Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

MAART 2019 | 5E JAARGANG NR. 78 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

DUIC.NL

VOLGENDE KRANT: ZATERDAG 13 APRIL 2019

Utrecht volgens Oud-directeur van de SSH Ton Jochems pagina 12

Met in het hart van deze krant

175 jaar ‘Diak’ in Utrecht pagina 8 Foto: Bas van Setten

Utrecht schrikt op van aanslag en rouwt

p. 4

p. 17

Duurzame stappen met Sustainer Homes

Advertenties

DINSDAG 9 APRIL

Steengoed grillen

PUBQUIZ

aan de Oudegracht

START QUIZ: ± 20.00 UUR

Kom bier proeven op de gezelligste VrijMiBo van Utrecht!

EINDE QUIZ: ± 23.00 UUR TEAMS: MAX 6 PERSONEN DEELNAME: € 4,- PER PERSOON

MEER INFO VIA CAMPINGGANSPOORT.NL

Boots apotheek Utrecht

w eu

ni let’s feel good

MEER INFO VIA CAMPINGGANSPOORT.NL

den-draeck.nl

NU IN LASER ULTRA

SHAZAM! Voor leden en ieder ander. We maken het afscheid altijd persoonlijk en bijzonder. Bel 030 200 45 31 voor een persoonlijk gesprek.

BOURGONDISCHE & GEZONDE MAALTIJDEN, VERS BIJ JE THUISBEZORGD

Elke werkdag open van 8-20u. Stationsplein Hoog Catharijne

utrecht.nl.boots.com

ELKE 3e VRIJDAG VAN DE MAAND

€5,- korting met code: sk-duic-2019 ga naar smulderskookt.nl

tickets & info: kinepolis.nl

Alle nieuwbouw in regio Utrecht:

UTRECHTWOONT.NL

Tap


Advertentie

In ‘t gezellige hart van OP ENKA, aan de rand van het bos, op 5 minuten wandelen van NS station EDE-Wageningen.

Het beste van 2 werelden komt hier samen. Laat je inspireren! woningtype Mirabelle Karakteristieke woning van ca. 130 m² met een mooie, diepe tuin van ca. 10 m Duurzaam en gasloos, klaar voor de toekomst Koopsom vanaf 282.900,- euro v.o.n. Jouw woning kan worden aangepast aan jouw persoonlijke woonwensen, smaak en (leef)stijl door de afbouwmogelijkheden van Homestudio’s.

woningtype Karmozijn Mooie twee-kapper met garage van ca. 166 m² Duurzaam en gasloos, klaar voor de toekomst Koopsom vanaf 472.900,- euro v.o.n. Jouw woning kan worden aangepast aan jouw persoonlijke woonwensen, smaak en (leef)stijl door de afbouwmogelijkheden van Homestudio’s.

Alleen als ’t beste goed genoeg is.


3

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD Nieuws

De week in quotes

4 Utrecht, stay strong

Wat zijn de meest opmerkelijke quotes uit het Utrechtse nieuws van afgelopen tijd? Hieronder een overzicht.

Utrecht schrikt op van aanslag en rouwt

8 175 jaar Diakonessenhuis

‘Laten we elkaar vasthouden, vandaag, morgen en daarna.

Wat maakt ‘het Diak’ het Diak?

Laten we op de bres staan voor een samenleving waarin iedere dag

Cultuur / Uit

de stem wordt gehoord van vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid’

11 Allemaal Utrechters Bouba Guindo (40) uit Mali

12 Utrecht volgens

Ton Jochems, oud-directeur van de SSH

13 Uittips

O.a. Transition Festival, Berliner Garten, Streekbierfestival

Een stuk uit de toespraak van burgemeester Jan van Zanen voor de stille tocht in Utrecht na de tramaanslag van 18 maart.

‘Het was maar goed dat diegene niet thuis was, want het was binnen een enorme ravage’

‘We hebben buurtbewoners gevraagd wat hun lievelingsboek is en deze in de boekenkast geschilderd’

Stad/Leven 15 Verdwenen musea in Utrecht Museum Kunstliefde aan de Oudegracht

17 Toekomst

Sustainer Homes

17 Geheimen van de stad

Lepelenburg: van aarden bolwerk tot stadspark

18 DUIC puzzel

Zoekplaat & woordzoeker

Sport 19 Utrecht, worstelstad?

Een omwonende vertelde dat het een wonder was dat er geen zwaargewonden vielen bij het ongeluk op de Catharijnesingel. Een auto sloeg daar over de kop en kwam tegen een huis tot stilstand.

‘Een grove vergelijking van tramlijnen die als prijzig bekendstaan, laat zien dat de Uithoflijn met 64 miljoen per kilometer tot de duurste behoort’

Knalrode voetbalschoenen

NRC publiceerde een artikel waarin het statement ‘Uithoflijn is duurste tramlijn ter wereld’ werd gecheckt en beoordeeld als ‘deels waar’.

Colofon REDACTIE Jesse Holweg en Robert Oosterbroek BEELDREDACTIE Robert Oosterbroek CONTACT REDACTIE 030 - 633 18 90 redactie@duic.nl

‘Met het concept Blue District op de Cartesiusdriehoek zorgen we met elkaar voor een gezonde, groene en duurzame wijk naast station Utrecht Zuilen’ In de Cartesiusdriehoek komen tal van voorzieningen en 2.600 nieuwe woningen. Het gebied wordt een zogeheten Blue Zone en moet de gezondste wijk van Nederland worden.

‘Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de naam Smood’

Utrechtse worstelvereniging De Halter

19 Column van een voetbalvader

Een boekenkast van zo’n 10 meter hoog siert de gevel van een woongebouw op de hoek van de Mimosastraat en de Amsterdamsestraatweg. De muurschildering is gemaakt door de Utrechtse kunstenaars JanIsDeMan en Deef Feed.

De Utrechtse zaak Smood Juicebar moet van een gelijknamige keten uit de VS de naam aanpassen.

Social Media AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Jantine Albers, Bas van Setten, Arjan den Boer, Jiske Boots, Mirte van Eysden en Bo Steehouwer ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl, Frankie Tjoeng, Bas van Noppen UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

PARTNERSHIPS & SALES Michiel Rozema via michiel@duic.nl ADVERTEREN 030 - 740 04 44, Helling 13, 3523CB Utrecht adverteren@duic.nl VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven via distributie@duic.nl, 06 - 14 41 56 56

WEBSITE DUIC.nl

FACEBOOK DUIC

TWITTER @duicnl

INSTAGRAM duic.nl

Advertenties

Hulp bij aangifte inkomstenbelasting

ONTSPANNEN VERGADEREN BRAINSTORMEN OF SCRUMMEN? Boek een vergaderzaal bij Camping Ganspoort,

Wilt u zelf uw aangifte inkomstenbelasting indienen? En kunt u daar deskundige hulp bij gebruiken? Tijdens mijn spreekuur leg ik u uit welke wettelijke regels en beleidsbesluiten gelden voor uw situatie. Locaties/tarief/contact zie: www.marietrees.nl of bel met 06 - 22 36 74 14.

www.marietrees.nl

met lunch, borrel, en dinerarangementen op maat. Camping Ganspoort is goed bereikbaar en beschikt over eigen parkeerfaciliteiten.

BEL VOOR EEN AANBIEDING OP MAAT: 030-2006186 OF EMAIL HALLO@GANSPOORT.NL


4

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Utrecht schrikt op van aanslag en rouwt Na een verschrikkelijke gebeurtenis was onze stad wereldnieuws. De stad ging na de tramaanslag op slot en er ontstond een klopjacht op de verdachte. Hij werd gearresteerd waarna de verwerking van het drama kon beginnen.

Op 18 maart om 10.44 uur verandert de ochtend die zonnig begon in een inktzwarte dag. Het is niet meteen duidelijk wat er precies is gebeurd op het 24 Oktoberplein. Wel blijkt al gauw dat er iets vreselijks aan de hand is, hulpdiensten rukken massaal uit naar de tram en de eerste berichten melden dat er een schietpartij heeft plaatsgevonden in de tram.

Tekst & fotografie: Robert Oosterbroek

Geschrokken getuigen vertellen: ‘Er werd in het wilde weg geschoten’. Er blijkt een aanslag gepleegd te zijn in de tram. De politie laat weten dat de verdachte Gökmen T. is. Hij is een bekende van justitie en op dat moment nog voortvluchtig. Op de Trumanlaan, een paar honderd meter verderop, maken zwaarbewapende leden van de Dienst Speciale Interventies zich klaar voor een inval. Hier blijkt de verdachte echter niet te zijn.

Burgemeester Jan van Zanen is zichtbaar aangeslagen als hij het woord neemt tijdens een persconferentie voor de verzamelde nationale en internationale pers. Hij vertelt over het onderzoek en de zoektocht naar Gökmen T. Vooral de oproep aan Utrechters om binnen te blijven is onderwerp van gesprek. Het openbare leven lag urenlang stil terwijl zwaarbewapende agenten een klopjacht hielden op de verdachte. Aan het eind van de persconferentie kwam plotseling een agent aanlopen met een briefje; het hoofd van de politie leest voor: we hebben de verdachte te pakken.

In de tram zijn drie doden gevallen en vijf zwaargewonden. De forensische recherche is urenlang bezig met het onderzoek in de tram. Het rijtuig wordt uiteindelijk in de nacht afgesleept naar de remise.


5

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

De verdachte is opgepakt in een woning aan de Oudenoord. Hij werd gevonden doordat hij geld overboekte via een mobiele telefoon. Die telefoon werd daar gelokaliseerd. De recherche onderzoekt de woning uitvoerig. Met het oppakken van de verdachte zakt ook het dreigingsniveau in de stad.

Nadat de verdachte is opgepakt gaat het onderzoek naar het motief van de aanslag een nieuwe fase in. Want er is onduidelijkheid. Het is niet zeker of het een terroristische aanslag was of dat de verdachte met een andere reden begon te schieten. Een belangrijke vraag die nog onbeantwoord is: hebben de slachtoffers en de verdachte een relatie met elkaar?

Een van de dodelijke slachtoffers is de 19-jarige Roos. De jonge vrouw werkte bij een Kwalitaria in Vianen, de stad waar ze zelf ook woonde. Bij het 24 Oktoberplein worden bloemen gelegd.

Ook de 49-jarige Rinke uit Utrecht kwam te overlijden. Rinke was sinds lange tijd bij sportvereniging DESTO betrokken waar hij zelf voetbalde, tenniste en daarnaast zijn kinderen vol passie trainde.

Minister-president Mark Rutte en minister van Justitie Ferd Grapperhaus komen samen naar het 24 Oktoberplein om bloemen te leggen en om te spreken met hulpverleners.

Een 28-jarige man uit Utrecht is het derde dodelijke slachtoffer. Over hem is geen verdere informatie naar buiten gekomen. Naast de drie dodelijke slachtoffers waren er ook nog vijf gewonden, waarvan drie zwaargewond: een 20-jarige vrouw uit Utrecht, een 74-jarige man uit De Meern en een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein. Er is intussen ook bekend dat er geen relatie is tussen de slachtoffers en de verdachte.


6

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

De slogan Utrecht, Stay Strong wordt op verschillende reclameborden in de stad geplaatst. Burgemeester Jan van Zanen roemt de steun en warmte die de inwoners van Utrecht elkaar bieden.

De bloemenzee bij het plein blijft groeien. Elke dag komen er honderden mensen langs om stil te staan bij de aanslag en de slachtoffers te herdenken. Mensen zingen, bidden, praten met elkaar of zijn even stil.

Ruim 16.000 mensen nemen deel aan de stille tocht op vrijdagavond 22 maart. De aanwezigen lopen van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein.

Ondertussen wordt duidelijk dat de verdachte een bekentenis heeft afgelegd. Hij gaf daarbij ook aan alleen gehandeld te hebben. Het is echter nog niet duidelijk wat zijn motief was.

Er gaan geluiden op om een vast monument te maken bij het 24 Oktoberplein. De gemeente laat weten te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Burgemeester Jan van Zanen houdt een toespraak en daarna gaat de stoet richting de bloemenzee bij het 24 Oktoberplein. Van Zanen noemt het hartverwarmend dat er zoveel mensen aanwezig zijn.


NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

7

Precies een week nadat de aanslag in Utrecht heeft plaatsgevonden worden de slachtoffers bij het 24 Oktoberplein herdacht.

Op de kop van de stille tocht wordt een groot spandoek vastgehouden. De tekst spreekt voor zich.

De aanslag heeft een grote impact op de hulpverleners die vanaf het eerste moment betrokken waren. Politie- en ambulancemedewerkers komen ook op de plek langs om stil te staan bij de gebeurtenissen.

Terwijl voor veel Utrechters het normale leven langzaam begint terug te keren is het leven voor nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen maandag 18 maart voorgoed veranderd.

De vele deelnemers aan de stille tocht hebben witte en rode bloemen bij zich, naar de kleuren van de Utrechtse vlag.


8

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Het Diakonessenhuis is jarig: 175 jaar stadsziekenhuis

Wat maakt ‘het Diak’ het Diak? Van één arts en drie diaconessen naar tweehonderd medisch specialisten, 2800 medewerkers en vierhonderd vrijwilligers. In 175 jaar is het oudste Diakonessenhuis van Nederland uitgegroeid tot een algemeen ziekenhuis dat onlosmakelijk verbonden is met de stad Utrecht.

I

n 1844 werd het Diakonessenhuis opgericht door hoogleraar Suerman. Een diaconessenhuis was een ziekenhuis dat ondersteund werd door ­diaconessen­, protestantse ziekenzusters die op vrijwillige ­basis werkten. Zo werd ook Suerman destijds bijgestaan door drie diaconessen. In eerste instantie stond het huis aan de Springweg in het centrum van de stad, want veel ruimte was er nog niet nodig met slechts 47 patiënten die in het eerste jaar door het kleine team behandeld werden. Door de jaren heen is het ziekenhuis onherkenbaar

veranderd. Alleen al de wegwijsborden bij de entree van het Diakonessenhuis geven een idee van de variatie aan problemen waarmee mensen binnen­komen en de hoeveelheid patiënten die ­dagelijks ­geholpen wordt in het ziekenhuis. Toch lijkt er nog een overblijfsel zichtbaar van het kleine ziekenhuis uit de negentiende eeuw. Veel bekenden van het ­ziekenhuis spreken namelijk over de kleinschaligheid van ‘het Diak’ en de vriendelijke sfeer. DUIC sprak met vier mensen die ­dagelijks in het ­ziekenhuis werken en vroeg hen wat ‘het Diak’ het Diak maakt.

‘Ik ken iedereen bij de voornaam’ Sonja van der Schuur (61) Functie: Receptioniste

“Het kleinschalige, het aandacht hebben voor ­elkaar en het naar elkaar luisteren: dat maakt ‘het Diak’ het Diak. Mensen staan hier niet op een voetstuk. Van schoonmaker tot arts: iedereen is makkelijk aanspreekbaar. Ik ken ook iedereen bij de voornaam. Ik werk hier al 36 jaar. Het was als een tijdelijke baan bedoeld, maar uiteindelijk kon ik blijven. Ik heb vijf ­recepties en vijf telefooncentrales meegemaakt. Ik begon ooit bij de röntgenafdeling, waar ook de polikliniek van de ­gynaecologie en de nucleaire geneeskunde zat. Artsen die toen in opleiding waren, kwamen bij ons even een soepje eten. Zij zijn nu allemaal met pensioen. Ik mis hen wel hoor. Omdat mensen hier zo lang blijven werken, kun je ook echt een band opbouwen met elkaar. Ook als een arts met ­pensioen gaat, vraagt die mij op het afscheidsfeestje. Dat vind ik bijzonder. Je weet nooit wat er op een dag gebeurt. Het is geen 9-tot-5 baan en je komt veel verschillende culturen en beroepsgroepen tegen. Er is ook ruimte om zelfstandig te werken en onder­nemend te zijn. Ik kan veel zelf regelen en heb echt plezier achter de balie. Ik doe het werk vanuit mijn hart en vind het leuk om met de mensen om te gaan. Ik krijg er energie van. Bij binnenkomst zijn mensen vaak zenuw­achtig en druk en ik probeer ze dan gerust te stellen. De sfeer is gemoedelijk. Soms komt er een p ­ atiënt die mij van eerder herkent en die zegt dan: ‘Hè, wat fijn dat u achter de balie zit: een bekend gezicht’.”

Sinds:

1983

‘We mogen echt trots zijn op de sfeer hier’

Merel Trijzelaar (39) Functie: Spoedeisende Hulp-arts Sinds: 2015

“Het Diakonessenhuis is een echt stadziekenhuis. Ik werk op de Spoedeisende Hulp (SEH) en zie daar dus ook de stadse problematiek voorbijkomen: intoxicaties en v ­ erslavingszorg bijvoorbeeld, maar ook kinderen van scholen uit de buurt die gevallen zijn. Het maakt mijn baan uitdagend. Je ziet jong en oud, ernstige en minder ernstige problemen en veel verschillende ­culturen. Dat is heel typisch voor het Diak. Mensen voelen zich altijd welkom hier. De hoofd­ ingang is heel open opgezet en voor de SEH geldt hetzelfde. Ik werk hier sinds mei 2015. De tijd gaat snel; zo leuk vind ik het. Collega’s van mij werken hier al veertig jaar. Dat laat ook zien: mensen voelen zich ook echt ­verbonden met het ziekenhuis. Ik ben hier ook aan mijn knie geopereerd en ben geboren in het oude Lorentz ­ziekenhuis, het huidige Diakonessenhuis in Zeist. Toen ik begon waren er drie SEH-artsen en dat is ­uitgebreid naar tien. We zijn nu 24/7 open. Dat zorgt voor continuïteit en kwaliteit van zorg. Het aller­belangrijkst zijn de korte lijntjes. Die zijn typerend voor dit ziekenhuis. Ik heb in zes of zeven andere ziekenhuizen gewerkt, maar we mogen echt trots zijn op de sfeer hier.”


9

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Tekst: Mirte van Eysden / Fotografie: Bas van Setten

‘Dat zijn de leuke dingen: als je iemand ziet opknappen’ “Ik heb jaren gewerkt bij een groot reïntegratiebedrijf. Op een gegeven moment wilde ik een dag minder werken en wat anders gaan doen. Toen zag ik een advertentie in de krant waarin gevraagd werd om vrijwilligers. Dat is nu 17 jaar geleden. Ik heb het Diakonessenhuis door de jaren groter zien worden. Het project met vrijwilligers is 26 jaar geleden opgestart. Ik heb ook collega’s die hier al 26 jaar werken. Als vrijwilliger breng je mensen bijvoorbeeld van hun kamer naar de röntgen- of cardiologieafdeling. ’s ­ Morgens en ’s middags zijn we met een team van acht. Het werk is dankbaar, zinvol en fijn om te doen. De sfeer in het ziekenhuis is prettig. Je leert mensen snel kennen en bouwt ook snel een band op. Als ik op een afdeling kom, kan ik ook direct op de juiste verpleegkundige a ­ fstappen. Soms zijn patiënten hier behoorlijk ziek en die maak je als vrijwilliger dan een aantal weken mee. We weten het fijne niet van de situatie, maar het is mooi als je iemand weer met een bos bloemen in de hand naar huis ziet gaan. Je maakt de hele cyclus van zo’n patiënt mee en je bouwt tijdens die opname ook een band op. Dat zijn de leuke dingen: als je iemand ziet opknappen.”

Cor de Blok (71) Functie: Vrijwilliger Sinds: 2002

‘Mensen zijn hier geen nummer’

Wietske Kosterman (51) Functie: Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige

“Het is een klein stadsziekenhuis. Mensen zijn hier geen nummer en je groet elkaar in de gang. Je ziet ook mensen groeien. Er werkt hier een chirurg waar ik mee heb samengewerkt toen hij nog coassistent was en later arts-­assistent. Die gaat nu met pensioen. Dat is ook wel raar hoor. Ik houd ervan om ouders te kunnen begeleiden. Hoe fijn is het als je een kindje dat een slechte start heeft gehad gezond weer naar huis kan sturen? Ouders zijn dan zo dankbaar voor de opvang. Natuurlijk is er ook het verdrietige deel van het werk. Als een kindje bijvoorbeeld overlijdt, kan ik dat niet zomaar naast me neerleggen. Gelukkig zijn we er dan voor elkaar. We bespreken dan bijvoorbeeld samen de angsten en de leermomenten. Ik werk ook soms op de kraamafdeling op de vierde verdieping. Laatst zei ik tegen een collega dat ik naar huis ging en toen riep een mevrouw van achter het gordijn: ‘Wietske, mag ik nog even afscheid nemen?’. Ze wilde mij laten weten dat ze de begeleiding tijdens en na de ­bevalling had gewaardeerd. Iemand heeft me wel eens gevraagd waarom ik nooit in een ander ziekenhuis heb gewerkt. Ik kan gewoon echt geen afscheid nemen. De sfeer hier is gemoedelijk. We noemen de ­kinderartsen bij de voornaam. Mensen nemen wat lekkers mee naar de dienst, maar we staan ook privé voor elkaar klaar. Er is een groot gevoel van saamhorigheid. We zijn echt een team. Ik hoop hier nog vele jaren te werken en kijk met een fijne blik naar de toekomst.”

Sinds: 1986


Advertorial

Vacatures in Utrecht e.o.

Op zoek naar een nieuwe baan in Utrecht en omstreken? Bekijk onderstaande vacatures. Misschien zit er wel iets voor jou tussen.

PHARMALEAD, BAARN

WORD RECRUITER BIJ HET LEUKSTE ZORGBEDRIJF VAN NEDERLAND Ben jij goed in het leggen van contacten en ben je geïnteresseerd in de drijfveren van mensen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ter versterking van ons Recruitment Team zijn wij op zoek naar een collega Recruiter die net zo enthou­ siast en energiek is als wij. Wij bieden uitstekende arbeidsvoorwaarden in een informele, snelgroeiende organisatie, waar je elke dag geniet van een gezonde verzorgde lunch én gezellige collega’s!

WERKEN BIJ MCDONALD’S UTRECHT?

Reageren kan via pharmalead.nl/vacature/vacature-­ recruiter, werkenbij@pharmalead.nl of telefonisch met Carolien Rintel (035 - 543 02 34).

Zin om snel aan de slag te gaan en zelf te bepalen hoeveel uur per je week wilt werken en op welke tijden: kom dan langs tijdens onze sollicitatie-inloopdagen; iedere dinsdag tussen 17.00-19.00 uur in McDonald’s Lange Vie, direct naast de Bijenkorf. Hier vinden de gesprekken plaats en wordt je arbeidsovereenkomst in orde gemaakt om snel te starten. Je kan zelf kiezen in welke vestiging binnen de stad Utrecht je gaat werken.

DE PIZZABAKKERS UTRECHT Bij De Pizzabakkers zijn wij op zoek naar ambitieuze bedrijfsleiders en talenten voor in de keuken. Heb je een passie voor lekker eten en drinken, begrijp je wat gastvrijheid is, vind je teamspirit belangrijk en heb je ervaring in de keuken/horeca? Join our team! Naast een goed salaris bieden wij jou een leuke werksfeer binnen ons gezellige team met leuke, jonge collega’s. Daarnaast zijn de lekkerste houtoven pizza’s van Utrecht en leuke team uitjes een bonus. Interesse? Stuur dan een mail naar: utrecht@depizzabakkers.nl

Zien wij jou komende dinsdag?

SUGO – A NEW KIND OF PIZZA!

BEDRIJFSLEIDER / MANAGER SUGO UTRECHT CAFE-RESTAURANT CAMPING GANSPOORT ZOEKT JOU! Oproepkracht/keukenhulp Oproepkracht/bedienings­medewerkers De leukste bijbanen in de ­horeca! Je werkt met professionele collega’s in een enthousiast team, in de keuken of in de bediening. Roosters altijd in overleg, van 0-38 uur per week. Houd je ervan om de handen uit de mouwen te steken?

Sugo zoekt een enthousiaste, door­ tastende manager voor haar nieuwste locatie in Utrecht! Ben jij een ervaren­ (assistent) manager die zijn ‘eigen’ ­vestiging wil managen? Wil je bouwen aan het succes van Sugo in Utrecht? Solliciteer dan direct! Stuur je CV naar info@sugo.nl of kijk voor de volledige vacature op sugo.nl/manager-utrecht SUGO PIZZA Luchtig, gezond en bovenal super lekker

Heb je affiniteit met Utrecht en ­relaxte horeca? Wees er snel bij en mail je ­belangstelling naar hallo@ganspoort.nl of bel 030-2006186.

Ook een vacature plaatsen?

BALLORIG, UTRECHT & HOUTEN

ALLROUND MEDEWERKER/ OPROEPKRACHTEN GEZOCHT! Speelparadijs

Wij zijn voor onze vestigingen Ballorig Utrecht en Ballorig Houten op zoek naar een allround medewerker/oproepkrachten. Als medewerker draag je bij aan een schone en hygiënische speelomgeving voor de kinderen en verzorgers. Daarnaast lever je een optimale en commerciële dienstverlening aan de gasten en een collegiaal en positief werkklimaat. Bij Ballorig bieden wij je een uitdagende, afwisselende baan in een dynamische omgeving en een marktconform salaris en arbeidsvoorwaarden. Je bent op korte termijn beschikbaar en je bent flexibel inzetbaar van maandag tot en met zondag, in vakanties en op feestdagen. Je houdt ervan om de mouwen op te stropen, je bent een ambassadeur voor onze gasten en je hebt een goede beheersing de Nederlandse taal. Geïnteresseerd? Stuur dan je korte motivatie met CV naar m.hof@ballorig.nl

Reserveer gelijk een plek of kijk voor meer informatie op adverteren.duic.nl/personeel. Alle vacatures verschijnen in de krant en worden online geplaatst op duic.nl. Liever bellen voor meer informatie? Dat kan ook: 030-740 04 44.


Speciale Varsity bijlage HOOFDREDACTIE EN VORMGEVING SANNE VAN RIJ EN JULIÁN VENHUIZEN

Alles wat je moet weten over zondag 7 april

Utrecht en de Varsity: een blik waardig

Dead heat: over de wedstrijd die geen winnaar kende

BEKIJK DE PLATTEGROND EN HET VOORLOPIGE

OVER DE ONLOSMAKELIJKE BAND TUSSEN DE

HET VERHAAL OVER DIE DAG IN 1960, WAAROP HET

WEDSTRIJDSCHEMA VAN DE DAG PAG 3

DOMSTAD EN HET ROEIEVENEMENT PAG 5

BLIK NAAR LEIDEN ÉN WAGENINGEN GING PAG 6


PAGINA 2

Beste lezer, TOEN IK ALS KLEIN JONGETJE bij mijn opa en oma op bezoek kwam keek ik mijn ogen altijd uit. Mijn opa, toen al ruim in de tachtig, hakte met

Een wereld waarin de Varsity elk jaar weer het

Wint jouw vereniging, dan voelt dat magisch.

hoogtepunt vormt.

Althans, dat donkerblauwe vermoeden heb ik. Als

“WINT JOUW VERENIGING, DAN VOELT DAT MAGISCH”

een voor mij immens grote bijl hout in de tuin, om dit vervolgens op te stoken in de haard. Ook wanneer we naar het zwembad gingen, waren we diep onder de indruk van hem: mijn opa kon in mijn herinnering wel een hele baan onderwater zwemmen.

Waar de Utrechtse wedstrijdroeiers normaal gesproken hun trainingskilometers afwerken op het rustig kabbelende Merwedekanaal, liggen zij op 7 april naast hun concurrenten op de slagader van de Nederlandse scheepvaart. Speciaal

opa. Echter gloort er hoop. De Utrechtse roeiers, gehuld in donkerblauw tenue, behoren deze editie weer tot de favorieten. Wie weet bezorgen zij het Utrechtse publiek dit jaar kippenvel door als eerste over de finish en onder de Schalkwijkse spoorbrug door te komen.

om daar te gaan studeren. Tijdens de Utrechtse

‘Varsity’

Introductie Tijd nam ik een kijkje bij de Utrechtse

Amsterdam-Rijnkanaal eens per jaar plaats voor

Studenten Roeivereniging “Triton”, aangezien mijn

studentenroeiend Nederland. Meer dan 500

Varsitymagie te vangen in deze special. Een

opa daar ooit geroeid had. Ik was zo enthousiast

vrijwilligers zullen er op deze dag voor zorgen

magisch gegeven uitleggen blijft echter lastig, dus

dat ik besloot me direct in te schrijven. Bij mijn

dat de oever van het kanaal transformeert tot een

voor het echte Varsitygevoel moet u het spektakel

volgende bezoek aan zijn huis besloot ik hem

heus festivalterrein waar duizenden mensen zich

toch écht met eigen ogen aanschouwen. Ik nodig

naar zijn roeiverleden te vragen. Voor ik het wist

verzamelen om in de lentezon te kijken naar het

u allen dan ook van harte uit om op zondag 7 april

roeispektakel. Het kanaal zelf komt er daarnaast

zelf de sfeer te komen proeven aan de oevers van

uit te zien als een echte roeibaan, waarop

het Amsterdam-Rijnkanaal. Wellicht bent u dan,

meerdere Olympische topsporters zullen strijden

wanneer de winnaar de finishlijn passeert, getuige

voor de overwinning.

van het mooiste kippenvelmoment van het jaar. Ik

Let wel, niet letterlijk: mijn 85 kilo schoon aan de haak zouden ietwat veel zijn voor de beste man. Hij vertelde over de wedstrijden die hij namens Triton had geroeid en dat hij onder andere ooit de Varsity georganiseerd had.

maken

de

Studentenroeiwedstrijden

ik het dus moet doen met de verhalen van mijn

voor

naar de verhalen van mijn grootvader te luisteren.

Nationale

52 jaar dat ene magische moment uitbleef en

Bijna zes jaar geleden ben ik naar Utrecht verhuisd

zat ik bijna weer als een kind op schoot, geboeid

de

Tritonlid moet ik helaas toegeven dat de afgelopen

vrachtschepen

op

het

Om u enigszins voor te bereiden op dat ene moment hebben wij alvast geprobeerd een beetje

weet in ieder geval wat ik dan doe: direct mijn opa Maandenlang

wordt

er

in

de

roeiwereld

bellen.

toegeleefd naar deze strijd. De zenuwen van

Getriggerd door de verhalen van mijn opa

zowel het publiek als de roeiers zijn op de dag

Guido Cornelis

en mijn eigen sportieve ambities ben ik in de

zelf om te snijden. Winst van het Hoofdnummer

h.t. President K.N.S.R.B. Wedstrijdcommissie der

studentenroeiwereld gedoken. Een wereld die

staat namelijk garant voor eeuwige roem en is in

136ste ‘Varsity’

bol staat van knotsgekke tradities, waarbinnen

vele ogen zelfs meer waard dan een gouden plak

studenten samen fantastische dingen organiseren.

op de Olympische Spelen.

GUIDO CORNELIS 23 JAAR

WIM CORNELIS 97 JAAR


PAGINA 3

INGANG WEST

PICKNICK AREA

VIP-PAVILJOEN

INGANG OOST

PLATTEGROND 136STE VARSITY

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ZONDAG 7 APRIL DE VARSITY VINDT AL JAREN PLAATS OP HET AMSTERDAMRIJNKANAAL BIJ HOUTEN, TER HOOGTE VAN KANAALDIJK ZUID 2, SCHALKWIJK. LEES HIERONDER DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET EVENEMENT.

TICKETS

FIETSEN

TIJDSCHEMA

Een kaartje voor de Varsity koop je al voor €9,- op

Fietsen gebeurt dit jaar slechts aan de Noordzijde.

Het voorlopig tijdschema van de Varsity is als volgt:

onze website. Zorg dat je ‘m op het evenement goed

Pak dus niet de Zuidzijde als je vanuit Utrecht gefietst

paraat hebt, zodat wij je toegangsbewijs snel kunnen

komt! Wil of kan je niet op de fiets naar het evenement,

scannen. Er worden ook nog tickets bij de ingang

maar fiets je wel graag mee met de wedstrijden? Kom

verkocht, maar dan betaal je wel één euro meer.

dan langs bij de Swapfietsstand, die je met liefde een stalen ros verhuren.

PARKEREN Wij raden sterk aan om met het openbaar vervoer

ZWEMMEN

of de fiets naar het evenement te komen: de

De organisatie raadt zwemmen af! Het water is

parkeermogelijkheden bij het terrein zijn zeer beperkt.

ijskoud, en dat is in combinatie met alcohol geen al te beproefd recept. Je beoordelingsvermogen is verminderd en onderkoeling treedt sneller op. Houd

PENDELBUSSEN

dit dus in het achterhoofd, mocht je toch niet tegen te

Voor €2,- kan iedereen van station Houten Castellum naar

het

Varsityterrein

worden

gebracht.

houden zijn.

Een

pendelbuskaartje koop je op onze site, www.varsity.nl.

WATER

10:00

Start wedstrijden

12:20

Start voorwedstrijden Oude Vier en Dames Vier

13:30

14:30

Scheepvaartpauze

16:20

Finale Dames Vier

17:00

Finale Oude Vier

SOCIALS Wil je nooit meer iets van de Varsity missen? Volg ons dan op Instagram (@knsrb_varsity) of Facebook. Mocht je nog meer vragen hebben over de dag zelf, kan je ook onze FAQ raadplegen

CONSUMPTIES Er mag geen eigen eten mee het toeschouwersterrein op, maar gelukkig zijn er genoeg foodtrucks om je de

Bij een zonnige dag hoort de nodige hydratatie:

gehele dag van de nodige snacks te voorzien. Roeiers

daarom hebben we dit jaar een watertappunt op de

mogen uiteraard hun boterham wél meenemen, maar

Varsity. Meenemen dus, die drinkfles.

die slechts opeten op het roeiersterrein.

op www.varsity.nl.


PAGINA 4

#V136 #ROWING Van biefstukkendiner met kilo’s koeienvlees tot zelfgemaakte nasi: de afgelopen weken hebben we op onze socials de eetgewoontes van Oude Vier roeiers gedeeld. Naast dit soort unieke inzichten in het leven van een roeier, delen we ook praktische informatie omtrent de Varsity. Ook organiseren wij jaarlijks een winactie met een van onze partners. Volg

ons

op

Instagram

nooit

meer

updates

over

en de

mis oudste

studentenroeiwedstrijd van Nederland!

knsrb_varsity …

Volgen

3.4k volgers

JE HOBBY EN WERK COMBINEREN?

Kom werken bij Roeicentrum Berlagebrug!

KOM ONS TEAM VERSTERKEN!

Stuur je CV en motivatie naar Post@luifelutrecht.nl facebook.com/TapperijdeLuifel ◊ instagram.com/TapperijdeLuifel ◊ www.luifelutrecht.nl

HEY YOU, WE’RE HIRING! JOIN OUR TEAM

www.debeursutrecht.nl

Meld je aan op: amsterdam.toprow.com


PAGINA 5

ZOALS PEPER EN ZOUT ELKAAR COMPLEMENTEREN, DOEN DE VARSITY EN DE DOMSTAD DAT OOK. DUS HUP, STAP IN DIE TREIN NAAR HOUTEN, EN DOMPEL JEZELF ONDER IN 136 JAAR TRADITIE.

EEN BLIK WAARDIG TEKST DOOR CHIEM PETERS ILLUSTRATIE DOOR LAURA THEEL

DE VARSITY. TIJDENS ZIJN TREINREIS naar het Zuiden zal de gemiddelde Utrechter niet bij de wedstrijd stilstaan. Bij het passeren van de Schalkwijksebrug bij Houten is dan ook op 364 dagen van het jaar weinig fascinerends te zien. De banden tussen de Domstad en het roeievenement zijn echter sterk en gaan jaren terug. Maar hoe is het allemaal begonnen?

DE VLOEK VAN TRITON Een overwinning op de Varsity is niet alleen een overwinning voor de winnende ploeg, maar ook een overwinning voor de desbetreffende vereniging en daarmee ook zeker een overwinning voor de stad. Al 52 jaar lang heeft Triton de winst niet naar Utrecht kunnen halen. De afgelopen jaren zat de roeivereniging steeds dicht bij de winst. Sinds de laatste winst van

TRITON, ORCA EN DE GOUDEN BLIKKEN De eerste editie van de Varsity werd in 1878 gehouden. Geïnspireerd door de ‘Boat Race’ tussen de ploegen van Oxford en van Cambridge daagde

1967 worden de festiviteiten op het Janskerkhof elk jaar weer voorbereid om vervolgens teleurgesteld weer afgebroken te worden. Ook dit jaar klinkt het weer in de wandelgangen: ‘Gaat Triton de winst nu écht naar Utrecht halen?’.

Njord uit Leiden het Delftse Laga uit voor een race op het Galgewater in Leiden. Utrecht is al snel vertegenwoordigd doordat Triton zich in 1882 in de strijd mengt. De andere Utrechtse studentenroeivereniging, Orca, deed pas later mee. De connectie tussen de stad Utrecht en de studentenrace werd echter al eerder, op een bijzonder moment in de geschiedenis, bezegeld. Na een zwerftocht door het land wordt

DE TWEESTRIJD TUSSEN BEWEGING EN BRANIE Naast de races over het woelige Amsterdam-Rijnkanaal vindt op de kade een heel eigen programma plaats. Het staat niet op de agenda, maar is net zo onlosmakelijk onderdeel van de Varsity als de wedstrijden. Voor de leek zal het overkomen als een vreemd

de Varsity op 5 mei 1940 voor het eerst

contrast: topsport op het water, de typische

op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht

studentikoze gebruiken op het gras. Toch

georganiseerd. De Utrechtse studenten

is het ook juist die kant van de Varsity die

van Triton beloven daarbij voortaan de

het evenement een bezoek waardig maakt.

organisatie op zich te nemen. Het loopt

De klederdracht (uiteraard jasje-dasje),

anders. Vijf dagen na de wedstrijd, op 10

het gejoel ter aanmoediging van de eigen

mei 1940, valt het Duitse leger Nederland

vereniging (‘Allez!’) en het gebruikelijke

binnen. Na de bezettingstijd wordt de belofte

graskluiten gooien. Het meest in het oog

alsnog ingelost, sindsdien ligt de complete

springende voorbeeld blijft het naakt te

organisatie van het evenement in de

water gaan (althans bijna naakt, de das

handen van de Tritonezen. Het evenement

blijft om) om de winnende Oude Vier te

blijft groeien en staat sinds kort ook op de

feliciteren. Volop sfeer, maar ondertussen

nationale Immaterieel erfgoedlijst.

vergeet geen toeschouwer dat het boven alles om het roeien gaat: ‘Vóór alles het Hoofdnummer’.

Hoewel er op de dag talloze wedstrijden worden

verroeid,

draait

de

Varsity

voornamelijk om ‘de Race der Oude Vieren’ (in de studentenvolksmond ‘het Hoofdnummer’ genoemd). De vier beste roeiers van elke vereniging strijden hier in een boord-aan-boordrace om de winst. Symbolisch voor de roem die daarmee wordt behaald zijn sinds 1883 de 14-karaats gouden medailles die de winnende ploeg ontvangt, de zogenoemde ‘blikken’. Op dit moment hebben Triton en Orca respectievelijk vijftien en vijf overwinningen op hun naam staan. De laatste overwinning van Orca was in 2004, voor Triton ligt dat verhaal helaas anders.

EEN RIJKE HISTORIE, MOOIE JAREN VOOR DE BOEG Naast de beweging op het water staat de Varsity ook in overdrachtelijke zin niet stil. Het evenement is de afgelopen jaren enorm in bezoekersaantallen en professionaliteit gegroeid. Eén ding is zeker: de tijd heeft niet stilgestaan sinds 1878. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het feit dat enkele jaren geleden ‘de Race der Dames vieren’ is ingevoerd. In die zin past de Varsity als geen ander bij de universiteitsstad Utrecht: rijk aan traditie, maar met oog voor de moderne tijdsgeest.


DEAD HEAT OVER DE WEDSTRIJD DIE GEEN WINNAAR KENDE

PAGINA 6

HET IS IN DE GESCHIEDENIS VAN DE VARSITY SLECHTS ÉÉN KEER VOORGEKOMEN. DE PLOEGEN VAN NJORD EN ARGO KWAMEN IN 1960 VRIJWEL GELIJK OVER DE FINISH — EEN ZOGENAAMDE ‘DEAD HEAT’. FOTOGRAAF BEN KORTMAN SPRAK EN FOTOGRAFEERDE BEIDE WINNAARS EN STELDE HEN DE ONVERMIJDELIJKE VRAAG: WIE HAD ER NOU ÉCHT MET DAT FELBEGEERDE BLIK NAAR HUIS MOETEN GAAN?

ROB TAZELAAR W.S.R. ARGO Voor Argo bloeide er in 1959 wat op: hoop. Een vereniging die gewend was om op de Varsity de hekkensluiter te zijn, greep in dat jaar nét naast de winst. Tazelaar: “We werden tweede achter Nereus. En op het water nog, na de finish, zeiden we tegen elkaar: ‘Nu gaan we nog een jaar door’. Toen hebben we de Varsity van 1960 gewonnen. Hoewel ze in Leiden denken dat ze ‘m ook gewonnen hebben.”

Van de bewuste race weet de oudroeier nog één ding goed: de boot van Argo lag doorlopend voor, en vrij ver ook. “Op het nippertje kwam Njord inderdaad geweldig opzetten. Van de laatste meters herinner ik me alleen het oorverdovende lawaai, waardoor je verder ook niks meer hoort van je stuurman.” Hoe kan het blik dan toch óók naar Njord zijn gegaan? “Er was een kamprechter die een borrel te veel op had – dat heeft hij ook toegegeven. Hij zag

niet heel scherp, maar voor hem was het een dead heat. Tja, er waren toen nog geen finishfoto’s, dus ik denk dat het een correcte beslissing was.”

Toen de mannen uiteindelijk over de finish kwamen, heerste er grote wanorde, vertelt Tazelaar. “Er waren ook maar vier kransen en die wilden ze verdelen. De botenbaas van Njord, Maarten, zou tegen de Oude Vier van Njord hebben gezegd: ‘Jullie hebben gewonnen, en als het een dead heat is, dan doe je daar niet aan mee.’ Zij verdwenen uiteindelijk, wij voeren nog een klein ererondje met de krans. Het was natuurlijk ook prachtig. Eerste keer Wageningen. Eerste keer feest op de sociëteit. Iedereen ging natuurlijk ook naar Wageningen, en niemand naar Leiden. Uiteindelijk is zelfs de Oude Vier uit Leiden om 1 uur ’s nachts bij ons langs gekomen.”

HENK WAMSTEKER K.S.R.V. NJORD Voor Njord stonden in 1960 zowel de Varsity als de Olympische Spelen op de agenda. Maar, first things first: eerst moest die wedstrijd aan het Amsterdam-Rijnkanaal maar eens gewonnen worden. Of dat uiteindelijk daadwerkelijk gebeurd is, blijft ook aan de kant van Leiden vrij onduidelijk. Wamsteker: “De stuurman zei dat ik tussen de nummer 3 en de slag zat, dus wij hadden gewonnen. Hoi-hoi-hoi!”

De blikken kwamen pas later. “Daar stond dead heat in gegraveerd. Dat heeft de K.N.S.R.B. gedaan. Het is wel een mooi blik, want daar zijn er niet zo veel van. Omdat we een dead heat hadden, vonden we het wel een aardig gebaar om na onze eigen kroegjool ook naar Argo in Wageningen te gaan. Dus wij zijn toen met een Volkswagenbusje vertrokken om in de nacht nog de jongens te feliciteren.”

Ook Wamsteker herinnert zich dat bewuste kransmoment. “Wij kregen er eentje en op een gegeven moment was er ook een exemplaar voor Argo. Terwijl wij dachten dat we gewonnen hadden! De baancommissarissen hadden iets gedronken en niet zo goed opgelet. Er werd een tijdje over gedaan, er gebeurde niks, en uiteindelijk werd de dead heat afgekondigd. Dat vond iedereen natuurlijk idioot.”

Hoe Wamsteker nu over de race denkt? “Tja, een finishfoto is natuurlijk het minste wat je had kunnen maken. Ik kreeg van een of andere Amsterdamse fotograaf later nog de foto van de finish toegestuurd en dat is mijn enige bewijsmateriaal. Daar zie je ook wel dat Njord eigenlijk voor ligt. Bij de reünie die we later hebben gehad werd ook gezegd dat we voor lagen. Het zal natuurlijk maar een klein stukje zijn geweest. Maar toch…”


PAGINA 7

KOM NIET AAN M’N KLEDING VERENIGINGSGEVOEL IS KLEDING, KUNNEN VEEL ROEIERS BEAMEN. KIJK MAAR NAAR DE VARSITY: DAAR VIERT STUDENTIKOZE KLEDIJ HOOGTIJ.

DE DONKERBLAUW MET OKERGELE STRIK IS EEN TYPISCHE ACCESSOIRE VAN DE K.N.S.R.B.

DIT JASJE IS VERWEERD DOOR EEN STUDENTIKOZE WIJZE VAN DRAGEN

DE LICHTBLAUWE JASJES VAN NJORD WORDEN OVERGEDRAGEN VAN GENERATIE OP GENERATIE

EUROS SUPPORTER, GEKLEED IN BEVUILDE VERENIGINGSJAS

BESTUURSLID VAN OKEANOS, GEKLEED IN HET OVERDRAAGBARE ‘PIZZAJASJE’

DE HOUTEN PIN EN HET ORANJE LINTJE ZIJN VAN HET GENOOTSCHAP VOOR STUURLIEDEN

LAGA SUPPORTER, GEKLEED IN EEN OVERDRAAGBAAR ROOD JASJE

HET EIKENBLAD OP DE BORST WORDT GEDRAGEN DOOR LEDEN VAN GEZELSCHAP ‘DE HEEREN VAN DODONA’

WEDSTRIJDROEIER VAN AEGIR, ZIJN JASJE IS VOLGESPELD DOOR EERDERE EIGENAREN

TEKST EN BEELD ZIJN AFKOMSTIG UIT HET BOEK ‘VÓÓR ALLES HET HOOFDNUMMER’ GESCHREVEN EN GEFOTOGRAFEERD DOOR BEN KORTMAN. MEER LEZEN OVER DE GESCHIEDENIS EN TRADITIES VAN DE VARSITY? SCHAF ZIJN BOEK AAN OP DE VARSITY OF OP WWW.VOORALLESHETHOOFDNUMMER.NL.


NORTHWEST AFRICA, where MGGS is your partner MGGS bv can offer different business model to assist and support potential operators/investors to enter this very promising MSGBC Basin. !NEWS RELEASE DISCOVERY OFFSHORE NORTHWEST AFRICA PROVES UP PETROLEUM SYSTEM cont inued  The and past ch The FAN-1 oil discovery offshore Senegal announced by Cairn Energy and its joint all dem maturity enge onstr venture partners on November 10th, 2014, is exciting news for companies exploring of th for ex redu ced. ated th e proposplorers this northwest African shelf. The basic play model is similar along the entire degr paleo alo Its pr at the ed ee continental shelf edge from Senegal to Guinea-Bissau and the discovery proves the main Turoniang this of co esen es risk nfide ce alo n-ag coastlin ated 800 existence of a petroleum system that could open up exploration along fre thetim entire of ng nc e . shWest look It is ex e, with the wh any so source e has be km coastline, just as the Jubilee oil discovery—the largest oil find offshore ur along pecte rock only ole en to Africa—did for Ghana, Sierra Leone and Liberia in 2007. co ce ro For th is en d that th its varia astlin ck being. The FA prove fu e tire is excit rther inf shelf new distion in ric can no presen N-1 we the pres orm ll ha w be Marine Geological and Geophysical Services (MGGS) BV has two strategically ence . mar ing regiolocated t hn cove at s c.g assu is very n ple ion on ry wi ess an 3D multiclient surveys that total more than 3,350 sq km on this shelf edgeuil that come sig lon@ med d as th ll en mgg e cont e data cour maturity with nificant firmly into the spotlight on account of the FAN-1 discovery. One isAb located in the joint act s.eu out a ly age Mar MGGS explo remain high maritime commission zone between Senegal and Guinea-BissauEs (known GGthe c Gu have tabli Mas S rers ing to BV sh illo “AGC”), and the second is offshore Guinea-Bissau in Block 7B. ex These ed in be to ta n on availab pe modern ke a 2012 tel. serv rts –3D multiclient projects were both acquired by the technologically advanced +31 le or to , ices. all seismic wi M dis th lon GGS 6 21 we caprocessed Draw data vessel Polarcus Naila from 2012 to 2013, with the final broadband 8729 cuss an is g es ing oper n offer studies 92 or tabli a Du y volume delivered in December 2013. Subsequent detailed reconnaissance fro via empart of ions. a globa m this shed tch base and at undertaken for Polarcus on the Guinea-Bissau data volume have highlighted MGGseveral l serv expe experie d co sta ail on this ke a m rie S ice fu ho nc pa fault-controlled fan systems on the shelf edge similar to those inll Senegal. nce e in ny fro serv lders mainta ice of ali ins ex m cont and co the fie with an upled racti ld of exce geoloke and ce For ge furth pt gical throug llent re ng thro with MGGS also has AGC legacy 3D ou ologic ional lat ug h and MGGavailableer3Dinf orm The map illustrates the area with data. data on the AGC Profond block, geop this ne ionships h to su r flexible al and staff of ation Graa S B.V. pp hysic twork with busin geophy : totaling about 4,000 sq km, which of al se oil orting es "Hoje dt van rvice high au compa your fie s mod sical Ro were acquired by PGS in 2002. s. thor el, Build l City Ce ggen nie weg ity co s, go ld MGGS has the exclusive right to 3531 ing d, 4t nter" ve 328ntac 334 ts, ca rnments market this data whilst the The AH Ut h floor n de Neth recht company is planning some further liver erlan Tel: 2D multiclient work on open blocks ds +3 Fax: 1 30 offshore Guinea Bissau. These 298 +3 www. 1 30 29 2205 blocks are available for discussion 8 21 mgg 11 with national oil company, s.eu  Petroguin, with the first work

MGGS B.V.

Utrecht, November 18th, 2014.

commitment funding this 2D survey.

Seismic 3D « Cheval Marin » (2500sqkm) Seismic 3D « Croix du Sud » (1500sqkm)

Issued by Indalo International on behalf of MGGS B.V. For further information on Indalo’s marketing services please visit www.indalo-uk.com or email info@indalo-uk.com

Issued marke by Ind alo ting servic Internatio es ple nal ase vis on beh it ww alf of w.inda MGGS lo-uk. B.V . For com fur or em ail inf ther inf o@ind ormatio alo-uk n on .com Indalo ’s

• 2D/3D seismic surveys • High quality data acquisition • 2D/3D data processing & interpretation • Training opportunities • Local investment • Extensive experience with any project in Africa

MGGS is proud to sponsor the 136th edition of the National Student Rowing Competition ‘Varsity’ www.mggs.eu marc.guillon@mggs.eu

MGGS_Varsity_Advert.indd 1

07/03/2019 14:20


Advertenties

11

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ALLEMAAL UTRECHTERS

Tekst & fotografie: Jantine Albers

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Bouba Guindo (40) uit Mali.

Deze reeks is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl

‘Iedereen is welkom in Mali als het terroristenprobleem voorbij is’

Z

BO UW G E S TART

A new standard in living

even talen spreekt Bouba. De officiële taal in zijn geboorteland Mali is Frans, en in het land worden ook nog eens dertien verschillende lokale talen gesproken, waarvan hij er vier spreekt. Daarnaast spreekt hij Engels, en sinds vijf jaar ook Nederlands. In Mali heeft Bouba gestudeerd voor boekhouder, maar daar kon hij geen baan vinden. Hij is dus gaan werken als gids, dat deed hij als student ook al. “De training om een officiële gids te worden, duurde zes maanden. Het bestond uit verschillende onderdelen, waaronder theater, tekenen, spreken met lokale mensen, en natuurlijk geschiedenis, geografie en talen”, vertelt Bouba. Een jaar lang heeft hij individueel als gids gewerkt, en toen benaderde een Nederlands reisbureau hem en heeft hij een paar jaar voor hen gewerkt. Daarna is Bouba gaan werken met de Nederlandse Maria, de eigenaar van Tara Africa Tours. Met haar werkte hij tien jaar samen, tot het in 2012 onrustig werd in het noorden van Mali en er steeds minder toeristen meer naar het land kwamen. “De etniciteiten die in het noorden wonen, hebben veel macht: er is diamant, olie en zilver te vinden. Ze kopen daar wapens van, en verzetten zich tegen de overheid. Het leger heeft geen macht.” Ook wil niemand vechten tegen corruptie. Sommige mensen vluchten met kans op de dood, omdat ze niks kunnen opbouwen”, vertelt Bouba. Door zijn vriendin kwam hij in Nederland terecht. “Ze was eind 2009 in Mali op vakantie en we werden verliefd. We hebben contact gehouden, en zijn elkaar blijven zien. Toen in 2012 de problemen begonnen in het noorden, stelde ze voor dat ik naar Nederland kon komen”, vertelt Bouba. “Toen ik in Nederland was, heb ik twee maanden een voltijd

talencursus gevolgd. Terug in Mali heb ik de eerste inburgeringstoets gedaan, en kreeg ik een visum voor een jaar. Voor het tweede inburgeringsexamen in Nederland, ben ik weer zes maanden naar school gegaan.” Inmiddels heeft Bouba een Nederlands paspoort. In de afgelopen zes jaar heeft Bouba veel van de wereld gezien: hij heeft in die tijd 28 landen bezocht. “Mijn vriendin houdt van reizen en ik ook, dus we hebben bijna alle landen van Europa gezien. Nederland is een van de schoonste landen waar ik ben geweest, en als iets kapot is, wordt dat gerepareerd. De gemeente doet haar werk goed, dan vind ik het niet erg om belasting te betalen.” In Mali is dat wel anders. “Sommige plekken zijn zo vies. De gemeente doet haar werk niet, en vult alleen maar eigen zakken.” Er is nog wel meer anders in Mali: daar is iedereen buiten. Mensen luisteren muziek, spelen spellen, zoeken elkaar op. Je hoeft er niet te bellen voor je op bezoek gaat, zoals hier. “Nederlanders lijken een beetje bang voor andere mensen. Bij slecht weer zitten de meeste mensen binnen.” In Mali zit het ook in de cultuur om voor je ouders te zorgen. Bouba: “Ik bel bijna elke dag met mijn familie. Mijn ouders zijn 72 en 63 maar werken nog steeds hard in de landbouw. In de regenperiode ga ik naar Mali en help ik ze een aantal maanden. Ook stuur ik iedere maand een beetje geld naar mijn ouders, dat hoort zo in onze cultuur.” Bouba vindt Nederlanders prettige mensen, en heeft het naar zijn zin in Utrecht. Toch zou hij gelukkig zijn als hij weer in Mali zou kunnen wonen. Bouba zegt dat iedereen welkom is in Mali als het probleem met de terroristen over is. “Het is een super mooi land, het is zo jammer dat het nu niet veilig is voor toeristen en dat het zo’n corrupt land is.”

123 Luxe appartementen en stadswoningen in Leidsche Rijn centrum, Utrecht In Greenville woon je in een oase van groen in het hart van Leidsche Rijn. Een woning in Greenville bied je: • hoogwaardig afwerkingsniveau • EPC van -0,3 gelijkwaardig aan energielabel A++++ • inclusief parkeerplaats

Stadswoningen • oppervlaktes vanaf 102m2 t/m 163m2 • prijzen vanaf € 368.000,- t/m € 620.000,- V.O.N

Appartementen • oppervlaktes vanaf 84m2 t/m 205m2 • prijzen vanaf € 355.000,- t/m € 900.000,- V.O.N • een aantal appartementen beschikt over extra grote buitenruimtes

WWW.GREENVILLE-UTRECHT. NL

PASPOORT Naam: Bouba Guindo Geboortedatum: 15 februari 1979 Land: Mali Geboorteplaats: Endé-Toro (Mopti) Levensmotto: “Live and let live - andermans leven is niet jouw verantwoordelijkheid en probleem” Aantal mensen met een Malinees paspoort in Utrecht in 2017: 1 (bron: Basisregistratie Personen/BRP) We zoeken nog Utrechters uit deze landen: Albanië, Algerije, Angola, Antigua en Barbuda, Armenië, Azerbeidzjan, Barbados, Benin, Bhutan, Botswana, Burkina Faso, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, Costa Rica, Cyprus, Democratische Republiek Congo, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Egypte, El Salvador, Gabon, Georgië, Ghana, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kameroen, Kazachstan, Kosovo, Laos, Lesotho, Letland, Luxemburg, Malawi, Mauritius, Moldavië, Montenegro, Mozambique, Namibië, Nepal, Niger, Nigeria, Oezbekistan, Oman, Panama, Rwanda, Saint Lucia, Saint Vincent en Grenadines, Samoa, Saoedi-Arabië, Singapore, Slovenië, Sri Lanka, Tadzjikistan, Tanzania, Toerkmenistan, Togo, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Uruguay, Vietnam, Zaïre, Zimbabwe.


12

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHT VOLGENS

Oud-directeur van SSH

Tekst: Bo Steehouwer Fotografie: CorporatieMedia/Paul Tuinte

Ton Jochems J

e bent vanaf 2000 directeur geweest van de SSH. Waarom ben je voor deze functie gegaan? “Ik heb mijn hele leven in de volkshuisvesting gewerkt. Het begon al met mijn studie in Utrecht: Sociologie van bouwen en wonen. Ik heb meteen gebeld toen ik hoorde dat er een vacature was bij de SSH. Het kantoor zat toen nog op de IBB. Ik heb zelf als student op de IBB gewoond, dat was een merkwaardig déjà vu. De gebouwen stonden op tien meter afstand van het kantoor, dus je keek bij de doelgroep naar binnen. Ik had me niet gerealiseerd dat studentenhuisvesting zo’n leuke tak van sport was. Ik had er nooit wat mee te maken gehad, ja toen ik zelf studeerde, maar dan maakt het niet zo’n indruk.”

Na bijna twintig jaar heeft Ton Jochems (63) vorige maand afscheid genomen als directeur van de Stichting Studenten Huisvesting (SSH). Hij ontving bij zijn afscheid van burgemeester Jan van Zanen de Speld van de Stad voor zijn bijdrage aan de groei van Utrecht. Ton begon zijn studententijd op het grootste studentencomplex van de SSH: ‘de IBB’ aan de Ina Boudier-Bakkerlaan. We vroegen hem wat hij zo leuk vond aan zijn werk en waar hij de leukste avonden beleeft in de stad.

Wat vond je het leukst aan jouw werk? “De doelgroep is het grote verschil met andere woningcorporaties: die is jong, maakt allerlei dingen voor het eerst mee en vindt – zeker in het begin – alles spannend. De meesten zijn redelijk intelligent en dat betekent gewoon open kaart spelen, maar ook dat je in alle redelijkheid afspraken met ze kan maken. Dat is niet altijd zo met andere bewonersorganisaties. Daarnaast is het een doelgroep die zorgt dat zo’n, toch wel beetje, ouderwets instituut als een woningcorporatie blijft vernieuwen. Dat maakt het leuk en dynamisch. Plus: de druk op de markt is hier zo groot, alles wat je doet om het te verbeteren is buitengewoon welkom.” Waarop ben je het meest trots na al die jaren als directeur? “Elk project heeft wat en bij elk gebouw

ken ik het verhaal erachter. Ik ben vooral trots op het ‘volbouwen’ van Utrecht Science Park. We hebben daar nu vier gebouwen staan en ik heb met de universiteit nog een vijfde afgesproken. Ook de oprichting van Jebber negen jaar geleden is iets om trots op te zijn. Jebber is voor starterswoningen en is een aparte dochteronderneming van de SSH. En het ontwikkelt zich goed, dat is mooi om te zien.” Hoe was het om de Speld van de Stad te ontvangen van de burgemeester? “Ik wist het echt niet van tevoren. Dat is raar, want je redt het als directeur alleen negentien jaar als je veel weet en opvangt wat er allemaal gebeurt. En dit wist ik dan weer niet. Ik heb me ook nooit zo in die onderscheidingen verdiept. Maar als je er dan zelf één krijgt, uit handen van de burge­meester, is het toch heel erg leuk.” Waar kom je tot rust in Utrecht? “Ik vind het prettig om langs de singels te wandelen. Dat is fantastisch. Midden in de stad en toch heb je geen last van de ­hectiek. Je wandelt in een fantastisch binnenstadspark, geweldig.” Wat is je grootste ergernis aan Utrecht? “Aan de Domstraat zit restaurant Simple. Daar kan je heel goed eten, maar over het algemeen vind ik de eetcultuur in Utrecht matig. Het komt misschien door de studenten: het publiek wordt hier door hen gedomineerd, maar je hebt ook mensen die iets meer uit kunnen geven. Ik vind het erg goede tijdsbesteding om af en toe lekker te gaan eten. Utrecht is de vierde stad van Nederland en heeft niet één

restaurant met een ster en er staat niet één restaurant in de Lekker Top 100. Nou ­ riteria, zijn dat niet per se maatgevende c maar het is wel opvallend.” Waar beleef je de leukste avond in Utrecht? “In Gastmaal Café bij het Griftpark. Daar is het heel aangenaam: lekkere hapjes, gewoon gezellig, aardige mensen, leuke bediening, goede wijn en het zit altijd vol. Ze hebben een caféruimte en in het pandje ernaast zit een wijnhandel. Die is niet van hen, maar ze hebben de muur opgebroken. Je kan er een fles wijn uitzoeken en dan kan je hem in het restaurant opdrinken. Daar heb ik regelmatig hele l­ euke avonden en neem ik ook vrienden mee naartoe.” Wie is jouw favoriete Utrechter? “Dat is sinds kort Ingmar Heytze. Hij heeft voor mijn afscheid speciaal een gedicht geschreven. Dat maakte indruk. En ik vind het ook een aardige vent. Een mooie aanwinst voor deze stad. Op dit moment is hij, misschien tijdelijk, mijn favoriet.” Waar ben je trots op als Utrechter? “Ik vind Utrecht een mooie mix tussen historie en moderniteit. Utrecht heeft een aantal hele mooie, historische plekken, maar ook de dynamiek van alle jonge mensen en het Science Park waar enorm veel dingen worden ontdekt. Ik vind het een mooi kenmerk van deze stad. Duizend jaar geschiedenis en volop in ontwikkeling.” Utrecht is… “… de stad waar ik nooit meer wegga.”

Advertentie

LEZINGEN

OPERA

MUSEA & EXPOSITIES

Wo 3 t/m wo 24 apr

Di 9 apr

Za 13 en zo 14 apr

Op zoek naar je roots ACADEMIEGEBOUW [WO, 20.00]

MUSEA & EXPOSITIES

Bon Voyage!

Baron en barones bij de Pyramide van Cheops Egypte, 1909

sg.uu.nl

Bon Voyage! The Golden Age of Travel is een expositie waarin Baron Etienne van Zuylen en Barones Hélène de Rothschild bezoekers een intieme glimp geven in hun reisverleden in een glorieus tijdperk waarin reizen alleen weggelegd was voor the happy few. In een tijd waarin de industriële revolutie en vooral de opkomst van stoomaandrijving het reizen een enorme impuls gaf, greep de ‘beau monde’ iedere kans aan om te reizen. The Golden Age of Travel laat zich in eerste instantie kenmerken door technologische innovaties. Denk hierbij aan de spoorwegen, de eerste auto’s en snelle ‘steamers’, waarmee men makkelijker buitenlandse bestemmingen kon bereiken. Naast die nieuwe snelheid in reizen, kenmerkt dit tijdperk zich ook door de ongekende luxe waarmee het gepaard ging. Dit was alleen voor de rijken weggelegd. Zo ook voor de baron en barones die reizen tot ware kunst verhieven. In een fotografische expositie, met een rijkdom aan reisnecessaires die vandaag de dag van onschatbare waarde zijn geworden, beleef je het voorbije tijdperk van reizen op zijn best.

Vanaf wo 3 apr

Bon Voyage! KASTEEL DE HAAR [MA T/M ZO]

kasteeldehaar.nl

A little night music Arend onder stoom Nederlandse Reisopera SPOORWEGMUSEUM [10.00]

Spoorwegmuseum.nl

STADSSCHOUWBURG [19.30]

ssbu.nl In vier lezingen van Studium Generale spreken verschillende wetenschappers over de menseigen zoektocht naar ‘wortels’, wat je daaruit kunt afleiden en welke waarde we daaraan toekennen. Op woensdag 3 april staat DNA centraal. Bedrijven als MyHeritage sporen voor een prikkie je ‘roots’ op. Maar wat weet je dan echt over jezelf? Populatiegeneticus prof. dr. Peter de Knijff vertelt.

De Nederlandse Reisopera brengt het stuk A little night music van Stephen Sondheim, naar een verhaal van Hugh Wheeler, in een nieuwe eigen enscenering met een bonte mix aan (vooral Nederlands) toptalent als acteurs Paul Groot en Guido Spek, musicalster Susan Rigvava-Dumas, operazangeres Laetitia Gerards en vele anderen. Opera of musical? Het werk van Sondheim is een genre op zich.

Van april t/m oktober wordt de eerste stoomlocomotief van Nederland, de Arend, onder stoom gebracht. In de wintermaanden is dit topstuk te zien in de vaste opstelling van het museum, maar vanaf april rijdt de Arend elke derde weekend van de maand naar buiten. In de begintijd van de spoorwegen reden treinen op ‘breedspoor’ In het Spoorwegmuseum ligt nog een klein stuk breedspoor waar de Arend ritjes over zal rijden.

FESTIVALS

Zo 14 apr

Culturele Zondagen: Go West DIVERSE LOCATIES

culturelezondagen.nl

Foto: Jelmer de Haas

Go West staat voor het ontdekken en ervaren. Samen met bewoners en buurtinitiatieven is een programma samengesteld dat laat zien waar West voor staat. Maak kennis met de bewoners, buurtinitatieven, creatieve makers, instellingen en bedrijven. Bezoek verborgen buurtjes en (cultuur-) historische locaties en leer hoe West zich verhoudt tot de rest van de stad Utrecht.

Mariagerfjord koor

Utrecht is een stad vol muziek. Je kunt onder andere naar deze concerten en optredens:

Di 2 apr

Bergen Philharmonic Orchestra & Alice Sara Ott TIVOLIVREDENBURG [20.15]

Do 4 apr

Pieces of Tomorrow: Matthäus-Passion TIVOLIVREDENBURG [21.00]

Vr 5 apr

Banner. & Matt Perriment Nederlandse en Engelse indiefolk talenten slaan handen ineen.

UITACTIE

Win 2 X 2 combikaarten voor EBK Try Out Weekend In het weekend van 20 en 21 april vindt in ZIMIHC theater Zuilen het EBK Try Out Weekend plaats. Tijdens dit weekend spelen de Belgische kampioen Brassband Willebroek en de Nederlandse kampioen Provinciale Brassband Groningen een laatste tryFoto: Akkelien Reitsma out voor ze afreizen naar het Europees Brassband Kampioenschap 2019 in Montreux (Zwitersland). Brassband Willebroek is een academisch orkest van 35 jonge enthousiaste muzikanten. Ook zijn er optredens van de Koninklijke Brassband Utrecht en Brassband Schoonhoven. We geven combikaarten weg.

TIVOLIVREDENBURG [20.30]

Za 6 apr

Nacht in Lissabon Fado van Maria de Fátima, verteller David Vos en hun muzikanten. PODIUM HOGE WOERD [20.00]

Ma 8 apr

Mariagerfjord & DeKoor Close Harmony ZIMIHC ZUILEN [20.00]

Wo 10 apr

Ruben Hein TIVOLIVREDEBURG [20.15]

Do 11 apr

Club40: Live jazz met Kika Sprangers DE UTRECHTER [21.00]

Kijk nu op uitagendautrecht.nl/acties

Meer tips? Neem het magazine UITagenda Utrecht o.a. bij

mee of kijk op


13

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Tekst: Isabella Hesselink

Transition Festival Waar: TivoliVredenburg Wanneer: 6 april Prijs: 55,52 euro

Tussen je oren Tekst & fotografie: Jiske Boots

Het Transition Festival is een podium voor zowel boegbeelden in de jazz als een nieuwe generatie artiesten. TivoliVredenburg en North Sea Jazz slaan de handen ineen en bieden een veelzijdig repertoire van moderne akoestische jazz, nietwesterse jazz en improvisatie. Doorkruis alle zalen in TivoliVredenburg en ontdek nieuwe jazzmusici. Dertig formaties en ruim honderd musici treden er op. Voor een echte jazzliefhebber niet te missen want Transition is door 3VOOR12 uitgeroepen tot een van de ‘vijftig belangrijkste festivals van Nederland.

Berliner Garten

Utrecht’s Finest Speciaalbier Festival

Waar: RAUM | Wanneer: 7 april | Prijs: Gratis Voor een dagje is Berlijn dichtbij huis want RAUM wordt omgetoverd in een heuse Berliner Garten. Speur naar streekproducenten, naar vintage en design op de flohmarkt ‘Le Bazarre’. Proef van halve liters Weizenbier in de Biergarten en plof er neer op de bierbanken. Jonge bezoekers kunnen hun creativiteit kwijt op de Bauspielplatz waar ze een hut kunnen bouwen.

Waar: Janskerkhof | Wanneer: 12 april tot 14 april Prijs: 7,50 euro

Streekbierfestival Waar: Meerdere locaties in Utrecht Wanneer: 4 april tot 7 april | Prijs: Gratis

WIE BEN JE? Daphne Janssen (23) Student Farmakunde

Vier volle dagen genieten van de lekkerste biertjes gebrouwen in Nederland. Hop langs een van de dertig deelnemende cafés in de binnenstad van Utrecht. In ieder café staat een Nederlandse brouwer centraal en kun je proeven van twee speciaalbieren. Stippel je route uit en stel zo je eigen biermenu samen.

WAT LUISTER JE? Lost without you Krezip “Ik liep lekker in het zonnetje, omdat ik mijn fiets nog op het Utrecht Science Park had staan. Eerst baalde ik dat ik dit stuk vanuit de stad moet lopen, maar dit weer vrolijkt me helemaal op. Tijdens mijn wandeling heb ik de lentelijst op Spotify aangezet. Hiervoor luisterde ik de winterlijst. Eigenlijk luister ik altijd muziek dat bij het seizoen past. Vaak doe ik dat op momenten dat ik onderweg ben.”

Swingen op livemuziek met een biertje van eigen Utrechtse bodem. Het kan weer tijdens Utrecht’s Finest Speciaalbier Festival. Brouwerijen uit de streek presenteren hun favoriete biertjes en er zijn optredens van Rock&Roll-bandjes tot Utrechtse DJ’s. Voor een hapje kun je terecht bij de foodcourt en op zondagmiddag is er een programma voor kinderen.

Culturele Zondag: GO WEST Waar: Meerdere locaties in Utrecht-West Wanneer: 14 april | Prijs: Gratis Culturele Zondag gaat op zoek naar de verhalen uit de wijk West. Waar liggen de wortels, wat geeft kleur aan de huidige identiteit en het karakter van de verschillende buurten? Op het programma onder meer gedichten, theater, tentoonstellingen, film, optredens, lezingen, excursies en nog veel meer om verborgen buurtjes en (cultuur-) historische locaties te leren kennen. Kenners en ooggetuigen vertellen over het werken en leven in de beginjaren van West, er zijn vele excursies en je kunt kennismaken met bewoners en ondernemers die werken aan hun dromen voor West.

KENNERS TIPPEN Twenty four seven,HKU Fine art in Education in Academiegalerie door Jolanda Schouten (beeldend kunstenaar, docent HKU)

WIE BEN JE? Sanne Ringers (20) Student Kunstgeschiedenis WAT LUISTER JE? This charming man The Smiths “Ik vind ‘The Smiths’ echt een goede band. Deze band maakt muziek met alternatieve teksten, waaraan ik me echt kan relateren. Ze schrijven vaak over misfits en zo zie ik mezelf ook wel een beetje. Ook vind ik hun teksten vaak grappig, want het leven wordt op de hak genomen. Je moet het leven niet al te serieus nemen, vind ik. Dus dat doe ik dan ook niet altijd.”

Mijn collega’s van de opleiding HKU Fine art in Education hebben een zeer aanstekelijke tentoonstelling gemaakt in ‘onze’ galerie: de Academiegalerie. De soms gehoorde kritiek dat het balanceren met kunstenaarschap enerzijds en docentschap anderzijds ten koste zou gaan van de kwaliteit als kunstenaar wordt hier stevig onderuit getrapt. Het werk van dertien alumni en docenten van de opleiding barst van de energie. Er is een grote diversiteit aan werk, zoals de video van Eliane Bots en een werk van Wafae Ahalouch el Keriasti dat je bijna de muur intrekt. Zo maakt de opleiding een statement dat je als kunstenaar een hele serie posities kan innemen; van maker en educator tot activist en schrijver. En natuurlijk is dat hard werken. Hoe hard precies, is onderwerp van de Meet Up op 5 april in de Academiegalerie. Dan wordt gesproken over wat het betekent om zowel maker als docent te zijn. Twenty four seven is wat mij betreft een titel met een dubbele lading. Het werk is nooit af (en dat is wel dé valkuil) en het vuur van een gedreven kunstenaar én docent is nooit uit.

Wat? Twenty four seven Waar? Academiegalerie, Minrebroederstraat 16 Wanneer? 16 maart t/m 6 april woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur Online: ag.hku.nl

Gloria Bell door Vincent Brons (filmdeskundige) Na het zien van het succesvolle origineel Gloria uit 2013 nam Oscarwinnares Julianne Moore hoogstpersoonlijk contact op met regisseur Sebastian Lelio om hem over te halen een remake te maken van zijn eigen film. Lelio stemde in en draaide bijna shot voor shot een identiek werk. Saai wordt het nooit, het verhaal over de vrijgezelle vijftiger Gloria Bell is nog steeds even pakkend als ontroerend. Moore, niet de minste als het gaat om het spelen van getroebleerde en verloren vrouwen, schittert met haar indrukwekkende hoofdrol als de gescheiden moeder die naar de buitenwereld toe pretendeert de regie over haar leven te hebben, maar diep van binnen worstelt met verdriet en eenzaamheid. De clubscènes waarin Gloria onder begeleiding van 80’s hits zichzelf op de dansvloer terugvindt, zorgen voor een subtiel komische noot in Lelio’s elegante en intieme drama.

Wat? Wanneer? Waar? Online:

Gloria Bell Vanaf 4 april in de bioscoop Louis Hartlooper Complex | Tolsteegbrug 1 www.hartlooper.nl


Advertentie LEIDSCHE RIJN CENTRUM HAPPY SHOPPING

Welkom in Leidsche Rijn Centrum

Evenementen HAPPY FASHION 6 APRIL VAN 12.00 TOT 16.00 UUR Op het Brusselplein (show met drones) en het Hof van Bern (show met modellen) komen catwalks plus een podium met een DJ. Naast de modeshows op de podia komt er een parade vanuit de modellen door het hele centrum en een Meet & Greet met niemand minder dan Nicolette Kluiver.

Nog niet in Leidsche Rijn Centrum geweest? Ga dan gauw eens langs. Want niet alleen het aanbod is eindeloos, ook de faciliteiten maken van jouw shopervaring een ware beleving. Winkelen van nu Leidsche Rijn Centrum past echt bij de wensen van het winkelen van nu. Makkelijk en snel parkeren onder de grond en de fietsenstalling is altijd dichtbij je favoriete winkel. Een slimme app die niet alleen zorgt dat je de eerste 2 uur gratis parkeert maar jou ook persoonlijk aanbiedingen geeft. Gratis wifi dus even iets erbij bestellen in de webshop, geen probleem en dan haal je het op bij de Bringme Boxen bij de entree van de Jumbo. De winkelstraten en gezellige pleinen hebben geen last van grote vrachtwagens, die gaan onder de grond. De winkels zijn ingericht volgens de nieuwste concepten om jouw aankoop zo makkelijk mogelijk te maken, je van alle service en gemak te voorzien, uit te proberen voor je ze aankoopt of je mee nemen in een beleving of koopavontuur. Uniek in Nederland. Zowel shoppen, boodschappen doen en relaxen In Leidsche Rijn Centrum kan je goed boodschappen doen. Je rijdt namelijk makkelijk het centrum in, inkopen maar! Bijvoorbeeld bij de bijzondere Jumbo Foodmarkt, waar je naast het normale supermarkt aanbod een uitgebreid assortiment hebt aan allerlei

versproducten en kant en klare versmaaltijden voor thuis. Zin om tijdens het winkelen wat te eten? Je kan deze maaltijden ook in het gezellige Jumbo restaurant nuttigen. De boodschappen voor thuis vul je natuurlijk aan met de foodspeciaalproducten van Gall & Gall, de Notenbar en de Vishandel Volendam. Leonidas kan binnenkort aan dit rijtje worden toegevoegd. Kruidvat, Etos en verschillende andere winkels bieden de overige dagelijks producten aan. Daarnaast kun je gezellig winkelen in het centrum bij landelijk bekende formules als H&M, Esprit, C&A, Hema, Mango, Open 32, Only, Jack & Jones en lokale toppers zoals Blenz, Lotus Fashion, House of Lena en nog veel meer. Bijzonder is dat het centrum ook veel horeca heeft. Zowel daghoreca met bekende formules als Bagels & Beans, Starbucks en Doppio als horeca waar je zowel kunt lunchen als dineren, waaronder the Barn, Alan & Pims (die horecavestiging van het jaar in Utrecht is geworden), Myabi Asion Cuisine, Vapiano, Wijnbar Most, Bar Iberico en verschillende andere kanjers. Kortom, het is zeker de moeite waard om een keer een kijkje te gaan nemen in Leidsche Rijn Centrum.

PAASMAANDAG 22 APRIL – 12.00 TOT 16.00 UUR Op Paasmaandag gaan we in LRC paaseieren uitdelen. Daarnaast worden er door het hele centrum paaseieren verstopt. Er liggen gekleurde eieren waar je mooie prijzen mee kan winnen. Vind je het gouden ei, dan win je de hoofdprijs. KONINGSDAG 27 APRIL – 7.00 TOT 18.00 UUR Onze Koningsdag staat in het teken van traditionele koningsspelen op de Parijsboulevard voor kinderen, een vrijmarkt door het hele centrum en een groot podium op het Brusselplein met DeeJay Solo, de band ‘Roept u Maar’ (bekend van hun optredens bij de Coronas, Anouk, Paul de Leeuw, Crazy Pianos, Van Velzen, Birgit, Metropole Orkest en nog véél meer), LRC’s Got Talent gepresenteerd door niemand minder dan Maureen van Haaren en DJ Silverius, bekend van ‘We All Love the 80s, 90s & 00s’ als afsluiter van de dag. Heb je interesse in de vrijmarkt, de koningsspelen als deelnemer (tot 12 jaar) of vrijwilliger (vanaf 13 jaar) of wil je je kunsten vertonen via LRC’s Got Talent, ga dan snel naar: www. leidscherijncentrum.nl en schrijf je in.

GOED OM TE WETEN! DOWNLOAD GRATIS DE LRC APP ONTVANG ACTIES SPECIAAL VOOR JOU, SPAAR PUNTEN VOOR LEUKE CADE AUTJES EN VIND GEMAKKELIJK ALLE INFO VAN LRC. EXTRA L ANG WINKELEN! MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG TOT 19.00 UUR EN ELKE ZONDAG GEOPEND. 3,5 UUR GRATIS PARKEREN DE EERSTE 2 UUR STANDAARD GRATIS PARKEREN IN DE PARKEERGARAGE. 1,5 UUR EXTRA GRATIS PARKEREN NA EEN BESTEDING VAN TENMINSTE € 10,- BIJ JUMBO.


15

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Tekst: Arjan den Boer / Beeld: Het Utrechts Archief, Centraal Museum

VERDWENEN MUSEA IN UTRECHT

Museum Kunstliefde aan de Oudegracht Tussen 1873 tot 1918 had Utrecht een particulier kunstmuseum met een deels gemeentelijke collectie. De daar getoonde schilderijen van Utrechtse meesters zouden later de basis vormen voor het Centraal Museum.

R

ond 1860 ontstond bij het Genootschap Kunstliefde — als kunstenaarsvereniging opgericht in 1807 — het idee voor een ­museum voor Utrechtse meesters uit de Gouden Eeuw. De eerste aankoop was de De aanbidding der drie koningen van Abraham Bloemaert. Met giften van leden groeide de collectie tot ruim 50 schilderijen en zo'n 60 tekeningen. In 1870 stelde Kunstliefde het gemeentebestuur voor om een

museum te openen waarin de collectie van het genootschap gecombineerd werd met de belangrijkste schilderijen uit het Stedelijk Museum van Oudheden in het Stadhuis. De gemeente stemde in, want het stedelijk museum van archivaris Samuel Muller richtte zich op stadsgeschiedenis en niet zozeer op kunst. De 56 gemeentelijke schilderijen waren van kunstenaars als Hendrik Bloemaert, Gerard van Honthorst en Jan van Scorel, waaronder langwerpige portretschilderingen van Jeruzalemvaarders. De gemeente stelde ruimte beschikbaar in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats, waar Kunstliefde al andere activiteiten hield. Het museum werd in februari 1873 officieel geopend en was elke maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag toegankelijk à 25 cent. Op zondagmiddagen was de toegang gratis. Grachtenpand In 1885 verscheen een catalogus, onderverdeeld in 'Nederlandsche Middeleeuwsche School', 'Oud-Hollandsche School' en 'Moderne Schilderijen'. De collectie bleef groeien door giften, aankopen en bruiklenen. De bezoekersaantallen vielen echter tegen: slechts enkele tientallen per maand. In 1905 beschreef het Utrechtsch Provinciaals en Stedelijk Dagblad de oorzaak: 'Een museum als dit wil niet gehuisvest zijn in een toevallig gevonden vergeten hoekje met weinig ruimte, jammerlijke belichting, en slechte bediening.' Museum Kunstliefde verhuisde in

1905 van de Mariaplaats naar de Oudegracht. Daar was het beter herkenbaar en ruimer behuisd; bovendien wilde de gemeente de K&W-zalen voor iets anders gebruiken. De patriciërswoning aan de Oudegracht 35 was een nalatenschap van Kunstliefde-erelid Margaretha Boellaard, met als doel een fonds te stichten ter ondersteuning van oudere kunstenaars. Kunstliefde moest dan ook huur betalen aan het Boellaardfonds. Het 17e-eeuw-

der houtgesneden binnenportaal met dubbele boog uit de 17e eeuw in tact gelaten. Bestuurslid P.T.A. Swillens blikte later terug op de bovenzaal: 'Het was inderdaad een zeer grote ruimte, waarvan de wanden van boven tot beneden propvol met kunstwerken hingen, zodat er nauwelijks nog een stukje muur te zien was… Op stijl, chronologische orde, overzichtelijkheid, rust enz. werd in die dagen niet gelet… Het geheel

In 1911 werden de 90 gemeentelijke schilderijen uit het museum weggehaald se grachtenpand werd door architect J.A. van Lunteren verbouwd tot museum, waarbij de eerste verdieping ingrijpend veranderde. Door de ramen dicht te metselen (!) en een daklicht te maken over de hele breedte ontstond een ruime, lichte museumzaal. In de grote bovenzaal hingen de schilderijen uit de stadscollectie, want alleen daar kon de brandveiligheid gegarandeerd worden die de gemeente eiste. Kunstliefdes eigen schilderijen hingen daarom in de drie kleine benedenzalen. In de vestibule was overigens een bijzon-

maakte de indruk van een schilderijen-pakhuis.' Uitverkoop Ook het nieuwe museum trok maar weinig bezoekers, terwijl Kunstliefde in geldproblemen raakte door de hoge huur aan het Boellaard-fonds. De gemeente Utrecht weigerde mee te betalen, ondanks het feit dat de stadscollectie de grote zaal in beslag nam. In 1911 werden de 90 gemeentelijke schilderijen dan ook uit het museum weggehaald. Naast het financiële conflict speelde mee dat de gemeente ondertus-

sen werkte aan een nieuw 'centraal' museum. In de bovenzaal werden nog tekenlessen en tijdelijke exposities gehouden; de eigen collectie bleef te zien op de begane grond. Het museum was op sterven na dood en Kunstliefde zat diep in de schulden. In 1918 werden daarom de 63 belangrijkste schilderijen voor 36.000 gulden aan de gemeente verkocht voor het nieuwe Centraal Museum. Een koopje, gezien de werken van Utrechtse meesters als Bloemaert, Moreelse, Saftleven, Savery en Wttewael. De resterende werken werden in 1920 geveild bij het Notarishuis Achter Sint Pieter. Ook na het 'afstoten' van de museumfunctie hield Kunstliefde geldproblemen. In 1929 dreigde opheffing, maar een bestuurswisseling bracht nieuw elan. Kunstliefde verhuisde naar het huidige pand Nobelstraat 12A en nam daarbij het 17e-eeuwse boogportaal mee van de Oudegracht. Het oude museumgebouw kwam later bij het klooster Meisjesstad van de zusters Augustinessen, en kreeg weer ramen op de eerste verdieping. De ingewikkelde financiële verhouding tussen Kunstliefde en het 'eigen' Boellaardfonds blijft opspelen. Recent dwong het fonds bij de rechter een grote 'marktconforme' huurverhoging af voor het pand aan de Nobelstraat, waardoor Kunstliefde opnieuw in financiële problemen dreigt te raken. Ondertussen floreert het Centraal Museum mede dankzij de collectie die het genootschap in de 19e eeuw heeft veiliggesteld.

Voorgevel en bovenzaal in 1906, en schilderijen van o.a. Jan van Scorel, Joost Droochsloot en Abraham Bloemaert.


Advertentie

16

Festivals & Evenementen in Utrecht

ONDER DE MENSEN

Maart

LITERATUUR

T/m 31 mrt

Boekenweek 2019 DIVERSE LOCATIES

THEATER

Za 20 apr

Criss Cross Festival

Tijdens 84ste editie van de Boekenweek wordt het boek gevierd en dit jaar staat het moederschap in de schijnwerpers. BOEKENWEEK.NL

Nieuw festival waarop je kennis maakt met de nieuwste muziek uit wereldsteden als Rio de Janeiro, Istanbul, São Paolo, Rotterdam en Utrecht. PODIUM HOGE WOERD

Tweetakt DIVERSE LOCATIES

KIDS

Zo 28 t/m di 30 apr

Multidisciplinair festival voor alle leeftijden met theater, muziek, kunst en meer. TWEETAKT.NL THEATER

Za 30 mrt

ZIMIHC THEATER ZUILEN

ZIMIHC.NL MUZIEK

Za 30 mrt

Derde editie van het theater- en dansfestival voor peuters en kleuters. THEATER KIKKER EN PODIUM HOGE WOERD THEATERKIKKER.NL & PODIUMHOGEWOERD.NL

DIVERSEN

Zo 5 mei

Bevrijdingsfestival Utrecht

Zintuigprikkelend festival met muziek, theater, spekers, interactieve kunst en meer.

PARK TRANSWIJK BEVRIJDINGSFESTIVALUTRECHT.NL

TIVOLIVREDENBURG

Do 9 t/m zo 12 mei

SENCITY.TODAY DIVERSEN

Koekoek 030 Maak iedere zaterdag en zondag op een unieke locatie kennis met talentvolle artiesten uit de Utrechtse muziek-, kunst- en designwereld. DIVERSE LOCATIES

Streekbierfestival STREEKBIERFESTIVAL.NL MUZIEK

Za 6 apr

Wijnfestival met livemuziek, kinderprogramma en ruim tachtig verschillende wijnen. JANSKERKHOF

FONTEYNFESTIVAL.NL THEATER

Tijdens dit nieuwe storytellingfestival gaan zes performers van verschillende culturele achtergronden terug naar de kern van het theater: een verhaal vertellen. THEATER KIKKER

Vier dagen lang genieten van méér dan vijftig Nederlands gebrouwen bieren, geschonken in 27 unieke cafés in de binnenstad van Utrecht. DIVERSE LOCATIES

Fonteyn Festival

Vertel! DIVERSEN

Do 4 t/m zo 7 apr

DIVERSEN

Vr 10 & za 11 mei

KOEKOEK030.COM

April

Transition Festival

THEATERKIKKER.NL DIVERSEN

Zo 12 mei

Romeinendag Het Castellum staat in het teken van de Romeinen en er is vanwege moederdag bijzondere aandacht voor de rol van de moeder in de Romeinse samenleving.

Derde editie van dit jazzfestival waar met een frisse blik gekeken wordt naar de huidige ontwikkelingen binnen de jazz.

MUSEUM HOGE WOERD

TIVOLIVREDENBURG FESTIVALS.TIVOLIVREDENBURG.NL

SPRING

DIVERSEN

Zo 7 apr

Berliner Garten RAUM

RAUMUTRECHT.NL

Vr 12 apr t/m za 13 jul

THEATER

Angstfabriek BERLIJNPLEIN

ANGSTFABRIEK.NL DIVERSEN

Vr 12 t/m zo 14 apr

Utrecht’s Finest Een craftbierfestival met muziek, lekker eten en het aanbod van ruim twintig brouwerijen uit de provincie Utrecht. JANSKERKHOF

DIVERSEN

Elfia 2019 Sprookjesachtig kostuumevenement met levendige optredens, shows en marktkramen. KASTEEL DE HAAR

SPRINGUTRECHT.NL DIVERSEN

Za 18 mei

Festival Europa In colleges, interviews, debatten, optredens en experimenten word je voorbereid op de Europese verkiezingen van 23 mei. FESTIVALEUROPA.NL DIVERSEN

Wo 22 mei

Dag van Natuur en Cultuur Jaarlijkse natuurdag in Leidsche Rijn vol met dieren, optredens en verschillende activiteiten. BREDE SCHOOL HET ZAND

CULTUUR19.NL MUZIEK

Za 25 mei

MOTHERS-FINEST.NL

Za 13 & zo 14 apr

DIVERSEN

Central Park Festival Popfestival in een romantische parksetting met optredens van o.a. Kaiser Chiefs, De Jeugd van Tegenwoordig en Racoon. GRASWEIDE STRIJKVIERTEL CENTRALPARKFESTIVAL.NL

ELFIA.COM

Juni

DIVERSEN

Zo 14 apr

Culturele Zondag: Go West

Vr 21 & za 22 jun

DIVERSEN

Kerkennacht Utrecht

Na Noordwaarts in 2018 gaat Culturele Zondagen nu naar Utrecht West. Bezoek verborgen buurtjes en maak kennis met bewoners, creatieve makers, instellingen en bedrijven.

Ontdek en bewonder de schoonheid van de Utrechtse kerken.

DIVERSE LOCATIES

Za 29 jun

CULTURELEZONDAGEN.NL

DIVERSE LOCATIES

KERKENNACHTUTRECHT.NL DIVERSEN

Open Tuinendag Utrecht Ontdek de verborgen tuinen van de Utrechtse binnenstad. DIVERSE LOCATIES

Meer tips?

‘Ik hoef me geen zorgen meer te maken’

Tien dagen lang dans, theater en beeldende kunst in verschillende theaters en de publieke ruimte in Utrecht.

TIVOLIVREDENBURG

Een theatrale pop-up experience die speelt met het idee van een plek waar al onze angsten worden gemaakt.

MUSEUMHOGEWOERD.NL

Do 16 t/m za 25 mei

DIVERSE LOCATIES

Gratis buitenfestival dat in het teken staat van de open en ongedwongen sfeer van de Duitse hoofdstad.

alle info onder voorbehoud - foto: Jelmer de Haas

Mei

Jaarlijkse viering van Bevrijdingsdag met muziek en verschillende activiteiten.

Sencity 2019

Za 30 & zo 31 mrt

Tekst en fotografie: Bo Steehouwer

Uk & Puk Festival

AT Zimihc 2019 Tijdens de zesde editie van het amateurtheaterfestival nemen theatergroepen uit de stad en regio het tegen elkaar op.

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 47: Tamara Verhoef.

PODIUMHOGEWOERD.NL

DIVERSEN

T/m zo 16 jun

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

OPENTUINENDAGUTRECHT.NL

/festivals

Tamara Verhoef (31) heeft een zoontje van bijna twee en werkt sinds kort via een uitzendbureau bij een zwembad in Utrecht. Vanaf januari maakt ze gebruik van het Huishoudboekje, net als twintig andere Utrechters. De gemeente zorgt voor het betalen van de belangrijkste vaste lasten uit Tamara’s inkomen. Het geld dat overblijft, krijgt ze op haar eigen rekening gestort. “Ik vind het heel fijn: het wordt voor me geregeld. Dat geeft rust.”

V

roeger zat Tamara bij Stadsgeldbeheer. “Zij beheerden mijn financiën toen ik nog schulden had. Daar ben ik nu al een hele tijd uit gelukkig, maar een jaar geleden merkte ik dat ik het lastig vond om overzicht te houden.” Ze had een gesprek met haar begeleider bij Stadsgeldbeheer en kwam uiteindelijk terecht bij het Huishoudboekje van de gemeente Utrecht. “Ik hoef me geen zorgen meer te maken over de huur op tijd betalen, de energie, de zorgverzekering en het water: dat betaalt de gemeente voor mij van mijn inkomen. Mijn inkomen wordt naar hen gestort en zij betalen daar de grote vaste rekeningen van. Het bedrag dat overblijft, krijg ik op mijn eigen rekening. Daar betaal ik mijn andere uitgaven van. De druk is er nu een beetje vanaf en dat vind ik fijn.” Iedere deelnemer krijgt een contactpersoon bij de gemeente. “Die kan je gewoon

bellen of mailen als er iets is. En dan wordt je meestal op dezelfde dag nog teruggebeld.” Tamara raadt het Huishoudboekje vooral aan als je, in haar woorden, ‘stress krijgt van je financiën’. “Het is voor iedereen, ook voor mensen met een hoog inkomen.” Samen met twintig andere Utrechters maakt Tamara gebruik van het Huishoudboekje, maar er is nog plek voor driehonderd deelnemers. “Ik dacht dat er wel een wachtlijst zou zijn, maar dat is niet zo”, vertelt ze verbaasd. In april heeft Tamara een eerste gesprek over hoe de eerste maanden zijn gegaan. “Dan nemen ze alles mee: een heel overzicht. Maar als je tussendoor een overzicht wil, kan dat ook gewoon.” Ze hoopt in de toekomst haar financiën wel weer zelf te kunnen regelen. “Ik blijf dit niet altijd doen, maar wel tot alles goed loopt. En ik weer wat meer rust heb om het zelf allemaal op te pakken.”

Heeft u een verhaal voor deze serie? Bijvoorbeeld over de hulp of ondersteuning die u heeft gekregen van een professional, kennis, vrijwilliger, familielid of buurtgenoot? Of heeft u zelf iemand verder geholpen of iets georganiseerd voor anderen? Dan past uw verhaal in deze serie. Mail uw verhaal in een paar zinnen naar onderdemensen@utrecht.nl en dan neemt de gemeente Utrecht of DUIC binnen twee weken contact met u op. Alvast bedankt!

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht


17

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

TOEKOMST

Sustainer Homes: ‘Ik ben trots op onze verandering in de stugge sector’ Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Gert van Vugt (30) medeoprichter en CEO van Sustainer Homes. Tekst: Jiske Boots

D

uurzaamheid is een veelbesproken onderwerp deze tijd. We zien dan ook steeds meer ondernemingen en projecten die zich hiermee bezighouden. Ook in Utrecht. Het volledig energieneutrale Rabo Groenhuis, dat op het Jaarbeursplein stond, is zo’n project. De drijfveer achter het project was Sustainer Homes - een onderneming die volledig circulaire, duurzame designwoningen realiseert. Gert van Vugt is samen met drie van zijn vrienden de bedenker van Sustainer Homes. Zij merkten dat er veel wordt gepraat over duurzaamheid en dat veel sectoren daar wat mee doen, alleen de bouw stond nog stil. Er werden nog steeds nieuwbouwprojecten opge-

leverd zonder dat over zonnepanelen of duurzamer materiaal was nagedacht. Met hun verschillende expertises op gebied van architectuur, milieutechnologie en sociologie, besloot dit groepje vrienden om hier een oplossing voor te bedenken. Disruptie “Een derde van de wereldwijde CO2-uitstoot komt van gebouwen. Het was daarom tijd voor een stukje disruptie”, aldus Van Vugt. “De beton- en staalindustrie zijn de grootste bijdragers aan CO2-uitstoot in de wereld. Wij geloven in hout en een circulaire manier van bouwen. Ook geloven we dat mensen inspraak willen in hoe zij ­ wonen. Daarom leveren wij maatwerk. We

bespreken alles met onze klanten, tot aan of ze een hond bezitten. We hebben hiervoor een bouwsysteem ontwikkeld en daarbij een architectenbureau opgezet.” De woningen van Sustainer Homes zijn op verschillende manieren duurzaam. Allereerst ­bestaan de grondstoffen die worden ­ gebruikt voor een Sustainer Home uit duurzame materialen. “Hout is de enige hernieuwbare grondstof die we hebben op dit moment. We gebruiken daarom gecertificeerd hout uit goed beheerde bossen in Finland als basis in de constructie.” Ook zijn de woningen die het bedrijf maakt volledig energieneutraal en zelfvoorzienend door gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. “We gebruiken hiervoor zelf ontwikkelde software. Daarmee kunnen we in precisie uit­ rekenen hoeveel zonnepanelen er bijvoorbeeld nodig zijn om de woning te bedienen. Of hoeveel strekkende meters slang nodig is voor de vloerverwarming.” Tot slot is de woning volledig modulair. De onderdelen van het skelet worden met robots gemaakt.

GEHEIMEN VAN DE STAD

“Dit worden een soort puzzelstukken die pasklaar in elkaar worden gezet zonder gebruik van lijm. Hierdoor is er geen afval en is het een compleet circulaire constructie.” Aanvankelijk begon Sustainer Homes voor particulieren, maar er zijn ook projecten uitgevoerd in opdracht van bedrijven en projectontwikkelaars. “Het Rabo Groenhuis was misschien wel het meest spannende project. Het stond onder grote tijdsdruk, omdat het klaar moest zijn voor de Bouwbeurs. We hebben toen erg hard moeten werken. Het huis is nu verplaatst naar Hilversum. Deze verhuizing was ook spannend, maar is uitermate goed gegaan. Alle onderdelen zagen er nog uit als nieuw. Dat bewijst dat de manier van kijken naar onroerend goed kan veranderen.” Trots “Waar ik het meest trots op ben? Dat is een lange lijst. Maar het meest trots ben ik op de verandering die wij in deze stugge sector hebben aangebracht. We hebben met het team dag en nacht keihard gewerkt. We zijn nu op een punt

gekomen dat bouwbedrijven echt onder de indruk zijn van ons goed doordachte plan. Daar ben ik ongelofelijk trots op.” “Ik vind eigenlijk dat het niet zou moeten kunnen dat een groepje jonge gemotiveerde mensen met zo’n minibudget een kentering van deze omvang voor elkaar krijgt. Zelfs de grote bouwbedrijven in Nederland wagen zich niet aan innovatie op deze schaal. Maar ons is het gelukt en dat is echt hulde.” Zelf woont Van Vugt nog niet in een Sustainer Home. “Ik zou dat wel heel graag willen. Het liefst zou ik in een Sustainer Home in het centrum van Utrecht wonen. Maar daar zijn de kavels niet goedkoop, dus dat zit er nog even niet in als ondernemer. Ik houd mijn ogen open naar mooie kansen.” Van Vugt: “In Utrecht worden een aantal hele mooie stappen gezet op gebied van duurzaamheid. Ik ben daarom erg trots om in deze gemeente te wonen. Ik zou het heel cool vinden wanneer Utrecht een soort koploperspositie inneemt in het laten zien dat duurzame architectuur de norm wordt.”

Rondleiders van Gilde Utrecht vertellen over verborgen en onbekende plekken in de stad. GildeUtrecht.nl

Lepelenburg: van aarden bolwerk tot stadspark De verdedigingswerken van de vroeg middeleeuwse stad Utrecht bestonden uit een stadsbuitengracht (of singel) en een stadsmuur met op regelmatige afstand waltorens. Voor de toegang tot de stad zorgden vier stadspoorten: de Catharijnepoort in het westen, de Weerdpoort in het noorden, de Wittevrouwenpoort in het oosten en de Tolsteegpoort in het zuiden. Tekst: Gilde Utrecht / Fotografie: Renee Gravemaker

I

n de zestiende eeuw werd de stadsverdediging uitgebreid met vier stenen bastions en vijf aarden bolwerken. Een van die aarden bolwerken was Lepelenburg. Het waren grote aarden eilandjes in de stadsbuitengracht die door een bruggetje met de stad verbonden waren. Het bolwerk ontleende zijn naam aan de huizen Groot en Klein Lepelenburg die hier tot in de negentiende eeuw stonden. Met de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hadden de verdedigingswerken hun militaire betekenis verloren. Bovendien wilde de stad uitbreiden buiten de singels. Burgemeester Van Asch van Wijck gaf de Haarlemse tuinarchitect J.D. Zocher Jr opdracht een singelplantsoen aan te leggen rond de stad. De stadsmuur en de poorten werden gesloopt en de bastions gedeeltelijk afgegraven, behalve Sonnenborgh - de Sterrenwacht. Het watertje tussen het bolwerk Lepelenburg en de stad werd gedempt en zo werd het bolwerk onderdeel van het singelplantsoen of Zocherpark. De

bestaande bebouwing, die bestond uit elf huizen, werd afgebroken voor de aanleg van het park. Leeuwenbergh Een gebouw dat de vele veranderingen rond het Lepelenburg heeft doorstaan is Leeuwenbergh. Oorspronkelijk gebouwd in 1567 als gasthuis voor pestlijders. Het geld was bij testament nagelaten de rijke Agnes van Leeuwenbergh. Zij was weduwe, had geen nakomelingen en wilde iets doen voor zieke en arme mensen. De vier leeuwtjes op de hoeken van de daken houden het wapenschild van de familie Leeuwenbergh vast. Het gebouw heeft tot het einde van de achttiende eeuw dienst gedaan als gasthuis maar werd in 1793 door het stadsbestuur gevorderd als kazerne.  Aan de noordgevel in de Schalkwijkstraat vinden we de geschiedenis van de Leeuwenbergh terug in een aantal gevelstenen. In 1845 werd de Leeuwenbergh verbouwd tot laboratorium voor Prof. G.J. Mulder. Als arts en scheikundige was hij actief betrokken bij

de strijd tegen cholera en bouwde daarin een grote reputatie op. In dit laboratorium heeft hij zijn belangrijkste werk gedaan. Dit alles wordt gememoreerd in de middelste gevelsteen. In 1930 huurde de Vrijzinnige Hervormden en de Nederlandse Protestantenbond het gebouw en werd Leeuwenbergh de kerk van de Leeuwenberghgemeente. Dit heeft tot 2004 geduurd. Het kerkbezoek nam echter af en het werd door de kerkelijke gemeenschap steeds moeilijker de lasten van het onder-

houd op te brengen. Zij was sinds 1990 eigenaar van het pand. In 2004 bleek dat de kerkgemeente het gebouw niet meer kon behouden. Het gebouw werd toen eigendom van Stichting Vrienden van Leeuwenbergh die het liet restaureren waarna het een locatie werd voor concerten en lezingen. Het heeft ook dienst gedaan als vervangende zaal tijdens de verbouwing van Muziekcentrum Vredenburg. Het Rijksmonument is begin 2019 weer verkocht aan Stadsherstel Utrecht, die het gaat

verhuren aan de Israëlische muzikant Gavriel Lipkind. Er speelt alleen nog een discussie over het orgel. Deze is verwijderd voordat het pand verkocht werd. De gemeente Utrecht en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed menen dat het orgel niet zomaar verwijderd mocht worden. Hier zijn de laatste woorden waarschijnlijk nog niet over geschreven. Bron: Leeuwenbergh. Uitgave SPOU, Stichting Publicaties Oud-Utrecht, 2007


18

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DUIC PUZZEL

ZOEKPLAAT Zoek de zeven verschillen.

Fotografie: Robert Oosterbroek

D

E

H

E

U

S

C

H

B

U

T

H

WOORDZOEKER

B

L

W

R

B

A

A

R

S

E

T

O

Vind de Utrechtse schilders in de letterbrij; horizontaal, verticaal of diagonaal. Ook achterstevoren! De overgebleven letters vormen het antwoord.

I

E

C

I

R

H

U

S

O

O

T

N

J

M

B

L

L

G

S

C

B

M

E

T

L

M

I

L

G

L

E

O

C

S

A

H

E

E

N

H

O

R

A

R

R

A

V

O

R

B

E

H

O

E

V

E

N

A

A

R

T

N

R

A

G

G

M

L

R

I

S

S

T

E

U

N

G

M

I

A

N

T

G

T

E

N

B

P

O

O

T

S

E

N

S

A

A

R

A

D

E

S

L

E

E

R

O

M

R

O

B

M

E

L

E

A

W

E

T

W

WOORDENLIJST: Baars Baburen Bemmel Bijlert Bloemaert Both

Brugghen Carlier Dommersen Heusch Hoevenaar Honthorst

Mor Moreelse Scorel Stoop Willaerts Wtewael

OPLOSSING:

Doe mee aan de FCU Pool en win mooie prijzen! Het idee van de FCU Pool is simpel: voorspel de juiste uitslag van competitie­wedstrijden van FC Utrecht, beantwoord de bonusvragen en verdien punten.

WEEKWINNAARS FCU POOL NAC Breda – FC Utrecht: 0-4 Nike Premier Team voetbal: Vincent Stringa Winnaar Periode 3 Een door FC Utrecht aangeboden, en door spelers van de club gesigneerde, wedstrijdbal: Kimberley Schijven Voorspel ook GRATIS de uitslag van wedstrijden van FC Utrecht op www.fcupool.nl en win mooie (week)prijzen. Je kunt op ieder moment tijdens het seizoen instappen.

Stand na 26 duels: 1. meester Jasper 2. DJanssens 3. mundoork

fcupool

62 57 56


19

NR. 78 | MAART 2019 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

‘In de jaren vijftig stond er geen maat op het Utrechtse worstelen’

Mark Verweij (in het blauw) in actie namens De Halter

Utrecht, worstelstad? Teruglopende ledenaantallen, steeds kleiner wordende subsidiepotjes en een gebrek aan concurrentie binnen de landsgrenzen. De Nederlandse worstelsport verkeert in zwaar weer. Maar de Utrechtse worstelvereniging De Halter laat zich niet op de rug leggen. “Utrecht blijft de worstelstad bij uitstek!”

Joop le Blanc met een achterwaartse ­heupzwaai in de jaren zestig

Tekst: Job van Gasselt / Fotografie: De Halter

I

n sportzaal De Oude Veiling aan het Heycopplein in de Utrechtse Dichterswijk wordt elke dinsdagavond hard getraind. Kinderen, jongeren en volwassenen van verschillende leeftijden oefenen in tweetallen verschillende worstelgrepen op de karakteristieke cirkelmatten, onder toeziend oog van de trainers van De Halter. De Utrechtse vereniging, opgericht in 1921, is nu al bijna honderd jaar een begrip in de Domstad. En ook z ­ eker daarbuiten. Sinds jaar en dag is de worstelsport onlosmakelijk verbonden met Utrecht, en daarmee met De Halter. Een onuitputtelijke kweekvijver van worsteltalent. Utrechtse volkssport Trainer en bestuurslid jeugdzaken Robbie van Straten (41) begon in 1986 op 8-jarige leeftijd met worstelen bij De Halter. Robbie komt naar eigen zeggen uit ‘een echte Utrechts worstelgeslacht’: de familie Cirkel. “Ik heb 24 neefjes ­ en nichtjes, die hebben bijna allemaal geworsteld”, vertelt hij. “En dat was vroeger geen uitzondering in Utrecht. Als er één iemand uit het gezin ging worstelen, volgde de rest vanzelf. Met worstelen bepaalde je wie er de sterkste was.” Worstelen was in het overgrote deel van de vorige eeuw dé volkssport van Utrecht, en de plaatselij-

ke verenigingen maakten de dienst uit binnen de landsgrenzen. De Halter en het eveneens in Utrecht gevestigde Olympia stonden b ­ ovenaan de Nederlandse worstel­ piramide. “Vooral in de jaren vijftig en zestig, toen worstelaars als Loek Alflen, Leo Piek, Ab Rosbach en zelfs Anton Geesink actief waren”, ver­ haalt Robbie. “Toen stond er geen maat op het Utrechtse worstelen.” Andere tijd Joop le Blanc (80) is erelid van De Halter en herinnert zich de gloriejaren van het Utrechtse worstelen nog goed. “De Halter was altijd echt een familieclub, maar alle worstelaars waren bloedfanatiek en de vereniging was ijzersterk. Het ­ gebeurde in die tijd regel­ matig dat De Halter in zes van de acht verschillende gewichtsklassen Nederlands kampioen werd. In het buitenland vroegen ze ons zelfs om met de tweede garnituur naar toernooien te komen, anders viel er voor hen niets te winnen. Maar dat was een andere tijd, toen had je nog vijftig worstelverenigingen in Nederland.” Van die vijftig worstelverenigingen zijn er nu nog maar een handjevol over. De sport krimpt, weet ook Halter-voorzitter Erwin Goris. “Het aantal beoefenaars van de worstelsport wordt steeds minder”,

COLUMN Een zaterdag zonder voetbal bestaat voor veel jongetjes en meisjes niet. En daarmee ook niet voor hun ouders. Vincent Alkemade schrijft voor DUIC over zijn zoon die bij FC Utrecht mag voetballen. Hoe gaat het hem en zijn vader af?

O

legt hij uit. “Doordat andere krachten vechtsporten aan populariteit winnen en veel bestuurders binnen de worstelsport niet goed zijn omgesprongen met veranderingen ­binnen het worstelen lopen de ledenaantallen al enige tijd terug. Veel Nederlandse worstelverenigingen zijn daardoor verdwenen.”

‘Als er één iemand uit het gezin ging worstelen, volgde de rest vanzelf’ Gebrek aan concurrentie Als gevolg van het verdwijnen van de worstelverenigingen is de Nederlandse worstelcompetitie­minder spannend geworden. “Vroeger was er een reguliere wedstrijdcompetitie, waarin alle verenigingen in directe wedstrijden tegen elkaar streden”, licht Edwin Goris de ge-

volgen toe. “Omdat er niet meer genoeg verenigingen zijn in Nederland, worden er nu enkel losse toernooien geworsteld. Het organiseren van zo’n toernooi is echter redelijk prijzig, en de subsidies worden steeds kleiner. Binnen Nederland is daardoor echt een gebrek aan serieuze competitie en daarmee concurrentie.” Om talentvolle worstelaars toch wekelijks op niveau te laten presteren heeft De Halter er een aantal jaren geleden voor gekozen om zich aan te sluiten bij de worstelbond van Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Tijdens het worstelseizoen rijden elk weekend busjes naar het buurland en aldaar worstelt de Utrechtse jeugd tegen Duitse leeftijdsgenoten. Erwin: ­“Eigenlijk uit pure noodzaak, maar zowel de Duitsers als wij zijn enorm blij met die ontwikkeling.” Een aantal Utrechtse worstelaars heeft in de Duitse competitie zelfs zoveel indruk gemaakt dat ze een ‘transfer’ hebben verdiend. Zo ook Mark Verweij (20), die sinds 2006 bij De Halter worstelde. In 2016 werd hij door KSV Hohenlimburg uit Hagen in Duitsland gevraagd om voor die club uit te komen. “Het worstelen is daar stukken groter en professioneler dan hier”, vertelt Mark over zijn keuze. “Dat past meer bij mijn

ambitie en daar word ik ook daad­ werkelijk beter van.” Uit het slop Door steeds op zoek te gaan naar het hoogst mogelijke niveau houdt De Halter het worstelen in Utrecht, en daarmee in Nederland, in leven. Om de sport echt uit het slop te trekken is er echter meer nodig. Volgens Joop le Blanc zou een prestatie als die van Anton Geesink op de olympische spelen van 1964 in Tokyo voor de ommekeer kunnen zorgen. “Geesink pakte goud met het judo, dankzij een worstelgreep trouwens, en prompt ging iedereen sporten”, vertelt hij. Daar is Erwin Goris het mee eens: “Je ziet precies hetzelfde bij het kickboksen door Rico Verhoeven en bij de Formule 1 door Max Verstappen. Wat dat betreft zou het voor de Nederlandse worstelsport gunstig zijn als er een Nederland­ restatie se worstelaar een grote p neerzet.” De eerstvolgende kans daartoe dient zich aan bij het jaarlijkse paastoernooi van De Halter op 20 en 21 april aanstaande. Volgens Robbie een mooie gelegenheid om het Utrechtse worstelen nóg een keer op de kaart te zetten. “Want: wat er ook gebeurt, Utrecht blijft nog steeds de worstelstad bij u ­ itstek!”

Knalrode voetbalschoenen De laatste weken maakte mijn zoon al wat terloopse opmerkingen over pijnlijke tenen. Deze voetbalschoenen heeft hij pas een half jaar, dacht ik nog. Voor de zekerheid is mijn vrouw op zaterdag toch maar met hem de sportwinkel in gedoken. Dat was achteraf net op tijd. Sterker nog, we waren eigenlijk al een beetje aan de late kant met de aanschaf. In het afgelopen half jaar waren de voeten van mijn zoon maar liefst een hele maat gegroeid. Hoogste tijd voor actie dus.

pgetogen kwam mijn zoon de woonkamer in. Een oranje schoenendoos rustte achteloos in z’n handen. Verwachtingsvol keek hij mij aan toen ik de klep van de doos opende. Ik moest even slikken. “Dat zijn best bijzondere voetbalschoenen en, uhm, ook nog zo opvallend rood,” deed ik mijn best. “Daar zul je vast woensdag heerlijk op kunnen voetballen tegen Ajax.” Dat klonk al aanzienlijk beter. Mijn zoon knikte instemmend en zijn blik verried dat hij eigenlijk al wegdroomde op de knalrode voetbalschoenen. Deze woensdagavond stonden we met aardig wat mensen rond het veld. Een wedstrijd tegen de Amsterdammers trekt altijd extra volk. Vooral de familieleden waren ruimschoots verte-

genwoordigd. Ook lieten net wat meer officials van de club hun gezicht zien. Met z’n allen keken we naar de twee teams midden op het veld. In twee halve kringen stonden zij schouder aan schouder rond de middenstip opgesteld. Klaar voor een ­minuut stilte. Dit was de eerste wedstrijd na de aanslag van maandag. De meeste jongens en begeleiders keken ingetogen naar de grond. Je kon een speld horen vallen. Indrukwekkend. Een opgelucht applaus volgde aan het eind van de minuut stilte en de wedstrijd kon starten. FC Utrecht redde het deze keer niet. Gelukkig klaagde mijn zoon na afloop niet meer over pijnlijke tenen. Uitgerekend vanavond op z’n nieuwe voetbalschoenen had hij alleen met z’n hoofd gescoord.


Advertenties

Steengoed grillen

Gelegen in het centrum van Utrecht aan de beroemde Oudegracht bevindt zich Den Draeck in de prachtige werfkelders met oud Utrechts tintje. Een moderne maar romantische setting waar je kunt genieten van een heerlijk avondje tafelen. Daarnaast kun je op zomerse dagen ook uitgebreid lunchen aan de gracht!

aan de Oudegracht

Den Draeck is uitermate geschikt voor groepen vanwege de aparte ruimtes voor borrels, feesten of besloten diners.

den-draeck.nl

FABRIEKSLEEGVERKOOP BIJ BEBOPARKET

WORKSHOP GRATIS LAMINAAT LEGGEN GRATIS CURSUS LAMINAAT LEGGEN

ONDER HET GENOT VAN EEN HAPJE EN DRANKJE KUNT U BIJ ONS LEREN HOE U UW EIGEN LAMINAATVLOER LEGT. ELKE DONDERDAG GEEFT ÉÉN VAN ONZE ERVAREN LEGGERS LES IN HET VAKKUNDIG LEGGEN VAN EEN LAMINAATVLOER VOOR DE DOE-HET-ZELVER. OP DEZE MANIER LEERT U IN ENKELE EENVOUDIGE STAPPEN HET LAMINAAT TE LEGGEN DAT SPECIAAL VOOR DE DOE-HET-ZELVER IS GEMAAKT.

GEEF U OP DOOR TE MAILEN NAAR:

LAMINAATLEGGEN@BEBOPARKET.NL

WWW.BEBOPARKET.NL BOVENLANDWEG 10 VRIEZENVEEN / 0546-750238 MA: 8.00-17.00 DI: 8.00-17.00 WO: 8.00-21.00 DO: 8.00-17.00 VR: 8.00-17.00 ZA: 7.30-12.30 UUR

DE AANBIEDINGEN ZIJN I.C.M. ONDERVLOER EN PLINTEN EN DE PRIJZEN ZIJN EXCL. BTW

Profile for DUIC

DUIC krant NR. 078 maart 2019  

DUIC krant NR. 078 maart 2019

DUIC krant NR. 078 maart 2019  

DUIC krant NR. 078 maart 2019

Profile for duic
Advertisement