ECOPOLITAN® - No3

Page 1

SUSTAINABLE FASHION MAGAZINE

No 3 - 2022

ECOPOLITAN

hoofdredacteur

Map Renes

vormgeving / ontwerp

Richard Vermijs (IJgenweis Visuele Vormgeving)

cover

Kore Vandalon (model), Designer: Denise Meier

fotografen

Baldwin Henderson, Chris Venema, Jean Haasbroek, Job Boersma, Jeanette van Oijen, Joey van Streppel, Kasimir Szekeres Photography, Katja Diroen Fotografie, Lisa van Vlijmen, Lotte Spek Photography, Louisa Stickelbruck, Maaike Ronhaar, Marleen Schlichting, Melissa Houben, Mirella Sahetapy, Loet Koreman, Lotte van Uittert, Paul Ranft, Richard Bussink, Rik Kattenberg, Ruud van Ooij, Suzanne Lub twenty20photos

modellen

Ananda de Jager, Arturo Suredagonzalez, Daan Albers, Dennis Vink, Elise de Bruijn, Gitte van Elst & Lorenzo Westdorp (Honnete models), Janet Mensink, Janna / timelessstyle, Karinna, Kore Vandalon, Kim & Crystal (Models Rock Agency), Liedewij de Graaf, Mea-ly Verhoef, Rik Kattenberg, Robson Lima, Samuel Kedde, Silke Otten @Skinsmodels, Sophie Derksen & Rutger Steenhoven, Youki Verloo

aan dit nummer werkten mee

Alice Minnaard, Angela Rooijmans, Anne Ro Klevant Groen, Annemarie Huirne, Bianca Nolle, Danique Gunning, Danya Weevers, Denise Meier, Erik Toenhake, Fashion Revolution Team NL, Frank Hemeltjen, Gooitske Zijlstra, Heidi Pollemans, Hellen van Rees, Ineke van Zanten, Judith van Vliet, Kaatje van Wijk, Laura Suijkerbuijk, Loes van der Haar, Marijke Bruggink, Nelleke Wegdam, Nienke Sterkenburg, Petra van de Laar, Renée van Cootwijk, Rianne de Witte, Roosmarijn van Soest, Rutger Prommenschenckel, Sanne Smit, Sivan Breemhaar, Tamara Keuning

mail ons

Reageren op een artikel: map@ecopolitan.nl www. ecopolitan.nl

Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van Ecopolitan. Ecopolitain sluit iedere aansprakelijkheid voor schade als gevolg van druk- en zetfouten uit.

ECOPOLITAN 4
***
VISUELE VORMGEVING

love, peace & happiness

Mijn nieuwjaarswens LOVE, PEACE & HAPPINESS is met de oorlog in Oekraïne des te groter. In 1945 zijn de Verenigde Naties opgericht met als doel nooit meer oorlog en veiligheid voor mensen. Anno Nu heeft de VN 17 Sustainable Development Goals voor een betere Wereld. SDG16 staat voorVrede op Aarde.

Zelf zet ik mode in als communicatiemiddel voor de SDG’s. Zeker tien doelen zijn van toepassing bij Mode. Vanuit Sdg12 een oproep om mode anders te consumeren en te produceren/ Simpel verwoord in actie komen voor een betere wereld met respect voor mens en klimaat.

Bij de diversiteit aan Mode & Mens verhalen is een overlap. En toch is ieder verhaal uniek. De inhoud is een tijdlijn met verhalen over terug in de tijd, NU, tijdloos en de toekomstige tijd.

Tijdloze mode

Bij de fashion designers, die duurzaam en vanuit hun hart ontwerpen, signaleer ik TIJDLOZE mode. Zoals de jurk van Rianne de Witte, die zij 9 jaar geleden verkocht en nu opnieuw maakt voor dezelfde klant.

Prachtig voorbeeld over hoe we in de toekomst mode anders kunnen consumeren is van Rutger

Prommenschenckel, fashion designer. De Harucovert collectie bestaat uit unisex mode voor alle generaties. Met de optie om een kledingstuk van jouw geliefde en ook de rok van jouw oma te dragen.

Mode generatie

Vijf jaar geleden heb ik samen met Hellen van Rees, Judith van Vliet en Danya Weevers mode geshowd bij de “Talking Trash" show van de Dutch Sustainable Fashion Week. Vorig jaar was de afstudeer tentoonstelling van het HKU fashion designers class 2021. Hoe gaat het nu met hen?

SDG17 staat voor samenwerking. Samen in actie komen om het leven op aarde te verbeteren. ECOPOLITAN #3 is een gesamtkunstwerk. Bedankt aan allen, die hun Mode & Mens verhaal hebben opgeschreven. Hoe bijzonder is het om samen met Richard, mijn man opnieuw een magazine vorm te geven als actie voor Fashion Revolution Week en Dutch Sustainable Fashion Week in 2022.

Veel lees en kijkplezier, Map Renes

ECOPOLITAN 5
Liefde voor elkaar, Liefde voor vakmanschap, Verliefd op het leven.

inhoud

TIJDLOOS

RIANNE DE WITTE

RUTGER PROMMENSCHENCKEL, HARUCO-VERT

AFRIEK AARDEN

MODEGENERATIE

HKU CLASS 2021

KAATJE DE WIJK

DENISE MEIJER

NIENKE STERKENBURG

STUDIO DANYAWEEVERS

HELLEN VAN REES

JUDITH VAN VLIET

MAP RENES

DENIM STORIES

BORO BRIL

DUTCH SUSTAINABLE FASHION WEEK - RE~IMAGINE

CIRCULAR FASHION MATTERS COLLECTIE

ACCESSOIRES

ECOWINGS TAS

DUURZAME STAPPERS

EN VERDER

FASHION FOR GOODS - KNOWING COTTON OTERWISE

LOVE YOUR CLOTHES LOVE (Y)OUR PLANET

ECOPOLITAN 7
SWAP THE SWAPSHOP OVERLAP SAMEN IN AKTIE NEW OPTIMIST
MONSTER MESSY INDIGO RAVENS
RESHARE ALICA MIJNNAARD BORO ATELIER LOVE WINS
T'UNIQUE
FASHION REVOLUTION
MINA LOBA &
LOES VAN DER HAAR SOKKEN BREIEN AMBACHTENLAB 8 17 70 74 30 32 34 36 54 58 62 66 92 95 98 38 100 21 24 29 44 80 85 104 112 114 78 88 48 69 90 107 110 117
READY FREDDIE

rianne de witte

WIL CONSUMINDEREN AANMOEDIGEN

ECOPOLITAN 8
RIANNEDEWITTE.COM
ECOPOLITAN 9
fotograaf Paul Ranft model Youki Verloo Fashion Revolution show Rianne de Witte 2018

Sinds de jaren negentig heb ik een duurzaam modelabel en dit maakte mij tot een pionier. Als net afgestudeerde modestudent was ik overtuigd van mijn missie; Als modeontwerper voel ik een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor wat ik maak en moet vooral zo min mogelijk vervuiling te veroorzaken.

Mode op een duurzame manier maken is goed maar het is niet genoeg besefte ik vele jaren later. Mijn kerngedachte was, hoe kan ik een zinvolle en duurzame bijdrage leveren in een modewereld vol sociale misstanden, milieuvervuiling, overproductie en overconsumptie. In plaats van de consument standvastig uit te nodigen nieuwe stukken te kopen ben ik me gaan focussen op het consuminderen. Er ontstond wel een dilemma, hoe kan ik met deze aanpak mijn brood verdienen?

Mijn collectie is doorlopend te bestellen, mijn ontwerpen hebben geen houdbaarheidsdatum. Sommige ontwerpen zitten 10-15 jaar in de collectie. Van tijd tot tijd vul ik de collectie aan met nieuwe ontwerpen, altijd met een lange levensduur in gedachten.

Waar ik eerder (qua verkoop) nog vast zat in het traditionele modesysteem, ben ik nu letterlijk ‘slow fashion’ ingedoken en wordt alles met de handgemaakt in eigen atelier. Dit voelt stukken beter, mijn rol is gaandeweg veranderd van duurzaam modeontwerper tot iemand die de jonge generatie inspireert.

Hoe ontstaat een tijdloos ontwerp?

Opgegroeid in Zeeland had ik een fascinatie voor de natuur en sociale kwesties. Dit had een sterke invloed op de beeldtaal en visie op mode die ik ontwikkelde tijdens mijn opleiding. Een ontwerp kan meer zijn dan een omhulsel. Door gevoel en betekenis toe te voegen zouden mensen het minder snel wegdoen dacht ik. Zoals mijn ontwerpen uit 2002, de omhelzing/shawl ‘An arm to hold you’ en de handschoenen met vredesteken ‘Peace deux piece’. Ik werd daartoe geïnspireerd doordat ik zelf in een eenzame

periode in mijn leven zat. Daarnaast zag ik de onrust om me heen toenemen, mensen voelden zich steeds minder veilig. Hieruit ontstond het idee om accessoires te bedenken met een beschermende betekenis. Het voelde voor mijzelf ook als meerwaarde omdat de shawl werd aangekocht door mensen die een geliefde waren verloren of gewoon om zichzelf of een ander een omhelzing cadeau te doen. Een tijdloos ontwerp met een universele betekenis, mijn wens kwam uit.

Wanneer iemand bij mij een jurk koopt en me jaren later laat weten dat de jurk tot op de draad is afgedragen. En of ik er nog één kan maken. Natuurlijk doe ik dat dan, graag! Zo leert de tijd wanneer een ontwerp tijdloos is geworden.

Hoe ga je te werk?

Ik houd van eenvoud en werk graag met mono materialen als hennep en linnen. Het patroon is in het ontwerpproces de basis waarop ik al onderzoekend een bepaald silhouet bereik. Vrij technisch en constructief zoek ik naar een bepaald vorm. Soms op basis van een lullig schetsje en soms met moeilijke technische tekeningen. Dat lijkt saai, maar het is voor mij de ultieme manier om me te focussen. De tijd lijkt stil te staan en toch gebeurt er heel veel. Vooral wanneer ik met de patronen en proefmodellen bezig ben. Het werken aan de details en de perfectie in het naaiwerk is meditatief. Geen ingewikkelde concepten of referenties, doe mij maar toegepast werk met daaronder een emotionele laag. „Mijn ontwerpen moeten vooral draagbaar zijn en lang mee kunnen gaan."

Waar ben je nu mee bezig?

Een serie ontwerpen die sereen, haast religieus aandoen; sluike silhouetten, sober, hooggesloten kleding die rust uitstraalt. Zachte materialen en pasvormen waarbij je het gevoel krijgt omhult te zijn door een deken, een gewaad, bescherming.

De ontwikkeling van een DIY-concept dat ik binnenkort zal lanceren.

ECOPOLITAN 10
ECOPOLITAN 11
fotograaf Mirella Sahetapy portret Rianne de Witte
ECOPOLITAN

Educatie houdt me de laatste paar jaar bezig; rondom patroontekenen, ambachtelijke naaitechnieken, over circulaire materialen, hoe je langer met kleding doet en hoe duurzaam te consumeren, vooral door te consuminderen.

Ik geef ook masterclasses kleding maken en herstellen.

"Ik heb de behoefte om kennis te delen, maar ook mezelf hierin verder te ontwikkelen. In september start ik met een masterstudie aan het HKU Art & Education. Dat er een transitie nodig is in de modebranche, is meer dan ooit duidelijk en het draagvlak hiervoor groeit met de dag.

Hoe en waar is je werk tegenwoordig te verkrijgen?

De bestellingen worden hoofdzakelijk in eigen atelier in Breda gemaakt, zoals ik ooit begon. Verkoop loopt onder andere via het atelier, made to order via de webshop en conceptstore ByBranderhorst in Dordrecht.

” Een alternatief naast kopen is dat een deel van mijn collectie te huur is bij kledingbibliotheken Masterpiece en Lena. Daarnaast bied ik mijn klanten reparatieservice en geef advies over hoe je de levensduur van kleding kunt verlengen.

OVER MODEONTWERPER RIANNE DE WITTE

Rianne de Witte (1967) Valkenisse, Zeeland is één van de pioniers en voorvechters voor duurzame mode. Zij pleit voor ‘eerlijke kleding’ die geproduceerd wordt met respect voor mens, dier en planeet. Het ontwerpen van tijdloze kleding die lang mee kan gaan is kenmerkend voor De Witte. Haar duurzame werkwijze is tijdens haar studie, begin jaren negentig ontstaan, als reactie op een vervuilende ‘fast-fashion industrie’. Rianne de Witte houdt geen rekening met het reguliere modesysteem maar denkt vanuit de oorspronkelijkheid van hoogwaardig, milieuvriendelijk en eerlijk gemaakte kledingstukken. Bij deze ‘holistische’ werkwijze is samenhang van vakmanschap, doordacht ontwerp, duurzame materiaalkeuze, aandacht voor pasvorm en verfijnde afwerking, essentieel. Naast haar eigen modelabel is het haar missie om ervaring en vakkennis te delen door middel van educatieve activiteiten, gastdocent bij modeopleidingen en geeft ze cursussen in haar atelier te Breda.

ECOPOLITAN 13

fotograaf Loet Koreman model Ananda de Jager

rutger prommenschenckel

Kun je iets vertellen over het ontstaan van Haruco-vert?

Na mijn afstuderen ben ik gestart met Haruco-vert. Na verschillende catwalk presentaties en een winkel gehad te hebben vonden we het tijd voor een korte pauze. Deze tijd hebben we benut met het zoeken naar een nieuwe vorm voor ons bedrijf. We wilden geen grote producties meer maar een korte kleine en flexibele keten. Oktober 2020 zijn we opnieuw gestart met een vrouwen en unisex collectie. We produceren nu via made to order in ons eigen atelier in Amsterdam. Door op deze manier te produceren voorkomen we overproductie dat weer leidt tot afval. We willen ons steeds blijven verduurzamen en vernieuwen. Dit is altijd 1 van de topics die op de agenda staan als we een coachingssessie hebben met onze coach Saskia Kemperman @studiosaskiakemperman. Doordat we via made to order produceren kunnen we makkelijker de extra service 'made to measure' aanbieden. We kunnen makkelijk onze patronen aanpassen op het lichaam van de klant als onze standaard maten niet voldoen. Kleding op maat laten maken hoeft dus niet alleen voor de 'happy few' te zijn.

Waar staat Haruco-vert voor?

Haruco-vert staat voor conscious timeless ageless. We produceren duurzaam en volgen geen seizoenen en trends. Daarnaast is onze uniseks collectie bedoeld om meer uit je garderobe te kunnen halen. Door een gedeelde kledingkast te starten met je partner of geliefden haal je meer uit je kledingstukken doordat deze vaker worden gebruikt.

Wij willen tijdloze ontwerpen neerzetten die voortvloeien uit onze eigen belevingen en ervaringen. Zo hopen we dat een item zolang mogelijk meegaat. Daarnaast vinden we diversiteit erg belangrijk in onze uitingen. We zijn al een tijdje bezig om een scala aan persoonlijkheden neer te zetten via onze visuele uitingen. Op onze laatste uitingen met Janna @ timelessstyle.nl zijn we met name erg trots. Wij vinden net als Janna dat mode niet ophoudt na je 60e. Dit leidde tot een leuke samenwerking.

Hoe is je liefde voor mode ontstaan?

Als klein kind tekende ik al poppetjes met jurken. En merkte ik dat ik anders naar kleding keek dan mijn vriendjes. Ik vond voornamelijk historische kostuums erg fascinerend. Ik denk dat toen al de passie voor mode is ontstaan.

Waar haal je inspiratie uit?

De inspiratie vloeit voort uit alles wat ik meemaak en ervaar. Recentelijk is een dierbare overleden na een heftige en intense periode van zorg. Om het verlies te verwerken creëerde ik mijn huidige collectie. Op deze manier eer ik de persoon het beste voor mijn gevoel.

Wat is jullie toekomstdroom?

Dat we nog lang door mogen gaan met waar we mee bezig zijn en ons continu kunnen blijven verbeteren qua style en duurzaamheid. 

ECOPOLITAN 17 HARUCO-VERT.COM
ONTWERPER
ECOPOLITAN 18
fotograaf Ruud van Ooij
ECOPOLITAN 19

new optimist

Bij New Optimist draait mode niet alleen om het eindresultaat maar om het gehele proces. New Optimist zet de makers en het maakproces weer in de spotlight. Het atelier is het hart van de winkel. Hier kan je zien hoe, waarom en door wie je kleding gemaakt wordt. Ratelende naaimachines, uitgerolde stoffen, een praatje met de makers…. Alles wat anders ver weg en buiten beeld plaatsvindt, zet New Optimist juist in de spotlight. De kleding van New Optimist wordt ontworpen en gemaakt volgens circulaire design-principes waarbij zo min mogelijk vervuiling of afval wordt veroorzaakt. Als sociale onderneming heeft New optimist het doel mensen aan het werk te helpen. New Optimist is een future proof onderneming, gebaseerd op nieuwe principes, een optimistische visie en heldere oplossingen.

ECOPOLITAN 21
DON'T WASTE WASTE
NEWOPTIMIST.NL
ECOPOLITAN 23
ECOPOLITAN 24

dutch sustainable fashion week

Tijdens DSFW (van 6 t/m 12 oktober) zal er bij het Sustainable Fashion Experience Center duurzame mode op allerlei verschillende manieren onder de aandacht worden gebracht, waaronder de expositie Re-Imagine en de Plan(e)t Proof door Judith van Vliet x Love & Ginger

ECOPOLITAN 25
CLOTHES, LOVE
LOVE YOUR
(Y)OUR PLANET
DSFW.NL

Per Nederlander kopen we jaarlijks gemiddeld zo’n 50 nieuwe kledingstukken, en doen we er 40 weer weg. Sommige modeketens brengen elke maand een nieuwe collectie uit en de ene trend is nog niet ‘in’ voordat de andere ‘uit’ is. En dat terwijl de kledingindustrie enorme impact heeft op onze planeet en onze medemens. Om aandacht te vragen voor de problemen van de textielindustrie én om oplossingen te laten zien, lanceert Leger des Heils een exclusieve, 100% circulaire modecollectie onder de naam “ReImagine” tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week 2022. De collectie wordt geëxposeerd van 6 t/m 9 oktober in het Sustainable Fashion Experience Centre aan de Kalverstraat 203 in Amsterdam.

De groeiende kledingafvalberg

In Nederland komen er jaarlijks bijna 1 miljard nieuwe kledingstukken op de markt. Elke Nederlander koopt jaarlijks ongeveer 50 kledingstukken en doet er weer 40 weg. Het gevolg? Een groeiende berg aan textielafval. Een groot deel hiervan slecht te recyclen door de lage kwaliteit. En dat terwijl de textielindustrie verantwoordelijk is voor ongeveer 4% van alle CO2-uitstoot wereldwijd. Het neemt land in beslag, vervuilt drinkwater, veroorzaakt plastic vervuiling en laat mensen en dieren wereldwijd hieronder lijden. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Consuminderen helpt: je kunt bijna 40 kg CO2 per jaar besparen door 6 kledingstukken minder te kopen. Als iedere Nederlander dat zou doen scheelt het net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85,000 keer met de auto rond de wereld! (Bron: Milieu Centraal).

ReImagine

Leger des Heils ReShare zet zich in voor een 100% circulaire textielketen en wilt hierin de hele keten inspireren en motiveren: van ontwerper en producent tot consument. Daarom daagden zij 5 ontwerpers uit om van onherdraagbare kleding uit het sorteercentrum van Leger des Heils ReShare een capsulecollectie te maken. Hierin verwerkten zij toekomstvisie op de mode-industrie. Het resultaat is de gezamenlijke collectie, ReImagine, van

ontwerpers Rachel Lourens, Ira Ouwerkerk, Abbie Sparkes, Ageethe Groenendaal en Stephanie Willems. De collectie belicht enerzijds de problemen die de huidige staat van de mode-industrie veroorzaakt en laat anderzijds zien welke mogelijke oplossingen er zijn.

Van de 5 capsulecollecties wordt één verkozen als het beste "ReImagined". Dit wordt beoordeeld door duurzame modeontwerpster Monique Collignon, Niki de Schryver, oprichtster van duurzaam modeplatform COSH! én Bibi Jane Angelica del Rosario, duurzame mode influencer en bekend van haar eigen label Bibi & Jean. De winnaar wordt ná de Dutch Sustainable Fashion Week bekend gemaakt.

ReImagine is opgezet in samenwerking met Cloudfactory Creative Agency. Het originele concept is tot stand gekomen in samenwerking met stylisten Hester Arends en Maureen Riley en Mia Stik van duurzaam productieatelier Mija. Kijk op www.reshare. nl/reimagine voor meer info.

Dutch Sustainable Fashion Week 2022: Love your clothes, Love (y)our planet

Dutch Sustainable Fashion Week is een initiatief dat zich niet alleen richt op het onder de aandacht brengen van duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie, maar is ook in het leven geroepen om consumenten te inspireren en te activeren om duurzamere keuzes te maken. Daarom zal dit jaar voor de eerste keer een Sustainable Fashion Experience Center worden geopend, in het oude V&D-pand aan de Kalverstraat 203 in Amsterdam. Dit gebeurt combinatie met de campagne ‘Love your clothes, Love (y)our planet’. De interactieve omgeving (gratis toegankelijk van 6 t/m 9 oktober) inspireert en helpt bezoekers om de impact van hun eigen garderobe te verkleinen met initiatieven zoals kledingruil en -reparatie, speciale designs en een documentaire viewing.

Bekijk het volledige programma en andere evenementen in jouw buurt via www.dsfw. nl.

ECOPOLITAN 26
ECOPOLITAN 27
ECOPOLITAN 28

oorlog in oekraïne

Op donderdag 24 februari 2022 vielen de Russische troepen Oekraïne binnen vanuit het oosten, Belarus en de Krim. In een enorm korte tijd zijn honderden Oekraïners al hun eigendommen kwijtgeraakt en zijn veel Oekraïners gedwongen om op straat te wonen of om te vluchten uit hun land. Na 1 maand oorlog warem er al meer dan 3 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne, en dit worden er alleen maar meer. Er is een grote stijging van de humanitaire behoeften. Veel mensen zijn actief bezig om een steentje bij te dragen. Dit door het opsturen van voedsel- en kledingpakketten en het leveren van sanitaire producten zoals toiletpapier en tandpasta.

Ook bij het Leger des Heils zijn we druk bezig om de mensen in en rondom Oekraïne te helpen. Dit doen we onder andere door transporten naar het getroffen gebied te sturen, mensen in Nederland op te vangen en door kleding te sorteren op soort zodat we direct op specifieke vragen kunnen inspelen wanneer dit nodig is. Ook van onze klanten in de ReShare stores ontvangen we regelmatig donaties voor Oekraïne. Daarnaast heeft het Leger des Heils 5000 kledingbonnen uitgedeeld aan de vluchtelingen in Nederland. De bonnen worden uitgedeeld via de ReShare stores en via de locaties van Geloven in de Buurt.

Samen met organisaties als het Rode Kruis, Vluchtelingenwerk Nederland en Takecarebnb – de organisatie die vluchtelingen verbindt – begeleid het Leger des Heils de doorstroomlocatie in voor vluchtelingen in Rotterdam. Het Leger des Heils is hier vooral bezig met het regelen van tolken, het inzetten van personeel en het plaatsen van de vluchtelingen. Er zijn al ontzettend veel organisaties en mensen die mee helpen om de mensen inen uit Oekraïne te ondersteunen in deze moeilijke tijden, maar we kunnen alle hulp goed gebruiken. Alle beetjes zijn welkom. Vooral aan zakelijke donaties hebben we op het moment erg veel. Denk hierbij aan donaties van specifieke spullen of het vervoeren van goederen. Ook als particulier kun je wat doen om bij te dragen. Financiële donaties helpen op het moment het best, want zo kunnen wij heel gericht hulp bieden.

Wil je meer weten over onze hulpverlening aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne? Op onze website houden wij een liveblog bij waar alle actuele informatie op weergeven wordt. Ook voor donaties kun je terecht op onze website. 

ECOPOLITAN 29 RESHARE
RESHARESTORE.NL
ECOPOLITAN 30

hku class 2021

In zomer 2021 was de eindexpositie

HKU Fashion Design Class of 2021 in het landhuis Oud Amelisweerd in Bunnink. In de historische kamers

presenteerden de afstudeerders hun persoonlijke verhaal. De wereld om hen heen als inspiratiebron. De verlaten steden tijdens corona, de groeiende textielafvalberg, mode anders te consumeren. De toekomstige designer creëert een nieuwe stof door tweedehandskleding te her-gebruiken of door een eigen print te ontwerpen. De expositie toonde een diversiteit aan Mode & Mens verhalen.

ECOPOLITAN 31
EXPOSURE.HKU.NL/

kaatjevan wijk

RE-EMPOWERMENT

Wie ben je?

Ik ben Kaatje van Wijk, 22 jaar en momenteel nog student. Ik heb de studie Fashion Design aan de HKU afgerond en ik ben nu bijna klaar met een pre-master op Tilburg University. Naast het studeren heb ik een bijbaantje bij Vanilia en ga ik er graag weer op uit om mijn omgeving en de wereld beter te verkennen.

Waarom ben je een fashion opleiding gaan volgen?

Ik ben bij heel wat studies wezen kijken, maar hier lag gewoon mijn hart. Toen ik binnen kwam gelopen in de HKU kreeg ik meteen kriebels om aan de slag te gaan en raakte ik onwijs geïnspireerd van de omgeving. Het voelde als thuiskomen. Ik was altijd al wel een beetje bezig met kleding maar echt een item zelf gemaakt achter de naaimachine had ik niet. Mijn toelating was daarom ook spannend omdat ik vooral met schetsen en ideeën kwam en nog niet veel uitvoeringen. Uiteindelijk dus toch mogen starten aan de opleiding Fashion Design waar ik 4 onwijs leerzame, creatieve en fijne jaren heb gehad.

Wat is jouw toekomstvisie in de mode?

Momenteel ben ik nog aan het door studeren op de Universiteit. Dan denk je waarschijnlijk dat ligt wel heel ver van een kunstacademie, wat zeker klopt maar in de 4 jaren van mijn modestudie ben ik erachter gekomen dat ik gefascineerd ben door het ingewikkelde

fenomeen duurzaamheid. Ik vind het bijzonder te zien wat er nog ontdekt moet worden op dit gebied en hou wel van een goede uitdaging. Ik vond daarom dat ik nog niet was uitgeleerd naar 4 jaar en besloot een pre-master te starten om na de afronding daarvan de master Global Management of Social Issues te kunnen gaan volgen. Door nog dieper in te gaan op het gebied van duurzaamheid hoop ik na de studie een koppeling te kunnen maken met de master en mode om zo meer duurzaamheid te kunnen gaan toepassen in de modeindustrie.

Wat is je droomfunctie?

Het lijkt me onwijs gaaf om te mogen starten binnen een bedrijf waar duurzaamheid al de norm is. Ik zie mijzelf dan in een sustainable-team aan de slag gaan. Maar mijn echte ideaal zou zijn om een sustainable afdeling te mogen managen in een bedrijf waar nog te weinig aandacht is voor duurzaamheid. Dat lijkt me dé uitdaging.

Waarom ben je zo gefascineerd geraakt door duurzaamheid binnen de mode?

Dat is eigenlijk in mijn eerste jaar op de modeafdeling al ontstaan. Ik had een seminar over duurzame ontwikkeling en wij kregen een documentaire te zien over de Rana Plaza ramp in Bangladesh. Toen is er bij mij een knop om gegaan. Ik studeer Fashion Design maar als de mode-industrie zo in elkaar zit wil ik daar eigenlijk helemaal geen onderdeel van

ECOPOLITAN 32
KAATJEVANWIJK.COM

zijn. Dit moet veranderen en ik ga dat op mijn eigen manier doen. Dat heb ik niet meer losgelaten en ben nu al zo’n ruim 4 jaar bezig met mijn eigen pad naar een duurzamere mode-industrie.

Wat is voor jou een duurzamere modeindustrie?

Ik vind het belangrijk om te zien wat we al hebben, er is tenslotte al zo veel op de wereld, waarom gaan we niet eerst daarmee aan de slag? Het moet altijd nieuw, nieuwer, nieuwst en die cultuur moet stoppen. Ik wil kijken wat het mogelijk is met de middelen die we al hebben en wil dit graag samen doen. Ik ben ervan overtuigd dat de verandering moet plaatsvinden bij zowel de makers als de consumenten en ik streef daarom naar een samenwerking tussen beide. 

RE-EMPOWERMENT ECOPOLITAN 33
model: Elise de Bruijn fotograaf: Jeanette van Oijen
ECOPOLITAN 34 RE-VALUE
fotograaf Lisa van Vlijmen. model Kore Vandalon

denise meier

FADE.FASHION / RE-VALUE

Denise, hoe ben je op het idee gekomen om een Fashion Opleiding te gaan volgen?

Ik wist eigenlijk vanaf jong af aan al dat ik iets met kunst en/of mode wou doen. Ik volgde schilderlessen en later ook mode workshops en naailessen. Ik ben dus eigelijk altijd al creatief bezig geweest en dus waren mijn vervolg stappen voor mij heel erg logisch. Ik koos bewust voor een richting waar ik wist dat ik er misschien later niet veel geld mee zou verdienen maar waar ik wel altijd plezier mee zou hebben. Ik heb dan ook na de middelbare school een MBO opleiding specialist mode/maatkleding gedaan. Hier waren de lessen meer praktisch ingedeeld dan heel creatief bezig te zijn, maar het leerde mij wel de beste kneepjes en technieken van het vak. Om die creativiteit verder uit te bouwen ben ik de opleiding Fashion Design aan de HKU gaan doen. Waar ik door alle verschillende lessen uit mijn comfort zone werd getrokken en verder durfde te kijken dan mijn neus lang is.

Wat was toen je wensdroom?

Mijn wensdroom was aan het begin van de HKU vooral voor mijzelf om buiten de lijntjes te gaan kleuren, mijzelf pushen om nieuwe technieken te ontdekken en nieuwe materialen te bewerken en maken.

Hoe is het nu met die wensdroom?

Die wensdroom is nu niet veel anders dan toen, het zijn nog steeds de punten waar ik graag mee bezig ben. Al is daar tijdens mijn studie nog het sustainable karakter bij gekomen. Ik zag verschillende documentaires, en leerde over hoe stoffen worden gemaakt en gekleurd. En over hoe groot de afvalberg aan het worden is, ik voelde dat

ik daar iets mee moest doen. Al is het maar om een paar mensen mee te inspireren!

Hoe is jouw afstudeer collectie ontstaan? Is het een vervolg op een vorige collectie / onderzoek?

Mijn afstudeer collectie is eigelijk ontstaan door een trui die heel erg aan het pillen was. Daar had ik een apparaatje voor gekocht waarmee je de pillen als het ware van de stof afscheert en de stof weer netjes kan maken. Zo had ik aan de ene hand een bijna als nieuw kledingstuk en aan de andere hand een bakje vol met pluisjes van textiel.

Dit zette mij erg aan het denken dat ik afgedankte materialen en resten zou kunnen omzetten tot iets waar je waardering voor gaat krijgen.

Zo ging ik ook verder op zoek naar afgedankte materialen en kwam ik resten van het maakproces van kleding merk en maat labels tegen. Waar die door vele mensen zou worden gezien als afval heb ik er voor gekozen om het een leven te geven. Zo maak ik gebruik van de materialen die er al zijn, word er minder weggegooid en heb je een uniek kledingstuk.

Wat is jouw toekomstvoorspelling over mode?

In mijn toekomstvoorspelling over mode hoop ik dat we met zijn allen meer gaan streven naar een circulaire economie waarbij textiel na gebruik weer verwerkt kan worden tot iets nieuws en dus niet in de afvalbak belandt. Ook zie ik voor me dat er steeds minder collecties per jaar uitgebracht gaan worden bij de grote en kleine merken. 

ECOPOLITAN 35 EXPOSURE.HKU.NL

nienke sterkenburg

Waar haal jij jouw inspiratie uit?

Ik haal mijn inspiratie uit de alledaagse dingen om me heen. Met mijn werk probeer ik de schoonheid weer te geven van de kleine, ‘normale’ dingen, waar andere mensen aan voorbij lopen. Door middel van textiel experimenten, bewerkingen en uitvergrote draagbare items vertel ik verhalen met mijn collecties. En neem ik mijn publiek mee naar de simpelere wereld van iemand die de alledaagse dingen kan waarderen en kan omtoveren in kunstwerken.

Hoe heb je dit gedaan bij jou afstudeer collectie: TRANSIT?

TRANSIT is geïnspireerd op de verlaten steden tijdens de eerste corona lockdown. Doordat de chaos van de mensen verdween, kreeg ik meer aandacht voor de alledaagse schoonheid van de stad op zichzelf. Hiermee heb ik het verhaal verteld van een reiziger, die door deze verlaten steden struint en al zijn indrukken en herinneringen verzamelt en met zich mee draagt.

Wat voor materialen heb je gebruikt?

Met mijn project wil ik de schoonheid laten zien van hetgeen wat er al is. Vanuit de gedachte van de reiziger waarover ik vertel. Die zijn indrukken van de omgeving met zich meedraagt, heb ik gewerkt met de verzamelde restmaterialen. Op verschillende manieren heb ik dit bewerkt, om het gevoel van de straten overdag en ’s nachts na te bootsen.

Hoe zijn de prints ontstaan?

De naam van mijn project is TRANSIT. Wat staat voor verplaatsing en de overgang van het één in het ander. De foto’s heb ik gemaakt in rijdende voertuigen. Hierdoor ontstaan er bewogen, dromerige beelden, die voor mij perfect indrukken en herinneringen van de stad weergeven.

Inmiddels is het een half jaar later na jouw afstuderen. Waar ben je nu en hoe ziet de toekomst eruit?

Ik ben in de afgelopen 4 jaar kunstacademie enorm uitgedaagd om te experimenteren en het uiterste uit mezelf te halen. Hierdoor ben ik er steeds meer achter gekomen waar mijn kracht ligt en wie ik ben als ontwerper. Hier moest ik wel weer even van bijkomen na het afstuderen.

Op dit moment ontwerp ik voor een outerwear label, waar ik op een toegepaste manier, opnieuw mezelf aan het uitvinden ben.

Nu ik de praktijk ervaar, zie ik dat draagbare mode geen beperking is, maar juist een uitdaging. Mijn doel is om mijn passie voor vorm en materiaal in te zetten om duurzame oplossingen te vinden en tijdloze items te maken. 

ECOPOLITAN 36
NIENKESTERKENBURG.COM
TRANSIT

TRANSIT

ECOPOLITAN 37

the swapshop

De feel good manier van shoppen

swappen is het nieuwe shoppen. In The Swapshop kun je je overbodige kleding en andere fashion items inleveren én tegelijkertijd je garderobe vernieuwen. The Swapshop heeft een winkel in Rotterdam in fashion hub De Wasserij en in Amsterdam aan de Haarlemmerdijk. Ook kun je toffe en unieke items vinden in hun maandelijks wisselende online collectie.

Volgens de oprichtsters van The Swapshop, Laura Suijkerbuijk en Monique Drent, is swappen het nieuwe shoppen. De dames zijn op een missie om de levensduur van kleding te verlengen en van swappen de norm te maken.

“Wij willen van The Swapshop hét alternatief voor shoppen maken. Zo verminderen we de

vervuiling en verspilling veroorzaakt door de textielindustrie, en creëren we bewustwording en gedragsverandering.”

Het is hard nodig dat de kledingindustrie gaat veranderen, maar de industrie is ook heel complex. Als individuen kunnen we in ieder geval zorgen dat we ons niet laten verleiden door de nieuwste collecties, maar bewust met onze kleding omgaan. Gemiddeld dragen we maar 30% (!!) van alle items in onze kledingkast. Ook danken we onze kleding steeds sneller af, waarvan helaas nog steeds 70% bij het restafval. Ook het systeem van inzamelen via textielcontainers levert soms problemen op, zoals natte kleding en restafval. Laura en Monique geloven in het persoonlijk inleveren van kleding, wat voor meer betrokkenheid zorgt.

Hoe werkt het swappen nu precies?

Per bezoek kun je maximaal 5 items inleveren. Alles is welkom, zolang het maar gewassen is. Per ingeleverd item krijg je

ECOPOLITAN 39
AMSTERDAM / ROTTERDAM
THE-SWAPSHOP.COM

swaps (een soort punten) op je account. Het aantal swaps is afhankelijk van het › type item, de kwaliteit, de conditie, het merk, het materiaal en de stijl. Deze swaps kun je vervolgens inzetten om korting te krijgen op andere ingeleverde items in de shops, online én op evenementen die The Swapshop organiseert. Iedere swap geeft €1,- korting en je krijgt maximaal 50% korting op de totaalprijs. Je swaps zijn onbeperkt geldig en dat maakt het dus extra makkelijk! Je kunt ze inzetten wanneer je maar wilt. Voordat je de shop bezoekt is het handig om een account aan te maken op hun website www.the-swapshop.com. Na registratie krijg je alvast je eerste 10 swaps cadeau!

Bij The Swapshop combineer je dus in één bezoek het inleveren én aanschaffen van kleding. Je geeft je kleding nieuw leven, maakt anderen en jezelf blij, krijgt er direct iets voor terug én je vindt de meest unieke en toffe items in de collectie die dagelijks verandert. Laura en Monique willen een ‘do good, feel good’ ervaring bieden in de shops.

“Het is een win-win-win. Je komt naar onze fysieke shop, we nemen al je items persoonlijk in, er hangt een gezellige sfeer, je ziet soms ter plekke je kleding geswapt worden, je kan de kleding aanraken en passen, geen gedoe met foto’s uploaden en pakketjes verzenden, en het is vooral heel duurzaam.”

De impact van swappen

The Swapshop richt zich bij alles wat ze doet op het maken van positieve impact. The Swapshop stimuleert om de 70% van de kleding die ongedragen in onze kasten ligt te ruilen. swappen in The Swapshop heeft een dubbele milieu-impact: 1. Alle ingeleverde kleding wordt hergebruikt of gerecycled. 2 Met ieder kledingstuk dat je in The Swapshop koopt, voorkom je (een deel van) de productie en het transport van vervuilende nieuwe kleding.

Niet alle ingeleverde kleding in The Swapshop is swapbaar, herdraagbaar of van voldoende kwaliteit. The Swapshop geeft ook deze items een zo lokaal en duurzaam mogelijke bestemming. Een deel

doneren zij aan lokale goede doelen. Voor het overige deel werken zij samen met een textielinzamelaar, die de items in de shop ophaalt. Deze items worden gesorteerd voor (lokaal) hergebruik en recycling. In 2022 start The Swapshop met het ontwikkelen van een circulair product, gemaakt van gerecyclede kleding. Hoe tof! echte lokale producten met een uniek verhaal Om wat preciezer achter de impact te komen, heeft Rebel op verzoek van The Swapshop de impact van swappen in The Swapshop berekend. Zij hebben de (voorkomen) milieu-impact berekend van swappen ten opzichte van het afdanken en nieuw kopen van kleding. Zo bespaar je bijvoorbeeld door het ruilen van een jeans gemiddeld 4 kg CO2 en bijna 3000 liter water ten opzichte van het nieuw kopen van een jeans. Aardig wat! In 2021 heeft The Swapshop de CO2 uitstoot gelijk aan 32 trips van Amsterdam naar New York bespaard. Ook is er in 2021 nog eens water bespaard gelijk aan 6 olympische zwembaden. Benieuwd naar het rapport? Bekijk deze dan hier!

Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseerde The Swapshop samen met Rebel en Change Inc. een webinar, waar zij in gesprek gingen met experts én het publiek over de impact van kleding ruilen en tweedehands (ver)koop. Er was veel belangstelling voor de webinar vanuit de industrie, zoals circulaire initiatieven, kledingmerken, MVO Nederland, Modint, de Bijenkorf, Dutch Circular Textile Valley, gemeenten, landelijke textielinzamelaars én natuurlijk swappers. Ook tof was dat tweede kamerlid Kiki Hagen van D66 aansloot als panellid. Zo kon The Swapshop nog even benadrukken hoe belangrijk lokaal, nationaal, Europees en mondiaal beleid is

EEN PAAR QUOTES VAN PANELLEDEN:

Wouter de Waart (Rebel)

“We zijn steeds nieuwe collecties aan mensen aan het opdringen. Tweedehands kleding moet de nieuwe collecties vervangen en niet een AANVULLING zijn op nieuwe collecties. Dan wordt tweedehands kleding een goede tool in een circulaire economie.”

Marjo Exalto-Sijbrands (Hogeschool Utrecht)

“Donatie van kleding is heel erg in. Dat is gewoon 80%, in welke leeftijdscategorie dan ook. Maar swappen doet nog maar 17% van de jongere doelgroep. Dus we moeten echt iets gaan doen om het beter op het vizier te krijgen.”

ECOPOLITAN 40

om de kledingindustrie te veranderen.

Reflow pilot

Door onze kleding te swappen verlengen we de levensduur ervan. Een kledingstuk dat niet meer bij jou past, kan het volgende favoriete item zijn van iemand anders! Maar hoe lang doen we nu eigenlijk met onze kleding en wat gebeurt ermee voor en na het swappen? Om hier meer inzicht in te krijgen is The Swapshop samen met de gemeente Amsterdam en Waag de pilot Reflow gestart. De pilot is onderdeel van het Europese Reflow project, waarbij 6 Europese steden stedelijke materiaalstromen beter proberen te begrijpen en transformeren en oplossingen bedenken en testen. Amsterdam richt zich op textiel.

Wat houdt de pilot in?

Via labels met QR code in kledingstukken wordt de reis van deze items voor en na het swappen in beeld gebracht. Dit door samen met swappers een digitale storyline te maken. Zo worden we nog bewuster van ons gedrag!

Het werkt als volgt. Sommige items in de shop in Amsterdam (niet allemaal, aangezien het om een pilot gaat) krijgen een label met QR code. Als je de eigenaar bent geweest of de nieuwe eigenaar bent, dan kun je de QR code scannen. Zo kom je bij de digitale storyline van het item terecht. Daar kun je ervoor kiezen om de chat te starten met de ‘swapbot’ in de app Telegram, zodat je mee kan helpen de digitale storyline aan te vullen!

Via de chat in Telegram kun je vragen beantwoorden over het item. Bijvoorbeeld over wat voor item het gaat, hoe vaak je het draagt, een bijzonder moment waarop je het item hebt gedragen of een leuke boodschap aan de volgende drager. Ook kun je een toffe foto van jezelf in het item delen via de chat, die op de digitale storyline terechtkomt. Geef je jouw kledingstuk door aan een vriendin of breng je het toch terug naar The Swapshop? Dan gaat de mooie reis van het item daar verder!

ECOPOLITAN 41

Toekomstplannen

De dames van The Swapshop hebben grootse plannen en dromen en kunnen › niet wachten totdat deze werkelijkheid worden. Eén van die plannen is het uitrollen van een franchiseformule voor The Swapshop. De voorbereidingen worden nu gedaan, zodat dit jaar nog de eerste franchise winkels open kunnen. Over een tijdje moet er een The Swapshop winkel zijn in in ieder geval de grootste Nederlandse steden!

“Met een franchise formule kunnen we niet alleen swappen de norm maken en onze impact vergroten, maar ook duurzaam en circulair ondernemerschap en werkgelegenheid creëren. Samen met andere ondernemers willen we ervoor zorgen dat steeds meer mensen gaan swappen én dat het vooral ook een hele leuke en toffe ervaring is.”

Een andere droom die dit jaar in vervulling gaat, is de ontwikkeling van een circulaire productlijn, gemaakt van gerecyclede kleding uit de shops. Daarvoor gaat The Swapshop samenwerkingen aan met onder andere een recycler, ontwerper en maker. Denk hierbij aan tassen en laptop sleeves. De producten worden volledig circulair,

en krijgen labels met het verhaal achter de producten én de positieve impact ervan. Ook hiermee willen de dames van The Swapshop nog meer bewustwording creëren.

“Onze droom is dat deze producten straks niet alleen in alle The Swapshop (franchise) winkels liggen, maar ook in concept stores en op webshops. Ook willen we de producten aan organisaties en bedrijven verkopen, die de kleding misschien zelfs zelf in hebben ingezameld.”

The Swapshop heeft onlangs hun nieuwe unieke franchiseformule gelanceerd. Dat betekent dat jij nu de kans hebt om duurzaam te ondernemen als franchisenemer van The Swapshop. Ben je benieuwd? Lees dan meer op hun website en download de franchise brochure. Misschien ben jij wel één van de eerste 'local heroes' die het swappen in jouw stad op de kaart gaat zetten. 

ECOPOLITAN 42
fotograaf Lotte Spek Photography
ECOPOLITAN 43
ECOPOLITAN 44

whymatters?repair

Repairing history dates back centuries ago, starting with the underrated invention of the needle 30.000 to 60.000 years ago. Across cultures and throughout history, people have been repairing textiles to extend their beauty, wearability, and utility, for both practical and sentimental reasons. A difference at the time is that basic knowledge of textiles was more common and very valuable. Household linens and clothing were durable and expensive items, used as an "alternative currency system", because of their potential exchange value, worth caring for and maintaining.

As the nineteenth century progressed, most textile production was at a high level because of the Industrial Revolution. Which eventually shifted to one big post-colonized global industry driven by the Global North. The Era of Fast Fashion has entered. Replacing has become easier than repairing and the foundation of the industry bases itself on profit at the expense of quality, the environment, and people's rights and lives. Once it was a currency, now it is disposable.

So who is responsible for fashion waste?

Pretty simple. (Big) companies, designers, governments, consumers, people, every role is responsible and each has a different role to play. We won't come far if we keep pointing fingers at who is responsible and wait till someone has the one solution for such a complex industry. There are more solutions needed than one. And not the ones that are still based on profit.

ECOPOLITAN 45 ALICIAMINNAARD.COM

Our responsibility as clothing wearers is not limited to consuming correctly but goes further into how we maintain and pass on our clothes and eventually throw them away. A garment has no finish line but is always a starting point of another cycle and finds itself in different stages. So a product is not up for recycling after a few wears and a broken, faded garment is not up for donation.

No matter how much you take care of your garments or how well made the garment is, accidents like stains and rips will happen. So in that stage, the effort of a repair can create that other lifecycle. The act of it reminds us that making something takes time, that it is worth mending for its value and for who made it. We learn how to get better relationships with the things we own. It also reminds us that decay is inherent in our world. Denying this brought us into trouble in the first place. By repairing and improving what does not function, we improve what doesn't work. I believe that this way of looking at clothes reduces the need for new production, the existence of waste, and our feeling of never enough.

Then maybe the only thing that will still hold us back from repairing is that time is precious and repairing can take time. So fixing services are needed more than ever. The other thing that holds us back is the mentality that repairing is done in an inferior state. But now a t-shirt is cheaper than a coffee. I think repairing is more a political act where you show and say you are against this system of exploitation, colonization, overconsumption, and overproduction. And who doesn't want to identify with that? 

ECOPOLITAN 46
WATCH VIDEO
We learn how to get better relationships with the things we own.
ECOPOLITAN 47
fotograaf Louisa Stickelbruck

knowing cotton otherwise

Katoen is een van de meest bekende stoffen ter wereld en heeft een ongekende, wereldwijde geschiedenis van meer dan 400 jaar. Echter zijn veel verhalen achter katoen minder bekend. Deze onbekende, soms onverwachte perspectieven zijn verzameld en samengebracht in de nieuwe tentoonstelling “Knowing Cotton Otherwise” van het Fashion for Good Museum, die deze week opent.

ECOPOLITAN 48
FASHION FOR GOOD MUSEUM
ONTDEK DE ONBEKENDE VERHALEN VAN KATOEN IN DE NIEUWE TENTOONSTELLING
FASHIONFORGOOD.COM/MUSEUM
ECOPOLITAN 49

Katoen is een van de meest bekende stoffen ter wereld en heeft een ongekende, wereldwijde geschiedenis van meer dan 400 jaar. Echter zijn veel verhalen achter katoen minder bekend. Deze onbekende, soms onverwachte perspectieven zijn verzameld en samengebracht in de nieuwe tentoonstelling “Knowing Cotton Otherwise” van het Fashion for Good Museum, die deze week opent.

Knowing Cotton Otherwise is opgezet vanuit het raakvlak tussen mode, kunst en sociale verandering. De tentoonstelling die ontwikkeld is door een collectief van curatoren bestaande uit: Musoke Nalwoga en de beiden vaste Fashion for Good curatoren Alyxandra Westwood en Sophie van Duren. De tentoonstelling belicht de relatie tussen katoen en de mode-industrie, de rol van katoen in een steeds nauwer verweven web van mondiale culturen en de duurzame innovaties die circulaire transformatie binnen de katoenindustrie aandrijven.

Vanuit collectiviteit en gemeenschap zijn lokale kunstenaars uitgenodigd om werk te presenteren dat aansluit bij en verbindt met verschillende thema’s die betrekking hebben op het verhaal van katoen, de

impact op de planeet en de mensen, en een ervaring creëren die zowel de geest als de zintuigen stimuleert.

Hoe voelt en klinkt het als een kledingstuk in indigo verf wordt gedompeld? En is de steeds veranderende aard van het water niet het ultieme symbool voor de bewogen geschiedenis van katoen en de vele mensen wiens leven het door de eeuwen heen heeft beïnvloed?

Knowing Cotton Otherwise wordt gepresenteerd in verschillende fasen, waarbij de tentoonstelling het hele jaar door uitbreidt en verandert. Artiesten die hun werk tentoonstellen in de eerste fase zijn; Benoît Gilles Michel, Caithlin Courtney Chong, Mario Gonsalves, Niño Divino, Noah Cohen, Nsimba Valene en Tasio Bidegain evenals de collectieven OSSO Archive, Studio Papa en The Gang is Beautiful, die elkaars projecten ondersteunen en eraan bijdragen. Daarnaast worden door de kunstenaars in hun installaties ook innovatieve oplossingen van Fashion for Good Innovators, Oritain en Officina39, , gebruikt. Deze vernieuwende technologieën richten zich op oplossingen binnen de katoenproductie zoals herkomst en traceerbaarheid, verven en watergebruik.

ECOPOLITAN 50
fotograaf Lorenzo de Wit

Door verschillende kunstvormen en verhalen te mixen, creëert Knowing Cotton Otherwise een veelzijdige ervaring waarbij bezoekers worden uitgenodigd om katoen op een andere manier te bekijken en te ontdekken. Een plek waar bezoekers worden uitgedaagd om de inhoud te bevragen, hun eigen ideeën te onderzoeken en samen met anderen een proces van zelfreflectie en kritische beschouwing aan te gaan.

Waar komt katoen vandaan? Hoe wordt het gekweekt? Wat is de toekomst van katoen en de rol van innovatie? Hoe moeten we ons verhouden tot de meer twijfelachtige aspecten van katoen; van zijn geschiedenis van gedwongen migratie tot meer moderne uitdagingen? En hoe kunnen we de verbindingen en kansen die katoen creëert vieren?

De tentoonstelling nodigt de bezoekers uit voor een dialoog, zet aan tot spelen en wekt verwondering op in een sfeer die inspireert tot verbinden, uitwisselen en samenzijn. De combinatie van kunst, design en wetenschap creëert een kleurrijke en

OVER HET FASHION FOR GOOD MUSEUM

interactieve ruimte. In die ruimte kunnen bezoekers hun ervaring met openbare en educatieve programma’s onderzoeken, in zich opnemen en erop reflecteren, om zich vervolgens verder in deze onderwerpen te gaan verdiepen.

Knowing Cotton Otherwise opent zijn deuren voor publiek op 7 Oktober 2022 en zal een heel jaar te zien zijn in het Fashion for Good Museum op Rokin 102 in Amsterdam.



Fashion for Good Museum, Rokin 102, Amsterdam

fashionforgood.com/museum voor meer informatie

Stichting Fashion for Good, met ANBI-status, heeft in oktober 2018 zijn deuren geopend als interactief modemuseum en richt zich op de toekomst van fashion. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de juiste keuzes voor die kleren een positieve impact kan hebben op de modeindustrie. Fashion for Good gelooft dat de modeindustrie kan én moet veranderen, en helpt daarom om de juiste kennis hierover te verspreiden. Een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, duurzaamheid of innovatie.

Fashion for Good zet zich niet alleen in als changemaker met het museum, maar brengt ook de mode-industrie samen via hun Innovatieplatform. Dit platform brengt innovatieve oplossingen - vaak start-ups - samen met internationale kledingmerken en fabrikanten om zo nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen te stimuleren en op te schalen om zo de industrie te veranderen.

De organisatie wordt ondersteund door de Laudes Foundation als initiator en ontvangt ook steun van VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Kickstart Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Europese Unie via het Allthings.bioPRO project, onderdeel van het onderzoek- eninnovatieprogramma Horizon 2020. Het Fashion for Good Museum is officieel geregistreerd bij het Museumregister en de Museumvereniging en is gratis te bezoeken met een Museumkaart.

FASHION FOR GOOD MUSEUM

ECOPOLITAN 51 
ECOPOLITAN 52
fotograaf Baldwin Henderson

DUTCH SUSTAINABLE FASHION WEEK 2017

talking trash

5 JAAR LATER!

INTERVIEWS CIRCULAIR FASHION DESIGNERS

DANYA WEEVERS, HELLEN VAN REES, JUDITH VAN VLIET & MAP RENES

ECOPOLITAN 53

studio danyaweevers

Ben je direct duurzaam begonnen?

Helaas niet, tijdens mijn studie was er helemaal geen aandacht voor de bar slechte kledingindustrie oftewel de fast fashion. Wel vond ik natuurlijke stoffen zoals katoen, wol en viscose altijd al fijner om mee te werken.

Eigenlijk zijn mijn ogen pas echt geopend toen ik de documentaire “The True Cost” had gezien. Op dat moment wist ik even niet of ik alle kleding weg wilde doen of wilde behouden. Het voelde namelijk niet goed om mijn huidige kleding te behouden, maar aan de andere kant was het nog vervuilender om het weg te gooien.

Zo kwam ik er dus achter dat normaal katoen nog schadelijker is dan vele synthetische stoffen. Daarom werk ik nu alleen met Katoen dat een GOTS keurmerk heeft. En met stoffen zoals Tencel, Hennep, Pinatex, Recycled PET of andere gerecyclede stoffen. Ook heb ik er bewust voor gekozen om de productie zoveel mogelijk lokaal te houden en anders binnen Europa. Het is voor mij echt een eis dat ik onverwachts langs kan gaan bij de productiebedrijven en mag praten met de werknemers.

Waar zit voor jou de uitdaging in duurzame mode?

Ik denk bij het stukje educatie en transparantie. Aangezien er zoveel mensen nog onwetend zijn. Of simpelweg denken dat ze een duurzaam aankopen doen, maar ze eigenlijk te maken hebben met greenwashing. Duurzame mode kost nou eenmaal meer. Ik probeer uit te leggen dat als zij stoppen met het consumeren van kleding, ze het niet hoeven te merken in hun portemonnee. Fast Fashion is echt een manier van leven dat drastisch zou moeten veranderen. Momenteel zien consumenten alles als een wegwerp product. Dat in combinatie met onze hebzucht is, denk ik het grootste probleem.

Als je kijkt naar hoe je bent begonnen, verschilt het dan veel met wat je nu doet?

Duurzame mode maken, is echt totaal anders dan hoe het mij is geleerd tijdens mijn studie. Al jarenlang hou ik mij niet meer bezig met de trends. Ik probeer mij zoveel mogelijk te verdiepen in textielinnovaties. Momenteel weet ik niet of

ECOPOLITAN 54
DANYAWEEVERS.COM
ECOPOLITAN 55

ik mijzelf nog een ontwerper kan noemen. Aangezien ik het ontwerpen meer links laat liggen. De eerste vraag die ik mezelf stel is: “wat voor een impact maakt mijn kleding ?”. Het gaat ook verder dan alleen het ontwerpen. Wat gebeurd ervoor en erna? Hoe maak ik de cirkel weer rond? Daarom werk ik bijvoorbeeld met statiegeld op mijn producten. In de hoop dat de kleding niet op een afvalberg terecht komt. En ik de kleding een 2e leven kan geven of kan recyclen. Zelfs het knipafval van de stoffen bewaar ik om er sieraden of zelfs vloerkleden van te maken.

Als je iets opnieuw mocht doen wat zou het dan zijn geweest?

Dat is lastig. Ik ben niet iemand die snel spijt heeft van dingen en veel ook zie als een leermoment. En dat alles mij heeft gemaakt tot wie ik nu ben. Maar ik denk dat in het begin ik enorm blij was om naar Vancouver en Londen Fashion Week te gaan. Door mijn enthousiasme niet reëel heb kunnen kijken. Nu ik er op terugkijk was het een leuke ervaring. Maar het heeft mij niet verder geholpen en had ik de tijd en geld beter ergens anders in kunnen steken.

Hoe nu verder ?

Sinds vorige jaar heb ik een basis collectie ontworpen waar ik elk jaar een paar items aan toevoeg. Daarnaast komt er een ander leuk product, dat 80% is gemaakt van de snij-afval. Helaas kan ik daar nog niet over vertellen. In ieder geval hoop ik dat mijn kleding in steeds meer winkels komt te liggen. Vorig jaar, tijdens Frankfurt Fashion Week zou ik naar NEONYT gaan. Door de corona is het helaas meerdere keren uitgesteld. Ik denk dat ik dit jaar nog oversla en weer op tour ga in Europa. 

ECOPOLITAN 57
fotograaf Kasimir Szekeres Photography model Silke Otten @Skinsmodels MUAH Carien Waaijer

hellen van rees

Je bent begonnen met mode collecties, maar nu doe je dat niet meer, hoe zit dat precies?

Ik ben 10 jaar geleden begonnen met mijn mode label, toen deed ik seizoenscollecties, een lente/zomer collectie en een herfst/ wintercollectie die ik dan in (internationale) beurzen en shows presenteerde. Dat was een hele leuke, maar ook turbulente tijd en die aanpak ging mij steeds meer tegenstaan. Ik ben een materialenmens en wil daar steeds nieuwe, betere mogelijkheden in ontdekken. Met mijn mode kon dat maar beperkt vanwege de andere belangen. Ik heb toen besloten een seizoensloze, slow fashion collectie te gaan maken, vanuit de seizoensgebonden collecties, ik kreeg daar nog steeds interesse op vanuit particuliere klanten. Deze bereid ik nu langzaam-maar zeker- uit met nieuwe items, als het ook daadwerkelijk wat toevoegt.

Zijn jouw mode items Forever?

Forever zou ik niet durven te zeggen, het zijn zeker items die niet meegaan in allerlei vluchtige trends, en juist om lang plezier van te hebben. Daarbij is het aankoopproces

ook zo dat het spontane aankopen vermijdt. In mijn webshop bijvoorbeeld, doe ik niet aan standaard maatvoeringen, maar laat ik de klant haar maten (borst, taille, heup…) omtrek doorgeven. De kleding moet goed passen bij de persoon. Ik stop een hoop aandacht in het maak-proces, dan hoop ik ook dat het zo geconsumeerd wordt. Misschien snij ik mezelf hierdoor op een bepaalde manier in mijn eigen vingers, maar ik heb nauwelijks retour-zendingen en el tevreden klanten. Dat vind ik heel belangrijk.

Je bent ook betrokken in onderzoeksprojecten, hoe combineer je dat?

Ja, toen ik geen collecties meer deed, kwam er door de vrijgekomen ruimte tijd om meer de gaan verkennen, om mij heen te kijken en samen te gaan werken, dat is parallel gegaan op het gebied van duurzaamheid en op het gebied van smart textiles. De duurzaamheidsvraagstukken liggen in het verlengde van mijn collectie en ik ontwikkel de items aan de hand daarvan, waarmee de collectie ook haast een testlab is voor de nieuwe ideeën. Denk aan het gebruik van zoveel mogelijk post-consumer gerecycled materiaal, en de items zo

ECOPOLITAN 58
HELLENVANREES.COM
ECOPOLITAN 59
ECOPOLITAN 60

ontwerpen dat ze ook weer hoogwaardig gerecycled kunnen worden, dat is mooi te zien in de producten die ik als resultaat van het Going Circular, Going Cellulose project heb gemaakt. Het lukt nog niet in elk geval perfect, maar er zijn al wel mooie ontwikkelingen. Ik probeer mijzelf in ieder geval heel scherp te houden op nieuwe mogelijkheden zodat ik zeer bewuste keuzes kan maken voor de materialen, gebruik en verwerkingsmogelijkheden van de items, en hier ook kennis over te delen met bijvoorbeeld studenten.

En hoe zit het dan met Smart Textiles?

Dat is ontstaan vanuit een textiel dat ik voor mijn mode-collectie had ontwikkeld. Dat is opgebouwd uit vierkanten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het leuke van onderzoek is dat het ook in samenwerking is met allerlei disciplines. Door de ruimte en openheid die ontstond door niet meer zo met die seizoenen bezig te zijn, ben ik ook meer met technologieontwikkeling in aanraking gekomen. Ik ben gevestigd in Twente, en er gebeurd hier van alles op dat gebied. Ik heb gemerkt dat ik als ontwerper ook echt iets kan toevoegen juist omdat ik dichter bij de gebruiker zit en wel die vertaalslag kan maken. Ik ben wearables

gaan ontwikkelen ik multidisciplinaire projectteams. Bijvoorbeeld een vestje voor kinderen met ademhalingsproblemen die thuis oefeningen moeten doen om een betere ademhalingstechniek te leren. Dat kan pas echt goed werken als het ook de gebruikers aanspreekt!

Wat is de volgende mijlpaal?

Van de zomer bestaat mijn bedrijf 10 jaar dus dat moet gevierd worden! Daarom komen er een aantal nieuwe stukken in collectie en ga ik een mooi feestje geven voor de mensen die op een of andere manier betrokken zijn geweest in de afgelopen 10 jaar. Naar de toekomst kijken, maar ook af en toe even stilstaan bij wat er allemaal al is gebeurd in de tussentijd!! 

ECOPOLITAN 61
ECOPOLITAN 62

vanjudithvliet

Wat is jouw achtergrond?

In 2012 ben ik afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, in de richting Fashion Design. Vervolgens heb ik nog een extra stage in Londen gedaan om meer werkervaring op te doen bij een modelabel. Hier heb ik enorm veel extra geleerd en ben ik voor mijzelf gestart. Ik heb 5 collecties uitgebracht, vaak in samenwerking met schoenenontwerpers. Collecties die zowel kunstzinnig als draagbaar zijn, wat ik een toffe combinatie vind.

Hoe heb je deelgenomen in 2017?

Met de Talk to Trash show. Hierbij showden vele designers een outfit gemaakt van afval. In mijn geval een outfit van gerecycled denim in combinatie met een stof van gerecyclede tampons (restafval vanuit fabricage). Deze outfit was in samenwerking met Enschede Textielstad die zowel de stoffen ontwikkeld als geweven heeft. Een outfit die voor veel ophef zorgde omdat ‘tampons’ en ‘gerecycled’ in één zin niet zo

fris klinken.

Werk je altijd duurzaam?

Toen ik nog studeerde was ik hier minder mee bezig maar naar mate ik mijzelf verder ontwikkelde en meer en meer over de vervuiling van de mode-industrie te weten kwam, ben ik echt op duurzaamheid in gaan zetten. De materialen die ik gebruik zijn vaak of van gerecycled materiaal of biologisch geteeld of het zijn materialen die sowieso een lage impact op het milieu hebben. Daarnaast kijk ik ook waar de materialen gemaakt worden, het liefst wil je natuurlijk materialen die zo dicht mogelijk bij huis gemaakt worden. In het verdere proces werk ik ook duurzaam door op kleurstoffen te letten, groene energie te gebruiken en zo min mogelijk afval te maken tijdens het gehele proces.

Kun je voorbeelden van je werk noemen hoe je de duurzaamheid terug ziet?

In de collectie Van Hollandse Bodem, in samenwerking met schoenenontwerpster

ECOPOLITAN 63
JUDITHVANVLIET.NL

Amber Ambrose Aurèle, hebben we bijna alleen maar materialen uit Nederland gebruikt, zowel rest afval als gerecycled, als linnen, wol en visleer. De verfstoffen die we nog toegepast hebben zijn op natuurlijke wijze en/of met zo laag mogelijke impact voor milieu. Het was een enorme uitdaging om binnen die kaders te werken maar het is ons gelukt! Mensen waren onder de indruk hoe veel er eigenlijk mogelijk is zo dicht bij huis, omdat we zo gewend zijn dat de hele textielindustrie zich grotendeels in Azië afspeelt.

Waar ben je nu mee bezig?

Sinds de geboorte van mijn zoontje 2 jaar geleden doe ik iets meer freelance werk, ik (ver)maak items op maat, doe stylingopdrachten vanuit eigen garderobe, geef naailes en ik help startups met designs en/of begeleiding van sampling. Hierbij help ik ook waar nodig op duurzaamheid, zoals materiaal of productielocatie. Verder ben ik nu net op het punt om wel weer zelf iets neer te zetten. Over een half jaar breng ik een duurzame conceptuele minicollectie uit, die hopelijk weer veel mensen inspireert. 

fotograaf

Melissa Houben

art direction

Melissa Houben & Willemijn Bos

set design

Willemijn Bos

modellen

Kim & Crystal (Models Rock Agency)

make up & haar

Calou Jansen

kleding

Judith van Vliet

schoenen

Amber Ambrose Aurèle

ECOPOLITAN 64

map renes

Hoe was het om mode te showen bij de Talking Trash show van de DSFW in 2017.

Het was bijzonder om opnieuw een uitnodging te krijgen van DSFW Organisatie. Thema van de circulaire modeshow was 'Talking Trash.' Hiervoor heb ik speciaal een nieuwe collectie 'Beautiful Garbage' vormgegeven. Bij visafval denk ik aan natuurlijke vishuid. Het grafische effect ( licht / donker) is bepalend geweest voor het vormgeven van een jurk en de rokken. Voor de blouses heb ik een smoezelige print gemaakt met vieze vegen afgeleid van de textielafvalberg.

Hoe ben je op het idee gekomen om mode te maken van zalmleer?

Het was niet mijn idee. Thecla Bodewes, eigenaresse van scheepswerf Bodewes heeft mij op visleer geattendeerd. Als promotor duurzame mode had ik haar gepolst of zij model wilde zijn.

Zij reageerde enthousiast en stelde voor om een zalmleren jurk te showen. Een paar weken later ontving ik een doos met zalmleer afkomstig van een vislooierij uit Urk. Enige tijd later heb ik samen met Wilma Smit, modestyliste, een eerste zalm jurk gemaakt. Inmiddels is dat alweer tien jaar geleden. Door het black dress patroon en materiaal is het een tijdloze jurk.

Hoe ging het verder met mode maken van zalmleer?

Dat stopte.

Hoe bedoel je?

Het maken van een jurk voor Thecla was ter gelegeheid van een duurzaam event, waarvoor zij ambasadeur was. En Mode maken voor de modeshows van de DSFW was een vorm van een modestatement. Het concept 'Jas-JurkTas' belandde op de plank. Op dat moment was mijn focus bij het maken van programma’s voor salons. Als groene doen-ker heb ik verschillende concepten bedacht en georagniseerd. Met als doel om andere mensen te enthousiasmeren om ecobewuste keuze te nemen. Mijn kwaliteit van modeshowvormgever heb ik ingezet om duurzame mode te promotem. Hoe bijzonder dat in 2016 mijn eigen mode items 'Waterzooi' zijn geshowd bij de Designers Show DSFW in de Hallen in Amsterdam.

Modestatement.

Nog steeds maak ik mode van zalmleer om een modestatement te doen. Met mijn modeservice ROKK on ROLL wil ik het verhaal uit rollen over circulaire economie en #NoWaste. Zalmhuid is visafval van de vis, die bestemd is voor de consumptie. Het looien van de vishuid is een oude, culturele

ECOPOLITAN 66
MAPRENES.NL
fotograaf Job Boersma

traditie.

Verder maak ik 'mode by order.' Hierbij betrek ik de opdrachtgever bij het ontwerpproces. Zo hoop ik dat de opdrachtgever een lange relatie aangaat met het kledingstuk. Daarna is er de optie om het zalmleer opnieuw vorm te geven naar een ander product. Bijvoorbeeld een rok veranderen naar een rugtas.

Ook ben ik aan het ervaren hoe het is om rokken en tassen uit te lenen / te verhuren. Zoals dat in de toekomst steeds vaker zal gebeuren, passen bij de circualire economie. Als consument betalen voor het werkelijk gebruik van een (mode)product.

Hoe is jouw ervaring met verhuur?

Als ik eerlijk ben, heb ik tot nu toe jurk, rokken en tas uitgeleend aan bekenden. Voor Duurzame Dinsdag heeft Liedewij de Graaf- ik CircuLEER een rok en tas geleend. Zij was genomineerd en wilde zich kleden in circulaire mode. Of voormalig politica Carla Dik, die voor Prinsjesdag 2020 een clutch heeft geleend. Het is leuk om te ervaren hoe het is om mode uit te lenen.

Wie draagt jouw kleding?

Vaak zijn dat vrouwen en mannen, die zelf ook actief zijn met duurzaamheid of circulaire economie. Soms politici. Mijn eerste rok was voor Janet Mensink. In

2014 was zij een gastspreker bij Fashion Revolution Salon in het Stedelijk Museum in Zwolle. Op dat moment werkte zij bij Solidaridad en nog steeds zet zij zich in om de mode industrie te verbeteren. Dit jaar heb ik een herencolbert vormgeven voor een circulair ondernemer. Het dragen van het colbert is een aanleiding voor een ontmoeting. De stropdassen worden door mannen en vrouwen gedragen.

Heb je al een idee voor een nieuwe collectie?

JA een rok in regenboog kleuren. Nou ja, bijna. Het lijkt me tijd om meerdere kleuren te gebruiken voor een ontwerp. Van de nieuwe rok wil ik foto’s maken voor een stofprint. Van de stof maak ik rokken en blouses. Het idee is dat ik voorlopig zelf de oervorm in bezit hou. Van de stofprint kan ik mode maken en is de stof te koop om zelf een kledingstuk te naaien. Do it yourself!

In de toekomst ?

Maken, denken & doen! In de toekomst mode maken ‘by order’ van zalmleer. Blijf ik mode inzetten als communicatiemiddel voor de SDG's. Het lijkt me leuk om vaker een co-creatie te doen zoals de jurk T’ Unique. En ja … vanuit mijn creatieve brein (kunstenaar zijn) blijf ik acties doen voor een beter, leuker leven op planeet aarde. 

ECOPOLITAN 68
ECOPOLITAN 70 AFRIEK.COM

afriek

BLOOM COLLECTION ORGANIC

let’s go to the countryside, connect with nature. where we can hear our thoughts, dance with the wind, hear the birds sing. learn from the flowers, the plants and the trees. let mother nature's cycles guide us. after turning inwards in winter, now it’s time to bloom. in the countryside of Musanze, Rwanda, our dresses are dyed in tune with nature pits of avocados. shallot skins. leaves of local trees on organic cotton from Tanzania. nature shows us abundance: everything can be transformed into something new. creating beauty from waste. creating in harmony with the earth. connecting deeply and bloom together.

ECOPOLITAN 71
THE COTTON + NATURAL DYES, FULLY SOURCED IN EAST AFRICA.

Join us to Rwanda, where our dresses are ethically made and dyed with plants. At AFRIEK we constantly improve fashion production for our fellow humans and for the environment.

Natural Dyes

We want to show the world the beauty nature has to offer us. So together with Handspun Hope, a social enterprise in the west of Rwanda, we colored our entire collection from regional plants, such as avocado pits and shallot skins.

“Your skin is your largest organ – better to feed it with the most natural fabrics and dyes.”

Local Organic Cotton

Sivan, our founder, personally traveled to meet with the farmers and see the organic cotton fields in Tanzania, the closest source for organic cotton to Rwanda. The cotton cooperatives strongly align with our values, as they guarantee buying cotton from the farmers who own their land, get training and farm in a regenerative way through crop rotation. Only rainwater is used for production of the cotton. The cotton then was woven and printed at UTEXWRA, a local Rwandan mill and printer, a primeur for Rwanda and an important step forward for sustainable fashion production.

Pioneering Cross-cultural Collaboration

The dress was designed as a trans-continental collaboration between Rwandan artist Crista Uwase, French textile designer Stéphane Barbier, and Dutch-Japanese designer Lisa Konno. For the first time AFRIEK designed its own print incorporating Crista’s hand drawn designs, inspired by the Imigongo, a national traditional pattern that is an important part of Rwandan’s heritage. As always, the dress is sewn by our great team of tailors in Kigali, Rwanda and you will find the name of the tailor who made your dress stamped in the neck label.

Slow fashion

Our Spring/Summer 2022 collection is in fact one piece. In contrast to over production and big collections we introduce a Uniform: a flowy shirt dress that fits as many bodies as possible because of its wide fit. We hope to inspire and enable you to wear a dress that aligns with your values while you’re working on making a change in this world. Our community reflects that they feel the love that was put into creating this product.

“Wearing the dress for me felt empowering, feminine and light. It connected with me in a way I think I’ve never felt connected to before, especially with a clothing item.”

Truly Together

Our aim is to create mutually valuable and respectful collaborations with everyone we collaborate with. Sustainability, equality and transparency are central to our core philosophy and have been so since 2013. We produce everything in our atelier in Kigali, Rwanda where we also produce white label for other sustainable fashion brands and companies. Since we researched and developed Rwanda’s first locally sourced and produced organic cotton, we have been sharing it with other Rwandan fashion brands. We can make the biggest impact when we truly work together. 

AFRIEK is sold online at www.afriek.com and for rent at www.lena-library.com in Amsterdam.

Watch our documentary here

Last year’s publications

Read our manifesto here

ECOPOLITAN 72

Wear the change, We are the change. Our difference is our power.

aarden

Het eerste vegan maatpak van het duurzame modelabel Aarden is begin dit jaar gelanceerd. Aarden, sinds 2012 koploper op het gebied van duurzame maatpakken, heeft haar ruime assortiment maatkleding uitgebreid. Het innovatieve pak is helemaal vrij van dierlijke materialen. “We zijn blij en trots dat we nu de groeiende groep bewuste, stijlvolle consumenten een volledig vegan pak met een perfecte pasvorm kunnen aanbieden”, vertelt Erik Toenhake, eigenaar van Aarden.

ECOPOLITAN 74
EERSTE VEGAN MAATPAK GELANCEERD
AARDEN.SPACE
ECOPOLITAN 75

We zien de vraag naar vegan pakken en jasjes enorm toenemen, zowel voor mannen als vrouwen. Traditioneel wordt er voor het binnenwerk, het borststuk en de schoudervulling van het jasje, gewerkt met paarden- of kamelenhaar. Dennis Vink, op Instagram beter bekend als Plantbased Dennis, vroeg of wij een vegan maatpak voor hem konden creëren en die uitdaging zijn we aangegaan. Samen met onze producent zijn we op zoek gegaan naar alternatieve materialen en zo ontstond het eerste exemplaar. Het resultaat is schitterend”, vertelt Toenhake.

Influencer Plantbased Dennis: “Eindelijk een duurzaam én vegan maatpak van de hoogste kwaliteit! Hier zat heel diervriendelijk Nederland op te wachten. Aarden heeft alles met zorg uitgezocht, de begeleiding van Erik was hartstikke fijn en het resultaat heeft al mijn verwachtingen overtroffen.”

Dankzij de verschillende vegan opties kan Aarden klanten die zich volledig diervrij willen kleden nu ook op hun wenken bedienen. Zo kunnen zij goed gekleed een positieve impact maken en bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld. Het assortiment aan stoffen en knopen dat diervrij is, bestaat momenteel uit linnen, katoen, gerecyclede katoen, bamboe en hennep stoffen en steennoot, hout, metaal en hergebruikte knopen.

Over Aarden

Aarden is sinds 2012 pionier op het gebied van duurzame maatkleding. De plek waar mooie maatkleding en een betere wereld samenkomen. Het modelabel uit Arnhem biedt perfect op maat gemaakte trouwpakken, zakelijke pakken, overhemden, broeken, colberts, gilets, blouses, rokken, jurken en jassen.

Vanwege de grote impact van de mode-industrie op het klimaat en arbeidsomstandigheden kiest Aarden bewust voor het betalen van een eerlijk loon en voor productie in Tsjechië en Marokko. Door maatwerk aan te bieden, vindt er geen

overproductie plaats en dragen klanten de kleding een stuk langer dan gemiddeld. Aarden draagt ook bij aan de circulaire economie vanwege het feit dat wanneer een pak klaar is om gerecycled te worden, het geretourneerd kan worden. Het oude pak krijgt dan een nieuw leven in een andere vorm en de klant ontvangt een tegoed van € 100,-.

Aarden werkt onder andere met stoffen met het GOTS keurmerk, BlueSign gecertificeerde stoffen en ook steeds vaker met gerecyclede stoffen. Deze hebben veel minder impact op het milieu vanwege hun circulariteit. De grondstoffen voor deze stoffen zijn onder andere gerecycled denim en gerecycled katoen dat afkomstig is van knipafval uit de modebranche. In samenwerking met Enschede Textielstad beschikt Aarden over een onderscheidende collectie gerecyclede stoffen. Stoffen met hun eigen verhaal, dat vertaald mag worden naar prachtige maatkleding. 

ECOPOLITAN 76
fotograaf Katja Diroen

ecowings

DURABLE IN EVERYWAY

Ecowings maakt bijzonder tassen en accessoires in India van afgedankte binnenbanden van vrachtauto’s. Zo komen deze banden niet in de afvalstroom terecht en worden ze niet in de open lucht verbrand. Ecowings biedt hiermee lokale ambachtslieden in de Indiase regio Indore schone en veilige werkgelegenheid tegen een eerlijke vergoeding. En doordat Ecowings alleen robuuste en sterke materialen gebruikt zijn de producten net zo duurzaam in gebruik als dat ze geproduceerd worden.

Oude banden waardeloos?

Waardevol!

Het verhaal van EcoWings begint bij de Indiase designer Kapil Sharma, docent op de School of Design in Indore (India). Kapil is erg bevlogen als het gaat om het omzetten van waardeloze materialen in kwaliteitsproducten en brengt dat ook graag over op zijn studenten. Indore ligt in het centrum van India en er komen veel vrachtwagens dagelijks hun banden wisselen. Daarom zie je er overal garages waar torenhoge stapels oude vrachtwagenbanden liggen. Kapil komt daar elke dag langs. Op een dag kreeg hij een ingeving: het materiaal van die binnenbanden lijkt veel op leer… Hij ging ermee experimenteren. Het rubber bleek sterk, soepel en waterdicht en had een mooie robuuste uitstraling. Net als bij leer is elke band anders, de gebruikssporen zie je terug in het materiaal. Dat geeft het juist charme en maakt ieder product uniek.

Banden hergebruiken bespaart CO2

Jaarlijks worden er wereldwijd een miljard autobanden afgedankt. Door banden te hergebruiken voorkomt Ecowings dat ze verbrand worden. Autobanden zijn een lastig product in de recycle-keten, want van

een gebruikte autoband kan je niet weer een nieuwe autoband maken. In landen zoals India worden banden namelijk vaak als brandstof gebruikt omdat ze heel veel warmte genereren, bijvoorbeeld in de steenindustrie. Je kunt je voorstellen dat het verbranden van rubber bijzonder slecht is voor het milieu en voor de gezondheid. Bij het verbranden van 1 band (7 kg rubber) komt 12 kg CO2 vrij. In 2021 heeft Ecowings ongeveer 1000 banden gered van verbranding en daarmee dus 12.000 kg CO2 bespaard. Door autobanden te upcyclen beschermt Ecowings de natuur en de dieren, en creëren ze bewustwording dat we zuiniger met onze grondstoffen om moeten gaan.

Eerlijk en sociaal

De producten van EcoWings worden vervaardigd in het eigen atelier in Indore. EcoWings is een op en top sociaal en eerlijk bedrijf en wil alles graag zo transparant mogelijk houden. Vrouwen uit de lokale omgeving – sommigen kunnen nauwelijks schrijven of rekenen - krijgen bij Ecowings een opleiding. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze dingen moeten opmeten en berekenen en hoe ze mallen moeten maken. Ook leren ze het rubber op maat snijden, de verschillende delen aan elkaar naaien, de ritsen en andere details bevestigen etc. Het werk vindt plaats in een prettige en veilige

ECOPOLITAN 78 ECOWINGS.NL

werkomgeving en wordt eerlijk betaald. Dankzij dit werk kunnen de vrouwen hun kinderen genoeg te eten geven en naar school laten gaan.

Alles is handwerk

Er zit veel werk in het vervaardigen van een tas, zeker omdat er gebruik wordt gemaakt van geupcyclede materialen. Het begint met het ophalen van de banden bij de garages en vervolgens het schoonmaken van die banden. Dit wordt door een aantal mannen gedaan, op het dak van de werkplaats, met water en groene zeep. Het rubber wordt daarna geperst en aan de hand van mallen worden de stukken rubber geknipt en vervolgens op de naaimachine verwerkt tot een tas. Na het naaien volgt nog het bevestigen van de details, het oppoetsen van het eindproduct, de kwaliteits check van elk item, het labelen, inpakken en versturen van de producten. Het is allemaal honderd procent handwerk.

Het resultaat mag er zijn

Ecowings laat zien dan het echt mogelijk is om van afval nieuwe hoogwaardige producten te maken. Want de producten van EcoWings zijn namelijk kwalitatief goed en gewoon écht leuk. Ze kenmerken zich door hun robuuste en unieke karakter. Het assortiment

is de afgelopen jaren flink uitgebreid. De collectie bestaat uit stoere rugtassen, heuptasjes (fanny packs), laptoptassen, schoudertassen, tablethoezen, notitieboeken, etuis, hoesjes voor de mobiele telefoon, portemonnees, riemen, sleutelhangers en (kerst) decoraties. De producten worden verkocht via de eigen webshop in Nederland maar ook door (web)winkeliers in Nederland en andere Europese landen.

Oog voor kwaliteit

Bij Ecowings zijn ze continu bezig de producten én de wereld een stukje beter te maken. Begin 2022 is de nieuwe Wings Collectie gelanceerd en zijn er – waar dat nog kon - verbeteringen aangebracht. Zo zijn de ritsen 100% waterdicht en zijn er extra dikke kussenbodems in de rugzakken en laptoptassen genaaid om de laptop nog beter te beschermen. Tot slot is aan de binnenen buitenkant naast afgedankte autobanden ook gecertificeerd Rpet (gerecyclede petflessen) gebruikt. Hiermee heeft Ecowings een nieuwe stap gezet in het upcyclen van afval. 

ECOPOLITAN 79

boro*atelier

Textielverven is het meest vervuilende onderdeel in de textiel industrie. Dat wordt pijnlijk zichtbaar in de rivieren in de landen waar onze kleding wordt gemaakt. In de documentaire RiverBlue (2016) zegt de Italiaanse duurzame modeontwerpster Orsola de Castro daarover: “Als je kijkt naar de kleur van het water, dan zie je wat dit seizoen de modekleur is”. Dat klinkt triest, en dat is het ook. Chemische resten van verf komen in het afvalwater van fabrieken en belanden uiteindelijk in beken en rivieren. Textielverven is wereldwijd dan ook verantwoordelijk voor twintig procent van de jaarlijkse watervervuiling door industrie1. De hoogste tijd dat we meer gaan doen met de innovaties rond textielverven. Het Amsterdamse BORO * ATELIER laat zien dat dat prima kan met reststromen. In dit naai- verf en productie atelier krijgen avocadoschillen, koffiedik, verlepte bloemen en oud ijzer een nieuwe bestemming, namelijk als grondstof voor textielverf.

ECOPOLITAN 81
VERFT TEXTIEL MET AVOCADOSCHILLEN, SPIJKERS EN VERLEPTE BLOEMEN
BOROATELIER.NL
TEKST INEKE VAN ZANTEN (GREENWISH)

Verspil niets

Lotje Terra (oprichter van BORO * ATELIER): “Boro betekent in het Japans ‘gebruik alles, verspil niets’ En dat is precies onze missie Wij willen niets verspillen of verloren laten gaan: geen grondstoffen, geen talenten van mensen, geen kennis. In het atelier werken we met drie ambachten: natuurlijk kleuren van textiel, zeefdrukken en naaien. We werken voor opdrachtgevers als Lush, Kings of Indigo en ontwerper Camiel Fortgens. En we hebben onze eigen baby lijn, BORO * MINI, met 100% natuurlijke producten voor baby’s.”

In het atelier werken mensen met een afstand tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Via een leer-werktraject kunnen zij hun talenten ontwikkelen. In de vier jaar tijd dat het atelier bestaat hebben meer dan honderd mensen meegedaan. Statushouders, mensen zonder werk, of mensen met een burn out: Bijna de helft van hen vond ook weer een volgende plek.

Kennis over natuurlijk textiel verven

“Natuurlijk kleuren van textiel is in veel

Oosterse landen een oude traditie, die in de oudere generatie nog levend is. We realiseren ons niet genoeg hoeveel waarde er in deze kennis zit voor een duurzamere verfindustrie. De beste galappel (een natuurlijk pigment) komt bijvoorbeeld uit Syrië. Deze kennis brengen we met ons project Stadskleuren naar boven. Dit hebben we vorig jaar gedaan in Amsterdam West, maar zouden we op veel meer plekken willen doen. Naast het ophalen van bestaande kennis maakten we bewoners en lokale ondernemers er ook bewust van dat afval eigenlijk een basis kan zijn om nieuwe producten mee te maken.

‘gebruik alles, verspil niets’

Denk hierbij aan koffieresten, schillen van avocado of bijvoorbeeld spijkers. Maar ook verlepte bloemen, vruchten of ingrediënten van een maaltijd kunnen een bron van inspiratie zijn. Het is mogelijk om hier verf van te maken en textiel mee kleuren. Zo kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale circulaire economie. Wat is er

ECOPOLITAN 82

mooier dan met etensresten uit de buurt, op lokaal niveau textiel te kleuren en dat weer in de stad te verkopen? Zo wordt de circulaire kringloop heel tastbaar.”

Verlepte bloemen als textielverf

De afgelopen twee jaar heeft BORO * ATELIER veel ervaring opgedaan met allerlei soorten grondstoffen en producten. Ze staan nu op het punt om op te schalen. Lotje deelt haar wens om een paar machines te kopen: “Ja, daarmee zouden we de productie kunnen verdrievoudigen. Er komt ook steeds meer vraag naar natuurlijk geverfde producten. Eerst werkten we heel erg op gevoel en deden we daardoor ook veel ontdekkingen. Maar nu zijn we al onze recepten aan het vernieuwen zodat we deze kunnen gebruiken in de machines. Om de textiel industrie te verbeteren willen we nog meer met gerenommeerde kledingmerken gaan werken en met speciale collecties. Eind deze maand lanceren we met An.nur iets nieuws. Je koopt of geeft een lakentje voor een baby en daarbij kun je de optie kiezen om van de bloemen service gebruik te maken. Je bewaart dan de bloemen die je gekregen hebt bij de geboorte van je kindje en zodra de baby uit het lakentje is gegroeid is stuur je deze samen met de bloemen op. Wij maken met de bloemen een print en dan maken we er een vlaggetje van. Zo kun je nog heel lang na genieten.”

Textielverf revolutie

Natuurlijk textielverven: het heeft een bijzonder oude geschiedenis. Maar in deze tijd staat het eigenlijk weer in de kinderschoenen en verdient het opnieuw de aandacht. Naast BORO * ATELIER zijn er andere alternatieven voor chemische verfprocessen in opkomst, zoals Fabulous Funghi (paddenstoelen), Living Colour (bacterieën) en Zeefier (Zeewier). Innovaties als deze rammelen aan de deur van de grotere bedrijven om met hen te gaan samenwerken om zo een textielverfrevolutie te ontketenen. 

ECOPOLITAN 83
[1] Ellen Mac Arthur Foundation 2021

love wins!

COLLABORATION ORGANISED BY @DIEKRAFTBERLIN

TOGETHER WITH FADE OUT LABEL | THERAPY BERLIN

LU LA LOOP | UGLY AND USELESS | FOUND_ON_THE_STREET

Sooooooo…

We have come together with our own way of helping people of The Ukraine and joining forces to create a mini collection of home + Fashion items using our own collections of vintage, collected fabrics, scraps , trims, existing garments and home made Patches.

We have made these items with a message of Love, Power and Strength.

WAR IS THE OPPOSITE OF CREATIVITY. STOP WARS!!!! LOVE WINS!

ECOPOLITAN 85
POWER 4 UKRAINE!!!
PAYPAL.ME/LOVEWINSDIEKRAFT
ECOPOLITAN 86

Each item is available to buy in DIE KRAFT ( Solmsstrasse 30, Berlin DE 10961 ) Or if not in Berlin, we can also send the items to you.

ALL MONEY MADE will go directly to our chosen listed charities. This was a hard thing to choose as there are so many that need our help. If you would like to know more- You can find information on our selected Charities when you click on their instagram.

1. @bridgesoverbordersberlin

2. @TGEUorg

3. bassliner.org/en/tours/bassliner-sev

Once all sales are completed. You are also very welcome to donate money too.

IF PURELY DONATING MONEY

Please add a message to say ‘ DONATION ’. All Donations + in store or via Instagram message (for customers not in Berlin or the Country) when buying any of the items must be paid to.

www.paypal.me/LoveWinsDIEKRAFT

If you are wanting to buy something + not living in Berlin.

• PLEASE DM FIRST + GIVE US THE ITEM NUMBER / STYLE YOU WISH TO BUY + WE WILL ALSO ASK YOU FOR A DDRESS ETC.

• SHIPPING COSTS ON TOPTBC ON DM.

• WE AIM TO SHIP ITEMS WITHIN 1-3 Days.

• WE will always say once something is sold on Instagram too.

THANK YOU SO SO MUCH

For the support and thank you to everyone involved in creating this concept.

Also we will be sharing stories, posts , videos to share the concept. Please help us to share across your social platforms too!!! :)

DIE KRAFT (THE POWER) SAYS “LOVE WINS”! X.

ECOPOLITAN 87


duurzame stappers

Vegan sneakers van Genesis

Op de bijgeleverde kaart wordt verteld waarvan ieder onderdeel van deze sneakers is gemaakt. Op de site is terug te vinden waar ieder onderdeel vandaan komt.

Er is onder andere gebruik gemaakt van ananasbladeren, natuurkurk en gerecyclede petfles.

In unisex maten 37 t/m 47 (€139,95)

Donkerblauw gemêleerde instappers van Komodo

Handgemaakt in Java van vegan materialen. Onder andere organisch katoen voor de bovenzijde en gerecycled polyurethaan voor het voetbed.

Leuk detail is de zool van gerecyclede autobanden.

In herenmaten 41 t/m 45 (€55)

Zwarte slippers van Asportuguesas

De zool is gemêleerd door het mengsel van kurk en natuurrubber. Van het oogsten van de kurk tot het produceren van de slipper, alles gebeurt lokaal. Lokaal in Portugal, dat dan wel.

Unisex maten 36 t/m 46 (€84,95)

Zomerse wandelschoen in de kleur Mokka van Woden

Geproduceerd in Portugal. Gemaakt met een mix van natuurlijke en gerecyclede materialen. Onder andere canvas, rubber en kurk. En als kenmerk van Woden een detail met speciaal gelooid visleer.

In damesmaten 37 t/m 41 (€139,95)

ECOPOLITAN 88
HEMELSEHEBBEDINGEN.NL

Donkergroene slippers van Ipanema

De slippers hebben een ergonomisch voetbed en sluiten met een verstelbare hielband, waardoor ze als sandalen dragen.

Gemaakt van 100% recyclebaar en vegan materiaal. Elk paar slippers bevat 30% gerecycled materiaal. Tijdens het productie- en recycle proces worden er geen giftige stoffen of chemicaliën gebruikt. En ze zijn ook nog eens waterbestendig.

In damesmaten 37 t/m 42 (€34,95)

Mosterdkleurige espadrilles van Loints

Gemaakt van gecertificeerd Terracare leer uit Duitsland. Loints ontwerpt de schoenen met een constructie dat makkelijk te herstellen is bij slijtage.

Op deze manier kunnen je favoriete schoenen heel lang mee.

In herenmaten 41 t/m 46 (€150)

Gele Loafers van OA non-fashion

Zoals ze zelf zeggen: Made in Italy 101% Deze zachte suede instapper is chroomvrij. En 30 tot 50% van het afval van de suedeproductie wordt weer gerecycled.

In damesmaten 36 t/m 42 (€184)

Marsala rode sandalen van Vialis

Duurzaam door gebruik van kwaliteitsleer dat plantaardig is gelooid. De ontwerpen die ze maken zijn tijdloos; Vialis is trouw aan haar eigen stijl. Combineer deze twee ingrediënten en je hebt schoenen die lang meegaan. De schoenen worden geproduceerd in Barcelona.

In damesmaten 36 t/m 41 (€150)

ECOPOLITAN 89

mina loba & ready freddie

Twee jaren geleden zaten we midden in het heftige begin van de COVID19 pandemie. De eerste lockdown werd afgekondigd; mijn winkel mocht open blijven, maar alle mensen moesten thuisblijven.

De vraag was toen: en hoe nu verder? Hoe betaal ik mijn medewerkers? En mijn net nieuw binnen gekomen collectie kleding en schoenen?

Vanwege de uitkoop van mijn compagnon een jaar eerder had ik geen buffer opgebouwd en was het eigenlijk meer de vraag: ga ik het überhaupt redden?

En ja, ik heb het gered. Door buiten

mijn comfort zone te gaan, veel hulp te ontvangen en keihard te werken.

Enerzijds voelt het alsof de jaren hebben stilgestaan, anderzijds er is zó ontzettend veel gebeurd. De stilstand in de corona periode heeft me een hoop inzichten gegeven.

Antwoorden op vragen als: wat vind ik belangrijk, waar krijg ik energie van, waar word ik blij van?

ECOPOLITAN 90

Ik verkoop in de winkel veel duurzame modemerken. Vind ik belangrijk, duurzaamheid, want we hebben maar één moeder aarde. Maar, 40 modemerken verkopen, is per definitie niet duurzaam! Al zijn ze nog zo duurzaam geproduceerd. Geen mode verkopen, dat zou pas duurzaam zijn.

Helemaal stoppen met het hebben van een winkel heb ik dan ook serieus overwogen. Duurzaamheid is één aspect, maar dat een en ander niet moeiteloos is verlopen afgelopen jaren speelde ook een rol. Me energiek voelen? Hoe was dat ook alweer?

Ik kon me alleen niet voorstellen geen onderdeel meer te zijn van de mooie binnenstad van Deventer. Heel even heb ik overwogen om een kleding bibliotheek te starten, een tof idee, maar toch niets voor mij. In mijn tijdelijke kleine outletwinkel vond ik mijn plezier in het hebben van een winkel terug.

Er zijn gelukkig meer dingen waar ik blij van word. Koffie drinken in de ochtendzon, fluffy kittens, maar ook schoenen staan toch zeker in mijn top 3. Schoenen, dé reden voor het starten van Hemelse Hebbedingen 13,5 jaar geleden. Zoveel mooie merken en modellen hebben de revue gepasseerd de afgelopen jaren.

Eind 2020 heb ik dan ook besloten Hemelse Hebbedingen te beëindigen. Om opnieuw een winkel te starten, maar dan weer klein. Het was tijdens het stofzuigen dat ik ineens bedacht om mijn favoriete Spaanse schoenmerken en een paar Spaanse kledingmerken te combineren. 'Let’s get Spanish' en hoera voor het huishouden!

Het huurcontract zorgde echter voor een vertraging in de uitvoering. Mijn geluk is dat mijn collega uit de straat graag meer ruimte wil hebben. We kunnen ruilen van pand, waardoor ik per 1 augustus van dit jaar ben gestart met Mina Loba in haar fijne kleine pand.

Tsja en zeg maar nee, dan krijg je er twee! Ik hoorde een nummer op de radio en dacht, dat is een leuke naam voor die heren

kledingzaak. Een concept dat ook al een poosje in mijn hoofd zat. Want van de 40 merken die ik nu verkoop kan je wel 5 nieuwe winkels maken. Ik heb het er met drie mensen over gehad, maar geen van drie had hierin interesse. Dan doe ik het zelf!

En zo komt het dat ik deze zomer ook ben gestart met Ready Freddie. Casual kleding en schoenen, eigenlijk dus bedacht voor de mannen. Maar er zijn veel unisex modellen broeken en schoenen en stiekem heb ik toch wat damesmode toegevoegd.

Zo heb ik dus twee nieuwe winkels. Met in totaal zeven kledingmerken en zeven schoenmerken. Volg ik eindelijk mijn eigen advies op. Koop bewust en koop minder. 

ECOPOLITAN 91
“De stilstand in de corona periode heeft me een hoop inzichten gegeven.”
ECOPOLITAN 92

denim stories

Drie ‘andere’ denim verhalen, die ons laten kijken naar actuele, wereldse zaken! Kijk mee door de BORO bril van Textielchirugijn Renée van Cootwijk, lees het verhaal over klimaat, water en het monster Messy of het verhaal over het verminderen van de textielafvalberg door eem heren gilet te maken van oude jeans.

All about Jeans.

BORO is een oude Japanse textieltechniek, die is ontstaan vanuit armoede. Kapotte werkkleding en kimono’s werden hersteld door extra lapjes met de hand erop te naaien. De afgelopen jaren is het een modetrend geworden waarbij het vaak om

kunstzinnige creaties gaat dan om het herstellen. Sinds 2015 verdiept Renée van Cootwijk, Textielchirugijn zich in de BORO en Sashiko techniek. Tegenwoordig wordt het vaak bij denimstoffen toegepast.

De BORO bril heeft zij gemaakt voor een expo tijdens Fashion Revolution Week in 2019. Door de bril zie je niets, alsof je niets wilt weten over Fast Fashion. Door wie de mode is gemaakt. Waar en onder welke arbeidsomstandigheden. Of als consument je afvragen van welk materiaal is mijn jeans gemaakt? Wat voor impact heeft dit op het klimaat? 

ECOPOLITAN 93
Oorspronkelijk is jeans voor stoere mannen. Werkkleding gemaakt van denimstof voor cowboys. Inmiddels is de denim jeans een tijdloos modeproduct voor iedereen. En niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

messy

Circulair kunstwerk van gratis streamingplatform WaterBear gemaakt van achthonderd paar MUD Jeans.

ECOPOLITAN 95
‘HET MONSTER VAN COP NESS’
WATERBEAR.COM

Het kunstwerk Messy, het monster van COP Ness was te zien in London en in Amsterdam. Messy is een artistieke oproep van de Amsterdamse streamingdienst WaterBear voor een meer circulaire economie en is gemaakt van maar liefst achthonderd paar MUD Jeans.

Messy werd afgelopen november tijdens de VNklimaattop (COP26) voor het eerst door WaterBear onthuld in Londen. Als voorvechter van een duurzame toekomst voor onze planeet, wil het gratis streamingplatform met dit kunstwerk circulariteit en de cruciale rol ervan bij het oplossen van de klimaatcrisis zoveel mogelijk onder de publieke aandacht brengen. “We zijn ontzettend trots dat we Messy naar Nederland hebben gehaald”, zegt Poppy Mason-Watts, Head of Marketing bij WaterBear. “De meeste impact maak je door verhalen te vertellen waarin mensen zichzelf herkennen. Met dit kunstwerk willen we Nederlanders inspireren en tegelijkertijd uitdagen om een (meer) circulair leven te leiden en daarmee zelf iets te doen tegen klimaatverandering.”

Circulaire kunst

De circulaire versie van het monster van Loch Ness is vijf meter lang en gemaakt van achthonderd door MUD Jeans gedoneerde spijkerbroeken. Het meest circulaire jeansmerk ter wereld wil hiermee zoveel mogelijk aandacht genereren voor de vervuilende effecten van denim op het milieu. Alle onderdelen van het kunstwerk worden na afloop van de expositie gerecycled en hergebruikt. “Het is geweldig dat Messy door WaterBear naar Nederland is gehaald”, zegt Bert van Son, oprichter en eigenaar van MUD Jeans. “Veel mensen denken dat klimaatverandering een niet-bestaand monster is. Met deze samenwerking geven we klimaatverandering letterlijk en figuurlijk een gezicht. Dankzij Messy kan straks hopelijk niemand daar meer omheen.”

Lessen van Messy

Om de bezoekers van Messy zoveel mogelijk te informeren en inspireren om zelf aan de slag te gaan met circulariteit, beschikt het kunstwerk over een speciale QR-code. Het scannen ervan geeft toegang tot tips en tricks, geselecteerd uit bekroonde documentaires over circulariteit geproduceerd door WaterBear. Messy begint

ECOPOLITAN 96

aan een lange reis waarbij het monster meerdere Europese landen aandoet.

Over WaterBear

WaterBear is een baanbrekend streamingplatform met bekroonde documentaires en originele content over biodiversiteit, gemeenschap, klimaatactie en duurzame mode. Leden van het platform kunnen altijd op elk apparaat gratis streamen en direct actie ondernemen om internationale Ngo’s te ondersteunen en een betere toekomst voor onze kwetsbare planeet te bewerkstelligen. WaterBear is opgericht door Ellen Windemuth, de uitvoerend producent van de BAFTA en Oscar bekroonde documentaire My Octopus Teacher. Het platform werd gelanceerd in december 2020 is nu beschikbaar in maar liefst 194 landen. Voor meer informatie: www.WaterBear.com

Over circulaire economie

In een circulaire economie behouden alle producten en onderdelen hun waarde en worden grondstoffen hergebruikt. Op deze manier ontstaat er een gesloten kringloop zonder afval. Volgens Circle Economy wordt maar liefst zeventig procent van onze CO2-uitstoot geproduceerd tijdens de productie en verwerking van consumptiegoederen zoals kleren, mobiele telefoons en maaltijden. We consumeren wereldwijd jaarlijks honderd gigaton aan goederen, waarvan slechts 8,6 procent wordt hergebruikt. 

mensen denken dat klimaatverandering een niet-bestaand monster

Over MUD Jeans

MUD Jeans is het eerste circulaire denimmerk. In 2013 introduceerde MUD Jeans het innovatieve ‘Lease A Jeans’ concept. Dit concept is gebaseerd op een economie zonder eigendom in plaats van bezit. Het merk past de principes van de circulaire economie toe en recyclet al haar jeans. De essential denim producten worden ontworpen volgens minimal design. MUD Jeans bereikt hoge standaarden van verschillende duurzame organisaties en is sinds 2015 B Corp. In 2021 werd MUD Jeans uitgeroepen tot Best For The World B Corp en scoorde het hoogste in de categorie milieu.

Voor meer informatie:

www.mudjeans.nl

ECOPOLITAN 97
“Veel
is.”

indigo ravens

In juli 2021 heeft mijn brand een enorme sprong gemaakt. Ik ben gaan samenwerken met Kuyichi pure goods, ik heb nu ook een fysieke winkel en het atelier is verhuisd naar een creatieve broedplaats.

Van de samles ,retouren en tweede hands items van Kuyichi pure goods maak ik nieuwe, unieke stukken, die worden gepresenteerd in mijn shop binnen Green up. Dit is een duurzaam warenhuis in het hart van Utrechts historische centrum. Ik werk daar samen met een diversiteit aan duurzame ondernemers. Een geweldige manier om het werken aan de collectie en bestellingen te combineren met de verkoop van mijn items. Het is mooi om daar potentiele klanten te ontmoeten en te leren van de andereondernemers.

In augustus is mijn atelier verhuisd naar Buro Lou te Bilthoven. Het mooie van die plek is de samenwerking met andere creatieven. We zitten daar in een stoere loods, waar ik mijn klanten kan ontvangen in een sfeervolle, inspirerende setting. Het idee is om hier de komende tijd gezamelijk een aantal leuke events te organiseren.

Mijn plannen zijn om de collectie ,bestaande uit een verscheidenheid aan jeans, bomberjasjes, kimono’s en overhemdjurkjes verder uit te breiden met herengilets gemaakt van diverse prachtige, gebruikte stoffen en sweaters en toffe, secondhand repaired jeans.

ECOPOLITAN 98
INDIGORAVENS.SHOP
TEKST PETRA VAN DE LAAR
ECOPOLITAN 99
fotograaf Marleen Schlichting model Arturo Suredagonzalez
ECOPOLITAN 100
fotograaf Richard Bussink

In augustus 2020 hebben

Annemarie en Heidi besloten om Overlap op te richten. Beiden liepen, onafhankelijk van elkaar, al langer rond met een idee voor een Twentse Textiel Broedplaats. Hun hoofddoelen zijn om de aandacht voor bewustwording, duurzaamheid en circulariteit op het gebied van mode en textiel te vergroten en gelegenheid te bieden om te experimenteren op het snijvlak van kunst en (mode) design.

Annemarie: Heidi hoe kwam jij eigenlijk op het idee voor een textiel platform in Twente?

Heidi - Onder andere door de kledingruilevenementen en andere duurzame activiteiten die ik organiseerde werd ik van diverse kanten aangespoord om meer te gaan doen met het thema textiel. Daardoor ontstond bij mij het idee van een textielbroedplaats.

Heidi: Wat was jouw drijfveer Annemarie en hoe kwam je bij mij terecht?

Annemarie - Als kunstenaar en (mode) ontwerper was ik al bezig met textiel. De eindopdracht van een MOOC van Wageningen Universiteit en Artez, gaf voor mij de doorslag om er ook écht wat mee te gaan doen. Ik kende jou al van je kledingruil-evenementen. Totdat een gezamenlijke vriendin, die onze beide plannen kende, mij attendeerde om contact met jou te zoeken, toen zijn we begonnen. Vooral het idee dat er bij een productiestop nog genoeg kleding zou zijn voor de gehele wereld bevolking voor de komende 50 jaar, heeft mij enorm getriggerd. Je hoeft dus eigenlijk niets meer te kopen want er is al genoeg! Als ik toch kies voor de aanschaf van nieuwe kleding, dan mag ik van mezelf nu alleen nog duurzame en circulair gemaakte producten kopen.

Annemarie: Heidi koop jij eigenlijk nog nieuwe kleding?

Heidi - Nee vrijwel nooit, behalve ondergoed en sokken. Eigenlijk koop ik al sinds mijn tienerjaren second-hand, deels vanwege de kosten maar vooral omdat vintage kleding vaak origineler is en beter aansluit bij mijn smaak en identiteit. Door de jarenlange ervaring van struinen op markten en second-hand stores heb ik een goede neus ontwikkeld voor textiel van goede kwaliteit. Niet alleen bij mode en kleding kies ik voor wat er al is, hergebruik

ECOPOLITAN 101
overlap
OVER-LAP.NL
ANNEMARIE HUIRNE EN HEIDI POLLEMANS VAN TEXTIELPLATFORM OVERLAP

is mijn leven, alles wat ik bezit is kringloop!

Heidi: Waarom vind jij dat Overlap met een kleding-ruilwinkel annex kleding bibliotheek in Enschede of Hengelo zou moeten komen en hoe zou een textiel broedplaats er uiteindelijk moeten uitzien, wat is je droom?

Annemarie - Eigenlijk kunnen we niet achterblijven, kleding ruilen en lenen zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Het wordt dus hoog tijd voor een vaste stek in Twente met Fashion as a Service. De overproductie en overconsumptie van textiel dat op grote schaal geproduceerd is, onder zeer slechte sociale- en arbeidsomstandigheden plus dat het grootste deel van de productie eindigt als afval, zou tot de verleden tijd moeten behoren.

Enschede was ooit een van de grootste textielsteden van Europa en weet vanuit de geschiedenis hoe het is geweest om in de textiel te werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden en welke vervuiling het met zich mee bracht. Gelukkig zijn er nu in Enschede en omgeving prachtige duurzame, circulaire bedrijven, initiatieven en designers actief, pioneers die al jaren bezig zijn en die eigenlijk elke Twentenaar zou moeten kennen. Van onze kledingruil pop-ups en bewustwording-events naar een vaste plek waar je elkaar kunt ontmoeten om kleding te ruilen, lenen, dingen kunt maken, restylen, repareren en delen op het gebied van textiel, dat is wat ik voor me zie.

Annemarie: Wat zijn je leukste ervaringen van onze events?

Heidi - Als mensen iets komen inleveren en de nieuwe dragers ontmoeten die ze weer ontzettend blij zien worden met de voor hen 'nieuwe' items. Het is mooi de ontwikkelingen te zien bij mensen die zich bewust worden dat ruilen en lenen helemaal niet stoffig maar juist superleuk en hip is.

Heidi: Waarom koos je ervoor om met mij samen te werken?

Annemarie - Ik vind dat Heidi een uitstekend oog voor kwaliteit en gevoel

voor goed gemaakte kleding en textiele materialen heeft. Daarnaast heb je al jarenlange ervaring met het organiseren van duurzame activiteiten zoals onder andere kledingswaps en textielworkshops. Ook ben je goed in de aankleding van onze pop-ups.

Annemarie: Hoe zie je mij hierin?

Heidi - Annemarie is bevlogen en begaan met de textiel geschiedenis van Twente en is goed op de hoogte van hedendaagse innovatieve technologische ontwikkelingen op gebied van textiel en mode.

Heidi: Wat is onze kracht denk je?

Annemarie - Door onze connecties in Enschede en Hengelo kunnen we de steden onderling verbinden en ik denk dat onze textiel broedplaats goed de overlap kan maken naar andere kunstenaars en broedplaatsen om samenwerking, uitwisseling van ideeën en experimenteren te bevorderen, waardoor er kruisbestuivingen kunnen ontstaan.

Annemarie: Hoe zou je ons in het kort met een paar woorden omschrijven?

Heidi - Tikje activistisch, avantgardistisch met een high touch. 

ECOPOLITAN 102
ECOPOLITAN 103
fotograaf Maaike Ronhaar

t’unique

MeetUP

De afgelopen jaren hebben Gooitske Zijlstra en Map Renes vaak samengewerkt bij het organiseren van een Club Cele MeetUp in Zwolle. Dit voor een dialoog over duurzame mode en leefstijl. Zoals in 2019 voor de tiende editie “Dag van de Duurzaamheid” in Zwolle. In het programma was een swap door Kledingruilfeestjes038, een expo van foto’s van de Zwols modeplatform en een MeetUp. Gastspreker was Ineke van Zanten, co founder GreenWish. Vanuit de analyse van het Duurzame Dinsdag Koffertje gaf zij een toekomstvoorspelling over de modeconsumptie. Volgens haar gaan consumenten vaker kleding lenen bij een Kledingbibliotheek dan kleding kopen. De ModeGarde presenteerde in een Pecha Kucha het modeproject 10 X JURK. Iedere Jurk vertelt een andere manier over hoe mode duurzaam te consumeren. Hier is idee voor T’Unique jurk ontstaan.

T’Unique Gooitske

Bij een redactieoverleg vertelde Gooitske Zijlstra enthousiast over de fotografie cursus bij Job Boersma. En liet zij haar foto’s zien van de Zwolse binnenstad. Een fotoreeks structuren, patronen, objecten in de etalages of details van architectuur. Perfect beeldmateriaal voor het printen van een stof. De foto’s zijn bewerkt door Richard Vermijs, grafisch ontwerper. En heeft Map Renes de T’Unique voor Gooitske genaaid.

T’Unique Gooitske is een extra aanvulling voor het modeproject 10 x JURK. Een mooi voorbeeld van een co-creatie “Consument & Maker”.

De consument ervaart hoe het is om mode te maken en is betrokken bij het maakproces. Op deze manier is er geen overproductie, belandt de jurk niet snel op de textielafvalberg en is er minder impact op het klimaat.

Het T’Unique ECOPOLITAN

In 2020 was opnieuw het plan om een MeetUp te organiseren als actie voor Fashion Revolution Week. Door de pandemie ontstonden er alternatieven. Eerder was Map Renes gastredacteur van Pulp de Luxe magazine voor de special #FashRev 2016.

Als alternatieve actie voor Fashion Revolution in coronatijd heeft zij een eigen e-magazine ECOPOLITAN vormgegeven. De MeetUp werd een ZOOM Lunch Talk afgeleid van de inhoud van het magazine.

Voor de PROTO expo “Binnenste / Buiten” heeft zij een ECOPOLITAN T'Unique gemaakt.De inhoud van het magazine is binnenste buiten gekeerd en op stof geprint. De cover van het magazine is te zien op het voorpand van de jurk. Op het achterpand zijn alle pagina’s te lezen. De print van de mouwen is een mix van de 17 SDG doelen en Fashion Revolution graphics. Ook zijn de kledinglabels aan de buitenkant met de vragen #WhoMadeMyClothes? & #WhatIsInMyClothes?

Inmiddels hebben de drie ECOPOLITAN magazines, elk een eigen ECOPOLITAN JURK, die te lezen is als een magazine door de QR code.

ECOPOLITAN 104 WWW.ECOPOLITAN.NL/SALONS
ECOPOLITAN 105 fotograaf Job Boersma
ECOPOLITAN 106

dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open is de naam van mijn afstudeerproject waar ik, Loes van der Haar mijn studie op Cibap mee heb afgesloten. Voor mijn afstudeer project wou ik mijzelf uitdagen. Door mijzelf te vragen wat mij nou precies de ontwerper maakt die ik vandaag de dag ben, hoe ik daar gekomen ben en wat ik wil bereiken. Ik begon te analyseren hoe ik mij als jong ontwerper eigenlijk voelde na afloop van elk duurzaam project.

ECOPOLITAN 107 LOES VAN DER HAAR

'Hier sta ik dan tot mijn lippen in het water, vragen over later met antwoorden van nu. Gezien de toestand van de aarde, en mijn verminderende schaamte geef ik het nog een kans.

Dus bij deze mijn uitnodiging tot gesprek, in de hoop de last die rust op mijn schouders te mogen delen, door mijn toenemende zorg uit te spreken.

Ik wil niet schreeuwen en de afstand vergroten, de nieuwsgierigheid verstoten, deze kans niet verkloten, gesloten armen kunnen immer niets ontvangen.

Als wij blijven consumeren om ons zelf te presenteren zal de wereld zoals wij hem kennen langzaam gaan verteren.

Als we blijven wijken voor eindeloze feiten zullen dijken niet meer dragen en uiteindelijk bezwijken.

Dit is geen confrontatie, beschuldiging of plicht simpelweg een pleit voor een wereld in evenwicht’

ECOPOLITAN 108

Deze tekst (gedicht) schreef ik als korte samenvatting van mijn concept. En is dan ook de finale geweest van de runway show die ik hierop gebaseerd heb. Na het elke keer zoeken van een duurzaam alternatief voor vervuilende producten en maatschappelijke problemen voel ik als jong ontwerper toch een bepaald gevoel van onmacht. Die niet alleen ik, maar misschien ook een groot gedeelte van mijn generatie net zo ervaart.

We streven naar een duurzame wereld met de mens als waardevolle link binnen het ecosysteem. Na onderzoek realiseerde ik mij dat zolang wij leven in een overwegend kapitalistische samenleving met een duidelijk lineaire visie, wij nooit een duurzaam bestaan kunnen en zullen creëren.

Dus begon ik met het ontwerpen van een kledinglijn, ik stelde mijzelf de vragen : Wat is het probleem? waar komt het vandaan?

En wat kunnen wij doen?

Elke vraag kreeg haar eigen outfit. Met deze looks beantwoord ik onder anderen vragen als: wie er bijdraagt aan de massa consumptie binnen de kleding industrie en waarom?

Ik wilde een gevoelservaring creëren die zou blijven hangen bij de kijker. Ik liet drie modellen in vintage witte jurken mijn boodschap projecteren. Op hun projecteerde ik beelden van water, hoe het dweilen niet meer werkt en we kopje onder dreigen te gaan.

Maar ook de locatie moest van mij van toevoeging zijn. Dus zocht ik contact met Academiehuis Grote kerk, in het centrum van Zwolle. Hier heb ik mijn show mogen filmen. De schitterende kerk in de nacht gaf een geweldige impressie van iets overweldigends groots. Voor mij is de kerk een symbool van macht. Macht die ook terug te vinden is in onze lineaire economie. Hoe onze consumptie niet meer gebaseerd is op kwaliteit, maar op het zo goedkoop mogelijk produceren van goederen om zoveel mogelijk geld te blijven verdienen. Hoe goedkoper hoe beter, en hoe sneller kapot hoe meer er gekocht word.

De eerste ideeën voor dit project begonnen te ontstaan na mijn stage bij sustainable fashion designer/promoter Map Renes, zij was de eerste die mij wegwijs maakte in de wereld van duurzame mode. Hier opende een deur voor mij, nooit had ik mij verdiept in de wereld van duurzaamheid. En zoals menig ander jong ontwerper werd ik hier volledig in opgenomen. Tijdens en na mijn stage heb ik mij vaak mogen ontfermen over duurzame projecten en ontwerp processen. Zo ontstond bijvoorbeeld tijdens mijn stage de eerste Ecopolitan, waarvoor ik mijn eerste circulaire denim project heb ondernomen. Waar ik vervolgens ineens mee op de cover stond!

En ook na mijn stage heb ik als vervolg op het circulair denim project mee mogen helpen met het geven van workshops in circulaire mode aan de fashion rebels. Hier gebruikten wij mode als protest bord en kwamen jongeren in actie voor de SDG’s en verminderen van de textielafvalberg.

Als je eenmaal kennis hebt gemaakt met de wereld van duurzaamheid is het in mijn geval niet weg te denken uit een ontwerpproces, zowel binnen als buiten mijn opleiding. Het werd een tweede natuur. 

Bekijk het afstudeerproject via de QR code

ECOPOLITAN 109

fotografie en film Rik Kattenberg, Chris Venema en Suzanne Lub modellen Rik Kattenberg, Daan Albers en Samuel Kedde

sokken breien

Voor mij ( Renée van Cootwijk / Textielchirurgijn), zit Happiness in de kleine dingen. Vooral de huidige tijd maakt het voor mij heel duidelijk wat ik waardevol vind in het leven.

Doen wat je blij maakt, wat je rust geeft, waarmee je kan laten zien wie je bent en wat je belangrijk vind. Hier hoort voor mij ook bij het maken van bewuste keuzes.

Zes jaar was ik toen ik mijn eerste breinaalden kreeg. En ik leerde snel goed breien. Eerst klein voor de pop, later groter voor mijzelf. Tijdens mijn verpleegkundige opleiding was het heel normaal dat je in de nachtdienst veel zat te breien. Truien voor mijn kinderen volgden en voor mezelf en anderen.

Jaren niet gebreid…

Inmiddels 60 jaar en er restte nog een uitdaging….SOKKEN BREIEN! Die missie is inmiddels geslaagd. Ik ben trots dat ik mijn eigen sokken kan breien, ze zijn origineel, ze zijn van wol, kriebelen niet, gaan lang mee en ik kan ze repareren. Want sokken

stoppen (darning) is zo tof. En ze worden er vaak nog leuker van. En wat ook een feestje is….een paar sokken breien voor een ander! Ik luister naar wensen en geef er toch mijn eigen draai aan, kleurig, links en rechts een beetje verschillend , soms ook borduur ik op de sokken zie ook op instagram @reneevancootwijk

Sokken breien is een meditatieve bezigheid, het levert iets origineels op, en SLOW FASHION IS THE BEST!

Laten we met plezier meer zelf gaan maken, zelf repareren, samen, van elkaar leren en elkaar inspireren. 

ECOPOLITAN 110
MAAR NIET VAN DIE SUFFE, GRIJZE, GROVE, KRIEBELIGE…
“Happiness is je eigen sokken breien en dragen!”
ECOPOLITAN 111

Bewust omgaan met kleding. Het is voor kledingverhuurplatform Masterpiece, repairen naaicafé de Naaierij en duurzaam modemerk

Atelier Jungles heel logisch. Bij deze Haagse ondernemers kan je kleding huren, kleding zelf maken of repareren of eerlijk geproduceerde

kleding kopen gemaakt van duurzame materialen. Stuk voor stuk geweldige alternatieven voor fast fashion. Maar samen kom je vaak nóg verder.

Daarom slaan ze de handen ineen voor de ‘Circular Fashion Matters collectie’.

ECOPOLITAN 112 DENAAIERIJ.NL

Het is een elegante en vrouwelijke collectie die is ontworpen aan de hand van wensen van de klanten van kledingverhuurplatform Masterpiece. Lieke van Schouwenburg, Masterpiece: ‘We hebben aan onze klanten gevraagd waar ze behoefte aan hebben. Dat bleken vooral een mooi pak te zijn en kleding met een print of in een warme kleur. Door vooraf te bepalen wat de klant wil wordt er niet onnodig kleding gemaakt dat niet gedragen wordt.’ De collectie wordt inmiddels bij Masterpiece verhuurd.

De 21 stuks van de Circular fashion matters collectie hebben een krachtige roestrode kleur, wat is afgewisseld met tijdloos zwart en wit. Het is gemaakt en ontworpen door Bahaa, de meesterkleermaker van Atelier Jungles. Giselle van der Star, Atelier Jungles: ‘Wij gebruiken alleen duurzame materialen. Voor de Circular Fashion Matters collectie heb ik reststoffen geselecteerd die zijn overgebleven van grotere producties van andere merken. Wij laten zo zien dat we juist van restjes iets heel moois kunnen maken. Al onze kledingstukken zijn comfortabel en tijdloos.’

Dat is nog niet alles. Ook de stofresten en samples van de productie hebben een tweede leven gekregen. De Naaierij heeft ze verwerkt tot een wikkelbloes, een meditatiekussen en keycords. Isabel van der Meijde, Naaierij: ‘Wij zien in elke reststof en elk overgebleven materiaal weer een nieuw product!’ En het proces gaat nog door. Want wanneer kledingstukken na seizoenen van verhuur bij Masterpiece niet meer in optimale staat zijn om te verhuren, worden ook deze door de Naaierij gebruikt voor nieuwe kledingstukken of accessoires. Zo is de cirkel helemaal rond. 

Bekijk en huur de collectie op shareamasterpiece.com

ECOPOLITAN 113
Wij zien in elke reststof en elk overgebleven materiaal weer een nieuw product!’
Foto
Lotte van Uittert

new citizens’ initiative calls for legislation on living wages in global fashion industry

Brussels, 19 July 2022 – Today, the European Citizens’ Initiative (ECI) “Good Clothes, Fair Pay” launches to demand legislation on living wages for the people who make our clothes. This yearlong campaign needs at least one million signatures from EU citizens to call on the European Commission to introduce laws on this important issue. The initiative is led by a coalition of citizens, and supported by NGOs, policymakers and experts on living wages.

The ECI demands EU laws requiring companies selling garments, textiles and footwear in the EU to take action on living wages in their supply chains. Brands and retailers would be legally required to assess wages in their own supply chains, put in place plans to close the gap between actual and living wages, and publicly disclose their progress. The ECI can be signed on www.goodclothesfairpay.eu.

Right now, most of the people who make our clothes earn poverty wages while brands continue to make huge profits1. As the largest importer of clothes in the world2 and one the biggest fashion consumer markets –with over 260 billion euro in sales expected in 20223 –the EU must address this unfair and exploitative model.

ECOPOLITAN 114
FASHION REVOLUTION
FASHIONREVOLUTION.ORG

Kirsten Kossen, Senior Advisor Human Rights at ASN Bank – who initiated the ECI – and member of the ECI’s Citizens’ Committee, says: “For too long, brands have promised to do the right thing. They mostly haven’t. We cannot wait any longer for voluntary measures. As EU citizens, we have the power to change this and give garment workers a decent pay for their hard day’s work. For real, industry-wide change, fashion companies need to be held accountable.”

Poverty wages affect workers everywhere

Most of the people who make our clothes do not earn a living wage. Garment workers, mostly women, earn on average 45% less than they need to provide for themselves and their families4. Despite working gruelling hours, most struggle to put healthy food on the table, live in adequate housing, access healthcare, or even to send their children to school. Current legal minimum wages in the industry, set by governments in garment producing countries, are simply not enough to live on. Poverty wages are endemic to the global garment industry. They affect garment

workers everywhere. The fashion industry employs tens of millions of people globally and 1.5 million in the EU5 – most of whom are not paid living wages.

The situation has been worsened by the Covid-19 pandemic. Hundreds of thousands of workers were left unpaid for their work when major brands cancelled orders for goods already produced. This has led to a severe humanitarian crisis with workers left without a social safety net, struggling to pay for food, healthcare and accommodation.

1 Source: International Labour Organization, ec.europa.eu

2 Source: The Industry We Want and the WageIndicator Foundation 2022

3 Source: Statista

4 Source: WTO, World Statistical Review

2021

5 Source: Clean Clothes Campaign. On a t-shirt sold in the high street, a brand makes a 12% profit; the worker who made it gets paid 0,6%.

For more information and to sign the ECI, please visit www.goodclothesfairpay.eu

ECOPOLITAN 115

reserveer magazine no.4

Nieuwsgierig naar

ECOPOLITAN No. 4?

Nog even geduld eind april 2023 verschijnt de nieuwe editie met diversiteit aan Mens & Mode verhalen.

In ECOPOLITAN Magazine No. 4 is het thema SPIN | Spinnen. Diversiteit aan verhalen van Spinnen in modeweb, die samenwerken met anderen vanuit verschillende bedoelingen. Ook items vanuit het maakproces van mode zoals spinnen van een draad, weven & breien van een stof en mode maken dicht bij huis.

Opnieuw gaan we een kleine oplage drukken.

Reserveer alvast een gedruk exemplaar. Prijs € 25,- excl. verzendkosten.

HOE TE BESTELLEN?

Reserveren door mail naar map@ ecopolitan.nl. te sturen met naam en adresgegevens. In april ontvang je factuur. Betaling is reservering.

Prijs van magazine

No.4 is €25,- excl. verzendkosten.

ECOPOLITAN 116
bestel haar nu!

ambachtenlab



Fotoshoot Ambachtenlab in Nederlands

Openlucht museum. Ter gelegenheid van eindpresentatie fotografisch onderzoek naar het integreren van klompen in de hedendaagse mode. Zijn er in de toekomst alleen nog digitale ambachtslieden?

Een team van ontwerpers en studenten hebben in het onderzoek heen en weer bewogen tussen digitaal & fysiek.

Idee

Luuk Span

Fotografie Joey van Streppel

Modellen: Sophie Derksen & Rutger Steenhoven

De klompen zijn afkomstig van Klompenfabriek Nijenhuis te Beltrum/NL

Locatie

Nederlands

Openluchtmuseum

ECOPOLITAN 117 EINDPRESENTATIE
IMMATERIEELERFGOED.NL/NL/AMBACHTENLAB

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.