Pusculita de vanatoare_web

Page 1

Această carte îi aparţine lui:

................... ...................


Editori: Magdalena Mărculescu Silviu Dragomir Fondator: Ion Mărculescu, 1994 Director editorial: Bogdan‑Alexandru Stănescu Redactare: Michi Lucescu Ilustrație copertă: Andreea Molocea Director producţie: Cristian Claudiu Coban DTP: Vlad Condur

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României TĂNASE, IULIAN Puşculiţa de vânătoare: carte de educaţie financiară pentru copii şi părinţi / Iulian Tănase; il. de Andreea Molocea. – Bucureşti: Pandora Publishing, 2021 ISBN 978-606-978-455-6 I. Molocea, Andreea (il.) 821.135.1

Copyright © Pandora Publishing, 2021 pentru prezenta ediţie O.P. 16, Ghişeul 1, C.P. 0490, Bucureşti Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20 W: www.pandoram.ro ISBN: 978-606-978-455-6 Pandora M face parte din Grupul Editorial TREI


I U LI A N TĂ N A S E

Puşculiţa de vânătoare C A RT E DE E DUC AŢ I E F I NA NCI A R Ă PE N T RU COPI I ŞI PĂ R I N Ţ I Ilustraţii de A N DR E E A MOL O C E A


4


Luna de pe cer e o monedă de aur Viktor merge pe stradă, de mână cu mama lui. E seară. Viktor ridică ochii la cer şi vede luna. Luna e plină şi galbenă, arată ca un bănuţ de aur. — Mama, pot să iau eu bănuţul ăla? — E luna, Viktor! Vrei luna de pe cer? — Da. Mama se înalţă pe vârfuri, apucă luna cu două degete şi i‑o dă lui Viktor. Viktor ia luna şi o priveşte. Faţa lui e scăldată în lumină. — Acum să mergem să ne cumpărăm ceva. — Ce vrei să‑ţi cumperi cu luna de pe cer? — O acadea. 5


E OK să‑ţi doreşti luna de pe cer. E OK să‑ţi doreşti nu doar luna de pe cer, ci şi stelele sau soarele. E foarte bine să ai obiective înalte. Un obiectiv este un scop, o ţintă, ceva la care îţi doreşti să ajungi. E bine să ţinteşti cât mai sus. Unii au ţintit atât de sus, încât au ajuns în spaţiu sau chiar au pus piciorul pe Lună.

Exemple de scopuri: să fii un om educat, să fii un om bun, să înveţi cât mai mult şi cât mai multe. Să înveţi din cărţi, de la oameni, de la viaţă. Să nu te opreşti niciodată din învăţat.

A învăţa ce sunt banii şi cum se câştigă ei nu este mai puţin important decât să ştii tabla înmulţirii. Există şi o tablă a înmulţirii banilor care poate fi învăţată, pentru că banii înseamnă libertate: libertatea de a‑ţi cumpăra o carte, o jucărie, o casă, de a călători cât mai departe şi aşa mai departe.

6


Cum vorbim despre bani

Putem să ne imaginăm că banii aud tot ce spunem noi despre ei. Putem să ne imaginăm că banii au o memorie bună. Dacă vorbim urât despre bani, banii se supără şi pleacă. Unde pleacă? La oamenii care vorbesc frumos despre bani.

Cineva spune: — Banul este ochiul dracului! Asta înseamnă că cineva încearcă să spună că banii sunt ceva rău.

Un copil întreabă: — Tata, e adevărat că banul este ochiul dracului? — Nu‑i adevărat. Banii nu sunt buni sau răi. Doar oamenii pot fi buni sau răi.

Cineva sau altcineva spune: — Banii n‑aduc fericirea. E adevărat că banii n‑aduc feri‑ cirea, dar nici nu e treaba lor să ne aducă nouă fericirea. 7


În schimb, banii ne aduc lucrurile de care avem nevoie, banii ne dau libertatea de a face ceea ce ne place, de a călători, de a avea acces la educaţie, de a ne putea ocupa de pasiunile noastre. Toate aceste lucruri ne fac fericiţi. Banii sunt doar un mijloc de schimb. Un copil îi spune altui copil: — Nu e adevărat că banul este ochiul dracului. Mama a fost ieri la Cărtureşti şi şi‑a cumpărat o carte des‑ pre îngeri. Cum ai putea să‑ţi cumperi o carte despre îngeri cu ochiul dracului?!

Important e cum te foloseşti de banii pe care îi ai. Cu bani poţi face şi rău, dar poţi face şi mult bine. Să facem bine.

8


Cea mai veche monedă din lume, care a fost descoperită de arheologi, este staterul lydian. Are 2600 de ani. A fost bătută (adică a fost fabricată) în regatul Lydiei, care se afla pe teritoriul actual al Turciei. Cântăreşte ceva mai puţin de 5 grame şi este făcută dintr‑un amestec de aur şi argint. Acest amestec poartă numele de electrum. Moneda se mai numeşte şi leul lydian (fără nici o legătură cu leul românesc!) şi poate fi văzută la British Museum, în Londra.


Cum se câştigă banii

— Tata, tu ai un telefon plin cu bani? — Nu, draga mea, e un simplu telefon. — Dar, dacă plăteşti cu el, nu înseamnă că ai bani în telefon? Tatăl râde.

Nu există telefoane pline cu bani, decât, poate, în Ţara Telefoanelor Pline Cu Bani. Pline cu bani pot fi doar portofelele, buzuna‑ rele, puşculiţele, saltelele, sacoşele şi şosetele.

Banii pe care îi plătim cu telefonul nu se af lă în telefon, ci într‑un cont bancar. Contul bancar e un loc invizibil în care ne putem ţine banii pe care îi câştigăm. Banii din cont sunt şi ei invizibili. Contul bancar se af lă la o bancă. Banca nu este invizibilă. E mai bine să‑ţi ţii banii la o bancă decât la saltea. Salteaua nu‑ţi dă dobândă. 10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.