__MAIN_TEXT__

Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

OCTOBER 2020 | 6E JAARGANG NR. 112 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

DUIC.NL

Een rondje coronamaatregelen in het centrum

Topchef Leon Mazairac is terug in Utrecht NIEUW in Nederland U kunt langer thuis blijven wonen! De nieuwste type Boxspring voor senioren! Voor het eerst een hoog-laag bed en box-

Maak gebruik van de actie: lever uw oude

spring in -1. Wie wil er nu een ‘zieken-

bed in en ontvang tot max. € 500,- retour bij

huisachtig’ bed in huis? Ervaar het heerlijke

aanschaf van een hoog-laag boxspring. Vraag

comfort van een echte boxspring en het ge-

naar de voorwaarden.

mak van een zorgbed thuis en dat dan ook nog in een huiselijke sfeer! Keuze uit div. kleu-

Alleen voor lezer van dit blad.

ren en 17 verschillende maten, want alles is

Advies en opmeten aan huis

maatwerk! Wegens overweldigend succes nu

volledig kosteloos.

een tijdelijke actie; maak vrijblijvend een afspraak bij u thuis!

BEKEND VAN TV WINNAAR BESTE IDEE 2020!

50% KORTING! ALLEEN VOOR LEZERS VAN DIT BLAD*

P Nu een hoog-laag-boxspring ter introductie al voor *

€ 1995,-

i.p.v. €

P

3995,-

P P P P

*Prijs o.b.v. 1 pers. Excl. matras. Maat o.b.v. 80x200cm

P

Levensloop bestendig bed conform vereisten “Langer thuis wonen, voor nu en later!”

158

mensen gingen u voor beoordeeld met

Tillift alsmede zijrekken geschikt!

8,7

Indien nodig zorgbed voor later

Makkelijk stofzuigen onder bed

Rug-/ benen elektrisch verstelbaar + hoog laag functie Verrijdbaar middels onopvallende wieltjes met rem Geen motoren zichtbaar Geen kabels zichtbaar 1 jaar slaap garantie In- uitstap verlichting (optioneel) Ergonomisch maatwerk per individu

Verrijdbaar

Makkelijker opmaken matras

AZC 30 jaar in Oog in Al

P.11

NIEUW in Nederland De gildeslapen

TWEEDE DRUK VAN BOEK

P.6

Wie maken de nieuwe stadswijk Merwede?

333 04 60 Maak vrijblijvend 010 kennis! info@degildeslapen.nl - www.degildeslapen.nl VERGETEN GEBOUWEN

U kunt langer thuis blijven wonen!

Molenbeek Makelaars

De nieuwste type Boxspring voor senioren! DE GILDESLAPEN Adv. 263x390mm.indd 1

UITVAARTVERZORGING IN GOEDE HANDEN

030-666 75 77 uitvaartverzorgingleidscherijn.nl

Voor het eerst een hoog-laag bed en box-

Maak gebruik van de actie: lever uw oude

spring in -1. Wie wil er nu een ‘zieken-

bed in en ontvang tot max. € 500,- retour bij

huisachtig’ bed in huis? Ervaar het heerlijke

aanschaf van een hoog-laag boxspring. Vraag

comfort van een echte boxspring en het ge-

naar de voorwaarden.

WONEN | WERKEN | LEVEN

mak van een zorgbed thuis en dat dan ook nog in een huiselijke sfeer! Keuze uit div. kleu-

Alleen voor lezer van dit blad.

ren en 17 verschillende maten, want alles is

Advies en opmeten aan huis

010 333 04 60

maatwerk! Wegens overweldigend succes nu volledig kosteloos. info@degildeslapen.nl - www.degildeslapen.nl

molenbeek.nl

VAN ARJAN DEN BOER NU OVERAL TE KOOP 16-09-20 17:40

NU OOK ONLINE TE BESTELLEN!

030 256 88 11

een tijdelijke actie; maak vrijblijvend een afspraak bij u thuis!

iPractice

BEKEND VAN TV WINNAAR BESTE IDEE 2020! De EET met je hart campagne gaat weer van start op 1 november!

DONEER EEN DUIT AAN DUIC

50% KORTING! ALLEEN VOOR LEZERS VAN DIT BLAD*

on- en offline € 1995,psychologie zonder wachttijden.

P

Nu een hoog-laag-boxspring ter introductie al voor *

i.p.v. €

3995,-

*Prijs o.b.v. 1 pers. Excl. matras. Maat o.b.v. 80x200cm

www.ipractice.nl

Rug-/ benen elektrisch verstelbaar + hoog laag functie P Verrijdbaar middels onopvallende wieltjes met rem P Geen motoren zichtbaar P Geen kabels zichtbaar P 1 jaar slaap garantie P In- uitstap verlichting Voor €2,50 donatie (optioneel) €1 per tafelrekening brengen we of meer informatie:ErgonomischVoor maatwerk P per individu ouderen in uw gemeente weer samen.

donatie.duic.nl 158

mensen gingen u voor beoordeeld met

Tillift alsmede zijrekken geschikt!

8,7

Makkelijk stofzuigen onder bed

Indien nodig zorgbed voor later

metjehart.nl

Levensloop bestendig bed conform vereisten “Langer thuis wonen, voor nu en later!”

Verrijdbaar

Makkelijker opmaken matras

Liedje voor een dierbare Herdenkingsmiddag

Zondag 1 november Molen de Ster aanmelden livestream via

www.sensuitvaarten.nl


Advertenties

Beste Utrechters, Het aantal coronabesmettingen in onze stad is enorm gestegen. Steeds meer mensen worden in het ziekenhuis opgenomen. Ook in Utrecht bereiden de ziekenhuizen zich voor op een grote toestroom van coronapatiënten. We kennen de beelden nog van de eerste golf, we hebben het eerder meegemaakt. We kennen de verhalen van de verpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, artsen die er alles aan deden om de vele coronapatiënten op te vangen, te verzorgen en weer beter te maken. Laten we er met elkaar alles aan doen dat er niet weer, net als toen, Utrechters ernstig ziek worden of zelfs komen te overlijden. En dat kunnen we, dat hebben we immers eerder laten zien. We waren goed bezig dit voorjaar. We hielden afstand, bleven zo veel mogelijk thuis en hingen een poster van ‘Utrecht zorg goed voor elkaar’ op ons raam. Het aantal besmettingen daalde, het ging de goede kant op. En we kregen onze vrijheden weer terug. De kinderen konden tot hun grote geluk weer naar school, de voetbalcompetitie trapte weer af en we konden weer naar de kapper. Helaas nam het aantal besmettingen weer snel toe sinds het einde van de zomervakantie. Door een gevaarlijke opmars van het aantal besmettingen heeft het kabinet onlangs weer extra maatregelen getroffen. Dit heeft grote gevolgen, bijvoorbeeld voor horeca en sport. Ook zullen mondkapjes in ons straatbeeld steeds meer wennen. In onze stad werden al eerder extra maatregelen genomen, bijvoorbeeld rond sluiting van parken en vervroegde sluiting van supermarkten en nachtwinkels. De maatregelen die we nu nemen zijn voor ons allemaal een pijnlijke stap terug, maar de ontwikkeling van het virus laat ons geen andere keuze. We willen een totale ‘lockdown’ beslist voorkomen. Want de gevolgen zijn nu al ernstig genoeg. Voor de jongeren die elkaar willen opzoeken, voor culturele instellingen en voor familiefeestjes. Voor iedereen.

Hulp nodig? Wacht niet Door het coronavirus is ons (samen)leven veranderd. Wij willen u daarom laten weten dat we er voor u zijn. Hebt u zorgen over geld? Voelt u zich eenzaam of alleen? Hebt u vragen over uw gezondheid? Of vragen over de opvoeding van uw kinderen? U kunt bij ons terecht. Wij helpen u graag. Hebt u vragen of zorgen, of voelt u zich eenzaam? Wilt u met iemand praten? U kunt bij de volgende organisaties terecht: • Sociaal makelaars DOCK, bel 088 - 855 51 26 of ga naar dock.nl • U Centraal, bel 030 - 236 17 70 of ga naar u-centraal.nl • Het buurtteam, kijk via buurtteamsutrecht.nl voor de contactgegevens van het buurtteam in uw wijk. Hulp voor ondernemers en zzp’ers • Op utrecht.nl/hulpvoorondernemers leest u informatie over financiële hulp en advies. • De Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA) biedt persoonlijk advies over de toekomst van uw bedrijf. Kijk op economicboardutrecht.nl/corona voor meer informatie. Weet u niet goed waar u uw vraag moet stellen? Bel gerust met het Servicepunt Utrecht: 030 - 286 10 00.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van hulp op utrecht.nl/hulpnodigwachtniet.

Waar is het rustig in Utrecht?

Het beste wat we nu kunnen doen is volhouden. Een eerstejaars student zei mij laatst: ‘Ik wil voorkomen dat het virus niet alleen mijn eerste jaar maar mijn hele studententijd beheerst. Dus ik hou me aan de regels.’ De spijker op de kop: als we nu niet een paar weken op de tanden bijten, gaat het virus ons leven alleen maar langer beheersen. Ik zie dat mensen het steeds lastiger vinden om afstand van elkaar te houden. Dat is begrijpelijk, maar helaas is juist dat de belangrijkste oorzaak van het oplopende aantal besmettingen. Ons gedrag bepaalt of we het virus kunnen terugdringen en een ‘lockdown’ kunnen voorkomen. Ik vraag u daarom met klem – hoe moeilijk soms ook – extra voorzichtig te zijn. Houd 1,5 meter afstand, was uw handen, werk thuis en beperk uw sociale contacten. Laten we volhouden, een beetje op elkaar letten en samen een vuist maken tegen het virus. Want om dat virus te verslaan hebben wij iedereen keihard nodig, ook u. Hou vol. Utrecht zijn we samen, in goede en slechte tijden.

Peter den Oudsten burgemeester van Utrecht

Wist u dat het maandag tot en met vrijdag, tussen 10.00 en 12.00 uur, het rustigst is in de winkelstraten van Utrecht? En dat veel winkels op vrijdag en zaterdag nu tot 19.00 uur open zijn? Het rustigste moment om te winkelen vindt u op kiesjemomentutrecht.nl. En wat zijn de rustige momenten bij musea of in de parken in Utrecht? Deze informatie vindt u in de druktemonitor op bezoek-utrecht.nl. Kies uw moment en vermijd drukte. Voor Utrecht centrum:

Voor heel Utrecht:

kiesjemomentutrecht.nl

bezoek-utrecht.nl

KIachten? Maak een afspraak voor een coronatest Hebt u klachten zoals verkoudheid, hoesten, keelpijn of verhoging? Maak dan een afspraak voor een coronatest. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Ga alleen naar buiten voor de test en blijf thuis tot u de uitslag van de test hebt. Vaak ontvangt u binnen 48 uur de uitslag van de test. Maak een afspraak De testlocaties kunt u alleen op afspraak bezoeken. Een afspraak voor een coronatest kunt u op 2 manieren maken: • Ga naar coronatest.nl. Houd uw DigiD bij de hand. • Of bel 0800 - 1202 of 030 - 630 54 00. Het nummer is 7 dagen per week bereikbaar, van 8.00 tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op: ggdru.nl/coronatest. Of bel naar 0800-1202 of 030-630 54 00.

Utrecht.nl/ corona


3

NR. 112 | OCTOBER 2020 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD Nieuws

4 DUIC in Beeld Laatste avond

6 Merwede

Wie maken onze nieuwe stadswijk?

SOLIDARITEIT

Utrecht is begonnen aan een tweede ‘gedeeltelijke’ lockdown. Net als in april en mei wordt het openbare leven beperkt; horeca sluit de deuren, sport wordt aan banden gelegd, bezoekers aan theaters en podia zijn alleen in kleine groepen welkom, het belang van thuiswerken is wederom benadrukt en mondkapjes worden verplicht. Toch voelt de lockdown deze keer heel anders dan in het voorjaar, de grootschalige solidariteit die bewoners in april en mei toonden lijkt even weg te zijn. Wellicht dat de komende weken online initiatieven en supportacties voor ondernemers weer toenemen, Utrecht

kan het goed gebruiken. De posters met nijntje met de iconische tekst Utrecht zorg goed voor elkaar hangen nog achter enkele ramen in de stad. Ze zijn veelal verweerd en daarmee misschien ook wel symbolisch voor de motivatie. Toch zullen we de komende weken als stad er weer samen doorheen moeten. De ‘hamer’ waar Mark Rutte het over had zal even hard aankomen, maar hopelijk kunnen we elkaar weer snel overal in de stad ontmoeten. Robert Oosterbroek

9 Corona

Een rondje binnenstad

11 Asielzoekerscentrum 30 jaar azc in Oog in Al

14 Vijf vragen over...

DE VERANDERENDE STAD IN BEELD

Beurskwartier

Cultuur/Uit 15 Utrecht volgens... Leon Mazairac

17 Rondje Jette...

BadaBing aan het Domplein

17 Uittips

CATHARIJNESINGEL Utrecht is constant in beweging. Er wordt

Wat kan je nog doen?

gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel

Stad / Leven 18 Arjan den Boer

Wooncomplex aan de Mariaplaats en Walsteeg

1949 2020

anders uit dan vroeger, terwijl andere straten en pleinen juist al decennia hetzelfde blijven. In deze rubriek laten we dat zien.

19 Puzzel

Zoek de zeven verschillen

Ga naar DUIC.nl voor meer oude en nieuwe foto’s van de stad.

Colofon REDACTIE Robert Oosterbroek BEELDREDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE 030 - 633 18 90 redactie@duic.nl

Social Media AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Arjan den Boer, Bas van Setten, Bo Steehouwer, Charlie van Dijk, Jette Pellemans, Ilana Noot, Roos Post

GEDELEGEERD UITGEVER Sanne Dijkgraaf, sanne@duic.nl

ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl en redactie DUIC

ADVERTEREN 030 - 740 04 44, Helling 13, 3523 CB Utrecht, adverteren@duic.nl Sanne Dijkgraaf, sanne@duic.nl, 06 - 28 24 65 66 Laura Peek, laura@duic.nl

UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via pierre@duic.nl, 06 - 14 41 56 56

Website DUIC.nl

Facebook DUICNL

Twitter @duicnl

#hartvoorutrecht Tijdens de eerste corona-golf sierde nijntje de cover van deze krant. ‘Utrecht, zorg goed voor elkaar’. Deze tekst vond je achter ramen en etalages door de hele regio.  Nog steeds zien we nijntje volop hangen en doen we ons best naar elkaar uit te kijken. Maar ook blijkt het lastig en raakt onze emotionele buffer langzaam op.  Bij DUIC willen we samen met de gemeente Utrecht

weer een beroep doen op ieders geduld, liefde en solidariteit. Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur een naam in via www.duic.nl/hartvoorutrecht  en wij maken een groot #hartvoorutrecht van alle namen. Uiteraard als cover voor de DUIC krant.  

www.duic.nl/hartvoorutrecht

Instagram duic.nl


4

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl


5

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC IN BEELD

Tekst & fotografie: Robert Oosterbroek

Nog één avond

D

e slingers hangen nog vrolijk aan het plafond maar er is geen reden tot feest. De gasten van Café Domkop kijken samen met eigenaar Wiljan de Jong naar de persconferentie waar minister-president Rutte en minister De Jonge aankondigen dat de horeca dicht moet. Voor Wiljan geen verrassing, hij zag het al aankomen en de fusten met bier waren de laatste dagen al niet meer aangevuld. Het oplopende aantal besmettingen is voor

het kabinet reden om nu hard in te grijpen: Nederland gaat weer in een gedeeltelijke lockdown. Een paar weken sluiting kan Wiljan aan, maar hij hoopt in december weer open te mogen. Daar staat hij niet alleen in. Als de cijfers niet de juiste kant op bewegen gaat Nederland nog meer op slot. De ruimte van Utrechters wordt nu tijdelijk ingeperkt, maar laten we hopen dat we snel weer bij Café Domkop langs kunnen.


6

NR. 112 | OCTOBER 2020 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Wie maken de nieuwe woonw Met flinke grondverkopen in de Merwedekanaalzone van honderden miljoenen euro’s is de basis gelegd voor al die nieuwe woningen die we nodig hebben in Utrecht. De Merwedekanaalzone gaat Utrecht veranderen, want in het gebied midden in de stad komen meer inwoners te wonen dan in Tuinwijk, Vogelenbuurt, Staatsliedenbuurt en Lauwerecht samen. De eerste prijzen van de woningen op het Defensieterrein, een gedeelte van de Merwedekanaalzone, zorgden voor frustratie, want een rijtjeshuis kost daar zo’n 760.000 euro. Een hoop geld. De echte bulk van woningen komt in de nieuwe stadswijk Merwede en daar moeten ook betaalbare huisjes tussen zitten.

Gemeente Utrecht

Stedin

OC Merwede-C Beheer

Janssen De Jong Projectontwikkeling

Allsafe Mini Opslag Amsterdam VVE Gebouw Bedrijvenpark De Merwede

GS Netherlands Merwede GP

Mobach Rembrandt Real Estate Particuliere eigenaren

DD Invest

Van wie is Merwede? De nieuwe stadswijk moet natuurlijk vooral de plek worden van de 12.000 Utrechters die er gaan wonen maar voorlopig is de grond nog in bezit van beleggers en ontwikkelaars. De kaart hier rechts toont schematisch en bij benadering aan van wie Merwede nu is. Wat komt er in Merwede? Auto- en gasvrije stadswijk 12.000 bewoners 200 gebouwen 17 bouwblokken 1800 parkeerplaatsen in garages 300 deelauto’s Alle daken bezet met beplanting of zonnepanelen Alle voorzieningen in de wijk Twee stadspleinen

BPD Ontwikkeling

City Campus Max

Gemeente Utrecht

Merwede De ogen zijn vooral gericht op Merwede, in deze nieuwe wijk komen dus meer woningen dan in heel Lunetten, dit terwijl Merwede meer dan tien keer zo klein is. De ontwikkelaars van de wijk gaan dus vooral de hoogte in bouwen. Het bouwen van één zo’n wijk met meerdere eigenaren vraagt veel inspanning en daarbij komen dan ook nog de vele wensen van de gemeente. De afgelopen vier jaren is er voor meer dan 300 miljoen euro aan grond verkocht. Journalist Louis Engelman deed twee jaar geleden al eens verslag van de grondspeculatie die plaatsvond in het gebied. Hij toonde aan dat sommige eigenaren in een paar jaar tijd

riant geld verdienden aan stukken grond. Het gebied waar de nieuwe wijk Merwede moet komen, bestaat uit meer dan 40 percelen grond. Deze percelen zijn allemaal in het bezit van iemand, in de meeste gevallen van rechtspersonen. Het ontwerp van de wijk zoals we dat nu kennen is van Marco Broekman, in opdracht van Eigenarencollectief Merwede. In deze groep zitten de gemeente Utrecht en tien andere partijen. Deze bezitten veruit de meeste grond in de wijk. Maar in Merwede bevinden zich ook percelen die niet het eigendom zijn van een van de partijen uit dit collectief. Het betreft de eigendommen van Stedin, Allsafe, Metrohm, Mobach, Kanaalweg 22, City Campus Max, Lux et Pax en enkele bestaande woningen aan de Kanaalweg die in handen zijn van particulieren. Hoewel de partijen in het Eigenarencollectief Merwede samen het ontwerp maken, zijn de verschillende percelen de eigendom van losse rechtspersonen. Ook hebben sommige bedrijven veel meer grond dan anderen. Wat eigenaren betreft, wordt Merwede eigenlijk gedomineerd door een viertal partijen die heel veel grond in bezit hebben. De gemeente Utrecht is koploper, gevolgd door het in Luxemburg gevestigde DD Invest, OC Merwede-C Beheer en GS Netherlands Merwede GP. Deze vier bezitten ruim 80 procent van alle grond in het gebied. Een naam als OC Merwede-C Beheer is waarschijnlijk niet bij iedereen bekend, het is een ontwikkelcombinatie waar twee andere partijen verantwoordelijk voor zijn: AM en Synchroon. AM is dan weer onderdeel van BAM. Achter GS Netherlands

Gemeente Utrecht

D

e Merwedekanaalzone is een groot gebied en ligt langs het Merwedekanaal. De locatie loopt vanaf de snelweg A12 helemaal tot aan de busbaan bij Dr. M.A. Tellegenlaan, naast Villa Jongerius. De zone is opgedeeld in drie deelgebieden. Deze drie gebieden hebben allemaal een andere invulling en bestaan weer uit verschillende projecten. In het noordelijke gebied staat de historische Villa Jongerius en zijn er twee grote bouwlocaties, De Nieuwe Defensie en Wilhelminawerf. Ten zuiden van dit gebied ligt Merwede, dat loopt van de Koning Wilhelminalaan naar de Beneluxlaan. Dit moet dé nieuwe stadswijk van Utrecht worden met ruimte voor 6.000 woningen, ruim 500 meer dan in heel Lunetten. Het zuidelijkste gebied loopt van de Beneluxlaan tot de snelweg A12, hier wordt nu bijvoorbeeld gebouwd aan het Holland Casino.

Twogether

Gemeente Utrecht

• • • • • • •

Twogether Particuliere eigenaren Mobach Stedin OC Merwede-C Beheer Janssen De Jong Projectontwikkeling GS Netherlands Merwede GP

• • • • • • •

DD Invest Allsafe Mini Opslag Amsterdam BPD Ontwikkeling Gemeente Utrecht City Campus Max VVE Gebouw Bedrijvenpark De Merwede Rembrandt Real Estate


Advertenties

THEATER UTRECHT PRESENTEERT:

wijk Merwede?

ZWARTE LENTE

een poëtische theatervoorstelling over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. oktober in De Paardenkathedraal

QUAKE

Merwede GP zit Greystar. Deze van origine Amerikaanse investeerder en ontwikkelaar betaalde in 2018 ruim 46 miljoen euro voor een stuk grond waar een jaar eerder nog 32 miljoen voor neergelegd was. Bij het in Luxemburg gevestigde DD Invest zijn dan weer Round Hill Capital en Boelens de Gruyter betrokken, ook G&S Vastgoed is betrokken bij de grondaankoop die zij eerder deden. In 2018 kochten deze partijen 43.000 vierkante meter in het gebied. Jason Blackmore, algemeen directeur van G&S Vastgoed omschrijft de wijk als volgt: “De woningen in de nieuwe wijk zullen variëren in hoogte, omvang, architectuur, typen en prijsklassen. In de collectieve binnentuinen en de inspirerende openbare ruimtes ontmoeten bewoners elkaar. In Merwede worden niet alleen auto’s gedeeld, maar ook spullen, voorzieningen en diensten. Ook zal Merwede functioneren als proeftuin voor het nieuwe stedelijk leven. Daarom is in het ontwerp nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu. Doel is het creëren van een gezonde, energieneutrale en klimaatbestendige stadswijk.” Maar hoe komt zo’n ontwerp van een nieuwe wijk tot stand? De omschrijving van Blackmore laat zien hoe Merwede eruit moet gaan zien. Merwede moet een stadswijk worden zoals we die nog niet kennen; een groene duurzame stadswijk met voornamelijk hoogbouw en waar auto’s niet welkom zijn. Dit ontwerp is spectaculair en het is er niet makkelijk gekomen. In het kort schetst de gemeente Utrecht de kaders, waarvoor gebruik is gemaakt van het mobiliteitsplan (hoe willen we in Utrecht dat bewoners en bezoekers zicht voortbewegen), de ruimtelijke strategie (hoe willen we in Utrecht de stad inrichten), de omgevingsvisie Merwedekanaalzone (wat is de visie van Utrecht voor het hele nieuwe gebied), het collegeprogramma (het vierjarige plan van het college voor Utrecht) en gesprekken met bewoners. De gemeente heeft toen samen met tien grondeige-

naren (verenigd in het Eigenarencollectief Merwede) een Stedenbouwkundig plan gemaakt. Dan zijn er dus nog de partijen die niet in dit collectief zitten en wel in gebied grond en gebouwen bezitten. Met deze eigenaren wordt gesproken hoe zij passen in de nieuwe wijk Merwede om het zo tot één geheel te maken. Samenwerking is volgens de gemeente cruciaal. “Innovatieve plannen kunnen alleen slagen als partijen samenwerken en hun expertise inbrengen en waarbij eenieder doet waar hij of zij goed in is. Oftewel: samendoen wat moet, zelf doen waarin eenieder goed is.” Dat betekent dat de vastgoedontwikkeling – de realisatie van koop- en huurwoningen en het niet-woonprogramma – in handen ligt van de ontwikkelende partijen in samenspraak met woningcorporaties en beleggers. Hier komt ook de verdeling van soorten woningen om de hoek kijken. Want niet met elk woningtype is er het meeste geld te verdienen, terwijl geld verdienen natuurlijk wel het doel is van veel beleggers en grondeigenaren. Voor het gebied heeft de gemeente daarom afspraken gemaakt in een Termsheet, hierin staan spelregels en voorlopige afspraken rond de kostenverdeling en wat er allemaal moet komen in de wijk. Betaalbare woningen is een van de doelen waar de ogen op gericht zijn, want met rijtjeshuizen van 760.000 euro op het Defensieterrein maak je de meeste Utrechters niet blij. In de voorlopige afspraken staat ook dat er 55 procent betaalbare woningbouw moet komen in de Merwedekanaalzone. 30 procent daarvan is sociale huur, 25 procent valt in het middensegment. Binnen die 25 procent is 10 procent betaalbare koop, de rest is middenhuur. Betaalbare koop ligt dit jaar op 310.000 euro, maar dat kan de komende tijd nog oplopen. De voorlopige afspraken in de Termsheet moeten uitgewerkt worden in een Samenwerkingsovereenkomst. De gemeente laat weten er vertrouwen in te hebben dat bovenstaande afspraken ook daarin meegenomen worden.

’Innovatieve plannen kunnen alleen slagen als partijen samenwerken en hun expertise inbrengen en waarbij eenieder doet waar hij of zij goed in is’

een energieke, muzikale (dans)voorstelling over hoe het verleden in ons doorleeft. oktober & december in Stadsschouwburg Utrecht


Advertenties

IPRACTICE: DE PSYCHOLOOG VOOR JE DAGELIJKS LEVEN

GEEN WACHTTIJDEN EN DE IDEALE COMBINATIE VAN OFFLINE EN ONLINE

‘ALS JE HET ZO AANPAKT, HELP JE MENSEN EERDER’ PSYCHLOGENPRAKTIJK IPRACTICE IS NIEUW IN UTRECHT. NA EEN SUCCESVOLLE PRAKTIJK IN AMSTERDAM OPENDE DE PRAKTIJK ZO’N TWEE MAANDEN GELEDEN DE DEUREN IN HET SFEERVOLLE EN MONUMENTALE PAND AAN HET OORSPRONGPARK. HET TEAM BESTAAT TOT NU TOE UIT VIJF UTRECHTSE PSYCHOLOGEN. DE EERSTE VIJFTIG UTRECHTERS ZIJN GESTART MET HUN BEHANDELING, MAAR ER IS GENOEG RUIMTE VOOR NIEUWE CLIËNTEN. WE SPREKEN MET FOUNDER GIJS OVER HOE DIT KAN, AANGEZIEN ER VRIJWEL OVERAL IN NEDERLAND WACHTTIJDEN ZIJN. TEKST BO STEEHOUWER FOTOGRAFIE ROBERT OOSTERBROEK

O

Oprichter en GZ psycholoog Gijs Coppens en zijn team willen de geestelijke gezond­ heidszorg (ggz) vernieuwen. “Er gebeurt heel veel goeds in de ggz en er worden veel mensen goed geholpen, maar die zorg staat al jaren onder druk”, zegt hij. “Je merkt dat zorgverleners door de drukte niet veel meer aankunnen. Cliënten moeten één à twee maanden tot soms zelfs een jaar wachten.” Ruim twee miljoen Nederlanders lopen jaar­ lijks rond met mentale klachten, niet gek dus dat alles zo onder druk staat. iPractice wil daarom de drempels voor de ggz verlagen om zo onder meer van de lange wachttijden af te komen. Daar­ naast vindt de praktijk het belangrijk dat cliënten een klik hebben met hun psycholoog. De ervaring leert dat het vaak moeilijk is om te kiezen wie goed bij je past. “Dat zijn twee dingen die we belangrijk vinden: de wachttijd moet kort zijn en we willen dat je meteen een goede klik ervaart met je psycholoog.” Wanneer je door de huisarts wordt doorverwezen, is het erg demotiverend als je vervolgens lang moet wachten op een afspraak. Hetzelfde geldt voor wanneer je na dat wachten geen goede match ervaart bij de eerste afspraak. “Dat wil je beide voorkomen”, zegt Gijs. “Snel na het advies van de huisarts wil je daar opvolging aan geven.” iPractice neemt dan ook doorgaans binnen 24 uur contact met je op.

Online psycholoog Sanne Truijen en GZ psycholoog Mariëlle Van Der Meer in overleg in een van de spreekkamers.

Binnen twee weken Die snelheid is mogelijk, omdat het team van iPractice niet in een werkwijze gelooft die 100 procent offline is. “Dan doe je tekort aan wat er met technologie mogelijk is. Voor de geestelijke gezond­ heidszorg, ligt de ideale oplossing ergens in het midden tussen offline en online. Dus wat je online kan doen, doe je online om het proces te versnellen. En omdat menselijk contact ontzettend belangrijk is, organiseer je dat offline.” Het eerste contact gebeurt online of tele­ fonisch. “Je hoeft elkaar nog niet meteen te ontmoeten”, legt Gijs uit. “We inventa­ riseren eerst met diegene wat er aan de hand is. Wat is het advies van je huisarts? Hoe kunnen we je beste helpen? Dan proberen we je snel te matchen aan de goede psycholoog voor het juiste traject.” Binnen twee weken kan er zo worden gestart met de behandeling. “Dan zien we ook echt iemand in de spreekkamer. Dat is het mooie: als je het zo aanpakt, help je mensen in een eerder stadium. Daardoor worden de klachten niet erger en kan je ook weer eerder afronden.” Verder bekijkt iPractice van tevoren onder andere of je wel aan het goede adres bent, je alles goed hebt begrepen en er klaar voor bent. “Daar wil je alle­ maal al een antwoord op hebben vóórdat je in die spreekkamer zit. En dan nog kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld geen klik ervaart met de psycholoog, maar die

kans is een stuk kleiner als je vooraf een aantal dingen gewoon al met elkaar hebt besproken. En dat was niet zo ge­ bruikelijk in de zorg. Wij zorgen ervoor dat de cliënt voorbereid aan het eerste gesprek begint.” Dagelijks bereikbaar Als je eenmaal bent gestart met een behandeling bij iPractice, zijn de psycho­ logen dagelijks bereikbaar. Online via de chat, telefonisch of door een videocon­ sult in te plannen. “Naast de afspraken in de spreekkamer hebben we meerde­ re malen per week digitaal contact. Zo hoeft iemand niet alles op te sparen voor dat ene gesprek, maar kan je het gewoon meteen even kwijt als je op dat moment ergens mee zit.” Tot nu toe zijn de reacties heel goed. “Via Zorgkaart Nederland worden we gemid­ deld met een 9,3 beoordeeld.” De com­ binatie van offline en online is een van de aspecten waar cliënten erg over te spreken zijn. “In de spreekkamer is er de ruimte om dieper in te gaan op individu­ ele thema’s. Online kunnen we ook echt in het gedrag van iemand motiverend en coachend aan de zijlijn staan. Zo kan je iemand in het dagelijks leven echt steun geven. Het is heel mooi om allebei te kunnen doen.”

‘Professioneel, kundig én warm en ondersteunend. Fijne combinatie van face-to-face gesprekken, telefonische gesprekken en contact via de speciale beveiligde app. Eerder heb ik elders gesprekken gehad, nu heb ik voor het eerst het gevoel dat het wél zal beklijven. Met vertrouwen de reeks gesprekken afgesloten.’ – reactie via Zorgkaart Nederland ‘Professioneel, efficiënt en effectief. Om de week face-to-face contact en daartussen zo vaak online contact als ik nodig had. Betrokken bij elke stap, zochten regelmatig contact en gaven regelmatig feedback online. Duidelijk plan vanaf het begin. Duidelijk verloop van het traject. Veel over mezelf geleerd.’ – reactie via Zorgkaart Nederland

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op met iPractice en ontvang informatie over een passend behandelprogramma. iPractice Psychologen Oorsprongpark 7 3681 ET Utrecht 030 227 0760 www.ipractice.nl


9

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Rondje in de binnenstad langs de coronamaatregelen Tekst: Bas van Setten

De binnenstad van Utrecht bezoeken gaat er tegenwoordig anders aan toe dan vorig jaar. In het centrum zijn de afgelopen periode allerlei coronamaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat mensen de stad veilig kunnen bezoeken. Dit was nodig omdat het aantal bezoekers aan het Utrechtse winkelgebied. Die drukte zal na de persconferentie van 13 oktober waarschijnlijk wel weer iets afnemen. In de binnenstad is onder andere het voetgangersgebied uitgebreid, er is eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld en er ligt een voetgangersrotonde. De maatregelen worden al vanaf de introductie bijgeschaafd. Iets dat op papier werkt kan in de praktijk namelijk anders uitpakken. Wethouder Klaas Verschuure, Jeroen Roosevan Leijden van Centrum Management Utrecht (CMU) en Ron Looij, die bij de gemeente verantwoordelijk is voor de implementatie van de regels, liepen op zaterdag 10 oktober door de stad om te kijken hoe de maatregelen uitpakken.

H

et rondje door het centrum begint op het Vredenburg, vlakbij Starbucks. In een paar minuten wandelen hier honderden mensen voorbij, het is – helemaal op zaterdagen – een druk punt. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit een van de plekken is waar maatregelen zijn genomen. “Kijk maar naar het verkeerslicht voor voetgangers”, vertelt Looij bij de Lange Viestraat, “dat staat tegenwoordig veel langer op groen.” Dit moet voorkomen dat een te grote groep mensen staat te wachten waardoor niet meer voldoende afstand gehouden kan worden. Ook wordt aan voetgangers die richting de St. Jacobsstraat lopen gevraagd om bij WE over te steken. Mensen die vanaf de andere kant komen worden geadviseerd om juist aan de overzijde over te steken. Wat opvalt is dat de bezoekersstroom door deze tactiek ook op de Hollandse Toren van elkaar gescheiden blijft. Zo lopen de mensen die richting de St. Jacobsstraat gaan aan de zijde van het Apollo Hotel en de stroom richting het centrum loopt aan de andere kant. Bovenstaande maatregel, maar bijvoorbeeld ook het eenrichtingsverkeer en de voetgangersrotonde, zijn in mei al geïntroduceerd. Vanaf dat moment werd het namelijk weer iets drukker in het centrum van Utrecht. “De maatregelen die toen zijn genomen wijken niet zo heel veel af van hoe het er nu uitziet”, zegt Roose-van Leijden. “Wel zijn sommige maatregelen bijgeschaafd. Zo gold bijvoorbeeld in de Bakkerstraat in het weekend altijd eenrichtingsverkeer. Nu is dat in samenspraak met de ondernemers alleen wanneer het druk is. Voorwaarde daarvoor was wel dat alle uitstallingen bij de winkels naar binnen werden gehaald.” Op andere plekken, zoals bijvoorbeeld het eenrichtingsverkeer op de Oudegracht, geldt dit dynamische beleid nu ook. Fietsen Iets verderop, op de Potterstraat, is onlangs een nieuwe maatregel genomen. Daar moesten vanaf begin oktober alle fietsen

weg die langs Post Utrecht stonden geparkeerd. Dit werd gedaan om meer ruimte voor voetgangers te creëren. Aan fietsers wordt gevraagd om gebruik te maken van de stalling onder het voormalige postkantoor. Een bijkomend verschijnsel van de nieuwe maatregel is dat de Potterstraat er nu een stuk aantrekkelijker uitziet. Dat beamen ook Verschuure, Roose en Looij. Het is echter niet zo dat wanneer de maatregelen weer teruggeschroefd kunnen worden deze situatie zo blijft. “Vooraf hebben we duidelijk afgesproken dat we geen onomkeerbare maatregelen zouden nemen. Dit hebben we gedaan omdat we in het begin haast hadden en draagvlak wilden hebben voor de ideeën”, aldus de wethouder. “Tegelijkertijd doen we nu wel ervaring op en kijken we waar het goed gaat. Positieve gevolgen zullen we dan ook voorleggen aan de gemeenteraad zodat deze misschien langer of permanent van kracht kunnen blijven.” Hoewel er veel maatregelen worden ge-

nomen, is het wel aan de bezoekers om ze ook te volgen. Ondanks dat via een digitaal bord aan fietsers wordt gevraagd om gebruik te maken van de ondergrondse stalling aan de Neude, is voor velen het plein zelf een makkelijkere optie. Dat blijkt uit het grote aantal fietsen dat er geparkeerd staat. Het is overigens niet alleen deze stalling die voor fietsers lastig te vinden is, ook de pop-up stallingen aan de rand van het voetgangersgebied worden nog niet optimaal gebruikt. Zo is de gemiddelde bezetting van de tijdelijke stalling aan het Jacobskerkhof slechts 50 procent. Hetzelfde verschijnsel is te zien aan de Ganzenmarkt. Onder het Stadhuis is een fietsenstalling, maar velen kiezen er toch voor om de fiets op straat te parkeren. Dat is overigens niet verboden, maar mensen worden er door de verkeersregelaars wel op gewezen dat het geen handige plek is. Binnenkort komen er naast de twee vlaggen ook nog twee borden bij de ingang van deze stalling te staan, waarop te lezen is

Jeroen Roose-van Leijden, Klaas Verschuure en Ron Looij

dat mensen hun fiets ook daar neer kunnen zetten. Spreiding Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt in de Utrechtse binnenstad wordt er ook gewerkt aan spreiding. Bezoekers worden gevraagd juist op rustige tijdstippen te komen. Roose-van Leijden omarmt deze oproep. “Het is de kunst om het met elkaar te doen. Een bezoek aan het centrum is mogelijk, maar pas wel je gedrag aan. Kom bijvoorbeeld vroeger of op een doordeweekse dag.” Daarnaast pleit Roose-van Leijden ook voor langere openingstijden van de winkels. Het kabinet heeft op 13 oktober bekendgemaakt dat de koopavonden de komende periode worden afgeschaft. Dit is gedaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens Roosevan Leijden is dit een uitermate slecht idee. “Hierdoor krijgen mensen minder ruimte om het centrum te bezoeken, waardoor je het risico loopt dat meer bezoekers op hetzelfde moment komen.” De gemeente moet constant reageren op de actuele situatie. Daarom zijn de maatregelen in het centrum dynamisch. Ze worden aangepast en bijgeschaafd op basis van het nieuws en ook op basis van de ervaring. Zo is onlangs besloten om bijvoorbeeld het uitgebreide voetgangersgebied weer wat in te perken. Het gedeelte van de Oudegracht tussen de Hamburgerbrug en de Smeebrug gaat terug naar de oude situatie. Hier bleek de drukte mee te vallen, waardoor ook zonder maatregelen genoeg afstand kan worden gehouden. Hoelang de maatregelen van kracht blijven is niet bekend. Het aantal coronabesmettingen loopt hard op in de regio. Zo hard zelfs dat de Rijksoverheid op 10 oktober heeft besloten om het risiconiveau in de veiligheidsregio op te schalen naar ‘ernstig’. Ook zijn er nieuwe maatregelen genomen zoals het sluiten van de horeca. Het lijkt er dus op dat bezoekers van Utrecht zich nog wel even moeten houden aan de maatregelen in het centrum.a


Advertenties

TWEEDE DRUK VAN BOEK VERGETEN GEBOUWEN VAN ARJAN DEN BOER NU OVERAL TE KOOP Het boek Vergeten Gebouwen in Utrecht 1850-1940 van Arjan den Boer is weer te koop. Omdat de verkoop zo hard liep is eind juli besloten om een tweede druk te bestellen.

HET BOEK IS BIJ ONDERSTAANDE BOEKHANDELS TE KOOP EN BIJ DIVERSE ONLINE-AANBIEDERS TE BESTELLEN. •

BROESE BOEKHANDELS

BOEKHANDEL OSTADE

DE UTRECHTSE BOEKENBAR

BOEKHANDEL DE KLER HOUTEN

DE BILTHOVENSE BOEKHANDEL

THE READSHOP IJSSELSTEIN

BOEKHANDEL BIJLEVELD

BRUNA MAARSSEN

VVV UTRECHT

ALEPH BOOKS/ BOEKHANDEL

GROETEN UIT UTRECHT

BRUNA, NACHTEGAALSTRAAT

DOMSHOP

KANTOORBOEKHANDEL KEES VISCHER DE MEERN

BOEKHANDEL JACQUES BAAS

BOEKHANDEL VAN RAVENSWAAY

BOEKHANDEL STEVEN STERK

€ 34,95

inclusief plattegrond

-ANTIQUARIAAT ALEPH

NU OOK ONLINE TE

BESTELLEN!

Wil je ook het licht zien?

Iedereen kan energie besparen Vraag nu de gratis Energiebox aan!

ENERGIEBOX

energiebox.org

het grootste kasteel van Nederland rijk aan verhalen ruim 55 hectare park en tuinen elke dag geopend www.kasteeldehaar.nl Kasteellaan1, Haarzuilens (Utrecht)


11

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Asielzoekerscentrum dertig jaar in Oog in Al In het voormalig Militair Hospitaal Dr. A. Mathijsen in Oog in Al huisvest sinds 1990 een asielzoekerscentrum. Het azc op de Joseph Haydnlaan viert dit jaar z’n dertigste verjaardag en is al jarenlang onlosmakelijk verbonden met de wijk Oog in Al. Hoe gaat de wijk om met een azc voor de deur?

Tekst: Roos Post / Fotografie: Robert Oosterbroek

Het boekje Buurtbewoners aan het woord – 30 jaar azc in Oog In Al wordt door Rami digitaal overhandigd aan wethouder Van Ooijen

H

et is november 2015. De 42-jarige Rami Ramou komt aan in Nederland nadat hij zijn thuisland Syrië moest ontvluchten. Samen met zijn vijfjarige dochter komt hij terecht in een azc op de Ravellaan in Kanaleneiland. Twee jaar later krijgt hij een verblijfsvergunning en wordt als statushouder overgeplaatst naar het azc in Oog in Al. Zijn eerste indruk is goed: “De kamer was een stuk groter, we hadden ineens veel meer ruimte,” vertelt hij. Dat is ook wel nodig, want in 2017 komen zijn vrouw, zoon en dochter ook naar Nederland. Ramou vertelt: “Ik voelde me gelijk welkom in de wijk, mede doordat er veel activiteiten voor en met vluchtelingen werden georganiseerd.” Die activiteiten worden op poten gezet door stichting Mijn Wijk Jouw Wijk (MWJW). Dit initiatief startte in 2016 met een grote ontmoetingsdag in Park Oog In Al, nadat ruim vijfhonderd Syrische vluchtelingen in Utrecht aankwamen en onder andere werden opgevangen in het azc op de Joseph Haydnlaan. Wijkbewoner Giep Hagoort: “Toen vier jaar geleden bekend werd dat er een groot aantal Syrische vluchtelingen in Oog In Al zou worden opgevangen, merkten we vanuit de wijk niet zozeer verzet, maar wel bezorgdheid. Ook zagen we dat wijkbewoners veel praktische vragen hadden. We wilden de stemming in de wijk graag goedhouden.” Samen met zijn vrouw Joke van den Berg, wijkbewoner Hellen Clemens en Rami Ramou zette hij een succesvolle dag neer waarbij tweehonderd azc’ers en vierhonderd wijkbewoners samenkwamen en elkaar konden ontmoeten. Die dag was het startschot van een enorme reeks activiteiten en evenementen die de afgelopen jaren door de stichting zijn georganiseerd. Hun doel: a´lle bewoners van Oog In Al met elkaar verbinden en in contact brengen. Een vaste samenwerkingspartner is Welkom In Utrecht: een platform voor iedereen die activiteiten wil ontplooien voor en met vluchtelingen. “Wij helpen betrokken burgers en organisaties hun ideeën op het gebied van inburgering, wegwijs maken, eat-and-meet, sport- en andere sociale vrijetijdsactiviteiten uit te voeren,” aldus hun Facebookpagina. Samen met MWJW organiseren ze acti-

viteiten voor de bewoners van het azc op de Joseph Haydnlaan. Denk daarbij aan onder andere taallessen, concertbezoeken en zogenaamde ‘wijkkamers’, waar asielzoekers en buurtbewoners in contact kunnen ko-

nieuw, onbekend land terecht komt, beaamt hij. “Het was heel moeilijk om in Utrecht te komen wonen met mijn dochter, terwijl de rest van ons gezin nog in Syrië was,” vertelt Ramou. “Daarom vond ik het heel fijn om

’De kinderen uit het azc spelen hier gewoon buiten met de kinderen uit de wijk’ men met allerlei lokale initiatieven. Hellen Clemens, voorzitter van MWJW: “We organiseren de activiteiten het liefst met azc’ers. We proberen hen zoveel mogelijk bij de organisatie te betrekken.” Ramou is een van de azc’ers die al vanaf het begin nauw betrokken is bij de stichting. Dat zulke initiatieven erg belangrijk zijn als je in een

mensen te ontmoeten in de stad. Dat maakte het iets dragelijker om zo ver weg van mijn familie te zijn. Voor mijn dochter was het ook heel belangrijk om fijne mensen om zich heen te hebben.” Ramou is tot op de dag van vandaag blij dat hij toentertijd in het azc in Oog In Al is geplaatst. “Het is een hele mooie wijk waar hele lieve mensen wo-

nen. Ik vind het bijzonder dat de kinderen uit het azc hier gewoon buitenspelen met de kinderen uit de wijk.” Daarom vindt hij het ook leuk om soms iets terug te kunnen doen. Om de bewoners van Oog In Al en de stichting MWJW te bedanken, organiseerde hij in 2018 het Syrische Offerfeest. Dit vond plaats in Park Transwijk. “Ik wilde het feest graag in vrede kunnen vieren, na al het oorlogsgeweld,” vertelt Ramou in het boekje Buurtbewoners aan het woord – 30 jaar azc in Oog In Al, dat door MWJW is uitgebracht. Boekpresentatie in het azc Dat boekje werd op donderdag 8 oktober in ontvangst genomen door de Utrechtse wethouder van integratie en asiel Maarten van Ooijen. Daarnaast presenteerde MWJW het boekje in kleine kring in A Beautiful Mess. Dit oude klaslokaal in het azc is omgebouwd tot grand cafe en gaat binnenkort fungeren als ontmoetingsplek voor mensen van binnen en buiten het azc. Het is nog niet open voor publiek, het is nu wachten op de laatste vergunningen. “Met het boekje willen we mensen bedanken voor hun inzet, en we hopen lezers te inspireren. Ook willen we graag laten zien wat voor moois we de afgelopen jaren hebben neergezet,” vertelt Hagoort, redacteur van het boekje. “Maar we zijn ook kritisch; het kan altijd beter. Zo willen we in de toekomst graag meer jongeren uit de wijk betrekken bij onze stichting.” Voor Ramou hebben MWJW en het azc in ieder geval heel veel betekend de afgelopen jaren. Na een aantal maanden als statushouder in het asielzoekerscentrum in Oog In Al te hebben gewoond, kregen Ramou en zijn gezin in 2017 een woning toegewezen in Overvecht. “Veel vluchtelingen die ik sprak in het azc, wilden graag in Utrecht blijven wonen omdat ze het zo’n fijne en warme stad vinden,” vertelt Ramou. Op de vraag of hij voor altijd in Nederland wil blijven, antwoordt hij: “Dat hangt evan af hoe de situatie in Syrië zich zal ontwikkelen. Nu zit ik goed in Utrecht, ik denk dat het een hele goede stad is voor vluchtelingen. Ik ben hier gelukkig.” a


HERFSTUITJES De herfstvakantie 2020; anders dan anders, maar niet minder leuk! De horeca is helaas gesloten, maar Utrecht biedt volop leuks om deze vakantie te zien, doen en bezoeken. Wij selecteerden een aantal Utrechtse uitjes die wél kunnen in de herfstvakantie. Geniet dit najaar van al het moois dat cultuur en natuur te bieden hebben.

GRATIS SPEURTOCHTEN BIJ KASTEEL DE HAAR

SAMEN GEZELLIG TOSTI’S TRUFFELS TREINEN KIJKEN

LIVE IS ALTIJD LEUKER MET HERFSTSTUKJES!

Bij Kasteel de Haar heb je deze herfstvakantie het idee dat je even echt helemaal weg bent. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen en andere figuren. Bij Kasteel de Haar is het mogelijk om rond te lopen in het kasteel en deze verhalen zelf te ontdekken! Je krijgt van 10 t/m 25 oktober een gratis speurtocht bij je kasteel of parkbezoek. Word een echte speurneus met één van de drie gratis speurtochten en ga op ontdekking door het kasteel of park. Koop je tickets online, want er is maar een beperkt aantal tickets beschikbaar

In de herfstvakantie van 10 t/m 25 oktober kun je in het Spoorwegmuseum de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen bekijken en zijn er allerlei familieactiviteiten rond het thema eten en drinken. Kom dansen in de discotrein, speur naar de smaakmonsters of kroon jezelf tot “Chef du Cuisine” met een zelfgemaakte koksmuts. In de Wachtkamer 1steklasse leer je tijdens een heuse etiquette les hoe je je hoort te gedragen als je dineert in een luxe trein. En ga ook langs het onderdeel Tongen van het Universiteitsmuseum en ontdek dierentongen onder de loep. Reserveer op: spoorwegmuseum.nl.

Aan schermtijd geen gebrek de afgelopen maanden. Hoe fijn is het dat we deze herfstvakantie, van 16 t/m 25 oktober, weer kunnen genieten van de mooiste jeugdtheatervoorstellingen tijdens Herfststukjes! Vijf theaters in de regio Utrecht openen hun deuren om jong en oud veilig te ontvangen deze herfstvakantie. Kom langs en verdiep je in liefdeslessen voor peuters, krijg antwoorden op al je vragen, beleef fantasievolle avonturen in de nacht of ga mee op een bloedstollend avontuur met live DJ beats. Ben je benieuwd naar het hele programma? Kijk op www.herfststukjes.nl.

Kasteel de Haar

Spoorwegmuseum

Diverse theaters

www.kasteeldehaar.nl

www.spoorwegmuseum.nl

www.herfststukjes.nl

UTRECHTS LANDSCHAP: KINDEREN DOEN HET ZELF

BEZOEK DE LEUKSTE UTRECHTSE BOERDERIJEN EN TUINEN

OORLOG DOOR DE OGEN VAN EEN KIND – BELEEF HET BIJ HET NMM

Schilderen met blaadjes, paddenstoelen zoeken, vetbollen maken, nachtvlinders zoeken en nog veel meer. Onder het mom ‘zelf doen’ kun je aan de hand van tips en tricks op de website van Utrechts Landschap gave dingen doen. Ga heerlijk met de kinderen de natuur in op landgoed Oostbroek of landgoed Beerschoten mét een van de gratis kinderroutes. In de kaart zit een gat, zodat je de weg vindt via de kompasrozen die je onderweg tegenkomt. Bij ieder kompas kun je een opdracht doen. Je kunt kiezen uit route’s heksenpad Oostbroek of speelpad Beerschoten. Maar wacht niet te lang, want op=op!

Utrecht Natuurlijk heeft vijf stadsboerderijen en vier stadstuinen verspreid over Utrecht. Op deze locaties is altijd wat te doen. Kom kijken bij de dieren, loop door de tuinen of kom spelen in de speeltuin. Kom je langs op stadsboerderij Eilandsteede aan de rand van Park Transwijk, stadsboerderij Koppelsteede in Lunetten, Steede Hoge Woerd in Leidsche Rijn, stadsboerderij Griftsteede in het Griftpark of op stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht? In de herfstvakantie worden er verschillende activiteiten georganiseerd. De locaties zijn open van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Hoe was het om als kind de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Stap binnen in De Klas van ’45: een indringende historische belevingswereld waar je de oorlog beleeft door de ogen van vijf schoolkinderen. Ontmoet Cor, Jack, Frits, Corrie en Ad en beleef hun waargebeurde verhalen en emoties. Terwijl je loopt door rijk gedecoreerde scenes beleef je hun verhalen alsof je er zelf bij was. Tijdens de vakantie worden er dagelijks stoere activiteiten georganiseerd. Leer bijvoorbeeld alles over camouflage of rijd in een echte tank!

Utrechts Landschap

Utrecht Natuurlijk

Nationaal Militair Museum

www.utrechtslandschap.nl/voorkids

www.utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten

www.nmm.nl


ONTDEK DÉ LEUKSTE DIERENTUIN IN DE HERFST In DierenPark Amersfoort hoef je helemaal niet netjes op de paden te lopen. Midden in het bos klauter je onder, boven en tussen de dieren. Wiebel over de beer, vaar langs de ringstaartmaki’s en duik met de dassen onder de grond. In het park lijkt het alsof je midden tussen de dieren staat. Zo sta je zomaar op een neuslengte afstand van de hyena’s en komt een grote gier je tegemoet lo-

pen. Een jonge avonturier in huis? Stap dan in het Dinopark en sta oog in oog met reusachtige dino’s uit de oertijd. Ga mget het hele gezin op pad en ontdek DierenPark Amersfoort in de herfst, perfect bereikbaar in het midden van het land!

Dierenpark Amersfoort www.dierenparkamersfoort.nl

HERFSTVAKANTIE VIER JE IN DE BIEB De blaadjes vallen van de bomen en buiten is het guur. Kom snel naar de bieb voor de leukste familievoorstellingen, workshops en Cinekid on Tour. In Bibliotheek Neude en Leidsche Rijn. Je hoeft je niet te vervelen tijdens de herfstvakantie. Er is van alles te doen in de bieb! Wat dacht je van de bijzondere voorstelling ‘Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt’ (8+), naar het boek van Guus Kuijer. Met nagesprek met de spelers. Of de voorstelling ‘Koning van Karton’ (4+). Of ‘De draad van Alexander’ (6+), met 3D workshop in het Lab. En samen met Hoogt in Bieb Neude komt Cinekid on Tour naar de bieb. Met de films ‘Mier’ voor 9+, ‘Kort

maar krachtig’ voor 8+, ‘Verhalen met een staartje’ voor 6+ en ‘Findus gaat verhuizen’ voor 4+. Er zijn in totaal wel 18 filmvoorstellingen! Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er de workshops Maaklab. Kijk snel op bibliotheekutrecht.nl/ herfstvakantie voor het volledige programma en tickets. Let wel op up to date coronamaatregelen. Fotograaf: Joep van Aert

Bibliotheek Utrecht

www.bibliotheekutrecht.nl

MOEDERZIEL, VANUIT JE HUIS

MUZIKAAL TALENT GEZOCHT!

ZONDAG OPTREDENS IN DUMSTAD

In het holst van de nacht ontwaakt de ziel van Alma. Ze ziet de nog zichtbare maskerafdrukken in Alma’s gezicht na een lange dienst in het ziekenhuis en voelt het gemis van haar moeder. De ziel weet wat ze moet doen en gaat op zoek naar Moederziel. Moederziel is een poëtische, filmische vertelling over een zoektocht naar troost zonder aanraking, met acteurs, poppen, miniatuurwerelden en muziek, die je via livestream kunt bekijken vanuit de veiligheid van je eigen huis. Er zijn ook een aantal tickets voor een exclusieve backstage experience hiermee zie je hoe de live-cinemavoorstelling wordt gemaakt. Van 21 oktober t/m 1 november.

Ben je tussen 8 en 18 jaar, zit je al een poosje op muziekles, maar zou je het liefst de hele dag door willen spelen? Meld je dan aan voor TRAIECTUM: een uniek talentontwikkelingsprogramma van DUMS, samen met conservatoria, amateurgezelschappen, festivals en de Gemeente Utrecht. Een half jaar lang ga je je talent ontwikkelen via extra individuele lessen, masterclasses van professionals. Of je nu interesse hebt in pop, jazz, klassiek, wereldmuziek of in oude muziek: TRAIECTUM wil jou verder op weg helpen je muziektalent te laten stralen! Op zaterdag 31 oktober zijn de audities bij DUMS. Meld je aan op dums.nl.

´Een absolute aanwinst voor de stad.´ werd DUMStad de afgelopen maand al genoemd door de bezoekers. DUMStad biedt sinds begin september iedere zondagmiddag verrassende optredens in het bijzondere pand op het Domplein. Die vinden onder meer plaats in de Marnixzaal, van ruim 150 jaar oud. De komende maand zal DUMStad vanwege de coronamaatregelen een wat kleinschaliger opzet kennen. Op zondagmiddag 18 oktober laat het Skazka Kwartet horen hoe mooi de sprookjes van Grimm en de muziek van Beethoven kunnen samensmelten. En op zondag 25 oktober biedt UJazz een middag met prikkelende jazz. Meer info www.dumstad.nl

Online & in Het Huis Utrecht

DUMS – De Utrechtse Muziekschool

DUMS – De Utrechtse Muziekschool

www.moederziel.com

www.DUMS.nl

www.DUMSTAD.nl


14

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHT VOLGENS: LEON MAZAIRAC

‘Ik heb er symbolisch een nachtje over geslapen’ Leon Mazairac is na een culinair avontuur in de Verenigde Staten weer terug in Utrecht. Op 1 oktober begon hij officieel als chef de cuisine bij Grand Hotel Karel V. Eerder was hij tien jaar lang chef-kok en mede-eigenaar van Podium onder de Dom. Twee jaar geleden besloot Leon dat het tijd was voor een volgende stap. Na projecten in onder meer Zandvoort, Maarssen en het Amerikaanse Orlando keerde hij terug naar Utrecht. Ook zijn werk voor het dagelijkse KRO-NCRV programma BinnensteBuiten pakt hij weer op. Met zijn terugkomst bestaat er de stille hoop dat Utrecht binnenkort weer een Michelinster heeft. In 2013 verloor Karel V deze prestigieuze onderscheiding. Sindsdien is er geen zaak met een ster in de stad. We vroegen Leon hoe hij zijn kookstijl zou omschrijven en waar hij het lekkerste biertje drinkt in de stad.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Robert Oosterbroek

Je was negen maanden in Amerika als chef-kok van Elize. Had je langer willen blijven? “Ik heb in Amerika veel aanbiedingen gehad, maar die heb ik naast me neergelegd. De twijfel sloeg toe toen ik een heel mooi aanbod kreeg in San Francisco. Dan zouden mijn gezin en ik wel permanenter in Amerika blijven. Het was eigenlijk allemaal al rond, maar op het laatste moment werd het uitgesteld. De gouverneur van Californië stelde weer een lockdown in. We hebben ervoor gekozen om daar niet op te wachten. We maakten een fantastische roadtrip langs onder meer Charleston, Nashville en Savannah. Ik heb er veel van geleerd en de nodige inspiratie opgedaan.” Heb je getwijfeld om bij Karel V te gaan werken? “Op de laatste dag van onze roadtrip belden Johan (maître-sommelier bij Karel V, red.) en Leo (directeur, red.) mij op om te vragen of ik hier geen chef wilde worden. Ik heb er symbolisch een nachtje over geslapen, maar ik wist: dat wilde ik. Het was een soort ‘één en één is twee’. Ik had ook meteen de juiste kriebel. En ik heb ze duidelijk de vraag gesteld: gaan we bij Karel V alleen maar conserveren en behouden, of gaan we gewoon knallen? En ondanks dat het een lastige tijd is, gaan we gewoon knallen.” Hoe waren de eerste weken bij Karel V? “Er zijn bijna geen vergaderingen en de kamerbezetting is laag. Toch zie je dat het restaurant goed draait. Ook doordat veel mensen

denken: ‘We kunnen weer bij Leon eten’. De eerste dagen liep ik meteen al voor in de zaak om te zien of alles goed ging. Als chef begeef ik mij ook veel aan de voorkant om te kijken of mijn creaties in de juiste setting en sfeer worden geserveerd. Ik vergeet dan vaak dat er drie ervaren toppers staan: Johan, Bertil en Erik (beiden assistent-maître-sommelier, red.). Vroeger liep ik achter die jonge broekies aan: ‘Nee, niet die glazen!’ Over dat soort dingen hoef ik me nu geen zorgen te maken. Maar ook krijgen zij door mij weer nieuwe inzichten. Dat is een hele leuke samenwerking. Er hangt een goeie energie. En de jonge broekies van Podium zijn uitgegroeid tot minstens net zulke toppers.” Wat zijn jullie plannen nu voor het restaurant? “We blijven open, want we zijn natuurlijk een hotel. Dat is ons voordeel. Mensen die in het hotel slapen mogen nu met de nieuwe maatregelen sowieso nog in het restaurant of de bistro eten. Als er verder nog plek is, kunnen mensen die al een reservering hadden daar nu ook een kamer bij boeken. Je moet hier wel slapen. Tot nu toe hebben heel veel mensen dat ook gedaan. Zij zeggen: ‘Dan gaan we gewoon een keer bij Karel V slapen’. Dat is superleuk. Het is heel fijn dat we zo’n trouwe achterban hebben. Het is een beetje vakantie in eigen stad, ondanks deze ellendige tijd.” Hoe voel je je onder de nieuwe maatregelen? “We zijn positief verrast dat

we voor hotelgasten open mogen blijven. Voor de horeca vind ik het verder natuurlijk vreselijk, maar wat moet dat moet. We moeten dit gewoon te lijf gaan. Ik snap het wel: de ziekenhuizen moeten leeg.” Is het jouw ambitie om de Michelinster terug te krijgen? “Als je een restaurant op hoog niveau hebt, moet je altijd ambitieus zijn. Het mag alleen niet zo zijn

’Ik heb als basis de filosofie van Epicurus. Die gaat over soberheid’ dat je zegt: ‘We gaan voor een ster’. Dat is een waardering die je krijgt van iemand waar je geen invloed op hebt. Tuurlijk zijn we ambitieus en vinden we het fantastisch als we waardering krijgen, ook voor de stad. Als je zo’n mooie setting hebt met zoveel grandeur, moet je wel ambitieus zijn. Je kan niet zeggen: ‘We vinden het wel leuk om lekker te koken hier’. Het moet gewoon helemaal top. Sinds kort hebben we een volledig veganistisch menu. We hebben ook gewoon nog wilde eend, hert, jakobsschelpen of kreeft, maar het veganistische menu is net zo spannend en mooi. Misschien nog wel spannender. Het

maakt je creatief.” Hoe zou je jouw kookstijl omschrijven? “Ik heb als basis de filosofie van Epicurus. Die gaat over soberheid en dat wil zeggen: niet te veel ingrediënten. Herkenbaar en begrijpelijk vind ik verder belangrijk. Als je vier gerechten serveert en mensen kunnen zich die alle vier herinneren, dan sla je een grotere slag dan wanneer iemand negen gerechten heeft gegeten en niet meer weet wat het was. Ik vind te veel bereidingen killing; ik haat het. Ik heb nu een gerecht met onder meer gekonfijte, dungesneden koolrabi, met kokkeltjes, gepelde en gefrituurde garnalen en een beetje knoflookbouillon. Dat is zo’n leuk gerecht, omdat het zo doodeenvoudig is.” Hoe en wanneer was je voor de eerste keer in Utrecht? “Ik ben geboren op de Jan van Scorelstraat: in het oude ziekenhuis vlak bij het Wilhelminapark. Als we daar langsliepen, wees mijn moeder altijd: ‘Daar ben je geboren’. Dat deed ik laatst ook bij mijn dochter, maar ze was totaal niet geïnteresseerd. Ze is anderhalf. Ik ga het haar nog vaak uitleggen. Ik heb in België gestudeerd en lang in Frankrijk gewoond. Vroeger woonde ik in de Geertestraat en had ik De Morgenster tegenover me. Daar kon ik altijd nog een drankje doen. Levensgevaarlijk, maar wel heel leuk.” En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht? “Als ik een biertje drink, drink

ik het bij Café Van Wegen. Dat vind ik het mooiste café van Utrecht. Ik vind het bijna nationaal cultureel erfgoed. De vriendelijkheid van eigenaar Niek van Wegen vind ik gewoon heel leuk. Geen muziek, geen gezeik. Je kunt er het perfect getapte pilsje drinken.” Wat is je grootste ergernis aan Utrecht? “Ik vind het onverdraagzame van mensen op de fiets of in de auto jammer. Kan het niet iets minder geïrriteerd? Soms word je van je sokken gereden en geduwd op de fiets. Ik noem het de ‘guerrilla’ die ’s ochtends op de fietspaden plaatsvindt: het is dan echt ieder voor zich. Het is een contrast met Amerika: daar is alles ruim opgezet en zijn mensen sociaal in het verkeer.” Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt? “Dat was Guru met Jazzmatazz twee of drie in Tivoli Oudegracht. Het was echt zo’n ouderwetse avond die niet ophield. Voor mijn gevoel ging het maar door, maar muzikaal zo goed. Het was legendarisch. Hij is vrij jong aan kanker overleden, maar is een van de grootste hiphop-iconen. Sowieso voor mij.” Utrecht is… “…gewoon een heerlijke stad.”


15

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Vijf vragen over het nieuwe stadsdeel Beurskwartier

Tekst: Ilana Noot

Het is een van de vele Utrechtse bouwprojecten die de stad aan voldoende woningen moet helpen: het Beurskwartier. Het nieuwe stadsdeel wordt ontwikkeld door meerdere partijen en vanaf 2023 gebouwd tussen de Croeselaan, Van Zijstweg, Overste Den Oudenlaan en Graadt van Roggenweg. Het moet een centrumgebied worden waar Utrechters kunnen wonen, werken en ontspannen. De plannen voor het Beurskwartier stammen uit 2017, maar nu is er een bestemmingsplan dat nog tot 22 oktober ter inzage ligt bij de gemeente. Een goed moment om de plannen eens grondig te bekijken aan de hand van vijf vragen over het nieuwe stadsdeel Beurskwartier.

1

Hoe gaat het nieuwe stadsdeel er precies uitzien?

Beurskwartier is, net als bijvoorbeeld de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek, een voorbeeld van bouwen in de stad. De gemeente Utrecht wil met het Beurskwartier het centrum van de stad vergroten, omdat veel woningen nodig zijn maar de groene gebieden rondom de stad intact moeten blijven. In het Beurskwartier komt straks veel hoogbouw, ruimte voor voetgangers en fietsers en twee parken. Als het aan de gemeente ligt, wordt het een centrumgebied, waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. Een hoge dichtheid zorgt volgens de gemeente voor levendigheid op straat en is gunstig voor horeca en buurtwinkels, maar ook zaken als afvalinzameling en watervoorziening kunnen efficiënter worden geregeld. Beurskwartier 1 is het gebied waar de gemeente Utrecht de plannen voor maakt. Het gaat dan om de parkeerplaatsen P1 en P3 langs de Croeselaan en het terrein waar de Prins van Oranjehal staat. In dit deel van het Beurskwartier komen zowel koophuizen als huurwoningen in verschillende prijscategorieën. De gebouwen in het Beurskwartier worden tussen de 12 en 45 meter hoog en de hoogbouw zelfs tussen de 70 en 90 meter. Daarin komen zowel appartementen als werkruimtes. In totaal komen er 3.000 woningen voor zo’n 4.000 tot 5.000 bewoners en werkplekken voor 5.000 mensen. Minimaal twintig procent van de nieuwe huizen valt in de categorie sociale woningbouw. Voor de nodige ontspanning komen in het Beurskwartier twee parken, cultuurvoorzieningen en recreatie- en uitgaansgelegenheden.

2

Mogen er in het Beurskwartier nog auto’s rijden?

In het Beurskwartier is straks alleen ruimte voor noodzakelijk autoverkeer, zoals voor laden en lossen, het parkeren van deelauto’s, hulpdiensten en auto’s van invaliden. De gemeente heeft bij het maken van de plannen gekeken hoe Beurskwartier een gezond, groen centrum kan worden. Ruimte voor

voetgangers en fietsers is daarin belangrijk. Kinderen moeten bijvoorbeeld veilig op de fiets naar de andere kant van het stadsdeel kunnen komen. Elektrisch deelvervoer en openbaar vervoer gaan in het Beurskwartier een belangrijke rol spelen. Voor elektrische deelauto’s is plaats aan de rand van het gebied. Bewoners met andere auto’s dan een deelauto, moeten die straks op afstand parkeren.

3

Wat gebeurt er met de bewoners van huizen aan de Croeselaan die gesloopt moeten worden?

De gemeente koopt voor de ontwikkeling van het Beurskwartier verschillende huizen aan de Croeselaan, de Veemarktstraat, het Veemarktplein en de Van Zijstweg. De mensen die daar nu nog wonen, moeten hun huizen uit omdat de gemeente de woningen gaat slopen of transformeren. Onder meer bewoners van de Croeselaan hebben jarenlang geprobeerd de sloop van hun huizen tegen te houden. Dat is niet gelukt, maar de gemeente komt voor een deel van de bewoners met vervangende woonruimte. Op de kruising van de Croeselaan met de Jan van Foreeststraat komt De Foreest, een locatie waar maximaal zestig woningen komen. Mensen die nu wonen in een van de huizen die gesloopt worden, kunnen daar naartoe verhuizen. Het gaat dan om bewoners die nu een sociale of middeldure huurwoning hebben. De nieuwe woningen op De Foreest vallen ook in die categorieën.

4

Hoe zit het met de andere plannen in het gebied?

Niet alleen de gemeente Utrecht heeft plannen in het gebied. De Jaarbeurs ontwikkelt namelijk andere delen van het Beurskwartier. De Jaarbeurs wil graag de Jaarbeurshallen vernieuwen en de parkeerterreinen herontwikkelen tot woongebied en parkeervoorzieningen. Ook moet op het terrein een dakpark komen. De gemeente gaat samen met de Jaarbeurs een omgevingsvisie opstellen voor Beurskwartier 2, 3 en 4. Ook de Rabobank heeft ideeën

voor het gebied. De kantoorgebouwen van de Rabobank op het terrein aan de Croeselaan zijn aan vervanging toe en de Rabobank wil bij de ontwikkeling van de plannen rekening houden met de komst van het Beurskwartier. De gebouwen ten zuiden van de Rabobanktoren zijn aan het eind van hun levensduur en de Rabobank wil het terrein in samenwerking met de gemeente herontwikkelen. De bank wil graag de panden vervangen door nieuwbouw, maar ook kijken of op het terrein woningen kunnen komen. Over de inhoud van deze plannen is nog niet veel bekend, maar er wordt in ieder geval goed gekeken naar samenhang met andere projecten in het Stationsgebied, zoals de bouw van het Beurskwartier.

5

Hoe gaat het nu verder met de plannen?

De plannen uit de zogenoemde omgevingsvisie uit 2017 zijn door de gemeente verder uitgewerkt in een ontwerpbestemmingsplan voor het Beurskwartier. Hierin staat uitgelegd hoe het gebied eruit moet komen te zien en waar straks woningen, bedrijven en parken komen. Ook staat in het bestemmingsplan welke gebouwen gesloopt worden of een andere functie krijgen. De gemeente heeft verschillende informatiebijeenkomsten gehouden, maar iedereen met vragen over de plannen kan nog tot 22 oktober telefonisch, online of met een brief bij de gemeente terecht. Na de inspraakperiode begint vanaf 2021 het ontwerpen van de gebouwen en de openbare ruimte in het Beurskwartier. De gemeente gaat de panden aan de Croeselaan voor de sloop en transformatie kopen vanaf het moment dat de gemeenteraad het bestemmingsplan heeft goedgekeurd. De bouw op locatie De Foreest begint vanaf 2022 en vanaf 2023 start de bouw van het Beurskwartier.


16

NR. 112 | OCTOBER 2020

Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

RONDJE VAN JETTE

Pubgevoel met New Yorks-Italiaanse allure bij Badabing

Ja leuk! Een AmerikaansItaliaanse menukaart, die hebben we in Utrecht niet veel vaker gezien. Minpuntje Het is binnen, denken we, nóg leuker als het wel stampvol mag zitten.

H

et voormalige ‘Brasserie Domplein’ kreeg een metamorfose deluxe en heet nu Badabing. Een pub met New Yorkse allure waar een Italiaanse maffiabaas wel neer zou willen strijken, zo wil het concept. Dat betekent chique cocktails en spaghetti-meatballs op het menu. Een bezoekje waard wanneer de horeca weer opengaat.

17.00 uur

De hoek van het Domplein was jarenlang de vaste stek van Brasserie Domplein. De plek waar Dick Bruna ooit zijn zondagse kopje koffie dronk, maar toch ook een ietwat kleurloze horecagelegenheid. Sinds een paar maanden is de boel zichtbaar opgefleurd, want bar Badabing is in het pand getrokken, een creatie van die eigenaren van Lebowski. Badabing is vernoemd naar de stripclub uit tv-serie The Sopranos en is een pub in New York-stijl die de hele dag vermaak moet bieden: van een kop koffie in de ochtend, tot een fancy cocktail in de late avond. Wij gaan voor een vrijdagmiddagborrel.

17.10 uur Het terras met heaters is een gezellig bij elkaar geraapt zooitje, met allemaal verschillende stoelen en tafels. Binnen heerst echt het pubgevoel, met een grote vierkante bar in het midden waar je omheen kunt lopen, houten stoelen met leren bekleding en emaillen bierlogoborden aan de wand. Een bruine kroeg 2.0; weer eens wat anders dan de standaard hipstertent inrichting met planten, hout en beton.

17.15 uur De kaart is een kleine studie waard, want halleluja, wat een aanbod! We kunnen kiezen uit een goede lijst cocktails, net zo veel gin-tonics en dan is er ook nog de speciale collectie whiskeys. We hebben gehoord dat de cocktails hier de moei-

te waard zijn, dus kiezen we de Prospect Park Sour en de I’ll have what she’s having: met gin, Aperol en citrus. Aan originele namen geen gebrek hier.

17.30 uur De cocktails zijn pláátjes: kleurig en kunstig opgemaakt. Wel moeten we even slikken dat de I’ll have what she’s having €8,50 kost, aangezien het qua hoeveelheid in drie slokken weg is. Gelukkig blijken het écht goede cocktails te zijn: vakkundig gemaakt, niet te zoet en zeer feestelijk. Laat het weekend maar beginnen!

17.40 uur Bij de cocktails hebben we ook nog twee bites besteld van de kaart die vol staat met Amerikaans-Italiaans gerechten. Zoals Marguerita bread, een soort pizza Margherita maar dan op een bodem van plat witbrood. En ook de arancini, bitterballen met risottovulling, vallen zeer goed in de smaak. Zo’n gefrituurd balletje van risotto met truffel kan met recht concurreren met de Hollandse bitterbal. De kaart voor het diner bestaat uit acht betaalbare comfortfood gerechten in wederom Amerikaans-Italiaanse stijl: spaghetti-meatballs bijvoorbeeld, steak & eggs en Caesar salad. Het is hier niet per se geschikt voor de vegetariërs onder ons.

uit de gin-tonic kaart, waar een hoop leuke opties opstaan met Nederlandse gin en originele garnituren. Wij kiezen er eentje met Willem Barentsz-gin en Italiaanse gin van Villa Ascenti. Daarbij gaan we voor een portie calamari fritti, inktvisringen met aioli. Het staat allemaal vlot op tafel en stelt niet teleur: de calamari zijn niet taai en hebben een goed krokant laagje. De gin-tonics komen in die typerende mooie grote glazen vol ijs, citroenschil en munttakjes.

19.00 uur Als we uiteindelijk van het terras naar binnen willen verhuizen, blijkt het daar wat lastiger om coronaproof te zitten. De ruime plekken moeten we vrij houden voor groepen, maar er blijkt niet zo’n goed alternatief voorhanden om met z’n tweeën mét anderhalve meter afstand te zitten. De airco staat – waarschijnlijk vanwege de ventilatie eisen – op standje fris. Je krijgt er vooral heimwee van naar de tijd dat zo’n kroeg wél lekker stampvol mocht zitten.

Ondernemer Kim Tielemans wilde voorkomen dat het buurpand van ‘haar’ Lebowski op het Domplein een souvenirwinkel zou worden. Dus besloot ze met haar man Marco een bod op tafel te leggen. Toen was het snel geregeld. Had je al meteen een idee wat je ervan wilde maken? “Ik heb altijd een notitieboekje bij me waar ik horecaconcepten in schrijf. Deze had ik al een tijdje in mijn hoofd en draait rond mijn lievelingsserie The Sopranos. Die serie eindigt ermee dat de grote maffiabaas op de vlucht voor de politie nét weet te ontsnappen uit een Italiaans cafeetje in New York. Ik heb zelf verzonnen dat hij dan het vliegtuig zou nemen naar Amsterdam, uiteindelijk in het veel mooiere Utrecht belandt, richting de Dom loopt en een plek ziet waar hij pasta kan eten met gehaktballetjes uit Napoli. Ah, dáár moet ik zijn – denkt hij dan. Dat is Badabing geworden.” Is het heel anders dan Lebowski? De terrassen lijken best op elkaar. “Dat loopt in elkaar over inderdaad, maar van binnen heeft het elk echt zijn eigen sfeer. In Lebowski gebeurt altijd wat – DJ’s, pubquizzes, bingo’s. Bij Badabing is het meer een warm bad, een plek waar je de hele dag door in je eentje naar binnen kan maar je toch nooit alleen voelt. Verder zie ik dat Lebowski enorm is verjongd de laatste jaren, terwijl Badabing ook wel een 35-plus publiek trekt.”

19.30 uur

En nu? Is je boekje leeg?

Neemt niet weg dat Badabing een originele toevoeging is aan Utrecht. Met een grappig concept, een originele inrichting en cocktails die zeer de moeite waard zijn.

“Nee joh. Sterker nog, we hebben net nóg een nieuwe zaak geopend: de Speakeasy, in de bovenbar bij Lebowski. Je moet reserveren via een smsje naar een geheim nummer, dan ga je door een deur en kom je in Brooklyn Bar uit 1920. Dat was altijd al een grote wens van mij en in de coronatijd werkt de gimmick nog beter.”

18.00 uur Voor de tweede ronde maken we een keus

Heb je een tip voor een te testen gelegenheid? Of wil je op de hoogte blijven? Volg de rubriek op Instagram via @rondjevanjette.


17

NR. 112 | OCTOBER 2020 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Zelfs met het land in gedeeltelijke lockdown, hoeft de herfstvakantie niet in het water te vallen. De evenementen gaan dan misschien niet door, maar er blijft nog genoeg over om je vrije dagen mee te vullen. Hier vind je een selectie van een aantal culturele uitjes die je tijdens deze herfstvakantie rustig kan ondernemen.

Fietsend langs de Utrechtse meesters

Wandelroute langs Kasteel de Haar en Haarzuilens Start route: Parkeerplaats Haarzuilens, of busstation Kasteel de Haar Lengte: 6,6 kilometer

Start route: Centraal Museum Lengte: 32,1 kilometer

Met de wandelroute Rondje Haarzuilens ontdek je Kasteel de Haar van buiten en de gebieden er omheen. Kasteel de Haar is het grootste kasteel van Nederland. Ooit werd het ontworpen door de architect Pierre Cuypers, die bij velen bekend is als de ontwerper van het Rijksmuseum en het Amsterdam Centraal Station. Net voorbij Kasteel de Haar loop je zo het Parkbos in, een jong bos dat nog volop in ontwikkeling is. De route gaat verder langs de kasteeltuinen, recht door de weilanden en langs het beschermde oude centrum van het dorpje Haarzuilens.

In Utrecht vind je de werken van de oude meesters uit de Gouden Eeuw niet alleen in het museum. Je kan ze ook buiten bewonderen, vanaf je fiets. In verschillende wijken hebben de kunstenaars van het collectief De Strakke Hand grote lege muren omgetoverd naar gigantische schilderijen. Zo kijkt De Fluitspeler van Abraham Bloemaert (1621) over de stad vanaf een elf verdiepingen hoge flat. Tijdens deze fietsroute in ieder geval vier muurschilderingen van de meesters uit de Gouden eeuw. De 5e is van Pyke Koch en geschilderd in 1940.

Kijk voor meer informatie op routesinutrecht.nl

Kijk voor meer informatie op fietsnetwerk.nl

‘Body Language’ in Museum Catharijneconvent ‘Tosti’s Truffels Treinen’ in het Spoorwegmuseum Wanneer: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur Entree: 17,50 euro (gratis t/m 3 jaar), reserveren verplicht

Iedereen kent wel de studenten in de trein met een grote rugzak vol koffie en koek, of anders wel de kaasbroodjes van de kiosk op het perron. Misschien heb je wel eens in een restauratiewagon gezeten. Eten en drinken in de trein en op het station heeft een lange geschiedenis. Denk maar aan de Oriënt Express, die ruim honderd jaar geleden uitgebreide diners serveerde op de route naar het ‘verre’ Istanbul. Exclusief voor de elite was dat. Op tafel stonden dan ook geen slappe tosti’s, maar kaviaar en truffels. Dit vind je allemaal bij elkaar in het Spoorwegmuseum. Kijk voor meer informatie op spoorwegmuseum.nl

Wanneer: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Entree: 17 euro, reserveren verplicht “Van wonden in de vorm van een vagina en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst.” Dat schrijft Museum Catharijneconvent over de tentoonstelling over lichaamstaal, die een interessante inkijk geeft in de wereld van de middeleeuwse mens. In het tijdvak tussen de jaren 1300 tot 1500 werd het lichaam namelijk op een totaal andere manier afgebeeld dan eerder gebruikelijk was. Dat leidde tot een serie erg merkwaardige kunstwerken. Dit fenomeen, dat nog nooit eerder is tentoongesteld, is daarom zeker de moeite waard om te bekijken. Kijk voor meer informatie op catharijneconvent.nl

KENNER TIPT - FILMDESKUNDIGE VINCENT BRONS

INTERANTIONAAL UTRECHT

La Última Primavera

Burgemeester van Duitse gemeente Langenfeld doet inspiratie op in Utrecht

Soms weet een film je de ogen te openen voor een wereld waar je geen weet van had. La Última Primavera, het speelfilmdebuut van Isabel Lamberti, is zo’n film. Het verhaal volgt de Spaanse familie Gabarre Mendoza die woont in de illegale krottenwijk Cañada Real, iets buiten de ring van Madrid. Een wat louche buurt, in de schaduw van de metropool, die totaal eigen is gemaakt door de inwoners. Wanneer de grond wordt verkocht aan een projectontwikkelaar, en het gezin twee dagen krijgt om een nieuw onderkomen te vinden, volgt een bureaucratische worsteling. Bijzonder aan de film is het semi-autobiografische element: het gezin Gabarre Mendoza woont écht in Cañada Real en speelt een fictieve versie van zichzelf. La Última Primavera wordt hierdoor een krachtig sociaal-realistisch drama en toont vol mededogen hoe de mens in staat is een ogenschijnlijk onbewoonbare plek toe te eigenen en er een thuis van weet te maken.

Wat? La Última Primavera Wanneer? Vanaf 29 oktober te zien Waar? Louis Hartlooper Complex Web: www.hartlooper.nl

Utrecht komt regelmatig in het nieuws in het buitenland. Natuurlijk vanwege onze fietscultuur maar dat is niet de enige reden In deze rubriek kijken we over de grenzen naar Utrecht.

D

e Duitse lokale krant Rheinische Post (RP) bericht over een voor Utrechters inmiddels wel bekend verschijnsel. In de gemeente Langenfeld in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen prijken sinds begin september namelijk vetplanten op de daken van twee bushaltes. De credits voor het plan? Die geeft de gemeente Langenfeld aan ‘trendsetter’ Utrecht. Burgemeester Frank Schneider deed vorig jaar naar eigen zeggen zelf inspiratie op in onze stad en nam de Utrechtse uitvoering mee in de plannen voor zijn eigen gemeente. De bushokjes van de halte Paulstraße en Jahnstraße in het stadscentrum van de stad zijn inmiddels “nach dem Vorbild der niederländischen Stadt Utrecht” voorzien van sedumdaken. De ideeën achter de groene daken zijn in

Langenfeld hetzelfde als in Utrecht. Volgens hoofd van de afdeling stedenbouw Ulrich Beul leveren de groene daken namelijk een belangrijke bijdrage aan het microklimaat in de stad. Grote voordelen noemt hij dat de daken nu minder vatbaar zijn voor opwarming en dat de langzame verdamping van regenwater bijdraagt aan afkoeling van de omgeving. Ook zijn de daken goed voor bijen en andere insecten. De stad heeft in totaal 24 groene bushokjes gepland. Die sedumdaken worden in de loop van volgend jaar aangelegd. De gemeente heeft ook besloten om inwoners die hun eigen dak willen vergroenen subsidie te geven. Of de burgemeester de inspiratie hiervoor ook opdeed tijdens zijn bezoekje aan Utrecht is niet duidelijk.


18

NR. 112 | OCTOBER 2020 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

NIEUWE MONUMENTEN 1970-2000

Wooncomplex aan de Mariaplaats en Walsteeg Tekst: Arjan den Boer / Fotografie: Het Utrechts Archief / Kees Visser

Voor de huizen en appartementen tussen de Mariaplaats en het Duitse Huis liet architect Bob van Reeth zich in 1996 inspireren door de middeleeuwse immuniteit die hier ooit was. Dat resulteerde in een omsloten complex met bebouwing van afwisselende hoogte rondom stegen en pleinen. Het was een geslaagde inpassing in de oude stad met eigentijdse vormen. Waar de eerdere stadsvernieuwing draaide om sociale woningbouw, betrof het in de jaren negentig vrijesectorwoningen.

V

anaf 1940 lag het terrein tussen de Mariaplaats en de Walsteeg braak. Er stond een Duitse bunker en na de oorlog kwam er een noodgebouw voor de Belastingdienst bij. De rest raakte in gebruik als parkeerterrein, zoals zoveel ‘gaten’ in de binnenstad. In 1988 werden plannen gemaakt voor het gebied als afronding van de stadsvernieuwing rond de Springweg, die in de jaren zeventig was begonnen. Architect Henk Klunder maakte een ontwerp voor 45 kleine, deels gesubsidieerde woningen. Toen de ontwikkelaar van dit plan failliet ging, greep concurrent Bouwfonds de kans om met een alternatief te komen. De tijdgeest was aan het omslaan: in plaats van woningwetwoningen werd de binnenstad een ‘toplocatie’ voor appartementen in de vrije sector. Vanwege de hogere prijzen was daarbij meer aandacht voor kwaliteit mogelijk. Middeleeuwse structuur Bij het bouwrijp maken van het gebied in 1994 werden archeologische vondsten gedaan, zoals een

14e-eeuwse tegelvloer uit het huis waar later de schilder Abraham Bloemaert woonde. Zo ontstond het idee om het bouwplan aan te laten sluiten bij de middeleeuwse indeling van het terrein, ooit een immuniteit (besloten gebied) met huizen voor de kanunniken van de Mariakerk. Voor het stedenbouwkundige en architectonische ontwerp werd de Vlaming Bob van Reeth (1943) aangezocht, een architect met veel aandacht voor ‘de geest van de plek’. Geïnspireerd door het onderzoek van gemeentelijk bouwhistoricus Frans Kipp baseerde hij zijn plan op de oorspronkelijke plattegrond. De architect kopieerde niet de uiterlijke verschijningsvorm, maar wel de structuur en het karakter van de verdwenen immuniteit. Van Reeth wilde gebouwen ontwerpen waarin de tijd zat ingebouwd. Hij noemde dat ‘intelligente ruïnes’ en zei er enigszins cryptisch over: “De stad is gelijktijdigheid. De architectuur speelt zich niet af in de tijd. De tijd passeert de stad. Gebouwen overleven vele generaties, leefstijlen,

woonbehoeften. Ze ondergaan veranderingen zonder dat hun identiteit verloren gaat.” Het complex, dat in 1997 gereedkwam, bestaat — in makelaarstaal — uit 54 stadsvilla’s, patiovilla’s, herenhuizen en appartementen. De dichte maar gevarieerde bebouwing is gegroepeerd rond een stelsel van binnenhoven en stegen, toegankelijk via twee poorten. Net als de oude immuniteit is het een soort ommuurde enclave. De appartementengebouwen, variërend van vijf tot drie verdiepingen hoog, staan in het midden en de zelfstandige woningen langs de randen. De zes grote huizen aan de Mariaplaats hebben geabstraheerde trapgevels, terwijl de patiowoningen aan de Walsteeg enkele meters van de straat af staan, daarvan gescheiden door een muur. Geslaagde inpassing Het materiaalgebruik is robuust en ambachtelijk met grove rode bakstenen en houten kozijnen. Elk bouwblok wordt afgebakend door een iets hogere kopwand.

De verschillende bouwhoogtes zorgen ervoor dat er open en gesloten plekken zijn met afwisselend uitzicht op de omliggende stad. Aan het plein in het midden zijn de hoge gevels witgepleisterd, wat het open karakter van de plek benadrukt. In de bestrating van baksteen zijn de middeleeuwse kavelgrenzen met donkere lijnen aangegeven en is een oude hardstenen goot opgenomen, die ter plekke werd gevonden. De opgegraven middeleeuwse mozaïekvloer heeft een plaats gekregen in de parkeergarage onder het hele complex. Het project werd al direct geroemd om de manier waarop het zich naadloos in het stedelijk weefsel voegde, in tegenstelling tot andere nieuwbouw. De Volkskrant schreef: “Maar het kan wél, zo blijkt in Utrecht… direct achter de kloostergang van de Mariakerk is de geest van de eeuwenoude stad in puur eigentijdse vormen tot leven gebracht.” De recensenten verwachtten dat het complex de generaties zou trotseren en dat de tijd het buurtje alleen maar

mooier zou maken: “De klimop mag er woekeren, de bomen zullen groeien, de stenen verweren, en de straat zal zijn felle rode kleur verliezen…” Architect Van Reeth kreeg in 1998 de Archinorm Stadsverfraaiingsprijs toegekend voor het project. Later zou hij in Utrecht ook het appartementencomplex aan het Servaasbolwerk ontwerpen. Architectuurhistoricus Bettina van Santen bekijkt momenteel of de woningen aan de Mariaplaats en Walsteeg in aanmerking komen als nieuw gemeentelijk monument. “De manier waarop de architect alle historische informatie van de plek tot zich heeft genomen en er tegelijkertijd een eigentijdse vorm aan heeft gegeven, is bijzonder geslaagd te noemen. Het complex scoort dan ook hoog als het gaat om stedenbouwkundige inpassing, de architectonische vormgeving en de manier waarop het de cultuurhistorie van de plek zichtbaar maakt.” a


19

NR. 112 | OCTOBER 2020 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC PUZZEL

ZOEKPLAAT Zoek de zeven verschillen

Kan je niet alle 7 verschillen vinden? Laat gratis je ogen meten bij Van den Bergh Optiek. Als DUIC-lezer ontvang je in 2020 een gratis brillendoekje.

OPLOSSING ZOEK DE VERSCHILLEN

Wst uw wsmchn uw ws nog wel schoon? WESTBROEK – Vreemd, zo’n titel die niet compleet maar toch leesbaar is. Zo is het ook met moderne wasmachines. U hoeft steeds minder zelf te doen omdat de machines steeds intelligenter worden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een machine die zelf wasmiddel doseert of een machine die uw nette jurken en blazers kan opfrissen. Daarnaast wordt de trommel steeds groter zodat u zelf uw dekbed, dekens en jassen kunt wassen. De was komt hierdoor ook minder gekreukt uit uw machine, dat scheelt strijkwerk! Ruth Nagel verkoopt al jaren witgoed. Hij heeft de ervaring dat mensen te lang wachten met het vervangen van apparatuur. Bij wasmachines merkt u dat uw machine aan vervanging toe is doordat er bijvoorbeeld vlekken in het wasgoed blijven. Dit komt doordat de wastemperatuur minder nauwkeurig is. U merkt ook dat de machine niet meer op zijn plaats blijft staan door slechte vering. Daarnaast kan de

wasmachine bij het centrifugeren meer herrie maken door versleten lagers en ruikt de was niet echt meer schoon. Op zo’n moment is het raadzaam om bij Vink Witgoed langs te gaan of hen te bellen. De techniek heeft niet stil gestaan. Nieuwe wasmachines zijn energiezuinig en beter voor het milieu. Als u besluit om een nieuwe machine te kopen dan zorgen de medewerkers van Vink Witgoed voor een perfecte levering en uitleg. Hierna kunt u direct aan de slag. Bent u aan het wassen en u heeft toch nog een vraag, dan helpen zij u ook graag weer op weg. Informatie thuis, op de website of in de winkel U wilt kiezen en informatie verzamelen op een manier die het beste bij u past. Dat begrijpt Ruth goed en daarom maakt u bij hem zelf uw keuze. U kunt naar de winkel komen, waar ze een zeer uitgebreide collectie (inbouw) apparaten hebben. Hier kan hij u alles over vertellen. Op www. vinkwitgoed.nl kunt u, uw informatie verzamelen. Ook kunt u Ruth gewoon bij thuis uitnodigen. U krijgt dan een compleet advies helemaal aangepast aan de wensen en maten die bij u en uw woning het beste passen. Deze thuisverkoopservice is vrijblijvend en uniek. Ruth praat met verstand van zaken, geeft eerlijk advies, bespreekt met u de te

verwachten kosten en heeft net als u een hekel aan vervelende verassingen achteraf. Blijvende service en aandacht Als uw wasmachine, droger, koelkast, vriezer, fornuis of inbouw apparaat defect is, wilt u snel vervanging. Vink Witgoed levert en plaatst de nieuwe aankoop snel en op een tijd die u het beste schikt. Kom eens langs in de showroom en laat u vakkundig voorlichten over witgoed of keukenrenovatie, onder het genot van een kopje koffie. Mocht u na de levering een vraag of storing hebben, dan geeft Vink Witgoed ook thuis. Ruth en zijn medewerkers helpen u van A tot Z om zo snel mogelijk weer operationieel te zijn. Verkoop en service met persoonlijke aandacht!


Advertenties

NIEUW in Nederland U kunt langer thuis blijven wonen! De nieuwste type Boxspring voor senioren! Voor het eerst een hoog-laag bed en box-

Maak gebruik van de actie: lever uw oude

spring in -1. Wie wil er nu een ‘zieken-

bed in en ontvang tot max. € 500,- retour bij

huisachtig’ bed in huis? Ervaar het heerlijke

aanschaf van een hoog-laag boxspring. Vraag

comfort van een echte boxspring en het ge-

naar de voorwaarden.

mak van een zorgbed thuis en dat dan ook nog in een huiselijke sfeer! Keuze uit div. kleu-

Alleen voor lezer van dit blad.

ren en 17 verschillende maten, want alles is

Advies en opmeten aan huis

maatwerk! Wegens overweldigend succes nu

volledig kosteloos.

een tijdelijke actie; maak vrijblijvend een afspraak bij u thuis!

BEKEND VAN TV WINNAAR BESTE IDEE 2020!

50% KORTING! ALLEEN VOOR LEZERS VAN DIT BLAD*

P Nu een hoog-laag-boxspring ter introductie al voor *

€ 1995,-

i.p.v. €

P

3995,-

P P P P

*Prijs o.b.v. 1 pers. Excl. matras. Maat o.b.v. 80x200cm

P

Levensloop bestendig bed conform vereisten “Langer thuis wonen, voor nu en later!”

158

mensen gingen u voor beoordeeld met

Tillift alsmede zijrekken geschikt!

8,7

Makkelijk stofzuigen onder bed

Indien nodig zorgbed voor later

De gildeslapen

Rug-/ benen elektrisch verstelbaar + hoog laag functie Verrijdbaar middels onopvallende wieltjes met rem Geen motoren zichtbaar Geen kabels zichtbaar 1 jaar slaap garantie In- uitstap verlichting (optioneel) Ergonomisch maatwerk per individu

Verrijdbaar

Makkelijker opmaken matras

010 333 04 60

info@degildeslapen.nl - www.degildeslapen.nl

Profile for DUIC

DUIC Krant NR. 112 Oktober  

DUIC Krant NR. 112 Oktober

DUIC Krant NR. 112 Oktober  

DUIC Krant NR. 112 Oktober

Profile for duic
Advertisement