Page 1

Vrijdag 27 december 2013

8271

Laat bomen Christiaan de Vrieslaan staan

3

Oudejaarsbijlage: Fototerugblik en interviews

“Dit is goed voor de sociale contacten” Na 30 jaar heeft Den Bommel weer een bakker.

Oudejaarsbijlage

Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee opgericht

Afsluittijden

3 vrouwen tussen 26 mannen

FototerugblikFototerugblik 2013 2013

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Vrijdag 21 juni was de dag dat het nieuwe Koningspaar tijdens zijn kennismakingstour door Nederland Goeree-Overflakkee aandeed. De Koning en de Koningin werden ontvangen aan de Brouwersdam.

27

Volgende week verschijnt Eilanden-Nieuws niet op dinsdag. Op vrijdag 3 januari verschijnt er een huis-aan-huis editie. Hiervoor gelden de volgende afsluittijden: Advertenties tot donderdag 2 januari 12.00 uur. Fam. berichten kunnen tot vrijdagmorgen 7.30 uur aangeleverd worden.

Tijdens een speciale kerkdienst op woensdagavond 26 juni werd in Ouddorp het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente in gebruik genomen.

Twee eenmansfracties aan het woord

Voor de Esselink Groep vormden vrijdag 5 en zaterdag 6 juli een feestweekend. Met een jubileumbijeenkomst en een open dag werd stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van dit familiebedrijf, het afscheid van algemeen directeur Teus van Dieren en bij de opening van een vernieuwd afhaalmagazijn.

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 juli legde aan het Zandpad in Middelharnis een felle brand twee panden volledig in de as.

Op de domtoren van Goedereede, die tevens als oudste vuurtoren van Nederland te boek staat, ondanks dat er al jaren geen licht meer op staat, werd donderdagmiddag 12 september een klein torenlicht herplaatst, dat de Goereese toren nog meer in de kijker zet.

De Shared Space in Middelharnis. Veel werk is er verzet om een deel van de Koningin Julianaweg in Middelharnis te transformeren van een regulier stuk openbare weg tot een shared space, een gedeelde ruimte. Woensdagmorgen 17 juli vond de officiële ingebruikname plaats.

Eind augustus en begin september luidde resp. Corstiaan Kleijwegt zijn ambtsperiode uit als waarnemend burgemeester van Goeree-Overflakkee en luidde Ada Grootenboer-Dubbelman haar ambtsperiode in als ‘echte’ eerste burger van het eiland. De wisseling van de wacht werd op dinsdag 3 september op symbolische wijze gemarkeerd rond de klokken in de Toren van Goeree.

Aan de buitenmuur van het gemeentehuis te Middelharnis prijkt sinds zaterdag 14 september het nieuwe gemeentewapen, dat tijdens de morgen van Open Monumentendag werd onthuld door de nieuwe burgemeester, Ada Grootenboer.

’t Pakhûûsje MIDDELHARNIS - Kringloop ’t Pakhûûsje is in de Kerstvakantie gesloten. Zaterdag 4 januari gaan de deuren weer open van 10.00 tot 15.00 uur. Er is een nieuwjaarsactie: Alle kleding halve prijs en bij besteding van 15 euro gratis halve cake. Gratis koffie. De openingstijden zijn: woensdag 9.00 tot 11.30 uur; donderdag 9.00 tot 15.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur. ’t Pakhûûsje is altijd de eerste zaterdag van de maand open. Het adres is: Molenweg 16 Middelharnis (achter Trommel transport schuin tegen over de Lidl).

Door Kees van Rixoort

Een dynamisch bedrijfsleven is overal mogelijk als de gemeente “MKBvriendelijk” is. René Buck: “De gemeente moet problemen oplossen in plaats van de regels rigide toepassen.” Daarnaast speelt de infrastructuur een rol van betekenis. Niet alleen de fysieke infrastructuur - wegen et cetera - maar ook de kennis- en innovatie-infrastructuur. Volgens Buck biedt samenwerking de beste kansen “om te overleven in de ratrace bij het voorblijven van de concurrentie.” Samenwerking met universiteiten en hogescholen, maar ook met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en de gemeente. “Zorg voor verbindingen.” En: “Neem op Goeree-Over-

Wintereditie het beste van de huis-aan-huiskrant & de abonneekrant

De gemeente Goeree-Overflakkee bestaat 1 jaar

Samenstelling: Hans Villerius

OUDDORP - Goeree-Overflakkee is een relatief kleine gemeente. Maar dat zegt niets over de economische en innovatieve kracht. Kijk naar bedrijven als Apple, Hewlett Packard en Google. Die wereldconcerns zijn alle drie begonnen en gegroeid in kleine gemeenten. René Buck wil er maar mee zeggen: een dynamisch bedrijfsleven is overal mogelijk. De oprichter van Buck Consultants International was een van de sprekers tijdens de tweede bijeenkomst van Het Delta Netwerk, een platform van ondernemers, bestuurders en andere mensen “die ertoe doen”. Het doel: de economie van Goeree-Overflakkee stimuleren.

Vrijdag 27

Goeree bij nacht in Torenmuseum Een aandachtig gehoor tijdens een bijeenkomst van het Delta Netwerk. flakkee geen Calimero-houding aan. Het is echt niet alleen Amsterdam of Rotterdam waar het gebeurt. Google is ook klein begonnen.” FOGO De verbindingen tussen de eilandelijke ondernemers zijn in ieder geval

fors versterkt, zo bleek tijdens de bijeenkomst in het prachtige Hotel Duinzicht in Ouddorp. Steef Visser, partner van Visser & Visser Accountants en Belastingadviseurs, maakte namelijk bekend dat diezelfde middag, anderhalf uur eerder, de FOGO is opgericht. FOGO staat voor Fede-

Foto: Stichting Het Delta Netwerk ratie Ondernemers Goeree-Overflakkee en is het Portugese woord voor vuur. “Dit vuur gaat de samenwerking aanwakkeren”, aldus Visser, die onlangs tot voorzitter van de FOGO is gekozen. Lees verder op pagina 3.

Jong en oud vieren Kerst

GOEDEREEDE - Maandagavond, 30 december, is het museum in de toren geopend van 19.00-20.30 uur. De toegang is gratis. Jan Bezuijen bespeelt dan het carillon en u kunt bij hem een kijkje nemen. Uiteraard kunt u ook de toren beklimmen en genieten van ‘Goeree bij nacht’. Eenmaal weer beneden krijgt u warme chocolademelk geserveerd. Zeker voor kinderen is dit altijd een spannend uitje. Toegang is gratis.

200612_eilnieuws_vpblok-Shell.pdf

Shell Knöps Tankstations dagelijks scherp geprijsd ! C

www.rozima.nl M

Y

Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 CM Boomgaarddreef 18 MY Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Erf- en sierbestrating

CY

CMY

K Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

24-uur per dag tanken !

tevens nachtautomaat

• Middelharnis/Sommelsdijk “De Ronde Boom” - Langeweg 113

• Ouddorp “Knöps Ouddorp - Oosterweg 2 méér dan tanken alleen !

www.knopsbv.nl

Van Kempen Interieurs in Kerstsfeer! Zaterdag 28 december Eindejaarsmeubelshow Met oesters en champagne

Een meisje met blonde krullen zingt ‘Stille Nacht’. In de aula van de Prins Maurits luisteren dertig ouderen met zichtbaar genoegen naar het bekende kerstlied. Bewoners van De Goede Ree en Nieuw-Rijsenburgh zijn door leerlingen van de school opgehaald voor een Kerstfeest. Aan de grote tafels zitten jong en oud, naast elkaar. De leerlingen hebben de bijeenkomst samen met de mentoren georganiseerd. Iedere leerling heeft een eigen taak: de één schept de soep in, de ander heeft de zaal versierd en een derde heeft de ouderen opgehaald. Alle 82 leerlingen van havo-1 zetten hun beste beentje voor om de ouderen een onvergetelijke middag te bezorgen. Tijdens de maaltijd speelt een muziekgroep en wordt het kerstverhaal voorgelezen. Tijdens het eten vraagt een jongen aan een oudere vrouw: "Heeft u hier vroeger ook op school gezeten?" Ze haalt even adem en begint te vertellen. Aan een andere tafel houdt een meisje het programmaboekje vast voor een vrouw in een rolstoel, zodat ze mee kan lezen en zingen. Vanmiddag vieren jong en oud samen Kerst. De kerstviering is onderdeel van de samenwerking tussen CuraMare en de Prins Maurits. Kijk voor meer foto’s op de website: www.eilandennieuws.nl. Tekst en foto: Martijn de Bonte

Schoolstraat 28 Oude-Tonge 0187-641577 Vrijdag koopavond. Zondag & Maandag gesloten.

20-6-20


Maandag 30 december

GOEDEREEDE - Torenmuseum geopend van 19.00 tot 20.30 uur. Carillonbespe-

Voor al uw binnen,- en buitenkussens, zeilen, huiken, sprayhoods en huif. Ook voor gordijnen !!

ling door Jan Bezuijen. Ook kan de toren beklommen worden.

wenst u een goed en gezond 2014. Zaterdag 4 januari

Iedere eerste zaterdag van de maand: MIDDELHARNIS - Repair Café van 10.00-

Oranjestraat 8, 3245 AT Sommelsdijk. Telefoon (0187) 481430, Fax (0187) 481830 www.ekoshop-sommelsdijk.nl e-mail: info@ekoshop-sommelsdijk.nl

Reparaties, schoonmaken, herstel en verstel en ontwerp Naaiatelier en Zeilmakerij “Goeree” Stationsweg 4e, 3255 BL Oude Tonge Tel: 0187-645432 WWW.NAAIATELIER-GOEREE.NL

13.00 uur in het kringloopcentrum Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 49 te Middelharnis. Zaterdag 11 januari

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Edudelta Col-

DÉ VERF- & BEHANGSPECIALIST

lege (De Tech.) Schoolstraat. Spreker: Gerbrand de Jong, thema: ‘Gods leiding in

TE HUUR BEDRIJFSRUIMTE 185 m2 Boezemweg 18 E Oude Tonge 06-533 755 62

je leven’. Inloop 19.15 uur start 19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl Zaterdag 8 februari

Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk Tel. 0187 - 48 71 84

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Edudelta Col-

OOK VOOR GORDIJNEN, RAAMDECORATIE, TAPIJT/LAMINAAT EN GLAS

lege (De Tech.) Schoolstraat. Spreker: ds. G.R. Procee, thema: ‘Zaligmakende kracht van de Heere Jezus’. Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur. Meer info: www. realtimego.nl Zaterdag 1 maart

Van der Made Langeweg 24 Middelharnis 0187-487181

voor vakman en doe-het-zelver dinsdag gesloten / vrijdag koopavond

OUDDORP - Jubileumconcert door Gospelkoor Per Amore o.l.v. Ad de Joode in Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3 in Ouddorp. Aanvang om 20.00 uur.

MEUBELSTOFFEERDERIJ

a r u a L

Zaterdag 8 maart

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Edudelta College (De Tech.) Schoolstraat. Spreker: J. Lankhaar, thema: ‘De kunst van het loslaten’. Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl Zaterdag 14 april

verhuizing OokWegens voor het stofferen geslotenvan vanuw 22 december bootkussens en t/m 6 januari. caravankussens

Laura Fun Laura Fun 47 Molendijk Watertoren 110 3247 CL Dirksland 3244 AN Nieuwe-Tonge 06 - 502 121 09 Per 7 januari: Boezemweg 28c, (06) 50 21 21 09 3255 MC Oude-Tonge

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Edudelta College (De Tech.) Schoolstraat. Spreker: J.P. Proos: ‘Bid jij?’. Inloop 19.15 uur, start

BO EK

19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl

NU !

ga snel naar

Zaterdag 10 mei

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. Edudelta College (De Tech.) Schoolstraat. Spreker: ds. T.H. van Olst, thema: ‘De strijd van het

www.flakkeeschebazar.nl voor scherpe aanbiedingen

geloof ’. Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl

Sauerland

Stuur uw activiteit in

Complete 5-daagse lezersreis

uw naaimachine vakman sinds 1965

Begin volgend jaar wordt de agenda voor 2014 bijgewerkt. Stuur ook uw activiteit

Abonnees Eilanden-Nieuws 329,Niet-abonnees 375,-

in dan kan deze worden gepubliceerd in Eilanden-Nieuws. Doorgeven kan per e-mail: redactie@eilandennieuws.nl.

Vertrek op 27 januari a.s. O.l.v. dhr. J. Mackloet Overnachting in Parkhotel Olsberg 0172 48 48 48 • www.beter-uit.nl/eilandennieuws

Reis boeken? Kies voor een Personal Touch Travel Reisadviseur De nieuwe manier om reizen te boeken!

■ ■ ■ ■

Naaimachinehandel ’Vlieto’ Ooltgensplaat

Boeken wanneer u dat uitkomt, via de telefoon, mail, of bij u thuis of op kantoor Gedegen reisadviezen van een ervaren reisadviseur De zekerheid van bescherming door de ANVR en SGR voorwaarden U wordt geholpen door een reisadviseur die van haar vak haar onderneming heeft gemaakt

De Personal Touch Travel Reisadviseur komt, wanneer u dat wilt, op afspraak bij u thuis. Het contact kan ook per telefoon en/of e-mail plaatsvinden, indien u daar de voorkeur aan geeft. Via de professionele systemen van de reisadviseur kunnen verblijf en vervoer ter plekke worden geregeld. U kunt uw tijd wel beter besteden dan uren op het internet te zoeken.

Boeken via Personal Touch Travel: Snel – deskundig – makkelijk

Meer weten?

Bel uw Personal Touch Travel reisadviseur... Gertrude Brinkman Tel.: 06-46625239 E-mail: gertrude.brinkman@personaltouchtravel.nl www.personaltouchtravel.nl/adviseur/gertrude-brinkman www.personaltouchtravel.nl

www.vlieto.nl Spuidijk 4 Ooltgensplaat 0187-485222

Altijd ruime collectie gebruikte machines Al vanaf € 60,00

Wij halen en brengen uw machine bij u thuis voor onderhoud of reparatie.

Zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00

‘Trouwen aan Zee’ dé bruidsbeurs van NU! Zaterdag

11/01/2014

10.00-16.00uur

Strandpaviljoen Paal 10

Westerduinpad 1 Ouddorp Gratis: entree, parkeren en vervoer naar ‘t strand

Show voor de bruid, bruidegom en bruidsmoeder om 11.00 en 14.30uur. Er is veel te doen en te zien deze dag. Voor ieder bruidspaar staat er een goody-bag klaar. Kom en laat je inspireren ! Vragen? trouwenaanzeeouddorp@gmail.com www.facebook.com/TrouwenAanZee


3

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Nieuws

“Bomen mogen niet worden gekapt” MIDDELHARNIS - Ze schrokken zich te pletter, de bewoners van de Christiaan de Vrieslaan, toen ze onlangs een informatiebijeenkomst bijwoonden over de renovatie van hun laan. De 22 lindebomen moeten weg, meldde een ambtenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee. De bewoners, verenigd in het bewonerscomité Christiaan de Vrieslaan, willen het kappen voorkomen. “Onze straat is een sieraad voor het dorp.”

heid - kunnen de linden blijven staan, vindt het comité. In ieder geval aan de zuidzijde van de laan. Aan de noordzijde dreigen de bomen te verdwijnen door verbreding van de rijbaan. Maar ook die verbreding ziet het bewonerscomité niet zitten. De verwachting is dat het verkeer zal toenemen, met meer lawaai, onveiligheid en uitlaatgassen als gevolg. Een daling van de waarde van de woningen ligt dan in het verschiet, zo vreest het bewonerscomité.

Door Kees van Rixoort

De lindebomen zijn aan het einde van hun Latijn en zitten in de knel, zegt de gemeente. De wortels groeien naar boven en drukken het wegdek, de stoep en de funderingen omhoog. Halverwege de zomer zijn de bomen al geel en laten ze hun bladeren vallen. Ook verliezen ze vroegtijdig takken. Bovendien staan ze in de weg nu de gemeente de Christaan de Vrieslaan wil renoveren en de rijbaan wil verbreden. Voor het ‘slapende’ bewonerscomité was het voornemen van de gemeente het signaal om opnieuw in actie te komen. Het comité was in 2004 opgericht vanwege een meningsverschil met de gemeente. De parkeerdruk in de omgeving zou onverantwoord groot worden, vonden de bewoners. Toen dat van de baan was, ging het comité in de mottenballen, zoals voorzitter Dick Zevenhuizen omschrijft. Opheffen bleef achterwege, je weet maar nooit… “De Christiaan de Vrieslaan is een

De lindebomen aan de Christiaan de Vrieslaan. prachtige straat vanwege de bomen”, zegt Zevenhuizen. Volgens het bestuur van het bewonerscomité naast Zevenhuizen: Peter Verhey, Wim van der Put en Fons Kern - moeten de 22 linden blijven staan. Ze zijn, ook volgens het bestemmingsplan, beeldbepalend voor het hele dorp. Voor velen is het voormalige Tuindorp nog steeds een begrip. Kerngezond Bovendien kloppen de argumenten van de gemeente niet. “De bomen zouden er slecht aan toe zijn, oud

en harstikke ziek. Niets meer mee te beginnen. Maar volgens experts - we hebben wat expertise in de straat zijn ze kerngezond. Sterker nog, de bomen hebben er nog nooit zo mooi bijgestaan als de laatste jaren. Door in het seizoen zakjes met lieveheersbeestjes aan de bomen te hangen, zijn er geen luizen meer.” Er zijn nog meer mooie straten in Middelharnis en Sommelsdijk. Het bewonerscomité noemt het Zandpad, het Kortewegje, de verlengde Hoflaan, de Enkele Ring in Sommelsdijk. Alle-

Foto: Fons Kern maal straten met linden in dezelfde conditie en van dezelfde leeftijd, zo’n zestig jaar oud. “Die linden kunnen wel een paar honderd jaar oud worden. Ze zijn nog niet eens in de puberteit.” Als er geen renovatie op stapel zou staan, zouden de bomen aan de Christiaan de Vrieslaan zeker niet ter discussie komen te staan, laat staan de nek omgedraaid. Omdat de renovatiewerkzaamheden sowieso met veel voorzichtigheid gepaard moeten gaan - de woningen uit de jaren dertig zijn niet onder-

Voorlichten De gemeente zal de kapvergunning in januari verlenen. Zevenhuizen, Verhey, Van der Put en Kern, gesteund door vrijwel alle bewoners van de Christiaan de Vrieslaan, gaan de raadsfracties benaderen om het kappen van de bomen tegen te houden. Want: “De gemeenteraad heeft het laatste woord. Wij gaan de fracties goed voorlichten en vertellen dat de bomen helemaal niet ziek zijn. Dat de wortels het wegdek niet omhoog drukken, hoogstens het trottoir. Dat ze niet geel zijn halverwege de zomer. En dat het verliezen van takken het gevolg is van slecht snoeien.” Inspreken en bezwaar maken tegen de kapvergunning zijn ook nog mogelijkheden om het tij te keren. “Als het nodig is starten we een bezwaarprocedure en vragen we tegelijkertijd een voorlopige voorziening aan.” Of het bewonerscomité Christiaan de Vrieslaan weer een succes kan boeken, is nog niet te zeggen. “We gaan wel ons uiterste best doen”, zegt voorzitter Dick Zevenhuizen. “Wij hopen op bezinning. Als onze straat daalt in aanzien, gaat dit het hele dorp aan.”

Delta Netwerkbijeenkomst: “Er gebeurt wat” (Vervolg van voorpagina)

De federatie bundelt negen ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee. De bundeling is een gevolg van de gemeentelijke fusie. Dat levert de gemeente één gesprekspartner op en is voor de ondernemers ook handiger. Voorzitter Visser: “De FOGO heeft het belang van Goeree-Overflakkee voor ogen. Wij behartigen de gezamenlijke belangen van de ondernemers. Geen regentenclub De FOGO is geen regentenclub en geen actiegroep die de straat op gaat om over van alles een mening te geven.” Dat de federatie tot stand is gekomen, is overigens voornamelijk

de verdienste van Rik van der Linden, beleidsadviseur regiostimulering van de Kamer van Koophandel Rotterdam. Visser zei veel te verwachten van het overleg tussen de ondernemers en de overheid (gemeente en provincie). “De belangen zijn niet tegengesteld, maar lopen parallel. Kijk naar de mogelijkheden van ons eiland, die zijn geweldig. Wie kan delen kan ook vermenigvuldigen. Denk groots om groot te worden”, sloot de FOGOvoorzitter aan bij de woorden van René Buck. Daadkracht Tijdens de forumdiscussie kreeg de gemeente Goeree-Overflakkee een

Kleinschaligheid, saamhorigheid Het Delta Netwerk had een boeiende gastspreker naar Ouddorp weten te halen: Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. ‘We houden niet van overheid’, had hij boven zijn lezing gezet. Zijn verhaal kwam erop neer dat Nederlanders een horizontale samenleving hebben, dat iedereen wil meepraten en niet van macht en hiërarchie houdt. Tegelijkertijd zijn we praktisch en pragmatisch. Daarom werken we met elkaar samen om een probleem op te lossen of geld te verdienen. “Als het nodig is slaan we de handen ineen. Dat is al zeven eeuwen lang de sleutel tot onze welvaart.” De identiteit, zo maakte Pleij met cabareteske uitstapjes duidelijk, zit in de eigen kring: de vereniging, de regio. “Den Haag, bemoei je er niet mee. En Brussel, dat is helemaal onverdraaglijk.” Er is een honger naar nieuwe identiteit. Benut wat je hebt: de molens, de rederijkerskamer, die bijna vijfhonderd jaar bestaat en een van de oudste van ons land is. “Doe aan branding. Megalomanie, daar hebben we niets aan. Zoek het in de kleinschaligheid, het decentrale, de saamhorigheid.”

pluim van architect Matthijs Zeelenberg. “Deze gemeente onderscheidt zich met ambities. Men durft risico’s te nemen. Ik zie daadkracht. Er is wel iets veranderd ten opzichte van de tien voorgaande jaren.”

Gereserveerde ondernemer Ondernemer Ton Plooy (TBP Electronics) was wat gereserveerder. Hij zei dat er stapels onderzoeksrapporten en mooie ideeën liggen, maar dat de invulling op zich laat wachten. “Er moet gewoon gewerkt worden. Dat mis ik een beetje, al gaat het de laatste tijd wel beter. Snel schakelen is belangrijk, want ik zie ook bedrijven die Goeree-Overflakkee verlaten.” De mogelijkheden zijn er. Bovendien is er weinig werkloosheid op het eiland en zijn er veel starters. Maar weet iedereen Goeree-Overflakkee te vinden? De gemeente kan helpen, zo maakte wethouder Frans Tollenaar duidelijk, ook door “ondernemersgevoel” te hebben en “keihard de schouders eronder te zetten”. Gedeputeerde Han Weber toonde zijn behulpzaamheid bij het verder brengen van de eilandelijke ambities. “Er zit energie in dit gebied. Als ik hier over twee jaar weer ben, hoop ik dat er invulling is gegeven aan windenergie en de getijdecentrale, dat de N59 is opgeplust en dat de recreatieve kwaliteiten zijn vergroot. Dat Goeree-Overflakkee meer is dan een landbouweiland, maar ook een eiland is waar het goed wonen, werken en recreëren is. De overheid kan ondernemers de weg wijzen en knelpunten

De forumdiscussie. oplossen. De overheid moet niet de instelling hebben dat iets niet kan of mag. En de overheid kan mee investeren.” Verbindingen Burgemeester Ada GrootenboerDubbeldam, die de bijeenkomst van Het Delta Platform in- en uitleidde, had het ook over de energie die op het eiland vrijkomt. “Er gebeurt wat op Goeree-Overflakkee, GoereeOverflakkee beweegt. Zeker op economisch vlak. Onze ligging biedt kansen, we verbinden Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Goeree-Overflakkee is het eiland van de verbindingen”, klonk het tijdens de inleiding. En bij de afsluiting: “Laten we de energie vasthouden en tot daadwerkelijke uitvoering komen.”

Foto: Stichting Delta Netwerk

Wonen in de natuur Architect Matthijs Zeelenberg weet wel hoe Goeree-Overflakkee zich zou moeten profileren. “Wij zitten hier aan de voet van het grootste industriegebied van Europa. Creëer hier een totaal andere manier van wonen: wonen in de natuur. Dat trekt mensen en daar varen het ziekenhuis, de winkels en alle andere voorzieningen wel bij. Het levert werk op. Wonen in de natuur, er is niet meer dan 4 procent van het eiland voor nodig. GoereeOverflakkee wordt dus niet aangetast. Wonen in de natuur in plaats van de saaie woonwijkjes die je overal ziet. Als de woonkwaliteit omhoog gaat komen de mensen hier gemakkelijker wonen.”


4

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Stil verwonderd en met grote blijdschap ontvingen wij uit Gods scheppende en bewarende hand een dochter en zusje

Wij noemen haar

20 december 2013 Gerard en Poula Tanis Jowan, Gijs, Rick

Fam. A van ‘t Geloof wenst familie en bekenden een Voorspoedig en Gezond 2014 toe. Vliedberglaan 150, 3253 VT Ouddorp

Gezegende Dagen toegewenst.

Fam. F. Nieuwland Vlasakker 3, Sommelsdijk

Diependorst 104, 3253 VC Ouddorp Intens gelukkig zijn wij met de geboorte van onze zoon

Nick Glen en Corina Huijzers-Sluijter Molenzicht 46, 3247 VA Dirksland

BEDANKT Langs deze weg willen wij familie, vrienden en bekenden bedanken voor de vele reacties die wij in het afgelopen jaar mochten ontvangen. Daarnaast wensen wij iedereen een gezond en voorspoedig nieuwjaar toe.

Jouw wereld werd kleiner, de mogelijkheden minder. De levenswil bleef, het leven niet. Verdrietig, maar dankbaar voor de goede dingen die we samen mochten beleven, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn dierbare man, onze lieve vader en opa

HERMAN VISSER

echtgenoot van Rie Visser-de Wagter * 18 februari 1927 We zullen hem missen. Sommelsdijk: M.H. Visser-de Wagter Tanja en Jaap

Klarie en Dingeman Hoogmoed kinderen en kleinkinderen

Irene en Jaap Yuri en Marian Elles

SOLI DEO GLORIA Na een lange en kritieke periode in het ziekenhuis mocht ik weer thuis komen. Wij danken de Heere voor Zijn uitredding en hulp. Hij is ons zeer nabij geweest. Zijn Naam zij geloofd en geprezen. Ook doktoren en verplegend personeel hartelijk dank voor de goede zorgen. Bovendien zijn we heel veel mensen zeer erkentelijk voor hun gebed, hulp en meeleven. Het is geweldig te weten dat er zoveel mensen rondom ons heen hebben gestaan met hun gebeden. Dit zullen we niet snel vergeten. Mede namens mijn vrouw wens ik u allen een voorspoedig 2014.

† 19 december 2013

Ilonka en Eddy Stefanie Tessa Isaäc da Costastraat 78 3245 RN Sommelsdijk De begrafenis heeft dinsdag 24 december plaatsgevonden op de algemene begraafplaats te Sommelsdijk. Hierbij delen wij u mede dat is overleden mijn broer, zwager en onze oom

HERMAN VISSER

echtgenoot van Rie Visser-de Wagter

Ik wil iedereen bedanken voor alle belangstelling voor en na mijn operatie. Tevens wens ik iedereen Fijne Feestdagen en een Gezond 2014 Mevr. Groenendijk-Breeman Westelijke Achterweg 13, Middelharnis

Mevr. M. Santifort-Joppe wenst familie, vrienden en bekenden Gods zegen en nabijheid toe in het jaar 2014.

Sommelsdijk, 19 december 2013

Matthijs Cornelis Jansen

Gelukkig Nieuwjaar

M. Huizer-Hogerwerf kamer 07

* Yerseke, 17 oktober 1931

‘Sterke de Heere ons in dit smartelijk verlies’ P. Wolfert-Kievit Dick en Marjolein Martin en Anja Johan en Desireé

† Zierikzee, 19 december 2013

Johan Paauwe Ada Paauwe-van den Berge Alinda Jeanine en Wilbert, Tijn Zuidweg 35 4316 LB Zonnemaire De begrafenis heeft dinsdag 24 december plaatsgehad op de algemene begraafplaats te Zonnemaire.

Afscheid van een inspirerende, fijne en krachtige man

de heer Jo Paauwe

Margret en Jan-Willem kleinkinderen en achterkleinkinderen 20 december 2013 Christiaan de Vrieslaan 1 3241 GC Middelharnis De begrafenis heeft in familiekring plaatsgevonden op de algemene begraafplaats te Den Bommel.

Met groot verdriet hebben we afscheid genomen van onze lieve en zorgzame opa

HUIBRECHT MACHIEL WOLFERT Dankbaar zijn we voor alle zorg en liefde die hij ons gegeven heeft. We zullen hem missen. We wensen oma veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

grondlegger van ons bedrijf roept bij vele van ons een groot aantal herinneringen op. Met een glimlach denken wij terug aan hem en wensen de familie Paauwe veel sterkte toe. Rien, Karin, Sylvana, Lise, Steven, Leen, Erik, Leo, Mark, Wim, Arco

Eric & Nadine Mila en Kyan Annelies & Jan Manola & Marco Christiëlle & Joris Michel Liëlle & Richard Kaily & Joris Eline & Marc en Mirthe

“En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, den enigen waarachtigen God, en Jezus Christus, Dien Gij gezonden hebt.” Johannes 17 vers 3 Na een ernstige ziekte, die hij in de kracht Gods tevreden heeft mogen dragen, is overleden

KEES LODDER

~ Cornelis Adrianus ~ 6 juni 1949

22 december 2013

Zeer beminde en zorgzame echtgenoot van Heleen Lodder-Mallan Zachtmoedige en altijd voor ons biddende vader en opa van Adriaan Lodder en Esther Lodder-Kooijman Hendrik Heleen Frans Lodder en Mathilda Lodder-Pieper Ailynn Celius

† 20 december 2013

Bart Lodder

Gerard en Petra Kees en Lisanne

Sjanne Kieviet-Lodder en Daniël Kieviet Floris Thijs Josefien

Kleinkinderen Achterkleinkinderen

De begrafenis heeft plaatsgevonden op dinsdag 24 december 2013 op de begraafplaats aan de Voorstraat te Stellendam.

in de leeftijd van 79 jaar.

Huib en Anja

Leo Paauwe ~ in liefdevolle herinnering ~ Wilke Paauwe-den Hartog Marc van Dijk Johan en Quirien, Phileine, Thygo Peter en Lisette

sinds 4 april 2013 weduwnaar van Cornelia Alida Dekking

Correspondentieadres: C.M. Jansen Eendrachtsdijk 6 3251 AG Stellendam

echtgenoot van Pieternella Kievit

J.H. Paauwe-Overbeeke

~ Matthijs ~

* 22 december 1928

HUIBRECHT MACHIEL WOLFERT

~ Jo ~

Doch gij, o mijne ziel, zwijg Gode; want van Hem is mijne verwachting. (Psalm 62 vers 6) Met droefheid geven wij u kennis dat, door de Heere op Zijn tijd, uit dit leven is weggenomen onze lieve, zorgzame vader, schoonvader, grootvader en overgrootvader

Tot onze diepe droefheid geven wij u kennis dat door de Heere onverwachts uit ons midden is weggenomen mijn geliefde man, onze lieve vader, schoonvader, grootvader en overgrootvader

Johannes Cornelis Paauwe

Neven en nichten

Mijn adres is: Staakweg 22, 3247 BV Dirksland Familie, vrienden en medebewoners van ‘Geldershof ’

Na een leven vol liefde en hartelijkheid voor allen die hij kende is, na een periode waarin zijn gezondheid langzaam minder werd, overleden mijn lieve man, onze zorgzame vader en opa

G. Visser B. Visser-Kievit

Annie en Leo Blokland Tulpenpad 23, 3251 CW Stellendam

Je wereld werd steeds kleiner De deur ging langzaam dicht Iedere dag toch verder Jouw reis naar het eeuwige licht Zoveel vragen zonder antwoord Wat ging er in je om Niemand kan het nog vertellen Alleen God die weet waarom

Corné Lodder Groot is ons verdriet. Simon Vestdijkpad 36, 3241 DN Middelharnis De begrafenis heeft vrijdag 27 december plaatsgevonden op de algemene begraafplaats ‘Vrederust’, Rottenburgseweg Middelharnis.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Expositie foto’s en krantenartikelen in De Goede Ree

De strijd is gestreden, met telkens nieuwe moed. Verbazingwekkend krachtig. ’t Is op. Zo is het goed.

Herdenkingsdienst 60 jaar De Goede Ree

Voor uitvaartverzorging op geheel geheel Goeree-Overflakkee

Na een mooi leven met soms diepe dalen is overleden onze vader, schoonvader en opa en mijn vriend

TELEFOON 0187- 491396

HENRI SEVENHUIJSEN

Administratie-adres: Stoofweg 24, 3253 MA Ouddorp

weduwnaar van Gerritje Sevenhuijsen-Knevel in de leeftijd van 84 jaar.

  

De laatste periode van zijn leven woonde hij in verzorgingshuis ‘De Goede Ree’. Wij bedanken het verzorgend en verplegend personeel voor de liefdevolle zorg.

 

     

Brielle: Wim en Ineke Nieuwe Niedorp: Mart en Pieternel Amsterdam:

Wieteke en Douwe

Amsterdam:

Bart

Middelharnis: Mevr. L. Zoon-Keijzer 20 december 2013 Verzorgingshuis ‘De Goede Ree’, Sommelsdijk

 

          





Correspondentieadres: Weidemolen 56 1733 PC Nieuwe Niedorp De begrafenis heeft vanmiddag plaatsgevonden op de algemene begraafplaats ‘Vrederust’ te Middelharnis.

DA N K B E T U I G I N G Een woord Een gebaar Een handdruk Een woord…

een uniek monument met een Scherp in prijs persoonlijke herinnering. Ook particuliere levering T 06 - 55 89 23 11 | Nieuwe-Tonge | www.mementomorigrafmonumenten.nl

NEELTJE CORNELIA VAN HUIZEN-KNOPS ~ Nel ~

Uw laatste wensen in goede handen

willen wij u onze oprechte dank betuigen.

Dick en Tinus van Huizen Oude Tonge, december 2013

0187- 601166 Dag en nacht bereikbaar

www.kievit-uitvaart.nl Rouwcentrum Kievit Nieuweweg 2, Melissant Burg. Letteweg 36 3233 AG Oostvoorne Tel. 0181-488088

Meidoorn 4 3248 XE Melissant Tel. 0187-601166

DA N K B E T U I G I N G Omdat het voor ons onmogelijk is om iedereen persoonlijk te bedanken, betuig ik u, mede namens de familie, langs deze weg onze oprechte erkentelijkheid voor de vele belangstelling na het overlijden van

LEENDERT DOORN In het bijzonder gaat onze dank uit naar: - de medewerk(st)ers van het Hospice ‘Calando’ voor de goede zorg tijdens zijn korte strijd; - dhr. J. van der Slik en zijn medewerkers voor de persoonlijke en respectvolle manier waarop de begrafenis is verzorgd.

uitvaartverzorging M.H. van de Ven Voor een uitvaart met persoonlijke aandacht

Dag & nacht bereikbaar Rouwcentrum Media Vita Contact

Administratie adres

Achthuizen W. Buys 63 19 77 Middelharnis 0187-48 69 62 Oude-Tonge 0187-64 24 28 Mobiel 06 53 11 29 79

Tramweg 12 3255 MB Oude-Tonge

Namens de familie, P. Doorn Sommelsdijk, december 2013

>> grafstenen >> grafmonumenten >> monumenten in glas en rvs >> snelle levertijden >> gedenkplaten >> vazen en bloembakken

Voor uw blijken van deelneming, in welke vorm dan ook, ondervonden na het heengaan van onze lieve tante

In het bijzonder gaat onze dank uit naar: - personeel van Ebbe en Vloed voor de liefdevolle verzorging; - de mensen die tante vele keren een bezoek brachten; - Ds. Van ’t Hof voor de pastorale begeleiding en het leiden van de rouwdienst; - Begrafenisverzorging Van Wageningen voor de correcte begeleiding en de uitvoering van de begrafenis.

5

info@uitvaartverzorgingvandeven.nl

www.uitvaartverzorgingvandeven.nl

Heel wat bewoners, of familie, trekken langs de vele foto’s en krantenknipsels uit de afgelopen 60 jaar. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK - Onlangs werd een herdenkingsdienst gehouden ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van De Goede Ree. De heer C.J. Hameeteman schreef onderstaand verslag. “Nog maar 5 jaar oud was de Goede Ree, toen ik, pas predikant, voorzitter werd van het dagelijks bestuur”, zo memoreerde ds. T. Poot aan het eind van de dienst in zijn felicitatie, die werd voorgelezen, omdat hij zelf niet aanwezig kon zijn. “Uit die periode herinner ik me na zoveel jaren nog drie personen: zuster Van de Klooster, een ervaren, wijze en bovenal diepgelovige vrouw die met vaste hand (sommigen zouden nu zeggen met strenge hand) bestuurde; dhr. S. Dekker uit Nieuwe-Tonge, een zeer actief bestuurslid; dhr. T. van Oortmerssen, de secretaris, een tweede steunpilaar. Behalve deze drie noem ik ook graag het personeel, de (soms jonge) vrouwen en mannen die de praktische zorg dagelijks op zich namen. Daarmee kom ik op het punt dat voor De Goede Ree van wezenlijke betekenis is. Het is een diaconaal huis. De grondslag waarop het gebouwd is en de zorg die er verleend wordt, komen voort uit de dienende liefde van Christus die gezegd heeft: “Ik ben in uw midden als een die dient.” Laat het dan de vreugde van dit jubileumfeest zijn om onze God in Christus die eer ook te geven.” Initiatief De dienst in de Herv. Kerk van Sommelsdijk op 13 december begon met de opening door dhr. W.G.A. Driesse, lid van de Raad van Bestuur, die de diaconieën voor het voetlicht

haalde, die het initiatief genomen hadden om een Rusthuis te laten bouwen. Daarna volgden Flitsen uit de historie door dhr. C. J. Hameeteman, voorzitter van de cliëntenraad Nieuw Rijsenburg/ Goede Ree. “Natuurlijk verrees de Goede Ree niet in 1953 uit de grond, maar ging er een lange periode van voorbereiding aan vooraf. Dat begon al in 1947 met een rusthuiscommissie van de diaconale ziekenhuisvereniging. Meteen ontstond de discussie of het rusthuis in Dirksland of in Middelharnis moest komen. Het bestuur vond het laatste. Op 28 dec. 1949 werd de Stichting Hervormd Diaconaal Rusthuis opgericht, gedragen en gesteund door alle hervormde diaconieën van het eiland. Met voortvarendheid ging het bestuur te werk, maar 1948 als jaar waarin de bouw zou beginnen, werd niet gehaald. Ook 1949 en 1950 niet, omdat de grond die men nodig had nog steeds niet was aangekocht, omdat er een naoorlogse materiaalschaarste was en door vertraging in de medewerking van het gemeentebestuur. Soms liepen de gemoederen hoog op. “Bij deze heren heersen principes over de exploitatie van een instelling die ten tijde van de Batavieren werden toegepast”, zo verzuchtte het bestuur in 1950. Eindelijk brak dan het moment van de eerstesteenlegging aan: 6 sept. 1951. Voor de naam van De Goede Ree werd een prijsvraag uitgeschreven die 257 namen opleverde. Daaruit werd De Goede Ree gekozen. 13 dec. 1953 werd De Goede Ree officieel in gebruik gesteld. Meditatie Dhr. T.A.P. Streefkerk verzorgde de meditatie, God is de gans Andere, n.a.v. psalm

92, de psalm die in 1953 bij de opening door de toenmalige voorzitter, ds. Sonnenberg uit Ooltgensplaat, werd gelezen. “In gehoorzaamheid aan God om onze naaste lief te hebben is De Goede Ree ooit ontstaan en God heeft De Goede Ree lief gehad, Zijn trouw dat blijkt uit alles. Het is goed om Hem daarom te prijzen. De dienst werd muzikaal omlijst door het Goedereekoor o.l.v. Maps Hameeteman. Expositie Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan is in De Goede Ree een expositie ingericht. Deze geeft een overzicht van 60 jaar De Goede Ree. Het materiaal is samengesteld uit krantenartikelen en foto’s uit het Eilanden-Nieuws, enkele andere kranten, fotomateriaal uit de nalatenschap van fotograaf dhr. G. Eck (op cd gezet door Eva Lassing, secretaris van het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee) en uit foto’s die diverse medewerkers en oud-medewerkers hebben aangeleverd. Dat levert bekende beelden op, maar vooral ook beelden die nooit eerder zijn gepubliceerd. Van foto’s van de eerstesteenlegging tot en met het personeel anno 2012. Prachtige foto’s van het exterieur, het interieur en het personeel anno 1953, de talloze verbouwingen. Wie herinnert zich nog “de Petticoat”? Het bezoek van prinses Margriet aan De Goede Ree, het feest ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan met als schapenscheerder o.a. ds. Cazander. Diverse foto’s van 100-jarigen. Wie een stukje van het verleden van De Goede Ree wil meebeleven, is welkom op deze expositie die vrij toegankelijk is en te vinden is in de grote gang achter de recreatiezaal.


6

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Nieuws

Actie ‘Zorgverzekering lastig kiezen’ MIDDELHARNIS/OUDDORP Het kan u bijna niet ontgaan. Er is een ware prijzenoorlog aan de gang tussen de zorgverzekeraars. Het zijn drukke tijden voor de zorgspecialisten van de zorgverzekeraars en de advieskantoren. Wat is nu de juiste keuze? Welke zorgverzekeraar heeft de beste aanbieding? Een verzekering die past bij de specifieke gezinssituatie en de persoonlijke wensen van de klant. Een slimme keuze levert in sommige gevallen tot honderden euro’s voordeel op. De tijd dringt. Opzeggen van de huidige verzekering kan tot 31-12-2013. Jan Peter Robijn, directeur van Adviesgroep de Vogel geeft nog een aantal gratis (bespaar)tips. Wanneer u uw lopende zorgverzekering vergelijkt met andere aanbiedingen, kijk dan niet alleen naar de prijs van de basisverzekering, maar vergelijk vooral de prijs en voorwaarden van uw aanvullende verzekering(en). Juist in aanvullende- en tandartsverzekeringen onderscheiden de verschillende aanbieders zich sterk van elkaar. Uiteindelijk draait het om het totaalplaatje, niet alleen om de basispremie”. Voorkom te uitgebreide aanvullende verzekeringen De grootste besparing is om na te gaan of u niet een veel te uitgebreide aanvullende verzekering heeft. Controleer regelmatig of uw aanvullende verzekering nog past bij uw persoonlijke situatie. Met name op het gebied van tandartsverzekeringen zijn daar veel besparingen te behalen. Uit ons onderzoek

wordt dit gemeld aan een centrale organisatie. Deze informeert uw ‘oude’ verzekeraar dat u bent overgestapt. Uw polis wordt dan automatisch opgezegd. Als u besluit om over te stappen, moet uw huidige verzekering voor 1 januari 2014 zijn opgezegd. U heeft tot 1 februari 2014 de tijd om een nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht af te sluiten. Geen acceptatievoorwaarden bij de meeste dekkingen Bij het afsluiten van de basisverzekering, de aanvullende verzekeringen en de meeste tandartsverzekeringen stellen zorgverzekeraars geen acceptatievoorwaarden. U kunt hierdoor gemakkelijk overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar.

Het team van De Vogel Adviesgroep dat appels en peren stuurde naar hun particuliere klanten.  Foto: Wim van Vossen Fotografie blijkt dat veel mensen met een gezond gebit een veel te ruime aanvullende tandartsverzekering heeft. Ga eens na wat u de afgelopen jaren gemiddeld aan tandartskosten heeft gehad en welke kosten u komend jaar verwacht. Pas daar uw aanvullende verzekering op aan. U bespaart in 9 van de 10 gevallen veel geld. Natura- of restitutieverzekering Let er verder op of de aanbieding van uw keuze een natura- of restitutiever-

zekering is. Bij een naturapolis bepaalt de verzekeringsmaatschappij in veel gevallen naar welk ziekenhuis u moet voor een behandeling. Sommige polissen bieden wel een heel beperkte keuze van zorgverlener. Let daar goed op! Bij een restitutiepolis mag u zelf kiezen waar u naartoe gaat. Maar pas op: ook bij een restitutieverzekering kunnen sommige ziekenhuizen en tandartsen door de verzekeraar zijn uitgesloten. U betaalt voor een restitutie verzekering meer premie.

Natte maar geslaagde midwinterdag

SOMMELSDIJK - Ondanks dat zaterdagmiddag het natte weer op de eerste winterdag van dit jaar niet echt aanlokkelijk was om naar buiten te gaan, was het in ‘t sfeervolle oude Kerkstraatje te Sommelsdijk een gezellige drukte. Het Streekmuseum hield er, in combinatie met Fotoclub De Rarekiek en de Muziekschool, een midwinterdag. De panden die deze instanties in de Kerkstraat in gebruik hebben, waren elle drie opengesteld en in alle drie was iedere belangstellende welkom om een kijkje te nemen bij wat achter de geopende deuren geboden werd. Dat varieerde van een fraaie fototentoonstelling en gezongen Carols met pianobegeleiding tot een gratis bezoek aan het Streekmuseum, dit laatste onder het genot van warme chocolademelk of glühwein met een kerstkransje of chocolaatje. In het museum bleek de mogelijkheid om in de arrenslee op de foto te gaan een ware trekpleister. Hoewel eigenlijk bedoeld voor de jongste bezoekers, namen ook heel wat ouderen plaats in de fraai vormgegeven houten glijbak, of maakten (groot)ouders en (klein)kinderen graag van de gelegenheid gebruik om met elkaar op de gevoelige plaat te gaan. Intussen bepaalde een respectabel aantal ‘figuranten’ van klederdrachtensemble Eeuwkant zowel in het museum als op straat nóg meer de sfeer, terwijl de veldwachter van weleer onverdroten en de regen trotserend heen een weer paradeerde tussen het soms talrijke publiek, dat het aloude Kerkstraatje deze middag wellicht de levendigheid van weleer teruggaf. Een door velen gewaardeerd initiatief, deze midwinter(mid)dag in eveneens voor velen het mooiste straatje van Flakkee. (Tekst en foto’s: Hans Villerius)

Overstappen is heel eenvoudig Veel mensen zien er tegenop om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat ze denken dat dit ingewikkeld is en veel rompslomp met zich meebrengt. Niets is minder waar! Verzekeraars hebben onderling afspraken gemaakt, waardoor overstappen heel eenvoudig is. Zodra u een nieuwe zorgverzekering afsluit bij een andere zorgverzekeraar,

Alleen als u de meest uitgebreide tandartsverzekering wilt afsluiten, stellen sommige verzekeraars voorwaarden. Denkt hierbij aan het aanleveren van een saneringsverklaring door uw tandarts, of het invullen van een vragenlijst. Ook kan de verzekeraar een wachttijd hebben voordat dure behandelingen worden vergoed. Voor alle zekerheid voordat u overstapt: Informeer welke acceptatievoorwaarden de nieuwe verzekeraar hanteert. “Laat geen onnodig geld liggen. Overstappen kan veel voordeel opleveren. Maar doe het wel met gezond verstand”, aldus Jan Peter Robijn.

Nog één week feestmaandactie bij De Goudsmid

MIDDELHARNIS - De derde week van de feestmaandactie van De Goudsmid te Middelharnis heeft weer een blije prijswinnaar opgeleverd. Ditmaal Mireille Nieuwpoort (24) uit Ouddorp. In regionale kranten en folders laat goudsmid Ruud Kaptein iedere week een bon plaatsen die, ingevuld, in de winkel (Zandpad 162) ingeleverd kan worden en waarmee kans gemaakt wordt op het winnen van een prachtig sieraad van het merk Rosa Di Luca, naar keuze uit de folder die enkele weken geleden werd verspreid van dit merk. Ditmaal werden er zo’n 130 bonnetjes ingeleverd, waaruit Mireille als winnaar werd getrokken.

De prijsuitreiking van de derde actieweek vond afgelopen dinsdag plaats in de winkel van De Goudsmid. Omdat Mireille zelf die dag moest werken, kwam haar moeder Elma Hameeteman de prijs ophalen: een prachtige zilveren armband ter waarde van niet minder dan € 120. Wie de komende, laatste, week voor een prijs in aanmerking wil komen bij De Goudsmid maar niet (meer) de folder van Rosa Di Luca heeft liggen, kan deze nog in de winkel op komen halen, geheel vrijblijvend en zonder enige koopverplichting, benadrukt Ruud Kaptein. De actie loopt nog t/m Oudejaarsdag.  (Tekst en foto: Hans Villerius)


KIJK OOK OP: facebook.com/jongopgo

Een nieuw jaar… Nee maar in 2014 ga ik dingen wel echt anders doen.

@xnadiaa_x 2014 ga ik niks veranderen. Als ik iets in mijn leven wil veranderen wacht ik niet op een nieuw jaar.

@ssaaliimaaxx In 2014 ga ik echt iets van mn leven maken

@DLNYXO In 2014 ga ik van zoveel mensen afstand doen

@marissabelhaj Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het jaar 2014 is een goed moment om dingen anders aan te gaan pakken. We vroegen aan twee nieuwe columnisten om de zin: ‘2014 is het jaar waarin…’ aan te vullen. Erwin denkt vooruit en is in 2014 al volop bezig met 2015. Erik staat stil bij gewone dingen die eigenlijk heel bijzonder zijn. En jij? Wat zijn jouw plannen voor 2014? Gooi het in de groep op onze Facebookpagina: www.facebook.com/jongopgo.

In 2014 ga ik werken werken werken

@SayShenaylice

Wat zou er beter bij mij passen qua beroep, archeoloog of politicus? Ik me…tja…ehm…PING! Opeens weet ik wat ik ga doen. Ik ga mezelf voorbereiden op het nieuwe jaar, op 2015. Hm, dat lijkt misschien makkelijk verzonnen en zo spontaan opschreven. Maar voordat er bij mij tientallen lampjes op groen sprongen en er belletjes (kerstbelletjes welteverstaan) begonnen te rinkelen, waren er toch al aardig wat dagen verstreken. Maar goed, het examenjaar begint er dit jaar aan te komen, met heel de rataplan die daarbij hoort. Oriëntatie op beroep en verschillende testjes en studiekeuzeplanners enzovoort invullen. En nog iets heel belangrijks; veel keuzes maken. Dat is lang niet altijd even makkelijk. Wil ik wiskunde in mijn pakket, of toch liever tekenen? Wat zou er beter bij mij passen qua beroep, archeoloog of politicus? Er zijn ook zoveel beroepen, zoveel richtingen en studies waar je uit kunt kiezen. Het is net Oudjaar

Erwin Guijt

geweest, het hele jaar lag toen achter ons. Wat hebben we ervan terechtgebracht? Om eerlijk te zijn twijfel ik heel vaak over mijn keuzes. Is dat achterafgezien wel de juiste beslissing geweest? Was de keuze voor tekenen wel verstandig? En nu ligt het nieuwe jaar weer voor ons, als een onbeschreven blad. Wat gaat daar op komen? Ik weet het niet. Maar terug naar mijn beroepskeuze. Ik denk namelijk dat ik toch wel weet wat ik wil worden. Loesje weet namelijk wel raad met mijn gehinkel tussen verschillende beroepen, en ik denk dat ik haar advies maar ga volgen: ‘Je kunt tegenwoordig zoveel worden, dat ik maar gewoon blijf wie ik ben.’

Wat heb ik gedaan? Is het van waarde geweest? ‘Het bijzondere van het gewone’, zo luidt de titel van de presentatie die ik voor CKV moet houden. Ik vind opstaan, ontbijten, naar school gaan, leren, etc. heel gewoon. Maar beseffen we wel hoe bijzonder dat is?! We doen niets uit eigen kracht. We hebben daar, meestal onopgemerkt, Iemand voor nodig. En die Iemand is God. Natuurlijk, ik heb ook plannen voor 2014: ik ga hogescholen bezoeken voor een vervolgopleiding; ik ga proberen de goede lijn op school door te trekken zodat ik over ga naar het examenjaar; ik ga vrienden/vriendinnen proberen te helpen met problemen etc. Maar ik moet niet vergeten dat ik Hem

Erik Bruggeman

daarbij nodig heb. Daarom is het ook belangrijk om niet alleen vooruit te blikken, maar ook om terug te kijken op 2013. Wat heb ik gedaan? Is het van waarde geweest? Wat is er allemaal fout gegaan? Heb ik me aan mijn voornemens gehouden? Als ik eerlijk ben, moet ik het laatste met ‘nee’ beantwoorden. Maar we moeten daar ook lering uit trekken. Ze zeggen niet voor niets: ‘Van je fouten kun je leren’. Maar dan moeten we dat ook wel doen. En hoe vaak heeft God niet laten zien dit jaar dat Hij nog met ons is. Denk aan dat wij in alle vrijheid naar de kerk kunnen, dat is in heel veel landen anders. Denk aan Syrië, waar mensen uitgemoord worden. En wij zitten hier, met het ‘vette der aarde’. Daarom: zul je niet vergeten om ook terug te blikken en Hem dankbaar te zijn?


December feestmaand bij Van Kempen Interieurs Fauteuilshow met 60 fauteuils op voorraad 28 december oesters & champagne!

‘Celeste’ van €849,- voor €759,-

‘Sören” van €949,- voor €849,-

‘Nadia’ van €809,- voor €645,-

‘Basalt’ van €1.245,- voor €995,-

‘Joy’ van €1.099,- voor €999,-

‘Jarvis’ van €1.509 voor €1.415,-

‘Justin’ van €1.899,- voor €1.729,-

‘Kiel’ van €1.768,- voor €1.395

Vrijdag koopavond. Zondag & maandag gesloten 28 december oesters & champagne!

Schoolstraat 28 - 3255 AV Oude Tonge Tel. 0187 - 641577 - www.vankempeninterieurs.nl


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Achtergrond

9

MIDDELHARNIS - Vandaag de laatste aflevering in een vierdelige serie over de ontwikkeling van duurzaamheid op Goeree-Overflakkee. Nadat wethouder Arend-Jan van der Vlugt in de drie voorgaande afleveringen uitleg gaf over de rol die de gemeente vervult in het bevorderen van duurzaamheid en over de toekomstige realisering van een getijdencentrale in de Brouwersdam en van Greenpoint Holland-Zeeland bij Oude-Tonge, vertelt hij in deze slotaflevering wat de gemeente nog meer doet om breed draagvlak te winnen voor duurzaamheidsontwikkeling op het eiland én om Goeree-Overflakkee zelfs wereldwijd op de kaart te zetten: eilandmarketing.

Duurzaamheid op Goeree-Overflakkee (4)

“We zijn trots op waar we op het eiland mee bezig zijn” Door Hans Villerius

“In het winnen van draagvlak voor de duurzaamheidsprojecten waar we nu mee bezig zijn, nodigen we regelmatig bekende Nederlanders en buitenlanders uit, die veel te betekenen hebben op het gebied van duurzaamheid. We laten ze graag kennisnemen van wat hier aan duurzaamheid van de grond komt, in de verwachting ze te enthousiasmeren en wellicht kunnen we later nog eens gebruik maken van hun expertise als genoemde projecten gerealiseerd gaan worden”. Eilandmarketing Er zijn al diverse bekenden op Goeree-Overflakkee te gast geweest en wethouder Van der Vlugt heeft verscheidene van hen verwelkomd. Onder hen Z.K.H. Prins Carlos, de Cubaanse ambassadeur Domingues Cortina, staatssecretaris Wilma Mansveld, directeur van Deltares Ron Thiemann, , Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, programmadirecteur Hans Kleij van de provincie Zuid-Holland en vorige maand nog Jan Peter Balkenende. Dit alles onder de noemer ‘eilandmarketing’. “Bij eilandmarketing laten we mensen die ter zake kundig zijn kennismaken met wat we op het gebied van duurzaamheid op het eiland aan het doen zijn. We verzamelen zo een groep mensen om ons heen met kennis van zaken, in de hoop dat die ons ook in de toekomst zullen steunen in ons werk.” Balkenende Zo was dinsdag 19 november als laatste bekende Nederlander prof. dr. Jan Peter Balkenende op Goeree-Overflakkee te gast, eveneens op uitnodiging van wethouder Van der Vlugt. Voor Balkenende - die als hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en als partner Corporate Responsibility bij EY (Ernst & Young) maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan - was zijn aanwezigheid op het eiland enerzijds een werkbezoek, anderzijds een gelegenheid om met ondernemers van gedachten te wisselen over kansrijk ondernemen. ‘s Middags was er aandacht voor duurzaamheidsprojecten op het eiland en ‘s avonds hield Balkenende in m.f.g. Dorpstienden een lezing voor ondernemers. Voorafgaand daaraan vroegen we hem naar een reactie op wat hij deze middag heeft gezien van wat op Goeree-Overflakkee aan duurzaamheid wordt ontwikkeld. “Ik heb hier een heerlijke en zeer inspirerende middag gehad!”, rea-

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt (l.) met Jan Peter Balkenende, vorige maand in Ouddorp. 

geerde Balkenende enthousiast. “We hebben gekeken naar het Greenpoint project, een andere vorm van

gaan bij het realiseren van een ecohotel en een duurzame jachthaven.”

ontbreekt, roest ‘t vast en zie je dat het vroeger of later niet goed meer gaat, dat het systeem faalt. En als dít

“Er liggen hele goede perspectieven voor het eiland. Hier proef je ontzettend veel dynamiek, en wat ik hier gezien heb, ga ik zeker elders uitdragen!” omgaan met duurzame brandstof. Een schitterend plan! Maar ook de plannen voor de getijdencentrale: een prachtig praktijkvoorbeeld van omgaan met duurzaamheid, dat ook iets zegt over het dna van Nederland, in zijn leven met en strijd tegen het water. Verder hebben we gekeken hoe duurzame architectuur, natuur en economie hand in hand kunnen

“Op Goeree-Overflakkee gebeuren hele interessante dingen. Je ziet hier hoe ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid met elkaar worden verbonden. En het is een feit - dat geldt ook elders in de wereld - dat als een land of een regio op deze manier creatief bezig is en vernieuwende wegen inslaat, het er goed gaat. Maar ook: waar één van die drie pijlers

op Goeree-Overflakkee mogelijk blijkt, zoals ik vandaag heb gezien, liggen er hele goede perspectieven voor het eiland. Het getuigt van erg veel creativiteit, lef en goed ondernemerschap. Dit soort initiatieven moeten omarmd worden.” “Ik heb een volle agenda en wordt voor veel meer dingen gevraagd dan

Foto: Hans Villerius

waar ik naartoe kan, maar ik ben blij dat ik op Goeree-Overflakkee ben geweest. Hier proef je ontzettend veel dynamiek, en wat ik hier heb gezien, ga ik zeker elders uitdragen.” Trots Dat laatste deed Balkenende de volgende dag al, toen hij sprak op het Vlaams Nederlands Deltacongres. In zijn lezing vertelde hij over zijn ervaringen van de dag ervoor op Goeree Overflakkee. Voor wethouder Van der Vlugt reden genoeg om tevreden te zijn. “We zijn trots op waar we op het eiland mee bezig zijn: grootschalige regio-overschrijdende duurzaamheidsprojecten die het alleszins rechtvaardigen om Goeree-Overflakkee ermee op de kaart te zetten!”


10

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Vastgelegd

Foto: Bep Ardon

onder het mistveld doorgedrongen zonlicht in water gevangen. (Haiku door Teunie Knรถps)


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Varia

Ouwejaersaevend

11

Naaiatelier en Zeilmakerij Goeree naar Oude-Tonge

Met een rood trekkertje en een platte wagen rijdt mijn vader iedere maand door het dorpje Vrouwenpolder om oud-papier in te zamelen voor het goede doel. Met Zeeuwse zuinigheid snuffelt hij dan altijd tussen de kranten en de folders op zoek naar wat bijzonders. De laatste keer redde hij het ‘Flakkeese Vertelsels’ van de ondergang. En zo kreeg ik afgelopen weekend een gehavend boekje in handen, geschreven door mevrouw Soldaat-Poortvliet. In het boek staan verhalen als ‘De laete liefde van tante Betje’, ‘De zulvere bruloft’ en ‘Ouwejaersaevend’. Het laatste verhaal begint zo: “t Was ouwejear. Aeren Versloat stapte mit een diepe zucht de kaemer in. Zo, ’t werk zat der op voor van de jaere. Hie trok zijn stoel bie de kachel, lei z’n beenen op een oaren. Mens, wat zat hie lekker. (…) Zijn groate lief zakte onderuut in een hortje laeter klonk een machtig gesnurk door de kaemer. Rust, heerlijke rust.” Bij het lezen zie ik gelijk een beeld voor me van een noeste werker die met een voldaan gevoel de laatste uren van het jaar in de vlammen wegtuurt. Een rustgevend beeld, ware het niet dat luid gesnurk de kachel overstemd.

Zo dacht ik bij Ooljekoeken aan een soort Jodenkoeken, maar dan anders. De verhalen in het Flakkeese dialect kan ik doorgaans wel begrijpen. Maar toch kom ik regelmatig woorden tegen waarbij ik geen flauw benul heb wat ze betekenen. Zo dacht ik bij Ooljekoeken aan een soort Jodenkoeken, maar dan anders. Het blijken gewoon oliebollen te zijn. En een collega vertelde heel serieus dat ze ‘Kantje Levantje’ naar een etentje gaat. Iedereen knikt instemmend, maar voor mij was het Koeterwaals voor gevorderden. Het blijkt zoiets te betekenen als dat je jezelf helemaal spik en span uitdost. “Dressed for the occassion” in goed Nederlands. Het jaar zit er zo goed als op, nog een paar dagen en 2013 is voltooid verleden tijd. In 2014 hoop ik mijn Flakkeese woordenschat aan te vullen. Maar eerst het jaar Kantje Levantje uitluiden met ooljekoeken. Gelokkig Nieuwjaer!

Dominique aan het werk in Naaiatelier en Zeilmakerij Goeree.

OUDE-TONGE - Na een start vanuit huis, in Stad aan ‘t Haringvliet, heeft Dominique Mittendorff op 1 september jl. haar bedrijfsactiviteiten verplaatst naar een bedrijfspand in Oude-Tonge. ‘Naaiatelier, Zeilmakerij en Print Goeree’, staat er op een bord langs de Stationsweg, ter hoogte van het bedrijfsverzamelgebouw waarin ook Dominique actief is. En ze vertelt op welk terrein zij haar diensten aanbiedt. Door Hans Villerius

Zonnepanelen op het dak van verzorgingshuis Rehoboth in Oekraïne

In een inpandig atelier in haar voormalige woning in Stad aan ‘t Haringvliet startte ze een naaiatelier en zeilmakerij. Van zeilen en outdoor stoffen maakt ze van alles voor boot, caravan of tuin: kussens, stoel- en bankbekleding, afdekzeilen, bootkappen, huiven, ook autostoelen en cabrioletkappen. Kleinmeubelen worden door haar gestoffeerd, maar ook andere stoffen verwerkt ze, bijvoorbeeld om gordijnen van te maken

voor in de huiskamer of voor bedrijven. En als er een nieuwe rits in een jas moet of andere kledingreparatie, ook motorpakken, doet ze dat ook gewoon. Eigenlijk alles op het gebied van naaiwerk wordt door haar gedaan. Maar haar hoofdbusiness is wel het verwerken van zeilen en andere outdoor stoffen. “In een gebied met veel campings en jachthavens, waar bovendien geen andere zeilmakerijen zijn gevestigd, is dat prima te doen”, zegt Dominique. “Alleen werd de ruimte waarin ik werkte wel erg krap. Maar dat probleem is met de verhuizing naar Oude-Tonge opgelost, zodat ik nu ook grotere opdrachten aan kan nemen”. Omdat ze in haar naaiatelier ook voor bedrijven werkt, beschikt ze over een keurmerk dat aangeeft het werk dat ze levert brandveilig en hygiënisch is. Daarnaast heeft ze een wasservice, waarin ze stoffen die gerepareerd moeten worden en vies zijn geworden na een seizoen gebruikt te zijn geweest, meteen ook een wasbeurt geeft, zodat klanten alles netjes schoon weer terugkrijgen. “Creativiteit, het ambacht, van niks iets maken, het zat er al vanaf m’n kinderjaren bij me in”, verklaart Domi-

Foto: Hans Villerius

nique de passie voor haar werk. “Door de verscheidenheid in werkzaamheden is het ook heel afwisselend, en daar houd ik van!” Het bedrijf heeft echter nog meer te bieden, want sinds John haar assisteert, met o.a. de administratie en bestellingen bij te houden, wordt er ook print- en reclamewerk verzorgd. “Banners, posters, marktzeilen, beprinte zeilen, al of niet gemonteerd in frames, we doen ‘t allemaal in eigen huis”, zegt Dominique, die duidelijk in haar schik is met haar nieuwe werkruimte. “Nu het wintertijd is en boten of caravans de stalling in gaan, is het dé tijd om hieraan onderhoud of reparatie uit te laten voeren. Wie dat nú laat doen, en dus niet wacht tot het voorjaar, als het seizoen weer aanbreekt, krijgt van ons tien procent korting op de werkzaamheden”, zo geeft ze aan. Naaiatelier en Zeilmakerij Goeree is gevestigd aan Stationsweg 4e te Oude-Tonge. Het telefoonnummer is 0187 645432 (b.g.g. 06 17857931), e-mail: do@naaiatelier-goeree.nl, website: www.naaiatelier-goeree.nl.

Akkoorden in Brusselse Visserijraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op het dak van verzorgingshuis “Rehoboth’ (van Stichting OZO) bevinden zich sinds enkele maanden een aantal zonnepanelen die het water in een boiler verwarmen. Deze energiezuinige toepassing is mogelijk gemaakt door toedoen van de heer Bátori József, die namens de Hongaars Gereformeerde Kerk in het Karpatengebied contacten met het buitenland onderhoud en die dit voorjaar ondermeer een bezoek bracht aan verschillende bedrijven in Amerika. Een bedrijf wilde graag het verzorgingshuis sponsoren met een zonneboiler. Door dit apparaat kan er veel op de energie(kosten) bespaard worden. Op de foto het verzorgingshuis en in de inzet: Teun Bakker van Stichting OZO (links) en Bátori József.

GOEREE-OVERFLAKKEE Belangrijke mededelingen kwamen er afgelopen week uit de Brusselse Visserijraad. Volgens staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zijn er na breedvoerige besprekingen voor Nederlandse vissers wezenlijke punten binnengehaald. Het aantal zeedagen om te vissen blijft gelijk en past daarmee in het toewerken naar een gezond visbestand. Daarbij is aangedrongen op aanpassing van het beheerplan voor tong en schol en gaan vangstmogelijkheden voor zilversmelt, tarbot en griet niet achteruit. Door Jaap Ruizeveld

Dijksma: “Voor de Nederlandse vissers is een prima akkoord bereikt. We moeten toe naar een duurzame Europese visserijsector, maar wel op een verant-

woorde manier. Waar een goede balans is tussen het genereren van voldoende inkomsten voor vissers en het genereren van gezonde visbestanden in onze wateren.” Zeedagen Vissers van onder meer kabeljauw en platvis (tong en schol) zijn voor het vissen op hun quota gebonden aan zogenoemde kilowattdagen of zeedagen, de maximale toegestane visserijinspanning gerelateerd aan het vermogen van het vistuig. Voor het komende jaar blijft dat aantal dus gelijk. Zodat vissers de kans houden op hun quotum te blijven vissen, maar tegelijk op een juiste wijze toegewerkt kan worden naar een duurzaam visbestand in 2015: wateren met een grote diversiteit aan vis, lage visserijsterfte en waaruit maximaal duurzame opbrengst kan worden gehaald. En zodoende minder bijvangst nodig is. Tweede fase tong / schol Dijksma heeft bij de Europese Com-

missie aangedrongen op een tweede fase in het plan het tong en scholbestand op orde te brengen. Op tong en schol wordt veel gevist in Nederland. Uit wetenschappelijk onderzoek van ICES - aangewezen als organisatie die beheerplannen van visbestanden evalueert – blijkt dat de tong- en schol populatie flink is verbeterd. De Europese Commissie heeft op verzoek van Dijksma toegezegd volgend jaar toe te werken naar een tweede fase. Wanneer deze is bereikt, kan er een minder strikte vangstreductie worden opgelegd. De vangstmogelijkheden voor specifieke vissoorten in de Noordzee blijven onveranderd. Voor zilversmelt, tarbot en griet, schar en bot, tongschar en witje is er geen verandering in hoeveelheid, door positieve wetenschappelijke adviezen. Voor het vissen op horsmakreel komt er een stapsgewijze reductie. Dit moet leiden tot een maximaal duurzame opbrengst in 2015.


12

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Koopzondagen Ds. W. Chr. Hovius Helaas besloten In heel wat gemeenten speelt, als ik het zo mag zeggen, de toestemming al of niet voor de mogelijkheid in winkels het een en ander te kunnen kopen op de zondag. Dit tot groot verdriet van hen die de rustdag graag geheiligd zien. Het is voor medewerkers in winkels niet fijn dat er geen enkele dag meer is waarop de zaak dicht is. En daar zijn soms ook christenen en christinnen onder. Voor hen is het moeilijk mogelijkerwijze ontslagen te worden en de baan op te moeten geven, als ze niet bereid zijn op Gods Dag ook in de winkel te staan en de klanten te helpen! Zo is in de oude stad Zaltbommel besloten, zonder de gemeenteraadsleden daarover te raadplegen, dat op de afgelopen 1 december en 22 december de winkels open mogen zijn. Ze moesten het uit de media vernemen, nota bene!! Bezwaren ertegen Zowel de fracties van de ChristenUnie als van De Staatkundig Gereformeerde Partij hebben schriftelijke vragen daarover gesteld. Zij vinden het een totaal verkeerd besluit. Eerst al omdat zij de zondag op grond van de Bijbel zien als de dag om God te eren en dat past beslist niet bij de opening van zaken op die dag. Bovendien is er steeds meer voortdurende druk van de tijd, waarbij de werkdruk ook steeds hoger wordt. En die kan hen behoorlijk beklemmen, die in de winkels arbeiden. En ten derde zou dat een oneerlijke concurrentie veroorzaken bij soms kleine winkeliers, zonder verder personeel, die Gods dag graag willen eren. Die komen in een dwangpositie te staan! Zowel aangenomen personeel alsook ondernemers zelf worden gedwongen maatregelen te nemen. Tot nog toe was de gangbare situatie in deze oude stad anders en voor allen gelijk. In sommige plaatsen hebben met name woord- voerders van christelijke partijen de handen ineen geslagen en een handtekeningenactie gestart. Verdwijning We zien in heel wat plaatsen de invloed van christelijke partijen afnemen en het aantal kerkgangers loopt soms ook terug, zowel in roomskatholieke alsook in protestantse plaatsen en gemeenten. Ook in dit opzicht kan de zin gelden ‘o, Nederland let op uw zaak’! Laten we als jongeren en ouderen, in een christelijk gezin geboren, de opstandingsdag van Christus eren, gehoorzamen en betrachten, niet in het minst in een trouwe kerkgang onder Zijn Woord en met een ootmoedig maar ook blij getuigenis van Zijn grote daden aan anderen.

Neem en Lees Als het licht van de morgen‘ Als het licht van de morgen’ is een verzameling brieven van de Engelse predikant John Newton aan zijn pleegdochter Betsy Catlett. Newton leefde van 1725 - 1807. Wat is treffend voor deze brieven? De grote persoonlijke betrokkenheid bij haar dagelijks leven, maar boven alles wil hij - net als Andreas bij Petrus - voor haar een

wegwijzer en gids zijn naar Christus. Dit boekje verschijnt in de serie Puriteinse teksten, dit is deel drie. Ds. P. de Vries schreef een inleiding. In de brieven die Newton aan Betsy schreef komt duidelijk naar voren dat hij er diep van overtuigd was dat ook een kind uit christenouders geboren, wederom geboren moet worden om het Koninkrijk van God binnen te kunnen gaan. Tegelijk wist hij dat ouders en opvoeders Jezus Christus dichtbij moesten brengen en zijn roepstem moesten vertolken. In één van zijn brieven komt die aandrang om anderen al de rechten van Zijn mond met lust te vertellen en vlijtig te onderwijzen heel duidelijk uit: ‘Smeek Hem echter of Hij Zichzelf en Zijn liefde aan je hart wil openbaren.’… Mijn lieve kind, bid tot Hem en wees nooit tevreden vóór je voelt dat je verlangen en liefde naar Hem uitgaan. Niets minder vind ik genoeg voor jou… Er is slechts één zon, en dat is genoeg. Zo is er slechts één Zaligmaker, maar Hij is volmaakt en algenoegzaam, de Zon der gerechtigheid en de Bron van leven en troost. Zijn stralen brengen genezing, kracht, vrede en vreugde in de ziel. Bid Hem dat Hij Zich aan je openbaart. Wat je ook zoekt, je zult teleurgesteld worden.

Oudjaar 2013 Levensverwachting Dirksland, Ds. P. Blok En Die Man zal zijn als een verberging tegen de wind en een schuilplaats tegen de vloed, als waterbeken in een dorre plaats, als een schaduw van een zwaren rotssteen in een dorstig land. Jesaja 32:2. Over enkele dagen wordt het jaar 2013 afgesloten. De Heere zal over al de gebeurtenissen Zijn rechtvaardig oordeel geven. Alles is immers naakt en geopenbaard voor de ogen des Heeren. Wij snellen samen naar de klokslag van 12 uur. De mens gaat naar zijn eeuwig huis. Velen hebben in het voorbijgevlogen jaar met ernstige ziekten te kampen gehad, anderen zijn met rouw en verdriet bezet. ‘Levensverwachting’. Wij kunnen dit schrijven met een vraagteken, wij kunnen het ook schrijven met een uitroepteken. Hebben wij levensverwachting? Deze vraag moet aan ons allen gesteld worden. In het leven komen dikwijls omstandigheden voor, welke deze vraag te erns­tiger doet zijn. Hoevelen hebben de leeftijd der sterken al overschreden? Hoevelen zijn met ernstige krankheden bezet? Met hoeveel zorgen sluiten wij 2013 af? Daarom wordt de vraag aan u gesteld: ‘Hebben wij levensverwachting?’ Als antwoord wijzen wij U naar het woord van Jesaja. Daarin is de enige verwachting aangewezen. Het wijst met nadruk op: ‘Die Man’. Dat is Sions Zaligmaker, dat is Hij, waar de engelen van hebben gezongen in de velden van Efratha. Dat is de beloofde Messias, Hij zal groot zijn en de troon van Zijn vader David ontvangen. Van Zijn uitnemende persoon en van Zijn genadevolle arbeid wordt verder gesproken. Hij is een verberging tegen de wind. Als de storm van Gods ongenoegen tegen de zonde opsteekt, als het noodweer wordt in het hart, dan is daarvoor een verberging nodig. Wie zal bestaan voor de storm van Gods rechtvaardige toorn? Zie, dan is Hij de enige verberging, op Hem is de storm van Gods recht gestild. Hij is de Rotssteen, Wiens werk volkomen is. Hoeveel stormen zijn al over ons heen gegaan? In de weg van het natuurlijke leven misschien wel vele. Kennen wij ook de stormen in onze ziel? Zie, dan wijst de tekst naar de enige levensverwachting. Hij is ook een schuilplaats tegen de vloed. Dat wijst op de grote golven in het leven. David heeft daarvan gesproken: ‘Al Uw golven en Uw baren zijn over mij heen gegaan’. Ook in het afgelopen jaar

zijn vele hoge golven over het leven gegaan. Een ieder keert dan maar tot zichzelve in. Het is een wonder dat wij nog niet zijn vernield. Als de golven over onze ziel gaan, dan wordt alle grond van onder onze voeten weggespoeld. Dan wordt het een zinken en verdrinken, dan ontvalt alle hoop en verwachting. Maar juist dan krijgt Jesaja’s boodschap zo’n onuitsprekelijke waarde. Christus is een schuilplaats tegen de vloed. De golven en de baren zijn over Hem heengegaan. Hij heeft Zijn ondergaand volk uit de ruisende kuil uit het modderig slijk opgehaald en hun voeten op de rots gezet. Zie, dit is de ware levensverwachting! Christus leeft! Zijn komst in het vlees is een Goddelijk bewijs, dat de boodschap van Jesaja waar is. De Heere geve een zuch­ten en vluchten tot deze Schuilplaats. Een ander die dit leest klaagt over zijn dorheid en over zijn hardheid. Welnu, dan is daar ook een boodschap voor. Weet U wat een dorre plaats is? Daar wil niets groeien, alles gaat dood, niets kan in het leven blijven. Zo is menigmaal de ervaring ook van het hart. Mijn ziel dorst naar U, in een land dor en mat, zonder water. Zo is Christus het levenswater voor Zijn dorre en matte erfe­nis. Zie deze waterbeken stromen. Zij stromen vanuit de troon van God door het dorre dal van een mensenhart. Ja, wie dorst heeft kome en wie wil die neme dat water des levens, om niet. Hij bedekt in Zijn schaduw de uitgeputte woestijnreiziger. Levensverwachting? Zij wordt U getoond. Levensverwachting! Zij wordt zo gekend. De Heere zij U bij het uitgaan van het oude jaar na­bij en ondersteune U bij de ingang van het nieuwe jaar. Die in de schuilplaats des Allerhoogsten is gezeten zal vernachten in de schaduwen des Almachtigen.

Gij zijt mij, Heer’, ter schuilplaats in gevaren; Gij zult mij voor benauwdheid trouw bewaren; G’ omringt me, daar Gij mij in ruimte stelt, Met blij gezang, dat mijn verlossing meldt. Mijn leer zal u, o mens, naar ‘t recht doen hand’len, En wijzen u den weg dien gij zult wand’len; Ik zal u trouw verzellen met mijn raad; Terwijl mijn oog op u gevestigd staat

B.S. van Groningen Maar Hij wordt nooit tevergeefs gezocht.’ Het is een handzaam boekje, ook bijzonder geschikt om cadeau te geven. De inhoud is prima maar de prijs vind ik voor zo’n kleine uitgave aan de dure kant. Maar laat het geen verhindering zijn om het voor de inhoud van de mooie brieven aan te schaffen. ISBN nr. 978. 903.3360. 6830. Het bevat 95 blz. en kost € 11,95. Dit boekje is keurig uitgegeven bij de Banier.

chismus heeft gehouden, zijn bijna allemaal terug te vinden in zijn bundel: ‘De

Kohlbrugge gaf de volgende opdracht mee, die voor onze tijd aan actualiteit nog niet aan kracht heeft verloren: Laat het u een worstelen worden met God, dat Hij u en uw hele huis regeert door de Heilige Geest, en dan is het eerste bord dat op tafel komt Gods Woord en de Catechismus’. Het is een goede zaak geweest van dhr. Boele om dit handzame boekje uit te geven. Naast de preken staan achterin de drie troostvragen uit de H.C. opgenomen. Achter op de kaft staat nog een indringende vraag en antwoord:

Goddelijke troost Bij dezelfde uitgever verscheen ook het boekje ‘Goddelijke troost’, zes preken over Zondag 1 van de Heidelbergse Catechismus van dr. H. F. Kohlbrugge, onder redactie van H. Boele te H.I. Ambacht. ISBN nr. 9.789.033.606.274; 106 blz. en de prijs is € 9,95. Kohlbrugge heeft diverse preken geschreven uit de Heidelberger, maar we hebben van hem geen complete verklaring van dit leer- en troostboek. Ook zijn dagboekaantekeningen laten zien dat hij de catechismus maar fragmentarisch behandelde. Rond de feestdagen besteedde hij vaak aandacht aan de H.C. De preken, die hij over de cate-

toch vinden we in zijn preken vaak aanhalingen uit de catechismus.

Vraag: Hoelang hebt u over de eerste vraag en het antwoord van de Catechismus te leren? Antwoord: Mijn gehele leven lang.

eenvoudige ‘Heidelberger.’ In dit boekje treffen we zes preken aan, die hij in zijn eigen gemeente Elberfeld gehouden heeft op 1, 14 en 21 augustus. Wellicht in verband met de cholera-epidemie in Elberfeld. Ondanks dat Kohlbrugge de catechismus maar deels heeft bepreekt,

Wie een liefhebber is van de preken van Kohlbrugge, vindt hier preken van geest en leven. En wie nog weinig van deze predikant weet: laat dit een begin zijn om hem vanuit zijn geschriften beter te leren kennen. Neem en lees!


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Zondag 29 december OUDDORP Herv. Gem. 9.30 uur Ds. M. Klaassen en 18.00 uur Ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur Ds. D. Zoet - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur Ds. E.M. de Jong en 18.30 uur Ds. J. Smink GOEDEREEDE Herv. Gem. 10.00 uur Ds. E.K. Foppen en 18.30 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. J.W. van Estrik en 18.00 uur Ds. J.P. Stoel STELLENDAM Herv. Gem. 10.00 uur Ds. J.J. van Holten en 17.00 uur Ds. J.C. van Trigt - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur Ds. K. ten Klooster en 18.00 uur Ds. A. van Wijk - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. P. Zaadstra en 18.30 uur Ds. P. de Graaf MELISSANT Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. N. van der Want - Geref. Kerk 9.30 uur Walk By Faith - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur leesdienst DIRKSLAND Herv. Gem. 10.00 uur Prop. J. van Rumpt en 18.00 uur Ds. R. van Putte - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur kand. P.G. Heijkamp - Ziekenhuis 14.30 uur Dhr. P.J. Boot HERKINGEN Herv. Gem. 10.00 uur Ds. J.R. Volk en 18.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. H. Juffer en 18.00 uur Ds. C. Oorschot - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur Stud. H. van der Heiden SOMMELSDIJK Herv. Gem. 10.00 uur Ds. A. de Lange en 18.00 uur Ds. W.C. Meeuse - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. C.J.P. van der Bas en 17.00 uur Ds. K.J. Kaptein - De Goede Ree 10.30 uur Prop. D.C.G. van der Kraan - Exodusgemeente 10.00 uur Ds. Schaap - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur Dhr. K. Tanis MIDDELHARNIS Herv. Gem. 10.00 uur Ds. D. Hoolwerf en 18.00 uur Ds. F.J.M. van Veldhuizen - Geref. Kerk 10.00 uur mevr. I. de Heer en 17.00 uur geen dienst - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur Ds. A. Vermeij - Chr. Geref. Kerk 9.30 uur Ds. J. Joppe en 18.00 uur Ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur Br. R. Verkerk en 17.00 uur Ds. B. Schaaij - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dienst

NIEUWE-TONGE Herv. Gem. 9.30 uur Ds. C.H. Hogendoorn en 18.00 uur Ds. W. Meijer - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. A. van Wijk en 18.00 uur Kand. M. Diepeveen - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur Stud. H. van der Heiden OUDE-TONGE Herv. Gem. 10.00 uur Ds. E.J. Prins en 18.00 uur Ds. M. van de Ruitenbeek - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur Pastor H.J.P. Scheermeijer STAD a/h HARINGVLIET Herv. Gem. 10.00 uur Prop. A.L. Kornaat en 18.00 uur Ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. N.J.A. van Exel (doopdienst) en 18.00 uur mevr. Littel-van Dommele - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst DEN BOMMEL Herv. Gem. 10.00 uur Ds. H.G. van der Ziel en 18.00 uur Ds. B. de Borst - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. J. Becker en 18.00 uur Ds. A. Spaans OOLTGENSPLAAT Herv. Gem. 9.30 uur Ds. P. Nobel en 18.00 uur Ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 16.00 uur Dhr. L. Stuurman - Geref. Kerk 9.30 uur Dhr. Van Geest en 18.00 uur Dhr. R. Baas - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur Ds. E. Bakker LANGSTRAAT Herv. Gem. 10.00 uur Ds. J.C. Breugem

Dinsdag 31 december Oudejaarsdag OUDDORP Herv. Gem. 19.00 uur Ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. D. Zoet - Geref. Kerk 18.30 uur Ds. W. van de Griend - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 16.30 uur Ds. E.M. de Jong (Duitstalige dienst), 19.30 uur Ds. E.A. van Hoof GOEDEREEDE Herv. Gem. 19.00 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.W. van Estrik STELLENDAM Herv. Gem. 19.00 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.00 uur Dhr. H. ten Voorde MELISSANT Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. N. van der Want - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. SilvisAndringa - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst -

13

Ger. Gem. in Ned. 19.00 uur leesdienst DIRKSLAND Herv. Gem. 19.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. J. Schipper HERKINGEN Herv. Gem. 17.00 uur Ds. H.J.T. Lubbers - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. A. van Wijk Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst SOMMELSDIJK Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. K.J. Kaptein - Exodusgemeente 19.00 uur Ds. R. Silvis Lachai-Roï Gem. 18.30 uur Dankstond Kameraadhuis, dhr. W. Leuvenink MIDDELHARNIS Herv. Gem. 19.00 uur Ds. M.J. Middelkoop Geref. Kerk 19.00 uur ds. R Silvis - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur Ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 20.00 uur Ds. D.J. van Diggele - CGM De Rots, Diekhuus 19.00 uur dienst NIEUWE-TONGE Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.J.T. Lubbers - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H. de Greef Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst OUDE-TONGE Herv. Gem. 19.00 uur Ds. P.M. van ‘t Hof - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst STAD a/h HARINGVLIET Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.J. Catsburg Geref. Kerk 19.00 uur Dhr. P.A. Stam - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst DEN BOMMEL Herv. Gem. 19.00 uur Ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur Dhr. J. Anninga OOLTGENSPLAAT Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H. Juffer Geref. Kerk 19.30 uur Dhr. Kl. Baas - Ger. Gem. 16.30 uur Ds. S. Maljaars LANGSTRAAT Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J. Reehorst

Woensdag 1 januari Nieuwjaarsdag OUDDORP Herv. Gem. 9.30 uur Ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. D. Zoet - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur Ds. E.M. de Jong (bed. H.A.)

GOEDEREEDE Herv. Gem. 10.00 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. J.W. van Estrik STELLENDAM Herv. Gem. 9.30 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 10.00 uur Ds. W.J. van de Griend MELISSANT Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. N. van der Want - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur leesdienst DIRKSLAND Herv. Gem. 10.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier - Ger. Gem. 10.00 uur Ds. J. Schipper HERKINGEN Herv. Gem. 10.00 uur Ds. A. van Vuuren - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur Ds. A. van Wijk Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst SOMMELSDIJK Herv. Gem. 10.00 uur Ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. K.J. Kaptein - De Goede Ree 10.30 uur Prop. J.W.J. Guis MIDDELHARNIS Herv. Gem. 10.00 uur Ds. M.J. Middelkoop Geref. Kerk 10.00 uur Ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 9.30 uur Ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 uur Ds. G.R. Procee NIEUWE-TONGE Herv. Gem. 10.00 uur Ds. H.J.T. Lubbers - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. H. de Greef - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst OUDE-TONGE Herv. Gem. 9.30 uur Ds. P.M. van ’t Hof - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst STAD a/h HARINGVLIET Herv. Gem. 10.00 uur Ds. H.J. Catsburg - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst DEN BOMMEL Herv. Gem. 9.30 uur Ds. B. de Borst OOLTGENSPLAAT Herv. Gem. 9.30 uur Ds. H.G. van der Ziel Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. C. Gielen Geref. Kerk 10.00 uur Ds. B.J. Oldenhuis - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst Herv. Gem. 9.30 uur Ds. H.G. van der Ziel Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur Ds. C. Gielen Geref. Kerk 10.00 uur Ds. B.J. Oldenhuis - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst

COGG-conferentie over ‘Hoe lezen we de Bijbel?’ Velen geven gehoor aan oproep MAF PUTTEN - Het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) hoopt op 10 april 2014 haar jaarlijkse conferentie te houden. Het onderwerp is: ‘Een gereformeerde zoektocht rond hermeneutiek.’ De referaten zullen gehouden worden door: prof. dr. J. Hoek (PKN), dr. J. M. Burger (GKv) en dr. A. Huijgen (CGK). Zij zullen vanuit hun eigen kerkelijke context hun bijdrage leveren.

Bij hermeneutiek gaat het om de vraag: hoe lezen wij de Bijbel en hoe kunnen we een brug slaan tussen de Bijbeltekst en de lezer, tussen de verkondiging en de hoorder. Hermeneutiek blijkt van wezenlijk belang bij het zoeken van antwoorden op vragen rond vrouw en ambt en homoseksualiteit in de christelijke gemeente. Diverse denominaties hebben de laatste jaren over deze kwesties rapporten uitgebracht met verschillende uitkom-

sten. Hoe is dat te verklaren als zij allen willen uitgaan van de Schrift en de Gereformeerde belijdenis? Op de conferentie van 10 april wil men niet over elkaar spreken als Gereformeerde belijders, maar juist het gesprek met elkaar aangaan over de hermeneutiek.

Datum: 10 april 2014. Tijd: 13.45 uur -18.30 uur. Plaats: Putten, de Aker. Info: www.cogg.nl, secretariaat: i.a.kole@hetnet.nl

HARDERWIJK- Het ziet er naar uit dat de non-profit organisatie MAF in Nederland nog dit jaar 3 vliegtuigen gesponsord krijgt. Van de ruim 1 miljoen euro die nodig was is inmiddels bijna 900.000 euro ontvangen. Nu het einddoel in zicht is doet MAF een laatste oproep waarmee ze het bedrag rond hopen te krijgen. ‘We zitten in een spannende, maar ook bemoedigende tijd’, vertelt Adri van Geffen, directeur van MAF

Nederland. ’ ‘Het mooie is dat iedereen meedoet; bedrijven, kerken, scholen, maar ook heel veel particulieren geven gehoor aan de oproep om deze unieke kans voor MAF mogelijk te maken. Met de aankoop bespaart MAF 900.000 euro. We maken een inhaalslag van 5 jaar in de vervanging en uitbreiding van onze vloot van meer dan 130 bushvliegtuigen, fantastisch toch!?’ Meer informatie op www.maf.nl/airvan


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Kernactiviteiten GOEREEOVERFLAKKEE

opbrengst collecte Multiple Sclerose

Tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds is € 9153 in de gemeente Goeree-Overflakkee opgehaald. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald blijft het Nationaal MS Fonds zich inzetten voor onderzoek naar MS en een betere kwaliteit van leven. Dat doet zij echter niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers. Gevers en collectanten, die ook dit jaar weer door weer en wind op pad zijn gegaan worden dank gezegd voor hun bijdrage. Hebt u de collectant gemist, dan kunt u uw bijdrage overmaken op giro 5057 te Maassluis. Zie ook: www. nationaalmsfonds.nl

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Donderdag 2 januari is er Nieuwjaarsbingo bij SVIK in de Victoriahal te

NIEUWE-TONGE

www.brilcentrumkeuvelaar.nl Zandpad 56 - Middelharnis - (0187) 483437

Dirksland. De aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

MIDDELHARNIS

Oliebollen en appelbeignets Dinsdagochtend 31 december wordt de jaarlijkse oliebollenactie gehouden. De opbrengst is bestemd voor het bouwfonds van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis. De prijzen zijn: 10 oliebollen voor € 6,50 en 4 appelbeignets voor € 5,00. Bestellen is mogelijk en kan t/m 27 december via acggmiddelharnis@hotmail.com of telefonisch (483033). De bestelling kan op 31 december worden opgehaald in de hal van de Sionkerk, Landbouwweg 2 te Middelharnis. Op uw verzoek wordt de bestelling kosteloos thuis bezorgd.

Oliebollen en appelbeignets

Ook dit jaar zijn ze weer verkrijgbaar: overheerlijke oliebollen en appelbeignets, die ter plaatse worden gebakken. Om verzekerd te zijn van uw bestelling kunt u dit doorgeven aan: fam H. van Strien tel. 651238 of fam R. Kom, tel 652128 of r.kom@hetnet.nl. Dit kan tot en met maandag 30 december 16.00 uur. Het afhaaladres is: Herv. Verenigingsgebouw “Elim” aan de Zuiddijk 19. D.V. dinsdag 31 december vanaf 09.00 tot ca 11.00 uur. Mogelijk ook losse verkoop van oliebollen (€ 0,65) en appelbeignets (€ 0,60) indien er nog over zijn. De opbrengst is voor het onderhoud van de monumentale kerk.

OUDDORP

Gymfeest De Kriekel De Koninklijke Nederlandse Gym Unie organiseert in de eerste week van januari 2014 het Grote Gymfeest in Nederland. Ook sportvereniging de Kriekel doet hier aan mee. Zij organiserert op vrijdag 3 januari 2014 het

Verrassende ‘Dingenliefde’ OUDDORP – Aan de Hofdijksweg is sinds oktober een bijzondere winkel gevestigd. Miranda van Koppen heeft haar winkel de naam Dingenliefde gegeven. Wie in de winkel rondkijkt begrijpt de keuze van eigenaresse Miranda van Koppen. De winkelinventaris is met ‘liefde bij elkaar gezocht’. Tekst en foto: Adri van der Laan

“Ik ben altijd al ‘weg’ geweest van dit pandje”, legt Miranda van Koppen uit als ze tussen haar ‘dingen’ in de eind oktober geopende winkel staat. In het karakteristieke pandje kreeg ze gelegenheid om haar genegenheid voor brocante en andere spulletje met een breder publiek te delen met haar winkel Dingenliefde. Miranda heeft Dingenliefde gevuld met een breed assortiment verrassende spulletjes. Het is dan ook haar bedoeling om een zo gevarieerd en uniek mogelijk assorti-

ment in haar winkel aan te bieden. Miranda heeft het pand, waar voorheen een antiekwinkel was gevestigd, zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten. Bij binnenkomst komen bezoekers eerst de moderne woonaccessoires tegen, ‘met een vleugje strak’, en groendecoratie van het seizoen. Aan alles is te zien dat Miranda een bloemistenachtergrond heeft. Het zijn vooral kleine cadeauartikelen en ‘zomaar’ leuke dingen. Verder komt men er ook jam, olijfolie, zeep en andere biologisch vervaardigde producten tegen. Miranda van Koppen is niet gebonden aan vaste merken, daardoor is de variatie in Dingenliefde groot. Regelmatig, bijvoorbeeld bij de wisseling van de seizoen, wordt het winkelassortiment aangepast. Maar ook het hele jaar door blijft ze op zoek naar nieuwe dingen en accessoires. Hierdoor zijn bezoeken aan Dingenliefde steeds verrassend. Miranda streeft er naar om zoveel mogelijk verantwoorde en eerlijke dingen te verkopen.

grote gymfeest in de Dorpstienden in Ouddorp. Alle kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 11 jaar zijn welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan tot en met 1 januari 2014 via svdekriekel@gmail. com. Vermeld in de e-mail je naam, je woonplaats, je telefoonnummer en eventuele allergieën. Het maximale aantal kinderen die kunnen deelnemen aan het Grote Gymfeest is 300. Meer informatie over het Grote Gymfeest is te lezen op www.dekriekel.nl

15

Oude Tonge oud papier worden opgehaald. Vanaf 9.00 uur ‘s morgens begint men met ophalen. Graag het papier voor dat tijdstip duidelijk zichtbaar buiten zetten. De opbrengst is bestemd voor het restauratiefonds van de Hervormde Gemeente van Oude Tonge. U kunt uw papier ook altijd brengen naar de Langeweg nr. 31 op de boerderij van de fam. Fase.

STELLENDAM Goedereninzameling voor Roemenië

Vakmanschap en kwaliteit voor een lage prijs Meuleman Autoschade Stoofweg 36 3253 MA Ouddorp Mobiel 06-11412895 Telefoon 0187-689395 www.meuleman-autoschade.nl

OUDE-TONGE

Vrijdag 3 januari houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam weer een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (06-46091660).

Oud papier

Zaterdag 28 december, zal er in heel

Opbrengst Actiedag voor de Filipijnen

Het andere deel van Dingenliefde is voornamelijk gevuld met brocante. Veel van deze oude gebruiksvoorwerpen zijn vooral afkomstig uit Frankrijk. Een vriendin van Miranda woont in dat land en zij verzamelt diverse oude gebruiksvoorwerpen, waarvan men voorbeelden in Dingenliefde tegenkomt. Oude kannen, schalen, vazen, serviesgoed, kaarsenstandaards en tal van andere zaken die men op het Franse platteland nog aan kan treffen. Bezoekers van Dingenliefde treffen verschillende dingen die op een smaakvolle combinatie van ‘oud en nieuw’ zijn gerangschikt. Miranda hoopt dan ook veel bezoekers in haar winkel te mogen ontvangen.

Wie meer wil weten over Dingenliefde kan terecht op de website: www.dingenliefde.com. Het adres van de winkel is Hofdijksweg 14, telefoon: 0187-681134. Ook is er een facebookpagina: https://www.face-

SOMMELSDIJK - De onlangs gehouden Actiedag voor de Filipijnen op de School met de Bijbel heeft het mooie bedrag van € 1152,50 opgebracht. De opbrengst is ook te danken aan de volgende bedrijven die hebben meegewerkt. Zij worden hartelijk dank gezegd. Onderstaande bedrijven worden bedankt voor uw bijdrage: Juwelier Kern; v.Dam mode; Hoedenhuijs Josephine; Tuincentrum Graka; Anja Mode; Plus Slingerland; Ekoshop; Boekhandel v/d Boom; Bleu Denim; G&W de Goudsbloem; Bruna Middelharnis; Keyzer Shoes&Trends; Banketbakkerij van Helden; V/d Kamp handenarbeidmaterialen; Biedermeier; ShopDarts; K.Dootje Sjaloomzorg; Dierenspeciaalzaak Breeman; Tanja’s Krûûkplaetjes; EilandenNieuws; Flakkeesche Bazar; Koetshuysch Kaas; DA; De Kaashal; Taart & Koffie; Fixet Mastenbroek. Markt Sommelsdijk: Underwear-Everywear; Esther’s Wolkraam; Kaasboer Sterk; Dammers-kaas; Wenskaarten kraam; Henk den Bok fournituren; J.P Hoogendoorn snoep; Schrijvershof; Poelierspeciaalzaak; Stander Stroopwafels; Travelman; Hobby, Kado enzo.

SGP fractie bezoekt bibliotheken GOEREE-OVERFLAKKEE - De fractie van de SGP vindt het van belang om te weten welke actuele zaken spelen in de diverse kernen op Goeree-Overflakkee. Op vrijdagmiddag 13 december verdiepte een delegatie van de SGP-fractie zich in het bibliotheekwerk op Goeree-Overflakkee.

Een kijkje in Dingenliefde. Miranda van Koppen (inzet) aan het werk in haar winkel.

Aanleiding was de aanvankelijke forse bezuiniging die de gemeente had ingeboekt. Bij motie heeft de gemeenteraad aangegeven dat er wel bezuinigd moet worden maar dat er een basisvorm van bibliotheekwerk moet blijven. De fractie bezocht de schoolbibliotheek van de Eben-Haëzer school in Goedereede-Havenhoofd en de Bibliotheekves-

tiging in Ouddorp. De vijf aanwezige fractieleden maakten kennis met de samenwerking tussen de bibliotheek en de school binnen het project ‘de bibliotheek op school’. In de bibliotheek te Ouddorp kreeg de fractie te maken met frequente gebruikers van de bibliotheek. Uitgebreid werden de SGP-ers bijgepraat over het uitlenen van boeken, het project: ‘boekenstart’, ’leeskring’, ‘boekenpret’, de ontwikkeling van de e-books, de uitwisseling van iPads- en tabletwetenswaardigheden. ‘Het was een nuttige en prettige manier om op deze wijze kennis te nemen van de omvang van het bibliotheekwerk met heel enthousiaste mensen in het management’, aldus fractielid Rien van der Boom.


16

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Oogverkleuring?

In een programma over antiek hoorde ik iemand zeggen: “Dit schilderij is van na 1700 want die engeltjes hebben blauwe ogen”. Op oudere schilderijen hebben de mensen bruine ogen. Zijn die blauwe ogen pas na 1700 ontstaan? Antwoord: De kleur van onze ogen hangt af van een kleurstof, die zich in het voorste deel van het regenboogvlies of iris bevindt. De iris is dat deel van het oog, dat de pupil omgeeft. Mensen met bruine ogen bezitten bruine kleur­ stof aan de voorkant van de iris. Bij blauwe ogen ligt deze donkere kleur­ stof aan de achterkant. In werkelijk­ heid is het blauw dus gezichtsbedrog. De ogen lijken slechts blauw. In wer­ kelijkheid wordt dit blauw uit de ach­ terkant van de oogappel teruggekaatst. Het moge duidelijk zijn dat onze ogen voor 1700 ook zo waren opgebouwd. Niet duidelijk is waarop de spreker in dat programma zijn menig op baseerde, mogelijk heeft het iets te maken met de verkleuring van de gebruikte verfsoor­ ten van vòòr 1700? Gezemel

Wat is dat toch voor gezemel over de zemelen die we zonodig moesten eten om onze spijsvertering aan de gang te houden. Nu schijnt het niet gezond te zijn. Maar voor mijn darmen hielp het prima. Antwoord: Onze darmen vragen niet alleen om hoogwaardige voeding, maar ze worden pas goed geactiveerd als ze daarbij geprikkeld worden door de vezels. Het is daarom niet verstan­ dig zuiver wittebrood te eten, want ons lichaam heeft van oudsher ook behoefte aan de huls van de graankor­

rel en/of het vliesje van de rijst. Daarom gingen de mensen afzonderlijk zemelen gebruiken, bijvoorbeeld in yoghurt of pap, als de stoelgang wel eens stokte. Uit onder­zoek is nu gebleken, dat dgl. los verkochte zemelen het zgn. fytaat bevatten en die stof remt in ons lichaam de opname van een aantal mineralen, waar­onder het broodnodige calcium en ijzer, uit onze voeding. Daarom is het be­ter in plaats van losse zemelen voe­ dingsstoffen te gebruiken die van natu­ re al rijk zijn aan voedingsvezels, zoals peulvruchten, aardappelen, vele groen­ ten, fruit en volkorenbrood. De zeme­ len in volkorenbrood, natuurbrood, roggebrood, enzovoorts, zijn gezon­ der, omdat het fytaat daarin goeddeels onwerkzaam is geworden door het rij­ zen en het bakken. Stijgende pennen

Hoe komt het dat scharnierpennen soms omhoog komen bij deuren die regelmatig gebruikt worden? Antwoord: Dit verschijnsel doet zich vooral voor bij goed geoliede scharnie­ ren. Het ontstaat door de wrijving die ontstaat bij het bewegen van de deur. Er wordt dan een druk op de pen uitgeoe­ fend en daar de pen maar één richting uit kan gaan, gaat die dus omhoog. Een voorzichtig tikje met een hamer en hij zit weer op zijn plaats.

Klagende binnenkomst

Onze inmiddels 15-jarige poes gaat het huis altijd in en uit via een kattenluik. De laatste maanden gaat het binnenkomen altijd vergezeld van een klagend luid gemiauw. Voor die tijd gebeurde dat nooit. Wat kan de oorzaak hiervan zijn? Antwoord: De leeftijd is vaak een oor­ zaak van gedragsverandering bij kat­ ten en honden. Dieren kunnen ook last hebben van ouderdomsseniliteit. Maar misschien is ze bang voor een domi­ nante buurkat? Ook komt gedragsver­ andering vaak voor als poes in blijde verwachting is of een ziekte onder de leden heeft. Merkt u dat uw kat ook nog andere verschijnselen vertoont, bijv. minder eetlust dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Slopende pissebedden?

In buitenmuurtjes zijn de cementvoegen gaan brokkelen. Bij vochtig weer zie je hier vaak pissebedden. Werken deze diertjes ook mee aan het afbrokkelproces? Antwoord: Deze diertjes werken niet mee aan het afbrokkelproces. Ze eten uitsluitend verrotte planten en bijv. zachte wortels. Deze beestje houden van een kille en vochtige omgeving vandaar dat u ze juist bij vochtig weer ziet.

Tot Driekoningen hetzelfde weerbeeld Momenteel kunnen we al voorzichtig concluderen dat de kans op echte winterkoude zeer klein is in het tijdsverloop tot begin 2014. De belangrijkste oceanische weersystemen zijn niet van plan grote veranderingen te laten doorvoeren voorlopig. Het hyperstrakke zonale weerplaatje met een krachtige straalstroom gericht op West-Europa blijft gewoon bestaan de komende tijd. De indruk is dat er wel heel veel moet gebeuren op het dynamische weerfront, wil de wind ineens week in week uit vanuit de koude (noord)oosthoek gaan waaien. De kans op zo’n winters regime aan het begin van de aanstaande louwmaand lijkt tot pakweg Driekoningen (6 januari 2014) uitermate klein. Een eerste weersverandering zou zich tussen 6 en 10 januari kunnen gaan voordoen in de Benelux. Via het oosten van Canada en het noorden van de VS van Amerika wordt al enkele weken achtereen zeer koude vrieslucht uitgeblazen richting de Atlantische Oceaan. Daardoor ontstaan aan de lopende band zeer diepe depressies richting de regio Groenland en vervolgens ook IJsland, die vervolgens in de vliegende jet (straalstroom) worden geabsorbeerd en meegenomen naar Noordwest-Europa. De afgelopen week werd al een ongewoon diepe depressie gelanceerd op de weerkaart voor de inmiddels voorbije 25 december met een kerndruk van maar liefst 925 millibar noord van Schotland. Deze brutale raddraaier gaf met name afgelopen dinsdag de 24e even een zware storm bij IJmuiden. Op de Eilanden kwam het ook tot enkele windschuivers van bijna 110 kilometer per uur. Een nieuwe megadepressie komt op vrijdag aan in de wateren nabij Schotland. De daarmee samenhangende frontale systemen geraken vervolgens weer tot in het Noordzeegebied en geven ons zo nu en dan flink wat regen of enkele buien nadien. Dit sterk dynamische weerpatroon blijft karakteristiek voor onze Hollandse winters die heel vaak beïnvloed worden door de zeeën. De temperatuur blijft verre van interessant de komende tijd. Tijdens de kleine uurtjes is het veelal tussen 4 en 7 graden op Flakkee, terwijl het overdag regelmatig in de buurt van de 10 graden wordt. Ook het windbeeld blijft nog onrustig met zo nu en dan windkracht 7 of 8 op de windmeters. Het zal een ieder duidelijk zijn dat december 2013 als zacht geboekstaafd zal worden wanneer de balans wordt opgemaakt op 1 januari 2014.

Elektrische bezorgauto voor PLUS Tessemaker STELLENDAM - PLUS Tessemaker in Stellendam heeft een nieuwe elektrische bezorgauto met koeling op zonne-energie. Deze unieke bezorgauto rijdt én koelt zonder enige CO2-uitstoot. Chris Tessemaker van PLUS Tessema­ ker: “Voortaan kunnen we de bood­ schappen van onze klanten gekoeld én 100 procent duurzaam thuisbezorgen. Daarmee lopen we voorop en daar zijn we best een beetje trots op.” In mei 2012 ging PLUS als eerste super­ marktketen de weg op met een duur­ zame bezorgauto. Met de introductie van de Renault Kangoo ZE voorzien van koeling op zonne-energie, zet PLUS Tessemaker in samenwerking met Renault dealer Jongerius weer een stap op het gebied van meer ver­ antwoord transport. Niet alleen PLUS Tessemaker in Stel­

Nieuwjaarsnacht Sommelsdijk

De brandweerkorpsen van Sommelsdijk (ja, die bestaat nog en hoe!) en Middelharnis hadden het tot diep in de Nieuwjaarsnacht druk met het blussen van vreugdevuren en het afweren van ijsharde “sneeuw” ballen, rotjes en allerlei andere explosieven. Op de foto groet u de jeugd van Sommelsdijk.... Deze foto met het artikel stond in Eilanden-Nieuws van 3 januari 1969.

lendam krijgt een nieuwe elektrische bezorgauto met koeling op zonneenergie, maar ook PLUS John Bos in Brielle. “Deze introductie sluit goed aan bij de groene initiatieven van PLUS”, zegt Rowell Versleijen, direc­ teur Logistiek van PLUS Retail. “Met deze bezorgauto’s leveren we een bijdrage aan een schonere en betere leefomgeving voor onze klanten. De wagens rijden op elektriciteit en de koeling werkt op zonne-energie. “Supermarktketen PLUS heeft de zorg voor mens, dier en natuur hoog in het vaandel staan. Daarom besteedt de organisatie veel aandacht aan maat­ schappelijk verantwoord onderne­ men. Niet alleen op het gebied van transport. Ook een verantwoorde herkomst van producten, maatschap­ pelijke betrokkenheid, gezondheid en het milieu spelen een grote rol in de bedrijfsvoering en het assortiment”, aldus de organisatie.


oomkojeugdhoekje@filternet.nl Puzzelreglement 1.

2.

3.

4. 5. 6.

Stuur (of mail) je oplossingen aan het eind van de maand naar Oom Ko, p/a Eilanden-Nieuws, Postbus 8, 3240 AA Middelharnis, Per maand zijn er 100 à 120 punten te verdienen. Zelfgemaakte raadsels voorzien van oplossing leveren 15 extra punten op. Zelfgemaakte puzzels met de oplossing erbij, die via de e-mail verstuurd worden, leveren 20 punten extra op als ze geplaatst worden. Stuur af en toe een briefje, dat wordt beantwoord. Bij 600 punten ontvang je een boekenbon van € 10,–. Wie een jaar geen oplossingen inlevert, verliest zijn/haar punten en begint weer met 0 punten.

December 12

KERSTPUZZEL-VRAGEN 3 Annelotte Mans (Ooltgensplaat) heeft wat vragen gemaakt over de gebeurtenissen rond het Kerstfeest. Zet de antwoorden in de goede vakjes. Van boven naar beneden lees je drie woorden als je het goed doet. De letter ‘ij’ moet je in één vakje zetten.

Hallo puzzelvrienden en -vriendinnen Simeon en Anna Simeon, die de komst van Christus had verwacht reeds lange tijd wordt gedreven naar de tempel door des Heeren Geest geleid. ’t Was beloofd, hij zou niet sterven voor dat hij de Christus zag. En nu, komend in de tempel is ’t voor hem de grote dag. ’t Kindje in zijn armen nemend ziet hij ’t vol ontroering aan. Zegt vervuld met grote vreugde: ‘Nu kan ik in vrede gaan.’

December 13

Teruggetikt:

KERSTCODEPUZZEL 2 Tonie Mans (Ooltgensplaat) maakt een codekraker voor de Kerst. • Welke tekst lees je? • In welk vers van Lukas 2 staat deze tekst?

Leonie, Jenneke en Gerhard Wolfert (Dirksland) Bedankt voor jullie prachtige kaart.

1 = A; 2 = B; 3 = C; 4 = D; enz.

‘Want mijn ogen hebben heden de Heere gezien, Uw zaligheid die Gij voor het oog der heidenen en voor Israël hebt bereid.’ Even later was het Anna die, toen zij, als iedere dag, in de tempel aangekomen daar de Heere Jezus zag. Blij Hem haar Verlosser noemde en met vreugdevolle stem ‘t grote nieuws kon gaan vertellen in de stad Jeruzalem. Ook wij horen van de Zaligmaker Die kwam als een Kindje klein. En dit hoorde je vast al vaker: Hij wil ook jouw Zaligmaker zijn.

Madelene en Eloïse Goedegebuur (Sommelsdijk) Als je iets ouder wordt en steeds beter gaat lezen, wordt het maken van de puzzels ook makkelijker. Het is helemaal niet erg als je vader of je moeder helpen bij de puzzels.

December 14

KERSTSTREEPPUZZEL 4 Gideon Soeteman (Ouddorp) heeft zijn eerste puzzel voor ons gemaakt. Streep onderstaande woorden weg. De letters die overblijven vormen een tekst uit het evangelie van Lukas. • Wat is de tekst? • Wat is de vindplaats? Lukas 2 : ………

Jarigen:

Op oudejaarsdag, 31 december, is Rick van Splunter (Ouddorp) jarig. Een fijne dag Rick: voor jou is de laatste dag van het jaar wel heel bijzonder.

Bon: Annemarijn ten Cate (Goedereede), Daniël ’t Mannetje (Ouddorp) en Ronne v.d. Made (Middelharnis) hebben een boekenbon verdiend. Veel plezier ermee!

Annemarijn ten Cate (Goedereede) Fijn, dat je de antwoorden allemaal opgestuurd hebt. De ene puzzel is moeilijker dan de andere: dat klopt helemaal. Soms moet je erg nadenken, andere keren kun je de antwoorden zo opschrijven. Juist door de variatie van puzzels blijft het afwisselend en ‘spannend’. Je schrijft verder: ‘Ik ben een paar weken geleden voor het eerst naar de masterclass van de P.M. geweest. Het was erg leuk. Vrijdag moet ik weer. Op school en scouting heb ik sinterklaas gevierd. Het was leuk en gezellig. Ik heb voor de surprise een schilderij gekregen.

Augustus Bethlehem Christus doeken engel

Galilea gebod geboren herberg herders

Jozef keizer Kindeken kribbe Maria

nachtwacht Nazareth stad stad Davids vrouw

Zaligmaker

Het is juist gezellig om het met elkaar te doen. Bovendien leer je er veel van: oom Ko weet inmiddels ook veel antwoorden van de Bijbelse puzzels uit zijn hoofd.

Slot Volgende week, 3 januari 2014, staat de volgende aflevering van het ‘Jeugdhoekje’ in de krant. Je mag nu alle oplossingen van de maand december opsturen. In totaal zijn dat 15 puzzels. Je kunt dus 150 punten verdienen deze maand.

De cadeautjes waren: pen, gum, potlood, memo-blaadjes en een puntenslijper. Van de scouting kreeg ik twee zakken snoep en oorbellen. Van thuis kreeg ik het spel ‘Onderuit’, oorbellen, een cupcakemaker en chocoladeletters.’ Je bent maar goed verwend met al die mooie cadeaus. Kun je een volgende keer iets schrijven over de masterclass? Daar weet ik eigenlijk erg weinig over. Het lijkt me wel interessant.


2013 2014

van voor DRENTHE: 6-persoon vakantiebungalow in zweedse stijl op de veluwe vanaf €350,- per week. Op ruim perceel in bos nabij de heide. U waant zich in Scandinavië. Volop rust, ruimte, wandel- en fietsmogelijkheden. Zie www.VakantieErmelo.nl voor info en beschikbaarheid. Tel. 06-15431401

EXLOO t.h. Luxe, sfeervolle, betaalbare, 2-6p. vrijstaande SCHONE VAKANTIEBUNGALOW op schitterende locatie! Kavel 900m2. Vaat-/ wasm., kindermeub., uitstekende boxspringbedden. Schitt. (fiets)omg. bos/ hei. Rook-/huisd.vrij.

Vanaf de kerst tot oudjaarsdag bakken iedere dag heerlijke oliebollen… waar je bij staat.

oliebollen 10 11 stuks voor

€9,00 8,00

Zeer veel extra’s! Info: 0591-513947. www.schonebungalow.nl

Westdijk 12, Middelharnis T 0187-482065 E info@debanketbakker.nl W www.debanketbakker.nl

Welkom op Hét winkelcentrum van Goeree-Overflakkee Meer dan 100 winkels - Eindeloos winkelplezier

Feestmaandactie 6 weken lang, van 16 november t/m 31 december 2013 Kassabonactie met kans op leuke prijzen! Verdere informatie via www.dndiek.nl

Recent een bruiloft gehad?

Mail dan nu uw leukste foto en maak kans op een waardebon t.w.v. € 50,- voor het bruidspaar!

Voor informatie kunt u contact met ons opnemen: tel: 0187-471020 of e-mail: marthakoppelaar@eilandennieuws.nl


“Dit is goed voor de sociale contacten” Na 30 jaar heeft Den Bommel weer een bakker.

Oudejaarsbijlage

De gemeente Goeree-Overflakkee bestaat 1 jaar

3 vrouwen tussen 26 mannen

FototerugblikFototerugblik 2013 2013

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Samenstelling: Hans Villerius

Vrijdag 21 juni was de dag dat het nieuwe Koningspaar tijdens hun kennismakingstour door Nederland Goeree-Overflakkee aandeed. De Koning en de Koningin werden ontvangen aan de Brouwersdam.

27

Tijdens een speciale kerkdienst op woensdagavond 26 juni werd in Ouddorp het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente in gebruik genomen.

Twee eenmansfracties aan het woord Voor de Esselink Groep vormden vrijdag 5 en zaterdag 6 juli een feestweekend. Met een jubileumbijeenkomst en een open dag werd stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van dit familiebedrijf, het afscheid van algemeen directeur Teus van Dieren en bij de opening van een vernieuwd afhaalmagazijn.

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 juli legde aan het Zandpad in Middelharnis een felle brand twee panden volledig in de as.

De Shared Space in Middelharnis. Veel werk is er verzet om een deel van de Koningin Julianaweg in Middelharnis te transformeren van een regulier stuk openbare weg tot een shared space, een gedeelde ruimte. Woensdagmorgen 17 juli vond de officiële ingebruikname plaats.

Eind augustus en begin september luidde resp. Corstiaan Kleijwegt zijn ambtsperiode uit als waarnemend burgemeester van Goeree-Overflakkee en luidde Ada Grootenboer-Dubbelman haar ambtsperiode in als ‘echte’ eerste burger van het eiland. De wisseling van de wacht werd op dinsdag 3 september op symbolische wijze gemarkeerd rond de klokken in de Toren van Goeree.


20

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Dorpen

Rondom de toren

MELISSANT

De Ouddorpse ondernemers Slagerij Floresteijn wensen u een is met spoed op zoek naar een: voorspoedig nieuwjaar

B. Both W.A. Both-van ’t Geloof

Wij wensen u een

VERKOOPMEDEWERKER voor in de slagerij (m/v)

Melissant, Marijkelaan 43

Familie en vrienden

voorspoedig 2014!

Peter & Angelina Je bent gemotiveerd, flexibel Ouddorp

’s Heeren onmisbaren zegen toegewenst.

27 december 2013

Bestel je boeken op bruna.nlWij en ook collegiaal.

bieden een afwisselende ING servecepuntbaan. PostNL

Hofdijksweg 34 Ouddorp (ZH) t 0187 68 40 50

Bent u geïnteresseerd in deze baan, bel, mail of schrijf ons. Slagerij Floresteijn Slagerij Floresteijn 13 Raadhuisstraat p/a Braamstove 38 3253 AN Ouddorp 3253 EK Ouddorp Telefoon 0187-681348 Tel: 0187-683656

orpse ondernemers wensen voorspoedig nieuwjaar!

sweg 1 ddorp 681288

STELLENDAM

Volg ons nu ook op: @mekkerstee

demekkerstee

Kaasmakerij • IJsmakerij • Pannenkoekrestaurant • Kinderboerderij • Zorgboerderij

Groot Gymfeest in Dorpstienden te Ouddorp

Vrijdag 3 januari a.s.

Ouddorp

Wij wensen u een gezond en voorspoedig 2014!

Wij wensen u een

Voorspoedig 2012! Door de KNGU wordt in de eerste week van januari 2014 in Nederland een groot Gymfeest georganiseerd. Alle kinderen van 4 t/m 11 jaar van Goeree en Overflakkee kunnen op 3 januari gratis aan dit feest deelnemen. Zij kunnen deze dag meedoen met diverse onderdelen van het turnen: o.a. Freeway, Streetdance etc. etc. (er is plaats voor maximaal 300 deelnemers) Tijdens deze dag 34 • Ouddorp (ZH) • t 0187 68 40 50 kun jeHofdijksweg ook nog aan diverse Andere leuke sportieve activiteiten deelnemen. (Voor eten en drinken wordt door ons gezorgd) Opgave is mogelijk via SVdeKriekel@Gmail.com Meer informatie kun je terugvinden op: www.deKriekel.nl

ames-

ng

Chris, Heleen Tessemaker en medewerkers van PLUS Stellendam

KOM, KIJK EN DOE MEE !!!!!

JARO Grondwerken & Kraanverhuur BV Stationsweg 15, Ouddorp Tel. (0187) 681352. Fax (0187) 683826 Hoenderdijk 13, Ouddorp Tel. (0187) 681278. Fax (0187) 683826

Oudelandseweg 7 3253 LN Ouddorp E contact@jarokraanverhuur.nl T 0187 - 68 38 90

Jan Boeter Grond en Straatwerk en personeel wenst u een enerverend en gezond nieuw jaar!

Voor al uw drogisterij- en parfumerie artikelen. Tevens schoonheidssalon en zonnestudio. Boompjes 3-5, Ouddorp. Tel. (0187) 683789

J B

Jan Boeter

Grond- Straat- en Hovenierswerk Langeweg 10 3251 LH Stellendam

Westhoeve Potatoes wenst u een voorspoedig 2014!

E info@janboeter.nl I www.janboeter.nl T 0187 49 31 47 F 0187 49 32 76 M 06 538 979 88 K.v.K. 23086615 ING 68.27.29.507 BTW nr. NL144189392B01

Team NELIS TUINPROJECTEN Wenst u allen een gezond 2014

Wij zijn begonnen met de opruiming kortingen van 20% tot 50%. lage belastingtarief hoveniers! Contacteer ons vrijblijvend voor ontwerp en/ of offerte. Meer info op www.nelistuinprojecten.nl

Tevens wensen wij u een voorspoedig 2014. V GM C HECKLIST A ANNEMERS

G-rek. 99.01.05.911 IBAN NL36 INGB 0682 7295 07 BIC INGBNL 2A


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Dorpen MIddelharnis

HELLEVOETSLUIS

Ooltgensplaat

21

OKKER’S

zaden en zakkenhandel

Stoofstraat 26 – Ooltgensplaat Tel. (0187) 631692

Wij danken u voor de prettige samenwerking en wensen u een voorspoedig nieuwjaar Industrieweg 48b 3241 MA Middelharnis T 0187-846234 E info@taxidevlieger.nl www.taxidevlieger.nl

van buuren koudetechniek

Uw adres voor: uienzaad, pootgoed, groente, bloem- en kruidenzaden.

B.V. Bouwonderneming

van der Wellevan Drongelen

Dorpsweg 15 Telefoon (0187) 631568 / 632606 3257 LB OOLTGENSPLAAT

Netzakken, plasticzakken, hemddraagtassen

De beste wensen voor het nieuwe jaar.

DIRKSLAND

Voorspoedig 2014

(0181) 321070 Hellevoetsluis

Bij ons kunt u ook terecht voor regiovervoer.

Als kwaliteit voor u belangrijk is!

ACHTHUIZEN

Wij wensen u een gelukkig nieuwjaar

wenst cliëntèle, vrienden en bekenden een

gezegend nieuwjaar

. . .

Inkoop

Schildersbedrijf

P. van Putten wij wensen alle clientèle, familie, vrienden en kennissen een

Gelukkig Nieuwjaar!

Bosdreef 1, 3247 XD DIRKSLAND Telefoon (0187) 6 01357

Esdoornstraat 7, Ooltgensplaat Telefoon: (0187) - 63 17 03

wenst cliëntèle en vrienden

een voorspoedig 2014

Verkoop Reparatie

Grote Bloksedijk 4 - 3256 LG Achthuizen

Renovatie • Tegelwerk • Afbouw Pr. Bernhardlaan 79, Middelharnis Tel. 0187 - 49 38 68

Wenst u alle goeds voor 2014 Leren werken met hoofd, hart en handen.

We zien u graag 18 januari 2014 op de open dag!

LUXE, KADO- en HUISHOUDELIJKE ARTIKELEN

FLAKKEESCHE BAZAR KWALITATIEF GOEDKOPER Westdijk 49-51, 3241 GT MIDDELHARNIS. Tel. (0187) 48 22 13

wenst een voorspoedig nieuwjaar aan alle cliënten, familie en vrienden

Herkingen

Jan Tuinstra Tuinstra B.V. B.V. Jan Jan Tuinstra Tuinstra B.V. B.V. Jan Jan Tuinstra B.V. Handel in in LandLanden Tuinbouwprodukten Tuinbouwprodukten Handel en Jan Tuinstra B.V. Jan B.V. Handel in Landen Tuinstra Tuinbouwprodukten Handel Handel in in LandLand- en en Tuinbouwprodukten Tuinbouwprodukten Handel in Landen Tuinbouwprodukten Specialiteit: AARDAPPELEN Specialiteit: Specialiteit: AARDAPPELEN AARDAPPELEN Handel in Land- en Tuinbouwprodukten voor INDUSTRIE Handel in Landen INDUSTRIE Tuinbouwprodukten Specialiteit: AARDAPPELEN voor voor INDUSTRIE

Specialiteit: Specialiteit: Specialiteit: Specialiteit:

AARDAPPELEN AARDAPPELEN BINNENLAND voor BINNENLAND INDUSTRIE BINNENLAND voor INDUSTRIE AARDAPPELEN voor INDUSTRIE EXPORT AARDAPPELEN BINNENLAND EXPORT EXPORT voor BINNENLAND INDUSTRIE Telefoon 0187-669555 Fax 0187-669062 BINNENLAND Telefoon 0187-669555 Fax 0187-669062 voor INDUSTRIE EXPORT W.A. Tuinstra 0187-669891 Gsm 06-53303025 Wij wensen u een gezond W.A. Tuinstra 0187-669891 Gsm2014! 06-53303025 EXPORT BINNENLAND Fax 0187-669701 EXPORT Fax Telefoon 0187-669555 Fax 0187-669701 0187-669062 BINNENLAND Telefoon Fax 0187-669062 J.L. Tuinstra 0187-669555 0187-669250 Gsm 06-53578414 Telefoon 0187-669555 Fax 0187-669062 J.L. Tuinstra 0187-669250 Gsm 06-53578414 W.A. Tuinstra 0187-669891 Gsm 06-53303025 W.A. Tuinstra Gsm EXPORT Fax 06-53303025 0187-669903 Telefoon 0187-669555 0187-669062 W.A. Tuinstra 0187-669891 0187-669891 Gsm 06-53303025 Fax Fax 0187-669903 0187-669701 EXPORT Fax 0187-669701 B.g.g. P. Schouls Gsm 06-51945771 W.A. Tuinstra 0187-669891 06-53303025 Fax 06-51945771 0187-669701 B.g.g. P. Schouls Gsm

J.L. Tuinstra 0187-669250 Telefoon 0187-669555 J.L. Tuinstra 0187-669250 J.L. Tuinstra 0187-669250 Telefoon 0187-669555 W.A. Tuinstra 0187-669891 E-mail: info@jantuinstrabv.nl J.L. Tuinstra 0187-669250 E-mail: info@jantuinstrabv.nl B.g.g. P. Schouls W.A. Tuinstra 0187-669891 B.g.g. Schouls www.jantuinstra bv.nl B.g.g. P. P.www.jantuinstra Schouls bv.nl J.L. Tuinstra 0187-669250 B.g.g. P. Schouls E-mail: info@jantuinstrabv.nl J.L. Tuinstra 0187-669250 Wij wensen U goede

Gsm 06-53578414 Fax 06-53578414 0187-669062 Gsm Fax 0187-669701 Gsm 06-53578414 Fax 0187-669903 0187-669062 Gsm 06-53303025 Fax 0187-669903 Molendijk 83a Gsm 06-53578414 Fax 0187-669903 Molendijk 83a Gsm 06-51945771 06-53303025 Fax 0187-669701 Gsm 06-51945771 3249 AN Herkingen FaxAN 0187-669903 Gsm 3249 Herkingen Fax 06-51945771 0187-669701 Gsm 06-53578414 Gsm 06-51945771 83a Gsm 06-53578414 FaxMolendijk 0187-669903 Kerstdagen


22

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

Samenstelling: Hans Villerius

Op 1 januari van dit jaar ging de nieuw gevormde gemeente Goeree-Overflakkee van start, met een vergadering op woensdag 2 januari, waarin de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd.

Het is nog nooit eerder gebeurd op Goeree-Overflakkee, maar in het weekend van 19 en 20 augustus kon er vanwege de veelvuldige sneeuwval worden gelanglauft, op golfbaan ‘Catharinenburg’ te Melissant.

Zestig jaar geleden was het op 1 februari dat de Watersnoodramp zich voltrok. Een eilandelijke herdenking vond plaats in de Hervormde Kerk te Oude-Tonge, in aanwezigheid van Commissaris van (toen nog) de Koningin Jan Franssen en met voorafgaand een kranslegging op de ‘Begraafplaats Watersnood 1953’, aan de Heerendijk.

Voor het eerst in de 44 jaar dat historische vereniging voor Goeree-Overflakkee ‘De Motte’ bestaat, heeft de vereniging opgegraven stukken overgedragen. Ingevolge de Monumentenwet moeten dergelijke stukken voor iedereen toegankelijk worden gemaakt. Tot dat doel werden de eerste dozen met opgravingen dinsdag 11 februari overgedragen aan het Provinciaal Archeologisch Depot.

Zwemcomplex ‘t Zuiderdiep werd dit jaar gerenoveerd en uitgebreid. Aan de werkzaamheden werd maandag 18 februari een officiële start gegeven door wethouder Marnix Trouwborst.

Onder de naam ‘Energieke Regio Goeree-Overflakkee’ ging donderdag 21 maart d.m.v. een symposium bij tbp elektronics te Dirksland een initiatief van start van architectenbureau Casa Ratsma, Rabobank Goeree-Overflakkee, de gemeente Goeree-Overflakkee en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om ondernemers en instellingen te helpen voortaan minder energie te verbruiken.

De Stichting Evenementen Rotary Goeree-Overflakkee ondertekende zaterdag 30 maart in sportcentrum ‘Sportievia’ te Middelharnis een overeenkomst met de Leontien Foundation van oud topwielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel. Rotaryclub G-O ging hiermee een samenwerking aan om voor dit goede doel jaarlijks geld in te zamelen d.m.v. fietstoertochten. Als startschot werd die dag o.l.v. Leontien een spinningmarathon gehouden.

Het bos op De Punt te Ouddorp is omgevormd tot ‘Belevingsbos’, met een ecologische insteek, terwijl in de directe nabijheid in het duingebied ondergestoven bunkers werden opgegraven en er een ‘Bunkerroute’ rond heen werd aangelegd. In de eerste week van april vond de officiële opening plaats.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Achtergrond

23

Na 30 jaar heeft Den Bommel weer een bakker DEN BOMMEL - Overal, vooral in kleine dorpen, verdwijnen winkels en andere voorzieningen. Maar Den Bommel (1800 inwoners) gaat tegen deze trend in. Het dorp heeft, bijna dertig jaar nadat de laatste bakker de winkel voorgoed sloot, weer een bakkerij: ‘Lekker Gebakken. Bakkersspecialiteiten’. De bakkerij is te vinden in het volledig verbouwde supermarktpand aan de Emmastraat. “Zo’n aanwinst!”, zegt mevrouw Janne de Wit, die tegenover ‘Lekker Gebakken’ woont. De geboren en getogen Bommelse herinnert zich nog dat er drie bakkers in het dorp waren. “Je had Den Uyl, Goemaat en Keyzer. In de winkel van Den Uyl is later Han van Dijk, een bekende Bommelaar, actief geweest als bakker. Bakker Keyzer is er na de ramp van 1953 mee opgehouden in Den Bommel. Goemaat was de laatste, die stopte in 1984. We hebben dertig jaar zonder bakker gezeten.”

Erwin Verhoef is timpen aan het maken in zijn bakkerij in Den Bommel. Tekst en foto: Kees van Rixoort

Toen mevrouw De Wit opgroeide was er nog veel middenstand in het dorp. “We zaten goed in de winkels. Je had een paar melkboeren, die kwamen langs de deur. Kruidenierswinkels… Nu hebben we nog een interieurzaak, Meinster, maar ja, daar kom je niet elke dag. Er is ook nog een kapper. En op donderdag staat er een kar van de Landwinkel op de Kade. Daar ga ik wel heen voor groente en fruit. Verder rijdt de rijdende winkel uit Stad nog door het dorp.” Iets nieuws De bakkerij, waarop ze uitkijkt, was ooit de eerste zelfbedieningszaak van Goeree-Overflakkee. “Ze kwamen zelfs vanuit Ouddorp hier kijken: zelfbediening, hoe gaat dat in zijn werk…? Dat was echt iets nieuws. Jaïrus de Bakker begon ermee. Hoe durf je dat aan op zo’n klein dorp, zei men. Maar het liep goed.” De winkel

ging in 1960 open. In 1969 nam de familie Van Meer de zaak over om er in 2000, na ruim 31 jaar, mee te stoppen. De supermarkt is vervolgens nog tot 2008 open gebleven. De laatste vijf jaar stond het pand leeg. Janne de Wit: “Dan gaat wel de ziel uit zo’n straat.” Maar de ziel is terug nu er een bakkerij is. ‘Lekker Gebakken’ is 11 december opengegaan. Maar bakker Erwin Verhoef verkocht al eerder, vanuit de schuur. Dat was toen de verbouwing nog niet afgerond was. “Het pand was in slechte staat”, vertelt Verhoef. “We hebben het helemaal moeten strippen. Alleen de buitenmuren zijn blijven staan. Het dak, de vloer, de leidingen… alles is nieuw.” Groot genoeg De bakker uit Numansdorp kwam

op het idee om zich in Den Bommel te vestigen toen hij het pand te koop zag staan. “Er is altijd een risico, maar het dorp is groot genoeg voor een bakkerij. We hebben een rondje door het dorp gemaakt met de vraag of er behoefte is aan een bakker. De interesse bleek groot. Toen we op zaterdagen gingen verkopen, in augustus, liep het storm.” Die storm is niet meer geluwd. De aanloop is veelbelovend. Zeker op zaterdag, dan staat de rij soms tot op de stoep. Zo is de bakkerij ook een ontmoetingspunt. Erwin Verhoef, die juist bezig is timpen te maken: “Dit is goed voor de sociale contacten in het dorp. Mensen reageren heel positief op onze komst in Den Bommel. Ik heb nog geen negatieve opmerking gehoord. Men is ook tevreden over onze producten.” “Ik ben zó blij”, zegt Janne de Wit.

“Als je ziet hoe hard ze werken in die bakkerij, om voor ons als consumenten lekker brood te maken, dan kun

je daar alleen maar grote waardering voor hebben. Ik hoop dat ze het nog lang volhouden.”


24

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

Na 35 jaar lang met zijn SRV-wagen Den Bommel, Zuidzijde, Langstraat en Achthuizen van de nodige boodschappen voorzien te hebben, zette Jan van der Made een punt achter deze werkzaamheden. Zijn klantenkring droeg hij over aan Wout van Kouwen, wat donderdagmorgen 11 april op symbolische wijze werd bezegeld met een handdruk door wethouder Frans Tollenaar.

Het nieuwe kantoor van Rabobank Goeree-Overflakkee werd vrijdag 19 april geopend door voormalig bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank Nederland.

In verband met de troonswisseling ontvingen alle basisschoolleerlingen op het eiland een herinneringsmok van de gemeente Goeree-Overflakkee. Wethouder Frans Tollenaar overhandigde vrijdagmorgen 26 april het eerste exemplaar op s.b.o. Het Kompas in Midelharnis.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd dinsdag 30 april aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis een koningslinde geplant. Waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt gooide met de schop, en geassisteerd door enkele kinderen, het plantgat dicht.

Samenstelling: Hans Villerius

Tijdens hun kennismakingstoer over het eiland als bestuurders van de nieuw gevormde gemeente op woensdag 17 april deden college- en gemeenteraadsleden ook Melissant aan, waar het gezelschap door bakker Jan van Harberden van het nodige lekkers werd voorzien.

Op de avond van vrijdag 19 april vond aan de Plaatweg tussen Melissant en Stellendam een tragisch verkeersongeval plaats, dat het leven eiste van twee jongens van 22 en 17 jaar uit Dirksland.

In Dirksland werd zaterdagmorgen 27 april het eerste echte mountainbikeparcours op het eiland in gebruik genomen. Wethouder Gerrit de Jong verrichtte de openingshandeling door aan kop te gaan van een ‘peloton’ dat de openingsrit verreed.

Onder grote belangstelling werd vrijdagmiddag 17 mei diaconaal gastenhuis ‘de Oase’ in Ouddorp geopend.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Interview

25

GOEREE-OVERFLAKKEE - Drie vrouwen, Tea Both, Addy Rijerkerk en Petra ‘t Hoen, volksvertegenwoordigers namens verschillende fracties, CDA, VVD en PvdA, verdeeld over twee coalitiepartijen en een oppositiepartij. Sinds januari van dit jaar werkend in een bolwerk van 26 mannelijke politici (opgesplitst in 8 fracties) in de eerste gemeenteraad van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. In aantal gering. In strijdvaardigheid niet te onderschatten. Elk vanuit eigen partijpolitieke visies, maar met een gezamenlijke doelstelling: Goeree-Overflakkee in daad- en bestuurskracht naar een goede positie brengen. Naar een eilandgemeente die voorbereid is op de taken die de komende jaren moeten worden ingevuld.

Strijdvaardige vrouwen in mannenbolwerk

“Wij benaderen onderwerpen in raad vaak op andere wijze” Door Jaap Ruizeveld

“Het is belangrijk dat wij onze stem laten horen. Vrouwen zijn in staat om met weinig woorden veel te zeggen. Wij benaderen onderwerpen vaak op een andere wijze. Hebben onze eigen netwerken en organisaties. Missen misschien de flair van onze mannelijke collega’s, maar in kwaliteit staan wij er. Met meer vrouwen in de volksvertegenwoordiging zou er een betere afspiegeling zijn geweest van onze leefgemeenschap. Immers rond vijftig procent van de bewoners op het eiland is vrouw. Zij verdienen ook een platform. Aan ons de taak hen te vertegenwoordigen. Wij hopen dat wij daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen. Anderzijds moet je realistisch zijn. De kiezer heeft (al was het opkomstpercentage heel laag) eind 2012 gesproken en met die stembusuitslag is deze raad geformeerd”. Meer dan respect “In de politiek heb ik het werken met mannen altijd gemakkelijk gevonden”, zegt Addy Rijerkerk, die kan bogen op een jarenlange ervaring in de voormalige gemeente Goedereede. Petra ‘t Hoen in Oostflakkee, destijds actief als wethouder en als raadslid, geeft aan dat zij moest wennen aan de verhoudingen in deze eerste gemeenteraad Goeree-Overflakkee. Niet verwonderlijk, gelet op de sterk afwijkende politieke samenstelling die zich in haar toenmalige gemeente manifesteerde. Tea Both (voor het eerst volksvertegenwoordiger) zou weleens - maar dan echt serieus - willen weten hoe de mannen aankijken tegen de drie vrouwelijke collega’s. Dat is meer dan alleen elkaar respecteren. Cruciaal In en voor de beeldvorming van Goeree-Overflakkee was de benoeming van een vrouwelijke burgemeester belangrijk. Een cruciale positie in college en gemeenteraad. Goed voor onze inwoners en alle geledingen op het eiland. In de vertrouwenscommissie die zich begin dit jaar bezighield met het opstellen van het “wensenlijstje” voor de te benoemen eerste burger, werd Tea Both een plaatsje gegund. Zij heeft de geste van haar CDA-fractieleider Van Papeveld om zijn plek af te staan, bijzonder gewaardeerd. Het werden dus zeven mannen en een vrouw die - met begeleiding achter gesloten deuren, dit keer zonder uitgelekte informatie, tot de voordracht kwamen. Zware klus In de sinds januari 2013 gevormde fusiegemeente komt het dualisme in de politiek beter tot uiting dan in de voormalige kleine raden, meent Petra. Je kan zeggen: wij gaan over “het Wat” en het college over “het Hoe”. Was je voorheen bij heel veel zaken nauw

(V.l.n.r.) Petra ‘t Hoen, Addy Rijerkerk en Tea Both. betrokken, in de nieuwe gemeente word je ertoe bepaald om onderwerpen op hoofdlijnen te beoordelen en daarop te sturen, voegt Addy er aan toe. Dat is beter. Dat alles staat los van de taakinvulling die binnen de fracties verschillend wordt gehanteerd. Gerichte aanspreekpunten voor kernen, algemene woordvoering via de voorzitter en/of via fractieleden op basis van specialisme en/of gebiedskennis. Een verdeling van dossiers is, alleen al gelet op tijdinvestering voor overleg, naslag- en studiewerk en fractieberaad, bijna onontkoombaar, zeggen de dames. Het is een zware klus. Het trekt een wissel om zowel een fulltime maatschappelijke job en een politieke functie beiden goed te hanteren. Bovendien zijn er in de avonden veel bijeenkomsten. Er is overleg met dorpsraden en groeperingen. Er zijn vergaderingen waar je verwacht wordt. Petra voegt toe: “Ik had er niet op gerekend na de verkiezingen in de raad te komen. Toch heb ik die stap gezet na veel signalen uit de samenleving. Het betekende wel dat ik in korte tijd flink moest schakelen”. Ingrijpend In welke dossiers moest tot nu toe de meest energie worden gestoken? “Het bezuinigingsplan en deze maand, het

venijn zat in de staart, het windenergiedocument, is het antwoord. Alles zit daarin. Emotie, maatschappelijke relevantie, leefbaarheid, toekomstbepalende milieuaspecten, technische uitvoerbaarheid, baten en lasten. Bestuurlijk, politiek en voor het eiland en zijn bewoners ingrijpend en beeldbepalend. We staan nu aan de start van het inspraak- en informatietraject”. Voor wat het bezuinigingsplan betreft waren er andere items. Gelukkig vonden oppositie en coalitie elkaar in het bijstellende besluit rond het gevoelige onderwerp Bibliotheek. Emoties laaiden flink op. Uit nader overleg tussen college en verenigingen zal nu blijken tot welke stappen kan worden overgegaan zonder de leefbaarheid, zeker in kleine leefgemeenschappen, ernstig aan te tasten. Er moeten keuzes worden gemaakt. Terugblik en toekomst Dat de financiële tekorten van de gemeente, aanvankelijk geraamd op 5 miljoen euro, opliepen naar 12 miljoen was voor ons allen een schok. Petra: “Ik dacht: Dit kan je niet oplossen met technische maatregelen. Help, dit gaat de burger betalen.” Tea: “Even speelde in het hoofd: Ik krijg toch geen spijt van mijn standpunt om voor de herindeling te zijn

Foto: Wim van Vossen fotografie geweest? ” Addy: “Verrast, teleurstellend, mede veroorzaakt door onverwachte zaken uit de periode voor de samenvoeging. Ook incalculerend de afgegeven garanties voor de organisatie. Als VVD vinden wij dat het huishoudboekje kloppend moet worden gemaakt. Dat doet onvermijdelijk pijn bij alle betrokkenen.” Wens voor de toekomst: “Stabiliteit. Rust op financieel en maatschappelijk terrein. Onze inzet waar kunnen maken om de leefbaarheid zichtbaar te kunnen uitbouwen. Perspectief bieden. De gemeente een platform geven. Samenwerkingsvormen intensiveren.” Verstandhouding De onderlinge verhoudingen in de raad zijn goed. In het begin was er terughoudendheid voelbaar tussen coalitie en oppositie. “Getalsmatig hoeven wij niet eens te komen,” zegt Petra (PvdA) lachend. “Dat wil niet zeggen dat wij geen functie hebben. Wij bereiden onze inbreng zorgvuldig voor. Komen met - ons inziens - goed onderbouwde voorstellen. Die moeten je dan gegund worden. Als dat niet lukt ben je teleurgesteld. Dan ga je een volgende keer opnieuw aan de slag. Machteloos moet je je in de politiek nooit voelen”.

“De indeling in de raadzaal (van rechts naar links volgend) betekent dat ik de laatste stoel bezet in de coalitie”, merkt Tea op. “ Bij de start was het net of er denkbeeldig een dunne scheidslijn liep. Even een gevoel. En dan met de wetenschap dat ik uitstekend overweg kan met collega Aat van Alpen. Die zit op de stoel ernaast.” Sikkeneurig Over veel zaken denken de dames vrij eenduidig. Over noodzaak / wenselijkheid van de vijfde wethouder, hebben Addy en Petra andere opvattingen. “Een beetje sikkeneurige opstandigheid,” vindt Rijkerkerk. “In het bezuinigingsdebat mogen wij toch in de openbare raadsvergadering onze visie uiten en ons standpunt uitdragen”, reageert Petra. Nog een wens voor de toekomst? “Ik hoop dat de gemeente de kans krijgt om zich de komende jaren te ontwikkelen. Opschaling naar gemeenten met 100.000 inwoners, waarover een minister al eens sprak, past hier niet. Je raakt het overzicht kwijt. Het typisch eilandelijk karakter zou verdwijnen. Afstand tussen bestuur en burger wordt te groot. Onze cultuur, het elkaar kennen en de specifieke participatie mogen niet verloren gaan”, zegt Tea.


26

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

Brian Hameeteman en Savanne Hamann uit Goedereede waren patiënt in het Sophia Kinderziekenhuis van het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, toen Koningin Máxima woensdag 22 mei ook hen bezocht tijdens haar bezoek aan het EMC, dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Met een mokerslag mepte maandagmiddag 27 mei wethouder Marnix Trouwborst een voor het Diekhuus neergezette deur uit z’n sponning, als startschot voor de verbouwingswerkzaamheden van het sociaal-cultureel centrum in Middelharnis.

Tijdens een landelijke awarduitreiking in strandpaviljoen ‘Paal 10’ te Ouddorp kreeg de Kop van Goeree op woensdag 5 juni van de Europese vereniging Kust & Zee/EUCC een Gouden QualityCoast Award uitgereikt en kon in de persoon van wethouder Arend-Jan van der Vlugt de gemeente Goeree-Overflakkee de Quality Coast-vlag hijsen op het Ouddorpse strand, als eerste van de zes Nederlandse gemeenten die een award wonnen.

‘t Geitenbos. Zo heet het speelbos in Melissant dat woensdagmiddag 19 juni door wethouder Piet Koningswoud in gebruik werd genomen, als resultaat van de inspanningen van de dorpsraad van Melissant.

Samenstelling: Hans Villerius

Bij de Kaai te Ooltgensplaat werd vrijdag 24 mei de eerste fase van het wandelroutenetwerk Goeree-Overflakkee officieel in gebruik genomen, een traject van 165 van de in totaal 375 kilometer die de route lang is. Met het aanbrengen van een aantal bordjes door waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt, wethouder Arend-Jan van der Vlugt en gedeputeerde Han Weber was de opening een feit.

Met het handmatig slaan van een symbolische eerste paal aan de rand van Goedereede ging woensdag 29 mei de bouw van start van de nieuwe VRR-kazerne, één onderdak voor brandweer, ambulance en Rode Kruis.

Tijdens een zonovergoten middag, dinsdag 11 juni, kreeg c.b.s. ‘Het Kompas’ te Stellendam, als vijfde school op het eiland, het School op Safe-label uitgereikt.

Molenstichting Goeree-Overflakkee bestond in juni 25 jaar. In verband daarmee werd het boek ‘Met dank aan de wind’ uitgegeven, een standaardwerk over de molens op het eiland. Het eerste exemplaar werd woensdag 19 juni in ‘De Staver’ te Sommelsdijk overhandigd aan Commissaris van de Koning Jan Franssen.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Eenmansfractie

27

GOEREE - OVERFLAKKEE - Rob Maliepaard, niet onbekend in het eilandelijk politieke veld, is sinds een maand 65 jaar. Hij is voorzitter van de eenmansfractie GoereeOverflakkee Samen (GOS) in de gemeenteraad. Zijn lijstje met, al dan niet betaalde, nevenfuncties is blanco. Rob was destijds tegenstander van de gemeentelijke herindeling op het eiland. Maar het provinciale - en vervolgens het Rijksbesluit bleek onomkeerbaar en dan moet je je in de nieuwe situatie op de toekomst richten.

Rob Maliepaard (Goeree-Overflakkee Samen)

“Ik wens geen Calimero te zijn”

Rob Maliepaard. Door Jaap Ruizeveld

Rob is, naast zijn brede inzet voor de hele nieuwe gemeente, duidelijk ook pleitbezorger voor gerichte aanpak van de problemen die zich in het oostelijk deel van het eiland manifesteren. De politicus uit Oude-Tonge maakt van zijn hart geen moordkuil. Hij kan emotievol debatteren. Zo verzuchtte hij recent, in de eerste bespreking van het windenergiedossier, waarbij mogelijke locaties voor het plaatsen van turbines op het eiland in beeld kwamen: “Ik kan wel blaffen, maar de karavaan trekt verder.” Alert zijn Politiek scoren of beïnvloeden? “Het is belangrijk dat je stem gehoord wordt. Zeker voor een eenmansfractie. Je moet je inbreng leveren op momenten die er toe doen. Duidelijk aangeven waar je voor staat. Als je dan - in het grote geheel - bij besprekingen en uiteindelijke besluiten ook jouw visie en inzicht signaleert, dan kan dat de ene keer op het bordje van beïnvloeding en wellicht een andere keer voorzichtig bij scoren worden ondergebracht. Ik vind de scheidslijn dun. Alert zijn van begin tot het eind. Dat telt. Daarbij realiserend dat je als eenmansfractie aan tafel zit met een 29 leden tellende volksvertegenwoordiging,” zegt Rob Maliepaard. Handwerk “Politiek vind ik handwerk en laat ik

Foto: Wim van Vossen Fotografie eraan toevoegen: het is niet altijd leuk. Even het windenergiedocument als voorbeeld aanhalen. Kijkend naar het eiland en beseffend welk een gigantisch forse opgave er door provincie (en rijk) wordt neergelegd om aan hun opdracht te kunnen voldoen. Moet dat nu zo massaal hier? We hebben in feite geen keuze. Als wij niet beslissen dan doet de hogere overheid het voor ons. Zeker, de regie is in onze eigen hand. Voor die inzet alle lof. Maar na al wat zich al in het voortraject heeft afgespeeld zijn de invulmogelijkheden uiterst gering. Het speelveld is beperkt. Ik krijg dan een gevoel van machteloosheid. Ben dan boos. Reageer welllicht emotioneel. Dat doe ik echt niet expres.” Commissies Rob zegt: “Zeker in het begin is het voor mij als eenmansfractie aftasten geweest. Je eigen plekje vinden. Kijken hoe grote en kleine fracties met elkaar omgaan. Wordt er naar elkaar geluisterd? Is er respect voor elkaars standpunten? Voor jezelf geldt bij besprekingen: ‘Kan ik er iets mee’. Wat kan ik met mijn mening doen? Hoe breng ik het? De gekozen methodiek van veertiendaagse vergaderingen met beeldvormende, oordeelvormende en besluitvormende fase is niet mijn favoriete invulling. De voorbereidende commissies, die in de meeste voormalige gemeenten werden gehanteerd boden - naar mijn mening meer mogelijkheden om diep en breed een onderwerp uit te pluizen. Rijp te maken, voor te bereiden voor behande-

ling in de raad.” De agenda-afstemming in het presidium, met deelname van alle partijvoorzitters, vindt Maliepaard positief. Daar ben je als eenmansfractie dan één van de acht. Het vaste agendapunt Actielijst in de raad is volgens de GOS-voorzitter belangrijk. Immers dan zie je hoe onderwerpen en afspraken in het proces staan. Versterken “GOS is geen Oostflakkeese partij. Wij zetten ons in voor het hele eiland. Wel menen wij dat het oostelijk gebiedsdeel extra aandacht nodig heeft. Dat ook daar ontwikkelingen van de grond

verhaal. Ik wens geen Calimero te zijn,” benadrukt Rob.

moeten worden. Dat werkt niet. Houdt de leefbaarheid in stand.

Financiën Dat de financiële positie van de gemeente niet rooskleurig is, dat is een ieder in de loop van dit eerste jaar wel duidelijk gemaakt. Tekorten die geheel onverwacht opliepen van 5 naar 12 miljoen. Hoe kon het gebeuren? Er is weinig ruimte voor nieuw beleid. Er zijn nog veel onzekerheden. Onvoldoende duidelijk is wat rijk en provincie allemaal op het bordje van de gemeente zullen leggen en welk budget er bij wordt gevoegd. Bezuinigen, daar

Een jaar “Aan goede onderlinge persoonlijke verhoudingen in de raad schort het niet. Politiek ligt dat genuanceerd. Als vanuit een oppositiepartij recent een motie op tafel kwam over “passend onderwijs” wordt daarover door de coalitie waarderend gesproken. Goede inzet en toelichting. Maar inhoudelijk komt er geen dialoog. Dat is toch frustrerend? Het is een heikel item dat op korte termijn keihard speelt. Ook in onze gemeente. Nee, men wil het niet. Hoe moet je dat nu respectvol duiden? Groot tegen klein. Macht? Veel dossiers liggen en komen op tafel. Daarbij constateer je dat bijna elk onderwerp met hulp van externe deskundigen tot stand is gebracht. Ja, wij hebben een lerende organisatie. Ik wil beslist niet negatief zijn over het ambtelijk apparaat. Maar inmiddels moeten wij toch zelf slagkracht hebben bereikt. Kernkwaliteit kunnen leveren?”

Maar inhoudelijk komt er geen dialoog. Dat is toch frustrerend? moeten komen om de leefbaarheid te behouden en te versterken. Kijk naar een kern als Ooltgensplaat die jarenlang verwaarloosd is. Anderzijds begrijp ik wel dat bijvoorbeeld bij toerisme en recreatie snel gekeken wordt naar de Kop van Goeree. Maar aan de oostkant zijn er eveneens uitdagingen en mogelijkheden. Die moeten wij durven oppakken. Ons daarvoor “samen” inzetten. Als kleine fractie (in de oppositie) vertrouw je er op dat je in de raad ook daarvoor een platform krijgt. Dat je serieus wordt genomen. Je hebt een

valt niet aan te ontkomen. Wel moet de uitvoering van het pakket maatregelen zorgvuldig zijn. Niet alleen kijken naar cijfertjes. Goed inwegen wat het betekent voor verenigingen en instellingen. Voor de leefgemeenschap in de kernen gaat het hier om “het zout in de pap”. Je moet een ondergrens aanhouden. Als clubs de vaste lasten niet meer kunnen dragen omdat subsidie nagenoeg geheel of voor een groot deel vervalt dan kan je niet (te gemakkelijk) stellen dat dan de contributies maar flink verhoogd

Intentie Eenmansfractie in de oppositie. Steun leverend - op hoofdlijnen - aan een coalitieakkoord. Met een eigen verhaal. Met inzet en intentie om samen gemeente en eiland te ontwikkelen en voor bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen een goed leefklimaat te realiseren en te behouden. Daarvoor staan we en daarvoor gaan we, geeft Maliepaard aan.


28

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

Vrijdag 21 juni was de dag dat het nieuwe Koningspaar tijdens hun kennismakingstour door Nederland Goeree-Overflakkee aandeed. De Koning en de Koningin werden ontvangen aan de Brouwersdam.

Voor de Esselink Groep vormden vrijdag 5 en zaterdag 6 juli een feestweekend. Met een jubileumbijeenkomst en een open dag werd stilgestaan bij het 100-jarig bestaan van dit familiebedrijf, het afscheid van algemeen directeur Teus van Dieren en bij de opening van een vernieuwd afhaalmagazijn.

In de nacht van zondag 21 op maandag 22 juli legde aan het Zandpad in Middelharnis een felle brand twee panden volledig in de as.

Op de domtoren van Goedereede, die tevens als oudste vuurtoren van Nederland te boek staat, ondanks dat er al jaren geen licht meer op staat, werd donderdagmiddag 12 september een klein torenlicht herplaatst, dat de Goereese toren nog meer in de kijker zet.

Samenstelling: Hans Villerius

Tijdens een speciale kerkdienst op woensdagavond 26 juni werd in Ouddorp het nieuwe kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente in gebruik genomen.

De Shared Space in Middelharnis. Veel werk is er verzet om een deel van de Koningin Julianaweg in Middelharnis te transformeren van een regulier stuk openbare weg tot een shared space, een gedeelde ruimte. Woensdagmorgen 17 juli vond de officiële ingebruikname plaats.

Eind augustus en begin september luidde resp. Corstiaan Kleijwegt zijn ambtsperiode uit als waarnemend burgemeester van Goeree-Overflakkee en luidde Ada Grootenboer-Dubbelman haar ambtsperiode in als ‘echte’ eerste burger van het eiland. De wisseling van de wacht werd op dinsdag 3 september op symbolische wijze gemarkeerd rond de klokken in de Toren van Goeree.

Aan de buitenmuur van het gemeentehuis te Middelharnis prijkt sinds zaterdag 14 september het nieuwe gemeentewapen, dat tijdens de morgen van Open Monumentendag werd onthuld door de nieuwe burgemeester, Ada Grootenboer.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Eenmansfractie

29

GOEREE - OVERFLAKKEE - Het belangrijkste besluit in dit eerste jaar van de gemeente Goeree-Overflakkee? Aat van Alphen (67), voorzitter van de eenmansfractie Eiland van Vrijheid, in de gemeenteraad, hoeft er niet over na te denken. Volgens hem is dat de benoeming van de burgemeester. Op 11 december was zij 100 dagen in functie. In die nog korte periode heeft zij aangetoond onbevangen het ambt te kunnen invullen op een wijze die respect afdwingt. Geen terughoudendheid bij ‘doen we het wel goed’. Hartelijk en spontaan. Ter zake kundig en beschikkend over een uitgebreid - voor de gemeente onmisbaar - netwerk. Van Alphen blikt terug. Geeft een kijkje in zijn persoonlijk optreden. Schetst veranderingen in het voorbije jaar en is objectief kritisch bij het noemen van - in zijn visie - noodzakelijke bestuurlijke verbeterpunten.

Aat van Alphen (Eiland van Vrijheid):

“Prachtig, die stippen aan de horizon maar grondige analyse ontbreekt” mijn bedoeling om - zomaar - grappig te willen zijn. Je moet niet als een paljas worden gezien”.

Door Jaap Ruizeveld

Aat van Alphen was destijds gebiedscoördinator bij het ISGO. Op het verplicht in te vullen lijstje van (onbezoldigde) nevenfuncties staan secretaris Innovatieplatform Goeree-Overflakkee en voorzitter Vereniging van Eigenaren Knooppunt Middelharnis. Tot vorig jaar had daar het lidmaatschap van de Stichting Podium nog bij gekund. De eerste vraag toetst gelijk zijn politieke insteek: Politiek scoren of beïnvloeden? “Het laatste,” zegt Aat resoluut. “Vertrekpositie van Eiland van Vrijheid is dat je iets moet opbouwen. Dus niet gericht op korte termijn succes. Dat versta ik onder scoren. Ik zet mij in om in goed overleg vorm en inhoud te geven aan onderwerpen die belangrijk zijn. Waarom ik eind 2012 met een lokale lijst aan de verkiezingen deelnam? In eerste instantie was dat niet mijn initiatief. Wel van een aantal jonge mensen die op basis van hun ervaring en kennis, dus niet zomaar gevoelsmatig, vond dat er de laatste jaren eilandelijk te weinig daadkracht en bestuurskracht was getoond. Zo is de gedachte ontstaan om onze partij op te richten. Niet om (bij stembusresultaat) als een fractie een horzelfunctie te gaan vervullen. Wel om op bepalende momenten duidelijk te maken dat verbeteringen zouden moeten worden aangebracht”. Zoeken en aftasten Aat zegt: “Bij de verkiezingen, in najaar 2012 met een heel laag opkomstpercentage kiezers, behaalden wij één zetel. Een resultaat waarover wij niet teleurgesteld waren. Je weet het immers nooit. Twee zetels of helemaal geen zetel. Beide uitslagen hadden mij niet verwonderd. Omdat mijn zoon (ambtenaar) niet in aanmerking kwam voor de raadszetel, was ik aan de beurt om de kar te trekken. Eigenlijk was dat voor mij wel een uitdaging. Ik was nieuw als fractievoorzitter, als eenling in een nieuwe raad met 29 afgevaardigden in een nieuwe gemeente”. Hoe voelde dat? “In eerste aanleg is het afwachten hoe een en ander zich manifesteert. Het is zoeken en aftasten. Kijken of er de bereidheid is om naar elkaar te luisteren. Word je in een ondergeschikte positie geplaatst? Anderzijds dien je er ook zelf aan werken. Vanaf het begin was het mijn insteek om mij niet als ‘oppositie’ op te stellen. Ik las de inhoud van het coalitieprogramma en heb gezegd dat wij dat - in hoofdlijnen - zullen ondersteunen.”

Kritisch “Ik ben kritisch ten opzichte van euforie over ons eiland. Ik ben er geboren (Nieuwe-Tonge) en getogen. Woon nu in Middelharnis. Ik waardeer mijn omgeving. Echter op basis van feiten en gegevens “Meten is weten”, blijkt dat het met de economie van Goeree-Overflakkee niet al te best gesteld is. En als je op dat gebied achterblijft kom je ook in problemen met andere factoren. Zoals leefbaarheid. Het gevaar is dan dat je snel in een neerwaartse spiraal raakt. Ik weet dat er bij de provincie al jarenlang met verwondering is gekeken naar Flakkee. Men stelde de vraag: Wanneer komt het eiland met concrete zaken? Dit is geen goedkope kritische opmerking. Het is terug te vinden in documenten”.

Aat van Alphen. Kwaliteit Zijn er ruime mogelijkheden om ook als eenmansfractie je stem te

Foto: Wim van Vossen Fotografie Het gaat om de relevantie, om de kwaliteit die je inbrengt.” Wat is nu de doelstelling van Eiland van Vrij-

“Je moet niet als een paljas worden gezien” kunnen laten horen? “Dat vind ik wel. Wat het resultaat is, dat kun je in veel debatten moeilijk aangeven. Je kan je stem verheffen en dan bedoel ik dat niet verbaal. Wel door opmerkingen te maken die er toe doen. Je mag er vanuit gaan dat anderen daar voor openstaan.

heid in deze eerste raadsperiode? “Ik kan dat met een metafoor aangeven ,” vertelt Aat. “Jaren geleden werd het eiland ontsloten. Er kwamen bruggen en een dam. Het eiland werd op meerdere fronten (ook bestuurlijk) uit zijn isolement gehaald. Welnu, als ik aan het eind van deze vijf jaar -

bij het terugkijken - zou kunnen signaleren dat ik in de volksvertegenwoordiging een kleine bijdrage heb mogen leveren aan de ontwikkeling van onze gemeente en haar inwoners, dan vind ik de missie geslaagd.” Geen paljas Je eigen wijze van debatteren leidt in de raad af en toe tot hilariteit. “Dat is wellicht verklaarbaar omdat ik veel lees en mij breed oriënteer en verdiep in cultuur en muziek. Als ik een onderwerp bespreek schiet mij vaak spontaan een metafoor in gedachten. Die gebruik ik dan. Dat mensen er soms om moeten lachen zou je ook als tragedie kunnen aanstippen. Het is namelijk totaal niet

Stip aan horizon “Wat mij daarbij bezighoudt is dat in de aanloop naar de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee er bestuurlijk geen aandacht is voor de vragen: “Wat zijn wij? Op welke plaats staan wij? Hoe kunnen wij aan die positie sleutelen? “Het gebeurt niet. In tegendeel. De ene toekomstvisie na de andere kwam en komt op tafel. Prachtig, die stippen aan de horizon. Maar de basis ontbreekt. Wat is ons vertrekpunt? Je moet dat concreet maken in sterke en zwakke punten. Daarvoor is een grondige analyse nodig. Die is er niet. Ook weinig basiskennis. Heb je die instrumenten wel, dan kun je - ook met de wetenschap van beperkte middelen - concreet en zinvol gericht aan de slag gaan.” Schouders er onder We zijn dit jaar geconfronteerd met (zeker ook vanuit het verleden) schrikbarend oplopende financiële tekorten. Dat betekent geringe mogelijkheden voor het scheppen van nieuw beleid. Op basis van een analyse kun je gericht insteken op wat haalbaar is en wat noodzakelijk is. Dat meetinstrument is er niet. Dat is een gemis nu de misten kruitdampen rond de fusie zijn opgetrokken. Prachtige initiatieven rond eilandmarketing. Prima, maar het moet breder worden getrokken. We moeten in en buiten onze grenzen laten zien wat we kunnen. Dynamiek tonen. Samen de schouders eronder zetten”.


30

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

Samenstelling: Hans Villerius

Sinds zaterdag 14 september kunnen liefhebbers abseilen vanaf de watertoren van Dirksland.

Op woensdag 18 september bracht staatssecretaris Wilma Mansveld een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee en bezocht ze diverse duurzaamheidsprojecten op het eiland, waaronder de eco-woning van Joop Bensdorp en Monique Sweep in Dirksland.

In de Grote Kerk te Middelharnis werd, na een ingrijpende renovatie, het grootste kerkorgel van Goeree-Overflakkee en de wijdere omgeving opnieuw in gebruik genomen. Met de overhandiging van een reuzenmuzieksleutel werd het orgel weer aan de kerkelijke gemeente teruggegeven.

Noodweer teisterde Goeree-Overflakkee, en natuurlijk ook de wijde omgeving, toen in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 oktober extreme neerslaghoeveelheden vielen, variërend van 80 tot 120 mm en waardoor op diverse plaatsen, zowel binnen als buiten de bebouwde kommen, flinke wateroverlast ontstond.

Artistieke en cultuurhistorische belevingspunten werden donderdag 10 oktober in Middelharnis onthuld: herinneringspanelen en kunstwerken met een knipoog naar het plaatselijke verleden, zoals aan het Vingerling de verschijning van de Middelharnisse tweeling Boomsma.

Rotaryclub Goeree-Overflakkee hield op donderdag 17 oktober weer het Groot Dictee Goeree-Overflakkee.

Twee weken na de wateroverlast raasde de eerste herfststorm over het eiland, met op verscheidene plekken stormschade als gevolg, zoals deze omgewaaide boom aan het Korteweegje in Dirksland alle nutsleidingen kapot trok in zijn val.

Op dinsdag 29 oktober heeft zich een tragedie afgespeeld op één van de windturbines van windpark ‘Piet de Wit’ nabij Ooltgensplaat. Bij een uitslaande brand tijdens werkzaamheden in de gondel van de turbine kwamen twee jonge onderhoudsmonteurs jammerlijk om het leven.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Terugblik

31

MIDDELHARNIS - Dit jaar stond Hernesseroord, onderdeel van stichting Zuidwester, stil bij het 40-jarig bestaan. Al zo lange tijd ondersteunt deze zorginstelling mensen met een verstandelijke beperking en jongeren met sociale- of gedragsproblemen. Maar ook kinderen en volwassenen die met enige ondersteuning zelf hun weg in het leven kunnen vinden, of die dag en nacht volledige zorg en aandacht vragen. Het aanbod van Zuidwester is inmiddels flink uitgebreid en op allerlei manieren met elkaar te combineren. Dat moest ook wel, want in de loop van veertig jaar is er, ook op het gebied van zorgvraag, nogal wat veranderd in de samenleving. En Hernesseroord veranderde daarop mee. Als regiodirecteur is Harry Bosma verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de Zuidwesterregio Goeree-Overflakkee, waar Hernesseroord en haar buitenlocaties onder vallen. In grote lijnen blikt hij terug op wat zoal veranderde.

‘Er is veel veranderd in de samenleving, Hernesseroord veranderde mee’

Hernesseroord blikt terug op 40-jarig bestaan Door Hans Villerius

“Er zijn veel veranderingen in de samenleving, er is van alles in beweging. Ook de zorg gaat dat niet voorbij. Maar wat betekent dit voor Hernesseroord en haar omgeving, voor de bewoners en hun familie?”, luidt Bosma zijn terugblik in. Aanpassen “De organisatie van Zuidwester moet zich aanpassen aan zowel de veranderende zorgvraag van cliënten als de veranderende vraag van onze omgeving. Bij onze start, veertig jaar geleden, was Hernesseroord zelfvoorzienend, een dorp in een dorp, een eigen gemeenschap met een compleet eigen leven en ook met eigen voorzieningen, waaronder een zwembad en een eigen winkel. In de loop van de jaren tachtig/negentig kwam er vanuit de overheid een andere visie. Cliënten moesten, waar mogelijk, meer in de samenleving komen te staan. Dat zou beter voor ze zijn. Daarop zijn inderdaad verschillende van onze bewoners verspreid - maar wel begeleid - in het dorp gaan wonen, dus op locaties buiten het Hernesseroordterrein. Inmiddels wordt hierover weer wel genuanceerder gedacht, want hoewel het voor veel cliënten een mooie passende stap was, blijken in de praktijk cliënten en hun familie toch nogal eens meer veiligheid en geborgenheid te ervaren als ze op de eigen instelling wonen en werken.” Participatiemaatschappij “Momenteel horen we veel over een op handen zijnde participatiemaatschappij”, vervolgt Bosma. “Mensen moeten in de toekomst zo lang mogelijk thuis kunnen blijven als ze zorg nodig hebben en zullen het daarbij meer van familie en bekenden moeten gaan hebben. Pas als ‘t echt niet anders kan, zal men straks naar een professionele organisatie kunnen. Maar hier heeft Zuidwester eigenlijk al een antwoord op. Wij geven namelijk zowel intramurale als extramurale zorg, dus ook buiten onze instellingsdeuren. Hiervoor hebben we onze afdeling Onderscheidende Zorg, die in thuissituaties ondersteuning biedt, bij bijvoorbeeld praktische vaardigheden, dagbesteding of hulp uit ons behandelexpertisecentrum, zoals bij het zwemmen of met psychomotorische therapie. Overigens maken van ons expertisecentrum ook mensen van het eiland in toenemende mate gebruik.” Aanbod Daarnaast ziet Zuidwester deels nieuwe doelgroepen binnenkomen. “De groep ouder wordende cliënten wordt groter en vraagt meer zorg. Dit leidt tot een soms zeer complexe zorgvraag, wanneer naast de beperking bijvoorbeeld sprake is

Harry Bosma is regiodirecteur Goeree-Overflakkee bij Stichting Zuidwester. van dementie en veel lichamelijke problemen. Desondanks kunnen deze mensen gewoon bij ons blijven wonen, want wij bieden ook zorg op verpleeghuisniveau, ook wanneer het in de laatste levensfase echt slechter met de bewoner gaat.” “Verder zien we - hoewel onze kern gevormd blijft worden door mensen met alleen een verstandelijke beperking - de laatste vijf jaar ook mensen binnenkomen met een lichtere beperking, waarbij ook andere problematiek een aandachtsgebied vormt, bijvoorbeeld op het gebied van psychiatrie, verslavingszorg of omgaan met geld.” Zelfredzaam “En ja, we zien de laatste jaren vaker dat mensen bij ons weglopen. Dat hangt samen met de toename van cliënten met een lichtere verstandelijke beperking. Zij zijn mobieler, meer zelfredzaam en zijn vanwege hun problematiek eerder geneigd weg te lopen. Hiervoor hebben we een wegloopprotocol en hierover zijn met de politie afspraken gemaakt. Op het moment dat een cliënt weggelopen is en het wordt gemeld aan de politie, valt het terugvinden onder verantwoordelijkheid van de politie. Wij

ondersteunen de politie daarbij waar we kunnen. Daar hebben we dan ook een goede samenwerking mee en iedere vermissing is tot nu toe goed opgelost.” “Wat samenhangt met een grotere

Foto: Hans Villerius naar ons eigen terrein te halen, werken we in dit project samen met de Prins Mauritsschool in Middelharnis. En natuurlijk zorgen de nieuwe kinderboerderij en de nieuwe speeltuin, als die straks klaar zijn, voor

“Er zijn veel veranderingen in de samenleving en in de zorg. Maar wat betekent dat voor Hernesseroord?” zelfredzaamheid is ook dat cliënten zelf de handen uit de mouwen steken, bijvoorbeeld als het om de groenvoorziening van het Hernesseroordterrein gaat. Dat wordt nu, onder begeleiding, door cliënten van de dagbesteding verzorgd en dat gaat heel goed. Cliënten krijgen ook een certificaat voor gebruikmaking van machines. Het is goed voor hun gevoel van eigenwaarde, ze doen immers concreet en zinvol werk, en ze kunnen trots zijn op zichzelf als ze weer een mooie groenklus hebben geklaard. De kas op ons terrein heeft daar ook een plaats in. Vanuit een streven om de samenleving meer

nog meer ontmoeting tussen het dorp en Hernesseroord.” Samenwerken Tot slot vertelt Bosma dat er ook meer gekeken wordt naar mogelijkheden om met andere zorginstellingen samen te werken. “Momenteel gebeurt dat al met Sjaloom Zorg, op het gebied van gezamenlijk cliëntenvervoer, en met de twee Thomashuizen op het eiland als het om dagbesteding gaat. Dat heeft niet alleen te maken met beschikbaar budget, maar samen bereik je gewoon meer dan in je eentje”.

Fondsen “Er is dus veel veranderd in wat Zuidwester biedt op het gebied van huisvesting, verzorging, begeleiding, dagbesteding en dagbehandeling. Bovendien moet er meer met minder geld. Veel leuke uitjes zoals we die vroeger vaker hadden”, geeft Bosma nog aan, “zitten er niet meer in. Dat kost gewoon te veel, middenin een zorgwereld die toch al zo duur is. Wel worden door middel van fondsen gelden hiervoor gecreëerd of eigen bijdragen van cliënten of ouders gevraagd als er iets leuks voor hun zoon of dochter wordt georganiseerd. Op die manier proberen we toch leuke dingen voor onze bewoners te kunnen blijven organiseren. Daarnaast hebben we een enthousiaste Familieraad en een Stichting Vrienden van Zuidwester om ons heen, die hiervoor erg actief zijn. We zijn deze mensen, samen met alle vrijwilligers, daar heel dankbaar voor en we hopen dat we nog jaren op hun steun en inzet mogen rekenen!” Stichting Zuidwester heeft momenteel iets meer dan 300 cliënten en telt zo’n 700 medewerkers, incl. leerlingen en stagiaires.


32

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Lezen

Verdriet is een werkwoord

dierbare kwijt raken, verliezen we iets van onszelf: de auteur noem dit het Ikverlies.

Margriet van der Kooi 2013, Uitgeverij Boekencentrum 144 blz., € 13,90 ISBN 9789023926337

Van der Kooi omschrijft daarnaast een

Werkwoord ‘Rouwen is chaotisch werk, chaotischer dan alle modellen suggereren.’ Door de jaren heen ontdekte de auteur, alle theoretische modellen ten spijt, dat er geen logische volgorde is tijdens het rouwen. Dit boek wil een plattegrond zijn ‘om een beetje een weg te vinden, geholpen door veel andere mensen -op - weg.’

Iedereen krijgt in dit leven te maken met lijden en verlies. ‘Ieder verlies is anders. Niemand kan zeggen dat hij het verdriet van een ander begrijpt. Hooguit kunnen we onze eigen ervaringen ernaast leggen, voorzichtig, bescheiden, discreet, er alles aan doen om met aandacht bij elkaar te blijven. (…) Die aandacht, zo heb ik gezien, is een belangrijke voorwaarde iets over troost te kunnen zeggen.’ Leed kent vele gradaties en geestelijk verzorger Margriet van der Kooi beschrijft in ‘Verdriet is een werkwoord’ de meerdere schakeringen van het leed. Zo is er leed dat aan onze buitenkant komt, dit zijn gebeurtenissen die ons ontzettend kunnen teleurstellen omdat ze zo anders gingen dan we verlangden, droomden of hoopten. Dit kan de teleurstelling of het leed zijn om het eindigen van een vriendschap, het uitgeloot worden voor een studie of een (ernstige) ziekte die ons treft. Daarnaast is er leed dat nog meer aan de binnenkant komt. Wanneer we een

“Ik denk dat Lady Florimel lelijke woorden zegt, als u zo door gaat, mijnheer,” zei Malcolm. De markies lachte zwakjes. “Bovendien”, vervolgde Malcolm, “geeft het me een gevoel dat het een taal is die in een bepaalde plaats wordt gesproken”. De markies keek hem scherp aan. “Zie je die dan niet als mijn uiteindelijke bestemming?” zei hij. “Ik ben er van overtuigd!” “Breekt u alstublieft mijn hart niet, edele heer!” riep Malcolm, de tranen liepen hem uit de ogen. “Het spijt me dat ik je pijn deed, Malcolm”, antwoordde de markies op zachte toon. “Ik hoop daar niet te komen, Malcolm. Ik hou er niet van om nog meer harten te breken, maar ik heb geen hoop om de plaats van de eeuwige heerlijkheid te betreden. Er zijn zo veel dingen waarvan ik dacht, dat ik ervan af was en die nu toch telkens terugkeren, zodat het me soms bijna gek maakt. Ik had gedacht als een edelman te sterven, met een koele buiging en een fier gezicht.” “Zou u niet eens willen praten met iemand die ervan weet?” zei Malcolm, nauwelijks tot spreken in staat. “Nee”, antwoordde de markies, “die Caims ligt me niet.” “Ik bedoelde hem niet, mijnheer.” “Wie bedoel je dan wel?” “Een eerlijk man die, zo lang ik hem ken, een vijand van het kwaad is geweest. Ik bedoel meester Graham.” “Nee toch!” zei de markies. “Ik ben veel te oud om naar school te gaan.” “Ik heb het ook niet over Latijn en Grieks, maar over gerechtigheid en waarheid. Over wat is en wat zal komen.”

Dit geeft de schrijfster meer houvast dan het beargumenteren van het idee dat overal een reden voor is als we maar goed nadenken. Ze wijst in dit verband ook op Jezus die weende aan het graf van Zijn vriend Lazarus.

gradatie in leed die essentieel verschilt van het voorgaande: ‘Het moeilijkst is het als het hart iets gewaar wordt van het ultieme kwaad, de verschrikking, geweld, de hel, evil.’ Wanneer mensen elkaar leed en ellende berokkenen spreekt de auteur van het ‘on’: je kunt het niet ontkennen maar ook niet aanvaarden. Van der Kooi vraagt zich af of dood en lijden zin hebben en zo ja, hoe dan: ‘Ooit leerde ik over het christelijk geloof dat het geen antwoord op alle vragen heeft. Alleen genoeg antwoorden om het met die vragen uit te houden.’

“Wat? Kan hij dan de toekomst voorspellen?” “Ja, maar niet zomaar een toekomst.” “Zou hij kunnen zeggen wat er van mij worden zal?” “Ja, en van ieder ander, mijnheer.” “Wel, breng hem mijn complimenten en zeg dat ik ‘m graag zou ontmoeten,” zei de markies na enige tijd. “Hij zal onmiddellijk komen, mijnheer.” “Natuurlijk zal hij dat,” antwoordde de markies. “Net zo vlug als dat hij op een moment als dit, naar wat voor zwerver dan ook zou gaan,” was het snedige antwoord van Malcolm. “Wat wil je daar mee zeggen? Jij vindt de kwestie niet zo belangrijk, wel?” “Mijnheer...” Malcolm wachtte even. “Mijnheer, u hebt geen kans.” De markies was verstomd. In zijn hart had hij zich weer met de aardse dingen bezig gehouden. Bevreesd dat de opdracht weer ingetrokken zou worden, haastte Malcolm zich naar zijn schoolmeester. Op het moment dat deze van de markies hoorde, stond hij op en volgde Malcolm. Ze spraken nauwelijks tegen elkaar op weg naar het kasteel. Beiden waren vervuld van de ernst van de zaak. “Meneer Graham is hier, mijnheer,” zei Malcolm. “Waar? Toch niet hier in de kamer?” antwoordde de markies. “Hij wacht bij de deur.” “Bah! Zo vlug was nou ook weer niet nodig geweest. Laat hem alleen met mij.” Meneer Graham liep voorzichtig naar het bed toe. “Ga zitten, meneer,” zei de markies hoffelijk, getroffen door de kalme en niet opdringerige manieren van de

Verdriet brengt chaos en uitzichtloosheid met zich mee: het lijkt soms op dwalen in een doolhof of lopen op een wenteltrap. Verdriet is ook een werkwoord: het is het antwoord geven op verlies. Het kunnen delen van verdriet en het kunnen ontvangen van troost vraagt om het hebben van een (klein) netwerk; dit kunnen buurtgenoten, gezinsleden, vrienden of kerkleden zijn. Hierin moet je - bij voorkeur tijdig - investeren: relaties moeten worden onderhouden en in een volwassen relatie neemt geven een belangrijke plaats in, aldus Van der Kooi. Belangrijk is het ook om zelf aan te geven wat je nodig hebt. De schrijfster geeft het voorbeeld van Leny die twee jaar geleden haar dochter verloor. Ze was intens teleurgesteld dat niemand

man. “Ze zeggen me dat ik stervende ben”, meneer Graham.” “Het spijt me dat het u zo benauwt, edele heer.” “Wat? Zou het u dan niet benauwen?” “Ik denk het niet, mijnheer.” “Dus u bent ongetwijfeld een van die uitverkorenen?” “Dat is iets waar ik nooit over nadenk, mijnheer.” “Waar denkt u dan over?” “Over God”. “En als u sterft, gaat u natuurlijk meteen naar de hemel?” “Ik weet het niet, mijnheer. Dat is ook iets waar ik nooit over denk.” “Ah, dan ben je net als ik. Ik geef ook niet zo veel om het naar de hemel gaan. Waar geef je dan wel om?” “De wil van God. Ik hoop dat u hetzelfde zult zeggen, heer.” “Nee, ik wil mijn eigen wil doen.” “Wel, u krijgt uw wil, mijnheer.” “Hoe?” “Door Zijn wil te accepteren als de beste van de twee, want dat is echt de beste.” “Allemaal verzinsels!” “Het is realiteit, mijnheer.” “Wel, ik geef volmondig toe dat als ik moet sterven, ik het liefst naar de hemel ga. Gelooft u werkelijk dat die beide plaatsen bestaan?” “Ik weet het niet, mijnheer.” “Je weet het niet? En dat komt hier om een stervende te vertroosten?” “U moet eerst eens vertellen wat u bedoelt met ‘twee zulke plaatsen’. Het gaat u volgens mij om de vraag welke van de twee het fijnste is om te verblijven.” “Ja, en ik vraag u wat bij u het geval is.” “Om dichter bij God te komen.”

(meer) dacht aan de sterfdag van haar kind. Voor Leny en alle anderen is het belangrijk aandacht te vragen voor zichzelf. Ze stelde Leny voor om volgend jaar rond de sterfdatum van haar dochter een vriend te vragen om samen foto’s te kijken en herinneringen op te halen. ‘Verantwoordelijkheid nemen voor wat je zelf graag aan contact hebt - zo bouw je aan je sociale omgeving.’ Troost bieden op een goede manier is belangrijk. ‘Troosten is moeite doen om in de buurt te blijven, goed opletten op wat je wel of niet kunt zeggen en doen, aandachtig present zijn en dat volhouden.’ De schrijfster adviseert uit de buurt van rouwenden te blijven als je druk of ongeduldig bent. Het gaat te ver om hier alle aspecten van dit bijzondere en waardevolle boekje te benoemen. Van der Kooi wil steun bieden aan allen die ‘een weg zoeken in het onherbergzame land van verdriet.’ De bevlogen auteur laat zich hierbij inspireren door de christelijke traditie. Van harte aanbevolen!

Glossy Dordt Magazine van de Stichting Nationale Synode 2013, Uitgeverij Tekstbureau Vakmaten, Amersfoort 84 blz., € 5,95 ISBN 9789082131208 Ter gelegenheid van de Nationale

“Wel, ik kan niet zeggen dat ik dichter bij Hem wil komen. Hij heeft bar weinig voor me gedaan.” “Hij heeft getracht heel veel voor u te betekenen.” “Wie kwam er tussen? Wat stond Hem dan in de weg?” “Uzelf stond in de weg.” “Oh, daar was ik me niet van bewust.” “Geef eens een voorbeeld dat Hij iets voor mij deed en ik Hem in de weg stond?” “Toen Hij u een van de liefste vrouwen gaf die er zijn, mijnheer,” zei meester Graham op ernstige toon. “Vervolgens liet u haar over aan haarzelf en bovendien liet u uw zoon grootbrengen door anderen.” De markies gaf een schreeuw. Het onverwachte antwoord stak hem diep. “Wat hebt u met mijn zaken van doen!” schreeuwde hij bijna. Maar gelijk daarop slaakte hij een diepe zucht en zei: “God weet dat ik haar liefhad.” “Had u haar lief, mijnheer?” “Absoluut.” “Een vrouw liefhebben en dan zo ver komen?” “Zo ver komen? We moeten allemaal eenmaal zo ver komen. Waarom eigenlijk zover komen?” “Ik bedoel een vrouw liefgehad hebben en dan tevreden zijn met haar te verliezen. Wilt u haar dan niet graag terugzien?” “Het zou me een vreemde ontmoeting worden,” zei de markies. “Omdat u haar onrecht hebt aangedaan?” “Omdat ze me voorgelogen hebben, daarom!” “Wat ze vast niet gedurfd zouden hebben, als u dat niet eerst gedaan had.” “Meneer!” schreeuwde de markies

Synode op 25 en 26 oktober in de Grote Kerk te Dordrecht werd de glossy ‘Dordt’ uitgegeven. In deze uitgave staat een zoektocht naar eenheid onder christenen centraal. Bijna 400 jaar geleden werd de eerste Nationale Synode gehouden. In de afgelopen eeuwen vonden vele kerkscheuringen plaats. In deze glossy wordt opnieuw aandacht gevraagd voor eenheid en in het kader hiervan presenteert het tijdschrift de resultaten van het onderzoek ‘Eenheid onder christenen’ dat werd gehouden onder 4000 christenen. Hieruit blijkt dat bijna 91 % van de ondervraagde christenen zich in meerdere of mindere mate schaamt voor de kerkelijke verdeeldheid. En bijna 100 % van de respondenten erkent dat het streven naar kerkelijke eenheid een Bijbels principe is. Interviews werden gehouden met onder meer kerkplanter Jurjen ten Brinke, de Duitse theologie Margot Kässman, kookdominee Han Wilmink en hoofdredacteur Willem Schoonen van ‘Trouw’. Verder bevat het blad columns en brieven van o.a. auteur Reinier Sonneveld en Bart Jan Spruyt en een beknopt historisch overzicht van een zoektocht van verdeeldheid naar eenheid in de periode van 1604-2014. Een uitgebreid historisch verslag van de samensteller, Jasper Kuik, is te vinden op www.nationalesynode.nl/dordtintkort Het tijdschrift heeft een bijzondere, smaakvolle lay-out.

met alle kracht die nog in hem overge­ bleven was. “Help me! Ik kan de schurk niet straffen.” “De schurk is de man die leugenachtig is, mijnheer.” “Als ik toch in staat was... U bent een smerige lafaard om zo tegen een man te spreken die zich zelfs niet verroeren kan. Ik kan me niet verdedigen en dat weet u.” “Inderdaad, mijnheer, uw gedrag is niet te verdedigen.” “Als ik dat been onder me zou kunnen krijgen, gooide ik u uit het raam.” “Ik vertrek wel via de deur, edele heer, maar zo lang als u vasthoudt aan uw zonden, houden uw zonden zich vast aan u. Mocht u me weer nodig hebben; ik sta tot uw beschikking.” Hij stond op en verliet de kamer, maar hij had zijn cottage nog niet bereikt of Malcolm kwam hem achterop met de boodschap dat hij weer bij de markies werd verwacht. Meester Graham keerde resoluut om en ging mee terug. “Meneer Graham”, zei de markies enige ogenblikken later, “u moet geduld met mij hebben. Ik was erg grof tegen u, maar ik had vreselijke pijn.” “Praat er maar niet over, mijnheer.” “Dus u gelooft werkelijk en onvoorwaardelijk in de plaats die hemel wordt genoemd?” “Edele heer, ik geloof dat zij die hun harten openen voor de waarheid, het licht zullen weerzien op de gezichten van hen die hun lief zijn en dat het kromme alsnog recht kan worden.”


Samenstelling: Hans Villerius

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd vrijdag 8 november na een grootscheepse renovatie ‘Het Diekhuus’ in Middelharnis weer in gebruik genomen.

Prachtig geklede vissers, notabelen en reders creëerden vrijdag 15 november een sfeer uit het midden van de negentiende eeuw rond de haven van Middelharnis. Klederdrachtensemble Eeuwkant vormde een welkomstcomité voor de opvarenden van de logger ‘Iris’, die ‘smiddag in de haven afmeerde, met aan boord o.a. gedeputeerde Han Weber en wethouder Piet Koningswoud, om de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee officieel te starten.

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Fototerugblik 2013

33

Oud-premier Jan Peter Balkenende was dinsdag 12 november op Goeree-Overflakkee, op uitnodiging van wethouder Arend-Jan van der Vlugt. Hij liet zich informeren over de duurzaamheidsontwikkelingen op het eiland en hield ‘s avonds een lezing voor ondernemers.

In een afgeladen ‘De Staver’ reikte de Kamer van Koophandel donderdag 21 november de Ondernemersprijs en de MVO-award uit. De winnaars waren resp. tbp electronics en Zeelenberg Architectuur.

In de nieuwe theaterzaal van Het Diekhuus werd woensdag 27 november voor de eerste maal de ‘Wie kent Goeree-Overflakkee Quiz’ gehouden.

Maar liefst vijf kwaliteitskeurmerken in één keer, verdeeld over de diverse zorginstellingen, mochten aan CuraMare worden uitgereikt tijdens een bijeenkomst op donderdag 12 december in de nieuwe Vliedberg te Ouddorp.

Een windturbine in eigen achtertuin. Een particulier initiatief van het echtpaar Koornneef te Goedereede, om als burger ook een actieve bijdrage te leveren aan duurzaam energiegebruik. In december werd ‘ie opgeleverd.


34

VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Interview

OUDDORP - “Ik ben nuchter en realistisch. Heb mij steeds voorbereid op veranderingen in ons en mijn leven. Natuurlijk is het ingrijpend als je de ene dag nog als waarnemend eerste burger actief werkzaam bent en de volgende dag met je man op vakantie gaat met de wetenschap dat je geen baan meer hebt. Weer thuis heb ik overigens geen spreekwoordelijk “zwart gat” gezien of gevoeld. Ik kan mij goed vermaken. Wandelen, fietsen en lezen. Familie bezoeken, je netwerken onderhouden en daarin investeren. Je kan nu meer dingen doen. Dat is ook prettig”.

Oud-burgemeester Van de Velde van Goedereede

Burgemeesterschap Albrandswaard zit erop

Ger van de Velde. Door Jaap Ruizeveld

Het is het verhaal van Ger van de Velde die op 17 juni van dit jaar - na ruim zeven maanden - als waarnemend eerste burger afscheid nam van de gemeente Albrandswaard, waar Hans Christoph Wagner als de nieuwe burgemeester werd geïnstalleerd. Om een volledig beeld te schetsen van de actieve bestuurlijke loopbaan van Ger van de Velde (tot nu toe) moet je terug naar Schouwen-Duiveland waar zij tot 2004 wethouder en locoburgemeester was. Vervolgens verliet ze Zeeland, stak de Grevelingen over, om vanaf 2005 tot eind oktober 2012 als gewaardeerde eerste vrouwelijke burgemeester in Goedereede te functioneren. De gemeentelijke herindeling op het eiland, per 1 januari 2013, maakte een volledige tweede ambtstermijn niet mogelijk. Naadloos Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit en Ger van de Velde zag haar ambitie om daarna in aanmerking te komen voor een waarnemer schap concreet snel ingevuld. De uitnodiging van de Commissaris van de Koning voor een overbruggingsperiode in Albrandswaard, kwam naadloos in tijd. Was zij in de ochtenduren van 1 november 2012 nog actief voor de gemeente Goedereede, in de middaguren was er al een kennismakingsgesprek in Albrandswaard. “Een

Foto: Wim van Vossen Fotografie vliegende start,” vertelt Ger (58). “Ik heb dat als prettig ervaren. Het tijdstip was natuurlijk afhankelijk van de afspraken die er in Albrandswaard waren gemaakt, maar nu paste het perfect”. Aan keukentafel Bij mijn bezoek aan de sfeervolle bungalow van de familie Van de Velde aan de Marijkeweg in Ouddorp, praat Ger enthousiast over haar ervaringen in Albrandswaard. “Het was voor een korte periode en dan is de vraag: Wat kan ik voor de gemeente betekenen?” Ik kreeg met andere onderwerpen en dossiers te maken dan in Goedereede. Zoals het forensisch psychiatrisch centrum De Kijvelanden, de tbs-kliniek waar uiteraard het OM leidend is, maar waarbij je vanaf de zijlijn betrokken bent. Ook was er een grote brand in een flatgebouw. Een begeleid-wonenproject voor mensen met een functiebeperking. Alle bewoners van 44 appartementen moesten toen hun woning verlaten. Er is opvang en begeleiding van slachtoffers geregeld. Dan het dossier Buitenland Portland, een 6 hectare groot gebied met agrariërs die of moeten verhuizen of hun bedrijf zullen moeten aanpassen. Er staat daar natuuraanleg gepland. Dit als gevolg van het compensatiebesluit aanleg Tweede Maasvlakte. (De Tweede Kamer wil overigens nog eens naar de ontpoldering daar kijken).” Ik heb er veel agrariërs bezocht. Met hen aan

de keukentafel gesproken over hun toekomstvisie. Over hun zorgen. Het is fijn te merken dat men het waardeert dat een burgemeester hen komt opzoeken voor een open gesprek”. Verschil Albrandswaard wordt gevormd door dorpen tussen groen en de stad. Waar toch de dorpscultuur sterk is gebleven. Tenslotte ook een duidelijk verschil met Goedereede was “het draaiboek voor de jaarwisseling”. Hier slechts enkele pagina’s. In Goedereede een lijvig boekwerk. De viering van oud en nieuw is er ook anders. Vanuit Albrandswaard, waar geen discotheek is, trekken jongeren voor de jaarwisseling snel naar de stad. Samenvattend zegt Ger over de periode: Ik vond het geweldig om in Albrandswaard tijdelijk in de “keuken” te mogen kijken. Nieuwe ervaringen op te doen. Ik heb de kans gekregen netwerken te verstevigen en nieuwe contacten te leggen. Dat is belangrijk”. Gesetteld “We hebben het in Ouddorp reuze naar onze zin. Zijn hier gesetteld. Op geringe afstand van de boerderij op Schouwen-Duiveland. Het eiland waar mijn ouders (bij Scharendijke) en dochter (in Brouwershaven) wonen. We zien ons hier niet zo snel opstappen. Het bevalt ons prima. Een heerlijke stek om te wonen. Dichtbij het strand. Met mooie fiets- en wan-

delmogelijkheden. Natuurlijk is er het een en ander veranderd. Voorheen ontmoette je als burgemeester bij het uitoefenen van representatieve functies, bij vergaderingen, evenementen en bijeenkomsten een groot aantal personen. Nu dien je zelf in contacten te investeren. Los overigens van de activiteiten die je in de samenleving onderhoudt en invult.” Activiteiten Zo is Ger van de Velde ambassadeur van de stichting De Boei voor kankerpatiënten en hun naasten. Lid van de adviesraad Stichting RTM-Museum. Is voorzitter van de plaatselijke commissie KNRM Ouddorp/Stellendam en zij is gevraagd om zich als ambassadeur voor het Watersnoodmuseum in Ouderkerk te gaan inzetten. Niet in de laatste plaats is zij betrokken bij projecten die te maken hebben met duurzame energievoorziening in het Zuidwestelijk deel van het land (delta), waar Coöperatie Deltawind met de vereniging Zeeuwind in een nieuwe BV samenwerken bij het realiseren van het Windpark Krammer. Dit gebied ligt binnen de provincie Zeeland en behelst o.a. het plaatsen van windturbines op strekdammen in de Krammer. Evenals Zuid-Holland heeft ook Zeeland een forse rijksopdracht om een groot aantal MW aan windenergie te produceren. Ger is inmiddels benoemd tot voorzitter van de raad van commissarissen van

Windpark Krammer BV. Een uitdagende taak waarin zij zich goed gaat voorbereiden en vastbijten. Op dit moment heeft ze ook tijd om symposia, en zelfs weer een politiek partijcongres te bezoeken. Ook heel andere dingen pakte ze op. “Ik heb voor het eerst dit najaar actief mee geholpen bij het druiven plukken”. Samen met haar man heeft ze het huis geschilderd. “Ik had nog niet eerder een kwast in handen”. Krijn-Jan zegt: “Ach aan de verandering ben je snel gewend. Ik vind het leuk dat ze meer thuis is”. Ambitie Ger van de Velde laat blijken dat zij actuele politieke ontwikkelingen op het eiland kent. Raadsvergaderingen zal zij niet bezoeken. Ze leest de verslagen in onze krant. Een serieuze vraag als afsluiting: Zou je een uitnodiging voor nog een tijdelijk waarnemerschap als burgemeester oppakken? “Daar sta ik zeker voor open. Je ambieert toch een fulltime baan. Al is dat in deze tijd allemaal niet zo gemakkelijk”, zegt Ger die er aan toevoegt: “Weet je dat veel mensen niet weten dat ik sinds juni geen waarnemend burgemeester meer ben? Ik heb al meerdere keren mensen ontmoet die mij vroegen “Hoe gaat het in je nieuwe baan? “Na dit interview is die onduidelijkheid wel verdwenen,” zeg ik.


VRIJDAG 27 DECEMBER 2013

Varia

35

Jongeren met de auto naar Gambia voor goede doel MIDDELHARNIS - Een aantal jongeren, waaronder twee die afkomstig zijn van Goeree-Overflakkee, gaan binnenkort met de auto naar Gambia. De 21-jarige Robert Vinke en zijn leefdtijdgenoot Mathijs van Heemst uit respectievelijke Middelharnis en Nieuwe-Tonge, vertrekken samen met twee andere studenten, Sven van de Po en Zenzel Broweleit. Zij vormen samen het team Africare. De jongeren studeren aan het Automotive College in Nieuwegein. Voor het goede doel gaan ze begin februari een reis van 10 weken met de auto naar Gambia maken. Deze reis zal in het teken staan van hun afstudeerproject. Het goede doel heet ‘Go For Africa’. “Sinds maart dit jaar zijn we begonnen met de voorbereidingen voor dit project. We zijn bezig geweest met sponsorwerving, website opbouwen, vervoer (busje) regelen. Ook hebben wij een benefietavond georganiseerd op de voetbalvereniging m.s.v. en a.v.Flakkee”, legt Robert Vinke uit. Go For Africa is een stichting die opkomt voor de jongeren in Afrika. “Ons doel is om een reis van 10 weken te maken naar Gambia. Daar zullen we de bevolking helpen met het opbouwen van een school. Deze school kun je vergelijken met de middelbare school zoals we die hier kennen. Daarbij gaan we jongeren les

kelijk van hun buitenboordmotoren. Wanneer er iets mankeert aan deze motoren, betekent dat dat de mensen daar geen inkomen en geen eten hebben. Daarbij willen ze de Gambianen helpen. Door voorlichting te geven en lesmateriaal te verschaffen kunnen de studenten ervoor zorgen dat de mensen daar zelf hun onderhoud kunnen uitvoeren. Er zijn al veel sponsoren op het eiland bereid gevonden om het team te helpen. “Bedrijven kunnen voor een bepaalde vergoeding een sticker op de bus krijgen waarmee de reis wordt ondernomen: € 125,- voor een kleine sticker, € 250,- voor een sticker van middelmatige grootte en € 500,- voor een grote sticker. Deze stickers laat men drukken door D-sign in Middelharnis. Wie nog een bijdrage wil geven kan dit doen via de website www.afri-care.nl

Robert Vinke (links) en Mathijs van Heemst, voor de bus waarmee ze de reis zullen ondernemen. geven over de technische aspecten van buitenboordmotoren”. Tegelijkertijd met de studenten gaat een container naar Gambia met onder andere schooltafels, fietsen, stoelen, kleding, computers en lesmateriaal.

Andere teams De reis wordt gemaakt samen met 22 andere teams. Deze teams zijn afkomstig van verschillende scholen. Ieder team heeft zijn eigen specialiteit. Zij gaan zich richten op het onderhouden

en repareren van buitenboordmotoren. Deze motoren zijn heel belangrijk voor het bestaan van de Gambiaanse bevolking. De mensen in Gambia leven voor een groot gedeelte van de visserij. Daardoor zijn ze erg afhan-

Erkenning patiënten gezocht

Whiplash Stichting Nederland OUDDORP - Whiplash ontstaat door een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval. Meestal zijn de klachten van tijdelijke aard. Maar bij 100.000 Nederlanders zijn ze chronisch. De beschadiging is meestal niet zichtbaar met de gangbare technieken, maar is wel een drastische beperking voor een normaal leven. Hélène is contactpersoon bij de Whiplash Stichting Nederland en spreekt uit ervaring: ‘17 jaar geleden liep ik een whiplash op bij een auto-ongeluk. Sindsdien is mijn leven en dat van de mensen om mij heen gewijzigd. In de eerste paar maanden had ik een energieritme van een baby: eten, kinderen naar school, huishouden, uur slapen, kinderen ophalen, eten, kinderen naar school, slapen, ophalen, spelen, eten verzorgen, opruimen, kinderen naar bed, manlief bijpraten, slapen. Energie 90-jarige Voor mijn gevoel de energie van een 90 jarige. Het heeft een tijd geduurd voordat ik een betere energieverdeling had. In de tussentijd ben ik regelmatig bij de huisarts geweest. De toenmalige arts zei, hij was het na 3 maanden vragen en doorvragen van mij misschien een beetje zat, dat het tussen de oren zat. Klopte ook…. Ik had drie flinke klappen gehad, vooral in de nek, door één auto-ongeluk. Eerst de aanrijding door een blinde (dode) hoek chauffeur, gevolgd door een frontale botsing op de vangrail om na een aantal pirouette(s) met de achterkant van de auto gelukkig in een berg zand tot stilstand komen. Mijn zoektocht heeft mij langs menig

wetenschapper geleid. Artsen met oogkleppen. Maar gelukkig ook positieve artsen: een nieuwe huisarts met een bredere blik en een arts/acupuncturist die mijn balans begon te verbeteren. Heerlijk om weer warmte mogen voelen op de romp, die jaren in en in koud waren gebleven. Transpiratie die haast volkomen verdwenen was terug voelen komen. Pijnlijke plek Een goede en jong afgestudeerde Fysio die na 14 jaar een gevoelige en pijnlijke plek de juiste aandacht gaf. Een manuele fysiotherapeute die door luisteren en beschikbare kennis naar een betere balans toewerkt. Fijn om te merken dat ik, zelfs na jaren, toch weer een stapje vooruit kan gaan. Bij een chronische aandoening zoals Whiplash ligt het gevaar op de loer om bij de pakken neer te zitten. Ik ben met steun van familie op zoek gegaan naar oplossingen, antwoorden. Een sombere spiraal ombuigen kost meer energie dan actief blijven waar het kan en rust nemen waar moet. Open en eerlijke communicatie Een open en eerlijke communicatie met collega’s en vrienden helpt om hier ruimte voor te krijgen. Veel steun heb ik gehad aan driedaagsdaagse zelfredzaamheidcursus, om met lotgenoten een juiste weg te vinden. Als ervaringsdeskundige wil ik graag mijn medemens tot steun zijn. Dat kan op deze manier. Ik geef nu zelf advies bij de Whiplash Stichting Nederland via de telefoon of via de e-mail. Maar en deze contacten bevestigen dat, Whiplash is nog steeds niet een aandoening die herkend en erkend wordt. Daarom zoeken wij zoveel mogelijk de publiciteit”, aldus Hélène.

Whiplash Stichting Nederland heeft een ‘top 5’ van wensen samengesteld. 1. Onderschat whiplash niet Verdiep je als betrokkene in wat een whiplash met een mens doet. Laat mensen met een whiplash niet in de kou staan, omdat je denkt dat allemaal wel meevalt. Stel je open voor klachten die moeilijk te zien zijn, luister goed en neem ze serieus. Juist door de onduidelijkheid rond whiplash ontstaat onzekerheid en is er veel behoefte aan steun. Investeer in de relatie, denk in oplossingen en zoek een match. 2. Investeer in herstel Geef aandacht aan snelle diagnose, tijdige verwijzing, effectieve behandeling en goede follow-up. Door whiplash te benoemen en snel een diagnose te stellen kun je mensen op weg helpen. Via goede diagnostiek en (revalidatie) behandelingen kunnen alle mogelijkheden voor herstel gericht ingezet worden en een vinger aan de pols gehouden worden. Huisarts, behandelaar, begeleider: pak die handschoen op. Zoek de beste weg voor uw cliënt/patiënt. Ook al is whiplash medisch nog niet helemaal begrepen, geef het beste wat mogelijk is! 3. Stimuleer actieve inbreng van whiplashpatiënten Maatwerk geeft resultaat; de sleutel hiervoor ligt bij mensen met whiplash. Zij weten met welke klachten ze te maken hebben en wat het effect is op hun functioneren. Behandelaars,

begeleiders en beoordelaars: benut deze informatie en ondersteun whiplashpatiënten om hun ervaringen in te brengen. Niet eenmalig, maar steeds weer. Evalueer, zodat tijdig ingegrepen kan worden als dat nodig is. Registratie-instrumenten zijn waardevol voor patiënten om een nieuwe balans te vinden en inzicht te krijgen in hun beperkingen en mogelijkheden. Verzekeraars: vergoed een zelfmanagementtraining. 4. Ontwikkel en deel (medische) kennis Stilstand is achteruitgang. Investeer dus in kennisgroei en de verspreiding van nieuwe ervaringen. Overheid, wetenschappers, medici: stimuleer onderzoek, stel desnoods een leerstoel in voor whiplash en soortverwante aandoeningen. Dat kan meer aangrijpingspunten bieden voor diagnostiek en behandeling. Wetenschappers en medici: lever ons een duidelijke diagnose van whiplash met een effectieve behandeling. Betrokkenen: creëer partnerships om samen te werken aan oplossingen voor behandeling, herstel en re-integratie, maar ook voor een snelle en zorgvuldige afhandeling van een letselschadeproces. Meer samenspraak tussen professional en patiënt hoort hierbij (individueel en collectief). Heb oog voor good-practices. 5. Voorkomen is beter De grootste risicofactor voor een ongeluk in het verkeer blijft de mens zelf. Wees je ervan bewust dat een whiplash iedereen kan overkomen. Dus houd afstand en stel uw hoofdsteun goed af. Dat vermindert de kans op nekletsel.

Meer info: www.whiplasstichtingnederland.nl

De sponsoren die men wil bedanken zijn: V&R consult, Axxiauto, Neele logistics, Visbeen transport, E.F.W. services, Handy Hands, ASH carrosserie, KenbriFirefighting, Soltegro, Exxap, Autoservice Stellendam, Ford Iriks, Cazander, Cazander medical en KLG Europe.

Collecteer mee voor de Hersenstichting GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 27 januari tot en met 1 februari 2014 wordt de Hersenstichtingcollecte gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten. De Hersenstichting zet zich in voor ruim 4 miljoen mensen met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer hersenletsel, beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Dirksland. U kunt zelf aangeven in welke straat en hoeveel uur u wilt lopen. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. U kunt u opgeven bij de collectecoördinator mevrouw A.E. Paul, 0187-603925 of via email anca.paul@upcmail.nl, of via het hoofdkantoor van de Hersenstichting in Den Haag. Het telefoonnummer is 070-360 48 16. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl

Ingezonden... Ingezonden brieven zijn welkom op het redactieadres. Het al of niet plaatsen van een ingezonden artikel is ter beoordeling van de redactie. Uitsluitend artikelen voorzien van naam en adres komen voor plaatsing in aanmerking. Plaatsing betekent niet automatisch dat de redactie het met het geschrevene eens is.

De klok van Sommelsdijk

Op zondag 13 oktober sloeg de bliksem in de toren van Sommelsdijk, gevolg klok stil geen klokgelui meer om 8.00 uur, 12.00 uur en 20.00 uur. Geen gelui meer voor kerkdiensten en begrafenis (alleen het kleine klokje) Wanneer denkt de gemeente Goere Overflakkee dit te repareren? Hoop niet dat dit een financiele kwestie is. Hoop dat voor de burgemeester verhuist naar ons mooie dorp de klok gemaakt is... Hoeft ze zich niet te verslapen. J. v.d. Bos j.v.d.bos3@kpnplanet.nl


TRAX. THE ORIGINAL REBORN

VANAF € 21.995,-* ONTDEK DE NIEUWE CHEVROLET TRAX.

In de 75 jaar die verstreken zijn sinds de eerste SUV van Chevrolet, hebben wij veel ervaring en kennis opgedaan. Al deze expertise hebben wij samengebracht in de nieuwe Chevrolet Trax, een stoer vormgegeven compacte SUV, die u naast een uitgebreide standaarduitrusting, een hoog veiligheidsniveau en Chevrolet MyLink infotainment, ook energiezuinige motoren biedt. Ontdek de nieuwe Chevrolet Trax nu bij uw Chevrolet dealer. *Genoemde prijs is exclusief opties en kosten rijklaar maken. Wijzigingen in prijs en model, evenals druk- en zetfouten voorbehouden. Het gemiddelde brandstofverbruik (volgens ECE test) varieert van 4.5 tot 6.7 l/100 km. De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van 119 tot 158 g/km.

Knöps B.V. Langeweg 113 | Sommelsdijk | 0187-476767 www.knopsbv.nl

ACTIE WEKEN

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

Z AT E R D A G

MAANDAG

DINSDAG

DECEMBER TOT 17:30 U

DECEMBER

DECEMBER

DECEMBER TOT 17:00 U

DECEMBER

DECEMBER TOT 17:00 U

DONDERDAG

VRIJDAG

Z AT E R D A G

MAANDAG

DINSDAG

DECEMBER

DECEMBER

DECEMBER TOT 17:00 U

DECEMBER

DECEMBER TOT 17:00 U

18 19 20 21 23 24 26 27 28 30 31 KOOPAVOND KOOPAVOND

KOOPAVOND

2e KESTDAG KOOPAVOND OPEN!!

11:00 TOT 17:00 U

EINDEJAARS ACTIEWEKEN NU NOG IJSKOUD DE PRIJZEN VAN 2013!!

KOOPAVOND

G r at i s !

590,-

Luxe combi-oven Ruime ovenruimte

490,-

A+ klasse 5 programma’s + timer

COMPOSIET-STEEN ACTIE

4 6670,Rijke keukenlijn!

eigentijdse kleuren!

210,-

p.m.

Composiet-steen voor de prijs van kunststof!

Inc l. GRATIS teg elp linten *

‘TOUCH’ KRAAN

4

BIJ AANKOOP VAN ATAG APPARATEN

Ter waarde van: 585,-

4850,Uitgekiend tot op de €uro !

GROHE

3090,-

In onze showroom:

Uitgekiend tot op de €uro !

+ Vol op Act ies! + Olie boll en bij de koffie! + Ein deja arsc ade au voo r elke klan t + Diverse kookworksho ps! **

**Max. hoogte tegelplint 10 cm **Zie website voor data en tijden

EINDEJAARS

Eilanden-Nieuws 27 december 2013  

De Eilanden-Nieuws oudejaarskrant van 27 december 2013. Met nieuws, het jaaroverzicht en interviews over het eerste jaar van de gemeente Goe...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you