__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

ÄLSKA MED MIG TILL BEIJING


ebesforlag.se 1:a upplagan, 1:a tryckningen Copyright © Ylva Svensson Borg 2019 Foto sidan 31: ©Mikael Aronsson Foto bokens baksida: ©Jakob Fjellström Övriga foton och illustrationer: ©Ylva Svensson Borg Utgiven av Ebes förlag 2019 Tryck av DH Printing house, Lettland ISBN: 978-91-88187-61-1 (tryckt bok) ISBN: 978-91-88187-62-8 (e-bok)


Den här boken är inte på något vis tillägnad dig.


Den är bara min.


Förord

Skövde. Stockholm. Helsingfors. Moskva. Irkutsk. Ulan Bator. Beijing. En främling jag tyckte mycket om frågade, första gången vi träffades, om jag ville korsa en hel kontinent tillsammans med honom. Med packningen till stor del bestående av skissböcker, papper och pennor blev det en fantastisk, underbar, men också sorglig resa. Med tåg från Sverige, genom Finland, Ryssland, Mongoliet och Kina. En resa fylld av storslagen natur och minnesvärda äventyr, men också fylld till brädden av känslor som tycktes koncentreras i den trånga tågkupén. Vid Bajkalsjöns strand började orden rinna ur mig, skissböckernas sidor avsedda för teckningar fylldes istället med texter. De blev den här boken, fylld av ord, bilder, känslor och minnen, men främst en uppmuntran till att våga. Att våga hoppa, falla och våga känna. Även när man inte vet hur det slutar. Och framför allt att våga när man faktiskt vet hur det slutar. När det inte kommer att bli ett lyckligt slut. När man vet att man gråtande kommer resa hem ensam. För det är ändå värt det. Jag vågade, jag hoppade och jag föll. Men i slutändan var det värt det, trots allt.

9


10


Prolog

Du tror att Bajkalsjön fått en särskild plats i mitt hjärta. Det har den inte. Det är mitt hjärta som fått en särskild plats i Bajkal.

11


12


Musa

Jag behöver dig. Mitt skapande behöver dig. Med dig i rummet flödar idéerna. Med dina meddelanden i minnet sinar aldrig inspirationen. Hur skulle jag kunna teckna utan att få teckna dig? Hur skulle jag kunna formulera mig utan att få skriva om dig? Din blotta närvaro får mig att skapa. Att förvandla blanka papper och torra färger till bilder och poesi. Du ger mig ett mål och en väg att gå. Låt oss skapa tillsammans. Låt oss väva en värld mellan oss av inspiration och fantasi där alla idéerna kan snärjas.

13


14


Vackrare än Pusjkin

Vi vandrar runt bland de stora mästarna i Moskva. Bland len marmor och tusenårig keramik. Mellan Picassos blå och Chagalls ballerinor. Renässansmålningar och barocka måltider med vildsvin och druvor. De vackraste av vackra. Men allt jag ser i salarna är dig. I det egyptiska rummet ser jag dig. Bland de grekiska statyerna är du den vackraste. Bland kungaporträtten är du den ståtligaste. Jag vill för alltid förvilla mig i detta museums salar. Ditt museum.

Vill du läsa hela? Köp boken till bästa pris i Ebes förlags e-butik: https://www.ebesforlag.se/butik Finns även hos Adlibris, Bokus m.fl.

15


16

Profile for Ebes förlag

Älska med mig till Beijing, av Ylva Svensson Borg  

Illustratören, konstnären och poeten Ylva Svensson Borg gestaltar i bild och dikt en resa med tåg över en hel kontinent. I Älska med mig til...

Älska med mig till Beijing, av Ylva Svensson Borg  

Illustratören, konstnären och poeten Ylva Svensson Borg gestaltar i bild och dikt en resa med tåg över en hel kontinent. I Älska med mig til...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded