Page 1

Jaargang 27 nr. 1, maart 2016

JONGE ONDERNEMERS


pagina 2 | VBGO


VOORWOORD Jonge ondernemers

verdienen steun We zijn alweer aardig op weg in het nieuwe jaar. De Algemene ledenvergadering ligt reeds achter ons. Deze was, zoals gebruikelijk, goed bezocht door onze leden. En na afloop van het officiële gedeelte had Jos Burgers een goed pakkend verhaal voor ons. Huiswerk te over...

en in hun droom. Ze beginnen een onderneming. Daar mogen we toch wel blij mee zijn. Deze nieuwe jonge ondernemers verdienen onze steun. Dat kan op verschillende manieren. Denk met ze mee, geef advies. Sta ook open voor hun manier van denken. Wie weet wat er uit voortkomt.

Het was ook goed te zien dat er nieuwe leden aanwezig waren, maar ook jonge nieuwe leden. Het is mooi om te zien dat er in de roerige tijden waarin wij leven toch nog mensen zijn die geloven in zichzelf

Dit nieuwe magazine gaat over jong ondernemerschap. Ik wens u allen veel leesplezier, maar vooral ook een goed voorjaar in het ondernemen.

Daan Buijze Voorzitter VBGO

Inhoud Coverstory4

Verbindende schakel

Jonge ondernemers hebben frisse ideeën

De nieuwe website van de Vbgo

Ondernemersportret8

Inspiratie23

Joost Boeter van LesautoRent

Het nut van doelloos rondvliegen

7 vragen

11

Ondernemersfonds

Culinair talent

20

Vereniging25 Ongedwongen jaarvergadering

12

Ondernemersportret28

Restaurant L’Ambiance

Michel Schreuders van Werelds aan het Strand

Inspiratie14

Column31

Lezing van Jos Burgers

Visser & Visser

Ondernemersportret18

Vereniging35

Martijn van Eck en André Huijer van MTeck

Nieuwe leden

VBGO | pagina 3


COVERSTORY

pagina 4 | VBGO


Frisse ideeën Jonge ondernemers op Goeree-Overflakkee Tekst: Martijn de Bonte | Foto’s: Hans Villerius

“Wat is je ondernemersleeftijd?” Die vraag stellen ondernemers elkaar niet zo vaak. Terwijl het eigenlijk niet zo een gekke vraag is. Want je kan de zestig al gepasseerd zijn en toch een jonge ondernemer zijn, en een dertiger die al op de middelbare school startte met ‘handelen’ heeft al ruime ervaring met het ondernemerschap. In deze uitgave staan jonge ondernemers centraal. Jonge bedrijven verliezen het bij ondernemersprijzen altijd van de gevestigde orde. Daarom bedacht Jan Verhage van de Rabobank dat er een aparte prijs moest komen voor ondernemingen die jonger zijn dan vijf jaar. Zo gezegd, zo gedaan. Donderdag 21 april wordt de eerste Jonge Ondernemer GO 2016 Award uitgereikt. Verhage: “We willen bijzondere ondernemers laten shinen, dat is het doel van de ondernemersprijs.”

Beter gebruik van ICT

Verhage, die op zijn visitekaartje heeft staan: ‘Adviseur Coöperatie en Duurzaamheid’, vertelt enthousiast over de pluspunten van jonge ondernemers: “Jonge bedrijven denken echt out-of-the-box, ze kijken nauwelijks naar bestaande bedrijven. Daardoor is er nauwelijks sprake van concurrentie. Een ander verschil tussen jonge bedrijven en de gevestigde orde is dat startende ondernemers veel beter gebruik maken van alle mogelijkheden die ICT biedt. Dat verhoogt de snelheid binnen de onderneming, levert gemak op voor de klant en maakt het mogelijk om 24-uurs service te leveren.”

“Het succes van jonge ondernemers is veelal te verklaren doordat ze echt kijken naar wat de klant wil en welke vraag er leeft in de markt. Ze zijn niet bezig met wat andere bedrijven doen, maar kijken gewoon naar datgene wat klanten willen en nog niet bestaat. Dat zie je bijvoorbeeld bij Joost Boeter van LesautoRent, die is genomineerd voor de Jonge Ondernemer GO 2016 Award. Die zag dat er nog mogelijkheid was voor rij-instructeurs om snel aan een vervangende lesauto te komen als er sprake is van pech, of schade. Hij schreef er zijn scriptie over en is vervolgens aan de slag gegaan. (Lees zijn verhaal op pagina 8.) Het gevaar zit ‘m voor veel jonge ondernemers dan ook niet in concurrentie, maar in het risico dat anderen het idee kopiëren.” “Een ander verschil met de oudere garde is dat jonge ondernemers veel minder gebonden zijn aan bestaande (bedrijfs)structuren. Zo is het niet ongebruikelijk om een succesvol bedrijf na een paar jaar alweer te verkopen. De jonge generatie schakelt snel en start na een overname gewoon weer met een nieuw idee.”

Doorpakken zit in de genen

“Goeree-Overflakkee is absoluut een goede plaats om te starten als ondernemer,” aldus Verhage. “Als je goed bent vinden klanten je makkelijker in een dunbevolkt gebied dan in de drukke Randstad. Daarnaast zit het in de genen van de eilanders om hard te werken. De ondernemers op het eiland tonen karakter en zetten door. Dat zie je ook in andere gebieden die vroeger min of meer geïsoleerd waren. Veel amateurvoetbalclubs langs de kust gooien hoge ogen in de competitie. Lees verder op pagina 7.

VBGO | pagina 5


pagina 6 | VBGO


COVERSTORY

‘Er is veel talent om door te pakken op

Goeree-Overflakkee’ De eeuwenlange strijd tegen de elementen heeft zich in de genen verankerd en vindt haar weerslag in hard trainen en doorpakken op het voetbalveld. Dat is ook te zien op Goeree-Overflakkee. Wist je dat 100% van de radijs die bij de Albert Heijn wordt verkocht in Oude-Tonge word geteeld? En dat de beste boerenyoghurt uit Sommelsdijk komt? En dat er op het eiland ijs van de bijzondere Jerseykoeien wordt geproduceerd? En dan hebben we het alleen nog maar over de agrarische sector. Er is veel talent om door te pakken op Goeree-Overflakkee.”

Urenlange discussies

De jury gaat niet over één nacht ijs. De juryleden hebben diepgaande en soms urenlange discussies gevoerd. Na een eerste selectie zijn er diepte-interviews afgenomen met vijf ondernemers. Op basis daarvan beslist de jury welke drie bedrijven er worden genomineerd voor de ondernemersprijs. De voltallige jury gaat vervolgens op bezoek om het in het bedrijf te kijken, te ruiken en te luisteren. Het thema voor deze verkiezing is: ‘Grensverleggend ondernemerschap’. De jury heeft daarom specifiek gekeken naar de manier waarop de ondernemer grenzen verlegt binnen de betreffende branche. Verder is er gekeken naar zaken als de toekomstvisie, de kritieke prestatie-indicatoren en specifieke talenten van de ondernemer.

Startcoach

Jaarlijks starten er tussen de 200 en 300 nieuwe ondernemingen op Goeree-Overflakkee. Verhage vertelt dat er vroeger een project was op het eiland om startende ondernemers te helpen. “Het project ‘Startcoach’ matchte startende ondernemers met ervaren ondernemers. Een aantal ondernemers die toen zijn gecoacht zijn uitgegroeid tot succesvolle ondernemingen, bijvoorbeeld Bureau Jip in Dirksland, Island Solar in Oude-Tonge en Manuel Beroepskleding. Startcoach werd gedragen door de gemeente, Kamer van Koophandel en de Rabobank.” Het zou mooi zijn als er in de toekomst weer partijen zijn die zich inzetten voor het matchen van startende ondernemers met ondernemers die hun kennis willen overdragen. Voor startende ondernemers zijn de kennis en het netwerk van de ondernemer ideaal om een goede start te maken. Voor een ervaren ondernemer is het verfrissend om starters te begeleiden, die bruisen van de ideeën en doorgaans veel verstand hebben van de online wereld. Op die manier ontstaat er een mooie wisselwerking…. Over de winnaar wil de jury uiteraard nog niks verklappen. Juryvoorzitter Helmig, advocaat bij Den Hollander Advocaten, wil wel kwijt dat de jury verrast is over het hoge niveau van de inzendingen voor de Ondernemersprijs voor jonge ondernemingen. “De drie genomineerde bedrijven voor deze prijs hebben lef en gedrevenheid getoond bij de start van hun onderneming. Het zijn slimme ondernemers die zich tot het uiterste inspannen om hun jonge ondernemingen te laten groeien en tot een succes te maken.”

Lees

de verhalen van de drie genomineerden voor ‘Jonge Ondernemer GO 2016’ in dit magazine.

VBGO | pagina 7


ONDERNEMERSPORTRET

LesautoRent Activiteiten: Lesauto verhuur en lease Vestigingsplaats: Dirksland Aantal medewerkers: EĂŠn Bestaat sinds: Februari 2014 www.lesautorent.nl

pagina 8 | VBGO


voor d r e e n i r Genom erneme d n o e g ‘Jon 6’ GO 201

Joost Boeter van LesautoRent bv:

“Als ondernemer zal ik nooit klaar zijn” Tekst: Kees van Rixoort | Foto: Hans Villerius

“Vaak hoor je dat je als startende ondernemer op zoek moet naar het geniale idee, het gat in de markt, de nieuwste billion dollar company. Maar ik zeg: Ga gewoon aan de slag. Werk hard, wees creatief en sta open voor samenwerking. En bovenal, zorg dat je plezier hebt in dat wat je doet. Links- of rechtsom, als je dat weet vol te houden, kom je er wel. Durf jezelf in het diepe te gooien.” Dat zegt Joost Boeter. Zelf is hij er een goed voorbeeld van. In minder dan twee jaar tijd bouwde hij zijn startup LesautoRent uit tot een succesvolle onderneming. De 24-jarige Flakkeeënaar is genomineerd voor de Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee. LesautoRent komt voort uit een eerdere onderneming van Boeter: RijschoolmetSchade.nl. Via dat bedrijf voorzag hij rijscholen in geval van schade van een vervangende lesauto. Hij werkte samen met negentig autoschadeherstelbedrijven in Nederland.

len. “Een belangrijke uitdaging - Boeter spreekt liever over uitdagingen dan valkuilen - is het vinden van de juiste balans. Bijvoorbeeld tussen tijd en kwaliteit. Ik ben perfectionistisch en wil van een 8 altijd een 10 maken. Vaak is daar veel tijd voor nodig. Soms te veel tijd waardoor het ten koste gaat van je groei en je beter genoegen kunt nemen met een 8 of een 9.” Een andere uitdaging voor de jonge ondernemer is focus. “Je bent enthousiast begonnen en komt in aanraking met allerlei nieuwe mensen en ideeën. Als je niet uitkijkt ga je van het één naar het ander en verlies je de focus op je core business. Aan de andere kant moet je ook niet met oogkleppen gaan rondlopen. Ook hier geldt dat de juiste balans nodig is.” Balans is ook nodig tussen werk en privé. “Ik denk dat het goed is om alles met overgave te doen; hard werken, maar daarnaast ook goed ontspannen. Zo houd ik mezelf in evenwicht en presteer ik het best.”

Het liep goed, maar de focus veranderde. Boeter kreeg steeds meer vragen van rijscholen om een lesauto bij hem te huren of te leasen. Dat was het sein om de bakens te verzetten en LesautoRent te starten. In samenwerking met onder andere autoverhuurmaatschappij Hertz, biedt LesautoRent verhuur en lease van lesauto’s aan door heel Nederland. “Rijschoolhouders die bij ons een lesauto leasen, hebben de zekerheid dat de mobiliteit van hun rijschool A tot Z is geregeld. Daarnaast is een lesauto leasen voor een rijschool voordeliger dan een eigen auto kopen”, verklaart Boeter het succes van zijn bedrijf. “De lesauto is het belangrijkste gereedschap van een rijschool. LesautoRent zorgt ervoor dat rijscholen altijd mobiel blijven.”

Internet Volgens Boeter is er, zonder te generaliseren, wel een verschil zichtbaar tussen de oude gevestigde ondernemer en de jonge net gestarte ondernemer. “Ik denk dat de jonge generatie makkelijker in oplossingen denkt. Dat komt mede door het internet, dat laagdrempelig is en veel kansen biedt. Het is wel een misvatting dat succesvol ondernemen door het internet gemakkelijk is geworden. Je moet net zo goed hard werken, maar op een andere manier. Vroeger had je veel geld en een pand nodig. Toen was ondernemen niet voor iedereen weggelegd. Door het internet hebben steeds meer mensen de mogelijkheid, maar lang niet iedereen heeft de kwaliteit om succesvol te worden. Je ziet daarom ook relatief veel startende ondernemers weer stoppen.”

Dat Boeter talent voor ondernemen heeft, is duidelijk. Hij vertelt dat hij vroeger op school tijdens schoolreisjes al handelde in snoep, en met meer zakgeld thuiskwam dan hij vooraf had meegekregen. “Het moet in je zitten”, beaamt hij. Dat betekent niet dat het allemaal van een leien dakje gaat. Joost Boeter waarschuwt voor valkui-

Denkend aan de toekomst ziet Joost Boeter geen einddoel voor zich. “Een einddoel wekt de suggestie dat je ooit je doel hebt bereikt en klaar bent. Als ondernemer zal ik nooit klaar zijn en altijd naar die 10 blijven streven. Mijn doel is om met veel plezier te blijven ondernemen en, met de juiste balans, een gelukkig leven te leiden.” VBGO | pagina 9


Spuikolk 2b 3247 LK Dirksland Telefoon 0187 605952 e-mail info@heftruckcentrale.nl

specialist

pagina 10 | VBGO

www.heftruckcentrale.nl


7 VRAGEN Het Ondernemersfonds op

Goeree-Overflakkee De Federatie Ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee (FOGO) onderzoekt samen met de gemeente de mogelijkheden voor het opzetten van een ondernemersfonds. Daarbij dragen alle bedrijven en organisaties op het eiland bij aan collectieve voorzieningen en projecten. Dat kan bijvoorbeeld worden georganiseerd door middel van een ‘verplichte’ heffing op de Onroerend zaakbelasting. In zeven vragen en antwoorden wordt uitgelegd hoe een Ondernemersfonds precies in zijn werk gaat.

1. Wat is een Ondernemersfonds? Een Ondernemersfonds is een fonds dat mogelijk wordt gevuld door een heffing op de OZB niet-woningen die alle bedrijven en organisaties binnen een gemeente betalen, met als doel om collectieve voorzieningen en projecten ook collectief te financieren. 2. Is dit het eerste Ondernemersfonds in Nederland? Nee, zeker niet. In 2005 is in Leiden het eerste Ondernemersfonds van Nederland totstandgekomen en sindsdien zijn er vele steden en gebieden gevolgd. Het Ondernemersfonds is dus zeker geen nieuw verschijnsel. Er zijn verschillende, succesvolle voorbeelden. 3. Wat zijn de doelen van het Ondernemersfonds? Het Ondernemersfonds is een middel om collectieve initiatieven en investeringen te financieren. Denk aan camerabeveiliging, gebiedspromotie, feestverlichting of parkmanagement. Ondernemers in een gebied kunnen hier zelf over beslissen.

4. Hoe worden de gelden van het Ondernemersfonds onderling verdeeld? Per winkelgebied en bedrijventerrein is er sprake van één ondernemersvereniging dat bij het Ondernemersfonds een bestedingsvoorstel kan indienen. De verenigingen bepalen zelf waaraan het geld wordt besteed. Voorwaarde is wel dat de plannen waarvoor geld wordt aangevraagd, worden gedragen door de ondernemers die zijn aangesloten bij de betreffende vereniging. 5. Hoe werkt het Ondernemersfonds in de praktijk? Een voorbeeld, een ondernemersvereniging doet een aanvraag bij het Ondernemersfonds voor financiering van een cameranetwerk op een bedrijventerreinen. De aanvraag wordt vervolgens procedureel getoetst door het bestuur van de stichting. Elke ondernemersvereniging kan beroep doen op het geld waar ze recht op hebben, dat wil zeggen het geld wat uit het gebied wordt geheven. Omdat de heffing voor alle niet-woningen verplicht is en er geen free-riders meer bestaan neemt de financiële slagkracht van elke vereniging toe.

6. Gaat de gemeente nu taken bij het fonds neerleggen? Nee, in een overeenkomst tussen de stichting Ondernemersfonds Goeree-Overflakkee en de gemeente zal expliciet worden afgesproken dat het fonds niet ingezet wordt voor reguliere overheidstaken. Daar ziet het stichtingsbestuur ook op toe. 7. Hoe staat het met de privacy van individuele ondernemers? De stichting Ondernemersfonds krijgt geen individuele OZB-gegevens van de gemeente. Dit mag niet in het kader van de privacywetgeving. Wel krijgt de stichting de gegevens op gebiedsniveau, om zo de budgetten uit het fonds te kunnen bepalen. Op 20 april is er vanaf 18.45 uur een kennisavond over het Ondernemersfonds. De avond is bij MBPA, aan de Nieuwe Bloksedijk 13 in Achthuizen. Vooraf aanmelden op www.fo-go.nl.

VBGO | pagina 11


CULINAIR TALENT

Ook interessant voor de zakelijke markt

Sfeervol en heerlijk tafelen in l’Ambiance Tekst: Kees van Rixoort | Foto’s: L’Ambiance en Wim van Vossen

“Boven verwachting”, zegt Leander Kattestaart, chef-kok van restaurant l’Ambiance, als hij de vraag krijgt hoe de eerste weken zijn verlopen. De klanten, die het nieuwe restaurant aan de haven van Middelharnis al vrij massaal hebben weten te vinden, tonen veel waardering voor de sfeer en de gerechten die zij voorgeschoteld krijgen. “We krijgen veel positieve reacties.” L’Ambiance is vanaf vijf uur ‘s middags open, maar op afspraak kan de zakelijke markt er ook terecht voor een onderscheidende lunch. Restaurant l’Ambiance, dat na een voorbereiding van anderhalf jaar op 22 maart openging voor het publiek, is een droom die Leander Kattestaart realiseert. Dat doet hij niet alleen, maar samen met Jordi Bos. Ze kennen elkaar pagina 12 | VBGO

al enige tijd en werkten nauw samen in een restaurant in Willemstad. Leander in de keuken en Jordi in de bediening, allebei in een leidinggevende functie. De chef-kok van l’Ambiance: “Het is een droom om voor jezelf te beginnen in een zaak met je eigen smaak en je eigen combinaties op het bord.” “We draaien al wat jaren mee”, zegt Jordi Bos. “Ook samen. We dachten: we gaan onze krachten bundelen in een nieuw restaurant. Wat ze in Willemstad kunnen, kunnen wij ook.” En misschien wel beter? Daar zeggen de uitbaters van het nieuwe restaurant niet zomaar ja op. Al willen ze met l’Ambiance wel iets neerzetten, dat de toets der kritiek gemakkelijk kan doorstaan en, sterker nog, de gasten iets extra’s biedt dat op Goeree-Overflakkee nog niet voorhanden was. Leander Kattestaart woont in Middelharnis en weet zeker dat er voldoende eilandelijk publiek is dat de sfeer en de kwaliteit van het restaurant zal weten te waarderen.

“Wij werken met amuses, en friandises bij de koffie. Er zijn menu’s van drie tot zes gangen. Daarnaast kunnen gasten à la carte eten. We hebben vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier desserts op de kaart. Per seizoen variëren we. We houden de kaart bewust klein, dan kunnen we optimaal aandacht aan de gerechten besteden”, zegt de chef-kok. Zijn collega en mede-eigenaar Jordi Bos, die de bediening in l’Ambiance onder zijn hoede heeft: “Een avondje lekker tafelen, met een mooie, gevarieerde wijnkaart erbij – daar gaat het om. En om de beleving: de aandacht aan tafel, de entourage. Wij hebben een passie voor horeca en zijn in staat die over te brengen op de gasten. Je zou kunnen zeggen dat we een beetje vakidioten zijn. Wij denken niet in geld. Als de mensen met een glimlach vertrekken, dan is het goed voor ons. Daar krijg je veel positieve energie van.”


Advertorial

‘Blijf bij jezelf’ Leander en Jordi hebben een duidelijke filosofie. “Wij hebben ons voorgenomen: blijf bij jezelf, blijf bij waar je goed in bent, dan komt het succes vanzelf”, zegt de laatste. Zijn collega: “Waar we goed in zijn? Creativiteit in de keuken, mooie smaakcombinaties realiseren. Met bekende ingrediënten iets verrassends doen. Zonder dure termen te gebruiken, dat schrikt af. Onze keuken is klassiek Frans, maar we voegen ook gerust risotto toe, of sushi. Invloeden uit allerlei delen van de wereld dus.” De zakelijke markt kan in l’Ambiance ook terecht voor een twee-gangenlunch. Doorsnee tosti’s of uitsmijters komen niet op tafel, wél onderscheidende gerechten. “Dat sluit aan bij onze filosofie: onderscheidend zijn en blijven”, zegt Jordi Bos.

‘Alles moet kloppen’ Dat de eigenaren hebben gekozen voor de naam l’Ambiance is niet vreemd. “Dat betekent sfeer. Wij vinden dat alles moet kloppen: het eten, de bediening, maar ook de sfeer”, zegt Jordi Bos. “Als het eten en de bediening kloppen en de sfeer niet, dan ga je het niet redden. Het moet gezellig zijn, niet stijfjes, een heerlijk avondje uit.” Het interieur van de zaak aan het Vingerling is tussen eind januari en half maart finaal op de schop gegaan. In het monumentale pand, met voor de deur en aan de pittoreske haven een terras met circa vijfendertig plaatsen, is een uitgebalanceerde mix van modern en klassiek te zien. De kleuren zijn warm en het licht is er aangenaam. In de toekomst willen Leander en Jordi ook de bovenverdieping tot horeca omtoveren. Vingerling 19-21, 3241EB Middelharnis | T 0187 - 48 11 54 info@restaurantlambiance.nl | www.restaurantlambiance.nl

VBGO | pagina 13


JOS BURGERS

Inspirerende lezing op jaarvergadering VBGO:

‘Hoe maak je meer rendement en krijg je ‘t minder druk?’ Tijdens de jaarvergadering van de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee, vorige week donderdagavond, trad de bekende marketingdeskundige drs. Jos Burgers RM als gastspreker op in het Rabobankkantoor te Middelharnis. Voor de eilandelijke ondernemers had hij, evenals een predikant pleegt te doen, boven zijn lezing een thema geschreven waar hij zijn hoorders bij bepaalde: ‘Hoe maak je meer rendement in plaats van ‘t drukker te krijgen?’. Om vervolgens stil te staan bij drie hoofdgedachten: ‘Hoe kom je van concurrentie af?’, ‘Kortingen, prijzen en marges’ en ‘Maak van klanten je ambassadeurs!’. Jos Burgers (1951) is marketingman in hart en nieren. In het verleden was hij onder meer docent Marketing & Marktonderzoek aan de Fontys Hogeschool te Eindhoven en was hij voor bedrijven en instellingen adviseur op het gepagina 14 | VBGO

bied van strategie, marketing en klantgerichtheid. Tegenwoordig verzorgt hij jaarlijks zo’n 150 lezingen, workshops en seminars en is hij auteur van bestsellers over zijn vakgebied. Weiland Tijdens zijn lezing in Middelharnis gaf Burgers aan dat het belangrijk is dat je als ondernemer “je positie bepaalt in het weiland”. Met andere woorden: dat je weet met wie je wilt concurreren en met wie niet. Of nog anders: voor welke klanten je er wilt zijn en voor welke niet? “Als je dat niet helder hebt, heb je ‘t altijd druk, terwijl je soms bijna geen rendement hebt. En als je dan tóch geen rendement hebt, kun je ‘t beter óók maar niet druk hebben…!” Daarom is het is zaak, zo legde Burgers uit, “dat je als ondernemer helder hebt of je klanten snappen waarom ze bij jou moeten zijn, of ze dit na één week nóg snappen en of ze dat ook doorvertellen aan anderen. Maar ook richting jezelf: ben je je ervan bewust in welke behoefte je voorziet en op welke manier je dat doet? Als je dit weet, weet je ook wie je als klant wilt hebben en wie niet (meer), voor welke doelgroep klanten je

ondernemer wilt zijn en van welke klanten je dus over drie jaar af wilt zijn. Dat levert meer rendement op terwijl je het rustiger krijgt.” “Om je positie in het weiland te bepalen, dan wel om concurrentie kwijt te raken, gaat ‘t er niet om dat je de beste bent of de goedkoopste, maar dat je de enige bent”, gaf Burgers aan. “Ga, om die positie te krijgen, op zoek naar klantenvragen waar je als ondernemer eigenlijk van baalt en maak dáár een verdienmodel van. Succes verzekerd!” Korting Ook ging Burgers in op het (niet) geven van korting wanneer een klant daarom vraagt. Het antwoord was helder: “Geef nooit korting! Want wat zeg je feitelijk tegen klanten als je ze korting geeft als ze daarom vragen? ‘Eigenlijk wilde ik u bedotten met de prijs, maar dat gaat me nu helaas niet meer lukken…’ Klanten willen wel graag korting, maar wát ‘t dan kost vinden ze minder belangrijk. Ze willen graag zekerheid dat ze een faire prijs betalen. Laat ze daarom merken dát uw prijs fair is. En schrikken ze soms van het bedrag, laat ze er dan


gerust even aan wennen dat ze ‘t duur vinden. Maar buk niet te snel en maak jezelf niet zomaar te goedkoop, want dat gaat ten koste van je geloofwaardigheid. En wanneer u onderscheidend bent, mág er een prijskaartje aan hangen. Zie het dan ook niet als úw probleem wanneer een klant aangeeft dat uw prijs niet in hun budget past. Toon liever begrip en zeg: ‘Ik begrijp het en vind ‘t vervelend voor u. Heeft u enig idee hoe u dat op zou kunnen lossen?’. Dan krijg je een heel ander gesprek. En ga zeker niet uitleggen dat uw klant ‘t niet snapt dat uw prijs fair is, want dat krijg je in drie minuten niet weggepraat. Bovendien spreek je dan zonder het hardop te zeggen ermee uit dat je klant eigenlijk een sukkel is, want díe snapt jou niet. Waarna je klant uit gaat leggen dat jíj een sukkel bent omdat jij hém niet snapt… Wil je toch korting geven, geef dan ‘ruilkorting’, iets in natura. Je verandert dan de deal door iets extra’s te geven of te doen, zonder dat de prijs verandert.” Fans Daarnaast ging Burgers in op het omgaan

Voor een tientje een fan erbij, dá’s toch geen geld…?

Tekst en foto’s: Hans Villerius

met klanten, vooral als ze klachten hebben. “Wees gek op ontevreden klanten!”, zo gaf hij aan. “Juist van hén kun je ambassadeurs van je onderneming maken, wanneer je aandacht en begrip toont voor hun ontevredenheid en je dat oplost door net wat meer te geven dan ze van je verwachten. Dát onthouden ze en maakt dat ze van een ontevreden klant een fan van je worden.” “Fans maak je ook door voor klanten af en toe iets extra’s of bijzonders te doen. Ook al kost dat bijvoorbeeld een tientje meer. Voor een tientje een fan erbij, dá’s toch geen geld…? En als je elke dag, naast je ‘gewone werk’, één klant fan van je winkel maakt, heb je aan ‘t eind van ‘t jaar driehonderd- en na vijf jaar vijftienhonderd fans, dat zijn anderhalf duizend ambassadeurs die reclame voor je maken! Aandacht, begrip en complimenten: het zijn ook voor klanten de vitaminen A,B en C. En wat je geeft, krijg je gegarandeerd terug!” Voor ondernemend Goeree-Overflakkee dus genoeg stof tot nadenken. Én voor zichzelf de toepassing te maken. VBGO | pagina 15


pagina 16 | VBGO


VBGO | pagina 17


ONDERNEMERSPORTRET

rd voor e e n i m Geno nemer r e d n o ‘Jonge 6’ GO 201

pagina 18 | VBGO


Martijn van Eck en André Huijer van MTeck:

‘Het is onze ambitie om het plafond te zoeken’ Tekst: Kees van Rixoort | Foto: Hans Villerius

Het plezier straalt ervan af, als je bij het Stellendamse bedrijf MTeck over de vloer komt. Werken is hier een hobby. Daarnaast is MTeck zo ver gekomen door nooit concessies te doen aan de kwaliteit, de normen en de duurzaamheid, door innovatieve durf te tonen en door Flakkees te ondernemen: doen wat je belooft en betrokkenheid tonen, ook als een klus is afgerond. “Alles is gebaseerd op vertrouwen”, zegt Martijn van Eck, die MTeck vier jaar geleden samen met André Huijer en Tinelot Tjebbes oprichtte. MTeck begon met service en onderhoud aan kranen. De allereerste klus was de totale renovatie van het machinepark van een steengroeve in Suriname. Daarna reisden Van Eck en Huijer naar verre landen voor het onderhoud van machines en voor het in gebruik stellen van twee kraantrolleys waarvoor ze hydraulische en elektrische besturing hadden gerealiseerd. De complete revisie van een baggerkraan volgde. Het bedrijf bleef sterk in service en onderhoud. Bijvoorbeeld aan de kraantjes van heel veel binnenvaartschepen. MTeck, vier jaar geleden begonnen in een klein pandje in Oude-Tonge, zit voor dit soort werkzaamheden op een uitstekende locatie: dicht bij de haven van Stellendam. Naast service en onderhoud telt het bedrijf nog een belangrijke poot: een in eigen beheer ontwikkelde baggerkraan. Deze kraan bevat geen dieselmotor en geen hydrauliek, maar is honderd procent elektrisch. Daarmee laat de onderneming in Stellendam zich van een zeer

innovatieve kant zien. Er is in de wereld geen ander bedrijf dat een elektrische baggerkraan heeft gebouwd. MTeck deed het in opdracht van de bekende baggerfirma Paans Van Oord. Daarna kwam algauw de opdracht voor de tweede elektrische kraan binnen… “Er is veel interesse voor, ook vanuit Amerika.”

zijn zomaar wat tips die Huijer en Van Eck voor startende ondernemers hebben. “Je hoeft niet voor in de parade te staan of alles vol van de daken schreeuwen”, zegt de laatste. “Wij hebben ook geen dikke Mercedes voor de deur staan… En hier is geen strakke hiërarchie: een platte piramide.”

“Het is onze ambitie om het plafond te zoeken. Dat is nog niet in zicht”, zegt Martijn van Eck. “Als zelfstandig ondernemer kun je zelf sturing geven aan die ambitie. Die vrije rol heb ik altijd gewild, ook al toen ik nog in loondienst werkte.” André Huijer: “Het is allemaal een kwestie van vraag en aanbod. Door goede service te verlenen, kregen we de vraag om zelf een kraan te bouwen. Daar zijn we op ingegaan. Wij zeggen nooit nee. En dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat een klant in Amerika nu dealer is van ons kraanmerk. Zonder ambitie zou je dat niet bereiken.”

Over het ondernemersklimaat zijn de mannen van MTeck goed te spreken. “Het is prettig zakendoen met de bedrijven op Flakkee. Er wordt hard gewerkt. Wij zien veel mensen met ambitie op het eiland. Mensen die een stapje extra doen.” Zelf behoren ze ook tot die categorie: “Dat er wereldwijd kranen van ons staan.” Een Nederlands kwaliteitsproduct. Uit Stellendam.

Natuurlijk, valkuilen zijn er ook als je een onderneming start. Van Eck: “Te snelle groei: zoveel werk dat je het niet aankunt. En de onderlinge verhoudingen in je bedrijf kunnen veranderen, ook doordat er verschillende ideeën ontstaan.” Huijer: “Personeel zou ook een valkuil kunnen zijn als je groter wordt. Je trekt het niet met mensen die van school komen, je moet ze zelf opleiden.” De groei heeft al tot gevolg gehad dat MTeck al voor de derde keer in iets meer dan vier jaar moet verhuizen. Nu naar een veel groter pand, iets verderop in Stellendam. Anticiperen op de toekomst is dat. “Hier hopen we het wat langer vol te houden dan twee jaar”, lacht Martijn van Eck. Tips Durf. Vertrouwen in jezelf. Niet te grote risico’s nemen. Bescheiden blijven. Dat

MTeck Activiteiten: Bouwen, verkopen en onderhouden van machines. Vestigingsplaats: Stellendam Aantal medewerkers: Vijf Bestaat sinds: Januari 2012 www.mteck.nl

VBGO | pagina 19


VBGO presenteert nieuwe website:

Verbindende schakel Magazines Facebook

De Vbgo is vanaf nu te vinden op Facebook. Like de pagina op www.facebook.com/verenigingbedrijvengo.

pagina 20 | VBGO

Nieuws

Op de website komen nieuwsartikelen te staan die relevant zijn voor ondernemers. Neem regelmatig een kijkje voor het laatste nieuws.

Nog eens terugkijken in een eerdere uitgave? Op de website zijn eerder verschenen Vbgo magazines te raadplegen.


Nieuw logo

De Vbgo legt verbinding tussen ondernemers. Dat komt ook tot uiting in het nieuwe logo. De verschillende kleuren staan voor de diversiteit van de leden. Van een stickerleverancier tot een bankier en van de advocaat tot de juwelier. De Vbgo verbindt al deze mensen met elkaar, dat komt visueel tot uiting in de letters die allemaal met elkaar verbonden zijn.

WURLD De nieuwe website en huisstijl zijn gemaakt door WURLD. Een jong bureau dat is opgezet door twee jonge ondernemers: Meijk van Nimwegen en Toon Schulten. Meijk pitcht Wurld in zes zinnen: “Wij maken wat je nodig hebt en doen dit met plezier, beleving, inzet en gezond verstand. Mooie websites en slimme interfaces. Unieke huisstijlen en creatief drukwerk. Altijd met een duidelijk doel. En heb je een geweldig idee? Dan is de kans groot dat we je kunnen helpen.” Meer weten? Kijk dan op www.wurld.nl.

Evenementen

Aanmelden voor evenementen van Vbgo is een stuk eenvoudiger geworden. In de digitale uitnodiging die naar de leden wordt gestuurd staat een aanmeldbutton, met één druk op de knop kunt u zichzelf aanmelden voor een borrel, de ledenreis, bedrijfsbezoek of jaarvergadering.

Ledenoverzicht

Alle leden staan op de vernieuwde website van Vbgo. Iedere onderneming kan zichzelf presenteren met een korte omschrijving en een profielfoto. Dat maakt van de website een handige tool om kennis te maken met de ondernemers van Goeree-Overflakkee. De bedrijven zijn onderverdeeld in categorieën, dat maakt het zoeken eenvoudig.

VBGO | pagina 21


Al onze producten worden door een

Al meer dan 100 jaar houten kwaliteits kozijnen

vakkundig team van medewerkers

Boezemweg 30, 3255 MC Oude Tonge

w w w. l a m b e r t k o z i j n e n . n l

pagina 22 | VBGO

0187 64 12 33

vervaardigd, met de meest moderne computergestuurde machines, waarbij oog voor detail en aandacht voor de klant centraal staan.


INSPIRATIE Feestelijke uitreiking

Ondernemersprijs GO 2016 Donderdag 21 april is het dubbel feest in Het Prieel van De Staver in Sommeldijk. Dan worden er twee onderscheidingen uitgereikt: de ‘Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee’ en de ‘Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee’. De zaal is geopend vanaf 16.30 uur, het programma start om 17.00 uur. Aanmelden is verplicht, ga hiervoor snel naar www.eilandennieuws.nl/ondernemersprijs. De capaciteit is beperkt en vol is vol.

Genomineerden

Ondernemen is een kwestie van passie, visie, motivatie en lef. Veel ondernemers op Goeree-Overflakkee komen sterker uit de crisis door bijvoorbeeld de ontwikkeling van nieuwe producten, of door het maken van grensverleggende keuzes. Dit mag best gezien en gewaardeerd worden en daarom organiseren de gemeente Goeree-Overflakkee, Rabobank Het Haringvliet, Eilanden Nieuws en FOGO de Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee 2016.

Jonge ondernemersprijs: LesautoRent, Joost Boeter Watertoren 41C, 3247 CL Dirksland Mteck, Martijn van Eck Nijverheidsweg 14, 3251 LP Stellendam Werelds aan het strand, Michel Schreuders De Punt 1, 3253 ML Ouddorp

Ondernemersprijs: Goemaat Glas, Jan Goemaat Provincialeweg 14, 3252 LR Goedereede Lambert Kozijnen, Kees Lambert Boezemweg 30, 3255 MC Oude-Tonge Maatschap Mulder, Sjaak Mulder Schenkeldijk 1, 3248 LR Melissant

Het nut van doelloos Het nut van doelloos rondvliegen Het nut van rondvliegen Thijs van der Schaaf Strateeg bij WebNL

doelloos rondvliegen Tekst: Thijs van der Schaaf, Strateeg bij WebNL Tekst: Thijs van der Schaaf, Strateeg bij WebNL

Er bestaat een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat wespen slimmer zijn dan vliegen. Wespen kunnen communiceren, ze hebEr bestaat een wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat wespen ben een geheugen en ze kunnen associëren. Vliegen kunnen dat niet. slimmer zijn dan vliegen. Wespen kunnen communiceren, ze hebWespen hebben bijvoorbeeld geleerd dat een lichtschijnsel duidt op ben een geheugen en ze kunnen associëren. Vliegen kunnen dat niet. een weg naar buiten. Als je een glazen fles op z’n kant legt, daar een Wespen hebben bijvoorbeeld geleerd dat een lichtschijnsel duidt op paar wespen instopt en vervolgens een lamp boven de fles hangt, dan een weg naar buiten. Als je een glazen fles op z’n kant legt, daar een zullen de wespen daarom eindeloos richting de lamp vliegen, tegen paar wespen instopt en vervolgens een lamp boven de fles hangt, dan het glas botsen en uiteindelijk uitgeput neervallen. Vliegen doen dat zullen de wespen daarom eindeloos richting de lamp vliegen, tegen niet. Vliegen hebben sowieso geen idee wat ze doen. Ze vliegen doelhet glas botsen en uiteindelijk uitgeput neervallen. Vliegen doen dat loos in de rondte, tot ze tot hun eigen verbazing ineens een uitgang niet. Vliegen hebben sowieso geen idee wat ze doen. Ze vliegen doeltegenkomen en naar buiten vliegen. Ze bereiken hun doel, zonder ook loos in de rondte, tot ze tot hun eigen verbazing ineens een uitgang maar aan een oplossing te hebben gedacht. tegenkomen en naar buiten vliegen. Ze bereiken hun doel, zonder ook maar aan een oplossing te hebben gedacht. Je zou dus kunnen stellen dat wespen hier last hebben van het feit dat ze té intelligent zijn, maar dat is niet helemaal waar. Waar ze Je zou dus kunnen stellen dat wespen hier last hebben van het feit wél last van hebben is dat ze te veel focussen op de voor de hand dat ze té intelligent zijn, maar dat is niet helemaal waar. Waar ze liggende oplossing. Maar soms werkt het beter om doelloos rond te wél last van hebben is dat ze te veel focussen op de voor de hand vliegen, omdat je dan oplossingen ziet die door toepassing van logica liggende oplossing. Maar soms werkt het beter om doelloos rond te of kennis buiten bereik waren gebleven. Maar dat vraagt wel lef, want vliegen, omdat je dan oplossingen ziet die door toepassing van logica je moet je zekerheden loslaten. Bovendien moet je over de creativiof kennis buiten bereik waren gebleven. Maar dat vraagt wel lef, want teit beschikken om de kansen die vrijkomen te zien en te benutten. je moet je zekerheden loslaten. Bovendien moet je over de creativiDoelloos rondvliegen is dus lastiger dan het lijkt, maar het brengt teit beschikken om de kansen die vrijkomen te zien en te benutten. je uiteindelijk wel bij de uitgang van de fles en het voorkomt dat je Doelloos rondvliegen is dus lastiger dan het lijkt, maar het brengt jezelf uitput, zonder je doel te bereiken. Als strateeg is het mijn taak je uiteindelijk wel bij de uitgang van de fles en het voorkomt dat je om mensen te helpen hun zekerheden los te laten en daardoor hun jezelf uitput, zonder je doel te bereiken. Als strateeg is het mijn taak kansen te zien. En als dat niet lukt … dan doe ik gewoon de lamp uit om mensen te helpen hun zekerheden los te laten en daardoor hun boven de fles. kansen te zien. En als dat niet lukt … dan doe ik gewoon de lamp uit boven de fles. Reageren? thijs@webnl.nl

Wilt u reageren op deze column? Reageren? thijs@webnl.nl Dat kan via thijs@webnl.nl

VBGO VBGO || pagina pagina 23 VBGO | pagina 23


VERENIGING

Ongedwongen jaarvergadering De leden van de Vbgo waren dit jaar bij de Rabobank te gast voor de jaarvergadering. Tijdens het huishoudelijke gedeelte is er afscheid genomen van bestuurslid Jos van den Bos, voor hem is Miggy Broer in de plaats gekomen. Steef Visser gaf een toelichting op de stand van zaken van de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO). De FOGO bestaat inmiddels twee jaar. “Het is een periode van bouwen en zoeken geweest”, gaf Visser aan. Hij noemde de gemeente Goeree-Overflakkee “de belangrijkste gesprekspartner” van de federatie. Als resultaat van het overleg tussen de FOGO en de gemeente is inmiddels de Detailhandsvisie Goeree-Overflak-

kee tot stand gekomen en door de gemeenteraad vastgesteld. Momenteel wordt, in nauw overleg met de provincie en in samenwerking met de Rabobank, gewerkt aan een Economische Strategie, waarbij een toekomstmodel is berekend waarin Goeree-Overflakkee niet (meer) als krimpregio wordt gezien, maar waarin juist sprake is van groei. “Een beweging die vanuit onze eilandelijke ondernemers is voortgekomen en dat is uniek!”, gaf Visser aan.

“Geen krimp, maar juist groei” Tekst en foto’s: Hans Villerius

Meijk Van Nimwegen van Wurld presenteerde het nieuwe logo en de nieuwe website van Vbgo. Deze worden elders in dit magazine gepresenteerd en toegelicht. Marketinggoeroe Jos Burgers zette de ondernemers aan het denken met zijn inspirerende speech. Heeft u dit gemist? Lees dan snel het verslag elders in dit magazine. VBGO | pagina 25


Goed en vakkundig! Wij zijn zeer goedkoop. Tevens krijgt u bij ons 4 jaar volledige garantie op al uw schilderwerk, zodat u zich over het schilderwerk 4 jaar geen zorgen hoeft te maken. Dus: bel snel voor een vrijblijvende offerte. Wij komen graag bij u langs, ook ‘s avonds. Wij reinigen ook alles om en aan uw (bedrijfs)pand. Bel naar: Tel.: 078 - 642 64 53 Mob. Willem: 06 - 537 50 768 | Fax: 078 - 642 64 54 E-mail: info@willemschilderwerk.nl Internet: www.willemschilderwerk.nl

pagina 26 | VBGO


ONDERNEMERSPORTRET

pagina 28 | VBGO


Michel Schreuders van Werelds aan het Strand

r erd voo e n i m o Gen rnemer e d n o e ‘Jong 6’ GO 201

’Blijf met je poten in de klei…’ Tekst: Kees van Rixoort | Foto: Hans Villerius

Het ondernemen zat er al vroeg in bij Michel Schreuders. Toen hij als klein jongetje zag dat er bij een manege in de buurt appelbomen werden gerooid, zag hij er meteen brood in. Hij ging ermee langs de deur en verkocht het als haardhout. Vijf gulden voor een volle kruiwagen. “Ondernemer is niet iets wat je wordt, maar wat je bent”, zegt de eigenaar van onder andere Werelds aan het Strand in Ouddorp. Werelds aan het Strand staat aan de oever van de Grevelingen, te midden van de villa’s en hotellodges van Punt West. De uitspanning – strandtent, beachclub en restaurant aan het water in één – ging op 6 juni 2015 open en trok sindsdien al vele duizenden bezoekers. Om wat te drinken, te ontbijten, te lunchen, te dineren, te vergaderen, een feest of een receptie te geven, om te relaxen of met een waterscooter de Grevelingen op te gaan… Volgens Michel Schreuders is het de locatie die Werelds aan het Strand aantrekkelijk en uniek maakt. De sfeer en vibe van mediterrane bestemmingen als St. Tropez, Cannes en Ibiza. Maar dat is niet het enige. Het is ook het stoere, tijdloze interieur, de knusse sfeer, de prijs-kwaliteitverhouding en de service. “Wij bieden betaalbare luxe. Er is voor elk wat wils. Je bepaalt zelf wat je uitgeeft. Je kunt een tomatensoepje nemen, maar ook een luxe tapasplank. Hier leggen grote boten aan en komt de bemanning een paar

flessen champagne drinken. Maar we ontvangen ook fietsers die even afstappen voor een kopje koffie en een punt appeltaart. Wij doen iets anders dan de echte strandtent. Hier eet je heel wat gerechten op restaurantniveau.” Michel Schreuders had al het nodige verleden in de horeca. Ooit nam hij ‘gedwongen’ wegens ziekte het café van z’n moeder over in Papendrecht. Later volgden onder andere Werelds Eten en Drinken, voortgezet als Werelds aan de Kade, in Oud-Beijerland en Werelds Inside in Middelharnis. Daar is Werelds aan het Strand vorig jaar juni dus bijgekomen. Evenals Werelds Parkbeheer voor de villa’s en hotellodges rond Werelds aan het Strand. Wil ik dit? Hoe bereik je dat als ondernemer? Schreuders is er duidelijk in: “Blijf bij jezelf. Stick to the plan. Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt en dat je goed kunt rekenen. Ga op je intuïtie af. En: opgeven is geen optie. Vertrouw op jezelf. Raak niet in de stress, roei met de riemen die je hebt.” Hij geeft dit direct mee als tips voor startende ondernemers. “Bij mij heeft het gewerkt.” De beste tip is wellicht nog: “Stel jezelf de vraag of je zelfstandig ondernemer wilt zijn. Wil ik dit? Zelf wilde ik het omdat ik niet zo graag gezag boven me heb. Maar het moet wel in je zitten: je bent ondernemer of je bent het niet.” “Valkuilen zijn er altijd. Te groot denken, bijvoorbeeld. Naast je schoenen gaan lopen. Ik zeg: blijf met je poten in de klei… Ga niet gelijk een

Porsche 911 leasen. Ook een valkuil: niet de goede mensen om je heen hebben. Alleen kun je niets”, zegt Schreuders, die eraan toevoegt dat de balans tussen werk en privé ook belangrijk is. Net zoals het ondernemersklimaat. “Met de bedrijven op Goeree-Overflakkee is het prettig samenwerken. Het ondernemerschap is goed hier. What you see is what you get. Ik denk dat de potentie van het eiland nog veel groter is.” Voor Werelds aan het Strand ziet Schreuders ook nog veel meer mogelijkheden. Hoe de toekomst eruitziet, weet hij niet. “Het pad ontstaat door erop te gaan lopen…”

Werelds aan het Strand Activiteiten: Beachclub Vestigingsplaats: Ouddorp Aantal medewerkers: 23 (winterperiode) 65 (zomerperiode) Bestaat sinds: Juni 2015 www.werelds.nl

VBGO | pagina 29


pagina 30 | VBGO


COLUMN

Heeft u uw overeenkomsten al getoetst aan de Wet DBA? Tekst: mr. Harold van den Berge

Op 2 februari 2016 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wdba) aangenomen. Hiermee vervalt met ingang van 1 mei 2016 de verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR zal plaatsmaken voor een systeem waarbij partijen overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst, zodat die een oordeel kan geven of al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. Kwalificatie arbeidsrelatie Een opdrachtgever en opdrachtnemer hebben groot belang bij een juiste kwalificatie van de arbeidsrelatie. Is er wel/niet sprake van een dienstbetrekking? De opdrachtnemer wil zekerheid hebben over of hij/zij wordt aangemerkt als ondernemer. De opdrachtgever wil zekerheid hebben of wel/niet loonheffingen moeten worden ingehouden op de vergoeding aan de opdrachtnemer. Huidige regeling (tot 30 april 2016) Bij afgifte van een VAR-WUO (Winst uit onderneming) mag de ondernemer erop vertrouwen dat hij als ondernemer wordt behandeld voor de inkomstenbelasting. De opdrachtgever is met een dergelijke VAR gevrijwaard van naheffingen loonheffingen mocht achteraf toch blijken dat de arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstbetrekking. Nieuwe regeling (vanaf 1 mei 2016) Vanaf 1 mei 2016 vervalt de VAR en loopt, tot 1 mei 2017, de zogenoemde implementatiefase. In die periode zal de Belastingdienst aandacht besteden aan voorlichting en toezicht houden zonder het nemen van repressieve handhavingsmaatregelen. Vanaf 1 mei 2017 worden de nieuwe regels strikt gehandhaafd. De VAR maakt plaats voor een systeem waarbij belangenorganisaties en individuele opdracht-

gevers en/of opdrachtnemers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst, zodat die een oordeel kan geven of al dan niet sprake is van een dienstbetrekking. De beoordeling van de voorgelegde overeenkomst zegt, in tegenstelling tot de afgifte van de VAR, alleen iets over de loonheffingen en niets over het ondernemerschap van de opdrachtnemer. De Belastingdienst heeft zelf, veelal in overleg met belangenorganisaties, een aantal algemene modelovereenkomsten opgesteld en gepubliceerd. Tevens is op de site van de Belastingdienst een overzicht gepubliceerd met kenmerken van een echte dienstbetrekking waaraan de arbeidsrelatie moet worden getoetst. Wordt er gewerkt volgens een overeenkomst die door de Belastingdienst is beoordeeld, dan heeft de opdrachtnemer vooraf zekerheid dat hij geen loonheffing hoeft in te houden en te betalen. De opdrachtnemer is dan niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA). Als later blijkt dat de manier van werken niet volgens de overeenkomst gaat en dat er toch sprake is van een dienstbetrekking, moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. Er bestaat overigens geen verplichting om een overeenkomst voor te leggen. De opdrachtgever kan ook zelf bepalen of sprake is van een dienstbetrekking en derhalve besluiten om geen loonheffing in tehouden. Er bestaat dan uiteraard geen zekerheid vooraf. En nu? Wij adviseren zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers kritisch hun arbeidsrelatie te beoordelen en de contracten te toetsen aan de gepubliceerde kenmerken van een echte dienstbetrekking. Vanwege het wegvallen van de vrijwarende werking van de VAR per 1 mei aanstaande is het van belang waar nodig de contracten te herzien. Graag zijn wij u van dienst bij het opstellen en/of beoordelen van uw overeenkomsten.

Contactgegevens Koningin Julianaweg 56 3241 XC Middelharnis T: 0187 617 300 E: middelharnis@visser-visser.nl

VBGO | pagina 31


Een goede adviseur leest ze allebei. Macro en Micro. Het grote plaatje en de ontwikkelingen dichtbij.

We zijn een kantoor met kennis van de regio. Met mensen die per-

Als ondernemer weet u als geen ander dat ze allebei belangrijk zijn.

soonlijk begaan zijn met uw situatie en zich voor geen vraag te ‘groot’

En zoekt u een adviseur die oog heeft voor beide. Die niet blijft hangen

voelen. Maar die tegelijkertijd weten wat er in de wereld aan de hand

in grote, ongrijpbare verhalen. Maar zich ook niet blindstaart op wat

is. En wat dat voor u gaat betekenen. Daarvoor zorgt de gebundelde

er in zijn directe omgeving gebeurt. Zo’n adviseur vindt u bij DRV.

kennis en ervaring van onze 11 kantoren in Zuidwest Nederland.

DRV Accountants & Adviseurs. Stilletjes één van de beste kantoren van Nederland.


We are specialized in the worldwide sales, We are and specialized the worldwide sales, purchase rental ofinconstruction equipment purchase and rental of construction equipment

Tower cranes • Self-erecting cranes • Mobile cranes Tower cranes • Self-erecting cranes • Mobile cranes

Visit our website: Visit our website:

multi-crane.com multi-crane.com

Call us: Call us:

+31172440481 +31172440481

YOUR PARTNER IN TOWER CRANES YOUR PARTNER IN TOWER CRANES

Kwaliteit is bij ons standaard.

verzekeringen

Langeweg 48 Postbus 46 3240 AA Middelharnis tel. 0187 483 399 fax 0187 485 325

www.bijdevaate.nl vandijk@bijdevaate.nl

bankzaken Informatie en reserveringen 06-53204924 Michel en Lisette Landzaad Boezemweg 28B - 3255 MC Oude-Tonge

www.m4events-catering.nl

verzekeringen hypotheken financiëringen VBGO | pagina 33


VERENIGING

Nieuwe leden van VBGO Outdoor Westvoorne

UnivĂŠ Het Zuiden B.V.

Multi-Crane International B.V.

Simester

De heer J. de Boed www.outdoorwestvoorne.nl

De heer R.V. Breijer www.multi-crane.com

2ServeU

De heer W. Oosterling www.unive.nl/hetzuiden

De heer B.H.M. ter Stege www.simester.nl

Ook lid worden?

Ga dan naar www.vbgo.nl.

De heer C. Nagtegaal www.2serveu.nl

DS People B.V.

De heer P. van den Doel www.dspeople.nl

Kijk voor het complete ledenoverzicht op www.vbgo.nl.

Bedrijfsbezoek bij Poppies

Colofon Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee Oplage: 2.750 exemplaren, verspreiding onder alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Beschikbaar op diverse afgiftepunten. Secretariaat: J.M. Benschop Noordzijde Haven 15 3252 BH Goedereede Tel. 0187 - 492322 Vormgeving: Manon Thijssen Klazina Tanis Redactie: Kees van Rixoort Martijn de Bonte Hans Villerius Acquisitie: Gert Verweij Harold Sturm Tel. 0187 47 10 20 Info@eilandennieuws.nl

Vbgo organiseert op donderdag 12 mei een bedrijfsbezoek aan Poppies Nederland BV. Een mooie kans om kennis te maken met het Melissantse bedrijf, waar koekjes en gebak worden gemaakt. Inloop vanaf 16.00 uur. Het adres is Ruijgenhil 2-4, 3248 BR Melissant. Leden van Vbgo ontvangen een uitnodiging om zich aan te melden. Let op: Sieraden zijn niet toegestaan en platte schoenen zijn verplicht.

Save the date: Ledenreis 1 juni

De leden van Vbgo maken jaarlijks een uitstapje. Een mooie gelegenheid om zakelijke contacten te leggen en te onderhouden. Dit jaar is de dagtocht op woensdag 1 juni, de bestemming is het pittoreske Schiedam. Hou voor meer informatie de website www.vbgo.nl in de gaten, leden ontvangen een uitnodiging per e-mail.

VBGO | pagina 35


VBGO  

Magazine voor ondernemers op Goeree-Overflakkee, editie april 2016. Met als thema 'Jonge Ondernemers'.

VBGO  

Magazine voor ondernemers op Goeree-Overflakkee, editie april 2016. Met als thema 'Jonge Ondernemers'.

Advertisement