0123_Danmarks Idrætsforbund

Page 1

Stor satsning

DIF går all in på børne- og ungeområdet

Royal Run ’23

Er du klar?

Guldhelt

Tæt på Rasmus Lauge

PÅ TOPPEN

Sportens Hall of Fame har fået nyt medlem.

Stort interview med Caroline Wozniacki

MARTS 2023 NR. 1

HISTORISK

I sportens verden kan vi godt lide at bruge ordet ’historisk’, når noget er ekstraordinært godt. Og ja, måske bruges ordet måske lige en tand for meget i diverse beskrivelser af store sportspræstationer. Alt kan jo af god grunde ikke være historisk.

Meeen. Alligevel. Dette magasin har altså en historisk pondus over sig. For i dette nummer af Idrætsliv kan du blandt andet læse om den historisk store børne- og unge satsning, som DIF netop har lanceret. En satsning, der med et budget på 80 millioner kroner, har som ambition at tiltrække mindst 100.000 nye medlemmer under 12 år inden for de næste 10 år. En satsning, hvor 80.000 børne- og ungetrænere skal aflægge et etisk trænerløfte. Og en satsning, hvor hele 1.000 nye, unge ledere skal uddannes.

Hvorfor så denne historisk store satsning på idrætten på børne- og ungeområdet? Svarene er simple: Fordi idræt ganske enkelt er mega sjovt. Fordi foreningsliv skaber glæde. Fordi fællesskab skaber trivsel. Men alt det ved jer, der har jeres daglige gang i foreningsdanmark jo udmærket godt. Eller som børnetræner Freja Jæger Poulsen fra Bramming Ju-Jutsu Klub udtrykker det:

”Det lyder måske lidt som en kliché, men jeg har oplevet rigtig mange gange, at vi har nogle børn, som måske ikke trives helt så godt i skolen, men når de så kommer til træning, kan man virkelig se, at der sker noget andet.”

Vise ord fra Freja Jæger Poulsen, som du kan møde i dette nummer af Idrætsliv, sammen med en række andre historisk dygtige idrætsfolk, som Caroline Wozniacki og Rasmus Lauge.

Det bliver historisk god læsning. Kom bare i gang.

IDRÆTSLIV

Idrættens Hus

2605 Brøndby

Telefon 43 26 20 29

idraetsliv@dif.dk

Magasinet udgives af DIF og udkommer fire gange om året til cirka 9.000 idrætsforeninger, 62 specialforbund, haller, klubhuse, pressen og til idrættens beslutningstagere.

Redaktion

Jacob Bech Andersen (Ansvarshavende redaktør) jaa@dif.dk

24 41 12 13

Skribenter

Betina Bai, Michael Rask, Malte Storm Madsen, Frederikke

Lønstrup-Kliim, Bodil Kjærgaard, Lars Hestbech

Louise Dyring mbae

Layout Formegon ApS 1508

Abonnementer

Marina Børsting marb@dif.dk

21 94 13 80

Adresseændringer for klubber meldes til de respektive forbund.

Tryk

KLS PurePrint

Oplag

15.000

Annoncer

FL Reklame fl@flreklame.dk

Tlf. 70 22 18 70

Forside

Ritzau Scanpix

4 IDRÆTSLIV MARTS 2023
Jacob Bech Andersen Ansvarshavende redaktør
20 28

INDHOLD

6 DIF MENER

8 UPDATE

14 DM-UGEN MED NYE IDRÆTSGRENE

16 TIPPET: FOREBYG SPISEFORSTYRRELSER

18 ROYAL RUN HELE ÅRET RUNDT

20 INTERVIEW: CAROLINE WOZNIACKI

26 FÅ HJÆLP VED KRISER

28 SPORT I PIX: BYENS BEDSTE BEACHDOME

32 FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL

36 LÆS, KLIK OG HØR

38 STOR SATSNING PÅ BØRNE- OG UNGEOMRÅDET

44 IDRÆTSLIVET IFØLGE RASUMUS LAUGE

46 INSPIRATION

5 IDRÆTSLIV MARTS 2023
32 44 18

EN VIGTIG STEMME

Indrømmet. Der er et stykke vej fra vores idrætsforeninger i trygge Danmark til den forfærdelige krig i Ukraine. Men de demokratiske værdier, som det danske samfund og dermed naturligvis også dansk idræt er bygget på, er ikke til falds, når vi i denne tid forsøger at gøre vores stemme gældende i den internationale idrætsdebat.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) arbejder på at få atleterne fra Rusland og Belarus tilbage i den olympiske varme. Men tiden er ikke moden til disse overvejelser, da intet har ændret sig i forhold til Ruslands brutale krig mod Ukraine, hvor IOC efterfølgende udelukkede de to lande fra al olympisk idrætsaktivitet.

Det er vores klare budskab, som vi deler med en lang række lande verden over.

Uanset, hvilken beslutning IOC ender med at træffe, vil det skabe uro. Vi står dog fast på, at vi ikke ønsker russiske og belarusiske atleter til OL. Hvis de kommer med, vil det også få store negative konsekvenser for IOC i kraft af manglende opbakning fra politikere og befolkningerne i de europæiske lande.

Men vi kommer ikke til boykotte legene i Paris, hvis IOC vælger at gå imod vores holdning. Modsat Rusland bruger vi ikke vores atleter som et politisk værktøj, så selvfølgelig skal de danske atleter konkurrere i Paris.

I Danmark står vi stærkt i vores holdning i forhold til Rusland. Og vi står stærkt i hjælpen til Ukraine. Vores forbund og foreninger har fra dag et været klar til at hjælpe ukrainere ind i foreningsfællesskaberne. Det vil jeg gerne sige kæmpe tak for til alle jer ude i idrætsdanmark.

Også en kæmpe tak til Grundfos Fonden. Blot tre uger efter, at Rusland invaderede Ukraine, donerede fonden fem millioner kroner til DIF. Midlerne var øremærket idrætsforeningernes arbejde med flygtningebørn fra Ukraine. Et år efter krigsudbruddet har DIF via puljens midler støttet i alt 1.600 ukrainske flygtningebørn. Det er imponerende og viser med al tydelighed, at man altid kan gøre en forskel, hvis man vil.

DIF MENER
6 IDRÆTSLIV MARTS 2023
1.600 ukrainske flygtningebørn er blevet hjulpet i det danske foreningsliv siden krigens begyndelse i 2022 Foto: DIF get2sport

ANNONCESIDE

UPDATE

8 IDRÆTSLIV MARTS 2023

MENTAL SUNDHED = FYSISK AKTIVITET

Du kan garanteret mærke det på humøret, når du har dyrket idræt eller generelt været aktiv. Og nu står det sort på hvidt. Mental sundhed kan kædes sammen med fysisk aktivitet. Det viser et nyt omfattende studie fra Statens Institut for Folkesundhed.

”Der er tale om en positiv, opadgående spiral. God mental sundhed øger tilbøjeligheden til at dyrke fysisk aktivitet. Og dyrker man fysisk aktivitet, er der samtidig større chance for at opnå en bedre mental sundhed,” siger videnskabelig assistent Julie Ibáñez Roman fra Statens Institut for Folkesundhed.

UPDATE 9 IDRÆTSLIV MARTS 2023
Foto: Lars Møller

IDRÆT TIL UDSATTE BORGERE

Mennesker, der kæmper med misbrug og psykisk sårbarhed, kæmper i mange tilfælde også med social isolation og ensomhed.

Men ved at gøre idrætten til en aktiv del af det pædagogiske arbejde i blandt andet socialpsykiatrien er håbet, at flere udsatte borgere kan blive en del af lokale idrætsfællesskaber og derved undgå ensomhed og den sociale isolation.

Et idrætscertificeringsforløb målrettet herberger, bostøtteområder og kommuner er i støbeskeen, og i øjeblikket testes metoderne af i Esbjerg Kommune og Aarhus Kommune.

OMBOLD, VIA University College, WeShelter og DIF står bag idrætsforløbet. Tilsammen rummer disse organisationer stor viden om idrættens gavnlige effekter for mennesker i udsatte positioner.

Projektet er støttet af TrygFonden.

POPULÆR PULJE ÅBNET FOR ANSØGNINGER

DIF og DGI’s foreningspulje har været et kæmpe hit ude i foreningerne, siden den så dagens lys tilbage i 2018. Der er igen i år 44 millioner kroner i puljen, som åbnede for 2023-ansøgninger den 1. februar.

Foreninger kan blandt andet søge om midler til blandt andet idrætsmateriel, indsatser for at få nye medlemmer, sociale arrangementer, udvikling af nye idrætsinitiativer eller andre initiativer, som styrker foreningstilbuddene ude i lokalsamfundene.

Ansøgninger op til 30.000 kroner bliver behandlet løbende. Ansøgninger om beløb mellem 30.000 og 300.000 bliver behandlet tre gange om året – første gang den 31. marts. Læs mere om puljen på dif.dk/stoette.

VIDSTE DU, AT…

DIF-idrættens medlemstal for 2022 er lige på trapperne og vil kunne ses på dif.dk fra medio marts. Her vil du kunne dykke ned i, hvordan det går med lige præcis din idræt, og hvilke tendenser, der udspiller sig i dansk idræt.

Følg med på dif.dk

10 IDRÆTSLIV MARTS 2023 UPDATE
Foto. OMBOLD

JUBEL OVER BRED OL-DÆKNING

Pernille Blume slår hånden i bassinkanten et splitsekund foran sine konkurrenter og vinder OL-guld. Viktor Axelsens fjerbold bliver på den rigtige side af linjen, og han bryder sammen i tårer som olympisk mester. Og Anne-Marie Rindom krydser mållinjen og hopper jublende i vandet og giver svømmende et sejrsinterview efter sin første OL-guldmedalje.

De tre olympiske dramaer og mange flere står lysende klart på mange danskeres nethinder, fordi de kan huske de dramatiske billeder fra deres skærme. Fremover venter der flere dramatiske OL-konkurrencer med dansk deltagelse – og de vil kunne ses i de

FOKUS PÅ FORÆLDREROLLEN

Forældreopbakning er ekstremt vigtig i forhold til barnets motivation og for en idrætsforenings drift.

Men hvis ambitioner og temperament koger over, kan forældrene komme til at ødelægge deres børns idrætsoplevelse. Hensigtsmæssig forældreadfærd er derfor afgørende for, at børn og unge får en god oplevelse i foreningslivet og høster alle fordelene ved et langt idrætsliv med fællesskaber, stjernestunder og personlig udvikling.

DIF sætter nu fokus på den gode forældreadfærd på tværs af idrætsgrene og introducerer en række værktøjer til idrætsforeningerne samt gode råd til forældre med idrætsaktive børn.

Læs mere om kampagnen på dif.dk.

danske stuer, eftersom DR, TV 2 og Discovery har sikret sig rettighederne frem til og med OL i Brisbane i 2032.

Det er man godt tilfreds med i DIF. Formand Hans Natorp udtaler:

”OL er verdens største sportsbegivenhed, så den skal kunne ses og følges af alle danskere. Derfor er danskerne de store vindere med denne aftale.”

Aftalen indeholder også Youth Olympic Games, som er et multisport-event for ungdomsatleter, og hvor Danmark altid deltager.

RENTEFRIE LÅN TIL FORENINGER

Mangler din forening nye faciliteter - eller trænger I til en modernisering eller renovering af jeres nuværende idrætsfaciliteter, klubhus eller klublokale?

Står I med et facilitetsprojekt og har I en restfinansiering på under 175.000 kroner? Så er det måske værd at se nærmere på muligheden for et rentefrit lån hos DIF.

DIF tilbyder rentefrie lån på op til 175.000 kr. til idrætsforeninger i forbindelse med nybyggeri, udvidelse, modernisering samt væsentlige reparationsarbejder og energibesparende foranstaltninger til blandt andet klubhuse, klubmødesteder, idrætsanlæg og idrætsfaciliteter generelt.

Se mere om lånemuligheden på dif.dk.

11 IDRÆTSLIV MARTS 2023 UPDATE
DIF
Foto:

LIVESTREAMING FRA IDRÆTSHALLERNE

streame børne- og ungdomsidræt. Dette har den seneste tid affødt en del debat i klubber, forbund og kommuner.

På den ene side bliver det fremført, at det er positivt, at eksempelvis skilsmisseforældre begge kan følge med, når barnet spiller en kamp, eller at en skadet spiller kan følge sine holdkammerater, hvis han ikke kan være med til en udekamp.

Omvendt bliver der argumenteret for, at børn kan miste deres frirum i idrætsforeningen, hvis alle kampe bliver streamet. DIF vil i løbet af foråret komme med en etisk vejledning på området for livestreaming i landets haller, som klubber og forbund skal kunne læne sig op ad.

”Da det handler om etik, er det jo også et arbejde, som man

”Da det handler om etik, er det jo også et arbejde, som man skal bruge noget ekstra tid på,” siger Karin Ingemann, udviklingschef i DIF.

HER ER ÅRETS IDRÆTSFORENING

Cykling Odense blev tidligere på året kåret til ’Danske Spil og DIF’s Årets Idrætsforening 2022’. Kåringen fandt sted i forbindelse med det store Sport 2022-show i Jyske Bank Boxen i Herning.

I alt 724 indstillinger var der til prisen, og Cykling Odense kom videre til finaleafstemningen sammen med Sundby Sejlforening og Aarhus Watersports Complex.

140 dage om året tager Cykling Odenses frivillige kræfter imod skolebørn fra Odense og omegn. Det bliver årligt til op mod 7.000 børn og unge, der på den måde stifter bekendtskab med cykelsporten. Klubben afvikler også løb i både cykelcross og mountainbike og ikke mindst verdens tredjeældste cykelløb på landevej, Fyn Rundt, for både eliteryttere og motionister.

Det er planen, at Årets Idrætsforening også kåres i 2023, og man kan indstille idrætsforeninger til prisen i årets sidste kvartal.

UPDATE 12 IDRÆTSLIV MARTS 2023
Danske
Foto:
spil
-

FREMTIDENS IDRÆTSFORENING ER MERE DIGITAL

Hvordan bliver de digitale muligheder udnyttet i danske idrætsforeninger, og hvor ligger de største potentialer i fremtiden?

Det er nogle af de spørgsmål, som Kulturens og Idrættens Innovationshub har fået svar på i en ny undersøgelse, der har udmøntet sig i rapporten ”Danskernes digitale idrætsforening’.

Rapporten viser, at der især er et stort potentiale for digitalisering inden for foreningernes organisering, marketing, og kommunikation.

”Der er stor forskel på danske idrætsforeningers brug af digitale løsninger, og de har også forskellige ressourcer og forudsætninger. Vi ønsker at bidrage til udviklingen på området, så forbund og foreninger kan matche medlemmernes forventninger i fremtiden,” siger digital strategikonsulent i Danmarks Idrætsforbund, Tina Ammitzbøll.

Tjek rapporten ’Danskernes digitale idrætsforening’ på dif.dk.

STADIG MULIGHED FOR OL-BILLETTER

Niklas Landin, Anne-Marie Rindom, Cecilie Uttrup Ludwig og alle de andre danske OL-stjerner håber stadig på masser af rødhvide tilskuere til OL i Paris 2024.

Fik du ikke sikret dig OL-billetter i første fase af billetsalget er der stadig gode muligheder i billetsalgets anden fase, der åbner i marts på tickets.paris2024.org.

Citatet:

Her vil man kunne deltage i lodtrækningen om at købe enkeltbilletter til en lang række forskellige OL-begivenheder.

Hverken DIF, Team Danmark eller idrætsforbundene er i år involverede i salget af billetter. Det sker denne gang fra centralt hold. Eventuelle spørgsmål skal derfor rettes direkte til tickets.paris2024.org.

”Nogle foretrækker at dyrke motion alene, mens mange dyrker idræt i den lokale klub eller forening, hvis eksistens er båret af et stort engagement hos ledere, trænere og mange frivillige. Det kræver vedholdenhed, gejst og hjerteblod. Mange timer går med planlægning og forberedelse, og når det hele bliver skudt i gang, er det den store forløsning."

Hendes Majestæt Dronning Margrethe i sin nytårstale til danskerne.

UPDATE 13 IDRÆTSLIV MARTS 2023 Foto: DIF

NYE SPORTSGRENE KLAR

TIL DM-UGEN

Over 2.500 atleter i flere end 35 sportsgrene skal dyste om 200 danske mesterskaber ved DM-ugen i Aalborg.

Der er lagt op til en uforglemmelig sportsoplevelse, når DM-ugen vender retur til Aalborg den 22.-25. juni. Over 2.500 atleter i flere end 35 sportsgrene skal dyste om 200 danske mesterskaber. Ni sportsgrene er med for første gang - heriblandt beachvolleyball, bueskydning og golf.

DM-ugen fik sin debut i 2022 og blev en kæmpe succes, der er kommet for at blive. Det var her sprinteren Kojo Musah vandt finalen i 100-meter-løb, Cecilie Uttrup nappede guldet i enkeltstart og Thea Blomsterberg svømmede sig til flere guldmedaljer i bassinet. Alt sammen i den samme by, i de samme dage, foran hundrede tusind tilskuere.

Strandfest på kajen

I 2023 får sportsgrene som cykling, atletik og svømning selskab af blandt andet beachvolleyball, der udover at medbringe de absolut bedste danske beachvolleyspillere også inviterer til en sportslig strandfest, der i den grad vil få den centrale plads ved havnen til at koge over.

”En af de ting, der er så mega attraktivt ved beachvolley er, at vi kommer med en fest og et show. Det er en sportsgren med larm på sidelinjen, larm på banen og høj musik. Atleterne på banen laver fede ting, råber og er tændte. Vi glæder os helt vildt meget til at vise folk, hvad beachvolley kan. Vi glæder os til at dele vores kærlighed for sporten med alle de andre, der også er i Aalborg,” siger Cecilie Køllner Olsen, der vandt sølv ved DM 2022. Hun har i alt deltaget i 12 danske mesterskaber og har vundet guld fire gange.

De øvrige otte nye sportsgrene er bueskydning, faldskærm, golf, kickboxing,

kørestolsfodbold, petanque, skydning og triatlon.

Uventede oplevelser

DM-ugen kårer over 200 danmarksmestre og er en buffet af sport. Her blander olympiske idrætsgrene sig med mere ukendte sportsgrene, der kan levere oplevelser, som aldrig ryger i glemmebogen.

I 2023 kan publikum blandt andet glæde sig til at opleve bueskydning på helt tæt hold, når recurvebuen spændes, og pilene skærer gennem luften med flere hundrede meter i sekundet. Det sker, når finalerne rykkes til havnen, hvor også sidste års store publikumssucces, udspring fra Limfjordsbroen, gentages. Udover havneområdet vil flere end 15 venues være i brug, når godt 2.500 atleter dyster om DM-guldet.

Bag eventet står DIF - i tæt samarbejde med de mange specialforbund - og værtsbyen Aalborg, der også dannede rammen om DM-ugen 2022. DR er mediepartner på eventet.

NYHED
LOUISE DYRING MBAE VOLLEYBALL DANMARK 14 IDRÆTSLIV MARTS 2023

ANNONCESIDE

TIPPET FOREBYG SPISEFORSTYRRELSER

DIF har iværksat en lang række initiativer, der tager kampen op med spiseforstyrrelser i idrætten.

Gennem den seneste tid har der været stor fokus på spiseforstyrrelser, offentlige vejninger og manglende trivsel blandt især unge kvinder i dansk eliteidræt. I DR’s dokumentar ’Fodboldens usynlige syge’ har flere kvindelige fodboldtalenter eksempelvis talt om den pris, de har betalt for jagten på landsholdet og professionel fodbold.

Danmarks Idrætsforbund tager problematikken dybt alvorlig og har igennem længere tid og i samarbejde med specialforbundene og Team Danmark iværksat en lang initiativer, der skal minimere antallet af atleter med symptomer på spiseforstyrrelser og skabe en kultur, hvor atleter og trænere tør tale om mistrivsel.

Eksempelvis revideres DIF’s træneruddannelser, der etableres en rådgivningsenhed med flere eksperter, og der laves materialer til trænere og ledere med henblik på at støtte trænerne i at spotte og håndtere spiseforstyrrelser.

”Mange oplever det faktisk som en enorm lettelse og som første skridt til at få styr på sin spiseforstyrrelse, når først det siges højt,” siger Helle Carlsen, der er konsulent i DIF med fokus på især børn og unge i idrætten.

Trænerens vigtige rolle

Mange af de initiativer, som DIF har iværksat for at forebygge spiseforstyrrelser, har trænerne som omdrejningspunkt, idet trænerne på alle niveauer er helt afgørende figurer for udøverne. Trænerne skal hjælpe med at skabe miljøer, hvor det ikke er et tabu at tale om vægt, kost og psykisk trivsel, og de skal kunne spotte og italesætte problemet, hvis en udøver begynder at udvikle bekymrende adfærd.

”Vi er helt med på, at trænerne ikke har sagt ja til at blive eksperter i at spotte eller behandle spiseforstyrrelser. De har sagt ja til at træne, skabe bevægelsesglæde og udvikle unge sportsligt og menneskeligt. Så trænerne får ikke ansvaret for spiseforstyrrelserne alene. Slet ikke. Men de får et medansvar for at hjælpe med at vende udviklingen, for de er på mange måder nøglen til udøverne,” siger Helle Carlsen.

Dyk ned i DIF’s vidensunivers om spiseforstyrrelser på dif.dk og få redskaber til at håndtere spiseforstyrrelser.

TIP 1

E-læring

DIF anbefaler alle trænere at tage det gratis e-læringskursus, som er tilgængeligt på ie.dif.dk. På det gratis e-læringskursus lærer du, hvad du skal kigge efter for at spotte en spiseforstyrrelse hos en atlet. atleter om spiseforstyrrelser og meget mere.

TIP 2

Hotline

Hvis du har mistanke om, at du selv, en holdkammerat eller en af dine spillere er ved at udvikle en spiseforstyrrelse, så kan du ringe eller skrive til DIF-konsulent Maiken Ziebell på 2966 8670 eller skrive til mzb@dif.dk .

TIP 3

Reagér på mistanke

Hvis du har mistanke om, at en udøver, et foreningsmedlem eller en holdkammerat har en spiseforstyrrelse, skal du ikke løse problemet alene, men du kan hjælpe med at begynde en proces. Tal eksempelvis med udøveren i et trygt rum, vis omsorg og vær vedholdende med at tilbyde din hjælp.

16 IDRÆTSLIV MARTS 2023 FORENINGER
JACOB BECH ANDERSEN DIF

MAGASINER - til enhver lejlighed

FL SportMarketing

har hjulpet klubber & foreninger med at udgive deres medlemsblade og stævneprogrammer i over 38 år.

ANNONCESIDE

Vi layouter og producerer altid bladene gratisderudover bliver der også udbetalt en annonceandel til jeres foreningskasse.

Kontakt os og lad os sammen se på, om et samarbejde kan give mening for jeres forening.

Vi glæder os til at høre fra jer!

Ønsker I:

• Et talerør til alle jeres medlemmer

• Et professionelt produkt både digitalt og fysisk

FL SportMarketing

Agerbakken 21 • 8362 Hørning

Email: info@flsportmarketing.dk

Tlf.: 87 93 37 77

www.flsportmarketing.dk

• At skabe et tilhørsforhold til foreningen gennem et medlemsblad

• At fortælle den gode historie

• At tjene penge til klubkassen

• Et ”Museum” over alle de fortalte historier gennem tiden

”VORES ROYAL RUN-TRÆNING ER UFORPLIGTENDE, OG

DER ER PLADS TIL ALLE. DE GRATIS TRÆNINGSTILBUD

GØR DET DERFOR NEMT FOR FOLK AT KOMME I GANG OG

BLIVE EN DEL AF LØBEFÆLLESSKABET”

Morten Steen, løbetræner i Sparta Atletik og Løb

ROYAL RUN HELE ÅRET RUNDT

Royal Run er mere end en fantastisk enkeldagsoplevelse. Royal Runtræningstilbud landet over skal få danskerne i gang med at motionere året rundt.

Sidste år gjorde mere end 91.000 danskere Kronprinsen og Kronprinsessen selskab, da det største Royal Run nogensinde løb af stablen. Royal Run er blevet en succesfuld størrelse, og nu er ambitionen at gøre Royal Run til meget mere end en fantastisk enkeldagsoplevelse. Royal Run skal være en ’helårsbegivenhed’.

Dette stod også klart en råkold morgen i februar, hvor flere hundrede danskere landet over mødte op til 100 dages-eventet for Royal Run, som markerede nedtællingen til den store løbefest 2. pinsedag. Lokale foreninger i de fem Royal Run-værtsbyer stod for at tage imod de mange fremmødte og gav gode råd og vejled-

ning til, hvordan man som nybegynder kommer godt i gang med træningen i ugerne op til startskuddet.

Alle, uanset alder og kondital, kunne møde op til eventet, og der var ikke krav om at være tilmeldt Royal Run for at deltage. 100dages-eventet var det første af sin slags, og på trods af regn og blæst dukkede folk i alle aldersklasser og niveauer op til den store motionsfest i de fem Royal Run-værtsbyer.

Ikke sur tjans

De mange Royal Run-træningstilbud skal få danskerne i gang med at motionere året rundt og derved mærke glæden og fordelene ved

18 IDRÆTSLIV MARTS 2023 NYHED
MICHAEL RASK CAMILLA HYLLEBERG/ROYAL RUN

idræt og bevægelse. Royal Run er nemlig en del af DIF og DGI’s Bevæg dig for livet-vision, der, udover at få danskerne i bevægelse, skal gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation.

Sparta Atletik og Løb i København er én af de mange foreninger, der tilbyder ugentlig Royal Run-træning, hvor frivillige trænere glæder sig over at tage imod de løbere, som måske skal i færd med deres første motionsløb. Træningen ude i foreningerne er for alle, og specielt er der opbakning fra førstegangsløberne, der har brug for et lille skub til at komme i gang:

”Vi formår at overbevise førstegangsløbere og walkere om, at gå- og løbetræning ikke er en sur tjans, der bare skal overstås. Vores Royal Run-træning er uforpligtende, og der er plads til alle. De gratis træningstilbud gør det derfor nemt for folk at komme i gang og blive en del af løbefællesskabet”, siger løbetræner hos Sparta, Morten Steen.

De gratis træningstilbud frem mod Royal Run findes over hele landet, og foreningernes træning er blot et af de mange træningstilbud, der findes i Royal Run-regi. Udover træning i klubberne kan man også arrangere et såkaldt Royal Side Run, hvor man kan skabe sit eget mini-Royal Run i skolen, daginstitutionen, på arbejdspladsen eller lignende.

Som noget nyt har værtsbyen Nyborg igangsat Royal Run Stafetten, som vandrer fra aktivitet til aktivitet gennem kommunens lokalområder og binder træningsfællesskaber sammen.

Derudover har flere byer pop up-ruter, som kan benyttes til træning forud for Royal Run. Man kan ligeledes finde personlige træningsprogrammer samt være med i et online fællesskab, hvor man kan få tips til træningen og forhåbentligt finde træningsmakkere i lokalområdet.

FACTS

• Royal Run ’23 afholdes 2. pinsedag, den 29. maj.

• Royal Run ’23 finder sted i Aabenraa, Herning, Nyborg, Nykøbing Falster og København/Frederiksberg.

• Der var tilmeldt 91.732 deltagere til Royal Run ’22.

• 32 procent af de tilmeldte har aldrig deltaget i et motionsløb.

• Royal Run arrangeres af idrætsvisionen Bevæg dig for livet – et samarbejde mellem DIF, DGI og Dansk Atletik. TV 2 og Regionerne er mediepartnere på Royal Run, og Trygfonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden er strategiske partnere.

• Tilmelding og yderligere information på: www.royalrun.dk.Kilde: Undersøgelsen ’Forening i Forandring.’

TRÆN MED KRONPRINSEN, SLOTT OG HEINO

Kronprins Frederik, tidligere eliteatlet og OL-sølvvinder Sara Slott og komikeren Heino Hansen er gået sammen om at optage en række bemærkelsesværdige træningsvideoer, der skal hjælpe danskerne med at komme i gang med træningen op til Royal Run 2023.

Der er kort tid til Royal Run, og da omkring 32 procent af deltagerne i Royal Run, løber et motionsløb for første gang, kan disse videoer, der giver gode tips til at komme i gang, forhåbentlig være motiverende for mange.

Sara Slott er kvinden, der i videoerne står i spidsen for træningen af Kronprinsen og Heino Hansen, og Sara Slott får sat godt sving i de to herrer, som både spurter, lunter og laver store bensving.

Se de unikke træningsvideoer på royalrun.dk fra den 14 marts 2023

19 IDRÆTSLIV MARTS 2023
En umage trio er klar med træningsvideoer til danskerne frem mod Royal Run.
IDRÆTSLIV MARTS 2023 20 INTERVIEW LARS HESTBECH
RITZAU SCANPIX, DHF OG LARS MØLLER

HØJDEPUNKTET BLANDT HØJDEPUNKTER

Caroline Wozniacki er nyt medlem af Sportens Hall of Fame. I en karriere, som har budt på et utal af højdepunkter, ser hun indlemmelsen i sportens fineste selskab som noget helt særligt.

IDRÆTSLIV MARTS 2023 21

-årige Caroline Wozniacki fra Farum Tennisklub var klar i sproget, da hun blev interviewet til TV2.

”Jeg vil være nummer et i verden og vinde en Grand Slam,” sagde den spinkle, lyshårede og lidt generte pige tilbage i 2001.

Normalt er sportsmedier ikke så interesserede i at interviewe små børn, men Caroline fra Farum var noget særligt. Hun slog mange af de bedste danske spillere, selvom de var både fem og 10 år ældre end hende, og det skabte opmærksomhed ud over tennissportens snævre kredse.

På redaktionerne blev der snakket en del om den talentfulde tennispige fra Nordsjælland. Og det var meget sødt, at hun drømte om at blive den bedste i verden. Men det blev selvfølgelig ved drømmen, ikke?

Det virkede nemlig helt urealistisk, at en spiller fra lille Danmark skulle komme til tops i tennissporten. En sportsgren, som er udbredt i hele verden, og hvor den internationale konkurrence er utrolig hård og pengepræmierne enorme.

Men som sagt, så gjort. Drømmen blev til virkelighed. Caroline Wozniacki blev nummer et på verdensranglisten og blev der i hele 71 uger. Hun vandt en Grand Slam. Hun vandt hele 30 titler på WTA-touren. Hun blev Danmarks OL-fanebærer, og i januar blev hun så optaget i Sportens Hall of Fame.

Sidstnævnte skete i Jyske Bank Boxen i Herning i forbindelse med det store Sport 2022-show, og i dag står Wozniackis buste i Idrættens Hus i Brøndby som et håndgribeligt bevis på, at hun nu er en del af dansk idræts fineste selskab.

”At være kommet i Sportens Hall of Fame er helt klart et af de absolutte højdepunkter i min karriere. Når jeg ser på listen over de atleter, som er med i forvejen, så er det helt vildt, at jeg har fået en plads her. Det er en kæmpe ære for mig at være en del af dette selskab og dermed være en del af den danske sportshistorie,” siger Caroline Wozniacki til Idrætsliv.

Lille Danmark

Når Caroline Wozniacki i dag retrospektivt bliver bedt om at forholde sig til sin karriere, så giver hun sig god tid og giver fyldige svar. Det står måske lidt i modsætning til nogle af de mange interviews, hun i sin karriere har givet oven på endnu en sejr og forud for endnu en kamp mod endnu en hård modstander.

”Da jeg var aktiv, handlede det for mig altid om den næste kamp og den næste turnering. Nu, hvor jeg har mere tid, har jeg endelig mulighed for at sætte min karriere i perspektiv,” forklarer Caroline Wozniacki og giver et eksempel på dette:

”Jeg er stolt af, at jeg lykkedes med at bryde igennem i tennisverdenen. Der var ikke mange i Danmark, jeg kunne se op til. Jeg så Kenneth Carlsen vinde noget, og det var fedt, men der var alligevel et stykke op til at vinde Grand Slams og blive nummer et i verden, som jeg ville. Når man ikke har sådan et forbillede i sit eget land, kan det være svært at tro på, at det er muligt. Derfor er jeg ekstra stolt over, at jeg fandt min vej og min måde at gøre det på. Jeg kæmpede hårdt for det, og alle mine drømme som lille pige blev til virkelighed.”

Den nu tidligere tennisspiller har altid været glad for sport. Alt mulig forskelligt sport. Når hun var færdig med at træne, så blev fjernsynet tændt i villaen i Farum i håbet om at finde noget sport – og helst med nogle danskere i aktion.

”Jeg har fulgt mange af de andre medlemmer fra Sportens Hall of Fame, fra jeg var helt ung. Jeg støttede dem på stadions eller foran tv’et. Jeg fulgte Anja Andersen i håndbold, Camilla Martin og Peter Gade i badminton, og Michael Laudrup og Peter Schmeichel i fodbold. Det er surrealistisk, at jeg nu er en blandt dem,” siger Caroline Wozniacki.

Interessen for andre idrætsgrene og danske atleter bevarede hun, da hun selv slog igennem. Både da hun blev en stor stjerne i Danmark, og da hun blev en global stjerne.

IDRÆTSLIV MARTS 2023 22
11
”I KRAFT AF MIN PERSONLIGHED OG VINDERMENTALITET SKULLE JEG NOK HAVE FUNDET EN VEJ TIL TOPPEN I EN ANDEN SPORTSGREN END TENNIS”

Facts

Navn: Caroline Wozniacki

Født: 11. juni 1990

Sportsgren: Tennis

Udvalgte resultater:

Sejre på WTA-touren: 30

Grand Slam-sejre: 1

(Australian Open 2018)

Grand Slam-finaler: 3

Grand Slam-semifinaler: 7

Uger som nummer et på

verdensranglisten: 71

Indtjente præmiepenge:

235 millioner kroner

OL-deltagelser: 3

(fanebærer ved OL i Rio i 2016)

INSPIRERET AF DANSKE OL-ATLETER

Caroline Wozniacki deltog tre gange ved OL. Trods skuffelse over en misset olympisk medalje, står OL-oplevelserne som en kæmpe stjerne i Wozniackis karriere.

Da Caroline Wozniacki som fanebærer med Dannebrog i hånden og hele det danske OL-hold i ryggen gik forrest ind på ind på Maracana Stadion til OL i Rio 2016, var det et af de store og vigtige fixpunkter i karrieren.

”Det var noget helt specielt,” siger Caroline Wozniacki og fortsætter:

”Jeg elsker OL, og jeg er ærgerlig over, at jeg aldrig vandt en OL-medalje. Men det var så fedt at være en del af et dansk OL-hold. I tennis vinder og taber man typisk alene. Derfor var der for mig intet bedre end at vinde en kamp til OL og så komme hjem i lejren i OL-byen, hvor de andre atleter støttede op om mig. Eller når atleterne tog ud og så mine kampe – det gjorde, at jeg følte, at jeg var en del af noget større.”

Denne interesse forbinder hun med det faktum, at Danmark er et lille land med et beskedent areal på godt 40.000 km2 og under seks millioner indbyggere.

”Jeg elsker at se, når danske atleter konkurrerer. I modsætning til store lande som for eksempel USA har vi i Danmark selvfølgelig ikke nær så mange atleter i verdenstoppen. Derfor har jeg altid følt, at jeg har et særligt forhold til de danske topatleter. Sådan er det, når man kommer fra et så lille land som Danmark. Når der er danskere, som gør det godt i det store udland, så bliver man bare stolt og følger med,” siger Caroline Woznicaki. I vinter fulgte hun også intenst med i VM i fodbold, selvom det ikke gik så godt for landsholdet.

”Jeg fik overtalt min mand David, der er amerikaner, til at holde med Danmark, og vi havde alle rød-hvide trøjer på.”

Vejen til succes

Som skrevet er Caroline Wozniacki interesseret i alle mulige forskellige idrætsgrene, og det var også lidt af en tilfældighed, at hun blev tennisspiller. Selv om hendes far, Piotr Wozniacki, var hendes træner gennem stort set hele karrieren, så var det ikke en speciel tennisorienteret familie, hun voksede op i i

Ingen luksus

Til OL var der ikke helt den luksus, som Caroline Wozniacki oplevede, når hun rejste rundt med det store internationale tenniscirkus, men det var lige meget, for det vigtigste for hende var at være en del af et hold.

”Jeg elskede at bo sammen med de andre atleter og se, hvor hårdt de trænede op til deres konkurrencer, hvordan de sov, hvordan de spiste, hvordan deres fysisk var. Jeg lærte også meget af de danske atleter. Man tror som udgangspunkt, at man selv gør det helt rigtige, men da jeg så de andre danske atleter forberede sig til deres konkurrencer, så blev jeg virkelig inspireret.”

IDRÆTSLIV MARTS 2023 23

Sportens Hall of Fame

Caroline Wozniacki, tennisspiller (optaget i 2023)

Sara Slott Petersen, atletikudøver (optaget i 2022)

Rasmus Quist, roer (optaget i 2021)

Mads Rasmussen, roer (2021)

Mikkel Kessler, bokser (2020)

Lotte Friis, svømmer (optaget i 2019)

Tom Kristensen, racerkører (optaget i 2018)

Eskild Ebbesen, roer (2017)

Peter Gade, badmintonspiller (2016)

Lars Christiansen, håndboldspiller (2015)

Brian Laudrup, fodboldspiller (2014)

Camilla Martin, badmintonspiller (2013)

Camilla Andersen, håndboldspiller (2012)

Hans Nielsen, speedwaykører (2011)

Poul-Erik Høyer, badmintonspiller (2010)

Jesper Bank, sejlsportsudøver (2009)

Wilson Kipketer, atletikudøver (2008)

Peter Schmeichel, fodboldspiller (2008)

Michael Laudrup, fodboldspiller (2007)

Anja Andersen, håndboldspiller (2007)

Tom Bogs, bokser (2002)

Preben Elkjær, fodboldspiller (1999)

Morten Olsen, fodboldspiller (1998)

Morten Frost, badmintonspiller (1997)

Erik Gundersen, speedwaykører (1996)

Allan Simonsen, fodboldspiller (1995)

Leif Mortensen, cykelrytter (1994)

Niels Fredborg, cykelrytter (1993)

Gunnar 'Nu' Hansen, sportsjournalist (1993)

Ole Olsen, speedwaykører (1992)

Lene Køppen, badmintonspiller (1992)

Ole Ritter, cykelrytter (1992)

Erik Hansen, kajakroer (1992)

Erland Kops, badmintonspiller (1992)

Kurt Nielsen, tennisspiller (1992)

Paul Elvstrøm, sejlsportsmand (1992)

Lis Hartel, dressurrytter (1992)

Ragnhild Hveger, svømmer (1992)

Knud Lundberg, sportsjournalist, fodboldspiller mv. (1992)

de tidlige ungdomsår. Faderen havde en fortid som professionel fodboldspiller, mens moderen havde været på landsholdet i volleyball.

Tennis blev Wozniackis levevej, men det er slet ikke utænkeligt, at danskerne kunne have oplevet hende i verdenstoppen i en anden idrætsgren i stedet.

”Jeg var ret god til svømning og håndbold. Men jeg syntes, at jeg skulle for tidligt op om morgenen for at gå til svømning. Jeg var god til håndbold, men klubben ville ikke rykke mig en aldersgruppe op, og jeg blev derfor ikke presset nok. Derfor stoppede jeg. Det endte så med tennis, men i kraft af min personlighed og vindermentalitet skulle jeg nok have fundet en vej til toppen i en anden sportsgren end tennis.”

Vindermentaliteten og arbejdsiveren har været Caroline Wozniackis faste følgesvende gennem hele karrieren. Faderen var ambitiøs på hendes vegne, og det var hun også selv. I sin karriere har hun været oppe mod mange spillere, som måske havde mere talent og flere tennisfærdigheder end hende. Men hun har mødt meget få, der løb så meget og kæmpede lige så meget for hver eneste bold, som hende selv. Wozniacki kunne slide sine modstandere op, og hun gav aldrig fortabt.

”Jeg har altid gerne villet være den bedste. Det er lige meget, om det drejer sig om tennis, om skolen eller om det spil yatzy, jeg vandt i går. Da jeg var en lille pige, ville jeg være den bedste, og jeg skulle nok finde min vej. Når nogen sagde, at jeg ikke kunne blive nummer et i verden, fordi jeg kom fra lille Danmark, så ville jeg det bare endnu mere. Jeg skulle vise dem, der ikke troede på mig, at man kan, hvad man vil. Og jo tættere jeg kom på målet, jo mere ville jeg det, og jo mere trænede jeg,” husker Caroline Wozniacki.

”Jeg havde den holdning, at når du først er inde på banen, så har du lige så stor chance for at vinde kampen som modstanderen –uanset hvem modstanderen er. Du skal bare vinde et sæt mere end hende, og det burde være muligt.”

Arvtagerne

Da Caroline Wozniacki i januar 2020 indstillede karrieren, lå det lidt i kortene , at det nu var slut med store danske tennisoplevelser. I hvert fald på verdensklasseniveau. Det havde været fantastisk at have en dansker i finalerne i de største turneringen måned efter måned, men det var nok også en undtagelse, at Danmark kunne producere en så succesrig spiller igen.

IDRÆTSLIV MARTS 2023 24

Men det er faktisk gået over al forventning. Pludselig dukkede Clara Tauson op og vandt turneringer på WTA-touren. Siden er Holger Rune brudt igennem og er blevet en decideret verdensstjerne. Især hans turneringssejr i ATP-turneringen i Paris, hvor han slog verdens bedste tennisspiller, Novak Djokovic, i finalen, fik for alvor tennisinteressen i Danmark til at blomstre igen.

”Måske har jeg været med til at give Holger Rune og Clara Tauson troen på, at de kan lykkes. Måske har jeg banet vejen lidt for dem, fordi de ved, at det er muligt at komme til tops som dansker,” reflekterer Caroline Wozniacki.

Når hendes to arvtagere spiller, så følger Caroline Wozniacki med.

”Jeg nyder at følge dem begge. Clara har desværre været lidt skadet på det seneste, men jeg håber, at hun kommer stærkt tilbage. Det er fedt at se Holger spille. Han giver aldrig

op. Han har viljen, han tror på det, og han træner hårdt. Jeg har set ham træne flere gange, at det er tydeligt, at han virkelig, virkelig vil det her.”

Og måske er der ude i de danske tennisklubber nogle unge spillere, der ligesom Caroline, Holger og Clara har evnerne til at få en stor karriere. De får her til sidst lige et par råd med på vejen af den største tennisspiller, Danmark nogensinde har haft.

”Hvis du træner hårdt, vil det og har et godt team omkring dig, så kan du lykkes. Men husk at sætte delmål. Hvis du engang kommer op som nummer 1.000 i verden og vil være nummer et, så er det fint, men du bliver nødt til at sætte delmål op undervejs. Når du når et delmål, så får du fornemmelsen af succes på vejen mod det store mål.”

EN NAT PÅ MUSEET

På gangene i Idrættens Hus i Brøndby står alle busterne af medlemmerne af Sportens Hall of Fame. En af medlemmerne, racerkøreren Tom Kristensen, forestillede sig for et par år siden, at når lyset blev slukket i Idrættens Hus, så blev busterne levende og gik rundt mellem hinanden, hyggesnakkede og fik en øl.

Hvis den forestilling blev til virkelighed, hvem ville Caroline Wozniacki så hænge ud med?

”Jeg skulle i hvert fald hilse på Mikkel Kessler. Ham har jeg fulgt tæt, og jeg synes, han er rigtig sej. Michael Laudrup og Peter Schmeichel ville jeg i hvert fald også snakke med. Og meget gerne Anja Andersen. Hende var jeg stor fan af, da jeg var barn. Hun løftede niveauet for kvindehåndbold, og fik alle de andre med. Jeg ville helt sikkert også snakke med Camilla Martin, som var helt fantastisk. Og så ville jeg opsøge Tom Kristensen. Han har opnået så meget i en sportsgren, som var så fremmed for mig. Men han gjorde mig interesseret i motorsport, efterhånden som han bare vandt og vandt.”

25 IDRÆTSLIV MARTS 2023
”DET ER EN KÆMPE ÆRE FOR MIG AT VÆRE EN DEL AF DETTE SELSKAB OG
DERMED VÆRE EN DEL AF DEN DANSKE SPORTSHISTORIE”
Hvem hænger
Caroline Wozniackis ’statue’ ud med i Hall of Fame?

FÅ HJÆLP VED KRISER

Idrættens forsikringer giver foreninger mulighed for at trække på psykologisk krisehjælp, hvis man som idrætsforening rammes af en traumatisk hændelse.

For langt de fleste danskere står billederne af Christian Eriksen, der rammes af hjertestop den 12. juni 2021, knivskarpt. Det var kort før pausefløjtet i landsholdets første kamp under EM i fodbold i Parken. Det meste af Danmark fulgte med fra de stopfyldte tribuner i Parken, på storskærme eller hjemme ved tv-skærmene.

Men det er ikke kun på landsholdsplan, at disse episoder opstår. En tilsvarende traumatisk hændelse ramte Vordingborg IF senere samme år. En spiller faldt om på banen i en kamp, fik førstehjælp og blev bragt på hospitalet. Folk, der oplevede ulykken i Vordingborg, reagerede meget forskelligt på situationen.

"Nogle bliver kede af det, andre overraskede eller chokerede. Det er mange forskellige følelser, der kommer op i situationen eller senere," fortæller Morten Brandt, formand i Vordingborg IF.

Gruppesession

Morten Brandt, der ikke selv var til stede under kampen, havde kendskab til foreningens forsikringsordning, men ikke specifikt til muligheden for psykologisk krisehjælp. Men et opkald til DIF gav ham vished om, at der var hjælp at hente også i denne situation. For i DIF og DGI’s kollektive forsikringsaftale med Tryg indgår netop en aftale om psykologisk krisehjælp. Alle idrætsforeninger, som er medlem af DIF og/eller DGI, er omfattet af en sådan aftale. .

Efter opkaldet til DIF blev Morten Brandt kontaktet af en psykolog, og de blev enige om at holde en gruppesession for de involverede.

"Kammerater, spillere og ledere, der overværede situationen, kunne få sat ord på deres

oplevelser. Psykologen fortalte om, hvordan vi reagerer forskelligt som mennesker. Nogle med det samme, mens andre får reaktionerne lang tid efter," siger Morten Brandt.

I det hele taget kan reaktioner på traumatiske oplevelser komme til udtryk på mange måder, fortalte psykologen, og for de involverede var det godt at få en fælles forståelse af reaktionerne.

"Det var godt at få sat ord på det som gruppe, godt at få en fælles forståelse for, at vi har forskellige historier i bagagen, og at oplevelsen ikke er en isoleret hændelse, men en del af vores liv," fortæller Morten Brandt.

Alle, der var med i gruppesessionen, fik desuden mulighed for en individuel samtale.

"Jeg ved ikke, om nogen har gjort brug af det, for det foregår anonymt, men det er fint med muligheden," siger Morten Brandt.

Det hører med til historien, at det ikke kun er Christian Eriksen, der er kommet sig. Det er spilleren, der faldt om sidste efterår, også.

Ulykke i svømmehal

Esbjerg Svømmeklub fik også brug for sin forsikring. Efter en anden traumatisk hændelse, hvor en lille pige forsvandt under vandet under en træning, kom krisehjælpen også hurtigt.

"Underviseren opdager det med det samme, får pigen op og rusker hende, så hun kommer til bevidsthed igen," fortæller klubchef Mikkel Møller.

"Vi ringede til forsikringen og fandt ud af mulighederne. De tilbød at ringe de implicerede op samme aften og bagefter eventuelt aftale mere hjælp."

Ifølge Mikkel Møller kørte det rigtig fint og i

selvstændige forløb. Tre hold trænede i svømmehallen, da det skete, og Esbjerg SK skrev til alle, der deltog på et hold på det tidspunkt for at orientere om situationen og om muligheden for at få hjælp.

"Familien til pigen, det gik ud over, og forældre, der var i svømmehallen, fik tilbud om at blive ringet op, men jeg ved ikke, om der blev mere ud af det," siger Mikkel Møller.

Den hurtige og omfattende hjælp via forsikringen har haft stor betydning for håndteringen af en sådan krisesituation.

26 IDRÆTSLIV MARTS 2023 BETTINA BAY NYHED RITZAU/SCANPIX

AKUT PSYKOLOGISK KRISEHJÆLP

Psykologisk krisehjælp dækker, hvis personer i eller omkring en idrætsforening involveres i en alvorlig, traumatisk hændelse. Det kan for eksempel dreje sig om:

• Trafikulykke (transport til og fra idrætsaktiviteter arrangeret af foreningen).

• Dødsfald – for eksempel under en kamp

• En ulykke eller voldsom skade

• Alvorligt ildebefindende

• Overfald/overgreb

Hvis skaden sker

• Alle idrætsforeninger, som er medlem af DIF eller/og DGI kan anvende denne forsikring.

• Kontakt Tryg Alarm, som har døgnåbent på tlf. 70 26 06 70. Oplys navn, adresse, forening og foreningens kontaktperson samt police nr. 653-603.328.

• Læs mere på idraettensforsikringer.dk

27 IDRÆTSLIV MARTS 2023

BYENS BEDSTE BEACHDOME

28 IDRÆTSLIV MARTS 2023 MALTE STORM MADSEN SPORT I PIX LARS MØLLER
Aarhus Beachvolley Club har netop slået dørene op for den nye ’Beachdome’, hvor det er muligt at opleve strandstemning og sandsportsaktiviteter året rundt.

IAarhus er blæst, kulde og sne er ikke længere en hindring for at hoppe i sandet og spille beachvolley, beachhåndbold eller andre former for sandsport. Aarhus Beachvolley Club har opfyldt deres drøm ved at indvie Beachdomen, den første af sin slags i Jylland og kun den anden i Danmark.

”Vi er nu blevet en helårsklub, og det giver os mulighed for at tiltrække og fasthold flere medlemmer af klubben. Samtidig har vi tiltrukket nogle af Danmarks bedste spillere, der satser internationalt med base i Aarhus,” lyder det fra Mie Kjer Thomsen, formand i Aarhus Beachvolley Club.

Oppustelig

Beachdomen er en stor, hvid, oppustelig kuppel, der rummer i alt fire baner til beachvolley, som kan bruges hele året i ly for det uforudsigelige danske vejr. Dette gør, at klubben bedre kan tiltrække og fastholde flere medlemmer, herunder nogle af Danmarks bedste spillere.

”Det er en fantastisk måde at gøre det muligt at dyrke sandsport hele året. Beachdomen giver aarhusianerne en god mulighed for at dyrke et aktivt liv og sunde fællesskaber hele året. Den giver plads til både eliten og bredden, og samtidig er den resultatet af en hel masse frivillige, der har knoklet for en drøm i mange år,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad.

29 IDRÆTSLIV MARTS 2023

Tid til afslapning i hyggelige omgivelser. Beachdome er allerede en bragende succes.

Aarhus Beachvolley Club er en af Volleyball Danmarks største klubber.

30 IDRÆTSLIV MARTS 2023

Gang i aftentræningen hos de voksne spillere i Aarhus Beachvolley Club

Flere fonde har støttet projektet, og klubben har fået bevilget tilskud på knap 1,3 millioner kroner fra Anlægspuljen til forenings- og fritidsfaciliteter.

31 IDRÆTSLIV MARTS 2023
BENDIXPRODUCTION, LARS MØLLER FREDERIKKE LØNSTRUP-KLIIM FEM MINUTTER MED EN ILDSJÆL 32 IDRÆTSLIV MARTS 2023

FREJAS BALANCE GANG

Årets frivillige ildsjæl 2022, Freja Jæger Poulsen, er både landsholdskæmper i ju-jitsu og frivillig træner for flere rollingehold i barndomsklubben Bramming Ju-Jutsu Klub. Svær balancegang? Ja, men den unge træner insisterer på at jonglere med alle boldene – for børnene og sin egen skyld.

33 IDRÆTSLIV
2023
MARTS

Det betyder ekstremt meget for mig, at jeg vandt prisen ’Velliv og DIF’s Frivillige Ildsjæl (prisen ved uddelt ved Sport 2022 i januar). Nu er jeg jo på landsholdet i ju-jitsu, og jeg har derfor været ude og opleve en masse og også vundet nogle medaljer – men den her pris er nok den, der betyder allermest for mig. Alle frivillige fortjener sådan en pris, fordi det er virkelig givende, og det betyder bare enormt meget.”

”Jeg træner to børnehold om mandagen, og så er jeg med til stævner i weekenderne. Det kan være svært at balancere egen træning i klubben, de forskellige stævner i weekenderne og mit studie. Derudover er der landsholdstræning. Men jeg synes, vi har en rigtig god klub, og der er nogle gode trænere,

der er gode til at hjælpe hinanden. Så hvis min søster (som også er landsholdskæmper og frivillig træner i Bramming Ju-Jutsu Klub, RED) og jeg er til landsholdstræning, så er der nogle andre trænere, der tager med børnene. Jeg tror, det er muligt at have træning selv og være frivillig, når man har en god klub, hvor alle støtter op om hinanden. ”

”Jeg begyndte til ju-jitsu, da jeg var 12 år. Jeg gik allerede til en masse sportsgrene, og jeg havde egentlig ikke tid til at gå til mere. Men så havde jeg nogle veninder, som var til nogle prøvetimer i ju-jutsu-klubben. Jeg spurgte mine forældre, om jeg måtte komme med – og det måtte jeg gerne, men jeg måtte selvfølgelig ikke begynde til det, fordi jeg havde alt den andet sport. Men

efterfølgende endte det så med, at jeg lavede rullefald ude på trampolinen dagen lang, og så droppede jeg de andre sportsgrene og begyndte til ju-jitsu.”

”Det er vigtigt for mig at være frivillig, fordi man kan se en glæde i børnene, når man kommer ned til træning. Og man kan se en udvikling i børnene, når de har trænet over længere tid. Man får også et specielt bånd og forhold til de børn, der er nede i klubben. Nogle af dem er jo store børn i dag. Selvom jeg ikke føler, at jeg selv er så gammel – så er dem, jeg har trænet fra begyndelsen af jo blevet store nu.”

”Man får et forhold til børnene, og man får lov at være en af dem, der kan give det her

34 IDRÆTSLIV MARTS 2023

frirum, hvor de bare kan være børn og være sig selv. Vi er nede i klubben, og vi har gi på alle sammen, så alle er ens. Jeg er utrolig stolt af at være træner.”

”De trænere, der var i klubben, da jeg begyndte, og som også stadigvæk er der, var jo med til at gøre, at jeg blev forelsket i ju-jitsu. Det var derfor, at jeg blev ved. Det, der gjorde, at jeg blev så bidt af det, var det helt specielle fællesskab, som også stadig er der i dag. Fællesskabet gør, at man kan mærke, at så snart man kommer ind i klubben, at så er man en del af gruppen.”

”Det lyder måske lidt som en kliché, men jeg har oplevet rigtig mange gange, at vi har nogle børn, som måske ikke trives helt så godt i skolen, men når de så kommer til træning, kan man virkelig se, at der sker noget andet. Jeg har fået at vide, at en af mine rollinger bruger ju-jitsu, når han er i skole og enten skal stå på række eller høre efter –eller hvis han bliver sur på nogle af de andre børn. Ju-jitsu er en disciplin sport, hvor man skal stå stille og på række, og vi starter også træningen med at meditere. Det gjorde stort indtryk på mig, at det var givende for ham til træning, men også at han brugte det uden for træning.”

”Det er vigtigt for mig at kunne være med til at skabe det frirum og det fællesskab, som jeg selv følte, da jeg begyndte til ju-jitsu. Jeg synes, at det er utrolig givende at kunne se en udvikling, fra når børnene starter, og til de så har gået der i et års tid – altså hvor meget der sker med dem på et år, også rent personligt. Det gør mig helt vildt stolt, og det er nok også derfor, at jeg prioriterer at være træner.

”DET ER VIGTIGT FOR MIG AT KUNNE

VÆRE MED TIL AT SKABE DET FRIRUM

OG DET FÆLLESSKAB, SOM JEG SELV FØLTE, DA JEG BEGYNDTE TIL JU-JITSU.”

FACTS

Navn: Freja Jæger Poulsen

Alder: 22 år

Klub: Bramming Ju-Jutsu Klub

Funktion: Frivillig hjælpetræner for klubbens rollinger siden hun var 16 år

Anerkendelse: Vinder af prisen Velliv og DIF’s Frivillige Ildsjæl 2022

Detaljen: På landsholdet og en af Danmarks bedste ju-jitsu-kæmpere

35 IDRÆTSLIV MARTS 2023

LÆS, KLIK OG HØR …

VI ER GOG

Har du ikke allerede set den fascinerende håndbolddokumentar ’Vi er GOG’, så er chancen der stadig.

’Vi er GOG’ er historien om, hvordan ildsjæle i det danske landsbyog foreningsliv på Sydfyn skabte en klub, der har fostret nogle af Danmarks og verdens bedste håndboldspillere. Alt sammen i kraft af vilje, sammenhold og en helt speciel kultur.

I dokumentaren medvirker en perlerække af stjerner, lokale ildsjæle og andre nøglepersoner fra GOG, som fortæller om klubbens op- og nedture gennem snart 50 år.

’Vi er GOG’ kan streames på TV2 Play.

TYVSTART

DR er på banen med en ny sportspodcast, som i hver episode dykker ned i én stærk historie fra sportens fascinerende verden.

’Tyvstart’ er sportens pendant til DR’s populære nyhedspodcast ’Genstart’ og giver dig dit daglige sportsfix på cirka 15 minutter gennem levende fortællinger om de største stjerner, vildeste overraskelser og store danske bedrifter.

Værten, Emil Schiønning, giver sammen med atleter og korrespondenter aktualitet og perspektiv på dagens historie, så du får de bedste kort på hånden, når du skal lyde klogere end dine venner eller kolleger under sportssnakken i frokostpausen.

’Tyvstart’ er en podcastserie, som udkommer alle hverdage kl. 5.00 på DR Lyd.

Danmarks olympiske fakkelløb

I 1952 fik dansk idræt en stor opgave med kort varsel. Den olympiske ild skulle på rundtur i Danmark inden De Olympiske Lege i Helsinki samme år. 70 år efter kaster Per Leon Jørgensen fra Danmarks Idrætsforbund museum og bibliotek lys over fakkelløbet i sin nye bog ’Det olympiske fakkelløb gennem Danmark i 1952’.

Som læser bliver du taget med på faklens rejse igennem 1950’ernes idrætsdanmark, og du får et levende indblik i, hvordan klubber, foreninger og lokalbefolkninger banede vejen for fakkelløbet med fest og farver.

’Det olympiske fakkelløb gennem Danmark i 1952’ er skrevet af Per Leon Jørgensen og udgivet af Danmarks Idrætsforbund. Bogen er gratis og kan erhverves ved henvendelse til DIF Museum på plj@dif.dk. Der skal dog betales 120 kroner for ekspedition og forsendelse.

FULL SWING

Netflix har i de seneste år høst stor succes med serier inden for sportsdokumentargenren. Serier som ’Drive to Survive’, der går tæt på stjernerne i Formel 1 og ’Break Point’, som følger de bedste tennisspillere i verden, har opnået kæmpe popularitet verden over.

Nu er turen kommet til golfsporten. Med ‘Full Swing’ kombineres realitygenren nok engang med sport i verdensklasse, når der sættes spotlight på en broget flok af talenter, superstjerner og fallerede golfspillere på golfens PGA Tour.

Er man ikke til golf i forvejen, så er der god chance for, man kommer det – om ikke andet så for fascinationskraften af de store personligheder i den internationale golfelite.

Full Swing sæson 1 (otte episoder) kan streames på Netflix.

36 IDRÆTSLIV MARTS 2023
Det olympiske fakkelløb gennem Danmark i 1952 Per Leon Jørgensen Per Leon Jørgensen har siden 2014 været daglig leder af Danmarks Idrætsforbunds Museum Tidligere idrætsinspektør Herlev Kommune og var årene 1990 til 2010 ekstern teknisk konsulent for Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark. Har repræsenteret Danmarks Idrætsforbund Dansk Standard, Den europæiske normorganisation CEN, International Association for Sports and Leisure Facilities, samt ved de Nordiske Idrætsanlægskonferencer. Sikkerhedshåndbog for idrætsanlæg 1998 Idrætsanlæg Herlev gennem 100 år 2009 Udgivet af Danmarks Idrætsforbund
NYE UDGIVELSER
Nye bøger og podcasts med afsæt i idrætten.

ANNONCESIDE

FULD FOKUS PÅ BØRN- OG UNGE

DIF lancerer nu en historisk stor og ambitiøs børne- og ungeindsats, der skal sætte nye standarder for fremtidens idræt for børn og unge. Indsatsen får betydning for alle idrætsforeninger, der har børn og unge i medlemsskaren.

Den hidtil største børne- og ungeindsats i DIF’s historie er sat i gang. En indsats, der skal nå ud i samtlige af DIF-idrættens 6.000 børne- og ungdomsforeninger.

Den storstilede og ambitiøse indsats skal styrke foreningernes børne- og ungdomsarbejde og give endnu flere børn og unge mulighed for at tage del i sunde og meningsfulde foreningsfællesskaber.

Indsatsen, der skal ske i samarbejde med DIF’ 62 specialforbund, er særdeles vigtig, idet talrige undersøgelser viser, at idrætsaktivitet og foreningslivets fællesskaber styrker børn og unges trivsel, både fysisk, psykisk og socialt.

”Børn og unge er Danmarks fremtid, og idræt er én af vejene til at styrke børns trivsel. Fonden ønsker derfor, at endnu flere børn og unge finder glæden ved at dyrke idræt sammen med andre. Det forudsætter, man gør mere for de børn og unge, som trives med deres idræt, uden at de nødvendigvis skal være morgendagens sportsstjerner,” siger

A.P. Møller Fondens formand, Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

Vil gøre en forskel

DIF er Danmarks største børne- og ungdomsorganisation med omkring 800.000 medlemmer under 18 år. Derfor er det oplagt at sætte alle sejl til for at styrke foreningerne,

så de er godt rustede til det fremtidige arbejde med børn og unge.

”Børne- og ungeområdet er for os og vores specialforbund et helt centralt omdrejningspunkt, og det er der, vi både kan og bør sætte ind for at gøre en forskel på nationalt plan,” siger DIF-formand, Hans Natorp.

Det er den største enkeltstående bevilling i DIF’s historie, og det medfører både en stor forpligtelse og høje ambitioner.

“Det er vores fornemste opgave at bidrage til at sikre, at foreningerne er klar til at imødekomme de behov og forventninger, som den yngre generation har,” siger Hans Natorp. Han fortsætter:

”Det kræver en justering af tilgangen til børne- og ungdomsarbejdet og en støtte til de 6.000 børne- og ungdomsforeninger. Det er en stor opgave, som skal skabe varig forandring - og på grund af bevillingen fra A.P. Møller Fonden er dette arbejde nu muligt.”

Fremtidens foreningsledere

Gennem ‘Fremtidens idræt for børn og unge’, som indsatsen er døbt, vil der blandt andet ske en omfattende indsats på trænerområdet, der skal tilføres kapacitet i foreningerne i form af dedikerede børne- og ungeansvarlige, og der skal være øget samarbejde mellem foreninger. Derudover skal der etableres nye samarbejder med eksempelvis SFO’er og esportsmiljøet.

Projektet vil også nytænke arbejdet til de unge - både som aktive udøvere og som fremtidens foreningsledere. Dette arbejde indebærer en høj grad af involvering af de unge i projektindsatserne.

”Der går mange visioner og et stort arbejde forud, og vi har sat ambitionsniveauet højt. Nu glæder vi os til at omsætte indsatserne til virkelighed sammen med vores specialforbund, børne- og ungdomsforeninger og ikke mindst de unge selv, som får stor indflydelse på udviklingen,” lyder det fra Hans Natorp.

Indsatsen, der bærer navnet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, er allerede startet op og kører de næste fem år.

38 IDRÆTSLIV MARTS 2023
KORNUM BODIL KJÆRGAARD FORENINGER
JEANNE

Hans Natorp, formand i DIF

AMBITIØSE MÅL

‘Fremtidens idræt for børn og unge’ rummer en række forskellige indsatser, blandt andet på trænerområdet.

Øget trænerkapacitet i foreningerne, nye samarbejder samt en høj grad af involvering af de unge i en mere eksperi menterendetilgang til eksempelvis udviklingen af aktivitets tilbud og lederprogrammer. Sådan lyder nogle af de ambitiøse mål fra projektet, som skal kører de kommende fem år.

‘Fremtidens idræt for børn’ skal:

• Styrke udviklingen af børne- og ungdomsarbejdet lokalt i udvalgte spydspidsforeninger gennem ansættelse af 30 børne- og ungeansvarlige.

• Tiltrække 50.000 nye medlemmer under 12 år inden 2027 og 100.000 inden 2033.

• 80.000 børne- og ungetrænere skal inden 2027 aflægge trænerløfte, hvor de etisk forpligtiger sig til at skabe trivselsfremmende og udviklende træning for børn og unge.

• Inden 2033 skal ni ud af 10 aktive børne- og ungetrænere have aflagt trænerløftet.

• Afholdelse af 60 trivselsworkshops rundt om i Danmark.

• Uddanne 1.000 nye, unge ledere.

• Oprettelse af 10 innovationshubs og 15 foreningslaboratorier, hvor der eksperimenteres med alternative tilbud og lederprogrammer for unge

39 IDRÆTSLIV MARTS 2023
“DET ER VORES FORNEMSTE OPGAVE AT BIDRAGE TIL AT SIKRE, AT FORENINGERNE ER KLAR TIL AT IMØDEKOMME DE BEHOV OG FORVENTNINGER, SOM DEN YNGRE GENERATION HAR”

DET TRYGGE FÆLLESSKAB

Håndboldtræner Gorm Andersen fra BK Ydum er en af de mange tusinde trænere, der nu indlemmes i indsatsen ’Fremtidens idræt for børn og unge’.

Gorm Andersen er en vaskeægte ildsjæl. Siden han som 17-årig blev træner i den københavnske håndboldklub BK Ydun, har klubbens lilla hjerte i 31 år haft en central plads i hans liv og hverdag. Det var også her, han mødte sin kone, og deres to børn er naturligvis meldt ind i klubben.

Derfor giver DIF’s nye børne – og unge indsats rigtig god mening for den jyske håndboldtræner:

”Idrætsforeningerne giver børn og unge et ståsted i livet. Et alternativ til den verden, der går så stærkt med digitalisering, skole og

sociale medier. Foreningen bliver en tryg konstant i deres liv på trods af skiftende kærester, familierelationer, uddannelser og jobs,” indleder Gorm Andersen.

Og det betyder noget, at alle parter er en del af et unikt fællesskab:

”Både trænere og spillere kommer, fordi de gerne vil være der, og man dyrker samværet og sammenholdet,” siger Gorm Andersen. Han fortsætter:

”Man er i et fællesskab, hvor man skal løse tingene sammen. Man kan godt blive uvenner, men gruppen skal fungere, så man kan blive venner igen.”

Et kæmpe frirum

Træneren bakkes op af to af sine spillere, der begge nyder det frirum, klubben giver.

”Klubben betyder virkelig meget for mig. Det er et kæmpe frirum, hvor vi mødes om én fælles interesse. Og man føler, man kan opnå meget mere, når man er en del af et hold,” siger 15-årige Johanne Persson. Hun har også valgt at blive frivillig træner i klubben, og det er holdkammeraten Karin også.

”Jeg er både spiller, træner og døm-selvdommer herude, så jeg er her næsten hver dag. Jeg lærer en hel masse at kende, og jeg synes bare, det er fedt at være i klubben,”

40 IDRÆTSLIV MARTS 2023
DIF BODIL KJÆRGAARD FORENINGER

VOXPOP:

DE UNGE HAR ORDET

Hvad siger de unge til nogle af indsatserne i ’Fremtidens idræt for børn og unge’?

”I FORENINGEN ER DER LIDT HØJERE TIL LOFTET END MANGE ANDRE STEDER”

Andersen,

siger Karin Durhuus på 14 år. Hun fremhæver også fællesskabet som noget helt særligt.

”Klubben betyder rigtig meget for mig. Det er her, jeg har de fleste venner, og det er et rigtig stort fællesskab, man er en del af.”

Højt til loftet

For Gorm Andersen har det aldrig føltes som et valg at lægge mange frivillige timer i foreningslivet. Det har været helt naturligt. Han tanker energi af at være en hel dag i klubben, og han nyder den forskel, fællesskabet kan gøre for børn og unge.

”I foreningen er der lidt højere til loftet end mange andre steder, og det giver mulighed for et anderledes fællesskab, der også inkluderer børn og unge, der har det svært,” siger han og begrunder videre:

”Det er et forpligtende fællesskab, men samtidig et uformelt samvær, og den kombination er rigtig god for mange, der savner et trygt tilhørssted.”

Og netop det trygge idrætsmiljø er et vigtigt element i ’Fremtidens idræt for børn og unge’. Her vil man blandt andet indføre et trænerløfte, der skal bevidstgøre trænere om, hvordan det gode træningsmiljø helt generelt skabes. Samtidig er det hensigten, at de etisk forpligtiger sig til at skabe den gode, trivselsfremmende og udviklende træning for børn og unge.

Vilina Maigaard Markussen, 14 år, gymnastikklubben Krumspring

”Det er vildt godt, at man vil inddrage unge i indsatsen. Det er jo os, der er i det til hverdag, og måske har vi gode ideer til, hvordan man kan gøre tingene, så det bliver sjovt og motiverende for børnene.

Jeg synes også, det er en rigtig god idé med et trænerløfte, for det er jo det gode fællesskab, der gør, man har lyst til at komme.”

Sofie Frøling Christensen, 13 år, gymnastikklubben Krumspring

” Det er spændende, at man vil involvere unge i udviklingsprojekterne. Det, tror jeg, kan give en bedre træning for alle parter.

Og så er det også en vildt god tankegang at indføre et trænerløfte. Det er vigtigt, at trænerne sikrer, at der er plads til alle, så man har en god følelse, når man er til træning. ”

Karin Duurhus, 14 år, BK Ydun

”Det lyder som en rigtig god idé at indføre et trænerløfte. Jeg træner selv U11-drenge, og jeg tror, en resultatorienteret tilgang er ret hård for dem, for der er tit niveauforskelle i den alder.”

Det er en fed ide at involvere unge i indsatserne. Det er også sådan noget, jeg kunne se mig selv være en del af.”

TRÆNERLØFTET

Trænerløfte og trivsel

I forbindelse med satsningen ’Fremtidens idræt for børn og unge’ skal 80.000 børne- og ungetrænere i landets idrætsforeninger aflægge et trænerløfte, hvor de etisk forpligtiger sig til at skabe trivselsfremmende og udviklende træning for børn og unge.

Løftet skal aflægges inden 2027, og processen for trænerløftet, som afsløres senere, administreres af DIF.

Gorm ungdomstræner i BK Ydum
41 IDRÆTSLIV MARTS 2023

ROLLEN SOM KLASSENS KLOVN FORSVANDT

Peter Ørnhøj Hansen er et godt eksempel på den positive forskel, foreningslivet kan gøre for børn og unge.

Talrige undersøgelser viser, at foreningslivets fysiske aktivitet og fællesskab påvirker børn og unges trivsel positivt. Derfor er trivselsdagsordenen et gennemgående tema i DIF’s børne- og ungeprogram ’Fremtidens idræt for børn og unge’.

Peter Ørnhøj Hansen fra Bramming Ju-Jutsu Klub er et klassisk eksempel på en person, der har haft stor glæde og gavn af at være en del af det danske foreningsliv:

”For mig har det betydet meget at begynde i klubben. Jeg havde nogle problemer i folkeskolen, hvor jeg blev drillet på grund af min vægt, og jeg var lidt en rod, der var dårlig til at høre efter,” fortæller Peter Ørnhøj Hansen, der i dag er 24 år.

Han startede til ju-jitsu, da han var otte år, og der mødte han en god træner, som hjalp ham på et personligt plan.

”Jeg havde lidt rollen som klassens klovn, og det tog jeg egentlig med mig, da jeg begyndte til ju-jitsu. Men jeg fik en rigtig god træner, der så mig på en anden måde og fik hjulpet mig af med det.”

Personlig udvikling

Noget af det, der især har hjulpet Peter Ørnhøj Hansen, er at lære disciplin gennem sin idræt.

”Udover at det har hjulpet mig at komme et sted, hvor der har været et godt socialt fællesskab og nogle gode, imødekommende trænere, så har det helt sikkert også været godt for mig, at ju-jitsu er en disciplinsport.”

Peter Ørnhøj Hansen dyrker fortsat sporten, og han er i dag selv træner for børn og unge mellem 10 og 15 år. Det er der en helt særlig grund til.

”Hvis jeg kan give noget af alt det videre, som jeg har fået gennem foreningsidrætten, til et par stykker af de unge, som jeg træner, så vil jeg virkelig blive glad,” afrunder Peter Ørnhøj Hansen.

42 IDRÆTSLIV MARTS 2023 KENNETH LARSEN BODIL KJÆRGAARD FORENINGER

ANNONCESIDE

RASMUS LAUGE

Den genfødte guldhelt om at score 10 mål i VM-finalen, drømmen om at blive læge og mørbradgryde.

RASMUS LAUGE

RITZAU/ SCANPIX MALTE STORM MADSEN
IDRÆTSLIVET IFØLGE... 44 IDRÆTSLIV MARTS 2023

At vinde VM-guld for tredje gang i trak var… ”…kæmpestort og fantastisk. Det betyder, at lillebitte Danmark har en rekord, som vi står helt alene med. Det er en fuldstændig vanvittig bedrift, og det er aldrig sket før.”

Jeg fældede en tåre efter VM-finalen… ”…på grund af rejsen, jeg har været på. Jeg har misset nogle slutrunder før på grund af skader og var uheldig med at få en lille forstrækning i læggen inden første kamp. Så at komme tilbage og lave det comeback i turneringen, det var meget overvældende.”

Nikolaj Jacobsen er… ”… verdens bedste træner. Jeg synes, den måde, han er kommet ind på landsholdet og først og fremmest har taget over og gjort det på sin måde, har været med til at skabe en vindermentalitet på vores hold.”

LAUGE

Skader får mig ikke til at give op, fordi ”… jeg ikke er typen, der giver op. Jeg har altid kastet mig direkte ud i udfordringer og har

Det bedste ved at komme hjem til Bjerringbro-Silkeborg bliver… ”… at komme hjem til familie og venner. Man går generelt glip af mange ting som sportsmand - også selvom man bor i Danmark. Men det er noget andet at være tæt på sin familie og venner og være en del af fællesskabet.”

Det bedste ved at spille på landsholdet er… ”… at repræsentere sit land, som er det ypperste, man kan komme til. Det kammeratskab og sammenhold, vi har på landsholdet og har haft de seneste år, er helt unikt og meget specielt at være en del af.”

Mit bedste råd til unge håndboldspillere er… ”… at forsøge at nyde det og have det sjovt. Det er klart det bedste råd, jeg kan give. Og huske på, at der også er et liv uden for håndbolden.”

Hvis jeg ikke spillede håndbold, så… ”… ville jeg håbe på, at jeg var godt i gang med at studere medicin eller allerede var blevet læge. Jeg var faktisk begyndt, inden jeg fik tilbud fra Kiel. Men fordi der er så mange praktiske fag og mødepligt, blev det for svært. Så det droppede jeg og forsøgte at forfølge drømmen om en håndboldkarriere i udlandet. Så idéen er nok lagt lidt på hylden nu. Men nu har jeg skrevet en lang kontrakt med Bjerringbro-Silkeborg, og man ved aldrig, hvordan tingene ændrer sig, når man engang er færdig.”

Mit forbillede er…

”… Tom Brady og Tiger Woods, hvis det er generelt inden for sport. I håndbold er det Nikola Karabatic.”

I vidste ikke om mig, at...

”…der også er en gamer gemt i mig. Jeg har gamet Call of Duty, nærmest siden det udkom for første gang, da jeg stadig boede hjemme. Så det har fuldt mig gennem tiden. Der har dog været lidt pause hist og her, og lidt med nogle børn og så videre, der har gjort det lidt sværere at få tid til det. Men det er lidt en guilty pleasure for mig.”

aldrig nogensinde stoppet, før jeg har nået mit mål. Og jeg er sikker på, det også er den vilje og indstilling, der har gjort, at jeg ikke er blevet slået ud af de skader, jeg har været udsat for.”

Min bedste kamp nogensinde var… ”… jamen, set på de 30 minutter, jeg spillede i VM-finalen, så er den selvfølgelig frisk i erindring og klart oppe i toppen af de præstationer, jeg har le veret i min karriere. Både på grund af præstationen, men også på grund af omstændighederne. At kunne levere den indsats i en VM-finale, det er specielt.”

Når jeg ikke spiller håndbold, så… ”…er jeg familiefar. Og så elsker jeg også at spille golf om sommeren.”

Hvis de ringer fra ’Vild med dans’, så svarer jeg… “...nej. Jeg har jo lidt set det fra siden, og jeg ved, hvor svært det er, når man står med en håndboldkarriere ved siden af. Det kommer ikke til at ske.”

Min livret er… ”… der mange af. Jeg er madelsker. Så jeg har ikke lige noget som fine dining på menuen eller noget af det der. En af de gode gamle klassiske retter, der står øverst på min liste, er sådan en god omgang mørbradgryde. Det slår aldrig fejl. Men jeg kan spise alt slags mad.”

FACTS:

Navn: Rasmus Lauge

Alder: 31 år

Klub: Veszprem i Ungarn. Fra sommer 2023 Bjerringbro-Silkeborg.

Sportsgren: Håndbold

Bedste resultat: VM-guld i 2019 og 2023. EM-guld i 2012.

Detaljen: Rasmus Lauge var begyndt at studere medicin, inden der kom et tilbud fra Kiel. Selvom han dengang droppede studiet, udelukker han ikke, at hans øgenavn ’Lucky Lauge’ en dag kan blive til ’Doktor Lauge’.

45 IDRÆTSLIV MARTS 2023

INSPIRATION

SPEEDWAY SATSER PÅ EL

Danmarks Motor Union har godkendt nye maskinklasser i form af elektriske speedwaymaskiner til ungdomsturneringen. Det sker efter, der længe har været en nedgang i antallet af aktive udøvere.

De nye el-maskiner skal gøre sporten mere tilgængelig for en bredere gruppe af personer, da de er billigere i drift og nemmere at reparere på lang sigt. El-maskinerne kan også gøre Danmark til et foregangsland for elektrisk speedway.

”Vi kan være meget stolte over det store arbejde, der er lavet inden for elektrisk speedway,” udtaler formanden for Dansk Motor Union, Jørgen Bitsch.

RØD TRÅD I MENTAL SUNDHED

DBU har lanceret en ny strategisk rød tråd for at sikre fodboldspillernes mentale sundhed og trivsel. Fodboldpsykologi er således nu en del af træneruddannelsen på alle niveauer i dansk fodbold.

”Vi ønsker med den nye uddannelse at bygge på i vores træneruddannelse og sikre, at vores trænere også har de rigtige redskaber til at kunne håndtere og screene spillere, der måske kæmper eller har det svært. At vi tør og kan reagere i stedet for måske at afvente. For vi har hverken råd eller lyst til at tabe nogle spillere på gulvet, uanset om vi taler landshold eller ude i breddefodbolden,” siger Carsten Hvid Larsen, fodboldpsykolog i DBU.

BØRNETOUR ER TILBAGE

Den populære BørneTour for 3-15 årige er tilbage på de danske veje i 2023 og vil besøge 20 forskellige byer. Ny hovedsponsor på løbet er Škoda.

“Jeg glæder mig virkelig meget til at komme ud og møde en masse cykelglade børn og unge. Sidste års sommer var en sand folkefest med Tour-start i Danmark og Vingegaard som samlet vinder, og drømme starter som bekendt i det små,” udtaler Thomas Bruun Nielsen, administrerende direktør i Škoda.

TRÆNING AF MENNESKER MED SÆRLIGE BEHOV

Det er vigtigt, at man som træner er klædt på til at håndtere de særlige behov og situationer, der kan opstå, når man træner mennesker med særlige behov og handicap. Det handler blandt andet om at være i stand til at lave et tilpasset træningsmiljø, hvor alle føler sig mødt. Et nyt onlinekursus skal give trænerne kompetencerne og trygheden til at løfte den opgave.

Bag kurset står Parasport Danmark og Specialsport.dk, der begge arbejder for at skabe mere idrætsdeltagelse blandt personer med handicap eller særlige behov.

Læs mere på parasportdanmark.dk.

46 IDRÆTSLIV MARTS 2023 INSPIRATION
Foto: Ritzau/Scanpix

Tjen penge til foreningen – og støt et godt formål

Lotterier er en nem og sjov måde at tjene penge til foreningen, klubben eller forbundet.

Hos Bording Danmark har vi i 30 år leveret lotterier til idrætsverdenen, bl.a. DBU og Parasport Danmark. Vi står for hele processen omkring lotteriet.

Det eneste, I skal fokusere på, er at sælge lodder og tjene penge.

Intet papirarbejde eller besvær. Samtidig støtter I et godt formål, fx Kræftens Bekæmpelse eller Børns Vilkår.

Scan QR-koden for at se mere, eller kontakt Claus Jørgensen hos Bording Danmark på 2726 5599

ANNONCESIDE

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.