Page 1

Jaargang 28 nr. 2, juni 2017

ondernemersvereniging

Goedereede

in de

Trends

RECREATIESECTOR

Ondernemersverenigingen WERKEN SAMEN


pagina 2

| VBGO


INHOUD Coverstory over samenwerking

18

4-7

Start-ups: De picknickmand 

9

Start-ups: Begrafenisondernemer

11

Kort nieuws

13

Coverstory Trends in de recreatiesector 

14-17

Ondernemen in de recreatie

18-19

Column Accountant Werkweek Elles van Dongen Haringparty  Bedrijf in beeld: Delta Watersport

21 22-23 25 26-27

Horizon verbreden op de Prins Maurits

29

Ruim 4000 bedrijven op het eiland 

31

Van hamburgers bakken tot parkmanager Column ‘Verkopen van je bedrijf een feestje?’  Leden VBGO samen op stap

Nieuw jasje Mooi nieuws! De VBGO werkt samen met VEERO en OVG. Dit magazine is de eerste gezamenlijke uitgave van de drie verenigingen, de komende periode worden de plannen verder uitgewerkt en krijgt het blad een compleet nieuw jasje. Heeft u suggesties voor een leuke, aansprekende naam voor het vernieuwde ondernemersmagazine? Stuur dan een bericht naar redactie@eilandennieuws.nl. De persoon die de winnende titel bedenkt ontvangt een leuke verrassing. Meer weten over de samenwerking tussen de verenigingen, blader dan snel door naar het interview met de voorzitters. Die roepen andere ondernemersverenigingen op om aan te haken en zo elkaar te versterken.

22

38

32-33 37 38-39

Heeft u zakelijk nieuws? In het ondernemersmagazine wordt er plaats geboden voor kort, zakelijk nieuws. Heeft u bedrijf een nieuwe vestiging? Of gaat u een crowdfundingproject starten? Of is er ander zakelijk nieuws? Stuur dan een bericht naar redactie@eilandennieuws. nl, onder vermelding van VBGO-magazine.

Adverteren Half juli verschijnt de volgende uitgave van het ondernemersmagazine. Wilt u hierin adverteren? Neem dan contact op met Gert Verweij: 06-50448359 of Harold Sturm: 06-13981163. Of mail naar info@eilandennieuws.nl. VBGO |

pagina 3


COVERSTORY

OPROEP De drie voorzitters hopen dat er nog meer ondernemersverenigingen mee willen doen met de samenwerking. In de praktijk betekent dat elkaars leden uitnodigen voor bijeenkomsten, ruimte in dit magazine voor nieuws vanuit de vereniging en - indien gewenst - gezamenlijke activiteiten organiseren. Belangstellende verenigingen kunnen contact opnemen met VBGO, OVG of VEERO voor meer informatie.

Foto’s: Wim van Vossen pagina 4 | VBGO


Succes boeken

“Om als ondernemer succes te boeken heb je relaties nodig. Je kunt niet alles zelf doen, dus je moet samenwerken.� Daan Buijze, Jan de Blok en Jeroen den Hollander onderstrepen het belang van een goed netwerk en samenwerken. De voorzitters van de VBGO, OVG en VEERO geven zelf het goede voorbeeld. De drie ondernemersverenigingen doen steeds meer samen, zo organiseren ze bijvoorbeeld samen een winterborrel. Ook dit gezamenlijke magazine is het resultaat van de samenwerking.

Lees verder op pagina 6.

VBGO | pagina 5


COVERSTORY

‘Samen kun je succes boeken’ Ondernemersverenigingen werken steeds meer samen Tekst: Martijn de Bonte Voor recreatieondernemers

De VEERO (Vereniging voor Eigenaren en/ of Exploitanten van Recreatieterreinen te Ouddorp aan Zee) is een bijzondere ondernemersvereniging. VEERO richt zich vooral op belangenbehartiging, zowel voor de recreatiebranche in het algemeen als voor specifieke leden. Daarnaast is VEERO ook een netwerkclub voor ondernemers in de recreatiebranche op Goeree-Overflakkee. De VEERO schuift iedere zes weken aan op het gemeentehuis om bijvoorbeeld mee te praten over de besteding van de toeristenbelasting. Den Hollander: “Van de toeristenbelasting zijn we geen fan als ondernemers, maar het is een feit. Door onze inzet kunnen we nu meebeslissen over de besteding van een deel van de toeristenbelasting.” Ook individuele leden worden bijgestaan. “We komen bijvoorbeeld op voor de belangen van al de campings die afgelopen jaar onterecht zijn aangeslagen door Evides en daardoor te maken kregen met fors hogere kosten.

Daarnaast doen we natuurlijk ook gezellige dingen met elkaar, vaak in combinatie met de OVG. Door samen te werken kunnen leden hun netwerk vergroten.”

hem en hij heeft mij geholpen. Dat is een voorbeeld waaruit blijkt dat je als ondernemer een netwerk nodig hebt.”

Netwerken is investeren

De OVG (Ondernemersvereniging Goedereede) is opgericht door ondernemers in de Deltahaven in Stellendam, in de loop van de jaren is de vereniging uitgegroeid tot een club voor de ondernemers op de Kop van het Eiland. De leden komen voornamelijk uit Stellendam, Goedereede en Ouddorp. De Blok: “Wij bieden onze leden ook praktisch en financieel voordeel. Bijvoorbeeld door een voordelig contract te sluiten met een afvalverwerkingsbedrijf, er neemt een flink aantal leden aan deel en dat levert ze een flinke besparing op. Ook inkoop van energie wordt gezamenlijk gedaan. En we komen op voor de belangen van onze leden, zoals onlangs bij een geschil over brandbeveiliging tussen één van de leden en de gemeente.” De voorzitter stelt met een glimlach dat het een ondernemersclub is met een Bourgondische inborst. “Onze bijeenkomsten beginnen aan het einde van de middag en de laatste bezoekers vertrekken meestal pas laat in de avond. De bijeenkomsten zijn goed voor je netwerk, maar vooral ook een gezellig avondje uit.”

De voorzitters stellen alle drie: “Je moet weten wat andere ondernemers doen. Dat is de enige manier om elkaar verder te helpen, het is niet zo dat je na een netwerkborrel direct extra business hebt. Maar als je mensen regelmatig spreekt weet je waar je moet zijn als je zaken wilt doen. En dat geldt andersom natuurlijk ook. Netwerken is investeren in de lange termijn.” Daan Buijze van Buijsse Mode geeft een voorbeeld: “In een kledingfabriek in Frankrijk ontmoette ik een Nederlandse ondernemer. We raakten aan de praat en wisselden gegevens uit. Anderhalf jaar later liep ik ergens tegenaan waar ik zelf even niet uitkwam. Opeens moest ik weer aan de ondernemer denken die ik in Frankrijk had ontmoet. Ik zocht contact met

Ontstaan in Stellendam

Geld lokaal uitgeven

Jan de Blok van OVG (links), Daan Buijze van VBGO (midden) en Jeroen den Hollander van VEERO. pagina 6

| VBGO

Over het antwoord op de vraag ‘Waarom juist nu samenwerken als ondernemersverenigingen?’ hoeven de heren niet lang na te denken. De Blok: “Door de fusie van de gemeente Goeree-Overflakkee is het voordeel van een lokale ondernemersvereniging met goede ingangen in de voormalige, lokale gemeente weggevallen. Het is niet meer dan logisch dat ondernemers op het hele eiland samenwerken.” Daan Buijze vult hem aan: “Daar komt bij dat wereld door internet veel bereikbaarder is geworden. Daardoor wordt er veel geld uitgegeven aan bedrijven buiten het eiland. We moeten het als ondernemers samen doen. Als er meer toeristen naar Ouddorp komen, komen er in mijn winkel ook meer toeristen. We moeten er samen voor zorgen dat er zoveel mogelijk geld lokaal wordt uitgegeven.” Den Hollan-


der noemt nog een praktisch voordeel van samenwerking: “Door samen bijeenkomsten en borrels te organiseren hoeven we in totaal minder evenementen op te zetten. Dat levert tijdsbesparing op voor de besturen.”

“Muurtjes afbreken”

De VBGO (Vereniging Bedrijven Goeree-Overflakkee) is een ondernemersvereniging voor het hele eiland, de leden ondernemen van Ouddorp tot Ooltgensplaat. Voorzitter Buijze legt uit dat de VBGO vooral een gezellige netwerkclub wil zijn. We hebben er wel even over gediscussieerd, maar de belangenbehartiging hebben wij overgedragen aan de FOGO.” De FOGO is de paraplu, of formeel overkoepelend orgaan, voor alle ondernemersverenigingen op het eiland. “Die hebben goede ingangen en korte lijnen met de gemeente en de provincie.” De doelstelling van VBGO blijft om ondernemers bij elkaar te brengen. Dat doen we bijvoorbeeld door onze ledenvergadering in het bedrijf te doen van één van onze leden en door bedrijfsbezoeken, uitstapjes en netwerkborrels. Maar om nog meer ondernemers bij elkaar te brengen werken we graag samen met andere ondernemersverenigingen. We moeten de muurtjes afbreken en als ondernemers samenwerken aan de toekomst van het eiland.”

Iets terugdoen

De ondernemers vertellen dat hun vrijwillige functie als voorzitter behoorlijk wat tijd in beslag neemt. Den Hollander: “Het wordt niet altijd gezien, maar besturen kost best veel tijd, waarin je niet bezig kunt zijn met je eigen onderneming.” Maar de directeur van Vakantiepark De Klepperstee ziet het als een morele verplichting om zich als voorzitter in te zetten voor de omgeving. We zijn als onderneming al 51 jaar gevestigd op Goeree-Overflakkee, daar wil ik graag iets voor terugdoen.” De voorzitters benadrukken het belang om lid te zijn van een ondernemersvereniging. Daan Buijze: “Het maakt niet uit bij welke vereniging, maar door jezelf aan te sluiten

VOORZITTERS Daan Buijze (VBGO) Eigenaar en directeur van Buijsse Mode in Middelharnis. Naast de bekende modezaak runt hij ook 2B Jeans en Trends en Street One, alle drie de zaken zijn gevestigd op D’n Diek. De geschiedenis van Buijsse Mode begint al in 1880, toen begon Gijzebrecht Buijsse een kledingwinkeltje in Middelharnis. Jan de Blok (OVG) Directeur van Hoek en Blok, accountants, belastingadviseurs en juristen met vestigingen in Barendrecht en Sliedrecht. De energieke ondernemer heeft een sterke band met het eiland, Jan is afkomstig uit Stellendam en woont nu in Ouddorp. Jeroen den Hollander (VEERO) Directeur van Vakantiepark De Klepperstee in Ouddorp. Het vernieuwende park bestaat onder andere uit een drive-in voor camperaars en een park met zonnepanelen. Vorig jaar vierde De Klepperstee haar vijftigste verjaardag.

VERENIGINGEN IN HET KORT VEERO: Club voor ondernemers die werkzaam zijn, of zich betrokken voelen bij de recreatiesector op het eiland. De VEERO doet veel aan belangenbehartiging en is daarnaast ook een netwerkclub. Ruim 90 leden. OVG: Vereniging voor ondernemers in de regio Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Netwerken en belangenbehartiging voor individuele leden. Regelt ook collectieve inkoopcontracten (o.a. van afvalverwerking en energie) voor de 185 leden. VBGO: Vereniging die ondernemers van het hele eiland bij elkaar wil brengen. Organiseert naast netwerkborrels, ook bedrijfsbezoeken en een ledenreis. Ruim 220 leden. krijg je een stem in de FOGO en leer je nieuwe ondernemers kennen.” De Blok: “Het is echt anders of je iemand spreekt op een

bijeenkomst, of dat je een ondernemer kent via Google. Relaties zorgen voor continuïteit en succes van een onderneming.” ¾ VBGO |

pagina 7


WWW.LUXEDEUREN.NL WWW.MASTERMATE.NL

Goed en vakkundig! Wij zijn zeer goedkoop. Tevens krijgt u bij ons 4 jaar volledige garantie op al uw schilderwerk, zodat u zich over het schilderwerk 4 jaar geen zorgen hoeft te maken. Dus: bel snel voor een vrijblijvende offerte. Wij komen graag bij u langs, ook ‘s avonds. Wij reinigen ook alles om en aan uw (bedrijfs)pand. Bel naar: Tel.: 078 - 642 64 53 Mob. Willem: 06 - 537 50 768 | Fax: 078 - 642 64 54 E-mail: info@willemschilderwerk.nl Internet: www.willemschilderwerk.nl

pagina 8

| VBGO

MASTERMATE STELLENDAM.

MEER DAN EEN TECHNISCHE GROOTHANDEL.


START-UP IN BEELD

DePicknickmand.nl

wil mensen blij maken Tekst: Martijn de Bonte

Na jarenlang als mediator, relatietherapeut en toegepast psycholoog te hebben gewerkt, was Cocky Keijzer uit Ouddorp wel toe aan wat vrolijker werk. “Ik wil graag iets doen om mensen blij te maken, daar beleef ik plezier aan.” Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika genoot ze van een uitgebreide picknick en viel het kwartje. Met DePicknickmand.nl biedt de enthousiaste ondernemer toeristen en eilanders in en rondom Ouddorp alle ingrediënten om gezellig te genieten.

Cocky Keijzer bezorgt haar huisgemaakte lekkernijen niet alleen aan huis, maar ook op het strand, de boot en de vakantieparken. De prijs start bij € 7,50 per persoon, een uitgebreide proeverij voor twee personen kost € 37,50. Zelf een picknick samenstellen is ook mogelijk. “Ik wil mensen verrassen met de presentatie en met bijzondere smaken. Denk bijvoorbeeld aan quiches, huisgerookte zalm en wortelcake. Allemaal slowfood, zoveel mogelijk gemaakt met producten uit de streek.” De diverse gerechtjes worden verpakt in biologisch afbreekbaar materiaal.

gevoel van een picknick kun je ook gewoon thuis of binnen je bedrijf beleven. Het gaat erom dat je tijd neemt om te genieten.”Reclame maakt De Picknickmand.nl vooral door te flyeren op campings, bij B&B’s en op recreatieparken. En door online reclame via Facebook. Het bedrijf is op 1 april van start gegaan en heeft ondertussen al een flink aantal picknicks verzorgd, soms als verrassingscadeau voor een verjaardag. “Mensen zijn er enthousiast over. We hebben de verwachting dat het goed gaat lopen.” ¾

Bang voor slecht weer is Cocky niet: “Het

www.depicknickmand.nl

VBGO |

pagina 9


TE HUUR

TE HUUR OF TE KOOP

OUDDORP, WESTSTRAAT 39

OUDDORP, HOFDIJKSWEG 6-8

CA. 150 M2 WINKELRUIME + MAGAZIJN

WINKELRUIMTE, KANTOOR OF PRAKTIJKRUIMTE

TE HUUR OF TE KOOP

TE HUUR

STELLENDAM, DELTA INDRUSTRIEWEG 10

STELLENDAM, DELTAGEUL 24

CA. 450 M2 BEDRIJFSRUIMTE (BEGANE GROND + ZOLDER)

CA. 135 M2 KANTOORRUIMTE


START-UP IN BEELD

EERST STEWARDESS nu een eigen uitvaartverzorging Tekst en foto: Adri van der Laan

Laura Wensink uit Stellendam start in juli met een eigen uitvaartonderneming: Wensink Uitvaartzorg. Ze is dan één van de jongste uitvaartondernemers op het eiland. Laura Wensink woont sinds kort met haar gezin in Stellendam. In het verleden is zij stewardess geweest, maar na het volgen van verschillende cursussen ging haar ambitie uit naar een baan in de uitvaartzorg, boven een baan in de luchtvaart. Ze koos voor de uitvaartzorg omdat ze graag dienstbaar wil zijn aan de mensen. Als zij deze zomer haar eigen bedrijf opent, wordt zij één van de jongste uitvaartondernemers op het eiland. Daarbij komt dat maar weinig uitvaartverzorgers op het eiland vrouw zijn.

Tijdens haar opleiding heeft Laura bij verschillende uitvaartondernemers in de regio en op andere plaatsen in het land stage gelopen. Het is haar opgevallen dat vooral bij grote ondernemingen in het land het er bij uitvaarten nogal ‘koel en zakelijk’ aan toe gaat. “Ik zal er alles aan doen om de mensen na het overlijden en bij de begrafenis of crematie op een warme manier bij te staan. Daarom doe ik zoveel mogelijk zelf”. Ze geeft aan erop gericht te zijn om zowel voor als achter de schermen aanwezig te zijn, “maar zeker niet te nadrukkelijk”. Ondanks

dat er veel collega-ondernemers in de uitvaartzorg zijn, hoopt de jonge ondernemer, op vernieuwende wijze service te bieden en met heel veel persoonlijke aandacht, zich te onderscheiden. Laura heeft ook bij een uitvaartondernemer op het eiland stage gelopen. Ze wil in de toekomst als het nodig is een helpen hand uitsteken als er bij collega’s geholpen moet worden. “Misschien is samenwerken dan ook mogelijk”. Voorlopig zal Laura Wensink nog vanuit haar woonhuis werken. www.wensinkuitvaart.nl info@wensinkuitvaart.nl 06-40220455.¾ VBGO |

pagina 11


Laat uw onderneming accelereren! vhpm bedenkt en realiseert marketingactiviteiten die uw organisatie laat accelereren

Databasemarketing SEA Mailchimp Internationale marketing Mediaplanning Doelgroepbereik Nieuwsbrieven Corporate

identity AdWords Conversie

Relatiedagen App ontwikkeling Story telling Loyalty Social media Missie & Visie Website analyse Websitebeheer Zoekmachinemarketing Eventmarketing Blog PR Onderscheidend vermogen Online marketing Webwinkel Marketingplan Long tail Tekst schrijven Brochures Copywriting Merkbescherming Signing websiteontwikkeling Leadgeneratie Direct Mail Beurzen SEO Relatiegeschenken

Hoogaars 30 3251 PC Stellendam T 0187 490 161 E info@vhpm.net

www.praktischemarketing.nl

Uw partner in maatwerk

Al vanaf â‚Ź 349,Al vanaf â‚Ź 349,-

pagina 12 | VBGO


KORT NIEUWS

Kennis uitwisselen tijdens

HET ONDERNEMERSCAFÉ Donderdag 20 april was het de eerste editie van het ‘VBGO ondernemerscafé’. In het Klein HandelsGebouw in Sommelsdijk presenteerden verschillende leden hun bedrijf. Bezoekers konden kennismaken met: Gebar, Het Kompas Accountants en Adviseurs, Wurld, Musica EduArta, Aards én Klein HandelsGebouw. Monique Cooijman en Miggy Broer van Aards traden op als facilitators. Naast themasessies werd er aan de hand van stellingen stevig gediscussieerd, onder andere over ondernemen op Goeree-Overflakkee. De frisse opzet van de middag werd gewaardeerd door de deelnemers, die vinden het de moeite waard om vaker een ‘VBGO ondernemerscafé’ te organiseren.

Herman de Blok neemt afscheid van

AUTOMOTIONS KNÖPS Na ruim veertig jaar heeft ondernemer Herman de Blok afscheid genomen van autobedrijf Knöps. In een interview in Eilanden-Nieuws blikt hij terug. “Ik had het grote geluk dat ik in de eerste maand twintig auto’s verkocht.” Toen De Blok begon in 1975 verkocht het autobedrijf ongeveer 60 auto’s per jaar, later liep dat aantal op tot 1600 auto’s per jaar. Knöps groeide onder leiding van de gedreven ondernemer uit tot een bedrijf met een schadebedrijf, leasebedrijf, occasionhal, wasstraten, tankstations en een vestiging in Noordgouwe. In de hoogtijdagen waren er honderd mensen in dienst. Knöps kon zo stormachtig groeien door de markt goed aan te voelen en door de populariteit van het merk Opel. De Blok: “Een steengoed product. We hebben altijd 25 procent van de markt in handen gehad. Eén op de vier auto’s

op Goeree-Overflakkee is hier verkocht. Dat lukt door goed je best te doen, een team van goede medewerkers te hebben en klantvriendelijk en klantgericht te denken.”         Omdat hij geen opvolgers heeft, de zestig is gepasseerd en altijd 70 tot 80 per week heeft gewerkt nam Herman de Blok de beslissing om alles te verkopen. Op 1 mei heeft hij afscheid genomen van Automotions Knöps, waar hij 43 jaar werkzaam was en sinds 1984 aan het roer stond. Alleen het tankstation en wasstraat heeft hij niet verkocht. De Blok: “Zo heb ik nog wat om handen.”

VBGO |

pagina 13


COVERSTORY

365 dagen per jaar toeristen

OP GOEREE-OVERFLAKKEE De wensen van vakantiegangers veranderen snel, dat biedt kansen voor recreatieondernemers die slim inspelen op de wensen die de consument vandaag de dag heeft. In dit artikel de belangrijkste trends op een rijtje en de stand van zaken op Goeree-Overflakkee. Mensen gaan niet meer één keer per jaar drie weken op vakantie, maar boeken meerdere keren per jaar een korte vakantie. Vakantiegangers die na hun vakantie direct boeken voor het volgende jaar worden een zeldzaamheid. Mede door de opkomst van boekings- en vergelijkingswebsites worden vooral campingvakanties steeds vaker last-minute geboekt, waarbij de weersvoorspelling een belangrijke rol speelt bij het boeken. Online vindbaarheid en een goed boekingssysteem zijn dus onmisbaar. Ook nieuw is de opkomst van multigeneratievakanties, waarbij gezinnen samen met opa en oma op vakantie gaan. Er is ook een groeiende vraag naar groepsaccommodaties, op het eiland zijn er nog niet veel voorzieningen voor groepen, dus hier ligt een kans voor ondernemers. Campers zijn populair De tijd dat Nederlanders er massaal op uit trokken met een caravan ligt achter ons. Daar staat tegenover dat campers bezig zijn met een opmars. Een camper biedt veel vrijheid, je kunt iedere dag verder trekken en het ‘opzetten’ is stukken eenvoudiger dan met een caravan. Een andere trend is dat vakantiegangers weer vaker in eigen land blijven. Door de onrust in landen als Turkije en Egypte stappen steeds minder mensen in het vliegtuig voor een goedkope all-inclusive vakantie. Mede ook doordat de economie weer op stoom is gekomen wordt er in Nederland voor dit jaar 2,4 procent groei verwacht voor de horeca en recreatie. De VEERO geeft aan dat dit getal voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust waarschijnlijk nog hoger ligt.

Lees verder op pagina 17

pagina 14

| VBGO

Net als in de winkelstraat heeft het middensegment het moeilijk in de recreatiesector. Daar staat tegenover dat zowel de basale natuurcamping (waarbij bezoekers op een grasveld in het bos staan) als de exclusieve, dure recreatieobjecten het goed doen. Glamping is in de loop van de jaren een gevestigd begrip geworden. Op z’n Hollands betekent het zoiets als ‘kamperen met glamour’. Denk bijvoorbeeld aan een compleet ingerichte jurt, inclusief ligbad, of een boomhut, waarbij gasten ‘s morgens het ontbijtje naar boven kunnen hijsen. Er komen ook steeds meer kleinschalige initiatieven, zoals Bed & Breakfasts en theetuinen. Meer toeristen in de winter Op het eiland valt op dat recreatie zich niet meer beperkt tot het kampeerseizoen, maar dat er het hele jaar rond toeristen zijn op Goeree-Overflakkee. Door de komst van onder andere het Fletcher Hotel, Duynhille, Punt West en Ouddorp Duin zijn er ook in de winter steeds meer gasten op het eiland. Dat zorgt voor meer klandizie in de lokale winkels en horeca. “Juist door het toerisme zijn er allerlei faciliteiten voor de bewoners mogelijk,” zegt Jeroen den Hollander. “Een voorbeeld is dat op Ouddorp Duin de binnen- en buitenspeeltuin en ook het strandtheater De Houten Kaap openbaar toegankelijk zijn, dus daar kunnen ook mensen uit de buurt van profiteren.” De directeur van recreatiepark De Klepperstee, en voorzitter van de VEERO, wil graag wat misstanden over de recreatie de wereld uit helpen. “Ik vind het jammer dat er veel commentaar is op de recreatiesector en dat er verhalen rondgaan die niet kloppen. Zo wordt er gesproken over plannen om op het strand of in de duinen te bouwen, terwijl daar helemaal geen sprake van is. Mensen zijn bang dat er hier een tweede Renesse ontstaat, of taferelen zoals aan de volgebouwde Belgische kust. Maar die kant zal het nooit opgaan, omdat we als recreatieondernemers de kracht van het gebied


VBGO | pagina 15


De corporate finance adviseur naast de ondernemer

De specialisten van Schipper Corporate Finance hebben alle kennis en ervaring in huis om, samen met u, de juiste financiĂŤle strategie te bepalen.

Uw Schipperkantoor >> Landbouwweg 3 >> 3241 MV Middelharnis >> t 0187 667 777

pagina 16 | VBGO

www.SchipperGroep.nl www.SchipperGroep.nl


COVERSTORY

'Je moet mensen een reden geven om naar Flakkee toe te gaan' willen behouden. Wij willen de kwaliteit verbeteren, we moeten een inhaalslag maken om meer kwaliteit te bieden, maar daarnaast juist ook de rust en de natuur handhaven. In 2015 trokken we als VEERO als eerste aan de bel, in een brandbrief aan de gemeente hebben we toen een oproep gedaan om pas op de plaats te maken. En geen nieuwe bouwvergunningen te verlenen tot duidelijk is wat het effect is van de plannen die destijds nog uitgevoerd moesten worden. Als VEERO vinden wij dat we op het eiland moeten gaan voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie.” Flakkee heeft veel potentie Op Goeree-Overflakkee verblijven de meeste toeristen op de Kop van het Eiland, het ongerepte strand en de Brouwersdam zijn belangrijke trekpleisters. Ook op de rest van het eiland zijn er campings en parken, maar dat is meer verspreid en kleinschaliger. Volgens Den Hollanders is het een kip-eiverhaal. “Er moet wat te ondernemen zijn, je moet mensen een reden geven om naar Flakkee toe te gaan. Het Flakkeese deel van het eiland heeft veel potentie, maar er moeten meer mogelijkheden komen voor toeristen. Denk bijvoorbeeld aan een mountainbikeroute rondom het hele eiland, in combinatie met accommodatie die helemaal is ingericht op mountainbikers.” In het trendrapport van de Rabobank wordt het als volgt beschreven: “Ondernemingen die niet op een A-locatie of in een sterke regio gevestigd zijn, zullen moeten investeren in een uniek en onderscheidend concept. Consumenten zoeken

naar producten met een bijzondere beleving of emotionele lading en zijn dan nog altijd bereid een meerprijs te betalen.” Als prinsesjes behandelen Jeroen Buijs van Camping en Caravanhandel de Grevelingen geeft aan dat er op het eiland van alles gebeurt in de recreatiesector. “Bestaande parken breiden uit, of werken aan kwaliteitsverbetering. De ‘ouderwetse camping’ wordt steeds luxer, ook omdat ze steeds meer verhuurobjecten aanbieden.” Als voorbeeld van een onderscheidend concept noemt de ondernemer FarmCamps in Sommelsdijk. Daar mogen bezoekers koeien melken met boer Huibert en kunnen de kinderen spelen in de Hooi Hooi speelschuur en de coole boombut. Op de website staat: “Op dit moderne melkveebedrijf op het eiland Goeree-Overflakkee genieten niet alleen de gasten van alle luxe. Ook de koeien worden als prinsesjes behandeld.”

Door: Martijn de Bonte

Later dit jaar buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe recreatievisie, daarin moet worden vastgelegd hoe de recreatiemogelijkheden er in de toekomst uitzien op het eiland. Met de nieuwe visie heeft de recreatiesector, als het goed is, een duidelijk toekomstdoel en kaders voor de ontwikkelingen op het eiland. In de recreatiesector verandert veel en gaat nog veel veranderen. Wat hetzelfde blijft is dat ondernemerschap het verschil maakt tussen middenmoters en uitblinkers! ¾ VBGO |

pagina 17


BEDRIJFSPROFIEL

pagina 18 | VBGO


Pionieren op de Brouwersdam ’Het is belangrijk om je bedrijf sprankelend te houden’ Tekst: Adri van der Laan | Fotografie: Remco Huvermann Photography, Rick Jendrusch en Carlijn Pijl

Pioniers waren ze, Pieternel van der Linde en Uwe Jendrusch, toen ze in de tachtiger jaren van de vorige eeuw begonnen op een – in vergelijking met nu – lege Brouwersdam. Ze gaven hun eerste surflessen vanuit een caravan op de Kabbelaarsbank.

Vanwege de open ligging was de Kabbelaarsbank een ideale plaats voor het beoefenen van de surfsport. Omdat juist in die jaren het surfen een echte rage was, bleek voor beide ondernemers uitbreiding noodzakelijk en schafte men een dubbeldeks bus aan, van waaruit surfmateriaal werd verhuurd. Het was het onderkomen voor de eerste surfschool aan de Brouwersdam. Pieternel en haar man Uwe begrepen al vlug dat er toekomst was voor hun toen nog – mobiele – onderneming. En zo kwam het dat ze in juli 1992 zich inschreven voor een vergunning voor een vast gebouw op de Kabbelaarsbank. “Er waren vijftig inschrijvingen, maar wij kregen de vergunning”, herinnert Pieternel zich. Vervolgens kwam er een drukke tijd: “we kregen half juli de vergunningen en april 1993 wilden we openen”. Dit lukte en vijf jaar later werd een naburige zeilschool overgenomen en kreeg de onderneming de naam: Zeil en Surfcentrum Brouwersdam. Ondanks dat het surfen als rage overging, bleef Zeil en Surfcentrum Brouwersdam toch het centrum voor deze en aanverwante sporten. Door de jaren heen kon men verder uitbreiden en wist men een breed publiek aan zich te binden en kort geleden werd een totaal vernieuwd centrum in gebruik genomen met uitgebreid restaurant, vergaderfaciliteiten, lesruimtes, slaapgelegenheden en lodges waar men aan de rand van het Grevelingenmeer kan overnachten. Omdat het centrum een breed scala van activiteiten biedt is de naam van de onderneming veranderd in kortweg ‘Brouwersdam’. Op de vraag wat het ‘geheim’ van hun centrum is, antwoordt Pieternel dat het heel belangrijk is om het bedrijf ‘sprankelend’ te houden. “Daardoor blijf je als onderneming aantrekkelijk voor je gasten. Daarnaast moet je de trends nauwlettend in de gaten houden en daarop inspelen.” Destijds was de kitesport in opkomst. “Mijn man Uwe heeft zich verdiept in deze sport, maar we kwamen toch tot de conclusie dat dit niet bij ons centrum zou passen. Dit zou een lastige combinatie zijn met de bestaande acti-

viteiten en dan moet je het ook niet doen”. Andere trends werden wel opgepakt, zoals de spectaculaire waterjump, foil-surfing, longboarding en andere ontwikkelingen in de surf- en zeilsport. Verder denkt men erover na om een waterskibaan aan te leggen. Ook worden er veel evenementen georganiseerd. “Dit kost ons natuurlijk allemaal veel geld, maar het levert ook wat op”, aldus Pieternel. De combinatie van breedtesport en topsport brengt veel mensen naar Brouwersdam. Naast de vele Duitsers en Belgen, ontvangt men ook veel gasten die van elders uit Europa afkomstig zijn. De Brouwersdam krijgt op deze manier veel bekendheid in heel Europa. Daarom vindt Pieternel het heel belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen de professionele ondernemers op de Brouwersdam. “De contacten onderling zijn goed. We spreken elkaar regelmatig en zorgen ervoor dat we niet in elkaars vaarwater zitten. Samenwerking versterkt op deze manier het kwaliteitsproduct Brouwersdam”. Wel tekent ze hierbij aan dat men met wat de ondernemingen en andere ontwikkelingen in het gebied wel aan het maximum zit. Dit is vooral te merken aan de horeca- en andere activiteiten in het voor- en naseizoen. “Iemand die een strandwandeling maakt, gaat maar in één gelegenheid een kopje koffie drinken”. Brouwersdam is 365 dagen in het jaar open. Dit vraagt om een variabele inzet van perso-

BETAALD PARKEREN Wie bij Brouwersdam op bezoek gaat, kan niet gratis de auto parkeren. Het betaald parkeren is in 1993 ingevoerd, waarbij de Kabbelaarsbank diende als pilot. De pilot is nooit onderzocht en het gevolg is dat men bijvoorbeeld langs de hele kust vrij kan parkeren. “Oneerlijke concurrentie”, noemt Pieternel van der Linde dit. Gesprekken en protesten bij het Grevelingenschap hebben geen resultaat opgeleverd.

neel. Pieternel legt uit dat haar bedrijf ongeveer dertig mensen vast personeel heeft en daarnaast ongeveer honderd flexibele krachten. Personeel werven gaat meestal via mond-tot-mondreclame. Een groot deel van de mensen die bij Zeil en Surfcentrum Brouwersdam werken is afkomstig uit de regio, maar er is ook een aantal surf- en zeilinstructeurs afkomstig uit Duitsland. Haar ervaring is dat de huisvesting van het personeel een probleem is. Daarom zou ze graag zien dat er op de eilanden meer woonruimte ontwikkeld wordt, “want het is natuurlijk niet aantrekkelijk als je meer dan een uur moet rijden om op je werk te komen”. ¾

ACCOMMODATIES Brouwersdam heeft na de verbouwing extra ruimten gekregen voor vergaderingen met verschillende vergaderzalen en dan zijn er de hotelkamers en de lodges aan het water om te overnachten. Verder is er een uitgebreide accommodatie voor groepen. Het bedrijf heeft ook ervaringen met het ontvangen van bedrijven voor bedrijfsuitjes en bruiloften.

VBGO |

pagina 19


NU IN ONZE SHOWROOM

AUTOBEDRIJF JAN VAN DIJK

SEGGELANT-ZUID 8 3237 ME BRIELLE TEL. 0181 413777 WWW.JANVANDIJK.NL De vermelde prijzen zijn inclusief 21 % btw, BPM en rijklaarkosten, excl. toeslag voor metaalkleur.


COLUMN

Valkuilen bij bedrijfsopvolging:

een onduidelijke rolverdeling Tekst: J. (Jolanda) van der Velden

Herkent u dat? De verhalen van een kind die bij mama iets niet voor elkaar krijgt en het bij papa gaat proberen. En met succes! Dit verhaal is vaak ook van toepassing in de zakelijke omgeving bij bedrijfopvolging. Met name in de fase waar de ‘oud’-ondernemer zich terugtrekt en de opvolger meer zeggenschap krijgt en aan de leiding komt binnen het bedrijf. Want wie heeft het nu wanneer voor het zeggen? Om hier duidelijkheid in te scheppen, is het belangrijk in het traject van bedrijfsopvolging goed stil te staan bij hoe rollen en besluitvorming opnieuw gestructureerd worden. Wat verandert er voor u als oud-ondernemer?

Het is nogal wat; vaak heeft u het bedrijf (verder) opgebouwd en ligt uw ziel en zaligheid in het bedrijf. Er komt een tijd dat u de behoefte gaat voelen toch over te dragen. Belangrijk hierbij is dat u vertrouwen heeft in de beoogde opvolger, in zijn/haar capaciteiten als ondernemer, en dit vertrouwen ook uitstraalt naar alle betrokken partijen. Pas dan is het voor u als ‘oud’-ondernemer mogelijk los te laten!

Wat verandert er voor u als beoogd opvolger en de medewerkers?

Beoogd opvolgers hebben vaak de vraag: “Kan ik het wel net zo goed als mijn ouders? En wat gebeurt er als ik zaken misschien anders wil en ga doen?” Voor de beoogd opvolger is de druk vaak groot om het familiebedrijf over te nemen en op dezelfde voet voort te zetten. Belangrijk is dan dat u dit op uw eigen manier kunt doen, op een wijze die ‘eigen’ is. Daarnaast is er de druk van de medewerkers, hoe overwint u het beeld van ‘zoon of dochter’ die het bedrijf als vanzelf gegund krijgt? Om draagvlak te creëren is het belangrijk de medewerkers mee te nemen in het traject van bedrijfsopvolging. Maak een concreet plan voor uzelf, wie bent u als ondernemer en wat wilt u met het bedrijf? Overleg dit met uw ouders en zoek consensus. Pas dan kunt u er ook echt staan als ondernemer.

Een duidelijk plan!

Als bovenstaande veranderingen onderkend worden in een traject van bedrijfsopvolging, dan is de stap naar een duidelijke rolverdeling en besluitvormingsstructuur makkelijk te maken. Uit de praktijk en onderzoek blijkt echter dat slechts 1/3 van de familiebedrijven transparante afspraken heeft gemaakt over de verschuiving in rollen en het effect hiervan op besluitvormingsprocessen, communicatie en leiderschap. Duidelijke afspraken over rollen en wijze van besluitvorming voorkomt conflictsituaties. Leg in het traject van bedrijfsopvolging duidelijk vast wie het wanneer voor het zeggen heeft en welke fasen er doorlopen worden in de overdracht van ‘oud’ ondernemer naar bedrijfsopvolger.

Hoe heeft u het geregeld?

Contactgegevens

J. (Jolanda) van der Velden HR Adviseur bij de Schipper Groep T. 0113 23 94 00 www.SchipperGroep.nl

VBGO |

pagina 21


WERKWEEK

‘In een hotel is er altijd wat te doen’

De werkweek van Elles van Dongen, manager van Fletcher Hotel Duinzicht in Ouddorp

Zondag en maandag

“Ik ben vrij, maar wel oproepbaar. Als er iets is probeer ik om het op te lossen, bijvoorbeeld als een personeelslid zich ziek meldt of als de vriezer kapot gaat.”

“Vandaag begint mijn werkweek. Ik kijk wat er afgelopen dagen is geboekt en hoe het er met de omzet en de kosten voor staat. Door het gebruik van yield management probeer ik de winst te maximaliseren. Ik accordeer de uren van het personeel, verzorg de kasafdrachten en check de facturen. Deze zaken gaan trouwens de hele week door. Verder maak ik een extra rondje om te bekijken hoe het hotel erbij staat. Is er iets niet in orde, dan onderneem ik actie.”

Dinsdag pagina 22 | VBGO

Woensdag “Ik probeer er een kantoordag van te maken. Hoe ziet de forecast voor volgende week eruit? Aan de hand hiervan check ik de roosters van het personeel. Ook besteed ik tijd aan personeelszaken: contracten opmaken, contracten wijzigen, sollicitatiegesprekken voeren… Zoals elke dag controleer ik een aantal kamers.”


Tekst: Kees van Rixoort, foto: Wim van Vossen

Elles van Dongen (30) vindt haar baan als hotelmanager de leukste ter wereld. Werkweken van 38 uur zijn zeldzaam in haar branche. Het hotel is altijd open, 24 uur per dag, zeven dagen per week. Als manager ben je eindverantwoordelijke van alle afdelingen van het hotel - receptie, keuken, housekeeping en bediening - met in totaal 45 personeelsleden. Daardoor heeft elke dag zijn uitdagingen. “Je moet daar zijn waar je nodig bent.” Buiten de dagelijkse problemen, is het analyseren van de gemaakte omzet en kosten een groot deel van haar werk. “Door de systemen van Fletcher wordt dit bijzonder goed inzichtelijk gemaakt, waardoor direct bijsturen mogelijk is.” Bovenal telt voor Elles van Dongen één ding; de gastvrijheid moet perfect zijn. Dit verwacht zij ook van haar team. Zij leggen de gasten in de watten, zodat deze een ultiem verblijf hebben. “We zetten graag een stapje meer. We doen dit met zijn allen, we hebben echt een goed team. Dit alles maakt het een super gevarieerde baan. Ik ben verliefd op dit hotel.”

Vrijdag en zaterdag

Donderdag

“Alles wat overblijft van dinsdag en woensdag, naast de constante aandacht voor de mailbox, die de hele dag volstroomt, sales en marketing, het maken van afspraken voor partijen en vergaderingen. Ik zit nooit langer dan een uur achtereen aan mijn bureau. Zoals elke dag is er altijd iets wat aandacht vraagt: een vol terras, een veeleisende gast.”

“De drukste dagen: de meeste gasten komen aan. Ik help bij de receptie met het inchecken. Ook hebben we dan veel bruiloften en partijen. Ik vind het belangrijk dat ik er ben en dat alles vlekkeloos verloopt.” Fletcher Hotel Duinzicht telt 50 kamers en 5 villa’s en trekt hiermee zowel toeristen als zakelijke gasten. De gemiddelde bezetting over het hele jaar is 85 procent.

VBGO | pagina 23


Bedrijfsoverdracht; start op tijd met stoppen!

Bereidt u goed voor met onze gratis workshops.

Mogen wij u verwelkomen? Alle ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met het overdragen van hun onderneming. Wij bieden u kleinschalige workshops bedrijfsoverdracht met onderwerpen als dynamiek in het familiebedrijf, fiscaliteit, waardebepaling en zorg voor later.

Meer informatie en aanmelden via communicatie.hhv@rabobank.nl Een aandeel in elkaar Rabobank Het Haringvliet (0186) 89 20 00

pagina 24 | VBGO


EVENT

Haring happen en netwerken Donderdag 15 juni 2017 wordt het eerste vaatje haring op het eiland geveild tijdens het Haringevent. Het evenement wordt georganiseerd door serviceclub Kiwanis Goeree-Overflakkee. Het evenement is een uitgelezen kans om te netwerken, er zijn ieder jaar veel ondernemers van de partij. Het evenement is bij restaurant Zoet of Zout in Stellendam. Kaarten kosten ₏ 45,- en zijn te koop op www.haringevent.nl. Het evenement is vanaf 17.30 uur. De hoofdsponsor is Hanse Staalbouw. In 2016 bracht het Haringevent ruim 20.000 euro op voor Kinderen in beweging.NU. Hiermee worden scholen op Goeree-Overflakkee in twee jaar tijd voorzien van een speelattribuut. Diverse scholen zijn inmiddels voorzien van bijvoorbeeld een pannakooi! Om alle scholen op het eiland te faciliteren in sport en beweging, wordt ook dit jaar ingezet op dit goede doel. Foto: Wim van Vossen

VBGO | pagina 25


BEDRIJF IN BEELD

Meer armslag voor groeiend

Delta Watersport Tekst: Kees van Rixoort, foto’s: Wim van Vossen en Delta Watersport

De locatie, Marina Port Zélande, was prima: direct aan het water en de hele dag een komen en gaan van vakantiegangers. Maar Delta Watersport had er nog maar weinig armslag. Daarom besloot eigenaar Hans P. Mulder het bedrijf te verhuizen. Na een zoektocht vond hij een pand in Stellendam met veel meer mogelijkheden. Per 1 mei 2017 is Delta Watersport daar, aan de Nijverheidsweg 30, te vinden. De klant heeft de nieuwe locatie al gevonden. “We hebben nu al meer aanloop dan in Marina Port Zélande.” pagina 26 | VBGO

Hans Mulder zit zijn hele leven al in de watersport. “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt”, zegt hij in de nieuwe ruime showroom die gevuld is met boten (vooral jettenders en rib’s), buitenboordmotoren en accessoires. Vijfentwintig jaar geleden begon hij in Marina Port Zélande met de verhuur van jachten. Delta Watersport groeide en groeide, zeker nadat de zaak in 1998 startte met de verkoop van rubberboten en buitenboordmotoren. Vanaf 2006 opereert Delta Watersport als exclusief importeur en leverancier

- Advertorial van Williams jettenders voor Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken. Dat is een van de redenen dat het watersportbedrijf uit zijn jasje groeide op de vorige locatie. “De boten zijn ook gegroeid”, zegt Hans Mulder. Op de 600 vierkante meter in Marina Port Zélande konden hij en zijn team niet goed meer uit de voeten. “Nu hebben we aparte ruimtes voor de showroom, het magazijn, de werkplaats en de opslag, maar op de oude locatie liep alles door elkaar. Dat was rommelig en min-


der schoon. Je moest je kruip-door-sluipdoor door de zaak bewegen.” Dat is nu, met een oppervlakte van 1400 vierkante meter, wel anders. De uitstraling is veel professioneler. Alle afdelingen zijn gescheiden, zodat Delta Watersport klanten optimaal kan helpen. Of ze nu komen voor een bezoek aan de showroom, of een afspraak hebben voor service en onderhoud. Op de nieuwe locatie, die voorheen in gebruik was als meubelmakerij met toonzaal, is bovendien ruimte voor een spuitcabine om polyester-reparaties uit te voeren. Jettenders en rib’s Delta Watersport, dat al lang geleden gestopt is met de verhuur van jachten, is in de eerste plaats leverancier van jettenders en rib’s. Boten die eigenaren van een jacht bijvoorbeeld als ‘bijboot’ gebruiken. Ze gaan meestal mee op het dek of het zwemplatform. “Rib’s zijn heel populair”, vertelt Hans Mulder. “Dat zijn rubberboten met een vaste polyester romp en opblaasbare drijvers. Zo’n rib heeft veel voordelen. Ze zijn sterk, zeer stabiel en hebben in verhouding tot polyester boten minder gewicht. Verder

verbruiken rib’s minder brandstof en zijn ze achter een camper of een personenauto veel lichter en dus gemakkelijker te hanteren op een trailer.” Williams vormt de hoofdmoot bij Delta Watersport, dat dus exclusief dealer is van dit Britse topmerk. In de showroom staat een grote verscheidenheid aan modellen, van 2.80 meter tot 6.25 meter, in benzineen dieseluitvoering. Volgens Hans Mulder kenmerkt Williams zich door een zeer hoge kwaliteit, uitstekende vaareigenschappen en een ontwerpteam dat constant enthousiast bezig is om het Williams-assortiment te vergroten. Delta Watersport verkoopt ook andere merken, zoals Avon, Zodiac en Valiant rubberboten en rib’s en Mercury en Honda buitenboordmotoren. Op bestelling zijn onder andere Lodestar, Novurania, Brig, Grand, Caribe en Joker rib-boten te koop, eventueel met een Yamaha, Mariner of Suzuki buitenboordmotor. Als Gold Dealer heeft Delta Watersport een grote sortering Jobe wetsuits en funtubes in huis. Ook is er

veel aanbod van gebruikte rubberboten en rib’s. Wereldwijd De verhuizing is achter de rug. Via het mond-tot-mond-circuit weten veel mensen de nieuwe locatie al te vinden. Hans Mulder verwacht ook meer toeloop vanuit bijvoorbeeld Stellendam en Hellevoetsluis. “Op Marina Port Zélande vinden ze het wel jammer dat we vertrokken zijn, maar we blijven ook daar gewoon service leveren. Dat doen we trouwens wereldwijd, tot Mauritius toe.”

Delta Watersport Nijverheidsweg 30 Stellendam 0111-672874 www.deltawatersport.nl

VBGO | pagina 27


Rust en ruimte om te ondernemen

Wij faciliteren uw groei

Accountancy

Juridische diensten

Fiscale diensten

HR-advies

Personeelsadministratie

Bedrijfsfinanciering

Subsidieadvies

FinanciĂŤle planning

Automatiseringsadvies

Internationaal

Stationspark 625 | 3364 DA Sliedrecht Donk 7a | 2991 LE Barendrecht info@hoekenblok.nl | www.hoekenblok.nl


ONDERWIJS

De Prins Maurits verbreedt je horizon op allerlei manieren.

MAAK HET OOK MEE! Je kunt op CSG Prins Maurits terecht voor alle vormen van voortgezet onderwijs in één sfeervol gebouw. De onderwijskwaliteit, het onderwijsconcept en de goede bereikbaarheid maken de school aantrekkelijk, zelfs als je wat verder weg woont. Realistisch en op maat Als je door de gangen van de Prins Maurits loopt, zie je meteen dat het er in elke afdeling van de scholengemeenschap anders aan toegaat. Rector Van Heest vertelt: “Onze leerlingen krijgen les in een realistische context. Hoe dat er in de praktijk uitziet verschilt per afdeling, per vak en zelfs per docent. Zo is het onderwijs in de onderbouw van het vmbo totaal anders ingericht dan bijvoorbeeld in de bovenbouw van het havo. Daarbij houden onze vakdocenten heel gericht rekening met de onderlinge verschillen. Niet alleen tussen de afdelingen, maar ook binnen een klas. Want ieder kind leert anders. Er is altijd wel een groepje dat wat extra begeleiding of juist wat extra uitdaging kan gebruiken.” Kortom: op de Prins Maurits krijgt iedere leerling een kans. Echte wereld en vaardigheden “Wij zijn ervan overtuigd dat je het meest leert in een aantrekkelijke leeromgeving,” stelt Van Heest. “Daarom doen we er alles aan om het onderwijs zo boeiend mo-

gelijk te maken. We dagen leerlingen uit te excelleren - in het dagelijks onderwijs, maar ook met uitdagende projecten, excursies en uitwisselingen. Daarbij verbinden we ons onderwijsprogramma nadrukkelijk met de echte wereld. Je komt onze leerlingen overal tegen: achter de kassa van de Wereldwinkel, op een presentatie van het DeltaNetwerk, bij de gemeente Goeree-Overflakkee, lokale ondernemers, maatschappelijke organisaties zoals Woongoed GO en Fides Wonen, bij een benefietconcert of het nationaal watersnoodmuseum. Maar ook in het buitenland; al onze leerlingen krijgen de kans om een buitenlandse reis te maken. Want een goede school schermt zich niet af van de buitenwereld.” Verbinding Elke afdeling legt zijn eigen accent. Voor de havo-brugklassers stond een technische excursie gepland. Marcel Vercammen, teamleider havo, legt uit waarom. “De invloed van techniek op onze samenleving is gigantisch. Daarom hebben we op de PM besloten om techniek juist in excursies en in ons projectonderwijs nadrukkelijk aan de orde te stellen. Zodoende gingen we met ongeveer negentig leerlingen naar het Science Center in Delft. Hier kregen de leerlingen een kijkje in de keuken van de TU Delft. Dat krijgen we ook terug van de kinderen. ‘Wat leuk! Lekker met mijn hand-

Advertorial en bezig zijn.’ Dat doen de TU-studenten heel goed. Eerst wat uitleg en kenniskwesties, daarna handjes uit de mouwen.” De excursie die mavo 1 maakte zag er heel anders uit. Eerst een stadswandeling door Dordrecht en daarna naar Nationaal Park De Biesbosch. Elienne van Alphen, teamleider mavo: “Onze excursie is gekoppeld aan de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en biologie. Door deze twee totaal verschillende gebieden aan elkaar te knopen, wijzen we de leerlingen op de inrichting van Nederland.” Landschap, recreatie en technologie zijn belangrijke punten voor de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee, nu en in de toekomst. Op deze manier willen we leerlingen ook bij laten dragen aan de ontwikkeling van GoereeOverflakkee. Doet u mee?

“Uitdagend onderwijs draait niet alleen om het ontdekken van je eigen talenten, maar ook om je inzet voor een ander. De Prins Maurits verbreedt je horizon op allerlei manieren. Maak het ook mee!” Adam van Heest, rector Prins Maurits

VBGO | pagina 29


al meer dan 85 jaar al meer dan 85 jaar gespecialiseerd gespecialiseerd in risicobeheersing in risicobeheersing voor het mkb voor het mkb

Net Net als als u u zijn zijn wij wij ondernemer. ondernemer. Wij Wij weten weten Net als u zijn wij ondernemer. weten dus hoe belangrijk het is om een eigen verdus hoe belangrijk het is om een Wij eigen verdus hoe belangrijk het is om een eigen vertrouwensman met veel kennis van zaken te trouwensman met veel kennis van zaken te trouwensman met veel kennis van zaken te hebben. Iemand die de juiste keuzes voorhebben. Iemand die de juiste keuzes voorhebben. Iemand die de juiste keuzes voorlegt vanuit vanuit opleiding, opleiding, opgedane opgedane ervaring ervaring en en legt legt vanuit opleiding, opgedane ervaring en een goed gesprek met u. een goed gesprek met u. een goed gesprek met u. Want alles alles begint begint met met een een goed goed gesprek. gesprek. Want Want alles begint met een goed gesprek. Kom langs langs op op ons ons kantoor kantoor in in Middelharnis Middelharnis Kom Kom langs op ons 48 kantoor Middelharnis aan de de Langeweg 48 of bel belinons ons voor een een aan Langeweg of voor aan de Langeweg 48 of bel ons voor een afspraak   0187-483399. 0187-483399. afspraak afspraak  0187-483399.

Langeweg 38 Nieuwe Tonge 0187 651 396 autoschadeteam.nl

pagina 30 | VBGO

jammer dat ons werk onzichtbaar is..

www.bijdevaate.nl www.bijdevaate.nl www.bijdevaate.nl


825 245 470 5 Ruim vierduizend bedrijven15 CIJFERS

OP HET EILAND Door: Martijn de Bonte

Hoeveel bedrijven zijn er eigenlijk op Goeree-Overflakkee? Waarschijnlijk een stuk meer dan de meeste mensen denken. Eind april stond de teller op 4.350 bedrijven, dat zijn er een paar honderd meer dan op buureiland Schouwen-Duiveland. De grootste categorie is handel, met 825 bedrijven. De kleinste categorie is energievoorziening, er zijn vijf bedrijven die zich daarmee bezighouden.

305

Overige dienstverlening

470

Landbouw, bosbouw en visserij

150

Vervoer en opslag

95

Verhuur en handel van onroerend goed

185

Horeca

10

Waterbedrijven en afvalbeheer

640 825

Handel

Specialistische zakelijke diensten

245

5

Industrie

Energievoorziening

510

Bouw

420

FinanciĂŤle dienstverlening

120

Informatie en communicatie

215 Peiling op 28 april 2017 Bron: CBS Statline

155

Verhuur en overige zakelijke diensten

Cultuur, sport en recreatie

VBGO |

pagina 31


Roland Hoogwerf:

Van hamburgerbakker tot parkmanager Tekst en foto: Adri van der Laan

Het lijkt een droomcarrière van Roland Hoogwerf. Als jonge tiener bakte hij al hamburgers op Recreatiepark Toppershoedje en nu - 27 jaar oud - is hij manager van het park. We spreken met één van de jongste recreatieondernemers op ongeveer het oudste recreatiepark op de kop van het eiland. Roland Hoogwerf is al jaren nauw verbonden met het bedrijf. Hij heeft van alles gedaan: technische dienst, schoonmaakwerk en andere voorkomende klussen, dit alles onder het motto ‘al doende leert men’ en zo kon hij zich op 24-jarige leeftijd de jongste recreatieondernemer in Nederland noemen en kreeg hij de leiding over RCN Toppershoedje, dat meer dan twintig medewerkers telt (fulltimers en parttimers). Roland kon zijn studie Marketing en social media afronden met een stage op Toppershoedje en zo kwam van ‘het een het ander’. Van de keuze voor Toppershoedje heeft Roland nooit spijt gehad. Met veel plezier vertelt hij over de ontwikkelingen van het park, waarvan momenteel een periode van kwaliteitsverbetering wordt afgerond. Manager van Toppershoedje is een drukke baan. Zeker nu het park ook profiteert van de seizoenverlenging, waardoor er een groot deel van het jaar gasten op het terrein verblijven. Als jonge ondernemer “word je in het diepe gegooid en moet je snel handelen en dat allemaal in een drukke tijd. Maar je leert er enorm veel van”. Als Roland gevraagd wordt wat de valkuilen zijn voor een jonge ondernemer, geeft hij aan dat “je als jongere soms teveel in één keer wil doen en dat gaat niet”. Maar daar tegenover staat dat hij anders tegen zaken aankijkt dan ouderen, zo is hij ook actief voor Toppershoedje op de social media en sluit hij wat gemakkelijker aan bij de trends die leven onder ‘de moderne toerist’. Toch waardeert hij de inbreng van collega’s die veel ouder dan hem zijn en al tientallen jaren ervaring hebben in de branche. Roland is niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. “Als het druk is doe ik de polo aan en spring bij als het gaat om het schoonmaken van huisjes of de toiletgebouwen”. Daarnaast heeft hij als regel dat hij één keer per week een avond bardienst draait, “dit is heel goed om het contact met de gasten te onderhouden”. En ‘s zondags begroet hij de bezoekers van de kerkdienst die in het seizoen wekelijks wordt gehouden. En

pagina 32 | VBGO

als het in de zomermaanden nodig is ‘draait’ hij de bingomolen. “Je moet hier geen negen-tot-vijfmentaliteit hebben”, benadrukt Roland. “Er is zoveel te doen. Maar ik heb wel geleerd om streng te zijn voor mezelf. Timemanagement is heel belangrijk. Zo heb ik als regel dat ik de woensdag standaard vrij ben”. Daar probeert hij zich aan te houden, maar hij geeft aan dat dit wel lastig is. Voorheen woonde hij op het park en toen was het nog moeilijker om afstand te nemen. “Nu woon ik net naast het terrein, vanuit mijn huis kan ik het park niet meer zien. Ik heb moeten leren dat: thuis ook echt thuis is en niet je werk”, dus – een klein beetje – afstand tussen wonen en werken is niet verkeerd. Ondanks dat Toppershoedje een centrale aansturing heeft, krijgt Roland heel veel vrijheid bij het uitoefenen van zijn taak. “Ik krijg gelukkig heel veel verantwoording en in veel dingen heb ik de vrije hand. Het gaat er dan wel om dat je je ideeën goed onderbouwt”. Ook bij de vernieuwingen van het park, die nu bijna zijn voltooid, kon Roland veel van zijn eigen plannen laten verwezenlijken en dat geeft natuurlijk veel voldoening. Voldoening geeft hem ook het resultaat van de werkzaamheden in de afgelopen maanden: “Het was een stressvolle, maar vooral waardevolle tijd”.

RCN Toppershoedje is onderdeel van RCN (Recreatiecentra Nederland) een organisatie die zeventien parken heeft in Nederland en Frankrijk. Oorspronkelijk is de organisatie opgezet door Kerk en Wereld, een instituut van de Hervormde Kerk. Deze band met de kerken is er nog steeds, de winst van RCN wordt besteed aan goede doelen. Er is op alle parken een accommodatie voor mensen die vanwege financiële of lichamelijke problemen wat moeilijk op vakantie kunnen.


VBGO | pagina 33


2

Zicht op • nummer 12 - 2017

Tieleman Keukens levert, monteert of renoveert ook uw bedrijfskeuken!

Iedere zondagochtend Yogalessen van 10.00 tot 11.00 uur

Iedere zondagochtend Yogalessen Iedere Iedere zondagochtend Iedere zondagochtend zondagochtend Yogalessen Yogalessen Yogalessen van 10.00 tot 11.00 uur van van 10.00 van 10.00 tot10.00 11.00 tot 11.00 tot uur 11.00 uur uur

Iedere zondagochtend Yogalessen van 10.00 tot 11.00 uur

Strandtent Strandtent Strandtent Iloon Iloon Iloon • Groenedijk • Groenedijk • Groenedijk 34a34a 3253 3253 • 3253 LBLB Ouddorp LB Ouddorp Ouddorp • Tel: • Tel: •0187682725 Tel: 0187682725 0187682725 Strandtent Iloon • Groenedijk 34a• 34a ••3253 LB Ouddorp • Tel: 0187682725 E-mail: E-mail: E-mail: info@strandtentiloon.nl info@strandtentiloon.nl info@strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl E-mail: info@strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl

www.tielemankeukens.nl

Strandtent Iloon • Groenedijk 34a • 3253 LB Ouddorp • Tel: 0187682725 E-mail: info@strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl

Strandtent Iloon • Groenedijk 34a • 3253 LB Ouddorp • Tel: 0187682725 E-mail: info@strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl Iedere zondagochtend Yogalessen van 10.00 tot 11.00 uur

Bij ons geen getouwtrek... Strandtent Iloon • Groenedijk 34a • 3253 LB Ouddorp • Tel: 0187682725 E-mail: info@strandtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl

dijk 34a • 3253 LB Ouddorp • Tel: 0187682725 Stellendam • t 0187-491755 • e info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl dtentiloon.nl • www.strandtentiloon.nl pagina 34 | VBGO


Hét adres voor al uw veiligheidsartikelen.

IDEAAL VOOR IN HUIS, CARAVAN OF BOOT :

VCM Totaal

Aanbieding:

Spray Brandblusser

Specialist in Veilig Werken

nu voor € 19,95,= incl. btw

Veiligheid. Een onderwerp dat voor u net zo belangrijk is als voor ons, een ongeluk kan immers grote consequenties hebben. VCM Totaal stimuleert veilig werken door uw medewerkers te trainen en u een sterk advies te geven. U kunt bij VCM Totaal terecht voor opleidingen en trainingen op het gebied van: - Gevaarlijke Stoffen (ADR, RID en Awareness) - Transport ( Code 95, Ladingzekeren) - ARBO ( BHV, VCA, Heftruck) - Veiligheidsadviseur ADR, ADN en RID

WWW.VCMTOTAAL.NL

Mini Rookmelder in 10 moderne kleuren € 26,95 incl. btw

WWW.THESAFETYSHOP.NL

| 18 oktober

maart

Magazine

2017

magazine

Woon

VOORJAAR

N

2016

DAGE

Jaargang

urgh

erg

Vloed

Nieuw Rijsenb

De Vliedb

16 maart 15 maart

smo Volop voorjaar

Geldershof

dt je jong egen hou Meer bew tuin ing in de

Ontspann

ie!

de en inspirat

WIN VER EEN MAKEO

OUTDO YAYA SHOP

december

over auto’s,

fietsen

en andere

iddelen

vervoerm

| 2e jaargang

maart 2017 nr. 1 |

2016

e verflakke

PS

Ebbe en

27 nr. 4,

Goeree-O

Nummer 10

14, 15 & 16

| 7e jaargang

OPEN

MODEKRAN

T

Wij maken MAGAZINES! HandigeTI KOPERS voor VER

Ope

nH

uiz

1a

pri

l

en

Dag

EBBER AUTOLIEFH ENBERG LEO HAN

ie keerKIJKEN DrBIN NEN Jaargang

1 - 28

maart 2017

U rijdt een

raat 130 Jer. de Fonkert Zeeuwst Burg. de Numansdorp 3281 AL - 658 111 rt.nl Tel (0186) defonke www.jer

lease auto?

graag voor verzorgt ud! AxxiAuto u het onderho BOSCHtner en Uw leasepar partner. CAR Service lease.nl

www.axxi

drijf Automobielbe B.V. Flakkee

CL Dirksland n 69, 3247 Watertore 0187 - 48 44 66 T. kee.nl bedrijfflak kee.nl info@auto bedrijfflak www.auto

Ook reparaties van alle retro scooters! t 35 ijk Joos Jansestraa | Sommelsd848495 3245 XH | 0187 06 - 11267609

OR

IN SHOP

15 maart 14 maart

VBGO | pagina 35


BENSCHOP STERLING Bezoekadressen: Raadhuisstraat 3 3241 CP Middelharnis Noordzijde Haven 15 3252 BH Goedereede Postadres: Postbus 107 3240 AC Middelharnis T (0187) 47 61 11 E info@notarissenGO.nl

www.notarissenGO.nl pagina 36 | VBGO

Maatwerk voor iedere cliĂŤnt


COLUMN

Is het verkopen van je bedrijf

EEN FEESTJE? Door: Cees van Vliet (Associate Director IMAP Netherlands - voorheen IMAP DB&S )

De titel is ontleend aan de slogan van een bekende Flakkeese onderneming. Verkopen van een bedrijf is voor veel ondernemers onbekend terrein. Wat staat mij te wachten? Waar moet ik rekening mee houden? Wordt het inderdaad een feestje of vooral een emotionele rollercoaster? De afgelopen jaren hebben we vele honderden overnameprocessen begeleid. We worden niet snel meer verrast, maar toch is ieder proces anders. Een overnameproces start met een goede voorbereiding. Zowel voor ons maar zeker ook voor de ondernemer. Als we eenmaal aan tafel zitten met een potentiële koper willen we goed beslagen ten ijs komen. We starten altijd met een intensieve kennismakingsfase met de ondernemer en willen in korte tijd het volledige bedrijf begrijpen. Daarnaast willen we alle goede en minder goede punten van de onderneming leren kennen. Op basis daarvan kunnen wij op zoek naar een goede koper. De wensen van de aandeelhouder(s) vormen hierbij het uitgangspunt. Wat zijn redenen om te verkopen? Heeft 100% verkopen de voorkeur, of een gedeeltelijke overname? Als er meerdere aandeelhouders zijn is het belangrijk om dit goed te stroomlijnen. Wat zijn de wensen met betrekking tot betrokkenheid na overname? Is er sprake van een eigen pand of huurpand? Wat is fiscaal de beste structuur? Op basis van alle informatie structureren we een ideaalplaatje voor de verkoper. Het managen van verwachtingen is in deze fase ontzettend belangrijk. Het creëren van te hoge verwachtingen zal leiden tot teleurstellingen in de rest van het proces. Zodra er gesproken wordt met een of meerdere potentiële kopers breekt voor de verkoper de meest spannen-

de fase aan. Wat wordt er geboden, bij wie heb ik het beste gevoel en wie wordt uiteindelijk de koper. Zodra er overeenstemming is met een partij op hoofdlijnen wordt de intentieverklaring getekend. Daarna begint het boekenonderzoek (due diligence) wat vaak als de meest vervelende fase wordt ervaren. Er worden door de koper, of zijn of haar adviseurs, veel gedetailleerde vragen gesteld en alle risico’s worden geanalyseerd. De koper probeert in deze fase een groot deel van de informatieachterstand over de onderneming in te lopen en wil in korte tijd het hele bedrijf leren kennen. Wij zien de doorlooptijd van het boekenonderzoek toenemen. Vaak duurt deze fase drie tot circa zes weken. In de eindfase van het boekenonderzoek wordt gestart met de koopovereenkomst. Het is de gewoonte dat de koper de eerste versie van de koopovereenkomst opstelt.

zes tot negen maanden. Tijdens het proces gaat een ondernemer door allerlei emoties. Enerzijds het besef dat hij afscheid gaat nemen van zijn bedrijf, maar tegelijkertijd is het verkoopproces erg intensief en vraagt het traject veel tijd en aandacht. Een overnameproces gaat vaak met pieken en dalen. Voor de ondernemer is het daarom echt niet altijd een feestje. Maar het ondertekenen van de koopovereenkomst maakt heel veel goed. Want dan is het doel bereikt en heeft de onderneming een nieuwe eigenaar. Eind goed al goed! Cees van Vliet, cvanvliet@imap.nl 06-15896182

De verkoper ervaart in deze fase vaak dat hij “opnieuw dingen moet accepteren terwijl de deal al is gedaan”. Vaak zijn dat specifieke risico’s waarvoor de koper een vrijwaring wil ontvangen. Soms wordt op basis van het boekenonderzoek de prijs of betalingsregeling opnieuw onderhandeld, omdat de resultaten toch tegenvallen of de orderportefeuille opdroogt. Wij horen regelmatig van de verkoper: “als het zo moet hoeft het van mij niet meer”. Dan is het belangrijk om het hoofd koel te houden en de feiten te analyseren. Heeft de koper een punt en is een aanpassing gerechtvaardigd, of probeert koper gewoon de prijs te verlagen? Op die momenten is het belangrijk om een goede adviseur te hebben die deze onderhandelingen voor de ondernemer uitvoert. Zodra er overeenstemming bereikt wordt kan er getekend worden en vindt de overdracht plaats. In totaal duurt een verkoopproces vaak wel

VBGO | pagina 37


IN BEELD

Op stap op

eigen eiland De ledenreis van VBGO bleef dit jaar dichtbij huis. Zo'n veertig leden trapten woensdag 31 mei op bijzondere fietsen van Stellendam naar Ouddorp. Bij De Zeemeeuw in Stellendam werd er gestart met een lunch, daarna kregen de deelnemers een rondleiding door het Visserij Innovatiecentrum. Daar werd uitgelegd hoe pulsvisserij in z'n werk gaat, een actueel onderwerp, omdat er een Europees verbod dreigt op het vissen met de pulskor. De eerste etappe was van de Stellendamse haven naar het hart van Goedereede. Na een drankje bij de Gouden Leeuw, nam een stadsgids de ondernemers mee voor een wandeling door het historische stadje. De tweede etappe leidde van Goedereede naar Strandpaviljoen Paal 10 op het Ouddorpse strand. Daar gingen de VBGO'ers in groepen aan de slag om het mooiste zandkasteel te maken. De dag werd afgesloten met een barbecue, om te genieten hoef je niet ver van huis te gaan...

pagina 38 | VBGO


Colofon Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee Oplage: 2.750 exemplaren, verspreiding onder alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Beschikbaar op diverse afgiftepunten. Secretariaat: J.M. Benschop Noordzijde Haven 15 3252 BH Goedereede Tel. 0187 - 492322 Vormgeving: Klazina Tanis en Manon de Vos-Thijssen Redactie: Kees van Rixoort, Martijn de Bonte en Adri van der Laan Acquisitie: Gert Verweij Harold Sturm Marie Sophie van Velzen Tel. 0187 47 10 20 Info@eilandennieuws.nl

Foto’s: Ab van der Veer


Zeker weten goed geregeld

De bedrijfsverzekeringen van De Vogel

Zekerheid voor ondernemers

Onze adviseurs hebben hart voor de zaak: Ăşw zaak. De adviseurs van De Vogel wonen en werken op Goeree-Overflakkee. Ze weten wat er leeft en wat er speelt op het eiland. Ze hebben hart voor uw zaak en kunnen een gedegen advies geven inzake bedrijfsverzekeringen in de breedtse zin. Van verzekeringen m.b.t. bedrijfpanden, inventaris en wagenpark tot bijvoorbeeld ziekteverzuimverzekeringen en andere rechten en plichten waar u als ondernemer mee te maken heeft. We nemen de mogelijkheden graag met u door.

en? t e w Meer tellen u r We ve meer! graag

Onze ad viseurs wonen en werken op het eiland. Zij wete n wat er l eeft...

verzekeringen hypotheken pensioenen

Zeker weten Diependorst 168, Ouddorp | Oostdijk 1, Middelharnis | t 0187 49 71 11 | i www.devogel.nl

Ondernemersmagazine VBGO, VEERO en OVG  

Eerste editie van het gezamenlijke magazine voor ondernemers op G-O, verschenen op 12 juni 2017.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you