__MAIN_TEXT__

Page 1

jaargang 7 - december 2016

10

Feestmaand Fonduen

13

In de prijzen Snertrecept

26

Weer Zonsondergang

Bijzonder beroep

Schoorsteenveger

Bezuijen Bemiddeling Westelijke Achterweg 30 3245 BJ Sommelsdijk 0187 781 000 | info@willydevos.nl WWW.WILLYDEVOS.NL

Bemiddeling bij de verkoop van uw (recreatie)woning T. 0187 - 68 48 68 www.bezuijenbemiddeling.nl


IRENE STRUIJK MAKELAAR STRUIJK & STRUIJK

Met ruim 35 jaar ervaring als makelaar op Goeree-Overflakkee ken ik het eiland van A tot Z. Of beter gezegd; van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Met de gezellige dorpskernen die het eiland rijk is en al het andere wat het qua natuur, recreatie en rust te bieden heeft, is het een fijne plek om te wonen. Een passend huis maakt het woonplezier compleet!

STRUIJKSTRUIJK.NL

Gewoon een goed gevoel NIEUW

NIEUW

rbehoud

onder voo

DUBBELE RING 21 SOMMELSDIJK

T

VERKOCH REGINAHOF 9 DIRKSLAND

Aangesloten bij:

PRINSES MARGRIETSTRAAT 13 MIDDELHARNIS Vraagprijs € 319.000,- k.k.

NIEUW

JUPITERHOF 26 OUDE-TONGE Vraagprijs € 249.900,- k.k.

ACHTHUIZENSEDIJK 36 ACHTHUIZEN

KONINGIN EMMASTRAAT 4 STELLENDAM Vraagprijs € 178.000,- k.k.

OUDENHIL 7 OUDDORP Vraagprijs € 235.000,- k.k.

Vraagprijs € 315.000,- k.k.

NIEUW

MOLENZICHT 34 DIRKSLAND Vraagprijs € 184.500,- k.k.

Verkocht

NIEUW

NIEUW

EENDRACHTSTRAAT 39 MIDDELHARNIS Vraagprijs € 129.500,- k.k.

TELEFOON 0187 - 47 02 72

VOORSTRAAT 17-19 OUDE-TONGE Vraagprijs € 549.500,- k.k.

Verkocht

rbehoud

onder voo

JACOB CATSSTRAAT 71 SOMMELSDIJK

T

T

rbehoud

VERKOCH

VAN GORCUMSTRAAT 23 SOMMELSDIJK

TEENHOEK 10 SOMMELSDIJK

Verkocht

onder voo

T

VERKOCH

VERKOCH

DE EIK 33 HELLEVOETSLUIS

SCHOOLSTRAAT 2 MIDDELHARNIS

D

VERHUUR

GEDEMPT KANAAL 43A MIDDELHARNIS

Volg ons!


AGENDA

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

3

Redactie Martijn de Bonte Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Kerstmuziek in het Diekhuus December is voor veel mensen de gezelligste maand van het jaar. Maar wat zou december zijn zonder muziek? Op vrijdagavond 16 december is er een avond vol kerstmuziek in het Diekhuus. Leerlingen van het Muziekgebouw GO spelen stukken die variëren van het statige Weihnachtscantates tot swingende ‘sleigh bells in the snow’. De zangers laten bezoekers genieten van kerstliederen en duetten uit verschillende stijlperiodes. Zo wordt het oudste kerstlied gezongen, dat dateert uit 1582. Het publiek mag meezingen. Het concert start op vrijdag 16 december om 19.00 uur in de Rabobankzaal van het Diekhuus. De toegang is gratis, kijk voor meer informatie op www.muziekgebouwgo.nl.

Advertenties en tarieven Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl Advertentiemateriaal opmaak@overflakkee-magazine.nl Vormgeving Manon de Vos-Thijssen Klazina Tanis Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl Oplage 23.500

Groot Flakkees Kerstconcert Maandag 19 december geeft het Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman en organist Joost van Belzen een kerstconcert in de Hervormde kerk te Middelharnis. Ook jongerenkoor Loïs, jeugdkoor Hadar en verschillende muzikanten werken mee aan het concert. Het concert is ten bate van JBGG, Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Het concert begint om 19.45 uur, de kerk is open vanaf 19.15 uur. Kaartverkoop vindt plaats bij de ingang van de kerk of vooraf via www.peterwildeman.nl. De toegang bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar, met een gezinsmaximum van € 20,-.

14 februari 2017 9 februari 2017

Kerstmarkt in De Bommelstee

10 Engelse Mijl

Zaterdag 17 december is er van 11.00 tot 19.00 uur een eigentijdse kerstmarkt in De Bommelstee. Bij binnenkomst ontvangen alle bezoekers een gratis glaasje Glühwein, voor de kinderen is er warme chocomel. Op de markt is er een divers aanbod met onder andere handgemaakte glassieraden, kleding, woondecoratie, kerststukjes, lekkernijen en streekproducten. Kinderen kunnen zich laten schminken of een duik nemen in de ballenbak. De fotograaf staat klaar voor een kerstfotoshoot. De Bommelstee is te vinden aan de Schaapsweg 34 in Den Bommel.

De Kerstdagen komen er weer aan, dat betekent naast veel gezelligheid ook dat hardlopers zich klaarmaken voor de Kievit Warmte Pallandtloop. Op zaterdag 17 december is de 23e editie van de loop. Deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: 10 Engelse Mijl, dat is 16,1 km, of 8 km prestatieloop. Beide onderdelen starten om 13.00 uur, de start en finish zijn op het terrein van AV Flakkee, Oostplaatseweg 1 Middelharnis. Inschrijven kan tot en met 13 december met korting op www.avflakkee.nl, of bij de start. De inschrijfgelden bedragen € 8,voor de 16,1 km en € 6,- voor de 8 km. Neem voor meer informatie contact op met Wendy Tieleman (0187-481412).


4

PUZZEL Ga naar pagina 30 voor de prijspuzzel.

Woordzoeker De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin.

Binnenstad Brug Centrum December Decoratie Dooi Druk Energierekening Gids Glad Gratis Haard Hapje Kachel Kopen Lampen Mist Muts

Muziek November Oliebol Openingstijden Optreden Podium Schaatsen Schoenen Sfeer Sneeuw Stoken Vorst Wandeling Warm Water

© Persbelangen

S G G N I L E D N A W V N K G

S C H O E N E N R T G O E A N

N E H E H K B N R U E R D C I

E Z E A A A O R T E K S J H N

E E D R A S P T U S E T I E E

U I O E R T I J S G I F T L K

W L T M D N S T E E S M S N E

W L N A U W E E A R D K G O R

A I K S R I N D N R I O N V E

R E T A W O D E E D G P I E I

M U R T N E C O P R N E N M G

M U Z I E K I E P M T N E B R

R E B M E C E D D A A P P E E

D G D O O I L O B E I L O R N

E G L A D A T S N E N N I B E

Smakelijke feestdagen! Kom samen met familie en vrienden met Kerst uitgebreid brunchen bij Port Zélande. Geniet onbeperkt van een uitgebreid luxe buffet. Laat u verrassen en verwennen en smul van de lekkerste gerechten, zoals verschillende soorten broodjes, luxe beleg, salades, soepen, de lekkerste warme gerechten en een heerlijk dessertbuffet. Voor de kinderen zijn er speciale gerechten met te gekke feestelijke ijsjes en een fantastische chocoladefontein als afsluiting. Bovendien kunt u uw Kerstdag uitbreiden met een bezoek aan de Aqua Mundo of een andere activiteit op ons park. Reserveer nu uw tafel en wees verzekerd van onvergetelijke feestdagen!

nch u r b t Kers et Buff

VOLWASSENEN € 24.95 | KINDEREN € 12.50 Center Parcs Port Zélande (www.dagjeportzelande.nl)

Port Zélande 2, 3253 MG Ouddorp

Reserveer nu! +31 (0)111 - 67 47 82


Jan Schaap Ruim veertig jaar geleden kochten Jan Schaap en zijn vrouw Coby een huisje in Langstraat. Tijdens vakanties reisden ze van Den Haag naar het eiland om bij te tanken. Bij de Haringvlietbrug moesten ze iedere keer 2,50 gulden betalen om over te mogen steken. Na hun pensionering hebben ze Den Haag verlaten. Het stel woont nu permanent in Langstraat. Stilzitten is er niet bij voor de zeventigjarige Jan. De oud-international van het Oranje Rugbyteam is trainer van de senioren van de ‘Eilanders’. Afgelopen zaterdag speelden ze hun eerste thuiswedstrijd in Stad aan ‘t Haringvliet. Het stel geniet van de omgeving. Ze maken regelmatig een ronde over de Brouwersdam en dan via Zeeland weer terug naar Langstraat. “Dat is echt leuk.” Foto: Jaap Peeman.


6

BIJZONDER BEROEP

Een oud ambacht: de schoorsteen vegen


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

7

Het vak van René de Waal Als je het woord ‘allesbrander’ letterlijk opvat, kun je die kachel vullen met alle mogelijke brandstoffen: oude kranten, afgedragen schoenen, lege pizzadozen en melkpakken… Maar echt verstandig is het niet. Schoorsteenveger René de Waal raadt de weinig selectieve stoker aan om alleen hout, kolen en antraciet in de allesbrander te stoppen. Anders koekt de binnenzijde van de schoorsteen veel te veel aan. “Dat is brandgevaarlijk”, waarschuwt hij. Tekst: Kees van Rixoort | Foto’s: Jaap Peeman René de Waal, inwoner van Oude-Tonge, is 27 jaar geleden min of meer bij toeval schoorsteenveger geworden. Hij had de mavo afgerond, ging naar de meao en kwam er daar in het eerste jaar al achter dat hij van binnen zitten niet gelukkig wordt. Een neef, die werkzaam was als schoorsteenveger, wist hem te interesseren om eens ‘mee te lopen’. Dat leidde tot een vakantiebaantje. Het echte vegen was in het prille begin nog niet aan de orde; het werk bestond in de eerste plaats uit voorbereidingen treffen en de rommel opruimen. Stookgedrag Als schoorsteenveger zit je zelden binnen achter een bureau, hooguit om de administratie bij te werken. De Waal, eigenaar van erkend schoorsteenveeg- en servicebedrijf ‘t Eiland, trekt er flink op uit; de schoorstenen die hij moet vegen bevinden zich in een groot gedeelte van Zuidwest-Nederland. “Geen dag is hetzelfde. Elke dag kom je op andere plekken en ontmoet je andere mensen. Dat maakt het werk voor mij interessant. Ja maakt leuke en minder leuke dingen mee als schoorsteenveger. Minder leuk is bijvoorbeeld als er een schoorsteen-

brand is en je het verwijt krijgt dat je niet goed geveegd hebt. Bijna altijd ligt het echter aan het stookgedrag en heb ik soms wel vier, vijf jaar achter elkaar gewaarschuwd. Maar als die waarschuwing steeds in de wind wordt geslagen, dan stop ik er een keer mee.” Stookgedrag dat tot problemen kan leiden is bijvoorbeeld: harsrijk dennen-, coniferen- en populierenhout stoken. “Dat voelt plakkerig en het zet zich vast aan de binnenkant van de schoorsteen.” Maar leuke dingen maakt de schoorsteenveger dus ook mee. “Puur de waardering van de klant, in de vorm van een kopje koffie of een fooitje. Vorig jaar kreeg ik een kerstkaart met een briefje van 50 erin, voor de vele jaren van goede service”, zegt De Waal, die de klant altijd uitermate beleefd bejegent. Kraaiennest Het vegen van het rookkanaal doet hij veelal vanuit de kachel. Met een 20 meter lange flexibele ‘stok’, aan het uiteinde voorzien van een borstel, krijgt de hele schoorsteen, tot boven aan toe, een reinigingsbeurt. In sommige gevallen kan het niet op die manier. Dan gaat de

schoorsteenveger het dak op, om het kanaal van bovenaf schoon te maken. Van boven én van beneden komt ook voor, als er een verstopping is, bijvoorbeeld een kraaiennest. “Dan moet je wel eens een paar keer heen en weer lopen.” Van hoogtevrees heeft De Waal geen last, al heeft hij wel eens een angstig moment meegemaakt op een oude boerenschuur met een dak van alleen pannen en latten. Hij herhaalt het nog maar eens: stook geen harsrijk hout en zeker geen melkpakken, kapotte schoenen et cetera. “De kachel is geen vuilnisvat.” Hout dat niet goed droog is, vervuilt de schoorsteen ook bovenmatig. Wél goed - en bij sommige verzekeringsmaatschappijen een vereiste - is de schoorsteen elk jaar laten vegen. “Heb je een rieten kap, dan moet het zelfs twee keer per jaar, of je nu stookt of niet.” René de Waal voelt zich als een vis in het water als hij met zijn werk bezig is. “Het is een oud ambacht. Vies? Ach, het is net als bij een automonteur: je hebt wel eens een zwarte veeg op je gezicht, of je moet wel eens proesten…”


gezellige feestdagen SPAR Nieuwe Tonge heeft daarvoor alles in huis! Luxe roomboter amandelstol

Roomboter croissants

2 stuks van 1,30 voor 0,65

per stuk 750 gram

4,99

1+1 gratis

3

99

Desem flutes

vers uit eigen oven

Kerstboom gevulde koek

alle varianten per stuk 300 gram

per stuk 65 gram

2,36

2,79

p het hele as s o rt iment*

4

1

stuks

99

vers uit eigen oven

CarrĂŠ raisin

1

99

bakje 6 stuks

1,96

4

stuks

0

99

vers uit eigen oven

Sparwalder broden

1

99

Kerstschuimtaart

alle varianten heel

per stuk 600 gram

2,59

1

99

vers uit eigen oven

Kerstboom afbakbroodjes

per stuk 85 gram

vers uit eigen oven

5

99

10% kortin g o

De lekkere en gezellige kerstmarkt bij SPAR! Kom langs en maak kennis met ons kerstassortiment op vrijdag 16 december van 15:00 tot 19:00 uur. Diverse kramen op ons parkeerterrein en vele proeverijen. De opening om 15:00 uur door Alpenhoornblazers. SPAR Klapmuts, Westdijk 14, 3244 BM Nieuwe Tonge T: 0187-651378 E: sparklapmuts@despar.info

Wij wensen u allen fijne kerstdagen en een goed en gezond 2017

Aanbiedingen geldig van donderdag 15 december t/m zaterdag 24 december 2016 *Exclusief betaald en uit te keren statiegeld en wettelijk niet toegestane artikelen (rookwaren, slijterijartikelen, zuigelingenvoeding 0-6 maanden, geneesmiddelen, services en diensten).


10

CULINAIR Tip:

defondue e chocola ien Gebruik d ls te voorz om appe gje a la ie moo van een r ze ie rs e v n ee chocolad rties a m orbeeld s met bijvo . Een leuke of pinda’s tie in een akta (kinder)tr raai. handomd


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

11

Leve de Fondue Terug van weggeweest Na een periode van afwezigheid is fonduen weer terug. Iedereen die nu gelijk terugdenkt aan de zware kaasfondues van vroeger heeft het mis. Voor de fondue kan je tegenwoordig kiezen uit chocolade, visbouillon, olie

Lekker dessert Een fonduepan kan ook worden gevuld met chocolade. Lekker om ananas, aardbei en ander fruit in te dopen. Een leuke en vooral lekkere afsluiting van het kerstdiner.

en nog veel meer. Fonduen is zeker ook leuk voor kinderen, die kunnen lekker zelf aan de slag om hun eten klaar te maken. Oude tijden herleven, lekker samen smullen uit de pan. Tip! Combineren Let erop dat het vlees, vis en groente niet te groot is, blokken die groter zijn dan ongeveer drie centimeter worden niet goed gaar aan de binnenkant. Bijna alles kan worden bereid in de fondue, ook dingen waar je misschien niet gelijk aan denkt, zoals gehakt, gamba’s, zeewolf, olijven en tomaatjes. Het is lekker om een fondue te combineren met bijgerechten, bijvoorbeeld een salade, stokbrood met kruidenboter en lekkere sausjes. Wat voor olie? In de fonduepan komt olie, die moet bestand zijn tegen hoge temperaturen. Doe de pan niet meer

In soorten en maten Fonduesets zijn verkrijgbaar van simpel en goedkoop tot prijzig met een levenslange garantie. Zoals deze set van Le Creuset van geëmailleerd gietijzer, dat behoudt de warmte, daardoor blijft de fondue extra lang warm. De set is voor € 249,- te koop bij www.lecreuset.nl.

dan driekwart vol om te voorkomen dat de olie over de rand borrelt. Voor vier tot zes personen is één liter olie voldoende. Door de fondue te vullen met bouillon krijgen de gerechten extra smaak, de bouillon kan zelf worden getrokken, of worden gemaakt met behulp van een bouillonblokje of poeder. Wat voor ingrediënten? Bijna alle groentes zijn geschikt voor de fondue, harde groentes zoals spruitjes kunnen het beste vooraf even worden gekookt. Vooral zachte vleessoorten zijn ideaal: Rund-, kip en lamsvlees zijn erg lekker. Net als zalm, kabeljauw en andere stevige vissoorten.

Liever uit eten? In Rotterdam heeft Restaurant Apartt de fondue op de menukaart. Er kan worden gefonduud in bouillon en ook de kaasfondue behoort tot de mogelijkheden. Op de website staat: “We halen de sfeer van de jaren 70/80 in het restaurant. De sfeer die u van vroeger kende, de sfeer die bij opa en oma tijdens de feestdagen zo gewoon was, kunt u nu dagelijks proeven bij Apartt. Daar waar niemand meer de spullen (fonduesets) en kennis heeft een goede fondue op tafel te zetten gaan wij het voor u doen. Gezelligheid troef!”


- Advertorial -

De beste financiële oplossing voor een nieuw huis of verbouwing? Dat verdient maatwerk. “Het maakt nogal verschil of je een starter bent, iemand die uit een vorig koophuis komt. Of iemand met een eigen bedrijf, met een werkende partner. Je een nieuw huis in een project gaat kopen, of iemand bent die geheel in eigen beheer gaat bouwen. En dat zijn maar een paar varianten.” We praten met Roel Littooij, adviseur bij John P. de Wit Assurantiën in Stellendam. “Er zijn zoveel verschillen tussen mensen, dat ieder pakket van financiering, (bouw) verzekeringen, opstal- en inboedelverzekeringen, inkomensverzekeringen, aansprakelijkheidverzekeringen, noem maar op, een

financieel borduurwerkje is. En met een gedegen, nauwkeurig uitgebalanceerd pakket heb je als klant geen zorgen. Want dat is natuurlijk het doel.” “Onze klanten moeten vol vertrouwen de toekomst in. Het is al ingewikkeld genoeg om een bouw of verbouwing te begeleiden. En wat denk je van de inrichting, badkamer, keuken, tuin... Dat is al genoeg stress, denken wij. Onze klant verdient een grondig onderbouwd, financieel product. Waarbij we, mede dankzij onze functie als Regiobank, ook nog eens persoonlijke financiële service kunnen bieden. Verantwoord!” voegt hij toe.

Volstrekte onafhankelijkheid Roel vervolgt: “Ons kantoor is volledig onafhankelijk. We hebben op geen enkele manier verplichtingen naar banken en verzekeringsmaatschappijen. Daarom is ons advies voor een verzekering of hypotheek ook echt objectief. De vestiging van Regiobank in ons kantoor maakt het alleen maar makkelijker voor de klant. Je kunt zomaar bij je eigen bank binnenlopen en je wordt herkend! Natuurlijk,met deze rekeningen kan je ook via internet betalen, sparen en zo. Maar ‘even langs de bank’ is bij ons nog persoonlijk. Het is makkelijk om dan ook verzekeringszaken te regelen. Kortom. Persoonlijk advies bij je ‘eigen ‘kantoor. Daar staan we voor.”

Breng met een Zilvervlootrekening uw spaargeld op koers!

John P. de Wit • 3251 LH Stellendam • t 0187-491755 • e info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl

Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies. jaargang 7 - december

10

13

26

Feestmaand Fonduen

2016

Bijzonder beroep

Schoorsteenveger

In de prijzen Snertrecept

Weer Zonsondergang

Bezuijen Bemiddeling

Westelijke Achterweg 30 3245 BJ Sommelsdijk 0187 781 000 | info@willyde vos.nl WWW.WILLYDEVOS.NL

Bemiddeling bij de verkoop van uw (recreatie)won ing

T. 0187 - 68 48 68 www.bezuijenbemidde ling.nl

Bruidsmode Annette

Geen hoofdpijn en slapeloze nachten meer van uw belastingzaken? WEA Deltaland biedt het beste medicijn door het geven van goed belastingkundig advies!

collectie 2017/2018 Bruidsjaponnen in elke prijsklasse

Bezoek de website

(0187)482431

Annette T 088 133 73 00

www.weadeltaland.nl

Zandpad 90 Middelharnis


CULINAIR

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

Heerlijke erwtensoep De winnaar van het Ouddurpse Snertkampioenschap: Harold Sturm deelt zijn recept met de lezers van Over Flakkee. Het geheim zit hem volgens de jeugdige hobbykok niet in de ingrediënten, maar in de passie voor het koken. “Als je iets graag doet word je er vanzelf goed in.”

1 kilo spliterwten 300 gram platte varkensrib 150 gram gerookt spek (Harold had deze zelf gerookt met beukenhout, kopen kan natuurlijk ook)

1 rookworst 1 winterpeen 1/4 knolselderij

1 blaadje laurier 3 takjes verse peterselie 2 tenen knoflook 1 Roseval aardappel Peper en zout Olijfolie Citroensap

Aan de slag! Breng twee liter water aan de kook. Bak de platte rib in de koekenpan aan in boter. Voeg de rib toe aan het kokend water, samen met de knoflook, peterselie, laurier en een flinke snuf zout. Laat dit ruim drie kwartier koken. Snij ondertussen de knolselderij, winterpeen, gerookt spek en de aardappel in gelijke blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Tip: Snij de knolselderij als laatste, deze wordt snel bruin. Bak de spekblokjes rustig uit in eigen vet. Bewaar het vet, dat voegen we later toe aan de soep.

stukjes. Haal de knoflook en kruiden uit de pan. Voeg 1 kilo spliterwten toe en roer deze goed door de pan. Laat de erwten drie kwartier koken tot ze zijn opgelost in het water. Voeg na een half uur koken alle gesneden ingrediënten: de knolselderij, winterpeen, gerookt spek (met het bakvet) en aardappel toe. Voeg twee eetlepels olijfolie en één eetlepel citroensap toe aan de soep. Proef het resultaat en breng het geheel op smaak met peper en zout. Serveer de soep met in plakjes gesneden rookworst.

Haal na drie kwartier de platte rib uit het kokende water. Verwijder de botten en snij het vlees in kleine

13


14

WOONSTIJL

Tip! Like de Facebookpagina ‘Hans Hoek mode in wonen’ om de op de hoogte te blijven van nieuwe producten.

t de stagiair het midden staa in , ni Le en ns Ha ge. meubileringscolle van het Hout- en

Gordijnen voor buiten

Een opvallend product zijn de gordijnen voor buiten. Die kunnen goed tegen vocht en verkleuren niet als ze in de zon hangen.

in een De sfeervolle winkel r. uu sch rde gerestauree

Raamdecora tie is er voor iedere woonstijl.


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

15

“Een goed interieur is tijdloos”

- Advertorial -

Hans Hoek Mode in Wonen “We vinden het nog steeds mooi hoor.” Dat zei een vrouw pas op straat tegen Hans en Leni Hoek, acht jaar geleden hebben ze het huis van de vrouw ingericht. Hoe een interieur zolang mooi blijft? “We richten het huis in om de mensen heen. Dan is het tijdloos en blijft het mooi. Dat is ons vak.” “Als woninginrichter is het belangrijk om met de klant in gesprek te gaan. We gaan meestal ook bij de klant thuis kijken. Het maakt voor de inrichting bijvoorbeeld veel uit of er één klein hondje loopt, of zeven grote honden. En het interieur moet een klik hebben met de keuken, meubels en andere dingen die al in huis staan.” Het leukste is als we de klant echt mogen verrassen en de vrije hand krijgen om er een compleet plan van te maken voor het interieur. Hans vertelt: “Pas heb ik nog een advies gegeven om de muur achter een witte keuken geel te verven, daardoor komt de onopvallende keuken in één klap veel beter uit de verf. Mensen durven zelf vaak niet zoveel risico te nemen, maar dan proberen wij ze over de streep te trekken voor een interieur met lef.”

Verf van Flamant.

Ook voor bedrijven

Naast het inrichten van woningen heeft Hans Hoek ook kantines, kantoren, restaurants en winkels ingericht. Bijvoorbeeld Keukencentrum Tieleman, Visrestaurant Hameeteman en kantines en kantoren van enkele Plus Supermarkten.

De huiselijke winkel is gevestigd in een volledig gerestaureerde boerenschuur aan de Hazersweg in Ouddorp. Centraal staat de grote tafel: “Als we met klanten bezig zijn wordt het altijd een gezellige boel. De hele tafel ligt dan vol met stalen en boeken. Maar het is belangrijk om alles te kunnen zien, voelen en ervaren. Soms vragen mensen weleens wat in is, maar daar gaat het niet om. We hebben weleens een compleet interieur gemaakt op basis van de kleuren van een

schilderij dat veel emotionele waarde had voor de bewoners. Een interieur moet persoonlijk zijn.” Het assortiment van de woninginrichter bestaat uit vloeren, raambekleding, behang, verf, deurmatten, enzovoort. “Voor de vloer hebben we eigenlijk alles behalve steen. Momenteel is pvc erg populair, dat is mooi, praktisch en duurzaam. Maar ook tapijt is nog steeds geliefd, vooral voor de slaapkamer en de zithoek is dat comfortabel.” Behang is er in allerlei soorten en maten, van effen tot felgekleurde prints. Raambekleding is er in allerlei soorten en maten, koordlamellen bijvoorbeeld, dat is een opvallende sfeermaker. Nieuw in het assortiment is de verf van het hippe merk Flamant, dat is extreem matte verf in mooie kleuren. “Rose en olijfkleur zijn momenteel erg populair. Onze producten variëren in prijs, we hebben bijvoorbeeld ‘starterslijn’, die is erg betaalbaar en toch van prima kwaliteit. Bij het maken van een voorstel voor een interieur houden we altijd rekening met het beschikbare budget.” Het Ouddorpse stel dat vroeger de bouwmarkt in het centrum runde heeft een vaste taakverdeling. Hans adviseert de klanten, doet het meetwerk en gaat naar de klanten toe om raamdecoratie te monteren. Voor het leggen van vloeren, behangen en schilderen heeft het bedrijf vakmensen beschikbaar. “Het kost wel iets meer dan zelf aan de slag gaan, maar onze vakmensen zorgen voor een perfect eindresultaat.” Leni werkt vooral op de achtergrond en doet onder andere de administratie. Het stel is erg enthousiast over hun vak. “Als erkend leerbedrijf maken ze regelmatig stagiaires wegwijs in de woonwereld. We genieten echt van ons werk en vertellen er graag over.”

Contact

Openingstijden

www.hanshoek.com Hazersweg 38, Ouddorp 0187 687230 wonen@hanshoek.com

Maandag - woensdag op afspraak Donderdag en vrijdag 09.00-18.00 uur Zaterdag 09.00-16.30 uur *’s avonds op afspraak


16

KEUKEN

Grote ruimte, grote keuken

- Advertorial -

Tekst: Kees van Rixoort, Foto’s: Wim van Vossen

Waar eerst wijn, whisky, likeur en bier waren uitgestald, staat nu een prachtige Ardi-keuken te pronken. Hans en Anja Verkerke uit Nieuwe-Tonge hebben het roer rigoureus omgegooid: de winkel is woonhuis geworden. Maar de slijterij is zeker niet verdwenen. Die is nu ondergebracht in de voormalige opslag, naast het huis. De naam, slijterij De Molen, is niet veranderd en herinnert aan de tijd dat de zaak gevestigd was aan de Molendijk in het dorp. Vóór 2003 was hier, aan de Kerkring, de zaak van Koppenaal te vinden. Je kon er fietsen kopen en laten repareren, maar ook huishoudelijke artikelen aanschaffen. Toen Hans en Anja Verkerke het pand overnamen, veranderde het in een slijterij. De werkplaats van Koppenaal ging als opslag dienen. “We waren heel actief met bijvoorbeeld wijnproeverijen en whiskyproeverijen”, vertelt Hans Verkerke. “In 2006 kwam er een eetcafé bij.” Maar na verloop van tijd werd het te veel. Hans was wel 120 uur per week in touw. Met zijn vrouw Anja, die in de thuiszorg én in de slijterij werkt, besloot hij het eetcafé van de hand te doen en de slijterij te verbouwen tot woonhuis. Vorig jaar vonden de werkzaamheden plaats. “Een verschrikkelijke verbouwing”, blikt Hans terug. “We hadden een huis vol werklui, we hielden de slijterij draaiend en we werkten er nog bij. Ik pakte mijn werk van steenzetter weer op. Steenzetters bekleden dijken met basalt, natuursteen uit de Eiffel. Je versterkt dijken aan de hele Noordzeekust, maar ook langs rivieren.” Druk, druk, druk dus. En tussendoor moesten Hans en Anja ook nog een nieuwe keuken uitzoeken. Dat deden ze in de showroom van Ardi Keukens in Sint-Annaland. “We hadden wel wat ideeën toen we daarheen gingen, vooral mijn vrouw. In de showroom kwamen we deze opstelling tegen en we vielen voor

het hout en de handgrepen. Ja, er sprong een vonk over. Daarna ging het groeien en uiteindelijk is het deze grote keuken geworden. Ik vind: in een grote ruimte moet je grote spullen hebben.” Verlengstuk Een van de twee bogen in de wand werd dichtgemaakt, maar is nog wel herkenbaar als achterwand achter de kruiden en nog wat keukensnuisterijen. Er is ook een groot werkblad geplaatst met krukken eromheen. Dit is in de eerste plaats een plek om even wat te drinken met elkaar. Hans en Anja nodigen ook gerust een slijterijklant uit om hier wat te komen proeven. Wijn of zo. “Soms is dit inderdaad een verlengstuk van de winkel”, lacht Hans. De tegeltjes in de keuken, die een historische uitstraling hebben, heeft hij zelf gezet. “Dat kan ik wel, al zijn ze dan wat kleiner dan die basaltblokken waar ik normaal mee werk…” Over de keuken, de begeleiding van Ardi Keukens en de plaatsing hebben Hans en Anja niets dan lof. “Het ging allemaal heel soepel. De keuken uitzoeken - het is een mooie mix van onze ideeën en die van Ardi -, maar ook het plaatsen. Ik dacht dat het wel een tijd zou duren, maar het was in één of twee dagen al voor elkaar. Alles was er en alles was op maat. Kinderziektes? Nee, helemaal niets.” Anja staat het meest in de keuken om maaltijden te bereiden. Maar af en toe kan Hans het niet laten. Dan maakt hij weer eens een gerechtje uit het eetcafé van weleer. Gamba’s bijvoorbeeld. Slijterij De Molen Slijterij De Molen, nu dus gevestigd in de voormalige opslag (en nog verder terug in de tijd de werkplaats van fietsenmaker Koppenaal), is ‘s middags (niet op maandag) en op zaterdag open. Het assortiment is na de verbouwing niet veranderd en, al zijn er wat minder vierkante meters winkelruimte, zeker niet verkleind. “Specialiteiten? Ja, gezelligheid, zoals het vroeger was.”


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

17


Slijterij de Molen is de gehele maand december elke dag geopend! Van maandag t/m zaterdag vanaf 8.00 uur Heel de maand December kortingen op likeuren, gedistilleerd en wijn bij Slijterij de Molen te Nieuwe-Tonge. Vanaf 1 t/m 31 december. Een greep uit de vele aanbiedingen: Ketel 1 doosprijs 6 x 1 liter Uit eigen tuin, liter de Molen dubbele graan jenever Liter de molen vieux Bacardi Carta Blanca rum, Liter

Likeuren in de aanbieding o.a.: Licor 43 Amaretto Disaronno liter Grand Marnier 0.7 rouge DOM Benedictine 0.7 Tia Maria liter Cointreau 0.7 Southern Comfort 0.7

€ 16,95 € 19,95 € 19,95 € 19,95 € 18,95 € 19,95 € 17,95

€ 79,95 € 11,95 € 11,95 € 16,95

Captain Morgen 0.7 rum liter Famous Grouse Whisky liter Dalwhinnie malt 15 jaar Grant’s whisky liter J Walker red whisky 1.0 liter

Bijna op alle wijnen deze maand 6 halen betalen o.a.: Onze bloemetjes wijn Frankrijk Comtesse Thibier

€ 13,95 € 18,95 € 34,95 € 17,95 € 18,95

Voor de liefhebbers van top cognac hebben we 3 toppers. De Chabasse XO, 20 jaar gerijpt in Limousin eiken vaten

doos € 25,00 Frankrijk Merlot/Cab. sauvignon Pierre Jean doos € 27,00 Chili Palomar Chardonnay doos € 34,95

€ 126,35

De Chabasse XO Imperial, verpakt in een prachtige geschenkdoos. 40 jaar gerijpt. € 537,50 De Chabasse Bowen-XO-extra

Slijterij de Molen | Kerkring 13 te Nieuwe-Tonge | Tel. 0187 - 651307 / 06 - 55725612.

Deze heeft een concentratie van zware esters (geuren), welke zijn ontstaan gedurende een lagering van 50 jaar in Limousin eiken vaten. Deze karaf zit in een prachtig tuigleren verpakking

Geopend van 9.00 - 19.00 uur. Parkeren doe je bij ons voor de deur en dat is makkelijk.

€ 592,80

De COREtec PVC vloeren

COREtec PVC vloeren is de nieuwste sensatie uit Amerika. COREtec heeft met deze vloer een ware revolutie ontketend door zijn vele unieke eigenschappen. Ten opzichte van andere vloeren zijn er vele voordelen. Er kunnen bijvoorbeeld grote oppervlakken mee worden gelegd, zonder gebruik te maken van dilitatiestrips. Verder is deze vloer uitermate vochtbestendig. De vloer is ook nog eens geluidsarm en is dus prima geschikt voor in appartementen. COREtec PVC vloeren is een click pvc vloer die zonder te egaliseren over de meeste ondergronden gelegd kan worden. Een oude tegelvloer, een oude parketvloer of een gescheurde betonvloer vormen geen probleem meer. In de meeste gevallen kun je zonder ondervloer deze COREtec PVC vloer zo op deze ondergronden plaatsen. Ideaal voor renovatie projecten! De COREtec collectie bestaat uit 3 varianten • COREtec XL Collection: mooie lange planken van 183cm lang een 22,8cm breed. • COREtec HD Collection: planken van 150cm lang en 18cm breed met een extra matte, natuurlijke uitstraling. • COREtec Plus Collection: basis collectie met smalle en brede planken en tegels.

Dorpsweg 1 - 3253 AG - Ouddorp Tel.: 0187-681288 E: info@hameetemanwonen.nl I: www.hameetemanwonen.nl

Kort samengevat de belangrijkste eigenschappen van COREtec op een rij: • Extreem stabiel. • 100% watervast. • Eenvoudig te plaatsen. • Op bijna elke ondergrond toepasbaar • Hoge krasweerstand. • Akoestisch dempend.


WOONTREND

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

19

Blijf lekker thuis! Thuiswerken wordt steeds populairder onder mensen met een kantoorbaan. Logisch, want het scheelt reistijd, er is thuis nauwelijks afleiding en je kunt tussendoor even de hond uitlaten of een pakketje aannemen. Een ander pluspunt is dat je thuis helemaal vrij bent om je eigen werkplek in te richten. We selecteerden een aantal leuke voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.

Tip!

werkplek een Kies voor de met één of ruimte in huis en, daglicht meerdere ram f effect op tie si heeft een po een je levert. Bij het werk dat een t he is zolder werkplek op aam kr da n ee goed idee om en voor te laten plaats extra licht.

Door de muur achter het bureau te schilderen met schoolbordverf ontstaat er een metersgroot kladblok.

Een stoere werkplek met een industriële look.

Thuis kun je net zoveel planten neerzetten als je zelf wilt.


20

LIEFHEBBER


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

21

Boeken die hun nut blijven houden Tekst en foto’s: Kees van Rixoort

Enkele duizenden boeken hebben al een andere eigenaar gevonden. Toch is de opkamer van Th. Verhoef nog rijk gevuld met een imposante collectie ‘leesvoer’. De bibliotheek bevat van alles, maar vooral Nederlandse literatuur, kunst, geschiedenis en theologie. Verhoef wil ervan af. “Wie hier iets van zijn gading vindt, mag het meenemen. Het belangrijkste is dat de boeken hun nut behouden. Er staan ook twee encyclopedieën bij, maar die raak je aan de straatstenen niet kwijt.” De boekencollectie is in de jaren zestig en daarna gegroeid en gegroeid. Verhoef was vanaf 1961 leraar aan de Rijks-HBS in Middelharnis. Toen hij in 1991 met pensioen ging, wilde hij de verzameling naar de schoolbibliotheek verhuizen, maar er was geen belangstelling voor. “Toen heb ik al die boeken maar hier in huis laten staan.” Verhoef kocht de boeken in de eerste plaats om ze te laten zien aan zijn leerlingen en eruit voor te lezen. Achter in zijn klaslokaal stond ook een forse collectie. Gelukkig had hij een regeling met de Belastingdienst over het aftrekken van zijn uitgaven in de boekhandel, aan boekenclubs en uitgevers van series. “Het waren beroepskosten, want ik had de boeken nodig voor mijn werk.” Voordat de Mammoetwet - met mavo, havo en vwo - van start ging, was de HBS in Middelharnis al een proefhavo, samen met vergelijkbare proefscholen in Amsterdam en Enschede. Dat gaf de nodige vrijheid in de manier van lesgeven. In Middelharnis koos men voor het integraal behandelen van ‘hoofdstromen’ als de Middeleeuwen en de Renaissance, “de manier waarop de mensheid zich ontwikkelde”, in de woorden van Verhoef. Daarbij kwamen vakken als Nederlands, Frans, Duits, geschiedenis en aardrijkskunde aan bod.

Ter illustratie “Ik gaf die hoofdstromen”, vertelt Verhoef een kwarteeuw na zijn pensionering, “en daar heb je dus boeken bij nodig ter illustratie. Ik schafte ze aan en de leerlingen konden ze gebruiken, of zelf kopen. Boekhandel Vroegindeweij zorgde ervoor dat er een voorraadje in de winkel was. Samenwerking met de middenstand dus.” De aangeschafte boeken zorgden voor uitbreiding van de collectie die Verhoef al had toen hij naar Flakkee kwam. Die waren voor een groot deel afkomstig van zijn vader, die ook lesgaf, zij het op de lagere school. De basis was er dus al, maar daarna is het hard gegaan. Literaire grootheden die de verzamelaar graag leest zijn Harry Mulisch - vanwege de klassieke, mythologische achtergrond -, de Vlaamse auteur Ward Ruyslinck en de spirituele dichter Guido Gezelle. Maar de echte topper - het boek dat iedereen zou moeten lezen - is volgens Verhoef het Bijbelboek ‘Hooglied’. “Als je dat boek gelezen hebt, begrijp je de positie van de vrouw vanaf de Renaissance.” Bijzondere werken in zijn collectie zijn voorts de geschriften van Flavius Josephus en een Statenbijbel. Dat zijn boeken die Verhoef niet zo gauw weg zal doen. De rest wel, al mag de boekenkamer naast de voordeur aan de Voorstraat in Sommelsdijk bij voorkeur niet helemaal leeg raken. Een Hebreeuwse Bijbel en andere werken in die taal zijn al weggegeven. Net zoals zeker 2.000 andere boeken, waaronder kostbare eerste drukken. De nieuwe bezitters zijn bijvoorbeeld studenten Nederlands uit de familie- en vriendenkring. En de rest staat klaar om weggegeven te worden. Waarom eigenlijk? Verhoef, die de laatste twee jaar geen boek meer heeft gekocht: “Als ik het loodje leg, is het klaar. Het is mooi als die boeken hun nut blijven hebben. Als ze hier blijven staan, heeft niemand er wat aan. Het is beter als ze gebruikt worden. Kom gerust kijken in de Voorstraat 27 te Sommelsdijk en neem mee wat je graag wilt hebben.”


22

KIDS

Leuke items voor de kinderkamer Deze Hollandse houten treinenset is geïnspireerd op het karakteristieke Nederlandse landschap. De set bestaat naast de 3-delige trein en de bekende houten rails uit een zestal herkenbare Nederlandse elementen, zoals grachtenhuisjes, een molen, een vertrektijdenbord en een station. Te koop voor € 36,50 bij www.Musjes.com.

Prachtig grijs poppenbedje Harlequin van CamCam Copenhagen. Klassiek en tijdloos houten poppenbedje. Kinderen vinden het geweldig om mee te spelen en het poppenbed staat prachtig in het interieur. Er is ook een bijpassend matras en dekbed verkrijgbaar. Te koop voor € 99,- bij www.Grasonderjevoeten.nl.

Toffe hangstoel die super ‘comfy’ is en ook nog lekker hip! De rotan stoel is het plekje om heerlijk te verstoppen en lekker weg te dromen. Te koop voor € 149,95 bij www.Ikbenzomooi.nl.

Gave krukjes in industriële stijl. De  krukjes zijn uitgevoerd in hout en metaal en hebben een industriële look. Leuk voor in de kinderkamer!  Verkrijgbaar in Old Grey, Old Pink, Old Blue, Old white en Yellow. Te koop voor € 39,95 bij www.Ikbenzomooi.nl.

Geldersedijk 93 3247 KC Dirksland T. 0187-689931 M. 06-2948785 3 dirksland@t-toys.nl www.t-toysdirksland.nl


Wat een gaaf cadeau! Toen onze fotoshoot tijdens de zwangerschap zo fantastisch mooi geworden was, bedacht oma zich geen moment en gaf ons een shoot met het hele gezin cadeau. De shoot op het strand destijds was bijzonder, maar dit was helemaal speciaal. Ons kleine mannetje liet het allemaal gebeuren en de kinderen, die vonden het geweldig! Janne heeft echt de tijd voor ons genomen en zoveel goede ideeĂŤn gehad. Het resultaat...prachtig! Vincent 8, Mees 6, Fleur 5 en Olivier 13 dagen oud

www.jannedonkerslootfotografie.nl |middelharnis 28788959 www.jannedonkerslootfotografie.nl Middelharnis- 06 | 06- 2878 8959


Opruiming! 1e artike

l

30% korting

VANAF NU

De uitverkoop is begonnen!

20-50% KORTING!*

2a

rti of kelen me er

40

ko rt

%

ing

De Kievit Mode Boompjes 15 | 3253 AC Ouddorp www.kievitmode.nl | tel: 0187 68 33 54

Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse Telefoon 0111-481595 dinsdagmiddag gesloten info@vandenbosbruinisse.nl www.vandenbosbruinisse.nl *uitgezonderd basis– en nieuwe collectie

Gehele wintercollectie m.u.v. accessoires

1 ARTIKEL : -20% 2 ARTIKELEN OF MEER : -30% ONZE MERKEN: * IKKS * ONE STEP * AVENTURES DES TOILES * PENNY BLACK * NOR

* ONLY M * IVKO * OSI * MYRINE * GREAT PLAINES


MODE

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

25

Feestelijke outfit December is de feestmaand, dat betekent veel diners, borrels en feestjes. Een feestelijke outfit voor al die gelegenheden kan voor veel hoofdbrekens zorgen. Met deze tips kom je gegarandeerd feestelijk voor de dag.

Schoenen Kies voor mooie, glimmende schoenen die matchen met de rest van je outfit. Zorg er altijd voor dat ze goed zijn ingelopen. Niets zo vervelend als een heel Kerstdiner of Nieuwjaarsborrel last hebben van zere voeten. Bij mooie schoenen horen natuurlijk passende sokken die het geheel compleet maken. Kies als vrouw niet voor hakken waar je niet goed op kan lopen, je wilt niet als ‘Bambi on ice’ op het feest verschijnen. Wintertrui of galajurk Met een galajurk en hakken arriveren op een

feest waar iedereen met laarzen en winterjassen rondom een kampvuur staat is best wel een pijnlijk moment. Kleed je dus voor de gelegenheid, bij twijfel is het verstandig om vooraf even na te vragen wat de bedoeling is. Een slimme truc is om veel laagjes over elkaar aan te trekken. Dan kan je jouw outfit aanpassen aan de omstandigheden. Feestelijk pak Voor mannen die een pak dragen zijn er een paar basisregels. Stop de borst- en broekzakken niet vol met spullen, je gaat niet op kampeervakantie. Zorg dat de riem dezelfde

kleur heeft als de schoenen. En zorg voor een mooie, nette knoop in de stropdas. En last but not least kies een kleur waardoor je zo goed mogelijk uit de verf komt. In de winter een licht pak dragen is voor de meeste mannen geen goed idee. Maak het af Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat accessoires het afmaken. Bij mannen mag een mooi horloge niet ontbreken. Vrouwen kunnen een eenvoudige outfit ‘upgraden’ met uitbundige sieraden, handtas en make-up. Als de outfit zelf al knalt is het slim om de accessoires sober te houden. Je bent tenslotte geen kerstboom... Goedkope oplossing Geen zin om veel geld uit te geven aan een nieuwe outfit die je toch niet vaak draagt? Denk dan eens na over het huren van een outfit of vraag aan een familielid of vriend die dezelfde maten heeft of je iets mag lenen voor de feestdagen.


26

WEER

Prachtige lucht boven de Brouwersdam. De foto is gemaakt door familie D. Flikweert uit Ouddorp.


Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

Prachtige zonsopkomsten en adembenemende zonsondergangen De afgelopen tijd zijn er zowel ‘s avonds als ‘s ochtends regelmatig prachtige zonsopkomsten en -ondergangen. Gele, oranje, roze, paarse en rode kleuren worden zichtbaar aan de hemel. In deze tijd van het jaar komt de zon op tijdens de ochtendspits en gaat onder tijdens de avondspits. Veel mensen kunnen er dan ook van genieten tijdens hun reis van of naar school of naar het werk. Komen deze mooie luchten dit jaar vaker voor dan de afgelopen jaren? Het zonlicht wordt tijdens de route naar de aarde in onze atmosfeer verstrooid en gebroken door stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het van nature witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren. Daarbij wordt blauw licht veel meer verstrooid dan rood licht. De atmosfeer verstrooit het licht naar alle kanten en geeft de zachtblauwe kleur die wij zien als we naar de hemel kijken, behalve waar je de zon direct ziet. Het rode gedeelte van het licht wordt minder verstrooid, daarom zien wij dit overdag niet. De zon staat tijdens zonsopkomst en -ondergang laag aan de hemel. Dat betekent ook dat de stralen van de lage zon door de atmosfeer een lange weg moeten afleggen om bij ons te komen. Deze extra weg door de atmosfeer zorgt voor nog meer verstrooiing van het blauwe licht en nog steeds weinig verstrooiing van rood licht. Als het licht ons bereikt, is er zoveel blauw licht verstrooid, dat het blauw ‘op’ is. Je ziet dan eerst een geel/oranje kleur en later alleen rood. De afgelopen weken hing er vaak

bewolking voor de zon tijdens zonsopkomst en -ondergang. In veel gevallen was dit hoge bewolking. Deze zogenaamde sluierbewolking is dun en bestaat uit ijskristallen. Als het zonlicht daar doorheen schijnt krijg je prachtige verkleuringen. Als de bewolking wat dikker is en lager hangt, schijnt de zon er niet doorheen. Maar als de zon erg laag staat en even tussen de bewolking door piept kunnen de zonnestralen de onderkant van de wolken oplichten. Hierdoor ontstaat een roze gloed. ‘s Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid. Vanuit het westen nadert dan vaak een storing, terwijl de zon, die in het oosten opkomst, nog eventjes weet door te breken. Dit is dus meestal niet voor lang! Vandaar de oude weerspreuk “Morgenrood, water in de sloot”. Bij een rode hemel in de avond blijft het vaak wel een tijdje mooi en droog weer. Het weer komt bij ons meestal uit het westen. Als in

de westhoek, de richting waar de zon ondergaat, geen bewolking of slechts wat hoge sluierbewolking zichtbaar is, betekent dit dat een storing nog ver weg is (mocht hij vanuit het westen naderen). De kans is dan groot dat het nog een tijdje mooi weer blijft. Vandaar de oude weerspreuk: “Avondrood, mooi weer aan boord”. Weeronline denkt niet dat er dit jaar meer morgen- en avondrood is dan andere jaren. “Wat wij merken is dat het op dit moment erg leeft in Nederland. Het leeft op dit moment heel erg omdat de periode van prachtige luchten precies tijdens de spits valt. Mensen zitten in de trein als de zon opkomt en ondergaat. Dan is het een kleine moeite om foto’s te maken en te delen. In de zomer slapen de meeste mensen tijdens de zonsopkomst en de zonsondergang vindt pas tweede helft van de avond plaats. Ook heeft inmiddels bijna 90% van de mensen in Nederland een smartphone of tablet waarmee kwalitatief goede foto’s kunnen worden gemaakt. Dit percentage lag in 2012 nog beduidend lager. Daardoor wordt de zon deze winter vaak vastgelegd.”

27


28

KIDS Leerzaam servies

Handige verschoonmat Luiers verschonen was nog nooit zo makkelijk. Waar je ook bent, hoe vies de luier ook is, het verschoonmatje van KipKep biedt de oplossing. Is het matje vies geworden, dan kan je het gewoon in de wasmachine stopppen. Het matje kan worden opgevouwen tot een klein pakketje, waar een luieretui in past, handig voor onderweg. Te koop voor € 15,95 bij Kipkep.com.

Dit leuke servies heeft het alfabet op de rand van het bordje staan in de typografie van Arne Jacobsen. Het servies is gemaakt van melamine en kan tegen een stootje. Te koop bij LovelyLittleOne.nl.

Slimme sokjes De KipKep Blijf-Sokjes bevatten twee slimme ‘blijf zitten zones’. Deze ingebreide elastische bandjes zorgen voor een ideale pasvorm waardoor de sokjes goed en lekker blijven zitten. Het zijn comfortabele babysokken, die niet afzakken en die moeilijk uitgetrappeld kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat je niet meer overal hoeft te zoeken naar verdwaalde sokken. Te koop voor € 5,95 bij Kipkep.com.

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

Afscheid Met gepaste trots neem ik (tijdelijk) afscheid van het schrijven van deze columns. Bijna 2 jaar gaf ik elke maand een blik in mijn verloskundige wereld vol mooie geboortes en bijzondere momenten. Ik heb waanzinnig veel leuke reacties gekregen van lezers van werkelijk alle leeftijden. De oma op bezoek bij haar achterkleinkind die vertelde me in de krant te hebben zien staan en het zo leuk vond om te lezen. De trotse ouders die het bijzonder vonden om hun bevalverhaal door mijn ogen terug te lezen. En de kraamverzorgsters die zich gewaardeerd voelden door het stukje wat ik schreef over onze samenwerking. Ik hoop nog heel lang door te mogen gaan met dit prachtige werk en nog veel kindjes welkom te mogen heten op ons mooie eiland. Daarbij zijn wij als team altijd bezig om onze zorg te verbeteren en uit te breiden. Tijdens deze laatste maand van het jaar kijk ik altijd terug op wat dit jaar heeft

mogen brengen en wat het volgend jaar voor ons in petto heeft. Wij zitten alle drie altijd vol nieuwe ideeën om de zorg rondom de zwangerschap en geboorte zo compleet mogelijk aan te bieden, dus houd onze website en facebook maar goed in de gaten. Dan rest me niets meer dan iedereen een prachtige kerst te wensen met alle mensen die je dierbaar zijn. Bedankt voor het lezen van de columns en de leuke reacties. Wij verwachten deze maand nog veel geboortes en misschien wel een aantal kerstkindjes… 

Lieve groetjes


NATUUR EN LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

Watervogels in de winter Tekst: Bob Rodenburg, foto: Jan Baks

NLGO verzorgt onder andere de telling van watervogels die in de winter hun toevlucht zoeken op Goeree-Overflakkee. Het eiland is verdeeld in gebieden die maandelijks door vrijwilligers worden geteld. Alle gegevens worden doorgegeven aan wetenschappelijk instituut SOVON dat alle Nederlandse telgegevens verzamelt en interpreteert. Toe- en afnames zeggen iets over de stand van zaken in gebieden waar veel van onze wintergasten vandaan komen, zoals SiberiĂŤ en ScandinaviĂŤ. De laatste jaren neemt het aantal Kleine Zwanen op ons eiland bijvoorbeeld sterk

af. Die trend speelt niet alleen op het eiland: de wereldpopulatie blijkt de laatste jaren dramatisch te zijn geslonken. Dat is voor NLGO een stimulans om onderzoeken te doen waar dit door komt en hoe de achteruitgang kan worden gestopt. Op globaal niveau is de klimaatverandering een van de oorzaken en op meer lokaal niveau zijn verstoring en verlies van leefgebieden belangrijke oorzaken. Zeer waarschijnlijk zijn hierdoor op ons eiland bijna geen patrijzen meer te vinden. De

toenemende tendens om vlakbij belangrijke natuurgebieden recreatieparken te bouwen is dan ook zorgelijk. Zuid-Holland heeft slechts zes procent beschermde natuur, terwijl dit in andere provincies vaak het dubbele is. Het is daarom belangrijk dat NLGO zich blijft inzetten voor de natuur. Voor veel ganzen- en eendensoorten is ons eiland gelukkig nog steeds erg aantrekkelijk. En goed nieuws is dat er steeds vaker een majestueuze Zeearend overvliegt. Deze soort zit in Nederland duidelijk in de lift. Er zijn gelukkig dus ook positieve ontwikkelingen.

29


30

PUZZEL

Woordzoeker

De prijs voor de puzzel is een duiksetje met 4 gratis kaartjes voor de filmavond op zaterdag 7 januari 2017.

De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin. © Persbelangen

S R E M U Z I E K L E D I N G

A E U Z O N N E S C H I J N T

M T S G D E C E M B E R S N D

S A N G R W G G O N D D L S R

C W O L U A U L A A H R E V A

H N W A K R T L I I E I K N A

O E B D B M D I O J Z N N E H

E P O T S R O V S O D K I D A

N O A S S W R E E R W E W E P

E K R N T B P N K R E N N R J

N S D O O I J N I O K K I T E

G F E E K A E G E N F E N P E

I E N E E L S T S I M F E O R

D E N U N O V E M B E R I R D

S R E K E O Z E B K A C H E L

Bezoekers Brug December Donker Dooi Dorpjes Drinken Druk Gids Glad Glijden Gratis Haard Hapje Kachel Kleding Koffie Kopen Mist Muts Muziek

November Optreden Schoenen Seizoen Sfeer Snowboarden Stoken Verhaal Verkeer Vorst Warm Water Winkels Zonneschijn

Prijswinnaar vorige editie: De winnaar van de woordzoeker in het novembernummer is Nettie van Heemst uit Nieuwe-Tonge. Zij heeft een VVV-bon gewonnen ter waarde van € 25,-, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Jan van Dijk.

Heeft u de oplossing van de Zweedse puzzel gevonden? Stuur uw inzending voor maandag 2 januari 2017 naar Eilanden-Nieuws. Graag o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, naar puzzel@eilandennieuws.nl of naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Team Zuiderdiep wenst iedereen prettige kerstdagen en een sportief en gezond 2017!!

voor spetterend zwemplezier

Bijzondere Dagen Kerstavond

Zuiderdiepstraatweg 4 | 3251 LW Stellendam 0187-491543 | www.zuiderdiep.nl | info@zuiderdiep.nl

(zaterdag 24 december) vanaf 17.00 uur

1ste kerstdag

“Zuiderdiep voor spetterend zwemplezier”

(zondag 25 december)

Maandag 13:00-17:00 Recreatief zwemmen 19:00-20:30 Recreatief zwemmen

19:00-20:30 Recreatief zwemmen Woensdag 10:00-12:00 Recreatief zwemmen 18+ en t/m 4 jr. 13:00-17:00 Recreatief zwemmen 19:00-20:30 Recreatief zwemmen

Dinsdag 07:00-08:30 Recreatief zwemmen 13:00-17:00 Recreatief zwemmen

Donderdag 07:00-08:30 Recreatief zwemmen 13:00-17:00 Recreatief zwemmen

Gesloten

2de kerstdag (maandag 26 december) Gesloten

Kerstvakantierooster Maandag 26/12/2016 t/m zaterdag 07/01/2017

Gesloten

19:00-20:30 Recreatief zwemmen Vrijdag 10:00-12:00 Recreatief zwemmen 18+ en t/m 4 jr. 13:00-17:00 Recreatief zwemmen 19:00-20:30 Recreatief zwemmen Zaterdag 13:00-17:00 Recreatief zwemmen

Oudejaarsdag (zaterdag 31 december)

Gesloten

Nieuwjaarsdag (zondag 1 januari)

Gesloten

Nieuwjaarsactie

In de maand januari 2017 is het inschrijven voor zwemles (á € 20,-) GRATIS


OUDE TIJDEN

Over Flakkee jaargang 7 - december 2016

31

Naer de kapper Over deze foto weet ik veel mêêr. ‘t Verhael dat d’rbie hôôrt was zelfs mee’eleverd, oak d’n daotum stôôt op ‘t kranteknipsel: vriedag 12 augustus 1994. Wat was ‘t geval? Ali van Maert Kievit was 40 jaer kapster. Ze kwam eigelek uut Elburg in Maert hao heur lêêre kenne toe ‘n in dienst zat in ‘t Harde. ‘t Was toet ‘n trouwdag ‘ekomme in ‘t paer gieng in Stellendam weune. Ali begon dêêr ‘n kapperszaek. Noe was dêêr wel ‘n kapper, mar ‘n echte kapsalon kò je dat eigelek niejt noeme. Ouddurp hao in diejn tied, ik spreke over de jaren vuuftig, zelfs twêê kappers: Reinhoudt in Jan van Dam. Mar ‘n zaek as Kapsalon Ali was t’r nog niejt. Je sprak geweun van ‘de kapper’ in sommige ouwere zelfs nog van ‘de scheerwienkel’, want scheere wier in diejn tied oak nog deur de kapper ‘edae, mit zôô’n grôôt vliejmschèrp scheermes. ‘n Ofspraek maeke dee je nôôit: je gieng geweun kieke of ‘t niejt te druk was, in oak as dat ‘t wel was, geweun zitte om op je beurte te wachtene. Je hoevende je eige nôôjt te vervelene, want de kapper was oak

‘n soort nieuwsbureau. Tegenwoordig hei je de ‘social-media’ (echt Ouddurps!), mar vroeger gieng ie geweun bie de kapper zitte of op dunderdag naer de beurs. In de wachtkaemer van d’n tandarts of van d’n dokter hôôrende je nôôit nieuws, want dêêr hiew iederêên z’n snuut deur de zenen. Niejt dat ik in m’n jeugd bie de kapper kwam. Nêê, moewder dee ‘t zelf: dat was goekaop. Bie opoe, die schuin tegenover uus weunende, hao ze ‘n handtondeuze, zôô’n soort tange mit twêê handvatten. M’n twêê ongetrouwde omes Jan in Rijk deeje dêêr mekaore mit knippe. Moewder lêênende ‘t dan. De schoolfotograaf zou d’n aoren dag komme in moewder vong, dat ik d’r dan net’ies most uutzieje. Noe ka ‘j ‘t je eige niejt voorstelle, mar vroeger hao ‘k ‘n weelderigen haerdos. In die most noe onger haon ‘enome woore. Ik rillende al bie de geachte! Ik wier op ‘n stoel ‘ezet, kreeg ‘n schorte om m’n nikke in ‘t apperaot wier nog even soepel ‘emaekt mit naoimesienolie. ‘t Spektaekel kon beginnen! Mit ‘t

botte mesien wiere d’r hêêle plokken haer uut m’n hôôd ‘erokt. Ikke geregeld ‘au!’ roope, mar moewder riejp dan: ‘zwiege!’ in de martelienge gieng geweun deur. In de spiejgel bekeek ik ‘t resultaot: ‘n rôôie, verbrulde snuut, de ziejkanten hêêlemaele kael, in bovenop ‘n dekje as wat je laeter ‘n punkkapsel zou noeme. Op die ouwe schoolfoto kan ik dat altied nog bekieke. Op ‘n gegeve moment begon ik te kael te woorene: êêrst op de kruune, in laeter an de voorkant van die inhammen. Kapper Slot in Goerêê bleek d’r wat voor te hèwwene: rôze spul da j’ in most invrieve. ‘t Gevolg: ‘n rôôdgloeiend hôôd in d’r kwam allêêne wat babydòns. Massere mit brandewien: ‘t wier allemaele niks. Toe bin ‘k mar over’egôô op inwendig gebruuk. Tegenwoordig knippe ‘k m’n eige, mit ‘n apperaot van de Aldi. Gêên kapper mêêr nôdig!


volg ons ook op:

Collectie Sfeermeubelen Zitmeubelen Gordijnen PVC/Laminaat Woonaccessoires

Welkom! Bij Walhout vindt u altijd de laatste trends en een verrassende collectie. Kom gezellig langs in onze showroom!

Openingstijden Donderdag 10:00 - 21:00 uur Vrijdag 10:00 - 17:30 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur Overige dagen op afspraak

Stel uw interieur samen onder het genot van een lekker bakje koffie.

Tussen Kerst en Oud & Nieuw extra openingstijden: Dinsdag 27-12-2016: 10.00-17.30 Woensdag 28-12-2016: 10.00-17.30 Dinsdag 02-01-2017: 10.00-17.30 Woensdag 03-01-2017: 10.00-17.30

uur uur uur uur

De nieuwe chill line In Zeeland alleen verkrijgbaar bij Walhout wonen! De stoel is volledig verstelbaar! Extra accessoires: Accu, Hoofd/lendekussen. Vaste opstelling vanaf €1.495,-

Tiptoetsbediening

Kom kijken bij onze nieuwe XXL store van Urban Sofa!

Grevelingenstraat 33, Zierikzee

Tel. 0111 - 45 40 00

contact@walhoutwonen.nl

www.walhoutwonen.nl

Profile for Eilanden-Nieuws

Over Flakkee - Editie december 2016  

Over Flakkee - Editie december 2016

Over Flakkee - Editie december 2016  

Over Flakkee - Editie december 2016

Advertisement