Page 1

jaargang 6 - april 2015

Over het goede leven op Goeree-Overflakkee

Nieuwkomer Judith Moedt

5

11

Opening Inspiratiecentrum Grevelingen

26

Koningsdag Omloop van Menheerse

S

AAN HET

ST

A

RE

L

D

R

ND

Bezuijen Bemiddeling

LD

T

R

RE

A

WE

ND

WE

Tulpen kome n eraan

S

AAN H

ET

S

WERELDS AAN HET STRAND Food | Winebar | Lounge | Beach | Marina | Events De Eco Punt 1, 3353 ML Ouddorp WWW.WERELDS.NL/STRAND

Bieden & Wonen De strategie die écht werkt! biedenenwonen goedereede.nl Middelharnis T 0187 - 48 72 19 autoherstelbosman.nl


AKTIE

VERLICHTING

D E

Deze populaire lamp tegen inlevering van deze bon van â‚Ź 149,00 voor

99,-

G E Z E L L I G S T E

W I N K E L

VA N

Z E E L A N D

No - nonsense wonen met Walhout

Persoonlijk advies? Whapp uw nummer naar Coert Walhout

Bij Walh zit je go out ed

Wij bellen u dan voor een afspraak

I N DUST R I A L DE SIGN

De touch van fraaie natuurlijke materialen Trendy Zitbank vanaf

Fraaie collectie industriele meubelen

795,-

Adres

Openingstijden

Artikelen

Merken

Walhout Wonen Grevelingenstraat 33 Zierikzee Telefoon 0111 45 4000 contact@walhoutwonen.nl

Donderdag 10.00 - 21.00 uur Vrijdag 10.00 - 17.30 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur Overige dagen op afspraak

Meubelen Zitmeubelen Stoffering Parket en Laminaat Verlichting Accessoires

Bocx PTMD Richmond Riverdale Meubi Trend Jouw Meubel Urban Sofa

Lik e ons


AGENDA

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

3

Colofon Redactie Martijn de Bonte Caroline Melissant Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Open dag ‘De Nollestee’

Advertenties en tarieven Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Advertentiemateriaal

Zaterdag 18 april is er van 9.00 tot 16.00 uur open dag bij zorgboerderij ‘De Nollestee’. Een uitgelezen kans voor plantenliefhebbers om een kijkje te nemen op de kwekerij met sierheesters en vaste planten. Op de zorgboerderij werken veertien mensen die, samen met twee begeleiders, zo’n 35 soorten heesters en 250 vaste plantensoorten kweken. Het adres is Nolleweg 1b in Melissant.

opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Manon Thijssen Klazina Tanis

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Wine & Food

Oplage 22.300

Tasting Goeree

Nationale Reddingsbootdag De redders van de zee bieden een kijkje in de keuken tijdens de Reddingsbootdag. Maak kennis met de stoere mannen die altijd paraat staan om mensen in nood te redden. Er zijn van 10.00 tot 16.00 uur verschillende activiteiten, zowel in Ouddorp als in Stellendam. Mensen die ‘Redder aan wal’ zijn of worden mogen een rondje meevaren met de reddingsboot. De adressen zijn Ouddorpse Haven 1a in Ouddorp en de Meester Snijderweg 3 in Stellendam.

Na de succesvolle eerste editie van de Wine & Food Tasting volgt er een zomereditie van dit evenement in en buiten de toren van Goedereede. Heerlijke wijnen uit de beste wijnstreken en lekkere hapjes, dat zijn de ingrediënten van de Wine & Food Tasting. De entree bestaat uit het kopen van een wijnglas voor € 5,00 bij de ingang van de toren, daarmee kan er bij alle stands wijn worden geproefd. Het glas mag na afloop mee naar huis worden genomen. De Tasting is op zaterdag 30 mei, er is een vrije inloop van 13.00 uur tot 18.00 uur.

Vier je vrijheid Tijdens het concert van COV Laudando wordt de vrijheid gevierd. Naast de Christelijke Oratoriumvereniging speelt ook saxofoonkwartet Blast, komt rasverteller Pau Heerschap aan het woord en vertoont kunstenaar Jaap Reedijk mooie beelden. Het concert is op zaterdag 18 april en start om 19.30 uur. De locatie is de Hervormde Kerk van Middelharnis. De entree is € 10,- voor volwassenen en € 5,- voor jongeren (t/m 15 jaar). Kaarten zijn verkrijgbaar op www.covlaudando.nl en bij boekhandel Van der Boom.


NIEUWKOMER

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

5

Van Roden naar Flakkee

Bent u een nieuwkomer? Bent u ‘nieuw’op Goeree-Overflakkee? Vertel dan uw verhaal in de Over Flakkee. Het maakt trouwens niet uit of u nog maar een paar weken geleden of al jaren geleden op het eiland bent komen wonen. Meedoen? Mail dan uw contactgegevens naar redactie@overflakkee.nl of bel naar 0187-471020.

Judith Moedt uit Oude-Tonge

De trots op Flakkee begint te groeien Stugge Groningers? Waar dat beeld vandaan komt, is een raadsel. Volgens Judith Moedt klopt er helemaal niets van. “Groningers zijn gezellige, leuke mensen. Heel open. Totaal niet gesloten en stug.” Judith groeide op tussen de Groningers, maar woonde in het meest noordelijke puntje van Drenthe: het dorp Roden. Tweeënhalf jaar geleden kwam ze op Goeree-Overflakkee wonen. Roden ligt een minuut of twintig van de stad Groningen. “Het laatste Drentse dorp, daarna begint de provincie Groningen. Een leuk dorp. Best groot, ik denk zo groot als Middelharnis en Sommelsdijk samen, met misschien Dirksland nog erbij. Maar het

is wel echt een dorp. De kern is een Drents esdorp met een brink. Echt zoals het vroeger was. Wist je dat Ot en Sien uit Roden komen? Er staat een standbeeld en er is een museum.” In Roden had je alles. Judith noemt de scholen. Zelf ging ze naar de middelbare school in Groningen, want dat was een christelijke. Ze noemt ook de winkels van Roden. “Toen we naar Goeree-Overflakkee kwamen, zei mijn moeder dat je op de dijk in Middelharnis leuk kunt shoppen. Toen ik er de eerste keer was, dacht ik: Is dit het? Dat was niet echt wat ik gewend was… Ik dacht dat ik in the middle of nowhere terecht was gekomen. Ik dacht ook dat we naar Zeeland gingen verhuizen, maar dat ben ik gauw afgeleerd.” Het was best wennen in Oude-Tonge. “Ik wilde er helemaal niet heen, maar mijn moeder moest zo nodig met iemand uit Oude-Tonge trouwen. Ik ben het wel steeds leuker gaan vinden en heb mijn draai wel gevonden. Het strand is hier echt heel mooi. Daar gingen we ook wel naar het strand, maar

niet vaker dan één keer per jaar. Oude-Tonge is wel relaxed. Hier kun je ‘s avonds zo over straat lopen, Roden is wat meer stads, daar was ik toch wel wat voorzichtiger. Wat ik leuk om te zien vind, is dat bijna iedereen hier trots op Flakkee is. Of ik dat ook heb? Het begint te groeien.” Judith, die een paar uur per week bij een supermarkt in Middelharnis werkt en daardoor het Flakkeese dialect langzaam maar zeker begint te verstaan, heeft geen echte heimwee naar Drenthe en Groningen. Maar het bos mist ze wel. “Rond het dorp hadden we bos en heide. Soms moest je wel eens remmen als er een hertje overstak. Je kunt er heerlijk mountainbiken. En de hunebedden waren ook heel dichtbij.” Het beeld van die stugge, gesloten Groningers, daar moeten we maar eens een punt achter zetten, vindt Judith. Van hun openheid en gastvrijheid (“Kom eens een bakkie drinken?”) kunnen veel andere Nederlanders nog wat leren. Ook op Flakkee.


6

LEKKER

Het ijsseizoen is (al) begonnen Waterijs, roomijs, softijs, boer’n ijs… IJs is niets anders dan een gerecht of lekkernij in bevroren toestand. Per ongeluk ontdekt in de tijd van de Romeinen waar de eerste sorbets bestonden uit sneeuw gemengd met honing, rozenwater en fruit. Via Arabië is ijs in Italië en verder in de Westerse wereld terecht gekomen. En dankzij de uitvinding van de diepvries kunnen we overal en elke dag heerlijk smullen van ijs uit ons vriesvak of van de ijssalon!

Ga langs bij een van de Magnum Pleasure Spots in de Bijenkorf en creëer je eigen Magnum! Samen met de Pleasure Makers van Magnum maak je de basis van vanilleroomijs en een krakende coating van melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade. En dan is het jouw beurt. De toppings, zoals caramel, fudge, rozenblaadjes, merinquestukjes en veel meer, kun je naar eigen smaak toevoegen. Hoe smaakt jouw favoriete Magnum? Kijk op www.mymagnum.nl voor de Magnum Pleasure Spots in de buurt!

Het duurt nog even, maar de zomer komt eraan. De vogels zingen weer hun hoogste lied, de eerste lammetjes lopen in de wei en op mooie dagen kan je alweer lekker in de tuin zitten. Dat de zomer eraan komt blijkt ook uit het feit dat de nieuwe oogst in de winkels ligt. De nieuwe wijnoogst welteverstaan. Met de druiven die afgelopen najaar zijn geplukt zijn heerlijke wijnen gemaakt die nu al zorgen voor een zomers gevoel. Onze wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld geeft uitleg. “Voor wijnboeren in de schilderachtige Provence was 2014 een goed jaar, de druivenoogst was uitstekend. Dat resulteert in kwalitatief hoogstaande rosé. Neem bijvoorbeeld de AIX Rose Vin de Provence, een smakelijke rosé met een mooie breekbare pastelkleur. Het is een levendige, frisse wijn die geurt naar jonge bramen, kersen, ananas en witte peer.” De jonge rosé is perfect om een voorschot te nemen op een mooie zomer. Proost!


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

Encyclopedie van de patisserie en desserts Een volledig geillustreerde encyclopedie met 416 pagina’s voor het leren bereiden van uw eigen patisserie en desserts. Met 300 handelingen en foefjes met instructievideo’s stap voor stap uitgelegd; glaceren, marmeren, bladerdeeg maken, garneren van gerechten. Met 150 basisrecepten; citroentaart, crème brûlée, makaron, croissants, marshmallow, ijslolly’s en meer. Geschreven door de professionele leermeesters Vincent Boué, Hubert Delorme, Didier Stéphan. Hubert Delorme en Vincent Boué doceren culinaire technieken aan de hotelschool. Didier Stéphan is Meilleur Ouvrier de France en deelt zijn passie als ijsmaker en patissier door over de hele wereld demonstraties en lessen te geven. Het boek kost ¤ 44,95.

IJslolly’s Voor 10 personen Ingrediënten 300 g bruine glaceerpasta 300 g ivoorkleurige glaceerpasta 150 g gehakte geroosterde amandelen Praliné-ijs 1036 g volle melk 100 g slagroom (35 % vet) 144 g eidooiers 1⁄2 vanillestokje 70 g melkpoeder (0 % vet) 80 g fijne kristalsuiker| 80 g invertsuiker 250 g amandel- of hazelnotenpraliné 31⁄2 g stabilisator/emulgator SE 30 Voorbereiding: 1 uur Bereiding: 30 minuten Rijpen: 12 uur Invriezen: 4 uur Doe alle vloeibare ingrediënten (melk, slagroom en eidooiers) in een pan met de zaadjes uit het vanillestokje en verwarm al roerend tot 40 °C. Klop de droge ingre- diënten (melkpoeder, fijne kristalsuiker, glucosepoeder, stabilisator) erdoor, ge- volgd door de praliné. Pasteuriseer het mengsel door het 3 minuten op 85°C te houden. Klop het glad met de staafmixer en laat het enkele minuten onder plastic- folie afkoelen. Laat het mengsel minstens 12 uur in de koelkast rijpen. Klop het ijs met een staafmixer glad. Draai het mengsel in de ijsmachine tot ijs en vul siliconen lollyvormpjes ermee. Haal ze na minstens 4 uur uit de vriezer, druk ze rustig uit de vormpjes, en dompel ze tot aan het stokje in het tevoren gesmolten glazuur van circa 30 °C. Doop ze direct daarna in de gehakte amandelen. Leg de ijslolly’s meteen in de vriezer.

7


SMAAKMAKER

8

“Croquet” Niks lekkerders dan een zacht wit broodje croquet met mosterd of mayonaise. Op de voetbal, na het zwemmen of als je aan het klussen bent in je nieuwe huis. Iedereen geniet weleens van een croquet. Maar waar komt dat gekke bruine ding eigenlijk vandaan? Uit Frankrijk is het antwoord en wel uit 1705. Natuurlijk is ie in al die jaren wel wat ‘bijgeschaafd’ d.m.v. nieuwe ingrediënten en productieprocessen. Zo kon je in 1705 de temperatuur van de frituur nog niet echt regelen… En dan de croquet in de horeca. Waaraan kan je een kwaliteitshorecazaak herkennen? Op welke manier zie je of de eigenaar verstand van zaken heeft? Het antwoord is dat er niet zomaar een croquet wordt verkocht, maar dat de enige echte HoltMichel Schreuders runt de ‘Wereldse restaurants’, zoals Werelds Inside bij Tieleman Keukens. Hij schrijft maandelijks over trends in de horeca en leven met het ‘horecavirus’. Reageren op zijn column? Mail dan naar: michel@werelds.nl.

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

ndenschool Okidoggy waar leren

leuk is

kunnen elke week instromen ne cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht

okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl Miguel Torres - Santa Digna, Chardonnay Reserva

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503

Deze Fairtrade Chardonnay heeft een heldergele kleur met groene reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de sappige smaak van tropische vruchten als mango, ananas en guave. De afdronk is zacht, volPROVENCE en zuiver. AIX ROSE VIN DE

r fles Misty peCove Misty SauvignonCove Blanc

9,10

Sauvignon Blanc nu voor

goed

7,85

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een Een beetje mint en een hint van karamel, vanille en witte wijn diepgang en souplesse. De kleur is licht Mistymet Cove Sauvignon Blanc is een truffel metMarlborough in de verte een Provence kruidig pepertje. en lekker stuivend en in de neus De kleur is licht wijn met diepgang souplesse.

per fles € 9, En nu25 met gratis per fles Ice Pack. De schoonheid, kleur van de vo€enor nugeur 50 7, bij 18 fles. flessen Provence samen geperst in de incl.btw (0,75 L) 00 € 8, en lekker stuivend in de neus

AIX ROSÉ 2014 Maison Saint Aix incl.btw (0,75 L) van € 8,75 “One of the best Grapy-Years ever”

Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis 0187-482455 0187-482455

12,95 p/st 11,70

afname van 18 flessen

Geen 18, geen alcohol.

ees Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

kamp Croquet wordt geserveerd! De vraag is natuurlijk waarom juist deze croquet met kop en schouders boven de rest uitsteekt? Na wat onderzoek en een praatje met verschillende gasten over hun bevindingen blijkt dat het grote verschil wordt gemaakt door de royale en romige vulling in combinatie met de bijzondere dunne en krokante paneerlaag. Eigenlijk lijkt het verschil dan toch best simpel. Dat is niet zo, achter de schermen van Patisserie Holtkamp in Amsterdam wordt hard gewerkt om de allerlekkerste croquet te maken. Dat doen ze zo goed dat ze de vraag bijna niet aankunnen. Ik daag u uit om het verschil te proeven. Kom eens genieten van de Holtkamp Croquet in Werelds InSide.


BUITENLEVEN

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

Vijver in het

voorjaar

De beste tijd voor het aanleggen van een (folie)vijver is het voorjaar. Een aantal tips om deze zomer te kunnen genieten van kabbelend water in de tuin.

SEMI-FREDDO, Snel en lekker recept

De bezoekers aan mijn keuken vragen me vaak waar ik woon. Kennelijk geloven ze niet dat je gewoon bij je werk kunt wonen. Ik geef dan maar lachend als antwoord dat Hoeve Kortstaert mijn woning is en dat ik hen dus ontvang ik mijn huis. Wonen is nu eenmaal een abstract begrip. Naast kookworkshops, koken voor gezelschappen, de ambiance ter beschikking stellen voor vergaderingen en trainingen, zal ik deze maand mijn huis ook weer openstellen voor de Open Huis Dagen. Inmiddels is dat wel een beetje een begrip geworden. We doen dit al zo’n 15 jaar, het is ooit begonnen met mijn goede vriend en buurman René Mijnders. Het hele jaar door verzamel ik antiek, curiosa en brocante. Dat verkoop ik dan weer op de Open Huis Dagen verkoop. Zo ruim ik bijvoorbeeld ook wel incomplete serviezen op uit mijn eigen kasten. Maar er zijn ook exposanten: schilderijen, houten tuinmeubelen, binnen- en buitenkussens en bloemsierkunst. Deze keer dus een ‘snel’ recept. Want ik moet alles gaan inrichten voor de Open Huis Dagen. Iedereen is trouwens welkom op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 april.

SEMI-FREDDO van frambozen 500 gr frambozen uit de diepvries. 500 ml slagroom. 100/150gr fijne suiker - ingevet cakeblik - keukenmachine Frambozen in keukenmachine fijn malen. Voeg snel room toe en suiker. Laat doordraaien tot yoghurt-dikte. Doe over in cakevorm en zet in de diepvriezer. (Het is wel direct te eten, maar als je het niet invriest blijven de pitjes hard.) Haal het ruim op tijd uit de diepvries, het moet immers ‘half-bevroren’ zijn. Snij op een mooie schaal in plakken, garneer het geheel met vruchten en geschaafde chocolade.

Succes!

Bij een grote vijver moet er veel grond uit de tuin worden afgevoerd. Bovendien mag er geen grondwater in de kuil lopen. Meet daarom voor het graven de grondwaterstand op of vraag om deskundig advies. In sommige gebieden is de grondwaterstand namelijk lager in het najaar - dan is juist dát de beste tijd om een vijver aan te leggen. Folie beschermen Let tijdens het graven goed op scherpe uitsteeksels. Haal ze allemaal weg. Om de vijverfolie te beschermen, kan een laag wit zand aangebracht worden. Dit voorkomt niet alleen lekkage van de vijver, maar helpt ook om grondwater naar de zijkant van de vijver weg te voeren. Na de randafwerking kan er leidingwater worden toegevoegd aan de vijver. Het water moet vaak nog extra behandeld worden om het geschikt te maken als vijverwater. Na het vullen kunnen de waterplanten worden toegevoegd. Laat de vijver minimaal twee weken ‘draaien’ voordat er vissen worden toegevoegd. Hangende vijver Geen plaats voor een vijver en toch genieten van prachtige (water)planten op het terras, balkon of zelfs binnen? Dan zijn hangende waterbags een goede oplossing. Vul ze met water uit de kraan en plaats er waterplanten of snijbloemen in. Vullen met aarde en je favoriete buiten- of binnenplant kan natuurlijk ook.

9


U kent De Wit als financieel adviseur bij u in de buurt Inmiddels weet Goeree-Overflakkee dat wij ook Zelfstandig Adviseur van de RegioBank zijn! Dat merken we namelijk aan de enorme groei die we de afgelopen jaren met RegioBank Stellendam hebben doorgemaakt. Zowel particulieren als bedrijven waarderen de aanpak van onze dienstverlening van de RegioBank Stellendam. Een zeer eenvoudig overstap-systeem van de bestaande bank naar onze RegioBank blijkt drempel verlagend te werken. Het programma KASSA (wat toch wel behoorlijk kritisch kan zijn) stelt dat RegioBank behoort tot de top 3 van banken waar klanten naar willen overstappen. Dat blijkt uit een enquête van televisieprogramma Kassa op zaterdag 4 april. RegioBank is een bank zoals de meeste mensen en bedrijven het graag zien. Solide en dichtbij, met persoonlijk advies en goede producten. Zonder poespas. Met heldere producten en gunstige tarieven. Of het nu gaat om (zakelijk)

sparen, hypotheken, betalen of andere financiële wensen, RegioBank heeft oog voor de wensen van de klant; uw wensen. RegioBank onderscheidt zich van de traditionele banken doordat zij moderne producten van een grote bank combineert met onze persoonlijke dienstverlening. Wij nemen graag de tijd voor onze RegioBank klanten! De producten van RegioBank kenmerken zich door gunstige tarieven en heldere voorwaarden. Al deze diensten kunnen gebruikt worden via de traditionele wijze, bij u of ons aan tafel maar ook met de meest moderne middelen zoals de RegioBank App, Internetbankieren , Ideal, etc. Kortom RegioBank Stellendam combineert het goede van het oude met het betere van het nieuwe! Kom rustig langs voor een 'onthaastend' bakje koffie en een goed gesprek.

OPEN HUIS DAGEN 23 + 24 + 25 april 2015 van 10.00 / 17.00 uur

Hoeve Kortstaert Sl���i�� a�� ��� �� ���� • Antiek & brocante van Hoeve Kortstaert • Bloemsierwerk van Angelique Temmink Waalboer • Schilderijen van Margo van Erkelens • Houten buitenmeubelen van Grenen & Zo • Kussens en aankleding van ‘t Binnenwerk

Oostdijkseweg 39 3252 LL Goedereede 0187-492851 www.hoevekortstaert.nl

Beleef Hoeve Kortstaert nu ook op Facebook!


GREVELINGEN

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

11

Van harte welkom bij Advertorial Inspiratiecentrum Grevelingen is een nieuw bezoekerscentrum op de Brouwersdam. In het centrum informeren we je over de Brouwersdam, Voordelta, de omliggende natuur en de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Maar ook over de vele leuke (watersport) activiteiten die het gebied jong en oud te bieden heeft. De Brouwersdam bruist. Kom je op ons feestje? Vrijdag 1 mei en zaterdag 2 mei nodigen we je uit om te vieren dat het Inspiratiecentrum Grevelingen geopend is. Speciaal voor de kinderen zijn er op vrijdag 1 mei een aantal leuke activiteiten, zoals een Kids of Steel Run. Tijdens een uitdagend parcours moeten kinderen elkaar helpen bepaalde obstakels te passeren en/of te beklimmen. Inschrijven is mogelijk vanaf 13:00 uur bij de receptie van Inspiratiecentrum Grevelingen. De eerste ‘run’ start om 15:00 uur. De dag wordt afgesloten met een spetterende schuimparty. In de middag zullen er ook themafiguren van Port Zélande aanwezig zijn om de kinderen te vermaken.

Zaterdag 2 mei Op zaterdag 2 mei verrassen we je met een streekmarkt met producten van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Vissers, tuinders, boeren en andere streekproducenten presenteren en verkopen de heerlijkste producten. Maar ook de strandpaviljoens, watersport- en surfscholen en organisaties die veel voor de eilanden betekenen zoals Stichting Zuidwester, het Watersnoodmuseum en RTM zijn aanwezig. Tijdens het gehele evenement is er ook live muziek aanwezig en spelen er diverse bands. Een speciaal picknickpark om te genieten van het uitzicht, de omgeving, de muziek of de streekproducten maken het feest compleet. Inspiratiecentrum Grevelingen zal van 1 mei t/m 15 september elke dag geopend zijn.

Genieten van het mooiste uitzicht Aan de keukentafel De 60 stuks blauwe keukenstoelen in de Waterzaal zijn gekoppeld aan een eilandbewoner. Deze bewoner heeft een verhaal gedeeld over een gebeurtenis, hobby of herinnering. Alle 60 verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Aan de Keukentafel’. Dit boek geeft een leuke indruk van bijzondere inwoners van het eiland. De verzamelbundel is te koop in het inspiratiecentrum.

Inpiratiecentrum biedt jou een gebouw gemaakt van 15.000 bossen riet, een toren van 26 meter hoog met 126 treden, een panaromashow, een spotlightwand, een weetjeswand met 120 interessante weetjes, een Waterzaal met 60 blauwe keukenstoelen waar films over de omgeving getoond worden.

De uitkijktoren is 26 meter hoog en geeft een weids uitzicht over het Grevelingenmeer, de Brouwersdam en de Voordelta. Het geeft een prachtig panorama overzicht van de verschillende natuurgebieden en de spectaculaire water- en strandsporten die beoefend worden.

Ma t/m do 10:00 - 18:00 uur Vr + Za 10:00 - 21:00 uur Zo 12:00 - 18:00 uur


12

TUINTRENDS

Voorjaar: aan de slag in de tuin Tuintips van de hovenier Het is april. De lente is begonnen, de tuin komt weer tot leven. Werk aan de winkel. Maar waar te beginnen? Anton Lokker van Anton Lokker Hoveniersbedrijf in Stad aan ‘t Haringvliet heeft een paar tips. Voeding “Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort tuin je hebt, maar in de meeste gevallen kun je nu het beste voeding aanbrengen op de aarde. Dat is van groot belang, vooral voor de gazons en de hagen. De hagen worden nogal eens vergeten, maar omdat er veel planten op een strekkende meter staan, is goede voeding een noodzaak. Dat geldt ook voor de gazons. Gebruik je kunstmest als voeding, dan moet je dat elke zes weken aanbrengen. Als je organische mest gebruikt, dan is drie keer genoeg: in het voorjaar, in juli en in september nog een keer. Ik adviseer om organische mest te gebruiken. Dat is beter voor het milieu en de planten krijgen er een diepere kleur van. Bovendien heb je geen last van verbranding. Bij kunstmest wel, als je dat laat vallen op je gazonnetje, dan krijg je een gele plek. Elke grondsoort heeft een andere bemestingsvraag; laat je goed informeren of laat een grondmonster nemen, zodat u weet welke voedingselementen u moet aanvullen” Snoeien “Als je de vaste planten nog niet gesnoeid hebt, moet je dat nu snel doen. Anders knip je het nieuwe groen mee. Verder is het van belang dat de ABC-bomen niet meer worden gesnoeid. Dat zijn de bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, een B of een C. Denk aan de berk, de esdoorn en de kastanje. Als de sapstroom op gang is gekomen, moet je niet meer snoeien. Anders gaat de boom ‘bloeden’, en dat doet hij dan de hele zomer. Dat is slecht voor de boom, uiteindelijk sterft hij af. ABC-bomen mogen pas weer na de langste dag worden gesnoeid. Nog een tip: een pyrus chanticleer, dat is een sierpeer, bloeit in vroeg in het voorjaar. Die moet je snoeien na de bloei. Als het goed is, zijn de rozen al gesnoeid. Heb je het nog niet gedaan, dan kun je ze nu kort zetten bij het tweede of derde buitenoog en bemesten. Het liefst zo kort mogelijk. Houd je een roos te lang, dan krijg je meer takken en blad dan bloemen. Lavendel en andere grijsbladige gewassen mogen in de tweede helft van april geknipt worden. Knip de plant net boven het eerste jonge nieuwe groen af.”

Verticuteren Ook Jaap Koppejan van Hoveniersbedrijf Koppejan in Sommelsdijk benadrukt het belang van bemesting in het voorjaar. “Je kunt voor allerlei planten speciale mest kopen, maar ik gebruik meestal universele mest voor de hele tuin. Dat is het gemakkelijkst. Organische mest is het beste, die houdt het bodemleven in stand. Dat is goed voor de planten en voor de waterhuishouding.” Volgens Jaap Koppejan is het nu ook dé tijd om het gazon onder handen te nemen. “Vaak heb je na de winter ook mos in je gazon, zeker op de Flakkeese klei. Door het gazon te verticuteren - het verwijderen van mos en dood gras - maak je het gazon open en geef je het gras de kans om goed te groeien. Zo krijg je een mooi gazon. Kale plekken moet je inzaaien met nieuw graszaad. Dat verstikt het gras. Na het verticuteren bemesten wij met een bemesting waar een indirecte mosdoder in zit. Bovendien voeg je met gazonmest stikstof toe aan de bodem. Daar gaat het gras goed van groeien. Als je ook nog met een zwaar rolblok over je gras gaat, krijg je een mooi egaal gazon.” Koppejan heeft nog een goede tip, naast het op orde brengen en reorganiseren van de tuin in het algemeen: scheur nu nog de laat bloeiende vaste planten. Jaap Koppejan achter het verticuteermachine. Zijn collega harkt het gras.


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

13

Een verzorgd straatje Naast de beplanting vergt ook de bestrating de nodige aandacht. Hans van Gurp van firma J. & J. van Gurp Erf- en sierbestrating in Ooltgensplaat levert alle mogelijke stenen en tegels voor de tuin aan particulieren en (hoveniers)bedrijven. Hij merkt dat het voorjaar weer is aangebroken en dat mensen weer aan de slag gaan in hun tuin. “Het komt goed op gang. Er is veel vraag, zowel naar natuursteen als naar keramische tegels en de kleurechte bestratingsmaterialen. De keramische tegels zijn bezig met een opmars, maar natuursteen blijft ook populair. Natuursteen is een

natuurproduct. Denk aan Turks marmer, Vietnamese hardsteen of graniet. Dat verkleurt minimaal. Echte kwaliteit. Keramische tegels zijn een gebakken product, zoals vloertegels in huis. Daarin heb je verschillende kwaliteiten: van budgetlijn tot kleurecht materiaal dat bijna krasvast is. Er zijn nu ook wat dunnere tegels (vederlicht) verkrijgbaar: niet 6 cm dik maar 60 cm x 60 cm x 3,7 cm. Zeer geschikt voor het tuinterras. Bij het leggen van keramische tegels komt meer kijken dan bij natuursteen. Je hebt er ook lijm bij nodig en je moet voegen.” De keus is overweldigend. 90 procent van de sierbestrating gaat momenteel in grijs, grijszwart en antraciet over de toonbank. “Dat zijn de drie hardlopers. De jongere generatie kiest massaal voor die tinten”, aldus Van Gurp. Hij raadt iedereen aan de aanbiedingen (en restpartijen) in de gaten te houden. Van Gurp verkoopt naast allerlei keuzen sierbestrating, siergrind, schuttingen, schermen, palen, houtsnippers, kunstgras, ook silowanden, keerwanden, erfverharding en betonplaten etc. door heel Nederland. Kortom, alles wat nodig is om de tuin of het erf zomerklaar te maken.

Tuintrends 2015 Tuinkenners, onder wie

terra, grijsblauw en zeegroen.

Hein Jan van der Kamp

Eco Luxe De tuin is milieuvriendelijk en natuurlijk mét comfort. Planten - pluimhortensia’s, rozen, Hebe, Toscaanse jasmijn, ezelsoor, olijf - hebben vaak witte bloemen, terwijl het blad glanzend hard of juist zacht en aaibaar oogt. De tuin is verder strak, met beton, metaal en keramiek, maar ook met hout, natuursteen en gerecyclede materialen. Kleuren: licht, donker, mintgroen, okergeel, metallic en goudtinten.

van tuincentrum Graka in Sommelsdijk, onderscheiden enkele tuintrends. Een leidraad voor de bezoekers van het tuincentrum, waar de voorjaarsdrukte is begonnen. “Je merkt dat iedereen er volop zin in heeft om in de tuin aan de slag te gaan.”

De trends: Unexpected Wild De natuur gaat zijn eigen gang, althans zo lijkt het. Planten - siergrassen, hortensia, passiebloem, rozen, Petunia, Verbena - bloeien veelal blauw of wit en de basismaterialen zijn ruw, verweerd of geoxideerd. Natuursteen past prima. Kleuren: naturel, oker,

The Happy Life Een bonte, feestelijke tuin met alle mogelijke tinten en veel verschillende planten en bloemen. Bloemen, aardbeien, bessen plukken? Geen probleem. Ook de materialen zijn heel divers én praktisch. Planten die goed in zo’n tuin passen: Mandevilla, Fuchsia, Petunia, roos, zonnebloem, aardbei, rode bes en ander kleinfruit. Kleuren: alle.


man keuken!

Deze rbij de één of Stationsweg As middelhArnis // T 0187 - 602 555 // WWW.TIELEMAN.NL uitgevalOude-Tonge ens // fACeBooK TielemAn-KeUKens Telefoon n duren

mwonengeïnfor-

KijK voor een impressie op Aanbieding deze WE ZIJN ERweek WEER

WWW.TIELEMAN.NL Grote sortering tuinplanten 5 geraniums tegen de allerlaagste prijs. € 5,00

margriet Bak5 spaanse violen 24 st. div. kleuren € 3,99 € 5,00 Potgr ond gemengd boeket van € 9,95 voor € 5,95 2 bos gerbera € 3,00 zaterdag 22 maart oude fruitkist € 4,00 nie uws te collectie s • int eri eur adv ies • uni eke

Lentevent

aan

Auperlé Bloemen

Altijd de laagste prijs en de mooiste boeketten dankzij ons nieuwe team Oost99Achterweg Oude Tonge Lagendijk vrijdagavond 6koopavond Ridderkerk zondag en maandag gesloten 0180 - 423500 www.plaisierinterieur.nl

INTERIEUR

De ‘tuinplantenman’ Iedere zaterdag is de plantenwinkel bij M. van den Boogert Bouwmarkt (Hofdijksweg 30, Ouddorp) weer geopend. We hebben weer volop tuin en perkplanten, bomen en struiken tegen aantrekkelijke prijzen. Heeft u een bestelling of prijsaanvraag, mail: p.a.vangiessen@kpn-

mail.nl

We hebben weer volop geraniums, perkgoed etc.


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

15

Natuurlijk wonen

Spelen en experimenteren met hout, linnen en wol

Dé woontrend van dit seizoen? Natuurlijke materialen in een minimalistisch interieur. Haal hout, linnen en wol in huis en combineer ze met zachte pasteltinten. Meubels en accessoires die hun natuurlijke afkomst laten zien, werken op ons gevoel. De toonzetting van een glazen blad is anders dan die van een houten tafelblad. Een kruk van hoogglans heeft een andere uitstraling dan een groot kussen met een wollen overtrek. Kortom: natuurlijke meubels hebben invloed op de sfeer van het

interieur. De uitdaging is om daarmee te spelen en experimenteren.

lende houtsoorten of zoek naar aanvullingen met kunststofelementen of industrieel staal.

Spannende vlamtekeningen Hout, linnen, touw, katoen en wol: stuk voor stuk zijn ze de ultieme smaakmakers in een natuurlijk huis. Zowel in een modern als klassiek interieur komen natuurlijke materialen goed tot hun recht. Kies voor minimalistische houtvormen of juist ruwe bewerkingen met opvallende nerven en spannende vlamtekeningen. Combineer verschil-

Warm van wol Of het buiten nu warm of koel is: wol kan altijd. Door zijn isolerende eigenschappen is het luxe materiaal geschikt voor alle seizoenen. Wol heeft daarnaast een vuilwerende werking. Je loopt een wollen tapijt als het ware schoon: lekker makkelijk, zeker bij een tapijt met een lichte tint.

Arco is mijn naam! De laatste tijd valt het mij op dat ik telkens met een andere naam wordt aangesproken, dus vandaar even deze update. Ik ben 36 jaar geleden geboren en mijn ouders hebben mij de naam Arco gegeven. Iedere klus stellen mijn collega’s en ik ons netjes voor aan de klant. Wij gaan aan de slag met het leggen van de vloer en als het koffietijd is begint het feest. Dan vraagt de klant wat we willen drinken en wordt mij ook de vraag gesteld: “Hey Arjo, wat wil jij?” Al diverse namen zijn de revue gepasseerd, bijv: Arjo, Arno, Jarno, Marco enz.. Dit wordt natuurlijk breed uitgemeten door mijn collega’s en de rest van die dag noemen ze mij dan Arjo, Arno, Jarno of Marco. Dit levert hilarische momenten op. Ik kan er zelf ook wel om lachen hoor, want mij maakt het echt niet uit hoe u mij noemt. Ik luister toch wel. Wat ik

veel belangrijker vind, is dat u mijn achternaam niet vergeet. Melaard! Want Melaard is al 26 jaar het adres voor uw parket, laminaat of pvcvloer. Nieuw is dat u vanaf heden ook bij ons terecht kunt voor uw raamdecoratie! Hartelijke groet, Arjo Melaard


16

KEUKENNIEUWS

Eensgezindheid i nieuwbouwrijtje

De nieuwe keuken van Richard v Grappig, je woont in een fraai nieuwbouwhuis, gaat op bezoek bij de buren en komt erachter dat daar ook een keuken van Ardi Keukens staat. Met dezelfde frontjes. Hoe is het mogelijk! Maar het wordt nog gekker. Als de kennismaking in het rijtje woningen vordert, blijkt dat nog meer buren de keuze voor de zaak in Sint-Annaland hebben gemaakt. Een stuk of vier, vijf keukens van dezelfde keukenzaak op een rij. De meeste met dezelfde frontjes.


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

17

in Dirkslands

van Splunder en Sandra Lenstra “Je hebt daar zo’n grote showroom. Toch hebben we bijna allemaal hetzelfde uitgekozen”, zegt Richard van Splunder, die samen met Sandra Lenstra in een nieuw Dirkslands huis woont. Sandra: “We wisten het niet van elkaar, maar zo’n beetje de hele rij heeft dus bij Ardi Keukens gekocht. Bijna overal met dezelfde frontjes. De grepen verschillen wel. Die van ons hebben we op één ander adres gezien.” Richard en Sandra zijn half januari in hun woning aan de Forsythia getrokken. De achtertuin is nog een zandvlakte - die wordt spoedig onder handen genomen -, maar binnen is alles piekfijn in orde. De keuken staat te pronken aan de straatzijde van het huis. “We wisten globaal wat we wilden. Het moest een L-vormige keuken worden. Geen hele gladde, maar met een randje in de frontjes. We hadden op de site van Ardi Keukens een mooie gezien, maar toen we in de showroom waren viel die een beetje tegen. Al snel zagen we een andere: de keuken die er nu staat. Het enige dat anders is, is het blad. De keuken in de showroom had een blad met een houtlook, terwijl wij hebben gekozen voor een blad met steenlook.”

Gewoon simpel De gebroken witte keuken (magnolia om de kleur exact aan te geven) heeft veel bergruimte (zonder bovenkastjes) en is uitgerust met een vaatwasser, een koel-vriescombinatie, een combimagnetron en een gaskookstel. “Gewoon simpel, met alles erop en eraan. Alle basisapparatuur zit erin. Een roestvrijstalen plaat achter het kookgedeelte konden we later nog toevoegen. Dat ging heel gemakkelijk bij Ardi Keukens. We konden ook zonder moeite nog een koof bij de afzuigkap bijbestellen. Daar wilden we spotjes in hebben. De monteur heeft ze er gelijk voor ons ingezet toen hij hier was om de keuken te plaatsen. Dat heeft hij trouwens keurig gedaan. Heel secuur.” Richard en Sandra wijzen op een muur die ietsje uit het lood staat. “Kijk, je ziet er niets van in de keuken. De monteur heeft het prachtig weggewerkt.” Van kinderziektes is geen sprake. “Nee, alles werkt, alles doet het. Geen kastdeurtje zit scheef. Wij zijn zeer tevreden.”


Voorjaarsactie dameskleding & sportief

Voorstraat 15 - Sint-Annaland - Tel. (0166) 65 24 90 maandag gesloten, vrijdagavond koopavond

www.denengelsmanenvandriel.nl

www.vandenbosbruinisse.nl

Je vindt het bij den Engelsman & van Driel

Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse Tel: 0111-481595

dinsdagmiddag gesloten


VOORJAARSMODE

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

19

Wie de schoen past… Vier trends voor een veelzijdig voorjaar Een zomerse schoen is dit jaar zó gevonden. Ga je voor pointy toes, metallic kleuren, hoge hakken of vrolijke kleuren? Pointy toes Slank, verfijnd en supervrouwelijk: de smal toelopende neus is de trend voor komend seizoen. Je vindt ‘m terug in heel veel modellen, van ballerina’s en lage schoenen tot kitten heels en hoge hakken. Pointy toes zijn het populairst in nude en zwart én in combinatie met een elegant enkelbandje. Metallic kleuren Zilveren schoenen waren tot voor kort alleen geschikt voor rode lopers of chique feestjes, maar dit voorjaar mag iedereen aan de kosmopolitische

schoen. Wordt het een futuristische sandaal of toch een coole instapper? Gecombineerd met een simpel wit T-shirt heb je een moderne, cleane look! Hoge hakken Dit seizoen bepalen minimalistische ontwerpen het straatbeeld, maar wél met hoge hakken. Chunky blokhakken, prachtige pumps en sandalen met een hakje… Krachtig en elegant door hun eenvoud en strakke vormen. Houd je meer van grafische prints? Ook dan zit je goed: er zijn volop gestreepte hakken in de winkels te vinden. Zomerse kleuren Maak elke dag opnieuw een statement met felle kleuren en bijzondere details. Daarmee ziet het leven er opeens een stuk rooskleuriger uit. Ook onverwachte combinaties mogen, want deze trend draag je speels en met een knipoog. Match die kobaltblauwe schoenen dus gerust met een knalgroene jurk!

Denim days

Komt u onze schitterende Voorjaars/Zomercollectie bewonderen?

Met o.a. bijzondere ontwerp doppen uit eigen atelier! De koffie met wat lekkers staat klaar.

Mannen en hun jeans zijn behoorlijk onafscheidelijk. Gelukkig zijn jeans altijd in de mode en is er voor elke smaak wel een passende broek te vinden. Vorige seizoenen waren het gekleurde jeans die de show stalen, net als denims in rijke pasteltinten.

Ook dit voorjaar staan de bijzondere modellen in de schijnwerpers: sluike broeken van ongewassen denim en opvallende, brede stiksels. Zelfs de naden krijgen een bijzondere behandeling dit seizoen: verwacht geverfde naden die net een tint lichter of donkerder zijn dan je jeans zelf.

Tot ziens aan de Kaai 9 in Middelharnis Het Josephine Team

Hoedenhuijs Josephine, De kaai 9, 3241 CE Middelharnis, tel. 0187 487644

WWW.HOEDENHUIJSJOSEPHINE.NL


20

AUTONIEUWS

Nieuwe BMW 2 Serie Gran Tourer

‘s Werelds eerste premium compacte auto met maximaal zeven zitplaatsen heeft een vanafprijs van ¤ 32.250. Dit is de prijs van de BMW 218i Gran Tourer met de 1,5 liter driecilinder uit de nieuwe, modulaire motorfamilie. Vanaf 16 april is de BMW 2 Serie Gran Tourer te offreren bij de BMW dealer en vanaf eind april configureerbaar op

www.bmw.nl. Vanaf 6 juni staat de BMW 2 Serie Gran Tourer in de showroom als 218i, 220i, 216d, 218d (alle eveneens met automaat) en als 220dA xDrive met standaard achttraps automaat. De BMW 220dA xDrive Gran Tourer is het eerste model in het segment met vierwielaandrijving. Met de nieuwe 1,5 liter driecilinder dieselmotor biedt de

Honda FCV Concept Er zijn vergaande plannen om bij Oude-Tonge een tankstation aan te leggen waar waterstof kan worden getankt. Dat is handig voor de toekomstige bezitters van een Honda FCV, de conceptcar van Honda die op waterstof loopt. Het model komt mogelijk in 2016 op de markt.

OMKIJKEN? HET KAN.

Jer. de Fonkert Numansdorp

jerdefonkert.nl

BMW maakt rijden geweldig

BMW 216d Gran Tourer de gunstigste verbruiks- en emissiewaarden. Zowel de versie met handbak als automaat (216d en 216dA) komen in aanmerking voor de fiscaal gunstige 20% bijtellingcategorie. Vanaf juli zal het aanbod van de BMW 2 Serie Gran Tourer worden uitgebreid met de 214d (eveneens 20% bijtelling), 216i, 220d en 220dA.


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

21

Auto Wisse heeft 50 reviews binnen op ANWB site Gebruik gemaakt van de diensten van Auto Wisse? Laat een review achter op anwb.nl/garagereviews en maak kans het bedrag van de factuur terug te krijgen! Door op de website van de ANWB de ervaringen die u met een garagebedrijf opdeed te delen, vertelt u anderen hoe betrouwbaar het bedrijf is. Over Auto Wisse te Dirksland zijn sinds afgelopen najaar 50 reviews geschreven en die klinken als een klok! Van ‘goede service’ tot ‘prima vakmanschap’, ‘vriendelijk en snel geholpen’, ‘duidelijke offerte’ en ‘betrouwbare beslissingen’ toe. ‘Ik ben zeer tevreden en raad Auto Wisse zeker aan!’, zo wordt gemeld. Schrijft u ook een review? Kans dat u uw rekening terugverdient. Doen!

Caravan to go! bij Cor Melissant C’go staat voor Caravan to go! De nieuwe, gunstige instapklasse van Dethleffs. Klanten kunnen hun lievelingsmodel uitkiezen, combineren deze met een van de vijf pittige bekledingsvarianten en klaar... De nieuwe C’go is perfect voor een ieder die van eenvoudig en ongecompliceerd houdt. Kleine auto? Alleen rijbewijs B? Dat is geen probleem. De C´go modellen zijn niet alleen compact, maar ook

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!

echt licht! Het leukste van de ‘Caravan to go’ is dat er standaard alles inzit, wat u nodig heeft, inclusief veel Dethleffs veiligheidscomponenten en een uitrusting die in deze prijsklasse niet vanzelfsprekend is. De C’go zorgt voor veel kampeerplezier. Kom de C’go bekijken in de showroom van Cor Melissant, Nijverheidsweg 4 in Dirksland.


22

AUTONIEUWS

Rij-impressie Ford C-Max Energi Ford heeft de C-Max Energi exclusief naar Nederland gehaald. Het merk probeert hiermee een graantje mee te pikken van het fiscaal aantrekkelijke klimaat voor zakelijke rijders, die voor deze C-Max slechts 7 procent bijtelling betalen. De plug-inhybride Ford C-Max is voorzien van een 2,0-liter benzinemotor die optimaal samenwerkt met een krachtige elektromotor. Met een volle batterij is een afstand van maximaal 44 kilometer

geheel elektrisch te overbruggen. Bij veel korte ritten is dus benzine te besparen. De topsnelheid is overigens 165 km/u, puur elektrisch rijdend is dat 136 km/u. Belangrijk is wel om op tijd weer op te laden. Dat duurt ongeveer twee uur bij de laadpaal. Via een standaard stopcontact thuis duurt het drie uur. Aangenaam rijgedrag Eenmaal op pad rijdt en stuurt de hybride Ford niet

anders dan een C-Max met enkel een benzine- of dieselmotor. In de praktijk staat dat voor een aangenaam rijgedrag, waarbij je als bestuurder nauwelijks verschil bespeurt als de auto elektrisch wordt voortgestuwd dan wel dat de verbrandingsmotor de energie levert. Elektrisch wegrijden kan, maar als het gaspedaal te diep wordt ingedrukt, springt de verbrandingsmotor meteen bij. Het gecombineerde vermogen van de twee aandrijflijnen bedraagt 136 kW (185 pk). De Ford C-Max Energi kost 34.995 euro.

powered by Ford EcoBoost

Tijdelijk 1.9 % rente

“Intelligent, krachtig en zuinig”

EcoSport vanaf slechts

249,-

p. mnd. met Ford Options

✔U kunt d.m.v. spraakbesturing uw apps blijven gebruiken  door SYNC met Applink

✔Technology Pack met o.a. SYNC smartphone koppeling,  parkeersensoren achter en Cruise Control. Normaal 1.000,- nu voor 295,-

✔De nieuwe Ford Ecosport is er vanaf 19.995, Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 18,8 - 21,7; liter/100 km: 4,6-5,3; CO2 g/km: 120-125.

Kenmerken Optionsaanbieding

Contante Aanprijs betaling

Totaal kredietbedrag

EcoSport

19.995,- 5.098,-

14.897,-

Vaste Jaarlijks Duur debet kostenoverrente- percentage eenkomst voet 1.9% 1.9% 25 mnd

Termijn- Slotbedrag (p.mnd) termijn 249,-

9.398,-

Ford Iriks

Totaal te betalen bedrag 15.374,-

De Europese Standaardinformatie is verkrijgbaar via FCE Bank en wordt voorafgaand aan de totstandkoming van de overeenkomst verstrekt.

Middelharnis: 0187 - 48 26 44.

Steenbergen: 0167 - 56 66 62.


INTERVIEW

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

23

De passie van bollenteler Arie Wesdorp

Arie Wesdorp tussen de bedden op zijn akker waaruit massa’s tulpen tevoorschijn komen. 

Foto: Hans Villerius

“Op 30 april bloeien er altijd tulpen” Rond deze tijd transformeert GoereeOverflakkee van grijs en zwart naar geel, rood, paars, oranje en andere frisse kleuren. Het is een fenomeen, dat verwondering oproept en veel mensen op de been brengt. Tweede helft april: van de Plaat tot de Punt staan de tulpen in bloei. Volgens Arie Wesdorp, akkerbouwer en bollenteler in Sommelsdijk, gaat het op Goeree-Overflakkee om vijf- tot zeshonderd hectare. “De teelt neemt niet echt toe, het areaal is stabiel. Er zijn hier tien tot vijftien telers. Wel zie je percelen groter worden. En ook ieder jaar verschuiving door het gebied.” Dat laatste heeft te maken met de vruchtwisseling per perceel: het ene jaar staat het ene gewas erop, het jaar erna een ander. De tulpenbollen vormen dan onderdeel van het teeltplan. “De animo voor tulpenbollenteelt is op GoereeOverflakkee ooit ontstaan in de jaren zestig vanuit de toen op het eiland alom aanwezige gladiolenteelt. Dat was toentertijd een geliefd maar kwetsbaar gewas vanwege de hoge ziektedruk, je

kon het niet frequent telen. Die teelt verplaatste zich voortdurend naar andere gebieden. Maar door de gladiolen was er op ons eiland wel gevoel ontstaan voor de sierteelt. Ook omdat men bekend was met de afzet, was de overgang naar tulpenbollen vaak een logisch gevolg. De tulp was daarmee een welkome vervanger voor de gladiool.” Temeer, geeft Wesdorp aan, omdat het klimaat hier goed is, de lichtere kleigronden bij uitstek geschikt zijn én er voldoende zoet water voorhanden is om het gewas voldoende te laven. Toch is GoereeOverflakkee op het gebied van tulpenbollenteelt nog steeds een ‘buitengebied’. Het Nederlandse areaal is circa 10.000 hectare groot en vooral te vinden in de overbekende Bollenstreek (Keukenhof), de IJsselmeerpolders, Noord-Holland en het oosten van het Nederland. “In de oude teeltgebieden heb je meer diversiteit, meer soorten tulpen, maar ook andere bolgewassen”, aldus Wesdorp. De Flakkeese teler zegt affiniteit met de bollenteelt te hebben. “Ik ben me gaan specialiseren omdat ik het leuk vind. Je moet als teler gevoel hebben voor de kleur en de afzetmogelijkheden. De afzet is niet altijd eenvoudig; je kunt als teler nu eenmaal niet snel inspelen op een andere vraag. Een rode tulp met een gele rand, bijvoorbeeld. Maar de hoofdkleuren - geel, rood en bv. paars - blijven altijd wel.” Soortechtheid “De kwaliteit van de bol is heel belangrijk. Die blijft zichtbaar in het eindproduct. Je moet het

gewas ziektevrij houden. Daarom lopen er vóór de bloei zoveel mensen op het land. Ze controleren op virusaantasting en op soortechtheid. De bloemproductiebedrijven waar wij onze bollen aan leveren, moeten er wel op kunnen vertrouwen dat ze gezonde tulpen krijgen en als ze honderd rode hebben besteld, moeten er niet vijf gele tussen zitten.” Eind april, begin mei: drukke tijden voor de bollenboer. Arie Wesdorp: “We planten in oktober. In februari begint het groeiseizoen en in de tweede helft van april is de bloeitijd. De bloeitijd varieert, dat heeft te maken met de temperatuur. Maar op 30 april bloeien er altijd tulpen. Daarna gaan de bloemen eraf - koppen noemen we dat - en is de grote drukte op het veld voorbij. Na de bloei gaat de bol groeien. Als het droog is moet je wel de vochtvoorziening op peil houden. Vanaf de tweede helft van juni gaan we rooien. Het product wordt dan klaargemaakt voor aflevering aan onze klanten, vaak de zogenoemde broeierijbedrijven. Die kweken ze op voor de bloemenverkoop. Ons eigen plantmateriaal blijft in de schuur. De plant voor het volgend jaar is dan al in aanleg aanwezig, heel minuscuul.” Prachtig, die bloeiende tulpen op Goeree-Overflakkee. De mensen genieten ervan. De kleurige velden trekken ook toeristen. Ze moeten wel kilometers maken, want de velden liggen verspreid over het eiland; van een aaneengesloten tulpengebied is geen sprake. Gelukkig is er nog meer te zien in de polders. Koeien in de wei, uitgestrekte aardappelvelden. Imponerende vergezichten.


Elk 2e kaartje

50% korting!*

Spelen maakt gelukkig! Meimaand = feestmaand Waar vind je de leukste speelkameraadjes die je maar kunt wensen? Met wie je altijd de spannendste avonturen beleeft? Die je laten schateren van het lachen en bij wie je je geen seconde verveelt? Precies. In Harderwijk. In het grootste zeezoogdierenpark van Europa: het Dolfinarium! Dit jaar bestaan wij 50 jaar en dat vieren we graag met jou. De maand mei staat bij het Dolfinarium dan ook in het teken van feest! Je kunt in het park genieten van verschillende optredens en extra activiteiten. Koop je tickets met korting op dolfinarium.nl. * Alleen geldig op online tickets voor de maand mei. De actie is geldig voor zowel volwassenen, kinderen als senioren en wordt verrekend met de reguliere entreeprijs voor volwassenen.

NNP_130x190.indd 1

07-04-15 15:15


KIDS

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

25

Als moeders onder elkaar

Strakke stropdas Deze grappige babyromper maakt van een kleine jongen in een klap een hele meneer. Net als papa een strakke stropdas! De romper is gemaakt van 100% katoen en kost € 13,75.

Op Facebook bestaat de groep ‘Mama’s van Goeree-Overflakkee’. De gesloten groep met ruim tweehonderd leden wordt gebruikt om af te spreken om wat leuks te gaan doen met de kids, er worden vragen gesteld en leuke foto’s van de kinderen gedeeld. Om deel te nemen zoekt u de groep op en klikt u op ‘Join Groep’. Nadat uw verzoek is geaccepteerd kunt u online kletsen met andere moeders op het eiland.

Te koop op www.lvlyxxx.Etsy.com

Knuffel en muziekdoos Walter is lekker zacht en speelt een lief deuntje voor kinderen. De knuffel en muziekdoos ineen is zo’n 25 centimeter groot. Een leuk cadeau voor jonge kinderen. Handig is dat de knuffel gewoon in de was kan worden gedaan. Walter is voor € 34,95 te koop bij www.Esthex.com.

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

Twinkelende ogen Naast het begeleiden van thuisbevallingen zijn we ook regelmatig te vinden in het ziekenhuis voor een poliklinische bevalling. Deze bevallingen worden door ons begeleid met assistentie van een verpleegkundige. We maken daarbij gebruik van de kraamsuites en proberen de rust en ontspanning te zoeken die we bij een thuisbevalling ook nastreven. Daphne is zwanger van haar tweede kindje en heeft aangegeven dat ze graag poliklinisch wil bevallen. Daphne belt mij op als ze ongeveer een uur weeën heeft. Als ik aankom is het bijna niet te zien dat Daphne weeën heeft, ze blijft lachen en praten. Toch blijkt dat ze al vijf centimeter ontsluiting heeft. Om te zorgen dat we niet ineens met heftige weeën nog in de auto moeten stappen besluiten we toch rustig richting het ziekenhuis te vertrekken. In het ziekenhuis worden we bijgestaan door een

verpleegkundige en onze verloskundige in opleiding, het is de eerste keer dat ze bij een bevalling is. Daphne gaat in bad en de weeën nemen duidelijk toe, al kan Daphne het nog prima aan. Naarmate de uren verstrijken zie je dat het steeds lastiger wordt om de weeën op te vangen. Op bed kan ze niet de juiste houding vinden, dus besluiten we dat ze alvast op de baarkruk gaat zitten. Niet veel later krijgt ze persdrang. De partner van Daphne ondersteunt haar aan de achterkant, ik zit op de grond, achter me staat mijn verloskundige in opleiding en de verpleegkundige staat naast me ter assistentie. Met z’n allen wachten we tot Daphne haar mooie zoontje op de wereld zet, ik ondersteun hem op zijn weg naar buiten en geef hem aan Daphne. Na de eerste bewonderende blikken neemt ze haar zoontje mee in bed om bij te komen. Ik trek me even terug op de gang om deze mooie bevalling te bespreken met de verloskundige in opleiding. Ze vond het een bijzondere en onwerkelijke ervaring, ….zie ik daar een twinkeling in haar ogen?


26

SPORTIEF

Piet Bal laat de affiche zien voor de vijftiende Omloop van Menheerse in 1990. 

Foto: Martijn de Bonte

Hardlopen op Koningsdag Omloop van Menheerse op 27 april Op Koningsdag is de veertigste Omloop van Menheerse. Een hardloopevenement, waarbij de deelnemers rondom het ‘oude’ Middelharnis rennen. De route is iets korter dan zeven kilometer, dat maakt het evenement ook geschikt voor beginnende hardlopers.

Mensen die geen zin hebben om mee te doen kunnen natuurlijk gewoon komen kijken en de hardlopers aanmoedigen. De veertigste editie is een goed moment om terug te blikken op het ontstaan van het evenement. Het begon allemaal toen de jaarlijkse wielerwedstrijd op Koninginnedag stopte. Een aantal leden van volleybalclub Intermezzo bedachten aan de bar van de oude Olpympiasporthal dat ze dan maar zelf iets sportiefs moesten gaan organiseren. Piet Bal nam het initiatief voor een hardloopevenement en zette door, vijfentwintig jaar op rij organiseerde hij de Omloop van Menheerse. Met een clubje van zo’n dertig vrijwilligers werd jaarlijks het evenement op poten gezet. Bladerend door het jubileumboek, dat verscheen bij het 25-jarig jubileum, haalt Piet Bal herinne-

ringen op. Zoals de keer dat een groepje koeien zo schrok van de passerende hardlopers dat ze losbraken uit de wei en een stuk meer renden met de hardlopers. Of het jaar dat Koningin Beatrix Goedereede bezocht en daarna verder reisde naar Oud-Beijerland. Bal leek het een mooie stunt als ze even in Middelharnis zou stoppen om de prijzen uit te reiken. Hij schreef een brief waarin hij Koningin Beatrix vroeg om hieraan mee te werken. Hij kreeg wel een brief terug , maar helaas geen medewerking. Een andere herinnering is dat Piet Bal de inschrijving opende voor rolstoelatleten, die reden gewoon tussen de hardlopers. Er heeft zelfs een keer een rolstoelatleet gewonnen. “Dat leidde toen nog tot enige discussie,” herinnert Bal zich. Een hobbyfotograaf van de volleybalclub maakte in het verleden van iedere deelnemer een finishfoto. Die


Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

27

Foto’s: Harro Verhage / AV Flakkee

gingen Bal en andere leden dan na het ontwikkelen en afdrukken op de fiets bezorgen. Ze fietsten van Ouddorp tot Ooltgensplaat om de foto’s af te leveren. Tijdens de wedstrijd reed Bal met een auto voor de lopers uit. Op het dak stond een grote klok, waarop de deelnemers hun tijd konden zien. Vandaag de dag is dat niet meer nodig, want vrijwel iedere loper heeft een horloge waarop de tijd wordt geregistreerd. Zo is er nog wel meer veranderd in de loop van de jaren. Wat nog steeds hetzelfde is gebleven is de gezelligheid. Bal legt uit: “Iedereen kan gezellig meedoen en de finish halen.” De afstand van bijna zeven kilometer is ook voor lopers die niet intensief trainen goed te doen. De echte fanatiekelingen lopen de ronde in een tijd

ergens tussen de twee- en vijfentwintig minuten. De snelste loper ooit is Peter Wielaard, hij liep in 1994 het parcours in 20.59 minuten. Piet Bal tipt voor dit jaar de jeugdige Maikel Peeman als winnaar. “Dat is echt een aanstormend talent.” Na vijfentwintig jaar vond hij het wel genoeg geweest en in 2000 heeft hij de organisatie overgedragen aan AV Flakkee. Die vereniging organiseert ook Start-to-run, een programma waarbij beginnende lopers in een paar maanden worden klaargestoomd om de Omloop van Menheerse te kunnen voltooien. Bal is nog steeds betrokken bij het evenement, nu niet meer als organisator maar als deelnemer. Hij ziet de Omloop van Meneerse als training voor de triatlons, waaraan hij regelmatig deelneemt. Vorig jaar liep de zestiger samen met zijn kleindochter. Hij legt uit dat hardlopen

De start en finish van de Omloop van Menheerse is bij het Diekhuus, Zandpad 7 in Middelharnis. Er kan vooraf worden ingeschreven op de website www.avflakkee.nl, deelname kost ¤ 4,-. Op de dag zelf kunnen deelnemers inschrijven bij het startpunt van 8.45 tot 10.00 uur, dan kost deelname ¤ 6,-. Omkleden en douchen kan in de sporthal van de Technische School. De prestatieloop start om 10.30 uur. De prijsuitreiking is om 11.15 uur. Er is een extra attentie voor de mooist uitgedoste oranje renner.


28

VIERVOETER

Geen verborgen agenda... Wat lijkt het me toch heerlijk om een hond te zijn. Geen mobiele telefoon, geen 4G internet, geen agenda en ook geen verborgen agenda. Geen besef van tijd, geen indirecte toespelingen op dingen die je al dan niet gedaan zou hebben, geen social media waar je af en toe verdrietig van wordt, geen gelul in de ruimte, geen toneelspel, geen achterbaks gedoe en geen ellebogenwerk. Een hond heeft er allemaal niks mee te maken. Honden zijn direct, honden spelen geen toneel (al denken veel mensen van wel), honden kunnen geen klok kijken (al denken veel mensen van wel) en honden zijn niet hypocriet. Kortom, honden zijn gewoon hond. Ze kunnen zich niet anders voordoen dan ze zijn (al denken ook hier weer veel mensen van wel). Ze doen dingen met een reden, omdat ze het iets oplevert. Vaak is dat bijvoorbeeld voer of aandacht, dat willen veel honden namelijk graag. Ze gaan soms ver om die aandacht te krijgen of om voer te be-

machtigen. Maar de dingen die ze doen, doen ze om die reden: om zelf voordeel te behalen en niet om de ander nadeel te bezorgen. Dit kan wel eens het gevolg zijn van dat wat ze doen, maar het is nooit(!) het doel van hun gedrag. Hoe anders is dat toch bij mensen en hoe verdrietig kan dit me maken. De dubbele agenda’s, social media die ‘gebruikt’ wordt ten voordele van iemand maar zeker ook ten nadele van anderen, het direct schade toebrengen aan iemand. Mensen lijken wat dit betreft wel van een andere planeet te komen. Het raakt me in mijn ziel, veel meer dan ik wil toegeven. Ik laad mezelf dan ook vaak op bij honden en bij kinderen. Dat is een succesvolle combinatie merk ik bij het geven van Snuffel Colleges aan kleuters. Zowel kinderen als honden zijn puur, ze zijn ‘gewoon’ zichzelf, zonder verborgen agenda...

Multifunctioneel ondernemen met een veilig gevoel ...

Maandag Ochtend Windows 7+8.1 Beginnerscursus Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les Maandag Middag Picasa foto's beheren Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les Woensdag Ochtend Tabletcursus Apple Ipad/IOS Duur: 4 Lessen, 2,5 uur per les

Financieel advies is meer dan ooit maatwerk! De medewerkers van WEA Deltaland zijn multifunctioneel inzetbaar en kennen hun klanten! Zij staan voor: Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

T 088 133 73 00 www.weadeltaland.nl

Donderdag Middag Windows 7+8.1 Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Van a

f

€95 ,Al onze cursussen zijn inclusief boek, Koffie of Thee. De cursussen worden gehouden in onze Trainingsruimte, Langeweg 54 Middelharnis (Voormalig Rabobank) Meldt u aan via wilfred@djcomputerservice.nl of bel.

0187-470967

www.djcomputerservice.nl


NATUUR & LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

29

Waardevolle weidevogels in de Oude Oostdijk Polder de Oude Oostdijk ligt ten noorden van Goedereede en grenst aan de Oostduinen. Deze duinen vormen weer de begrenzing met de Kwade Hoek. Niet alleen de naam geeft aan dat deze polder oud is, maar ook opgravingen bevestigen dat we hier met een oud stukje Goedereede te maken hebben. In de Romeinse tijd, aan het begin van onze jaartelling was er een bloeiende Romeinse nederzetting gevestigd op deze plaats. Van dit verleden is eigenlijk niets meer zichtbaar in het gebied. Wel zichtbaar is een bekend weidevogelgebied, waar in het voorjaar de grutto en de tureluur nog te horen zijn. Enige jaren geleden zijn er met twee grondgebruikers van de polder beschermingsmaatregelen afgesproken om de (broed)vogels meer kansen te geven. Ook voor 2015 zijn er weer afspraken gemaakt. Als tegenprestatie ontvangen de grondgebruikers een financiële vergoeding voor hun deelname. Er is afgesproken dat de werkzaamheden, zoals mest op het land brengen, worden uitgevoerd voor 1 april en dat er pas na 15 juni wordt gemaaid. Het gras wordt in stroken gemaaid, zodat de jonge vogels dekking kunnen zoeken in de periode dat ze nog niet kunnen vliegen. Leden van de vogelwerkgroep van NLGO plaatsen een markering bij de nesten, zodat de boer er omheen kan maaien. Op die manier krijgen de vogels een kans om te broeden en hun jongen groot te brengen. Landelijk gezien gaat het (heel) slecht met de weidevogels en de polder de Oude Oostdijk maakt daarop geen uitzondering. In 2014 zijn er in de Oude Oostdijk 32 kievitsnesten geteld, 10 paar tureluurs, 5 paar scholeksters en 7 paar grutto’s. Veel mensen zullen er blij van worden als ze dit voorjaar door de polder fietsen en de grutto hoog in de lucht horen roepen. Later we hopen, dat we hier nog lang van mogen genieten.

Tekst en foto’s: Jan Baks


PUZZEL

30

Kruiswoordpuzzel HORIZONTAAL 1 hard metaal, 5 oplettend, 9 slecht, 11 sprookjesfiguur, 12 dierenmond, 13 kledingstuk, 15 kleverige stof, 17 binnen, 18 sportterm, 20 dwarsmast, 21 door middel van, 22 maatschappelijk onaangepast persoon, 24 dompeling in water, 25 half, 26 heel kort geleden, 28 kippenhok, 29 Nieuwe Testament (afk.), 31 gedroogde druif, 33 van een, 34 zwart gesteente, 36 rivier in Utrecht, 37 plaaggeest, 38 stoot, 40 grootvader, 41 ontgrate vis, 42 sterrenbeeld. VERTICAAL 2 deel van de voet, 3 vaartuig van Noach, 4 argentum (symbool), 6 kentekenaanduiding Koninklijk Huis, 7 berg, 8 nauwe opening, 10 genoeg, 12 bod, 13 inzetraam van gaas, 14 groente, 16 gehalte, 18 specerij, 19 houtsoort, 21 nachtgewaad, 23 sukkel, 27 ongeopend, 28 gelijkheid van klank, 30 indianentent, 32 getal, 33 onscherp, 35 heffing voor weggebruik, 37 mineraalwater, 39 noot, 40 onder andere (afk.).

1

15

40

20

Puzzel

April

27

30

22

3

4

5

9

10

12

13

17

18

Familieticket voor Deltapark Neeltje Jans t.w.v. ¤ 65,-. Hiermee kunnen 2 volw assenen en 2 kinderen genieten van een dagj e uit.

8

15 19

22

16 20

23 25

26 30

34

27 31

35 38

28 32

33

36

37

39

40

41

1

7

11

24

29

6

14

21

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes over naar de hokjes hieronder. Deze letters vormen de oplossing.

42

Prijswinnaar vorige editie: De winnaar van de Zweedse puzzel van maart is mevrouw A. Hartensveld uit Sommelsdijk. Zij mag een mooie fietstas uitzoeken bij 2Wielers Dirksland. Heeft u de oplossing van de Kruiswoordpuzzel gevonden? Stuur uw inzending voor maandag 4 mei 2015 naar Eilanden-Nieuws. Graag o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, naar puzzel@eilandennieuws.nl of naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

OP AVONTUUR BIJ NIEUW! DE SPETTERENDE AQUASPLASH: ECHTE WATERFUN!

Kruiswo T&O

S T E B E I N E D O I N T G I P F I

DELTAPARK NEELTJE JANS

A A L R G K H P O P E R O P N E T R O T E O R L E T

B E U

Z E S

sporttas

SPECIAAL KINDER TARIEF!

DOLLE ZEEHONDEN, ZEELEEUWEN & ROOFVOGEL SHOWS!

VERWACHT:

NIEUWE EXPO ZOMER 2015! ERVAAR ZELF DE BRUTE KRACHT VAN HET WATER

KORTINGSBON

€ 5,50 KORTING € 1,50 KORTING vanaf 12 jaar

op kindertarief (4-11 jaar)

Max. 4 pers. per kortingsbon en niet i.c.m. andere acties of kortingen. Actie geldig t/m 02-11-2015.

WWW.NEELTJEJANS.NL

DNJ04OVERFL15

37

2


OUDE TIJDEN

Over Flakkee jaargang 6 - april 2015

31

Voorjaersschôônmaek In dan inêêns is ‘t wêêr voorjaer. Vroeger was dat d’n tied van de schôônmaek. Tegenwoordig zie je dat niej mêêr zôô, mar in diejn tied wiere de uuterleke tekens dêêrvan buuten uut’estald. Alles ‘hieng of stieng an de ruiter’, zei m’n wel. Vloerklêêjen, dekens, schodbèdden, gerdienen, taefelklêêjen, alles gieng naer buuten om uut’eklopt te wooren of te luchtene. Aok wier d’r dan van alles uut’ewasse in dat hieng dan an d’n draed. Twint was men in huus bezig om alles te soppene in te boewnene. ‘s Aeves hieng d’r dan ‘n penetrante locht in huus van boewnwas in groewne zêêpe. Mar de bèdden rooke hêêl fris naer de buutelocht. Aok de kolekachels wiere onger haon ‘enome. Die wiere intensief ‘epoest mit kachelpoes van ‘t mèrk Zebra in achter de mica ruu’ies wier rôôd cellofaampapier ‘edae dat rond ‘n bolle’ie Edammer kaeze ‘ezete hao. Nae de schôôn-

maek gieng de kachel niejt mêêr an! Bovendien was ‘t puupje d’ruut ‘ehaeld. Dat was dan naer de smid om te reparerene of ‘t most vervange woore. ‘t Kon dan in april nog vrot koud weeze, mar de kachel bleef uut. Wiele hao dan nog wel ‘n elektries straelkacheltje mit twêê staeven, mar dêêr mocht d’r mar éên van moewder brande, aors wier ‘t te diere an straom, zei ze. De schôônmaek was ‘t gesprek van d’n dag. ‘Hoe vaorde bin joe mit de schôônmaek?’ was ‘n vraeg die je veel hôôrende. ‘Ik bin klaer, op de zolder nae’, mot ‘n vrouwe uut Ouddurp ‘s ‘n kêêr ‘eantwoord hè. Nog jaeren dêêrnae wier d’r nog minachtend over d’r ‘esproke. Ze stieng dan aok bekend als ‘n vuulik. Ja, ‘t was bie heur inderdaed niejt proper in huus. Want in de schôônmaek zat ‘n bepaeld systeem: Je begon altied op zolder, aors dan zou ‘t stof

dêêrvandaen ommers de schôône ruumtes ommelêêge bevuule. Vrouwen die van de ‘overkant’ op ‘t durp kwamme weune, wiere dichte be’ôôrdêêld op ‘t feit of ze ‘schôône’ waere. Je kon dan wel kitteg (aardig) weze, mar as ie niejt schôône was, was ‘t niejt best. De vrouwe van ‘n nieuwen dokter heit mien ôôit verteld, dat ze geregeld de vraeg kreeg hoe vaorde dat heur mit de schôônmaek was, want gêên mènse hao bie heur nog wat buuten zieje hange. Om van ‘t gezaonik of te wezene heit ze toe mar wat dekens buuten ‘ehange in in de wachtkaemer ‘n ope pot mit boewnwas ‘ezet mit wat stofdoeken d’rnaest. Toe was ‘t goewd! Nee, tegenwoordig zie je dat niejt mêêr zôô, mar vroeger was de schôônmaek ‘n hêêl bedrief!


• • • •

Opvallend adverteren op zichtpagina’s Wij scoren gemiddeld op KORTSTE looptijd Al 34 jaar begrijpen wij wat u bedoelt Wij verkopen de meeste woningen

Ooltgensplaat

Sommelsdijk

Dirksland

Sommelsdijk

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Halfvrijstaande woning Perc.opp.: 158 m2 Bouwjaar: 1900 Woonopp.: 130 m2 Inhoud: 390 m3 Kamers: 3 Slaapkamers: 2 Vraagprijs: ¤ 169.000,- k.k.

2/1 Kapwoning met garage Perc.opp.: 243 m2 Bouwjaar: 1999 Woonopp.: 136 m2 Inhoud: 430 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 299.500,- k.k.

Halfvrijstaande woning met garage Perc.opp.: 117 m3 Bouwjaar: 1900 Woonopp.: 151 m2 Inhoud: 453 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 174.500,- k.k.

Tussenwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Koopsom:

Weespad 44

Jacob Catsstraat 39

Straatdijk 16

Isaac da Costastraat 33

Ouddorp

Oude-Tonge

Middelharnis

Stellendam

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Vrijstaande woning met garage Perc.opp.: 270 m2 Bouwjaar: 1972 Woonopp.: 90 m2 Inhoud: 320 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Vraagprijs: ¤ 249.900,- k.k.

2/1 Kapwoning met garage Perc.opp.: 246 m2 Bouwjaar: 1976 Woonopp.: 125 m2 Inhoud: 410 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Vraagprijs: ¤ 219.000,- k.k.

Hoekwoning met garage Perc.opp.: 285 m3 Bouwjaar: 1972 Woonopp.: 146 m2 Inhoud: 490 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Vraagprijs: ¤ 219.000,- k.k.

Tussenwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Margrietweg 25

Kesperstraat 11

Frans Halslaan 43

Hoogaars 19

Sommelsdijk

Achthuizen

Achthuizen

Middelharnis

T

VERKOCH Reiger 71

T

VERKOCH Bommelsedijk 58

T

VERKOCH Langstraat 76

152 m2 2002 85 m2 275 m3 3 2 ¤ 189.000,- k.k.

135 m2 2002 105 m2 325 m3 4 3 ¤ 209.900,- k.k.

T

VERKOCH Donkereweg 5

Over Flakkee - Editie april 2015  

Over Flakkee - Editie april 2015

Over Flakkee - Editie april 2015  

Over Flakkee - Editie april 2015

Advertisement