Page 1

jaargang 5 - juni 2014

Limburger in Den Bommel

Watersportgebied bij uitstek

Havendagen in Middelharnis

biedenenwonen

stellendam.nl Doe een bod op uw droomhuis Bezuijen Bemiddeling

Molenweg 8, 3241 LH Middelharnis T 0187 - 48 23 00 www.boumankantoortotaal.nl

Livegekookt catering & evenementen

www.catering-buffet.nl www.livegekookt-catering.nl info@livegekookt.nl t 06 21232046


Middelharnis

Melissant

T

VERKOCH

Hellevoetsluis

T

VERKOCH

Hellevoetsluis

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Dock 187 bouwnummer 28

Beukelaar 3

Rijksstraatweg 269

Heeswijkstraat 6

Dirksland

Brielle

Middelharnis

Stad a/t Haringvliet

T

VERKOCH Emmalaan 15

T

VERKOCH Vroedschap 13

Sommelsdijk

T

VERKOCH Eendrachtstraat 32

Molendijk 30a

BEL STRUIJK & STRUIJK MAKELAARDIJ

T

VERKOCH

VOOR EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND ORIテ起TEREND VERKOOPGESPREK 0187-47 02 72 OF 0181-41 58 33

Zwaluwstraat 34

Oude-Tonge

Brielle

T

VERKOCH

T

Middelharnis

T

VERKOCH Anne Franklaan 18

Sommelsdijk

VERKOCH

T

VERKOCH

Herkingen

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Mariniersweg 13

Bieningen 17

Reiger 79

Kaaidijk 2

Dirksland

Sommelsdijk

Middelharnis

Achthuizen

T VERKOCH Acacia 39

T VERKOCH Reiger 46

T VERKOCH Dock 187 bouwnummer 8

T

VERKOCH Bommelsedijk 56


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Lekker op pad...

Colofon

Evenementenagenda Wandelen op Tweede Pinksterdag

Op maandag 9 juni is er een gratis wandeltocht, georganiseerd door de PKN-kerken. De wandelaars krijgen onderweg onderwerpen aangereikt om over na te denken of over in gesprek te gaan. De route is zo’n tien kilometer lang en gaat dit jaar van de kerk in Ooltgensplaat naar de kerk in Den Bommel. Deelnemers kunnen starten van 14.00 tot 14.30 uur, om 14.15 uur is de officiële start. De tocht gaat over dijken langs het Haringvliet,door polderlandschap en langs historische gebouwen. U krijgt gratis een hapje en een drankje aangeboden. Vervoer (voor chauffeurs) retour naar de startplaats is geregeld en kost €2,- per persoon. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar is er een verkorte route van ongeveer zes kilometer. Die kan samen met de ouders worden gelopen. Het laatste stuk gaan ze met het treintje: ‘de Goeree Expres’. Voor onderweg is er een speurpuzzel...

Redactie Martijn de Bonte Caroline Melissant Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Lees in dit m agazine ook over de Havendagen in Mid delharnis en de Goe reese Portdagen

Advertenties en tarieven Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Koen Maljaars, tel. 06 13 98 11 63 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Advertentiemateriaal: Marius Kot, tel. 0187 47 10 20 opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Dirk van der Welle Manon Thijssen

Uitgever en bezorging

21 juni: Muziek op het erf

Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Jong talent in de Overkant (Foto: Jan Baks)

Muziek, natuur en cultuur. Dat zijn de ingrediënten van Muziek op het erf op zaterdag 21 juni. Vanaf 10.30 uur tot het einde van de morgen geven docenten van de muziekschool uitleg over hun instrumenten en laten hun leerlingen horen wat ze hebben geleerd. Tussen de middag is er een boerenpicknick met pannenkoeken voor de kinderen. Om 13.30 uur start de kindervoorstelling waarin drie muzikanten een muzikale reis rond de wereld maken. Daarna zijn er workshops waarin kennis kan worden gemaakt met instrumenten zoals de harp, slagwerk, viool en gitaar. De hele dag door zijn er demonstraties van kunstenaars. Kijk voor meer informatie op: www.NatuurlijkGoereeOverflakkee.nl.

7 juni, klassiek concert Antoninkwartet Het Antoninkwartet is een bekende groep die concerten heeft gegeven in heel Nederland. Op zaterdag 7 juni speelt de groep in Ouddorp. Het Antoninkwartet bestaat uit Shin Sihan – viool, Runa ‘t Hart – viool, Robin van Gameren – altviool, Amke te Wies – cello. Kaarten kosten € 20,- en zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp 0187-681789. Dit is inclusief koffie of thee voor het concert, en een glas wijn na het concert. De Overkant is open vanaf 19.30 uur, het concert begint om 20.00 uur.

En verder in juni 6 juni: Lezing over D-Day D-Day, de invasie van de geallieerde troepen in het door de Nazi’s bezette deel van Europa. Stichting WO2GO legt uit op welke manier de operatie tot stand is gekomen, wat er op de invasiestranden is gebeurd en welk materieel er is ingezet. Naast twee lezingen worden er filmbeelden vertoond. De lezing is van 20:00 tot 22:00 uur in de Bibliotheek in Middelharnis, Kerkepad 11. De toegang is € 2,50, dat is inclusief koffie en thee. Reserveren kan aan de balie, via www.bzhd.nl of telefonisch: 0181-315111. 7 juni: Spinningmarathon Een spinningmarathon van zes uur voor het goede doel. Dat organiseert Dynamic Motion op zaterdag 7

juni van 10.00 tot 16.00 uur. Meedoen kost € 20,- per fiets voor het eerste uur en € 15,- voor ieder volgend uur. De opbrengst is bestemd voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Aanmelden kan per e-mail: spinningmarathon2014@hotmail.com, telefonisch 0622989915 of in de sportschool. De locatie is Dynamic Motion, Tramweg 25 in Oude-Tonge.

14 juni: 4x4 evenement Op het strand Oosterduinpad is op zaterdag 14 juni vanaf 10.00 uur het jaarlijkse 4x4 evenement. Er is een spectaculair parcours uitgezet voor de terreinwagens. Bezoekers mogen tegen een kleine vergoeding een rondje meerijden. Voor meer informatie stuur een email naar: info@kopvangoeree.nl of bel: 0187-681789.

11 juni: Creatief met taal Op woensdag 11 juni om 9.45 uur verzorgt schrijfster Joke Verweerd een workshop Creatief met Taal in boekhandel Akershoek. Deelname kost € 7,50, er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Inschrijven kan in de boekwinkel, Hoenderdijk 9 te Ouddorp.

14 juni: Ouddorpse Kinderdag Springkussens, clowns, een balonnenwedstrijd, een knuffelhoek met konijnen, een formule 1-auto en nog veel meer. Op zaterdag 14 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur van alles te doen voor kinderen in het centrum van Ouddorp. Voor meer informatie stuur een e-mail naar: info@kopvangoeree.nl of bel: 0187-681789.


‘GEEN NUMMER, MAAR EEN NAAM’ Nieuwe makelaar Het Huis van Jansen maakt frisse start “Ik zie mezelf hier niet meer vertrekken.” Danielle

Moeiteloos somt Danielle de voordelen op

Jansen, opgegroeid in Roosendaal, is verknocht

van een nieuw huis. “De indeling en inrichting

geraakt aan Goeree-Overflakkee. “Het dorpse en

kan op maat worden gemaakt, de huizen zijn

kleinschalige van het eiland past goed bij mij.” Op

energiezuinig en duurzaam en het is prettig

1 april opende ze haar eigen makelaarskantoor:

wonen in een nieuwbouwwijk. Een nieuwe

Het Huis van Jansen. Daarmee kan ze haar liefde

wijk is ruim van opzet, heeft veel groen en

voor het eiland en passie voor wonen delen met

voldoende parkeergelegenheid. Maar het

huizenkopers en verkopers.

mooiste is dat de bewoners samen een nieuwe buurt creëren.”

Het Huis van Jansen is gevestigd in het markante

Christiaan de Vrieslaan bouwnummer 1 en 2

pand op de hoek van de Westelijke Achterweg

Het Huis van Jansen doet zeker niet alleen

en de Hoflaan in Middelharnis. Een handige

nieuwbouwwoningen, ook particulieren die hun

locatie, de notaris en financiële dienstverleners

huis willen verkopen of laten taxeren zijn van

zitten ‘om de hoek’. Het pand is klassiek, de

harte welkom. Een paar weken na de start is

aanpak van Danielle Jansen modern: “Iedere

de eerste particuliere opdrachtgever al binnen.

klant en ieder pand krijgt persoonlijke aandacht,

Binnenkort hangt het stijlvolle verkoopbord

een klant is geen nummer.”

aan de gevel…

Eén van de specialismen van Het Huis van

Kijk voor het woningaanbod op de website:

Jansen is de verkoop van nieuwbouwwoningen.

www.hethuisvanjansen.nl

LAATSTE KANS!

MIDDELHARNIS Sfeervolle woning in de typisch jaren dertig stijl midden in het centrum van Middelharnis aan de authentieke Christiaan de Vrieslaan! Oftewel nieuwbouwcomfort met lage woonlasten, maar wel karakteristiek wonen!

INDELING: Begane grond: Entreehal met toilet en trapopgang. Open keuken, riante woonkamer. 1e Verdieping: overloop, 3 slaapkamers, inloopgarderobe en badkamer. 2e Verdieping: via vaste trap, open ruimte, meerdere kamers optioneel.

koopsom € 349.000 v.o.n. Liever zelf ontwerpen en laten bouwen? Kavelprijs € 169.500 v.o.n.

Westelijke Achterweg 28 3241 EH Middelharnis T. 0187 84 47 31 M. 06 54 91 20 46 welkom@hethuisvanjansen.nl

meer informatie en ons complete aanbod kunt u vinden op: www. hethuisvanjansen.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

De enige Limburgse Flakkeeënaar? Provinciegenoten heeft hij nog niet ontmoet op GoereeOverflakkee. “Misschien ben ik wel de enige Limburger hier”, zegt René Sauren. Het zou ook kunnen zijn dat er meer Limburgse Flakkeeënaars zijn. Sauren, die sinds twee jaar in Den Bommel woont, is wel benieuwd. Hij groeide op nabij het drielandenpunt, in het dorpje Eys. “Het ligt tien minuten van de stad Aken en de Belgische Voerstreek is ook dichtbij. Het is een mooie omgeving, je zult er maar wonen... Eys heeft een kleine achttienhonderd inwoners en is wat dat betreft wel vergelijkbaar met Den Bommel.” Dan houden de overeenkomsten ook direct op. Eys ligt in een dal en René is dus gewend heuveltje op te klimmen. Het was aan de orde van de dag. Terwijl in en rond Den Bommel alles heel vlak is. “De dijk is het hoogste punt.” Een ander verschil met Zuid-Limburg is dat er veel water is. “Ik kan wel zwemmen, maar verder heb ik niet veel met water.” Het grootste verschil is echter de cultuur, de volksaard. “Limburgers denken veel, maar zeggen weinig. Maar hier zeggen ze alles meteen. De mensen zijn direct, maar ook vriendelijk.” Hoe komt een geboren en getogen Limburger op de Flakkeese klei terecht?

Het blijkt een verhaal van ‘boer zoekt vrouw’ te zijn. Sauren, werkzaam in de landbouw, plaatste een contactadvertentie in agrarisch tijdschrift De Boerderij en leerde zo Janiëlle Ras kennen. Ze is een echte Bommelse, dochter van een melkveehouder. In 2012 trouwden ze “Op Flakkee, maar wel op z’n Limburgs.” Via een agrarisch uitzendbureau werkt René bij boerenbedrijven in de regio. Zowel akkerbouw als veeteelt, zijn grootste hobby is koeien melken. Hij voelt zich best thuis op Goeree-Overflakkee. “Ik voel me opgenomen in de gemeenschap, hier in Den Bommel. De mensen zijn vriendelijk. We gaan ook naar de kerk hier. De charmes van Goeree-Overflakkee? De polders, die uitgestrekte landbouwgebieden. En de bollen: écht mooi.” Maar, zegt René, een Flakkeeënaar zal hij nooit worden. “Ik blijf op en top Limburger. Als ik hier ben mis ik het niet, maar zodra ik voet op Limburgs grondgebied zet… ‘De Limburgers heten u welkom’, staat er op een bord bij de provinciegrens. Als ik dat zie, voel ik me weer helemaal thuis.” Dan kan hij weer volop Limburgs kouten met zijn familie en dorpsgenoten van toen, vers zwart brood eten en naar de carnavalsoptocht kijken. Om na zo’n weekend weer terug te rijden naar Flakkee, waar hij misschien wel de enige Limburger is.


Ze zijn er we

Hollandse Harinjij jeghasrienglfheiet

Nederlands Visbureau, Fotografie: Hugo Schuitemaker

Hoe eet naf 12 liefst? Maak va jouw et m ’ fie el ‘s juni een el het op De . ng ri ha e nieuw /visrecepten facebook.com op leuke ns ka en maak prijzen!


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

eer!

e Nieuwe... Start haringseizoen Het haringseizoen start dit jaar op donderdag 12 juni. Vanaf dat moment is de nieuwe haring overal te koop. De veiling van het eerste vaatje vindt plaats op woensdag 11 juni in Scheveningen. De opbrengst gaat naar Bio Vakantieoord. In dit oord kunnen gezinnen met kinderen met een complexe handicap onbezorgd vakantie vieren.

Wijn van de maand

Een wijn selecteren die goed past bij Haring is best wel lastig. Daarom hebben we onze wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld om advies gevraagd. Hij geeft als advies om een droge witte wijn uit Sancerre te kiezen. Sancerre is een schilderachtig dorpje in de Franse Loire. Meer specifiek de Sancerre La Galette van Domaine Bailly. Hiervan worden slechts 20.000 flessen per jaar gemaakt, een bijzonder product. De Sancerre La Galette heeft frisse citrustonen en een volle stevige smaak met mineraliteit en een fijne droge afdronk.Dat is een perfecte combinatie met een lekkere zilte Haring.

Vangst Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd (half mei tot juli) door pelagische trawlers gevangen. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Haring die later in het jaar wordt gevangen wordt vaak verwerkt tot rolmops, gerookte haring of geëxporteerd. Nieuwe Haring of maatjesharing? Volgens de Warenwet mogen we vanaf de start van het seizoen tot en met 30 september haring Nieuwe Haring noemen. Daarna moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden. De naam ‘maatjesharing’ komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’ omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke en haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’. Haring in het land, dokter aan de kant Haring is gezond! Het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en het is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en voor de motoriek. Haring is een vette vis en bevat omega-3 vetzuren en vitamine A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E. Met één haring per week, zit je al aan de gewenste hoeveelheid.

Op zoek naar iets bijzonder om te serveren bij Haring? Dan is sherry een goede keus. Onze wijnexpert legt uit: “Het drinken van sherry is niet meer zo populair als vroeger, maar het is een perfecte combinatie met ‘Hollandse Nieuwe’. De extra droge Tio Pepe Sherry kan ik van harte aanbevelen, een frisse sherry met een vleugje amandelen.”

Haring op school! De meeste kinderen eten geen haring omdat ze dat van huis uit niet meekrijgen, Veelgenoemde argumenten om geen haring te eten zijn geur, smaak en men ‘denkt’ er niet aan. Toch blijkt uit een blindproeverij dat kinderen haring juist heel lekker vinden. Vishandelaren kunnen, samen met de leerkracht, een les op school geven aan de hand van een gratis lespakket en een film op internet. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag. Ze maken drie haringhapjes, die ze gaan proeven en vervolgens beoordelen. Schrijf je school nu in voor de haringsmaaklessen via haringhap.nl.

Haringcrostini met venkel Geen haring happen, maar een hapje bij de borrel Ingrediënten 2 haringen, schoongemaakt 8 dunne plakjes oude wijvenkoek of ontbijtkoek 1 venkel 1 eetlepel (rijst)olie 1 eetlepel verse dille, fijngehakt + enkele toefjes 1 eetlepel citroensap 2 eetlepels Griekse yoghurt versgemalen peper

Bereiding Snijd de plakjes koek diagonaal door en bestrijk ze dun met olie. Rooster de plakjes koek in een grillpan tot ze krokant zijn en laat ze afkoelen. Snijd de venkel in vieren en schaaf de parten in flinterdunne reepjes. Meng de venkel in een kom met dille, citroensap en een halve eetlepel olie. Voeg wat zout en versgemalen peper toe. Laat de salade minstens 15 minuten staan. Maak de haringfilets los en snijd elke filet in vier ruitvormige stukken. Schep op elk plakje koek wat venkelsalade en leg er een stukje haring op. Garneer met een klein schepje Griekse yoghurt en een toefje dille. Serveer de crostini’s op een schaal.

Meer recepten met haring of andere vis op www.visrecepten.nl Tip! De beste haring eet je vers van het mes!


Hollandse held: Haring!

Column Robert van Wijk

www.livegekookt-catering.nl

Haring is een echt, eerlijk en puur product wat maar een korte periode vers verkrijgbaar is. Nu is die haring natuurlijk niet echt een product van ons eiland, maar gelukkig eten de meeste mensen haring mét gesneden rauwe uitjes, en laten we die nu wél in overvloed op ons mooie eiland hebben. Over die uitjes gesproken; heeft u zich wel eens afgevraagd waarom we haring met rauwe ui eten, of beter gezegd; wist u dat de combinatie van gesnipperde ui en rauwe haring in de klassieke gastronomie niet is bedacht voor de lekkere smaak, maar als bescherming tegen bacteriën? Na de uitvinding van koelkast konden we de rauwe ui wel weglaten op het menu. Eigenlijk zijn we dus door onze eigen smaakevolutie gaan houden van de combinatie Haring - Ui, waardoor ze nu smaaktechnisch onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Nog een kleine serveertip: Snij de haring in hele kleine blokjes, snipper een uitje ook in kleine blokjes. Vul een ‘steker’ (of een kokertje) eerst met de gesneden haringfilet, vervolgens met de gesnipperde ui. Druk dit goed aan en haal vervolgens voorzichtig de steker los. Dit ‘taartje van haringtartaar’ is te serveren als feestelijk voorgerecht of als walking diner hapje. Eet smakelijk!

Speciaal open op donderdag 12 juni! VERS VAN HET MES NIEUWE HARING

Onze winkel is open Westelijke Achterweg 40 (Achter de Xenos) T. 0187 - 48 50 03

Sancerre La Galette Domaine Sylvain Bailly Sancerre van Domaine Bailly is een wijn waar men de ziel van de wijnboer terugTorres proeft in-de wijn. Domaine Miguel Santa Digna,Bailly maakt ongeveer twintigduizend flessen van de La Galette.

Chardonnay Reserva

Deze Fairtrade Chardonnay heeft een heldergele kleur met

n reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de vagroene sappige0 smaakvoor van tropische vruchten als mango, ananas 15,5

15,00 p/st

en guave. De afdronk is zacht, vol en zuiver.

r fles Misty peCove Misty Cove Sauvignon Blanc

0 Sauvignon9,1 Blanc

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een wijn en souplesse. kleur is licht Mistymet Covediepgang Marlborough SauvignonDe Blanc is een en lekker stuivend en in de neus De kleur is licht wijn met diepgang souplesse.

13,75 bij 12 ofpemeer r fles

nu voor

7,85

Lekker bij diverse Deze wijn kan heel goed vissoorten en een gedronken worden prachtige combinatie bij verse vis, lichte vleessoorten zoals met Hollandse varkensvlees, kalfsvlees nieuwe! en kip.

en lekker stuivend in de neus

0,75

€ 5 vangratis Inhoud € 9,2 En nu fles: met per fles Ice Pack. nu vo€or 0flessen 7,5 bij 18 incl.btw8,75 (0,75 L)

0 (0,75 L) € 8,0incl.btw

Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis 0187-482455 0187-482455

Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

HABRAKENVIS, DE LEVERANCIER VAN Verse Noordzee-vis Verse schelpdieren Verse schaaldieren Gerookte produkten Hollandse maatjes: op traditionele wijze gekaakt en gerijpt. EEN STUKJE HOLLAND OP Z’N BEST Regionale produkten. Daar draait het om bij Habrakenvis in Stellendam en bij de BRU 17 in Bruinisse. Dit geldt zowel voor de vis als voor de schaal- en schelpdieren. Alleen vissers op de Noordzee, in de Delta en op de Waddenzee bepalen er de aanvoer. Voor de Hollandse Nieuwe haring echter blikken zij naar Katwijk aan Zee. Een jarenlange relatie met het gerenommeerde haringverwerkingsbedrijf Hoek staat borg voor een meer dan uitstekend zilt en romig produkt. Tientallen jaren reeds beoordelen, keuren en kopen zij de haring in het Deense Skagen, aangevoerd door met name Zweedse trawlers. Iedere dag rijden de Deense koelwagens op Katwijk, alwaar de haring het traditionele Hollandse rijpingsproces ondergaat. Het resultaat mag er zijn: een Hollandse Nieuwe van topkwaliteit. Meestersnijderweg 5 | 3251 LJ Stellendam M. 06 - 511 734 20 | E. info@habrakenvis.nl BRU 17, Havenkade 18, 4311 BA Bruinisse, T: 0111-484459


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Doe-het-zelfuitstraling

Werkbank in de woonkamer Als we het in de mode over utility als trend hebben, praten we over overalls, zijzakken op broeken en andere details geïnspireerd op werkkleding. Denk je nu in wat deze aspecten kunnen doen in het interieur. Precies: klussen wordt design! Gereedschappen, bouwmaterialen en zelfs de werkbank werden in een designjasje gestoken en geschikt gemaakt voor in huis. Beton, schragen, planken en touw brengen zo weer wat ruigere - noem het mannelijke - invloeden in het interieur, waarin pastelkleuren (nog steeds) de boventoon voeren. Het interieur met een doe-het-zelf uitstraling is stoer maar boet niet in op luxe. Materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit; producten zijn praktisch en ook ambachtelijk gemaakt. Door iemand anders of door jou! Dus stroop je mouwen op en maak jezelf én je huis nuttig. Bij deze trend horen vooral ook functionele woonaccessoires. Of je die daadwerkelijk zo gaat gebruiken of ze liever neerlegt voor de sier, dat mag je natuurlijk zelf weten. Maar ‘neat freaks’ zullen dolblij zijn met de borstels, vegers en bezems die mooi genoeg zijn om uit te stallen. Op naar de bouwmarkt! (Foto’s: Perscentrum Wonen)

Landelijk wonen is een begrip geworden met veel betekenissen. Bij de één staat landelijk wonen voor gezelligheid, sfeer en kleur met een knipoog naar het ‘buitenleven’. Een ander ziet buitenleven terug in een wat meer klassiek interieur. Eigenlijk is landelijk wonen een basis waar je iets van jezelf aan toevoegt. Leuke toevoegingen zijn brocante, oude- en tweedehands spullen of stoerdere items met een knipoog naar Scandinavië. Het opknappen van ‘oude’ meubels is ook onderdeel van de trend ‘landelijk wonen’. Dat is al een tijdje erg in trek en leuk om te doen. De meubelverf van Painting the Past is erg geschikt om meubels op te knappen en is verkrijgbaar in wel 70 kleuren. Als u goed schuurt en de ondergrond vetvrij maakt is er geen grondverf nodig. Na een uurtje is de verf stofdroog en na vier uur overschilderbaar. Het resultaat is verrassend. Meer weten over de verf of lekker snuffelen in een winkeltje met ‘landelijke’ woonaccessoires? Stap dan eens binnen bij Country@Home in Dirksland. www.countryathome.nl

De badkamer anno nu:

Een volwaardige leefruimte vol warme materialen De badkamer transformeerde de afgelopen jaren van een wit betegeld hokje met sfeerloos kunstlicht tot een thuisspa om heerlijk in te relaxen. Anno 2014 ontspannen én leven we in de badkamer. Een volwaardige leefruimte in het huis, die ook als zodanig wordt ingericht: dat is de badkamer van nu. Of het nu een verlenging van de woonkamer of van de slaapkamer is, de stijl van het interieur voer je ook in de badkamer door.Je vindt er dus steeds meer zachte materialen en warme kleuren. Zo zijn de nieuwste tegels voorzien van een houtprint, waardoor het lijkt alsof er een houten vloer in de badkamer ligt. Liever een houten bad? Dat kan! Met een houten badombouw realiseer je een instant gezellige uitstraling. In de moderne badkamer mag ook geen marmer ontbreken. Als wasbak, douchebak, op de muur of op de vloer, dit materiaal wordt op ieder oppervlak ingezet. (Foto: Perscentrum Wonen)


Simon Vestdijkpad Wij bieden, namens onze opdrachtgever, drie mooi gelegen en ruime bouwkavels aan voor de bouw van VRIJSTAANDE WONINGEN. De kavels zijn gelegen op een mooie locatie in de Westplaat met aan de voorzijde uitzicht op een waterpartij. Koopsommen: Kavel 1 € 171.600,- V.O.N. (429 m2) Kavel 2 € 191.200,- V.O.N. (478 m2) Kavel 3 € 199.200,- V.O.N. (498 m2)

Meer informatie over deze kavels?

De makelaar waar u écht profijt van hebt!


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Woonwinkel Hartje Holland Buiten eten zonder plastic Dineren op het terras, een picknick op het strand of met een bord op schoot tijdens een tuinfeest: het zijn de gelegenheden waarvoor je je mooie servies liever in de kast laat, maar je liever ook niet van armetierige plastic bordjes wilt eten. Het Nederlandse Zuperzozial komt met twee mooie oplossingen: wegwerp of om na gebruik weer netjes op te bergen. Laat dat barbecueweer maar komen! De Raw Earth-collectie bestaat uit een compleet servies in felle kleurtjes. Bijzonder is dat alle items niet van plastic zijn gemaakt, maar van bamboe en maïspulver. Dat zijn twee natuurlijke en dus milieuvriendelijke grondstoffen! Het materiaal is even sterk als keramiek of melamine, kan gewoon in de vaatwasser en gaat jaren mee. Borden met drie compartimenten en felgekleurd bestek. Dit wegwerpservies past bij smakelijke feesten en partijen. De producten zijn namelijk gemaakt van plantaardige suikers waar PLA (Poly Lactid Acid) van wordt gemaakt. Door de zware kwaliteit kan het na afwassen (en ja, dat kan in de vaatwasser) meerdere keren gebruikt worden. En wanneer je het dan weggooit, kan dat zonder schuldgevoel, want het is 100% composteerbaar. Voor een groots feest met maar een klein beetje afval. Meer weten? Kijk op www.zuperzozial.com. Bron: Perscentrum Wonen

In het hart van Ouddorp staat Hartje Holland. Een leuke woonwinkel met theetuin, onlangs is ook het Theehuijs geopend. Bianca en haar twee dochters Madeleine en Nellieke runnen de gezellige zaak. Hier kunt u genieten van huisgemaakte lekkernijen! Ook kunt u terecht voor een heerlijke hightea samen met vriendinnen, of kom gezellig met een groepje collega’s of vrijgezellen langs om een feestje te vieren. Hartje Holland is te vinden aan de Weststraat 11 in Ouddorp. Kijk voor meer informatie op www.hartjeholland.com of op de Facebookpagina.

Slimme gashaard combineert gemak met comfort Wie denkt dat een haard alleen bij een koude winter past, kent de moderne gashaard nog niet. Met de slimme modellen geniet je het hele jaar door van een sfeervol vlammenspektakel, ook op een regenachtige voorjaarsdag. De gashaard is er in talloze ontwerpen en is niet van echt te onderscheiden. Levensechte houtblokken of witte kiezelstenen: je kiest zelf je favoriete look. Het krachtige houtvuur nodigt uit voor een goed gesprek, terwijl je samen in de vlammen tuurt.

Moestuin in de keuken Fijn koken en lekker eten zijn leuker in een functionele en mooie ruimte. En dat ook de keuken, net als de andere ruimtes in huis, aan trends onderhevig is, zien we op de woonbeurzen in Londen, Parijs en Nederland. Daktuinen, stadsboeren en doe-het-zelf imkers nemen het voortouw en laten ons langzaamaan wennen aan het idee dat alles wat van dichtbij komt, beter is. In de zogenaamde Farm Kitchen is dit concept nog verder doorgevoerd. Met deze keuken wordt de trend toegankelijk voor een breder publiek, waaronder ook mensen met een druk gezinsleven, een veeleisende baan en zónder groene vingers.

Levende muren De groene keuken draait om micro-agricultuur, wat simpelweg inhoudt dat voedsel verbouwd kan worden in de keuken. Het juiste licht, irrigatie en andere groeistimulansen garanderen een reguliere kleinschalige productie van groenten en kruiden. Waar deze technische elementen snel kunnen overheersen, blinkt de Farm Kitchen uit in een warme, kleur- en geurrijke esthetiek waar ‘levende’ muren en verticale tuinen de zintuigen stimuleren. Zelf begin je ook eenvoudig een kleine moestuin in de keuken: kweek je kruiden in potten aan de muur, of laat aardbeien groeien in een oud cakeblik. Je eigen voedsel verbouwen voordat je het kookt komt zo letterlijk binnen handbereik. (Foto’s: Thinkstock)

Met het juiste licht en voldoende water begin je je eigen minimoestuin in de keuken.


Herweijer Tuintechniek Watertoren 34 3247 CL Dirksland Herweijer Tuintechniek Watertoren 34 3247 CL Dirksland

0187 - 60 52 28 info@herweijertuintechniek.nl www.herweijertuintechniek.nl 0187 - 60 52 28 info@herweijertuintechniek.nl www.herweijertuintechniek.nl

Met een paar woorden: ‘Handen uit de mouwen!’ U S! 15 graden en een heerlijke voorjaarszon heeft de lente zich inmiddels Wca. IE Met FT N R HEE aangediend. Door de W extreem winter hebben veel planten en dieren deze periode met gemak overleefd en zijn ongeEIJEzachte HER veer een 6 weken eerder actief dan vorig jaar. Het lijkt Met dit allemaal gaan. Echter, de tuin heeft heeft de wellente wat zich hulp inmiddels nodig. Met paar woorden: ‘Handen uit de mouwen!’ ca. gradenvanzelf en eenteheerlijke voorjaarszon S! 15 Wjaar U IE N 34inte n FT re EE to H er R at w JE Een vakkundige gehanteerde snoeischaar en een dosis gezonde mest zijn het voorjaar noodzakelijk. Uw hovenier helpt u er aangediend. Door de extreem zachte winter hebben veel planten en dieren deze periode met gemak overleefd en zijn ongear EI HERW gaan we VERHUIZEN na g! te gaan. Echter, de tuin heeft wel wat hulp nodig. in al tr 2013 dan vorig jaar. Het lijkt ts graag6bij! ui veer weken eerder dit jaar allemaal vanzelf eind actief se is met een fr n 34intehet voorjaar noodzakelijk. Uw hovenier helpt u er n strak pand torezijn Een vakkundige Di gehanteerde en een dosisnagezonde ar watermest rksland. Eesnoeischaar onze IZEN U H ninvo ER ite V e ite w tiv an ac g!or ga de al 13 et tr m 20 ts e graag bij! ui w eind n se is te fr ar n st ee enk pand met n voor de le w ke r en stra Ove n ek . Ee clusief tuindesig nd Ex sla . rkeen n’ Di ig es De maand juni is hoogtepunt voor de tuinliefhebber. Dit zorgt voor D or zeze een perfecte tweede bloeiperiode. Hoog n vo oporonon euws activ niite de. (m eerite nieuwe tak ‘Outdo starte eten mev e nl wite n bu de e en ht or ek ec vo w t kerlevan he design enbe O fhreb lieve n’. Exclusief tuin ig es D or ze do on ut op k ‘Olieve lust is. Zo’n voorjaarsws steun nodig. Bind geen bossen stengels samen aan e )taeen eu ni groeit en bloeit dat het bswite we even. (meer nieuextra t echte buitemnlak or vo en ebber van he fh te lie raakmee. Hovenier spzich maand brengtVe ook wat met bamboestokken, maar houd rekening met de vorm van de een af et werk eet ni rgbest rels al veel wordt bereikt. Dit is niet het geval. De organische stofwaarde Snoeien in het Voorjaar beurt die e website) ks lij ar ja Dé . rt interbteeusnoeien die uak plant. is weliswaar hoog, maar de hoeveelheid mineralen is gering. uwdewplanten aken voor in koemest Allereerst is het nodig de m winterbeurt ra .bij te spen afiss eenn m et ka ni t ee rg in Ve e tu di t uw ur van Bijmesten daarom noodzakelijk! kunnen de juiste stofwaarde meststofvergeten was. Heesters kunnen worden uitgedund, en dode delen rels al veeliswordt bereikt. Dit is nietUiteraard het geval. De organische Snoeien in het Voorjaar rt. Dé jaarlijkse be rbteeusnoeien inteverwijderd. uwworden fenkoemest door onsisworden geleverd. vaste planten kunnen Bovendien een aantal in weliswaar hoog, maar de hoeveelheid mineralen is gering. Allereerst is het nodig dewplanten dieen u .bijkunnen de winterbeurt Gazon: Klimplanten leiden en aanbinden iss nm kaop etwel niworden tuin Pas uw bomen nog worden gesnoeid. met Esdoorns, Berken envan nootBijmesten is daarom noodzakelijk! Uiteraard kunnen de juiste meststofvergeten was. Heesters kunnen uitgedund, en dode delen

Tuintips van uw hovenier

uw hovenier Tuintips van Tuintips van uw hovenier Uiteraard is het verstandig om één keer perjanuari 7 á 10aleen dagen achtigen. De sapstroom van deze bomen komt begin op aantal gang. vaste planten kunnen worden verwijderd. Bovendien kunnen U mag ze weer snoeien naPas de wel langste dag Esdoorns, in Juni. belangrijk is bomen nogpas worden gesnoeid. op met en noothet gazon te maaien. In droge perioden nietErg teBerken kort, het dat deDevorstgevoelige beplanting tijdigkomt wordtbegin gesnoeid. achtigen. sapstroom van deze bomen januariVanaf al ophalf gang. in natte perioden mag het wel kort gemaaid worden. www.herweijertuintechniek.nl Maart dat weer al plaats vinden. Onder vorstgevoelige vallen U mag kan ze pas snoeien na de langste dag in Juni.beplanting Erg belangrijk is Vergeet de voeding vandiverse het gras niet, het gras dat u bijvoorbeeld: lavendel, rozen, groenblijvende planten zoals Amehet dat de vorstgevoelige beplanting tijdig wordtwant gesnoeid. Vanaf half www.herweijertuintechniek.nl rikaanse enplaats Viburnum Tinus, halfheesters, enz.beplanting Veel van dit soort Maart kanSering dat vinden. Onder vorstgevoelige vallen afmaait enalafvoert is een potentiële energievoorraad voor planten zijn scheutbloeiers en diverse moetengroenblijvende jaarlijks worden teruggesnoeid. bijvoorbeeld: lavendel, rozen, planten zoals Amede grasplanten. Door de bemesting gaat ook het onkruid rikaanse Sering en Viburnum Tinus, halfheesters, enz. Veel van dit soort in hetzijn gras groeien, dus jaarlijks daar zult u ook iets aan Bemesten in harder het voorjaar planten scheutbloeiers en moeten worden teruggesnoeid. Demoeten bemestingdoen. van uw (lage) beplanting en het gazon heeft de prioriteit. Deze begroeiing wortelt in de bovenste grondlaag. Door de vele neerslag Bemesten in het voorjaar die bemesting in de winter gevallen de voedingenvolledig uitgespoeld. Bijmesten De vanis uw (lage)isbeplanting het gazon heeft de prioriteit. is daarom noodzakelijk. Gebruik voor hetgrondlaag. bemestenDoor van de uwvele gazon een Deze begroeiing wortelt in de bovenste neerslag organische meststof met voldoende stikstof. Ook is in veel gevallen die in de winter is gevallen is de voeding volledig uitgespoeld. Bijmesten Tuintechniek over de onkruidbehandeling die het beste noodzakelijk dat het gazon wordtvoor geverticuteerd. Door is daarom noodzakelijk. Gebruik het bemesten vandeuwlangdurige gazon een natte omstandigheden is voldoende er veel mosstikstof. ontstaan. de gevallen groei van de organische meststof met OokDitis remt in veel grasplant en moet daarom verwijderd. Door de langdurige noodzakelijk dat het gazon worden wordt geverticuteerd. natte omstandigheden is er veel mos ontstaan. Dit remt de groei van de Vaste planten Voor de border magdaarom het stikstofgehalte wat lager zijn en is vooral het grasplant en moet worden verwijderd. kali- en fosfaatgehalte belangrijk. Gebruik ten allen tijde een mengmest waarin 3 demag hoofdelementen aanwezig aangevuld Voor dealle border het stikstofgehalte wat zijn, lagerliefst zijn en is vooralmet hetwat magnesium en sporenelementen. Meststoffen van DCM Eco-Style zijn kalien fosfaatgehalte belangrijk. Gebruik ten allen tijdeofeen mengmest met meststof dat een hoog Kali- gehalte heeft. Ook is het hiervooralle geschikt. Veelal wordt gedacht dat zijn, met liefst een hand koemestkorwaarin 3 de hoofdelementen aanwezig aangevuld met wat magnesium en sporenelementen. Meststoffen van DCM of Eco-Style zijn hiervoor geschikt. Veelal wordt gedacht dat met een hand koemestkor-

Leid nieuwe scheuten Nieuwe trends fen door ons worden geleverd.naar de plaats waar u ze hebben De wereld razendsnel. Daarom tussen grijpen we graag terug op het wilt. Inverandert veel gevallen is insteken al aanwezige verleden waarin alles nog overzichtelijk was. We zijn nostalgisch. Maar Nieuwe trends ranken een perfecte manier om de scheuten te leiden. hetwereld oude kopiëren niet zomaar, we halen er elementen uit dieopwe De verandertwerazendsnel. Daarom grijpen we graag terug hetin ujasje zultsteken. soms ook moeten snoeien om de klimplanten eenMaar nieuwwaarin Door ze uit te vergroten, te veranderen ofMaar soms verleden alles nog overzichtelijk was. We zijn nostalgisch. alleen details te houden gebruiken. het oude kopiëren we nieten zomaar, weregelmatig halen er elementen uit die we in in toom te ze ook opnieuw moeten een nieuw jasje steken. Door ze uit te vergroten, te veranderen of soms aanbinden. Oud een te nieuw jasje! alleenindetails gebruiken. De 16de en 17de eeuw staan momenteel volop in de belangstelling. Vooral spreekt tot de verbeelding. Dat leidt in de Oud inonze eenGouden nieuwEeuw jasje! De voeding van uw haag tuin16de tot hernieuwde aandacht voor klassieke elementen zoals pilaren, De en 17de eeuw staan momenteel volop in de belangstelling. kapitelen enGouden grote vormen. We laten inspireren Vooral onze Eeuw spreekt totons de weer verbeelding. Datdoor leidt klassieke in de komt dat de planten op zoek gaan naar voeding tuinbeplanting in elegante enelders decoratieve vormen. tuin tot hernieuwde aandacht voor klassieke elementen zoals pilaren, kapitelen en grote vormen. We laten ons weer inspireren door klassieke Ook laten we ons inspirerenendoor ons koloniale verleden en de etnische tuinbeplanting in elegante decoratieve vormen. voorkeur specialegebieden. mest voor invloeden uit exotische We haagplanten. geven een eigentijdse, vrije interpretatie rijkdom door uit deons tijdkoloniale van de VOC. Daarom Ook laten wevan onsde inspireren verleden en benutten de etnische we grote potten en vazen op voet,We decoratief vlechtwerk en inlegwerk, invloeden uit exotische gebieden. geven een eigentijdse, Soms lukt het gewoon niet om de tuin in toom tevrije houden. gouden en koperen alsVOC. mat.Daarom Kortom:benutten we zijn toe interpretatie van de details, rijkdomzowel uit deglanzend tijd van de aangrote een decoratieve tuin die heeftvlechtwerk in onze Gouden Eeuw. De we potten en vazen op zijn voet,wortels decoratief en inlegwerk, ‘Golden Agekoperen Garden’. gouden en details, zowel glanzend als we zijn toe op een teleurstelling uit. Schroom danmat. nietKortom: om contact aan een decoratieve tuin die zijn wortels heeft in onze Gouden Eeuw. De Enthousiast ‘Golden Age geworden? Garden’. Neem dan contact op met ons!

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met ons!


Een tuin om

Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

op te eten Explosie van smaak, geur en kleur op je bord In veel landen in Azië en het Midden-Oosten is het al heel gewoon: bloemen eten. Bloemen voegen smaak, aroma en kleur toe aan een salade, dessert of snack. En wie zwicht er nu niet voor een vrolijk gegarneerd bord vol uitnodigende kleuren? De lente is dé tijd van het jaar om madeliefjes te plukken. De blaadjes passen perfect in een salade, de bloemen die nog in de knop zitten smaken nootachtig. En als je ze inlegt, heb je de ideale vervanging voor kappertjes. Bloemen eten is allang niet meer vreemd. In Azië en het Midden-Oosten maken koks er al veelvuldig gebruik van. Met bloemen voeg je eenvoudig een frisse, kruidige of fruitige smaak toe aan alledaagse gerechten. Een ware oppepper voor boter, jam, azijn, marinades en dressings! Van bitter tot zoet Een citrusachtige smaak creëer je met begonia’s, lavendel of geranium. Licht bitter zijn chrysanten, afrikaantjes en leeuwenbek. Een zoete toevoeging krijg je door rozen en viooltjes. In de meeste gevallen gebruik je alleen de bloemblaadjes. Van sommige soorten kun je echter de hele bloem eten: de daglelie bijvoorbeeld. Ook thee fleur je eenvoudig op. Samen met kruiden zorgen bloemen als kamille en lavendel voor een zoete en kruidige smaak.

Oogst lof met slimme tips voor eigen moestuin Groenten uit de supermarkt maken plaats voor groenten van eigen land. Zelfs zonder groene vingers begin je met succes je eigen moestuin. Een paar tips om te starten met eten uit eigen tuin! Een stuk grond van zo’n dertig vierkante meter biedt ruimte genoeg om een gezin van vier personen een zomer lang te voorzien van sla, rode biet, kruiden en tomaten. Dit zijn de gemakkelijke groenten: ze geven bijna altijd een goed resultaat. Ook radijs en tuinkers zorgen zelden voor teleurstelling. Iets moeilijker, maar ook goed te doen: verschillende boonsoorten, aardappels, pastinaak, courgette en pompoen. Liefhebbers van asperges kunnen hun favoriete groente beter niet zelf gaan verbouwen. Samen met wortel, prei en bloemkool behoort dit gewas tot de ‘moeilijke’ groenten. Voor het planten en zaaien kan beginnen, zorg je eerst voor een gezonde bodem. Met plantaardige of dierlijke mest doe je dat op een natuurlijke, milieuvriendelijke manier. Heb je al langer een moestuin? Pas dan ook vruchtwisseling toe: verbouw niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond. Zo voorkom je dat de bodem uitgeput raakt voor een specifiek gewas en kan je elk jaar opnieuw genieten van je favoriete groenten.


Havendagen, 6 en 7 juni Koren zingen zeemansliederen, op de streekmarkt zijn oude ambachten te bewonderen, er zijn demonstraties op het water, rondvaarten met een razendsnelle speedboot en er is muziek vanaf een drijvend podium. Tijdens de havendagen op vrijdag 6 juni en zaterdag 7 juni staat het gebied rondom de haven bol van de activiteiten. Op vrijdagmiddag wordt de MD 10, een oude sloep, over het jaagpad naar de werf ‘gejaagd’. Achter de sloep volgt een vloot historische jachten.

De haven, de vissers en de havendagen Middelharnis heeft een duidelijk visserijverleden Even terug in de tijd. Meer dan honderd jaar geleden, op 9 januari 1912, vertrok de MD 3 Anna vanuit de haven van IJmuiden om kabeljauw en schelvis te vangen. Elf dagen later verging het schip met man en muis tijdens een sneeuwstorm. De MD 3 Anna was een degelijke stalen vissloep, een van de beste schepen van de vissersvloot van Middelharnis. Het was eigendom van reder Kolff. Van de dertien bemanningsleden kwamen er twaalf uit Middelharnis. De dertiende, het kofjekokertje, was afkomstig uit Vlaardingen.

kjes, allemaal bewoond door vissers. Zeven bemanningsleden van de MD 3 Anna hadden er ook hun thuisbasis. De rest, op het kofjekokertje na, woonde bijvoorbeeld aan de Waterweg en de Westdijk. Niet ver van de haven, want daar gebeurde het. Daar, langs het Vingerling, lagen de vissersschepen. Daar waren de pakhuizen en het kantoor van reder Slis, de scheepswerf, nettenmakers en taanders. Aan de Vissersdijk het uitkijktorentje, dat reder Kolff uitzicht bood over het Haringvliet.

Loop eens door de Visserstraat in Middelharnis. Hier stonden ooit 66 wonin-

TOKO KUMIS Indonesische specialiteiten DAT ZIT WEL SNOR!!

Ons verwarmde terras mét buitenbar is geopend vanaf 12.00 uur!

INDONESISCHE MAALTIJDEN - SPECERIJEN/BOEMBOES DIVERSE SNACKS - VERSE ROTI - SAMBAL OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00 - 18.00 uur, Di./Vrij. 12.00 - 19.00 uur en Za. 10.00 - 18.00 uur Nieuwstraat 28 | 3241 Cl Middelhanris T. 06 - 54 34 11 88 | www.kumis.nl

Brasserie ‘t Vingerling Vingerling 23 | 3241 EB Middelharnis Tel. 0187-483333 | www.brasserievingerling.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Er zijn nog wel tastbare herinneringen aan het vissersverleden in Middelharnis. Het beeld van het Kofjekokertje, bij de haven, is een eerbetoon aan de ‘jongste bediende’ aan boord, die zich bezighield met klusjes als koffiezetten en schoonmaken. Bij dit beeld legden nabestaanden van de MD 3-bemanning in januari 2012, honderd jaar na de scheepsramp, een krans. Ter nagedachtenis aan de dertien omgekomen vissers. De verdronken bemanning van de MD 3 Anna is niet uniek. De visserij bracht veel welvaart in Middelharnis, maar ook veel verdriet. “Dat moet onvoorstelbaar groot zijn geweest”, zei Jeanne Marie Boogerman tijdens de stijlvolle herdenking in januari 2012. Zij was een van de initiatiefnemers. “Moeders verloren hun zonen en vrouwen hun echtgenoot. Dertig kinderen hadden in één klap geen vader meer. Het was zwaar om zonder kostwinner het hoofd boven water te houden.” Inderdaad, de vis wordt duur betaald. Einde van een tijdperk In tegenstelling tot dorpen als Oude-Tonge, Stad aan ‘t Haringvliet, Sommelsdijk en Dirksland, heeft Middelharnis een duidelijk visserijverleden. Eind negentiende eeuw telde de vloot nog zo’n twintig houten schepen. De grote jaren van de Menheerse visserij waren toen al voorbij. In het laatste kwart van de negentiende eeuw ging het langzaam maar zeker achteruit. De

schepen waren verouderd, maar de reders wilden niet meer investeren in nieuwe, grotere schepen. De haven was bovendien niet op zulke schepen berekend. In 1920 werd het laatste vissersschip verkocht. Het einde van een tijdperk, dat veel inwoners van het dorp tot voor de kust van Schotland, Noorwegen en zelfs IJsland bracht. En een tijdperk dat het uitgangspunt vormt voor de jaarlijkse Havendag. Beug De Menheerse vissers visten met de beug. Dat was een gecompliceerd vistuig van kilometers lange lijnen met zijlijnen en haken met aas. De beug was zowel aan de oppervlakte als in de zeebodem bevestigd. Een tocht met de beugsloep duurde van tien dagen tot wel veertien weken (in de zomer). De vissers uit Middelharnis brachten vooral kabeljauw, schelvis, leng en bot aan land.

FOXI MOBIEL hone

Fashion to your p

tie Accessoires en repara ation. van gsm, xbox, playst

IJscoupe Havendag 2,50 Oliebollen

Schoolstraat 54 3241CT Middelharnis

Westdijk 12 middelharnis Winkelcentrum D’n Diek 0187-482065

lekker gezellig per stuk 0,80 11 voor 8,00 info@debanketbakker.nl @debanketbakker.nl Banketbakkerij van Helden


Dames HOEDENHUIJS JOSEPHINE GAAT VERHUIZEN! D.V. 1 juli sluiten wij de deuren aan het zandpad. Medio augustus nemen wij onze intrede aan de Kaai 9 (haven) te Middelharnis. Daarom ruimen wij op! 25 TOT 50% KORTING op de zomercollectie!

KLEDING

20% ING KORT

Hoedenhuijs Josephine, Zandpad 30, 3241 GX Middelharnis, tel. 0187 487644

WWW.HOEDENHUIJSJOSEPHINE.NL

Ook verkopen wij woon-accesoires en exclusieve cadeautjes.

Lijnbaanstraat 19 3241 GN Middelharnis

R

Romantische jurkjes

ING

KLED

S DAME

Uitgezonderd basisartikelen en nieuwe collectie.

5ja0ar Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse Telefoon 0111-481595 dinsdagmiddag gesloten

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55

In de maten S t/m XL Jurkje Bolerojasje

€ 32,50 € 27,50

Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84 Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37 www.simonskleding.nl


Weer of geen weer

Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Met vrolijke regenlaarzen naar buiten Kruipt je kind het liefst binnen op de bank tijdens een regenbui? Met een stel goede regenlaarzen is dat verleden tijd. Vanaf nu lopen de kleintjes fluitend in de regen. Lekker stampen in de plassen! Het Britse merk PocoNido snapt dat en biedt een prachtige serie regenlaarsjes met bijzon­dere prints aan. Die zijn niet alleen erg mooi, maar ook vriendelijk voor de kinderhuid én voor het milieu. De buitenkant van de kin­derlaarzen is volledig gemaakt van rubber, de binnenkant is lekker zacht. De laarzen voor baby’s en peuters zijn verkrijgbaar in maat 20 tot en met 33. Het zijn boven­dien unieke exemplaren, want PocoNido produceert alle producten in gelimiteerde oplages.

Modestudio Le Joujou Voor iedere gelegenheid een onderscheidende outfit Modestudio ‘Le Joujou’ wordt gerund door Evelyn Hoek. Het assortiment bestaat uit een onderscheidende collectie in zowel dameskleding als badkleding. De winkel is te vinden aan de Weststraat 3 te Ouddorp. Met exclusieve merken, die niet in iedere winkel te vinden zijn, is het Evelyn’s specialiteit om bij iedere klant voor iedere gelegenheid de meest uitgelezen kleding te passen, hetzij voor naar ‘t werk, aan het strand, op de boot of voor een feest. Ook de schoenkeus is daarbij belangrijk. In badkleding zijn verschillende maatcombinaties mogelijk, met bijvoorbeeld een groter onderstuk en een kleiner bovenstuk, t/m cupmaat F. De winkel zelf, de voormalige Doopsgezinde Kerk, biedt met haar interieur een bijzondere ambiance, waarin Evelyn u graag welkom heet! De koffie staat klaar. Zie voor meer info www.lejoujou.nl.

Voorjaarsmode: Zeg het met bloemen

(Foto: Roeck, www.roeckl.com)

Waren bloemenprintjes vroeger nog vooral voor de ‘oudjes van dagen’, nu mag iedere vrouw ermee gezien worden. Ze fleuren de outfit op en zorgen voor een vrolijk voorjaar! Bloemen op je outfit zijn zó mooi dat je ze bijna kunt ruiken! Op de catwalk tijdens de voorjaarspresentaties van 2014 was het één grote bloemenzee bij de bekende wereldmerken. Afgelopen jaar zagen we hier en daar al een bloemenprint, maar nu gaat het helemaal los. Boeketten, bloemenknoppen, blaadjes: alles mag, als het maar een fleurig geheel is. Veel modehuizen maakten er ware kunstwerken van. Grote bloemenprints zijn het helemaal. Deze trend sluit mooi aan bij de fascinatie voor Japan bij de grote modehuizen. Kersenbloesems, origami, bonsai en ikebana: veel collecties zijn een hommage aan de veelzijdige facetten van de rijke Japanse cultuur. Veel bloemen zijn bovendien op de kleding geborduurd. Houd je van iets subtieler? Een klein bloemenprintje langs een zoom of een borstzak mag natuurlijk ook. Dat geeft nét dat beetje extra aan een tijdloze outfit. Fleur je wereld op! Ook op de accessoires zijn bloemen te vinden. Schoenen, sieraden en tassen zijn bedekt met de vrolijkste bloemenprints.


Column

Afspraak met Fikkie Laatst sprak ik mensen die een nieuwe pup in huis hadden gehaald. Bij een nieuwe hond hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. Ze kozen voor Fikkie. Fikkie? Ja, Fikkie! Nooit hadden ze zoveel reacties op een naam gekregen, iedereen heeft er een mening over. Maar goed, ik zou kunnen uitweiden over alle reacties op de naam Fikkie, waar het om gaat is dat ze ‘afspraken kunnen maken’ met Fikkie. En met afspraken maken bedoel ik échte afspraken! Het baasje was het dweilen van plasjes zat en wilde Fikkie dus graag zindelijk maken. Daarom vroeg ze aan haar puppy: “Fikkie, wil je vanaf nu niet meer in huis plassen?” Fikkie is en blijft een hond, dus een duidelijk antwoord kwam er niet. Daarom stelde ze de vervolgvraag aan Fikkie: “Fikkie is dit afgesproken?” Voor de duidelijkheid stak ze haar hand naar Fikkie ter bevestiging. En jawel, Fikkie gaf een pootje. Ze had dus duidelijk afgesproken dat Fikkie niets meer in huis zou doen. Vol goede moed ging ze weer verder met de dagelijkse bezigheden. Na een half uur had Fikkie toch weer in huis geplast! Ze hadden toch een afspraak? Niet dus! Een puppy kan wel pootjes geven, maar echte afspraken zijn helaas niet te maken. Je kan een hond veel woorden (commando’s) leren, maar niet de volledige Nederlands taal. Denk daar maar eens aan als je heel de dag in volzinnen tegen je hond praat...

Angelique Herrebrugh Wil je een beter contact met je hond? Of ben je gewoon benieuwd naar alles wat met je trouwe viervoeter te maken heeft? Lees dan de column van Angelique Herrebrugh van Hondenschool Okidoggy uit Dirksland. www.okidoggy.nl

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

ndenschool Okidoggy

waar leren

leuk is

kunnen elke week instromen e cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht

okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

De specialist in printwerk én drukwerk, zakelijk en particulier. Huisstijl- en reclamedrukwerk. Ook voor ontwerp. • Gerard Walschapstraat 6 / 3245 MD Sommelsdijk • Tel. 0187-764 001 / 06-1160 1201 • www.kranseprintwrx.nl / info@kranseprintwrx.nl • www.facebook.com/kranseprintwrx

06-10936503 06-10936503

Faunafood Marian Alles voor uw dier, voor de laagste prijs!

Goed en vakkundig! Wij zijn zeer goedkoop. Tevens krijgt u bij ons 4 jaar volledige garantie op al uw schilderwerk, zodat u zich over het schilderwerk 4 jaar geen zorgen hoeft te maken. Dus: bel snel voor een vrijblijvende offerte. Wij komen graag bij u langs, ook ‘s avonds. Wij reinigen ook alles om en aan uw (bedrijfs)pand. Bel naar: Tel.: 078 - 642 64 53 | Mob. Willem: 06 - 537 50 768 | Fax: 078 - 642 64 54

Stationsweg 30 | Oude Tonge T. 06-41550037 E. faunafoodmarian@gmail.com

E-mail: info@willemschilderwerk.nl | Internet: www.willemschilderwerk.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

‘Vertrouwen is belangrijk, je geeft toch een hoop geld uit aan een keuken’

Arend Troost is precies. “Kijk, de deur van de koelkast staat een klein beetje krom. Maar goed, het is ook een lange deur.” Je moet heel nauwkeurig kijken om het te zien. Inderdaad, de deur wijkt een fractie. “Maar, dat is dan ook het enige.” De keuken staat er alweer een tijdje, maar ziet er als nieuw uit. “Het hang- en sluitwerk is prima. De lades lopen perfect”, zegt Troost tevreden. Hij en Jacomine Aleman verhuisden vier jaar geleden naar de Springert in Ouddorp. De eerste actie op het nieuwe adres was een verbouwing. De muur tussen de keuken en de bijkeuken ging eruit. Zo ontstond één ruimte, die bovendien een stuk lichter werd omdat Arend in de achtermuur een dubbele glazen deur maakte richting de tuin. Daar kwam een luifel met een terrasverwarmer, zodat buiten zitten onder vrijwel alle weersomstandigheden mogelijk is. De keuken sloopten ze eruit. Het was een blauwe. Niet de smaak van Arend en Jacomine. “We hadden de kleuren van de nieuwe keuken wel in ons hoofd: zwart en wit. Je ziet wel eens wat op internet…” Ze kwamen, na een opzienbarend bezoek aan een stuntzaak, bij Ardi Keukens in Sint-Annaland terecht. “We gingen op een zaterdagmiddag. Even een keuken uitzoeken, dachten we. Maar het werd ons algauw duidelijk dat zoiets wel minimaal een paar uur

duurt. We voelden ons erg aangesproken door de sfeer en de manier waarop we werden ontvangen.” Het was echter te kort dag om tot een weloverwogen keuze te komen. De vrijdag erop gingen Arend en Jacomine weer naar Sint-Annaland. Om zeven uur ‘s avonds kwamen ze aan. De keuken, die het zou worden, stond in de showroom. “We waren gelijk verkocht. Pieter Vlot hielp ons. Op een gegeven moment waren we nog de enigen in de zaak. Maar nooit kregen we het gevoel dat het onderhand tijd was om te gaan. Toen was het halfelf. We zeiden: haal het contract maar, dan zetten we onze handtekeningen erop.” Het is een zwart-witte keuken. Hoogglans. Het koken gebeurt ‘gas op glas’. Arend en Jacomine kozen voor een extra brede kookplaat én een wokbrander. De combimagnetron zit boven de koelkast, op werkhoogte. “Dat was een advies van Ardi Keukens.” Het budget dat ze in hun hoofd hadden, bleek uiteindelijk te ruim. “Het is één loftrompet, hè”, zegt Arend. Want ook het plaatsen van de keuken verliep uitstekend én binnen de planning. “De keuken staat nu vier jaar en bevalt erg goed. Kijk, we hebben geen tegeltjes, maar een geschilderde achterwand. De kleur is taupe. We hadden er vooraf wel vraagtekens bij: is zo’n wand wel schoon te houden? Geen probleem, zeiden ze bij Ardi Keukens, gewoon een laklaag eroverheen. Uiteindelijk is het parketlak geworden. Heel gemakkelijk te reinigen.” Arend en Jacomine zijn, kortom, zeer tevreden. “Ardi Keukens is een zaak die vertrouwen geeft. Dat is belangrijk, want je geeft toch een hoop geld uit aan een keuken”, zegt Arend. “Ik zeg tegen iedereen: wil je een keuken, ga dan naar Ardi Keukens.”


Het is weer vaderdag JOUW EERSTE KEUS IN TELECOM

Wij zochten de toppers voor u u Zandpad 70, Middelharnis t 0187-486554 middelharnis@optie1.nl

JOUW EERSTE KEUS IN TELECOM

Officiëel verkooppunt van

Zandpad 70, Middelharnis Zojuist verschenen!!! t 0187-486554 Ds. B. Labee | Vaderhart middelharnis@optie1.nl

Ook voor Vaderdag slaag je bij Hubo Van der Made

Vaders in de Bijbel 11,50

Officiëel verkooppunt van

Voor alles wat met doehet-zelven en klussen te maken heeft, kun je terecht bij ons! Langeweg 24 Middelharnis t 0187 - 48 71 81

Alle GAAN scheerapparaten WIJ VERHUIZEN!! 10%

korting

Helpt u ons een handje mee met opruimen?

AEG wasautomaat L50460 van € 449,- voor € 349,-

Alle scheerapparaten 10% korting! Bovendien tot 80,- retour op geselecteerde Etna vaatwasser EVW7961 modellen. van € 349,- voor € 279,-

Centrifugetoerental: 1400 tpm Capaciteit: 6 kg. Energieklasse: A++ Starttijd uitstel

Capaciteit: 12 couverts Energieklasse A 3 programma’s Bovenkorf in hoogte verstelbaar

Zanussi Koel-vrieskast ZRT724 van € 299,- voor € 239,-

Philips 42PFL5038 van € 899,- voor Electro € 699,- van

Bosch TCA5309 Koffieautomaat van voor 299,Nieuw adres

Loon | Dabbestraat 5-7 | Winkelcentrum Dabbehof

Netto inhoud Voor vaderkoelen: ook 184 noglitereen leuk kado erbij!Full HD 3D LED tv Oude Tonge | Tel: 0187-641312 Netto inhoud vriezen: 44 liter Energieklasse A+ Legplateau’s van veiligheidsglas Afmeting: 140 x 55 x 60 cm

300 Hz PMR Ambilight Spectra 2 Smart TV Wifi geïntegreerd

359,-


g!

Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

uit... Seiko herenhorlogeOp alle seiko horloges 10% korting premier | chronograaf | stalen kast, leren band quarts uurwerk | alarm | datumaanduiding saffier glas | 10 bar waterdicht | 2 jaar garantie

 495,00

 445,50

Reparatie door Wicosoft Computers voor alle apparaten Snelle reparatie

• Laptop • iPhone • iPad

Voor Vader

Op zaterdag 14 juni 50-70% korting op het gehele assortiment!

• Beamer • Computers • Tablet

• Binnen 1-3 werkdagen. • Eerst prijsopgaaf. • Vervanging van vrijwel elk de-fect onderdeel mogelijk. • No Cure No Pay • Geen kosten als reparatie onmogelijk blijkt. • Is reparatie wel mogelijk maar u wilt niet repareren betaald u € 35,- onderzoekskosten

Hoflaan 34, 3241 GK Middelharnis T (0187) 481815 | E info@wicosoft.nl www.wicosoft.nl


“Recreanten die op doorreis zijn naar België, Frankrijk of Engeland. Zelfs Denen en Zweden weten het Haringvliet en de Grevelingen te vinden.”


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Goeree-Overflakkee:

watersportgebied bij uitstek Als het mooi weer is, wemelt het van de witte zeiltjes op het Haringvliet en de Grevelingen. En dan hebben we het nog niet over de gemotoriseerde watersport en andere vormen van vertier op en rond het water. In de havens van Goeree-Overflakkee liggen wel een paar duizend jachten. Er komen ook veel boten van elders naar de wateren rond het eiland. Recreanten die op doorreis zijn naar België, Frankrijk of Engeland. Zelfs Denen en Zweden weten het Haringvliet en de Grevelingen te vinden.

Goeree-Overflakkee is bij uitstek geschikt voor de watersport. Omdat er nauwelijks beroepsvaart is, lenen het Haringvliet en de Grevelingen zich goed voor het varen met kajuitzeiljachten en, op beschutte plekken, kleine open zeilboten. Het Volkerak is druk met binnenvaartschepen, maar toch kiezen veel watersporters die route om de Oosterschelde of de Westerschelde te bereiken. Voor motorboten zijn de genoemde wateren ook zeer geschikt. Als het weer rustig is, kunnen ook kleinere boten en speedboten op de Grevelingen en het Haringvliet terecht. Waterskiën is slechts op enkele plaatsen toegestaan. Bij de Haringvlietbrug zijn soms jetski’s te zien. Kanoën is mogelijk op het Zuiderdiep, van het Dirkslandse Sas tot aan Stellendam. Zeezeilen is een aparte tak van sport. Je hebt er veel kennis en ervaring voor nodig én een geschikt jacht. Faciliteiten Voor de watersporter zijn op en rond Goeree-Overflakkee behoorlijk wat faciliteiten. Aan het Haringvliet zijn er jachthavens in Stellendam, Middelharnis, Stad aan ‘t Haringvliet en Den Bommel. Aan het Volkerak liggen de jachthavens van Ooltgensplaat en Oude-Tonge, aan de Grevelingen die van Battenoord, Herkingen en Ouddorp en op de Kabbelaarsbank Marina Port Zélande. Capaciteit genoeg. Er zijn hier en daar nog ligplaatsen beschikbaar, ook in de grote marina’s.

De havens van Goeree-Overflakkee zijn doorgaans in goede staat. Dat er in 2014 niet minder dan negen blauwe vlaggen zijn uitgereikt, zegt genoeg. De voorzieningen in de grote marina’s zijn het beste. In vrijwel elke eilandelijke haven is horeca te vinden. Ook dat maakt een aanlegplaats uiteraard aantrekkelijk. Vorig jaar zijn de haven en het havenkanaal van Middelharnis uitgebaggerd. In Ooltgensplaat staat het uitbaggeren op het programma om de haven weer bereikbaar te maken voor grotere zeiljachten. Elke haven heeft wel een watersportvereniging. Doorgaans moeten watersporters daar lid van zijn om in aanmerking te komen voor een ligplaats. Als het wemelt van de witte zeiltjes, zeezeilers, kitesurfers en zwemmers - Goeree-Overflakkee is ook een prima zwemeiland - gaat er ook wel eens wat mis. Het is daarom heel goed en nuttig dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) er is. Deze reddingdienst, die watersporters in nood bijstaat, draait op het geld en de inzet van vrijwilligers. Er zijn KNRMstations in Stellendam en Ouddorp. Dit artikel is gebaseerd op een interview met Dick van Oortmerssen, secretaris van watersportvereniging Flacquee in Middelharnis. De vereniging viert dit jaar het 50-jarig bestaan.


RESTAURANT MARINA STELLENDAM DELTAHAVEN 69 | 3251 LC STELLENDAM T. 0187-499585 | E. INFO@DECK-HOUSE.NL

WWW.DECK-HOUSE.NL

Kijk ook eens op onze websitet.n! l spor

vandervelde-water

strandpaviljoen

www.brouw.nl Brouwersdam 20 3253 MH Ouddorp reserveren 088 - 1309 805

Groenekruisweg 2a 3249 AG Herkingen Tel.: 0187 - 66 92 56 Fax: 0187 - 66 97 28 E-mail: info@vandervelde-watersport.nl Internet: www.vandervelde-watersport.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

De Grevelingen heeft geen verbinding met zee. Wel snel bereikbaar is de Oosterschelde, volgens kenners misschien wel het mooiste vaarwater van Nederland.

Verschil Haringvliet - Grevelingen Bij Stellendam kunnen zeiljachten en grotere motorjachten door de sluis via het Slijkgat naar zee. Ook de vaarweg naar Rotterdam en Dordrecht ligt open via het Haringvliet. Verder zijn Numansdorp en Willemstad populaire bestemmingen. Via de Volkeraksluizen zijn de havens van Ooltgensplaat, Dintelmond/Dintel Sas, De Heen en Oude-Tonge bereikbaar. De Grevelingen heeft geen verbinding met zee. Wel snel bereikbaar is de Oosterschelde, volgens kenners misschien wel het mooiste vaarwater van Nederland.

Halskanaal Een plezierjacht dat van het Haringvliet naar de Grevelingen (of andersom) wil varen moet over het Volkerak. Dat is niet alleen een heel eind, maar ook erg trijdrovend omdat het traject drie sluizen telt. De oplossing is een kanaal dwars door Goeree-Overflakkee. Met enige regelmaat komen de plannen voor het Halskanaal bovendrijven. Tot op heden blijft het bij plannen maken, maar wie weet, wordt het kanaal in de toekomst werkelijkheid. Dan worden Goeree en Flakkee weer gescheiden door water, net als vroeger.

Huur een sloep Marina Port ZĂŠlande verhuurt sloepen om de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van Europa, te verkennen. Vaar naar een eilandje om te picknicken, ontdek de bruinvissen en de zeehonden. En dat zonder vaarbewijs. Marina Port ZĂŠlande, een moderne jachthaven die ook bij slecht weer veel te bieden heeft aan jong en oud, heeft drie verschillende sloepen in de verhuur. Tot maximaal tien personen. Gratis routekaart van het vaargebied en gebruik voor alle opvarenden. De jachthaven is voor het eenentwintigste achtereenvolgende jaar bekroond met de blauwe vlag.


Gelimiteerde uitvoering van populaire crossover

De Renault Captur Helly Hansen Renault introduceert een speciale Helly Hansen-uitvoering van de Captur. Deze versie is tot stand gekomen door samenwerking met het bekende Noorse kledingmerk. De Captur Helly Hansen heeft een onderscheidende uitstraling. Dat komt door de beschermplaten onder de voor- en achterbumper, de lichtmetalen 17-inchwielen met ‘Black Diamond’effect en diverse HH-logo’s. Bovendien is de Captur Helly Hansen leverbaar in onder meer de carrosseriekleur Rouge Flamme, die exclusief aan deze uitvoering is voorbehouden. De standaarduitrusting is buitengewoon royaal, met vrijwel alle comfort- en luxevoorzieningen die voor de Captur beschikbaar zijn, inclusief het multimedia-/navigatiesysteem R-Link met touchscreen en achteruitrijcamera. Extended Grip De Helly Hansen-uitvoering is de enige Captur die standaard is uitgevoerd met Extended Grip. Dit geavanceerde systeem is de ‘next step’ in de evolutie van tractiecontrole. Het systeem biedt drie standen (Normale Weg, Onverharde Weg en Expert) en dankzij de uitgekiende aansturing van het koppel naar de wielen is de grip in alle situaties optimaal, ook bij sneeuw en ijzel. In september worden de eerste exemplaren in Nederland verwacht. Prijzen zijn nog niet bekend.

Mini heeft de Countryman en de Paceman vernieuwd op punten die er echt toe doen. Geen veranderingen op het gebied van rijeigenschappen en bouwkwaliteit, wél als het gaat om looks, kleuren, uitrusting en brandstofverbruik.

Mini weet als geen ander hoe het sportieve, luxe en onderscheidende auto’s moet bouwen. De Countryman en Paceman zijn al toonaangevend op het gebied van rijdynamiek, dus waarom zouden ze dat veranderen? Dat dachten ze bij Mini ook en dus werden alleen zaken aangepakt die direct invloed hebben op

AUTO KOESE Uw vertrouwde adres voor: De nieuwste modellen Aantrekkelijke occasions Interessante accessoires Vakkundig onderhoud Uitmuntende service

de Altijd zeer scherp geprijs ad! jonge occasions op voorra SOMMELSDIJK SINT-ANNALAND THOLEN

Sperwer 2a Veilingweg 15 Slabbecoornweg 50

Tel. (0187) 61 16 62 Tel. (0166) 65 36 25 Tel. (0166) 60 05 00

WWW.RENAULTKOESE.NL

de populariteit van de modellen. De ‘lichaamshouding’ van de vernieuwde Countryman en Paceman zegt alles over het karakter van de twee broertjes. De nieuwe exterieurdetails, de horizontale lijnen en de nieuwe lichtmetalen wielen accentueren het opvallende en sportieve Mini-design. 20% bijtelling Ander belangrijk nieuws bevindt zich onder de motorkap. Alle motoren zijn zuiniger geworden en voldoen nu aan de Euro 6-emissienorm. De benzinekrachtbron van de Countryman en Paceman Cooper S levert nu meer vermogen en komt daarmee op 140 kW (190 pk). De andere benzine- en dieselversies zijn gelijk gebleven, maar deze varianten scoren wel een gunstiger brandstofverbruik en CO2emissie dan voorheen. De dieselversies One D (deze versie is er alleen als Countryman) en Cooper D komen door hun uitstoot van 111 g/ km zelfs in aanmerking voor 20 procent bijtelling, waardoor ze voor zakelijk rijders nóg aantrekkelijker zijn.

www.axxiauto.nl

Kennis van de details Watertoren 25 - 3247 CL Dirksland - Tel. 0187 603 590


Over Flakkee jaargang 5 - juni2014

Trekauto van formaat De Honda CR-V 1.6i-DTEC Met de zomer voor de deur is de zoektocht naar de ideale auto om de caravan te trekken weer begonnen. De robuuste Honda CR-V gooit hoge ogen. Het eerste opvallende aan de 1.6i-DTEC is de prijs. Die is, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is, niet hoger maar lager dan de vergelijkbare benzine versie, in dit geval de 2.0i-VTEC Comfort uitvoering. Met de scherpe prijsstelling maakt Honda de 1.6i-DTEC niet alleen extra aantrekkelijk voor de zakelijke rijder, maar ook voor de particuliere rijder. De motorrijtuigenbelasting voor een dieselmotor mag dan wat hoger zijn, deze wordt meer dan goedgemaakt door de veel lagere brandstofkosten. Al bij een relatief lage aantal kilometers per jaar wordt het financieel voordeel van het rijden met een CR-V diesel merkbaar. Alle CR-V’s zijn standaard uitgerust met het aanhanger anti-schaar systeem (TSA - Trailer Stability Assist). Door dit unieke veiligheidssysteem en het hoge trekgewicht is de CR-V een ideale auto om caravans en aanhangers te trekken. Niet voor niets werd de CR-V onlangs door de ANWB Kampeer en Caravankampioen uitgeroepen als beste in zijn klasse bij de verkiezing tot ‘Trekauto van het Jaar’ De Consumentenbond riep Honda al eerder uit tot ‘Betrouwbaarste automerk’. De vanaf prijs van de CR-V 1.6-DTEC is

 32.490,-.

Messcherpe meesterwerken Alfa Romeo heeft de QV-uitvoering van de Giulietta en Mito aangepast. De sportievelingen zijn weer helemaal in topvorm. De opvallendste aanpassingen zijn de gewijzigde grille, spiegels en deurgrepen. De MiTo heeft 170 pk, de Giulietta is zo net zo sterk als 240 paarden. Beide modellen zijn leverbaar in de exclusieve lakkleur ‘Magnesio Grey’.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!


Markt 3 | Goedereede | 0187 492925 www.gasterijsas.nl | facebook.com/gasterijsas

Vestiging Goedereede   Kerkstraat  10     3252  AX  Goedereede   Tel.  0187  491116       info@dekorenbloem.nl    

     

Vestiging Ouddorp   Dorpsweg  25   3253  AG  Ouddorp     Tel.  0187  68  3950  

www.dekorenbloem.nl  

begeleidt, helpt en ondersteunt

se

do

D

be

stedingsloca

te ri

Ee

reese P ortda 2014 gen

ag

j d e T h o ol

Bourgo ndis ontbijt ch Goe

loom Zorg •

tie Watertoren 20 3247 CL Dirksland Tel. 0187-609400 Fax 0187-609401 Info@sjaloomzorg.nl

Verzorgd

S ja

Stichting Sjaloom Zorg

g•

or

u Br

Sjaloom Zorg is een Protestants Christelijke regionale netwerkorganisatie die begeleiding, hulp en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke, psychiatrische, N.A.H. en/of lichamelijke beperking en anderen die zorg behoeven.

Openingstijden kantoor Maandag t/m vrijdag van 08.15 - 16.30 uur

www.sjaloomzorg.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Oude tijden herleven Goereese Portdagen

Bourgondische maaltijden, kinderspelen, portproeverijen, lezingen over visserstruien, muziek, theater en een wedstrijd advocaatmaken. Tijdens de Goereese Portdagen op 19, 20 en 21 juni staat het stadje ‘Goeree’ bol van de activiteiten. Het evenement is ontstaan na de viering van 700 jaar Goedereede in 2012 en de bourgondische avond in 2013. De Portdagen worden georganiseerd door de stichting Goereese Portdagen.

Lezing visserstruien in toren van Goedereede Vissers droegen decennialang een stevige gebreide trui. Warm en praktisch. Ieder vissersdorp had vroeger zijn eigen motief en daar gaf iedere breister haar eigen draai aan. Stella Ruhe heeft onderzoek gedaan naar de visserstruien. Het verhaal van de visser en zijn trui, de breipatronen en foto’s zijn gebundel in haar boek Visserstruien. De auteur geeft op zaterdag 21 juni een lezing over haar zoektocht en bijzondere vondsten. De lezing start zowel om 11.00 uur als om 14.00 uur in de toren van Goedereede. Een toegangskaartje kost € 8,- en is verkijgbaar in de toren van Goedereede. Voor meer informatie: goereeseportdagen@hotmail.com.

De beste advocaatmaker van Goeree Onderdeel van de Goereese Portdagen is de advocaatwedstrijd. Een jury proeft de advocaat en kiest de winnaar, die gaat een jaar lang door het leven als ‘Beste advocaatmaker van Goeree. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 20 juni tijdens de Goereese Portdagen. De advocaat wordt uitgedeeld aan de ouderen van Goeree. Meedoen? Lever uw zelfgemaakte advocaat in (± 0,5L ) op woensdag 18 juni tussen 14.00 uur en 19.00 uur in bij de Pieterstraat 14 in Goedereede. Vergeet niet uw naam, adres en telefoonnummer te vermelden.

Donderdag 19 Juni 19:30 - 23:00 Portproeverij in de Goereese toren. (inschrijven verplicht) Vrijdag 20 Juni 14:00 - 17:00 Activiteiten rondom de haven voor jong en oud. De winnaar van de advocaatwedstrijd wordt bekend gemaakt. 17:00 - 21:00 Bourgondische maaltijd op de markt met een varken aan het spit, vis en natuurlijk Goereese port. 20:00 - 23:00 De troubadour treedt op. Zaterdag 21 Juni 09:00 - 10:30 Bourgondisch ontbijt bij boer Goekoop op de Pad 11. (inschrijven verplicht) 11:00 - 17:00 Oude ambachten op de markt 11:00 - 12:00 Eerste lezing over visserstruien in de toren van Goedereede. (inschrijven verplicht)

13:00 - 13:45 Toneelgroep de klokkedieven speelt een stuk waarin de geschiedenis van de Goereese port wordt verteld. 14:00 - 15:00 Tweede lezing over visserstruien in de toren van Goedereede. (inschrijven verplicht) 14:00 - 16:00 De portspelen in de haven zorgen voor een waterspektakel. 16:00 - 16:45 Toneelgroep de klokkedieven speelt een stuk waarin de geschiedenis van de Goereese port wordt verteld. 17:00 - 18:00 Het stadskoor trapt de muzikale avond af op de markt van Goedereede. 17:00 - 21:00 Bourgondische maaltijd op de markt met een varken aan het spit, vis en natuurlijk Goereese port. 18:15 - 19:15 Orkest Apollo speelt tijdens de muzikale avond 19:30 - 22:30 Koos en zijn kornuiten zullen de Goereese Portdagen op feestelijke wijze afsluiten!


Deltapark Neeltje Jans introduceert speciaal

KINDERTARIEF! Ben je tussen de 4 -11 jaar, dan koop je vanaf nu je entreekaart tegen speciaal kindertarief! Je ontvangt nu zelfs extra korting tegen inlevering van de kortingsbon! Kijk op www.neeltjejans.nl voor meer informatie.

ROOFVOGELS!

Bezoek de roofvogelshows tijdens de vakanties!

AQUA SPLASH NIEUW!

50 KORTING

€ 5,

PER PERSOON

€ 10, jaar: van € 16,- voor entreeprijs voor 4 -11 € 16,50 or vo jaar: van € 22,entreeprijs voor 12-64 50 ,+ van € 19, voor € 14 entreeprijs voor 65 : 50

ngsbon bij de kassa van inlevering van deze korti binatie Korting geldt alleen bij per bon en niet in com onen pers 4 l imaa Max . Deltapark Neeltje Jans ig t/m 31-08-2014. geld Actie . ngen korti met andere acties of

NJ ADV HAH krant B264xH398 c.indd 1

www.neeltjejans.nl

Dagelijks geopend van 10.00 - 17.00 uur

18-04-14 12:01


Automobielbedrijf Flakkee B.V. Watertoren 69 3247 CL Dirksland T. 0187 - 48 44 66 info@autobedrijfflakkee.nl www.autobedrijfflakkee.nl

Gereden: De Peugeot 308 SW Voor kampeerders en zakenlui De nieuwe Peugeot 308 SW is misschien wel de grootste verrassing van dit jaar. Het model is ruim, comfortabel, fraai ontworpen én hij is leverbaar met 14 procent bijtelling. Tijdens een proefrit hebben we de stationwagen aan de tand gevoeld. De ruime stationwagon bezit alle eigenschappen van de prijswinnende 308 Berline, maar dan met een enorme bagageruimte van 610 liter met de achterbank in de normale stand. De Peugeot 308 SW is niet minder dan 22 centimeter langer dan de Berline-variant dat merk je op de achterbank. Beenruimte is er in overvloed, evenals hoofdruimte dankzij de doorgetrokken daklijn van de stationwagon. Dikke voldoende De techniek van de Peugeot 308 verdient een dikke voldoende. Het ongebruikelijk kleine stuurwiel vergt enige gewenning, maar de auto stuurt en reageert prettig direct. Tegelijkertijd voelt de auto heel comfortabel en het is opvallend stil in het interieur. De nieuwe 1.2 e-THP driecilinder benzinemotor spreekt het meeste tot de verbeelding. Het kleine motortje met 96 kW (130 pk) is zo stil, zo soepel en zo krachtig!

Lexus presenteert de volledig nieuwe NX. Dit is een compacte SUV die onder de Lexus RX wordt gepositioneerd. De NX is ontwikkeld als reactie op de toenemende vraag naar compacte SUV’s en crossovers met efficiënte aandrijving. De nieuwe Lexus NX wordt in oktober op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Voor Nederland komen drie motorvarianten beschikbaar. Lexus geeft nog niet alle informatie prijs, maar wel is bekend dat de NX 200t de eerste Lexus met een 2,0-liter turbobenzinemotor wordt. Er komt ook een NX 300h Hybrid. De prijzen starten onder de 50.000 euro.

NU IN ONZE SHOWROOM:

DE NIEUWE PEUGEOT 308 SW

Gem. verbr. (afh. van type motor) l/100 km: 3,2-5,6; km/l: 31,3-17,5; CO2: 85-129 gr/km.

PTA MIDDELHARNIS Kastanjelaan 41-43 / Tel.: (0187) 48 30 94 / www.pta.peugeot.nl

AUTOMOBIELBEDRIJF DE NOBELPOORT B.V. (agent) Oudeweg 2-6, Zierikzee Tel.: (0111) 41 44 53


Happen en Trappen: Fietsen van restaurant naar restaurant

De route ‘Tongstrelend Goeree-Overflakkee’ begint in Oude-Tonge. In Hotel-Restaurant Lely op de Kaai wordt u ontvangen met koffie en wat lekkers. Daarna begint het avontuur. De eerste ‘etappe’ fietst u langs de Grevelingen. Al fietsend ziet u in de verte eilandjes in het water liggen en langs de waterkant loopt een ganzengezin. Herkingen is al vanaf flinke afstand te herkennen aan alle masten van de jachthaven. Bij de ingang van de haven is Brasserie Bolbaken gevestigd. Dat is de eerste stopplaats, hier krijgt u het voorgerecht voorgeschoteld.

Elke vrijdag, werelds actie!

€ 10,Lunchroom | Catering

Korendreef 15, Middelharnis 0187 - 890239 www.inside-lunchroom.nl

Completewarme maaltijd

Vanaf de Herkingse jachthaven gaat de tocht verder in de richting van Melissant. Het dorp staat ook wel bekend ‘geitedurp’. Daar zit een aardig verhaal aan vast. Vroeger hadden veel mensen in het dorp en geit. Die mochten niet langs alle dijken rond Melissant grazen. Wel langs de Nolledijk, waar ook het trammetje voorbijkwam. Mensen van elders zagen dan ook opmerkelijk veel geiten lopen. Op die manier zou de naam ‘geitedurp’ zijn ontstaan. Net buiten het dorp ligt de 18-holes golfbaan. Onderdeel van het complex is restaurant Roxenisse, de tweede stopplaats. Hier kunt u genieten van een lekker soepje en het uitzicht over de strak aangelegde golfbaan. Na de stop in het ‘geitedurp’ gaat de reis verder langs de weidse polders. Flink de vaart erin houden, want in Middelharnis wacht het hoofdgerecht. Dat wordt geserveerd in restaurant Het Genot, pal naast de pittoreske haven. Het terras aan het water is ‘overdekt’ door ruisende bomen, de ideale plek om even uit te rusten. Na de pauze in Middelharnis is het tijd om weer op de fiets te stappen, dit keer gaat de tocht richting Nieuwe-Tonge. In restaurant De Tram staat het dessert voor u klaar, een lekkere afsluiting van de maaltijd. Vanaf De Tram gaat de laatste etappe weer terug naar het startpunt, de Kaai in OudeTonge. En dan zit het erop. Een mooie fietstocht met culinaire verrassingen. De enige vraag die rest: ‘Welke Happen en Trappen route doen we de volgende keer?’

Gaat u trouwen in 2015?

Voor een recreatieve of culinaire pauze stopt u bij De Staver. “MANEGE OOSTMOER” ontwerp, stijl en sfeer. Als bruidspaar krijgt u van ons natuurlijk een geweldige passende beloning ervoor terug, let wel zonder dat u verplicht bent tot wat dan ook! Heeft u interesse om deel uit te maken van ons renovatieproject dan kunt u zich via onze website aanmelden. Ongeacht of u wel of geen gebruik maakt van onze accommodatie krijgt u van ons voor uw medewerking een mooie beloning.

Impressie van mogelijk het nieuwe prieel waarbij uw advies telt!

Bij ons kunt u ook stoppen voor een hapje en een drankje! Oostmoersedijk 2a | 3243 LE Stad aan ‘t Haringvliet Tel.: 0187-611242 | info@manegeoostmoer.nl

www.manegeoostmoer.nl


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

Tip:

Op zoek naar origineel cadeau? Geef een cadeaubo n voor een dagje Happen en Trappen op GoereeOverflakkee.

Reserveren • • • • •

Ga naar de website www.happenentrappen.nl. Selecteer eerst Zuid-Holland en vervolgens de route ‘Tongstrelend toeren in Goeree-Overflakkee’. U kunt zelf bepalen op welke dag u de route wilt fietsen. Reserveren kan tot 18.00 uur op de dag voor de tocht. Deelname kost € 38,50 per persoon. Dat is inclusief routebeschrijving en het eten op vijf verschillende locaties. U betaalt vooraf door middel van iDeal. (Drankjes zijn voor eigen rekening)

Happen en Trappen is een landelijk concept. Er zijn 140 routes en er doen ruim 650 restaurants mee. Alle routes kosten € 38,50 per persoon.

Dagindeling 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Ontvangst met koffie en gebak (10.00-11.00 uur). Trappen naar het voorgerecht. Op naar een smakelijk soepje. Een heerlijk hoofdgerecht (vlees, vis of vegetarisch). Laatste tussenstop: het dessert. Tussen 18.00 en 19.00 uur bent u weer terug bij het startpunt.

Brasserie Bolbaken •

STOPPLAATS VOOR FIETSERS Benedenzandpad 1 | 3244 GA Middelharnis T. 0187-487972 | M. 06-53886244 info@croissy.nl

• • • • •

Schone hotelkamers, meeste met eigen badkamer Knus familiehotel Anders dan andere hotels Eigen restaurant met heerlijke vers bereide gerechten. Proef onze heerlijke zeetong! Of de versgebakken pannenkoeken!

**

t 0187-66.94.32

Het Lekkerste plekje in de haven van Herkingen. Gezellig en niet duur! UIT ETEN, zonder fratsen. Ook voor al uw feesten www.brasseriebolbaken.nl


Atrium Sport en Lifestyle centrum breidt uit! Atrium in Ouddorp stimuleert gezond bewegen. Dat is belangrijk, want beweging is gezond. Sporten zorgt voor reductie van stress en stimuleert een goede doorbloeding van het lichaam. In het fitnesscentrum wordt in juli een nieuwe Core Zone gemaakt van zo’n twintig vierkante meter. Er worden ook nieuwe toestellen geplaatst, waarvan er één speciaal is voor ‘functional training’ van het gehele lichaam. Na de uitbreiding van het centrum hebben bezoekers nog meer keuze. Atrium biedt de mogelijkheid om te werken aan uithoudingsvermogen, figuurcorrectie, kracht, snelheid en stabiliteit. Sinds kort zijn er jeugd- en studentenabonnementen, die zijn bedoeld om fitness toegankelijk te maken voor jongeren. Mensen die niet vast willen zitten aan een abonnement kunnen kiezen voor een rittenkaart. Gezonde werknemers zijn productiever en minder vaak ziek. Atrium biedt werkgevers de mogelijkheid om met korting abonnementen aan te bieden aan het personeel. Hiervoor is er een samenwerking opgezet met Intenz gezondheidsplan, Fitpas en Bedrijfsfitnessnederland. Atrium is te vinden op Facebook en op de website www.atriumsport.nl.

20 % korting op binnen zonwering uit onze huiscollectie!

meinsterwonen Voorstraat 3-5 3258 BA Den Bommel T. 0187 611 384 F. 0187 612 404 E. info@meinsterwonen.nl I. www.meinsterwonen.nl

Op zoek naar een ruim assortiment aan advies? WEA past bij u!

WEA-accountants en adviseurs nemen u veel werk uit handen, besparen u geld en zorgen ervoor dat uw bedrijfsvoering aan de wettelijke voorschriften voldoet. WEA zorgt ervoor dat al uw administratieve en fiscale puzzelstukjes op hun plaats vallen. WEA weet als geen ander dat een passend advies zo gegeven is. Maar past dat advies wel bij uw onderneming? Wea zit als gegoten... Brielle Druten Groot-Ammers

Kesteren Middelharnis Oud-Beijerland

T 088 - 133 73 00

www.weadeltaland.nl


Onbezorgd op vakantie? Tijdens de zomervakantie is het topdrukte voor het inbrekersgilde. Uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nergens een lampje aan. Het is voor inbrekers eenvoudig om de woningen van vakantiegangers eruit te pikken. Gaat u binnenkort op vakantie? Voorkom ongewenst bezoek met de volgende preventietips: • • • • • •

Laat geen ladder of trap in de tuin staan Zet de vuilcontainer niet in het zicht Laat iemand af en toe de post bij de voordeur weghalen Gebruik een tijdklok om ‘s avonds lampen aan te laten gaan Doe de schuur op slot Wees voorzichtig met uitingen op social media

Goed verzekerd op stap

Om met een onbezorgd gevoel op vakantie te gaan is het belangrijk om vooraf een reisen annuleringsverzekering af te sluiten! Kijk daarbij goed of de dekking van de polis aansluit op uw persoonlijke situatie. Neem even de tijd om de volgende punten te checken: • • • •

Heeft u een Wereld of Europa dekking nodig? Check of zorgkosten in het buitenland meeverzekerd zijn. Gaat u duiken? Let dan op de dekking voor onderwatersport. Is automobilistenhulp meeverzekerd?

Welke hypotheek past het beste Welke hypotheek past het beste bij u?bij u? Welke hypotheek past beste bij u? In een adviesgesprek analyseren wij uwhet wensen. Alle relevante zaken komen aan de In een adviesgesprek analyseren wij uw wensen. Alle relevante zaken komen aan de

orde. Zo komen wij, samen met u, bij de hypotheekverstrekker uit waar ú zich thuis voelt.

orde. Zo komen wij, samen met u, bij de hypotheekverstrekker uit waar ú zich thuis voelt. In een adviesgesprek analyseren wij uw wensen. Alle relevante zaken komen aan de Voor meer informatie over een reis- en annuleringsverzekering kunt u terecht bij: orde. Zo komen wij, samen met u, bij de hypotheekverstrekker uit waar ú zich thuis voelt. Langeweg 63 • 3251 LH Stellendam • t 0187-491755 e info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl

Langeweg 63 • 3251 LH Stellendam • t 0187-491755 e info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl Langeweg 63 • 3251 LH Stellendam • t 0187-491755 e info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl


Nederlandse kwaliteit en Italiaanse schoonheid

HECHT AMILIEBEDRIJF

LANTTEVREDENUITSLUITEND HEIDS TOPMERKEN SCORE

HECHT MILIEBEDRIJF

LANTTEVREDENUITSLUITEND HEIDS TOPMERKEN SCORE

HECHT MILIEBEDRIJF

KLANTTEVREDENHEIDS SCORE

UITSLUITEND TIELEMAN BANKGARANTIE TOPMERKEN

KLANTTEVREDENHEIDS SCORE

UITSLUITEND TIELEMAN BANKGARANTIE TOPMERKEN

KLANTTEVREDENHEIDS SCORE

ERVARING UITSLUITEND & VAKMANSCHAP TOPMERKEN

3x BESTE TIELEMAN KEUKENSPECIALIST BANKGARANTIE VAN NL

Kijk op

LEVENSLANG HECHT FAMILIEBEDRIJF GARANTIE

KLANTTEVREDENVERRASSENDE HEIDSACTIES SCORE

UITSLUITEND VOOR DE KIDS TOPMERKEN BIOS & PSII

TIELEMAN INSIDE BANKGARANTIE LUNCHROOM

LEVENSLANG GARANTIE

VERRASSENDE ACTIES

VOOR DE KIDS BIOS & PSII

INSIDE LUNCHROOM

ERVARING & LEVENSLANG TIELEMAN VAKMANSCHAP BANKGARANTIE GARANTIE

3x BESTE KEUKENVERRASSENDE LEVENSLANG SPECIALIST VAN NL GARANTIE ACTIES

HECHTDE KIDS VERRASSENDE VOOR FAMILIEBEDRIJF ACTIES BIOS & PSII

KLANTTEVREDENVOOR INSIDE DE KIDS HEIDS SCORE BIOS LUNCHROOM & PSII

UITSLUITEND INSIDE TOPMERKEN LUNCHROOM

TIELEMAN BANKGARANTIE

LEVENSLANG GARANTIE

VERRASSENDE ACTIES

VOOR DE KIDS BIOS & PSII

INSIDE LUNCHROOM

ERVARING UITSLUITEND & VAKMANSCHAP TOPMERKEN

3x BESTE KEUKENTIELEMAN SPECIALIST VAN NL BANKGARANTIE

HECHT LEVENSLANG FAMILIEBEDRIJF GARANTIE

VERRASSENDE KLANTTEVREDENHEIDSACTIES SCORE

UITSLUITEND VOOR DE KIDS: TOPMERKEN BIOSCOOP & PS2

TIELEMAN INSIDE BANKGARANTIE LUNCHROOM

LEVENSLANG GARANTIE

VERRASSENDE ACTIES

VOOR DE KIDS: BIOSCOOP & PS2

INSIDE LUNCHROOM

ERVARING & LEVENSLANG TIELEMAN VAKMANSCHAP BANKGARANTIE GARANTIE

3x BESTE KEUKENVERRASSENDE LEVENSLANG SPECIALIST VAN NL ACTIES GARANTIE

Italianen gaan voor schoonheid. Nederlanders gaan voor kwaliteit. De combinatie van die twee staat bij Tieleman Keukens garant voor een schitterend eindresultaat. De eigen montagedienst van Tieleman HECHT KLANTTEVREDENUITSLUITEND TIELEMAN VERRASSENDE VOOR DE KIDS: INSIDE VOOR DE KIDS: VOORINSIDE DE KIDS: INSIDE staat garantLEVENSLANG voor dezeVERRASSENDE optimale kwaliteit en service! FAMILIEBEDRIJF ACTIES HEIDS SCORE TOPMERKEN BANKGARANTIE GARANTIE ACTIES& PS2 BIOSCOOP & PS2 LUNCHROOM BIOSCOOP BIOSCOOP & PS2 LUNCHROOM LUNCHROOM

ERVARING UITSLUITEND & VAKMANSCHAP TOPMERKEN

3x BESTE KEUKENTIELEMAN SPECIALIST VAN NL BANKGARANTIE

HECHT LEVENSLANG FAMILIEBEDRIJF GARANTIE

VERRASSENDE KLANTTEVREDENHEIDSACTIES SCORE

UITSLUITEND VOOR DE KIDS: TOPMERKEN BIOSCOOP & PS2

TIELEMAN INSIDE BANKGARANTIE LUNCHROOM

LEVENSLANG GARANTIE

VERRASSENDE ACTIES

VOOR DE KIDS: BIOSCOOP & PS2

INSIDE LUNCHROOM

VOOR DE KIDS: BIOSCOOP & PS2

INSIDE LUNCHROOM

.NL N A M E TIEL e actuele l voor al es acti

10 REDENEN OM TIELEMAN KEUKENS TE BEZOEKEN:

6

LANTTEVREDENUITSLUITEND HEIDS TOPMERKEN SCORE

NTTEVREDENEIDS SCORE

RRASSENDE EVENSLANGE ACTIES SERVICE

HECHT MILIEBEDRIJF

LANTTEVREDENUITSLUITEND

UITSLUITEND TIELEMAN BANKGARANTIE TOPMERKEN

ERVARING & LEVENSLANG TIELEMAN VAKMANSCHAP BANKGARANTIE GARANTIE

3x BESTE KEUKENVERRASSENDE LEVENSLANG SPECIALIST VAN NL ACTIES GARANTIE

VERRASSENDE ERVARING & ACTIES VAKMANSCHAP

3xVOOR BESTE DEKEUKENKIDS: SPECIALIST BIOSCOOP &VAN PS2NL

6

HECHT VERRASSENDE VOOR DE KIDS: FAMILIEBEDRIJF ACTIES& PS2 BIOSCOOP

KLANTTEVREDENVOORINSIDE DE KIDS: HEIDS SCORE BIOSCOOP & PS2 LUNCHROOM

UITSLUITEND INSIDE TOPMERKEN LUNCHROOM

groene vlag = financieel gezond TIELEMAN BANKGARANTIE

LEVENSLANG GARANTIE

SHOWROOM

VERRASSENDE ACTIES

KORENDREEF 15, LEVENSLANGE SERVICE

KLANTTEVREDENINSIDE HEIDS SCORE LUNCHROOM

LEVENSLANGE KEUKENS VOORSERVICE ELK BUDGET

VERRASSENDE EIGEN ACTIES MONTAGEDIENST

KLANTTEVREDENHEIDS SCORE

ERVARING & VOOR DE KIDS: INSIDE VAKMANSCHAP BIOSCOOP & PS2 LUNCHROOM

3x BESTE KEUKENKEUKENS INSIDE SPECIALIST VAN NL VOOR LUNCHROOM ELK BUDGET

ERVARING & UITSLUITEND VAKMANSCHAP TOPMERKEN

3x BESTE KEUKENTIELEMAN SPECIALIST VAN NL BANKGARANTIE

KLANTTEVREDENKEUKENS EIGEN HEIDS VOOR MONTAGEDIENST ELKSCORE BUDGET

KIJK VOOR EEN IMPRESSIE OP

INSIDE

KEUKENS

ASLUNCHROOM MIDDELHARNIS VOOR ELK BUDGET

EIGEN MONTAGEDIENST

PLAATSING IN WWW.TIELEMAN.NL HEEL NEDERLAND

UITSLUITE TOPMERKE

OP SLECHTS 30 MINUTEN

6 VERRASSENDE VOOR DE KIDS: ACTIES BIOSCOOP & PS2

VOOR DE KIDS: PLAATSING IN 3241 BIOSCOOP & PS2 HEEL NEDERLAND

VAN ROTTERDAM

TWITTER TIELEMANKEUKENS

LEVENSLANGE PLAATSING EIGEN IN SERVICE HEEL MONTAGEDIENST NEDERLAND

VERRASSENDE PLAATSING IN HEEL ACTIES NEDERLAND

T 0187 - 602 555

VOOR DE KIDS: INSIDE BIOSCOOP & PS2 LUNCHROOM WWW.TIELEMAN.NL

KEUKENS VOOR ELK BUDGET

FACEBOOK

EIGEN PLAATSING IN MONTAGEDIENST HEEL NEDERLAND TIELEMANKEUKENS.MIDDELHARNIS

TIELEMAN BANKGARANTIE

“Het kopen van een keuken moet een feest zijn” - Jan Tieleman HECHT LEVENSLANG FAMILIEBEDRIJF GARANTIE

VERRASSENDE KLANTTEVREDENHEIDSACTIES SCORE

UITSLUITEND VOOR DE KIDS: TOPMERKEN BIOSCOOP & PS2

TIELEMAN INSIDE BANKGARANTIE LUNCHROOM

LEVENSLANG GARANTIE

VERRASSENDE ACTIES

VOOR DE KIDS: BIOSCOOP & PS2

INSIDE LUNCHROOM

RUIM 70 OPSTELLINGEN UITSLUITEND TIELEMAN

ERVARING & LEVENSLANG TIELEMAN

3x BESTE KEUKENVERRASSENDE LEVENSLANG

HECHT VERRASSENDE VOOR DE KIDS:

KLANTTEVREDENVOORINSIDE DE KIDS:

UITSLUITEND INSIDE

TIELEMAN

LEVENSLANG

VERRASSENDE

VOOR DE KIDS:

INSIDE


Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

De onzichtbare jager

Kerkuilen op GoereeOverflakkee De kerkuil is een bijzondere vogel die ‘s nachts op muizen jaagt. De naam doet vermoeden dat de kerkuil in kerken woont, maar voor zover bekend is er op GoereeOverflakkee geen enkele kerk waar kerkuilen broeden. Kerkuilen jagen ‘s nachts langs wegen en paden. Dat maakt het lastig om ze waar te nemen, ook al woon je in een gebied waar ze voorkomen. Omdat ze moeilijk te zien zijn in het donker worden ze nogal eens aangereden. De nachtjager broedt meestal in kasten, daar staan er nu honderdtwintig van op ons eiland. De laatste is geplaatst in Langstraat. De kerkuilenwerkgroep van de NLGO houdt zich bezig met het plaatsen van deze kasten. Rustige plekken bij boerderijen of grote vrijstaande huizen zijn de beste locaties. Omdat het hoofdvoedsel van kerkuilen bestaat uit muizen, is het belangrijk dat deze in de omgeving te vinden zijn. Ieder jaar worden alle kasten gecontroleerd en de eventuele jongen geringd, gemeten en gewogen. Veel kinderen hebben via school al eens kennis gemaakt met het braakballen pluizen. Braakballen zijn vaak te vinden bij de kast waar de uil in broedt of heeft gebroed. Een braakbal bestaat uit niet verteerde resten van een muis. Ga je ze uitpluizen dan kan je resten van verschillende muizensoorten vinden. De meest beroemde muis op het eiland is de Noordse woelmuis. Deze is streng beschermd, maar wordt graag gegeten door de uil. Vorig jaar waren er tien kasten bewoond. Hierin zijn gemiddeld 4 jongen ter wereld gekomen, dat is niet zo slecht voor onze regio. Kort geleden is met steun en betaling van de NLGO een van de eerste vrijstaande kasten op een particulier terrein geplaatst. Het voordeel van zo’n kast is, dat hij ook in natuurgebieden kan worden geplaatst, waar geen huizen staan. Nu maar afwachten of er volgend jaar een paartje kerkuilen in gaat broeden...

NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl. Foto’s: Jan Baks


- Advertorial -

‘Om goed in je vel te zitten, moet je goed slapen’

Slaapboulevard Kwakernaat presenteert alle topmerken in mooie showroom Een derde van ons leven brengen we slapend door. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit. Zonder een goed bed geen goede nachtrust. Bij Slaapboulevard Kwakernaat in Heinenoord weten ze dat als geen ander. Daarom geven de medewerkers graag advies op maat. In de showroom van maar liefst 4000 vierkante meter staan alle topmerken opgesteld. Eigenaar Piet Kwakernaar geeft uitleg: “Als je een bed aanschaft is het belangrijk dat je zelf kunt ervaren en voelen hoe het ligt én goed advies krijgt.” In de showroom staan alle topmerken zoals Auping, Tempur, Pullman, Hülsta, Swissflex, Nolte, Lifetime en Ultima opgesteld. Dat is handig omdat u niet naar verschillende zaken hoeft om te de verschillende merken te vergelijken. Het assortiment bestaat onder andere uit boxsprings, lattenbodems, matrassen, kasten, bedtextiel, accessoires en seniorenbedden. Inspirerend zijn de compleet ingerichte slaapkamers in verschillende sferen en stijlen. Uniek zijn de kussens die het bedrijf zelf heeft ontwikkeld. Piet Kwakernaat legt uit: “Een kussen is heel persoonlijk en het sluitstuk van een goed slaapsysteem. Het kussen is het meest belaste stukje bed, waarin de meeste bacteriën voorkomen. Een kussen is meestal na drie jaar versleten en aan vervanging toe, maar veel mensen doen er wel 15 tot 20 jaar mee!” “Bedden zijn na 20 jaar ook wel versleten, een matras na 10 à 12 jaar. In de praktijk doen veel mensen hier ook veel langer mee. Daarnaast beseffen veel mensen die een nieuw tweepersoonsbed kopen niet, dat het soms beter kan zijn twee afzonderlijke matrassen te kopen, omdat iedereen andere behoeften heeft. Kortom: er komt veel meer bij een goed slaapsysteem

kijken dan mensen denken.” Slaapboulevard Kwakernaat biedt speciale bedden aan voor mensen die last hebben van astma of allergie. Ook voor mensen die last hebben van warmte en kou zijn er goede oplossingen beschikbaar. Zoals het nieuwe product: FreshBed. Een innovatief TÜV gecertificeerd slaapsysteem, dat ervoor zorgt dat de temperatuur in bed altijd optimaal is voor een goede nachtrust.” Warm in de winter, koel in de zomer. Een combinatie van ventilatie met individuele temperatuurregeling houdt de lichaamstemperatuur constant tijdens de slaap.

Slaapboulevard Kwakernaat is een ritje waard • • •

Makkelijk bereikbaar, vlakbij A29 Maatwerk mogelijk Gratis bezorging en montage

Slaapboulevard Kwakernaat Boonsweg 7 | 3274 LH Blaaksedijk | Industrieterrein Heinenoord | t 0186-601355 | www.slaapboulevard-kwakernaat.nl. Openingstijden: ma. 13.00-17.30, di. wo. do. 09.00-17.30, vr. 09.00-21.00, za. 09.00-17.00 uur.

• • •

Alle merken onder één dak Gratis parkeren Persoonlijk advies


SPREEKWOORDEN MET EEN HIAAT 1

In de .......... gelogeerd zijn.

10

2

Door .......... en dun.

3

Iets op .......... stellen.

4

Er is niks aan de ..........

7

Een nieuwsgierig ..........

5 6

9

Het .......... achter de wagen spannen.

2

7

Het .......... van de zalm.

8

Het komt voor de ..........

9

6

Naar eer en ..........

12

Een .......... van een cent.

10 11

Vechten tegen de ..........

4

Een stap in de goede ..........

12 13

Over Flakkee jaargang 5 - juni 2014

De .......... wint.

8

14

5

3

Puzzel juni Deze maand niet één, maar drie prijzen. Drie winnaars krijg en een gratis proefle s bij Sportschool Dynamic Motion in Oude-Tonge.

.......... en maneschijn. Veel .......... maar weinig wol.

15 16

1

11

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Zo oud als .......... (969 jaar).

Uitleg: De letters in de genummerde vakjes overzetten naar de gelijkgenummerde vakjes in de balk. Daar leest u de naam van een activiteit, die past bij deze tijd van het jaar.

Het rechtsom puzzelen in de vorige editie viel in de smaak, er kwamen veel inzendingen binnen. A. van der Elst uit Herkingen heeft de waardebon ter waarde van € 50,- voor Tweewielers Dirksland gewonnen. Heeft u de oplossing gevonden? Stuur uw inzending voor dinsdag 24 juni 2014 naar Eilanden-Nieuws o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis of naar info@eilandennieuws.nl. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Openingstijden: Maandag t/m Donderdag van 09:00 tot 22:00 uur Vrijdag van 09:00 tot 21:00 uur Zaterdag van 09:00 tot 13:00 uur. Ons aanbod: Personal Training – Fitness – Body Pump – Body Combat – Body Balance – Sh’bam – Spinning – Insanity – Drums Alive – Zumba – Tai Chi – Jongeren Fit

Tramweg 25 | 3255 MB Oude-Tonge | T. 0187-645277 Voor meer informatie kijk op www.dynamicmotion.nl of bel naar 0187-645277 en geef je op voor een gratis proefles.


Altijd de juiste keuze

bij walhout zit je goed

Nostalgische keuken Verouderd grenen, inclusief hardstenen blad met spoelbak. Ook geschikt voor in de veranda. 4-delig compleet € 2.995,-

Uw p e interie rsoonlijk uradv iseur

Z Grev ierikzee elinge nstra  0 at  c ontac 111 45 40 33 t@w 00 a www .walh lhoutwon outw e onen n.nl .nl

volg ons op facebook

Openingstijden Donderdag 10:00 - 21:00 uur Vrijdag 10:00 - 17:30 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur Overige dagen op afspraak

Over Flakkee - Editie juni 2014  

Over Flakkee - Editie juni 2014

Over Flakkee - Editie juni 2014  

Over Flakkee - Editie juni 2014

Advertisement