Page 1

jaargang 6 - mei 2015

uidVan Z ar na Afrika e Flakke

S

AAN HET

ST

A

RE

L

D

R

LD

T

R

RE

A

WE

ND

T. 0187 - 68 48 68 www.blueliving.nl

WE

ND

Verkoopbemiddeling bij exclusieve objecten

S

AAN HET

S

WERELDS AAN HET STRAND Food | Winebar | Lounge | Beach | Marina | Events De Eco Punt 1, 3353 ML Ouddorp WWW.WERELDS.NL/STRAND

Hoeve Kortstaert

Sl���i�� a�� ��� �� ���� Oostdijkseweg 39 3252 LL Goedereede 0187-492851 www.hoevekortstaert.nl “heerlijk kokkerellen, vergaderen, dineren en lunchen voor groepen ....”

Middelharnis T 0187 - 48 72 19 autoherstelbosman.nl


• • • •

Opvallend adverteren op zichtpagina’s Wij scoren gemiddeld op KORTSTE looptijd Al 34 jaar begrijpen wij wat u bedoelt Wij verkopen de meeste woningen

Stellendam

Goedereede

Middelharnis

Stellendam

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Nieuw!

Halfvrijstaande woning Perc.opp.: 152 m2 Bouwjaar: 1964 Woonopp.: 86 m2 Inhoud: 292 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 185.000,- k.k.

Halfvrijstaande woning Perc.opp.: 783 m2 Bouwjaar: 1950 Woonopp.: 165 m2 Inhoud: 518 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 299.000,- k.k.

Tussenwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Konigin Emmastraat 4

Breenstraat 4

Hobbemastraat 37

Narcissenpad 67

Sommelsdijk

Sommelsdijk

Oude-Tonge

Oude-Tonge

T

VERKOCH

T

VERKOCH

176 m3 1930 121 m2 395 m3 5 4 ¤ 225.000,- k.k.

T

VERKOCH

Vrijstaande woning met garage Perc.opp.: 420 m2 Bouwjaar: 1987 Woonopp.: 130 m2 Inhoud: 420 m3 Kamers: 4 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 324.500,- k.k.

T

VERKOCH

Lijster 8

Tureluur 29

Ruychrockstraat 28

Beatrixstraat 14

Den Bommel

Stellendam

Hellevoetsluis

Ooltgensplaat

T

VERKOCH

T

VERKOCH

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Molendijk 22

Blazer 9

Esdoornlaan 95

Havendijk 16-2

Hellevoetsluis

Middelharnis

Zuidland

Middelharnis

T

VERKOCH Montfoortstraat 6

T

VERKOCH

Prins Constantijnstraat 29

T

VERKOCH

Jhr Mr A F de Savornin Lohmanstraat 83

D

VERHUUR Menheerseplein 11


AGENDA

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

3

Colofon Redactie Martijn de Bonte Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Dorpswandeling door Ooltgensplaat Op zaterdagmiddag om 15.00 uur start er wekelijks een rondleiding door Ooltgensplaat. De gids vertelt verhalen over het bijzondere dorp. Deelname kost 造 2,- per persoon, startpunt is het Weeghuisje op de Kaai.

Wielerronde Oude-Tonge Wielrennen en gezelligheid, dat is de Wielerronde in een notendop. De wielerronde van Oude-Tonge is dit jaar vernieuwd. Het evenement is nu op vrijdagavond 29 mei en de renners rijden over een nieuw parcours dit jaar. De start en finish is in de omgeving van de Eisenhouwerlaan. Niet alleen wielrenners komen aan bod, er is ook een dikke bandenrace voor kinderen en een wedstrijd voor mountainbikers. Kijk voor meer informatie op www.go-live.nu.

Wandelen op Tweede Pinksterdag

Advertenties en tarieven Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Advertentiemateriaal opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Manon Thijssen

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Oplage 22.400

Op Tweede Pinksterdag, 25 mei, is er een inspirerende wandeltocht van circa tien kilometer. Het startpunt is de Hervormde Kerk van Goedereede. De route eindigt bij de Hervormde Kerk in Ouddorp. De start is om 14.00 uur.

KunstKijk Goedereede Kunst in alle soorten en maten. Dat kunnen bezoekers verwachten van Kunstkijk. Het evenement is in het Hemelvaartweekend van 14 mei t/m 17 mei en wordt geopend op woensdag 13 mei 2015. De locaties zijn op deze dagen voor het publiek geopend van 11.00 tot 17.00 uur. KunstKijk staat open voor beeldend kunstenaars, die professioneel actief zijn ongeacht hun plaats van vestiging. De exposities worden groepsgewijs gehouden op een aantal locaties op het Zuid-Hollandse eiland GoereeOverflakkee. Kijk voor meer informatie op www.kunstkijk.com.

Brullende motoren Op zaterdag 16 mei is de Trekkertrek Familiedag. Dat betekent brullende motoren, steigerende tractoren en grote rookpluimen. Er zijn ook allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Het evenement is van 14.00 tot 20.30 uur op het terrein aan de Philipshoofjesweg 77 in Dirksland. Kaarten via www.trekkertrekflakkee.nl. Kijk voor meer informatie op pagina 31.

>> Kijk voor meer evenementen op pagina 11 + 16.


NIEUWKOMER

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

5

Familie van Niekerk

Van Zuid-Afrika naar Flakkee

Sommelsdijk:

een goede basis voor de toekomst Zo hoort het te zijn in december: een witte kerst. Toen Penny van Niekerk met haar man Jacques en dochter Jade vlak voor de kerstdagen van 2014 in Sommelsdijk neerstreek, lag er geen sneeuw. Maar een paar dagen later was de wereld wit. Het kon bijna niet beter: Jade op de slee, door de straatjes van dat ooit zo verre dorp. Mét opa en oma, die al veel eerder op Goeree-Overflakkee waren gaan wonen. Sneeuw rond de kerstdagen, dat was iets nieuws. In Zuid-Afrika is het eind december volop zomer. Een heel andere sfeer. Maar voor Penny was het heel gewoon. Ja, ze had tot haar vierde jaar in Nederland gewoond, en misschien wel eens een witte kerst meegemaakt. Maar een herinnering daaraan, nee, die had ze niet. “Ik ben geboren in Veghel”, zegt ze een maand of vier na haar komst in Sommelsdijk. “Toen ik vier jaar was zijn we weggegaan. Mijn vader werkte voor Philips en kreeg een baan in El Salvador. Daar hebben we drie jaar gewoond. Tot de guerrilla’s de baas

van mijn vader ontvoerden. We zijn snel weggegaan, eerst naar Tanzania en uiteindelijk naar Zuid-Afrika. Ik heb er dertig jaar gewoond. In Johannesburg en tussendoor nog een tijdje in Durban.” Volgens Penny is Zuid-Afrika een heel mooi land met veel mogelijkheden. “Maar het probleem is dat het onveilig is. Er is veel gewelddadige criminaliteit. Daardoor is er veel onzekerheid. Voor ons en zeker voor Jade is Zuid-Afrika geen goede basis voor de toekomst. Mijn vader en moeder, m’n broer en m’n zus zijn eerder al naar Europa gegaan. Wij waren daar nog als laatste van de familie.” Twee jaar geleden sloeg de vonk helemaal over. Haar vader vierde zijn zeventigste verjaardag en de hele familie was in Sommelsdijk, mét alle nichtjes en neefjes. Het was augustus; het weer was heerlijk, de sfeer opperbest. “Mijn man Jacques is een ZuidAfrikaan. Hij zei: “Zou je hier willen gaan wonen?” Hij wilde ook wel, al moest hij zijn hele familie achterlaten. Best ingrijpend. Hij had het geluk dat hij voor een internationale firma werkt, als ICT’er, en

in Den Haag aan de slag kon. Tja, we hadden ook in Zoetermeer kunnen gaan wonen…” Maar het werd dus Sommelsdijk, vlak bij enkele familieleden. Penny geniet ervan. “Het is hier zo mooi. Die stranden… En je kunt gewoon de deur uit en het dorp in wandelen. Op de stoep. Nee, die hadden we niet in Zuid-Afrika. Hier kun je overal lopen. En iedereen is heel vriendelijk. ‘Hai’, zeggen ze als je voorbij komt. Wat wel even wennen was, was het autorijden: aan de verkeerde kant van de weg. Gelukkig heb ik geen aanrijding gehad…” Ze is het eiland aan het verkennen. Met een hond die regelmatig naar buiten wil, gaat dat vrij gemakkelijk. Bovendien kent haar moeder GoereeOverflakkee goed. Zo sta je als nieuweling opeens in Herkingen. Of in Dirksland, waar de slager worst verkoopt die zelfs beter is dan de Zuid-Afrikaanse. Dat verzacht de heimwee van Jacques. Penny heeft sowieso geen last van heimwee. “Helemaal niet”, zegt ze resoluut.


6

LEKKER & LOKAAL

Kaas maken is vakmanschap De Mèkkerstee wint internationale prijzen Kaas maken doe je niet zomaar, het is

gesleept. Dat de Mèkkerstee goede kazen

een echt vak. De kaasmakers van de

maakt blijkt niet alleen door beoorde-

Mèkkerstee beheersen dat vak tot in de

ling van de vakjury, maar vooral ook uit

puntjes. Dat blijkt wel uit de prijzen die

alle klanten die genieten van een lekker

de afgelopen periode in de wacht zijn

stukje kaas.

Tip De geiten worden dagelijks om 15.30 uur gemolken. Bezoekers mogen hierbij aanwezig zijn. Het is zeker voor kinderen een leuke ervaring om een kijkje te nemen.

Waar komt de melk vandaan? Op de Mèkkerstee lopen ongeveer 650 geiten rond. Die krijgen biologische voeding en een goede verzorging. Dat zorgt ervoor dat elke dame dagelijks zo’n drie liter melk van hoogwaardige kwaliteit produceert. Al deze melk wordt op de boerderij verwerkt tot geitenkaas en ambachtelijk ijs.

Hoe maak je kaas? Openingstijden De Mèkkerstee is het hele jaar door open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus is de geitenboerderij ook op maandag geopend. De toegang is gratis. Het adres is Hofdijksweg 34 in Ouddorp. Kijk voor meer informatie op www.demekkerstee.nl.

Kaas maken is een precies werkje. Voor een goed resultaat moet alles heel nauwkeurig en hygiënisch gebeuren. Op de website staat een filmpje waarop je de hele procedure kan bekijken.


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

7

Goud en zilver De International Cheese Awards in Engeland is één van de grootste kaaskeuringen ter wereld.

Lekker,

ambachtelijk ijs Naast heerlijke kazen wordt er ook ambachtelijk ijs gemaakt van de biologische geitenmelk. Bijzonder is dat aan het ijs geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. In de loop van de jaren is het recept steeds verder ontwikkeld, dat zorgt ervoor dat het ijs steeds lekkerder is geworden. Het ijs is te koop in de ijssalon op de geitenboerderij in Ouddorp. Het is zo lekker dat het zeker de moeite waard is om even een stukje voor om te rijden als u deze zomer naar het strand gaat!

Iedere kaas wordt hier streng beoordeeld door de deskundige jury. De allerbeste kazen winnen een award. De Mèkkerstee ging met goud naar huis, dat predicaat werd verdiend met de belegen geitenkaas. Op de Mèkkerstee wordt ook kaas gemaakt voor de Jerseyhoeve, die wordt gemaakt met de bijzondere melk van Jersey koeien. Het resultaat: de Jerseykaas kreeg van de jury een zilveren award. Bij de Nederlandse wedstrijd van Boerderijzuivel won de Mèkkerstee Cum Laude. De jury beschrijft de geitenkaas als volgt: “Dit is een echte smulkaas, die geeft wat je verwacht en waaraan alles klopt. De smaak van deze superkaas is mondvullend met een mooie complexiteit, iets nootachtig en met een aangenaam zoetje. Zeker geen ‘bokkige’ geitenkaas, kinderen zullen hem ook lekker vinden! Echt een gulle kaas met veel smaak.”

Nieuw-Zeeland is niet alleen het land van veel schapen, getatoeëerde Maori’s en de zeldzame kiwivogel. Het is ook een ‘onontdekt’ wijnland. Op het Zuidereiland ligt de regio Marlborough, daar zijn de dagen warm en de nachten koel. Een ideaal klimaat voor Sauvignon Blanc. De wijn van de maand komt uit dit gebied en is de ‘Misty Cove Sauvignon Blanc’. Wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld legt de smaak uit van deze bijzondere wijn. “Het is een zeer aromatische wijn met ‘grassige’ tonen en aroma’s van o.a. meloen en citrusfruit. Door de aanwezige en benodigde frisse zuren komt de wijn zeer fruitig over en is al vroeg op dronk. Het is een zeer intense wijn, vol met tropisch fruit en een zeer lange afdronk. De aanwezige frisse zuren maken de wijn zeer levendig.” Tot zover de smaakinformatie voor de kenners. In ‘gewone-mensentaal’: Een lekkere, frisse witte wijn. Lekker om zomaar een glas van te drinken op het terras of om van te genieten bij de maaltijd. Proost!


8

SMAAKMAKER

Wedstrijdspanning In mijn vorige column schreef ik over de kracht die de horecaondernemer kan ontlenen aan het goed luisteren naar zijn kritische gast. Inmiddels zitten we ook binnen “Werelds” in de fase dat we onze borst nat kunnen maken. Ons nieuwe avontuur: Werelds aan het Strand in Ouddorp is in de eerste week van mei opgeleverd. We hebben na het inrichten een kleine maand om alles wat we hebben uitgetekend en uitgedacht te testen in de praktijk.

Michel Schreuders runt de ‘Wereldse restaurants’, zoals Werelds Inside bij Tieleman Keukens. Hij schrijft maandelijks over trends in de horeca en leven met het ‘horecavirus’. Miguel Torres - Santa Digna,Reageren op zijn column?Chardonnay Mail dan naar: michel@werelds.nl. Reserva

Op 4 juni is de grote opening voor genodigden. Vanaf 6 juni is iedereen welkom om kennis te maken. Al voor die tijd willen we zeker weten dat we op deze locatie invulling kunnen geven aan onderscheidend gastheerschap. We willen zeker weten dat we de gasten een topervaring aanbieden. Dit levert ons gezonde ‘wedstrijdspanning’ op, want vanaf dag één zullen we ons elke dag moeten inzetten alsof we een finale spelen. We kiezen er in ons denkbeeldig elftal eerder voor om te werken volgens de werkwijze van Dirk Kuijt dan die van

Deze Fairtrade Chardonnay heeft een heldergele kleur met groene reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de sappige smaak van tropische vruchten als mango, ananas Geen18,geenalcohol. en guave. De afdronk is zacht, vol en zuiver.

Supermegaactie Beperkt ingekocht en op=op..

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een r fles Misty peCove wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht Misty Cove MISTY COVE SAUVIGNON BLANC Sauvignon Blanc en lekker stuivend in de neus

9,10

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht

Sauvignon Blanc en lekker stuivend in de neus r fles pe Deze wijn resultaat: een zeer aromatische wijn incl.btw (0,75 L) met “ grassige “ tonen en aroma’s van or is enhetcitrusfruit. van € 8,75 vomeloen nu o.a. de25 aanwezige en benodigde frisse zuren komt de wijn zeer €Door9, En nu met gratis Ice Pack. esintense fruitig over en is al vroeg op dronk. Hetpe is een zeer wijn, vol met tropisch fruit en een r fl or zeer lange afdronk. De aanwezige maken de wijn zeer levendig. nufrissevozuren € 7,bij50 18 flessen incl.btw (0,75 L) € 8,00

7,85

jn kan heel goed ken worden e vis, lichte orten zoals vlees, kalfsvlees

Actie

9,50

p/st Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis inclusief btw 0187-482455 0187-482455

8 + 4flesgratis

Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

Uitsluitend verkrijgbaar aan de Dorpsweg 26 te sommelsdijk.

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

ndenschool Okidoggy waar leren

leuk is

kunnen elke week instromen e cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht

okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503

Christiano Ronaldo. Want hoe fantastisch de Portugees ook kan voetballen, Kuijt spreekt ons meer aan. Zijn filosofie is dat hij primair speelt voor het elftal, dat hij werkt in dienst van het collectief. Niet om zelf blij te worden, maar juist om anderen blij te maken. Wij van Werelds vinden de kracht van het collectief belangrijk, omdat de gast die kracht ervaart. Een team dat zich onderscheidt door samen te werken aan eerlijk en heerlijk eten. Een team dat een omgeving schept waar u zich direct thuis voelt, omdat er oprechte aandacht is. Zelfs de allerbeste chef-kok heeft een goed team nodig om het verschil te kunnen maken. Daarom zetten wij bij Werelds vol in op het zijn van een goed team. Dat staat bij ons voor ‘Together Each Achieves More’. Maar, wij doen dat wel met eilandelijke nuchterheid. Dat wil zeggen dat de basis goed moet zijn en het niets wordt zonder keihard werken. Wij kijken uit naar de Flakkeese zomer!


BUITENLEVEN

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

9

De eerste bieslook Leef je leven. Zojuist zag ik op Facebook een bericht met een tekst van John Lennon uit 1980. “Doe je ding, leef je eigen leven, ga achter je eigen dromen aan... niemand anders doet het voor jou. Doe het zelf!” Ooit ben ik hier op de Oostdijk terecht gekomen. Nu alweer 25 jaar geleden. Het huisje was klein en onbeholpen en er moest van alles aan gebeuren. De schuur was slecht en de grond eromheen bestond alleen uit grasland. Maar ik had wel een droom! Ik wilde een wandeling met mijn hond kunnen maken in mijn eigen tuin. Én ik wilde ooit kookworkshops gaan geven. Het is er allemaal van gekomen! Leef je droom. Het recept dit keer is een echt voorjaarsrecept: met de eerste bieslook. Glas witte wijn erbij en knoflookbrood. Mmh!

Als garnering kunnen bloemen van bieslook, witte ui of bernagie worden gebruikt.

Komkommersoep met bieslook Dit heb je nodig: 2 grote komkommers - 50gr boter - 1 gesnipperde ui - 1 liter kippen- of kruidenbouillon - 150ml yoghurt - 2el gehakte bieslook Stappenplan 1. Schil de komkommers, snijd ze doormidden en verwijder de zachte pulp met de zaden. 2. Verhit de boter in een pan en fruit de ui hierin, laat het niet bruin worden! 3. Voeg de komkommers toe en bak deze even mee. 4. Voeg de hete bouillon toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes sudderen. 5. Wrijf de soep door een zeef of pureer in een blender. 6. Roer de yoghurt en bieslook door de gepureerde soep. Serveer de soep koud!

Zonnebloem in het zonnetje 2015 is door Fleuroselect, een organisatie die het tuinieren promoot, uitgeroepen tot het jaar van de zonnebloem. De zonnebloem wordt dit jaar daarom extra in het zonnetje gezet. Niet zo verwonderlijk, want zonnebloemen zijn perfecte tuinplanten: ze zijn eenvoudig te kweken en bloeien wekenlang. Bovendien zijn het voordelige planten, zeker wanneer ze opgekweekt worden uit zaadjes. En als ze uitgebloeid zijn, kunnen de zaadjes worden gedroogd en het jaar erna weer worden geplant. Het kweekproces is voor kinderen bijzonder leuk. Ook kleine zonnebloemen Wie denkt aan zonnebloemen, denkt aan groot. Toch hoeft dat niet, zonnebloemen zijn er in alle soorten en maten: van reusachtig tot klein en dus ook geschikt voor in een pot op het terras of balkon. En hoewel de gele zonnebloem het bekendst is, zijn er ook roze, (bordeaux)rode en zelfs witte varianten verkrijgbaar. Ook zijn er varianten als de ‘Prado Yellow’, ‘Prado Red’ en ‘Sunrich Orange’, die weinig tot geen stuifmeel hebben en dus heel geschikt zijn voor mensen met hooikoorts. Naar de zon Leuk weetje: zonnebloemen zijn niet vernoemd naar de zon, maar danken hun naam aan het feit dat de jonge planten elke dag de baan van de zon volgen en dus steeds naar de zon kijken. ‘s Nachts keert de bloemknop dan weer terug naar het oosten. Dit fenomeen heel we heliotropisme.


Nijverheidsweg 35 4311 RT Bruinisse Telefoon 0111 641216 Telefax 0111 641012 info@verhuurbedrijfdevlieger.nl www.verhuurbedrijfdevlieger.nl

VOOR IEDERE GELEGENHEID EEN PASSEND AANBOD VERHUURBEDRIJF DE VLIEGER Onze tenten zijn al jarenlang een begrip hier in het Zeeuwse. Dankzij onze eigen zeilmakerij en zeilenwasmachine zien ze er altijd op en top uit. Wij zijn gevestigd in Bruinisse, onder de rook van Rotterdam. Maatwerk en klanttevredenheid zijn onze sterke punten, een tent vast aan een loods, een andere tent of gekoppeld aan een toiletwagen, alles is mogelijk. Dankzij een partnerschap kunnen wij alles leveren voor een geslaagd evenement. Van theelepel tot Alu hal, ĂŠĂŠn aanspreekpunt, dat is wel zo prettig. En alles is te bekijken in onze webshop, prijzen erbij zodat u direct een idee heeft of iets passend is in het budget. Bezoek onze website: www.verhuurbedrijfdevlieger.nl. ZEILMAKERIJ Buiten het maken, reinigen en reparen van onze tenten en voor derden kunnen wij ieder zeil op maat voor u maken. Onder uw veranda genieten uit de wind, een zeil is hiervoor ideaal, makkelijk op of af te rollen afhankelijk van het weer. Maar ook bootzeilen, afdekzeilen en volledige overkappingen behoren tot de mogelijkheden. Dit alles gemaakt van kwaliteitsproducten die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en voldoen aan hoge veiligheidsnormen.


AGENDA

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

11

Meer plezier in fotografie Fotograferen met een spiegelreflexcamera kan iedereen. Maar om het maximale uit de apparatuur te halen is het nodig om te leren ‘spelen’ met de handmatige instellingen. Tijdens de Workshop Natuurfotografie van Jan Baks leren deelnemers om nog mooiere foto’s te maken door onder begeleiding aan de slag te gaan. De deelnemers gaan naar buiten en fotograferen wilde orchideeën in de heemtuin en maken een wandeling naar de duinen en het strand. De workshop is op zaterdag 16 mei en op zaterdag 30 mei. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.janbaks.nl.

Boeiend licht De torenquilters laten hun quilts zien in in de Toren van Goedereede. De expositie heeft als thema ‘Boeiend licht’ en gaat over de Nederlandse vuurtorens. De expositie is te bezoeken op donderdag en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur, in de schoolvakanties is het Torenmuseum ook geopend op woensdag- en vrijdagmiddag. Kijk op www.torenmuseum.nl voor meer informatie.

Fietsdriedaagse voor het goede doel Tijdens de Flakkeese Avondfietsdriedaagse trappen deelnemers geld bij elkaar voor het goede doel. Op 3, 4 en 5 juni is er iedere avond een route van 25 kilometer uitgezet. Start en finish is bij Garage Knöps, Langeweg 113 te Sommelsdijk. Deelname kost vijf euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Deelnemers kunnen bij de start betalen, de start is iedere dag om 19.00 uur. De opbrengst is voor Hospice Calando, een thuis voor mensen in de laatste levensfase.

Alleen voor

DAMES Van de keurslager tot The Travel Club en van Tupperware tot Lingerie. Bezoekers van de Ladiesnight maken kennis met verschillende bijzondere producten en diensten. De Ladiesnight is op donderdag 21 mei bij Hameeteman Wonen, Dorpsweg 1 in Ouddorp. Het evenement start om 19.00 uur, de eerste tweehonderd bezoekers krijgen een gratis goodiebag. De toegang is gratis.

Maak kennis met de bunkers Voor ouderen en mindervaliden is het lastig om de bunkers in natuurgebied De Punt te bekijken. Daarom organiseert WO2GO een open dag waarbij belangstellenden die niet goed ter been zijn met jeeps heen en weer worden gebracht. Vrijwilligers van de stichting geven uitleg over de bunkers, die zijn door de Duitsers aangelegd als verdediging tegen een invasie vanaf de Noordzee. Kijk voor meer informatie op www.wo2go.nl.


12

UITSTAPJE TIP!

Meer informatie: www.segwayouddorp.nl. Houd ook de Facebookactie ‘Segway Ouddorp’ in de gaten. Er is binnenkort een actie waarmee je een tour voor twee personen kunt winnen.


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

13

Met de Segway ‘op stap’ Een ervaring om niet te vergeten Kuieren over de dijk van ‘t Flauwe Werk. Genieten van het uitzicht op de duinen, het strand, de zee. De wind door je haren. Een mooie ervaring, zonder meer. Maar hoelang blijft die ervaring in je hoofd hangen? Niet langer dan een paar dagen, misschien een week. Wie op zoek is naar een ervaring die je niet vergeet, moet dezelfde ‘wandeling’ eens maken op een Segway. Kees en Jolijn Bezuijen in Ouddorp verzorgen tours met dit bijzondere eenpersoons vervoermiddel. Segway Ouddorp bestaat sinds de zomer van 2014. Het is een onderdeel van De Bever Verhuur, dat al bijna vijfentwintig jaar bestaat en zich heeft gespecialiseerd in de verhuur van vakantiewoningen en onder meer fietsen, skelters en bolderwagens. We zijn met Segway Ouddorp begonnen omdat de verhuur van vakantiewoningen iets terugloopt en om de toeristen wat te bieden. Wat moet je doen als de

zon niet schijnt? Ja, je kunt naar het museum of een stuk fietsen. Maar je kunt nu ook een Segwaytour doen”, vertelt Kees Bezuijen. “Zelf deden we een jaar of zes geleden een tourtje op een Segway door Brugge. Dat was geweldig: je bent heel wendbaar en kunt snel veel zien in zo’n oude stad. Prachtig voor de beleving!” Dat bracht Kees en Jolijn op het idee om dergelijke tours - maar dan voornamelijk door het schitterende landschap in en rond Ouddorp - te gaan organiseren. Ze kochten tien Segways, een behoorlijke investering, en promoten dit bijzondere vervoermiddel door in de omgeving te gaan rijden, flyers te laten maken en een website op te tuigen. Het AD schreef er al eerder een stuk over. Dat alles bracht de nieuwsgierige toerist en recreant steeds vaker naar de Dijkstelweg, waar De Bever Verhuur en Segway Ouddorp gevestigd zijn. “De belangstelling groeit. En iedereen die een Segway tour heeft gemaakt is er enthousiast over.” Tours Segway Ouddorp organiseert tours, solo of in groepsvorm, onder begeleiding. Er zijn tien Segways, maar het bedrijf kan zonder problemen extra Segways bij huren als grotere groepen een tour willen maken. De meeste tours - er zijn er een stuk of twaalf - duren anderhalf tot twee uur. Er is volop keuze: naar ‘t Flauwe Werk, Goedereede, de Zuiddijk - noem maar op. Bovendien biedt Segway Ouddorp interessante arrangementen, bijvoorbeeld met een lunch of een dinerbon. Er zijn ook combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met een boottochtje vanuit Stellendam, een ritje per tram vanaf het RTM-museum of een bezoek aan de Mekkerstee. Kees Bezuijen: “We hebben ook een avondtour. Met schemer

vertrekken we. Dan is het volop genieten van de zonsondergang. En in het donker komen we weer terug. Een bijzondere beleving. Wij zeggen: een ervaring om niet te vergeten. Maar dat geldt voor alle tours op de Segway. Eén keer per week rijden we op SchouwenDuiveland.” Wie zich bij Segway Ouddorp meldt, gaat niet direct de weg op. Eerst komt een rondje op het trainingsveld. Om feeling te krijgen met de Segway is een parcours uitgezet met bochten, nauwe poortjes en een slalom. Vrijwel iedereen heeft het snel onder de knie. De Segway is gemakkelijk in beweging te krijgen, door het bovenlichaam naar voren te bewegen. De tegenovergestelde beweging doet de Segway stoppen. Het elektronisch aangedreven vervoermiddel is in feite een verlengstuk van je eigen lichaam. Je ‘loopt’ zonder je benen te bewegen. De maximale snelheid is ongeveer twintig kilometer. Fun De Segway wordt ook veel in steden gebruikt. Niet alleen door toeristen, maar ook door bijvoorbeeld de politie en de marechaussee. Ook in grote distributiecentra is het apparaat een uitkomst. Maar in en rond Ouddorp gaat het puur om de fun. Genieten van het landschap: de duinen, het bos, het strand, het dorp. “Het is een leuke en ontspannen manier om de omgeving van Ouddorp te verkennen. snel van A naar B te komen (dit is meer voor de politie en distributiecentra). Je staat hoger, dus je ziet veel van de omgeving. “Niet voor niets gaan steeds meer mensen met een Segway op stap, ook voor bedrijfsuitjes, familiefeestjes, vrijgezellenparty’s én kinderfeestjes (van 8 tot 16 jaar op eigen terrein). Vergeet het kuieren en maak een tour op de Segway!


VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

VERKOCHT O.V.

OUDDORP MARIJKEWEG 7

OUDDORP MOLENWEG 42

OUDDORP GREVELINGEN 68

BINNEN 1 WEEK VERKOCHT!

STELLENDAM MOLENKADE 12

VERKOOPPLANNEN? MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN VRIJBLIJVEND VERKOOPADVIES TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

OUDDORP

GOEDEREEDE

GOEDEREEDE

ACHTHUIZEN

€ 250.000,-

K.K.

HEIJBURG 1

€ 219.000,-

K.K.

JONGKOENSTRAAT 38

€ 225.000,-

K.K.

HOOFDPOORTPLANTSOEN 11

€ 315.000,-

K.K.

ACHTHUIZENSEDIJK 124 A & B

 Royale 2-onder-1 kapwoning;  Ca. 224 m2 perceel;

 Ruime gezinswoning;  Ca. 141 m2 perceel;

 Hoogwaardig afgewerkte gezinswoning;  Ca. 106 m2 perceel;

 Notariswoning;  Woonoppervlakte en inhoud in overleg;

 Keurig gebouwde woning,

 Luxe keuken, gunstige ligging

 Recent nieuw gebouwd;  2 slaapkamers, meerdere mogelijk.

 woningen met een monumentaal

zeer veel ruimte;

in Goedereede;

 4 slaapkamers.

 4 slaapkamers.

karakter;  3 slaapkamers.

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

TE KOOP

GOEDEREEDE

GOEDEREEDE

OUDDORP

OUDDORP

€ 197.500,-

K.K.

JONGKOENSTRAAT 16

€ 215.000,-

K.K.

HOOFDPOORTPLANTSOEN 5

€ 375.000,-

K.K.

STEENKREEK 18

€ 175.000,-

K.K.

MOLENBLOK 2A

 Royale doorzon gezinswoning;  Ca. 128 m2 perceel;

 Nette gezinswoning;  Ca. 106 m2 perceel;

 Ruime vrijstaande woning;  Ca. 535 m2 perceel;

 Ruim nieuwbouwappartement;  Royaal dakterras;

 Buitenzijde recent volledig geschilderd;  3 slaapkamers.

 Perfect afgewerkt;  3 slaapkamers.

 Keurig aangelegde tuin;  4 slaapkamers.

 Wordt afgewerkt opgeleverd;  2 slaapkamers.

TEL: 0187.68.44.07

WWW.HAMEETEMANMAKELAARDIJ.NL


WOONTRENDS

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

Back to basic Multifunctioneel meubel voor in het hele huis De Scandinavische woonstijl is bekend van de functionele meubels, industriële accenten en de kleur wit. Dit seizoen wordt daar een opvallend meubel aan toegevoegd: de stellingkast. Misschien ken je ‘m nog van vroeger: de stalen stellingkast, onmisbaar in fabrieken en opslagruimten. Geen blikvanger, maar een functioneel meubel. Anno 2015 is dat veranderd: in de Scandinavische stijl zijn meubels met een functie vooral ook erg mooi. Staal is (deels) vervangen door hout, waardoor de stellingkast is geëvolueerd tot mooi én multifunctioneel meubel. Uitbreiden en aanpassen Een extra voordeel van de moderne stellingkast? Hij is makkelijk uit te breiden en aan te passen aan elke ruimte. Gebruik ‘m in de keuken zet het mooiste servies en keukengerei erin, of maak er een stijlvolle voorraadkast van met hippe weckpotten. Maar eigenlijk komt dit meubel overal in huis goed tot z’n recht. Fashionista’s gebruiken de stellingkast als extra kledingrek, voor studenten doet hij dienst als bureau. En wie gewoon gauw wat extra bergruimte nodig heeft, kiest voor dit meubel als pop-up opberger. Alleskunner Wil je een net wat slimmer exemplaar? Voorzie de stokken van je stellingkast aan de bovenkant van gleufjes: perfect om een theedoek of zelfs jas aan op te hangen. Want óók in de hal is deze alleskunner op z’n plek!

Spraakverwarring De Nederlandse taal kan soms voor verrassingen zorgen. Een woord heeft soms een dubbele betekenis en dat kan erg verwarrend zijn. Zijn de gordijnen nou open of dicht? Dat klinkt heel simpel en logisch en toch kan het soms verwarrend zijn. Als je de inbetween in elkaar schuift zit de stof dicht bijeen, maar zijn de gordijnen open. Doe je de gordijnen dicht, dan is de stof doorzichtiger en dat zou je dan weer open kunnen noemen. Samen met de klant kan dat soms hilarische momenten opleveren. Nog leuker was onlangs het mailtje van een klant die liet weten dat de gordijnen zo mooi staan. Even was ik ongerust dat de gordijnen te lang waren en de grond raakten. Want dat noemen wij “staan”. Maar gelukkig bedoelde ze dat de gordijnen mooi waren. Het blijft een leuk vak en het Nederlands blijft een leuke taal…

Gedempt Kanaal 105 - 3241 DB Middelharnis T 0187-482784 - info@hetbinnenhuismiddelharnis.nl www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

15


16

AGENDA Luchtshow Demonstraties met vliegtuigen en helikopters die op afstand worden bediend, snoep strooien vanuit een modelvliegtuig en de kans om zelf een modelvliegtuig te besturen. Het gebeurt allemaal op de open dag van Modelvliegclub SDGO. Zeker voor mensen die overwegen om met modelvliegen te beginnen is het een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de hobby. De open dag is op Hemelvaartsdag 14 mei 2015 van 13.00 uur tot 17.00 uur. De locatie is het modelvliegveld aan de Middelweg te Middelharnis. Kijk voor meer informatie op www.modelvliegclubsdgo.nl.

Dorpswandeling Niet alleen ver van huis zijn mooie dingen te ontdekken, dat kan ook gewoon in het eigen dorp en de eigen regio. De rondleiding langs historische locaties in Middelharnis en Sommelsdijk is een goed moment om diepgaand kennis te maken met de eigen omgeving. Op zaterdag 16 mei organiseert de bibliotheek een wandeling langs verborgen historische plekjes in Middelharnis en Sommelsdijk. De wandeling, onder leiding van gids Bertrand van den Boogert, voert langs een aantal markante plaatsen en gebouwen. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en wordt afgesloten met een hapje en drankje. De tocht begint om 13.00 uur in de bibliotheek, deelname kost € 5,-.

Maak je eigen haaknaaldetui Creatievelingen opgelet! Op donderdag 30 mei is er een workshop haken bij Jorbeau Kreatief. Deelnemers maken dan een haaknaaldetui. Deelname kost € 20,-, dat is inclusief het materiaal en koffie en thee! De workshop begint om 19.30 uur. Neem voor meer informatie en om aan te melden contact op: info@jorbeaukreatief.nl of 0187-684002.

Voetbaltoernooi Jumbo Sperling Zaterdag 23 mei is er de hele dag een voetbaltoernooi op de velden van de Ouddorpse voetbalvereniging West Flakkee Boys. Pupillen uit verschillende dorpen nemen het tegen elkaar op. De eerste wedstrijd begint om 8.45 uur. Naast het toernooi zijn er ook verschillende andere activiteiten. Zo kunnen bezoekers hun voetbaltalent laten zien door te schieten op een bord met gaten erin.


Trouw l specia

DE MOOISTE DAG

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

17

Buitenlandse bruiloft Houd rekening met extra papierwerk!

Trouwen op een mediterrane bestemming zoals Ibiza of in het land waar je partner vandaan komt? Dat kan!

Wie in het buitenland wil trouwen, moet eerst checken welke documenten er nodig zijn. Hiervoor kun je contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk voltrekt. Je moet ook het huwelijk laten registreren in de Basisadministratie personen (BRP) in Nederland. Daarnaast is het handig om je buitenlandse huwelijksakte in te schrijven in het

Beeldige bruidegom Opvallende sokken en heel veel blauw

Zelfverzekerd, stijlvol en tot in de puntjes verzorgd: ook de bruidegom wil er piekfijn uitzien op zijn grote dag. Wat zijn de trends voor mannen? Een blauw maatpak gemaakt van Italiaanse stoffen staat iedere bruidegom goed. Vooral als het pak gecombineerd wordt met cognackleurige schoenen. Met

huwelijksregister. Dit kan bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Je kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen. Daarvoor moet wel eerst je huwelijk ‘legaal’ verklaard zijn door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte legaliseren.

name Napolitaans blauw is zeer populair en wordt veel verkocht. Houd je wel van een beetje gewaagd? In de kleuren roze, perzik en oranje mag je dit jaar gezien worden. Je kunt het groots aanpakken, maar ook kleine details als een roze bow tie of pastelkleurige bretels doen het goed. Sokken Mannen dragen steeds vaker opvallende sokken onder hun pak. Dat past in de trend dat het allemaal wat losser mag op de bruiloft. Heeft een bruidegom een rode das, dan is het mooi als hij ook rode sokken draagt. Je kunt er zelfs een tekst op laten borduren: een kleine knipoog naar een verder serieuze outfit. Pak vaker dragen Een trouwkostuum is allang niet meer alleen voor de bruiloft. Als je je pak ook graag nog eens wilt dragen ná de grote dag, geef dat dan duidelijk aan bij de aanschaf. Laat er bijvoorbeeld witte knopen op maken, afgestemd op de bruidsjurk, en verwissel die naderhand voor neutralere exemplaren. Ook leuk: de trouwdatum aan de binnenkant van het pak laten borduren. Dat levert direct een goed verhaal op tijdens andere feesten waarop je het pak draagt!

Zo blijven de kids lekker zoet Natuurlijk zorg je dat er genoeg te doen is voor de kleine gasten. Een slim begin is een goodiebag: een persoonlijk tasje vol vermaak. Stop er bijvoorbeeld kleurpotloden en een kleurboek in, maar ook een wegwerpcamera, bellenblaas en lolly’s. De camera kan je koppelen aan een serie fotoopdrachten. Bijvoorbeeld: fotografeer zoveel mogelijk mensen met een stropdas om, of zet iemand op de foto met een witte jurk aan. Zo zijn de kids geheid uren zoet! De prijs? Een groot glas kinderchampagne óf een glaasje uit de limonadefontein!


VELE PRACHTIGE PRIJZEN, AANVANG 14.00 UUR INSCHRIJVEN VANAF 13.00 UUR/ OF VIA henk.bienefelt@chauffeursverenigingflakkee.nl andre.lodder@chauffeursverenigingflakkke.nl KOSTEN €10,00 PER KOPPEL, INCL. KOFFIE BIJ BINNENKOMST

Kern

Juwelier sinds 1870

Zandpad 2 3241 GX Middelharnis.

Restaurant Roxenisse Gezocht:

De mooiste collectie trouwjurken ontdek je bij Ine’s Bruidsmode

een creatieve en enthousiaste zelfstandig werkend kok met passie voor het vak. Ben jij gedreven en hou je van een uitdaging? Bel of mail dan snel! Gezocht voor fulltime:

Kok Sous chef Kom werken in een dynamische omgeving Chef-kok

STRESS, ANGST EN ONVREDE MEER ! Vanaf 1GEEN februari levert Welzorg de Wmo hulpmiddelen Mindfulness

Krachtig aanwezig zijn in het moment van nu.

MINDFULNESS TRAINING

Foodmate B.V. is een jong internationaal georiënteerde onderneming met een hoofdvestiging in Nederland en een eigen vestiging in de USA. Daarbuiten heeft Machine dimensionseen metric ......... 5750 mm x 11620 x 2233 mm Foodmate wereldwijd netwerk vanmm verkoopagenten en dealers. Foodmate ontwikkelt en produceert productiemachines voor de Machine dimensions imperial ..... 18’-10” xhoogwaardige 5’-4” x 7’-4” pluimveeen vlees industrie. Deboner rate .................................. 80-100 thighs perverwerkende minute 2

2

3

3

4

4

5

Liefst met enige ervaring. 5

6

6

7

7

8

Construction .................................... Stainless steel 304 and FDA approved synthetics Weight ............................................. Approximately 1700 kg/3750 lb Power connection ......................... 1 main connection to control panel Power supply ................................. 380/480V - 3Ph 50-60 Hz Binnendienst medewerker Cleaning .......................................... Designed for optimal cleaning to meet hygienic standards Ben je geïnteresseerd in het internationale zakenleven en vind je het leuk om contacten te onderhouden met al onze buitenlandse vertegenwoordigingen? Dan hebben wij de baan voor jou!

Wij zijn op zoek naar enthousiaste medewerkers! Bouwdijk 7b - 3248 LA Melissant info@roxenisse.nl - 0187-603338

Werkzaamheden • Verzorgen van offertes van captital equipment; • Verzorgen van offertes spare parts; • Opvolgen van offertes; • Contacten met klanten en agenten werelwijd; 5750 mm (18'-10") 5750 mm (18'-10")

1620 mm (5'-4") 1620 mm (5'-4") Vereisten • Commercieel; • Beheersing van in ieder geval de Engelse taal, overige talen is een pré; • MTS/HTS opleiding richting werktuigbouwkunde.

TE HUUR

ICT medewerker (parttime +/- 20 uur)

2233 mm (7'-4")

2233 mm (7'-4")

Als ICT medewerker ben jij het eerste aanspreekpunt van gebruikers bij hun werkplekondersteuning. De belangrijkste werkzaamheden zijn het registreren en oplossen van storingen op de werkplek van de gebruikers en verricht je installatiewerkzaamheden. Wanneer er zich ICT problemen voordoen, is een flexibele houding een must om de storing zo snel mogelijk op te lossen.

KLEINE INGERICHTE KANTOOR Vereisten RUIMTES en/of OPSLAGRUIMTE • Je hebt een afgeronde ICT opleiding op tenminste MBO-niveau;

Een mooie dag...

• Netwerken, applicatiebeheer; In het buitengebied van Nieuwe-Tonge te huur • Ervaring met Microsoft Office pakket; aangeboden, op een mooie locatie, vlakbij de N215, • Beheersing van de Engelse taal.

3 mooie, zonnige en gemeubileerde kantoorruimtes.

Mindfulness is een aandachtstraining die leert rust en helderheid te pakken in jezelf. Door het bewustworden en loslaten van gewoontes en oordelen is het mogelijk om innerlijke kalmte en rust te bereiken hoe moeilijk het leven ook is en kan zijn. Geniet eindelijk eens van het leven zonder stress, angst en onvrede. Leer om anders te denken, te voelen en te ervaren. Het kan echt, dus ervaar en .....

MAAK VRIJBLIJVEND EEN AFSPRAAK. 8 bijeenkomsten van 2 uur. START op 18 MAART 2014

Je ontvangt een informatiemap en CDʼs waarmee thuis geoefend kan worden.

Gestaltnet

Zuiddijk 16a | 3244 A.Z. Nieuwe-Tonge | Tel.nr. 0187-652134 Voor meer informatie zie www.gestaltnet.nl

Praktijk voor Gestalt-therapie

WWW.INESBRUIDSMODE.NL

Contact: Henk Catsburg . Nieuwstraat 25 . 3243 AN Stad aan ʻt Haringvliet . tel. 0187 - 611680 Psychotherapie . Relatietherapie . Mindfulnesstraining . Individuele-therapie

Glazenwasser nodig Bel 06 37420719 of ga naar Schoonmaakdiensten.eu

Service/installatie monteur (buitendienst)

• • • BEVEILIGING Vereisten PARKEERGELEGENHEID • RUIME • Bereid zijn tot regelmatig reizen, ook in weekenden; OOK SCHONE, DROGE OPSLAG-WERKRUIMTE • Technisch onderlegd zowel mechanisch elektro techniek; ...moet je mooi • EVT.alsmede • Leergierig en probleem oplossend vermogen; BESCHIKBAAR, TE HUUR PER M , MIN 45 M . • Geen 8 tot 5 mentaliteit; aankleden! • Flexibele instelling. Huurprijs € 250,– per maand (incl. service-

Wil jij de wereld ontdekken? Dan is dit3deKANTOREN uitgelezen baan dringend versterking op VANvoor ELKjou! CA.Wij 25zoeken M2 (APART TE HUUR) deze belangrijke afdeling. Uiteraard bieden wijEN training om zo een specialist te worden in deze AIRCO VERWARMING dynamische omgeving. Deze baan is zeer internationaal gericht. De hoofd criteria voor deze baan zijn:

2

2

Bij den Engelsman & van Driel kosten - exclusief BTW), per kantoor. Tekenaar/constructeur (engineering) VOOR MEERga INFO KUNT U CONTACT De afdeling engineering vormt het hart binnen Foodmate B.V. ontwikkeling en productie. jevoor stralend de deur uit. Op deze

0653146086

afdeling worden de tekeningen gemaakt voor OPNEMEN de productie.MET Tevens worden op deze afdeling aanvullende zaken zoals gebruikershandleidingen en patenten verwerkt. Wij zoeken voor deze afdeling gemotiveerde medewerkers die verder kijken dan hun neus lang is. Vereisten • Afgeronde MBO of HBO opleiding (MTS/HTS); • Ervaring met 3D tekenen (voorkeur Solid Works); • Innoverend denkvermogen. Voor al onze vacatures geldt dat wij uitstekende arbeidsvoorwaarden bieden in een net georganiseerd bedrijf. Wij zijn aangesloten bij de Klein Metaal CAO.

Heb jij interesse? Bel, email of schrijf ons een brief t.a.v.: Hans Tieleman: h.tieleman@foodmate.nl • Rik Wijnhorst: rik@foodmate.nl (Acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld!) FOODMATE B.V. Röntgenstraat 18 • 3261 LK Oud-Beijerland Postbus 1405 • 3260 AK Oud-Beijerland

ARRIVAL

SLAUGHTERING

EVISCERATING

Tel: +31-186630240 • Fax: +31-186630249 info@foodmate.nl • www.foodmate.nl

CHILLING

CUT-UP

DEBONING

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met ingang van 1 februari 2014 heeft Welzorg de hulpmiddelen van de gemeente overgenomen. Voor de klanten verandert er niet veel. Klanten behouden hun eigen hulpmiddel, maar hebben voor onderhoud en service contact met de nieuwe leverancier. Op woensdag 19 februari ondertekenden Eric Prent, Directeur Operations, namens Welzorg Nederland en wethouder Gerrit de Jong (Welzijn) het contract. De heer Prent: “Welzorg is verheugd met de gunning van dit nieuwe contract in de gemeente Goeree-Overflakkee en kijkt ernaar uit om deze nieuwe klanten van een goede service te mogen voorzien.” Wethouder De Jong sluit zich hier bij aan en voegt nog toe: “Voor de gemeente Goeree-Overflakkee is de klanttevredenheid een belangrijk aandachtspunt geweest. Bijzonder is dat wij de Wmo-adviesraad nauw hebben betrokken bij dit traject, omdat we op deze manier de klanttevredenheid willen waar-

borgen. Wij hebben het volste vertrouwen in de samenwerking met Welzorg.” Iedereen die in het bezit is van een hulpmiddel vanuit de Wmo heeft inmiddels thuis een brief ontvangen met daarin informatie over de wijzigingen per 1 februari, wat zij van Welzorg mogen verwachten en hoe een eventuele storing of pechgeval gemeld kan worden. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) beschrijft dat de gemeente verantwoordelijk is voor het verlenen van zogenaamde individuele voorzieningen aan inwoners met een beperking. De voorziening dient dan als compensatie voor de beperkingen die mensen ondervinden, omdat ze minder mobiel zijn. Het uitgangspunt is dat iedereen mee moet kunnen doen in de samenleving, ongeacht een eventuele beperking. De gemeente heeft daarom gekozen geen eigen koopbestand met hulpmiddelen te behouden. In plaats daarvan zijn alle aanwezige hulpmiddelen verkocht aan Welzorg. De gemeente huurt de middelen terug.

Maak een afspraak zodat privacy is gegarandeerd

Voorstraat 15 - Sint-Annaland - Tel. (0166) 65 24 90 maandag gesloten, vrijdagavond koopavond

www.denengelsmanenvandriel.nl

Middelharnis Nieuwstraat 24

Ouddorp Weststraat 2b

Ooltgensplaat Ben. Molendijk 6

0187-487070

0187-687083

0187-639435


DE MOOISTE DAG

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

19

Van nudekleurig tot borduurwerk

Elegante bruidskleding Dé perfecte jurk voor je bruiloft? Ook trouwjurken gaan met hun tijd mee en designers tonen elk jaar hun nieuwste creaties. Dit jaar hip: nudetinten en borduurwerk. Wie zegt dat een trouwjapon wit moet zijn? Tegenwoordig kun je ook in andere kleuren voor de dag komen als bruid. Op de rode loper zagen we de kleur nude al vaak voorbij komen en nu is deze trend ook terug te zien in de bruidsmode. Nude is elegant en straalt klasse uit - precies wat je wilt op de belangrijkste dag van je leven!

Met naald en draad Borduurwerk op de jurk is een grote trend. In wit of met goud- of zilverkleurige draad geeft het borduurwerk net dat beetje extra glans aan de huwelijksdag. Ook halslijnen worden voorzien van parels en borduursels. Daarnaast vallen juist de jurken zonder opsmuk dit jaar op. Een onverwachte trend, die de ommekeer naar eenvoud inluidt. Wil je toch een klein detail, kies dan voor een mooie ceintuur. Net als Kate Hoewel het huwelijk tussen prins William en Kate Middleton alweer plaatsvond in 2011, zijn de hedendaagse trouwjaponnen nog steeds geïnspireerd op de prachtige creatie die de hertogin van Cambridge droeg op haar grote dag. Met name de geborduurde top met daarboven een doorschijnend gedeelte en de mouwen zijn terug te vinden in talloze hippe trouwjurken.

Bruidsaccessoires

Op ‘de mooiste dag’ mogen een elegante hoed en enveloptas niet ontbreken

De mooiste dag’ is pas af met een mooie hoed, ook voor de moeder van de bruid of bruidegom. Ook een enveloptas, in satijn of leer van Ferchi met ring is erg gewild en in vele kleuren verkrijgbaar. De garnering op de hoed pas je aan bij de kleding. Bij Hoedenhuijs Josephine aan de Kaai 9 in Middelharnis adviseren ze u graag. De koffie met wat lekkers staat voor u klaar! Hoedenhuijs Josephine | Kaai 9 | 3241 CE Middelharnis Tel.: 0187 487644 | www.hoedenhuijsjosephine.nl


B

A B

D

Op 23 april zijn Nik Haak uit Den Bommel en Aafke den Hertog uit Sc dus koos het bruidspaar natuurlijk voor een mooie auto: een glanze Heerlijkheid MariĂŤnwaerdt in Beesd. Het was een heel ontspannen e paar steelt samen met bruidsjonker Tim de show...

Fotostudio Arjo van der Graaff | Voorstraat 58, 3247 CE DIRKSLAND


Bruidsrubriek

Adverteren op deze pagina? Bel 06 - 424 396 09

De volgende bruidsrubriek verschijnt 7 juli 2015

chonerwoerd getrouwd. Nik werkt bij NXXT in Stellendam, ende, witte limousine. De foto’s zijn gemaakt op Landgoed en gezellige dag. Dat is terug te zien op de foto’s. Het bruids-

D | +31 (0) 187603517, +31 (0) 612274495 | fotograaff@mac.com


e e m r e e Profit

TW! B n e e g u aalt t e b g n a l 3 dagen

Op woensd ag 13, vrij zaterdag 1 dag 15 en 6 mei beta alt u geen Geldig op 21% BTW de gehele ! d a m e s en kinderc inclusief ac o ll cessoires,d ectie us op alle s!

3 dagen btw-vrij!

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55

Rekenvoorbeeld 41,28

7 voordeel is € 8,6 TW B uw € voor 6,93 Jurkje € 49,95 nu BTW voordeel is € uw 2 ,0 33 € or vo Rok € 39,95 nu ordeel is € 5,20 vo TW B uw 5 ,7 voor € 24 Vestje € 29,95 nu

Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84 Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37 www.simonskleding.nl


MODETRENDS

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

Frisse kapsels met kleur Subtiele roodtinten voor een zomerse gloed Een nieuwe lente, een nieuwe coupe. Laat je inspireren door het meest moderne kapsel van dit moment: de pony met halflang haar. Mét rode accenten - de accentkleur van het seizoen! Haar dat net op of even over de schouders valt, daar kan je alle kanten mee uit. Bovendien is zo’n kapsel ook mooi zonder dagelijks uitgebreid voor de spiegel te staan. Knip er lichte lagen in, zodat er wat beweging in zit - veel meer heb je niet nodig. Kies voor kleur Natuurlijke kleuren met lichte kleurnuances doen het goed deze lente. Als je donkerblond bent, kun je er wat goudrood door verwerken. De echte blondines kiezen voor goudtinten of titiaanrood. Deze subtiele roodtinten zorgen voor een rode gloed in het haar.

Ik ga op reis en ik neem mee... In het voorjaar begint het bij veel mensen weer te kriebelen om er op uit te gaan. Deze ruime en robuuste tas is een fijne reisgenoot. Duffel No.6 is een ruime en duurzame reistas van Fjällräven. Dankzij het slijtvaste materiaal G-1000 HeavyDuty kan de Duffel tegen een stootje, met de schouderbanden maak je er eenvoudig een rugzak van. De schouderbanden zijn gepolsterd, net zoals de bovenkant van de tas. De hengsels hebben leren handgrepen, de binnenzijde is voorzien van waterdicht nylon. Het hoofdvak heeft een extra grote opening met rits en een meshvak, zodat je kleine voorwerpen eenvoudig kunt opbergen. Aan de buitenkant zitten twee open zijvakken en één vak met rits voor spullen die je bij de hand wilt hebben. De reistas is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Klaar voor de zomer Met de zomer voor de deur is het een goed moment om een nieuwe zonnebril te scoren. Dit seizoen zijn rondingen helemaal hip. Spiegelende glazen zijn ook trendy deze zomer. Zo’n spiegelende bril ziet er niet alleen hip uit, maar beschermt ook de ogen tegen schadelijke straling. De bloementrend blijft niet beperkt tot kleding, er zijn ook dameszonnebrillen met bloemenprints. Niet alleen met spiegelende glazen steel je deze zomer de show, ook gekleurde glazen zijn trendy. Zo, nu maar hopen dat er veel zonnige dagen komen... De brillen op de foto komen uit de Ikki zomercollectie.

23


Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Vergeet u niet dit ook door te geven aan uw apotheek. Bij zwangerschap en/of borstvoeding zijn soms aanpassingen aan uw medicijnen nodig.

DIRKSLAND

ALLEEN MET DEZE BON: 20% korting op alle babyartikelen. Geldig t/m eind juni 2015 in Mediq apotheek Dirksland en geldig voor assortimentsartikelen. Niet geldig samen met andere acties.

Mediq apotheek Dirksland beschikt over een groot assortiment handverkoop artikelen. Denk daarbij aan pijnstillers, producten van Vogel, VSM, vitamines en supplementen, maar ook aan baby artikelen van Zwitsal en Weleda! Nu ook: diergeneesmiddelen. Mediq apotheek Dirksland

Achterdorp 1

Tel: (0187)601580

Fax:(0187)603958

Zie ook de maandelijkse column van de apotheker in de vrijdageditie van deze krant!

WIJ STAAN OP DE MARKT IN SOMMELSDIJK!

DEGEZONDHEIDSMARKT GEZONDHEIDSMARKT DE DE GEZONDHEIDSMARKT DE GEZONDHEIDSMARKT De marktman die uw gezonde voeding leveren kan DE GEZONDHEIDSMARKT De marktman die uw gezonde voeding leveren kan

DE GEZONDH DE GEZONDH

Grote partij ROOIBOSTHEE ingekocht € 5,29 Grote partijPrijs ROOIBOSTHEE Nu 1+1 GRATIS ingekocht Prijs € 5,29 Nu 1+1 GRATIS

Voor huid en haar (eczeem, enz.) Voor huidbrandwonden en haar BIOLOGISCHE KOKOSOLIE (eczeem, brandwonden enz.) pot 500 ml. BIOLOGISCHE KOKOSOLIE Van 500 € 14,99 pot ml. voor € 5,99 Van € 14,99 voor € 5,99

Terrasana HAVERVLOKKEN 750 gr. Terrasana HAVERVLOKKEN Van € 2,79 voor € 2,29 750 gr. Van € 2,79 voor € 2,29 Uw adres voor: * Glutenvrije produkten w adres voor: producten *Ue-nummervrije ** Glutenvrije Biologischeprodukten produkten * e-nummervrije producten * Biologische produkten

Goed en gezond bakken SOMAen KOKOSOLIE Goed gezond bakken emmerKOKOSOLIE 2200 ml. SOMA Van € 20,95 emmer 2200voor ml. € 13,99 Van € 20,95 voor € 13,99

* Thee * Kruiden en specerijen ** Thee Vegetarische slager ** Kruiden en specerijen Voedingssuplementen * Vegetarische slager * Voedingssuplementen

VITAMINE D3 (voor botten VITAMINE D3en spieren) 90 cap van €14,95 voor (voor botten en spieren) 180 cap cap van van €14,95 €17,95 voor voor 90 360 180 cap cap van van €34,95 €17,95 voor voor 360 cap van €34,95 voor

Markten: *dinsdag - Veenendaal 8.30-13.00 uur Markten: *woensdag - Middelharnis 9.00-15.00 uur *dinsdag - Veenendaal 8.30-13.00 uur uur *donderdag - Zevenbergen 10.00-16.00 *woensdag - Middelharnis 9.00-15.00 *vrijdag - IJsselstein 13.00-21.00 uur uur *donderdag - Zevenbergen 10.00-16.00 uur *zaterdag - Wageningen *vrijdag - IJsselstein 13.00-21.00 uur *zaterdag - Wageningen

€9,95 €14,35 €9,95 €27,45 €14,35 €27,45

Aanbiedingen geldig t/m 30 mei 2015 Zolang de voorraad strekt Aanbiedingen geldig t/m 30 mei 2015 Zolang de voorraad strekt info@gezondheidsmarkt.nl tel. 06 - 536 418 82 info@gezondheidsmarkt.nl Drukfouten voorbehouden tel. 06 - 536 418 82 Drukfouten voorbehouden

gezondheidsmarkt advertentie.indd 2

17-4-2015 11:48:21

gezondheidsmarkt advertentie.indd 2

17-4-2015 11:48:21


KIDS

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

25

Stoere

Net echt...

Stickers plakken is een simpele en goedkope manier om een kinderkamer te pimpen. Bijvoorbeeld deze muursticker van Studio Bluebird. Het grootste voordeel is dat deze plant nooit bruin wordt. De sticker kost € 19,95 en is te koop bij Studiobluebird.nl.

schommel

Sjiek jurkje Met een klassieke A-lijn en kleurrijke Paisley print valt deze jurk direct op. De eigenwijze steekzakken zijn afgewerkt met fuchsia piping. Vanwege de katoenen stof is deze jurk door te dragen van de lente tot de herfst. Maar ook tijdens niet al te koude winterdagen prima draagbaar met een maillot en een vestje. Lekker eigenwijs en een tikkeltje chic!

Kinderen zijn gek op schommelen. Niet alleen kinderen trouwens, ook veel grote mensen kunnen de verleiding niet weerstaan als ze een schommel zien. Sommige schommels zijn zo mooi dat het eigenlijk jammer is om ze buiten te hangen. Dus doe eens gek en hang gewoon een schommel op in de huiskamer. Dit robuuste model van sloophout is met de hand gemaakt en past prima in een stoer interieur. Kijk voor meer informatie op Thuuz.nl.

Te koop voor € 79,95 bij Mamaliefs.nl.

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

Samen een kindje op de wereld zetten Na een pittige zwangerschap is het zover, Ilona heeft weeën. Na een eerste poliklinische bevalling in het ziekenhuis willen Ilona en Simon graag dat dit kindje thuis geboren wordt. Als ik bij hen thuis kom, is Ilona net klaar met douchen. Ze vertelt dat de weeën afnemen als ze gaat zitten, dus ze is liever in beweging. Na het inwendig onderzoek weten we dat er wat aan het gebeuren is, ze heeft al 4 centimeter ontsluiting. Ik leg al mijn spullen klaar en drink met de aanstaande vader Simon een kopje thee. We zien dat de weeën sterker worden en Ilona zich moet gaan concentreren op het wegzuchten hiervan. Ilona raakt onder invloed van de endorfine die vrijkomt en neemt heel natuurlijk verschillende houdingen aan om de weeën goed op te vangen. Ik grap nog dat we zo een fotoshoot kunnen maken met alle baringshoudingen die er mogelijk zijn. Ze komen allemaal voorbij… voor-

over leunend over het bed, op hurken, op handen en knieën en wiegend rechtop staand. Bij 8 centimeter krijgt ze het zwaar en gaat ze op haar zij in bed liggen. Steeds moeilijker zucht ze de weeën weg. Ik vraag haar te ontspannen en zeg dat ze toe mag geven aan het drukgevoel. Al snel wil ze mee gaan persen. Ze draait op handen en knieën in bed en ik zie al haartjes. Simon haast zich naast mij, want hij wil graag zijn kindje op de wereld helpen. Hij ondersteunt het hoofdje, terwijl Ilona zo rustig mogelijk haar kindje op de wereld zet, al valt dit niet mee met die natuurkracht van binnenuit. Met een enorme glimlach houdt Simon een prachtig huilend meisje in zijn handen. De trots straalt er af terwijl hij zijn dochter aan Ilona geeft. Ze draait voorzichtig op haar rug en gaat lekker liggen. Ilona en Simon kunnen niet stoppen met glimlachen. Het is gelukt. De ontspannen, gezellige bevalling waarvan zij droomden. Ze hebben samen hun kindje op de wereld gezet.


26

AUTONIEUWS

Nieuwe Editions voor Volvo V70 en XC70 Volvo introduceert drie nieuwe uitvoeringen van haar succesvolle V70 en XC70. Verder wordt voor de V70 het aanbod van Volvo’s nieuwste generatie 2,0-liter 4 cilinder Drive-E motoren fors uitgebreid. Daarmee komen alle handgeschakelde dieselmotoren in aanmerking voor 20 procent bijtelling. Volvo biedt de V70 en XC70 aan in drie nieuwe, aantrekkelijke uitvoeringen: de Classic Edition, Dynamic Edition en de Inscription Edition. De toch al uitgebreide standaarduitrusting wordt bij de Classic Edition aangevuld met onder meer Sensus navigatie met Lifetime kaartupdates, Dual Xenonkoplampen, Park Assist achter, Parkeerverwarming en Sensus Pro met Volvo On Call. De Dynamic Edition (meerprijs t.o.v. Classic Edition 3.500 euro) voegt hier de nodige sportieve details aan toe, zoals glossy black afwerkingselementen, lederen sportstoelen, elektrisch bedienbare achterklep en een sportchassis. Met de Inscription Edition (meerprijs t.o.v. Classic Edition 6.500 euro) wordt de auto voorzien van alle denkbare luxe zoals een elektrisch bedienbaar schuif-/kanteldak, ventileerbare voorstoelen voorzien van geperforeerd soft leder en een met leder afgewerkt dashboard.

Cor Melissant

Caravan

Wings Recreatie bestaat uit acht kampeerbedrijven, verspreid over het land. Cor Melissant is er één van. Bedrijven die stuk voor stuk jarenlange ervaring, gekoppeld aan vakkennis en passie voor kamperen, bundelen en delen met de klant.

Bij elk van de Wings leden kunt u terecht met al uw kampeerwensen en vragen, maar ook voor het onderhoud aan uw kampeermiddel bent u bij Wings aan het juiste adres. Wings Recreatie is opgezet om kampeerders, overal in Nederland, een optimale service te kunnen bieden. De landelijke spreiding staat borg voor een optimale begeleiding en geeft zekerheid dat er bij technische problemen altijd een Wings dealer in de buurt is.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

27

Heel efficiënt Honda HR-V De gloednieuwe Honda HR-V staat vanaf de zomer in de showrooms. De auto is een van de meest efficiënte in zijn klasse. Naast een dynamische vormgeving, veelzijdig interieur, en geavanceerde infotainment- en veiligheidstechnologieën levert de nieuwe HR-V een brandstofverbruik en emissies die tot de beste in zijn klasse behoren. De auto wordt vanaf de lancering aangeboden met een keuze uit een 1.6 liter i-DTEC dieselmotor en een 1.5 liter i-VTEC benzinemotor. De modellen hebben een laag brandstofverbruik. De nieuwe HR-V dankt zijn efficiënte prestaties aan zijn vormgeving en klasseleidende aerodynamica, met een bijna volledig vlakke onderkant voor een optimale luchtstroom. In profielaanzicht heeft de HR-V een karaktervolle, beheerste uitstraling, met de opvallende, krachtig vormgegeven lijnen van een coupé en het stoere, solide uiterlijk van een stevige SUV. Prijzen worden pas later bekend gemaakt.

Auto Koese biedt unieke garantie op Top Occasions!

Kijk voor meer informatie op www.auto-koese.nl of bezoek de showroom van Auto Koese in Sommelsdijk.

AUTO KOESE Uw vertrouwde adres voor: De nieuwste modellen Aantrekkelijke occasions Interessante accessoires Vakkundig onderhoud Uitmuntende service

geprijsde Altijd zeer scherp voo rraad! op s on asi jonge occ SOMMELSDIJK SINT-ANNALAND

Sperwer 2a Veilingweg 15

Auto Koese staat bekend om zijn grote assortiment Top Occasions. Het gaat daarbij om piepjonge auto’s met heel weinig kilometertjes op de teller. “Je koopt bij ons feitelijk altijd al een aantrekkelijk geprijsde auto waar van alles op en aan zit. Als je hem voor een klein bedrag extra ook nog eens voorziet van een K2- afleverpakket, dan zit je de komende tijd echt helemaal gebeiteld qua zekerheid en service”, zegt Carlo van Dienst. Hij is als salesmanager verantwoordelijk voor de verkoop van nieuwe en gebruikte auto’s bij Auto Koese in Sommelsdijk. Er zijn volgens Carlo een aantal servicepakketten waaruit de klant kan kiezen. “Je bepaalt zelf hoever je wil gaan. Bij het all-in pakket heb je bijvoorbeeld maar liefst 24 maanden of 60.000 km volledige garantie op je Top Occasion. Daarin zijn wij echt uniek. Onder die service en garantie vallen niet alleen de gratis onderhoudsbeurten, maar ook vele extra’s. Zoals bijvoorbeeld een volle tank, professioneel gereinigd in-/exterieur, een originele mattenset, pechservice voor geheel Europa en gratis vervangend vervoer bij garantie-/onderhoudswerkzaamheden.”

Tel. (0187) 61 16 62 Tel. (0166) 65 36 25

WWW.RENAULTKOESE.NL


28

AUTONIEUWS De nieuwe Ford Galaxy

Luxe zevenzitter Ford onthult de nieuwe Galaxy. Een luxe auto waarin zeven personen comfortabel kunnen reizen. Praktisch is dat met een druk op de knop de extra zitplaatsen kunnen worden omgetoverd in extra bagageruimte. De nieuwe Intelligent Speed Limiter helpt bestuurders om de toegestane maximumsnelheid te handhaven en voorkomt dus snelheidsboetes. Zo zijn er nog veel meer nieuwe technieken die worden toegepast in de nieuwe Galaxy. Het Adaptive Front Lighting-systeem van Ford bijvoorbeeld. Dit systeem past de hoek van de lichtbundel van de koplampen aan de rijomge-

ving aan en kan voorkomen dat andere bestuurders worden verblind dankzij het grootlicht met antiverblinding functie.De Active Park Assist helpt bestuurders een parkeerplek te vinden en de auto zowel file als haaks in te parkeren. ParkOut Assist helpt bestuurders bij het wegrijden vanuit een parkeerplaats bij fileparkeren. Hierbij neemt het systeem de besturing over terwijl de bestuurder het gaspedaal en de rem bedient. Side Parking Aid genereert hoorbare waarschuwingssignalen en afstandsindicatoren op een scherm bij obstakels rondom de auto. Cross Traffic Alert waarschuwt bestuurders voor naderende auto’s

bij het achteruitrijden vanuit een parkeerplaats Front Split View Camera verbetert het gezichtsveld van de bestuurder wanneer deze wegrijdt uit een parkeerplaats of vanaf een kruising dankzij een 180 graden-camerasysteem dat aan de voorzijde van de Galaxy is geïnstalleerd, en geeft het beeld weer op het aanraakscherm van 8” met een hoge resolutie in de middenconsole. Tot de leverbare benzinemotoren behoren de nieuwe, zuinige 160 pk 1.5-liter EcoBoost en de 240 pk 2.0-liter EcoBoost van Ford.

“Stoer en krachtig”

powered by Ford EcoBoost

Ford Kuga • Airconditioning • Cruise Control • Ford Easy Fuel • Dubbele uitlaat • Electrisch bedienbare portierramen rondom • ABS + ESP • 7 airbags • Radio/CD speler • Boordcomputer • Aanhangwagengewicht tot 2100 kg. Nu vanaf

27.990,-

De gestroomlijnde Ford Kuga heeft een ruim interieur en is uitgerust met intelligente technologieën. Als optie bieden wij u de unieke Hands Free Tailgate aan, waarbij de achterklep automatisch opent en sluit met een voetbeweging. Heel handig als u uw handen vol heeft.

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 13,0-18,9; liter/100 km: 5,3-7,7 ; CO2 g/km: 139-179.

Ford Iriks

Middelharnis: 0187 - 48 26 44.

Steenbergen: 0167 - 56 66 62.


INTERVIEW

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

29

Gek van de molen De 15-jarige Frank Moerland.

Veel jongens van zijn leeftijd staan zaterdagmiddag op het voetbalveld. Om te spelen of om aan te moedigen. Maar Frank Moerland ziet daar helemaal niets in. Hij heeft andere bezigheden. Een passie zou je het kunnen noemen: molenaar Wim de Vries helpen in en rond korenmolen De Windvang. Frank is pas vijftien, maar hij komt al meer dan tien jaar elke zaterdag vanuit Hellevoetsluis naar Goedereede. Een echte molenaar is Frank niet. Nóg niet. “Je moet zestien zijn om de opleiding tot vrijwillig molenaar te volgen. Ik ben in maart vijftien geworden, dus ik moet nog even wachten. Je krijgt

een dikke map met informatie over hoe de molen in elkaar zit en hoe de onderdelen heten. Ook zijn er theorielessen, bijvoorbeeld over het weer: hoe herken je een bui en welke richting gaat-ie uit. Als molenaar in opleiding moet je verder tweehonderd uren op je eigen molen draaien. Daar heb je twee jaar de tijd voor. In Goedereede draaien we elke zaterdag, van een uur of tien ‘s morgens tot vijf uur ‘s middags, soms zelfs tot acht uur ‘s avonds. Dan kom je wel aan driehonderd uur per jaar.” Dat Frank ooit een echte molenaar zal zijn, dat staat als een paal boven water. Het zat er ook al heel vroeg in bij de Hellevoetse vmbo-scholier. “Ik kom hier al vanaf mijn vierde jaar. Mijn opa ging een stukje rijden met mij, we kwamen bij de molen van Goedereede en ik was er gelijk gek van. Mijn opa en Wim, de molenaar, konden het goed met elkaar vinden, en zo reed hij elke zaterdag met mij naar de molen. Toen ik een jaar of twaalf was, ging ik helpen.” Hoe hij gegrepen raakte door De Windvang? Frank heeft iets met draaiende dingen. Wasmachines vond hij ook mooi. Maar dat is verleden tijd. Een molen, zo’n groot draaiend ding, dat is het pas echt. “Loop anders even mee naar boven. Dan kun je zien hoe mooi het is.” Helemaal bovenin draait een groot houten wiel, aangedreven door de wie-

ken. “Het maakt wel veel geluid. Het is van vóór 1720, want het komt uit de oude molen. Het werkt nog prima, normaal gesproken geruisloos. Dat ze zoiets konden maken in die tijd…” Zwichten Als Frank zaterdagochtend bij De Windvang aankomt, is het zaak zo snel mogelijk de wieken te laten draaien. Afhankelijk van de windsterkte is dat met volle of minder volle zeilen. “De zeilen kleiner maken noemen we zwichten.” De windrichting is bepalend voor de stand van de wieken. Frank weet wel hoe je ze naar de meest ideale positie kunt draaien. Zoals hij nog veel meer weet van de molen zelf én van de bediening. Hij vindt het heerlijk om bezoekers wegwijs te maken. “Ik wil ze enthousiast maken, zodat er nieuwe molenaars komen. Maar Wim doet de Duitsers.” Pas was De Windvang te zien in het EO-programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’. Het CDA kwam op bezoek om een taart te brengen. Een krant op Voorne-Putten plaatste een interview met de jonge molenaar. En zo gaat het maar door met de belangstelling, ook door de Facebookpagina die Frank heeft opgezet voor De Windvang. Genoeg gepraat. “Ik moet de wieken verzetten. De wind is iets gedraaid.”


30

KLAAR VOOR DE ZOMER Het is heerlijk relaxen onder een zonneluifel

Somfy levert zonneschermen die aangestuurd kunnen worden met een app.


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

31

Hou de zon buiten Rolluiken, zonneschermen of markiezen. Dat zijn een paar van alle mogelijkheden om de zon buiten te houden. Het voorjaar is een goed moment om het huis te voorzien van nieuw zonwering of oude zonwering te vervangen. Dan kunt u er heel de zomer lang van genieten. Volgens een onderzoek onder ondernemers in de zonweringsbranche zijn er twee belangrijke trends voor 2015. Dat zijn strak design en domotica. De tijd van de oranje zonneschermen die handmatig moet worden uitgedraaid ligt achter ons. Anno nu kan er worden gekozen uit allerlei verschillende modellen en designs. Zo zijn er bijvoorbeeld verticale zonweringen voor naast het terras. En het met de hand bedienen van zonnewering is ook niet meer nodig. Domotica betekent simpelweg het bedienen van het zonnescherm met een telefoon of tablet. Met een app stuurt u een opdracht naar een ‘centrale’ in huis die vervolgens het zonnescherm aanstuurt. Bijvoorbeeld voor ouderen die moeilijk ter been zijn is dat erg praktisch, ze hoeven niet meer op te staan om het zonnescherm te bedienen. De hedendaagse techniek maakt het ook mogelijk om de zonneschermen op vaste tijdstippen te laten zakken of om de zonwering automatisch te laten zakken als de zon begint te schijnen. Om de zon te weren zijn er veel mogelijkheden. Rolluiken zijn misschien niet de mooiste oplossing, maar wel erg praktisch. Een rolluik vervult eigenlijk een dubbelrol. Overdag houden ze de warmte buiten, ‘s nachts vormen ze een goede beveiliging tegen inbraak. Jaloezieën en shutters zijn juist echte sfeermakers in huis. Het voordeel is dat ze op verschillende manieren kunnen worden ingesteld, zodat het licht kan worden gefilterd. Op die manier kan het buitenlicht worden gebruikt om de sfeer in huis te versterken.

Ga naar een specialist! Op het gebied van zonwering zijn er veel mogelijkheden. De uiteindelijke keuze hangt af van de situatie, het budget en natuurlijk uw persoonlijke smaak. Ga naar een echte specialist om de mogelijkheden te bekijken en te bespreken.

 

Markiezen hebben een hele karakteristieke uitstraling. Zeker voor panden met een klassieke look is het een mooie toevoeging. Markiezen bieden veel zonwering, doordat ook de zijkanten van het scherm dicht zijn. Als het terras direct naast een raam ligt is een zonneluifel een goede optie. Die zorgt voor schaduw op het terras en zorgt ervoor dat de zon niet naar binnen kan schijnen. Op een terras met een zonneluifel is het goed toeven op een zomerse dag. Lekker in de schaduw een boek lezen, kletsen met vrienden of uitgebreid eten.

SUPER DEAL

25%

Hieperdepiep...

KORTING

Terrasscherm actie

op knikarmscherm van SunCircle

ST – 1500 en ST-2000

SunCircle

Verkoopprijs vanaf 300cm breed à € 674,00 (excl. montage)

25 jaar!

Dé fabrikant van zonweringsystemen viert royaal zijn jubileum en u profiteert!

Garnituur: RAL 9001, Maatwerk, Doekconfectie: verlijmd, Zijkappen als optie

25% KORTING

De actieperiode loopt t/m 30 mei 2015 INCLUSIEF ESMO MOTOR

GEHELE SWELA SUNVAS COLLECTIE

INCLUSIEF WANDSCHAKELAAR

3400 HZ-D ASSE

L ERM H TOPRK ASSC

it, eme-w ette cr al • cass d! • uitv motor ee FY br M n! SO eter kleure t 13 m van 2 to eter • 80 doek m tot 3,5

TER

OP DE HZ-D3400

OPEN DAG ZATERDAG 30 MEI A.S. Simon Stevindweg 26 Middelharnis www.sunstoreflakkee.nl T. 0187-483484


JUBIL

EU M

xxxxx woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag

woensdag

donderdag

vrijdag

zaterdag

mei

mei

mei

mei

mei

mei

mei

mei

6

7

8

KOOPAVOND KOOPAVOND

9

13

KOOPAVOND

14

15

VANAF 13.00 KOOPAVOND UUR GEOPEND

16

Jubileum actieweken EXTRA hoog, meer inhoud! A+ klasse vaatwasser

nu 650,-

NIEUW Neff design!

Feest!

- Diverse workshops - Jubileum voordeel - Volop acties Pelma en Adee, twee van onze vestigingen vieren een jubileum. Daarom in al onze vestigingen actieweken!

Oven met magnetron

6280,-

nu 970,-

ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W WWW.ARDIKEUKENS.NL

VERZEKEREN ALLES IN 1 PAKKET... ook voor u als AgrariĂŤr


TREKKERTREK

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

Uitstapje

voor het hele gezin Trekkertrek is niet alleen leuk voor (stoere) mannen, maar zeker ook voor vrouwen en kinderen. De kinderen vermaken zich uitstekend met de clown, bungeetrampolines, kleine quads en alle dieren die geaaid mogen worden. En ze zullen vast onder de indruk zijn van de Future Guys. Die geven zittend, staand en balancerend op hun westernpaarden een spectaculaire show. Ook de grote dakartruck maakt indruk op jong en oud. Nieuw dit jaar zijn de activiteiten speciaal voor vrouwen. Zo is er een modeshow en kunnen de dames eerst in de make-up en vervolgens op de foto. Er zijn verschillende stands met kleding, schoenen, haarspeldjes, schoonheidsproducten en Amerikaanse spulletjes. In de loungehoek kunnen vrouwen lekker genieten van een hapje en een drankje. Mannen weten natuurlijk wel waarvoor ze naar de Trekkertrek moeten. Voor brullende motoren, een koud biertje, grote zwarte rookpijpen en discussies over de beste strategie om het sleepgewicht zo ver mogelijk over de baan te sleuren... De Trekkertrek is op zaterdag 16 mei op het terrein aan de Philipshoofjesweg 77 in Dirksland. De foto’s van de vorige editie van Trekkertrek zijn gemaakt door Wilko van Dam.

33


34

HAVENDAG

Een dag vol plezier Menheerse Havendag op 5 en 6 juni Historische schepen, een levendige braderie en een markt met oude ambachten en streekproducten. Allemaal activiteiten die plaatsvinden tijdens de Menheerse Havendag. Net als de sportieve zeskamp, de kermis en een Vloot- en Roadshow van de Koninklijke Marine. Er is dus van alles te beleven voor jong en oud rondom de haven van Middelharnis. Het evenement is niet alleen leuk, maar ook leerzaam, want de agrarische en maritieme geschiedenis van het eiland komen aan bod tijdens de Menheerse Havendag.

PROGRAMMA VRIJDAG 5 JUNI Klaar voor vertrek! Ruim 200 kinderen van groep 7 nemen deel aan de Havendag junior. Voor één dag kruipen de kinderen in de huid van het Kofjekokertje. Door alle opdrachten leren de scholieren van alles over de geschiedenis van de visserij. Officiële opening De scheepshoorn van de marinesleepboot Regge om 19.30 uur is het startsein voor de vlootschouw. De historische schepen varen in optocht door het kanaal naar het centrum van Middelharnis. De parade wordt voorafgegaan door door een flyboarder die spectaculaire kunsten laat zien. De burgemeester geeft vanaf een drijvend podium het startsein door een enorme scheepshoorn te laten klinken. Tijdens de avond is er een muziekprogramma.

PROGRAMMA ZATERDAG 6 JUNI Openingsoptocht Een optocht vanaf de Ring, die start om 9.30 uur, naar de haven vormt de opening van de feestelijke zaterdag. Iedereen mag meelopen in de optocht. Menheerse Werf Werfwerkambachten Klinken, smeden, houtbewerking, zeilmaker, etc. Oude motoren Opstelling met diverse oude scheepsmotoren. Scheepsantiek Diverse kramen met nautische zaken van vervlogen tijden, te koop of te zien. Waterparels Opblaasbare waterballen waar kinderen (en volwassenen) in kunnen lopen over water. Troepwerf & oesters schilderen Zelf echt zeilende modelbootjes maken van afval en oesterschelpen beschilderen. Pendelstation Vanaf de Menheerse Werf pendeldiensten over de weg naar het Havenhoofd met de cabriobus. Via het kanaal met zalmschouwen en rondvaartboten. Havenkom Braderie Korte kade Havenkom, deel van een grote braderie met ca. 70 kramen.

Terrassen Op de kades rond de Havenkom en Vingerling zijn de terrassen geopend van de plaatselijke horeca. Historische schepen Diverse afmetingen, sommige ter bezichtiging en met laad-, los- en duikdemonstraties. Visveiling Vanaf twee authentieke Stellendamse vissersschepen worden partijen verse vis geveild aan de haven. Drijvend podium Een groot podium op een historisch schip of ponton, afgemeerd aan de Kaai t.o. het Vingerling, muziek op vrijdagavond en zaterdag van 10 uur tot middernacht. Historische kern Middelharnis Streekmarkt Kramen en plekken in de parkeervakken, handel en diverse ambachtelijke demonstraties. Historische automobielen In de Voorstraat en op de Ring zijn bijzondere auto’s te bewonderen. Expositie In d’Egelantier Atelier van kunstenares Annette de Roo, Ring 126. Braderie Vanaf gebouw De Hoeksteen richting Westelijke Achterweg/Nieuwstraat.


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

Vingerling Historisch decor Prachtig decor van de oude vissers en handelskade met netten, stapels tonnen, wantwagen, kisten, zeilen, etc. Historische schepen Helemaal volgens de oude plaatjes: een echte zeillogger, kotters en platbodems. Kade-ambachten Kuipers, mandenvlechters, zeilmakers, nettenboeters, visrokers, etc. Spuiplein/Vissersdijk Historische landbouwmachines Tentoonstelling van ca. 40 historische traktoren, combines, dorsmachines etc., deels op het grasveld aan de rand van het Spuiplein. Braderie Ca. 20 kramen, onderdeel van route van meer dan 70 kramen. Modelboten Vaarbak op de parkeerplaats t.o. Mikro met presentaties en demonstraties modelboten. Klassieke brommers Een prachtige parade van knetterende tweewielers op de Vissersdijk. Schuimparty DĂŠ klassieker voor de jongste maatjes, dit jaar aan het eind van de Vissersdijk bij de Wilhelminabrug.

Brugverbinding Vanaf het Vingerling kunnen bezoekers via een drijvende brugverbinding naar de Menheerse Werf lopen, vanaf de brug vertrekken de pendelboten naar de Buitenhaven. Sportplein en zeskamp Het plein bij de Wilhelminabrug staat in het teken van sport, spel en spektakel, met klimmen, lowrope parcours over de haven en bungy-roeien. Sluis en Buitenhaven Vorig jaar een voorzichtige test met een mooi maar subtiel programma bij de sluis en de Buitenhaven, dat smaakte naar meer. Dit jaar dan ook een vol programma op het plekje met het mooiste uitzicht van het hele Haringvliet. Koninklijke Marine Vloot- en Roadshow Scheepsbrugsimulator

35

Klimtoren Met de marine de lucht in, wel 15 meter hoog, prachtig uitzicht over het festivalterrein. Kunstfestival Overdag bij Atelier Havenhoofd 1 exposeren, schilderen, beeldhouwen en verkopen tientallen kunstenaars hun werk. Pendelvaart Gratis pendelvaartochten tussen de drijvende brug en de sluis. Pendelstation Vanaf het Havenhoofd pendeldiensten over de weg naar het Havenhoofd met de cabriobus. Via het kanaal met zalmschouwen en rondvaartboten. RIB rides Supersnelle rondvaarten op het Haringvliet met een enorme RIB en 250pk buitenboordmotor, vanuit de sluis. Marineschip Regge Stoere marinesleper, rondleidingen aan boord, vaartochtjes met kleine snelle rubberboten. Zeilrondvaarten Met een driemastklipper of een meer dan 100 jaar oud opleidingsschip zelf het water op en de zeilen hijsen. De kermis op het Spuiplein is van donderdag tot en met zaterdag.


36

VIERVOETER

Er gaat een wereld open! ‘Hij krabt in zijn nek, dus de hond heeft last van zijn halsband. Hij draait zijn kop weg, dus hij vindt het saai.’ Zomaar twee uitspraken die ik weleens hoor. We slaan hiermee echter de plank mis. Honden gebruiken lichaamstaal om met elkaar en met ons te communiceren. Ze gaan ervan uit dat wij die lichaamstaal begrijpen. Helaas is dat vaak niet zo. En als wij de, subtiele, lichaamstaal van honden niet (goed) verstaan, dan kan dat grote problemen geven. Als je recht op een hond afloopt en hem gaat aaien, kan de hond gapen en zijn kop opzij draaien. Hiermee zegt ie: ‘ik vind het niet fijn dat je recht op me af komt en aan me gaat zitten.’ Ga je toch door en negeer je zijn signalen, tja, dan rest hem niets anders dan grommen en wellicht zelfs bijten. Het gapen en opzij draaien van de kop zijn kalmerende signalen. Voor honden is het onbeleefd om recht op elkaar af te lopen. Veel honden leren om de, in hun ogen asociale, benaderingen

van mensen te ondergaan. Maar ze geven zeker wel subtiele signalen af waaraan je kunt zien dat ze zich niet op hun gemak voelen. Dat zijn bijvoorbeeld: snuffelen, langzaam gaan lopen, in een bochtje lopen, gapen, bevriezen en plassen. Vorige week zag ik twee honden die kennis maakten met elkaar. Hond A, zelfverzekerd en hond B, wat onzeker. Toen ze elkaar op een afstandje zagen, bleef hond A stokstijf staan. Hond B ging vervolgens op de grond snuffelen en langzamer lopen, in een bochtje om hond A heen. Als antwoord ging hond A ook snuffelen. Honden voeren dagelijks dit soort gesprekken met elkaar en gebruiken in het contact met ons dezelfde lichaamstaal. Ga de uitdaging aan en bekijk de wereld door de ogen van je hond, probeer zo’n ‘conversatie’ eens te volgen. Je kunt hele gesprekken voeren met je hond zonder maar één woord te gebruiken. Geweldig toch, er gaat een wereld voor je open!

Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

Maandag Ochtend Windows 7+8.1 Beginnerscursus Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les Maandag Middag Picasa foto's beheren Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les Woensdag Ochtend Tabletcursus Apple Ipad/IOS Duur: 4 Lessen, 2,5 uur per les

Vergelijk géén appels met peren als het om uw toekomst gaat! De ene accountant is de andere niet. Bij WEA Deltaland draait alles om het hoogst haalbare rendement uit uw activiteiten en uw kapitaal.

T 088 133 73 00

www.weadeltaland.nl

Donderdag Middag Windows 7+8.1 Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Van a

f

€95 ,Al onze cursussen zijn inclusief boek, Koffie of Thee. De cursussen worden gehouden in onze Trainingsruimte, Langeweg 54 Middelharnis (Voormalig Rabobank) Meldt u aan via wilfred@djcomputerservice.nl of bel.

0187-470967

www.djcomputerservice.nl


NATUUR & LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

37

Excursie weidevogels en kustbroedvogel

Ontdek de vogelrijkdom Dit jaar vindt de vierde Nationale Vogelkijkweek plaats, deze is van 16 tot 24 mei 2015. Vogelbescherming organiseert samen met vogelwerkgroepen door het hele land laagdrempelige vogelexcursies om kennis te laten maken met de prachtige Nederlandse vogelrijkdom. De eilandelijke Vogelwerkgroep van NLGO doet mee aan deze vogelkijkweek en organiseert een excursie op zaterdag 23 mei. De excursie gaat naar de Koude Hoek, een natuurreservaat van SBB op de kop van Goeree. De groep bezoekt het vogelkijkscherm en loopt een stukje langs de rand van het natuurreservaat. Het is een oud open cultuurlandschap met slootjes en kreken, hier zijn altijd eenden en ganzen aanwezig. Er wordt kennisgemaakt met weidevogels zoals kievit, grutto, tureluur en de veldleeuwerik.

Mogelijk zijn er ook bruine kiekendieven te zien die jagen op de aanwezige muizen en jonge vogels. Aan de andere kant van de dijk ligt de Grevelingen, daar wordt gezocht naar kustbroedvogels. Op het eilandje Markenje broeden zeldzame kustvogels. Er zit een kokmeeuwenkolonie en ook een kolonie met grote sterns. Vanaf de dijk kan hier volop van worden genoten. Deelnemers zetten de telescoop op scherp en zien dan nog meer zeldzaamheden: zoals dwergsterns, kluten en broedende strandplevieren. Wie zaterdag 23 mei wil genieten van zoveel moois moet zich zeker opgeven, de start is om 9.30 uur. De excursie duurt maximaal twee uur. Er zijn enkele telescopen en kijkers aanwezig. Het is verplicht op vooraf aan te melden op www.vogelweek.nl, vul dan de postcode 3252 in.

Foto’s: Jan Baks | Tekst: Krijn Tanis


38

PUZZEL

Kruiswoordfilippine Vul het diagram in aan de hand van de omschrijvingen. Gelijke cijfers zijn gelijke letters. De letters in de grijze balk vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

1 2

13

14

1

9

8

3 13

1 buitengewoon spannend

3

7

2 bestand tegen spanning

4

8

3 beroep 4 gemakkelijk te vervalsen 5 bewegingsleer van gassen

10

6

9

10 passering van een voorligger

10

4

8

Puzzel

MEI

7 3

7

11 gedenkwaardig

Deze maand is de prijs een cadeaub on van € 25,- voor Hameeteman Woninginrich ting.

4

5

3

1

14

13

9

6

6 6

4

6

1

2

6

1

10

10 11

12

12

10

5

4

4

14

4

13

6

8

11

12

9

1

8

2

2

3

13

12

2

8

1 6

5 3

14

14

11 10 4

8

11

7

1

3

3 10

12 12

3

10

11

13

12

10

10

8

8 zinsbegoocheling 9 vaartuig

7

7

6 wegconcurreren 7 periodieke bijeenkomst

6

5

12

8

4

4

7

11 11

9 2

8

6

1

Prijswinnaar In mei stond er een kruiswoordpuzzel in Over Flakkee. De winnaar is familie Bom uit NieuweTonge. Zij krijgen een familieticket voor Deltapark Neeltje Jans. Fijne dag! Heeft u de oplossing van de Kruiswoordpuzzel gevonden? Stuur uw inzending voor vrijdag 29 mei 2015 naar Eilanden-Nieuws. Graag o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, naar puzzel@eilandennieuws.nl of naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Kruisw

B L O S T R E A N F R A E R K A N N J A W A A N R O N I N H A M

tekenle


Over Flakkee jaargang 6 - mei 2015

39

Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkeee

OUDE TIJDEN

Negosie Noe binne d’r in Ouddurp nog mar drie kruujeniers mêêr over: de Spar (Accent), Albert Heijn in de Jumbo. Dat was in m’n jeugd, zôô in de jaeren vuuftig van d’n vorigen êêuw, wel aors. As ik even goewd vromme dienke, komme ‘k wel op zôô’n zestiejn kruuienierszaeken. Misschien waere ‘t ‘r nog wel mêêr. Gôôt dat zelfs mar ‘s nae! In de êêrste plekke hao je de wienkels, allêêne op ‘t durp telle ik d’r al ‘n stik of achte, in de Dirkdoenswegt hao je d’r twêê in an de Haevenwegt aok twêê. D’n mêêst vooruutstrevenden was wel Krien van Harrend (Westhoeve) in de Koolwegt. Die zaek wier in ‘t begin van de jaeren zestig de êêrste moderne zelfbediejniengswienkel van ‘t durp. Behalve die wienkels hao je aok plekken wêêr an huus an negosie edae wier. Naest d’r daegelekse werk, mêêst as landèrrerbeier, proberende ‘n antal mènsen in de aevenduren nog wat bie te verdiejnene. Ik dienke dat Krien van Harrend aok zôô begonne is. Aok vaoder is in z’n vriejen tied, al voor d’n oorlog naest z’n wèrk begonne mit negosie.

Mit kaeze in alderlei vis gieng ‘n langs de deure. Op ‘n gegeve moment gieng ‘t zôô goewd dat ‘n d’r op thuus kon bluuve.’t Assortement breiende z’n eige uut toet ‘n complete kruujeniersinventaris.’t Was wel gêên vetpot, mar we konne rondkomme. Wiele verkocht van alles: klompen in alderlei zaeken voor ‘t huushouwen. In ‘t leste hao m’n zelfs’n tabaksvergunnieng, mar de specialiteit bleef kaeze in alderlei soorten vis, zôôas haerienk, bokkienk, stokvis in zoute vis. Lag de voorraed êêrst op zolder, laeter wier d’r ‘n magezien in schuure in’ericht, wat ‘t wienkeltie ‘enoemd wier. Aok van de vreemde (de badgasten) wier ‘eprobeerd ‘n graen’ie mee te pikkene. Zôô wiere bie d’n tram door sommige ongernemers al foldertjes uut’edêèld om klanten naer d’r wienkel te lokkene. Op ‘n gegeve moment gienge d’r zelfs’s ochtens mit ‘n luxe wienkelwaegen naer ‘t kampeerterrein. Jaop van Krien van Harrend, die twint an’eslote was bie de Centra, was êên van de êêrste. ‘t Is leuk om te mèrkene dat m’n stikjes bie ‘n foto in Over Flakkee in de smaeke valle.

Ik woore d’r nog wel ‘s op an’esproke. Wie bevoorbeeld die vrouwen waere die an de schôônmaek binne. Ik kon allêêne melde dat die foto in Nieuwe-Tonge ‘emaekt is. Van deze foto weet ik nae wat speurwêrk wat mêêr: Achter d’n taefel stôôt Jaop Westhoeve in lienks van z’n z’n blonde hulp Hans Verduun, laeter zelf eigenaer van ‘Autobedrijf J. K. Verduijn BV’. Die ‘vreemde’ kenne ik niejt. Aok vaoder heit z’n gelok nog ‘eperbeerd op ‘t kampeerterrein. Hie heit dêêrvoor zelfs nog ‘n nieuwe waegen an’eschaft: zôô’n iesderen hond mit ‘n motor van 3 pk, mar ‘t wier jammer genoeg niks. De verdiejnsten liejpe achteruut in moewder zei toe: ‘Noe kunne m’n twêê diengen doewe: Verhuuze uut deze dôôie lieje (laan) of stoppe.’ Vaoder is toe op Delta gôô wèrke in de bouwpit voor de sluuzen. M’n krege ‘t dêêrnae goewd: ‘n vast lôôn in sociale voorziejniengen.


TRENDY

STOELEN

DE GEZEL L IG STE W I N K EL VA N ZEEL A N D

Diverse kleuren en motieven

De nieuwe collectie is binnen

Nieuw

Maatwerk Interieuradvies

Fraaie collectie zitbanken van UrbanSofa速

Vele toonkamers met

Trendy Zitbank vanaf

E IGE N T I J DSE interieurs

795,-

Adres

Openingstijden

Artikelen

Grevelingenstraat 33 Zierikzee Telefoon 0111 45 4000 contact@walhoutwonen.nl www.walhoutwonen.nl

Donderdag 10.00 - 21.00 uur Vrijdag 10.00 - 17.30 uur Zaterdag 10.00 - 17.00 uur Overige dagen op afspraak

Sfeermeubelen Zitmeubelen Gordijnen PVC/Laminaat Woonaccessoires

Lik e ons

Trendy Zitbank

Overflakkee 1205  

Maandelijkse lifestyle magazine Goeree-Overflakkee

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you