Page 1

De krant die verder kijkt in de stad

JUNI 2017 | 3E JAARGANG NR. 36 | KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP

DUIC.NL

Allemaal Utrechters:

Laurel Cunningham uit de VS pagina 11

Neem

GRAT

I mee! S

Sandra kwam berooid aan in Utrecht

‘Straatnieuws was mijn redding’ pagina 16

Foto: Robert Oosterbroek

Al 25 jaar Café Flater aan de Oudegracht pagina 14

De herinnering van de predikant van de Domkerk pagina 17

Advertenties

KRINGLOOPWINKEL DE WAARDE HELLING 5 IN UTRECHT Het leukste tweedehands warenhuis van Utrecht! dewaarde.org | info@dewaarde.org

BEDRIJFSSPORT UTRECHT ATLETIEKDAG 3 OF 5 KM LOOP EN 4 ATLETIEK CLINICS

30 JUNI DEELNAME IS GRATIS SCHRIJF JE IN OP BEDRIJFSSPORTUTRECHT.NL


Heeft u door een beperking hulp en ondersteuning nodig bij: › › › › ›

Administratie Huishouden Dagstructuur Zinvolle daginvulling Of vervoer?

Dan komt u misschien in aanmerking voor bijvoorbeeld hulp van een buurtteam, dagbesteding of een PGB voor begeleiding thuis. Deze ondersteuning valt vaak onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u terecht bij uw buurtteam. Een Klantondersteuner kan u daarbij ondersteunen. Klantondersteuning is niet verbonden aan het buurtteam en is kosteloos.

Een Klantondersteuner helpt u in de aanvraag door: › Informatie en advies over de aanvraagprocedure › Te helpen de ondersteuningsvraag onder woorden te brengen › Mee te gaan naar gesprekken › Ondersteuning als u al contact heeft gehad met het buurtteam en niet tevreden bent over de uitkomst of gang van zaken.

Klantondersteuner van U Centraal Bel of mail ons voor een gesprek: Drift 11 in Utrecht 030 - 236 17 60 klantondersteuner@u-centraal.nl www.ugids.nl/klantondersteuner

Vrienden van Hubrecht brengen wetenschap dichtbij De derde editie van de SingelSwim in Utrecht is op zondag 18 juni in Park Lepelenburg. Bij de zwemwedstrijd wordt geld opgehaald voor het goede doel: onderzoek naar de spierziekte FSHD. Directeur van de Stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut, Paul Bouter probeert het instituut bekender te maken. “We mogen ongelooflijk trots zijn op het Hubrecht.”

P

aul Bouter is internist aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en daarnaast al tien jaar directeur van de Stichting Vrienden. Hij doet dat met veel plezier: “Ik heb met Hans Clevers gestudeerd in Utrecht en ik werd door hem uitgenodigd om eens te komen kijken. Het voelde direct zo goed om daar te zijn. Er werken topmensen die vriendschap nodig hebben.” Bouter is zelf als internist veel bezig met mensen die aan suikerziekte lijden. “Er is geen genezing voor mensen met type 1 diabetes. Het mooie aan het Hubrecht Instituut is dat ze zich daar niet bij neerleggen. Daar proberen ze uit te zoeken hoe de ziekte ontstaat en wat ze er aan kunnen doen. Dat heeft mijn hart echt geraakt.” Ook als Bouter door patiënten wordt gevraagd wanneer er een oplossing zal zijn voor een ongeneeslijke ziekte troost hij zich met de gedachte dat daar in het instituut hard aan wordt gewerkt. Als directeur van de Stichting is Bouter vooral bezig met het vergroten van de naamsbekendheid. “Mensen moeten weten wat hier gebeurt. Daarnaast is de belangrijkste taak fondsen werven voor onderzoek. Wij proberen geld in te zamelen en stellen dat volle-

dig ter beschikking aan de verschillende onderzoeksgroepen.” Positieve reacties Eerder organiseerde de stichting een concert met het orkest van Holland Baroque en trompettist Eric Vloeimans. Micha Hamel gaf uitleg over de relatie wetenschap en muziek. “Zo proberen we de wetenschap op een toegankelijk manier meer in beeld te brengen”, zegt Bouter. “Ook zijn er laatst twee vrachtwagens van transportbedrijf Kivits Drunen volledig bedrukt met het voltallige onderzoeksteam van het Hubrecht Instituut.” Hij vertelt dat er vaak positieve reacties komen van mensen die horen welk onderzoek er in Utrecht wordt gedaan. “Afgelopen week had ik een bijzondere ontmoeting met een gepensioneerde man die zijn vrouw was verloren. Ik vertelde hem over de vrachtwagens met daarop een af beelding van het onderzoeksteam. Hij vertelde altijd al wat terug te willen doen en rijdt nu rond met die vrachtwagen. Zo zie je dat mensen er echt hart voor krijgen.” Donateurs van het Hubrecht worden op de hoogte gehouden van het onderzoek dat ze steunen. “Je weet dus wat er

met je geld gebeurt en wat er is bereikt. Er zijn donateurs die voor een specifiek onderzoek doneren. Vaak hebben ze ervaring met die bewuste ziekte.” Ambassadeurs De ambassadeurs zijn divers, vertelt Bouter. “Mensen als Wim Kok, Alexander Pechtold en Ronald Plasterk zijn verbonden geweest aan de stichting Vrienden. Maar ook de oud-CEO van AkzoNobel, Arnoud Verdoorn, steunt ons. Die noemen wij de seniorambassadeurs. Daarnaast hebben we ook de ‘jonge ambassadeurs’ tussen de dertig en veertig jaar. Die hebben de afgelopen periode bijvoorbeeld de alternatieve Elfstedentocht geschaatst om geld op te halen, of de Mont Ventoux beklommen. Zij zijn net zo enthousiast en heel belangrijk voor de stichting.” Bouter zou willen dat de Provincie Utrecht beter besefte hoe trots ze moeten zijn op hun stamcelinstituut, een van de beste ter wereld. “Ook in de ranking van impactfactor scoort het Hubrecht ’t hoogst van Europa.” Trots besluit hij: “Onze onderzoekers zijn echte toponderzoekers en enorm toegewijd.””

Zwem zelf ook mee met de derde editie van de SingelSwim Utrecht op zondag 18 juni 2017 bij Park Lepelenburg. Ben je gezond, 16 jaar of ouder en niet zwanger, ga dan deze uitdaging aan. Zwem 1,2 of 2 kilometer door de historische Utrechtse Singel. Ben je tussen de 10 en 15 jaar, gezond en in het bezit van een A- en B-diploma? Zwem dan mee met de tweede editie van de KidsSwim Utrecht op zondag 18 juni. Kijk voor meer informatie op singelswimutrecht.nl en doe mee!


3

JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INHOUD

Beste dierenartsen,

Nieuws

I

4 DUIC in beeld Verrassingsconcert Kensington

6 Interview Bart Rutten De nieuwe directeur van het Centraal Museum

Michaël Kroonbergs Hoofdredacteur michael@duic.nl

UIT met DUIC

n onze rubriek Het baasje van komen bewoners rond het Zocherpark aan het woord. Het zijn vaak verhalen over relatief geslaagde levens: universitair geschoold, tweede huisje in het buitenland, interessante carrières. Dat is deze keer niet het geval. Sandra met haar pitbull verkoopt het Straatnieuws bij de Albert Heijn in de Nachtegaalstraat. Ik kwam haar vaak tegen bij het boodschappen doen. Een goedlachse vrouw van wie je graag een krantje koopt. Haar leven is een aaneenschakeling van verkeerde keuzes, pech en tragische gebeurtenissen. In een zo goed als uitzichtloze situatie kwam ze door de verkoop van Straatnieuws aan wat centen

en dankzij datzelfde Straatnieuws kreeg ze een dak boven haar hoofd. Koop die krant! Gaat het nu goed met haar? Volgens objectieve normen zeker niet. Sandra zit in de schuldsanering en moet rondkomen van vijftig euro per week. Toch blijft ze jaloersmakend vrolijk in het leven staan. Op dit moment heeft ze maar één wens; zou er een dierenarts zijn die haar 12-jarige hond Radja Hindoestani eens wil nakijken? Want daar heeft zij uiteraard geen geld voor. Ik ga ervan uit dat die dierenarts wel te vinden is. Contactgegevens geven we graag door (redactie@duic.nl). Ach, en als je toch geld uitgeeft bij AH, een eurootje extra wordt door Sandra gewaardeerd.

11 Utrecht volgens Muziekkenner David Achter de Molen

12 Uittips EXF, Lazy Sunday Afternoon en meer

12 Klassieker

GEMIST

NIEUWS

Café Flater

Stad/Leven 16 Het baasje van Radja Hindoestani Straatnieuwsverkoper Sandra

DUIC.nl voorziet dagelijks duizenden Utrechters van het nieuws uit de stad. Dit zijn de hoogtepunten van 25 mei tot 9 juni.

Een officier van justitie is pagina’s met gevoelige informatie uit een strafdossier op straat verloren. De verslagen van afgeluisterde gesprekken en observaties gaan over een drugszaak waar vier leden uit één gezin bij betrokken zijn. De aantekeningen had de officier van justitie gemaakt voor een zitting van de Raadkamer.

• Op het Vredenburgplein hebben duizenden mensen het verrassingsconcert van de Utrechtse band Kensington bijgewoond. Het concert duurde een half uur en was ontzettend drukbezocht. • Er zijn negen luxueuze appartementen gerealiseerd in de oude Wolff Camera bioscoop aan de Oudegracht. Ze zijn bedoeld voor zakelijke bezoekers die tijdelijk in Utrecht verblijven. • Volgend jaar komt er een kunstwerk op het Vredenburgplein. 2 juni zijn vijf ontwerpen bekendgemaakt. Je kunt vanaf nu stemmen op een van de ontwerpen.

17 Herinnering van Netty de Jong-Dorland, predikant van de Domkerk

Rabobank en TivoliVredenburg boden een podium aan muzikanten door de stad.

21 Affiches

Het was druk op de eerste editie van het straatmuziekfestival Klein Nieuw Orleans, met ruim vijfduizend bezoekers.

Demka Staal

22 Werkplek van

OPMERKELIJK

Sluiswachter Mustafa Daraz

• De actiegroep ‘Utrecht voor Iedereen’ roept op om op 19 juni te demonstreren tegen de komst van kamerlid Thierry Baudet. Hij wil zijn kiezers komen bedanken. • Utrechter Yuri van de Groenekan heeft 28 mei de lekkerste gehaktbal gemaakt tijdens de ‘Hollandse Pot Gehaktballenwedstrijd’ in Nieuwegein. Hij won met zijn bijzondere recept. • In Vleuten is een vrouw aangevallen met een tondeuse. Twee jongemannen vielen haar woning binnen en probeerden haar haren af te scheren. • FC Utrecht speelt de eerste thuiswedstrijd van het Europese avontuur in Waalwijk, omdat stadion Galgenwaard niet beschikbaar is in verband met het EK Vrouwenvoetbal.

DUIC in Zaken 23 Ondernemer centraal Miriam Lensen van HIP

Colofon

KIJK VOOR HET LAATSTE UTRECHTSE NIEUWS OP DUIC.NL

REDACTIE Michaël Kroonbergs (hoofdredacteur), Fenna Riethof (eindredacteur), Annabel van Heesbeen, Jesse Holweg, Merel Blom en Robert Oosterbroek BEELDREDACTIE Robert Oosterbroek en Marlot van den Berg CONTACT REDACTIE redactie@duic.nl

Restaurant Sparkling aan de Voorstraat doet dit jaar, na jaren geweigerd te hebben, toch mee aan de restaurantactie van de Albert Heijn. “De actie valt dit jaar in de zomer, daarom hebben we besloten om nu wél mee te doen”, legt eigenaar Rick van der Ploeg aan DUIC uit.

AAN DIT NUMMER WERKTEN MEE Jeroen van Nijnatten, Yontie Helders, Romy de Weert, Tim de Hullu, Marcel Gieling en Arjan den Boer ART DIRECTION EN VORMGEVING ddk.nl, Nathan Roos, Frankie Tjoeng UITGEVERS Joris Daalhuisen en Martijn Rademakers

SALES Wouter Jacobs via wouter@duic.nl ADVERTEREN 030 - 633 18 90 Helling 12, 3523 CC Utrecht adverteren@duic.nl VRAGEN OVER DISTRIBUTIE? Pierre Schoonhoven distributie@duic.nl 06 - 14 41 56 56

WEBSITE DUIC.nl

FACEBOOK DUIC

TWITTER @duicnl

INSTAGRAM duic.nl


4 Nieuws

DUIC IN BEELD

NR. 36 | JUNI 2017 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Fenna Riethof

Robert Oosterbroek

Kom van dat dak af

W

at zou Bono hebben gevonden van het verrassingsconcert van Kensington, zondag 5 juni, op het dak van TivoliVredenburg? ‘Zijn’ U2 is de koning der dakconcerten; precies dertig jaar geleden stalde de band hun instrumenten uit op het dak van een slijterij in de City of Angels, en in 2005 bovenop een Londens BBC-gebouw. Ook The Beatles hebben het geprobeerd in de Engelse hoofdstad. Het dakconcert van de Engelsmannen in 1969 was voor iedereen een verrassing: zakenlui die net hun middagbammetje aan het oppeuzelen waren, begrepen niet direct wie daar op het dak stonden te spelen. Tijdens het nummer Get back dwong de politie de legendarische band het optreden te staken. En U2, die heeft de tweede keer een verkeersopstopping veroorzaakt. Dan doet hun Nederlandse equivalent het toch ‘beter’: Kensington lichtte de autoriteiten braaf in en kondigde het verrassingsconcert uren van tevoren aan. De rockende poppetjes op het dak (of nou ja, het is meer een balkon) van TivoliVredenburg waren goed te zien op een livestream boven de Sting. Duizenden toeschouwers hebben staan genieten op Vredenburgplein. Het geluid was niet op elke plek om over naar huis te schrijven – zonde, maar wellicht onvermijdelijk. Het was de enige smet op dit sympathieke concert; geen verkeersopstopping, geen politie op ’t dak. Hier zal dus zéker een paar weken over worden nagepraat.

Het concert van Kensington was onderdeel van de Culturele Zondag: Utrecht Centraal


JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Nieuws 5


6 Nieuws

NR. 36 | JUNI 2017 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

‘Als museum moeten we spraakmakender zijn’


Nieuws 7

JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

INTERVIEW - DIRECTEUR CENTRAAL MUSEUM BART RUTTEN Annabel van Heesbeen

Robert Oosterbroek

Van conservator in het Stedelijk Museum Amsterdam naar eindverantwoordelijke van het Centraal Museum, het nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis. Bart Rutten is sinds 1 mei de directeur van het Centraal Museum. Wat is zijn missie? FC Utrecht-supporters overhandigen het nijntje-spandoek aan Bart Rutten

H

et galmt in Ruttens nieuwe kantoor; er hangt nog weinig kunst. Maar daar komt snel verandering in, zegt hij. Zijn eerste aanwinst als directeur is een spandoek met een huilend nijntje in FC-Utrecht shirt, dat is gemaakt door supporters. De supporters eerden er in het stadion de geestelijke vader van nijntje mee na zijn overlijden. “Ik vind het superleuk dat ze het aan ons hebben geschonken en het nu een plekje in mijn kantoor heeft”, zegt hij gekleed in een colbertje met sneakers eronder. Als Bart Rutten door het museum loopt, voelt het eigenlijk al als zijn thuis, bekent hij. Eind vorig jaar

Aan jou nu de taak om structureel 250.000 bezoekers per jaar naar het Centraal Museum te trekken. Een veelgehoord kritiekpunt op het Centraal Museum is dat het geen grote publiekstrekkers heeft. Kunnen we die verwachten? “Als het zich aandient op een manier waarvan wij denken dat het past, dan: ja. Het is niet zo dat we nu rücksichtslos een Picasso- of Matisse-expositie gaan probe­ ren te maken. Dat past niet bij dit museum. Maar ik denk dat de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en ­Europa wel net zoiets groots wordt. Vanaf eind 2018 staan de Utrechtse Caravaggisten, de navolgers van de grote Italiaanse schilder Caravaggio­, bij ons centraal.” Past die in het rijtje succestentoonstellingen zoals Alma Tadema en Jheronimus Bosch? “Ja, maar deze heeft wel een andere motivatie. De tentoonstelling over de Caravaggisten vertrekt natuurlijk vanuit Utrecht. Daarnaast vind ik het interessant omdat het een aantal dingen binnen de kunst aan de kaak stelt die ook in het heden belangrijk zijn. Wat is de relatie tussen de individualiteit van Utrechtse meesters ten opzichte van hun geestelijke voorbeeldmeester? Wat vinden we van het kopiëren van een voorganger? Ik vind dat we als ­museum moeten proberen spraakmakender te zijn, er meer toe moeten doen.” Hoe zie je dat voor je? “Deels in tentoonstellingen, maar ook over hoe wij onszelf als ­museum positioneren. We hebben de b ­ elangrijkste modecollectie van Nederland, en misschien wel deels ook daarbuiten, dat mogen we best wat harder zeggen. In de zomer krijgen we een prachtige tentoonstelling over onze eigen modecollectie, die we de afgelopen honderd jaar verzameld hebben. Daar willen we respect mee afdwingen, door het zelfverzekerd naar buiten te brengen. Ik denk dat we daar als museum­zeker wat te winnen hebben.” Wil je het museum dan ook dichter bij de Utrechter brengen? “Jazeker, soms kom ik mensen tegen in Utrecht die volgens mij niet eens weten waar het Centraal Museum is. Daar ligt ook een kans.” Hoe wil je daar iets aan doen? “Ik heb ontzettend veel zin om met de brede collectie van het museum

kreeg hij te horen dat hij de nieuwe directeur zou worden van het oudste stedelijke museum van Nederland. Tijd voor wat mentale voorbereiding heeft hij dus gehad. Nu is het vooral kennismaken met alle medewerkers, en zij met hem. Voor de foto bij dit artikel tilt hij de Berlijn Stoel naar buiten. Al snel duiken er twee beveiligers op. “Meneer, u mag die stoel niet buiten zetten.” Rutten legt uit dat hij al om toestemming had gevraagd. Voorzichtig vraagt hij of ze weten wie hij is. “Ja, de directeur, maar wij hebben hiervan geen melding gekregen in de meldkamer.” Rutten belooft dat hij het de volgende keer netjes zal melden.

aan de slag te gaan. Ik denk dat het Centraal Museum als bijna geen ander museum in Nederland een heel uitgewaaierd verhaal kan vertellen; we hebben mode, beeldende kunst en vormgeving. Er is ook met zorg en toewijding een beleidsplan geschreven voor de komende vier jaar. Natuurlijk heb ik daarover wat ideeën die misschien afwijken, maar er zijn ook plannen die ik prachtig vind. Ik wil de komende tijd ook van mijn mensen horen waar ze voor staan, waarin ze geloven en waar hun passie ligt. Aan de hand van die input wil ik met aangescherpte ideeën komen, om Centraal Museum te maken tot wat het volgens mij zou moeten zijn. Richt het Centraal Museum zich dan niet te veel op verschillende dingen? Ook dat is soms een punt van kritiek. “Dat denk ik niet; wij zijn als consument ­ tegenwoordig net zo pluriform. Iedereen heeft een scherm in zijn hand waarmee hij of zij voortdurend beelden tot zich neemt – ook vanuit allerlei disciplines en achtergronden. Je springt bijvoorbeeld makkelijk van iets wat gisteren is gemaakt, naar iets van misschien wel vijfhonderd jaar oud. Die ontwikkeling vind ik prikkelend; ik wil kijken hoe we daar als ­museum mee om kunnen gaan.

‘We hebben de belangrijkste modecollectie van Nederland, dat mogen we best wat harder zeggen’

We zijn ook redelijk onafhankelijk. Misschien moeten we daarom ook één keer per jaar iets durven doen waarbij het niet zo belangrijk is hoeveel bezoekers erop afkomen. Bijvoorbeeld een tentoonstelling geven aan een beeldend kunstenaar die niet zo bekend is, maar in

wie wij geloven. Ik denk dat het af en toe goed is om iets te doen wat een statement is aan de meer ingewijden. Het gevolg daarvan is dat de waardering vanuit de professionele wereld groter wordt. Ik vind dat een museum in optima forma interessant is als het een combinatie is van ‘bevestigen’ aan de ene kant, en ‘bevragen’ aan de andere kant. Klopt het wel dat we dingen altijd op een bepaalde manier zien? Of moeten we er met andere ogen naar kijken?”

dat we gebukt moeten gaan onder allerlei streefgetallen. En de stad vind ik doordeweeks erg anders dan in het weekend; als ik hier woensdagochtend rond 11.00 uur door de stad fiets, is het relatief rustig op straat. Als ik dat zaterdagmiddag doe, ben ik bij wijze van spreken voortdurend aan het inhalen. In Amsterdam lijkt het continu weekend, met al die toeristen.

Zou je het niet erg vinden als er drommen toeristen naar het nijntje museum komen en het Centraal Museum meer de ‘elitemens’ aanspreekt? “Ik zeg niet dat dat altijd zo is, maar als het af en toe zo moet zijn – nee, dan vind ik dat niet erg.”

‘Misschien moeten we één keer per jaar iets durven doen waarbij het niet zo belangrijk is hoeveel bezoekers erop afkomen’

Woon je in Utrecht? “Ik woon op dit moment in een voorstad van Utrecht”, – stilte – “... en dat is Amsterdam-Oost.” Edwin Jacobs verhuisde in 2009 naar Utrecht omdat hij feeling wilde hebben met de stad. “Dat is misschien ook een makkelijkere keuze als je in Oss woont. Ik denk dat ik de feeling van Utrecht redelijk goed heb, omdat ik er lang heb gewoond en er nog steeds vrienden van me zitten. Ik verhuisde naar Utrecht in 1992 voor mijn studie algemene letteren, en vertrok vijf jaar later naar Amsterdam. In Utrecht waren de mogelijkheden voor mijn generatie toen toch minder. Inmiddels is de stad enorm uitgebreid op alle vlakken. Ik woonde vroeger in de Lepelaarstraat en als ik de hoek om ging naar de Vaartsche Rijn, was er niks. Daar ­ is het nu opgeleefd. Het is prettig om op die energie van een groeiende stad, die steeds zelf bewuster wordt, mee te mogen liften.” Merk je na je eerste weken al verschil tussen Amsterdam en Utrecht? “Qua bezoekersaantallen en organisatie is de schaal van het museum nu half zo groot als die van het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar ik hiervoor werkte. Ik vind het heerlijk dat je hier korte lijnen hebt, zodat je redelijk snel tot beslissingen kunt komen. Wat ook leuk is aan het museum, is het formaat. Aan de ene kant kunnen we leunen op ontzettend veel professionaliteit en gegarandeerde bezoekcijfers. Aan de andere kant is het niet zo groot

Ik denk wel dat Utrecht enorm gaat groeien als het gaat om aandacht uit het buitenland. De stad heeft zoveel te bieden aan schoonheid en horeca, en het heeft de oude universiteit.” Toen bekend werd dat oud-directeur Edwin Jacobs het Centraal Museum ging verlaten, vroeg DUIC hoe het verder moest met het museum. Hij reageerde: “De plannen om internationaler actief te zijn, hebben we vastgelegd in het meerjarenplan en het is de bedoeling dat die strategieën worden doorgezet.” En Jos Stelling zei: “Het museum vraagt om een directeur met een groot hart voor Utrecht.” Hoe ga jij met de balans tussen internationaal en lokaal om? “Het één sluit het ander niet uit. Ik denk dat alles wat het museum doet wel degelijk geworteld is in de wereld van Utrecht. Maar, ik denk dat onze ‘bladeren’ tot in de hemel kunnen reiken.” De tentoonstellingen die eraan komen, staan al geruime tijd op de planning. Wanneer kunnen we de eerste echte Bart Rutten-tentoonstelling verwachten?

“Het zal natuurlijk altijd een Bart Rutten-tentoonstelling in combinatie met mijn conservatoren zijn; ik ben een teamwerker. Na de Caravaggisten in 2019 ligt het programma open. Daar zijn we nu druk over aan het nadenken. In 2021 bestaat het Centraal Museum precies honderd jaar op deze plek, dat zal gevierd worden. Het lijkt me ook leuk om Dick Bruna in de toekomst te positioneren ten opzichte van de mensen door wie hij zich liet inspireren. Verder ben ik in overleg met andere Nederlandse musea om te kijken of we kunnen aansluiten bij het Rijksmuseum dat in 2020-2021 stil zal staan bij slavernij – het is nog prematuur, maar ik vind het een belangrijk verhaal dat maatschappelijk sterk leeft en daarom wat mij betreft niet door maar één museum verteld hoeft te worden.” Denk je dat het een toekomstvorm is dat musea steeds meer samenwerken bij tentoonstellingen? Je ziet het nu ook gebeuren met De Stijl. “Zeker, maar wat ik daarbij heel belangrijk vind, is dat we het niet slechts doen vanuit marketingmogelijkheden. De Stijl wordt geregisseerd vanuit een gemeenschappelijke marketingcampagne, en dat is niet de insteek bij een tentoonstelling over slavernij. In dat geval gaan we uit van het onderwerp. Het thema is voor iedereen van belang, dus moeten we het met meerdere partijen belichten.” Heb je al favorieten binnen de collectie van het Centraal Museum? “Nadat ik had gehoord dat ik hier directeur mocht worden, overleed de Nederlandse schilder Daan van Golden. Hij heeft prachtig werk gemaakt dat sinds kort ook internationaal steeds meer waardering krijgt; hij hangt in een ongelofelijk krachtige galerie in New York. En toen ging ik kijken: wat heeft het Centraal Museum eigenlijk van Daan van Golden? Ik stuitte op ontzettend belangrijke, vroege schilderijen van hem. Ik denk dat de museumcollectie veel dingen heeft waar we in de toekomst nog veel van kunnen genieten. Het is de vraag hoe we ze beter aan bod kunnen laten komen. Ik hoop dat we een levendig museum kunnen opbouwen, waar ook de Utrechtse fijnproever het gevoel heeft dat hij of zij hier elke maand naar binnen kan omdat er weer iets nieuws te zien is.”


UTRECHT BOUWT

u Utrecht bouwt:

Utrecht Science Park Dag van de Architectuur

Tijdens de Dag van de Architectuur op 17 juni kun je met eigen ogen zien wat er allemaal gebeurt op het Utrecht Science Park. Ga mee met de rondleiding Science Park What’s Next?! [WALK]. Brechje Manschot van Stichting Utrecht Science Park leidt je langs enkele toonaangevende projecten, zoals het Energylab van Hogeschool Utrecht, het Prinses Máxima Centrum, Genmab en de Uithoflijn. Architect Albert Dijk van BARCODE Architects geeft tijdens de tour een toelichting over de transformatie van het Robert J. van de Graafflaboratorium tot het Earth Simulation Lab. Ook zijn er nog tal van andere dingen te doen, zoals een nachtrondleiding. Ook houdt het Energylab open huis en is er een expositie van kunstenaars die samen met wetenschappers, studenten, beveiligers en andere deskundigen onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gezond te leven in de steden van de toekomst. Meer informatie over de Dag van de Architectuur is te vinden op de website van architectuurcentrum Aorta. www.aorta.nu

1 1

Genmab nieuwbouw

Genmab is een toonaangevend internationaal biotechnologiebedrijf. Het ontwikkelt innovatieve therapeutische producten op basis van antilichamen om daarmee het leven te verbeteren van patiënten met kanker. Op het Utrecht Science Park krijgt het instituut een nieuw Research & Development Centre dat zeer duurzaam zal zijn – zo wordt er voor verwarming en koeling gebruik gemaakt van duurzaam opgewekte energie door een zogeheten Warmteen Koudeopslag (WKO) in de bodem. Ook wordt er gebruik gemaakt van uitstekende isolatie van daken en gevels en LED-verlichting. De werkzaamheden zijn in volle gang; oplevering van het cascogebouw is naar verwachting medio 2017. Genmab hoopt eind 2017 de nieuwe huisvesting te kunnen betrekken.

2

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum (PMC) voor kinderoncologie wil ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Het overlevingspercentage van kinderen met kanker kan sneller omhoog door zorg, research en opleiding te concentreren op één locatie. Dat realiseert het PMC. De opbouw van dit kinderoncologisch centrum in Utrecht is uniek in de wereld. Als organisatie pakt het PMC kanker bij kinderen wezenlijk anders aan. In het voorjaar van 2018 betrekt het centrum het volledig nieuwe gebouw naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis. In het najaar van 2017 wordt de start gemaakt met de brugverbinding tussen beide instellingen.


Advertorial

Foto: Robert Oosterbroek

4

3

5

6

2 3

Uithoflijn

Het bustraject tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park is één van de drukste van Nederland. De verdere ontwikkeling van het Science Park zorgt in de nabije toekomst voor nog eens een kwart meer reizigers. Om die extra toestroom van werknemers, studenten en bezoekers op te vangen, leggen gemeente en provincie de Uithoflijn aan, een tramlijn die half 2018 in gebruik moet worden genomen. Zodra de tram rijdt, vervalt de huidige – vaak overvolle – buslijn 12. De Uithoflijn krijgt bij elkaar negen haltes: Utrecht Centraal Centrumzijde, Utrecht Vaartsche Rijn, Galgenwaard, Kromme Rijn, Padualaan, Heidelberglaan, UMC Utrecht, WKZ en P+R De Uithof. De inschatting is dat de tram in 2020 dagelijks zo’n 45.000 mensen vervoert tussen het station en Utrecht Science Park. De rit duurt 17 minuten.

4

Earth Simulation Lab Universiteit Utrecht

Aan de rand van de campus van de Universiteit Utrecht staat het voormalig Robert J. van de Graafflaboratorium. Waar vroeger onderzoek met een deeltjesversneller plaatsvond, bevindt zich binnenkort het Earth Simulation Laboratorium (ESL) van de faculteit Geowetenschappen. Het Earth Simulation Lab biedt onderkomen aan de departementen Aardwetenschappen en Fysische Geografie. Aardwetenschappers bestuderen de evolutie van de aarde en onderzoeken hoe de aarde ‘werkt’. Het onderzoek van het Departement Fysische Geografie gaat over fysische processen, patronen en verschijnselen op het aardoppervlak. Vanwege het onderzoek dat in het gebouw verricht zal worden, is het ontwerp van de buitenwand een verwijzing naar de Nederlandse delta.

5

Food & drinks bij The Basket

The Basket vind je midden op het Utrecht Science Park. Een gezellig grand café met een groot zonnig terras en vele mogelijkheden. Van maandag tot en met vrijdag is The Basket geopend voor zowel lunch als diner, ook met groepen kun je er terecht voor een barbecue, shared dining, lunchmenu of gewoon een frisse borrel. Daarnaast organiseert The Basket regelmatig evenementen zoals de maandelijkse Pubquiz en Comedy Night. En als je iets te vieren hebt, ben je bij The Basket ook aan het juiste adres; in het weekend is de locatie exclusief beschikbaar voor feesten en partijen. De sfeer, het gastvrije team en de lekkere hapjes en drankjes zijn de ingrediënten voor een mooie dag bij The Basket. Kom langs en ervaar het zelf!

6

Hogeschool Utrecht nieuwbouw

De Hogeschool Utrecht (HU) wil al zijn Utrechts onderwijs en onderzoek in 2018 concentreren op het Utrecht Science Park. Daarvoor worden sinds 2013 bestaande gebouwen gerenoveerd en komt er een nieuw gebouw bij, op het voormalige parkeerterrein aan de Heidelberglaan. De toekomstige gebruikers van de nieuwbouw zijn het Institute for ICT, de instituten van de faculteit Economie en Management en die van de faculteit Communicatie en Journalistiek. Het gebouw is gericht op creatief ondernemerschap met samenwerking tussen de instituten binnen het gebouw, maar ook binnen de HU en met de andere organisaties in het gebied’.


LIPOVLJANI en UTRECHT parels uit mijn leven

COLUMN STEEF SCHINKEL Sponsor: Schinkel Benelux STEFON BV Met een pijnlijke knie ging ik precies vier jaar geleden met een filmploeg de trappen op van deze toren, die 112,32 meter hoog is. Terwijl ik een wens doe, mag ik de grootste klok van de dom de Salvator beslaan. Deze heeft een diameter van 2,27 meter. en een gewicht van 8 ton en 227 kilo. Geert van Wou goot deze klok omstreks het jaar 1505. Even later mag ik de vlag uithangen voor diezelfde Tineke Schouten en Joris Schiks die beiden de Nederlandse Oeuvreprijs 2013 voor het Kleinkunst en Cabaret wonnen. Ook door een toeter geef ik de inwoners door dat wij toleranter zouden moeten worden. Precies een week later van het jaar 2013: ik zie rechts van mij tussen de druiventrossen een oude vrouw gekleed in het zwart. Met handen en voeten raak ik met haar in gesprek. Ik geniet van haar verschijning. Zij blijkt een vriendin van mijn moeder te zijn geweest. Dat doet me wel wat! Het is tegen het vallen van de avond. Ik slenter nog wat door het smalle straatje van Lipovljani een gemeente in de Kroatische provincie Sisak-Moslavina/Slavonië. Onder mijn voetzolen voel ik de losse steentjes met

Advertorial

Het is donderdagmiddag 1 juni 2017. Er wordt een film door Floris Meinardi gemaakt in ons Schiller Theater ‘Place Royale’ met Tineke Schouten. Zij begon in dit theater als 17-jarig meisje. Deze beelden gaan verwerkt worden in een speciale movie over wijlen Hennie Oliemuller. Hij was ook voor ons, samen met Joris Schiks, de nestor van het Utrechts cabaret. Ik zit met vrouwlief Hannie voor de bar. Wij horen en zien hoe Tineke haar verhaal vertelt over de jaren zeventig van de vorige eeuw. Tijdens deze opname gaan mijn gedachten ineens terug naar de Domtoren van Utrecht... daartussen klei en zand. Wat is het hier mooi, zo denk ik. Zet mezelf stil. Hoor geen vliegtuig, geen auto maar wel wat verder weg enkele kakelende kippen. Ook hoor ik het geluid van een tiental ganzen, echte waakdieren, die ons laten merken dat er bij hen iemand voorbij loopt. Een paar minuten stond ik daar stil, sprakeloos te genieten keek ik rondom me heen. Links en rechts van mij staan kleine maar ook met zorg onderhouden huizen met nog echte functionerende waterputten met op de erven waakhonden aan lijnen. Achter mij lopen Hannie en ons nichtje Maja van 13 en Lucia 14 jaar. Zij genieten eveneens van deze mooie omgeving. Vlak voor deze wandeling langs het pad liepen we langs de achterkant van ons houten huisje. Het ligt hemelsbreed op ongeveer 12 kilometer afstand van de rivier de Sava. Deze ligt op de rand van het UNESCO/Lonjsko Polje Nature Park, bij het pittoreske dorpje Krapje, met nog authentieke houten huizen, in Slavonië. De tand des tijds heeft daar beslist stil gestaan. Stroomopwaarts op afstand van 90 kilometer ligt de hoofdstad Zagreb. Het kan

er spoken bij hoog water. Watervallen liggen verder naar de kust. De Sava heeft beslist geen ondiep water. Ooit zwom wijlen mijn Oom Wim Kuiper, toentertijd bibliothecaris bij de Universiteit Nijmegen, naar de overkant waar vrouwen het land bewerkten. De dames liepen daar in prachtige bloemgekleurde klederdrachten en zongen mooie liederen. Ik hoor het nog. Je kon er komen door te klauteren langs een redelijk begaanbare wal. Een enigszins steile klif bedekt met een dicht bos. Nadat hij bij hen meegezongen had, zwom Wim langzaam terug. De stroming nam hem mee. Ik liep stroomafwaarts en vond hem op een droge bult. Hij zat in zijn natte onderbroek uitpuffend op een plukje gras. Ik zette mij naast Wim neer en wij keken naar de levendige groene en voorbij trekkend water. Ik genoot ervan en tot mij drong de geurige rivierlucht en de mosgeur mijn neusvliezen binnen. Toen realiseerde ik me al dat die tientallen miljarden kleine witte druppeltjes die naar beneden waren gevallen er voor zorg hadden gedragen dat deze prachtige,

soms o zo onbeheersbare rivier, was ontstaan. Het leven volbrengt voor mij deze mysterieuze missie, zo dacht ik. Wij zongen samen nog een tweetal liederen terwijl aan de andere kant van de rivier een aantal dames meezongen. Het water zal blijven vloeien terwijl wij ouder worden, zo sprak Oom Wim wijs. Maar zal dat altijd zo blijven op vreedzame en waardige wijze? Het leven is als een groot avontuur. Eigenlijk is het leven zoals bij deze rivier net zoals het menselijk leven. Ik was 18 jaar, nog ‘n vrijwel zorgeloos kind, vol vrede en geluk. Mijn ogen keken naar het kabbelende water terwijl mijn oren luisterden naar het lied van het water. Mijn neus snoof de geur van het achter ons liggend bos op. Ik rook de Sava en in gedachten ook de daarin zwemmende vissen. Ik doe mijn beide schoenen uit en streel met mijn tenen het water van de rivier. Het geluid van de Sava gloeit nog in mijn oren. Ik voel tranen als de rivier de Sava in mijn ogen en zie in gedachten een regenboog: Lipovljani en Utrecht twee parels uit mijn leven!

Negen cabaretiers op het elfde Utrechts Cabaret Festival 2017 Het Schiller Theater Place Royale organiseert van 8 tot en met 10 juni 2017 de elfde editie van het Utrechts Cabaret Festival. Dit festival is één van de hoogtepunten van het culturele seizoen in de stad Utrecht. Er zijn negen beginnende en ervaren cabaretiers geselecteerd, die zich hadden ingeschreven voor deze halve finaleronden. Het Utrechts Cabaret Festival vindt plaats in het historische Rijksmonument van het Schiller Theater ‘Place Royale’, Minrebroederstraat 11 in het hart van de Domstad. Donderdag 8 juni, 20.30 uur

ARJAN EVERTZ: Mijn wc-eend houdt van bruinbrood We nemen een kijkje in het leven van een schoonmaakonderhoudsmedewerker die op zoek is naar innerlijke rust en sanitaire reinheid. Een show vol variatie, absurde sketches en iets met een boedhabeeldje.

ANOUK KRAGTWIJK: Mensen zijn net dieren Wat maakt een mens een mens? Hoe zouden we dieren behandelen als ze konden praten? Anouk gaat op zoek naar die antwoorden. Net als naar de biefstuk in haar lichaam. Ze zingt een ode aan Maartje, haar favoriete koe die ze aan de slager verloor.

SAMMY VAN DER VAART: Lust en Liefde Een verhaal over mislukking, verdriet, woede, geluk. Over persoonlijke groei, bijzondere opvattingen. Maar vooral humor.

HELLA DE BOER: U bevindt zich hier Je bevindt je soms ineens op een plek waar je niet wilde zijn. Of wel wilde zijn, maar niet nu. Hella praat en zingt over de waanzin van het leven, de zelfmoord van haar vader, het huwelijk en mannen met busjes – die kunnen wél alles maken. Vrijdag 9 juni 20.30 uur

JULES KEERIS: Een emmertje pekel (werktitel!) Jules’ programma gaat over relativering. Met een flinke dosis energie, speelsheid en ambitie spoort hij het publiek aan om problemen in perspectief te plaatsen en met ‘een korreltje zout’ te nemen – om daar naar eigen zeggen vervolgens zelf totaal niet in te slagen.

KWARTEL EN KOEKOEK: VERVOER. De voorstelling die gegarandeerd nergens heen gaat Deze voorstelling bestaat uit sketches, snelle dialogen, stand-up, stil spel, slapstick, absurdisme, een liedje en video rond het thema ‘vervoer’, met wat verrassende diepere lagen. Kwartel en Koekoek bestaat uit Albert van der Hem en Elroy Bos.

MIDGE HAZEWINKEL: Iets te druk In Iets te druk vertelt Midge over de simpele alledaagse zaken in zijn leven en hoe hij daar tegenaan kijkt. Midge kan bijvoorbeeld niet normaal een bezoekje brengen aan de supermarkt, omdat er zoveel onbegrijpelijke producten te vinden zijn.

Zaterdag 10 juni, 20.30 uur: de GRAND FINALE Een vakjury zal tijdens de Grand Finale beslissen wie de winnaar is van dit Utrechtse Festival. Het publiek bepaalt wie de publieksprijs mee naar huis krijgt en het Stichtingsbestuur van het theater kan een persoonlijkheidsprijs ter beschikking stellen.

BARTENOFCORNELIS: Try Oud. Want het leven is te kort voor slechte wijn Universele overpeizingen van persoonlijke aard. Of omgekeerd. Over verlepping als rode draad van het bestaan. ‘Ik was dus ik ben.’ En omgekeerd. Gitaar als houvast. Niet loslaten dus. Maar op een akkoordje gooien. Humor met rafeltjes, een vleugje poëzie.

MARTIN BORGGREVE: Letterlijk Letterlijk is een programma dat gaat over hoe cabaretier Martin omgaat met zijn ziekbeeld, wat dat inhoudt en welke situaties daardoor kunnen ontstaan.

Kaarten uitsluitend te reserveren via schillertheater.nl (wijzigingen voorbehouden). Voor meer informatie, zoek ‘Schiller Theater’ op Facebook, Youtube, Instagram of Twitter (@11ucf2017, @030cabaret).


UIT MET DUIC

ALLEMAAL UTRECHTERS – LAUREL CUNNINGHAM

UIT MET DUIC

Fenna Riethof

11

Marlot van den Berg

‘Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden’ Allemaal Utrechters is een reeks interviews met in het buitenland geboren Utrechters. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. We streven ernaar alle Utrechtse nationaliteiten te portretteren. Deze keer: Laurel Cunningham (26) uit de Verenigde Staten.

UTRECHT VOLGENS

Fenna Riethof

Daria Milk Potapenkova

David Achter de Molen David Achter de Molen is de ex-zanger van de band John Coffey, werkt als stagemanager in TivoliVredenburg en maakt zijn eigen podcast genaamd Klap van de Molen, waarin hij met muzikale vrienden over hun favoriete nummers praat. Bovendien deelt hij als nieuwe deskundige voortaan zijn gouden muziektips in de DUIC-rubriek Kenner Tipt. Een kennismaking. Je bent DUIC’s nieuwe muziekkenner. Wat voor soort tips kunnen we van je verwachten? “Af en toe zal ik tippen over een nieuwe release, maar vooral over liveoptredens. Als stagemanager zie ik elke maand wel dertig bands voorbijkomen. Natuurlijk tip ik niet alleen concerten in TivoliVredenburg, maar juist ook de kleinere bands in bijvoorbeeld dB’s, of EKKO. Soms zal ik moeten kiezen of ik rekening wil houden met een breed lezerspubliek, of dat ik liever iets obscuurs tip.” Je hebt je eigen podcast, Klap van de Molen. Kun je daar iets over vertellen? “Ik heb veel vrienden en kennissen die muziek maken, of veel luisteren. Elke week nodig ik iemand uit om te kletsen over de muziek die hij of zij tof vindt. ‘Bedenk wat je vijf all time favoriete tracks zijn’, zeg ik van tevoren. Die zet ik dan ook in een playlist op Spotify. Het leuke aan podcasts, die nog niet zo heel populair zijn in Nederland, is dat je de tijd kunt nemen voor een gesprek.” Het is nu een jaar geleden dat John Coffey aankondigde voor onbepaalde tijd te stoppen. Wat is nu de status? “Er zijn nu nog geen plannen om verder te gaan, mogelijk gebeurt dat nooit meer. Ik geniet van de tijd die ik nu heb. Vorig jaar waren de weekenden dat ik in Utrecht kon zijn op één hand te tellen. Stond ik in plaats daarvan in een schimmige zaal in Rusland. Nu kan ik eindelijk naar het café in mijn eigen stad.” Het lekkerste biertje “Het liefst zit ik met een speciaalbiertje of cocktail in Het Gegeven Paard. Daar kijk ik trots om me heen. Je kunt zien dat het goed loopt. ‘s Avonds zie je de rijen voor concerten ontstaan, het bruist in het gebouw. Het open podium is ook leuk; soms staat er iets vets, soms iets waar je om moet giechelen. Ik hou van levendigheid om me heen – daarom ben ik ook geregeld in het café van dB’s.” Eerste keer Utrecht “Ik kom uit de buurt van Zwolle. Voor m’n studie verhuisde ik naar Amsterdam, maar ik ging vaak naar Utrecht voor vrienden. Steeds als ik aankwam op Hoog Catharijne, voelde het vertrouwd. Ik vond dit zo’n leuke en overzichtelijke stad. Toen ik na vier maanden mijn kamer uit moest, ben ik naar Utrecht verhuisd. Ik dacht: dan maar de rest van mijn studie op en neer reizen.”

Droomhuis “Een pandje aan de singel. Als ik door het Zocherpark hardloop, zie ik onderweg wel vijftig huizen waar wil wonen. De voordeur uitstappen en koffie halen, dat is de droom voor jongen uit een dorp, zoals ik.” Je favoriete eigen optreden in Utrecht “Ik heb er meer dan één! Allereerst 5 mei vorig jaar, toen we Ronda in TivoliVredenburg uitverkochten. Ik bouwde zelf altijd de zaal op en plots stond ik er zelf met mijn band, voor tweeduizend man. Ook memorabel was een van de afscheidsconcerten in EKKO. Na vier minuten waren alle kaarten verkocht en crashte de website. En toen die 250 fans in een dampend hok – supervet.” Favoriete Utrechter “Johan Gijsen, de organisator van Le Guess Who Festival. Ik heb hem te gast gehad in mijn podcast en was onder de indruk van de manier waarop hij denkt en van zijn liefde voor muziek. Zijn aanpak is integer; hij maakt geen goedkope reclame voor zijn festival. Hij is niet voor niets Utrechter van het Jaar 2016 geworden.” Tot rust komen “Sporten bij Jimmy’s gym, een boksschool in Zuilen. Anderhalf uur lang keihard matten en dan thuis een sigaretje roken in deuropening.” Utrecht mist… “Een zee. Ik hou van surfen. Dus, als de gemeente volgend jaar wat geld overheeft... gelukkig hebben we tegenwoordig wel een layback strandtent-idee in de vorm van ROOST aan de Singel, aan het begin van de Amsterdamsestraatweg, waar ik woon. Met mooi weer is het superchill daar. De gegrilde groenten zijn ook goed.” Grootste ergernis “Lachgaspatronen. Ik zie vaak mafkezen achter het stuur zo’n ballonnetje inademen, om in een gekke rush te komen. Lekker doen, maar dan moet je vervolgens niet gaan autorijden. Op de Amsterdamsestraatweg gebeuren al te veel ongelukken.” Culinair genieten “Yum Saap ‘Asian Bar & Street Food’, in de Twijnstraat. Heel lekker eten. Het is ook leuk ingericht. Ik ken het sinds onze eetpauze tijdens een optreden in Kytopia. De tourmanager had gereserveerd. Ik wist meteen dat ik er vaker zou komen.”

”I

n de VS wordt de politiek agressiever, grimmiger.” En dan met name in Oklahoma, waar Laurel Cunningham (26) is weggegaan. Vanuit Utrecht heeft ze toegekeken hoe Trump in de States aan de macht kwam. Een man die ‘geen fuck’ geeft om arme mensen en idiote denkbeelden heeft over mensen die anders zijn. Het maakt Laurel moedeloos. En tegelijkertijd stellig. “Het is simpel, ik wil niet meer met de VS geassocieerd worden. Mijn hoop is dat Trump vervroegd moet aftreden. Dat zou leuk zijn om te zien.” Er zou echter ook een groot nadeel aan kleven. “Dan wordt Mike Pence president, een conservatieve christen. Het zou een ramp zijn voor de LHBTQ-community (lesbiennes, homo’s, bi’s, transgenders en queers, red.), waar veel van mijn vrienden in Oklahoma bij horen. Het zou pijnlijk zijn om te zien dat zij minder rechten krijgen, en ongelukkig worden.” Laurel houdt zich in Utrecht veel bezig met politiek, gender en feminisime. Ze kwam in 2013 hierheen om te ontsnappen aan het conservatieve politieke klimaat thuis, en voor de studie ‘gender studies’. Ze beweegt zich in de ‘leftists scene’, tussen de linkse Utrechters. Anarchisten bijvoorbeeld, en LHBTQ’ers. Elke zondag organiseert ze Book-Café The Barricade in krakerscafé ACU, waar gepraat wordt over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen, van Utrechtse huizenprijzen tot de Franse verkiezingen. Ook zit Laurel in feministische groepen. “Laat het me weten als je een clubje hebt en ik me daarbij mag aansluiten, of als je er een wilt beginnen!” Nederland is een vrij land vanwege de ruimte voor politiek debat, vindt Laurel, maar er is nog veel te verbeteren. Transgenders en people of colour hebben het volgens haar nog steeds moeilijk hier. “Helemaal veilig zijn ze niet. Ik voel me

Naam Laurel Cunningham

dat ‘s avonds op straat wél; ik zie eruit als een Nederlander.” Idealen Een nieuwe ontwikkeling binnen Utrecht die Laurel zorgen baart, is gentrificatie. Ze ziet het verschijnsel in Lombok. “Ik woon in een studentenkamer aan de Leidsekade en heb buren met BMW’s en Mercedessen. Om de hoek is de Kanaalstraat; een compleet andere wereld.” Laurel hoopt dat bevolkingsklassen meer zullen mengen. “Dat is ook waarom we in ACU de prijzen niet verhogen.” Het zou makkelijk kunnen, vertelt ze, de Voorstraat ‘verhipt’; overal verschijnen nieuwe tentjes. En toegegeven, het is verleidelijk, want het krakerscafé verkeert in een pittige financiële situatie. Maar idealen blijven idealen. “Het is voor ons het belangrijkst dat iedereen die hier komt, dat kan blijven doen. Dus ook juist degenen met weinig geld. We proberen op andere manieren overeind te blijven.” Overigens verdient de Amerikaanse zelf geen cent met haar inzet voor ACU, ook niet met haar feministische verdiensten. Ze serveert en tapt biertjes bij veganistisch restaurant Oproer in Zuilen, waar de internationale staff als een vriendengroep voor haar is. Daarnaast geeft ze, met veel plezier, Engels op de taalschool Kookoovaja, vlakbij het Wilhelminapark. Haar hoop is om volgend jaar aan een research-masterprogramma te beginnen, een PhD te halen en een baan te krijgen aan haar geliefde Universiteit Utrecht. En als dat laatste niet lukt, dan maar elders in Europa. Terug naar de VS? Dat nooit.” Allemaal Utrechters is een samenwerking van DUIC en Culturele Zondagen, mogelijk gemaakt door Stichting Dialoog en Gemeente Utrecht.

ALLEMAAL UTRECHTER

Geboortedatum 13-12-1990 Land Verenigde Staten Plaats Oklahoma Levensmotto ‘Als iets tegenzit, ga dan bij jezelf na: is dit over een week, maand of jaar nog steeds belangrijk?’

S


12

UIT MET DUIC

HETZELFDE MAAR DAN ANDERS

5 x vaderdag Bier en Appelsap is een online magazine voor ouders in de regio Utrecht. Bier en Appelsap houdt van horeca, cultuur, natuur en geeft elke week een overzicht van de leukste weekendtips voor het gezin. Zondag 18 juni is het Vaderdag. Deze keer hebben we vijf uitjes op een rij gezet waarmee je vaders goed kunt verrassen.

Gratis naar Museum Speelklok museumspeelklok.nl Tijdens Vaderdag mogen alle vaders die met hun kind komen gratis museum Speelklok in! Je kunt onder meer het museum verkennen aan de hand van de Vaderdag-rondleidingen die elk uur plaatsvinden. Luister en geniet van de mooiste, vrolijkste en stoerste liedjes op de straat- en draaiorgels. Tijdens de Muzikale Rondleiding worden ook de spierballen van alle sterke vaders getest door ze te laten draaien aan een groot draaiorgel van het museum!

Humor in Stadsschouwburg stadsschouwburg-utrecht.nl Ook dit jaar is er weer een speciale Vaderdag-FATU, de stand-up comedy van het Bijlmer Parktheater met als vaste host Jeffrey Spalburg. Hij ontvangt drie collega cabaretiers, onder wie Howard Komproe en Jörgen Raymann. De derde is nog een verrassing... De mannen geven ieder op hun eigen manier een scherpe en humoristische kijk op de actualiteit. Stichting Tori Oso Utrecht verzorgt een toepasselijk randprogramma in de Escherfoyer.

Bitterballen bij de Rechtbank derechtbank.com Bij de Rechtbank krijgen alle vaders bij hun biertje bitterballen van het huis (waar de rest van het gezin natuurlijk ook van kan meepikken!). Bij mooi weer kunnen kinderen lekker buitenspelen op het terras met het aanwezige speelgoed. Het terras wordt omringd door een hek zodat ouders rustig kunnen genieten van een heerlijke lunch of borrel zonder de kinderen (continue) in de gaten te hoeven houden.

High beer bij Bij Hen bij-hen.nl Bij restaurant Bij Hen kun je de vader des huizes trakteren op een heuse high beer. Het met zorg samengestelde menu bestaat uit drie verschillende De Leckere-bieren van de tap en hapjes zoals Vocking- en ossenworst met grove mosterd, bitterballen, kaasstengels, butterfly-garnalen en yakatorispiesjes. Bij mooi weer kun je op het ruime terras zitten en kunnen de kids zich uitleven in de speeltuin. Wel even van tevoren reserveren voor de high beer.

MEREL BLOM

KENNERS TIPPEN

literatuurwetenschapper

Wil je meer tips om met je kids op pad te gaan? Kijk dan op bierenappelsap.nl

Ontbijt of bier bij Vroeg vroeg.nl Neem pap vandaag gezellig mee naar Vroeg voor een speciaal Vaderdag-ontbijt. Vanaf 09.00 tot 11.30 uur ben je welkom. Verras je hem liever met bier en vlees? Er zijn bij Vroeg ook heerlijke vleesgerechten die bereid worden op de barbecue smoker tijdens de lunch en het diner. Ook kun je bij de gerechten een bijpassende bierproeverij bestellen!

JEROEN VAN NIJNATTEN traiteur

EVENEMENT

Literaire Levenslessen Wat Evenement: Literaire Levenslessen Waar Kargadoor, Oudegracht 36 Wanneer Donderdag 15 juni, aanvang 20.00 uur

Utrecht is een literatuurfeestje rijker! Bij Literaire Levenslessen luidt de vraag of kunst een therapeutische werking heeft. Kan het lezen van romans je leven makkelijker of leuker maken? Sprekers gaan vanuit verschillende hoeken op zoek naar een antwoord. Redacteur Jelte Nieuwenhuis en debutant Sytske van Koeveringe vertellen over het boek dat hun leven veranderde. UU-literatuurwetenschapper Laurens Ham bekijkt het vanuit de wetenschap. Bij de Culturele Apotheek kun je op boekenconsult – je krijgt een boek op recept dat je zeker van je liefdesverdriet, wrok of kwalen afhelpt. kargadoor.nl

ETEN

buurtmarkt Oosterspoorbaan Sinds eind vorig jaar is de Oosterspoorbaan een nieuw groen lint in Utrecht. Een van de initiatieven daar is de buurtmarkt Markt om de Hoek waar ik laatst genoten heb van diverse lekkernijen. 11 juni is er weer een fantastische food- buurtmarkt van lokale voedselproducenten, kleine lokale ondernemers tot huisvlijt jam en bonbonmakers. Vanaf 13.00 uur is het hier genieten met een lokaal gebrouwen biertje, een biologisch mobiel frietkot, huisgemaakte pindakaas, sappen, honing, chutneys en brood. Kleinschalig, laagdrempelig, gezellig. Ook Syrische en Iraanse traditionele gerechten worden hier met liefde bereid. De juni-editie wordt in samenwerking met GroenMoetjeDoen-dag georganiseerd met onder andere een ‘wildpluk’-workshop. Ook kun je de unieke moestuinen van tuindersvereniging Abstede bekijken.

Wat Markt om de Hoek Waar Kruising van Abstederdijk 157 en de Oosterspoorbaan Wanneer Zondag 11 juni vanaf 13.00 uur Online marktomdehoek.nl

MARCEL GIELING

DAVID ACHTER DE MOLEN

Muzikant

kunsthandelaar

MUZIEK

EXPO

Podcast Klap van de Molen

nieuwe collectie Kunstuitleen

Afgelopen maandag kreeg ik een mail: of ik maandelijks een muziektip wil geven voor de lezers van DUIC. Zitten die daarop te wachten dan? Geen idee, eigenlijk. Wie ik ben? David Achter de Molen. Ik heb de afgelopen zes jaar de wereld rondgereisd met mijn band John Coffey, en ben nu stagemanager in het bruisende TivoliVredenburg. Daarnaast maak ik een wekelijkse podcast. Je weet wel, met zo’n app op je telefoon kun je zelf je uurtje radio uitzoeken. Laat dat dan ook mijn eerste tip zijn: de Klap van de Molen podcast. Krijg je volgende maand een échte tip!

De Stichting Kunstuitleen Utrecht heeft ingrijpend verbouwd. Er is een lichte ruimte gecreëerd. Hier worden, naast de bestaande collectie, vijfhonderd nieuw verworven kunstwerken van hedendaagse kunstenaars gepresenteerd. Ook heeft de zaak een nieuwe website, waarop de gehele collectie – overzichtelijk – te bekijken is. Vrijwel alle kunstdisciplines zijn vertegenwoordigd: schilder- en beeldhouwkunst, maar ook diverse grafische technieken zoals zeefdrukken, litho’s en etsen. De grote diversiteit verraste ondergetekende. Mijn advies: kijk niet alleen naar de nieuwe aanwinsten, maar ook naar de bijzondere collectie vintage reclameposters! kunstuitleenutrecht.nl

Lees ook ons interview met David op pagina 11.

Wat Klap van de Molen podcast Waar Te vinden in de podcast-app (standaard op de iPhone) en online Prijs Abonneren is gratis Online facebook.com/klapvandemolen

Wat De nieuwe collectie van Stichting Kunstuitleen Utrecht Waar St. Jacobsstraat 251 Openingstijden Woensdag 11.00 - 21.00 uur, donderdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur


UIT MET DUIC

Uittips

13 Merel Blom

A Lazy Sunday Afternoon Vanaf zo 11 juni – diverse parken Is er een fijnere manier om je zomerse zondagmiddagen door te brengen dan luierend in de zon, op een kleedje in het park? Het is extra fijn tijdens A Lazy Sunday Afternoon. Veelbelovende lokale artiesten komen muziek maken terwijl jij je picknickkleedje uitslaat voor een relaxed middagje met je familie of vrienden. Traditiegetrouw vinden de minifestivals de hele zomer op diverse zondagen plaats, afwisselend in park Lepelenburg, het Tolsteegplantsoen en Castellum Hoge Woerd. De eerste editie van deze zomer is zondag 11 juni in het Tolsteegplantsoen.

Tussen je oren Romy de Weert

Marlot van den Berg

zimihc.nl

WIE BEN JE? Tijmen Evers (20), student WAT LUISTER JE? Run Up van Major Lazer en Nicki Minaj “Reggaeton, pop en top 40 zijn mijn favoriete genres. Laatst was ik naar een concert van Ariana Grande in de Ziggo Dome, dat was zó gaaf. Eén nummer kwam erg bij me binnen: Thinking About You. Het was een soort eerbetoon aan LHBT’ers. Dat voelde fijn, want ik ben zelf gay en heb sinds kort een nieuw vriendje. Aan het eind werd er een regenboog aan confetti de zaal in geknald.“

EXF

Midzomergracht Festival

Di 13 t/m do 15 juni – De Helling

Vr 16 t/m zo 25 juni – diverse locaties

Martin Garrix, Rondé, The Brahms… de Utrechtse Herman Brood Academie heeft al heel wat moois voortgebracht. Net als voorgaande jaren laten afstuderende muzikanten tijdens hun eindexamenfestival zien wat ze in huis hebben. Drie avonden kun je de bands van de toekomst op het podium van De Helling zien spelen. Onder meer 45ACIDBABIES (elektropunk), Radio Eliza (indietronica) en Duke John (stoner-rock) laten zich horen.

Homo, hetero, bi, of transseksueel; het Midzomergracht Festival viert al 21 jaar diversiteit. Samen met de inwoners van de Domstad. Tien dagen lang laat het festival mensen laagdrempelig kennismaken met de LHBT-gemeenschap en al zijn facetten. Vrijdag 16 juni slaan de organisaties enSuite, Rubber en PANN de handen ineen voor het spectaculaire openingsfeest Gracht & Nacht op het Stadshuisplein. Ook niet te missen: de allereerste Utrechtse Canal Pride ooit in de stad. Zaterdagmiddag 17 juni vaart de vrolijke optocht door de Oudegracht.

hermanbroodacademie.nl

midzomergracht.nl

Dag van de Architectuur Vr 16 en za 17 juni – diverse locaties

WIE BEN JE? Joy Wanjala (18), student WAT LUISTER JE? Now Or Later van Sage the Gemini “Oorspronkelijk kom ik uit Kenia, sinds een jaar woon ik in Nederland. Daar heb ik veel hiphop en trap muziek gemaakt. Ik zong daar in een groep en trad regelmatig op. Nu ben ik hier voor mijn studie. Ik wilde aan de universiteit studeren, maar moest eerst een schakeljaar volgen om beter Nederlands te leren. Na dit jaar lijkt het me tof om het muziek maken weer op te pakken.”

Altijd al een kijkje willen nemen in de voormalige gevangenis Wolvenplein, of een rondleiding willen krijgen door de nieuwe wijk Zijdebalen of het stationsgebied? Tijdens de Dag van de Architectuur kan het. Iconische gebouwen door het hele land openen hun deuren voor publiek. Het Utrechtse programma begint vrijdagavond en loopt door tot op zaterdag. Dit jaar is er speciale aandacht voor de duurzame en sociale ontwikkelingen in de stad. Een gezonde Domstad maken we tenslotte samen.

dagvandearchitectuur.nl

HKU Exposure Wo 21 juni t/m zo 2 juli – diverse locaties Meer dan zevenhonderd jonge kunstenaars komen deze zomer vers van de HKU. Zij presenteren in en rond Utrecht hun eindwerken, iedereen mag komen kijken. Op het programma staan tentoonstellingen, filmvertoningen, concerten, interactieve performances, theaterstukken en een modeshow. Soms op verrassende locaties. Zo speelt conservatoriumpianist Hans Vermunt op 26 juni een compositie in P+R De Uithof – samen met een groep dansers en muzikanten gebruikt hij de parkeergarage zelf als instrument. En op 21 juni laten de nieuwe modeontwerpers hun designs zien tijdens de Graduation Fashion Show in de Pastoe-fabriek.

exposure.hku.nl


14

UIT MET DUIC

DE KLASSIEKER - CAFÉ FLATER

Merel Blom Marlot van den Berg

Het terras aan de Oudegracht is een gewilde plek

‘Al heel wat creatieve Utrechtse concepten zijn hier bedacht en beklonken’ Het cafeetje aan de Oudegracht bestaat al ruim 25 jaar, maar is nog altijd springlevend. Café Flater is met recht een klassieker te noemen, maar is bovenal een hotspot voor creatievelingen. Barman Nanne: “Een unique selling point is het misschien niet, maar het is wel een selling point; wij bieden een informele sfeer, mét kwaliteit.”

H

et is al druk op de Oudegracht op donderdagmiddag om 12.00 uur. De dagjesmensen, studenten en zakenlui krioelen voorbij, terwijl de deuren van café Flater worden opengegooid. Op het postzegelformaat terras worden kussens op de houten bankjes gelegd, kleurige bloemen in omgespoelde flesjes Vedett gestoken en de dag kan beginnen. Al snel komen de eerste gasten in het zonnetje zitten en genieten van een kop koffie. De koffiebonen komen van The Village. Flater zit al 25 jaar op deze plek aan de Oudegracht, daarvóór zat er ook al horeca in het pand. “Ik heb wel eens een oudere vaste klant gesproken die beweerde dat er zelfs vijftig jaar geleden al een kroeg zat”, vertelt barman Nanne. Flater zit op een unieke plek, op een van de meest centrale punten in de binnenstad. Midden op de Oudegracht, uitkijkend op de Bakkerbrug aan de ene kant en de Dom aan de andere, en met vrijwel de hele dag zon op de gevel. Of Flater, afgezien van de locatie, nou typisch Utrechts is durft Nanne niet te zeggen. Creatieve concepten beklinken “Flater heeft in elk geval een grootstedelijke sfeer. Er komen hier niet zoveel studenten, maar wel veel jonge mensen. Het merendeel bestaat uit starters in de creatieve sector, tussen de 25 en 30 jaar. Al heel wat Utrechtse concepten zijn hier bedacht en beklonken. De mensen achter creatieve organisaties en

evenementen als Losse Schroeven en Fluff Disco drinken hier hun biertje.” Zes dagen per week is het café open. Overdag komen er mensen uit de buurt en dagjesmensen voor koffie. Later op de middag begint de borrel en ’s avonds gaan de tafels aan de kant en is het feest. Op maandagavond komt de studentenvereniging SPIN altijd borrelen. Tinderende stelletjes pikt Nanne er trouwens zo uit. “Dat ongemakkelijke gedraai, van: ‘Waar zullen we gaan zitten?’ herken je meteen”, zegt hij lachend. Met de omliggende horeca zijn de banden goed; er komen veel mensen die betrokken zijn bij cafés als Walden, ’t Gras van de Buren en het College. “Flater is echt een woonkamer voor iedereen en de Utrechtse horeca is heel interconnected. Iedereen kent elkaar, er wordt veel gesocialized en er zijn hechte vriendschappen.” Nanne zegt dat Flater voor hem het beste en het slechtste heeft betekend. Hij lacht erbij – het slechtste laat hij nu maar even achterwege. Al drie jaar werkt de barman met veel plezier in het café. Zijn (inmiddels afgeronde) master International Development Studies duurde er wat langer door, maar hij heeft hier wel een hechte groep mensen gevonden. Naast de eigenaar Rose, bedrijfsleider Jeroen en hijzelf, werken er twaalf andere barmensen. “Toen ik hier nog maar drie weken werkte, voelde ik me al volledig opgenomen in het team. Er gaat hier geen dag voorbij dat er collega’s langskomen die niet aan het werk zijn.

Ook oud-medewerkers stappen nog geregeld binnen. Het is een warm bad, een open sfeer. We doen veel dingen samen, sommigen gaan zelf met elkaar op vakantie en er ontstaat ook wel eens wat tussen medewerkers. Het zou me niks verbazen als er wat Flater-baby’s rondlopen.”

‘Tinderstelletjes pik je er zo uit; dat ongemakkelijke gedraai, van: ‘Waar zullen we gaan zitten?’ herken je meteen’ Muurschildering Groot is het café niet. Overdag staan er tafeltjes en stoelen, die gaan ’s avonds aan de kant, want dan kan er gedanst worden. Op de wand tegenover de bar prijkt een grote muurschildering: cartoons van Hein de Kort. Nanne vertelt dat er een broodje-aapverhaal rondgaat dat de kunstenaar de schildering zelf heeft aangebracht in ruil voor een tijdje onbeperkt biertjesdrinken. Hij zou daarbij een keer zo dronken zijn geworden dat hij

niet meer terug durft te komen. De tekeningen zijn achttien jaar geleden echter gewoon door iemand van het café gemaakt, met behulp van een beamer. Geen wilde ­aan-de-kroonluchter-hangenverhalen, dus. “We onderscheiden ons door de muziek die we draaien. Dat hebben we echt gemasterd”, aldus Nanne. In cafés als Het Hart en de Voortuin verzorgen dj’s de muziek, bij Flater draaien de barmensen zelf. “Daardoor hoor je veelzijdige platen voorbijkomen. Het ligt aan degene achter de bar of er een goede hiphopplaat uit de jaren negentig klinkt, of een foute banger uit de jaren tachtig afgewisseld met powerballads. Dat vind ik leuk: je schenkt mensen niet alleen een biertje, je bezorgt ze soms ook zo’n eurekamoment door een plaat op te zetten die ze al lang niet gehoord hebben en waar ze blij van worden.” Flater heeft ook een ‘culinair hoekje’. “Die bestaat uit het tostiapparaat. En we hebben verse jus! We kunnen dus een bescheiden hap bieden, maar verder is het bring your own food. Je kunt dus rustig iets in de buurt halen en dat bij ons opeten.” Of Flater altijd hetzelfde zal blijven? “We innoveren natuurlijk altijd. Het drankaanbod verandert, je kunt hier bijvoorbeeld lekkere craft-biertjes krijgen. Maar het informele karakter zal zeker blijven – daardoor loop je toch net wat harder voor elkaar. Ook als ik hier op een dag wegga, zal ik altijd blijven komen. Het klinkt nogal zoetsappig, maar Flater heeft een speciaal plekje in mijn hart.”


• DIERENARTS

• VERZORGING

A D VERT EN T I E

Puzzel mee & maak kans op € 2.500,• FIKKIE

• VOER

• GULZIG

Los de puzzel op door de afgebeelde woorden in de letterbrij te zoeken en deze te omcirkelen. Als alle woorden omcirkeld zijn, blijven er nog enkele letters over die samen de oplossing van de woordzoeker vormen. Bel de oplossing door via 0800-1123 (gratis). Op werkdagen van 9-21 uur en op zaterdag van 10-16 uur.

Eerste prijs:

€ 2.500,-

De overgebleven letters vormen de oplossing.

B

L

O

E

D

H

O

N

D

V

M

A

D

N

O

H

T

S

N

E

I

D

G

P

P

O

V

S

O

R

H

A

I

U

N

P

O

O

H

Z

O

L

F

E

L

P

I

O

E

O

N

M

F

R

R

Z

S

R

D

R

D

A

H

I

I

E

I

T

E

G

E

T

E

O

K

C

N

G

L

I

N

I

O

E

L

K

H

A

S

N

K

E

N

D

V

R

I

T

R

G

O

R

E

X

O

B

P

E

E

T

P

N

E

R

O

P

S

P

O

N

S

Het zou zomaar kunnen dat u binnenkort een mooi bedrag rijker bent! Bent ú straks de gelukkige winnaar van € 2.500,-?

• AFRICHTEN • APPORTEREN • BLOEDHOND • BOXER • DALMATIER • DIENSTHOND • DIERENARTS • FIKKIE • GULZIG • HONDENKOP • OPSPOREN • OPVOEDING • POEDEL • SLEDEHOND • SOORT • VERZORGING • VOER

1x

Tweede prijs: Postcode Loterij Koffer t.w.v. € 99,-

5x

Derde prijs: HEMA Cadeaukaart t.w.v. € 20,-

Een stevige reiskoffer die u overal als handbagage mee naartoe kunt nemen. Stijlvol en gemakkelijk!

50x

cad ea uka

ar t

20

Met de HEMA Cadeaukaart kunt u zelf een keuze maken uit het ruime assortiment van de winkels van HEMA.

Woordzoeker. overgebleven letters vormen de oplossing. ©De DENKSPORT PUZZELBLADEN

Bel uw via oplossing door

0800 -1s)123 (grati

Deelname aan deze actie is gratis. Deelname vanaf 18 jaar. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Als u belt naar 0800-1123 zult u de vraag krijgen of er een aanbod tot deelname aan de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij of de BankGiro Loterij mag worden gedaan. Medewerkers van de Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en de BankGiro Loterij zijn uitgesloten van deelname. De looptijd van de actie is van 17 maart 2017 tot en met 28 juni 2017. Alle winnaars ontvangen persoonlijk bericht en worden vanaf 20 juli 2017 gepubliceerd op postcodeloterij.nl/woordzoeker. Hier vindt u ook de volledige actievoorwaarden.

DIVERSEN

MUSEA & EXPOSITIES

KIDS

Zo 11 jun t/m zo 13 aug

Vanaf do 22 jun

Wo 21 jun

PODIUM HOGE WOERD [15.00]

SONNENBORGH - MUSEUM & STERRENWACHT

NIJNTJE MUSEUM [10.00]

Zomerse Zondagen podiumhogewoerd.nl

Meten is weten!

nijntje is jarig nijntjemuseum.nl

sonnenborgh.nl Podium Hoge Woerd presenteert deze zomer Zomerse Zondagen op de binnenplaats van het Castellum. Elke zondag is daar een zomerse muziek-, kinder- of theatervoorstelling te zien. Zondag 11 juni is dat De Dansers en op 18 juni is het de beurt aan Jacobus Wieman en zijn poppentheater. Verder nemen deze zomer onder andere Muziek in de Meern, Haytham Safia Qu4rtet en Jan Rot plaats op het buitenpodium. De voorstellingen zijn gratis.

Meten is weten, dat wist wetenschapper Buys Ballot al toen hij in 1854 op Sonnenborgh het KNMI oprichtte. In de nieuwe tentoonstelling van Sonnenborgh kom je alles te weten over Buys Ballot, hoe hij de eerste weersvoorspellingen opstelde en hoe de weerkunde zich daarna ontwikkelde. Bekijk het weer in de toekomst en doe zelf een weersvoorspelling met echte data uit het weerstation.

Woensdag 21 juni is nijntje jarig en dat wordt natuurlijk gevierd in het nijntje museum. Heel de dag zijn er creatieve activiteiten voor alle peuters en kleuters. Zo kun je een verjaarsdagkaart maken voor nijntje of een schilderkunstwerkje voor haar maken. En natuurlijk is nijntje zelf aanwezig in haar mooiste feestjurk. De workshops zijn gratis, maar er wordt aangeraden van tevoren een gratis e-ticket te bestellen.

OPERA/DANS

STYX Holland Opera brengt in samenwerking met DOX en jongNBE ( jong Nederlands Blazers Ensemble) de opera STYX op een bijzondere locatie, Fort Rijnauwen. Een actueel verhaal over macht en onmacht, over de kracht om vast te houden aan je principes, maar ook een verhaal van relativering. Aan de oever van de Styx wacht schipper Charon op de doden. Saai, dodelijk saai vindt hij zijn taak. Tot Antigone verschijnt, een ontmoeting tussen twee uitersten volgt. In dit gitzwarte verhaal ontbreekt het echter niet aan humor. Want Charon heeft ondanks zijn merkwaardige beroep een aanstekelijk gevoel voor humor: Hij zet als veerman de overledenen de rivier de Styx over als ze hem een obool geven. Geen obool? Dan is hij ook altijd in voor een goed verhaal. Componist Chiel Meijering heeft een rijk palet aan muzikale kleuren aangebracht met aandacht voor het drama, maar ook voor knotsgekke muzikale momenten voor het 13-koppige jong Nederlands Blazers Ensemble. De dansers van DOX uit Utrecht dansen een choreografie van Ryan Djojokarso.

Do 15 juni t/m za 8 juli

STYX

FORT RIJNAUWEN

hollandopera.nl / wijzijndox.nl

KLASSIEK MUZIEK

Do 22 en za 24 jun

Zomerconcert GEERTEKERK/JACOBIKERK

usconcert.nl/ usko.nl

De studentengezelschappen Utrechtsch Studenten Concert (USConcert) en het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO) brengen zomerse concerten. Werken van Brahms, Janácek en Britten zijn 22 juni te horen in de Geertekerk. Uitgevoerd door USConcert. En op 24 juni brengt USKO werken van Cherubini, Schubert en Beethoven in de Jacobikerk.

UITACTIE

Win 4 X 2 vrijkaarten voor Maria Iedereen weet hoe Maria eruitziet en zal haar beeltenis kunnen herkennen. Ook is bekend dat ze de moeder van Jezus is. Maar over haar leven weten we niet veel. Waarom is ze al eeuwenlang zo populair? Hoe doet ze dat? En wat zegt dat over ons? Tot 20 augustus is in Museum Catharijneconvent de tentoonstelling Maria te zien. Maria met kind, Een tentoonstelling met Maria’s Adriaen Isenbrant, ca 1520 uit nationale en internationale collecties. Mooie en verrassende verbeeldingen van Maria in de kunst vertellen haar meer dan wonderlijke levensverhaal. We geven maar liefst 4 x 2 vrijkaarten weg! Kijk nu op uitagendautrecht.nl/acties

Meer tips? Neem het magazine UITagenda Utrecht o.a. bij

mee of kijk op

Theo Mackaay

Utrecht is een stad vol muziek. Je kunt onder andere naar deze concerten en optredens:

Di 13 jun

Appeltaartconcert ZIMIHC STEFANUS [10.00]

Wo 14 jun

Damian "Jr. Gong" Marley TIVOLIVREDENBURG [19.45]

Vr 16 jun

Vrijdagmiddagconcertreeks: WildWood De band van Sophie Wiegersma’s, student aan het Utrechts conservatorium. CENTRALE BIBLIOTHEEK [15.00]

Vr 16 jun

Theo Mackaays WERFTHEATER [20.30]

Za 17 jun

Oriental Landscapes Festival New European Ensemble, Nouri Iskandar Trio en Mirna Kassis TIVOLIVREDENBURG [19.30]

Zo 18 jun

ABBA Gold The Concert Show TIVOLIVREDENBURG [19.45]

Vr 23 jun

Bam Commijs solo Pianist, componist en tekstschrijver. FUNDATIE VAN RENSWOUDE [20.15]


16 Stad / Leven

NR. 36 | JUNI 2017 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

SANDRA, BAASJE VAN RADJA HINDOESTANI

Yontie Helders

Robert Oosterbroek

‘Het Straatnieuws was mijn redding’ bleek een beroepscrimineel en voorzag de hele provincie van ‘spullen’.” Wel had Sandra een opleiding tot TIG-lasser gevolgd en een baan gevonden in Woerden. Het was fysiek zwaar werk. Daar kwam ook de reistijd van drie uur per dag van Amsterdam naar Woerden bij, het boodschappen doen en de zorg voor haar zieke schoonmoeder. Voor Sandra maar moeilijk vol te houden. Een dramatische gebeurtenis in haar leven was de nekslag.

Elke dag komen mijn briard Crosby en ik tijdens onze rondjes door het Zocherpark dezelfde mensen tegen met hun hond. Je kent de verhalen over de hond, maar wie zijn toch de ‘baasjes van’? In deze rubriek hun verhaal.

W

e hebben afgesproken op een terrasje aan de Nachtegaalstraat. Het zit tegenover Sandra’s werkplek: de ingang van de Albert Heijn. Sandra verkoopt daar, altijd vergezeld door Radja, het Straatnieuws. “Het Straatnieuws is mijn redding geweest toen ik volkomen berooid in Utrecht aankwam. Ik kreeg van iemand één euro, daar kocht ik een krant voor die ik weer doorverkocht voor twee euro – en met die twee euro haalde ik dan twee kranten…” Sandra werd geboren in Paramaribo en verhuisde toen ze bijna drie was met haar ouders en twee broertjes naar Nederland. Deze stap werd gezet om de kinderen meer kansen te geven. Het liep anders. Haar ouders gingen uit elkaar en Sandra verloor haar vader uit het oog. “Mijn moeder woonde met drie kinderen in een ‘witte wijk’ en kon er niet wennen. Er heerste een andere cultuur dan in Suriname, waar iedereen bij elkaar naar binnenliep en je familie dicht om je heen woonde. Op mijn dertiende ging ik uit huis: zo had mijn moeder een mond minder te voeden. Ik kwam terecht

in Hilversum, in het klooster van de zusters Augustinessen, Stad Gods.” Hier werden de allerzwaksten uit de samenleving opgevangen en ging Sandra weer naar school. Na Stad Gods was er nog even een pleeggezin (‘echt heel lieve mensen’), maar op haar zestiende woonde Sandra al zelfstandig. Er brak een periode aan van twaalf ambachten en dertien ongelukken. “Mijn ideaal was altijd om te gaan werken op een cruiseschip: wat van de wereld zien en ondertussen je geld verdienen. Maar dat is er nooit van gekomen. Ik vond een baantje bij een supermarkt en kwam terecht op de vleesafdeling. Dat betekende dat je de koelruimte in en uit moest. Wie bedenkt er nou zoiets, een Surinaamse in de diepvries? Ik kreeg wintertenen en die jeukten. Ik werd er gek van, liep de hele dag te krabben. Geen gezicht voor de klanten en ik werd op staande voet ontslagen.” Talloze andere baantjes en vooral veel horecawerk volgden. En toen raakte Sandra zwanger: ”Op mijn achttiende had ik een kind. Ik kwam

‘Mijn hond Radja heeft veel vrienden, die toevallig allemaal een shoarmatent hebben’ een jongen tegen en we gingen samenwonen. Hij kocht het huis, ik nam de inboedel mee. Toen groeiden we uit elkaar en volgde een ‘zwerversbestaan’. Ik sliep dan weer hier, dan weer daar. Inmiddels was ik een man tegengekomen in Amsterdam met wie ik veel te snel ben gaan samenwonen. Hij

Onvergetelijke gebeurtenissen “Toen mijn vriendin Eva Jacques vermoord werd, op de dag dat ik haar in Utrecht ging opzoeken, brak er iets in me. Eva was opgenomen wegens haar alcoholverslaving en zou een eigen huisje krijgen. In de tijd die daartussen zat, werd ze samen met een zedendelinquent op een etage ondergebracht. Hij wilde haar verkrachten en zij heeft zich hevig verzet en om hulp geroepen. De buren hebben haar wel gehoord, maar niets gedaan. Hij heeft haar de keel doorgesneden en bleef gewoon thuis.” Sandra sliep niet meer en raakte uitgeput. “Van de acht jaar dat ik met mijn ex samenwoonde, heb ik er vijf geprobeerd weg te komen omdat het geen leven was. Uiteindelijk vluchtte ik naar Utrecht en kwam ik terecht bij NOIZ (Nachtopvang in Zelf beheer). Een inkomen had ik niet. En toen was daar de redding in de vorm van het Straatnieuws. Dankzij hen heb ik het gered! Zij regelden een huisje voor me – ik kon de hond ook weer bij me hebben. Ik had Radja een jaar niet gezien, omdat ik haar in Amsterdam bij mijn ex had achtergelaten. Ik had haar gemist, maar zij mij ook; ons weerzien was het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. Het was alsof dat jaar er nooit was geweest.” De 12 jaar oude pitbull Radja Hindoestani is vernoemd naar een Bollywood-film met dezelfde titel. “Mijn ex heeft haar illegaal gekocht, omdat het in 2005 in Nederland verboden was om pitbulls te houden. Hij had bescherming en bewaking nodig vanwege zijn ‘beroep’. Radja is een geweldig dier – geen aanvals- maar een verdedigingshond, en soms is ze zelfs te lief. Ik ben zo arm als een kerkrat, maar Radja verdient haar eigen kostje; ze doet een trucje voor één muntstuk. Ook heeft ze veel vrienden die toevallig allemaal een shoarmatent hebben. En, niet te vergeten, we hebben geweldige buren die af en toe een grote zak voer voor mijn deur zetten.” Wat Sandra nog wel heel graag zou willen: “Dat een dierenarts haar eens goed nakijkt. Radja is per slot al twaalf en voor zo’n bezoekje heb ik helemaal geen geld.” Met een dikke zoen bedankt Sandra mij voor de chocolademelk, brownie en het uit mijn tas opgediepte pakje sigaretten. Bij dezen: is er in Utrecht een lieve dierenarts die Radja eens wil onderzoeken, zodat Sandra nog een paar jaar samen met haar het Straatnieuws kan verkopen?

Advertentie Workshop financiën bij levensgebeurtenissen Grote gebeurtenissen in het leven brengen vaak financiële veranderingen met zich mee. Door omstandigheden zoals echtscheiding, ontslag, pensioen of arbeidsongeschiktheid kan het inkomen dalen of komt u voor extra kosten te staan. Daardoor komen veel mensen juist in die periodes in financiële problemen.

Voorkom financiële problemen De informatie uit de workshops behoedt mensen voor de belangrijkste valkuilen en biedt handvatten om grip te houden op de financiële situatie. Er is altijd een deskundige die uitleg geeft over het betreffende thema. Alleen informatie is niet voor iedereen voldoende. Daarom checkt de consulent Levensgebeurtenissen een paar weken na de workshop of de deelnemer nog vragen heeft of ondersteuning wenst.

Workshop financiën bij levensgebeurtenissen U kunt zich nu inschrijven

voor de volgende workshops: •

(Echt)scheiding

Arbeidsongeschiktheid

• •

Ontslag

Pensioen

Kijk voor meer informatie op www.u-centraal.nl/ levensgebeurtenissen of bel U Centraal, team Financiën, Informatie en Advies, 06 – 2333 5893.


Stad / Leven 17

JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

Een zegen voor de dominee N DE HERINNERING VA

Tim de Hullu Robert Oosterbroek

NETTY DE JONG-DORLAND

Wie: Netty de Jong-Dorland (64), Netty de Jong-Dorland (64) bad voor een manier om met de Domkerk op spiritueel vlak meer te betekenen voor de stad Utrecht.

Het antwoord op het verlangen van de dominee: de maandelijkse Night of Light in de Domkerk.

A

ntwoorden op verlangens komen onverwachts. Tijdens het middaggebed in de dagkapel van haar Domkerk spreekt dominee Netty de Jong-Dorland dagelijks in stilte haar wens uit: ze wil graag als kerk meer betekenen voor de stad Utrecht. Niet als toeristische attractie, maar op spiritueel vlak. Bij haar aantreden in 2006 treft ze goed lopende kerkdiensten en een goed draaiende open kerk aan, dagelijks toegankelijk en met elke zaterdag een gratis concert. Toch mist er iets. Ze stelt de vraag: hoe kunnen we meer jonge mensen de gelegenheid bieden om naar het huis van God te komen, om daar eventueel in contact met God te komen of iets van hem kunnen ervaren? De spirituele betekenis van de kerk voor de stad kan volgens haar nog explicieter worden. Jaren zonder antwoord gaan voorbij, maar Netty wacht geduldig. In de herfst van 2011 is ze met haar man Arjen in Keulen, als ze buiten op straat wordt aangesproken door een jong meisje met een mand vol waxinelichtjes. “Möchten Sie vielleicht eine Kerze in der Kathedrale beleuchten?” Netty en Arjen­pakken een lichtje uit de mand en lopen een donkere Dom St. Peter­

predikant van de Domkerk

Wat: het prille begin van Night

of Light, een maandelijks

evenement in haar kerk

Utrecht is een decor van mooie, ingrijpende, grappige of ontroerende herinneringen. DUIC gaat met Utrechters terug naar hun memorabele momenten. und Maria binnen, over een met kaarsen verlicht pad dat hen naar het altaar leidt. Daar gaan ze zitten, steken ze het kaarsje aan en luisteren ze zwijgend naar de muziek. Er zijn mensen in gebed en op het altaar staat een monstrans met daarin een hostie. Het geheel, dat Night Fever heet, maakt indruk. “Dit is het antwoord op mijn gebed.” Mensen die een kaarsje kunnen branden in de kerk, zonder verdere verplichtingen. In gedachten ziet Netty een kaarsenpad dat naar het hoogkoor van de Utrechtse Domkerk leidt. Ze deelt haar gevoelens met Arjen, die direct enthousiast is. Maar dan komen er vragen: hoe gaan we dit in Utrecht doen? De kerk in Keulen is Rooms-Katholiek, hoe kan dit een protestants concept worden? Dat is voor later. Netty gooit haar idee in de kerkelijke groep en in 2014 is het zover: de kerkenraad stemt in met de start van ‘Night of Light’, elke derde zaterdagavond van de maand. Een team van jonge kerkleden werkt het uit en ook studenten van vereniging Navigators dragen een steentje bij. Zoals Netty had bedacht, loopt het pad naar het hoogkoor, waar een groot kruis komt met een Paaskaars en rode en witte banieren.

Gezegend Op de avond van de eerste Night of Light, in oktober 2014, is Netty gespannen. Na een gezamenlijk diner met de crew gaat ze voor in gebed, waarin ze vraagt om Gods geest, nabijheid, creativiteit, gastvrijheid en durf in ‘ons hart’. Durf om mensen op straat aan te spreken. Willen zij die op weg zijn naar kroeg, film of verjaardag, hun weg wel onderbreken voor een kerkbezoek? Telkens gaan twee teamleden met lichtjes de straat op. Voorbijgangers denken met enquêteurs of verkopers te maken te hebben en zijn verbaasd. “Een lichtje branden? Gratis?” De avond wordt met 750 bezoekers een groot succes. Dat er ook vrijgezellenfeestvierders binnenkomen of stoere jongens die knielen met in de ene hand een kaars en de andere een biertje, is alleen maar mooi. Er is één dingetje: Netty zelf heeft aanvankelijk geen rol. Mensen kunnen niet in gesprek komen met haar. In Keulen konden bezoekers biechten, maar dat is iets katholieks. Ze vindt een oplossing. In de dagkapel geeft ze mensen die dat willen een zegen. Tientallen bezoekers wenden zich tot haar: verslaafden, zieken, mensen die iemand hebben verloren, een ern-

stig ziek kind hebben of met relatieproblemen kampen. Maar ook blije mensen, zoals verliefde stelletjes en mensen op hun eerste date. Netty maakt bijzondere dingen mee, zoals een moslimman die zich door een christelijke vrouw laat zegenen. Het meest opvallende is wel een vrouw die voorstelt de dominee zelf een zegen te geven. Netty zegt direct ja en wordt emotioneel. Arjen is op dat moment ernstig ziek en in een zware periode kan Netty wel een zegen gebruiken. In de vele derde zaterdagen van de maand die volgen, ziet Netty dat het evenement inderdaad het antwoord is op haar vraag. Gelovigen en ongelovigen maken kennis met de kerk, luisteren naar livemuziek, bidden en branden een kaarsje. De Domkerk biedt op zo’n avond het beste van wat zij heeft. Night of Light is een blijvertje en krijgt navolging in den lande. Mensen verlaten de kerk met een blij of opgelucht gevoel. Ze zien het als een presentje van de kerk. Een cadeau dat begon met een stil verlangen.

Tim de Hullu legt herinneringen vast in boeken: biografieschrijven.nl


GEEF JE OP VOOR RABO NEXT STAGE 2017-2018

Talenten Rabo Next Stage showen hun kunsten op Culturele Zondag; wie volgt hen op? Eindelijk was het zover. De jonge talenten van de Rabo Next Stage presenteerden zich aan het grote publiek. Op een zonovergoten Culturele Zondag in het pinksterweekend traden alle artiesten op bijzondere plekken in de stad op. Daarmee komt een einde aan hun jaar bij Rabo Next Stage, maar zeker niet aan hun carrière. Die kan nu daadwerkelijk van start.

D

oor de fraaie Hofpoort aan de Nieuwegracht klinken de geluiden van Brahms. Nieuwsgierige voorbijgangers lopen de steeg door en zien een kwartet dat uit jonge muzikanten bestaat. Ze zijn gewapend met twee violen, een altviool en de cello. Het Dostojevski Kwartet speelt een kwartier lang hun repertoire. Even verderop speelt Arie Buursema en zijn band in de Stay Okay op de Neude een van zijn zelfgeschreven nummers. Ondertussen vaart het Helikon Kwartet door de Oudegracht met een sloep; op de kade verzamelen zich mensen om naar dit bijzondere concert te luisteren. Het laatste klassieke kwartet uit het Next Stage-programma bewijst ook een hoog niveau te beheersen. De geschiedenis van het stuk dat ze spelen, wordt prachtig uitgelegd en de manier waarop de vier opgaan in de muziek is indrukwekkend te noemen. Als afsluiter weet het Next Stage Jazz Orchestra liefhebbers op de been te brengen. Tegenover Café Tilt op de Lange Jufferstraat klinkt een overduidelijk goed op elkaar ingespeeld collectief. Zo laat Utrecht op de drukbezochte Culturele Zondag: Utrecht Centraal zien over talent te beschikken. De diversiteit en professionaliteit van de jonge artiesten laten zien hoe sterk de groei is geweest binnen het programma van TivoliVredenburg in samenwerking met Rabobank Utrecht. Rabo Next Stage Veel jonge artiesten, late tieners tot begin twintigers en bijna allemaal uit Utrecht, hadden zich voor het Rabo Next Stage-traject opgegeven. Hanno Tomassen maakte vorig jaar samen met professionele coaches en coprogrammeur Kees de Brouwer een selectie van de grootste beloftes. De coaching van Rabo Next Stage was verdeeld in drie genres: pop, jazz en klassiek. Popcoaches Coen Witteveen en Dries Bijlsma hadden gedurende het traject één artiest onder hun hoede: Arie Buursema. De singer-songwriter van de Nederlandse Pop Academie had al eens opgetreden op Rabo Open Stage, het kleine open podium in Het Gegeven Paard onderin TivoliVredenburg. Daar zijn jaarlijks driehonderd acts te zien. Tomassen: “Daar is Arie ons opgevallen. Zijn Nederlandstalige liedjes á la Spinvis zijn geweldig.” Dat er voor het allereerste traject van Rabo Next Stage maar één poptalent was, is toeval, zegt Tomassen. “Volgend jaar kunnen het er meer zijn.” De jazzpoel en klassieke groep waren groter. Van de zeven jazzmuzikanten heeft trompettist Jeroen Doomernik een orkest samengesteld, het Next Stage Jazz Orchestra. Doomernik heeft tijdens het traject niet alleen op techniek gehamerd; veel van de muzikanten hebben die op het conservatorium

al onder de knie gekregen. Nee – vooral belangrijk, vertelt Tomassen, waren gevoel en intentie. Die ontwikkelden de muzikanten snel tijdens hun wekelijkse bijeenkomsten in een repetitieruimte buiten TivoliVredenburg. Dat zag Tomassen met eigen ogen, wanneer hij weer eens binnenliep om te kijken. “Het is zo mooi; hun spel groeit waar je bij staat. Ze waren aanvankelijk nog te voorzichtig. Jeroen heeft ze over een drempel getrokken en nu spelen ze met volle overtuiging. Dan is een enkel fout nootje niet erg.” Hetzelfde geldt voor de klassieke talenten. Zij waren onder de vleugels van Quatuor Danel, een strijkkwartet dat bij TivoliVredenburg vaker optreedt als Ensemble in Residence. Omdat het kwartet niet altijd in het land is, heeft het in totaal drie keer lesgegeven – maar dan wel een paar dagen achter elkaar en erg intensief. Ook bij hen ging het niet over techniek, maar over ‘interpretatie’. Een belangrijke les die de jonge musici – die waren verdeeld in vier kwartetten – geleerd hebben, vertelt Tomassen, is dat je risico’s moet durven nemen. Toekomstmuziek Het traject 2016-2017 is nu voorbij, maar Tomassen vertelt de talenten niet aan hun lot over te laten: “De coaches zullen, als de artiesten daar om vragen, een vinger aan de pols houden. Ook staan wij open om een adviserende rol te vervullen en kunnen ze gebruik maken van ons netwerk.” Behalve connecties, ervaring en zelfvertrouwen, zijn er ook muzikale en persoonlijke vriendschappen ontstaan, ziet Tomassen. Dat is ook wat waard. Tot 15 juni kunnen nieuwe jonge, ambitieuze muzikanten zich alweer aanmelden voor Rabo Next Stage 2017-2018. Daarna begint er een nieuwe selectieprocedure. “De pilot, de afgelopen periode, is zo’n succes gebleken dat zowel de Rabobank als wij niet hebben getwijfeld om ermee door te gaan. Het is belangrijk de talenten kansen te geven. Als Utrecht muziekstad móet je dat doen.”

Wanneer breek jij door? Meld je voor 15 juni 2017 aan voor het volgende traject via tivolivredenburg.nl/ rabonextstage


Advertentie


20 Stad / Leven

NR. 36 | JUNI 2017 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ONDER DE MENSEN – DANIEL HASENBOS, VAN DE BUZINEZZCLUB

‘Ik heb een gameverslaving overwonnen en mijn talenten gevonden’

Jesse Holweg

Marlot van den Berg

Onder de Mensen is een serie verhalen van DUIC waarin we zoeken naar voorbeelden van hulp, ondersteuning en initiatieven in Utrecht. Bij wie kun je terecht voor een steuntje in de rug om je leven weer op de rit krijgen? Hoe ondersteunen en helpen mensen elkaar om een stapje verder te komen? Wie zijn de enthousiaste initiatiefnemers die opstaan voor hun buurt? Deze keer deel 18: Daniel Hasenbos bij Buzinezzclub Utrecht.

“Het ging niet zoals ik voor ogen had, maar ik ben weer op de goede weg.” Als tienervader raakte Daniel Hasenbos (23) werkloos en een opleiding had hij niet. Daarbovenop kampte hij met een gameverslaving. Zijn vriendin heeft hem geholpen door te zeggen dat hij naar een kliniek moest gaan. Bij de Buzinezzclub Utrecht kreeg hij een steuntje in de rug; inmiddels heeft hij een eigen onderneming.

H

asenbos probeerde eerst een opleiding op de universiteit af te ronden, maar dat bleek al snel niets voor hem. Ook een opleiding tot leraar geschiedenis op het hbo liep op niets uit. Hij had op dat moment al een dochter gekregen met zijn vriendin, met wie hij nog niet samenwoonde. Door een gameverslaving ging het bergafwaarts met hem. “Ik zat de hele dag achter de computer te gamen. Het is vergelijkbaar met andere verslavingen; je doet weinig anders meer. Ik zag mijn vrienden niet en mijn vriendin en kind ook steeds minder. Ik kwam in een negatieve spiraal terecht.” Zijn vriendin stelde hem voor de keuze: naar een afkickkliniek, of je raakt ons kwijt. “Ze heeft me op die manier erg geholpen. Ik ging tien weken naar de Ardennen, in een intensieve groepstherapie. Ik was in mijn hoofd constant bezig met gamen en had zelfs soms het idee in een spelletje te zitten; als ik een auto zag, dacht ik aan Grand Theft Auto.” De weken in de kliniek hebben geholpen, maar Hasenbos vertelt dat de echte uitdaging pas daarna begon. “Ik ben vooral veel naar

‘Ik krijg opdrachten om koninkrijken te tekenen, of steden’ meetings en groepstherapie gegaan. Dat doe ik overigens nog steeds.” Talent Hij ging samenwonen met zijn gezin en kreeg een baantje in een verfwinkel. Toen bleek dat daar niet genoeg werk voor hem was en een baan bij de Kruidvat ook op niets uitliep, kreeg hij een uitkering. Toen was het tijd om bij de gemeente Utrecht aan te kloppen. In het eerste gesprek zeiden ze tegen hem: ‘probeer het eens bij de Buzinezzclub’. De Buzinezzclub leidt jongeren met een uitkering en zonder diploma naar werk, een studie of een eigen bedrijf.

“Eerst doe je een zelfonderzoek”, vertelt Hasenbos. “Waar liggen je talenten en wat wil je graag? Ik deed twee trajecten om een eigen onderneming en een studie te beginnen, maar merkte al gauw dat ik erg opzag tegen de studie.” Een eigen bedrijf was dus zijn beste optie. Hasenbos denkt even na over de vraag waar zijn talenten liggen. “Ik ben rustig en creatief”, zegt hij dan stellig. “Van jongs af aan tekende ik al veel. Ik las The Lord of the Rings en zag voorin een plattegrond van de fictieve wereld. Toen ben ik begonnen mijn eigen – fictieve – wereldkaarten te maken.” Eigen bedrijfje Wat lange tijd een hobby was is nu zijn werk geworden. Hij maakt kaarten voor schrijvers, spellen en uitgevers. “Dat gaat heel goed. Ik krijg veel opdrachten om koninkrijken te tekenen, of steden. Ik ben aan het uitbreiden om ook met klassieke bedrijven samen te kunnen werken. Een customer journey maken, of gebouwplattegronden, bijvoorbeeld.” Sinds de oprichting van het bedrijf een jaar geleden, komen er steeds meer opdrach-

Thuisafgehaald.nl brengt thuiskok en hulpbehoevende bij elkaar “Als het wat minder met je gaat, is voor jezelf koken vaak één van de eerste dingen die ophoudt”, zegt Marieke Hart, oprichter van Thuisafgehaald.nl. “Daardoor kan niet alleen je gezondheid achteruitgaan, maar ook het plezier verdwijnen. Eten en koken kunnen juist positief zijn; op de bank een salade eten van de supermarkt is toch wat anders.” Thuisafgehaald koppelt sinds kort met hulp van het initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht mensen die behoefte hebben aan extra hulp aan thuiskoks, die een paar keer per week voor hen koken. “Mensen gaan er weer van stralen.”

T

huisafgehaald.nl bestaat sinds maart vijf jaar. Het platform begon als een idee van Marieke Hart, die in haar wijk Lombok ontdekte hoe leuk het is gerechten uit te wisselen met buurtbewoners. Via de site kun je voor een klein bedrag gerechten afhalen bij thuiskoks in je buurt. Inmiddels is de site uitgegroeid tot een sociaal netwerk waarop door heel Nederland al meer dan 90.000 gerechten zijn gedeeld.

Participatiesamenleving In Utrecht wordt dat netwerk nu uitgebreid naar mensen in een kwetsbare positie. Dat is hard nodig, zegt Marieke. De overheid is in de participatiesamenleving (meer dan voorheen) verantwoordelijk voor de ondersteuning aan kinderen en gezinnen en aan inwoners met een arbeidsbeperking, lichamelijke beperking of chronische aandoening. Daarbij kijkt de gemeente vaker dan eerst naar wat iemand zelf nog kan of wat de familie, vrienden en buren kunnen betekenen. Lukt dit niet, dan heeft de gemeente de verantwoordelijk-

heid om inwoners te ondersteunen en hulp aan te bieden die ze nodig hebben. “Het samen doen, daar sta ik achter. We faciliteren dit met Thuisafgehaald.nl.” Thuisafgehaald helpt inwoners die niet standaard kunnen terugvallen op buren, kennissen of familie. De organisatie wordt in feite de buurman of -vrouw op wie deze mensen kunnen rekenen. Marieke merkte dat thuiskoks bereid zijn anderen te helpen en dat er veel mensen zijn voor wie een warme, met zorg bereide maaltijd kan helpen. Met steun van het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht brengt het kleine team van Thuisafgehaald.nl de koks en mensen met een hulpvraag bij elkaar, waarna zij een kop koffie drinken om elkaar te leren kennen. Als er een klik is, kookt de thuiskok een proefmaaltijd. Smaakt die naar meer, dan spreken ze vaker af. Vaak ontstaat er een langdurig contact: er wordt gemiddeld zo’n dertig weken lang enkele keren per week gekookt.

Daniel Hasenbos is geholpen door de Buzinezzclub ten binnen. Hasenbos: “Ik heb er niet voor gestudeerd, maar door de Buzinezzclub ben ik supergoed geholpen. Van begin tot eind. Met alle ervaring en het netwerk van de ondernemerscoaches heb ik het kunnen doen. Als ik nu nog vragen heb, kan ik ze gewoon stellen. Ideaal. Ik heb veel vertrouwen in ze.” Ook op persoonlijk vlak gaat het zeer goed met Hasenbos. “Mijn dochter is nu bijna drie. En mijn vriendin is sinds kort ook bij de Buzinezzclub; ze zag hoe het mij had geholpen en wilde dat ook. Ze is nu bezig met webdesign en heeft al een eigen website, youngmoms.nl.” Hasenbos besluit met een knipoog: “Daar heeft ze natuurlijk wat ervaring mee.”

Ben jij tussen de 17 en 30 jaar? Heb je geen werk of opleiding, maar heb je wel lef? Of ben je het zat om met een uitkering te leven? De Buzinezzclub begeleidt bij het vinden van de juiste opleiding, baan of bij de start van jouw bedrijf. Kijk op voor meer informatie op www.buzinezzclub.nl.

Het Initiatievenfonds is een fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het initiatievenfonds. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente.

Sociaal contact Het maakt verschil, merkt Marieke. Want Thuisafgehaald gaat niet alleen om eten. Juist ook het sociale contact is belangrijk; voor veel afhalers zijn het de maaltijd én het praa tje waar ze naar uitkijken. Dat herkent ook thuiskok Nadine Eichenbar (36) uit Oudwijk. Afgelopen woensdag kookte ze voor het eerst voor haar buurt. Haar zes porties lasagne vonden gretig aftrek. Ze vond het best spannend, maar dat bleek niet nodig. “Terwijl je samen naar je huis loopt, begin je een beetje te praten”, vertelt ze. Eén van haar afnemers was een vrouw in een elektrische rolstoel. Zij vertelde dat ze zelf niet meer kon koken, maar nog wel een paar keer per week met haar buurman eet. Ook voor hem nam ze een portie mee. Nadine is van plan vaker voor haar buurtgenoten te koken. “Ik kook heel graag en hou thuis altijd wat over, omdat we met z’n drieën zijn. Als ik anderen daarmee happy kan maken, doe ik dat graag! En zo krijg je meer contact met de buurt.”

Een bijdrage uit het Initiatievenfonds? Zo werkt dat! Hebt u een initiatief dat uw buurt, wijk of stad leuker, groener, gezelliger, mooier en socialer maakt? En zijn er meer mensen enthousiast over uw idee? Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of uw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het initiatievenfonds. Wilt u meer weten of heeft u advies of hulp nodig bij het invullen van het formulier? Ga dan naar het wijkbureau (telefoon 14030) of een sociaal makelaar bij de welzijnsorganisatie in uw wijk.


Stad / Leven 21

JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

UTRECHTSE AFFICHES

Arjan den Boer

DEMKA Staal, ‘een krachtig stuk werk’ Affiches uit het verleden vertellen meerdere verhalen. In de eerste plaats over het bedrijf, product of evenement waar reclame voor werd gemaakt. Maar ook over de ontwerper, of het nu een bekende kunstenaar was of een anonieme graficus. Daarnaast laten affiches zien welke stijlen in de mode waren. Deze keer: de affiches van Eppo Doeve, voor Demka Staal. Affiche DEMKA Staal, Eppo Doeve, 1949 (ReclameArsenaal)

D

e Nederlandsche Staalfabrieken v/h J.M. de Muinck Keizer – later bekend als DEMKA – kwamen in 1915 naar Zuilen, toen nog een eigen gemeente. Het van oorspong Groningse bedrijf was in 1902 de eerste staalgieterij van het land. Het vestigde zich aan het Merwedekanaal naast z’n grootste klant: Werkspoor. In Zuilen ontstond een eigen buurt voor het Demka-personeel, er woonde al snel zo’n 2.500 man. Demka leverde grote gietstukken zoals scheepsstevens, schroefassen en stalen wielen en later ook staaldraad, betonvlechtwerk en staal-

De letters ‘DEMKA’ gloeien als heet staal, terwijl die van ‘STAAL’ lichtblauw zijn als het afgekoelde eindproduct

platen. In de Wederopbouwperiode kort na de oorlog werd Demka, gestimuleerd door de overheid, uitgebreid met een speciaalstaalsmederij, koudwalserij, draadtrekkerij en laboratorium. In deze groeiperiode verscheen ook het enige reclame-affiche dat van Demka bekend is. De ontwerper was Eppo Doeve (1907-1981), geboren in Bandoeng in

het toenmalige Nederlands-Indië. Hij kon als jongen al goed tekenen en kreeg opdrachten van de lokale bioscoop. Doeve volgde echter geen kunstopleiding, maar ging in 1927 aan de Landbouwhoogeschool in Wageningen studeren met als doel theeplanter te worden. Toen de theemarkt instortte, besloot hij in Nederland te blijven en zijn tekentalent te gebruiken. Doeve begon bij het Amsterdamse reclamebureau De la Mar en maakte illustraties voor De Groene Amsterdammer, Haagsche Post en AVRO’s Radiobode. Duizendpoot Na de oorlog brak Eppo Doeve echt door. Rond 1950 kende bijna iedereen de Heineken-ober en Artis-pinguïn van zijn affiches. Hij ontwierp ook de eerste van een langlopende serie affiches voor het Holland Festival, waaraan veel bekende ontwerpers zouden werken. Voor Elseviers Weekblad maakte Doeve politieke prenten. Ook ontwierp hij het bankbiljet van tien gulden. In 1951 en 1952 verzorgde Doeve de affiches van de Jaarbeurs. Enkele jaren eerder kreeg hij de opdracht van Demka. Het lijkt erop dat de drukbezette duizendpoot zelf nooit in de fabriek in Zuilen is geweest. Zijn affiche-ontwerp uit 1949 lijkt namelijk op een schilderij van Willem de Wijn (1902-1983), dat voorop een brochure stond ter gelegenheid van Demka’s 40-jarig jubileum in 1942. Wellicht heeft Doeve dit beeld als uitgangspunt gebruikt, al zijn er zeker verschillen. Waar De Wijn veel details schilderde, beeldde Doeve de gietpan met vloeibaar staal veel gestroomlijnder af. Ook liet hij de achtergrond donker zonder details. Een mooi effect is dat de letters ‘DEMKA’ gloeien als heet staal, terwijl die van ‘STAAL’ lichtblauw zijn als het afgekoelde eindproduct. Het reclamevakblad Ariadne besprak dit affiche begin 1950 in de korte recensierubriek Pluimen en prikken.­Het kreeg een pluim: men vond het een ‘krachtige poster’ en ook

een ‘prima stuk werk, waar we geen woord kwaad van zouden kunnen zeggen.’ In een ander vaktijdschrift klaagde een lezer in een ingezonden brief over de kwaliteit van reclameposters, ‘mijn dagelijkse ergernis’. Het affiche van Doeve voor Demka werd door deze vakgenoot genoemd als één van de weinige positieve uitzonderingen. Het is de vraag waarom Demka reclame maakte bij het grote publiek; de affiches hingen onder andere op de stations. Het bedrijf leverde uiteraard niet aan consumenten – alleen aan grote bedrijven. Men meende blijkbaar dat een goede naamsbekendheid uiteindelijk opdrachten opleverde, of nieuwe personeelsleden. Zo waren er ook voorlichtingsbrochures voor het algemene publiek, werden er vertoningen van de fabrieksfilm Staal georganiseerd en zou Demka in 1958 present zijn op de Wereldexpo in Brussel. Specifieke

advertenties plaatste het bedrijf wel in technische vakbladen: ‘Uw staalgieters: DEMKA! Maar ook: Uw Staaladviseurs.’ Neergang De sterke groei van Demka in de jaren vijftig, een economische bloeiperiode, leidde tot een tekort aan ongeschoolde krachten. Dit werd opgelost door ‘gastarbeiders’ te werven, eerst Spanjaarden, Italianen, Joegoslaven en Grieken en later Turken en Marokkanen. In 1964 werd het familiebedrijf overgenomen door Hoogovens, dat al veel aandelen bezat. De omslag kwam in 1966, toen bij een reorganisatie 1.100 ontslagen vielen. De neergang lag aan het verouderde machinepark, maar ook aan de Europese staalpolitiek. In 1968 fuseerde de staalgieterij met een Frans bedrijf tot SMDK, dat in 1977 sloot. De plaatwalserij, die nog wel van Hoogovens was, hield het tot 1983 vol.

Laatste staalblok DEMKA/SMDK, 1977 (Museum van Zuilen)


22 Stad / Leven

NR. 36 | JUNI 2017 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

DE WERKPLEK VAN - DE SLUISWACHTER

Annabel van Heesbeen Marlot van den Berg

‘Er heerst hier ’s ochtends een heerlijke rust’ De Weerdsluis wordt als enige sluis van Utrecht nog handmatig bediend. Iemand die vaak de deuren van de sluis opendraait, is Mustafa Daraz (44). “Als wij ons werk niet zouden doen, zou er een ramp gebeuren. Dan zou de Oudegracht snel leeg zijn!”, grapt hij. Sluiswachter Mustafa Daraz aan het werk

D

araz heeft vanuit zijn kantoortje goed zicht op de Weerdsluis. “’s Ochtends is het hier prachtig, dan heerst er een heerlijke rust. Je ziet de sluis, de Oudegracht en links kun je de Dom zien. Dan springt je hartje open”, zegt hij lachend. Samen met zijn collega zorgt hij dat alle boten de stad in en uit kunnen varen. De Weerdsluis werd in de middeleeuwen rond 1300 aangelegd om het waterpeil in de singel en het grachtenstelsel op peil te houden. Via de sluis kunnen boten vanaf de Vecht de stad in, of vanaf de Oudegracht juist de stad uit. Daraz loopt op een dag flink op en neer langs de 95 meter lange sluis. Als er boten klaarliggen, moet het water in de sluis eerst op niveau zijn (het verschil tussen het waterpeil van de Oudegracht en de Vecht is één meter). Zodra het water op peil is, gooit Daraz de slagbomen naar beneden en maakt hij de wandel- en fietsbrug open. Daarna draait hij met zijn collega aan de grote sturen, waarmee ze de deuren van de sluis openen. Boten kunnen nu de sluis binnenvaren. De sluis wordt niet het hele jaar door bediend; van 1 april tot 1 november is de Havendienst van de gemeente aanwezig. In de winterperiode kunnen er geen boten door. Daraz vindt het leuk werk. “In de zomer is een werkdag zo voorbij, omdat je constant bezig bent.” Op een warme dag draaien ze de sluis wel elk kwartier open. Het contact

met de mensen vindt hij het leukst. “Bij elke boot maak ik een praatje. Er komen hier veel huurboten met buitenlandse toeristen, dat is gezellig joh.” ‘Schutgeld’ Zodra de boten door de sluis heen zijn, moeten ze wachten tot het water zakt – of juist stijgt, ligt er-

‘Op een warme zomerdag gaan de sluizen elk kwartier open’ aan welke kant ze op willen. Nieuw is dat Daraz met zijn collega’s sinds dit jaar langs alle boten moeten om ‘schutgeld’ (sluisgeld) te vragen: vijf euro voor dieselboten, 3,50 euro voor elektrische. Die nieuwe regel van de gemeente maakt het werk soms wat minder leuk. Ze lopen er volgens hem heel wat klanten door mis. “Laatst lag er een boot van 1,5 miljoen euro en toen vond de eigenaar het niet kunnen dat hij vijf euro moest betalen. Hij riep dat hij daarom nooit meer naar Utrecht zou komen. Dat vind ik stom.” Ook de Stenen Brug van de Adelaarstraat naar de Kaatstraat wordt bediend door Daraz. Als er grote

boten door de sluis willen, moeten de fietsers, voetgangers en automobilisten even wachten. “Mensen raken wel eens geïrriteerd, ja.” Wat hij dan zegt? “Dat ze even geduld moeten hebben, meer niet.” Met Koningsdag is het een gekkenhuis. “Dan is het hard werken, maar iedereen is vrolijk. Er zijn die dag veel mensen met weinig vaarervaring op het water – iedereen heeft zoveel alcohol op dat ze bootschade niet eens opmerken” lacht hij. Tussen de deuren van de sluis heeft nog nooit een boot vastgezeten, daar letten de mannen wel op. Maar er is wel eens paniek geweest bij booteigenaren die hun vaartuig te strak aan wal vastbonden. “Als je vanuit de stad de sluis invaart, is het waterpeil hoog. Wij laten het water dan een meter zakken, zodat de boten de Vecht op kunnen. Maar als ze hun boot te strak vastknopen aan de wal, komen de touwen te strak te staan om ze nog los te kunnen maken.” De booteigenaren hebben dan stress, Daraz niet. “Dan snij ik gewoon met een mes het touw door.” Daraz begon twintig jaar geleden bij de gemeente Utrecht als leerlingstratenmaker, inmiddels werkt hij bij de Havendienst. Hij is trots op wat hij bereikt heeft. Of hij zichzelf het werk van sluiswachter nog lang ziet doen? “Nee, ik wil nog wel wat anders! Ik ben nog jong.” Maar voor nu vindt hij het werk prima. En zijn kinderen vinden het ook heel stoer.

Als het water binnen de sluis op peil is, kunnen de boten binnenvaren

Daraz bedient de Stenen Brug

Daraz rekent het ‘schutgeld’ af

Triaderm Zomeractie

Hulp voor ondernemers met financiële problemen Risico nemen hoort bij ondernemen, daar is niets mis mee. Maar soms zit er wel erg veel tegen. Heeft u als ondernemer of ex-ondernemer schulden of dreigt u schulden te krijgen? Blijf daar niet mee zitten! Kom naar de maandelijkse bijeenkomst voor ondernemers met financiële problemen.

Waar en wanneer? Wanneer: elke laatste maandag van de maand Tijdstip: 15.30 – 17.00 uur Locatie: Buurtteam Kanaleneiland-Zuid Marco Pololaan 71, Utrecht Website: www.utrecht.nl/ondernemen-financiële-problemen

Er zijn verschillende organisaties aanwezig met wie u in gesprek kunt gaan. Zij kunnen u verder helpen met aflossing van schulden, uw administratie, belastingaangifte, etc. U kunt ook een afspraak maken voor een persoonlijk vervolggesprek.

Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Laserontharen 25% korting! Behandelingen worden uitsluitend uitgevoerd door kwaliteitsgeregistreerde huidtherapeuten. Onze nieuwste laser verwijdert ongewenste haren snel en effectief. Nagenoeg pijnloos!

Kom in actie voordat het te laat is!

Alexander Numankade 199, Utrecht 030 271 55 11, contact@triaderm.nl www.triaderm.nl Lees de actievoorwaarden op onze website: www.triaderm.nl/zomeractie


DUIC in Zaken 23

JUNI 2017 | NR. 36 Kijk voor het laatste Utrechtse nieuws op DUIC.nl

ONDERNEMER CENTRAAL – MIRIAM LENSEN VAN HIP

Jesse Holweg

Marlot van den Berg

Je kind laten opleiden tot wereldburger Er zijn zestien vestigingen van Instituut HIP, voor huiswerkbegeleiding – nu is het tijd voor de volgende stap. In Utrecht start een vernieuwende vorm van particulier onderwijs voor middelbare scholieren. Een primeur. Miriam Lensen: “Het kan niet anders dan goed gaan.”

M

iriam Lensen was tien jaar lang onderwijzeres op Kees Boekeschool in Bilthoven, ook wel bekend als De Werkplaats. Van daaruit besloot Lensen het over een andere boeg te gooien. De laatste twee jaar voor de klas gaf ze al bijles aan kinderen en naar eigen zeggen werd ze vooral door ouders gestimuleerd om daarmee verder te gaan. “Er kwam steeds meer vraag naar begeleiding voor kinderen, maar ik nam wel een groot risico.” Ze lacht. “Ondernemersbloed zit namelijk niet zo in de familie. Ik vond laatst een boekje van toen ik zeven jaar oud was. Daarin had ik als droombaan ‘juf’ opgeschreven. Ik wilde voor de klas staan.” Toch waagde ze in 2006 de sprong. “Wel grappig eigenlijk: bij

Miriam Lensen voor de nieuwe HIP-school de bank zagen ze het niet zitten. Ik hing nog een uur met iemand van de Rabobank aan de telefoon om ze te overtuigen 25.000 euro te investeren in mijn plan. Vier dagen later belde hij: ‘bancair gaat het niet werken, maar ik vind het zo leuk – ik wil zelf in je investeren’. Toen kon ik beginnen.” Lensen is eigenaar van zeven van de inmiddels zestien HIP-vestigingen. De rest heeft ze als franchise. Differentiatie Later liet Lensen nog eens zien risico’s te durven nemen. Ze verkocht haar huis om de rest van het geld bij elkaar te krijgen. “Mijn zoontje van acht zat huilend op de bank omdat we ons huis uit moesten.” Het was een spannende tijd, geeft ze toe. Het ging gelukkig snel weer goed.

“Er is een enorme ontwikkeling bezig in het onderwijs. Die herkent iedereen, maar het is moeilijk om een school in beweging te krijgen”, zegt Miriam. “Zelf was ik bijvoorbeeld tekstueel goed, maar in de tijd dat ik docent was, werd leren via mind mapping populair. Omdat ik dacht dat zoiets niets voor kinderen was, maakte ik er weinig gebruik van. Nu weet ik dat het juist gaat om differentiatie; voor het ene kind werkt dit, voor het andere werkt dat.” Het onderwijs is volgens Lensen te veel teaching to the middle, er is te weinig aandacht voor het individu. Hoe komt leerstof het best binnen bij ieder kind? Naar het antwoord op die vraag ging Lensen op zoek en samen met orthopedagogen en andere professionals kwam daar de Peperklip uit. “Daarmee inventariseren we wat kinderen het fijnst vinden. Veel van hen struikelen later in hun schoolloopbaan omdat ze lang alles met gemak deden, maar nooit geleerd hebben hoe ze het beste kunnen leren.” De nieuwe school van HIP Om talenten te benutten is passend onderwijs nodig, vindt Lensen. Daarom start ze in Utrecht met De School van HIP. Vanaf augustus zullen zo’n 35 kinderen aan de eerste HIP-school beginnen. Voor 22.500 euro per schooljaar zullen de middelbare scholieren in een historisch pand aan de Biltstraat van Utrecht worden opgeleid tot ‘wereldburger’. Ook in Laren komt er snel een vestiging van de school. Worden de kinderen niet in een

In het oude pand van Vermolen komt de nieuwe school aan de Biltstraat

te beschermde omgeving opgeleid? Is er genoeg diversiteit in de klas? Lensen denkt van wel: “We zijn ons daar erg bewust van, dus de samenwerking met maatschappelijke initiatieven is belangrijk. Juist om de kinderen in aanraking te laten komen met anderen. Met de school in Laren proberen we ook veel sa-

‘We willen de kinderen informatie geven over verschillende facetten van de maatschappij en ze die ook laten beleven’ menwerking te zoeken. En over een tijdje hopelijk ook in Bussum en Hilversum. We willen de kinderen informatie geven over verschillende facetten van de maatschappij en ze die ook laten beleven. We gaan dus niet op schoolreis naar New York.” Ze legt het precieze verschil met andere particuliere scholen uit. “Behalve dat we kleinere klassen hebben, stellen de kinderen samen met een studiecoach leerdoelen vast. Het kind bepaalt zijn ideale manier om stof te verwerken.” Lensen benadrukt dat het niet gaat om óf het kind leert, maar wát het leert. “Samen met de studiecoach moet het harmonisch werken. Verder gaan we veel naar bui-

ten: naar lezingen, in gesprek gaan met ondernemers, samenwerken met maatschappelijke projecten, enzovoort.” Lensen: “In deze school proberen we de leerlingen een streepje voor te geven. Ze worden zelfstandiger en kunnen goed communiceren. Ze krijgen het totale pakket.” De nieuwe manier van lesgeven valt onder heutagogiek, een studie naar ‘self determined’ leren; de leerling wordt als belangrijkste persoon gezien in het eigen leren. Er wordt altijd gebaseerd op persoonlijk ervaringen. Het eerste jaar zal wel spannend, denkt Lensen. Dit moet het eerste vernieuwende particuliere onderwijs worden waarin een docent meer een coach wordt. In plaats van klassieke lesuren zijn er ‘domeinen’, zoals wetenschap en techniek, of talen en cultuur. De docenten bestaan uit kinderpsychologen, hoogbegaafdheidsspecialisten en zorgcoördinatoren. Lensen: “De belangstelling van ouders en professionals is groot.” Een snelle groei sluit Lensen dan ook zeker niet uit. Sterker nog, het plan is om binnen vijf jaar twaalf tot vijftien vestigingen te openen. “Ik denk dat het regulier onderwijs deze benadering van kinderen wel eens snel zou kunnen gaan volgen als het de veranderingen ziet. Kennis heeft nou eenmaal een andere betekenis gekregen in deze tijd. Een voorbeeld: ik heb informatie over een docent zojuist ontzettend snel met mijn telefoon opgezocht. Iedereen weet dat er iets moet veranderen.”


HĂŠ, 'huis-in-deDomstadzoeker'! Ook voor jou is er een hypotheek binnen een week. Het zijn gekke tijden op de woningmarkt. Je kunt geen weken wachten op zekerheid. Daarom bieden wij een hypotheek binnen een week. Daarmee ben jij straks misschien ook een 'gat-in-de-lucht-springer'.

Ga naar rabobank.nl/hypotheekbinneneenweek Een aandeel in elkaar

DUIC krant NR. 036 juni 2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you