Page 1

jaargang 5 - mei 2014

‘Altijd vakantie in Ouddorp’

Lekker trappen op Goeree-Overflakkee

De leukste cadeaus voor moederdag

biedenenwonen

goedereede.nl

Doe een bod op uw droomhuis Bezuijen Bemiddeling

Molenweg 8, 3241 LH Middelharnis T 0187 - 48 23 00 www.boumankantoortotaal.nl

Livegekookt catering & evenementen

www.catering-buffet.nl www.livegekookt-catering.nl info@livegekookt.nl t 06 21232046


Sommelsdijk

Ooltgensplaat

T

VERKOCH

Herkingen

T

VERKOCH

Oude-Tonge

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Lijster 2

Molendijk 31

Krammerstraat 3

van Halenstraat 8

Middelharnis

Oude Tonge

Stellendam

Oude-Tonge

T

VERKOCH Oostdijk 65

T

VERKOCH Nieuwstraat 36

Sommelsdijk

T

VERKOCH Spuipad 18

Julianastraat 69

BEL STRUIJK & STRUIJK MAKELAARDIJ

T VERKOCH

VOOR EEN GRATIS EN VRIJBLIJVEND ORIテ起TEREND VERKOOPGESPREK 0187-47 02 72 OF 0181-41 58 33

Patrijsstraat 10

Middelharnis

Stellendam

T

VERKOCH

T

Nieuw-Tonge

T

VERKOCH

Laantje van Battenoord 13

Dirksland

VERKOCH

T

VERKOCH

Middelharnis

T

VERKOCH

T

VERKOCH

Sluuslaan 31

Blazer 28

Deurloo 13

Oostdijk 97

Sommelsdijk

Dirksland

Melissant

Oude-Tonge

T VERKOCH Westelijke Achterweg 51a

T VERKOCH Bloemendaal 3

T VERKOCH Nolleweg 2

T

VERKOCH Saturnuslaan 12


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Lekker op pad...

Evenementenagenda

Colofon Redactie Martijn de Bonte Caroline Melissant Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Advertenties en tarieven

Wielrennen in Oude-Tonge

Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Koen Maljaars, tel. 06 13 98 11 63 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Wielrennen en muziek, dat zijn de ingrediënten van de Wielerronde van Oude-Tonge. Nieuw dit jaar is de wedstrijd voor mountainbikes. Voor kinderen is er de Rabobank Dikke Banden Race, waarbij kinderen op de eigen fiets over het parcours racen. Het evenement is op zaterdag 10 mei van 11.00 tot 18.00 uur bij de Eisenhouwerlaan.

Advertentiemateriaal: Marius Kot, tel. 0187 47 10 20 opmaak@overflakkee-magazine.nl

Vormgeving Dirk van der Welle Manon Thijssen

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Met de camera op stap

Kunst kijken op locatie Tijdens het Hemelvaartsweekend van 29 mei - 1 juni is Kunstkijk. Op verschillende locaties is er allerhande kunst te bewonderen. Er doen zo’n veertig kunstenaars mee dit jaar. Er zijn niet alleen exposities, er is op veel plaatsen ook live muziek. De hoofdlocatie is Hofstede Lust en Last, Kokseweg 6 te Sommelsdijk. Kijk voor de andere locaties en een overzicht van de exposities en de activiteiten op de website: www.kunstkijk.com

Altijd al mooie foto’s willen maken van orchideeën en planten? Topfotograaf Jan Baks leert deelnem ers de kneepjes van het vak. De deelnemers gaan de Duinen en natuurgebied de Kwade Hoek in om lekker zelf aan de slag te gaan. De workshop is zaterdagmorgen 17 mei. Kijk voor meer informatie op www.janbaks.nl

En verder in mei Zaterdag 10 mei, Tweedehandsmarkt In de Victoriahal in Dirksland is de tweedehandsmarkt La Poubelle van 10.00 tot 15.00 uur. De entree is gratis.

geoefend om een prachtig programma in te studeren. In de Rehobôthkerk te Sommelsdijk wordt er een concert gegeven, dat om 19.30 uur begint. Kijk voor meer informatie op: www.mannenzanggo.com

Zaterdag 17 mei, Bommelse Braderie Lekker snuffelen tussen tweedehands spulletjes, de kerk bezichtigen en mooie voordeeltjes scoren? Dat kan op de jaarlijkse braderie in Den Bommel op zaterdag 17 mei, die is van 10.00 tot 17.00 uur.

Donderdag 29 mei 2014, Open dag Modelvliegclub Op Hemelvaartsdag zijn bezoekers van 13.00 tot 17.00 uur welkom op het vliegveld van de modelvliegclub. De locatie is gelegen aan de Middelweg in de omgeving van Middelharnis.

Zaterdag 17 mei, Mannenzangavond Een grote groep mannen hebben zes avonden

Zaterdag 31 mei, Streekmarkt Streekmarkt voor ambachtelijke en streekpro-

ducten van Goeree-Overflakkee. Er is ook een rommelmarkt waar boeken, kleding en speelgoed te koop zijn. Van 10.00 tot 16.00 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. Zaterdag 31 mei, Lentefair Fort Prins Frederik is de locatie van de Lentefair, die dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd. Er zijn allerlei kraampjes en op het terras kan worden geluisterd naar muziek. De fair is van 11.00 tot 17.00 uur, Havendijk 16 in Ooltgensplaat.


GEWRICHTSPIJN (*Bron: Reumafonds)

In ons lichaam zitten zo’n 206 botjes. Deze zijn door gewrichten met elkaar verbonden. Door de gewrichten en spieren kunnen de botten (en dus wij) bewegen. Maar bij veel mensen kan dit na verloop van tijd pijnklachten geven. Zo hebben in ons land zo’n 1.100.000 mensen* last van artrose ofwel gewrichtsslijtage; ongeveer 420.000 mensen* lijden aan reumatoïde artritis, een chronische ontstekingsziekte van gewrichten. Het verschil tussen artritis en artrose

Gewrichtsklachten zijn bijvoorbeeld stijve en pijnlijke gewrichten. Bepaalde bewegingen zijn daardoor lastig of lukken helemaal niet meer. De oorzaak hiervan kan artrose zijn. Hierbij is het gewrichtskraakbeen beschadigd geraakt door leeftijd, overgewicht, overbelasting en blessures. Het gewricht (van bijvoorbeeld de nek of de heup) heeft zijn natuurlijke schokdemping verloren met als gevolg stijfheid, functieverlies, kraken en pijn. Bij artritis gaat het om een acute of chronische ontsteking van één of meerdere gewrichten met als gevolg dat het gewricht zwelt en warm of rood wordt.

Rozenbottel

Begin jaren ‘80, was een Deense boer ontevreden met de voorgeschreven pijnstillers tegen zijn artroseklachten. Hij kreeg het advies om rozenbottel marmelade te proberen. Zeer onder de indruk van de pijnstillende effecten van zijn eigen gemaakte rozenbottel marmelade begon de boer met kleinschalige productie en distributie van gedroogd rozenbottelpoeder. Dr. Kaj Winther, een bekende Deense reumatoloog deed onderzoek naar de indrukwekkende resultaten van het rozenbottelpoeder. Hij ontdekte welk bestanddeel van de rozenbottel daarvoor verantwoordelijk was: GOPO. Vervolgens toonde Winther, en in navolging van hem vele anderen, in meerdere klinische onderzoeken de effectiviteit van GOPO aan.

Wat is GOPO?

GOPO (glycoside van mono- en diglycerol) is de werkzame stof die is geïsoleerd uit de rozenbottel, de Rosa Canina. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat GOPO helpt gewrichtspijn (die vaak ontstaat door ontstekingen) en stijfheid te verminderen bij een groot aantal mensen (82%) na slechts 3 weken! GOPO werkt namelijk ontstekingsremmend. Onderzoek heeft laten zien dat GOPO onder andere de toevoer van witte bloedlichamen naar de plaats van ontsteking remt. Inname van GOPO kan dan ook tot 50% bijdragen tot vermindering van de inname van traditionele pijnstillers; een voordeel dat nog niet eerder is gemeld in de strijd tegen gewrichtspijn. Bovendien helpt het bij de aanmaak van het beschermende collageen van kraakbeen in de gewrichten. GOPO is 100% natuurlijk, heeft geen bijwerkingen en is veilig voor mensen met allergieën en diabetici.

Bewezen wetenschappelijk onderzoek

GOPO is uitgebreid bestudeerd in wetenschappelijk onderzoek met meer dan 400 patiënten met chronische gewrichtsaandoeningen, zowel osteoartritis (OA) en reumatoïde artritis (RA). Deze onafhankelijk van elkaar uitgevoerde klinische studies hebben aangetoond dat GOPO pijn - die veroorzaakt wordt chronische gewrichtsaandoeningen vermindert.

Voor het behoud van sterke botten en gezond kraakbeen!


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Nieuw op GO

Altijd vakantie in Ouddorp Toen ze een keer op vakantie waren in het oosten van het land, kwamen ze zelfs een dag eerder naar huis. Nee, tegen hun woonplek in Ouddorp kan niets op, vinden Conrad en Kosine Varekamp. “Wij hebben altijd vakantie, wij hoeven niet weg.” De dochters Liselotte, Annefleur en Rosemarijn zijn het daar van harte mee eens. Conrad woonde in een gehucht in de buurt van Delfzijl. Hij werkte bij ‘de Dow’ in die plaats. Toen hij Kosine opnieuw leerde kennen, kwam hij weer terug naar het westen, waar hij opgroeide in Rozenburg. Van zijn werkgever kon hij aan de slag in Terneuzen. Ze gingen aanvankelijk in Hellevoetsluis wonen, maar dat was eigenlijk net te ver als je naar ZeeuwsVlaanderen moet. In februari 2012 vonden ze hun huis aan de Hofdijksweg in Ouddorp. “Het was een nieuwe wereld voor ons. We kenden Ouddorp helemaal niet goed, alleen van het strand en eens een keer naar de Flipjes. Maar we kwamen er al snel achter dat dit het helemaal is. Een sprookje.” Om het sprookje te vervolmaken trouwden Conrad en Kosine op 11 december 2013 om kwart over twee in het Raad- en Polderhuis (11.12.13 om 14.15 uur).

“We zijn hier heel gelukkig met z’n vijven. Hier kom je tot rust en hier ga je terug in de tijd. Het is een feest om in Ouddorp te wonen.” Vanuit hun prachtig gelegen woning zien ze tractoren, paarden of koetsen voorbij gaan. Aan de overkant zagen ze voor het eerst geitjes geboren worden. “Daar word je heel blij van.” Ouddorp, Goedereede - ja, dat is wel het aantrekkelijkste stuk van GoereeOverflakkee. “Maar”, zegt Conrad, “ook de polders in ‘het binnenland’ zijn mooi. Die weidsheid… Bij Melissant heb je een prachtig vogelgebied. Ik kwam daar voor het eerst toen ik in Groningen woonde. Ongelofelijk, woon je jaren in Rozenburg, zo dichtbij, en heb je het gewoon nog nooit gezien. De afstand met Goeree-Overflakkee is blijkbaar toch wel groot.” Missen ze dan helemaal niets? Is er niets in het Groningse Oldambt, Rozenburg of Hellevoetsluis dat nostalgische gevoelens opwekt? Over die vragen hoeven Conrad, Kosine en de drie meiden niet lang na te denken. “Nee, totaal niet. We lopen hierachter zo de duinen in. Je hoort en ziet overal vogels. We hebben alles: het strand, de natuur, de vrijheid én elkaar. En de dieren. En een zwembad. En een prachtige tuin met oude fruitbomen. Het is een feest. Wij missen alleen ons thuis, als we weg zijn.”


Aspergediner voor twee

Tip!

Recept groene asperges van de aspergeboerderij Dit heb je nodig: • 1 á 1,5 pond groene asperges • Zout, (olijf)olie, boter, nootmuskaat, peper, mayonaise en yoghurt • Hollandaisesaus • Twee ons gesneden ham • 4 á 6 hardgekookte eieren • Nieuwe aardappels (gekookt)

einen de onder en De schillen m sa bewaren en en den kun je ik ru b oknat ge met het ko rheeror een ove vo is als bas soep. lijke asperge

Gevulde eieren en hamrolletjes: De eieren doorsnijden en het eigeel mengen met zout, peper, mayonaise en yoghurt. Hiermee de eieren vullen. De dunne plakjes ham kunnen één voor één opgerold worden. De Groene Asperges: Leg de asperges vooraf ongeveer een uur in koud water. De asperges eerst goed wassen en het onderste stukje van 2-3 cm eraf snijden. U kunt voor het beste resultaat eventueel enkele cm aan de onderkant schillen. Kook het water met een beetje zout en eventueel een scheutje olie. Zodra het water kookt de asperges toevoegen. Wanneer de asperges weer koken dan is de kooktijd voor dunne asperges ± 6 min., voor de middelmaat ± 8 min. en voor dikke asperges ± 10 min. Prik echter rond die tijd boven het geschilde gedeelte van de asperges met een vork om te kijken of ze al zacht zijn. Serveer de asperges met de gevulde eieren, hamrolletjes, gekookte aardappels en Hollandaisesaus.  Eet smakelijk!

Wijn van de maand

Het aspergeseizoen is geopend! Zowel de groene als witte asperges zijn volop verkrijgbaar. De hamvraag is natuurlijk: Welke wijn drink je bij een lekkere aspergemaaltijd? We vroegen het aan onze wijnexpert Laurens van Eesteren. Zijn antwoord is duidelijk: ‘Drink de lekkere AIX rosé, de smaken van rood fruit en citrusvruchten zijn een prima combinatie met de smaak van asperges. Aix Rosé Deze toprosé is afkomstig van Domaine De La Grande Séouve, een wijngaard in het midden van de Provence. In dit gebied schijnt de zon zo’n driehonderd dagen per jaar, de nachten zijn er relatief koel. Die combinatie zorgt voor een optimale rijping en geeft de AIX rosé een typisch karakter. De wijn is van 2013, een jaar waarin de warme zomer en een mooi najaar zorgde voor een optimale rijping.


Het aspergeseizoen is geopend!

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Tijd voor de Koningin onder de groenten Geschiedenis De asperge is al 5000 jaar bekend als groente, geneeskrachtig kruid en versiering. Volgens de overlevering vindt de groente haar oorsprong in het oude Mesopotamië, het gebied rondom het huidige Irak en Iran. De oudste bewijzen van een aspergecultuur zijn gevonden in de piramide van Sakkara (Egypte), waar men muurtekeningen aantrof van een offergave voor een farao. Door de eeuwen heen heeft de asperge een lange weg bewandeld om uiteindelijk via Italië en Frankrijk begin twintigste eeuw in Nederland te aarden. De Nederlandse aspergecultuur is dus ‘slechts’ zo’n honderd jaar oud. In het plantenrijk behoort de asperge, de “Koningin onder de groenten” of ook wel het “witte goud” genoemd, tot de familie van Asparagaceae. De asperge heeft meer te maken met de orchidee, de hyacint en de ui dan met de lelie en de tulp, zoals vroeger altijd werd aangenomen. Het is een struikachtige plant, die bij een juiste behandeling vanuit haar houtachtige wortelstokken nieuwe scheuten vormt. Deze scheuten kennen wij als witte asperges.

in het jaar daarop weer voldoende aspergestengels produceren. Van een nieuw aangeplant aspergeveld kan men maximaal zo’n tien jaar oogsten. Het oogsten van asperges is erg arbeidsintensief. De meeste asperges worden onder folie geteeld, zodat deze eerder beschikbaar zijn voor de consument. Zodra de asperge haar kopje laat zien, oogst de aspergesteker deze met een speciaal mes. De asperges gaan hierna direct 6 uur het koude water in om verkleuring en uitdroging te voorkomen.

Bewaren Asperge is dagvers het lekkerste maar is ook goed een aantal dagen te bewaren in de koelkast: witte asperges in een vochtige doek, groen en paars in een open plastic zak. Wil je de asperges langer bewaren, dan kun je ze ook invriezen. Schil de asperges zorgvuldig. Daarna verpak je de asperges in een plastic diepvrieszakje en vervolgens zo de vriezer in. De asperges zijn nu 4 tot 6 maanden houdbaar. Doe bij het bereiden de stengels bevroren in een pan met ruim water (dus niet eerst ontdooien).

Verkrijgbaar op Goeree-Overflakkee Zaaien, groeien en oogsten Het aspergezaad wordt in maart of april gezaaid bij de plantenkweker. In het volgende voorjaar worden de jonge planten uitgeplant bij de teler. In het eerste jaar na het planten volgt er een eerste kleine oogst. Pas in het derde jaar na het planten kan de asperge gedurende een volledige periode worden geoogst. Na de oogstperiode zorgt het groene aspergeloof voor de aanmaak van voedingsstoffen voor de wortelstok. Zodoende kan de plant

Groene aspergeteler op Goeree-Overflakkee is Van de Velde in Herkingen. Hof Asperges in Ouddorp teelt witte asperges. De asperges zijn verkrijgbaar bij diverse restaurants en eetgelegenheden op het eiland.

Aspergeseizoen Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni.

Hoe weet je nou of de asperges vers zijn? • Glanzende stengels • Als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid • Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken • Een gesloten kop

Wist je dat? • Groene en paarse asperges boven de grond worden geoogst? • De asperge een eigen aspergemuseum heeft? Namelijk Museum De Locht in Melderslo. • Asperges worden geoogst (gestoken) van april tot 24 juni, de dag van Sint Jan? • Op Goeree-Overflakkee aspergeboeketten en asperge ijs te koop is? Bekijk www.hofasperges.nl.

Bron: aspergecentrum.nl


www.livegekookt-catering.nl

‘Groentjes en witjes’ van Goeree Overflakkee. Column Robert van Wijk Ze zijn er weer: Asperges! Deze koningin van de groenten is 8 tot 10 weken lang verkrijgbaar en wordt op ons eiland onder andere in Herkingen en Ouddorp geteeld. Om niet uitgeput te raken laat de teler de aspergeplant vanaf eind juni tot maart op adem komen. Na deze tien maanden wordt in het voorjaar de nieuwe oogstcyclus ingezet. Asperges mogen dus best wat kosten; de aspergeteler heeft maximaal 10 weken de tijd om zijn kostje voor een heel jaar te verdienen! We zijn te gast bij de Familie van der Velde op de Peuterdijk in Herkingen waar dagelijks in alle vroegte verse groene asperges worden gesneden die in eigen aspergewinkel op het erf te worden verkocht. Hier leren we dat groene en witte asperges uit exact hetzelfde plantje (scheuten) groeien met als enige verschil dat de ‘groentjes’ wel lekker in het zonnetje mogen staan. Een andere bekende op het eiland is de hofasperge uit Ouddorp, deze ‘witjes’ komen we al langere tijd op de menukaarten van de betere lokale restaurants tegen en staan bekend om hun zilte smaak. Dus op naar Herkingen en Ouddorp om die koningin uit eigen bodem te proeven!

Vers van het land

Hof Asperges uit Ouddorp Wie denkt dat de koningin van de groenten, de asperge, alleen uit Brabant en Limburg komt, vergist zich. Ook in het Zuid-Hollandse Ouddorp aan Zee worden al twintig jaar prachtige witte asperges gekweekt. Hof Asperges steken met kop en schouders boven hun soortgenoten uit. Door de invloed van de zilte zeelucht onderscheidt dit Ouddorpse witte goud zich door zijn smaakvolle pittige karakter. Aspergecocktail met gerookte kip, Picco Bello tomaatjes en zeewier mayonaise € 9,50

met (geschrapte) nieuwe aardappelen

dese Hollan en ei aardb

Zaterdag: verse aspergepizza

mmm...

Asperge crèmesoep licht romige soep met Stellendamse garnalen

€ 5,50

Aspergeschotel “beenham” traditioneel bereid met langzaam gegaarde boerenham, gekookt eitje en Ouddorpse krieltjes met boterjus € 19,50 Aspergeschotel “zalm” zalmfilet met Picco Bello tomaatjes, gekookt eitje en Ouddorpse krieltjes met boterjus € 21,50 Crème brulée eitjes mango, kokos en vanille opgefleurd met aardbei en ananas

0187-493357

Aanbevolen wijn bij de asperges: Marina Alta Alicante – Spanje Geproduceer uit Muscat d’Alexandria druiven, Wanneer de wijn je smaakpappillen hebben beroerd, zul je hem nooit vergeten. Kleur: licht transparant geel. Aroma: aromatisch en fruitig met typerende karakteristieken. Heeft een lichte overeenkomst met Muscat wijnen van de Elzas. Marina Alta is een unieke en hoogst persoonlijke wijn met kracht en karakter . Rijk, rond, elegant een fijne zacht droge witte wijn die alle attributen van heerlijkheden heeft. Prijs per fles € 21,50 Prijs per glas € 4,50

€ 6,50

0187-681437


Bak zelf een taart voor mama bij bakkerij Bienefelt

Het leukste Moederdagcadeau maak je zelf

Al meer dan vijftien jaar is het de zaterdag voor Moederdag een drukte van jewelste bij Bakkerij Bienefelt. Op die dag komen de kinderen massaal op bezoek in de bakkerij om een taartje te maken voor moeder. De kinderen, verdeeld over drie of vier groepen, gaan na de uitleg van bakker John Bienefelt enthousiast aan de slag. Met gele room, vruchten, slagroom en chocolade maken de kinderen de mooiste creaties om op zondag moeder te verrassen. Papa’s zijn natuurlijk welkom om mee te helpen. Tijdens het bakken mag er natuurlijk worden geproefd en er kunnen leuke foto’s worden gemaakt. Na het bakken, dat duurt zo’n driekwartier, krijgen de kinderen een lekker glaasje en gaan daarna met rode wangen van inspanning weer naar huis. Met een zelfgemaakt, uniek cadeau voor mama! Deelname kost € 7,50 per kind. Opgeven kan bij Bienefelts Bakkerij, Beneden Zandpad 15 te Middelharnis, of telefonisch: 0187-482507.

AIX Rose AIX rosé is de top cuvée van Domaine De La Grande Séouve. Het Miguel Torres - Santa Digna, domein ligt in het hart van de Provence en ontstond in 1880 als eenChardonnay truffelgaard. Het Reserva werd in de vroege jaren 1900 omgebouwd tot wijngaard. Het domein is nu één van een de grootste domeinen in het Deze Fairtrade Chardonnay heeft heldergele kleur met groene reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de ‘AOC Coteaux d’Aix en Provence’ gebied, dichtbij Aix-en-Provence. sappige smaak van tropische vruchten als mango, ananas en guave. De afdronk is zacht, vol en zuiver.

per fles

750 12,9,1

r fles Misty peCove Misty Cove Sauvignon Blanc

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een wijn en souplesse. kleur is licht Mistymet Covediepgang Marlborough SauvignonDe Blanc is een en lekker stuivend en in de neus De kleur is licht wijn met diepgang souplesse.

Sauvignon Blanc en lekker stuivend in de neus Kom deze topper halen opsde per fle incl.btw (0,75 L) € 8,75 nu voor31 en betaal Dorpsweg 5 vangratis € 9,2 En nu met per fles Ice Pack. nu vo€or 0flessen 7,5 bij 18 0 (0,75 L) € 8,0incl.btw

7,85

Deze wijnaperitief! kan heel goed Een heerlijke gedronken worden Ook te combineren met bij verse vis, lichte salades, pastagerechten, vleessoorten zoals wit vlees, zalm en varkensvlees, kalfsvlees schaalen en kip.schelpdieren

11,50

Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis 0187-482455 0187-482455

Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

Proef de streek op je bord! Geboren uit liefde voor duurzame producten met een eerlijke prijs voor teler en producent

ALL YOU CAN EAT DUTCH STYLE

verwerken we zoveel mogelijk lokale (GoereeOverflakkee) producten in onze ‘Livecooking catering Experience’.

Elk weekend vanaf 17:30 uur

EEN HOLLANDS ALL YOU CAN EAT BUFFET Met koude en warme gerechten, salade bar, BBQ en dessert.

BUFFET € 24.50 Tevens is het mogelijk inclusief non alcoholische dranken voor € 29.50 per persoon waarbij bier en wijn slecht € 1,- kosten. Het eetcafé wordt weer ouderwets gedraaid door de fam. Fok. Reservering gewenst, niet noodzakelijk.

Van bloemspruitjes -flowersprouds- uit Dirksland tot komkommers uit Achthuizen; Wekelijks brengen wij een stukje GoereeOverflakkee in Nederland op bord!

Livegekookt catering & evenementen Maandag gesloten

* met uitzondering van bezorging.

www.catering-buffet.nl www.livegekookt-catering.nl

info@livegekookt.nl t 06 21232046


Lekker op stap met de fiets... Kort maar krachtig. Wie wil fietsen, maar niet te lang, kan uitstekend uit de voeten op Goeree-Overflakkee. Een tochtje van dorp naar dorp. Of naar een natuurgebied. En dan winkelen of genieten van de natuur. Maar voor wie liever een langere – of hele lange – fietstocht maakt, zijn er ook uitstekende mogelijkheden. Over oeroude dijken, dwars door polders, langs akkerlanden, kreken, stranden, molens, door dorpen en natuur. Hoe kom je daar? Gewoon via de paaltjes van het fietsknooppuntennetwerk. Stel je eigen route samen en fietsen maar! Fietsknooppuntennetwerken kwamen begin deze eeuw als paddenstoelen uit de grond. Overal in Nederland deden ze hun intrede. Goeree-Overflakkee, fietseiland bij uitstek, kon uiteraard niet achterblijven. Het ISGO (waarin de vier toenmalige gemeenten samenwerkten) nam het initiatief voor een eilandelijk fietsknooppuntennetwerk en betrok daar ook onder andere de VVV’s, het waterschap en de recreatieondernemers bij. In april 2006 kon het netwerk feestelijk worden geopend. Later zijn er ook themaroutes ontwikkeld, bijvoorbeeld langs molens, akkerranden, boerderijen, kerken en tulpenvelden. Wie voor het ruigere werk kiest, kan sinds vorig jaar terecht op het mountainbikeparcours bij de Brouwersdam. Bij

het samenstellen van het fietsknooppuntennetwerk is goed gelet op twee aspecten: de aantrekkelijkheid van het landschap én de veiligheid. Overal op Goeree-Overflakkee – van de Punt tot de Plaat – zijn knooppunten, waar fietsers een richting kunnen kiezen. Bij elk knooppunt staat een bord en elk knooppunt heeft een nummer. Dat maakt het gemakkelijk om je route uit te stippelen. Een papiertje met de knooppuntnummers is genoeg… Bij de VVV is bovendien een kaart verkrijgbaar met het gehele netwerk. Aardig is dat er aansluitingen zijn op fietsknooppuntennetwerken in de omgeving, zoals de Hoeksche Waard. In de zomermaanden zijn er bovendien verbindingen per pont, bijvoorbeeld naar Tiengemeten, Hellevoetsluis en Schouwen-Duiveland. Ook aardig: langs de routes zijn verschillende picknickplaatsen en ‘fietscafés’. Daar kunnen fietsers even uitrusten, wat eten en drinken, de bidon bijvullen, gebruikmaken van de sanitaire voorzieningen en de elektrische fiets opladen.

Voor een recreatieve of culinaire pauze stopt u bij De Staver.

Elke vrijdag, werelds actie!

€ 10,Lunchroom | Catering

Korendreef 15, Middelharnis 0187 - 890239 www.inside-lunchroom.nl

Completewarme maaltijd

Gaat u trouwen in 2015?

“MANEGE OOSTMOER” Bij ons kunt u ook stoppen voor een hapje en een drankje! Oostmoersedijk 2a | 3243 LE Stad aan ‘t Haringvliet Tel.: 0187-611242 | info@manegeoostmoer.nl

www.manegeoostmoer.nl

ontwerp, stijl en sfeer. Als bruidspaar krijgt u van ons natuurlijk een geweldige passende beloning ervoor terug, let wel zonder dat u verplicht bent tot wat dan ook! Heeft u interesse om deel uit te maken van ons renovatieproject dan kunt u zich via onze website aanmelden. Ongeacht of u wel of geen gebruik maakt van onze accommodatie krijgt u van ons voor uw medewerking een mooie beloning.

Impressie van mogelijk het nieuwe prieel waarbij uw advies telt!


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Op pad met Eilanden-Nieuws Deze zomer organiseert Eilanden-Nieuws opnieuw vier fietstochten voor haar lezers. Op de derde woensdag van de maand in mei, juni, juli en augustus is er een mooie route over het eiland uitgestippeld. Onder leiding van twee gidsen bezoeken de deelnemers mooie locaties en krijgen uitleg over natuur, cultuur en geschiedenis. Aan het einde van de tocht kunnen de fietsers genieten van een voordeelmenu.

Nieuwe paden

Meer informatie staat vandaag in Eilanden-Nieuws en op de website: www.eilandennieuws.nl/fietszomer.

Het fietsknooppuntennetwerk is al weer acht jaar oud. De tijd staat niet stil en hier en daar verschijnen nieuwe fietspaden. Daarom is het nodig het netwerk af en toe aan te passen. “De basis ligt er, maar er komen ook mooie paden bij”, zegt Anne Marijke Elema, beleidsadviseur kern- en buurtgericht werken van de gemeente Goeree-Overflakkee. “Door de Dirkslandse polder, bijvoorbeeld, maar ook tussen Ooltgensplaat en Den Bommel, tussen Oude-Tonge en Ooltgensplaat en langs de Slikken van Flakkee. Die – en andere – fietspaden worden in het netwerk opgenomen. De gemeente zorgt dat het actueel blijft én goed bijgehouden.” Anne Marijke Elema weet niet hoeveel mensen gebruikmaken van het fietsknooppuntennetwerk. Wel hoort ze positieve geluiden van de VVV’s en recreatieondernemers. “Niet vreemd. Fietsen is een mooie manier om GoereeOverflakkee te verkennen. Wind is misschien het enige nadeel, hier is altijd wind. Maar met een elektrische fiets heb je daar geen last van.”

Brasserie Bolbaken • • • • • •

Schone hotelkamers, meeste met eigen badkamer Knus familiehotel Anders dan andere hotels Eigen restaurant met heerlijke vers bereide gerechten. Proef onze heerlijke zeetong! Of de versgebakken pannenkoeken!

t 0187-66.94.32

Het Lekkerste plekje in de haven van Herkingen. Gezellig en niet duur! UIT ETEN, zonder fratsen. Ook voor al uw feesten www.brasseriebolbaken.nl

STOPPLAATS VOOR FIETSERS Benedenzandpad 1 | 3244 GA Middelharnis T. 0187-487972 | M. 06-53886244 info@croissy.nl


Kwekers van Huis uit Bij Huyskweker Stouten draait alles om zomerbloeiers in deze tijd van het jaar, sinds januari 2014 is de kwekerij aangesloten bij Huyskweker. Het geheim van de combinaties van Huyskweker bestaat uit verschillende factoren, kwaliteitsplanten uiteraard, maar met name de hangpotten en balkonbakken met waterreservoir. Deze bakken zorgen ervoor dat de planten minder snel droog staan en op de hangpotten hanteren wij een ruilsysteem, laat u informeren. Je hebt dus helemaal geen groene vingers nodig om ook van die mooie ‘bloemenwolken’ te krijgen. Steeds meer klanten maken gebruik van de inplantservice, geen gedoe met grond en gesleep met planten, kies een combinatie uit en na enkele dagen kan de bak weer worden opgehaald, kant en klaar met een voorsprong. Nu nog geen inspiratie voor Moederdag? Kom naar Huyskweker Stouten aan de Oudendijk in Oosterland voor vrolijke zomerbloeiers of kijk op onze site: www.huyskweker-stouten.nl

11 mei moederdag

Overweegt u een kado? Bij Huyskweker Stouten slaagt u zo! Huyskweker Stouten • Oudendijk 1A 4307 RZ Oosterland • Tel. 0111 - 482 939

www.huyskweker-stouten.nl

NU

LOUNGESET LISSABON

€ 499,-

ACTIE VERANDA - Diverse afmetingen leverbaar

NU

SKELTER T CART OP=OP

€ 150,-

Leverbaar vanaf 300 x 200 cm

€ 795,-

ACTIEPRIJS

BLOKHUT ELBURG € 1299,- 250 x 250 cm + luifel 250 cm - 28 mm wanddikte - GRATIS thuisbezorgservice en dakleer

BUITENVERBLIJVEN - Lariks/Douglas zowel met plat dak als puntdak (kapschuur) leverbaar - Diverse afmetingen, ook maatwerk

VANAF € 2250,-

ACTIEPRIJS

€ 5.999,400 x 250 cm

TUINK AMER MET GLASSCHUIFWANDEN

- In vele afmetingen en uitvoeringen leverbaar

Prieel Classico - 430 x 430 cm - Geïmpregneerd vurenhout - Daksingles groen, rood of zwart - GRATIS thuisbezorgservice

NU € 1049,-

VANAF € 1120,-

HILLHOUT LIVING - GRATIS thuisbezorgservice - GRATIS EPDM - In vele afmetingen en uitvoeringen leverbaar

J. van der Heijdenstraat 10 3281 NE Numansdorp (NL) T: +31 (0)186-655990 Antonie Van Leeuwenhoekstraat 14 3291 CR Strijen (NL) T: +31 (0)78-6745736 Alleen terrasoverkappingen en tuinkamers Florijnweg 12 6883 JP Velp (NL) T: +31 (0)26-3031249 Autolei 315 2160 Wommelgem (BE) T: +32 (0)335-52555

www.blokhutvillage.com info@blokhutvillage.com

NU 795,-

VAN € 2.499,-

VAN € 1.750,-

VAN € 1.099,-

BLOKHUT ONYX - Afmeting: 260 x 220 cm € - 28 mm wanddikte - GRATIS daksingles rood, groen of zwart

KAPSCHUUR TWENTE - Geimpregneerd - 368 x 318 cm - GRATIS dakbedekking - GRATIS thuisbezorgservice

NU € 1349,-

Hoekblokhut Jannie - 40 mm wanddikte - 576 x 300 cm, luifel 275 cm - GRATIS daksingles - GRATIS thuisbezorgservice

Al deze modellen staan opgesteld in onze showroom!

NU € 2.199,-


Spelen, klimmen en bouwen

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Kinderen zijn gek op tuinen In de tuin maken kinderen kennis met de natuur en beleven ze grootse avonturen. Met slimme ideeën verandert je achtertuin zó in een natuurlijk speelparadijs. In de tuin beginnen kinderen de wereld te ontdekken. Daar kan je ook je tuin op inrichten. Houd wel rekening met het karakter van je kind: is het een douwer of een rouwer, een schouwer of een bouwer? Kies daarnaast voor elementen die er ook goed uitzien als er niet gespeeld wordt. Of ga voor buitenspeelgoed dat je ook gauw weer opruimt: zoals een opvouwbaar speelhuis van karton of een houten bowlingset. Een zandbak of schommel is vaak het eerste speeltoestel dat in de tuin geplaatst wordt, maar vergeet ook het grasveld niet. Deze multifunctionele plek is ideaal om te voetballen of picknicken, in de zomer zet je er een zwembad neer. Maak eventueel wat heuvels op het veld, zodat de kids naar beneden kunnen rollen. Een grillige boom kan een prachtige klimplek zijn, of een steunpaal voor tenten. Flinke hagen zijn er om verstoppertje te spelen, bamboe en andere grote planten geven kinderen het gevoel of ze in de jungle lopen.

Maak een sociale

schutting

Ook in de kleinste tuin zit de natuur vol verrassingen. Maar hoe diverser de omgeving, hoe meer kans op leuke ontdekkingen. Weg dus met die rechttoe rechtaan schutting! Met een speels en natuurvriendelijk exemplaar kijk je verder dan je schutting lang is. Nederlandse wijken staan vol met schuttingen. Ze brengen privacy in de tuin, maar vormen ook een hermetische afsluiting. Even een praatje maken met de buurman? De kat van de buren aaien? In de kleine, opgeknipte gebiedjes is het bijna onmogelijk geworden. Toch kan het anders. Met een half open schutting, bijvoorbeeld. De open structuur zorgt ervoor dat tuinen meer met elkaar in verbinding staan. Hierdoor creëer je een groter leefgebied voor onder meer egels, kikkers en salamanders. Zo verandert je tuin van afgezonderd gebied in een uitnodigende plek voor mens én dier. Ook voor bloemen en planten is ruimte genoeg in de open schutting. In speciale vakken plaats je vrolijke bloeiers, of je vult ze met bijvoorbeeld snoeiafval. Daarmee lok je bovendien een keur aan bijzondere vogels en insecten je tuin in! Maak je graag een praatje met de buren? Maak sommige schuttingdelen dan wat lager, zodat je er gewoon overheen kunt kijken.


Hisschemöller

Moederdagactie! 20% korting op een gezichtsbehandeling van Clarins of Sisley*

* vraag naar de voorwaarden. Deze actie geldt ook voor de salonbon. Geldig t/m 12 juli. Adres Kom bij ons langs in het gezellige winkelcentrum d’n Diek te middelharnis. Koop diverse verzorgingsproducten of maak een afspraak voor onze salon. Ons adres is Zandpad 18, Middelharnis. Telefoon 0187 482 441

Hoedenhuijs Josephine,het adres voor exclusieve en betaalbare hoedenmode!

WESTSTRAAT 3, OUDDORP, 0187-682744

De nieuwe collectie is binnen, er is weer volop keus in grote en kleine modellen! Loop gerust eens bij ons binnen! U bent van harte welkom! Tot ziens. Hoedenhuijs Josephine, Zandpad 30, 3241 GX Middelharnis, tel. 0187 487644

WWW.HOEDENHUIJSJOSEPHINE.NL

www.lejoujou.nl IKKS Nör Great Plains One Step Osi Only M Aventures des Toiles Compagnia Italiana

Ook verkopen wij woon-accesoires en exclusieve cadeautjes.

Lijnbaanstraat 19 3241 GN Middelharnis

L’Idea Beach Life Onze uitgebreide collectie badkleding, biedt de mogelijkheid tot zelf combineren van B.H. en slip. (cupmaten van A t/m F)


Fashion Show in Bruinisse,

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

daverend succes! Begin april was er bij Brasserie Sailor’s Inn te Bruinisse een Fashion High Tea. Initiatiefneemster Fleur Verloo vond het tijd om modieus Bruinisse op de kaart te zetten en kwam op het idee om mode en eten te combineren. Zo is de Fashion High Tea ontstaan. Drie weken voor aanvang was de show al volgeboekt. De middag startte met een spetterende Fashion show met kleding van Magnifiek Bruinisse, Visser Watersport en Lingerie Renata. De modellen waren opgemaakt door de zwanen van de Zwaantjes uit Zierikzee en Rogier van Vaardegem van het Toptiek in Zierikzee zorgde voor modieuze zonnebrillen. De aanwezige dames konden tijdens de High Tea genieten van heerlijke huisgemaakte lekkernijen en gingen naar huis met een goedgevulde goodiebag. Of het een succes was? Zeker! De ondernemers hebben besloten om in november nog een Fasionable day te organiseren.

Schoonheidssalon

Hisschemöller

Af en toe zijn we er gewoon aan toe… Even heerlijk ontspannen en uw huid laten verwennen om weer te kunnen stralen! Dat is nu precies wat wij met u doen in onze salon, zeker nu wij (naast het mooie merk Clarins) ook met Sisley behandelingen geven. Dit merk staat voor puur natuur en werkt met pure etherische oliën. Ontspanning voor lichaam en geest dus! Naast deze mooie uitbreiding in de salon hebben wij nog een leuk nieuwtje. U kunt bij ons terecht voor wimper-extensions!! De nieuwste trend om prachtige, volle en langere wimpers te hebben met een ‘oogverblindend effect’! Tip: Zie op de pagina hiernaast de advertentie met leuke aanbieding.

Pretty in pink Van zuurstokroze tot pasteltinten

Het is de ultieme vrouwenkleur: roze. Van zuurstokroze tot pasteltinten. Je kunt de kleur in allerlei items laten terugkomen. Ook andere pasteltinten zijn hot! Niets is vrouwelijker dan de kleur roze. Het maakt een formele outfit vriendelijker en een casual setje nóg speelser. In het voorjaar en de zomer is roze onmisbaar in de kledingkast. Volgens trendwatchers is dé kleur van dit moment ‘Radiant Orchid’, een heel zachte paarskleur met een puntje roze. Maar ook in andere rozetinten mag je gezien worden. Oudroze zoals in de ‘English Rose’-collectie van Burberry. Ook hip is ‘sorbetroze’. Eigenlijk zijn alle ‘cupcakekleuren’ dé trend. (Foto: Cyell Beachwear)


DE LEUKSTE CADEAUS V 20% KORTING op de gehele collectie zomerhoeden

Moeder verdient

een bloemetje!

Van si Rivian Zandpad 110 t/o Hema Middelharnis Tel. 480706

Stationsweg 30 3255 BL Oude Tonge Tel. 0187 632 730 Mob. 06 51 792 812 E-mail: info@auperleflowers.nl

S Straatdijk 10 3247 BZ Dirksland (0187) 605999

Kaarsjes, zeepjes, sieraden

of een foodpakketje

Bij Wereldwinkel Goeree-Overflakkee vind je altijd een leuk cadeautje voor Moederdag. Voor elke prijs, origineel en gemaakt van mooie materialen. Maar altijd geproduceerd en verhandeld onder eerlijke voorwaarden! De Wereldwinkel aan het Zandpad 134 is geopend op maandag van 10.00-12.00 uur, dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en vrijdagavond van 17.00-21.00 uur.

Moed

voor al uw

ho

MOEDERDAGKADO’S groot en klein moet u bij het KADOOTJE zijn! De nieuwe Riverdale collectie voor Moederdag is binnen.

WESTSTRAAT 4 – OUDDORP 0187-684438 Website: hetkadootjeouddorp.nl Facebook: Het Kadootje

Leuke tekstborden binnengekregen voor moederdag!


VOOR MOEDERDAG

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

koop je bij deze winkels

ieraden

wordt moeder blij!

Juwelier

Swemmer

Onze 100% Handmade

producten

en een prachtige samengestelde collectie met onder andere: Bastion Collection, Braxton, Clayre Eef, Ralph Smith, Brynxz, Posthuijs, Niekiehandmade, Madam Stoltz & Jeanne d’Arc Living. Dat maakt Hartje Holland net even iets anders dan een ander!

Moederdag w w w. m y i m e nso.com

ders

Carmen Electra

ouden van boeken

Chocolade en bonbons, verse thee en zijdebloemen koopt u natuurlijk allemaal bij Silk & Chocolate in Middelharnis, Zandpad 164. Tel. 0187-473004

www.hartjeholland.com

Niet de middelen om met moederdag naar Parijs te gaan? Le Vieux Village is een geweldig alternatief voor het origineelste moederdagcadeau. Koffie, thee, chocolade, servies, brocante... Stel zelf je perfecte cadeau samen en wij maken er iets moois van met een GRATIS zakje biologische chocolade thee.Kom shoppen in de leukste Franse winkel van Nederland! Geen tijd om langs te komen‌..? Wij hebben ook een webshop.

Het perfecte moederdagcadeau vind je bij Country@Home!

Verkooppunt van o.a *ZUSSS* en GREENGATE. Tot za. 10 mei geven we op vertoon van deze advertentie, 15% korting op de gehele collectie.

Graag tot ziens aan de RING119 in Dirksland WWW.COUNTRYATHOME.NL

Le Vieux Village Boompjes 8, 3253 AC Ouddorp www.levieuxvillage.nl


Sommelsdijk

Door landelijke brancheorganisatie VBO uitgeroepen tot

MAKELAAR VAN DE MAAND!

Tureluur 11 Vrijstaande woning met garage gelegen op 314m2 eigen grond in een fijne wijk in Sommelsdijk. De woning is voortreffelijk geisoleerd, beschikt over 4 slaapkamers, een moderne badkamer, een sfeervolle woonkamer met haard, een zeer complete keuken en een fijne, zonnige tuin.

Voor meer informatie zie www.de3linden.com

€ 298.000,- k.k.

Herkingen

Nieuwe-Tonge

Zuiddijk 3

Ds. Wentinkstraat 13a

Prachtige woonboerderij gelegen net buiten de bebouwde kom van Herkingen. Een goede mix van ruimte, rust en privacy. Zoekt u een huis dat geschikt is voor dubbele bewoning? Wilt u uw paard aan huis houden? Altijd al gedroomd van een B&B? Ruimte genoeg voor het realiseren van uw plannen!

€ 799.500,- k.k.

Verrassend ruime semi-bungalow met garage gelegen op een perceel van 997 m2 aan een prachtige straat in Nieuwe Tonge. Het huis beschikt over 6 slaapkamers, een woonkamer met haard, een gezellige woonkeuken, een badkamer en een heerlijke tuin.

€ 299.500 k.k. Voorstraat 32, Dirksland | T (0187) 60 04 25 | www.de3linden.com

Vraagprijs €159.500,- k.k.

STUNTPRIJS!

GOEDKOPER KUNNEN WE HET NIET MAKEN!

Capellery 5, Dirksland | TOPHUIS! Starten in een ruime eengezinswoning die geheel is gemoderniseerd! Wij mogen u deze woning met 4 slaapkamers u nu wel voor een heel aantrekkelijke prijs aanbieden! In rustige, kindvriendelijke omgeving gelegen, ruime eensgezinswoning met diverse extra’s, ruime berging, onderhoudsvrije achtertuin met volop speelmogelijkheden voor kinderen. Omschrijving De woning heeft een ruime hal met garderoberuimte, meterkast en trapkast. Een ruime en gezellige woonkamer geeft uitzicht op groenvoorziening aan de overzijde van de straat. De keuken heeft een, geheel in de stijl van de keuken passende plavuizenvloer en een moderne keukeninrichting met inbouw-apparatuur zoals kookplaat, oven, koelkast, diepvries en afzuigkap. De betegelde en uitgebouwde achterhal/bijkeuken heeft aansluitingen voor vaatwasser, was- en droogapparatuur.

aan de achterzijde hebben rolluiken. De betegelde badkamer heeft een douche en wastafel met ombouwmeubel. (eventueel zou u van een van de slaapkamer een grote luxe badkamer kunnen maken). Tweede verdieping Via vlizotrap bereikbare bergzolder (mogelijkheid tot het aanbrengen van vaste trap en realisatie van 5e slaapkamer) Bijzonderheden De woning heeft eigen grond en de zonnige tuin is omgeven door een schutting. De woning is recentelijk geheel geschilderd, houten kozijnen met dubbele beglazing, rustige kindvriendelijke straat. Prima parkeermogelijkheden.

Eerste verdieping Ruime overloop. Er zijn op deze verdieping 4 royale slaapkamers, de kamers

Kaai 13 • 3241 CE Middelharnis • (0187) 476555 • www.vanalphenmakelaardij.nl

Profit Makelaardij Van Heiningen


Vijf tips voor de zoektocht naar de ideale woning

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Een huis kopen is een spannende gebeurtenis. De zoektocht start meestal online of in kranten en tijdschriften. Het zoeken van een huis is leuk maar kan ook best wel lastig zijn. Daarom geven we vijf tips om je op gang te helpen.

Vergelijken van verzekeringen lóónt Verzekeringen vergelijken loont en kan de consument zelf doen. Om dit goed te kunnen doen, kost dit vaak alleen veel tijd en energie. Het maken van bewuste keuzes is daarbij van essentieel belang, want valkuilen zijn er beslist. En goedkoop mag immers geen duurkoop zijn. Daarom is het verstandig dubbele verzekeringen of hiaten te voorkomen.

1

Check vooraf de portommonee

2

Bepaal je eisen?

3

Ga schrappen

4

Plan een bezichtiging

5

Neem de tijd

Zoek vooraf uit wat de financiële mogelijkheden zijn. Een hypotheekadviseur kan op basis van de financiële gegevens duidelijk vertellen wat het maximale bedrag is dat geleend kan worden, welke maandlasten hierbij horen en hoe de hypotheek in elkaar steekt.

Stel vooraf een lijst samen met de eisen waaraan de woning moet voldoen. Wil je bijvoorbeeld persé in het eigen dorp blijven wonen en moet er echt een flinke tuin bijzitten?

Een eerste speurtocht levert al snel een flinke lijst op met potentiële ‘kandidaten’. Schrap vervolgens alle huizen die simpelweg niet binnen het budget passen of toch niet helemaal aan de vastgestelde eisen voldoen. De huizen die overblijven zijn zeker een bezichtiging waard.

Een huis in het echt is toch heel anders dan in de papieren brochure of de foto’s op de website. Dus niet langer twijfelen, plan gewoon een bezoekje.

Bij het kopen van een huis komt best wel het één en ander kijken. Hou het hoofd koel en blijf rustig de voors en tegens afwegen.

Het uiteindelijke doel is simpel. Een huis dat aanvoelt als een thuis. De plek waar je naartoe wilt als je werkdag achter de rug is en waar je ‘s ochtends met een goed gevoel wakker wordt. Kortom de plaats waar je het liefste bent.

Vaak hanteren verzekeringsmaatschappijen grote verschillen in de voorwaarden, die grote gevolgen kunnen hebben voor bijvoorbeeld een schadeuitkering. Daarbij is de kwaliteit van een schadeafwikkeling voor de consument meestal moeilijk te beoordelen. Zorg daarom altijd voor inzicht en overzicht. Verzekeren is beslist geen eenheidsworst, alhoewel dat vaak wel zo overkomt. Weet je het niet, laat je daarin dan assisteren. Breng vanuit een persoonlijke situatie goed in kaart wat de risico’s zijn. Zo is er tussen verzekeraars veel concurrentie op het gebied van auto- en woonverzekeringen. Vergelijk daarom niet alleen op basis van prijs en lees ook de voorwaarden goed. Let daarbij op hogere risico’s of een lagere uitkering. Dit geldt vooral bij autoverzekeringen. Kijk ook goed naar de nieuwwaarderegeling. Vooral bij goedkope varianten schuilt vaak een addertje onder het gras. Je weet pas wanneer je een goede verzekering hebt als je deze daadwerkelijk nodig hebt. Voor meer informatie: De Vogel Adviesgroep telefoon: 0187- 497139 www.devogel.nl.


Audi presenteert nieuwe TT Een onderscheidend silhouet. Scherpe lijnen bepalen het karakter. Het nieuwe driedimensionale design van de singleframe is stijlvol geïntegreerd in de horizontale belijning van de voorzijde. De nieuwe coupé onderscheidt zich verder met innovatieve aandrijflijnen en innovaties op het vlak van weergave en bediening, bijvoorbeeld met de Audi virtual cockpit. De nieuwe Audi TT wordt in het najaar van 2014 op de markt verwacht.

Nieuwe mini-MPV komt in juni Volkswagen presenteert Golf Sportsvan

Volkswagen presenteert de volledig nieuwe Golf Sports­van. De opvolger van de Golf Plus is behoorlijk gegroeid en biedt volop praktische mogelijkheden. De Volkswagen Golf Sportsvan is een mini-MPV die direct onder de Volkswagen Touran wordt gepo­sitioneerd. Hij is 13,4 centimeter langer dan de huidige Golf Plus en ook de wielbasis groeide ruim tien centimeter. De Sportsvan is ontwikkeld voor extra functionaliteit. Met een lengte van 4,33 meter en een hoogte van 1,58 meter biedt hij volop ruimte voor vijf personen. De inhoud van de bagageruimte bedraagt 500 liter en 1.520 liter als de rugleuning van de achter­bank is neergeklapt. De nieuwe Golf Sportsvan is gebaseerd op de zevende generatie Volkswagen Golf. Hij is uitgerust met dezelfde techniek op het gebied van aandrijving en veiligheid. ABS, ESP, zeven airbags en Multi Collision Brake dat doorschieten na een aanrij­ding voorkomt, behoren tot de standaarduitrusting. Op motorisch gebied is er keuze uit een 1.2 en 1.4 TSI-benzi­nemotor. De 81 kW sterke 1.6 TDI is voorlopig de enige diesel­motor op de prijslijst. Meerdere benzine- en dieseluitvoeringen voldoen aan de eisen voor 20 procent bijtelling bij zakelijk gebruik. Mede dankzij de zuinige motoren is de nieuwe Volkswa­gen Golf Sportsvan gunstiger geprijsd dan zijn voorganger. Het model staat vanaf juni bij de dea­lers voor prijzen vanaf € 22.690,-. De Golf Sportsvan 1.6 TDI Highline met DSG-transmissie is de duurste versie. Deze is er vanaf € 35.090,-.

Jeep Renegade: 

Maatje kleiner

Met de nieuwe Renegade betreedt Jeep voor het eerst het segment van de compacte SUV. Zijn bescheiden formaat gaat gepaard met een herkenbare Jeep-uitstraling en volwaardige terreineigenschappen. De Renegade heeft een onmiskenbare Jeep-uitstraling. De bekende grille met zeven sleuven en de ronde koplampen zijn karakteristiek en van grote afstand herkenbaar. Hij is leverbaar met voorwiel- of vierwielaandrijving. De 4x4-versies zijn voorzien van een Select-Terrain-systeem met vier instellingen: auto, sneeuw, zand en modder. Er is ook een extra ruige Trailhawk-uitvoering met speciale 17-inchwielen met terreinbanden, aangepaste bumpers, beschermplaten en extra sleepogen. Deze staat ook iets hoger op z’n wielen en heeft standaard vierwielaandrijving met lage gearing. Het motorenaanbod bestaat uit twee 1.4 MultiAir-turbobenzinemotoren met vermogens van 103 kW (140 pk) en 125 kW (170 pk). Er zijn ook drie diesels: de 1.6 en 2.0 MultiJetmotoren leveren 88 kW (120 pk) tot maximaal 125 kW (170 pk) vermogen.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST! www.axxiauto.nl

Perfectie tot in detail Watertoren 25 - 3247 CL Dirksland - Tel. 0187 603 590


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

De Renault Mégane Coupé heeft een

Nieuw Jasje

Renault is gestart met de verkoop van de vernieuwde Mégane CoupéCabriolet. Het model is als laatste van de Mégane-familie voorzien van de nieuwe merkidentiteit. De Mégane Coupé-Cabriolet wordt standaard geleverd in de luxe Privilège-uitvoering en is per direct te bestellen voor prijzen vanaf 34.490 euro (incl. BTW en BPM). De vernieuwde Renault Mégane Coupé-Cabriolet is direct herkenbaar aan de stijlvolle voorzijde met de chique LED-dagrijverlichting, de nieuw ontworpen voorbumper en het grote Renault-logo, dat het nieuwe familiegezicht van Renault vertegenwoordigt. Voor de aandrijving dient een krachtige, maar efficiënte Energy TCe 130-benzinemotor met stop-starttechniek, gekoppeld aan een handmatig te bedienen zesversnellingsbak.

Honda tekent

creatieve

conceptcar

Honda zette zijn ontwerpers aan het werk om een creatieve nieuwe concept car te tekenen. Het resultaat is de Vision XS-1. De Vision XS-1 is een designoefening van Honda, waarmee het merk zijn nieuwe ontwerpstijl - met de naam Exiting H Design - wil laten zien. Toch draait het bij de Vision XS-1 niet alleen om het design, de conceptcar is ook praktisch. Ondanks het compacte formaat van deze cross-over biedt het interieur plaats aan zeven personen, verdeeld over drie zitrijen. De instap is dankzij de schuifdeuren en het ontbreken van een B-stijl riant. Honda heeft geen productieplannen met de Vision XS-1.

AUTO KOESE Uw vertrouwde adres voor: De nieuwste modellen Aantrekkelijke occasions Interessante accessoires Vakkundig onderhoud Uitmuntende service

de Altijd zeer scherp geprijs ad! jonge occasions op voorra SOMMELSDIJK SINT-ANNALAND THOLEN

Sperwer 2a Veilingweg 15 Slabbecoornweg 50

Tel. (0187) 61 16 62 Tel. (0166) 65 36 25 Tel. (0166) 60 05 00

WWW.RENAULTKOESE.NL


Lekker actief Het strand is niet alleen de ideale plek om te relaxen op een zomerse dag, maar ook om lekker actief bezig te zijn. Naast de traditionele strandsporten als (wind)surfen en vliegeren zijn er nog een heleboel andere uitdagende mogelijkheden. Al eens in een kayak door de branding gepeddeld? Met een blowkart over het strand gescheurd? Op blote voeten volleybal gespeeld op het strand? Of suppen, waarbij je staand op een groot uitgevallen surfplank over het water peddelt? Alle vragen met nee beantwoord? Dan is het zeker tijd om de stoute schoenen uit te trekken en eens wat nieuws te proberen op het strand...

Wat een weelde

De strandtent van nu is een café én een restaurant vol sfeer

Wie kwam er vroeger wel eens op het strand? Wie herinnert zich het strandvertier van weleer? Daar ging je, met je zwembroek opgerold in een badhanddoek. Misschien nam je ook nog wel een boek mee. Languit op het zand, lekker koesteren in de zon. Op een mooie zomerse dag kon het behoorlijk

Iets drinken, dat deed je natuurlijk bij de strandtent. Het was bijna letterlijk een tent, maar dan van hout. Net als de vloer. Er stonden formica tafeltjes met plastic stoelen, de suikerpot op tafel, naast een kunststof plantje. Veel meer was er eigenlijk niet aan het interieur gedaan. Meestal was er een bar, waar je wat kon bestellen. Koffie, thee, limonade, een flesje bier, een bal gehakt. Vaak was er ook wel een ijsje te koop. Dan stond er een vrieskist met een brullende motor. Buiten was een houten vlonder met een terras en een paar grote parasols van een limonade- of biermerk. Je bleef wel eens zitten, maar niet te lang. Wie nu naar het strand gaat, pakt misschien nog wel de fiets, maar verplaatst zich bij voorkeur in de auto. Bij het strand zijn grote parkeerplaatsen, ook op een drukke zonnige dag is er meestal nog wel ruimte. Je zwembroek gaat mee in een tas, waarin ook een telefoon, een iPad, een windscherm, een stoel en een handdoek zitten. Koesteren in de zon, dat is van alle tijden.

druk zijn. Maar ach, voor een fiets was altijd nog wel een parkeerplekje te vinden.

En de strandtenten? Die zijn onherkenbaar veranderd. Houten tenten? No way. Formica tafeltjes, plastic stoelen, kunststof plantjes, ronkende vrieskist? Allemaal weg. De strandtent van nu is een paviljoen, een uitspanning met een sfeervol interieur en goed zittende stoelen of banken. Je kunt er alles drinken, ook bier van de tap. En – een groot verschil – je kunt er lunchen én dineren. Heerlijk tafelen aan het strand, wie had dat vroeger kunnen denken. Een feest vieren? Ook mogelijk. ’s Avonds, als de zon weg is, gaan zo nodig de terraskachels aan. Tja, als er zulke strandtenten zijn, hoeft het niet per se lekker weer te zijn om naar het strand te gaan. Sterker nog, je kunt er veelal het hele jaar door terecht. Wat een weelde!


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

“Koesteren in de zon, dat is van alle tijden.”

Bij Ouddorp zijn zo’n vijftien strandovergangen. Het ene strand is heel geschikt voor rustzoekers, het andere is juist heel handig voor gezinnen. Sportievelingen kunnen bij de Brouwersdam dicht bij het strand parkeren en het brede strand geeft veel ‘speelruimte’ voor vliegeraars en andere actievelingen. Rustzoekers kunnen het beste naar de stranden achter de Vuurtoren of bij natuurgebied De Kwade Hoek, die zijn wat minder makkelijk te bereiken en daardoor heerlijk rustig. De stranden bij onder andere Westerduinpad en Oosterduinpad heel geschikt voor gezinnen. Het strand bij natuurgebied De Punt langs de Grevelingen is heel geschikt voor kleine kinderen. Het is vaak wat warmer dan de Noordzee en er staat minder stroming!


KIES MET UW HOOFD, MAAR OOK MET UW HART. De Volvo V40 is de énige auto in zijn klasse met de unieke combinatie van veel pk’s en een lage bijtelling. Zo rijdt u de V40 Business D4 al vanaf € 133 bijtelling per maand*. Door deze nieuwe D4 Drive-E dieselmotor geniet u van maar liefst 140 kW (190 pk) met een acceleratie van 0 tot 100 in 7,4 seconden. Er is al een Volvo V40 Base beschikbaar vanaf € 26.995,-. Welkom in onze showroom, wij verwelkomen u graag met Zweedse gastvrijheid!

140 kW (190 PK) * Bij 42% inkomstenbelasting

14% BIJTELLING

OLOV® | Langeweg 30 | 3244 BH Nieuwe Tonge | 0187-652222 | www.olov.nl

“Andere Focus.

Zelfde prijs.”

powered by Ford EcoBoost De krachtige en ultrazuinige 1.0 Ford EcoBoost motor is opnieuw verkozen tot ‘Engine of the Year’. Daarom bieden wij u nu de speciale Ford Focus EcoBoost Editions, naar keuze als praktische 5-deurs of als ruime wagon. En het mooie is: ze hebben niet alleen allemaal dezelfde bekroonde motor, maar ook dezelfde aantrekkelijke prijs.

Ford Focus Ecoboost Edition Zeer compleet uitgerust met o.a. • Tweevoudig bekroonde ultra-zuinige en krachtige 1.0 Ford EcoBoost motor • Airconditioning • Ford EasyFuel (niet meer verkeerd tanken) • Radio/CD/MP3speler met USB-aansluiting en 6 speakers • 16 inch lichtmetalen velgen • SYNC: Bluetooth® + Voice Control • Cruise Control Normaal vanaf 23.100,- Maximaal voordeel 3.605,Als praktische 5-deurs of ruime wagon voor

19.495,-

Netto bijtelling vanaf 136,- p.mnd.

Alle bedragen in euro’s. Prijzen zijn incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl/verkoopvoorwaarden. Netto bijtelling o.b.v. belastingschijf van 42%. Ford Lease prijzen gebaseerd op 20.000 km/48 mnd. en op full operational lease, excl. BTW, brandstof en vervangend vervoer. Afgebeelde auto’s kunnen afwijken van standaardspecificaties. Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: km/liter: 20,8-21,3; liter/km: 4,7-4,8; CO2 g/km: 109-112.

Ford Iriks

Middelharnis: 0187 - 48 26 44.

Steenbergen: 0167 - 56 66 62.


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Puur rijplezier in de nieuwe Volvo V40 D4 De nieuwe Volvo V40 is nu verkrijgbaar met de nieuwe D4 Drive-E-motor, waardoor rijden niet alleen leuk is, maar ook goed voor het milieu door de lage CO2-uitstoot. Het nieuwe model heeft een bijtelling van 14% en kan van 0-100 km/u in slechts 7,4 seconden. Een bewijs dat zuinig en sportief wel degelijk samengaan. Dat slaat aan, want de Volvo V40 was in juli vorig jaar de best verkochte auto van Nederland. De V40 D4 is in twee uitvoeringen verkrijgbaar. Een variant met 99 gram CO2 uitstoot per kilometer en één met 85 gram en 14% bijtelling. De vari-

ant met 85 gram CO2 is er alleen als handgeschakelde versie. De 99 gram variant is er ook als automaat en stoot dan 106 gram CO2 uit per kilometer. Deze is goed voor 20% bijtelling. Om u zo fijn mogelijk te laten rijden, koppelt Volvo de Drive-E-motoren aan de nieuwe achttrapsautomaat of aan de verbeterde handmatig bediende zesversnellingsbak. De auto’s met automatische transmissie kunnen ook schakelpaddles aan het stuur bevestigd krijgen.

Ford 1.0 EcoBoost Een motor van 1 liter die zowel krachtig als zuinig is. Dat is de Ford EcoBoost. De benzinemotor is in 2013 uitgeroepen tot ‘International Engine of the Year’ voor 2013. “Wie had dat ooit gedacht? Een 1.0-liter motor die alles te bieden heeft: vermogen, zuinigheid, weinig uitstoot en een laag gewicht”, aldus Peter Lyon, één van de juryleden. De 1.0-liter EcoBoost wordt momenteel aangeboden in compacte auto’s als de Fiesta en de B-MAX, maar ook in de Focus, de C-MAX en de Grand C-MAX. Daarnaast zal de EcoBoost in de nabije toekomst ook grotere modellen als de nieuwe Ford Mondeo aandrijven. Verder zal deze motor ook worden aangeboden in bedrijfswagens als de Transit Connect en in people movers als de Tourneo Connect en de Tourneo Courier. Het is bijzonder dat een kleine driecilindermotor moeiteloos een gezinsauto als de Ford Focus kan aandrijven. De EcoBoost is zo compact dat hij in de handbagageruimte van een vliegtuig past en levert het laagste brandstofverbruik in Europa in modellen als de Fiesta, de Focus, de C-MAX en de Grand C-MAX.

Peugeot 107 en 208 ‘Bouvigne’

  

DE PEUGEOT 208 ENVY... Uw beste voornemen voor 2014! Peugeot 208 Envy 5 deurs 1.2 Extra inruilpremie Extra voorraad korting PRIJS RIJKLAAR Knalprijs van € 18.660 voor €13.960,VAN

€ 18.660,00 € 2.500,00 € 500,00

NÚ VOOR €11.650,€ 15.660,00*

€ 2.310,-

Speciale actiemodellen. Beperkt leverbaar! Kijk snel op www.goedkopepeugeots.nl!

100% RIJKLAAR; volle tank, mattenset en gepoetst! Gratis verlenging fabrieksgarantie naar 3 jaar 0% rente op financiering 208: 36 maanden, max. € 7.000,107: 36 maanden, max. € 3.500,-

+ NÚ 0% RENTE OP UW FINANCIERING!

VOORDEEL!

De 107 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, radio/cd, ‘elektrisch pakket’, Uw totale voordeel: € 3.000,00! BOUVIGNE stylingpakket, 3 jaar garantie en vele andere opties!

PRIJS VAN

RIJKLAAR

€16.617,-

NÚ VOOR €14.750,-

€ 1.867,-

VOORDEEL!

De 208 ‘Bouvigne’ is standaard uitgerust met o.a.: airco, Peugeot Connect, radio/cd, cruise control, 15 inch velgen, head-up display en vele andere opties!

10 x 12 PTA Middelharnis Kastanjelaan 41-43 Tel: (0187) 483094

Automobielbedrijf De Nobelpoort Zierikzee (Agent) Oudeweg 2 Tel: (0111) 414453

info of inruil? Ga dan snel naar Groep » www.goedkopepeugeots.nl De Meer PTA Autobedrijven zijn onderdeel van Automotions B.V.

PTA is onderdeel van Automotions

Getoonde afbeeldingen kunnen in details afwijken van werkelijke uitvoering.


Column

Niet iedere hond is te vertrouwen

Angelique Herrebrugh Wil je een beter contact met je hond? Of ben je gewoon benieuwd naar alles wat met je trouwe viervoeter te maken heeft? Lees dan de column van Angelique Herrebrugh van Hondenschool Okidoggy uit Dirksland. www.okidoggy.nl

Ik ga er vanuit dat baasjes weten of hun hond te vertrouwen is. Maar ik weet ook dat er uitzonderingen zijn. Daarom raad ik ouders aan om nooit klakkeloos te geloven wat iemand zegt over zijn hond, maar om zelf ook alert te blijven. Mensen schatten hun hond soms volledig verkeerd in. Zo was er eens een dame die met haar hond bij dementerende mensen langs wilde gaan, ze verzekerde mij dat haar hond nooit iets zou doen. Want zo vertelde ze: ‘Ik neem hem wekelijks mee naar een tehuis met gehandicapten, daar loopt de hond los en heeft hij nog nooit gebeten. Tijdens de gedragstest werd de hond een keer stevig vast gepakt (zoals bewoners in de kliniek ook kunnen doen) en de hond trok aan één kant zijn lip op. Dit werd direct opgemerkt en de test werd gestopt. De hond had duidelijk laten merken dat hij niet gediend was van opdringerig fysiek contact. Zijn bazin had het niet gezien, dus werd het herhaald. Ook de tweede keer verstijfde de hond, trok zijn lip op en gromde licht. De hond ging een stapje verder met zijn waarschuwing. Dit was duidelijke hondentaal ‘laat me los, of de gevolgen zijn voor jou’ zei hij. Het was overduidelijk: deze hond is niet geschikt als ‘aaihond’. Het is belangrijk om zowel als hondeneigenaar en als ouder de waarschuwingssignalen van een hond te begrijpen. En dus niet zomaar iedereen klakkeloos te geloven. Bovendien ben ik er van overtuigd dat je een kind ook moet leren dat het niet altijd een hond kan aanraken. Ook honden hebben het recht iets niet leuk te vinden. Informeer je als ouder over hondentaal (lichaamstaal), dan kan je zelf inschatten of een hond veilig is of niet. Je stapt toch ook niet in een auto die je niet vertrouwt, ook al zegt de eigenaar dat alles in orde is? Gebruik je gezonde verstand...

Faunafood Marian Alles voor uw dier, voor de laagste prijs!

Wij zijn verhuisd naar ons nieuwbouwpand

aan de Willem Bilderdijkstraat 50 te Sommelsdijk Onze nieuwe praktijk is uitgerust met:

Stationsweg 30 | Oude Tonge T. 06-41550037 E. faunafoodmarian@gmail.com

» Digitale röntgenapparatuur » Echo

» Gasanaesthesie

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy

» Uitgebreide opname mogelijkheden Telefoonnummer 0187-478660 voor het maken van een afspraak, vragen e.d. Wij werken uitsluitend op afspraak. Openingstijden voor het afhalen van medicijnen en voeding: Maandag t/m vrijdag van 8:00-17:00 uur Ook kunt u terecht op maandag- en woensdagavond van 18:30-20:00 uur Buiten de openingstijden zijn wij ook op bovenstaand telefoonnummer bereikbaar. Onze dierenartsen verzorgen de spoeddienst zelf, de praktijk in Oude-Tonge blijft geopend.

Hondenschool Okidoggy

waar leren

leuk is

• Pups kunnen elke week instromen • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht www.okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503


Zeeschuimgroen en mint in een  robuust interieur

Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

Functionaliteit en eenvoud staan centraal in een natuurlijk interieur. Begin met materialen als hout, linnen, touw, vlas, katoen en wol. De kleuren? Fris wit als basiskleur, aangevuld met tijdloze natureltinten en zacht pastel. Of ga voor misschien wel de hipste kleuren van dit seizoen: zeeschuimgroen en mint. In combinatie met een ambachtelijk houten bankje waan je je zó in een boerenschuur!

Wonen met

Folkloristische dessins Fotobehang van verweerd hout maakt van je slaapkamer in een keer een rustgevende ruimte. Op de vloer vind je gelukkig geen modder of mos, maar een patchworkkleed met folkloristische dessins. Wees wel voorzichtig met prints, te veel poespas is uit den boze. Leg de focus op ‘geïntegreerde’ patronen, zoals geknoopte, gevlochten, geweven of gevouwen stoffen. Houten of aardewerken accessoires vormen een passende toevoeging aan dit interieur. Gebruik een houten kist als kastje of maak een stilleven van een kan en schaal. Aan het einde van de dag wieg je jezelf alvast wat in slaap in een comfortabele schommelstoel. De eersten dateren uit 1725, maar hedendaagse exemplaren doen niet meer denken aan oma!

Thuis in het

buitenleven

Klassiekers Het is ondertussen geen trend meer maar een blijvertje. Zowel oudere als nieuwbouwwoningen worden ingericht met klassiekers. Een goed voorbeeld zijn de meubelen en accessoires van Gispen. De Gispen collectie omvat een breed assortiment meubelen, maar ook verlichting en accessoires zoals kapstokken. Veel overheidsinstellingen, scholen en bedrijven zijn vanaf de jaren ‘20 met de Gispen collectie ingericht. Zowel de (buis)meubelen uit de 30-er jaren als ook de meubelen uit de jaren ‘50 en ‘60 zijn erg geliefd en zien we nu in veel interieurs terug zowel de originele als ook de replica items. 19Toen Sommelsdijk www.19toen.nl

Kleur- en designtrends

als reactie op de maatschappij

De zachte winter gaat dit jaar bijna onopgemerkt over in een prachtig voorjaar. Met de opkomende trends op het gebied van kleur en design neem je dat optimisme ook mee naar binnen. De trends van dit seizoen zijn vooral een reactie op de uitdagende economische omstandigheden en de digitalisering van de samenleving. Neem bijvoorbeeld Optimistic Blends, de trend die gezien kan worden als een tegenbeweging tegen de economische crisis. Het positieve, de vrolijkheid en de persoonlijke expressiviteit voeren de boventoon. Dit zien we terug in het gebruik van kunst en het combineren van diverse meubelstijlen. Het kleurenpalet dat hierbij hoort bestaat uit intense rode en blauwe kleuren, oranje, aqua, geel en enkele warme aardkleuren. Ook de trend Newborn Energy is een reactie op de huidige tijdsgeest van technologie en digitale media. Mensen willen woningen met licht en ruimte om tot rust te komen en samen te zijn met vrienden en familie. Denk hierbij aan een interieur met zachte pastels.


De GezondheidsExpert Moe, lusteloos en iets te zwaar? In het voorjaar zou je moeten bruisen van energie, de zon komt weer tevoorschijn en de natuur ziet er prachtig uit. Maar veel mensen voelen zich moe en kunnen zich er niet toe zetten om meer te gaan bewegen of de winterkilo’s te verliezen. Hopelijk troost het je dat je niet de enige bent. In mijn praktijk kom ik dit regelmatig tegen en de manier om uit deze vermoeidheidsdip te komen is een verandering in levensstijl en eetpatroon. Soms zijn er maar hele kleine veranderingen nodig om je weer energiek, fit en slank te voelen, dus geen strenge dieten en heel veel sporten. Het is altijd een samenwerkingsverband tussen mij en de klant, ik houd er rekening mee wat je graag eet, hoe snel je wilt gaan en natuurlijk wat je budget is. Ik nodig je graag uit voor een gratis en vrijblijvende gezondheidsanalyse zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. En als je kiest voor een voedingsplan met maaltijdvervangers geldt er een no cure no pay garantie! Wacht niet langer en bel of mail me!

Marjan van Kouteren Voedingsdeskundige | Voedings en suppletietherapeut | Traumatherapeut Dieklaan 21- Middelharnis (Buitenplaats Nieuw Zeeland) www.degezondheidsexpert.nl Tel. 06-33104391

De specialist in printwerk én drukwerk, zakelijk en particulier. Huisstijl- en reclamedrukwerk. Ook voor ontwerp. • Gerard Walschapstraat 6 / 3245 MD Sommelsdijk • Tel. 0187-764 001 / 06-1160 1201 • www.kranseprintwrx.nl / info@kranseprintwrx.nl • www.facebook.com/kranseprintwrx

De De

Op zoek naar een ruim assortiment aan advies? WEA past bij u!

WEA-accountants en adviseurs nemen u veel werk uit handen, besparen u geld en zorgen ervoor dat uw bedrijfsvoering aan de wettelijke voorschriften voldoet. WEA zorgt ervoor dat al uw administratieve en fiscale puzzelstukjes op hun plaats vallen. WEA weet als geen ander dat een passend advies zo gegeven is. Maar past dat advies wel bij uw onderneming? Wea zit als gegoten... Brielle Druten Groot-Ammers

Zomer Zomer De komt komt Zomer Zomer eraan komt komt eraan Zomer eraan komteraan Zomer Zomer eraan komt

1-2 kledingmaten 1-2 Kledingmaten De minder in44weken! weken! minder in 1-2 kledingmaten 1-2 kledingmaten Snel en Snel engegarandeerd gegarandeerd minder in 4 weken! De resultaat resultaat minder in 4 weken! 1-2 kledingmaten Strakke door de Snel en buik gegarandeerd en gegarandeerd minder inslimmingbelt 4Snel weken! De infrarood resultaat resultaat 1-2 kledingmaten De Nieuwe Snel en formule gegarandeerd minder in 4 weken! 1-2 kledingmaten resultaat Met dezebuik coupon voor Strakke door de minder in79,4 weken! 59,i.p.v. Snel en gegarandeerd infrarood slimmingbelt resultaat Strakke buik door de Snel en gegarandeerd Strakke buik door de infrarood resultaat slimmingbelt infrarood slimmingbelt Strakke buik door de infrarood slimmingbelt Strakke buik door de infrarood slimmingbelt Strakke buik door de infrarood slimmingbelt

komt eraan Slim met met ‘Better ‘Bettereraan Belly’! Slim Belly’!

Slim met ‘Better Belly’! Belly’! Slim met ‘Better Slim met ‘Better Belly’! Slim met ‘Better Belly’! Slim met ‘Better Belly’!

Kesteren Middelharnis Oud-Beijerland

T 088 - 133 73 00

www.weadeltaland.nl

Weststraat43 43- -Ouddorp Ouddorp- -www.atriumsport.nl www.atriumsport.nl- -0187-683522 0187-683522 Weststraat Weststraat 43 - Ouddorp - www.atriumsport.nl - 0187-683522 Weststraat 43 - Ouddorp - www.atriumsport.nl - 0187-683522


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

NLGO doet mee met de Nationale Vogelweek 2014

Vogels kijken

voor iedereen!

Foto’s: Jan Baks Tijdens de Nationale Vogelweek zijn er in het hele land vogelexcursies. Deelnemers ontdekken onder leiding van enthousiaste gidsen bekende en minder bekende vogels. Zowel de beginnende, als de doorgewinterde vogelaar vindt gegarandeerd iets van zijn of haar gading tijdens de Vogelweek. Het in het veld waarnemen van vogels is een spannende bezigheid. Vooral in de trektijd kun je van alles verwachten, maar ook het voorjaar is geschikt om vogels te kijken.

Het NLGO heeft een vogelwerkgroep, één van de belangrijkste werkzaamheden is het tellen en monitoren van vogels. Er wordt daarom meegedaan aan verschillende vogeltellingen. Er wordt wat afgeteld en dat is niet alleen voor de lol. De gegevens worden gebruikt om de vogelstand in kaart te brengen. De informatie wordt gebruikt om zowel de vogelsoorten als hun leefgebied te beschermen.

Excursie Zaterdag 17 mei is er, in het kader van de Vogelweek, een excursie waar iedereen aan kan deelnemen. De excursie gaat langs natuurgebied Koudenhoek en er wordt een bezoek gebracht aan het vogelkijkscherm. Koudenhoek ligt aan de zuidkant van Goeree en is eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een brak, nat weilandengebied dat doorsneden wordt door oude kreekrestanten. Koudenhoek kent een zeer geringe drooglegging en is daardoor geschikt als broed-, rust- en foerageergebied voor vogels. NLGO hoopt tijdens de excursie kluten, kieviten, grutto’s en scholeksters te spotten en mogelijk ook een bruine kiekendief. Waarschijnlijk ziet de groep ook Grote Sterns overvliegen, een mooi schouwspel. De excursie van de Vogelwerkgroep van de NLGO maakt deel uit van de Nationale Vogelweek. Inschrijven is verplicht via de landelijke website www.vogelweek.nl. Op donderdag 29 mei is er een kijk-, luisteren genietexcursie, deze is alleen voor leden van NLGO. Kijk voor meer informatie op de website van NLGO.

NLGO zet zich in voor het behoud van de natuur en het landschap van Goeree-Overflakkee. Dat gebeurt onder meer in de diverse werkgroepen voor vogels, planten, zoogdieren, planten en planologie. Maandelijks schrijft de vereniging over de bijzondere natuur op ons eiland. Kijk voor meer informatie op www.nlgo.nl.


Over Flakkee jaargang 5 - mei 2014

RECHTSOM PUZZELEN

Puzzel mei

K 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

Deze maand een waardebon van maar liefst € 50 ,- van Tweewielers Dirk sland als prijs. Zeker de moeite w aard om even lekker voor te puzzelen! 32 8

25

26

27

28

29

30

31

Y

32

22 37

33

34

35

36

37

38

39

40

25 47 41

41

42

43

44

45

46

47

48

33 5

Er zijn veel lezers die een keertje willen paardrijden. Dat bleek wel uit de tientallen goede antwoorden die we binnenkregen na de doorloper van vorige maand. De winnaar is Lieske Sperling uit Goedereede, zij krijgt een privé paardrijles bij Manege Oostmoer. Heeft u de oplossing gevonden? Stuur uw inzending voor dinsdag 27 mei 2014 naar Eilanden-Nieuws o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis of naar info@eilandennieuws.nl. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer.

Uitleg: Rechtsom de cijfers de vierletterwoorden invullen. De beginletter staat in een willekeurig vakje. Twee beginletters zijn al gegeven. De beginletter van de woorden met de nummers in de aparte balk overzetten naar die balk. Daar leest u een gebeurtenis in het gezin waar één persoon centraal staat. 1 uurwerk 2 vereniging 3 schors 4 insect 5 snel 6 grote ruimte 7 overwinning 8 meisjesnaam 9 doelpunt 10 wedstrijd 11 drank 12 mannelijk persoon 13 deel van het gezicht 14 veilig 15 Griekse kaas 16 niet vroeg 17 kleur 18 gewicht 19 nadien 20 deel van een schip 21 doopbekken 22 uitgang 23 voetbalclub 24 ketjap 25 ooit 26 berggeit 27 niemendal 28 Europese taal 29 niet tegen 30 sneeuwhut 31 hindoeïstische filosofie 32 fritessaus 33 in het jaar 34 angstig 35 schaaldier 36 planeet 37 proefopname 38 zangstuk 39 drietal 40 telwoord 41 een dappere ...... 42 schoonmaakmiddel 43 schermbloemige plant 44 geleerd 45 kledingstuk 46 oude munt 47 schoon 48 golfterm

UW FIETSPLEZIER BEGINT HIER... ELEKTRISCHE FIETSEN | STADS- EN TOERFIETSEN | TRENDY FIETSEN | KINDERFIETSEN RACEFIETSEN | MOUNTAINBIKES | CROSSHYBRIDE’S | FITNESS-BIKES

1.300 m2 fietsen, kleding en accessoires. •

U vindt ons aan de Nijverheidsweg 5 te Dirksland Tel. 0187-601706 www.2wielersdirksland.nl


ALTIJD DE JUISTE KEUZE

Spec ia eigen list in trend tijdse & y ban ken

onlijk Uw perso viseur interieurad

Smaakvolle zitcombinatie. Kom langs voor een aangename kennismaking met een van deze of andere fraaie eyecatchers. Openingstijden Donderdag 10:00 - 21:00 uur Vrijdag 10:00 - 17:30 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur Overige dagen op afspraak



Zierikzee 33 enstraat Greveling 45 4000 l  0111 twonen.n u o lh a w contact@ utwonen.nl o www.walh

volg ons op facebook

Over Flakkee - Editie mei 2014  

Over Flakkee - Editie mei 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you