Page 1

jaargang 6 - februari 2015

L

RE

WE

ND

WE

ND RE

Middelharnis T 0187 - 48 72 19 autoherstelbosman.nl

T. 0187 - 68 48 68 www.bezuijenbemiddeling.nl

A

Bemiddeling bij de verkoop van uw (recreatie)woning

R

Bezuijen Bemiddeling

A

INTERVIEW Piet Nagtegaal

LD

T

R

25

ST

WOONSTIJL Nieuwe keuken

AAN HET

14

Nieuw e Colum ns

S

NIEUW OP GO Tim Kraaijvanger

D

5

S

AAN HET

S

WERELDS AAN HET STRAND Food | Winebar | Lounge | Beach | Marina | Events De Eco Punt 1, 3353 ML Ouddorp WWW.WERELDS.NL/STRAND

Hoeve Kortstaert

Sl���i�� a�� ��� �� ���� Oostdijkseweg 39 3252 LL Goedereede 0187-492851 www.hoevekortstaert.nl “heerlijk kokkerellen, vergaderen, dineren en lunchen voor groepen ....”


De C-Klasse 350 e PLUG-IN HYBRID. 7% bijtelling

205 kW (279 pk)

Vermogen inleveren doet niemand graag. Het is echter wel de prijs die u betaalt als u kiest voor een zakenauto met 7% bijtelling. Tenzij het een Mercedes-Benz C-Klasse 350 e PLUG-IN HYBRID Limousine of Estate is. Die staan voor u klaar bij Auto Wüst met een vermogen van 205 kW, de royale uitrusting van onze Lease Editions én slechts 7% bijtelling. Ontdek het op www.autowust.nl. Gecombineerd verbruik: 2,1 l/100 km, 47,6 km/l, CO2-uitstoot: 48 - 49 g/km.

Hellevoetsluis Rijksstraatweg 38, 3223 KA, tel. 0181 - 33 12 33. Dordrecht Mijlweg 81, 3316 BE, tel. 078 - 617 70 00. Oud-Beijerland J. van der Heijdenstraat 29, 3261 LE, tel. 0186 - 61 84 55. www.autowust.nl, info@wust.nl


AGENDA

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

3

Colofon Redactie Martijn de Bonte Caroline Melissant Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Kunst kijken in het Diekhuus

Advertenties en tarieven Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Tot en met 1 maart zijn de werken van Els Gladdines te bewonderen in het Diekhuus. Haar werken hangen in de gang van het Diekhuus en in de foyer. Het Diekhuus is maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur geopend.

Advertentiemateriaal opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Manon Thijssen Klazina Tanis

Kijk voor meer informatie op de website: www.elisegladdines.eu.

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Op zoek naar je wortels!

Oplage 22.300

Zaterdag 7 maart is er van 10.00 tot 16.00 uur een open dag voor stamboomonderzoekers in het Streekarchief in Middelharnis. Er is een lezing, cursus, spreekuur en er kunnen gegevens worden uitgewisseld. Belangstellenden zijn welkom, de toegang is gratis.

Ga alvast oefenen voor de Men of Steel Run Zaterdag 11 juli is de Men of Steel Run Brouwersdam 2015. Dat duurt nog even, maar het kan zeker geen kwaad om een paar maanden van te voren te starten met trainen. Dat is geen overbodige luxe, want een stormbaan met 25 obstakels bedwingen is behoorlijk pittig. Het parcours gaat niet alleen over het strand, maar ook langs de bunkers in natuurgebied De Punt. Deelnemers moeten onder andere over hooibergen en containers klauteren. De hoogste tijd om te gaan oefenen. Fanatiekelingen kunnen de komende maanden alvast oefenen tijdens andere pittige evenementen.

Groepen ganzen, beroemde sneeuwapen, dansende kraanvogels, bizons en vulkanische plekken. Het komt allemaal voorbij in de presentatie van natuurfotograaf Jan Baks. Hij heeft foto's gemaakt van de winter op Goeree, in Japan en het Yellowstone Park in Amerika. De presentatie is op donderdag 19 februari om 20.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp. Kaarten kosten 造 7,50 en zijn verkrijgbaar bij de VVV, 0187-681789 of info@vvv-ouddorpaanzee.nl.

www.menofsteelrun.nl

Foto: Leena Robinson / Shutterstock.com

Vier winter in beeld


4

KIDS

Negenmaandenbeurs:

Place to be voor aanstaande en kersverse ouders Aanstaande en jonge ouders kunnen zich volop laten inspireren tijdens de Negenmaandenbeurs 2015. Vanaf 25 februari vormt Amsterdam RAI het epicentrum voor alles wat te maken heeft met ouderschap en zwanger zijn. Tijdens de dertigste editie pakt de Negenmaandenbeurs groots uit met modeshows, advies van deskundigen, sty-

lingadvies en heel veel innovaties. Nieuw dit jaar is het Mama Café XL, de ontmoetingsplek voor jonge ouders en terug van weggeweest is de Papadag, waarbij (aanstaande) vaders extra in de watten worden gelegd. Tijdens deze Papadag zijn er speciale activiteiten voor (aanstaande) vaders.

Bezoekers van de Negenmaandenbeurs hebben op dezelfde dag gratis toegang tot de Huishoudbeurs en het Azië Pasar Malam Festival. De Huishoudbeurs is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.negenmaandenbeurs.nl.

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

Na een nachtzoen ga ik op weg met het bevalbad… Het is gelukkig al lang niet meer standaard om plat op je rug te bevallen. De laatste jaren heb ik veel kinderen geboren zien worden op de baarkruk, of op bed waarbij de zwangere op haar zij ligt, of op handen en knieën zit. Er zijn zelfs vrouwen die staand naast het bed bevallen, simpelweg omdat het te snel gaat of omdat het op dat moment een prettige houding is. De laatste tijd is er een ander soort bevalling in opkomst waar ik geen genoeg van kan krijgen. Elena heeft aangegeven graag thuis te willen bevallen en vroeg naar de mogelijkheden om in bad te bevallen. Als praktijk hebben wij een professioneel bevalbad, dat in een mum van tijd is opgezet. Terwijl ik mijn eigen kinderen net in bad heb gedaan belt Elena. De bevalling is begonnen. Na een nachtzoen ga ik op weg met het bevalbad. Ik kom in een knus huis waar de openhaard net is aangestoken. Met de aanstaande vader wordt besloten om het bad bij de openhaard te zetten, heerlijk warm. Nadat het bad is volgelopen laat Elena zich erin zakken en zie je de ontspanning over haar gezicht trek-

ken. Wat te verwachten was gebeurt ook, de ontsluiting verloopt vlot en soepel. Het laatste stuk is pittig, maar we hebben er vertrouwen in dat het kindje snel geboren zal worden. Elena gaat wat onderuit zitten en onder continue lichte druk van Elena wordt het hoofdje rustig geboren. Daarna omsluiten de handen van Elena en haar man hun kindje. Hun dochter komt zachtjes ter wereld in het warme water. De trotse papa legt zijn mooie dochter bij Elena op haar borst en al snel begint de baby alert om zich heen te kijken. Een kindje dat in water geboren wordt heeft een minder heftige overgang vanuit de warmte en geborgenheid van de baarmoeder. Het is altijd prachtig om te zien dat ze rustig de nieuwe omgeving in zich opnemen en bijkomen van bevalling.


NIEUW OP GO

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

5

Foto: Wim van Vossen

Tim Kraaijvanger uit Goedereede

‘Heerlijk dat je niets hoort’ In Didam, niet ver van Doetinchem, krijgen nieuwe bewoners een warm onthaal. De buurt staat daar, in de Liemers, bij iedereen op de eerste plek. De schutterijen spelen er nog een belangrijke rol en één keer per jaar zetten buurtbewoners samen bogen neer in hun straat, om vervolgens de resultaten van de andere straten te bekijken, onder begeleiding van de fanfare en majorettes. Een heel andere wereld. Tim Kraaijvanger kan soms licht melancholisch worden van het Didam van zijn jeugd. Maar uit Goedereede zou hij niet meer weg willen. Tim (nu 28) woont sinds 2009 op Goeree-Overflakkee. Eerst in Ouddorp en sinds 2012 in Goedereede, vlak onder de kerktoren. Hij had tijdens

zijn studie journalistiek in Ede zijn huidige vrouw Caroline leren kennen. Die kwam uit Ouddorp. Na de studie streken ze er samen neer. Voor Tim maakte het niet zoveel uit: “Ik kan overal wonen, ik ben niet zo gauw gehecht aan een plaats. Maar het was wel wennen, zeker de eerste maanden. Ede was best bruisend… In Ouddorp waren minder winkels en ik miste mijn vrienden en familie. Twee uur autorijden, dat is wel een barrière om elkaar te ontmoeten. Je moet hier een nieuw sociaal leven opbouwen.” Dat lukte goed, onder andere via de kerk en het werk. Tim werkt bij WebNL in Stellendam, als online marketeer. In Ouddorp voelde Tim zich nog wel eens een ‘overkanter’. “Hoewel er ook veel hartelijke mensen zijn. In Goedereede is meer import. Het voelt stadser en artistieker. Hier wonen veel verschillende mensen. Het mixt heel leuk in Goedereede. Caroline wist eerst niet of ze hier wel wilde wonen, als echte Ouddorpse. Maar ze wil nu niet meer weg, en ik ook niet. Je hebt hier ook aardig wat evenementen. Het leeft echt.”

Het huis in Goedereede is in 1870 gebouwd. Als twee huizen, die later zijn samengevoegd. Toen Tim en Caroline er net woonden, hoorden ze dat de overovergrootmoeder van Caroline hier nog geslapen heeft. In hetzelfde huis. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de bezetter Havenhoofd hadden gevorderd. Over Goeree-Overflakkee is Tim erg enthousiast. “Super, echt prachtig. Het platteland lijkt zelfs een beetje op de landerijen rond Didam, al heb je daar ook wel heuvels. Hier heb je de duinen, de slikken en het strand. Ik ben geen echte strandganger, maar in de herfst of de winter wil ik er graag een wandeling maken. Of ik hier nog wat mis? Ja, een goede OV-verbinding. In het begin was dat wel een probleem, maar nu hebben we een auto. Verder mis ik niets. Het is hier zo rustig. Als je een dagje bent wezen shoppen in Rotterdam en je zit ‘s avonds weer op de bank, dan is het heerlijk dat je niets hoort.”


6

LEKKER & LOKAAL

Lekker gezond op maandag tot vrijdag…

De goede voornemens zijn misschien weer een beetje op een laag pitje of zelfs in de koelkast gezet? Haal alles weer uit de (koel)kast, zet de pitten aan en maak wat lekkers. Want gezond is lekker! Toch? Simpele sushi voor thuis Hou je van sushi maar is het rollen ervan je te ingewikkeld of teveel werk? Dan is dit gerecht een uitkomst. Maak snel en eenvoudig je eigen sushi gerecht! Met de sushibowl kun je eindeloos variëren, bijvoorbeeld met omelet, tonijn, biozalm of tofu, maar ook met groenten als radijsjes, selderij of bosuitjes. Kook eenvoudig de rijst zoals op de verpakking staat, snij alle ingrediënten in blokjes of staafjes en doe dit in de kom. Serveer met sojasaus en wasabi. Gevonden op de website www.pieceofmake.nl Kookschrift: het dagboek van de kok Alle kooktips van oma, je lekkerste zelfgemaakte smoothies en uitgeknipte recepten schrijf en plak je nu in dit handige blauwe kookschrift (¤ 14,95, Dille & Kamille). Met ringband en 6 tabbladen voor soepen en voorgerechten, vlees & gevogelte, vis groentegerechten, nagerechten en diverse. Dille & Kamille, www.dille-kamille.com (ook webwinkel)

Tip van Sjef van Eibaar in Den Bommel EET GERUST DAGELIJKS LEKKERE VRIJE UITLOOP EITJES! “Eieren zijn bommetjes geconcentreerde voedingsstoffen en waarschijnlijk niet zo slecht voor je cholesterol als je dacht. Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan. Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn eieren een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte, is niet helemaal waar. Studies hebben uitgewezen dat eieren het LDL cholesterol verlagen en het HDL (goede cholesterol) verhogen.”


Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

7

Tijd voor taart wanneer het weekend nadert… Omdat je jarig bent, je beste vriend geslaagd is, je zus trouwt of gewoon omdat het weekend is. Ieder week-

Pinguïn-cupcakes c Pinguïn-cupcakes BEREIDINGSTIJD c 2 UUR BEREIDINGSTIJD 2 UUR BAKTIJD 20 MINUTEN VOOR ONGEVEER 18 CUPCAKES BOODSCHAPPENLIJSTJE HET BESLAG 65 G BOTER 4 EIEREN 240 G SUIKER 100 G KWARK 175 G BLOEM 10 G BAKPOEDER EEN SNUFJE ZOUT DE AFWERKING 80 G BOTER 250 G POEDERSUIKER 25 G MELK WITTE FONDANT OF MARSEPEIN ZWARTE FONDANT OF MARSEPEIN ORANJE FONDANT OF MARSEPEIN EXTRA NODIG PAPIEREN CUPCAKEVORMPJES CUPCAKEBAKBLIK MIXER SPUITZAK

end is een feestje waard. Dat vier je samen. Met taart. Taart, ook als je niet jarig bent

Voor dit recept heb je papieren cupcakevormpjes nodig en een cupcakeIn het najaar vorig jaar verscheen er een nieuwe kinderserie bij de vpro: bakblik waarin je de vormpjes kunt zetten. Als je ze los in de oven zet, Taart. De serie gaat over de magistrale banketbakker Umut en zijn achtjadan blijven de cupcakes niet mooi rond. BAKTIJD Voor dit recept heb je papieren cupcakevormpjes nodig en een cupcakerige zoontje Kadir die na een verdrietige gebeurtenis de zoete kant van het 20 MINUTEN bakblik waarin je de vormpjes kunt zetten. Als je ze los in de oven zet, Het beslag leven herontdekken. In het boek 'Taart' geschreven door Lineke van den dan blijven de cupcakes niet mooi rond. 1. Zet de oven vast aan op 180°C, zodat hij op tijd warm is. 2. Smelt de VOOR ONGEVEER 18 CUPCAKES

Boezem en Meike Schaling staan niet alleen zalige gebakjes, taarten en de serie kennen.

boter in een pannetje of in de magnetron. 3. Doe de eieren, kwark en zoete lekkernijen, je leert ook de karakters uit suiker in een kom. Meng alles goed. 4. Voegandere bloem, bakpoeder en zout 1. Zet de oven vast aan op 180°C, zodat hij op tijdtot warm is. 2. Smelt de HET BESLAG toe. Roer er geen klontjes meer in het beslag zitten. 5. Giet beetje boter in een pannetje in de magnetron. 3. Doe eieren, kwark 65 GofBOTER bij beetje dede gesmolten boteren erbij. Roer goed door elkaar. 6. Zet de Verkrijgbaar bij de boekhandel ¤ 14,95 suiker in een kom. Meng alles goed. 4.papieren Voeg bloem, bakpoeder en in zout 4 EIEREN cupcakevormpjes de holletjes in de bakvorm. Vul ze voor toe. Roer tot er geen klontjes meer in het beslag zitten. 5. Giet beetje 240 G SUIKER de helft met beslag. 7. Bak de cupcakes 20 minuten in de hete oven. bij beetje de gesmolten boter erbij. Roer goed door elkaar. 6.inZet decupcake om te kijken of ze gaar zijn. Als 100 G KWARK Steek een satéprikker een Voordat je begint met bakken papieren cupcakevormpjes in de bakvorm. Vul voor komt, zijn ze gaar. 175 G BLOEMin de holletjes de prikker schoon uit deze cupcake Doe een schort aan, want knoeien mag (kinderschort, 10 G BAKPOEDER de helft met beslag. 7. Bak de cupcakes 20 minuten in de hete oven. EEN SNUFJE ZOUTcupcake om Steek een satéprikker in een kijken of ze gaar zijn. Als Kamille) De te afwerking de prikker schoon uit de cupcake komt, 8. zijn Doeze degaar. boter, poedersuiker en melk in een kom. Meng 5 minuten

Het beslagBOODSCHAPPENLIJSTJE

DE AFWERKING met een mixer tot een luchtige crème. 9. Doe de crème in een 80 G BOTER spuitzak. Spuit de crème op de cupcakes. 10. Maak de pinguïns. 250 Gpoedersuiker POEDERSUIKER en melk in een kom. Meng 5 minuten 8. Doe de boter, Eerst maak je een balletje van witte fondant. Rol het balletje uit tot 25 Gluchtige MELK crème. 9. Doe de crème in een met een mixer tot een een langwerpige pil. Zet de pil rechtop: dit is het lichaam. 11. Maak WITTE FONDANT MARSEPEIN spuitzak. Spuit deOF crème op de cupcakes. Maak de pinguïns. een 10. kleiner balletje van zwarte fondant. Rol dit balletje uit met een ZWARTE FONDANT MARSEPEIN Eerst maak je eenOF balletje van witte fondant. Rol het balletjedit uitstukje tot zwarte fondant zo om het lichaam, deegroller. 12. Wikkel ORANJE FONDANT pil. OF MARSEPEIN een langwerpige Zet de pil rechtop: dit is het lichaam. 11. Maak dat de voorkant wit blijft. Dit zijn het gezicht en de buik van de een kleiner balletje van zwarte fondant. Rol dit13. balletje een en twee voetjes van een stukje oranje pinguïn. Maakuit eenmet snaveltje EXTRA NODIG deegroller. 12. Wikkel dit stukje zwarte fondantMaak zo om het oogjes lichaam, fondant. twee en twee vleugeltjes van zwarte fondant. PAPIEREN CUPCAKEVORMPJES dat de voorkant wit blijft. Dit zijn het 14. gezicht buikiedere van decupcake een pinguïn. Zet openofde naast CUPCAKEBAKBLIK pinguïn. 13. Maak een snaveltje en twee voetjes van een stukje oranje MIXER fondant. Maak twee oogjes en twee vleugeltjes van zwarte fondant. SPUITZAK 14. Zet op of naast iedere cupcake een pinguïn.

De afwerking

Tip: Je kunt een theelepel cacao door de botercrème doen. De cupcake krijgt dan een chocolade-afwerking. Tip: Je kunt een theelepel cacao door de botercrème doen. De cupcake krijgt dan een chocolade-afwerking.

¤ 5,95, Dille &

Pinguïn-cupcakes Pinguïn-cupcakes

Voorkom ongewenste ingrediënten in je taart en doe een koksmuts op (koksmuts kinderen, ¤ 4,95, Dille & Kamille) Dille & Kamille, www.dille-kamille.com (ook webwinkel)

~ 44 ~ ~ 44 ~

Februari is de laatste wintermaand. Over ruim vier weken, op 20 maart, gaat het voorjaar officieel van start. Hoogste tijd om alvast vooruit te blikken op het jaargetijde waarin de natuur tot leven komt, er wordt gediscussieerd over 'rokjesdag' en de tulpenvelden het eiland kleuren. Wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld vroegen we om een lekkere wijn die een lekker voorjaarsgevoel oproept. Hij adviseert wijn van Vincente Gandía, een Spaanse wijnmaker uit de regio van Utiel en Requena, in de buurt van Valencia. Gandía is een innovatief wijnhuis, waarbij elke generatie de wijnen nog beter maakt. Het innovatieve karakter blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de wijngaarden zijn voorzien van een computergestuurd irrigatiesysteem. Laurens tipt twee wijnen van dit wijnhuis. De lichtgele Hoya de Cadenas Blanco en de uitgebalanceerde rode wijn Hoya de Cadenas Reserva. De witte wijn heeft een vrolijke fonkeling, een ingetogen geur en aangename aroma's van appel en citrusfruit. Het is een evenwichtige, makkelijke en smaakvolle wijn met een frisse afdronk. De wijn is gemaakt om jong te drinken en past prima bij borrelhapjes, (vis)tapas, schaal- en schelpdieren, geroosterde en gebakken vis, salades en kaas. De Hoya de Cadenas Reserva is een uitgebalanceerde, zeer geconcentreerde wijn met complexe aroma's van rijp fruit en vanille. De zachte rode wijn heeft aroma's van rijpe kersen en een vleugje zwoele specerijen. Dat vormt een prima begeleider van een diner, waarvan vlees of wild het hoofdgerecht vormt.


8

e k k e L e ej kukL L w bbbijiij uuww

SMAAKMAKER

NIEUWE

Kritische gast is goud waard Ik ben besmet met het horecavirus. En als je dat virus te pakken hebt kom je er niet meer zomaar vanaf. Daarom vind ik het een leuke uitdaging om als columnist mijn passie voor ‘eten&drinken’ te delen met de lezers van Over Flakkee. Laat ik mezelf als nieuwe columnist eerst even voorstellen. Ik ben Michel Schreuders, 43 jaar. Ik ben al 23 jaar actief in de verslavende wereld van de horeca. Liefde voor het horecavak zit in je genen, het is bijna niet aan te leren. Je moet het van nature hebben. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Voor mij als ondernemer in de horecebranche is een kritische gast goud waard. U als gast bepaalt uiteindelijk het succes van van een horecagelegenheid. Daarvoor hoeft u maar één ding te doen en dat is kritisch zijn. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar alleen met behulp van kritische gasten kunnen horecagelegenheden zichzelf blijven verbeteren en opnieuw uitvinden. Het is natuurlijk wel een vereiste dat de eigenaar open staat en luistert naar zijn gasten. Tijdens de jaren van de internetbubbel kon het allemaal niet

COLUMNIST

op. Er was geld in overvloed, de banken deden niet moeilijk over een financiering. Dat kwam de kwaliteit niet altijd ten goede. Nu moet iedere horecaondernemer knokken voor zijn zaak. De gast eist waar voor zijn geld en wil niet alleen kwaliteit en service, maar ook sfeer, gezelligheid en en goede prijs-kwaliteitverhouding. De tijd van het makkelijk geld verdienen is voorbij. U mag zelf oordelen of dat positief of negatief is...

Kijk voor ons www.fl Kijk voor ons www.fl

Tip van Michel:

Neem: 1,1 dl Sushi su, 0,1 dl ponzu azijn en 0,6dl gember siro op (even shaken) en je hebt de lekkerste universele sla dressing voor tal van salades: bijv. rucola. Maak de salade aan met bovenstaa nde ‘geheime formule’ en rasp een beetje parmezaanse kaas. En Voi la? Een salade om je vingers bij af te likken...

t n i g e b n e t e r e Lekk r e g a l s r u e K bij uw

Michel Schreuders runt de ‘Wereldse restaurants’, zoals Werelds Inside bij Tieleman Keukens. Hij schrijft maandelijks over trends in de horeca en leven met het ‘horecavirus’. Reageren op zijn column? Mail dan naar: michel@werelds.nl.

FRIE SE RUN D E RVIN KE N M ET HUTSP OT VAN P ASTIN AA K

30-60 MINUTEN – 4 PERSONEN – HOOFDGERECHT

Kijk voor ons uitgebreide assortiment op www.floresteijn.keurslager.nl INGREDIËNTEN • • • • • • • • • • • • • • • • •

500 g runderribeye (4 lapjes), dun en platgeslagen 160 g rundergehakt 1 plakje Friese kruidkoek, verkruimeld 30 g Friese nagelkaas, geraspt 1 ei, dooier en eiwit gescheiden 1 bolletje bigarreau (gekonfijte kers) of een stukje vruchtensukade, fijngehakt 1 borrelglaasje jenever Halve eetlepel grove mosterd 700 g winterwortel, geschrapt en in dunne reepjes 700 g pastinaak, geschrapt en in dunne reepjes 1 pot witte bonen, afgespoeld (400 g uitlekgewicht) 6 uien, in ringen 1 laurierblaadje 2 eetlepels mosterdmayonaise Nootmuskaat Voeg toe aan boodschappenlijst Bekijk boodschappenlijst

eenr ebteenginbetgint t e r e k k e L k t k e in g L e b n te e r e k k e L r e g a t sl r u e bslbaeijggin begint nreten K w u erKete r ekukLekker e g L a sl r u e K w u r e ij b u e w bij

Flor Raadhui Flor Kerkstra

Raadhuis www.flo Kerkstra www.flo

eurslager bbijij uuww K Keurslager

Textielhuis

Kijk voor onsKijk uitgebreide assortiment op op voor ons uitgebreide assortiment Kijk voor ons uitgebreide assortiment op www.floresteijn.keurslager.nl www.floresteijn.keurslager.nl www.floresteijn.keurslager.nl Kijk voor ons uitgebreide assortiment op BE R E I D I N G www.floresteijn.keurslager.nl 1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrooi de ribeyelapjes met zout en

MODERN

raadhuisstraat 17 OUDDORP (0187) 68 12 03

Week voor week komen de nieuwste collecties binnen.

LINGERIE NACHTMODE BADMODE een compleet overzicht:

www.texmod.nl

r eten begint ke nt ek gi L be en et r ke ek L nt gigebegint be Lekker rKeteuenrseten ke ek L r bij uw Keurslager la uw j bi r ge la eurs bibijj uw uw K Keurslager

peper en bestrijk ze met het eiwit. Meng het gehakt met de kruidkoek, de kaas, de eidooier, de bigarreau, de jenever en de mosterd. Kneed dit goed door elkaar en maak er vier gelijke porties van. Rol er vervolgens worstjes van. Kijk voor ons uitgebreide assortiment op Kijk voor uitgebreide assortiment op 3. Leg ons op ieder lapje vlees het gehakt worstje en rol de riblap stevig op en maak www.floresteijn.keurslager.nl www.floresteijn.keurslager.nl Kijk voor ons uitgebreide assortiment op Verpak ieder rolletje in aluminiumfolie. Leg de uiteinden vast met een prikker. www.floresteijn.keurslager.nl de pak ketjes in een braad slede met rooster en bak ze in ongeveer 15-18 minuten mooi rosé. 4. Blancheer de wortel met de pastinaak en het laurierblaadje en giet dit af. Bak de uien in wat boter of olie en voeg hier de geblancheerde groenten aan toe. Doe er de witte bonen bij en warm het geheel goed door. Breng op smaak met zout, peper en noot muskaat en serveer dit bij de rundervinken met een lepel mosterdmayonaise. 2.

Lekker eten begint r e g a sl r u e bij uLwekkeK nt r eten begi bij uw Keurslager

Kijk voor ons uitgebreide assortiment op www.floresteijn.keurslager.nl Kijk voor ons 61 uitgebreide assortiment op16 G Voedingswaarde per persoon: 854 KCAL (3.582 KJ). Eiwit: G. Vet: 30 G (waarvan

www.floresteijn.keurslager.nl onverzadigd). Koolhydraten: 68 G. Floresteijn, keurslager welkom in de winkel, of bel ons voor info Floresteijn, keurslager Floresteijn, keurslager Floresteijn, keurslager Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48

dinsdag t/m vrijdag 8.30-12.00 en 13.00-17.30 uur zaterdag 8.30 tot en met 16.30 uur

Raadhuisstraat 13, Ouddorp,keurslager Tel. 0187-68 13 48 Floresteijn, keurslager Floresteijn, Kerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40

Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48 Kerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48 www.floresteijn.keurslager.nl Kerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 www.floresteijn.keurslager.nl

Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48

26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 KerkstraatKerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 www.floresteijn.keurslager.nl www.floresteijn.keurslager.nl

Floresteijn, keurslager Floresteijn, keurslager

Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48 www.floresteijn.keurslager.nl Kerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 Raadhuisstraat www.floresteijn.keurslager.nl

13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48 Kerkstraat 26, Burgh-Haamstede, Tel. 0111-65 14 40 www.floresteijn.keurslager.nl

Raadhuisstraat 13, Ouddorp, Tel. 0187-68 13 48


LIFESTYLE

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

9

70e editie Huishoudbeurs Lifestyle-evenement voor vrouwen Duizenden vrouwen kijken er elk jaar naar uit. Er wordt speciaal voor gespaard en vrije dagen worden ruim van tevoren aan werkgevers doorgegeven. De Huishoudbeurs viert dit jaar haar 70e editie en is in die periode een begrip geworden! Tijdens de speciale jubileumeditie is het feest met veel cadeaus, eten, drinken en verrassingen én er wordt op een bijzondere wijze teruggeblikt op 70 edities Huishoudbeurs.

In 1950 werd de allereerste Huishoudbeurs georganiseerd. In de beginperiode werd het evenement meerdere keren per jaar gehouden, vandaar dat de beurs dit jaar aan haar zeventigste editie toe is. In 1950 trok de eerste editie 50.000 bezoekers en positioneerde de Huishoudbeurs zich als de vakbeurs van de huisvrouw. De Huishoudbeurs was in de jaren 50 een ‘toonkamer’ van nieuwe producten, als hét forum waarop allerlei maatschappelijke instituties en groeperingen een podium kregen en waar nieuwe ontwikkelingen en trends zichtbaar werden. Verkoop vanuit de standhouders was verboden op de beurs. In die tijd ging de beurs een uurtje dicht tussen 18.00 - 19.00 uur, omdat de vrouw dan thuis voor haar man moest koken. Lifestyle event In de afgelopen jaren wordt de Huishoudbeurs door gemiddeld een kwart miljoen vrouwen bezocht en is het echt een lifestyle event. “Waar het vroeger slechts om het huishouden draaide hebben we nu een kleurrijk event met diverse podia met artiesten, een Azië Pasar Malam Festival, Innovatie Lab en gaan de dames met gemiddeld 7 kilo aan shop

bagage naar huis”; aldus Nicole Mengerink, beursmanager Huishoudbeurs. Huishoudbeurs Museum Voor de 70e editie is er een speciaal Huishoudbeurs Museum ontwikkeld, waar de bezoeker terug gaat in de tijd. Decennia oude huishoudelijke objecten geven een mooi overzicht van de technische innovatie en maatschappelijke trends die jaarlijks zichtbaar waren op de beurs. Van een ouderwetse houten wasmachine tot een koelkast van 120 kilo. Samen met historisch film- en beeldmateriaal zorgen ze voor een nostalgisch gevoel bij de bezoekers.

Kijk voor de openingstijden en kaarten op www.huishoudbeurs.nl


10

WINTER

Foto’s ijsvereniging Door Eendracht Sterk (DES), Melissant.


Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

11

Dolle pret op de ijsbaan, een sociaal gebeuren Gaat het nog vriezen? Een paar nachten flinke vorst en we kunnen de schaatsen weer eens uit het vet halen. Lekker zwieren, baantjes trekken, een beetje krabbelen, achter een stoel leren om je voort te bewegen op de smalle ijzers - het is allemaal mogelijk. Ga naar een singel, een boezem, een kerkgracht of een sloot en… schaatsen maar. Veel liefhebbers kiezen echter voor een echte ijsbaan. Vanwege de sfeer, de gezelligheid, de koek-enzopie, de verlichting, de muziek. Verscheidene dorpen op Goeree-Overflakkee hebben een ijsbaan. En een ijsvereniging. De ijsvereniging Door Eendracht Sterk in Melissant bijvoorbeeld. De club bestaat al negentig jaar en beschikt als een van de weinige ijsverenigingen op Goeree-Overflakkee over een eigen ijsbaan: een ‘put’ nabij de hoek van de Bouwdijk en de Molendijk. De vereniging hoeft geen water op een stukje land te spuiten, zoals in de meeste andere dorpen het geval is. Het nadeel is dat de baan later open is - een

laagje opgespoten water bevriest sneller dan het zoutige water in de put - maar het voordeel is dat schaatsers er langer terecht kunnen. Volgens Jan Koppelman, secretaris van de ijsvereniging in Melissant, trekt de ijsbaan aan het eind van een vorstperiode, als de andere banen al in mindere conditie zijn, tal van schaatsers van buiten het dorp. Aan de Bouwdijk kunnen ze hun laatste rondjes rijden voordat het ijs weg is. Jan Koppelman is een echte verenigingsman. Hij was vijftien jaar secretaris van de Dirkslandse fanfare Amicitia, vijf jaar voorzitter van de zes jaar geleden gefuseerde Voetbalvereniging Dirksland en in Melissant actief voor de Oranjevereniging. “Het is belangrijk dat de dorpen zo leefbaar mogelijk blijven. Het verenigingsleven speelt daar een belangrijke rol in”, verklaart hij. In 1997 kwam Koppelman in het bestuur van de ijsvereniging. “De eerste taak was het riet weghalen. De hoeken van de baan begonnen al dicht te vriezen. Even later ging de baan open. Het was een strenge winter. We zijn lang open geweest - van tweede kerstdag tot diep in januari - en organiseerden met een aantal andere ijsverenigingen de Zuiderdieptocht. Wat geweldig leuk was, want er waren mensen die elkaar jaren niet hadden gezien en elkaar weer hebben ontmoet tijdens die tocht.” De vorige winter stelde niets voor en de ijsbaan bleef dus gesloten. Maar de drie winters daarvoor kon er steeds geschaatst worden, zij het gedurende wat kortere periodes. “Dolle pret”, vindt Jan Koppelman. “Een sociaal gebeuren, jong en oud zijn aan het schaatsen. Echt gezellig. Ja, bij een paar nachten vorst gaat het altijd weer kriebelen. Dan gaan we elke dag met het boormachientje en een draadje naar de baan. Kijken of het ijs al 9 centimeter is. Of 8,5, dat durven we wel te gokken…”

Negentig jaar jong IJsvereniging Door Eendracht Sterk is opgericht in 1925. Schaatsen deed men dat jaar voor het eerst op een weiland van agrariër De Roo en de winters daarna op een stuk land van agrariër Vogelaar, nabij het Sas van Dirksland. “De familie Vogelaar speelde trouwens een prominente rol in het ijsgebeuren”, zegt Jan Koppelman. “De heer Vogelaar was lange tijd voorzitter van de vereniging en ook nazaten van hem zaten later in het bestuur.” Vanaf 1927 werd de zogenaamde Baarschoote de ijsbaan van Melissant, een terrein van de bekende boer en bestuurder P.D. Sieling ter hoogte van de huidige golfbaan Roxenisse. “Het was daar vrij brak, dus er waren wel problemen met het ijs.” In 1970 kon de ijsvereniging de put aan de Bouwdijk (officieel Molendijk 124 A) kopen. Daar is de ijsbaan nog steeds te vinden. Tussentijds is er een stuk grond bij gekocht, waarop een parkeerterrein is gerealiseerd. Bij de ijsbaan staat ook een kantine met een kleine garage waar onder andere de baanveger is gestald. Ten tijde van de ruilverkaveling ging het grondwaterpeil omlaag en kwam de baan droog te staan. Om daar een eind aan te maken, is de put verdiept. De ijsbaan staat via een afwateringspijp in verbinding met ander water. Zodra het gaat vriezen, gaat er een emmer in de afwateringspijp om het waterniveau gelijk te houden, zodat de ijsvloer zo mooi mogelijk wordt gehouden. De ijsvereniging in Melissant telt 585 leden. Leden betalen 4 euro en jeugdleden 2,50 euro per jaar en mogen dan gratis de baan op. Niet-leden moeten een dagkaartje kopen. Is er geen ijs geweest, dan streeft de ijsvereniging ernaar om in de voorjaarsvakantie een gesponsord bustripje naar de overdekte ijsbaan in Breda te organiseren.

Meer informatie: www.ijsclubmelissant.nl.


Bij aanschaf van een nieuwe Van Besouw vloer, verwijderen wij uw oude tapijt!

Maandag Ochtend Windows 7+8.1 Beginnerscursus Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les Maandag Middag Picasa foto's beheren Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Tapijt van Van Besouw, gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol en katoen.

Woensdag Ochtend Tabletcursus Apple Ipad/IOS Duur: 4 Lessen, 2,5 uur per les Donderdag Middag Windows 7+8.1 Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Kijk voor deze actie en voorwaarden op:

Gedempt Kanaal 105 Middelharnis

2 alles wordt voor u tot in de puntjes verzorgd

www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

de échte 3 wij bieden u uitgebreide garanties binnenhuis 4 kwaliteit en zekerheid van een vakman adviseur

5 transparante prijzen, u betaalt een eerlijke prijs

Gedempt Kanaal 105 Middelharnis (0187) 48 27 84 www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

f

€95 ,Al onze cursussen zijn inclusief boek, Koffie of Thee. De cursussen worden gehouden in onze Trainingsruimte, Langeweg 54 Middelharnis (Voormalig Rabobank) Meldt u aan via wilfred@djcomputerservice.nl of bel.

(0187) 48 27 84 1 wij kunnen u wérkelijk goed adviseren

Van a

0187-470967

www.djcomputerservice.nl

OPRUIMING BIJ MEINSTER WONEN NORMA MATRASSEN OPRUIMING Vivara combispring 90x200 Edition 7 pocket 90x200

Relaxfauteuils ( bruin of zwart)

nu € 450,00

van € 699,00 voor € 395,00 van € 680,00 voor € 395,00

Combispring comfortschuim, soepel, 90x200

met kleine beschadiging

van € 600,00 voor € 350,00

Combispring latex, stevig, 90x200

met kleine beschadiging

van € 866,00 voor € 500,00

2x draaifauteuil zwart nu

per 2 € 500,00

6x stoelen Ridge van Zuiver diverse kleuren ( alleen per 6 ) voor € 500,00 nu van € 774,00

Tafel 185x90 white/grey oak nu € 350,Combispring basic stevig 90x200 van € 595,00 voor € 295,00 Bijzetbank/t.v. meubel white/grey oak nu € 295,2 x Pocketvering matras 90x210 van € 630,00 voor € 395,00 Jub. pocketvering stevig 90x200 van € 895,00 voor € 395,00

ABSOLUTE BODEMPRIJS Boxspring combinatie 180x200 electr. van € 3745,00 afhaalprijs € 1995,00

Zuiver stoeltje Eleven en Thirteen nu € 145,00/ stuk Bijpassende poef € 45,00

LEDIKANTEN Sen. Ledikant div kleuren uit voorraad € 250,00

Meinster Wonen I Voorstraat 3-5 I 3258 BA Den Bommel

T. 0187 611 384 F. 0187 612 404 E. info@meinsterwonen.nl I. www.meinsterwonen.nl

meinsterwonen


WONEN

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

13

Van Gogh op de muur De werken van de bekende Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh (1853-1890) waren de inspiratiebron voor het nieuwe behang van BN Wallcoverings. In deze behangcollectie zie je diverse werken terug: ‘De roze perzikboom’, ‘Amandelbloesem’, ‘De tuin van Daubigny’, ‘Irissen’, ‘Korenveld met maaier’ en ‘Stapels Franse romans’. Ook ‘De Zonnebloemen’ maken als bron van inspiratie onderdeel uit van deze collectie, evenals de brieven aan zijn broer. De collectie is tot stand gekomen in samenwer-

king met het Van Gogh Museum in Amsterdam. De moderne kunst in Parijs inspireerde Vincent om licht, helder en los te schilderen. Hij werd beroemd om zijn felle kleurcontrasten en expressionistische stijl van schilderen. Natuur en kunst waren voor Vincent van Gogh onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pas na zijn overlijden kreeg Van Gogh de waardering die hij verdiende. Hij liet een groot aantal kunstwerken na: ruim 850 schilderijen en bijna 1.300 werken op papier.

Eigentijds eiken Wil je een Scandinavische look & feel in de badkamer door houten meubelen toe te voegen? Luca Sanitair kan daarbij helpen. Luca Wood is het eigen merk eiken badkamermeubelen van het sanitairbedrijf uit Leiden (www.lucasanitair.nl). Inmiddels zijn diverse modellen en series verkrijgbaar, zoals Iris, een serie wastafelbladen. De wastafelbladen worden op maat gemaakt van duurzaam Europees eiken en voorzien van een verborgen ophanging en een handdoekuitsparing. De wastafelbladen worden in Nederland geproduceerd, maar zijn volledig

afgestemd op de Italiaanse opbouwwaskommen, zoals de wastafelkommen van het merk Cielo. De LucaWood wastafelbladen worden uit één stuk gemaakt en zijn leverbaar in alle breedtes van 60 tot 300 cm en in dieptes van 30 tot en met 55 cm. De wastafelbladen zijn verkrijgbaar in negen kleuren en de levertijd is zes weken. Alle Luca Woodproducten hebben een garantie van twee jaar en worden geleverd inclusief een gratis onderhoudsset.

Uw oude trap verdient een tweede kans! Bent u wel eens naar boven toe gelopen terwijl u ondertussen dacht: ‘deze trap, dat kan echt niet meer’? ‘Hier moeten we wat aan gaan doen.’ Nou, ik zal u zeggen, u bent zeker niet de enige die dat denkt. Uw trap is destijds door een vakman geschilderd, of is bekleed met vloerbedekking. Na verloop van tijd ontstaan er loopsporen, wordt het vies en uiteindelijk ziet de trap er niet meer uit. U wilt nu iets compleet anders. Iets wat duurzaam is en makkelijker schoon te houden. Nou, dan heb ik voor u de oplossing. U kunt er tegenwoordig voor

kiezen om uw trap een tweede kans te geven door middel van pvc. U kunt er voor kiezen om de trap volledig te laten bekleden, maar bij een geschilderde trap kunt u ook best af met alleen de traptreden en neuzen. Zo heeft u in een handomdraai weer een mooie, nieuwe en frisse trap. Want: een mooie trap, dat is een goede binnenkomer!


14

WOONSTIJL

Strak, praktisch én handig ingedeeld

De nieuwe keuken van Jan en Anja van der Bok uit Ouddorp Jaren geleden, in 1999, hadden ze al eens een keuken gekocht bij Ardi Keukens. Dat was in de vorige woning. Vijftien jaar later, toen Jan en Anja van der Bok eens wilden gaan kijken voor een keuken in hun huidige woning, kwamen ze vrijwel automatisch weer in Sint-Annaland terecht. Ze kochten ongeveer dezelfde keuken als in 1999, maar dan in spiegelbeeld.

De jasmijnkleurige keuken is net geplaatst. “De kleur scheelt niet veel van de vorige”, zegt Anja. “Maar het motief en de indeling zijn heel anders. De vorige keuken had van die randjes en hoekjes. Stofnesten waren het. Nu is het veel strakker.” Ze wonen zes jaar in deze fraaie Ouddorpse woning. De keuken zat er bijna achttien jaar in. Maar ja, je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk aanpakken na een verhuizing. Toch werd het gevoel steeds sterker dat er een nieuwe keuken moest komen. Behalve de stofnesten, waren er andere minpunten. De afzuigkap hing laag, zodat je amper in de pannen kon kijken. De indeling was niet handig. “We hadden maar een klein beetje


Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

ruimte om de vaat te doen.” Toen de koelkast het begaf, was de tijd aangebroken om eens te gaan kijken voor iets nieuws. Jan: “De keuken was zoetjesaan aan vervanging toe.” Het jaar 2014 was nog maar net begonnen toen ze naar Sint-Annaland togen. Het oriënteren liep na bijna een dag rondkijken in de showroom van Ardi Keukens direct uit op een nieuwe keuken. “In plaats van oriënteren hebben we er maar gelijk een gekocht”, zegt Jan van der Bok. “Ook omdat we rond de jaarwisseling nog een voordeeltje kregen. We hebben de keuken wel eind van het jaar laten plaatsen. Toen we eind

juli nog een keer teruggingen om wat kleine veranderingen te bespreken, waren daar nog alle mogelijkheden voor.” Bijvoorbeeld: een inductiekookplaat in plaats van de eerder afgesproken keramische kookplaat. Net als vijftien jaar eerder is er grote tevredenheid. Jan: “We zijn heel goed geholpen. Je krijgt prima tekst en uitleg en je wordt niets opgedrongen. Het plaatsen is ook heel netjes verlopen. Die mensen wisten precies waar ze mee bezig waren en als er een akkefietje was, dan losten ze dat direct op.” Anja: “We hebben zelfs bij Ardi Keukens gegeten. De eerste keer waren ze vis aan het bakken in de showroom. Willen

15

jullie ook? Nou, dat wilden we wel. We hebben heerlijk vis met salade gegeten. De tweede keer, in juli, kregen we appelflappen.” Ook prettig: Ardi Keukens geeft acht jaar garantie op de apparatuur en tien jaar op de kastjes. Maar voor Jan en Anja is op dit moment nog wel het prettigst dat ze een nieuwe strakke keuken hebben, die past bij de rest van het interieur. Met een handige indeling, een iets hoger aanrechtblad om de rug te sparen én voldoende ruimte om de vaat te doen en een boterham te smeren. Zonder stofnesten. “Het bevalt goed. Kinderziektes? Nee, nog niets van gemerkt.”


16

BUITENLEVEN

Haal het voorjaar in huis

Leven op Hoeve Kortstaert

Marijke Seip is dol op de traditionele landkeuken. Ze geniet op Hoeve Kortstaert in de Oostdijk van het landelijke leven op de Kop van Goeree. Iedere maand schrijft ze over koken met verse producten uit de streek.

Nieuwe rubriek

Veel buren produceren lekkere producten Een column over puur koken, landleven, seizoenen en mooie verse producten. Dat was de vraag van de makers van Over Flakkee. Dat komt goed uit, want dat is precies waarmee ik me op Hoeve Kortstaert bezig hou. Laat ik mij eerst even voorstellen. Ik ben Marijke Seip en ik woon en werk op Hoeve Kortstaert, die staat aan de Oostdijkseweg in Goedereede. Op de hoeve geef ik kookworkshops, ontvang ik gasten en geniet ik van het leven op de kop van Goeree. Vijfentwintig jaar geleden ben ik hier neergestreken, met in mijn achterhoofd het idee om in de schuur iets te gaan doen met mijn hobby. Dat is koken. De basis van het koken heb ik geleerd op de Ballymaloe Cookery School in Ierland. Daar heb ik leren werken met producten die zo van het land komen, kennisgemaakt met de kooktradities en geleerd om in te spelen op de seizoenen. Kortom, het landleven. Naast deze pure kookstijl spreekt ook de Italiaanse keuken mij erg aan, zeker de heerlijke zomergerechten. In de ruime tuin rondom de hoeve groeit van alles. En de producten die niet in mijn eigen tuin groeien, haal ik dichtbij huis. Veel van mijn buren produceren heerlijke producten. Bijvoorbeeld de smakelijke honing van buurman Ben, de Goereese aardappels van Kees en de kakelverse eieren van Lenie. Deze tijd van het jaar brengt vooral producten zoals knollen, boerenkool en aardappels. Het eerste recept dat ik wil delen heeft daar natuurlijk alles mee te maken. Een lekker knolselderijcremesoep met pesto van boerenkool.

Knolselderijcremesoep met pesto van boerenkool Ingrediënten: 500 gram knolselderij, 125 gram ui, 125 gram aardappel, allemaal in blokjes gesneden. Verder 50 gr. boter, 1 liter kippen- of kruidenbouillon, 200 ml melk of room en natuurlijk peper en zout. Aan de slag: Uien aanzetten in de boter, laat even zweten, dan aardappels erbij en peper en zout. Dek de pan af met bakpapier en deksel en laat het geheel 10 minuten héél zachtjes pruttelen. Verwarm de bouillon. Doe de knolselderij bij de aardappels, schep goed door. Voeg nu de bouillon toe en kook zachtjes tot gaar. Maak het mengsel fijn met een staafmixer of keukenmachine en voeg melk of room toe. De pesto maken we in de keukenmachine. Doe wat boerenkoolbladeren, walnoten en fijngemalen knoflook in de machine. Meng het geheel door elkaar. Voeg daarna olijfolie toe en wat oude kaas. Schenk de soep in een verwarmde kom en doe de pesto in een kuiltje in het midden van de soep. Mhhh. Het smullen kan beginnen.

Origineel met tulpen Met tulpen haal je het voorjaar in huis. Kies bijvoorbeeld voor een mix van soorten, zoals parkiettulpen, gefranjerde en 'gewone' tulpen. Leuk idee: snijd tulpen schuin af en laat ze in een vaas goed vollopen met water. Vervolgens bind je minibosjes van vier tulpen vast met een tape. Je kunt nu de tulpen onderste boven hangen aan een koord. Wanneer je ze weer terug in de vaas met water zet, zuigen ze zich weer vol en bloeien vrolijk verder. Nog een leuk idee: neem een glazen vaas en leg onderin wat (schone) stenen. Vul de vaas met water en zet de tulpen erin. De combinatie van glas, steen en tulpen geeft een mooi voorjaarseffect. Nog wat praktische tips: Bloemen bloeien het langst in een schone vaas met schoon water. En hoewel het zeer verleidelijk is om een vaas 'vol te stoppen' met tulpen, houden ze wel van een beetje ruimte.


FASHION

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

17

Feest om in de regen te lopen Regenjassen, paraplu’s, rubberen laarzen en rugzakjes, waarvan de prints verkleuren als er (regen)water op komt. Met de vrolijke kleding van Squidkids is het voor kinderen een feest om in de regen te lopen. Het van oorsprong Londense SquidKids is het eerste kledingmerk wereldwijd met prints die door de regen veranderen in een gekleurde boel. Maar ook zonder regenwater zijn de producten een lust voor het oog. Verkrijgbaar in toffe kleuren als blauw, groen, roze, paars en grijs, en met leuke figuurtjes: van stoere haaien en dino’s tot schattige bloemetjes en de typische Engelse dubbeldekkers. De lijn is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 1 tot 5 jaar. Met de regenkleding kunnen de kleintjes elke bui met gemak én in stijl trotseren. De kleding is te koop in de webshop van www.musjes.com.

Chic op de fiets

Klaar voor de (laatste) koude! In februari kan het nog flink koud worden en ook sneeuw behoort tot de mogelijkheden. Zo’n koude maand vraagt natuurlijk om de nodige bescherming. Wat dacht je van deze Frost Hat van Fjällräven? Een gebreide muts van zachte lamswol met een klassiek Scandinavisch patroon. Gevoerd met fleece voor extra warmte en comfort. De Frost Hat van Fjällräven is verkrijgbaar in de outdoor speciaalzaak in de kleuren Ecru en Dark Grey, adviesprijs ¤ 51,95.

Steeds meer mensen gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, dat blijkt een publicatie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. New Looxs zag de afgelopen jaren dan ook een groeiende vraag naar laptoptassen voor op de fiets. Het fietstassenmerk breidt zijn collectie daarom uit met een sportief en chic model: schoudertas Lapina. De New Looxs Lapina schoudertas is gemaakt van waterafstotend polyester en verkrijgbaar in de kleuren dessert en espresso. De tas biedt ruimte aan een 15 inch notebook of tablet. De tas heeft verschillende handige vakken en de schouderband is verstelbaar en afneembaar. De fietshaken zijn subtiel weggewerkt dankzij een slim ritsvakje. De New Looxs Lapina heeft een adviesprijs van 54,95 euro en is te koop bij de betere fietsenspeciaalzaak.


B

A B

D

Jeroen Ulfman en Edith Bezuijen zijn een echt Flakkees bruidspaar. H plaats bij strandpaviljoen Paal 10. Prachtig stralend weer maakte de ontspannen feest!

Fotostudio Arjo van der Graaff | Voorstraat 58, 3247 CE DIRKSLAND


Bruidsrubriek

Adverteren op deze pagina? Bel 06 - 424 396 09

De volgende bruidsrubriek verschijnt 12 mei 2015

Hij komt uit Stellendam, zij uit Ouddorp. Het trouwfeest vond e dag compleet. Al met al was het een ontzettend vrolijk en

D | +31 (0) 187603517, +31 (0) 612274495 | fotograaff@mac.com


TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

OUDDORP

GOEDEREEDE

DIRKSLAND

OUDDORP

€ 217.500,-

€ 197.500,-

K.K.

€ 175.000,-

K.K.

JONGKOENSTRAAT 16

K.K.

ZUID SPUIDIJK 35

MOLENBLOK 2A

Ruime doorzon gezinswoning;

Halfvrijstaande woning;

Ruim nieuwbouwappartement;

Ca. 142 m perceel;

Ca. 128 m perceel;

LET OP DE PRIJS!;

Royaal dakterras;

Goed onderhouden woning,

Dubbele beglazing,

Ideale starterswoning;

Wordt afgewerkt opgeleverd;

tuin op het zuiden;

2 slaapkamers.

2 slaapkamers.

Zeer nette eengezinswoning;

 

2

keurige tuin; 

€ 109.000,-

K.K.

BIENINGEN 17

4 slaapkamers.

2

3 slaapkamers.

VERKOOPPLANNEN? MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND VERKOOPADVIES.

NEEM CONTACT OP VOOR MEER INFORMATIE. Tel: 0187.68.44.07

TEL: 0187.68.44.07

www.hameeTemanmakelaardIJ.nl

WWW.HAMEETEMANMAKELAARDIJ.NL


VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

OUDDORP PRINSENHOF 90

OUDDORP OUDELANDSEWEG 47

GOEDEREEDE HOOFDPOORTPLANTSOEN 19

OUDDORP DORPSWEG 15

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

VERKOCHT

OUDDORP MIMOSA 4

GOEDEREEDE TRAMLIJNWEG 17

OUDDORP STELLEWEG 3

OUDDORP HOFDIJKSWEG 25

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

OUDDORP

OUDDORP

OUDDORP

OUDDORP

€ 249.000,-

K.K.

WESTSTRAAT 2C

€ 395.000,-

K.K.

POLDERSBOS 34

€ 325.000,-

K.K.

SPRINGERT 32

€ 749.000,-

K.K.

BOKWEG 7

 Prachtig hoekappartement;  Ca. 110 m2 woonoppervlakte;

 Vrijstaande recreatiewoning;  Ca. 851 m2 perceel;

 Halfvrijstaande woning met garage;  Ca. 225 m2 perceel;

 Ruime vrijstaande woonboerderij;  Ca. 2100 m2 perceel;

 In het centrum van Ouddorp;  2 slaapkamers.

 Gunstige ligging nabij het strand;  2 slaapkamers.

 Op het zuiden gelegen achtertuin;  4 slaapkamers, 5 mogelijk.

 Uniek object, perfect onderhouden;  5 slaapkamers.

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

GOEDEREEDE

OUDDORP

OUDDORP

STELLENDAM

€ 215.000,-

K.K.

HOOFDPOORTPLANTSOEN 5

€ 398.000,-

K.K.

STATIONSWEG 29

€ 375.000,-

K.K.

STEENKREEK 18

€ 232.500,-

K.K.

BRIELSESTRAAT 91

 Nette gezinswoning;  Ca. 106 m2 perceel;

 Karakteristieke 2/1 kapwoning;  Ca. 1330 m2 perceel;

 Ruime vrijstaande woning;  Ca. 535 m2 perceel;

 Perfect afgewerkte en instapklare

 Perfect afgewerkt;  3 slaapkamers.

 Grotendeels gerenoveerd en uitgebreid;  2 slaapkamers, meerdere mogelijk.

 Keurig aangelegde tuin;  4 slaapkamers.

 Ca. 135 m2 perceel;  Pvc-vloer en moderne keuken uit 2012;

gezinswoning;

 4 slaapkamers.

TEL: 0187.68.44.07

WWW.HAMEETEMANMAKELAARDIJ.NL


22

WATERSPORT Win kaarten!

Over Flakkee mag twee lezers blij maken met twee kaartjes voor de Hiswa. Meedoen is simpel. Stuur voor 6 maart een mailtje naar puzzel@eilandennieuws.nl onder vermelding van HISWA. Zet in de e-mail uw naam, telefoonnummer en adres. De kaarten worden verloot onder de inzenders. De winnaars krijgen de kaarten toegestuurd.

HISWA 2015

De perfecte start van het watersportseizoen Op 11 maart 2015 gaat het nieuwe watersportseizoen van start tijdens het grootste watersportevenement van Nederland, de HISWA Amsterdam Boat Show. Met acht werelden valt er voor iedere watersporter veel te zien en te beleven. Van bootaccessoires tot surfboards, van onderhoudworkshops tot zeilclinics en van navigatieapparatuur tot watersportkleding. En niet te vergeten de honderden sloepen, open zeilboten, daysailers en sportboten die doorgaans hetzelfde seizoen nog het water op kunnen.

Handige indeling in acht werelden Om het overzichtelijk te maken, is de HISWA ingedeeld in acht werelden. Van HISWA Zeilen, met de open zeilboten, daysailers, klassenorganisaties, vaarscholen tot de motorboten, Ribs en buitenboordmotoren in HISWA Speed. HISWA Sloep biedt het grootste aanbod van sloepen en weekenders in Nederland. En in de wereld van HISWA Unique is een tentoonstelling ter ere van de 60e HISWA editie te bezichtigen. De nieuwste bootaccessoires, onderdelen en onderhoudsproducten voor elk type boot zijn te vinden in HISWA Onderdelen & Accessoires.

Speciale aandacht voor de jeugd (t/m 16 jaar gratis) Dit jaar kan je voor het eerst ervaren hoe het eraan toegaat op een zeilschool, wat je kan verwachten en hoe zo’n zeilschool er nou uitziet. Voor wie op de beurs meteen tot actie wil overgaan kan een poging wagen in het aparte SUP-bassin of op de skimboardbaan. Na het succes van vorig jaar is HISWA Klassiek weer aanwezig met prachtige klassieke boten, onderdelen, accessoires en behouds- en klassen


Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

organisaties. En in HISWA Shop zijn alle denkbare watersportspullen te koop en veel scherpe beursaanbiedingen. HISWA Funsport De wereld van HISWA Funsport laat alles zien op het gebied van wind-, kitesurfen, Stand Up Paddling (SUP), wakeboarden en wordt dit jaar nog groter. Zowel voor de beginner als de doorgewinterde funsporter.

Innovatie & Primeurs Op het HISWA Innovation LAB komen innovaties, trends, kennis en marktontwikkelingen samen. Ook zijn daar de geselecteerde producten voor de HISWA Product van het Jaar verkiezing te zien. Daarnaast is het een unicum dat alle geselecteerde zeil- en motorboten voor de HISWA Boot van het Jaar verkiezing genomineerd en eveneens op de beursvloer te bezichtigen zijn. Paviljoens, lezingen, workshops en clinics Voor de zeilers is er een Daysailer paviljoen. Er is

23

een Elektrisch Varen paviljoen, een Visboten paviljoen en een Vakantiepaviljoen. Het Zeiltheater is dĂŠ ontmoetingsplek voor zeilers met interessante lezingen, reisverhalen en bijzondere anekdotes. Voor de klussers is er het Onderhoudspaviljoen en het Demoplein, met talloze workshops over onderhoud, bouw, motoren en uitrusting. Het Veiligheidseiland biedt alle informatie over veiligheid op en rond het water. En uiteraard zullen ook de Meteoclinics niet ontbreken. www.hiswarai.nl


24

VIERVOETER

Hij weet wel dat het niet mag! wel of niet begrijpen van het woordje ‘nee’ of ‘foei’! De hond weet simpelweg dat hij op de bank en baas in de kamer geen goede combinatie is. Hond op de bank en baas uit zicht is dat juist wel! Hij heeft daar namelijk net van liggen genieten... Van de keer daarvoor weet hij nog dat er veel gedoe was toen de baas thuis kwam en hij had geen idee waarom. Om dat deze keer voor te zijn, laat hij kalmerende signalen zien, in de hoop dat zijn baasje dit ziet en begrijpt.

‘Nee’ of ‘foei’! Dat krijgt de pup vanaf dag één in huis te horen. Wat het betekent weet de hond niet, maar het zal wel leuk zijn. Het wordt te pas en te onpas geroepen als de pup met iets bezig is. Na ‘nee’ volgt een hele hoop aandacht. Omdat de pup de betekenis niet kent en meestal niet stopt met dat wat hij aan het doen is, wordt het ‘nee’ herhaald, en nog eens, en nog eens... Klonk de eerste ‘nee’ nog als een vriendelijk ‘goedemorgen’, de vierde ‘nee’ klinkt vaak alsof het baasje denkt dat de hond zijn gehoor heeft verloren. Erger nog, vaak wordt de zoveelste ‘nee’ gevolgd door de hond bij zijn nekvel te pakken en op zijn rug gooien. Want, zo redeneert men: ‘hij weet wel dat het niet mag’.

Helaas worden deze signalen vaak opgevat als schuldbekentenis van de hond, jammer en onnodig. Een zoektocht op internet naar lichaamstaal van honden levert veel bruikbare informatie op. Dan leer je dat de ‘schuldbekentenis’ van je hond niks te maken heeft met zich schuldig voelen. Dan zeg je nooit meer ‘hij weet wel dat het niet mag’. Echt niet? Nee!

‘Als ik thuis kom en hij heeft stiekem op de bank gelegen, dan kijkt ‘ie me altijd heel schuldbewust aan, dus weet hij dat hij fout is’. Het heeft allemaal niets te maken met het

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

Hondenschool Okidoggy

waar leren

leuk is

• Pups kunnen elke week instromen • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht www.okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

Een goede basis draagt bij aan groei van uw bedrijf De medewerkers van WEA Deltaland kennen hun markten én klanten als geen ander. Hierbij draait het om het hoogst haalbare rendement uit uw activiteiten en uw kapitaal.

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503

QUINTA DOS TERMOS

ALS BESTE GESELECTEERD BIJ WINELIFE

T 088 133 73 00

www.weadeltaland.nl

www.portugesewijnenenzo.nl

0187-849845


INTERVIEW

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

25

‘Ik verzamel niet om het verzamelen, maar ik lees het allemaal’

Piet Nagtegaal heeft een compleet knipselarchief aangelegd. Nee, trouw- en geboorteadvertenties knipt hij niet uit. Aanrijdingen ook niet. Maar zodra een artikel interessant is voor de geschiedschrijving van Goeree-Overflakkee, dan knipt Piet Nagtegaal het uit de krant om het vervolgens op te slaan in zijn geordende archief. Van elk dorp op het eiland is er een map, van zijn geboorte- en woonplaats Melissant zijn er zelfs twee. Piet Nagtegaal werkte vijfendertig jaar als vrijwilliger bij de plaatselijke brandweer. In 1961 kwam hij bij de jeugdbrandweer. Een jaar of zes later maakte hij de overstap naar de ‘grote’ brandweer, waarvan hij vanaf 1975 bevelvoerder was. In 2002 was zijn afscheid. In de tussentijd had hij alles gedocumenteerd. Foto’s van feestavondjes, krantenknipsels, uitslagen van wedstrijden, zelfs geboortekaartjes - alles zit

in zevenentwintig multomappen. “Ze vragen wel eens: weet jij nog wanneer die brand was? Ja, dat kan ik opzoeken. Alles is gedocumenteerd. Maar in 2002 is het gestopt.” Het knip- en plakwerk is na Nagtegaals afscheid van de brandweer niet voortgezet. De mappen staan netjes naast elkaar op een boekenplank in een kamertje op de eerste verdieping. Maar dat is lang niet het enige. Nagtegaal ging op een gegeven moment namelijk ook artikelen over Melissant uit de kranten knippen. Er zitten ook kaarten en boekjes in, en foto’s. “Ook wel scans van foto’s. De kwaliteit interesseert me niet zoveel. Een mooie kopie vind ik ook goed. Ik verzamel niet om het verzamelen, maar ik lees het allemaal.” Alles is netjes in plastic mapjes gestopt, op straatnaam, met een verschijningsdatum erbij. Het is duidelijk: Piet Nagtegaal is een nette, georganiseerde verzamelaar. “Ik houd niet van grote stapels rotzooi”, zegt hij ten overvloede. Van Melissant heeft hij nu twee dikke mappen vol. Maar van de andere dorpen op Goeree-Overflakkee zijn ook alle interessante knipsels van de laatste twintig jaar verzameld. Het resultaat is een rij mappen - de een dikker, de ander dunner - van de eilandelijke kernen, netjes geordend volgens de indeling van de vroegere vier gemeenten. Van Ouddorp tot De Plaat. Daarnaast zijn er themamappen ontstaan over bijvoorbeeld de Flakkeese

boerderijen, de tram, de molens, de veerdiensten, busdiensten en beurtschippers. En er is een map over de familie Nagtegaal. Veel werk “Ik hoef niet alles te onthouden, maar wil wel alles kunnen terugvinden. Ik lees er regelmatig in”, verklaart Piet Nagtegaal zijn verzamelwoede. En: “Ik kan niks weggooien, maar je kunt natuurlijk niet je hele huis vol met stapels kranten zetten.” De artikelen komen uit de eilandelijke kranten en het Algemeen Dagblad. “Meestal ga ik zondagavond naar boven om de nieuwe voorraad uit te knippen - met een mesje en een liniaal - en in de mappen te stoppen. Soms is het veel, soms weinig. Ik heb er veel werk aan. Je vraagt je wel eens af: wat moet je er later mee? Nou, dan mag er een grote container onder het raam worden gezet, en kan alles erin”, lacht hij. Maar zover is het nog lang niet, als het aan Piet ligt. Hij bekijkt elke krant met extra interesse, en knipt en plakt vrolijk verder. “Tja, het heeft gewoon allemaal mijn belangstelling. Dat had ik vroeger al. Al verzamelde ik in mijn jonge jaren lucifermerken, sigarenbandjes en postzegels.” Postzegels spaart hij trouwens nog steeds. Dit artikel - over zijn eigen collectie - gaat Piet Nagtegaal natuurlijk ook uitknippen. Over een weekje zit het in de map van Melissant.


26

AUTONIEUWS

Rij-impressie BMW 518d

Sluwe vos De BMW 5-serie is in zijn klasse absolute koploper in de zakelijke markt. Dat verklaart het belang van een zuinige versie met een lage bijtelling. En die is er nu: de 518d. De BMW 518d met handgeschakelde versnellingsbak is leverbaar voor prijzen vanaf 46.990 euro. Daarmee is dit de voordeligste 5-serie van dit moment. Hoewel de typeaanduiding anders doet vermoeden, ligt er onder de motorkap een 2,0-liter dieselmotor. Die levert 110 kW (150 pk) vermogen en 360 Nm trekkracht. Dat zijn waarden die tien jaar geleden alleen golden voor een dikke zescilinder diesel. Vandaag de dag hebben we het over een ‘instapper’. Zeer efficiënt Afijn, wij reden de versie met achttrapsautomaat. Die schakelt zijdezacht en draagt in grote mate bij aan het vorstelijke gedrag van de BMW 5-serie. Deze geavanceerde trans-

missie weet ook zeer efficiënt met de brandstof om te gaan. De automaatversie produceert een CO2-uitstoot van 110 g/km met een verbruik van 4,2 l/100 km. Om extra zuinig te rijden, kun je de Eco Pro-stand inschakelen. Dan reageert het gaspedaal wat trager, maar op de snelweg met cruise control merk je daar helemaal niets van. Onze ervaring is dat het brandstofverbruik bij snelheid 120 km/u minder dan 5,0 l/100 km bedraagt. En voor een zakelijk rijder die tienduizenden kilometers per jaar rijdt, is dat wel heel prettig. Geen onderscheid De BMW 518d is dus vriendelijker voor de portemonnee dan de andere 5-series, maar verder lever je nergens op in. Zeker niet qua luxe. En voor de imagobewuste automobilist: als het typeplaatje ‘518d’ van de achterklep wordt verwijderd, is hij niet te onderscheiden van een 520d of 525d...

Spyker cars! In december is de Nederlandse autofabrikant Spyker uit Zeewolde failliet verklaard. In januari draaide de rechtbank het faillissement weer terug. Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat het merk prachtige auto’s heeft gemaakt. Zoals deze b6 Venator Spyder concept.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!


Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

Na bijna vier jaar is er weer een

AutoRAI!

Van 17 tot 26 april is de AutoRAI in Amsterdam. Dat is goed nieuws voor autoliefhebbers, want de laatste editie is alweer bijna vier jaar geleden. Vanuit bezoekers is er veel interesse. De decembermaand stond in het teken van AutoRAI cadeaumaand, waarbij een kaartje voor de AutoRAI 2015 aangeboden werd voor de speciale prijs van € 10,- in plaats van € 14,50. Ruim 15.000 toegangskaarten vonden hun weg naar enthousiaste

AutoRAI fans. Dat de kaartverkoop al zo’n vaart heeft genomen, heeft volgens Roelant Groen, beursmanager AutoRAI twee redenen: “Vergeleken met eerdere edities is duidelijk te zien dat de kaartverkopen via internet de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen. We zien dit ook terug bij andere beurzen die Amsterdam RAI organiseert. Een tweede belangrijke reden is dat autoliefhebbers bijna vier jaar heb-

ben moeten wachten op de volgende editie van AutoRAI. Met deze speciale feestmaandenactie wilden we de trouwe en enthousiaste bezoekers een mooi aanbod doen. Bovendien hebben kinderen tot en met 14 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis toegang, wat AutoRAI ook voor het gezin interessant maakt”. Kijk voor meer informatie op www.autorai.nl.

ABS Bosman staat voor vakmanschap 'Heb je het over ABS Bosman, dan heb je het over vakmanschap.' De ambitie om duurzaam kwalitatief werk af te leveren is terug te vinden in de hele organisatie. Van de vakbekwame medewerkers, de inzet van moderne technieken tot het gebruik van hoogwaardige materialen. ABS Bosman repareert alle voorkomende schades aan auto, bedrijfswagen of caravan. Het bedrijf streeft naar perfectie. Alleen het beste is goed genoeg! Sinds 1 januari 2015 heeft Bosman & Kalis Schadeherstel haar naam gewijzigd in ABS Bosman. De naamsverandering is doorgevoerd om de lokale en regionale positie van het schadeherstelbedrijf te versterken. Arie Bosman en zijn team staan klaar om u van dienst te zijn! Kijk ook eens op www.autoherstelbosman.nl.

27


28

AUTONIEUWS

Rij-impressie Ford Mondeo Wagon

Topcomfort Het is verbazingwekkend hoe een doorsnee-middenklasser in ruim twintig jaar veranderde in een rijdend hightech-podium. De vijfde generatie van de Ford Mondeo is immens comfortabel, veilig en levendig. De Mondeo is de eerste Ford in Europa die leverbaar is met led-koplampen. Bijzonder is de lichtbundel die zich aanpast aan de rijsnelheid, het

omgevingslicht, de stuurhoek en de afstand tot een voorligger. Ook prettig is de spraakbesturing van het uitgebreide infotainment- en navigatiesysteem Sync 2. Dankzij de geïntegreerde Michelin gids kun je de naam van een restaurant uitspreken en de route wordt in het navigatiesysteem ingesteld. Je kunt ook meteen even bellen om een tafel te reserveren. En wat te denken van de stoelen met massagefunctie! Kleine kussentjes onder de bekleding vullen zich beurtelings met lucht om stramme spieren aan te pakken. De technologie is samen met twee artsen ontwikkeld. Het werkt buitengewoon ontspannend.

Het is uitzonderlijk stil in het interieur, de vering is comfortabel afgesteld en toch is de wegligging zeer stabiel. Vierwielaandrijving is optioneel voor wie bijvoorbeeld regelmatig gaat wintersporten. Wat betreft veiligheid is alles dik in orde. De auto waarschuwt, corrigeert en remt automatisch indien nodig om een aanrijding bij lage snelheden te helpen voorkomen. Bijzonder zijn de optionele, opblaasbare gordels achterin. Deze verminderen het risico op inwendige verwondingen aanzienlijk, want de kracht wordt over een groter deel van de borstkas en de heupen verdeeld. De Ford Mondeo Wagon is leverbaar met keuze uit drie benzine- en drie dieselmotoren. De prijzen beginnen bij 32.695 euro voor de 1.6 TDCi Trend.

Topveiligheid Rijden in de nieuwe Ford Mondeo is een genot.

“Zakendoen wordt nu écht leuk” powered by Ford EcoBoost

✔Onder alle omstandigheden  goed zicht met Dynamische LED-verlichting

✔First Edition Pack: 8-inch 

touchscreen met navigatie, SYNC 2.0, dynamische LED-verlichting, handsfree achterklep en automatisch inparkeren inclusief parkeersensoren. Uw voordeel tot 3.030,Nu voor slechts 1.995,-

Vanaf slechts

299,-

Ook verkrijgbaar met:

per maand met

20% bijtelling, zowel benzine als diesel

Ford Options

1,9 % rente

✔De nieuwe Ford Mondeo is  er al vanaf 28.895,-

Via Ford Lease vanaf 469,- per maand. Netto bijtelling vanaf 206,- per maand. Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Ford leaseprijzen gebaseerd op 20.000 km/60 mnd. Zie voor kosten en verkoopvoorwaarden ford.nl. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 13,3-27,8; liter/100 km: 3,6-7,5; CO2 g/km: 94-174. Netto bijtelling o.b.v. belastingschijf van 42%.

Kenmerken Optionsaanbieding

5x5

Contante Aanprijs betaling

Totaal Vaste Jaarlijks kredietdebet kostenbedrag rentevoet percentage

Duur overeenkomst

28.895,-

21.485,-

25 mnd

Ford Iriks Mondeo

7.410,-

1,9%

1,9%

Termijn- Slotbedrag (p.mnd) termijn 299,-

15.026,-

Totaal te betalen bedrag 22.201,-

De Europese Standaardinformatie is verkrijgbaar via FCE Bank en wordt voorafgaand aan de totstandkoming van de overeenkomst verstrekt.

Middelharnis: 0187 - 48 26 44. Steenbergen: 0167 - 56 66 62.


NATUUR & LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

29

Bijzondere brakwaterkreken De Breede Gooi en de Oude Dee

van het oude krekenlandschap.

Verschillende pogingen werden er gedaan om de zilte oeverranden om te zetten in bouwland, maar dat bleek onmogelijk. Ook een poging met aanplant van Engels slijkgras mislukte. Later werd zelfs voorgesteld om dan maar een vuilnisbelt te maken van de Breede Gooi. Gelukkig werd dit plan verijdeld. Uiteindelijk zegevierde het verstand en kwamen beide gebieden in 1976 onder de natuurbeschermingswet. Nu werden er twee kleine polders van gemaakt met een eigen waterhuishouding. Het water bleef zilt, omdat de zoute kwel intact is gebleven. Zo zijn het zelfs twee tamelijk unieke gebieden worden!

Ontstaan Oorspronkelijk waren deze kreken oude zeearmen. Aan het eind van de 17e eeuw werden ze afgesloten van de Grevelingen.

Natuur De gebieden zijn in de wintermaanden belangrijk voor doortrekkende steltlopers en foeragerende eenden. Vanaf de dijk zijn

zijn twee brakwaterkreken tussen Dirksland en Herkingen. Vanaf de Schenkeldijk en de Westdijk heeft men een mooi uitzicht op deze bijzondere natuurgebieden

Zwarte Ruiters, Groenpootruiters, Smienten, Kuifeenden, Slobeenden, Wintertalingen en soms groepen Watersnippen te bewonderen. In de zomermaanden zijn deze gebieden voor de weidevogels, die dankbaar gebruik maken van de kleine inlagen. De geluiden van Kieviten, Tureluurs, Scholeksters, Bergeenden, Kluten en Grutto’s zijn een lust voor het oor. De Lepelaar laat zich hier makkelijk observeren. Er zijn ook broedgevallen bekend van Witte en Gele Kwikstaarten, Veldleeuweriken en tal van zangvogels. De Breede Gooi en de Oude Dee zijn kleine natuurgebieden tussen de uitgestrekte akkers. Iets om te koesteren!

Wat is NLGO? NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl.

De Oude Dee vanaf de Schenkeldijk Tekst: Kees van t Zelfde


LEGPUZZEL

Uitleg:

5

1

K 14

7

De letters van de genummerde vakjes overzetten

3

naar de aparte balk. Daar leest u de naam van een,

4

voor liefhebbers van het water, belangrijke plaats om

5

te bezoeken.

7

4

8

13

6

gram invullen. Om u te helpen is één letter ingevuld.

2

6

1

11

De gegeven woorden op de juiste wijze in het dia-

12

10

9

3 Letters: COL - NAP - NAR - OOK.

9

4 Letters:

10

ABRI - CLUB - IGLO - NEUS - NIPT - OUWE -

11

PAGE - PALM - SILO - IJKER - YOGA - ZWAM.

12 13 2 3

Puzzel februari

14 8

5 Letters: ADREM - AFDAK - ALDUS - DELTA - EIWIT EMMER - GLOBE - KRANS - NOACH OOGST - RIANT - SCHOT. 6 Letters:

Puzzel mee en maak kans op 4 zwemkaartjes en een All-you-can-eat diner voor Center Parcs Port Zélande.

ENGELS - FACTOR - KREEFT - SIMPEL STRONK - TYFOON. 7 Letters:

Prijswinnaar vorige editie: In het decembernummer was de prijs een familieticket voor Deltapark Neeltje Jans. De winnaar is Fam. Born uit Sommelsdijk. Fijne dag!

KRABBEN - KWARTET - NORMAAL - PLUIZIG -

Heeft u de oplossing gevonden? Stuur uw inzending voor maandag 9 maart 2015 naar Eilanden-Nieuws, o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis of naar puzzel@eilandennieuws.nl Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

8 Letters:

UKELELE - VLAFLIP.

BAKBOORD - REGERING.

Port Zélande is dé locatie voor een dagje uit, ook zonder een verblijf. Kom zwemmen in de Aqua Mundo, relaxen in de sauna of indoor minigolfen met de hele familie. Er is entertainment voor jong en oud en een ruime k euze aan restaurants, cafés en shops in de Market Dome. Wist je dat Port Zélande ook dé locatie is voor kinderfeestjes? Port Zélande is zeven dagen per week open.


OUDE TIJDEN

Over Flakkee jaargang 6 - februari 2015

! Nndieliejksuscw hrijft Pau in

Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkeee

Maa lumn p een co Heerscha een foto van ij dialect b foto’s komen e D r. e g e vro hief. treekarc uit het S

Nieuw leven, nieuwe hoop Die beelden zà ‘k nôôit mêêr vergete. Waegens vol elaeje mit dôôie bêêsten: koeien, vèrkes in geiten mit opgezwolle buuken, hoewnders in haenen, die op d’r rik lagge met gestrekte pôôten en paersblaeuwe kammen. Over de Dirksdoenswegt kwamme ze verbie, die waegens. Ze gienge naer de Kluistee. Dêêr was mit ‘n dreglijn ‘n grôôt gat egraeve, ‘n soort massagraf, reks bie de plekke wêêr ‘t êêuwenouwe kèrkepad van de Dirksdoenswegt op de haemeete uutkomt. Wiele gienge dêêr as kinders kieke. Zôô zag ik op ‘n kêêr dà ze witte poeier over die bêêsten dee straoie. Ongebluste kalk was ‘t, zei één van de veinten. Toe de waetersnôôd kwam, die zondag 1 februaori, was ik haest acht jaer. In Ouddurp heit niejt zôô veel waeter estôô. Toch liepjt die zondag tegen d’n aevend ‘t hêêle hof bie uus vol. In de schemerieng zag ie ‘t waeter kolke. Op zolder stieng van alles klaer: nemmers waeter uut d’n tras, in eten, voor as ‘t waeter in huus zou straome. ‘t Was ‘n angstigen dag eweest. Je hôôrende aok allerlei verhaelen, hoe èrg ‘t

op Flakkêê was. Tandarts Wolters hôôrende die berichten op z’n autoradio. In huus heit ‘t waeter bie uus niejt eweest. Ter haogte van d’n hil bleef ‘t stôô, zôô’n zestig centimeter haoge. D’n aoren ochtend was ‘t hêêlemaele weig. In die weken dêêrnae was t’r van alles te belevene . ‘t Was eigelek hêêl spannend. Naer schoole gienge m’n niejt, want dêêr zatte allerlei hulpdiejnsten in. Wanneer m’n wêêr gienge, dat weet ik eigelek niejt mêêr. Was ‘t in april? ‘t Leken in ielk geval hêêl lange. Je zag nieuwe aok diengen, zôôas dreglijns in helikopters. Langzaemerhand wier ‘t leven wêêr ‘n bee’ie geweun. De getroffe mènsen krege aok ‘trôôstkado’s’: onger aore ‘n set tuungerêêdschappen, ketelpakken, peper-in- zoutvae’ies mit advokaot d’r in. ‘t Rôôie Kruus dee dat allemaele regele. Op ‘n middeg krege wiele op schoole’n pakje uut Canada, mit leuke spulle’ies d’rin. Ze waere niejt esorteerd. Noe was ‘t hêêl spannend of je ‘n pakje voor ‘n meisje of ‘n jongen kreeg. ‘n Kammerao’ie van mien kreeg ‘n pakje voor ‘n

meisje. Jammer, mar hie heit z’n eige toch nog wel vermaekt met die poppespulle’ies. Protestere of ruile dee je in diejn tied niejt! In ‘t voorjaar lag ‘t land nog leeg. D’r lagge overal haopen gips om dêêrmit ‘t zout in de grond te neutraliserene. Ook liejp d’r nog gêên vêê in de weien. Voor dit stikje mocht ik kiejze uut twêê foto’s. Ik hè ekoze voor de foto mit die kalfjes, ‘n kado uut Doetichem. Bepaelde gemêêntes in Nederland hao getroffe durpen ‘eadopteerd om die te helpene, Doetichem bevoorbeeld de gemeenten Middelharnis in Sommelsdiek, in Den Haege Stellendam. Nêê, d’r woore op de foto gêên koeien elost, mar kalfjes, as ‘n symbool voor nieuw leven. Toch bleef t’r op ‘t eiland sind 1 februaori 1953 ‘n nieuwe tiedsindêêlieng: d’n tied van vóór de ramp in die van nae de ramp.

31


• • • •

Opvallend adverteren op zichtpagina’s Wij scoren gemiddeld op KORTSTE looptijd Al 34 jaar begrijpen wij wat u bedoelt Wij verkopen de meeste woningen

Deze panden verkochten wij in de maand januari 2015. Hellevoetsluis

Middelharnis

T

VERKOCH

Middelharnis

T

VERKOCH

Ooltgensplaat

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Kamperfoelie 17A

Anne Franklaan 14

Ring 36

Voorstraat 4

Nieuwe-Tonge

Hellevoetsluis

Middelharnis

Herkingen

T

VERKOCH

T

VERKOCH

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Hertog J. van Beierenlaan 31

Struytse Hoeck 120

Bouwnummer 5 Dock 187

Oude Boomgaard 7

Middelharnis

Middelharnis

Middelharnis

Middelharnis

T

T

T

T

VERKOCH

VERKOCH

VERKOCH

VERKOCH

Hart van West bouwnr.: 75

Hart van West bouwnr.: 77

Hart van West bouwnr.: 79

Hart van West bouwnr.:81

Middelharnis

Middelharnis

Middelharnis

Dirksland

T VERKOCH

T VERKOCH

Hart van West bouwnr.: 83

Hart van West bouwnr.: 85

D

VERHUUR Beneden Zandpad 3

T ONDER VERKOCH OUD VOORBEH

Oost Havendijk 12

Over Flakkee februari  

Over Flakkee februari

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you