Page 1

jaargang 6 - juni 2015

38

Men of Steel Bikkelen op de Brouwersdam

Bezuijen Bemiddeling

ST

RE

A

ND

A

LD

T

R

RE

“heerlijk kokkerellen, vergaderen, dineren en lunchen voor groepen ....”

WE

Oostdijkseweg 39 3252 LL Goedereede 0187-492851 www.hoevekortstaert.nl

Hoeve Kortstaert

Sl���i�� a�� ��� �� ����

WE

ND

biedenenwonen goedereede.nl

R

Bieden & Wonen De strategie die écht werkt!

L

Pontverbinding Op stap naar Brabant

AAN HET

28

R ZOME EDITIE

S

Landwinkel Keizer Het beste van eigen bodem

D

6

S

AAN HET

S

WERELDS AAN HET STRAND Food | Winebar | Lounge | Beach | Marina | Events De Eco Punt 1, 3353 ML Ouddorp WWW.WERELDS.NL/STRAND


*De glazen krijgt u vanaf 26 mei tot en met 31 juli 2015 cadeau zolang de voorraad strekt.

Geldzaken regelen op uw eigen manier

Bij de Adviseur op kantoor

Thuis met Internet Bankieren

Onderweg met de Mobiele app

Vraag Internet Bankieren aan en krijg twee unieke zomerglazen.* De Vos FinanciĂŤle Diensten B.V.

Prins Hendrikstraat 1 3257 AV Ooltgensplaat T 0187 - 63 14 55 E info@de-vos.nl I www.de-vos.nl


INHOUDSOPGAVE Keukeninspiratie4 Nieuwkomer 

Colofon

5

Lekker & lokaal

Redactie

6-7

Martijn de Bonte Kees van Rixoort redactie@overflakkee-magazine.nl

Smaakmaker8 Buitenleven9 Lekker op pad

Advertenties en tarieven

10-11

Harold Sturm, tel. 06 13 98 11 63 Ab van der Veer, tel. 06 42 43 96 09 Marius Kot, tel. 06 30 99 21 90 verkoop@overflakkee-magazine.nl

Beachclub12-13 Modetrends15

Advertentiemateriaal

Woontrends17

opmaak@overflakkee-magazine.nl

Keukentrend18-19 Bij Elles

Vormgeving

20-21

Manon Thijssen Klazina Tanis MariĂŤlle de Visser

Kids23-25 Barbecue27 Op stap

Uitgever en bezorging

28-29

Eilanden-Nieuws Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Tel. 0187 47 10 20 info@eilandennieuws.nl

Bedrijvig31 Autonieuws32-34

Oplage

Hobbyimker35

24.500

Portdagen37 Men of Steel Run

Verspreiding

38-39

Gezond leven

3

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

Huis-aan-huis op Goeree-Overflakkee en op vakantieparken in de regio.

41

Truckrun43 Viervoeter44 Natuur & landschap

45

Puzzel46 Oude tijden

47

5

21

35


4

KEUKENINSPIRATIE

Volg het blog van Tieleman Keukens Tieleman Keukens blogt met regelmaat leuke, interessante en inspirerende berichten over keukens. Op deze pagina een greep uit de recente berichten op de afwisselde

weblog. Bezoek voor meer keukeninspiratie www.blog.tielemankeukens.nl of like de Facebookpagina www.facebook. com/tielemankeukens.middelharnis.

Een keuken die met je meegroeit Een keuken die meegroeit met het gezin. Dat is de Snaidero Board. Een Italiaanse designkeuken die in verschillende kleuren leverbaar is. Kenmerkend voor de Snaidero Board is het ‘werkeiland’ dat uit de wand komt. Heel apart en het maakt de keuken geschikt voor compactere ruimtes. De keuken kan niet alleen eenvoudig worden uitgebreid als dat nodig is, hij kan ook eenvoudig worden verhuisd bij de koop van een nieuwe woning. Kijk voor meer informatie en een filmpje op www.tielemankeukens.nl/snaidero-board.

Design by Eric Kant Topdesigner Eric Kant staat bekend om zijn klasse, schoonheid, vakmanschap en oog voor detail. Tieleman Keukens introduceert vier nieuwe, exclusieve keukenmodellen van de Nederlandse ontwerper. Bijvoorbeeld het model ‘Tieleman Exclusief Ferro by Eric Kant’, een complete roestvrijstalen keuken, heeft een luxe en rustige uitstraling en is als keuken en als bijkeuken in te passen in elk interieur. Een prachtige werkkeuken voor de echte kok. Uniek is dat de keukens ‘Made in Holland’ zijn. De nieuwe keukens zijn geïntroduceerd op een spectaculair keukenevenement. Meer weten over de exclusieve keukens? Neem dan een kijkje in de showroom van Tieleman Keukens.

Tieleman Exclusief keuken Corio by Eric Kant Dit splinternieuwe model is ontworpen vanuit natuurproducten. De pure schoonheid en rust van leer, graniet en koper geven deze keuken een unieke uitstraling. Door het gebruik van juist deze natuurproducten krijgt de keuken ook een sierlijke uitstraling. De kwaliteit van deze handgemaakte keuken is van zeer hoog niveau. De luxe wordt gebracht door de keukenapparatuur van Wolf.

Superzuinig en handig A+++ vaatwassers van Pelgrim Een vaatwasser is normaalgesproken een stevige stroomverbruiker. Daar komt verandering in met de nieuwe generatie vaatwassers van Pelgrim. Die hebben het label A+++, dat wil zeggen dat ze in de zuinigste energieklasse vallen. Zo zijn ze twee keer zo zuinig dan een vaatwasser met label A+. De nieuwe vaatwassers zijn niet alleen zuinig, maar ook efficiënter ingericht en ze beschikken over een XL binnenruimte. De vaatwasser heeft handige tools, zoals glashouders die grote wijnglazen op hun plaats houden en een messenrek waar grote messen in passen.


NIEUWKOMER

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

5

Gerrit Meijerink uit Den Bommel

Op Flakkee kun je van je af kieken… Bijna vierenhalf jaar geleden vertrokken ze vanuit Middelharnis naar Afrika. Vanzelfsprekend keerden ze eind 2014 terug naar Flakkee. Nu wonen Gerrit en Herma Meijerink in Den Bommel. “Het bevalt heel goed”, zegt Gerrit. “Den Bommel is een ontzettend open gemeenschap. Als je op straat loopt, heb je direct een praatje.” De eerste keer dat ze op het eiland kwamen wonen was in 1993. “Ik ben een Tukker met een verpleegkundige achtergrond en zocht een leidinggevende functie in de zorg, het liefst binnen een christelijke organisatie. Ik kon in De Samaritaan terecht als afdelingshoofd. We gingen in Middelharnis wonen. Je bent als Tukker op Flakkee een buitenstaander, net zo’n buitenstaander als mensen van buiten die in Twente kwamen wonen… Maar wij hadden al snel Flakkeese vrienden. We voelden ons hier vanaf het begin thuis.” Begin 2011 gingen Gerrit en Herma voor Mercy Ships naar Afrika. “Dat is een organisatie die door middel van een hospitaalschip hulp verleent aan de allerarmsten in West-Afrika.” Gerrit leidde vier jaar lang het drijvende ziekenhuis en werkte samen met vierhonderd mensen uit allerlei culturen.

Het schip met vijf operatiekamers en 85 bedden deed meerdere havens aan om mensen gratis te opereren. Een uitkomst voor veel Afrikanen, want in de weinige ziekenhuizen, die bovendien niet altijd voldoen aan de kwaliteitseisen, zijn de operaties lang niet voor iedereen betaalbaar.

Centraal-Amerika. De hulporganisatie ondersteunt ziekenhuizen bij het maken van een kwalitatieve groeispurt. “Vanuit MMI Nederland gaan we vooral focussen op projecten in Afrika en, later, OostEuropa. In West-Afrika is heel wat op te bouwen na de ebola-epidemie.”

“We deden dit vanuit de compassie die Jezus had voor mensen, om voor arme mensen te zorgen. Dat was onze drijfveer: Jezus navolgen.” En dat is het nog steeds, want nadat de wegen van Gerrit en Herma en Mercy Ships scheidden en het stel terugkeerde naar Flakkee diende zich een nieuwe uitdaging aan die in dezelfde lijn ligt.

Gerrit is momenteel vooral bezig met het bekendmaken van MMI, het zoeken van samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen, en het werven van donateurs en sponsors, veelal via kerken en scholen. De organisatie draait namelijk op giften. “Daarnaast hebben we natuurlijk mensen nodig. Vooral artsen en verpleegkundigen, maar ook mensen met andere achtergronden, zoals managers en bouwlieden. Wat al die mensen verbindt is betrokkenheid en liefde voor armen. Samen willen we de liefde van Christus laten zien, in woorden en daden.”

MMI Contacten met Medical Ministry International (MMI) leidden ertoe dat er een Nederlands kantoor van deze hulporganisatie komt, dat Gerrit gaat leiden en waarvoor ook Herma aan de slag gaat. “De eerste stappen zijn gezet: de aanmelding bij de Kamer van Koophandel, de statuten en het bestuur zijn rond.” MMI bestaat sinds 1968 en is vanuit de Verenigde Staten in 23 landen actief, vooral in Zuid- en

Alles staat nog in de kinderschoenen. Maar vanuit Den Bommel worden stappen gezet. Vanaf het vertrouwde Flakkee. “Het voelt goed om terug te zijn. Op Flakkee hebben we onze kinderen en vrienden. En je kunt hier zo goed van je af kieken…”


6

LEKKER & LOKAAL

Landwinkel Keizer: Het beste van eigen bodem

Verse, duurzame producten van eigen bodem. Dat is de specialiteit van Landwinkel Keizer. Zelf geteelde aardappelen, dagverse groenten, eigen honing en heerlijk fruit. En ook verschillende soorten kaas te koop en (h) eerlijk vlees van Vleesboerderij Boot. In de theetuin kunt u terecht voor een drankje en huisgemaakte appeltaart, een ijscoupe met aardbeien en andere lekkernijen.

Eerlijke producten van de boerderij Bij Landwinkel Keizer wordt eerlijk vlees verkocht dat afkomstig is van Vleesboerderij Boot in Kerkwerve. Op de boerderij worden de koeien gefokt zonder antibiotica en groeiversnellers. Dat zorgt ervoor dat het vlees een heerlijke smaak heeft en niet waterig is. De zuivel en het kaas komen onder andere van Kaasboerderij van Schaik en Geitenboerderij De Mekkerstee.

Deze dag steunt u diaconaal

Kom naar de open dag!

gasthuis ‘de Oase’.

Duik in de fascinerende wereld van bijen en ga met de Imker mee naar de bijenkasten. Bekijk oude ambachten zoals houtdraaien, wol spinnen, manden maken en boterbabbelaars bakken. Kom gezellig struinen op de boerderijfair met een groot aantal kramen en diverse proeverijen. Of snuffel lekker rond bij de kleedjesmarkt! Zaterdag 4 juli zijn er van 9.30 tot 15.30 uur allerlei verschillende activiteiten tijdens de open dag. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Maak kennis met de imker Ad Keizer zorgt voor de bijen op het bedrijf. Lees zijn verhaal op pagina 35.

>> www.keizeragf.nl

Adres: Keizer AGF Damweg 1a 3251 LB Stellendam 0187-492904 info@keizeragf.nl

Openingstijden: Zondag: gesloten Maandag: 13.00 – 17.30 uur Dinsdag: 09.00 -12.00 uur Woensdag: 08.30 – 17.30 uur Donderdag 08.30 – 17.30 uur Vrijdag: 08.30 – 17.30 uur Zaterdag: 08.00 – 16.30 uur


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

Zomerkoninkjes van Keizer

Kom tot rust in de theetuin

De aardbeien van Keizer zijn bekend op Flakkee. Vanaf eind april tot in september zijn er aardbeien te koop, uit de kas of de volle grond. Een unicum is dat de aardbeibloesems worden bestoven door de eigen bijen. Dat zorgt niet alleen voor aardbeien, maar ook voor lekkere fruithoning!

TIP: Cadeau of relatiegeschenk nodig? Een pakket met lokale, ambachtelijke producten en delicatessen is een mooi cadeau of relatiegeschenk. Zo laat u andere mensen genieten van de mooie producten die boeren in de regio produceren. De pakketten kunnen naar wens worden samengesteld.

Heerlijk landelijk genieten van de rust en ruimte op de boerderij? Dat kan in de sfeervolle theetuin! Er worden naast diverse soorten (verse kruiden)thee en koffie, ook biologische vruchtensappen en versgeperste sinaasappelsap geserveerd. De boerin maakt heerlijke appeltaart, die u echt geproefd moet hebben! Op dit moment is er ook een zelfgemaakte taart met fruit van het seizoen. De specialiteit van het huis is een ijscoupe met vers geplukte aardbeien. Misschien nog met wat slagroom erbij? Dat wordt smullen. De theetuin ligt vlakbij het fietspad en is dus een perfecte tussenstop voor fietsers en wandelaars. De theetuin is te vinden tussen de knooppunten 60 - 66 en 41 - 71 (langs de slikken van Flakkee). De theetuin heeft dezelfde openingstijden als de landwinkel. Van november t/m maart is de theetuin gesloten.

Pure sappen In de landwinkel zijn verschillende soorten sap te koop. Allemaal puur natuur, dus zonder E-nummers. Erg lekker en goed voor de gezondheid. Voor mensen met glutenallergie is er een speciale lijn met (biologische) producten die glutenvrij zijn.

Nog ongeveer twee weken, dan is het zover. De langste dag van het jaar. Dat betekent niet alleen lange dagen, maar ook lekker lange avonden. Op zonnige dagen is het heerlijk om net zo lang te blijven zitten tot het schemerig wordt. Gezellig op het terras kletsen en genieten van lekkere hapjes. Natuurlijk hoort er een goede wijn bij zulke momenten. Wijnexpert Laurens van Eesteren van Wijnenwereld tipt deze maand de Epicuro Vermentino. “Deze volle, vlezige, maar ook zachte wijn is heerlijk bij de tapas, geitenkaas of olijven. De witte wijn komt uit de streek Puglia in het zuiden van Italië en wordt voor 100% gemaakt met Vermentino druiven. De Epicuro Vermentino is een wijn die het beste jong gedronken kan worden. De wijn is trouwens ook heel geschikt om te drinken bij de maaltijd, de wijn is prima te combineren met visgerechten en schelp- en schaaldieren.”

7


8

SMAAKMAKER

Klaar voor de zomer Na een wisselend voorjaar wil het nog niet echt vlotten met de zomer. Dat betekent voor de horeca een slechte start van het zomerseizoen. De terrassen hebben dit voorjaar tot nu toe nog maar weinig omzet gescoord. Niet alleen de horeca merkt het in de portemonnee als het kwik laag blijft. In supermarkten en slijterijen is op hete dagen de rosé niet aan te slepen, die hebben we nog niet veel gehad, dus valt de verkoop van de ‘zomerdrank’ tegen.

Michel Schreuders runt de ‘Wereldse restaurants’, zoals Werelds Inside bij Tieleman Keukens. Hij schrijft maandelijks over trends in de horeca en leven met het ‘horecavirus’. Miguel Torres - Santa Digna,Reageren op zijn column?Chardonnay Mail dan naar: michel@werelds.nl. Reserva

Het is wat mij betreft dus de hoogste tijd dat het definitief zomer wordt. Dat is goed voor de horeca, goed voor verkopers van zomerse spullen en voor ons ‘nationaal humeur’. Want als de zon schijnt lijkt iedereen opeens een stuk vrolijker. Nu kan mijn humeur de laatste de weken sowieso niet stuk. Vorige week is ons nieuwe restaurant Werelds aan het Strand geopend. Daar ging een intensieve periode aan vooraf. We zijn

in twaalf weken van nul naar een compleet draaiend restaurant gegaan. De weken zaten propvol met overleggen, samenstellen van de menukaart, opening organiseren, en nog veel meer. Heel gaaf was het trouwens om een paar keer een groep gasten uit te nodigen om het restaurant gratis te testen. Met hun feedback hebben we de laatste puntjes op de ‘I’ gezet. Nu is het dan eindelijk zover. We zijn echt open en alles draait op volle toeren. We zijn helemaal klaar voor de zomer. De zon kan het feest compleet maken! Ps. Iedereen is natuurlijk van harte welkom in ons nieuwe restaurant. Let op: Om teleurstellingen te voorkomen is zowel lunchen als dineren heel de maand juni alleen mogelijk na een reservering. Bel hiervoor naar 0187-745020.

Deze Fairtrade Chardonnay heeft een heldergele kleur met groene reflexen. Een volle, ronde, frisse Chardonnay met de sappige smaak van tropische vruchten als mango, ananas Geen18,geenalcohol. en guave. De afdronk is zacht, vol en zuiver. Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een fles VERMENTINO rEPICURO Misty peCove wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht Misty Cove SauvignonDeBlanc en lekker stuivend in de neus smaak is vlezig en bijna ziltig met grapefruit, mooie zuren en een goede structuur. Dit

10 Sauvignon9, Blanc

Misty Cove Marlborough Sauvignon Blanc is een wijn met diepgang en souplesse. De kleur is licht en lekker stuivend in de neus

per fles € 9, En nu25 met gratis per fles Ice Pack. vo€or nu 50 7,,9 bij 189 flessen p/st 5incl.btw 7,25p/stinclusief btw€ 8,00 (0,75 L) afhaalprijs

alles maakt deze Vermentino tot een zeer verfrissende wijn. Een mooie combinatie met gegrilde visgerechten, schelp- en schaaldieren en geitenkaas. Heerlijk bij olijven en tapas op incl.btw (0,75 L) van € 8,75 een zonnig terras.

nu voor

7,85

ijn kan heel goed ken worden e vis, lichte orten zoals svlees, kalfsvlees

Gratisthuisbezorgd! thuisbezorgd! Gratis 0187-482455

De eerste 10 bestellers ontvangen een mooie wijnkoeler cadeau! 0187-482455

Wijnenwereldisiseen eeninitiatief initiatief van Wijnkoperij A. van Eesteren Wijnenwereld van Wijnkoperij A. van Eesteren

Uitsluitend verkrijgbaar aan de Dorpsweg 26 te sommelsdijk.

Gebakken Gamba’s

12.95

met friet & sla

Gebakken Lekkerbek met friet & sla

9.95

★ Camping ★Chaletverkoop ★Rijdende miniatuurtrein ★ Forellenvisvijver ★ Winkel ★ Kinder-, bedrijfs- en familiefeestjes Zalm op de huid gebakken met friet & sla

12.95

RecreatieBoerderij

Van Langeraad

★ Kofferbakverkoop elke vrijdag in juli en aug. 9.00-14.00 ★ Za 1 aug palingrookkampioenschap, treindag en markt

www.recreatievanlangeraad.nl

Weelweg 3 Kerkwerve, tel. 0111-412547

Met dille roomsaus

Onze overheerlijke kibbeling & lekkerbek zijn gemaakt van pure kabeljauw OPENINGSTIJDEN:

MA. t/m DO. 9.00 - 18.00 uur VR. 9.00 - 20.00 uur ZA. 8.00 - 20.00 uur


BUITENLEVEN

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

9

Bijzondere theedoeken

Lekkere gehaktbal van oma

Theedoeken met een bijzonder concept: handgetekende schetsen van typerende kenmerken van de prachtige Nederlandse streken ingeweven door het Textielmuseum in Tilburg. De theedoeken worden in Nederland geweven van biologisch katoen. Het dessin is met de hand getekend waarbij de ontwerpster werd geïnspireerd door de Friese streek. De bijzondere theedoeken zijn leuk om om cadeau te geven of gewoon om te gebruiken in de eigen keuken. De theedoek is gemaakt van 100% biologisch katoen en is verkrijgbaar in drie kleuren: paars, rood en donkerblauw. De theedoeken kosten € 16,95 en zijn verkrijgbaar bij Stoffenstreken.nl.

Voedselschandalen, paardenvlees verkocht als rundgehakt, E-nummers, allerlei toevoegingen, enz. Zullen we nu gewoon eens teruggaan naar de tijd van vóór de supermarkt, de kant-en-klare sauzen en de voorverpakte snelle hap? Gewoon terug naar de tijd van mijn Rotterdamse oma. Zij kon overigens prima koken, zo niet mijn moeder, dat was een heel ander verhaal... De slasaus van mijn oma wordt hier op het eiland ook wel ‘zure sla’ genoemd. Bij de sla hoort natuurlijk een lekkere gehaktbal, ook volgens oma’s recept. Het maken van de ‘dressing’ is eigenlijk heel simpel. Je hebt nodig: een hardgekookt ei, heel fijn gesnipperde ui, overgebleven gekookte aardappel, flinke scheut azijn en suiker, peper en zout en ouderwetse slasaus. Prak alles fijn door elkaar heen. Zo, nu eerst even proeven. Neem jonge veldsla en schik dit op een mooie schaal. Maak een kuiltje in het midden waar je de dressing in legt. Gehaktballen volgens het recept van mijn oma zijn een heel ander verhaal. Voorwaarde voor een lekkere gehaktbal is natuurlijk wel dat je goed vlees hebt. Haal het bij de slager, of net als ik bij een hobbyboer. Dit heb je nodig: één pond goede kalfs- of rundergehakt. Fijngesnipperd uitje of sjalot, flinke scheut worcestershire saus (Lea & Perrins), flinke lepel Dijon mosterd, biologisch ei en peper en zout. Bij dit recept is er geen broodkruim of een ander soort ‘versteviger’ nodig. Aan de slag: Meng het gehakt in een kom en leg het als een laag op een snijplank. Snij door de helft, daar weer de helft van en dan nog eens. Zo heb je acht gelijke stukken waar je ballen van draait. Gebruik geklaarde boter in de koekenpan en braad hierin de gehaktballen tot de hele buitenkant bruin is. Zet ze daarna met koekenpan en al even in de oven, of doe de deksel op de pan en laat de gahaktballen zachtjes sudderen. Afhankelijk van de grootte van de ballen is 20 tot 25 minuten voldoende. Serveer de gehaktballen bij de sla en stap terug in de tijd. Eet smakelijk!

Lekker en leuk voor in de tuin Heerlijk om van te snoepen, maar ook heel leuk om zelf in je tuin te hebben: aardbeien. De aardbei dankt haar titel ‘zomerkoninkje’ aan een reclamecampagne uit de jaren zeventig. Dat was zo’n succes, dat aardbeien tot de dag van vandaag nog steeds bekend staan als zomerkoninkjes. De aardbei (Fragaria) is een makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt. Naast de lekkere vruchten verschijnen er ook witte of roze bloemetjes aan de plant. Wil je de hele zomer oogsten? Kies dan voor zogenoemde doordragende soorten als Ostara, Rapella, Selva en Toscana. Plant aardbeienplanten zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin of zet ze in bakken of potten. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig een slok water.


10

AGENDA

Wandelen en aspergesoep Op zaterdag 20 juni is de traditionele aspergetocht. De wandelaars krijgen bij de finish een lekkere kop aspergesoep. Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 17,5, 25 of 40 kilometer. De start en finish is bij ‘t Wapen van Stellendam, Voorstraat 2. Deelname kost € 5,- per persoon. Er kan op de dag zelf worden ingeschreven van 7.00 tot 9.00 uur.

Enthousiaste rafters gezocht Raften is de perfecte sport voor wie eens op een heel andere manier op het water actief wil zijn! Initiatiefnemer en Sommelsdijker Lucas Hartong is op zoek naar enthousiaste kandidaten voor een nieuw raftteam op Flakkee. Een raft is een soort van rubberboot waarmee op vlak en wildwater wordt gevaren in binnen- en buitenland. Tijdens wedstrijden wordt gevaren in diverse disciplines, waaronder de slalom door poortjes, één tegen één en een langere afstand met alle deelnemers tegelijk. Lucas legt uit: “Het is een heel leuke sport waarbij je in een gezellige sfeer kunt genieten van uitdagingen op het water. Het raften in Nederland vindt plaats in een prima onderlinge verhouding en het gaat vooral om het gezamenlijke plezier op en rond het water.” De kosten van een uitrusting zijn goed te overzien en iedere man of vrouw vanaf pakweg 18 jaar kan meedoen. Enige roei- of kano-ervaring is mooi meegenomen, maar zeker geen vereiste. Het is de bedoeling om binnenkort een team van zo’n zes mensen samen te stellen en afwisselend te trainen op Flakkee zelf en in Bergen op Zoom, waar een slalombaan is bij een leuke kanoclub. “Het is een gave uitdaging en je hoeft echt niet over een superconditie te beschikken om te beginnen. Dat komt ongetwijfeld vanzelf door het raften!”, besluit Lucas lachend. Wie nieuwsgierig is geworden kan contact opnemen via betrokken@planet.nl of 0187-480000.

Historische markt Sommelsdijk Een stap terug in de tijd. Dat ervaren bezoekers van de grote historische markt op zaterdag 13 juni in het centrum van Sommelsdijk. De historische groep “Die Landen van Herwaerts Over” zal figuren en taferelen uit de geschiedenis uitbeelden. Op het Marktveld zijn korte toneelstukken en er is muzikale omlijsting van Met Zak en As. En het Middeleeuws Genootschap Monnickendam heeft kennis van de geneeskunde en de ziekenzorg in de middeleeuwen. De historische markt is onderdeel van de activiteiten die dit jaar plaatsvinden in verband met de vijfhonderdste verjaardag van Sociëteit Rethorica. Op de foto speelt Met Zak en As tijdens een ander evenement.

Op zoek naar orchideeën Deze tijd van het jaar staan er verschillende orchideeën in bloei. Een goed moment om erop uit te trekken en de bijzondere bloemen op te speuren. Op zaterdag 13 juni kan dat onder leiding van een gids in de Duinen van Goeree. De excursie is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen vanaf zes jaar. De speurtocht is van 10.0012.00 uur, het startpunt is het kantoor van Natuurmonumenten, Oostdijkseweg 81a in Goedereede. Aanmelden kan online op www. natuurmonumenten.nl/activiteiten, of telefonisch bij de VVV 0187-681789. Deelname: € 7,- (niet-leden), € 4,(vw) en € 2,- (kind t/m 12 jaar).


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

11

Trio Quodlibet: Bijzondere combinatie Het Trio Quodlibet bestaat uit Nelleke Tegelaar en Hans van der Wulp op de viool en Jet Cornelis speelt op de fagot. Een merkwaardige combinatie van instrumenten, maar de klank van de fagot vult de strijkers uitstekend aan. De naam is bijzonder, want Quodlibet is een stuk dat uit diverse geledingen is samengesteld. Letterlijk betekent het: wat u maar wilt. Het trio speelt nu drie jaar samen. Het repertoire bestaat uit klassieke stukken, maar vooral ook uit werk dat geïnspireerd is

op muziek van verschillende genres, zoals jazz, pop, volksmuziek en klassiek. Door het Trio wordt onder anderen een mooie en originele bewerking uitgevoerd van het dubbelvioolconcert van Bach, met daarin citaten van bekende jazzstukken. Op 12 juni speelt het trio in de Galerie van KunstPlus aan het Dabbehof 40 in Oude-Tonge. Het concert start om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Family Skate Event Ouddorp Kunst- en Ambachtsmarkt Het centrum van Ouddorp is op zaterdag 27 juni het ‘mekka’ voor liefhebbers van kunst en ambacht. Er zijn allerlei verschillende artistieke en creatieve werken te bewonderen en te koop in bijna veertig kramen. Er is livemuziek, een ‘schildersprogramma’ en kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen. De markt is van 10.00 tot 16.30 uur.

Midzomernachtloop Het grootste nachtelijke avontuur van Nederland. Zo omschrijft Natuurmonumenten het wandelevenement op zaterdag 20 juni. Op het eiland is er een Midzomernachtloop door de Duinen van Goeree. Een wandeling van 6,5 kilometer door het natuurgebied. Zijn er nog dieren actief? De wandeling voert over verharde en onverharde paden door duinen, struikgewas en over het strand. Schepen liggen op zee voor anker en hun lichten zijn zichtbaar. Onderweg worden de deelnemers verrast met interessante verhalen! De kosten voor deze loop zijn €14,50 per volwassen deelnemer en €7,50 per kind. Kijk voor de starttijden en om aan te melden op www.midzomernacht2015.nl.

Skaten is leuk voor jong en oud. Zeker op een mooie zomerdag is het heerlijk om op de kleine wieltjes over het asfalt te zoeven. Het Family Skate Event is een goede gelegenheid om de skates aan te trekken. Het evenement is op zaterdag 20 juni en start om 9.30 uur. Deelnemers kunnen kiezen uit zeven of vijftien kilometer. De start en finish is bij Strandpaviljoen De Zeester. Deelname kost € 9,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Aanmelden voor 15 juni door te e-mailen naar info@wendyvankrimpen.nl.


12

BEACHCLUB TIP! Like de pagina www.facebook.com/ wereldsaanhetstrand voor het laatste nieuws en de openingsactie.


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

13

Warm familiegevoel Werelds aan het Strand is geopend

“Een wereldse beleving!” “Het diner was heerlijk!” “Mooie plek aan het water!” Dat zijn reacties van gasten op Tripadvisor over Werelds aan het Strand. De beachclub aan de Grevelingen opende donderdag 4 juni voor het eerst haar deuren. Werelds aan het Strand is uniek door de combinatie van luxe en betaalbaarheid.

CONTACTGEGEVENS Werelds aan het Strand De Eco Punt 1 3253 ML, Ouddorp E-mail: receptie@werelds.nl Telefoon: +31 (0)187 745020 www.werelds.nl/strand

Saint Tropez, Miami en Ibiza. De nieuwe beachclub roept direct associaties op met deze bekende badplaatsen. De strand- en restaurantbeleving is on-Nederlands. Gasten genieten hier in alle vrijheid van de prachtige omgeving, de uitgebreide service en natuurlijk elkaars gezelschap. Werelds aan het Strand richt zich op iedereen die prijs stelt op luxe en kwaliteit, zonder er de hoofdprijs voor hoeven te betalen. Chique, maar toch toegankelijk. De sfeer laat zich het beste omschrijven als een warme familiegevoel.

seizoenen mee; in de zomer zijn de gerechten licht en fris en in de winter staat er bijvoorbeeld verse erwtensoep op de kaart. Naast alle bijzondere hapjes en gerechten wordt er een ruim assortiment aan warme en koude dranken aangeboden. Gasten genieten van barrista koffie, gezet van versgemalen koffiebonen, een overheerlijke Chinese thee of een spannende cocktail. De wijnkaart biedt met meer dan vijftig soorten wijnen uit diverse landen en wijngebieden een meer dan ruime keus.

Vers, puur en eerlijk In de keuken van Werelds aan het Strand worden ingrediënten uit verschillende culturen gecombineerd. Het menu is geënt op de Fusion Cuisine. Om een authentieke culinaire beleving te bieden, is er voor de gerechten inspiratie geput uit wat de natuur in de directe omgeving te bieden heeft. Lokale zeevruchten als kreeft, oesters, scheermessen, kokkels en mosselen kenmerken dit gebied. Ze staan bovendien wereldwijd bekend om hun hoge kwaliteit. Naast lokale zeevruchten zal ook lokaal gevangen vis een hoofdingrediënt zijn voor de gerechten van Werelds aan het Strand. Alles vers, puur en eerlijk. Executive Chef Joost Maarschalkerweerd voegt er Aziatische elementen aan toe, waardoor de gerechten speels en uitdagend van karakter zijn. Het verrassen van de gast vinden ze belangrijk bij Werelds aan het Strand. Het menu verandert met de

Gevarieerde menukaart De menukaart is gevarieerd. Van Zeebaarsfilet met shanghai paksoi, aardappelpuree en teriyakisaus tot vegetarische Risotto. En van Carpaccio ‘Angus Beef’ tot Stellendamse garnalencocktail. Op de lunckaart staan naast klassiekers zoals het Twaalf Uurtje en de uitsmijter ook de Wrap met verse tonijntartaar. Een aanrader is de Tapasplank ‘Werelds’. Koperen biertanks Het interieur is stoer, sober en sfeervol. De betonvloer met natuurstenen en rotsachtige leisteen oogt robuust en warm en wordt geflankeerd door twee houtgestookte openhaarden. Overal zijn consequent ton-surton natureltinten gebruikt. Boven de stoer vormgegeven bar hangen zes grote koperen biertanks met een capaciteit van duizend liter per stuk. Verder zijn er onder de twee trappen die naar de vide leiden, twee geconditioneerde

glazen wijnkelders gebouwd met elk ruimte voor vierhonderd flessen wijn. Eigen jachthaven Werelds aan het Strand is niet alleen een plek om te relaxen met vrienden, familie of kennissen. Het is ook de perfecte locatie voor een onvergetelijke bruiloft, verjaardagsfeest en zakelijke activiteiten, zoals workshops, bedrijfsborrels en meerdaagse meetings. Werelds aan het strand maakt onderdeel uit van het nieuwe punt-west hotel & beachresort. Dat maakt het mogelijk om te overnachten in een hotelkamer of luxe villa. Bij de beachclub zit een eigen jachthaven, bootrecreanten kunnen recht voor de beachclub aanmeren. Ook aan mensen die geen eigen boot hebben is gedacht. Er is een 12-persoon loungesloep en een snelle rib-boot te huur, ook een rondvaart behoort tot de mogelijkheden. Erg toegankelijk De locatie van Werelds aan het Strand op het terrein van het Punt-West Hotel & Beachresort en de hoogwaardige uitstraling wekken al snel de indruk van exclusiviteit bij potentiële gasten. Werelds aan het Strand benadrukt daarom juist graag dat zij erg toegankelijk zijn. Zowel de prijzen als de attitude zijn casual en toegankelijk voor iedereen.


Vanaf D.V. woensdag 10 juni

P 50% korting E E R T S A TR prijzen! X E Alle gestickerde dameskleding EEN door de Alle kinderkleding

40% korting

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55 Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84

Lange dames rok

â‚Ź 24,95

Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37

(verkrijgbaar in de kleuren rose, lichtblauw, kit, wit, navy, koraal en mint)

Vier grote betonnen blokken, liggen kris-kras in een oude zeedijk bij Ouwerkerk. Wat zijn dit voor betonnen blokken? Waarom is dit een Watersnoodmuseum? En hoe ziet het er van binnen uit?

www.simonskleding.nl

Reis door het verleden, het heden en de toekomst. Kom langs en ontdek hoe de watersnood kon gebeuren die 1ste februari 1953. Hoor de verhalen, bekijk de wederopbouw en zie hoe de toekomst van de Nederlanders is verbonden met het water.

Weg van de Buitenlandse Pers 5, Ouwerkerk tel 0111-644382, www.watersnoodmuseum.nl


MODETRENDS

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

15

Handtas met verlichting Hoe klein een handtas ook kan zijn: het is altijd op de tast zoeken naar je telefoon, lippenstift, sleutels of kauwgom. Met de Glass Handbag is dat verleden tijd. Deze modieuze Italiaanse damestas is voorzien van binnenverlichting, zodat je voortaan in één oogopslag te pakken hebt wat je zoekt. De Glass Handbag is verkrijgbaar in verschillende modellen, van chique en zakelijk tot feestelijk en klassiek. De ledverlichting in de tas springt vanzelf aan bij het openen van de tas dankzij het contact in de sluiting en in het leder aan de voorzijde van de tas. Als je de tas sluit dooft het licht automatisch weer. De tassen van Glass Handbag zijn er als hand- en schoudertas van faux leder en van echt leder met hippe krokoprint. Prijzen variëren van 189 tot 850 euro.

Dames KLEDING

Beachsocks, de nieuwe waterschoen

KORTING*

Question Susskind

Donna Due

Nick Jean

Blue Seven Falino

www.vandenbosbruinisse.nl

Duukies Beachsocks zijn de fijne vervanging van de ouderwetse waterschoen! Kinderen zijn beschermd tegen heet zand, scherpe steentjes en schelpjes, tegen verbranden en hebben minder kans op uitglijden. Duukies Beachsocks zijn gemaakt van nylon/ neopreen met als groot voordeel dat je er mee kunt zwemmen en dat ze snel drogen. De ‘strandsokken’ zijn verkrijgbaar van maat 20-21 t/m 32-33 en er kan worden gekozen uit verschillende designs. De adviesprijs is ¤ 19,95. Kijk voor meer informatie op Duukies-beachsocks.com.

20%

Rozes of Avalon

Tence

Sensia

Setter

Molenstraat 10 4311 EC Bruinisse Tel. 0111-481595

dinsdagmiddag gesloten * uitgezonderd basiscollectie


De Nieuwe Oostdijk in Goedereede Alle woningen in De Nieuwe Oostdijk zijn degelijk, tijdsbestendig en tot in detail aan individuele wensen aan te passen ... ... net als onze hypotheken dus! Wij vertellen u graag vrijblijvend over onze op maat gesneden financieringen.

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl

Het Binnenhuis, dealer van ADO interieurtextiel. Sinds kort is Het Binnenhuis in Middelharnis dealer geworden van ADO interieurtextiel. ADO werd opgericht in 1954 in Aschendorf Noord-Duitsland door Hubert Wulf, zoon van Felix Wulf die al in 1924 een weverij had voor woningtextiel. ADO is in Nederland vooral bekend geworden in de jaren 70 door de televisie reclames “ADO, de vitrage met de gouden draad “ Bij de loodveter werd altijd een strookje goudkleurig plastic verwerkt. Tegenwoordig is ADO - Nederland onderdeel geworden van Artex. Artex levert zeer vooraanstaande merken gordijnstoffen en vitrages, zoals Ploeg , Kendix, Artelux en nu dus ook ADO. Het gaat om kamerhoge soepele stoffen. Allemaal met loodveter en ook nog eens wasbaar. Flinterdunne vitrages met een metaalglans, inbetween met een subtiel rustig bladmotief, maar ook een verrassend soepele chenille velours in eigentijdse kleuren. En dan heeft ADO ook nog de beroemde franje gordijnen. Kortom: gewoon een goed gordijn! Gedempt Kanaal 105 - 3241 DB Middelharnis T 0187-482784 - info@hetbinnenhuismiddelharnis.nl www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl Gedempt Kanaal 105 - 3241 DB Middelharnis T 0187-482784 - info@hetbinnenhuismiddelharnis.nl www.hetbinnenhuismiddelharnis.nl

www.ado.nl


WOONTRENDS

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

17

Rank en ijzersterk Cavalletta van Roderick Vos is een elegant gestoffeerde stoel die rank oogt, maar ijzersterk is. Dat moet ook wel, want weinig meubelstukken worden zo intensief en dynamisch gebruikt als stoelen rondom de eettafel. De ‘zitschaal’ van de Cavalletta is gemaakt van Plywood. Het is een hoogwaardig multiplex, waarbij hout laag over laag onder hoge druk is verlijmd. Deze techniek maakt het mogelijk om een dunne, organisch

gevormde zitschaal te creëren met tegelijkertijd een sterke basisvorm en een comfortabel verende, flexibele rug. Cavalletta is verkrijgbaar vanaf 269 euro in alle stof- en leersoorten uit de Design on Stock-collectie. Het onderstel is standaard uitgevoerd in wit of zwart en tegen een meerprijs in geborsteld rvs.

Ultiem stoer

behang Voor de vtwonen-collectie ontwierp de Engelse behangfabrikant Graham & Brown industriële eyecatchers voor het interieur. Zowel het behang als de deurstickers geven het interieur in een handomdraai een stoere look. Het vliesbehang Factory met witte afgebladderde bakstenen zorgt bijvoorbeeld voor een ultiem loftgevoel. Ruwe materialen met een duidelijk zichtbare structuur mogen weer gezien worden. Dessin Fiber heeft een linnen print en verandert een saaie muur in een warme, aaibare wand (drie banen van 333 bij 53 cm vanaf 99 euro).

Daar ben ik weer, Arco! Wat te gek dat ik zoveel positieve respons heb gekregen op mijn vorige column, alweer twee maanden geleden. Daarin schreef ik dat mensen me regelmatig met een verkeerde naam aanspreken. Ik word nu nog vaker met Arjo en Jarco aangesproken. FIJN! ;-) Men heeft mij gevraagd om elke twee maanden een column te schrijven en omdat ik iemand ben die geen nee kan zeggen, antwoordde ik: “Ja hoor, dat doe ik wel”. Nou ik kan je vertellen, wat gaan die twee maanden snel voorbij. Afgelopen donderdag kreeg ik wederom een herinnering of mijn column al klaar was. Eh eh nee, sorry. Nu ben ik blij dat er 24 uur in een dag zitten, anders zou ik hier echt geen tijd voor hebben gehad. Nee echt, laat mij maar vloeren leggen, daar komen mijn talenten meer tot uiting! Samen met mijn fantastische collega’s, dat mag ook wel eens gezegd worden, maken wij de mooiste vloeren en trappen. Zelfs de lastigste

klussen zijn voor ons team een uitdaging. Of het nu gaat om de immens populaire visgraatvloeren of een compleet verwoeste parketvloer die in uw ogen waarschijnlijk afgeschreven is. Heeft u zo’n lastige klus? Geen zorgen, wij staan graag voor u klaar en maken er weer iets moois van! Tot volgende keer!


18

KEUKENTREND


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

Binnen vijf minuten een goed gevoel Een hele mooie keuken zat erin. Maar hij was wel negentien jaar oud. Dan komt het moment toch dichterbij dat de apparatuur mankementen kan gaan vertonen. Daarom kozen Bas en Stieni Klinkvis ervoor om een nieuwe keuken te laten plaatsen toen ze bijna een jaar geleden verhuisden naar de Prins Constantijnstraat in Middelharnis. “Laten we maar gelijk een nieuwe keuken nemen, zeiden we. De apparatuur is onderhand aan vervanging toe”, zegt Bas Klinkvis, die samen met zijn vrouw 39 jaar lang het Caravanpark Middelharnis runde en daar een jaar geleden een punt achter zette. Een goede woning was gauw gevonden, en een nieuwe keuken ook. Die vonden ze bij Ardi Keukens. “We hadden geen idee wat voor keuken we wilden. We gingen helemaal blanco naar de showroom. Toen we binnen waren, zagen we gelijk wat we wilden. Binnen vijf minuten. Tja, dan kun je nog wel een rondje lopen door de

showroom - en dat hebben we ook gedaan maar dat is eigenlijk niet nodig. Het besluit was al gevallen: dat is-ie. Het ging net als met het uitzoeken van een auto of een huis. Als het eerste wat je ziet een goed gevoel geeft, dan moet dat het zijn. Je kunt wel verder zoeken, maar dat heeft niet veel zin.” Bas en Stieni hebben een strakke, functionele keuken. De kleuren zijn zwart en wit. “Gewoon normaal, met een oven, een vaatwasser en een koel-vriescombinatie. Goede apparatuur.” De keuken staat er bijna een jaar, net zolang als het stel er nu woont. “Kinderziektes? Nee, niets. We hebben niet zoveel te melden, hoor. We zijn gewoon heel tevreden”, zegt Stieni. Ze kozen voor Ardi Keukens vanwege de levertijd. De plaatsing moest snel gebeuren, want de verhuizing mocht niet te lang op zich laten wachten. Maar naast de vlotte afwikkeling, hebben Bas en Stieni niets dan lof voor hun leverancier. “We wisten al van onze dochter dat het een goede zaak is. Nu hebben we het zelf ook ervaren. We zijn zeer te spreken over hoe wij behandeld zijn door Ardi Keukens. Ze pushen helemaal niets, maar denken mee. Het personeel is keurig en correct en ze weten waar ze over praten. Je krijgt informatie waar je wat aan hebt, geen verkoopverhaaltjes. De aflevering is ook heel correct verlopen. De keuken is volgens afspraak geplaatst. Met zorg, zonder krasje. Alles is keurig, we kunnen niet anders zeggen.” De keuken staat te pronken in huize Klinkvis. Als vervanging van een hele mooie keuken van negentien jaar oud, maar binnen vijf minuten gekozen.

19


20

LEKKER & LOKAAL


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

21

Eetwinkel Bij Elles: Frisse wind door het culinaire landschap van Goeree-Overflakkee

Bij Elles is een nieuwe eetwinkel aan de Nieuwstraat 40 in Middelharnis. Op 2 mei opende voormalig ambtenaar Elles Hagens de deuren van haar eigen zaak, waar ze lang naartoe heeft gewerkt. Menig Flakkeeënaar heeft al een kijkje genomen Bij Elles, een zaak waar het draait om lekker en bijzonder eten. Maar wat maakt het eten van Bij Elles dan lekker en bijzonder? Een culinaire droom Elles Hagens, eigenaresse van de gelijknamige eetwinkel, is van origine ambtenaar. Na haar studie Rechten was ze werkzaam bij verschillende gemeentes, waaronder bij de gemeente Middelharnis. Gedurende haar carrière heeft ze diverse functies vervuld, waaronder beleidsmedewerker en raadsgriffier. Naast haar werk, waarin zij altijd zeer gedreven is geweest, had ze tot groot plezier van haar gezin ook een passie voor koken. De droom om hier professioneel mee aan de slag te gaan was er, maar hoe pak je zoiets aan? En durf je zo’n grote en gewaagde stap aan? In 2014, na veranderingen op werkgebied, durfde Elles de sprong te maken: ze begon voor zichzelf als thuiskok en cateraar. In haar eigen keuken bereidde ze cateringklussen voor en in haar eigen tuin ontving ze gasten voor zomeravonddiners. Het ging lekker lopen met Bij Elles, en dat betekende: ruimte nodig! Na enig zoeken kwam Bij Elles terecht op de Nieuwstraat in Middelharnis, waar na een flinke verbouwing nu een prachtige zaak staat. Sfeer De sfeer Bij Elles is warm, laagdrempelig, puur en simpel. Dit zie je ook terug in de inrichting; het plafond is aan de ene kant met hout betimmerd en aan de andere kant zijn het beton en de leidingen te zien. Boven de roestvrijstalen bar met een houten ombouw hangt een oud gietijzeren rek uit Frankrijk, waar lampjes van 19toen aan hangen. De tafels zijn door een leerling timmerman gemaakt en de stoeltjes komen uit een oud schoolgebouw. De sfeer is een mix van vele dingen, wat het een spannend geheel maakt. Zo gaan de kruissteekschilderijtjes goed samen met de oude glazen limonadeflessen. De zaak wordt vaak opgefleurd door oranje bloemen, want oranje is immers de huiskleur van Bij Elles. Klanten complimenteren Elles dan ook met hoe leuk het is geworden. “’Wat leuk zeg, echt eens wat anders!’ en ‘Simpel, fijn en zonder poespas’ zijn opmerkingen die we al veel hebben gehoord”, zegt de trotse eigenaresse.

Puur, vers en zelfgemaakt Bij Elles is al het eten dat op tafel komt vers en grotendeels zelfgemaakt. Er wordt zoveel mogelijk met producten uit de streek gewerkt en regionale leveranciers. De broodjes bijvoorbeeld komen van Bakkerij Spelt uit Bruinisse; dit biologische natuurdesem-brood wordt onder andere gemaakt met gezuiverd water uit de Oosterschelde. Vlees haalt de eetwinkel o.a. bij Slagerij Van Zuidland en groenten worden gehaald bij groenteboeren op het eiland. Zo brengt Bij Elles al het goede van onze streek bij elkaar op een bord. Ook vegetariërs of mensen met allergieën kunnen hun hart op bij de eetwinkel; zo zijn de zelfgemaakt humus en de vegetarische burger erg populair en worden er regelmatig glutenvrije taarten gebakken. Menu Wat betreft de menukaart is het simpel: die is er eigenlijk niet. Sommige populaire gerechten staan altijd op de kaart, zoals de wrap met gegrilde kip of een lunchsalade, maar aangezien Bij Elles alleen met verse producten werkt is de broodjeskaart vrij wisselend. Naast broodjes en salades is er elke dag een verse soep te krijgen. Daarnaast zijn er elke dag lekkere zoetigheden voor bij de koffie, zoals taart, muffins of brownies. Ook is er elke dag een avondmaaltijd, waarbij het eten is wat de pot schaft. Wat dit is verschilt iedere dag: de ene keer is het Grieks, Vietnamees of Italiaans en de andere keer gewoon een lekkere Hollandse stamppot met vergeten groenten. De keuken van Bij Elles is op veel verschillende dingen geïnspireerd en is daarom een verzameling van spannende variaties. Van de avondmaaltijd is altijd een vlees- en een vegetarische variant verkrijgbaar. Op het menu van Bij Elles staan echter nog meer bijzondere dingen: biologische ijskoffie, verse smoothies van yoghurt en fruit, biologische fruitsapjes én biologische frisdrank, helemaal uit Denemarken. Elles legt uit: “Voor ons assortiment hebben we eigenlijk maar één leidraad: alles is met zorg uitgekozen en moet gewoon goed zijn.”

Concept Het is concept sluit naadloos aan bij de sfeer: laagdrempelig en simpel. Men kan gezellig in de eetwinkel iets komen eten of drinken, maar alles kan ook meegenomen worden. Koffie to-go, een lekker stuk taart voor ‘s avonds meenemen of een avondmaaltijd afhalen als je gewoon helemaal geen zin hebt om te koken, maar toch lekker en gezond wil eten. Wanneer het mogelijk is bezorgt Bij Elles ook met haar eigen bedrijfswagen, die met zijn vrolijke kleurtjes opvalt op de Flakkeese wegen. Sinds de opening weten al veel mensen de eetwinkel te vinden voor deze smakelijke services. Catering Naast de eetwinkel blijft Bij Elles ook catering verzorgen. Wat dit betreft is vrijwel alles mogelijk: Bij Elles verzorgt alles: van hapjes voor een feestje tot een uitgebreid buffet, maar ook een bedrijfslunch of driegangendiner is geen probleem. “Wij vinden het leuk om samen met de klant te kijken naar zijn of haar wensen en daar onze eigen ‘Bij Elles draai’ aan te geven”, zegt Elles. Lekker en vers eten van goede producten met een eigen twist; het klinkt als een succesformule voor iedere gelegenheid. Toekomstmuziek Wat houdt de toekomst in petto voor Bij Elles? “We zijn nu vooral nog op weg om een geoliede machine te worden”, zegt de eigenaresse lachend. “Maar in de toekomst zouden we onze services graag nog uitbreiden. Zo willen we, zoals bijvoorbeeld bij de traîteur, onze huisgemaakte producten los verkopen; denk aan tapenade en andere smeerseltjes. Ook zijn we op weg naar een drank en horecavergunning. Daar moeten we echter nog wat voor verbouwen, maar dat komt zeker goed.” Bij Elles heeft dus mooie plannen voor de toekomst. Voor nu; ga vooral eens langs om wat te proeven. Want het eten is gewoon erg lekker, en dan is toch het belangrijkste.


Tenerife diningset

Relax stoel + voetenbank

San Marino Combi € 999,voor

€ 299,voor

€ 1499,voor

€ 799,-

€ 279,-

€ 1099,-

2 voor € 500,-

€ 695,voor

€ 499,-

2 stoelen + tafel

Toscane Verstelbare Set

€ 799,voor

€ 1095,voor

€ 559,-

€ 799,-

€ 1099,voor

€ 749,voor

meerdere kleuren

€ 899,-

€ 625,-

Toronto meerdere kleuren

320x320

€ 1716,voor

€ 799,voor

€ 1329,-

€ 1195,voor

€ 1199,voor

€ 675,-

€ 975,-

€ 999,Bilbao loungeset € 1349,voor

€ 999,meerdere kleuren

vanaf

€ 999,-

€ 1599,voor

€ 1259,-

Meerdere kleuren

+ stoel € 1499,-

€ 1999,Marina

€ 129,voor

€ 145,voor

€ 89,-

€ 129,-

€ 179,voor

€ 159,Meer dan en 100 soor t s! t e lounges er pe Super sch prijzen!

€ 169,voor

€ 139,-

€ 2880,voor

€ 225,voor

€ 189,-


KIDS

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

23

Speelnatuur Tiengemeten zoekt de grootste smeerpoets Midden op het eiland Tiengemeten bevindt zich Speelnatuur Tiengemeten: 4,5 hectare ongerepte natuur waar kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven. Klimmen en klauteren, kikkers tellen, moddertaarten maken en pootje baden. Of hutten en vlotten bouwen met natuurlijke materialen. Je kunt er door tunnels tijgeren, dwalen in het doolhof of van een zelfgemaakte modderglijbaan glijden. Kortom: lekker vies worden! Op Tiengemeten zien ze continu de mooiste bemodderde snoetjes voorbij komen en daarom zoeken ze nu de grootste smeerpoets van dit jaar. De jongen of het meisje op de winnende foto wordt uitgeroepen tot ‘De Smeerpoets van 2015’. Kinderen kunnen hier een leuke prijs mee winnen: een verjaardagsfeestje in Speelnatuur Tiengemeten. De actie duurt tot 1 september 2015. De Smeerpoetsactie is een initiatief van Natuurmonumenten. Kijk voor meer informatie op: www.natuurmonumenten.nl/smeerpoets2015

Langeweg 29 3245 KE, Sommelsdijk Tel.: 06-23944601 www.verloskundigenpraktijkeennieuwbegin.nl

“Toch wat zenuwachtig bel ik Nanda” Deze maand vertelt een moeder over haar bijzondere bevalling. “Het is maandagavond zeven uur, net na de afwas, als mijn vliezen breken. We kunnen nu echt gaan uitzien naar de komst van ons tweede kindje. Zoals verwacht beginnen de weeën niet meteen, dit was bij ons eerste kindje ook niet het geval. Ik slaap ‘s nachts goed en ik word uitgerust wakker. Na ongeveer een uurtje word ik toch wat zenuwachtig en bel ik Nanda. Ze komt even kijken hoe het gaat en voelt hoe ver ik ben. Slechts 2-3 centimeter ontsluiting, ze vraagt of ik in bad wil om te ontspannen. Dat proberen we, maar er verandert weinig. Mijn weeën lijken niet krachtig genoeg.

thee en laten mij mijn gang gaan, ik ben in mijn eigen wereldje. In een uur ga ik van 3 naar 10 centimeter ontsluiting. Mijn man helpt me uit de douche en ik probeer op bed te gaan liggen. Het lukt niet, ik heb er geen kracht voor, ons kindje komt nu.

Na een tijdje voelt Nanda nogmaals of de ontsluiting al wat is opgeschoten en doet ze een bijzondere ontdekking, ze voelt geen haartjes! Er is maar één vlies gescheurd in plaats van twee. Met een soort ‘haaknaald’ prikt ze ook het tweede vlies door en dan begint het spektakel. De weeën komen meteen om de twee minuten en ik ga onder de douche staan om te ontspannen. Nanda en mijn man drinken rustig een bakje

Nanda: “Het breken van de vliezen kan een bevalling bespoedigen, maar bij deze bevalling ging het ineens wel heel hard. Een staande bevalling, die maak ik niet zo vaak mee!”

Nanda zit naast me op de grond terwijl ik blijf staan naast mijn bed. Ze is heel rustig en zegt me wat ik moet doen. Dat ik rustig moet blijven en niet mag persen, maar de weeën moet wegzuchten. Op deze manier ‘zakt’ ons kindje er rustig uit en kan ik ons dochtertje zelf aanpakken. Wat een bijzondere bevalling!”


Janne Don +31 (0) 628

Jaarlijkse traditie

Op de foto’s staan Jort (bijna 7 jaar), Tijmen (5 jaar) en Myrthe (2 De kinderfoto’s zijn mooie herinneringen voor later. En voor nu h huis. Ook de opa’s en oma’s zijn altijd erg blij met de foto’s van de leidsters van het kinderdagverblijf zo enthousiast waren over jaarlijkse traditie geworden…

MyObjeccve fotografie

Zwangerschaps- NewBornBruids- en PortretFotografie www.MyObjective.nl nieuwe Tonge - 06 57564254


nkersloot Fotografie | MIDDELHARNIS 8788959 | www.jannedonkerslootfotografie.nl

2 jaar). De familie boekt ongeveer eens per jaar een fotoshoot. hangen ze allemaal bij elkaar aan een prachtige fotowand in hun kleinkinderen. De fotoshoot heeft de familie geboekt omdat de schoolfoto’s die Janne maakt. Na de eerste keer is het een

Onze uitverkoop is begonnen! Splash baby en kindermode Poststraat 8 4311 AL Bruinisse

Tel.: 0111 - 481111 info@splash-bruinisse.nl www.splash-bruinisse.nl Like ons op Facebook

G T

eldersedijk 93 3247 KC Dirksland . 0187-689931 M. 06-2948785 3 dirksland@t-toys .nl www.t-toysdirksland .nl

De gehele

maand

JUNI

Voetenzak en Verzorgingstas gratis!!


zomervoordeel bij

Terrasoverkapping Sunny kleur Antraciet of Wit Staanders 9x9 incl. polycarbonaat dak beplating. Gratis thuisbezorgd!

ACTIE

400 x 250 500 x 250 600 x 250

Speciale Aanbieding

5 949,5 1098,5 1248,-

400 x 300 500 x 300 600 x 300

AANBIEDING

400 x 350 500 x 350 600 x 350

5 1168,5 1378,5 1558,-

ACTIEPRIJS

Triumph Gasbarbeque T410 Incl. 4 branders VAN 5799,-

Napoleon Triumph Gasbarbeque VAN 5599,T325 NU VOOR Incl. 3 x499,branders

5 1048,5 1249,5 1398,-

Triumph Gasbarbeque T495 Incl. 5 branders VAN 5995,-

NU VOOR

NU VOOR

x639,-

x749,-

Douglas terrasoverkapping Met staanders 14x14 inclusief polycarbonaat dak beplating. Gratis thuisbezorgd! 300x300 300x350 300x400 400x300 400x350 400x400 500x300 500x350

cm cm cm cm cm cm cm cm

5 5 5 5 5 5 5 5

1.385,1.489,1.599,1.599,1.765,1.869,1.869,2.039,-

500x400 600x300 600x350 600x400 700x300 700x350 700x400

cm cm cm cm cm cm cm

5 5 5 5 5 5 5

2.189,2.125,2.319,2.489,2.299,2.439,2.635,-

VAN 51299,NU VOOR

SUPERAANBIEDING WICKER Diningset/loungeset Amaro. Gratis thuisbezorgd!

x899,-

MEGAKNALLER WICKER Diningset/Loungeset Toscane. Gratis thuisbezorgd!

VAN 51299,NU VOOR

x899,-

+ gratis verfspuit Prieel Obdam 430x430 cm Lariks/Douglas

VAN 51629,NU VOOR

x1389,-

Douglasvision Kapschuur Economy 405x320 cm

VAN 51655,NU VOOR

x1299,-

Douglas Buitenverblijf

Met zadeldak, in diverse maten leverbaar o.a. 605 x 450

VAN 5 1999,NU VOOR

BLOKHUT RIANNE

250x250 cm + luifel 250 cm. Wanddikte 28 mm, gratis daksingles en thuisbezorgd.

BUITENVERBLIJVEN

Lariks/Douglas Buitenverblijf Zelfbouwpakket – gratis thuisbezorgd

Ook leverbaar in wanddikte 40 mm en grote ramen 300x300 cm + luifel 300 cm van 2499,- voor € 2299,-

h o o fd or k a n to

www.blokhutvillage.nl info@blokhutvillage.nl

Prijsknaller Blokhut Freddy

ut b lo k h vi ll a ge

x1399,-

VAN 5 1899,NU VOOR

x 3849,- BLOKHUT ELBURG 900x500 cm

VAN 51649,NU VOOR

300 x 250cm + luifel 298cm

VAN 5 4199,NU VOOR

x 1649,250x250 cm

x3575,-

x 1399,250x250 cm

250x250 cm + zijluifel 250 cm Wanddikte 28 mm, gratis dakleer en thuisbezorgd 300x250+luifel 300 van 1899,- voor € 1699,300x300+luifel 300 van 1999,- voor € 1799,-

AANBIEDING Blokhut Yucca 312x246 cm

x849,-

BLOKHUT/ KAPSCHUUR

VAN 5 3199,NU VOOR

x 2899,Wanddikte 40 mm, gratis daksingles 667x320 cm en gratis thuisbezorgd. Ook gecoat leverbaar Ral7011+ Ral9010 (zoals foto) van 4250,- voor € 3699,-

out tu in h vi ll a ge

www.verandavillage.nl info@verandavillage.nl

VAN 5999,NU VOOR

www.tuinhoutvillage.nl info@tuinhoutvillage.nl

ut b lo k h vi ll a ge

da ve ra n vi ll a ge

out tu in h vi ll a ge

ut b lo k h vi ll a ge

da ve ra n vi ll a ge

out tu in h vi ll a ge


BARBECUE Een barbecue van Villeroy & Boch

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

27

Barbecueseizoen geopend De handigste hebbedingetjes Netjes op een rij Worstjes die wegrollen of door het rooster glippen. Dat overkomt u niet meer met deze Grillkorf, die ook het draaien een stuk eenvoudiger maakt. Er passen zes worstjes of hot dogs in.

Stoer schort De meeste schorten passen niet echt bij het imago van een stoere man. Dit leren exemplaar van het merk Leopold Vienna brengt daar verandering in. De stevige schort is niet alleen stoer, maar ook handig, want er zitten twee ruime zakken in.

Opvallende tuinhaard Altijd koele wijn Een lekker koud wijntje maakt barbecueën nog leuker. De handigste manier om te zorgen dat de wijn koud blijft is een wijnkoeler. Bijvoorbeeld de dubbelwandige Leopold Vienna Wijnkoeler Classic II van RVS. Te koop voor € 24,95.

Tuinhaarden zijn er in allerlei soorten en maten. Deze Fire Globe valt op door de fraaie bolvorm, die zorgt ervoor dat het vlammenspel wordt benadrukt. Daarnaast is het ook praktisch, omdat de vlammen beschermd worden tegen de wind. In de bodem zit een rooster die zorgt voor goede ventilatie. De Fire Globe is gemaakt van roestvast staal en aluminium. De tuinhaard is te koop bij Kokentafelen.nl, de prijs is € 299,-.


28

OP STAP Fietsroutes

Op de website www.waterpoortwerkt.nl staan drie mooie fietsroutes in het Waterpoortgebied. Deze zijn gratis te downloaden of verkrijgbaar bij de VVV.

Over het Volkerak naar Brabant Nieuwe pontverbinding vanaf Ooltgensplaat en de Galathese haven

Goed nieuws voor fietsliefhebbers. Er vaart een nieuwe pont, waarmee je makkelijk om het Volkerak over kan steken. Dat maakt het een stuk eenvoudiger en leuker om op de fiets het gebied in de omgeving van Dinteloord en Steenbergen te ontdekken. Er zijn genoeg mooie plekjes te ontdekken. Het Benedensas bijvoorbeeld, een gerestaureerd historisch sluizencomplex, waarbij het oude veerhuis in gebruik is als restaurant, theetuin en huiskamercafé. Bij de oversteek vanaf Goeree-Overflakkee naar Brabant is de reis minstens zo mooi als de bestemming. De zon schittert op de uitgestrekte watervlakte. Een paar zwanen vliegt naast elkaar richting de overkant. In de verte varen twee zeilbootjes in de richting van de sluizen, de witte zeilen wapperen in de wind. De weidse vergezichten nodigen uit om de gedachten de vrije loop te laten gaan, en om te genieten van de mooie natuur.

ondergaan. Vooraf een bakje koffie bij Paviljoen Sluishaven is een goed begin van de reis. Vanaf de Galathese haven gaat de oversteek naar Sluis Benedensas. Een mooi startpunt voor een fietstocht. Door het rustige en afwisselde landschap gaat de route richting Dinteloord, een dorp met zo’n zesduizend inwoners. De oude kerk, de kaarsrechte gracht en de winkels geven de plaats een knusse uitstraling.

De nieuwe vaarverbinding maakt het een stuk leuker en simpeler om het gebied aan de ‘overkant’ te ontdekken. Stap bijvoorbeeld op in de Galathese haven, die recent een metamorfose heeft

Vanaf het centrum is het maar een klein stukje meer naar de Dintelhaven, daar vertrekt de pont weer richting Goeree-Overflakkee. Let wel goed op de vaartijden en plan de reis vooraf op basis

van het actuele vaarschema, dat staat op de website www.waterpoort-rondvaarten.nl. Tijdens de vaartocht naar Ooltgensplaat zijn in de verte de Volkeraksluizen zichtbaar. Dat is niet zomaar een sluis, het is het grootste en drukst bevaren sluizencomplex van Europa. In de haven van Ooltgensplaat rest de vraag: doorvaren of weer gaan fietsen of wandelen? Sportievelingen gaan in Ooltgensplaat van boord en trappen of stappen naar de Galathese Haven. Mensen die nog wat langer willen genieten van het varen, kunnen gewoon met de veerpont mee naar het startpunt van de reis. Dan zit de reis erop. Van Zuid-Holland naar Brabant en weer terug...


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

Foto’s: Sam Fish

Vaarschema Op het eiland zijn twee opstapplaatsen: in de haven van Ooltgensplaat en bij de Galathese haven. In Ooltgensplaat vertrekt de pont om 11.20 en 15.45 uur vanaf de Havendijk 16. Het opstappunt is aan de zuidkant van het havenkanaal net binnen de keersluis. Bij de Galathese Haven vertrekt de pont om 12.15 en 16.40 uur. De pont vaart niet heen en weer, maar een ronde langs vijf locaties. De vertreklocatie is

de Jachthaven Waterkant bij Dinteloord, dan naar Jachtcentrum Dintelmond aan de andere kant van de haven, dan naar Ooltgensplaat, vervolgens naar de Galathese haven, naar Sluis Benedensas en dan weer naar het startpunt in de jachthaven van Dinteloord. De volledige ronde kost € 20,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Er zijn ook losse kaartjes te koop, die kosten per zone (naar de volgende opstapplaats): €

5,00 voor volwassenen en € 3,00 voor kinderen t/m 12 jaar. Voor het meenemen van de fiets moet € 1,00 worden betaald. In juni vaart de pont alleen in het weekend, in juli en augustus vaart de veerpont van woensdag tot en met zondag. Voor actuele vaartijden of boekingen kan worden gebeld naar 0167-528024 of check www.waterpoortrondvaarten.nl.

29


VEERVERBINDING NIEUWENDIJK, STAD A/H HARINGVLIET, TIENGEMETEN

De locatie van de beachclub bootst het partyeiland natuurlijk prima na en vormt met het strand de zee zo vlakbij het perfecte decor. Op dit groots opgezette festival, met tal van hipp(i)e kraampjes, doe je lifestyle-inspiratie op en kun je naar hartenlust shoppen, proeven en genieten. Naast snuffelen wat voor leuks of lekkers er is, is er ook veel actie in de vorm van activiteiten. Zo is er onder meer de hele dag live muziek, zijn er toffe workshops en fotoshoots in hippie-stijl!

Een ervaring om niet te vergeten!

Vanaf 8 juli t/m 13 september 2015 vaart de salonboot Heicondias weer de veerverbinding tussen Stad a/h Haringvliet, Tiengemeten en Nieuwendijk, elke woensdag, zaterdag en zondag. Vertrek Nieuwendijk Vertrek Stad a/h Haringvliet Aankomst Tiengemeten

Segway tours Om uw Segway-ervaring tot een beleving te maken zijn diverse tours voor u samengesteld die het gehele jaar (uitgezonderd zondagen) kunnen plaatsvinden. Solo of in groepverband, met familie, vrienden of collega’s, op locatie of in Ouddorp, mogelijkheden te over!

VERTREKTIJDEN: 10:25 Vertrek Nieuwendijk 11:00 Vertrek Tiengemeten 11:45 Vertrek Stad a/h Haringvliet Aankomst Nieuwendijk

Volwassenen: Kind: Fiets:

PRIJZEN: enkeltje: € 5,retourtje: € 10,enkeltje: € 2,50 retourtje: € 5,enkeltje: € 3,retourtje: € 6,-

Fietsen zijn op het eiland Tiengemeten te huur voor € 7,50. OPSTAPPLAATSEN: Nieuwendijk: volg vanuit Nieuwendijk bordjes met ‘pont Tiengemeten’. De boot ligt aan het steiger. Stad a/h Haringvliet: bij het havenhoofd Voor meer informatie/reserveringen kunt u contact opnemen met de VVV Middelharnis, tel 0187-484870, of de schipper dhr H. Bijl, tel 06-10951895, of kijk op: www.deltapontjes.nl

Segway Ouddorp | De Bever Verhuur | Dijkstelweg 12 | NL-3253 TB Ouddorp T: +31 187 689100 | +31 6 23307827 www.segwayouddorp.nl | www.debever.com | www.fietseninouddorp.nl | www.ouddorp.nl

0j 2

a ar

Ferienpark Lindner *****

tot

%g! 4o5 rtin

Luxe park in de Eifel/Moezel (ca. 350 km) Gratis eindschoonmaak

Gratis handdoekenpakket Gratis opgemaakte bedden Nederlandstalige kerkdiensten 0184 - 422 000

k

Prijsvoorbeelden Ferienpark Lindner*****

Gratis lakenpakket Gratis recreatieteam

15:45 16:00 16:45 17:30

Classic (5 personen + 2 kinderbedden) First Class (6 personen + 2 kinderbedden)

Van

Voor

Van

Voor

24.07 - 31.07 (7 dagen)

€ 1.183

€ 699

€ 1.463

€ 849

24.07 - 03.08 (10 dagen)

€ 1.690

€ 969

€ 2.090

€ 1.190

27.07 - 03.08 (7 dagen)

€ 1.183

€ 699

€ 1.463

€ 849

Bijkomende kosten: toeristenbelasting 6-12 jaar € 0,55 p.p.p.d. en vanaf 12 jaar € 1,10 p.p.p.d.

www.onsvakanties.nl/lindner


BEDRIJVIG

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

31

Gestapelde financiering

voor ondernemers Het aanbod van mkb-financiering is weer iets verbreed. Nederlandse pensioenfondsen, verzekeraars en banken gaan in de komende drie jaar ¤ 2 miljard extra investeren in het Nederlandse mkb. Nu het financieringsaanbod alsmaar breder wordt is gestapelde financiering wellicht iets voor uw onderneming. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) heeft twee investeringsfondsen opgericht: een Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) en een Bedrijfsleningen Fonds (BLF). Hiermee ontstaat aanvullende financieringscapaciteit voor zowel het midden- en kleinbedrijf (mkb) als middelgrote ondernemingen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt dit private initiatief van institutionele beleggers (zoals verzekeraars en pensioenfondsen) en stelt garanties beschikbaar. Naar verwachting kunnen ondernemers in de zomer via hun bank een beroep doen op de fondsen. Ondernemers kunnen ook bij Qredits terecht voor een ondernemerskrediet tot maximaal ¤ 250.000, dat was tot 1 januari ¤ 150.000. De behoefte aan financiering binnen het midden-en kleinbedrijf

(mkb) is nog altijd groot en aankloppen bij de bank is nog steeds problematisch. Qredits biedt onder de noemer MKB-krediet zakelijke leningen aan voor zowel startende als bestaande ondernemers in het mkb van minimaal ¤ 50.000 en maximaal ¤ 150.000 Het MKB-krediet is er speciaal voor ondernemers die een financiering nodig hebben en hiervoor niet bij de bank terecht kunnen. Er geldt wel een aantal voorwaarden en omdat het een zakelijke lening betreft bent u uiteraard ook gewoon rente en kosten verschuldigd. Vorige week werd ook duidelijk dat het kabinet crowdfunding meer ruimte wil bieden. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën is crowdfunding namelijk een waardevolle toevoeging aan de mogelijkheden voor bijvoorbeeld het mkb om financiering te verkrijgen. Gestapelde financiering Het mkb-financieringsaanbod wordt alsmaar breder, waardoor u ook steeds minder afhankelijk bent van alleen bancaire kredietverlening. Heeft u geld nodig voor uw bedrijfsplannen dan is wellicht gestapelde financiering iets voor u. Dit is eigenlijk niets meer en niets minder dan het zoeken en vinden van financiering op verschillende plaatsen. Een combina-

Ooltgensplaat

Oude-Tonge

Zuiddijk 61a-62

Havendijk 12-37

Vraagprijs € 99.500,-- k.k.

Vraagprijs € 90.000,-- k.k

Geheel modern uitgevoerde VRIJSTAANDE RECREATIEWONING met eigen grond en eigen parkeerplaatsen.

tie dus van eigen vermogen, traditionele financiering, private financiering (familie of bijvoorbeeld vrienden en zakenrelaties) en alternatieve financieringsvormen, zoals kredietunies, crowdfunding of private equity. Vaak werkt een combinatie van verschillende financieringsbronnen ook positief uit naar de bank. Deze zal wellicht eerder geneigd zijn om nog een resterend deel van het door u benodigde kapitaal te lenen. Kijk voor meer informatie over gestapelde financiering op www.weadeltaland.nl

Duidelijke taal, heldere cijfers en een goed advies.

Goed onderhouden VRIJSTAANDE RECREATIEWONING met vrij uitzicht. Carport en mooi aangelegde tuin. Veel extra’s oa dubbel glas en cv.

Oude Tonge

Zuiddijk 61a-23

VRIJSTAANDE RECREATIEWONING met berging, eigen parkeerruimte, balkon en zonnige, vrije tuin, openslaande deuren naar het terras en dubbel glas. Rustig park, door hefboom afgesloten.

Vraagprijs € 78.000,-- kk

Vergelijk géén appels met peren als het om uw toekomst gaat! De ene accountant is de andere niet. Bij WEA Deltaland draait alles om het hoogst haalbare rendement uit uw activiteiten en uw kapitaal.

De makelaar waar u écht profijt van hebt!

Profit makelaardij Van Heiningen Doetinchemsestraat 34 3241 AA Middelharnis Tel.: 0187-482606 | info@profitmakelaardij.nl | www.profitmakelaardij.nl

T 088 133 73 00

www.weadeltaland.nl


32

AUTONIEUWS

Kampeerplezier bij

Cor Melissant

Genieten van het buitenleven begint in de kampeerwinkel. Alles wat u nodig heeft op het gebied van kamperen is te vinden bij Cor Melissant. Door de samenwerking met de Wings groep kunnen klanten bij Cor Melissant terecht voor topmerken tegen scherpe prijzen. De ruime shop met accessoires heeft voor iedere kampeerder de juiste spullen in huis. Veel kampeerartikelen zijn niet alleen handig voor op de camping, maar ook voor in de achtertuin of voor op het balkon. Zo zijn er in de kampeerwinkel onder andere barbecues, opblaaszwembaden en ook strandmeubilair en serviesgoed te vinden. Cor Melissant is ook een goede plek om een geslaagd cadeau aan te schaffen voor een kampeerliefhebber. Ook een cadeaubon behoort tot de mogelijkheden. U bent van harte welkom aan de Nijverheidsweg 4 in Dirksland!

Ongeëvenaard rijplezier De vernieuwde BMW 3 Serie sedan Het origineel sinds 1975: de BMW 3 Serie is de belichaming van de sportieve sedan. De onweerstaanbare combinatie van dynamisch design, ongeëvenaarde wendbaarheid en praktische eigenschappen inspireert, van de eerste tot en met de zesde generatie. Een optimale gewichtsverdeling, aandrijving via de achterwielen en krachtige en uiterst efficiënte benzine- en dieselmotoren met BMW EfficientDynamics technologie zorgen voor indrukwekkende dynamiek bij een laag verbruik. De intelligente vierwielaandrijving BMW xDrive zorgt op elk moment voor optimale tractie. En met de uitrustingen van de Modellen Sport, Luxury en M Sport kunt u de BMW 3 Serie Sedan helemaal aan uw persoonlijke stijl aanpassen. Hij is te bezichtigen op 24 juli van 17:00 uur tot 21:00 uur en 25 juli van 10:00 uur tot 17:00 uur tijdens de introductie in onze showroom aan de Burg. de Zeeuwstraat 130 te Numansdorp.

MEER DYNAMIEK. SCHERPER DESIGN.

De vernieuwde BMW 3 Serie

www.jerdefonkert.nl

BMW maakt rijden geweldig


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

33

De Audi A3 is al een populaire auto onder zakelijk rijders, maar naar verwachting wordt het nu ĂŠcht druk in de Audishowroom. De A3 Sportback e-tron met 7 procent bijtelling is nu te koop voor prijzen vanaf 39.700 euro.

Audi start verkoop A3 Sportback e-tron Leasetopper

De nieuwe Audi A3 Sportback e-tron is de eerste plug-inhybride van Audi. Voor de aandrijving werken een 1,4-liter TSI-benzinemotor en een elektromotor optimaal samen. Dat zorgt voor extra veel kracht. Samen leveren de motoren 150 kW (204 pk) vermogen. De A3 Sportback e-tron accelereert dan ook razendsnel tot de topsnelheid van 222 km/u. Maar, zoals het een plug-inhybride betaamt, kan hij ook volledig elektrisch rijden, namelijk 40 kilometer met een maximumsnelheid van 130 km/u.

De nieuwe Honda HR-V komt eraan Binnenkort verschijnt de nieuwe Honda HR-V in de showroom. Dat betekent de terugkeer van een grote favoriet. De nieuwe HR-V is een auto die klein genoeg is om behendig mee door het verkeer te bewegen, maar groot genoeg om alles mee te nemen wat u nodig hebt; een kleine stadsauto voor mensen die op het gebied van ruimte geen concessies willen doen. De auto is leverbaar met een 120 pk sterke 1,6-liter iDTEC dieselmotor en een 1,5-liter iVTEC benzinemotor van 130 pk.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!


34

AUTONIEUWS

Voorbeeldfunctie De vernieuwde Ford Focus

De Ford Focus behoort al jaren tot de bestverkochte auto’s ter wereld. Dat is natuurlijk niet voor niets. De Focus wordt vooral geprezen om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en geweldige rijeigenschappen. Maar er is altijd ruimte voor verbetering. De vernieuwde Ford Focus is in de basis hetzelfde als de auto die in 2011 werd geïntroduceerd, maar je zou bijna denken dat we hier met diens opvolger te maken hebben. Dat komt vooral door de geheel nieuwe voorzijde en de opvallende ‘Aston Martin’grille die het nieuwe familiegezicht van Ford vertegenwoordigt.

Sync 2 Ook het dashboard is helemaal anders. Veel knoppen hebben plaatsgemaakt voor een groot touchscreen. Het heldere scherm is goed afleesbaar en biedt toegang tot het nieuwe Ford Sync 2-systeem. Dit biedt alles op het gebied van navigatie, multimedia en moderne connectiviteit. Ook leuk: Sync 2 biedt een perfect functionerende spraakbesturing. Verrassend comfortabel Over smaak valt niet te twisten, maar over het geweldige rijgedrag van de Ford Focus bestaat geen misverstand. De besturing is heel direct. Hij ligt bijzonder stabiel op de weg. Dankzij het voortref-

DE NIEUWE

felijke onderstel is hij ook verrassend comfortabel. Het is muisstil in de cabine en oneffenheden in het wegdek worden feilloos gladgestreken. De Focus is wat dat betreft absoluut toonaangevend in deze klasse. Veel keuze De uitgebreide reeks nieuwe benzine- en dieselmotoren zijn aanzienlijk zuiniger dan voorheen en leveren veel trekkracht bij lage toeren. Dankzij de zuinige diesels zijn er ook aantrekkelijke versies voor de leaserijder, voorzien van een riante uitrusting boordevol hoogwaardige technologie.

FORD C-MA X

TITANIUM

Ook leverbaar met powershii automaat 20% BIJTELLING Verkrijgbaar met Technology Pack

• 8 Inch Navigatiesysteem met touchscreen • SYNC 2.0 smartphone koppeling • Parkeer sensoren achter Voor €995,De C-MAX Titanium is o.a. uitgerust met: • 17 inch lichtmetalen velgen 15-spaak • Ambient lighting • Dual Zone automatische aircoditioning (DEATC) • FordPower Startbutton • Multi Functioneel Display • SYNC smartphone koppeling • LED dagrijverlichting

IS ER AL VANAF Middelharnis: 0187-48 26 44. Steenbergen: 0167-56 66 62.

€25.995,-

Bedrag in euro’s. Prijs incl. BTW/BPM, ecl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage, tenzij anders aangegeven. Wijzigingen voorbehouden. Afgebeelde auto kan afwijken van standaardspecificaties. Zie voor kosten en voorwaarden ford.nl


HOBBYIMKER

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

35

‘‘Bijen leren je hoe mooi de natuur in elkaar zit’’ Als je tien bijensteken oploopt, kun je van je stokje gaan. Ad Keizer is ook wel eens gestoken. “Een stuk of drie bijensteken is niet gevaarlijk. Je moet wel gelijk de angel eruit halen als je gestoken bent”, zegt de hobbyimker uit Stellendam. “Het is verstandig om altijd op je hoede te zijn.” Het gevaar is echter bijzaak voor Keizer. Voor hem is de imkerij een echte passie. “Door bijen te houden ontdek je hoe mooi de natuur geschapen is.” Ad Keizer legt uit dat mensen soms duizenden jaren bezig zijn om iets te ontwerpen of te ontwikkelen, dat in de bijenwereld allang gesneden koek was. “Kijk naar de celstructuur van een raat. Die is zeskantig. Wij kwamen er later achter dat dat de sterkste manier van bouwen

is. Een raat weegt honderd tot tweehonderd gram, maar de bijen slaan er wel twee kilo honing in op. Nog zoiets: de koningin van een bijenvolk krijgt het meest voedselrijke voedsel ter wereld. Prachtig!” De hobbyimker noemt ook nog het afdekken van de honing, waardoor het goed blijft tijdens de winterperiode. En de verdeling van taken in een bijenvolk, die wijst op een groot vermogen tot organiseren. Zelf kwam Ad Keizer achter de geheimen van deze doorgaans verborgen wereld toen hij een jaar of zeven geleden de spullen en een paar bijenvolken kreeg van een hobbyimker in Melissant die ermee stopte. “Ik had er weinig verstand van en dat eerste jaar ging dan ook niet goed.” Het tweede jaar volgde hij een cursus en kocht hij twee nieuwe volken bij een beroepsimker in Groningen. “Toen ging het beter, nou en of.” Momenteel beschikt Keizer over tien volken. In de zomer kan een volk wel uitgroeien tot een populatie van 50.000 bijen, dus reken maar uit. “Dit is een mooie locatie”, licht de hobbyimker het succes toe. “Hier is voldoende voedsel, waardoor de wintersterfte onder het Nederlandse gemiddelde ligt. Het begint in het voorjaar met wilgen. Later komt de hazelaar en gaan de elzen bloeien. Dan de paardenbloemen en de fruitbloesem.” De bijen gaan eropuit, het liefst als het zonnetje lekker

schijnt, en hebben daarbij een bereik van wel drie kilometer. De imker is niet dagelijks met zijn bijen bezig. Maar hij moet er wel met enige regelmaat aandacht aan besteden. Voorkomen dat er nieuwe volken gaan uitzwermen, bijvoorbeeld. Dat doet hij door de ‘doppen’ waar de nieuwe koninginnen in zitten te verwijderen. Tot juli, want daarna wordt de zwermdrang minder. Ook moet de imker ervoor zorgen dat belagers als de varroamijt geen kans krijgen. Ad Keizer bestrijdt ze op biologische wijze. Bijvoeren van de bijen doet hij ook, om ze goed door de winter te krijgen. Een andere belangrijke taak is het winnen van de honing. Bij goede weersomstandigheden zijn wel drie oogsten per jaar mogelijk. De honing is, samen met andere bijenproducten, te koop in de Landwinkel aan de Damweg in Stellendam, het bedrijf waar hij samen met zijn ouders werkt.

Open imkerijdag

Hobbyimker Ad Keizer doet mee aan de open imkerijdag op 4 juli 2015. Er is een markt met kraampjes. Daarnaast zijn er demonstraties en excursies naar de bijenvolken. Plaats van handeling is de Landwinkel van Keizer in Stellendam.


Open dag, uniek verhaal of nieuw product? Doe dan uw verhaal in Over Flakkee. Net als Landwinkel Keizer, Bij Elles en Werelds aan het Strand in dit nummer. 12

BEACHCLUB TIP! Like de pagina wereldsaanhets www.facebook. com/ trand voor ste nieuws en de opening het laatsactie.

6

Over Flakkee

LEKKER & LOKAAL

jaargang

6 - juni 2015

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

13

Warm fam

Werelds aan

Zomerkoninkjes van Keizer

iliegevoel

het Strand

is geopend

“Een werelds e beleving !” “Het diner water!” was heerlijk Dat zijn reacties !” “Mooie van gasten Strand. De plek aan op Tripadv beachclub het isor over aan de Grevelin Werelds eerst haar aan het gen opende deuren. Werelds donderd aan het luxe en betaalb ag 4 juni Strand is voor het aarheid. uniek door de combin atie van Saint Tropez,

Landwinkel Keizer: Het beste van eigen bodem

7

Kom tot rust in de theetuin

De aardbeien van Keizer zijn bekend op Flakkee. Vanaf eind april tot in september zijn er aardbeien te koop, uit de kas of de volle grond. Een unicum is dat de aardbeibloesems worden bestoven door de eigen bijen. Dat zorgt niet alleen voor aardbeien, maar ook voor lekkere fruithoning!

Miami en nieuwe beachclub Verse, producten van eigen bodem. Dat is de specialiteit van Landwinkel Keizer. Zelf geteelde aardIbiza. duurzame De seizoenen roept direct associatie s mee; in de gerechten de zomer badplaatse op met deze bekende zijn honing en heerlijk fruit. En ook verschillende soorten kaas te koop en (h) n. De strandappelen, dagverse eigen licht en glazen wijnkelder de winter groenten, taurantbel fris en in en resstaat eving s gebouwd verse erwtensoeer bijvoorbee Gasten genieten is on-Nederla elk ruimte met ld nds. p op vierhonde kunt hier eerlijk van Boot. de voor theetuin u terecht voor een drankje en huisgemaakte appelNaast heid van in alle vrij-vlees senIn alleVleesboerderij wijn. rd flesde bijzondere de kaart. gerechten de uitgebreidprachtige omgeving, wordt er hapjes en - juni 2015 sortiment lijk elkaars e service taart, jaargang 6 ruim asijscoupe meteenaardbeien en andere Eigen aan warme gezelschap en natuur-eendranken jachthaven lekkernijen. Over Flakkee aan het aangebode en koude Werelds Strand richt . Werelds aan het genieten iedereen n. Gasten Strand is van die prijs zich op alleen een Heerlijk landelijk genieten van de rust en ruimte op de boerderij? Dat kan in niet stelt op van versgemalbarrista koffie, kwaliteit, plek om luxe en gezet met vrienden, zonder er te relaxen de sfeervolle theetuin! Er worden naast diverse soorten (verse kruiden)thee een overheerli en koffiebone voor hoeven de hoofdprijs familie of jke Chinese n, sen. Het kennisof een spannend maar toch te betalen. Chique, en koffie, ook biologische vruchtensappen en versgeperste sinaasappelsap is ook de thee toegankeli perfecte voor een e cocktail. wijnkaart laat zich jk. De sfeer geserveerd. De boerin maakt heerlijke appeltaart, die u echt geproefd moet locatie Keizer AGF onvergete De het biedt lijke bruiloft, verjaardag vijftig soorten met meer dan als een warmebeste omschrijve hebben! Op dit moment is er ook een zelfgemaakte taart met fruit van het Damweg 1a sfeest en n wijnen familiegev landen en zakelijke activiteite oel. seizoen. De specialiteit van het huis is een ijscoupe met vers geplukte aardwijngebied uit diverse n, zoals 3251 LB Stellendam dan ruime Vers, puur workshops en een meer bedrijfsbo keus. , en eerlijk beien. Misschien nog met wat slagroom erbij? Dat wordt smullen. De theerrels en 0187-492904 In de keuken meerdaag meetings. se van Werelds Werelds tuin ligt vlakbij het fietspad en is dus een perfecte tussenstop voor fietsers info@keizeragf.nl Gevarieerd het Strand Keizer wordt eerlijk vlees verkocht dat aan het strand maakt Bij Landwinkel aan e worden en wandelaars. De theetuin is te vinden tussen de knooppunten 60 - 66 en De menukaarmenukaart ten uit verschillen ingrediënonderdeel is van Vleesboerderij Boot in Kerkwerve. Op het nieuwe afkomstig uit t is van gevarieerd de Van Zeebaarsfi gecombine punt-west 41 - 71 (langs de slikken van Flakkee). De theetuin heeft dezelfde openingsculturen . beachreso de boerderij erd. hotel &worden de koeien gefokt zonder antibilet met shanghai paksoi, aardappel op de Fusion Het menu is rt. Dat maakt tijden als de landwinkel. Van november t/m maart is de theetuin gesloten. opende voormalig geënt gelijk om otica enhet groeiversnellers. Dat zorgt ervoor dat het vlees puree is. Op 2 mei akisaus authentiek Cuisine. Om een mote overnacht tot vegetarisc en teriye culinaire Menig hotelkame en in eensmaak heeft en niet waterig is. De zuivel t 40 in Middelharn En van Carpaccio een heerlijke bieden, he Risotto. beleving r of luxe Zondag: gesloten heeft gewerkt. is er voor de Nieuwstraa aan villa. Bij naartoe beachclub ‘Angus Beef’ de gerechtente Stellendam inspiratie ze lang dekomen onder andere van Kaasboerderij eetwinkel zit en het kaas Maandag: – 17.30 uur geput uit nieuwe 13.00 zaak, waar ven, bootrecreaeen eigen jachthade lunckaartse garnalencocktail. tot in de directe wat de natuur lekker en bijzonder Bij Elles is eenDinsdag: 09.00 -12.00 uur van haar eigen van Schaik en Geitenboerderij De Mekkerstee. nten het draait om kers zoals staan naast klassie-Op voor de heeft. Lokale omgeving te bieden kunnen de deuren Hagens recht beachclub zaak waar Een pakket met lokale, ambachhet Twaalf Elles Woensdag: 08.30 – 17.30 uur uitsmijter kreeft, oesters,zeevruchten als aanmeren Bij Elles, een Ook aan telijke producten en delicatessen ambtenaar ook de WrapUurtje en de . mensen genomen scheermes Donderdag 08.30 – 17.30 uur kijkje tonijntarta kokkels die een met verse boot hebben geen en bijzonder? is een mooi cadeau of relatiegesen, en ar. Een aanrader ar heeft al dan lekker is gedacht. eigen Tapasplan dit gebied. mosselen kenmerke Flakkeeëna Vrijdag: 08.30 – 17.30 uur 12-persoo is de k ‘Werelds’. schenk. Zo laat u andere mensen van Bij Elles eten uur n loungesloe Er is een het– 16.30 wereldwijd Ze staan bovendien n Zaterdag: 08.00 snelle rib-boot p en een wat maakt aan bij de genieten van de mooie producten Concept Koperen kwaliteit. bekend om hun eten. Maar sluit naadloos Men kan te huur, biertanks hoge Naast lokale rondvaart Het is concept ook een simpel. die boeren in de regioenproduceren. In de landwinkel zijn verschillende soorten sap te koop. Alvers Het interieur zelfgemaakt ten zal ook of behoort en komt zeevrucheten op tafel Puur, vers tot de mogesfeer: laagdrempelig lokaal gevangen lijkheden. iets komen is stoer, droom het eten dat De pakketten kunnen wens lemaal puur natuur, dus zonder E-nummers. Erg lekker en goed sfeervol. zoveel een hoofdingre eetwinkelnaar sober en van de gelijknaEen culinaire Bij Elles is al zelfgemaakt. Er wordt De gezellig in de vis eigenaresse kan ook meegenomen diënt zijn natuursten betonvloer met gerechten ambtenaar. samengesteld. voor de gezondheid. Voor mensen met glutenallergie is er een maar alles Elles Hagens, stuk taart de streek ge- worden en grotendeels voor de Deze dag steunt u diaconaal drinken, is van origine en en rotsachtig van producten uit to-go, een lekker Erg toegankeli leisteen Strand. Alles Werelds aan De broodjes mige eetwinkel,Rechten was ze werkzaam speciale lijn met (biologische) producten die glutenvrij zijn. mogelijk met worden. Koffie meenemen of een avonde oogt robuust het leveranciers. bij jk vers, puur Spelt uit en regionale De locatie gasthuis en wordt Executive avonds Na haar studie gemeentes, waaronder ‘de Oase’. helemaal ‘s en werkt Bakkerij en voor warm eerlijk. geflankeer haar van Werelds Chef Joost rood als je gewoon komen van lekker Gedurende bij verschillende houtgesto kerweerd d door twee Strand op bijvoorbeeld Maarschal natuurdesem-b maaltijd afhalen te koken, maar toch Middelharnis. okte openhaard biologische voegt er is het terrein aan het vervuld, om met gezuiverd de gemeente Overal zijn Aziatische elementen het mogelijk Bruinisse; dit geen zin hebt Punt-West van het ze diverse functiesen raadsgrifen. andere gemaaktVlees haalt de consequen wil eten. Wanneer eigen bedrijfsHotel rker carrière heeft wordt onder ton natureltint gerechten aan toe, waardoor en gezond haar t ton-suren de hoogwaard& Beachreso beleidsmedewe zij altijd zeer en speels en Elles ook met de uit de Oosterschelde. rt en gebruikt. waaronder Van Zuidland kleurtjes opvalt de stoer bezorgt Bij van karakter uitdagend werk, waarin ige uitstraling plezier water bij Slagerij wekken Boven vormgegev met zijn vrolijke de opening ze tot groot fier. Naast haar groenteboeren eetwinkel o.a. al snel de wagen, die zes grote van de gast zijn. Het verrassen en bar hangen gehaald bij geweest, had goewegen. Sinds indruk vinvoor koken. exclusivite koperen gedreven is groenten worden brengt Bij Elles al het op de Flakkeese eetwinkel te biertanks ook een passie mee aan de een capaciteit it bij potentiële van bij Werelds vinden ze belangrijk Zo mensen de met op een bord. van haar gezin Werelds op het eiland. services. weten al veel hier professioneelpak je zoiets per Duik duizend aan en Het menu aan het Strand. devan fascinerende van bijen met degasten. Imker mee naar de streek bij elkaar allergieën smakelijke stuk. in het ga literwerelddaarom De droom om Strand Verder met verandert de van onze den voor deze er, maar hoe benadrukt zijn stap of mensen tweebijenkasten. zo zijn er onder juist graag met de te gaan was Bekijk oudedeambachten zoals houtdraaien, wol spinnen, manden gewaagde trappen vegetariërs en slag eetwinkel; Ook de dat zij erg die naar toegankeli je zo’n grote hart op bij leiden, op werkgecatede vide vegetarische aan? En durf jk zijn. maken en boterbabbelaars bakken. Kom gezellig op de boerderijfair twee geconditio kunnen hun Catering Bij Elles ook alles Zowelstruinen na veranderingen maken: ze humus en de er regelmatig de prijzen te eetwinkel blijft neerdekramen als aan? In 2014, attitudeproeverijen. vrijwel de zelfgemaakt worden Naast detwee met een groot aantal ende diverse zijn casual Of snuffel lekker rond bij Elles de sprong Nog ongeveer weken, dan isis het zover. cateraar. Wat dit betreft populair en toegankeli hapjes De langste dag van het jaar. Dat betekent niet alleen lange dagen, maar ook bied, durfde thuiskok en burger erg ring verzorgen. verzorgt alles: van jk voor de kleedjesmarkt! Zaterdag 4 juli zijn er van iedereen. 9.30 tot en 15.30 uur allerlei verschilzichzelf als cateringtaarten gebakken. Elles Op zonnige dagen lekker lange avonden. is het heerlijk om net zo lang te blijven zitten tot het schemerig wordt. Gezellig buffet, begon voor glutenvrije bereidde ze mogelijk: Bij

21

Eerlijke producten van de boerderij

Adres:

Elles: kel Bijculina ire Eetwin TIP: door het Frisse wind rflakkee

AL

20

LEKKER & LOKA

Openingstijden: Goeree-Ove

landschap van

CONTACT GEGEVEN

S Werelds aan De Eco Punt het Strand 1 3253 ML, Ouddorp E-mail: receptie@ werelds.nl Telefoon: +31 (0)187 www.were 745020 lds.nl/stra nd

Cadeau of relatiegeschenk nodig?

Pure sappen

Kom naar de open dag!

lende activiteiten tijdens de open dag. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

Maak kennis met de imker Ad Keizer zorgt voor de bijen op het bedrijf. Lees zijn verhaal op pagina 35.

>> www.keizeragf.nl

een uitgebreid tot genieten feestjeen op het terras kletsen van lekkere hapjes. Natuurlijk hoort er een goede wijn bij zulke momenten. Wijnexpert of driegangenvoor een het ook een bedrijfslunch is het simpel: Menu Laurens van van Wijnenwereld maarEesteren “Wij vinden tipt deze maand de Epicuro Vermentino. “Deze volle, vlezige, maar ook zachte de menukaart populaire geen probleem. klant te kijken naar Wat betreft diner is bij niet. Sommige wijn de tapas, of ‘Bij olijven. De witte wijn komt uit de streek Puglia in het zuiden van Italië en de is heerlijk met de geitenkaas die is er eigenlijkaltijd op de kaart, zoals onze eigen leuk om samen daar wordt voor 100% gemaakt met Vermentino druiven. De Epicuro Vermentino is een wijn die het beste jong gedronken wensen en Elles. Lekker gerechten staan kip of een lunchsalade, zijn of haar geven”, zegt met een kan worden. wijnaanistetrouwens ook heel geschikt om te drinken bij de maaltijd, de wijn is prima te combineren met draai’ wrap met gegrildeBij Elles alleen met verse EllesDe goede producten vrij wiseten van en maar aangezien is de broodjeskaart visgerechten en schelpschaaldieren.” en vers een succesformule elke het klinkt als salades is er producten werkt eigen twist; broodjes en gelegenheid. Daarnaast zijn selend. Naast voor iedere soep te krijgen. voor bij de laagdrempelig, inSfeer dag een verse Elles is warm, Ook lekkere zoetigheden k Bij terug in de De sfeer Bij of brownies. er elke dag petto voor Toekomstmuzie Dit zie je ook met taart, muffins toekomst in waarbij de ene kant puur en simpel. koffie, zoals op weg om Wat houdt de plafond is aan een avondmaaltijd, kant zijn is vernu vooral nog zegt de richting; het is er elke dag de pot schaft. Wat dit Elles? “We zijn en aan de andere Boven de te worden”, wat Grieks, machine is betimmerd het zien. te hout het eten keer is in de toekomst een geoliede de leidingen dag: de ene keer lachend. “Maar houten ombouw het beton en schilt iedere en de andere eigenaresse graag nog uitbreibar met een of Italiaans bij de stamppot met we onze services roestvrijstalen gietijzeren rek uit Frankrijk, Vietnamees De lekkere Hollandse van Bij Elles is zouden willen we, zoals bijvoorbeeld los hangt een oud aan hangen. gewoon een producten keuken den. Zo van 19toen en groenten. De onze huisgemaakte en andere waar lampjes een leerling timmerman geïnspireerd vergeten traîteur, dingen oud aan tapenade een tafels zijn door stoeltjes komen uit een van spannende op veel verschillende verkopen; denk zijn we op weg naar vele de verzameling we Ook is altijd een een mix van gemaakt en daarom een smeerseltjes. ing. Daar moeten De sfeer is maakt. is de avondmaaltijd schoolgebouw. een spannend geheel maar dat variant verkrijgvariaties. Van drank en horecavergunn het vegetarische echter wat voor verbouwen, derijtjes goed dingen, wat Elles staan vlees- en een heeft dus mooie echter nog kruissteekschil limonadeflessen. menu van Bij biologische goed.” Bij Elles Voor nu; ga Zo gaan de baar. Op het komt zeker dingen: de oude glazen en de toekomst. door oranje Want samen met nog meer bijzondere van yoghurt te proeven. plannen voor vaak opgefleurd smoothies is toch langs om wat De zaak wordt oranje is immers de huis- n ijskoffie, verse fruitsapjes én biologische vooral eens lekker, en dan Elles gewoon erg complimentere bloemen, want fruit, biologische uit Denemarken. het eten is Elles. Klanten we het is geworden. kleur van Bij frisdrank, helemaal assortiment hebben het belangrijkste. met hoe leuk en ons zorg Elles dan ook echt eens wat anders!’ alles is met legt uit: “Voor één leidraad: zeg, zijn opmer“’Wat leuk goed zijn.” eigenlijk maar en zonder poespas’ en moet gewoon gehoord”, zegt ‘Simpel, fijn uitgekozen we al veel hebben kingen die de trotse eigenaresse.

keuken tuin ontving In haar eigen en in haar eigen ging klussen voor zomeravonddiners. Het ze gasten voor Bij Elles, en dat betekende: met kwam Bij Elles lekker lopen Na enig zoeken in Middelharruimte nodig! Nieuwstraat nu een terecht op de een flinke verbouwing nis, waar na staat. prachtige zaak

Informeer naar de voordelige tarieven. Bel: 0187-471020 of e-mail naar haroldsturm@eilandennieuws.nl.

De zomeredities van juni en juli worden niet alleen huis-aan-huis verspreid op Goeree-Overflakkee, maar ook op de vakantieparken in de regio.

elektriciteitsnet zit. Deze netstoringen, waarbij de straatverlichting in één of meerdere straten is uitgevallen, zijn helaas meestal niet direct te verhelpen en duren vaak enkele dagen. Bijvoorbeeld omdat de omwonenden moeten worden geïnfor-

Stationsweg30 Oude-Tonge Telefoon06-51792812

WE ZIJN ER WEER

Alle tuinplanten en bloempotten Grote sortering tuinplanten tegen de allerlaagste prijs.

Vakmanschap en kwaliteit voor een

betaalbare prijs!

ģ ģ ģ ģ ģ ģ ģ ģ ģ ģ

Volledig schadeherstel Complete afwikkeling met elke verzekeringsmaatschappij Ruitschade (ook geen eigen risico) Caravanschade Vrachtwagenschade Poetsen en reinigen Restauratie oldtimers Klein industrieel spuitwerk Gratis vervangend vervoer Geen Eigen Risico

Uw auto total loss? Wij kunnen hem in de meeste gevallen wel repareren.

Meuleman Autoschade Stoofweg 10a | 3253 MA Ouddorp Telefoon 0187-689395/06-11412895 Email: info@meuleman-autoschade.nl www.meuleman-autoschade.nl

25% korting! € 3,99 Bak violen 24 st. div. kleuren Potgr ond 2 zakken à 40 ltr. € 5,00 Stationsweg 30, Oude-Tonge

Tel. 06 51 79 28 12

Lentevent zaterdag 22 maart


PORTDAGEN

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

37

Programma Woensdag 17 juni, 20.00 uur Portproeverij - kaarten te koop tijdens openingsuren Toren van Goedereede Donderdag 18 juni, 20.00 uur Portproeverij - uitverkocht Vrijdag 19 juni 10.00 uur Havendagen Junior op de Markt - historische-educatief programma voor basisscholen 16.00 uur Officiële opening Portdagen 2015 - o.a. met onthulling informatiebord op Markt 16.30 uur Optreden volksdansers 19.00 uur Openluchtspel Toneelclub De Klokkedieven - voorstelling op de Markt met de titel: Wat in ‘t vat zit verzuurt niet! 21.00 uur Live muziek van WoodWorks Zaterdag 20 juni 09.30 uur Stadsontbijt - Meer informatie en aanmelden kan via email 11.00 - 17.00 uur Oude Ambachten Markt - een gezellige markt op en rond de haven, voor jong & oud kijken, beleven en proeven! 13.00 uur Optreden blokfluitgroep & Jeugdorkest Apollo 14.00 uur PortSport - Sportteam GO 16.00 uur Concert Koninklijke Fanfare Apollo - Een bijzonder openluchtconcert van de fanfare van Goedereede 18.30 uur Openluchtspel Toneelclub De Klokkedieven - voorstelling op de Markt met de titel: Wat in ‘t vat zit verzuurt niet! 20.30 uur Optreden Shantykoor Op Volle Kracht - Lekker samen zingen met stoere zeemannen 22.00 uur Optreden Portkoor - Uniek gelegenheidskoor waarbij het repertoire door bezoekers wordt bepaald!

Op vrijdag (vanaf 17.00 uur) en zaterdag (vanaf 11.00 uur) zijn er bourgondische eetkraampjes aanwezig met grote terrassen bij de haven en de horecaondernemers aan Markt van Goedereede. Op zaterdag worden er eveneens stadswandelingen en concerten op de beiaard gegeven.

In oude stijl

Like de Facebookpagina www.facebook.com/goereese.portdagen.3 om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Of kijk op www.portdagen.nl voor meer informatie.

Het verhaal van de portvaten Foto: Desirée van Halewijn

Veel bezoekers van de Goereese Portdagen gaan gehuld in oude stijl en dragen klederdracht of andere historische kleding. De uitdossing is voor dames niet compleet zonder ‘Goereese Muste’. Die kan iedereen met handwerktalent zelf haken. Mevrouw Goekoop heeft hiervoor een patroon ontworpen, geïnspireerd op patronen uit het Streekmuseum. Om het patroon op te vragen kan er worden gemaild naar d.goekoop@kpnplanet.nl.

Tip!

Bijna honderd jaar geleden, in 1918, vergaat er een schip op de Noordzee. De lading is niet alledaags en bestaat uit vaten met port. Vanuit verschillende dorpen varen vissers uit om de vaten uit het water te vissen. De portvaten moeten worden ingeleverd en worden verzameld langs de haven van Goedereede. De 434 vaten worden openbaar verkocht, dat levert bijna driehonderdduizend gulden op. Omgerekend naar de waarde van nu is dat zo’n 1,3 miljoen euro. De vissers die de vaten hebben opgevist krijgen een derde van de opbrengst, de rest gaat naar de gemeente.


38

MEN OF STEEL RUN Praktische tips: - Trek schoenen aan met grip die tegen een stootje kunnen. - Kies sokken die snel drogen, want ja, je wordt nat. - Het is handig om strakke kleding te dragen, dan blijf je nergens aan haken. - Kies kleding die licht is en snel droogt, geen katoen dus. - Neem droge kleding en een handdoek mee om na de run af te drogen en op te warmen. - Eet vooraf voldoende koolhydraten om genoeg energie te hebben.

Crossfit

Train with Industrieweg 38 Middelharnis 0187 – 470848


Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

39

Bikkelen op de Brouwersdam ‘Are you tough enough?’ Dat is de vraag waar het allemaal om draait tijdens de Men of Steel Run. Hardlopen, klauteren, springen en kruipen. Tijdens de obstakelrace worden bikkels gescheiden van de rest. Op zaterdag 11 juli is het spektakel voor het eerst op de Brouwersdam. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: drieënhalf, zeven of zelfs veertien kilometer. De stormbaan bestaat uit 25 militaire obstakels. Denk aan evenwichtsbalken, over een rij autobanden stappen, onder een hek door ‘tijgeren’, over obstakels heen klauteren, vanaf een paar meter hoogte op een kussen springen, enzovoorts. Door al de verschillende soorten hindernissen is het lastig om heel specifiek voor te bereiden. Kenners vertellen dat je zeker wel kan trainen voor de Men of Steel Run. Het draait daarbij om twee dingen: kracht en conditie. Een Bootcamp, waarbij deel-

the best WWW.SPORTIEVIA.NL

nemers in de open lucht allerlei oefeningen doen is een goede voorbereiding. Sterker worden kan natuurlijk ook in de sportschool, om conditie te trainen is hardlopen een goed idee. Voor mensen die de 14 kilometer gaan doen is het handig om die afstand sowieso te kunnen hardlopen. Er kan ook worden getraind voor specifieke hindernissen zoals het aan een touw naar de overkant klimmen. Op de website www.obstakels.com staan handige video’s waarin uitleg wordt gegeven over verschillende obstakels. Bijvoorbeeld op welke manier je het handigst een touw opklimt en dat het slim is om op je onderarmen te tijgeren zodat je handen schoon blijven voor de volgende hindernis. De Men of Steel Run op de Brouwersdam is één van de tientallen obstakelraces die in Nederland plaatsvinden. De races zijn er in allerlei soorten en maten. Bijvoorbeeld de urban runs waarbij deelnemers over auto’s en andere ‘stadse’ objecten klauteren of de mudruns, daarbij moet je door de modder heen ploeteren. Kijk op www.menofsteelrun.nl of op de facebookpagina voor meer informatie. Genoeg gepraat. Tijd om aan de slag te gaan. Ga lekker trainen. Dan ben je klaar om op 11 juli te bikkelen op de Brouwersdam. www.menofsteelrun.nl


TOPZORG PLUSPRAKTIJK

Verschillendedisciplines disciplines Verschillende samenininéén ééncentrum centrum samen Wij zijn zijnererniet nietalleen alleen voor mensen metblessure, een blessure, spierof gewrichtsklacht, Wij voor mensen met een spier- of gewrichtsklacht, maarook ookvoor voormensen mensen zonder klachten die bijvoorbeeld hun conditie maar zonder klachten die bijvoorbeeld hun conditie willen willen verbeteren.OpOpdeze deze manier ontstaat een goede wisselwerking tussen behandeling verbeteren. manier ontstaat een goede wisselwerking tussen behandeling of en en sportief bewegen anderzijds. of revalidatie revalidatieenerzijds enerzijds sportief bewegen anderzijds. Geldersedijk 22 Dirksland T 0187 T600187 39 38 60 www.fitenfysiodirksland.nl Geldersedijk 22 Dirksland 39 38 www.fitenfysiodirksland.nl


GEZOND LEVEN

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

41

Fit blijven na je vijftigste Gevarieerde voeding en een actieve leefstijl

Ook als je de vijftig bent gepasseerd wil je fit en gezond blijven. Met gevarieerde voeding en een actieve leefstijl houd je je lichaam in conditie. Na je vijftigste kunnen kwaaltjes en pijntjes de kop opsteken waar je geen last van had toen je jonger was. Botontkalking, verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, over- of ondergewicht, trage stoelgang en diabetes type 2 komen aantoonbaar vaker voor bij mensen boven de vijftig. Gelukkig biedt een aangepast voedingspatroon vaak uitkomst bij deze kwalen. Een diëtist kan je helpen je voedingsgewoonten aan te passen, waardoor je inname beter wordt afgestemd op je behoeften. Stofwisseling Ook je stofwisseling verandert naarmate je ouder wordt: deze wordt trager en daardoor verbrand je minder calorieën. Wie evenveel blijft eten kan zo in korte tijd veel aankomen. Daarom is het zaak om voldoende te blijven bewegen: minstens een half uur per dag, matig intensief. Vitamine D Let daarnaast op de inname van calcium en vitamine D, want die is voor vijftigplussers van groot belang. Om de botten sterk te houden hebben zij tien procent meer calcium nodig dan volwassenen tussen de twintig en vijftig jaar, voor zeventigplussers is dit zelfs twintig procent. Om calcium vervolgens in het lichaam op te nemen is vitamine D nodig. Vul de inname hiervan vanaf je vijftigste aan met een supplement van 10 microgram: zo behoud je stevige botten en tanden!

Genieten van vers fruit Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat veel jongeren veel te weinig fruit eten. Van de 12- tot 16-jarigen haalt slechts 14 procent de ‘verplichte’ twee stuks fruit per dag. Met de zomer voor deur is het tijd om daar verandering in aan te brengen. Maak een lekkere shake met yoghurt en vers zomerfruit, pers een verse jus van sinaasappels. Snij een lekkere zoete ananas in stukjes, heerlijk in combinatie met schepijs. Voor dagen waarop de barbecue aangaat is het een goed idee om fruitspiesjes te maken. Ook lekker op een zomerse dag is een lekkere frisse fruitsalade. Laat de zomer maar komen...

Wandelen:

Goed voor lichaam, geheugen én humeur Op een fijne manier fit blijven? Ga wandelen! Het is bewezen: dagelijks een half uurtje wandelen doet wonderen voor je uithoudingsvermogen en fitheid. Stevig doorwandelen is goed voor hart en longen, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren. Zelfs je geheugen gaat erop vooruit. Een stukje lopen is bovendien heel goed voor je humeur - zeker als je samen met iemand loopt.

Wil je van wandelen je hobby maken en een langere tocht maken? Zorg dan voor een goede voorbereiding. Om een lange wandeltocht te maken heb je conditie nodig. Die bouw je op door rustig aan te beginnen en in het begin vooral korte afstanden te wandelen. Op diverse websites vind je schema’s die je hierbij helpen. Het uitgangspunt is overal hetzelfde: je loopt steeds meer minuten stevig door en wisselt dat af met twee minuten rustig lopen. Zo voorkom je flinke spierpijn.


De leukste cadeau’s voor

Zo

VADERDAG

nd Vad ag erd 21 ag jun ! i2 0

15

koop je bij onderstaande winkels

Maandag Ochtend Windows 7+8.1 Beginnerscursus Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Ook voor mooie vaderdagcadeaus! Maandag Middag Picasa foto's beheren Zoals tablets2,5 vanaf 100,Duur: 10 lessen, uur per les

en diverse accessoires!

Woensdag Ochtend Tabletcursus Apple Ipad/IOS Duur: 4 Lessen, 2,5 uur per les Donderdag Middag Windows 7+8.1 Duur: 10 lessen, 2,5 uur per les

Van a

f

€95 ,Al onze cursussen zijn inclusief boek, Koffie of Thee. De cursussen worden gehouden in onze Trainingsruimte, Langeweg 54 Middelharnis (Voormalig Rabobank) Meldt u aan via wilfred@djcomputerservice.nl of bel. Hubo van der Made Langeweg 24 Middelharnis 0187 -487181

0187-470967

Kerkepad 1c 3241 CH Middelharnis T: 0187-470967 info@djcomputerservice.nl www.djcomputerservice.nl

www.djcomputerservice.nl


TRUCKRUN

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

De langste file van het jaar Chauffeurs, transportbedrijven, sponsoren, verkeersbegeleiders, vrijwilligers, de politie en het bestuur van de chauffeursvereniging. Ze zetten allemaal hun beste beentje voor om de Truckrun te realiseren. De dag vormt een hoogtepunt voor de bewoners van Hernesseroord en andere mensen met

een beperking. Ze mogen een dagje meerijden met de vrachtwagen, alle vrachtwagens vormen samen een ijzeren colonne die in een lange lint over het eiland trekt. Alle chauffeurs doen vrijwillig mee en zetten hun vrije zaterdag in om de Truckrun

te realiseren. Langs de route staan jaarlijks veel mensen om te zwaaien naar de stoet. Daarnaast zijn er ook fanfares in touw om het evenement muzikaal te omlijsten. De Truckrun is dit jaar op zaterdag 20 juni, de stoet vertrekt om 10.00 uur vanaf Hernesseroord in Middelharnis.

43


44

VIERVOETER

Zij aan zij! ‘Ik wil als eigenaar de meerdere zijn.’ ‘Het zitten dwing ik gelijk af na het geven van het commando’. Een ander hondenbaasje vertelde eens: ‘Als ik iets niet leuk vind, dan straf ik het gelijk af. Hij let nu constant op’. Ja natuurlijk, de hond is bang om weer op zijn kop te krijgen! Door constant op zijn baas te letten, probeert de hond te voorspellen wat er gaat gebeuren. Dan kan ie zich schrapzetten voor dat wat komen gaat, de correctie.

ruk aan de slipketting wil voorkomen? We hebben bijna allemaal iemand die we onze beste vriend noemen. Waarom, waarschijnlijk omdat er respect is voor elkaar, acceptatie, omdat je elkaar in je waarde laat en omdat je elkaar alles kunt zeggen. Allemaal gebaseerd op gelijkwaardigheid, lijkt me. Ik begrijp niet hoe we onze honden onze trouwste vriend durven noemen als de relatie gebaseerd is op domineren, op overheersen en corrigeren.

Wat is dat toch, we roepen allemaal dat onze hond onze beste, trouwste vriend is, ons maatje voor het leven en toch corrigeren we onze trouwste vriend continu. Met een slipketting of nog erger, met een prikband of een stroomband, want ja, hij moet natuurlijk wel gewoon luisteren. ‘Ik hoefde maar een jaar te trainen met slipketting en hij liep de rest van zijn leven als een mak lammetje naast me’. Joh, verbazingwekkend, hoe zou dat komen? Omdat hij het zo leuk vindt om naast je te lopen of omdat hij die enorme

Denkt een hond er in zo’n situatie hetzelfde over? Ik betwijfel het. De vraag is of je een vriendschap wil, of dat nu met een vriend is of met een hond, die gebaseerd is op domineren en op corrigeren? Dat iemand alleen je vriend is omdat ie bang is dat hij anders een klap krijgt? Zo wil ik mijn vriendschappen niet. Niet met de mensen om me heen en zeker ook niet met mijn honden. Ik wil geen vriendschappen waarbij de één baas is boven de ander. In een echte vriendschap sta je naast elkaar!

Vogelcentrum Goeree - Overflakkee Dé Vogel- en Dierenspeciaalzaak van Flakkee en omstreken Wij zijn een vogel én Dierenspeciaalzaak en verkopen voor allerlei dieren voer en toebehoren. Ook visvergunningen/ hengelsportartikelen/levend voer behoren tot het assortiment. We zijn dealer van o.a. Farm Food brokken en diepvries.

Openingstijden maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur zaterdag van 9.00 - 16.00 uur

JUNI CHIPMAAND

Bij ons vindt u een ruim assortiment aan vogels en knaagdieren Oranjeplein 18, 3251 XE STELLENDAM vogelcentrum-goeree-overflakkee@hotmail.com

Hondenschool Hondenschool Okidoggy Okidoggy is r leren leuk

ndenschool Okidoggy waa

kunnen elke week instromen ne cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht

okidoggy.nl

Dirksland

• Pups kunnen bijna elke 06-10936503 • Pups kunnen elke

www.okidoggy.nl www.okidoggy.nl

week instromen week instromen • Kleine cursusgroepen, dus • Kleine cursusgroepen, dus veel persoonlijke aandacht veel persoonlijke aandacht

Dirksland Dirksland

06-10936503 06-10936503

dier chippen van uw tie ra st inclusief regi

€ 25,-

OPENINGSTIJDEN STELLENDAM Maandag

09.00-12.00 uur

Dinsdag

09.00-12.00 uur 19.00-20.00 uur

Woensdag

09.00-12.00 uur

Donderdag

09.00-12.00 uur 19.00-20.00 uur

Vrijdag

09.00-12.00 uur

Zaterdag

gesloten

Zondag

gesloten

Voorstraat 16, 3251 BD Stellendam TELEFOON 0187-760 FAX 0187-845 963

007

E-MAIL dkhetoverbosch@live.nl INTERNET www.dkhetoverbosch.nl

Bij ons vindt u een ruim assortiment aan vogels en knaagdieren

www.dkhetoverbosch.nl


NATUUR & LANDSCHAP

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

45

Nachtbrakers

Het ‘vleermuizenseizoen’ is begonnen

Als de nacht invalt ontwaakt de vleermuis. Terwijl wij gaan slapen, gaat de vleermuizen op jacht naar insecten. De warme maanden van juni en juli zijn ideaal om vleermuizen te zoeken. Tijd om ons te verdiepen in het leven van deze nachtbrakers. In Nederland komen 17 verschillende soorten vleermuizen voor. Enkele daarvan, zoals de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis wonen zomers in huizen, bijvoorbeeld in een spouwmuur, achter boeiboorden of onder dakpannen. Deze plekken kunnen ieder jaar opnieuw door vleermuizen worden gebruikt. Mannetjes vleermuizen zitten in kleine groepjes of alleen, apart van de vrouwtjes. Vrouwtjes wonen bij elkaar, soms met tientallen tegelijk. In

zo’n groep of kraamkolonie brengen de vrouwtjes vanaf mei tot juli hun jongen groot. De gewone dwergvleermuis is klein en past makkelijk op de hand. Als ze rondvliegen lijken ze een stuk groter dan ze in werkelijkheid zijn. Bijna iedereen heeft deze soort weleens zien vliegen tussen de huizen. De gewone dwergvleermuis is met stip de meest voorkomende soort in huizen. Een volwassen dier past met gemak in een klein luciferdoosje. Met een postzegel van ¤ 0,39 mogen er drie of vier op de post. Vleermuizen richten geen schade aan. Het zijn nuttige dieren die vele insecten per nacht eten, want juist in de nacht zijn er allerlei insecten actief. De grootste kans om een vleermuis te vinden is in de maanden juni en juli. De jongen zijn dan groot geworden en vliegen uit. Net als bij vogels valt er hierbij wel eens één met wat minder vliegtalent op de grond. De vondst van een jonge vleermuis op de grond of verhoogde activiteit van de vleermuizen in huis is vaak het eerste moment dat bewoners merken dat ze vleermuizen in huis hebben. Vleermuizen zijn wettelijk beschermd. Bij de isolatie van huizen worden de ‘woningen’ van vleermuizen vernietigd en door onwetendheid worden er soms ook vleermuizen gedood. Heeft u plannen voor het isoleren van uw woning? Zoek dan vooraf informatie over de vleermuizen, dan worden zij niet het slachtoffer van deze op zich milieuvriendelijke maatregel. Tekst: Hendrik Baas

Vleermuizen in huis? Meld het aan NLGO Help mee verblijfplaatsen van vleermuizen op Goeree-Overflakkee in kaart te brengen! Leden van de Zoogdierenwerkgroep van de NLGO (Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee) zijn bezig met het maken van verspreidingskaarten en komen graag in contact met mensen die vleermuizen in huis hebben of die plaatsen weten waar vleermuizen overdag verblijven. Heeft u vleermuizen in huis of weet u een gebouw met een kolonie vleermuizen? Geef het dan door via info@nlgo.nl of ga naar www.nlgo.nl > tabblad bestuur en werkgroepen. Op deze website vindt u ook contactgegevens en de agenda voor excursies en onderzoeken van de zoogdierenwerkgroep. Naast vleermuizen onderzoekt de werkgroep ook muizen en grotere zoogdieren.


46

PUZZEL

Puzzel Juni

Deze maand is de prijs een onderhoudspakket van Struijk Woningin richting ter waarde van ¤ 26,95.

Heeft u de oplossing van de puzzel gevonden? Stuur uw inzending voor vrijdag 26 juni 2015 naar Eilanden-Nieuws. Graag o.v.v. ‘Puzzel Over Flakkee’, naar puzzel@eilandennieuws.nl of naar Postbus 8, 3240 AA Middelharnis. Vermeld duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. Prijswinnaar In mei stond er een kruiswoordfilippine in Over Flakkee. De winnaar is Mevr. Breen-Hoek uit Stellendam. Zij krijgt een cadeaubon van € 25,- voor Hameeteman Woninginrichting. Gefeliciteerd!


OUDE TIJDEN

47

Foto: Streekarchief Goeree-Overflakkee

Over Flakkee jaargang 6 - juni 2015

VOEWBAL Noe zal ik mar gelieke mit de deure in huus valle: mit balsporten hè ‘k niejt veel, in mit voewbal eigelijk hêlemaele niks. Toch hè ‘k ôôit wel ‘s ‘n verhael ‘eschreve over m’n êêrste ervaeriengen mit voewbal. ‘t Stôôt zelfs op ‘n cd in bie mêêrdere gelegenheden hè ‘k ‘t verteld. Dus noe dan mar in ‘n beknopte versie. As ‘k op ‘t natuurgebiejd de Kluistee komme, mot ik d’r altied wêêr an dienke: die zaeterdagmiddeg, noe al zôô ‘n zestig jaer elee. ‘n Kammerao’ie hao m’n over’ehaeld om naer ‘n wedstrijd te gôô kiekene van de Westflakkêêse Boys, zôô hiejtende de Ouddurpse voewbalverênigieng. Vooruutstrevend toe al: ‘Westvlakkêêse’!! Van ‘n saemenvoegieng was toe nog lange gêên spraeke! Toe m’n op de Kluistee ankwamme, stienge d’r al ‘n haop ‘supporters’ langs de mit zurg ‘etrokke kalklijnen. De spelers waere d’r eige nog an ‘t verklêêjene. ‘n Klêêdkaemer was t’r niejt. Je dee ‘t geweun onger d’n blôôten hemel, achter de brembossen. Tussen de muuzeôôrties in de zandblaew’ies lagge hier in dêêr staepelties klêêren op ‘t draoge roege gors. An de doelpaelen waere noe netten

espanne. ‘n Wonderlijk veld: geweun ‘n stik haemêête, wêêr ‘t êêuwenouwe kèrkepad as ‘n geule diagonaol overheene liejp. De wesstrijd begon. Van ‘t spel begreep ‘k niejt veel. Ik was netuurlik voor die van uus. Die hao rôôdwit gestrêêpte hemden an, in zwarte broeken, wêêrvan de puupen toet op d’r spierwitte kniejen hienge. De tegenstanders hao ‘t veld tegen: soms straopende d’n bal in ‘n kuule mit laoi zand, of gieng de aore kant uut as ‘n tegen ‘n bult op ‘t veld an kwam. Soms beurende ‘t dat ‘r ‘n speler tegen de vlakte gieng as ‘n struukelende over ‘n bosje ruugte. Op ‘n gegeve moment beurende d’r voor mien gevoewl wat raors: Nae ‘n snèrpend flui’ie van de scheidsrechter gienge haest alle spelers naer de helft voor ‘t doel van uus. Drieje van uus gienge naest mekaore voor ‘t doel stôô. “Ze gôô ‘n penáltie neme”, lei m’m kamerao’ie uut. Uuze kieper stieng in uuterste concentraosie eboge voor z’n doel. D’n bal wier neer’eleid, in êên van de aore ploeg nam ‘n anlaop, in schoot. D’n bal gien raekeliengs langs de paele in kwam in de braemen terechte. Gelokkig mar! Vlak voor ‘t einde bleek ‘t nog even mis te gôôn. De tegenspelers kwamme gevaerlek

duchte nae voren. Flui’ie van de scheidsrechter snèrpende inêêns wêêr; iederêên bleef stôô. De supporters van de tegenpartij begonne harde te joelene. Wat was ‘t ‘r noe wêêr? Allemaele keke ze nae ‘n boer, die mit ‘n koeje an ‘n touwe rustig an kwam steppe over ‘t kèrkepad, midden over ‘t veld. Meschien op pad naer de stier van Dirk Voogd? De wesstrijd wier net zôô lange stille’eleid toetdat ze d’r over heene waere. Dêêrnae is ‘t niks mêêr ewoore. Wiele wonge!

Ps. De foto is ‘emaekt rond 1960, ‘t Team is van Voetbalverênigieng Flakkee in Menheersen. Stôônde v.l.n.r.: A. Visser, C. Jongejan, P. Kievit, P. van der Gijze, J. Groenendijk en R. Campfens. Zittend v.l.n.r.: B. de Blok, W. van der Velde, L. Dubbeld, J. Troost in Van Sliedrecht. Wil ie reagere op dit stikje? Mail dan naer: dialect@hetnet.nl. (’t Mag aok in ’t Hollans.)


• • • •

Opvallend adverteren op zichtpagina’s Wij scoren gemiddeld op KORTSTE looptijd Al 34 jaar begrijpen wij wat u bedoelt Wij verkopen de meeste woningen

Sommelsdijk

Dirksland

Herkingen

Sommelsdijk

Halfvrijstaande bungalow met garage Perc.opp.: 400 m2 Bouwjaar: 1960 Woonopp.: 153 m2 Inhoud: 500 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 3 Vraagprijs: ¤ 299.000,- k.k.

Vrijstaande woning met garage Perc.opp.: 2030 m2 Bouwjaar: 1932 Woonopp.: 119 m2 Inhoud: 240 m3 Kamers: 5 Slaapkamers: 4 Koopsom: ¤ 249.900,- k.k.

Vrijstaande woning met garage Perc.opp.: 1317 m3 Bouwjaar: 1910 Woonopp.: 220 m2 Inhoud: 670 m3 Kamers: 6 Slaapkamers: 5 Koopsom: ¤ 375.000,- k.k.

Hoekwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Gladiolenstraat 6

Kralingseweg 13

Molendijk 36

Zwaluwstraat 24

Sommelsdijk

Middelharnis

Dirksland

Nieuwe-Tonge

Riante hoekwoning Perc.opp.: 150 m2 Bouwjaar: 2007 Woonopp.: 225 m2 Inhoud: 610 m3 Kamers: 6 Slaapkamers: 5 Vraagprijs: ¤ 330.000,- k.k.

Hoekwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Herenhuis met garage Perc.opp.: 172 m3 Bouwjaar: ca. 1900 Woonopp.: 260 m2 Inhoud: 1000 m3 Kamers: 8 Slaapkamers: 2 Vraagprijs: ¤ 269.000,- k.k.

Tussenwoning Perc.opp.: Bouwjaar: Woonopp.: Inhoud: Kamers: Slaapkamers: Vraagprijs:

Havenkom 18

Dirk Bosstraat 24

Kaai 4-6

Zuidelijke Achterweg 4

Brielle

Dirksland

Melissant

Sommelsdijk

T

VERKOCH

Anna-Hoevestraat 41

116 m2 1933 85 m2 290 m3 4 3 ¤ 164.500,- k.k..

T

VERKOCH Emmalaan 10

T

VERKOCH Nieuweweg 22

182 m2 1974 110 m2 325 m3 4 3 ¤ 159.950,- k.k.

170 m2 1900 55 m2 195 m3 3 2 ¤ 125.000,- k.k.

T

VERKOCH Koolmees 75

Over Flakkee - editie juni 2015  

Over Flakkee - editie juni 2015

Over Flakkee - editie juni 2015  

Over Flakkee - editie juni 2015

Advertisement