Page 1


Titlul și subtitlul originale ale acestei cărți sunt Mini Habits: Smaller Habits, Bigger Results. Mini Habits TM By Stephen Guise Copyright 2013, All Rights Reserved © Publica, 2019, pentru ediția în limba română Toate drepturile rezervate. Nicio parte din această carte nu poate fi reprodusă sau difuzată în orice formă sau prin orice mijloace, scris, foto sau video, exceptând cazul unor scurte citate sau recenzii, fără acordul scris din partea editorului. ISBN 978-606-722-358-3

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României Guise, Stephen Miniobiceiuri : obiceiuri mai mici, rezultate mai mari / Stephen Guise ; trad. din engleză de Cosmin Maricari. - Bucureşti : Publica, 2019 I. Maricari, Cosmin (trad.) 159.9 Publica Pocket este o colecție a Editurii Publica.

EDITORI:

DESIGN:

Cătălin Muraru, Silviu Dragomir

Alexe Popescu CORECTOR

REDACTOR:

Corneliu Beldiman DTP:

Dragoș Tudor

Cătălina Călinescu


Cuprins

Prefață ......................................................................... 7 Cum este structurată această carte ........................... 9 Capitolul 1: Introducere în miniobiceiuri ................ 15 Capitolul 2: Cum funcționează creierul tău ............. 43 Capitolul 3: Motivație contra voință ........................ 57 Capitolul 4: Strategia miniobiceiurilor .................... 77 Capitolul 5: De ce sunt miniobiceiurile diferite ..... 101 Capitolul 6: Miniobiceiurile – opt pași până la o transformare imensă ............................. 119 Capitolul 7: Opt reguli ale miniobiceiurilor .......... 177 Cuvânt de încheiere ............................................... 193 Note ........................................................................ 199


Prefață

Experimentez cu strategiile de dezvoltare personală de un deceniu. Când am început accidental primul meu miniobicei și am văzut că schimbările obținute erau de durată, am realizat că strategiile pe care mă bazasem până atunci fuseseră complet eronate. Când o strategie funcționează, cele care nu o fac sunt demascate. Știința pe care se bazează Miniobiceiuri expune rezultatele, în mod previzibil contradictorii, ale celor mai multe strategii de perfecționare personală populare și arată de ce miniobiceiurile oferă rezultate constante. Un miniobicei este un comportament pozitiv mărunt pe care te forțezi să-l faci în fiecare zi. Faptul că acesta este, prin natura sa, „prea mărunt pentru a da greș” îl face o strategie superioară, facilă și înșelător de puternică de deprindere a unui obicei. Miniobiceiuri te va face să fii mai pregătit pentru a-ți schimba viața decât 99% dintre oamenii din lume. Adeseori, oamenii cred că ei înșiși sunt motivul pentru care nu pot să obțină o schimbare durabi-

Miniobiceiuri

7


lă, însă problema reală este strategia pe care o aleg. Poți obține lucruri mărețe fără vina, intimidarea și eșecurile repetate asociate unor strategii, precum „găsirea motivației”, luarea unor hotărâri de Anul Nou sau „pur și simplu fă-o”. Pentru schimbări de durată, trebuie să încetezi să mai lupți împotriva creierului tău. Când începi să joci după regulile impuse de creierul tău, așa cum se întâmplă în cazul miniobiceiurilor, schimbarea de durată nu este atât de grea.

8

Miniobiceiuri


Cum este structurată această carte

Miniobiceiuri este compusă din șapte părți principale. Scopul final al acestei cărți este acela de a te ajuta să dobândești comportamente sănătoase permanente. Primele trei părți vorbesc despre crearea acestor obiceiuri, despre creier, voință, motivație și cum sunt acestea legate între ele. Următoarele două părți se referă la concluziile logice și științifice privind felul în care aceste informații pot fi folosite cel mai bine. Ultimele trei părți îți arată cel mai bun mod de a pune în practică ce ai învățat. Iată care sunt cele șapte părți, în detaliu:

1. Introducere în miniobiceiuri Aici vei afla ce este un miniobicei. În această parte povestesc cum am creat programul de exerciții cu o singură flotare (care a devenit un minifenomen numit „Provocarea cu o singură flotare”). În plus, vom explora de ce este atât de importantă deprinderea activă a unor obiceiuri.

Miniobiceiuri

9


Ce se discută în capitol: ce este un miniobicei, importanța obiceiurilor și cum am descoperit, din greșeală, primul meu miniobicei.

2. Cum funcționează creierul tău În al doilea capitol vom examina creierul uman. Înțelegerea creierului ne poate ajuta extraordinar de mult la formarea noilor obiceiuri, deoarece aceste cunoștințe ne ajută să folosim strategii perfecționate. Vom învăța despre partea activă și cea pasivă a creierului (adică conștientul și subconștientul) și cum lucrează acestea împreună pentru a ne modela comportamentul de zi cu zi. Ce se discută în capitol: funcționarea internă a creierului uman în ceea ce privește schimbarea comportamentelor și crearea unor obiceiuri noi.

3. Motivație contra voință Când trebuie să acționăm, putem recurge la două strategii: fie încercăm să ne motivăm așa încât să ne dorim să finalizăm o sarcină, fie ne forțăm să o facem, folosind voința. Este vreuna dintre aceste strategii mai bună decât cealaltă? Le folosim pe amândouă?

10

Miniobiceiuri


Știința dezvăluie câștigătorul și ne sugerează cea mai bună cale de urmat. Ce se discută în capitol: de ce este mai bine (în cazul miniobiceiurilor) să folosim exclusiv voința și să ignorăm cu totul motivația.

4. Strategia miniobiceiurilor Primele trei capitole au pus bazele acestui concept, care presupune acțiuni zilnice neînsemnate; în următoarele două, vom discuta de ce sunt miniobiceiurile utile și cum ar trebui să funcționeze. Miniobiceiurile au eficienţă maximă atunci când adopţi atitudinea mentală potrivită, iar acest capitol te va ajuta să o dobândești. Ce se discută în capitol: conexiunea dintre strategia miniobiceiurilor și tot ce am învățat până acum despre schimbarea obiceiurilor.

5. De ce sunt miniobiceiurile diferite Acest capitol aprofundează avantajele diferențelor dintre strategia prezentată în Miniobiceiuri și altele și explică de ce aceasta s-ar putea să funcționeze acolo unde altele au eșuat.

Miniobiceiuri

11


Ce se discută în acest capitol: toate lucrurile care fac miniobiceiurile să fie eficiente și unice.

6. Miniobiceiurile – opt pași până la o transformare imensă Cei opt pași îți vor arăta cum să îți alegi obiceiurile, să-ți planifici călătoria și să pornești la drum. Fiecare pas este detaliat astfel încât să fie explicat cu exactitate ce necesită, diversele strategii care pot fi folosite și care este cel mai bun mod de a fi realizat. Ce se discută în capitol: cum să aplici miniobiceiurile în viața ta, de la pasul „Vreau să creez un obicei nou” și până la succes.

7. Opt reguli ale miniobiceiurilor Acest capitol acoperă cele opt reguli ale strategiei miniobiceiurilor. Acestea te vor ghida și te vor ajuta să atingi potențialul maxim și rezultatele cele mai bune. Ce se discută în capitol: regulile miniobiceiurilor care te vor ajuta să obții rezultate extraordinare și să eviți greșelile care te împiedică să dobândești un obicei. ***

12

Miniobiceiuri


Ești pregătit să descoperi cum obiceiurile mici conduc la rezultate mărețe? Sper că da, pentru că eu sunt fericit să îți arăt acest lucru. Să începem!

Miniobiceiuri

13


Capitolul 1

INTRODUCERE ÎN MINIOBICEIURI O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas. Lao Tzu

Să începem cu primul miniobicei. Citește cel puțin câte două pagini din această carte în fiecare zi, până când o termini. Ai voie să citești mai mult de atât, însă niciodată mai puțin. Nu e nevoie de mult timp sau de mult efort pentru a citi două pagini, așa că nu ai nicio scuză. Astfel vei putea să afli ce presupune să ai un miniobicei în timp ce citești despre miniobiceiuri. Atinge-ți nasul, chiar acum. Vorbesc serios. O să-ți explic mai târziu. Bine, acum gândește-te la ce înseamnă următoarele adevăruri pentru viața ta: 1. Intențiile mărețe sunt inutile dacă nu oferă rezultate. De exemplu, aș putea să spun că voi face exerciții câte două ore în fiecare zi, însă dacă nu o s-o

Miniobiceiuri

15


fac niciodată, amploarea intenției nu contează. De fapt, intenția fără acțiune face rău încrederii în sine. 2. Studiile au arătat că oamenii își supraestimează în mod cronic capacitatea de autocontrol.1 Aceste două puncte simple arată de ce atât de mulți oameni întâmpină dificultăți atunci când vor să se schimbe. Au ambiții mari, însă își supraestimează capacitatea de a face ce trebuie pentru a se schimba. Apare o neconcordanță între dorință și capacitate. Iată două fapte care trebuie luate în considerare: 1. Să faci puțin este infinit mai bine decât să nu faci nimic (din perspectivă matematică și practică). 2. Să faci câte puțin în fiecare zi are un impact mai mare decât să faci mult într-o singură zi. Cât de mare? Incredibil de mare, deoarece o acțiune neînsemnată în fiecare zi se poate transforma într-un obicei fundamental pentru tot restul vieții tale, iar aceste obiceiuri sunt importante, după cum vom vedea. Dacă aceste afirmații ți se par rezonabile, principala concluzie la care putem ajunge este că intențiile mici sunt mai bune decât intențiile mărețe. Interesant, nu? Și abia am început.

16

Miniobiceiuri


Ai simțit vreodată că ești blocat? Ai încercat vreodată să te schimbi în bine și ai eșuat? Ai făcut asta din nou și din nou, sau ai renunțat la a mai încerca pentru perioade lungi? Cred că toți am trecut prin așa ceva, însă dă-mi voie să îți pun niște întrebări și mai interesante. Ce ar fi dacă eșecul de a acționa și de a respecta planul nu a fost din cauza ta, ci din cauza strategiei pe care ai ales-o, cea folosită și susținută de majoritatea lumii? Și ce ar fi dacă știința care studiază comportamentul, voința și creierul ar sugera o soluție alternativă pentru respectarea planurilor, una care este rar practicată sau promovată? Și dacă o trecere la această nouă strategie ar putea schimba totul pentru tine și ai afla că, indiferent cum te-ai simți, ai ști cum să acționezi, să-ți îndeplinești obiectivele, să dobândești obiceiuri bune și să-ți schimbi viața? Bun venit în lumea miniobiceiurilor! Știu, ți se pare că exagerez, însă ce ai citit mai sus este autobiografia mea pe scurt. Aceasta este realitatea și revelația pe care am avut-o spre sfârșitul anului 2012. Cei zece ani de dinainte au fost o căutare continuă și o luptă pentru a deveni mai bun, iar rezultatele

Miniobiceiuri

17


au fost dezamăgitoare. Apoi am încercat ceva care a dat rezultate spectaculoase, mai bune decât reușisem vreodată să obțin înainte, așa că am vrut să înțeleg cât mai repede de ce a funcționat atât de bine această strategie ciudată. Am fost (și încă sunt) uimit de cât de bine se potrivește totul. Și acest lucru a dat naștere cărții pe care o citești acum. Ne grăbim să ne învinovățim pe noi înșine pentru lipsa progresului, dar nu și să dăm vina pe strategiile pe care le folosim. Apoi le repetăm iar și iar, încercând să le facem să meargă. Însă aici este problema: dacă dai greș de mai multe ori atunci când folosești o anumită strategie, atunci trebuie să încerci una nouă. Nu contează că aceasta dă rezultate pentru toți ceilalți dacă nu funcționează pentru tine! Aceasta este o lecție pe care mi-aș dori s-o fi învățat cu mulți ani în urmă. Ți-am cerut mai devreme să îți atingi nasul deoarece voiam să-ți dovedești ceva ție însuți. În primul rând, observă că nu există nicio răsplată pentru faptul că ți-ai atins nasul. În al doilea rând, trebuie să înțelegi că ai făcut-o oricum, pentru că ai putut. Și dacă nu ai făcut-o atunci, fă-o acum, așa încât cuvintele care vor urma să ți se aplice și ție (sau alege o altă acțiune nesemnificativă, dacă ești o persoană încăpățânată).

18

Miniobiceiuri


Ai putut să-ți atingi nasul pentru că rezistența pe care ai întâmpinat-o nu a fost mai puternică decât voința ta. Felicitări! Acum ești pregătit pentru Miniobiceiuri. Acesta a fost un exercițiu de voință rudimentar. Dacă te poți forța să-ți atingi nasul, atunci vei putea aplica cu succes strategia explicată în carte. Nu glumesc. Această carte există pentru că, pe 28 decembrie 2012, am făcut o flotare. Capacitatea mea de a face șaisprezece flotări consecutive și forma fizică îmbunătățită se datorează acelei prime flotări. Citesc și scriu în fiecare zi datorită acelei flotări. Acea unică flotare a fost primul pas care a condus la aceste schimbări majore în viața mea. Orice mare realizare este așezată pe fundația creată de lucrurile care au fost finalizate înainte. Dacă te întorci până la începuturi, vei găsi acel mărunt prim pas de la care a început totul. Fără acea flotare, încă m-aș chinui să găsesc motivația de a merge la sala de sport, de a citi și a scrie în mod constant. Acea flotare m-a făcut să descopăr această strategie nouă, care mi-a adus beneficii extraordinare. Ești pregătit să auzi povestea unei acțiuni mici care a schimbat totul pentru mine?

Miniobiceiuri

19


Cum a început: provocarea cu o singură flotare Mă gândesc să o numesc „flotarea de aur”. Era 28 decembrie 2012 și Anul Nou se apropia. Ca mulți alții, mă gândeam la 2012 și nu eram impresionat. Voiam să trăiesc mai bine în 2013. Principala mea dorință era să fiu într-o formă fizică mai bună. Totuși, nu aveam de gând să-mi pun o dorință de Anul Nou. Mă hotărâsem cu câțiva ani înainte să nu mai fac asta, deoarece are o rată de succes „teribilă”, de doar 8%.2 Simțeam că am șanse mai mari să câștig la Las Vegas decât în viață. Încercasem să-mi fac un obicei din exercițiile fizice încă din ultimii ani de liceu, însă nu reușisem acest lucru timp de zece ani, în ciuda eforturilor pe care le depuneam. Acestea nu sunt tipurile de rezultate care pot să insufle cuiva încredere în sine! Răbufnirile mele motivaționale durau, de obicei, vreo două săptămâni, până găseam un motiv oarecare pentru a renunța. Uneori nici nu aveam motiv, pur și simplu mă opream. În încercarea de a face ceva înainte de 1 ianuarie, acel punct de pornire arbitrar asociat dorințelor de Anul Nou, m-am decis să încep exercițiile fizice chiar atunci, în acel moment, timp de 30 de minute. Însă am rămas nemișcat. Nu găseam motivația. Treceam prin obișnuita etapă a „găsirii motivației”.

20

Miniobiceiuri


Haide, Stephen. Adevărații campioni muncesc în plus. Am încercat să ascult muzică plină de energie, să mă vizualizez ca având un corp pregătit de plajă etc. Nimic nu mergea. Mă simțeam ieșit din formă, letargic, atât de inutil încât nu mai puteam face nimic. O sesiune de exerciții de 30 de minute mi se părea Muntele Everest. Ideea exercițiilor fizice mi se părea complet neatrăgătoare. M-am simțit înfrânt și așa și eram. Nu eram intimidat de timpul sau de efortul necesar pentru 30 de minute de exerciții, ci de toată munca pe care trebuia s-o duc la bun sfârșit pentru a atinge forma fizică dorită, de distanța vastă dintre punctul în care mă aflam și capătul călătoriei. Ideea unui an întreg de antrenamente mă îngrijora. Mă simțeam vinovat, copleșit și descurajat înainte să fi făcut ceva!

Momentul de turnură Cu o lună mai devreme, citisem o carte fantastică despre cum să gândim și să rezolvăm problemele, Thinkertoys* de Michael Michalko. Unul dintre „jocurile” creative ale minții despre care vorbește acesta este numit Fețe false. Pentru acest joc, trebuie să te gândești la opusul a ceea ce aveai de gând să faci și să * Carte apărută și în limba română cu titlul Jocurile minții. Manualul creativității în afaceri, Editura Amaltea, București, 2008 (n.t.).

Miniobiceiuri

21


vezi ce idei creative apar astfel. Un exemplu simplu: în loc să construiești un zgârie-nori, ce ar fi dacă ai construi o structură subterană? Acest exercițiu generează idei creative, deoarece îți forțează mintea să privească imaginea de ansamblu și să vadă întregul spectru al posibilităților. Aveam o problemă de rezolvat și mi-am adus aminte de această tehnică, așa că m-am gândit la opusul unei sesiuni de exerciții de 30 de minute. Să mănânc înghețată și să mă uit la televizor. Apoi m-am întrebat de ce mi se păreau cele 30 de minute o provocare atât de mare (Everestul). O altă caracteristică care ar putea să fie inversată, mi-am spus, ar putea fi durata exercițiilor. Ce-ar fi dacă aș înlocui cele 30 de minute de transpirație și disconfort cu o singură flotare? Nu mi-aș impune să fac mai mult, doar o singură flotare. Acesta era, cu adevărat, opusul muntelui meu Everest. Această idee m-a făcut să râd, la propriu. Cât de penibil! O flotare nu îmi va fi de niciun ajutor. Trebuie să depun mai mult efort! Însă de fiecare dată când reveneam la planul inițial, nu puteam să o fac. După ce m-am săturat să nu fac cele 30 de minute de exerciții, mi-am spus: „Fie ce-o fi, o să fac o singură flotare!” M-am întins pe podea, am făcut o flotare și mi-am schimbat viața în bine.

22

Miniobiceiuri


Când m-am așezat în poziția pentru a face o flotare, mi-am dat seama că acesta poate fi și începutul unei sesiuni de exerciții de 30 de minute. Am făcut flotarea. Omoplații mei au trosnit, coatele aveau nevoie de degresant și am simțit că mușchii mei se trezesc dintr-un somn de 24 de ani. Însă, fără pauză, am mai făcut câteva flotări, pentru că eram deja în poziția potrivită. Fiecare flotare mi-a solicitat mușchii nefolosiți și creierul încăpățânat. Când m-am ridicat, am conchis că tot e mai bine decât să nu fi făcut nimic. În acest punct, încă simțeam că vreau să renunț. Însă apoi mi-a venit ideea să creez o altă mică provocare: o singură tracțiune la bară. Era prea ușor să refuz. Mi-am montat bara și am făcut tracțiunea. Apoi am mai făcut câteva. Interesant, mi-am spus, este greu, dar nu atât de greu pe cât îmi imaginam. Mușchii au început să mi se încălzească. Motivația să fac mai mult crescuse, însă pornisem de la un nivel atât de mic (și eram într-o formă atât de proastă), încât întâmpinam încă destulă rezistență interioară. Am continuat cu aceeași strategie, cu exerciții cât se poate de neînsemnate, ca să pot duce mai departe ce am început. În timpul ședinței de exerciții care a început cu o tracțiune, a trebuit să-mi creez șapte microobiective de tipul: haide, încă una, haide, încă două,

Miniobiceiuri

23


acum încă una. De fiecare dată când mă ispiteam cu o provocare mai mult decât ușoară, îmi îndeplineam obiectivul sau îl depășeam. Faptul că realizam ceea ce îmi propuneam, în loc să renunț, mă făcea fericit. Când am terminat tracțiunile, făceam deja exerciții de 20 de minute și mă simțeam minunat. De obicei, în acest punct al ședinței, începeam să fac exercițiile pentru abdomen dintr-un videoclip de 10 minute. Când acest gând mi-a trecut prin minte, creierul meu l-a doborât imediat, ca și cum ar fi fost o pasăre digitală din jocul video Duck Hunt. Îmi spuneam: „Te-ai distrat un pic, dar să nu exagerăm”. Însă probabil că puteți ghici ce am făcut după aceea. M-am decis să întind pe jos salteaua pentru exerciții. Creierul a acceptat. Apoi m-am hotărât să găsesc videoclipul cu exerciții pentru abdomen. Creierul a acceptat. Apoi m-am decis să pornesc clipul. După 10 minute, mușchii mei abdominali ardeau. Este important să reținem că acestea au fost decizii separate. În niciun moment mintea mea nu a simțit toată greutatea finalizării programului de 10 minute pentru mușchii abdominali. Dacă ar fi făcut-o, nu aș fi reușit niciodată să fac exercițiile. A doua zi după ce am transformat o flotare într-o ședință de exerciții de 30 de minute, am scris „Provo-

24

Miniobiceiuri


carea cu o singură flotare”. A devenit una dintre cele mai populare postări de pe blogul meu. Încă primesc mesaje de la oameni care îmi spun cum acel articol i-a ajutat să facă sport mai des. În timpul anului 2013, am continuat să cer câte o flotare pe zi de la mine însumi. De obicei făceam mai mult de una. Într-o zi, mi-am adus aminte de flotare abia după ce mă băgasem deja în pat, așa că m-am întors cu fața în jos și am făcut flotarea chiar în pat. Gândul că mi-am îndeplinit obiectivul zilnic în ultimul moment m-a făcut să râd. Pare atât de nesemnificativ, însă am fost încântat să văd că reușesc atât de ușor să mă țin de cuvânt. Mai târziu, am realizat cât de important a fost acest lucru pentru succesul obținut. Am observat două lucruri. În primul rând, că acele câteva flotări din fiecare zi chiar influențează felul în care te simți, fizic și psihic. Mă simțeam mai puternic și mușchii mei erau mai bine întreținuți. În al doilea rând, am realizat că exercițiile se transformau într-un obicei. Chiar dacă provocarea era atât de ușoară, făceam ceva în fiecare zi. Sesiunile periodice de exerciții deveneau mai ușoare. Cu această experiență pozitivă la activ, devenisem curios să aflu dacă există o explicație științifică pentru faptul că pașii supermărunți funcționează mai bine decât

Miniobiceiuri

25


țelurile ambițioase. Cercetările mi-au arătat că există explicații și le veți găsi presărate prin această carte. Nu există un singur studiu care să concluzioneze că „miniobiceiurile sunt răspunsul”. În schimb, această filosofie a creării obiceiurilor se bazează pe zeci de studii care dezvăluie natura voinței și a creierului și de ce este nevoie pentru a acționa constant. Începând cu sfârșitul lui iunie, am trecut de la exercițiile făcute acasă la cele de la sala de sport și, de atunci, am reușit să îmi cresc un pic masa musculară. Pe 20 septembrie, am realizat că această formulă are potențialul de a-mi fi de ajutor și în alte domenii ale vieții, precum cititul și scrisul. Sunt eu însumi uimit de cât de mult mi-a crescut productivitatea și de faptul că am reușit să rămân într-o formă fizică remarcabilă. Toate lucrurile pe care mi le-am dorit se întâmplă acum. Recent, am început să mănânc mega-salate doar pentru că mi-am dorit asta. Când investești în domenii-cheie, precum forma fizică și studiul, începi să o faci și în altele.

Doar pentru obiceiuri bune Înainte de a continua, vreau să înțelegi că această carte nu te va ajuta să te lași de fumat sau să-ți con-

26

Miniobiceiuri


trolezi dependența de jocurile de noroc. Miniobiceiurile sunt utile doar pentru obiceiuri bune: adăugarea unor comportamente pozitive în viața ta pentru a o îmbogăți de-a lungul anilor. Renunțarea la obiceiurile rele și dobândirea celor bune au același scop, înlocuirea unui comportament implicit cu unul mai bun. În cazul obiceiurilor proaste, motivația principală pentru a te schimba este reacția de a te îndepărta de ceva rău. În cel al obiceiurilor bune, motivația schimbării este o reacție de apropiere de ceva bun. Miniobiceiurile se concentrează asupra unui asemenea răspuns. Schimbarea obiceiurilor proaste active, cu rădăcini adânci, precum dependența de substanțe halucinogene, implică un proces psihologic diferit și ar putea necesita asistență profesională. Acestea fiind spuse, dacă ai nevoie de o strategie pentru a te ajuta cu obiceiuri proaste pasive, precum lenea, teama sau pierderea timpului, atunci această carte te poate ajuta extraordinar de mult. Adeseori, obiceiurile proaste pasive pot fi marginalizate prin integrarea obiceiurilor bune în viața ta. Cum poți continua cu obiceiurile proaste dacă îți petreci tot timpul ocupându-te de cele bune? Sincer, este destul de ușor să deprinzi obiceiuri bune în acest mod. Remediile rapide sunt de multe ori false, însă atunci când ai purtat un război îm-

Miniobiceiuri

27


potriva propriului creier timp de decenii întregi (sau mai mult, pentru unii dintre voi), atunci, comparativ, o strategie care colaborează cu creierul tău va fi mai ușoară. Cu informațiile corecte și strategia potrivită, ceea ce părea imposibil înainte devine destul de simplu și de posibil. Este ca și cum ai încerca să deschizi o ușă încuiată: este ușor doar dacă ai cheia potrivită (sau dacă ești un lăcătuș ori un spărgător, însă atunci analogia ar deveni prea complicată). Acestea fiind spuse, cei care sunt înconjurați de întuneric (probabil din cauza obiceiurilor lor proaste) au nevoie și de lumină în viața lor. Dacă viața ta este un ghem cumplit de obiceiuri proaste, adăugarea unor obiceiuri bune te poate schimba. Întunericul nu este un lucru care să existe pe cont propriu, este doar numele pe care îl dăm absenței luminii. Poate că oamenii au obiceiuri proaste din cauza absenței luminii create de obiceiurile bune, ceea ce permite apariția unui vid întunecat în viețile lor. Când adaugi obiceiuri bune în viața ta, acestea iluminează o altă posibilă cale, îți redau încrederea și îți insuflă speranță. În plus, acestea creează o fundație minunată pe care se poate construi. Aceste informații joacă și rolul unei filosofii de viață, care demonstrează, explică și sărbătoresc fap-

28

Miniobiceiuri


tul că primul pas înainte este întotdeauna cel mai important... mult mai important. Cu alte cuvinte, te poate ajuta și în alte domenii, în afară de obiceiuri. Nu sper doar că această carte te va ajuta, sunt încrezător în faptul că o va face... la fel de încrezător pe cât sunt în faptul că majoritatea dorințelor de Anul Nou ale celor din New York vor da greș. Cel puțin aceasta este cea mai ridicată probabilitate statistică. Datorită miniobiceiurilor, te poți alătura celor care și-au schimbat viețile în cel mai incredibil mod.

Un rezumat al miniobiceiurilor Deoarece vorbesc despre miniobiceiuri pe tot parcursul cărții, aș vrea să explic acest concept, pe scurt. Un miniobicei este, practic, o versiune mult mai mică a unui obicei pe care îți dorești să îl dobândești. O sută de flotări pe zi se transformă într-o singură flotare. Scrierea a 3 000 de cuvinte în fiecare zi devine promisiunea de a scrie 50 de cuvinte. Gândirea pozitivă permanentă se transformă în două gânduri pozitive pe zi. Un stil de viață plin de inițiative devine încercarea de a găsi două idei originale în fiecare zi (printre alte inițiative). Elementele fundamentale ale sistemului Miniobiceiurilor sunt pașii „stupid de mărunți”. Conceptul

Miniobiceiuri

29


pașilor mărunți nu este unul nou, însă nimeni nu a disecat în detaliu aspectele legate de cum și de ce funcționează acesta. Desigur, și pașii mărunți sunt relativi: un pas mărunt pentru tine ar putea fi un salt uriaș pentru mine. Am încercat să clarific acest concept numindu-i pași „stupid de mărunți”, deoarece dacă un pas pare stupid comparativ cu lucrurile de care ești în stare, atunci este perfect. Puterea sistemului miniobiceiurilor se datorează faptului că poate fi aplicat în mai multe situații: mentalității, buclelor de feedback pozitiv integrate, creșterii naturale a eficienței personale și, normal, faptului că poate transforma pașii mărunți în obiceiuri. Aceste lucruri vor fi explicate, însă sunt deja integrate în acest sistem simplu, dar cu o structură complexă și inteligentă. Felul în care acționăm pentru deprinderea acestor miniobiceiuri este folosirea unei „cantități” mici de voință pentru a ne forța să facem ceva. Nu e nevoie de multă dorință pentru a face o flotare sau a-ți veni câteva idei. Beneficiul respectării sistemului este faptul că acesta oferă rezultate surprinzător de bune. În primul rând, probabilitatea să faci „repetări suplimentare” după ce-ți îndeplinești sarcina neînsemnată este

30

Miniobiceiuri


foarte mare. Acest lucru se întâmplă deoarece ne dorim deja aceste comportamente pozitive și faptul că începem să le facem reduce rezistența internă. Al doilea beneficiu este rutina. Chiar dacă nu îți depășești ținta măruntă pe care ți-ai impus-o, comportamentul se va transforma într-un (mini)obicei. După aceea poți face repetări suplimentare sau poți crește amploarea obiceiului. Un alt beneficiu este senzația continuă de succes. Unele bănci sunt „prea mari ca să se prăbușească”, însă miniobiceiurile sunt prea mici ca să dea greș, așa că nu atrag acele senzații distructive, de vină și inadecvare, care apar în mod obișnuit atunci când nu îți atingi ținta. Acesta este unul dintre foarte puținele sisteme care garantează practic succesul în fiecare zi datorită unei puternice spirale a încurajării și țintelor ușor de atins. Miniobiceiurile m-au făcut să mă simt de neoprit. Înainte de miniobiceiuri, simțeam că nu pot pleca de pe loc. Pe scurt, un miniobicei este un comportament pozitiv FOARTE mărunt, pe care te forțezi să îl faci în fiecare zi. Pașii mărunți funcționează de fiecare dată și obiceiurile sunt create prin consecvență, așa că aceste două aspecte se potrivesc de minune. Hei, e o poveste de dragoste mai interesantă decât cea din Twilight!

Miniobiceiuri

31


Despre obiceiuri și creier De ce să nu folosim pașii mărunți în viața de zi cu zi? Ei bine, sigur că ar trebui s-o faci! Însă obiceiurile creează structura vieții tale, așa că ar fi o mare greșeală să le ignori. Când am descoperit puterea pașilor mărunți prin Provocarea-cu-o-singură-flotare, m-am simțit ca un supererou care tocmai și-a descoperit superputerile și s-a întrebat: Cum aș putea să le folosesc pentru a face cât mai mult bine? Obiceiurile sunt răspunsul. Această carte se concentrează asupra folosirii pașilor mărunți pentru crearea obiceiurilor, deoarece nimic nu este mai important decât obiceiurile tale. Un studiu făcut la Universitatea Duke a conchis că 45% din comportamentele noastre sunt determinate de obiceiuri.3 Acestea sunt chiar și mai importante decât arată această cifră de 45%, deoarece obiceiurile sunt comportamente repetate frecvent (adeseori zilnic) și această repetare creează beneficii majore sau daune semnificative pe termen lung. Obiceiul de a scrie 1 000 de cuvinte pe zi înseamnă 365 000 de cuvinte scrise într-un an, adică șapte romane de câte 50 000 de cuvinte fiecare. Chiar și așa, ar fi mai puțin decât cele 580 000 de cuvinte pe

32

Miniobiceiuri


care Tolstoi le-a scris în Război și pace (tipul ăla avea multe de spus). Gândiți-vă la aceste romane clasice care au, fiecare, aproximativ 50 000 de cuvinte: • Ghidul autostopistului galactic de Douglas Adams (46 333 cuvinte) • Semnul roșu al curajului de Stephen Crane (50 776 cuvinte) • Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald (50 061 cuvinte) Chiar dacă nu vei scrie un roman de renume mondial de la prima încercare (sau chiar din primele o sută), dacă scrii șapte romane pe an, vei avea destule încercări pentru a-ți perfecționa arta scrisului, nu-i așa? Alte obiceiuri care ți-ar putea schimba viața: • Obiceiul de a face sport 20 de minute pe zi este de ajuns pentru a-ți schimba în bine forma fizică. • Obiceiul de a mânca sănătos ar putea să adauge câțiva ani vieții tale (și să-ți asigure un plus de energie în acești ani). • Obiceiul de a te trezi mai devreme în fiecare dimineață pentru a citi ți-ar asigura un plus de 365

Miniobiceiuri

33

Profile for Editura Publica

Miniobiceiuri  

Miniobiceiuri  

Advertisement