλτσας. Δεν δίνουμε τα υπολείμματα που περίσσεψαν από το πιάτο μας.

[Title will be auto-generated]  

http://www.ekppanou.gr/images/Documents/Gymnasio/kanones-sxolikis-zwis/10-dodekalogos-trapezarias.pdf

Advertisement