Page 1

la

n ve ij dr Be n va

rf kk

ng

ve ee

gi

-O

ni

ee

re

er

Ve

Go

Jaargang 26 nr. 3, september 2015

Magazine

Word lid van VBGO. Kijk snel op pagina 39.

Thema: Ondernemen in de bouw NK Wielrennen 路 Groothandel Gebar Bouwers in beeld 路 Duurzame initiatieven 1


Van de

voorzitter Er wordt meer gebouwd. Gelukkig maar! Wanneer ik terugkijk op de afgelopen periode, dan springt voor mij het jaaruitje eruit. Een leuke, gezellige middag op het water. Prachtig weer, een gezellige sfeer en een lichte competitie tussen de boten... Het uitje voor VBGO-leden is ‘s avonds heerlijk afgesloten op het terras bij Brasserie ‘t Vingerling. Voor herhaling vatbaar! Inmiddels zijn de eerste najaarsstormen, met regen en onweer al over ons heengegaan. De zomer lijkt soms al voorbij en de herfst kondigt zich langzaam aan. Elk jaargetijde heeft zo zijn charme. Voor u ligt het nieuwe VBGO magazine, dat deze keer in het teken staat van de bouwsector. De bouw is een belangrijke bedrijfstak op ons mooie eiland en draagt bij aan de groei van onze lokale economie en werkgelegenheid. Heel voorzichtig trekt de economie weer aan en er wordt weer meer gebouwd. Gelukkig maar. Vele plannen liggen al klaar op de tekentafels en er zijn nog volop plannen die momenteel nog in de ‘denkfase’ zitten. Niet alles zal haalbaar zijn en dat hoeft ook niet, als de beste en mooiste plannen maar uitgevoerd worden. En dan bij voorkeur met de lokale bedrijven!

Daan Buijze Vereniging van Bedrijven

Secretariaat:

Redactie:

Goeree-Overflakkee

J.M. Benschop

Kees van Rixoort

Noordzijde Haven 15

Martijn de Bonte

Oplage:

3252 BH Goedereede

Hans Villerius

2.750 exemplaren

Tel. 0187 - 492322

Adri van der Laan

Vormgeving:

Advertentie acquisitie:

Klazina Tanis

Gert Verweij

Mariëlle de Visser

Harold Sturm Tel. 0187 47 10 20

3


Tekst: Martijn de Bonte

Ondernemen in de bouw De bouw wordt wel de aanjager van de economie genoemd. Een voorbeeld om die stelling te illustreren. Peter en Ilse kopen een nieuwbouwhuis in Dirksland. Hun ‘oude’ woning in Sommelsdijk zetten ze te koop bij de makelaar. Na een aantal bezichtigingen en stevige onderhandelingen is hun woning verkocht aan Pascal en Leonie. Die op hun beurt ook weer hun voormalige woning te koop zetten… Op die manier komt er een reeks met huizentransacties op gang. Dat betekent werk voor de makelaar, notaris en hypotheekadviseur. Daarnaast rinkelt de staatskas, omdat over iedere transactie overdrachtsbelasting moet worden betaald. In het kielzog van deze partijen zorgen de huizentransacties ook voor werk voor schilders, meubelverkopers, verhuizers, keukenzaken, bouwmarkten, badkamerspecialisten, enzovoorts. In cijfers uitgedrukt, was de bouwsector in 2014 goed € 80 miljard. Dat maakt de bouw een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Mede door de crisis van de afgelopen jaren zijn er veel zaken veranderd in de bouwsector. Zo wordt er duurzamer en sneller

4

gebouwd, is er meer samenwerking en zijn de regels veranderd.

Duurzaamheid Een belangrijke trend is duurzaamheid. Het bouwproces wordt duurzamer, dat wil zeggen dat verspilling wordt voorkomen en dat er meer materiaal wordt gerecycled. Er wordt ook nagedacht over bouwtechnieken waarbij een gebouw na verloop van tijd relatief eenvoudig een nieuwe bestemming kan krijgen. Bijvoorbeeld kantoorgebouwen die na 10, 20 of 30 jaar omgebouwd kunnen worden tot (studenten)woningen.


Rol van de politiek Vanaf 1 juli dit jaar zijn de eisen van Bouwbesluit vereenvoudigd. Dat past bij de filosofie van de verminderde regeldruk en een terugtredende overheid. Door de nieuwe regelgeving zijn er bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor particulieren om een aanbouw te realiseren, zonder dat daar een vergunning voor moet worden aangevraagd. Hier staat tegenover dat vanaf 1 juli het verlaagde BTW-tarief voor de bouwsector is komen te vervallen. Nu geldt het lage tarief van zes procent alleen nog voor schilderen, stukadoren, isoleren, behangen en schoonmaken.

Woningen op maat Experts uit de bouw zien ook een trend van grootschalige nieuwbouw in het buitengebied, naar kleinere projecten in de bebouwing. De periode waarin rondom alle grote steden enorme Vinexwijken uit de grond werden gestampt is verleden tijd. Op het eiland blijkt dat bijvoorbeeld uit het project Havenkwartier in Middelharnis, waarbij nieuwe woningen worden gebouwd, met een authentieke uitstraling. Projectontwikkelaar Jean Paul Scheurleer vertelt erover op pagina 25. Er is nu veel meer aandacht voor de wensen van de mensen die uiteindelijk in het huis gaan wonen dan vroeger. Dat resulteert in op maat gemaakte woningen, die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de eindgebruiker.

Vakmensen blijven nodig

Niet alleen voor de bouwers zelf is duurzaamheid een belangrijk punt, dat is het ook voor de consument. Huizenkopers en huurders hechten steeds meer waarde aan een energiezuinige woning. Dat scheelt niet alleen in de maandelijkse lasten, maar maakt een woning ook comfortabeler. Bekende voorbeelden zijn zonnepanelen en isolatie, maar ook onbekendere technieken zoals zonneboilers en warmtepompen worden regelmatig toegepast.

Razendsnel bouwen Nieuwbouwhuizen worden anno nu in een hoog tempo gebouwd. Dat komt met name doordat er steeds meer in de fabriek wordt gemaakt. Op de bouwplaats is het dan een kwestie van alle onderdelen op elkaar ‘stapelen’. Een voorbeeld hiervan is de iQ-woning van Ballast Nedam, die komt voor 85 % uit de fabriek. Van deze woningen kunnen er twee worden geplaatst op één dag, zes weken later zijn de woningen klaar voor de oplevering. Onder andere in de wijk Vrouwenpolder, aan de rand van Barendrecht, is er op deze manier gebouwd. Duurde het vroeger maandenlang voordat er één woning was gebouwd, vandaag de dag is het een kwestie van weken.

In een rapport van Bouwend Nederland wordt ingegaan op de toekomst van de bouwsector. Daarin staat onder andere dat het aantal uitvoerende mensen in de bouw af zal nemen, de reden hiervoor is de eerdere genoemde standaardisering en prefabricage. “Er zullen altijd vakmensen nodig blijven, maar hun vakmanschap verandert. De balans zal verschuiven naar personeel dat opgeleid is voor het inrichten en managen van bouwprocessen. Ketensamenwerking staat hierbij voorop. Competenties als samenwerken en communiceren, worden steeds belangrijker.”

Ketensamenwerking Samenwerking in de bouw wordt steeds belangrijker. Een term die veel wordt gebruikt is ketensamenwerking. Daarbij is het doel dat alle partijen die betrokken zijn bij de bouw hun kennis delen en de gedeelde kennis daadwerkelijk benutten. Daarbij werken verschillende organisaties, zoals de architect, bouwer, leveranciers en de toekomstige bewoners, samen in één team. Op deze manier moet de bouw efficiënter verlopen en het eindresultaat naadloos passen bij de wensen van de eindgebruiker. Ondanks alle veranderingen blijft er één ding hetzelfde in de bouwsector. Dat is het feit dat de bouwers zorgen voor de gebouwen waar we wonen, werken en winkelen.

5


NK Wielrennen biedt kansen voor ondernemers In 2016 wordt het NK Wielrennen voor het eerst georganiseerd op Goeree-Overflakkee. Tijdens het evenement, dat plaatsvindt van 18 juni tot 25 juni, worden er meer dan 200.000 mensen verwacht op het eiland. Bert Zwanenburg, voorzitter van de Stichting NK Wielrennen 2016,

het bedrijf de Grand DĂŠpart van de Tour de France en ook de eerste etappe, waarbij de renners over GoereeOverflakkee reden. Zwanenburg: "We hebben een goed gevoel bij deze organisatie." De stichting heeft het initiatief genomen, maar heeft voor wat betreft de uitvoering met name een controlerende functie. Bij de onderhandelingen met Heijmans heeft de stichting als voorwaarde gesteld dat de helft van alle werkzaamheden moeten worden uitbesteed aan lokale bedrijven.

geeft een toelichting op de bedrijfsmatige kant van het grote wielerevenement. Het initiatief voor het wielerevenement is ontstaan in een werkgroep die het eiland op de kaart wil zetten als fietseiland van Nederland. Na het succes van de GO Classic werd er gemikt op een groter wielerevenement. Dat werd uiteindelijk het NK Wielrennen. Zwanenburg: "Het eiland is geschikt voor zo'n evenement en er staat altijd wind, dat maakt het parcours uitdagend." De gemeente stond direct achter de plannen, het evenement past naadloos bij de ambitie om de titel 'Sportgemeente van het jaar' te behalen. Overigens werden eerdere edities van het NK Wielrennen door de lokale gemeente georganiseerd. Op Goeree-Overflakkee is het voor het eerst een private exercitie.

Om het evenement te organiseren is vijf ton nodig. Dat bedrag is gebaseerd op de exploitatiemodellen van eerdere edities van het NK Wielrennen. Het geld moet worden ingezameld door sponsoring van bedrijven, de organisatie mikt op zowel lokale bedrijven als grote landelijke partijen.

Sponsorpakketten Er worden pakketten met incentives samengesteld voor bedrijven die willen sponsoren. Het NK Wielrennen biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om relaties uit te nodigen voor het evenement. En het (televisie)publiek maakt het voor bedrijven, die zich richten op de consument, aantrekkelijk om het evenement te sponsoren. In een later stadium ontvangen ondernemers meer informatie over de mogelijkheden.

Werk voor lokale bedrijven De stichting heeft de praktische kant van het evenement uitbesteed aan de Evenemententak van het beursgenoteerde bedrijf Heijmans. Een onderneming die naast de utiliteitsbouw vooral bekend is vanwege de grond-, weg-, en waterbouw. Heijmans heeft een goede reputatie opgebouwd in de wielerwereld, zo organiseerde

Medio oktober maakt de organisatie de route en andere details bekend. Oud-wielrenner en eilander Koos Moerenhout is betrokken bij het vaststellen van het parcours. Zwanenburg: "De intentie is om alle dorpskernen aan te doen. Op die manier laten we het hele eiland zien. Het doel is om het eiland op de kaart te zetten."

7


drukkerij

de Waal

een scala aan kleuren...

Langeweg 13 3245 KE Sommelsdijk Tel. 0187 471026 info@drukkerijdewaal.nl

een scala aan mogelijkheden...


De jaarlijkse cyclus

Accountants kwamen in het verleden een aantal malen per jaar bij de ondernemer langs om de jaarrekening af te ronden. De cijfers van het voorgaande jaar werden gecheckt, besproken en vastgesteld. In sommige gevallen waren er zelfs tussentijdse cijfers. Op grond van de gevoerde administratie probeerde de ondernemer zich op deze wijze een beeld te vormen van zijn tussentijdse resultaten. Al dan niet tevreden werd het nieuwe jaar weer ingegaan. In de meeste gevallen mocht de accountant blijven! Tegenwoordig gaat het anders. Accountants en adviseurs moeten niet meer achteraf kijken hoe het allemaal gegaan is, maar zij moeten vooruitzien en samen met de klant plannen maken voor de toekomst. De administratie dient gekoppeld te zijn aan een dashboard waarop niet alleen de gerealiseerde cijfers zichtbaar zijn, maar ook de geprognosticeerde resultaten en prestaties. Lopen we nog in de pas? Real-time inzicht en proactieve advisering. Die accountants mogen blijven! Wat ik maar wil zeggen, is dat de werkzaamheden van de accountant de afgelopen jaren drastisch zijn gewijzigd. Van reactief naar proactief, van controle achteraf naar dagelijks inzicht en coaching bieden bij het ondernemen. Invulling geven aan de CFO functie binnen het MKB is de nieuwe taak voor de moderne accountant. De ondernemer adviseren bij business- en financiële vraag-

stukken. Zorgen voor inzicht in cijfers en sparren bij het maken van plannen. Die accountants zijn waardevol! Door de verregaande automatisering en de beschikbaarheid van allerlei moderne communicatiemiddelen is real-time inzicht absoluut goed mogelijk. Tegen lage kosten kunnen ook kleinere ondernemers over een financieel- en KPI dashboard beschikken. Met betrekking tot alle financiële- en niet financiële informatie ontstaat er op deze wijze een eenduidig rapportagesysteem. Rapportage waar u dagelijks uw voordeel mee kunt doen. Zo ontstaan waardevolle cijfers! Kent u reeds het belang van deze inhoudsvolle en waardevolle cijfers die u echt verder helpen? Of doet u het nog met uw boekhouding, die op gezette tijden wordt afgesloten? U doet uzelf dan tekort. Real-time inzicht is noodzakelijk om nú de beslissingen te nemen op basis van de gebeurtenissen van gisteren. Een gefundeerd besluit dat u morgen verder helpt om het nog beter te doen. Nog steeds een cyclus, maar dan proactief en gericht op verbetering. Dat creëert pas waarde!

www.valeuraccountants.nl

Contactgegevens Kritische Korteweg 2 b | 3251 LE Stellendam T: 0187Prestatie 49 71 60 | E: info@valeuraccountants.nl Indicatoren 9


- Advertorial -

Tekst: Kees van Rixoort

Gebar, de gevarieerde elektrotechnische groothandel dicht bij huis Lang niet iedereen weet het: met Gebar beschikt Goeree-Overflakkee over een veelzijdige groothandel waar installatiebedrijven, instellingen, overheden, winkeliers en tal van andere bedrijven uitstekend terecht kunnen. Groothandel Gebar B.V., zoals de zaak in Nieuwe-Tonge officieel heet, is dichtbij en heeft een uitgebreid assortiment met duizenden artikelen. Bovendien kunnen klanten rekenen op een persoonlijke behandeling. Gebar is een groothandel die al tientallen jaren aan de weg timmert. Aanvankelijk handelde het bedrijf voornamelijk in waterkokers, wasautomaten, andere huishoudelijke apparaten en lampen. Maar daar is de laatste jaren veel bij gekomen. Huishoudelijke apparaten vormen slechts één categorie van de groothandel, waarvan Michael van der Waal sinds begin 2008 directeur-eigenaar is. Daarnaast levert de groothandel

10

elektrotechnisch materiaal, verlichting en armaturen, kabels en kabeldraagsystemen en producten op het gebied van duurzame energie.

Enorm assortiment “Ons assortiment binnen de categorie elektrotechnisch materiaal is fors uitgebreid”, zegt Van der Waal. “We


zijn van een kleine duizend artikelen naar ongeveer ijn van een kleine duizend artikelen naar ongeveer tienduizend artikelen uit voorraad leverbaar gegroeid. ienduizend artikelen uit voorraad leverbaar gegroeid. Daarnaast kunnen we op bestelling duizenden andere Daarnaast kunnen weleveren. op bestelling andere artikelen snel Er is op duizenden dit gebied een enorm asartikelensortiment snel leveren. Er is op dit gebied een enorm as- is aan producten leverbaar. Op onze website ortiment aan producten leverbaar. Op onze website is dit allemaal terug te vinden.” dit allemaal terug te vinden.” Verlichting en armaturen, edereenVerlichting heeft het en nodig! Maar een kantoor verlichten armaturen, iedereen heeft het nodig! een kantoor verlichten is niet vergelijken s niet teMaar vergelijken met een magazijn ofteeen winkel. met eenstaat magazijn of een winkel. Elk project op of zich. Elk project op zich. Nog afgezien van destaat vraag Nog afgezien van de vraag of je ledverlichting moet e ledverlichting moet gebruiken, of misschien beter gebruiken, ofofmisschien beter voor conventionele voor conventionele hoogfrequente verlichting kunt of hoogfrequente verlichting kunt kiezen. “Gebar heeft kiezen. “Gebar heeft het allemaal in huis”, aldus Michael het allemaal in huis”, aldus Van der Waal. “We kunnen van der Waal. “We kunnen bovendien adviseren en een bovendien adviseren en een lichtplan samenstellen met ichtplan samenstellen met daarin de gewenste lichtdaarin de gewenste lichtwaarden en de uitvoering van waardenverschillende en de uitvoering van verschillende fabrikanten fabrikanten en oplossingen.” en oplossingen.”

W-producten bij de groothandel terecht. Voor kenners

komt met bijvoorbeeld cv gerelateerde artikelen. Dat normale termen: de E staat voor energie en de W voor Groothandel Gebar erg in beweging is, blijkt ook uit de water. Dat betekent dat er een leveringsprogramma bij investeringen in kennis en software die het bedrijf de komt met bijvoorbeeld cv gerelateerde artikelen. Dat afgelopen jaren heeft De vernieuwde website is Groothandel Gebar erggedaan. in beweging is, blijkt ook uit de net in de lucht. komt er binnenkort catalo-gus investeringen in Ook kennis en software die het een bedrijf de uit. Een uitgelezen kans om naast de computer het afgelopen jaren heeft gedaan. De vernieuwde website assortiment eens rustig te bekijken. Uiteraard nemen de is net in de lucht. Ook komt er binnenkort een cataloA-merken de groothandel in huis een promigus uit. Eendie uitgelezen kans om naast deheeft computer het nente plaatseens in inrustig de nieuwe catalogus. assortiment te bekijken. Uiteraard nemen de A-merken die de groothandel in huis heeft een prominente plaats in in de nieuwe catalogus.

Van het A-merk Niedax levert Gebar een uitgebreid

assortiment van kabeldraagsystemen. Het bedrijf uit Van het A-merk Niedax levert Gebar een uitgebreid Nieuwe-Tonge zette dit efficiënte systeem in één assortiment van kabeldraagsystemen. Het bedrijf uit keer op de kaart toen het betrokken was bij het project Nieuwe-Tonge zette dit efficiënte systeem in één keer van de nieuwe Liefkenshoektunnel bijhet Antwerpen. “Kilomeop de kaart toen het betrokken was bij project van ters materiaal hebben we toen geleverd. Mensen de nieuwe Liefkenshoektunnel bij Antwerpen. “Kilome-die Gebar van vroeger kennen verwachten niet dat wij dit ers materiaal hebben we toen geleverd. Mensen die ook doen. Onlangs zijn wij ook betrokken geweest bij Gebar van vroeger kennen verwachten niet dat wij dit een project op de luchthaven Schiphol. Voor alle hanook doen. Onlangs waren wij trouwens leverancier gaars hebben wij allerlei materieelook geleverd i.v.m. de van allerlei materiaal voor alle hangaars op luchthaven brandpreventie.” En zo passeren er steeds vaker mooie Schiphol,projecten. voor de brandpreventie.” En zo passeren er teeds vaker mooie projecten. In de categorie kabels, waaronder installatiekabel,

stuurstroomkabel, alarmkabel, middenspanningskabel n de categorie kabels, waaronder installatiekabel, en nog vele andere soorten, levert Gebar producten tuurstroomkabel, alarmkabel, middenspanningskabel van verschillende fabrikanten. “Welke aansluiting en/ en nog vele andere soorten, levert Gebar producten of kabel u ook nodig hebt: vandaag besteld, is morgen van verschillende fabrikanten. “Welke aansluiting en/of in huis. En wilt u het nog sneller, dan kunt u terecht kabel u ook nodig hebt: vandaag besteld, is morgen aan onze afhaalbalie.”

n huis. En wilt u het nog sneller, dan kunt u terecht aan Een andere categorie van de groothandel is duurzame onze afhaalbalie.” energie. Momenteel levert Gebar zonnepanelen en de Een andere categorie van de groothandel is duurzame installatie- en bevestigingsmaterialen daarvoor. “Net als energie. Momenteel levert Gebar zonnepanelen en de bij de verlichting adviseren we op dit gebied”, zegt Van nstallatie- en bevestigingsmaterialen daarvoor. “Net als der Waal. “In onze adviezen aan installateurs en eindgebij de verlichting adviseren weconcessies op dit gebied”, Van bruikers doen we geen als hetzegt om de kwalider Waal. “In onze aandeinstallateurs en eindgeteit van het adviezen materiaal en wind- en sneeuwbelasting bruikersgaat.” doenBij wede geen concessiesvan als Goeree-Overflakkee het om de kwaliverduurzaming eit van het materiaal en deeen winden uitgangspunt sneeuwbelasting creëren wij hiermee uniek om zo zonnepanelen voor iedereen bereikbaar te maken. gaat.” Bij de verduurzaming van Goeree-Overf akkee creëren wij hiermee een uniek uitgangspunt om zo zonnepanelen voor iedereen bereikbaar te maken. In de nabije toekomst breidt Gebar het assortiment duurzame energie uit en kan de klant naast E- ook voor

n de nabije toekomst breidt Gebar het assortiment duurzame energie uit en kan de klant naast E- ook voor

11


Persoonlijke benadering Persoonlijke benadering Het percentage klanten van van Goeree-Overflakkee Het percentage klanten Goeree-Overflakkee groeit groeit nog nogsteeds. steeds. “Installateurs, “Installateurs, akkerbouwbedrijven, instellinakkerbouwbedrijven, instellin-gen, de lokale gen, de lokale overheid, witgoedzaken, andere winkels, overheid, witgoedzaken, andere winkels, campings campings en andere ondernemers uit alle mogelijke en andere ondernemers uit alle mogelijke branches beseffen steeds vaker dat wij de juiste producten kunnen leveren.” Maar dat is niet het enige waarmee

Gebar zich onderscheidt. noemt ook de branches beseffen steeds vakerVan datder wijWaal de juiste producpersoonlijke benadering eenhet belangrijk punt. “Wij ten kunnen leveren.” Maar dat als is niet enige waarmee ook ‘s avonds schakelen. Zelfs ‘s nachts als het Gebarkunnen zich onderscheidt. Van der Waal noemt ook de nodig is. Dat zie ik andere, vergelijkbare bedrijven persoonlijke benadering als een belangrijk punt. “Wij toch niet zo‘sgauw doen. Een voorbeeld? kunnen ook avonds schakelen. Zelfs ‘s Denk nachtsaan alseen hetbakkerij die stil komt te liggen omdat er een zekering stuk gaat. nodig is. Dat zie ik andere, vergelijkbare bedrijven toch Als wij het kunnen oplossen, zorgen wij ervoor dat de inniet zo gauw doen. Een voorbeeld? Denk aan een bakstallateur zijn klant kan helpen. Wij ontzorgen graag. Ook kerij die stil komt te liggen omdat er een zekering stuk door samen met ondernemers te kijken hoe we samen gaat. Als wij het vorm kunnen oplossen, zorgen wijonderscheidt ervoor projecten kunnen geven.” Tot slot dat deGroothandel installateur zijn klant kan helpen. Wij ontzorgen Gebar zich door het grote assortiment, graag.snelle Ook door samen met ondernemers te kijken levertijden en concurrerende prijzen. hoe we samen projecten vorm kunnen geven.” Tot slot onderscheidt Groothandel Gebar zich door het grote Alle reden dus om eens wat dichterbij te kijken en te ontassortiment, snelle levertijden en concurrerende prijzen. dekken wat de groothandel in Nieuwe-Tonge te bieden heeft. Het is meer dan menigeen denkt te weten.

Alle reden dus om eens wat dichterbij te kijken en te ontdekken wat de groothandel in Nieuwe-Tonge te bieden heeft. Het is meer dan menigeen denkt te weten.

Registrerenen enbestellen bestellen Registreren

De kunnen zichzich regisDeklanten klantenvan vande degroothandel groothandel kunnen regis-treren treren de website www.gebar.nl. Na het regisvia devia website www.gebar.nl. Na het regis-treren treren ontvangen ze inloggegevens en kunnen ze ontvangen ze inloggegevens en kunnen ze bestellen via bestellen via de website. Online prijzen bekijken de website. Online prijzen bekijken en bestellen kan en bestellen kan Gebar-account. alleen met een Gebar-account. Debeschikt alleen met een De groothandel groothandel beschikt over een eigen bezorgdienst. over een eigen bezorgdienst. Zo staat wij garant voor Zo staat wij en garant voor een snelle en correcte gebruiken leveeen snelle correcte leve-ring. Daarnaast ring. Daarnaast gebruiken wij DHL voor de pakketwij DHL voor de pakket-ten. Transporteur Vonk levert ten. Vonk hetvan witgoed afUiteraard bij de het Transporteur witgoed af bij de levert klanten Gebar. bent klanten van Gebar. Uiteraard bent u ook van harte u ook van harte welkom aan de afhaalbalie. Hier wordt welkom aan de afhaalbalie. Hier wordt u persoonu persoon-lijk geholpen door een van onze lijk geholpen door een van onze medewerkers. De medewerkers. De afhaalbalie is op werkdagen geopend afhaalbalie is op werkdagen geopend tussen 7.00 tussen 7.00 en 17.00 uur. en 17.00 uur. Groothandel Gebar B.V. Groothandel Gebar B.V. Langeweg 56 Langeweg 56 3244 BH Nieuwe-Tonge 3244 BH Nieuwe-Tonge 0187-651711 0187-651711 www. gebar.nl

www. gebar.nl

Michael van der Waal

13


Tekst: Adri van der Laan

Duurzame inspiratie voor ondernemers BROUWERSDAM – Bij het netwerkevent aan het einde van het Energy Festival presenteerden een aantal ondernemers en instellingen zich aan elkaar. De bedoeling was om duurzame activiteiten met elkaar te verbinden en uit te

maar vooral ook om gezond leven, wonen en werken. De Dirkslandse architect wil juist meer investeren in de oude dorpskernen en heeft dan ook plannen om de dorpskernen onderling meer te verbinden. Verder zou hij graag de mogelijkheden onderzoeken om duurzame initiatieven te financieren met lokaal geld.

wisselen. Onder leiding van gespreksleider

Grondstofjutters

Krijn Ratsma presenteerden de ondernemers

Een vertegenwoordigster namens de organisatie Grondstofjutters vertelde over het toch wel bijzondere initiatief dat in augustus van dit jaar is gestart in Katwijk. De gemeente, hotels en strandpaviljoens werken hierin samen. Aan de bezoekers van het strand wordt een juttas uitgedeeld waarin het eigen afval of wat men op het strand aantreft wordt verzameld en later weer ingeleverd. Het is de bedoeling dat later dit afval verwerkt wordt en weer hergebruikt. Jeroen Leijdens, directeur van Blue Home uit Oud-Beijerland presenteerde zijn bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in zonne-energie. De opslag en beheer van energiesystemen heeft bij Blue Home grote aandacht. Vanuit de gemeente GoereeOverflakkee werd benadrukt dat de gemeente er naar streeft om binnen vijf jaar energieneutraal te zijn. Er werd aan de aanwezige ondernemers hierbij medewerking gevraagd om dit streven te realiseren.

en vertegenwoordigers van instellingen zich en wisselden met elkaar ideeĂŤn uit. Ratsma legde uit dat er verschillende bedrijven op het eiland en daar buiten actief zijn op het terrein van duurzaamheid. De bedoeling is om juist op dat gebied verbanden te leggen. Zodat men elkaar wellicht kan ondersteunen, raad geven of samenwerken. Vertegenwoordigers van verschillende bedrijven en instellingen stelden in korte 'pitches' hun bedrijf voor en vooral hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Joop Bensdorp uit Dirksland heeft een onderneming met de naam Ruimte voor Leven. Hij is hierin als architect gespecialiseerd in ecologische ontwerpen voor nieuwbouw, verbouw en restauratie. Zowel bij particulieren als bij bedrijven. Benschop benadrukt dat het bij zijn adviezen niet alleen om duurzaamheid gaat,

14

Directeur Monique Sweep van Deltawind legde haar gehoor in het kort uit waar haar organisatie naar streeft. "We leven van de wind en als er dan toch windenergie moet zijn, laat het dan van onszelf zijn". Haar organisatie is op zoek naar nieuwe leden. Met ingang van volgend


Joop Benschop presenteert ‘Ruimte voor Leven’. Rechts: Krijn Ratsma.

Foto: Deltawind/Anneke de Groot, Ventolines

jaar mogen deze ook afkomstig zijn van buiten het eiland.

Green Point Tonnie van Peperstraten uit Oude-Tonge bracht het te ontwikkelen Green Point langs de N59 naar voren. Het heeft even geduurd maar, naar verwachting, zal per 1 april volgend jaar de eerste fase van het Green Point worden geopend. Men start dan met een tankstation voor waterstof. In de toekomst zullen er ook snelladers voor elektrische auto's worden geïnstalleerd. Het is de bedoeling dat in de toekomst er op het terrein een flexwerkplaats wordt gerealiseerd. Lambert Kozijnen uit Oude-Tonge is acht jaar geleden begonnen om 'duurzamer' te gaan werken. Het resultaat is dat het bedrijf nu energieneutraal is. Tijdens andere 'pitches' kwamen de leiding van strandpaviljoen Brouw en de verhuurders van de Tesla's aan het woord. Deze laatste verzekerde dat zijn bedrijf ook elektrische auto's gaat verhuren uit een lagere prijsklasse. In het kort noemde Steef Visser van de FOGO een aantal initiatieven die door het eilandelijke bedrijfsleven worden ontplooid. Hij adviseerde de aanwezigen om er vooral voor te zorgen dat er een goede opslagcapaciteit komt voor de energie die op het eiland wordt opgewekt. "Super geïnspireerd", was Krijn Ratsma aan het eind van de bijeenkomst. Hij sprak de hoop uit dat duurzaamheid een Flakkees exportproduct wordt.

Nieuwe Tesla voor Steef Visser Onlangs werd het Energy Festival aan de Brouwersdam gehouden. Eén van de hoogtepunten die dag was de Tesla Island Challenge. Tientallen volledig elektrische Tesla's trokken voor een ralley over het eiland. Onderweg moesten verschillende opdrachten worden uitgevoerd en werden kleine excursies bij verschillende bedrijven gehouden. Steef Visser van ondernemerskoepel FOGO maakte deze dag ook gebruik van een Tesla. Na de afsluitende barbecue van deze dag kreeg De heer Visser officieel de sleutels overhandigd van zijn eigen Tesla. Hij had dit prestigieuze vervoermiddel besteld in het kader van de duurzaamheid. Trots poseerde hij samen met zijn vrouw bij de nieuwe Tesla.

15


Bouwer in beeld (1)

16

Kees Lambert


Tekst en foto: Hans Villerius

Kees Lambert: ‘Hout is en blijft ‘t mooist voor een kozijn’ OUDE-TONGE – Eén van de grootste timmerfabrieken in de regio, met 5000 vierkante meter bedrijfsoppervlakte en met zo’n dertig medewerkers, is Lambert Kozijnen te Oude-Tonge. Een bedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat en gespecialiseerd is in het maken van houten kozijnen. Hoe komt het dat een bouwbedrijf zich zo lang staande weet te houden, ook tegen economisch zwaar weer in? Tijdens de economische crisis heeft hij zelfs geen enkele medewerker naar huis hoeven te sturen. Directeur Kees Lambert vertelt er over als hij ’t heeft over een stukje bedrijfsvoering in zijn onderneming. Dat Kees in de bouw werkzaam is geworden is niet verwonderlijk. Zijn vader en zijn grootvader gingen hem daar al in voor. Opa Corneel startte daags na Nieuwjaarsdag 1907 een eigen timmerbedrijf. Zoon Arie nam dit in 1957 over. En in 1980 ging díens zoon Kees hetzelfde spoor.

Familiebedrijf

“Wij hebben een echt familiebedrijf”, merkt Kees op, “en daar zijn we trots op”. Binnen een familiebedrijf heb je binding. Met je klanten, maar zeker ook met je personeel, met wie je een wederzijdse betrokkenheid ervaart. Zeker als je supergemotiveerde medewerkers hebt, zoals hier in ons bedrijf, kun je veel bereiken. Je moet er als ondernemer wel heel veel energie in steken, zéker in tijden van economische crisis. Dit vráágt energie, maar het gééft je ook energie. Kun je dit niet meer opbrengen, dan is het in economisch zwaar weer moeilijk om je bedrijf te behouden. Er is nóg een voordeel verbonden aan het hebben van een familiebedrijf, legt Kees uit: “je hebt zo geleerd om met geld om te gaan”. In goede tijden spaar je voor slechte tijden, zodat je daar dan op kunt teren. Al het geld dat je verdient investeer je opnieuw in je bedrijf.

Efficiënt

“Daarnaast is het belangrijk dat je heel efficiënt draait”, vervolgt Kees. “Je productieproces moet onder controle zijn. We hebben nu doorlooptijden van 12 á 15 dagen, of vier dagen voor een spoedopdracht. We zijn nu echter bezig om straks álle doorlooptijden in te korten. Dat vergt een totale verandering in het bedrijfsproces.

Van voorraadbeheer tot planning en productie toe. Wat productie betreft maken we nu al gebruik van de meest geavanceerde methoden, met onder andere CNCgestuurde machines. Maar we zijn er ook achter dat het produceren van kleinere aantallen sneller werkt. Dat leidt tot een korter proces, waarop je beter overzicht houdt en de kans op fouten nog kleiner wordt. Daarnaast, en niet onbelangrijk, zit er dan minder lang geld in de voorraad die je in het magazijn hebt staan. En dat is weer goed voor je continuïteit. Je moet dus continu veranderen om je productieproces zo efficiënt mogelijk te houden.”

Energieneutraal

Maar niet alleen dat. Ook op het gebied van kostenbesparing is er veel winst te behalen. Op het dak van het bedrijfsgebouw, dat in 2006 op het bedrijventerrein aan de Boezemweg in gebruik werd genomen, liggen sinds juni jl. maar liefst 1840 zonnepanelen. Ook werd het gebouw vanaf het begin al voorzien van energiezuinige verlichting. En het zaagsel dat ontstaat bij het verwerken van het hout gaat in een verbrandingskachel, waarvan de warmte die daarbij vrij komt gebruikt wordt voor de verwarming van de fabriek en de kantoorruimten. Een gasaansluiting heeft het bedrijf dan ook niet nodig. “We zijn al één van de modernste timmerfabrieken van Nederland” geeft Kees aan, “maar we willen ook graag de eerste energieneutrale timmerfabriek van het land zijn. Daarom gaan we in de toekomst ook investeren in een energiezuinig machinepark.”

Hout/glas

Toen Kees in het bedrijf kwam, is hij samen met zijn vader zich nog meer gaan toeleggen op het produceren van houten kozijnen. Kant en klaar, gelakt en voorzien van glas, in alle maten en uitvoeringen. Indien gewenst, zelfs met screens of rolluiken erin gemonteerd. “Hout is en blijft ’t mooist voor een kozijn”, is Kees’ overtuiging. “Het heeft een andere uitstraling. Je ziet dat ’t een natuurproduct is en dat vind ik prachtig om mee te werken. Veel mooier dan kunststof. Goed, dat mag onderhoudsvrij heten, maar met de ontwikkelingen van de nieuwe verfsoorten is de verwachting dat er maar één keer in de 12 jaar geschilderd moet worden.” Hóe mooi het product is dat bij Kees uit de fabriek komt kunnen klanten bezichtigen op de bovenverdieping van het complex. “En”, zo geeft de kozijnenfabrikant aan, “we denken te allen tijde met de klant mee, breder dan alleen het maken van kozijnen maar bijvoorbeeld ook over de toepassing ervan in huis.” >> Zie voor meer informatie www.lambertkozijnen.nl.

17


- Advertorial Tekst en Foto: Hans Villerius

Remko Koopman: advocaat én mediator OUDDORP – Er zijn, zeker op Goeree-Overflakkee, niet zo veel advocaten die naast het voeren van juridische procedures cliënten ook mediation aanbieden. Mr. Remko Koopman te Ouddorp wel en daarmee onderscheidt hij zich. Hoewel advocatuur en mediation raakvlakken hebben, zijn het totaal verschillende vakken. Weliswaar gaat 't bij beide om een geschil dat partijen hebben, maar hóe ze daar met elkaar uitkomen, langs welke weg, dát maakt het verschil. Koopman legt dat uit. "Als je een geschil hebt en dit langs juridische weg wilt beëindigen, gaat 't om feiten en om 't gelijk dat je bij de rechter wilt halen. De één wint, de ander verliest. Maar achter de meeste geschillen liggen veel méér belangen, ook emotionele, en die komen in een juridische procedure niet aan bod. Bij mediation wel. Dat richt zich vooral op elkaars wederzijdse belangen en zoekt naar oplossingen waarin beide partijen zich kunnen vinden, zodat ze weer met elkaar door één deur kunnen. Waar juridische procedures vooral terugkijken, is mediation dus vooral tóekomstgericht. Een ander belangrijk verschil is dat een advocaat zich inhoudelijk met een

geschil bemoeit en een mediator niet. Die begeleidt alleen. En wel zó dat partijen niet meer tegenover elkaar staan, maar gezamenlijk tegenover een op te lossen probleem komen te staan. Da's dus een andere manier van denken en werken. En eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik al voor heel wat geschillen voor cliënten heb geprocedeerd, die met mediation eigenlijk veel beter op te lossen waren. Je hebt dan ook geen verliezers, maar je creëert een opening die voor beide partijen aanvaardbaar is. Onder jouw leiding, als mediator, komt een vastgelopen communicatie weer op gang en komen cliënten uiteindelijk zelf met een oplossing, die daardoor breder gedragen wordt dan wanneer de rechter tussenbeide moet komen. Niet dat mediation altijd tot een oplossing leidt, maar wel dat er geen verstoorde relatie meer is en dat is ook waardevol." Remko Koopman is, evenals in zijn advocatenpraktijk, gespecialiseerd in arbeidsgeschillen, geschillen in samenwerkingsverbanden en geschillen tussen klanten en leveranciers, en kan daarbij bogen op een jarenlange ervaring. Molentienden 76 3253 VG Ouddorp T: 0187 - 76 90 35 M: 06 - 508 587 68 >> Meer informatie: www.advocaataanzee.nl.

19


Mededeling van het bestuur van VBGO Sinds december 2013 maakt de VBGO onderdeel uit van de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO). Het doel van de FOGO is (kort gezegd) het behartigen van de belangen van alle ondernemingen op GoereeOverflakkee. Om te weten voor welke zaken zij zich hard dient te maken is het FOGO in grote mate afhankelijk van de feedback die zij krijgt van haar leden. Het bestuur roept de leden van de VBGO op de zaken die zij onder de aandacht van de FOGO willen brengen per e-mail aan het bestuur door te geven, het e-mailadres is secrectaris@vbgo.nl. Het bestuur zal deze zaken verzamelen, beoordelen en op zijn beurt aan de FOGO voorleggen.

Nieuwe leden De afgelopen periode hebben de volgende bedrijven zich aangemeld als lid van VBGO.

• Wurld

De heer M.C. van Nimwegen www.wurld.nl

• Maerke

Mevrouw D. Grijpink www.maerke.nl

• NETW

De heer J.M. Tiemann www.netw.nl

Kijk voor een compleet overzicht van alle leden op www.vbgo.nl.

Agenda 1 oktober 2015, van 16.00 tot 18.30 uur Najaarsborrel in De Gouden Leeuw, Goedereede. 5 november 2015, inloop vanaf 16.00 uur, start om 16.30 uur Bedrijfsbezoek bij Van Kempen Interieur, Schoolstraat 28, Oude Tonge. 28 januari 2016 Winterborrel, meer informatie volgt. 24 maart 2016 Jaarvergadering, meer informatie volgt.

Kenbri verhuist naar Numansdorp Eerder dit jaar heeft de verhuizing van de Kenbri vestigingen in Stellendam en Waalwijk naar de nieuwe hoofdvestiging in Numansdorp plaatsgevonden. De opening van het nieuwe hoofdkantoor vond plaats op 25 september. Naast Numansdorp heeft het bedrijf vestigingen in Den Helder en het Belgische Beveren. Kenbri Fire Fighting levert, onderhoudt en verhuurt alles op het gebied van professionele brandbestrijding.

't Gorsje doet aan crowdfunding Beachclub 't Gorsje zet crowdfunding in om de bouw van een nieuwe serre te financiering. De serre zorgt voor meer comfort en een mooier aangezicht, maar is ook economisch aantrekkelijk, omdat met de serre het voor- en najaarsseizoen verlengd kunnen worden. Het ontwerp is zo gemaakt dat er in een later stadium op het dak een tweede terras aangelegd kan worden. Om de plannen uit te voeren is er € 60.000,- nodig. De standaardleningen bestaan uit een bedrag van 250 tot 2.500 euro, waarover een rente van 8% wordt uitgekeerd. Kijk voor meer informatie op www.tgorsje.nl/crowdfunding.

21


- Advertorial -

Een goed adviesgesprek kenmerkt zich door luisteren… Onze dienstverlening staat al ruim 45 jaar bekend om haar prima premies en service op het gebied van particuliere en zakelijke verzekeringen. Het op maat adviseren en bemiddelen in hypotheken is eveneens uitgegroeid tot een van onze kernactiviteiten. De kwaliteit van het hypotheekadvies wordt niet alleen gewaarborgd door de aanwezigheid van vier erkend hypotheekadviseurs en een erkend hypothecair planner. Het luisteren naar de wensen van de klant blijkt keer op keer het juiste vertrekpunt om te komen tot de hypotheekoplossing waar diezelfde klant zo enthousiast van wordt. Zowel particulieren als ondernemers kunnen we hiermee van dienst zijn. Wij hebben met nagenoeg alle geldverstrekkers een goede relatie, zodat we altijd een hypotheek of financiering op maat kunnen aanbieden. U begrijpt dat een goed hypotheekadvies meer is dan het “opentrekken van een pot met geld”, maar dat na het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek wij uw wensen inventariseren en analyseren, waarna u van ons een totaal integraal financieel adviesrapport krijgt.

Met dit rapport heeft u heldere uitleg in handen over de hypotheek en de gevolgen van diverse financiële risico’s in uw leven. Het stopt dus niet met het financieren, maar de nazorg voor nu en in de toekomst is minstens zo van belang. Over onze beloning zijn we helder, we ontvangen geen provisie van de maatschappij, maar maken van tevoren met u duidelijke afspraken over de advies- en bemiddelingskosten. U bent dus bij ons aan het juiste adres voor advies, bemiddeling en begeleiding bij het gehele traject van aankoop van de woning tot het passeren van de akte bij de notaris. Ook na het passeren blijven wij alert op veranderingen waar u uw voordeel mee kunt doen. Zo hebben we een rekentool die dagelijks nieuwe informatie binnenhaalt en berekent of u kunt besparen op uw maandlasten. Bij John P. de wit Assurantiën BV staat het complete hypothekenteam voor u klaar. Een vrijblijvende afspraak is zo gemaakt!

23


Bouwer in beeld (2)

24

Jean-Paul Scheurleer en zijn rechterhand Linda Vroegindeweij van Wonen op Flakkee.


Tekst: Kees van Rixoort, Foto: Wim van Vossen

'Boeien, bloeien en groeien' De zaadjes van Wonen op Flakkee zijn anno 2010 in de bodem gestopt. Te midden van de economische crisis ging Wonen op Flakkee van start. De uitdaging, projectontwikkeling in een dalende woningmarkt, leidde uiteindelijk tot groei en bloei. Nu, 2015, is het bedrijf van Jean-Paul Scheurleer en zijn compagnon Cees Mourik tot volle wasdom gekomen. Wonen op Flakkee floreert. Jean-Paul vertelt erover. "Wonen op Flakkee vindt haar oorsprong in het kopen van woningen, om deze vervolgens te renoveren, met gevoel voor historie en behoud van originele elementen. Tegelijkertijd geven we hiermee een kwaliteitsinjectie in de woonomgeving. Op dit moment realiseren we bijvoorbeeld in een pakhuis (een voormalige sportschool) aan de Vissersdijk te Middelharnis twee unieke woonvormen. Het pakhuis heeft de uitstraling van vroeger en de gemakken en luxe van nu. Zoals een lift en elektrisch bedienbare dakramen."

Horizon verbreed "Echter", vervolgt Scheurleer, "Wonen op Flakkee heeft haar horizon verbreed met projectontwikkeling. Het is namelijk gebleken dat er een grote vraag is naar authentieke woningen, maar dan nieuw gebouwd, voorzien van hedendaags comfort. Veel van onze projecten hebben een knipoog naar het verleden. Een prachtig voorbeeld hiervan is het project Havenkwartier. De woningen die hier stonden waren al twintig jaar dichtgetimmerd. Hier realiseren we nu twaalf schitterende woningen, passend in het straatbeeld bij de haven van Middelharnis. Van dit project is al 90 procent verkocht." "Een ander voorbeeld waar wij als Wonen op Flakkee heel trots op zijn, is het project Ha-

venkade. Dit project zal een prachtige entree worden aan de jachthaven van Middelharnis. Wij realiseren hier een wijk met appartementen, rijwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen. De wijk zal gekenmerkt worden door nautische en kleurrijke elementen, die zo passend zijn voor de ligging van het project. Ook hiermee geven we Middelharnis een boost." "Uiteraard realiseren we ook projecten waarbij het dienen van een bepaalde doelgroep voorop staat. Bijvoorbeeld starters of senioren. Bij deze realisaties leveren we maatwerk, te denken valt aan betaalbaarheid, woonwensen, afwerking en een zo effectief mogelijk ingedeelde woning en woonwijk. Op dit moment zijn we bezig met een dergelijk project in een van onze dorpskernen, waarvan u binnenkort meer zult vernemen. Naast deze fantastische projecten op Goeree-Overflakkee, ligt onze focus niet alleen op dit mooie eiland. Op dit moment zijn wij druk doende met een groot nieuwbouwproject in het midden van Nederland."

Samenspel Ontwikkelen doe je niet alleen, geeft Scheurleer aan. "Het is een samenspel met de gemeente, de makelaar en de projectontwikkelaar, maar vooral met de consument. Luisteren naar de consument is het belangrijkst. We verdiepen ons in de wensen en de vraag. Deze vraaggerichte manier van ontwikkelen, leidt tot de meest effectieve realisaties." In 2013 zette Wonen op Flakkee het gelijknamige magazine op, met als doel de samenwerking met genoemde partijen te intensiveren. Volgens Scheurleer ziet de toekomst er goed uit op Goeree-Overflakkee. "De bevolking stijgt licht, dus er blijft behoefte aan woningen. Onze focus ligt daarbij op de grote dorpskernen, maar we verliezen de andere dorpen, waar het moeilijk is om het inwonertal en de voorzieningen op peil te houden, zeker niet uit het oog. Boeien, bloeien en groeien, dat is waar het om draait."

25


Smaakvolle communicatie door Reclamebureau ZOUT Media te Middelharnis

Dirk van der Welle, Jitske Keegel, Esther van der Welle

ZOUT Media is een reclamebureau te Middelharnis dat gerund wordt door Dirk & Esther van der Welle. Twee communicatieprofessionals, die besloten dat het tijd was hun ondernemersdroom om te zetten in werkelijkheid. Met twee afgeronde communicatieopleidingen op zak, zin om te ondernemen en een flinke dosis eigenzinnigheid werd in 2009 gestart met reclamebureau ZOUT Media. Inmiddels werkt ZOUT met

municatie willen zijn. Onze dienstverlening reikt van het ontwerpen van logo's, huisstijlen en communicatiemiddelen tot het realiseren van websites en het voeren van social media campagnes. "The best ideas come as jokes. Make your thinking as funny as possible." Ken je dat? Wat eerst een grap leek, blijkt later een goed idee te zijn. In onze brainstormsessies is daarom alles geoorloofd. We doen onrealistische voorstellen, maken flauwe grappen en nemen onszelf met een korreltje zout. De ideeĂŤn die ontstaan weten we te vertalen naar aansprekende marketingacties en communicatiemiddelen voor onze klanten.

een team van drie personen voor diverse klanten op het eiland. ZOUT. Onze naam lokt vaak al een gesprek uit. Klanten en relaties vragen niet zelden naar 'the story behind'. Tja. Als je gevestigd bent op een eiland, omringd door stranden en de zilte zee, is er best een parallel te vinden. Toch is dat niet waarom onze naam is zoals hij is. ZOUT heet ZOUT omdat het prikkelt, omdat het verschil maakt, omdat het smaak geeft. Omdat we smaakvol werk willen leveren en omdat we smaakmakers in com-

Van de bedrijven van onze klanten sterke merken maken en hun doelgroepen aanspreken op een manier die resultaat oplevert, dat is de ambitie van ZOUT Media.

Contactgegevens

zout.

Oosthavendijk 46 Middelharnis www.zoutmedia.nl Telefoon 0187 64 21 64


Prinsjesdag 2015: aanpassing vermogensrendementsheffing Prinsjesdag. Voor fiscalisten een hoogtepunt in het jaar. Als fiscaal adviseurs werken wij in de actualiteit van de belastingwetgeving en de rechtspraak. Adviseren is vooruitzien. Als het even kan anticiperen we al in 2015 op de belastingwetgeving van 2016. De plannen voor 2016 zijn op Prinsjesdag gepresenteerd. Komende weken zal hier veel over gesproken worden, niet alleen in Den Haag. Wat betekenen de wijzigingen voor u?

Ondernemers Voor ondernemers zijn de voorgestelde wijzigingen beperkt. Natuurlijk geldt de aanpassing van de tarieven van de inkomstenbelasting ook voor de ondernemer in privé. Daarnaast worden per 1 januari 2016 de S&O-afdrachtvermindering en de RDA geïntegreerd. Ook is de loonkostensubsidie aangekondigd voor 1 januari 2017: een tegemoetkoming bij het in dienst nemen van werknemers tegen het minimumloon. Maar de meest in het oog springende wijziging is wel de gewijzigde heffing over box 3-vermogen. Daarover hieronder meer.

Heffing box 3 Momenteel betaalt u in privé jaarlijks 1,2% heffing over uw vermogen (boven het heffingvrije vermogen). Deze vermogensheffing gaat uit van een tarief van 30% over een vast forfaitair rendement op uw vermogen van 4%. Het kabinet stelt in het Belastingplan een hervorming voor van de

vermogensrendementsheffing in box 3. Vanaf 2017 wordt het forfaitaire rendement gebaseerd op de gemiddelde verdeling van het box 3-vermogen over spaargeld en beleggingen (de vermogensmix) in combinatie met een in het verleden in de markt gerealiseerd rendement op beide componenten. Het vermogen van elke belastingplichtige wordt verdeeld over drie schijven. Per schijf geldt een gemiddelde vermogensmix. De systematiek is behoorlijk ingewikkeld. Concreet wordt in de voorgestelde regeling vanaf 2017 uitgegaan van de volgende forfaitaire rendementen, waarover 30% belasting wordt geheven.

Schijf

Box 3-vermogen (€)

Rendement

1e

0 – 100.000

2,9%

2e

100.000 – 1.000.000.

4,7%

3e

1.000.000 of meer

5,5%

Dit betekent dat hogere vermogens in privé substantieel zwaarder worden belast. Bij lagere rendementen wordt het door de nieuwe heffing aantrekkelijker om uw vermogen onder te brengen in een BV. Dan wordt namelijk het werkelijke rendement belast in plaats van het relatief hoge forfaitaire rendement. Vooralsnog is geen rekening gehouden met het mogelijke anticipatiegedrag dat de verhoging van het forfaitaire rendement zal oproepen. Ik verwacht dan ook dat in veel gevallen privévermogen ondergebracht zal worden in een BV. Dit kan een substantiële belastingbesparing opleveren.

Advies Prinsjesdag 2015: tijd om te anticiperen op de toekomstige wetgeving. Mijn advies: laat u deskundig adviseren over de besparingsmogelijkheden in uw persoonlijke situatie.

Mr.drs. Jan Kieviet

Senior Belastingadviseur bij Visser & Visser

Contactgegevens Koningin Julianaweg 56 | 3241 XC Middelharnis T: 0187 617 300 | E: middelharnis@visser-visser.nl

29


Bouwer in beeld (3)

30

Wim Vroegindeweij


Tekst en foto: Hans Villerius

Van WJV Montage naar Zeelandkeukens.nl SOMMELSDIJK - Op een uitstekend plekje in

Klanten

Sommelsdijk, langs één van de doorgangswe-

Klanten heeft Zeelandkeukens.nl hoofdzakelijk op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Dit natuurlijk omdat de drie mannen, voordat ze fuseerden, hier al gevestigd waren. En dat is nog steeds zo. Ze hebben alle drie hun eigen werkplaats gehouden, van waaruit de diverse werkzaamheden worden uitgevoerd. Wel hebben ze, sinds half april jl., met elkaar één fraaie keukenshowroom, in Kerkwerve, waar diverse stijlen en uitvoeringen te zien zijn. Inmiddels komen klanten ook uit andere streken van het land, bijvoorbeeld uit Middelburg, Bergen op Zoom, en zelfs uit Friesland. Daarnaast kunnen als grote projecten het Noordzeepark te Ouddorp en Noordzee Résidence Cadzand-Bad worden genoemd, evenals diverse projecten voor woningbouwverenigingen en zorginstellingen, die niet alleen van keukens werden voorzien, maar waar - uiteraard met betrekking tot de keukenplaatsing - ook het bouwmanagement voor werd verzorgd.

gen in het dorp, heeft Wim Vroegindeweij van Zeelandkeukens.nl zijn woon- en bedrijfspand. Op de hoek Dorpsweg/Tuinstraat, in het vroegere pand van de voormalige woningbouwvereniging Sommelsdijk. Een huisvesting die dus altijd al bouwgerelateerd is geweest. Hier heeft Wim zijn eigen bedrijf in het leveren en plaatsen van keukens, witgoed, Quooker en waterontharders, maar dat ook reparatie- en renovatiewerk verricht. Al een jaar of tien werkt Wim Vroegindeweij als zelfstandig bouwondernemer. Nadat hij jarenlang in de keukenbranche werkzaam was, in loondienst, maakte hij de keus om voor zichzelf te beginnen, ook in de keukens. In de regio kreeg zijn bedrijf bekendheid onder de naam WJV Montage. En heel wat klussen, van klein tot supergrote projecten, heeft hij op zijn naam staan. Sinds 1 januari dit jaar is Wim gefuseerd met twee collega-ondernemers. Onderling werkten ze al een aantal jaren regelmatig samen, totdat het moment aanbrak dat ze met z’n drieën vonden dat het efficiënter zou zijn om ieders expertise en kennis samen te brengen in één nieuw bedrijf: Zeelandkeukens.nl. Daarmee zal de naam WJV Montage hoe langer hoe meer gaan verdwijnen en zal Zeelandkeukens.nl, dat aangesloten is bij de brancheorganisatie KüchenTreff, meer en meer een begrip worden.

Assortiment Zeelandkeukens.nl levert keukens in alle mogelijke stijlen, segmenten, naar ieders wens en voor elk budget, en maakt ze desgewenst ook zelf. En als ‘t moet wordt er maatwerk geleverd, bijvoorbeeld met afwijkende kastmaten dan gebruikelijk. Natuurlijk worden oude keukens ook gedemonteerd. Ook voor alle soorten (inbouw)apparatuur kan men er terecht, van vaatwassers tot ovens en magnetrons, en van koelkasten tot afzuigkappen, spoelbakken en mengkranen. Dit alles op een prijsniveau waarvoor je de apparatuur ook op het internet aantreft. Vanzelf bouwt Zeelandkeukens. nl de apparatuur ook in of worden er reparaties uitgevoerd wanneer dat nodig mocht zijn. Keukenrenovaties zijn Wim en z’n bedrijf eveneens op het lijf geschreven. Nieuwe kastdeurtjes, andere apparatuur, een nieuw aanrechtblad - hetzij van hout, kunststof of steen - tegelwerk, stucwerk, verlichting, een ander plafond, het wordt allemaal vakkundig, precies en met veel plezier gedaan.

Betaalbaar “We houden niet van agressieve verkoopmanieren”, zegt Wim, “maar we bieden klanten gewoon een vrijblijvende offerte en advies op maat, voor elk publiek, en alles even open en transparant. Bovendien onderscheiden wij ons ermee dat we betaalbare keukens leveren. Dat willen we ook bewust zo houden, zonder dat de kwaliteit minder is.” Terwijl Wim dit zegt laat hij een keukenonderdeel zien waar hij momenteel aan werkt. “Dit is de meest duurzame spaanplaatsoort die je voor keukens gebruiken kunt”, zegt hij, “volledig waterbestendig. Al zou deze keuken helemaal onder water komen te staan, het hout blijft gewoon goed”.

Waterontharder Veel waarde hecht Wim aan een waterontharder in huis en die levert hij dan ook. “Zo’n investering heb je met vier jaar terugverdiend. Je apparatuur - van cv-ketel tot (vaat)wasmachine, boiler of koffiezetapparaat - gaat jaren langer mee. Van wasmiddel hoef je maar een kwart te gebruiken van wat je anders verbruikt, je hebt nergens meer kalkaanslag, je wasgoed gaat langer mee en houdt z’n kleur, zelfs je huid en je haar varen er wel bij.” Wim levert waterontharders met de nieuwste technologie, met het laagste zout- en spoelwaterverbruik en met 15 jaar volledige garantie (voor meer informatie zie www.witgoedzeeland.nl). De showroom van Zeelandkeukens.nl is gevestigd, onder één dak met Witgoed Zeeland, aan Kerkweg 13 te Kerkwerve, tel. 0111-407926. Dit nummer kan tevens worden gebeld in geval van storingen. >> Zie voor meer informatie: www.zeelandkeukens.nl.

31


- Advertorial -

Strandrestaurant Meerzicht

Unieke plek aan het Grevelingenmeer, ook voor de zakelijke gast Strandrestaurant Meerzicht heeft onlangs een complete make-over gekregen. Met aanpassingen in het interieur, exterieur en de menukaart ademt het graag bezochte restaurant een eigentijdse en informele sfeer uit. In de zomer geniet je van de zon op het terras pal aan het water, in de winter warm je je aan de knusse open haard midden in het pand. Dit restaurant heeft ieder seizoen genoeg te bieden. Meerzicht is al ruim 22 jaar een trekpleister voor zowel toeristen als inwoners van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De afgelopen jaren is het restaurant meerdere malen verbouwd en uitgebreid, met als doel aan te blijven sluiten op de wensen van de gasten. Samen met je gezelschap genieten van een goede kaart in een informele

en ontspannen sfeer, dat is wat eigenaar Peter de Jonge voor ogen heeft. Niet alleen de particuliere gast wordt op zijn wenken bediend, ook voor bedrijven en groepen heeft Meerzicht alles in huis. Deze unieke locatie aan het Grevelingenmeer leent zich perfect voor een bedrijfsfeest, receptie of teamuitje. Peter en zijn team verzorgen graag een complete barbecue of buffet voor uw gezelschap, tot en met 250 personen. Wilt u uw team een sportieve uitdaging bieden? Van GPS-tocht, suppen, boogschieten, casino-avond tot teambuildingsactiviteiten, leg uw wensen op tafel en u ontvangt een voorstel op maat. Weer eens iets anders: uit je dagelijkse werkroutine stappen door een vergadering buiten de deur te beleggen. Een andere omgeving stimuleert de creativiteit en het 'out of the box-denken'. Ideaal voor een brainstorm of beleidsvergadering. Meerzicht verzorgt het vergaderarrangement graag voor u. Wanneer u voor 1 januari 2016 een zakelijk feest(je) bij ons boekt, dan verwelkomen wij uw gezelschap met een gratis aperitief!

Strandweg 4, Bruinisse

0111- 48 26 95 www.paviljoen-meerzicht.nl

33


Wat is het verschil tussen een levenstestament en een ‘gewoon’ testament?

Naast het ‘gewone’ testament is er sinds een

Levenstestament

aantal jaren ook het levenstestament. Hoewel

Een levenstestament maak je om een vertrouwens-

de benaming erg op elkaar lijkt, zitten er ver-

persoon aan te wijzen die namens jou beslissingen

schillen tussen de twee. Het gewone testament werkt als je overlijdt en het levenstestament als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen in je leven. Er zijn mensen die zowel een testament als een levenstestament hebben. Wanneer kies je wat?

neemt als je dat zelf tijdelijk of definitief niet meer kunt. Als je bijvoorbeeld door ziekte zelf je zaken niet meer kunt regelen, bijvoorbeeld het betalen van rekeningen, het besturen van je onderneming, het bijhouden van je administratie en het doen van belastingaangiften, maar ook het zorgen voor uw huisdieren etc., dan is het prettig als je een vertrouwenspersoon hebt aangewezen die dat voor je doet.

Testament

Als je niet meer thuis kunt wonen, dan moet deze een

In een testament regel je allerlei zaken voor als je bent overleden. Bijvoorbeeld hoe en onder wie je erfenis wordt verdeeld en wie jouw erfenis afwikkelt. Het is niet altijd nodig om een testament te maken. De wet regelt namelijk wie er van je erft als je geen testament hebt gemaakt. Veel mensen willen echter zelf regelen hoe de erfenis wordt verdeeld. Er kunnen ook andere redenen zijn om een testament te maken. Bijvoorbeeld als je geldbedragen of een bepaalde bezitting wilt vermaken aan een specifieke begunstigde, bijvoorbeeld een geldbedrag aan het goede doel of een auto aan een neefje. Voor sommige regelingen hoef je geen testament te maken. Sommige zaken kun je vastleggen in een codicil. Een codicil is een handgeschreven stuk dat je zelf hebt gemaakt. Op www.overleven.nl/stappenplannen lees je welke zaken je kunt vastleggen in een codicil en hoe je dat doet.

nieuw tehuis voor je zoeken en namens jou beslissen wat er met uw huis en inboedel moet gebeuren. Het gaat niet alleen om zakelijke beslissingen, maar ook om beslissingen over jouw medische behandeling. Vaak wordt gedacht dat een partner of kinderen al deze beslissingen namens jou kunnen nemen in zo’n situatie. Dat is echter niet zo. Als er dan geen levenstestament is, dan moet er aan de rechter worden gevraagd of hij iemand als bewindvoerder aanwijst die de zaken regelt. Je moet er rekening mee houden dat het enige tijd kan duren voordat de rechter een bewindvoerder heeft aangewezen en dat je waarschijnlijk zelf geen zeggenschap meer hebt over hoe die bewindvoerder jouw belangen behartigt.

Ook wordt vaak voor een testament gekozen om een executeur aan te wijzen. Als er een executeur is, kan de erfenis makkelijker worden afgewikkeld en wordt in veel gevallen onenigheid tussen de erfgenamen onderling voorkomen. Ouders willen voor hun kinderen vaak de uitsluitingsclausule met een testament vastleggen. Hiermee wordt voorkomen dat een schoonkind bij scheiding van het kind meedeelt in de erfenis.

35


- Advertorial -

Jack Verkamman, bank-onafhankelijk vermogensadviseur:

‘Meerwaarde voor de klant is meer dan alleen beleggen . . .’ “Het vertrouwen van mijn klanten belonen met de meest optimale oplossingen voor hun financiële situatie, dat is mijn echte drive!” Aan het woord is Jack Verkamman, vermogensadviseur en partner bij Duisenburgh Vermogensregie.

Financiële rust Zo’n 30 jaar kennis en ervaring op het gebied van financiële planning en beleggingsadvies staan borg voor vakmanschap met een persoonlijke touch. Vermogende particulieren en ondernemers weten Jack te vinden om hun financiële situatie en wensen te laten vertalen in een gedegen financieel plan. Naast de inkomenssituatie van nu en later, de doelstellingen, worden ook onverhoopte scenario’s in beeld gebracht als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden. Op deze wijze krijgen zijn klanten een compleet beeld, dat geeft financiële rust! Dit financieel plan is tevens het vertrekpunt voor de advisering.

Ondernemers “Mijn klantenkring bestaat voor een belangrijk deel uit ondernemers. De laatste tijd spreek ik opvallend veel ondernemers/directeuren die van plan zijn hun onderneming te verkopen of over te dragen. Om het maximale er uit te kunnen halen is het van groot belang om tijdig een adviseur erbij te betrekken! Denk hierbij

36

Beleggen

“Is niet meer dan een middel om doelen te bereiken. Het moet passen bij de klant en zijn doelstellingen en is bovendien niet altijd hét middel.” Naast aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, trackers en onroerendgoed, kijken wij ook naar interessante crowdfundingprojecten, venture capital, voorfinancieringen van overheidssubsidies, enz. Regelmatig beschikken wij over interessante mogelijkheden. aan circa 5 jaar vooraf. Het is mijn taak om te zorgen dat mijn klant de meest optimale oplossingen krijgt. Daarbij schakel ik met zijn adviseurs, hiernaast beschik ik over een groot netwerk van specialisten op terreinen buiten mijn eigen vakgebied. Als belangenbehartiger van de klant, neem ik de financiële/juridische coördinatie uit handen en stuur aan op de best mogelijke financiële oplossingen. Dat bespaart de klant niet alleen veel tijd, maar wij weten ook de weg, 100% onafhankelijk”. Juist een goede coördinatie bij stakende ondernemers of bij grote vermogens zorgt voor het meeste optimale resultaat. Dat wordt nogal eens onderschat, omdat men denkt kosten te besparen door het zelf te doen. Echter, het is de praktijk dat er juist dan veel kostenbesparingen, belastingvoordelen en rendementen blijven liggen. Deze bezuiniging kost dus geld!


Beurzen in beweging - aandacht

Foto’s: Hans Villerius

Vermogensoplossingen Banken werken tegenwoordig regionaal, beleggingsadviseurs bedienen teveel klanten. Zij hebben eenvoudigweg geen tijd om hun klanten geregeld te bezoeken of bij te praten, al helemaal niet bij bewegelijke beurzen… Dit en de vele adviseurswisselingen zorgen voor afstand tussen bank en klant. Juist hier ligt de kracht van Duisenburgh Vermogensregie Verkamman: een vaste adviseur die daadwerkelijk betrokken is bij de klant. Jack: “Samen zoeken we de balans om het vermogen optimaal te laten werken. Dat kan met beleggingsadvies of middels één of meer vermogensbeheerders die het beste passen bij mijn klant. Vanzelfsprekend kunnen dat ook de bestaande partijen zijn! Zij worden namens de

Wanneer beurzen forse bewegingen laten zien, zoals in deze zomer, dan mag u er vanuit gaan dat uw beleggingsspecialist u persoonlijk even bijpraat. Zo’n gesprek gaat over de oorzaak van de bewegingen, zijn visie voor de komende periode, de kansen en valkuilen die zich voordoen. Veel belangrijker is of uw portefeuille nog wel op koers ligt om uw vermogensdoelstellingen te kunnen behalen! Uw adviseur zal hier duidelijkheid over moeten geven en eventueel bijsturen.

klant door mij aangestuurd. Zo hou ik de vinger aan de pols m.b.t. de totale risico- en rendementsontwikkeling, de spreiding, de voortgang en het onderhoud met deze partijen. Ook onderhandelen wij over de tarieven. Wij kennen de markt. Hiernaast zorgt Duisenburgh Vermogensregie voor een geconsolideerd en gespecificeerd overzicht van het uitgezette vermogen. Wij beoordelen dit voor onze klant, zodat het totaal vermogen actueel blijft en er steeds een helder beeld bestaat.”

Mijn motivatie “Zeer tevreden klanten is iets waar ik steeds gelukkig van word, dat went nooit… Een recent klanttevredenheidsonderzoek beoordeelde ons met ’uiterst tevreden’, aangevuld met mooie complimenten.” Wilt u dit ook ervaren? Neem dan even contact op.

Duisenburgh Goeree-Overflakkee

Duisenburgh Nederland is een solide organisatie met veel kennis en ervaring op het gebied van vermogensvraagstukken. Iedere Duisenburgh partner heeft minimaal 25 jaar ervaring, onze kennis gaat verder dan alleen beleggen. Bij Duisenburgh Vermogensregie kunt u rekenen op volle aandacht voor uw totale financiële situatie. Onze Goereese klanten hebben Jack Verkamman als vaste adviseur vanuit kantoor Stellendam.

37


- Advertorial -

VCM Totaal breidt uit met TheSafetyShop.nl VCM Totaal is op Goeree-Overflakkee een bekende naam als het gaat om het geven van trainingen, opleidingen en adviezen rondom bedrijfsveiligheid. VCM Totaal maakt bedrijven veiliger door mensen te leren de risico’s op het gebied van veiligheid te minimaliseren. Simpeler gezegd: VCM Totaal wil niets liever dan dat uw personeel veilig kan werken en ook weer veilig thuis komt. Vanaf heden is VCM Totaal nog completer: met uitbreiding van TheSafetyShop.nl, een online shop in veiligheidsmiddelen, kunnen wij naast training en advies ook de veiligheidsartikelen leveren. Op TheSafetyShop.nl zijn zo’n 350 veiligheidsproducten te vinden, van EHBO-koffer tot AED en van brandblus-

38

ser tot complete ADR-pakketten. Allemaal hoogwaardige merkproducten. Jaap Nagtegaal van VCM Totaal vertelt: “Wij komen regelmatig als adviseur bij klanten, je controleert dan een bedrijf en adviseert over het verbeteren van de veiligheid. Vaak betreft een onderdeel van dat advies ook de aanschaf van materialen. Automatisch krijgen wij dan de vraag waar deze materialen gehaald kunnen worden. Nu kunnen wij snel schakelen door zelf deze artikelen te leveren.” Een groot gedeelte van het aanbod van The Safety Shop was eerder nog niet te verkrijgen op GoereeOverflakkee. Waarom dit juist handig is voor Flakkeese ondernemers? Naast de zekerheid dat u werkt met een betrouwbare partij, kunnen de producten op afspraak worden afgeleverd bij uw bedrijf! Voor lezers van dit magazine hebben wij een speciale aanbieding. Met de code: VBGO ontvangt u 15% korting op uw bestelling bij de www.thesafetyshop.nl! Geldig t/m 31-12-2015.


• Blijf op de hoogte met het VBGO-magazine, dit verschijnt vier keer per jaar • Leer andere ondernemers kennen tijdens de netwerkbijeenkomsten, zoals de najaarsborrel op 1 oktober in de Gouden Leeuw. • Krijg een stem in FOGO, Federatie ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee • Maak kennis met bedrijven in de regio tijdens de bedrijfsbezoeken • Ontspan met andere ondernemers tijdens de jaarlijkse ondernemersreis

Ga snel naar www.vbgo.nl Word direct lid en betaal pas contributie vanaf 1 januari 2016!

39


VBGO editie september 2015  
VBGO editie september 2015  
Advertisement