Page 1

DUK OP

Oktober 2013 Nr 116

Livets gave

Hot or Not? Kan du gĂŚtte gaver? Billeder fra sommerlejre!


Kære alle,

Hvad er der i bladet? Livet som gave

4

Stubbes Ordbog - Dåb Mød en DUK’er

7

Gud gav os livet

Gud har givet os livet gennem vores forældre. Hver dag vi vågner, får vi en ny dag i gave. Som kristne ved vi, at Gud ønsker, at vi skal bruge os selv til at gøre noget godt i verden. Sådan bliver livets gave til en opgave. Hvad for en opgave? Jo, Adam og Eva fik til opgave at passe på jorden, og den opgave har vi arvet. Jesus fortalte os, at næstekærligheden er vores vigtigste opgave - at vi er der for andre og gør noget godt for dem. Alt det skal min mand og jeg lære vores lille, nye datter, Irene, som I kan se på opslagstavlen. Hun er vores mest dyrebare gave og vigtigste opgave, ligesom I alle er det for jeres forældre.

6

8

Voxpop - fra Børnelejr10 Billeder - Mikrolejr12

Billeder - Børnelejr13 Ømlejr - Hot or Not? Livets Gave16

14

18 Tegning til farvelægning 20 Brev fra Maria 21 Hilsen fra Redaktionen 22 DukOpgave 23 Skoleopgaver - gæt gaver

Dyrebare gaver og vigtige opgaver ønskes

DUK OP

udgives af Danmarks Unge Katolikker MÅLGRUPPEN Børn i alderen 5-13 år Medlemmer af DUK indenfor målgruppen får bladet gratis. Andre kan tegne abonnement. DUK’S SEKRETARIAT Sankt Kjelds gade 3 2100 København Ø tlf.: 39202079 fax: 39309079 www.duk.dk

ønskes I af

Vi tager gerne imod artikler og forslag. Synspunkter fremsat i bladet står for skribentens egen regning.

R o sa

DUK’S HOVEDBESTYRELSE David Sørensen Rasmus Arbirk Larsen Christopher Nybro Bonde Khoa Manh Dinh Vincent Huynh TRYK Werks offset, Oplag: 1300 eksemplarer ISSN 1603-6506

REDAKTIONEN

Rosa Maria Ørtved Knudsen redaktør

Nicoline Olden-Jørgensen

Christoffer Borup

Peter Nikolaj Riis

Cecilie Bonde

Pernille Lous

Clara Louise Zofia Zelazny Grant Løvland layouter


VELKOMME N t i l V e r d en !

AVE GAVE I G en der der du nog n e k e k s å M d for en vil blive gla plade? gave-perle

R o sa o g N ic o li n e f ra re d a k ti onen har be gge fået en baby d e n n e so m m e r. D e t p a ss e r jo ti l b la d e ts te m a :) T il ly k k e o g ve lk o m m e n ti l ve rd e n ti l L e o o g I re n e !

VERDENSUNGdomsdagene i

Brasilien

63 unge fra DUK har i sommerferien været til Verdensungdomsdagene i Brasilien i byen Rio de Janeiro. Byens kendetegn er den kæmpe Jesus-figur, der står på toppen af et bjerg. De 63 DUK’ere mødtes med pave Frans og andre unge fra hele verden. De fejrede messe sammen på Rios 5km lange strand, var til katekese, festede og fjollede, og var på rundtur i andre byer i Brasilien. Næste gang bliver Verdensungdomsdagene holdt i Kraków i Polen i år 2016.

3


Liv e t som g av e

af Kasper Baadsgaard-Jensen En af de svære ting ved at tro på Gud er, at bevise at han findes. Vi kan desværre ikke bevise det, så der ikke længere er nogen tvivl. Men vi har en masse ting som er så fantastiske og utrolige, at vi når vi ser dem tænker: "Der må da være en Gud!" Det kan for eksempel være naturen, den kan være så flot og utrolig, at man næsten ikke kan forstå, hvordan det kan hænge sammen, hvis ikke der er en eller anden som står bag. Et af de største tegn, vi har, er et nyfødt barn. Selvom vi godt kan forklare, hvordan et barn bliver til og bliver født, så er et nyfødt barn utroligt! Jeg er sikker på at alle forældre, første gang de så deres nyfødte barn, tænkte "det er den bedste gave, vi har fået".

4

At få et barn er jo helt utroligt, og selvom vi kan forklare meget om, hvordan de vokser og udvikler sig, så siger forældre og familie alligevel: "Det er jo helt utroligt".

Men hvor kommer denne gave så fra? Jo altså, den kommer jo fra forældrene selv, men der er mere end det. Naturen har jo også udviklet sig selv gennem mange 1000 år, men er så utrolig at man ikke kan andet end at tænke, der må være et eller andet som er bagved. Sådan er det også med et nyfødt barn, der må være mere end bare forældrene. Dette mere, kan vi jo godt blive enige om, er Gud! Gud er bagved alt, for hvis ikke det var for ham, så var vi her slet ikke til at starte med. Gud er altid begyndelsen, som sætter det hele i gang. Det kan være lidt svært at tænke sig til, men hvis vi tænker langt nok tilbage, altså hvad var det allerførste, som skete med vores univers? Ja, så må vi sige at der var jo Gud, som satte det hele i gang.


Men dit liv Så at få et barn er altså en gave til forældrene, som de kan takke dem selv og Gud for. Det er jo rigtig fint, men nu skal det jo ikke handle om, hvad dine forældre skal synes om dig, men om hvad du synes om dit liv. For dit liv er en gave til dine forældre og mange andre mennesker, men det er også en gave til dig! Hvis du spørger nogle ældre mennesker, er jeg sikker på, de vil sige, at livet har været en gave

for dem, for alt det de har oplevet og fået i løbet af deres lange liv, ser de forhåbentlig som den største gave de har fået. Vores liv er altså en gave for andre og for os selv, og der er to ting man skal huske med gaver: At sige tak og passe godt på dem. Sådan er det også med det liv, vi har fået, vi skal sige tak til Gud, og vi skal gøre, hvad vi kan for at passe på det.

5


Stubbes ordbog Dåbens Sakramente

Hej venner, det er Stubbe her! Vi er alle sammen – eller i hvert fald de fleste af os – blevet døbt i den katolske Kirke, da vi var små babyer. Den dag du blev døbt sagde dine forældre og dine faddere JA på dine vegne til at du skulle blive medlem af Kirken og blive Guds barn. Men hvad betyder det egentlig og betyder det overhovedet noget nu, hvor du er blevet større? Dåben er et af de syv sakramenter, og er det første sakramente vi modtager. De fleste bliver døbt, når de er et par måneder gamle, men man kan blive døbt fra den dag, man bliver født og resten af livet. Det er aldrig for sent at vælge at blive døbt, hvis man ikke blev det som lille. Når man bliver døbt siger præsten ”Jeg døber dig i Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen”, mens han hælder vievand på hovedet og giver én det navn, ens forældre har valgt til én. Man bliver salvet med olie og får den hvide dåbskjole på og er nu blevet et Guds barn! Man er nu med i den katolske Kirkes fællesskab og har et hjemsted for resten af livet. Kirken er et sted hvor man altid er velkommen, hvor man kan bede til Gud, hvor man kan få hjælp og hvor man kan møde skønne nye venner, som man kan tage på DUKlejr med!

6


Hvad hedder du?

Julie Pontoppidan

Hvor gammel er du? 13 år

Hvor kommer du fra? Skt. Birgitta i Maribo

Skostørrelse? 38

Livret?

Boller med karry

Yndlingsbog/bøger? Twilight-serien

Yndlingsfilm?

LOL, fordi den viser en teenagepiges verden.

Yndlingsdyr?

Kaniner og hunde. Jeg har kaniner og hvem kan ikke lide hunde?

Hvilke sakramenter har du modtaget? Dåb, 1. kommunion og skriftemål.

Hvilket af sakramenterne kunne du bedst lide?

1. kommunion. Jeg blev døbt protestantisk og valgte selv at blive katolik og fik 1. kommunion.

Hvad er din bedste katolske oplevelse? Min bedste katolske oplevelse er Øm.

Hvad er det bedste ved at være katolik?

Det er, at man møder andre med samme tro og kan dele sin tro med andre. Det er også at have det sjovt sammen.

7


Tænk over det

Alt hvad du har nu, og alt hvad du kommer til at have i fremtiden, det er noget, som kommer fra det liv, Gud gav dig, uden at kræve noget til gengæld. For at forstå hvor stor en ting det er, at Gud selv valgte at give os livet, bliver vi nødt til at forstå, at Gud ikke manglede noget, da han skabte alt, ikke engang os.

8

Gud er nemlig fuldkommen perfekt i sig selv, og derfor ville han heller ikke blive mere perfekt af at skabe noget. Men Gud tænkte ikke på sig selv, da han skabte os, Gud ville ikke have noget bestemt ud af at skabe alt – han valgte at skabe os udelukkende som en kærlighedsgerning, eller med andre ord, han gav den største og bedste gave, man overhovedet kan forestille sig, fuldstændig frivilligt, og uden at han skulle have noget igen. Det er faktisk det, vi efterligner en smule, når vi vælger at give en anden person en gave eller passer på dyr og natur. Vi giver noget til nogen uden at forvente at få noget tilbage igen - vi giver noget for at gøre en anden glad.

af Peter Riis og Rosa Ørtved Knudsen

Vi tænker måske ikke altid over det, men alt hvad vi modtager af gode ting - om så det er, hvad man ønsker sig allermest, eller bare noget der gør én en lille smule glad – så kommer det alt sammen fra den største gave, nogen af os nogensinde har fået, nemlig livet.

Kærlighed og efterligning


Pas på!

Når vi har indset, at livet er en gave fra Gud, kan vi også forstå, at vi skal passe godt på det liv, vi har fået, ligesom de gaver vi får fra vores venner. Derfor bruger vi cykelhjelm, når vi cykler og sikkerhedssele i bil og fly, for man skal passe på i trafikken. Og da vi alle sammen har fået livet af Gud, har vi også pligt til at passe på andres liv og på naturen, som jo også er levende.

Gør noget godt

Kirken har altid beskyttet livet, fordi den ved, at Gud har en mening med alle mennesker.

Vores liv er ikke nogen tilfældighed, men har et helt særligt formål, som Gud har givet os, og som vi bør følge. Vi skal tage imod livets gave ved at bruge vores liv til at gøre noget godt, mens vi er her – eller som Moder Teresa sagde det:

”Gør noget smukt for Gud” Det kan vi ved at være en god ven overfor andre og ved at skabe noget flot – som fx tegninger, musik eller fællesskab.

9


opgave at il t n r ø b k7 gaver fra n på Øm fi e e r d j å le b e , n r r e ø v ga På b ud. es bedste r e d å p dem fra G e å k s g o tæn n e morfar, m mormor og

r 201 j e l e n r ø B fra

3

Victor, 12 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Da jeg fik en carhartt-taske og en ny computer. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Da min mor fandt min stedfar.

Dominika, 11 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? En computer, Wii og Playstation. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Dengang jeg fik min lillebror.

Ermelinda, 11 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Min første mobiltelefon, som var en stor Sony Ericsson – og da jeg fik mit eget værelse. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Mine søskende.

10


Ludmila, 11 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Det gjorde faktisk et stort indtryk på mig, da jeg fik min første skraldespand.. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Min tro og min familie, som jeg ikke kan undvære.

Peter, 10 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Da jeg fik mit eget værelse i mit nye hus. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? At vi har det godt i min familie.

Clara, 11 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Min allerførste cykel. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Troen og kærlighed til min familie, venner og mine katte.

Dagmar, 11 år Hvilken gave er den bedste, du nogensinde har fået? Dengang jeg fik min første mobiltelefon. Hvilken gave er den bedste, du har fået af Gud? Da min lillesøster Sunniva blev født

11


Mikrolejr

Mikrolejr er bare toppen :) Vi fik nye venner...

være At ryge i søen behøver ikke at en katastrofe... ... og fejrede messe.

12

Øms smukker omgivelser.

s fl enterer dere s æ r p ld o h Alle

otte faner!

Lejrens tema var ”skabelsen”, og på bordet ser du den mikrolejr-verden, vi selv skabte i løbet af ugen...


børnelejr

stumer af o k t e v la v le Der b og sorte sække sølvpapir

Et dagløbshold på en af de

Ømlegene

s officielle

åbning!

Til drengedagen e... inden vandballonskonkurrenc

første poster.

e

Tovtrækning var én af disciplinern til Ømlegene.

Vindere af Øm

legene - Team

Heldige Højb

en!


ret? din Øm-lejr væ ar h d fe r vo H erne :) og nyd mind Sæt krydser

Hvor fedt er det at blive smidt i søen?

Hvor fedt er det at irritere lederne?

Hvor fedt er det at blive skræmt så man skriger højlydt på natløbet?

Hvor fedt er det at gå dagsløb til ens fødder er ved at falde af ?

Hvor fedt er det at blive oppe hele natten?


af Zofia Zelazny

Det ka n af ting jo være at n ene BÅ ogle og ufe DE er de, me fede n jo tæn ke lidt så kan du over h for du vorsynes d et :)

Hvor fedt er det at høre oplæg ?

Hvor fedt er det at gøre rent ?

Hvor fedt er det når klokken ”er blevet væk” ?

Hvor fedt er det at være til messe ?

Hvor fedt er det at sige farvel til alle Øm-folkene?


Søgen efter lykke er menneskeligt. Ordet gave forbinder jeg med lykkefølelsen og glæden over ”noget”. Noget kan betyde alt i livet. Men for nogle mennesker er livet med den møje og besvær de gennemgår, mere som en forbandelse end som en gave.

Her er biblens fortælling om livets gave

Jødernes konge, Salomon, havde en drøm. I drømmen ville Gud give ham en gave. Kongen kunne ønske sig lige det, der faldt ham ind: Gode undersåtter, fred og lykke, velstand, langt liv m.m. Intet af disse ønskede kongen sig. Han bad Gud om visdommen, så han kunne tjene sit folk efter Guds vilje. Gud opfyldte kongens ønske og gav kongen dertil alt det, han kunne have ønsket sig, men som han ikke gjorde.

Troen

Som vuggegave har jeg fået troen, at Gud elsker mig. Hver dag viser Han mig på ny sin kærlighed og nærvær gennem hverdagens mange gaver. Guds kærlighed oplever jeg også, når mine fejl (= synder) bliver tilgivet.

Venner

”Venner kalder jeg jer”, sagde Jesus i sin afskedstale til de 12, som fulgte ham. Venner er dem, du kan dele dine glæder og sorger med. Tæl dine venner. De er Guds gave til dig.

Familie

Ikke alle har lykken at vokse op i en familie med både far og mor og søskende. Måske er du selv barn af forældre, der hver har valgt at gå deres egen vej. Måske kender du nogen, hvis familie er i stykker. Har du da ikke spurgt: ”Hvad er lykken? Hvad i livet kan man glæde sig over?” – Men husk at du har lykken at have mennesker, som elsker dig lige meget hvem du er. Det er familie i Jesu brede forståelse og Guds gave til dig.

af søster T. Ignatia

LivetsGave


Mad Højtider

Fest og fejringer bringer forandringer i vores hverdag. Jesu forkyndelse, som Kirken fortsætter, er et glædeligt budskab (=evangelium). Når vi fester, fejrer vi livet, som Gud giver os i Jesus. ”Vær glad, for det er jeg”, sagde den salige pave Johannes Paul II. Som kristne har vi alle mulige grunde til at være glade og feste.

I vores verdensdel er hungersnød kun noget, vi hører om og ser i medierne. Tænk på de mange millioner børn i verden, der drømmer om at blive mætte. Hvor mange gange har du set køleskabet hjemme står tomt? Det er en gave, at vi får god mad hver dag.

Findes der en dybere mening med livets gaver? Gaverne gives ikke for gavens skyld. Lykken på jorden opleves i små glimt. Gud giver dig gaverne, så dit liv må fyldes med glæde, og som et fingerpeg på en større og mere fuldstændig lykke hos Ham. Gud giver dig dem også, så du derigennem kan opleve hans nærvær i dit liv. Jeg ønsker dig, at du, når du f.x. går gennem byens gader eller sidder fast i de kedelige skoletimer opdager Guds mange gaver til dig... og bliver lykkelig. Men husk Salomons valg af visdom frem for alt med Jesu uigenkaldelige løfte:

”Søg først Guds rige og alt skal gives dig i tilgift! ” 17


Det er altid spændende at pakke en gave op. Nogle gange kan man næsten gætte, hvad der er inden i gaven. Kig godt på disse gaver og skriv så på linjen, hvad du tror gemmer sig bag gavepapiret.

af Christoffer Borup

Skoleopgaver 18

Kan du gætte hvad der er i gaverne?


19


20

af Zofia Zelazny


Hej alle Duk op'ere :-) Jeg håber, I har haft en fantastisk sommerferie med en masse gode oplevelser. Jeg har haft en god sommerferie, ærgerligt at den allerede er slut! :-( meeeeeeen det var dejligt at se dem i klassen igen :D Jeg var på Øm, det havde jeg glædet mig til et heeeelt år! Og det blev sjovere end jeg havde håbet. Vi var på dagløb og skulle gå rigtig langt men vi sang og grinede hele vejen så det gjorde ikke noget - vi badede også i søen, den er ret ulækker! Om formiddagen fortalte nogle af lederne os ting om Gud, og vi lavede plancher, om det vi havde hørt. Det var hyggeligt. Onsdag aften skulle vi se film, men lige pludselig blev alt lyset slukket, og så skulle vi på natløb! Det var vildt uhyggeligt, men vi passede på hinanden og fik boller og varm kakao, da vi kom hjem. Næste dag måtte vi sove længe :D Sidste aften havde vi Hawaii fest, vi dansede limbo og drak saftevand med sugerør. Det var en rigtig sjov uge, og jeg glæder mig allerede til næste år! Da jeg kom hjem havde Camilla fået en lillesøster, hun er rigtig sød! Men vi kan ikke lege med hende endnu. Hun er for lille. Vi går ture med hende i barnevognen, men hun skriger ret meget.. Om en måned så skal hun døbes, men det må I høre om i næste blad!

Ha' det godt :D

hilsen Maria

21


Hvad betyder Livets Gave for Chri stof fer:

: Peter

: Clara

Cecilie:

22

??

Rosa :


Zofia: Pern ille:

Nico line:

Næste blad har te

maet

”HÅB”

og er selvfølgelig et julenummer! Skriv til os:

Hvad håber du på

at få i julegave? Hvad håber du på for verden? Vi vælger en v in en trøje fra DU der, som får K sendt med posten.

D tegn UK O , sk pgav riv og v e ind Send dit svar til: DUK, Skt Kjeldsgade 3, 2100 Kbh Ø Eller på: dukop@du k.dk

Husk at skrive: Dit fornavn og eftern avn Din alder Din adresse, postnum mer og by og trøje-størrelse...

Sidste frist for sv ar er 1. decembe r!

!


Udgiver: DUK - Danmarks Unge Katolikker. Skt. Kjelds Gade 3, 2100 KBH Ø.

eekender!

sw 1. Kommunion Øst

Dato: 17.-19. januar Sted: Center Sjælland, Haslev

Nord

Syd

Dato:

Dato: 17. - 19. januar Sted: Ømborgen

31. januar 2. februar

Sted: Ømborgen

rn

bø andre d e m s og d Jesu nion i år.... e m r j le mu Tag på l til 1. Kom ka som s

Dukop #116 web  

Gud har givet os livet gennem vores forældre. Hver dag vi vågner, får vi en ny dag i gave. Som kristne ved vi, at Gud ønsker, at vi skal bru...

Dukop #116 web  

Gud har givet os livet gennem vores forældre. Hver dag vi vågner, får vi en ny dag i gave. Som kristne ved vi, at Gud ønsker, at vi skal bru...

Advertisement