Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

APRIL 2019 | 5E JAARGANG NR. 80 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

DUIC.NL

VOLGENDE KRANT: ZATERDAG 11 MEI 2019

Allemaal Utrechters Didier Lalaye uit Tsjaad pagina 11

dB’s al 25 jaar de thuisbasis van Utrechtse bands pagina 9

Foto: Robert Oosterbroek

Binnenkijken bij Joodse Huizen in Utrecht

p. 6

Komen de gloriejaren van het Utrechtse ijshockey terug? p. 19

Advertenties

Schrijftraining voor Marketeers en Ondernemers

DINSDAG 14 MEI

PUBQUIZ

Meer views, likes én potentiële klanten met jouw teksten

START QUIZ: ± 20.00 UUR EINDE QUIZ: ± 23.00 UUR TEAMS: MAX 6 PERSONEN DEELNAME: € 4,- PER PERSOON

Vrijdag 24 mei 2019 09:30 uur - 12:30 uur Helling 87, Utrecht Schrijf je in op: sipr.online/schrijftraining

MEER INFO VIA CAMPINGGANSPOORT.NL

Boots apotheek Utrecht

Alle kadootjes worden leuk verpakt.

Voor leden en ieder ander. We maken het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder. Bel 030 200 45 31 voor een persoonlijk gesprek.

Elke werkdag open van 8-20u. Stationsplein Hoog Catharijne

utrecht.nl.boots.com

Van 0 tot 100 jaar voor elk wat wils.

NU IN LASER ULTRA!

w eu

ni let’s feel good

De nieuwe hippe kadowinkel op de Adriaen van Ostadelaan 63.

Alle nieuwbouw in regio Utrecht: meer info: kinepolis.nl/laserultra

UTRECHTWOONT.NL

Tap


Advertentie LEIDSCHE RIJN CENTRUM HAPPY SHOPPING

Foto Maartje Brand

Foto Maartje Brand

Foto Luuk Kram

Evenementen

Welkom in Leidsche Rijn Centrum

KONINGSDAG ZATERDAG 27 APRIL – 7.00 TOT 18.00 UUR

Nog niet in Leidsche Rijn Centrum geweest? Ga dan gauw eens langs. Want niet alleen het aanbod is eindeloos, ook de faciliteiten maken van jouw shopervaring een ware beleving. Winkelen van nu Leidsche Rijn Centrum past helemaal bij de wensen van het winkelen van nu. Makkelijk en snel parkeren onder de grond en de fietsenstalling is altijd dicht bij je favoriete winkel. Een slimme app die niet alleen zorgt dat je na de eerste 2 uur gratis parkeren na een aankoop bij Jumbo nog eens 1,5 uur gratis staat, maar ook jou persoonlijk aanbiedingen geeft. Gratis wifi dus even iets erbij bestellen in de webshop is geen probleem. Vervolgens haal je het pakket op bij de Bringme Boxen bij de entree van de Jumbo. De winkelstraten en gezellige pleinen hebben geen last van grote vrachtwagens, die zitten allemaal onder de grond. De winkels zijn ingericht volgens de nieuwste concepten om jouw aankoop zo makkelijk mogelijk te maken, je van alle service en gemak te voorzien, uit te proberen voor je ze aankoopt of je mee nemen in een beleving of koopavontuur. Uniek in Nederland. Unieke horeca in LRC Het zonnetje laat zich weer zien waardoor het heerlijk vertoeven is op de terrassen van Leidsche Rijn Centrum. Terwijl je als ouders of opa en oma heerlijk

op het terras zit met een kop koffie, biertje of wijntje, genieten de kinderen van de fontein die voortdurend van kleur en richting veranderd of kunnen zich uitleven op de klimkoe Rijntje. Bij Bagels & Beans, Starbucks en Doppio vind je heerlijke koffie en een uitgebreide kaart met lunchgerechten. Of wat dacht je van Ma Bella Cake Cafe, waar het product tevens hun decoratie is. Voor de lunch en of diner kun je terecht bij The Barn, Alan & Pims die horecavestiging van het jaar in Utrecht is geworden, Myabi Asion Cuisine, Vapiano, Bar Iberico en verschillende andere kanjers. Begin juni mag de Pizza Bakkers aan dit rijtje worden toegevoegd. Hou je meer van een heerlijke wijn? Bij Wijnbar Most kun je vanuit een uniek pasjessysteem maar liefst 200 wijnen proeven. Kortom, op je kunt er overheerlijke producten en drankjes vinden uit alle hoeken en gaten van over de hele wereld met voor iedere portemonnees wat wils. Heerlijk winkelen of boodschappen doen en vervolgens relaxen in een gezellige horecavestiging of op een terras? Dan is Leidsche Rijn Centrum is de place to be.

Onze Koningsdag staat in het teken van traditionele koningsspelen op de Parijsboulevard voor kinderen, een vrijmarkt door het hele centrum en een groot podium op het Brusselplein met DeeJay Solo, de band ‘Roept u Maar’ (bekend van hun optredens bij de Coronas, Anouk, Paul de Leeuw, Crazy Pianos, Van Velzen, Birgit, Metropole Orkest en nog véél meer), LRC’s Got Talent gepresenteerd door niemand minder dan Maureen van Haaren en DJ Silverius, bekend van ‘We All Love the 80s, 90s & 00s’ als afsluiter van de dag. Heb je interesse in de vrijmarkt, de koningsspelen als deelnemer (tot 12 jaar) of vrijwilliger (vanaf 13 jaar) of wil je je kunsten vertonen via LRC’s Got Talent, ga dan snel naar: www.leidscherijncentrum.nl en schrijf je in. HAPPY MUM ZATERDAG 11 MEI - 12.00 TOT 16.00 UUR Op 11 mei worden de moeders weer flink in de watten gelegd. Om de vaders en kinderen een handje te helpen zetten wij onze servicedames in die de meest leuke ideen hebben voor een ludiek moederdagkado. Zij zijn te vinden op het Brusselplein en zetten de moeders al vast helemaal in het zonnetje met een overheerlijke macaron van onze eigen Ma Bella Cakery. Daarnaast kun je alle moederdagkado’s die je in ons centrum koopt met smaak laten inpakken door onze inpakservice in het pand achter Rijntje (hoek Luxemburgpromenade – Wenenpromenade, tegenover Van Haren). STRAAT THE ATER FESTIVAL ZATERDAG 25 MEI - 13.00 TOT 17.00 UUR Hou jij ook zo van verrassingen? Vanuit het Thema Stad en Straat zijn door heel Leidsche Rijn Centrum op 25 mei allerlei optredens te zien van theater groepen uit eigen land, België en Duitsland. Voor alle leeftijden is er wat, dus iedereen kan volop genieten van de meest bijzondere optredens. Hoe gezellig om dit te combineren met een heerlijk dagje winkelen of heerlijk genieten van het mooie weer op onze terrassen terwijl de kinderen spelen in onze fontein of op Rijntje onze klimkoe.

GOED OM TE WETEN! DOWNLOAD GRATIS DE LRC APP ONTVANG ACTIES SPECIAAL VOOR JOU, SPAAR PUNTEN VOOR LEUKE CADE AUTJES EN VIND GEMAKKELIJK ALLE INFO VAN LRC. EXTRA L ANG WINKELEN! MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG TOT 19.00 UUR EN ELKE ZONDAG GEOPEND. 3,5 UUR GRATIS PARKEREN DE EERSTE 2 UUR STANDAARD GRATIS PARKEREN IN DE PARKEERGARAGE. 1,5 UUR EXTRA Foto Maartje Brand

GRATIS PARKEREN NA EEN BESTEDING VAN TENMINSTE € 10,- BIJ JUMBO.


3

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD De week in quotes

Nieuws 4 DUIC in beeld

Wat zijn de meest opmerkelijke quotes uit het Utrechtse nieuws van afgelopen tijd? Hieronder een overzicht.

Insmeren met Pasen

6 Open Joodse Huizen in Utrecht

Burgemeester Jan van Zanen reageerde op een incident in Lombok. Omstanders keerden zich tegen de politie toen agenten iemand probeerden te arresteren.

Binnenstappen in een bewogen geschiedenis

‘Het was belangrijk dat de kerk

7 V=Victorie

Getuigen van een groot drama

‘De politie is belaagd en mishandeld’

eenzelfde invulling houdt als het van

8 Utrecht volgens

‘Omdat de klachten alleen maar voorkomen bij mensen die hebben gezwommen, lijkt het gerelateerd aan het water’

oudsher al had, een ontmoetingsplek’

Paul de Brabander van dB’s

Cultuur / Uit

De voormalige Westerkerk in het centrum van Utrecht heropent de deuren eind juni. Het wordt een multifunctioneel gebouw.

11 Geheimen van de stad De Mariapomp

11 Allemaal Utrechters Didier Lalaye (34) uit Tsjaad

13 Uittips

O.a. Bevrijdingsfestival, Muyayo Rif, Utrecht Skate Parade

Stad/Leven 14 Wat wordt daar gebouwd?

‘Wanneer de eerste lange tram aankomt in Nederland houden we nog even geheim, maar het zal niet zo lang meer duren’

De langste trams van Europa rijden binnenkort in Utrecht op de Uithoflijn.

De Archimedeslaan

Toen Triton de Varsity won sprongen tientallen toeschouwers uit blijdschap het Amsterdam-Rijnkanaal in. Een aantal van hen werd later ziek.

‘Toen ik in Utrecht ging studeren was Venezia al jaren een begrip: ‘s zomers ijs en ‘s winters bontjassen’

15 Verdwenen musea in Utrecht

Aartsbisschoppelijk Museum aan de Nieuwegracht

Er komt een film over drie generaties Italiaanse ijsmakers van Venezia in Utrecht.

‘Iedereen vond het

16 Woongroep ’t Groene Sticht

jammer dat we

Een beetje als een familie

vertrokken uit Hoog

17 DUIC puzzel

‘Het idee is dat buurtbewoners zelf met

Catharijne, en wij

Zoekplaat & woordzoeker

ideeën gaan komen voor evenementen

natuurlijk ook’

en dat wij het faciliteren’

Sport 18 Column van een voetbalvader Champions League

De bekende Vishandel Volendam heeft plannen om terug te keren naar winkelcentrum Hoog Catharijne.

19 IJCU Dragons

Het voormalige tankstation aan de Croeselaan is nu een horecagelegenheid. Na jaren van plannen is ‘De Pomp’ echt geopend.

De wederopstanding van het Utrechtse ijshockey

Colofon REDACTIE Jesse Holweg en Robert Oosterbroek BEELDREDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE 030 - 633 18 90 redactie@duic.nl

Social Media AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Jantine Albers, Bas van Setten, Arjan den Boer, Robin Nijhuis, Mirte van Eysden, Jim Tellingen Job van Gasselt, Steven de Groot en Bo Steehouwer

PARTNERSHIPS & SALES Michiel Rozema via michiel@duic.nl Mike Pieterse via mike@duic.nl

ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl, Frankie Tjoeng, Bas van Noppen

ADVERTEREN 030 - 740 04 44, Helling 13, 3523CB Utrecht adverteren@duic.nl

UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via distributie@duic.nl, 06 - 14 41 56 56

WEBSITE DUIC.nl

FACEBOOK DUIC

TWITTER @duicnl

INSTAGRAM duic.nl

Advertentie

dagje uit in de

kop

t/m 3 MEI

Heerlijk, het is meivakantie! Trek eropuit in de Kop van Noord-Holland. De natuur is prachtig in deze tijd van het jaar of duik bij iets minder goed weer een museum in. Bekijk onze tips en pak je agenda er maar bij! Ontdek het voorjaar

Den Oever

De zee leeft! Een avontuurlijke tocht naar zeehonden en andere zeedieren. Je bezoekt de Wieringer gronden en er wordt van alles over het bijzondere gebied verteld. Met een sleepnet wordt naar boven gehaald wat de zee voor het oog verborgen houdt.

in de Kop van Noord-Holland

DOORLOPEND

Den Helder

Wadexcursie Beleef het voorjaar op het Balgzanderwad. De gids neemt je vanaf Natuur Informatiecentrum Balgzand ’t Kuitje mee naar het prachtige wad. Kinderen kunnen vogelsporen zoeken en een gipsafdruk maken als ze een mooie pootafdruk hebben gevonden.

WO 1 MEI

Callantsoog

Wandelexcursie Vlakbij Callantsoog ligt het Kooibosch, een voormalige eendenkooi. Dit gemengde loofhoutbos werd vroeger gebruikt als hakhoutbos. Nu mogen de bomen onbekommerd groeien en kun je er mooi wandelen. Vanaf het pad kun je dwars door het bos heen kijken.

DOORLOPEND

Den Helder

Combikaart musea

Den Helder heeft twee musea waar de zee centraal staat, het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers. Met de combikaart bezoek je beide musea tegen een gereduceerd tarief. Twee prachtige musea met een eigen verhaal.

dagjeuitindekop.nl


4

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl


5

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC IN BEELD

Insmeren met Pasen

A

pril deed ook dit jaar weer gewoon ‘wat ‘ie wilde’. Dat hebben we nog maar eens meegemaakt. Op 13 april sneeuwde het in Utrecht en een week later bleek Pasen het eerste weekend waarop de stad het water op kon zoeken. Ietwat voorzichtig nog, trokken Utrechters met een kleedje

Tekst: Jesse Holweg Fotografie: Robert Oosterbroek

naar buiten en kwamen de zomerkleren uit de kast. Op deze foto is - getuige de witte lijven van de zonnebaders bij de Catharijnesingel - ook duidelijk te zien dat het hier ging om de eerste warme dagen van het jaar. Hopelijk hebben de dames en heren op deze foto zich goed ingesmeerd. 


6

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Open Joodse Huizen in Utrecht

Binnenstappen in een bewogen geschiedenis In Utrecht staan we op 4 mei 2019 weer stil bij oorlogsslachtoffers sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Onderdeel van de herdenking is het programma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet. Vertellers en bewoners delen verhalen over Joodse mensen in de huizen waar ze woonden of werkten. Er doen 22 steden mee aan de bijeenkomsten en dit jaar zijn er negen adressen in Utrecht te bezoeken. We gingen alvast op bezoek bij twee van die vertellers. Tekst: Steven de Groot / Fotografie: Robert Oosterbroek/Het Utrechts Archief

Dokter Q uit Wijk C Corrie Huiding (66) vertelt over de geschiedenis van Joodse mensen in Wijk C, zoals de Joodse dokter Bram Querido, of gewoonweg ‘de dokter’. Corrie heeft de in 1999 overleden dokter persoonlijk gekend en heeft een aantal dingen met hem gemeen: Corrie woont bijvoorbeeld al jaren in het huis waar Bram Querido in 1911 geboren is, en beiden waren trots op Wijk C.

C

orrie kan veel vertellen over Joodse families in de wijk. Ze raakte gefascineerd door de geschiedenis van deze mensen toen haar man Ad een lijst tegenkwam met namen van alle joden die tijdens de oorlog uit Utrecht zijn weggevoerd. “Ik vroeg of hij kon uitzoeken wie er allemaal uit Wijk C kwamen. Toen kwamen we erachter dat in ons vorige huis, Bergstraat 7, ook Joodse mensen hebben gewoond. Het idee dat die mensen de oorlog moesten doormaken in een huis waar ik heel gelukkig ben geweest, greep mij heel erg aan.” Ad en Corrie zijn al jaren bezig met het uitzoeken wat er met de families is gebeurd. Waar de bewoners van Bergstraat 7 zijn omgekomen, hebben ze niet kunnen vinden, maar andere verhalen zijn er wel. Zo vertelt Corrie met plezier over Bram Querido. Over zijn ouders, die vanuit het huis aan de Bergstraat een textielwinkel runden, over zijn liefde voor sport en zijn werk bij FC Utrecht en over zijn verleden in concentratiekampen. Querido stond als sportarts voor FC Utrecht bekend als ‘Dokter Q van FC U’. Hij was klein van stuk zo blijkt ook wel uit een verhaal dat hij graag vertelde over een bevalling. “Bij het huis aangekomen stond er een groep vrouwen voor de deur van de woning. Eén van de vrouwen riep: ‘Hee, die kleine is d’r al!’ De dokter zei natuurlijk dat hij de kleine en de moeder nog wel even wilde zien. Zegt de vrouw ‘ach nee dokter, ik had het over u!’.” De dokter was een trotse man. Volgens Corrie zelfs op het ijdele af: zo liet Querido een borstbeeld van zichzelf maken. Tijdens de oorlog werd die ijdelheid hem echter bijna fataal. De Joodse man zat ondergedoken tijdens de bezetting van de Duitsers, maar wilde toch naar een badhuis in de stad. Op straat hield iemand hem staande en waar-

schuwde hem: “Kijk uit, ze zijn verderop aan het controleren.” De dokter bedankte de man en wilde de andere kant op lopen, toen hij hem opeens arresteerde. De behulpzame man bleek bij de Duitse geheime dienst te werken. Dokter Querido werd vastgezet in het Oranjehotel, de beruchte gevangenis in Scheveningen en later overgeplaatst naar kamp Westerbork, het doorgangskamp naar de vernietigingskampen in het oosten. Voor de dokter kwam de bevrijding op tijd. Op 25 mei 1945 werd hij ontslagen uit het kamp. Eenmaal thuis moesten de grootste klappen nog komen. In brieven van het Rode Kruis las hij dat zijn ouders waren vergast. In Sobibor en Auschwitz was bijna de hele familie Querido vermoord. Alleen Brams jongste zus overleefde de oorlog. Corrie: “Iemand zei ooit tegen hem, je hebt geluk gehad. ‘Heb ik geluk gehad?’, zei hij dan. ‘Geluk? Mijn zus, mijn vader mijn moeder zijn vermoord. Negentig familieleden ben ik verloren. En dan heb ik geluk gehad? Zo ervaar ik het niet’.” De woede en het verdriet na de oorlog hebben hem nooit meer losgelaten. “Hij had het nooit over Duitsers, als hij over de oorlog sprak. Dan zei hij: ‘Corrie, die moffen hé, je weet het wel. Die andere naam noem ik niet’.” Corrie doet al vijf jaar jaar verhaal over de dokter en zijn familie tijdens Open Joodse Huizen. Ze krijgt er nog altijd vochtige ogen van. “Het verhaal grijpt mij elke keer weer aan. Ik vind het belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden. Je kan je niet voorstellen dat die ene kerel één volk zo gek heeft gekregen dat al die mensen zijn vermoord. Dat mag niet vergeten worden. Ik denk dat de dokter heel blij zou zijn dat ik zijn verhaal en van zijn familie vertel. Als ik nu een telefoontje naar boven kon doen, zou hij zeggen: ‘Corrie, dat doe je goed’.”

‘Het idee dat die mensen zijn weggehaald uit een huis waar ik heel gelukkig ben geweest, greep mij heel erg aan’


7

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

‘Loeb begon na de oorlog met vijf man weer opnieuw’

Stille getuigen van een groot drama in Utrecht Op een zwart-witfoto staan twee jongetjes op de hoek van de Nieuwegracht en de Magdalenastraat in Utrecht. ‘V=Victorie’ is achter hen op de muur geverfd. Er staat zelfs een dikke punt achter. Zwart-witfoto: uit collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam

De wederopbouw van de fabriek Peter Sprangers (65) vertelt in restaurant De Zagerij het verhaal van de Joodse Frits Loeb en zijn meubelfabriek. Na de oorlog bekend als de Pastoe Fabriek. Sprangers is al jaren bezig met het vertellen verhalen uit de omgeving in de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven en dat van Frits Loeb mag volgens hem niet ontbreken.

S

prangers heeft duidelijk bewondering voor Frits Loeb. Een man die vanuit het niets een meubelfabriek opzette die in de oorlog compleet werd leeggeroofd, de schouders er weer onder wist te zetten en voor de tweede keer in zijn leven opnieuw begon. “Dat vind ik bijzonder. Die man was driekwart van zijn familie verloren. In plaats van dat hij bleef hangen in verdriet zocht hij de mensen op die voor de oorlog al in de fabriek werkten, en zei ‘Jongens, we gaan er weer tegenaan’. Hij ging op zoek naar zijn gestolen machines en begon met vijf man weer opnieuw.” De familie Loeb kwam in 1885 naar Nederland, waar Frits in 1889 geboren werd. Loeb begon in 1913 zijn meubelfabriek in Utrecht. Door verhalen van zijn achtergebleven familie in Duitsland kreeg hij in de jaren ‘30 door dat het daar voor joden niet meer veilig was. Toen ook Nederland werd bezet door de Duitsers wist Loeb al snel dat hij ook hier gevaar liep. Hij verliet zijn dure opvallende huis aan het Wilhelminapark om niet als succesvolle Jood in het oog te lopen. Een fabriek met een Joodse directeur kon niet volgens de Duitsers. Er werd een ‘verwalter’, een Duitse administrateur, aangesteld die de eigenlijke leiding in de fabriek had. Het Joodse personeel werd gedwongen te vertrekken, en een gedeelte werd gedeporteerd. In 1942 was Loeb alleen nog in naam eigenaar van de fabriek. Hij

Tekst en foto’s: Jim Terlingen werd onder druk gezet om de fabriek te verkopen aan een Berlijnse ondernemer; Loeb weigerde mee te werken en moest onderduiken. De fabriek werd in 1944 compleet leeggeroofd. De machines en materialen werden weggevoerd richting Duitsland. Loeb’s huis werd als Joods bezit door de Duitsers in beslag genomen en geplunderd. Hij wist de hele oorlog uit de handen van de Duitsers te blijven. Leden van zijn familie werden vermoord in de concentratiekampen Auschwitz en Theresienstadt. Zijn moeder overleed in 1943 op haar onderduikadres en moest onder een valse naam begraven worden. Na de bevrijding in mei 1945 begon Loeb weer met het opbouwen van

zijn fabriek, nog vóór alle Duitse soldaten het land uit waren. Hij ging op zoek naar zijn gestolen machines en vond deze tot ver in Oost-Duitsland terug. “Dit is een verhaal dat enorm van betekenis is voor Utrecht, maar wat eigenlijk nog niet vaak is verteld”, vertelt Sprangers. “Het triggert mij enorm, dat zulke capabele mensen werd verteld dat ze niks waren, dat ze ‘Untermenschen’ waren.” “Tijdens deze oorlog werd er geprobeerd om mensen uit te wissen. Mensen van alle lagen van de bevolking moesten vanwege hun religie ophouden met bestaan, niet alleen door ze te vermoorden, maar door hun hele bladzijde uit het geschiedenisboek te scheuren.” 

Op de volgende adressen in Utrecht worden op 4 mei verhalen over Joodse Utrechters en verzetslieden verteld. Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl. Catharijnesingel 40 15.00 en 16.00 uur Rotsoord 7b Restaurant De Zagerij 11.00, 12.00 en 13.00 uur Maliesingel 58 13.00 en 14.00 uur

Van Limburg Stirumstraat 19 12.00 en 13.00 uur

Lucasbolwerk 8 Unitas S.R. 12.00, 13.00 en 14.00 uur

Springweg 162 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Schroeder van der Kolkstraat 1 12.00, 13.00 en 14.00 uur

Oudegracht 333 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Bergstraat 6, Utrecht 11.00, 12.00 en 13.00 uur

O

p de ramen staan V’s en op de stoepen leuzen. Aan de kant van de Magdalenastraat is op de grond nog net ‘…de joden’ te lezen en aan de kant van de Nieuwegracht begint een leus met ‘Victorie’. Zonder twijfel: deze foto komt uit de Tweede Wereldoorlog. In de zomer van 1941 zijn veel gebouwen op vergelijkbare wijze beklad in heel Nederland. Eerder dat jaar is er een propaganda-actie geweest van de geallieerden. Zij maakten de bevolking daarmee duidelijk dat Duitsland overwonnen zal worden. Op strooibiljetten die boven Nederland zijn gedropt, staat de V van 'Victory'. De Duitsers antwoorden met hun eigen V. Zij kiezen de wat stroeve slogan: 'V = Victorie, want Duitschland wint voor Europa op alle fronten'. Gezien de Nederlandse leuzen, zijn het hoogstwaarschijnlijk aanhangers van NSB-leider Mussert geweest die het pand hebben beklad. Op het adres Nieuwegracht 92 zit in 1941 dan al zeventig jaar het Centraal Israëlitisch Weeshuis, in de volksmond ‘het joodse weeshuis’. Daarin zitten op dat moment ongeveer zeventig Joodse kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar. In oktober 1942 worden ze allemaal door de Duitsers gedeporteerd, samen met het voltallige weeshuispersoneel. Op een enkeling na worden ze vermoord in concentratiekampen in Oost-Europa. Het is onduidelijk of de foto voor of na oktober 1942 is genomen. De enorme stilte die het gebouw uitstraalt, doet vermoeden dat het weeshuis dan al leeg is. 2019 Ongeveer 78 jaar na de bekladding is in het voorste gedeelte van het pand het Leger des Heils gevestigd. Het achterste deel, met daarin onder andere een synagoge, is eigendom van de liberaal Joodse stichting Merkaz. Op en voor het gebouw zijn er verwijzingen naar het grote drama dat zich in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Aan de voorgevel is een hardstenen herdenkingsplaquette zichtbaar, met een tekst die begint met ‘Het kind is niet meer’. Verder zijn er de mooie stenen letters ‘Centraal Israëlitisch Weeshuis’ en jaartallen, die beide in de oorlog in opdracht van de Duitsers waren verwijderd. En in het trottoir liggen ter nagedachtenis aan de slachtoffers vijf struikelsteentjes. Maar er blijken nog meer verwijzingen te zijn. Om preciezer te formuleren: stille getuigen. Kijk tegenwoordig maar eens goed naar de muur aan de Magdalenastraat. Daar zijn namelijk nog steeds sporen te zien van de bekladding. Goed te zien is aan de linkerkant de eerste V en de veeg erboven. En ook contouren van andere letters zijn herkenbaar (bijvoorbeeld de V ernaast en bij de leiding de R). De aanwezigheid van deze verfresten zijn, naar mijn weten, nauwelijks bekend in het Utrechtse. Maar wat hier nu mee te doen? Verwijderen? Een perspex plaat ervoor zetten, een informatiebordje erbij en het als een museumstuk koesteren? Of de zon en regen verder zijn werk laten doen, zoals het al 78 jaar gaat? Moeilijke vragen. Soortgelijke sporen werden overigens in 2011 ontdekt in de Diezestraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Daar ging het om V's boven twee trapportalen. Met deze ontdekking is uiteindelijk niets gedaan: ze zitten er nu nog (zoek maar eens met Google Streetview naar Diezestraat 25-27 en 29-31). Met dank aan Koos Winkelman uit Arnhem, die de Utrechtse ­verfresten enkele jaren geleden zag en zijn ontdekking deelde op een internet-forum.


Advertenties

voorlichtingsavond

13 mei 2019 Hoe blijf je overeind als mantelzorger?

protheses

Alzheimer Café Vleuten-De Meern-LR Buurtcentrum de Schakel Schoolstraat 11 Vleuten

voor heup en knie

19.30 - 21.00 uur

(inloop vanaf 19.00 uur)

Meer info:

Ervaart u al lange tijd bewegingsklachten aan de heup of knie? De klachten kunnen het gevolg zijn van een versleten gewricht (artrose).

Addie Koster, casemanager Careyn 06-571 231 51 A.Koster@careyn.nl

Als orthopedisch chirurg bij Annatommie mc Utrecht ben ik gespecialiseerd in het plaatsen van heup- en knieprotheses. Op de voorlichtingsavond heup- en knieprotheses op maandag 6 mei vertel ik u over de oorzaak van Maurice Anderson artroseklachten, hoe u voorkomt dat ze verergeren en hoe Orthopedisch Chirurg ze te verhelpen zijn met zowel niet-operatieve behandelingen. als operatieve behandelingen. Zo weid ik uit over de verschillende prothese materialen en operatietechnieken (voorste benadering en achterste benadering).

www.alzheimer-nederland.nl/regio/stad-utrecht

Slecht ter been?

Gebruik de Boodschappen Plusbus: www.u-centraal.nl/bus

VERMIST!!! Brits korthaar poes in Pijlsweerd sinds 8-4: Bel AMIVEDI 088-0064646 Bogeygevonden@gmail.com Effen donkergrijze poes met oranje ogen en rechts achter een crème pootje. Ze is gechipt, gesteriliseerd en de straat niet gewend. Wij missen haar zo!! Ziet u haar?? (in uw tuin/schuur/op straat) Bel of mail aub

Meld u aan op www.annatommiemc.nl/evenementen of bel met 088 022 0600. Deelname is gratis. Ik ontvang u graag bij Annatommie mc Utrecht.

Maandag 6 mei

Annatommie mc Utrecht

18.30 - 20.30 uur deelname is kosteloos

Janssoniuslaan 71 3528 AH Utrecht

en/of mail

ng de medisch specialist in bewegi

Hoe fit is uw gehoor? Om volop van uw gehoor te blijven genieten, is het raadzaam om al vanaf 55 jaar uw gehoor te testen.

Doet u vóór 15 mei de hoortest in één van de 170 winkels dan ontvangt u bij vertoon van deze bon een boekenbon

t.w.v.

€10,-

Maak uw afspraak op www.beterhoren.nl of bel gratis 0800 0200 159

= P O

P O


9

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHT VOLGENS

Paul de Brabander van dB’s Paul de Brabander (60) is oprichter en eigenaar van dB’s: een ‘muzikale broedplaats’ met zeventien ingerichte oefenstudio’s, een concertzaal en een café in het CAB-gebouw. Het gebouw is industrieel erfgoed en staat in de Cartesiusdriehoek in Zuilen, waar de komende jaren allerlei ontwikkelingen zijn. De dB’s wordt dit jaar 25, een mooi moment om Paul te vragen naar de toekomst van het podium en waar hij de leukste avond in de stad beleeft.

Tekst: Bo Steehouwer / Fotografie: Robert Oosterbroek

H

oe ben je op het idee voor dB’s gekomen? “Ik heb tien jaar bij Tivoli gewerkt, tot 1992 ongeveer. Daar was ik vanuit de kraakbeweging betrokken bij geraakt. We zijn toen met zeven of acht mensen de staff gaan vormen, zonder het eigenlijk zelf te beseffen. Dat was een hele leerzame tijd. We waren allemaal 23 of 24 jaar oud en regelden gewoon met heel veel vrijwilligers alles voor Tivoli Oudegracht. Het was echt een doe-het-zelf-beweging. Toen ik daar stopte kwam ik erachter dat mijn hele netwerk muziek was. Zo wist ik dat er behoefte was bij muzikanten om goede oefenruimtes te hebben. De bestaande ruimtes waren vochtige kelders zonder apparatuur, met een slechte wc of geen verwarming. Jim van Seumeren, hij werkt hier nu nog steeds, is zelf muzikant en vertelde dat hij naar Amsterdam ging om te oefenen. Daar kon hij gewoon aankomen, zijn gitaar inpluggen en spelen. Ik dacht: zoiets heeft ook hier wel kans van slagen.” Waarom ben je dB’s begonnen? “Bij Tivoli was ik klaar met overleggen en me aanpassen. In zo’n proces als bij Tivoli ga je mee met dingen waar je het niet mee eens bent. En op een gegeven moment kom je ergens uit en denk je: dit is helemaal niet wie ik ben en wat ik wil. Ik moest geen democratische omgeving meer hebben: ik wilde gewoon de baas zijn. Mijn hoofddoel is geweest om onafhankelijk mijn geld te gaan verdienen. Op een leuke manier. En dat is nog steeds aan de gang. Die onafhankelijkheid is voor mij het belangrijkste dat er is. Ik ben natuurlijk afhankelijk van mijn medewerkers en zoek altijd naar veel vrijheid en verantwoordelijkheid voor iedereen hier. Dat moet denk ik de basis zijn van elk bedrijf. En dat was ik natuurlijk ook gewend vanuit Tivoli.” Hoe ziet de toekomst van dB’s eruit? “De toekomst is afhankelijk van wat hier mogelijk blijft. Iedereen zegt dat we van belang zijn voor de stad en wilt dat we blijven. Nu is de vraag: kan het en hoe doen we dat? Er zijn veel plannen voor dit gebied en die zijn al vrij ver uitgewerkt (zie kader, red.). We hopen dat we er zicht op krijgen. We kunnen waarschijnlijk niet op de huidige manier hier blijven, omdat het pand heringedeeld wordt. Allemaal heel mooi, maar het is mooier als we nog een beetje kunnen groeien. En er zijn partijen die allerlei dingen doen op het gebied van muziek, zoals lesgeven. Als dat soort organisaties allemaal in dezelfde omgeving komen, dan krijg je een betere verbinding van alles wat met muziek te maken heeft. Daar kunnen we ook een rol in spelen. Maar eerst eens kijken wat hier mogelijk is, dat zal binnen twee jaar duidelijk zijn.”

Waar beleef je de leukste avond in Utrecht? “De Komijnen in de Kargadoor is altijd verrassend. Het wordt één keer per maand georganiseerd door een jongen die mondharp speelt en tekent: Danibal. Hij wilde iets doen waar mensen met allerlei talenten voor vijf of tien minuten kunnen optreden. Het is een soort open podium. Elke keer als je er komt zie je ook een aantal dingen die misschien niet zo leuk zijn en waarvan je blij bent dat ze voorbij zijn, maar het is een leuke en afwisselende avond.”

En waar drink je het lekkerste biertje in Utrecht? “In Taplokaal Gist, Café DeRat en dB’s natuurlijk. Ik woon niet zo ver bij Café DeRat vandaan en kom er al een jaar of tien. Het heeft echt die huiskamersfeer. Er staat vaak maar één iemand achter de bar.”

Wat is je lievelingswinkel in Utrecht? “Plato aan de Voorstraat, al kom ik er zelden. Het is een muziekwinkel die nog bestaat uit de

Wat was het beste optreden dat je ooit in Utrecht gezien hebt? “Motorpsycho in 2008 en The Fall in 1983. Ik

oude tijd en waar ze altijd liefde voor muziek hebben gehad. Dit is nog steeds een zaak met mensen waarvoor muziek heel belangrijk is. Het is een persoonlijke zaak.”

dB’s als centrum

heb ze allebei in Tivoli gezien. The Fall is mijn favoriete bandje of all times. Ze bestaan niet meer, want de zanger is overleden. Motor­ psycho komt binnenkort weer naar Tivoli. Dat zijn muzikanten die samen een soort jammende muziek maken. Je ziet ze communiceren tijdens het optreden: dan gaat de één wat doen en dan moet de ander daarin mee. En dat gaat steeds door. Het blijft het nummer, maar er zijn bij elk optreden weer ­andere variaties. En dat vind ik veel spannender om naar te kijken. Ik ga er trouwens binnen­kort ook weer heen.” Utrecht is... “… dé muziekstad van Nederland.” 

Tekst: Jesse Holweg

in Cartesius­driehoek van de toekomst De muzikale broedplaats dB’s ligt in de Cartesiusdriehoek. Een gebied dat de ­komende jaren flink wordt verbouwd. Het voormalige rangeer- en werkterrein van de NS, langs de Cartesiusweg, moet een duurzame, groene stadswijk worden met veel voorzieningen en 2.600 nieuwe woningen. Het doel is dat de Cartesiusdriehoek een van de de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijken van Nederland wordt. In het plan is aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en voor duurzame (deel-)mobiliteit. De wijk krijgt verschillende woningtypes voor uiteen­lopende doelgroepen. Ongeveer een kwart van de ongeveer 2.600 woningen is bestemd voor sociale huur. De ontwikkelaars starten met de realisatie van een deel van de nieuwe buurt, inclusief de herontwikkeling van het ­ CAB-gebouw. CAB staat voor Centraal Auto­herstel Bedrijf en werd in 2013 aangemerkt als gemeentelijk monument. Sinds 2003 is onder meer muzikale broedplaats dB’s een van de huurders. De buitenkant van het pand blijft staan, de binnenkant gaat op de schop voor herinrichting. Bovenop het monument, waar ook bierbrouwerij Oproer is gevestigd, moet ­ een nieuw torengebouw komen. Het CAB-gebouw was voorheen een bus­remise en werkplaats van de NS en moet in de toekomst de ontmoetingsplaats van de buurt worden. Er komen maatschappelijke

en commerciële voorzieningen voor onder andere sport, cultuur, horeca en winkels. Naast station Utrecht Zuilen komt een woonconcept van Portaal. Daarnaast ­hebben verschillende investeerders al getekend voor huurwoningen in verschillende bouwblokken. Ook is er ruimte voor een aanzienlijk aandeel koopwoningen. In ­totaal worden 750 woningen in deze fase

gerealiseerd, waarvan circa tweederde huur en de rest koop. De start van de bouw van deze fase is voorzien in 2021. In de periode 2022-2026 worden de overige fasen gerealiseerd, waaronder de verdere aanleg van een park en de groene lus aan de buitenzijde van het gebied, met ruimte voor ontspanning, natuurontwikkeling en klimaatadaptatie.


Advertorial

Exclusief

Vacatures in Utrecht e.o.

Op zoek naar een nieuwe baan in Utrecht en omstreken? Bekijk onderstaande vacatures. Misschien zit er wel iets voor jou tussen.

WIM PEEK VERSGROOTHANDEL ALLROUND MEDEWERKER GEZOCHT! Als allround medewerker pak je verschillende taken op. Denk aan het aannemen, invoeren, klaarzetten en rondbrengen van orders naar onze klanten. Zoek jij een afwisselende baan voor 8-24 uur per week? Ben jij een aanpakker? Bezit jij een rijbewijs B, basis computervaardigheden en een klantgerichte houding? Dan zijn wij een match! Wij vinden naast hard werken, een gezellige werksfeer erg belangrijk. Werkdagen zijn doordeweeks tussen 07:00 en 15:00 uur. Meer weten of solliciteren? Mail naar w.j.peek@ziggo.nl

BEERS & BARRELS WERKEN BIJ MCDONALD’S UTRECHT? Zin om snel aan de slag te gaan en zelf te bepalen hoeveel uur per je week wilt werken en op welke tijden: kom dan langs tijdens onze sollicitatie-inloopdagen; iedere dinsdag tussen 17.00-19.00 uur in McDonald’s Lange Vie, direct naast de Bijenkorf. Hier vinden de gesprekken plaats en wordt je arbeidsovereenkomst in orde gemaakt om snel te starten. Je kan zelf kiezen in welke vestiging binnen de stad Utrecht je gaat werken. Zien wij jou komende dinsdag?

Daar ben jij….de Showpony die ook graag een ander in de spotlights zet, de Fooiboy of juist de perfectionist? Herken jij jezelf? Mooi dan zoeken wij jou! Beers & Barrels gevestigd aan de Oudegracht aan de Werf in Utrecht zoekt horecatalenten met passie voor het vak:

MEDEWERKER BEDIENING PT/ FT Geïnteresseerd of heb je nog vragen? Whatsapp Lisette Maaskant, recruiter via 06-15451697 of stuur direct jouw motivatie via www.vacaturesindehoreca.nl.

DUIC ZOEKT BEZORGERS Het aantal distributiepunten van De Utrechtse Internet Courant (DUIC) groeit gestaag en daarom zoeken wij per direct medewerkers (m/v) voor de bezorgdienst voor ongeveer acht uur per week. Jij zorgt ervoor dat er altijd, op elk distributiepunt, voldoende DUIC kranten voor het grijpen liggen voor onze lezers. Je bent servicegericht, accuraat, beschikt over een rijbewijs en weet de weg in Utrecht e n de randgemeenten.

CAFE-RESTAURANT CAMPING GANSPOORT ZOEKT JOU! Oproepkracht/keukenhulp Oproepkracht/bedienings­medewerkers De leukste bijbanen in de ­horeca! Je werkt met professionele collega’s in een enthousiast team, in de keuken of in de bediening. Roosters altijd in overleg, van 0-38 uur per week. Houd je ervan om de handen uit de mouwen te steken? Heb je affiniteit met Utrecht en ­relaxte horeca? Wees er snel bij en mail je ­belangstelling naar hallo@ganspoort.nl of bel 030-2006186.

MAHANAKORN Gezellig restaurant in hartje Utrecht is op zoek naar collega’s in de bediening (fulltime/parttime). Wij zijn een leuk team met passie voor horeca en gastvrijheid.

Interesse? Bel Pierre voor meer informatie via 06 – 14 415 656 of mail direct jouw motivatie naar pierre@duic.nl.

Als bedieningsmedewerker ben je verantwoordelijk voor ontvangst van de gasten, opnemen van bestellingen, afrekenen en proactief bezig zijn met gasten. We zijn op zoek naar een teamplayer, positief ingesteld en hart voor horeca. Wij bieden een marktconform salaris en hebben ook doorgroeimogelijkheden tot leidinggevende. Interesse? Stuur je CV naar hr@mahanakorn.nl

Ook een vacature plaatsen?

Reserveer gelijk een plek of kijk voor meer informatie op adverteren.duic.nl/personeel. Alle vacatures verschijnen in de krant en worden online geplaatst op duic.nl. Liever bellen voor meer informatie? Dat kan ook: 030-740 04 44.


11

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ALLEMAAL UTRECHTERS

Tekst & fotografie: Jantine Albers

‘Je kunt hier naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans’ Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Didier Lalaye (34) uit Tsjaad.

“N

GEHEIMEN VAN DE STAD

De pomp der pompen:

de Mariapomp

Hij staat er in de stadse drukte wat verloren bij daar, bij de Zadelen Boterstraat, en doet ‘t ook nog niet eens: de Mariapomp. Maar toch, dit rijksmonument was eeuwenlang de gulle schenker van heerlijk helder water. Tekst: Gilde Utrecht / Fotografie: Bas van Setten

“Z

ij is de pomp onder de pompen wat de lakschoen is onder de klompen”, schreef iemand begin negentiende eeuw. Tot ver buiten de stad werd dit ‘Utrechts water’ geroemd, vooral in Amsterdam waar het eigen grondwater ziltig was en waar men graag betaalde voor lekker water. Slimme handelaren kregen tegen een jaarlijkse terugbetaling het recht om twee keer per week 300 Keulse kruiken te vullen. Ze voeren met hun schepen via Vecht en Singel naar Utrecht en reden met paard en wagen naar de Mariaplaats. Daar plaatsten ze een houten bak onder de leeuwenkop en via twaalf blikken tuiten werden urenlang de kruiken gevuld. Misschien maakten ze ook wel gebruik van het Mariawaterpoortje, dat vanaf 1616 een doorgang vormde in de stadsmuur en vooral werd gebruikt voor het aanleveren van waren voor de dagelijkse markt op de Mariaplaats. Amsterdammers op bezoek wilden ook wel ‘vor niemandal een glaassie merriewater’ drinken. Ze kregen een glas van de tapper om de hoek, die wist dat ze daarna nog wel iets sterkers kwamen bestellen. Zelfs toen de Amsterdammers in 1853 goed duinwater kregen werd er nog steeds om Utrechts water gevraagd. Als het stadsbestuur gasten ontving kregen die, naast een kan wijn uit de stadskelders (nu Humphrey’s restaurant), ook altijd een kruik water van de Mariapomp als blijk van ultieme gastvrijheid. De huidige pomp heeft hier niet altijd gestaan. Op ‘de omloop van Sinte Marie’, naast het koor van de Mariakerk was boven de in 1352 gegraven Mariaput een houten pomp aanwezig die in 1616 werd vervangen door een hardstenen exemplaar. Die heeft bijna twee eeuwen zijn waterige plicht ge-

daan, totdat de Mariakerk in 1813 werd afgebroken. Een nieuwe pomp kwam op de plek waar al in veel vroeger tijden een put moet zijn geweest, ongeveer op de plek van de huidig pomp. In 1931 was het afgelopen met Mariawater. De stad had toen eindelijk ook een goed functionerend leidingwaternet, waardoor hij overbodig was. Bij de herwaardering van Utrechts erfgoed werd dit watermonument met leeuwenkop, zwengel (die geen water levert) en lantaarn in 1975 weer herplaatst. Onze Mariapomp was niet de enige in de stad; in 1878 telde Utrecht 60 openbare pompen, waarvan na onderzoek er maar 11 goed water leverden. De rest was vervuild door lekkende beerputten en industrieafvalwater en stonk, schuimde en was vies van kleur. De stad aarzelde lang om een waterleiding aan te leggen, (Amsterdam 1854, Rotterdam 1873, Den Haag 1874) maar na drie cholera-uitbraken werd uiteindelijk aan de Waalse ‘Compagnie des Eaux d’Utrecht’ een concessie verleend om Soester duinwater naar de stad te brengen. Op 31 maart 1883 werd met een groots waterfeest in park Tivoli het waterleidingnet in gebruik genomen. Doordat de giet­ ijzeren pijpen van binnen geteerd waren was de start niet gelukkig: het water was gelig en had een luchtje. Vooral in de arme wijken bleef men gracht-, sloot- en regenwater gebruiken, totdat de stadspompen op het net werden aangesloten en het aantal aansluitingen toenam. Met de bouw van watertorens aan Predikherenkerkhof 1895, Lombok 1897, ­ VaartseRijn 1905, Amsterdamsestraatweg 1917 had het snel gegroeide Utrecht een volwaardig waterleidingnet. De Mariapomp is een ­eerbetoon aan die gewonnen strijd om lekker water. 

ederland is zo relaxed”, verzucht Didier. “De mensen zijn relaxed, ook in hun kleding. Het hoeft niet deftig; als het maar comfortabel zit. Je kunt hier zelfs naar kantoor en naar een nachtclub in een oude jeans. In Tsjaad zijn heuse kleding­ codes.” Een andere reden waarom Didier Nederland relaxed vindt, is dat hij zijn gang kan gaan en kan doen wat hij wil - dat is in Tsjaad voor hem wel anders. Didier is poetry slam-artiest en in Tsjaad en andere Afrikaanse landen zo bekend - onder de naam Croquemort - dat hij niet over straat kan zonder aangesproken te worden. Didier legt uit dat in Tsjaad al 29 jaar een dictator aan de macht is. “Niemand is blij met de situatie in mijn land. Er is een economische crisis: de dictator en zijn familie zijn rijk, burgers zijn arm. In Tsjaad zijn 100 miljoen koeien, maar toch wordt melk geïmporteerd uit Nederland, waar 1 miljoen koeien zijn.” Didier is activist, maar demonstraties zijn ­ niet toegestaan in Tsjaad. “Daarom maak ik protestmuziek. Omdat ik artiest ben, heb ik nog geen problemen gehad”, aldus ­ Didier. Hij organiseert ook slam-festivals, waar ­slammers uit verschillende Afrikaanse landen samenkomen. De reden om naar Nederland te komen is een promotieonderzoek bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Didier was voor het eerst in december in Nederland. “Het was de eerste keer dat ik dit soort kou had

meegemaakt. Maar ik heb inmiddels wel geleerd dat ik gewoon warme kleren aan moet trekken”, lacht Didier. Bij zijn optreden raakte hij met iemand aan de praat. Diegene raadde hem aan om een beurs aan te vragen. In Tsjaad was hij al begonnen met het maken van een apparaat om mensen te helpen die besmet raken met een bepaalde infectieziekte. Didier: “Die ziekte is eenvoudig te behandelen, maar in sommige gebieden is geen ziekenhuis in de buurt.” Het systeem wat hij momenteel ontwikkelt, werkt met een technologie waardoor mensen zich thuis kunnen laten diagnosticeren, en medicatie wordt ook bij mensen thuis bezorgd.” Didier weet nog niet wat hij volgend jaar, als hij klaar is met zijn onderzoek, gaat doen. “Ik heb veel geleerd door in verschillende landen te leven. Overal is een andere realiteit. Ik wil de wereld zien, maar ik hou van ­Nederland.” Het enige wat voor hem in het begin lastig was, was de taal. Maar toen hij het Engels eenmaal onder de knie had, ging het makkelijker. “Het leven is makkelijk hier. Ik vind het fijn om te fietsen, het is niet te duur om hier te wonen en er zijn lekkere biertjes. Ik weet niet of ik in een ander E ­ uropees land zou kunnen aarden zoals hier. In Frankrijk is men bijvoorbeeld competitiever.” Didier vindt het wel jammer dat hij in Nederland zijn buren niet kent. “Ik zie ze ­ ­alleen wanneer er pakketjes zijn bezorgd. In Tsjaad kende ik mijn hele buurt.” 

Deze reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl

PASPOORT Naam: Didier Lalaye Geboortedatum: 6 januari 1984 Land: Tsjaad Geboorteplaats: Pala Levensmotto: “Ik wil ervoor zorgen dat mensen in Tsjaad een goed leven kunnen hebben” Aantal mensen met een Tsjadisch paspoort in Utrecht in 2017: 2 (bron: Basisregistratie Personen/BRP)

GildeUtrecht.nl

We zoeken nog Utrechters uit deze landen: Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe


Advertenties

PRIJS DOORBRAAK HOUTEN VLOEREN WIJ GARANDEREN DE LAAGSTE PRIJS IN HOUTEN VLOEREN! ZELFS ALS ELDERS DE VLOEREN GOEDKOPER ZIJN KUNT U BIJ ONS EEN MAAND NA AANKOOP HET PRIJSVERSCHIL TERUG KRIJGEN ZO HEBT U ALTIJD DE GOEDKOOPSTE DEAL!

DE HELE WEEK GRATIS ETEN & DRINKEN

PVC VLOER DRYBACK MODERNE KLEUREN VAN 29,98 PM2 EXTRA HARDE TOPLAAG PM2 VOOR GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING VAN €54,98 PM2

€1,98

VOOR

€14,98 PM2 PVC VLOER KLIK

LAMELPARKET MASSIEF EIKEN

KLOOSTER VLOEREN

LEVERBAAR IN VERSCHILLENDE KLEUREN

20CM BREED 20MM DIK

EXTRA HARDE TOPLAAG GESCHIKT VOOR VLOERVERWARMING

20CM BREED 20MM DIK

VAN €44,98 PM2

VAN €49,98 PM2

VAN €54,98 PM2

VAN €49,98 PM2

HOUTEN VLOEREN

VOOR

€6,98 PM2

VOOR

€14,98 PM2

VOOR

EIKEN LAMELPARKET DUBBEL GEROOKT NATUREL GEOLIED

EIKEN VISGRAAT LAMELPARKET

EIKEN MOZAIEK MASSIEVE VLOER

VERSCHILLENDE PARTIJEN

VAN €54,98 PM2

VAN €69,98 PM2 V.A.

€7,98 PM2

V.A.

VOOR

€6,98 PM2

€7,98 PM2

OPENINGSTIJDEN: MA: 8.00-16.00 / DI: 8.00-16.00 WO: 8.00-21.00 / DO: 8.00-16.00 VR: 8.00-16.00 / ZA: 7.30-12.30

VAN €59,98 PM2

€9,98 PM2

V.A.

€9,98 PM2

AL ONZE AANBIEDINGEN ZIJN:

I.C.M. RANDARTIKELEN WWW.BEBOPARKET.NL

WWW.BEBOVLOEREN.NL

WWW.BEBOTEGELS.NL

0546-750238 BOVENLANDWEG 10, VRIEZENVEEN

0546-566127 HANDELSWEG 6, VRIEZENVEEN

0546-564785 BOVENLANDWEG 10, VRIEZENVEEN

MUSEA & EXPOSITIES

THEATER

MUZIEK

t/m zo 5 mei

Do 9 t/m za 11 mei

Vr 10 mei

STADSKANTOOR / HET UTRECHTS ARCHIEF bakonline.org

PODIUM HOGE WOERD [20.00]

BAK presenteert een tweedelige tentoonstelling, opgedragen aan de collectieve veerkracht van de inwoners van Utrecht in het licht van de huidige wereldwijde uitdagingen. In het Stadskantoor (t/m 2 mei) wordt terug geblikt op de gezamenlijke performance ‘What Is the City but the People?’ en Het Utrechts Archief presenteert het nieuwe werk ‘Zeven adressen’ van kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen.

Na de vele Griekse verhalen komt Aluin nu met een toneelbewerking van misschien wel het meest beroemde Romeinse gedichtenboek: Metamorfosen van Ovidius. Eeuwen na de val van het Romeinse Rijk dient zijn werk nog steeds als inspiratiebron voor vele dichters, onder wie William Shakespeare. De voorstelling vindt plaats tijdens de Romeinenweek in samenwerking met Museum Hoge Woerd op het binnenterrein.

The People Are the City

Metamorfosen Theatergroep Aluin

Sven Hammond & Kim Hoorweg play Amy Winehouse

podiumhogewoerd.nl

TIVOLIVREDENBURG [20.30]

Theater na de Dam: Dodenjaarsavond

Fotocredit: Sjoerd Derine

tivolivredenburg.nl

FESTIVALS/THEATER

Op de avond van 4 mei staan DOX, Theater Utrecht en Stadsschouwburg Utrecht in een avondvullend programma stil bij het oude voordat we het nieuwe tegemoet gaan. Dodenjaarsavond toont de weg van herdenken naar vrijheid. Dodenherdenking is op 4 mei, en op 5 mei vieren we de vrijheid. Terwijl de vrijheid die we dan vieren veel te maken heeft met alle doden die zijn gevallen. Zoals we met Oudejaarsavond stilstaan bij het oude voordat we het nieuwe tegemoet gaan, toont Dodenjaarsavond de weg van herdenken naar vrijheid. We her-denken het herdenken met elkaar. Maar hoe moeten we herdenken als we de verhalen steeds minder vaak uit eerste hand kennen? Dodenjaarsavond is een samenwerking tussen spoken word artiest PAX (van Kyteman Orchestra), choreograaf en beatboxer Abdelhadi Baaddi (DOX/ ISH), choreografe Anne Suurendonk (Artbeat Amsterdam), regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht en jonge performers van DOX. De avond wordt muzikaal begeleid door Tom van Wee (Artbeat Amsterdam). Met als afsluiting een feest in de grote zaal van de schouwburg.

Za 4 mei

Theater na de Dam: Dodenjaarsavond STADSSCHOUWBURG UTRECHT [19.45]

theaterutrecht.nl / ssbu.nl / dox.nl

‘Throwback To’ is een nieuw concept bij TivoliVredenburg waarbij gevestigde artiesten in het Nederlandse clubcircuit de voorbeelden eren die hen inspireerden zelf muziek te gaan maken. Deze editie spelen rockband Sven Hammond en jazz zangeres Kim Hoorweg de muziek van Amy Winehouse. De rauwe mix van rock, soul, blues én jazz; een gedroomde combinatie.

THEATER/FESTIVALS

Vr 10 + za 11 mei

Vertel!

THEATER KIKKER [20.00]

theaterkikker.nl

Fotocredit: Abhishek Thapar My home at the intersection

Tijdens dit nieuwe storytellingfestival treden zes performers van verschillende culturele achtergronden op. Ze gaan terug naar de kern van het theater: een verhaal vertellen. Je bezoekt twee voorstellingen op één avond. De eerste voorstelling kies je zelf, de tweede voorstelling staat vast. Het randprogramma is samengesteld in samenwerking met De Voorkamer.

PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW

AL ONZE ACTIES ZIJN I.C.M. ONDERVLOER & PLINTEN EXCL. BTW

The Alan Parsons Project

Utrecht is een stad vol muziek. Je kunt onder andere naar deze concerten en optredens:

Ma 29 apr

Passion Japanse drumgroep Yamato STADSSCHOUWBURG UTRECHT [20.00]

Di 30 apr

The Elvis Concert TIVOLIVREDENBURG [20.15]

Do 2 mei

Wouter Hamel TIVOLIVREDENBURG [20.15]

UITACTIE

Vr 3 mei

Win 2 X 2 vrijkaarten rondleiding Domtoren

Fabrizio Paterlini

Ook tijdens de restauratie is de Domtoren gewoon elke dag te beklimmen en zijn er verschillende activiteiten en rondleidingen. Zo ga je begin mei 75 jaar terug in de tijd en hoor je tijdens de bijzondere themarondleiding ‘De Domtoren in Oorlogstijd’ Foto: Anne Hamers over het leven op en rond de toren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Of boek een gewone, maar altijd unieke, rondleiding en geniet van het mooie uitzicht of zie hoe bijvoorbeeld het stationsgebied steeds meer vorm krijgt. We geven vrijkaarten weg!

Italiaanse pianist/componist speelt neoklassiek, ambient, minimalistisch. Of is het new age? TIVOLIVREDENBURG [20.15]

Za 4 mei

Zaterdagmiddagmuziek: Requiem DOMKERK [15.30]

Zo 5 mei

Alan Parsons Live Project Hofleverancier van toegankelijke progrock in de jaren zeventig en tachtig. TIVOLIVREDENBURG [19.00]

Do 9 mei

ZIMIHC Sessies: Marieke Laura ZIMIHC THEATER WITTEVROUWEN [20.00]

Kijk nu op uitagendautrecht.nl/acties

Meer tips? Neem het magazine UITagenda Utrecht o.a. bij

mee of kijk op


13

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Tekst: Robert Oosterbroek

Bevrijdingsfestival Park Transwijk Waar: Park Transwijk Wanneer: 5 mei Prijs: Gratis

Tussen je oren Tekst & fotografie: Robin Nijhuis

Eigenlijk behoeft het Bevrijdingsfestival in Park Transwijk geen introductie meer. Jaarlijks komen er meer dan 40.000 mensen op het evenement af waarmee de bevrijding van Nederland in 1945 gevierd wordt. Met optredens van onder andere Kraantje Pappie, Valentino, Thomas Azier, Jonna Fraser, 2ManyDJ’s, Leafs en EUT wordt deze dag weer een feestje. Jaarlijks wordt het festival heel druk bezocht, dus verwacht naast optredens, lezingen, eten en drinken ook lange rijen.

Muyayo Rif Waar: De Helling | Wanneer: 3 mei | Prijs: 17 euro

SONO Festival WIE BEN JE? Walter (59) Personal coach WAT LUISTER JE? Een wetenschappelijke presentatie “Op dit moment luister ik naar wetenschappelijke presentaties. Ik luister hier liever naar dan naar muziek. De presentaties gaan over ‘mind & matter consciousness’. Het is voor mijn werk ter inspiratie maar ook uit interesse. Als ik een presentatie luister terwijl ik door de stad fiets, lijkt het net alsof ik in een film fiets. Ik zie de dingen dan heel anders. Soms stop ik zelfs even langs de weg als ik iets heel interessant vind en écht goed wil luisteren.”

Muyayo Rif is een achtkoppige feestband uit Barcelona. De groep mengt latin, ska en punk tot een bruisende cocktail. Tot de groep behoort onder andere Gambeat, de bassist van de bekende band Manu Chao. Vorig jaar deed de band al meerdere Nederlandse festivals aan. Dit voorjaar komt hun nieuwe plaat uit en daarom nu ook een clubtour; verwacht in De Helling een groot feest.

Fonteyn Festival Waar: Janskerkhof | Wanneer: 10, 11 en 12 mei Prijs: 3,50 euro

Waar: Buitenterrein CAB | Wanneer: 5 mei | Prijs: Gratis Voor mensen die wel Bevrijdingsdag gaan vieren maar liever niet tussen tienduizenden anderen willen staan (en iets anders willen dan popmuziek) is er het SONO festival. Optredens worden verzorgd door lokale dj’s die de grenzen opzoeken van verschillende soorten dancemuziek waaronder disco, house, electro maar ook wereldse geluiden zoals Afrikaanse tribal en Braziliaanse boogie komen aan bod. Brouwerij Oproer verzorgt het bier en is ook een tweedehandskledingmarkt.

Het Janskerkhof wordt voor de vijfde keer omgetoverd tot een groot wijnparadijs met live muziek en hapjes. Mobiele keukens serveren passende gerechten bij de verschillende wijnen. Optredens worden verzorgd door singer-songwriters, swingende bands en Utrechtse DJ’s. Bezoekers kunnen ook verschillende proeverijen doen en voor de kinderen is er een speciaal programma.

Utrecht Skate Parade Waar: Vertrek Lucasbolwerk | Wanneer: 3 mei 20.00 uur | Prijs: gratis Voor veel Utrechters is het een bekend gezicht: honderden skaters die op vrijdagavond door de stad trekken tijdens een sportieve en feestelijke optocht. Deze avond luidt de start van het nieuwe seizoen in. Het evenement wordt al sinds 2000 georganiseerd. Toen waren het slechts enkele skate-enthousiastelingen, maar tegenwoordig is het een volwassen evenement. Om mee te kunnen doen moeten deelnemers wel in staat zijn om 20 tot 25 kilometers te kunnen skaten. Halverwege wordt een korte pauze gehouden om even op adem te komen.

KENNERS TIPPEN Dirty God

door Vincent Brons (filmdeskundige)

WIE BEN JE? Hessel (29) Student geschiedenis WAT LUISTER JE? Podcast – Dungeons & Dragons “Ik luister naar een podcast over Dungeons & Dragons. Het is een rollenspel waarbij mensen aan tafel zitten en een verhaal verzinnen dat wordt geleid door dobbelstenen. Het gaat over een fantasiewereld die ze ter plekke creëren. Het heeft iets weg van Noorse en Griekse mythen. Het was in de jaren ’80 het meest nerdy wat je kon doen, maar tegenwoordig is het wel populairder. Ik vind het fijn om onderweg te luisteren. Het is heel relaxed voor mij na een lange dag.”

In de openingsscène zweeft de camera over een landschap: grillig en rauw, maar later zacht en warm. Het blijkt de verminkte huid op het gezicht van een vrouw te zijn. Close-up gefilmd, wegkijken is onmogelijk. Als je de littekens eenmaal hebt gezien, kan je naar de mens kijken - lijkt regisseur Sasha Polak te zeggen. Dirty God gaat over Jade, een jonge moeder die door een zoutzuuraanval verminkt is geraakt. We volgen Jade’s indrukwekkende poging om haar oude leven weer op te pakken, ook al zou ze soms het liefste in de schaduw willen verdwijnen. Dirty God is de derde film van Polak en werd als eerste Nederlandse titel opgenomen in de competitie van het prestigieuze Sundance festival. Hoofdrolspeelster Vicky Knight, die als kind brandwonden opliep bij een brand, speelt Jade met enorme complexiteit, nuance en authenticiteit. Polak toont dat ware schoonheid toch echt van binnen zit. Een krachtige film.

Wat? Dirty God Wanneer? Vanaf 25 april in de bioscoop Waar? Louis Hartlooper Complex Online: www.hartlooper.nl

Finale? Otto Hamer in Kunstruimte KuuB door Jolanda Schouten (beeldend kunstenaar, docent HKU)

In Kunstruimte KuuB is een overzicht te zien van het werk van Utrechts beeldend kunstenaar Otto Hamer (81 jaar). Zijn hele leven stond en staat in het teken van Concrete kunst, kunst die niets anders is dan wat je ziet. Lijn, vorm, kleur, verf en doek zijn de concrete bouwstenen. Otto Hamer staat in de traditie van de Stijl (Mondriaan, Gerrit Rietveld) en Bauhaus. Om het ingrediënt kleur te nemen: in het werk van Hamer is blauw niet de kleur van lucht of water, kleur heeft een karakter. Door twee karakters met elkaar te confronteren, ontstaat er iets nieuws. “De kunstenaar kan vrij en ongebonden speculeren, associëren, ontvreemden en fabuleren. Hij móet dat zelfs doen: dat wordt van hem verwacht”, zegt Hamer in zijn nieuwe boek Belendende Zaken. De afgelopen twee jaar zijn alle werken uit zijn atelier Achter Clarenburg 2 geïnventariseerd en gedocumenteerd. Een belangrijk deel is nu in KuuB bijeen gebracht. Otto Hamer, een kunstenaar die altijd zo sterk verbonden was met ontwikkeling van de beeldende kunst in de stad, laat nu de stad nu zijn ontwikkelingen zien. Finale?

Wat? Finale? Otto Hamer, boek Belendende Zaken en tentoonstelling Waar? Kunstruimte KuuB, Utrecht Wanneer? t/m zondag 28 april elke dag van 13.00 - 18.00 uur Online kunstruimtekuub.nl


14

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

WAT WORDT DAAR GEBOUWD?

Tekst: Femke Goudberg

De Archimedeslaan Een stad als Utrecht is altijd in beweging. Dat betekent dat veel gebouwen en gebieden worden verbouwd, vernieuwd en veranderd. In deze rubriek laten we zien waar achter de bouwhekken aan wordt gewerkt. Deze keer: Archimedeslaan 16.

B

ijna vierhonderd studenten wonen nu in het pand aan de Archimedeslaan, maar 31 juli moeten alle bewoners hun kamer verlaten. Zodat de eigenaar, Aprisco, kan starten met de sloop van het pand. Wat was er eerst? Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd werd gebouwd in 1975 en was destijds een school­ gebouw. Een langgerekt pand waarbij het terrein tot op de dag van vandaag gedeeltelijk wordt omgeven met water. Voor de komst van de school was de buurt voornamelijk een agrarisch landschap. Langzaamaan maakte het groen steeds meer plaats voor bebouwing en in 1977 werd de woonwijk Rijnsweerd aangelegd. Tot juli 2007 was de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht gevestigd in Archimedeslaan 16. Na het vertrek van de opleiding werd Aprisco de nieuwe eigenaar. Jarenlang was het onduidelijk wat er met het leegstaande pand moest gebeuren. Om leegstand te voorkomen nam Stichting Tijdelijk Wonen (STW) begin 2010 het pand in beheer. De organisatie had in eerste instantie de bovenste drie verdiepingen in beheer en verbouwde dit tot 192 onzelfstandige kamers voor jongeren. Toekomstige bewoners hielpen mee met de ver-

bouwing en kregen in ruil hiervoor korting op de huur. In het gebouw zat ook een andere ­tijdelijke huurder: HAL16. Een club die uiteindelijk de deuren moest sluiten vanwege betalingsachterstanden en overlast voor omwonenden. STW kon daarop, AL16, uitbreiden naar het hele pand en er ­kwamen tweehonderd kamers bij. De ­ studenten zouden in eerste instantie in 2017 hun pand moeten verlaten, maar in overleg met Aprisco hebben zij er twee jaar langer kunnen blijven. In juli van dit jaar moeten de studenten nu dan toch hun kamers verlaten. Archimedeslaan 16 wordt dan platgegooid om plaats te maken voor een heel nieuw bouwproject. Wat komt er nu? De Archimedeslaan 16 moet een levendig gebied worden. De eigenaar, en ontwikkelaar, Aprisco en projectontwikkelaar VolkerWessels gaan hier zo’n tweeduizend nieuwe woningen bouwen voor starters en wederom studenten. In de plannen voor het gebied zijn echter meer dan alleen woningen opgenomen er komen namelijk faciliteiten als winkels en horecagelegenheden, zoals cafés en lunchrooms, bij. Het uitgangspunt: wonen en verblijven in het groen. Er is ook ruimte voor een groen

­ innengebied, dat dient als ontmoetingsb plek voor de bewoners. Uit informatieavonden met omwonenden bleek dat er nog een aantal wensen waren voor de bebouwing van Archimedeslaan 16. Zo vinden zij dat er meer aandacht moet komen voor de groene gebieden, moet er een betere bereikbaarheid zijn en zijn er zorgen over een hogere parkeerdruk in het gebied. Wel is er positiviteit over de kansen voor recreatie en voorzieningen in het project en hopen ze dat de sociale ­veiligheid in hun buurt toeneemt. Niet alleen Archimedeslaan 16 is aan verandering onderhevig. Heel Rijnsweerd zal de komende jaren een metamorfose ondergaan. Archimedeslaan 16 is slechts een onderdeel van het grote ambitieplan: ­Rijnsweerd. Het is een van de eerste ontwikkelingen die dit gebied zal ondergaan. De gemeente wil dat Rijnsweerd in 2040 hét werkgebied is van de toekomst. Een mix van werken, voorzieningen, wonen, verblijven en aangename ontmoetingsruimten.

Het gebouw wordt later dit jaar gesloopt. Foto: Melle Bos

De bouw van het pand in 1975. Bron: Het Utrechts Archief De start bouw voor de Archimedeslaan 16 is gepland in 2020. De studenten die ­verplicht zijn het pand te verlaten, moeten zelf een nieuw onderkomen zien te vinden. 

Advertenties design

food & drinks

cultuur

ambacht

Ontdek de trendy design en fashion shops am Ta aid & S Shop

t aa ha Pu orstr o V

Advies bij mij thuis Ervaar de zekerheid van een aangepaste fiets

Voordelen van een aangepaste fiets via Medipoint Thuisservice Persoonlijk advies aan huis

Proeffietsen onder begeleiding

Directe afstelling van de fiets

Zeer scherpe prijzen

Uitleg over het gebruik van uw fiets

Breed assortiment

Dit model al vanaf 1599.-

UTRECHT

“Door mijn driewielfiets voel ik me weer stabiel tijdens het fietsen.” * Vraag de adviseur naar de voorwaarden.

Maak vrijblijvend een afspraak!

088 - 10 20 100 (optie 3)

www.medipoint.nl/thuisadvies

De mensen, de sfeer, de shops van unikwartier.nl


15

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

VERDWENEN MUSEA IN UTRECHT

Poortje Aartbisschoppelijk Museum; bezoek koningin Wilhelmina in 1901; Bernulfuscodex; affiche 1972.

Aartsbisschoppelijk Museum aan de Nieuwegracht A

De verzamelingen middeleeuwse kerkschatten van kapelaan Gerard van Heukelum en aartsbisschop Andreas Schaepman waren vanaf 1872 te bezichtigen in het Huis Loenersloot aan de Nieuwegracht 20. Het door hen opgerichte Aartsbisschoppelijk Museum maakte later deel uit van het Centraal Museum, en tegenwoordig is de collectie te zien in Museum Catharijneconvent.

ls gevolg van de grondwet van Thorbecke kregen katholieken halverwege de negentiende eeuw gelijke rechten en mochten er weer bisschoppen worden aangesteld, tot schrik van veel protestanten. De eeuwenlang achtergestelde katholieken eisten hun plaats op en bouwden vol trots nieuwe kerken, kloosters, scholen en ziekenhuizen. Hun favoriete bouwstijl was de neogotiek, die teruggreep op de middeleeuwse hoogtijdagen. Gerard van Heukelum begon zijn verzameling kerkelijke kunst dan ook ter inspiratie voor katholieke kunstenaars en architecten. Hij was de bisschoppelijke bouwcommissaris en onder andere betrokken bij de herinrichting van de Catharinakerk aan de Lange Nieuwstraat tot kathedraal. Ook richtte hij het Bernulphusgilde op, waarin geestelijken, architecten en kunstenaars samenwerkten aan de herleving van de gotiek.

Tekst: Arjan den Boer Beeld: Museum Catharijneconvent, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Huis Loenersloot Aankopen betaalde Van Heukelum uit zijn familiekapitaal, en daarnaast kreeg hij veel schenkingen. Ook monseigneur Schaepman was fervent verzamelaar van schilderijen, beelden, gewaden, kerkzilver en handschriften. Hun gezamenlijke collectie stond eerst in de pastorie aan de Nieuwgracht 61. Het plan om een museum te beginnen in

het voormalige klooster Catharijneconvent naast de Catharinakerk kon niet doorgaan na een brand in dat gebouw. Het alternatief was Huis Loenersloot aan de overkant van de Nieuwegracht, een middeleeuws pand met trapgevel en poort dat eerder de pastorie was van de opgeheven Herenstraatkerk. Het museum werd in 1872 opengesteld met drie zalen op de begane grond. Tijdens rondleidingen aan de protestante notabelen van de stad merkte Van Heukelum dat hun aanvankelijke weerstand afnam 'door het mooie der voorwerpen, al waren ze dan van Roomsche origine'. Hij schreef later dat het museum eraan bijdroeg 'niet-katholieken nader tot ons te brengen en anti-katholieke vooroordelen te doen verdwijnen.' In 1882, vlak voor Schaepmans dood, werd het museum een zelfstandige stichting. Het werd uitgebreid met de bovenverdieping tot zeven zalen. Blikvanger was een groot Christoffelbeeld in de vestibule en tot de hoogtepunten behoorden Rijnlandse altaarstukken in de eerste zaal. Vermaard onder kunstkenners was de verzameling houten beelden. Een echte inventaris ontbrak, maar in 1883 werd een lijst opgesteld voor de verzekering met een totale waarde van 90.000 gulden. Het meest kostbaar waren drie evangelie­ boeken met

prachtbanden van zilver en edelstenen (de ­Lebuïnus-, Ansfridus- en Bernulphus­codex). Eén zaal was geheel gevuld met gipsmodellen, afgietsels van bouwbeeldhouwwerk als voorbeeld voor leden van het Bernulphusgilde, die hun bijeenkomsten in het museum hielden. Toen Gerard van Heukelum pastoor werd in Jutphaas werd er een andere conservator aangesteld, maar als voorzitter hield de oprichter tot aan zijn dood in 1910 de touwtjes strak in handen. Het museum kampte inmiddels met ruimtegebrek en er kwamen nog geen duizend bezoekers per jaar. Het blad De Katholieke Illustratie schreef in 1914: 'We geloven dat er op 't ogenblik in den lande geen museum is dat in zulke treurige condities verkeert, wat 't gebouw betreft, als 't Aartsbisschoppelijk Museum. De schatten op het gebied van oude kerkelijke kunst, die millioenen vertegenwoordigen, zijn hier in zeven zaaltjes opeengepakt al 't ware, en een paar van deze zaaltjes doen meer denken aan de pakhuizen of magazijnen van een antiquair dan aan een museum.' Centraal Museum en Catharijneconvent Als beter onderkomen werd de opgeheven sociëteit Sic Semper op de hoek Nieuwegracht-Trans overwogen. Concreter bleek het plan van

stadsarchivaris Samuel Muller om Utrechtse musea samen te brengen in een centraal museum in het voormalige Agnietenklooster. Van Heukelum had zich hiertegen verzet, maar na zijn dood ging de stichting graag akkoord omdat de huisvesting voor rekening van de gemeente zou zijn. In 1921 werd het Centraal Museum geopend. De aartsbisschoppelijke collectie kreeg een vaste plek in de oude kloostervleugel met als passende ambiance de refter en Agnietenkapel (de tegenwoordige museumwinkel). Ook al bleef het Aartsbisschoppelijk Museum formeel zelfstandig, de inrichting werd verzorgd door Carla de Jonge, conservator van het Centraal Museum. Ook grote tentoonstellingen werden gezamenlijk gehouden. De bezoekersaantallen namen in de nieuwe opzet toe tot 20.000 per jaar. Rond 1960 was de verhouding met het Centraal Museum minder harmonieus. Directeur Desiré Bouvy van het Aartsbisschoppelijk Museum eiste meer ruimte op en profileerde zich met eigen tentoonstellingen. Hij presenteerde in 1967 het plan voor een nieuw museum voor kerkelijke kunst in het Catharijneconvent, samen met enkele andere collecties. Het zou nog tot 1979 duren voor Rijksmuseum Het Catharijneconvent de deuren kon openen.


16

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Bij woongroep ’t Groene Sticht is iedereen welkom:

‘Het is een beetje als een familie’ In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, vlak naast het winkelcentrum Parkwijk, ligt ’t Groene Sticht: een rustige buurt waar ruim honderd mensen wonen. Het is in geen enkel opzicht een doorsnee Nederlandse buurt. ‘t Groene Sticht is een diverse woongemeenschap waar senioren, studenten en gezinnen samenleven met ex-daklozen. Coördinator Nico Ooms (60) is er vanaf het begin bij betrokken geweest: “We wilden er een bijzonder buurtje van maken.”

Tekst: Isabella Hesselink / Fotografie: Bas van Setten

De Emmaus is onderdeel van 't Groene Sticht

I

n het midden van ‘t Groene Sticht is een pleintje waar regelmatig verschillende activiteiten zijn. Op deze manier wordt geprobeerd om de bewoners bij de buurt te betrekken. Ooms vertelt: “In het verleden hebben we er culturele dagen georganiseerd. Zo hadden we een Taksimplein uit Turkije met allerlei Turkse lekkernijen en Turkse muziek. Daarnaast hebben we ook een Chinees en een Surinaams plein gehad. Met nationale vrouwendag was er een kledingruil waarbij alle vrouwen van ‘t Groene Sticht een modeshow hielden.” Aan de rand van ‘t Groene Sticht ligt een gemeenschappelijke tuin waar binnenkort buurtbewoners zelf hun groenten gaan kweken. De lokale producten uit de tuin worden gebruikt in de ­keuken van het restaurant De Hoge Weide. In het midden van de tuin staat een open steenoven waar bewoners e ­lkaar ontmoeten en samen pizza eten. Om het plein heen zijn woningen en het restaurant De Hoge Weide en kringloopwinkel Emmaus te vinden. Ex-daklozen werken in de kringloop en krijgen huisvesting in een van de woningen achter Emmaus. Ooms legt uit: “Als je hier woont dan werk je er ook en verdien je kost en inwoning, kleedgeld, ziektekostenverzekering en spaar­rekening bij vertrek.” In samenwerking met Stichting De Tussenvoorziening wordt er gekeken wat ex-daklozen nodig hebben om aansluiting te vinden in de samenleving. “Er zijn een aantal mensen die uiteindelijk door kunnen schuiven naar vaste woningen in ‘t Groene Sticht.” Verscheidenheid ’t Groene Sticht werd in 1997 opgericht door dominee Ab Harrewijn. Hij had de ambitie om ‘weerbare’ en ‘kwetsbare’ mensen met elkaar in contact te brengen. “De weerbare bewoners ­wonen er vanuit een bepaalde overtuiging”, vertelt Ooms. De bewoners hebben verschillende achtergronden en leeftijden. “Aanvankelijk was het plan dat er een flat kwam voor senioren en andere voor niet-senioren”, vertelt Ooms. Lachend zegt hij: “Maar toen wilden te veel senioren in niet-seniorenwoningen wonen, omdat ze anders vonden dat ze met te veel oude mensen woonden. Dus toen hebben we dat een beetje gemengd.” Voor ex-daklozen en studenten zijn aparte woningen en kamers. “Met mooi weer zitten de bewoners op de galerij

voor de woning en daar kom je elkaar tegen,” legt Ooms uit. Ook voor de mede­ werkers van het restaurant De Hoge Weide is ’t Groene Sticht van belang. Hier werken mensen met het syndroom van Down of een verstandelijke beperking. “Sommigen werken hier al vanaf het begin. Het is voor hun belangrijk dat ze hier mensen kennen en er vaste klanten langskomen.” Ooms vertelt trots: “Ik vind het heel knap dat ‘t Groene Sticht zo gewaardeerd wordt door de buurt en de gasten.” Familiegevoel Het dorpse gevoel van ‘t Groene Sticht spreekt mensen aan. “Ik denk dat veel mensen het fijn vinden om niet in een anonieme buurt te wonen,” ­aldus Ooms. Hij hoort regelmatig van bewoners dat ze in hun oude buurt hun buren niet kenden. Bij ‘t Groene Sticht is dit anders. Doordat er informatiebijeenkomsten zijn, leer je je buren zelfs al kennen voordat je er woont. Een van die bewoners was Luuk van Wingerden (47). Hij heeft zes jaar lang bij

‘t Groene Sticht gewoond. Na een korte tussenstop bij Emmaus Lombok, is hij weer teruggekeerd naar ‘t Groene­Sticht en momenteel werkzaam als vestigingscoördinator in de kringloopwinkel. “Ik wil graag iets in een groep doen en met een groep iets opbouwen”, vertelt Van Wingerden. Hij noemt solidariteit als de belangrijkste reden om voor deze woongroep te kiezen. “Ik vind het belangrijk om iedereen in de groep te betrekken.” Hij omschrijft: “Het voelt een beetje als een familie. Je merkt het aan de sfeer. Iedereen wil op zijn of haar manier iets bijdragen en komt met ideeën en voorstellen. Je merkt dat er de intentie is om er iets moois van te maken. Dat is een gevoel die je in een individualistische samenleving niet hebt - bij welk bedrijf of welke instelling dan ook. Maar dit merk ik hier wel iedere dag op de werkvloer.” Samenwonen met verschillende achter­ gronden en persoonlijkheden gaat echter niet altijd van een leien dakje, weet Van Wingerden. Hij woonde samen met ex-daklozen, variërend in groepen van zeven tot twaalf personen.

“Dat heeft af en toe best gebotst,” geeft Van Wingerden toe. “Maar je hebt toch dat familiegevoel en ook in families heb je soms keiharde ruzie. Als puntje bij paaltje komt, sta je samen en kom je toch voor elkaar op.” Van Wingerden vertelt verder: “Het was een dynamische, maar ook een hele intensieve tijd in mijn ­leven. Ik was veel in de kringloopwinkel bezig, maar tegelijkertijd gebeurde er in de woongroep ook van alles.” ‘t Groene Sticht is een plek waar (ex-)daklozen zich niet weggekeken voelen. “Dat hoeft niet meteen iets heel groots te zijn,” legt Ooms uit. “Het gaat erom dat buurtbewoners je gedag zeggen, even een praatje met je maken of een kop koffie met je willen drinken. Je wordt uitgenodigd als er een barbecue is. Als je een tijd dakloos bent geweest dan heb je geleerd dat mensen van je wegkijken. Sterker nog, je hebt geleerd zelf sneller weg te kijken. Hoe je om­ geving op je reageert, is bepalend voor je zelf beeld en daarmee de stappen die je zet. Daarom is ‘t Groene Sticht zo ­belangrijk.” 

Op het centrale plein worden regelmatig culturele dagen georganiseerd


17

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC PUZZEL

ZOEKPLAAT Zoek de zeven verschillen.

Fotografie: Robert Oosterbroek

WOORDZOEKER Vind de straten in Lunetten in de letterbrij; horizontaal, verticaal of diagonaal. Ook achterstevoren! De overgebleven letters vormen het antwoord.

STRATEN IN LUNETTEN AMELAND AZOREN BETUWE BRENNERBAAN DOLOMIETEN EIFEL

OPLOSSING:

FURKABAAN GRAAFSCHAP HONDSRUG JURA PYRENEEËN SIMPLONBAAN

TERSCHELLING TEXEL THOLEN TIROL TREEK

E

E

N

Ë

E

E

N

E

R

Y

P

G

G

N

A

N

A

K

E

E

R

T

N

L

R

U

A

N

E

M

L

E

F

I

E

T

A

I

B

A

S

E

E

E

L

N

V

E

A

N

A

A

B

N

O

L

P

M

I

S

F

R

K

T

D

R

E

E

A

D

I

B

S

T

R

G

I

H

E

R

I

N

N

E

C

H

U

G

C

R

U

N

O

S

D

T

H

O

F

S

W

J

O

E

N

Z

R

U

A

L

R

T

E

X

E

L

K

E

A

W

P

E

H

O

N

D

S

R

U

G

R

E

T

N

E

T

E

I

M

O

L

O

D

B


18

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

COLUMN

Een zaterdag zonder voetbal bestaat voor veel jongetjes en meisjes niet. En daarmee ook niet voor hun ouders. Vincent Alkemade schrijft voor DUIC over zijn zoon die bij FC Utrecht mag voetballen. Hoe gaat het hem en zijn vader af?

Doe mee aan de FCU Pool en win mooie prijzen! Het idee van de FCU Pool is simpel: voorspel de juiste uitslag van competitie­wedstrijden van FC Utrecht, beantwoord de bonusvragen en verdien punten.

WEEKWINNAARS FCU POOL:

FC UTRECHT – VITESSE: 0-0

Door Camping Ganspoort aangeboden proefpakket: Justin van den Eijnden

Champions League

Als kleine jongen keek ik graag naar Europacupvoetbal op tv. De ambiance en de sfeer vond ik prachtig. Soms begon de wedstrijd te laat en mocht ik de tweede helft niet meer zien. Mijn verweer dat ik toch niet kon slapen van de opwinding - wat ook klopte - wuifden mijn ouders steevast weg.

Voorspel ook GRATIS de uitslag van wedstrijden van FC Utrecht op www.fcupool.nl en win mooie (week)prijzen. Je kunt op ieder moment tijdens het seizoen instappen en kans maken op een prijs.

E

enmaal in bed zou ik in ieder geval uitrusten, zo was hun uitleg. Nou, dat zinnetje irriteerde nogal. Nu zit ik in hetzelfde schuitje met mijn elfjarige, voetbalgekke zoon. Dat de Champions ­League wedstrijden pas om 21.00 uur starten, werkt niet mee. Tsja, wat doe je als je zoon midden in een drukke voetbalperiode zit bij FC Utrecht met veel wedstrijden en toernooien? Eigenlijk kan hij

dan elke minuut slaap goed gebruiken. Het voorbeeld uit mijn eigen jeugd leek mij zo gek nog niet: mijn zoon mocht alleen de eerste helft kijken. De eerste test was de thuiswedstrijd van Ajax tegen Juventus. Schoorvoetend en lijntrekkend ging mijn zoon na de ­eerste helft richting bed. Toen scoorden de Amsterdammers na ongeveer vijftig seconden in de tweede helft. Er rolde

een oerbrul door de straat en in no time zat mijn zoon weer naast mij op de bank. Natuurlijk gunde ik hem deze wedstrijd, maar de deal was uitdrukkelijk alleen de eerste helft. Het was het begin van een lange weg terug naar bed. Een week later zaten we klaar voor de return. Na de eerste helft ging mijn zoon talmend en dralend naar bed. Even later plofte hij weer naast mij neer op de bank. Een ongelofelijke dorst of anders een enorme hoofdpijn had zich van hem meester gemaakt. Kortom, van de opwinding kon hij niet slapen. Voor ik er erg in had, floepte het door mij zo verwenste zinnetje eruit: “Als je op bed ligt, dan rust je in ieder geval uit.” 

FC EMMEN - FC UTRECHT: 2-0

Door www.030-utrecht.nl aangeboden sjaal: Michel Bosch

STAND NA 31 DUELS: 1. meester Jasper 66 2. Bosch 65 3. DJanssens 62

fcupool

Advertorial

Canal Pride Utrecht komt er weer aan:

‘We worden omarmd door de stad’ Utrecht kan er niet meer omheen: de Canal Pride aan het begin van de zomer. Op 1 juni varen er weer tientallen boten over de historische grachten om aandacht te vragen voor LHBTI+ organisaties uit Utrecht en omstreken. Afgelopen jaar trok de botenparade 50.000 bezoekers.

toch een beetje onze thuisbasis”, vertelt Kalff. “Er zijn feesten op het Jacobskerkhof, de Jacobistraat en bij Roost aan de Singel. De boten komen toch zo’n beetje naar deze regio en de gaykroegen van Utrecht hebben van oudsher altijd hier gezeten. Dus dat past hartstikke goed.” Na de straatfeesten zijn er ook afterparties in de stad in de TivoliVredenburg, WAS en de Basis.

De Canal Pride in Utrecht is alweer toe aan de derde editie. Er zijn dit jaar maar liefst 48 boten, waaronder een verrassingsboot voorop, en ook de diversiteit is weer gegroeid. “Van een FC Utrecht-boot tot een boot van de Lucille Werner Foundation, het zijn weer prachtige deelnemers”, vertelt initiatiefnemer Robbert Kalff. “Daarnaast voelen we steeds meer ondersteuning vanuit de gemeente Utrecht en de community. Dat is heel belangrijk”

missie. Alle ‘roze organisaties’ die zich hebben ingeschreven hebben een plaats in de parade gekregen en varen mee. Zij onderstrepen daarmee het doel van de parade: het zichtbaar maken van de LHBTI+ gemeenschap.

De eerste keer dat het evenement werd gehouden in Utrecht waren er nog twijfels: kan Utrecht dit wel? Is het wel nodig? Het bleek al snel dat er meer dan genoeg ruimte was voor een Canal Pride in de Domstad. “Utrecht omarmt de botenparade”, vertelt Kalff trots. “We zijn begonnen met een beetje een brutale houding, maar hebben laten zien dat we in Utrecht onze eigen smoel hebben bij de Pride. Zo kunnen we veel mensen en organisaties een hart onder de riem steken.”

De parade vertrekt om 14.00 uur vanaf het Ledig Erf en vaart in noordelijke richting naar de Weerdsluis. Je bent welkom om de parade aan te moedigen langs de hele Oudegracht. Aansluitend zijn er diverse straatfeesten en afterparties.

Het belangrijkste doel van het evenement is het zichtbaar maken van LHBTI+ organisaties, klein en groot. “Er is nog steeds zoveel onwetendheid over hoeveel organisaties zich inzetten voor de gemeenschap. Daar willen we zichtbaarheid aan geven. Zo heb je bijvoorbeeld het Homomannenkoor Cantatori del Duomo met zo’n dertig leden. Het is voor hun meer dan een hobby; het is een veilige plek. Dat soort organisaties zijn heel belangrijk en krijgen nu de kans zich te laten zien.” Om de inhoud en kwaliteit van de parade te bewaken zijn alle inschrijvingen beoordeeld door een onafhankelijke adviescom-

Na de botenparade zijn er ook weer grote straatfeesten in de stad. Dit jaar is er geen podium op het Domplein maar worden de feesten geconcentreerd in Wijk C. “Dat is

Kalff heeft er in ieder geval erg veel zin in. “Het is zo leuk dat zoveel mensen er heel erg naar uitkijken. Ook in de stad voel je al dat mensen zin hebben in een mooie dag!”

DE DEELNEMERS IN 2019 Amerpoort Amersfoort het Kleurrijke hart Apostolisch Genootschap aSmiga's Axioncontinu Beingwhoiam + Ellafestival Best Gaybours Bodytalk Cafe Kalff Cafeetje Heeeurlijk COC Midden-Nederland Colored Qollective & Respect2love Utrecht De Kringen De Onderwijsboot FC Utrecht BV Games [4Diversity] Gayglers Gemeente Utrecht / U-pride GSA Nuovo Het leven van een homo Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) Homomannenkoor Cantatori del Duomo Lucille Werner Foundation Miranda.nl NAT Utrecht Netwerk Roze FNV NNID PO-Raad Politieke Partijen Utrecht Roze in Wit RTV Utrecht RUBBER SHOUT Wageningen SPN & Pluk de Liefde Stichting de Tussenvoorziening Stichting Jonge Utrechtenaers Stichting Love Planet Stichting PANN Stichting Roze Zaterdag Venlo-Krefeld 2019 Stichting the love boat Zwolle Stichting Zwolle Pride TivoliVredenburg Trainbow U.H.S.V. Anteros UWV - Roze Werkt Veilig Thuis Utrecht Vrienden steunen vrienden


19

NR. 80 | APRIL 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

De wederopstanding van het

Utrechtse ijshockey

Het zijn opwindende tijden voor eenieder die de lokale ijshockeysport een warm hart toedraagt. De sport verkeert in Utrecht al jaren in zwaar weer, maar daar lijkt door de komst van een sterk vaandelteam en een extra jeugdteam bij IJCU Dragons verandering in te komen. Worden de gloriejaren van het Utrechtse ijshockey binnenkort nieuw leven ingeblazen? Vanaf volgend seizoen wordt er in ieder geval weer ijshockey op hoog niveau gespeeld in de Domstad. Tekst & fotografie: Job van Gasselt

‘In 1991 en 1992 werd het Nederlands kampioenschap ijshockey binnengesleept onder aanvoering van ras-Utrechter Tonny Collard’

O

p de ijsbaan van sportcomplex De Vechtse Banen krassen de schaatsen over het ijs. Tientallen jeugdige spelers van de U14 van Utrechtse ijshockeyclub IJCU Dragons glijden in volledige ijshockeyuitrusting soepeltjes door de schaatshal tijdens hun wekelijkse training op de maandagavond. De rubberen puck die ze najagen is met het blote oog nauwelijks te volgen. IJshockey gaat in de hoogste versnelling en is niet voor niets de snelste teamsport ter wereld. Een aantal van de ijshockeyers die nu nog bij de U14 zijn aangesloten, passeert binnenkort de maximumleeftijd van 14 jaar dat voor dit team geldt. Voorheen zou dat voor veel van hen het einde van hun ijs-

hockeycarrière bij IJCU Dragons betekenen. Een jeugdteam in een hogere leeftijdscategorie heeft de club al enige tijd niet meer en op een leeftijd van 15 jaar aansluiten bij een van de twee seniorenteams ligt nou niet echt voor de hand, maar overstappen naar een team in een andere stad hoeft komend seizoen niet meer. Jeugdstructuur Dan start IJCU Dragons namelijk met de U16. Een vijfde jeugdteam, voor spelers tot en met 16 jaar. “En daar zijn we enorm trots op en blij mee”, vertelt voorzitter en penningmeester Marco van Doorn (46) terwijl hij aan de rand van de ijsbaan naar de training staat te

Marco van Doorn is voorzitter van IJCU Dragons

kijken. “We hopen dat die spelers van de U16 vervolgens doorgroeien naar de U19. Dan heeft de club weer een goede jeugdstructuur.” Die jeugdstructuur is belangrijk, want het ijshockey in Utrecht verkeert in zwaar weer. IJCU heeft 120 leden, kan het hoofd maar net boven water houden en het werven van nieuwe spelers gaat moeizaam. “Dat komt vooral doordat ijs­hockey een relatief dure sport is”, legt ­Marco uit. “Omdat de schaatsbaan geprivatiseerd is, betalen we bijna tweehonderd euro per uur ijshuur. Zo’n 65.000 euro per seizoen. Dat vertaalt zich naar een hoge contributie , en dan heb ik het nog niet eens over de benodigde materialen die elk lid zelf dient aan te schaffen.” Versplintering na Utrechtse gloriejaren Marco is al zo’n vijf jaar betrokken bij het bestuur van IJCU Dragons en is sindsdien bezig met een heuse reorganisatie van de ijshockeyclub. Hij trof de club aan in een ­benarde situatie na een paar tumul­ tueuze­ jaren. “Zeg maar gerust op een absoluut dieptepunt”, vertelt hij ­ zonder iets aan de verbeelding over te laten. “Vooral financieel.” Geldzaken zijn al jaren een groot probleem voor IJCU. Nadat het de club in 2009 niet lukte om voldoende budget bij elkaar te ­ verzamelen voor een nieuw ­seizoen in de toenmalige ere­divisie, werd het eerste team in 2015 zelfs helemaal geschrapt door een ­ ­gebrek aan financiële middelen. Veel spelers verlieten de Dragons en richtten hun eigen ijshockeyteams op. Op die manier versplinterde het Utrechtse ijshockey. IJCU Dragons, dat in 1972 het levenslicht zag, speelt sindsdien zonder een echt vaandelteam. Het hoogst geklasseerde team van IJCU speelt nu op het vierde niveau. Zonde, voor een club die jarenlang op het één na hoogste en hoogste niveau van Nederland ­acteerde. In 1991 en 1992 werd zelfs

het Nederlands kampioenschap binnengesleept onder aanvoering van ras-Utrechter Tonny Collard, volgens velen een van de beste ijs­ hockeyers die Nederland ooit voortbracht. Wederopstanding Inmiddels zit de club in iets rustiger vaarwater. Sinds kort is er zelfs een wederopstanding in gang gezet, aangezien IJCU Dragons vanaf volgend seizoen weer met een team in de eerste divisie (het tweede niveau van Nederland) actief zal zijn. De eerste stap richting een terugkeer naar de gloriejaren lijkt daarmee gezet. “Een tweetal oud-spelers van de club kwam met het voorstel om een nieuw eerste divisieteam te beginnen”, vertelt Marco. “In eerste instantie zaten wij daar als bestuur niet echt op te wachten. We wilden eerst de jeugd op orde krijgen, dus dat voorstel kwam eigenlijk een paar jaar te vroeg.” De aan Hogeschool Utrecht studerende Canadees Andrew Trapman (21), oud-jeugdspeler van IJCU Dragons en initiator van het voorstel, nam echter geen genoegen met dat antwoord. “Samen met de keeper van mijn huidige team ben ik uit gaan zoeken welke Utrechtse spelers er bij andere ijshockeyclubs in Nederland spelen”, vertelt hij gepassioneerd. “We o ­ ntvingen van een groot gedeelte van hen positieve reacties op een eventuele terugkeer van een Utrechts ijshockeyteam op hoog niveau. Met dat vooruitzicht en een sterk financieel plan hebben we uiteindelijk het bestuur overtuigd.” Nu het bestuur overtuigd is, het team voor komend seizoen ­nagenoeg compleet is en er in The Colosseum Gym zelfs een geld­ schieter is gevonden voor het vlaggenschip van IJCU Dragons, lijkt het Utrechtse ijshockey de komende jaren verzekerd van haar voort­ bestaan. De enige vraag die nog rest: komen de Dragons volgend seizoen goed beslagen ten ijs? 

De Canadees Andrew Trapman komt uit voor de Utrechtse ploeg


Advertentie

€2,50 kor ting

“Het kaart precies aan waar wij als samenleving zo hard mee worstelen”

“He

belangrijk, en t is zo actueel, zo

zo scherp.”

“Je wordt volledige ondergedompeld in de ervaring”

“Een one of a kind experience”

GA UNDERCOVER IN EEN FAKE FEAR FACTORY En vraag je af: waar moeten we nu eigenlijk bang voor zijn? De Angstfabriek is een theatrale pop-up experience waar je stap voor stap onze angstcultuur onder de loep neemt. Koop voor de maand mei je kaartje en krijg €2,50 korting met de code: DUICinANGST De Angstfabriek is in Utrecht te ervaren bij RAUM (Berlijnplein 520) van 12 april t/m 13 juli. Voor tickets en meer info, ga naar www.angstfabriek.nl

Profile for DUIC

DUIC krant NR. 080 april 2019  

DUIC krant NR. 080 april 2019

DUIC krant NR. 080 april 2019  

DUIC krant NR. 080 april 2019

Profile for duic
Advertisement