Page 1


Când chestiunea e importantă, vrem să ieșim învingători.

Când chestiunea e neînsemnată și nu merită nici timp, nici energie, chiar și atunci vrem să ieșim învingători.


Cuprins

Cuvânt înainte de Adrian Paraschiv / vi Mulțumiri / viii Introducere / ix Ce te‑a adus aici nu te va duce mai departe / 1 Despre Marshall Goldsmith / 51 Despre Shane Clester / 51


Cuvânt înainte

O carte de benzi desenate pe care am găsit‑o fascinantă și în același timp amuzantă, o carte despre o latură interesantă a leadershipului. Este fascinantă pentru că aduce în prim‑plan o perspectiva nouă asupra unei idei des întâlnite atât în business, cât și în viața personală. Am putea numi‑o simplu: „SUCCESUL este un PROCES, nu o STARE”. Citind cartea nu am putut să mă abțin să zâmbesc atunci când m‑am identificat cu diversele personaje din aceste benzi desenate și cu situațiile în care acestea cad în capcanele succesului. Și asta pentru că, asemeni multor altor oameni preocupați de succes, care se ghideaza după o „busolă a succesului”, și pentru mine procesul intern de dezvoltare profesională și personală a trecut prin diverse faze, unele pavate cu erori pe care le‑am conștientizat mai ușor sau mai greu. Cu mult amuzament mi‑am adus aminte de acele erori și, poate, cu o ușoară stânjeneală mi‑am dorit să fi avut atunci la îndemână o astfel de carte… Învățând, perseverând, poate și cu un pic de noroc, ajungem la un moment dat să avem succes. Se pare că aici este un punct critic, o capcană uneori greu de depistat. Este acel moment în care procesul de dezvoltare deseori se oprește și asta pentru că am atins SUCCESUL ca STARE, iar „busola” nu mai arată nimic și pierdem drumul către SUCCESUL ca PROCES. Care sunt cele mai grave greșeli ale succesului, acele greșeli care ne stau în calea continuării dezvoltării? Le găsim în această carte: de la dependența de succes sau căutarea perfecțiunii chiar și atunci când nu este cazul, până la interacțiuni centrate pe propria persoana, distrugătoare pentru echipele cu care am atins succesul. În același timp ne dăm seama că această carte de benzi desenate este și despre impactul succesului propriu asupra celor din jur. Atingerea succesului poate însemna și „umflarea” Ego‑ului care iubește să‑și atribuie o contribuție disproporționată în fața celorlalți. Rezultatul este inevitabil : izolarea de realitate, de echipă, apar reușitele aleatorii, erori din ce în ce mai dese și poate chiar învinuirea altora. vi


O carte interesantă, cu multe exemple sugestive, pe care o recomand cu mare căldură. Și asta pentru că în diversele programe de training sau executive coaching întâlnesc oameni care vor să se dezvolte pe plan profesional și personal, să învețe lucruri practice... vor să aibă mai mult succes. Ce faci însă atunci când ajungi acolo? Iată câteva idei, transpuse într‑un format amuzant și relaxant... Adrian Paraschiv Senior Partner & Trainer Stand for Development – The Knowledge Transfer Company

vii


MULȚUMIRI

Ce te‑a adus aici nu te va duce mai departe nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și ajutorul multor persoane: Minunații mei clienți, care mă învață în fiecare zi mai multe decât aș putea eu să‑i învăț vreodată. Chiar dacă sunt buni, se străduiesc să devină și mai buni! Draga mea soție, Linda, fiul meu, Bryan, și fiica mea, Kelly, care mă ajută să văd mereu lucrurile în perspectivă și să mă bucur de viață. Colaboratorul și agentul meu, Mark Reiter, care m‑a ajutat „să‑mi descopăr vocea“ în variantă tipărită. Prietena și editoarea mea, Sarah McArthur, care revizuiește fără încetare tot ce scriu. Oamenii extraordinari din grupul editorial Round Table Companies care mi‑au venit în întâmpinare cu această idee amuzantă și au avut grijă ca procesul să fie atât de distractiv. Vă mulțumesc.


introducere

Puțini oameni sunt binecuvântați cu o busolă interioară care îi ajută să se orienteze din reflex. Probabil că ai întâlnit o astfel de persoană o dată sau de două ori în viața ta. Există șansa ca una dintre ele să fie eroul tău sau modelul pe care vrei să‑l urmezi. Oamenii aceștia au un simț al orientării aproape infailibil, care îi ghidează nu numai în mers, ci și în carieră, în căsnicie și în relațiile de prietenie. Îi admirăm pe oamenii aceștia. Știu cine sunt, încotro se îndreaptă și ce fac. Mulți dintre noi nu merg prin viață cu acest simț infailibil al orientării. Mulți dintre noi și‑au pierdut, de‑a lungul timpului, busola care le indică locul în care se află. Nu știm încotro s‑o apucăm, ce drum să alegem și n‑avem nici cea mai vagă idee despre cum arată comportamentele noastre în ochii prietenilor și familiei, ai clienților și consumatorilor. Nici nu ne dăm seama că recurgem la unul, sau mai multe, dintre cele mai rele obiceiuri comportamentale care ne țin departe de succesul pe care l‑am putea avea cu adevărat. Această bandă desenată îți arătă simplu cum stau lucrurile atunci când: • Cineva crede că e util să ai un răspuns la toate, deși adeseori acest lucru e perceput, de fapt, ca aroganță. • Cineva consideră că are un aport dacă face comentarii utile, în vreme ce alții nu cred decât că deranjează. • Cineva consideră că se abține să comenteze, în vreme ce restul echipei simte indiferență. • Cineva crede că împarte eficient oamenii pe sarcini, în timp ce, în ochii tuturor celorlalți, nu pare decât că pasează propriile responsabilități. Iar lucrurile acestea merg atât de departe, încât, după un timp, obiceiurile de care vorbim ne subminează încet‑încet viața de familie, echipa și organizația în care muncim. Această mică bandă desenată poate fi harta ta. Te poate ajuta să faci un salt în carieră, să lucrezi mai bine cu echipa ta și/ sau să conduci mai eficient organizația. Îți poate arăta calea din punctul A în punctul B și te poate ajuta să reușești. Sper să îți placă la fel de mult ca și mie și să o poți recomanda prietenilor, familiei și colaboratorilor tăi. Bucură‑te de aventură! Călătorie plăcută! Viața e frumoasă. Marshall Goldsmith


Ce te-a adus aici nu te va duce mai departe

Fă‑ți un inventar!

puțin probabil să te faci vinovat pentru toate aceste obiceiuri.


Ești aici.

există oameni care n‑au niciodată nevoie de o hartă.

Unii chiar trec prin viață cu acest simț infailibil al direcției.

îi ghidează în anii de școală, în cariere, căsnicii și în relațiile cu prietenii. Știu cine sunt și încotro se‑ndreaptă.

Cu toții cunoaștem astfel de oameni.

1


Pentru unii dintre noi, ei sunt mama sau tata — oameni care ne‑au fost ancore morale într‑o copilărie zbuciumată.

Pentru alții, un profesor din facultate a fost primul care i‑a adus cu picioarele pe pământ.

Poate chiar o celebritate.

Toate aceste modele au în comun o conștiință de sine extraordinară, fapt care se traduce în perfecțiunea cu care li se prezintă celorlalți.

Anumiți oameni par să nu aibă niciodată nevoie de ajutor pentru a ajunge unde vor, fiindcă dețin un GPS încorporat. Acești oameni nu au nevoie de ajutorul meu.

2

Oamenii pe care îi întâlnesc, în calitate de coach, pe parcursul zilei de muncă sunt oameni minunați care par să‑și fi pierdut simțul orientării.


Și pot fi persoane care au căzut pradă unuia (sau mai multora) dintre cele douăzeci de obiceiuri proaste ale oamenilor de succes. Sunt cei care îi preferă pe unii în defavoarea celorlalți.

... Și‑uite așa eram noi la 100 de mii de leghe sub mări și înotam și înotam...

Lt. Chipeș, vrei să conduci? Desigur.

Ei, haide!

Sunt cei care acordă prea puțină atenție lucrurilor însemnate.

O, da! Cine‑i cel mai tare?? Iu‑huu!

Sunt cei care vor să câștige de fiecare dată.

Sunt cei care au o nevoie exagerată să fie “ei înșiși”. 3


Nu e vorba că oamenii aceștia nu știu cine sunt, încotro merg sau ce vor să reușească.

Cred că au un răspuns la toate, însă alții nu văd decât aroganță.

Cred că deleagă eficient sarcini, dar alții văd că pasează responsabilitatea.

4

Cred că ajută cu ceva, însă alții văd asta ca pe o intruziune.

Continuă! Aproape am terminat.

problema e că habar nu au cum e văzut comportamentul lor de către cei care contează.

Hai să punem niște copaci aici... aici... și aici.

Noi?


Mi‑ar plăcea să pocnesc din degete și imediat să‑i fac pe oamenii aceștia să simtă nevoia de a se schimba.

nu‑ți ia prea mult să îi ajuți pe oameni să se schimbe. Problemele pe care le vom vedea nu sunt maladii fatale (deși, dacă le ignori prea mult, pot distruge o carieră).

Dar nu pot.

Subliniindu‑le...

ilustrând ravagiile pe care le fac printre cei din jur și...

demonstrând că, printr‑o mică ajustare de comportament, putem obține un rezultat mult mai atrăgător.

5


Cartea aceasta e harta ta — o hartă care poate transforma serviciul dintr‑un labirint de căi greșite într‑un drum care duce drept spre vârf. De‑a lungul carierei tale, vei fi mereu în trecere de “aici” până “acolo”.

Aici poate fi minunat. Dacă ai succes, aici e locul perfect în care să fii. Dar aici e și locul unde poți avea succes în ciuda unor scăpări de comportament sau a felului tău de‑a fi.

Ești aici.

Poți ajunge acolo.

6

însă trebuie să înțelegi că ce te‑a adus aici nu te va duce acolo.


La locul de muncă, toți ne amăgim cu realizările, statutul și contribuția noastră.

...Ne supraestimăm aportul la un proiect, noi...

ne asumăm, parțial sau total, meritele pentru succesul altora.

iată propunerea mea pentru mall!

La o parte! O rezolv eu.

Ai grijă, frate!

ignorăm prea ușor eșecurile costisitoare și încurcăturile create, care au luat timp să fie rezolvate. Ah!

avem o foarte bună opinie asupra abilităților profesionale și a rolului nostru printre colegi... 7

Ce te-a adus aici  

Ce te-a adus aici

Advertisement