Eilanden-Nieuws 9 augustus 2017

Page 1

Woensdag 9 augustus 2017

8630

Vandalisme op Noordzeepark

3

Met z’n allen, dat is Goedereede

26

ZOMEREDIT

IE (Huis-aan-huis krant en abonnee-editie ineen)

Eerste stalen woning MELISSANT - Naast de doorgaande weg bij Melissant is de eerste stalen woning van Goeree-Overflakkee gebouwd. Het stalen huis trekt veel aandacht, bijna dagelijks staan er geïnteresseerden voor de deur, vertellen bewoners Ewoud en Jacqeline Gebraad. Ze hebben gekozen voor staal omdat het mooi, strak en duurzaam is. De verwachting is dat het huis energieneutraal is.

Lees het verhaal op pagina 10 en 11.

Steekincident in Sommelsdijk SOMMELSDIJK - Vrijdagavond 4 augustus werd er na een ruzie een 21-jarige man uit Middelharnis neergestoken. Hij liep meerdere verwondingen op en is overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De dader is een 25-jarige man uit Sommelsdijk, die belde zelf naar de politie om zich aan te geven. De politie heeft hem gearresteerd.

Brand in verdeelstation MIDDELHARNIS- Vrijdagmorgen 4 augustus ontstond er rond acht uur een kleine brand in het verdeelstation aan de Oudelandsedijk tussen Middelharnis en Stad aan ‘t Haringvliet. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het verdeelstation is van TenneT en Stedin, er hebben geen klanten zonder stroom gezeten. In februari 2015 was er ook een kleine brand bij het verdeelstation. Elf jaar geleden, in de zomer van 2006, was er een grote stroomstoring na een explosie bij het verdeelstation.

Meer dan trekkertjes

Winkels niet langer open op zaterdagavond MIDDELHARNIS - Het experiment waarbij winkels in het centrum van Middelharnis op zaterdag tot 19.00 uur open bleven was niet succesvol. Er kwam minder winkelend publiek dan vooraf gehoopt. De proef is daarom stopgezet, de winkels hanteren vanaf nu weer de reguliere openingstijden.

t/m december, 10 uur rijles € 295,-

www.stamautorijschool.nl

LAK AAN DE BOUWVAK! 21% KORTING OP ALLE BUITENLAKKEN!

GOEDEREEDE - Afgelopen zaterdag was de jaarlijkse trekkertjesdag aan de Oostdijkseweg. Liefhebbers konden hun hart ophalen aan opgepoetste tractoren, imponerende oldtimers en ouderwetse graafmachines. Kenners keken geconcentreerd naar de verrichtingen van de deelnemers aan de ploegwedstrijden. Kinderen mochten kleine trekkertjes besturen die werden voortgesleept door een bijzondere tractor met stalen wielen. (Foto’s: Wilko van Dam, zie voor meer foto’s de Facebookpagina Digidamco.)

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Actieperiode: 24 juli t/m 26 augustus 2017 Di t/m vrij 9:00 tot 17:30 - Za 9:00 tot 16:00

Hoflaan 27a, 3241 GK Middelharnis www.bechthumverf.nl

Bouwvak 2017 49x80.indd 1

25-07-17 13:43

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl


DÉ VERF- & BEHANGSPECIALIST

Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk Tel. 0187 - 48 71 84

OOK VOOR GORDIJNEN, RAAMDECORATIE, TAPIJT/LAMINAAT EN GLAS

Le Creuset braadpannen

20

Naaimachinehandel ’Vlieto’ Ooltgensplaat uw naaimachine vakman sinds 1965 - 2015

·

IETO · VL 5

ETO · K19 LI

65

0

JAAR ·

V

www.vlieto.nl Spuidijk 4 Ooltgensplaat 0187-485222 winkel@vlieto.nl

De Husqvarna Sapphire serie, de perfecte machine ! Ook voor de veeleisende naaister.

Onze showroom is op afspraak en elke zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00

Woensdag 9 augustus GOEDEREEDE - Oude hervormde kerk open van 14.00 - 16.30 uur Donderdag 10 augustus GOEDEREEDE - Oude hervormde kerk open van 11.00 - 16.30 uur GOEDEREEDE - Beiaard(stads)wandeling start bij Hotel Gouden Leeuw. Reserveren tot de dag ervoor via VVV Goeree-Overflakkee of via de gids vanaf 9.50 uur. Aanvang 10.00 uur. OUDDORP - Scootmobieltour van PGGO, start om 13.30 uur vanaf de Dorpstienden 4. Deelname kost € 4,- per persoon. Aanmelden via elly1947@hotmail.nl of 0187-845077. OUDDORP - Concert van Gerben Mourik in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).

APK ZOALS HET BEDOELD IS

Vrijdag 11 augustus GOEDEREEDE - Oude hervormde kerk open van 14.00 - 16.30 uur SOMMELSDIJK - Holle Bolle dag, braderie in de Voorstraat van 14.00 tot 23.00 uur. Er zijn ook activiteiten in het Streekmuseum en De Doele is open voor publiek. Zaterdag 12 augustus ACHTHUIZEN - Tentoonstelling over huisvlijt in de Ouwe Stee, Schaapsweg 25 te Achthuizen. Van 10.30 tot 16.00 uur, entree € 2,50. DIRKSLAND - Dorpswandeling met een gids, start om 11.00 uur in de Hervormde Kerk aan de Ring. GOEDEREEDE - Zomermarkt t.b.v. HHK van 9.00 tot 15.30 uur op het weiland nabij Hondsweg 27a aan de Oostdijk. Om 11.00 veiling en er is parkeergelegenheid. GOEDEREEDE - Oude hervormde kerk open van 14.00 - 16.30 uur GOEDEREEDE - Zomerconcert Carillon Goereese toren van 15.00 tot 16.00 uur door Wim Ruitenbeek OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee Schuurman uit Oldebroek het orgel. OUDDORP - Fietspuzzeltocht rondom Ouddorp, vertrek vanaf Camping Toppershoedje. Meer informatie bij C. Mazer, 06-136 56 271 of cmazer@ casema.nl. OUDDORP - Van 11.00 tot 18.00 Havendag met stands, oude ambachten en activiteiten. OUDDORP - Excursie voor kinderen van 6-12 jaar over leven op de grens van water en land. Start om 12.00 uur bij de Buitenhaven aan de Brouwersdam. Vooraf aanmelden op www.nm.nl/agenda, of bij de VVV in Ouddorp. OUDDORP - Om 22.30 uur is er een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow op ‘Strand Oosterduinpad’, ter hoogte van Strandcafé De Zeester. SOMMELSDIJK - Bingo van O-G-O. Start 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. Elf rondes voor € 6,50, en negen gratis prijsjes. Toegang is gratis.

B E O L L L L O E H Aodak

VOORSTRAAT | HAVENKOM | MARKTVELD SOMMELSDIJK

Opslagruimte te huur vanaf 90 m

2

tel. 06-30874932

AUGUSTUS

2017

14-23 UUR

WWW.HARTVANGOEREEOVERFLAKKEE.NL


Nieuws

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Banken voor de beiaard

GOEDEREEDE - Vrijdag 4 augustus zijn door de Stichting Goereese Gemeenschap drie grote teakhouten banken geplaatst op het terrein achter de toren van Goedereede. Deze ruimte was in de 19e eeuw in gebruik als begraafplaats en wordt nu piëteitsvol ook als beiaardluisterplaats gebruikt. De banken zijn geschonken door de Rotary G.O en de Stichting Paul van Hessenfonds van de Lionsclub G.O. Eén bank heeft de Stichting Goereese Gemeenschap voor haar rekening genomen. De banken zullen ongetwijfeld in een behoefte voorzien: bij mooi weer kan men hier (toegang alleen via de toren) in alle rust genieten van de klanken van een van de grootste beiaards van ons land.

TrekkerTrek Familiedag levert Surf Project duizend euro op DIRKSLAND – Surf Project was dit jaar het goede doel van de TrekkerTrek Familiedag in Dirksland. De organiserende vereniging Plattelands Jongeren Euro-Delta, afdeling Goeree-Overflakkee, overhandigde woensdag 2 augustus een cheque van duizend euro aan Surf Project en de Ouddorpse surfschool Surfkaravaan. Plaats van handeling: Landbouwbedrijf De Wit, waar eerder dit jaar de TrekkerTrek Familiedag plaatsvond. Door Kees van Rixoort

Surf Project en Surfkaravaan verzorgen samen surflessen voor kinderen met het syndroom van Down, autisme of ADHD. Vorig jaar ging de lessen voor het eerst van start in Ouddorp, als tweede leslocatie. “Surf Project startte vier jaar geleden in Zandvoort”, vertelt bestuurslid Alexis Stibbe, die de cheque van de TrekkerTrek Familiedag in ontvangst kwam nemen. “Het was een proefproject met acht kinderen. Een jaar later deden zestien kinderen mee, weer een jaar later vierentwintig en dit jaar, het vierde, zijn het er al zesendertig. In Ouddorp was de start ook goed. Vorig jaar trokken we acht kinderen en nu, in 2017, is dat aantal verdubbeld. In september gaat Surf Project starten op een derde locatie: Camperduin.” De lessen die Surf Project in samenwerking met surfscholen aanbiedt zijn in groepsverband, in een veilige, aangepaste omgeving. De aanpak is

Ergernis over vandalisme op het Noordzeepark

OUDDORP - Hij kan er nog steeds niet over uit. De vernielingen zijn alweer een week of acht, negen achter de rug, maar Jos van den Bos maakt zich weer kwaad. “Wat bezielt die mensen? Wat is hun drive?” Hij heeft het over het omknakken van jonge boompjes en het lostrekken van pleisterwerk en een metalen strip op een muurtje bij de toegang van het recreatieoord Noorzeepark in Ouddorp. “Puur vandalisme!” Door Kees van Rixoort

De cheque voor Surf Project is overhandigd bij Landbouwbedrijf De Wit in Dirksland. zeer individueel, met een begeleider voor elke deelnemer. Surf Project zet daarvoor veel vrijwilligers in. Volgens de organiserende stichting heeft surfen een positief effect op de ontwikkeling: het versterkt het zelfvertrouwen, de fysieke fitheid en de sociale vaardigheden. Stibbe over hoe het er bij de lessen aan toegaat: “Het is heel verschillend. De een pakt een surfplank vast en gaat erop staan, de ander gaat direct de golven in. Iedereen krijgt de aandacht die nodig is.” Volgens het bestuurslid wijst de praktijk uit dat de verschillende doelgroepen – kinderen van 8 tot 18 jaar met het syndroom van Down, autisme of ADHD – heel goed samengaan. Verbindend is het genieten van de lessen, de groeiende vrijheid in het water en ook de trots van de ouders.

Surf Project is grotendeels afhankelijk van de financiële giften en is dus zeer content met de cheque van de TrekkerTrek Familiedag. Eerder dit jaar ontving de stichting ook al een bijdrage van de organisatie van de Tulpenwandeltocht. De bekendheid van Surf Project groeit op Goeree-Overflakkee. Het bestuur en surfschool Surfkaravaan hopen dat dit zich ook vertaalt in een toename van het aantal vrijwilligers op het eiland. Het succes van Surf Project, met jaarlijks een groei van het aantal deelnemers, betekent immers ook dat er steeds meer begeleiders nodig zijn. De TrekkerTrek Familiedag in mei trok ruim 4300 bezoekers. In 2019 is de volgende editie van het evenement. Ook voor die TrekkerTrek Familiedag bepalen de organisatoren weer een goed doel, liefst in de directe omgeving.

3

Van den Bos is bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren op het Noordzeepark. Hij houdt zich vooral bezig met de ondergrondse infrastructuur en het onderhoud van het park met bijna vijfhonderd recreatiewoningen. “We hebben vanaf 2010 veel geld uitgegeven. De weg op het park is geasfalteerd. Problemen met de riolering - er waren nogal wat verstoppingen zijn aangepakt. De tennisbaan is vernieuwd. Er is een jeu-de-boulesbaan aangelegd en een loodsje geplaatst voor de spullen die we gebruiken voor het onderhoud van het park. Recent is de bewegwijzering verbeterd, evenals de afvalinzameling. En dit jaar gaan we de nachtverlichting aanpakken, alles in led.” Bij de ingang van het park aan de Oude Nieuwlandseweg zijn aan beide zijden muurtjes gemetseld, met daarop de naam. Bestuurslid Van den Bos noemt dat het gezicht van het park. Direct na de entree kwamen veertien boompjes tussen de weg en het belendende grasveld. “Een jaar of drie geleden waren er vijf omgeknakt. Dat was de eerste keer. Nu, in mei, zijn alle veertien boompjes vernield. Toen ik het zag kreeg ik tranen in mijn ogen. Het was zó’n droevig gezicht. Ze moeten nog flink kracht gezet hebben ook, om dat voor elkaar te krijgen…” Bovendien was er een investering van 4.000 euro in één keer

tenietgedaan. Het bestuur had de boompjes laten plaatsen door een hovenier. Een nieuwe uitgave - om het rijtje bomen te herstellen - zien Van den Bos en zijn medebestuurders niet zitten. Wel hebben ze de vernielingen aan het muurtje bij de entree van het Noordzeepark ongedaan gemaakt. Hangjongeren Een vraag die direct opkomt, is of er aanwijzingen zijn wie de resultaten van dit onhebbelijke gedrag op zijn geweten heeft of hebben. “Die aanwijzingen zijn er niet, niemand heeft wat gezien”, zegt Jos van den Bos. “Er zijn wel regelmatig hangjongeren op het park. Ze verzamelen zich op de bankjes bij de tennisbaan en de speeltuin en gooien hun lege flesjes bier met gemak op de tennisbaan. ‘s Avonds zitten die jongeren, die van buiten het park komen, tot laat te lallen en te gillen. Als een van ons vraagt wat ze hier komen doen, zeggen ze dat ze zijn weggestuurd van De Klepperstee. Hier sturen we ze ook weg, maar ze blijven terugkomen.” Aangifte van de vernielingen heeft Van den Bos deze keer niet gedaan. De vorige keer - toen er vijf boompjes waren omgeknakt - ondernam hij een poging, maar die strandde na anderhalf uur getob op de computer. Eerder leverde een telefoontje met de politie ook niets op. “We hebben nu een beveiligingsbedrijf ingeschakeld, dat af en toe een rondje maakt op het park. Of het werkt? De laatste vier weken is het rustig, maar gisteravond zijn de hangjongeren weer gesignaleerd. Op de bankjes bij de tennisbaan.” Van den Bos, die tussen de bedrijven door ook zijn irritatie uitspreekt over de niet-parkbewoners die hun afval op het Noordzeepark denken kwijt te kunnen, hoopt dat zijn verhaal gehoord wordt en dat de gewenste normen en waarden weer boven komen drijven. “Eigendommen van anderen vernielen uit baldadigheid, daar kan ik me vreselijk aan ergeren. Het gaat om gemeenschapsgeld. In je eigen tuin ga je toch ook niet boompjes omknakken.”


4

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

De Heere, Die leven gaf en leven spaarde, heeft ons verblijd met de geboorte van een zoon en broertje

Na een jarenlang zeer moedig gedragen ziek zijn is uit onze familiekring weggenomen onze lieve zus, schoonzus en tante

Aagje Goedegebuur-’t Mannetje

Hij is geboren op 5 augustus 2017 om 22.50 uur. Lennart & Marieke Kroos-Verwers Elisha Josephine Steneweg 92, 3241 XH Middelharnis

Op vrijdag 4 augustus 2017 zijn wij,

Elco Bakelaar Anneke Kruidenier

Sinds 10 juni 2017 weduwe van Koos Goedegebuur We wensen de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe. Hannie Tona en Teun (beiden in liefdevolle herinnering) Jan (in liefdevolle herinnering) en Beatrix Aart (in liefdevolle herinnering) Piet en Jannie (in liefdevolle herinnering) Pia en Klaas (in liefdevolle herinnering) Hans en Gerrie George en Lien Neven en Nichten 1 augustus 2017

Maar ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen. Jozua 24 vers 15 Op D.V. 10 augustus hopen onze lieve ouders en grootouders

J. Tieks A. Tieks-Hospers

Ruim 7 weken na het overlijden van onze broer Koos, geven wij u kennis dat door de Heere van ons is weggenomen, onze geliefde schoonzus en tante

Aagje Goedegebuur-’t Mannetje

sinds 10 juni 2017 weduwe van Koos Goedegebuur in de leeftijd van 65 jaar. Zwagers en schoonzusters Goedegebuur Neven en nichten Zorgcentrum De Vliedberg Ouddorp, 1 augustus 2017

OMA AAGJE Ricardo en Hanna Milan Ilya Matthijs Thomas Iris Katy

Corrie en Krijn Breen-Breen Dimmen en Willeke Marith, Thijmen, Jesse, Aaron Anneke en Jaap Carlijn 3 augustus 2017 Woonstede ‘t Spectrum Amaliapad 25 3251 AA Stellendam Gelegenheid tot condoleren D.V. woensdag 9 augustus van 19.00 tot 20.30 uur in kerkgebouw “De Levensbron”, Achterstraat 1 te Goedereede (ingang via Doelweg). De rouwdienst voor familie en belangstellenden zal D.V. donderdag 10 augustus om 13.30 uur gehouden worden in “De Levensbron”.

~ Geen bloemen ~ ~ Gaarne in gepaste kleding ~ Onze bijzondere dank gaat uit naar de medewerkers van zorgcentrum De Vliedberg en Woonstede ‘t Spectrum voor de liefdevolle zorg en aandacht. Heeft u geen rouwbrief ontvangen, dan kunt u deze advertentie als uitnodiging beschouwen.

                       





Met groot verdriet, maar met zoveel mooie herinneringen, hebben wij 8 weken na het overlijden van opa Koos, nu ook afscheid moeten nemen van onze lieve

echtgenote van Klaas Breen

Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in “De Levensbron”.

P.C. Hoofstraat 5, 3245 RJ Sommelsdijk (0187)602586

Je liefde, je warmte, je lach, we zullen je missen, iedere dag.

~ Annekee ~

Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de algemene begraafplaats aan de Mariadijk te Goedereede, omstreeks 14.30 uur.

Dianne en Ton Adrianne en Jonathan Jan Dian Suzette en Berry Allard Sweeder Wicher Rutger Quirijn

Reacties naar: Eilanden-Nieuws Onder nummer 090817 Postbus 8, 3240 AA Middelharnis

Johanna Cornelia Breen-van Splunter

Klaas Breen

Wij zijn dankbaar dat wij deze dag met hen mogen vieren.

Nieuw eenpersoons ledikant/bed. Blank eiken, elektrisch. 90 cm bij 2 meter.

Diep bedroefd, maar in dankbare herinnering aan wat zij voor ons heeft betekend, geven wij u kennis dat, na een periode van afnemende krachten, door de Heere uit ons midden is weggenomen mijn innig geliefde vrouw, onze lieve, zorgzame moeder, schoonmoeder en oma

“Sterke de Heere ons in dit smartelijk verlies”

55 jaar getrouwd te zijn.

TE KOOP:

Psalm 90 : 12

in de leeftijd van 88 jaar.

in het huwelijk getreden. Het was een bijzonder mooie dag en wij willen iedereen bedanken voor de warme en bijzondere felicitaties.

Leer ons alzo onze dagen tellen, dat wij een wijs hart bekomen.

                  

Bedroefd zijn wij om het heengaan van mijn lieve zus, schoonzus en onze tante

Annekee Breen-van Splunter Ons medeleven gaat uit naar ome Klaas, Corrie, Krijn en de kleinkinderen. Wij wensen ze veel kracht van de Heere toe in dit grote verlies. Wim en Jo Arie en Annemarie Arnoud en Elise Merit en Pascal Gerrit en Willeke (in liefdevolle herinnering) Jolien en William Aniek Jacobina en Huib Arwin Jorian Gerben Ina Wil en Rien Anneke en Kees Goedereede, 3 augustus 2017


5

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Met droefheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze geliefde schoonzuster en tante

Johanna Cornelia Breen-van Splunter

Verdrietig, maar dankbaar voor wat ze voor ons heeft betekend, hebben we afscheid genomen van onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

Jannetje Maliepaard ~ Janny ~

* 5 april 1929

† 5 augustus 2017

echtgenote van Klaas Breen in de leeftijd van 88 jaar. Melissant, K. Goedegebuur-Breen Ouddorp, C. Kleijn-Breen Neven en nichten

Met alle dierbaren om je heen was het gevecht toch voor jou alleen Ondanks je ongelijke strijd raakte jij je humor niet kwijt Je nam afscheid zoals je was trots, strijdlustig en moedig

Haar positieve levenshouding was en blijft een voorbeeld voor ons.

Verdrietig, maar dankbaar voor alle goede zorg en liefde die wij van hem mochten ontvangen, hebben wij afscheid moeten nemen van

Paulus Schuitemaker ~ Paul ~

Jan en Jacqueline Jennifer en Amber

* 06 -10-1932

† 07-08-2017 Gerda en kinderen

Christien en Erik Sharon Denise Mariëlle ~ in liefdevolle herinnering ~

3 augustus 2017

Hugo en Vanessa Roan Ewa-Joan Wat was je sterk en arbeidzaam, steeds heb je voor iedereen klaar gestaan. Flink was jij je hele leven, moedig ben je tot het eind gebleven. Flink wil je nu dat wij zullen zijn. Telkens zullen wij je tegenkomen, zeg nooit het is voorbij. Slechts je lichaam werd ons ontnomen, niet wie je was en ook niet wat je zei.

René Winkels * 18-04-1958

† 05-08-2017 Moeder Winkels Adrie en Willy Annie en Jan Kees en Corrie Wim en Ada Clara Neven en nichten

Correspondentieadres: Clara Winkels Marshallstraat 5 3255 XJ Oude-Tonge De crematieplechtigheid, waarvoor u wordt uitgenodigd, zal plaatsvinden op donderdag 10 augustus 2017 om 10.30 uur in crematorium “Rotterdam”, Maeterlinckweg 101, 3084 KD te Rotterdam-Zuid. Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren in de koffiekamer van het crematorium. Zij die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, dienen deze advertentie als zodanig te beschouwen.

Correspondentieadres: Mw. G. C. Th. Knoope-van Everdink Sperwer 557, 3245 VP Sommelsdijk

Zorgcentrum ‘Geldershof ’ te Dirksland Correspondentieadres: fam. J. Leentjes, Lijster 52, 3245 TR Sommelsdijk Gelegenheid tot condoleren op woensdag 9 augustus van 19.30 tot 20.30 uur in de grote zaal van Geldershof, Poldersweegje 2, 3247 KE Dirksland. Overeenkomstig haar wens zal de begrafenis in besloten kring plaatsvinden.

Zij die geen persoonlijke kennisgeving hebben ontvangen, kunnen deze advertentie als zodanig beschouwen.

Directie en medewerkers van Mechanisatie Centrum Flakkee

DANKBETUIGING

Elizabeth van Loon-Kaslander

Janny Maliepaard

In het bijzonder gaat onze dank uit naar het personeel van woongroep 50 van ‘Ebbe en Vloed’ voor de liefdevolle verzorging.

Stad aan ’t Haringvliet 5 april 1929

Dirksland 5 augustus 2017

N.A. van Putten-Maliepaard A.N. Kattestaart-Maliepaard M. Stolk-Maliepaard B. Visser-Maliepaard S. Hokke-Maliepaard M. Maliepaard-Kousenmaker Neven en nichten

Familie Van Loon Oude-Tonge, augustus 2017

DA N K B E T U I G I N G Omdat het niet mogelijk is om iedereen persoonlijk te bedanken voor de vele blijken van medeleven, na het overlijden van onze moeder, schoonmoeder, oma en overoma

Klaartje de Jong-Breen

UITVAARTVERZORGING WEESPAD 34, 3257 KK OOLTGENSPLAAT

Wij wensen de familie veel sterkte en troost toe voor de komende tijd.

Zij die geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen dienen deze advertentie als zodanig te beschouwen.

Verdrietig geven wij u kennis van het overlijden van onze zus, schoonzus en tante

P. MANS René Winkels

Aansluitend is er gelegenheid tot condoleren van de familie.

Hartelijk dank voor de vele blijken van belangstelling na het overlijden van onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

René

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen, dat na een slopende ziekte is overleden, onze gewaardeerde collega

De crematieplechtigheid waarvoor u wordt uitgenodigd zal plaatsvinden op vrijdag 11 augustus 2017 om 10.45 uur in Crematorium Beukenhof, Burgemeester van Haarenlaan 1450, 3118 GR Schiedam.

~ Geen bloemen ~

Veel te vroeg hebben wij afscheid moeten nemen van onze beste vriend

Ton en Monica

Paula en Jan-Jacob Babette en Marc Ilse

TELEFOON: (0187) 631336 B. G. G. 06 53448384 INFO@MANSUITVAARTVERZORGING. COM WWW. MANSUITVAARTVERZORGING. COM

Sinds 1882 een vertrouwd familiebedrijf op Goeree-Overflakkee. • Voor een correcte regeling en nette uitvoering van een eenvoudige begrafenis of een veelomvattende uitvaart. • Voor advies en het vastleggen van uw wensen. • Dag en nacht te ontbieden.

willen wij u langs deze weg hartelijk dankzeggen. Het heeft ons goed gedaan dat zovelen, op welke manier dan ook, hun medeleven betoonden. In het bijzonder willen we het personeel van woongroep 104 en de vrijwilligers van ‘De Vliedberg’ bedanken voor de liefdevolle zorg. Ds. Juffer voor zijn bezoeken en het leiden van de rouwdienst. Wijkouderling Nelis voor de bezoeken en het afsluiten van de begrafenis. Personeel van ‘EbenHaëzer’ voor het verzorgen van de condoleance en de rouwdienst. Begrafenisondernemer van der Klooster voor de persoonlijke begeleiding en de verzorging van de begrafenis. Maar bovenal willen we de Heere dankzeggen, Die ons kracht gaf in de dagen van rouw en verdriet. Maria en Wim Hameeteman Karl en Nelianne Karola Wilber Manon en Jesse Jannie en Sjaak Grootenboer Arieke en Niels, Joas Arjo Gerco Marjoke Ouddorp, augustus 2017


6

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

DA N K B ET U I G I N G Een kaart Een gebaar Een handdruk Een woord

DA N K B E T U I G I N G Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor het medeleven tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve man, onze vader, grootvader en overgrootvader

Hendrik Eliza Roozemond

Het was voor ons hartverwarmend om te zien en te voelen hoeveel mensen met ons het verdriet deelden om het heengaan van mijn lieve man, onze zorgzame vader en geweldige opa

Willem Luijendijk ~ Wim ~ Langs deze weg willen wij u onze oprechte dank betuigen. In het bijzonder gaat onze dank uit naar het personeel van de oncologieafdeling van het Maasstad Ziekenhuis, Dr. Gloudemans en Dhr. M.H. van de Ven voor de respectvolle crematie. Beppie Luijendijk - Kielestein Kinderen en kleinkinderen

~ Henk ~ Uw aanwezigheid, telefoontjes, bezoeken en kaarten hebben ons goed gedaan. In het bijzonder gaat onze dank uit naar: - Buurtzorgteam Middelharnis-Sommelsdijk voor de zeer goede en liefdevolle verzorging. - Verzorgend personeel afdeling B1 van Zorghotel ‘Nieuw Rijsenburgh’ voor de goede zorgen. - Huisartsenpraktijk Westplaat voor de medische begeleiding thuis. - Dr. Van Kempen voor de medische begeleiding in het Zorghotel van ‘Nieuw Rijsenburgh’. - Ds. K. Boeder en kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente Middelharnis voor de gesproken woorden. - Begrafenisverzorging J. van der Slik voor de goede verzorging en begeleiding van de begrafenis.

Oude-Tonge, Augustus 2017

A. Roozemond-de Boed Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Voor alle blijken van belangstelling tijdens de ziekte en na het overlijden van

Cornelis Jacob van Eck ~ Kees ~

In het bijzonder bedanken wij ds. L.J. Lingen voor het leiden van de dienst van Woord en Gebed en de woorden gesproken op de begraafplaats, dr. A. Roks voor de vele bezoeken en de medische begeleiding, het personeel van Careyn voor de liefdevolle verzorging en Begrafenisverzorging J. van der Slik voor de correcte begeleiding en uitvoering van de begrafenis.

Uit aller naam: fam. M.H. Soeteman fam. J. de Waard

DA N K B E T U I G I N G Voor de vele blijken van medeleven na het overlijden van onze lieve moeder, schoonmoeder en oma

Lena Westhoeve-Breeman

altijd ruim

20% GOEDKOPER

Persoonlijk en betrouwbaar Uitstekende kwaliteit

Vraag vrijblijvend een prijsopgave en wij laten u zien dat wij goedkoper zijn een uniek monument met een dan andere bedrijven in de persoonlijke herinnering. regio T 06 - 55 89 23 11 | Nieuwe-Tonge | www.mementomorigrafmonumenten.nl

willen wij u hartelijk bedanken. Henny en Iem Jan en Carla Jaap

Sommelsdijk, augustus 2017

kleinkinderen en achterkleinkinderen Augustus 2017

Uitvaartverzorging M.H. van de Ven Voor een uitvaart met persoonlijke aandacht

Dag & nacht bereikbaar

Langs deze weg willen wij u onze hartelijke dank betuigen voor uw medeleven na het overlijden van onze moeder

Uitvaartcentrum Media Vita

TINEKE CAMPFENS-JACOBS Uw belangstelling is voor ons een grote steun geweest.

Fam. Campfens

info@begrafenisverzorgingjvanderslik.nl www.begrafenisverzorgingjvanderslik.nl

Middelharnis, augustus 2017

Tineke Poortvliet-Bienefelt kinderen en kleinkinderen

Bijzondere dank voor de dames van de woongroepen van Nieuw Rijsenburg voor de goede en liefdevolle zorg, Pastoor van der Meer voor de prachtige uitvaartmis en uitvaartverzorging van de Ven voor de respectvolle begeleiding.

Nicolaas Beetsstraat 21, 3245 RD Sommelsdijk Telefoon (0187) 48 63 53 • Fax (0187) 48 24 63

zeggen wij u hartelijk dank.

De leegte blijft, maar het is goed te weten dat er zoveel waardering en vriendschap voor hem was. Aangezien het voor ons onmogelijk is u allen persoonlijk te bedanken, betuigen wij u op deze wijze onze oprechte dank voor uw steun en medeleven die wij in deze moeilijke tijd van u mochten ontvangen.

Voor een nette en waardige begrafenis,

DA N K B E T U I G I N G

~ Wim ~ blijk gegeven van hun medeleven, in het bijzonder met vele kaarten, telefoontjes, dan wel bij het aanwezig zijn bij de condoléance en/of begrafenis.

J. van der Slik

- Gespecialiseerd in thuisopbaring - Geheel naar uw wens, met persoonlijke begeleiding

DA N K B E T U I G I N G

Willem Poortvliet

Begrafenisverzorging

op geheel Goeree-Overflakkee.

Sommelsdijk, augustus 2017

Velen hebben na het overlijden van mijn lieve, zorgzame man, onze liefdevolle vader, schoonvader en lieve opa

Westdijk 31, 3244 BM Nieuwe-Tonge

K

B

KRIJN BREEN u i t v a a r t v e r z o r g i n g

M.H. van de Ven Theo Struik W. Buijs

T. 0187-642428 0187-486962 Pieterstraat 14 3252 BL Goedereede 0187 84 48 48 | 06 80 04 08 62 info@krijnbreenuitvaartverzorging.nl w w w. k r i j n b re e n u i tva a r tv e r z o rg i n g . n l

Administratieadres: Tramweg 12 3255 MB Oude-Tonge

M. 06-53112979

info@uitvaartverzorgingvandeven.nl

www.uitvaartverzorgingvandeven.nl


7

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Wagemaker Marmer & Graniet

  

al sinds 1932 specialist in grafmonumenten

 

Zomerkinderdagen bij de RTM

       

          





• • • • • • •

Elk ontwerp is mogelijk. Deskundig advies. Levertijd 3 weken. Showroom met vele modellen. Eigen werkplaats met echte vakmensen. De laagste prijs in de regio. Vraag vrijblijvende offerte aan.

Pascal 6 te Middelharnis T: 0187-489088 E: Info@corwagemaker.nl www.corwagemaker.nl

Uw laatste wensen in goede handen

0187- 601166 Dag en nacht bereikbaar

www.kievit-uitvaart.nl

Persoonlijke en professionele begeleiding van begrafenissen & crematies

0187 - 491396 Stoofweg 24, 3253 MA Ouddorp

Rouwcentrum Kievit Nieuweweg 2, Melissant Burg. Letteweg 36 3233 AG Oostvoorne Tel. 0181-488088

Meidoorn 4 3248 XE Melissant Tel. 0187-601166

Hoe veilig is ons Goeree-Overflakkee? GOEREE-OVERFLAKKEE Hoe veilig is uw buurt? Bent u de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele van de vragen die in de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 1309 willekeurig gekozen inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee. Het onderzoek start rond 10 augustus 2017. De Veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen, risicobeleving en het optreden van de gemeente, de politie en de brandweer. Dit onderzoek wordt jaarlijks op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau uitgevoerd door I&O Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemeenten doen op vrijwillige basis mee en kunnen dit jaarlijks of tweejaarlijks doen. De gemeente Goeree-Overflakkee doet iedere twee jaar mee aan dit onderzoek. Dit jaar begint het onderzoek rond

www.arensmanuitvaart.nl

Op de miniatuurtrein rijden de kinderen mee als machinisten in de dop. In de remise kunnen de kinderen gezichten verven en T-shirts beschilderen zodat men ‘in stijl’ de tram in kan. Oud-Hollandse spelletjes, een reuze sjoelbak, een rangeerspel en een groot springkussen in treintjessfeer completeren het feest. Buiten staat een heuse kinderdraaimolen en in het museum start het eerste deel van de

‘spoortocht’, een interactieve speurtocht door het museum. Om met de tram mee te rijden én mee te doen aan alle activiteiten, kost voor kinderen tot en met 12 jaar € 3,-. Ouders of begeleiders betalen € 12,-. De stoomtram rijdt vanaf het RTM-museum om 11.45, 13.30 en 15.30 uur, aangevuld met een extra motortram om 14.30 uur. De stoomtram van 13.30 uur sluit aan op de boottocht met het ms. Grevelingen, een combikaart tegen een speciaal tarief is in het museum te koop (terug met de tram bij het museum om 16.30 uur). De vele goederenwagens in de remise en het nieuwe museum zelf staan open ter bezichtiging. Kijk voor meer informatie op www. rtm-ouddorp.nl.

Gemeente stelt actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen vast

10 augustus 2017. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek in maart 2018 bekend. GOEREE-OVERFLAKKEE Locoburgemeester Frans Tollenaar benadrukt het belang van deelname aan de Veiligheidsmonitor: “Met dit onderzoek willen we te weten komen wat onze inwoners van de veiligheid en leefbaarheid van hun woonomgeving vinden. Ik hoop dan ook dat veel inwoners mee gaan doen aan het onderzoek. Alleen bij een hoge deelname ontstaat een goed en representatief beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente en kunnen we ook gericht ons veiligheidsbeleid hierop afstemmen”.

OUDDORP - Op woensdag 9 en donderdag 10 augustus zijn de RTM-Zomerkinderdagen. De RTM-stoomtram rijdt, voorzien van een speciaal gezichtje, en ook de andere trams hebben een eigen ‘smoel’ gekregen.

In december 2016 ondertekende burgemeester Grootenboer-Dubbelman namens het college, als één van de eerste burgemeesters in Nederland, het manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI). Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu had hiertoe opgeroepen in een brief aan alle Nederlandse overheidsinstanties.

Met het ondertekenen van het manifest sprak de gemeente GoeDeelnemers aan het onderzoek krijree-Overflakkee de intentie uit om gen per post een uitnodiging van onder meer een actieplan 2017-2020 I&O Research om de vragenlijst van de Veiligheidsmonitor in te vullen. Deelname aan het onderzoek kan via internet of schriftelijk. In de loop der jaren is het onderzoek al in meer dan 300 Nederlandse gemeenten uitgevoerd. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.veiligheidsmonitor.nl.

op te stellen en dit te publiceren. Onlangs heeft het college dit actieplan vastgesteld en is het landelijk gepubliceerd. Het actieplan gaat in op twee speerpunten die de gemeente in haar coalitieakkoord heeft vastgesteld en waar via het actieplan verder aan gewerkt gaat worden, namelijk het vergroten van de participatie van inwoners en het toewerken naar een energieneutrale gemeente. Duurzaam inkopen Jaarlijks koopt de gemeente vele producten en diensten in. Voor de grotere inkopen doet ze dat via een aanbesteding. Bij een aanbesteding wordt vaak bij meerdere ondernemers een offerte opgevraagd.

De manier waarop in de offerte aandacht wordt besteed aan duurzaamheid zal voortaan meewegen in de keuze voor de meest geschikte ondernemer. Meer informatie Via de website van PIANOo (www. pianoo.nl) Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken, kunt u het actieplan van de gemeente Goeree-Overflakkee lezen (zoek op ‘actieplan MVI’). Heeft u vragen over het inkoopbeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee? Dan kunt u via het algemene telefoonnummer 14 0187 contact opnemen met team Inkoop.


Damweg 1a, 3251 LB Stellendam Tel. (0187) 492904

Kom bij ons op bezoek en zie waar de Eibaar-eieren vandaag komen. Waar:

Bestellingen: Zie ook:

Eibaar Tilsedijk 6 3258LT Den Bommel

Wanneer:

zomer 2017 iedere zaterdag van 8 juli t/m 26 augustus

Hoe laat:

info@landwinkelkeizer.nl www.landwinkelkeizer.nl

Openingstijden maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag

10.30-11.30 uur

Aanmelden is niet nodig De excursie is gratis

RED DELCORF nieuwe oogst

13.00-17.30 uur 8.30-16.30 uur (theetuin gesloten) 8.30-17.30 uur 8.30-17.30 uur 8.30-17.30 uur 8.00-16.30 uur

2 kilo

RABARBER eigen teelt, onbespoten SPERZIEBONEN eigen teelt

500 gram

WILDE-NECTARINES neusje van de zalm

500 gram

PASSIEVRUCHTEN 6 voor

TASTY-TOM de smaaktomaat

Check voor meer info eibaar.nl

Aanbiedingen zijn geldig t/m maandag 15 augustus 2017.

kilo

400 gram

EIGENHEIMERS kriel (onge-)schrapt

kilo

3.50 1.00 1.79 1.50 2.00 1.58 1.00

* WOENSDAG GEHAKTDAG * Beefburgers 5 halen, 4 betalen Varkensschnitzels (ongep.) 4 voor € 6,BBQ worstjes 5 halen, 4 betalen Surinaamse eisalade 100 gram € 1,49 Gebraden speklapjes 100 gram € 1,98 Cornedbeef 100 gram € 0,99 Chorizo 100 gram, € 2,25 Eigengemaakte leverworst: stukje 200 gram € 1,65

Maaltijd van de week

Lasagne bolognese 500 gram € 5,75

Aanbiedingen geldig van: Woensdag 9 t/m dinsdag 15 augustus

OUDDORP • Fax 683826 Stationsweg 15 • Tel. 681352 Hoenderdijk 13 • Tel. 681278 www.akershoek.echtebakker.nl

Wij maken MAGAZINES! JAARGANG

Juli 2017

jaargang

E MAGAZIN

de rs is zine. rneme maga Onde VBGO t voor GO! r van he lge

opvo

rs

erneme

voor ond

Magazine

van 9 tot 11.30 (donderdag tot 15 uur)

2

8 - juli 2017

W!

U

NIE

5, NUMMER

open op woensdag, donderdag, vrijdag

RG

OVER ZO

èn

R ME UMntiep arken RN MEreidin g op vaka ZOversp Extra

ina.nuvatie Paul Zorginno ONLINE

van Beek

PI

werking

agazine

emersm

Dit ondern

kt in samen

nten eren Tiengemee en klaut Klimmen

21

– pionier

zorg kundige de verlos uwing van ita bij CuraV kundige begin Geus – verlosvanaf het prille kundige

laar - verlos

Mariët Boste

ita sinds

bij CuraV

2015

uur? hartjesspreek ita Kent u het uren bij CuraV spreek

Bijzondere bij de aanHét adres van een op of verko objec t! exclu sief

wordt gemaa

68 of kijk l - 68 48 ddeling.n Bel 0187 uijenbemi op www.bez

D.V.

in vernie

Heleen de

in Oudd Genieten Irene en Martijn

32

p van en verkoo Reparatie tablet/telefoon en PC/laptop

met:

Rolf Cikot

orp

Foto: Janko

.net Drogisterij ONIER

mmer

In dit nu

BBQ-tips er malst Mals, mals

17

and op het eil

eg 30 ke Achterw Westelij sdijk Sommel nl 3245 BJ lydevos. 000 | info@wil 0187 781 afspraak Alleen op OS.NL ILLYDEV WWW.W

Spataderen

tijdens de

van 10 tot 15 uur

augustus: zomerkleding 1 euro veel boeken tegen dumpprijzen

s

Kerkepad

zaterdag 19(!) augustus

p

zwangerscha

lharni 1C Midde

70967

0187-4

Interesse?

(0187) 471020 | info@eilandennieuws.nl www.eilandennieuws.nl

kringloop ‛t Pakhuus, Middelharnis schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport 06 4318 4804 of 06 3605 8036 www.facebook.com/tpakhuus

Zomeractie

Vrijdag 21 juli 2017

8627

GenX in het drinkwater

3

Interview over hoogbegaafdheid

9

Carillon is sfeermaker

10

Maak gratis kennis met de abonnee-editie op vrijdag. Lees de krant na de zomervakantie vier weken lang helemaal gratis.

Partijen om tafel over aanpak N59 GOEREE-OVERFLAKKEE De betrokken partijen gaan opnieuw om tafel om te praten over de aanpak van de N59. De weg vanaf de Haringvlietbrug richting Oude-Tonge zorgt voor veel vertraging en er gebeuren ieder jaar meerdere ongelukken. Deze zomer komen de provincies Zuid-Holland en Zeeland, de gemeenten, Rijkswaterstaat en regionale ondernemers met een aanpak voor de N59, dat staat in een persbericht van de provincie. De partijen willen de weg verduurzamen en tegelijkertijd de verkeersveiligheid en doorstroming verbeteren. Momenteel wordt gezocht naar financieringsmogelijkheden. De regionale overheden en de provincie Zuid-Holland hebben al aangegeven een financiële bijdrage te willen leveren aan de Rijksweg. Betrokken partijen willen in het najaar tijdens het Bestuurlijk Overleg MIRT concrete afspraken met het Rijk maken over de aanpak van de weg en de benodigde financiering. Relevantie Al jaren wordt er gesproken over

6

De N59 vanaf het Hellegatsplein richting Oostflakkee. de aanpak van de N59. De weg wordt in de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse genoemd als weg met structurele file. De regio heeft vorig jaar een Corridorplan Energy Highway N59 opgesteld om de duurzaamheid, de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid van de weg te verbeteren. In het

Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) van oktober 2016 is afgesproken dat het Rijk samen met de regio de kansen die het Corridorplan biedt gaat verkennen. De regio heeft alle voorbereidingen getroffen om over te gaan tot besluitvorming en onder-

Sfeer en gezelligheid op eerste Toeristendag

Reportage

Stuur deze bon op naar Langeweg 13, 3245 KE Sommelsdijk

Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat, Joop van Hout. zoeken de komende maanden innovatieve financieringsmogelijkheden gericht op verduurzaming van de N59 en het verbeteren van de kwaliteit van de weg als belangrijke verbinding. In de zomer zal de rapportage voor een gefaseerde aanpak van maatregelen worden afgerond. Met name

21 JULI 2017

7

Naam:

>> Lees verder op pagina 8.

Vader en zoon zetten land onder water in de strijd tegen aaltjes. >> Lees het verhaal op pagina 14-15.

de drie belangstelling. Dat was het beeld op de eerste van OUDDORP - Gezellige sfeer, volle terrassen en goede voortgezet. en 16 augustus wordt het bekende zomerse drieluik Ouddorpse Toeristendagen. Op de woensdagen 2 tempesprake van topdrukte. Vermoedelijk waren de hoge die Toch was er, behalve tussen 11.00 en 13.00 uur, geen om te kiezen voor zee, meer en stranden. Diegenen raturen voor toeristen en recreanten woensdag aanleiding de Ring weer hun koopjes kiezen bij de vele kramen op wel naar de markt kwamen konden, zoals gebruikelijk, scoorden Fruit (kersen), uiteraard een ijsje en kinderattracties en de aangrenzende straten in het dorpscentrum. en met het was actief om de digitale nieuwsbrief aan te prijzen goed op de markt. Het eilandelijk promotieteam lekkernij. (Jaap Ruizeveld) overhandigen van de bekende jute tas met een lokale

VRIJDAG

welke duurzaamheidsmaatregelen kansrijk zijn op korte termijn. Komend najaar kunnen er tijdens het Bestuurlijk Overleg MIRT wat de regio betreft concrete afspraken gemaakt worden over de aanpak en financiering.

Meekijken

in de Rott

Adres:

erdamse Meld

“Hier kun je

kamer

het versch

il maken”

“Meldkamer Ambulancezor val?” Met g, wat die meldkamer vraag beginnen de is het adres van het gesprekken voor de ambula noodgetot 400 meldin duidelijk is in wat er aan gen verwerk nces. Iedere 24 uur de Rotterdamse loopt kun je echt de hand t. Leiding Kuiper in worden het verschi de meldkam is, l maken, hier gevende Huib Kuiper er 350 naar zijn collega’s er : “Hier en vraagt worden levens van de politie of gered.”

Beste beller selecteren De week heeft vaste piekmom Door Martijn ten voor de genoemde die mensen naar het ende Bonte adres willen middag is meldkamer. Vrijdageen kijkje te sturen om het bijvoorb meldkamer nemen. Even In de meldkam drukte, er eeld topde telefoon deze wordt wordt beslist wanneer , een politieag later gaat zen die zijn dan veel ziekenhu letterlijk aan er ligt Rotterda ingezet. Het mensen ontslaan dat ze het m schil ient meldt je voeten, grote verhuis met de twintigste weekend, vanaf de voor het er was niemandzijn binnengegaan, Dus zijn er etage ziet de traumah ambulance is dat de Maassta eruit als een lanceritten veel ambud aan boord elikopter twee er in wel een naam thuis. Ze hebben nodig voor artsen Hier komen levend Madurodam. van patiënte het vervoer en geboorte zijn. Bij grote gevonde alle datum ken, telefoon n, ongeluk een val van van 112 binnen. stellingen. n naar andere zorginDe grote hoogte - ben ze de naamde buurvrouw hebMedewerkerstjes naar bij ernstige politie, brandwe end zijn ook nachten in het weeken verpleeg van de gehoord van drukker dan de traumah brandwonden stijgt er en een vanwege huis werken zij normaal, elikopter sowieso aan zij. Ze ambulance Melis incidenten nomen. Na waar de man is opgehebben geen oog voor Barendregt uitgaan. Kuiper: tijdens het wat speurwe op. systeem het is het levende rk in het trum voorbeeld “Als heeft alle hoofden magnifieke uitzicht, van van Rotterda er in het cende telefoon Kuiper de zuster aan kan multitas iemand die perfect m een ongeluk grote scherme zijn gericht op de gebeurt, die werkt ken. bellen op de afdeling waar de man lance onderwe Er is een ambustaat een kaart n in de zaal. Daarop mensen. Het er soms wel vijftig g naar een u dat mijnhee is opgenomen. “Weet de is dan de die stilstaat op alle ambulanvan het gebied waarauto kunst om naam) steeds r Albers (gefingeerde de beste melder eruit te passagier langs de snelweg, een groene blokjes ces te zien zijn. De pikken en is rest zo snel pleegster gaat 112 belt?” De ver- delen. De melder niet goed geworde mogelijk af zijn beschikb ambulances, n. heeft de locatie te hanare de auto de rode zijn de man en een kijkje nemen bij drie Er belt weleens iemand een klus, andere waar staat bezig belooft om hoog die zegt: van in het zeil kleuren geven met ven, daardoo niet goed doorgegeeen oogje in de ‘Ik zie verderop ten aan van te houden straat een r kan de rit- de en en biedt haar Heel excuses ongeluk gebeuren ambulan auto op de Vrijwel alle naar het ziekenhuis. vriendel vluchtstrook ce lijk: “Neeaan. Kuiper blijft vriende’. gebieden zijn vinden. Gelijktij dat wil zeggen wij hebben ijk natuurlijk, maar groen, de dig heeft ze niet mijnhee hoor, het geeft niks, het liefst contact melder, kwartier een dat er binnen een zowel wens iemand r maar met de ambulan de bestuurder van van de tientalle beterschap.” Eén meer die er bij staat, die se kan zijn. ambulance ter plaatkan veel ce en een informatie n melding ker van Rijkswat geven.” medewer- vanavond is en van is het gebied Rondom Spijkenisse opgelost. erstaat wit, knop. dat gebied onder niet afgedekt Moeiteloos Iedere seconde is dus de schakelt ze de Onderb een naar ambulance . Huib Kuiper: “Als de van Ieder gesprek telt die wachten, we de ander. “Blijf rustig Melis uikgevoel begint met over de brug je daar ziet rijden naar Barendr zijn de de vraag onderwe locatie egt vertelt situatie verande van het noodgev g. Als de meldkam weer op groen is, zie je het gebied dat de Dat wordt al. springen.” direct direct bellen.” rt, dan moet u ons nenbolw er vroeger een echt man- de dichtstbijzijndedoorgegeven aan erk was, dat is wel veran- gaat derd, vanavon ambulance, Stressbestendig al rijden voordat die Locatie achterha in de meerder d zijn de vrouwen vraagt Als er incident wat er precies de centralist len heid. De medewe Huib Kuiper kers in de stad worden en zijn in de binnenaan de hand heeft een r- is. Op die manier meldkam beller aan wordt er anderlivebeelden op de grote scherme de lijn. De verwarde belangrijk instrum er hebben één halve minuut n geen geprojecteerd gewonn man geeft stem. Daarme ent, dat is antwoor politiecamera’s van de de slagaderlijke bloeding en. “Bij een e stellen om hij 112 d op de vraag waar- gerust, sen de talloze in het gebied. Tusof reanima belt geven ze instructize mensen tie telt echt iedere op welk adres en vertelt ook niet len telefoontjes seconde neemt Melis es en stel- ongeveer vijf ze belangri door legt hij jke vragen. procent van . Dat is hij uit dat in is. Na het gesprek vertelt dat tijd om over Barendregt even de Kuiper foontjes”. alle televeel andere bij een melding landen den gegevener stemtrainingen worpleegkundig haar werk als verde locatie . “Je leert melding van “Eerst werktecentralist te vertellen eren in snelheid om te In de . tenrijk naar voren komt. In de ik op de , volume en vari- flink meldkamer wordt mers, maar Oos- naties. Soms ziet er soms gepuzze intona een avondjeverloska- op welke de meldkamer precies pen heb ik om de beller moet je echt roepen niet precies ld. Veel bellers weten gesolliciteerd meelo- noodnu bergtop je staat als te bereiken waar ze zijn, baan in de je het moment bijvoormeldkamer. voor een mag datmmer belt. In Nederlan is het beter , op andere beeld een auto die ste verschil is dat je hier Het groot- wetgevin niet vanwege de privacy-d te zijn. Tijdens het om juist stil polder in de sloot ergens in de terecht is gekopatiëntencontac gesprek volgen geen direct g. “Dat staat men, maar de centralis de ons werk echt ten een vast t hebt, je in de beslissingen het ergens beller weet alleen dat maar bij protocol, moet met weg.” Bij telefoongesprekk belangrijke een vast het verhaal nemen op basis van en Middelh tussen Ooltgensplaat en gelden niet beslissin van de melder.” arnis is. De de meldkam telefoonnummer ziet alleen de protocol gen vraagt loos somt maar centralist er wel direct dan of ze de capacite Moeite- van de len, het adres “Soms ook het onderbu je moet hebben beller. iten op die buurt is, of er een gebouw in de ikgevoel. voel je mer te werken: om in de meldkazijn, of hoe er lichtmasten te zien aan de hand.” gelijk: hier is echt iets de Kuiper praat “Je moet stressbestendig zijn, Uiteindelijk persoon is gereden . komen ze warde man: geduldig tegen de verden en goed het overzicht behouuit. er altijd wel “Kunt Alle telefoon kunnen multitas aan de telefoon u iemand anders ken.” ree-Overflakkeetjes vanaf Goeprecies? Kunt geven? Waar bent Er komt bij naar Melis u in de Melis Barendr Rotterdamse 112 komen twee Barendregt vertelt Een andere u om hulp roepen? aanvraag egt een ” terecht. binnen van en zegt dat centralist luistert mee De medewe meldkamer mige happen salade door tussen re regio voor een andede dat somrkers drukken persoon incident benaop een treinstat dat, misschien ter. Eén van de traumahelikopgeven. “Als en veel voldoening eiland bellen,als er mensen van het de vier Nederlan achtergrondgelu ion is vanwege de bij een melding traumahelikopte er bijna altijd commun iets iden. “Bent alle rs staat op dse het treinstat echt samen icatie goed loopt terdam-The u op len aan de hand is. In de ion?” Roten het Na veel heen stad belHague Airport. mensen veel je weer gepraat en nummer het slachtoff verschil maakt voor sneller het In de eindelijk noemt alarmeen adres. de man uit- te lang , bijvoorbeeld omdat gevoel.” Haarer, geeft dat een goed Omdat het duurt bij de telefoon begint het te knippere niet of weer vanwege oorpijn. huisartsenpost, n, ze neemt Het werk .. in de meldkamdirect op. nooit op. er houdt

nr.

Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail: * Deze actie is alleen geldig voor mensen die binnen de bebouwde kom op Goeree-Overflakkee wonen.


Kernactiviteiten

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

9

Jan Baks in De Overkant Jan Baks, woonachtig in de gemeente Goedereede, maakt als natuurfotograaf prachtige foto’s van onder andere Goeree-Overflakkee. Op donderdagavond 17 augustus zal hij u aan de hand van een mooie fotopresentatie beelden laten zien over de natuur in de Delta. Hij neemt u mee op een virtuele vaartocht via de Biesbosch naar het Haringvliet in de richting van de zee. Onderweg komen we langs het eiland Tiengemeten, de Slijkplaat, de Scheelhoek en passeren we de Haringvlietsluizen. Buitengaats zien we het Quackjeswater, de duinen, de Kwade Hoek en de Voordelta. Op onze route komen we ijsvogels, zwanen, zilverreigers, de grote stern, de blauwborst en veel andere vogels tegen. In de duinen kijken we naar de planten die daar groeien en in de Voordelta bezoeken we de zeehonden. Na de pauze is er een serie met muziek over de kroeskoppelikaan. Houdt u van de natuur en wilt u graag hierover geïnformeerd worden, dan wordt deze avond van harte aanbevolen. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant (Ouddorp) is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789. Kijk ook op www.janbaks.nl voor foto’s over Goeree-Overflakkee.

GOEDEREEDE Zomermarkt Zaterdag 12 augustus wordt de jaarlijkse zomermarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente gehouden. De markt is van 9.00 tot 15.30 uur en vindt plaats op het weiland nabij Hondsweg 27a aan de Oostdijk (tussen Ouddorp en Goedereede). De markt met maar liefst 50 kramen is geheel in landelijke sfeer. Er zijn veel eigengemaakte producten, planten, kleding en hoeden, maar ook versnaperingen als versgebakken vis, oliebollen en suikerspinnen. Om 11.00 uur is er een veiling. Voor de kinderen is er een springkussen, een sjoelbak en er kan een rondrit met paard en wagen worden gemaakt. Bezoekers kunnen gratis parkeren op loopafstand, mensen voor wie de afstand te ver is, kunnen gebruik maken van vervoer vanaf het parkeerterrein naar de markt.

OUDDORP Vuurwerken Lasershow Zaterdag 12 augustus om 22.30 uur vindt op ‘Strand Oosterduinpad’, ter hoogte van Strandcafé De Zeester (parkeren aan het einde van de Oosterweg), een spectaculaire Vuurwerk- en Lasershow plaats. Deze ‘Sound & Light Lasershow’ is een wervelende lichtshow, ondersteund met de meest prachtige muziek en zorgt voor unieke taferelen op het Ouddorpse strand. Met fantastische lasereffecten en de meest schitterende beelden in laservormen is een spektakel absoluut gegarandeerd! De show kan het beste gevolgd worden door echt op het strand te gaan zitten…

1/4 Marathon

Op donderdagavond 17 augustus om 19.30 uur wordt vanaf MFG ‘De Dorpstienden’ in en om OudONBETWIST DE APK-SPECIALIST! dorp de 1/4 marathon gehouden. ONBETWIST DE APK-SPECIALIST! Door chipregistratie is de uitslag ONBETWIST ONBETWIST DE APK-SPECIALIST! DE APK-SPECIALIST! direct bekend. Een loopanalyse ONBETWIST DE APK-SPECIALIST! met tussentijden, ranking overall en per categorie is direct te zien op smartphone of pc. Ook zijn er binnen 24 uur gratis doorkomsten finishfoto’s beschikbaar. APK ZOALS HET BEDOELD IS Nieuw dit jaar is de 1/8 marathon, een kortere afstand voor jeugd en beginners. Ook nieuw dit jaar is de Bedrijven Marathon, waarbij een team van vier personen tege-

lijkertijd de 1/4 marathon loopt. De tijden worden dan opgeteld, zodat er een echte marathon eindtijd uitkomt. De snelste drie bedrijven of teams worden gehuldigd. De inschrijving voor bedrijven of teams is inclusief een loop/techniek clinic, op donderdagavond 10 augustus, verzorgd door Delta Sportfysiotherapie. Inschrijven kan via www.kwartmarathon.nl.

Havendag Op zaterdag 12 augustus wordt voor het eerst een Havendag georganiseerd. Van 11.00 tot 18.00 uur zijn er standjes en oude ambachten te zien. Verder treedt er ‘s middags een piratenkoor op en houdt de KNRM een demonstratie. Ook is er een springkussen en verschillende spellen. In het clubhuis worden er de hele dag mosselen geserveerd en ook aan gebakken vis, gerookte paling en haring is geen gebrek.

en een bakje voor de spijkers mee. De openingstijden zijn dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Een dagkaart kost € 3,- en een weekkaart kost € 10,-, te koop bij de ingang. De kinderen worden van eten en drinken voorzien en tussen de middag is er een stevige maaltijd. Vrijdagavond zal de enorme stapel hout onder toeziend oog van de brandweer in vlammen opgaan, iedereen is welkom voor dit spektakel. Toegang is gratis. Er zijn wel nog een paar volwassen, sterke mannen nodig voor het opruimen. Voor meer informatie of opgeven, bel 06-55832254.

Inzameling rommelmarkt

OOLTGENSPLAAT Huttendorp

Zaterdag 26 augustus wordt er weer een verkoping georganiseerd van de Hersteld Hervormde Kerk. Voor de rommelmarkt zijn we nog op zoek naar bruikbare spullen, zoals speelgoed, keukenspullen, servies, boeken en dergelijke.

Van dinsdag 15 t/m vrijdag 18 augustus kan er naar hartenlust getimmerd worden bij Huttendorp Ooltgensplaat. Alle kinderen van de basisscholen van Ooltgensplaat en omstreken zijn van harte welkom op het terrein achter het park ‘De Ventjager’ aan de Steigerdijk. Neem een hamer

Liever geen grote meubels. Inleveren kan op de volgende data: zaterdag 12 augustus van 10.3012.00 uur, vrijdag 18 augustus van 19.00-20.00 uur en zaterdag 19 augustus van 10.30-12.00 uur of na overleg; bel dan 631692. Het inleveradres is Stoofstraat 26.

SOMMELSDIJK Bingo Zaterdag 12 augustus is er een bingo van Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee bij binnenkomst is gratis. Er worden 11 rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis. Woensdag 16 augustus is er daar ook bingo, de zaal is dan open om 13.00 uur. Er worden dan 9 rondes voor € 3,50 gespeeld. Daarnaast zijn er nog 9 gratis prijsjes en in de pauze verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. Daarna is er nog een verloting. Ook daar is de toegang gratis.

STAD AAN ‘T HARINGVLIET Huttendorp Op 17 en 18 augustus kunnen jongens en meisjes weer gezellig komen knutselen en hutten bouwen. Vrijdagavond is er weer een BBQ en daarna het vreugdevuur! Kosten: voor één dag € 3,50 en voor twee dagen € 7,50 (incl. BBQ). Graag opgeven via Facebook, administratietrefpunt@upcmail.nl of via tel. 849858/0651114457.


10 In beeld


WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

11

Woning van staal is Flakkeese primeur:

Duurzaam in materialen én in relaties MELISSANT - Vanuit de verte is het net een kop-hals-rompboerderij. Qua vorm dan, want de kleur van dit woonhuis is onvergelijkbaar en apart: zwart. Het materiaal is ook wonderlijk: staal. De grote houten luiken geven het geheel een agrarisch accent. Maar met de landbouw heeft dit bouwwerk niets te maken. Dit is de eerste stalen woning, in ieder geval op Goeree-Overflakkee. Een woning met een industriële uitstraling, ingepast in de landelijke omgeving van Melissant. Door Kees van Rixoort, foto’s Hanse Staalbouw BV.

Het stalen bouwwerk, dat zojuist is opgeleverd, bestaat uit twee woningen. Een grote en een kleine. In de grote wonen Ewoud en Jacqueline Gebraad, in de kleine Lood Gebraad, de broer van Ewoud. De woningen zijn met elkaar verbonden via een transparante ‘hals’, wat het geheel tot een zogenoemde kangoeroewoning maakt. Vroeger woonden ze ook naast elkaar. In Nieuwe-Tonge, op het bedrijventerrein De Tram, waar ze een groothandel runden. Deze groothandel, Gebar geheten, was ooit gesticht door de vader van Ewoud en Lood. “Toen we de zaak hadden verkocht, moesten we iets anders om in te wonen”, vertellen Ewoud en Jacqueline, nadat ze pas hun tweede nachtje in hun nieuwe stalen huis hebben doorgebracht. “Wij hadden daar een bedrijfswoning en Lood woonde naast ons in een salonwagen. De eerste optie was om wat te laten bouwen in Battenoord. Maar dat was niet in te passen. Toen bleek dit stukje grond in Melissant te koop.” Ewoud hoorde het op de golfbaan, waar hij regelmatig aan het sporten is. Mooi en strak Een lap grond, op een zichtlocatie langs de N215, was er dus. Maar wat ga je daar bouwen? Voor het drietal Gebraad was algauw duidelijk dat het een stalen woning moest worden. Zoals het bedrijfspand dat ze in Nieuwe-Tonge hadden laten bouwen. Ewoud en Jacqueline leggen uit waarom: “Omdat het mooi en strak is. Wij houden niet van tuttemerul. Maar vooral omdat zo’n huis duurzaam is. Duurzaam in materialen én in relaties. En dat hebben wij hoog in het vaandel.” Het huis is volledig recyclebaar, supergoed geïsoleerd en naar verwachting energieneutraal. Buiten, niet ver van de woning, staat een

veldje met zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken. Maar de duurzaamheid gaat verder dan het materiële. Ewoud, Jacqueline en Lood vinden het ook belangrijk om naar elkaar om te zien als het nodig is. Het stalen huis is dus ook duurzaam in relaties. “Wij zoeken verbinding.” Het ontwerp hebben ze zelf gemaakt. Vervolgens zetten ze Hanse Staalbouw in het Zeeuwse Nieuwerkerk - het bedrijf dat eerder al het stalen bedrijfspand van Gebar had gerealiseerd, maar nog nooit een stalen woning had gebouwd - aan het werk om er kant-en-klare bouwtekeningen van te maken en de woning te bouwen. Er is rekening gehouden met de toekomst: het huis is levensloopbestendig en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kost het weinig moeite om de indeling te veranderen. Zonder geluid Dat staal ziet er industrieel uit. Mooi, zeker in combinatie met de grote glazen gevel aan de westkant en de houten luiken en het felrode bankje, dat eruit spat tegen de zwarte gevel. Maar wordt het niet erg warm daarbinnen? Dat valt erg mee, zeggen de bewoners. Staal neemt wel warmte op, maar laat het ook snel weer vrij, sneller dan een stenen muur. En word je niet

gek van al dat getik op je dak als het regent? Hoor je niets van. Een speciaal laagje op het dak zorgt voor buien zonder geluid. Binnen hebben Ewoud en Jacqueline overigens een attractieve combinatie van stalen en glazen wanden en warme vintage meubelen gecreëerd. Tijdens het bouwproces was er veel belangstelling voor het snel groeiende metalen bouwwerk. Sommigen kwamen zelfs op de fiets vanuit Nieuwe-Tonge om te kijken waar de familie Gebraad nu toch mee bezig was, terwijl een besloten open dag van de bouwer tweehonderd mensen naar Melissant trok. Maar ook wildvreemden rijden het landweggetje in om dit opzienbarende huis van dichterbij te bekijken. Vrijwel dagelijks staan er geïnteresseerden voor de deur, vertellen Ewoud en Jacqueline. Nummer twee En het eerste gerealiseerde stalen huis heeft anderen al aan het denken gezet: zoiets is misschien ook wel wat voor ons. Een tweede woning is in voorbereiding, aan de weg tussen Middelharnis en Nieuwe-Tonge. Daarmee lijkt er iets waar te worden van de leus waarmee Hanse Staalbouw met dit concept aan de weg timmert: het huis van de toekomst. De eerste ervaringen - twee dagen en twee nachtjes - van Ewoud en Jacqueline Gebraad zijn zeer positief. “Het huis voelt gelijk als thuis. Het is degelijk. En het is stil, de weg hoor je hier niet. En kijk eens naar dat panorama”, zegt Jacqueline vanaf de vide, wijzend door de hoge glazen westgevel, “we zitten hier midden in de schepping. We voelen ons hier echt rijk.”

Vlam voor het huis Behalve het rode bankje trekt nog een kleurig object de aandacht bij de zwarte stalen woning. Het is een glazen kunstwerk in een metalen staander. Wat stelt het voor? Mensen die het hebben gezien komen met allerlei suggesties: een herkenningsteken van een tankstation, een tulp, de brandweer… Die laatste associatie is niet vreemd: Ewoud Gebraad was jarenlang verbonden aan de blusgroep van Nieuwe-Tonge. Toch is het kunstwerk geen verwijzing naar die tijd. “Dit is het vuur dat nooit meer dooft”, zegt Jacqueline Gebraad, die de kunstzinnige vlam zelf heeft gemaakt. “Het is Pinksteren geweest en deze vlam inspireert mij om door het leven te gaan. Een vonk die doet leven.”


Marktleider in blokhutten, chalets en overkappingen met laagste prijsgarantie! DOuglas overkappingen

superaanbieding!

10% extra korting!

van € 4.249, -

van € 1.559, -

voor € 3.695,-

voor € 1.299,-

Comfort 400 x 305 cm - EPDM dakbekleding - Dichte wanden tegen meerprijs

Veranda Polycarbonaat dak 3000 x 2500 mm € 1.074,4000 x 2500 mm € 1.275,5000 x 3000 mm € 1.675,6000 x 3500 mm € 2.049,7000 x 4000 mm € 2.425,-

Napoleon LE485-LE3 Zwart met Sizzle zone, zijbrander en infrarood achterbrander. van € 1.558,95

Nijverdal DHZ 900 x 410 x 262 cm - Doe-hetzelf-pakket - standaard blanke uitvoering

voor € 1.169,-

20% extra korting op onderstaande tuinsets!

€ 1.348,€ 1.829,€ 2.398,€ 2.798,€ 3.494,-

van € 899,-

van € 1.199, -

Catania Tafel met 6 stoelen. Incl. kussens

Maatwerk gratis

voor € 490,-

Napoleon Triumph T325 Gasbarbecue met 3 branders. Met inklapbare zijtafels.

nieuw!

Veranda Glasdak 3000 x 2500 mm 4000 x 2500 mm 5000 x 3000 mm 6000 x 3000 mm 7000 x 3300 mm

van € 648,-

voor € 719,-

voor € 959,-

geldig op alle napoleon barbecues!

Frascati Hoekbank, tafel en stoel. Incl. kussens

Glastuinkamers • Op uw maat geproduceerd in 10 mm dik veiligheidsglas • Volledig afsluitbaar en voorzien van reinigingsslot • Borstelprofielen voor een winddichte afsluiting • RVS handgreep en ruitmeenemers heen en terug • 4 wielen per schuifdeel, voor extra soepel schuiven

Prijsindicatie 3000 x 2500 m

m

Profiline veranda

€ 1.299,-

4000 x 2500 mm € 1.725,5000 x 3000 mm € 2.249,6000 x 3500 mm € 2.925,7000 x 4000 mm € 3.599,-

Polycarbonaat dak

Gelaagd glasdak

500 x 300 cm

500 x 300 cm

€ 5.849,-

€ 7.229,-

TIP: de glazen en aluminium schuifwanden zijn ook los te bestellen vanaf € 298,- m1

Groots assortiment blokhutten + 3000 modellen!!

vanaf € 849,Traditionele blokhut 28 mm met GRATIS dakleer: Hyacint 300 x 200 cm € 849,Onyx 260 x 220 cm € 899,Espe 300 x 250 cm € 949,Bo 300 x 300 cm € 1.049,-

van € 1.549, -

voor € 1.399,-

voor € 4.399,-

Juha 400 x 300 cm Wanddikte 28 mm - GRATIS dakleer

vanaf € 1.399,-

Holland 540 x 540 cm + luifel 200 cm Wanddikte 58 mm - GRATIS dakshingles

Florijnweg 12 6883 JP Velp (NL) T: +31 (0)26-3031249

J. van der Heijdenstraat 10 3281 NE Numansdorp (NL) T: +31 (0)186-655990

voor € 2.899,-

Blokhut 6732 667 x 320 cm + luifel 400 cm Wanddikte 40 mm - GRATIS dakshingles

Moderne blokhut 28 mm met GRATIS dakleer: Elburg 250 x 250 cm + luifel 250 x 250 cm € 1.399,Amstelveen 300 x 250 cm + luifel 300 x 250 cm € 1.699,Hattem 300 x 300 cm + luifel 300 x 300 cm € 1.799,DHZ Kapschuur Markelo 900 x 340 x 312 cm (bxdxh) Wanden zwart gespoten tegen meerprijs en exclusief dakbedekking.

nu voor € 2.549,-

nu voor € 2.549,-

DHZ Kapschuur Markelo 600 x 400 x 312 cm (bxdxh) Wanden zwart gespoten tegen meerprijs en exclusief dakbedekking.

van € 3.199, -

van € 4.999, -

De Zonnecel 19 3815 KN Amersfoort (NL) T: +31 (0)33-3030006

www.blokhutvillage.com

Arnoudstraat 11 2182 DZ Hillegom (NL) T: +31 (0)252-745139

vanaf € 1.119,-

Geïmpregneerde Living incl. EPDM dakbedekking 390 x 280 cm € 1.119,390 x 390 cm € 1.345,- 680 x 350 cm € 1.999,502 x 390 cm € 1.799,- 724 x 390 cm € 2.275,(dichte wanden tegen meerprijs verkrijgbaar)

Antonie Van Leeuwenhoekstraat 14 3291 CR Strijen (NL) T: +31 (0)78-6745736

www.verandavillage.com

Autolei 315 2160 Wommelgem (BE) T: +32 (0)335-52555

www.tuinhoutvillage.com


Andre Jonker

COLUMN

‘Een historische motor restaureren, dat kan een langdurig proces zijn’

dubbelepunt@outlook.com

13

Nieuws

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Vakantie Hoe lang willen we rijden, welk land, wel of geen zwembad en wat gaat het allemaal kosten? Zelf heb ik geen geduld om alles te vergelijken. Ik vergeet de toeristenbelasting, de verplichte bedlinnen en de schoonmaak- en reserveringskosten. Daarnaast klik ik altijd op de aanbieding die alleen in het laatste weekend van november geldt voor het chalet naast de openbare toiletten. Nee, dan mijn vrouw. Ze selecteert een paar opties en ik mag kiezen. Het is natuurlijk de kunst om haar eerste voorkeur te kiezen, maar dat spel beheers ik ondertussen wel. Dit jaar gingen we een week naar België en we waren niet de enige, getuige de files bij Antwerpen. Ik moest nog denken aan mijn vader. Hij groette, in de jaren ‘70, Nederlandse automobilisten. Als kind lette ik op de nummerborden, zodat ik enthousiast mee kon zwaaien. DIRKSLAND - Sommige motorfietsen komen als wrak binnen, als een hoopje verdriet. Maar na vele, vele uren arbeid - verspreid over meerdere jaren - weet Wim de Ruiter er weer een alleszins toonbaar geheel van te maken, waarmee hij ook nog op pad kan. Zijn collectie historische motorfietsen is op zaterdag 26 augustus te zien tijdens een tentoonstelling in de schuur van Het Hof te Dirksland aan de Stationsweg 14. De ingang is naast Cura Vita, onderdeel van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Door Kees van Rixoort

Naast de circa tien gerestaureerde exemplaren heeft De Ruiter nog een stuk of drie motorfietsen in delen op de zolder van zijn schuur liggen. In het tempo waarin hij werkt aan het vervolmaken van zijn collectie - zelf noemt hij het bezigheidstherapie - heeft hij nog voor tientallen jaren bezigheid voor de boeg. “Het is een uit de hand gelopen hobby”, lacht hij, als hij aan de keukentafel in zijn huis in Dirksland vertelt over zijn passie. “Je koopt eens een oude motor, knapt hem op, rijdt er wat mee en verkoopt hem weer. Zo begint het. Als ik wat tijd overheb, probeer ik oude motorfietsen weer rijdend te krijgen. Dat kan een langdurig proces zijn, waar heel wat bij komt kijken.” De passie begon al veel eerder. “Mijn vader had voor mijn broertje een kar gemaakt. Daar hadden we een motor op gezet. Een machtig apparaat met een keukenstoel erop om in te zitten. Helaas nam de politie het ding in beslag. Later gebeurde dat trouwens weer, toen we met brommers gingen crossen.” Al snel kwam de eerste motor. “Ik groeide ermee op, want mijn vader had er ook een. Met zijspan. En een oom had ook een motor met zijspan. Mijn vader deed hem weg

toen hij zijn eerste auto kocht. Zo ging dat.” Wim de Ruiter had al een BSA en een BMW gehad, toen hij een Norton kocht van iemand uit Ouddorp. “Ik heb hem gerestaureerd en legergroen gemaakt. Het was namelijk een legermotor uit de Tweede Wereldoorlog. Ach, er is zoveel gepasseerd: veel Engelse motoren, maar ook Duitse en een enkele Italiaanse Ducati. Nee, geen Nederlands fabricaat. Dat is van dat pruttelende tweetakt-spul. Niks voor mij.” Bij het grofvuil De kleine collectie die De Ruiter in al die jaren heeft opgebouwd bestaat uit motorfietsen van Britse makelij van merken als BSA, Norton, Ariel, Matchless en Triumph. De meeste modellen zijn uit de jaren vijftig en zestig, maar er zitten ook oudere motoren bij. Ze komen bijvoorbeeld bij klanten vandaan - De Ruiter heeft een brandstoffenhandel - of gewoon van de straat. “In Delft vond ik een keer een motor bij het grofvuil.” Het sleutelen aan de historische motoren doet De Ruiter het liefst. Evenals het verbeteren van bijvoorbeeld de vering of het toevoegen van een (moderne) elektronische magneetontsteking, wat het rijden aangenamer maakt. Voor het plaat-

werk en het schilderen kan hij een beroep doen op enkele bevriende motorgekken. “Soms ga ik rijden op zo’n motor. Vroeger ging ik er ook wel mee op vakantie. Op de BSA naar Engeland, met mijn vrouw op de Ariel. Maar tegenwoordig rijd ik er eigenlijk alleen op om te testen of ze het goed doen. Lang op zo’n ding zitten is niet echt fijn. Een echt fijn vervoermiddel is het niet. Laat mij maar sleutelen…” Styling De Ruiter is gegrepen door historische motorfietsen. “Vooral door de geschiedenis die erachter zit. Het is een hele ontwikkeling: van een fiets met een los motortje en een losse versnellingsbak met de aandrijving ertussen tot de motorfiets van nu, waarbij dat allemaal één geheel is. Ik vind vooral de vormgeving van de Engelse modellen mooi, de styling. Hoewel er ook vreselijk lelijke motoren tussen zitten. Dat heeft te maken met de proporties. Te veel blik vind ik ook niks.” Met moderne motorfietsen heeft Wim de Ruiter niet veel. “Het rijdt als een speer, dat wel.” Op 26 augustus is de collectie te zien in de schuur van Het Hof in Dirksland. Inclusief dé BSA-sportmotor uit de jaren vijftig met een vermogen van 35 pk. “Rijdt geweldig, maar maakt wel veel herrie”, zegt De Ruiter. Behalve zijn collectie historische motoren zijn er exemplaren te zien van een aantal kennissen. “Er zit ook een Ariel uit de jaren dertig bij. Een heel apart ding. En een paar Harley’s. Misschien neem ik ook mijn oude auto wel mee. Kijk, een Humber uit 1928. Ik rijd er weleens een rondje mee in de polder...”

“Meestal besef je pas later hoe bijzonder de tijd is geweest” De vakantie was heerlijk. De tijd die je samen doorbrengt, spelletjes doen en voor de 17e keer met je vader van de waterglijbaan, het hoort er allemaal bij. Meestal besef je pas later hoe bijzonder de tijd is geweest. Op de een of andere manier vergeet je de harde bedden, de belachelijk hoge prijzen en de muggen. Terug in Barneveld blijkt dat het gras flink gegroeid is, er schimmel op het brood staat dat nog op de aanrecht ligt en dat er een sterke lucht uit de pedaalemmer komt. Het duurt niet lang of ik hoor de wasmachine draaien en zie de ramen open staan. De vakantie is voorbij, maar oh oh oh, wat slaapt mijn eigen bed lekker en wat is het heerlijk om op je eigen toilet te zitten, onbetaalbaar! Wat dat betreft vallen de kosten van de vakantie altijd in het niet.

Wim Ruitenbeek bespeelt Goereese beiaard GOEDEREEDE - Als onderdeel van de serie beiaardconcerten op zaterdagmiddag, bespeelt Wim Ruitenbeek aanstaande zaterdag 12 augustus de Goereese beiaard. De stadsbeiaardier speelt van 15.00 tot 16.00 uur, er kan voor het eerst worden geluisterd vanaf de bankjes

in de luistertuin. Wim Ruitenbeek (1978) behaalde zijn Masterdiploma aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij studeerde bij Arie Abbenes en Bernard Winsemius. Op het programma staan onder andere de volgende stukken: Intrada col Aria van John Courter, Andante van Mozart en Modal Nocturne van Geert D’hollander.


14 Zomer in beeld

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Dorpstafereel in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - Als hondenbezitter moet je iedere dag naar buiten om de hond uit te laten. Ook als het giet van de regen of als er een stormt over het eiland raast. De meeste hondenbaasjes zul je daar niet over horen klagen, maar wat is het dan lekker om op een zonnige zomerdag er op uit te trekken met de hond. Op zo’n dag waarop witte bloemkoolwolken voorbij drijven, iedereen elkaar vriendelijk groet en de insecten achter elkaar aan vliegen door het kniehoge gras. Fotograaf Jaap Peeman legde deze stralende dames met hun honden vast op de Kaai van Ooltgensplaat. Een vrolijk dorpstafereel. (Foto: Jaap Peeman)

Natuurtalent

De dertienjarige Jarno Breur maakte deze foto van een wegspringende ree. Hij maakte de foto op het noordelijke stuk van de Slikken Van Flakkee.

Koeien in het landschap De Ouddorpse Peter Aleman maakte dit zomerse plaatje van zwartbonte koeien in het weide landschap.

Gedicht uit de oude doos In 1965 schreef de dichter Clinge Doorenbos een gedicht over Goeree-Overflakkee. Het stond in de Telegraaf onder de kop ‘Alweer een week’, een rubriek waarin hij in dichtvorm verhalen vertelde. Het werd ook gepubliceerd in Eilanden-Nieuws van vrijdag 22 oktober 1965. Toen ‘k op die pracht-oktoberdag Zon-overgoten-Zeeland zag En Schouwen-Duivenland, Goeree En daarna ‘t mooi Overflakkee Die stadjes die aan ‘t dromen zijn Aan snelverkeer ontkomen zijn, Die torentjes, dat rustig land, Dacht ik, wat een gezegend land! Het volk eenvoudig, levensblij, Zo vriendelijk en zo gastvrij, Hun deftige gemoedelijkheid, Gemoedelijke deftigheid, Die dorpjes, zo echt levens-echt, Waar “goeiemorgen” wordt gezegd, Die wonderen van “Waterstaat”, Waar Nederland zo prat op gaat, Hoe men daar land op water wint, Door dam en bruggen samenbindt, Waardoor de afstand wordt bekort, De kilometer korter wordt, Toen bleef ik in gedachten staan: Hoe zal dit in de toekomst gaan Als deze droom is uitgedroomd, Dit prachtland weer wordt overstroomd NIET door water, zoals TOEN, Maar door een vreemdelingenlegioen? Waar blijft die on-beroerde kust? Waar blijft dan die serene rust? Geen eiland zal meer eiland zijn: Een flatcomplex zal ‘t kleiland zijn; Ik ben blij (egoïst misschien) Dat ‘k alles nog “zo” heb gezien. Clinge Doorenbos


Vakantiewerk Werken in een winkel, supermarkt of in de horeca is tijdens de zomermaanden erg in trek onder scholieren en studenten en zijn dan ook al jaren de meest voorkomende bijbanen. Ook op het eiland zijn veel jongeren druk bezig met vakantiewerk. Vorige week vertelden Ward en Xavier over hun vakantiewerk. Deze week is het woord aan Janneke Kampherbeek, zeil- en surfinstructeur, en manusje-van-alles Maarten Grootenboer.

“Als ik hier over de dam loop, krijg ik meteen al dat vakantiegevoel’’ Sinds haar vijfde is Janneke Kampherbeek (19)

mede door het superleuke team. Het is toch mooi

in de vakantie regelmatig rond Brouwersdam te

als je begint met kinderen die nog nooit op een

vinden.

bootje hebben gezeten en dat ze aan het eind van

Hoewel ze in Poortugaal woont en in Rotterdam geneeskunde studeert, heeft ze zich altijd aangetrokken gevoeld tot het water, vertelt ze met schitterende ogen. “Hier heerst een ongelofelijk gezellige sfeer. Als klein kind ben ik hier dankzij mijn vaders zeilvirus begonnen, en sinds groep zes zeil ik zelf.’’ Ze heeft haar bevoegdheid als zeil- en

de lesweek zelfstandig wegzeilen?’’ Janneke glimt. “Naast enthousiasme voor het zeilen moet je voor de baan…’’, ze denkt even, “inzicht hebben in de gedragingen van kinderen en voor hen een veilige omgeving creëren. Mensen zijn verschillend, en daar moet je je les op aanpassen.’’ De Brouwersdam is een van de beste zeil- en surfspots ter wereld.

surfinstructeur gehaald bij een andere zeilvereni-

Daarom komt er ook steeds meer bekendheid. “Ik

ging. “Ik kon hier dus meteen aan de slag. Eerst

hoop hier eigenlijk de rest van mijn leven nog wel

één seizoen als assistent-trainer, nu als volwaardig

terug te komen. Als ik hier over de dam loop, krijg

instructeur. Het past me helemaal en ik geniet hier,

ik meteen al dat vakantiegevoel.’’

“Opruimen is echt mijn ding’’ Maarten Grootenboer (18) uit Dirksland werkt deze vakantie bij maar liefst drie verschillende bedrijven. Zo werkt hij, net als vorige zomervakanties, op een aardappelrooier bij Van Rossum. “Dan sta ik soms aan de lopende band, of anders ben ik achterop aan het afwegen.’’ Maarten is er via zijn vader terechtgekomen, en heeft het er nog steeds prima naar zijn zin: “Heerlijk in de buitenlucht geld verdienen.’’ Daarnaast werkt hij ook nog bij een standbouwer buiten het eiland. Daar is hij een manusje van alles; hij doet werkzaamheden als schilderen en opruimen. Vooral dat laatste schijnt hij nogal goed

te kunnen, laat hij lachend weten. “Opruimen is echt mijn ding.’’ Tot slot werkt hij ook nog aan het synchroniseren van twee verschillende systemen van zorginstellingen. Er zijn twee databases die aan elkaar gelinkt moeten worden, en ieder item moet apart gelabeld worden. “Dat zijn er zo’n 4200, nu zit ik op de 200.’’ Echt monnikenwerk dus. “Je hebt precisie nodig, maar vooral ook een lange adem. Maar door mijn werk kunnen de zorginstellingen wel resultaatgerichter werken. Welke van de drie het meest uitdagend is? “Toch wel het ziekenhuis. Dat is nog nieuw en zit nog niet helemaal in mijn systeem, om het in vaktermen te zeggen.’’


16 Varia

Vrijdag en zondag de droge(re) dagen Augustus 2017 gaat waarschijnlijk niet als een zeer warme en zonovergoten maand de boeken in straks. Dat is op dit moment al wel zo’n beetje te concluderen terwijl we nog niet eens op de helft zijn. Het lijkt er steeds meer op dat een prachtige en stabiele augustusmaand tot de zeldzaamheden aan het behoren is. Waar zijn toch die prachtige augustusmaanden gebleven uit 1975 (legendarisch met langste hittegolf ooit), 2003 (ook bijzonder warm en zeer droog) en bijvoorbeeld 1997 met zeldzaam kalm en wolkenloos weer..? Voorzichtig proberen uitlopers van het Azorenhoog zich weliswaar noordwestwaarts uit te breiden richting het noorden van Frankrijk en Engeland, maar de ‘doorstroomdheid’ van de atmosfeer op hoogte blijft er. Dit betekent dat depressieperikelen (frontale storingen met regelmatig regenfasen en buienmomenten) vrijwel voortdurend aan het langste einde trekken. Wisselvalligheid troef dus tot (en met) half augustus. Wanneer die genoemde uitlopers van dat hogedrukgebied ver genoeg boven het Europese vasteland reiken kunnen de oceanische depressiebemoeienissen in de kiem worden gesmoord. Hiervoor is nog flink wat invloed van hoge druk nodig de komende tien dagen. Uiteindelijk kan het best lukken en maken we de overgang mee naar een duidelijk bestendiger en droger weertype met ook oplopende temperaturen. Zicht op een serieuze warmte - of hittegolf verwacht ik eigenlijk niet meer deze maand. Wel is kortstondige zomerse - of zelfs tropische hitte nog een keer mogelijk. Dan halen we de 30-33 graden op twee dagen. Een klassieke warmteoprisping doet zich relatief vaak voor rond 18-20 augustus en niet zelden werd uitgerekend op die data de hoogste landelijke temperatuur opgetekend van de zomer op de Eilanden. De komende dagen is het veelal wisselvallig met regelmatig enkele stevige buien soms met onweer. Het opgewarmde Noordzeewater kan de buien (indirect) nog een extra push geven richting Zuid-Holland. De bovenlucht op ongeveer vijf kilometer hoogte koelt tijdelijk flink af naar rond -22 graden woensdagavond. Er zijn ook enkele modelberekeningen die de hoofdmoot van de regen projecteren boven de Noordzee. Wellicht valt het dus enigszins mee met alle regenperikelen in het zuidwesten van Nederland. Zo zou deze woensdag kunnen meevallen qua regenbeleving. Waarschijnlijk valt de hoofdmoot boven zee. Vooral de vrijdag en zondag beloven nagenoeg droog uit te pakken terwijl er op zaterdag enige tijd regen mogelijk is.

Longen ontteren

Ik heb vanaf mijn 15e stevig gerookt, maar ben nu, op m’n 40e, gestopt met roken. De laatste jaren had ik aan twee pakjes sigaretten per dag nauwelijks voldoende. Hoe lang duurt het voordat de (teer) aanslag in je longen is verdwenen en de kans op het krijgen van longkanker weer even klein is als bij iemand die nooit gerookt heeft?

U hebt een flinke stap gezet om na 25 jaar te stoppen met roken. Direct nadat geen teerproducten meer in de longen worden afgezet, begint het natuurlijke reinigingsproces. Het is niet met wiskundige zekerheid aan te geven hoe lang het duurt voor uw longen weer schoon zijn. Onze medisch adviseur is wel van mening dat de kans op het krijgen van longkanker ook geleidelijk minder wordt. In ieder geval is het belangrijk dat u deze slechte gewoonte nooit meer hervat. Wij raden u aan, onder geen enkele omstandigheid ook maar één rokertje op te steken, want dan bent u weer verloren en is alle moeite tevergeefs. Vroeg of laat

Wanneer kunnen we het beste buiten staande planten water geven? Volgens de één ‘s morgens, omdat de planten ‘s avonds gaan ‘slapen’ en dan toch geen vocht opnemen, maar volgens een ander ‘verbrandt’ de plant dan als de zon opkomt, en kan het beter ‘s avonds gebeuren. Hoe kunnen

planten verbranden als je ze in de volle zon water geeft? ‘s Avonds gieten geniet verreweg de voorkeur. Ten eerste juist vanwege het verbrandingsgevaar. Elke waterdruppel die op bloem of blad blijft liggen, werkt namelijk als een brandglas, met als gevolg gaten en zelfs totale verbranding. Wordt er ‘s avonds gesproeid of gegoten, dan verdampt het vocht niet direct, maar komt het éérst de aarde en daarna de plant ten goede. De volgende ochtend heeft de plant dan een goede start om de warmte, met als gevolg verdamping, te verdragen. Horloge als kompas

tenwijzer doet niet mee. Gaat u met uw rug naar het zuiden staan, dan ligt het noorden recht voor u, het westen aan uw linkerzijde en het oosten rechts. Vóór de oorlog was het in ons land precies 12.00 uur als de zon, uit Amsterdam gezien, in het zuiden het hoogst aan de hemel stond, maar de Duitse bezetters voerden hier hun Midden-Europese tijd (M.E.T.) in en die loopt 40 minuten voor op die Amsterdamse tijd, zodat de hoogste zonnestand sindsdien pas circa 12.40 uur bereikt is (daar is dan de zomertijd bijgekomen). Maar in de praktijk levert dat weinig verschil op. Is er geen zon te zien, dan kunt u aan de bomen zien waar het noorden is, want alleen aan die zijde groeit het mos op de bast.

Er zijn mensen die stellen dat je door middel van je horloge en de stand van de zon kunt bepalen waar het noorden is. Hoe gaat dat dan?

Is het voor je voeten goed niet elke dag dezelfde schoenen te dragen?

Dat gaat als volgt. U houdt een horloge met wijzers horizontaal en richt de kleine wijzer in de richting van de zon. Het zuiden ligt dan in het midden tussen die uurwijzer en het getal twaalf op de wijzerplaat, en wel ‘s morgens op de linkerhelft en ‘s middags op de rechterhelft van de wijzerplaat. De grote minu-

Het is inderdaad verstandig om elke dag van schoeisel te wisselen. Het leer kan dan telkens even tot rust komen. Dit heeft ook een gunstige invloed op allerlei voetklachten. Overigens geldt hetzelfde voor kleren. Het is volgens onze medisch adviseur ook beter om iedere dag iets anders aan te trekken.

Schoenen wisselen

38 Even stond Klaus in twijfel, toen zei hij: “Ja, dat is ook zo. Kom maar vlug, dan mag je bij me op het paard zitten. In de stad ben je misschien nog veiliger dan in de pastorie. Als alles meeloopt, kan ik over enige dagen je vader bericht zenden waar je bent!” Zonder verder praten hees Klaus mij op het paard, om daarna snel weg te rijden in de richting van de grote weg. Ik wilde gaarne wat aan hem vragen, maar Klaus gebood mij streng te zwijgen en zag angstig uit naar alle kanten. De eerste tijd ging alles goed, maar toen we eenmaal op de grote weg reden, kwam er plotseling uit een van de boswegen een troep ruiters ons tegemoet. De twee voorsten kruisten dadelijk hun hellebaarden dwars over de

weg om ons de doorgang te beletten. Ik klemde me angstig aan Klaus vast, die met een verbeten gezicht de teugels strak hield. De aanvoerder van de ruiters was een hoge officier. Hij was prachtig gekleed, in een wijde mantel, en van zijn hoed wapperde een grote vederbos. Naast hem reed een bleke sombere man in een lang zwart kleed en een grote vilthoed op zijn hoofd. In tegenstelling tot de officier droeg hij geen wapens. “Wie ben je en waar moet je heen?” vroeg de officier aan Klaus. “Ik ben een arme stalknecht”, zei Klaus onderdanig. “Ik smeek u mij rustig mijn weg te laten gaan. Ik bezit werkelijk niets van waarde!” “Dat zeggen ze allemaal” antwoordde de officier schamper. “Je hebt

een goed paard, dat kunnen wij best gebruiken. Stijg af, wij leggen er beslag op. Wie is dat kind, dat je daar bij je hebt? Is het een adellijk kind?” “U ziet wel mijnheer, dat het geen boerenmeisje is”, antwoordde Klaus, terwijl hij mij op de grond zette en toen zelf afsteeg. “Het is het kleinkind van mijn meesteres, de vrouwe Schnepper von Hertzberg. Mevrouw is bijzonder aan haar gehecht. Och! sta mij toe, het veilig naar haar grootmoeder te brengen!” Even twijfelde de officier, maar gaf toen het teken dat we met achterlating van het paard onze weg konden vervolgen. Doch op dat moment boog zijn sombere metgezel zich naar hem en zei zacht: “Ik ken het geslacht van de Schneppers von


WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

17

Delta Flora opnieuw groots bloemenfeest Mevrouw G. Vrolijk-Teerlink, echtgenote van de Commissaris van de Koningin heeft zich, toen ze woensdagmiddag de nat. gladiolenexposiite Delta Flora te Middelharnis opende niet uitgeput in een langdurige toespraak. Laat de bloemen maar voor zichzelf spreken”, stelde ze voor en in de broeiende warmte van de cantine, waarin de genodigden ontvangen werden vond iedereen dat een goed idee. ,,Ik heb er helemaal geen verstand van maar ik ben wel gek op bloemen.....”, verklaarde mevr. Vrolijk die even later, in de expositieruimte haar hart kon ophalen...! De organisatoren van deze 15e gladiolententoonstelling, onder voorzitterschap van dhr. A. de Wit konden opnieuw trots zijn op de opzet van hun tentoonstelling die een landelijke belangstelling geniet. Dhr. de Wit verklaarde dat er ditmaal ook een nieuw element Ingebracht was, een levend element in de vorm van flamingo’s, papegaaien en dwerggeitjes. Met veel bewondering sprak dhr. de Wit over het knappe werk van de arrangeur dhr. Reijers en: dhr. de Wit bleek alleszins bevattelijk voor een uit de jury gedane suggestie dat de Delta Flora een nationaal karakter verdient te krijgen. “Daar zullen we het spoedig nog eens over hebben,” zegde hij de heer Rademaker die het idee had geopperd, toe. Overigens had dhr. Rademaker de grootst mogelijke waardering voor wat de Flakkeese kwekers lot stand hadden gebracht. ,.Hoe meer regen hoe meer vreugd” stelde hij als wapenspreuk voor de organiserende vereniging voor, verwonderd als hij was dat de tentoonstelling ondanks de druipende weersomstandigheden zo geslaagd van start ging. Maart Tanis uit Ouddorp was de winnaar van de wisselbeker. Dit is een deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 4 augustus 1972 stond.

Hertzberg wel. Ze waren vroeger trouwe dienaren van de kerk, tot ze afvallig werden en tot de Lutherse ketterij overgingen. U moet dit kind niet laten gaan! U zult een goed werk doen, als ge deze afstammeling weer in de schoot van de Moederkerk terugvoert. Geef mij het; denk aan Uw gelofte!” Er trok een ontevreden trek over het gelaat van de officier, dat zag ik wel, maar meteen antwoordde hij kort: “Goed, het zij zo, neem haar maar onder uw hoede.” Het volgende ogenblik werd ik van Klaus weggetrokken en voor op het paard bij een van de rijknechten gezet. Ik begon weer te schreien, maar daar trokken zij zich niets van aan. Klaus werd daarna door

een paar soldaten gefouilleerd. Alles wat enige waarde had namen ze van hem af en de booswichten gaven hem nog een pak slaag op de koop toe. Terwijl zij hem ruw naar de kant van de weg duwden, sprongen ze op hun paarden en voort ging het in gestrekte draf.” “Waarom zou Klaus je ware naam niet genoemd hebben?” viel Hans zijn zus in de rede. “Waarschijnlijk met de bedoeling daarmee genade voor me te krijgen. Hij probeerde indruk bij de officier te verwekken, wat ook ten dele gelukte. Ik herinner me al deze gebeurtenissen nog als de dag van gisteren. Hoewel ik nog een kind was, plaagde de stem van mijn geweten me telkens om te zeggen dat ik het dochtertje van dominee Traut-

mann was en niet de kleindochter van de adellijke familie Schnepper von Hertzberg. Maar ik zweeg, misschien wel uit vrees dat men mij dan hard behandelen zou, vooral omdat die zwarte man veel sprak van het kettergebroed dat men met vuur en zwaard moest uitroeien. Ik begreep heel goed, dat hij daarmee zulke mensen bedoelde als vader. Na een vermoeiende rit bereikten we eindelijk een kamp, waar ik aan de hoede van een rijknecht werd toevertrouwd. Die liet zich niet veel aan mij gelegen liggen en ik huilde erbarmelijk van verdriet en verlangen naar huis. De zwarte sombere man zag ik niet meer, noch de officier. Ik mocht de tent niet verlaten, totdat na drie dagen een non het tentzeil oplichtte en mij riep bij haar

te komen. Ze sprak vriendelijk met me en zei dat ik het spoedig heel goed krijgen zou. Buiten het kamp stond een rijtuig te wachten en toen heb ik een heel lange reis onder de hoede van de non gemaakt in de koets, welke geheel gesloten was. Eindelijk kwamen wij bij een groot klooster, waarin verschillende meisjes van hoge stand opgevoed werden. Eerst was ik erg verlegen en vond ik alles even somber en vreemd, hoewel de nonnen heel vriendelijk tegen me waren. De volgende dag werd er nog een meisje binnengebracht die Lenchen heette. Het was een lief, zacht kind, maar ze schreide bijna dag en nacht wanhopig om haar ouders en wilde van al het lekkere eten dat ons voorgezet werd

nauwelijks iets aanroeren. Door haar raakte ik geheel van streek en begon ik ook te schreien dat ik terug wilde naar vader. De nonnen lieten ons rustig uithuilen. Na een uur kwam er een non de kamer binnen. Zij gebood ons om nu verder te zwijgen. “Jullie hebben van nu af geen vaders of moeders meer,” zei ze, “maar zijn geheel overgegeven aan de Heilige kerk, die een zachte moeder voor jullie zal zijn als je haar gewillig gehoorzaamt. Over enkele weken zullen jullie hier niet meer vandaan willen. Hier binnen de kloostermuren heerst vrede en rust! Buiten is er niets dan ellende en armoe. Dat beseffen jullie nu nog niet ten volle, maar over enkele weken is dat al anders!”


Rijbewijs halen?


TWEEDE KATERN

Cultureel ontbijten in Oude-Tonge tijdens Omloop

Het cultureel ontbijt werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd op de Kaai in Oude-Tonge.

OUDE-TONGE – Dit jaar is er tijdens de omloop wederom een cultureel ontbijt op de Kaai, gevolgd door een muzikaal programma. De organisatie is evenals vorig jaar in handen van Peter Wagemaker. De voorzitter van Twirlvereniging Vivace krijgt hierbij hulp van Kees van Ree van gymnastiekvereniging OKK . Tijdens het ontbijt verzorgen beide clubs verzorgen diverse optredens en demonstraties. Het belooft weer een leuk evenement te worden voor zowel lopers, volgers en dorpsgenoten. Het ontbijt is gratis, maar er wordt wel gecollecteerd voor het goede doel van de Stichting Omloop, namelijk de ‘Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis’. Door Mirjam Terhoeve

De aanmeldingen voor het ontbijt stromen inmiddels al binnen. Was er vorig jaar sprake van de bekende kat uit de boom kijken, dit jaar heeft al een groot aantal Oude-Tongenaren besloten om gezellig aan te schuiven. “En gezellig wordt het zeker”, verwacht Peter Wagemaker. “Het is toch leuk om samen buiten te ontbijten, terwijl er tegelijkertijd wat te zien en te beleven is. We hebben vorig jaar ontzettend veel positieve reacties gekregen, wat voor ons de reden was om nogmaals iets dergelijks op te pakken. Dit komt mede, omdat de Culturele dag er niet meer is in Oude-Tonge, wat door velen wordt gezien als een groot gemis. We hopen op deze manier toch weer wat leven in

het dorp te brengen. Er is hier al zo weinig te doen”. Middagprogramma Peter is al enige maanden bezig om alles te regelen. Die tijd heeft hij er graag voor over. “Tja, iemand moet het doen he, anders gebeurt er nooit wat”, aldus de, van oorsprong, nuchtere Zeeuw. “Vorig jaar kregen we de vraag van de Stichting Omloop of er ook in Oude-Tonge wat gedaan kon worden tijdens het passeren van de lopers en hun volgers. Hiervoor was een klein budget beschikbaar gesteld. Omdat de eerste lopers al vroeg ons dorp passeren, dachten we aan een ontbijt en zo is de bal gaan rollen. Ik heb alle lokale verenigingen benaderd om mee te doen, maar dat bleek toch lastig, zo midden in de vakantie-

periode. Gelukkig wilde OKK wel participeren en zo zijn we samen aan de slag gegaan. Dit jaar hebben we het meteen maar samen aangepakt. We hebben het programma zelfs nog uitgebreid naar de middag met muzikale optredens. Dit omdat bleek, dat er tot een uur of twee nog deelnemers van de omloop voorbijkwamen en die vinden het ook gezellig als er wat te beleven is”. Ook de gemeente Goeree-Overflakkee is vertegenwoordigd. Zij komen in het kader van de Flamingotour naar Oude-Tonge om vragen van burgers te beantwoorden. Eenieder kan de bus bezoeken tussen 9.00 en 12.00 uur. Sponsoring Peter is niet snel voor een gat te vangen en hij heeft dan ook vele lokale ondernemers benaderd voor sponsoring van het ontbijt. “Door een bijdrage van de gemeente, de dorpsraad en een aantal plaatselijke sponsors kunnen wij het ontbijt gratis aanbieden”, beaamt hij. “De bakker levert brood voor inkoopprijs, de supermarkten doen dit met het beleg en andere ondernemers leveren tafels, stoelen, het koffiezetapparaat en overige benodigdheden. Geweldig dat ze dit doen, anders zou het onmogelijk zijn. We hebben twee ontbijtron-

Foto: Tim Hogendoorn des. Van 8.00 tot 9.00 uur en van 9.00 tot 10.00 uur. De deelnemers hebben zich vooraf moeten opgeven, anders wordt het voor ons erg moeilijk om in te schatten hoeveel we moeten inslaan. Mocht er nog plaats over zijn, dan kan men alsnog aanschuiven, maar dat kunnen we dan niet beloven. We hopen uiteraard dat er sowieso nog heel veel mensen naar de Kaai komen, om wat te drinken en te genieten van ons programma”. Muzikale optreden “We hebben, zoals vermeld, een aantal leuke muzikale optredens kunnen regelen”, gaat hij verder. “Tot 10.00 uur zijn er diverse demonstraties door Vivace en OKK en gelijk daarna verzorgt het saxofoonkwartet van muziekvereniging Vooruit een optreden. Vervolgens is het de beurt aan Ongeregeld met Dutch Country Music, waarna een klein uurtje Nederlandstali-

ge muziek te horen zal zijn. Rond 12.15 uur treed Ongeregeld nogmaals op en rond de klok van 13.00 uur kan er een uurtje genoten worden van de mannen van het Flakkees Piratenkoor. De middag wordt afgesloten met een optreden van de Oude-Tongse band 4 Something. Zij spelen van 14.00 tot 15.00 uur. Alle muzikanten doen dit overigens ook voor een gereduceerd bedrag. Gedurende het hele programma is er koffie, thee en frisdrank te koop, waarvan de opbrengst eveneens ten goede komt aan de ‘Vrienden van Sophia’. Donderdag voor de Omloop beginnen Peter en Kees al met het opbouwen. Zij worden hierbij geholpen door een groep vrijwilligers. Op maandag wordt er weer opgeruimd. Ze hopen dat ze dan kunnen terugkijken op een geslaagd evenement, wat ook in 2018 weer een vervolg zal krijgen.

Aanschuiven voor het ontbijt? Deelnemen aan het ontbijt? Reserveer dan een plekje door een e-mail te sturen aan twirlverenigingvivace@kpnmail.nl. Geef in de e-mail aan met hoeveel personen u komt en van welk tijdsblok (8.00 – 9.00 uur of 9.00 – 10.00 uur) u het ontbijt wilt nuttigen. Reserveren kan tot uiterlijk 12 augustus.


20 Reportage

Nachtdienst in Nieuw Rijsenburgh van CuraMare

In relaxte sfeer rust en liefde geven aan bewoners SOMMELSDIJK - Het is dinsdagavond. Rond de klok van 23.00 uur rijd ik Sommelsdijk binnen vanaf de Staverseweg en de Dorpsweg naar Sperwer 271, Woonzorglocatie Nieuw-Rijsenburgh. Er is geen verkeer op straat. Het parkeerterrein is op een enkele auto na verlaten. Voor de derde reportage in de CuraMare-serie mag ik deze nacht meelopen met het team van verpleegkundigen/verzorgenden in genoemde woonzorglocatie. Het complex is op dit tijdstip afgesloten. Ik klop aan bij de entreedeur om binnen te worden gelaten. Precies op tijd om de overdracht van de avond- naar de nachtdienst nog te kunnen volgen. Herwi Westera (uit Rockanje) en haar collega’s bieden mij deze nachtelijke uren een kijkje in hun zorg- en hulpwerkzaamheden. Ook bij Paul Timmermans, de man die achter de schermen beelden van bewakingscamera’s registreert en aan de verzorgenden rapporteert. Door Jaap Ruizeveld

Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk bestaat uit vier aaneen gebouwde vleugels (A-D) en een nieuw losstaand gebouw (E). Te bereiken via een binnentuin. Het complex is bijzonder uitgebreid in oppervlak. Lange gangen waarin afstanden niet alleen lopend, maar zelfs met de fiets kunnen worden afgelegd. Een moderne vormgeving, royale centrale hal, kapsalon, fysiotherapieruimte en o.a. op de verdieping een ruim gesorteerde bibliotheek. Inpandig op de begane grond en voor minder validen en rolstoelers prima toegankelijk - de Lukaskapel met orgel. Een zaalruimte waarin kerkdiensten worden gehouden en die met verplaatsbare wanden kan worden uitgebreid. De vier zorgcentra van CuraMare hebben een protestants-christelijke identiteit, maar - zoals de eigen website vermeldt iedereen is van harte welkom om er te wonen en of te werken. Gegevens De locatiemanagers zijn Gerda Pulleman en Yvonne de Waal. Het zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh omvat 152 zorgappartementen, waarvan 20 huur, 24 zorghotelkamers, waarvan 14 voor revalidatie, en 17 woongroepen (psychogeriatrie) voor 7 of 8 cliënten. In de Kwaliteitskader 2017 CuraMare wordt verder gemeld begin 2018 een tweetal woongroepen (somatiek). De verdere cijfers: in totaal zijn er 642 personen betrokken bij de zorg- en hulpverlening. Dat betreft 26 eerst verantwoordelijk verzorgenden, 67 helpenden, 23 verpleegkundigen en 187 verzorgenden. Verder 17 huishoudelijk medewerkers, 250 vrijwilligers, 5 welzijnswerkers, 29 zorghulpen en zorgondersteuners en 38 leerlingen en stagiaires.

Op ronde Na een hartelijk welkom bij het team (Herwi, Viola, Mariska, Irene, Sietske, Vivanda en Harma), neemt Herwi Westera mij mee op de eerste van haar drie nachtelijke ronden naar de 7 woongroeplocaties die onder haar verantwoordelijkheid vallen. De collega’s richten zich op de overige woongroepen, de zorgappartementen en de hotelkamers. Al direct blijkt dat zorgvuldige veiligheid topprioriteit is. Zonder pasje en code is het onmogelijk een woonlocatie binnen te komen. Wij lopen door de spaarzaam verlichte binnentuinpaden van de ene naar de andere locatie. Herwi kijkt rond in de gemeenschappelijke ruimten. Standaard inrichting, met keukenfaciliteit waar vers gekookt wordt. Met sfeervolle hoekjes. Ze gaat vervolgens naar de kamers van de clienten. Ook hier een afgesloten deel, met een doorlopende gang. Sommige kamers tonen een voordeur alsof men aan een straat woont. Oproepen Het is stil op dit moment. Dan klinkt een oproep op haar telefoon. Een bewoonster op een andere locatie is onrustig. Herwi gaat er direct naar toe en controleert gelijk de andere kamers. Daarna vervolgen wij onze ronde. Een andere bewoonster krijgt - precies op de bepaalde tijd - een injectie. De handeling wordt gelijk geregistreerd. Belangrijk immers voor de ochtendploeg om te weten wat er zich heeft voorgedaan die nacht. Dan is er gelegenheid om wat persoonlijk te praten. Over motivatie en drive voor deze verzorgende inzet. Relaxte sfeer Herwi draait al vele jaren nachtdiensten. “Zorg mogen geven aan kwetsbare medemensen. Hen te mogen verzorgen. Dat is het”, zegt

ze. “Misschien opmerkelijk, maar in de nacht is er, als dat nodig is, meer ruimte om met bewoners te praten. Je kunt die tijd pakken. Dat is fijn. Want neem je de tijd, dan is er rust. In een relaxte sfeer kun je onrust bij bewoners wegnemen. Aandacht geven. Daar gaat het om. Hen een vertrouwd en prettig thuisgevoel bieden. Op ronde wijst Herwi mij op de activiteiten die er ontplooid kunnen worden. We gaan door de activiteitentuin. Passeren een moestuintje. Lopen langs een kippenhok en creatief ander hoekje. Herwi vertelt over de woongroepen. Over de speciale observatiegroep. Belangrijk om, indien wenselijk, van daaruit zorgvuldig een passende plaats voor te bereiden voor cliënten in één van de woongroepen. We bezoeken ook de Reformatorische woongroeplocatie met - opvallend - in de leefruimte een orgel. “Ik ga al” Terug naar de entreehal, waar inmiddels ook de collega’s één voor éen binnenlopen. Eventjes een drankje. Een hapje uit de eigen tas. Gesprekjes. Er klinken alweer snel oproepen op verschillende telefoons. De verzorgenden zwermen uit. Zo gaat het de hele nacht door. Een activiteit die je als buitenstaander alleen met diep respect signaleert. Opnieuw een oproep. “Ik ga al,” klinkt het. Je moet met hart en ziel voor deze zorgtaak kiezen, anders lukt het niet, hoorde ik bij mijn bezoeken aan de centra. Daar is geen woord aan toe te voegen of alleen de opmerking: Bewondering. Camerabewaking Vivanda geeft mij een rondleiding door het immense complex, waarna ik afsluit bij Paul Timmermans. Nauwgezet volgt hij de beelden van de verschillende camera’s die bewegingen in binnen- en buitenruimte, gangen in de woongroepen, en indien daartoe toestemming is verleend (privacy), ook de bewegingen (sensormelding) in kamers van de bewoners registreert. Niets ontgaat hem. Hij staat on-line met de telefoons van de verzorgenden, waar ook een signaal wordt opgevangen. Bijvoorbeeld een bewoner die op de rand van het bed zit. Elke mutatie wordt direct gemeld. De verpleegkundige(n) en verzorgenden ondernemen actie. Het daglicht breekt aan. Een krantenbezorger arriveert. Het einde van de nachtdienst nadert. Met dank voor de begeleiding en met weer meer kennis van de zorgverlening neem ik afscheid.

Woonzorgcentrum Nieuw Rijsenburgh

Camaratoezicht: Paul Timmermans achter de beeldschermen


WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

21

Serie ‘Zorg met hart en ziel’ Deze zomer draait verslaggever Jaap Ruizeveld een dagdeel mee in de vier zorginstellingen van CuraMare. Hij ontmoet er professionals en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun cliënten. Vandaag de derde aflevering.

Campingflarden “Zullen we de polonaise lopen?” roept een knul met een petje achterstevoren op zijn hoofd tegen het luidruchtige groepje pubers om hem heen. Die reageren niet, ze blijven gewoon door elkaar heen tetteren. Een stel van middelbare leeftijd trekt zich niks aan van geroezemoes en slentert op teenslippers richting de douches, de badjassen zijn dichtgeknoopt met een elegante strik. Na een avondje volleyballen loop ik over de camping richting de parkeerplaats. Mijn team is in de pan gehakt vanavond. We zijn strijdend ten onder gegaan, dat dan weer wel. Het leuke van een bezoekje aan de camping is dat iedereen ontspannen is. Zo kan het gebeuren dat je plotseling uitgebreid staat te praten met een wildvreemde, die alle tijd heeft om zijn levensverhaal uit de doeken te doen. Het voelt als een korte vakantie, terwijl je de volgende dag gewoon weer aan het werk gaat.

“Het meisje zet een kerstliedje in” Twee meisjes fietsen langzaam over het brede fietspad richting de uitgang. De kortste van het stel zegt nadrukkelijk: “Het is niet zo dat op mijn school iedereen in God gelooft of zo. Het is meer dat we met kerst liedjes zingen. De langste zegt: “Oké.” Daarna zet de korte een kerstliedje in. ‘Er is een Roos ontloken’ klinkt zachtjes over de camping. In de speeltuin zitten vier tieners op de wip te kletsen. “Ik vond het zo stom dat ze zei: Je hebt echt geen leven, je zit heel de tijd op je telefoon te kijken.” Een campingvriendinnetje vult aan: “Weet je wanneer je pas echt geen leven hebt, als je helemaal geen telefoon hebt.” Daarna buigen ze zich weer alle vier over hun telefoons, de schermpjes lichten op in het donker.

Foto: CuraMare

Van Hees stuurde dit uitbundige, zomerse plaatje. Het plekje aan de Oostdijkseweg in Goedereede trekt regelmatig de aandacht van toeristen.

Het nachtteam: Herwi, Vinanda, Viola, Harma, Sietske, Marisca en Irene.


BEMANNINGSLID

GEVRAAGD De BRU-50 zoekt bemanningslid in bezit van geldige papieren. Ervaring en papieren worden extra beloond. Neem vrijblijvend contact op met T. Hoogerheide 06-53177114 of C.W. Deurloo 06-22503259

WEET JIJ WEL RAAD MET MOTOREN? Wij zijn op zoek naar een

ervaren monteur meer over ons: www.mpz.nl

GEZOCHT allround medewerker VOOR INSTALLATIE

van houthaarden en rookkanalen Info: 0187-645245 Info: woodflame@hetnet.nl

Tramweg 22a | 3255 MB Oude-Tonge 0187-645245 Openingstijden: di t/m vr 10.00-12.00 en 13.00-17.00, za. 11.30-17.00 uur woodflame@hetnet.nl | www.woodflamehoutkachels.nl

kabbelaarsbank 5.01 • 3253 me ouddorp • 0111 671920 • haven@mpz.nl

vacatures

KOOC, de eerste bezorger van 100% biologische, gezonde kant-en-klaar maaltijden, groeit en daarom zijn wij op zoek naar aanvulling in ons team. Wil jij, samen met ons, de perceptie van kant-en-klaar maaltijden veranderen?

KOK Als zelfstandig werkend kok ben je verantwoordelijk voor het bereiden van onze maaltijden, van het selecteren en verwerken van de producten tot aan het presenteren van de maaltijd. We werken uitsluitend met biologische en natuurlijke producten die lokaal verkregen zijn en bereiden de maaltijden iedere dag vers. Je krijgt de kans om mee te denken over de samenstelling van maaltijden en je te ontwikkelen.

Onze maaltijden voldoen aan de strenge gezondheidscriteria van gezondheidscoach en levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman: 100% biologisch en zonder gluten, lactose, caseÏne of onnodige toevoegingen. Wij selecteren de grondstoffen zelf, bereiden de maaltijden in eigen keuken en bezorgen de dagverse maaltijden vervolgens aan huis in heel Nederland.

WIJ VRAGEN • Minimaal 1 jaar relevante werkervaring in een soortgelijke functie; • Kennis van gezonde producten en ingrediënten; • Je hebt een passie voor (gezonde) voeding; • Je bent flexibel en stressbestendig; • Je kunt zelfstandig werken, maar bent ook een teamplayer; • Je bent 32 tot 40 uur per week beschikbaar. WIJ BIEDEN • Een marktconform salaris;

ASSISTENT KOK

ASSISTENT PRODUCTIE

(SCHOLIEREN EN STUDENTEN)

Als assistent kok ondersteun je bij het bereiden van onze maaltijden, van het

Als assistent productie ondersteun je bij de

snijden en portioneren van de producten, tot

productie van onze dagverse maaltijden, van

aan de mise en place. We werken uitsluitend

het inpakken van de maaltijden, tot aan de

met biologische en natuurlijke producten

administratie.

die lokaal verkregen zijn en bereiden de maaltijden iedere dag vers. Je krijgt de kans

Hierbij krijg je ook volop de kans om je te

om mee te denken over de samenstelling

ontwikkelen en mee te denken over onze

van maaltijden en je te ontwikkelen.

maaltijden.

WIJ VRAGEN

WIJ VRAGEN

• Affiniteit met (gezonde) voeding;

• Je bent scholier of student;

• Je bent flexibel en stressbestendig;

• Je bent flexibel en stressbestendig;

• Je kunt zelfstandig werken, maar bent

• Je bent minimaal 4 uur per

ook een teamplayer; • Je bent 32 tot 40 uur per week beschikbaar; WIJ BIEDEN

week beschikbaar; • Je bent woonachtig op of rond Goeree-Overflakkee. WIJ BIEDEN

• Een marktconform salaris;

• Een marktconform salaris;

• Een prettige, informele werkomgeving

• Een prettige, informele werkomgeving

met enthousiaste collega’s; • Een dynamische werkomgeving; • Ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën.

met enthousiaste collega’s; • Ervaring opdoen in een snelgroeiende startup; • Ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën.

• Ontwikkelingsmogelijkheden: KOOC groeit en jij kan meegroeien; • Een prettige, informele werkomgeving met enthousiaste collega’s; • Een dynamische werkomgeving; • Ruimte voor nieuwe initiatieven en ideeën.

EN NU?

Ben je enthousiast over één van deze vacatures? Dan ontvangen wij heel graag jouw cv én motivatie. Stuur een e-mail naar Herbert Flier via h.flier@cocuisine.nl en we laten zo snel mogelijk iets horen.

KOOC.nl

Oost Havendijk 8 3247 LD Dirksland


Geschiedenis

23

Elke woensdag markt in Sommelsdijk, al generaties lang

Drukte bij de viskraam op de weekmarkt.

SOMMELSDIJK - Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Sociëteit Rethorica is in 2015 het boekwerkje ‘Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk’ verschenen met daarin allerlei wetenswaardigheden over het dorp. Eén van de oudste rechten die Sommelsdijk werd toebedeeld, was het marktrecht. Door Sociëteit Rethorica

Sommelsdijk krijgt marktrecht Op 14 augustus 1486 krijgt het dorp toestemming van Maximiliaan van Oostenrijk en Philips II voor het houden van een vrije weekmarkt op maandag en een vrije jaarmarkt van drie dagen, beginnend op St. Bartholomeus (24 augustus). Deze gift wordt op 11 oktober 1487 herhaald door Anna van Bourgondië, die op 1 september 1499 vergunning geeft de jaarmarkt te verzetten naar de maandag volgend op de eerste zondag na St. Gillis (1 september). Het verkrijgen van marktrecht is vaak een teken dat een plaats een bepaalde omvang heeft bereikt. Sommelsdijk is de eerste plaats op Overflakkee die begiftigd wordt met het marktrecht. Alleen het stadje Goedereede heeft oudere rechten. Het is een belangrijk privilege, want een markt is eeuwenlang de aangewezen plaats voor handel en daarom van grote economische betekenis voor een plaats. Lang voor de tijd van winkels is men voor aankopen aangewezen op een markt. Er is dan ook van alles en nog wat te koop. De markt heeft daardoor een

belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Sommelsdijk. Veehandel Halverwege de negentiende eeuw bestaat de weekmarkt niet meer; er zijn nog wel jaarmarkten. In 1884 blijkt uit ingezonden stukken in de krant, dat er op het eiland een duidelijke behoefte bestaat voor een weekmarkt. Sommelsdijk heeft vanwege de centrale ligging op het eiland de beste papieren. Na enige besprekingen is de Sommelsdijkse weekmarkt een feit. In 1924 besluit de gemeenteraad tot het officieel instellen van een weekmarkt voor vee op iedere woensdag tussen 8.30 en 13.00 uur. Er is destijds ‘op elke woensdag in deze gemeente eene beurs ten dienste van den handel in landbouwproducten’ en sinds enige jaren een handel in vee. Nieuwe impulsen In 1949 wordt de halfjaarlijkse markt druk bezocht, maar is het met de weekmarkt minder goed gesteld. De handel bestaat voornamelijk uit kleinvee. Om de weekmarkt een

Foto: Archief Eilanden-Nieuws nieuwe impuls te geven, besluit het gemeentebestuur de markt uit te breiden met ‘alle andere goederen of voorwerpen, die de middenstand van Goeree en Overflakkee of van elders in tenten, kramen of op andere wijze te koop wil aanbieden.’ Deze markt wordt gehouden op de Voorstraat en het Marktveld op iedere woensdag van 8.30 tot 13.00 uur. De weekmarkt slaat dan niet aan, want op 3 oktober 1956 verzucht gemeentesecretaris Jan Knape Mzn.: ‘Hedenmorgen de markt bezocht. Er was weinig aanvoer. Er was nog minder volk. De paar kooplui, die er waren, foeterden, omdat het voor hen een verloren dag dreigde te worden. Over het algemeen zijn er slechts twee goede marktdagen, dat zijn de voorjaarsmarkt en de najaarsmarkt.’ Knape pleit voor meer publiciteit. Zonder veel succes, want in 1959 leidt de markt nog steeds een kwijnend bestaan. Doorstart In 1960 besluit het gemeentebestuur van Sommelsdijk de markt nieuw leven in te blazen en om de voorjaars- en najaarsmarkten nog meer in de belangstelling te brengen; ditmaal wel met succes. Advies wordt ingewonnen bij de Centrale Vereniging voor Markthandel. Diens voorzitter, de heer M. Donker, geeft aan dat de plaatselijke middenstand groot belang heeft bij een week-

markt, zoals overal elders duidelijk is gebleken. ‘Voorkomen moet z.i. echter worden, dat zich dichtbij - in Middelharnis - een pseudo-weekmarktje ontwikkelt’. Op de voorjaarsmarkt van 27 april 1960 wordt een concours van standwerkers gehouden ter promoting van de nieuw ingestelde weekmarkt. Vanaf die tijd is er wekelijks op woensdag markt in Sommelsdijk. In de afgelopen decennia is het aantal kramen uitgebreid en zijn de landbouwmachines en het vee verdwenen. Thans wordt er een gevarieerd assortiment aan de man gebracht. Nostalgie De markt op de Sommelsdijkse Voorstraat is niet meer weg te denken. Iedere week wordt de statige en rustige Voorstraat omgetoverd tot een plaats van handel en bedrijvigheid. Zeker in het verleden, tijdens de voorjaars- en najaarsmarkten met de handel in vee, onderging de Voorstraat een ware metamorfose. Schoolkinderen uit Sommelsdijk kregen dan vaak halverwege de ochtend vrijaf om deze halfjaarlijkse

marktdagen te bezoeken. Allerlei vee, van koeien tot pluimvee, werd er verhandeld. Het was er dan een drukte van belang. Begin jaren zeventig is de laatste veemarkt, in de volksmond de ‘Koeienmarkt’, gehouden. Velen doen wekelijks een rondje over de markt. Ze bezoeken dan vaak hun vaste marktkooplieden, waarvan al diversen geruime tijd er hun vaste standplaats hebben. Mensen komen er ook voor een praatje, de markt is tevens een ontmoetingsplek. In het verleden waren er kleurrijke lieden, zoals Jan Kievit. Hij fungeerde jarenlang als parkeerwacht. Jan wist altijd wel een plekje voor de automobilisten aan te wijzen en hielp met gebaren bij het inparkeren. Doorgaans schoot er als dank wel een sigaar voor Jan over en daar was het eigenlijk om te doen. Ook Piet Troost was altijd van de partij. Hij verkocht er lootjes. Tijden veranderen, maar elke woensdag is er markt in Sommelsdijk, al generaties lang.

Boek over geschiedenis ‘Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 55 + 1 verhalen’ is voor € 12,50 te koop bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Sociëteit Rethorica maakt zich sterk voor het behoud van dit cultuurhistorisch element in de kern van Sommelsdijk.


24

Pelgrim in Medialand Naar aanleiding van ‘Pelgrim in Medialand’, door Steef de Bruin en Henrieke van Dam, een uitgave van Driestar educatief i.s.m. de Banier, volgens het Media Attitude Model. ISBN nr. 9.789.402.901.535; Prijs € 12,95

Vakantie Ds. W. Visscher Heel Nederland is zo’n beetje op vakantie. Sommige mensen blijven thuis en gaan dagjes weg. Anderen gaan ergens in Nederland naar het strand of naar de bossen op de Veluwe. Ze huren een vakantiehuisje en zijn zo enkele weken weg. Weer anderen gaan naar het buitenland. Heel veel mensen gaan naar Frankrijk en tegenwoordig gaan er ook veel mensen naar bijvoorbeeld Aziatische landen. Door de toegenomen mogelijkheden zijn er steeds verder weg liggende vakantiebestemmingen. Ik herinner me nog uit mijn eigen jeugd dat Duitsland al een heel eind weg was. Maar de huidige jongere generatie trekt zo’n beetje de hele wereld over. Hoe kijken we tegen het fenomeen vakantie aan? In de eerste plaats is vakantie een periode van rust. Een mens is iets anders dan een machine. Een machine kan steeds door blijven draaien. Dat kan echter bij een mens niet. We hebben periodes van rust nodig. Daarom gaan we ook slapen, zodat ons lichaam rust krijgt. Het is ook nodig dat we een periode even iets anders doen. Het is goed om dan even afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Laten we daarom de vakantieperiode ook gebruiken om wat tot rust te komen. En laten we de vakantieperiode vooral niet gebruiken om van hot naar her te rennen en nog veel vermoeider thuis te komen dan we weg gingen. Dan gebruiken we de vakantietijd verkeerd. Rust, reinheid en regelmaat zijn nog steeds belangrijke dingen voor het leven. In de tweede plaats is de vakantietijd ook een moment van bezinning. Kijk, in de dagelijkse gang van het leven wordt je soms door allerlei dingen opgeslokt. Je komt er vaak ook niet toe om eens een goed boek te lezen of om eens wat na te denken over de diepere dingen van het leven. Juist in de vakantietijd kunnen we nog eens terugkijken naar het afgelopen jaar en onze aandacht weer eens wat te richten op de diepere dingen van het leven. Bezinning is heel belangrijk. Het is een kenmerk van onze cultuur dat we steeds oppervlakkiger gaan leven. En daarom is een vakantietijd ook nodig en belangrijk om af en toe eens stil te staan bij de belangrijkste dingen van het leven. En laten we daarom in de vakantietijd ook een paar goede boeken lezen. In de derde plaats is de vakantietijd ook een periode voor het gezin en de familie. Uiteraard kunnen we met vrienden of alleen op vakantie gaan. En vanzelfsprekend is dat niet verboden. Aan de andere kant is het gezin en de familie wel de basis van onze samenleving. En juist de banden in het gezin en de familie behoren versterkt te worden. Zeker in onze tijd met zoveel lastige problemen is een goede basis in het gezin heel belangrijk. En juist in de vakantietijd kunnen er dan gesprekken worden gevoerd, wandelingen worden gemaakt, samen eten of dingen doen waar we gewoonlijk misschien minder aan toekomen. Juist een vakantietijd kan zo gezinsversterkend zijn. In de krant lezen we her en der over wat misstanden tijdens de vakantie. Ik denk aan bierdrinkende jonge mensen die hun boekje te buiten gaan. Laten we echter deze tijd gebruiken om een aantal belangrijke en noodzakelijke dingen gestalte te geven in ons leven. Dan wordt vakantietijd ook goede tijd.

Een leerzaam en inhoudsvol boekje met betrekking tot het gebruik van het mobieltje. De schrijvers hebben geprobeerd om in de huid van jongeren en ouderen te kruipen om zo een goed gesprek op gang te brengen als het gaat over mediagebruik. Het is de verdienste van Steef de Bruin en Henrike van Dam, dat ze heel ver gegaan zijn om erachter te komen wat jongeren beweegt, hoe ze in dit leven staan, juist als het gaat over de mogelijkheden, maar zeker ook de grote gevaren die verkeerd mediagebruik met zich meebrengt. Het is niet zo moeilijk om als ouders kinderen te verwijten dat ze alweer met hun mobieltje bezig zijn. Om over deze materie een goed gesprek op gang te brengen is lastiger, maar wel waardevoller. Pubers die bijna altijd online zijn verliezen de verbondenheid met ouders. En ouders met hen. Het is belangrijk dat in zo’n gesprek de juiste vragen worden gesteld en dat de Bijbel leidraad is in het gebruik van de moderne media. De schrijvers gaan uit van herkenbare situaties in de mediaopvoeding vanuit een Bijbelse levenshouding en gebaseerd op het ontwikkelde Media Attitude Model. Vanuit vier verschillende opties: pelgrim, burger, leerling en dienaar, geven zij kernwoorden aan, die bij deze onderdelen horen. Bij het woord pelgrim noemen ze als begrippen: matigheid, weerbaarheid, verantwoordelijkheid, integriteit, eerlijkheid, nederigheid. Bij burger gaat het om: consistentie, coherentie, Godsbesef, zelfbeheersing, duurzaamheid en rentmeesterschap. Als leerling moet de volgende zaken aan de orde komen: concentratie, focus, diepdenken, diepleren, doorzettingsvermogen en brongerichtheid. Tenslotte noemen zij bij dienaar deze woorden: dienstbaarheid, gemeenschapszin, barmhartigheid, liefde, trouw en transparantie. Dit boek geeft veel praktische handvatten voor iedereen die met jongeren te maken heeft. De gespreksvragen kunnen een leidraad zijn bij opvoedingskringen. In de inleiding zetten de schrijvers uiteen hoe de opzet van dit boek is en geven ook aan hoe het gebruikt kan worden. Hoofdstuk 1 in draagt als titel: ‘Jij op reis’ en gaat over pelgrimschap, ontleend aan de tekst uit Hebreeën 11:13b: “…en hebben beleden, dat zij gasten en vreemdelingen op de aarde waren.” Zoals elk hoofdstuk begint het met een praktijksitua-

tie: pluk de dag, over matigheid. Het tweede hoofdstuk: Een schild en een helm - over weerbaarheid, hoofdstuk 3: Verlokkelijk en verleidelijk - over zelfbeheersing. Hoofdstuk vier: Mens uit één stuk - over consistentie, hoofdstuk vijf: Rust aan je hoofd - over diepdenken. Het zesde hoofdstuk laat zien dat onverstoorbaar werken ook een valkuil kan zijn, het gaat over de focus in je leven, waar richt jij je op? Hoofdstuk 7 is wel heel bij de tijd: selfies en selfish - over dienstbaarheid aan de naaste. Ook hele moeilijke en gevaarvolle items gaan de auteurs niet uit de weg en dat niet op een goedkope manier: kalverliefde en naaktfoto’s - over trouw zijn. Op een indringende wijze worden de gevaren van het publiceren van foto’s op het internet aan de orde gesteld. Zij geven een advies mee aan jongeren voor ze e.e.a. versturen: THINK! Zo’n boodschap of foto moet voldoen aan voorwaarden. True: is het echt waar wat we sturen? Helpful: helpt het anderen of is het eigenbelang? Inspiring: is de boodschap inspirerend en positief van aard?

praktische voorbeelden voor ouderen en jongeren gespreksvragen voor opvoedingskringen schrijvers gaan in gesprek met jongeren en ouderen Necessary: is het noodzakelijk op deze foto, dit bericht te sturen? Kind: is het vriendelijk om dit te versturen? Het beantwoorden van deze vragen voordat we een bericht of foto versturen, kan veel narigheid voorkomen. Steef de Bruin en Henrike van Dam eindigen in het slothoofdstuk met de kracht van het gebed. Het gebed om de Heilige Geest, of Die wil neerdalen in de harten van ouderen en van onze jongeren. Dan is het ware pelgrimschap te beoefenen en kunnen we dit voorleven aan hen. Alleen de Schepper van hemel en aarde kan onze vingers bewaren voor verdwalen op het web. Alleen genade kan ons geven dat wij ons vrijwillig binden aan en vermaken in Zijn wet. Dan daarmee is de vreze des Heeren ook het beginsel van de mediawijsheid. Van harte aanbevolen.


WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

25

ds. D. Hoolwerf, Stellendam

Heilig luieren Een hand vol rust is beter dan beide vuisten vol zwoegen en najagen van wind. Prediker 4:6 Hebt u even tijd voor een meditatief moment? Of leest u dit gewoon in één stuk door tussen alle berichten en advertenties? Moet u straks ook weer aan de slag en bladert u snel deze krant even door? Lees dan maar niet verder op dit moment. Ik nodig u uit een rustmoment te zoeken. En dan verder te lezen. Om daarna gewoon even lekker te luieren. Heerlijk toch, een beetje lui onderuit te kunnen zakken en helemaal op adem komen. Een mens holt anders maar door. Velen weten maar niet hoe ze in hun agenda alles op een rij moeten krijgen. Vergaderingen, besprekingen, oppassen, zakenlunches, verjaardagen, recepties, excursies, werk en kerk, druk en stress. Er is een ziekte die ‘haast’ heet. Alleen in vakantietijd zijn we even

koortsvrij. Hoewel, je hebt er bij die zelfs in de vakantie het druk hebben, van alles plannen en met elkaar van hot naar her vliegen. Haast. We hebben de handen vol aan onszelf. Velen hebben moeite hun hoofd boven het water van de agenda te houden. We moeten leren om heilig te luieren. Niemand van ons wil lui genoemd worden. Aan luie mensen heb je niks. Het leven is kort, en of je nu wel of niet gelooft in een leven na de dood, wij mensen hebben blijkbaar toch allemaal op de een of andere manier een drang in ons uit dit leven te halen wat er in zit. Het oude denkpatroon, dat velen als kind al is voorgehouden: “Maak er wat van, doe je best.” Het zit je in het bloed. Stel je voor dat je niks meer te doen hebt. Zorg dat je wat om handen hebt. De hele wereld is er vol van, de hele maatschappij staat er bol van: ga niet liggen luieren, handen uit de mouwen. We hebben zelfs een vrome uitdrukking: “Ledigheid is des duivels oor-

kussen.” En zo lopen we maar achter onszelf aan te hollen. Vertellen we elkaar dat we het druk hebben. En als we echt even helemaal niks doen, verontschuldigen we ons. Sorry, ik was even niks aan het doen. In het woordenboek wordt luieren omschreven als: niets of weinig doen als bewuste activiteit. En heilig luieren is dan deze bewuste activiteit van niks doen apart zetten en hoog waarderen. Wie dat doet is God zelf. Als Hij hemel en aarde in al hun rijkdom heeft voltooid, gaat God rusten van al zijn werk (Genesis 2:1-4). Een dag van bewuste activiteit om niet te werken. Met alle eerbied gezegd: God gaat heilig luieren. Deze zevende dag zegent en heiligt Hij. Het is in de schepping ingebed. Het hoort bij het natuurlijk leven om te rusten. Als Hij dan ook een eigen volk rondom Zich verzameld heeft, is dat Zijn gave aan dat volk: zes dagen werken, maar de zevende

dag is een rustdag, geen werk doen als bewuste activiteit, heilig luieren (Exodus 20:8-11). Zo is het sabbatgebod er echt voor de mens. (Markus 2:27). Jezus als de Mens bij uitstek is Heer en Meester over de sabbat. Al wandelend tussen de korenvelden, genietend en koren plukkend, zie Ik Hem gaan met Zijn volgelingen, zonder stress, heilig luierend op de sabbat. Als er Eén is Die weet van onrust en van een opgejaagd leven, dan is Hij het. Hij laat zien dat je er stuk aan gaat. Hij neemt die onrust van je over en geeft je er rust voor terug. Hij is Heer en Meester in heilig luieren. Door Hem is het mogelijk voor ons. In een heldere nacht kun je de sterren zien in de spiegel van het water van een vijver. Gooi je er een steen in, dan geeft dat een plons, spat het water weg en rimpelt het in steeds grotere kringen door de hele vijver. Het spiegelbeeld is vertroebeld. Slechts een stille vijver weerkaatst de sterren.

Hoe is dat in ons leven? Zijn al onze activiteiten niet steeds weer stenen, grote en kleine, die beweging brengen in het water? Hoe kun je alle levensproblemen aan in je leven? Sommigen denken door nog harder te werken. Hoe weerspiegel ik iets van Gods liefde in deze wereld van de haast? Alleen door Rust. De kunst van heilig luieren, het ervaren van stilte. Het tegenovergestelde is doorjagen. Je storten in allerlei acties en bezigheden. Ga er even voor zitten en bid het volgende gebed: Leg, HEER, Uw stille dauw van rust op onze duisternis. Neem van ons hart de vrees, de lust, en maak ons innerlijk bewust hoe schoon uw vrede is. Ik wens u bij regelmaat een heerlijke tijd van heilig luieren! Schitter eens sterren van liefde en geluk. In een onrustige vijver valt niets te weerspiegelen. Liefde en geluk kunnen alleen weerspiegeld worden in het vlakke water dat tot rust gekomen is.

Zondag 13 augustus OUDDORP Herv. Gem. 9.30 uur en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 9.00/10.30 ds. V.d. Griend en 18.30 uur ds. Davelaar - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. J. Van Belzen Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. A.M. Langhout 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. A.M. Langhout - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. R. Slot -de Haan GOEDEREEDE Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke en 18.30 uur ds. M. Aangeenbrug - Hersteld Herv. Gem. 9.00 uur kand. A.I. Kazen en 18.00 uur ds. R. van Kooten STELLENDAM Herv. Gem. 10.30 uur ds. P. Wijnberger en 17.00 uur ds. C. Mijderwijk - Hersteld Herv. Gem. 11.00 uur kand. A.I. Kazen en 18.00 uur ds. J. Joppe MELISSANT Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.B. Quik- Verweij Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst DIRKSLAND Herv. Gem. 10.00 uur prop. A. van Kralingen en 18.00 uur prop. A. L. Kornaat - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur ds. C. Oorschot HERKINGEN Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. de Jong en 18.00 uur ds. M. J. Middelkoop - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Blankers en 18.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur ds. P.D. de Haan

SOMMELSDIJK Herv. Gem. 10.00 uur prop. H. Boele en 18.00 uur ds. L. Kruijmer - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot en 16.00 uur ds. D. Zoet - Lukaskapel 10.00 uur ds. R.A. Grisnigt en 14.30 uur ds. A. ten Brinke - Exodusgemeente 10.00 uur ds. Ch. Bartelink-van der Dool - Remonstrantse Gem. geen dienst - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur Kees Tanis MIDDELHARNIS Herv. Gem. 9.00 uur ds. M. J. Middelkoop en 18.00 uur ds. G. van den Berg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. J.A. van Rootselaar en 17.00 uur ds. L. Kruger - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. J. van Laar - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. Verkerk en 14.30 uur ds. J. Ophoff - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur Arjan Baan NIEUWE-TONGE Herv. Gem. 9.30 uur ds. W. Meijer en 18.00 uur dhr. T. R. Rietveldt - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. de Greef en 18.00 uur ds. G.J. Blankers - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. D.W. Tuinier OUDE-TONGE Herv. Gem. 10.00 prop. J. A. Mol en 18.00 uur P. D. de Groot - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur Jos Refo - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur Jan den Admirant STAD a/h HARINGVLIET Herv. Gem. 10.00 uur ds. H. J. Catsburg en 18.00 uur ds. H. Schipaanboord - Geref. Kerk 10.00 uur onbekend DEN BOMMEL Herv. Gem. 10.00 uur prof. Dr. W. Balke en 18.00 uur ds. H. J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur ds. A. Spaans en 18.00 uur dhr. Stam

OOLTGENSPLAAT Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. G. van der Ziel (afsluiting VBC) en 18.00 uur ds. G. C. de Jong - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. W.F. ‘t Hart en 15.30 uur ds. H. de Greef (bed. H.D.) - Geref. Kerk 9.30 uur dhr. J. Braber en 18.00 uur ds. G. den Hartogh - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur ds. G. Pater LANGSTRAAT Herv. Gem. 10.00 uur ds. L.J. Geluk

Extra diensten Herkingen - Woensdag 9 augustus, Ger. Gem.,19.30, ds. S.W. Janse Oude-Tonge - Woensdag 9 augustus, Ger. Gem., 19.30, ds. C. van Krimpen Ouddorp - Donderdag 10 augustus, Ger. Gem., 19:30, ds. G.W.S. Mulder Ooltgensplaat - Donderdag 10 augustus, Ger. Gem.,19.30, ds. J. van Belzen Herkingen - Woensdag 16 augustus, Ger. Gem., 19.30, ds. G. van Manen Middelharnis - Woensdag 16 augustus, Ger. Gem., 19.30, ds. M. Karens Ouddorp - Woensdag 16 augustus, Hersteld Herv. Gem., 19.30, ds. D. Zoet Ouddorp - Woensdag 16 augustus, Ger. Gem., 19.30, ds. P. Mulder


26 Reportage


WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

27

De kernen op Goeree-Overflakkee (4): Goedereede

Met z’n allen, dat is Goedereede GOEDEREEDE - Als je in Rotterdam woont en een avondje uit wil, pak je de fiets en ben je snel waar je moet zijn. Woon je in Goedereede, dan heb je meestal een auto nodig. Om sushi of Surinaams te eten, red je het niet met de fiets. Maar dat is volgens Don Schavemaker (bijna 27) dan ook zo’n beetje het enige ‘nadeel’ van Goedereede als woonplaats. Voor het wonen en leven in het fraaie historische stadje, waar hij sinds april 2017 weer woont, geeft hij een hoog rapportcijfer: 8,5. “Het is hier echt gezellig. En de omgeving is prachtig.” Tekst: Kees van Rixoort, foto’s: Hans Villerius

Don Schavemaker heeft vergelijkingsmateriaal, want hij woonde hiervoor een tijdje in Rotterdam-Charlois. “Ik heb er anderhalf jaar gewoond, maar ik ben opgegroeid in Goedereede. We woonden vlak bij de molen.” Sinds april staat zijn huis in De Nieuwe Oostdijk, de net opgeleverde wijk aan de noordzijde van het stadje, waar hij verschillende oude bekenden van de basisschool als buurtgenoten heeft. Don woont er met zijn vriendin. “Ik ben terug op het oude nest.” Alles bij de hand Hij vertelt dat het plezierig is om het enige stadje op Goeree-Overflakkee op te groeien. “Voor mijn gevoel had je hier alles bij de hand. Op stap gaan of werken, dat heb ik hier altijd in de buurt gedaan. Ik ging uit in De Kreek en werkte tijdens de vakanties op het Toppershoedje, als medewerker technische dienst. Na de basisschool kwam ik op de middelbare school in Middelharnis. Daar, in Middelharnis, heb je veel meer voorzieningen, maar het trok me nooit zo. Ik kwam er alleen voor school. Goedereede voelt als thuis. Er hoeft maar iemand op een trommel te slaan en de Markt staat gelijk vol mensen en is er volop gezelligheid.” In Rotterdam heb je dat niet. Ja, je kunt er zelfs midden in de nacht boodschappen doen in de supermarkt en op elke hoek van de straat is wel horeca te vinden, maar of dat nu het verschil maakt… “Als ik iets bijzonder wil eten ga ik wel naar Rotterdam. Ik had daar een leuk appartementje, maar eigenlijk was het voor mij een slaapplaats. Meer niet. Meestal was ik bij mijn vrienden in Goedereede. Veel criminaliteit was er niet in Rotterdam, maar het is daar toch anders. Je bent algauw bang dat er iets met je auto gebeurt als hij voor de deur staat, terwijl hij in Goedereede niet eens altijd op slot staat. Het voelt hier veel vertrouwder.” Gemoedelijk De terugkeer naar Goedereede,

na anderhalf jaar Maasstad, voelt dus goed. “Ik wilde graag terug naar Goeree-Overflakkee; een huis kopen in Rotterdam zou ik absoluut nooit doen. Mijn vriendin, die in veel verschillende plaatsen heeft gewoond, voelt zich hier ook erg thuis. Ze vindt het mooi en gemoedelijk. Voor de buurtbarbecue hebben we al honderd aanmeldingen”, aldus Don Schavemaker, die dagelijks naar Oosterhout heen en weer rijdt, waar hij werkzaam is op de afdeling verkoop en marketing van een productiebedrijf voor de bouw. “Tja, het is misschien ook een ‘nadeel’ dat je in Goedereede niet altijd dichtbij een geschikte baan kan vinden.” Heimwee naar Rotterdam heeft hij geen moment gehad. “Het is hier veel leuker en ruimer; ik houd ervan om buiten te zijn. Als je gaat hardlopen, ben je zo in de Kwade Hoek en op het strand. Ik voel me hier vrij. Bovendien is er in de omgeving veel interessante horeca bijgekomen. Het belangrijkste is dat Goedereede echt gezellig is. Ik heb het idee dat de mensen hier wat voor elkaar over hebben. Dat zit er van oudsher in. Weinig winkels? Ach, die mis ik niet. In Rotterdam kwam ik ook zelden op het Zuidplein.” Met elkaar Elza Feller - opgegroeid in Havenhoofd, maar nu alweer vele jaren woonachtig in Goedereede - komt met een sfeertekening van het leven en wonen in Goedereede die veel op die van Don Schavemaker lijkt. “Het is heerlijk om hier te wonen, ik woon heel graag in Goedereede”, zegt ze. “Iedereen doet hier zijn eigen ding, maar met elkaar is toch een soort saamhorigheidsgevoel. De Goereeërs zien naar elkaar om en zijn oprecht geïnteresseerd. Zowel bij ziekte als bij geluk en geboorte. Het gaat hier allemaal goed samen, of je nu kerkelijk bent - PKN of Hersteld Hervormd - of niet naar de kerk gaat. Dat is de sleutel. De bewoners van De Nieuwe Oostdijk worden ook meteen geaccepteerd. Daar mogen we best trots op zijn.” Ze ziet de nieuwe bewoners ook

in verenigingsgebouw Oostdam, waar ze beheerder is. Dat is mooi, want het gebouw is bedoeld als bruisend hart voor verenigingen, activiteiten en bruiloften en partijen. Een belangrijke voorziening in een kleine kern als Goedereede. En een voorziening die de laatste tijd is gegroeid in populariteit. Verrassend blijven “We proberen het gebruik van Oostdam zoveel mogelijk te stimuleren”, vertelt Elza. “Ook door zelf van alles te organiseren. Zoals kinderactiviteiten op woensdagmiddag, een knutselmiddag of een voorleesochtend voor peuters. In het voorjaar hebben we voor moeders een mammafair gehouden. Ook is er een keer een hobbybeurs geweest voor een wat ouder publiek, net als bij Goeree Creatief, dat hier elke vierde donderdag van de maand is. We willen als Oostdam verrassend blijven. Op 18 november is hier de jaaruitvoering van de Amazing Singers en in het najaar starten we met Frisfeesten voor de jeugd van 12 tot 16.” Nog niet zo lang geleden was het verenigingsgebouw op sterven na dood, maar nu is Oostdam weer een plek waar veel Goereeërs elkaar ontmoeten. Een buurthuis. “Het gebouw was gedateerd. Met een grote groep vrijwilligers hebben we de schouders eronder gezet en zijn we het gaan opknappen”, vertelt Elza over de oorzaak van ‘de nieuwe lente’ van het verenigingsgebouw. “Daarna zijn we zoveel mogelijk mensen fan gaan maken van Oostdam. Er is duidelijk goodwill. Anders krijg je ook niet zomaar een tafelvoetbal en een tafeltennistafel cadeau. Het is hier aardig van de grond gekomen - Oostdam is in beweging - maar het kan nog beter. We moeten blijven stimuleren en er met elkaar voor zorgen dat Oostdam open blijft. Hier leg je contacten. Dit is zó belangrijk in een kleine kern.” Kinderen vertrekken Een pinautomaat is ook wel handig. Er is er gelukkig één in Goedereede, in de supermarkt. Het nadeel is dat je alleen geld kunt pinnen als de winkel open is. “Jammer”, vindt Elza. Maar dat is slechts een klein smetje op het woongenot in het stadje. “Meer nadelen?” Ze moet diep nadenken. Dan: “Dat veel grote kinderen vertrekken. Dan krijg je vergrijzing in je kern. Je ziet het bij de fanfare, Apollo, een van de gebruikers van Oostdam: kinderen spelen er tot hun zeventiende of achttiende en gaan dan studeren in Rotterdam of Tilburg. Die zie je

dan niet meer bij de fanfare. Maar weer wel bij de Portdagen…” Elza Feller geeft Goedereede het hoogst denkbare rapportcijfer: een 10. “Ik ga hier nooit meer weg.” Ook Lenie Tanis beoordeelt het wonen en leven in Goedereede met ‘uitmuntend’. Ze runt al 22 jaar bloemenzaak De Korenbloem in de Kerkstraat, in haar woorden “een echt Anton Pieck-straatje”. “Het draait goed”, zegt ze, “wij verkopen ook veel aan klanten uit andere dorpen. Ook vanuit Middelharnis komen ze hier bloemen kopen.” De Korenbloem is een van de weinige winkels in Goedereede. De snoepwinkel uit de jonge jaren van Lenie is allang verdwenen, evenals tal van andere zaken en zaakjes. Wel is er een alom geprezen bakkerij, en een supermarkt. “Ik doe al mijn boodschappen bij onze super, niet alleen de vergeten boodschap. Dat deed ik ook toen we een gezin met drie kleine kinderen hadden. Er kan niet genoeg op gehamerd worden: als de super dichtgaat, dan is het onze eigen schuld. Je moet er niet aan denken dat de supermarkt er niet meer is. Dan krijg je leegloop en wordt het almaar minder.” Geen Renesse Veel winkels en andere voorzieningen telt Goedereede niet. Maar, benadrukt Lenie Tanis, dat hoeft ook niet. “We willen geen Renesse of Domburg. Het is hier heerlijk rustig; laten we dat zo houden. Goedereede trekt daardoor een ‘ander soort toeristen’, geen grote groepen jongelui. Maar het is hier wel vaak feest. Twee deksels op elkaar en het is feest op de Markt. Met z’n allen, dat is Goeree. Iedereen wordt geaccepteerd. Een praatje, een wijntje… zo gaat dat hier. Van mij krijgt Goedereede een 10. Ik zou niet weten welke nadelen hier zijn.”

Goedereede, feiten Aantal inwoners per 1 januari 2017: 2164 Voorzieningen: Verenigingsgebouw Supermarkt Bakkerij Bloemenwinkel Horeca Tankstation Basisschool Twee kerkgenootschappen Huisartsenpraktijk Fysiotherapiepraktijk


ULTIEME ZOMERWEKEN EXTRA LEKKER WEER, EXTRA LEKKER SLAPEN

HÄSTENS

AUPING

BIJ AANKOOP VAN EEN HÄSTENS BED HET TOPDEKMATRAS CADEAU

ONTVANG 15% VOORDEEL OP HET AUPING ASSORTIMENT

TEMPUR

WONDERLAND

ONTVANG 50% KORTING OP HET TWEEDE ARTIKEL

€500,- VOORDEEL OP EEN COMPLETE SET VAN CONTINENTAL/ADAPTIVE

BEKIJK ALLE ZOMERAANBIEDINGEN OP SLAAPBOULEVARD.NL BOONSWEG 7, 3274 LH BLAAKSEDIJK | INDUSTRIETERREIN HEINENOORD (ROTTERDAM) | T: 0186 - 60 13 55


Nieuws

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

29

De kerk komt naar je toe op de Klepperstee OUDDORP - Middenin een groot grasveld staat een witte partytent. Vlaggetjes wapperen in de zomerbries. Er heerst een drukke bedrijvigheid in en rond de tent. Het podium staat al. Het team van Dabar op Vakantiepark De Klepperstee combineert recreatie met evangelisatie. Eén van de teamleiders draagt een toepasselijke naam; het is Benjamin (21). Hij vertelt over Dabar.

Mijn passie komt specifiek uit het Johannes-evangelie, waar het gaat over de goede Herder. Dan staat er dat er nog moeten worden toegebracht die nog niet behoren tot de kudde. Alle evangeliën sluiten af met een ‘ga’. Blijf niet in de kerken hangen maar ga de straat op. We proberen dan ook de plaatselijke commissies actief te krijgen en voor verbinding te zorgen.’’ Klepper vertelt ook nog even kort over de inhoud van het Dabar-evenement. Na de sluiting gaan jongeren nog chillen of even het strand op. Iedere donderdagavond is er sing-in. Dan is de tent goedgevuld. ‘s Zondags wordt er een kerkdienst gehouden, maandagavond wordt er een volleybaltoernooi georganiseerd.

Tekst en foto: Erwin Guijt

“Dit is het derde jaar dat ik hier zit. Het eerste jaar was ik gewoon teamlid en intussen is dit mijn tweede jaar als teamleider, van een groep van zes personen. Wij runnen de tent, maken het programma, organiseren activiteiten en gaan de camping op om te evangeliseren.’’ Vriendin “Veel dingen doen we ook voor de gezelligheid. Elke ochtend is er kinderclub, waar de ouders mee naartoe mogen. ‘s Middags zijn er spellen, zoals een speurtocht of vossenjacht. ‘s Avonds is er een avondsluiting, vooral voor de tieners. Maar er zijn ook wat grootschaliger activiteiten, zoals dat we aanstaande zaterdag de hele camping van gratis ontbijt

Teamleider Benjamin (links) en Jan Klepper van de eilandelijke commissie van Dabar. willen voorzien.’’ Benjamin grinnikt even. “Dat is een serieuze operatie. Gelukkig hebben we veel sponsors.’’ Mensenkennis Wat betreft de gesprekken met mensen over het evangelie, daar moet je volgens Benjamin in groeien. Lef is wel nodig om over dat soort zaken met een vreemde te beginnen. “Aan iemand die heel veel dronk heb ik gevraagd of hij gelukkig was. Dan heb je een mooie gespreksopening.

Maar dat kan niet bij iedereen. Mensenkennis helpt in het werk mee, maar bovenal ook vertrouwen op God. Ik heb in mijn leven al wel geleerd dat God mensen op je pad brengt. Wij doen het niet alleen, maar zijn slechts de poppetjes.’’ Dan komt Jan Klepper van de eilandelijke organisatie aan. Echt tijd voor een diepte-interview is er niet, om de zoveel tijd komt er een belletje of een jongere die zijn aan-

dacht vraagt. “Sorry hoor, het is even druk. Een groep jongeren blijft hier onverwachts eten.’’ Klepper is van de eilandelijke commissie, met vertegenwoordigers uit alle kerken. “Eigenlijk faciliteren we twee dingen: het Pinkersterpad en nu voor vier weken Dabar.’’ Goede Herder “Ik ben gedreven vanuit de Bijbel om voor iedereen te evangeliseren; kinderen, jongeren en volwassen.

“Het is fijn om kinderen een programma aan te bieden op basis van de Bijbel. Het team verspreid folders over de camping. De kerk komt zo naar mensen toe. Het doel is om mensen voor het geloof te winnen. De gelegenheid om te evangeliseren moet je met beide handen aangrijpen. Wij kunnen enkel het verlangen aanwakkeren en het voorleven. Er is in deze wereld veel verdriet en eenzaamheid. Als je Jezus als Verlosser mag kennen en in vrijheid mag leven, is dat gaaf. En dat is ons doel met Dabar!’’

OPRUIMING OP=OP VELE SHOWROOM BANKSTELLEN KASTEN TAFELS EETKAMERSTOELEN RELAXFAUTUILS MATRASSEN BEDDEN BOXSPRINGS VOOR MINI PRIJZEN

Vestiging Bruinisse Dreef 14 • 4311 AK Bruinisse Tel: 0111 484012 • Fax: 0111 484019 Vestiging Oosterland Wilgenstraat 1 • 4307 DA Oosterland Tel: 0111 641213 • Fax. 0111 643078


Friese witjes en tableaus!

Portugese cementtegels, ontelbare mogelijkheden!

Marokkaanse zelliges,, verkrijgbaar in 24 kleuren! A. Huizer Emmalaan 8, Dirksland info@huizerwitjes.nl 0622645533/0187601844

Bezoek onze website voor veel meer mogelijkheden!


Lezen

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

31

Ridders van Sint Jan Er is opnieuw een spannend boek voor jongeren geschreven door Henk Koesveld: ‘Ridders van Sint Jan’. Het verhaal speelt zich af in de tijd van de Middeleeuwen en Kruistochten. De hoofdpersoon is Lothar, een gewone poortwachterszoon, die droomt van een leven met gevechten, toernooien en avonturen. Dat lijkt in eerste instantie helaas voor hem niet weggelegd.Op een avond komt er geheimzinnig bezoek bij het kasteel: de ridders van de Orde van Sint Jan.

pitaalridders!’

‘De poortwachter trekt de deur open en roept: ‘Heer, vier gasten vragen om onderdak. Graag een stalknecht voor de paarden!’ Hij wacht niet op toestemming, dat hoort eigenlijk wel. Maar niet bij dit soort gasten. Vier mannen komen de burchtzaal binnen. De voorste twee dragen een lange, zwarte mantel met op de borst een wit kruis. Het witte kruis heeft brede armen en aan elke arm twee punten. Hos-

Lothar moet van Gaucher, de andere zoon van zijn kasteelheer, op een toernooi diens plaats innemen. Zo wil Gaucher voorkomen dat hijzelf niet zal falen voor de menigte. Gaucher is namelijk niet zo goed in riddergevechten. Lothar daarentegen, is een uitstekende zwaardvechter en neemt deze plaats uitstekend in. Na afloop blijkt dat Gaucher hem niet met opa weg wil laten gaan. Hij is bang dat hij verraden zal worden,

Hier begint het verhaal van Lothar. Hij woont bij zijn opa en oma en is bevriend met de jongste zoon van de kasteelheer, Ogier. Als blijkt dat de ridders voor zijn opa Maury komen, is Lothar erg verbaasd. Heeft opa Maury een geheim? En waarom wil opa met Lothar op bedevaart naar Rocamadour? Wat is er allemaal gebeurd in het verleden? Wanneer Lothar wil vragen wat dat geheim is en wat opa bedoelt met ‘de ogen van Godfried’ verandert zijn leven plotseling…

omdat hij zelf niet heeft meegedaan aan het toernooi. Lothar wordt uiteindelijk ook nog beschuldigd van paardendiefstal en hij moet vluchten. Hij gaat mee op een gevaarlijke kruistocht naar het verre, onbekende Jeruzalem. Wat hij daarbij allemaal beleeft en meemaakt zul je zelf moeten lezen in dit boek. Het boek is geschreven met veel historische feiten, je leert een heleboel van het boek. Er komen veel personen in voor. Daardoor leest het soms wat moeilijker en moet je goed je aandacht erbij houden. Het is een echt jongensboek over ridders en vechten. Spannend en met wat humor geschreven! Dit boek is vooral bedoeld voor de oudere jeugd. Als je van geschiedenisverhalen houdt, zal het je vast aanspreken. Wanneer je ook de andere boeken van Henk Koesveld met plezier hebt gelezen, zal je dit boek ook zeker waarderen! Prijs: € 14,90 Leeftijd vanaf 11 jaar ISBN: 9789033128257 Uitgeverij Den Hertog

Waar het verhaal van Sonny Boy begon

De Dageraad Waar het verhaal van Sonny Boy begon Annejet van der Zijl 2017, uitgeverij Querido 88 blz., € 15,00 ISBN 97890214406138 Tip: lees vooraf het indrukwekkende ‘Sonny Boy’ (2004, Annejet van der Zijl, € 10,00, ISBN 978902441702)

Indrukwekkend inkijkje in de geschiedenis van de slavernij op een Surinaamse plantage Duik in het leven van de voorouders van ‘Sonny Boy’ Prachtig geïllustreerd door Sylvia Weve

In Suriname, op een katoenplantage bij de zee, begint het eigenlijke verhaal van Waldemar Nods, alias ‘Sonny Boy’. In 2004 verscheen van de hand van Annejet van der Zijl de gelijknamige bestseller waarin Waldemar en zijn veelbewogen geschiedenis tot leven komt. In 1836 werd op plantage ‘De Dageraad’ een meisje geboren. Het kleine meisje kreeg van de plantageopzichter de naam ‘Mimie’ en werd de latere grootmoeder van ‘onze’ Waldemar Nods. Het was op de plantages een vast gebruik dat de slavenhouder de borelingen van een naam voorzag. De kwekerij en kolonie waar Mimie het levenslicht zag huisde aan Motkreek, bij de monding van de rivier de Cottica. Deze stond weer in verbinding met de Atlantische Oceaan. Aan het einde van de 18e eeuw zeilde Willem Hendrik van Ommeren met ‘De Resolutie’ naar Paramaribo. Achter zijn naam stond vermeld ‘obligatie’ - dit hield in dat hij feitelijk was gedeporteerd. De oudste zoon van de voorzitter van de Raad van Schepenen van Bakel, een plaatsje in Brabant, maakte dus niet bepaald vrijwillig de grote oversteek. Vader Van Ommeren was het jaar voorafgaand aan de obliga-

tie van zijn zonen naar Suriname verwikkeld geraakt in een belastingschandaal. Na zijn arrestatie werden al zijn bezittingen verbeurd verklaard en Willem Hendrik werd verbannen, samen met zijn vier broers. De jongste, Pieter François, was nog maar net drie jaar oud toen hij voet aan wal zette in Suriname. De Surinaamse Gouden Eeuw, waarin de plantages hun bloeitijd beleefden, was net ten einde toen de broers aanmeerden in Paramaribo. Plantage ‘Zeezigt’, waar Willem Hendrik als eerste de scepter over zou gaan zwaaien, kende niet meer de glorie van weleer. Maar Willem Hendrik had pioniers- en ondernemersbloed en wist de inkomsten van plantage opnieuw tot grote hoogten te brengen, mede door de overstap van cacao en tabak naar suiker- en katoenteelt. Het Surinaamse katoen vond gretig aftrek in Holland. Met tentboten werd het katoen vervoerd over de Cottica om uiteindelijk te worden verscheept richting Amsterdam. Sonny Boy De expansiedrift van Willem Hendrik bracht hem tot het aanleggen van een tweede plantage die hij de naam ‘De Dageraad’ gaf. Dit vanwege de fenomenale zonsopgangen die hij vanaf de veranda van zijn hooggelegen wit gepleisterde plan-

tersvilla dagelijks kon bewonderen. De bloeitijd en de neergang van ‘De Dageraad’ en haar bewoners wordt beeldend beschreven en voor wie nog verder wil lezen biedt het overzicht van de geraadpleegde bronnen soelaas. In 1862 schafte Holland, als een van de laatste landen ter wereld, de slavernij af. De in totaal 33.000, op de Surinaamse plantages, werkzame slaven kregen hun vrijheid, maar werden alsnog wel verplicht 10 jaar als arbeider op de plantage te blijven werken. Mimie Nods werd op eenentwintigjarige leeftijd bevrijd uit een leven van slavernij. Ze verhuisde met haar grootmoeder Aurora en haar moeder Prinzes naar Paramaribo waar ze op hoge leeftijd overleed. Een kleine eeuw later zal de geschiedenis van kleinzoon Waldemar nauw verbonden worden aan die van de Hollandse Rika van der Lans. Uit de relatie van het Surinaams-Nederlandse stel wordt een zoon geboren: Waldemar jr., die de bijnaam Sonny Boy, naar een populair lied uit die tijd, krijgt. Rika en Waldemar bieden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan Joodse onderduikers. Het stel wordt verraden, gearresteerd en weggevoerd. Rika sterft in concentratiekamp Ravensbrück en Waldemar verliest op een tragische manier het leven in het zicht van de vrijheid.


TOTALE

! P O O K R E V LEEG ALLES MOET WEG!

E T S T A A L E D MAAND DAAROM NU HOGE KORTINGEN!

EK KOOPJESHO KORTINGEN TOT

90%

ALLES

50%

ALLE TUIN PLANTEN

30%

G N I L E D F A N E R E I D OOK DE ERPLANTEN

ALLE CADEAU/ SFEER & BUITEN DECORATIE MATERIA LEN

M.U.V. TUIN- EN KAM

66%

O.A. LANTAARNS, ONDERBORDEN, ZIJDEN BLOEMEN , HOBBY MATERIALEN

GEEN KORTING OP POTGROND & KAMERPLANTEN

ALLE TUINVERLICHTING & BINNENPOTTERIE

66%

OOK TE KOOP: STELLINGMATERIAAL, STEIGERHOUTEN PLANKEN, HEKWERK, PRESENTATIETAFELS ENZ. tuinwereld oud-beijerland

www.tuinwereld.nl

Tuinwereld Oud-Beijerland

Openingstijden

Beneden Oostdijk 64 ❋ Oud-Beijerland Telefoon 0186 633 633

Maandag 09:00 – 17:30 uur ❋ Dinsdag 09:00 – 17:30 uur ❋ Woensdag 09:00 – 17:30 uur ❋ Donderdag 09:00 – 17:30 uur ❋ Vrijdag 09:00 – 21:00 uur ❋ Zaterdag 09:00 – 17:00 uur ❋ Zondag gesloten


Varia

WOENSDAG 9 AUGUSTUS 2017

Expositie Kobie Bos in VVV-kantoor Ouddorp

Voorlichting cursus Theologische Vorming te Middelharnis Op 21 en 22 augustus 2017 worden er respectievelijk in Oud-Beijerland en Middelharnis voorlichtingsavonden gehouden voor de cursus ‘Theologische vorming gemeenteleden’. Deze driejarige cursus wordt al jarenlang georganiseerd. Vele kerkenraadsleden, kringleiders, catecheten en leidinggevenden van clubs hebben door deze cursus inhoudelijk verdieping gekregen voor hun werk in de kerk. Het uitgangspunt van deze cursus is de Bijbel en de belijdenis van de Reformatie. De lessen worden verzorgd door predikanten die gespecialiseerd zijn in hun vak. De cursus wil door middel van theologische vorming verdieping geven van de kennis van de Bijbel en belijdenisgeschriften en leiden tot bezinning en doordenking van de eigentijdse geloofsvragen die betrekking hebben op het leven

OUDDORP - De in Melissant woonachtige schilderes Kobie Bos exposeert de hele maand augustus in de drukbezochte VVV-vestiging in Ouddorp. Het is de vierde keer dat Kobie schilderijen tentoonstelt in het welbekende Blaeuwe Huus. Al meer dan twintig jaar schildert Kobie in haar eigen fantasievolle stijl. Daarbij puttend uit een welhaast onuit-

puttelijk lijkende bron. Haar werken ontstaan in eerste instantie met balpen op een simpel kladblaadje. Daarna werkt ze dit, in uiteenlopende formaten, uit op doek met acryl- of olieverf. Zo ontstaan haar fantasy-achtige kleurrijke voorstellingen. Daarnaast schildert ze ook met grote regelmaat bloemen en (huis-)dieren. Op haar website kobiebos.nl zijn de meest uiteenlopende onderwerpen te zien. Naast nieuw werk hangen er bij de VVV

ook enkele, leuk geprijsde, reproducties van eerder werk. Later deze maand komen een aantal kaartenseries van Kobie Bos in de verkoop bij Bruna in Ouddorp. En wie een aantal schilderijen in het echt wil zien kan dus de hele maand nog terecht bij VVV Goeree-Overflakkee, Bosweg 2 in Ouddorp. De tentoonstelling is te bezichtigen op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

Minimarathon Menvereniging Vier in Een

van de deelnemers. Verder willen we de deelnemers vormen en vaardig maken om hun persoonlijke gaven te kunnen ontplooien ten dienste van kerk en wereld. Een tweetal voorlichtingsavonden worden er georganiseerd, waarin u vrijblijvend kennis kunt maken met de cursus. De voorlichtingsavonden worden gehouden op: 21 augustus 2017 om 20.00 uur Maranatha te Oud-Beijerland en 22 augustus 2017 om 20.00 uur De Hoeksteen te Middelharnis. De cursusleider, ds. A.L. Molenaar uit Yerseke, zal u van harte welkom heten en nadere informatie omtrent de cursus verstrekken. De cursus zelf vangt zaterdag 2 september a.s. aan. U bent dan om 9.30 uur welkom in het Hervormd Centrum De Hoeksteen te Middelharnis. Zie ook www.cursustvg.nl.

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!

ONBETWIST ONBETWIST DE APK-SPECIALIST! DE APK-SPECIALIST! Facturatie Evides Waterbedrijf

ONBETWIST DE APK-SPECIALIS

ONBETWIST DE APK-SPECIALIST!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Evides Waterbedrijf, de drinkwaterleverancier van Zuidwest-Nederland, gaat vanaf 25 september zelf de afrekening van het drinkwater verzorgen. Op dit moment worden de facturen voor het drinkwater verstuurd door Delta. Evides is en blijft de drinkwaterleverancier van Zuidwest-Nederland. Alleen komt de waterfactuur vanaf oktober voor iedereen direct van Evides. Klanten ontvangen hierover in augustus 2017 een brief. Alle vragen over de factuur, administratie en het doorgeven van storingen lopen vanaf 25 september via de klantenservice van Evides, te bereiken via telefoonnummer 0900 - 0787. Tot die tijd worden alle vragen over de waternota van DELTA behandeld door DELTA.

Uitslag manege Oostmoer STAD AAN ‘T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony’s, proeven F3 en F4, gereden op zaterdag 5 augustus 2017 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan’t Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

OUDDORP - Op zaterdagmiddag 5 augustus mei vond de tweede minimarathon plaats van Menvereniging Vier in Een. De middag begon met een paar spatjes regen, maar algauw brak de zon door. Het werd gezellig druk, het publiek zag verschillende aanspanningen voorbij komen: van een tweespan met grote trekpaarden tot kleine, snelle welshpony’s. Op de foto staat Angelique Verhey met haar prachtige fries Thijs. Op het ruime grasveld van tankstation de Haan, was een mooi parcours uitgezet. Veel menners waren foutloos, maar er rolde ook menig balletje van de kegels af. Na de wedstrijd was er voor menners en hun grooms een lekker bakje kibbeling, aangeboden door een van de leden. Kijk voor meer informatie en foto’s op www.menverenigingvierineen.nl.

33

Floortje v.d. Tol, Balou, 244 pnt; Anne v. Leeuwen, Doddle, 238 pnt; Odile v.d. Pijl, Doddle, 236 pnt; Jessica Zeeman, Spiky, 235 pnt; Claartje v.d. Pijl, Glory, 235 pnt; Joelle v.d. Doel, Balou, 235 pnt; Emma Kemner, Spiky, 234 pnt; Sanne de Berg, Mandel, 230 pnt; Tess Keuvelaar, Noortje, 228 pnt; Shannon Arensman, Sproet, 224 pnt; Marith v. Barneveld, Magic M, 224 pnt; Naomi Schouten, Magic M, 221 pnt; Esmee Waltman, Sonja, 218 pnt.

APK ZOALS HET BEDOELD IS

Christelijk nieuwsblad op gereformeerde grondslag Uitgave: Uitgeversmij. Eilanden-Nieuws b.v. Verschijning: dinsdag huis-aan-huis vrijdag abonnement Tel. (0187) 471020 Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Langeweg 13, Sommelsdijk

Advertenties en administratie

• Tel. (0187) 471020 • E-mail: info@eilandennieuws.nl • Tarief per mm € 0,48 excl. BTW. Contracttarieven op aanvraag • Sluitingstermijn zakelijke advertenties: maandag en donderdag 12.00 uur • Sluitingstermijn overlijdensberichten: dinsdag en vrijdag 7.30 uur. Voor foutief geplaatste advertenties als gevolg van onduidelijke advertentieopdrachten kan de uitgeverij niet aansprakelijk worden gesteld. • Bladmanager: Gert Verweij, tel. (06) 50448359 • Advertentieverkoop: e-mail: gertverweij@eilandennieuws.nl

Redactie

• Hoofdredacteur: Martijn de Bonte, tel. (0187) 471022 • E-mail: redactie@eilandennieuws.nl

Abonnementen vrijdageditie

Abonnementsprijs: € 36,- per jaar; Postabonnement: € 96,- per jaar; Alleen vrijdag postabonnement: € 71,- per jaar; Digitaal abonnement: € 28,50 per jaar. Opzeggingen schriftelijk vóór 30 november Wijzigingen twee weken voor ingaan doorgeven.

Rekeningnummers

ING NL16 INGB 0000167930 Rabobank NL59 RABO 0342001108

Lid NNP

Van toepassing zijn de Regelen voor het Advertentiewezen (ROTA). Eilanden-Nieuws behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


Puzzelreglement 1.

2.

3.

4. 5. 6.

Stuur (of mail) je oplossingen aan het eind van de maand naar Oom Ko, p/a Eilanden-Nieuws, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis, oomkojeugdhoekje@filternet.nl Per maand zijn er 100 à 120 punten te verdienen. Zelfgemaakte raadsels voorzien van oplossing leveren 15 extra punten op. Zelfgemaakte puzzels met de oplossing erbij, die via de e-mail verstuurd worden, leveren 20 punten extra op als ze geplaatst worden. Stuur af en toe een briefje, dat wordt beantwoord. Bij 600 punten ontvang je een boekenbon van € 10,–. Wie een jaar geen oplossingen inlevert, verliest zijn/haar punten en begint weer met 0 punten.

Bon: Berdien Korpershoek (Middelharnis), Dineke Groenendijk (Ouddorp), Andra v.d. Made (Middelharnis), Gerdien van ’t Kruijs (Ede), Moniek Verhage (Dirksland), Henry de Boed (Nieuwe-Tonge) krijgen een boekenbon of hebben die al gekregen.

Jarigen: Vrijdag 11 augustus is Mariëtte de Bonte (Ooltgensplaat) jarig. Op maandag 14 augustus is Gerdien van ’t Kruijs (Ede) jarig. Van harte gefeliciteerd en een fijne dag midden in de vakantietijd!

Slot

Hallo vakantiegangers, Zeesterren Misschien heb je op het strand wel eens een zeester zien liggen. Meestal is hij dan dood. Hij is dan uitgedroogd en helemaal hard. Een zeester leeft in zout of brak water, daarom kom je ze tegen bij de kusten en de stranden. Ze leven op de bodem van de zee en kunnen niet zwemmen. Het zijn echte bodembewoners. Zeesterren gaan over de bodem van de zee op zoek naar diertjes om op te eten: mosselen, slakken en oesters. Niet alleen aan onze stranden en kusten kom je deze dieren tegen. Ook in andere landen. Er zijn veel verschillende soorten zeesterren in allerlei kleuren. Op een strand in India liggen honderden, soms wel duizenden zeesterren. In India is het warm en soms zelfs erg heet. Door de brandende zon drogen de zeesterren uit als ze op het strand liggen. Ze gaan dan dood. Op een dag loopt een jongen langs het strand. Steeds kijkt hij naar beneden. Soms bukt hij. Wat zoekt hij? Hij kijkt of er nog levende zeesterren zijn. Af en toe pakt hij een zeester op en gooit die terug in zee. Dan heeft hij een levende zeester gevonden. Op een gegeven moment komt er een grijze, wijze, verstandige man aanlopen. Hij kijkt van een afstand naar de jongen en ziet wat hij doet. Als hij een tijdje daar gestaan heeft, loopt hij naar de jongen toe. De oude, grijze man vraagt: ‘Jongen, wat ben je daar aan het doen?’ De jongen kijkt op en zegt: ‘Ik haal de levende zeesterren ertussen uit. Die gooi ik terug in zee. Daar horen ze en daar kunnen ze verder leven.’ ‘Ja, maar’, antwoordt de oude, wijze man, ‘moet je kijken hoeveel er nog op het strand liggen.’ De jongen gaat rechtop staan en kijkt over het strand. Ja, wat liggen er veel. Hoeveel levende zeesterren zouden er nog liggen? De oude man gaat verder en zegt: ‘Het is water naar de zee dragen. Wat maakt het nu voor verschil? Je redt misschien een paar zeesterren, maar de andere gaan toch dood.’ De jongen kijkt rond en zegt eerst niets. Dan pakt hij een levende zeester en antwoordt: ‘Voor al die andere zeesterren maakt het misschien niet zoveel uit, maar voor deze zeester wel.’ Terwijl hij dit zegt, gooit hij de zeester terug in zee. Wat kun je van dit verhaaltje leren? Je kunt niet de hele wereld veranderen. Er zijn veel te veel problemen. Denk alleen maar aan alle oorlogen, aan de aanslagen, aan de haat en nijd tussen mensen. Toch kun je mogelijk wel iets doen wat het leven van één persoon verandert. Soms kunnen kleine dingen grote gevolgen hebben. Hoe kun jij dit doen? Wat kun jij voor een ander betekenen? In deze vakantietijd denk ik aan een paar simpele dingen: • Stuur een kaartje vanaf je vakantieadres naar je oma of opa of naar een eenzame buurvrouw of buurman. • Breng eens een extra bezoekje als je weet dat de andere familielieden op vakantie zijn. Dat hoeft echt niet lang te zijn, maar mensen kunnen er heel blij mee zijn. • Breng een leuke herinnering mee aan je vakantie en vertel erover. • Laat foto’s zien die je gemaakt hebt en vertel wat je gezien hebt. • ………… vul het nu zelf maar in.

in er veel oplossingen In de vakantie zaten IE DR et m was ook blij mijn mailbox. Ik s. Erg fijn! ar ela zz nieuwe pu elaars hebben in de Verschillende puzz zzel gemaakt. Op vakantie zelf een pu je. weer een voorraad die manier heb ik ne fij n ee g no en Iedereen bedankt vakantie!

Augustus 1

VADER EN ZOON IN HET OUDE TESTAMENT Elbert Baan (Sommelsdijk) maakte een puzzel over vaders en zonen. De namen in de rij van de vaders staan goed. De namen in de rij van de zonen staan door elkaar. Zoek de goede namen bij elkaar. Voorbeeld: bij Adam hoort natuurlijk Kaïn. Je mag het zo opschrijven: 1 = H; 2 = …; 3 = … enz. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

namen vaders Adam Noach Abraham Izak Jakob Jozef Amram Mozes Manóach Elimelech Eli Kis Saul Isaï David

A. B. C. D. E. F. G. H. I. J. K. L. M. N. O.

namen zonen David Gersom Hofni Izak Jakob Jonathan Jozef Kaïn Machlon Manasse Mozes Salomo Saul Sem Simson

Augustus 2

OP VAKANTIE Deze puzzel gaat over vier mensen, die naar vier verschillende landen gaan met vier verschillende vervoermiddelen. Zet de juiste woorden in de hokjes. Lees eerst de zinnen allemaal goed door. Probeer nu de woorden in te vullen wat je gelijk weet. Daarna ga je kijken welke woorden je nog meer kunt invullen. Als je alles goed invult, weet je wie er naar welk land gaat en met welk vervoermiddel. De woorden waaruit je kunt kiezen zijn: Annemieke caravan Daniël Duitsland een week Frankrijk

hotel midweek Nederland Pieter Rosanne tent

twee weken vakantiehuis weekend Zwitserland

Daniël reist met de bus en blijft in ons eigen land. Het vliegtuig van Pieter gaat naar Zwitserland. De caravan wordt achter de auto gekoppeld. De nachttrein gaat naar Duitsland. Pieter gaat een week op vakantie en verblijft in een vakantiehuis. Annemieke heeft gekozen voor een hotel, maar niet in Frankrijk. Daniël gaat een weekend en neemt zijn tent mee. Rosanne geeft de voorkeur aan een vakantie van twee weken op een camping. ü Annemieke vindt een midweek op dit moment genoeg. ü ü ü ü ü ü ü ü


oomkojeugdhoekje@filternet.nl Augustus 3

Augustus 4

SPELLETJES

LANDEN EN HOOFDSTEDEN

Vakantietijd is een tijd van spelletjes doen: thuis in de tuin, in de tent of caravan of tijdens de autoreis naar je vakantiebestemming. Tonie Mans (Ooltgensplaat) heeft voor ons een aantal spelletjes op een rijtje gezet. Vul de klinkers in, dus a, e, i, o of u.

Zoek de namen op. Soms moet je hoofdsteden opzoeken, soms landen. De meeste namen komen uit Europa, sommige uit andere werelddelen. Pak desnoods een atlas erbij. Vul de namen in het puzzelvak in. Het bijzondere van deze puzzel is, dat het een slangpuzzel is. Dat betekent dat de laatste letter van een naam ook de eerste letter is van de volgende naam. Die letters staan steeds in de roze vakjes. De letter ‘ij’ is één letter. Van de letters 1 tot en met 15 maak je een zin. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13.

De hoofdstad van Liechtenstein ……… De hoofdstad van Kroatië ……… De hoofdstad van Duitsland ……… De hoofdstad van Kenia ……… Jeruzalem is de hoofdstad van ……… De hoofdstad van Luxemburg ……… Athene is de hoofdstad van ……… De hoofdstad van Ierland ……… Amsterdam is de hoofdstad van ……… De hoofdstad van Senegal ……… De hoofdstad van Italië ……… Londen is de hoofdstad van ……… De hoofdstad van Zuid-Soedan ………

1

2

3

4

5

6

14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25.

7

8

De hoofdstad van Ethiopië ……… De hoofdstad van Turkije ……… De hoofdstad van Algerije ……… De hoofdstad van Zweden ……… De hoofdstad van Spanje ……… De hoofdstad van Syrië ……… Paramaribo is de hoofdstad van ……… Quito is de hoofdstad van ……… De hoofdstad van Marokko ……… De hoofdstad van Tunesië ……… De hoofdstad van Zuid Korea ……… De hoofdstad van Zambia ………

9

10

11

12

13

14

15

Welkom: Jeroen Looij (???) Je schrijft: ‘Ik ben een nieuwe puzzelaar. Mijn naam is Jeroen Looij. 11 mei ben ik 10 jaar geworden. Ik vind het leuk om mee te doen en binnenkort stuur ik zelf ook een puzzel in.’ Ik vind het leuk dat je mee gaat doen, Jeroen. Als je zelf een puzzel wilt maken, mag dat altijd. Je woonplaats weet ik nog niet, maar dat komt wel na de vakantie. Lisanne en Emma Korpershoek (Middelharnis) ‘Dit is de eerste keer dat we de puzzels hebben gemaakt. We willen graag meedoen in het vervolg. Wij zijn Lisanne en Emma Korpershoek uit Middelharnis. Ik hoop dat u zo voldoende van ons weet anders horen we het wel.’ Dit lees ik in jullie mail. Van harte welkom bij onze puzzelclub. Ik heb geschreven in de mail dat ik alleen jullie geboortejaar nog wil weten. Dat lees ik nog wel een keer.

Puntentelling (per 3 augustus 2017): Anne – 213; Arco - 209; Annelotte – 551; Anne-lize – 177; Annemarijn – 42; Andra – 128; Arinde – 394; Anna - 488; Andries – 92; Alieke - 374; Anne-Sophie – 441; Berdien – 84; Charlotte P. – 451; Claudia – 586; Corriekke – 319; Dineke – 53; Dennis – 550; Elbert – 289; Evie - 324; Elsemarije – 82; Elsbeth – 145; Erik – 511; Emma – 146; Femke – 426; Gerdien – 78; Henriëtte – 335; Henry – 20; Hans – 473; Hannah – 319; Ilse – 553; Jeroen – 146; Jacolien – 144; Jonathan – 33; Jenneke – 281; Joanne – 162; Jan van W. – 583; Juliëtte – 446; Joran – 572; Jelles – 342; Jettie – 348; Jannieke – 192; Jelmer – 403; Krista – 328; Kemei – 441; Kees-Willem – 192; Lydia – 385; Laura – 373; Lisanne – 146; Mariëtte – 251; Maartje – 468; Moniek – 119; Maurice – 592; Marlinde – 291; Marij – 431; Machteld – 92; Milan – 535; Marit – 482; Marc – 172; Maarten – 182; Niels – 119; Nathan – 566; Norah – 92; Pieter K. – 399; Pieter v.d. B. – 30; Rutger – 335; Rosanne – 10; Rick – 458; Rein – 586; Sharon – 222; Tonie – 309; Willemieke – 565; Wouter – 589; Willemijn – 597

gehaald. Nu kan ik lekker zonder bandjes zwemmen!’ Dat is fijn: zo kun je lekker in de vakantie gaan zwemmen. Ga je ook nog je B-diploma halen? Berdien Korpershoek (Middelharnis) In jouw mail lees ik: ‘Ik ben op schoolkamp geweest. Ik heb het erg leuk gehad. Nu ga ik naar de Prins Maurits.’ Waar zijn jullie met het schoolkamp geweest en wat hebben jullie gedaan? Voor straks veel plezier op de Prins Maurits. Welk niveau ga je doen? Dineke Groenendijk (Ouddorp) Bij de antwoorden schrijf je: ‘Hier zijn al de puzzels van de maand juni (ben ik ook eens vlug). Ik heb nu vakantie, dus dacht ik: laat ik het maar gelijk doen. Ook heb ik nog een puzzel gemaakt over het getal zeven in de Bijbel. Ik denk dat ik in de vakantie nog wel een paar puzzels maak voor in de krant.’ Als je vakantie hebt, kun je wat extra dingen doen. Fijn, dat je wat puzzels voor ons wilt maken. Rein de Geus (Goedereede) Je schrijft: ‘Ik heb mijn A-diploma

Corriekke de Bonte (Ooltgensplaat) Als antwoord op mijn vraag lees ik: ‘Een VO-dag was: oefenen hoe het op het hoger onderwijs gaat. We hadden een rooster gekregen en moesten ieder uur naar een ander lokaal met een andere leerkracht. We kregen dan ook echt die vakken als op het hoger onderwijs en moesten ook zelf pennen en schriften meenemen! Het was erg leuk deze dag!’ Dat is een leuk idee: op die manier merk je alvast een beetje hoe het op het voortgezet onderwijs gaat. Mariëtte de Bonte (Ooltgensplaat) Bij je laatste antwoorden schrijf je: ‘Ik heb nu lekker vakantie, na de zomervakantie ga ik naar groep 6. Ik kom dan in een combi-groep. Best wel spannend maar dat duurt nog even. We gaan op vakantie naar boer Erik! Daar heb ik heel veel zin in. Ik mag daar helpen met koeien halen en voeren.’ Ik kan me voor-

stellen dat je een combi-groep spannend vindt. Je moet er echt aan wennen, denk ik. Als de leerkracht met de andere klas bezig is, moet jij gewoon doorwerken en niet luisteren naar de andere klas. Hoe is de vakantie bij boer Erik geweest? Anne-Sophie en Lydia Biemond (Dirksland) In jullie mail lees ik: ‘Dit keer geen gedichtje meer. Met ons gaat het goed. We weten alleen nog niet wanneer we iets met de boekenbonnen gaan doen. Het is wel een goed idee net voor de vakantie. Alleen hebben we de boeken dan waarschijnlijk al uit want wij houden van lezen. We hopen dat we een beetje op tijd zijn met de puzzels…. Volgende keer hopen we wat puzzels zelf te maken, als het lukt in de vakantie!’ Ja…, als je van lezen houdt… Kunnen jullie ook boeken bij een bibliotheek lenen? Of boeken van je vader en moeder van vroeger lezen… Inmiddels heb ik al wat puzzels gekregen. Bedankt!