Svøm Danmark P2/23

Page 1

OFFICIELT MAGASIN
Svømmesporten hylder 40 danske mestre
FORHOLD Armlægning med Limfjorden venter åbent vand-svømmere DEN 22. – 25. JUNI 2023 · AALBORG
DM-UGEN 2023 MEDALJEREGN
BARSKE

BOOK PLADS TIL DEN OPTIMALE TRÆNINGSLEJR

- VI HAR VANDET OG DE MANGE MULIGHEDER

- VI HAR VANDET OG DE MANGE MULIGHEDER

To dejlige svømmehaller - Svømmecenter Falster og Nordfalster Svømmecenter - med plads til og mulighed for at skabe det optimale træningsophold.

To dejlige svømmehaller - Svømmecenter Falster og Nordfalster Svømmecenter - med plads til og mulighed for at skabe det optimale træningsophold.

Svømmecenter Falster i Nykøbing F. har 25 meters bassin med 8 baner, varmtvandsbassin og morskabsbassin med vandrutchebane og spapool.

Svømmecenter Falster i Nykøbing F. har 25 meters bassin med 8 baner, varmtvandsbassin og morskabsbassin med vandrutchebane og spapool.

Nordfalster Svømmecenter - et stenkast fra Nørre Alslev station - har sportsbassin

Nordfalster Svømmecenter - et stenkast fra Nørre Alslev station - har sportsbassin

YDERLIGERE

YDERLIGERE

INFORMATION

INFORMATION

OG/ELLER ET ET GODT TILBUD

OG/ELLER ET ET GODT TILBUD

2518 1841

2518 1841

GULDBORGSUND HALLERNE

BookTraening_128x190mm.indd 1 28-10-2020 21:07:15
GULDBORGSUND HALLERNE
SVØMMECENTRENE PÅ FALSTER 4800 NYKØBING FALSTER 4840 NØRRE ALSLEV TELEFON 5473 1545 BookTraening_128x190mm.indd 1 28-10-2020 21:07:15

Leg og lær livredning i svømmehallen

Vi vil skabe glæde og tryghed der, hvor mennesker og vand mødes. Flere skal kunne redde sig selv og andre, for livredning er ikke kun et job. Det er også en sjov sport og en vigtig færdighed i et land omgivet af vand. Derfor kan du nu finde tårne fra TrygFonden fyldt med livredderudstyr i mere end 30 svømmehaller over hele landet. Udstyret giver små og store mulighed for at lege og lære livredning. For livredning er for alle – fra nybegynder til professionel. Find et tårn i nærheden af dig på respektforvand.dk

SVØMNING OG MEGET MERE

Et Danmark med liv, glæde og fællesskab i og omkring vand.

Et Danmark, hvor alle trygt svømmer og bevæger sig i vand, inde som ude.

Fordi det er vigtigt, og fordi stranden, havnen og havet er Danmark!

TRE DANSKE MESTERSKABER

SvømDanmarks officielle magasin til DM-ugen 2023. Vi har samlet alt, du skal vide om danmarksmesterskaberne i svømning, High Diving og åbent vand-svømning.

Afholdelsen af de tre danmarksmesterskaber sker i forbindelse med den officielle DM-uge, som Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Aalborg Kommune står bag. Intet mindre end 33 specialforbund er en del af den sportslige folkefest, der samler danmarksmesterskaberne for flere end 35 sportsgrene, heriblandt tre af vores egne.

Læser du vores magasin digitalt, så husk at alt indhold er klikbart. Det betyder, du let kan klikke dig videre, hvis du vil læse mere om det forskellige indhold.

Magasinets tophistorier:

High Diving: DM-ugens måske vildeste sportsgren

FØLG @SVOEMDANMARK PÅ: Facebook - Instagram - TouTube - LinkedIn - Twitter - TikTok

UDGIVET AF SVØM DANMARK: Tlf. +45 4344 0102 · svoem@svoem.dk · www.svoem.dk · Idrættens Hus · Brøndby Stadion 20 · 2605 Brøndby FOTO: Eventmedia, Lars Møller, Michael Bo Rasmussen og Lars Horn. ANNONCESALG, LAYOUT OG TRYK: FL SportMarketing · Agerbakken 21 · 8362 Hørning · Tlf. 70 22 18 70

e-mail: info@flsportmarketing.dk

16 10 De nyeste vandtrends 8 Danmarks største motionssvømmeevent DM i svømning 28
i åbent vand svømning
DM
26 18
Er din klub og ansatte rustet til den nye sæson?
| DM-UGEN | 2023 | SIDE 5 |

AALBORG SVØMMEKLUB TAGER VÆRTSROLLEN SERIØST

Svømmesporten er afhængige af kompetente lokalarrangører. Din klub kan blive den næste.

I Aalborg Svømmeklub glæder vi os til et gensyn fra 2022 og byder velkommen til DM på langbane i SKANSEN.

DM i svømning er altid noget særligt. Svømmere, trænere og frivillige i klubberne forbereder sig i måneder på, at alt skal klappe lige netop de få sekunder eller minutter, et løb varer under et DM. Så vi føler, som lokalarrangør, et stort ansvar for, at rammerne er i orden og har sammen med SvømDanmark, Aalborg Kommune og SKANSEN evalueret på 2022 og gjort klar til endnu en god oplevelse for alle i år.

Vi glæder os ligeledes til at være en del af DM-ugen, hvor hele 33 specialforbund afholder DM i Aalborg. Det giver svømmerne mulighed for ikke kun at møde andre svømmere fra alle dele af Danmark, men også andre idrætsudøvere på højeste nationale nvieau. Og i lighed med 2022 have mulighed for at være en del af den sportslige folkefest, DM-ugen bliver.

Aalborg er Nordjyllands største by, som byder på alt, hvad hjertet kan begære. Aalborg har alle storbyens fordele, men med korte afstande til centrum. Eksempelvis er det muligt at nå fra Nørresundby Idrætscenter og ind til centrum af Aalborg på 10 minutter i bus eller en rask gåtur på 30 minutter. Så nyd vores smukke by og tag del i de mange aktiviteter, DM-ugen byder på.

At afholde et DM i svømning er et stort setup, og vi glæder os over, at vi også i 2023 har et trofast bagland af frivillige, som altid stiller op og bakker op om vores mere end 110 år gamle svømmeklub. Vi har til daglig et stærkt samarbejde med SKANSEN og Aalborg Kommune, som altid ser muligheder fremfor begrænsninger, således alle får en god oplevelse.

| SIDE 6 | DM-UGEN | 2023 |

Skal din svømmeklub være lokalarrangør?

Afholdelsen af dansk svømmesports nationale events såsom danmarksmesterskaberne sker i tæt samarbejde mellem SvømDanmark og medlemsklubberne. Derfor opfordrer SvømDanmark løbende svømmeklubber til at ansøge om rollen som lokalarrangør.

Som du kan se på siden her, mangler vi fortsat lokalarrangører til en række events i 2023 og 2024. På vegne af dansk svømmesport håber vi, at lokalarrangører byder sig til snarest, så de sidste eventdetaljer kan komme på plads til fælles glæde for landets svømmere, trænere og klubber. Læs mere om, hvordan din klub bliver lokalarrangør på siden her.

Har du spørgsmål til rollen som lokalarrangør eller ansøgningsproceduren, kan du kontakte talentansvarlig i SvømDanmark Thomas Stub på ts@svoem.dk

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 7 |

DANMARKS STØRSTE

MOTIONSSVØMMEEVENT

- OG SÅ ENDDA I ÅBENT VAND

De fleste har efterhånden oplevet København fra oven og i øjenhøjde, men har du nogensinde set hovedstaden fra vandet – altså helt nede fra vandoverfladen?

Det kan du prøve til SvømDanmarks årligt tilbagevende event, TrygFonden Christiansborg Rundt. Her kan du på lovlig og forsvarlig vis crawle og svømme dig gennem kanalerne rundt om Christiansborg i hjertet af København. Muligheden findes ikke i nogen anden europæisk hovedstad, og det har alverdens vandhunde de seneste år erfaret.

Svømmefesten er derfor udvidet til to dage, så danske og udenlandske åbent vand-entusiaster kan plaske sig igennem de københavnske kanaler mere end en gang. Udvidelsen af motionssvømmeventet har nemlig gjort det muligt at tilbyde flere distancer såsom 1000 meter, og efter mørkets frembrud kan du være med til at lyse København op med selvlysende havtasker.

Eventet er primært for motionssvømmere, men på den individuelle 2000 meter-distance kåres der vindere i forskellige

aldersgrupper, så eventet er bestemt også for de konkurrencelystne. Det vil også være muligt at overvære den danske elite i åbent vand-svømning, når landets bedste kvinder og mænd dyster mod hinanden i et decideret eliteheat lørdag formiddag.

Feststemning og socialt samvær

Eventpladsen foran Den Sorte Diamant forvandler vi hver aften til en festplads med underholdning og lækkerier til ganen. Her vil der være live musik og foodtrucks, så deltagere og ikke mindst tilskuere kan slå sig ned i hyggelige rammer, nyde hinandens selskab og dele den store svømmeoplevelse med hinanden.

Hop i de københavnske kanaler med dine kollegaer og styrk fællesskabet

Stadig flere og flere virksomheder deltager i TrygFonden

| SIDE 8 | DM-UGEN | 2023 |

Hvad, hvor og hvornår?

Vær med til et helt unikt event − kun denne ene weekend om året har du mulighed for (på lovlig vis) at svømme i kanalerne rundt om Christiansborg. Eventet startede i 2006 med 260 deltagere og satte i 2019 rekord med over 4.400 svømmere. I år er der ruter på 1.000-, 2.000 og 10.000 meter samt Krüger Stafetten på 4x500 meter. Alle, der kan svømme, kan være med − deltagere fra 7-82 år, krigsveteraner og handicappede er hvert år med til at svømme rundt om Christiansborg.

TrygFonden Christiansborg Rundt afholdes den 26.- 27. august på kajen ved Den Sorte Diamant på Søren Kiergaards Plads 1, 1219 København.

Christiansborg Rundt. En af de virksomheder, der har gjort svømmeturen i centrum af København til et årligt tilbagevendende socialt arrangement, er DSV.

”Det styrker sammenholdet og giver god energi – både til eventet og i dagligdagen på kontoret. Der er altid supergod stemning, og mange af vores medarbejdere har deltaget i flere år, men der er også altid et par debutanter, og især blandt dem er der stor begejstring,” siger Jens Bjørn Andersen, CEO hos DSV.

Som virksomhed kan dine medarbejdere både prøver kræfter med de individuelle distancer eller Krüger Stafetten, hvor medarbejdere kan dyste mod hinanden på hold bestående af op til fire personer.

Det med småt

Børn og unge såvel som voksne og ældre kan deltage TrygFonden Christiansborg Rundt. Aldersgrænsen er som udgangspunkt 15 år, men der kan søges om dispensation. De seneste år har 7-årige og 82-årige deltaget. Har du spørgsmål til det store event, kontakt da os på mail: copenhagenswim@svoem.dk

Følg årets svømmefest

Facebook: www.facebook.com/TrygFondenChristiansborgRundt Instagram: @copenhagen_swim

Hjemmeside: copenhagenswim.com

Direkte tilmelding: www.sportstiming.dk/event/11301

WWW | DM-UGEN | 2023 | SIDE 9 |

40 DANMARKSMESTRE HYLDES TIL DM-UGEN

Nervepirrende finaler og masser af action. Kigger du forbi Nørresundby Idrætscenter er du garanteret store bølgeskvulp og masser af skumsprøjt, når landets bedste duellerer.

Danmarksmesterskaberne i svømning strækker sig fra torsdag den 22. juni til og med søndag den 24. juni. Mesterskaberne bliver dermed en stor del af DM-ugen 2023, der officielt skydes i gang med et brag af en åbningsceremoni onsdag den 21. juni på Aalborg Stadion.

Danmarksmesterskaberne er et af sæsonens højdepunkter, så der er lagt op til masser af spændende svømmekonkurrencer i Nørresundby Idrætscenters 50 meter bassin, når Danmarks bedste svømmere skal fordele de eftertragtede DM-medaljer mellem sig.

I løbet af de fire mesterskabsdage konkurrerer svømmerne mod hinanden i intet mindre end 40 forskellige løb. Parasvømmere konkurrerer på lige fod med de andre deltagende svømmere – dog har herrerne deres egne mesterskaber i fire løb, heriblandt de ikoniske løb, 50- 100 meter frisvømning, som Parasport Danmark står bag.

De spændingsfyldte konkurrencer har svømmefans mulighed for at følge gratis hver dag fra tribunen i Nørresundby Idrætscenter.

Oplev nogle af Danmarks bedste svømmere dyste mod hinanden

Det forventes, at cirka 200 svømmere fra knap 50 klubber deltager. Der er svært at udnævne forhåndsfavoritter, for hvert løb har sine egne. Nogle svømmere er eksempelvis meget eksplosive, mens andre er mere udholdende og har deres forcer på længere distancer.

Som tilskuer bør du dog holde særligt øje med landsholdssvømmere såsom Helena Rosendahl Bach, Julie Kepp Jensen og Emilie Beckmann samt svømmere på udviklingslandsholdet heriblandt Frederik Riedel Lentz, Karoline Sørensen og Malthe Lindeblad.

Svømmefans skal glæde sig til at iagttage DM-svømmerne på tæt hold. Læg eksempelvis mærke til, hvor få gange de trækker vejret på 50 meter fri, hvor hurtigt de reagerer på startsignalet og hvor langt de svømmer under vandet efter startspring og vending. Der er masser at lære – også for de ægte svømmenørder.

| SIDE 10 | DM-UGEN | 2023 |

Efter DM venter flere store svømmeoplevelser. Derfor er konkurrencerne også en oplagt mulighed til at teste formen af for de juniorsvømmere, som allerede har kvalificeret sig til henholdsvis europæiske juniormesterskaber, nordiske juniormesterskaber, European Youth Olympic Festival og verdensmesterskaberne for juniorer. Også kvalificerede svømmede til VM og EM U23 forventes at lægge vejen forbi danmarksmesterskaberne.

Det praktiske

Alle fire dage starter med et indledende afsnit, hvor svømmerne skal forsøge at kvalificere sig til finalerne i de enkelte løb. Finaleløbene svømmes samme aften, hvor de otte hurtigste svømmere avancerer til A-finalen, mens de otte næsthurtigste svømmere avancerer til B-finalen. Det er kun svømmerne i A-finalen, der konkurrerer om DM-medaljerne.

De indledende afsnit starter hver dag klokken 10.00. Starttidspunkterne for finaleafsnittene varierer, da finalerne sendes direkte på TV. Se opdaterede finaleprogrammer på svømmetider.dk

Foruden de eftertragtede DM-medaljer konkurreres der også i en såkaldt ungdomsgruppe for både damer og herrer. Det uddeles ungdomsgruppemedaljer til damer født i 20042005 og herrer født i 2003-2004.

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 11 |

SVØMMETIDER

DANSK SVØMMESPORTS NATIONALE TIDSDATABASE

VIDSTE DU, AT...

• systemet samler alle værktøjer til afvikling af og deltagelse ved svømmestævner?

• der er adgang til stævnekalenderen, resultater for afviklede stævner og alle svømmernes ranglisteplaceringer?

• prisen for at få tilgang til systemets værktøjer er på kr. 1.500,- pr. år pr. klub?

Læs mere om Svømmetider på Facebook

Du kan rette henvendelse vedrørende systemet og dets funktioner til Thomas Stub på e-mail: ts@svoem.dk

grupperejser

Grupperejser - Sportsrejser - CO2 rapporter

Vi hjælper professionelle klubber og individuelle sportsudøvere med sportsrejser til udenlandske kampe og træningslejre.

Vi sikrer, at klubberne, idrætsudøverne og folkene omkring kan koncentrere sig 100 procent om den sportslige opgave, imens vi tager over på alt det praktiske omkring rejse og ophold. Alt som i alt!

Vi er med dig hele vejen - også når det gælder bæredygtighedsdata på dine rejser og kan i den forbindelse tilbyde:

• CO2 rapporter

• Statistikker

• Duty of Care

Rejsechefen er netop godkendt som Travelife Partner, hvilket er en 3-trins bæredygtighedscertificering, specielt udviklet til rejsebranchen og dette er første step på vores rejse omkring bæredygtighed!

I mål uden omveje

Gartnerivej 11  DK-7500 Holstebro  CVR-nr. 26927021  Rejsegarantifonden medlemsnr. 1525 T +45 9610 1052  booking@rejsechefen.dk  sport@rejsechefen.dk  rejsechefen.dk
Maria N. Sønstabø Rejsekonsulent Tlf. 96 10 52 52 Maria.S@rejsechefen.dk
Pro Endur Distance More bounce to the ounce
Foto: Patrick Kraemer

SVØMMEPROGRAM

PROGRAM TORSDAG

DEN 22. JUNI

KL. 9:30 – INDLEDENDE

50m frisvømning Damer

50m frisvømning Herrer

200m butterfly Damer

200m butterfly Herrer

100m brystsvømning Damer

100m brystsvømning Herrer

800m frisvømning Herrer

FINALER - DEN 22. JUNI

Find starttidspunkt og den endelige løbsrækkefølge på svømmetider.dk

PROGRAM FREDAG

DEN 23. JUNI

KL. 9:30 – INDLEDENDE

200m frisvømning Damer

200m frisvømning Herrer

50m butterfly Damer

50m butterfly Herrer

100m rygsvømning Damer

100m rygsvømning Herrer

200m medley Damer

200m medley Herrer

FINALER - DEN 23. JUNI

Find starttidspunkt og den endelige løbsrækkefølge på svømmetider.dk

PROGRAM LØRDAG

DEN 24. JUNI

KL. 9:30 – INDLEDENDE

100m frisvømning Damer

100m frisvømning Herrer

400m medley Damer

400m medley Herrer

50m brystsvømning Damer

50m brystsvømning herrer

50m rygsvømning Herrer

50m rygsvømning Herrer

FINALER - DEN 24. JUNI

Find starttidspunkt og den endelige løbsrækkefølge på svømmetider.dk

PROGRAM SØNDAG

DEN 25. JUNI

KL. 9:30 – INDLEDENDE

200m brystsvømning Damer

200m brystsvømning Herrer

400m frisvømning Damer

400m frisvømning Herrer

100m butterfly Damer

100m butterfly Herrer

200m rygsvømning Damer

200m rygsvømning Herrer

FINALER - DEN 25. JUNI

Find starttidspunkt og den endelige løbsrækkefølge på svømmetider.dk

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 15 |

TAG IMOD VORES INVITATION

TIL INSPIRATION

Er du ildsjæl i din lokale svømmeklub? Så er du inviteret med til Danmarks største konference for vandaktiviteter. Her er noget for enhver smag, og du sammensætter dit eget personlige program.

Traditionen tro mødes hundredvis af vandentusiaster i Esbjerg til oktober. Der løber årets Aqua Inspiration nemlig af stablen. Er du instruktør eller leder i en svømmeklub, kan du være med til en sjov og kompetencegivende weekend i vand. Her bliver du introduceret til det sidste nye og allerbedste inden for vandaktiviteter.

Weekenden er fyldt med praktiske workshops og teoretiske oplæg af velkvalificerede og håndplukkede oplægsholdere. Du sammensætter dit eget personlige program med lige præcis de oplæg og workshops, der interesserer dig.

Giv de yngste en god start

Evnen til at begå sig sikkert og trygt i vand – og på sigt lære at svømme – er en vigtig og næsten uundværlig færdighed, som de fleste får gavn af og brug for i livet. På børnesporet kan du udvikle dine kompetencer, så du kan give dine svømmere en rigtig god start i vandet. Sporet har både workshops inden for babysvømning, tumlingehold og de yngre børn i svømmeskolen.

Fasthold interessen hos de unge

Hvordan fastholder du interessen hos de unge tweens og teens i klubben, der har lært at svømme? Det kan du få inspiration til på ungesporet. Her bliver du klædt på til at tilrettelægge sjov træning for dine unge svømmere – uanset om de er interesserede i banesvømning eller andre former for vandaktiviteter. Få inspiration til helt nye hold for de unge i klubben, eller løft din traditionelle svømmetræning til et nyt niveau.

Motivér de voksne medlemmer

Træning i vand har en utrolig bred appel blandt voksne og rummer et stort potentiale. Det kan være alt fra vandtilvænning og de første svømmetag eller dygtiggøre sig i stilarterne til andre vandaktiviteter som Aqua Fitness, kunstsvømning og åbent vand-svømning. På voksensporet dykker vi ned i disse – og mange andre – emner, så du kan få ny inspiration til din svømmetræning for voksne.

| SIDE 16 | DM-UGEN | 2023 |

Få inspiration til aktiviteter for alle aldre

Ønsker du inspiration til aktiviteter, der kan bruges på tværs af aldersgrupperne i klubben, kan du frit vælge mellem fællessporets workshops. Her kan du fx lære nye discipliner i svømmehallen eller lytte til oplæg om fundraising, kommunikation og fællesskab. Du kan få kropstemperaturen op og få inspiration til saunagus, eller du kan vise vejen til det kolde gys med en workshop i vinterbadning. Uanset hvad du vælger, kan du bruge elementer fra undervisningen på tværs af aldersgrupperne blandt klubbens medlemmer.

Praktiske workshops og fokus på foreningsudvikling

Har du en ledende rolle i klubben, så er ledersporet et oplagt valg. Her har du mulighed for at kombinere dit fokus på foreningsudvikling med din interesse for de praktiske workshops i svømmehallen. Du kan nemlig vælge frit mellem sporets workshops og samtidig ”flekse ud” og hoppe med på en eller flere af instruktørsporenes workshops.

Du kan fx blive klogere på foreningsudvikling, aktivering af inaktive voksne i lokalområdet, udvikling og rekruttering af frivillige samt inspiration til, hvordan I kan involvere forældre aktivt i svømmeundervisningen. Sidst men ikke mindst er ledersporet en oplagt mulighed for at udvide og styrke dit netværk med ledere og bestyrelsesmedlemmer i andre svømmeklubber.

Hygge, sammenhold og netværk

Udover at du kan dygtiggøre dig inden for alle de nævnte vandaktiviteter, er Aqua Inspiration også en oplagt mulighed for at udvikle klubbens sociale sammenhold. I tager af sted og er sammen i to dage, hvor I dyrker en fælles interesse. Når I begiver jer på dybt vand med aktiviteter, I aldrig har prøvet før, eller når I brainstormer efter et inspirerende oplæg, giver det et helt særligt fællesskab.

Samtidig er der rig mulighed for at møde og danne relationer til andre vandentusiaster fra hele landet. Det skaber et godt fundament for at erfaringsudveksle med hinanden. Både i løbet af weekenden og efterfølgende i dagligdagen, hvis I vælger at holde kontakten.

Aqua Inspiration

… er en årligt tilbagevendende konference, hvor hundredvis af vandentusiaster mødes for at dygtiggøre sig. I år foregår Aqua Inspiration den 28.-29. oktober 2023 i Esbjerg. Weekendens program består både af teoretiske oplæg samt workshops i et hav af forskellige vandaktiviteter. Konferencen er arrangeret i et samarbejde mellem SvømDanmark og DGI Svømning, og den er støttet af Bevæg Dig For Livet –Svømning. Følg med på Facebooksiden, eller læs mere og tilmeld dig her

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 17 |

HIGH DIVING DM-UGENS MÅSKE VILDESTE SPORTSGREN

Er du til spænding og æstetisk luftakrobatik? Så find en plads i solen langs Honnørkajen, når frygtløse high divere springer for DM-guldet fra Limfjordsbroen i hjertet af Aalborg.

| SIDE 18 | DM-UGEN | 2023 |
| DM-UGEN | 2023 | SIDE 19 | >>

Når de to springere præsterer deres absolut bedste, er de begge i en liga for sig. Dette eksemplificeret ved, at de som de første nogensinde repræsenterede Danmark på den europæiske scene, da det europæiske svømmeforbund (LEN) i sommer afholdt det første europamesterskab i netop High Diving. Her sprang Annika sig til en 6. plads, mens Jonas sluttede på en 17. plads. Siden da har begge udsprin-

| SIDE 20 | DM-UGEN | 2023 |

Baseret på disse tre kriterier giver hver af de fem dommere en karakter mellem 0 og 10. Den højeste og laveste af disse strejfes, og de resterende tre lægges sammen. Dette resultat ganges med et springs sværhedsgrad for at give det samlede pointantal for springet. Et springs sværhedsgrad eller DD (Degree of Difficulty) er beregnet efter afsætstype, landingstype, luftposition og antal skruer samt saltoer. Som forventeligt resulterer et højere antal skruer og saltoer

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 21 | >>

generelt i højere DD. Springernes første og tredje spring til DM har en maksimal mulig sværhed, mens andet og fjerde spring har ubegrænset sværhed, så hvis man er opmærksom, vil man kunne se en generel forskel på mængden af saltoer og skruer i runderne et og tre, sammenlignet med runderne to og fire.

Bliv klogere på sporten

High Diving er tæt beslægtet med tårn- og vippeudspring, som kendes fra OL. Den primære og mest åbenlyse forskel er udspringshøjden, som i High Diving er markant højere end i regulære udspring. På allerhøjeste internationale plan konkurrerer kvinderne på 20 meter, og herrerne på 27 meter. Det er dobbelt og næsten tre gange så højt som olympisk tårnudspring, hvor højeste springhøjde er 10 meter.

I Danmark springes der fra såkaldte mellemhøjder, som er højder, der er højere end 10 meter, men lavere end de internationale konkurrencehøjder. Dette muliggør deltagelse for High Divere på mange forskellige niveauer. Udspring fra så høje højder kan være meget farligt uden den korrekte træning og teknik, og det er uhensigtsmæssigt at springe internationale konkurrencehøjder, før man har meget erfaring med lavere højder.

En anden markant forskel mellem olympisk udspring og High Diving er landingerne. I High Diving lander springeren altid på benene, modsat olympisk udspring hvor udspringeren lander på hovedet. Dette er et krav, fordi hovedlandinger fra så høje højder er blevet bedømt for farlige. Det er

dog bevist, at hovedlandinger kan lade sig gøre fra meget høje højder af for eksempel danske Magnus Gardarsson, som er tidligere verdensmester i High Diving (2003). Kravet om benlandinger skaber behov for en speciel bevægelse kaldet en ’barani’, som er en enkelt salto med en halv skrue. Rigtig mange spring slutter med dette spring, fordi det giver springeren mulighed for at se vandet i hele den sidste salto, hvilket giver bedst mulighed for at lande sikkert og lodret i vandet. Spring, der ikke slutter i en barani, har generelt højere sværhedsgrad.

Vil du også kaste dig ud fra højderne?

Når man kigger på High Diving udefra, kan det hurtigt virke fuldstændig uoverskueligt at skulle springe så højt ned i noget ukendt vand, men det er vigtigt at understrege, at der er ingen High Divere, der er startet fra de højder, du ser dem springe fra under DM-ugen – tværtimod. I High Diving arbejder man som i alle andre sportsgrene med sig selv på det niveau, man er på, og i High Diving er ens dygtighed tæt bundet op på, hvor højt man kan springe fra. Man starter altid sin karriere med lave højder, vænner sig til dem og arbejder sig derefter opad. Det er vigtigt at give sig selv så gode chancer som muligt for at gøre en sikker progression i højderne, så man ikke bliver skadet, specielt når man kommer over 10 meter, hvor vandet rigtig begynder at slå til.

Selv de dygtigste High Divere udnytter alle højder fra 1 meter og opad i deres træning. Typisk ved at splitte de sværere spring op i dele, hvilket altid er tilfældet, hvis der skal læres nye spring. Hvis man eksempelvis vil lære at lave en dob -

| SIDE 22 | DM-UGEN | 2023 |

belt salto med halv skrue fra 16 meter, kan man øve at lave forlæns salto fra 3 meter platform, eller halvanden salto fra 7,5 meter platform og derudover lave barani fra 10 meter. Så kan man sætte springene sammen, og på den måde har man forberedt sig på et nyt spring ved at lave de rigtige bevægelser.

Det er i alle tilfælde en fordel at have en baggrund i ud spring, gymnastik eller anden akrobatisk sport, hvis man vil give sig i kast med High Diving, så man har en basisforstå else, man kan bygge videre på.

Sådan kommer din klub i gang med High Diving Hvis man har udspring på programmet i forvejen, er det al lerførste skridt på vejen at begynde at vende udspringere til at lande på benene. Spring en masse simple basisspring, der ender på benene. Baglæns salto og forlæns salto er et logisk startpunkt, og derefter bør man begynde at lære baranien, som er en High Divers vigtigste værktøj. Prøv nogle gange fra både 1 meter vippe, 3 meter vippe og 5 meter tårn (hvis tilgængeligt).

Som generel regel skal spring lægges lidt for døde, og ’hoftekorrigeres’ til landing. Forestil en baglæns salto fra en 3 meter vippe, der sparkes helt ud i strakt position på en måde, så hvis den strakte position blev holdt, ville springet underrotere. Når springeren ligger i denne strakte position, skal de accelerere rotationen ved at lave en let hoftebøjning og rette ud igen, så landingen bliver helt lodret. Dette kaldes en hoftekorrigering og giver mulighed for at lande lodret og sikkert hver gang. Når man har en god grundforståelse af baranien og de andre basisspring, kan

man begynde at udfordre større spring med flere rotationer, og hvis man på dette tidspunkt gerne vil videre, bør man finde mulighed for at lave en masse spring fra en 10 meter platform. Når man er nogenlunde tryg fra 10 meter, kan man stille og roligt begynde at tilføje højde. Vær opmærksom på, at High Diving i udgangspunktet er en seniorsport, og yngre udøvere bør passe særligt på med at udfordre for høje springhøjder for tidligt. Se i øvrigt World Aquatics High Diving Manual for yderlige tips.

Mere om High Diving i Danmark?

Vil du vide mere om High Diving, danmarksmesterskabet eller er du interesseret i at starte med at dyrke sporten?

Kontakt Mads Søndergaard fra High Diving Denmark på mail: madsvsoendergaard@gmail.com eller mobil: +45 27 24 8870.

Følg High Diving Denmark på Facebook: https://www.facebook.com/highdivingdenmark/

Følg High Diving Denmark på Instagram: @highdivingdenmark

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 23 |

KONSULTATION AF KONKURRENCETØJ?

Tag din svømning til nye højder med SwimKing!

Vi er stolte af at være dedikerede forhandler af det mest innovative konkurrencetøj fra Speedo og Arena. Vi forstår vigtigheden af den rette pasform, når det gælder konkurrencetøj. Vores passionerede team står klar til at give dig en unik

fitting-oplevelse og sikrer at du får en dragt, der giver dig optimal bevægelsesfrihed i vandet.

Tag springet med SwimKing og oplev, hvordan vores fitting-service kan tage din svømning til det næste niveau.

+45 25 54 87 87 Tja@swimking.dk Roskildevej 262, 2610 Rødovre

OPLEV DM-UGEN

VENUES I HELE AALBORG

21.-25. JUNI + 35

SPORTSGRENE

Hent app og se program

ER DIN KLUB OG ANSATTE RUSTET TIL DEN NYE SÆSON?

Kurser, uddannelser og e-læring. Uddannelseskataloget til den nye sæson er her, og det er allerede nu muligt at tilmelde sig diverse uddannelser på den anden side af sommerferien.

SvømDanmark tilbyder hvert år et hav af kurser til stor glæde for vores medlemsklubber og landets kommuner –mere end 3.300 deltager årligt. Frem mod en ny sæson oplever vi altid stor efterspørgsel på en række af vores kurser, så derfor har vi allerede nu åbnet for tilmeldingen til flere af de relevante.

Konkurrencesvømning

På Børnetræneruddannelsen klædes trænerne på til at varetage trænerrollen for klubbens første hold i konkurrenceafdelingen. De lærer, hvad der er kendetegnende for børnesvømmere, og hvordan de bedst tilrettelægger og afvikler træningen for dem, så svømmerne udvikler sig og bliver inspireret til mere. Trænerne lærer også, hvordan de planlægger en sæson, så de sikrer en god introduktion til konkurrencesvømning og den rigtige progression for svømmerne.

Årgangstræneruddannelsen er den store værktøjskasse for årgangstrænere, som både giver træneren indsigt i den viden, som ligger bag svømmetrænerfaget, samt udvikler de kompetencer, trænerne skal bruge for at udvikle den enkelte svømmer og skabe en stærk talentudvikling i klubben. Med en færdiggjort uddannelse følger en svømmetrænerlicens.

Diplomtræneruddannelsen er for trænere, der vil være fagets bedste og gøre svømmetrænerfaget til et karrierevalg. Med uddannelsen bliver trænerne i stand til at opbygge og varetage stærke talentmiljøer samt træne og udvikle både junior- og seniorsvømmere. Uddannelsen består af to dele. Den første del er i regi af Danmarks Idrætsforbund (DIF) og er et grundforløb på tværs af alle forbund. Når første del er gennemført, kan træneren tilmelde sig anden del af uddannelsen, som er SvømDanmarks specialforbundsmodul. Det næste grundforløb hos DIF starter den 7. august. Læs mere og tilmeld dig her

Officialkurser

Til alle svømmestævner skal der bruges officials for at kunne afvikle stævnerne korrekt. SvømDanmark udbyder disse kurser til ledere, forældre og frivillige, som ønsker at være officials ved svømmestævner.

Kurserne er delt op fra Modul 1, hvor man starter som tidtager og helt op til Modul 7, hvor man til sidst kan blive uddannet som overdommer. Læs mere om de forskellige moduler her

Vi ynder hele tiden at modernisere vores kurser og gøre dem tilgængelige for så mange som muligt. Modul 1 afvik-

| SIDE 26 | DM-UGEN | 2023 |

les nu kun som et digitalt forløb bestående af e-learning og et opfølgende webinar med en af vores undervisere.

Til efterårssæsonen forventer uddannelsesteamet i samarbejde med en arbejdsgruppe, bestående af flere undervisere, at kunne præsentere en ny basisuddannelse, hvor modul 1 og modul 2 er lagt sammen. Kurset vil bestå af forberedende e-learning samt et kursus med fysisk fremmøde, hvor fokus bl.a. er på praktikken ved bassinkanten og workshops i grupper.

Målet er at gøre det nemmere for klubberne at få uddannet officials til brug ved stævner, da de både uddannes som tidtagere samt bane-, mål- og vendedommere samtidig.

Idrættens e-læring

Idrættens e-læring er en portal, hvor der findes flere end 100 forskellige e-læringskurser, som er udviklet i de forskellige forbund og i DIF. E-læringskurserne henvender sig både til aktive idrætsudøvere, trænere, ledere, forældre og andre interesserede. Her er det muligt at styrke sin viden samt være nysgerrig på forskellige områder på tværs af idrætsgrene og forbund. Mange af kurserne er gratis og kan tilgås når man opretter sig som bruger.

Hold dig altid orienteret på vores hjemmeside På svoem.dk kan du i vores aktivitetskalender under kurser altid finde samtlige af vores uddannelser og kursusforløb. Synes du der mangler nogle – eller har du et konkret ønske – er du altid velkommen til at kontakte vores kursusafdeling på kursus@svoem.dk eller teamleder Christina Borring på cbo@svoem.dk

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 27 |

LIMFJORDEN KAN FÅ AFGØRENDE BETYDNING FOR DM I ÅBENT VAND

De stærke strømforhold i Limfjorden kommer med al sandsynlighed til at udfordre Danmarks bedste åbent vand-svømmere under DM på fem kilometer-distancen.

Danmarksmesterskaberne i åbent vand-svømning fik sig forrige år noget af en bevågenhed - og i år bliver ingen undtagelse. På en rute midt i Limfjorden foran DM-ugens bankende hjerte på Aalborg Havnefront. dyster landets bedste åbent vand-svømmere mod hinanden, når vinderne for damer og herrer skal findes på fem kilometer-distancen. Det sker søndag den 25. juni klokken 13.30

Et yderst seværdigt mesterskab venter, da vind og vejr kan komme til at spille en stor rolle undervejs. Derudover kan Limfjordens stærke strømforhold muligvis også komme til

påvirke svømmernes løbstaktik. Ruten er yderst publikumsvenlig, da der undervejs kan heppes på DM-deltagerne af flere omgange fra både Nørresundby, Limfjordsbroen samt Honnørkajen.

DM i åbent vand afholdes som led i det traditionsrige åbent vand-event Limfjordskrydseren, så bag danmarksmesterskabet står SvømDanmark, Limfjordskrydserens arrangementsgruppe med Aalborg Svømmeklub og Svømmeklubben Nord og DM-ugen.

| SIDE 28 | DM-UGEN | 2023 |

Limfjordskrydseren tæller lidt mere overkommelige distancer på enten 600 eller 1.500 meter. Du kan tilmelde dig og din svømmemakker direkte her.

Det vidste du måske ikke…

• Vandtemperaturen afgør valg af badetøj. Ved en vandtemperatur på 18,9 grader eller køligere skal der anvendes våddragt og badehætte. Er vandet 19,0 grader eller varmere, skal der svømmes med svømmedragt. For svømmedragter gælder, at de ikke må dække hals, skuldre og arme, ligesom de ikke må gå under anklen. Endeligt skal svømmedragten være uden lynlås, produceret i tekstilmateriale og på ingen måde være isolerende.

• Alle kan prøve kræfter med DM-ruten.

• DM i åbent vand afholdes normalt i en sø eller andre steder, hvor konkurrencerne kun overværes af tilskuere med tilknytning til mesterskaberne. At være en del af det store setup omkring DM-ugen og venuen så centralt i Aalborg bliver en stor oplevelse for DMdeltagerne, så hep gerne lidt ekstra på dem under konkurrencerne. De glæder sig!

Vil du i gang med åbent vand-svømning?

Motion og svømning i det fri hitter. Derfor tilbyder flere end 40 af SvømDanmarks medlemsklubber allerede hold for åbent vand-svømmere, ligesom du kender det fra svømmehallen. Mens nogle klubber har hold i søer og havnebade, tilbyder andre undervisning i fjorde og langs kystrækninger i havet. Selvorganiserede åbent vand-fællesskaber findes også landet over. Tjek kortet ud og find et sted at svømme åbent vand nær dig.

Inden du begiver dig ud på det åbne vand, vil vi på det kraftigste opfordre dig til aldrig at svømme alene. Ha’ altid en svømmemakker med dig. Har du ikke en svømmemakker, kan du helt sikkert finde vedkommende i Facebookgruppen SWIMMERS med mere end 3.300 medlemmer.

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 29 |

FÅ GLÆDE AF: SVØM STOPUR

SVØM Stopur er en app til iOS og Android til dig, som er svømmer, træner, svømme-forælder eller svømmeentusiast.

App’en giver dig adgang til opnåede tider, kravtider og meget mere, som er relevant, når du skal følge med i svømmekarrierens udvikling.

Hent SVØM Stopur ved at benytte QR-koden eller søg efter SVØM Stopur på App Store eller Google Play.

God fornøjelse.

kan vi ikke hjælpe dig med Derimod tilbyder vi: Digitaltryk der forbløffer på både lav pris og høj kvalitet Bestil online på FLtryk.dk FL Tryk · agerbakken 21 · 8362 hørning · Tlf. 70 22 18 70 SkalderTRYKpå? -såbrugos!
Drømmeferien
TRÆNINGSLEJR I FYRTÅRN TOMMERUP Sportspakke pr. pers. 360 kr/døgn (dækker overnatning og fuld forplejning) Ring og hør nærmere Tallerupvej 85 • 5690 Tommerup • Tlf.: +45 6376 7670 info@fyrtom.dk • fyrtårntommerup.dk | SIDE 32 | DM-UGEN | 2023 |

VILD SPORTSSOMMER I VENTE

Mesterskabs-feber?

Snart er det for alvor sommer, og traditionen tro betyder det, at sæsonens mesterskaber venter lige rundt om hjørnet. Sommeren 2023 bliver ingen undtagelse. Her er der nemlig mesterskaber i alt fra svømning og kunstsvømning til udspring og konkurrencelivredning.

Nedenfor får du et detaljeret overblik over alle de mesterskaber, hvor SvømDanmarks klubber og atleter er repræsenteret.

Svømning

Som perler på en snor kommer svømmesportens mesterskaber i en lind strøm i løbet af sommermånederne. Efter DM på langbane afholdes først DM for årgangssvømmere og DM for juniorer, inden det eksploderer med internationale mesterskaber i juli måned.

Tjek listen her:

• 4.-9. juli, europæiske juniormesterskaber i Serbien. 24 svømmere udtaget.

• 8.-9. juli, nordiske juniormesterskaber i Sverige. 15 svømmere udtaget.

• 22.-30. juli, European Youth Olympic Festival i Slovenien. To svømmere udtaget

• 23.-30. juli, verdensmesterskaberne i Japan. Fem svømmere udtaget

• 31. juli – 6. august, verdensmesterskaberne for parasvømmere i Storbritannien.

• 2.-11 august, verdensmesterskaberne for masters i Japan.

• 10.-13. august, europamesterskaberne U23 i Irland. 15 svømmere udtaget

• 4.-9. september, verdensmesterskaberne for juniorer i Israel. Tre svømmere udtaget

Derudover afholdes der også mange flere mesterskaber:

UDSPRING

• 25.-27. juli, verdensmesterskaberne i Japan. En high diver udtaget.

• 19.-25. august, europæiske juniormesterskaber i Kroatien. En udspringer udtaget.

KUNSTSVØMNING

• 21.-25. juni, europamesterskaberne i Polen. To kunstsvømmere udtaget.

KONKURRENCELIVREDNING

• 2. september, danmarksmesterskaberne i havlivredning Hornbæk.

• 13.-24. september, europamesterskaberne i livredning i Belgien.

Held og lykke! Vi glæder os til at følge jer alle.

| DM-UGEN | 2023 | SIDE 33 |
Bare rolig, der er mange flere i vente...
SE UDGIVELSEN ONLINE - SCAN HER OFFICIELT MAGASIN DM-UGEN 2023 MEDALJEREGNSvømmesporten hylder 40 danske mestre BARSKE FORHOLD Armlægning med Limfjorden venter åbent vand-svømmere DEN 22. – 25. JUNI 2023 · AALBORG | SIDE 34 | DM-UGEN | 2023 |
Danmarks største udvalg af svømmeudstyr og konkurrencedragter til de billigste priser! +45 3672 0707 • www.svoemmespecialisten.dk Logo – rød version Mette K. Søegaard Mobil: +45 24 49 31 75 MKS Regnskab Agervænget 9, Snoldelev Dk-4621 Gadstrup Mail: info@pery.dk - www.pery.dk Tovesvej 15 - 9000 Aalborg - Telefon 98 14 24 40 RÅDGIVNING - INDIVIDUELLE LØSNINGER - FASTE AFTALTE PRISER NÆRHED OG TRYGHED I EN SVÆR TID KAN ALTID TRÆFFES PÅ TLF.: 25 42 24 24

RECOVER FASTER - REHAB STRONGER - PERFORM BETTER

Hvor som Helst, når som helst, Hvem som Helst

TRÆ N ING

KAATSU C3 anvendes i stedet for træning med tunge vægte, samt af personer der genoptræner efter en skade eller operation, eller for at komme sig. Kaatsu anvendes blandt andre af konkurrerende atleter og olympiske svømmere, der træner i vand, også for restitution.

KAATSU anvender specialvævede neopren pneumatiske vandtætte bånd, der gør det muligt at udføre KAATSU træning også i vand ved.

Michael Andrews anvender Kaatsu C3 Kaatsu C3 Kaatsu Pneumatiske bånd Kaatsu C3 Købes i shoppen på www.fysiodema.dk
www.fysiodema.dk - Egernvej 69, 2000 Frederiksberg, Tel: 7026 2363
Genoptræn efter skade

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.