Randers FC Magasinet

Page 1

RANDERS FC FYLDER 20 ÅR

SIMEN BOLKAN NORDLI OMGIVET AF FODBOLD

CARL JOHANSSON

FORSVARSKLIPPEN HAR TAGET SUPERLIGAEN MED STORM

ANNONCESIDE

2 RANDERS FC MAGASINET 2023

INDHOLD

Udgiver

Randers FC A/S – Cepheus Park Randers, Viborgvej 92, 8920 Randers NV, Tlf. 86415122, www.randersfc.dk

Ansvarshavende

Kristian Fredslund Andersen, Randers FC

Tekst

Jesper Bøss, Komma’riet

Kristian Fredslund Andersen, Randers FC

Martin Albrechtsen, Randers FC

Mathias Bak Andersen, Randers Elitesportscollege

Layout - René Nielsen, Det Grafiske Hjørne

Tryk – BUCHS

Fotografer

Forsidefoto – Jakob Lerche, Jakob Lerche Fotografi

Artikler – Jan Christensen og Lars Rønbøg, Getty

Images – Jakob Lerche, Jakob Lerche Fotografi

LEDER 4 BEGYNDELSEN PÅ RANDERS FC 6 OMGIVET AF FODBOLD ....................................................... 12 RANDERS FC HJÆLPER TALENTER PÅ VEJ 18 10 KAMPE, VI ALDRIG GLEMMER 24 SVENSK FORSVARSKLIPPE HAR TAGET SUPERLIGAEN MED STORM 32 NOMINERET TIL ÅRETS 3F SUPERLIGA-FAN 38 SÆSONREKORD TIL LOKALBRAG 40 MÅLMÆNDENES SIKRE BOYE ...................................... 46 SIDELINJENS STORE TALENTER 52 TALENTER FRA NÆR OG FJERN TRIVES 58 RANDERS FC HJALP LEIF – NU HJÆLPER LEIF RANDERS FC ........................... 62 3

20 ÅR – DET SKAL FEJRES!

AF HENRIK JØRGENSEN, ADM. DIREKTØR OG SØREN PEDERSEN, SPORTSDIREKTØR

I 2023 kan vi fejre 20-året for Randers FC’s begyndelse –og at vi for tredje år i træk er en del af Mesterskabsspillet i 3F Superligaen.

Med en 1-0-sejr i Aalborg sikrede vi os søndag den 19. marts adgang til Mesterskabsspillet for tredje år i træk, hvilket er en utrolig flot bedrift af en klub af vores størrelse og med vores sportslige budget. Det er ikke en selvfølge, at vi skal være en del af ’Top 6’ i 3F Superligaen, men det har vi været, og det vil vi kæmpe hårdt for at blive ved med.

For det med at kæmpe hårdt, det ligger dybt forankret i vores DNA. I år kan vi også fejre 20-året for Randers FC’s tilbliven. I 2003 gik seks klubber sammen og fik sammen med byens erhvervsliv skabt opbakning til et fælles projekt, som på 20 år er blevet hele byens og Kronjyllands hold. Sikke en rejse klubben har været på – og hvor er der sket meget på så kort tid!

Vi kommer til at markere 20-året på forskellige måder i forårssæsonen. For eksempel bliver hjemmekampen mod Viborg FF midt i maj til en jubilæumskamp, hvor vi virkelig

vil skabe en fest på Cepheus Park Randers. Her i dette års udgave af Randers FC Magasinet er vi også gået ned ad den historiske vej og kigger tilbage på begyndelsen og de største øjeblikke i klubbens historie. Derudover kan du komme tættere på to af vores nye profiler i svenske Carl Johansson og norske Simen Bolkan Nordli.

Du kan også komme tættere på noget af det, der ikke kun handler om fodbold. For i Randers FC er det helheden, sammenholdet og fællesskabet, der har allerstørst betydning. Derfor har vi blandt andet CSR-projekter, der skal hjælpe unge mennesker den rigtige vej i livet. Vi har også passionerede medarbejdere, som gør en stor indsats i det daglige. En af dem er Leif, som Randers FC hjalp på vej i 2015, men nu hjælper Randers FC og i 2022 blev kåret til årets kollega på tværs af alle afdelinger.

Der er så mange gode historier i og omkring Randers FC, og nogle af dem har vi samlet her. God læselyst med dette års magasin – og en stor tak for opbakningen!

Vi glæder os til mange flere mindeværdige øjeblikke!

4 RANDERS FC MAGASINET 2023

HOLDET BAG HOLDET

5
MORTEN HØRBY ANDERSEN mha@randersfc.dk SYLVESTER HANSEN sha@randersfc.dk LONE NIKOLAJSEN ln@randersfc.dk ANDERS H. PETERSEN ahp@randersfc.dk KRISTIAN FREDSLUND ka@randersfc.dk MARTIN ALBRECHTSEN mal@randersfc.dk MICHAEL M. HØJFELDT mh@randersfc.dk RIKKE JUUL HASLUND rjh@randersfc.dk HENRIK JØRGENSEN hj@randersfc.dk SØREN PEDERSEN JESPER HANSEN jh@randersfc.dk
AF JESPER BØSS, KOMMA´riet 6 RANDERS FC MAGASINET 2023
Et tilbageblik på, hvorfor og hvordan Randers FC blev stiftet for 20 år siden.
HISTORISK TILBAGEBLIK DER ER SKET MEGET PÅ 20 ÅR –MEN HUSKER DU, HVORDAN DET HELE STARTEDE?

FREJA FC ER TÆT PÅ KONKURS

Randers Amtsavis, den 24. maj 2002

Poulsen har Randers’ eneste divisionsklub, Randers Freja, lagt nogle sportsligt mareridtsagtige år bag sig, og den fod- boldmæssige optimisme spirer igen i Randers. De blåstribe- de er med i toppen af den næstbedste række.

med 8-0 i en tv-transmitteret kamp og er med i semifinalen i DBUs pokalturnering, hvor de over to kampe møder super- ligamandskabet fra OB.

Fynboerne vinder det første opgør med beskedne 1-0 hjem- me i Odense, og da returkampen i Randers ender 0-0, er OB klar til finalen, men præstationerne fra kronjyderne aftvin- ger respekt.

Uden for kridtstregerne er historien imidlertid en anden. Her

trækker de sorte skyer sig sammen over den kronjyske fod- boldklub.

Men i Randers er fokus hverken på vejret, euroen eller for den sags skyld sommerens VM- slutrunde i Japan og Sydko- rea med dansk deltagelse.

Det handler i stedet om at redde områdets eneste divisions- klub fra en truende konkurs og dermed undgå, at fodbold på topniveau i Randers bliver afløst af amatørfodbold i Dan- marksserien.

Det ser sort ud.

7

FREJA FC REDDET PÅ MÅLSTREGEN

Overlevelse: Lønnen sikret efter flere døgns

hemmelighedskræmmeri

Randers Amtsavis, den 29. maj 2002

Søndag den 2. juni 2002 skal Herfølge Boldklub gæste Randers Stadion i et vaskeægte topbrag i 1.

division.

Problemet er blot, at pengekassen er tom, og der skal udbetales løn til spillerne tre dage inden – fredag den 31. maj. Om kampen mod Herfølge bliver spillet, er et åbent spørgsmål.

ER UNDERVEJS

Fodbold: Alle tror på Freja FCs redning via fælles fodslag

Randers Amtsavis, den 31. maj 2002

Den truende konkurs får en gruppe erhvervs- og fodboldfolk samt forhenværende borgmester

Keld Hüttel og Randers’ nye borgmester, Michael Aastrup Jensen, til at mødes. Kan der gøres noget?

Resultatet bliver, at spillernes lønudbetaling sikres. Samtidig bliver der givet håndslag på at arbejde videre på nogle konkrete planer, der på længere sigt skal sikre fodbolden i Randers.

ER KLAR TIL OVERBYGNING

Randers Amtsavis, den 7. juni 2002

Med udbetalingen af maj-lønnen er der arbejdsro. I hvert fald i en måned.

Derfor bliver der for alvor taget fat på planerne for fremtiden. De første tegninger til det, vi i dag kender som Randers FC, er i støbeskeen. Et af de vigtige omdrejningspunkter i arbejdet er dog, at der ikke må være hård konkurrence imellem klubberne i Randers og omegn. Skal fodbolden i Randers for alvor gå en lys fremtid i møde, handler det om, at områdets klubber skal med i et fællesskab. Der skal skabes et hold for hele byen – for hele området. Det er også den holdning, potentielle sponsorer giver udtryk for.

Mens Randers Freja følger op på kampen mod Herfølge Boldklub (der endte 4-4 efter en forrygende fodboldkamp) ved at besejre et andet tophold, Frem, 3-1 i Valby Idrætspark, har Hans Mogensen, tidligere divisionsspiller i Randers Freja og daværende formand i Kristrup Boldklub, grebet udfor- dringen med at finde fælles fodslag mellem klubberne i og omkring Randers.

fodbolden det

Han har taget kontakt til repræsentanter for Randers Freja, Randers KFUM, Hornbæk SF, Dronningborg Boldklub, Kristrup Boldklub og Vorup FB. Alle er som udgangspunkt positive over for et overbygningssamarbejde, men betingel- serne er fortsat ikke på plads.

Samtidig arbejder gruppen af erhvervsfolk og politikere fortsat intenst på at finde sponsorer og investorer. Og re- sponsen er positiv, så længe det bliver en klub for hele Randers og omegn.

hele
8 RANDERS FC MAGASINET 2023

KLUBFOLK ENIGE OM OVERBYGNINGEN

Grønt lys: Repræsentanter fra seks Randers-klubber enige om udkast til fodboldfremtid

Randers Amtsavis, den 27. juni 2002

sen – alt imens Danmark bliver slået ud af England i ottendelsfinalen ved VM-slutrunden i Japan og Sydkorea, hvor Brasilien senere hjemfører titlen –bliver de seks moderklubber enige om et udkast til et samarbejde. I øvrigt seks klubber, der i forvejen kender hinanden fra et samarbejde om at arrangere banko – og derfor populært omtales som ”Bankoalliancen”.

Klubbernes formænd i form af Lars Frank Nielsen, Randers KFUM, Peter Eriksen, Dronningborg Boldklub, Lars W. Knudsen, Randers Freja, Poul ”Joe” Kristensen, Hornbæk SF, Jacob Nielsen, Vorup FB

og Hans Mogensen, Kristrup Boldklub, bliver enige

Mogensen, bliver om en aftale, der grundlæggende baseres på, at Randers Freja afgiver A-aktien og udlåner licensen til det nye fodboldselskab.

- Det har været benhårdt arbejde. Alle har givet og taget, og nogle har været på vej ud ad døren, men

re med arbejdet. Det har været enormt positivt at deltage. Jeg er overbevist om, at et overvældende flertal af klubberne vil sige god for aftalen. Navn og trøjefarve er næste fase. Nu har vi det ene ben på plads i overbygningen, lød det dengang fra Hans Mogensen i Randers Amtsavis.

RANDERS FC ER KLAR TIL NÆSTE FASE

Nyfødt: Torben Hansen fortsætter som formand

Randers Amtsavis, den 26. november 2002

Randers FC bliver definitivt en realitet den 25. no- vember 2002. På en ekstraordinær generalforsam- ling bliver selskabsudvidelsen endeligt vedtaget og baner dermed vej for de 1,7 millioner kroner, en række investorer vil spytte i den ellers slukne pen- gekasse. Også vedtægtsændringerne, der blandt andet medfører navneændring til Randers FC, bliver vedtaget. Samtidig præsenteres klubbens nye logo.

Efter generalforsamlingen skal DBU have papirer- ne til endelig godkendelse, for at Randers FC juri- disk set vil være en realitet.

Det bliver betragtet som en formalitet, og med virkning fra den 1. januar 2003 vil Randers FC således erstatte Randers Freja i 1. division.

Trekløveren på brystet bliver skiftet ud med en vrinskende hest, og den blåstribede spilledragt skiftes ud med den lyseblå farve, som vi ken- der i dag.

Efter et halvt års intensivt arbejde er Randers FC en realitet. Den 1. januar 2023 var det 20 år siden. ▪

9
to be continued...

ANNONCESIDE

En del af din hverdag – hver dag

Når du brygger morgenkaffen, tænder for vandet i bruseren, oplader bilen, får grønt lys i trafikken, tænder computeren på jobbet, skruer op for varmen i stuen og tænder lyset om aftenen. Vi sørger for el, vand, varme og lys i din hverdag.

Så du ikke skal bekymre dig om det. Og vi gør det på den grønne måde. For det grønne ansvar starter med dig og mig.

Lær os bedre at kende. Scan her og se vores film

Grøn fjernvarme til dit hjem

Verdo leverer fjernvarme i og omkring Randers, og vi er hele tiden i gang med at udvide fjernvarmenettet, så endnu flere kan få glæde af den nemme, billige og grønne varme.

Vand fra vandværket

Verdo henter vand fra undergrunden fra 21 boringer fordelt over hele kommunen. Vi behandler vandet på vores vandværker, inden vi sender det videre, så du kan tappe det frisk fra hanen.

Grøn strøm til dit hjem og ladeløsning til dit kørselsbehov Verdo tilbyder dig ladeløsning og grøn elaftale i ét, så det er nemt at køre grønt.

Grøn energi El Vand Varme Lys Besøg os på verdo.com

SIMEN BOLKAN NORDLI

OMGIVET AF FODBOLD

Hans far, Leif, har en lang og flot karriere med sammenlagt mere end 150 førsteholdskampe for HamKam og Rosenborg. Kæresten Natalie har spillet i den bedste norske kvinderække, og broderen Jonas har spillet på semihøjt niveau, inden han blev fysioterapeut hos Ranheim FC i den næstbedste norske række. Så, jo… Randers FC’s nye norske offensivspiller, Simen Bolkan Nordli, er på alle måder omgivet af fodbold, og han nyder det.

- Fodbold har altid været en kæmpe del af mit liv, fordi stort set alle omkring mig har været eller fortsat er involveret i det på en professionel måde. Fodbolden har været omdrejningspunktet i vores familie, ja, det gælder faktisk også min svigerfamilie.

- Min far følger da også meget intenst med i min karriere, og han ringer til mig hver eneste dag, blandt andet for at høre, hvordan dagens træning er gået. Det kan vi snakke længe om, også ned i selv små detaljer. Fodbold fylder virkelig meget, og sådan har det bare altid været, fortæller Simen Bolkan Nordli.

Imponerende statistik

Simen startede med at spille fodbold allerede som 3-årig, hvor hans tre år ældre bror tog ham med til træning i barndomsklubben Oddestadt. Her spillede han de første mange år med holdkammerater, der var ældre end ham selv, og det hærdede ham så meget, at han allerede som 16-årig fik sin seniordebut i klubben.

Det gjorde han så overbevisende, at det blev til et skifte til den større klub HamKam, hvor han gjorde det så godt i tre sæsoner, at turen gik videre til Aalesunds FK.

Begge steder blev det til stribevis af både assist og scoringer. I den bedste norske fodboldrække blev det således samlet set til syv mål og 12 assist i 57 kampe, mens det i den næstbedste norske fodboldrække blev til 29 mål og 30 assist i 85 kampe.

Unægteligt en imponerende statistik, som de hørte om i en lyseblå kronjysk klub i den danske Superliga. Allerede i foråret 2021 hørte Simen første gang om Randers FC’s interesse.

Valgte Randers FC blandt mange muligheder - Jeg var bestemt meget interesseret, da jeg hørte om Randers FC. Et skifte til dansk fodbold ville være et stort skridt op for mig.

12 RANDERS FC MAGASINET 2023
AF JESPER BØSS, KOMMA´riet FOTOS JAKOB LERCHE FOTOGRAFI

Fodbold har altid været en kæmpe del af mit liv, fordi stort set alle omkring mig har været eller fortsat er involveret i det på en professionel måde

13
FOTO JAKOB LERCHE

- I juni måned 2022 besøgte min agent klubben. Han var meget positiv efter sit besøg, og jeg tog også en snak med den norske landstræner, Ståle Solbakken, der snakkede meget positivt om både Randers FC og dansk fodbold.

- Så selvom jeg havde en del flere muligheder og tilbud, blandt andet fra nogle af topklubberne i Norge, så føltes det helt rigtigt, og jeg skrev under på en 3½-årig kontrakt, hvilket jeg bestemt ikke har fortrudt.

- Jeg har fået et meget positivt indtryk af både klubben og byen, og så har jeg altid drømt om at komme til et andet land, fortæller Simen Bolkan Nordli, der skrev under på kontrakten sidste sommer, men først gældende fra januar 2023.

Imponeret over niveauet

At Simen skrev under et halvt år inden sit skifte, betød også, at han hjemme fra Norge kunne nå at lære dansk fodbold bedre at kende, blandt andet ved at se Randers FC’s kampe på TV.

- Det var sjovt at følge klubben i efterårssæsonen, hvor de jo startede med at vinde og vinde og efter 10-11 kampe lå nummer ét. Her tænkte jeg jo nærmest, at det var de kommende danske mestre, som jeg skulle ned og spille for, smiler Simen, der har været meget imponeret over niveauet i den danske Superliga:

- Der er en helt anden intensitet og tryk på end i Norge. Det gælder kampene, men bestemt også den daglige træning. Jeg tror aldrig, der er blevet begået så mange frispark mod mig som i mine første kampe her i Randers.

- Og selvom der bliver gået til stålet til træning, så er der alligevel et helt særligt sammenhold i omklædningsrummet, som også har imponeret mig. Det lyder måske lidt som en floskel, men det føles som en stor familie, samtidig med at alle er professionelle og vi er konkurrenter om startpladserne. Der er en rigtig fin balance.

- En anden ting er setup’et omkring kampene, som bare er større her i Danmark. Det hele virker bare meget større og professionelt end i Norge.

Rigtige græsbaner

- Endelig elsker jeg også, at vi primært stadig spiller på rigtigt græs her i Danmark. I Norge er stort set alle banerne af kunstgræs. Det er hårdt ved kroppen og bentøjet, og det er altså også en anden type fodbold, der spilles.

SIMEN BOLKAN NORDLI

Født: 25. december 1999

Højde: 181 cm

Position: Kantspiller, offensiv midtbanespiller

Tidligere klubber: Ottestad IL, HamKam, Aalesunds FK

Landskampe for Norge: 2 kampe for U21-landsholdet, 7 kampe og 1 mål for U19-landsholdet, 2 kampe og 2 mål for U18-landsholdet.

14 RANDERS FC MAGASINET 2023
FAKTA

- I Aalesund trænede vi eksempelvis altid inde på selve stadion, der havde kunstgræs. Her kan jeg godt lide græsbanerne i Danmark, også selvom de først på sæsonen er vanskelige og tunge. Fodbold hører nu engang til på græs, lyder det fra Simen Bolkan Nordli.

Kommende familieforøgelse

Simen har sin kæreste Natalie med til Randers, og der venter parret en familieforøgelse til sommer, hvor en lille pige har meldt sin ankomst i juli måned. Dermed holder Natalie en pause med sin fodboldkarriere, der ellers også er på et højt niveau. Hun har spillet i den bedste norske kvinderække. Parret er flyttet ind i et hus i Stevnstrup.

- Ja, det er ikke mange måneder siden, at vi boede i en lille lejlighed hjemme i Aalesund. Nu bor vi i et stort hus i et andet land og skal snart være forældre, så det er nogle store omvæltninger. Men det føles helt rigtigt, og vi suger til os af oplevelsen og indtrykkene hver eneste dag, lyder det fra Simen.

Drømmen om landsholdet

Simen Bolkan Nordli står noteret for to kampe for det norske U21-landshold, syv kampe for U19-landsholdet og to kampe for U18-landsholdet. Drømmen er selvfølgelig, at det også bliver til kampe på A-landsholdet.

- Det handler jo bare om at gøre det bedst muligt, hvor du er lige nu, så skal den mulighed nok opstå, hvis du gør dig fortjent til det. Det er selvfølgelig en drøm, men ikke noget, der fylder hos mig i hverdagen.

- Jeg har udelukkende fokus på at gøre det bedst muligt for Randers FC, slutter Simen Bolkan Nordli. ▪

Søren Pedersen om Simen Bolkan Nordli:

”Simen er en dygtig

fodboldspiller, der har leveret mange mål og assists i sin karriere. Han har et rigtig godt højreben. Han er lidt af en dødboldsspecialist og har altid sparket mange frispark og hjørnespark. Den del er han exceptionelt dygtig til. Han er også en god mellemrumsspiller, der er dygtig til at vende med bolden.”

15
FOTO JAKOB LERCHE

ANNONCESIDE

ANNONCESIDE

RANDERS FC´S SOCIALE ANSVAR

RANDERS FC HJÆLPER TALENTER PÅ VEJ

- OG DET ER IKKE KUN PÅ FODBOLDBANEN…

Det er de færreste, der kommer igennem livet uden at møde bump på vejen, snørklede omveje og store og små udfordringer. For unge kan den første modgang ofte virke uoverskuelig og sætte sig spor resten af livet. Derfor er en hjælpende hånd vigtig – og den får de unge i projektet ”Talenter På Vej”, der er et samarbejde mellem Randers FC Jobakademi og den kommunale ungeindsats i Randers Kommune.

AF JESPER BØSS, KOMMA´riet FOTOS JAKOB LERCHE FOTOGRAFI

Målgruppen er unge i alderen 15-25 år bosat i Randers Kommune. Unge, der af forskellige årsager står på kanten af uddannelse og beskæftigelse. Nogle kan være socialt isolerede, have et misbrug, dysfunktionelle familieforhold, diagnoser, kriminelle løbebaner eller andet. Alt sammen noget, der ofte også betyder, at de står uden for fællesskaber og har et begrænset netværk.

Dem er der cirka 600 af i Randers Kommune, og selvom det således kan virke som en lille dråbe i havet, så tager Randers FC Jobakademi 13 af disse unge ind hvert halve år for at hjælpe dem med en retning i livet.

”Det handler om at møde dem, nøjagtigt hvor de er”

Projektmedarbejder på ”Talenter På Vej” er René Carlsen, uddannet socialpædagog og tidligere professionel fodboldspiller i Randers FC. Han fortæller:

- ”Talenter På Vej” startede i august måned sidste år, og der er i princippet ikke nogen skabelon for projektet.

- I tæt samarbejde med den kommunale ungeindsats handler det om at hjælpe de unge på vej gennem nogle individuelle forløb, der passer til den enkelte. Omdrejningspunktet er fokus på den enkeltes ressourcer med fysiske aktiviteter, træning, kost, motion, andre aktiviteter og at skabe selvtillid,

18 RANDERS FC MAGASINET 2023

glæde og motivation hos den enkelte. Vejene dertil er meget forskellige, og det er meget individuelt, hvad den enkelte unge har brug for, fortæller René Carlsen, der er bedre kendt som ”Carlo” – primært blandt de unge, men såmænd også i resten af Randers FC-organisationen.

- Nogle af de unge bliver en del af fællesskabet fra dag ét, mens andre det første lange stykke tid måske bare har brug for en gåtur og en individuel samtale med mig. Vi lægger altid en plan for den enkelte med udgangspunkt i ressourcerne og behovene hos den unge. Det handler om at møde dem, nøjagtigt hvor de er.

- For de fleste er det ekstremt svært i starten, men når først

der kommer hul igennem til de unge, og de kan mærke, at forløbet gør noget godt for dem, så går det hurtigt fremad, og de fleste blomstrer. Nogle kan også sådan per automatik være negative og eksempelvis sige, at det gider de ikke, eller at det vil de ikke møde op til, men ofte gør de det alligevel. Simpelthen fordi de kan mærke en positiv forskel, fortæller René Carlsen.

En stærk venstreback

Talenter på vej er foreløbig et 3½-årigt projekt, hvor planen som før nævnt er, at der skal indsluses 13 unge to gange om året, således at der hele tiden er 26 unge i alderen 15-25 år i gang med forløbet.

19
FOTO JAKOB LERCHE

Navnet René Carlsen giver helt sikkert genklang hos de fleste fodboldkyndige, der kan deres fodboldhistorik.

René Carlsen var en stærk venstreback hos Vorup FB, inden han i 2003 skiftede til det nystiftede Randers FC, hvor det blev til 65 førsteholdskampe.

Han var således med helt fra den spæde start af klubbens 20-årige historie, inden turen i 2006 gik til den islandske klub FC Valur, hvor han spillede to sæsoner, inden karrieren blev afrundet med en enkelt sæson hos FC Fredericia.

Efterfølgende tog han en uddannelse som tømrer, men der var noget omkring det at arbejde med mennesker – særligt unge med udfordringer – der trak. Derfor begyndte han at arbejde på behandlingsinstitutionen ”Grenen” i Glesborg på Norddjursland, samtidig med at han tog en socialpædagog-uddannelse. Han arbejdede på Grenen i 10 år, inden Randers FC Jobakademi manglede… ja, en ”Carlo”.

- Jeg er stolt af at være en del af Randers FC’s vigtige CSR-arbejde, der har stor betydning for lokalsamfundet og det samfund, vi lever i. Det er en unik kombination af elitemiljø, socialt ansvar, fællesskab og ikke mindst samhørighed.

I Randers FC handler det ikke kun om fodbold, men også om at være en del af noget større i lokalsamfundet. Det er vi blandt andet med projektet ”Talenter På Vej”, slutter René Carlsen. ▪

20 RANDERS FC MAGASINET 2023

Mathias Kromann Pedersen, 24 år

”Jeg havde været sygemeldt med en depression i 3-4 år, da jeg via Randers Kommune kom i kontakt med ”Carlo” og Randers FC. Det har gjort en kæmpe forskel og hjulpet mig meget. Jeg har først og fremmest fået det meget bedre med min sygdom, men jeg har også fået en tro på mig selv og mødt andre unge, der også har haft deres at kæmpe med. Vi har mulighed for forskellige aktiviteter og hjælper også til i klubben. Vi fik blandt andet nogle forskellige opgaver i forbindelse med en af førsteholdets træningskampe, inden sæsonen gik i gang. Det var sjovt, og det giver mig rigtig meget at prøve en masse forskelligt. Jeg har også altid gerne villet spille fodbold, men turde ikke tage af sted selv. Så tog Carlo mig med, og siden har jeg spillet.”

Peter Pedersen, 22 år

”Jeg har kæmpet med en angst-diagnose i mange år og haft meget svært ved at være sammen med andre mennesker. Derfor droppede jeg ud af skolen. Efter et stykke tid fik jeg tilbuddet om at prøve dette forløb. Jeg kan huske, første gang jeg mødte op i klubben for bare at gå et par ture med ”Carlo”. Her kunne jeg ikke se ham i øjnene. Jeg var genert, indelukket og ængstelig og kunne slet ikke være sammen med andre mennesker. Det har ændret sig nu, hvor jeg, udover at være sammen med mange forskellige mennesker i det daglige, også kan tage ind og se Randers FC’s kampe omgivet af en masse mennesker. Det har gjort en kæmpe forskel for mig.”

21
FOTO JAKOB LERCHE

ANNONCESIDE

ANNONCESIDE

KAMPE, VI ALDRIG GLEMMER

Siden Randers FC blev stiftet i 2003, er det blevet til godt 650 kampe i Superligaen/1. division, 78 kampe i pokalturneringen og 34 kampe i de europæiske turneringer. Så at skulle barbere det ned til et par håndfulde ”Kampe, vi aldrig glemmer” var selvsagt en umulig opgave.

Vi har alligevel gjort forsøget. Kampene kommer i kronologisk rækkefølge.

AF JESPER BØSS, KOMMA´riet

24 RANDERS FC MAGASINET 2023

13. JUNI 2004, 1. DIVISION BRØNSHØJ – RANDERS FC 2-4

Denne kamp kommer på listen. Simpelthen fordi det var klubbens første oprykning til Superligaen. Det er alligevel noget særligt.

Oprykningen kom i hus den 13. juni 2004 i Tingbjerg Idrætspark. Blot to år efter, at randrusiansk fodbold havde været helt ude i tovene med en truende konkurs. Modstanderen var Brønshøj, der kæmpede for livet i bunden af rækken, og de færreste forventede, at oprykningen ville blive sikret denne solbeskinnede eftermiddag. Det var nemlig ikke nok med en Randers FCsejr – de nærmeste forfølgere fra AC Horsens skulle samtidig tabe hjemme til den absolutte bundprop fra B1913, der allerede var rykket ned. Randers FC kom godt fra start med en scoring allerede efter tre minutter ved Rasmus Katholm, og da Lars Larsen scorede til 2-0 efter en halv time, lignede det en formssag. Brønshøj kom imidlertid tilbage og fik udlignet til 2-2 inden pausen.

I anden halvleg satte Randers FC dog tingene på plads, da først Rasmus Katholm og siden Jesper Thygesen scorede. Sidstnævnte på en ripost, efter at han selv havde misbrugt et straffespark. Så da meldingen kom fra Horsens, at B1913 havde scoret to gange i kampens sidste minutter og overraskende vundet 4-2, brød jubelen løs. Randers FC var i landets bedste række. ”Vanvittigt og euforisk i Tingbjerg” lød det i Randers Amtsavis dagen efter.

Efter kampen tog Randers FC-truppen i øvrigt hul på festlighederne ved at tage forbi Lars Olsens hus i Brøndby. Inden det kom så vidt, måtte de dog vente nogle timer i Tingbjerg Idrætspark. Lars Larsen var nemlig blevet udtaget til dopingkontrol, men havde svært ved at levere ”de gyldne dråber”.

Men trods et par timers forsinkelse var der alligevel tid til at drikke Thor-øl i Lars Olsens solbeskinnede baghave, hvilket betød, at rigtig mange Randers FC-fans ventede i ekstra lang tid på at modtage de lokale helte ved Rådhuset i Randers. Men da de endelig kom, var festlighederne værd at vente på.

Randers FC var i Superligaen for første gang nogensinde!

11.

ESBJERG FB – RANDERS FC 0-1 (EFTER FORLÆNGET SPILLETID)

Den 11. maj 2006 er en fantastisk dag i Randers FC’s historie.

Ikke blot øjeblikket, hvor Karsten Johansen strækker sin gyldne pote og scorer sejrsmålet fem minutter før udløbet af den forlængede spilletid, eller øjeblikket, hvor anfører Ralf Pedersen hæver den første pokal i klubbens korte historie. Hele dagen vil altid stå som noget specielt.

Selvom det var tidligt på foråret, bagte solen fra en skyfri himmel. Termometeret sagde godt og vel 25 grader, og dagen kunne næppe tage sig bedre ud for de godt 8.000 medrejsende Randers FC-fans, der for de flestes vedkommende var en del af en gigantisk opvarmningsfest på Østerbro Stadion – lige ved siden af Parken. Normalt spilles pokalfinalen Kristi Himmelfartsdag, men ikke i 2006. Her blev finalen spillet på en almindelig hverdag. Det betød, at mange virksomheder i Randers simpelthen lukkede og sendte deres medarbejdere til hovedstaden for at følge den historiske kamp.

Der blev sunget ”Her regerer Olsens hær”, ”Store tasker”, drukket og festet. Stort set alle var iført orange trøjer, der var fremstillet særligt til lejligheden – og for en dag forvandledes Østerbro og omegn til et orange, kronjysk inferno af glade mennesker.

Sammenlagt var der 23.825 tilskuere i fuld fan-mundering til pokalfinalen, der efterfølgende blev karakteriseret som den bedste og mest intense og atmosfærefyldte pokalfinale mellem to jyske klubber i umindelige tider.

På fodboldbanen endte det med en 1-0-sejr til Randers FC på et mål af Karsten Johansen, der fejrede scoringen med at smide trøjen, hvorefter dommer Kim Milton præsenterede ham for hans andet gule kort – og dermed marchordre.

Men det var lige meget… Den indtil da største dag i Randers FC’s historie var en kendsgerning. Siden er flere heldigvis kommet til…

25
MAJ 2006, POKALFINALEN
1 2

18. JUNI 2006, 1. DIVISION

BRABRAND – RANDERS FC 0-2

Efter pokaltriumfen mod Esbjerg fB var der stadig seks kampe tilbage af 2005/2006-sæsonen i 1. division. Seks kampe, der skulle bruges til at indfri klubbens primære mål for sæsonen: oprykning til Superligaen. Med tre kampe igen havde Randers FC da også bragt sig i en position, hvor de selv kunne afgøre sagerne. Der skulle bare en enkelt sejr ind på kontoen, så var oprykningen en realitet.

Første forsøg var ude mod HIK fra den tunge ende af tabellen. Bussen var ladet med champagne og kolde Thor-øl, men begge dele måtte pænt blive i bagagerummet. Kampen blev skuffende tabt 2-3.

Heldigvis var der en hjemmekamp mod Herfølge, hvor oprykningsfesten kunne holdes foran 7.811 feststemte tilskuere på et solbeskinnet stadion. Randers FC førte også 1-0, og Bamses Venner stod klar på ladet af en lastbil, der var kørt frem ved den ene endetribune. Men i sidste minut udlignede Herfølge, og festlighederne blev på et splitsekund aflyst. Et gigantisk antiklimaks, og sjældent har næsten 8.000 skuffede fans forladt et stadion så hurtigt.

Sidste matchbold var en udekamp mod Brabrand, der skulle bruge point for at være sikre på at blive i 1. division. Så det var bestemt ikke nogen nem opgave. Brabrand flyttede kampen til NRGi Park i Aarhus, da der alene fra Randers var forventet mere end 7.000 tilskuere.

Tilskuertallet blev på 8.198, og de så et meget nervøst Randers FC-mandskab vinde 2-0 på mål i 2. halvleg af Alex da Silva og Søren Holdgaard. Oprykningsfesten kunne begynde, og med til historien hører, at Brabrand såmænd også undgik nedrykning… En smuk og solrig festdag.

4. SEPTEMBER 2006, UEFA CUP’EN FENERBAHCE – RANDERS FC 2-1

Foran 45.000 medlevende og larmende tilskuere leverede Randers FC på alle måder en imponerende flot indsats mod det tyrkiske storhold i 1. runde af UEFA Cup’en.

Fenerbahce havde på forhånd ellers ikke den mindste respekt for Randers FC, hvilket allerede blev bevist under opvarmningen, hvor Randers FC var på banen, da hjemmeholdet entrede grønsværen. Her blev der udvist maksimal arrogance, da hjemmeholdets spillere blot vadede ”igennem” Randers FC´s opvarmende spillere.

Da kampen gik i gang, blev arrogancen dog forvandlet til respekt. I kampens begyndelse ramte Randers FC overliggeren, og da Djiby Fall efter 13 minutter headede et perfekt frispark fra Kenneth Møller Pedersen i nettet, var værterne og de 45.000 tilskuere i knæ. 1-0 til Randers FC. Små ti minutter senere var en Randers FC-spiller igen på pletten. Denne gang desværre i den forkerte ende, da Ralf Pedersen sendte bolden forbi Martin S. Jensen og udlignede til 1-1.

Ti minutter efter pausen blev det 2-1 til hjemmeholdet. Målet scoret af Meteja Kezman. Men det ændrede ikke på, at Randers FC kunne rejse hjem fra Istanbul med stolthed efter en imponerende flot indsats i nogle fantastiske rammer.

Efter kampen var Randers FC-spillerne rundt på stadion for at klappe ad det medlevende publikum, der havde været med til at gøre oplevelsen komplet. Noget, de vist aldrig havde oplevet på de kanter før – og som der blev kvitteret for med noget sjældent: en stor klapsalve til udeholdet!

KAMPE, VI ALDRIG

3 4
26 RANDERS FC MAGASINET 2023

Foran 41.793 tilskuere på Volkspark Stadion vandt Randers FC returopgøret mod Hamburger SV i Europa Leagues 3. kvalifikationsrunde.

Isoleret set klubbens største resultat nogensinde mod de tyske superstjerner, der blandt andet stillede med 80 millioner kroners-indkøbet Marcus Berg i front.

Det var dog en anden Berg, der stjal billedet – nemlig Søren Berg, der scorede kampens enlige mål efter 52 minutter, hvor han tog et af sine karakteristiske træk ind i banen og afsluttede resolut.

Det knaldhårde skud strejfede en tysk forsvarer og gik i nettet. 1-0 til Randers FC. Desværre havde Randers FC tabt det første opgør mod tyskerne ugen forinden med 0-4, men det rokkede ikke ved en stor, stor aften på Volkspark Stadion – i øvrigt med rigtig mange Randers FC-fans på lægterne.

16. MAJ 2010, SUPERLIGAEN RANDERS FC – BRØNDBY IF 1-3

På en lun og overskyet forårseftermiddag var 11.824 tilskuere mødt op på Essex Park Randers i håb om, at et helt fantastisk eventyr ville ende lykkeligt.

Efter et miserabelt efterår med sølle 8 point i 18 kampe var Randers FC dømt ude af Superligaen. Bookmakerne havde allerede tilbagebetalt penge til de spillere, der havde spillet på Randers FC som nedrykker.

Men foråret blev et fantastisk eventyr, som alle Randers FC-fans med garanti husker, som var det i går. 16 forrygende kampe uden nederlag havde nemlig betydet, at Randers FC var strøget forbi ingen ringere end AGF i tabellen og dermed kunne redde sig i sidste spillerunde.

Sidste spillerunde så dog svær ud. Randers FC skulle møde formstærke Brøndby IF, der med en sejr kunne vinde bronzemedaljer, mens AGF havde en noget nemmere opgave, idet de skulle møde OB, der uanset resultatet havde sikret sig sølvmedaljer.

Randers FC tabte 1-3, men heldigvis kunne AGF heller ikke klare OB og tabte klart 0-3.

Det største comeback i dansk fodbold var en kendsgerning. Det var ”Verdens bedste nederlag”, og eventyret, der var baseret på et fantastisk kollektiv, endte lykkeligt.

ALDRIG GLEMMER

27
6. AUGUST 2009, EUROPA LEAGUE, 3. KVALIFIKATIONSRUNDE, 2. KAMP HAMBURGER SV – RANDERS FC 0-1
5 6

16. MAJ 2013, SUPERLIGAEN RANDERS FC – FC KØBENHAVN 1-0

En tabt pokalfinale mod Esbjerg blev fulgt op af 0-3 ude mod FC Midtjylland blot et par dage efter. En kamp, der tydeligt bar præg af træthed oven på anstrengelserne i Parken.

Trods nederlaget kunne bronzemedaljerne alligevel komme i hus i den efterfølgende spillerunde, der var sæsonens næstsidste. Her bød Randers FC ingen ringere end de nykårede danske mestre fra FC København velkommen på AutoC Park Randers.

Udover at Randers FC skulle vinde opgøret, krævede det imidlertid også, at de nærmeste forfølgere fra AaB skulle tabe ude til AGF. I så fald ville bronzen være hjemme.

Sidstnævnte betingelse så rimelig hurtigt ud til at gå i opfyldelse. AGF kom hurtigt foran mod AaB og endte med at vinde kampen sikkert 3-0. Værre så det ud på AutoC Park Randers, hvor Randers FC trods massevis af fight og en god indsats ikke kunne få bolden ind bag FC Københavns keeper.

Dette lige indtil indskiftede Pierre Boya i kampens døende minut fulgte op på en god afslutning fra Ronnie Schwartz og fik headet bolden i nettet til den forløsende 1-0-scoring.

Bronzemedaljerne var sikret, og AutoC Park Randers var i ekstase. Og spillerne…? De fik fri fra træning næste dag og fejrede bronzemedaljerne til den lyse morgen…

13. MAJ 2021, POKALFINALE RANDERS FC – SØNDERJYSKE 4-0

En fantastisk eftermiddag i Aarhus, hvor hjemmebanen for en hvidklædt gymnastikforening for en dag var forvandlet til et lyseblåt THOR Park, hvor der ovenikøbet kunne vindes titler. Noget, man ikke er vant til på de kanter… Thomasbergs udvalgte vandt pokalfinalen over de forsvarende titelindehavere fra SønderjyskE med de knusende cifre 4-0 – en målfest, der blev skudt i gang af Erik Marxen allerede efter to minutter og fulgt op af to kasser af Mathias Greve og en enkelt af Simon Piesinger.

Kampen stod desværre en smule i skyggen af corona-restriktionerne, hvilket betød, at kun 7.981 tilskuere måtte overvære kampen.

Men det ændrede ikke på, at kampen blev en helt fantastisk oplevelse, der udover den fornemme pokaltitel også sikrede Randers FC adgang til europæisk fodbold og som minimum et gruppespil i Europa Conference League, der jo også kom til at byde på nogle helt særlige oplevelser.

KAMPE, VI ALDRIG

7 8 28 RANDERS FC MAGASINET 2023

17.

2022, EUROPA CONFERENCE LEAGUE 1/16 FINALE, 1. KAMP

LEICESTER CITY – RANDERS FC 4-1

Pokaltriumfen mod SønderjyskE sikrede Randers FC adgang til europæisk fodbold, der først bød på to tætte og velspillede kvalifikationskampe til Europa League mod tyrkiske Galatasaray (1-1 hjemme, 1-2 ude) og derefter flotte meritter i gruppespillet i Europa Conference League, hvor det blev til en 2. plads – kun overgået af hollandske AZ Alkmaar.

Dermed var Randers FC klar til 1/16-finalerne i Europa Conference League, hvor Premier League-mandskabet fra Leicester City blev trukket op af hatten. Et par kæmpe kampe for Randers FC.

Og da Vito Hammershøy-Mistrati sendte bolden ind bag Kasper Schmeichel kort før pausen – og udlignede til 1-1 foran de godt 25.000 tilskuere på King Power Stadium i Leicester – duftede det af noget rigtig stort for Randers FC.

Premier League-mandskabet, der stillede i stærkest mulige opstilling, lod sig desværre ikke ryste af udligningen, og til slut kunne der ikke indvendes noget mod slutresultatet 4-1; faktisk stod Randers FC’s keeper, Patrik Carlgren, en superflot kamp.

Trods resultatet en stor aften for Randers FC og ikke mindst de omtrent 600 medrejsende lyseblå fans, der formåede at sætte deres præg på lydkulissen og ydede en fantastisk opbakning til gutterne på banen.

24. FEBRUAR 2022, EUROPA CONFERENCE LEAGUE 1/16-FINALE, 2. KAMP

RANDERS FC – LEICESTER CITY 1-3

Returkampen mod Leicester City skal selvfølgelig også med på listen.

For selvom Randers FC igen blev besejret af de højtbetalte superstjerner fra verdens bedste liga, spillede Thomasbergs mandskab en superflot kamp, understreget med en skudstatistik, der sagde 23-7 i hjemmeholdets favør.

Gæsterne var dog ualmindeligt kyniske foran mål – særligt i anden halvleg, hvor elegante James Maddison scorede to smukke mål inden for bare få minutter.

Det ændrede dog ikke på en dejlig og minderig aften på et totalt udsolgt Cepheus Park Randers, hvor et forrygende europæisk eventyr passende blev rundet af med en Stephen Odey-scoring på en ellers storspillende Kasper Schmeichel i Leicester-målet. ▪

ALDRIG GLEMMER

29
FEBRUAR
9 10

ANNONCESIDE

ANNONCESIDE

FOTO JAKOB LERCHE 32 RANDERS FC MAGASINET 2023

CARL JOHANSSON SVENSK FORSVARSKLIPPE HAR TAGET SUPERLIGAEN MED STORM

Da Randers FC, kort før transfervinduet lukkede, solgte Simon Graves til italienske Palermo, skulle der handles hurtigt. Der skulle hentes en ny mand ind til midterforsvaret. Her havde Randers FC heldigvis gjort et grundigt stykke forarbejde, og allerede dagen efter blev der lavet en aftale med den svenske forsvarsklippe Carl Johansson, der har imponeret stort fra dag ét.

Carl Johansson er 28 år og kom til Randers FC fra IFK Göteborg. Et skifte, mange måske ikke lige havde set komme, da Carl Johansson var en profil i den svenske topklub, der igennem en længere periode også havde kæmpet for at få lavet en ny, længerevarende aftale med den dygtige forsvarsspiller.

- Det var lidt et anderledes forløb. IFK Göteborg havde i en længere periode gerne villet forlænge med mig, men jeg kunne ikke helt bestemme mig, da jeg gerne ville vurdere mine alternative muligheder. Det betød, at de på et tidspunkt skiftede mening, og jeg fik derfor at vide, at de alligevel ikke ville forlænge, og at jeg skulle finde en ny klub, fortæller Carl Johansson.

- Og så hørte jeg pludselig om Randers FC, der havde holdt øje med mig i et stykke tid. Fra jeg hørte om deres interesse, til jeg stod i klubben, gik der vel kun et par dage, så det var både hektisk, hurtigt og spændende. Og allerede et par dage senere var jeg med mine nye holdkammerater på træningslejr i Tyrkiet.

- Men jeg var slet ikke i tvivl, da jeg hørte om muligheden og Randers FC’s interesse. Jeg syntes, at det var en fantastisk god mulighed for mig. For en af grundene til, at jeg tøvede med at forlænge med IFK Göteborg, var, at jeg havde en stor lyst til at prøve mig af i et andet land. Både det fodboldmæssige og for oplevelsen.

- Jeg blev også meget imponeret af Randers FC’s grundige forarbejde, hvor de nøje havde vurderet, at jeg på en række forskellige parametre ville passe rigtig godt ind i spillestilen og holdet. Det gav mig en rigtig god følelse, at de var så grundige, og at det var mig, de målrettet gerne ville have, fortæller Carl Johansson.

Stærk Superliga og kanonstart

Nu kunne nogen måske stille spørgsmålet, om et skifte fra Sveriges største og mest vindende fodboldklub igennem tiderne, IFK Göteborg, til Randers FC, er et skridt ned, til siden eller op. Men her er Carl Johansson ikke i tvivl.

- Jeg synes helt klart, at det er et step op. Den danske Superliga er betydeligt stærkere end den svenske, både hvad angår tempo, fysik og kvaliteten i spillet.

33
AF JESPER BØSS, KOMMA´riet FOTOS JAKOB LERCHE FOTOGRAFI

- Selvfølgelig er IFK Göteborg en stor klub med masser af titler og store kampe i Europa, men det ændrer ikke på, at det er et løft at komme til Randers FC og til dansk fodbold, lyder dommen fra Carl Johansson, der også har fået den bedst tænkelige start for Randers FC.

I sine to første kampe – ude mod OB og hjemme mod Lyngby – blev han kåret til man-of-the-match, var på adskillige ”Ugens hold” i forskellige fodboldmedier, og i den tredje kamp pandede han udligningsmålet i kassen til 2-2 i kampen ude mod Viborg FF. Fjerde kamp blev dog lidt et antiklimaks med Carl Johanssons første nederlag i Randers FC-trøjen (1-2 hjemme til AGF), kombineret med et rødt kort til svenskeren.

Hvilken sport skulle han vælge?

At Carl Johansson i dag spiller fodbold, kunne nemt være endt anderledes. Han var nemlig et sports-multitalent, der udover fodbold også spillede blandt andet håndbold, tennis, golf og innebandy – sidstnævnte er hockey med stave og en plastikbold, spillet på en bane med bander. Det er en stor sportsgren i Sverige.

Da feltet af sportsgrene skulle snævres ind, stod valget til slut mellem fodbold og innebandy – og her faldt valget, heldigvis, på fodbold. Det skete i forbindelse med, at han som 16-årig skiftede fra barndomsklubben Höörs IF til den noget større klub Helsingborgs IF, hvor han også fik sit gennembrud som senior. Derfra skiftede han til Falkenbergs FF, inden turen i 2021 gik til IFK Göteborg.

Håndboldkæreste i Göteborg

Sport har således altid fyldt meget hos Carl Johansson, hvil-

ket sikkert ikke blev mindre, da han blev kæreste med den svenske håndboldspiller Olivia Mellgård, der tidligere har spillet for København Håndbold. I dag spiller hun for Göteborg-klubben IK Sävehof og er også at finde på det svenske landshold.

- Det er selvfølgelig lidt specielt, at vi som kærester er to elitesportsudøvere i hvert sit land, men der er trods alt kun en 3-timers sejlads mellem Frederikshavn og Göteborg, så det skal vi nok få til at fungere med at besøge hinanden, når der er et par fridage. Men det er selvfølgelig lidt en kabale, fortæller Carl Johansson, der er kommet til Randers FC på en halvårlig aftale frem til sommeren, men med en indbygget købsoption.

- Jeg er superglad for starten i klubben, det gode indtryk, jeg allerede har fået af mine holdkammerater, trænerteamet og alle andre i klubben, og så synes jeg også, at Randers er en rigtig hyggelig by.

- Så nu må vi se, hvad der sker til sommer, når lejeaftalen slutter. Jeg er i hvert fald meget positiv, men vælger også at tage én dag og én kamp ad gangen, og skulle jeg på et tidspunkt videre, kunne det også være en oplevelse at komme til et varmt land for at spille fodbold.

- Engang var min ultimative drømmeliga La Liga i Spanien, men nu må vi se, om det på et tidspunkt bliver en mulighed. Lige nu nyder jeg det bare maksimalt i Randers, slutter Carl Johansson – sagt på klingende svensk på en snefyldt og vinterkold martsdag i den kronjyske hovedstad. ▪

34 RANDERS FC MAGASINET 2023
Jeg er superglad for starten i klubben, det gode indtryk, jeg allerede har fået af mine holdkammerater, trænerteamet og alle andre i klubben

CARL JOHANSSON

Født: 23. maj 1994 (28 år)

Højde: 181 cm

Position: Midterforsvarer

Tidligere klubber:

Ungdom: Höörs IS, Helsingborgs IF

Senior: Helsingborgs IF, Falkenbergs FF, IFK Göteborg

Landskampe for Sverige: 3 U19 og 3 U21.

35
FOTO JAKOB LERCHE
FAKTA
36 RANDERS FC MAGASINET 2023

KLAR TIL KAMP?

KØB SÆSONKORTABONNEMENT OG

FÅ ADGANG TIL ALLE RANDERS FC’S

3F SUPERLIGA-HJEMMEKAMPE ALLE

37
29,-/ 79
/
,-
99,-

SKAL KRIS VÆRE

ÅRETS FAN

I SUPERLIGAEN?

Som noget nyt er der introduceret en officiel Superliga-kåring, der skal finde årets fan. I Randers FC har vi valgt at nominere Kris Skovrider.

AF MARTIN ALBRECHTSEN

Det har vi fordi, at Kris er en helt igennem ægte og passioneret Randers FC-fan, der gør en kæmpe indsats for at skabe god stemning og gode oplevelser for medfans i en fed kulisse til Randers FC’s kampe.

27-årige Kris, der er fra en lille landsby mellem Langå og Ulstrup, har været superfan af Randers FC, siden han var 10 år gammel. Og han bruger uanede mængder af timer, kræfter og penge på sin passion. Kris bidrager med en masse ting i fanmiljøet i forhold til planlægningen og aktiviteter med tifo, bannere og flag, som skal gøres klar til Randers FC’s kampe.

- Det giver mig en kæmpe lykkefølelse i kroppen, når jeg kan se, at det hele bare spiller, idét spillerne løber ind på banen, og vi har skabt en fed kulisse med tifo, flag og bannere.Jeg går 100 procent ind i det og giver alt, hvad jeg har. Og så er det bare fantastisk at opleve det, jeg får tilbage i form af anerkendelse fra klubbens side, spillerne og fra andre fans samt de nye venskaber, som jeg får. Det er derfor, at jeg gerne vil bruge så meget tid, kræfter og penge på det. Det er det hele værd, siger Kris.

Kris besluttede sig for at blive fan af Randers FC i folkeskoletiden på trods af, at flere var fan af hhv. Brøndby IF og FC København. Han syntes nemlig, at det gav mening at støtte lokalt. At Kris Skovrider er en dedikeret og passioneret fan, er der ingen tvivl om. Man behøver blot at kaste et blik i hans hjem, som er pakket med Randers FC-merchandise og lyseblå farver. Han har sågar lavet sit eget loungemøbel med sæder fra Cepheus Park Randers på græs, som han har stående i sin stue.

Men det er især Kris’ indsats på tribunen, som vi finder beundringsværdig i Randers FC. Udover at skabe en fed kulisse til kampene, går han nemlig også meget op i, at der skal være plads til alle typer af fans, og at de skal have en god oplevelse på stadion.

- Der skal være plads til alle, uanset hvor de kommer fra. Fordi vi er alle fans af den samme klub. Det er vigtigt, at alle bliver mødt i øjenhøjde. De skal føle sig hjemme og godt tilpas med en øl eller en stadionplatte i hånden. Vi skal hygge os sammen, uanset om det er på hjemmebane eller på udebanetur, fortæller Kris.

Kris Skovriders største Randers FC-minde er udebaneturen til og kampen i Leicester, hvor Randers FC som bekendt mødte Leicester City i 1/16-finalen i UEFA Europa Conference League.

- Det var helt fantastisk at vinde pokalfinalen i Århus, fordi vi har vores ærkerivaler i den by. Men det største Randers FC-minde for mig er turen til Leicester. At se så mange Randers FC-fans samlet i Leicester og gå fan march til King Power Stadium, det er noget, som jeg aldrig glemmer. De engelske heste, der gik foran os hele vejen på fan marchen, mens vi sang. Det kunne ikke være skrevet bedre.

Årets fan i 3F Superligaen bliver fundet via en aftemning på Superliga.dk, og vinderen findes i forbindelse med sidste spillerunde i juni måned. Vi håber selvfølgelig, at det bliver Kris! ▪

38 RANDERS FC MAGASINET 2023
39

SÆSONREKORD TIL LOKALBRAG

Mandag den 13. marts blev der sat sæsonrekord på Cepheus Park Randers til lokalbraget mod AGF.

De røde lamper var tændt, og der var ikke flere billetter at sælge. 9136 tilskuere trodsede kulde og blæst og fik som opvarmning et fedt lys- og ildshow op til kampen, ligesom der var gjort noget ekstra ud af fanzone-arrangementet.

Det blev desværre ikke honoreret med en Randers FC-sejr, da AGF sejrede 2-1. Det var dog fedt at opleve den kulisse og den stemning, der var på vores flotte fodboldstadion. Tilskueroplevelsen er noget der i den grad er i fokus i Randers FC, og vi glæder os til at kunne byde til kamp igen. Har du forbedringsforslag, kan du altid sende en mail til os på randersfc@randersfc.dk

40 RANDERS FC MAGASINET 2023
41

MÅLMÆNDENES SIKRE BOYE

Randers FC har i sin 20-årige historie haft tradition for at skabe store målmandsprofiler, hvoraf flere i tidens løb også er blevet solgt til udenlandske klubber, hvilket har skæppet godt i klubkassen. En stor del af æren bag den bedrift kan tilskrives klubbens målmandstræner, Erik Boye, der i år kan fejre sit eget 10-års jubilæum i klubben.

Målmandsposten på et fodboldhold har altid været noget helt særligt, hvor du skal besidde nogle anderledes egenskaber end alle dine holdkammerater i marken. Det er en plads, hvor du ikke altid bliver bedømt på dine fem gode redninger i en kamp, men i stedet på den ene fejl, du laver. Og så er der i øvrigt kun én ledig plads på holdkortet, hvilket kan gøre livet som reservekeeper frustrerende. Sådan er der mange ting, hvor målmandens verden er helt sin egen.

- Jeg plejer at sige, at det er som to vidt forskellige sportsgrene at spille i marken og være målmand. Det gælder både de fysiske krav og de kompetencer, der kræves, og så ikke mindst det mentale, hvor du som målmand skal kunne lide at være i fokus og ikke være bange for at lave fejl. Målmænd skal ikke frygte, men turde. Du skal også være meget stærk verbalt og kommunikativt over for dine holdkammerater.

- Sådan kunne jeg blive ved. Jeg har en liste med 15 punkter, som en god målmand helst skal opfylde, og som adskiller sig markant fra punkterne for en markspiller, fortæller Erik Boye, der ved, hvad han taler om. Han har nemlig selv haft en rigtig flot karriere som målmand hos FC Fredericia, Vejle og AGF. Her har han sammenlagt spillet i nærheden af 400 førsteholdskampe.

Tæt på at droppe fodbolden

Erik Boye stammer fra Haderslev i Sønderjylland, hvor han som ung knægt kastede sig ud i alverdens sportsgrene. I mange år talte det hele fem sportsgrene, som han dyrkede ret intenst. Det var håndbold, volley, basket, atletik og fodbold.

I de sidste ungdomsår blev feltet indsnævret til fodbold og håndbold, hvor der til slut skulle foretages et valg. Her blev

kompromisset, at han valgte at satse på fodbolden, hvor han så endte med at måtte bruge hænderne som målmand.

- Som fodboldspiller spillede jeg faktisk i marken, helt indtil jeg blev senior, men min erfaring fra både håndbold, volley, basket og atletik betød, at jeg havde udviklet nogle kompetencer, der gjorde mig til en god målmand. Blandt andet hjalp atletik og volleyball mig med min spændstighed, reaktionsevne og springkraft. Tre vigtige egenskaber som målmand.

- I mine første seniorår spillede jeg i Vejen og Haderslev, inden jeg var meget tæt på at droppe fodbolden. Jeg var simpelthen kørt sur i det. Men så fik jeg et tilbud fra FC Fredericia, jeg gav det en chance, og det kom til at gå meget godt, fortæller Erik Boye, der efter tre år i FC Fredericia blev kontaktet af Vejle Boldklub, der havde Ole Fritsen som træner.

- Det blev til syv år i Vejle, hvor jeg var med til at rykke op i Superligaen, vinde sølvmedaljer i 1997 og deltage i UEFA Cup’en to gange, fortæller Erik Boye, der i 1997/98-sæsonen modtog ”Det Gyldne Bur” i TIPS-bladets årlige kåring, hvor målmandskollegerne i landets to bedste fodboldrækker stemte Erik Boye ind på førstepladsen. En fornem hæder.

- Det var nogle vanvittigt spændende og begivenhedsrige år i Vejle, hvor jeg har rigtig mange gode minder fra. Blandt andet husker jeg vores europæiske kampe mod spanske Real Betis som noget helt særligt.

- Vi vandt sensationelt 1-0 hjemme, og så var der ellers dømt fuld plade på chikanerierne, da vi kom til Spanien. Jeg har aldrig før eller siden oplevet noget lignende. Alt fra bevidst at give os dårlig mad og ødelægge vores nattesøvn til forskel-

ERIK BOYE
46 RANDERS FC MAGASINET 2023
AF JESPER BØSS, KOMMA´riet FOTOS JAKOB LERCHE FOTOGRAFI
47

lige ubehagelige oplevelser på stadion. Det var vildt, og vi endte da også med at tabe kampen 5-0, fortæller Erik Boye.

En god mavefornemmelse

Fra Vejle Boldklub gik turen i 2000 til AGF, hvor Erik Boye spillede i to sæsoner, samtidig med at han så småt begyndte at hjælpe til som målmandstræner i DBU-regi, hvor han hjalp med at træne pigerne U17-landsholdet.

I 2003 blev han målmandstræner på deltid i SønderjyskE, hvor han var i fire år, inden han trængte til en pause fra fodbolden og arbejdede nogle år hos en tømmerhandel. I 2011 genoptog han gerningen som målmandstræner hos Vejle-Kolding Boldklub, inden han i 2013 hørte, at Randers FC stod og manglede en målmandstræner.

- Der var rigtig meget, der tiltalte mig ved Randers FC, og som fik mig til at søge jobbet. Det er en ydmyg klub, hvor der arbejdes benhårdt for tingene.

- Som den type, jeg er, vil jeg bestemt ikke kunne være målmandstræner i alle klubber i Danmark, men Randers FC var en af dem, hvor det føltes helt rigtigt. Jeg havde en god mavefornemmelse, og det har jeg haft lige siden, fortæller Erik

Boye, der udover at være tilknyttet superligatruppen også har trænet U15-U19-målmændene i klubben. Noget, han dog stoppede med sidste år – blandt andet fordi han døjer med slid i knæene, og derfor skal de mange timer på træningsbanen tilpasses, hvad bentøjet kan holde til.

Udover at være målmandstræner påtager Erik Boye sig også en anden vigtig rolle i Randers FC. Det er ham, der blandt andet sørger for at bestille hotel, bus, mad og lave tidsplaner, når superligatruppen spiller på udebane. Madplanerne forud for kampene koordineres med fysisk træner Tobias Elstrup.

- Det er en sjov ekstraopgave, som jeg også sætter stor pris på.

Arbejdet med 12 forskellige keepere

Erik Boye har arbejdet med 12 forskellige førsteholdskeepere i sin tid i Randers FC, hvor flere har udviklet sig til markante profiler og derfor også har taget skridtet fra Randers FC til udenlandske klubber. Det gælder blandt andet Karl-Johan Johnsson og Hannes Halldórsson.

- Vi har en flot målmandstradition i Randers FC, og jeg har nydt at arbejde med alle de meget forskellige målmænd og

48 RANDERS FC MAGASINET 2023

personligheder i mine ti år i klubben. Og det er altid stort, når vores keepere tiltrækker interesse fra større klubber.

- Selvom der som tidligere nævnt er en række forskellige egenskaber, som alle målmænd skal besidde i et eller andet omfang, så er alle jo vidt forskellige personligheder og mennesker, som hver især har brug for noget forskelligt fra deres træner. Det gør kun mit arbejde spændende. Men ens for dem alle er, at man skal være lavet af noget helt særligt for at være målmand.

- I øvrigt synes jeg, at den danske Superliga en af de vanskeligste ligaer at være målmand i overhovedet. Sammenlignet med mange andre europæiske ligaer, så tillader dommerne nemlig meget mere over for målmændene i Superligaen.

- Mange steder i udlandet dømmes der langt flere frispark til målmændene, slutter Erik Boye, der nyder arbejdet i Randers FC og tilføjer:

- Jeg kan da godt mærke, at alderen trykker lidt. Særligt i mine knæ. Men jeg nyder at møde ind hver eneste dag og har mange flere gode år tilbage i mig. ▪

ERIK BOYE

Født: 7. februar 1964

Klubber som aktiv: Ungdom: HFK Haderslev, Kolding Boldklub

Senior: Vejen Sportsforening, HFK Haderslev, FC Fredericia, Vejle Boldklub, AGF.

Klubber som målmandstræner: SønderjyskE, Vejle-Kolding Boldklub, Randers FC .

Erik Boye har siden 2013 arbejdet med følgende førsteholdskeepere i Randers FC:

Patrik Carlgren, Alexander Nybo, Aleksander Stankovic, Jonas Dakir, Frederik Due, Hannes Halldórsson, Jack Duncan, Karl-Johan Johnsson, Ögmundur Kristinsson, Mikkel Andersen og Peter Friis Jensen.

Eriks tjekliste

På Eriks tjekliste over egenskaber, som enhver god målmand besidder, står blandt andet:

• Mentalt stærk

• Verbal og kommunikativ

• Springkraft

• Placeringsevne

• Stærk én-mod-én

• God sparketeknik

• Forudseende

– se situationer, før de opstår

49
FAKTA

MICHAEL RAVN OG HANS PAARUP

SIDELINJENS STORE TALENTER

Randers FC har i tidens løb udviklet mange store talenter på fodboldbanen, og lige nu er der også flere spændende navne på vej, som vi med garanti nok skal komme til at høre mere om. Her rykker vi dog for en stund ud på sidelinjen og ind på træningsbanen. Her er der nemlig også masser af talent i form af U17-træner Michael Ravn og U19-træner Hans Paarup, som begge er i gang med den sidste del af UEFA Pro-Licensuddannelsen, som er den ypperste træneruddannelse, man kan tage. Vi tegner her et lille portræt af de to store trænertalenter.

52 RANDERS FC MAGASINET 2023
AF JESPER BØSS, KOMMA´riet

”Min ambition er at vinde VM med det danske A-landshold”

30-årige Michael Ravn er U17-træner og hjælper desuden flere gange om ugen med den individuelle træning i Superliga-truppen, hvor det er planen, at han stille og roligt skal få en større rolle.

Modsat mange andre, hvor trænerkarrieren ofte er et naturligt step efter en endt aktiv karriere, eller måske fordi en skade eller evnerne har sat en stopper som spiller, så vidste Michael allerede som helt ung, at han ville være træner. Hjemme i Holstebro Boldklub fik han således sit første trænerjob allerede som 12-årig, hvor han hjalp til med U8-holdet.

- Jeg kunne ret hurtigt mærke, at jeg var meget mere motiveret af at hjælpe andre til at blive bedre end til selv at spille. Jeg følte en langt større glæde som træner, og sådan har det været lige siden, fortæller Michael Ravn, der startede sin trænerkarriere så tidligt, at han i Holstebro Boldklub fulgte 1997-1999 fra U8 til U14, blandt andet som træner for Simon Graves, der som bekendt endte i Randers FC og nu slår sine folder i italienske Palermo.

I Michaels år som ungdomstræner for U13 og U14 krydsede Holstebro Boldklub og Randers Freja FC jævnligt klinger, og her spottede talentchef Peter Elstrup og Rasmus Bertelsen

det dygtige og engagerede trænertalent. Samtidig havde Michael lyst til nye udfordringer. Det betød, at han i 2013 skiftede til Randers FC.

- Jeg havde faktisk flere trænertilbud på hånden, men var ikke i tvivl om, at det skulle være Randers FC. Jeg følte, at klubbens værdier passede mig med fokus på at være ydmyge, hårdtarbejdende og stræbe mod en helt særlig sammenholdsfølelse. Derfor takkede jeg ja til tilbuddet, fortæller Michael Ravn, der startede i en assistentrolle på U13-holdet.

Herfra fulgte fem år som cheftræner på U13-U15, inden han for fem år siden blev forfremmet til cheftræner for U17-holdet, samtidig med at han sideløbende formåede at tage en uddannelse til skolelærer – en uddannelse, han dog aldrig har brugt i skoleregi, men som alligevel har givet ham nogle vigtige menneskelige redskaber.

- Jeg elsker at arbejde med at udvikle mennesker, og noget af det, fodbold netop kan, er at sætte fokus på at udvikle nogle menneskelige kompetencer hos den enkelte.

- Det handler om at lære viljestyrken til at gøre ting, der er udviklende, men som man ikke nødvendigvis har lyst til.

Ydmygheden til at forstå, at man altid kan blive bedre, og

53

forståelsen for, at man kan komme længst ved at arbejde sammen med andre

- Skal jeg illustrere med et par simple eksempler, så kan det være at spise sin salat, selvom det ikke smager godt, at få sin søvn på det rigtige tidspunkt, selvom der er ting, man måske har mere lyst til. At lave sin træning i fitness, selvom man er træt, at kigge på, hvad man selv kan forbedre, før der peges fingre ad, hvad andre kan gøre for én, fortæller Michael Ravn, der indimellem godt kan have følelsen af, at han ikke kan hjælpe alle så godt, som han egentlig gerne ville.

- Jeg forsøger at få en tæt og stærk relation til alle de spillere, jeg arbejder med. Men det betyder også, at jeg nemt kan komme til at føle mig lidt utilstrækkelig. Uanset hvor mange timer jeg lægger i det, så er det næsten umuligt at være der 100% for alle. Det kan godt være frustrerende, fortæller han.

Michael Ravn er lige nu i gang med UEFA Pro-Licensuddannelsen, der er den højeste træneruddannelse, der giver mulighed for at blive cheftræner på allerhøjeste niveau. Han afslutter uddannelsen i august måned 2023.

Det ændrer ikke Michaels fokus, der stadig vil være på U17-holdet og den øgede rolle som individuel træner for Superliga-truppen i Randers FC.

- For mig handler det bare om at prøve at rykke mig så meget som overhovedet muligt. Og hele tiden udvikle mig som

menneske og som træner. Så må vi se, hvad det rækker til, lyder det fra Michael Ravn, der på det afsluttende spørgsmål om den ultimative, fremtidige trænerdrøm er klar i mælet:

- Jeg kan godt lide at stræbe højt, så jeg vil gerne vinde VM med det danske A-landshold, lyder svaret.

Sagt med et smil og et velment glimt i øjet, hvor der også kan skimtes både ambitioner og engagement, der understreger en lige så velment pointe med ordene.

”På U19 finder vi dem, der både kan og vil” 36-årige Hans Paarup er cheftræner for U19-holdet. Han kom til Randers FC i januar måned 2020 og er, ligesom Michael Ravn, i gang med UEFA Pro-Licensuddannelsen, som han også afslutter i august måned i år.

Hans Paarup har taget den lidt mere klassiske vej til trænerkarrieren. Han voksede op i Outrup i Vestjylland, hvor han startede som ungdomsspiller, inden han skiftede til den lidt større naboklub, Varde IF.

Talentet som angriber/kant var åbenlyst, og Hans valgte at tage 10. klasse på Hessel Gods Fodboldkostskole, hvor han efterfølgende tog yderligere tre lærerige år på deres college.

Derfra flyttede han til Aarhus, hvor det blev til nogle gode fodboldår for Brabrand IF, der på det tidspunkt spillede i 1. og 2. division. Senere skiftede han til den djurslandske elite-

54 RANDERS FC MAGASINET 2023

satsning, FC Djursland, der spillede i 2. division. Her blev han anfører, hvilket gav ham idéen til at blive træner.

- Jeg kan huske, at jeg fornemmede, at jeg var god til at lede et fodboldhold og havde nogle kommunikative kompetencer, der kunne bruges til at blive træner. Samtidig var jeg måske også kommet til den erkendelse, at jeg som spiller manglede det sidste for at tage steppet til et højere niveau, fortæller Hans Paarup, der efter en periode hos FC Djursland valgte at tage en pause fra fodbolden for at rejse til Australien sammen med sin kæreste.

Da han kom hjem, gik han i gang med at læse idræt, og kombinationen af det studie og erfaringen fra hans aktive karriere betød, at AGF en dag ringede for at høre, om han var interesseret i et trænerjob i klubben. Det syntes han lød spændende, og han startede som assistent på U17-holdet og blev senere cheftræner for først U14-holdet og derefter U15-holdet.

Derfra gik turen til VSK Aarhus, hvor byens bedste kvindehold manglede en cheftræner. Det blev Hans Paarup, der førte holdet til et sæt fornemme bronzemedaljer i kvindeligaen.

I starten af januar 2020 trådte han ind ad døren hos Randers FC, hvor han fik en lidt speciel start.

- Et par måneder efter at jeg startede, blev det meste jo vendt på hovedet på grund af corona. Så det var en vanske-

lig periode at være ny træner. Men i dag nyder jeg meget at stå i spidsen for U19-årgangen, der jo er sidste step inden skiftet til senior, som jo reelt markerer karrierens største omvæltning, ligesom det også er her, at fårene for alvor skilles fra bukkene.

- Som Peter Elstrup engang sagde, så er det her, at man for alvor kan se, hvilke spillere der både kan og vil, altså forener evner og talent med viljestyrke og indstilling. De spillere, der formår dette, får også chancen og kommer igennem et nåleøje, lyder det fra Hans Paarup.

- Den første gulerod for en U19-spiller er at få chancen i reserveligaen, og gør man det godt her, er næste gulerod at komme op og træne sammen med Superliga-truppen. Lige nu træner seks U19-spillere og en enkelt U17-spiller med førsteholdstruppen.

Hans Paarup nyder arbejdet i Randers FC, og selvom han er i gang med UEFA Pro-Licensuddannelsen, har det ikke udmøntet sig i udarbejdelsen af en konkret videre karrieplan.

- For mig er min familie det vigtigste, så det vil altid være førsteprioritet at finde en balance mellem familie og arbejdsliv.

- Men med det som overskriften vil jeg på et tidspunkt gerne tage yderligere et skridt fremad i min trænerkarriere, slutter Hans Paarup. ▪

55

RANDERS FCTALENTER FRA NÆR OG

FJERN

TRIVES I KLUB OG UDDANNELSE

Talentmassen i Randers FC er massiv, udviklende og med fokus på den enkelte spiller, men det kræver et større forarbejde fra klub, trænere, skoler, uddannelser og undervisere.

AF

Randers FC har i mange år været dygtige til at indsluse talenter i 3F Superligatruppen. For nyligt blev resultatet af det gode talentarbejde, at Simon Graves blev solgt til den italienske traditionsklub Palermo, mens egenudviklede spillere som Filip Bundgaard, Tobias Klysner, Frederik Lauenborg, Mads Enggård, Oliver Bjerrum og Mikkel Kallesøe stadig er at finde i truppen.

Salget af Simon Graves viste, at Randers FC’s solide talentarbejde bliver bemærket, og det er fantastisk, at man man nu formår at sende talenterne videre til en større hylde i Europa. Ofte kommer talenterne fra de lokale moderklubber, Dronningborg B, Hornbæk SF, Randers Freja, Kristrup Boldklub, Vorup FB og Randers KFUM, men som i enhver ambitiøs 3F Superligaklub, så formår man i Randers også at tiltrække talenter fra andre steder i Danmark. Uanset hvor i landet talenterne kommer fra, så er skole- og uddannelsestilbuddet særdeles vigtigt for at fastholde spillernes udvikling, trivsel og faglighed og hertil består Randers FC’s og Randers ElitesportsColleges samarbejde, hvilket man har set resultatet er de seneste år. Ovennævnte spillere har alle haft tilknytning til skole- og uddannelsestilbud hos Randers Realskole eller Tradium Handelsgymnasium, hvortil man jævnligt er i dialog om de enkelte spilleres faglige, sociale og talentmæssige udvikling.

Tæt dialog mellem klub og skole Som elev i en grundskole eller en ungdomsuddannelse er det vigtigt at være omgivet af trænere, lærere og koordinatorer, som hjælper med at skabe rammer og strukturer for, at spillerne har mulighed for at gennemføre grundskolen og

en ungdomsuddannelse. I hverdagen oplever talenter i Randers FC, at der kan være træning med 3F Superliga-truppen, kampe med reserveholdet, udtagelser til DBU-samling eller træningslejr, som berør talenternes skolegang. Hertil er der ugentlig dialog mellem trænere, kontaktlærer og koordinator for at sikre at skole/uddannelse og sport kan gå hånd i hånd. Noget som har stor betydning for talenterne udvikling som fodboldspillere, som elever og som klassekammerater.

I øjeblikket er der 22 Randers FC-talenter i de tre College-klasser på HHX Tradium. Elever der alle indgår i et tæt samarbejde igennem ElitesportsCollege, der har særlige fordele, som skal hjælpe dem med at begå sig på grønsværen og samtidig opnå en studentereksamen.

Villads Westh og Dion Veliqi er nuværende 3.e elever på ElitesportsCollege v. HHX Tradium. På trods af de til dagligt er klassekammerater og holdkammerater i Randers FC, så har deres vej til Randers FC været forskellig. Villads kommer oprindeligt fra Sjælland, hvor han blandt andet har spillet for B93, FCK og BSV. Villads gjorde sig særligt bemærket overfor Randers FC’s Talentchef Peter Elstrup, og Villads har kun ros til overs for samtaler, faciliteter og samarbejde med skoler/uddannelser, som havde stor betydning for ham ift. klubskifte. Dion Veliqis klubskifte havde ikke den store geografiske betydning, da Dion kommer fra Randers Freja, hvorefter han skiftede til Hornbæk SF, inden han herfra tog turen til Randers FC Talent sammen med en del andre kammerater fra Hornbæk SF.

- Der var stor tryghed i min transition til Randers FC, da jeg

MATHIAS BAK SKOV
58 RANDERS FC MAGASINET 2023
KOORDINATOR – ELITESPORTSCOLLEGE

havde et forhåndskendskab til klubben og samtidig kendte lidt til trænerne og selvfølgelig mange af mine holdkammerater, som sammen med mig skiftede til Randers FC, fortæller Dion Veliqi.

En transition, der for unge spillere må betegnes som værende mere tryg, end det er tilfældet for Villads. Alligevel har den trygge transition for Dion givet ham et medansvar for miljøet i både Randers FC, men også i sin klasse på HHX. Her har Dion sammen med sine holdkammerater til opgave at sørge for, at nytilkomne spillere skal tages godt imod og samtidig præsentere dem for fællesskaber i Randers FC og HHX.

Som en del af Randers FC’s talentudviklingsplan, så bakker de op omkring spillernes faglighed og uddannelse, hvortil samarbejdet til Randers ElitesportsCollege er en nødvendighed. Randers FC formår altid at tænke skole/uddannelse ind i spillernes planer, hvortil skoler og uddannelser bliver orienteret om evt. nye spillere. Dertil er det et krav for Randers ElitesportsCollege side at drøfte uddannelsesforløbet for spillere, således man i samarbejde med Randers FC sikre dem sportslig udvikling, faglig uddannelse og trivsel.

- Jeg blev præsenteret for nogle gode rammer og vilkår hos HHX Tradium, som havde en stor betydning for mit skifte til Randers FC, siger Villads Westh.

Disse rammer var specielt tiltalende for Villads, der inden sit klubskifte sammen med sine forældre havde behov for at se rammerne og samtidig blive præsenteret for, hvordan man i Randers begår sig i dual-career.

Sikkerhedsnet for lokale og ikke-lokale spillere Hos Randers FC kan man bryste sig af trænere, som har forståelse for det hele menneske. Dette ses specielt i deres planlægning for spillernes udvikling som jævnligt bliver delt med lærer og koordinatorer på uddannelsesinstitutionerne. Dette giver underviserne kendskab til spillernes ugentlige træningspas, som kan påvirke deres skolegang.

- Der er stor opbakning til vores sportslige ambitioner. Vores undervisere godkender vores sportslige engagement, men kræver også en del af os, når vi har disse fordele. Vi skal være gode til at følge op på tabt undervisning, hvilket sker i samarbejde med skolen netop for at sikre, at vi ikke kommer for meget bagud med lektier og afleveringer, fortæller Dion Veliqi

Skoler og uddannelser har i samarbejde med Randers FC derfor stor betydning for spillernes ve og vel. Hvis man ikke trives i skolen, så bliver den sportslige udvikling begrænset og omvendt.

Hos HHX Tradium og Randers ElitesportsCollege er man stolte af samarbejdet. Et samarbejde hvor man med stor interesse kan følge med i alle atleters sportslige karriere. Det er derfor særligt at se studerende præstere på så højt sportsligt niveau, som man ser blandt nuværende etablerede superligaspillere og samtidig kunne følge med i, at tidligere elever kan opnå et udenlandseventyr, som det har været tilfældet med Simon Graves. Derfor håber man hos Randers ElitesportsCollege på, at man i fremtiden vil kunne se lignende tilfælde fra vores nuværende elever. ▪

59
Villads Westh Dion Veliqi

MÅLRETTET UDDANNELSE

På Randers ElitesportsCollege får du en unik mulighed for at kombinere seriøs skolegang og sport på højeste niveau.

Du kan med andre ord tage din uddannelse og samtidig udvikle dine evner inden for fx håndbold, fodbold, badminton, basketball, ridning, dans osv.

Målsætningen er at forene de “3 liv”: Uddannelse, elitesport og fritid.

Du kommer til at omgås andre idrætstalenter, der også skal få dagligdagen med lektier, sport og fritid til at “gå op”, og din hverdag bliver på den måde mere overskuelig og sammenhængende.

Morgentræning tirsdag og torsdag

Som en del af skemaet er der morgentræning hver tirsdag og torsdag. Det er vores samarbejdsklubber i Randers, der varetager træningen, og der er fokus på at sikre sammenhæng i hverdagen med høj faglighed, god trivsel og sportslig udvikling.

Dialog mellem uddannelse og klub

Vi er hele tiden i dialog med din klub - og vi planlægger skolearrangementer, så vi tilgodeser sporten, og samtidig sørger vi for, at klubberne planlægger arrangementer, som ikke påvirker skolens begivenheder.

mba@randersrealskole.dk / bak@tradium.dk telefon 2682 2002

www.elitesportscollege.dk Tradium Handelsgymnasiet Rådmands Boulevard 19 8900 Randers C Randers Realskole Jensen Wærums Allé 3 8900 Randers C
Dual career på Randers Realskole og HHX Tradium
Uddannelse Fritid Elitesport

ANNONCESIDE

Årets kollega

LEIF CHRISTENSEN FOR OTTE ÅR

SIDEN HJALP RANDERS FC LEIF MED AT FÅ EN HVERDAG - SIDEN HAR

LEIF HJULPET RANDERS FC I HVERDAGEN

Leif Christensen startede i praktik som alt-mulig-mand hos Randers FC for otte år siden. I dag er Leif 59 år og for nylig blevet kåret til årets kollega i klubben.

Leif Christensen er sådan en person, der er guld værd i enhver organisation. Du ved, sådan én, der altid springer til, når der er behov for at løse hverdagens små udfordringer. Ham, du ringer efter, når der er gået en pære, når et skilt hænger skævt, når skraldespanden er overfyldt, når der skal slæbes borde og stole eller… ja, sådan kunne man blive ved. Ingen opgaver er for små for Leif, og alle bliver løst med ja-hatten på, et stort smil og gerne med lidt kronjysk lune.

AF JESPER BØSS, KOMMA´riet FOTOS JAKOB LERCHE FOTOGRAFI
62 RANDERS FC MAGASINET 2023

kollega

63 FOTO JAKOB LERCHE

Jeg tager som regel hjem ved 13-tiden, men efter nogle timer

derhjemme kan jeg godt finde på at tage herud igen. Det vidner også om, at jeg godt kan lide at være her

FOTO JAKOB LERCHE 64 RANDERS FC MAGASINET 2023

Var gået i stå

Leif Christensen startede hos Randers FC for godt otte år siden. På det tidspunkt havde han, efter godt 25 år som slagterimedarbejder, været arbejdsløs i nogle år.

Han havde svært ved at finde et sted, hvor han passede ind, og hvor han fandt glæde ved at møde på arbejde. Men det ændrede sig, da han via sin kontaktperson hos Randers Kommune fik tilbudt et 3-måneders praktikophold hos Randers FC. Et praktikophold, der efterfølgende blev konverteret til et fast fleksjob.

- Jeg var på det tidspunkt gået i stå og vidste faktisk ikke, hvordan jeg skulle komme i gang igen. Men her blev Randers FC lige nøjagtig den kickstart, som jeg havde brug for.

- Jeg følte mig med det samme godt tilpas i klubben, og det hjalp mig hurtigt til at blive meget mere selvstændig og tro på mig selv igen. Det har givet mig en ro og en selvtillid at komme her i klubben, hvilket jeg er dybt taknemmelig for. Det har på mange måder ændret mit liv, fortæller Leif Christensen og fortsætter:

- Og så kan jeg rigtig godt lide mit arbejde, hvor jeg har en kæmpe frihed. Vi møder ind i ”bunkeren” (basen for Randers FC’s frivillige, red.) om morgenen og snakker dagens opgaver igennem, men derfra går jeg mest rundt og passer mig selv og løser de opgaver, der løbende kommer igennem dagen.

- Jeg tager som regel hjem ved 13-tiden, men efter nogle timer derhjemme kan jeg godt finde på at tage herud igen. Det vidner også om, at jeg godt kan lide at være her.

Årets kollega

Det er bestemt ikke kun Leif, der har fundet noget godt i Randers FC. I Randers FC er vi også superglade for at have Leif med ombord, understreget ved, at han netop er blevet kåret til årets kollega i klubben. En kåring, der foregår ved, at alle medarbejdere i administrationen kan indstille en af deres kolleger.

I indstillingen af Leif som årets kollega lød det blandt andet:

”Man kommer altid til at smile i hans selskab på grund af hans lune humør. Han er altid glad og positiv, og når man spørger om hjælp, så smider han altid, hvad han har i hænderne. Leif har altid en løsning. Det uanset, om det er et skilt, der skal hænges op, noget skrald, der skal fjernes, eller en pakke, der skal findes. Man kan altid være sikker på hans hjælp – både til hverdag og på kampdage.”

Ord, der understreger en meget fortjent titel til Leif.

- Jeg har selv spillet fodbold i Randers Freja, men her blev det ikke til så mange titler, så jeg er da pavestolt over denne hæder. Det kom også som en kæmpe overraskelse for mig, lyder det med tydelig stolthed fra Leif.

Fundet kærligheden

Det vigtigste for Leif er naturligvis ikke titlen, men at Randers FC er blevet en stor og vigtig del af hans liv.

- Jeg kan uden tøven sige, at hvis Randers FC ikke havde givet mig chancen for otte år siden, så havde jeg højst sandsynligt haft det meget dårligere i dag, slutter Leif, der i øvrigt også har fundet kærligheden i klubben.

Han er nemlig blevet kæreste med Karin, der er frivillig medhjælper i klubben på kampdage. Den perfekte krølle på en på alle måder positiv historie, der viser en anden side af livet i en professionel fodboldklub… ▪

65
RANDERS FC JUBILÆUMSUR23 03 LIMITED EDITION - KUN 250 STK KØB DIT PÅ WWW.BILLET.RANDERSFC.DK Tiden går, og der er sket meget de sidste 20 år. Det kan du nu mindes, når du skal se, hvad klokken slår. PÅ

Vind en online marketing workshop

Deltag i konkurrencen om en lærerig online marketing workshop hos Buchs med en af vores digitale specialister. Vinder du, får du brugbare og konkrete tips til at optimere din online strategi, og du bliver klogere på, hvordan effekten af din virksomheds tilstedeværelse på de sociale medier kan optimeres.

Få sparring på:

 Facebook

 Instagram

 Pinterest

 TikTok

 SEO

 Google Ads

 E-commerce

 E-mail marketing

 Kampagneudvikling

 Strategi

 Indhold til SoMe

 Lead generering

Se alle services

på buchs.dk

Klik her og deltag i konkurencen:

Alt du skal gøre er at tilmelde dig vores nyhedsmail, så deltager du automatisk i konkurrencen om en online marketing workshop i Buchs’ inhouse regnskov.

23
Hvornår har du sidst dyrket fællesskabet? Stolt hovedsponsor sparkron.dk