Page 1

AGOST 2013 Núm. 7

Nexus

Prevenir els efectes del sol

Institut de reproducció

Cefer

El sexe del bebè, a la carta

Prevenció La picada dels insectes

FARMÀCIES DE GUÀRDIA ................. pàg. 60

GUIA DE SERVEIS SANITARIS ....... pàg. 62 Dr. Aníbal Areces Piñol Director d’Avantlaboratoris

Avantmèdic Equipaments d’avantguarda

per al màxim rigor amb el mínim de temps LA REVISTA meSALUT S’encarta amb el Diari “SEGRE”


PRÒXIMA OBERTURA CURS 2013/14 M A T R Í C U L A O B E R T A ÚNIC CENTRE ESPECIALITZAT EN MÚSICA PER A NADONS DE 0 A 3 ANYS TREBALL MULTIDISCIPLINARI I ARTÍSTIC PER A NENS DE 0 A 6 ANYS MUSICOTERÀPIA PRENATAL (A PARTIR DEL 1er MES DE GESTACIÓ)

I MUSICOTERÀPIA POSTNATAL PIANO I VIOLÍ Classes obertes (consulteu a la web) ......................................... Entenem els infants i els escoltem Hem de saber què els apasiona, com els agrada la repetició i els jocs... cantar, riure, els contes, els titelles, moure’s, manipular, crear i inventar... ......................................... Els ensenyem i aprenem d’ells Els nens són grans imitadors. Com actua Dalcroze aprofitant-se d’això? Deixa que resolguin ells solets els seus errors i n’aprenguin. S’introdueixen exercicis que obliguen el nen a estar concentrat i a captar la informació. ......................................... De la mateixa manera, s’aprèn la psicomotricitat dins del ritme. Amb les nostres eines musicals aniran assimilant patrons a través del cos i el moviment.

C/ Mossèn Reig, 1 · 25008 LLEI EIDA D www.centredalcroze.com

3


AMB LA COL.LABORACIÓ DE:

Sumari D’interès ................................................ 6 LA PICADA DELS INSECTES

FARMÀCIA ................................................ 8 COM ALLEUJAR LES PICADES DE MOSQUITS

NUTRICIÓ ............................................... 10 EL TE ÉS PER A L’ESTIU

clínica perpetuo socorro ........... 12 ÀREA DE PEDIATRIA

DE PETITS ............................................... 14 QUAN I COM RETIRAR ELS BOLQUERS?

DE PETITS ............................................. 16 LA VIVÈNCIA DEL DOLOR AL PART

ALIMENTACIÓ ........................................ 18 ALIMENTACIÓ I ESCOLA

D’INTERÈS .............................................. 20 LES DROGUES

NEXUS..................................................... 22 PREVENIR ELS EFECTES DEL SOL

VITHAS HOSPITAL MONTSERRAT ....... 24 DONAR A LLUM

CEFER ................................................. 26 EL SEXE DEL BEBÈ, A LA CARTA C/ Paer Casanovas, 12, local 5 · 25002 LLEIDA Tel. 973 000 389

DL L-187-2013

Dep. Publicitat

Tel. 973 000 389 · 608 485 709 revisamesalut@gmail.com Correcció de la revista

CIOS CLÍNICA DENTAL......................... 29 PREVENCIÓ .......................................... 30 LES HÈRNIES DISCALS

AVANTMÈDIC....................................... 31 CLÍNICA ARGÜERO............................... 40 INNOVACIÓ

GRUP KIRMA ........................................ 42 PREVENCIÓ ............................................ 45 REVISIONS OCULARS EN ELS NENS

LA CLÍNICA DE PODOLOGIA................. 46 traducció I correcció I interpretació 973 28 81 38 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida · Fax 973 28 99 70 Aquesta publicació no pot ser ni tota ni una part reproduïda, distribuïda, comunicada publicament ni utilitzada ni registrada a través de cap tipus de suport o mecanisme ni modificada o emmagatzemada sense autorització escrita prèvia de la societat editora. Conforme al que disposa l’article 32 de la Llei de Propietat Intel·lectual, queda expressament prohibida la reproducció amb finalitats comercials a través de recopilacions d’articles periodístics.

METATARSÀLGIES

PREVENCIÓ ........................................ 48 COM AFECTEN ELS ALIMENTS AMB MEDICAMENTS?

DIPUTACIÓ........................................... 50 ACTIVITATS.......................................... 52 FARMÀCIES DE GUÀRDIA.................... 60 GUIA DE SERVEIS SANITARIS ............. 62


la

picada dels insectes

Per què piquen els insectes? Normalment són les femelles de diverses espècies d’insectes les que piquen, ja que necessiten la sang per poder dur a terme el seu cicle reproductiu. Les reaccions que provoquen a la pell són el resultat d’una resposta defensiva del nostre sistema immunològic contra la saliva o el verí dels insectes, i es pot formar una pàpula dolorosa i molesta amb picor.

Quins tipus de repel·lents hi ha disponibles al nostre entorn?

Quins insectes són els que piquen més freqüentment?

Primera categoria.

Al nostre entorn hi viuen i s’hi reprodueixen un nombre important d’espècies de mosquits i altres insectes i artròpodes, com ara la mosca negra, les puces, els polls i les paparres, entre d’altres, que poden picar especialment durant les èpoques més caloroses. Amb l’arribada del mosquit tigre, hi ha més necessitat d’utilitzar repel·lents per les molèsties que causen les seves picades. No obstant això, el mosquit comú o “Culex” continua sent el gènere de mosquit que pica més freqüentment. Uns altres gèneres de mosquits que cal tenir en compte són els del gènere “Aedes”, al qual pertany el mosquit tigre, i l’”Anopheles”, que és el responsable de la transmissió del paludisme o malària. Sempre que es comercialitza un nou repel·lent o se’n fa una nova presentació, cal saber sobre quins gèneres de mosquits ofereix protecció i quines són les concentracions més eficaces.

Quins efectes poden causar les picades? La majoria d’insectes i aràcnids produeixen molèsties locals a causa de les seves picades: picor, dolor i reaccions al·lèrgiques. Els mosquits, a les zones tropicals, poden transmetre malalties infeccioses, algunes de greus com ara el paludisme. Cal saber que al nostre entorn algunes paparres també poden transmetre infeccions.

6

Segons diferents organismes internacionals, els repel·lents d’insectes es poden classificar en dues categories: Repel·lents sintètics convencionals a) DEET: és el repel·lent més estudiat i utilitzat. És eficaç per a la majoria d’espècies d’insectes i aràcnids. Les concentracions utilitzades van des del 5% fins al 40%, però se n’han estudiat també concentracions superiors al 90%. El DEET s’ha preparat en formulacions múltiples: solucions, locions, cremes, gels, aerosols i esprais, i tovalloletes impregnades. Cal ressaltar que la protecció que ofereix és proporcional a la dosi; així doncs, concentracions elevades proporcionen una durada d’acció més llarga. Ara bé, les concentracions superiors al 50% ja no milloren el temps de protecció. b) Icaridin: aquest principi actiu és un dels més coneguts i utilitzats al nostre entorn com a repel·lent (Autan®). És un derivat del pebre, utilitzat en concentracions que oscil·len entre el 10 i el 20%, que presenta activitat davant les paparres, els mosquits i les mosques. Té una toxicitat molt baixa, no és greixós i l’olor no és desagradable. No danya els plàstics ni els teixits.


LA PICADA DELS INSECTES

Preparats comercials amb icaridin al nostre entorn:

Segona categoria. Repel·lents biopesticides a) Olis essencials Citronel·la: és un oli essencial d’origen vegetal que es troba en molts repel·lents d’insectes basats en herbes naturals. L’oli de citronel·la fa olor de llimona i s’extreu de les plantes “Cymbopogon nardus” i “Cymbopogon winterianus”. Es desconeix amb exactitud el mecanisme pel qual es produeix l’activitat repel·lent. En general, els repel·lents a base de citronel·la proporcionen considerablement menys temps de protecció que els repel·lents amb DEET; per tant, requereixen aplicacions més freqüents per mantenir-ne l’eficàcia. Així doncs, a l’etiquetatge dels preparats, s’hi indica la necessitat d’aplicacions repetides en intervals d’una hora. L’oli de citronel·la és poc tòxic i la seva aplicació tòpica no sol provocar reaccions adverses. Cal destacar que en el seu espectre no inclou les paparres. Al nostre entorn, la citronel·la normalment es comercialitza associada a altres repel·lents més eficaços. Citriodiol: s’obté d’un tipus d’eucaliptus (“Eucaliptus citriodora”) que genera un compost químic amb capacitat repel·lent. Hi ha estudis que mostren que preparats amb al 20% de citriodiol podrien ser equivalents en eficàcia i durada de l’acció als preparats de DEET al 20%. Aquest compost presenta un bon efecte com a repel·lent de les picades de molts insectes i aràcnids: mosquits, mosques, polls, puces i paparres. Té una olor agradable, no presenta efectes adversos importants, però pot produir irritació ocular. b) Piretrina La piretrina o permetrina és un compost originari de la planta “Chrysanthemum cinerariifolium”. Principalment, és un insecticida de contacte, que genera una potent acció repel·lent d’insectes i, fins i tot, és utilitzat com a component de diferents netejadors domèstics. Pel seu cost i per l’interès de reservar-lo per al tractament dels polls, s’aconsella reservar-ne l’ús al tractament superficial de mosquiteres, roba i superfícies. La permetrina és un tòxic per al sistema nerviós dels insectes que els comporta la mort quan hi entren en contacte. És eficaç contra mosquits, mosques, paparres, puces, polls i nigües. Cal destacar que es comercialitza roba amb permetrina, que, en combinació amb un repel·lent a base de DEET a la pell, crea una barrera formidable contra els insectes que piquen i és capaç d’eliminar gairebé totes les picades de mosquits.

Per al mosquit tigre, quin repel·lent es pot utilitzar? El DEET i l’icaridin a concentracions iguals o superiors al 20% són els repel·lents més adequats per evitar les picades d’aquest mosquit. L’IR3535 i el citriodiol a concentracions elevades en podrien ser bones alternatives, però tenint en compte que poden necessitar més aplicacions per obtenir la mateixa resposta.

Són tòxics aquests productes? A la descripció dels diferents repel·lents s’hi indiquen els efectes adversos. De forma global, es pot dir que tots són bastants segurs si s’utilitzen conforme a les seves recomanacions i durant períodes de temps curts. Naturalment, els preparats més concentrats poden presentar més toxicitat, per això és convenient utilitzar el repel·lent més adequat per a cada situació i deixar els més potents per a situacions realment necessàries (viatges a països exòtics, àrees amb prevalença del mosquit tigre, persones molt sensibles a les picades, etc.).

Es poden utilitzar en infants? Es poden utilitzar en infants, però sense abusar-ne. Pel que fa a la freqüència d’aplicació diària, es recomana que en infants petits (fins als 12 anys) no s’administrin més d’una o dues aplicacions al dia i, en infants d’edat superior, fins a tres aplicacions diàries. Cal considerar que estaria contraindicat utilitzar-los en infants més petits de 2 anys, així que s’haurien d’usar mesures protectores en la roba i les mosquiteres. En cas de qualsevol dubte, sempre podeu consultar el vostre pediatre.

7


FARMÀCIA I COM ALLEUJAR LES PICADES DE MOSQUITS

Com alleujar les picades de mosquits A l’estiu és molt habitual patir picades de mosquits. L’ideal per evitar-les és utilitzar repel·lents en esprai, crema, roll-on i fins i tot pegats i polseres. En general, els símptomes de les picades no són greus, però sí molt molestos. A la farmàcia hi ha diversos productes que ajuden a alleujar la picor o inflamació de la pell.

AMONÍAC Els llapis amb amoníac són molt útils si s’apliquen just després de la picada. Calmen la picor immediatament i eviten que empitjori la lesió. Poden administrar-se tant a adults com a nens majors de 2 anys. Si als 15 minuts no es nota millora es pot repetir l’aplicació.

ANTIHISTAMÍNICS TÒPICS Les cremes o gels formulats amb antihistamínics són de gran utilitat per calmar la picor. Aquestes cremes de vegades vénen associades a anestèsics locals, que deixen la zona a tractar adormida i donen sensació d’alleujament. S’han d’aplicar unes 3-4 vegades al dia. Algunes es poden administrar a nens majors de 2 anys.

CORTICOIDES TÒPICS En casos més aguts, per alleujar el dolor i la inflamació es poden usar corticoides d’aplicació tòpica com, per exemple, hidrocortisona. És important saber que aquests medicaments són fotosensibilitzants. Per això, no s’ha de prendre el sol mentre duri el tractament per evitar taques o altres reaccions a la pell. Aquests productes se solen aplicar 1 o 2 vegades al dia, preferiblement a la nit.

Per evitar les picades de mosquits procura utilitzar un repel·lent. L’amoníac és molt útil si s’utilitza just després de patir la picada. Per alleujar la picor i inflamació pots utilitzar cremes amb antihistamínics o corticoides. Protegeix-te del sol si utilitzes aquests tractaments. Aplicar fred sobre la picada ajuda a alleujar els símptomes. En nens menors de 2 anys es poden utilitzar productes naturals a base de calèndula o productes homeopàtics

Recomanacions Les picades són ferides obertes. És important mantenir aquesta zona neta i intentar no gratar-la, per evitar que s’infecti. Si es produeix una infecció el metge valorarà l’ús d’una crema antibiòtica. Per alleujar la picor també resulta de gran ajuda aplicar fred sobre la picada. Es pot posar directament sota l’aixeta o aplicar gel sempre cobert amb algun drap per evitar cremades o lesions a la pell. Quan les picades són de grans dimensions, n’hi ha moltes o causen una picor realment molesta, a més d’usar un producte tòpic, es poden prendre comprimits antihistamínics de cetirizina o loratadina.

Nens menors de 2 anys Els nens menors de 2 anys no acostumen a sentir-se incòmodes davant les picades. Però per calmar i refrescar la pell envermellida podem aplicar gels a base de calèndula. També es poden utilitzar medicaments homeopàtics com grànuls per via oral o cremes i pomades. No aplicar les cremes a les mans dels nadons, per evitar que les xuclin i ingereixin el producte.

8

Rosalía Barios Farmacèutica a Pharma 2.0. La teva xarxa social de farmàcia. Més consells i videos a www.pharma20.es @rosaliabarios


NUTRICIÓ I El te és per a l’estiu

El te és per a l’estiu Com les bicicletes, la brisa del mar o els peus sobre la sorra, el te també és per a l’estiu Us proposem 4 senzilles receptes per gaudir d’un refrescant te gelat. Només té dues calories i hi ha originals receptes, ideals per degustar als capvespres estiuencs o en una terrassa prenent el sol. T’apuntes a l’‘ice tea’? Te gelat amb fruites El te gelat va ser una invenció de l’americà Richard Blechynden. El va crear per a la fira mundial de St. Louis el 1904. Des d’aleshores, ha evolucionat i, avui dia, hi ha nombroses opcions per preparar-lo. El te gelat amb fruites és una d’elles. El recomanable per preparar-lo és comptar amb un te de qualitat i amb aigua mineral natural. Els ingredients són senzills: 1 litre d’aigua, 15-20g de te (6-8 culleradetes de te), fruita trossejada i gel. Cal tenir en compte que amb el te gelat cal afegir més quantitat de te del normal, ja que s’afegeix el gel al final. Les fruites sempre s’agreguen al final.

Te gelat amb vainilla i fruites Una altra opció molt suggerent és la de barrejar el te amb vainilla, és un valor segur i com a beguda refrescant guanya encara més. Els ingredients per preparar un te gelat amb vainilla i fruites són: 1 litre d’aigua mineral natural, te verd Sencha amb vainilla (temperatura d’aigua: 70-80 ° C, temps d’infusió: 2 minuts), 50g de pinya o 1/2 papaia, 1 albercoc, vainilla sencera (afegir la vainilla a la gerra i retirar en servir) i gel.

En totes les receptes de te gelat el procediment és molt senzill. El primer és bullir l’aigua a uns 95 graus (menys el te verd que sap millor si s’utilitza aigua just abans de bullir), després, introduir el te (perduda en filtre). Després d’això, deixar reposar uns minuts, fins que agafi el color (com més temps més fort el gust a te). Aquí haurem de tenir en compte que seran uns 1-2 min si és te verd, 5 o 7min si és te negre i 7 o 10 min si és rooibos. Finalment, s’aboca el te en una gerra, s’afegeix la fruita o suc de la recepta i es deixa refredar. ( Font: www.teterum.com)

10

Te fred de suc de magrana amb llima Si vas a sortir d’excursió amb nens, també es poden elaborar tes gelats per als més petits. Aquesta és l’opció que donen les infusions de rooibos, ja que no porten teïna i els nens en poden consumir. Com a proposta amb rooibos hi ha el te fred de suc de magrana amb llima. La preparació és molt senzilla i només es necessita: 1 litre d’aigua, 20g de rooibos, 3 llimes molt fines, 2 tasses de suc de magrana i sucre bru al gust si no s’afegeix un altre edulcorant sense calories.

Te fred de síndria i alfàbrega Barrejar fruites de temporada amb el te és una de les propostes més desitjables i més fàcils, ja que sempre se sol tenir molt a mà aquest tipus de fruites. És el cas de la síndria. És possible combinar-la de manera molt encertada amb el te. Si a això li afegim un toc d’alfàbrega, la barreja és perfecta. Per aquest sabor? Ice tea? Cal comptar amb: 1 litre d’aigua, 20g de te negre, síndria a trossos, una branqueta d’alfàbrega i sucre bru per a qui el vulgui més dolç.


Recomanacions per a l’ús i l’elecció de la bicicleta

A fi que l’ús de la bicicleta sigui segur, és convenient seguir les següents recomanacions: Superviseu els infants més petits i eviteu els llocs per on circulen vehicles de motor o els danys a altres persones. No forceu els infants perquè utilitzin una bicicleta de dues rodes fins que no estiguin preparats, al voltant dels cinc o sis anys d’edat. Per tal que els infants es familiaritzin i gaudeixin de la bicicleta, no cal que el cost o les prestacions siguin molt elevades. Acostumeu els infants a portar casc sempre que van amb bicicleta i doneu exemple utilitzant-lo també en les activitats familiars amb bicicleta. Circulant amb bicicleta, és important que els altres ens vegin. A més dels dispositius reflectors (catadiòptrics) que porten les bicicletes, és aconsellable portar llums o altres reflectors als pedals i les rodes, així com vestir una armilla reflectora o roba clara i de colors vius.

A l’hora de comprar la bicicleta, cal que:

Aneu a comprar-la amb l’infant, de manera que pugui provar-la. Adquiriu-ne una de mida apropiada, no una bicicleta “per a quan creixi”. Anar amb una bicicleta massa gran és perillós. Per saber si la mida és apropiada, s’han de tenir en compte els consells següents: Assegut a la cadireta amb les mans al manillar, la base dels dits dels peus ha d’estar en contacte amb el terra. Quan baixa de la cadireta i es recolza a la barra horitzontal del quadre, tota la superfície de la planta dels peus ha de contactar amb el terra i deixar 2-3 cm de separació entre l’entrecuix i la barra. Assegureu-vos que l’infant pot maniobrar còmodament els frens i fer prou força per aturar la bicicleta sense perdre el contacte amb el manillar.

11


PREVENCIÓ I ÀREA DE PEDIATRIA

Dr. Josep Ortega Rodriguez Coordinador Àrea Pediàtrica Clínica Perpetuo Socorro

Àrea de Pediatria

ENTREVISTA DR. ORTEGA ASISA - ÀREA DE PEDIATRIA 1-Ens podria descriure com és l’Àrea de Pediatria de la Clínica Perpetuo Socorro. L’Àrea Pediàtrica de la Clínica Perpetuo Socorro està situada a la quarta planta de la clínica. Disposem de 4 consultoris per poder fer consultes simultànies i 3 sales d’espera exclusives per als nens i només una és sala de joc. Les consultes són àmplies, totes amb vistes a l’exterior i amb llum natural. Oferim consultes pediàtriques matins i tardes tots els dies de la setmana de 9 de matí a 21 h de la nit on es realitzen les revisions pediàtriques dels nens.

2-Quins són els serveis? Atenem la visita espontània programada amb cita prèvia i atenem les urgències de nens que arriben a les urgències de la clínica intentant que no alteri la visita programada, ja sigui en el moment d’arribar a urgències o es difereix al moment d’acabar la consulta programada. Recentment oferim visites d’urgències i ateses per un dels nostres pediatres els dissabtes al matí de 9 a 14 h. Dintre de les subespecialitats pediàtriques oferim la valoració per un cardiòleg pediàtric (Dr. Ortega), gastroenteròleg pediàtric (Dra. Pociello) i pneumòleg pediàtric (Dra. Chiné). 12


ÀREA DE PEDIATRIA

De manera novedosa i a partir del mes de juliol ofertem als pacients un consultori en línia en el qual els pacients es poden posar en contacte amb el seu pediatra i intentar resoldre dubtes no urgents via en línia i en un període curt de temps a través d’un portal mèdic (Imedic). Es disposa de la possibilitat d’hospitalització amb disponibilitat d’habitacions d’ús individual amb visita diària de pediatra cap de setmana inclòs.

3-Quin és el quadre mèdic que atendrà els nostres fills i filles? En l’actualitat el servei mèdic pediàtric de la clínica està format per: Dr. Josep Ortega: Pediatra i especialista en neonatologia i cardiologia pediàtrica Dra. Pociello: Pediatra i especialista en gastroenterologia pediàtrica Dra. Chiné: Pediatra i especialista en pneumologia pediàtrica Dr. Cornejo: Pediatra Dr. Verdú: Pediatra

lia amb el compromís d’atendre les urgències de tots els nens de 9 a 21 hores de dilluns a divendres, i de 9 a 14h els dissabtes. En les hores nocturnes i la resta del cap de setmana existeix un pediatra localitzat per recolzar el servei d’urgències i valorar el nen si així es creu oportú.

6-Quins són els avantatges que trobarem a l’Àrea Pediàtrica de la Clínica? Podríem enumerar una sèrie d’avantatges:

-Equip professional i amb anys d’experiència en l’àrea pediàtrica -Atenció pediàtrica de presència diària de 9 a 21 h i localitzable la resta de les 24 hores -Possibilitat de valoració per especialistes pediàtrics -Possibilitat d’hospitalització amb ús d’habitacions individuals -Nou servei de consultes online

4-Quin és l’equipament de què disposa l’Àrea Pediàtrica? Disposem de consultes exclusives per a ús pediàtric amb sala d’espera i sala de jocs, visites d’especialitats pediàtriques incloent-hi ecocardiografia pediàtrica. A més, disposem dels serveis centrals de la clínica amb la possibilitat de realitzar analítiques, radiografies (incloent TAC) de manera urgent.

5-Si necessitem venir d’urgència amb els nostres fills, ens podran atendre? Sí, intentem atendre sempre tots els nens per part de l’equip de pediatria. La Clínica Perpetuo Socorro disposa d’un servei d’urgències atès per un metge de famí-

C/ Bisbe Messeguer, 3 · 25003 Lleida Tel. 973 266 100 · Fax. 973 216 121 info@clinicaperpetuo.es · www.clinicaperpetuo.es

13


DE PETITS I QUAN I COM RETIRAR ELS BOLQUERS

Quan i com retirar els bolquers? Al voltant dels 2-3 anys d’edat la majoria dels nens estan preparats per iniciar la retirada del bolquer S’intueix que el nen pot col·laborar quan té una preparació física suficient: pot caminar sense ajuda, té una bona coordinació de les mans, sap apujar-se o abaixar-se els pantalons, etc., ja és capaç de seguir instruccions com, per exemple, asseure’s en una cadira, aixecar-se, imitar algú. Controla la bufeta: el nen orina bastant d’una vegada, es manté sec durant 2 o 3 hores i avisa quan realitza una micció o se n’adona amb diversos gestos i postures.

CONSELLS PER AJUDAR EN L’ENTRENAMENT: * Aprofitar la primavera i l’estiu, ja que s’evita el fred i la roba excessiva, que dificulta les maniobres. * Qualsevol membre de la família o cuidador pot entrenar el nen intentant evitar entrar en contradiccions que puguin confondre i mantenint el mateix missatge tant a casa com a la guarderia.

però amb paciència i constància tots els nens aconsegueixen el control d’esfínters Li explicarem què s’ha de fer a l’orinal i l’animarem a fer-ho bé la propera vegada. * Ensenyarem als nens més grans a apujar-se i abaixar-se els pantalons, utilitzar el paper higiènic, buidar l’orinal, estirar la cadena i rentar-se les mans després de finalitzar tot el procés. * Cal acompanyar-lo, evitant distraccions, mentre està assegut i intentar que vegi el procés com una cosa agradable.

* Si s’esperen canvis en la vida quotidiana (naixement d’un germà, canvi de domicili, inici de la guarderia...) és preferible retardar-ne l’aprenentatge.

* Si el nen es nega a asseure’s a l’orinal, no cal insistir-hi ni forçar-lo, és millor deixar passar una estona i provar-ho en un altre moment.

* Se li explicarà amb paraules comprensibles que, ara que ja és gran, ha arribat l’hora de retirar-li els bolquers.

* Si, malgrat tot, el nen s’hi resisteix i es creen contínuament moments de molta tensió, és preferible retardar l’entrenament diverses setmanes o fins i tot mesos.

* S’ha d’utilitzar un orinal còmode i resistent o adaptadors a la tassa del vàter. En qualsevol cas, el nen ha de poder recolzar els peus i seure amb comoditat. * S’ha d’evitar tornar a posar el bolquer durant el dia, ja que el confondríem. És important que s’adoni quan es fa pipí. * L’asseurem a l’orinal uns minuts (més de 5 o 10, no) després de cada menjada i cada 1 o 2 hores inicialment, i es pot anar espaiant el temps a mesura que s’adquireix el control. També és convenient que les caques no siguin dures, perquè no associï fer caca amb dolor. * Lloarem els èxits i intentarem no enfadar ni cridar quan se li escapi la caca o el pipí.

14

No hi ha regles fàcils i ràpides,

* Un cop aconseguit el control diürn, el nen anirà aconseguint progressivament el control nocturn. Després, cal objectivar que es desperta amb el bolquer sec entre 10-15 nits consecutives i es pot intentar retirar els bolquers a les nits.

DRA. MARIA CHINÉ SEGURA Pediatra. ABS Bordeta-Magraners. Lleida Unitat de Pneumologia Pediàtrica. HUAV Clínica Perpetu Socors. Lleida


DE PETITS I LA VIVÈNCIA DEL DOLOR AL PART

LA VIVÈNCIA DEL DOLOR AL PART

MARIA FERRER GIL Llevadora de l’HUAV

La vivència del dolor al part El procés de part és una de les experiències sobre les quals més es parla i s’ha escrit. En el part intervenen aspectes personals, emocionals, familiars, culturals, socials, econòmics i sanitaris que poden influir en la vivència del part

Cada dona experimenta aquesta vivència d’una forma única, especial i irrepetible. Tot i ser la mateixa dona, l’experiència del part serà diferent per al naixement de cadascun dels seus fills. El part és un procés dinàmic, en constant moviment, canvi i reajustament, perquè la dona continua creixent i incorporant experiències personals i del seu entorn durant la gestació, que influiran a l’hora d’afrontar el moment del part. No parim soles, parim amb els nostres desitjos, temors, inquietuds, expectatives, experiències personals, opinions de professionals, familiars i amics que, d’alguna manera, influenciaran la manera d’experimentar i vivenciar emocionalment el naixement. Les nostres àvies eren dones fortes, decidides, que sovint, amb molts menys recursos que nosaltres, feien front a l’experiència del naixement d’una forma activa i més positiva. Es tractava de dones amb una gran força interior i un valor afegit, la necessitat de seguir endavant sense centrar tot el temps en un mateix i mirar més enllà.

16


Hi ha 3 aspectes que intervenen en l’afrontament o gestió efectiva del dolor de part: 1 La decisió informada És fonamental que la dona participi en les decisions sobre el seu procés de part, de manera que és recomanable assistir a les classes de preparació al part i deixar-se assessorar pels professionals que atenen el control de la gestació i el part. Com més partícip i autònoma sigui la dona en les decisions sobre el seu procés de part, millor i més fàcil serà acceptar i adaptar-se a la situació que està experimentant. D’aquesta manera es recupera el control de la situació, es participa de forma activa.

2) 2 L’acompanyament El dolor de part no té només un component físic, sinó que està associat a un component emocional molt intens i important com és el naixement d’un fill i el rol de la maternitat. Comptar amb la companyia de la persona de confiança que tu triïs per compartir aquest moment és fonamental. Aquella persona que et coneix, et comprèn, sap com ajudar-te, respecta les teves decisions i els teus silencis i, sobretot, sigui el teu còmplice.

Invacare Leo SCOOTERS ELÈCTRICS CADIRES DE RODES ELÈCTRIQUES

3) 3 Tècniques d’alleugeriment del dolor de part No hi ha una tècnica o activitat que funcioni igual per a totes les dones, sinó que cadascuna hem d’escoltar i confiar en el nostre propi cos i en el que sentim per avançar i facilitar el naixement dels nostres fills.

Realitzar respiracions profundes, adoptar diferents posicions durant les contraccions, caminar, prendre una dutxa calenta, utilitzar la pilota de part (esferodinamia), massatges, escoltar música relaxant, aromateràpia... Qualsevol tècnica o activitat que ens resulti útil.

SOLUCIONS

El part és un esdeveniment vital únic, que canviarà la teva vida per sempre, però només és un moment, només és el principi d’una gran aventura, la maternitat.

a la MOBILITAT

INSTAL·LACIÓ i SERVEI TÈCNIC PROPI REPARACIÓ DE TOTES LES MARQUES

973 26 28 44 · LLEIDA 17


ALIMENTACIÓ I ALIMENTACIÓ I ESCOLA

ALIMENTACIÓ I ESCOLA

Mireia Espachs Dietista · alimentacioescola@gmail.com

Alimentació i escola Al voltant d’un 40% dels nens i nenes de Catalunya fan l’àpat més important del dia a l’escola. Les AMPA tenen el deure de vetllar perquè aquesta alimentació sigui equilibrada i de qualitat. Al mateix temps que podem aprofitar l’espai de menjador escolar per transmetre als nostres fills i filles la importància d’una alimentació sana, equilibrada i variada.

18


ALIMENTACIÓ I ESCOLA

Tipus de gestió dels menjadors escolars Les gestions dels menjadors escolars poden ser diferents segons les instal·lacions de cada centre i les decisions dels pares, mares i direcció de les mateixes. En algunes escoles és la mateixa AMPA la que gestiona el servei fent-se càrrec de tot el servei. Altres contracten una empresa externa de càtering la qual transporta el menjar fet cada dia a l’escola, des d’una cuina central de la mateixa empresa. Algunes contracten una empresa externa de càtering la qual gestiona la cuina de la mateixa escola. I, per últim, les empreses de càtering que fan el transport de menjar un cop per setmana en línia freda i que posteriorment s’escalfa en forns especials.

Avantatges de les cuines in situ (cuines a l’escola) Les cuines que estan a la mateixa escola ofereixen un servei més proper als usuaris, ja que l’elaboració del dinar es fa al mateix centre poques hores abans de ser servit. Manté perfectament la textura, l’olor i el sabor d’un dinar casolà. Els cuiners i cuineres poden observar i valorar de primera mà les reaccions dels infants davant dels menús. És important també el contacte diari amb els proveïdors de les matèries primeres. Aquests mantenen informats els cuiners dels aliments de temporada i ells poden fer previsió al menú tot informant la dietista.

Importància de les matèries primeres Les empreses que gestionen menjadors escolars haurien d’estar obligades a proveir-se de matèries primeres de qualitat i proximitat. És molt important que els nostres fills i filles mengin carns i altres productes ecològics i de proximitat. Els ecològics són aliments d’alta qualitat, lliures de pesticides i que respecten l’entorn on es conreen. Els aliments de proximitat mantenen perfectament totes les seves propietats, ja que estan conreats a la nostra terra i, per tant, no necessiten llargues distàncies de transport i tampoc hi ha intermediaris en el seu comerç. D’aquesta manera els proveïdors poden oferir preus més ajustats als seus clients.

Els menús Els menús de les escoles han de ser revisats per persones especialitzades en nutrició infantil. Elles són les que assessoren sobre l’aportació diària necessària de calories, proteïnes i hidrats de carboni per als petits. També poden donar pautes sobre els sopars i així aconsellar les famílies. Confeccionaran un menú equilibrat i ajustat a les demandes de cada centre, assessorant també dels tipus d’aliments que poden menjar aquells nens o nenes que tinguin algun tipus d’al·lèrgia. Molts dels menús dels infants tenen un excés de proteïna animal, baix consum de peix, abundants verdures congelades, salses preelaborades , sucres i poca presència de fruita. És important que des de les escoles es demani a les empreses gestores dels menjadors menús ben equilibrats i amb aliments frescos i del nostre entorn que garanteixin una alimentació de qualitat per als nostres infants. D’aquesta manera la seva salut de ben segur que se’n beneficiarà.

Algunes empreses, encara que poques, caminen cap aquest camí, així que és possible. 19


D’INTERÈS I LES DROGUES

LES DROGUES Actualment, l’èxtasi o l’eva (MDEA) són una de les substàncies més consumides a Catalunya Les drogues de síntesi (conegudes inapropiadament com drogues de disseny) són substàncies psicoactives, sintetitzades en laboratoris clandestins, amb una estructura química similar a la d’alguns fàrmacs emprats en terapèutica i a la d’altres que, sintetitzats en el seu dia per la indústria farmacèutica, es van retirar per manca d’interès terapèutic. No obstant això, els anàlegs de la feniletilamina constitueixen el grup més nombrós i posen èmfasi especial en l’èxtasi (MDMA), tot i que actualment l’eva (MDEA) també és una de les substàncies més consumides a Catalunya.

L

tir-ne els costos. Generalment, aquestes drogues es drogues han estat classificades segons s’adulteren amb àcid acetilsalicílic o cafeïna, però múltiples sistemes de categorització. Qui hi ha altres combinacions. no ha sentit a parlar de drogues dures Posteriorment es van anar descobrint altres molèi drogues toves? Es tracta d’una clascules que químicament són substàncies de síntesi sificació que ja està en desús perquè és una foremprades amb la dopamina i noradrenalina, és a ma poc precisa i arbitrària de denominar-les. En dir, les drogues no són un fenomen actual, sinó que l’actualitat, la classificació es realitza en funció dels ja fa molts anys que existeixen. seus efectes farmacològics. La millor manera de classificar-les és pels seus efectes El consum continuat de psicoessobre el sistema nerviós. timulants pot ocasionar l’aparició L’adulteració de tolerància aguda o de sensibilitAixí doncs, hi ha drogues que tenen efecte depressor, com l’alcohol, els de les drogues zació. I un dels efectes adversos que hipnòtics, els sedants o els opiacis; poden presentar aquestes substànamb qualsevol cies són els trastorns neuropsiquiàaltres que provoquen una estimulació, com la cafeïna, la cocaïna o les trics, i el risc és més gran si es consubstància amfetamines, i, finalment, les drogues dosis molt elevades de la química és una sumeixen al·lucinògenes, com el cànnabis, substància. En relació amb el consum pràctica normal d’èxtasi, s’han descrit alteracions del l’LSD o la mescalina. Com ja s’ha esmentat, es realitzen en per abaratir els tipus de trastorns d’ansietat, depreslaboratoris clandestins i això implisius i psicòtics. També poden presencostos ca que quan una persona consumeix tar efectes del tipus cop de calor, caraquest tipus de drogues mai no pot diovascular i toxicitat hepàtica. tenir la certesa de la variant i de les quantitats dels El consum agut d’opiacis (morfina, heroïna, etc.) components que està prenent i, per tant, els efectes produeix una constricció de les pupil·les, somnoque se’n poden derivar són desconeguts. lència, deteriorament de la memòria o l’atenció, i fins i tot si la intoxicació és greu es pot arribar al L’adulteració de les drogues amb qualsevol subscoma, la depressió respiratòria i la mort. tància química és una pràctica normal per abara-

20


En el cas del consum agut de tranquil·litzants o ansiolítics (com les benzodiazepines), es produeix una incoordinació que pot interferir en la conducció o en altres activitats i arribar a produir accidents. També poden provocar deteriorament de l’atenció de la memòria i, si és molt greu, fins i tot el coma. Pel que fa a la cocaïna, la intoxicació aguda produeix angoixa i tensió, taquicàrdia, dilatació de les pupil·les, suor, calfreds... Les xantines, com el cafè, el te i les begudes de cola, poden donar uns símptomes semblants als anteriors, però més atenuats, tot i que tenen un risc important per a les persones cardíaques i hipertenses. L’LSD, la mescalina i d’altres formen part del grup dels psicodislèptics i el seu consum agut pot produir reaccions de pànic, ansietat i agressivitat, i fins i tot la pèrdua de contacte amb la realitat mitjançant il·lusions i al·lucinacions. I en el cas del cànnabis, conegut també com grifa, marihuana o haixix, els seus efectes a curt termini són envermelliment de les conjuntives, ansietat, hipotensió i al·lucinacions, entre d’altres. A llarg termini afavoreix la presentació de trastorns psiquiàtrics de tipus psicòtic. Hem d’analitzar, reflexionar o pensar si la felicitat, la llibertat, les ganes d’aventura, etc. són emocions que podem obtenir utilitzant els nostres recursos personals i ser conseqüents amb el que decidim fer. Sovint els productes que ens intenten vendre no compleixen les expectatives que la publicitat ha creat. Davant qualsevol dubte o problema amb les drogues, busca algú que et pugui orientar, ja sigui el teu metge de capçalera, familiar, especialista, etc.

Telèfons d’interès: Línia verda d’informació d’alcoholisme i altres drogodependències: 93 412 04 12 Xarxa pública d’atenció i seguiment anomenada CAS Òrgan Tècnic de Drogodependències Departament de Sanitat i Seguretat Social 93 227 29 00

MIREIA PASCUAL Infermera Àmbit d’Atenció Primària

Vine a provar els nous sabors

Gran Passeig de Ronda, 100 . 25006 LLEIDA


PUBLIREPORTATGE I PREVENIR ELS EFECTES DEL SOL

Prevenir els EFECTES del

sol

Alguns tractaments medicoestètics estan especialment indicats per prevenir els inexorables efectes indesitjables i les conseqüències que té el sol sobre la pell i, per tant, l’estiu és l’època ideal per aplicar-los

TRACTAMENTS

i els seus trets més destacables LA BIOESTIMULACIÓ LUMÍNICA És el tractament ideal abans d’iniciar una exposició solar continuada, ja que redueix la resposta inflamatòria nociva dels raigs ultraviolats sobre la pell. Mitjançant díodes emissors de llum visible de banda estreta a diferents longituds d’ona s’estimulen les funcions energètiques de les cèl·lules i es produeix un augment de la síntesi de col·lagen i elastina. Els resultats són un enfortiment de les defenses enfront la radiació UV solar.

*EL TRACTAMENT ÉS EL SEGÜENT El tractament consisteix senzillament a exposarse a aquest tipus de llum durant 8 sessions de 20 minuts de durada que es van efectuant en el transcurs de dues setmanes. És totalment indolor i no produeix cap mena d’efecte secundari i hom es pot reincorporar sense cap tipus de convalescència a les activitats quotidianes.

BIOREVITALITZACIÓ CUTÀNIA Es tracta d’un sistema de rejoveniment de la pell basat en l’aplicació de microdipòsits d’àcid hialurònic, un component fisiològic de la matriu extracel·lular dèrmica. L’àcid hialurònic emprat s’obté biotecnològicament (no és d’origen animal) i es troba estabilitzat. Aquestes característiques converteixen aquest tractament en molt segur i de llarga durada. 22

*GRÀCIES A LES PROPIETATS INHERENTS DE L’ÀCID HIALURÒNIC ACONSEGUIM: • Hidratació de tot tipus de pell i millora també de la funció d’hidroreserva. Aquesta funció sabem avui que comença a minvar ja abans dels 30 anys i s’accentua de manera notable entre els 45-50 anys amb el climateri. • Millora de totes les propietats de la pell: aspecte, elasticitat, to i textura. • Protecció davant els radicals lliures, especialment abans i després de l’exposició solar, fet que converteix aquest tractament en gairebé imprescindible abans i/o després de l’època estival. Tots aquests beneficis es van corroborar en l’estudi que sobre aquest tema va dur a terme la Universitat de Michigan i que es va publicar l’any 2007 en una de les més prestigioses revistes de dermatologia. En l’estudi es demostra la restauració dels components de la matriu dèrmica posterior al tractament, així com l’augment de procol·lagen. I, tant intracel·lularment com extracel·lularment, i l’allargament i l’activació dels fibroblasts dèrmics. En relació amb aspectes tècnics del tractament, destacarem que s’utilitzen diferents concentracions d’aquest àcid segons el grau d’envelliment cutani.


PREVENIR ELS EFECTES DEL SOL

Els microimplants s’injecten a la dermis, ja sigui manualment o mitjançant injectors especialment dissenyats per efectuar un tractament absolutament homogeni quant al volum i la profunditat de cada microimplant. Segons cada cas en particular, es planifiquen programes individualitzats de biorevitalització cutània, però, perquè ens en fem una idea, un tractament estàndard podria consistir en unes 3 sessions espaiades unes 2-4 setmanes i una pauta posterior de manteniment a raó d’una sessió cada 4-6 mesos.

TRACTAMENT DE LA HIPERHIDROSI El terme “hiperhidrosi” fa referència a l’excés de sudoració produïda per una alteració del sistema nerviós vegetatiu que fa que es produeixi més suor de la necessària per regular la temperatura del nostre cos. Per eliminar l’excés de suor, la millor alternativa no quirúrgica és actualment el tractament amb toxina botulínica, amb què aconseguim interrompre la hiperactivitat de les glàndules sudorípares en bloquejar les terminacions nervioses simpàtiques responsables d’estimular aquestes glàndules.

*EL PROCEDIMENT DEL TRACTAMENT ÉS EL SEGÜENT:

I com a pauta d’estiu, en prevenció del fotoenvelliment, s’acostuma a fer una sessió abans de l’inici de l’exposició solar assídua i una segona al setembre-octubre, després d’aquesta. Les zones que s’han de tractar són cara, coll, escot i mans, ja sigui individualment o conjunta. Dins de l’àrea facial esmentarem el tractament de la regió subocular (ulleres) com una de les aplicacions més populars d’aquesta tècnica pels destacats resultats que se n’obtenen.

Un equip professional al vostre servei cada dia

Després de la corresponent història i exploració clíniques, s’efectua un test per delimitar l’àrea que s’ha de tractar i tot seguit s’infiltra el producte a través d’una agulla extremadament fina. La tècnica és ràpida, segura i pràcticament indolora, i es realitza ambulatòriament. A la zona de l’aixella no cal ni tan sols anestèsia (o com a molt una crema anestèsica tòpica) i amb poques infiltracions es completa el tractament. No requereix baixa laboral i, un cop finalitzat el tractament, el pacient pot reincorporar-se amb total normalitat a les seves activats quotidianes. Els resultats s’observen de forma progressiva pocs dies després de l’aplicació i els efectes acostumen a durar entre quatre mesos i un any, segons la zona i les característiques particulars de cada cas. A l’aixella, la duració mitjana és de 7-9 mesos. Es recomana un manteniment anual, si bé hi ha pacients que amb poques sessions l’eliminació de l’excés de sudoració és definitiva.

Dr. Samuel Pinós, col·legiat 2825 Màster Universitari en Medicina Estètica Especialista universitari en Medicina Estètica Membre numerari de la Societat Espanyola de Làser Medicoquirúrgic Director de la Plataforma Làser de Nexus Biomèdic Director mèdic de les clíniques Nexus

C/ Segrià, 26-30, Pg. de Ronda, 74-76 · 25006 Lleida · 973 27 98 10 · www.grupnexus.com


La salut al teu abast

Per què donar

a llum amb nosaltres?

DONAR A LLUM AL VOSTRE FILL amb NOSALTRES Unitat d’hospitalització maternoinfantil,

VITHAS HOSPITAL MONTSERRAT DONAR A LLUM és un dels moments més importants de la

vida. Per això, Vithas Hospital Montserrat compta amb una unitat multidisciplinària d’atenció al part format per professionals de reconegut prestigi, que treballen conjuntament i compten amb la tecnologia més avançada per oferir la màxima seguretat, així com una atenció especialitzada i propera tant per al nadó com per a la mare. Atenció hospitalària mèdica i quirúrgica ginecològica i obstètrica La millor atenció durant el part Atenció hospitalària pediàtrica Visites amb especialistes, servei d’urgències i hospitalització de tots aquells procediments mèdics i quirúrgics que requereixen ingrés Habitacions individuals, lluminoses i confortables amb llit per a acompanyant, i un tractament personal diferenciat.

L’embaràs i el part a Vithas Hospital Montserrat A Vithas Salut som capdavanters en les tècniques de diagnòstic prenatal i tractament de les patologies que puguin afectar la dona embarassada. Amb la millor atenció a la dona i al nounat, es fomenta el vincle maternofilial des del primer moment, mantenint el nounat sempre al costat de la mare, d’aquesta manera s’afavoreix el contacte entre tots dos. La futura mare podrà estar acompanyada en tot moment, excepte en aquells casos en què l’especialista no ho recomani.

perquè

realitzem grups de preparació al part i naixement, treballant de manera individual o amb grups reduïts, informant-vos de tot el que és normal i el que pot passar en el procés i preparant-vos per al nou rol de mares i pares que heu escollit.

perquè teniu el telèfon directe de la llevadora que us guiarà des del primer moment quan aneu de part. perquè l’equip de ginecologia i pe-

diatria treballa conjuntament durant tot el procés.

perquè durant els primers dies de vida del nounat l’equip d’infermeria ensenyarà als pares com fer la cura del cordó umbilical, canvi de bolquers, canvi de roba, etc. perquè

us ajudaran en la lactància materna o en la presa de biberons les 24 hores del dia gaudint d’aquest moment en absoluta intimitat.

perquè comptem amb un servei de nursery, que cuidarà el nadó sempre que ho necessiti.

perquè el pediatra realitzarà les revisions a l’habitació, al costat dels pares del nadó. Així mateix, abans de l’alta hospitalària, el pediatra efectuarà una nova exploració al nounat. perquè

disposem d’incubadora a la Unitat de Neonatologia per atendre nadons prematurs o que hagin presentat algun problema en néixer.

perquè les visites postpart asseguraran un procés òptim de tornada a la normalitat i garantiran el teu benestar i el del vostre fill.

perquè

disposem d’un equip de pediatres i neonatòlegs de guàrdia 24 hores al dia.

perquè oferim serveis addicionals a

l’embarassada com la recuperació de la silueta, rehabilitació del sòl pelvià, assessorament dietètic pre i postpart, drenatge limfàtic, massatge terapèutic i taller de massatge infantil.

Vithas Hospital Montserrat C. Bisbe Torres, 13 · Telèfon 973 266 300

24

Urgències ginecològiques 365 dies 24 hores


PUBLIREPORTATGE I SEXE DEL BEBÈ, A LA CARTA

CEFER

INSTITUT DE REPRODUCCIÓ

EL SEXE DEL BEBÈ, A LA CARTA (iniciativa popular per poder elegir nen o nena) La Llei de Reproducció Humana, del 2006, només permet seleccionar el sexe del bebè amb finalitats terapèutiques

L

’Institut de Reproducció Cefer ha presentat una ILP (Iniciativa Legislativa Popular) per permetre l’elecció del sexe dels fills, tramitada i acceptada per la Mesa del Congrés dels Diputats i amb el suport de l’Associació Nacional de Clíniques de Reproducció Assistida (ANACER). Aquesta proposta torna a obrir el debat que feia anys que estava silenciat a Espanya des del mediàtic cas de la dona de Mataró que va anar a la justícia per demanar que donés l’autorització per escollir el sexe del seu següent fill. Tenia 5 fills nens i volia tenir una nena. El jutge ho va permetre, però la fiscalia va recórrer aquella decisió i no van deixar que Esperanza Martín complís el seu desig. Leopoldo Ortega Monasterio, metge psiquiàtric i forense, va signar l’informe en què es va basar el jutge

26 26


SEXE DEL BEBÈ, A LA CARTA

de Mataró per donar l’aprovació inicial al desig de tenir una filla. El seu criteri va estar basat sobretot en el sentit comú: era una senyora que no estava enfollida, tenia plena capacitat de decidir, el desig de tenir una filla no era delirant, sinó una voluntat normal, i la tècnica no suposaria cap risc. “Aplicar la llei al peu de la lletra és posar portes al camp”, opinava. Les clíniques de reproducció assistida estem promovent una recollida de firmes —se’n necessiten 500.000— amb l’objectiu de canviar la llei. Poder elegir el sexe dels fills ha estat un desig, un anhel de la humanitat. Ja Aristòtil, fa 2.500 anys, descrivia mètodes per afavorir la consecució de fills d’un sexe o de l’altre. A Cefer (Barcelona), unes cent parelles ens han sol·licitant informació l’últim any sobre aquesta possibilitat, és a dir, que hi ha demanda social. El 80% d’aquestes parelles ja tenien 2 fills del mateix sexe i buscaven un equilibri. Si és possible tècnicament i es fa en altres països, per què prohibir-ho?

A Espanya aquest procediment costa uns 8.000 euros, aproximadament la meitat que als EUA. Elegir el sexe del teu fill és un exercici de llibertat, un dret reproductiu legítim que no vulnera cap dret. Hi ha moltes parelles que es desplacen a altres països per sotmetre’s a aquest tractament. I la ILP pretén facilitar l’accés a aquesta tècnica a qui no disposa de recursos per anar a l’estranger. Els Estats Units, Mèxic, Panamà, Xipre, la República Txeca, Tailàndia, Nigèria i Jordània són els països on actualment es pot seleccionar el sexe del bebè.

Segons una enquesta a 402 persones, el 81% considera que no hauria d’estar prohibit escollir el sexe del fill. Un 22% dels enquestats va afirmar també que ho faria si tingués l’oportunitat.

Els progenitors no tendeixen a elegir un sexe més que un altre. La selecció de sexe sense finalitat terapèutica està prohibit gairebé a tot Europa. En canvi, als Estats Units es pot accedir a aquesta tècnica per uns 20.000 dòlars (15.372 euros). Decidir el sexe del bebè amb fiabilitat requereix sotmetre’s a una fecundació “in vitro” i fer un diagnòstic genètic preimplantacional (DGP) que estudia els cromosomes sexuals. L’embrió del gènere desitjat és el que es transfereix a l’úter.

L’Institut CEFER és membre fundador d’ANACER (Asociación Nacional de Clínicas Privadas de Reproducción). ISO 9001:2008.

Institut de Reproducció CEFER-LLEIDA C/ Governador Montcada, 13 baixos 25002 Lleida · Espanya Tel. 973 27 30 69 Fax 973 980 896 lleida@institutocefer.com www.institutocefer.com


28


CIOS-CLÍNICA INTEGRADA D’ODONTOLOGIA I SALUT I PUBLIREPORTATGE

Què ofereix CIOS als seus pacients?

Clínica Integrada d’Odontologia i Salut

Prioritzem la prevenció i promoció de la salut oral. Tot i així, hi ha casos on s’ha d’actuar mitjançant ortodòncia, implants, pròtesis, etc. Quan és així, partim d’un diagnòstic de rigor i acurat per definir el pla de tractament més adequat, des d’una perspectiva multidisciplinària i consensuada. Un cop realitzat el tractament, animem a seguir un protocol de manteniment perquè la salut oral sigui òptima i de llarga durada. Com a odontòleg i posturòleg, quina relació veus entre la boca i la postura?

Dr. Oriol Farré

Odontoposturòleg especialista en Implantologia, Pròtesis, Rehabilitació Oral, Oclusió i Noesiteràpia

La Clínica neix després de 10 anys d’estreta col·laboració entre els doctors Iñaki Cercadillo, cirurgià especialista en Implantologia Immediata; el Dr. Miguel Lacasa, ortodoncista especialista en Invisalign, i el Dr. Oriol Farré, odontoposturòleg especialista en Implantologia, Pròtesis, Rehabilitació Oral, Oclusió i Noesiteràpia. Amb la finalitat d’ajudar a trobar sempre el màxim bé dels nostres pacients, mitjançant un tracte humà, respectuós i de confiança, la nostra inquietud i ànim de millorar cada dia ens obliga a estar en contínua formació científica i acadèmica.

A CIOS ens ajudem de les últimes i més avançades tecnologies per donar la millor resposta a les necessitats de cada pacient. Escoltem, informem, aconsellem i realitzem els tractaments dentals més adequats per a cada cas.

A la boca, a part de les dents, hi ha músculs, articulacions, lligaments, nervis, etc. que funcionen conjuntament i permeten accions prioritàries per a l’ésser humà com menjar, deglutir, parlar... Aquestes funcions tan complexes estan comunicades amb els ulls, l’olfacte, l’oïda, l’equilibri, l’esquena, els peus, etc. Si varies la posició de la mandíbula, es pot comprovar que canvia la mirada, la posició del cap, de l’esquena i fins i tot la petjada dels peus. Així doncs, els mals de cap o d’esquena tenen a veure amb la boca?

Alguns sí. Si els dolors són causa d’una mala postura que prové d’una mala oclusió dental, podem ajudar a solucionar ambdues coses i, conseqüentment, millorar molt. Amb aquesta finalitat, també col·laborem amb osteòpates, fisioterapeutes, podòlegs, logopedes i optometristes veient cada dia la capacitat que té el cos per recuperar l’equilibri i la salut. Val a dir que hi ha molts esportistes d’elit que utilitzen l’odontoposturologia per prevenir lesions i augmentar el rendiment esportiu!

29


PREVENCIÓ I GICOT, Gabinet Ilerdenc de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Gabinet Ilerdenc de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Les hèrnies discals Una hèrnia consisteix en la sortida total o parcial d’una víscera o una altra part tova fora de la seva cavitat natural. En el cas de la columna vertebral, l’hèrnia consisteix en la sortida del nucli polpós del disc intervertebral fora de la seva ubicació habitual entre els cossos vertebrals. Quan un disc intervertebral surt del seu lloc pot comprimir els nervis que es troben darrere i produir així dolor, pèrdua de força o sensació d’endormiscament a nivell del braç (braquiàlgia) o a la cama (ciàtica). També és possible tenir una hèrnia i no presentar cap tipus de símptoma. Davant del diagnòstic d’hèrnia discal es plantegen molts inquietuds i dubtes, entre les quals cal destacar, per la seva freqüència, les qüestions següents: Les hèrnies discals es curen?

El repòs ha de ser absolut?

La majoria es curen soles o amb tractament farmacològic (medicaments: antiinflamatoris, relaxants musculars, antineurítics, etc.). Un percentatge no gaire gran requereixen tractament quirúrgic (al voltant del 15% en les hèrnies lumbars i en menor quantitat en les cervicals). El resultat del tractament és, en general, bo, encara que hi ha recaigudes.

Depèn de cada cas. Hi ha persones que estan més còmodes assegudes o caminant. El més correcte és adequar l’activitat a cada cas. En fases agudes i els primers dies de dolor no s’ha de fer esport.

Es pot prevenir l’aparició d’una hèrnia discal?

Els exercicis dins l’aigua, o la gimnàstica d’aigua, són millors que fer natació en sentit estricte (nedar moltes piscines). Caminar també és beneficiós. Els esports amb rotació com el golf, el tenis o el pàdel és millor evitar-los, o fer-los correctament i sense provocar dolor. Una carrera suau, per terreny tou i amb calçat adequat, és una altra opció. En qualsevol cas, si realitzant una activitat apareix dolor és millor posposar-la o abandonar-la definitivament.

És molt difícil, ja que hi ha molts factors implicats, des de genètics, ambientals, traumàtics, etc. El fet que l’home camini dret sobre dues cames i no sobre quatre afavoreix l’aparició d’hèrnies lumbars. D’altra banda, el gran potencial de moviment del cap, així com la menor quantitat de musculatura del coll, comparat amb altres mamífers, afavoreix l’aparició d’hèrnies cervicals. D’altra banda, hi ha moviments que és recomanable evitar. En primer lloc, els moviments de rotació (gir), cap a un costat i cap a l’altre, sobretot si són repetitius. En segon lloc, hi ha les activitats que suposen salts. Evitar aquest tipus d’activitats no suposa una protecció total i, tot i que algú en tingui cura no està alliberat de patir una hèrnia. Des del punt de vista més laboral, les professions que tinguin vibració són les més exposades al problema (martells pneumàtics, maquinària pesant, etc.).

És bo fer rehabilitació? La rehabilitació no està indicada en els primers dies, en què el dolor és més intens, ja que pot augmentar les molèsties o fer que una hèrnia augmenti de mida. Tan aviat com el dolor ho permeti, és recomanable iniciar algun tipus de teràpia evitant els exercicis, moviments o tècniques que augmenten el dolor. També és útil aquest tractament un cop s’ha passat la fase aguda amb la finalitat d’intentar evitar nous episodis.

Quins esports estan més indicats en persones que han tingut una hèrnia?

Què són les infiltracions? És la injecció d’un medicament potent a nivell de la zona de la columna on hi ha la lesió per aconseguir una millora dels símptomes. Tenen bon resultat i acostumen a ser un dels tractaments habituals en els casos en què el dolor és més persistent, ja que té pocs efectes secundaris si s’administren de forma correcta i en les dosis adequades. És millor evitar-les en persones hipertenses o diabètiques. En aquests casos, s’empra una tècnica anomenada rizòlisi, que consisteix en una termocoagulació per radiofreqüència (ones elèctriques) de les terminacions doloroses de la zona afectada, per combatre el dolor i la inflamació, i no es necessita, per tant, cap mena de medicació. Com a resum, es pot dir que les hèrnies discals són una patologia freqüent, que en la majoria dels casos és de caràcter benigne. Acostuma a millorar amb pocs dies de tractament, en alguns casos requereix infiltracions o rizòlisi, i, en menor nombre, casos d’intervenció quirúrgica (discectomia). El pronòstic és, en més del 95% dels casos, bo. Per Dr. Ramon Jove i Talavera

ESPECIALISTES EN CIRURGIA, ORTOPÈDIA I TRAUMATOLOGIA

Consulta d’especialistes de dilluns a divendres (de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 21.00 hores) 30

CLÍNICA PERPETUO SOCORRO Bisbe Messeguer, 3 · Tel. 973 266 100 · 25003 Lleida

30


AGOST 2013 N煤m. 5

Tot un m贸n,

al servei de la vostra salut i benestar Centres col路laboradors:

Obert de dilluns a divendres de 08.00 a 20.00h Pla莽a Social, 3 - 25008 Lleida - Tel. 973 72 80 90 - Fax 973 72 80 91 - info@avantmedic.com - www.avantmedic.com


Equipaments

avantmèdic

AVANTLABORATORIS

Àrea d’anàlisis clíniques i bacteriològiques AVANTMÈDIC compta amb laboratori propi, que dirigeix el Dr. Aníbal Areces i Piñol, llicenciat en Farmàcia i en Ciències Biològiques, i especialista en Anàlisis Clíniques. Comprèn els àmbits de: hematolologia, hemostàsi i coagulació, bioquímica, immunoassaig i bacteriologia. Dr. Aníbal Areces Piñol Director d’Avantlaboratoris

ÀMBITS Bacteriologia clínica Biologia molecular Bioquímica clínica Hematologia Hemostasia Immunoassaig ANDROLOGIA GENÈTICA MARCADORS TUMORALS

L’equipament científic amb què s’ha dotat aquest laboratori és de darrera generació, amb la tecnologia més avançada que existeix actualment arreu del món: ADVIA 120 - BAYER SIEMENS COULTER ACT 5Diff - BECKMAN COULTER ACL 9000 ELITE - IZASA ADVIA 1650 - BAYER SIEMENS ACCESS - BECKMAN COULTER CENTAURO XP - BAYER SIEMENS COBAS E411 - ROCHE CHORUS - GRIFOLS

L’objectiu que es fixa AVANTMÈDIC a través de la seva àrea d’anàlisis clíniques i bacteriològiques, és comptar amb resultats fiables amb el mínim de temps, facilitant extraccions i recollida de mostres tant a petició dels facultatius propis com de professionals externs. Així, avui a Lleida ja podem parlar d’immediatesa en l’obtenció de: determinacions hormonals (tiroides, fertilitat, suprarenals, etc), marcadors tumorals (pròstata, mama, ovari, colono-rectal, etc.), bioquímica, hematologia i coagulació; factor clau per ajudar als metges en la seva labor i que contribueix a alleugerir el temps d’incertesa de les persones pendents d’un diagnòstic o orientació.

LABORATORI REPRODUCCIÓ ASSISTIDA Tot el procés al mateix centre Avantmèdic ANDROLOGIA

Seminograma Test de capacitació FISH en espermatozous Congelació de semen

FECUNDACIÓ IN VITRO

Extraccions i recollida de mostres tant a petició dels facultatius propis com de professionals externs agost

Inducció a l’ovulació Inseminació artificial conjugal o amb semen de donant Fecundació in vitro: ICSI/IMSI Vitrificació d’òvuls i embrions Diagnòstic genètic preimplantacional

Donació d’òvuls


avantmèdic

Equipaments

URDI

Unitat de radiologia i diagnòstic per la imatge Amb l’objectiu de facilitar les proves complementàries amb màxima fiabilitat, rapidesa i comoditat, AVANTMÈDIC compta en les mateixes instal·lacions del centre amb la Unitat de Radiologia i Diagnòstic per la Imatge, dotada amb equipament de darrera generació i el suport tecnicocientífic de CETIR Grup Mèdic, centre de referència nacional, amb l’acreditació de qualitat ISO 9001/2000.

Alta tecnologia per alleugerir el temps d’incertesa de les persones pendents d’un diagnòstic o orientació La precisió en l’ajustament de cada prova té com a resultat l’obtenció d’imatges d’alta resolució i la reducció de la radiació, tot evitant la repetició de proves. URDI utilitza un sistema de gestió de les imatges radiològiques que mitjançant la digitalització és capaç de reunir, desar, comparar i traslladar qualsevol dada o imatge obtinguda a terminals específics, on l’equip de radiòlegs tant d’AVANTMÈDIC com de CETIR desenvolupa els informes mèdics amb màxim rigor. La seva singularitat i alta tecnologia també contribueix a la preservació del medi ambient, en prescindir de líquids tòxics de revelat i suports no reciclables.

Centre col.laborador:

PRESTACIONS Densitometria Mamografia Ecografies Doppler Ecografia general Escoliograma Telemetria extremitats inferiors Ortopantomografia RX convencional Urografia Ressonància Magnètica oberta TC TOMOGRAFIA COMPUTERITZADA

ÀREA QUIRÚRGICA

Quiròfan per a cirurgia major ambulatòria AVANTMÈDIC disposa a les mateixes instal·lacions del seu centre amb una àrea quirúrgica equipada per dur a terme qualsevol tipus d’intervenció de cirurgia major ambulatòria, o sigui, sense ingrés hospitalari. Aquesta àrea ubicada a la planta -1 d’AVANTMÈDIC està equipada amb la tecnologia d’avantguarda, espais còmodes per a la recuperació i reanimació dels clients i els seus acompanyants i compta amb un equip de professionals integrat per metges, anestesistes i d’infermeria especialitzada.

HORARI D’ESTIU Del 29 de juliol al 8 de setembre Matins, de 08.00 a 13.00 h Tardes, de 16.00 a 20.00 h agost


especialitats A V A N T M È D I C SALUT GLOBAL

Neurologia Dr. Fernando Paredes Carmona

Urologia. Andrologia Dr. Jesús Guajardo Guajardo

Gastroenterologia Dra. Maria Alba Civit Colas

Venerologia Dr. Xavier Soria Gili

Medicina Interna Dra. Laura Clavel Conget

Psiquiatria Dr. Jordi Sasot Llevadot

ZONA CAP I COLL

Cirurgia general Dr. Alfred Dealbert Aguilar Dra. Yolanda Maestre González

Psicologia Sra. Cristina Soler Prats

Anestesiologia Dra. Reis Drudis Morell Dr. Gregorio Marco Naya Dra. Montserrat Torra Riera Dra. Rosa M. Urgell Segarra

APARELL DIGESTIU

Medicina Familiar Dr. David Bartolomé Domínguez Dr. Jesús Ruiz Pérez

Infermeria Sra. Laura Fornós Blanch Sra. Laura Cabrera Mitjana Sra. Dolors Codina Vidal Sra. Elisabeth Planes Llorens Sra. Mar Taüll Borrell

SISTEMA NERVIÓS Neurocirurgia Dr. Roberto Noboa Baquero Dr. Josep Prim Capdevila Neurologia Electrofisiologia Dr. Josep Bagunyà Durich

ÀMBIT EMOCIONAL Psiquiatria Dr. Carles Lupresti Abelló Dr. Jordi Sasot Llevadot Psicologia Dr. Joan Palmi Guerrero Sra. Cristina Soler Prats

GLÀNDULES I METABOLISME Endocrinologia Dra. Mª Dolores Santos Rey Nutrició i Dietètica Sra. Núria Alcubierre Calvo Sra. Eva Martín Quesada

INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA Pediatria Dra. M. José Agustí Minguell Dra. M. Elena Herrero Crespo Dr. J. Josep Berenguer Queraltó

Digestologia Endoscòpia digestiva Dr. Carles Aracil Blanch Dr. Josep M. Miñana Calafat Dra. Montserrat Planella de Rubinat Cirurgia de l’obesitat Dr. Ignasi Poves Prim

PELL I PERFIL CORPORAL Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica Dra. Helena Biosca Estela Dermatologia medicoquirúrgica Dr. Xavier Soria Gili Dra. Sara Moreno Fernández Al.lergologia Dr. Lluís Marquès Amat

APARELL REPRODUCTOR I SISTEMA URINARI Ginecologia. Obstetrícia. Reproducció Dr. Josep Aixalà Gelonch Dr. Albert Cos Torrubiano Dra. Sandra Borderia Rabassa Dra. Clàudia Forteza Rosich Dra. Maria Ximena Herrera Dra. Laura Melé Olivé Dra. Ana Rosa Pérez Aguado Dr. Christian Sisó Raber Sra. Anna Maria Monsó Sumalla Sra. Roser Mayench Llorente

Al.lergologia Dr. Lluís Marqués Amat Otorinolaringologia Dr. Xavier Galindo Ortego Dra. Patricia Bellera Vilar Dra. Laura Samarà Piñol Oftalmologia Dr. J. A. Ezpeleta Campaña Dra. María Jesús Muniesa Royo Dr. J. Antoni Cardona Torres Dra. M. Carmen Sánchez Pérez Sr. Sal.lus Estadella Llobet Odontologia Dr. Joan Carrera Guiu Dr. Ángel Inglán La Rosa Dr. Ramón Rosell Juvilla Dra. Anna M. Àgueda Costafreda Dra. Maria Caballero Villarte Dra. M. Carmen Roure Miquel Sra. M. Pilar Acosta Barroso

Podologia ortopèdica i Biomecànica de la marxa Sr. Víctor Alfaro Santafé Reumatologia Dr. Sergi Ordóñez Palau Teràpia del dolor Dr. Antonio Montero Matamala Dra. M. Mercè Matute Crespo Fisioteràpia Sra. Marta Lordan Pujol

DIAGNÒSTIC PER LA IMATGE: RADIOLOGIA Dr. Luis Javier Díez García Dr. José Antonio Latasa Gimeno Sr. Juan Carlos Gozálvez Aranda Sra. Laura Mustieles Vera Sr. Jordi Tomàs Munsó

ÀMBIT CARDIOVASCULAR Cardiologia Dr. Fernando Worner Diz Dra. Eva Pueo Crespo Dr. Bieito Campos García

Pneumologia. Estudi del son Dr. Ferran Barbé Illa

Angiologia i Cir. Vascular Dr. José L. De Frutos Rincón Dr. Fernando Guiu Callén

Logopèdia Sra. Mireia Aldevert Serra

Hip. arterial i risc vascular Dr. David Bartolomé Domínguez Dr. Jesús Ruiz Pérez

LABORATORIS Dr. Aníbal Areces Piñol Sra. Mariona Pujol-Galceran Visa-Sitjar Sra. Almudena Lozano Fabregat Sra. Laura Coca Boneu Sra. Susana Miró Almendral

APARELL LOCOMOTOR

Diagnosi prenatal Dra. Teresa Farré Llanes

Traumatologia i Cirurgia ortopèdica Dra. Victoria Altemir Martínez Dr. Carlos González Rodríguez Dr. Francisco Herruzo Gallego Dr. Jesús Orán Espuys Dr. Francesc Pallisó Folch Dr. Christian Abel Schinder

Donació òvuls. Biologia Sra. Sílvia Beà Fontanet Sra. Ingrid Sebastià Sarroca

Medicina de l’Educació Física i de l’Esport Dr. Guillermo Torres Casado

Hematologia i Hemoteràpia Dra. Mª Cristina Marzo Alonso

QUALITAT DE VIDA Homeopatia Dr. José Miguel Geli Gassó Osteopatia Sr. Fèlix Grau Cercòs Acupuntura Dr. Guillermo Torres Casado Quiromassatge Sra. Mónica Ruiz Borrego Sr. Jordi López Ortiz Bellesa Sra. Mamen Perera Sambola Sra. Montse Pérez Lasierra Sra. Mònica Rodríguez Aguilà

TREBALLEM AMB LES MILLORS MÚTUES I ASSEGURADORES. CONSULTEU serveis Centres col·laboradors:

Obert de dilluns a divendres, de 08.00 a 20.00 h Plaça Social, 3 - 25008 Lleida - Tel. 973 72 80 90 - Fax 973 72 80 91 - info@avantmedic.com - www.avantmedic.com


traducció · correcció · interpretació

Roca Labrador, 29, altell · 25003 Lleida · Tel. 973 28 81 38 - Fax 973 28 99 70 www.torsitrad.com · torsitrad@torsitrad.com


路 Dr. Recasens Guijuan 路 Dra. Pascual Queralt

路 Dr. Berbegal Colas 路 Dr. Garcia Belmonte


Cirurgia laparoscòpica Cirurgia làser Implants de pròtesis (esfínters urinaris artificials, pròtesis de penis) Litotrípsia (tractament de pedres en vies urinàries) Microcirurgia (vaso-vasostomia) Estudi i tractament de la incontinència urinària masculina i femenina Tractament de la disfunció erèctil Cirurgia reconstructiva de la uretra Revisions urològiques per a homes, dones i nens


PUBLIREPORTATGE I INDEMNIZACIón directa

Indemnización Directa només cobra si obté resultats positius per al client Una bona part de les persones accidentades ignoren que tenen dret a reclamar una indemnització al culpable de l’accident de trànsit en què s’han vist involucrades, reclamació que també es fa a la seva asseguradora. La valoració de la indemnització a favor dels lesionats l’han de fer metges i advocats. Encara que la majoria de vegades és la mateixa companyia d’assegurances la que s’encarrega de tots els tràmits amb la probabilitat que aquesta intenti pagar el menys possible. Per tant, el més convenient és que sigui una empresa independent i imparcial la que s’encarregui de fer la valoració. Aquesta empresa es diu Indemnización Directa i està formada per exjutges i exdirectius d’asseguradores

38

que tenen com a objectiu empresarial aconseguir la màxima indemnització per als seus clients. Indemnización Directa és la primera a Espanya en reclamacions d’accidents de trànsit i treballa a percentatge sobre resultats, és a dir, només cobra si el client també ho fa. Indemnización Directa està establerta a tot el territori espanyol. La seva directora a les Canàries assegura que està molt orgullosa d’estar ajudant tants accidentats. “Qualsevol pot accedir als nostres serveis, ja que no demanem diners per avançat ni cobrem fins a obtenir resultats, i en cas que no aconseguim cap indemnització, no cobrem. Aquesta és la clau del nostre èxit”, explica Silvia Núñez.


INDEMNIZACIón directa

P R I N C I P I S I VA L O R S Indemnización Directa basa la seva feina en principis ètics i morals estrictes. Es fa càrrec que quan una persona té un accident el més important és que es recuperi de les lesions. Per aquesta raó, mai no truca als accidentats per oferir-los els seus serveis. És el client qui, pel fet que coneix l’empresa, truca per explicar el seu cas i demana com se’l pot ajudar. Indeminización Directa està en contra d’arribar a acords amb ningú perquè els facilitin clients. El més important és vetllar per l’interès del client per aconseguir la millor indemnització possible i, per tant, que quedi satisfet. Són els mateixos clients els que recomanen l’empresa a tot tipus de professionals —taxistes, agents d’assegurances, policies locals, metges i fisioterapeutes. Cal tenir en compte que l’empresa fa 11 anys que fa les coses bé i ha deixat milers de clients satisfets. El cert és que el 75% dels clients vénen recomanats per altres, la qual cosa és una gran satisfacció per a l’empresa.

QUI SOM? Indemnización Directa va ser fundada per Enrique Viera Molina, advocat espanyol i també d’Anglaterra i Gal·les. També és notari anglès. L’any 1997 va tornar d’Anglaterra al seu país, Espanya, on es va adonar de la indefensió en què es troben les víctimes d’accidents de trànsit. Va ser dos anys després, el 1999, que va crear l’empresa Indemnización Directa a Las Palmas de Gran Canaria. Un any després va obrir una oficina a Madrid i, posteriorment, a Barcelona. L’empresa ha tingut un creixement espectacular, fins al punt que ha arribat a tramitar més de 2.000 reclamacions a l’any, fet que els ha convertit en líders d’aquest sector empresarial. Indemnización Directa només es dedica a aconseguir la màxima indemnització per als accidentats de trànsit. Actualment, l’empresa disposa de 20 oficines obertes al públic i més de 90 persones treballanthi en exclusiva.

¿Ha sufrido un accidente de tráfico? ¿Sabe que puede cobrar un dinero como indemnización?

Luchamos por conseguirle la máxima indemnización

Solo cobramos, si usted cobra LLEIDA Plaza Pagesos, 11 · 25003, Lleida · Tel. 973 890 275

10 años de experiencia

www.indemnizaciondirecta.com

39


PUBLIREPORTATGE I INNOVACIÓ A CLÍNICA ARGÜERO

Dra. MAYKA. A Ortodoncista Clínica Argüero

A CLÍNICA ARGÜERO PARLEM D'INNOVACIÓ Presentem INVISALIGN TEEN, dents alineats sense filferros per a joves i adolescents. Invisaling Teen és la clara alternativa als brackets convencionals compost per alineadors, (són un conjunt de fèrules alineadores que realitzen el moviment de les dents). Són còmodes, es poden moure i el millor de tot PRÀCTICAMENT INVISIBLES. Gràcies a la seva flexibilitat i a l'absència de filferros metàl·lics, Invisalign Teen és especialment adequat per seguir raspatllant i utilitzant el fil dental, i no fa mal a les dents ni a la boca, de manera que no t’hauràs de preocupar per la irritació ni les molèsties provocades per les bràckets metàl·lics.

>>> COM ACTUA INVISALING TEEN? Com es faria en un tractament convencional amb bràckets, el teu ortodoncista prendrà fotografies al principi, radiografies i impressions de les dents i farà un pla de tractament. Aquests registres són enviats a Align Technology, on seran examinats i convertits en una presentació digital en 3D de les teves dents. Això permet que el teu ortodoncista segueixi dissenyant el teu tractament en 3D des del principi fins al final i pugui mostrar els resultats finals abans de començar el tractament.

En altres paraules, pots dissenyar el teu somriure!

>>>PREGUNTES FREQÜENTS Qui pot utilitzar Invisalign Teen? El tractament amb Invisaling Teen està indicat en pacients amb dents definitives i temporals. Pel que és apte per a la majoria dels adolescents. Quant dura el tractament amb Invisaling Teen? La durada del tractament depèn de la complexitat del cas i ho ha de decidir l'ortodoncista. No obstant això, la durada mitjana és d'entre 9 i 18 mesos. Quins altres avantatges presenta Invisaling Teen sobre els brackets tradicionals? A més d'una higiene bucal contínua i, en alguns casos, millorada, és més fàcil portar un estil de vida actiu, ja que l'aparell és extraïble, pots practicar totes les teves activitats quotidianes de manera normal. Invisalign és tan eficaç com els brackets convencionals? Si estàs en mans d'un especialista i el portes d'acord amb les recomanacions del teu ortodoncista, és tan eficaç com els brackets tradicionals en la majoria de tractaments.

SÓN CÒMODES, ES PODEN MOURE I EL MILLOR DE TOT PRÀCTICAMENT INVISIBLES. NO T’HAURÀS DE PREOCUPAR PER LA IRRITACIÓ NI LES MOLÈSTIES DE LES BRÀQUETS

ALLIBERA EL TEU SOMRIURE! ...ARA SENSE FILFERRO


INNOVACIÓ A CLÍNICA ARGÜERO


PUBLIREPORTATGE I GRUP KIRMA

Amb l’ajuda de la psicoteràpia, juntament amb la col·laboració del pacient, podem aconseguir els objectius proposats i, en definitiva, una millor qualitat de vida.

Com a fets per destacar, tenim:

PSICOLOGIA

especialitat de psicologIa L’ésser humà té un paper actiu en la forma com decideix viure la seva vida. Malauradament, però, en determinats moments no ens veiem amb energies suficients per obtenir els canvis desitjats.

Treball en EMDR: tècnica molt efectiva en tot tipus de traumes i desordres afectius. Tractament psicològic en persones adultes.

Tractament psicològic a estudiants universitaris. Reeducacions psicopedagògiques a nens amb dificultats d’aprenentatge.

PSICÒLOGA · Núria Pérez · Tel. 625 10 99 91 www.psicologanuriaperez.com

PREPARACIÓ FÍSICA Quins objectius es presten al centre THERAPY TRAINER en l’entrenament físic:

-Augmentar la força dels grups musculars. -Millorar la flexibilitat-elasticitat muscular i mobilitat articular -Millorar la coordinació -Augmentar la resistència física aeròbica -Augmentar l’elasticitat-tonificació-relaxació de la zona dorsolumbar -Resistència cardiovascular

Informa’t

amb el nostre entrenador personal

OPERACIÓ REDUCCIÓ de greix localitzat Busquem dones que vulguin reduir greix Gairebé totes les dones volen un estómac prim. De fet, sovint estan disposades a fer tractaments especials per desfer-se dels greixos no saludables de l’abdomen i els malucs. Tenir un ventre pla no és realment tan difícil. A través d’un simple exercici per entrenar els músculs i menjant una sèrie d’aliments que poden ajudar a accelerar la cremada de greix.

Resultats assolits fins ara 8 de cada 10 dones asseguren que repetirien l’experiència

Tel. 973 24 23 17 42

PREUS ESPECIALS OPERACIÓ BIKINI


GRUP KIRMA

ESCOLA DE IOGA Curs 2013 / 2014 Les classes comencen el mes de setembre. Apunta’t-hi durant el mes de juliol o agost. Tindràs un regal.

Tot arriba en el moment precís... tingues paciència! Exercicis que activen la part física, respiracions que són la base de la vida, relaxació i meditació per a la teva pau interior. Escolta el teu cos, sent la seva presència i desenvolupa el gust per la vida. LES INSCRIPCIONS ES FARAN SEGUINT L’ORDRE DE LES TRUCADES.

Més informació:

973 22 14 18 – 973 24 23 17

MASSATGES

El

I oga

és

l ’ ei n a

ade Q u ada

La vida és com tu la veus i la sents, una mateixa cosa té molts colors. Per què no la mirem amb el teu color preferit? Entra en contacte amb el teu cos i la teva ment i pren consciència del moment present. Sent l’energia vital mitjançant la respiració, la suavitat de l’estirament dels músculs i els nervis de tot el cos, especialment de la columna vertebral, que és per on passa l’energia, per calmar la teva ment i continuar la salut física. Treballem HATHA IOGA i KUNDALINI IOGA. Aprofita les ofertes de tardor. Packs a preus MOLT BENEFICIOSOS

43


L’estat de les instal·lacions d’aigua de casa és un factor determinant per l’estalvi d’aigua i d’energia

Obrir l’aixeta i que surti aigua és el fet més normal del món per a tots nosaltres. Però un mal estat de les instal·lacions pot comportar una mala qualitat de l’aigua i el malbaratament de l’energia que consumim. Rehabilitar les canonades ens permetrà un estalvi energètic i recuperar la qualitat de l’aigua Quan obrim les aixetes de casa no només parlem de consum d’aigua sinó també de consum energètic. Cal tenir en compte que fer servir aigua calenta incrementa també el consum d’energia que fem a casa. Menys aigua calenta, més estalvi energètic Un mal estat de les instal·lacions de casa pot comportar un augment del consum energètic i la contaminació de l’aigua que bevem.

La corrosió a les canonades antigues acostuma a aparèixer més ràpidament en les conduccions d’aigua calenta L’obstrucció interior dels tubs dificulta l’arribada d’aquesta aigua i incrementa el consum energètic

Estat interior dels conductes d’aigua de 20 anys d’antiguitat, fets de materials com el ferro o el coure

El sistema epipe® recupera els conductes d’aigua evitant la posterior formació de corrosió, evitant els contaminants i prevenint la legionel·la.

Millor que un sistema nou, Epipe® contribueix a l’estalvi energètic i assegura una qualitat òptima de l’aigua.


Revisions oculars en els nens

Revisions oculars en els nens Abans de tornar a començar el curs escolar pot ser un bon moment per revisar la vista dels nostres fills i poder afrontar així el curs de la millor manera possible. Moltes vegades, el nen o nena no dóna cap signe d’alarma, ni es queixa, i és “classificat” com a poc treballador, de fàcil distracció, poc constant i amb baix rendiment escolar.

“Aquests problemes, en ocasions, amaguen alguna afecció visual, que no permet al petit dur a terme les seves tasques, per la qual cosa han de ser explorats per l’oftalmòleg. El diagnòstic i el tractament precoç d’aquestes alteracions és transcendental, ja que alguns defectes visuals únicament són reversibles durant els primers anys de la infància” Així ho afirma la Dra. Ainhoa Martínez Grau, oftalmòloga de la Unitat de Motilitat Ocular i Visió Binocular del Centre d’Oftalmologia Barraquer de Barcelona.

Els nens, sobre els 7 anys d’edat, aconsegueixen una visió que permet veure objectes de lluny i de prop. La motilitat ocular coordinada dels dos ulls facilita seguir un objecte, convergir en un punt pròxim i tornar al paral·lelisme per observar-ne un altre allunyat. Aquest procés ens permet aprendre a diferenciar distàncies, colors i canvis de contrast. El neonatòleg o el pediatre és el responsable de l’exploració del nadó i de la seva immediata evolució. “Els educadors i pedagogs poden ser de gran ajuda per detectar problemes en aquestes edats primerenques”, explica l’especialista. L’oftalmòleg ha de realitzar ineludiblement una exploració als tres anys, encara que no hi hagi cap símptoma, i una altra als cinc o sis anys, abans de la maduració del sistema visual. La Dra. Martínez Grau afirma que “en els nadons i lactants, els símptomes i signes que han de cridar-nos l’atenció són: pupil·la de color blanc, tendència a torçar els ulls o moviments ràpids i rítmics dels ulls”. D’altra banda, afegeix que “quan el nen ja és una mica més gran, els símptomes més freqüents són fer l’ullet, enrogiment ocular, torticoli i mal de cap al final del dia, senyals aquestes que poden manifestar-se com a dificultats en la lectura i en la comprensió, i detectar-se en un correcte seguiment escolar “. En l’examen oftalmològic, s’ha de mesurar l’agudesa visual del nen i descartar qualsevol miopia, hipermetropia i/o astigmatisme.

També s’ha de revisar el paral · lelisme dels ulls per descartar un estrabisme, la convergència (essencial per a una bona lectoescriptura) i la visió binocular. En els més petits, també cal descartar l’existència d’una ptosi palpebral (parpella caiguda) que pogués impedir un desenvolupament normal de la visió de l’ull. Segons el diagnòstic, pot ser necessari • Fer servir ulleres per corregir una miopia, hipermetropia i / o astigmatisme • Tractar la ambliopia segons sigui la seva causa, possiblement mitjançant pegats • Realitzar exercicis visuals per potenciar algun aspecte, com ara la convergència ocular • Cirurgia de ptosis palpebral (parpella caigut) • Cirurgia de l’estrabisme “Per això s’aconsella passar revisions als tres i als cinc anys. Després de l’estudi de tot el funcionament de la visió, l’oftalmòleg revisarà també el segment anterior del globus ocular (annexos, còrnia i cristal·lí), així com el segment posterior (retina, màcula...), per descartar alguna malaltia i assegurar al petit una bona visió “, conclou la Dra. Martínez Grau. Font: Clínica Oftalmològica- Barraquer-Barcelona

45


JESÚS MARCELINO REYES ARIAN MARCELINO ARGEMÍ Podòlegs. Especialistes en Biomecànica i Cirurgia Podològica

METATARSÀLGIES PER DÈFICIT DE TEIXIT ADIPÓS PLANTAR

La metatarsàlgia es defineix com un dolor a la planta del peu a la zona metatarsal

ESTUDI BIOMECÀNIC DE LA MARXA PODOLOGIA ESPORTIVA PODOLOGIA INFANTIL CIRURGIA OBERTA / CIRURGIA MIS ATENCIÓ PRIMÀRIA DEL PEU

46

És un símptoma que apareix per múltiples causes. El cas que ens ocupa avui és estacional i està relacionat amb el calçat que s’utilitza a l’estiu. Fem un repàs de l’anatomia de la planta del peu a la zona metatarsal: Els metatarsians són ossos llargs que a la seva part final s’articulen amb els dits i en aquesta zona contacten amb el terra. Entre la pell de la planta del peu i aquests ossos hi ha una capa de teixit adipós (greix) que és més dens i gruixut que en altres parts del cos per poder esmorteir el nostre pes cada vegada que es fa una passa. Quan aquest teixit és dèbil o més prim del normal apareix el dolor. A l’estiu la sola de la majoria de calçats és més prima i dura i ens trobem amb una frase molt típica: “Noto totes les pedretes del carrer”. Aquesta sensació es produeix per

la manca de teixit gras, per un terra dur i irregular i per un calçat d’estiu o amb soles inadequades. Normalment es tracta d’una alteració hereditària, de manera que algun familiar pot patir la mateixa simptomatologia. Si no es tracta, a part del dolor ocasionat, modificarem la forma de caminar per evitar “les pedretes”, provocant una alteració de la biomecànica (forma de caminar) que pot desenvolupar una tendinitis o fins i tot dolor al genoll. La deficiència de teixit gras s’accentua amb l’edat, però si tenim una tipologia de peu determinada (peu buit o “cavo”, avantpeu supinat, etc.) es pot trobar també en la gent jove.


METATARSÀLGIES

El tractament es basa a canviar el calçat per unes soles més gruixudes i uns suports plantars (plantilles) que distribueixin les pressions en caminar, de manera que la zona metatarsal no rebi tot el pes de l’individu.

La pressió que suporta la zona emmarcada (metatarsians) en realitzar una passa és aproximadament el doble del nostre pes

www.laclinicadepodologia.com C/ Segrià 45, ·25006 Lleida· Tel. 973 24 99 23 info@laclinicadepodologia.com


PREVENCIÓ I COM AFECTEN ELS ALIMENTS A ALGUNS MEDICAMENTS?

Com afecten els

aliments a alguns medicaments? Normalment, la majoria de medicaments es prenen abans, durant o després dels àpats (esmorzar, dinar, berenar o sopar). Medicació en dejú. Són aquells medicaments que s’han de prendre almenys una hora abans de menjar o bé dues hores després d’haver menjat. Això es fa per millorar la seva correcta absorció i, en conseqüència, el seu efecte. Medicació durant (o just després) dels àpats. Són aquells medicaments que s’han de prendre amb l’estómac ple per facilitar la seva absorció. Així s’administren també els medicaments que poden provocar trastorns a l‘estómac (dolor, nàusees, vòmits...) si es prenen amb la panxa buida. Per exemple, l’àcid acetilsalicílic (l’Aspirina®) és millor prendre’l amb els àpats, ja que pot irritar l’estómac i produir-vos molèsties gàstriques o indigestió si el preneu amb l’estómac buit. En canvi, els antiàcids (com, per exemple, l’Almax®) convé prendre’ls millor entre mitja hora i una hora després dels àpats.

Hi ha medicaments que no fan cap efecte si es prenen conjuntament amb un determinat aliment. En general, en aquests casos, no cal que suprimiu aquest aliment de la nostra dieta, sinó que simplement l’heu de prendre per separat del medicament, deixant un espai de dues hores entre ells. Però, d’altra banda, hi ha aliments i begudes força habituals que poden variar l’efecte de determinats medicaments: Begudes alcohòliques. En general, es recomana no consumir begudes alcohòliques si esteu prenent medicaments. Especialment si es tracta d’àcid acetilsalicílic (Aspirina®), paracetamol i antiinflamatoris no esteroidals, com per exemple Ibuprofèn (Neobrufen®). També convé evitar l’alcohol quan us mediqueu amb qualsevol tipus d’antipsicòtic (poden provocar alteracions psicomotores) o alguns depressius com fluvoxamina, mirtazapina o amitriptilina (hi ha el risc d’alteracions psicomotores i un augment de la somnolència).

48


COM AFECTEN ELS ALIMENTS A ALGUNS MEDICAMENTS?

Llet i derivats (iogurt, formatge…). El calci que contenen aquests aliments fa que alguns medicaments no s’absorbeixin bé i que no facin prou efecte. És millor prendre aquests medicaments separats de la llet i dels derivats làctics. Això no vol dir que no en puguem prendre mai, sinó que és millor fer-ho per separat, deixant un espai de temps de dues hores entremig. Els medicaments que interaccionen amb el calci són: • Antibiòtics com Ciprofloxacina (Baycip®, Cetraxal®) i Norfloxacina (Noroxin®, Uroctal®). • Medicaments per a l’osteoporosi com Fosamax®, Àcid alendrònic®, Acrel®, Actonel®, Bonviva®, Alendrocare®, Bifoal ®, Calbion®, Fosavance®, Adrovance ®, Bondenza® i Bondronat®.

Sal. Pot disminuir l’efecte dels medicaments que s’utilitzen per baixar la pressió (contra la hipertensió). Si patiu aquest trastorn i el metge o metgessa us ha recomanat seguir una dieta sense sal, eviteu especialment els medicaments que continguin molt sodi en la seva composició, com per exemple els medicaments efervescents. Podeu consultar el llistat de medicaments desaconsellats en cas de dietes sense sal aquí. Cafè, te, begudes energètiques i refrescos amb cola. Les substàncies que contenen aquestes begudes (cafeïna, teïna, etc.) són estimulants del sistema nerviós, per això convé no barrejar aquestes begudes amb medicaments que també ho fan. Podria provocar-vos nerviosisme, irritabilitat, tremolors, insomni o arítmies cardíaques. També s’han d’evitar si prenem medicaments per l’insomni o liti (Plenur®), ja que aquestes begudes disminueixen o anul·len el seu efecte. Aliments rics en potassi. Hi ha medicaments que augmenten la quantitat de potassi present al nostre cos. Per això, és recomanable no prendre al mateix temps grans quantitats d’aliments rics en potassi per tal de no sobrepassar la quantitat de potassi que el nostre cos necessita. Aquests aliments rics en potassi són: plàtan, meló, kiwi, albercoc, espinacs, alvocat, figues seques, ametlles, nous, tomàquet, xocolata i llet en pols i melmelada. No convé barrejar aquests aliments amb els següents medicaments: • Diürètics com: espironolactona (Aldactone®), eplerenona (Elecor®, Inspra®), amilorida (Modamide®) icanreonat (Soludactone®). • Medicaments per la pressió com: enalapril, captopril, lisinopril, ramipril, losartan, valsartan, telmisartan, irbesartan, candesartan, etc. Suc d’aranja (pomelo). Aquest tipus de beguda altera l’efecte de nombrosos medicaments. Eviteu beure suc d’aranja si preneu algun dels següents medicaments: Amlodipina (Norvas®), Felodipina (Perfudal®), Nifedipina (Adalat®), Nisoldipina (Syscor®), Nitrendipina (Tensogradal®), Diltiazem (Masdil®), Verapamil (Manidon®), Ciclosporina (Sandimmun®), Terfenadina (Triludan®), Alprazolam (Trankimazin®), Diazepam (Valium®), Midazolam (Dormicum®), Triazolam(Halcion®), Saquinavir (Invirase®), Indinavir (Crixivan®), Teofil·lina (Theo-Dur®), Atorvastatina (Cardyl®), Lovastatina (Liposcler®), Simvastatina (Zocor®,Pantok®), Amiodarona (Trangorex®), Carbamazepina (Tegretol®).

49


PUBLIREPORTATGE I La Diputació de Lleida

La Diputació de Lleida inverteix 1 milió euros en la unitat de trastorns cognitius ubicada a l’Hospital de Santa Maria de Lleida La nova unitat, de 600 metres quadrats, suposa una important millora per als pacients, ja que s’amplia notablement l’espai de consultes i diagnòstic dels trastorns cognitius

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i el coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius, Gerard Piñol

“Des de la Diputació col·laborem amb compromís amb l’atenció sanitària. Aquesta actuació, que suposa una inversió d’un milió d’euros, garanteix el tractament de les demències des de la proximitat i d’una manera integral. La inversió també millora les condicions de treball dels professionals.” Joan Reñé

E

l president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit aquest dijous l’acte d’inauguració de la nova Unitat de Trastorns Cognitius a l’Hospital Santa Maria de Lleida, que integra la tasca d’un equip interdisciplinari orientat al diagnòstic i el tractament amb una àrea específica d’estimulació cognitiva. La nova unitat regional especialitzada en demència i patologies similars suposa una ampliació de l’espai i una millora de les àrees dedicades a diagnòstic i hospital de dia, consolidant-se com a unitat de referència en aquests trastorns a la demarcació de Lleida. El nou espai, de 600 metres quadrats, està situat a l’edifici de la comunitat religiosa ubicat al mateix recinte de l’Hospital Santa Maria i la remodelació de les instal·lacions ha estat possible gràcies al conveni específic de col·laboració que va signar la Diputació de Lleida amb GSS per a la posada en marxa d’aquesta unitat.

50


La Diputació de Lleida Les obres han suposat una inversió de 982.825 euros i representen una important millora per als pacients, ja que es reforça la interacció entre els diferents professionals (geriatria, neurologia, infermeria, treballadors socials i ocupacionals, neuropsicologia i fisioteràpia), així com el tractament integral dels pacients. En l’acte inaugural, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha destacat que “des de la Diputació col·laborem amb compromís amb l’atenció sanitària. Aquesta actuació, que suposa una inversió d’un milió d’euros, garanteix el tractament de les demències des de la proximitat i d’una manera integral. La inversió també millora les condicions de treball dels professionals.”

Es tracta d’una unitat multidisciplinària on atendran professionals tant d’un hospital com de l’altre Reñé ha estat rebut pel director territorial del Departament de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran i gerent de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré; el gerent de Gestió de Serveis Sanitaris i gerent territorial de l’ICS de Lleida, Jaume Capdevila, i el coordinador de la Unitat de Trastorns Cognitius, Gerard Piñol. A l’acte també han assistit els diputats Antoni Villas i Antoni Ponz. Després de fer el tradicional descobriment de placa inaugural, les autoritats han visitat les noves instal·lacions. Lleida, 25 de juliol de 2013

Joan Reñé, Josep Pifarré i Gerard Piñol en l’acte inaugural

·T


ACTIVITATS ACTIVITATS

ASSOCIACIÓ DE FAMILIARS DE MALALTS D’ALZHEIMER DE LLEIDA

LA CULTURA I L’ART COM A MÈTODE D’ESTIMULACIÓ Al llarg de l’any realitzem diverses sortides dedicades a l’estimulació a través de visites culturals. Les més significatives han estat les realitzades a l’exposició de pintura i escultura d’Antonio López i la visita guiada al Monestir de Poblet. Aquestes activitats estan fonamentades en diferents estudis en els quals se suggereix que el pacient d’Alzheimer aprofita aquestes experiències de manera beneficiosa no només en l’esfera social, sinó que gràcies a aquestes augmentem la concentració tot provocant una resposta positiva en el malalt i despertant sensacions i emocions capaces d’estimular el record. Així mateix, mirem de relacionar situacions que hagin viscut en el passat amb les noves experiències, tot creant connexions que puguin afavorir la memòria. Tot el que entra pels sentits queda amb més intensitat. Tot el que puguem estimular mi-

tjançant experiències que afavoreixin l’activació d’emocions ens serà de gran ajuda per al tractament no farmacològic en el malalt d’Alzheimer. Cal ser optimistes i intentar esbrinar què és el que a cadascun d’ells és capaç d’emocionar, ja sigui amb visites a l’hort, trobades culturals, àpats en família, creació de cors, tractament mitjançant animals, contemplació de quadres, dur a terme tallers de titelles, lectura de contes populars als nens... Activitats que enriqueixen, que estimulen, que els encoratgen a seguir. I a nosaltres, els terapeutes, a seguir amb l’eterna pregunta: què podem fer més per ajudar-los a recordar? MILA R. CALDERÓN Logopeda

Floristeries Flaires i Flors Una flor, un somriure

· Flors i plantes · Arranjaments per a bodes, comunions, batejos i funerals · Regals personalitzats · Obert tots els dies de l’any · Repartiment a domicili El Manel us atendrà a: Av. de les Garrigues, 27-29 · 25001 Lleida · Tel. 973 20 54 00 52

També ens podeu trobar a:

EUROHOGAR Alcoletge La Carme us atendrà a: C/ Major, 36 Tel. 973 19 72 72 Alcoletge · 25660


ACTIVITATS

Associació de Malalts i Familiars d’Ictus de Lleida

“Mòmies egÍpcies. El secret de la vida eterna” El divendres 5 d’abril l’Associació va visitar l’exposició “Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna” al CaixaForum de Lleida. Els nostres voluntaris han ampliat les seves tasques, i des d’aquest mes d’abril hem iniciat la tasca de donar suport als malalts i familiars d’ictus que fan rehabilitació a l’Hospital Santa Maria i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Visita a l’exposició “Mòmies egípcies. El secret de la vida eterna” al CaixaForum de Lleida

53


ACTIVITATS

ESCLEROSI MÚLTIPLE ASSOCIACIÓ DE LLEIDA Tractament neurorehabilitador en Esclerosi Múltiple Tractament Encara no disposem de cap tractament capaç de curar la malaltia, però sí que disposem de tractaments farmacològics i no farmacològics que ens ajuden a modificar l’evolució natural de la malaltia , a tractar els brots i a tractar els símptomes.

L’Esclerosi Múltiple (EM) és una malatia del sistema nerviós central que afecta el cervell i la medul·la espinal. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos que facilita la conducció dels impulsos nerviosos. Si la mielina és malmesa o destruïda l’habilitat dels nervis per conduir els senyals des de i al cervell s’interromp i aquest fet produeix els símptomes de la malaltia. Les lesions de l’EM poden produirse arreu del sistema nerviós central, de manera que les seves manifestacions poden ser molt variades. Trobem símptomes de l’àrea motora que causen debilitat i falta de control de les extremitats, i també de l’àrea sensitiva, causants de la falta o alteració de la sensibilitat i del dolor. També són freqüents els trastorns visuals i les alteracions psicològiques i cognitives.

L’esclerosi múltiple és una malaltia progressiva, fluctuant i imprevisible. L’esclerosi múltiple no és hereditària, no és contagiosa i no és mortal 54

De tractaments farmacològics en disposem avui dia en un ampli ventall i és el neuròleg el que decidirà, juntament amb el pacient, quin és el més adequat per al seu cas, ja que cada EM és diferent en cada persona. L’altre tractament eficaç és la neurorehabilitació, un procés basat en els problemes derivats de la malaltia i centrat en la persona. Es tracta d’aconseguir una recuperació neurològica acompanyada d’una recuperació funcional. Això s’aconsegueix amb un equip multidisciplinari especialitzat que treballa de forma coordinada, que es posa a l’abast de la persona i del seu entorn familiar, garantint així una assistència continuada dins del sistema sanitari i sociosanitari públic. És el mètode de treball dels Hospitals de Dia de la Fundació d’Esclerosi Múltiple (FEM).

sones amb discapacitat neurològica progressiva (EM i d’altres malalties neurològiques), augmentant així la qualitat de vida de la persona. L’equip de l’HdDMMP està format per: metges rehabilitadors, logopeda, terapeuta ocupacional, fisioterapeutes, psicòloga, neuropsicòloga, infermeres, auxiliars d’infermeria, treballadores socials, administrativa, recepcionista. També existeix una molt bona coordinació amb els neuròlegs i d’altres metges especialistes per tal de cobrir tots els símptomes de la malaltia. De fet, la majoria de les investigacions sobre la rehabilitació en pacients amb esclerosi múltiple demostren una millora de la funció motora i de la qualitat de vida sense que progressi la malaltia. Encara que els efectes de la rehabilitació es poden debilitar amb el temps, el tractament resulta útil per mantenir la independència el màxim temps possible.

L’hospital de dia Miquel Martí i Pol (HdDMMP) és l’hospital neurorehabilitador de la FEM ubicat a Lleida, a l’HUAV. A més a més de ser la unitat de referència d’EM a la província de Lleida, atenem altres malalties neurològiques discapacitants: ELA, Parkinson, Corea de Huntington, Charcot Marie-Tooth, Atàxies ,etc.

En tots els casos, el pacient ha de considerar la neurorehabilitació com una oportunitat per avançar en la convivència amb la malaltia en diversos aspectes de la vida, tant a nivell físic com a nivell emocional i cognitiu. Els experts apunten que el tractament de rehabilitació en pacients amb esclerosi múltiple ha de ser individual i que és imprescindible la participació d’un equip multidisciplinari, ja que això comporta beneficis per als pacients.

Està format per un equip qualificat que treballa de forma coordinada, amb l’objectiu de disminuir les limitacions en les activitats i la restricció en la participació social de les per-

Si creu que necessita la nostra ajuda, es pot accedir a l’Hospital de Dia a través d’una derivació del metge de referència o de l’especialista (neuròleg, etc.).


ACTIVITATS

CURES BÀSICS AL NADÓ

V trobada Fent amics amb Down Catalunya a Port Aventura

55


ACTIVITATS

AECC-catalunya contra el cÀncer

Colònies d’estiu a la Val d’Aran en la seva

14ª

edició

120 nens i nenes han gaudit de les colònies organitzades per l’AECC amb la mateixa il·lusió i esforç de sempre. Aquest any han suposat una demostració de solidaritat i reconeixement per part de les juntes provincials d’on provenien els participants, davant les devastadores conseqüències dels aiguats patits a la Val d’Aran, especialment als pobles de Vielha i Les (ja que allà es van realitzar les primeres colònies). Més que mai, l’AECC–Catalunya contra el Càncer de Lleida i Junta Comarcal de Vielha agraeixen la col·laboració de les diferents entitats i autoritats de la Val d’Aran.

Presentació Nova Junta Comarcal de l’aecc AltA Ribagorça Al Pont de Suert es va presentar la nova junta de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de l’Alta Ribagorça composada per representants del Pont de Suert, Vilaller i Vall de Boí. En l’acte es va realitzar un taller de cuina saludable, a càrrec de la Dra. Antonieta Barahona, i va estar presidit per J.Antón Troguet, president del Consell Comarcal, Mary Bometón, coordinadora de Juntes Locals, i Eva Figuera, gerent de l’AECC a Lleida.

56


ACTIVITATS

Associació Antisida de Lleida

Oportunitats per a tots i totes: el pis d’acollida El pis d’acollida de l’Associació Antisida de Lleida és una llar-residència que pretén oferir qualitat de vida a totes aquelles persones amb VIH/sida i amb problemes d’exclusió social. El pis és una oportunitat per a usuaris i usuàries que necessiten ajuda per poder estabilitzar la seva situació global, així com un espai on desenvolupar les seves capacitats personals. El pis forma part del Servei de Recursos Assistencials per a persones amb VIH/sida de Catalunya amb la finalitat bàsica de millorar la salut i potenciar una inserció social i laboral en la mesura de les possibilitats de cada resident. Els principals destinataris són totes aquelles persones diagnosticades amb VIH d’ambdós sexes sense recursos o amb recursos econòmics insuficients i en situació de marginació.

aquàtiques, ioga, hipoteràpia, sortides culturals... Així mateix s’implica els usuaris i usuàries en les diferents activitats que desenvolupa l’entitat com el Dia Mundial de Lluita contra la Sida, el Dia Memorial de la Sida, Dia de la Prova, punts informatius... En definitiva, la dinàmica de treball del pis d’acollida té com a gran finalitat la reincorporació de les persones amb problemes d’exclusió social tant al món laboral com a la societat en general. Servei de recursos assistencials per a persones amb VIH/sida a Catalunya

A més d’una llar, l’Associació Antisida de Lleida també ofereix una oportunitat de reinserció social mitjançant el desenvolupament d’un programa educatiu que inclou diferents activitats entre els usuaris i usuàries. Es tracta d’activitats planificades que volen potenciar les habilitats de les persones. Habilitats que es creuen necessàries perquè la persona sàpiga i pugui desenvolupar-se per si mateixa dintre del seu entorn en tot allò que es creu vital per tal de poder gaudir de la qualitat de vida requerida per la seva malaltia. Per exemple, es realitzen activitats de cura de la salut, formatives per ampliar coneixements, activitats ocupacionals amb el manteniment d’un hort, activitats

Per a més informació, contacta amb nosaltres

ASSOCIACIÓ ANTISIDA DE LLEIDA (Lluis) Besa, 17 baixos - LLEIDA 973 26 11 11

consulta@antisidalleida.org www.antisidalleida.org facebook.com/antisidalleida // twitter: @antisidalleida

57


QUI SOM

58


COL.LABORADORS OFICIALS

59


FARMÀCIE AGOST

C/ Segrià 45 · 25006 Lleida Tel. 973 24 99 23 info@laclinicadepodologia.com www.laclinicadepodologia.com

60

DIVENDRES 16

DISSABTE 17

Baquero Riu Ebre, 10

Martí Anselm Clavé, 35

Garrós Prat de la Riba, 53

Baquero Riu Ebre, 10

*Miarnau Pl. de l’Exèrcit, 5

*Joana Aragonés Avda. Barcelona, 71

DIUMENGE 18

DILLUNS 19

Garrós Prat de la Riba, 53

Arcaya Pl. de la Sal, 2

Baquero Riu Ebre, 10

Garrós Prat de la Riba, 53

*Salafranca Lluís Companys, 12

*Prat Bruc, 30

DIMARTS 20

DIMECRES 21

Villalonga Rambla de Ferran, 34

Garrós Prat de la Riba, 53

Baquero Riu Ebre, 10

Seuma Mariola, 39

*Elena Peña Pl. Sant Jordi, 2

*Delmàs Av. Balàfia, 6

DIVENDRES DIJOUS 2221

DIVENDRES DISSABTE 22 23

Baquero Riu Ebre, 10

García Pius XII, 7

Garrós Prat de la Riba, 53

Baquero Riu Ebre, 10

*Puigpinós Humbert Torres, 23

*Peña Sàez C. Escofet, 39

DISSABTE 24

DIUMENGE 25

Garrós Prat de la Riba, 53

Anadon Balmes, 44

Baquero Riu Ebre, 10

Baquero Riu Ebre, 10

*Arcaya Pl. de la Sal, 2

*Villalonga Rambla de Ferran, 34

DILLUNS 26

DIMARTS 27

Baquero Riu Ebre, 10

Baquero Riu Ebre, 10

Garrós Prat de la Riba, 53

Garrós Prat de la Riba, 53

*Fernández Pi i Maragall, 62

*Freixinet T. Mossèn Reig, 14

DIMECRES 28

DIJOUS 29

Martí Anselm Clavé, 35

Baquero Riu Ebre, 10

Puigpinós Humbert Torres, 23

Garrós Prat de la Riba, 53

*García Pius XII, 7

*Recasens Prat de la Riba, 30

DIVENDRES 30

DISSABTE 31

Arcaya Pl. de la Sal, 2

Villalonga Rambla Ferran, 34

Baquero Riu Ebre, 10

Garrós Prat de la Riba, 53

*Anadon Balmes, 44

*Montegut Passeig de Ronda, 93


ES DE GUÀRDIA LLEIDA CAPITAL

SETEMBRE DIUMENGE 1

DILLUNS 2

Baquero Riu Ebre, 10

Garra Alcalde Costa, 37

Seuma Mariola, 39

Garrós Prat de la Riba, 53

*Sàez Pons Major, 27

*Fco. de Villalonga Boters, 25

DIMARTS 3

DIMECRES 4

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Anadon Balmes, 44

Baquero Riu Ebre, 10

Baquero Riu Ebre, 10

*Puigpinós Humbert Torres, 23

*Villalonga P. Hostal, 2

DIJOUS 5

DIVENDRES 6

Baquero Riu Ebre, 10

Isanta Alcalde Porqueres, 76

Garrós Prat de la Riba, 53

Garrós Prat de la Riba, 53

*Sàez Pons Major, 27

*Salafranca Lluís Companys, 12

DISSABTE 7

DIUMENGE 8

Simó Príncep de Viana, 99

Badia Prat de la Riba, 91

Baquero Riu Ebre, 10

Mestres Gorné Avda. Garrigues, 34

*Fernández Pi i Maragall, 62

*Arcaya Pl. de la Sal, 2

DILLUNS 9

DIMARTS 10

Garrós Prat de la Riba, 53

García Pius XII, 7

Rami Baró de Maials, 93

Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Villalonga Rambla de Ferran, 34

*Garrós Prat de la Riba, 53

DIMECRES 11

DIJOUS 12

Simó Príncep de Viana, 99

Redondo Ager, 23

Baquero Riu Ebre, 10

Freixinet Passeig de Ronda, 70

*Isanta Alcalde Porqueres, 76

*Seuma Mariola, 39

DIVENDRES 13

DISSABTE 14

Simó Príncep de Viana, 99

Baquero Riu Ebre, 10

*Fco. de Villalonga Boters, 25

Garrós Prat de la Riba, 53

*Garra Alcalde Costa, 37

*Manso Passeig de Ronda, 43

DIUMENGE 15 Baquero Riu Ebre, 10 Bendicho-Isanta Pg. Ronda, 139 *Montegut Passeig de Ronda, 93

DIJOUS 15

HORARIS

Baquero Riu Ebre, 10

09.00 - 22.00 h *22.00 09.00 *Seuma-Mariola, 39 h Garrós Prat de la Riba, 53

608 485 709

Comunica els dies de guàrdia, horaris, serveis…

Institut de Reproducció CEFER-LLEIDA C/ Governador Montcada, 13 baixos 25002 Lleida · Espanya Tel. 973 27 30 69 Fax 973 980 896 lleida@institutocefer.com www.institutocefer.com 61


GUIA DE SERVEIS SANITARIS DE LLEIDA

1/16 pàgina

Ofereix els teus serveis dins la GUIA SANITÀRIA. Informa-te’n al telèfon 973 20 55 69

Fem evolucionar la medicina estètica 973 27 98 10

973 23 37 07 Av. Prat de la Riba, 50

LLEIDA

1/8 pàgina

C/ Segrià, 26-30 · Pg. de Ronda, 74-76 25006 Lleida · www.nexusgroup.es

Laboratori d’Anàlisis Clíniques

973 26 63 00

www.hospitalmontserrat.com

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:


MESALUT 07  
MESALUT 07  

Revista de salud y bienestar encartada en el diario Segre de Lleida

Advertisement