__MAIN_TEXT__

Page 1

Foto: Jaap Peeman

jaargang 8 - maart 2017

Bezuijen Bemiddeling Bemiddeling bij de verkoop van uw (recreatie)woning T. 0187 - 68 48 68 www.bezuijenbemiddeling.nl

Westelijke Achterweg 30 3245 BJ Sommelsdijk 0187 781 000 | info@willydevos.nl Alleen op afspraak WWW.WILLYDEVOS.NL

Kerkepad 1c, Middelharnis 0187470967


Over Flakkee jaargang 8 - maand 2017

3

Redactie Martijn de Bonte Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Choral Evensong

Advertenties en tarieven Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 verkoop@overflakkee-magazine.nl

De Choral Evensong is het gebed dat plaatsvindt in de namiddag, een eeuwenoude traditie in de Anglicaanse kerk in Groot Brittannië. Het fenomeen kan ook op Goeree-Overflakkee worden bijgewoond, zaterdag 18 maart is er om 17.00 uur een Evensong in de Hervormde Kerk in Dirksland. Het schoolkoor van de Prins Maurits en Vocaal Ensemble Magnificat zingen muziekstukken die te maken hebben met het thema: “Our Saviour lives”. De muziek en bijbelpassages die worden gelezen passen bij de lijdenstijd en zien hoopvol uit naar Pasen. De kerk gaat open om 16.30 uur, de toegang is gratis. Er is wel een collecte voor de onkosten.

Advertentiemateriaal manonthijssen@eilandennieuws.nl

Vormgeving Manon de Vos-Thijssen Klazina Tanis

Uitgever en bezorging Eilanden-Nieuws Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Oplage 23.500

Markt voor creatieve hobbyisten Liefhebbers van kaarten maken, breien, sieraden maken en andere creatieve hobby’s kunnen hun hart ophalen tijdens de crea-hobbymarkt. Bezoekers kunnen ideeën opdoen, materiaal kopen en demonstraties bewonderen. Ook mensen die op zoek zijn naar een leuk cadeau kunnen op de markt terecht. De crea/hobbymarkt is op zaterdag 18 maart, van 10.00 tot 15.00 uur in ‘Ons Huis’ aan de Kaaidijk 26 in Herkingen. De toegang is gratis. Zie ook: www.onshuisherkingen.nl.

Galaconcert De Hoop Vrijdag 31 maart organiseert fanfareorkest De Hoop in samenwerking met de Zuid-Hollandse muziekbond een galaconcert van de Luxemburgse professionele militaire harmonie Grand-Ducale. Het concert begint om 20.00 uur in de Dorpstienden te Ouddorp. Meer informatie is te vinden op de website www.fanfaredehoop. nl, hier kunt u ook kaarten voor het galaconcert bestellen.

18 april 2017 13 april 2017

Piet Westhoeve speelt Einaudi, Glass en Tiersen Vrijdag 31 maart speelt Piet Westhoeve een pianoconcert op de prachtige concertvleugel in de Doopsgezinde Kerk in Ouddorp. Het concert start om 20.00 uur. Westhoeve speelt muziek van Ludovico Einaudi, Philip Glass en na de pauze de integrale uitvoering van ‘Eusa’, het nieuwe album van Yann Tiersen. Tijdens de tien stukken worden er prachtige foto’s getoond van de kop van het eiland Goeree-Overflakkee. Kaarten kosten € 15,-, reserveren bij de VVV in Ouddorp, dat kan via info@vvvgoeree-overflakkee.nl of 0187681789.


4

Mensen die niet zo gek zijn op vis lusten meestal wel kabeljauw. Het is een echte allemansvriend, die kan worden gedroogd (dan krijg je stokvis), gebakken en nog veel meer. Kabeljauw komt onder andere voor in de Noordzee, iedere vrijdag wordt er in Stellendam veel kabeljauw binnengebracht en verhandeld. Een leuk weetje is dat kabeljauw van december tot april skrei wordt genoemd. Dat is afgeleid van het oud-Noorse woord Skrida, dat betekent reizen. Dat klopt ook wel, want tussen december en april reist de kabeljauw vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwe gen om daar te paaien. Arjanne van Visspecialist Hameeteman: “Bij ons in de winkel wordt de kibbeling en lekkerb ek van kabeljauw gemaakt. Maar ook gebakken in de oven is het een heerlijke vis. Mijn recept deze maand is niet alleen lekker voor volwassenen, maar valt ook in de smaak bij kinderen.”

750 gram aardappelen 400 gram kabeljauwfilet 1 boterham ( Mensen met glutenallergie kunnen i.p.v. een boterham een glutenvrije cracker gebruiken) 1 bosje verse peterselie 1 bosje bieslook

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 2. Schil de aardappels en kook ze ongeveer 20 minuten. 3. Rooster de boterham kort en maal de boterham (of glutenvrije cracker) tot grove kruimels. 4. Snijd de peterselie en bieslook fijn en meng deze met de broodkruimels. Voeg naar smaak peper en zout toe. 5. Smeer een ovenschaal in met boter of olijfolie en leg de kabeljauw in de schaal. Voeg peper en zout toe. 6. Besprenkel de kabeljauw met een beetje olijfolie en strooi vervolgens het mengsel van brood en kruiden er overheen.

ACTIE! chts € 12.50 Skrei (kabeljauw) nu sle tot en met dig gel is per kilo. (De actie 7) 18 maart 201

Bereidingstijd: 30 - 45 min. Aantal personen: 2

7. Over de broodkruimels en kruiden mag u nog wat druppels olijfolie sprenkelen. 8. Zet de ovenschaal ongeveer 15 minuten in de oven. (Tip: Gebruik de grillstand voor een extra knapperige korst.). 9. Maak van de gekookte aardappels een lekkere aardappelpuree. Serveer de kabeljauw met de aardappelpuree en uw favoriete groente . Maak de kabeljauw extra feestelijk af, door er een half sherry tomaatje en een plakje citroen op te leggen.


Jan Nijssen De verzameling van Jan Nijssen uit Nieuwe-Tonge begon met één petroleumstelletje. Nu staan er tientallen petroleumstellen in zijn schuur, en dan zijn er ook nog de zinken teilen, emaillen spullen en het keukengerei van vroeger. Het is de nostalgie van vroeger die hem aanspreekt. Iedere derde zaterdag van de maand organiseert hij een schuurverkoop aan de Groeneweg 35. Het is de schuur waar hij tot 2007 als aardappelhandelaar druk bezig was met sorteren en handelen. Ouddorp vindt Jan de mooiste plek op het eiland. Daar gaat hij graag heen met zijn vrouw. “Dan genieten we van de sfeer, de duinen en de zee.” (Foto: Jaap Peeman)


6

BIJZONDER BEROEP

Herni Bakker:

Kleermaakster in Klein Parijs Tekst: Kees van Rixoort | Foto’s: Jaap Peeman

Busana Wanita. In grote gele letters staat deze naam op een pandje aan de Straatdijk in Dirksland. Damesmode, dat is de vertaling van deze Indonesische aanduiding. Herni Bakker, die de kleermakerij al twaalf jaar runt, krijgt af en toe Indonesiërs over de vloer, die toevallig langslopen, Busana Wanita lezen en vol interesse de winkeldeur openen. Een Indonesische zaak, hier, in een Flakkees dorp? Het is haast niet te geloven. Herni had eigenlijk heel andere plannen. “Ik had het idee om eten te maken en te verkopen. De echte Indonesische keuken. Maar dan krijg je te maken met allerlei regels, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. Ook moet je eerst dure apparatuur kopen. En het eten dat je niet verkoopt weggooien, dat vind ik zonde”, vertelt ze. Hoge verwachtingen over de verkoop van Indonesische gerechten, had ze ook niet, in een relatief klein dorp als Dirksland. In de zaak aan de Straatdijk - in een ver verleden een gerenommeerde winkelstraat - staan dus geen fornuizen, potten en pannen. Wel meerdere naaimachines, stoffen en andere kleermakersattributen. Want toen plan A afviel, was plan B snel geboren: damesmode maken en repareren. Het werk dat Herni al deed in Indonesië. “Dat was in mijn geboorteplaats: Bandung, het Parijs van Java. Daar heb ik ook mijn diploma gehaald om kleding te kunnen maken. Het zit in onze familie. Mijn opa en mijn moeder maakten ook kleding. Mijn broer maakte herenkleding, ik dameskleding”, blikt Herni terug op de tijd dat ze haar werk nog in Bandung uitvoerde. Eén naaimachine verhuisde mee naar Nederland. Er is wel een verschil met Busana Wanita anno 2017.

In het Parijs van Java kwam er vooral nieuwe dameskleding uit haar handen, hier, in Klein Parijs op Goeree-Overflakkee, houdt ze zich vooral bezig met reparaties van dames-, heren- en kinderkleding. Toch is het maken van kleding in opdracht wel groeiend. Zo is Herni regelmatig in de weer voor het klederdrachtclubje rond Coby van Schelven. Bruidsjurken “Ik heb ook bruidsjurken en galajurken gemaakt”, zegt ze. Uiteraard aan de hand van zelfgemaakte patronen. Geheel op maat van degene die de jurk gaat dragen. “Een bruidsjurk maken vind ik zo leuk. Het is voor een speciale dag en dat is zo mooi. Een sleep van tien meter? Geen probleem. Ik maak alles, ik zeg nooit nee.” Volgens Herni is kleding laten maken doorgaans vrij duur, maar rekent zij vriendelijke prijzen. Toen ze in 2005 begon was Busana Wanita niet meteen een groot succes. “Een beetje moeilijk”, omschrijft de sympathieke kleermaakster de start in Dirksland. “Maar langzamerhand komen ze van het hele eiland naar mijn zaak. En ook uit Rotterdam. Het gaat van mond tot mond.” Wat ook een goede reclame is, zijn de jassen waarin Herni zelf rondloopt. “Af en toe, als het niet te druk is, maak ik iets voor mezelf. Mantels voor de winter, bijvoorbeeld, koop ik liever niet in een winkel. Ik maak ze zelf, van aparte stof en in een apart model. Kijk, deze is ook nog lekker warm. Op straat vragen mensen wel waar ik die jas gekocht heb. Nou, dan zeg ik dat ik hem zelf heb gemaakt. Goede reclame, ja.” Spijt van haar switch van Indonesische gerechten naar kleding maken en repareren, heeft Herni geen moment gehad. “Nee, hier eten verkopen is veel te moeilijk. In de grote stad zou het wel lukken, maar hier…” Nee, laat Herni maar jurken, mantels, rokken en blouses maken. En kledingreparaties uitvoeren.


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

7


9,95

r lang Uw gazon een jaa voo2r volledig verzorgd m slechts € 5,00 per Deze prijs geld voor gazons tussen

de 50 en 250 m

2

Zie pagina 15

• Bloemen- en Plantencentrum • Cash&Carry • Groothandel

Grote sortering tuinplanten voor de allerlaagste prijzen!

We zijn www.thunbergia.nl er weer! Rottenburgseweg 146 3241 XE Middelharnis Tel.: 06 - 22944131

Bakviolen: 24 stuks div. kleuren:

€ 3,99 Tuingrond: 3 zakken van 40 liter:

€ 5,00 Auperlé Tuinplanten

Stationsweg 30 3255 BL Oude Tonge Mobiel: 06 51 792 812 Email: info@auperleflowers.nl

Potgrond: 2 zakken van 40 liter:

€ 5,00

U kunt bij ons terecht voor alles wat ook maar enigszins met de tuin te maken heeft: Of het nu gaat om de aanleg van de bestrating het plaatsen van een schutting of tuinhuis, we verzorgen het voor u. En ook voor het onderhoud van uw tuin bent u bij ons aan het juiste adres. We komen graag en vrijblijvend bij u langs om u te adviseren over de mogelijkheden. Hoe is uw gazon de winter door gekomen…. We hebben een speciale aanbieding gemaakt om uw gazon een jaar lang te onderhouden voor een vaste lage prijs! Wat kunt u van ons verwachten? • • • •

Verticuteren Bemesten Maaien Graskanten snijden

1x p/jaar 3x p/jaar +/- 20x p/jaar 2x p/jaar

r lang Uw gazon een jaa d voor volledig verzorg m2 slechts € 5,00 per Deze prijs geld voor gazons tussen

de 50 en 250 m

2

Rottenburgseweg 146 - 3241 XE Middelharnis Tel.: 06 - 22944131

www.thunbergia.nl


WOONTREND

Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

9

Groen, groener, groenst Haal de lente in huis De lente doet schoorvoetend haar intrede. Geen zin om nog langer te wachten tot de tulpen op het eiland bloeien? Haal de lente dan nu al in huis. Zet een schaal neer met narcissen, een windlicht met hyacinten, of een mooie vaas met felgekleurde tulpen.

Planten zijn gezond Naast voorjaarsbloeiers zijn er natuurlijk nog een heleboel mogelijkheden om het huis groener in te richten. Van een kleine bonsaĂŻ tot een metershoge kamerplant. De overeenkomst is dat ze allemaal goed zijn voor het klimaat in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat planten in huis of op kantoor de luchtkwaliteit verbeteren, en mensen daardoor beter in hun vel zitten. Tropische planten zijn gewend aan een vochtige omgeving en voelen zich dus ook thuis in de badkamer. Een leuke sfeermaker voor een kale badkamer.

Eten uit de vensterbank Gek op verse kruiden door het eten? Leg dan een eigen kruidentuin aan, dat kan zelfs in de keuken. Bijvoorbeeld in een plantenbak in de vensterbank. Een paar tips om te zorgen dat de planten niet binnen een paar dagen verschrompelen. Kruiden houden van zon, zet ze dus op een plekje waar ze iedere dag zonlicht krijgen. De kruidenplantjes moet je eigenlijk geen water geven, maar zelf laten drinken. Zet ze dus in een schaal of kom waarin een laagje water staat, dan kunnen ze zelf opzuigen wat ze nodig hebben. Knip(dus niet plukken) de stengels van de kruiden die je nodig hebt een paar centimeter boven de grond af.


OUDDORP - Bij Bloem- en Groencentrum

appeltje van eigen boom. Leibomen kunnen een

Ouddorp is van alles op groengebied ver-

lelijke muur laten verdwijnen. Verschillende soor-

krijgbaar. Van bloemen en planten tot en

ten bomen kunnen in allerlei vormen worden aan-

met

met meststoffen, tuinhout, grind en nog

geschaft.

On-

veel meer. Maar wist u dat u ook bomen

ers

bij Bloem- en Groencentrum Ouddorp kunt

Bloem- en Groencentrum Ouddorp heeft het

een

aanschaffen? Voor iedere tuin is wel een

grootste assortiment bomen in de wijde omge-

passende boom te vinden

ving van Ouddorp, meer dan 100 verschillende

e’s

boomsoorten. Door rechtstreekse inkoop bij

kje

ek-

Op 18 maart tijdens de open dag vertelt Wilmar

rlijk

van Dorland, boomkweker van beroep, u alles

zelf

over bomen. Over het onderhoud, de snoei, het

oor

planten en welke boom er het beste in uw tuin

ade

eel

Op

zijn

Erf- en sierbestrating

J. & J.danvan past. U Firma wilt iets anders eenGurp houten schut-

ting in de tuin? Denk dan eens aan leibomen. En Stenen, tegels, natuursteen, wilt u nietkeramiek, steeds sjouwen uw parasol om tuinhout,met schermen, schaduw te creëren, dan is een natuurlijk zonschuttingen, betonpalen etc. Oudedijk wat 14, Ooltgensplaat nescherm amisschien voor u. Een dakplataan t 0187 63 13 50 / m 06 5555 20 23 kan een goed alternatief zijn. Ook een fruitboom w erf-sierbestrating.nl past in iedere tuin en niets is lekkerder dan een

Je tuin... lingen worden gedaan. Aangeziendaar de meeste bomen te groot zijn om te vervoeren in een persoje en nenauto, kunt u gebruikmakenword van de bezorgplantservice. U koopt dan niet blij alleen uw bomen, van! kwekers, kunnen er ook speciale (volume) bestel-

maar wij zorgen er ook voor dat deze worden afgeleverd en op de juiste manier worden geplant. Open dag op 18 maart!

Kom langs op 18 maart en verbaast u over wat Tel. 0166 - 65 31 90 l Mail info@denengelsmansierbestrating.nl

ook in uw tuin mogelijk is.

u in

en.

aar

‘Bomendag’ 18 maart

Hut

ten

ten

U bent van harte welkom op zaterdag 18 maart tussen 9:30 en 15:30 uur op de Bomendag. Ontmoet de kweker onder genot van een hapje en een drankje in een sfeervolle tent. ACTIE! Bomen-aankoop door elke 10de klant, wordt deze door ons gratis aangeplant!

op

Dijkstelweg 28A 3253 TB Ouddorp, 0187-681578 info@bloemengroencentrumouddorp.nl www.bloemengroencentrumouddorp.nl

f


TUINIEREN

Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

11

Voor iedere tuin een passende boom Bomen zijn echte sfeermakers in de tuin. Een boom zorgt voor hoogte, dat maakt een tuin een stuk aantrekkelijker. Daarnaast is een boom ook gewoon praktisch, want bomen zorgen voor schaduw en privacy. Bomen zijn ook goed voor het milieu, want ze zetten het ongezonde CO2 om in gezond zuurstof. Als klap op de vuurpijl zorgen groen en bomen voor meer dieren in de tuin. Er zijn dus een heleboel redenen om een mooie boom in de tuin te zetten. Bomen kunnen ontzettend oud worden, daarom is het belangrijk om een goede boom te kiezen. De keuze hangt onder andere af van de grootte van de tuin, de ligging ten opzich-

te van de zon en de grond. Er komt dus best veel bij kijken, daarom is het verstandig om een expert om advies te vragen. Dat kan op 18 maart bij Bloem- en Groencentrum Ouddorp, want tijdens de open dag is boomkweker Wilmar van Dorland aanwezig om bezoekers uitleg te geven over bomen. Hij denkt niet alleen mee over de aanschaf, maar kan ook uitleg geven over snoei en onderhoud. Bij Bloem- en Groencentrum Ouddorp zijn er meer dan 100 verschillende boomsoorten verkrijgbaar. Ook het vervoer en het planten van de bomen kan het bedrijf verzorgen. Het leuke van nu een boom aanschaffen is dat u er het hele tuinseizoen van kunt genieten.


VOORJAARSSHOW VR. 24 MAART 13.00-20.00 UUR ZA. 25 MAART 10.00-15.00 UUR BOEZEMWEG 15 OUDE-TONGE | 0187 - 663690

21% BTW-KORTING OP ALLE NIEUWE MACHINES & GEREEDSCHAPPEN


EVENEMENT

Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

13

Voorjaarsshow bij Arensman Machines - Advertorial -

Arensman Machines is er voor de zakelijke markt én de particulier. Om dat laatste nog eens goed onder de aandacht te brengen houdt het bedrijf in Oude-Tonge op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart een voorjaarsshow. Er is veel te zien en zelf te testen op het gebied van tuin- en parkmachines. Wat een bezoek aan de voorjaarsshow extra aantrekkelijk maakt is dat Arensman Tuinmachines btw-korting geeft op alle nieuwe machines. Een aardige opsteker, zo vlak voordat het nieuwe tuinseizoen begint. Natuurlijk wil Arensman Machines laten zien wat het allemaal voor de particuliere klant in huis heeft. “Wij kiezen voor A-merken als Stihl, Viking en Stiga, want we staan voor kwaliteit”, vertellen Elbert en Mariëlle Arensman, die tijdens de voorjaarsshow tevens het 10-jarig bestaan van hun bedrijf vieren. “Dan weet je ook dat de service goed is en dat er op de lange termijn, over vijf of tien jaar, nog onderdelen verkrijgbaar zijn.” Arensman Machines heeft enkele jaren geleden bewust gekozen voor A-merken. “We hadden toen wel twintig dealerschappen. Nu zijn er nog negen over, we zijn alleen nog dealer van merken aan de bovenkant van de markt. Dat is onze specialisatie.” Tien jaar geleden nam Elbert Arensman de zaak over van zijn vader. Die was er in 1997 mee begonnen aan de Molendijk in Stad aan ‘t Haringvliet. In 2011 volgde de verhuizing naar de Boezemweg in Oude-Tonge. “Dat bood de mogelijkheid om te professionaliseren en te vernieuwen.” Arensman Machines breidde het aanbod aan tuin- en parkmachines uit, maar ging zich naast het verkopen en repareren van deze machines ook toeleggen op verhuur. “Het begon met verhuur als flexibele oplossing voor klanten die hun machine even moesten missen in geval van onderhoud of reparatie. Maar algauw gingen ook andere klanten van deze mogelijkheid gebruikmaken, ook veel particulieren die af en toe bijvoorbeeld een bosmaaier of een graafmachine nodig hebben.” Recent is het bedrijf begonnen met lease. Het opknappen en verkopen van gebruikte machines is ook een tak van Arensman Machines. Het bedrijf trekt klanten vanuit het hele land - onder andere voor de houtversnipperaars van het merk Jensen - en zelfs van over de grens met België. Voor de tuin- en parkmachines heeft Arensman Machines een regionale functie. Wie eens een kijkje wil nemen, gereedschappen wil testen én profiteren van de btw-korting - op bijvoorbeeld een kettingzaag, een takkenversnipperaar, een trilplaat of een bladblazer - doet er goed aan om op 24 of 25 maart een bezoek te brengen aan Arensman Machines. De openingstijden van de voorjaarsshow: vrijdag 24 maart van 13.00 tot 20.00 uur en zaterdag 25 maart van 10.00 tot 15.00 uur.


14

KEUKENTREND

RUIM 220 BEOORDELINGEN QASA.NL | JANUARI 2017


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

15

‘Wat een uitzicht op Flakkee, wij zitten hier eerste rang’ Tekst: Kees van Rixoort, foto’s: Wim van Vossen

Goeree-Overflakkee verlaten, dat was voor Rien en Cora Kievit eigenlijk nooit een optie. Als geboren en getogen eilanders kwam een verhuizing naar ‘de overkant’ niet aan de orde. Totdat ze min of meer bij toeval een appartement in Hellevoetsluis te koop zagen staan. Een appartement met een panoramisch uitzicht op… Goeree-Overflakkee. “Heimwee naar Flakkee? Welnee. Hier staat het eiland constant op mijn netvlies”, zegt Cora, terwijl ze vanaf de eettafel uitkijkt over een grijzig Haringvliet en vele kilometers kustlijn van Goeree-Overflakkee. “Ik heb nog nooit zo veel van het eiland gezien. Hier kijk je van Den Bommel, waar mijn dochter woont, tot ver voorbij de watertoren bij Dirksland. Daar woont mijn moeder. Ja, hier zit je eerste rang.”

Licht en strak De eettafel staat in het gedeelte van de woonkamer waar Ardi Keukens en Sanitair onlangs een keuken heeft geplaatst. “Hij is licht en strak”, zegt Cora. “Licht omdat dat in een kleine ruimte het mooiste is. Heb ik geleerd van mijn vader, die huisschilder was in Melissant. Door het hout en de ronde afzuigkap is het niet té strak. Daar houd ik niet van. Zo is het strak genoeg. Deze keuken is gewoon mooi en degelijk, dat vind ik belangrijk. Een merk zal me een worst zijn.” Het was niet de eerste keer dat Rien en Cora Kievit een keuken bij Ardi Keukens en Sanitair kochten. Een jaar of tien geleden kwamen ze tijdens een verregende vakantie in Zeeland in Sint-Annaland terecht. Daar lieten ze een keuken op maat maken voor hun woning in Melissant. “We waren er heel tevreden over. Er was in ons huis een uitsparing in de wand, en die heeft Ardi heel netjes weggewerkt met een inbouwkast met laden. Ja, de eerste kennismaking was perfect. Ardi komt met handige tips en kaarten zaken aan waar je zelf niet meteen aan hebt gedacht. Ze weten wat han-

Ardi Keukens en Sanitair Ceciliaweg 4

dig en niet handig is en daar kun je als klant gebruik van maken. Ieder z’n vak…” De keuken in Melissant was anders van karakter. Die paste bij het landelijke wonen in een dijkwoning, terwijl de nieuwe keuken moderner is en nauwelijks rondingen heeft. Dat past weer goed in het volledig verbouwde appartement uit de late jaren zeventig aan de noordoever van het Haringvliet.

Helemaal op maat “Er was wel een andere keuken nodig in dit uitgeleefde, afgeleefde appartement. Het was een simpel blokje dat er vanaf het begin heeft gestaan. Bovendien hebben we de keuken verplaatst naar een andere hoek van het huis. Wat we nu hebben is helemaal op maat. Ik heb wat staan meten hier… We hadden twijfels of er wel een vaatwasser in kon. Maar jawel, hoor, die is er toch gekomen. Kijk, een smalle. En hier, in het hoekje, hebben we een kastje dat je kunt opendraaien. Twee kanten op. Alles was mogelijk bij Ardi.” Cora wijst naar de inductiekookplaat: “Lekker groot hè, ik kan er vijf pannen op kwijt. Wat ik graag kook? Lekker eten, waar je niet al te lang mee bezig bent. Acht uur in de keuken staan en dan hap-slik-weg, nee, dat is niets voor mij.” Ze wonen nu twee maanden aan ‘de overkant’. “Of we hebben moeten wennen? Nee, met zo’n uitzicht op Flakkee hoef je niet te wennen. Echt niet.”

Sint Annaland 0166-653448

info@ardikeukens.nl www.ardikeukens.nl


16

LENTEKRIEBELS

Hondenbaasjes matchen Jos matcht niet alleen singles, maar ook hondenbaasjes. Mensen die bijvoorbeeld door een drukke baan geen hond kunnen nemen, worden gekoppeld aan een hondenbaasje die het juist leuk vindt als iemand anders af en toe met de hond op pad gaat. Volgens Jos zijn er vooral veel studenten op zoek naar een parttime hond, die vinden het bijvoorbeeld leuk om regelmatig met een hond te gaan sporten. Kijk voor meer informatie op www.matcheenleenhond.nl.


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

17

Daten, zo doe je dat Tips van een matchmaker Tekst en foto: Martijn de Bonte

De lente staat voor de deur. Bij lentekriebels hoort ook verliefdheid en misschien zelfs een nieuwe relatie. Maar hoe kun je de zoektocht naar een partner het beste aanpakken? En waar moet je op letten bij een eerste afspraak? Voor het antwoord op die vragen moet je bij Jos van Prooijen zijn in Melissant. De enige professionele matchmaker op Goeree-Overflakkee.​ Eerst maar even de feiten. Een derde van de volwassenen in Nederland is single, de helft daarvan is op zoek naar een relatie. Dat betekent dat er op het eiland al snel een paar duizend mensen op zoek zijn naar een man of vrouw. De eerste stap die singles zetten is bijna altijd inschrijven bij een datingwebsite of ze gaan Tinderen. Jos: “Al is het alleen maar om koppen te kijken.” Volgens Jos is de belangrijkste reden voor singles die een relatie willen dat ze op zoek zijn naar een maatje. Bijna alle mensen geven aan dat ze graag een arm om zich heen willen. Haar ervaring is dat mannen vaak echt een vrouw nodig hebben. “Mannen kunnen slecht alleen zijn, terwijl de meeste vrouwen juist prima voor zichzelf zorgen.” Daten via internet is laagdrempelig, maar volgens Jos is het behoorlijk tijdrovend en zorgt het soms voor teleurstellingen. Zelf is ze als zelfstandige aangesloten bij de organisatie 40PlusRelatie. Enthousiast vertelt ze over haar werk als matchmaker. “Bij iedereen die zich aanmeldt ga ik thuis op bezoek, op die manier krijg ik een goed beeld van de persoon. In het gesprek dat soms wel drie uur duurt vraag ik allerlei persoonlijke zaken en ook naar de wensen voor een nieuwe partner. Ik vraag bijvoorbeeld of mensen gelovig zijn, want dat is een belangrijk punt.” Al de informatie van het gesprek gebruikt Jos om een persoonlijk profiel te maken. “Met dat

profiel ga ik op zoek naar een geschikte partner die staat ingeschreven. Als ik iemand heb gevonden, dan bel ik ze allebei op om het profiel van de ander voor te leggen. Als ze allebei enthousiast zijn wordt er een eerste date gepland. Dat is dus echt een blind date, want wij werken bewust niet met foto’s.” Voor een eerste date heeft Jos drie praktische tips. De belangrijkste is om niet over je ex-partner of eerdere dates te praten. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te verdiepen in de ander en belangstelling te tonen door vragen te stellen. De laatste tip ligt voor de hand, zorg dat je er verzorgd uit ziet. “Er zijn heel wat mannen die met een overhemd met allerlei vlekken erop een vrouw willen veroveren. Niet handig, want je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken.” Driekwart van de singles die bij Jos aanklopt voor haar betaalde bemiddeling heeft binnen een jaar een relatie. Gemiddeld zijn er drie dates nodig, maar soms is het gelijk de eerste keer al raak, soms duurt het langer. Een man van in de tachtig van twee meter lang stelde ze aan een twaalf jaar jongere vrouw voor van één meter vijftig. Hij zei direct: “Doe maar de volgende, dat wordt niks. Uiteindelijk zei hij na een paar dates met andere dames dat hij toch wel graag het telefoonnummer wilde hebben van de eerste vrouw. Die had hij eigenlijk alleen afgewezen op haar lengte. Uiteindelijk hebben ze nu een leuke relatie.” Soms weigert Jos weleens singles. Bijvoorbeeld als het huis heel erg smerig is, of zo vol dat er geen plek is voor een partner, of als iemand nog niet officieel gescheiden is. “Zo iemand moet eerst de problemen uit de weg ruimen voor er ruimte is voor een partner.” Jos heeft als missie om iedereen te helpen die op zoek is naar een partner. Omdat niet iedereen geld heeft om zich aan te melden voor de betaalde diensten van 40PlusRelatie organiseert ze samen met Stichting ZIJN bijeenkomsten voor singles tegen een kleine betaling. Daarbij gaan mensen in groepjes in gesprek aan de hand van gesprekskaarten en leren zo andere mensen kennen. De matchmaker is momenteel zelf single. Hoe dat zit? “Ik ben nogal zelfstandig en ik ben tevreden met mijn situatie. Maar ik zeg nooit ‘nooit’, ik hou mijn ogen wel open.”


BESTAAT 10 JAAR Jubileumactie 10% KORTING

in maart en april op het hele Puky assortiment! De Staver recreatie & events is een bedrijfsonderdeel van SRGO

jaargang 7 - novembe

r 2016

14

24

29

Bezuijen Bemiddeling

Bemiddeling bij de verkoop van uw (recreatie)woning T. 0187 - 68 48 68 www.bezuijenbemiddeling.n

l

Westelijke Achterweg 30 3245 BJ Sommelsd ijk 0187 781 000 | info@willy devos.nl WWW.WILLYDEVOS. NL

Muziek Vinyl is terug

Bijzondere dieren In de Grutto

In beeld Flakkeese bruiloft


Bijzondere momenten! Dankzij Janne (Donkersloot Fotografie) zijn voor ons hele bijzondere momenten voor eeuwig vastgelegd. Eerst de zwangerschap en daarna onze lieve dochter Fayah toen ze nog maar 10 dagen oud was! De fotoshoot was dan ook haar eerste uitstapje na haar geboorte. Het ging supergoed.... Mede dankzij de rust, ruimte en het engelengeduld van haar fotograaf: Janne! Het resultaat van beide shoots is GEWELDIG. Vol trots laten we dan ook graag de prachtige albums aan iedereen zien. Achmed 30 jaar, Tessa 28 jaar & Fayah 10 dagen

www.jannedonkerslootfotografie.nl middelharnis - 06 - 28788959


Kleding voor elk moment van de week!

Met o.a. de merken

WWW.SIMONSKLEDING.NL

NIEUW-LEKKERLAND | DIRKSLAND | WERKENDAM


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

23

Welkom bij het seizoen van de kleurrijke kleren! Maak je klaar voor knalroze, felgroen en helder paars. En om het nog spannender te maken: mogen deze kleuren onderling gecombineerd worden. Paars en roze matchen deze zomer prima en van knalgroen en felblauw in één outfit kijkt ook niemand op. Is dat voor jou nét iets teveel van het goede? Hou het dan bij een fel item per kledingcombinatie, door bijvoorbeeld een knalroze rok te combineren met een witte blouse. Maar wij gaan natuurlijk vól in deze trend, dus mix en match er maar op los!

Waar volwassenen deze zomer juist in felle kleuren gekleed zijn, dragen kinderen juist pasteltinten. Combineer een subtiele kaki broek met een oudroze overhemd of blouse en je kinderen zijn weer door een ringetje te halen. De pasteltinten zien we dit seizoen vooral terug in kaki, blauwgroen en roze. Combineren kan naar hartenlust!

Ook aan de mannen gaat de felle-kleurentrend niet voorbij. Vooral geel is dé kleur van dit seizoen. Stort je vol overgave in deze trend door een knalgele broek te combineren met een blauwe polo of begin voorzichtig met één geel detail. Dit doe je bijvoorbeeld door een polo met een subtiel geel streepje toe te voegen aan je garderobe of een mosterdkleurig T-shirt te dragen onder een bruin vest.


Voorjaarsactie!

Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse 0111-481595 dinsdagmiddag gesloten www.vandenbosbruinisse.nl

LENTE BIJ DE KIEVIT MODE Al het wintergoed is weer uitverkocht en de winkel hangt nu vol met nieuwe frisse zomerkleding. Er is weer veel te zien en te ontdekken. We zien heel veel jurkjes in het modebeeld met leuke prints en gezellige kleuren. Wij hebben daar speciaal een nieuw merk voor ingekocht Smashed Lemon, jurkjes van dit merk moet je gezien hebben! Daar verkopen we bijpassende vestjes en jasjes van, zodat ze in de avonduren ook gedragen kunnen worden. Bij de herenafdeling verkopen we dit seizoen het merk Bugatti, en ja heren, daar zijn hele mooie auto’s van! Dit

merk wordt verkocht in 25 landen en staat voor geweldig goed gemaakte kleding voor betaalbaren prijzen. Het is een totaal collectie, dus we verkopen er vesten, truien, polo’s, overhemden, shirts, sokken en jacks van. Tevens verkopen we nog steeds onze kostuum actie KOSTUUM + OVERHEMD + STROPDAS + SOKKEN VOOR € 300,-. De hele winkel heeft weer een facelift gehad, dus er is weer genoeg reden om bij ons een kijkje te komen nemen. Tot ziens bij DE KIEVIT MODE Ouddorp

De Kievit Mode Boompjes 15 | 3253 AC Ouddorp www.kievitmode.nl | tel: 0187 68 33 54


MODESTUDIO

Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

25

Exclusiviteit bii Modestudio Le Joujou OUDDORP - Een gezellige sfeer. Informeel. Dat kenmerkte zaterdagmiddag het ‘Open Huis’ dat Evelyn Hoek in haar Modestudio Le Joujou aan de Westraat in de Ouddorpse Ring presenteerde. Cliënten, vrienden en belangstellende kopers en passanten maakten gebruik van deze druk bezochte gelegenheid om zich - bij het begin van het voorjaar- te oriënteren en te laten inspireren op de nieuwste mode. Le Joujou staat bekend om haar exclusiviteit. Je vindt er een breed scala aan topmerken. Van elk is er één maat en dat betekent bedrijfsmatig op = op. Een bewuste keuze vertelt Eve-

lyn. Er kan in maat geruild worden, maar het onderstreept de exclusiviteit. Le Joujou is veelzijdig in haar aanbod. De badkleding met de cup-maten A tot en met F is overzichtelijk gepresenteerd. Evelyn en haar vaste medewerkster geven informatie en antwoord op de vragen die klanten stellen over talrijke accessoires. Alles gaat in relaxte sfeer in een uniek pand. De espresso staat klaar. Een momentje om even aan de tafel alles op je te laten inwerken. De slogan van Le Joujou is duidelijk: “ Graag kleden wij u aan van top tot teen, voor speciale hoogtijdagen, voor het

WESTSTRAAT 3, OUDDORP

0187-682744

huwelijksfeest, voor het werk, vrije tijd en vakanties aan het strand of op de boot”. Loop eens binnen bij Le Joujou. U wacht een hartelijk onthaal. Openingstijden maandag 13-17.30 uur, di-do van 09.30 uur - 17.30, vrijdag tot 18.00 uur en zaterdag tot 17.00 uur.  (Jaap Ruizeveld)de uitgebreide badcollectie met mix en match lijkheden, (van cupmaat A tot en met cupmaat F) hebben wij weer de allernieuwste voorjaarsmode voor u klaar hangen .a.:

WESTSTRAAT 3, WESTSTRAAT OUDDORP 3, OUDDORP 187-682744 *187-682744 Sarah Pacini

* Alan Red * Nör * Fox’s * One Step ***One Aventures des Toiles Step Penny Black

t mix en match match F) hebben wij nmix metencupmaat met cupmaat F) hebben mode voor u klaar hangenwij mode voor u klaar hangen

**Penny Black Osi Femmes **Osi Femmes Myrine **Myrine Ivko * Ivko

* One Step * Penny Black * Osi Femmes * Myrine * Ivko

WESTSTRAAT 3, OUDDORP 0187-682744 Naast de uitgebreide badcollectie met mix en match mogelijkhe-

den, (van cupmaat A tot en met cupmaat F) hebben wij ook weer de allernieuwste voorjaarsmode voor u klaar hangen van o.a.: Naast de uitgebreide badcollectie met mix en match mogelijkheden, (van cupmaat A tot en met cupmaat F) hebben wij ook weer de allernieuwste voorjaarsmode voor ONZE u klaarMERKEN: hangen * IKKS van o.a.: * Sarah Pacini * Alan Red * Nör * Fox’s * Aventures des Toiles

* ONE STEP * AVENTURES DES TOILES * One Step * PENNY BLACK * Penny Black * NOR * Osi Femmes

* Myrine * Ivko

* ONLY M * IVKO * OSI * MYRINE * GREAT PLAINES


26

De ontwerpers van de mannenmode hebben zich dit seizoen laten inspireren door straatkleding uit de jaren ‘90. Dat zie je terug in broeken van sweatstof, relaxte bomberjacks en sweatshirts. Nu hoef je niet bang te zijn dat je meteen als hangjongere over straat moet, hoor. Deze trend kan heel subtiel worden toegepast door een sweatshirt te combineren met een spijkerbroek of draag een wat netter bomberjack over een overhemd naar je werk.

Rushes zijn een grote trend deze zomer. En wat is er nu leuker dan je kleine meid kleden in een schattig jurkje met rushes? Ook als jij (of je kind) niet zo van al die schattigheid houdt, kan je aan deze trend meedoen. De volants komen dit seizoen terug in een wat dikkere stof en vaak als klein detail op een mouw of rok. Vanaf nu kan je dus gewoon buiten spelen in een jurk met rushes!

Vrouwen die vaak een nette broek of kokerrok dragen maar stiekem verknocht zijn aan hun sportbroek kunnen in hun handjes knijpen. Deze zomer komen de sportieve invloeden in de vrouwenmode vooral terug in de nette

‘kantoorkleding’. Denk bijvoorbeeld aan een chino of rok waarvan de stof net iets losser is en de zijkant een sportieve streep heeft. Combineer deze items met een blouse of een net jasje en je kunt sportief, maar netjes naar je werk.


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

Hou je wel van een potje schaken? Laat dat dan maar terugkomen in je outfit, want geblokte printjes zijn het helemaal dit seizoen. Doe het lekker opvallend met een zwart-wit geblokt overhemd, of hou de print minder opvallend door te kiezen voor zwart-grijze blokken op een hoodie of jas. Kinderen zien er meestal al wat sportiever uit dan hun ouders, maar dit seizoen al helemaal. Jongens kan je deze zomer prima naar school sturen in een joggingbroek - maar dan wel een béétje netter dan de gemiddelde variant. De joggingbroeken van dit seizoen zijn iets strakker en komen in allerlei leuke modellen, van spijkerprint tot bikermodel. Combineer de broek met een stoere spijkerblouse en zoonlief is klaar om te gaan.

De klassieke blauw gestreepte blouse wordt dit seizoen naar een hoger level getild. Hij blijft blauw en gestreept, maar de designers hebben ‘m als het ware helemaal uit elkaar gehaald. De mouwen mogen ineens om je middel worden geknoopt en de blouse zelf wordt oversized gedragen als jurk met een brede riem om de middel. Dit is typisch zo’n trend die je veilig naar je werk of een feestje kunt dragen, maar waarmee je toch modieus voor de dag komt.

27


28

KIDS

Schatgravers Elk van je eigenschappen is als een verborgen schat. Met het spel Schatgravers maak je een speelse ontdekkingsreis naar de schatten van jezelf en de ander. Voor kinderen, jongeren en volwassenen. Schatgravers.com.

“Moet je luisteren, Suzan, kom ik thuis van school en … vraagt mijn moeder of ik de tafel wil dekken”. Naast mij zit Gert, 14 jaar oud. Hij gaat verder: “Dat lukt mij dan echt niet meer. Tijdens wiskunde was er een opdracht die ik niet begreep. Tijdens gym gingen we zaalvoetbal doen met andere regels. Ik snapte er niets van. En ik kreeg aan het eind van de les ook nog ruzie met mijn beste vriend. Toen de school uit ging en ik naar de bus liep, kon ik mijn OV-chipkaart nergens meer vinden. Ik zoeken… vond ik hem na 5 minuten toch onderin mijn tas. Gelukkig! Maar kom ik thuis, stelt mijn moeder mij deze vraag. Ik kon wel ‘ontploffen’.”

Heel veel ijsjes Dit jurkje uit de Ice Cream Pink staat vol met lekkere ijsjes. Te koop voor € 34,95 bij Ikbenzomooi.nl.

Ik leg aan Gert uit dat hij vandaag meer informatie heeft ontvangen als dat zijn hoofd kon verwerken. Daarnaast was wiskunde en gym onduidelijk voor Gert, waardoor hij een ‘punthoofd’ kreeg en hij thuis bijna ‘ontplofte’. Daarna vraag ik aan Gert of ze thuis een computer hebben. Die hebben ze wel. “Nou, zeg ik, als jij te veel toetsen te snel achter elkaar in drukt op het toetsenbord, of je hebt te veel programma’s open staan. Wat gebeurt er dan?”. “Dan loopt de computer vast”, zegt Gert. “En wat heeft de computer dan nodig?”, vraag ik. “Dat ik hem even met rust laat”, zegt Gert. “Juist, zo is het ook met jouw hoofd. Als er te veel prikkels binnenkomen en er te veel ‘mappen’ openstaan, kunnen jouw hersenen het niet meer verwerken. En wat heb jij dan nodig?” Na even nadenken zegt Gert: “….Dat ik even met rust wordt gelaten”.

Luiers wassen Het is goedkoper en beter voor het milieu, daarom kiezen ouders steeds vaker voor wasbare luiers. Meer weten? Op het platform WasbareluierWereld.nl staan ervaringsverhalen en kunnen ouders terecht met hun vragen.

Contactgegevens Autisme Coaching Susiane Tel. 06-37184149 | www.AutismeCoachingSusiane.nl Suzan is coach op het gebied van Autisme. Ze werkt met de methodiek: Geef me de 5 - Auti-communicatie en Teken je gesprek. In haar columns schrijft ze over haar ervaringen en geeft tips over het omgaan met autisme.


NATUUR EN LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

29

Werken aan de Christoffelroute De Christoffelroute wordt een nieuwe wandelroute door de polders op en onderlangs de dijken tussen Sommelsdijk en Dirksland. De route is zowel vanuit Dirksland als van Sommelsdijk te lopen. Het betreft de Sint Christoffeldijk, Panksdijkje, Noorddijk en de Onwaardsedijk. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de vrijwilligers van de NLGO(Vliegende brigade) in samenspraak met Staatsbosbeheer. De kosten worden betaald met een subsidie van het project erfgoedlijnen Van de provincie Zuid-Holland. Recent is er gestart met het egaliseren van een aantal stukken onderaan de dijk. Binnenkort wordt er ook een bankje geplaatst aan de Noorddijk met uitzicht op de watertoren van Dirksland. Zo krijgt de Christoffelroute langzaam maar zeker vorm.

Foto’s en tekst: Jan Baks


PRIJSPUZZEL

30

Woordzoeker

© Persbelangen

De woorden staan in alle richtingen. Sommige letters worden vaker gebruikt. Na oplossing vormen de overgebleven letters een zin. © Persbelangen

T I U R S H O W W N E O H C S

V E R E P R E W T N O B M A T

K C A J G E Z O N D O T S S R

T S I G A S I V E X R R T T E

P I N K K G E B E A U T Y I E

A K E E R I N R W U A A L N P

R L O I R S E Z T I N T I G E

T B J R N N D A V O E D S E L

Y S R A T G N I R S R E T E V

S M E I S S A P V R S A L O N

H J A O L N H E O D L E E B M

I K I O H O R L O G E R O R O

R L U R F S I R U U G I F O D

T K A P P E R U O T A A M E E

E H A A R M O D E J N S D K L

Beauty Beeld Boek Boxer Bril Broek Casting Figuur Foam Gezond Grijs Haarmode Handen Horloge Jack Jeans Kapper Knip Kort Maat Model Nagels

T V K I E C Natuur U R A Ontwerper Party R E J Passie Prijs S P G Ring H R E Ruit Salon O E Z Schoen Shirt W O W Shoes W Show T N Streep N N D Stylist Tint E O O Veters O B T Visagist Voedsel H M S Zien Zwart C A S S T R

EenA giftcard T P R T Y S H S t.w.v. I K L€ B25,S M J I N E O J R E A Prijswinnaar G K EvorigeI editie: R A I O De winnaar van de puzzel uit de Over Flakkee A KvanRfebruari R is:NMevr.TArnaS L Hartensveld uit Sommelsdijk. Zij heeft S schoonmaakset G I S t.w.v. N €G S N een 25,- van Duivelands Meubelhuis gewonnen. I E N E D N A H V B R Z A I P E E E W T V R V O X A U I O S R D R U A N E R S L Heeft u de puzzel opgelost? Stuur R de T oplossing A TdanDvoorEvrijdagA E 3 maart naar puzzel@eilandennieuws. nl, Tgraag Y onder L vermelding I S van T Over L E Flakkee. Vermeld duidelijk uw naam, adres T enI telefoonnummer. N G E Per E postO B insturen kan via postbus 8, 3240AA E E P E L V N M Middelharnis.

1e EN 2e PAASDAG 11:00 - 15:00 UUR

WERELDS AAN HET STRAND PRESENTEERT:

PAASBRUNCHBUFFET

MET PAASEIEREN ZOEKEN, SPRINGKUSSEN EN TRAMPOLINES ONTVANGST MET WELKOMSTDRANKJE, HEERLIJKE WARME EN KOUDE GERECHTEN, SMAKELIJK BROODBUFFET, LUXE PAASSTOL, DESSERTBUFFET, INCLUSIEF KOFFIE, THEE, MELK EN JUS D’ORANGE AANMELDEN EN RESERVEREN TELEFONISCH RESERVEREN 0187 745 020 OF PER MAIL RECEPTIE@WERELDS.NL PRIJS € 26,50 P.P. KINDEREN T/M 3 JAAR ETEN GRATIS MEE, KINDEREN 4 JAAR T/M 11 JAAR € 13,25 P.P.

WERELDS AAN HET STRAND WERELDS.NL/STRAND

I K I O H O R L O G E G R O R O O


Over Flakkee jaargang 8 - maart 2017

31

‘n Romeinse haevene Dat hao ‘k m’n eige as zesjaerig jonge’ie niejt kunne voorstelle, dat onger de vlakte richtieng Goerêê nog ‘n ouwe stad verburge lag. Die zou pas zeve jaer laeter an de oppervlakte komme. Ik logerende bie m’n ouste zuster Jans die pas ‘etrouwd was. Ze weunende mit d’r man Piejt in de ouwe schoole van d’n Oôstdiek. De weuniengnôôd nae d’n oorlog was grôôt in zôô waere de twêê leegstôônde lokaolen verbouwd toet twêê weuningen. In de lokaolen wier ´n kaemer in ´n slaepkaemer ´emaekt, de rest bleef over as keuken. M´n zuster weunende in ´t voorste lokaol, Piejt Erkelèns mit Anna d´rnaest. As ik d´r was, sliejp ik in de roakfotuul mit dikke zochte kossens. Die ko j´ uuttrekke in de leunieng neerklappe. Ja, ´t was in d´n tied da j´nog comfotaobel kon gôô ligge roake. As ik op de leunieng gieng stôô, kon ik deur ´t hoage raem nae buuten kieke over ´t land, dat vanof d´n Oôstdiek flaauw ofliejp richtieng Goerêê. Die raemen waere hêêl hoage, want kinders moste in de klasse vooral niejt naer buuten kunne kieke.

In 1958/­1959 was d´r in d´n Oôstdiek ´n grôôte ruilverkaeveling. Bie toeval is t´r toe ´n grôôte Romeinse nederzettieng ´evonge, zôô in de buurte ten noorden van de Kleverse wegt. De Zêêuwse archeoloog Jan Trimpe Burger leiende ´t ongerzoek. ´t Betrof ´n Romeinse handelsnederzettieng uut de 1e/2e êêuw nae Chr, die an ´n kanaol mit ´n haevene lag. Veel prachtige aerdewèrkvondsten binne d´r toe an’etroffe. Die krege ´n plekke in ´t Streekmuseum in Sommelsdiek. In 1982 kwam d´r nog ´n anvullend ongerzoek. De vondsten dêêrvan wiere tentôôn´esteld in ´t nieuwe museum in ‘t Ouddurpse Raed- in Polderhuus. In alletwêê de museums ka j´ die nog bewondere. Gôôt d´r zelf mar ´s kieke. ´t Is de moeite waerd! In 1978 kwam ik bie De Motte, toe nog de verênigieng van amateurarcheologen voor Goerêê-Overflakkêê. Die dee niejt allêêne opgraeve, mar ook historische verkenniengen op aore menieren. Zôô wier in 1977 begonne mit veldverkenniengen. Mit ´n groepje mènsen wiere alle akkers of´espeurd op verkleuriengen in de anwezigheid van schêrven. Alles wier dan nauwkeurig ´enoteerd. ´t Gieng allemaele mit toestemmieng van van de eigenaers in natuurlek in d´n tied as de

gewassen van ´t land waere. Op de foto zie je die veldverkenners an ´t wèrk. Dankzij de naauwkeurige registraties van De Motte kon ik achterhaele wat d´r an de hand was. In februaori 1984 was ´t echt raek. Op ´n percêêl an de Jilleswegt wiere hêêl wat Romeinse schèrven ´evonge. D´r wier zelfs beslote om op 27 febreaori ´n proefsleufje te graevene. Hier zie je Niek van Doorn in Hans Klepper an ´t wèrk. Prachtige schèrven van rôôd in zwart aerdewèrk, mit môôie motieven d´rop wiere an´etroffe. Oak de deskundig Jan Trimpe Burger wier d´rbie betrokke. Ze dochte zelfs an ´n twêêde Romeinse nederzettieng. Op de foto van de vorige kêêr mocht ik leuke reacties ontvange. D´n leuksten was van voormaelig dokter Jansen. Zo bliekt de baele gêên strôô, mar hôôi te wezene. Och ´n mènse kan niejt alles wete. De personen binne de helaas in 1990 al overleje Thea van Kees Brêên in daernaest Ingrid Stieber.


IRENE STRUIJK MAKELAAR STRUIJK & STRUIJK

Met ruim 35 jaar ervaring als makelaar op Goeree-Overflakkee ken ik het eiland van A tot Z. Of beter gezegd; van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Met de gezellige dorpskernen die het eiland rijk is en al het andere wat het qua natuur, recreatie en rust te bieden heeft, is het een fijne plek om te wonen. Een passend huis maakt het woonplezier compleet!

STRUIJKSTRUIJK.NL

Gewoon een goed gevoel NIEUW

TELEFOON 0187 - 47 02 72 NIEUW

NIEUW

NIEUW

LIJNBAANSTRAAT 20 MIDDELHARNIS Vraagprijs € 125.000,- k.k.

BEUKELAAR 10 • MELISSANT Vraagprijs € 197.500,-

VAN GORCUMSTRAAT 15 SOMMELSDIJK Vraagprijs € 169.900,- k.k.

PIMPELMEES 48 • SOMMELSDIJK Vraagprijs € 179.500,- k.k.

BINNENWEG 29 • SOMMELSDIJK Vraagprijs € 150.000,- k.k.

DREEF 7 • STELLENDAM Vraagprijs € 289.000,- k.k.

STEIGERDIJK 11 – 5 OOLTGENSPLAAT Vraagprijs € 159.500,- k.k.

POLDERSTRAAT 17 SOMMELSDIJK Vraagprijs € 199.500,- k.k.

T

VERKOCH

PALINGSTRAAT 3 DIRKSLAND

T

VERKOCH ZEEDIJK 14

STAD AAN ’T HARINGVLIET

Aangesloten bij:

T

VERKOCH

T

T

VERKOCH

VERKOCH

HERMAN HEIJERMANSSINGEL 112

NACHTIJS 6 SOMMELSDIJK

DIEKLAAN 67 MIDDELHARNIS

MIDDELHARNIS

T

VERKOCH

DOCK 187 BOUWNUMMER 5

T

T

VERKOCH

SIMON STEVINWEG 37 MIDDELHARNIS

VERKOCH

ISAAC DA COSTASTRAAT 59 SOMMELSDIJK

Volg ons!

Profile for Eilanden-Nieuws

Over Flakkee - editie maart 2017  

Over Flakkee - editie maart 2017  

Advertisement