DUIC Krant NR 216 - 23 maart

Page 1

De krant die verder kijkt in de stad 23 MAART 2023 | 9E JAARGANG NR. 216 | KIJK VOOR HET LAATSTE NIEUWS OP DUIC.NL Utrecht volgens gedeputeerde Huib van Essen P. 14 eenElkeweek DUICnieuwe P.9 Leegstand in Leidsche Rijn Centrum: wat is er aan de hand? Verdwenen fabrieken: Lood- en Zinkpletterij Hamburger P. 13 Nieuwe regels leiden tot onrust bij standplaatshouders: wie mag er blijven? Pep en Frans zien wederom een pijnlijke nederlaag P. 15 Advertenties Voor meer info: WhatsApp 06 - 14 41 56 56 of zie campingganspoort.nl MET CATERING MOGELIJK! VERGADERZALEN BIJ CAMPING GANSPOORT 1E PAASDAG, VANAF 10.30 MET KINDERACTIVITEITEN PAASBRUNCH GRAAG RESERVEREN VIA GANSPOORT.NL OF BEL 030-2006186 MEER INFO GANSPOORT.NL tot wel 50% korting UTRECHT IEDERE ZONDAG OPEN MATRASSEN + BOXSPRING 10-DAAGSE Hilversum Vaartweg 4 • 035 - 6247194 Utrecht Oudkerkhof 11 • 030 - 2314984 Bilthoven Julianalaan 43 • 030 - 2287451 MORPHEUS.NL
Advertenties

Nieuws

5 DUIC in beeld

Herdenking tramaanslag

6 Onrust onder standplaatshouders

Nieuwe regelgeving leidt tot loting voor plekken

9 Leegstand in Leidsche Rijn

Hoe komt het dat er zoveel winkels leegstaan?

Cultuur / Uit

11 Uittips

Elke week de leukste tips

Stad / Leven

12 Straatnamen

Lichte en Donkere Gaard

12 Stad in cijfers

Grootste partijen per wijk

12 In other news

Alternatief voor Amsterdam

13 Verdwenen fabrieken

Lood- en Zinkpletterij Hamburger

14 Utrecht volgens...

GroenLinks-gedeputeerde Huib van Essen

14 Puzzel

Zoek de verschillen Sport

15 Pep en Frans over FC Utrecht

Wederom een pijnlijke nederlaag

Colofon

ddk.nl en redactie DUIC

Zaal 417 in de Jaarbeurs was gevuld met emoties. Tientallen ondernemers kregen te horen dat hun vaste stek in Utrecht vanaf volgend jaar mogelijk van iemand anders wordt. De huidige vergunningen van de standplaatshouders - die bijvoorbeeld een viswagen, bloemenstal of kaaskraam hebben – lopen namelijk eind 2023 af. Door nieuwe regels mag straks iedereen een aanvraag doen voor een plekje. Er zijn 86 vergunningen te verdelen. Het is dus maar de vraag of alle ondernemers die door willen, waarvan sommigen al tientallen jaren in Utrecht actief zijn, weer terugkomen. Ik vind het maar een duivels dilemma. Ik begrijp dat er een gelijk speelveld moet zijn voor allé ondernemers, zowel de huidige als nieuwe ondernemers die ook wel zo’n gewild plekje aan bijvoorbeeld de gracht willen. De openbare ruimte is van iedereen, dus moeten ondernemers wel dezelfde kansen

DE VERANDERENDE STAD IN BEELD

PAUWSTRAAT

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger, terwijl andere straten en pleinen juist al decennia hetzelfde blijven. In deze rubriek laten we dat zien.

Ga naar DUIC.nl voor meer oude en nieuwe foto’s van de stad.

hebben. Toch hebben veel standplaatshouders een warme band met de wijk waar ze staan, hebben we het hier ook over familiebedrijven die in decennia iets hebben opgebouwd in onze stad. Dat moet je niet willen kwijtraken. De vraag is of de gemeente op tijd begonnen is met communiceren naar de huidige standplaatshouders. Want hoewel ze wisten dat ze een vergunning hadden tot eind 2023, was het blijkbaar niet duidelijk dat ze geen recht hadden op verlenging. Het is nog geen gelopen race overigens, de gemeenteraad moet er nog zijn zegje over doen. De vraag is of er nog wel bewegingsruimte is en of dat juridisch ook stand gaat houden. Makkelijk zal het niet worden.

een afscheid precies zoals u het wilt

U bent altijd welkom voor een open gesprek.

Bel 0800 - 023 05 50 of ga naar monuta.nl/ utrecht

Utrecht

Social Media

Advertenties

Soworker maakt delen op Social media makkelijk!

Boost je content en benut de kracht van je collega’s als ambassadeurs; 8 x meer bereik, 7 x hogere conversie en aanzienlijk meer sollicitanten.

Test gratis ons platform!

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216
Website DUIC.nl Facebook DUICNL Twitter @duicnl Instagram duic.nl REDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE redactie@duic.nl VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via pierre@duic.nl, 06 - 14 41 56 56 AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE ART DIRECTION EN VORMGEVING UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers ADVERTEREN Helling 13, 3523 CB Utrecht, adverteren@duic.nl Dave Vorstenbosch dave@duic.nl 06 43 03 58 73
INHOUD
2023 +/-1955
Arjan den Boer, Bas van Setten, Bo Steehouwer, Floor Vervoort, Ilana Noot en Lisette Oorschot
3
Johan Sienema
Advertentie

DUIC IN BEELD

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat Gökmen T. vier mensen doodschoot in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Voor met name de nabestaanden, slachtoffers en getuigen, maar ook voor vele andere inwoners van de stad voelt het waarschijnlijk nog als de dag van gisteren. Vlak na de aanslag kwamen vele mensen, soms van heinde en verre, hun medeleven betuigen. Dit deden zij onder meer door bloemen neer te leg-

gen bij het 24 Oktoberplein. Op deze plek is inmiddels een monument gemaakt waar ieder jaar op 18 maart, de dag van de aanslag, een herdenking wordt georganiseerd. Burgemeester Sharon Dijksma, ministerwoordiger van de politie legden als eerst een boeket bij de gedenkplaat met daarop het gedicht ‘Niemand Vergeet’ van Ruben van Gogh. Niet veel later lag de hele muur vol met gekleurde bloemen.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216
Fotogra e: Bas van Setten
5

VISKRAAM, KAASBOER, GROENTEMAN, BLOEMENSTAL

Onrust bij lokale standplaatshouders

Slapeloze nachten, ondernemers in tranen en verwijten aan de wethouder. Het zijn onrustige dagen voor standplaatshouders. Er komt namelijk nieuw beleid aan, waardoor de toekomst voor de lokale bloemenstal, viskraam en ijskiosk onzeker is. De gemeente Utrecht wijst naar regelgeving van de Europese Unie en het feit dat de ondernemers wisten dat ze een tijdelijke vergunning hadden. Dat is een hard gelag voor de standplaatshouders.

“Onze levens worden kapotgemaakt”, roept een standplaatshouder naar wethouder Susanne Schilderman. In een zaaltje van de Jaarbeurs zijn tientallen ondernemers uitgenodigd. Er heerst een treurige, maar ook strijdvaardige stemming. Er staat namelijk ook nogal wat op het spel. De ondernemers hebben vragen, maar er is ook veel kritiek; waarom zijn ze pas in een vrij laat stadium ingelicht? Moeten de regels uit Europa echt zo streng opgelegd worden? Is er niet een ander systeem te bedenken? Kunnen de lokale ondernemers echt geen voorrang krijgen?

Het gaat allemaal om de vergunningen voor de standplaatsen in Utrecht. Dit zijn plekken waar bijvoorbeeld bloemenstallen, viskramen of kaaswagens mogen staan om hun waar te verkopen. De vergunningen voor deze plekken zijn in 2013 afgegeven voor de duur van tien jaar. Vóór die tijd kregen de ondernemers steeds een nieuwe vergunning voor enkele jaren. Sommige standplaatshouders staan zodoende al tientallen jaren op dezelfde plekken in Utrecht en worden van generatie op generatie doorgegeven.ginnen echter de problemen. De gemeente zegt dat men vanwege Europese regelgeving de vergunningen niet zomaar mag verlengen voor de huidige ondernemers. Dat heeft allemaal te maken met de Europese dienstenrichtlijn en de Nederlandse Dienstenwet. In het kort komt het erop neer dat alle ondernemers in de Europese Unie gelijke kansen moeten krijgen, zeker bij zoiets als vergunningen waar er maar een beperkt aantal van is. Een lokale huidige standhouder voortrekken mag niet. Daarom mag straks iedereen uit de Europese Unie een vergunning aanvragen en is de toekomst voor de huidige ondernemers zeer onzeker. Daarbij zou het sinds 2013 al bekend zijn dat de vergunningen tijdelijk waren.

Verantwoordelijk wethouder Schilderman heeft meerdere malen aangegeven dat ze snapt dat dit voor de standplaatshouders als een klap kan aanvoelen, maar ze zegt dat ze gebonden is aan de regels. Tijdens de informatiebijeenkomst kan ze op weinig begrip rekenen. De geëmotioneerde ondernemers wijzen haar op de gevolgen voor tientallen gezinnen en personeelsleden. Familiebedrij-

ven zouden om zeep geholpen worden en er zou geen visie zijn. Ook zou er geen enkele participatie mogelijk zijn met betrekking tot het nieuwe beleid. “Dit zijn de nieuwe regels, en daar moeten we het maar mee doen.”

Hoe verdelen?

Toch valt er nog wel iets te kiezen. Want er zijn verschillende manieren waarop de 86 vergunningen straks verdeeld gaan worden. De vergunningen kunnen bijvoorbeeld verdeeld worden op volgorde van binnenkomst: wie het eerst komt, krijgt de vergunning. Het college van B&W vindt dit echter geen goede methode.

Een andere optie is het veilen van de vergunningen: wie het meest betaalt, krijgt de standplaats. Dit vindt het college niet eerlijk, omdat vooral ondernemers met veel geld dan kans maken. Ook is het mogelijk de vergunningen te verdelen door criteria op te stellen. Een ondernemer krijgt dan punten voor alle criteria waaraan hij voldoet, degene met de meeste punten krijgt dan een vergunning. Nadeel daarbij, volgens de gemeente, is dat alleen punten gegeven mogen worden voor zaken als duurzaamheid en circulariteit. En dus Niet voor bijvoorbeeld ‘binding met Utrecht’ of ‘bewezen buurtfunctie’. De gemeente is niet zozeer tegen dit systeem, maar denkt dat dit voor de huidige lokale ondernemers niet per se gunstig uitpakt. Daarom ziet het college het meeste heil in loting. Simpelweg alle aanvragers in een bak en er dan door de notaris één uit laten pakken. Die ondernemer krijgt de vergunning.

Op de informatieavond blijkt dat veel standplaatshouders toch ook kansen zien in het puntensysteem, maar de vraag wat de gemeente kan doen om zittende ondernemers te steunen, blijft onbeantwoord. Ook blijft onduidelijk hoe die loting er precies uit zou gaan zien. Kan een ondernemer zich op alle 86 plekken inschrijven? Zitten daar kosten aan verbonden? Kan iemand met meerdere KVK-inschrijvingen zich meerdere keren inschrijven? Een hoop vragen, maar nog weinig antwoorden.

Hoewel het college dus het beleid heeft toegelicht en de voorkeur heeft uitgesproken voor loting, is het woord ook nog aan de gemeenteraad. Op donderdag 23 maart gaat de raad over het onderwerp in gesprek.

Dyane van der Tier is met Bloemen van Ruben al ruim achttien jaar actief in Utrecht, zowel in Vleuten en De Meern als in Parkwijk. Zij voelt zich niet gehoord. “Het is heel cru en niet eerlijk. Jarenlang hebben we iets opgebouwd en dat zouden ze dan zomaar opeens van ons afpakken. Wij moeten ook onze gezinnen onderhouden. Als we weg moeten, gaan we failliet want dit is onze enige bron van inkomsten. De gemeente moet echt met een goed tegenbod komen, zoals uitkopen voor veel geld. Zodat we niet helemaal met lege handen komen te staan als we weg moeten.”

Dyane wijst er ook op dat zij zich niet wil inschrijven op de plek van een ander. “Wij standplaatshouders gaan elkaar niet naaien, dus als je weet dat een andere standplaatshouder ergens vast op een plek staat, ga jij daar niet staan. Dat doen wij niet, we zijn concullega’s van elkaar. Waar is de menselijke kant gebleven? Ze trekken mijn brood onder mijn reet vandaan. We weten niet wat er gaat gebeuren en dat maakt ons heel onzeker. We laten het er dan ook niet bij zitten, hebben een petitie gestart en gaan echt nog andere (juridische) stappen ondernemen. Wij hebben hier een klantenkring. De gemeente kan niet van ons verwachten dat wij dezelfde omzet ergens anders kunnen opbouwen.”

Arne Huijgen is al bijna veertien jaar actief en staat daarvan vijf jaar met zijn viskraam in Oog in Al. Ook hij is bang dat hij de plek kwijtraakt. “Eigenlijk is die failliet en ben ik klaar met ondernemen. Loting is helemaal niks, ze kunnen beter met een puntensysteem gaan werken. Dat degenen die er langer staan, voorrang krijgen. We hebben hier een heel gezellige binding met de wijk. Het raakt niet alleen de ondernemers, maar het raakt ook de wijk en de klanten.”

De standplaatshouder probeert ook wel na te denken over een alternatief. “Maar in zo’n kort tijdsbestek kan ik mijzelf niet omscholen. Als ik geen brood en inkomen meer heb, hoe moet ik dan mijn gezin onderhouden? In vijf jaar tijd bouw je echt wel een grote klantenkring op en dat is niet eens alleen in deze wijk. Het zijn ook mensen uit andere omliggende wijken die hiernaartoe komen voor een visje. Die onzekerheid dat je niet weet of je hier mag blijven staan, is heel groot. Ik heb er echt slapeloze nachten van. Ik voel me dan ook totaal niet gehoord. Er wordt wel gezegd door de gemeente dat ze de situatie begrijpen, maar ik denk dat ze de situatie bij lange na nog niet begrijpen, hoe ernstig het is voor ons allemaal als dit plan wordt doorgevoerd.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 216 | 23 MAART 2023
Tekst: Robert Oosterbroek, Lisette Oorschot, Floor Vervoort / Fotogra e: Bas van Setten, Lisette Oorschot
6

houdt aan, is er nog plek voor ze?

Nico van de Ven is eigenaar van De Kleine Bloemensingel (Griftpark) en is woedend. “We zijn hier bijna zeventig jaar geleden begonnen met de standplaats. Ik werk hier al sinds m’n zevende, toen nog bij mijn opa. Dit hebben wij opgebouwd, dit is nostalgie. Wat moet ik anders gaan doen? Ik kan niks anders doen. Ik ga niet loten om een nieuwe vergunning, want het gaat gewoon niet gebeuren.” Van de Ven zegt ook solidair te zijn met andere standplaatshouders en zich niet te willen inschrijven voor de loting van iemand anders zijn plek. “Je neemt daardoor iemand het brood uit de mond.”

Imre Molnar staat met zijn groente- en fruithandel tien jaar in Oog in Al. Hij maakt zich erg zorgen: “Ik denk dat het weleens einde verhaal kan zijn voor ons, als er een loting komt. Dan wordt de kans natuurlijk heel klein dat ik de plek terugkrijg. Als ik mijn plek kwijtraak, ben ik failliet, dan kan ik mijn huis verkopen. Dan heb ik eigenlijk helemaal niks meer. Ik heb de hypotheek van mijn huis, de loods waar de koelcel in staat en een vracht- en verkoopwagen, die allemaal betaald moeten worden. Dus het is een heel leven dat ze omvergooien. Mijn personeel moet dan ook allemaal iets anders zoeken terwijl ze het hier hartstikke leuk vinden.”

Imre verwacht dat veel standplaatshouders zich gaan verzetten tegen de loting. “Als ze dit doorzetten, dan denk ik dat we met z’n allen de stad gaan platleggen. Het is allemaal heel kort dag en de gemeente komt er veel te laat mee. Loten is niet eerlijk. Ik heb hier tien jaar lang alles opgebouwd. Stel je voor, er komen twintig inschrijvingen, dan heb ik vijf procent kans om mijn plek terug te krijgen. Die kans is natuurlijk nihil. Ik heb het opgebouwd vanaf niks en ik heb nu gewoon een goed lopende zaak.”

Ricardo Emo is sinds 2013 eigenaar van de standplaats aan de Willem van Noortplein, maar de bloemenstal zit al langer in de familie. In 1978 begon het familiebedrijf met een rijdend karretje, waarna ze op deze standplaats terechtkwamen. “We vinden het echt klote. Het is echt je leven. Ik heb veel slapeloze nachten gehad en veel gehuild. Je werkt je kapot en dan wordt het van je afgepakt.” Ondanks het verdriet heeft Ricardo nog steeds hoop. “We bieden weerstand. We hebben met z’n allen petities door klanten en omwonenden laten ondertekenen die we bij de gemeente gaan afgeven.” Ricardo is heel enthousiast over de wijk en zijn klanten. “Het is een heel leuke wijk, ik ken heel veel mensen die hier voorbij lopen en een bloemetje komen halen. De kinderen die ik vroeger op 2-jarige leeftijd een bloemetje meegaf, zijn nu bijvoorbeeld tien jaar en komen hier nog langs.”

Er zijn twee ondernemers die dubbel hard worden getroffen door het beleid. Dat zijn Venezia en Broodje Ben aan de Oudegracht. De gemeente wil namelijk dat deze standplaatsen helemaal verdwijnen omdat de binnenstad steeds drukker wordt, en daarmee de doorstroming in het geding komt. Daarvoor komen er wel twee nieuwe standplaatsen op het Vredenburg.

Martin van Petten van Broodje Ben laat weten: “Het is te gek voor woorden en heel droevig. We staan al twintig jaar op deze plek met de broodjeskraam. Daarvoor hebben er ook al zo’n dertig jaar andere standplaatshouders gestaan. Het is onzin dat het nu ineens na vijftig jaar te druk is op die plek.” Ondanks het onbegrip heeft Martin wel nog hoop. “Er wordt door alle vaste standplaatshouders samengewerkt om tegengas te geven. Ook wordt er gekeken naar juridische mogelijkheden. We zitten met alle standplaatshouders bij de vergaderingen/bijeenkomsten erbij. We willen geluid laten horen.”

Romana De Lorenzo is in haar familie de derde generatie ijsmakers. Venezia kent dan ook een lange geschiedenis in Utrecht. Het begon in 1928 met Guido De Lorenzo, die vanuit de Italiaanse bergen in Utrecht arriveerde. Hij startte onder de naam Venezia de eerste echte ‘ijssalon’ in Nederland. Sindsdien zijn de familie De Lorenzo, Venezia en hun ijs aan Utrecht verbonden. Romana hoorde op de informatieavond dat Venezia niet meer gewenst is op de huidige plek. “Ik had in de krant gelezen dat er twee plekken van alle standplaatsen zouden komen te vervallen, maar ik wist niet welke. Toen ik aan wethouder Susanne Schilderman vroeg welke dat zouden zijn, bleek dat het ook onze plek was. […] Venezia is ons hele leven. Ik vind het onvoorstelbaar hoe er met ons wordt omgegaan. Ik heb gehuild en slaap er heel slecht van.”

De ijsmaker hoopt dat er toch nog iets gaat veranderen: “Ik houd van Utrecht, ik kan mij niet voorstellen dat we op deze manier willen omgaan met familiebedrijven die al tientallen jaren in de stad gevestigd zijn. Ik hoop dat er op zijn minst een overgangsregeling komt, dat Utrecht zich van haar menselijke kant laat zien. Er spelen hier zoveel emoties.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216 standplaatshouders
7

Blijvende service en aandacht

Waar vindt u persoonlijk advies voor een nieuwe wasmachine? Wat moet u doen als er een inbouwapparaat in uw keuken defect is? Wie kunt u bellen voor reparatie of vervanging? Het antwoord op deze vragen is simpel: Vink Witgoed. Op onze website en in onze showroom vindt u een uitgebreid assortiment aan vrijstaande en inbouwapparatuur. Onze deskundige medewerkers adviseren u graag.

(On)mogelijkheden

Bij Vink Witgoed denken we niet in onmogelijkheden maar

thee denken we met u mee en zoeken we naar hoe het wél kan. Zo komen we tot een oplossing waar u en wij tevreden mee zijn. Indien dit nodig is komen wij bij u thuis om een compleet advies te geven, aangepast aan de wensen en maten die het beste bij u en uw woning passen.

Inbouwapparatuur

Vink Witgoed heeft zich naast het leveren van wasmachines, koelkasten en vriezers de laatste jaren ontwikkeld tot een betrouwbare specialist op de vervangingsmarkt

van inbouwapparatuur. Ruth Nagel: ‘Je moet creatief zijn bij het vervangen van oude apparatuur en extra service kunnen bieden. Dat gaat voor internet winkels te ver en keukenzaken verkopen liever nieuwe keuken’. Als er aanpassingen gedaan moeten worden aan de waterleiding, de elektra of de keukenkastjes dan doet onze vriendelijke en deskundige monteur dat graag tegen vooraf afgesproken kosten. Vervelende verrassingen daar houden onze klanten niet van, ontzorgen natuurlijk wel.

Blijvende service

slogan. Als u met een defect apparaat in uw keuken staat, wilt u snel vervanging. Vink Witgoed levert en plaatst de nieuwe aankoop snel en op een tijd die u het beste schikt. Daarbij bieden wij service die verder gaat dan het leveren van uw apparatuur. Mocht u na de levering een vraag of storing hebben, dan kunt u ook een beroep op ons doen.

Veel Utrechters hoeven de gemeente belasting niet te betalen (kwijtschelding)

Kreeg je bericht van BghU dat je gemeentebelasting moet betalen? En heb je een laag inkomen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. Dan hoef je deze belasting niet te betalen.

Vraag kwijtschelding aan bij BghU

Lees de voorwaarden en vraag kwijtschelding aan via bghu.nl/kwijtschelding

Krijg hulp bij jouw aanvraag

• Ga naar jouw buurtteam. Vind jouw buurtteam via buurtteamsutrecht.nl

• Ga naar de Geldzaak op Steenweg 20. Of bel of whatsapp naar de Geldzaak via 030 236 17 66

• Ga naar het loket van BghU op de 2e verdieping van het Stadskantoor, Stadsplateau 1. Open op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.

Heel veel Utrechters kunnen hulp en geld krijgen van de gemeente. Lang niet iedereen maakt er gebruik van. Jammer toch? Weet jij waar je recht op hebt? Kijk op utrecht.nl/rondkomen

Advertenties
utrecht.nl/ rondkomen
er gebruik van !
Maak

Winkelleegstand in Leidsche Rijn Centrum: wat is er aan de hand?

Wie momenteel een rondje loopt in Leidsche Rijn Centrum ziet veel gesloten winkels. Meerdere winkels staan leeg en andere zaken sluiten binnenkort hun deuren. Vanwaar deze leegstand?

Terwijl de markt in het hart van Leidsche Rijn Centrum goed volloopt, is het bij de winkels een stuk rustiger. Veel winkels staan leeg en sommige winkelpanden worden zelfs helemaal niet in gebruik genomen. Huub Elders, centrummanager van Leidsche Rijn Centrum, bevestigt dat er inderdaad een aantal winkels leeg zijn gekomen. “De reden dat dit een aantal winkels tegelijkertijd zijn, is voornamelijk dat een groot deel van de huurovereenkomsten voor vijf jaar liepen en huurders dit jaar dus de mogelijkheid hadden om de huurovereenkomst te beëindigen. Het grootste deel van deze winkeliers heeft

'Een groot deel van de huurovereenkomsten voor vijf jaar liepen dit jaar af' -

Huub Elders, centrummanager

Leidsche Rijn Centrum

besloten om de huurovereenkomst te verlengen, maar er zijn er ook een aantal die dat niet hebben gedaan. Doordat een gedeelte van die winkeliers nu vertrekt, is het aantal lege winkelpanden op dit moment iets hoger dan vorig jaar.”

‘De stekker eruit’

Een van de zaken die binnenkort gaat sluiten, is herenkledingzaak Jack & Jones. Op 27

van de vestiging in Leidsche Rijn Centrum een aantal redenen. “Het huurcontract van de afgelopen vijf jaar loopt nu af, maar daarnaast is het centrum niet meer rendabel genoeg om open te blijven. Veel dagjesmensen die van buiten het centrum komen, gaan naar het centrum van Utrecht om te shoppen om-

dat dat dichtbij ligt, dus naar Hoog Catharijne en Vredenburgplein. En mensen vanuit het centrum van Utrecht komen juist weer naar Leidsche Rijn Centrum, omdat het hier toch rustiger winkelen is. Maar aangezien dat aantal klanten zo weinig is, is het niet rendabel meer om open te blijven. Daarom heeft het hoofdkantoor besloten om de stekker eruit te centrum van Utrecht en Nieuwegein blijven wel bestaan. Het personeel van de vestiging in Leidsche Rijn Centrum wordt dan ook her-ten.

Modezaak Vila heeft plannen om binnenkort het pand van Vero Moda aan de Wenenpromenade te betrekken. De kledingzaken vallen namelijk onder één eigenaar, een franchise, en nu is besloten dat de twee zaken worden samengevoegd tot één winkel: Vero Moda Vila. Dat betekent dat het pand waar Vila momenteel nog gehuisvest is, aan het Hof van Bern, ook leeg komt te staan. Het is nog onbekend wat hier precies voor in de plaats komt.

Ook hamburgerrestaurant Five Guys heeft op 25 februari bekendgemaakt dat hetten. Bij lunchzaak Dagelijks Lekker hangt een briefje op de deur dat de horecazaak sinds 10 maart dicht is.

Daarnaast staat de Spaanse bar Iberico op het Brusselplein al een aantal weken leeg. De horecagelegenheid is al een tijd niet toegankelijk en de zaak wordt ter overname aangeboden op Funda. Ook wordt kiprestaurant Alan & Pim’s ter overname aangeboden op Funda. Beide bedrijven zijn benaderd met worden aangeboden op Funda. Bar Iberico is helemaal niet te bereiken en Alan & Pim’s wil geen commentaar geven.

Faillissementen

Er zijn ook enkele winkeliers failliet gegaan. Vorig jaar moesten wijnbar Most en bloe-

menwinkel Johan vanwege een faillissement de deuren sluiten. “Dat is natuurlijk enorm spijtig”, zegt Huub Elders, centrummanager van Leidsche Rijn Centrum. “Dat heeft ons inziens te maken met de uitdagende omstandigheden waarmee winkeliers de afgelopen jaren te maken hebben gehad en nog steeds hebben.” Zo gaven de eigenaren van bloemenwinkel Johan destijds aan dat vooral de gevolgen van de coronapandemie het voormalige Utrechtse familiebedrijf de das om heeft gedaan.

Pijnacker Sport B.V., beter bekend onder de naam Wijtman Sport, heeft de deuren op 1 februari ook permanent gesloten. Via een website waar actuele informatie te vinden is over faillissementen, is te lezen dat de sport-liet is verklaard.

Aanpak kwetsbare winkelgebieden

In 2021 heeft de gemeente Utrecht het plan ‘Aanpak kwetsbare winkelgebieden’ gepresenteerd. Dit om de leegstand in winkelgebieden in Utrecht – onder andere door online winkelen, het schrale aanbod en de coronacrisis – tegen te gaan. Ook Leidsche Rijn Centrum werd bestempeld als kwetsbaar winkelgebied, vanwege het slecht scoren op ‘huidig functioneren’ na een analyse van Stec Groep uit 2020. Er was te veel leegstand en 50 procent van alle verkooppunten betrof niet-dagelijks aanbod. Daar vallen onder andere kleding- en schoenenwinkels, boek- en muziekwinkels, winkels met huishoudelijke artikelen en warenhuizen onder. Ook de effecten van landelijke coronamaatregelen, zoals de lockdown en beperkingen voor horeca en winkelbezoek, waren goed zichtbaar in Leidsche Rijn Centrum. Het winkelgebied trok in deze coronaperiode weinig bezoekers.

Voor Leidsche Rijn Centrum werd een concept-plan van aanpak omschreven. Er moest onder meer ingezet worden op een mix van winkels, innovatie en ‘fun’-functies,

zoals bowlen, biljart/pool en galerie/kunst. De eigenaar van het centrum wilde ook nog graag een extra supermarkt toevoegen, bijvoorbeeld een prijsvechter of Aziatische supermarkt. Overige ideeën voor verbetering van de openbare ruimte waren betere verlichting, bewegwijzering, zichtbaarheid aan-

Het plan heeft er onder andere voor gezorgd dat er vorig jaar diverse winkels in het winkelcentrum zijn bijgekomen waaronder ANWB, Let’s Woon, Mamma Mia Trattoria, Sofa Company, Van Nispen tot Sevenaer Klinieken en drie Aziatische hotspots. Ook heeft

Huub Elders, centrummanager Leidsche Rijn Centrum

Leidsche Rijn Centrum subsidieaanvragen ingediend. Die richten zich op onderzoek naar doelgroepen, bezoekersstromen en ondernemerswensen; doorontwikkeling van de merkidentiteit en de branchering van het winkelaanbod en het vinden van passende winkelformules.

Het onderzoek om het winkelgebied Leidsche Rijn Centrum aan te pakken loopt nog steeds.

Volgens centrummanager Huub Elders ontwikkelen de bezoekersaantallen zich nog steeds positief. “We verwachten dat deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet omdat de wijk eromheen nog volop in ontwikkeling is en het winkelcentrum ook een nog steeds grotere aantrekkingskracht krijgt voor consumenten van buiten Leidsche Rijn.” Elders verwacht dat de leeggekomen winkelruimten dit jaar weer verhuurd gaan worden.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216 LEEGSTAND
Tekst: Lisette Oorschot / Fotogra e: Bas van Setten
'De wijk eromheen is nog volop in ontwikkeling' -
9
Advertentie

Siri Baggerman

Waar: Galerie Niek Waterbolk

Wanneer: dinsdag 21 maart t/m zondag 26 maart

Prijs: gratis

Siri Baggerman is een Utrechtse kunstenaar met Sami-roots. De Sami zijn een van een oorsprong nomadisch volk uit het noorden van Scandinavië. In haar werk brengt Siri deze twee culturen op een bijzondere manier bij elkaar. In haar schilderijen combineert zij twee werelden die in tijd of locatie in groot contrast staan met elkaar. Als beginpunt werkt ze met elementen uit haar eigen leven en dat van haar familie. Siri neemt je mee in een unieke wereld waarin ze onderzoek doet naar haar identiteit. De expositie opent op dinsdag 21 maart en is te bezoeken tot en met zondag 26 maart.

Silent Reading Party

Waar: Bibliotheek Neude

Wanneer: zaterdag 25 maart

Prijs: gratis

Geen tijd en rust om een boek op te pakken of uit te lezen? De Bibliotheek Neude is de uitgelezen plek om een paar uurtjes in stilte te lezen. Neem je favoriete boek mee en zoek een jne leesplek. Geen boek bij de hand? Geen paniek, er staat een leestafel met boeken voor je klaar. Na a oop is er een borrel en kun je je leeservaring delen met de andere stille lezers. Aanmelden is niet nodig.

Podium Sprits: Ridder Ridder 4+

Waar: ZIMIHC Theater Zuilen

Wanneer: zondag 26 maart

Prijs: 6 tot 12 euro

Een humoristische en behendige theatervoorstelling over prinsessen en ridders. Al gauw wordt duidelijk dat de standaard ridder-prinses-rollen losgelaten moeten worden om het verhaal van Ridder Ridder tot leven te brengen. Wie weet ontdek jij net zoals Fiona en Filip kanten van jezelf die je nog niet kende. Een theatervoorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar. Tickets zijn te koop op de website van Podium Sprits.

Hoe?Zo! Show

Waar: TivoliVredenburg

Wanneer: zondag 26 maart

Prijs: 10 tot 13 euro

De Hoe?Zo! Show is een interactieve wetenschapsspelshow waarin jonge wetenschappers live op het podium vragen van nieuwsgierige kinderen beantwoorden in een race tegen de klok. Om het extra spannend te maken moeten de wetenschappers de vragen niet alleen beantwoorden, maar ze moeten hun antwoorden ook uitbeelden op het podium. Hierbij mogen ze alleen gebruik maken van een kast vol met alledaagse voorwerpen. Lukt het de wetenschappers om de vragen van kinderen snel genoeg te beantwoorden? Of blijken de vragen van de kinderen te moeilijk voor deze knappe koppen?

Slinger! 4+

Waar: Podium Hoge Woerd

Wanneer: zondag 26 maart

Prijs: 5 tot 12,50 euro

Slinger: een grappige hartveroverende voorstelling met acrobatisch spel is als de droom van een kind. Drie kinderen wonen op matrassen. Ze slingeren aan hun stapelbedden. Ze eten bergen patat. Ze mogen en durven alles. Simone de Jong maakt een voorstelling geïnspireerd door de Stampertjes en alle andere eigenwijze, aparte en stoere kinderen. De voorstelling is voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Lentebock Festival Utrecht

Waar: Janskerkhof

Wanneer: vrijdag 24 maart tot en met zondag 26 maart Prijs: 6,95 tot 12,95 euro

Nog geen plannen dit weekend? Bestel dan snel de laatste kaarten voor deze editie van het Lentebock Festival Utrecht. Tijdens het Lentebock Festival proef je lentebockbieren van meer dan 25 verschillende brouwerijen en dans je op de leukste livemuziek en hits van dj’s. Ook snack je uit de foodtrucks van lokale horeca, kun je je inschrijven voor bierproeverijen en genieten de kids op zondag van gezellige kinderactiviteiten.

Hoe redden we de jeugdzorg?

Waar: TivoliVredenburg

Wanneer: maandag 28 maart

Prijs: gratis, aanmelden noodzakelijk

De Nederlandse jeugdzorg staat onder grote druk. Te weinig personeel, te veel bureaucratie, en eindeloze wachtlijsten maken dat kinderen en jongeren in psychische nood of onveilige thuissituaties niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Het ene na het andere rapport toont aan dat de kwaliteit achteruit holt. Van overhaaste uithuisplaatsingen tot slechte informatievoorziening. Hoe nu verder? Forensisch orthopedagoog prof. Jessica Asscher, jeugdpsychiater prof. Floortje Scheepers en jurist dr. Joost Huijer over het verbeteren van de Nederlandse jeugdzorg. Tickets zijn gratis, aanmelden is noodzakelijk via de website van TivoliVredenburg.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216
11

Straatnamen

Lichte en Donkere Gaard

De Lichte en Donkere Gaard zijn twee korte straatjes in de binnenstad van Utrecht. Samen hebben ze een lengte van tachtig meter. De Lichte Gaard begint bij de Maartensbrug en is een verlengde van de Vismarkt. Deze Gaard gaat over op de Donkere Gaard en loopt tot aan de Oudegracht en het Wed.

De straten hebben hun naam te danken aan de tuin, ook wel ‘boomgaard’ genoemd, van de Utrechtse bisschop. Hij had een privékapel op de eerste verdieping van de Domtoren. Vlak daarnaast stond zijn paleis met onder andere zijn boomgaard. ‘Gaard’ is hier dus naar vernoemd. Het eerste deel van de straatnamen, ‘Lichte’ en ‘Donkere’, heeft te maken met de bebouwing. De Lichte Gaard heeft een enkele bebouwing aan de Oudegracht. De Donkere Gaard heeft aan beide kanten bebouwing, dus ook aan de kant van de werf. De dubbele bebouwing hield veel licht tegen en de enkele bebouwing zorgde juist voor een licht gedeelte van de tuin. Volgens de ‘Lijst van beschermde monumenten’ van gemeente Utrecht is het merendeel van de panden op de Lichte en Donkere Gaard een rijksmonument. Op de Lichte Gaard zijn nummer 1 tot en met 9 rijksmonumenten. Op de hoek van de Lichte Gaard

en de Maartensbrug lag het bisschoppelijk paleis. Volgens het ‘Utrechts monumentenfonds’ werd het Bisschopshof in 1800 door de stad Utrecht gekocht voor 7630 gulden, die het daarna liet slopen. Bij opgravingen komen nog steeds bouwresten van het voormalige wooncomplex tevoorschijn. Zo zijn er volgens ‘Het bisschopshof in Utrecht. Bouw voor de reconstructie’ van Martin W.J. de Bruijn in 2008 in het pand op nummer 8 nog bouwresten vanaf de Romeinse tijd aangetroffen.

De huizen op de Donkere Gaard nummer 4 en 7 zijn gemeentelijke monumenten. Daarnaast telt de straat nog tien rijksmonumenten. De eerste panden in de straat zijn gebouwd vanaf 1238. De stadsbrand in Utrecht in het jaar 1253, die negen dagen duurde, zorgde ervoor dat de huizen werden verwoest, waarna herbouw plaatsvond. Vanaf begin zeventiende eeuw werden de huizen tot aan de gracht uitgebreid. Inmiddels zit er veel horeca gevestigd in de panden op de Donkere Gaard.

Volgende week vertellen we het verhaal achter de Minrebroederstraat. Kan jij ons meer vertellen over de herkomst van deze straatnaam? Laat het ons dan weten.

In other news

Een alternatief voor de 'überfüllten Straßen von Amsterdam'

Ze worden onder toeristen veel geprezen, de wereldberoemde grachten van Amsterdam. Maar ook een aantal andere steden in Nederland heeft een mooi en noemenswaardig grachtenstelsel, vindt het Duitse Reisereporter. Zo ook Utrecht, dat in het lijstje van Reisereporter op plek vijf eindigt. “Wer schon mal in den Niederlanden war, der weiß, dass die Grachten einen ganz besonderen Charme haben. Meistens verlaufen die Kanäle mitten durch die Städ-

te entlang traditioneller Häuser und wunderschöner Promenaden. Wenn dann gerade noch ein alter Kahn gemütlich über das Wasser schippert, ist die romantische Atmosphäre perfekt”, aldus Reisereporter. Als alternatief voor de ‘überfüllten Straßen von Amsterdam’ komt Reisereporter met zeven Nederlandse alternatieven.

Utrecht is de vijfde stad in de lijst, waar verder Leiden, Groningen, Leeuwarden, Alkmaar, Dordrecht en Haarlem op te vinden

In deze rubriek vertellen we het verhaal achter de straatnamen in de stad. Sommige namen zijn voor iedereen bekend, andere juist helemaal niet. Voor alle namen geldt dat ze niet zomaar gekozen zijn. Maar wat is eigenlijk de herkomst van de namen? Dat proberen we te achterhalen.

Dichteres Ida Gerhardt schreef het gedicht “Studentenkamer”. Dit gaat over een kamertje op de Donkere Gaard. Het huis is te zien op de foto.

Studentenkamer

Daar, op de Donkere Gaard, waar mijn eerste kamer ik had, diep in de binnenstad, zat ik te werken: ik las over het woord quintessens. En in die Donkere Gaard strekte ik mijn hand uit; ik at van de boom van goed en van kwaad: en het vers werd mij geopenbaard. Ik zag het neerslaan, ontstaan. Een vreemdeling ben ik op aarde. Dit is in haar donkere gaarde waarvoor ik sedert besta: het vers - een kristal, een heelal: quinta essentia.

# De stad in cijfers

In de rubriek Stad in Cijfers gaan we in op data over de stad. De gemeente Utrecht houdt van honderden onderwerpen bij hoe het er in de stad voorstaat, van aantal Utrechters dat een ets heeft tot hoeveel procent van de Utrechters last heeft van lawaai door verkeer of bedrijven in de stad. Elke week lichten we een van de onderwerpen uit.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn achter de rug. In negen van de tien wijken in de gemeente Utrecht is GroenLinks de grootste partij geworden. Alleen in Vleuten-De Meern is er een andere partij de grootste: VVD. 18 procent van de stemgerechtigden koos daar voor de VVD. In Leidsche Rijn stemde 12,5 procent op de VVD die daarmee de op twee na grootste partij werd in deze wijk.

Alleen in de wijk Vleuten-De Meern komt nieuwkomer BoerBurgerBeweging (BBB) in de top-3 voor. De BBB is in de wijk als derde grootste partij uit de bus gekomen. Ongeveer 12 procent van de stemmen ging naar de BBB. Daarnaast werd in negen van de tien wijken

in de gemeente Utrecht veel op D66 gestemd waardoor deze partij in meerdere wijken de op een na grootste partij werd.

In de wijken West (10,3 procent) en Zuid (10,6 procent) werd Partij voor de Dieren (PvdD) de derde partij. In Overvecht was DENK de tweede grootste partij met 12,7 procent van de stemmen.

Tevens is er in een paar wijken relatief vaak gestemd op de Partij van de Arbeid (PvdA). Dat zijn de wijken Noordwest, Overvecht, Noordoost en Zuidwest. Het stempercentage ligt daar ongeveer tussen de 9 en 11 procent. Verder is Volt de derde grootste partij geworden in de wijken Oost (11,1 procent) en Binnenstad (11,7 procent).

zijn. “Die viertgrößte Stadt der Niederlande liegt relativ zentral im Land, wird von Reisenden aber Touristenmassen wie in Amsterdam brauchst du hier nicht zu rechnen”, schrijft Reisereporter. En hun favoriete plekje langs de Utrechtse grachten? “Eine der schönsten von ganz Utrecht ist die Oudegracht. ist genau der richtige Ort, wenn du auf der Suche nach tollen Cafés und Restaurants bist.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 216 | 23 MAART 2023
12

VERDWENEN FABRIEKEN IN UTRECHT

Lood- en Zinkpletterij Hamburger in Lombok

De joodse koopman Abraham David Hamburger (1828-1891), gevestigd aan de Oudegracht 223, handelde in oude en nieuwe metalen. Lood en zink, belangrijke bouwmaterialen, kwamen meestal geplet vanuit het buitenland. In 1866 besloot Hamburger zelf een loodpletterij te beginnen in een werkplaats achter zijn huis, aan de Zwaansteeg. Dat fabriekje werkte op stoomkracht en had in 1871 tien werknemers. Er was ook een buizenperserij aan verbonden die als eerste in Nederland loden pijpen produceerde.

Hamburger verplaatste zijn bedrijf in 1872 naar een nieuwe locatie aan de Leidse Rijn voor meer ruimte en betere bereikbaarheid. Het fabriekscomplex aan de Leidsekade bij de Damstraat groeide snel. In 1875 voegde Hamburger een zinkpletterij toe. Het pletten en verwerken van zink werd zijn specialiteit. Zink was een licht en goedkoop alternatief voor lood en koper als dakbedekking, voor goten en voor leidingen. Hamburger leverde ook loden buizen met tinnen binnenmantel voor de opkomende drinkwaterleidingbedrijven.

Groei en fragmentatie

Vooral lood is erg giftig. Het schijnt dat het vee in de weilanden rond de fabriek ziek

werd en de melk ondrinkbaar. Wat dit betekende voor de arbeiders laat zich raden, al is er weinig over bekend. Rond 1885 werkten er ongeveer 125 man. Hamburger deed in die periode goede zaken, zo bleek uit de overname van de naastgelegen schroevenfabriek

Van Heukelom & Verweij en van een werkplaats in Amsterdam.

Privé investeerde Abraham in een tiental huizen in Utrecht. Zijn geld besteedde hij ook aan liefdadigheid binnen de joodse gemeenschap. Zo was hij een van de stichters van het Centraal Israëlitisch Weeshuis en lid van het armbestuur. Overigens kreeg al het personeel op joodse feestdagen vrij. Hamburger was bestuurslid van de Utrechtse Kamer van Koophandel en toen zijn bedrijf twintig jaar bestond, schonk hij de stad een openbare pomp van zink op de Neude.

Nadat Abraham Hamburger in 1891 overleed, zetten drie zoons de zaak aanvankelijk samen voort. Ze voegden een koperpletterij toe, namen een buizenperserij over in Rotterdam en begonnen ook een loodgieterij in Amsterdam. Na verloop van tijd kregen ze echter verschil van inzicht en begon oudste zoon David Abraham Hamburger (1852-1913) in 1906 de Zuid-Hollandse Pletterijen in Rijswijk. In 1913 stichtte broer Abraham Ezechiël Hamburger (1847-1912) zijn eigen Utrecht-

Tot ver in de jaren zeventig was er zware industrie gevestigd in woonwijken, waar ook gevaarlijke en giftige sto en werden verwerkt. Zoals langs de Vecht de loodwitfabriek van Greve voor vervuiling zorgde, was dat aan de Leidse Rijn de lood- en zinkpletterij van Hamburger. Aanvankelijk hadden vooral boeren en tuinders er last van — en natuurlijk de fabrieksarbeiders — maar later ook omwonenden. Vanaf de jaren zestig kwam een uittocht op gang naar nieuwe industriegebieden. De gaten in de stad werden na sanering gevuld met woningen.

Tekst: Arjan den Boer / Fotogra e: Het Utrechts Archief

sche Walswerken aan de Keulsekade langs het Merwedekanaal.

Jezaja Abraham Hamburger (1859-1929) en diens zoon Joseph hadden de leiding over de oorspronkelijke fabriek aan de Leidse Rijn. Zij konden in 1916 het 50-jarig jubileum vieren. Het bedrijf ontving toen het predikaat Koninklijk, en: 'Een fraai tegeltableau, door het personeel aangeboden, manifesteert de goede verstandhouding tusschen directie en personeel, evenals een eigen muziekcorps, dat zich bij feestelijkheden in eigen bedrijf, doch ook bij stedelijke festiviteiten geregeld laat hooren.'

Er werd toen hoog opgegeven over het distributienetwerk van NV Koninklijke Nederlandsche Lood- en Zinkpletterij v/h A.D. -

lialen te Amsterdam, Rotterdam, 's-Gravenhage, Leeuwarden en Groningen, terwijl zich bovendien in de voornaamste steden des lands vertegenwoordigers met depots bevinden, om prompt de uitgebreide clientèle te kunnen bedienen. De export wordt van Utrecht uit behandeld door een net van diverse vertegenwoordigers en agentschappen in de meeste landen.'

Concentratie en vertrek

De Tweede Wereldoorlog was een zeer zware tijd voor de joodse familie — verschillende leden werden omgebracht — en een moeizame periode voor de bedrijven. In de naoorlogse decennia kregen de drie pletterijen steeds

meer buitenlandse concurrentie, wat noopte tot hernieuwde samenwerking. De Utrechtsche Walswerken werden in 1956 opgeheven, de Zuid-Hollandse Pletterijen kwamen in 1972 in handen van de Utrechtse tak. Aanvankelijk bleven er twee productielocaties bestaan, maar de situatie in Lombok werd onhoudbaar door de woonwijk die er in de 20e eeuw omheen was gegroeid. Bewoners werd ontraden groente uit de tuin te eten. De ligging tussen huizen was goed zichtbaar vanaf het nieuwe Holiday Inn-hotel.

In 1976 werd de productie geconcentreerd in Rijswijk onder de naam Uzimet (Utrechtse Zink Metaal). Daar bestaat dit bedrijf nog steeds, tegenwoordig onderdeel van de Calder Group. In Utrecht bleef Hamburger actief als handelsmaatschappij aan de Mississippidreef.

De gemeente kocht in 1984 het fabrieksterrein in Lombok aan en liet het saneren. 40.000 ton vervuilde grond werd vervangen. Enkele jaren later verrezen er nieuwe woningen tussen de Timorkade en de Ceramstraat. In 2018 nog is er onderzoek gedaan naar verontreiniging omdat restmateriaal van de fabriek gebruikt kan zijn bij ophoging. Vooral in de tuinen zou er risico bestaan op een verhoogd loodgehalte. Aan de uitkomst lijkt geen bekendheid te zijn gegeven. Meer dan dit ongewenste aandenken rest er niet van deze Utrechtse fabriek. Behoud van de schoorstenen als monument werd in de jaren tachtig niet haalbaar geacht.

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl 23 MAART 2023 | NR. 216
13

DUIC PUZZEL

OPLOSSING

UTRECHT VOLGENS GROENLINKS-LIJSTTREKKER HUIB VAN ESSEN

‘Wij zijn als het ware een bescheiden verliezer’

Huib van Essen is lijsttrekker van de partij die in de gemeente Utrecht de meeste stemmen kreeg bij de Provinciale Statenverkiezingen: GroenLinks. In provincie Utrecht werd daarentegen, net als in de rest van het land, de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste. GroenLinks verloor één zetel en heeft er nu zeven, net zoals de BBB. Verder is Van Essen sinds 2019 gedeputeerde voor GroenLinks bij de provincie. Daarvoor was hij vier jaar Statenlid. We vroegen hem hoe hij naar de komende tijd kijkt.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotogra e: Bas van Setten

Hoe heeft u afgelopen verkiezingen beleefd?

“Het was de tweede keer dat ik lijsttrekker was. Het waren nu hele andere verkiezingen dan vier jaar geleden, omdat we toen nog een bescheiden fractie waren. Landelijk hadden we toen de wind mee: het was de beste uitslag ooit bij de Provinciale Statenverkiezingen en de beste uitslag hier in Utrecht. Dat gaf een bijzondere, extra verantwoordelijkheid. Nu begin je als lijsttrekker namens de grootste partij en sta je ineens op nummer één van lijst 1. Dat vond ik best bijzonder.”

Bent u tevreden met de uitslag?

“We hebben ons als GroenLinks goed gehandhaafd. De vorige verkiezingen gingen we van vier naar acht zetels. Als we dan nu één zetel inleveren, is dat niet heel raar en een geweest als we de grootste waren gebleven in de provincie, maar het is wat het is. In de gemeente zijn we nog wel de grootste. Hier hadden we zelfs een hoger percentage dan bij de gemeenteraadsverkiezingen: 22 procent. In de Staten zijn veel partijen een zetel verloren. Forum voor Democratie en de VVD zijn beide meerdere zetels kwijtgeraakt. In die zin zijn wij als het ware een bescheiden verliezer. Samen met de BBB zijn we nu de grootste fractie. De coalitievorming wordt een spannend proces.”

Hoe kijkt u naar de komende tijd?

“Ik heb er vertrouwen in. Het ingewikkelde

is wel dat BBB in de Staten een heel nieuwe partij is. We weten van veel onderwerpen nog niet zo goed waar ze nou precies voor staan en wat voor plannen ze hebben. Daar ben ik nieuwsgierig naar. We staan zeker open om het gesprek aan te gaan met de BBB en om te kijken of we tot iets zouden kunnen komen waarin we ons voldoende herkennen. Anders moeten we op zoek naar andere mogelijkheden. Voor ons is het belangrijkste dat de grote transities en opgaven daadkrachtig worden opgepakt: het herstellen van natuur, klimaat aanpakken, betaalbare woningen en de mobiliteitstransitie. Als er een coalitie uit de bus komt die daar niet mee aan de slag wil, zitten wij daar niet in. De huidige coalitie heeft geen meerderheid, dus er zal sowieso een andere moeten komen. Het is wel spannend hoe die eruit gaat zien. Ik hoop natuurlijk dat GroenLinks erin zit, en ik denk dat die kans groot is, maar het is geen zekerheid.”

Hoe kijkt u terug op de afgelopen jaren bij GroenLinks?

“Ik ben heel blij met de samenwerking. We zijn echt heel trots op de stappen die we bij een aantal onderwerpen hebben gezet, maar er zijn ook onderwerpen die echt nog sneller moeten. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld de realisatie van natuurgebieden. Heel wat jaren geleden is al afgesproken waar en hoeveel natuur er in Utrecht gerealiseerd moet worden. Ik had gehoopt dat we daar de afgelopen vier jaar verder in waren gekomen. Dat is taai. Het hele stikstofdossier is natuurlijk, ook

vanuit de landelijke politiek, heel prominent op het bord van de provincies gelegd. Hoe we dat precies met elkaar gaan doen, wordt echt een puzzel. Heel weinig mensen verkopen nu hun grond. Het is een soort stand still-situatie. Dat helpt allemaal niet. Dat is wel spannend, ook nu met de BBB. Ik ben benieuwd.”

En hoe heeft u de afgelopen jaren als gedeputeerde ervaren?

“Leuk, boeiend en interessant. Het is een bijzondere baan, want je houdt je bezig om de provincie dagelijks te besturen. Het is in zekere zin een voorrecht. Hiervoor was ik Statenlid. Dan ben je volksvertegenwoordiger, net als Kamer- of gemeenteraadslid. Uiteindelijk heeft een Kamer of de gemeenteraad het laatste woord. Als bestuurder, in mijn geval als gedeputeerde, kan je zelf wat meer initiëren. Dat is heel erg leuk. Het is mooi om te zien hoe je dan een verschil kunt maken.”

Wat voor dingen heeft u de afgelopen jaren bijvoorbeeld geïnitieerd als gedeputeerde?

“Het team dat zich bezighield met energietransitie was heel klein in 2019. Vanaf 2020 pakten we als provincie echt over de hele breedte onze rol. Het team is toen enorm opgeschaald. Vorig jaar hebben we onder meer een regeling getroffen voor mensen met

In de rubriek Utrecht Volgens spreken we een bekende of onbekende Utrechter. Vaak met een actuele aanleiding en altijd met een paar standaardvragen over het leven in Utrecht.

slecht geïsoleerde woningen en een kleine beurs. Die regeling helpt hen om spouwmuren en vloeren te isoleren. Het gaat vaak om voormalig sociale huurwoningen. Afgelopen najaar zijn de eerste woningen geïsoleerd. 24 van de 26 gemeentes doen mee. Zoals het er nu naar uitziet, is eind dit jaar het grootste deel van de zo’n 3.000 woningen klaar.”

Waar beleeft u de leukste avond in Utrecht?

“Ik kom al jaren graag bij het Utrechtse Smartlappenfestival. Ieder jaar is het weer genieten van De Anitaas, De Als-je-maar-gelukkig-Band of, iets langer geleden, Sjarrel en Sjaan in Café de Potdeksel.”

Waar bent u trots op als Utrechter?

“Ik ben trots hoe Utrecht een thuis biedt aan steeds meer inwoners en tegelijk toch steedsstad van Nederland en de wereld. Wij brengen hier gezonde, groene verstedelijking in de praktijk. Daar mogen we echt heel trots op zijn, al zit dat niet zo in onze aard.”

Utrecht is…

“…een grootse en toch vriendelijke, gemoedelijke stad.”

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl NR. 216 | 23 MAART 2023
de zeven verschillen
ZOEKPLAAT Zoek
ZOEK DE VERSCHILLEN LOCATIE WEERDSINGEL OZ 14

Ontwikkel je talent, leer verder

Doorgroeien in je vak of je ontwikkelen in een nieuw vakgebied? ROC Midden Nederland is dé mbo-opleider voor korte trajecten en volledige opleidingen.

volwassenenonderwijs bij mbovoorprofessionals.nl

Soworker maakt delen op Social media makkelijk!

Boost je content en benut de kracht van je collega’s als ambassadeurs; 8 x meer bereik, 7 x hogere conversie en aanzienlijk meer sollicitanten.

PEP EN FRANS OVER FC UTRECHT

Pep en Frans zien wederom een pijnlijke nederlaag: ‘Dan ben je het FC Utrecht-shirt niet waard’

Voor de derde keer in korte tijd heeft FC Utrecht de supporters teleurgesteld. Voor eigen publiek werd er met 1-2 verloren van Go Ahead Eagles. Pep en Frans schamen zich voor de prestaties, verbazen zich over tactische keuzes en hopen dat Jordy Zuidam eens ink de waarheid te horen krijgt.

“De middag begon nog zo indrukwekkend”, zo begint Pep. “De herdenking ten aanzien van de tramaanslag van vier jaar geleden was zeer inspirerend. Het was prachtig dat ook de supporters van Go Ahead Eagles hun steun betuigden door spandoeken mee te nemen. Onze club heeft wederom laten zien enorm verbonden te zijn met de stad. Maatschappelijk gezien is FC Utrecht de grootste van Nederland. Toch komen we voor het voetbal en dat is momenteel behoorlijk minder indrukwekkend.”

Angsthazen voetbal

Frans gaat in op de prestaties op het veld. Hij snapt nog steeds niet waarom Ruben Kluivert en Ramon Hendriks het centrale duo vormden. “Het is langzamerhand verbazingwekkend dat Tommy St. Jago niet terugkeert in de basisopstelling. Die jongen traint volop mee en is op papier de beste verdediger die de club heeft. Het loopt voor geen centimeter. Hoe kan je dan de onervaren Kluivert en Hendriks in het hart van de defensie opstellen?” Pep reageert op zijn broer. “De centrale verdedigers waren tekenend voor de onrust binnen het team. Er is geen vertrouwen en de spelers lijken overal bang voor. De supporters zitten naar angsthazenvoetbal te kijken.” Mede door de nederlaag van afgelopen

weekend zijn concurrenten SC Heerenveen en NEC de Domstedelingen tot op vier punten genaderd. Pep vraagt zich dan ook af of dit FC Utrecht zich gaat plaatsen voor de play-offs. “De resultaten onder Michael Silberbauer waren in de eerste weken erg goed, maar uiteindelijk blijkt dat dit team niet zo goed is als toen werd gedacht. Het bestuur en vooral eigenaar Frans van Seumeren hebben

FC Utrecht de top vijf of zelfs de top drie zou gaan aanvallen. Dit team komt nog geeneens in de buurt van die ambitie. De achtste plaats zal zelfs een hele opgave worden.”

Met deuren smijten

Na de nederlaag tegen de huidige nummer elf van de eredivisie stormde clubeigenaar Frans van Seumeren de kleedkamer in. Frans durft dan ook de noodtoestand uit te roepen.

“Van Seumeren komt bijna nooit in de kleedkamer. Sterker nog, het is in de geschiedenis pas twee keer eerder gebeurd. Het betekent dat het echt niet goed zit in de groep.” Pep vult zijn broer aan. “Het is begrijpelijk dat de grootste geldschieter de spelers wakker wil schudden. Toch rest de vraag of Van Seumeren ook op deze manier de directie aan is gevlogen? Misschien moet er in de bestuurskamer eens met deuren worden gesmeten. Het is niet gek om Jordy Zuidam de huid vol te

Test gratis ons platform!

Pep en Frans, twee broers die al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van FC Utrecht volgen, maken een column voor DUIC. In de column wordt de week van FC Utrecht doorgenomen. Martijn Kramer schrijft het verhaal op.

schelden ten aanzien van het aankoopbeleid dat hij hanteert. Het is echt te makkelijk om in de huidige situatie alleen de schuld bij de spelers neer te leggen.”

Beschamend, pijnlijk en vernederend Ondanks alle kritiek die is geuit wil Pep nog verder in gaan op de crisissituatie. “Het ergste is dat de spelers geen besef hebben wat dit met de supporters doet. De doorsnee supporter werkt zich kapot om, met zijn zoontje of dochtertje, wekelijks in het stadion te zitten. Als de spelers het dan na een beschamende nederlaag niet kunnen opbrengen om de middencirkel uit te komen en de supporters te bedanken. Dan ben je FC Utrecht-shirt niet waard. Het is bescha-

mend, pijnlijk en vernederend om te zien dat deze spelers de trouwe aanhang absoluut niet serieus nemen.”

Weekje vrij De komende week staat er vanwege interlandvoetbal geen wedstrijd op de planning. Desondanks kijkt Frans nog even vooruit. “Er komen twee belangrijke potjes aan. FC Volendam en FC Groningen zijn normaal formaliteiten, maar op dit moment is alles onzeker. Het is niks, het was niks en wordt niks, maar we houden wel van deze club! Het is te hopen dat de selectie al hun zonden gaat overdenken. Dan zal de Galgenwaard met smart wachten wat er tegen FC Volendam wordt voorgeschoteld.”

Advertentie

Nieuwbouwproject Havenkwartier in Nieuwegein. Gelegen in Rijnhuizen aan het Merwedekanaal.

Van extreem energiezuinige woningen t/m nul-op-de-meter-plus-woningen.

Fase 1: 55 woningen | Comfortabel en luxe wonen | Omringd door water en groen | Volop genieten aan de gezellige haven | Weinig tot geen energiekosten | Prognose start bouw Fase 1: 2e helft 2023

Havenwoningen

De havenwoningen van Havenkwartier liggen direct aan de havenkade. Door de royale maat kun je met deze havenwoningen alle kanten op. Met tuinen op het westen en de ochtendzon aan de voorzijde, is het hier genieten op een toplocatie!

havenwoningen

Nog meer genieten?

Dat kan. Bij de havenwoningen heb je namelijk de optie om een ligplaats in de haven te kopen voor je eigen boot!

Advertentie
NIEUWEGEIN.NL VERKOOP EN INFORMATIE
HAVENKWARTIER-
FASE 1 NU IN VERKOOP!
Noorderstraat 8, Utrecht T: 030 - 273 74 64 E: nieuwbouw@puntmakelaars.nl Richterslaan 66, Nieuwegein T: 030 - 600 82 40 E: nieuwbouw@dekeizer.nl 14
"nul-op-de-meter-plus"
• GBO: 169 t/m 196 m2 • Kavelopp: 133 t/m 231 m2 • Beukmaat: 7.20 t/m 11 meter • Ligging aan de haven • Tuin op het westen Vanaf € 738.000 v.o.n. Ligplaats: € 17.500 v.o.n. Schrijf je in op