Page 1

Juli 2018

Magazine voor ondernemers

Theamanummer detailhandel  Dit ondernemersmagazine wordt gemaakt in samenwerking met:


“Dankzij slimme technologie kan een chip nu de was doen.� Als het gaat over groei dan luister je eerder naar andere ondernemers dan naar een bank. Kijk hoe ondernemers elkaar verder brengen op rabobank.nl/groei. Rabobank Het Haringvliet (0186) 89 20 00

Kom maar op met de toekomst

Marc Nieuwland Eigenaar textielwasserij Newasco


VOORWOORD

Retail is detail Tenminste dat zeggen ze altijd. Alles draait om details. Op zich klopt dat, maar toch kun je je als winkelier niet beperken tot interne focus. De technologische ontwikkeling, zorgt ervoor dat het winkellandschap voorgoed is veranderd. Dit creëert bedreigingen, maar ook kansen. Detailhandel is belangrijk in een samenleving. Naast dat de branche de grootste werkgever is, wordt leefbaarheid vaak gekoppeld aan het aanwezig zijn van of het ontbreken van voorzieningen. Binnen deze voorzieningen zijn winkels een belangrijke factor. Ook voor ondernemers onderling is detailhandel belangrijk. Er is namelijk veel samenhang en afhankelijkheid tussen verschillende sectoren. Winkels hebben bijvoorbeeld baat bij een volwassen recreatiesector en de recreatie heeft weer baat bij een voldoende divers winkelaanbod. Ondanks de hoogconjunctuur gaat het lang niet goed met alle winkels. Vaak hoor je dat ‘online’ de markt kapot maakt, maar dat is wel erg kort door de bocht. Even een onlineshop openen zal het tij niet keren. ‘Generation Z’ (geboren 1995-

2009) is inmiddels consument en wordt de ‘digitally native consumer’ genoemd. Ze zijn opgegroeid met een telefoon in de hand waarmee ze ook winkelen. Veel winkeliers geloven graag dat de klant er altijd zal zijn. Op zich klopt dat, maar de klant verandert. Onderzoeken wijzen uit dat, hoe meer de klant zich thuis voelt in het digitale winkelen (Generation Z), hoe minder tolerant ze wordt ten opzichte van de (non) prestatie in fysieke winkels. Niet snel tevreden dus. Is er dan helemaal geen hoop voor de traditionele winkelier? Ja hoor! Zorg dat je precies weet wat jouw klant wil en geef daar invulling aan. Zorg ervoor dat je klant graag in jouw fysieke winkel komt door een unieke winkelbeleving. Zorg voor maximale openstelling zodat de klant altijd bij je terecht kan (ja, ook op zondag en in de avonduren). Zorg dat je medewerkers de klant vertroetelen. Ga samenwerkingen aan met unieke collega’s in de buurt (horeca of retail). Kortom, zorg dat je meer te bieden hebt dan de online-aanbieder. Hoe dan? In dit blad vindt u hiervan best een paar mooie voorbeelden. Veel leesplezier!

Cornelis Trommel Bestuurslid OVG

Ondernemersmagazine GO! Is een initiatief van:

Club voor ondernemers die werkzaam zijn, of zich betrokken voelen bij de recreatiesector op het eiland. De VEERO doet veel aan belangenbehartiging en is daarnaast ook een netwerkclub. Ruim 90 leden.

Vereniging voor ondernemers in de regio Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Netwerken en belangenbehartiging voor individuele leden. Regelt ook collectieve inkoopcontracten (o.a. van afvalverwerking en energie) voor de 185 leden.

Vereniging die ondernemers van het hele eiland bij elkaar wil brengen. Organiseert naast netwerkborrels, ook bedrijfsbezoeken en een ledenreis. Ruim 220 leden.

GO! |

pagina 3


Tieleman Keukens levert, monteert of renoveert ook uw bedrijfskeuken!

www.tielemankeukens.nl

Van ons kunt u verzekerd zijn!

Langeweg 63 • Stellendam • t 0187-491755 • info@johnpdewit.nl • i www.johnpdewit.nl

pagina 4

| GO!


7

INHOUD

Interview Sytze Stins, Rabobank Boekhandel Dekker & van Esbroek Column VLDW Advocaten Coop Melissant Jonge ondernemer, Spar Goeree Zina Mode CountryatHome: clicks en bricks Landwinkel Keizer FOGO: detailhandelsvisie 

12

6-7 en 9 12-13 17 18-19 21 22-23 24-25 27 28-29

Ondernemen op Goeree-Overflakkee Column Cees van Vliet TVL Verhuur Kort nieuws CSG Prins Maurits Column Vincer Fotopagina Zomerborrel

31 32-33 34 35 37 38-39

22

Week van de Goereese Vis Van 31 augustus tot en met 8 september staat Goeree-Overflakkee in het teken van de vis die in Stellendam aan wal wordt gebracht. Ontdek de moderne vissersvloot, de haven en visafslag in Stellendam. Ontmoet de vissers en proef de lokale lekkernijen uit de zee. Verscheidene restaurants serveren een Goerees Vismenu.

GO! |

pagina 5


HOOFDARTIKEL

pagina 6

| GO!


‘Detailhandelaren,  weet wie je klanten zijn. En wat ze kopen.’ Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van de detailhandel? Hoe zien de trends van nu eruit? In Nederland, maar vooral op Goeree-Overflakkee. Niet onbelangrijk: op welke manier spelen ondernemers in op die ontwikkelingen en trends? Wat zouden ze nog meer of beter kunnen doen om de winkel toekomstbestendig te maken? Dit soort vragen besprak GO! met Sytze Stins, manager bedrijven van Rabobank Het Haringvliet. Stins, opgeleid als bedrijfskundige, is bijna drieënhalf jaar actief als manager bedrijven. Hij vertelt dat het hebben van een goed beeld van de bedrijvigheid in de regio onontkoombaar is om ondernemers goed te adviseren, te ondersteunen en met elkaar te verbinden. “Omdat de bank meer is gaan automatiseren, is er meer tijd en ruimte ontstaan om ‘naar buiten’ te gaan, om meer aandacht te besteden aan de ondernemer en zijn onderneming.”

We moeten de invloed van webshops niet bagatelliseren, maar het effect op de totale omzet in de detailhandel is beperkt. ‘Online’ is lang niet de enige reden dat het minder gaat. Andere factoren spelen ook een rol: ken je je klant, speel je in op zijn of haar vraag, hoe is je persoonlijke service, is winkelen een belevenis in je zaak en in het gebied waar je gevestigd bent? De verwachtingen van de klant zijn de laatste tijd duidelijk anders geworden.”

Als we over trends in detailhandsland beginnen, komt als eerste woord ‘online’ op tafel. Bol.com, Zalando, Cool Blue – en ga zo maar door – zouden sterk teruglopende omzetten in ‘echte’ winkels en leeglopende winkelstraten op hun geweten hebben. Stins nuanceert dat: “Het komt allemaal door ‘online’, hoor je: de grote boosdoener.

Toegevoegde waarde De conclusie die de manager bedrijven daaruit trekt is dat detailhandelaren moeten vernieuwen om aan die verwachtingen te voldoen. “De traditionele ondernemer heeft zijn winkel altijd op een bepaalde manier gerund, en is daarmee succesvol geweest. Door veranderende klantbehoeftes en de

economische crisis is een andere aanpak nodig. Het komt aan op ondernemerschap. De vraag of je toegevoegde waarde hebt is veel belangrijker geworden.” Dan is het tijd om in te zoomen op Goeree-Overflakkee. “Het onderscheidende is dat ondernemers de regio en de klant doorgaans goed kennen. Binding creëren is op Goeree-Overflakkee gemakkelijker dan in een stad als Rotterdam. De basis is goed en er ligt een detailhandelsvisie van de FOGO en de gemeente. Nu is het nog zaak om van visie naar strategie en uitvoering te komen, samen met de ondernemers, de ondernemersverenigingen en de stakeholders.” Sytze Stins geeft een voorbeeld: wifi in het centrumgebied van Middelharnis. Iedereen is het erover eens dat dat er moet komen, maar het is er nog niet. “Concretiseren”, luidt het advies, “met elkaar. Zet de individuele belangen op de achtergrond en probeer de waan van de dag in je eigen bedrijf opzij te zetten. Praat met anderen, ook met je concurrent. Werk samen, Ja, dat vergt wel lef.”

>> Lees verder op pagina 9. GO! |

pagina 7


pagina 8

| GO!


HOOFDARTIKEL

‘Zorg ervoor dat je relevant bent’ In de Hoeksche Waard, waar de Rabobank Het Haringvliet ook actief is, is Stins en zijn afdeling betrokken bij het ten uitvoer brengen van de detailhandelsvisie, samen met de vijf gemeenten en De Nieuwe Winkelstraat, een kennisen netwerkcentrum dat zich richt op de toekomst van winkelgebieden in Nederland. Op Goeree-Overflakkee denkt een vertegenwoordiger van de Rabobank mee in het bestuur van de BIZ City Center Middelharnis. Wees zichtbaar Wat steeds terugkomt, of het nu in de Hoeksche Waard of op Goeree-Overflakkee is, is: wees zichtbaar, op Facebook, op je website. “Zorg ervoor dat je relevant bent”, zegt Stins. “Hoe verleid je klanten? Dan moet je meer doen dan ‘s morgens de winkeldeur opendoen. Stem de openingstijden met elkaar af. Organiseer iets extra’s, zoals je klanten uitnodigen om de collectie te komen bekijken voordat die in je winkel te koop is. Nogmaals: het gaat om de toegevoegde waarde. Wat doe je extra? En zorg voor goed personeel. Goed getrainde en aangestuurde medewerkers die topservice geven en kennis van zaken hebben, zijn heel belangrijk.” Op Goeree-Overflakkee zijn – van west naar oost – drie grotere winkelgebieden: Ouddorp, Middelharnis en Oude-Tonge. Daarnaast hebben de meeste andere kernen winkels voor de dagelijkse boodschappen. Sytze Stins loopt ze langs.

Ouddorp “Ouddorp ligt in een prachtig gebied met een groeiende recreatie. Het winkelbestand sluit aan bij wat bewoners en recreanten willen, zeker in combinatie met de horeca. Een goede locatie, die ook in de toekomst prima rendabel is. Bedreigingen? Ik zeg liever: uitdagingen. In Ouddorp is dat: ga mee met trends en sluit aan bij behoeften.” Oude-Tonge “Met wat Oude-Tonge nu aan winkels heeft te bieden, is er bestaansrecht voor Oostflakkee. Het is wel belangrijk dat de detailhandelaren samen optrekken, hun klanten kennen en deze weten te verleiden om te blijven komen. Aldi is hier een grote publiekstrekker, zoals de Action in Middelharnis. Als zo’n winkel vertrekt heeft dat wel consequenties.” Middelharnis “Middelharnis heeft de centrumfunctie en het meest uitgebreide winkelaanbod. Maar omdat het centrum niet compact is maar langgerekt, is de detailhandel wel enigszins versnipperd. In mijn beleving heeft Middelharnis een upgrade nodig, bijvoorbeeld als het om de parkeerplaatsen en de looplijnen naar het centrum gaat. Zorg ervoor dat het er goed uitziet. Wat gebeurt er als er een winkel stopt? Het is toch wat kwetsbaar… Het winkelaanbod is wel mooi divers, maar je mist de horeca een beetje tussen de winkels. Even wat drinken of eten is plezierig als je aan het winkelen bent. Het zou goed zijn als de verbinding

met het horecagebied rond de haven beter en logischer is. En vergeet de wifi niet.” Kleinere kernen “Winkels in kleine kernen kunnen in stand blijven als de lokale gemeenschap er boodschappen blijft doen. Bied je kwaliteit, dan heb je over tien jaar ook nog klanten, maar ben je niet onderscheidend genoeg, dan houdt ‘t op. Bovengemiddelde kwaliteit trekt ook klanten uit de omgeving. Zaken die dat bieden houden hun bestaansrecht.” Volgens Sytze Stins zijn er voldoende kansen voor lokale detailhandelaren als ze de randvoorwaarden goed in de gaten houden. Samenwerken, zichtbaar zijn in sociale media, beleving creëren, iets organiseren, topservice bieden en – wellicht de allerbelangrijkste – je klantkennis op niveau brengen en houden. “Je moet weten wie je klanten zijn. En wat ze kopen. Dan kun je ze proactief benaderen en heb je toegevoegde waarde.” Stins voorspelt verder dat de online-verkoop zich verder zal ontwikkelen en dat branches die te weinig onderscheidend vermogen hebben daar nog meer last van zullen krijgen. Aan de andere kant zie je ook webwinkels die echte winkels openen. Denk aan Cool Blue en O’Moda. “In de vestigingen komen kwalitatief betere klanten”, verklaart Sytze Stins het initiatief van digitale verkopers. “Honderd procent ‘online’, dat zullen we echt nooit bereiken. En tachtig procent ook niet.” GO! |

pagina 9


Uw ervaren WARMTEPOMP SPECIALIST sinds 2004

De adviseur naast de ondernemer

Als adviseur van een familiebedrijf ondersteunen wij bij een vruchtbare bedrijfsovername.

Uw Schipperkantoor

pagina 10 8 | GO!

>> Landbouwweg 3

>> 3241 MV Middelharnis

>> t 0187 667 777

www.SchipperGroep.nl


Langeweg 13 - 3245 KE Sommelsdijk 0187 471 026 - sommelsdijk@k-mm.nl Aartsdijkweg 2 - 2676 LE Maasdijk 0174 671 100 - maasdijk@k-mm.nl

www.k-mm.nl


BEDRIJFSPROFIEL

pagina 12 | GO!


De zelfstandige  boekwinkel is terug Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Het rood van Bruna, wat je overal in Nederland ziet, is in Middelharnis ingeruild voor een andere kleur: warm groen. Het logo bestaat nu uit vier boekbanden: een dik boek dat de letter D vormt en drie dunnere die samen de E voorstellen. De letters staan voor Dekker & van Esbroek. De zelfstandige boek- en kantoorvakhandel is terug op d’n Diek. Jasper Dekker en Heleen van Esbroek runnen de zaak met hun namen sinds 1 januari 2018. Vóór die tijd waren ze er ook al acht jaar actief, als franchisenemer van Bruna. Een Bruna-contract duurt vijf jaar. Het liep af op 31 december 2017. “Wij dachten: we gaan het eens op een andere manier proberen, als Dekker & Van Esbroek. Onze zaak is nu een Blz.-winkel. Blz. is een inkoopcombinatie, een coöperatie. We kopen zelf in. Blz. geeft alleen een handreiking. Wil je een titel niet in je winkel, dan neem je die niet. Zo kunnen we nu veel beter inspelen op de lokale vraag. Van een boek over de Watersnood verkopen wij gerust zestig tot tachtig exemplaren… We hebben ook veel publiek voor thrillers en literatuur, naast schrijvers uit de regio.” Als Dekker & van Esbroek denken Jasper en Heleen een betere zichtbaarheid

te creëren, de service te vergroten – bijvoorbeeld met Blz.-nieuwsbrieven, die zijn aan te vullen met lokaal nieuws – en meer beleving toe te voegen. Het werkt, want ze kregen sinds de naamsverandering veel complimenten, ook van klanten die de zaak langere tijd niet hadden bezocht. Zelf zijn ze blij niet meer te maken te hebben met de deels verplichte inkoop van vóór de verzelfstandiging. “Het is een goede beslissing geweest om te veranderen”, beamen Jasper en Heleen. “De slogan van Blz. is ‘Iedere bladzijde z’n eigen verhaal’. Dat is ook de kracht van onze winkel. De ondersteuning vanuit Blz. is daarbij prettig. De toegevoegde waarde, dat zijn wij, met ons vakmanschap, onze kennis en klantgerichtheid én de website. Vergeet ook niet dat de winkel een sociale functie heeft. Op vrijdag en zaterdag is het hier regelmatig een echte ontmoetingsplek.”

Belevening creëren De grootste uitdaging voor de toekomst is volgens Jasper Dekker en Heleen van Esbroek de bezoekersaantallen in het winkelcentrum van Middelharnis op peil houden. “Je ziet die afnemen. De aantallen zijn historisch laag”, zegt Dekker. “Om die trend om te buigen zal je als ondernemers meer moeten samenwerken. Bijvoorbeeld in de BIZ, maar ik denk ook aan een gemeenschappelijke website of een digitaal platform voor meerdere aanbieders. Een centraal afhaalpunt voor bestellingen via websites van winkels in het winkelcentrum is misschien ook een idee. Het is verder van belang om als ondernemers samen activiteiten te verzinnen en beleving te creëren.”

GO! | pagina 13


* * * * * * *

Full colour en snij stickers Voer- en vaartuig belettering Reclameborden Zeilen en frames Muur en deur stickers Canvas doeken Drukwerk

Altijd gratis vrijblijvende offerte

Bosland 12 3258 AC Den Bommel Tel. 0187-612038 info@stickerleverancier.nl

Uw leverancier voor reclame uitingen

deur/muursticker

Bij WEA Deltaland heeft u tijd om te ondernemen. Wij regelen de rest...

Ontzorgen, dat is wat WEA Deltaland voor u doet. Zo heeft u meer tijd om te ondernemen en te doen wat u leuk vindt. Dan doen wij wat wij leuk vinden. www.weadeltaland.nl - T 088 133 73 00

Vast en zeker!? van begin tot eind betrokken Middelharnis Raadhuisstraat 3, 3241 CP Goedereede Noordzijde Haven 15, 3252 BH

Ondernemen is een mooi avontuur:

zakelijk even minder gaat. Een stevig juridisch

het slokt je helemaal op.

fundament onder je bedrijf leggen, geeft rust en

Maar je hebt ook nog een privĂŠleven.

vertrouwen, ook voor je familie. Maar het is wel

Daarom is een solide juridische constructie zo

werk voor specialisten.

belangrijk. Daarmee kun je bijvoorbeeld regelen

Je Netwerknotaris helpt je graag om alles tot in

dat je privĂŠ zo min mogelijk last krijgt als het

de puntjes te regelen.

pagina 14 8 | GO!

Tel. (0187) 47 61 11 info@notarissenGO.nl notarissengo.nl

Notarissen Rien-Jan Benschop & Bastiaan Sterling


vernieuwde website nu online!

Schavicast levert een totaaloplossing voor uw schilderwerk.

Schavicast heeft meerdere specialismen, maar de belangrijkste is vakmanschap. En dat vakmanschap ziet u terug in onze uiteenlopende projecten. Van kunstwerken tot complete kotters en van tranformatorhuisjes tot incourante stalen objecten van 30 meter lang.

Schavicast bv. - Meester Snijderweg 14 - 3251 LJ Stellendam 0187 493 460 - info@schavicast.nl - www.schavicast.nl


Een meer dan vertrouwd begrip in de regio

Tel. 0187 - 611326 info@flakkeesebeveiligingsdienst.nl www.flakkeesebeveiligingsdienst.nl

Waarmee kunnen wij u helpen? Wij helpen u graag met uw complete stroomvoorziening of veelzijdige eventsupport! www.yl-allround.eu pagina 16 | GO!


COLUMN Commerciële content

Recht in  de winkel

Mr. Cora Blaak-Looij BA, advocaat-partner bij VLDW Advocaten

Het is alweer een aardig aantal jaren geleden dat ik in Utrecht begon met de rechtenstudie. Een van de eerste opdrachten bij een introductievak was om voor jezelf eens na te gaan hoe vaak je op een gewone doordeweekse dag met ‘recht’ bezig was. Als je daarover nadenkt, blijkt dat heel wat keren te zijn! Onbewust natuurlijk. Want wie realiseert zich bij het kopen van een brood bij de bakker dat dit een overeenkomst is tussen jou en de bakker? En dat als de krant op de mat valt, dit het gevolg is van een bijzondere vorm van een overeenkomst: een abonnement (waarbij je vooraf betaalt en er in feite maar op vertrouwt dat de uitgever gaat leveren)? Hieraan moest ik terugdenken toen ik het thema van dit GO!-nummer te horen kreeg. Middenstand en detailhandel. De winkelier sluit de hele dag door overeenkomsten met zijn klanten. Een aardige doordenker daarover die nog wel eens op juridische cursussen langskomt: wannéér komt die overeenkomst eigenlijk tot stand? Wij juristen leren dat een overeenkomst tot stand komt door ‘aanbod en aanvaarding’. Bij het kopen van een huis zijn die twee elementen makkelijk te onderscheiden: de verkoper biedt zijn huis aan voor € 199.000,-- (aanbod) en de

koper is (in het eenvoudigste voorbeeld) bereid die prijs te betalen (aanvaarding). Hoe zit dat als ik in een winkel loop? Laten we zeggen: de biowinkel, ik heb een mandje genomen en leg daar bijvoorbeeld tomaten in, ben ik dan al de eigenaar van die tomaten? Nee. Ik heb echter het aanbod van de winkelier (vijf trostomaten voor € 2,49) in feite al aanvaard toch... Maar mag ik er nog vóór de kassa alvast van eten? En als ik me bedenk en ik leg de tomaten toch weer terug, ben ik dan (niet schriftelijk…) een overeenkomst aan het ontbinden? Het lijkt dan logischer om het ‘aanbod’ van de biowinkel als een ‘uitnodiging tot onderhandelen’ te zien (al zit de winkelier er vast niet op te wachten dat ik ga afdingen en is dat in Nederland ook niet gebruikelijk bij trostomaten) of – nog beter – als een ‘openbaar aanbod’ en te constateren dat de koop pas bij de kassa gesloten wordt. De periode daarvoor is juridisch ‘grijs gebied’. Gelukkig maken de winkeliers, de consumenten én de juristen (die hierover soms heerlijk over kunnen filosoferen met een goed glas wijn bij de zomerse vuurkorf) zich in de dagelijkse praktijk hier niet druk om en verloopt zo’n winkelbezoek vrijwel altijd vlotjes en naar tevredenheid. En anders zijn er de consumentenrechten (zoals garantie – niet alleen als je daarvoor bijbetaalt trouwens, er bestaat ook wettelijk recht op een deugdelijk product), actievoorwaarden en soms alge-

mene voorwaarden van de winkelier om op terug te grijpen. Zo nu en dan komen dat soort kwesties ook bij onze advocatenpraktijk langs. Vaak is dan het advies om zo’n geschil samen op te lossen, met in het achterhoofd de gemaakte juridische analyse, om een redelijke regeling te kunnen treffen. Want een tevreden klant is ook wat waard… (maar niet alles). Maar vooral: veel winkelplezier, voor én achter de kassa!

VLDW Advocaten Stationspark 34 4462 DZ Goes www.vldwadvocaten.nl T: 0113-211 666 E: cblaak@vldwadvocaten.nl GO! | pagina 17


BEDRIJFSPROFIEL

pagina 18 | GO!


‘Wat je eigen dorp je biedt, 

haal dat bij een ander niet’

Tekst en fotografie: Sam Fish

Lennart van den Houten was pas 21 jaar toen hij de Coop in Melissant overnam, al ging het met een kleine omweg. “Ze vonden mij toen ik de eerste keer bij Coop aanklopte te jong, dus is het via een iets andere weg gelopen. Uiteindelijk is het gelukt, en dat is het belangrijkste”, vindt Lennart. “De winkel stond namelijk al te koop toen ik 19 was, maar dat durfde Coop niet aan. Ik ben toen in gesprek gegaan met de nieuwe eigenaar en kon zijn assistent worden.” In april 2012 ging Lennart daar aan de slag. De eigenaar gaf juni 2012 aan Lennart aan dat hij de boel wilde verkopen omdat hij toch niet op zijn plek zat en de omzet sterk daalde. Lennart ging toen al met Coop in gesprek en er werden diverse testen afgenomen, met positieve resultaten voor een overname. Pas in januari 2013, toen de eigenaar door privéomstandigheden de winkel echt niet meer kon behouden, was het moment daar voor Coop en Lennart om met elkaar in zee te gaan. Sindsdien heeft hij zijn eigen stempel erop gedrukt, heeft hij ervoor gezorgd dat mensen weer naar de winkel komen voor hun boodschappen en is er een mooie toekomst voor de kleine supermarkt van Melissant. “Ik vond het heel erg belangrijk dat de mensen van Melissant hun winkeltje konden houden. Ik kom zelf uit Som-

melsdijk, maar doordat ik hier al had gewerkt voor de vorige eigenaar was het niet een hele omslag met een nieuw gezicht en dergelijke”, vertelt Lennart. “Het was niet direct mijn droom om een supermarkt te hebben, ik wilde namelijk altijd sportleraar worden, maar ik werd niet aangenomen op de opleiding en werkte al als bijbaan bij de Plus in Middelharnis. Ik merkte dat ik het toch wel erg leuk vind om zo onder de mensen te zijn. Ik wilde meer.” En meer kreeg hij toen hij de winkel in Melissant kon overnemen. “Ik ben begonnen met het drukken van de kosten en het onderhouden van de winkel”, laat hij weten. “Als je het alleen van de vergeten boodschappen moet hebben, dan kun je het schudden. Veel dorpsbewoners vinden het fijn dat de winkel er is en van hen mogen we ook niet verdwij-

nen. Ze zeggen ook vaak ‘Wat je eigen dorp je biedt, haal dat bij een ander niet’ en dat vind ik geweldig! Daar hebben ze helemaal gelijk in.” Betrokken “Het motto van onze winkel is om met klantvriendelijkheid, goede service en een verzorgde winkel de supermarkt naar een hoger niveau te tillen. Op die manier kunnen we de omzet laten groeien en een goed resultaat behalen. Wat ervoor zorgt dat de klanten tevreden zijn en terug blijven komen”, vindt Lennart. “En blijkbaar doen we het goed. Mensen komen hier graag, ook om een praatje te maken, dat voelt goed. Het is een extra service die we bieden als buurtsuper. Als we er plek voor hadden, dan had ik een koffiehoekje gemaakt waar mensen gezellig komen kletsen. Misschien ooit.”

Recent zijn de openingstijden veranderd: maandag tot en met vrijdag tot 20.00 uur.

GO! | pagina 19


Helpt u om Bûûtenboat, Bûûtenhûûs en Bûûtenpraet klaar te maken voor de volgende fase?

Ga voor de crowdfund actie naar onze website, Facebook pagina of voorjebuurt.nl/buuten

Deze bedrijven hebben de komst van de “Bûûtenboat” mede mogelijk gemaakt: • • • • • • • • • •

Matrans Van Estrik Buitenruimtes C.D. Ras kraanverhuur Schotgroep H.J. van Putten en Zn. kraanverhuur Boeter kraanverhuur De Gier Lekstroom Taale Gas Jaro Group

• • • • • • • • •

Tuinderij Bevelander Plaisier BV Vreeswijk Battenoord Loonbedrijf van der Sluijs en van Zielst M. van Zanten Zand en Grind Van Gelder Aannemingsbedrijf AMK GWW Loonbedrijf Kort Paviljoen Sluishaven

Bûûtenplaets, Mariadijk 2, 3257 LK Ooltgensplaat • www.buutenplaets.nl • Facebook @buutenplaats

pagina 20 | GO!


JONGE ONDERNEMER

Spar Goeree is

 er voor het dorpsbelang

Tekst en fotografie: Sam Fish

Toen de in Goedereede geboren en getogen Pieter den Eerzamen zag dat de lokale supermarkt te koop stond wist hij het meteen: dat ga ik doen. Hij kocht de winkel voor het dorpsbelang en heeft de kans met beide handen aangegrepen om de winkel een nieuwe toekomst te geven. “Vorig jaar september heb ik de winkel overgenomen en samen met zo’n tien medewerkers houd ik de hele boel draaiende, want alleen kun je dat niet natuurlijk,” vertelt Pieter. “Dat ik nog zo jong ben hoeft niets uit te maken. Ik ben 29 en dat vind ik juist een toegevoegde waarde. Ik heb nog een hele toekomst om me op deze winkel te focussen, dus we kunnen er nog wel even tegenaan.” Vaak gaat het bij ondernemers kriebelen als ze eenmaal de smaak te pakken hebben en dan moet alles groter, maar bij Pieter is dat niet het geval. “Voorlopig is dit het grote doel in mijn leven en focus ik mij volledig op de winkel”, vertelt hij. “Je weet natuurlijk nooit hoe de dingen gaan lopen of wat de toekomst brengt, maar op het moment is het niet zozeer nodig om de winkel uit te breiden. We hebben driehonderd vierkante meter aan winkel; de kracht van de Spar is dat het een kleine buurtwinkel is en dat bevalt de bewoners van Goedereede ook goed.” Een nieuwe weg “Ik werkte hiervoor zeven jaar bij Coöperatie Westvoorn in Stellendam. Ik hoorde dat de winkel te koop stond en ik heb alles over een andere boeg gegooid,” vertelt Pieter. Hij heeft intern een opleiding gedaan zodat hij de zaak goed kon gaan runnen. “Ik had in Stellendam ook veel vrijheid, maar hier kan ik echt mijn eigen stempel erop drukken. Ik kan iets verder uitbouwen naar mijn eigen hand en dat is toch wel leuk. Plus: het klantencontact hier is geweldig. Iedereen is heel blij dat de winkel er is en daar doe je het uiteindelijk voor. We zijn er voor de klant.” De winkel is opgericht in 1986 en heeft één eerdere eigenaar gehad. “Het blijft gewoon Spar”, verzekert Pieter zijn klanten. “Ik zit hier goed, de winkel loopt goed en de klanten zijn blij met ons.” GO! | pagina 21


BEDRIJFSPROFIEL

Zina: ‘Ik ben er voor de klant’ Tekst en fotografie: Sam Fish

Zina kwam 21 jaar geleden vanuit Georgië naar Nederland en woont inmiddels alweer zestien jaar op Goeree-Overflakkee. Sinds 2005 heeft ze haar eigen kledingzaak Zina Mode op D'n Diek in Middelharnis. Haar hart ligt nog altijd bij de klanten. “Ik zit al sinds mijn achttiende in de modewereld en met deze winkel hier kan ik mijn liefde voor dit eiland en mode geweldig combineren”, zegt Zina enthousiast. “We hebben hier veel kledingwinkels, maar iedereen heeft zijn eigen merk, stijl en prijsklasse, dus we zitten niet in elpagina 22 | GO!

kaars vaarwater.” Tegenwoordig kopen steeds meer mensen hun kleding online of bij de grotere winkelketens. Dus wat maakt haar winkel dan zo succesvol? “Ik ben er voor de klant.

Er is natuurlijk een hoop onlineconcurrentie, maar op het internet word je niet snel aangespoord om te winkelen. Terwijl hier, op D’n Diek, je langs de etalages loopt, muziek hoort, de sfeer proeft, eens een praatje met iemand maakt. Die factoren zorgen ervoor dat mensen blijven hangen, legt ze uit. “Daar komt nog eens bij dat ik mijn klanten echt een beleving geef in mijn winkel. Ik bied ze koffie of thee aan, daar krijgen ze een koekje bij. Ik geef stijladvies, ze krijgen een kleuranalyse, als ze binnenkomen zie ik al meteen


welke maat ze moeten hebben en welke stijl het beste bij hen past. Dat heb je op het internet niet.” Op mijn manier “Voor mezelf was ik er al heel snel over uit dat ik een eigen winkeltje wilde hebben”, zegt Zina resoluut. “Ik heb mijn ondernemersdiploma gehaald en heb de kledingzaak geopend. Dat was best een grote stap voor mij, maar het is het beste dat ik ooit heb gedaan. Het mooiste is dat ik het helemaal op mijn manier kan aanpakken.”

“Zo ver ik weet hebben de klanten er geen moeite mee dat ik een buitenlandse vrouw ben. Het gaat uiteindelijk toch om de service en de kleding die ik verkoop en niet waar ik geboren ben”, vindt Zina. “En mijn Nederlands is best goed, dus ik zie zelf het probleem niet. Ik moet net zo hard werken als alle andere ondernemers hier in het centrum.” Meer dan een winkel Een winkel draaiende houden is één ding, maar Zina doet nog meer. “Ik ga sowieso

vier keer per jaar naar modebeurzen in Duitsland, Frankrijk en Italië om te kijken wat de trends worden en welke merken je in huis moet halen”, vertelt ze. “Daarnaast kom ik ook bij mensen thuis om stijladvies te geven en de kledingkasten uit te zoeken naar wat wel bij hen past en wat totaal niet, en voor 200 euro heb je al een op maat gemaakte jurk van maat 34 tot en met 54 van een zelfgekozen stof en met accessoires. Wie wil dat nou niet?”

GO! | pagina 23


BEDRIJFSPROFIEL

pagina 24 | GO!


Klanten van Dirksland  tot ver over de grens Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

CountryatHome in Dirksland is clicks en bricks in één. Vanuit de stenen winkel verkoopt Sonja Ravenstijn interieurartikelen, woonaccessoires en kleding aan klanten in de winkel maar ook via de webwinkel www.countryathome.nl. Dagelijks gaat er een auto vol met zorg ingepakte bestellingen naar het postagentschap.

toch eerst in het echt zien. Zeker met kleding en tassen, die moet je toch even kunnen passen en aanvoelen. Verder was er geen cadeauwinkel in het dorp toen ik startte. Best spannend allemaal, het waren roerige tijden in de detailhandel.”

CountryatHome is min of meer bij toeval ontstaan, begonnen als webshop. “Samen met een vriendin gaf ik groenworkshops in de schuur bij ons huis. We dachten een gezellige sfeer te creëren door landelijke woon- en tuindecoratie in te kopen en deze te gaan verkopen tijdens de workshopavonden. Maar dat werkt natuurlijk niet: de bezoekers komen immers voor de workshop”, vertelt Sonja. Het was 2005 en het fenomeen webshop begon enige bekendheid. “Ik ben me er eens in gaan verdiepen. Geen idee dat het zó explosief zou groeien… Het begon allemaal met ongeveer vijftig artikelen: veel gietijzer, rieten manden, vogelhuisjes, deurmatten… lekker landelijk. Toen de eerste bestelling binnenkwam, was daar wel even een juichmomentje.”

dat net even anders is, het persoonlijke contact, het met zorg inpakken van iedere bestelling én dat alle artikelen op voorraad zijn. “Regelmatig komt je webshops tegen waar je best een tijd moet wachten op de levering, een bestelling bij CountryatHome heb je altijd binnen één tot twee werkdagen in huis.”

In 2016 volgde opnieuw een verhuizing, naar het voormalige pand van de Rabobank, naast de plaatselijke supermarkt. In dat pand vond Sonja veel meer ruimte voor het groeiende assortiment én de mogelijkheid om sfeervolle hoekjes te creëren. Nog geen twee jaar later is deze winkel ook alweer bijna te klein…

Niet lang na het opstarten van de webwinkel stond de hele keuken vol artikelen voor de verkoop en was de keukentafel bijna continu in gebruik als inpaktafel. Zakelijk en privé waren één geheel. “Ik dacht: een winkelruimte/opslag is de oplossing. Dan is het goed gescheiden, heb ik thuis geen spulletjes meer voor de verkoop en kunnen we de keukentafel gebruiken waarvoor-ie is bedoeld. Ik vond een pandje aan de Ring in Dirksland.” Dat was in 2010.

Vindbaarheid CountryatHome doet het goed door de juiste combinatie van wonen en lifestyle te mixen en door verkoop van bekende woonmerken. Het assortiment stelt Sonja met zorg samen, ze is er zelfs weleens voor naar Denemarken gereden. Ander sterk punt: CountryatHome verkoopt als enige in de regio de gehele collectie van het merk ZUSSS, naast een groot assortiment servies van het merk Bastion Collections. Daar komen klanten ook speciaal voor naar de winkel.

Alles op voorraad De webshop sloeg aan, de verkopen namen toe en dat leidde tot enthousiasme en een uitbreiding van het assortiment. Nu, vele jaren later, telt de webshop van CountryatHome rond de vierduizend artikelen en is er nog een gedeelte wat alleen in de winkel wordt verkocht. Niet eens alles is online gezet. Sonja verklaart het succes door het assortiment,

“Het is een goede zet geweest”, zegt Sonja over de opening van een echte winkel naast de webshop. “Het is superleuk om een woonwinkel te runnen door het contact met de klanten, wat in het begin wel wennen was, en al die spontane reacties. Er zijn veel mensen die zich oriënteren op de webshop en vervolgens naar de winkel komen, zelfs tot ver buiten Flakkee. Klanten willen het assortiment

Duidelijk: met een webshop en een echte winkel in één – waarbij in dit bijzondere geval de laatste uit de eerste is voortgekomen – trek je klanten uit het dorp, uit heel Nederland maar ook ver daarbuiten. Sonja: “Ook uit landen als België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Noorwegen, Zweden en zelfs Amerika komen bestellingen binnen.” GO! | pagina 25


OOK UW VACATURE in Eilanden-Nieuws, op de website en Facebook? Ook uw vacatur e in Eilanden-Nieuw s?

Voor onze woonlocaties Refugium te Sommelsdijk en Elkersweide te Dirksland zijn wij per direct op zoek naar een oproepkracht voor de functie van

Zorgkundige coach m/v Inhoud van de functie: Het betreft een contract voor de periode van ben je verantwoordelijk één jaar. Als zorgkundige voor de uitvoer van coach op oproepbasis de zorg volgens het hierop. Tevens ben je aanspreekpunt zorgplan en rapporteert voor de zorgverlening Je houdt het zorgdossier aan de individuele van cliënt. het leveren en verantwoorden de cliënt actueel en bent integraal verantwoordelijk van zorg op maat. voor Je hebt: • minimaal MBO SPW 4-niveau; • diploma A-verpleegkundige (niveau 4), ziekenverzorgende/verzo of Z-verpleegkundige rgende IG (niveau is een pré; 3) • een professionele attitude; • affiniteit met mensen met (meervoudige) beperkingen en de • goede sociale en ouderenzorg; communicatieve vaardigheden. Je bent: • in staat zelfstandig te werken; • flexibel en creatief; • bekend met digitale gegevensverwerking. Je krijgt: • ruimte voor zelfstandigheid en flexibiliteit; • een boeiende functie in een professioneel • salariëring volgens team; de CAO gehandicaptenzorg (FWG 40).

Informeer 0187 - 47 10 20

www.eilandennieu

ws.nl/vacatures

Schriftelijke sollicitatie vóór 20 jan. 2016 richten aan: Sjaloom Zorg Aanvullende informatie: afdeling P&O Christina Wolfert (regiomanager) Watertoren 20 telefoon: 06 – 57223077 3247 CL Dirksland Sollicitatiegesprekken Bij voorkeur reageren zullen per e-mail: plaatsvinden op 27 m.reijnders@sjaloomz januari a.s. org.nl Gelijktijdig interne en externe werving.

ONDERHOUDSMONTEUR

Bloembollenbedrijf

Komt u ons een

Stad aan ’t Haringvliet

handje helpen?

CuraMare woonzorglocatie Geldershof in Dirksland met drie kleinschalige start Wij zoeken vrijwilligerswoongroepen voor bewoners met januari 2016 dementie. die willen helpen zoveel mogelijk om op deze woongroepen de sfeer van thuis te creëren. Vindt u het leuk om te helpen bij het bereiden van maaltijden, helpen - en ondersteunen bij koffiedrinken bij en andere activiteiten? Heeft u affiniteit met ouderen en zoekt u een zinvolle Dan zoeken we u. tijdsbesteding? Wij bieden u • Reiskostenvergoedin g • Verzekering en vrijwilligersovereenk • Contact met omst andere vrijwilligers • Jaarlijks een vrijwilligersavond met buffetmaaltijd

Belangstelling?

Voor meer informatie managers: Marieke of aanmelden neemt u contact op met de teamPanis en Tineke Maliepaard op telefoonnummer 0187 60 20 55.

Voor ons bloembollenbedrijf in Stad aan ’t Haringvliet medewerker die het bedrijf komt zijn wij op zoek technische vlak. naar een allround versterken! Je wordt hét aanspreekpunt op het Functieprofiel: Je wordt verantwoordelijk voor het onderhouden de onderneming. en repareren van Daarnaast houd het je, je bezig met Het gehele jaar door kleine aanpassingen machinepark van de machines. Naast ben je tevens verantwoordelijk aan de machines. voor het oplossen van de tulpenbollen.deze werkzaamheden werk je ook mee in de teelt van storingen aan en de verwerking Functie-eisen: - Affiniteit met de agrarische sector. - Bekend met technische - Ervaring met onderhoud werkzaamheden. - Bij voorkeur woonachtig aan machines. - Een flexibele instelling. op of rond Goeree-Overflakkee. - In het bezit van een rijbewijs B. - Enige ervaring met - Bij voorkeur een trekkerwerkzaamheden. technische of agrarische opleiding op Mbo werk- en denkniveau. Wij bieden: - Een zeer afwisselende, leuke en uitdagende - Een baan voor functie binnen een de groeiende onderneming. medewerker binnen toekomst waarin je jezelf kan ontwikkelen tot - Uitstekende primairede bloembollensector. een allround en secundaire arbeidsvoorwaarden. - Wij bieden een fulltime baan en dienstverband. bij gebleken geschiktheid kans op een vast Contactpersoon: Voor meer informatie kun je contact opnemen Mobiel: 06 - 10 31 met: Jessica Sol 96 44 en je kunt van AB Zuid-Holland je sollicitatie sturen naar email: jsol@abzuidholland.nl.

+ doorplaatsing naar www.eilandennieuws.nl/ vacatures

+ doorplaatsing op facebook.com/eilandennieuws

Informeer 0187 - 74 54 50 of mail naar verkoop@eilandennieuws.nl

pagina 26 | GO!

www.drv.nl


BEDRIJFSPROFIEL

Landwinkel Keizeris een beleving

Tekst en fotografie: Sam Fish

Landwinkel Keizer trekt al jaren klanten van Goeree-Overflakkee en ver daarbuiten, maar wat maakt de winkel toch zo speciaal? Is het de theetuin, zijn het de dagverse producten of is het gewoon supergezellig? Misschien zijn het alle factoren bij elkaar. Kees Keizer begon in 1983 op de huidige locatie zijn landbouwbedrijf. Dit deed hij samen met zijn vader en broer. Zijn vader ging op 65-jarige leeftijd met pensioen en ook zijn broer is gestopt met de werkzaamheden in het bedrijf. Tegenwoordig runt hij de zaak samen met zijn vrouw Marja en hun twee zoons Ad en Remco. “We proberen alles zo vers mogelijk te verkopen en de producten die wij hier zelf telen en maken zijn dan ook echt dagvers, maar er zijn ook producten die wij ergens anders vandaan halen. Daarvan kunnen we niet garanderen dat ze net zo duurzaam zijn als onze eigen producten”, vertelt Remco. Hij gaat over de groenteteelt. “Ik gebruik geen chemische

bestrijdingsstoffen en ik zorg ervoor dat alles netjes wordt behandeld en goed in de winkel terechtkomt.” “Dat duurzame is ook waar de mensen voor komen,” vult zijn vader Kees hem aan. “De aardbeien, de eieren, sla en aardappelen zijn altijd erg populair. Onze honing trouwens ook, die maakt mijn zoon Ad.” De familie beschikt op hun terrein in Stellendam over zo’n dertig hectare grond, twee daarvan worden gebruikt voor de landwinkel, de rest gaat naar de groothandel en fabrieken. “We verbouwen het hele jaar rond zo’n dertig soorten groente, peren, aardbeien en verschillende soorten bessen op eigen grond. Dat is allemaal erg arbeidsintensief en we zijn dan ook nooit echt klaar met werken”, vertelt Remco. “De appels komen bij mijn zwager in Noord-Beveland vandaan.” Daarnaast verkoopt de familie Keizer in hun landwinkel ook nog streekproducten van andere delen van het eiland en

worden er producten van groothandels aangeleverd. “Het is wat de mensen willen hebben”, zegt Kees. “Mensen komen door weer en wind naar onze winkel om verse producten te kopen. Er zijn zelfs toeristen die elk jaar weer terug blijven komen voor hun boodschappen.” Eisen De familie verkreeg de grond in 1983 door pacht. “We begonnen zo’n 25 jaar geleden met het verkopen van onze producten op eigen terrein, dat was in een klein schuurtje. Op die manier wilden we extra inkomen genereren voor de familie. En dat is het nog steeds: bid en werk”, vertelt Kees. “We hebben de winkel ingericht in een grotere schuur en hebben ons aan weten te sluiten bij Landwinkel. Eén van hun eisen is dat het bezoeken van een Landwinkel een beleving is en dat lukt hier wel. Met de theetuin erbij is het landelijk genieten. De taarten en high teas zijn selfmade en supervers. Misschien zouden we mensen zelfs rondleidingen kunnen geven over het terrein, dat is natuurlijk buitengewoon interessant.” GO! | pagina 27


FOGO

Overige economische ontwikkelingen Behalve de detailhandelsvisie is er recentelijk ook een recreatievisie vastgesteld. Belangrijk voor de detailhandel is de verdere uitwerking van deze visie. Op de kop van het eiland speelt toerisme al een belangrijke rol voor de ondernemers. Graag zien de heren Jordaan en Buijze deze ontwikkeling ook verder op GoereeOverflakkee, zodat detailhandel en recreatie samen kunnen optrekken en elkaar versterken. Ook wordt er op Goeree-Overflakkee hard gewerkt aan de Smart Waterstrategie. Een belangrijke motor voor de economische stimulans op GoereeOverflakkee, waar de detailhandelsondernemers ook grote waarde aan hechten.

pagina 28 | GO!


Concentratie vanwege de economische haalbaarheid Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Middelharnis, Ouddorp en Oude-Tonge. Dat zijn de drie locaties op Goeree-Overflakkee waar de detailhandel zich dient te concentreren. Dat is kort samengevat de strekking van de detailhandelsvisie die enige jaren geleden is voorbereid door de werkgroep detailhandel van de FOGO en de gemeente. Uiteindelijk stelde de gemeenteraad de detailhandelsvisie vast. Peter van de Langkruis, Léon Jordaan en Daan Buijze hebben zitting in de FOGO-werkgroep detailhandel. De eerste is ook secretaris van de Ondernemersvereniging Ouddorp (OVO), de tweede algemeen bestuurslid van de BIZ City Center in Middelharnis en de derde voorzitter van de VBGO. Na het vaststellen van de detailhandelsvisie is het rustiger geworden, zeggen ze tijdens een interview over de detailhandel op Goeree-Overflakkee. “Vroeger ging het om het behoud van winkels in de kleine kernen, maar nu is het beleid erop gericht om de detailhandel te concentreren in grotere kernen. Dit om te voorkomen dat er wordt geïnvesteerd in winkelvoorzieningen die geen toekomst hebben. Zo kom je uit op Middelharnis, dat centraal op het eiland ligt, Ouddorp, dat vooral in de zomer veel toerisme trekt, en Oude-Tonge dat het oosten van Goeree-Overflakkee bedient. Je merkt ook dat deze drie centra elkaar versterken, vooral Ouddorp en Middelharnis.” Bestemmingsplannen De detailhandelsvisie is goed, vinden Van de Langkruis, Jordaan en Buijze en ze prijzen het werk van Peter Visser, die de visie grotendeels op papier heeft gezet. “Het is goed om te clusteren vanwege de economische haalbaarheid en om hobbyisme te voorkomen. Daar moet de gemeente dus rekening mee houden bij het vaststellen van bestemmingsplannen.” Een nieuwe winkelbestemming mogelijk

Artikelserie over de FOGO (6) In deze artikelserie wordt uitleg gegeven over het ontstaan, de doelen, strategie en resultaten van de FOGO. Die afkorting staat voor Federatie Ondernemersverenigingen GoereeOverflakkee. De koepelorganisatie vertegenwoordigt alle ondernemersverenigingen op het eiland en behartigt de belangen van ondernemers bij de gemeente, provincie en andere relevante organisaties.

maken in een kern als Nieuwe-Tonge of op een bedrijventerrein strookt niet met de detailhandelsvisie. Maar bestaande winkelbestemmingen blijven intact. “De lokale bakker moet vooral de lokale bakker blijven als het economisch haalbaar is. Maar een boekhandelaar de gelegenheid geven een winkel te openen in Melissant…” De drie heren van de werkgroep detailhandel hebben nog niet meegemaakt dat het fout ging, maar ze pleiten wel voor meer aandacht voor de uitvoering van de detailhandelsvisie, zowel vanuit de gemeente als vanuit de FOGO. “Zorg dat dit onderwerp op de agenda blijft. Waarborg de continuïteit van de detailhandelsvisie.” Ten bate van de detailhandel op Goeree-Overflakkee zou er ook meer aandacht mogen zijn voor de infrastructuur op het eiland. “De N57 en de N59 moeten up-to-date zijn. Blijf het aankaarten, praat met elkaar, tot het voor elkaar is.” Niet aan de randen Het staat ook in de detailhandelsvisie, maar Van de Langkruis, Jordaan en Buijze wijzen er nog eens extra op: zorg ervoor dat de detailhandel per cluster ook geclusterd blijf, namelijk in het centrum van Middelharnis, Ouddorp en Oude-Tonge, en dus niet aan de randen van die plaatsen. “Kijk naar Frankrijk”, noemt Daan Buijze als afschrikwekkend voorbeeld. “Daar heb je de hypermarkten aan

de randen van de kernen en de centra zijn zo dood als een pier. De kapper en de bakker zijn ook weg, terwijl het toch wel sfeer en gezelligheid geeft als die er nog zitten. Dit moeten wij tegenhouden op Goeree-Overflakkee.” Voor Middelharnis voegt hij daar nog het belang van een goede combinatie van detailhandel en daghoreca aan toe. “Heel belangrijk, maar je bent daarbij natuurlijk wel afhankelijk van het particulier initiatief.” Léon Jordaan noemt tot slot ook nog een uitdaging voor de detailhandelaar en de winkelcentra van nu: het behoud van de plaatselijke klant. “Bewoners van Goeree-Overflakkee zouden moeten winkelen op Goeree-Overflakkee. Als het geld hier wordt besteed, blijft de detailhandel vitaal. En het eiland ook.”

M.: 0634488870 F.: www.facebook.com/stichtingfogo T.: https://twitter.com/SFO_GO W.: www.fo-go.nl E.: secretariaat@fo-go.nl) GO! | pagina 29


TINC ADVOCATUUR verhuist met ingang van 16 juli 2018! Wij zijn u van dienst vanuit de locatie Hof van Oudeland, Oudelandsedijk 24, 3241 LL Middelharnis. Overige contactgegevens zijn ongewijzigd. www.tinc-advocatuur.nl

ICT-diensten op abonnementsbasis NETW biedt een breed pakket aan ICT diensten aan voor het MKB. Wij fungeren als IT afdeling voor uw bedrijf waarbij u al uw ICT vragen kunt neerleggen. Dit alles doen wij voor een vast bedrag per maand, zo zorgen wij dat u nooit voor verassingen komt te staan en uw bedrijfscontinuĂŻteit is gegarandeerd.

Korteweg 2c, 3251 LE Stellendam E: info@netw.nl | T: 0187-712003

www.netw.nl pagina 30 | GO!

Aangesloten bij:


COLUMN Commerciële content

Wat is mijn onderneming eigenlijk waard? Door: Cees van Vliet (Director- Co-owner IMAP Netherlands )

Wanneer u op het punt staat uw bedrijf te verkopen, wilt u weten wat uw onderneming waard is. Als verkoper wilt u een idee hebben over de uiteindelijke opbrengst. Dat is een belangrijk aspect bij het nemen van de verkoopbeslissing. De objectieve waarde van een bedrijf is niet vast te stellen. Want waarde is een subjectief begrip. Marktomstandigheden, specifieke kenmerken en persoonlijk perspectief spelen een belangrijke rol. De subjectiviteit van waarde kan goed worden weergegeven met de waarde van water. Een flesje water kost in de supermarkt zo’n 80 cent. Maar stel dat je al drie dagen in de woestijn loopt en niets te drinken hebt gehad. Wat doet dat met de prijs van water? Die schiet omhoog. Datzelfde flesje water wordt dan misschien wel voor 100 euro verkocht. En ineens is dat flesje van tachtig cent veel waardevoller. Dit voorbeeld geeft aan dat (markt)omstandigheden en het perspectief invloed hebben op de waarde. Gelukkig valt er wel een reële waarde te bepalen zodat u weet wat u kunt verwachten. Vaak wordt waarde bepaald op basis van multiples (vuistregels) en historische cijfers. Hierbij wordt vooral naar het verleden gekeken en niet naar het toekomstige verdienvermogen van een bedrijf. Terwijl dat nou juist voor een koper van groot belang is. Het is van belang te beseffen dat waarde en prijs twee verschillende begrippen zijn. De prijs komt namelijk tot stand door te onderhande-

len en hoeft dus niet gelijk te zijn aan de waarde die iemand aan een onderneming toekent. Denk maar weer aan het flesje water. Als een koper bereid is dat flesje voor 80 cent te kopen, betekent dit dat hij er minimaal een waarde van 80 cent aan toekent. Als u, ondernemer, aan het begin staat van een verkooptraject heeft u waarschijnlijk geen volledig beeld van de waarde van uw onderneming. Een fusie en overnamespecialist kan voor u een goede indicatie afgeven aan het begin van het traject. Wij hebben vele jaren transactie-ervaring en weten immers wat de markt betaalt voor ondernemingen als de uwe.

IMAP FEITJE Water wordt vaak gebruikt om de subjectiviteit van waarde aan te geven. De klassieke waardeparadox is de schijnbare tegenstrijdigheid dat, hoewel in termen van overleving water zo goed als altijd nuttiger is dan diamant, eenzelfde hoeveelheid diamant in de markt een veel hogere prijs opbrengt. Door de keuze van de twee te vergelijken goederen vergroot de klassieke waardeparadox de veelvuldig optredende verschillen tussen nut, waarde en prijs van goederen en diensten uit. “Water heeft een groot nut, maar een geringe waarde, de hoeveelheid water is namelijk veel en veel groter dan de vraag ernaar. Diamanten hebben een gering nut, maar een grote waarde, dit aangezien de vraag naar diamanten veel groter is dan de aangeboden hoeveelheid.”

Wij zijn in staat om op basis van markt- en transactie-ervaring in combinatie met wetenschappelijke waarderingsmethode een goed uitgangspunt te bepalen. Deze berekening begint met een analyse van de balans en de (winst)ontwikkeling in de voorgaande jaren en een SWOT-analyse. Soms zijn er nog zoveel verbeterpunten die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden dat uitstel van verkoop beter is. Dan ligt de verwachte waarde over een aantal jaren beduidend hoger. Kortom, een reële waarde-inschatting is essentieel om tot een goede beslissing te komen. Dat voorkomt verrassingen, maar zeker ook teleurstellingen. Cees van Vliet cvanvliet@imap.nl of 06-15896182

GO! | pagina 31


BEDRIJF IN BEELD CommerciĂŤle content

pagina 32 | GO!


TVL Verhuur maakt werken op hoogte mogelijk Tekst: Kees van Rixoort | Fotografie: Wim van Vossen

Installateurs, schilders, glazenwassers, bouwers, hoveniers, particulieren en anderen die weleens de hoogte in moeten om hun werk te doen, komen er steeds vaker achter dat een hoogwerker een uitkomst is. Theo van Lenten van TVL Verhuur merkt een toenemende interesse voor de hoogwerkers die hij verhuurt. Drie jaar geleden begon Van Lenten met TVL Verhuur, in samenwerking met een verhuurder van hoogwerkers in Zwartewaal. “Ik heb wat met hoogwerkers en met de techniek ervan”, zegt de zzp’er, die zijn opslag aan de Deltahaven in Stellendam heeft. “Vanaf 2000 ben ik torenkraanmachinist en mobiele hijskraanmachinist. Hoe hoog je dan werkt als torenkraanmachinist? Vanaf 30 meter, maar mijn maximum was 126 meter. Dat was bij de bouw van de Coopvaarttoren in Rotterdam.” Van Lenten vertelt dat hij enorm genoten heeft van het formidabele uitzicht over de Maasstad en verre omgeving. Toen hij nadacht over de uitbreiding van werkzaamheden als zzp’er, ontstond het idee om hoogwerkers te gaan verhuren. “Ik dacht dat daar zeker mogelijkheden voor waren op de Kop van Goeree-Overflakkee.” Dat klopte. Inmiddels kan het verhuurbedrijf onder andere installatiebedrijven, bouwbedrijven, schilderbedrijven en diverse klussenbedrijven tot zijn klantenkring rekenen. “Het begon met een zelfrijdende knikhoogwerker van 10 meter. Het eerste jaar presenteerde ik TVL Verhuur op Trekkertjesdag en de Visonbeurs in Ouddorp, en via sociale media en de website. Vorig jaar heb ik een zelfrijdende knikhoogwerker van 12 meter toegevoegd. Daarmee kun je hoger en heb je als schil-

der of glazenwasser een groter zijdelings bereik. Daarnaast heb ik een schaarhoogwerker met een werkhoogte van 10 meter waarmee je recht omhoog kan. Dat is weer handig voor installatiewerkzaamheden, of als je bijvoorbeeld een plafond moet spuiten.” Klanten die andere wensen hebben, kloppen niet tevergeefs bij TVL Verhuur aan. Het bedrijf verhuurt namelijk zo nodig ook autohoogwerkers (tot een hoogte van 25 meter) en aanhangerhoogwerkers. Alle verhuurde hoogwerkers zijn VCA gekeurd en voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen. Sky High Recent wist TVL Verhuur het agentschap van Sky High te verwerven voor de regio Zuidwest-Nederland. Theo van Lenten: “Ik zie veel kansen en mogelijkheden, want Sky High levert degelijke, betrouwbare zelfrijdende hoogwerkers tot 13 meter. Er is veel interesse voor, zeker door de nieuwe batterijpack en hoogfrequentielader waarmee je na een laadbeurt twee dagen kunt werken. Het is een gerenommeerd Belgisch merk; ik weet er inmiddels veel van, ook van de techniek. Bel gerust voor een demonstratie bij u op de werkplek.” Dat de belangstelling voor hoogwerkers toeneemt is volgens Van Lenten niet vreemd. “Als je bijvoorbeeld een gevel of boeidelen moet verven is een ladder levensgevaarlijk. Terwijl

je een rolsteiger moet opbouwen en afbreken. Met een hoogwerker ben je veel minder tijd kwijt. Je kunt gelijk beginnen en heel gemakkelijk met je busje verf in de manbak naar boven. Een valgordel zorgt voor extra veiligheid in de manbak, maar is niet verplicht als de balustrade minimaal 1.10 meter is. Zo’n hoogwerker is ook handig als je bijvoorbeeld een dak moet repareren, pannen recht leggen na een storm of bomen snoeien. Veel particulieren weten mij ook te vinden.” Een zelfrijdende knikhoogwerker huren kost 180 euro per dag of 400 euro per week, terwijl de huur van een schaarhoogwerker 75 euro per dag of 245 euro per week is (alle bedragen exclusief btw). Wie huurt bij TVL Verhuur krijgt de hoogwerker op de werkplek of thuis afgeleverd. Theo van Lenten geeft een instructie en gaat een keer samen met de klant naar boven. Dan volgt het tekenen van de huurovereenkomst, waarin ook de verzekering voor bijvoorbeeld schade en diefstal is geregeld én waarin ook staat dat als er uitval is door een storing er binnen 24 uur een andere hoogwerker staat als de storing ter plaatse niet verholpen kan worden. “Kan de hoogwerker er niet bij? Dan huren we gewoon een mobilekraan in, mocht dat nodig zijn. TVL Verhuur probeert samen met u op hoogte een oplossing te vinden… Eerst een demonstratie? Ook dat is mogelijk.”

Meer informatie: www.tvlverhuur.nl. GO! | pagina 33


KORT NIEUWS

Feestelijke opening kantoor Van Rossum Makelaardij Het was een gezellige drukte tijdens de onlangs gehouden feestelijke opening van het nieuwe pand van Van Rossum Makelaardij aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis. Het is dit jaar een bijzonder jaar voor Van Rossum Makelaardij. Voor Albert van Rossum is het dit jaar precies twintig jaar geleden dat hij koos voor het vak van makelaar. Hij werd stagiair bij Van Veen Makelaardij in Stellendam. Daarnaast is het tien jaar geleden dat hij het makelaarskantoor

van Kees Dörr overnam en recent kon zijn nieuwe kantoor in Middelharnis officieel worden geopend en aan de genodigden worden getoond. Tijdens dit ‘open huis’, waarbij ook veel collega makelaars aanwezig waren, toonde het team van Van Rossum Makelaardij met trots en plezier het pand aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis. Naast het nieuwe kantoor in Middelharnis heeft Van Rossum ook nog een vestiging aan de Boompjes in Middelharnis.

Internationale waardering voor reclamebureau eyedesignBNO Folkert Kattemölle, ontwerper en art director van eyedesignBNO – gevestigd in Ouddorp - is met zijn werk (net als vorig jaar) bekroond met de International design award 2017 (IDA). Voor deze internationale wedstrijd zenden ieder jaar duizenden ontwerpers en bureaus vanuit heel de wereld hun beste werk in en slechts een heel klein deel wordt beloond met een award. Het bureau heeft in de loop der jaren zes internationale awards gewonnen voor verschillende communicatie-uitingen voor diverse klanten. https://idesignawards.com/winners/index.php. Verder is het bureau toegelaten als lid van het Asian Designer Communication Platform, de ADP. Een prestigieuze organisatie in Azië waar alleen award winnende designers, art directors en architecten lid van mogen worden. De ADP promoot het werk van haar leden in landen zoals o.a. Japan, China en Hong Kong d.m.v. (reizende) exposities, events, persbijeenkomsten en online en offline publiciteit. Tevens zorgt het voor contact met potentiële opdrachtgevers. www.ad-p.org eyedesignBNO is een bureau voor creatie en art direction, voor online en offline communicatie, zoals crossmediale campagnes, websites, digitale nieuwsbrieven, apps, boeken, magazines, brochures, corporate identity, posters etc. De opdrachtgevers komen vooral uit het MKB, maar ook grote bedrijven en multinationals behoren tot de vaste klanten. eyedesignBNO is lid van de OVG en VBGO.

pagina 34 | GO!


ADVERTORIAL CSG Prins Maurits CSG Prins Maurits

Economie en Ondernemen binnen en buiten CSG Prins Maurits

CSG Prins Maurits CSG Prins Maurits

De Prins Maurits in Middelharnis draagt het leren in een realistische context uit. Waar mogelijk plaatst de christelijke scholengemeenschap het onderwijs in de echte wereld, zoals al vele jaren in samenwerking de Wereldwinkel op D’n Diek in Middelharnis wordt gerund door leerlingen uit de onderbouw van het vmbo en het praktijkonderwijs. Vervolgens stromen de leerlingen door in het beroepsgerichte profielvak Economie en Ondernemen waarbij zij uit kunnen stromen in de routes • Commercieel • Secretarieel • Logistiek • Administratie • Creatief • Digitaal ondernemen Al deze routes hebben gemeen dat het onderwijs zowel in de school als in het werkveld bij ondernemers, instellingen of maatschappelijke organisaties plaatsvindt. Een uniek en succesvol concept, wat blijkt uit slagingspercentages van 100 procent én cum laude-vermeldingen! Met onderwijs in de realistische context wordt de ontwikkeling van vaardigheden gestimuleerd. Niet alleen de kennis, maar juist het ontwikkelen van vaardigheden die een leven lang meegaan staan centraal. Klantgesprekken, telefoongesprekken, orderverwerking, etaleren, presenteren, orderpikken, promoten en verkopen kun je dan ook het beste leren van professionals in de echte beroepspraktijk. Als je op die manier naar het middelbaar onderwijs kijkt, zie je opeens overal mogelijkheden om de praktijk erbij te betrekken of erin aan de slag te gaan. Dat het leerlingen niet alleen een mooie leer-werkplaats oplevert, blijkt uit de win-winsituatie van dit concept, leerlingen oriënteren zich binnen verschillende branches en blijven voor zaterdag- of vakantiebaantjes actief binnen het bedrijf. Daarnaast is iedere leerling een prima ambassadeur voor uw product of bedrijf. Leerlingen met het profiel Economie en Ondernemen gaan aan de slag in de groot- of detailhandel, internationale handel, procesindustrie, logistiek, webshops, of als managementassistent, receptionist, planner, chauffeur, interieuradviseur, verkoper of medewerker binnen- en buitendienst. CSG Prins Maurits werkt mee aan Fair Trade-gemeente Goeree-Overflakkee, u ook al? In een fairtrade-gemeente werken horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan bewustwording én het gebruik van fair trade. Goeree-Overflakkee streeft naar het keurmerk om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld waarin iedereen een eerlijke kans op ontwikkeling krijgt. Zowel dichtbij als verder weg. https://www.goeree-overflakkee.nl/portal/overzicht-nieuwsberichten_43553/item/ goeree-overflakkee-stap-dichter-bij-keurmerk-fairtrade-gemeente_175318.html

Foto’s: CSG Prins Maurits

In de praktijk beleven hoe het eraan toe gaat. Voor veel leerlingen is dat een onvergetelijke ervaring. Niet je opdrachten presenteren aan klasgenoten, maar bijvoorbeeld aan de ondernemer waar je stage loopt. Zo’n presentatie aan een professional doet een beroep op compleet andere vaardigheden dan in het klaslokaal.

Wilt u ook leerlingen van praktijkonderwijs en vmbo beroepsgericht een unieke kans geven in hun ontwikkeling en bent u nog geen partner van CSG Prins Maurits? Maak het ook mee! Neem contact op met pn.brandwijk@csgpm.nl GO! | pagina 35


Rust en ruimte om te ondernemen

Wij faciliteren uw groei

Accountancy

Juridische diensten

Fiscale diensten

HR-advies

Personeelsadministratie

Bedrijfsfinanciering

Subsidieadvies

FinanciĂŤle planning

Automatiseringsadvies

Internationaal

Stationspark 625 | 3364 DA Sliedrecht Donk 7a | 2991 LE Barendrecht info@hoekenblok.nl | www.hoekenblok.nl


COLUMN Commerciële content

Wees innovatief en benut de fiscale subsidiekansen van WBSO & innovatiebox! Drs. Pieter Visser RB, fiscalist/directeur bij Vincer fiscaal adviseurs

Door slim gebruik te maken van de fiscale subsidies voor innovatie kun je als ondernemer veel extra geld vrijmaken voor onderzoek en daardoor een flinke voorspong creëren. Innovatie is een veelomvattend begrip, van technologische hoogstandjes in gloednieuwe producten tot kleine aanpassingen om een productieproces te moderniseren en van slim gebruik van nieuwe technologieën tot het ontwikkelen van nieuwe ICTtoepassingen. De mogelijkheden voor belastingverlaging via innovatie zijn zeker niet alleen voorbehouden aan hightechbedrijven; ook kleine bedrijven in alle denkbare sectoren op ons eiland kunnen de fiscale regelingen benutten om extra belastingvoordelen te behalen. Hoe werkt dat dan? De Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) subsidieert het ontwikkeltraject (subsidie van de loonkosten); de innovatiebox beloont de ondernemer als het nieuwe product op de markt is of de ontwikkelde technologie tot belastbare voordelen leidt (subsidie door een lager belastingtarief). Optimaal profiteren van deze fiscale subsidies is helemaal niet ingewikkeld en veel laagdrempeliger dan vaak wordt gedacht. Belastingvoordeel Indien één medewerker zich fulltime bezighoudt met innovatie, dan kan dat jaarlijks zo’n 28.000 euro WBSO-subsidie opleveren. Indien een innovatie winstgevend is, dan is een korting van maar liefst 72% op het vennootschapsbelastingtarief mogelijk. Voor de innovatiebox geldt bovendien geen plafond; het voordeel is dus onbeperkt! De WBSO-subsidie is toegankelijk voor alle ondernemers die medewerkers in loondienst hebben, maar ook voor zzp’ers. De innovatiebox is alleen van toepassing voor BV’s. In sommige situaties is daarom raadzaam een eenmanszaak of vof om te zetten in een BV-structuur, zodat de innovatiebox benut kan worden. Goede voorbereiding: optimale opbrengst! Een goede voorbereiding en begelei-

ding betalen zich vrijwel altijd uit in een optimale opbrengst over meerdere jaren. Daarom is het slim om al in een vroeg stadium, bij het opstellen van het innovatieplan, een fiscaal adviseur van Vincer in te schakelen. Al vóór het indienen van de aanvraag dus. De onderneming wordt in de volle breedte gescreend om een optimale toepassing te realiseren. Het projectplan wordt er sterker van, de administratie is meteen op orde en er wordt ook gekeken of de organisatiestructuur optimaal is ingericht. Vaak leidt dit tot verbeteringen op meerdere fronten. Advies: neem contact op met Vincer! Het ‘fiscaal optimaal’ gebruik maken van WBSO-subsidie en de innovatiebox is altijd maatwerk. Een duidelijk plan, een zo breed mogelijke toepassing van de innovaties binnen de onderneming en een efficiënte administratie leiden tot meer voordeel van WBSO en innovatiebox. De fiscaal adviseurs van Vincer fiscaal adviseurs zijn hierin gespecialiseerd en brengen de mogelijkheden graag voor u in kaart. Neem voor meer informatie of een vrijblijvend oriënterend gesprek contact op met: pieter.visser@vincer.nl of bel 085-877 14 21.

Rivium Boulevard 27 2909 LK Capelle aan den IJssel T: +31 (0)85 877 14 21 M: +31 (0)6 22 21 11 13 E: pieter.visser@vincer.nl

GO! | pagina 37


IN BEELD

Zomerborrel Tekst: Adri van der Laan Fotografie: My Objective Heel ‘ondernemend Goeree-Overflakkee’ leek op 21 juni aanwezig te zijn op het Vingerling. Niet vreemd, want de Zomerborrel stond op het programma. De Zomerborrel, een initiatief van Steef Visser (Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs) en Jan Peter Robijn (Adviesgroep De Vogel), is een traditie geworden. Tijdens het ontspannen samenzijn van ondernemers en bestuurders zijn niet alleen ‘de hapjes en drankjes’ populair, maar vooral ook de ontmoeting met elkaar. Alles draait om verbinden. “Het gaat er niet om wat ons scheidt, maar wat ons bindt, want ondernemen op het eiland is óók samenwerken”, aldus de initiatiefnemers. Als tastbare waardering van de kwalitatief hoogstaande producten van het eiland werden deze keer zoveel mogelijk streekproducten geserveerd, zoals radijs van Coolbergen uit Oude-Tonge, Noordhuys tomaten uit Oude-Tonge, Westhoeve patat uit Ouddorp, Jersey kaas en vis uit Stellendam en natuurlijk ontbrak ook het – inmiddels beroemde – Flakkeese bier Solaes niet.

pagina 38 | GO!


Colofon Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) Ondernemersvereniging Goedereede (OVG) VEERO Oplage: 3.000 exemplaren Verspreiding: Onder alle ondernemers op Goeree-Overflakkee. Beschikbaar op diverse afgiftepunten. Vormgeving: Manon de Vos-Thijssen Redactie: Kees van Rixoort, Adri van der Laan en Sam Fish Acquisitie: Gert Verweij, Harold Sturm en Marie Sophie Grootenboer

Tel. 0187 - 74 54 50 Info@eilandennieuws.nl www.eilandennieuws.nl

GO! | pagina 35


Cybercrime is veel meer dan alleen een IT-probleem VERZEKEREN Phishing, identiteitsdiefstal, DDoS-aanvallen, malware. Twee op de drie ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met cybercriminaliteit. Elke sector en elk bedrijf, van groot tot klein, loopt risico. Hoe goed bent u hier op voorbereid? Kijk niet weg voor de risico’s. Ga er binnen uw bedrijf bewust mee om, praat erover met uw medewerkers en eventueel met deskundigen. Wat zijn de risico’s en welke maatregelen kunt u al op korte termijn nemen om de risico’s te beperken? Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met Anouk van der Sluijs-Nagtegaal.

Anouk

van der Sluijs-Nagtegaal Adviseur zakelijke verzekeringen

0187 - 497 111 anouk@devogel.nl www.devogel.nl

HYPOTHEKEN PENSIOENEN

Go! - editie juli 2018  

Go! - editie juli 2018

Go! - editie juli 2018  

Go! - editie juli 2018

Advertisement