Page 1

vwww.facebook.com/dunaujvarosLap v

www. dunaujvaros.com

KÖZÉLETI HETILAP

www.facebook.com/dunaujvaros.online v

v

VI. évfolyam/6. szám • 2017. február 17.

Családtámogatás Több parkolóhely Cserna Gábor polgármester indítványozta, hogy támogatásban részesüljenek a gyermeket vállaló édesanyák, családok. A rendelet márciusban lép hatályba.

A Kossuth utcában új parkolókat fognak építeni, emiatt szükség van néhány lámpa áthelyezésére. A tervezésről Izsák Máté, a körzet képviselője beszélt lapunknak.

24. oldal

9. oldal

OLAF-jelentés A város és a környező települések öt évnyi működési költségeit is kitenné az a büntetési összeg, amelyet az Európai Bizottság szabhat ki a baloldali kormány 4-es metró beruházása miatt- mondta dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

4. oldal

Életmentő

Kormányhivatal költözik Molnár

emese

Az önkormányzat tavaly novemberben vásárolta vissza az egykori Zöld SZTK épületét. Jelenleg az épület takarításán dolgoznak a szakemberek az ön-

kormányzat megbízásából. A hasznosítási terv az, hogy az épület felújítását követően a Dunaújvárosi Járási Hivatal egységeit költöztetik be. A Fejér Megyei Kormányhivatal azt kérte az önkormányzattól, hogy

Négyes döntőben a Kohász Magabiztos, 31-20-as győzelmet aratott a Mosonmagyaróvár elleni Magyar Kupa negyeddöntőben a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata,

az ingatlant ajándékozza a Magyar Államnak, így valósulhat meg a felújítás. Az erről szóló döntés meg is született a csütörtöki közgyűlésen. Ezen kívül arról is döntöttek a képviselők, hogy a Bánki iskola volt épüle-

Fotó: Sándor Judit

tében (amely a Bercsényi úton található) irodahelyiséget biztosítanak a járási hivatalhoz kerülő nyugdíj -és egészségbiztosítási, valamint családtámogatási feladatok ellátására, az új járási hivatal kialakításáig.

Vezetői kinevezések

mely a második félidőben felőrölte ellenfelét, és megérdemelten jutott be a sorozat négyes döntőjébe.

21. oldal

A Klebelsberg Központ Dunaújvárosi Tankerületének vezetésével Deák Máriát bízták február 1-i hatállyal. Az országos rendőrkapitány pedig ki-

nevezte Suszter Tamás alezredest a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének.

10. oldal

A Carissa Kupa háromnapos jótékonysági kispályás labdarúgó tornán összesen egymillió forint adomány gyűlt össze január elején, melynek köszönhetően két infúzióadagoló pumpával gazdagodott a Dunaújvárosi Mentőállomás.

9. oldal

Béremelés Mintegy százötven vasműs dolgozó, szakszervezeti képviselő demonstrált szerdán délután az ISD Dunaferr igazgatósága előtt további alapbéremelésért. A cégvezetés eddig is tartotta magát a hároméves bérmegállapodáshoz.

8. oldal


MOZAIK 22 KÖZÉLET

2017. FEBRUÁR 17.

Migráció

Rablás miatt körözték

Ki kapja a díjat?

A járőrök múlt csütörtökön Alapon igazoltattak egy tizenkilenc éves helyi lakost, aki ellen a Dunaújvárosi Járásbíróság rablás miatt korábban elfogatóparancsot adott ki. A rendőrök a férfit elfogták, a Sárbogárdi Rendőrkapitányságra előállították, majd őrizetbe vették.

Az önkormányzat várja a lakosság javaslatait arra vonatkozóan, hogy idén ki kapja a Dunaújváros Ifjúságáért Díjat. A felterjesztéseket a jelölt méltatásával együtt március 20-ig kell írásban eljuttatni Cserna Gábor polgármesterhez (Városháza tér 1-2.). A díj odaítéléséről a közgyűlés dönt majd.

Gazdák napja A precíziós gazdálkodás jegyében rendezik meg az I. Szántóföldi Napokat június 1-2án Mezőfalván. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszközés Gépforgalmazók Országos Szövetsége az eseményt közösen szervezik; erről együttműködési megállapodást is aláírtak. Az érdeklődő gazdák nemcsak a legmodernebb gépekkel berendezésekkel, hanem a szántóföldi termesztés technológia legújabb eredményeivel is megismerkedhetnek a helyszínen.

Közlekedésfejlesztés

Nagykarácsony polgármesterét, Müller Miklóst fogadta a Városházán Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere. A találkozón kiemelt téma volt a két település közötti közösségi közlekedés, mind a buszos, mind a vasúti menetrendek. Ahogy Müller Miklós hangsúlyozta, a nagykarácsonyiak többsége Dunaújvárosban dolgozik, itt intézik hivatalos ügyeiket, ezért fontos, hogy jól meg tudják közelíteni a megyei jogú várost.

Százhúszezer család Újabb energiatakarékossági pályázatok jelennek meg február végén- mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Arra készülnek, hogy a keretet majd újból emelni kell a nagy érdeklődés miatt. A vissza nem térítendő támogatáson belül lesz hűtőgépvagy mosógépcsere-program, illetve kazán és kéménycsere pályázat. A visszatérítendő támogatást komplett felújításokra írják ki február végén, igényelhető világításkorszerűsítésre, fűtéskorszerűsítésre, épület felújításra, amit lakóközösségek, lakások, társasházak, családi háztulajdonosok, magánszemélyek kérhetnek. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy eddig hét programterületen lehetett vissza nem térítendő támogatásra pályázni, mintegy 120 ezer család pályázott sikeresen, több mint 23 milliárd forint támogatásra. A legtöbben a hűtőgép programra jelentkeztek.

Pentelei patika humor A Pentelei Nyugdíjas Klub tagjai Valentin nap alkalmából egy klasszikus kabaré előadást dolgoztak fel. A híres „Patika jelenetet”, amelyet Bodrogi Gyula, Hernádi Judit és Csala Zsuzsa játszottak el annak idején. Ezután versekkel szórakoztatták az összejövetelre érkezőket a Magyar úti klubházban. Az est a Parádi testvérek harmonika-mulatósával zárult.

Földi László biztonságpolitikai szakértő Migráció című könyvének bemutatója volt kedden délután a Munkásművelődési Központ színháztermében. Az előadás során az Európa védelmével kapcsolatos gondolatait osztotta meg az érdeklődőkkel.

Hetven tűzoltó

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Még múlt csütörtökön robbanás történt egy franciaországi atomerőműben, a normandiai Flamanville-ben, de nem sérült meg senki és nem volt nukleáris veszély sem. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a köztévében azt mondta, a környezeti mérések megerősítették, hogy nincs eltérés a háttérsugárzástól Franciaországban és Magyarországon sem. Elmondta azt is, hogy a francia erőmű nagyon hasonló a paksi atomerőműhöz. A legfontosabb, hogy a turbinacsarnokban nincs radioaktív víz, tehát ha tűz, robbanás volt, akkor sem kerülhet radioaktív közeg a környezetbe. Feltehetően egy szellőztető ventillátor gyulladt ki, melyet rövidzárlat okozhatott. Fichtinger Gyula hangsúlyozta, a tervezésnél számoltak esetleges tűzesettel is, vannak tűzjelző berendezések, automata tűzoltó berendezések és tűzoltók is készenlétben állnak. Kitért arra is, hogy a paksi atomerőműben 70 tűzoltó van, de szükség esetén be tudnak kapcsolódni a paksi városi, a szekszárdi, a dunaföldvári vagy akár a dunaújvárosi tűzoltók is.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

MOZAIK

Bánkis szalagavató

A Dunaújvárosi Egyetem sportcsarnoka adott otthont a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola szalagtűző ünnepségének múlt pénteken. A végzős osztályok bevonulását követően jöttek a köszöntők, majd az ünnepélyes szalagtűzési ceremónia. Ezután a táncé volt a főszerep, a diákok kitettek magukért és csodás műsorral kápráztatták el a lelátókon ülő szülőket, családtagokat, barátokat. A megjelentek láthattak néptáncot, kosztümös keringőt és persze a vicces kötetlen koreográfiák sem maradtak ki az ünnepi műsorból.

Kevesebb az influenzás beteg Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján február 6-12. között a megye területén 2505 személy, vagyis az előző hetinél 34,7 százalékkal kevesebb beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Hármas

Ingyen mozi Az önkormányzat 2014 szeptembere óta ingyenes mozijegyeket biztosít azoknak, akik szociális ellátásban részesülnek. Tavaly decemberben 777, idén januárban 537 személy kapott jegyet. Több mint hetven külső filmvetítést is szervezett a Dózsa Mozicentrum az együttműködés keretében.

Három forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti árát szerdán a Mol, a gázolajé nem változott. Az emeléssel a 95-ös benzin átlagára 371 forintra nőtt. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a kutakon.

Határvadászok A Fejér Megyei Rendőrfőkapitányság toborzó csoportja február 14-től 16-ig 12:30-15:30 között Székesfehérváron, az Auchan Áruházban tájékoztatja az érdeklődőket a határvadász képzésről, a jelentkezés feltételeiről.

3

Sok az ittas vezető Egy 59 éves helyi lakost ellenőriztek a rendőrök vasárnap Kisapostagon, akiről kiderült, hogy ittasan vezetett. Székesfehérváron két sofőr jogosítványát is bevonták szintén ittas vezetés miatt. A rácalmási rendőrök egy Renault vezetőjével szemben intézkedtek. Kiderült, a 44 éves sofőrnek nincs is jogosítványa, mindennek tetejébe nem is józan.

Tizenkétezer Karácsonykor ötezer forintos támogatásban részesítette a dunaújvárosi nyugdíjasokat az önkormányzat. Az erről szóló rendelet értelmében 11.792 időskorú polgárnak küldték ki postai úton a pénzt. Aki jogosult, de mégsem kapta meg a támogatást, azok február 28-ig kérvényezhetik a polgármesteri hivatal szociális osztályán.

Halálos szúrás Előzetes letartóztatásba helyezte a Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn azt a férfit, aki a gyanú szerint múlt péntek este késsel megölt egy 85 éves perkátai lakost. A végzés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbezett ellene, enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében. A törvényszék közleménye szerint a gyanúsított egy 13 centi hosszú pengéjű kést vett magához pénteken, majd átment ismerőse, a 85 éves férfi perkátai házához. Bemászott az udvarra és a késsel fenyegetőzve pénzt követelt a sértettől. Az idős ember kihozta a házból a pénztárcáját, adott neki ötezer forintot, majd ismét kérte, hogy távozzon. Ekkor a gyanúsított nagy erővel szíven szúrta a férfit, és elvette a pénztárcájában lévő maradék pénzt. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy emberölés gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy húszéves perkátai férfi ellen. A közlemény szerint a gyanúsított - akit néhány órán belül elfogtak - beismerő vallomást tett.

Ötven százalék

Az influenza ellen rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes vakcina 51,1 százalékát, vagyis 619 820 adagot használták fel január 8-ig. Az elszámolt oltóanyag mennyisége nem éri el az előző szezonban felhasznált 659 675 adagot. A tájékoztatás szerint a területenkénti megoszlásban az látszik, hogy Budapesten, továbbá Fejér és Pest megyében a háziorvosokhoz eljuttatott oltóanyag több mint 65 százalékát beadták, illetve elszámolták – adta hírül az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése.

Véradók Véradást szerveznek február 21-én 8-10 óra között a Vérellátó Központban. Az önkéntesektől azt kérik a szervezők, hogy vigyék magukkal taj-kártyájukat és valamilyen fényképes igazolványukat.


4

közélet

2017. február 17.

Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai és Demszky sem ment el a bizottsági meghallgatására

Milliárdos kárt okozott a baloldal A 4-es metró beruházása során mintegy 167 milliárd forintos károkozást tárt fel jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), és az Európai Bizottság 76,6 milliárd forintos büntetés megfizetésére kötelezheti Magyarországot. M. E. Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, az Országgyűlés gazdasági bizottságának tagja lapunknak elmondta, a Gyurcsány-Bajnai kormányok és a Demszky-féle főváros működésének idejéből az EU csalás elleni hivatala a budapesti 4-es metró beruházást vizsgálva 400 milliárd forintnyi megkötött szerződésből 272 milliárd értékűt ítélt problémásnak, 166 mil-

Képviselői fogadóórák Hingyi László, a 10. vk. önkormányzati képviselője minden hétköznap várja a körzetében élők megkeresését a 06 (30) 298-4305-ös telefonszámon. A Polgármesteri Hivatalban, a képviselő postafiókjában üzenetet is lehet hagyni a számára. Sztankovics László, a 8. vk. önkormányzati képviselője február 22-én 17-18 óra között fogadóórát tart az Erdő sor 41. szám alatti irodában.

Dr. Galambos Dénes elmondta, 272 milliárd forint értékű szerződést ítélt problémásnak az EU

liárd forint esetében valószínűsít bűncselekményt – ez utóbbiban 77 milliárdos magyar állami forrás is szerepel. Az EU 59 milliárd forintnyi támogatást visszakövetel. – Összehasonlításul, Dunaújváros idei bevéte-

li főösszege 10,9 milliárd forint. Az unió által vis�szakövetelt 59 milliárdból Dunaújváros és a környező települések, például Nagyvenyim, Adony, Pusztaszabolcs, Iváncsa majd öt évig működnének,

fejlesztenék a térségi közösségi közlekedést, fölújítanák az iskolákat, a közintézményeket és munkahelyeket teremtenének- mondta dr. Galambos Dénes. Az OLAF-jelentés ügyében szerdán ülést tar-

tott a gazdasági bizottság, amelyre meghívást kapott Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt szocialista miniszterelnökök mellett Demszky Gábor korábbi szabad demokrata főpolgármester is, hogy információkat kapjanak a jelentés kapcsán felmerült kérdésekre, ám nem jelentek meg a meghallgatáson. – Nagyon sajnálom, hogy nem jelentek meg a bizottság előtt, köztük Gyurcsány Ferenc sem. Az ő érvelését, miszerint neki ehhez sincs semmi köze, mondván ő egy új párt elnöke és nem a szocialista párté, eléggé gyomorforgató. Hiába alapította meg követőivel a DK-t, a személyes felelősség elől nem menekülhet el!- tette hozzá dr. Galambos Dénes.

Az iparűzési adó az önkormányzat bevétele

Bevallási kötelezettség A hibás iparűzési adóbevallások elkerülése érdekében a Dunaújváros adóhatósága által rendszeresített, elektronikusan kitölthető, ellenőrzött helyi iparűzési adóbevallási nyomtatványt használják. Lapinformáció Erre hívja fel az önkormányzati adóhatóság az adózók és könyvelők figyelmét. Az adózóknak 2017. január 1-jétől módjukban áll, hogy az állandó jellegű helyi iparűzési adóról szóló bevallási kötelezettségeiket elektronikus úton az állami adó- és vámhatóság

felé is teljesíthessék. Ez a lehetőség azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt volna az az eljárási rend, miszerint az adózónak az iparűzési adóbevallását közvetlenül az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtania. A törvényi változás azt a célt szolgálta, hogy azok az adózók, akik több száz önkormányzat felé teljesítenek egyidejűleg adóbevallást, azok egy helyen, azonos formátumban tudjanak eleget tenni bevallási kötelezettségeiknek. Az iparűzési adó ügyekben illetékes adóhatóságként azonban továbbra is az az önkormányzati adóhatóság

jár el. Az iparűzési adóból származó bevétel továbbra is az önkormányzati adóhatósághoz fizetendő, az az illetékes önkormányzat saját bevétele. A NAV nem vizsgálja a benyújtás jogosultságát sem, csak a beküldő adóazonosító jelét és nevét küldi meg az önkormányzati adóhatósághoz. A NAV rendszere tehát befogadja a hibásan számolt, hiányos, illetve jogosulatlan személyektől benyújtott adóbevallásokat is. Emiatt az elmúlt időszakban az állami adóhatóságon keresztül beérkezett helyi iparűzési adóbevallások szinte mindegyike hi-

básan érkezett be az önkormányzati adóhatósághoz, ezért azokat adózói, illetve adóhatósági közreműködés nélkül nem lehet feldolgozni. Az önkormányzati adóhatóság ez évtől lehetőséget biztosít az elektronikus ügyintézésre. A város honlapjára (www.dunaujvaros.hu) már feltöltötték az elektronikusan beküldhető nyomtatványokat is, melyek elektronikus beküldésére jelenleg még nincs lehetőség, a rendszer kialakítása folyamatban van. A fejlesztés hamarosan, a következő napokban befejeződik. Az iparűzési adóbevallási határideje 2017. május 31-e.


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

5

Felújítják a Családok Átmeneti Otthonát

Tizennyolc milliárdos költségvetés Mintegy negyvenhat napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a csütörtöki közgyűlésen. Az egyik legfontosabb témakör a város idei költségvetésének elfogadása volt.

Múzeumot az egykori malom épületébe költöztethessék. A projekteket a Vasmű u. 41. Irodaház Kft-vel konzorciumban valósítanák meg.

Felújítás

Molnár Emese A napirend alapján, az előző évi pénzmaradvánnyal kiegészítve, az idei költségvetési főös�szeg mintegy 18 milliárd forint. Több pályázaton való indulásról is határoztak a képviselők. A megyei jogú városok fejlesztéseire támogatást lehet nyerni a Területés Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Várhatóan 2017 második negyedévében nyílik lehetőség a kérelmek benyújtására, így ezzel kapcsolatban több projektről döntöttek a képviselők. Az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című kiíráson 197 mil-

További tizenkét térfigyelő kamerát helyeznek ki a városban

Az önkormányzat 13 millió forint kormányzati támogatást nyert a Családok Átmeneti Otthona felújítására. Ehhez ugyanekkora összeget tesz még hozzá a város (mivel a projekthez 50 százalékos önerő szükséges), és a munkálatok

dott, és cserélni kell. A közgyűlés úgy határozott, hogy biztosítja a forrást két korszerű kazán cseréjére, külön-külön a két intézmény számára, mérőórák beszerelésével együttesen. Közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat a térfigyelő-kamerarendszer bővítésére, amellyel tizenkét új kamerát helyeznek ki a város különböző pontjain. A közgyűlésen a beérkezett pályázatokat értékelték, és a kedvezőbb árajánlatot benyújtó cég mintegy 20 millió forintból fogja megvalósítani a kivitelezést.

A Társadalmi és környeA zeti szempontból fenntartTámogatás Dunaújvárosi ható turizmusfejleszSzak­képzési Centrum azzal tés című kiíráson A Bánki Donát a kérelemmel fordult az önkor2,4 milliárd forintAlapítvány kuratóriumányzathoz, hogy biztosítson tára lehet pályázmi elnöke, valamint mogatást a Dunaferr iskola Vasmű téri ni. Erre két proaz iskola általános intézményének tetőszigetelési munkálajektet nyújt be a taira, a tetőszigetelés javítására. Erre azért igazgatóhelyettese város. Az egyik van szükség, mert később energetikai be- azzal a kérelemmel a Monbach kúrifordult az önkorruházást, napelemparkot kívánnak megában egy látogamányzathoz, hogy valósítani rajta. A DVG Zrt. 7 millió tóközpont kialakí900 ezer forint támoforintos költségvetést jelölt meg tása, a másik pedig gatást kérjen az iskola 25 a munkálatokra, amelyet el az, hogy az Intercisa fős kórusának tanulmányis fogadtak a képviseútjára. A diákok a Berlini lők. Brandenburg Nemzetközi Iskola zenei rendezvényén elvégzésével a DVG Zrt-t vesznek részt március 1620. között. A közgyűlésen bízták meg a közgyűlésen. Felújítják a piacon lévő 500 ezer forintot biztosítotnyilvános illemhely por- tak számukra, és segítik az tálszerkezetét. A régit el- iskolát a teljes összeg előbontják, és helyette új, mű- teremtése érdekében, más anyag szerkezetet szerelnek lehetőségek által. A Fejér Megyei Diák­ fel. Erre a feladatra mintegy 500 ezer forintot biztosíta- napokat a székesfehérvári és a dunaújvárosi önkormánynak a DVG Zrt-nek. A Pentelei Waldorf zat, valamint a Fejér Megyei Iskola és a Pentelei Molnár Művelődési Központ közöJános Mentálhigiénés sen szervezi meg. Tavaly Általános Iskola és Dunaújváros, most a meSzakképző Iskola fűtését gyeszékhely ad otthont a biztosító kazán üzemelteté- többnapos rendezvénynek, sét és karbantartását a DVG amelynek megvalósítására Zrt. végzi. A cég arról tá- ezúttal 3 millió forint táFotó: Sándor Judit jékoztatta a városvezetést, mogatást szavazott meg a Segítik a Bánki iskola kórusát a berlini tanulmányút megvalósításában hogy a kazán meghibáso- közgyűlés. lió forintra lehet pályázni, amellyel háziorvosi rendelőket lehet felújítani. Az önkormányzat a Váci utcai, a Derkovits utcai, az Alkotás utcai, és ha a keretbe belefér, akkor az óvárosi rendelő felújítását kívánja megvalósítani, mivel ezen háziorvosi rendelőkben az ellátotti létszám megfelel a pályázati felhívásban rögzített feltételeknek.


6

közélet

2017. február 17.

Elismerés Dunaújváros sportjának fejlődéséért

Négy kiváló sportszakember Négy kiváló sportszakember vehette át a Dunaújváros Sportjáért díjakat Cserna Gábor polgármestertől. M. E. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között adták át a csütörtöki közgyűlés elején.

Joó Gabriella Dunaújvárosban született, a Vasvári iskola tanulójaként tornász volt. 2007 óta dolgozik a Dunaferr SE torna szakosztályánál. Ez idő alatt elvégezte a sportkommunikátori képzést a Dunaújvárosi Egyetemen, továbbá hazai gumiasztal és női torna bírói vizsgáit is letette. Feladata a lány óvodások előképzése, az utánpótlás korosztály, va-

lamint a felnőtt és válogatott sportolók felkészítése, de egyaránt foglalkozik a tornát kedvelő, szabadidős tevékenységként gyakorló lányokkal is. Felkészítő edzője volt Kovács Zsófiának többek között a grúziai és berni versenyén, továbbá a riói nyári olimpiai játékok során nyújtott felkészítése révén, Zsófi a következő négy éves ciklus nagy reménysége. Joó Gabriella edzői elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, a díjat édesanyja, Joó Lászlóné vette át.

Trenka János Dunaújvárosban született, sportos családban nevelkedett, a Vasvári iskolába járt, és tornázott ő maga is. János 2005-ben Prémusz Krisztina meghívására kezdett dolgozni az akkori-

ban újonnan feltámasztott Dunaferr SE torna szakosztályánál. Nem kis erőfeszítéssel újra beindították a lány tornát, és a fiú gumiasztalosok edzését. Trenka János vezetőedző ekkor vette át a Dunaújváros Torna­sportjáért Ala­pítvány irányítását is. Ki­ magasló edzői munkáját 2010-ben egy amerikai edzőpáros táborában fejlesztette, új szemlélettel egyre hatékonyabb eredményeket ért el tornászaival. Joó Gabriella mellett felkészítő edzője volt Kovács Zsófiának többek között a grúziai és berni versenyén, továbbá az ő munkájának is köszönhetően a riói nyári olimpiai játékok során nyújtott eredménye révén Zsófi a következő négy éves ciklus nagy reménysége! Jelenleg is készülnek így például az EBre és vb-re. Trenka János

szintén edzői elfoglaltsága miatt nem volt jelen a közgyűlésen, ezért felesége, Trenkáné Meleg Katalin vette át az elismerést.

Molnár Gergely Hosszú évek óta hatalmas munkát végez a Dunaferr kajak-kenu szakosztályának edzőjeként. Már 8 éves kora óta a Dunaferr versenyzője, a különböző korosztályos versenyeken tizenegyszer szerzett Magyar Bajnoki címet. Versenyzői pályafutása után edzői képesítést szerzett, azóta folyamatosan a Dunaferr szakosztályánál dolgozik. Kimagasló edzői munkájának eredménye, hogy kenusa, Hajdu Jonatán képviselte országunkat az olimpián, ahol a fiatal sportoló a 10. helyezést érte el. Több tehetséges fiatalt is kimagasló ered-

Fotó: Sándor Judit

Molnár Gergely, Joó Lászlóné, Trenkáné Meleg Katalin és Petrás Gábor

ményekhez juttatott, így Kiss Balázst, Némedi Konrádot, Slihoczki Ádámot. A 2016os esztendőben a kenu szakág minden korcsoportjában kivívták a válogatottban való szereplést, azaz a felnőtt U23, az Ifjúsági- és Kölyök korcsoportban is válogatottként képviselték a Dunaferr Egyesületét. Kiemelkedő az évek óta Fadd-Domboriban szervezett edzőtábori tevékenysége, továbbá az összetartást segítő és erősítő szabadidős programok szervezése.

Petrás Gábor A Dunaújvárosi Lab­darúgó Szövetség főtitkára, a munkáját mindig a közösség javára igyekszik fordítani. Rendkívül sikeres sportdiplomáciai és sportpolitikai tevékenységet végez, melyhez elengedhetetlen az ő nyitott, higgadt és rugalmas személyisége. Felnövekvő generációk ismerik és szeretik meg munkájának köszönhetően a sportolást, a mozgás örömét. A labdarúgás mellett odafigyel más egyéb területekre is, legyen az önkormányzati program, mint például a Bringatúra, vagy jótékony megmozdulás. Maradandó értékeket közvetítő sportvezetői tevékenységét mindig és kizárólag társadalmi munkában, szabadidejében végzi. Elhivatottsága példaértékű. Dunaújváros nevét és városunk sportközösségeinek jó hírét immár megyei és országos szinten is öregbíti, hiszen 2016-ban beválasztották a Magyar Labdarúgó Szövetség Kispályás Bizottságába, ahol személye garanciát jelent a magas szakmai színvonalon végzett munkára.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

hirdetés

7


8

közélet

2017. február 17.

A Dunaferr eddig is tartotta magát a hároméves megállapodáshoz

Béremelésért tüntettek Mintegy százötven vasműs dolgozó, szakszervezeti képviselő demonstrált szerdán délután az ISD Dunaferr igazgatósága előtt további alapbéremelésért. Molnár A Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség demonstrációra hívta a vasműs dolgozókat szerdán 14 órára az igazgatóság bejárata elé. Az eseményen mintegy százötven dolgozó jelent meg. Mucsi Zoltán, a szövetség elnöke megalázónak nevezte az idei 1,7 százalékos béremelést, és további alapbérfejlesztés megállapodását szeretnék a munkavállalók számára. Követelésük fedezete a kormány által a munkáltató számára a szociális hozzájárulási járulék 5 százalékos csökkentéséből adódó mintegy egymilliárd forint megtakarítás lenne. A demonstráción felszólat Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöke is, aki sze-

Fotó: Sándor Judit

A szakszervezet kevésnek tartja az idei 1,7 százalékos béremelést

rint nagyobb megbecsülés illetné a nehéz fizikai munkát végző dunaferres dolgozókat. A demonstráció 15 óráig tartott. Az üggyel kapcsolatban Sevcsik Mónika, az ISD Dunaferr Zrt. reorganizációs, management support és HR-igazgatója nyilatkozott lapunknak.

Tisztességes munkabér A vasműs szakszervezeti mány 25 százalékkal emelte demonstráció után Mezei a minimálbért, de szerinte sokan nem minimálbéZsolt, a Demokratikus ren dolgoznak, a Koalíció helyi vasműs dolgoszer vezetének zók csak 1,7 elnöke sajtószázalékos tájékoztató bérfejlesztéskeretében fejben részesültette ki pártja nek idén. Azt álláspontját a témában. Mint várják, hogy mondta, a DK akik nem minia demonstrálók málbéren vannak, mellett áll, szerinte hanem nyolc órás Mezei Zsolt tisztességes munmu n k are n d b e n káért tisztességes bér járna. dolgoznak, azoknak is maArról is szólt, hogy a kor- gasabb legyen a bérük.

– Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése 2015-ben hároméves megállapodást írt alá a kollektív szerződésre jogosult szakszervezetekkel a bér- és béren kívüli juttatásokra vonatkozóan. Ez a hároméves megállapodás idén is érvényes. Amikor ezt a szerződést aláírtuk, akkor nagy megelégedéssel fogadták a szakszervezetek veze-

tői. A Dunaferr azóta is ezen szerződés mentén dolgozik. Amikor tavaly a kínai acéldömping nagyon nagy problémákat okozott az acélipar területén, gondolok itt arra, hogy sok európai cég jelentős létszámcsökkentést hajtott végre vagy pedig egyszerűen bezártak ezek a vállalatok, akkor a Dunaferr ebben az időszakban is tartva a

megállapodást, 3 százalékos bérfejlesztést hajtott végre. Idén további 1,7 százalékos ez a bérfejlesztés, és mindezt olyan béreken hajtja végre, amely az országos átlagtól 60 százalékkal magasabb. Sevcsik Mónika arról is beszélt, hogy az elmúlt időszak alatt a Dunaferr beruházásokat hajtott végre, a kohó átépítéssel megőrizhette a munkahelyeket, hiszen vissza tudta vonni a korábbi években bejelentett 890 és 300 fős létszámcsökkentését a kormánnyal kötött megállapodásra alapozva is. – Ezt nagyon jelentős eredménynek tartjuk ebben az időszakban. Idén most van először egy olyan fordulatlehetőség a Dunaferr számára, hogy a piacon igény van jó minőségű termékekre, amit a Dunaferr is forgalmaz, tehát szeretnénk lélegzetvételhez jutni és minden energiánkat arra fókuszálni, hogy a termelést megemelhessük arra a szintre, hogy gazdaságosan tudjunk működni és az 5 ezer embernek a munkahelyét biztosítani tudjuk.

Támadják a Lokált A csütörtöki közgyűlés után sajtótájékoztatót tartott Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője az egyik napirenddel kapcsolatban. Azt mondta, Orwell 1984-es tömegmanipulációjának tökéletesítése a Lokál című hetilap. Szerinte a fideszes városvezetés szembement az emberek véleményével azzal, hogy megszavazták a lap támogatását. Bírálta, hogy egy ilyen lap teret nyer a helyi médiumokkal szemben, mindezt közpénzből.

Fotó: Sándor Judit

Barta Endre, a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselője


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

9

A Belvárosba és a Technikumba is terveznek

Több parkolót terveznek Új parkolókat fognak építeni a Kossuth Lajos utcában, emiatt szükség van néhány lámpa áthelyezésére. M.E. Izsák Máté, az 5-ös számú választókörzet fideszes képviselője elmondta, korábban felújították és térköves burkolatot kapott a járdasor a Kossuth Lajos utca egyik szakaszán. Ezt folytatva, a lakossági kérések alapján bővíteni fogják a parkolók számát. A merőleges beállású új férőhelyeket a Kossuth Lajos utca 2. szám és a Bartók Béla utca közötti szakaszra tervezik. Mint azt

Fotó: Sándor Judit

A Kossuth Lajos utcában merőleges férőhelyeket alakítanak ki

Izsák Máté hangsúlyozta, mindezt úgy, hogy fákat ne kelljen kivágni. Viszont a járda közvilágítási oszlopait mindenképpen át kell helyezni. Ezzel a tervezési feladattal az önkormányzat cégét, a DVG Zrt-t bízták meg a csütörtöki közgyűlésen, amelynek júniusig kell elkészíteni az építéshez szükséges dokumentumokat. Emellett további parkolók építését is tervezik városszerte, így például a Balogh Ádám és a Bocskai utca, a Balogh Ádám és a Táncsics Mihály utca, a Semmelweis és Dózsa György út által határolt belső udvarokba, valamint a Széchenyi és Liget közbe.

Több mint egymillió forintos adomány

Minden nap értünk dolgoznak A Carissa Kupán összesen egymillió forint adomány gyűlt össze, melynek köszönhetően két infúzió adagoló pumpával gazdagodott a Dunaújvárosi Mentőállomás.

230 ezer forint értékben. A két gyógyszer és infúzió adagoló pumpát a szervezők szerdán délután adták át a mentőállomáson. Reszegi Imre, a Duna­újvárosi Men­

tő­állomás vezetője elmondta, a legelső, ami részükről elhangozhat, az a köszönet, hiszen tudják, ha baj van, ezek a fontos életmentő eszközök nagy segítséget

nyújtanak a betegek ellátásában. Izsák Máté, a sportbizottság elnöke a szervezőket, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetséget és az adományozó cégeket,

Vass Ádám A tizenötödik Carissa Kupa jótékonysági kispályás labdarúgó tornán 1 007 500 forint adomány gyűlt ös�sze január elején. Ehhez az összeghez nagyban hozzájárultak a tornára nevező csapatok 85 ezer forinttal, Dunaújváros önkormányzata 200 ezer forinttal, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára magánszemélyként százezer forinttal, valamint a kupára kilátogató nézők a tombolajegyek vásárlásával

Fotó: Sándor Judit

Két gyógyszer és infúzió adagoló pumpát adtak át a torna szervezői

magánembereket méltatta, akik lehetővé tették, hogy az eszközöket megvásárolhassák. Kovács Judit, a DVG Zrt. igazgatósági tagja arról is szólt, hogy néha hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról, akik minden nap értünk dolgoznak, ezért a mentőállomás minden segítséget megérdemel, hogy munkájukat a lehető legmagasabb színvonalon végezhessék. Tóth Imre, a DLSZ Társa­ dalmi Fele­lős­ségvállalás Bi­zottsá­gának elnöke arra mutatott rá, hogy tulajdonképpen a mentőszolgálat segítésével saját magunkon segítünk, hiszen a mi életünkről, a mi egészségünkről gondoskodnak az itt dolgozók, akik minden támogatást megérdemelnek.


KÖZÉLET 10 KÖZÉLET

2017. FEBRUÁR 17.

Államigazgatási szakemberek tanácskoztak Kormányhivatali integritás tanácsadók tartottak szakmai fórumot Székesfehérváron. A Fejér Megyei Kormányhivatal elsőként készítette el a szakterület változásait tartalmazó szabályzatokat. A műhelymunka központi témája az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvénye-

sítők fogadásának rendjéről szóló kormányrendelet módosítása következtében szükséges szabályzatalkotási, szabályzatmódosítási, valamint felülvizsgálati folyamatok ismertetése volt, melyről dr. Halmainé dr. Takács Rita, a Fejér Megyei Kormányhivatal integritás tanácsadója tartott előadást. Az integritás az

államigazgatási szerv szabályszerű, a hivatali szervezet vezetője és az irányító szerv által meghatározott célkitűzéseknek, értékeknek és elveknek megfelelő működése. A rendezvényen az integritásirányítási rendszerekkel kapcsolatos aktuális kérdéskörökről, intézkedési tervekről, valamint stratégiákról is szó esett.

Tankerületi és rendőrkapitányi kinevezés Két kinevezést jelentett be a képviselőknek Cserna Gábor polgármester a csütörtöki közgyűlésen. Elsőként arról számolt be, hogy Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tájékoztatása alapján, a Klebelsberg Központ Dunaújvárosi Tankerületének vezetői feladataival Deák Máriát bízták meg február 1-i hatál�lyal. Deák Mária húsz évig a Széchenyi Gimnázium általános igazgató-helyettese volt, és sok éven keresztül osztályvezetői feladatokat látott el a polgármes-

Tamást a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőjének (eddig megbízottként irányította a kapitányságot), valamint alezredessé léptették elő.

Deák Mária

teri hivatalban. A másik kinevezés a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságot érinti. Dr. Papp Károly országos rendőrfőkapitány kinevezte Suszter

felhívásra 18 megye 716 milliárd forintnyi támogatási igényt nyújtott be. Rákossy Balázs ismertette, hogy a döntés előkészítő bizottságok javaslatai alapján márciusban hirdetik ki a támogatói döntéseket, a nyertesekkel áprilisban kötnek szerződéseket. A nyertes pályázók, jellemzően települési önkormányzatok a szerződéskötést követően folyamatosan megkapják az előlegeket, ez alapján megkezdődik a projektek megvalósítása. A TOP elsősorban az önkormányzatok fejlesztéseihez

Anyanyelvi vetélkedő A Petőfi Sándor Általános Iskola anyanyelvi vetélkedőt tartott szerda délután, amelyre a város és a környék nyolc iskolájából érkeztek csapatok, hogy megméressék magukat. Rideg István intézményvezető köszöntője után a negyedik évfolyamos tanulóknak meghirdetett versenyen a diákok általános anyanyelvi műveltségét tesztelték. Ezért elsősorban nem a tananyagra vonatkoztak a kérdések, hanem a használható tudás került terítékre olyan formában, hogy az egy órás feladatsor alatt a tanulók játékos feladatokat oldjanak meg, nem ritkán humoros példákkal nehezítve a leküzdésre váró akadályokat.

Kölyök Valentin A kisdiákokat sem kíméli Kupidó, ezért a Petőfi iskola 7.A osztálya és osztályfőnökük Simon József, valamint Valkai Angelika szervezésében különleges keddi napot szentelt a szerelmeseknek. A iskolarádió szinte megállás nélkül játszotta azokat a dalokat, amiket a tanulók egymásnak kértek, a büfében különleges finomságokkal és süteményekkel találkozhattak, de a diákok eljuttathatták szívük választottjának írt szerelmes levelüket is, akár teljes titokban is. Mindezek mellett a felsősöket kvízkérdések is várták, vagy akár írhattak saját szerelmes verseket is.

Nagykövet a Szilágyiban Suszter Tamás

Milliárdos fejlesztésekre pályázhatnak A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a megyéknek szánt 547 milliárd forint értékű fejlesztési forrásról döntenek hamarosan - közölte Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára kedden az MTI-vel. Mint mondta, a döntés előkészítő bizottságok pénteken kezdik meg a bírálatot, és több mint 4590 pályázatról döntenek. A TOPban összesen 547 milliárd keretösszegű, 15 pályázati

Iskolai kishírek

biztosít forrásokat, kiemelt cél a helyi gazdaság megerősítése, a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása, a helyi foglalkoztatás bővítése, az újraiparosítás támogatása. A TOP hét évre rendelkezésre álló teljes keretös�szege 1275 milliárd forint, amelyből több mint 1000 milliárd forintot, a keretösszeg 84 százalékát már meghirdette a kormány. 2017 március végéig a teljes forráskeret elérhető lesz a megyék és a megyei jogú városok számára pályázatokon keresztül.

A Szilágyi Erzsébet Általános Iskolában az idei tanévben indult, és nagy érdeklődést, jelentkezőt mozgósító horvát szakkör Horvátország magyarországi nagykövetének érdeklődését is felkeltette. Ezért február 22-én, szerdán délután ellátogat az iskolába, hogy meglátogassa a horvát szakkör húsznál is több tagját és jobban megismerkedjen velük, illetve az elmúlt félév alatt elsajátított ismereteikkel. A látogatása alatt kísérőivel egy bemutató órán is részt vesz, melyet Farkas Márta, az intézmény igazgatója és a szakkör vezetője, valamint a tanulók tartanak majd.

Ovisok a suliban Az elmúlt két csütörtökön a Gárdonyi Géza Általános Iskola színes programokkal várta a nagycsoportos ovisokat, leendő elsősöket. A kicsik megismerkedhettek a balett világával, láthatták a diákok tánc előadását, a bátrabbak pedig akár csatlakozhattak is hozzájuk. A leendő elsős tanítónénik és a tánctanárok is bemutatkoztak nekik, az osztályteremben pedig saját maguk készíthettek farsangi álarcokat.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KÖZÉLET

11

Kétszáz nagycsaládost és idős embert segít a Hit Gyülekezete

Meleg ruhát és élelmiszert osztottak

Ruhákkal, tartós élelmiszerekkel, játékokkal segítették a rászorulókat a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat aktivistái a Városháza téren. Vass Ádám

is segített a Hit Gyülekezete aktivistáinak azzal, hogy a szociális osztályon keresztül levélben is megkeresték azt a közel kétszáz nagycsaládos, valamint egyedül élő nyugdíjas rászorulót, aki tar-

tós élelmiszerhez és meleg ruhához juthatott. Zamatóczky Lajos, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat fővárosi aktivistája is fontosnak tartotta az önkormányzattal való együttműködést, hogy a kizárólag hí-

vők adományaiból származó csomagok eljuthassanak a megfelelő helyre. Szabó Attila, a Dunaújvárosi Hit Gyülekezete karitatív feladatokért felelős vezetője úgy fogalmazott, tudják, hogy az önkormányzat a

lehetőségeihez képest segít a rászorulóknak, de azzal is tisztában vannak, hogy a téli időszakban, a fűtési szezonban, mindig nagyobb egy család kiadása, ezért szerettek volna a hívők adományaival is segítséget nyújtani.

Az adományosztásra ellátogatott Cserna Gábor, városunk polgármestere is, aki elmondta, az önkormányzaton kívül a különböző egyházak is mindig felvállalnak fontos karitatív tevékenységeket, az elmúlt hónapok hideg időjárása miatt különösen fontos ezúttal is az ilyen segítő rendezvény. Mint mondta, az önkormányzat a terület biztosításán kívül a rászoruló családok elérésében

Ötven éves a Momert Zrt.

Az Év Vállalkozásai

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara megrendezte a Vállalkozók Bálját, amelyen átadták az Év Vállalkozása díjakat. A helyi kamara által alapított díjjal az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt, és hosszabb távon is a térség közössége számára fontos szerepet betöltő tevékenységet ismerik el. A díjazottakat idén a kamara három tagozatából választották ki. A kézműves tagozat elsősorban a kisvállalkozásokat képviseli, a díjukat Jakó Tamás kapta. Mint azt méltatásában írták, az 1989-es kezdet óta egyéni vállalkozóként dolgozik, ugyan-

akkor két cukrászdáját, az ott kapható fagylaltok, cukrásztermékek minőségét gyakorlatilag mindenki ismeri, elismeri a városban. Szaktudását sok-sok, a szakma gyakorlati fogásait ott elsajátító cukrász vitte sikeresen magával életére szólóan. A kereskedelmi tagozattól az ISD Portolan Kft. kapott díjat. Az 1992 óta működő logisztikai vállalkozás elsősorban a Dunaferrt szolgálja ki a szállítmányozás terén, azonban az elmúlt két és fél évtized során piacának egyik legelismertebb hazai vállalkozásává nőtte ki magát szakmai tevékenységével. A díjat a cég által üzemeltetett helyi kikötő

vezetője, Szabó Gyula vette át. Az ipari tagozat díjazottja, a DAK Acélszerkezeti Kft. szintén sok évtizednyi szakmai hagyományt visz magával. Sikeres a vállalkozás, amely az elmúlt időszakban kimagasló elismeréseket kapott, legutóbb nemzetközi megmérettetésen, középvállalatok kategóriában a „MinőségInnováció Díj” nyertese lett. A díjat Tarány Gábor, a cég ügyvezetője vette át. A Momert Zrt. jogelődje ötven évvel ezelőtt alakult meg Dunaújvárosban, ennek alkalmából a kamara elnöksége díszoklevelet adott át Urbán Lászlónak, a cég vezetőjének.

Hétvégi filmforgatás Filmforgatás miatt ezen a hétvégén, vagyis február 18-án és 19-én egész nap zárva lesz a Fabó Éva Sportuszoda. Erről tájékoztatta szerkesztőségünket az uszodát üzemeltető DVG Zrt. Mint mondták, hétfőtől, február 20-tól a megszokott nyitvatartási időben várják a látogatókat, akiknek türelmüket és megértésüket kérik a zárvatartás idejére.


KÖZÉLET 12 KÖZÉLET

2017. FEBRUÁR 17.

Huszönötéves zenetörténet

Gastroblues Fesztivál A Munkásművelődési Központ is csatlakozott a múlt hétvégi Kultúrházak Éjjel-Nappal című rendezvénysorozathoz. Vass Ádám Ennek részeként szombaton családi nappal, kézműves foglalkozásokkal várták az érdeklődőket, pénteken pedig megnyílt az intézményben a Gastroblues Fesztivál történetét bemutató kiállítás. Az idén huszonöt éves Nemzetközi Gastroblues Fesztivál bölcsője Dunaújváros, lakói nélkül pedig sokkal kevesebb lenne elég csak a Munkácsy-díjas Móder Rezső által készített logóra, vagy a rengeteg barátra, támogatóra gondolni, ha a fesztiválról beszélünk. Ezt maga Gárdai György, a Gastroblues főszervezője mondta a kiállítás megnyitóján, amelyen részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere is. Süli János, Paks polgármestere is megköszönte Dunaújváros huszonnégy

éves támogatását, valamint azt, hogy ennyien látogatják évről évre a rendezvényt, melyet idén július 3-án 25. alkalommal rendeznek meg. A kiállításról elmondta, aki megnézi a képeket, az láthatja, hogy a magyar és a világ legjobb zenészei mellett a finom ételek, italok, a kultúra és a

hetően mára már egy nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló összetett kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát a Gastroblues. A megnyitó után az Ed Philips and the Memphis Patrol koncertezett az MMK-ban.

sport is fontos elemei a rendezvénynek. De nemcsak ezekről, hanem a hazai és a határon túli kapc s ol att artásról is szól a fesztivál, aminek köszön-

Dunaújvárosi Diákvér vöröskeresztes mozgalom A dunaújvárosi Vöröskereszt megalapította a Dunaújvárosi Diákvér elnevezésű véradó mozgalmat, amellyel a véradók táborába szeretnének minél több fiatalt bevonni. A verseny elsősorban a Dunaújvárosban működő középiskolák 18. életévüket betöltött diákjainak szól, másodsorban az őket oktató tanároknak, valamint az iskola egyéb dolgozóinak, a szülőknek és a rokonoknak.

A Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete arra törekszik, hogy a tanulók az iskolában megrendezett véradásokon a vérre rászoruló emberek segítségére legyenek a középiskola befejezése után is. A véradásokon megjelentek számát az adott iskola 18 éven felüli tanulói létszámával arányosan fogják kiértékelni. Kiemelt célnak tartják, hogy a tanulók motiváltak legyenek minél több donor toborzásában a saját iskolájuk helyezésért. Az iskolák

eredményeit a tavaszi középiskolai véradások befejezése után április végéig kiértékelik. Az őszi véradás sorozat eredményét pedig december közepéig. Az első helyezett jutalma a Vöröskereszt által létrehozott vándorserleg, valamint a véradásban résztvevők megvendégelése lesz. A véradásokon készült jegyzőkönyv a résztvevőket név szerint felsorolja és ennek hitelességét a diákönkormányzatnak is le kell majd igazolnia.

Várkonyi Balázs

A megtalált visszhang Tihanyban jártam két hónapja. Sokadik zarándokutam volt ez. A hely mindig visszahúz. Nosztalgikus kényszer. Vállalom, pedig tudnivaló: a nosztalgia erősödése a végzetes öregedés legbiztosabb mutatója. Intő jel. Nálam ez a Tihany-szindrómát jelenti. Hogyne húzna vissza, amikor annyi élmény ért ott! És olykor kudarc: például amikor nem voltam képes érthetően elmagyarázni az akkor ötéves gyermekemnek, hogy hová tűnt a tihanyi visszhang. Szegény, egyre csak hahózott, de alig kapott valamit vissza a hangjából. Odébb egy kapatos ötvenes azt ismételgette jó hangosan, hogy „szevasz, Jóska”, aztán mérgelődött, hogy nem tölti be a fél templomhegyet az ő üdvözlése. Tényleg, hová tűnt – és egyáltalán, volt-e valaha az a híres tihanyi echó…? Volt hát, bizonyosság rá Csokonai Vitéz Mihály verse. Vagy éppen a tudós poéta, Garay János szava – ő regét is kerekített a különös tüneményről. A legenda szerint az egyszer volt szépséges királylányt némasággal verte meg a sors. Magányosan élt a hegyen, aranyszőrű kecskéit legeltette. Egyszer megpillantotta őt a tóban lakó hullámkirály, aki aztán a beteg fiának egy korsó kecsketejet kért. Kapott, ezért hálából feloldotta a leányt a némaság alól. A felgyógyult ifjú annak rendje szerint beleszeretett, ám az gőgös volt, kevélységében szóra se méltatta őt. A királyfi belehalt a bánatba. A feldühödött hullámkirály átkot küldött a szép hidegszívűre, ráadásul, hogy többé senki se láthassa, a sziklafalba zárta. Attól fogva a lány a saját hangját elveszítette, csak a másét volt képes visszhangozni. Van, aki ma is hallani véli a visszhangot – pedig tényleg eltűnt. Létezésének is, megszűntének is van logikus magyarázata. A XVIII. század óta volt hallható a tihanyi echó – azóta, hogy az apátsági épület elkészült, s a Visszhang-dombról elküldött szavak visszaverődtek az északi falról. Csakhogy a múlt század elejétől a rohamos beépítés, na meg a díszfák tömeges telepítése miatt a jelenség egyre inkább megszűnt. A tér tagoltsága, a fák terebélyesedése elnyelte azt, ami korábban visszaverődött. Ma már inkább csak vélni lehet, hogy valamit visszaadnak az ősi falak… És mégis: Tihanyban ma is hallható a visszhang. Akkor, ha csöndben van az ember. Ha meg se szólal. Csak szemlélődik. És hagyja, hogy a hely meséljen. Nem azt mondja a belső hang, hogy hahó, se azt, hogy szevasz, Jóska, hanem azt, hogy a Csokonai-liget peremén a forráskúp várbástya volt valamikor, a benne lévő barlangban pihent meg a várőrség. Az 1848-as honvédekről is mesél a belső hang a Gyulai Gál Miklós tábornok emlékére faragott fánál. A domb végiben, a Golgotánál meg kétezer év szól hozzád. Évezredes az üzenete az apátsági épület előtt lévő monumentális kőtekercsnek, amelyre a szobrász, Csíkszentmihályi Róbert az eredetiben fennmaradt legrégibb dokumentum, a tihanyi alapítólevél szövegtöredékeit véste: a magyar szót rejtő legősibb nyelvemlékünk darabjait. Történelemről, magyarságról, megtartó hitről, hagyományról szól Tihanyban az újra megtalált visszhang.


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KULTÚRA

Először lép fel nálunk a Molnár Sándor Trió

13

Úszógála

Különleges koncert a Művészben A Művész Kávézó jazzklubjának következő vendége ismét egy különleges csapat lesz február 17-én 21 órakor. Pálinkás I. A Molnár Sándor Trió ugyanis először játszik együtt ebben a felállásban. S noha az 1987-ben született Molnár Sándor valóban generációjának kiemelkedően tehetséges szaxofonosa, aki 2011-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon szakán, ezúttal Orbán György (bőgő) és Csízi László (dob) partnerségével ad koncertet. Molnár Sándor a master képzést Grazban végezte a

KUG jazz tanszakán 2014ben. Számos zenekarban és koncerten működött közre Magyarországon és külföldön egyaránt. A magyar jazz elismert művészeivel és külföldi előadókkal dolgozott együtt, mint Szakcsi Lakatos Béla, Szakcsi

Lakatos Róbert, Balázs Elemér, Tzumo, Stjepko Gut, vagy Steve Fishwick. Csízi Laci szívesen beszélt eddigi közös szerepléseik hátteréről. – Viszonylag ritkán játszunk együtt. Ha játs�szunk is, akkor inkább

trióban, vagy kvartettben, ahol Szakcsi Robi szokott zongorázni. Ez teljesen a Sándor zenekara, amit nagyon szeretek, mert valamennyiünk kedvence Coltrane. Igazából ebben, így tudjuk kiélni magunkat trióban. Nincsen harmónia hangszer, csak a szólista és a ritmusszekció. Nyilván nem lehet Coltranehez hasonlítani semmit, senkit, és nem is kell, de a kísérletezés, a szabadság valamen�nyiünket inspirál. Nekem meg kell találni a helyeket a játékban. Olykor nagyon sokat kell játszani, vinni az egészet. Amikor pedig nem én vagyok a szólista, akkor is kísérni kell. Ez egy végletes dolog a leghangosabbtól a pianis�-

szimóig. Az improvizáció pedig trióban még jobban jön, nincsenek megkötések. Ha nem is mostanában játszottunk együtt, de más csapatban sokszor voltunk már együtt, csak más volt mondjuk a zongorista. Ez a felállás régóta ismeri egymást, és ez érezhető a játékban, a kollaborációban. Ahogy tapasztaltam az eddigi ottlétem alatt, a dunaújvárosi közönség nagyszerű, jó volt játszani, teljesen pozitív helyként és pozitív emberekre tudok csak emlékezni a Művész Kávézó jazzklubjáról. Asztalt foglalni az estre a muveszpresszo1@gmail. com e-mail címen vagy a (20) 367 4025-ös telefonszámon lehet.


APRÓHIRDETÉS 142 KÖZÉLET

2017. FEBRUÁR 17.

D+TV

MINDEN NAP: 08.00: SZTÁRFŐZDE 17.00: SZTÁRPORTRÉ

HÉTFŐ

17.30: MAGAZIN

KEDD

SPORTVÁROS VÉNY NÉLKÜL sportmagazin egészségügyi magazin

18.00: HÍRADÓ (Ismétlés: 19.30, 22.00) 18.10: HÍR + (Ismétlés: 19.40, 22.10)

D+

- Helyből több!

SZERDA

CSÜTÖRTÖK

PÉNTEK

SZÉPKOR nyugdíjas magazin

CREATIVE CHEF gasztrónomiai magazin

FŐUTCA közéleti magazin

DUNAÚJVÁROS ÚJ TELEVIZIÓJA D+TV Telefon:+36 25 222 045 Email: info@dplusztv.hu Frekvencia: DIGI 128,5 MHz n

n

INGATLAN Max Office ingatlaniroda Dunaújváros Dunaújváros, Dózsa György út 24. Telefon: 06-30-279-0840 web: maxingatlan.hu Belvárosi, 1. emeleti, 2 szobás, erkélyes, felújított téglalakás eladó. Iá: 9,8 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Velinszky utcában 1 szobás, 38 nm-es, erkélyes téglalakás eladó. Iá: 6,8 M Ft. Érd.: (30) 947-0172 Kulcson, az Arany János utcában, 2 szoba + nappalis, téglából épült családi ház eladó. Iá: 9,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Új Vasmű úton 2 szobás, erkélyes lakás eladó. Iá: 5,99 M Ft. Érd.: (30) 279-0840 Belvárosi, 2. emeleti, 3 szobás, felújított téglalakás eladó. Iá: 13,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Belváros közeli, 80 nm-es, amerikai konyhás, nagyfürdőszobás, nappali + 2 háló + gardróbszobás tetőtéri lakás eladó. Iá: 12,6 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Butiksoron 47 nm-es, 1,5 szobás lakás eladó. Iá: 7,3 M Ft. Érd.: (30) 947-0172 Rácalmáson 91 nm-es, 3 szobás, családi ház garázzsal, melléképületekkel, rendezett területtel, tehermentesen eladó. Iá: 10 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Dunaújvárosban sorházi, 87 nm-es, 4 szobás, felújított lakás, kicsi, de szép kerttel, garázzsal eladó. Iá: 15,9 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 2. emeleti, 56 nm-es, átlagos állapotú, erkélyes téglalakás eladó. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471

Földszinti kétszobás, erkélyes lakást elcserélném, ill. eladnám. Csere esetén vidéki családi házra. Érd.: (20) 996-9279

Nagyvenyim központjában 2 szobás, felújított kockaház, garázzsal, melléképületekkel eladó. Fix ár: 12,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Nagyvenyimen felújított, nappali + 1 hálószobás, téglából épült családi ház, tetőtér beépítési engedélyekkel, alacsony rezsivel eladó. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Barátság városrészi, 3 szobás téglalakás, költözhető állapotban eladó. Minden ablak cserélve. Iá: 8,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471 Dunaújvárosban az Északi lakóparkban épülő, CSOK-kal megvásárolható, 4 szoba + nappalis családi ház, 400 nm-es saját telekkel, kulcsrakészen eladó. Iá: 25,5 M Ft. Ingatlanbeszámítás lehetséges. Érd.: (30) 335-6471 Északi lakóparkban, újépítésű, 1 szintes, nappali + 3 szobás családi ház, szocpollehetőséggel, akár lakásbeszámítással is, eladó! Iá: 23,5 M Ft. Érd.: (30) 279-0840. Színháznál első emeleti, 2 szobás, felújított téglalakás, külön nyíló szobákkal eladó. Iá: 10,5 M Ft. Érd.: (30) 335-6471

n

Baracson ház eladó két család részére is megfelel. Melléképületek, rendezett kert, közel a buszmegálló. Érd.: (20) 311-7669

Amerikai konyhás, nappali + 2 hálós, 69 nm-es tetőtér a Dobó István utcában eladó. Iá: 9,8 M Ft. Érd.: (20) 295-6390

Nyugdíjas férfi portás vagy udvaros munkát keres, de kerti munka is érdekel, 1.000 Ft-os órabérért. Érd.: (20) 325-6173

Óváros csendes utcájában betegség miatt családi ház eladó, vagy elcserélhető. Minden megoldás érdekel. Kisebb családi ház, földszinti téglalakás stb. Érd.: (30) 742-4378

Barátság városrészben 2 szintes ikerházrész 3 állásos garázzsal, kis kerttel, 3 tágas szobával eladó. Iá: 24,5 M Ft. Érd.: (20) 295-6390

ABC eladói végzettséggel munkát keresek, vállalok. Érd.: (20) 476-5479

Derkovits utcai, 59 nm-es, 1. emeleti, klímás lakás eladó. Iá: 6,99 M Ft. Érd.: (20) 295-6390

Idősgondozó hosszútávra munkát vállal. Lelkiismeretesen és odaadással végzem a munkám. Érd.: (70) 597-7679 vagy (25) 739-112, 18-20 óra között

Apostagon 115 nm-es kertes ház melléképületekkel eladó. Iá: 6 M Ft. Érd.: (20) 469-6965 Eladó Dunaújvárosban 668 nm-es telek, tetőteres házzal, nagy terasszal. Alatta nagy, szerelőaknás garázs, kint termő gyümölcsös és sok szőlő. Érdemes megnézni. Érd.: (20) 563-7600 vagy (25) 738-920 Táncsics Mihály utcában 1 + félszobás, jó állapotú lakás tágas konyhával a 3. emeleten eladó. Iá: 6,99 M Ft. Érd.: (30) 850-8000 Táncsics Mihály utcában felújított 1 + félszobás, gyönyörű lakás nagy konyhával az 1. emeleten eladó. Iá: 9,49 M Ft. Érd.: (30) 850-8000 Rómain (buszmegálló közelében) magasföldszinti, 3 szobás, igényesen felújított, hőszigetelt lakás eladó. Iá: 9,49 M Ft. Érd.: (30) 850-8000 Rómain 1 szoba + étkezős, 3. emeleti lakás liftes házban eladó. Iá: 4,99 M Ft. Érd.: (30) 850-8000

Barátság városrészben, a Duna-parton 2 szobás, jó állapotú téglalakás eladó. Iá: 8,19 M Ft. Érd: (30) 335-6471

Rácalmáson, a Sirály utcában 890 nm-es telek eladó. Rajta ivóvíz és kút. Érd.: (20) 358-8908

Belvárosi, 136 nm-es üzlethelyiség kiadó. Iá: 350 ezer Ft + áfa/hó + rezsi. Érd.: (30)279-0840

Kulcson, a Nefelejcs utcában 950 nm-es telek eladó. Rajta kis ház, villany és kút. Érd.: (20) 358-8908

Eladó a Technikum városrészben egy 1 szobás téglalakás. Iá: 6,3 M Ft. Érd.: (20) 397-5802

Rácalmáson téglaépítésű, összkomfortos, 2 és félszobás ház eladó. Érd.: (30) 312-2292, 8 és 18 óra között

Belvárosi, külön bejáratú, másfélszobás panellakás eladó vagy kisebbre panelre cserélhető. Érd.: (70) 301-8812

A Váci Mihály úton 2. emeleti, 57 nm-es lakás bútorozottan eladó. Érd.: (20) 565-9661

Eladó 1+3 félszobás, 3. emeleti lakás a Latinovits utcában. Érd.: (30) 427-5770

Vasmű úti 2 szobás, 9. emeleti, külön bejáratú lakás eladó. Iá: 6,5 M Ft. Érd.: (70) 597-7679 vagy (25) 739-112, 18-20 óra között

Kulcson 500 nm-es zárt kert kis tégla présházzal (12 nm) eladó. Villany van, víz nincs. Iá: 550 ezer Ft. Érd.: (30) 475-2345

Eladó egy Barátság városrészi 1,5 szoba + étkezős, 3. emeleti, erkélyes, Dunára néző téglalakás. Iá.: 8,3 M Ft. Érd.: (30) 251-4830

Eladó Kulcson, Rácalmáshoz közel, belterületi építési telek. Víz-villany van. Megegyezünk. Érd.: (20) 2040811

n

A 20-as busz végállomásához közel 800 nm-es gondozott telek eladó. Érd.: (20) 223-9350 Dunaújvárosban 836 nm-es építési telek tulajdonostól eladó. Érd.: (30) 566-5570 Kertvárosi négylakásos társasházban 60 nm-es, 2 szobás, 2 garázsos, kertes családi ház eladó. Érd.: (20) 329-0681 Táborállás utca 29/a szám alatt 1030 nm-es építési telek eladó. Szép formás, tágas. Érd.: (30) 474-0471

Hétvégi telek Dunaújvárosban eladó. Érd.: pezsgo99@gmail.com

KIADÓ Felújított, 30 nm-es sarok üzlethelyiség + raktár és szociális helyiség a Derkovits úti nagy parkolónál március 1-től kiadó. Érd.: (30) 956-4894 Dolgozó nőnek bútorozott, belvárosi szoba kiadó. Érd.: (70) 301-8812 Kisszobát bérelnék, akár falun is, ház körül segítek. Érd.: (30) 513-0620 Kiadó garzonlakást keresek sürgősen albérletbe. Érd.: (70) 611-7838

GARÁZS Eladó mélyaknás, villanyórás garázs a Vasmű kerítésnél. Az Autóklub felől közelíthető meg. Irányár: 770 ezer Ft. Érd.: (20) 395-2386 Garázst veszek. Érd.: (30) 691-6487 Garázs kiadó. Érd.: (20) 345-6847

ÁLLÁS Dunaújvárosi éttermünkbe az alábbi pozíciókban hirdetünk felvételt: felszolgáló, futár, konyhalány, szakács és szakács-segéd. Kiemelt bérezési lehetőség, szakmai fejlődés! Önéletrajzokat a jelentkezes216@ gmail.com címre várjuk. Varrónőt keresünk hosszú távú együttműködésre. Önéletrajzokat a cvjob214@gmail.com címre várjuk. Kozmetikus mellé keresek fodrászt, műkörmöst vagy pedikűröst a Szórád Márton úti üzletbe. Érd.: (70) 339-1848

Hajnal utcai, részben felújított, klímás, 2 szobás lakás a 8. emeleten eladó. Iá: 7,79 M Ft. Érd.: (20) 295-6390.

Rendszeres elfoglaltságot jelentő munkához, reklámkiadványok terjesztéséhez keresünk munkatársakat. Családi házas övezetek és a belváros környékének ismerete előnyt jelent. Jelentkezés SMS-ben a (70) 7785451-es telefonon.

Hajnal utcai 2 szobás, 54 nm-es, 6. emeleti, erkélyes lakás eladó. Iá: 6,3 M Ft. Érd.: (20) 295-6390

Sok szabadidővel, kisebb-nagyobb festőmunkát vállalok. Érd.: (20) 567-6807

Takarítást vállalok. Érd.: (30) 7389064

Lakástakarítást, bevásárlást, vasalást vállalok. Érd.: (30) 561-4461 Nyugdíjas nő középfokú vendéglátó ipari végzettséggel 4 órás állást keres. Érd.: (30) 650-2325 Németnyelvű oktatást kezdőknek és haladóknak, korrepetálást, valamint beszédgyakorlatot is vállal egy diplomás hölgy Dunaújvárosban, csütörtökön és szombaton. Díj: 1.000 Ft/óra. Érd.: (30) 211-9833 Takarítást vállalok. Érd.: (70) 2467450 Olasz anyanyelvű tanárt keresek a városban. Érd.: (20) 401-1190

TALÁLKOZÓ Magányosok Klubja minden szombaton 15-19 óráig, élő zenés-táncos összejövetellel az MMK 207-es termében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Érd.: (20) 949-4618

ÁLLAT Néma kacsák keltetéshez eladóak. Tojó 1.500 Ft/db, a gácsér 3 ezer Ft/ db. Érd.: (30) 511-3162

EGÉSZSÉG Ideális testsúlyát elérheti az egészséges táplálkozási módszeremmel, amely már 19 éve eredményesen működik. Ingyenes konzultáció. Érd.: (30) 374-1176

VEGYES 125 literes, fiókos mélyhűtő, vadonatúj kerekes szék erős kivitelben eladó. Ár megegyezés szerint. Érd.: (30) 213-4334 Eladó fehér, erezett, akasztós szekrénysor, bárszekrénnyel. 5 részes, jó állapotú, szinte mindenhez megy. Érd.: (20) 514-3498 Philips 6 in 1 faxgép eladó. Árban megegyezünk. Érd.: (20) 567-6807


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

APRÓHIRDETÉS

Életünk zenéi

Kövesse Dunaújváros legfrissebb híreit elsőkézből!

www.dunaujvaros.com

FM 102.9

Látogassanak meg minket ezen a felületen is: facebook.com/dunaujvaros.online

DUNAÚJVÁROS EGYETLEN KERESKEDELMI RÁDIÓJA! Vasárnap

Szombat 00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

10.00–12.00

Zamat (Kis Kata)

12.00–17.00

Magic Boksz (Kunos Ferenc)

17.00–18.00

Sportmagazin (Kunos Ferenc)

06.00–10.00

Rádió 24 reggel (Hagymási Melinda)

10.00–11.00

Mrs. Rádió 24 (Kovács Léna)

11.00–14.00

Rádió 24 hétvége (Hagymási Melinda)

14.00–19.00

Duna Korzó (Kunos Ferenc)

Dunaújvárosi Krónika (közélet, kultúra, sport)

hétfőtől péntekig 7.30, 8.30, 9.30, 11.30, 13.30, 16.30, 18.30 és 22.30 órakor. Hétfőtől péntekig 00.00–05.00

Rádió 24 éjszaka

05.00–06.00

Magyar óra (100% magyar zene)

06.00–10.00

Duna Café (Kunos Ferenc)

10.00–14.00

Meló FM (Kis Kata)

14.00–19.00

Duna City (Molnár Balázs)

19.00–22.00

Rádió 24 Este sok zenével, sztárportréval

Eladó hajvágó, Digi Home német tv, riasztópisztoly tok, szélességjelző lámpa autóhoz és Volvo műszerfal kapcsoló. Érd.: (20) 514-3498 Zuhanykabin 30 cm magas tálcával, komplett gőztisztító és DVD lejátszó eladó. Érd.: (25) 410-202 vagy (30) 813-8790 Terménydaráló eladó. Ár: 25 ezer Ft. Megegyezünk. Érd.: (20) 577-0238 57 részes herendi Viktória kávés-teás étkészlet, meg a többi eladó. Érd.: (20) 577-0238 Eladó 2 db sárgaszínű, IKEA-s polcrendszer és szétnyitható, céges reklámtábla. Ár megegyezéssel. Érd.: (20) 395-5920 Libikóka újságpapír- és virágtartó eladó. Érd.: (20) 373-1466

Kiválóan működő hűtő 10 ezer Ftért eladó. Érd.: (30) 469-5106

Felújított, 5,5 lóerős Honda 6-os kapálógép, szintén felújított, benzines fűgyűjtős fűnyíró gép, valamint elektromos sövény nyíró kifogástalan állapotban eladó Dunaújvárosban. Érd.: (20) 933-8158 11 kg-os gázpalack eladó. Érd.: (70) 310-8298 Eladó új, WMF rozsdamentes acélból készült, 26 cm átmérőjű, jó állapotú kenyérkosár 8 ezer Ft-ért és Új Magyar Lexikon A-tól Z-ig, 6 db 7 ezer Ft-ért. Érd.: (70) 201-8903

GYÁSZHÍREK “Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” /Juhász Gyula/ Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy

Orha Béla

életének 87. évében örökre megpihent. Nyugodj békében Papikánk! Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. február 24-én 11:30kor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család

ÁLLÁS

Eladó egy Disney Mici mackó, laptop, magyar nyelvű Számok, betűk játék, amely elemmel működik. Ár: 3.000 Ft. Érd.: (30) 406-1095

A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya az alábbi állásokat kínálja (a február 16-i állapotnak megfelelően):

Eladó Logiko színes, fejlesztő csipeszes lapok, valamint Mini Panda és Panda Peti újságsorozat, gyerek laptop, rajzolós fejlesztő játékpad. Érd.: (30) 406-1095

Egyéb ügyfélkapcsolati foglalkozásúgazdasági területen szerzett tapasztalat előnyt jelent. Önéletrajzokat várnak a magoldtransz@gmail.com e-mail címre. Értékesítési vezető- Előnyt jelent MNB, PSZAF képzés, gazdasági területen szerzett tapasztalat. Önéletrajzokat várnak a magoldtransz@gmail.com e-mail címre. Újságárus- Jelentkezni lehet a (20) 3951733-as telefonszámon. Gépjárműszerelő segédmunkás- Előnyt jelent az autószerelői, karosszéria lakatos végzettség. Jelentkezni lehet telefonon a (30) 686-2210-es számon. Óra-ékszer és díszműáru eladó (ékszerbolti eladó). Eladói vagy üzletvezetői, pénztáros, óra-ékszer eladó, vagy ékszerbecsüs végzettséggel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyesen a Dózsa György út 46. szám alatt (Perfekt-Gold Kft.) Raktári kisegítő-segédmunkás. Kön�nyűgépkezelői végzettséggel rendelkezők fényképes szakmai önéletrajzát várják az euromix@invitel.hu e-mail címre. Előnyt jelent a targonca vezetői jogosítvány és a műszaki végzettség. Bolti eladó (Festék-vegyiáru eladó). Élelmiszer- és vegyiáru eladói végzettséggel, IT ismeretekkel, valamint B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező munkavállalók jelentkezését várják a (30) 968-3761es telefonszámon. Szabó-varró (bőr varrása). Olyan szakképzett varrónők jelentkezését várják, akik bőrt is tudnak varrni. Jelentkezni lehet önéletrajz küldésével a munkavedelem@sagi.co.hu e-mail címen. Műszakvezető elektrikus- Öt év gyakorlati idővel rendelkező elektrotechnikai technikus vagy gépésztechnikus végzettségű munkavállalók önéletrajzát várják a titkarsag@dho.hu e-mail címre. Hegesztő-lángvágó. Szakképzett, legalább két év gyakorlati idővel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyesen a foglalkoztatónál a Magyar út 108/1. szám alatt (volt laktanya, KOKO-FÖLDVÁRSZER). Szerkezetlakatos- Szakképzett, legalább két év gyakorlati idővel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyesen a foglalkoztatónál a Magyar út 108/1. szám alatt (volt laktanya, KOKO-FÖLDVÁRSZER). Dózerkezelő- homlokrakodó gép kezelő. B kategóriás jogosítvánnyal, felhasználói szintű számítógépes ismerettel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják a (30) 682-0518-as telefonszámon. Darus. Daruvezetői OKJ-s bizonyítvánnyal rendelkező munkavállalók jelentkezését várják a (30) 791-4356-os telefonszámon. Informatikus programozó. Szakirányú informatikai egyetem/ főiskola, angol nyelvtudás, „B” kategóriás jogosítvány, szakmai és hálózati ismeretek megléte szükséges. Az önéletrajzokat a hr@bodyfashion.hu e-mail címre várják.

Eladó olcsón kismamanadrág, ágy rácsvédő, bundazsák, női bunda, mp4 lejátszó, Philips Avent cumisüveg, női karórák, Ray-Ban női napszemüveg és ruhacsomag. Érd.: (30) 584-1764 Eladó kétfunkciós babakocsi, pihenőszék újszerű állapotban, folt mentes. Ingyenes házhozszállítás. Érd.: (20) 975-1831 127 cm átmérőjű, Samsung plazma TV hibátlan képpel, újszerű állapotban eladó. Iá: 130 ezer Ft. Érd.: (30) 436-6444

Eladó egy kifogástalan állapotú, „Ardo” típusú, olasz, hatfiókos fagyasztószekrény kedvező áron, megegyezéssel. Valamint egy pár 38-as, magas szárú, cipzáras, fekete, spanyol gyártmányú, alig használt női csizma. Érd.: (30) 307-2388

15

Szobai szekrénysor, ágy ágyráccsal, Dormeo habos matraccal kifogástalan állapotban, kedvező áron eladó. Érd.: (20) 933-8158 Opel Kadett E visszapillantó tükör olcsón eladó. Érd.: (20) 966-0649 Bioptron állványos, fényterápiás lámpa eladó. Érd.: (25) 787-059 Jó állapotban lévő 54-56-os öltöny és bőrkabát eladó. Érd.: (25) 787-059 Női téli átmeneti bőr- és szövetkabátok, dzsekik, 39-es csizma, női táska, retikül eladó. Egyben, minimum 10 db. Ár: 500/db. Érd. (70) 274-0636 Eladó kicsiknek, nagyoknak sokféle társas és ügyességi játék, valamint mesekönyv. Érdemes megnézni, sok jó dolgot találsz. Érd.: (30) 784-1230 Indesit mosó-szárítógép, Bosch olajsütő, valamint szinte új, 38-as, női, fekete szövet- és bőrkabát eladó. Érd.: (30) 993-4287 Eladó új, két főzőlapos rezsó, 5 literes elektromos vízmelegítő, szépirodalmi könyvek és gyűjtőknek régi, de újszerű bakelitlemezek lemezjátszóval. Érd.: (25) 743-086 Eladó új, szobai légcserélő készülék, Elekthermax grillsütő, 38-as női téli csizma, pulóver és kabát. Érd.: (25) 401-361 Eladó új dohányzóasztal 2 db új puffal, selyemernyős állólámpa, vajszínű, bőr masszázsfotel lábtartóval. Érd.: (25) 743-038 Eladó Fagor felül fagyasztós, kombinált hűtő szép állapotban. 130 literes a hűtőrész, 40 literes a fagyasztórész. Érd.: (30) 541-5526

Tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr. „C1” tehergépkocsi (7,5 tonnáig) vezetői engedéllyel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják a (30) 901-39-46-os telefonszámon. Lépcsőházi takarító- Jelentkezni lehet a (30) 277-3255-ös telefonszámon. Bolti eladó- ékszerboltba. Szakképzett, eladói végzettséggel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják személyesen az üzletben: Piac tér III. Szolgáltatóház (Zálogház-ékszerüzlet) Büntetés-végrehajtási őr. Szükséges: egészségügyi, fizikai, pszichológiai alkalmasság, kifogástalan életvitel-vizsgálatnak való megfelelés. Jelentkezni lehet telefonon a (25) 531-116-os számon (Németh Lászlóné bv. főtörzszászlós) Egyéb járművezető és kapcsolódó foglalkozású. „E”, személygépkocsi, kistehergépkocsi, valamint „D” autóbusz vezetői engedéllyel rendelkező munkavállalók jelentkezését várják a (25) 531-116-os számon (Németh Lászlóné bv. főtörzszászlós) Pultos- vendéglátó eladói végzettséggel rendelkezők önéletrajzát várják az mdedecsik@gmail.com címre. Forgácsoló-esztergályos. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják személyesen a foglalkoztatónál: Budai Nagy Antal út 25. (Jakab Gépműhely Kft.) Kertészeti kisegítő (napszámos). Növények ismerete előnyt jelent. Jelentkezni lehet a gava@florapack.hu e-mail címen vagy a (30) 9576-088-as telefonszámon. Intézményi takarító és kisegítő. Megváltozott munkaképességű munkavállalók jelentkezését várják. Önéletrajzokat a banasz.erika@kemiker.hu e-mail címre lehet küldeni. Ács. Speciális követelmény: magasban végzett munka. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Segédmunkás. Jelentkezni lehet a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Festő és mázoló. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@gmail.com e-mail címen. Kőműves. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a bergerindustrie@ gmail.com e-mail címen. Hegesztő-lángvágó. Lángvágó vizsga, tűzvédelmi szakvizsga szükséges. Szakképzett munkavállalók jelentkezését várják a (30) 505-8448-as telefonszámon (Devecseri Tamás). Mérlegkezelő. Érettségi és számítógépkezelői ismeret szükséges. Folyamatos váltóműszak. Jelentkezni lehet a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc). Vagontakarító. Jelentkezni lehet a (30) 791-4356-os telefonszámon (Csizmadia Ferenc). További állásajánlatok tekinthetők meg a www.munka.hu és a vmp.munka.hu internetes oldalon. Részletes tájékoztatással, bővebb információval a Dunaújvárosi Kirendeltség munkatársai szolgálnak (Gagarin tér 1/A.).


KIKAPCSOLÓ 162 KÖZÉLET

2017. FEBRUÁR 17.

Érvényes: 2017.02.17-02.23-ig

HOROSZKÓP Ha kapcsolataiban emelt szintre kíván lépni, nagyobb áldozatot kell hoznia. Kiegészítésként mélyebbre kellene hatolni érzelmeiben és ott megnyitni az önfeladás kapuját. Ez nem kis feladat. Minél mélyebb szintekre lép saját érzelemvilágában, annál magasabb minőségben élvezheti kialakuló kapcsolatai jótékony hatását. Egy lázadó bújt önbe ezekben a BIKA (04.21. - 05.20.) napokban, hogy egy csöppet megfricskázza komoly emberek ábrázatát magára öltő környezetét. Közben jót is mulathat az egészen, mintha egy filmet nézne az élet karikatúrájáról. Újító művészhajlamait engedje szabadon szárnyalni, merjen előítéletektől mentesen kóstolni az életbe, de legyen óvatos, ne tegye magát nevetség tárgyává. Nem ez lesz az év legjobb hete. IKREK (05.21. - 06.21.) A hét közepétől egyre kuszább, ködösebb napok köszöntenek be. Ekkor nagyon fontos lesz, hogy megőrizze és betartsa az erkölcsi szabályokat! Véletlenül se keveredjen bele méltatlan helyzetekbe! Döntései előtt most kivételesen kérjen tanácsot, és ne bízza a véletlenre, mert a szerencse most csak a józan döntéshozatalt segíti. A héten egészen különleges segíRÁK (06.22-07.22) tői lesznek. Messziről előrenyúló karok támogatják, életeken átnyúló finom érintések biztosítják haladását, eloszlatva félelmeit. Az egész környezete, otthonában és munkahelyén is az ön segítségére lesz. A kedd újítással hozza el személyre szabott különleges ajándékát, mely optimista kilátásokkal gazdagítja. Ezen a héten magára ölti hűvös OROSZLÁN (07. 23. - 08 23.) palástját és kicsit elkülönülve, távol állva a hívektől, a magaslatról fogadja az uradalmát érintő híreket. Egyedülléttel küzd a közösségi élet forgatagában. Szívesen van jelen a nyüzsgésben, de meghúzza a határokat. Ez az állapot nem tart sokáig, de próbálja megtalálni az arany középutat és ott is maradni… Hét eleji várakozó időszaknak a SZŰZ (08.24. - 09.23.) hét második fele vet véget a maga mélyvizével. A folyamatosan kavargó víz, mely igen változatos élethelyzeteket eredményez. Hol az aktív erejére, hol a passzív megfigyelésére lesz szükség az örvénylő áradatban. Ha partner nélkül él, most lehet, hogy találkozik valakivel, aki megfelelőnek bizonyul.

KOS

(03.21. -04.20.)

Rovatunkban az elmúlt hét újszülött babáiról olvashatnak. Az apróságok adatait, a gólyahíreket a Szent Pantaleon Kórház–Rendelőintézet szolgáltatja, a Szülészet-nőgyógyászati Összevont Osztályán született gyermekekről.

GÓLYAHÍREK

Baba neve

Születése napja

Születési adatok

Jancsovics Botond

2017.02.07.

4100 g/ 59 cm

Mohai Nikolett és Jancsovics Zsolt

Szülei

Gertner Viktória

2017.02.07.

4250 g/ 56 cm

Németh Melinda Katalin és Gertner Sándor

Czirkó Bella Esztella

2017.02.07.

2750 g/ 48 cm

Kovács Éva és Czirkó Gábor

Tóth Martin Marcell

2017.02.09.

5000 g/ 60 cm

Bendula Szabina és Tóth Gergő

Hegedűs Norina Dóra

2017.02.11.

3120 g/ 53 cm

Bozsó Zsanett és Hegedűs Zoltán

A héten ösztönös megérzéseire hallgatva előbbre juthat, mint az értelem után kutakodva. Amint rábízza magát sugallataira, és aszerint cselekszik, nem mulasztva el a pillanatnyi lehetőséget, élvezni fogja az önmagába vetett bizalmával megalapozott cselekedeteinek áldásos hatását. Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben sikert, sikerre halmozhat. Kivételes segítő oltalom alatt áll SKORPIÓ (10.24. - 11.22.) a héten, mint eddig is. Bizonyára nagy tervei lehetnek, ha ilyen grandiózus csapat veszi körbe és méltán ki is érdemelte. A harmónia, a család érdekében tett áldozatkész erőfeszítéseit bőséggel megjutalmazzák. Jócskán tennie is kellett a siker érdekében az elmúlt időszakban, melyet továbbra is szükséges folytatnia.

MÉRLEG (09.24-10.23.)

A héten többen is megpróbálják eltéríteni egy berögzült véleményétől. Ők valószínűleg különböző helyről érkeznek, mégis mindegyikük ugyanazt a furcsamód hasonló gondolkodást képviselik. Az egyik az értelmén, a másik a lelkén, érzelmein keresztül igyekszik önt kizökkenteni. Ne bánja, mert ön mellett szólnak érveik. A békesség mindennél többet ér.

NYILAS

(11.23. - 12.21.)

A beteljesülésre vágyódóknak minden esélye meglesz, hogy beengedjék életükbe a szerencsét. Jobban fel kell vállalniuk önmagukat, meg kell mutatnia különleges képességeiket. Tudatosan keressék azon helyzeteket, ahol lehetősége nyílik önmaguk kiteljesítésére. Egyedi megnyilvánulásaik nem maradnak válasz nélkül. Könnyed és nagyvonalú. Ez csak VÍZÖNTŐ (01.21. - 02.20.) látszat, csak egy felvett szerep, mely egyáltalán nem áll jól Önnek. Idegenül érzi magát egy idegen területen. Biztonságérzete egy időre halványabban pislákol. Most már szívesen öltene magára láthatatlanná tevő köpenyt. Érzékenységét is legszívesebben elzárná az idegen pillantások elől. Védettségi igénye erőteljesebben jelentkezik.

BAK

(12.22. - 01.20.)

Ön kivételes egyensúlyt képes teremteni a héten. Képes magában szintézist teremteni a szerepcserékkel tarkított világ ellenére, ahol legtöbben keresik a helyüket, vagyis igazából csak helyezkednek. Nehezen tűri, ha Önre kényszerítenek olyan dolgokat, melyekhez egyáltalán nem fűlik a foga. Néha azért bevállalhatna egy-két ilyen munkát is.

HALAK (02.21. - 03 20.)

MI SEGÍTÜNK VALÓRA VÁLTANI ÁLMAIT!

-40% -30 -25% -50%

Születésnapi zsúr, dohányzásról leszokás, színház-, mozijegy,étel, fodrász, kozmetikus

30-40-50%-os kedvezménnyel

dunaújvárosi vállalkozóktól a www.dunakupon.hu webáruházban.

www.dunakupon.hu

MAGAZIN

- programok - kultúra - sport - szabadidő

Telefon: 06 (30) 992-9400

Lapunkat már a világhálón is olvashatják! KÖZÉLETIHETILAP

www.issuu.com/ dunaujvaroshetilap

Felelős kiadó: Crossborder Film Kft. Főszerkesztő: Molnár Emese Szerkesztőség: Dunaújváros, Kallós Dezső u. 1/c. Médiacentrum Telefon: 06 (70) 601-4566, 06 (25) 551-683 E-mail: szerkesztoseg@media-haz.hu Levelezési cím: Dunaújváros, Kenyérgyári út 1. Példányszám: 22.500 Nyomdai előállítás: Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., Veszprém ISSN 2063-5109


DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA 

KIKAPCSOLÓ

17

Játsszon velünk mozijegyekért!

Egészségügy

Köszönjük a rengeteg megfejtést, amelyet előző játékunk felhívására küldtek. A kétszemélyre szóló mozijegyet nyerték: Csömöri Henriett és Polgár Attila (az átvétel módjáról e-mailben értesítjük őket). A játék folytatódik a Dózsa Mozicentrum jóvoltából újabb két darab kétszemélyes mozijegyért! Küldjék el címünkre az itt látható rejtvény megfejtését február 23-ig (email: szerkesztoseg@media-haz.hu vagy levelezési címünk: Kenyérgyári út 1.)

Gyógyszertári ügyelet Február 17.: Munkácsy Gyógyszertár (Táncsics M.u. 6/b.) Február 18.: Zöldkereszt Gyógyszertár (Táncsics M. u. 6/B) Február 19.: Római Patika (Váci u. 8.) Február 20.: Piaci Gyógyszertár (Szórád M. út 6/A) Február 21.: Vasmű úti Őspatika (Vasmű út 33/A) Február 22.: Tesco-Patika Plusz Gyógyszertár (Aranyvölgyi út 6. Tesco) Február 23.: Béke Gyógyszertár (Béke körút 1. Interspar) Február 24.: Szent Pantaleon Gyógyszertár (Vasmű út 10.) Február 25.: Medicina Gyógyszertár (Hajnal u. 4.) Február 26.: Római Patika (Váci u. 8.) Február 27.: Kígyó Gyógyszertár (Dózsa Gy. út 2/A) Fogorvosi ügyelet Február 18.: Vasmű út 10. (25/550-415) Február 19.: Vasmű út 10. (25/550-418) Az ügyelet ideje 7:0013:00 óráig tart a helyszínen megjelölt időpontokban. A fogászati ügyeleti beosztás az ügyeletet ellátó fogorvosok egymás közötti cseréje miatt módosulhat, de legfeljebb az ellátás helyszínében lehet változás, az ügyelet a jelzett időpontban minden esetben ellátja a pácienseket. A fogtechnikai ügyelet ünnepnapon egész nap, hétvégeken péntek 12 órától hétfőn 8 óráig a Rákóczi u. 24/A címen, és a 25/ 285-660 telefonszámon érhető el.


18

Ajánló

2017. február 17.

Dunaújvárosi programajánló

Kollégánk ajánlja A pofon egyszerű....

A Besenyő család is tiszteletét teszi

Én tuti megnézem

...avagy egy szerencsés néző viszontagságai. Egy újabb vidám estére várja az abszurd humor kedvelőit a L’art pour L’art társulat február 18-án 19 órakor a Bartók színházban. DolákSaly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt és Szászi Móni legújabb önálló estjén hallhatunk Csajkovszkij b-moll zongoraversenyéről, újra találkozhatunk Pandacsöki Boborjánnal vagy Naftalin Ernő ötletológussal, de a Besenyő család is tiszteletét teszi, akik a szerelmi civódásról elmélkednek majd. Az estet egy fergeteges finálédal zárja a párizsi Moulin Rouge revütáncosainak közreműködésével.

A Dózsa Mozicentrum műsora Az egészség ellenszere színes, magyarul beszélő, amerikai horror Február 17-19.: 16:00 Február 20-22.: 20:15 Arany színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm Február 17-19.: 18:00 Pofoncsata színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték Február 17-22.: 18:30 és 20:00

Lego Batman - A film színes, magyarul beszélő, ame­ rikai családi animációs film Február 17-22.: 16:15

Fotós vetítés Daróczi Csaba, a 2016-os év természet fotósának vetítéssel egybekötött előadása 17 órakor az MMK-ban.

Voice Club Az MMK zenés programsorozatának következő estje, amelyen fellép az AdDig zenekar, a Karolina Road és Gyánó Huba.

Február 24. péntek

Világgá mentem Irodalmi előadás 10 órakor a Bartók színház stúdiótermében.

Február 18. szombat

Wass Albert felolvasás Ismét megrendezik a maratoni felolvasást Wass Albert műveiből. A kulturális rendezvény 10-19 óra között lesz a református templomban. A pofon egyszerű Avagy egy szerencsés néző viszontagságai. A L’art pour l’art Társulat előadása 19 órakor a Bartók színházban.

A sötét ötven árnyalata színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma Február 17-19.: 20:15 Február 20-22.: 16:00, 18:00 Egy kutya négy élete színes, magyarul beszélő, amerikai családi kalandfilm Február 18-19.: 14:00

Február 17. péntek

Február 20. hétfő

Világgá mentem Irodalmi előadás 10-kor és 14:30-kor a Bartók színház stúdiótermében.

Balerina színes, magyarul beszélő,francia-kanadai családi animációs film Február 19.: 10:00

Eladná lakását vagy autóját? Kiadná ingatlanját? Megválna felesleges tárgyaitól? Elajándékozná kisállatát? Elújságolná örömhírét? Vagy osztozna másokkal a gyászban? *A felhívás kizárólag lakossági apróhirdetésekre vonatkozik!

Február 21. kedd

Útirajzok Csadi Zoltán előadása Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez című művéből 19 órakor a Bartók színházban.

Február 22. szerda

Kármen Táncjáték 15 órakor a Bartók színházban.

Útirajzok Csadi Zoltán előadása Petőfi Sándor Úti levelek Kerényi Frigyeshez című művéből 19 órakor a Bartók színházban. Nótaest Madarász Katalin nótaestje 18 órakor az MMK-ban.

Kérjük nyomtatott nagy betűkkel töltsék ki a szelvényt! Apróhirdetését feladhatja a szelvény kitöltésével, amelyet a Tourinform irodában (Dunaújváros, Vasmű út 10/A) adhat le, vagy elektronikus úton a marketing@media-haz.hu e-mail címen (max. 140 karakterig). A hirdetések közlésére korlátozott hely áll rendelkezésre, megjelentetésük beérkezés sorrendjében történik. Az apróhirdetések valódiságáért, tartalmáért nem vállalunk felelősséget!

Február 23. csütörtök

Hepp!!! Cirkuszi bohócjáték 10 órakor a Bartók színház stúdiótermében.

Müller Péter előadása Aranyfonál – a lélek halhatatlansága. Müller Péter író előadása 18 órakor a Dózsa moziban. Open Mic Koncertek 18 órától az MMK-ban. Fellép: Karolina Road, Barkóczi Gyula, Gyánó Huba, Koczkás Kapcza, TataMinek, Wolves ont he moon.

Február 25. szombat

A királykisasszony, akinek nem volt birodalma Tárgyjáték, animációs játék 15 órakor a Bartók színház stúdiótermében. Activity parti 15 órától társasjáték az MMK-ban. Várják a 2-4 fős csapatok jelentkezését. A kaméliás hölgy Romantikus játék 19 órakor a Bartók színházban.

Február 26. vasárnap

Vásár Országos kirakodóvásár 6-12 óra között a Papírgyári út 3. szám alatt.

Február 27. hétfő

Írisz versszínpad Verses teadélután 17 órától az MMK-ban.

Március 3. péntek

Nagy retro filmes vetélkedő 16:30-tól az MMK színháztermében. Négyfős csapatok jelentkezését várják az MMK-ban.

Március 8. szerda

Bagdi Bella Önfejlesztő, motivációs koncert 18 órakor az MMKban. Jegyek kaphatók a helyi Tourinform irodában. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják!


közélet

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

19

Visszatért szülővárosába dr. Boda Viktória

Egészségügyi családból származik Új szájsebész dolgozik a Szent Pantaleon Kórházban. Dr. Boda Viktória Székesfehérvárról érkezett vissza szülővárosába.

hogy ennek a pályának hamar látszik az eredménye, mert ha betömök egy fogat, akkor az azonnal jó lesz. Mint ahogy szinte minden, ez a szakma is sokat vál-

ezek kombinációja csodákra képes! A doktornő szép családdal büszkélkedhet. – Három gyermekem van, közülük kettő ajándék-

Gyakran egyedi tervezésű gépeket tervez és készít. Az én hobbim a sport maradt. Az úszás örök szerelem. A barátainkkal részt szoktam venni 12 és 24 órás verse-

Ultra Trail Hungary nevezetű futáson, amelyen féltávon indultam, ez 56 kilométer volt. A résztvevők között szúrtam ki Kubovics Árpit, a helyi

Szóládi Zoltán Mint azt elmesélte nekünk, nem volt kérdés számára az egészségügyi pálya, hiszen édesanyja fogorvosi asszisztensként dolgozott, édesapja mentős, az ő testvére pedig gyermekorvos volt. – Nyolc éves voltam, amikor Nagyvenyimre költöztünk a városból. Jómagam Dunaújvárosban születtem, és a Vasváriba jártam általános iskolába. A középiskolát már Pécsett kezdtem el, a Kodály Zoltán Gimnáziumban olasz-magyar két tanítási nyelvű tagozaton, amely képzés akkoriban bontogatta szárnyait. Persze, a Vasváriban én is sportoltam, nyolc évig úsztam versenyszerűen. Ez az iskola nagyon jó alapnak bizonyult, mind a sport, mind a tanulás terén. Aztán Pécsről a fővárosba vitt az utam, és pár év múlva a Hajnal Imre Egészségtudományi Főiskolán végeztem védőnőként. Ám az utolsó évben már tudtam, hogy nem leszek védőnő, mert Dunaújvárosba jártam gyakorlatra és a mentorom, Szendrődi Évike, olyan szenzációs volt, hogy tudtam, nem léphetek a nyomába. Úgy gondoltam, hogy ha olyan jó nem lehetek, mint ő, akkor nincs értelme ezt csinálni. A gyógyítás iránti vágy maradt, és elhatároztam, hogy fogorvos leszek. Közben megszületett a kislányom is, Boglárka, aki immár 19 éves lesz. Vonzott,

Dr. Boda Viktória először védőnőként végzett, és ezután tanulta ki a fogorvosi hivatást

tozott az elmúlt évek alatt. Manapság dentoalveoláris és maxillofacialis szájsebészet létezik. Az előbbi a szájon belüli, utóbbi az egész fejen végzett beavatkozásokért felel. Hasonló szakmák, más kompetenciaszintekkel. Viktória elmesélte azt is, hogy újabb szakvizsgák végezhetők, de nélkülük is lehet szakmailag fejlődni. A technika, a technológia folyamatosan fejlődik. Léteznek ma már olyan speciális anyagok is, amivel szinte mindenkit lehetne kezelni, de még az önköltségi árat sem tudnánk kifizetni. – Ami viszont nem kerül pénzbe, az a rendszeres kontroll és a fogmosás, mert

ba kapott gyermek – mondta mosolyogva. – A két nagyobbik fiút a párom hozta a kapcsolatunkba. Ők már elvégezték az egyetemet és dolgoznak. A nagyobbik fiam Balázs, épületgépész. A kisebbik Gergő, neki született most kisfia, akit nagyon-nagyon szeretünk. Gergő egyébként informatikus, és mindannyian az ifjú fiatalok életét élik. A lányunk, Bogi egyetemista, biomérnöknek készül. A párom Pötör Zoltán civilben gépészmérnök. Ő is kissé őrült, a 10-szeres Ironmant is megcsinálta. Csodálom, ahogyan átlátja a tervrajzok tengerén, hogy az egyik csavar a másik mellett hogyan kerül a helyére.

nyeken, de az Acélszív triatlon klubnak is a tagja voltam. Emellett a helyben újra szerveződő triatlon életébe is megpróbálok bekapcsolódni. Tavaly a kórháznak is volt egy triatlon csapata, amely az Aquarius féltávú triatlon versenyen indult Szabó Zoltán doktorral és dr. Németh Zoltánnal, az intenzívről. Szabó doktor futott, Németh doktor kerékpározott, én pedig úsztam és a harmadik helyen végeztünk. Célok és tervek akadnak még bőven. – A férjem a háromszoros Ironmanre készül, én pedig a féltávú triatlonon szeretnék egyéniben elindulni. Tavaly voltam az

Fotó: Ónodi Zoltán

mentős kollégát. Vannak titkos összefüggések tehát a kórházon belül. – mosolyog sejtelmesen Viktória. – Egyébként, ha tehetem, akkor a Duna-parton, vagy a Nagyvenyim – Baracs távon szoktam még edzeni. Olykor tai-chi edzésekre is elmegyek, de erre már valóban ritkán van időm. Otthon pedig szívesen főzőcskézek és szívesen eszem is. Nagyon kedveljükaz apukám házi söreit kóstolgatni, amiket saját maga készít, a saját maga által vásárolt komlóból és malátából. Imádunk színházba is járni, mind a helyibe, mind Pestre. De több idő kellene, hiszen abból sosem elég.


20

sport

2017. február 17.

Négy kiválóság a hazai versenyen A Dunaújvárosi Sport­csarnok kistermében ren­dezték meg múlt pénteken az Újvárosi Amatőr Tol­laslabda Bajnokság februári fordulóját. A végig kiváló hangulatú megméretésen ezúttal huszonhét versenyző küzdhetett meg egymással „A”, „B”, „C”, és „D” kategóriában, és mint azt a szervező Da­ nubius KSE tájékoztatójából megtudtuk, a csatározások után Rostási Tibor, Szekeres Krisztián, Vagyóczki Roland, valamint Nagy Noel örülhetett a végső győzelemnek.

Sportajánló Február 18. szombat Labdarúgás 9-től Bozsik program U11-es és U13as csapatok mérkőzése (Arany iskola tornaterme). Labdarúgás 17-kor NB III-as mérkőzés DPASE–Mórahalom VSE (Dunaújváros). Kézilabda 18-kor bajnoki mérkőzés DKKA- MTK (Dunaújváros) Február 20. hétfő Jégkorong 18-kor MOL Liga rájátszás 4. mérkőzés DAB-UTE (Dunaújváros). Futsal 19-kor NB I-es mérkőzés Dunaferr DUE Renalpin FC–Göcsej SK (Dunaújváros). Február 21. kedd Röplabda 18-kor NB I-es rájátszás 2. mérkőzés Dunaferr SE–Szolnok (Dunaújváros). Február 22. szerda Kosárlabda 19-kor NB II-es mérkőzés Dunaújváros–Szombathely (Dunaújváros, egyetemi csarnok). Február 24. péntek Jégkorong 18-kor MOL Liga rájátszás 6. mérkőzés (amennyiben szükséges) DAB-UTE (Dunaújváros) Február 25. szombat Labdarúgás 9-től Bozsik program U10-es és U13as csapatok mérkőzése (Dunaújváros, Arany iskola tornaterme).

Diákolimpia

Tervezés

Seregélyesen rendezték meg hétvégén a tollaslabdázók megyei diákolimpiai döntőjét, melyen a Danubius KSE tizenhét versenyzője mérette meg magát. Fiataljaink ezúttal is alaposan kitettek magukért, hiszen a népes mezőnyben négy első, kettő második, valamint hat harmadik helyezést szereztek. Összesen tizenketten jutottak tovább, s vehetnek részt a március 24-26. között sorra kerülő kiskunfélegyházi országos fináléban, ahol a remények szerint újabb szép eredményekkel örvendeztetik meg az értük szorítókat.

Rendszeresen találkozik Cserna Gábor polgármester a városi intézmények, szervezetek vezetőivel, és egyeztet az aktuális kérdéskörökről, a közeljövő terveiről. Így került sor arra az egyeztetésre is, amelynek során a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia vezetését, Szemenyei István ügyvezetőt és Radulovics Bojana szakmai igazgatót fogadta a Városházán, akikkel az akadémia terveiről is beszéltek.

Meccsek a neten

Nemzeti Kupa

A dunaújvárosi csapatok mérkőzéseiről szóló tudósításokat a www. dunaujvaros.com oldalon, a Dunaújváros On­­­line felületén, már a meccs napján megtalálhatják olvasóink.

Harmadik alkalommal rendezi meg a Dunaújvárosi Labda­ rúgó Szövetség a Nem­ zeti Foci Kupát. A március 15-i kispályás tornára tizenhat csapat nevezését fogadják el.

A bajnokság élén a fiatalok A DFVE vízilabdázóinak junior együttese 21-15-re nyert a Tatabányai Vízmű SE otthonában lejátszott bajnoki mérkőzésen. Az ifik összecsapása az előzetesen elvártak szerint kezdődött, hiszen a dunaújvárosi fiatalok már az első negyedben ötgólos előnyre tettek szert, s ugyan a második felvonásban csökkent a figyelem, s három találatot ledolgozott hátrányából a házigazda, így is 10-8-as előn�nyel vonulhatott a nagyszünetre együttesünk. A fordulás után újra magára talált a DFVE, mely egy 5-1-es etappal döntötte el végleg a mérkőzést, s bár az utolsó negyedre elsősorban védekezésben engedett ki, végül magabiztos, 21-15-ös győzelmet aratva állt a bajnokság élére úgy, hogy két mérkőzéssel többet játszott a nagy rivális UVSE-nél.

Bronzérem Az év első felnőtt válogató versenyét rendezték meg Budapesten a kötött- és szabadfogású birkózók számára. A Dunaferr SE versenyzője, Kardos Róbert a 61 kilogrammos súlycsoportban nagykani-

zsai ellenfelét pontozással legyőzte, ám a döntőbe jutásért alulmaradt a későbbi győztessel szemben. A bronzmérkőzésen 10-0ás győzelmet aratott, így végül a dobogó harmadik fokára állhatott.


sport

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

21

Mindkét mérkőzésen győzedelmeskedett a Kohász

A Magyar Kupa legjobb négy csapata között A bajnokságban és a Magyar Kupa küzdelmeiben is győzedelmeskedett a Mosonmagyaróvár ellen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata. Szentimrey Tamás A Mosonmagyaróvár elleni hazai mérkőzéssel folytatta a bajnokság küzdelmeit múlt szombaton a DKKA, mely nem is kezdte rosszul a találkozót, hiszen az ötödik percben már három góllal vezetett. A remélt jó folytatás azonban elmaradt, mert a mieink játékába nagyon sok hiba csúszott, sem a támadások, sem a védekezés nem működött úgy, ahogy azt reméltük. A lelkes vendégek egy ideig tartották is a lépést a Kohásszal, sőt, a második félidő elején a veze-

Fotó: Ónodi Zoltán

A bajnokságban kettő, a kupában már 9 góllal dobtak többek a mosonmagyaróváriaktól

tést is átvették. Együttesünk csak az 50. percben érte utol ellenfelét, ám az utolsó tíz percet nagyon megnyomta a DKKA, mely feljavuló játékával végül 27-25-ös sikert aratott, amivel feljött a tabella negyedik helyére. Szerdán este Moson­ szolnokon lépett pályára a Magyar Kupa negyeddöntőjében együttesünk. Ezúttal sokkal jobban koncentráltak a dunaújvárosiak, és az első félidő derekán már 12-6-ra is vezettek. Ekkor jött egy kisebb holtpont a mieink játékában, aminek köszönhetően a hazaiak feljöttek háromra, ám izgulnia így sem kellett a DKKA drukkereinek, mert a második félidőben hatalmas fölényben játszott a Kohász, és végül 31-20-as győzelmet aratva jutott a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé.

Tíz csapat vett részt a hagyományos kispályás tornán

Rozé Fröccsös farsangi futball kupa A VI. Farsang Kupa végeredménye: 1. Rozé Fröccs, 2. SZP-Asztalos-XXL, 3. Kemi-Ker Mirage, 4. Steelworkers. Különdíjak: Legjobb játékos: Bartók S. Barnabás (Rozé Fröccs). Legjobb kapus: Katona Milán (SZP-Asztalos). Gólkirály: Oroszi Krisztián.

A Rozé Fröccs együttesének szoros sikerével ért véget az Arany iskolában megrendezett VI. Farsang Kupa. Spigott Tíz együttes részvételével rendezték meg múlt szombaton az Arany iskola tornatermében a VI. Farsang Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó tornát. Az önkormányzat támogatását is bíró megméretésen két ötös csoportra osztották a szervezők az induló együtteseket, melyek reggel nyolc órától a csoportmérkőzésekkel kezdték meg a viadal

Fotó: Sándor Judit

Az Arany iskola tornaterme adott otthont a kupának

első körének küzdelmeit. A körmérkőzéses rendszerű csatából a csoportok első négy helyezettje jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntőkből a két csoportgyőztes, a Rozé Fröccs és az SZP-Asztalos gárdája sima továbbjutásnak örülhetett, és rajtuk kívül a Kemi-Ker Mirage és a Steelworkers gárdái biztosították helyüket a legjobb négy között. A döntőbe ju-

tásért lejátszott találkozókon sem hibáztak az esélyesek, így a fináléban a Rozé Fröccs és az SZP-Asztalos együttesei küzdhettek meg egymással az aranyéremért. A helyosztók kivétel nélkül nagy csatát hoztak, mivel a bronzmec�csen a Kemi-Ker Mirage 2-1re nyert a Steelworkers ellen, míg a döntő csak büntetőlövésekkel dőlt el a Rozé Fröccs javára (3-2), így idén ők örülhettek a Farsang Kupa megnyerésének.


22

sport

Tartalékosan Három összecsapást rendeztek volna hétfőn a városi futsal bajnokság rájátszásának utolsó fordulójában, ám ezekből végül csak egy alkalommal léptek pályára a csapatok. Az Asztalos Gumiszerviz, valamint a Papa SE gárdája ugyanis a sérülések és betegségek miatt egyaránt nem tudott kiállni a sorozat utolsó meccsére, így a szabályok szerint ellenfeleik, a Zéró Tolerancia, illetve a Siker Ablak gazdagodtak a találkozók három pontjával, egyaránt 5-0-s gólkülönbséggel. A Kan-Ászok és a Kulcsi SE csapatai nagyon kiélezett csatát vívtak egymással. A kiegyenlített küzdelem végül 7-7-es döntetlennel ért véget, ami egyben azt is jelentette, hogy előbbi a hetedik helyen fejezte be az alsóházi rájátszást, míg utóbbi a harmadik, vagy a negyedik helyen zár majd a végelszámolásnál.

2017. február 17.

Csak a címvédővel nem bírtak az egyetemisták

Nagy harcok, szép sikerek A Honvéd és a BVSC ellen simán nyert, a listavezető UVSE-től azonban kikapott a DUE-Maarsk Graphics női vízilabda csapata. Szentimrey Tamás A Honvéd elleni múlt hétvégi mérkőzésen az első félidő végén 7-4-re vezetett a Mihók-csapat. A térfélcsere után egy 5-1-es negyeddel döntötte el a meccset együttesünk, mely végül sima, 14-7-es győzemlet aratott. Kedden este már hazai környezetben volt jelenése vízilabdázóinknak, akik a nagy rivális, harmadik helyezett BVSC-t látták vendégül. Menczinger Katáék alaposan felkészültek vetélytársukból, elsősorban védelmük remekelt, hiszen az első két negyedben mindössze négy gólt engedélyeztek ellenfelüknek úgy, hogy a túloldalon hét találatnak

Az UVSE ellen végig kőkemény csatát vívtak a dunaújvárosi vízilabdázók

örülhettek a hazai drukkerek. Együttesünk a folytatásban is uralta a játékot, így magabiztos, 11-6-os győzelemnek örülhetett. Egy nappal később az ország és a jelenlegi női vízilabdás mezőny egyik, ha nem a legjobb csapatát, az UVSE-t

fogadták szintén a Fabó Éva Sportuszodában. A bajnoki tabella első és második helyezettje ezúttal is kőkemény csatát vívott egymással, melyben hol a vendégek, hol a mieink álltak jobban, de egészen a mérkőzés hajrájáig megtippelni sem lehe-

Fotó: Sándor Judit

tett, hogy végül ki szerzi meg a három pontot. Ez végül a vendégeknek sikerült, akik 8-7-es dunaújvárosi vezetés után úgy szereztek négy gólt, hogy közben egyet sem kaptak, így végül 11-8-as vereséget szenvedett Mihók Attila együttese.

Négy nyert meccsig tart a párharc az UTE-val

Jól vették az első akadályt az Acélbikák Remek csapatjátékkal, Duschek parádés védéseivel, valamint Dansereau pazar góljával arattak 1-0s győzelmet Újpesten a DAB jégkorongozói. Spigott UTE–DAB 0-1 (0-0, 0-1, 0-0) Az Újpest otthonában kezdte meg szereplését a MOL Liga negyeddöntőjében kedden este a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapata. A találkozó első harmadában még komoly fölényben játszott a házigazda, amelyet

Fotó: Ónodi Zoltán

A csapat legkitartóbb drukkerei még a hétfői edzésen is bíztatták a dunaújvárosi hokisokat

két emberelőny is segített, de Duschek védéseivel őrizte a gól nélküli állást együttesünk. A második felvonásban többet próbálkozott a DAB is, mely a 34. percben Dansereau remek góljával a vezetést is megszerezte. A folytatásban igyekeztek a házigazdák, de a dunaújvárosi védelem remekül állt a lábán, nem engedték kapuba találni a vendéglátókat, így 1-0-s győzelmet aratva kerültek előnybe a négy nyert meccsig tartó párharcban. A második mérkőzésre lapzártánk után, csütörtökön este került sor.


sport

DUNAÚJVÁROS KÖZÉLETI HETILAPJA

23

Két és fél millió forintból felújítják a Dózsa iskola tornatermét

Röplabda akadémia lesz Dunaújvárosban Minden korosztályban nagyszerűen helyt álltak a Dunaferr SE röplabdázói – így értékelte a szakosztály az elmúlt időszak teljesítményét. Szárszó Lajos A Dunaferr SE röplabda szakosztályának vezetése sajtótájékoztató keretében számolt be az elmúlt időszak eredményeiről és a jövőbeni tervekről. A tájékoztatón jelen volt Vass Zoltán, a Dunaferr SE elnökségi tagja, szakosztályelnöke, Engyel László, a Magyar Röplabda Szövetség elnökségi tagja, a röplabdacsapat szakosztályvezetője, Tomanóczy Tibor vezetőedző, Tóth Györgyné, a Dózsa iskola igazgatója, valamint a csapat két játékosa, Gebhardt Áron és Gebhardt Norbert. Engyel László az idei szezon sikereiről beszélt.

A bajnokság rájátszásában a Szolnok lesz a Dunaferr SE röplabdázóinak ellenfele

– Az idény elején annak örültünk, hogy a csapat együtt maradt. Az a célunk, hogy a fiúk nálunk fejlődjenek olyan szintre, hogy az NB I-ben meghatározókká váljanak. A felnőtt bajnokság legeleje nagyszerű volt, sorban szereztük a győzelmeket,

mely a folytatásra hatalmas erőt adott számunkra. A junior bajnokságban ugyanez a gárda verte meg az ország összes korosztályos együttesét, ráadásként ők megnyerték a diákolimpiát is. A Hild iskola röplabdázói immár harminca-

Három arany, egy ezüst és két bronzérem Pakson jártak múlt hétvégén a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának utánpótlás korú edzői és versenyzői, akik a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által megrendezett régiós

Héraklész fizikai felmérőn bizonyíthatták felkészültségüket. A teljesítendő feladatok megegyeztek az elmúlt években megszokott gyakorlatokkal: a futás mellett harminc

Jól teljesítettek a dunaújvárosi kajakosok a felmérőn

dik alkalommal nyerték meg a diákolimpiát. Ezzel a Dunaferr fiataljaiból álló középiskolás gárda képviseli majd Magyarországot a Csehországban megrendezendő középiskolai világbajnokságon. A Dunaferr SE Röplabda Szakosztálya ered-

ményesen pályázott a szövetségnél, és mintegy 2,5 millió forintot nyert a Dózsa iskola tornatermének felújítására. Vass Zoltán arról is beszélt, folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy Dunaújvárosban létrejöhessen egy röplabda akadémia. – Ennek megvalósulásában számos ígérettel bírunk a röplabda szövetségtől és Dunaújváros önkormányzatától egyaránt, a munkában pedig számíthatunk jelenlegi támogatóinkra is, akikhez szeretnénk, ha minél többen társulnának. A finanszírozás tekintetében hatalmas előrelépésnek számít, hogy a röplabda bekerült a látványsportági támogatottak közé, így teljesülhet az az ígéret, amit pár évvel ezelőtt önkormányzatunk és a Dunaferr SE Röplabda Szakosztályának vezetősége tett, vagyis a dunaújvárosi akadémia létrejötte.

Győzelem a főpróbán másodpercnyi húzódzkodás, lábemelés egy percen keresztül, valamint (az 1999-2002-es korosztály számára) egy perces fekvenyomás szerepelt a programban. A dunaújvárosi fiatalok ezúttal is remekül helytálltak, hiszen Mányi Zsófia, Kollár Kristóf és Slihoczki Ádám aranyéremmel térhetett haza, Boldis Csenge ezüstöt, míg Máthé Dominik és Kovács Boglárka harmadik helyen végzett az erős mezőnyben. Rajtuk kívül számos negyedik, ötödik és hatodik helyezéssel gazdagodtak a Dunaferr SE versenyzői, akik szintén bronzérmet vehettek át felmérő végén.

Nagy küzdelemben a REAC (1-1). Öt perc elaratott 2-1-es sikert a teltével már ismét nálunk Dunaújváros PASE labda- volt az előny, miután egy rúgó csapata a REAC el- labdaszerzést követően len. Ez volt az utolsó felké- Blatt is bevette a vendészülési mérkőzégek kapuját (2-1). DPASE: sük a február A folytatásban Vaszócsik, Csen18-i bajnoki mindkét csades, Farkas, Pölöskei, folytapat többet Kercsó, Blatt, Ablonczy, cserélt, a tás előtt. Csehi, Tóth T., Dobos Á., vendégek A 40. p e r c b e n Szepessy R. Csere: Tóth Á., e l s ő s o r Hamar, Abért, Király B. ban pontAblonczy Vezetőedző: Dobos rúgásokból h a s z n á lt a Barna. veszélyeztetki szemfületek, felépített sen a vendégek támadásokból inkább komoly védelmi hibáját, ám hiába vonulha- a mieink előtt adódtak letott egygólos előnnyel a hetőségek. Ám újabb talászünetre együttesünk, a latot már egyik csapat sem második felvonásból még ért el, így a DPASE 2-1-es öt perc sem telt el, mikor győzelmével ért véget a egy távoli lövéssel egalizált találkozó.


2 KÖZÉLET KÖZÉLET 24

2017. FEBRUÁR 17.

Születés és gondozás

Támogatás

Körülbelül háromszáz dunaújvárosi baba született tavaly

Cserna Gábor polgármester indítványozta, hogy a város támogassa a Dunaújvárosban élő, újszülött gyermeküket otthon nevelő édesanyákat. Ezt rendeletbe is foglalták a csütörtöki közgyűlésen. Molnár E. Mint az az előterjesztésben is szerepel, a dunaújvárosi családok anyagi terheit szeretnék ezzel csökkenteni, a fiatalok gyermekvállalási kedvét ösztönözni, illetve a fiatalabb korosztály helyben tartását elérni. Kétféle támogatásról van szó: egy egyszeri 7 ezer forintos születési, valamint egy fél éven keresztül havi 8 ezer forintot nyújtandó gondozási támogatásról. A tervezett támogatások várhatóan az édesanyák által a Magyar Államkincstártól igényelt csecsemő-gondozási díj, az egyösszegű anyasági támogatás, családi pótlék kézhezvételéig nyújt majd anyagi segítséget. Városunkban tavaly 923 baba született, de ebbe a létszámba beletartoznak a nem dunaújvárosi polgárok is. Az anyakönyvezési adatok és becslések alapján mintegy 300 lehet azon dunaújvárosi édesanyák száma, akik igénybe vehetik majd a születési és gondozási támogatást. Így körülbelül 16,5 millió forintot

jelent a költségvetésben ez az új támogatási rendszer. A rendelet idén március 1-jén lép hatályba, ezért 15 millió forintos keretösszeget már el is különítettek a támogatásra. – Fontosnak tartom, hogy az átlagjövedelmek idei évi emelkedése miatt szociális rendeletünk egyes rendszeresen nyújtott támogatási formáinál irányadó jövedelem-határokat megemeljük. Erre teszek javaslatot a helyi lakásfenntartási támogatás és gyógyszerköltség támogatás esetében is. Az emeléssel elérhető, hogy azok, akik eddig jogosultak voltak ezekre a támogatásokra, azok a családjukban bekövetkező jövedelem-növekedés ellenére idén is jogosultak maradjanak a támogatásokra. Ezen felül a rezsiköltségek további helyi csökkentése érdekében egységesen 6 ezer forintra javasolom emelni a helyi lakásfenntartási támogatás havi összegét. A gyógyszerköltség támogatás esetében több figyelmet kívánunk fordítani az egyedül élő alacsony havi nyugdíjból élő dunaújvárosiakra, ezért a fent említettekhez hasonlóan emelni kívánjuk a jogosultsági feltételként megszabott jövedelemhatárt fogalmazta Cserna Gábor polgármester.

Dkh 2017 02 17  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you