Page 1

jaargang 6 - september 2015

10

Nieuwe serie over verenigingsleven

24

Smullen en snorkelen tijdens de Grevelingenweek

35

Maak kennis met bijzondere vogels

Mode special

S

AAN HET

ST

A

RE

L

D

R

ND LD

T

R

RE

A

WE

“heerlijk kokkerellen, vergaderen, dineren en lunchen voor groepen ....”

Oostdijkseweg 39 3252 LL Goedereede 0187-492851 www.hoevekortstaert.nl

WE

ND

Hoeve Kortstaert

Sl���i�� a�� ��� �� ����

Bezuijen Bemiddeling

S

AAN H

ET

S

WERELDS AAN HET STRAND Food | Winebar | Lounge | Beach | Marina | Events De Eco Punt 1, 3353 ML Ouddorp WWW.WERELDS.NL/STRAND

Bieden & Wonen De strategie die écht werkt! biedenenwonen goedereede.nl


AGENDA

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

3

Redactie

Actiedag op de

Mekkerstee

Muziek in de Voorstraat Muzikale verrassingen in monumentale panden. Tijdens het huiskamerfestival 'Muziek in de Voorstraat' op vrijdag 11 september krijgen de bezoekers vier gevarieerde concerten aangeboden in verschillende panden. Het programma start in de voormalige Raadszaal in het oude gemeentehuis. Kaarten inclusief consumpties kosten ¤ 25,00 per persoon en kunnen worden gereserveerd door een e-mail te sturen naar menheersehaven@gmail.com. Na reservering worden de betaalgegevens toegestuurd.

Op de actiedag van de Mekkerstee is van alles te beleven, voor jong en oud. Er zijn verkoopkramen, demonstraties en natuurlijk kan er ook gewoon een kijkje worden genomen in de geitenstal. De actiedag is op zaterdag 19 september van 9.00 tot 16.00 uur op de Mekkerstee!

Monumentenmarkt

Goedereede

Op zaterdag 12 september is de Monumentenmarkt in Goedereede. Deze markt rondom de Dorpskerk is het bezoeken waard. Er worden onder meer verse streekproducten verkocht! De kerk is geopend en de opbrengst is voor het onderhoud van deze eeuwenoude kerk.

Martijn de Bonte Kees van Rixoort Hans Villerius Adri van der Laan redactie@overflakkee-magazine.nl

Advertenties en tarieven Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Advertentiemateriaal opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Klazina Tanis MariĂŤlle de Visser

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Oplage 22.500

uiterlijk dinsdag 29 september

Maak kennis met de scouting Windsurfspektakel op de Brouwersdam

Boogschieten, klimmen, vuur maken en nog veel meer. Tijdens de Scoutsfair op zaterdag 19 september zijn er allerlei activiteiten. De locatie is het scoutingterrein van Scouting Jan Joosten, Hofdijkseweg 44a in Ouddorp. De fair is van 10.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.scoutingjanjoosten.nl.


SMAAKMAKER

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

5

Gin is in!

Michel Schreuders runt de ‘Wereldse restaurants’, zoals Werelds Inside bij Tieleman Keukens. Hij schrijft maandelijks over trends in de horeca en leven met het ‘horecavirus’. Reageren op zijn column? Mail dan naar: michel@werelds.nl.

Tegenwoordig kun je niet meer om Gin heen… Gin is hot. Maar wat is het eigenlijk precies? Gin is een sterke drank, waaraan tijdens het distillatieproces kruiden en specerijen worden toegevoegd. Het is geen nieuwe drank, gin werd voor het eerst gemaakt in de zeventiende eeuw. In die periode werd de gin verkocht als medicijn, stiekem dronken mensen het ook terwijl ze kerngezond waren. Bij Werelds schenken we Loopuyt Gin, die wordt dichtbij gemaakt, in Schiedam. Loopuyt is in vaktermen een New Western gin, dat betekent dat de gin een gecompliceerde aroma en smaak heeft, die ontstaat door het toevoegen van allerlei kruiden. Traditionele gin bevat meer jeneverbessen en minder kruiden.

Gin maken is een kunst. Voor Loopuyt worden verschillende natuurlijke ingrediënten samengevoegd, dat zijn: jeneverbessen, lavendel, sinaasappel, kinabast, cardamon, coriander en verschillende soorten bessen. De smaak en geur van al deze ingrediënten verschilt per jaar, omdat deze worden beïnvloed door de weersomstandigheden tijdens de groeiperiode. De kunst is om al deze componenten iedere keer opnieuw zo te mengen dat de perfecte gin ontstaat. Gin kan puur worden gedronken of worden gebruikt voor een verrassend mixdrankje of een verfrissende tonic. Ik zou zeggen: kom ‘m een keer proeven @Werelds aan het Strand!

VEERVERBINDING NIEUWENDIJK, STAD A/H HARINGVLIET, TIENGEMETEN

SALSADANSCURSUS GRATIS PROEFLES 25 SEPTEMBER VOOR INFO : 06-22168161 WWW.BALLETSCHOOLPETRAHOEK.NL

Vanaf 8 juli t/m 13 september 2015 vaart de salonboot Heicondias weer de veerverbinding tussen Stad a/h Haringvliet, Tiengemeten en Nieuwendijk, elke woensdag, zaterdag en zondag. VERTREKTIJDEN: 10:25 Vertrek Nieuwendijk 11:00 Vertrek Tiengemeten 11:45 Vertrek Stad a/h Haringvliet Aankomst Nieuwendijk

Volwassenen: Kind: Fiets:

PRIJZEN: enkeltje: € 5,retourtje: € 10,enkeltje: € 2,50 retourtje: € 5,enkeltje: € 3,retourtje: € 6,-

15:45 16:00 16:45 17:30

#

Vertrek Nieuwendijk Vertrek Stad a/h Haringvliet Aankomst Tiengemeten

Heerlijk als aperitief en een ideale partner bij gerookte zalm, calamari, schelp- en schaaldieren, gevogelte en kalfsvlees.

Fietsen zijn op het eiland Tiengemeten te huur voor € 7,50. OPSTAPPLAATSEN: Nieuwendijk: volg vanuit Nieuwendijk bordjes met ‘pont Tiengemeten’. De boot ligt aan het steiger. Stad a/h Haringvliet: bij het havenhoofd Voor meer informatie/reserveringen kunt u contact opnemen met de VVV Middelharnis, tel 0187-484870, of de schipper dhr H. Bijl, tel 06-10951895, of kijk op: www.deltapontjes.nl

€ 13, 50

Prijs per fles 5+1 fles gratis Deze bon kunt u uitsluitend inleveren op de Dorpsweg 26 te Sommelsdijk.

#


6

LEKKER & LOKAAL

Visspecialist Hameeteman: “Alle soorten vis, spettervers!” Onderscheidend in kwaliteit én prijs! Dat kan gezegd worden van Visspecialist Hameeteman in Ouddorp. Sinds de heropening in maart dit jaar van het vernieuwde bedrijf, met een viswinkel en een restaurantgedeelte, is het niet anders dan superdruk geweest en dat is vanzelf niet voor niets! Klanten komen zelfs twee tot drie keer per week lunchen en dat betekent natuurlijk dat én de kwaliteit én de prijs erom vragen om terug te komen. “Dat is bewust ook onze opzet”, zegt Arjanne Hameeteman, die samen met haar man Hans het bedrijf runt. “Klanten moeten hier voor een leuke, betaalbare prijs kunnen eten én drinken, maar tegelijkertijd een kwaliteit krijgen waar we als visspecialist alleen maar achter kunnen staan. Dat willen we ook zo houden: onderscheidend in kwaliteit en in prijs. Alle soorten vis, spettervers!”

in Spakenburg staan.” De keurig verzorgde vitrines in winkel tonen, prachtig geëtaleerd, een keur aan delicatessen: vis, vishapjes, salades, enz. Ook de menukaart in het restaurantgedeelte laat allerlei overheerlijke gerechten zien. “Niet alleen vis, maar ook vlees”, zegt Arjanne, “want er zijn ook mensen die geen vis lusten. Natuurlijk zijn klanten in ons restaurant niet aan de menukaart gebonden, ze kunnen ook zelf hun menu samenstellen. Ons motto is niet voor niets: ‘alles kan, niks is gek!’. En het is fantastisch om dit werk te doen samen met een enthousiast en gedreven team, dat dezelfde spirit heeft en waar we oprecht trots op kunnen zijn!”

“Ik bruis van de ideeën om in de toekomst waar te gaan maken”, vertelt Arjanne enthousiast. “Zo worden er nu al barbecuedemo’s gehouden, natuurlijk met visproducten. Of er worden hier mosselen gekookt, buiten op het terrein. Kant en klare maaltijden worden inmiddels ook verzorgd. En bijzonder is zeker de leefbak die voorin de winkel staat, waarin mosselen, oesters, kokkels, kreeften en vongoles leven, in Oosterscheldewater dat wekelijks wordt ververst. “Klanten kunnen hieruit zelf uitzoeken welke exemplaren ze op hun bord willen. Het is één van de grootste leefbakken in Nederland, een echte blikvanger in de winkel. Maar we nemen ‘m ook mee als we op de visbeurs

Internationaal Wist u dat Visspecialist Hameeteman ook in het Duitse Winterberg bekend is? Dat er plannen zijn om ook dáár met een visverkoopwagen naartoe te gaan? Dat Hans en Arjanne hier mettertijd ook graag een viswinkel beginnen? En dat de burgemeester van Winterberg de komst van een ‘Noordzeewinkel’ in zijn gemeente nu al van harte toejuicht?

Verkoopwagen Niet alleen in de winkel zelf, maar ook vanuit een visverkoopwagen wil de Ouddorpse visspecialist in de nabije toekomst op verschillende standplaatsen de klanten tegemoet treden en in de buurt aanwezig zijn. Een idee dat is ontstaan tijdens de verbouw van de winkel, begin dit jaar, toen de verkoop gewoon doorging, maar dan vanuit een verkoopwagen. “Dat is zo goed bevallen dat we dit structureel erbij willen gaan doen!”, zegt Arjanne.

Week van de Goereese Vis Juist deze week is het de Week van de Goereese Vis. Visspecialist Hameeteman vindt het heel belangrijk dat deze week er is. “Er mag zeker brede aandacht zijn voor de kersverse vis die hier aan land wordt gebracht en die op een verantwoorde, duurzame manier, wordt gevangen. Klanten próeven ook het verschil, de versheid van de Goereese vis. Heel veel Duitsers, maar ook klanten ver uit Brabant, zweren bij de Goereese vis en komen die híer halen. Bovendien zorgt de visserij, samen met de visserijgerelateerde bedrijven, voor een goede werkgelegenheid op het eiland. Het is belangrijk om dat erin te houden, daar moeten we met z’n allen trots en zuinig op zijn!” Visspecialist Hameeteman haalt het merendeel van zijn assortiment dan ook rechtstreeks van de visafslag in Stellendam. Het randassortiment wordt betrokken bij Adri en Zoon, een gerenommeerde groothandel in Yerseke.

Menu Ter gelegenheid van de Week van de Goereese Vis biedt Visspecialist Hameeteman deze week een aantrekkelijk driegangendiner aan voor slechts € 19,50. Voorgerecht: kaassoep, gevuld met Stellendamse garnalen. Hoofdgerecht: drie soorten vis (sliptong, poon en schol) met groenten en een puntzak frites. Nagerecht: verrassingsdessert.


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

7

Hou ‘t in de gaten! Eén keer in de twee weken adverteert Visspecialist Hameeteman, samen met Jumbo Sperling en de Bloemensuper, op de Verspagina in Eilanden-Nieuws met aantrekkelijke aanbiedingen. Dus: hou ‘t in de gaten! Bovendien, met elkaar hebben de vijf ondernemers die aan het Hoge Pad gevestigd zijn en die onlangs ‘hun’ winkelgebied presenteerden als Plein 215, een uitstekende samenwerking, waaruit eveneens leuke plannen en acties voor de klant voortkomen. Zodat ook hier geldt: hou ‘t in de gaten!

Catering Sinds de heropening van het vernieuwde bedrijf is Visspecialist Hameeteman catering erbij gaan doen. En dat blijkt een enorm succes! Zowel vis als vlees, koud als warm buffet, salades, sushi, kleine hapjes en ijs, het kan allemaal. De klant bepaalt wat er geserveerd wordt. Ook hier geldt dus: ‘alles kan, niks is gek!’

Nationale Mosselweek

Mosselen koken

Adres: Visspecialist Hameeteman Hoge Pad 7 3253 BH Ouddorp 0187 681 263 info@visspecialisthameeteman.nl www.visspecialisthameeteman.nl

Openingstijden: Tot de herfstvakantie: maandag t/m donderdag en zaterdag van 8.30 tot 19.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur. Na de herfstvakantie: maandag t/m donderdag van 8.30 tot 18.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 20.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 19.00 uur.

Je kunt mosselen zowel bakken als koken. Als je ze kookt, is de smaak heel erg afhankelijk van hoe je dat doet. Je kunt mosselen natuurlijk gewoon met kraanwater koken, maar met gezuiverd zeewater hebben ze meer smaak. Je kunt ze zelfs met wijn of met bier koken. En als je dan toch bezig bent, kook dan mosselgroenten mee. Die verkoopt Hameeteman ook. Mosselen kook je met weinig water. Ze moeten zo snel mogelijk aan de kook worden gebracht, anders krimpt het vlees. Nadat ze aan de kook zijn, moeten ze worden geschud. Daarna worden ze nog twee keer aan de kook gebracht en geschud. Als de schelpen open staan, zijn de mosselen gaar.

“Het is weer voorbij die mooie zomer,” zong Gerard Cox jaren geleden al. Maar ach, de nazomer kan ook prachtig zijn. In Amerika noemen ze de periode vanaf begin september tot de herfst de ‘Indian summer’. Dat roept gelijk associaties op met warme, dromerige dagen op de grens van de zomer en de herfst. Bij zo’n nazomerperiode past een frisse, fruitige witte wijn. Wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld geeft advies voor een passende wijn. “De Boschendal Grande Cuvee Sauvignon Blanc 1685 is een echte nazomerwijn. In de geur zitten aroma’s van kruiden en tropisch fruit met tonen van kalk en groene vijgen. Deze complexe aroma’s leiden naar een romige, harmonieuze smaak met een lange afdronk vol mineralen. Deze Zuid-Afrikaanse wijn is perfect om als aperitief te drinken en een ideale partner bij gerookte zalm, calamari, schelp- en schaaldieren, gevogelte en kalfsvlees. Een uitstekende wijn om te drinken bij een uitgebreide mosselmaaltijd.” Proost! Op een ‘Indian Summer’.


8 TIP!

Personeelsfeest op externe locatie toch belast TIP!

Helaas kan een personeelsfeest na een studiedag op een externe locatie over het algemeen dus toch niet onder een gerichte vrijstelling vallen. Dit is anders als u het personeelsfeest op uw eigen locatie organiseert. In dat geval kan dit personeelsfeest onbelast plaatsvinden. Nuttigen uw personeelsleden echter tijdens het feest ook een maaltijd, dan moet u â‚Ź 3,20 per maaltijd tot het loon rekenen. U kunt dit loon echter ook aanwijzen in de vrije ruimte.

De Belastingdienst is op 17 maart teruggekomen op een eerdere uitspraak met betrekking tot vrijstelling van personeelsfeesten. Met als gevolg dat het hapje, het lopende buffet, de drankjes, de reiskosten en eventuele overnachtingskosten toch over het algemeen niet buiten de heffing zullen blijven. Personeelsfeest aansluitend op studiedag toch belast Als u een studiedag op een externe locatie organiseert met aansluitend een personeelsfeest, dan geldt volgens de Belastingdienst het volgende: de invulling van het programma is doorslaggevend bij de beoordeling van het karakter en of u dit onbelast kunt doen. Studiedagen zijn gericht vrijgesteld. De lunch en de reiskosten maken daarvan deel uit en kunt u

daarom ook onbelast verstrekken. Het personeelsfeest is zonder meer een aparte activiteit en heeft vooral een consumptief karakter. De kosten van dit feest zijn loon voor uw werknemers. U kunt dit loon ook aanwijzen in de vrije ruimte. Het gaat hierbij om de kosten voor het lopende buffet, het optreden van de beroemde artiest en eventuele andere consumpties. Evenementen met vooral een zakelijk karakter wel vrijgesteld Uit de vragen en antwoorden van de Belastingdienst kan worden opgemaakt dat de Belastingdienst van mening is dat personeelsevenementen over het algemeen vooral een consumptief karakter hebben en daarom belast zijn. Een personeelsreis om het bedrijfsjubileum te vieren, een skiva-

kantie om de samenwerking tussen uw werknemers te bevorderen, een teamuitje met partners van de werknemers, een middagje paintballen en een nieuwjaarsbijeenkomst vormen allemaal belast loon dat u naar keuze kunt aanwijzen in de vrije ruimte. Eerdere uitspraken Belastingdienst De Belastingdienst gaf in februari aan dat een personeelsfeest op een externe locatie dat plaatsvindt aansluitend op een studiedag, onder de vrijstelling kon vallen met betrekking tot de reis- en verblijfkosten. Alleen een eventueel optreden van een artiest zou loon vormen. Hier is de Belastingdienst nu op terug gekomen, via de veelgestelde vragen op haar website. Meer weten? www.weadeltaland.nl

Multifunctioneel ondernemen met een veilig gevoel ...

Segway tours aring Om uw Segway-erv en tot een beleving te mak r u voo s tour rse dive zijn ele samengesteld die het geh en) jaar (uitgezonderd zondag Solo kunnen plaatsvinden. met of in groepverband, ’s, familie, vrienden of collega , dorp Oud in of tie op loca mogelijkheden te over!

Het personeelsevenement is wel vrijgesteld als het zakelijke karakter overheerst. Denk hierbij aan een zakelijk evenement voor uw zakenrelaties waaraan ook uw werknemers deelnemen, of een seminar dat wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Ook een ontbijtsessie voor uw werknemers op een externe locatie is gericht vrijgesteld als deze vooral een zakelijke karakter heeft.

Een ervaring om niet te vergeten!

Financieel advies is meer dan ooit maatwerk! De medewerkers van WEA Deltaland zijn multifunctioneel inzetbaar en kennen hun klanten! Zij staan voor: Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

Segway Ouddorp | De Bever Verhuur Dijkstelweg 12 | NL-3253 TB Ouddorp | T: +31 187 689100 | +31 6 23307827 www.segwayouddorp.nl | www.debever.com | www.fietseninouddorp.nl | www.ouddorp.nl

T 088 133 73 00 www.weadeltaland.nl


BUITENLEVEN

September, oogstmaand... De natuur geeft ons veel in deze tijd van het jaar. Zo wordt er volop geoogst in de boomgaard. 2015 is een geweldig appeljaar. Jammer dat mijn mooie Bramley Seedling appelboom is ontworteld tijdens de laatste storm. Binnenkort is er weer een ‘familiedag’, dan komen vrienden (én familie) helpen met zagen, versnipperen en opruimen. Hopelijk kunnen we dan met vereende krachten de Bramley overeind hijsen... Achter de tuin van Hoeve Kortstaert beginnen de Oostduinen, daar waren dit jaar veel bramen te vinden. Ik heb er al heel wat kilo’s geplukt, vergezeld door de koeien die in de duinen lopen. Ik moest zelfs mijn mandje afschermen: koeien houden van bramen, heb ik gemerkt.... Deze keer dus een recept met bramen én bramley appel. Natuurlijk kan er ook een ander soort moesappel worden gebruikt.

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

9

Bramen-appeljam Voor deze jam heb ik 2,2 kilo bramen, 1 kilo appels en twee kilo suiker gebruikt. Daarmee kunnen 9 á 10 potjes jam worden gemaakt. (Als de bramen heel zoet zijn volstaat 1,75 kilo suiker.)

Jam maken in 8 stappen: 1. 2.

3.

4.

5. 6. 7. 8.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in blokjes. Doe de appelblokjes in een pan met ongeveer 250 ml. water en wat citroensap. Kook het geheel tot de appels zacht zijn, haal de pan van het vuur en stamp de inhoud tot pulp. Doe de bramen in een andere pan met 100 ml vocht. Tip: Gebruik wijn in plaats van water voor extra smaak. Laat de bramen koken tot ze zacht zijn. Roer het mengsel door een zeef. Een hekel aan pitjes in de jam? Gebruik dan een fijne zeef. Verwarm de suiker 10 min in een warme oven. Doe nu de appelpulp, bramenmoes en de warme suiker in een pan en kook het zachtjes, tot de suiker helemaal is opgelost. Nu moet het geheel 15 minuten koken op een hoog vuur. Pas op voor spatten! Test de dikte van de jam, door het in een koud schaaltje te scheppen. Zet het schaaltje vooraf even in de koelkast. Schep eventueel het schuim weg of voeg een klontje boter toe en roer dat door het mengsel. Schenk de jam in verwarmde potten (ik gebruik hiervoor een juskom) en zet ze ondersteboven. Na 5 min keren.

Als de jam is afgekoeld, kan het smullen beginnen. Jammie!

Slimme techniek zorgt voor verse kruiden Voor deze tuin hoef je geen groene vingers te hebben. Slimme techniek zorgt ervoor dat de planten altijd genoeg licht en vocht hebben. In de Plantui Smart Garden kunnen kruiden, exotische slasoorten en eetbare bloemen worden geteeld. Snel, eenvoudig en het hele jaar door. In de Plantui Smart Garden kunnen zes capsules met zaden van dezelfde of verschillende soorten. De zaadcapsules zijn per drie verpakt en bevatten een mix van voedingsstoffen. De natuurlijke voedingstoffen zorgen ervoor dat de planten zeer veel vitaminen en mineralen bevatten. Plaats de zaadcapsules in de Plantui, voeg water en voedingsstoffen toe en afwachten maar. www.plantui.nl

Hebbeding Een mooi stuk eikenhout als magnetisch messenblok. Dat past perfect bij een landelijke of moderne keuken. In verschillende maten verkrijgbaar bij woodandvintage.Etsy.com


10

VERENIGINGSLEVEN Nieuwe serie over verenigingen


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

11

Spelen en leren op en om het water De vereniging: Scouting Goedereede Hilariteit alom als in Limburg scoutinggroepen uit het hele land bij elkaar komen. Komen jullie uit Goedereede? Nou, daar zal dan wel een goede reden voor zijn. En dan heet de schipper nog Marieke Schippers ook. Scouting Goedereede telt zo’n twintig waterscouts, vroeger zeeverkenners geheten, in de leeftijd van 11 tot 16 jaar. Ze hebben zes vletten en een motorvlet om het water mee op te gaan én te onderhouden. “Bij de waterscouts draait het om het spel op en om het water”, zegt Marieke Schippers. “De kinderen leren varen, maar we zijn geen zeilschool. Naast zeilen leren de scouts ook roeien en wrikken. In de winter houden ze de vletten bij. Schuren, lakken… Zo worden ze trots op hun eigen boot, ook omdat ze daarna een tekening op het voordek mogen maken.” Maar er is ook in de winter volop gelegenheid om een spel of een quiz te doen, een thema beet te pakken of om bijvoorbeeld de theorie van het zeilen onder de knie te krijgen. Opkomsten De wekelijke opkomsten op zaterdag - bij de scouting noemen ze bijeenkomsten opkomsten - zijn buiten de winter vooral op het water gericht. “Er zijn ook regelmatig regionale activiteiten, bijvoorbeeld met de scoutinggroepen van Hellevoetsluis en Brielle op het Brielse Meer. In juni hebben we daar weer de twaalf-uurs zeilrace gehad, een nachtelijke wedstrijd. Het is een sport om de hele nacht wakker te blijven”, zegt Marieke Schippers.

Verantwoordelijkheid Scouting op het om het water is plezier beleven en leren varen. Maar het is meer, legt schipper Schippers uit. “De kinderen leren verantwoordelijkheid te nemen en dat over te brengen op de anderen. Een mooi proces is dat, je ziet ze groeien. Bij de scouting krijg je wat mee waar je voor de rest van je leven wat aan hebt: organiseren, verantwoordelijkheid nemen. Ook kinderen met bijvoorbeeld ADHD en autisme, die zich misschien niet zo gauw thuis voelen op een andere vereniging, komen bij ons goed tot hun recht. Niemand wordt buitengesloten en iedereen kan zichzelf zijn.” Waterscouting is één van de drie onderdelen van Scouting Goedereede. Kinderen van 6 tot 11 jaar kunnen er welp worden. En als de waterscouts 16 jaar zijn kunnen ze doorstromen naar de wilde vaart. Scouting Goedereede telt in totaal circa 55 leden. Ze komen uit vrijwel alle kernen op GoereeOverflakkee. Meer informatie: www.scgoedereede.nl.

Het clubgebouw van Scouting Goedereede (opgericht in 1975) staat aan de Deltahaven. Er is een eigen steiger en een werkplaats. Daar komen de waterscouts elke zaterdagochtend van negen tot twaalf bijeen. Na het hijsen van de vlag gaan de activiteiten van start, onder leiding van de schipper en enkele stuurlui. De scouts hebben hun uniform aan en dragen de blauw-witte groepsdas. De activiteiten die ze gaan doen hangen af van het weer, vooral van de wind


OPEN HUIS ZATERDAG 12 SEPTEMBER 2015

Maak kennis met de nieuwe najaarscollectie vol toonaangevende merken. Wij serveren een hapje en een drankje. Bezoek tijdens deze dag ook onze nieuw geopende kinderwinkel ZP6 Kidz op Zandpad 6 en 2B Jeans &Trends op Zandpad 30.

ONZE NAJAARSCOLLECTIE 2015 BEVAT O.A. DE VOLGENDE TOPMERKEN: Aeronautica Militare, Baileys, Beaumont, Cavallaro, Chasin’, Culture, EsQualo, Expresso, Frank Walder, GANT, Gardeur, Gerry Weber, Hilfiger Denim, Key Largo, Kyra & Ko, Lilytime, Marc Aurel, McGregor, No Excess, Roy Robson, Rozes of Avalon, s.Oliver Premium, State of Art, Street One, Susskind, Tommy Hilfiger, Tramontana, Vanguard, Vila, YaYa en meer.

Volg ons op Dames | Heren | Lingerie 2000 m2 mode | Gratis parkeren achter ons pand

Zandpad 24 | 3241 GX Middelharnis (0187) 48 20 52 | www.buijsse.nl


Mening van de expert: Chantal Hoogland (Buijsse Mode): “Combinaties van een slanke top in(!) een volumineuze of uitlopende rok of broek gedragen typeren de look voor dit najaar. Of juist een ruime tot oversized top (blazer of vest) op een slanke bottom (kokerrok of skinny pant)�.

Special Najaarsmode De klokrok, kinderkleding met dierenprints, katoenen sjaals en suikerzoete jurkjes. Over Flakkee zet de belangrijkste modetrends voor dit najaar op een rij. Experts van Buijsse Mode, Simons kleding, Den Engelsman & Van Driel en Van den Bos geven tips om je te kleden volgens de trends van het nieuwe seizoen.

Foto: Shutterstock

Mode al speci


Onze winkels zijn gevuld met de nieuwe najaarscollectie. Kom en laat u inspireren!

Speciale najaars aanbieding! Trendy harig vestje (1 maat) Kort Lang

€ 27,50 € 32,50

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55 Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84

E e n im p re ss iee m s! va n n ie u w e it a rt e w e lk o m U b e n t va n hn ze w in k e ls . in é é n va n o

Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37

www.simonskleding.nl


NAJAARSMODE

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

15

Dames

Klokrok Hij is al een tijdje te vinden in het modebeeld, de klokrok. Maar toch blijft het een aanrader. Deze winter gaat de rok op chique. Draag ‘m bijvoorbeeld met een parelketting, een vestje en een stel chique laarzen. Maar ook als netjes niet jouw stijl is kan de klokrok een goede aanvulling zijn op je garderobe: ook met sneakers en een sweater combineert hij uitstekend.

Mening van de expert Rianne van den Bos (Van den Bos) vertelt over de rok: “Ik vind het een zwierig, vrouwelijk kledingstuk. Ik zou klanten adviseren de rok te combineren met een kort jasje of vestje dat de taille accentueert.”

Spijkerbroek

met wijde pijpen De spijkerbroek met wijde pijpen (oftewel de flare) is een slimme aankoop deze winter, want je gaat er in heel 2016 nog plezier aan beleven. De flare is bezig aan een comeback die in de loop van 2016 doorzet. Niet alleen daarom is deze broek een aanrader. Dit model geeft de illusie van lange benen, en dat effect wordt versterkt in combinatie met een hoge taille en pumps. Combineren is met deze broek een eitje, want hij heeft niet meer nodig dan een simpele blouse of shirt.

Suikerzoet Je zou er bijna kiespijn van krijgen, zo zoet zijn de kleuren deze winter. Denk maar aan de kleuren van marshmellow, carrot cake en praline. Deze kleuren doen het vooral goed op kleding van een stevige stof zonder rushes of andere poespas, anders wordt het wel èrg schattig.

Mode special


Nieuwe-Tonge • Zuiddijk 15 • tel. 0187 – 651266 Ouddorp • Weststr aat • tel. 0187 – 683862

Modeshow

in onze winkel te Nieuwe Tonge

Beneden Zandpad 7-D 3241 GA Middelharnis

Op woensdag 16 september vanaf 19.30 uur Deze avond willen wij u onze nieuwe najaarscollectie tonen

U bent van harte welkom! Een kleine greep uit onze merken: Sommerman Setterday Zerres Roberto Sarto Sandwich Fransa

Nick Jean H.V. Polo Twinlife No Excess Meyer Olymp.

MaNNen ziTteN simPel iN elKAar Onze MeY heRen BodYwEaR niET

TZ_AZ_90x144_Organic_4c_HW15.indd 1

Gezien bij De Kievit Mode: Penn&ink, 10Days, Follie di carbo, Please en nog heel veel andere merken.

Laat u inspireren door onze geweldige collectie!

De Kievit | Boompjes 15 | 3253 AC Ouddorp www.kievitmode.nl | tel: 0187 68 33 54

13.07.15 16:53


NAJAARSMODE

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

À la Jort

17

Heren

Denk bij deze trend even aan Jort Kelder, en je weet precies aan wat voor stijl je bij deze trend moet denken. De pantalon gaat omhoog (kan heel makkelijk door ‘m op te rollen vanonder) en wordt gecombineerd met een nette blouse. Daarop gaat een tweed jasje, en je bent helemaal het heertje. Wil je er liever niet te netjes bij lopen, dan kan dat door de broek aan te trekken met een gebreide trui of een stel stoere schoenen.

Mening van de expert Peter van Driel (den Engelsman & van Driel) vertelt: “Ik vind het een goede ontwikkeling dat de mode netter wordt. Ik vond het veel te casual: alles kon. Ik vind dat ze door deze trend met meer karakter voor de dag komen.”

Sjaal Hij mag weer gezien worden hoor: de sjaal. Draag dit accessoire lekker nonchalant door hem een keer om je nek te slaan of gewoon open te laten hangen. De stof van de sjaal is van soepel katoen. Qua print kan je flink variëren: een saaie outfit fleur je op met een bloemenpatroon. Een drukke outfit kan je downdressen met een sjaal in een effen kleur.

Streepjes Bij vrouwen al decennia razend populair, maar nu verovert hij ook de mannenmode: de streep. Net als bij de vrouwen is hij op werkelijk ieder kledingstuk een succes: op bijvoorbeeld een simpel T-shirt, colbert of broek. De kleuren zijn rustig: zwart-grijs, blauw-rood of klassiek blauw-wit zijn goede combinaties.

Mode special


LICO BESTAAT 5 JAAR!

15% korting op de gehele collectie Geldig op 10, 11 en 12 september a.s.

WESTSTRAAT 3, OUDDORP, 0187-682744

WESTSTRAAT 3, OUDDORP, 0187-682744 WESTSTRAAT 3, OUDDORP, 0187-682744 Zaterdag 19 september a.s. is er bij ons weer OPEN

uur tonen u de nieuwste Zaterdag 19 septemberHUIS! a.s.Vanaf is er14.00 bij ons weerwij OPEN terwijl u lekker geniet van een heerlijk HUIS! Vanaf 14.00 uur najaarsmode, tonen wij u de nieuwste Zaterdag 19 september a.s. is er bij ons weer OPEN hapje, drankje en veel gezelligheid. HUIS! Vanaf 14.00van uur tonen u de nieuwste najaarsmode, terwijl u lekker geniet een wij heerlijk terwijl lekkerlaten genietzien: van een heerlijk Denajaarsmode, merken die wij o.a.uzullen hapje, drankje en veel gezelligheid. hapje, drankje en veel gezelligheid. 

Alan Red

DeMyrine merken die wij o.a. zullen laten zien: De merken die wij o.a.zullen laten zien: Antwerp

         

  Aventures Alan Red des Toiles

Alan Red   Nör Myrine Antwerp Womandes Toiles Aventures Myrine Antwerp   IKKS   Penny Nör Black Aventures des Toiles IKKSMWoman   Only Penny Black Nör   Great Plains Only M Steffensen (speciaal voor wie geen   Henriette IKKS Woman  wol Great Plains verdraagt producten Penny Black HenrietteShoes Steffensen (speciaal voor wie geen   Lazamani wol producten verdraagt Only M  Lazamani Shoes Great Plains Henriette Steffensen (speciaal voor wie geen wol producten verdraagt Lazamani Shoes

Nieuwstraat 14 | 3241 CL Middelharnis

UITNODIGING

10-JARIG JUBILEUM WORDT GEVIERD

Najaarsactie dameskleding

VAN 9 T/M 12 SEPTEMBER MET LEUKE AANBIEDINGEN

Bij Zina Mode kunt u terecht voor iedere gelegenheid Er is een groot assortiment, variërend van sportief tot zaken of juist romantisch. Zojuist is de nieuwe najaarscollectie binnengekomen. Rokken zijn verkrijgbaar in maxi of midi, wijd of nauwsluitend, in alle kleuren en met uiteenlopende motieven en prints.

Advies passend bij uw stijl! Bekende merken o.a. Barbara Lebek, Milano, Suzy-Q, Anna-Montana en Long-Island

ten maken ing op maat la ed kl te ch o ek ervice. Uw g onze opmaaks ij b ijk el g o m is Zandpad 54 3241 GZ Middelharnis 0187 482912

Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse Tel: 0111-481595

dinsdagmiddag gesloten

www.vandenbosbruinisse.nl


NAJAARSMODE

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

19

Kinderen Dierenliefde Een paar seizoenen geleden barstte de dierenliefde op kinderkleding los. Dat waren eerst vogeltjes als papagaaien en zwaluwen, maar inmiddels hebben de uilen en vossen succes. Ze zijn werkelijk overal aanwezig: op rompertjes, shirtjes, vestjes en zelfs schoenen. Om een beetje in de natuursferen te blijven combineer je deze print met okergeel, roestbruin en zeegroen.

Mening van de expert

Ruitjes De Schotse ruit, maar ook andere ruitenpatronen zijn deze winter een populaire print. Natuurlijk staat zo’n ruitje leuk op een blouse, maar dit mag ook in een andere vorm als een jas, tas, rokje of een broek. Om de outfit uniek te houden is het leuk om het geruite item te combineren met een andere, contrasterende stof. Denk hierbij aan een simpele spijkerstof, maar ook wol of nepbont kan prima.

Om door een ringetje te halen De volwassenmode wordt steeds netter, en de kindermode volgt die in de kielzog. Kinderen mogen komend seizoen gezien worden in keurige jurkjes met hoge kraagjes, colbertjes en mooie pantalons. Bang dat je kind een mini-me wordt? Maak de outfit dan speels door felgekleurde details erin te verwerken, zoals een knalgele maillot, rood t-shirt of felgekleurde broek.

Mode special


B

A B

D

Jelle en Ilse Vreeswijk-v.d. Boogert kozen voor een echte Flakkeese t ‘super leuke’ trouwerij was het, waar de woorden ‘Kelluf en Buuteng hervormde kerk in Dirksland zijn ze getrouwd. De foto’s zijn gemaa waar uien nog gewoon jûûn heten. Hun trouwauto was een ouderwe

Fotostudio Arjo van der Graaff | Voorstraat 58, 3247 CE DIRKSLAND


Bruidsrubriek

Adverteren op deze pagina? Bel 06 - 424 396 09

De volgende bruidsrubriek verschijnt 10 november 2015

trouwerij. Zij zijn afkomstig uit Nieuwe-Tonge en Sommelsdijk. Een geweun’ regelmatig vielen. In het culturele Diekhuus en de mooie akt in o.a. Battenoord. Jelle is de zoon van een grote uienhandelaar etse eend van oma‌

D | +31 (0) 187603517, +31 (0) 612274495 | fotograaff@mac.com


15.669,50 voor de unit van 6.00 x 3.00 x 2.40 € 35.695,00 n inclusief water en elektriciteitsaansluiting. Alle boxen zijn ntacten. Oplevering circa 10 weken.

Nog enkele garages/bedrijfsunits te koop!

Prijzen zijn inclusief water en elektriciteitsaansluiting. Alle boxen zijn vorstvrij en voorzien van lichtpunt en stopcontacten. Oplevering circa 10 weken.

MEINSTERWONEN

Showroom modellen Norma boxspringcombinaties tegen bodemprijs!! Boxspring combinatie Entrada

180x200, zwart, electrisch verstelbaar Nu spectaculaire bodemprijs van € 3745,-

nu € 1995,-

Boxspring combinatie Timeless Flow Vintage 160x200, licht blauw, inclusief design pootjes,vintage stof, hoofdbord Style van € 3295,-

nu € 2150,-

Boxspringcombinatie Jubilee 130

180x200 cm, d. blauw, electrisch verstelbaar Van € 3995,-

nu € 2500,-

Boxspringcombinatie No. 1 model Style

180x200, vlak, bruine weefstof, gecappitioneerd hoofdbord en voetbord Van € 3395,-

voor € 2750,-

Alle bijpassende hockers halve prijs!!


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

23

Smetteloze keuken De keuken is het kloppende hart van het huis en staat vaak in open verbinding met de woonkamer. Daarom besteden we steeds meer aandacht aan de inrichting en styling ervan. Een witte keuken oogt hygiënisch en schoon. Vindt u wit in de keuken te steriel? Niet als je het combineert met natuurlijke materialen zoals hout, beton en mooie grijstinten. Met de duorolgordijnen van Bece combineer je eenvoudig een zachte lichtinval met privacy, voor als je gezellig aan het tafelen bent en liever geen pottenkijkers hebt. Rommelige chefs of ouders van kleine keukenprinsen en -prinsessen hoeven zich over vlekken in de raambekleding bovendien geen zorgen te maken. De Dustblock® van Luxaflex is een vochtafstotende finish, die de Plissé Shades geschikt maakt voor de keuken: laat gerust je kookkunsten - en de keukenmachine - erop los! Bece duorolgordijn, www.bece.nl.

Bron: www.woonmodetrends.nl

Markant badderen Designfabrikant Bette introduceert een nieuwe serie geëmailleerde ligbaden met een ovale vorm. Onder de noemer Bette Lux Oval zet het Duitse merk een trend met natuurlijke, organische vormen. Eyecatcher van de collectie is het vrijstaande ligbad Silhouette dat met zijn markante design een statement vormt in iedere badruimte. Voor een hoog ligcomfort heeft dit bad, net als de andere Lux Oval-modellen, een doordacht ontworpen en vloeiende binnenvorm.

DRUK, DRUK, DRUK! Wat hebben wij het druk met z’n allen tegenwoordig. Zowel thuis, als op je werk. Ook wij van Melaard Parket hebben het gewoon erg druk. Dan wordt er gezegd, wat fijn zeg dat jullie het zo druk hebben. En idd, dat is ook erg fijn. Wij mogen niet klagen, want wij zitten goed in het werk! Daar zijn wij ook dankbaar voor. Maar is dat idd ook zo fijn? Volgens mij vergeten wij wel eens wat de intensie zou moeten zijn van het werken. Je moet werken om te leven en niet leven om te werken! Poeh, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En zeker voor iemand die, zoals ik al eerder zei, geen NEE kan zeggen. Maar om die spreuk nou eens kracht bij te zetten, gaan mijn collega en ik, begin oktober drie dagen mee met de 4e Musketier. Even nee zeggen tegen het werk, nee geen telefoon, nee geen mail, nee geen luxe, alleen met elkaar en ons geloof! Drie dagen met honderden mannen de ruige natuur van de Belgische Ardennen in om onze krachten te meten

met onszelf, elkaar en God. Met als doel er bewust van te worden wat het doel is in ons leven. En na die dagen hopen wij dan weer met frisse moed en zelfbewustzijn ons werk bij Melaard Parket op te pakken. Want natuurlijk vinden wij het fijn dat u voor Melaard Parket kiest!! Of het nu gaat om vloeren of onze raamdecoratie. Wij staan voor u klaar!


24

GREVELINGENWEEK

Smullen, strandzeilen en snorkelen Grevelingenweek van 12 tot en met 19 september Smullen, strandzeilen en snorkelen. Het is een greep uit de activiteiten tijdens De Grevelingenweek. Net als ballonvaren, op excursie gaan en meedoen aan een zeilwedstrijd. Tijdens de Grevelingenweek van 12 tot en met 19 september is er van alles te beleven op, in, naast en boven Europa’s grootste zoutwatermeer.


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

25

TIP:

Op de website www.grevelingenweek.nl staat een handige kaart met alle activiteiten. Op deze website kan er direct worden aangemeld voor een excursie, diner of andere activiteit.

Foto: www.beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Van de Grevelingendam tot de Brouwersdam, op Goeree-Overflakkee en op Schouwen Duiveland, in het hele gebied rondom de Grevelingen zijn er activiteiten. Een opvallende activiteit is de luchtballonvaart. Een bijzondere manier op de Grevelingen en omgeving vanuit de lucht te bekijken. Aan boord is een natuurgids die uitleg geeft over de historie en ontwikkeling van de Grevelingen. Kinderactiviteiten Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten tijdens de week waarin de Grevelingen centraal staat. Bijvoorbeeld met een snorkel op het water induiken om te onderzoeken wat er allemaal gebeurt onder water, en daarna krabbetjes vangen. Op woensdagmiddag kunnen kinderen schatzoeken langs de Grevelingen, voor het jutten

begint krijgen ze eerst uitleg in de Osterzaal van het Inspiratiecentrum. Vanaf Brouwershaven en Port Zélande is er een rondvaart mogelijk over het Grevelingenmeer. Tijdens de tocht kunnen er zeehonden, wilde paarden en allerlei vogels worden gespot. Meer weten over het Grevelingenmeer? Ga dan naar de avond met de titel “Beleven van de Grevelingen”. In restaurant Meerzicht vertelt marien biologe Inez Flameling bevlogen over het onderwaterleven van de Grevelingen. De ecologische eigenschappen, flora en fauna en kansen en bedreigingen komen aan bod in het verhaal van bioloog Gert-Jan Buth. Racende zeilboten Tijdens de Open Dutch Skiff Trophy 2015 in Bruinisse komen de formule-1 onder de zeilboten in actie. Zestig boten racen voor de snelste tijd. Dat ziet er spectaculair uit. Zeker met een verrekij-

ker is het evenement ook vanaf de kant goed te volgen. Bij tien verschillende restaurants kan er worden geproefd van een speciaal Grevelingenmenu. In dit menu is de hoofdrol weggelegd voor verse streekproducten. Dat wordt dus smullen geblazen van al het lekkers uit de Grevelingen en directe omgeving. Stormjager Boven de Grevelingen kan het flink spoken. Paul Begijn is in zijn vrije tijd stormjager. Hij weet van alles te vertellen over wolken en dreigende luchten. Tijdens de Grevelingenweek geeft hij een lezing waarin hij uitlegt hoe je wolken kunt herkennen en vertelt hij meeslepende verhalen over het ‘stormchaseseizoen’. De bezoekers gaan tijdens de avond ook naar buiten om de wolken te bekijken.


DE DE GEZONDHEIDSMARKT GEZONDHEIDSMARKT

DE GEZONDH

De marktman die uw gezonde voeding leveren kan

Op alle merken voedingssupplementen tijdelijk 10% korting

Detox kuur Van € 9,95 voor € 7,95 Vruchtenmix (zonder toegevoegde suikers) Bloeddruk 250 gram Abrikozen Van € 8,99 1 kg nu € 12,50 voor € 4,99

BON Chiazaad alle verpakkingen 2 halen 1 betalen

Quinoa 500 gr. Van € 5,99 voor € 3,99 Uw adres voor: * Glutenvrije produkten * e-nummervrije producten * Biologische produkten

* Thee * Kruiden en specerijen * Vegetarische slager * Voedingssuplementen

lijke klachten GEHEEL

GRATIS

Markten: Aanbiedingen zolang de *dinsdag - Baarle Nassau 8.30-13.00 uur voorraad strekt *woensdag - Middelharnis/Sommelsdijk 9.00-15.00 uur *donderdag - Valkenswaard 9.00-17.00 uur (achter plantenafdeling) info@gezondheidsmarkt.nl *vrijdag - Roelofsarendsveen tel. 06 - 536 418 82 *zaterdag - Hoofddorp (Floriande) Ons lichaam komt dagelijks in contact met heel veel afvalstoffen en toxines. Drukfouten voorbehouden Door verkeerde leef- en eetgewoonten is het lichaam steeds slechter in staat om alle toxines uit ons lichaam te verwijderen. Hierdoor raken de lever, gal en nieren overbelast, wordt de darmflora ontregeld, werkt de spijsvertering minder efficiënt en worden 17-8-2015 16:02:40 voedingsstoffen minder goed opgenomen. Het begin van een lange vicieuze cirkel.

Innovatieve formule tegen

SPIERPIJN & GEWRICHTSPIJN

gezondheidsmarkt advertentie september 2015.indd 6

Bij inlevering van deze bon ontvangt u een gratis boekje ter waarde van € 4,95 over de werking van kruiden en planten bij lichame-

Moet je echt doen!

DE DE GEZONDHEIDSMARKT GEZONDHEIDSMARKT

ICE³GEL is een medisch hulpmiddel dat speciaal ontwikkeld Voor onze algemene gezondheid is het en geestelijk meer veerkracht en alertheid is om gewrichtspijn, spierpijn en posttraumatische pijn te verlichten daarom van groot belang om de opgeten toon zult spreiden. en verzachten. ICE³GEL geeft onmiddellijk een koude effect op afvalstoffen regelmatig uit het kan De marktman die uw hoopte gezonde voeding leveren de bovenste lagen van de epidermis waardoor de pijn snel verlicht. lichaam te verwijderen. MINIMAAL TWEE KEER PER JAAR

Detox kuurTUBE 100 ML Van € 9,95 BIOLOGISCHE voor 11 € 7,95

9,95

VOOR LICHAAM EN GEEST Door uzelf regelmatig te zuiveren van onnodige ballast, zorgt u ervoor dat uw lichaam en geest goed blijven functioneren. Als de kuur goed aanslaat zult u merken PLANTEN dat u beter in uw vel zit waardoor u zich lichamelijk energieker en fitter gaat voelen

DE GEZONDH

DETOXEN Traditioneel zijn hetmerken voorjaar envoehet najaar Op alle de ideale periodes om het lichaam eens dingssupplementen grondig te ontgiften. tijdelijk 10% korting Momenteel wordt een detox kuur ook steeds vaker ingezet als voorbereiding op een afslankprogramma. Het loont zeker de moeite om tweemaal per jaar een intensieve detox te doen zodat uw lichaam geen kans krijgt om veel toxines op te stapelen.

Vruchtenmix (zonder toegevoegde suikers) Bloeddruk pullen 10 am 250 gram Abrikozen 9,95 € n va R O O V Van € 8,99 1 kg Nnu € 12,50 U voor € 4,99

Quinoa 500 gr. MEDISCH HULPMIDDEL Van € 5,99 voor € 3,99 Uw adres voor:

* Glutenvrije produkten * e-nummervrije producten * Biologische produkten

Chiazaad alle verpakkingen 2bijsluiter halen 1 betalen Lees voor gebruik de

* Thee * Kruiden en specerijen * Vegetarische slager * Voedingssuplementen

gezondheidsmarkt advertentie september 2015.indd 6

5 9 , 7

BON

Bij inlevering van deze bon ontvangt u een gratis boekje ter waarde van € 4,95 over de werking van kruiden en planten bij lichamelijke klachten GEHEEL

Markten: *dinsdag - Baarle Nassau 8.30-13.00 uur *woensdag - Middelharnis/Sommelsdijk 9.00-15.00 uur *donderdag - Valkenswaard 9.00-17.00 uur (achter plantenafdeling) *vrijdag - Roelofsarendsveen *zaterdag - Hoofddorp (Floriande)

Elke woensdag op de markt in Sommelsdijk!

GRATIS

Aanbiedingen zolang de voorraad strekt info@gezondheidsmarkt.nl tel. 06 - 536 418 82 Drukfouten voorbehouden

17-8-2015 16:02:40


KIDS

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

27

Praktijk Ik ben Ik Wat is er mogelijk bij Praktijk Ik ben Ik? Zwanger & Zo bestaat uit verschillende onderdelen rondom zwanger zijn: Zwangerschapscursus Fit & in Balans en Zwangerschapsyoga en Hoogzwangere lessen Bij de groepslessen Fit & in Balans en Yoga wordt u in 10 lessen ( 2 partnerlessen) voorbereid op een ontspannen bevalling ( zover dat kan), waarbij de ademhaling centraal staat. U leert ademtechnieken, perstechnieken, ontspanningsoefeningen en preventieve bekkenoefeningen. De privélessen zijn op afspraak voor de zwangere alleen of samen met de partner

Zwanger & Zo

Samen vol vertrouwen de geboorte tegemoet

Zwangerschapscursussen groepsles of privé (op afspraak): - Zwangerschapsyoga (incl. 2 partnerlessen) - Fit & in Balans (incl. 2 partnerlessen) - Samen de bevalling in (met partner) Ter ontspanning & bij klachten: - Babymassage Zwangerschapscoaching: - Fertiliteitsreflexologie Helpt je tijdens je hele zwangerschap - Zwangerschapsreflexologie: al te kunnen genieten van dit unieke > Verlichting zwangerschapsklachten (Rugpijn, angst, wonder dat zich in je lijf afspeelt. Helpt slapeloosheid,misselijkheid, pijn in het bekken, oedeem bij het in balans brengen van lichaam obstipatie, (terugkerende) blaasontsteking, maagzuur en geest tijdens de zwangerschap, tijbeginnende zwangerschapsdiabetes, vermoeidheid dens de bevalling en na de bevalling, stemmingwisselingen, milde hoge bloeddruk) als de roze wolk even niet zo roze > Weeën opwekken blijkt te zijn. > Draaiing bij stuit- en dwarsligging - Zwangerschapsmassage Ademhalingstherapie - Cupping - Moxa - Guasha - Tuina - Blije mamamassage Lymfedrainage - RugmassageNek & schouder massage

Zwangerschapsreflexologie Tijdens uw zwangerschap kan Miranda de Moor met Zwangerschapsreflexologie ondersteuning bieden bij spanning, stress-misselijkheid, maagzuur, slapeloosheid, oedeem , vermoeidheid rugpijn ed.Als u overtijd bent en de 40 weken zijn gepasseerd kan ik proberen de baby te stimuleren om de bevalling in gang te zetten. Bij vruchtbaarheidsproblemen wordt geprobeerd ontspanning te brengen en de hormonen te stabiliseren (beide partners). Verder kan men bij de praktijk terecht voor zwangerschapsmassage, blije mammamassage, babymassage, Zwangerschapscoaching/Doula. De praktijk van Miranda de Moor is te vinden aan de Herman Heijermanssingel 74 te Middelharnis. Voor vragen of een afspraak : 06-44383598 of info@ ikbenik.eu of kijk op www.ikbenik.eu

Verkoop en begeleiding van Prodimed en Forever living producten

Miranda de Moor Zwangerschapscoach (Doula) Herman Heijermanssingel 74 - 3241 DE Middelharnis bel 06-44383598 - info@ikbenik.eu - www.ikbenik.eu

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

‘Een dag uit het leven van een verloskundige’ Vandaag begint mijn dag met een kort spreekuur. Ik ontvang een aantal hoogzwangere vrouwen die vanwege het warme weer behoorlijk last hebben van opgezwollen handen en voeten. Benen omhoog, rustig aan doen en goed drinken, dat is het enige wat je kunt doen. Naast de standaardcontroles van de bloeddruk, de zwangere buik en het hartje van de baby, is het tijdens mijn spreekuur ook een kwestie van vragen beantwoorden en een luisterend oor zijn voor de zwangere vrouw en haar partner. Ik stap in mijn auto om in het zonnetje over ons mooie eiland te rijden voor de kraamvisites. Bij het eerste gezin zag ik een paar dagen geleden een mooi, klein jongetje geboren worden. Het gaat gelukkig goed en ik praat met de kersverse moeder en de kraamverzorgster over de borstvoeding. We zorgen er op deze manier voor dat de moeder antwoord krijgt op al haar vragen en voldoende vertrouwen heeft om haar kindje straks ook zonder hulp te voeden. Natuurlijk bespreken we ook de bevalling nog eens. Ik vertel haar hoe trots ik ben dat ze het zo dapper en goed heeft gedaan.

Op naar de volgende visite. Bij dit gezin is het alweer tijd om de kraamweek af te sluiten. Na wat adviezen wens ik ze veel geluk. Vervolgens rijd ik langs het ziekenhuis om bloed bij het laboratorium af te geven en een bezoekje te brengen aan een zwangere die ligt opgenomen op de kraamafdeling. Het is beter voor haar om nu goed in de gaten gehouden te worden, zodat ook zij straks tijdens de kraamtijd op een roze wolk zit. Daarna nog even terug naar de praktijk voor 2 nacontroles. Heerlijk om te zien dat de kindjes zo goed groeien en de moeders weer opgeknapt zijn. Vanavond geen spreekuur of voorlichtingsavond dus kan ik lekker thuis eten en met een goed boek op de bank. Om een uur of vijf ‘s morgens gaat de telefoon. In het donker stap ik weer in mijn auto, op weg naar een volgende geboorte!


28

KEUKENNIEUWS

Liefde op het tweede gezicht: deze keuken is tien keer zo mooi Het was liefde op het tweede gezicht. Toen ze een keuken had uitgezocht, had ze ook die andere al in de showroom zien staan. Later, toen de eerste keus bij nader inzien niet kon doorgaan, was het niet moeilijk meer. Het moest die andere worden. “Eigenlijk is deze tien keer zo mooi�, zegt een tevreden Ina van Schouwen.


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

29

Foto’s: Wim van Vossen Het is inderdaad een hele mooie keuken. Crèmekleurig, veel kastruimte, eigenwijze greepjes, langwerpige tegeltjes tegen de wand. Ina van Schouwen mocht de keuken uitzoeken toen ze eerder dit jaar verhuisde naar een huurwoning van de hervormde kerk in Nieuwe-Tonge. Ga maar naar Ardi Keukens in Sint-Annaland, was de opdracht van haar nieuwe verhuurder. Daar weten ze wel welke keuken binnen het budget past.

ik nieuwe tegels voor uitgezocht. Nogmaals: petje af!”

“Petje af, hoor”, zegt Ina van Schouwen over haar nieuwe verhuurder. “Ze boden het zelf aan. De keuken die er stond, zag er niet eens slecht uit. Maar ik mocht dus een nieuwe kiezen. Dat maak je niet bij elke verhuurder mee, hoor. Ook de douche mocht ik laten opknappen. Daar heb

Opscheppen Geen onvertogen woord, al vond ze de prijs van een extra stuk aanrechtblad aan de andere kant van haar keuken toch wat te hoog. “Nee, ik ben stiktevreden. De keuken is ook hartstikke netjes geplaatst. Binnen een dag was het gebeurd. En na

De eerste keuken die ze koos ging dus niet door. “Ik denk dat er te veel bij was gekomen en dat de keuken boven het maximumbedrag van de verhuurder zat. Ik kreeg een telefoontje en toen heb ik deze gekozen”, wijst ze naar haar liefde op het tweede gezicht.

afloop werd alles keurig netjes opgeruimd. Ik ben zeer tevreden over Ardi Keukens. Je wordt er goed geholpen. Echt een goede zaak, die veel mooie keukens in de showroom heeft. Ik ben een stikgelukkig mens. In het begin liep ik er zelfs over op te scheppen. Gewoon omdat je het niet gewend bent dat je verhuurder zegt: ga maar een keuken uitzoeken voor je nieuwe woning. Compleet, met koelkast, oven, knopjes, kraan - noem alles maar op.” De verhuizing is inmiddels een maand of vier achter de rug. Maar nog steeds kan ze er niet over uit. “Ik maak wel reclame voor Ardi Keukens, hè”, zegt ze met een glimlach. “Ach, dat doe ik hier in de omgeving ook.”


nazomervoordeel N OP ONDERSTAANDE PRODUCTE T VAN TRENDHOUT MAAR LIEFS

15% extra korting!

l l l l

Kapschuren (excl. dakbedekking) Buitenverblijven Zadeldak Buitenverblijven plat dak Terrasoverkappingen Lariks Douglas

OPRUIMING LARIKS OVERKAPPINGEN Polycarbonaat platen Opaal of Helder

400x300 van 1599,- voor 5 695,500x300 van 1799,- voor 5 849,600x300 van 2099,- voor 5 999,-

ACTIE

TUINSCHERM ERICA

Terrasoverkapping Sunny kleur RAL 7016 of 9010 Staanders 9x9 incl. polycarbonaat dak beplating. Gratis thuisbezorgd! 400 x 250 5 949,500 x 250 5 1098,600 x 250 5 1248,-

400 x 300 5 1048,500 x 300 5 1249,600 x 300 5 1398,-

400 x 350 5 1168,500 x 350 5 1378,600 x 350 5 1558,-

h o o fd or ka n to

www.blokhutvillage.nl info@blokhutvillage.nl

t bl o kh u vi ll a ge

TUINSCHERM KAMPEN

NU

x49,95

TUINSCHERM ZWOLLE

NU

ut tu in h o vi ll a ge

www.verandavillage.nl info@verandavillage.nl

NU

x115,-

www.tuinhoutvillage.nl info@tuinhoutvillage.nl

x129,95

t bl o kh u vi ll a ge

ve ra n da vi ll a ge

ut tu in h o vi ll a ge

t bl o kh u vi ll a ge

ve ra n da vi ll a ge

ut tu in h o vi ll a ge


TUINIEREN

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

31

September:

oogsten, planten en snoeien De herfst begint dit jaar officieel op 23 september. Dat betekent de laatste drukke periode in de tuin voor de winter. Het wordt langzaam maar zeker tijd om de tuin winterklaar te maken.

Oogstmaand In september kunnen er courgettes, pompoenen, bonen, kolen en nog veel meer groenten worden geoogst in de moestuin. Door de groenten goed op te slaan blijven ze veel langer goed. De vuistregel is donker, koel (maar niet op een plek waar het kan vriezen) en goed geventileerd.

Snoeien De heggen zijn grotendeels uitgegroeid voor dit seizoen. Een goed moment om ze een laatste knipbeurt te geven voor de winter. Op die manier kan er maandenlang worden genoten van een strakke heg. Door de heg vanonder iets breder te maken dan van boven krijgen ook de onderste blaadjes genoeg licht. Dat zorgt voor een dichtere en dus strakkere haag. Moeite om recht te knippen? Span dan even een touwtje langs de heg, op die manier wordt de bovenkant mooi strak.

Geluidloos gereedschap Het Zweedse Husqvarna introduceert een serie lichtgewicht gereedschappen. Het vernieuwende zit ‘m in de accuprestaties: die zijn zeer sterk en vergelijkbaar met Husqvarna-gereedschappen die worden aangedreven door een benzinemotor. De accugereedschappen stoten geen CO2 uit, produceren nauwelijks lawaai, geven minimale trillingen tijdens het werken en met één druk op de knop kun je meteen aan de slag.

Planten en zaaien Begin september kan er nog net worden gezaaid. Gewassen die snel groeien kunnen dan nog voor de winter worden geoogst. Een herfstteelt in vaktermen. Onder andere radijzen, winterpostelein en spinazie zijn geschikt om in de herfst te laten groeien. September is ook de eerste maand om voorjaarsbloeiers te planten. Dus narcissen, krokussen, enz. kunnen nu de grond in.


32

AUTONIEUWS 22,5% meer nieuwe auto's

verkocht in augustus In de maand augustus 2015 zijn er in ons land 31.255 nieuwe personenauto's op kenteken gezet, een stijging van 22,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2014 toen er 25.522 werden geregistreerd.

Autobedrijf Cor Melissant GMTO Diagnose Specialist

Uit de officiële cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie blijkt dat tot en met augustus dit jaar 266.376 nieuwe personenauto's werden geregistreerd, oftewel 4,8 procent meer dan in de vergelijkbare periode in 2014. De best verkochte merken vorige maand waren Renault met 4.461 registraties, Volkswagen (3.540 stuks), Peugeot (2.725), gevolgd door Ford en Opel met respectievelijk 1.859 en 1.668 verkochte auto's. De Renault Clio werd in augustus het meest geregistreerd: 3.370 exemplaren. Van de VW Golf (Sportsvan) werden 1.390 stuks op kenteken gezet en er reden 1.308 Peugeots 308 de showrooms uit. De VW Polo (860) en Volvo V40 (740) completeren de top vijf.

De ontwikkeling in de automobielelektronica heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. In deze wereld van zeer snel veranderende technologie is het van wezenlijk belang bij te blijven. Autobedrijf Cor Melissant heeft daarom sinds begin van deze zomer als eerste en enige op Goeree-Overflakkee GMTO Diagnose Specialist erkenning. Dit betekent dat de medewerkers van Cor Melissant alle GMTO diagnose trainingen met goed resultaat hebben afgerond en dat er up-to-date uitleesapparatuur aanwezig is in de werkplaats. Hiermee is Cor Melissant gekwalificeerd om alle diagnosestoringen met de modernste uitleesapparatuur op te lossen. U hoeft dus niet meer naar een merkdealer, maar u kunt gewoon in Dirksland terecht bij Cor Melissant tegen scherpe tarieven. Het bedrijf uit Dirksland heeft zelfs dealers als klant om diagnosestoringen voor hen uit te voeren. “Dit is voor ons een erkenning en voor u een bewijs dat u voor een diagnosestoring bij ons aan het juiste adres bent!” aldus Cor Melissant. Voor meer informatie bent u van harte welkom aan de Nijverheidsweg 4 in Dirksland. www.cormelissant.nl

AUTO KOESE Uw vertrouwde adres voor: De nieuwste modellen Aantrekkelijke occasions Vakkundig onderhoud Uitmuntende service

geprijsde Altijd zeer scherp voo rraad! op s on asi occ jonge SOMMELSDIJK SINT-ANNALAND

Sperwer 2a Veilingweg 15

Tel. (0187) 61 16 62 Tel. (0166) 65 36 25

WWW.RENAULTKOESE.NL


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

33

Facelift voor Fiat 500:

N贸g smaakvoller

Pure schoonheid Alfa Romeo staat aan de vooravond van een groots productoffensief. Het illustere Italiaanse automerk presenteert acht nieuwe modellen tot eind 2018. Dit is de eerste: de Giulia. Moederbedrijf Fiat Chrysler Automobiles presenteerde in 2014 een vijfjarenplan dat Alfa Romeo weer helemaal op de kaart moet zetten. Met een kapitaalinjectie van vijf miljard euro en acht nieuwe modellen tot eind 2018 moet Alfa weer uitgroeien tot het roemruchte volumemerk dat het ooit was. De nieuwe Giulia speelt een belangrijke rol in de wederopstanding van Alfa Romeo. De Giulia maakt een machtige indruk, alleen al op basis van design. Op technisch gebied

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!

gaat het nog veel verder. Alfa presenteert eerst de sportieve QV-uitvoering met 3,0-liter V6 twinturbo die maar liefst 510 pk levert. De aluminium zescilinder, mede ontwikkeld door Ferrari, is voorzien van cilinderuitschakeling voor extra efficiency en produceert een geluid waar menig autoliefhebber kippenvel van krijgt. Uitgesproken sportief. Het samenspel van het geavanceerde onderstel, de gewichtsverdeling van 50:50, hulpsystemen als Torque Vectoring en Integrated Brake System, actieve aerodynamica en veel lichtgewicht materialen belooft een buitengewoon sportief rijgedrag. De reguliere uitvoeringen van de Alfa Romeo Giulia met viercilinder benzine- en dieselmotoren worden komende herfst gepresenteerd.


34

VIERVOETER

Gelukkig Nieuwjaar! Als ik in mei of juni tijdens de cursus met sterretjes, ijsfonteinen of met een ‘ghettoblaster’ aan kwam zetten waar heel zacht vuurwerkgeluiden uit kwamen, dan werd ik op z’n zachtst gezegd toch wel wat raar aangekeken. Geen idee wat mensen dachten, maar er werd meewarig met hoofden geschud. Na mijn uitleg hield dat gelukkig altijd op, trouwens. Ik had ook het idee dat er begrip was voor mijn rare acties. Want het is zaak je hond op tijd te laten wennen aan vuurwerk. Het wordt weer eerder donker, het wordt herfst en dan volgt toch echt aan het begin van de winter Oud & Nieuw met de bijbehorende knallen. Die knallen beginnen overigens vaak al aan het einde van de herfstperiode. Een hond die bang is voor vuurwerk, leeft dus zo’n twee maanden continu in angst en heeft daardoor veel stress. Op tijd beginnen, kan de angst verminderen, hoe gaaf zou het voor je hond (en voor jou) zijn als dat lukt? Je hond twee maanden drogeren, dat lijkt me geen

optie toch? Als je daar toch voor kiest (uiteraard maar voor een korte periode) kijk dan goed uit en laat je goed informeren. Er zijn pillen die spierverslappend werken. Je hond krijgt echter wel alles mee en vaak versterken die pillen het waarnemen van geluidsprikkels ook nog. De hond is angstig maar kan door de spierverslapping niets. Dat is hetzelfde als wanneer je fobisch bent voor spinnen en er zit er één vlakbij je. Je kunt niet weg lopen, hoe zou dat voelen denk je? Oh ja, angst negeren wordt ook nog vaak geroepen. Negeer je hond niet als ie bang is. Hoe had je het zelf vroeger gevonden als je bang was voor bijvoorbeeld onweer en je moeder negeerde je volledig als je naast haar op de bank zat te trillen van angst? Nee, als je bang bent dan wil je steun, dan wil je je veilig voelen. Laten we daarvoor gaan dit jaar zodat we met z’n allen blij het nieuwe jaar in gaan en met recht kunnen zeggen ‘Gelukkig Nieuwjaar!’

Wilt u u niet niet alleen alleen een een woning, woning, Wilt maar ook een hypotheek maar ook een hypotheek met een fantastisch uitzicht? met een fantastisch uitzicht? Wij vertellen u graag vrijblijvend over onze op maat gesneden financieringen. Wij vertellen u graag vrijblijvend over onze op maat gesneden financieringen.

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl


NATUUR & LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

35

Maak kennis met bijzondere vogels De Grauwe- en Rosse Franjepoot, de ijsgors en vorkstaartmeeuwen. Bijzondere vogels die leven in Alaska, het noordelijkste gebied van de Verenigde Staten. De Rotterdamse vogelfotograaf Chris van Rijswijk legde ze vast op de gevoelige plaat. Hij reisde er speciaal voor naar het dorpje Barrow. Bij de kenners wel bekend omdat het de enige plek is waar in juni de brileider te vinden is. Tijdens een fotopresentatie op woensdag 23 september in ‘De Overkant’ worden bezoekers meegenomen op reis naar het verre Noorden. Na de pauze zal de foto-

graaf iets vertellen over het fenomeen de vogeltrek. Waarom trekken vogels in het najaar naar het zuiden? Hoe weet een boerenzwaluw, na zijn overwintering in Afrika, de schuur te vinden waar hij is geboren? En waarom trekt de ijsvogel niet weg? Over vogeltrek zijn veel vragen. Kijk voor een voorproefje van de presentatie alvast op website www.birdshooting.nl Gratis toegang voor leden van NLGO, nietleden betalen 5 euro. Opgave via de website www.nlgo.nl is verplicht. De presentatie begint om 20.00 uur in de Overkant, Dijkstelweg 33 3253 TA Ouddorp.

NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder andere in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Foto’s: Chris van Rijswijk


Drie routes: 70 km: Over het midden van Goeree-Overflakkee 115 km: Langs de randen van Goeree-Overflakkee 150 km: Over Goeree-Overflakkee en een deel van Schouwen-Duiveland Goede doelen:

Leontien Foundation Eco-waterproject Thambarawa OPGEVEN VIA WWW.GO-CLASSIC.NL

HOOFDSPONSOR

Wij maken uw dak en muren weer als nieuw!

Voor de behandeling

Holland Tel: +31 113 56 75 82 Mob: +31 650 89 67 96 E-mail: info@hc-dakbehandeling.nl

Na de behandeling

De behandelingen die wij verzorgen: • Het dak schoonmaken en impregneren (5 jaar garantie) • Het dak schoonmaken, impregneren en coaten (10 jaar garantie) • Het dak schoonmaken, impregneren, coaten en glazuren (12 jaar garantie) • Het is ook mogelijk om de bestaande kleur van uw dak te wijzigen (keuze uit div. kleuren) • Het vernieuwen van daken (inclusief platte daken) • Reinigen, impregneren en stralen van muren. • Reinigen van bestratingen • Coaten van garagevloeren (keuze uit c.a. 150 kleuren) • 10 jaar lang je bestrating onkruidvrij!

w w w. h c - d a k b e h a n d e l i n g . n l


GO-CLASSIC

Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

37

Goeree-Overflakkee in teken van GO-Classic Zaterdag zal het Diekhuusplein het centrum weer het centrum vormen van de GO-Classic. Vanaf die plaats zullen de honderden fietsers van start gaan voor één van de tochten over het eiland. In de loop van de dag zullen de fietsers terugkeren en daardoor zal het Beneden Zandpad de hele dag in het teken staan van de recreatieve sportieve tocht. Het wordt dit jaar voor de derde maal dat het evenement op Goeree-Overflakkee wordt georganiseerd. Initiatiefnemers van het gebeuren is de Rotaryclub Goeree-Overflakkee. Samen met oudwereldkampioen wielrenster Leontien Zijlaard-van

Moorsel werd het evenement verder ontwikkeld. Het doel is niet alleen een het organiseren van een wielerevenement, maar ook het inzamelen van een bedrag voor goede doelen. Het ‘Leontienhuis’ voor jongeren met eetstoornissen is in deze drie jaar het hoofddoel voor de sponsoring geweest. Naast het werk van Leontien heeft men dit jaar nog een ander, maar dan internationaal doel: Eco-waterproject Thambarawa. Dit is een project dat de landelijke Rotary-organisatie ondersteunt in Sri Lanka. Het gaat daar om een deugdelijke watervoorziening voor de plaatselijke boeren. Naast Leontien Zijlaard zullen ook verschillende andere bekende sporters aan de tocht deelnemen. De organisatie benadrukt wel dat het zeker geen wielerwedstrijd is. “Het blijft een toertocht waaraan iedereen mee kan doen”. Inschrijven Wie aan de GO-Classic mee wil doen, kan zich via de website www.go-classic.nl?inschrijven. Er is een standaardpakket voor € 12,-. Voor dit bedrag krijgt men eten en drinken bij de ravitailleringsposten.

Dan is er een luxe-pakket voor € 15,-. Men krijgt dan ook een pastamaaltijd aangeboden. Het VIParrangement voor € 150,-. Deze deelnemers starten de tocht dan samen met Leontien van Moorsel en beginnen de dag met een ontbijt bij de startlocatie. Leontien zal tijdens het ontbijt aanwezig zijn en uitleg over de route geven. Ook bedrijven kunnen zich voor dit arrangement inschrijven. Voor meer info en opgave kan men terecht op de site www.go-classic.nl Rondom het vertrek en de finish zal er veel te doen zijn op en rondom het Diekhuusplein, dus wie niet in de gelegenheid is mee te fietsen kan daar toch iets van de sfeer proeven. Verschillende afstanden Er zijn verschillende afstanden om te rijden: 70, 115 of 150 km. Het centrale punt voor de inschrijving is de Edudelta school aan de Schoolstraat in Middelharnis. Ook de dag inschrijvingen kunnen zich hier melden vanaf 8.00 uur. Er geldt een open start vanaf 8.30 uur tot 10.00 uur. Om 9.30 uur vertrekken de VIP-rijders na het startschot van Jan de Waard, directievoorzitter van Rabobank Het Haringvliet, die dit jaar hoofdsponsor is.


PUZZEL

38

Cryptogram HORIZONTAAL 1 De vorst is er weg van (4), 3 Vocht moeder voor het scherm? (6), 6 Zo ongeveer in ovale vorm (6), 9 Zet 'm op en maak 'm af! (4), 13 Zo'n oude Chinees vindt moeder niets (3), 14 Opvliegende personen (7), 15 Kolkt niet omhoog (4), 18 Bovengemene hoeveelheid (6), 21 De aantrekkingskracht van een bedrijfstak (6), 22 Wat een talent, er zit geen krasje op! (4), 23 Bodemtype om te verven (10).

1

2

6

7

3

4

8

9

5

10

11

12

VERTICAAL 1 De prins op het witte paard (7), 2 Leerjongen (3), 3 Dier om over te lopen (3), 4 Veel dieren zaten in hetzelfde schuitje (3), 5 Ze is het zat om ouder te zijn (3), 7 Onbeheerst gaat men erover (5), 8 Neemt ternauwernood een slokje (4), 10 Toe, het is een open plek geweest! (5), 11 Denkbeeldige cirkel van een troepenmacht (5), 12 Overduidelijk ook nog klaar (4), 16 Lucht waar men weg van is (5), 17 Boek van Polanski (5), 18 Gerechtsdienaars (5), 19 Heeft u weer Amerikaanse olie in overvloed? (5), 20 Bijdehand beetgenomen (5).

13

15

14

16

17

21

18

19

20

22

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes over naar de hokjes hieronder. Deze letters vormen de oplossing. 3

17

2

9

Puzzel September

14

6

23

8

Prijswinnaar In het zomernummer waren er twee keer drie kaarten te winnen voor het Watersnoodmuseum. Die zijn gewonnen door L.D. Mackloet uit Sommelsdijk en G. Flikweert-Tanis uit Ouddorp.

Wij stellen een re-style bon beschikbaar van € 25,-

Heeft u de oplossing van het cryptogram gevonden? Stuur uw inzending voor maandag 21 september 2015 naar Eilanden-Nieuws. Graag o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, naar puzzel@eilandennieuws.nl of naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Winnaars speurpuzzel zomereditie In de dikke zomereditie van Over Flakkee stond een speurpuzzel. De inzenders maakten kans op mooie prijzen. Dit zijn de winnaars: K. Vogelaar uit Sommelsdijk, Fam. Tanis uit Ouddorp, A. van der Baan uit Dirksland Een week gratis sporten bij Atrium Sport in Ouddorp. L. Klink uit Goedereede Een tapasplank bij Werelds aan het Strand. M.A. van Kampen uit Stellendam Een diner voor twee personen bij De Visspecialist in Ouddorp. D. Vroegindeweij uit Middelharnis Een gevulde boodschappentas van Plus Slingerland in Middelharnis.

3 Luxaflex Duette en Plissé Shades e

®

®

50% KORTING

Cryptogram T&O

de échte s i binnenhu r adviseu

*

* Kijk voor deze actie en voorwaarden op:

* Kijk voor deze actie en voorwaarden op:

Gedempt Kanaal 105 - 3241 DB Middelharnis T 0187-482784 - info@hetbinnenhuismiddelharnis.nl www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

Gedempt Kanaal 105 - 3241 DB Middelharnis T 0187-482784 - info@hetbinnenhuismiddelharnis.nl www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

D O E L M A N

O O I V I R O O A O I E E R T O C H E M E A G R O N

P L A S A R N D K E I K X P I L O T T I R O P L A B E I E G A R I D S O O R

prikpen

M O E

E

G E V A T


Over Flakkee jaargang 6 - september 2015

39

Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee

OUDE TIJDEN

Naer schoole in Menheersen Noe bin ‘k al nege jaer mit pensioewn, nae ‘n ongerwieslaopbaene van haest vêêrtig jaer, mar dat gevoewl hè ‘k altied nog zôô tegen ‘t ende van augustus: dat de vakansie verbie is. Ik zag d’r altied wêêr tegenop om te beginnene. Zou ‘k ze wêêr ankunne, die nieuwe klassen?

Menheersen kwamme zôô tegen half negene de bussen van t hêêle eiland bie mekaore. Op ‘n geve moment gienge d’r aok bussen rieje mit ‘n anhanger. Dêêr was dan ‘n conductrice aan boord in ‘t grieze uniform van de RTM. Laeter reeje d’r aok van die lange ‘harmonicabussen’.

Dat gevoewl was nae de zeumervakansie van 1958 wel aors. Ik zou mit d’n bus nae ‘n nieuwe schoole in Menheersen gôô, de HBS. Ik hao d’r hêêl veel zin in, in ik kon’t haest niejt mêêr verdure. Ik was al ‘n kêêr in de vakansie op de fiets nae Menheersen eweest om schoolspullen te koapene in netuurlik aok ‘n degelijke schoolagenda. Aok ‘n maendkaerte voor d’n bus hao ‘k al an’eschaft op station van Ouddurp. Dat kostende toe tiejn gulden in de maend.

In die anhangers gieng ‘t ‘r soms hêêl baldaodig an toe. Dan gienge d’r jonges in ‘t middenpad op ‘’n rije stôô in die bewoge dan mit kracht heen in weer, zôôdat d’n anhanger gieng sliengere. De conductrice most ‘t mar toelaete, want heur kon die rotjonges niejt an. De chauffeur stoppende soms in sprak die jonges an op d’r gedrag.’t Is zelfs ‘n kêêr ebeurd dat ‘n d’r tussen Melissant in Stellendam ‘n paer uut’ezet heit. Die konne dan gôô lifte!

Begin september was ‘t zôôvaorde. ‘t Was om half achte altied ‘n hêêle drukte op ‘t tramstation in Ouddurp. Dêêr kwamme de donkerrôôje/ buttergele bussen van de RTM. D’r ontstieng dan ‘n grôôt gekriejm (gedrang), want iederêên wou ‘n goewd plekkie bemachtige. Op ‘t station van

Op de HBS vong ik ‘t mêêstal hêêl leuk. Je hao ielk uure ‘n aore lêraer, ‘n kittigen, of ‘n minder kittigen. As ie ‘n leuke lêraer hao, dan vong ie ‘t vak aok wel leuk. Nederlans vong ik vrêselijk! Ik hê toe m’n eige niejt kunnen voorstelle, dat ik dat ôôit nog ‘s zou gôô studere. Aardrijkskunde

vong ‘k aok niks an, mar dat zal wel an de juffrouw elege hê. ‘s Weunsdaegsmiddegs hao je vrie, mar je most dan wel op zaeterdagochtend nae schoole. D’n bus ree om de twêê uren. Je most dan lange wachte in op zaeterdag was ie dan pas om half twêê wêêr in Ouddurp. Tussen de middeg deeje m’n in de zeumer uus brôôd op’ete an d’n tramdiek bie schoole. Déér ree soms nog ‘n goederetram nae ‘t Menheersense hôôd over. D’n tram was op ‘t eiland al in 1956 estopt. Nae de ramp waere de rails te slecht. We atte oak wel op terras van ‘t café van Mina. In dat café hê ‘k ôôit m’n êêrste zakkie chips ekocht, dat was toe nieuw. Dêêr zat dan ‘n klein blaeuw zakkie in met zout. Wat ‘n teleurstellieng as t’r soms niejt in zat!

Wil ie reagere op dit stikje? Mail dan naer: dialect@hetnet.nl. (’t Mag aok in ’t Hollans.)


MARTIJN AKERSHOEK MAKELAAR STRUIJK & STRUIJK

Goeree-Overflakkee is niet alleen mijn werkgebied, het is ook het eiland waar ik met veel plezier woon en ben opgegroeid. Karakteristieke dorpen, gezellige Flakkeenaers en natuurlijk dichtbij zee maken ons eiland tot een heerlijke plek om te wonen. In een huis waar je je prettig voelt en waar je nog jaren vooruit kunt. Dat gun ik ook onze klanten van harte!’

STRUIJKSTRUIJK.NL

Gewoon een goed gevoel VERKOCHT

VERKOCHT

HART VAN WEST BOUWNR. 69 MIDDELHARNIS

HART VAN WEST BOUWNR. 70 MIDDELHARNIS

VERKOCHT

VERKOCHT

REIGER 10 SOMMELSDIJK

VERKOCHT

RINGSTRAAT 8 SOMMELSDIJK

VERKOCHT

SLUUSLAAN 31 MIDDELHARNIS

VERKOCHT

FRANS HALSLAAN 43 MIDDELHARNIS

VERKOCHT

BINNENWEG 56 MELISSANT

Aangesloten bij:

VLEERDAMSEDIJK 31 ROCKANJE

TELEFOON 0187 - 47 02 72 VERKOCHT

VERKOCHT

HART VAN WEST BOUWNR. 71 MIDDELHARNIS

HART VAN WEST BOUWNR. 72 MIDDELHARNIS

VERKOCHT

VERKOCHT

ZUIDELIJKE ACHTERWEG 4 NIEUWE-TONGE

VERKOCHT

SIMON VESTDIJKPAD 16 MIDDELHARNIS

VERKOCHT

ISAAC DA COSTASTRAAT 33 SOMMELSDIJK

ALIKRUIK 5 HELLEVOETSLUIS

VERKOCHT

VERKOCHT

DIERENRIEM 102 HELLEVOETSLUIS

AMALIA VAN SOLMSWEG 11 MIDDELHARNIS

Volg ons!

Profile for Eilanden-Nieuws

Over Flakkee september 2015  

Over Flakkee editie september 2015

Over Flakkee september 2015  

Over Flakkee editie september 2015

Advertisement